Üretim/İşlemler Yönetimi 7. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Üretim/İşlemler Yönetimi 7. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN"

Transkript

1 Üretim/İşlemler Yönetimi 7

2 Kapasite Kapasite tanımı üretim faaliyetine katılan her faktör ya da kaynak -tesis, fabrika, bölüm, atölye, makine veya insan- için söz konusu olabilen geniş kapsamlı bir kavramdır. Bir kaynağın belli bir zaman dönemi içerisindeki üretim gücünün ölçüsüdür. İşletmenin kurulması aşamasında doğru kapasite büyüklüğünü belirlemek önemli iken, faaliyetine devam ettiği süre boyunca da elde bulunan kapasitenin ne şekilde kullanılacağının ve kapasite arttırma yoluna ne zaman gidileceğinin belirlenmesi önem kazanmaktadır.

3 Kapasite Neden Önemlidir? Kapasite üretimi gerçekleştirme ve dolayısıyla talebi karşılama olanaklarını belirler. Kurulu kapasiteden ne şekilde yararlanıldığı maliyetler açısından önemlidir. Maliyetlerin, dolayısıyla da ürün fiyatının müşterinin kabul edebileceği düzeyde tutulması kapasite ve bunun kullanımı ile ilişkilidir.

4 Kapasiteyi Etkileyen Etkenler Gerek kuruluş sırasında kapasite büyüklüğünün belirlenmesinde, gerekse kurulu kapasitenin nasıl kullanılacağının belirlenmesinde çeşitli etkenler etkili olmaktadır. Bunların bir kısmı doğrudan belirleyici olurken bir kısmı da dolaylı olarak etki göstermektedir. Talep: Kapasitenin belirlenmesinde en önemli etkendir. Kurulacak kapasitenin mevcut talebi karşılaması gerekmektedir. Ayrıca faaliyet döneminde de kapasitenin ne ölçüde kullanılacağı talebe bağlıdır. Taleple kapasitenin eşleştirilmesinde farklı stratejiler söz konusu olabilmektedir. Hammadde miktarı: İşletmenin kapasitesini kullanabilmesi için işleyebileceği girdiye sahip olması gerekmektedir. Gereken girdilere ne miktarda ulaşılabileceği hem kuruluş sırasında kapasitenin belirlenmesi, hem de kurulu kapasitenin kullanımının planlanmasında etkilidir.

5 Kapasiteyi Etkileyen Etkenler Üretim Yöntemi (Teknoloji): İşletmede kullanılan üretim yöntemi kapasite büyüklüğü üzerinde doğrudan etkilidir. Genel olarak sermaye yoğun üretim yöntemlerinin kapasite olarak daha yüksek olduğu söylenebilir. Üretim için uygun yöntem belirlenmemiş olması kapasitenin verimsiz kullanılması, kaynak israfı, yetersiz üretim, düşük kalite vb. sorunların ortaya çıkmasına yol açabilir. İşgücü: Hangi üretim teknolojisi kullanılırsa kullanılsın, üretimin en önemli öğelerinden biri insandır. Uygun nitelikte ve yeterli miktarda işgücü bulunamadığı sürece istenen kapasitenin elde edilme olanağı olmayacaktır. Finansal Olanaklar (Sermaye): Gerek kapasiteyi kurmak ve/veya büyütmek, gerekse kurulu kapasitenin üretimini sağlamak için işletmelerin fon kaynağı bulunmalıdır. Yeterli fon kaynağı olmaması kapasitenin küçük olmasına ya da kurulu kapasiteden yeterli oranda yararlanılamamasına yol açacaktır.

6 Kapasiteyi Etkileyen Etkenler Bunun haricinde ulaştırma maliyetleri, işletme içi yerleşim düzeni ve iş akışı, yönetim, işletmenin çevre unsurları, üretim faaliyetinin örgütlenmesi, destek hizmetler vb. gibi etkenler de kapasite üzerinde etkilidir.

7 Kapasite Ölçütleri Bir kaynağın kapasitesi temelde iki çeşit ölçütle ifade edilebilir: Girdi temelli ölçütler: Kapasitesi ölçülen kaynağın belirli bir zaman diliminde faaliyeti için kullandığı girdi miktarını ifade eder. Örneğin otelin yatak sayısı, hastanenin doktor sayısı, imalat tesisinin makine ya da işçi sayısı, tarım işletmesinin arazi büyüklüğü, petrol rafinerisinin işleyebileceği ham petrol miktarı vb. gibi Çıktı temelli ölçütler: Kapasitesi ölçülen kaynağın belirli bir zaman diliminde faaliyet sonucunda ortaya koyduğu çıktı miktarını ifade eder. Örneğin kafeteryaya gelen müşteri sayısı, tekstil işletmesinin ürettiği gömlek miktarı, işletmenin satış miktarı vb. gibi

8 Kapasite Ölçütleri Örgüt Petrol rafinerisi Kağıt üretimi Elektik işletmesi Çıktı Ölçüleri Kapasite Ölçüsü Varil/gün Ton kağıt/hafta Megavat elektrik/saat Havayolu işletmesi Otel Depo Süpermarket Girdi Ölçüleri Koltuk sayısı, sefer sayısı Oda sayısı, yatak sayısı Hacim, m 3 Kasa sayısı, alan, m 2

9 Kapasite Ölçümü Kapasite ölçümünde iki temel bakış açısı da söz konusudur. Bunlar kapasitenin kaynağın belirli bir süre içerisinde yapabilecekleri açısından veya yaptıkları açısından ölçümüdür. Buna bağlı olarak tasarım kapasitesi ve etkin kapasite kavramları ortaya çıkmaktadır. Tasarım Kapasitesi: Bir kaynağın belirli bir zamanda (girdi veya çıktı açısından) ulaşabileceği üst sınırın ölçüsüdür. Tasarım kapasitesinde teknik unsurlarla birlikte üretim sürecinin düzeni de etkilidir. Etkin Kapasite: Bir kaynağın belirli bir zamanda (girdi veya çıktı açısından) beklenen üretimi ile gerçekten elde ettiği miktarın ölçüsüdür. Etkin kapasite üzerinde teknik unsurlar, üretim sürecinin düzeni, talep, üretim planları, üretim sürecindeki beklenmeyen durumlar vb. etkilidir.

10 Kapasite Türleri Zorlama Aylak (Atıl-Boş) Kapasite Gerçek (Fiili) Kapasite Normal Kapasite Zorlanmış Kapasite İdeal (Teorik) Kapasite

11 Kapasite Türleri -İdeal, Teorik, Maksimum Kapasite- Tasarım kapasitesi ya da mühendislik kapasitesi adı da verilir. Bir kaynağın faaliyet olanaklarının tamamını kullanılabildiği, herhangi bir gecikme ve aksama olmaksızın tam hızla çalışılabildiği bir durumda ulaşabileceği kapasitedir. Erişilmesi arzulanan fakat her zaman mümkün olmayan bir düzeydir.

