GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ISITILAN YÜZME HAVUZLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ISITILAN YÜZME HAVUZLARI"

Transkript

1 275 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ISIILAN YÜZME HAVUZLARI Etem Sait ÖZ ayfun MENLİK ÖZE Günümüz tatil beldelerindeki otel, motel, yazlık kooperatif siteleri, vb. yerler ile özel konutlarda kullanılan yüzme havuzlarının ısıtılmalarında çeşitli sistemler kullanılmaktadır. Bu çalışmada güneş enerjisi ile ısıtılan yüzme havuzlarındaki sistemler, bu sistemlerin tasarımında dikkate alınacak hususlar, sistemi meydana getiren bileşenler ayrıntılı olarak ele alınmış, farklı sistemlere ait örnekler verilmiştir. 1. GİRİŞ Yüzme havuzları bilhassa tatil beldelerindeki münferit evlerde otel, motel, kooperatif siteleri ve benzeri tesislerde bölgenin iklim şartlarına göre yıl içerisinde sekiz aya kadar uzanacak sürelerde kullanılmaktadır. Havuzların özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında ısıtılmasına gerek duyulabilir. Yaz aylarında ısıtılmaları gerekli olmayabilir. Yüzme havuzlarının ısıtılmasında çeşitli kaynaklardan sağlanan enerji tüketimi, kullanıcıların önemli miktarlarda masrafla karşı karşıya gelmelerine neden olabilir. Havuz suyu sıcaklığının ortam havası sıcaklığından birkaç derece fazla olması yeterlidir. Bu bakımdan yüzme havuzlarının güneş enerjisi ile ısıtılması cazip olmaktadır. Yüzme havuzlarının güneş enerjisi ile ısıtılmasında iki yaklaşım söz konusudur[1]. Bunlardan birisi, havuz suyunun bir örtü ile kapatılması ve bu örtünün kollektör gibi görev yaparak suyu ısıtması, diğeri de suyun ısıtılmasında ayrı kollektörler kullanılmasıdır. Bu çalışmada, havuz suyunun ayrı kollektörlerle ısıtıldığı sistemler üzerinde durulmuştur. Öncelikle ısıtma sistemleri tanıtılacak ve daha sonra sistemi meydana getiren bileşenler üzerinde durulacaktır. 2. GÜNEŞ ENERJİLİ HAVUZ SUYU ISIMA SİSEMLERİ Havuz suyunun güneş enerjisi ile ısıtılması, direkt ve endirekt olarak yapılabilir. Direkt sistemde havuz suyu güneş kollektörlerinde dolaşım yaparken endirekt sistemlerde kollektör çevresinde güneş enerjisi ile ısıtılan su bir ısı değiştirici yardımıyla havuz suyunu ısıtmaktadır Direkt Sistemler Direkt sistemlerde, ısıtılmak istenilen havuz suyu güneş kollektörlerinde dolaşım yaptırılır. Sistemin tamamı korozif özellikte olan havuz suyunun etkisindedir. Havuz suyuna mikrobik etkilere karşı klor veya diğer kimyasal sıvılar verileceğinden, bu sistemlerde kullanılacak malzeme paslanmaz olmalıdır.

2 276 Bazı krom nikel çelikler hariç direkt sistemlerde metal malzeme kullanılmamalıdır. Metal malzemenin sebep olacağı pas havuz duvarlarında ve döşemelerinde lekeler meydana getirebilir. Bu nedenle, bu sistemlerde kullanılan malzeme etilen, propilen, kauçuk ve polivinil klorür ihtiva etmelidir. Direkt sistemlerde mevcut havuz pompası, suyun kollektörlerde dolaşımını da sağlayabilir. Böylece, kollektör devresi için ayrı bir pompa kullanılmamış olur. Şekil 1 de bu tür bir bağlantı şeması verilmiştir. Şekilde görüldüğü gibi, havuz suyunun filtrelenmesi için kullanılan mevcut havuz pompası aynı zamanda havuz suyunun ısıtılması için kollektörlerde de dolaşım sağlar. Suyun kollektörlerden ya da kollektörlere gitmeden havuzdan havuza dolaşım yapabilmesi kontrol vanası yardımıyla olmaktadır. Kontrol vanasının görevi, havuz suyunun yeteri kadar ısınması durumunda havuz suyu sıcaklık duyar ndan aldığı sinyal ile açılarak filtreden geçen suyun güneş kollektörlerine gitmeden doğrudan havuza dönmesini sağlamaktır. Havuz su sıcaklığı ayarlanan değerin altına düştüğünde kontrol vanası kapanarak suyun kollektörden dolaşım yapmasıyla ısınması sağlanır. Bu tip direkt bağlantıda kollektörlerin, havuz seviyesi üzerinde olması gerekir. Aksi halde, yani kollektörlerin havuz seviyesinde ya da havuz seviyesinin altında olması durumunda kontrol vanası açık olduğundan suyun kollektörlerden de dolaşım yapması, başka bir ifade ile havuz suyunun sürekli ısınması söz konusu olabilir. Güneş Kollektörü Kollektör sıcaklık duyar Havuza sıcak su gidişi Elektronik kontrol Kesme vanasi Havuz suyu sıcaklık duyar Dengeleme vanası Filtreleme pompası Filtre çekvalf Kontrol vanası Ek ısıtıcı Havuza sıcak su gidişi Şekil 1. Mevcut havuz dolaşım pompasının kullanıldığı tek kontrol vanalı direkt ısıtma sistemi[2]. Güneş enerjisinin yetersiz olduğu durumlarda havuz suyunun ısıtılması ek ısıtıcı kaynağı ile yapılabilir. Şekil 2 de yine havuz pompasının kullanıldığı ancak iki adet kontrol vanasının görev yaptığı direkt ısıtma sistemi bağlantı şeması görülmektedir. Bu sistem, kollektör devresindeki akış direncinin az olduğu başka bir ifade ile bundan önceki bağlantı şeklinde kontrol vanasının açık olduğu durumlarda suyun bir miktarının kollektörden dolaşarak havuza ısınmış olarak gidebileceği böylece havuz suyu sıcaklığının ayarlanan (istenilen) değerin üstüne çıkabileceği durumda kullanılır. Havuz suyu sıcaklığı istenilen değere ulaştığında, pompanın bastığı filtreden geçen suyun tamamı havuza gider. Bu işlem, filtreden sonra güneş kollektörlerine giden hat üzerindeki kontrol vanasının kapanması ile gerçekleşir. Kontrol vanalarının birisi açık konumda iken diğeri kapalı konumdadır. Kontrol vanalarının açılıp kapanması, kollektör sıcaklık duyar ile havuz suyu sıcaklık duyar tarafından sağlanır.

3 277 Güneş Kollektörü Kollektör sıcaklık duyar Havuza sıcak su gidişi Elektronik kontrol Kesme vanasi Havuz suyu sıcaklık duyar Dengeleme vanası Filtreleme pompası Filtre.ekvalf Kontrol vanasi Ek ısıtıcı Havuza sıcak su gidişi Şekil 2. Mevcut havuz dolaşım pompasının kullanıldığı iki kontrol vanalı direkt ısıtma sistemi[2]. Kollektörler üzerine güneş enerjisi geldiğinde, kollektörlerdeki sıcaklığı algılayan kollektör sıcaklık duyar nın kontrol paneline sinyal göndermesi ve havuz suyu sıcaklık duyar nın havuz suyunun ayarlanan sıcaklık değerinin altında olduğunu algılayarak kontrol paneline sinyal göndermesi sonucu, kollektör hattı üzerindeki kontrol vanası açılıp havuz hattı üzerindeki kontrol vanası kapanır. Bu durumda suyun kollektörler üzerinden ısınmış olarak havuza gitmesi sağlanmış olur. Kollektördeki sıcaklık ile havuz suyu sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkı azaldığında (fark aralığı), başka bir deyişle, havuz suyunun yeterli sıcaklığa gelmesiyle, suyun kollektörden dolaşımı, kollektör hattı üzerindeki kontrol vanasının kapanmasıyla, engellenir. Bu durumda pompanın, suyu havuzdan havuza dolaşım yaptırması söz konusudur. Bu sistem kollektörlerin havuz seviyesinin altında olduğu durumlarda da kullanılabilir. Sistemde kullanılan iki adet kontrol vanası yerine, monte edilebilecek bir adet üç yollu vana kullanılabilir. Şekil 1 ve Şekil 2 deki bağlantılarda sistemlerde mevcut havuz pompası kullanılmıştır. Aşağıda belirtilen durumlarda, güneşli devre için ayrı bir dolaşım pompası kullanmak gerekir[2]. Kollektör yüzeyi 100 m 2 den fazla ise, Havuz filtreleme pompasının, suyu kollektör devresinde dolaşım yaptırabilecek debi ve basınç değerlerini karşılamaması halinde. Filtreleme devresindeki pompadan ayrı bir pompa kullanılmasına ilişkin bağlantı örnekleri, Şekil 3 ve Şekil 4 de görülmektedir. Şekil 3 deki sistemde kollektör sıcaklık duyar, kollektörlerdeki sıcaklığın yükselmesiyle, kollektör devresindeki pompayı çalıştırıp, suyun kollektörlerde ısınarak havuza gitmesini sağlar. Havuz suyu sıcaklık duyar ile kollektör sıcaklık duyar, ayarlandıkları sıcaklık aralığına bağlı olarak, kollektör devresindeki pompayı devreye sokar veya devreden çıkarırlar. Havuz suyu sıcaklığı ile kollektör sıcaklığı arasındaki fark artarsa (bu durum kollektörlerin güneş enerjisi görerek ısındığını ifade eder) pompa çalışır, fark azalırsa (bu durum kollektörlerin güneş enerjisi alamadığından soğuduğunu ifade eder) pompa çalışmaz.

