istanbulturizmmerkezleri.org ZEYTİNBURNU BAKIRKÖY YEŞİLKÖY FLORYA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "istanbulturizmmerkezleri.org ZEYTİNBURNU BAKIRKÖY YEŞİLKÖY FLORYA"
  • Oz Dink
  • 8 yıl önce
  • İzleme sayısı:

Transkript

1 ZEYTİNBURNU BAKIRKÖY YEŞİLKÖY FLORYA

2 Atatürk Havalimanı Florya Atatürk Ormanı umhurbaşkanlığı Florya tatürk Deniz Köşkü YEŞİLKÖY Havacılık Müzesi

3 ZEYTİNBURNU Fildamı BAKIRKÖY

4 12 ZEYTİNBURNU: Bir Osmanlı Patikası... Surların Ötesindeki İstanbul! Tarihte dünyanın sıfır noktası olduğu kabul edilen Million taşından, Roma ya kadar uzanan Via Egnatia yolunun yedinci mili olan Eudomon bugün ise İstanbul un geleceğe bakan yüzünü temsil ediyor. İstanbul günümüzde modanın ve alışverişin de başkenti. Zeytinburnu ndan Florya ya kadar uzanan hatta sıralanmış alışveriş merkezleri, İstanbul u ziyaret edenlere kentin tarih, kültür ve doğadan çok daha fazlasını sunduğunun göstergesi! Tarihçe Osmanlı İstanbul unun sur içinde bulunmayıp, Bizans döneminden beri varlığı bilinen ve Yedikule nin dışından Büyük Çekmece ye kadar uzanan arazi üzerinde yer alan yerleşim yerlerinden biri olan Zeytinburnu, Osmanlı nın sur dışına çıkar çıkmaz ilk ayak bastığı yer ve bir patikaydı. Bugün İstanbul un en büyük ilçelerinden biri olan Zeytinburnu nun bu adla anılması da Marmara Denizi kıyısında bir burun üzerinde yer alması ve zamanında içinde zeytinlikler de barındıran bağlık bahçelik bir yer olmasından kaynaklanır. Via Egnetia Kültür Yolunun ilk durağı... Bu bölge Roma ve Bizans İstanbulu nda da önemli bir geçiş yoluydu. Bizantion ile bugünkü Bakırköy sınırlarında yer alan Hebdomon arasındaki Via Egnatia yolu buradan geçmekteydi. Hebdomon Latince de yedi mil anlamına gelen eudomon - dan dönüşmüş. Yolun adı Romalı senatör Gnaeus Egnatius dan geliyor. Bakırköy ve Zeytinburnu nun bu adla anılması, dünyanın sıfır noktası olduğu kabul edilen Million taşından başlayıp, Roma ya kadar uzanan Via Egnatia yolunun yedinci mili üzerinde bulunmasından kaynaklanıyor. Osmanlı İstanbul unda Zeytinburnu Bölgeye ilk toplu yerleşim 1453 den sonraki yıllarda, Kudüslü Papazlar diye adlandırılan ve diğer meslektaşlarına göre daha bağnaz olan bir grup din adamının gelmesiyle olmuş. Kudüslü Papazların, türlü tarım ürünleri, zeytin ve birçok yemişler yetiştirerek, gönüllerince yaşam sürdürdükleri bir yöre durumuna gelmiş. Fatih Sultan Mehmet, bu bölgede Yedikule Hisarını inşa ettirdikten sonra Osmanlı coğrafyasına dağılmış çok sayıda debbağhane (tabakhane) ve salhanelerin (hayvan kesim yerleri) buraya toplanmasını emretmiş. Fatih Sultan Mehmet Kazlıçeşme ye bir de cami yaptırmıştı. Kazlıçeşme Camii ve çevresi o dönemde küçük bir yerleşim yeri haline gelmişti. 19. yüzyılda Zeytinburnu nda eski tabakhanelerin yanına çelik fabrikaları ve dokuma fabrikaları kurulmuş lı yıllara gelindiğinde Zeytinburnu nun nüfusu da e yükselmişti. Bizans İstanbul u ve Zeytinburnu Bizans döneminde Kiklobion Burnu olarak adlandırılan Zeytinburnu, 5. yüzyıl gibi erken bir tarihte, gözde bir yerleşim yeri haline gelmiş. İmparator I. Leo tarafından yaptırılan Panayia Kilisesi ve hemen yanındaki Balıklı Ayazması bunu göstermektedir.

5 13 Bugünkü Zeytinburnu yüzyılın Zeytinburnu devinim ve dönüşümünü sürdürürken mahalle yaşamını hâlâ koruyor ve içinde barındırdığı mimari ve kültürel zenginlikleri ülkenin ve dünyanın dikkatine sunuyor. İlçe, alışveriş anlamında çok avantajlı koşullara sahip. Zeytinburnu çok sayıda tekstilcisiyle ve büyük markaların fabrika satış mağazalarının bulunduğu Olivium (Outlet Center) ile önemli bir alışveriş merkezi konumunda. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi nin yanı sıra ilçede 43 ilköğretim okulu ve lise bulunmakta. Kazlıçeşme Kültür Merkezi ve Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi, 2009 yılından beri ilçenin kültürel ve sanatsal gelişimine büyük katkı sağlamakta. Zeytinburnu Keşif Rotası ya da Osmanlı Patikası nın Durakları... İşte Patikanın Durakları: 1.Topkapı Kültür Parkı, Takkeci İbrahim Ağa Camii ve 1453 Panorama Müzesi 2.Merkez Efendi Külliyesi 3.Merkez Efendi Kabristanı 4.Merkez Efendi Köftecisi 5.Merkez Efendi Hamamı 6.Yenikapı Mevlevihanesi 7.Doğal Gıda ve Elişi Ürünleri Kapalı Pazar Yeri 1. Topkapı Kültür Parkı, Takkeci İbrahim Ağa Camii ve 1453 Panorama Müzesi Topkapı Tramvay durağından T1 tramvay hattı ile ulaştığınız Zeytinburnu nda ilk göreceğiniz yer 1453 Parkı olacak. 350 dönümlük ve yarısı yeşil alanla donatılan bu parkta; hafta sonu bisikletle gezinti yapabilir, el sanatları çarşısı olarak düzenlenen 23 adet Osmanlı Evleri nde vakit geçirebilirsiniz. Bunların yanı sıra 1453 Panoramik Müze yi gezebilirsiniz. Topkapı Kültür Parkı sınırları içinde Zeytinburnu nun sahip olduğu en önemli tarihi eserlerden bir olan Takkeci İbrahim Ağa Camii de yer alıyor. Bu eser, özellikle iç mekan çinileri açısından çok ünlü ve değerlidir yılında yapılan bu eser Topkapı Kültür Parkı düzenlemeleri sırasında aslına uygun olarak restorasyondan geçirilmiştir.

6 14 Panorama 1453 Tarih Müzesi 2008 yılında yapımı tamamlanan Panorama 1453 Tarih Müzesi nin farkı tam panoramik olması. Anlattığı tarihi olayın geçekleştiği yerde olması da bir başka önemli özellik elbette. Müze fikrinin sahibi, ressam ve ülkemizin tanınmış çizgi film yönetmenlerinden Haşim Vatandaş tır, yerli ve yabancı toplam sekiz sanatçı yer almıştır. Müzedeki tablo, 29 Mayıs 1453 sabahında, İstanbul un fethinde yaşananları anlatıyor. 2. Merkez Efendi Mahallesi ve Kabristanı Mahalleye ve bölgedeki pek çok diğer kültürel mekâna adını veren Merkez Efendi nin asıl adı Musa bin Muslihiddin Bin Kılıç olup Halveti tarikatının kurucularından Sümbül Efendi nin yanında yetişmiş ve onun ölümünden sonra yerine geçerek tarikatın şeyhi olmuştur. Tel: 0 (212) e.posta: info@panoramikmuze.com Web:

7 15 3. Merkez Efendi Külliyesi Külliyeyi oluşturan yapılar aynı adı taşıyan mezarlığın içinde kalıp, Yenikapı Mevlevihanesinin çok yakınında yer almaktadır. Osmanlı mimarisi stilindeki yapı, 1607 yılında yaptırılmış ve bir dönem sıbyan mektebi, depo ve Abdülbaki Paşa Çocuk Kütüphanesi olarak kullanılmış. Aslına uygun olarak Zeytinburnu Belediyesi tarafından restore ettirilen külliye ilçedeki kültür etkinliklerine kullanılmak amacıyla Nağmedar ismiyle hizmete açılmış.

