JEMBER DEN GROGINENE TÜTÜN NAKLĐYATININ ANALĐZ SONUÇLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "JEMBER DEN GROGINENE TÜTÜN NAKLĐYATININ ANALĐZ SONUÇLARI"

Transkript

1 JEMBER DEN GROGINENE TÜTÜN NAKLĐYATININ ANALĐZ SONUÇLARI 3 Temmuz 6 Ağustos 2001

2 Đndeks Gözlemler 3 Analiz Metodu 5 Analiz Sonuçları 6 Öneriler 8 Ekler I. Her bir konteynırdaki Super Dry absorpsiyonu grafikte görünmektedir. II. Her bir konteynırdaki bağıl nem ve sıcaklık görünmektedir. III. Surabaya dan yüklenip Jember e kadar taşıma esnasında ölçülen sıcaklık ve bağıl nem değerleri bu tabloda gösterilmektedir. IV. Surabaya dan Singapur a kadar yapılan taşımadaki sıcaklık ve bağıl nemi göstermektedir. V. Konteynır ın doğrudan Sipagur a transit olduğu esnadaki sıcaklık ve bağıl nem değerlerini gösteren grafiktir. VI. Singapur dan Rotterdam a geçiş esnasında ölçülen sıcaklık ve bağıl nemi gösteren grafiktir. VII. Hollanda ya transit olduğu andan Groningen deki boşaltmaya kadar geçen süre içinde ölçülen sıcaklık ve bağıl değerlerini göstermektedir. VIII. Bağıl nem okumalarının özeti IX. Yüklemeden resimler X. Boşaltmadan resimler XI. H2O CaCl2 faz diagramı XII. CaCl2 su absorbe edebilir.

3 GÖZLEMLER Pandu B.V. ve Koninklijke Theodorus Niermeyer B.V. firmasının talebi üzerine Pt Super Dry ın analizi için, iki adet 19,2 ton ham tütün yüklenmiş 96 kutu dan oluşan yüklerin yüklendiği konteynırlar kullanılarak Jember den Groningen e kadar yapılan taşıma esnasında bağıl nem ve sıcaklık ölçümleri yapılmıştır. Her bir konteynır sıcaklık ve nem ölçüm cihazları ile donatılmış olup bunlardan taşıma esnasında 15 dakikada bir ölçüm alınmıştır. Ölçüm ekipmanları konteynırın ortasına tavandan 10 cm aşağı sarkıtılarak asılmıştır. Konteynırlara yükler 3 Temmuz 2001 de Jember den yüklenip Groningen de 6 ağustos 2001 tarihinde boşaltılmıştır. Sıcaklık 25ºC, % 69 bağıl nemde iken işlemler başlamıştır. Konteynır numarası ( ) olan konteynıra 14 adet Super Dry konteynır kurutucusu konulmuştur ve havalandırma delikleri kapatılmıştır. Konteynır numarası ( ) olan konteynıra kurutucu olarak silika jel konulmuştur ve konteynır havalandırma delikleri açık bırakılmıştır. Her iki konteynır Groninge ne 6 Ağustos pazartesi günü ulaşmıştır ve vardığı anda tüm ölçüm cihazları kapatılmıştır. Karton mukavvalar konteynırın iç kısımlarına yerleştirildi ve kağıtlarda konteynırın tavanına yerleştirildi. Karton mukavvanın amacı yoğunlaşmayı önlemek ve ayrıca tütün kutularının maruz kalabileceği sıkışmaları engellemektir. Her bir konteynır gideceği yere vardığında herhangi bir yoğunlaşma görülmedi ve gözle fark edilebilecek kadar iyi şartlarda ulaştı.

4 Bulgular : Yolculuk boyunca Super Dry daha düşük bağıl nem değerlerini sağlayarak konteynırdaki yükleri korumuştur. Super Dry lı konteynırlarda ortalama sıcaklık az oranda artış göstermiştir. Ancak Singapur da ortalamadan 3,4ºC daha fazla sıcaklıklar kayıt edilmiştir. Analiz özeti Ortalama bağıl nem Super Dry lı konteynırda havalandırma delikleri açık olan konteynıra göre % 4,7 daha düşüktür. Ekteki grafikler yüklerin limana istiflenmesi esnasında her iki konteynır için sıcaklık ve bağıl nem değişikliklerini göstermektedir. Önerimiz, limanda bekleme süresini olabildiğince kısa tutmaktır. Malların zarar görmemesi için kurutucu kullanımı önemle tavsiye ediyoruz.

5 Analiz Prosedürü Konteynırlarda kullanılan ölçüm cihazlarının teknik özellikleri aşağıdaki gibidir. Üretici: Hioki E.E. Corporation, Nagano, Japan Model: Nem sıcaklık Ölçüçü Kapasite: sıcaklık ve nem olmak üzere iki kanallı 8000 kayıt yapabilir. Mümkün olabilecek ayarlar: 2/5/10/15/20/60 ikincisi 1/2/5/10/15/30/60 dakika Sıcaklık aralığı: -40/ + 180ºC Bağıl nem aralığı: 20-95% Sıcaklık ölçüm hassasiyeti: 0-35ºC +/-0,5 35,1 70ºC +/-1ºC Bağıl nem hassasiyeti: +/- 5 % Her iki ölçüm cihazı konteynırın tavanındaki kancaya asılarak aşağı doğru 10 cm sarkacak şekilde sabitlenmiştir. 3 Temmuz 2001 de saat 10:24 te Super Dry sız konteynırdaki ölçüm cihazları ile, 3 Temmuz 2001 saat 10:47 de Super Dry lı konteynırdaki ölçüm cihazları her 15 dakikada bir sıcaklık ve rutubet ölçümü alınacak şekilde açıldı. Her iki konteynırın içi karton ve kağıtla örtüldü. Süper Dry lı konteynırda (TGHU ) hava sızıntısı önlendi. 14 adet Super dry konuldu. 7 şer adeti her bir kenara ayrı ayrı yerleştirildi. Đkinci konteynırda (TTNU ) kağıt paket içine yerleştirilen silikajeller kurutucu olarak kullanıldı ve havalandırma delikleri açık bırakıldı. Her biri 200 kg olan 96 adet kutuya yerleştirilen tütünler toplam 19,2 ton olacak şekilde her bir konteynıra yerleştirildi. Her iki konteynır aynı şekilde aşağıdaki gibi yüklendi.

6 Feeder Gemisi Mother Gemisi Taşıma numarası 086W 23w27 Dep Sur/Sing 6 Temmuz :10 13 Temmuz :00 Varış R dam 30 Temmuz :45 TGHU Đstiflenme noktası istif noktası TTNU Đstiflenme noktası istif noktası Her iki konteynır 6 Ağustos sabah Groningen de açıldı. Analiz Sonuçları Havalandırma delikleri açık olan konteynırın kullanımındaki asıl amaç, dışarıdaki ve içerideki havanın dengeye ulaşmasını sağlamak ve sıcaklık değişimlerinde yoğunlaşmanın olmamasını sağlamaktır. Kurutucu kullanmadaki asıl amaç havadaki su moleküllerini tutarak bağıl nemi düşürmektir. Hava sızıntısını kesmek bu sebepten ötürü gereklidir. Şayet konteynır hava alırsa, kurutucular doygun hale gelecektir. Eklerdeki grafiklerde aşağıdaki sonuçlar görünmektedir. Jember den Groningen e taşıma esnasında sıcaklık ve bağıl nem değerlerinin tamamı görünmektedir. Konteynırlar East Java limanındayken alınan sonuçları ikinci grafik göstermektedir. Surabaya dan Sigapur a giderken alınan sonuçları üçüncü grafik göstermektedir.. Singapur limanındayken alınan sonuçlar dördüncü grafik göstermektedir. Singapur dan Rotterdam a deniz yolunda alınan sonuçlar beşinci grafikte görünmektedir. Rotterdam a varıştan Groningen de konteynırların kapakları açılıncaya kadar geçen sürede alınan sonuçlar altıncı grafik görünmektedir. Nakliyatı kısımlara ayırmaya karar verdik çünkü bölümler arası büyük farklılıklar vardı bu şekilde farklılığı daha iyi analiz edebildik.