4 278 Güneş Kollektörü Kollektör sıcaklık duyar Havuza sıcak su gidişi Elektronik kontrol Kesme vanasi Havuz suyu sıcaklık duyar Dengeleme vanası Filtreleme pompası Filtre.ekvalf Kontrol vanasi Ek ısıtıcı Havuza sıcak su gidişi Şekil 3. Güneş kollektörleri devresinde ayrı bir pompa kullanılan direkt Isıtma sistemi[2]. Güneş Kollektörü Kollektör sıcaklık duyar Havuza sıcak su gidişi Elektronik kontrol Kesme Havuz suyu sıcaklık duyar Güneş pompası Dengeleme vanası Filtre Cekvalf Filtreleme pompası Ek ısıtıcı Havuza sıcak su gidişi Şekil 4. Güneş kollektörleri devresinde ayrı bir pompa ve kontrol vanaları kullanılan direkt ısıtma sistemi[2]. Şekil 3 deki sistemdeki çekvalfler, kollektör devresi pompa bağlantısının sağ tarafında olan, güneş kollektörlerinde ısınarak havuza giden suyun, kollektör devresi pompası ile tekrar emilmesini önlerken, sol tarafta olan, pompalar çalışmadığında, suyu filtreden tersine dolaşım yapmasıyla, filtrede biriken tortu ve partiküllerin havuza dönerek suyu kirletmesine engel olur.

5 279 Şekil 4 deki ısıtma sisteminde güneş kollektörü devresindeki pompa çalıştığında (pompanın durması ve çalışması Şekil 3 deki sistemde olduğu gibidir)suyun akış yönüne göre, pompadan önceki ve dengeleme vanasından sonraki kontrol vanaları açılırlar, pompa durduğunda kapanırlar. Böylece kollektöre devresi suyla sürekli dolu kalır. Bilhassa büyük sistemlerde bu tip bir uygulama aşağıdaki avantajları sağlar[2]. Kollektörler havuz seviyesinin üstünde olduğunda, boşalmayacakları için sistemde hava cepleri oluşmaz. Pompanın devreye girmesiyle, sistemde hava olmayacağı için, kollektördeki basınç dalgalanmalarının sebep olacağı zararların önüne geçilmiş olur Endirekt Isıtma Sistemleri Yüzme havuzlarının güneş enerjisi ile endirekt olarak ısıtılmasında, ısıtılmak istenen yüzme havuzu suyunun kollektörlerle ilişkisi yoktur. Kollektörlerde güneş enerjisi ile ısıtılan su, havuz suyunu bir ısı değiştirici yardımıyla ısıtır. Endirekt ısıtma sistemlerinde; kollektör devresindeki ısıtan akışkana (suya) antifiriz ilave edilmesi, kollektör devresindeki suyun don etkilerine karşı boşaltılmasını gerektirmeyecektir.aynı zamanda, devrenin havuz suyunun korozif etkilerinden zarar görmesi de söz konusu olmayacaktır. Dolayısıyla, kollektör devresi metal borularla yapılabilir. Diğer taraftan endirekt ısıtma sistemlerinde, havuz suyunun ısıtılmadığı zamanlarda veya havuz suyunun ısıtılmasına gerek duyulmayan sıcak günlerde, kollektör devresinde ısınan sudan kullanma sıcak suyu hazırlama gibi, başka amaçlar için de yararlanılabilir. Sadece havuz suyunun ısıtılmasında kullanılan endirekt bir ısıtma sisteminin bağlantı ve kontrol şeması Şekil 5 te görülmektedir. FK1 kontrol ünitesi W1 FR1 F P2 Şekil 5. Sadece havuz suyunun ısıtılmasında kullanılan endirekt ısıtma sistemi[3]. Şekilde görüldüğü gibi, kollektör devresinde ısınan su bir ısı değiştirici yardımıyla havuz suyunu ısıtmaktadır. Sistemde, kollektördeki su sıcaklığı ile havuz suyu sıcaklığı arasında, ayarlanan bir fark aralığı meydana gelir gelmez, kontrol ünitesi yardımıyla kollektör devresi dolaşım pompası (P 1 ) ve

6 280 havuz devresi dolaşım pompası (P 2 ) çalıştırılarak havuz suyunun endirekt olarak ısıtılması sağlanır. Kollektör ve havuz suyunun sıcaklıkları (FK 1 ) ve (FR 1 ) sıcaklık duyar elemanları ile izlenir. Kollektör devresi kapalı olacağından sistemde bir genleşme tüpü ve yaylı emniyet ventili kullanılmıştır. Ayrıca bu devrenin havasının atılmasını sağlamak amacıyla, kollektörlerin üst seviyesinde bir otomatik hava tahliye cihazı bulunmalıdır. Havuz suyu devresinde, suda olabilecek partikül ve tortuların tutulmasını sağlayan bir filtre (F) bulunmalıdır. Şekil 6 da ise kullanma sıcak suyunun ısıtılması ile yüzme havuzu suyunun ısıtılmasını sağlayan, birleşik, endirekt bir ısıtma sisteminin şeması görülmektedir. FS1 FK1 Sıcak su yazın V2 Sıcak su Sıcak su kışın P1 FB1 B1 K V1 FR1 Soğuk su W1 FR2 F P2 Şekil 6. Kullanma sıcak suyu ile havuz suyu ısıtılmasını sağlayan birleşik endirekt ısıtma sistemi[3]. Bu sistemde, kullanma sıcak suyunun güneş enerjisinden sağlandığı bir depolama tankı (boyler B 1 ), havuz suyunun güneş enerjisi ile ısıtılmasını sağlayan bir ısı değiştirici (W 1 ) ve güneş enerjisinin olmadığı ya da yetersiz olduğu durumlarda kullanma sıcak suyunun ısıtılmasını sağlayan bir kazan (K) bulunmaktadır. Şekildeki (V 1 ) üç yollu vana, yeterli güneş enerjisinin olduğu durumlarda (kış veya yaz) kullanma sıcak suyu boylerinin (B 1 ) ısıtılmasına imkan verir. Havuz suyu sıcaklığı ayarlanan değere ulaştığında ya da havuz suyunun ısıtılması gerekmediğinde, güneş enerjisinin kullanma sıcak suyunu ısıtması üç yollu vana (V 1 ) ile otomatik olarak sağlanır. Başka bir ifade ile, üç yollu vana (V 1 ), kollektörde alınan güneş enerjisini ya kullanma sıcak suyu ısıtmada ya da havuz suyunu ısıtmada kullanmaya imkan verir. Direkt ısıtma sistemlerinde ve birleşik olmayan endirekt ısıtma sistemlerinde; havuz suyunun istenilen sıcaklık değerine çıkmasıyla, kollektörlerden enerji talebi olmayacağından, kollektörlerde aşırı enerji birikmesi olur ve bu enerji boşa gider. Birleşik endirekt ısıtma sistemlerinde bu sakınca ortadan kaldırılmıştır. Güneş enerjisinin, kullanma sıcak suyu için yetersiz olduğu ya da güneş enerjisinin olmadığı durumlarda, kullanma sıcak suyu kazandan (K) sağlanır. Bu çalışma sürecinde kazan üzerindeki üç yollu vanaya (V 2 ) elle müdahale edilmektedir.

