YEDİİKLİM DERSANESİ OSMANLI TARİHİ HAZIRLAYAN ELİF YILDIZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YEDİİKLİM DERSANESİ OSMANLI TARİHİ HAZIRLAYAN ELİF YILDIZ"

Transkript

1 YEDİİKLİM DERSANESİ OSMANLI TARİHİ HAZIRLAYAN ELİF YILDIZ

2

3

4 OSMAN BEY Beyliğin kurucusudur. İlk merkez=söğüt Yarhisar,Karacahisar,İnegöl ve Bilecik alındı. Beyliğin merkezi Söğüt ten Bilecik e taşındı de Bizans ile KOYUNHİSAR (Bafeon) savaşını yapmıştır.(ilk)iznik yolu açıldı. İlk bakır para(mangır) basılmıştır. Bursa kuşatıldı ama alınamadı. Fahrüddin lakabıyla da bilinir.

5 ORHAN BEY 1326 BURSA alınarak başkent yapılmıştır PALEKANON (maltepe) SAVAŞI -Bizans ın Anadolu ile bağı kesilmiştir. -Kocaeli yarımadası fethi tamamlandı -İznik,İzmit,Gemlik alındı İZNİK geçici başkent yapıldı. KARESİOĞULLARI Osmanlı ya katılmış böylece donanma gücüne sahip olunmuştur.(anadolu Türk Birliği için ilk adım.) Ahilerin elindeki Ankara ele geçirildi. ÇİMPE KALESİ ile Osmanlı ilk defa RUMELİ ye adım atmıştır. «SULTAN» ünvanını kullanan ilk Osmanlı padişahıdır.(sultan ül Guzat - Gaziler sultanı)

6 KURUMSALLAŞMA Beylikten devlet düzenine geçildi İlk Divan teşkilatı İlk Vezirlik makamı (Alaeddin Paşa) İlk sancak sistemi İlk kadı,subaşı,ilk müderris ataması yapıldı.! İlk Kadı «Karamanlı Dursun Fakih»! İlk Müderris «Davud-i Kayseri» İlk medrese (İznik Süleyman Paşa) İlk düzenli ordu(yaya ve Müsellem) İlk Osmanlı tersanesi Karamürsel de kuruldu. İlk gümüş para(akçe)

7 I.MURAT Sancak sistemi ile yetişen ilk padişah 1362 SAZLIDERE savaşı ile EDİRNE alındı Bizansın batı ile bağlantısı kesildi SIRPSINDIĞI SAVAŞI HAÇLILARLA yapılan ilk savaş.bulgar krallığı vergiye bağlandı.! EDİRNE başkent oldu ÇİRMEN de Sırplar yenildi.sırp krallığı Osmanlı ya bağlandı PLOŞNİK BOZGUNU balkanlarda ilk yenilgi I.KOSOVA savaşı (ilk kez top kullanıldı) Germiyanoğulları,Hamitoğulları alındı,karamanoğulları ile ilk mücadele yapılarak Anadolu Türk Birliği çalışmaları sürdürüldü.

8 KURUMSALLAŞMA İlk Yeniçeri ve Topçu Ocağı İlk Pençik sistemi İlk Tımar sistemi İlk Kazaskerlik ve İlk Veziriazamlık makamı.! Çandarlı Kara Halil(Hayrettin) Paşa İlk Defterdarlık makamı(çelebi BinMehmet) İlk eyalet(rumeli beylerbeyliği) İlk Rumelibeylerbeyi «Lala Şahin Paşa» İlk Veraset sistemi değişikliği

9 I. BAYEZİD (YILDIRIM) İstanbul u kuşatan ilk Osmanlı padişahı.! ANADOLUHİSARI yapıldı. Anadolu Türk Siyasi Birliğini büyük ölçüde sağlayan İlk Osmanlı padişahı. KIRKDİLİM SAVAŞI (1392) ile Kadı Burhaneddin devletine son verildi. Anadolu beylerbeyliği kuruldu.(kütahya) 1396 NİĞBOLU savaşında haçlılar yenilgiye uğratıldı. Bulgar krallığı ele geçirildi.! Abbasî Halifesi «I. Mütevekkil» kendisine «Sultan-ı İklim-i Rum» ünvanını verdi. İlk büyük tersane «Gelibolu» tersanesidir. İlk Osmanlı hastanesi Bursa da açıldı.

10 ANKARA SAVAŞI (1402) - FETRET DEVRİ başladı( ) - Anadolu Türk Siyasi Birliği bozuldu. - Yıldırım Beyazid,Timur a esir düştü.!!!fetret döneminin en önemli olayı ; MUSA ÇELEBİ nin İstanbul u kuşatmasıdır. * Mehmet Çelebi Amasya * Musa Çelebi Bursa * İsa Çelebi Balıkesir * Süleyman Çelebi Edirne de hükümdarlıklarını ilân etmişlerdir.

11 I.MEHMET (ÇELEBİ) Devletin 2. kurucusu sayılır. Saruhan ve Menteşeoğulları beyliklerine son verdi VENEDİK ile ilk deniz savaşı yapıldı. Cenevizlilerden Samsun alındı. ŞEYH BEDRETTİN İsyanı(ilk dini ve ekonomik nedenli isyan) (Torlak Kemal ve Börklüce Mustafa) DÜZMECE MUSTAFA İsyanı

12 II.MURAT «HAYIR BABASI» olarak anılmıştır. İstanbul u kuşatan 2. Osmanlı padişahı. Aydın,Germiyan ve Hamitoğullarına son vermiş. Begrat kuşatıldı ama alınamadı EDİRNE SEGEDİN ANTLAŞMASI II.MURAT tahtı oğlu II.MEHMET e bıraktı VARNA SAVAŞI 1448 II.KOSOVA SAVAŞI Enderun Mektebi açılmıştır. Yeniçerilerin ilk isyanı (Buçuktepe isyanı)

13 YÜKSELME DÖNEMİ ) II.MEHMET ( ) (FATİH) 2-) II.BAYEZİD ( ) (SOFU) 3-) I.SELİM ( ) (YAVUZ) 4-) I.SÜLEYMAN ( ) (KANUNİ) SOKULLU MEHMET PAŞA ( ) 5-) II.SELİM ( )(SARI) 6-) III.MURAT ( )

14 II.MEHMET (F.S.MEHMET) 1453 İSTANBUL alındı.(rumelihisarı) HAKAN ÜL BAHREYN, SULTAN ÜL BERREYN İki denizin sultanı ve iki karanın hakanı(f.s.mehmet) Yükselme ve İmparotorluk Dönemi başladı. Ortaçağ bitti,yeniçağ başladı. Ortodoks kilisesinin koruculuğu Osmanlı ya geçti. RÖNESANSI başlattı. COĞRAFİ KEŞİFLERE neden oldu. FEODALİTE yıkıldı yerine Merkezi krallıklar kuruldu.

15 ANADOLU FETİHLERİ II.MEHMET Karamanoğullarından Konya ve Karaman alındı.(1451-ilk fetih) Amasra (Ceneviz) Sinop (Candaroğullarından) alındı. Trabzon Rum İmparatorluğu na son verildi OTLUKBELİ Savaşı (Uzun Hasan) (AKKOYUN XOSMANLI) BATI FETİHLERİ BELGRAT hariç tüm Sırbistan alındı. Mora yarımadası alındı Balkan yarımadası fethi tamamlandı. Eflak ve Boğdan Bosna ve Hersek Arnavutluk fethedildi.

16 DENİZLERDEKİ FETİHLER arasında VENEDİK ile savaşıldı OSMANLI-VENEDİK anlaşmasıyla İLK ticari ayrıcalık verildi.(balyos=venedik elçisi) Ege adaları alındı.(telsim) 1478 Kırım Osmanlı ya bağlandı. (Gedik Ahmet Paşa) RODOS kuşatıldı ama alınamadı Otranto seferi.(italya)

17 Kurumsallaşma Devletten imparotorluk düzenine geçildi. Enderun mektebi kurumsallaştı. İlk Altın para. «Sahn- Seman Medresesi» açıldı. «Kanunname-i Ali Osman» yasalarını yaptı. Cülus Bahşişi. Sancağa çıkma. Müsadere usulü yasallaştı. Devlet yalnız padişahındır. Kardeş katli vaciptir. Divan başkanlığı sadrazama bıraktı. Türk Kökenli devlet adamlarının sadrazam olması yasaklandı.

18 II.BEYAZİD CEM SULTAN OLAYI(Dış sorun) Karamanoğulları,Memlükler,Rodos Şövalyeleri,Fransa ve Papa dan yardım istedi Karamanoğulları na son verildi. Memlukler ile savaşıldı (İlk) Modon,Koron,İnebahtı,Navarin limanları alındı. İspanya da baskı altında olan Müslümanlar ve Yahudileri Osmanlı topraklarına yerleştirilmiştir. Kili ve Akkerman alınarak Boğdan ın fethi tamamlanarak KIRIM ile kara bağlantısı sağlandı. ŞAHKULU İSYANI (iran etkili) sonucu oğlu Yavuz tarafından tahttan indirildi.

19 I.SELİM (YAVUZ) 1514 ÇALDIRAN SAVAŞI (Safeviler) 1515 TURNADAĞ SAVAŞI (Dulkadiroğulları na son verildi.anadolu siyasi birliği kesin olarak sağlanmıştır) MERCİDABIK-RİDANİYE SAVAŞI Memlük Devleti yıkıldı. Mısır,Hicaz,Filistin ve Suriye alındı. HALİFELİK ve Kutsal Emanetler Osmanlı ya geçti. Son Abbasi halifesi III.Mütevekkil Yavuz Sultan Selim e Mekke ve Medine nin Hizmetçisi (Haremeyn-i Şerefeyn) ünvanı verilmiştir. BAHARAT YOLU ve Memlük hazinesi Osmanlı ya geçti. Bozoklu Celal isyanı.(yozgat)

20 I.SÜLEYMAN En parlak dönem. En uzun taht süresi İSYANLAR: Canberdi Gazali İsyanı (1521)(Suriye) Ahmet Paşa İsyanı (1524) (Mısır) Baba Zünnun İsyanı (1526) (Yozgat) Kalenderoğlu İsyanı (1527) (Adana)

21 BATIDAKİ FETİHLER 1521 BELGRAT Macarlardan alındı MOHAÇ Meydan Savaşı *Macarların Belgrat ı geri almak istemesi!!! Dünya nın en kısa süren savaşı. -Macaristan Osmanlı ya bağlandı. -Jan Zapolya Macar kralı oldu. -Avusturya ile sınır komşusu olundu I.Viyana Kuşatması Alman-Avusturya Seferi 1533 İSTANBUL (İbrahimPaşa)Ant. Avusturya Arşidükü = Osmanlı sadrazamı 1535 Fransa ya KAPİTÜLASYON tanındı Zigetvar Seferi.(Macaristan)

22 DOĞU 1534, 1548 ve 1553 te İran seferleri yapıldı AMASYA ANLAŞMASI (İran ile ilk antlaşma)!!! BAĞDAT alındı. DENİZLER 1522 Rodos alındı Cezayir(Hızır Reis)Osmanlıya katıldı Preveze Deniz Savaşı (Akdeniz Türk Gölü) Hint Deniz Seferleri (Başarısız) 1553 Trablusgarp alındı Cerbe Savaşı Malta Adası kuşatıldı ama alınamadı (tek) 1566 Sakız alındı.