7 Başlangıç koşulları yaklaşık 30ºC ve %67 bağıl nem olarak ölçüm ekipmanlarınca ölçülmüştür. Konteynırın yaklaşık % 90 nın dolu olduğunu varsayarsak, bunun anlamı yaklaşık konteynırın %10 u hava ile doludur. % 100 bağıl nemde 30ºC de suyun 30 gr ı tutulabilir. % 67 bağıl nemdeki bir havada her bir metreküpte suyun 20 gr ı ve buna göre konteynırın tamamında 140 gr su bulunur. Super Dry toplam olarak 6,35 gr ve 2,875 litre sıvıyı toplamıştır ve bu kompartmandaki ölçülen en az değerdir. Konteynır dolumu esnasında bir adet Super Dry mekaniksel olarak zarar görmüştür. Bunu ekteki resimlerde görebiliriz. Ayrıca bir adet zarar görmüş Super Dry toplamda 7 kg su absorbe etmiştir. 6,86 litre su havadaki sudan başka kaynaklardan toplanmıştır. Birçok su kaynağı bulunabilir: Konteynır hava geçirmez değildir ve dışarıdaki hava tahta zeminden veya kapıdaki aralıklardan sızmaktadır. Su, ambalaj materyalleri, tütün veya konteynır zemininden buharlaşmıştır. Ekteki grafiklerden görülebileceği gibi konteynır limandayken sıcaklık ve bağıl nemde önemli değişimler meydana gelmiştir. Surabaya dan Singapur a giderken ortalama sıcaklık Super dry lı konteynır için 29ºC ve havalandırma delikleri açık olan konteynır için 29,2ºC dir. Konteynırlarda bağıl nem %71,0 ve bazen de %74,4 tür. Singapur dan Rotterdam a giderken Super Dry lı konteynırda ortalama sıcaklık 29,6ºC, havalandırma delikleri açık konteynır için % 29,0 dır. Bağıl nem bazen %74,6 ve bazen de %79,3 tür. Sabit sıcaklıkta bağıl nemi azaltmak zordur. % 75 bağıl nemi olan tütünün içindeki su denge noktasına yok yakındır. Tütündeki su içeriği göreceli olarak çoktu, yaklaşık % 16,3 tü. Kahve ile yaptığımız bir başka analizde bağıl nem belirgin bir şekilde daha düşüktü. Kahvenin nakliyatı genelde % nemdeyken yapılır. Konteynırlar limandayken zarar görme riski daha fazladır. Đstiflenmenin yapıldığı üç kıyıda sıcaklık farklılıkları oldukça fazladır. Ekteki grafikler sıcaklık ve bağıl nemdeki değişikliğin nasıl olduğunu açıkça göstermektedir. Super dry la sıcaklık en çok 57,3ºC olarak 10 Temmuz

8 12:59 civarında Singapur da tespit edilmiştir. Surabaya da 4 Temmuz saat 6:39 civarında % 95,7 ile en yüksek nem kayıt edilmiştir. Super dry la en düşük sıcaklık 16,7ºC olarak Surabaya da 4 Temmuz 4:09 civarında ölçülmüştür. Aynı zamanda diğer konteynırda görülen 24ºC değerinin neden olduğu anlaşılamamıştır. En düşük nem değeri 32,1% ile 3 Temmuz 11:09 civarında kayıt edilmiştir. En yüksek sıcaklık Rotterdam da 30 Temmuz 18:47 civarında Super Dry içeren konteynır da 45,7ºC olarak tespit edilmiştir. En yüksek nem 98,9% le 31 Temmuz 13:32 civarında yine Rotterdam da ölçülmüştür. En düşük kayıt edilen sıcaklık 16,8ºC ile 6 Ağustos günü 11:47 civarında Hollanda da tespit edilmiştir. En düşük kayıt edilen nem 52,1% le 3 Temmuz 12:32 civarında Surabaya da tespit edilmiştir. Konteynırlar limana istiflendiklerinde yüksek sıcaklık farklılıklarından dolayı, her zaman doyum noktasına ulaşma riski vardır. Havalandırma delikleri açık konteynır kullanmaktan daha çok kurutucu kullanılarak nemi düşürülmüş konteynır kullanmak daha verimli bir işlemdir. Bizim görüşümüz, malların zarar görme riski kurutucu kullanılan konteynırda hava alan bir konteynıra göre daha düşüktür. Havalandırma delikleri açık konteynırların kullanımlarının bazı dezavantajları aşağıdaki gibidir: Konteynır içindeki rutubet dış ortam rutubetine göre değişir. Şayet yağmur yağarsa, nem % 100 e yaklaşacaktır ve şayet hava sıcak olursa bu seferde havadaki su yoğunlaşacaktır. Havalandırma delikleri kirle kapanabilir ve dışarısı ile içerisi arasındaki dengenin azalmasına sebep olabilir.. Havalandırma delikleri açık bırakılırsa, böcek, mantar sporlarının kontaminasyonu riski artacaktır. Kapalı konteynırlarda kurutucu kullanmanın dezavantajı, şayet keskin bir sıcaklık düşüşü varsa doyum noktasına ulaşma riskinin olmasıdır. Özellikle yüksek sıcaklılardan ılık hava koşullarına bir geçiş varsa ılık hava soğuk havadan daha çok su tutar.

9 Öneriler: Kargodaki zararı azaltmak için aşağıdaki önerileri sunuyoruz: Taşıma güzel planlanmış olmalıdır ve biz Singapur dan Avrupa ya hafta içerisinde daha çok sayıda sefer önerebilecek bir taşıma şirketi ile çalışılmasını tavsiye ediyoruz. Surabaya dan günlük gemiler bulunur ve bunlarla Singapur a vardıktan sonra 24 saat boyunca sıkı bir iletişim kurmak mümkün olabilmektedir. Bu durum malların Singapur da beklemesi esnasında olabilecek riskleri azaltır. Aynı uygulamalar Surabaya içinde yapılmalıdır. Malların konteynır da kalması Suraba ya için mümkün olduğu kadar kısa sürede olmalıdır. Gemi nakliyat firması ile yer malzeme taşıma firması arasında mallar kıyıya yanaşmadan iyi bir iletişim içinde haberleşmelerini öneriyoruz. Konteynır gideceği yere vardığında temizlenip boşaltılmalı ve bunlar olabildiğince pratik ve hızlı olmalıdır. Konteynırlar limana istiflendiği zaman, üst üste istiflenmemelidirler çünkü bu şekilde konteynırlar daha çok hava şartlarına maruz kalacaklardır. Koruma için karton veya kağıtlar sürekli kullanılmalıdır. Ambalajlanmış mallar kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Kağıt, karton gibi malzemelerle kolayca su içeriği dengesine ulaşıldığı için su daha çok serbest kalabilir veya absorbe edilebilir. Tütün su içeriği düşük olmalıdır bu şekilde taşıma daha güvenli olacaktır. Konteynır kapısı kontrol edilmeli ve herhangi bir sızmanın olmaması gerekir. Ayrıca konteynır yüzeyinde birkaç yerde nem içeriği kontrol edilmelidir. Eğer zemindeki su içeriği % 20 den fazla ise o zaman farklı bir konteynır kullanılmalıdır. Eğer Super Dry kullanılırsa, her bir konteynır için adet super dry kullanılmasını öneriyoruz ve daha büyük yüzey alanlarında daha fazla super dry kullanılması daha az riskin oluşması için önemlidir. Sıcaklık düşmesi hızlı ise o zaman super dryın su absorbe etmesi artan yüzey alanı için daha kolay olacaktır.