7 281 Kollektör sıcaklık duyar (FK 1 ) ve depolama tankı (B 1 ) sıcaklık duyar (FR 1 ), yeterli sıcaklık farkını izleyerek (P 1 ) pompasını çalıştırır. Güneş enerjisinden faydalanılamayacak durumlarda devreye sokulmak üzere, depolama tankının(b 1 ) üst bölgesine termostatlı bir elektrikli ısıtıcı monte edilmesi tavsiye edilir. Depolama tankı (B 1 ) belirli sıcaklığa ulaşıldığında, (FR 1 ) sıcaklık duyar ndan gelen sinyale göre, elektronik kontrol paneli yardımıyla, üç yollu vana havuz suyu ısı değiştiricisine giden devre açılır. Aynı anda havuz ısıtma devresindeki pompa (P 2 ) otomatik olarak devreye girer. Bu pompanın çalışması, güneş ışınımı (radyasyonu) yeterli ise, depolama tankındaki (B 1 ) sıcaklık, ayarlanan değerin altına düşmediği sürece devam eder. Havuz suyu sıcaklığı ile kollektör sıcaklığı farkını algılayan (FR 2 ) ve (FK 1 ) sıcaklık duyar elemanları, depolama tankı sıcaklık duyar ndan (FR 1 ) alınan sinyale göre, havuz suyunun ısıtılması devam eder. Yüzme havuzu ve kullanma sıcak suyu depolama tankı ısıtması aynı anda yapıldığından, depolama tankı sıcaklığı istenilen değerin altında kaldığı durumlarda minyatür kollektör (FS 1 ) tarafından elektronik kontrol paneline gönderilen bir sinyal ile dört yollu vana (V 1 ) yardımıyla depolama tankına (B 1 ) gönderilen ısıtıcı akışkan miktarı arttırılarak depolama tankı sıcaklığı birkaç derece arttırılabilir. Minyatür kollektör aynı zamanda bir sıcaklık ve güneş radyasyonu duyar olarak görev yaptığından, radyasyon ve sıcaklık değeri istenilen değerde (kısılan havuz suyu ısıtıcı akışkan miktarının, havuz suyu sıcaklığını koruyabilecek değerde olduğu) olduğunda yukarıda bahsedilen işleme imkan verir. Aynı zamanda havuz suyu sıcaklık sensörü (FR 2 ) ve depolama tankı sıcaklık sensörü (FR 1 ) ile kombinasyonda olan minyatür kollektör sistem sıcaklığı ve güneş radyasyonu, havuz suyu ve depolama tankını aynı anda ısıtamayacak kadar düştüğünde depolama tankı ısıtma devresini devreden çıkartıp, havuz suyu ısıtma devresini yalnız ısıtmaya imkan verir. 3. KOLLEKÖRLER 3.1. Kollektörlerin Konumlandırılması Gerek boru şebekesindeki ısı kayıplarını, gerekse pompalama güç ihtiyacını azaltmak maksadıyla kollektörlerin yerleştirilmesinde boru şebekesinin uzunluğu mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Kollektörler güneye yönlendirilmelidir. Havuz ısıtmasının büyük bölümü yaz aylarında yapıldığından eğim için yaz şartı olan Enlem 15 değeri esas alınabilir[2]. Ancak ısıtmanın ilkbahar ve sonbahar aylarında da yapılması söz konusu ise eğim değerinin Enlem 10 alınması daha uygun olur[4,5]. Kollektörler, ısıtma sezonu boyunca, güneş öğlesinden önce ve sonra (yerel saat den önce ve sonra) en az 3 er saat gölgelenmeyecek şekilde konumlandırılmış olmalıdır[4,5,6]. Kollektörlerin camsız çalışması öngörülmüş ise rüzgar sebebiyle ısı kaybına maruz kalacaklarından, rüzgarlı bölgelerde, belirlenen ısı ihtiyacı için, kollektör alanının arttırılması veya kollektörlere gölgeleme yapmayacak şekilde rüzgar kesicilerinin kullanılması gerekebilir Kollektörlerin Boyutlandırılması üm güneşli ısıtma sistemlerinde olduğu gibi, havuz ısıtmasında da sistemin tasarımının en önemli bölümü gerekli kollektör yüzeyinin tespitidir. İhtiyacı karşılayacak kollektör yüzeyinin belirlenmesinde aşağıdaki faktörler dikkate alınmalıdır[2,7,8]. a) İstenilen havuz suyu sıcaklığı ve bu sıcaklığın sürdürülüp sürdürülemeyeceği, b) Yüzme sezonunun uzunluğu, c) Ek enerji kaynaklarının olup olmadığı, d) İklimsel veriler, - Kollektörlerin bulunduğu yerin veya havuzun gölgelenmesi,

8 282 - Kollektörlerin eğimi ve yönü, - Havuzun su ile temas eden yüzeylerinin rengi, - Kolektör ve havuz için rüzgar siperlerinin kullanılıp kullanılmayacağı, - Kollektörlerin bulunduğu yerin ve çevrenin rengi, e) Sistemle ilgili veriler, - Kollektör tipi, - Pompalama tertibatı, 3.3. Kollektörlerin Bağlantısı Kollektörler, paralel, seri veya karışık (paralel+seri) bağlanabilirler. Bağlantıda dikkate alınması gereken iki önemli husus, kollektörlerin monte edileceği yerin geometrisi ve kollektör gruplarının hidrolik karakteristikleridir. Sistemin pompalama için ihtiyaç duyduğu enerji kollektörlerin ısı gücünün % 1 i ile % 2 sini geçmemesi ve tüm grupların kollektörlerinin emici yüzey sıcaklıklarının, belirli aralıklar içinde, mümkün olduğunca birbirlerine yakın olmaları sağlanmalıdır[5,8]. Kollektör ünitelerinin bağlantısında Şekil 7 de görülen paralel bağlantı tercih edilmelidir. Havuza Havuzdan Şekil 7. Kollektörlerin paralel bağlanması[2] Paralel bağlantıda, kollektörde su dolaşımı için gerekli olan pompalama enerji ihtiyacı yüksek olmadığı gibi kollektör emici plakalarındaki sıcaklık düşük ve hemen hemen eşit olduğundan verim yüksektir. Seri bağlantıda daha yüksek pompalama enerji ihtiyacı vardır ve kollektör emici plakalarındaki sıcaklık dağılımı farklı ve yüksek olacağından verim de daha düşüktür. Şekil 8 de kollektörlerin seri bağlantısı görülmektedir. Havuzdan Şekil 8. Kollektörlerin seri bağlantısı[2] Havuza

9 283 Şekil 9a ve Şekil 9b de de büyük sistemlerde uygulanan bağlantı örnekleri verilmiştir. Şekillerden görüldüğü gibi, bunlar tamamen paralel düzenleme ve paralel seri düzenleme şeklindedir. Havuzdan Havuza Şekil 9a. amamen paralel düzenleme[2] Havuzdan Havuza Şekil 9b. Paralel peri düzenleme[2] Büyük sistemlerde bazı kollektörlerin yer sıkıntısı nedeniyle seri bağlantı gerekebilir(şekil 9b). Bu takdirde seri bağlanan kollektörlerin sayısı mümkün olduğu kadar az olmalıdır. Kollektör gruplarında üniform bir akış sağlayabilmek için, havuza gidiş ve dönüş borularının uzunluğu mümkün olduğunca eşit olmalıdır. Kollektördeki sıcaklık yükselmesinin eşit olamayacağı boru bağlantıları yapılması zorunluluğu varsa, herhangi bir kollektördeki en yüksek sıcaklık yükselmesi bir başka kollektördeki en düşük sıcaklık yükselmesinin iki katını aşmamalıdır. Bu şart boru bağlantılarının uygun tasarımı veya dengeleme vanaları ile sağlanabilir. Dengeleme vanaları, boru bağlantılarının akışı dengeleyemediği durumlarda kullanılabilir.

10 284 Kollektör gruplarının farklı yüksekliklerde olması durumlarda, yüksekliği düşük olan kollektördeki, suyun, yüksekliği fazla olan gruplardan geçtikten sonra havuza gitmesi sağlanmalıdır. Şekil 10 da bu tip düzenleme görülmektedir. Havuzdan Havuza Şekil 10. Değişik yüksekliklerdeki Kollektörlerin paralel bağlantısı için öngörülen boru bağlantısı[3] 4. DOLAŞIM POMPASI Güneş enerjisi ile havuz ısıtma tesisleri kapalı sistemlerdir. Bu sistemlerde kollektör dönüş bağlantılarındaki su ile gidiş bağlantılarındaki su basınçları dengede olacağından suyu sistemde dolaştıracak pompanın gücünü belirleyecek en önemli faktör boru ve bağlantı parçalarının sürtünme direnci olacaktır. Pompanın yerinin belirlenmesinde ise sistemin tamamında yüksek basınç oluşması göz önünde bulundurulmalıdır. Aksi takdirde sistemin herhangi bir bölümünde pompanın çalışmasından dolayı meydana gelecek vakum etkisi, sisteme tahliye vanasından hava girmesine sebep olur ve sistemdeki su dolaşımını engellenir[1,6]. 5. HAVUZ SUYU ISIMA YÜKÜNÜN HESAPLANMASI Havuz suyunun ısıtma yükü, gelen güneş ışınımından elde edilen ısı kazancından daha az olan toplam ısı kaybına eşdeğerdir. Açık havuzlarda, havuz üzerine gelen ışınımdan önemli bir kazanç sağlanabilir. Bu kazanç için yatay düzleme gelen toplam güneş ışınımının en az % 85 i havuz suyu tarafından absorbe edilebilecek değer olarak kabul edilebilir[2]. Havuz suyunun toplam ısı kaybı, buharlaşma, ışınım ve taşınım kayıplarının toplamıdır. Bu ısı kayıplarının belirlenmesi, çevre hava sıcaklığı, rüzgar hızı, çevre havasının bağıl nemi veya su buharının kısmi basıncının bilinmesini gerektirir.