8 Florya Atatürk Ormanı Cumhurbaşkanlığı Florya Atatürk Deniz Köşkü Atatürk Havalimanı Havacılık Müzesi Fildamı anbuş 16 Panaroma 1453 Doğal Gıda ve Elişi Ürünleri Kapalı Pazar Yeri Yenikapı Mevlevihanesi * Merkezefendi Hamamı * Merkezefendi Konağı * Merkezefendi Kabristanı * Merkezefendi Köftecisi ZEYTİNBURNU Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi BAKIRKÖY YEŞİLKÖY * Balıklı Rum Kilisesi & Mezarlığı * Manastır Cafe Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi * Yedikule Hisarı * Altınkapı

9 17 Merkez Efendi Türbesi İstanbul da Sahabe türbelerinden olan Eyüp Sultan Türbesi nden sonra en çok ziyaret edilen türbelerden biri Merkez Efendi Türbesi dir. Bu türbenin bulunduğu bahçede bir de dilek kuyusu bulunmaktadır.. 3- Merkez Efendi Köftecisi Buraya kadar gelip de İstanbullular ın ve Zeytinburnu sakinlerinin çok sevdiği bir lezzeti; Tarihi Merkezefendi Köftecisi nin köftelerini tatmadan gitmemelisin. Menü tavsiyemiz: Köfte, Piyaz ve Ayran! Adres: Merkez Efendi Cad. Merkez Efendi Sok. No:53 Zeytinburnu/İSTANBUL Tel: 0 (212) Web: com.tr

10 18 4. Merkez Efendi Hamamı Merkezefendi Caddesi üzerinde güneye doğru ilerleyince sağda, Hamam Çıkmazı Sokağı nın köşesindeki mahalle bakkalını Son Durak Kıraathanesi ni geçiyosunuz. Sağda Merkezefendi Tekkesi ne ait olan hamamla karşılaşacaksınız. Hamam, bir Mimar Sinan eseridir. 5. Yenikapı Mevlevihanesi Yenikapı Mevlevihanesi, Sünbül Efendi aracılığıyla Mevleviliğe intisap eden Yeniçeri Katibi Malkoç Mehmed Efendi tarafından inşa edilip 1597 yılında hizmete açılmıştır. Tekkelerin kapatılmasını izleyen yıllarda uzun bir müddet çocuk yurdu olarak kullanılan, mevlevihanenin tamamına yakın bölümü 1961 deki yangında yanmış. Vakıflar Genel Müdürlüğü ve yerel yönetimlerin işbirliğiyle başlatılan restorasyon çalışmalarından sonra bina 2010 yılında tüm müştemilatıyla Fatih Sultan Vakfı Üniversitesi ne tahsis edilmiştir.

11 19 7. Doğal Gıda ve Elişi Ürünleri Kapalı Pazar Yeri Merkezefendi de her hafta Cuma günleri açılan El Emeği Göznuru Pazarı nı kaçırmayın. Aynı yerde Cumartesi günleri de organik halk pazarı açılıyor. Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi... Merkez Efendi Mahallesi den ayrılmadan görülmesi gereken yerlerden biri Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi. Ayrıca Zeytinburnu nda her yıl Mayıs- Haziran aylarında yapılması gelenek haline gelen Merkez Efendi Tıp Festivali var. Ulaşım Merkez Efendi Tramvay istasyonlarından gayet kolay. Ayrıntılı bilgiler için web sitesini ziyaret edebilirsiniz:

12 20 Seyit Nizam Camii... Kazlıçeşme Mahallesi nde, Balıklı semtinde yer alan bu cami, Nakşibendiyye tarikatı şeyhlerinden Seyyid Nizameddin Efendi tarafından tekke olarak yaptırılmıştı. Nizameddin Efendi 1568 de ölünce tekkenin yanına bir cami, çeşme ve bir de misafirhane yapılmış. Bu cami hakkında ayrıntılı bilgi için Seyit Nizam Camii Derneği nin web sitesi olan bakılabilir

13 21 Balıklı Rum Kilisesi, Ayazma ve Mezarlığı Merkezefendi Mahallesi sınırları içerisindeki kilise, Kazlıçeşme deki Ortodoks Rum Mezarlığı nın yakınında yer alıyor. Asıl adı Panagia Pege olan Balıklı Rum Kilisesi, Panagia Topkapı, Meryem Ana Kilisesi ve Zoodohos Peye Kilisesi olarak da anılıyor. Balıklı Ayazması Hz. Meryem e ithaf olunan Balıklı Ayazması, İstanbul un en meşhur ayazmasıdır. 5. yüzyılın ortalarında, tıpkı yanında bulunduğu Panagia Pege / Balıklı Kilisesi gibi İmparator I. Leon döneminde ( ) yapılmıştır. 18. yüzyıldan sonra havuzundaki balıklardan dolayı Müslümanlar burayı Balıklı Ayazma olarak isimlendirmiş. Zeytinburnu nda Kültür Vadisi Projesi kapsamında Balıklı Meryem Ana Ayazması ve Kilisesi, Balıklı Ayazma Meydanı ve Fırını bir bütün olarak ele alınmıştır. Ayazma nın çevresi de Zeytinburnu Belediyesi tarafından yeniden düzenlenerek sosyal bir alana dönüştürülmüş. Balıklı Rum Vakfı Hastanesi de ek binalarla genişletilmiş. Surp Pırgıç Ermeni Hastanesi II. Mahmud zamanında, Ermeni cemaatinin yeni bir hastane yapımına karar verilir. Hastane için Kazlıçeşme ile Yedikule arasındaki Leblebicioğlu Bostanı seçilir, 31 Mayıs 1834 günü, Hampartsum Yortusu nda görkemli bir törenle açılır yılında hastanede bir de eczane açılır. 280 yataklı hastane, 1934 ten bu yana cemaat üyeleri tarafından seçilen yönetim kurullarıyla idare ediliyor.

14 22 Zeytinburnu nun Kara Surları... Zeytinburnu nda görülmeden gidilmeyecek bir tarihi zenginlik daha: Surlar. Toplam uzunluğu 22 km ye ulaşan İstanbul surları üç ayrı bölgede bulunmaktadır. Sahilde yer alan Marmara Surları ve Haliç Surları nın yanı sıra büyük çoğunluğu Zeytinburnu ilçe sınırları içerisinde yer alan Kara Surları dır. Altın Kapı Surların deniz kenarındaki sınırında Mermer Kule bulunuyor. Mermer Kule nin yaklaşık bir kilometre içerisinde surların en önemli kapısı Porto Aurea (Altın Kapı) yer almaktadır. Altın Kapı, Via Egnetia, İstanbul-Roma yolunun başladığı nokta olmasının yanı sıra anıtsal bir özellik taşır. Yedikule Hisarı İstanbul un Osmanlılar tarafından fethinin hemen ardından Osmanlı hazinesinin korunması için, Bizans surlarına yapılan eklerle yeniden inşa edilen bu hisar, yedi adet kulesi ile çevresindeki semte adını vermiştir. Yedikule Hisarı, 5. yüzyılda, II Theodosius döneminde yaptırılan ve Bizans Dönemi kara surlarınının en önemli kapılarından biri olan Altın Kapı nın iki kulesi ile aynı sıradaki iki Bizans kulesine dıştan eklenen üç silindirik kule ve bunları bağlayan dört sur duvarından oluşan beşgen planlı, yedi kuleli bir yapıdır. Yedikule Hisarı 1959 yılında Cahide Tamer tarafından gerçekleştirilen başarılı onarımlar sayesinde Yedikule müzesi olarak faaliyete geçmiştir. Diğer Önemli Sur Kapıları Mukaddes Kaynak Kapısı da denilen Silivri Kapı, adını mevlevîhaneden alan Mevlana Kapı, Topkapı dır. Ulubatlı Hasan zafer sancağını Topkayı ya dikmiştir.

15 23

16 24 BAKIRKÖY: Eski Şehirde Çağdaş Alışveriş Geçmişin Bakırköy ünden Bugüne Septimum ve Hebdemon Şimdi İstanbul un sur dışında kalan önemli semtlerinden biri olan Bakırköy de yaşam MS 2. yüzyılda başlamış. O zaman şehrin sahibi olan Doğu Romalılar; Latinler, yedinci anlamına gelen Septimum, daha sonra Bizanslılar da yine aynı anlama gelen Hebdemon diye adlandırırmış. Küçük sayfiye kasabası olan Hebdomon zamanla görkemli eserlerle dolup taşmış. 5. yüzyıldan itibaren Hebdemon önem kazanmaya başlamış. 14. yüzyılda bölge Türkler in elinde geçtiğinde bu ad Makriköy olarak sürdürülmüş. Bakırköy adı ilçeye 1925 de verilmiş. 50 li yıllarda İstanbul un imarı gerekçesiyle yapılan yıkım ve yeniden yapımlar, Bakırköy ün tarihi dokusunu önemli ölçüde yitirmesine yol açmış. Bakırköy ün Ünlüleri Türk edebiyatının geçmişinde önemli yer tutan Ahmet Rasim -eşinin sık sık yaptığı bir uyarı olan- Sakın Geç Kalma Erken Gel şarkısının sözlerini, buradaki Miltiyadis in meyhanesinde yazmış. Bestekâr Yesari Asım Arsoy bir dönem Bakırköy de oturmuştur. Bir Fransız Okulundan Bezazyan Ermeni okuluna, oradan da Bakırköy Halkevi ne dönüştürülen binada ise, Sururiler, Kenan Büke, Münir Özkul, Sırrı Gültekin, Kenan Pars, Üstün Asutay, Cihat Tamer gibi ünlü tiyatro ve sinema sanatçıları yetişmiş. Toto Karaca, Belgin Doruk, Göksel Arsoy, Altan Erbulak, Halit Akçatepe nin babası da Bakırköy den yetişmiş sanatçılardan. Tarık Akan da bugün eski Karma Ortaokul binasındaki tarihi binada, Taş Okul u işletmektedir.

17 25 Bakırköy ü Keşif Rotaları-I Birinci Gün: Tarihi Kiliseler ve Çağdaş Alışveriş Merkezleri 1) Hagios Georgios Rum Ortodoks Kilisesi 2) Dzınunt Surp Asdvadzadzni Kilisesi ve Dadyan Okulu 3) Carousel Alışveriş Merkezi 4) Capacity Alışveriş ve Yaşam Merkezi 5) Galleria Alışveriş Merkezi 6) Ataköy Marina 1) Hagios Georgios Rum Ortodoks Kilisesi Solunuzda göreceğiniz kilise, Hagios Georgios Rum Ortodoks Kilisesi dir. Bu yapı Bağcı ve Bahçıvalar Loncası tarafından 1812 de inşa edilmiş. İçerde, cemaatın ibadeti için ayrılan mekan olan naos ile doğudaki kutsal mekanı sınırlayan ikonastasyonun üst kısmındaki küçük çerçevelere Hz. İsa nın hayatından alınma sahneler yerleştirilmiş yüzyılda bölge Türkler in elinde geçtiğinde bu ad Makriköy olarak sürdürülmüş. Bakırköy adı ilçeye 1925 de verilmiş.