10 KONTEYNIRDAKĐ SUPERDRYLARIN POZĐSYONLARI

11 JEMBER DEN GRONINGEN E YAPILAN NAKLĐYAT ESNASINDA KONTEYNIRLARDA BULUNAN RUTUBET ÖLÇÜM CĐHAZLARI ĐLE ALINAN DEĞERLER

12 JEMBER DEN GRONINGEN E YAPILAN NAKLĐYAT ESNASINDA KONTEYNIRLARDA BULUNAN RUTUBET ÖLÇÜM CĐHAZLARI ĐLE ALINAN DEĞERLER PERIOD: JEMBERDEKĐ YÜKLEMEDEN SURABAYA DAKĐ KALKIŞA KADAR

13 JEMBER DEN GRONINGEN E YAPILAN NAKLĐYAT ESNASINDA KONTEYNIRLARDA BULUNAN RUTUBET ÖLÇÜM CĐHAZLARI ĐLE ALINAN DEĞERLER PERIOD: SURABAYA DAN SĐNGAPUR A KADAR GEMĐ SEYAHATĐ

14 JEMBER DEN GRONINGEN E YAPILAN NAKLĐYAT ESNASINDA KONTEYNIRLARDA BULUNAN RUTUBET ÖLÇÜM CĐHAZLARI ĐLE ALINAN DEĞERLER PERIOD: SĐNGAPUR A TRANSĐT

15 JEMBER DEN GRONINGEN E YAPILAN NAKLĐYAT ESNASINDA KONTEYNIRLARDA BULUNAN RUTUBET ÖLÇÜM CĐHAZLARI ĐLE ALINAN DEĞERLER PERIOD: SINGAPUR DAN ROTTERDAM A KADAR GEMĐ SEYAHATĐ

16 JEMBER DEN GRONINGEN E YAPILAN NAKLĐYAT ESNASINDA KONTEYNIRLARDA BULUNAN RUTUBET ÖLÇÜM CĐHAZLARI ĐLE ALINAN DEĞERLER PERIOD: ROTTERDAM A VARIŞTAN GRONĐNDE KONTEYNIRLARIN AÇILMASINA KADAR

17 DEĞĐŞĐMLERĐ OKUMA ÖZETLERĐ SUPERDRY SIZ SUPERDRY LI

18 YÜKLEME RESĐMLERĐ

19 BOŞALTIM RESĐMLERĐ

20 SU-KALSĐYUM KLORĐDĐN FAZ DĐAGRAMI

21

CILEGONDAN SHANGHAI YE SĐYAH KARBON ĐÇĐN YAPILAN NAKLĐYATIN ANALĐZ SONUÇLARI

CILEGONDAN SHANGHAI YE SĐYAH KARBON ĐÇĐN YAPILAN NAKLĐYATIN ANALĐZ SONUÇLARI CILEGONDAN SHANGHAI YE SĐYAH KARBON ĐÇĐN YAPILAN NAKLĐYATIN ANALĐZ SONUÇLARI ŞUBAT 21 MART 16 2003 ĐÇĐNDEKĐLER SAYFA ANALĐZ YÖNTEMĐ 3 ANALĐZ SONUÇLARI 4 ÖNERĐLER 6 EKLER 1. GATU 8554728 nolu konteynırın

Detaylı

Çünkü Sochi de hava durumu diğer yereler göre daha yumuşaktır.

Çünkü Sochi de hava durumu diğer yereler göre daha yumuşaktır. WAX VE KAYAK BAKIMI WAX VE KAYAK BAKIMI Kayak türleri Kayakları seçme kuralları Klasik kayaklar Paten kayaklar Yeni kayaklar Kayak temizleme Parafin Kuru wax Yaş wax Structur Kayaklar geçmiş yıllara göre

Detaylı

HAKKIMIZDA NEDEN BAŞAT?

HAKKIMIZDA NEDEN BAŞAT? HAKKIMIZDA Firmamız uzun yıllardır DAMLA LAMİNASYON adı altında tekstil sektöründe hizmet vermektedir. Yüksek kalitede hizmet vermeyi ilke edinen firmamız yapmış olduğu AR-GE araştırmaları sonucu izolasyon

Detaylı

Fikir: Hazır- deneysel ayar/ 100g sıcak suyu soğumaya bırakın. Fikir: Hazır- deneysel ayar/ değişik su kütlelerinin soğumasının karşılaştırılması.

Fikir: Hazır- deneysel ayar/ 100g sıcak suyu soğumaya bırakın. Fikir: Hazır- deneysel ayar/ değişik su kütlelerinin soğumasının karşılaştırılması. Ders materyali Bu ardışım üç ayrı alt sıraya/ deneysel ayarlara ayrılmıştır. I Sogutma ile yakınlaşma: Fikir: Hazır- deneysel ayar/ 100g sıcak suyu soğumaya bırakın. II Soğuma ile ilgili daha fazla bilgi

Detaylı

1 Nem Kontrol Cihazı v3

1 Nem Kontrol Cihazı v3 NEM KONTROL CİHAZI v5.0 Nem Kontrol Cihazı v3.0 1 Nem Kontrol Cihazı v3 NEM Havada bulunan su buharı miktarına nem denir. Nem ölçümlerinde mutlak nem, bağıl nem ve spesifik nem hesaplanır. Mutlak nem birim

Detaylı

BASINÇLI BUHAR İLE STERİLİZASYON

BASINÇLI BUHAR İLE STERİLİZASYON BASINÇLI BUHAR İLE STERİLİZASYON AYŞE ARI ayse.ari@anadolusaglik.org 2007 NİSAN STERİLİZASYON Tanı ve tedavi amaçlı bir uygulamada kullanılan medikal aletlerin yeniden kullanıma hazır hale getirilmesidir.

Detaylı

Meyve ve Sebze Depolanması ve İhracatında Kullanılan Modifiye Atmosfer Ambalajlarındaki Gelişmeler Doç. Dr. Fatih ŞEN

Meyve ve Sebze Depolanması ve İhracatında Kullanılan Modifiye Atmosfer Ambalajlarındaki Gelişmeler Doç. Dr. Fatih ŞEN Meyve ve Sebze Depolanması ve İhracatında Kullanılan Modifiye Atmosfer Ambalajlarındaki Gelişmeler Doç. Dr. Fatih ŞEN Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü fatih.sen@ege.edu.tr Modifiye

Detaylı

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk değerlendirmesiyle birlikte aşağıdaki sorularla birlikte basitçe değerlendirilebilir.