11 285 Isı kaybını daha önemsiz derecede etkileyen diğer faktörler ise; yüzücülerin meydana getirdiği türbülans (durgun bir havuz için dikkate alınmaz), havuz zemin ve yan duvarlarının iletim kaybı (zemin suyu yoksa ihmal edilebilir) ve yağmur kayıplarıdır ( yağmur suyunun fazla olması havuz suyu sıcaklığını düşüreceğinden ısı yüküne ilave yapılmalıdır). 5.1 Açık Havuzlarda Buharlaşma Isı Kaybı Sakin hava şartlarındaki buharlaşma ısı kaybı aşağıdaki eşitliğe göre hesaplanabilir[1,2,3]. q e = ( V 0.3 )( P w P a ) (1) Burada; q e : Havuz suyu buharlaşma ısı kaybı ( MJ / m 2.gün ), V 0.3 : Havuz suyu yüzeyinin 0.3 m üzerindeki yükseklikte rüzgar hızı (m / s), P w : w su sıcaklığındaki ( 0 C) su buharının doyma basıncı (kpa), (Şekil 11 den elde edilebilir veya 4 numaralı eşitlik yardımıyla hesaplanabilir), : Havanın kısmi su buharı basıncı (kpa) dır. P a Havuz üzerindeki rüzgar hızı için aşağıdaki değerler alınabilir. Şehir dışındaki yerler için : V = 0.30 x V 0 Korunmuş yerler için : V = 0.15 x V 0 V 0 : Açık bir zeminde 10 m yükseklikteki normalize edilmiş rüzgar hızıdır Kapalı Havuzlarda Buharlaşma Isı Kaybı (q e ) Kapalı havuzlardaki buharlaşma hızı, açık havuzlara göre, daha düşük değerlerde olacağından, buharlaşma ısı kaybı da düşer. Kapalı havuzlardaki buharlaşma ısı kaybı aşağıdaki eşitlikle hesaplanabilir[1,3,6]. Burada ; q e = ( V h ) ( P w - P hk ) (2) q e : Kapalı havuzdaki buharlaşma ısı kaybı (MJ / m 2 gün), V h : Havuz su yüzeyi üzerindeki hava hızı (0.02 m/s ile 0.05 m/s arasında), P hk : Kapalı havuz ortamındaki su buharı kısmi basıncı (kpa) dır. Su buharı kısmi basıncı (P hk ) aşağıdaki eşitlikle hesaplanabilir: P hk = P s Rh 100 (3) Burada; P s ; a = w için P s = P w eşitliği ile, Şekil 11 den veya aşağıdaki eşitlikten elde edilir. P w = w ( x 10-6 ) w 2 +( x 10-7 ) w 3 (4)

12 Doyma buhar basıncı (Pw), kpa Su sıcaklığı 0 C Şekil 11. Su sıcaklığı ile doyma buhar basıncının değişimi[3] Bağıl nem (R H ) Şekil 12 den faydalanılarak bulunabilir. Havuzu kullanan kişilerin sayısı da buharlaşma ısı kaybını arttırır. Havuzu kullanan kişilerin sayısının buharlaşma kaybına olan etkisi, yaklaşık olarak, 1 m 2 lik havuz yüzeyi için kişi başına %1 lik bir artıştır ( Durgun, kullanılmayan bir havuza göre). Yaş termometre sıcaklığı 0 C Bağıl nem % 100 % 80 % 60 % 40 % Kuru termometre sıcaklığı 0 C Şekil 12. Yaş termometre ve kuru termometre sıcaklığı ile bağıl nem ilişkisi[3]

13 Işınım Isı Kaybı (q r ) Işınım ısı kaybı (q r ) aşağıda verilen eşitliklerle hesaplanabilir[1,2,3,6]. q r = 24x ε w τ ( w 4 s 4 ) = 0.086ε w h r ( w s ) (5) Burada ; ε w : Suyun uzun dalga boyundaki yayıcılığı (ε w = 0.95), τ : Stefan Boltzmann sabiti (τ = 5.67 x 10-8 W / m 2 K 4 ), h r : Işınım ısı iletim katsayısı (W / m 2 K), w : Su sıcaklığı (K), s : Atmosfer sıcaklığı (K), dır. Yukarıdaki eşitlikte kullanılan h r ve s aşağıda olduğu gibi belirlenebilir. h r = τ( 2 w + 2 s ) ( w + S ) (2.268 x 10-7 w + s ) 2 h r değeri, ortalama sıcaklığa (t m ) bağlı olarak Şekil 13 den de doğrudan belirlenebilir. m : Atmosfer ve su sıcaklıklarının ortalaması ( o C), Kapalı havuzlar için; s = d dir. d : Havuzu çevreleyen duvarların sıcaklığı ( 0 C), Açık havuzlar için ; s = a dir. ε s ε s atmosfer yayıcılığı (çiğ noktası sıcaklığının ( dp ) fonksiyonudur ve aşağıdaki şekilde belirlenebilir). ε s = ( dp / 100 ) ( dp / 100 ) 2 dp : Çiğ noktası sıcaklığı ( 0 C), Bulutlu atmosfer için; s = a, Açık atmosfer için ; s a -20 alınabilir. Işınım ısı iletim katsayısı (hr) W/m 2 K t m t = w Ortalama sıcaklık ( m ) 0 C Şekil 13. Işınım ısı iletim katsayısının (h r )ortalama sıcaklıkla ( m ) değişimi[3] + 2 t s 3 (6)

14 aşınım Isı Kaybı (q c ) Çevre ortamına olan taşınım ısı kaybı (q c )(kapalı havuz için kapalı ortam havasına) aşağıdaki eşitlikle hesaplanabilir[1,2,3,6]. Burada; q c = ( V)( w a )=0.086( V)( w a ) (MJ / m 2 gün) (7) V 0,3 : Açık havuzlarda (dış havuzlarda) veya kapalı havuzlarda(iç havuzlarda)havuz üzerinde 0.3 m yükseklikteki rüzgar hızı ( m / s ), w : Su sıcaklığı ( 0 C ), a : Hava sıcaklığı ( 0 C ),dır. aşınım ısı kaybı, büyük oranda rüzgar hızına bağlıdır. Havuz zemininden de iletim ısı kayıpları olacaktır. Ancak bu kayıplar zeminin güneş enerjisi ısı kazancı ile dengeleneceğinden ihmal edilebilir akviye Suyundan Olan Isı Kaybı (q bu ) Buharlaşmadan dolayı azalan havuz suyunun takviyesi için havuza verilen suyun sıcaklığı ( w ) havuz suyu sıcaklığından ( sb ) düşük değerde olabileceğinden, bu suyun ısıtılması için gerekli olan ısı kaybı (q bu ) aşağıdaki eşitlikle hesaplanabilir[1,2,3,4]. q bu = m bu. c p ( sb - w ) q bu = q c /h fg. c p ( sb - w ) [J / m 2 gün] (8) Burada; q bu : akviye suyunun ısıtılması için olan ısı kaybı (J / m 2 gün), m bu : Günlük buharlaşma debisi (kg / m 2 gün) (q c / h fg ) c p : Suyun sabit basınçtaki özgül ısısı (J / kg K), sb : Buharlaşan havuz suyunun sıcaklığı ( 0 C ), h fg : Suyun buharlaşma gizli ısısı (MJ / kg), 5.6 Güneş Işınımı Isı Kazancı (q s ) Havuz zemini tarafından absorbe edilen ısı kazancı (q s ) aşağıdaki eşitlikle hesaplanabilir[1,2,3]. q s : G İ (9) Burada; q s G İ : Havuz tabanınca absorbe edilen güneş ışınımı (MJ / m 2 gün), : Işınım absorblama yüzdesi ( açık renkli yüzeyler için % 85, koyu renkli yüzeyler için % 90) : Yatay düzlem üzerine gelen güneş ışınımı (MJ / m 2 gün) dır. Sürekli olarak kullanılan havuzlar için ışınım absorblama yüzdesi % 5 daha düşük alınabilir oplam Isı İhtiyacı (Q ) Q = (q e + q r + q c + q bu ) (q s ) (10)

15 289 SONUÇ Yukarıdaki açıklamalarda sonra, havuz suyu ısıtılmasının, başka bir enerji kaynağına ihtiyaç duyulmadan, güneş enerjisi ile rahatlıkla yapılabileceğini söyleyebiliriz. Günümüz ekonomik koşulları göz önünde bulundurulduğunda havuz suyu ısıtılması, havuzun bulunduğu mahalde güneş enerjili ısıtma sitemine yapılacak tek bir ısı değiştirici ilavesiyle mahalin sıcak su ihtiyacı ile aynı anda, başka ek bir donanım veya cihaza (ikinci bir pompa, kazan, şofben, vb,) ihtiyaç duyulmadan kolaylıkla ve düşük bir maliyetle yapılabilir. KAYNAKLAR [1] JOHN, A., D., William, A., B., Solar Engineering of hermal Processes, Wiley İntersceince Publication, New York, 1980, [2] ISO/R 12596, Solar Heating Swimming Pool Heating Systems Dimensions Desing and ınstallation. [3] ABEL, K., Heat and Electricity From Solar Energy, USA, [4] Öz, E., S., UYAREL, A., Y., GÜNEŞ ENERJİSİ VE UYGULAMALRI, EMEL MABAACILIK SANAYİ, ANKARA, [5] FISK, M., J., ANDERSON, H., C., Introductıon to Solar echnology, Addisso Wesley Publishing Company, USA, [6] JOHN, A., D., William, A., B., Solar Energy hermal Proceses, Wiley İntersceince Publication, New York, 1974, [7] CAMPEL, S., Solar Water Heater, Garden Way Associates Publishing, USA, [8] CASSİDAY, B., he Complete Solar House, Dodd & Mead Company, New York, ÖZGEÇMİŞLER Etem Sait ÖZ 1952 Soma doğumludur yılında Yüksek eknik Öğretmen Okulu nun esisat Bölümünü bitirmiştir yılında İşletme Bilim Uzmanlığı derecesini almıştır yılında doktor, 1990 yılında Yrd. Doçent, 1995 yılında Doçent, 2001 yılında tesisat alanında Profesör olmuştur yılından 2001 yılına kadar Gazi Üniversitesi eknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümü esisat Anabilim Dalında öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır. Halen Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Karabük eknik Eğitimi Fakültesi Makine esisat Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır. Sıhhi esisat, Yakıtlar ve Yanma ve Güneş enerjisi konularında çalışmaktadır. ayfun MENLİK 1974 İstanbul doğumludur yılında Gazi Üniversitesi eknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümü esisat Bölümünü bitirmiştir yılında Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünden Yüksek lisansını almıştır. Halen aynı enstitüde doktorasına devam etmektedir yılından beri Gazi Üniversitesi eknik Eğitim Fakültesi Makine esisat bölümünde Araştırma Görevlisi olarak görev yapmaktadır. Yüksek lisansını Güneş Enerjisi üzerine tamamlamış ve doktorasını Soğutma konusunda yapmaktadır.