18 26 2) Dzınunt Surp Asdvadzadzni Ermeni Kilisesi ve Dadyan Okulu Dadyan Sokak ta Yanyana göreceğiniz binalardan İlki Surp Astuanzazh ya da Dzınunt Surp Asdvadzadzni Ermeni Kilisesi. Kilise Baruthane de ve Zeytinburnu Demir Fabrikası nda çalışan Ermeni işçilerin, ibadet yeri talebinde bulunması üzerine yapılmış de Rumlardan alınan eski bir manastır arsasına Surp Sarkis e ithaf edilen ahşap kilise inşa edilmiş. Daha sonra yıkılan bu kilisenin yerine kâgir olarak inşa edilen Bakırköy Dzınunt Surp Asdvadzadzni Kilisesi, 7 Nisan 1844 te ibadete açılmış. Surp Asdvadzadzin Kilisesi nin ibadete açıldığı yıl, bahçesindeki ahşap bir binada Ardzrunyan Erkek Okulu da eğitim-öğretim faaliyetine başlamış yılında onarımdan geçirilen okul binasının arkasındaki sokağın adı, 2004 te, Bakırköy Belediye Meclisi nin aldığı kararla Dadyan Sokak olmuş

19 Florya Atatürk Ormanı Cumhurbaşkanlığı Florya Atatürk Deniz Köşkü YEŞİLKÖY Atatürk Havalimanı Havacılık Müzesi BAKIRKÖY Fildamı ZEYTİNBURNU anbuş 27 3) Carousel Alışveriş Merkezi Dadyan Okulu ndan çıktıktan sonra geldiğiniz yöne doğru geri dönün. Karşıya geçin, karşınızda dev bir atlıkarınca göreceksiniz. Burası yerli ve yabancı tanınmış markaların ürünlerini bulabileceğiniz Carousel Alışveriş Merkezi. Web: 4) Capacity Alışveriş ve Yaşam Merkezi Carousel den çıktıktan sonra karşınıza Bakırköy ün merkezinde 2007 de hizmete giren en büyük alışveriş merkezi Capacity çıkacak. Burası sergileri, sineması, özel günlerde düzenlenen sosyal etkinlikleri ile de ilgi görüyor ve yılda 22 milyon kişiyi ağırlıyor. 5) Galleria Alışveriş Merkezi İstanbul un ilk modern alışveriş merkezi Galleria. En yenilenmiş alışveriş merkezi özelliği taşıyan, ünlü mimar Hayati Tabanlıoğlu nun eseri Galleria yı görmeden alışverişi bitirmek olmaz. Web: 6) Ataköy Marina Hemen sahildeki Ataköy Marina nın Park ına uzanın. Acıktıysanız, Namlı da bir Türk kebabı yiyin, arkasından Mado nun nefis dondurmalarından tadın. Web: marinaparkatakoy.com Web: Şabanağa Camii Carousel Capacity Hagios Georgios Rum Ortodoks Kilisesi * Asdvadzadzni Ermeni Kilisesi * Dadyan Okulu Galeria

20 28 Şaban Ağa (Çarşı) Camii ve Hamamı Şaban Ağa veya Çarşı Camii Bakırköy deki en eski cami olan, İstanbul Caddesi üzerinde bulunan bu camiye Karaderviş Ağa, Mehmetoğlu Derviş Ağa ve Çarşı Camii adları da verilmiş. Avlusunda üç musluklu bir çeşme ve Şaban Ağa ile oğulları Mehmet ve Mustafa Ağalara ait kitabeler bulunuyor. Baruthane Bakırköy ilçesi içindeki eski yapıların başında gelen ve bugünkü Ataköy taraflarında bulunan, Fransızların III. Selim döneminde inşa ettikleri 1768 tarihli Baruthane-i Humayun, 19. yüzyıl sonlarında bez fabrikasına dönüştürülmüş. Elektrik İdaresi Binası Bakırköy Elektrik İdaresi binaları mimarı Kemalettin Bey dir. Elektrik İdaresi daha önce istasyon yakınlarında bir binada imiş, Kemalettin Bey in projesinden sonra şimdiki yerine geçirilmiş. Veli Efendi Hipodromu Bugünkü Veliefendi Hipodromu nun bulunduğu arazi ise Osmanlı döneminde İstanbul un en gözde mesire yerlerinden biriydi. Bu arazi Sultan III. Mustafa tarafından, sürgün ettiği Şeyhülislam Veliyüddin Efendi ye, özür mahiyetinde verilmiş. Veliefendi Çayırı nın kaderi Enver Paşa nın kurduğu komitenin, at yarışı düzenlenebilecek arazi olarak seçmesiyle değişmiş. Mimarı I. Ulusal Mimarlık Akımı öncülerinden Mehmed Vedat Tek. Hipodromun arazisi, 1950 yılında Tarım Bakanlığı tarafından Türkiye Jokey Kulübü ne kiralanmış.

21 29 Eski Reşadiye Kışlası- Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Müzesi Hastane 1924 yılında Toptaşı Bimarhanesi olarak şimdiki yerine taşındı. Bu binanın mimarı Alman Cesar Lundgreen idi. Sultan Reşad tarafından yaptırılmış. Prof. Dr. Mazhar Osman Usman, Bakırköy Emrazı Asabiye ve Akliye hastanesini hastalarla birlikte kurmuş. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi, hastanenin 100 yıla yaklaşan tarihi boyunca kültürel mirasın toplandığı, belgelendiği, korunduğu ve sergilendiği bir kurum müzesi. Web: İtalyan Katolik Kilisesi Semtin en iyi korunan yapısı...

22 30 YEŞİLKÖY / AYASTEFANOS Yeşilköy, Doğu Romalılar, Latinler, Osmanlılar, Rumlar, Museviler, Ermeniler, Levantenler, Katolikler, Müslümanlar ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının üzerinde yaşadığı, birbirleriyle hemşehri olduğu, arkalarında kalıcı eserler ve anılar bıraktıkları bir yer. Doğu Roma (Bizans) Döneminde Yeşilköy: Aios Stefanos, San Stefano, Ayastefanos 4. ve 5. yüzyıllarda Yeşilköy, adı bilinmeyen küçük bir balıkçı köyü. O dönemde mezarı belli olan Hristiyan azizlerinin kemikleri buraya getirilmeye başlanmış. İsa nın ilk havarilerinden Aios Stefanos un kemiklerinden bazıları da burada saklanmış. Bu yüzden burası Aios Stefanos adını almış. Aios Stefanos, halk dilinde Ayastefanos a dönüşmüş. Levantenler, Latinler, Katolikler de semte San Stefano adını vermişler. Bizans döneminden günümüze kadar gelebilen tek tanık Aya Fotini ayazması... Osmanlı Yeşilköy ü Fatih Sultan Mehmet in orduları da İstanbul a gelmeden önce, Bizans ın Trakya da, sur dışındaki pek çok merkezi ile birlikte, Ayastefanos ve Makriköy ü de almışlar. Yeşilköy, Fatih in emri üzerine Dayı Karaca Bey komutasındaki güçler tarafından 1453 Şubat ında Osmanlı topraklarına katılmış. İstanbul da alındıktan sonra Osmanlı geleneksel yönetim politikasıyla bölgenin gelişimi sürmüş. 19. yüzyılda tüm köy Sultan ın bir hediyesi olarak Ermeni Dadyan ailesine ait. Cumhuriyetin ilanından sonra, 1930 yılında İstanbul un idari yapısı düzenlenirken, bu mahalleye de yıllarca burada yaşayan Halit Ziya Uşaklıgil in teklif ettiği söylenen Yeşilköy adı verilmiş arasında yapımı sürdürülen bu yapının ilk katında savaşta ölen Rus askerlerinin kemikleri saklanmış.

23 31 Ayastefanos Abidesi Savaşında Ruslar Yeşilköy de karargah kurmuş Ayastefanos Antlaşması burada, Villa Neriman da imzalanmış. Savaşta ölen Rus askerleri için Florya yakınlarındaki Şenlikköy de bir arazi alınarak anıt ve kilise yapılmaya başlanmış arasında yapımı sürdürülen bu yapının ilk katında savaşta ölen Rus askerlerinin kemikleri saklanmış. 31 Mart ayaklanmasını bastırmak için Selanik ten gelen Hareket Ordusu da Yeşilköy den İstanbul a girmiş. Turgay Tuna nın Deniz Feneri nin Işığında Yeşilköy Ayastefanos kitabında bu konuda da önemli ayrıntılar var. Atatürk (Yeşilköy) Havalimanı Atatürk Havalimanı; Bakırköy, Yeşilköy, Yeşilyurt, Florya ve Sefaköy semtleri arasında kurulu Türkiye nin en büyük havalimanı da başlanan inşaat, 1953 de tamamlandı Yeşilköy Hava Meydanı adıyla hizmete açıldı. Artan yolcu ve uçak trafiğini karşılamakta yetersiz kalan Atatürk Havalimanı nın terminal ihtiyacını karşılamak amacıyla harekete geçildi. Modern terminal binası, 10 Ocak 2000 tarihinde işletmeye açıldı. Bugünkü Atatürk Havalimanı - Dünyanın önemli havalimanları arasında yer alan Atatürk Havalimanı, çeşitli boyutta 90 adet uçağın park edebileceği park alanları, 189 bin m2 terminal binası çok kompleks bir yapıya sahip.