23 SOKULLU MEHMET PAŞA II.SELİM-III.MURAT 1571 KIBRIS (Lala Mustafa paşa)alındı İNEBAHTI Deniz Savaşı. (1) 1574 TUNUS Fethedildi LEHİSTAN (Polonya)himayeye alındı 1577 FAS «Vadi üs seyl» Savaşı. DON-VOLGA Projesi (İpek Yolu) SÜVEYŞ KANALI Projesi (Baharat Yolu) MARMARA-SAKARYA Projesi

24 DURAKLAMA DÖNEMİ III.MURAT ( ) (Doğuda en geniş sınır) III.MEHMET ( ) (son sancağa çıkan ) I.AHMET ( ) (ilk kafeste yetişen) I.MUSTAFA ( ) (İki kez tahtta çıkan) II.OSMAN ( ) (Genç) I.MUSTAFA ( ) IV.MURAT ( ) (II.Bağdat Fatihi) I.İBRAHİM ( ) IV.MEHMET ( ) (Batıda en geniş sınır) II.SÜLEYMAN ( ) II.AHMET ( ) II.MUSTAFA ( ) (Ordunun başında son sefere çıkan ) (11)

25 DURAKLAMA NEDENLERİ «Ekber-Erşed»(Kafes sistemi) «Beşik Ulemalığı»(Alimin oğlu Alimdir) Tımar sisteminin bozulması,iltizamın yaygınlaştırılması «Devlet Ocak İçindir» anlayışı Devletin doğal sınırlara ulaşması(dış neden) Coğrafi Keşifler(dış neden) Rönesans (dış neden) Kutsal İttifak

26 DURAKLAMA DÖNEMİ SİYASİ OLAYLAR V ENEDİK A VUSTURYA R USYA İ RAN L EHİSTAN

27 İRAN 1590 FERHAT PAŞA ANT.!!Doğuda en geniş sınır NASUH PAŞA ANT!!!Doğuda ilk yenilgi SERAV ANT 1639 KASR-I ŞİRİN ANT.!!!Günümüz Türk-İran sınırı.

28 LEHİSTAN *1621 HOTİN ANT. (Yeniçeriler tarafından öldürüldü-ilk ) *1672 BUCAŞ ANT. (Batıda en geniş sınırlar-iv.mehmet-fazıl Ahmet ) (Osmanlının SON YENİ TOPRAK kazancı) (Ukrayna)

29 VENEDİK GİRİT KUŞATMASI 24 YIL sonunda GİRİT alındı. IV.MEHMET,Fazıl Ahmet Paşa (Denizlerde en geniş sınırlar)

30 RUSYA 1678 ÇEHRİN Kalesi alındı. IV.MEHMET döneminde, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa 1681 BAHÇESARAY ANT. (Rusya ile ilk ant.) -20 yıl savaş yok. -Dostluk ant. -Dinyeper nehri sınır. -Rusya dan ilk kez toprak alındı İSTANBUL ANT. -Azak kalesi Rusya ya bırakıldı. -Rusya İstanbul da elçi bulunduracak. -Rusya karşısında ilk yenilgi ve toprak kaybı

31 AVUSTURYA 1596 Haçova Meydan Savaşı (III.MEHMET-Son kazanılan meydan savaşı) İran savaşları ve Celali isyanları nedeniyle; 1606 ZİTVATORUK Ant.(I.AHMET) * (Arşidük=Padişah)* 1664 VASVAR Ant.(Avusturya dan son kez toprak alındı) 1683 II.VİYANA KUŞATMASI (IV.MEHMET) -Avusturya nın Protestan Macarlara baskı yapması üzerine yapıldı. -Osmanlı başarısız oldu.merzifonlu idam edildi. -KUTSAL İTTİFAK kuruldu.(16 yıl savaşları) -Osmanlı savunmaya,avrupa devletleri saldırıya geçti KARLOFÇA Ant. -Temeşvar ve Banat dışında tüm Macaristan Avusturya ya -Podolya ve Ukrayna Lehistan a -Mora ve Dalmaçya kıyıları Venedik e bırakıldı.

32

33 DURAKLAMA DÖNEMİ ISLAHATLAR Tarhuncu Ahmet Paşa (IV.Mehmet) II.OSMAN Kuyucu Murat Paşa(I.Ahmet) IV.MURAT (Koçi Bey Risalesi) I.AHMET Köprülü Mehmet Paşa(IV.Mehmet) Batılı,köklü,kalıcı ıslahatlar değil Baskı,şiddet var.askeri ve mali alanda.

34 GERİLEME DÖNEMİ ( ) II. Mustafa ( ) (Edirne olayı) III. Ahmet ( )(Batılı tarzda ilk ıslahatlar) I. Mahmut ( )(Batılı tarzda ilk askeri «) III. Osman ( ) III. Mustafa ( ) (ilk iç borçlanma ) I. Abdülhamit ( ) III. Selim ( ) (Kabakçı Mustafa isyanı)!!! (ISLAHATÇILAR KIRMIZI) (7)

35 1711 PRUT Ant. -Azak kalesi geri alındı. GERİLEME DÖNEMİ -Rusya İstanbul daki elçiyi geri çekti -Osmanlı için kaybettiği toprakları geri alma umudu doğdu PASAROFÇA Ant. -Mora Venedik den geri alındı. -Dalmaçya kıyıları alınamadı. -Belgrat Avusturya ya bırakıldı.!!! Batının üstünlüğü kabul edildi barış süreci başladı.!!! LALE DEVRİ başladı.

36 1739 BELGRAT Ant. (18.yy nın son ve en karlı ant) -Belgrat geri alındı. -Rusya Karadeniz de gemi bulunduramayacak -Azak kalesi yıkılmak şartıyla Rusya ya bırakıldı.!!!karadeniz yeniden Türk gölü oldu.!!! 1740 da I.Mahmut Fransa ya verilen kapitülasyonları sürekli hale getirdi II.KASR-I ŞİRİN (KERDEN) Ant.!!! İran la kalıcı barış sağlandı

37 1770 Çeşme Bozgunu (III.Mustafa) (2) -Rusya nın Belgrat Ant.ile Karadeniz e çıkamaması 1774 KÜÇÜK KAYNARCA (I.Abdülhamit)!!! 18.YY ın en ağır antlaşması. *Kırım bağımsız oldu. *Kırım halkı dini yönden Osmanlı halifesine bağlı kalacak. *Rusya Karadeniz de gemi bulundurabilecek. *Ortodoksların koruyuculuğu Rusya ya geçti *Rusya İstanbul da elçilik,balkanlarda konsolosluk açacak. *Osmanlı Rusya ya savaş tazminatı ödeyecek *Osmanlı Rusya ya kapitülasyon verecek

38 1779 Aynalıkavak Tenkihnamesi ile Rusya tarafından Şahin Giray Kırım hanı olarak atandı Rusya Kırım ı işgal etti ZİŞTOVİ Ant. -Avusturya ile Fr. İhtilali sonrası kalıcı barış sağlandı 1792 YAŞ Ant. -Kırım Rusya ya bırakıldı. -Kaybedilen toprakları geri alma umudu sona erdi. -Gerileme dönemi bitti, Dağılma dönemi başladı.

39 1798 Fr Mısır ı işgali ( III. Selim) *Rusya ve İngiltere den yardım alındı.!!! İlk Denge Politikası örneği *Rusya ilk kez boğazlardan serbest olarak geçti. *İngiliz donması İskenderiye de FR. donanmasını mağlup etti *Nizam-ı Cedit ordusu Suriye Akka Kalesi önlerinde İlk başarısını elde etti (Cezzar Ahmet Paşa) 1801 EL ARİŞ Ant ile FR. Mısır dan çekildi.

40 GERİLEME ISLAHATLARI III.AHMET ( ) Avrupa tarzı ilk ıslahatlar. LALE DEVRİ( )(Damat İbrahim Paşa) Şair «Nedim» Minyatür ustası «Levni» İlk geçici elçilik.(paris = Yirmisekizinci Mehmet Çelebi) İlk özel matbaa.(ibrahim Müteferrika ve Sait Efendi) İlk eser «Van Kulu Lügatı» Yalova da kağıt,istanbul da kumaş ve çini fabrikası. İtfaiye teşkilatı(tulumbacılar ocağı) Tercüme Heyeti kurularak Doğu klasikleri Türkçe ye çevrildi, kütüphaneler açıldı. Sivil mimari gelişti. ( Barok, Gotik, Rokoko) İlk çiçek aşısı 1730 Patronu Halil İsyanı (Matbaa ya dokunulmamıştır)

41 I.MAHMUT ( ) Avrupa tarzı askeri alanda ilk ıslahatçı. Kont do Bonnevale = Humbaracı Ahmet Paşa Humbaracı ocağı ıslah edildi. Hendesehane (Avrupa tarzında ilk askeri okul) Ordu ;bölük-alay-tabur olarak bölümlere ayrıldı Fransa nın kapitülasyonları sürekli hale getirildi.

42 III.MUSTAFA ( ) Sadrazam Koca Ragıp Paşa «Baron Dö Tot» tarafından Sürat topçuları ocağı kuruldu. Mühendishane-i Bahr-i Hümayun (Deniz Mühendishanesi) Esham sistemi (ilk iç borçlanma)

43 I.ABDÜLHAMİT ( ) Sadrazam Halil Hamit paşa ve Cezayirli Hasan Paşa. Esham senetleri ilk kez uygulamaya konmuştur. İstihkam okulu açılmıştır. İlk Yeniçeri sayımı yapılmış ve Ulufe alım/satımı yasaklanmıştır. Cülus bahşişi kaldırılmıştır.