GÜNEŞ ENERJİLİ YÜZME HAVUZU ISITMA SİSTEMLERİ İÇİN KOLLEKTÖR ISI YÜKÜNÜN TEORİK OLARAK BELİRLENMESİ

GÜNEŞ ENERJİLİ YÜZME HAVUZU ISITMA SİSTEMLERİ İÇİN KOLLEKTÖR ISI YÜKÜNÜN TEORİK OLARAK BELİRLENMESİ TEKNOLOJİ, Cilt 8, (2005), Sayı 1, 1-7 TEKNOLOJİ GÜNEŞ ENERJİLİ YÜZME HAVUZU ISITMA SİSTEMLERİ İÇİN KOLLEKTÖR ISI YÜKÜNÜN TEORİK OLARAK BELİRLENMESİ ÖZET *Etem Sait ÖZ **Tayfun MENLİK **Mustafa AKTAŞ *

Detaylı

PLAKALI ISI EŞANJÖRÜ SEÇĐMĐ: [1)YÜZME HAVUZLARININ ISITILMASINDA ÇAĞDAŞ ÇÖZÜM. Semih Ferit Emekli

PLAKALI ISI EŞANJÖRÜ SEÇĐMĐ: [1)YÜZME HAVUZLARININ ISITILMASINDA ÇAĞDAŞ ÇÖZÜM. Semih Ferit Emekli [1)YÜZME HAVUZLARININ ISITILMASINDA ÇAĞDAŞ ÇÖZÜM Semih Ferit Emekli 1960 Đstanbul'da doğdu. Pertevniyal Lisesi'nden sonra ĐDMMA Yıldız Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden 1980 81 döneminde mezun

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM- 4 5 8 G Ü N E Ş E N E R J İ S İ 2017-2 0 1 8 G Ü Z D Ö N E M İ Güneş kollektörü kullanarak tüketim veya ısıtma amaçlı sıcak

Detaylı

KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu

KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgi 2. Çalışma Prensibi 3. Sistem Bileşenleri 4. Montaj 5. Resimlerle Kolektör Montajı 6. Teknik Detaylar 7. Teknik Bilgi 8. Bakım 9. Tesisat Şeması Genel

Detaylı

Isı Pompası Otel Uygulamaları Eğitim Sunumu 23.01.2015 ANTALYA

Isı Pompası Otel Uygulamaları Eğitim Sunumu 23.01.2015 ANTALYA Isı Pompası Otel Uygulamaları Eğitim Sunumu 23.01.2015 ANTALYA Isı Pompası Nedir? Normalde Isı; diğer tüm enerji çeşitlerinde de olduğu gibi yüksek yoğunluklu kısımdan düşük yoğunluklu kısma doğru ilerleme

Detaylı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı KOMPLE ÇÖZÜM Isıtma Soğutma Sıhhi Sıcak Su ÇEVRE DOSTU Dünyanın en yüksek COP=4,5 değerine sahip ekonomik sistemlerdir. Yenilenebilir enerji olan Hava ve Güneşten faydalanma Gaz veya yakıt ile ısıtmaya

Detaylı

AirMidi Serisi Isı Pompaları

AirMidi Serisi Isı Pompaları AirMidi Serisi Isı Pompaları Otel, tatil köyü, okul, yurt, hastane ve iş merkezleri gibi hizmet binaları, Rezidans, ofis, AVM karışımlı plazalar, Apartman, siteler gibi toplu konut projeleri ve Daire,

Detaylı

Havadan Suya Isı Pompası

Havadan Suya Isı Pompası Havadan Suya Isı sı * Kurulum Esnekliği * Ayrılabilir Boyler * Yüksek Enerji Tasarruflu İnverter Teknolojisi 1. Düşük İşletim Maliyeti 4. Farklılık 2. Düşük CO2 Emisyonu 5. Kolay Kurulum 3. Temiz ve Sessiz

Detaylı

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI 6.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 1. POMPA SEÇİMİ Kapalı ısıtma devresinin pompa seçimi için iki farklı parametrenin belirlenmesine ihtiyaç vardır:

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SU ISITILMASI

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SU ISITILMASI PROJE 032 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SU ISITILMASI 1 GÜNEŞLİ SU ISITICILARININ TASARIMI Edirne de 84 kişilik 21 dairenin su ihtiyacını tüm yıl karşılayacak sistemin hesabı. Sıcak su sıcaklığı, güneşli su ısıtıcılarda

Detaylı

AirHome Serisi Paket Tip Isı Pompaları

AirHome Serisi Paket Tip Isı Pompaları AirHome Serisi Paket Tip Isı Pompaları Apartman, siteler gibi toplu konut projelerinde ve Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için 20 kw'a kadar performans aralığında Tesisat ekipmanları

Detaylı

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ MAK 421 MAKİNE LABORATUVARI II ÇOKLU ISI DEĞİŞTİRİCİSİ EĞİTİM SETİ DENEY FÖYÜ 2018 İÇİNDEKİLER TEORİK BİLGİLER... 3 Isı Değiştiriciler...

Detaylı

Şekil-1 Yeryüzünde bir düzleme gelen güneş ışınım çeşitleri

Şekil-1 Yeryüzünde bir düzleme gelen güneş ışınım çeşitleri VAKUM TÜPLÜ GÜNEŞ KOLLEKTÖR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI: Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisinde kullanılan vakum tüplü kollektör tiplerinin tanıtılması, boyler tankına sahip olan vakum tüplü

Detaylı

ISITILAN YÜZME HAVUZLARINDA ISITMA YÜKÜ HESABI ve ISITICI SEÇİMİ

ISITILAN YÜZME HAVUZLARINDA ISITMA YÜKÜ HESABI ve ISITICI SEÇİMİ Makale ISITILAN YÜZME HAVUZLARINDA ISITMA YÜKÜ HESABI ve ISITICI SEÇİMİ Cüneyt ÖZYAMAN ÖZET Bu çalışmada;ısıtılan yüzme larında,sıcak su kaynağı, ısı değiştirgeci ve tesisatlarının seçim ve tasarımda kullanılacak

Detaylı

ISITILAN YÜZME HAVUZLARINDA ISITMA YÜKÜ HESABI ve ISITICI SEÇİMİ

ISITILAN YÜZME HAVUZLARINDA ISITMA YÜKÜ HESABI ve ISITICI SEÇİMİ 1 ISITILAN YÜZME HAVUZLARINDA ISITMA YÜKÜ HESABI ve ISITICI SEÇİMİ Cüneyt ÖZYAMAN ÖZET Bu çalışmada;ısıtılan yüzme larında,sıcak su kaynağı,ısı değiştirgeci ve tesisatlarının seçim ve tasarımda kullanılacak

Detaylı

M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR Dr. Salih KARAASLAN Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Düz Borular Isıtıcı elemanların

Detaylı

6. GENLEŞME DEPOLARI 6.1 AÇIK GENLEŞME DEPOSU

6. GENLEŞME DEPOLARI 6.1 AÇIK GENLEŞME DEPOSU 6. GENLEŞME DEPOLARI Genleşme depoları sistemdeki basıncın kontrolü ve sisteme gerekli su desteğinin sağlanması bakımından çok önemlidir. Genleşme depoları açık ve kapalı olmak üzere iki tiptedir. 6.1

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Yoğunluğu 850 kg/m 3 ve kinematik viskozitesi 0.00062 m 2 /s olan yağ, çapı 5 mm ve uzunluğu 40

Detaylı

Kadar artar. Artan bu hacmi depolayacak açık genleşme deposunun hacmi ise;

Kadar artar. Artan bu hacmi depolayacak açık genleşme deposunun hacmi ise; 7. GENLEŞME DEPOLARI Genleşme depoları sistemdeki basıncın kontrolü ve sisteme gerekli su desteğinin sağlanması bakımından çok önemlidir. Genleşme depoları açık ve kapalı olmak üzere iki tiptedir. 7.1

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Seracılıkta ortam sıcaklığının kontrol altında tutulması bitki büyümesi ve gelişmesi ile verim ve kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Seralarda yetiştirilen ürünlerden

Detaylı

İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU. Nurettin KÜÇÜKÇALI

İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU. Nurettin KÜÇÜKÇALI İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU Nurettin KÜÇÜKÇALI 1 POMPALAR 2 3 4 5 Sirkülasyon Pompalarını Kim Kontrol Edecek 6 7 8 9 10 11 12 13 Nominal çap 6" mm. 150 İç çap mm. 150 R basınç kaybı

Detaylı

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 DOĞAL VE ZORLANMIŞ TAŞINIMLA ISI TRANSFERİ DENEYİ ÖĞRENCİ NO: ADI SOYADI:

Detaylı

Paket Tip Isı Pompaları

Paket Tip Isı Pompaları Paket Tip Isı Pompaları Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Tesisat ekipmanları aynı gövdenin içine yerleştirilmiş Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma,

Detaylı

BOYLERLER. Paslanmaz Çelik Boyler PASLANMAZ ÇELİK BOYLERLER UB INOX SERİSİ UB INOX 80-2 UB INOX 120-2 UB INOX 200-2 UB INOX SOLAR 200-2