24 32 Bugünkü Yeşilköy Nadir de olsa İstasyon Caddesi ve İskele Meydanı çevresinde 19. yüzyılın ikinci yarısında yapılmış ve sayıları yok denecek kadar azalmış barok ve Art Nouveau izleri taşıyan yapılar var. Yeşilköy de ayrıca, Yeşilköy Marina, CNR & Expo Fuar Merkezi hizmet veriyor. Bakırköy ü Keşif Rotaları-II (Yeşilköy ve Florya) Doğu Roma dan Türkiye Cumhuriyeti ne Yeşilköy ve Florya 1. Havacılık Müzesi 2. İstasyon Caddesi Üzerindeki Tarihi Yapılar 3. Mecidiye Camii 4. Yeşilköy Feneri 5. Bakırköy Sanat Evi ve Kent Müzesi 6. Balıkçı Hasan ve Röne Park 7. Akvaryum 8. Florya Atatürk Deniz Köşkü 9. Florya Atatürk Ormanı 1) Havacılık Müzesi 20. yüzyılın başlarında, Harbiye Nazırı olan Mahmut Şevket Paşa nın girişimleriyle orduya balon ve uçak sağlanması, gereken tesislerin kurulması çalışmalarına başlanmış. Bugünkü Yeşilköy Havaalanı nın kuzey sınırına yakın bir yerde iki hangar ve bir meydan yapılarak ilk önemli adım atılmış. Hangarlar ve meydan, bazı ekler yapılarak 3 Temmuz 1912 de Yeşilköy Hava Mektebi olarak hizmete girmiş de Türk havacılığının doğup büyüdüğü yer olan Yeşilyurt da, Hava Harp Okulu açılmış ve aynı yerde eğitimini sürdürmektedir. Web: 2) İstasyon Caddesi Üzerindeki Tarihi Yapılar Havacılık Müzesi nden çıktıktan sonra İstasyon caddesi üzerinden yürüyüşe başlıyorsunuz. Bu caddeyi İstasyon yapıldığı zamanın şehir planlamacısı Salih Efendi, Yeşilköylüler İstasyona daha rahat gidip gelsin diye yaptırmış. Sahile inerken, İstasyon Caddesi yle Çekmece Caddesi nin kesiştiği köşede Rum ilkokuluyla Bezmiâlem Camii bulunmakta. Cümbüş Sokak a saparsanız, San Stefano Latin Kilisesi ne gelirsiniz. Cümbüş Sokak tan tekrar geri dönüp aksi yönde yürürseniz, Surp Stepanos Ermeni Kilisesi ve Ermeni İlköğretim Okulu na gelirsiniz. 3) Mecidiye Camii Sahile indikten sonra Anafartalar Sokak boyunca yürürseniz Mecidiye Camii ile karşılaşırsınız. Yeşilköy deki bu en eski cami, Sultan 5. Mehmed Reşat ın, babası Abdülmecit anısına 1909 da yaptırdığı Mecidiye Camisi dir. Şimdi Yeşilköy Camii olarak tanınan bu cami, giriş aksına göre simetrik planlı olarak tasarlanmıştır.

25 33 YEŞİLKÖY İSTASYONU SURP STEFANOS ERMENİ KİLİSESİ ve OKULU - Havan Sokak AYASTEFANOS RUM ORTODOKS KİLİSESİ Mirasyedi Sok. BEZMİ ALEM CAMİ ve RUM İLKOKULU İstasyon Cad. ile Çekmece Cad. köşesi SAN STEFANO LATİN KİLİSESİ Cümbüş Sokak LATİN MEZARLIĞI- Yeşil Zeytin Sokağı

26 34 4) Yeşilköy (Ayastefanos) Feneri Şurada fenerin dilinden (Türkçe) konuşan kısacık bir video var Kırım Savaşı sırasında Fransızlar buraya yerleşip İstanbul un o zamanki üç fenerinden birini burada yapmışlar. 15 deniz mili mesafeden görülebilen fener 10 saniyede bir 2 gruplu ışık yayıyor. 5) Bakırköy Sanat Evi ve Kent Müzesi Tarihi bir Rum evinin restore edilip aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesiyle hizmete giren Bakırköy Sanat Evi ve Kent Müzesi nin küratörlüğünü Araştırmacı-Yazar Turgay Tuna yapmış. Bu işin nasıl tamamlanabildiğinin ayrıntılarını ondan da öğrenmek mümkün. 6) Balıkçı Hasan ve Röne Park Öğle yemeği için tavsiyemiz: Balıkçı Hasan. Kahvenizi de Yeşilköylüler in çok sevdiği, adını eski bir semt sakininden alan Röne Park da, etrafınızdaki tavus kuşları ve birbirinden renkli hayvanları izlerken içebilirsiniz. 7) İstanbul Akvaryum Dünya denizlerinde yaşayan balık türlerinin içinde bulunduğu, kendi türündeki akvaryumlarla kıyaslandığında; gezi güzergahı, temalandırma, interaktivite, yağmur ormanı ve yeni nesil teknolojisiyle dünyanın en yeni akvaryumlarından biri Florya da. Eğer çocuklarınızla birlikte seyahat ediyorsanız, buraya bayılacaklar! Web:

27 35 8) Florya Atatürk Deniz Köşkü Atatürk ün yaşamının son dönemlerinde, hastalığına iyi geleceği düşünülerek Doktor Neşet Ömer in önerisiyle İstanbul Belediyesi tarafından 1935 yılında yapımına başlanan Deniz Köşkü, 43 gün gibi kısa bir sürede tamamlanmış. Yazlık bir konut olarak hazırlanıp, 1935 yılının Ağustos ayında kullanıma açılan köşk, Atatürk ün ilgisi nedeniyle önem kazanan ve bir vakitler İstanbul un en güzel plajı olan Florya da bulunuyor. 9) Florya Atatürk Ormanı Köşkün ilk yapıldığı dönemlerde Atatürk ün girişimiyle yakın çevrede bulunan ve içinde metruk Ayastefanos Manastırı nın yıkıntılarının bulunduğu çayırda, köşke bahçe olarak bir koru oluşturulmuştu. Bu koru, bugün Florya Atatürk Ormanı adıyla anılmakta ve halka açık park olarak kullanılmaktadır. Web: VisitingInfo.aspx

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Tur Danışmanımız: Doç. Dr. Deniz Esemenli, Sanat Tarihçisi Buluşma Noktası: Üsküdar Meydanı, III. Ahmet Çeşmesi önü Tur başlama saati: 09.00 Gezimizin

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n A Ç I L I Ş L A R A Ç I L I Ş L A R A PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun en güzel örneklerinden birini oluşturan Pertevniyal Valide

Detaylı

Bakırköy. Toplam Yatırım 168.000 Milyon YTL İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM

Bakırköy. Toplam Yatırım 168.000 Milyon YTL İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI Bakırköy Toplam Yatırım 168.000 Milyon YTL (Yüz Altmış Sekiz Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM 04 05 06 07 08 Mahalle mahalle sokak

Detaylı

1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ

1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ 1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ BAKİ SARISAKAL 1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ BİNALAR VE ARAZİ LİSTESİ Manastır Vilayetinde Nüfus Cemaati İslam Ulah ve Rum Ermeni Bulgar Yahudi

Detaylı

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69.

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69. İÇİNDEKİLER TARİHÇE 5 SULTANAHMET CAMİ YAPI TOPLULUĞU 8 SULTAN I. AHMET 12 SULTAN I. AHMET İN CAMİYİ YAPTIRMAYA KARAR VERMESİ 15 SEDEFKAR MEHMET AĞA 20 SULTANAHMET CAMİİ NİN YAPILMAYA BAŞLANMASI 24 SULTANAHMET

Detaylı

MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ

MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı olarak 01 Kasım 2013 Cuma günü Koruma Kuramı ve Geleneksel Yapı Bilgisi I dersleri kapsamında

Detaylı

R A D I S S O N B L U H O T E L I S TA N B U L ATA K O Y

R A D I S S O N B L U H O T E L I S TA N B U L ATA K O Y R A D I S S O N B L U H O T E L I S TA N B U L ATA K O Y İLK BAKIŞTA... UZAKLIK Şehir Merkezi: 10 km Atatürk Havalimanı: 10 km CNR Expo: 10 km Tarihi yarımada: 9 km HİZMETLER Marmara Denizi manzaralı 133

Detaylı

www.idealistyapi.com.tr Sadece ev sahibi olmak değil İstanbul un kalbinde yaşamak İstanbul, Geleneklerinden ödün vermeden Osmanlı dan bug ne tarihi yapısını kor yan, İstanbul un en eski semtlerinden olan

Detaylı

Beyaz Rezidans Eyüp Avrupa yakasının en cazip noktasında

Beyaz Rezidans Eyüp Avrupa yakasının en cazip noktasında EYÜP Eyüp Sultan Camii Tarihi Surlar Miniatürk KONUM Beyaz Rezidans Eyüp; kültürel dokusu, tarihi özelliği ve muhteşem Haliç manzarasıyla İstanbul un en eski semtlerinden olan ve tarihi yarımadaya asırlardır

Detaylı

BALAT- FENER - CİBALİ KÜLTÜR GEZİMİZ

BALAT- FENER - CİBALİ KÜLTÜR GEZİMİZ BALAT- FENER - CİBALİ KÜLTÜR GEZİMİZ (02 Nisan 2017-30 Nisan 2017-06 Mayıs 2017-20 Mayıs 2017) 09.15 Harbiye Radyo Evi önünden hareket 10.00 Balat Fener - Cibali Yahudi, Rum, Ermeni, Türk vatandaşların

Detaylı

TOPKAPI. Çünkü Hayatın Merkezi

TOPKAPI. Çünkü Hayatın Merkezi Çünkü Hayatın Merkezi NEREDEYİZ? Beyaz Rezidans 2, İstanbul un Avrupa yakasında, merkezi konumu ve değişen çehresiyle son yılların dikkat çeken çekim noktalarından Topkapı daki yaşam merkezini genişletiyor.