44 III.SELİM ( ) NİZAM-I CEDİT (yeni düzen)ordusu kuruldu. İrad -ı cedit hazinesi. İlk daimi elçilik (Londra=Yusuf Agah Efendi) Mühendishane-i berri hümayun (Kara Mühendishanesi) Matbaa-i Amire Fransızca askeri okullarda zorunlu yabancı dil Askerlere fes, pantolon,ceket giyme zorunluluğu. Meşveret(danışma)meclisleri açılarak devlet adamlarına Layihalar(raporlar) hazırlatıldı. Yerli malına halk teşvik edildi Kabakçı Mustafa İsyanı ile IV. Mustafa tahtta çıktı.(yenilik karşıtıdır-yeniçeriler etkili)

45 DAĞILMA DÖNEMİ PADİŞAHLARI ( ) 1) III.SELİM ( ) 2) IV.MUSTAFA ( ) 3) II.MAHMUT ( ) 4) ABDÜLMECİT ( ) 5) ABDÜLAZİZ ( ) 6) V.MURAT ( ) 7) II.ABDÜLHAMİT ( ) 8) V.MEHMET REŞAT ( ) 9) VI.MEHMET VAHDETTİN ( )

46 SİYASİ OLAYLAR Sırp isyanı (1804) *Milliyetçilik, Panslavizm -Bükreş ant = ayrıcalık (1812) -Edirne ant = Özerklik (1829) -Berlin ant = Bağımsızlık (1878)!!! İlk ayaklanan ve ilk ayrıcalık kazanan SIPLARDIR.

47 Yunan İsyanı ( ) -Milliyetçilik -Panslavizm -Avrupa nın desteği -Megola İdea -Etnik-i eterya (Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşadan yardım istendi) 1827 Navarin Olayı (3) 1829 EDİRNE Ant. *Yunanistan bağımsız oldu (İLK)!!! 1830 Fransa Cezayir i işgal etti. (Kuzey Afrika da İLK toprak kaybı )

48 Mısır sorunu ( ) -Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali paşa isyan etti -Avrupa dan istenilen yardım gelmedi. -Rusya dan yardım alındı.(diş SORUN) 1833 Kütahya Ant.(Osmanlı-M.Ali Paşa) *Mısır,Suriye,Girit;Kavalalı ya *Cidde ve Adana valilikleri oğlu İbrahim Paşa ya vergileri Osmanlı ya ödenmek şartıyla bırakıldı M.Ali Paşa tekrar isyan etti(nizip savaşı) 1840 Londra Konferansı (OSM,İNG,AVUST,PRUSYA,RUSYA) -Mısır valiliği(hidivlik) Kavalalı ve oğullarına bırakılarak saltanata dönüştü. -Mısır ve diğer valiliklerin vergileri Osmanlı ya ödenecek.

49 Boğazlar sorunu( ) 1833 HÜNKAR İSKELESİ Ant. (Osm-Rus) *Osmanlı ya bir saldırı olursa Rusya askeri yardımda bulunacak,rusya ya saldırı olursa Osmanlı boğazları diğer devletlere kapatacak.!!!osmanlı Boğazlar üzerinde egemenlik haklarını SON kez tek başına kullandı.!!!boğazlar sorunu başladı.(8 yıl geçerli) 1838 BALTA LİMANI ANT. *Osmanlı İngiltere nin açık pazarı haline geldi.!!! Osmanlı nın ekonomisine vurulan en büyük BALTA 1841 Londra Konferansı (OSM,İNG,AVUST,PRUSYA,FRANSA) - Boğazlar tüm devlerin ticaret gemilerine açık,barış zamanında savaş gemilerine kapalı olacak!!!boğazlar uluslararası statü kazandı.

50 II.MAHMUT (SENED-İ İTTİFAK) Sekban-ı Cedit Ordusu, Eşkinci Ocağı açıldı Vakay-i Hayriye(Yeniçeri ocağı kaldırıldı. Asakir-i Mansure-i Muhammediye kuruldu) Redif birlikleri, Müşirlikler(Maraşel),başkomutanlık(Seraskerlik yerine) 1831 de ilk nüfus sayımı yapıldı.(askeri amaçlı) Dar-ı şurayı askeri açıldı. Divan yerine Bakanlıklar kuruldu. Ayanlıklar kaldırıldı muhtarlıklar kuruldu. Eyalet sistemi kaldırıldı yerine İller kuruldu Enderun kaldırıldı yerine Mekteb-i Maarif-i Adliye açıldı. Tımar sistemi kaldırıldı, Memurlara maaş bağlandı. Müsadere usulü kaldırıldı. Meclis-i valay-ı ahkam-ı adliye(kanun yapma, memur yargılama) Dar-ı şurayı Babıali (Bürokratik) Avrupaya ilk defa öğrenci gönderildi. Rüştiye (ortaokul), Tıbbiye, Harbiye, Mızıka-ı Hümayun Takvim-i Vakayi adı ile ilk resmi gazete çıkarıldı. İlköğretim zorunlu hale getirildi. Memurlara pantolon ve fes zorunluluğu getirildi. Pasaport ve Mirur belgeleri uygulaması başladı. Posta,polis ve karantina teşkilatı kuruldu.porte.

51 ABDÜLMECİT ( ) KIRIM SAVAŞI ( ) Neden: Rusya nın Londra konferansı kararlarına tepkisi 1853 te Sinop Baskını (4) İng,Fransa,Piyomento,Prusya dan alınan yardımla Osmanlı savaşı kazandı.(denge)!!! İlk dış borç İngiltere den alındı Islahat Fermanı 1856 PARİS Ant. *Osm.Devleti Avrupa devleti sayılacak (Kazanan) *Osmanlı toprak bütünlüğünü Avrupalı devletler koruyacak (Zayıf) *Rusya ve Osm.Devleti Karadeniz e çıkamayacak (Yenik)!!!Osm.kazanan taraf olarak imzaladığı ve son karlı antlaşmasıdır.

52 ABDÜLMECİT ilk devlet Bankası 1847 de Bank-ı Dersaadet (İST) İlk özel Banka 1856 de Bank-ı Osmani (OSM) İlk kağıt para Kaime-i Mutebere basıldı. İlk deniz yolu işletmesi kuruldu.(şirket-i Hayriye) İlk demir yolu yapıldı. (İzmir Turgutlu arasında) İlk Posta Nezareti açıldı İlk Askeri Lise (İdadi) açıldı ilk erkek öğretmen okulu Darülmuallim açıldı(1848) ilk Kız Rüştiyesi (ortaokul) açıldı. ilk yarı resmi gazete Ceride-i Havadis çıkarıldı. (1841) ilk özel gazete Tercüman-ı Ahval (1860 Agah Efendi ve Şinasi) Tasvir- Efkar çıkarıldı (1862) (Şinasi) Mülkiye Mektebi açıldı. Encümen-i Daniş (Bilim Komisyonu) Mecidiye adıyla nüfus kimlikleri çıkarıldı. Mecidiye madeni para basıldı Müsadere tamamen kaldırıldı.(tanzimat) Mustafa reşit paşa İltizam kaldırıldı ( Muhassıllık) (Islahat Fermanı)

53 ABDÜLAZİZ ( ) Avrupa gezisine çıkan ilk Osmanlı padişahıdır 1863 te Bank-ı Osman-i Şahane kuruldu.(para basma yetkisi) 1867 de Memleket Sandıkları (Emniyet Sandığı) kurulmuştur İlk kez posta pulu kullanıldı. Sayıştay (Divan-ı Muhasebat) Danıştay (Şurayı Devlet) Yargıtay (Divan-ı Ahkam-ı Adliye) 1864 de, çıkarılan Vilayet Nizamnamesi ile ülke; vilayet, liva (sancak), kaza ve köy şeklinde teşkilatlandırıldı te Mecelle (Medeni kanun) Ahmet Cevdet paşa 1869 da Süveyş Kanalı açıldı te Galatasaray Sultanisi (Lisesi) açıldı te Darüşşafaka Cemiyeti te Darüşşafaka Lisesi 1868 te Hilal-i Ahmer Cemiyeti kuruldu(1935 Kızılay) 1869 da Maarif-i Umumiye Nizamnamesi çıkarıldı de Darülfünun (üniversite) açıldı te Darülmuallimat adıyla ilk kız öğretmen okulu İtalya,1871 Almanya siyasi birliğini sağladı.

54 II.ABDÜLHAMİT ( ) 1876 İstanbul (Tersane) Konferansı 23 Aralık 1876 I.MEŞRUTİYET *Sadrazam Mithat Paşa *Genç Osmanlılar-Osmanlıcılık İlk Anayasa Kanun-i Esasi yürürlüğe girmiştir Osm-Rus Savaşı (93 Harbi ) - Rusya Paris ant. İhlal etti - Erzurum Aziziye Tabyaları(Gazi Muhtar Ahmet Paşa - Nene Hatun) - Plevne savunması (Gazi Osman Paşa) - Avrupa dan yardım alamayan Osm.yenildi.

55 Ayastefanos (Yeşilköy) Ant. (1878) *Sırbistan,Romanya,Karadağ bağımsız oldu.(ikisi) *Kars,Ardahan,Batum,D.Beyazid,Eleşkirt Rusya ya bırakılacak. (Ayastefanos) (D.Beyazid,Eleşkirt Osm. ya bırakıldı) (Berlinde değişen) *Bosna-Hersek özerklik verilecek (Yönetimi geçici olarak Avusturya ya bırakıldı) *Rusya ya bağlı büyük Bulgar krallığı kurulacak. (Bulgar krallığı 3 e ayrıldı.) *Teselya Yunanistan a bırakılacak. *Osm. Rusya ya 30 milyon altın savaş tazminatı ödeyecek. (60 milyon savaş tazminatı) *Ermeni ve Rumların oturduğu yerlerde ıslahat yapılacak.!!! Geçersizdir.Yerine BERLİN ANT. İmzalandı.!!! Ermeni sorunu başladı.

56 İstibdat (Baskı )dönemi II.Abdülhamit, Osm-Rus savaşını bahane ederek meclisi kapattı. istibdat(baskı) DÖNEMi başladı( ) İttihat-Terakki Cemiyeti kuruldu(1889) Ermenilere karşı Hamidiye Alayları kurulmuştur Yıldız İstihbarat Teşkilatı(Hafiyelik)kuruldu KIBRIS İngilizlere üs olarak verildi Düyun-u Umumiye(Muharrem Kararnamesi) 1883 Reji idaresi kuruldu TUNUS u Fransızlar 1882 MISIR ı İngilizler işgal etti Dömeke Meydan Savaşı (Yunan-Osmanlı)-Girite özerklik verildi FAS Fransızlar tarafından işgal edildi.

57 II.Meşrutiyet (1908) Nedenleri: 1908 Reval görüşmeleri İttihat-Terakki cemiyetinin çalışmaları(türkçülük) Halkı yeniden yönetime katarak dağılmanın önüne geçmek Bulgaristan bağımsızlığını ilan etti. Bosna-Hersek Avusturya tarafından ilhak edildi Girit ise Yunanistan tarafından işgal edildi. (31 MART OLAYI) Ahrar Fırkası,Avcı Taburları,Volkan Gazatesi etkilidir. Hareket Ordusu ayaklanmayı bastırdı. -Komutan; Mahmut Şevket Paşa -Kurmay Başkanı; M.Kemal II. Abdülhamit in tahttan indirildi yerine V. Mehmet Reşat geçirildi 1909 Anayasa değişikliği yapıldı. İttihat ve Terakki güç kazandı.!!! Osmanlı da rejime karşı çıkan ilk ve tek isyan (İrtica)!!! Mustafa Kemal in adının duyulduğu ilk gelişmedir.