12 Kapasite Türleri -Normal, Kullanılabilir, Pratik Kapasite- Normal kapasite, kabul edilebilir gecikmeleri dikkate alan, zorlamalara yer vermeyen ve sürekli olarak korunabilen üretim gücüdür. Normal kapasite (NK), ideal kapasiteden (İK) olağan gecikmelerin çıkartılması ile bulunur. NK= İK- Olağan gecikmeler

13 Kapasite Türleri -Zorlanmış Kapasite- İşletmeler bazen artan talebi karşılamak için; çalışma süresini artırmak, makine bakımlarını ertelemek, ek hammadde temin etmek vb.. tedbirlerle normal kapasitenin üzerine çıkarlar. Zorlanmış kapasite geçici süreler için kabul edilir. Sürekli bu şekilde çalışma gerekli ise yeni makine, işçi vb. alınarak kapasitenin artırılmasına gidilmelidir.

14 Kapasite Türleri -Gerçek, Fiili, Kullanılan Kapasite- Belirli bir üretim planı döneminde ortaya mal ve hizmet olarak ne konmuşsa, bu üretimi oluşturan kapasiteye gerçek kapasite denir. 0 noktası ile ideal kapasite arasında herhangi bir noktada oluşabilir. Gerçek kapasitenin, normal kapasitenin altında kalması arzulanmaz. Gerçek kapasite normal kapasiteye veya bunun üzerine (zorlanmış kapasite) çıkartılabilir. Ancak üretilenlerin satılabilmesi gerekir. Bunun için pazarlama ve pazar payını genişletme faaliyetlerine hız verilmesi gerekir.

15 Kapasite Türleri -Atıl, Boş, Aylak, Kullanılmayan Kapasite- Üretim miktarı; üretim planı gereğince veya planın aksaması nedeniyle, normal kapasitenin altına düşebilir. Aylak kapasite; normal kapasite ile gerçek kapasite arasındaki olumsuz farktır. Üretim miktarını artırmak talep yetersizliği nedeniyle mümkün değilse, ikinci bir mal veya hizmet üretimi düşünülebilir. Sürekli aylak kapasite sorun yaratabilir. Bazı makineler veya işçiler görevden çıkartılabilir.

16 Kapasite Türleri -Zorlama- Bir kaynağın kapasitesi, normal koşullarda ulaşabileceğinin üstüne çıkması için zorlandığında oluşan zorlanmış kapasite ile kaynağın normal kapasitesi arasındaki farktır. Zorlama miktarının bilinmesi, zorlanmış kapasite için kaynağın normal gecikmelerinin nasıl yönetilmesi gerektiğini planlamakta önemlidir.

17 Kapasite Kullanım Oranları Kapasite kullanım oranı genel olarak bir kaynağın kullanılabilir kapasitesinden gerçekte ne oranda yararlanıldığını ortaya koyar. Kapasite kullanım oranları (KKO) tasarım kapasitesi ya da etkin kapasite üzerinden hesaplanabilir: Gerçek Kapasite KKO Tasarım = Teorik Kapasite Gerçek Kapasite KKO Etkin = Normal Kapasite

18 Kapasite Planlaması Kapasite planlaması konusu işletmede makro ve mikro açıdan ele alınması gereken bir konudur. Makro açıdan işletmenin büyüklüğünün ne kadar olması gerektiğini, ne zaman ve ne miktarda kapasite artırımına gidileceğini belirlemek söz konusudur. Mikro açıdan ise kurulu kapasitenin kullanımı ele alınmalıdır. Burada belirli bir dönemde ne kadar kaynağa gereksinim duyulacağı ile birlikte talebin karşılanabilmesi için hangi kaynağın, hangi işte, ne kadar çalışması gerektiğinin belirlenmesi de gerekecektir.

19 Kapasite Kararları ve Strateji Makro açıdan kapasite kararlarının değerlendirilmesi, talep ile kapasitenin eşleştirilmesini gerektirir. Buradaki temel sorun, talebin genellikle sürekli bir değişken olmasına karşın kapasite büyüklüğünün kesikli bir değişken olmasıdır. Bu nedenle kapasite ile talebin eşleştirilmesinde farklı stratejiler söz konusu olabilmektedir. Burada belirlenmesi gereken iki önemli değişken vardır: Kapasite değişikliklerinin miktarı Kapasite değişikliklerinin zamanı

20 Kapasite Kararları ve Strateji Kapasite oluşturma veya büyütmede işletme iki temel yol izleyebilir. Bunlardan biri göreceli olarak uzun zaman aralıklarında büyük ölçekli kapasite genişlemesine gitmek, diğer ise daha kısa zaman aralıklarında daha küçük kapasite genişlemeleri yoluyla büyümektir. Kapasite Genişleme Zaman Aralığı Seyrek, büyük miktar Sık, küçük miktar

21 Kapasite Kararları ve Strateji İster küçük miktarda ve sık kapasite büyütme, isterse büyük miktarda ve seyrek kapasite büyütme söz konusu olsun, kapasite ile talebi eşleştirmek için de üç temel strateji söz konusudur. Miktar Miktar Miktar 1. Kapasiteyi talebe uydurmak 2. Fazla kapasite 3. Eksik kapasite

22 Kapasite Kararları ve Strateji -Kapasiteyi Talebe Uydurmak- İşletme, belirli bir süre içerisinde ortalama talep düzeyini karşılayabilecek kadar bir kapasite belirlemektedir. Buna bağlı olarak iki kapasite genişleme arasında geçen sürenin bir bölümünde fazlalık kapasite söz konusu iken geri kalan sürede ise eksik kapasite durumu ortaya çıkmaktadır. Kapasite eksiği belli bir sınıra geldiğinde işletme talebin belli bir oranda üzerine çıkacak kadar kapasite artırımına gitmektedir.

23 Kapasite Kararları ve Strateji -Fazla Kapasite İle Çalışmak- İşletme iki kapasite genişlemesi arasındaki sürede sürekli olarak fazla kapasite ile çalışmaktadır. Mevcut kapasite pazardaki taleple eşitlendiğinde işletme kapasite artırımına gitmektedir. Kapasite artırımının miktarı; talebin artış hızı, işletmenin bir sonraki kapasite artırımına gitmeyi planladığı süre ve kapasite artırımı için ayrılan sermaye ile ilişkilidir.

24 Kapasite Kararları ve Strateji -Eksik Kapasite İle Çalışmak- İşletme iki kapasite genişlemesi arasındaki sürede sürekli olarak eksik kapasite ile çalışmaktadır. Mevcut kapasite ile pazardaki talep arasındaki fark (eksik) belli bir sınıra geldiğinde işletme o anki talep ile eşit olacak kadar kapasite artırımına gitmektedir. Kapasite artırımının miktarı; talebin artış hızı, işletmenin bir sonraki kapasite artırımına gitmeyi planladığı süre ve kapasite eksikliğinin izin verilebilir miktarı ile ilişkilidir.