Detaylı

YENİ ŞEHİR ARNAVUTKÖY / 2. İSTANBUL. Daha İyi Bir Gelecek İçin Bugün`den Harekete Geçin

YENİ ŞEHİR ARNAVUTKÖY / 2. İSTANBUL. Daha İyi Bir Gelecek İçin Bugün`den Harekete Geçin Daha İyi Bir Gelecek İçin Bugün`den Harekete Geçin İstanbul'dan yeni bir şehir doğuyor. Proje alanı büyüklügü 453 milyon metrelik bölgeye 7 milyonluk nüfusun yaşayacağı Yeni Şehir, 2. İstanbul planlanıyor.

Detaylı

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE)

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) YRD.DOÇ.DR.IŞIL KAYMAZ, 2017, ANKARA ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BU SUNUMU KAYNAK GÖSTERMEDEN KULLANMAYINIZ YA DA ÇOĞALTMAYINIZ! Türk Bahçesi Günümüze kadar gelen bazı

Detaylı

1. Kanalizasyon Altyapı Çalışmalarından Bozulan yolların Onarım ve yenileme çalışmalarının ikmali ( Yaklaşık 20.000 m2 Kilit Parke çalışması )

1. Kanalizasyon Altyapı Çalışmalarından Bozulan yolların Onarım ve yenileme çalışmalarının ikmali ( Yaklaşık 20.000 m2 Kilit Parke çalışması ) Yeni Projelerimiz 1. Kanalizasyon Altyapı Çalışmalarından Bozulan yolların Onarım ve yenileme çalışmalarının ikmali ( Yaklaşık 20.000 m2 Kilit Parke çalışması ) 2. Taş duvar ve yol genişleme işlerinin

Detaylı

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir.

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir. Atatürk Müzesi Müze binası, eski Adana nın merkezi olan tarihi Tepebağ da, 19. yüzyılda yapılmış geleneksel Adana evlerindendir. İki katlı, cumbalı, kırma çatılı, kâgir bir yapıdır. Bu özellikleri nedeniyle

Detaylı

ISTANBUL UN KALBI TOPKAPI

ISTANBUL UN KALBI TOPKAPI ISTANBUL UN KALBI TOPKAPI İstanbul surları semti çevreler ve semtin bir bölümü suriçi diye tabir edilir. Semt ismini, surların Mevlevihane Kapı ile Edirnekapı arasında bulunan ve Bizans döneminde Ayios

Detaylı

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI. Zeytinburnu. 170 Milyon YTL. (Yüz Yetmiş Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI. Zeytinburnu. 170 Milyon YTL. (Yüz Yetmiş Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI Zeytinburnu Toplam Yatırım 170 Milyon YTL (Yüz Yetmiş Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM 04 05 06 07 08 Mahalle mahalle sokak sokak

Detaylı

- 61 - Muhteşem Pullu

- 61 - Muhteşem Pullu Asaf Bey Çıkmazı Kabaltısı Sancak Mahallesindedir. Örtüsü sivri tonozludur. Sivri kemerle güneye ve ahşap-beton sundurmalı sivri kemerle kuzeye açılır. Üzerinde kesme ve moloz taşlardan yapılmış bir ev

Detaylı

RESTORASYON ÇALIŞMALARI

RESTORASYON ÇALIŞMALARI VAKIFLAR İSTANBUL I. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 2010 YILI RESTORASYON ÇALIŞMALARI (01.01.2011 Tarihi İtibari ile) restorasy n 175 restorasy n 175 RESTORASYONU TAMAMLANAN ESERLER (2004-2010) S.NO İLİ İLÇESİ TAŞINMAZ

Detaylı

ANTAKYA SAMANDAĞ GEZİSİ I 25 HAZİRAN 2012 MUSA DAĞI SİMON DAĞI

ANTAKYA SAMANDAĞ GEZİSİ I 25 HAZİRAN 2012 MUSA DAĞI SİMON DAĞI ANTAKYA SAMANDAĞ GEZİSİ I 25 HAZİRAN 2012 MUSA DAĞI SİMON DAĞI Harbiye de kaldığımız Otelde akşam Antakya mezeleri ile özel tavuk yedik, Antakya mezelerini tattık, sabah kahvaltıdan sonra, özel minibüslerle

Detaylı

Sultanahmet - Beşiktaş

Sultanahmet - Beşiktaş Sultanahmet - Beşiktaş S5 S4 S1 S2 S3 S4 S5 Sultanahmet Hipodrom Meydanı Yerebatan sarnıcının önü Gülhane Tramvay istasyonu çevresi Sirkeci Tren istayonu önü Eminönü Kadıköy iskelesi önü S1 S2 S3 http://goo.gl/n8dseh

Detaylı

Galata Turu 06 Ekim 2013, Pazar

Galata Turu 06 Ekim 2013, Pazar Galata Turu 06 Ekim 2013, Pazar Tur Danışmanımız: Doç. Dr. Deniz Esemenli, Sanat Tarihçisi Buluşma Noktası: Tünel Füniküler Durağı Önü Tur başlama saati: 09.00 Gezimizin sonu: Azapkapı Tur bitiş saati:

Detaylı

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI. Eminönü. 247 Milyon YTL. (İkiyüz Kırk Yedi Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI. Eminönü. 247 Milyon YTL. (İkiyüz Kırk Yedi Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI Eminönü Toplam Yatırım 247 Milyon YTL (İkiyüz Kırk Yedi Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM 04 05 06 07 08 Mahalle mahalle sokak sokak

Detaylı

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ 2 www.mirasimiz.org.tr KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ Kudüs, Müslümanlarca kutsal sayılan bir şehirdir. Yeryüzündeki ikinci mescid, Müslümanların ilk

Detaylı

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı Konya'nın 90 km kuzeybatısında yer alan ve 349 km2 yüzölçüme sahip olan Ilgın, günümüzden 3500 yıl önce şimdiki iskan yerinin 25 km kuzeydoğusunda Hititler tarafından "Yalburt"

Detaylı

Edirne Köprüleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Köprüleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Köprüleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Köprüleri......................... 4 0.1.1 Gazimihal Köprüsü.................... 4 0.1.2 Beyazid Köprüsü.....................

Detaylı

YAZ 2015 SAYI: 305. şehir tanıtımı

YAZ 2015 SAYI: 305. şehir tanıtımı YAZ 2015 SAYI: 305 58 59 şehir tanıtımı Çin in fuar şehri: Guangzhou GUANGZHOU, ZİYARETÇİLERİNE HEM TİCARET HEM ZİYARET İMKANLARINI BİR ARADA SUNUYOR. BAŞAR KURTBAYRAM TUR REHBERİ şehir tanıtımı 60 61

Detaylı

ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU

ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU Fakültemiz lisans programında açılan MĐM 376 Anadolu Uygarlıkları Teknik Seçmeli Dersi kapsamında yapılması planlanan Đstanbul

Detaylı

PULLMANTUR HORIZON İLE PORTOFINO DA AŞK

PULLMANTUR HORIZON İLE PORTOFINO DA AŞK 1 - VALETTA PULLMANTUR HORIZON İLE PORTOFINO DA AŞK EKSTRA TUR PAKETİ Tur süresi: 4 saat 55 Varışımız takiben otobüslerimize biniyoruz ve Valetta turumuza başlıyoruz. İlk durağımız Barakka Bahçeleri, burada

Detaylı

Masallar Kenti Mardin i Nükhet Everi ile Geziyoruz!

Masallar Kenti Mardin i Nükhet Everi ile Geziyoruz! Masallar Kenti Mardin i Nükhet Everi ile Geziyoruz! 16-18 Kasım 2018 Sokaklarında gezerken Doğu nun ünlü 1001 Gece Masalları nı yaşatan bir şehir düşünün! Gündüzleri güneşin sarı sıcak tonları ile çölün

Detaylı

Silivri İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM. 297.000 Milyon YTL

Silivri İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM. 297.000 Milyon YTL İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI Silivri Toplam Yatırım 297.000 Milyon YTL (İkiyüz Doksan Yedi Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM 04 05 06 07 08 Mahalle mahalle sokak

Detaylı

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ SELANİK AYASOFYA CAMİSİ BAKİ SARI SAKAL SELANİK AYASOFYA CAMİSİ Aya Sofya (Azize Sofya) tapınağı Selanik in merkezinde, Ayasofya ve Ermou sokaklarının kesiştiği noktadadır. Kutsal İsa ya, Tanrının gerçek

Detaylı

MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI EĞİTİM GEZİSİ

MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI EĞİTİM GEZİSİ MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI EĞİTİM GEZİSİ Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı, 07 Kasım 2014 Cuma günü Restorasyon Teknikleri II dersi kapsamında Ayvansaray, Balat, Fener

Detaylı

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları 54 MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN SARAYLARI FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com Eski Saray (Beyazıt Sarayı) MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN

Detaylı

Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013

Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013 Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013 Tur Danışmanımız: Ali Canip Olgunlu Öne Çıkanlar: UNESCO Dünya Miras listesindeki Safranbolu ve tarihi mimarisini günümüze

Detaylı

TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ

TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ Yarım Gün Yemeksiz Sabah Turu Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları nın yönetildiği, Tarihi Yarımada nın kalbi olan Sultanahmet Meydanı. İmparator Justinian tarafından 6. yüzyılda

Detaylı

PULLMANTUR MONARCH İLE BALTIK BAŞKENTLERİ BERLİN

PULLMANTUR MONARCH İLE BALTIK BAŞKENTLERİ BERLİN PULLMANTUR MONARCH İLE BALTIK BAŞKENTLERİ BERLİN EKSTRA TUR PAKETİ 1 - STOCKHOLM ŞEHİR TURU Tur süresi: 4 saat 60 Limandan ayrılıp Stockholm u gezmek üzere yola çıkacağız. Otobüsle Fjallgatan a gidip güzel

Detaylı

SELANİK HORTACI CAMİSİ

SELANİK HORTACI CAMİSİ SELANİK HORTACI CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK HORTACI CAMİSİ Portakapı Mahallesinde günümüzde Egnatia Caddesinin üzerinde Erken dördüncü yüzyılda inşa edilmiştir. İlk başta bir pagan tapınak ya da türbe

Detaylı

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi Eski Mağara Camisi'ne Yeni Mağara Camisi'nin batı duvarının yanından gidilerek ulaşılmaktadır. Tamamen terk edilmiş olan yapının içinin ve cephesi her geçen gün daha fazla tahrip olduğu görülmektedir.