58 V.MEHMET REŞAT( ) 1911 Trablusgarp Savaşı (İtalya-Osmanlı) 1912 Uşi Antlaşması 1912 I. Balkan Savaşı (Osmanlı X Bulgaristan-Yunanistan-Sırbistan-Karadağ) 1912 Londra Antlaşması(BADEM-Midye-Enez sınır) 1913 II. Balkan Savaşı (Bulgaristan X Yunanistan-Sırbistan-Karadağ-Romanya) İSTANBUL ANT. = Osmanlı X Bulgaristan ATİNA ANT. = Osmanlı X Yunanistan İSTANBUL ANT. = Osmanlı X Sırbistan I.DÜNYA SAVAŞI ( ) VI.MEHMET VAHDETTİN (3 Temmuz Kasım 1922) Ahmet İzzet Paşa hükümeti adına Bahriye Nazırı Rauf Orbay Mondros Ateşkesi (30 Ekim 1918) imzaladı. 1 Kasım 1922'de I.TBMM saltanatı kaldırdı. 4 Kasım'da son sadrazam Ahmet Tevfik Paşa istifa etti. Son halife Abdülmecit Efendi

59

60

61

62 (Halil-İbrahim)

63

64 MERKEZ TEŞKİLAT

65

66 Bâb -ı Meşihat Molla Fenarî

67

68

69

70

71 OSMANLI DEVLETİ NDE EYÂLET SİSTEMİ Merkeze Bağlı (Saliyanesiz/Yıllıksız) Dirlik (Tımar) uygulanır Vergi vermez Rumeli, Anadolu, Karaman, Sivas, Bosna, Erzurum, Merkeze Bağlı Olmayan (Saliyaneli/Yıllıklı) İltizam uygulanır Vergi verir M ısır u H abeş a B asra B ağdat e T unus T rablusgarp e Ç ezayir a Y emen İmtiyazlı (Ayrıcalıklı) Yöneticilerine han, bey, voyvoda vb. adlar verilmiştir. Eflâk-Boğdan (Voyvoda) Kırım(Giray-Han) Hicaz (Şerif-Emir) Erdel(Bey)

72

73

74

75

76 * Zekât

77

78

79

80

81 Şer i hukuk temelini İslâm hukukundan almış olup, Müslüman halk için geçerli olan hukuk sistemidir.!!!gayr-i müslimler kendi hukuk kurallarına göre yargılanmıştır. -Şeyhülislam -Kazasker -Kadı(Taşra da) Örfî hukuk ise temelini eski Türk geleneklerinden, fermanlardan, beratlardan, kanunnâme,adaletnâmeler den almıştır. Örfî hukuk kuraları daha çok sosyal yaşamın düzenlenmesini sağlamıştır. -Nişancı divandaki temsilcisi

82

83 HAT: Güzel Yazı sanatı(arap Harfleri) Hattatlar: *Şeyh Hamdullah *Hafız Osman *Mustafa Rakım efendi *Ahmet Akşemseddin Karahisari SANAT TEZHİP: Kitap süsleme sanatı Müzehhip: Kara Mehmet MİNYATÜR: Kitap Resmi (Nakış-Tasvir) Nakkaş-Musavverler: *Nakkaş Osman: Hünername *Matrakçı Nasuh: Sefer-i Irakeyn *Levni : Sürname *Nigari, Seyyid Lokman, Sinan Bey, Şiblizade Ahmet

84 RESİM *İlk resmini yaptıran padişah; Fatih (İtalyan Bellini) *Avrupa ya resim eğitimi için ilk öğrenci gönderen; Fatih (Sinan Paşa) *Fatih in «Gül koklayan tablosu» ressamı Şiblizade Ahmet Efendi *İlk resim sergisini açan; Şeker Ahmet Paşa (Abdülaziz) *Osman Hamdi Bey; Arkeoloji müzeciliğinin ve Sanay-i Nefise mektebini nin kurucusu(silah Tacirleri,Kaplumbağa Terbiyecisi) TİYATRO *Güllü agop tarafından kuruldu *Darü l Bedayi (Tiyatro okulu) *İlk yazılan eser; Şair Evlenmesi(Şinasi) *İlk sergilen eser; Vatan Yahut Silistre(Namık Kemal)

85 MÜZİK *Darü l elhan (Müzik okulu) Müzisyenler: *Buhurizade Itri Efendi: Klasik Türk Müziğinin kurucusu. - Cuma Selası, Kutsal emanetler odası mevlüdi, bayram tekbiri besteleri ünlüdür. *Tamburi Cemal Bey: *İsmail Dede Efendi: Çeçen Kızı Yine bir Gülnihal *Safiyüddin Urme *Abdülkadir Meraği *III. Selim: Suzi Dilara Makamını bulmuştur.

86 ŞİİR Şüera: Şaiirlerin oluşturduğu sınıf Sultan üş Şüera: Yetenekli şairlere verilen ünvan Divan şairleri *Nedim: Lale devri şairi. *Fuzuli: Leyla ile Mecnun (mesnevi tarzı) *Nefi, Baki, Nergisi: İksir-i Saadet( IV. Murat a sunmuştur)

87 OSMANLI DA BİLİM MATEMATİK-ASTRONOMİ *Ali Kuşçu: Osmanlı da matematiğin kurucusu.fatih döneminde Sahn-ı Seman medresesinde hocalık yapmıştır.(fethiye-muhammediye) *Kadızade-i Rumi: *Molla Lütfi: *Matrakçı Nasuh *Sinan Paşa *Hazerfen Ahmet Çelebi: *Lagari Hasan Çelebi: *Takiyüddin Mehmet: Uluğ Bey rasathanesinde öğrenim görmüştür. Ali Kuşçu nun öğrencisi. Harname «Eşşek» kitabı. İlk kanatla uçan insan İlk roketle uçan insan İlk rasathaneyi kuran TIP *Sabuncuoğlu Şerafettin: «Türk Plastik Cerrahisinin ve Dermotolojinin Babası»,Panzehiri bulmuştur.mücerrebname, Cerrahat ül Haniyye önemli eserleridir.fatih döneminde Amasya Darüşşifasında hocalık yapmıştır. *Akşemseddin: Fatih dönemi. «Mikrobiyolojinin Babası». Maddet ül Hayat en önemli eseridir. *Altunizade: Fatih dönemi.üroloji alanında çalışmıştır

88 DİN (ŞEYHÜLİSLAMLAR) *Molla Fenari: İlk Şeyhülislam (II.Murat) Ayna ül Ayan *Medeni Mehmet Nuri Efendi: Son Şeyhülislam *Zenbilli Ali Efendi: II.Selim, Yavuz,Kanuni döneminde şeyhülislamlık yapmıştır. «El Mutahharat»en önemli eseridir. *Kemalpaşazade (İbn-i Kemal): Tevarih-i Ali Osman *Molla Gürani: yapmıştır. Fatih in şehzadeliğinde hocalığını

89 COĞRAFYA Piri Reis: Kitab-ı Bahriye Seydi Ali Reis: Mirat ül Memalik Katip Çelebi: Cihannüma, Fezleke, Keşfü z zünün (ilk bibliyografya) «Hacı Kalfa» ve «Hacı Halife» adıyla bilinir. Evliya Çelebi: Seyahatname TARİH *Naima: İlk Vakanüvis (II. Beyazid) *Abdurrahman Şeref: Son Vakanüvis *Ahmet Cevdet Paşa: Osmanlı nın yetiştirdiği en büyük vakanüvis *Aşıkpaşazade: Tevarih-i Ali Osman *Tursun Bey: Fatih ve II. Beyazid dönemi tarihçisi (Tarih-i Ebu l Feth) *Taşköprülüzade Ahmet: Osmanlı da ilk bilim tarihçisi *Neşri *Hoca Saadettin

90 YAZI,DİL,EDEBİYAT Resmi Dil: Türkçe (Kanun-i Esasi) Bilim dili: Arapça Edebiyat Dili: Farsça YAZI ÇEŞİTLERİ *Matbu: Matbaa yazısı *Rika: El yazısı *Talik: Kadılık ve şeriyye sicillerinde kullanılır *Siyakat: Şifreli yazı. Mali ve Muhasebe kayıtlarında. *Nesih: Para,kitabe ve levhalarda kullanılır. *Kufi: Dini yapılarda *Reyhani: Kuran-ı kerim in yazımında(muhakkak) *Sülüs: Besmele,tevhid ve dua metinlerinde *Divani: Divan kayıtları ve fermanlarda kullanılmıştır. *Celi: Hat sanatında kullanılan en büyük yazı çeşiti

91 OSMANLI DA MİMARİ ERKEN DÖNEM KLASİK DÖNEM GEÇ DÖNEM (Kuruluş-Yükselme) (Yükselme-Lale devri) (Lale Devri-Yıkılış) *Süleyman paşa medresesi *Beyazid cami *Nur-u Osmaniye cami *Bursa Ulu cami *Fatih cami *III.Ahmet çeşmesi *Bursa Yeşil Türbe *Topkapı sarayı *Sadabat Köşkü *Eski saray *Mostar köprüsü *Laleli cami *Edirne Üç Şerefeli cami *Sultan Ahmet Cami *Selimiye-Levent kışlalar *Muradiye cami *Seddülbahir *Hacı Özbek cami (ilk) *Kilitbahir(Fatih) *Hacı Bayram Cami *Anadolu hisarı!!!topkapi SARAYI Mimarları: Mimar Alaüddin,Davud Ağa,Sarkis Balyan,Mimar Sinan. MİMAR SİNAN IN ESERLERİ: *Haseki Hürrem Sultan cami (İlk eseri) *ÇIRAKLIK : Şehzade cami (İstanbul) *KALFALIK : Süleymaniye cami (İstanbul) *USTALIK : Selimiye cami (Edirne)

92

93 OSMANLI TERİMLERİ ASİYAP: Değirmenlerden alınan vergi BİVE: Dul kadınlardan alınan vergi BELDAR :Orduda, dağ geçitlerini aşan, temizleyen ve koruyan görevliler BOSTANCI : Saray ve çevresinin güvenliğinden ve saraya ait kayıklarda görev yapan görevliler. Ayrıca saraydaki devlet adamlarının idamını gerçekleştirir. BÖCEKBAŞI : Zabıta görevlisi CANBAZ : Osmanlı da ordunun önünde giden atlı fedai asker. CERAHOR : Ordu hizmetlerinde kullanılan Hıristiyanlar. CERAYE : Evkaf idaresinin fakirlere dağıttığı yiyecek ve ödenek CİHADİYE : Savaş masraflarını karşılamak üzere çıkarılan para ÇUHADAR : Padişahın giyeceklerine bakan memur