25 Kapasite Planlama Kararları Kapasite planlama kararları üç aşamalı bir süreçtir: Kapasite ihtiyacının belirlenmesi: Şimdiki ve gelecekteki kapasite ihtiyacı belirlenir. İşletme gelecekte ne kadar kapasite ihtiyacı olacağını bilmeden yeni bir tesis kurup kurmamaya karar veremez. Mevcut talep ile gelecekteki ihtiyaçlar arasındaki farkı da bilmek zorundadır. İşletmeler aynı zamanda rakiplerin nasıl davranacağını dikkate almalıdır. Hepsi aynı anda kapasite artışına giderse endüstride fazla kapasite olur. Kapasite seçeneklerinin belirlenmesi: Kapasite ihtiyacı belirlendikten sonra gelecekteki kapasite ihtiyacını karşılamak için birtakım seçenekler söz konusu olacaktır. Bu seçenekler ve olası sonuçları belirlenmelidir. Kapasite seçeneklerinin değerlendirilmesi: Seçenekler değerlendirilerek işletmenin ihtiyacını en iyi karşılayan seçenek seçilmelidir. Bu aşamada birçok karar verme aracı kullanılabilir. Yöneticiler, kendi yargılarının yanında farklı araçlarla son karara varırlar.

26 Kapasite Kararlarında Karar Ağacı Kullanımı Karar ağacı, belirsizlik ortamında birbiri ardı sıra verilmesi gereken birbirine bağlı kararların değerlendirilmesinde kullanılır. Bu nedenle kapasite genişletme alternatiflerinde, talep belirsiz ise yararlı bir araçtır.

27 Kapasite Kararlarında Karar Ağacı Kullanımı Karar ağacında: karar noktaları: Düğümler kare ile gösterilir (büyüyüp büyümeme kararının verildiği an). Karar seçenekleri: Karar noktasından çıkan dallar (büyük ya da küçük tesis seçenekleri). Şansa bağlı olaylar: Bu olaylar kararın değerini etkiler (talebin az veya çok olması gibi). Bu olayların olasılıkları vardır. Olaylar, yuvarlak düğümlerden çıkan dallardır. Çıktılar: Her olası seçeneğin bir çıktısı vardır (olay sonucu kâr, maliyet, getiri vs.).

28 Kapasite Kararlarında Karar Ağacı Kullanımı Karar ağacının çizimi: Karar ağacı soldan sağa doğru çizilir. Kararlar kare ile, olaylar yuvarlaktan çıkan dallar ile gösterilir. Her olayın olasılığı parantez içinde gösterilir. Her seçeneğin çıktısı sağ tarafa yazılır. Karar ağacının çözümü: Karar ağacı sağdan sola doğru çözülür. Şansa bağlı olayları gösteren her yuvarlak için beklenen değer (EV) hesaplanır. Beklenen değerler her yuvarlağın altına parantezde yazılır. En yüksek beklenen değerli seçenek seçilir.

29 Örnek 1 Bir restoran sahibi tesisi genişletmek istemektedir. Seçenekler, büyük çaplı bir genişlemeye gitmek ya da daha küçük çaplı bir genişleme ile daha sonra tekrar genişlemektir. Talep için olasılıklar şöyledir: Talebin fazla olma olasılığı %70, talebin düşük olma olasılığı %30 dur. Her seçeneğin kârı da tahminlenmiştir. Büyük genişleme ile talep fazla olursa beklenen kâr , büyük genişleme ile talep az olursa beklenen kâr , küçük genişleme ile talep az olursa beklenen kâr olacaktır. Küçük genişleme ile talep fazla olursa ileride tekrar genişleyip genişlememe düşünülecek, o noktada genişlemeye gidilirse beklenen kâr , genişleme yapılmaz ise olacaktır.

30 Örnek 1 Büyük genişleme 1. Verilecek karar işletmenin büyük ya da küçük kapasite genişlemesi yapmasıdır. Bu nedenle 1 no.'lu karar noktasından iki seçenek çizilir. 1 Küçük genişleme

31 Örnek 1 1 Büyük genişleme Küçük genişleme Fazla talep (0,70) Az talep (0,30) Fazla talep (0,70) 2. Hangi seçenek seçilirse seçilsin talebin az ya da çok olması gibi iki olasılık söz konusudur. Bu nedenle her iki seçeneğe birer olasılık düğümü eklenir. Az talep (0,30)

32 Örnek 1 1 Büyük genişleme Fazla talep (0,70) Az talep (0,30) 3. Küçük genişleme seçeneği tercih edilir ve talep fazla olursa tekrar kapasite genişlemesi mümkün olabilecektir. Bu nedenle 2 no.'lu karar noktası karar ağacına eklenir. Sonrasında her seçeneğin beklenen kârı dalların sonuna yazılır. Genişleme Küçük genişleme Fazla talep (0,70) 2 Genişlememe Az talep (0,30)

33 Örnek 1 Fazla talep (0,70) Büyük genişleme ( ) Az talep (0,30) Genişleme Küçük genişleme Fazla talep (0,70) 2 ( ) Genişlememe ( ) Az talep (0,30)

34 Örnek 1 Çözüme sağ taraftan başlanır. 2 no. lu karar noktasında kârı en büyük kılacak karar verilir, bu nedenle beklenen değer dir. Küçük genişleme seçeneğinin beklenen değeri EV küçük = x0, x0,3 = Büyük genişleme seçeneğinin beklenen değeri EV büyük = x0, x0,3 = no. lu karar noktasında kârı en büyük kılacak seçenek seçilir. Buna göre restoran büyük çaplı genişleme seçeneğini tercih eder. Yine de % 30 olasılıkla bunun olası en kötü seçenek olabilmesi söz konusudur. Bu risk alınarak seçim yapılır.

35 Kapasite Yönetimi Kapasite konusu işletmedeki tüm kaynaklarla ilgili olsa da özellikle makine ve işgücü kapasitelerinin planlanması özel öneme sahiptir.

36 Örnek 2 Bir ABC işletmesinde 20 işçi çalışmaktadır. İşletmede çalışma süresi günlük 9 saat olup, ayda 26 gün çalışılmaktadır. Günlük çalışma süresinin 1 saatlik kısmı üretim dışı zamandır. Bir işçi, bir saatlik sürede 7 adet ürün üretebilmektedir. Bu işletmeye bir ay içerisinde teslim edilmesi gereken ürünlük bir sipariş gelirse bu sipariş kabul edilmeli midir? Sipariş karşılanamıyorsa, karşılayabilmek için kaç işçi işe alınmalıdır? Not: İşletmede zorlanmış kapasite durumu göz önünde bulundurulmayacaktır.

37 Örnek 2 İşletmenin mevcut kapasitesi = 20 işçi 9 1 saat gün gün 26 ay 7 adet işçi saat = ürün/ay İşletmenin aylık kapasitesi istenen miktarın altında olduğu için mevcut durumda bu sipariş kabul edilemez. Siparişi karşılayabilecek işçi sayısı = 26 gün ay adet ay (9 1) saat gün 7 adet işçi saat = 24,04 25 işçi Siparişin karşılanabilmesi için işe 5 işçi daha alınması gerekecektir.