Detaylı

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü HİDROLOJİ Buharlaşma Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü BUHARLAŞMA Suyun sıvı halden gaz haline (su buharı) geçmesine buharlaşma (evaporasyon) denilmektedir. Atmosferden

Detaylı

TÜBİTAK UME Ulusal Metroloji Enstitüsü Akışkanlar Grubu Düşük Gaz Debi Ölçüm Laboratuvarı

TÜBİTAK UME Ulusal Metroloji Enstitüsü Akışkanlar Grubu Düşük Gaz Debi Ölçüm Laboratuvarı TÜBİTAK UME Ulusal Metroloji Enstitüsü Akışkanlar Grubu Düşük Gaz Debi Ölçüm Laboratuvarı 10-50 L/min Debi Aralığında Gaz Debi Ölçüm Karşılaştırma Protokolü UME-G2AL-TR-K005 Temmuz 2013 - Gebze İçindekiler

Detaylı

: Alman GetstoffV kanuna göre metilen klorür içerir (bkz. Güvenlik formu)

: Alman GetstoffV kanuna göre metilen klorür içerir (bkz. Güvenlik formu) 506.0 pur yapıştırıcı Poliüretan bazlı havadaki nemle kürleşen tek-kompenantlı reaktif yapıştırıcı. Çok yüksek sıcaklık ve su direnci. DIN/EN 204 normlarına bağlı D4. Uygulama alanları - Kapı ve pencere

Detaylı

JAPONYA YA GREYFURT İHRACATI PROSEDÜRÜ: TAŞIMA SIRASINDA SOĞUK İŞLEM UYGULAMASI

JAPONYA YA GREYFURT İHRACATI PROSEDÜRÜ: TAŞIMA SIRASINDA SOĞUK İŞLEM UYGULAMASI JAPONYA YA GREYFURT İHRACATI PROSEDÜRÜ: TAŞIMA SIRASINDA SOĞUK İŞLEM UYGULAMASI HAZIRLAYANLAR Dr. Türkan KOÇLU Dr. F. Özlem ALTINDİŞLİ Uzm. Tevfik TURANLI Dr. Fatih ŞEN JAPONYA YA GREYFURT İHRACATI PROSEDÜRÜ

Detaylı

(nem) miktarının, o sıcaklıkta bulunabilecek en fazla su buharı miktarına oranına bağıl nem denir ve % cinsinden ifade edilir.

(nem) miktarının, o sıcaklıkta bulunabilecek en fazla su buharı miktarına oranına bağıl nem denir ve % cinsinden ifade edilir. Isıcam DA TERLEME Kış aylarında Isıcam takılı binalarda karşılaşılan en önemli sorunlardan biri camlardaki terlemedir. Bu terleme genellikle camın oda içine bakan yüzeyinde oluşmakla beraber az da olsa

Detaylı

PlazmaLift IC SERİSİ - 03 / Kullanma ve Kurulum Kılavuzu

PlazmaLift IC SERİSİ - 03 / Kullanma ve Kurulum Kılavuzu PlazmaLift IC SERİSİ - 03 / 04 Kullanma ve Kurulum Kılavuzu www.plazmalift.com Güvenlik Uyarısı! Dikkat Uyarı Çalışan Dişliler Yüksek Enerji 220 V El Sıkışması Su ile Temas Ettirmeyiniz Açıklama; - Lift

Detaylı

BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI

BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI Bir soğutma tesisinin yapılandırılmasında ilk iş tesisin soğutma gereksiniminin hesaplanmasıdır. Bu nedenle, soğuk kayıplarının ya da ısı kazançlarının iyi belirlenmesi

Detaylı

Termik higrometre. Kullanma kılavuzu - Türkçe. Versiyon 1.0

Termik higrometre. Kullanma kılavuzu - Türkçe. Versiyon 1.0 Termik higrometre Kullanma kılavuzu - Türkçe Versiyon 1.0 İçindekiler 1. İlk kullanımdan önce okuyun.......... A - 02 2. Ekran............................ A - 03 3. Kullanım.......................... A

Detaylı

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi BİNALARDA ELEKTRİK TÜKETİMİ 35 30 25 20 15 10 5 0 YÜZDE % STANDBY KURUTUCULAR ISITICILAR TELEVİZYON AYDINLATMA BULAŞIK MAKİNASI ÇAMAŞIR MAKİNASI KLİMA BUZDOLABI DİĞER Soğutucu ve Dondurucular Bir soğutucu

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402

Detaylı

Sıcak Havada Beton Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015

Sıcak Havada Beton Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015 Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Kasım, 2015 Sıcak havada beton dökümlerinde; Taze beton sıcaklığı, Rüzgar hızı, Bağıl nem, Ortam sıcaklığı gibi etkenler denetlenmeli ve önlemler bu doğrultuda alınmalıdır.

Detaylı

Salıncak oturağı Şamandıra

Salıncak oturağı Şamandıra Salıncak oturağı Şamandıra tr Montaj kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 84797HB22XVI 2015-12 327 508 Değerli Müşterimiz! Mutlaka burda belirlenmiş montaj adımlarına uymalısınız. Güvenlik uyarılarını

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

labların sera içine yerleştirilmesi

labların sera içine yerleştirilmesi labların sera içine yerleştirilmesi Yeni sezona hazırlık 3-3 Teslimat 1 Slabların açık alanda depolanması tavsiye edilmez. Üretim alanından uzakta, temiz ve kuru bir yerde muhafaza ediniz. 3 Üç paletten

Detaylı

COOL-US Kullanma Kılavuzu Profesyonel Anemometre

COOL-US Kullanma Kılavuzu Profesyonel Anemometre COOL-US Kullanma Kılavuzu Profesyonel Anemometre Lütfen ürünü kullanmadan önce bu kılavuzu dikkatlice okuyunuz ve ilerisi için saklayınız. İÇERİK 1. Güvenlik... 1 2. Genel Tanıtım... 2 3. Özellikler...

Detaylı

METEOROLOJİ. VI. Hafta: Nem

METEOROLOJİ. VI. Hafta: Nem METEOROLOJİ VI. Hafta: Nem NEM Havada bulunan su buharı nem olarak tanımlanır. Yeryüzündeki okyanuslardan, denizlerden, göllerden, akarsulardan, buz ve toprak yüzeylerinden buharlaşma ve bitkilerden terleme

Detaylı

ABO valve,s.r.o. Dalimilova 285/ Olomouc Czech Republic. Guvenlik Talimatı. Kurulum,İşletme Ve Bakım İçin ABO KELEBEK VANA MODEL 600,900

ABO valve,s.r.o. Dalimilova 285/ Olomouc Czech Republic. Guvenlik Talimatı. Kurulum,İşletme Ve Bakım İçin ABO KELEBEK VANA MODEL 600,900 Guvenlik Talimatı Kurulum,İşletme Ve Bakım İçin ABO KELEBEK VANA MODEL 600,900 1 1. Tüm Güvenlik Talimatları dikkatlice okunmalıdır. Aksi durumda üretici garantisi geçersiz ve yükümsüzdür. Vana montaj

Detaylı

Gıda Güvenliği ve İzlenebilirlik

Gıda Güvenliği ve İzlenebilirlik Gıda Güvenliği ve İzlenebilirlik Prof. Dr. Y. Onur Devres (onur@devres.net) Devres Teknoloji ve Danışmanlık Ltd. Şti., İstanbul, Türkiye Mersin Ticaret ve Sanayi Odası 2 Dağıtım Üretici Üretici Üretici

Detaylı

Hava nedir? Hava durumu nedir?