94 DİZDAR : Kale komutanına verilen ad EVLAD-I FATİHAN : Rumeli deki Türklere verilen isim. FARİSAN : Eyâletlerde, hudutlardaki kaleler koruyan muhafız askerler FAUSTO ZONARO : Son saray ressam( İtalyan ) GEVARE : Turfanda sebze meyvelerden alınan vergi HARBENDELER : Ordu da katırlardan sorumlu görevli HAZAR-I SEFERİYE: Barış zamanı alınan vergi HİM : Bingazi ve Trablusgarp tan alınan bir çeşit vergi İCAZETNAME:Medrese ve Lonca mezunlarına verilen diploma KIZIL ELMA : Osmanlı ordularını uzak cephe savaşlarına özendirmede feth edilecek yerleri gösteren simgesel hedef. KASIM GUBARİ : Sultanahmet Camisi'nin yazılarını yazan, ayrıca bir pirinç tanesi üzerine İhlas suresini işlemesiyle de tanınan hattat

95 LEZ : Trablus ve Bingazi deki hurma ve zeytin ağaçlarıyla kuyulardan aldığı vergi LİKATOR : Bulgarlar dan oluşan Voynuk Teşkilatındaki küçük rütbeli subaylar MABEYAN : Konaklarda, harem ile selamlık arasındaki daire MAKİRİYE : İskelelerden alınan vergi MARTOLOSLAR: Hudud boyları ile derbend ve geçitlerin muhâfazasıyla sorumlu hristiyan askerler MİRURİYE: İç ticaret vergisi MUTAK : Osmanlı da özgürlüğü geri verilmiş kul MİRAHUR : Has ahırın en büyük yöneticisi NAKİBÜ L EŞRAF :Hz.Muhammed soyundan gelen kişilere verilen ayrıcalıkları koruyan kurum (İlk Yıldırım Beyazid döneminde kurulmuştur.ilk Nakibüleşraf ;Seyid Ali Nata Bin Muhammed)

96 OTACI : Saray hekimi PAZVANT : Rumeli de gece bekçilerine verilen ad PEYKLER : Postacılık, kuryelik ve muhafızlık yapan, törenlerde yer alan asker sınıfı REFTİYE: İhracat vergisi PANDORLAR: Rumeli de ücretli derbentçiler,kır bekçisi. RİKABDAR : Hükümdarın ata binerken üzengisini tutan kişi SARAÇLAR : Padişahın eyer ve koşum takımlarından sorumlu görevliler. SEKSON : Yeniçeri ocağının, savaşta kullanılan köpekleri yetiştirmek ve yönetmekle görevli SURRE ALAYLARI: Mekke ve Medine ye özellikle Hac zamanı ve Ramazan ayında hediye ve değerli eşya götüren topluluk (İlk Çelebi Mehmet dönemi) TÜNEL-İ BAHRİ : II. Abdülhamit döneminde tasarlanan tüp geçit projesi (Marmaray)

YEDİİKLİM DERSANESİ OSMANLI TARİHİ HAZIRLAYAN ÖZLEM GÜNEŞ NURULLAH YAŞAR

YEDİİKLİM DERSANESİ OSMANLI TARİHİ HAZIRLAYAN ÖZLEM GÜNEŞ NURULLAH YAŞAR YEDİİKLİM DERSANESİ OSMANLI TARİHİ HAZIRLAYAN ÖZLEM GÜNEŞ NURULLAH YAŞAR 1 OSMAN BEY Beyliğin kurucusudur. Söğüt,Domaniç,Yarhisar,Karacahisar ve Bilecik başkentler oldu. 1302 de Bizans ile KOYUNHİSAR (Bafeon)

Detaylı

OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL

OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL OSMANLI DA 18. YÜZYIL GERİLEME DÖNEMİ DİR. Yaklaşık 100 yıl sürmüştür. 18. Yüzyıldaki Islahatların Genel Özellikleri -İlk kez Avrupa daki

Detaylı

II. MAHMUT (1808-1839) DÖNEMİ TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ

II. MAHMUT (1808-1839) DÖNEMİ TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ II. MAHMUT (1808-1839) DÖNEMİ TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ Halk arasında gâvur padişah ve püsküllü bela olarak adlandırılan padişah II.

Detaylı

OSMANLI SİYASİ TARİH 100 Soru-Cevap

OSMANLI SİYASİ TARİH 100 Soru-Cevap - - OSMANLI SİYASİ TARİH 100 Soru-Cevap Osman Bey zamanında Bizans la yapılan ilk savaşın adı nedir? 1302 Koyunhisar (Bafeon) Osman Bey adına bağımsızlık alameti olarak ilk hutbeyi okuyan kimdir? Dursun

Detaylı

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ 1. Osmanlı İmparatorluğu nun Gerileme Devrindeki olaylar ve bu olayların sonuçları göz önüne alındığında, aşağıdaki ilişkilerden hangisi bu devir için geçerli

Detaylı

3. 18.yy da Grek ve Dakya projesi ile Osmanlıyı paylaşmayı planlayan Avrupalı iki devlet aşağıdakilerden hangisidir? I. Rusya. II.

3. 18.yy da Grek ve Dakya projesi ile Osmanlıyı paylaşmayı planlayan Avrupalı iki devlet aşağıdakilerden hangisidir? I. Rusya. II. www.burakelgit.com.tr I. Rusya II. Fransa III. Avusturya 1. Osmanlı Devleti Gerileme döneminde yukarıdaki devletlerden hangileriyle mücadele etmiştir? A) Yalnız II B) I,II ve III C) II ve III D) I ve III

Detaylı

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA)

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) Osmanlı devletinde ülke sorunlarının görüşülüp karara bağlandığı bugünkü bakanlar kuruluna benzeyen kurumu: divan-ı hümayun Bugünkü şehir olarak

Detaylı

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B 1- XIX. ve XX. yüzyılın başlarında. Osmanlı. Devleti her alanda çöküntü içinde olmasına karşılık, varlığını ve bağımsızlığını uzun süre korumuştur. Bu durumun en önemli nedeni, aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders XIX. YÜZYIL ISLAHATLARI VE SEBEPLERİ 1-İmparatorluğu çöküntüden kurtarmak 2-Avrupa Devletlerinin, Osmanlı nın içişlerine karışmalarını

Detaylı

OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMA DÖNEMİ ( XVII/17.YÜZYIL) ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMA DÖNEMİ ( XVII/17.YÜZYIL) ÖNEMLİ GELİŞMELERİ OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMA DÖNEMİ ( XVII/17.YÜZYIL) ÖNEMLİ GELİŞMELERİ SOKULLU MEHMET PAŞA'NIN ÖLÜMÜYLE DÖNEM BAŞLAMIŞTIR VE KARLOFÇA ANLAŞMASINA KADAR DEVAM ETMİŞTİR. DURAKLAMANIN NEDENLERİ YENİÇERİ OCAĞINDA

Detaylı

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi DURAKLAMA DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU XVII.YÜZYILDA OSMANLI- AVUSTRYA VE OSMANLI- İRAN İLİŞKİLERİ a-avusturya ile İlişkiler

Detaylı

1302'de Koyunhisar savaşını kazandı. (Koyunhisar savaşının diğer adı: Bafeon Savaşı) (Ayrıca bu savaş ilk Osmanlı - Bizans savaşıdır)

1302'de Koyunhisar savaşını kazandı. (Koyunhisar savaşının diğer adı: Bafeon Savaşı) (Ayrıca bu savaş ilk Osmanlı - Bizans savaşıdır) Osmanlı Devleti - Kuruluş Dönemi Önemli Notlar - Pdf İndir 1. Osman Bey 1298' Bizans'tan Karacahisar'ı aldı. 1302'de Koyunhisar savaşını kazandı. (Koyunhisar savaşının diğer adı: Bafeon Savaşı) (Ayrıca

Detaylı

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908 II. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetleri 1908 Reval Görüşmesi İTTİHAT ve TERAKKÎ CEMİYETİ 1908 İhtilâli ni düzenleyen

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 II.Selim (1566-1574) Tahta Geçme Yaşı: 42.3 Saltanat Süresi:8.3 Saltanat Sonundaki Yaşı:50.7

Detaylı

İNKILAP TARİHİ VİZE BÖLÜMÜ ALTIN SORULAR. 1- Osmanlı da ilk kez yabancı ülkeye seyahat eden padişah kimdir? CEVAP: Abdülaziz.

İNKILAP TARİHİ VİZE BÖLÜMÜ ALTIN SORULAR. 1- Osmanlı da ilk kez yabancı ülkeye seyahat eden padişah kimdir? CEVAP: Abdülaziz. İNKILAP TARİHİ VİZE BÖLÜMÜ ALTIN SORULAR NotCopy Yayınlarının izni dahilinde paylaşılmıştır Başarılar dileriz 1- Osmanlı da ilk kez yabancı ülkeye seyahat eden padişah kimdir? CEVAP: Abdülaziz. 2- Dil,

Detaylı

EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI NUH MEHMET YAMANER ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10.SINIF OSMANLI TARİHİ I. DÖNEM I. YAZILI SORULARI A GURUBU

EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI NUH MEHMET YAMANER ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10.SINIF OSMANLI TARİHİ I. DÖNEM I. YAZILI SORULARI A GURUBU Ertuğrul Gazi 1) * Orhan Bey tarafından fethedilmiş olup başkent buraya taşınmıştır. * İpek sanayisinin merkezi konumundaki bu bölgenin fethiyle Osmanlı gelirleri. Yukarıdaki özellikleri verilmiş bölge

Detaylı

Tarihteki İlkler-2. Yönetici tarafından yazıldı Cuma, 16 Ocak 2009 13:00 - Son Güncelleme Cuma, 16 Ocak 2009 15:15

Tarihteki İlkler-2. Yönetici tarafından yazıldı Cuma, 16 Ocak 2009 13:00 - Son Güncelleme Cuma, 16 Ocak 2009 15:15 Tarihteki İlkler2 Cuma, 16 Ocak 2009 13:00 Son Güncelleme Cuma, 16 Ocak 2009 15:15 OSMANLI TARİHİ İLK Osmanlı Padişahı OSMAN BEY dir. Osmanlıların İLK Başkenti SÖĞÜT dür. Osmanlılarda İLK defa Beylikten

Detaylı

Duraklama Döneminin Sebepleri

Duraklama Döneminin Sebepleri Duraklama Döneminin Sebepleri A: İç Sebepler 1. Merkezi Yönetimin Bozulması Tahta geçen padişahların küçük yaşta tecrübesiz ve zayıf karakterli olması. (Sancağa çıkma usulünün kaldırılması) Saray kadınlarının

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

7- Osmanlı Devleti'nde Yükselme Devri'nden sonra yeteneksiz padişahlar görülmeye başlandı. Bunun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Şehzadele

7- Osmanlı Devleti'nde Yükselme Devri'nden sonra yeteneksiz padişahlar görülmeye başlandı. Bunun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Şehzadele 1- Osmanlı Devleti nin ekonomik olarak zayıflamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Teknolojik gelişmelerin artması B) Don-Volga kanal teşebbüsü C) Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması D) Avrupalılara

Detaylı

I. Hutbe okutmak. II. Para bastırmak. III. Orduyu komuta etmek. A) Damat Ferit Paşa

I. Hutbe okutmak. II. Para bastırmak. III. Orduyu komuta etmek. A) Damat Ferit Paşa 1. Osmanlı Devletinde inşa edilen ilk medrese aşağıdakilerden hangisidir? A) Süleymaniye Medresesi B) Süleyman Paşa Medresesi C) Sahn-ı Seman Medreseleri D) Kanuni Sultan Paşa Külliyesi E) Şehzade Ahmet

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf...