38 Örnek 3 Bir XYZ işletmesinde aynı işi yapan 4 adet makine vardır. Makinelerin her birinin üretim hızı dakikada 30 adet üründür. İşletme her vardiyada 8 saat olmak üzere günde 3 vardiya ve ayda 20 gün çalışmaktadır. Her vardiyada 1 saatlik süre üretime hazırlık ve bakım için harcanmaktadır. Buna göre işletmenin aylık üretim kapasitesi ne kadardır? Aylık üretim kapasitesinin 5 milyon adet olması istenirse kaç yeni makine alınmalıdır? Bu makineler alındığında işletmenin toplam kapasitesi ne kadar olacaktır?

39 Örnek 3 İşletmenin Kapasitesi = 4 3 var gün 8 1 sa gün 20 var ay 30 adet dk 60 mak dk sa = ürün/ay Bir makinenin kapasitesi = ürün ay 4 mak = ürün/mak ay Yeni üretim miktarı için gereken makine sayısı = ürün ay ürün mak ay = 6,61 7 makine Mevcut durumda 4 makine olduğu için yeni hedefe ulaşılabilmesi için 3 makine daha alınması gerekmektedir. Yeni Üretim Kapasitesi = ürün mak ay 7 makine = ürün/ay

40 Örnek 4 Bisiklet montajı yapan bir fabrikada bir bisikletin tamamlanabilmesi için gereken süre çalışma temposu 100 olduğunda 12 dakika 15 saniyedir. Bir aylık (4 hafta) üretim dönemi boyunca üretilmesi gereken bisiklet sayısı adet olarak planlanmıştır. Bir işçi için haftalık toplam çalışma süresi 40 saattir. Bu sürenin % 5'i çeşitli nedenlerden atıl zaman olarak geçmektedir. İşçilerin çalışma temposunun 95 olacağı öngörülmektedir. Buna göre fabrikanın planlanan üretimi gerçekleştirebilmesi için gereken işçi sayısını hesaplayınız.

41 Örnek 4 Montaj süresi = 12 dk 15 saniye = 12,25 dk/ürün Toplam işçilik gereksinimi = 12,25 dk ürün ürün ay dk/ay Mevcut toplam çalışma süresi = 40 sa hf işçi 4 hf dk 60 ay sa = dk/ay işçi Gerekli işçi sayısı = dk ay = 42,41 43 işçi gerekir. dk 9120 ay işçi

42 Örnek 5 El aletleri üreten bir işletmenin pense üretim hattı ve işlem sıraları şekilde görüldüğü gibidir. Her makinenin saatlik en yüksek üretim hızı üzerinde belirtilmiştir. İşletme günde 3 vardiya, vardiya başı 7 saatlik süreyle çalışmaktadır. A makinesi için vardiya başına 90 dakika, B1 ve B2 makineleri için vardiya başına 20 dakika, C makinesi için vardiya başına 30 dakika bakım yapılması gerekmektedir. İşletme mevcut durumda günde adet pense üretmektedir. Buna göre; Üretim sisteminin günlük teknik kapasitesi ve normal kapasitesi ne kadardır? Mevcut üretim düzeyinde etkin kapasite açısından kapasite kullanım oranı ve atıl kapasite oranı ne kadardır?

43 Örnek 5 A 4750 adet/sa B adet/sa B adet/sa C 4900 adet/sa Sistemin Teknik Kapasitesi = = pense/gün Normal Kapasite A = Normal Kapasite B = Normal Kapasite C = = pense/gün = pense/gün = pense/gün Sistemin Normal Kapasitesi pense/gün'dür. KKO etkin = = 0,893 Kapasite kullanım oranı % 89,3; atıl kapasite oranı % 10,7'dir.

İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE

İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE 8.11.2016 osenses@ktu.edu.tr 1 İşletmeler açısından kapasite planlaması üzerinde önemle durulması gereken bir kavramdır. İşletmeler ancak kapasiteleri ölçüsünde üretim yapabilirler.

Detaylı

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ Kuruluş yeri belirlenen bir üretim biriminin üretim miktarı açısından hangi büyüklükte veya kapasitede olması gerektiği işletme literatüründe kapasite planlaması

Detaylı

KAPASİTE KAVRAMI ve KAPASİTE ÇEŞİTLERİ

KAPASİTE KAVRAMI ve KAPASİTE ÇEŞİTLERİ KAPASİTE KAVRAMI ve KAPASİTE ÇEŞİTLERİ Bir işletme için kapasite değerlemesinin önemi büyüktür. Daha başlangıçta kurulacak işletmenin üretim kapasitesinin çok iyi hesaplanması gerekir ve elde edilen verilere

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

Örnek: bir montaj hattı için Dizayn Kapasitesi=100 adet/gün; Etkin Kapasite=80 adet/gün; Gerçek Kapasite=72 adet/gün olarak verildiğinde; Verimlilik=

Örnek: bir montaj hattı için Dizayn Kapasitesi=100 adet/gün; Etkin Kapasite=80 adet/gün; Gerçek Kapasite=72 adet/gün olarak verildiğinde; Verimlilik= 1 Kapasite, üretim oranı olarak ölçüldüğünde, gerçek üretim miktarının maksimum üretim miktarına oranı söz konusudur. Maksimum üretim fiziksel yapı ile ilgili olduğundan kolay belirlenebilir. Ancak gerçek

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 4 Verimlilik En genel anlamıyla bir sistem içerisindeki kaynakların ne derece iyi kullanıldığının bir ölçüsüdür. Üretim yönetimi açısından ise daha açık ifadesi ile üretimde harcanan

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 1.HAFTA Amacı:Karar vericiler işletmelerde sahip oldukları kaynakları; insan gücü makine ve techizat sermaye kullanarak belirli kararlar almak ister. Örneğin; en iyi üretim miktarı

Detaylı

1 Yatırım Çalışmaları

1 Yatırım Çalışmaları 1 Yatırım Çalışmaları Yatırım Yatırım Projesi Proje Fikri Hangi Sektör? Hangi Konuda Faaliyet? 2 Fizibilite Çalışmaları Ön Fizibilite Kavramı Ekonomik Teknik Mali Hukuki Örgütsel Ekonomik a)piyasa Etüdü

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Dağıtım Planlaması- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Dağıtım Tedarik zinciri içerisindeki ürün akıșları incelendiğinde üç temel akıș görülmektedir: Tedarik edilen girdilerin akıșı İmalat

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 2 Sistem Kavramı Belirli bir ortak amacı elde etmek için birlikte çalışan bileşenlerden oluşan bütündür. Büyük sistemler kendilerini oluşturan alt sistemlerden oluşur. Açık sistem:

Detaylı

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Üretim Yönetimi Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr 3.1. Ürün Tasarımı Ürün tasarımı, ürünün fiziksel özelliklerini ve fonksiyonlarını açıkça

Detaylı

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 Öğretim Yılı Güz Dönemi TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI Seçmeli Lisans Dersi (2 0 2) Yrd. Doç. Dr. İlhan ÖZEN Erciyes

Detaylı

TESİS TASARIMI ve PLANLAMASI -Giriş-

TESİS TASARIMI ve PLANLAMASI -Giriş- TESİS TASARIMI ve PLANLAMASI -Giriş- Hazırlayan Yrd. Doç. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi - Endüstri Mühendisliği Bölümü İşletme: İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal ve