Hava nedir? Hava durumu nedir? İKLİM VİDEO 1 Hava nedir? Hava durumu nedir? Diyelim yarın pikniğe gideceksiniz. Bir gün önceden yapacağınız hazırlık esasında hava durumunu seyretmekle başlar. Hava durumu ertesi gün yağmurlu olacaksa

Detaylı

Askılar, Raflar ve Konveyörler

Askılar, Raflar ve Konveyörler Askılar, Raflar ve Konveyörler Tavsiyeler Askılar ve Raflar olabildiğince küçük olmalıdır. Askılar parçalardan toz partiküllerini uzaklaştırmamalıdır. Askılar parçalarla sürekli tekrarlanan temas halinde

Detaylı

Kullanım Kılavuzu. Emniyet Uyarıları DİKKAT Uygunsuz kullanım maddi hasar veya hatalı fonksiyona yol açar.

Kullanım Kılavuzu. Emniyet Uyarıları DİKKAT Uygunsuz kullanım maddi hasar veya hatalı fonksiyona yol açar. 1 4 Kullanım Kılavuzu saatinin emniyetli uygulanması ve uzun süreli kullanımı için kullanım kılavuzunu itinalıca okuyup saklayınız. Kullanma kılavuzu internette de kullanıma hazır bulunmaktadır: www.qlocktwo.com

Detaylı

MEYVE VE SEBZE TAŞIMADA: İZLENEBİLİRLİK

MEYVE VE SEBZE TAŞIMADA: İZLENEBİLİRLİK MEYVE VE SEBZE TAŞIMADA: İZLENEBİLİRLİK PROF. DR. FATİH ŞEN EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ fatih.sen@ege.edu.tr Meyve ve sebzeler, hasat edildikten sonra da metabolik olaylarını

Detaylı

SOĞUTMA KULESİ EĞİTİM SETİ DENEY FÖYÜ

SOĞUTMA KULESİ EĞİTİM SETİ DENEY FÖYÜ BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SOĞUTMA KULESİ EĞİTİM SETİ DENEY FÖYÜ BALIKESİR 2013 DENEY NO -1: Soğutma Kulesindeki Proseslerin Gözlemlenmesi DENEYİN

Detaylı

Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi - Prefabrik imalatlarındaki sorunlardan en büyüklerinden biri olan betonun çatlaması kaynaklı hatalı imalatları prefabrik bülteninin

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 0 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY İÇİNDE SABİT SICAKLIKTA SİLİNDİRİK ISITICI BULUNAN DİKDÖRTGEN PRİZMATİK SAC KUTU YÜZEYLERİNDEN ZORLANMIŞ TAŞINIM

Detaylı

PB-010. Diz Bakım Masaj Aleti Kullanım Kılavuzu -1-

PB-010. Diz Bakım Masaj Aleti Kullanım Kılavuzu -1- PB-010 Diz Bakım Masaj Aleti Kullanım Kılavuzu -1- Sayın Müsterimiz, PB-010 Diz Bakım Masaj Aleti ürünümüzü satın aldığınız için teşekkür ederiz. Bu cihazı kullanmadan önce Kullanım Kılavuzunu okumanız

Detaylı

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ Hasta dosyalarına yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hasta dosyaları için standart bir dosya içeriği belirlenmeli, o Dosyalarda bulunması gereken bilgi ve dokümanlar belirlenmeli,

Detaylı

1-)ÖZELLİKLER 2-)TEKNİK ÖZELLİKLER

1-)ÖZELLİKLER 2-)TEKNİK ÖZELLİKLER 1-)ÖZELLİKLER *Bu ölçüm cihazı DIN,ASTM ve BS standartlarına uyduğu gibi IOS-2178 ve ISO-2360 standartlarınında tüm koşulları sağlayarak laboratuar ve zor koşullarda kullanılabilir. *F Tipi probe manyetik

Detaylı

HAL DEĞİŞİMİ - YOĞUNLAŞMA GÖSTERİ

HAL DEĞİŞİMİ - YOĞUNLAŞMA GÖSTERİ İsim:. ETKİNLİK SAYFASI BÖLÜM 2, DERS 3 Tarih: HAL DEĞİŞİMİ - YOĞUNLAŞMA GÖSTERİ 1. Öğretmeniniz iki bardağa su ve buz yerleştirip, buz dolu bardağın birini plastik torbaya, ötekisini dışarıda bırakmıştır.

Detaylı

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ einak@ankara.edu.tr GENEL ZARARLILAR TEMEL KAVRAMLAR Pestisit(Pesticide): Pest cide (Zararlı

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) İÇERİK KKE LERİN GENEL ÖZELLİKLERİ KAFA KORUMA GÖZ KORUMA KULAK KORUMA SOLUNUM KORUMA EL KORUMA AYAK KORUMA DÜŞÜŞ ENGELLEYİCİLER VÜCUT KORUMA

Detaylı

Proses Tekniği TELAFİ DERSİ

Proses Tekniği TELAFİ DERSİ Proses Tekniği TELAFİ DERSİ Psikometrik diyagram Psikometrik diyagram İklimlendirme: Duyulur ısıtma (ω=sabit) Bu sistemlerde hava sıcak bir akışkanın bulunduğu boruların veya direnç tellerinin üzerinden

Detaylı

Bivak. Bivak; geceleme torbasıdır. Bivaklamak ise arazide gecelemektir. Dağcılıkta, çadır kullanmadan gecelemek anlamına gelmektedir.

Bivak. Bivak; geceleme torbasıdır. Bivaklamak ise arazide gecelemektir. Dağcılıkta, çadır kullanmadan gecelemek anlamına gelmektedir. Bivak Bivak; geceleme torbasıdır. Bivaklamak ise arazide gecelemektir. Dağcılıkta, çadır kullanmadan gecelemek anlamına gelmektedir. Bu planlı veya plansız yapılabilir. 11.04.2018 101 Planlı Bivak Bir

Detaylı

TEMEL İSG Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

TEMEL İSG Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği TEMEL İSG Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Ders Nu: 35 www.ustadlar.com.tr Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş

Detaylı

ARMAFLEX LEVHA AL / KY / AL-KY

ARMAFLEX LEVHA AL / KY / AL-KY ARMAFLEX LEVHA AL / KY / AL-KY Isı Yalıtımı Yoğuşma Kontrolü İklimlendirme, ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılmak üzere üretilen, elastomerik kauçuk esaslı, kapalı gözenekli düzgün hücre yapısına

Detaylı

Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi 1 Betonda Çatlak Oluşumu Sebepleri: 1. Kimyasal Reaksiyonlar Kaynaklı Çatlaklar 2. Hacim Kararsızlığı Kaynaklı Çatlaklar 2

Detaylı

TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ. Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ. Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Havalandırma neden yapılır? Yazın uygun hızda, kışın ise hava cereyanı

Detaylı

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUET E HAREKET F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti 1 F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ)