BOYLERLER. Paslanmaz Çelik Boyler PASLANMAZ ÇELİK BOYLERLER UB INOX SERİSİ UB INOX 80-2 UB INOX 120-2 UB INOX 200-2 UB INOX SOLAR 200-2 BOYLERLER PASLANMAZ ÇELİK BOYLERLER Paslanmaz Çelik Boyler UB INOX SERİSİ UB INOX 80-2 UB INOX 120-2 UB INOX 200-2 80, 120 ve 200 Litre Kapasiteli Paslanmaz Çelik Boylerler Genel Özellikler İmmergas ın

Detaylı

KAYNAMALI ISI TRANSFERİ DENEYİ. Arş. Gör. Emre MANDEV

KAYNAMALI ISI TRANSFERİ DENEYİ. Arş. Gör. Emre MANDEV KAYNAMALI ISI TRANSFERİ DENEYİ Arş. Gör. Emre MANDEV 1. Giriş Pek çok uygulama alanında sıcak bir ortamdan soğuk bir ortama ısı transferi gerçekleştiğinde kaynama ve yoğuşma olayları gözlemlenir. Örneğin,

Detaylı

VIESMANN VITOSOL 222-T Heatpipe prensipli vakum borulu kolektör Güneş enerjisi ile kullanma suyu ısıtması için boyler ile

VIESMANN VITOSOL 222-T Heatpipe prensipli vakum borulu kolektör Güneş enerjisi ile kullanma suyu ısıtması için boyler ile VIESMANN VITOSOL 222-T Heatpipe prensipli vakum borulu kolektör Güneş enerjisi ile kullanma suyu ısıtması için boyler ile Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOSOL 222-T

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr.

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Selahattin ÇELİK KALORİFER TESİSATI PROJESİ Öneri projesi ve raporu Ön (Avan) proje ve

Detaylı

VIESMANN VITOSOL 100-F. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOSOL 100-F. Düzlemsel kollektör

VIESMANN VITOSOL 100-F. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOSOL 100-F. Düzlemsel kollektör VIESMANN VITOSOL 100-F Düzlemsel kollektör Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız Arşiv referansı: Teknik Bilgiler Klasörü, Bölüm 13 VITOSOL 100-F Tip SV1 ve SH1 Dikey veya

Detaylı

Isıtma tesisatında yıllık yakıt miktarı hesaplanarak, yakıt deposu tesisin en az 20 günlük yakıt gereksinimini karşılayacak büyüklükte olmalıdır.

Isıtma tesisatında yıllık yakıt miktarı hesaplanarak, yakıt deposu tesisin en az 20 günlük yakıt gereksinimini karşılayacak büyüklükte olmalıdır. 7. YILLIK YAKIT MĐKTARI HESABI VE YAKIT DEPOLARI Isıtma tesisatında yıllık yakıt miktarı hesaplanarak, yakıt deposu tesisin en az 20 günlük yakıt gereksinimini karşılayacak büyüklükte olmalıdır. 7.1 Yıllık

Detaylı

NibeSplit Hava Kaynaklı Isı Pompaları ve Daikin Altherma Hava Kaynaklı Isı Pompaları Teknik Karşılaştırmaları 2014-05-19 1

NibeSplit Hava Kaynaklı Isı Pompaları ve Daikin Altherma Hava Kaynaklı Isı Pompaları Teknik Karşılaştırmaları 2014-05-19 1 NibeSplit Hava Kaynaklı Isı Pompaları ve Daikin Altherma Hava Kaynaklı Isı Pompaları Teknik Karşılaştırmaları 2014-05-19 1 Kurulum ve çalıştırma Kurulum için gerekli zaman ve maliyet Isı pompası kontrolörü

Detaylı

2016 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER

2016 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER 2016 LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER Versiyon: 2016 - V Güncelleme: 03.11.2016 BUDERUS GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ KOLEKTÖRLER VE KUMANDA PANELLERİ GÜNEŞ ENERJİSİ BOYLERLERİ MONTAJ SETLERİ VE AKSESUARLAR

Detaylı

DAIKIN ALTHERMA HİBRİT ISI POMPASI

DAIKIN ALTHERMA HİBRİT ISI POMPASI Isı tüketimi( kwh) DAIKIN ALTHERMA HİBRİT ISI POMPASI Türker Pekgüç Daikin Türkiye Isıtma Ürünleri Şefi İletişim adresi: t.pekguc@daikin.com.tr Daikin Altherma Hibrit Isı Pompası, son teknolojiye sahip

Detaylı

SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA DENGELENMESİ. üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M

SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA DENGELENMESİ. üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M DEÜ HASTANESİ KLİMA SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA SİSTEMLERİNİN N ISIL VE HİDROLİK DENGELENMESİ Burak Kurşun un / Doç.Dr.Serhan KüçüK üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M BölümüB GİRİŞ Değişen

Detaylı

formülü verilmektedir. Bu formüldeki sembollerin anlamları şöyledir: için aşağıdaki değerler verilmektedir.

formülü verilmektedir. Bu formüldeki sembollerin anlamları şöyledir: için aşağıdaki değerler verilmektedir. 11.YILLIK YAKIT MİKTARI HESABI VE YAKIT DEPOLARI Isıtma tesisatında yıllık yakıt miktarı hesaplanarak, yakıt deposu tesisin en az 20 günlük yakıt gereksinimini karşılayacak büyüklükte olmalıdır. 11.1 Yıllık

Detaylı

1. Aşağıda verilen fiziksel büyüklüklerin dönüşümünde? işareti yerine gelecek sayıyı bulunuz.

1. Aşağıda verilen fiziksel büyüklüklerin dönüşümünde? işareti yerine gelecek sayıyı bulunuz. Şube Adı- Soyadı: Fakülte No: NÖ-A NÖ-B Kimya Mühendisliği Bölümü, 2016/2017 Öğretim Yılı, 00323-Akışkanlar Mekaniği Dersi, 2. Ara Sınavı Soruları 10.12.2016 Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20) 4 (20) 5 (20)

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE HAVUZ ISITMA SİSTELERİ

YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE HAVUZ ISITMA SİSTELERİ YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE M A HAVUZ ISITMA SİSTELERİ ENERJİ SİSTEMLERİ A.Ş. İsmindeki (Can-inovate) inovasyon ruhu ile hareket eden şirketimiz, 1965 yılından beri elektronik, IT, haberleşme, enerji, inşaat,

Detaylı

AirMaxi Serisi Isı Pompaları

AirMaxi Serisi Isı Pompaları AirMaxi Serisi Isı Pompaları Otel, tatil köyü, okul, yurt, hastane ve iş merkezleri gibi hizmet binaları, Rezidans, ofis, AVM karışımlı plazalar, Apartman ve siteler gibi toplu konut projeleri için 100-1000

Detaylı

MEKSİS KAZAN KONTROL PANELLERİ

MEKSİS KAZAN KONTROL PANELLERİ MEKSİS KAZAN KONTROL PANELLERİ 1-ÇİFT TERMOSTATLI KAZAN PANELİ Brülör 1. ve 2. kademeye kumanda eder. Kazan suyu sıcaklığını gösterir. Kazan basıncını gösterir. Ayarlanan limit sıcaklıkta sistemi kitler.

Detaylı

VIESMANN VITOCAL 200-S Hava/su ısı pompası, split tipi 1,3-16,0 kw

VIESMANN VITOCAL 200-S Hava/su ısı pompası, split tipi 1,3-16,0 kw VIESMANN VITOCAL 200-S Hava/su ısı pompası, split tipi 1,3-16,0 kw Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve Fiyatlar: Fiyat listesine bakınız. VITOCAL 200-S Tip AWB 201.B/AWB 201.C Dış ve iç mekan üniteli split

Detaylı

Mekanik Projelendirme Esnasında Tasarımı Yönlendiren Faktörler

Mekanik Projelendirme Esnasında Tasarımı Yönlendiren Faktörler Isı İstasyonu Uygulamaları Mekanik Projelendirme Esnasında Tasarımı Yönlendiren Faktörler Yatırım maliyetinin düşürülmesi İşletme masraflarının kısılması Bakım masraflarının minimize edilmesi Isıtma kalitesinin

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Genel olarak havalandırma, yapı içerisindeki kullanılmış havanın doğal veya yapay olarak yapı dışındaki temiz havayla yer değiştirmesidir. Sera içinde ortam sıcaklığının aşırı

Detaylı

Bölüm II Sıcak Sulu Kalorifer Sistemleri. Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çelik

Bölüm II Sıcak Sulu Kalorifer Sistemleri. Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çelik Bölüm II Sıcak Sulu Kalorifer Sistemleri Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çelik Doğal Taşınımlı Sıcak Su Sistemleri Doğal taşınımlı sıcak su tesisatında, su dolaşımı yerçekimi ivmesi yardımıyla sağlanır. Alttan

Detaylı

2015 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER

2015 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER 2015 LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER Versiyon: 2015 - I Güncelleme: 01.01.2015 BUDERUS GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ KOLEKTÖRLER VE KUMANDA PANELLERİ GÜNEŞ ENERJİSİ BOYLERLERİ MONTAJ SETLERİ VE AKSESUARLAR

Detaylı

2014 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER

2014 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER 2014 LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER Versiyon: 2014 - I Güncelleme: 03.02.2014 BUDERUS GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ KOLEKTÖRLER VE KUMANDA PANELLERİ GÜNEŞ ENERJİSİ BOYLERLERİ MONTAJ SETLERİ VE AKSESUARLAR

Detaylı

ONLİNE BROŞÜR. Dünyaya Üretiyoruz. Fax. Telefon. E-posta Adres: Orhanlı Mah. Gençlik Cad. No:40 Tuzla İSTANBUL TÜRKİYE

ONLİNE BROŞÜR. Dünyaya Üretiyoruz. Fax. Telefon. E-posta Adres: Orhanlı Mah. Gençlik Cad. No:40 Tuzla İSTANBUL TÜRKİYE Dünyaya Üretiyoruz ONLİNE BROŞÜR Fax +90 (216) 394 5433 Telefon +90 (216) 394 5432 +90 (216) 394 5434 +90 (507) 251 0002 Adres: Orhanlı Mah. Gençlik Cad. No:40 Tuzla İSTANBUL TÜRKİYE E-posta info@seasmakina.com

Detaylı

AirMini 04 08 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri

AirMini 04 08 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri AirMini 04 08 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma, soğutma, kullanım sıcak suyu

Detaylı

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler 27 VR4+ DC Inverter Heat Recovery TEMEL ÖZELLİKLER Eş Zamanlı Isıtma ve Geçerli V4+ Heat Pump sistemi göz önüne alınarak, VR4+ Heat Recovery sisteminde bir oda

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Seralarda Isıtma Sistemlerinin Planlanması Bitki büyümesi ve gelişmesi

Detaylı

Değişimler Yaşatır...