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE-

Detaylı

DP Model Kurma (Derste Çözülecek Örnekler)

DP Model Kurma (Derste Çözülecek Örnekler) 1*. Bir tekstil firması 3 ebatta (S-M-L) gömlek üretmektedir. Her bir gömleğin üretim maliyeti sırasıyla 3 pb., 4 pb. ve 6 pb. dir. Firmanın Türkiye çapındaki bayileri; haftada en az 2000 adet S, 3000

Detaylı

Üretim Sistemleri Analizi

Üretim Sistemleri Analizi Üretim Sistemleri Analizi Ekonomistlerin "fayda yaratmak", mühendislerin ise "fiziksel bir varlık üzerinde onun değerini artıracak bir değişiklik yapmak, hammadde veya yarı mamulleri kullanılabilir bir

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş Endüstri Mühendisliğine Giriş 5 ve 19 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard. Doç. Dr. Kamil Erkan Kabak Endüstri Mühendisliği Bölümü,, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye erkankabak@beykent.edu.tr

Detaylı

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI Mühendislik Ekonomisi Temel Kavramları Ekonomi: İnsan ihtiyaçlarını karşılamak, içinde bulunduğu maddi şartları düzeltmek, toplumun refahını en üst seviyeye

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ İŞ ETÜDÜ & ERGONOMİ Yrd.Doç.Dr.Tarık Küçükdeniz Bölüm 2: Verimlilik Verimlilik 1 Bölüme Giriş İş etüdü ile ilgili tekniklere

Detaylı

Temel üretim sistemleri sınıflandırması:

Temel üretim sistemleri sınıflandırması: ÜRETİM SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMİ Üretim sistemi, işletme sistemi içerisinde yer alan bir alt sistemdir. Üretim sistemi; işgücü, malzeme, bilgi, enerji, sermaye gibi girdilerin belirli bir dönüştürme sürecinden

Detaylı

İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE

İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE 21.11.2018 osenses@ktu.edu.tr 1 Yard. Doç. Dr. Bersam Bolat 21.11.2018 osenses@ktu.edu.tr 2 PAZAR (müşteri) ÜRÜN VE HİZMETLERİN DAİMA BULUNABİLİRLİĞİNİ TALEP EDER!! ÜRÜN VE

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

FABRİKA YERLEŞTİRME DÜZENİ

FABRİKA YERLEŞTİRME DÜZENİ FABRİKA YERLEŞTİRME DÜZENİ Üretim araçlarının, yardımcı tesislerin veya iş istasyonlarının ve taşıma, depolama, kalite kontrolü gibi üretimle ilgili faaliyetlerin fiziksel konumları açısından bir bütün

Detaylı

SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODEL KURMA ÖRNEKLERİ

SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODEL KURMA ÖRNEKLERİ SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODEL KURMA ÖRNEKLERİ Örnek (2-5) Güzel-Giyim konfeksiyon piyasaya ceket, etek ve elbise yapmaktadır. Konfeksiyoncu, ceketi, eteği ve elbiseyi kendisinin A1, A2

Detaylı

KAYNAK (RESOURCE) GEREKSİNİMLERİ PLANLAMASI

KAYNAK (RESOURCE) GEREKSİNİMLERİ PLANLAMASI KAYNAK (RESOURCE) GEREKSİNİMLERİ PLANLAMASI Kaynak G. Planlaması, örgütün uzun dönemli planlarını gerçekleştirmek ş için gerekli kaynakların türlerini ve miktarlarını belirleme sürecidir. Stratejik özelliğinden

Detaylı

İşgücü Talebinin Tahmininde Sayısal ve. ve Ayrıntılı Yöntemler. İnsan Kaynakları Planlamasında Sayısal

İşgücü Talebinin Tahmininde Sayısal ve. ve Ayrıntılı Yöntemler. İnsan Kaynakları Planlamasında Sayısal İşgücü Talebinin Tahmininde Sayısal ve Sayısal Yrd. Doç. Dr. Rıza DEMİR İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İnsan Kaynakları Planlaması ve Seçimi Dersi 2017 Talep Tahmin i İnsan kaynakları talebi veya

Detaylı

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi.

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi. üretim: işgücü, sermaye, hammaddenin bir araya gelmesi ve bunlara organizasyonunda katılmasıyla oluşan mal ve hizmet olarak tanımlanabilir. Belirli faaliyet ve işlemler sonucu yeni bir mal veya hizmet

Detaylı

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ekonomi Bölüm 1 Gider Mühendisliği ve Değer Mühendisliği 3 Giriş İşletmeler kar, getiri sağlamak veya bir amacı elde etmek için kurulurlar. Yaşam döngüsü içerisinde

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 6.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİNİN UYGULANMASI ÖRGÜTSEL YAPI Stratejik yönetim sürecinde; Analiz ve teşhisler aşamasında genel çevre, uluslararası çevre, endüstri çevresi

Detaylı

BİR AKÜ FİRMASINDA İŞGÜCÜ VERİMLİLİK ANALİZİ

BİR AKÜ FİRMASINDA İŞGÜCÜ VERİMLİLİK ANALİZİ BİR AKÜ FİRMASINDA İŞGÜCÜ VERİMLİLİK ANALİZİ EMİNE UÇMUŞ - SİNEM KAÇAR BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü İÇERİK GİRİŞ MODELİN YAPISI İŞLETMEDEKİ KAYITLAR

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

ENM 316 BENZETİM. Faaliyet Faaliyet zamanı dağılımı A U(5, 8) B U(6, 15) U(10,20) U(4,20) U(12,25) U(15,30)

ENM 316 BENZETİM. Faaliyet Faaliyet zamanı dağılımı A U(5, 8) B U(6, 15) U(10,20) U(4,20) U(12,25) U(15,30) ENM 316 BENZETİM ÖDEV 1: Bir projede A, B, C, D, E ve F olmak üzere 6 faaliyet vardır. Projenin tamamlanması için bu faaliyetlerin sırası ile yapılması gerekmektedir. Her faaliyetin tamamlanması için gereken

Detaylı

İŞLETMENİN KURULUŞ YERİNİN SEÇİMİ. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

İŞLETMENİN KURULUŞ YERİNİN SEÇİMİ. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ YERİNİN SEÇİMİ Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ YERİNİN SEÇİMİ Bu Dersimizde; - Kuruluş Yerinin Önemi ve Optimum Kuruluş Yeri Kavramı - Kuruluş Yerinin Seçimini Etkileyen Faktörler

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İşletme kurma fikriyle birlikte başlayıp, işletmenin kesin olarak kuruluşunun tamamlanmasına kadar sürdürülen çalışma ve araştırmalara işletmelerin kuruluş çalışmaları denmektedir.

Detaylı

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel ÖZET Stok yönetimi İşletmelerin faaliyet alanına göre ya üretimi gerçekleştirmek için ya da müşterilerin isteğine cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel adına

Detaylı

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ:

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İş yeri düzenlemenin ana amacı işletme içinde üretime yönelik faaliyetlerde yer alan canlı ve cansız varlıkların tümünün hareket miktarlarının minimize edilmesidir.