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

TCR-TECORA DDS CİHAZI KULLANİM TALIMATI

TCR-TECORA DDS CİHAZI KULLANİM TALIMATI TCR-TECORA DDS CİHAZI KULLANİM TALIMATI 1. Cihazın Kullanımı DDS Dinamik seyreltme örnekleme cihazı UNI EN 13649 standardını karşılamak için tasarlanmıştır. Charcoal tüpleri ve desorpsıyon metodu ile VOC

Detaylı

EĞİTİM NOTLARI 16 BASINÇLI HAVA HATLARI BASINÇLI HAVA HATLARI

EĞİTİM NOTLARI 16 BASINÇLI HAVA HATLARI BASINÇLI HAVA HATLARI Basınçlı hava, endüstriyel tesislerde yaygın bir şekilde kullanılan bir enerji türüdür. Basınçlı hava, dış ortamdan alınan havanın bir kompresörde belli bir oranda sıkıştırılmasıyla elde edilir. Serbest

Detaylı

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma Meteoroloji IX. Hafta: Buharlaşma Hidrolojik döngünün önemli bir unsurunu oluşturan buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde farklı şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik faktörlerin etkisiyle

Detaylı

Tasarruflu Doğal gaz kullanımı

Tasarruflu Doğal gaz kullanımı Tasarruflu Doğal gaz kullanımı TASARRUFLU DOĞAL GAZ KULLANIMI Çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Çatınızdaki ısı kaybınız %20 civarındadır. Bu şekilde ısıtma maliyetinizi

Detaylı

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU.

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU. 9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU www.sunnybaby.com.tr Resim sadece görsel olarak sağlanmış olup, ürün içeriği ve aksesuarları farklılık gösterebilir. Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve sonraki

Detaylı

KUTUPLARDAKİ OZON İNCELMESİ

KUTUPLARDAKİ OZON İNCELMESİ KUTUPLARDAKİ OZON İNCELMESİ Bilim adamlarınca, geçtiğimiz yıllarda insan faaliyetlerindeki artışa paralel olarak, küresel ölçekte çevre değişiminde ve problemlerde artış olduğu ifade edilmiştir. En belirgin

Detaylı

BT2K PU ELAST. Temel, perde duvar ve bodrum gibi toprak altı uygulamalarında, su ve nem geçirmezlik malzemesi olarak,

BT2K PU ELAST. Temel, perde duvar ve bodrum gibi toprak altı uygulamalarında, su ve nem geçirmezlik malzemesi olarak, BT2K PU ELAST Bitüm-Poliüretan Esaslı Çift Komponentli Su Yalıtım Malzemesi Ürün Tanımı Bitüm-Poliüretan esaslı, çift bileşenli, hızlı kürlenen, kalıcı ve yüksek esnekliğe sahip, soğuk uygulanan su yalıtım

Detaylı

AYG-002 / AYG-003 BOYALI SİNEK ÖLDÜRME CİHAZLARI

AYG-002 / AYG-003 BOYALI SİNEK ÖLDÜRME CİHAZLARI AYG-002 / AYG-003 BOYALI SİNEK ÖLDÜRME CİHAZLARI Teknik Özellikler Bu cihazlar elektrostatik toz boyama yöntemiyle boyanmış dkp saçtan üretilmektedir. Özel uv ışını yayan floresanlar sayesinde uçan her

Detaylı

İçindekiler. Teknik bilgiler.. 2. Önsöz...3. Parçalar...4. Kullanım talimatları..5, 6, 7. Sıkça sorulan sorular / problemler 8

İçindekiler. Teknik bilgiler.. 2. Önsöz...3. Parçalar...4. Kullanım talimatları..5, 6, 7. Sıkça sorulan sorular / problemler 8 1 İçindekiler Teknik bilgiler.. 2 Önsöz......3 Parçalar...4 Kullanım talimatları..5, 6, 7 Sıkça sorulan sorular / problemler 8 Bakım ve sorun giderme..9 Teknik Bilgiler Kutunun içindekiler 1 Adet Cavex

Detaylı

Zeminlerden Örnek Numune Alınması

Zeminlerden Örnek Numune Alınması Zeminlerden Örnek Numune Alınması Zeminlerden örnek numune alma tekniği, örneklerden istenen niteliğe ve gereken en önemli konu; zeminde davranışın süreksizliklerle belirlenebileceği, bu nedenle alınan

Detaylı

IMO STABİLİTE KURALLARI STABİLİTE BUKLETİ VE IMO KURALLARI IMO STABİLİTE KURALLARI STABİLİTE KİTAPÇIĞI 11/14/2012

IMO STABİLİTE KURALLARI STABİLİTE BUKLETİ VE IMO KURALLARI IMO STABİLİTE KURALLARI STABİLİTE KİTAPÇIĞI 11/14/2012 IMO STABİLİTE KURALLARI STABİLİTE BUKLETİ VE IMO KURALLARI IMO nun Uluslararası geçerliliği olan hasarsız ve yaralı stabilite kuralları mevcuttur. Bu kurallar uluslararsı sefer yapan tüm gemilerin uyması

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU. Bölüm 1 : Ürün ve Tedarikçi Kimlik Kartı Ürün Adı: İzober Taşyünü Levha, Şilte ve Prefabrik Boru

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU. Bölüm 1 : Ürün ve Tedarikçi Kimlik Kartı Ürün Adı: İzober Taşyünü Levha, Şilte ve Prefabrik Boru MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU Bölüm 1 : Ürün ve Tedarikçi Kimlik Kartı Ürün Adı: İzober Taşyünü Levha, Şilte ve Prefabrik Boru Üretici Firma: Beşler Tekstil San.Tic. A.Ş O.S.B 20 Cad. No: 54 38070 KAYSERİ

Detaylı

508 HİDROLOJİ ÖDEV #1

508 HİDROLOJİ ÖDEV #1 508 HİDROLOJİ ÖDEV #1 Teslim tarihi: 30 Mart 2009 16:30 1. Yüzey alanı 40 km 2 olan bir gölde Haziran ayında göle giren akarsuyun ortalama debisi 0.56 m 3 /s, gölden çıkan suyun ortalama debisi 0.48 m

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Genel olarak havalandırma, yapı içerisindeki kullanılmış havanın doğal veya yapay olarak yapı dışındaki temiz havayla yer değiştirmesidir. Sera içinde ortam sıcaklığının aşırı

Detaylı

KONTROL PANELİ. Kontrol panelinden kontrol menüsüne giriniz

KONTROL PANELİ. Kontrol panelinden kontrol menüsüne giriniz DENEY FÖYLERİ Yeni Sanayi sitesi 12 Ekim Cad. 52.Sok. No:18A BALIKESİR Tel:0266 2461075 Faks:0266 2460948 http://www.deneysan.com mail: deneysan@deneysan.com BALIKESİR-2014 KONTROL PANELİ Kontrol panelinden

Detaylı

Çiçek ve yaprak presi

Çiçek ve yaprak presi Çiçek ve yaprak presi tr Kullanım Kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 91581FV05X03VII 2017-3 Değerli Müşterimiz! Yeni çiçek ve yaprak presinizle narin çiçeklere ve renkli yapraklara koruyucu uygulayabilir

Detaylı

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Neden gerekli? Hat üstyapısının drenajı için Yer altı suyunu kontrol etmek için Şevlerin drene edilmesi için gereklidir. Yüzeyaltı drenaj,

Detaylı

İşgücü kaybını önler Filtre bakımına, su tutucuların tahliyesine gerek kalmaz. Arıza ve bakım için harcanan iş gücünden tasarruf ettirir.