Değişimler Yaşatır... Değişimler Yaşatır... BF.. Serisi Isıl Denge (Buffer) Tankları Sistem su hacminin artırılması gereken tüm soğutulmuş su uygulamalarında Endüstriyel soğutma uygulamaları NERELERDE KULLANILIR... Makine soğutma

Detaylı

ATLAS ISI İSTASYONU ( IST )

ATLAS ISI İSTASYONU ( IST ) ATLAS ISI İSTASYONU ( IST ) MODELLER : - IST-30 ( 30 Kw ) - IST-45 ( 45 Kw ) - IST-60 ( 60 Kw ) - IST-80 ( 85 Kw ) Atlas Sayaç ve Ölçü Aletleri AŞ. 2012 yılında IST model numaralı kat istasyonları üretimine

Detaylı

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ Kapalı yüzme havuzlarında nem oranının VDI 2089 a göre 40 % ϕ 64 % değerleri arasında olması gerekmektedir. Bu değerlerin üzerine çıkması ortamda virüs, bakteri ve mantar gibi

Detaylı

BOYLER MONTAJ VE BAKIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER:

BOYLER MONTAJ VE BAKIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER: BOYLER MONTAJ VE BAKIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER: 1)GİRİŞ... 2)GENEL UYARILAR.. 3)BOYLER TANITIMI VE TEKNİK ÖZELLİKLER 4)ÇALIŞTIRILMA VE MONTAJ ESASLARI. 5)BAKIM VE TEMİZLİK. 6)ARIZA TESPİT. GİRİŞ: Bu kılavuzda

Detaylı

Paket Tip Isı Pompaları

Paket Tip Isı Pompaları Paket Tip Isı Pompaları Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Tesisat ekipmanları entegrasyonlu Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma, soğutma, kullanım

Detaylı

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller EVHRAC Fonksiyonu Bilindiği gibi binalarda hava kalitesinin arttırılması için iç ortam havasının egzost edilmesi ve yerine taze hava verilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Her ne kadar ısı geri kazanım cihazları

Detaylı

Gazlı şofben Elektrikli şofben Termosifon

Gazlı şofben Elektrikli şofben Termosifon 3. SICAK SU TESİSATI Binalarda yaşayanlar yıkanma, bulaşık, çamaşır gibi kullanma amaçlı sıcak suya gereksinim duyarlar. Sıcak su istenilen konfor koşullarına, mevcut ısıtma kaynaklarına, kullanma miktarına

Detaylı

AirMini Serisi Isı Pompaları

AirMini Serisi Isı Pompaları AirMini Serisi Isı Pompaları Apartman, siteler gibi toplu konut projeleri ve Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için 70 kw'a kadar performans aralığında Isı geri kazanımı özellikli

Detaylı

AirMini 10 22 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri

AirMini 10 22 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri AirMini 10 22 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma, soğutma, kullanım sıcak suyu

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Evaporatif Soğutma Deney Raporu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Evaporatif Soğutma Deney Raporu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Evaporatif Soğutma Deney Raporu Laboratuar Tarihi: Laboratuarı Yöneten: Numara: Adı Soyadı: Grup/Alt grup:..

Detaylı

SABANCI CENTER SOĞUTMA SĐSTEMĐ

SABANCI CENTER SOĞUTMA SĐSTEMĐ SABANCI CENTER SOĞUTMA SĐSTEMĐ Mak. Yük. Müh. Bülent ALT AN Sabancı Center'ın klima sistemi için gerekli soğuk su 4 adet "chiller" vasıtasıyla üretilmektedir. Bunların 2 adedi turbo ehiller olup, diğer

Detaylı

Değişimler Yaşatır... TSB.., TDB.. ve PROWAT.. SERİSİ HIZLI BOYLERLER

Değişimler Yaşatır... TSB.., TDB.. ve PROWAT.. SERİSİ HIZLI BOYLERLER Değişimler Yaşatır.....,.. ve PROWAT.. SERİSİ HIZLI BOYLERLER NERELERDE KULLANILIR.....,.. ve SERİSİ Sitelerde, apartmanlarda, müstakil konutlarda, AVM ve yaşam merkezlerinde, Turizm ve konaklama tesislerinde,

Detaylı

Enerji Verimlilik Kanunu

Enerji Verimlilik Kanunu Enerji Verimlilik Kanunu 2007 yılı itibariyle yürürlükte olan Enerji Verimliliği Kanunu sonucu, toplam inşaat alanı 2000 m 2 ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sistemi kullanımı zorunlu hale gelmiştir.

Detaylı

AirMini Serisi 28-34 kw Isı Pompası Sistemleri

AirMini Serisi 28-34 kw Isı Pompası Sistemleri AirMini Serisi 28-34 kw Isı Pompası Sistemleri Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma, soğutma, kullanım sıcak suyu

Detaylı

HAVA KAYNAKLI ISI POMPALARI

HAVA KAYNAKLI ISI POMPALARI HAVA KAYNAKLI ISI POMPALARI Hava kaynaklı ısı pompalar, en kolay bulunabilen ısı kaynağı olan çevre havasındaki enerjiyi kullanarak, mahalde ısıtma veya soğutma yapabilen cihazlardır. Kay-nak tarafında

Detaylı

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA Dr. Murat Çakan İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü cakanmu@itu.edu.tr BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA 1. Ön Bilgiler 2. Bina Soğutma Yüklerinin Azaltılması 2.1. Mimari Tasarım

Detaylı

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI 4.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 KALORİFER TESİSATI 1.BORU ŞEBEKESİ Pompalı, sıcak sulu kapalı ısıtma sistemleri özellikle yeni binalarda geniş

Detaylı

ISI DEĞİŞTİRİCİLERİN TASARIMI [1-4]

ISI DEĞİŞTİRİCİLERİN TASARIMI [1-4] ISI DEĞİŞTİRİCİLERİN TASARIMI [1-4] KAYNAKLAR 1. J.M. Coulson, J.F. Richardson ve R.K. Sinnot, 1983. Chemical Engineering V: 6, Design, 1st Ed., Pergamon, Oxford. 2. M.S. Peters ve K.D. Timmerhaus, 1985.

Detaylı

VIESMANN VITOCELL 300-H Yatay tip boyler litre

VIESMANN VITOCELL 300-H Yatay tip boyler litre VIESMANN VITOCELL 300-H Yatay tip boyler 1-500 litre Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCELL 300-H Tip EHA Yatay tip boyler Paslanmaz çelik 5441 2 TR 6/2009 Ürün hakkında

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR -I TAŞINIM VE IŞINIMLA BİRLEŞİK ISI TRANSFERİ DENEY FÖYÜ 1. Deney Amacı Farklı

Detaylı

f = 1 0.013809 = 0.986191

f = 1 0.013809 = 0.986191 MAKİNA MÜHNDİSLİĞİ BÖLÜMÜ-00-008 BAHAR DÖNMİ MK ISI TRANSFRİ II (+) DRSİ YIL İÇİ SINAVI SORULARI ÇÖZÜMLRİ Soruların çözümlerinde Yunus A. Çengel, Heat and Mass Transfer: A Practical Approach, SI, /, 00,

Detaylı

Dr. Fatih AY. Tel:

Dr. Fatih AY. Tel: Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr Düzlemsel Güneş Toplayıcıları Vakumlu Güneş Toplayıcıları Yoğunlaştırıcı Sistemler Düz Toplayıcının Isıl Analizi 2 Güneş enerjisi yeryüzüne ulaştıktan

Detaylı

JEOTERMAL BÖLGE ISITMA SİSTEMLERİNDE SICAKLIK KONTROLUNUN DÖNÜŞ SICAKLIĞINA ETKİSİ

JEOTERMAL BÖLGE ISITMA SİSTEMLERİNDE SICAKLIK KONTROLUNUN DÖNÜŞ SICAKLIĞINA ETKİSİ JEOTERMAL BÖLGE ISITMA SİSTEMLERİNDE SICAKLIK KONTROLUNUN DÖNÜŞ SICAKLIĞINA ETKİSİ Doç. Dr. Serhan KÜÇÜKA Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü GİRİŞ Jeotermal kaynaklı bölge ısıtma sistemlerinde,

Detaylı

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi 2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi GİRİŞ Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik

Detaylı

PASLANMAZ ÇELİK EŞANJÖR & GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ

PASLANMAZ ÇELİK EŞANJÖR & GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ PASLANMAZ ÇELİK EŞANJÖR & GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ Duvar Tipi Yer Tipi Sessiz çalışma (25 db) sınıf 5 D 95 n C KASKAD İLE 2640kW a KADAR GÜÇ Merkezi sistem için üretilmiş olan akte.mix serisi kazanlar binaların

Detaylı

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler Dış Üniteler 27 TEMEL ÖZELLİKLER Eş Zamanlı ve Geçerli V4+ Heat Pump sistemi göz önüne alınarak, VR4+ Heat Recovery sisteminde bir oda soğutulurken diğeri kutusu sayesinde ısıtılır ve bu sayede kullanıcı

Detaylı

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI 6.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 1.Kapalı sıcak sulu ısıtma sistemlerinde emniyet donanımı Isıtma sistemleri, maksimum işletme sıcaklığını ve maksimum

Detaylı

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma Meteoroloji IX. Hafta: Buharlaşma Hidrolojik döngünün önemli bir unsurunu oluşturan buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde farklı şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik faktörlerin etkisiyle

Detaylı

7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR

7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR 7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR 1) Denver, Colorao da (rakım 1610 m) yerel atmosfer basıncı 8.4 kpa dır. Bu basınçta ve 0 o C sıcaklıktaki hava, 120 o C sıcaklıkta ve 2.5m 8m boyutlarında düz bir plaka

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402

Detaylı

KAYNAMALI ISI TRANSFERİ DENEYİ

KAYNAMALI ISI TRANSFERİ DENEYİ DENEY FÖYÜ DENEY ADI KAYNAMALI ISI TRANSFERİ DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DR. EYÜPHAN MANAY Deneyin Amacı: Kaynamadaki üç durumun (taşınım ile kaynama, çekirdekli kaynama, film kaynaması) deneysel olarak

Detaylı

M 324 YAPI DONATIMI ISITMA TESİSATI. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

M 324 YAPI DONATIMI ISITMA TESİSATI. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü M 324 YAPI DONATIMI ISITMA TESİSATI Dr. Salih KARAASLAN Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Isıtma Tesisatı Isıtma tesisatı

Detaylı

7.4.2015. Oturum Başkanı: Zühtü FERAH

7.4.2015. Oturum Başkanı: Zühtü FERAH Oturum Başkanı: Zühtü FERAH Dilşad BAYSAN ÇOLAK SPIRAX INTERVALF 1 Biraz Teori Bu bütün prosesin temelidir Isı transfer alanı Logaritmik ortalama sıcaklık farklılığı İhtiyaç duyulan enerji Q = A k LMTD

Detaylı

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI 1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI Otomatik kontrol sistemlerinin en önemli elemanları olan motorlu vanaların kendilerinden beklenen görevi tam olarak yerine getirebilmeleri için, hidronik devre

Detaylı

EKONOMİK ISITMA-SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ

EKONOMİK ISITMA-SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ EKONOMİK ISITMA-SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ Villa ve Konutlar SPA Merkezleri Otel ve Pansiyonlar Isıtmalı Yüzme Havuzları Diğer ısınma sistemlerine göre %75 e varan tasarruf 1202/1 Sok. No:81-N Yenişehir, İzmir

Detaylı

1 Direkt Isıtma Devresi, Boyler ve Sıcak Su Resirkülasyon Pompası (Z-Pompa) Kontrolü

1 Direkt Isıtma Devresi, Boyler ve Sıcak Su Resirkülasyon Pompası (Z-Pompa) Kontrolü viesmann Sistem Kapasitesi Ürün Tanımı Basınç Sınıfı Kazanlar Pompa Setleri Toplam kw Sip. No. Sip. No. kcal/h bar Liste Fiyatı Liste Fiyatı Liste Fiyatı 98 84.300 120 103.200 160 137.600 198 170.300 240

Detaylı

5.4 Sıcak su ve kalorifer destekli sistemler

5.4 Sıcak su ve kalorifer destekli sistemler 5.4 Sıcak su ve kalorifer destekli sistemler 5.4.1 Tank içinde Tank sistemler Daha önce de oldukça detaylı bir şekilde açıklamış olduğumuz gibi, dış tankın içine monte edilen içi emaye kaplı ve Mg koruma

Detaylı

Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri www.cukurovaisi.com

Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri www.cukurovaisi.com Yenilikçi ve Güvenilir... Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri www.cukurovaisi.com Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri Çukurova Isı nın kendi markası olan ve son teknolojiyle üretilen Silversun Hot Air Gaz

Detaylı

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI 5.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 KALORİFER TESİSATI 1.BORU TİPLERİ 1.1.Bakır borular: - Kullanılır durumdaki mevcut binalarda, açıktan giden ısıtma

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ Termal Sistemler 25.10.2014 SOLİMPEKS AKADEMİ İZMİR

GÜNEŞ ENERJİSİ Termal Sistemler 25.10.2014 SOLİMPEKS AKADEMİ İZMİR GÜNEŞ ENERJİSİ Termal Sistemler 25.10.2014 SOLİMPEKS AKADEMİ İZMİR Güneş Enerjisi Dünyadaki tüm enerjinin kaynağı Güneştir. Güneş Enerjisi Gerek ışınımla Dünyaya ulaşan enerji Gerekse Dünyanın Güneşten

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamakta amacı ile tasarlanmış özel

Detaylı

2. Teori Hesaplamalarla ilgili prensipler ve kanunlar Isı Transfer ve Termodinamik derslerinde verilmiştir. İlgili konular gözden geçirilmelidir.

2. Teori Hesaplamalarla ilgili prensipler ve kanunlar Isı Transfer ve Termodinamik derslerinde verilmiştir. İlgili konular gözden geçirilmelidir. PANEL RADYATÖR DENEYİ 1. Deneyin Amacı Binalarda ısıtma amaçlı kullanılan bir panel radyatörün ısıtma gücünü oda sıcaklığından başlayıp kararlı rejime ulaşana kadar zamana bağlı olarak incelemektir. 2.

Detaylı

GÜNEŞLİ SU ISITICILARI

GÜNEŞLİ SU ISITICILARI GÜNEŞLİ SU ISITICILARI Amaç: GüneĢli su ısıtıcıları hakkında bilgilendirme. İÇİNDEKİLER GüneĢli Su Isıtıcıları... GüneĢli Su Isıtıcıları Tesisat ġemaları...3 Sıcak Su Gereksiniminin belirlenmesi 4 GüneĢli

Detaylı

Buderus Güneş Enerjisi Sistemleri. Güneş Enerjisi Sistemleri. Doğadaki Enerjiyi Evinize Taşıyın!

Buderus Güneş Enerjisi Sistemleri. Güneş Enerjisi Sistemleri. Doğadaki Enerjiyi Evinize Taşıyın! Buderus Güneş Enerjisi Güneş Enerjisi Doğadaki Enerjiyi Evinize Taşıyın! Güneş Enerjisi Güneş Enerjisi Sistem Kontrolü Giderek artan çevre kirliliği, küresel iklim değişikliği, enerji kaynaklarının tükenmesi

Detaylı

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ Giriş Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli

Detaylı

Isı transferi (taşınımı)

Isı transferi (taşınımı) Isı transferi (taşınımı) Isı: Sıcaklık farkı nedeniyle bir maddeden diğerine transfer olan bir enerji formudur. Isı transferi, sıcaklık farkı nedeniyle maddeler arasında meydana gelen enerji taşınımını

Detaylı

Termodinamik. Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Lütfullah Kuddusi. Bölüm 2 Problemler. Problem numaraları kitabın «5 th Edition» ile aynıdır.

Termodinamik. Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Lütfullah Kuddusi. Bölüm 2 Problemler. Problem numaraları kitabın «5 th Edition» ile aynıdır. Termodinamik Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Lütfullah Kuddusi Bölüm 2 Problemler Problem numaraları kitabın «5 th Edition» ile aynıdır. 1 2-26 800 kg kütlesi olan bir arabanın yatay yolda 0 dan 100 km/h hıza

Detaylı

AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI

AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI 71AT Serisi Ürün No: 71 İSTANBUL KAZAN İmalat Makina İnşaat San. ve Tic. Ltd Şti. www.istanbulkazan.com.tr info@istanbulkazan.com.tr www.eastanbulwaterheater.com.tr

Detaylı

AP-FC-GDT. Gizli Döşeme Tipi Fan Coil Üniteleri

AP-FC-GDT. Gizli Döşeme Tipi Fan Coil Üniteleri AP-FC-GDT Gizli Döşeme Tipi Fan Coil Üniteleri AP-FC-GDT Gizli Döşeme Tipi Fan Coil Üniteleri AIRPLUS AP-FC-GDT merkezi sistemlerin kurulu olduğu yapılarda bireysel kullanımlı mahallerin iklimlendirme

Detaylı

Daire Isıtma Üniteleri. Daire İçi Isı Dağıtımı ve Kullanma Suyu Isıtması İçin

Daire Isıtma Üniteleri. Daire İçi Isı Dağıtımı ve Kullanma Suyu Isıtması İçin Daire Isıtma Üniteleri Daire İçi Isı Dağıtımı ve Kullanma Suyu Isıtması İçin Daha İyi Bir Gelecek İçin: Techem Çevre dostu ve ekonomik Doğal kaynakların hızla tükendiği günümüzde, enerjiye olan ihtiyaç

Detaylı