Detaylı

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI ÖDEV SORULARI

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI ÖDEV SORULARI MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI ÖDEV SORULARI ÖDEV TESLİM TARİHİ: 29 Aralık 2015 salı (Son Hafta) Ders Saatlerinde (ij öğrenci no.nuzun son iki rakamıdır, mesela öğrencinin numartasında son

Detaylı

Bölüm 6 - İşletme Performansı

Bölüm 6 - İşletme Performansı Bölüm 6 - İşletme Performansı Performans Kavramı Performans, genel anlamda amaçlı ve planlanmış bir etkinlik sonucunda elde edileni, nicel ya da nitel olarak belirleyen bir kavramdır. Performans Kavramı

Detaylı

2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00

2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00 2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 31.12.2013 tarihli Bilançosu aşağıdaki

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I İŞLETME BİRİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İŞLETME VE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR ÖRGÜT KAVRAMI: Örgüt bir grup insanın faaliyetlerini bilinçli bir şekilde, ortak

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarik Zinciri Ağı Tasarımı- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Ağ tasarımı, tedarik zinciri açısından üç karar düzeyini de ilgilendiren ve bu düzeylerde etkisi olan bir konudur. Zincirin

Detaylı

GENEL İŞLETME İŞLETMEN. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN

GENEL İŞLETME İŞLETMEN. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN GENEL İŞLETME İŞLETMEN LETMENİN N KURULUŞ ÇALIŞMALARI Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN İşletme denince köşe başındaki bakkaldan büyük bir demir çelik işletmesine kadar çeşitli tipte girişimler söz konusu olabildiğine

Detaylı

Ödev TeslimTarihi 12.Ocak 2010 KAR PLANLAMASI

Ödev TeslimTarihi 12.Ocak 2010 KAR PLANLAMASI İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi / Tekstil Mühendisliği Bölümü 2009-2010Öğretim Yılı / Güz Yarıyılı TEK485-MALİYET MUHASEBESİ DERSİ ÖDEV5 (YÖNETİM MUHASEBESİ) 30.Aralık.2009 Ödev TeslimTarihi

Detaylı

İŞLETMELERİN ÖZELLİKLERİ VE SINIFLANDIRILMASI

İŞLETMELERİN ÖZELLİKLERİ VE SINIFLANDIRILMASI İŞLETMELERİN ÖZELLİKLERİ VE SINIFLANDIRILMASI İşletmenin Özellikleri İşletmenin Amaçları İşletmenin başarılı olmasında ve sağlıklı kararlar almasında temel koşul, neler yapacağının bilinmesidir. İşletme

Detaylı

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Bu Dersimizde; Kuruluşla İlgili Bazı Temel Kavramlar Genel Olarak İşletmenin Kuruluş Aşamaları Fizibilite Çalışmalarının

Detaylı

İSTATİSTİK DERS NOTLARI

İSTATİSTİK DERS NOTLARI KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEŞİKDÜZÜ MESLEK YÜKSEKOKULU İSTATİSTİK DERS NOTLARI BÖLÜM 2 İSTATİSTİK VE GRAFİK ÖĞR. GÖR. COŞKUN ALİYAZICIOĞLU BEŞİKDÜZÜ - 2017 1 İstatistik çalışmaları sonucu elde edilen

Detaylı

Ders 10. Prof.Dr.Haydar Eş Prof.Dr.Timur Karaçay. Simpleks Yöntemine Giriş Alıştırmalar 10

Ders 10. Prof.Dr.Haydar Eş Prof.Dr.Timur Karaçay. Simpleks Yöntemine Giriş Alıştırmalar 10 Bölüm 10 Ders 10 Simpleks Yöntemine Giriş 10.1 Alıştırmalar 10 Prof.Dr.Haydar Eş Prof.Dr.Timur Karaçay 197 198 BÖLÜM 10. DERS 10 1. Soru 1 1. Aşağıda verilen simpleks tablolarında temel, temel olmayan,

Detaylı

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2018-2019 Güz Dönemi Tesis Planlama Süreci (imalat ve montaj tesisleri için) 2

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik zinciri boyunca tedarik ve zinciri içinde müşteri tatmin düzeyini

Detaylı

BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ

BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ Herhangi bir işe girişirken, genellikle o iş için harcanacak çaba ve kaynaklarla, o işten sağlanacak fayda karşılaştırılır. Bu karşılaştırmada amaç, kaynaklara (üretim faktörlerine)

Detaylı

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ DEPO ELLEÇLEME PERSONEL EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ DEPO ELLEÇLEME PERSONEL EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ULAŞTIRMA HİZMETLERİ DEPO ELLEÇLEME PERSONEL EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL İmalat nin Sınıflandırılması ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL ATÖLYE TİPİ AKIŞ TİPİ DERS II GELENEKSEL İMALAT SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ MODERN HÜCRESEL ESNEK TAM ZAMANINDA Kesikli üretim, talebin üretim

Detaylı

SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ÖN ÜFLEMECİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ÖN ÜFLEMECİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ÖN ÜFLEMECİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

PROJE YÖNETİMİ: PERT VE CPM ANALİZİ: Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu (I.Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı-İTÜ Yayını, Ekim1997, İstanbul

PROJE YÖNETİMİ: PERT VE CPM ANALİZİ: Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu (I.Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı-İTÜ Yayını, Ekim1997, İstanbul PROJE YÖNETİMİ: PERT VE CPM ANALİZİ: Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu (I.Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı-İTÜ Yayını, Ekim1997, İstanbul Proje:Belirli bir işin tamamlanabilmesi için yapılması

Detaylı

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM KAYNAKLARI PLANLAMASI KAVRAMI Üretim kaynakları planlaması (MRP II) sisteminin hedefleri stokların azaltılması, üretimi aksatmayacak ve dolayısı ile kapasite kayıplarına

Detaylı

Bölüm 9 Üretim Fonksiyonu

Bölüm 9 Üretim Fonksiyonu Bölüm 9 Üretim Fonksiyonu ÜRETİM FONKSİYONU KAVRAMI Genel anlamda üretim insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal ve /veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemidir. Başka ifadeyle belirli girdilerin

Detaylı

Verimlilik (prodüktivite)

Verimlilik (prodüktivite) Verimlilik (prodüktivite) İşletme stratejisi ve onu destekleyen üretim stratejisi işletmeyi pazarda daha rekabetçi kılar. Ancak bir firma bu rekabetçiliğini nasıl ölçecektir. Bunun en yaygın yollarından

Detaylı

Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi. Ders 5

Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi. Ders 5 Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi Ders 5 FİNANSIN TEMEL SORULARI: Riski nasıl tanımlarız ve ölçeriz? Farklı finansal ürünlerin riskleri birbirleri ile nasıl alakalıdır? Riski nasıl fiyatlarız? RİSK

Detaylı

2 İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME TÜRLERİ

2 İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME TÜRLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 İŞLETMECİLİK 13 1.1. İnsan İhtiyaçları 14 1.1.1. Ekonomik Mal ve Hizmetler 16 1.1.2. Talep ve Arz 17 1.1.3. Tüketim ve Tüketici 18 1.1.4. Üretim ve Üretim Faktörleri 18 1.2.