İşgücü kaybını önler Filtre bakımına, su tutucuların tahliyesine gerek kalmaz. Arıza ve bakım için harcanan iş gücünden tasarruf ettirir. Kurutucu Basınçlı Hava Kurutucuları Su Nereden Geliyor? Kompresöre giren atmosferik havanın içinde su buharı bulunur. Sıkışmanın etkisiyle yoğuşarak su haline gelen bu su buharı hava hatlarında ve kullanım

Detaylı

EKŞİOĞLU ÖNDERKENT SİTESİ TERMAL KAMERA ÖLÇÜM RAPORU ve SONUÇLARI

EKŞİOĞLU ÖNDERKENT SİTESİ TERMAL KAMERA ÖLÇÜM RAPORU ve SONUÇLARI Ölçüm: 5, Yansıyan Sıcaklık: 20 C Ekşioğlu Önderkent Sitesinde yapılan termal kamera ölçüm sonuçlarına göre binada yapılmış ısı yalıtım çalışması başarılı olarak ölçülmüştür. Isı kayıplarının (kırmızı

Detaylı

MĐCRO HERMETĐK ŞOFBEN KULLANMA KILAVUZU

MĐCRO HERMETĐK ŞOFBEN KULLANMA KILAVUZU PINAR EMAYE ISI GEREÇLERİ MERMER MADEN İNŞAAT SAN. Ve TİC. LTD. ŞTİ. Organize sanayi Bölgesi 8. Cadde 26110 ESKİŞEIİR / TURKEY Tel :+ Tel + 90.222.236 00 91 Fax : 0.222.236 0032 e-mail : www.pinaremaye.c

Detaylı

Küresel İklim Değişikliği ve Ülkemize Etkileri

Küresel İklim Değişikliği ve Ülkemize Etkileri Küresel İklim Değişikliği ve Ülkemize Etkileri Küresel İklim Değişikliği Nedir? Çeşitli gaz ve çevre kirliliği gibi olaylar sonucu atmosfer incelmeye başlamıştır.böylece güneş ışınları dünyaya daha fazla

Detaylı

1 Giriş Güvenlik Özellikler Nitelikler Genel Özellikler Elektriksel Özellikler (23 ±5 C)...

1 Giriş Güvenlik Özellikler Nitelikler Genel Özellikler Elektriksel Özellikler (23 ±5 C)... PCE-A 420 İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Güvenlik... 3 3 Özellikler... 3 3.1 Nitelikler... 3 3.2 Genel Özellikler... 4 3.3 Elektriksel Özellikler (23 ±5 C)... 5 4 Sistem tanımlama... 5 5 Ölçüm Prosedürü...

Detaylı

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ 15.8.216 Yük İstatistikleri, Temmuz 216 Yük elleçlemesi %1, arttı Sayı:Y-7 Limanlarımızda gerçekleşen toplam yük elleçleme miktarı 216 yılı Temmuz ayında bir

Detaylı

Analiz Süresi: 30-35 C'de 48 saat

Analiz Süresi: 30-35 C'de 48 saat 3M PETRİFİLM AEROBİK SAYIM PLAKALARI 3M Petrifilm Aerobic Sayım Plakaları toplam aerobic bakteri populasyonlarını belirlemek için düzenlenmiştir. Uygulanacak basit bir prosedürle aynı zamanda etlerde ve

Detaylı

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ Dr. Fatma IŞIK COŞKUNSES İSG Uzmanı / İSGÜM Kimyasal maddeler sanayimizin ve günlük yaşantımızın içinde bir çok alanda

Detaylı

MADDENİN HAL DEĞİŞİMLERİ

MADDENİN HAL DEĞİŞİMLERİ MADDENİN HAL DEĞİŞİMLERİ Maddenin 3 hali vardır. örnek 1.KATI HALİ buz Maddenin hal değiştirmesinin sebebi ısı alışverişi yapmasıdır. 2.SIVI HALİ 3.GAZ HALİ su su buharı Maddenin ısı alarak katı halden

Detaylı

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-001 HABER BÜLTENİ

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-001 HABER BÜLTENİ DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-1 HABER BÜLTENİ 24.2.216 Yük İstatistikleri, 216 Yük elleçlemesi %12,1 arttı Limanlarımızda gerçekleşen toplam yük elleçleme miktarı 216 yılı ayında bir önceki yılın

Detaylı

> > 2. Kaplardaki sıvıların sıcaklığı 70 o C ye getirilirse sahip oldukları ısı miktarlarını sıralayınız.

> > 2. Kaplardaki sıvıların sıcaklığı 70 o C ye getirilirse sahip oldukları ısı miktarlarını sıralayınız. 1. Tost makinesinin ısınması 2. Hızlı giden arabanın fren yapmasıyla lastiklerin ısınması 3. Yazın güneşte kalan suyun ısınması 4. Odunun yanması 5. Ütünün ısınması 6. Koşu bandında tempolu yürüyen adam

Detaylı

ÜRÜNLERİN SOĞUKTA MUHAFAZASI VE NEMLENDİRMENİN ÖNEMİ

ÜRÜNLERİN SOĞUKTA MUHAFAZASI VE NEMLENDİRMENİN ÖNEMİ ÜRÜNLERİN SOĞUKTA MUHAFAZASI VE NEMLENDİRMENİN ÖNEMİ Meyve ve Sebzeler, hasatlarından sonra da yaşamlarını sürdürürler, solunumları devam eder. Bunun sonucunda niteliklerini kaybederek bozulurlar. Bu bozulmayı

Detaylı

NK Numune Alma Kabı Montaj ve Kullanım Kitapçığı

NK Numune Alma Kabı Montaj ve Kullanım Kitapçığı NK Numune Alma Kabı Montaj ve Kullanım Kitapçığı NK MKK v10.01-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 3 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 4 4. MONTAJ... 5 5. NUMUNE ALMA İŞLEMİ... 6 6. BAKIM... 6

Detaylı

Önce Zarar Verme HİPOCRAT AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ

Önce Zarar Verme HİPOCRAT AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ Önce Zarar Verme HİPOCRAT Nevin ACAR Cumhuriyet Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ağız-Diş Çene Hastalıkları Cerrahisi Sterilizasyon Sorumlu

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Yoğunluğu 850 kg/m 3 ve kinematik viskozitesi 0.00062 m 2 /s olan yağ, çapı 5 mm ve uzunluğu 40

Detaylı

ALTEK Akıllı Lojistik ve Taşıt Sistemleri A.Ş.