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... 7 a. Fransız-Rus İttifakı (04 Ocak 1894)... 7 b. İngiliz-Fransız

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ   Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 02.03.2018 Youtube kanalıma abone olarak destek verebilirsiniz. ARİF ÖZBEYLİ Tahta Geçme Yaşı: 33.3 Saltanat

Detaylı

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI HAFTALAR KONULAR 1. Hafta TÜRK DEVRİMİNE KAVRAMSAL YAKLAŞIM A-) Devlet (Toprak, İnsan Egemenlik) B-) Monarşi C-) Oligarşi D-) Cumhuriyet E-) Demokrasi F-) İhtilal G-) Devrim H-) Islahat 2. Hafta DEĞİŞEN

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU Osmanlı Devleti nin 19. yüzyılda uyguladığı denge siyaseti bekleneni vermemiş; üç kıtada sürekli toprak kaybetmiş ve yeni yeni önem kazanan petrol Osmanlı

Detaylı

Osmanlı Devleti'nde Islahat Hareketleri, 3.Selim, 1.Mahmut, Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, 1.Meş Pazar, 23 Şubat 2014 17:56

Osmanlı Devleti'nde Islahat Hareketleri, 3.Selim, 1.Mahmut, Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, 1.Meş Pazar, 23 Şubat 2014 17:56 III. Selim ve Nizam-ı Cedit Yenilikçi bir padişah olan III. Selim ıslahatları planlı ve programlı bir şekilde yapmak istiyordu. Bu amaçla ileri gelen devlet adamlarından bir heyet oluşturdu. Bu heyetlerden

Detaylı

A- askeri Alanda : B- Hükümet ve Yönetim Alanında : II.MAHMUT DÖNEMİ ( )

A- askeri Alanda : B- Hükümet ve Yönetim Alanında : II.MAHMUT DÖNEMİ ( ) II.MAHMUT DÖNEMİ ( 1808-1839 ) A- askeri Alanda : Alemdar Mustafa Paşa tarafından " Sekban-ı Cedit" adında askeri ocak kuruldu.ancak yeniçerilerin isyanı sonucu bu askeri ocak kaldırıldı. Yeniçerilerden

Detaylı

Alemdar Mustafa Paşa nın desteği ile tahta oturdu.

Alemdar Mustafa Paşa nın desteği ile tahta oturdu. Alemdar Mustafa Paşa nın desteği ile tahta oturdu. Askeri alanda birçok yenilik yapıldı. Eğitim alanında bir çok yenilik yapıldı. İdari alanda yenilikler yapıldı. Milliyetçilik etkisi ile ayaklanmalar

Detaylı

Osmanlı Devlet teşkilatında, gerek yönetim alanında,gerekse askeri alanda bazı değişiklikler olmuştur. Bu değişikliklerin bir kısmı merkez

Osmanlı Devlet teşkilatında, gerek yönetim alanında,gerekse askeri alanda bazı değişiklikler olmuştur. Bu değişikliklerin bir kısmı merkez Osmanlı Devlet teşkilatında, gerek yönetim alanında,gerekse askeri alanda bazı değişiklikler olmuştur. Bu değişikliklerin bir kısmı merkez teşkilatında bir kısmı da taşra teşkilatında olmuştur.bilhassa

Detaylı

OSMANLI PADİŞAHLARI. Fetret: Sözlük anlamı bunalımdır. Ancak Tarih terminolojisinde devletin hükümdarsız geçirmiş olduğu döneme denilir.

OSMANLI PADİŞAHLARI. Fetret: Sözlük anlamı bunalımdır. Ancak Tarih terminolojisinde devletin hükümdarsız geçirmiş olduğu döneme denilir. OSMANLI PADİŞAHLARI Kuruluş Dönemi; 1. Osman Bey (1299-1324) Kayı Aşiretini, aşiretten beyliğe dönüştüren, devletin temellerini atan kişidir. Bizans a yönelik fetih hareketleri yaparak sınırları genişletmiştir.

Detaylı

OSMANLI PADİŞAHLARI. Fetret: Sözlük anlamı bunalımdır. Ancak Tarih terminolojisinde devletin hükümdarsız geçirmiş olduğu döneme denilir.

OSMANLI PADİŞAHLARI. Fetret: Sözlük anlamı bunalımdır. Ancak Tarih terminolojisinde devletin hükümdarsız geçirmiş olduğu döneme denilir. OSMANLI PADİŞAHLARI Kuruluş Dönemi; 1. Osman Bey (1299-1324) Kayı Aşiretini, aşiretten beyliğe dönüştüren, devletin temellerini atan kişidir. Bizans a yönelik fetih hareketleri yaparak sınırları genişletmiştir.

Detaylı

ÜNİTE:1. Osmanlı Devleti nde Yenileşme Çabaları ÜNİTE:2. Türkiye de Reform Arayışları ( ) ÜNİTE:3. Türkiye de Meşrutiyet Dönemleri ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Osmanlı Devleti nde Yenileşme Çabaları ÜNİTE:2. Türkiye de Reform Arayışları ( ) ÜNİTE:3. Türkiye de Meşrutiyet Dönemleri ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Osmanlı Devleti nde Yenileşme Çabaları ÜNİTE:2 Türkiye de Reform Arayışları (1839-1908) ÜNİTE:3 Türkiye de Meşrutiyet Dönemleri ÜNİTE:4 Avrupa ve Türkiye (1838-1918) ÜNİTE:5 1 Mondros tan Lozan

Detaylı

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876)

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) I. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken Genç Osmanlıların faaliyetleri İstanbul (Tersane) Konferansı BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) Osmanlı

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI:

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: DOĞUBAYAZIT M. M. FAHRETTİN PAŞA ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIFLAR SEÇMELİ TARİH DERSİ 1. DÖNEM 2. ORTAK SINAV SORULARI A GRUBU ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: SORULAR

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ercan KARAKOÇ Yıldız Teknik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Ercan KARAKOÇ Yıldız Teknik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü Yrd. Doç. Dr. Ercan KARAKOÇ Yıldız Teknik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü Önce gelen: V. Murat 30 Mayıs 1876 31 Ağustos 1876 Osmanlı Hanedanı ve Hilafet II. Abdülhamit 31 Ağustos

Detaylı

ARAYIŞ YILLARI (17.YÜZYIL) (DURAKLAMA DÖNEMİ ) ISLAHATLAR AYAKLANMALAR

ARAYIŞ YILLARI (17.YÜZYIL) (DURAKLAMA DÖNEMİ ) ISLAHATLAR AYAKLANMALAR ARAYIŞ YILLARI (17.YÜZYIL) (DURAKLAMA DÖNEMİ ) ISLAHATLAR AYAKLANMALAR 1. Osmanlı Devleti nde Yeniçeri Ocağı nı kaldırmak isteyen ilk padişah II. dır. Osman 2. Genç Osman saray ile halk arasındaki kopukluğu

Detaylı

OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ

OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Medreseler çok güçlü yaygın eğitimi kurumu haline gelmiş ve toplumu derinden etkilemiştir.

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir?

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir? DÜNYA GÜCÜ OSMANLI 1. Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorluğu nun Yükselme döneminde Anadolu daki zanaatkarlar lonca denilen zanaat gruplarına ayrılarak yöneticilerini kendileri seçmişlerdir.

Detaylı

Osmanlı Tarihi El Kitabı

Osmanlı Tarihi El Kitabı Osmanlı Tarihi El Kitabı Editör Tufan Gündüz Yazarlar Mehmet Alaaddin Yalçınkaya İbrahim Yılmazçelik Mehmet İnbaşı Ersin Gülsoy Zübeyde Güneş Yağcı Arif Sarı Ayşegül Altınova Şahin ISBN: 978-605-9247-73-3

Detaylı

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SOSYAL BiLiMLER LiSESi DERS KiTABI SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Prishtine, 2012 ic;indekiler I ÜNiTE: BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 1. BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 A. COGRAFYA KESiFLERi

Detaylı

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum:

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum: T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU Ekonomik Durum: 1. Avrupa daki gelişmelerin hiçbiri yaşanmamıştır. Avrupa da Rönesans ve Reform

Detaylı

A. Sırp İsyanları B. Yunan İsyanları

A. Sırp İsyanları B. Yunan İsyanları A. Sırp İsyanları B. Yunan İsyanları SIRP İSYANLARI Osmanlı İmparatorluğu na 15. yüzyılın ortalarında katılan Sırbistan da, İmparatorluğun diğer yerlerinde olduğu gibi, âdil bir yönetim kurulmuştu. Sırp

Detaylı

Edirne Tarihi - Osmanlı Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Tarihi - Osmanlı Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Tarihi - Osmanlı Döneminde Edirne Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Osmanlı Dönemi Başlangıcı : Edirne nin Fethi......... 4 0.2 Padişahlar Döneminde

Detaylı

En İyisi İçin. Cevap 1: "II. Meşrutiyet Dönemi"

En İyisi İçin. Cevap 1: II. Meşrutiyet Dönemi Ne x t Le v e l Ka r i y e r 300ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Tar i h Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

I.Süleyman ( ) Tahta Geçme Yaşı: Saltanat Süresi:46 Saltanat Sonundaki Yaşı:71.10 Ölüm Yaşı:71.10

I.Süleyman ( ) Tahta Geçme Yaşı: Saltanat Süresi:46 Saltanat Sonundaki Yaşı:71.10 Ölüm Yaşı:71.10 I.Süleyman (1520-1566) Tahta Geçme Yaşı: 25.11 Saltanat Süresi:46 Saltanat Sonundaki Yaşı:71.10 Ölüm Yaşı:71.10 17.02.2017 ÖNEMLİ OLAYLARI İÇ İSYANLAR Canberd Gazali, Yavuz tarafından Şam valiliğine atanmıştı.