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Lojistik Dersi Konuşmacı - Ali KAHRAMAN Danışman - Yrd.Doç.Dr. Nevin ALTUĞ İÇİNDEKİLER

Detaylı

Satışların Maliyeti Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım tablosu Özkaynaklar Değişim Tablosu Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu

Satışların Maliyeti Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım tablosu Özkaynaklar Değişim Tablosu Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu EK MALİ TABLOLAR Ek mali tablolar genel olarak bilanço ve gelir tablosundan yararlanılarak hazırlanan ve onları tamamlayan, işletme analizine yardımcı olan tablolardır. Satışların Maliyeti Tablosu Fon

Detaylı

ÜRÜN TASARIMI KAVRAMI VE ÖNEMİ

ÜRÜN TASARIMI KAVRAMI VE ÖNEMİ ÜRÜN TASARIMI ÜRÜN TASARIMI KAVRAMI VE ÖNEMİ İşletmeler pazarda rekabet gücü yüksek, tüketici ihtiyaçlarını karşılayabilen üstün teknik özelliklere sahip yeni ürünler üretebilmek amacıyla, ürün tasarımı

Detaylı

Planlama Seviyelerine Bir Bakış

Planlama Seviyelerine Bir Bakış Kısa Vade Planlama Ufku Orta Vade Şimdi 2 ay 1 yıl Uzun vade Toplam planlama: Orta vadeli kapasite planlaması. Genellikle 2 ila 12 aylık dönemi kapsar. Planlama Seviyelerine Bir Bakış Kısa vadeli planlar

Detaylı

ÖZERDEN PLASTİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ YÖNETİM KURULU RAPORU. Halka Arzdan Elde Edilen Fonların Kullanımı 15 Haziran 2017

ÖZERDEN PLASTİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ YÖNETİM KURULU RAPORU. Halka Arzdan Elde Edilen Fonların Kullanımı 15 Haziran 2017 ÖZERDEN PLASTİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ YÖNETİM KURULU RAPORU Halka Arzdan Elde Edilen Fonların Kullanımı 15 Haziran 2017 1 Raporun Konusu: Sermaye Piyasası Kurulu nun VII.128.1 Sayılı Pay Tebliği

Detaylı

Makine Elemanları I. Toleranslar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Makine Elemanları I. Toleranslar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü İçerik Toleransın tanımı Boyut Toleransı Geçme durumları Tolerans hesabı Yüzey pürüzlülüğü Örnekler Tolerans

Detaylı

Stok Yönetimi. Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

Stok Yönetimi. Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Stok Yönetimi Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Stok nedir? Stok, işletmenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere bulundurduğu bitmiş ürün veya çeşitli düzeylerden

Detaylı

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE LOJİSTİK ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE LOJİSTİK ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ULAŞTIRMA HİZMETLERİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE LOJİSTİK ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI ÜRETİM YÖNETİMİ 1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI 1.1. ÜRETİM TANIMI İktisat dilinde, üretim; her türlü fayda yaratma (şekil değişikliği, zaman değişikliği, mekan değişikliği... vb ile) veya iktisadi

Detaylı

Kapasite Belirleme Yöntemleri

Kapasite Belirleme Yöntemleri Kapasite Belirleme Yöntemleri Kapasite kararlarında karar ağaçlarının kullanımı Belirsiz talep için başarılı kapasite planlama kararları vermek için kullanılan bir teknik karar teorisidir ve karar ağaçlarının

Detaylı

T5 TETKİK SÜRESİ BELİRLEME TALİMATI DETERMINATION OF THE AUDITING TIME INSTRUCTION

T5 TETKİK SÜRESİ BELİRLEME TALİMATI DETERMINATION OF THE AUDITING TIME INSTRUCTION 1. Amaç Tetkik tipleri ve kuruluş yapısı dikkate alındığında tetkikler için harcanacak adam/gün sayılarını ve ücretlerini belirlemektir. 2. Kapsam Belgelendirme, Yeniden Belgelendirme, Ön Tetkik, Aşama

Detaylı

İHLAS EV ALETLERİ FABRİKASINDA YALIN ÜRETİM VE KAİZEN UYGULAMALARI

İHLAS EV ALETLERİ FABRİKASINDA YALIN ÜRETİM VE KAİZEN UYGULAMALARI İstanbul, 2012 İHLAS EV ALETLERİ FABRİKASINDA YALIN ÜRETİM VE KAİZEN UYGULAMALARI 14 yıldır farklı ülkelerde ve farklı sektörlerde birçok firmada Yalın Üretim ve Kaizen Uygulamaları yapmış bir uzman olarak,

Detaylı

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ İŞLETMELERDE ÜRETİM SİSTEMLERİ VE TÜRLERİ Basit olarak, girdileri mal ve hizmetlere dönüştüren sisteme üretim sistemi adı verilmektedir. Sistemin temel elemanları olan girdi,

Detaylı

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım İşletme, gerek duyulan ekonomik mal ve hizmetleri üretmek ve/veya pazarlamak,

Detaylı

Öğrenci No: İmza Program Adı Soyadı: NÖ İÖ

Öğrenci No: İmza Program Adı Soyadı: NÖ İÖ SORU 1. Arz-talep grafiğini çizerek; a) Arz ve talepteki değişmenin fiyatı nasıl etkilediğini yazınız. b) Arz ve talebin hangi faktörlerden ve nasıl etkilendiğini yazınız. c) Arz ve talep ile istihdam

Detaylı

Mühendislik Ekonomisi

Mühendislik Ekonomisi Mühendislik Ekonomisi Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Orhan TORKUL Dersi Verenler Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir HIZIROĞLU Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK Dr. Halil İbrahim CEBECİ Dersin

Detaylı

ÜRETİM YÖNETİMİ 3 KURULUŞ YERİ SEÇİMİ VE İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜ

ÜRETİM YÖNETİMİ 3 KURULUŞ YERİ SEÇİMİ VE İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜ 1 2 ÜRETİM YÖNETİMİ 3 KURULUŞ YERİ SEÇİMİ VE İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜ KURULUŞ YERİ SEÇİMİNİN GİRİŞİM KARARI OLARAK ÖNEMİ İşletmeler, ürettikleri mal ve hizmetlerin satışlarını mümkün olduğu kadar arttırarak üretim

Detaylı

Doğrusal Programlama. Prof. Dr. Ferit Kemal Sönmez

Doğrusal Programlama. Prof. Dr. Ferit Kemal Sönmez Doğrusal Programlama Prof. Dr. Ferit Kemal Sönmez Doğrusal Programlama Belirli bir amacın gerçekleşmesini etkileyen bazı kısıtlayıcı koşulların ve bu kısıtlayıcı koşulların doğrusal eşitlik ya da eşitsizlik

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U)

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U)