ALTEK Akıllı Lojistik ve Taşıt Sistemleri A.Ş. YEATZ Buz Önleyici ve Buz Çözücü Solüsyon ALTEK Akıllı Lojistik ve Taşıt Sistemleri A.Ş. Altek Akıllı Lojistik ve Taşıt Sistemleri A.Ş. 1 Buz Önleyici /Çözücü Solüsyon %100 Yerli Türkçe Akıllı Lojistik

Detaylı

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi 2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi GİRİŞ Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik

Detaylı

Universal-Abtönkonzentrat

Universal-Abtönkonzentrat Universal-Abtönkonzentrat Universal-Abtönkonzentrat 20 ml decomix ile aşağıdaki renk tonu seviyeleri elde edilir Vernik 1 Dispersiyon Renklendirilecek beyaz malzeme miktarı 375 ml 750 ml 2500 ml 2,5 l

Detaylı

8+5/8+7/10+5/20+10/1176-1177 TSE BELGESİ SADECE ŞİRKETİMİZDE BULUNMAKTADIR

8+5/8+7/10+5/20+10/1176-1177 TSE BELGESİ SADECE ŞİRKETİMİZDE BULUNMAKTADIR TEKLİF Sayın : SATINALMA YETKİLİSİ Referans No : 788/245/*4854/978/4787/44/828-245/-./ /201 Talep etmiş Olduğunuz 10 Yıl Garantili YOĞUN SPOR VE YAYA TARAFİĞİ KULLANIM AKREDİTASYONLU TEST RAPORLARI Bulunan

Detaylı

HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA GRUPLARINDA HAVA SOĞUTMALI KONDENSERĐN EVAPORATĐF SOĞUTMA ĐLE SOĞUTULMASI

HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA GRUPLARINDA HAVA SOĞUTMALI KONDENSERĐN EVAPORATĐF SOĞUTMA ĐLE SOĞUTULMASI HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA GRUPLARINDA HAVA SOĞUTMALI KONDENSERĐN EVAPORATĐF SOĞUTMA ĐLE SOĞUTULMASI Cihaz Modeli : LENNOX FHM-170 Toplam Soğutma Gücü : 146,8 Net Soğutma Gücü : 141,8 Giriş Hava Koşulları

Detaylı

GRAFİK VE FOTOĞRAF BÖLÜMÜ DERS PLANI AMBALAJ MAKETİ HAZIRLAMA AMBALAJIN YAPISAL TASARIMI. Orta düzey

GRAFİK VE FOTOĞRAF BÖLÜMÜ DERS PLANI AMBALAJ MAKETİ HAZIRLAMA AMBALAJIN YAPISAL TASARIMI. Orta düzey GRAFİK VE FOTOĞRAF BÖLÜMÜ DERS PLANI DERS SINIF ÜNİTE KONU ÖĞRENCİ TANIMLAMASI SINIF SAYISI CİNSİYET AİLE DURUMU AMAÇLAR HEDEF VE DAVRANIŞLAR AMBALAJ TASARIMI 12 - D AMBALAJ MAKETİ HAZIRLAMA AMBALAJIN

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01 1. AMAÇ: Tehlikeli Maddelerin Güvenli Taşınması, Depolanması, Kullanılması, Dökülmesi ile Tehlikeli Maddelere Maruz Kalınması Durumunda yapılması Gerekenler ve Eğitimi İçin Standart Bir Yöntem Belirlemektir.

Detaylı

OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ

OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplı ve iç zeminler düzenli olarak kontrol ediliyor mu? Zemindeki çökme, erime vb. deformasyonlar giderilmiş Cam

Detaylı

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon Ünitesi kirli, temiz ve steril alan olmak üzere üç alandan oluşmalıdır. Kirli, temiz ve steril alanlar arasındaki geçiş noktalarında

Detaylı

Ürün özellikleri TBK AA2200. Tel : (86) 757 84316505 Fax : (86) 757 84315065 www.tbkbattery.com

Ürün özellikleri TBK AA2200. Tel : (86) 757 84316505 Fax : (86) 757 84315065 www.tbkbattery.com TBK Co. (Hongkong) Ltd. Ürün özellikleri Müşteri: Model: TBK AA2200 Hazırlayan: Zhao Chein Lee Kontrol eden: Onaylayan : Address : Bldg31,33, Tongfucun lndustrial Park, Shiao Village, Danlang, Baoan Dist.

Detaylı

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Şükran DENİZ Uzman Kasım 2015 1 SUNUM İÇERİĞİ AMAÇ NUMUNE KABI NUMUNE ALMA CİHAZ TİPLERİ NUMUNE ALMA YERİ NUMUNELERİN KORUNMASI

Detaylı

COOL-US Kullanma Kılavuzu

COOL-US Kullanma Kılavuzu COOL-US Kullanma Kılavuzu Profesyonel Nem ve Sıcaklık ölçer Lütfen ürünü kullanmadan önce bu kılavuzu dikkatlice okuyunuz ve ilerisi için saklayınız. İçindekiler 1. Güvenlik... 1 2. Tanıtım... 2 3. Özellikler...

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Seracılıkta ortam sıcaklığının kontrol altında tutulması bitki büyümesi ve gelişmesi ile verim ve kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Seralarda yetiştirilen ürünlerden

Detaylı

PCE-CM 4 Versiyon 1.0 Oluşturma Tarihi: Son Değiştirme Tarihi:

PCE-CM 4 Versiyon 1.0 Oluşturma Tarihi: Son Değiştirme Tarihi: PCE-CM 4 Versiyon 1.0 Oluşturma Tarihi: 04.08.2015 Son Değiştirme Tarihi: 05.08.2015 İçindekiler 1 Güvenlik Notları.3 2 Özellikler..4 3 Sistem Özellikleri...5 4 İşlem..5 5 Geri Dönüşüm.5 6 İletişim...8

Detaylı

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat YALITIM Yapı ve yapının içindekileri (eşya, insan, hayvan v.b) dış ortamın olumsuz etkilerinden (su, rutubet, ses, ısı ve yangın) korumak için alınan önlemlere yalıtım denir. Yalıtım Çeşitleri Şunlardır:

Detaylı

Kullanım Kılavuzu İletkenlik Ölçüm Cihazı PCE-CM 41

Kullanım Kılavuzu İletkenlik Ölçüm Cihazı PCE-CM 41 İletkenlik Ölçüm Cihazı PCE-CM 41 Versiyon 1.1 Oluşturma Tarihi: 01/07/2016 İçindekiler 1 ÖZELLİKLER... 3 2 TEKNİK ÖZELLİKLER... 3 3 FONKSİYONLAR... 4 4 ÖLÇÜM YÖNTEMİ... 5 4.1 İLETKENLİK ÖLÇÜMÜ... 5 4.2

Detaylı

HASTA BAŞI TEST CİHAZI (glukometre) Uz.Dr.Fatma ÇORCU BARAN

HASTA BAŞI TEST CİHAZI (glukometre) Uz.Dr.Fatma ÇORCU BARAN HASTA BAŞI TEST CİHAZI (glukometre) Uz.Dr.Fatma ÇORCU BARAN Glukometre Nedir? Hastanenin servis katlarında sağlık çalışanlarının veya ev kullanıcılarının da kullandığı küçük cep tipi elektronik cihazlardır.

Detaylı

Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin

Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin titreşim hızı artar. Tanecikleri bir arada tutan kuvvetler

Detaylı

O )molekül ağırlığı 18 g/mol ve 1g suyun kapladığı hacimde

O )molekül ağırlığı 18 g/mol ve 1g suyun kapladığı hacimde 1) Suyun ( H 2 O )molekül ağırlığı 18 g/mol ve 1g suyun kapladığı hacimde 10 6 m 3 olduğuna göre, birbirine komşu su moleküllerinin arasındaki uzaklığı Avagadro sayısını kullanarak hesap ediniz. Moleküllerin

Detaylı

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ ÖNLENEBİLİR!

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ ÖNLENEBİLİR! KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ ÖNLENEBİLİR! Türkiye de her yıl binlerce insan ısınma amaçlı kullanılan cihazlardan veya bu sistemlerin bacalarından kaynaklanan karbonmonoksit gazı zehirlenmesine maruz kalmakta

Detaylı