Detaylı

Pencereniz adalara açılsın!

Pencereniz adalara açılsın! Pencereniz adalara açılsın! Dört dörtlük Yaşanılır daireler 2 3 KURUMSAL LOKASYON VE ULAŞIM PEYZAJ VE SAHİL SOSYAL YAŞAM ALANLARI içindekiler 09 11 15 17 21 23 27 29 MARİN PENDİK YATIRIM DEĞERİ KONSEPT

Detaylı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı SURUÇ İLÇEMİZ Suruç Meydanı Şanlıurfa merkez ilçesine 43 km uzaklıkta olan ilçenin 2011 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 100.912 kişidir. İlçe batısında Birecik, doğusunda Akçakale, kuzeyinde Bozova İlçesi,

Detaylı

İzmir merkezde oturmanın, hava kirliliği, trafik ve doğa ile ilişkisinin olmaması nedeniyle giderek zorlaştığı günleri yaşıyoruz.

İzmir merkezde oturmanın, hava kirliliği, trafik ve doğa ile ilişkisinin olmaması nedeniyle giderek zorlaştığı günleri yaşıyoruz. İ Z M İ R 2 0 1 7 İzmir merkezde oturmanın, hava kirliliği, trafik ve doğa ile ilişkisinin olmaması nedeniyle giderek zorlaştığı günleri yaşıyoruz. 40 yıllık inşaatçılık yaşamımda Batı İş Merkezi, Yenişehir

Detaylı

ÇEVRE İNCELEMESİ ESKİŞEHİR-TEPEBAŞI MUALLA ZEYREK İLKOKULU ÇEVRE İNCELEMESİ. HAZIRLAYAN: Cem ÖNER

ÇEVRE İNCELEMESİ ESKİŞEHİR-TEPEBAŞI MUALLA ZEYREK İLKOKULU ÇEVRE İNCELEMESİ. HAZIRLAYAN: Cem ÖNER ESKİŞEHİR-TEPEBAŞI MUALLA ZEYREK İLKOKULU ÇEVRE İNCELEMESİ HAZIRLAYAN: Cem ÖNER A) MUALLA ZEYREK İLKOKULUNUN TARİHÇESİ 1989-1990 Öğretim yılında 210 öğrenci ile eğitim-öğretime başlayan okulumuz, 1993-1994

Detaylı

1950 LERDEN GÜNÜMÜZE GELEN BİR ALIŞVERİŞ KOMPLEKSİ: BALIKESİR KASAP VE SEBZE HALİ. Gaye BİROL Yrd. Doç. Dr., Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Bölümü

1950 LERDEN GÜNÜMÜZE GELEN BİR ALIŞVERİŞ KOMPLEKSİ: BALIKESİR KASAP VE SEBZE HALİ. Gaye BİROL Yrd. Doç. Dr., Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Bölümü 1950 LERDEN GÜNÜMÜZE GELEN BİR ALIŞVERİŞ KOMPLEKSİ: BALIKESİR KASAP VE SEBZE HALİ Gaye BİROL Yrd. Doç. Dr., Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Bölümü Yüksek Mimar Orhan Ersan tarafından tasarlanmış olan Balıkesir

Detaylı

TNL- LEADER IN COMMERCIAL REAL ESTATE TORUN CENTER MECİDİYEKÖY. tnl.com.tr - ofisarama.com

TNL- LEADER IN COMMERCIAL REAL ESTATE TORUN CENTER MECİDİYEKÖY. tnl.com.tr - ofisarama.com TNL- LEADER IN COMMERCIAL REAL ESTATE TORUN CENTER MECİDİYEKÖY 0850 302 11 11 tnl.com.tr - ofisarama.com K TORUN CENTER Torun Center, Mecidiyeköy de- eski Ali Sami Yen Stadı arsasında 34 dönüm üzerinde-

Detaylı

Trakya Üniversitesi nin, kültürel miras ve korumacılık alanında gerçekleştirdiği en büyük projelerden biridir.

Trakya Üniversitesi nin, kültürel miras ve korumacılık alanında gerçekleştirdiği en büyük projelerden biridir. Bu müze, Edirne merkez Yeniimaret semtinde bulunan Sultan II.Bayezid Külliyesi Darüşşifası bünyesinde hayata geçirilmiş olup, Trakya Üniversitesi nin, kültürel miras ve korumacılık alanında gerçekleştirdiği

Detaylı

2019 İLK YARISINDA AÇILIYOR

2019 İLK YARISINDA AÇILIYOR 2019 İLK YARISINDA AÇILIYOR TEKİRDAĞ ın, Otel, Rezidans, Ofis ve AVM den oluşan ilk karma projesi CADDE YAŞAM, şehre yeni bir hava katacak. CADDE YAŞAM, Çebi Ailesi ve ADM İnşaat ortak yatırımı olup, şehrin

Detaylı

PULLMANTUR ZENITH İLE GLORİA

PULLMANTUR ZENITH İLE GLORİA 1 FLORANSA & PİSA PULLMANTUR ZENITH İLE GLORİA EKSTRA TUR PAKETİ Tur süresi: 9 saat 90 Bu gezimizde İtalya nın en ünlü iki kenti Floransa ve Pisa yı rehberlerimiz eşliğinde keşfedeceğiz. İlk durağımız

Detaylı

HOŞ GELDİNİZ. Sayın Misafirlerimiz. Zeytinburnu Belediyesi Zeytinburnu Kültür Gezisi ne GEZİ PROGRAMI

HOŞ GELDİNİZ. Sayın Misafirlerimiz. Zeytinburnu Belediyesi Zeytinburnu Kültür Gezisi ne GEZİ PROGRAMI Sayın Misafirlerimiz Zeytinburnu Belediyesi Zeytinburnu Kültür Gezisi ne HOŞ GELDİNİZ GEZİ PROGRAMI 14:05 Surlar 14:10 Tarihi Mezarlıklar 14:20 Askeri Hastane (Belediye Başkanlığı Binası) 14:30 Kazlıçeşme

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

MEDENİYETLERİN BEŞİĞİ İRAN

MEDENİYETLERİN BEŞİĞİ İRAN MEDENİYETLERİN BEŞİĞİ İRAN 19 29 NİSAN 2018 BÜYÜLEYİCİ İRAN 19 29 NİSAN 2018 19 Nisan 2018 Perşembe 20:40 Gidiş - 29 Nisan 2018 Pazar 05:35 İstanbul Varış ŞİRAZ ( 2 ) PERSEPOLIS YEZD ( 2 ) ISFAHAN ( 2

Detaylı

TNL- LEADER IN COMMERCIAL REAL ESTATE TORUN CENTER MECİDİYEKÖY. tnl.com.tr - ofisarama.com

TNL- LEADER IN COMMERCIAL REAL ESTATE TORUN CENTER MECİDİYEKÖY. tnl.com.tr - ofisarama.com TNL- LEADER IN COMMERCIAL REAL ESTATE TORUN CENTER MECİDİYEKÖY 0850 302 11 11 tnl.com.tr - ofisarama.com K TORUN CENTER Torun Center, Mecidiyeköy de- eski Ali Sami Yen Stadı arsasında 34 dönüm üzerinde-

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

Merkez Turgutreis İlköğretim Okulunun Tarihi Gelişimi

Merkez Turgutreis İlköğretim Okulunun Tarihi Gelişimi Merkez Turgutreis İlköğretim Okulunun Tarihi Gelişimi 1880 yıllarındaki kayıtlardan Bodrum da: birisi Çarşı Mahallesi nde, diğeri Tepecik Mahallesi nde olmak üzere iki medrese ve yine Çarşı Mahallesi nde

Detaylı

100. Yılında Çanakkale ye Develi den güzel bir ziyaret gerçekleştirildi. Fethinin 562. Yılı olması münasebetiyle gezinin ilk yarısı İstanbul a

100. Yılında Çanakkale ye Develi den güzel bir ziyaret gerçekleştirildi. Fethinin 562. Yılı olması münasebetiyle gezinin ilk yarısı İstanbul a 100. Yılında Çanakkale ye Develi den güzel bir ziyaret gerçekleştirildi. Fethinin 562. Yılı olması münasebetiyle gezinin ilk yarısı İstanbul a ayrıldı. İki önemli tarih, iki önemli şehir bu gezide buluştu.

Detaylı

Türk Hava Yolları Personellerine 2 Günlük Tebriz Turu 99 $

Türk Hava Yolları Personellerine 2 Günlük Tebriz Turu 99 $ Türk Hava Yolları Personellerine 2 Günlük Tebriz Turu 99 $ Azar Gasht Maleki Travel Tur Tarihleri : 13 Nisan 15 Nisan 20 Nisan 22 Nisan 27 Nisan 29 Nisan 04 Mayıs 06 Mayıs 11 Mayıs 13 Mayıs Tur Programı:

Detaylı

Günümüzde 1. tepede Topkapı Sarayı, 2. tepede Nuruosmaniye Camisi, 3. tepede Süleymaniye Camisi, 4. tepede Fatih Camisi, 5. tepede Yavuz Sultan Selim

Günümüzde 1. tepede Topkapı Sarayı, 2. tepede Nuruosmaniye Camisi, 3. tepede Süleymaniye Camisi, 4. tepede Fatih Camisi, 5. tepede Yavuz Sultan Selim İSTANBUL YEDİ TEPE Günümüzde 1. tepede Topkapı Sarayı, 2. tepede Nuruosmaniye Camisi, 3. tepede Süleymaniye Camisi, 4. tepede Fatih Camisi, 5. tepede Yavuz Sultan Selim Camisi, 6. tepede Mihrimah Sultan

Detaylı

Maksem Yapı İnşaat'ın Yedikule Konakları'nda 490 bin TL'ye!

Maksem Yapı İnşaat'ın Yedikule Konakları'nda 490 bin TL'ye! Maksem Yapı İnşaat'ın Yedikule Konakları'nda 490 bin TL'ye! Maksem Yapı İnşaat'ın Yedikule Konakları'nda fiyatlar 129 bin TL den başlıyor, 490 bin TL ye kadar yükseliyor. Projenin yapımı 31 Aralık 2011

Detaylı

demir ve bronz çağlarının kalıntılarına ulaşılmış, medeniyetlerin doğup yıkıldığı Mezopotamya toprakları üzerindeki Ürdün de, özellikle Roma ve

demir ve bronz çağlarının kalıntılarına ulaşılmış, medeniyetlerin doğup yıkıldığı Mezopotamya toprakları üzerindeki Ürdün de, özellikle Roma ve İsrail - Ürdün Turu Büyük manzaraları görmek için plan yapın, ancak, sokaklarda dolaşmak ve böylesine eski ve kutsal bir yerin gündelik hayatına kendinizi kaptırmak için biraz zaman ayırın. Tarih : 12-09-2016-16-09-2016

Detaylı

+ UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan, şair Lord Byron'un Dünya'daki en güzel köy dediği Sintra'yı gezeceğiz

+ UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan, şair Lord Byron'un Dünya'daki en güzel köy dediği Sintra'yı gezeceğiz Porto - Lizbon Buram buram tarih kokan Porto; her köşesi ayrı bir hazine olan Lizbon; masal kitaplarından çıkmışcasına varlığını sürdüren Sintra; saklı hazineler Obidos, Batalha, Coimbra ve Fatima Tarih

Detaylı

Üniversite-Araştırma Hastanesi-Otogar

Üniversite-Araştırma Hastanesi-Otogar 24 otobüs saatleri ve hat haritası 24 Üniversite-Araştırma Hastanesi-Otogar Web Sitesi Modunda Görüntüle 24 otobüs hattı (Üniversite-Araştırma Hastanesi-Otogar) arası 2 güzergah içeriyor. Hafta içi günlerde

Detaylı

FOSSATİ'NİN "AYASOFYA" ALBÜMÜ

FOSSATİ'NİN AYASOFYA ALBÜMÜ FOSSATİ'NİN "AYASOFYA" ALBÜMÜ Ayasofya, her dönem şehrin kilit dini merkezi haline gelmiştir. Doğu Roma İmparatorluğu'nun İstanbul'da inşa ettirdiği en büyük kilisedir. Aynı zamanda dönemin imparatorlarının

Detaylı

AKDENİZ İN KUCAĞINDAKİ TARİH ;MAMURE Kapıdaki gişeye yaklaşıp kaleye girmek için ücret ödemek istedim. O sırada gişede oturan hanım görevlinin

AKDENİZ İN KUCAĞINDAKİ TARİH ;MAMURE Kapıdaki gişeye yaklaşıp kaleye girmek için ücret ödemek istedim. O sırada gişede oturan hanım görevlinin AKDENİZ İN KUCAĞINDAKİ TARİH ;MAMURE Kapıdaki gişeye yaklaşıp kaleye girmek için ücret ödemek istedim. O sırada gişede oturan hanım görevlinin elindeki Posta Gazetesi ne takıldı gözüm.görevli hanımın gözü

Detaylı

ALTINDAĞ A ALTIN PROJELER ANKARA NIN KALBİ ALTINDAĞ. Doç. Dr. ASIM BALCI ALTINDAĞ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ALTINDAĞ IN KÜLTÜR ÇAĞI

ALTINDAĞ A ALTIN PROJELER ANKARA NIN KALBİ ALTINDAĞ. Doç. Dr. ASIM BALCI ALTINDAĞ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ALTINDAĞ IN KÜLTÜR ÇAĞI A ALTIN PROJELER BELEDİYE BAŞKAN ADAYI IN KÜLTÜR ÇAĞI A ALTIN PROJELER BELEDİYE BAŞKAN ADAYI İnsan ve kalkınma odaklı projelerimizle Altındağ ın geleceğini de inşa edeceğiz ŞİARIMIZ; Milletimizin hizmetkarıyız.

Detaylı

Kapadokya Turu 2015 Tur Genel Tanımı Neler Yapılır?

Kapadokya Turu 2015 Tur Genel Tanımı Neler Yapılır? Kapadokya Turu 2015 Tur Genel Tanımı Milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar ile aşındırılarak bugünkü halini alan Kapadokya, adeta bir görsel şölen yeridir. Bu bölgede etkileyici yeryüzü şekilleri kadar

Detaylı

şehir tanıtımı İLKBAHAR 2015 SAYI: 304

şehir tanıtımı İLKBAHAR 2015 SAYI: 304 şehir tanıtımı İLKBAHAR 2015 SAYI: 304 56 57 Tarih, kültür ve masal şehri: Prag BU YIL 16. EFORT KONGRESİ NE ÇEK CUMHURİYETİ NİN BAŞKENTİ PRAG EV SAHİPLİĞİ YAPACAK. 27-29 MAYIS 2015 TARİHİNDE YAPILACAK

Detaylı

1. görev İlk görevimize hoş geldiniz. Biliyorsunuz ki Sinan ilk görevinde şifreli mesajı çözdü ve Taksim Meydanı na gitmesi gerektiğini buldu. Sinan ı

1. görev İlk görevimize hoş geldiniz. Biliyorsunuz ki Sinan ilk görevinde şifreli mesajı çözdü ve Taksim Meydanı na gitmesi gerektiğini buldu. Sinan ı 2. görev 1. görevde Beyoğlu na ulaştınız. Şimdi anıtımızın olduğu yer, yani Taksim Meydanı nın bilgilerinde sıra. Aşağıda Taksim Meydanı ile ilgili bilgiler yer almakta, grup arkadaşlarınız ile bilgileri

Detaylı

SURLARI ve KAPILARIYLA İSTANBUL

SURLARI ve KAPILARIYLA İSTANBUL SURLARI ve KAPILARIYLA İSTANBUL Sizleri İstanbul un başka bir dünyasına götürürken kapıların efsaneleri ile şaşırtacağız. Surların farklılığı ile heyecanlandıracağız. Buralarda yaşanan hikayeler ile de

Detaylı

SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ

SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ Hamza Bey Camisi Hamza Bey Camisi diğer adıyla Alkazar, Alkazar ismini ünlü sinema salonundan almaktadır. Hamza Bey Camisi 20. yüzyılda

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

Milano da tasarlandı; Ankara İncek te hayat buluyor.

Milano da tasarlandı; Ankara İncek te hayat buluyor. Milano da tasarlandı; Ankara İncek te hayat buluyor. Başkentin yatay konseptte tasarlanmış ilk villa projesi ERKANLI Villa Vetro, Ankara ya temiz havasıyla soluk veren İncek te sizlerle buluşuyor. Erkanlı

Detaylı

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI. Tuzla. 225 Milyon YTL. (İkiyüz Yirmi Beş Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI. Tuzla. 225 Milyon YTL. (İkiyüz Yirmi Beş Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI Tuzla Toplam Yatırım 225 Milyon YTL (İkiyüz Yirmi Beş Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM 04 05 06 07 08 Mahalle mahalle sokak sokak

Detaylı

65 yıllık tecrübe ve Emlak Konut güvencesiyle Kuzey Yakası nda ofisler, alışveriş merkezleri, okullar, spor alanları, otel, hayvanat bahçesi ve

65 yıllık tecrübe ve Emlak Konut güvencesiyle Kuzey Yakası nda ofisler, alışveriş merkezleri, okullar, spor alanları, otel, hayvanat bahçesi ve 65 yıllık tecrübe ve Emlak Konut güvencesiyle Kuzey Yakası nda ofisler, alışveriş merkezleri, okullar, spor alanları, otel, hayvanat bahçesi ve Millet Bahçesi yle yaşamınıza değer katacak, metro hatlarına

Detaylı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Camileri - Eski Cami Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Eski Cami (Cami-i Atik - Ulu Cami).............. 4 0.1.1 Eski Cami ve Hacı Bayram Veli Söylencesi.......

Detaylı

BEYAZ PLAZA E-5 CEVİZLİBAĞ TOPKAPI

BEYAZ PLAZA E-5 CEVİZLİBAĞ TOPKAPI E-5 CEVİZLİBAĞ BEYAZ PLAZA TOPKAPI MODERN İŞ YAŞAMININ İSTANBUL DAKİ MERKEZİ KONUM Beyaz Plaza, İstanbul un Avrupa yakasında, merkezi konumu ve değişen çehresiyle son yılların dikkat çeken çekim noktalarından

Detaylı

HiZMETLERiMiZ HIZ KESMEDEN DEVAM EDiYOR

HiZMETLERiMiZ HIZ KESMEDEN DEVAM EDiYOR Sultangazi de 36 Altın Ay Altyapı ve Üstyapı HiZMETLERiMiZ HIZ KESMEDEN DEVAM EDiYOR www.sultangazi.bel.tr 444 23 32 www.sultangazi.bel.tr 444 23 32 SULTANGAZİ NİN GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYORUZ Sultangazi

Detaylı

ÇIRAĞAN A DOKUNMA! Tarihi Fıstıklı Meydanı dev bir beton yığını altında kalıyor.

ÇIRAĞAN A DOKUNMA! Tarihi Fıstıklı Meydanı dev bir beton yığını altında kalıyor. Tarihi Fıstıklı Meydanı dev bir beton yığını altında kalıyor. Çırağan da tarih ve yeşil alan katliamına HAYIR! Çırağan da tarih ve yeşil alan katliamına HAYIR! Beşiktaş, Yıldız Mahallesi, Yeşil Fıstık

Detaylı

YANI BAŞIMIZDAKİ KOMŞU BATUM Türk Hava Yolları ile - 3 Gece 4 Gün

YANI BAŞIMIZDAKİ KOMŞU BATUM Türk Hava Yolları ile - 3 Gece 4 Gün YANI BAŞIMIZDAKİ KOMŞU BATUM Türk Hava Yolları ile - 3 Gece 4 Gün Neden Gitmeli? 27 30 Temmuz 2014 Şeker Bayramı Turu Karadeniz in öteki ucunda Ortaçağ hissi uyandıran heykelleri, Sovyet döneminin izlerini

Detaylı

Roma mimarisinin kendine

Roma mimarisinin kendine Roma Bahçe Sanatı Daha sonraları Roma İmparatorluğunun en fazla geliştiği yıllarda, Romalı generallerin harpler sonucu dünyanın dört köşesine Roma mimarisinin taşınmasına sebep olmuştur. Roma mimarisinin

Detaylı

Kapadokya Turu 2015 Tur Genel Tanımı Neler Yapılır?

Kapadokya Turu 2015 Tur Genel Tanımı Neler Yapılır? Kapadokya Turu 2015 Tur Genel Tanımı Milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar ile aşındırılarak bugünkü halini alan Kapadokya, adeta bir görsel şölen yeridir. Bu bölgede etkileyici yeryüzü şekilleri kadar

Detaylı

Metrogarden AVM Alışverişin yaşamla kesiştiği nokta

Metrogarden AVM Alışverişin yaşamla kesiştiği nokta Konsept Proje Konsept Proje Metrogarden AVM Alışverişin yaşamla kesiştiği nokta Çekmeköy bölgesinin tek AVM si olan Metrogarden, çevre halkı tarafından heyecanla bekleniyor. İstanbul un eski çarşı kültürünün

Detaylı

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü lisans programında yer alan Arch 471 - Analysis of Historic Buildings dersi kapsamında Düzce nin Konuralp Belediyesi ne 8-14 Ekim 2012 tarihleri

Detaylı

Antik dönemin en önemli kültür şehirlerinden biri Atina ve küçücük evden çıkarak koca bir tarih yazılmasına vesile olan Selanik...

Antik dönemin en önemli kültür şehirlerinden biri Atina ve küçücük evden çıkarak koca bir tarih yazılmasına vesile olan Selanik... Atina - Selanik Antik dönemin en önemli kültür şehirlerinden biri Atina ve küçücük evden çıkarak koca bir tarih yazılmasına vesile olan Selanik... Tarih : 11-09-2016-15-09-2016 Şehirler : Atina, Selanik

Detaylı

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur.

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Çekerek ırmağı üzerinde Roma dönemine ait köprüde şehrin bu adı ile ilgili kitabe bulunmaktadır. Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Antik Sebastopolis

Detaylı

KISA TARİHÇE : ŞEHİR ÖZELLİKLERİ :

KISA TARİHÇE : ŞEHİR ÖZELLİKLERİ : KISA TARİHÇE : Kadir Has Üniversitesi 1997 yılında da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir. Altın Boynuz diye de anılan Haliç e birkaç metre uzaklıkta olan ve 1884 yılında Osmanlılar tarafından kurulan

Detaylı

Hakkımızda. Projeler Endüstriyel Yapılar Okul İnşaatları Otel İnşaatları Konutlar. İletişim

Hakkımızda. Projeler Endüstriyel Yapılar Okul İnşaatları Otel İnşaatları Konutlar. İletişim Tanıtım Dosyası 1 İçerik Hakkımızda Projeler Endüstriyel Yapılar Okul İnşaatları Otel İnşaatları Konutlar İletişim 2 Hakkımızda 3 4 Tekirdağ Çerkezöy Ribatek Fabrikası Proje Tekirdağ Çerkezköy Ribatek

Detaylı

2010 yılı içinde B/3, D/1-A, D/2-A, D/4, 15/H, 80, D/13 hatları oluşturuldu.

2010 yılı içinde B/3, D/1-A, D/2-A, D/4, 15/H, 80, D/13 hatları oluşturuldu. Faaliyet ve Proje Bilgileri 6.995.86 kişi Belediye otobüslerimizi kullanarak seyahat etmiştir. Ortalama bir günde 9 hatta 44 adet Belediye otobüsleriyle Bursalı hemşerilerimize değişik güzergahlarda toplu

Detaylı

OKULLAR YENİ YAŞAM ALANLARIMIZ

OKULLAR YENİ YAŞAM ALANLARIMIZ OKULLAR HAYAT OLSUN OKULLAR YENİ YAŞAM ALANLARIMIZ Okullarımız halka açıldı Okullar eğitim-öğretim saatleri dışında; akşam saatleri, hafta sonları ve yaz aylarında halkımızın hizmetine açıldı. Derslikler,

Detaylı

Osmanlı nın ilk hastanesi:

Osmanlı nın ilk hastanesi: mekan Osmanlı nın ilk hastanesi: Yıldırım Darüşşifası YAPIMI 1394 TE TAMAMLANAN VE OSMANLI DEVLETİ NİN İLK HASTANESİ OLARAK KABUL EDİLEN BURSA DAKİ YILDIRIM DARÜŞŞİFASI, OSMANLI NIN YAPI ALANINDA DEVLET

Detaylı

İzmir merkezde oturmanın, hava kirliliği, trafik ve doğa ile ilişkisinin olmaması nedeniyle giderek zorlaştığı günleri yaşıyoruz.

İzmir merkezde oturmanın, hava kirliliği, trafik ve doğa ile ilişkisinin olmaması nedeniyle giderek zorlaştığı günleri yaşıyoruz. İ Z M İ R 2 0 1 7 İzmir merkezde oturmanın, hava kirliliği, trafik ve doğa ile ilişkisinin olmaması nedeniyle giderek zorlaştığı günleri yaşıyoruz. 40 yıllık inşaatçılık yaşamımda Batı İş Merkezi, Yenişehir

Detaylı

ĐSTANBUL DOLMABAHÇE SARAYI, SAAT KULESĐ VE CAMĐĐ TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU

ĐSTANBUL DOLMABAHÇE SARAYI, SAAT KULESĐ VE CAMĐĐ TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU ĐSTANBUL DOLMABAHÇE SARAYI, SAAT KULESĐ VE CAMĐĐ TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU Fakültemiz lisans programında açılan MĐM 376 Anadolu Uygarlıkları Teknik Seçmeli Dersi kapsamında yapılması planlanan Đstanbul Dolmabahçe

Detaylı

.HAKKIMIZDA .İŞTİRAKLERİMİZ

.HAKKIMIZDA .İŞTİRAKLERİMİZ .HAKKIMIZDA 1999 yılında kurulan İHK İNŞAAT TİCARET LTD.ŞTİ projeden anahtar teslimine kadar gerek kamu binaları gerekse özel sektöre taahhüt edilen işlerde işverenlerinin ihtiyaçlarını koşulsuz işveren

Detaylı

ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI

ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI Türkiye İstatistik Kurumu ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan Türkiye Özürlüler Araştırması sonuçlarına göre, ülkemizde yaklaşık 8,4 milyon

Detaylı

1985 YILI EGE ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ MEZUNLARI ESKİŞEHİR BULUŞMASI 5 6 7 TEMMUZ 2013

1985 YILI EGE ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ MEZUNLARI ESKİŞEHİR BULUŞMASI 5 6 7 TEMMUZ 2013 1985 YILI EGE ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ MEZUNLARI ESKİŞEHİR BULUŞMASI 5 6 7 TEMMUZ 2013 http://www.abaciotel.com YEME-İÇME http://www.222park.com http://www.birsenkebap.com.tr/ http://www.birsenkebap.com.tr/

Detaylı

İZMİR BALÇOVA ANADOLU LİSESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTE TANITIM VE KÜLTÜR GEZİSİ

İZMİR BALÇOVA ANADOLU LİSESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTE TANITIM VE KÜLTÜR GEZİSİ İZMİR BALÇOVA ANADOLU LİSESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTE TANITIM VE KÜLTÜR GEZİSİ 3 GÜN 2 GECE 23-27 NİSAN 2014 İSTANBUL "Orada, Tanrı ve insan, doğa ve sanat hep birlikte, yeryüzünde öylesine mükemmel bir yer

Detaylı

Yalova Hakkında Genel Bilgiler

Yalova Hakkında Genel Bilgiler Yalova Hakkında Genel Bilgiler Yalova; Türkiye nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi nin güneydoğu kesiminde Armutlu Yarımadası nın kuzey kıyısı ile Samanlı Dağları nın kuzey eteklerinde yer almaktadır.

Detaylı

Başlangıç Meridyeni ve Greenwıch - İstanbul

Başlangıç Meridyeni ve Greenwıch - İstanbul Mustafa ŞAHİN 29 Eylül 2015 Başlangıç Meridyeni ve Greenwıch - İstanbul Geçtiğimiz hafta İngiltere de Londra nın güneydoğusunda şirin bir kasaba ve üniversite şehri olan Greenwich teydik. Kasabadan adını

Detaylı

ST. PETERSBURG&MOSKOVA

ST. PETERSBURG&MOSKOVA BEYAZ GECELERDE ST. PETERSBURG&MOSKOVA 20 Haziran 2015 27 Haziran 2015 (7 gece 8 gün) St. Petersburg(5gün) Moskova (3gün) 1.GÜN: 20 Haziran 2015 Cumartesi İstanbul St. Petersburg Sabah saat 08:30 itibari

Detaylı