Detaylı

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER YA İSTİKLÂL YA ÖLÜM TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 19.yy.sonlarına doğru Osmanlı parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ BÖLÜM 1 OSMANLI SARAYLARI. 1. Dersin Amacı ve Önemi... 1 2. Kaynaklar-Tetkikler... 2

İÇİNDEKİLER GİRİŞ BÖLÜM 1 OSMANLI SARAYLARI. 1. Dersin Amacı ve Önemi... 1 2. Kaynaklar-Tetkikler... 2 İÇİNDEKİLER GİRİŞ 1. Dersin Amacı ve Önemi... 1 2. Kaynaklar-Tetkikler... 2 BÖLÜM 1 OSMANLI SARAYLARI 1. OSMANLI SARAYLARININ TARİHİ GELİŞİMİ... 7 2. İSTANBUL DAKİ SARAYLAR... 8 2.1. Eski Saray... 8 2.2.

Detaylı

10. SINIF TARİH YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI

10. SINIF TARİH YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI 10. SINIF TARİH YAZ TATİLİ 10. SINIF ÖDEV TARİH KİTAPÇIĞI YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI I. ÜNİTE: BEYLİKTEN DEVLETE (1300-1453) MEV Koleji Özel Ankara Okulları 1 I. ÜNİTE BEYLİKTEN DEVLETE (1300-1453) 1. KONU:

Detaylı

A. OSMANLI DEVLETİ NİN DURAKLAMA VE GERİLEMESİNİ HAZIRLAYAN ETMENLER

A. OSMANLI DEVLETİ NİN DURAKLAMA VE GERİLEMESİNİ HAZIRLAYAN ETMENLER A. OSMANLI DEVLETİ NİN DURAKLAMA VE GERİLEMESİNİ HAZIRLAYAN ETMENLER Osmanlı Devleti kuruluşundan XVII. yy a kadar sürekli ilerleme ve gelişme göstermiş ancak XVII. yüzyıldan itibaren hemen hemen her alanda

Detaylı

Uğurböceği Yayınları, Zafer Yayın Grubu nun bir kuruluşudur. Mahmutbey mh. Deve Kald r mı cd. Gelincik sk. no:6 Ba c lar / stanbul, Türkiye

Uğurböceği Yayınları, Zafer Yayın Grubu nun bir kuruluşudur. Mahmutbey mh. Deve Kald r mı cd. Gelincik sk. no:6 Ba c lar / stanbul, Türkiye Zehra Aydüz, 1971 Balıkesir de doğdu. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü nü bitirdi. Özel kurumlarda Tarih öğretmenliği yaptı. Evli ve üç çocuk annesi olan yazarın çeşitli dergilerde yazıları

Detaylı

MISIR MESELESİ---MISIR VALİSİ MEHMET ALİ PAŞA'NIN İSYANI

MISIR MESELESİ---MISIR VALİSİ MEHMET ALİ PAŞA'NIN İSYANI MISIR MESELESİ---MISIR VALİSİ MEHMET ALİ PAŞA'NIN İSYANI (Denize düşen yılana sarılır) Sebepleri: 1) Yunan isyanının bastırılmasında II. Mahmut'a yardım eden Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'ya vaat

Detaylı

1-MERKEZ TEŞKİLATI. A- Hükümdar B- Saray

1-MERKEZ TEŞKİLATI. A- Hükümdar B- Saray 1-MERKEZ TEŞKİLATI A- Hükümdar B- Saray MERKEZ TEŞKİLATI Önceki Türk ve Türk-İslam devletlerinden farklı olarak Osmanlı Devleti nde daha merkezi bir yönetim oluşturulmuştu.hükümet, ordu ve eyaletler doğrudan

Detaylı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Camileri - Eski Cami Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Eski Cami (Cami-i Atik - Ulu Cami).............. 4 0.1.1 Eski Cami ve Hacı Bayram Veli Söylencesi.......

Detaylı

Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Perşembe, 12 Kasım :53 - Son Güncelleme Çarşamba, 25 Kasım :14

Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Perşembe, 12 Kasım :53 - Son Güncelleme Çarşamba, 25 Kasım :14 Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Ders Notu OSMANLI KÜLTÜR VE MEDENİYETİ (1300-1453) 1. OSMANLI'DA DEVLET ANLAYIŞI Türkiye Selçuklu Devleti

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

Napolyon un kendisini imparator ilan etmesi diğer Avrupa devletlerini kaygılandırdı (1804).İngiltere ve Rusya nın da dahil olduğu devletler Fransa ya

Napolyon un kendisini imparator ilan etmesi diğer Avrupa devletlerini kaygılandırdı (1804).İngiltere ve Rusya nın da dahil olduğu devletler Fransa ya Napolyon un kendisini imparator ilan etmesi diğer Avrupa devletlerini kaygılandırdı (1804).İngiltere ve Rusya nın da dahil olduğu devletler Fransa ya karşı ittifak oluşturdular. Osmanlı Devleti ise Napolyon

Detaylı

EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ

EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ DERS NOTLARI VE ŞİFRE TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ EMEVİLER Muaviye tarafından Şam da kurulan ve yaklaşık

Detaylı

OSMANLI İMPARATORLUĞUNU SARSAN SON SAVAŞLAR HANGİLERİDİR?

OSMANLI İMPARATORLUĞUNU SARSAN SON SAVAŞLAR HANGİLERİDİR? OSMANLI İMPARATORLUĞUNU SARSAN SON SAVAŞLAR HANGİLERİDİR? TRABLUSGARP BUGÜN HANGİ ÜLKEDİR? LİBYA İTALYA HARİTA DA OSMANLI DEVLETİNİ VE İTALYA TOPRAKLARINI GÖSTERİNİZ? Nurdan Gül Kökten İTAL YANIN TRABLUSGARP

Detaylı

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 BAKİ SARISAKAL SELANİK Selanik 26 Mayıs: Selanik Limanında Padişahın Gelişini Bekleyen Selanik Valisi İbrahim Bey ve Hükümet Erkânı Selanik Limanında Padişahı Bekleyen

Detaylı

Osmanlı Devleti'nin kurucuları, Oğuzların Bozok koluna bağlı Kayı aşiretidir.

Osmanlı Devleti'nin kurucuları, Oğuzların Bozok koluna bağlı Kayı aşiretidir. Osmanlı Devleti'nin kurucuları, Oğuzların Bozok koluna bağlı Kayı aşiretidir. Kayı aşireti, Türkiye Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat döneminde Ankara yakınlarındaki Kara- cadağ bölgesine yerleştirilmiştir.

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 I.Süleyman (1520-1566) Tahta Geçme Yaşı: 25.11 Saltanat Süresi:46 Saltanat Sonundaki Yaşı:71.10

Detaylı

Devleti yönetme hakkı Tanrı(gök tanrı) tarafından kağana verildiğine inanılırdı. Bu hak, kan yolu ile hükümdarların erkek çocuklarına geçerdi.

Devleti yönetme hakkı Tanrı(gök tanrı) tarafından kağana verildiğine inanılırdı. Bu hak, kan yolu ile hükümdarların erkek çocuklarına geçerdi. Orta Asya Türk tarihinde devlet, kağan adı verilen hükümdar tarafından yönetiliyordu. Hükümdarlar kağan unvanının yanı sıra han, hakan, şanyü, idikut gibi unvanları da kullanmışlardır. Kağan kut a göre

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 017-018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1. 1. XIV. yüzyıl başlarında

Detaylı

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiyenin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ V GİRİŞ 1 A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 BİRİNCİ BÖLÜM: AVRUPA SİYASAL TARİHİ 1 2 I.

Detaylı

İçindekiler. 1. Ünite BEYLİKTEN DEVLETE (1300-1453) 2. Ünite DÜNYA GÜCÜ: OSMANLI DEVLETİ. 3. Ünite ARAYIŞ YILLARI (XVII. YÜZYIL)

İçindekiler. 1. Ünite BEYLİKTEN DEVLETE (1300-1453) 2. Ünite DÜNYA GÜCÜ: OSMANLI DEVLETİ. 3. Ünite ARAYIŞ YILLARI (XVII. YÜZYIL) İçindekiler BEYLİKTEN DEVLETE (1300-1453) 1. Bölüm : Osmanlı Devleti nin Kuruluşu...5 2. Bölüm : Balkanlarda Osmanlı Fetihleri ve İskan Siyaseti... 9 3. Bölüm : Anadolu da Siyasi Birliği Sağlama Çalışmaları...15

Detaylı

OSMANLI TARİHİ YÜKSELME DEVRİ

OSMANLI TARİHİ YÜKSELME DEVRİ OSMANLI TARİHİ YÜKSELME DEVRİ 17.02.2017 Tahta Geçme Yaşı: 12.8,18.11 Saltanat Süresi:1.10,30.3 Saltanat Sonundaki Yaşı:49.1 Ölüm Yaşı:49.1 İstanbul u daha önce Osmanlı Devleti nde kimler kuşattı?

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TARİH VE GENEL TÜRK TARİHİ I. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ...3

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TARİH VE GENEL TÜRK TARİHİ I. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ...3 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TARİH VE GENEL TÜRK TARİHİ I. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ...3 A. Tarihin Tanımı...3 B. Tarihin Kaynakları...4 C. Tarihe Yardımcı Bilim Dalları...4 D. Tarihte Yüzyıl, Yarı Yüzyıl,

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

İnsan Hakları Bildirgesi yayınlanmış ve1689 da Parlamento yeniden açılmıştı. yılında XIX. Yüzyılın en güçlü devleti olan İngiltere, büyük bir sömürge

İnsan Hakları Bildirgesi yayınlanmış ve1689 da Parlamento yeniden açılmıştı. yılında XIX. Yüzyılın en güçlü devleti olan İngiltere, büyük bir sömürge İnsan Hakları Bildirgesi yayınlanmış ve1689 da Parlamento yeniden açılmıştı. yılında XIX. Yüzyılın en güçlü devleti olan İngiltere, büyük bir sömürge imparatorluğu kurmasına rağmen Fransa ile birlikte

Detaylı

II. BÖLÜM LK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLER

II. BÖLÜM LK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLER İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... V GİRİŞ...1 1. Eğitime Neden İhtiyaç Vardır?...1 2. Niçin Eğitim Tarihi Okuyoruz?...2 I. BÖLÜM İSLAMİYET TEN ÖNCEKİ TÜRK EĞİTİMİ 1. Eski Türklerde Eğitim Var mıdır?...5 2. Hunlarda

Detaylı

TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK

TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK ü ü Kentlerde sosyal yaşama uyum sorunu yaşanır. Elektrik ve su gibi sorunlar ortaya çıkar. YERLEŞME VE SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ T.C.Anayasası Madde 23: Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. Yerleşme

Detaylı

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 BÖLÜM 1: SEÇİLMİŞ KAVRAMLAR BÖLÜM 2: BÜYÜK DÖNÜŞÜM VE OSMANLILAR BÜYÜK DÖNÜŞÜMÜN İZLERİ...11 DEVRİMLER ÇAĞI VE OSMANLILAR...14 a) Sanayi Devrimi... 14 b) Fransız Devrimi... 17 c)

Detaylı

Doç. Dr. Tolga BOZKURT SAN CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ

Doç. Dr. Tolga BOZKURT SAN CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ -1699 Karlofça Barış Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğunda gerileme döneminin başlangıcı olurken, siyasi ve sosyal anlamda Batı üstünlüğünün de kabul edildiği bir dönüm

Detaylı

Sosyal bilgiler öğretmeninin verdiği bu bilgiye dayanarak Mustafa Kemal Paşa ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Sosyal bilgiler öğretmeninin verdiği bu bilgiye dayanarak Mustafa Kemal Paşa ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? S-1 Sosyal bilgiler öğretmeni: (ikinci Meşrutiyet in ilanının ardından (Meşrutiyet karşıtı gruplar tarafından çıkarılan 31 Mart Ayaklanması, kurmay başkanlığını Mustafa Kemal in yaptığı Hareket Ordusu

Detaylı

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 0. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI. OSMANLI DEVLETİ NİN KURULUŞU (00-5). XIV. yüzyıl başlarında Anadolu, Avrupa ve Yakın

Detaylı

OSMANLI DEVLETİ'NİN YÜKSELME DÖNEMİ ( )

OSMANLI DEVLETİ'NİN YÜKSELME DÖNEMİ ( ) OSMANLI DEVLETİ'NİN YÜKSELME DÖNEMİ (1453-1579) İstanbul un fethi (1453) ile başlayıp Sokulu Mehmet Paşa'nın ölümüne (1579) kadar süren dönemdir. Dönemin ilk padişahı II. Mehmet'tir (Fatih). FATİH SULTAN

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması

Lozan Barış Antlaşması Lozan Barış Antlaşması Anlaşmanın Nedenleri Anlaşmanın Nedenleri Görüşme için İzmir de yapılmak istenmiş fakat uluslararası antlaşmalar gereğince tarafsız bir ülkede yapılma kararı alınmıştır. Lozan görüşme

Detaylı

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı.

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı. MUSUL SORUNU VE ANKARA ANTLAŞMASI Musul, Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanmadan önce Osmanlı Devleti'nin elinde idi. Ancak ateşkesin imzalanmasından dört gün sonra Musul İngilizler tarafından işgal edildi.

Detaylı

istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından sebepleri istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından gelişmesi istanbul'un fethinin türk

istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından sebepleri istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından gelişmesi istanbul'un fethinin türk , istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından sebepleri istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından gelişmesi istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından sonuçları istanbul'un fethinin

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

I.Dьnya Savaюэ nda, savaюэn uzamasэna ve Эngilizlerin Orta Doрu projelerinin aksamasэna sebep olan cephe aюaрэdakilerden hangisidir?

I.Dьnya Savaюэ nda, savaюэn uzamasэna ve Эngilizlerin Orta Doрu projelerinin aksamasэna sebep olan cephe aюaрэdakilerden hangisidir? 1 ) Siyaset ve yцnetim bilimleri aзэsэndan her toplum yцnetenler ve yцnetilenler olarak tasnife tabi tutulabilir. Buna gцre Osmanlэ Devletinde yцnetenler sэnэfэna ne ad verilirdi? Askerо Molla Reaya Mьderris

Detaylı

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME TÜRK İDARE TARİHİ SORULAR

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME TÜRK İDARE TARİHİ SORULAR SORULAR 1- Devletin maddi gücünün anlaşılması için insan ve hayvan sayımının yapıldığı son toy ne zaman toplanırdı? A) İlkbahar B) Yaz C) Sonbahar D) Kış E) Mayıs ayı ortası 2- Devşirme sistemi ve I. Murad

Detaylı

OSMANLI DEVLETİ YÜKSELİŞ DÖNEMİ SİYASİ GELİŞMELER

OSMANLI DEVLETİ YÜKSELİŞ DÖNEMİ SİYASİ GELİŞMELER OSMANLI DEVLETİ YÜKSELİŞ DÖNEMİ SİYASİ GELİŞMELER II. MEHMET (1451-1481) Babası II. Murat ın ölümü üzerine tahta geçen II. Mehmet babası zamanındaki antlaşmaları yeniledi. Daha önce kuşatılan ve alınamayan

Detaylı

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır.

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır. Edebiyatı Sanatçıları Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. ı vardır. MEVLANA: XIII.yüzyılda yaşamıştır. Birkaç

Detaylı

Edirne Tarihi - Edirne nin Yaşadığı İşgaller. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Tarihi - Edirne nin Yaşadığı İşgaller. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Tarihi - Edirne nin Yaşadığı İşgaller Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne nin Yaşadığı İşgaller - Dört İşgal Dönemi........ 4 0.2 İlk Rus İşgal

Detaylı

I.DÜNYA SAVAŞI ve BALKANLAR

I.DÜNYA SAVAŞI ve BALKANLAR I.DÜNYA SAVAŞI ve BALKANLAR İKİNCİ WİLHELM İN DEĞİŞEN RUSYA POLİTİKASI 1890 Bismarck ın görevden alınması Rusya nıngüvence Antlaşması nın yenilenmesi talebinin reddedilmesi 1892 Rusya nın Fransa ile gizli

Detaylı

Haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 74 ders saati Kategoriler Alt kategoriler Ders içerikleri Kazanımlar Dersler arası ilişki IV.

Haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 74 ders saati Kategoriler Alt kategoriler Ders içerikleri Kazanımlar Dersler arası ilişki IV. 339 GENEL LİSE Haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 74 ders saati Kategoriler Alt kategoriler Ders içerikleri Kazanımlar Dersler arası ilişki IV. Yeniçağ 3. Yeniçağda Avrupa 6. Eğitim, kültür, bilim ve

Detaylı

2015 KPSS GENEL KÜLTÜR-TARİH DENEME-2 LEVENT YEŞİLYURT

2015 KPSS GENEL KÜLTÜR-TARİH DENEME-2 LEVENT YEŞİLYURT 2015 KPSS GENEL KÜLTÜR-TARİH DENEME-2 LEVENT YEŞİLYURT 1. Aşağıdakilerden hangisi Orta Asya daki en eski kültür merkezidir? A)Andronova B)Anav C)Afenesyevo D)Tagar E)Karasuk 2. Aşağıda verilen eserler

Detaylı

SEÇMELİ TARİH DERSİ (10. SINIF) ÖĞRETİM PROGRAMI KAZANIMLAR ETKİNLİK ÖRNEKLERİ AÇIKLAMALAR

SEÇMELİ TARİH DERSİ (10. SINIF) ÖĞRETİM PROGRAMI KAZANIMLAR ETKİNLİK ÖRNEKLERİ AÇIKLAMALAR 1. ÜNİTE: BEYLİKTEN DEVLETE (1300 1453) 1. Osmanlı Devleti nin gelişimini etkileyen faktörleri açıklayıcı tezleri tartışır. Osmanlı Devleti nin Kuruluşu: Osmanlı Devleti nin kuruluşu ile ilgili belgesel

Detaylı

EN UZUN YÜZYIL ( ) II. Abdülhamit Dönemi Siyasi Olayları

EN UZUN YÜZYIL ( ) II. Abdülhamit Dönemi Siyasi Olayları EN UZUN YÜZYIL (1800-1922) II. Abdülhamit Dönemi Siyasi Olayları AYASTEFANOS ANTLAŞMASI 1. Osmanlı Devleti ne bağlı bir Bulgaristan Prensliği kurulacak, Prensliğin sınırları Tuna dan Ege ye, Trakya dan

Detaylı

G İ R İ Ş. OSMANLI DEVLETİ KURULDUĞU SIRADA YAKINDOĞU, AVRUPA ve BALKANLARDA GENEL DURUM

G İ R İ Ş. OSMANLI DEVLETİ KURULDUĞU SIRADA YAKINDOĞU, AVRUPA ve BALKANLARDA GENEL DURUM G İ R İ Ş OSMANLI DEVLETİ KURULDUĞU SIRADA YAKINDOĞU, AVRUPA ve BALKANLARDA GENEL DURUM YAKINDOĞU Yakındoğu: Önasya,Anadolu,Suriye,Filistin,İran,Mısır,Arap yarımadası ve Mezopotamya nın tamamını içine

Detaylı

RESTORASYON ÇALIŞMALARI

RESTORASYON ÇALIŞMALARI VAKIFLAR İSTANBUL I. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 2010 YILI RESTORASYON ÇALIŞMALARI (01.01.2011 Tarihi İtibari ile) restorasy n 175 restorasy n 175 RESTORASYONU TAMAMLANAN ESERLER (2004-2010) S.NO İLİ İLÇESİ TAŞINMAZ

Detaylı

OSMANLI DEVLETİ( )

OSMANLI DEVLETİ( ) OSMANLI DEVLETİ(1299 1922) OSMANLI DEVLETİ NİN KURULUŞ DEVRİ(1299 1453) A-XIV. Yüzyıl Başlarında Yakın Doğu Ve Avrupa nın Genel Durumu Anadolu, İran, Irak, Suriye, Filistin, Arabistan ve Mısır ı içine

Detaylı

OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN

OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN OSMAN HAMDİ BEY 1842 yılında İstanbul'da doğdu. 1860'da hukuk öğrenimi için Paris'e gitti. Hukuk öğreniminin yanı sıra o dönemim ünlü ressamlarının

Detaylı

Osmanlı Devleti Nasıl Kuruldu? KURULUŞ

Osmanlı Devleti Nasıl Kuruldu? KURULUŞ Osmanlı Devleti Nasıl Kuruldu? KURULUŞ OSMANLI DEVLETİ OSMANOĞULLARI: Söğüt ve çevresinde Osman Bey tarafından kuruldu. (1299) KARAMANOĞULLARI: Karaman Bey tarafından Karaman ve Konya civarında kuruldu.

Detaylı

OSMANLI MEDRESELERİ. Tapu ve evkaf kayıtlarına göre orta ve yüksek öğretim yapan medrese sayısı binden fazlaydı.

OSMANLI MEDRESELERİ. Tapu ve evkaf kayıtlarına göre orta ve yüksek öğretim yapan medrese sayısı binden fazlaydı. B130214028 Nil ÜSTER OSMANLI MEDRESELERİ Medrese, Müslüman ülkelerinde orta ve yüksek öğretimin yapıldığı eğitim kurumlarının genel adıdır. Medrese kelimesi Arapça ders kökünden gelir. Medreselerde ders

Detaylı

10. SINIF. Osmanlı Devleti nin Kuruluşu (1300-1453) TEST

10. SINIF. Osmanlı Devleti nin Kuruluşu (1300-1453) TEST 10. SINIF T Osmanlı Devleti nin Kuruluşu (1300-1453) KAVRAMA 1 1. I. Bafeon (Koyunhisar) Savaşı II. Palekanon (Maltepe) Savaşı III. Sırpsındığı Savaşı IV. Niğbolu Savaşı V. İkinci Kosova Savaşı Yukarıdaki

Detaylı