Detaylı

BÖLÜM KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI

BÖLÜM KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI BÖLÜM 10 -- KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI DIŞ SORUNLAR Küçük işletmelerin gelişmekte olan ülkelerde önüne çıkan engeller aşağıdaki gibi listelenebilir: 1. Finansman sorunu - Kaynak çeşidi

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Bileşenleri Tedarik zincirlerinde üç temel bileșenden söz edilebilir: Aktörler: Tedarik zinciri

Detaylı

KIRSAL YERLEŞİM TEKNİĞİ DOÇ.DR. HAVVA EYLEM POLAT 11. HAFTA

KIRSAL YERLEŞİM TEKNİĞİ DOÇ.DR. HAVVA EYLEM POLAT 11. HAFTA KIRSAL YERLEŞİM TEKNİĞİ DOÇ.DR. HAVVA EYLEM POLAT 11. HAFTA 11. HAFTA KÖY FİZİKİ PLANLAMASI Yerleşim Yerinin Seçimi Köy iskan gelişme veya yeni yerleşme alanlarının seçiminde yasal ve teknik zorunlulukların

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI TOLERANSLAR P r o f. D r. İ r f a n K A Y M A Z P r o f. D r. A k g ü n A L S A R A N A r ş. G ör. İ l y a s H A C I S A L I H O Ğ LU Tolerans Gereksinimi? Tasarım ve üretim

Detaylı

2016/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 28 Mart 2016-Pazartesi 18:00

2016/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 28 Mart 2016-Pazartesi 18:00 2016/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 28 Mart 2016-Pazartesi 18:00 SORULAR Soru 1 Aşağıdaki kavramları kısaca açıklayınız (25 puan) a. Fırsat maliyeti (5 puan) b. Faaliyet kaldıracı

Detaylı

Üretim Planlarında AÜP'nin Yeri

Üretim Planlarında AÜP'nin Yeri Ana Üretim Programı Ana Üretim Programı Nihai ürünlerin üretimi için yapılan programdır. Ana üretim programı, bütünleşik üretim planını detaylandırarak üretilecek ürün kalemlerine çevirir. Seçenek planları

Detaylı

İşletmeye Giriş. İşletmenin Fonksiyonları Üretim Fonksiyonu. Üretim Kavramı. larını karşı. Üretim; insanların n ihtiyaçlar. Finansman İnsan Kaynakları

İşletmeye Giriş. İşletmenin Fonksiyonları Üretim Fonksiyonu. Üretim Kavramı. larını karşı. Üretim; insanların n ihtiyaçlar. Finansman İnsan Kaynakları İşletme BölümüB Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı İşletmeye Giriş Ders Notu - 11 İşletmenin Fonksiyonları Üretim Fonksiyonu Öğr. Grv. Dr. M. Volkan TÜRKERT vturker@marmara.edu.tr www.volkanturker.com.tr

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018 Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018 2 Bu bölümün sonunda, Tedarik zincirinin hedefini tartışabilecek ve bir firmanın başarısında

Detaylı

HİZMET ÜRETİMİNDE YARI VE TAM ÜRETİLMİŞ HİZMET STOKLARININ MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

HİZMET ÜRETİMİNDE YARI VE TAM ÜRETİLMİŞ HİZMET STOKLARININ MUHASEBELEŞTİRİLMESİ HİZMET ÜRETİMİNDE YARI VE TAM ÜRETİLMİŞ HİZMET STOKLARININ MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Süleyman YÜKÇÜ GİRİŞ Bilançoda, aktif tabloda, stoklar ana başlığının altında yarı mamuller stok kalemi bulunmaktadır.

Detaylı

8.0 PLANLAMA UYGULAMA ARAÇLARI

8.0 PLANLAMA UYGULAMA ARAÇLARI 8.0 PLANLAMA UYGULAMA ARAÇLARI 8.1 EKONOMİK VE MALİ YÖNLER 364 8.1 EKONOMİK VE MALİ YÖNLER 8.1 EKONOMİK VE MALİ YÖNLER 365 8.1 EKONOMİK VE MALİ YÖNLER 8.1.1 Giriş Kent gelişiminin planlaması farklı ülkelerde

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz?

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz? DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME 1 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz? A) İşletme bir ekonomik kuruluştur. B) İşletme bağımsız bir kuruluştur. C) İşletme sosyal

Detaylı

Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma

Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma İçindekiler - Muhasebede Uzmanlık Alanları - Satış Fiyatı Tespitinde Maliyetlerin Kullanılması - Satış Fiyatı Tespit Yöntemleri 1) Üretim Maliyetine Dayanan Satış Fiyatı

Detaylı

TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİĞİ. Dr. Osman Orkan Özer

TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİĞİ. Dr. Osman Orkan Özer TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİĞİ Dr. Osman Orkan Özer osman.ozer@adu.edu.tr Ders İçeriği 1. Tarım Ekonomisinin Kapsamı 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı 3. Tarımsal Üretim Ekonomisi (3. ve 4. hafta)

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ KISA ÖZET WWW.KOLAYAOF.COM DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 ÜNİTELER; 1.İnsan Kaynakları Yönetimi ve Örgütlenmesi:

Detaylı

ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 4. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN

ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 4. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 4. Hafta Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN İşletme Büyüklüğü İşletme büyüklüğünü belirlemede çeşitli kriterler göz önüne alınabilir. Genel olarak bunlar ya kantitatif kriterler ya

Detaylı

Tedarik Zincirlerinde Yer Seçimi Kararları (Location Decisions)

Tedarik Zincirlerinde Yer Seçimi Kararları (Location Decisions) Tedarik Zincirlerinde Yer Seçimi Kararları (Location Decisions) Öğr. Üyesi: Öznur Özdemir Kaynak: Waters, D. (2009). Supply Chain Management: An Introduction to Logistics, Palgrave Macmillan, New York

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Büyük ölçekli seracılık işletmelerinde yatırıma başlarken ilk aşamada minimum ekonomik büyüklüğün, yatırımın planlanmasında da hedeflenen büyüklüğün göz önünde bulundurulması gerekir.

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 3. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 3. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 3 Ürün Tasarımı -Ürün Yaşam Süreci Eğrisi- Satışlar Giriş (Pazara Sunma) Büyüme Olgunluk Düşüş Araştırma ve Geliştirme (Ürün Tasarımı) Zaman Ürün Tasarımı Ürünün (hizmetin) niteliklerinin

Detaylı

Satışların Maliyeti Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım tablosu Özkaynaklar Değişim Tablosu Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu

Satışların Maliyeti Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım tablosu Özkaynaklar Değişim Tablosu Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu EK MALİ TABLOLAR Ek mali tablolar genel olarak bilanço ve gelir tablosundan yararlanılarak hazırlanan ve onları tamamlayan, işletme analizine yardımcı olan tablolardır. Satışların Maliyeti Tablosu Fon

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ Murat BAYRAM Binalarda Enerji Verimliliği Şubesi Şube Müd.V. bayram.bay@gmail.com Enerji Nedir? İş yapabilme kabiliyetidir. Enerji Yönetimi Nedir? Yaşam için gerekli

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı