RANK-RANKL KEMİK YIKIMI VE ÖNLENMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "RANK-RANKL KEMİK YIKIMI VE ÖNLENMESİ"

Transkript

1 RANK-RANKL KEMİK YIKIMI VE ÖNLENMESİ Dr. Aşkın ATEŞ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

2 Reseptör Aktivatör Nükleer Faktör Kappa B (RANK) TNF reseptör r süper s ailesinin bir üyesidir. İntrasellülerler kısımda üç parçadan adan (I, II, III) transmembran heterotrimer yapıda bir moleküld ldür. Hematopoetik osteoklast öncül l hücreler h (monosit/makrofajmakrofaj öncüller) Olgun osteoklastlar Kondrositler Meme dokusu epitel hücreleri Trofoblastlar Dendritik hücrelerin yüzeyinde eksprese edilir.

3 Reseptör Aktivatör Nükleer Faktör Kappa B Ligand (RANKL) OPG ligandı veya osteoklast diferansiasyon faktörü olarak da adlandırılan RANKL, TNF süper s ailesine ait 38 kd ağırlığında, yapısında 316 aminoasit bulunan protein yapısında bir moleküld ldür RANKL, membrana bağlı 3 alt üniteden oluşan fonksiyonel bir moleküld ldür. Bir metalloproteinaz olan TNF-α konvertaz enzimi tarafından membrandan ayrılarak serbest hale geçer. er. Osteoblast/stromal stromal hücreler Primitif mezanşial hücreler Osteoklastlar Kondrositler Endotel hücreleri Aktif T lenfositler tarafından eksprese edilir.

4 RANK ın RANKL ile bağlanmas lanması hematopoetik monosit/makrofaj makrofaj öncül l hücrelerden h osteoklastların farklıla laşmasına (osteoklastogenez) ve olgun osteoklastların aktivasyonuna yol açar. a ar. TNF reseptör r ailesinin üyeleri ile homolog yapıda bir protein olan ve aktif osteoblastlar tarafından sentezlenerek serbest hale geçen en osteoprotegerin (OPG), RANKL a affinite gösteren tuzakçı bir reseptörd rdür. r. OPG, RANK ile yarış ışa a girerek RANK-RANKL RANKL bağlanmas lanmasına na engel olur. Böylece osteoklastogenezi ve osteoklast aktivasyonunu inhibe eder ve osteoklast apopitozunu arttırır. r. Osteoklast aracılı kemik resorpsiyonu,, RANK-RANKL RANKL ve OPG-RANKL bağlanmalar lanmaları arasındaki dengeye bağlıdır.

5

6

7 Osteoklast öncül l hücreler h ve olgun osteoklastların yüzeyinde bulunan RANK ile RANKL ın bağlanmas lanması,, RANK reseptör aktivasyonuna yol açar. a ar. Bu aktivasyon sonucunda ortaya çıkan sinyal iletimi, RANK ın intrasellüler ler I, II ve III bölgeleri b ve adaptör r proteinlerin (TNF reseptör-associated faktörler, TRAF) etkileşimi imi ile gerçekle ekleşir.

8 TNF Reseptör Associated Faktörler (TRAF) TRAF ailesi, TNF reseptör r süper s ailesi ve Toll/interl interlökin-1 1 reseptör (IL-1R) ailesini içine i ine alan çeşitli sitokin reseptörlerinin rlerinin intrasellüler ler sinyal iletimine aracılık k eden protein yapısında adaptör r moleküllerdir. llerdir. TRAF ailesinin 7 üyesi tanımlanm mlanmıştır. RANK ligandına na bağland landığında TRAF 2, TRAF 3, TRAF 5 ve TRAF 6 adaptör r proteinleri aracılığı ığıyla çeşitli sinyal yollarını uyarır. r. TRAF 2, TRAF 3 ve TRAF 5, RANK ın sitoplazmik membrandan uzak distal kısmına bağlan lanırken, TRAF 6 membrana yakın proksimal kesimine bağlan lanır.

9 TRAF TRAF 6, RANK sinyali için i in en önemli adaptör r proteindir. TRAF 6 aracılığı ığıyla RANK reseptör r aktivasyonunun sonrasında nda NF-κB, ekstrasellüler ler regulated kinaz (Erk), e-june N-terminus kinazlar (JNK), fosfatidilinositol 3-kinaz (PI3K)/Akt Akt, p38 mitojen aktive protein tirozin kinaz (MAPK) ve aktif T hücre h C1 nükleer n faktör (NFATC1) aktivasyonunu içeren i çeşitli intrasellüler ler sinyal yolları uyarılır. r. RANKL, aynı zamanda c-srcc ve TRAF 6 sinyal kompleksi aracılığı ığıyla antiapoptotik serin/treonin kinaz Akt/PKB PKB i aktive eder. Osteoklast apoptozuna engel olarak, osteoklastların sağ kalımını arttırır. r. İntrasellülerler sinyal yollarının n uyarılmas lması osteoklast öncül l hücrelerden h osteoklastların farklıla laşmasına ve olgun osteoklastların aktivasyonuna yol açarak a arak kemik rezorpsiyonunda rol oynar.

10

11 RANK/RANKL/OPG ve İmmün Sistem Osteoklast aktivasyonuna bağlı kemik rezorpsiyonu ve osteoklastogenez üzerine etkilerinin yanısıra aktif T hücreleri, h lenf bezleri, dalak, timus, intestinal lenfoid hücreler ve immatür CD4/CD8 timositlerde de RANKL ekspresyonu saptanmış ıştır. RANK ise dendritik hücreler, olgun T lenfositler ve hematopoetik öncül hücrelerin yüzeyinde y eksprese edilir. RANK/RANKL lenfoid doku gelişimi, imi, kemik iliğindeki indeki T ve B lenfosit öncüllerinin olgunlaşmas masında önemlidir. RANK/RANKL etkileşimi, imi, dendritik hücrelerde Bcl-X L ile CD40 ın ekspresyonuna ve IL-12 sentezinde artış ışa a yol açar. a ar. Ayrıca, dendritik hücreler tarafından aktifleştirilen tirilen T hücrelerin h proliferasyonuna neden olur. RANKL ın in vivo ortamda antijen sunan dendritik hücrelerin sayısında ve sağ kalımında artış ışa a yol açtığıa gösterilmiştir. tir.

12 RANK/RANKL/OPG ve İmmün Sistem RANK/RANKL etkileşimi, imi, antijen spesifik primer T hücre h yanıtına na ve memory T hücre h yanıtına na yol açar. a ar. RANK-RANKL RANKL sinyali, yüzey y moleküllerinin llerinin ekspresyonunu etkilemez. T hücre h aktivasyonundan 48 saat sonra maksimum düzeye d ulaştığı ve 96 saat boyunca devam ettiği i gösterilmig sterilmiştir. tir. CD40L ise hızlh zlı bir şekilde eksprese edildikten sonra down-reg regülasyona uğrar. Sonuç olarak, CD40/CD40L etkileşimi, imi, immün yanıtın n erken fazını kontrol ederken, RANK/RANKL sinyali daha geç fazda rol oynar.

13 RANK/RANKL/OPG ve İmmün Sistem RANK/RANKL sinyalinin dendritik hücre fonksiyonlarını,, T hücreh aktivasyonunu ve T hücre/ h cre/dendritik hücre etkileşimini imini düzenledid zenlediği yapılan çalışmalarda gösterilmig sterilmiştir. tir. Solubl RANKL tuzakçı reseptörü olan OPG de, RANK gibi dendritik hücrelerin yüzeyinde y bulunur. OPG, RANK/RANKL sinyali ile dendritik hücrelerin uyarılmas lmasına yanıt olarak ortaya çıkan prolifere T lenfositlerden IL-6, IL-11, IL-12 ve IL-15 sentezini azaltır. OPG, bu etkileri ortadan kaldırarak immün yanıtı düzenleyebilir.

14 RANK/RANKL/OPG Sistemi ve Sitokinler TNF-α,, IL-1, IL-11, IL-17 gibi birçok düzenleyici d sitokinler de osteoklastogeneze aracılık k eden mediatörleri uyararak kemik rezorpsiyonunu arttırır. r. IL-1 1 ve TNF-α, osteoblast ve stromal hücrelerden IL-17 sentezine yol açarak, a arak, RANKL sistemi aracılığı ığıyla osteoklastogenezi uyarır. r. IL-17, osteoklastik kemik rezorpsiyonunda önemli bir sitokindir. IL-17, RANK ı güçlü bir şekilde stimüle ederek osteoklastogenezi uyarır. r. IL-4 4 ise c-fas c ve NF-ATc1 sinyal yolunu ve RANK ı inhibe ederek osteoklastların farklıla laşmasına engel olur. IFN-γ,, TRAF 6 ekspresyonunu selektif bir biçimde imde azaltarak, RANK sinyal yolunu inhibe eder. RANKL tarafından uyarılan transkripsiyon yollarının inhibisyonu,, RANK aracılı osteoklastogeneze engel olur.

15 Romatoid Artritte Sitokin ve RANK/RANKL İlişkisi Romatoid artritte T hücre h aktivasyonu ile birlikte kronik inflamasyona bağlı eklem hasarı vardır. r. Aktif inflamasyon bölgelerinde fokal kemik erozyonu, periartiküler osteoporoz ve azalmış kemik kitlesi ile birlikte yaygın n kemik kaybı gelişir. ir. Romatoid artritte inflamatuvar hücrelerden sitokin sentezi ve bunu takiben ortaya çıkan RANK/RANKL sisteminin aktivasyonu arasındaki bağlant lantı,, eklem patolojisinin spektrumunu göstermesi g bakımından, birleştirici özellikte bir örnek teşkil eder.

16 Romatoid Artritte Sitokin ve RANK/RANKL İlişkisi Romatoid artritte, inflamasyonlu sinoviyumdaki hücrelerden sentezlenen proinflamatuvar sitokinlerden TNF-α ve IL-1 in osteoklast farklıla laşması ve aktivasyonu üzerine potansiyel etkileri in vitro ve in vivo çalışmalarla gösterilmiştir. tir. Romatoid artritte, osteoklast öncül l hücrelerin h kaynağı sinoviyal dokuda bulunan makrofajlardır.. Bu hücreler, h M-CSF M ve RANKL varlığı ığında osteoklastlara dönüşür. Sinoviyal dokuda bulunan RANKL ı ise sinoviyal fibroblastlar ve T lenfositler sentezler. IL-1, IL-11, IL-17, TNF-α, PTHrp ve PGE 2 T hücrelerinde h RANKL mrna ekspresyonunu arttırırken, rken, PTHrp ve PGE 2 bu hücrelerde h OPG mrna ekspresyonunu azaltır. IL-6, hayvan stromal hücre kültk ltüründe RANKL mrna ekspresyonunu arttırır. r.

17

18 Romatoid Artritte Sitokin ve RANK/RANKL İlişkisi RANK/RANKL/OPG sistemi ve bu sitokinler birlikte çalışarak, RANKL/OPG oranını düzenlemek suretiyle kemik rezorpsiyonuna yol açarlar. a arlar. Aktif makrofajlar ve T hücrelerinden h sentezlenen TNF-α ve aktif makrofajlar ve sinoviyal fibroblastlar tarafından sentezlenen IL-1 osteoklastların aktivasyonu, farklıla laşması ve sağ kalımına yol açar. a ar. In vitro ortamda TNF-α,, CSF-1 1 ile birlikte osteoklast farklıla laşmasını uyarır. r. In vivo ortamda TNF-α CD11b+hi osteoklast öncül l hücrelerinh çoğalmasına yol açar, a ar, ancak bu hücrelerin h olgun osteoklastlara dönüşmesi için i in RANKL a ihtiyaç vardır. r. IL-1, direkt olarak osteoklast aktivasyonu ve sağ kalımına yol açar. a ar. TNF-α ve IL-1, osteoblastlarda RANKL ekspresyonunu uyararak indirekt yolla osteoklastogenezi düzenler.

19

20 Romatoid Artrit ve RANK/RANKL/OPG Sistemi Romatid artritte aktif sinoviyal T hücreler, h makrofaj ve sinoviyal fibroblastlarda hem membrana bağlı,, hem de solubl formda RANKL ekspresyonu vardır. r. RANKL eksprese eden aktif T lenfositler ve sinoviyal fibroblastlar periferik kan mononükleer hücrelerden TRAP pozitif multinükleer osteoklast farklıla laşmasına yol açar. a ar. OPG ise doza bağı ğımlı bir şekilde osteoklastogenezi inhibe eder. Romatoid artritli hastaların n serumlarında OPG ve srankl düzeyleri yüksek bulunmuştur. Anti-TNF TNF-α tedavisinden sonra bu düzeyler d normale iner. Romatoid artritli hastaların sinoviyumlarından ndan (pannus dokusu) izole edilen hücrelerde h RANKL mrna saptanırken, normal sinoviyumda RANKL ekspresyonu olmaz. Bu bulgu, romatoid sinoviyal lezyonların gelişimi imi ile RANKL mrna ekspresyonu arasında bağlant lantı olduğunu unu düşündürmektedir.

21 Romatoid Artrit ve RANK/RANKL/OPG Sistemi RA de pannus-kemik bileşkesi gibi RANKL ekspresyonunun maksimum olduğu u bölgelerde b osteoklastların saptanması, kemik erozyonunda osteoklastların primer rolü olduğunu unu ve en önemli mediatörün RANKL olduğunu unu düşündd ndürmektedir. Bu gözlemler g hayvan adjuvan artrit modellerinden elde edilen veriler ile de desteklenmiştir. tir.

22 Hayvan Modelleri Wu ve ardakaşlar ları,, BXD2 farelerdeki spontan eroziv artrit modelinde osteoklast gelişiminde iminde RANKL ın rolü olduğunu unu göstermig stermişlerdir. Bu farelerde 6. ayda mononükleer hücre infiltrasyonu ile karakterize sinoviyal hiperplazi,, kemik erozyonu ve eklem deformitesi gelişmi miş ve RF titresi artmış ıştır. Bu modelde, çok sayıda osteoklastın erozyon bölgesinde b makrofaj ve sinoviyal fibroblastların hemen yakınında nda bulunduğu u gösterilmig sterilmiştir. tir. Sinoviyal fibroblastların spontan bir biçimde imde RANKL sentezleyerek, kemik iliği i kökenli k kenli makrofajların osteoklastlara farklıla laşmasına (osteoklastogenez)) yol açtığıa gösterilmiştir. tir.

23

24 Hayvan Modelleri Diğer RA hayvan modellerinde olduğu u gibi, BXD2 farelerde de RANKL inhibisyonunun inflamasyon üzerine etki göstermezken, g kemik kaybını tam olarak, kıkırdak k kaybını ise kısmen k engellediği gösterilmiştir. tir. İnsan romatoid artritinde RANKL efektör fonksiyonlarının, n, OPG veya diğer ilaçlarla larla inhibisyonu kemik yıkımınıy önleyebilir ve kıkırdak hasarını azaltabilir.

25 Hayvan Modelleri Zwerina ve arkadaşlar larının n yaptığı çalışmada, TNF-α ile oluşturulan artrit modelinde, sinoviyal inflamasyonun TNF-α nın blokajı ile inhibe edildiği i gösterilmig sterilmiştir. tir. Ancak, IL-1 1 reseptör r antagonisti veya OPG (RANKL inhibisyonu) kullanıld ldığında inhibisyon elde edilememiştir. Anti-TNF TNF-α,, IL-1Ra veya OPG ile kombine edildiğinde inde ise additif etki gözlenmig zlenmiş ve inflamasyon tama yakın şekilde bloke olmuştur.

26

27 Kemik erozyonu anti-tnf TNF-α ve OPG tarafından bloke edilirken, IL-1Ra monoterapisi etkili olmamış ıştır. Anti-TNF TNF-α ve OPG erozyon bölgesinde b osteoklastların sayısını anlamlı olarak azaltırken, IL-1Ra 1Ra nin anlamlı bir etkisi gözlenmemig zlenmemiştir. IL-1Ra ve OPG kombinasyonu, osteoklast sayısında azalma bakımından, tek başı şına OPG tedavisine benzer etki göstermig stermiştir. tir. Anti-TNF TNF-α ve OPG kombinasyonu, tek başı şına anti-tnf TNF-α veya OPG monoterapileri ile karşı şılaştırıldığında osteoklast sayısını daha fazla azaltmış ış,, ancak fark anlamlı bulunmamış ıştır. Hem ikili anti-tnf TNF-α/IL-1Ra, hem de üçlü anti-tnf TNF-α/IL-1Ra/OPG kombinasyonları osteoklast sayısında en belirgin azalmaya yol açmışa ıştır.

28

29 Toluidin mavisi ile artiküler kartilajda proteoglikan kaybına bakılarak kıkırdak k harabiyetinin miktarı değerlendirilmi erlendirilmiştir. Anti-TNF TNF-α ve IL-1Ra 1Ra nın n tek başlar larına uygulandığı ığında kartilaj kaybını azalttığı ığı,, ancak kombine tedavinin daha etkili olduğu saptanmış ıştır. OPG nin ise tek başı şına veya diğer sitokin inhibitörleri ile kombine verildiğinde inde kartilaj harabiyetini kısmen azalttığı gözlenmiştir.

30

31 Hayvan Modelleri DBA-1 1 farelerdeki CIA modelinde, sinoviyal inflamasyon ve artritin şiddetiyle paralel şekilde RANK eksprese eden hücrelerin h sayısında artış olduğu u gösterilmig sterilmiştir. tir. Kortikal kemik ve periosta komşu sinoviyumda RANK pozitif hücrelerinh sayısı artmış ıştır. Sinoviyal inflamasyona komşu periostal alanlarda ve trabeküler kemik erozyon bölgelerinde b osteoklast benzeri hücrelerdeh ve sinoviyal dokuda RANK pozitif hücreler h saptanmış ıştır. RANK pozitif hücrelerin h yoğun olduğu u alanlarda, aynı zamanda TRAP pozitif multinükleer osteoklast benzeri hücrelerin h de saptanması, sinoviyum kaynaklı RANK pozitif osteoklast öncül l hücrelerin h osteoklastlara farklıla laştığını düşündürmektedir. RANK ekspresyonunun olduğu u alanlar, RANKL eksprese eden alanlarla benzerlik göstermig stermiştir. tir. Bu veriler, CIA modelinde kemik erozyonu gelişiminde iminde RANK/RANKL sinyalinin önemli olduğunu unu düşündd ndürmektedir.

32

33

34

35 IL-17 IL-17, osteoklastların yol açtığıa kemik rezorpsiyonunda önemli bir sitokindir.. IL-1 1 ve TNF-α, stromal hücreler ve osteoblastlardan IL-17 sentezleterek, RANKL aracılı osteoklastogenezi uyarır. r. IL nin RA li hastalarda kıkırdak k hasarında da rolü vardır. r. RA li hastalarda bu sitokinin düzeyi anlamlı biçimde imde artmış ıştır. Anti-IL IL-17 antikoru kültk ltür r ortamında RA sinoviyumunda osteoklast sentezini inhibe etmiştir. tir. Chabaud ve Miossecl, üçlü kombinasyon şeklinde TNF-α,, IL-1 1 ve IL-17 blokajının, n, her bir sitokinin tek başı şına yaptığı ığından daha etkili biçimde imde RA de sinoviyal inflamasyon ve kemik erozyonu gelişimini imini engellediğini ini göstermişlerdir.

36 Hayvan Modelleri Fare CIA modelinde, anti-il IL-17 antikor tedavisi ile sinoviyal inflamasyon,, kıkırdak k ve kemik harabiyetinin belirgin şekilde ortadan kalktığı gösterilmiştir. tir. İmmünhistokimyasal analiz ile, tedaviden sonra sinoviyumda IL-1β ve RANKL pozitif hücrelerin h sayısının n belirgin olarak azaldığı gözlenmiştir. Bu şekilde, anti-il IL-17 antikoru, RA de eklem harabiyetinin engellenmesinde yeni bir tedavi stratejisi olabilir.

37

38 TNF-α: Proinflamatuvar ve prorezorptif mi? TNF-α, RA de inflamasyonlu sinoviyal dokuda aktif T hücreler h ve makrofajlar tarafından sentezlenir. TNF-α nın inflamasyondaki rolü,, bu sitokini hedefleyen biyolojik tedavilerin günümüzde g RA li hastalarda da kullanılmas lmasına yol açmışa ıştır. Hayvan modellerinde, TNF-α nın inflamasyondan bağı ğımsız z olarak osteoklast farklıla laşması ve fonksiyonunu düzenledid zenlediği i gösterilmig sterilmiştir. tir. TNF-α, osteoblastlarda direkt veya indirekt yolla RANKL ekspresyonunu arttırarak rarak ve osteoklast öncül l hücreler h üzerine direkt etki göstererek g osteoklastların farklıla laşmasına yol açar. a ar. Osteoklastogenezin optimum düzeyde d olması için in yeterli miktarda RANKL a gereksinim vardır. r.

39 htnf-α Tg farelerden elde edilen verilere göre, g serum TNF-α düzeyinin artması osteoklast öncül l hücre h popülasyonunda (CD11b+hi hi) ) artış ışa a neden olur. Bu artış ile kemik erozyonunun şiddeti arasıda korelasyon olduğu bildirilmiştir. Bu farelerde anti-tnf TNF-α tedavisinin osteoklast öncül l hücrelerin h sayısını azalttığı gösterilmiştir. tir. Osteoklast farklıla laşmasının n tamamlanması için in fonksiyonel bir RANK/ RANKL sinyaline gereksinim vardır. r. Infliximab ile TNF-α sinyalinin veya OPG Fc ile RANKL sinyalinin blokajının osteoklast sayısında ve kemik erozyonunda eşit e derecede azalmaya yol açtığıa bildirilmiştir. Kombine tedavi ise ek bir katkı sağlamam lamamıştır. OPG, TNF-α nın indükledi klediği i kemik yıkımınıy tama yakın n oranda bloke eder.

40 IL-1 Sinyali Yapılan çalışmalarda, IL-1 in CSF-1 1 varlığı ığında mononükleer osteoklast öncül l hücrelerden h osteoklastların farklıla laşmasına ve olgun osteoklastların aktivasyonuna neden olduğu u gösterilmig sterilmiştir. tir. TNF-α ya benzer şekilde, IL-1 1 de osteoblast seri hücrelerde h RANKL ekspresyonunu arttırarak rarak indirekt yolla osteoklastogenezi uyarır. r. htnf-tg Tg farelerde Anakinra ile IL-1 1 sinyalinin blokajının, n, anti- inflamatuvar etkisine rağmen, osteoklast sayısı ve kemik erozyonunu azaltıcı etkisi TNF-α blokajı kadar etkili olmamış ıştır. Bu durum, IL-1 1 sinyalinin solubl IL-1Ra ile blokajı için, in, IL-1 1 reseptörünün % 95 inden fazlasının n IL-1Ra ile işgal i edilmesi gerekliliğinden inden kaynaklanmış olabilir. İlginç bir gözlem g de, Anakinra nın anti-tnf TNF-α antikoru (Infliximab( Infliximab) ) ile kombine olarak farelere verilmesinin inflamasyon, osteoklast sayısı ve kemik yıkımınıy tama yakın n bir şekilde azaltmasıdır. Bu iki sitokin in vivo ortamda sinerjistik etki gösterir. g Ancak, insanlarda RA tedavisinde IL-1 1 ve TNF-α nın kombine şekilde bloke edilmesi, ağıa ğır immünsupresyona bağlı infeksiyon riskinde artış ışa a yol açacağından, kullanılmamaktad lmamaktadır.

41 Hayvan çalışmalarında, RANKL ın osteoklastogenez için in mutlak gerekli olduğu, u, kartilaj hasarında ise gerekli olmadığı saptanmış ıştır. Hem artrit gelişen en kontrol farelerde, hem de RANKL knock-out out farelerde kartilaj hasarı gözlenmiş olmakla beraber, hasar RANKL knock-out out farelerde daha hafif olarak ortaya çıkmıştır. Bu veriler, RANKL ın kartilaj hasarında mekanizması tam olarak anlaşı şılamamış düzenleyici bir role sahip olduğunu unu düşündd ndürmektedir. Normal kartilajda RANK, RANKL ve OPG ekspresyonu gösterilmig sterilmiştir. tir. Kondrosit fizyolojisinde RANK/RANKL ekspresyonunun fonksiyonel rolü bilinmemektedir. Ancak hayvan artrit modellerinde yapılan çalışmalarda, OPG nin RANKL aktivitesini inhibe ederek, artrit patogenezinde geri dönüşümsd msüz z bir basamak olan kemik erozyonunu ve daha az oranda da kartilaj yıkımını engellediği i gösterilmig sterilmiştir. tir.

42 Osteoklastları direkt etkileyen tedavi stratejileri Fare artrit modellerinde OPG Fc tedavisiyle RANKL ın biyolojik aktivitesinin blokajı, inflamasyonun devam etmesine rağmen, osteoklast sayısını ve erozyonu doz bağı ğımlı olarak azaltmış ıştır. OPG Fc tedavisi, ilk kez post-menapozal kadınlarda denenmiştir. OPG Fc Fc nin tek bir enjeksiyonunu takiben idrar N-telopeptidN düzeyinde haftalarca devam eden azalma gözlenmig zlenmiştir. Bu sonuç, kemik rezorpsiyon aktivitesinin azaldığı anlamını taşı şımaktadır.

43 Son yıllarda y yapılan iki çalışmada OPG mrna ekspresyonunu düzenleyen küçük üçük k moleküller ller tanımlanm mlanmıştır. q Bu moleküllerin llerin fare artrit modelinde kemik kaybını engellediği gösterilmiştirtir q Bu moleküllerin llerin tedavi ajanı olarak geliştirilmesi, RA li hastalarda kemik erozyonunun engellenmesi bakımından yararlı olabilir

44 Anti-RANKL Antikoru (AMG162) Anti-RANKL antikoru (AMG162), insanlardan elde edilmiş olan monoklonal bir antikordur. Bu antikorun anti-rezorptif etkisi ilk kez post-menapozal kadınlardaki randomize plasebo kontrollü çalışmada değerlendirilmi erlendirilmiştir. Subkutan yolla tek doz AMG162 verilen hastalarda serum ve idrar NTX/ kreatinin oranında nda 2 hafta ile 3 ay arasında devam eden uzun süreli s bir azalma gözlenmig zlenmiştir. McClung ve arkadaşlar larının n yaptığı çalışmada ise postmenapozal kadınlara 1 yıl y l süreyle s 30 ve 60 mg dozlarında Denosumab (AMG162) subkutan yolla 3-66 ayda bir verilmiştir. Denosumab alan kadınlarda kemik rezorpsiyon göstergeleri (serum ve idrar telopeptidleri) ) doz bağı ğımlı bir şekilde azalmış ıştır. Bir yılın y n sonunda Denosumab alan grupta kemik dansitometri Değerleri, erleri, haftada bir 70 mg Alendronat alan gruba göre g anlamlı olarak daha iyi bulunmuştur. Bu veriler, anti-rankl Ab tedavisinin kemik rezorpsiyonu ile giden RA ve peridental hastalıklar kların n tedavisinde etkili olabileceğini ini düşündd ndürmektedir.

45 RANKL Aşısı Anti-RANKL tedavi hedeflerinden birisi de aşıa şılamadır. SıçanlardaS RANKL yapısına Th hücreleri uyaran epitop yapının n eklenmesiyle RANKL aşıa şısı geliştirilmi tirilmiştir. tir. Aşı ile immünolojik tolerans ortadan kalkar ve B hücrelerindenh nötralizan aktiviteye sahip poliklonal anti-rankl antikor yanıtı gelişir. ir. Sakaguchi ve arkadaşlar ları,, fare RA modelinde yaptıklar kları çalışmada, RANKL aşıa şısı ile immünizasyon sonrasında nda osteoklast farklıla laşması ve kemik yıkımının y n ortadan kalktığı ığını ve farelerin hiçbirinde ciddi bir yan etki gözlenmedig zlenmediğini ini bildirmişlerdir. lerdir.

46 Anti-RANKL Tedavisinde Yeni Hedefler RANK Fc P38 MAPK inhibitörü OPG, OPG Fc Anti-RANKL monoklonal Ab JNK inhibitör IKK inhibitör OPG benzeri peptidomimetikler NF-κB B inhibitör RANKL aşıa şısı Kalsinörin inhibitörleri INF-β, γ NFAT inhibitörü

47

48 Tedavi İle İlgili Sorunlar RANK/RANKL sistemini hedefleyen tedavi stratejileri doğal olarak diğer sistemlerde oluşabilecek yan etkiler konusunda endişeleri eleri de beraberinde getirecektir. Bu uygulamaların n en önemli dezavantajı,, ajanların özgüllüğünün olmamasıdır. Hücre H içi i i sinyal yolları diğer hücreler h ve dokularda da önemlidir. Yan etkileri azaltmak için i in doku veya hücre h spesifik inhibitörlerin geliştirilmesine ihtiyaç vardır. r.

49 Tedavi İle İlgili Sorunlar RANK veya RANKL knock-out out farelerde, gelişim im evresinde lenf bezi gelişimi imi olmazken, erişkin dönemde d lenf bezi fonksiyonunda bozukluk saptanmamış ıştır. OPG, TNF ile ilişkili apoptozu uyaran liganda (TRAIL) bağlanarak, TRAIL fonksiyonunu bozar. TRAIL gen delesyonu olan farelerde kimyasal karsinojenlere ve tümör t r metastazına artmış duyarlılık saptanmış ıştır. Her ne kadar Fc OPG veya anti-rankl antikoru ile yapılan klinik çalışmalarda malignite riskinde artış saptanmamış ise de, bu ajanlarla tedavi edilen hastalarda dikkatli olunması gerekir. RANK veya RANKL knock-out out farelerde gebelik sırass rasında lobulo- alveoler meme gelişimi imi ve laktasyonun olmadığı gözlendiğinden, inden, anti- RANKL tedavisinin meme dokusu üzerine olumsuz etkisi olabilir.

Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011

Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011 Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011 Cell growth differentiation Inflamation Cytokine production Extracellular-regulated

Detaylı

Romatoid Artrit Patogenezinde SitokinAğı

Romatoid Artrit Patogenezinde SitokinAğı Romatoid Artrit Patogenezinde SitokinAğı Prof. Dr. Ahmet Gül İ. Ü. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Romatoid Artrit Kronik simetrik poliartrit q Eklemde İnflammasyon

Detaylı

ROMATİZMAL HASTALIKLARDA SİTOKİN HEDEFLİ TEDAVİLER

ROMATİZMAL HASTALIKLARDA SİTOKİN HEDEFLİ TEDAVİLER ROMATİZMAL HASTALIKLARDA SİTOKİN HEDEFLİ TEDAVİLER H. Direskeneli Marmara Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı İnflamasyon Doku Yanıtı (McInnes, Nature Clin Prac Rheumatol 2005; 31) RA da Sitokin Ağı (Firestein,

Detaylı

TİP I HİPERSENSİTİVİTE REAKSİYONU. Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu

TİP I HİPERSENSİTİVİTE REAKSİYONU. Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu TİP I HİPERSENSİTİVİTE REAKSİYONU Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu HİPERSENSİTİVİTE REAKSİYONLARI TİP I TİP II TİPII TİPIII TİPIV TİPIV TİPIV İmmün yanıt IgE IgG IgG IgG Th1 Th2 CTL Antijen Solübl antijen Hücre/

Detaylı

Böbrek nakli hastalarında akut rejeksiyon gelişiminde CTLA-4 tek gen polimorfizmlerinin ve soluble CTLA-4 düzeylerinin rolü varmıdır?

Böbrek nakli hastalarında akut rejeksiyon gelişiminde CTLA-4 tek gen polimorfizmlerinin ve soluble CTLA-4 düzeylerinin rolü varmıdır? Böbrek nakli hastalarında akut rejeksiyon gelişiminde CTLA-4 tek gen polimorfizmlerinin ve soluble CTLA-4 düzeylerinin rolü varmıdır? Çağlar Ruhi 1, Nilgün Sallakçı 2, Fevzi Ersoy 1, Olcay Yeğin 2, Gültekin

Detaylı

Prof.Dr.Kemal NAS Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, Romatoloji BD

Prof.Dr.Kemal NAS Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, Romatoloji BD Prof.Dr.Kemal NAS Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, Romatoloji BD Kronik enflamatuar hastalıklar, konak doku ve immun hücreleri arasındaki karmaşık etkileşimlerinden

Detaylı

Edinsel İmmün Yanıt Güher Saruhan- Direskeneli

Edinsel İmmün Yanıt Güher Saruhan- Direskeneli Edinsel İmmün Yanıt Güher Saruhan- Direskeneli İTF Fizyoloji AD Doğal bağışıklık Edinsel bağışıklık Hızlı yanıt (saatler) Sabit R yapıları Sınırlı çeşidi tanıma Yanıt sırasında değişmez Yavaş yanıt (Gün-hafta)

Detaylı

İMMÜN YANITIN EFEKTÖR GRUPLARI VE YANITIN DÜZENLENMESİ. Güher Saruhan- Direskeneli İTF Fizyoloji AD

İMMÜN YANITIN EFEKTÖR GRUPLARI VE YANITIN DÜZENLENMESİ. Güher Saruhan- Direskeneli İTF Fizyoloji AD İMMÜN YANITIN EFEKTÖR GRUPLARI VE YANITIN DÜZENLENMESİ Güher Saruhan- Direskeneli İTF Fizyoloji AD HÜCRE İÇİ MİKROBA YANIT Veziküle alınmış mikroplu fagosit Sitoplazmasında mikroplu hücre CD4 + efektör

Detaylı

Biyolojik Ajanlar Dünden Bugüne: Türkiye Verileri. Prof. Dr. Mahmut İlker Yılmaz GATA Nefroloji Bilim Dalı

Biyolojik Ajanlar Dünden Bugüne: Türkiye Verileri. Prof. Dr. Mahmut İlker Yılmaz GATA Nefroloji Bilim Dalı Biyolojik Ajanlar Dünden Bugüne: Türkiye Verileri Prof. Dr. Mahmut İlker Yılmaz GATA Nefroloji Bilim Dalı SİTOKİNLER Sitokinler, hücreler arası iletişimi sağlayan ve hemen hemen tüm biyolojik proseslerde

Detaylı

Hücresel İmmünite Dicle Güç

Hücresel İmmünite Dicle Güç Hücresel İmmünite Dicle Güç dguc@hacettepe.edu.tr kekik imus Kalbe yakınlığı ve Esrarengiz hale Ruhun oturduğu yer Ruh cesaret yiğitlik Yunanlı Hekim MS 1.yy Kalp, pankreas, timus imus yaşla küçülür (timik

Detaylı

KANSER AŞILARI. Prof. Dr. Tezer Kutluk Hacettepe Üniversitesi

KANSER AŞILARI. Prof. Dr. Tezer Kutluk Hacettepe Üniversitesi KANSER AŞILARI Prof. Dr. Tezer Kutluk Hacettepe Üniversitesi Bir Halk Sağlığı Sorunu Şu an dünyada 24.600.000 kanserli vardır. Her yıl 10.9 milyon kişi kansere yakalanmaktadır. 2020 yılında bu rakam %50

Detaylı

Nöroinflamasyon nedir? Temel mekanizmaları ve ölçümleme

Nöroinflamasyon nedir? Temel mekanizmaları ve ölçümleme Nöroinflamasyon nedir? Temel mekanizmaları ve ölçümleme Uz. Dr. Tevfik Kalelioğlu Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Nöroinflamasyon nedir? Temel mekanizmaları ve ölçümleme Uz. Dr. Tevfik Kalelioğlu

Detaylı

Sitokinler. Dr. A. Gökhan AKKAN İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ab. Dalı www.farmakoloji.org

Sitokinler. Dr. A. Gökhan AKKAN İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ab. Dalı www.farmakoloji.org Sitokinler Dr. A. Gökhan AKKAN İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ab. Dalı www.farmakoloji.org Sitokinler Doğal ve adaptif immünitede rol alan ve hücrelerin immün fonksiyonlarını

Detaylı

Malnutrisyon ve İnflamasyonun. Hasta Ötiroid Sendromu Gelişimine imine Etkisi

Malnutrisyon ve İnflamasyonun. Hasta Ötiroid Sendromu Gelişimine imine Etkisi Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi Hastalarında Malnutrisyon ve İnflamasyonun Hasta Ötiroid Sendromu Gelişimine imine Etkisi Ebru Karcı, Erkan Dervişoğlu lu, Necmi Eren, Betül Kalender Kocaeli Üniversitesi,

Detaylı

BCC DE GÜNCEL Prof. Dr. Kamer GÜNDÜZ

BCC DE GÜNCEL Prof. Dr. Kamer GÜNDÜZ BCC DE GÜNCEL Prof. Dr. Kamer GÜNDÜZ Celal Bayar Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı-MANİSA Bazal Hücreli Kanser (BCC) 1827 - Arthur Jacob En sık rastlanan deri kanseri (%70-80) Açık

Detaylı

b. Amaç: Bakterilerin patojenitesine karşı konakçının nasıl cevap verdiği ve savunma mekanizmaları ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır.

b. Amaç: Bakterilerin patojenitesine karşı konakçının nasıl cevap verdiği ve savunma mekanizmaları ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır. İMMÜNOLOJİİ I-DERS TANIMLARI 1- Tanım: Konakçı savunma mekanizmalarının öğretilmesi. b. Amaç: Bakterilerin patojenitesine karşı konakçının nasıl cevap verdiği ve savunma mekanizmaları ile ilgili genel

Detaylı

İNFLAMATUAR BAĞIRSAK HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE YENİ MOLEKÜLLER. Dr.Hülya Över Hamzaoğlu Acıbadem Fulya Hastanesi Crohn ve Kolit Merkezi

İNFLAMATUAR BAĞIRSAK HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE YENİ MOLEKÜLLER. Dr.Hülya Över Hamzaoğlu Acıbadem Fulya Hastanesi Crohn ve Kolit Merkezi İNFLAMATUAR BAĞIRSAK HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE YENİ MOLEKÜLLER Dr.Hülya Över Hamzaoğlu Acıbadem Fulya Hastanesi Crohn ve Kolit Merkezi İBH da temel immunopatogenez İBH da temel immunopatogenez Mucosa

Detaylı

ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI

ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI Tıp Fakülteleri Mezuniyet Öncesi İmmünoloji Eğitim Programı Önerisi in hücre ve dokuları ilgi hücrelerini isim ve işlevleri ile bilir. Kemik iliği, lenf nodu, ve dalağın anatomisi,

Detaylı

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ Çok hücreli organizmaların kompleks omurgalılara evrimi, hücreler birbirleriyle iletişim kuramasalardı mümkün olmazdı. Hücre-hücre Hücre-matriks etkileşimini

Detaylı

Kanser Tedavisi: Günümüz

Kanser Tedavisi: Günümüz KANSER TEDAVİSİNDE MOLEKÜLER HEDEFLER Doç. Dr. Işık G. YULUĞ Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü yulug@fen.bilkent.edu.tr Kanser Tedavisi: Günümüz Geleneksel sitotoksik ilaçlar ve

Detaylı

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nefroloji Bilim Dalı

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Neslihan Çiçek, Harika Alpay, İbrahim Gökce, Serçin Güven, Ali Yaman Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nefroloji Bilim Dalı 9. Ulusal Çocuk Nefroloji Kongresi, 24-27 Kasım 2016, Antalya Giriş Çocuklarda

Detaylı

İNFLAMASYON ve KEMİK METABOLİZMASI

İNFLAMASYON ve KEMİK METABOLİZMASI İNFLAMASYON ve KEMİK METABOLİZMASI AR. GÖR. FUNDA TAMER HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BESLENME ve DİYETETİK BÖLÜMÜ Beslenme İlintili Hastalıklarda Metabolik ve Biyokimyasal Değişiklikler SUNUM PLANI Kemik-immün

Detaylı

MEME KANSERİ KÖK HÜCRELERİNİN GEN EKSPRESYON PROFİLİ

MEME KANSERİ KÖK HÜCRELERİNİN GEN EKSPRESYON PROFİLİ MEME KANSERİ KÖK HÜCRELERİNİN GEN EKSPRESYON PROFİLİ Sait Murat Doğan, A. Pınar Erçetin, Zekiye Altun, Duygu Dursun, Safiye Aktaş Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü, İzmir Slayt 1 / 14 Meme Kanseri

Detaylı

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı?

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? İMMUNİZASYON Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? Canlıya antijen verdikten belli bir süre sonra, o canlıda

Detaylı

SİNOVİTLER. Dr. Güldal Esendağlı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji AD 16 Ekim 2015

SİNOVİTLER. Dr. Güldal Esendağlı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji AD 16 Ekim 2015 SİNOVİTLER Dr. Güldal Esendağlı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji AD 16 Ekim 2015 Sinovyal Dokunun Non-tümöral ve Tümör-benzeri Lezyonları Non-tümöral Lezyonlar Reaktif Tümör-benzeri Lezyonlar

Detaylı

MİDE KANSERİNDE APOPİTOZİSİN BİYOLOJİK BELİRTEÇLERİNİN PROGNOSTİK ÖNEMİ

MİDE KANSERİNDE APOPİTOZİSİN BİYOLOJİK BELİRTEÇLERİNİN PROGNOSTİK ÖNEMİ MİDE KANSERİNDE APOPİTOZİSİN BİYOLOJİK BELİRTEÇLERİNİN PROGNOSTİK ÖNEMİ Cem Sezer 1, Mustafa Yıldırım 2, Mustafa Yıldız 2, Arsenal Sezgin Alikanoğlu 1,Utku Dönem Dilli 1, Sevil Göktaş 1, Nurullah Bülbüller

Detaylı

VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite

VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite Prof.Dr. Yılmaz Akça Prof.Dr. Feray Alkan Prof.Dr. Aykut Özkul Prof. Dr. Seval Bilge-Dağalp Prof.Dr. M. Taner Karaoğlu Prof.Dr. Tuba Çiğdem Oğuzoğlu DOĞAL SAVUNMA HATLARI-DOĞAL

Detaylı

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI Receptörler İntrasellüler hidrofobik(llipofilik)ligandlara baglananlar Nükleer hormon reseptörleri Guanylate siklaz(nitrikoksid receptor) Hücre yüzey hidrofilik ligandlara

Detaylı

HÜCRESEL İMMÜNİTENİN EFEKTÖR MEKANİZMALARI. Hücre İçi Mikropların Yok Edilmesi

HÜCRESEL İMMÜNİTENİN EFEKTÖR MEKANİZMALARI. Hücre İçi Mikropların Yok Edilmesi HÜCRESEL İMMÜNİTENİN EFEKTÖR MEKANİZMALARI Hücre İçi Mikropların Yok Edilmesi Hücre içi mikropları yok etmekle görevli özelleşmiş immün mekanizmalar hücre aracılı immüniteyi oluştururlar. Hücresel immünitenin

Detaylı

YENİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ

YENİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ ROMATOLOJİDE KULLANILAN YENİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR ESEN KASAPOĞLU GÜNAL İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ GÖZTEPE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ROMATOLOJİDE YENİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ SENTETİK İLAÇLAR LEFLUNOMİD

Detaylı

SOLİD ORGAN TRANSPLANTASYONLARINDA İMMÜN MONİTORİZASYON

SOLİD ORGAN TRANSPLANTASYONLARINDA İMMÜN MONİTORİZASYON SOLİD ORGAN TRANSPLANTASYONLARINDA İMMÜN MONİTORİZASYON Ali ŞENGÜL MEDICALPARK ANTALYA HASTANE KOMPLEKSİ İMMÜNOLOJİ BÖLÜMÜ Organ nakli umudu Beklenen Başarılı Operasyonlar Hayaller ve Komplikasyonlar?

Detaylı

Reed Sternberg Hücreleri

Reed Sternberg Hücreleri CD40 RSH Reed Sternberg Hücreleri Antijen sunumuyla ilgili yüzey molekülleri HLA Klas II, CD40, CD86 Sitotoksik moleküller Granzim B, Perforin Dendritik Hücre marker ları Fascin, Kemokin CCL17 (TARC) Myeloid

Detaylı

GLOBİN GEN REGÜLASYONU

GLOBİN GEN REGÜLASYONU GLOBİN GEN REGÜLASYONU GLOBİN GENLERİN REGÜLASYONU Her bir globin genin dokuya ve gelişime spesifik ekspressiyonu regülatör dizilimdeki transkripsiyon faktörlerinin etkisi ile sağlanmaktadır. Globin

Detaylı

Dr. Gaye Erten. 21. Ulusal İmmünoloji Kongresi, 9 Nisan 2011, Marmaris

Dr. Gaye Erten. 21. Ulusal İmmünoloji Kongresi, 9 Nisan 2011, Marmaris Dr. Gaye Erten 21. Ulusal İmmünoloji Kongresi, 9 Nisan 2011, Marmaris Fig 2 Source: Journal of Allergy and Clinical Immunology 2011; 127:701-721.e70 (DOI:10.1016/j.jaci.2010.11.050 ) Copyright 2011 American

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK 1 LERDE LABORATUVAR İPUÇLARI GENEL TARAMA TESTLERİ Tam kan sayımı Periferik yayma İmmünglobulin düzeyleri (IgG, A, M, E) İzohemaglutinin titresi (Anti A, Anti B titresi) Aşıya karşı antikor yanıtı (Hepatit

Detaylı

Prof Dr Özlem Durmaz İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı

Prof Dr Özlem Durmaz İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Prof Dr Özlem Durmaz İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Karaciğer naklinde sağkalım Cerrahi başarı: 1963 Thomas Starzl (Colorado) İmmunolojik başarı:

Detaylı

Kanserin İmmün Şekillendirilmesinin. Moleküler ve Biyolojik. Temelleri

Kanserin İmmün Şekillendirilmesinin. Moleküler ve Biyolojik. Temelleri Kanserin İmmün Şekillendirilmesinin Moleküler ve Biyolojik Temelleri Dicle Güç 1. 2. 3. 4. 5. 6. Büyüme sinyalleri açısından kendi kendine yeterlidir Büyümeyi durduran sinyallere duyarsızdır Sınırsız bölünebilme

Detaylı

Regülatör T hücreleri ve İnsan Hastalıkları

Regülatör T hücreleri ve İnsan Hastalıkları Regülatör T hücreleri ve İnsan Hastalıkları Haner Direskeneli Marmara Tıp Fakültesi İmmün-tolerans Adaptif immün yanıt etkili anti-bakteryal immünite ile antiself yanıtın dengede tutulmasına bağlıdır.

Detaylı

Cisplatine Bağlı Akut Böbrek Yetersizliğinde İnterleukin-33 ün Rolü. Uzm. Dr. Kültigin Türkmen S.Ü.M.T.F Nefroloji B.D

Cisplatine Bağlı Akut Böbrek Yetersizliğinde İnterleukin-33 ün Rolü. Uzm. Dr. Kültigin Türkmen S.Ü.M.T.F Nefroloji B.D Cisplatine Bağlı Akut Böbrek Yetersizliğinde İnterleukin-33 ün Rolü Uzm. Dr. Kültigin Türkmen S.Ü.M.T.F Nefroloji B.D Konuşmanın Akışı Genel bilgiler Cisplatine bağlı ABY IL-33 Cisplatine bağlı ABY de

Detaylı

Probiyotik suşları. Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı

Probiyotik suşları. Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Probiyotik suşları Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı İnsan ve bakteri ilişkisi İnsan vücudundaki bakterilerin yüzey alanı = 400 m 2 (Tenis kortu kadar) İnsandaki gen

Detaylı

HEMODİYALİZ HASTALARINDA KORONER ARTER KALSİFİKASYON PROGRESYONU VE OSTEOPROTEGERIN / RANKL

HEMODİYALİZ HASTALARINDA KORONER ARTER KALSİFİKASYON PROGRESYONU VE OSTEOPROTEGERIN / RANKL HEMODİYALİZ HASTALARINDA KORONER ARTER KALSİFİKASYON PROGRESYONU VE OSTEOPROTEGERIN / RANKL Abdullah Özkök¹, Yaşar Çalışkan 1, Tamer Sakacı 2, Gonca Karahan 3, Çiğdem Kekik 3, Alper Özel 4, Abdulkadir

Detaylı

RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA C5aR 450 C/T GEN POLİMORFİZMİ: GREFT ÖMRÜ İLE T ALLELİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA C5aR 450 C/T GEN POLİMORFİZMİ: GREFT ÖMRÜ İLE T ALLELİ ARASINDAKİ İLİŞKİ RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA C5aR 450 C/T GEN POLİMORFİZMİ: GREFT ÖMRÜ İLE T ALLELİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Ramazan GÜNEŞAÇAR 1, Gerhard OPELZ 2, Eren ERKEN 3, Steffen PELZL 2, Bernd DOHLER 2, Andrea RUHENSTROTH

Detaylı

Dr.Yıldız Yıldırmak Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi,İstanbul

Dr.Yıldız Yıldırmak Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi,İstanbul Dr.Yıldız Yıldırmak Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi,İstanbul Edinsel aplastik anemi immun aracılı bir hastalıktır Özel çevresel uyaranlar, kişinin genetik risk faktörleri ve immun cevap özelliklerindeki

Detaylı

3. Sınıf Klinik İmmünoloji Vize Sınav Soruları (Kasım 2011)

3. Sınıf Klinik İmmünoloji Vize Sınav Soruları (Kasım 2011) 3. Sınıf Klinik İmmünoloji Vize Sınav Soruları (Kasım 2011) 1- Virgin B lenfositleri ile ilişkili aşağıda yer alan ifadelerden ikisi yanlıştır. Yanlış ifadelerin ikisini de birlikte içeren seçeneği işaretleyiniz.

Detaylı

İmmun sistemi baskılanmış hastalarda lenfomagenezde rol alan faktörler ve etkileşimleri. Blood Reviews (2008) 22, 261

İmmun sistemi baskılanmış hastalarda lenfomagenezde rol alan faktörler ve etkileşimleri. Blood Reviews (2008) 22, 261 İmmun sistemi baskılanmış hastalarda lenfomagenezde rol alan faktörler ve etkileşimleri Blood Reviews (2008) 22, 261 Onkojenik viruslar Annu. Rev. Pathol. Mech. Dis. 2014.9:49 EBV Doğada çok yaygın İnsan

Detaylı

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ DNA replikasyonu DNA nın replikasyonu, DNA molekülünün, sakladığı genetik bilgilerin sonraki nesillere aktarılması için kendi kopyasını

Detaylı

Hepatit B de İmmunopatogenez. Prof. Dr. Necla TÜLEK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Hepatit B de İmmunopatogenez. Prof. Dr. Necla TÜLEK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Hepatit B de İmmunopatogenez Prof. Dr. Necla TÜLEK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Sunum Planı Giriş HBV yapısı HBV^ye karşı immun yanıt Doğal immun

Detaylı

TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ. Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi

TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ. Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi TRANSPLANTASYONDA İMMUNSUPRESİF TEDAVİ İndüksiyon İdame Kurtarma Am J Surg 2009 Transplantation 2006 İndüksiyon tedavilerinin

Detaylı

2013 NİSAN TUS FARMAKOLOJİ

2013 NİSAN TUS FARMAKOLOJİ 2013 NİSAN TUS FARMAKOLOJİ Doğru Yanıt : E Referans: e-tus İpucu Serisi Farmakoloji Ders Notları Sayfa: 43 Doğru Yanıt :E Doğru Yanıt : B Referans: e-tus İpucu Serisi Farmakoloji Ders Notları Sayfa: 197

Detaylı

Kronik Hastalıklar Enfeksiyöz Nedenli mi? Solunum Yolu Hastalıkları /Alerji. Dr. Cengiz KIRMAZ

Kronik Hastalıklar Enfeksiyöz Nedenli mi? Solunum Yolu Hastalıkları /Alerji. Dr. Cengiz KIRMAZ Kronik Hastalıklar Enfeksiyöz Nedenli mi? Solunum Yolu Hastalıkları /Alerji Dr. Cengiz KIRMAZ Alerji Bir veya birden fazla antijene (alerjene) verilen anormal immünolojik cevapla karakterize bir hastalıktır.

Detaylı

Kuramsal: 28 saat. 4 saat-histoloji. Uygulama: 28 saat. 14 saat-fizyoloji 10 saat-biyokimya

Kuramsal: 28 saat. 4 saat-histoloji. Uygulama: 28 saat. 14 saat-fizyoloji 10 saat-biyokimya HEMATOPOETİK SİSTEM Hematopoetik Sistem * Periferik kan * Hematopoezle ilgili dokular * Hemopoetik hücrelerin fonksiyon gösterdikleri doku ve organlardan meydana gelmiştir Kuramsal: 28 saat 14 saat-fizyoloji

Detaylı

Glomerül Zedelenmesi -İmmunolojik Mekanizmalar-

Glomerül Zedelenmesi -İmmunolojik Mekanizmalar- Glomerül Zedelenmesi -İmmunolojik Mekanizmalar- Dr. Lale Sever 9. Ulusal Çocuk Nefroloji Kongresi, 24-27 Kasım 2016 - Antalya Glomerülonefritlerin pek çoğunda (patogenez çok iyi bilinmemekle birlikte)

Detaylı

FARELERDE PSEUDOMONAS AERUGINOSA PNÖMONi MODELiNDE PSEUDOMONAS AERUGINOSA PHIKZ FAJININ TEDAVi ETKiSiNiN ARAŞTIRILMASI. Dr.

FARELERDE PSEUDOMONAS AERUGINOSA PNÖMONi MODELiNDE PSEUDOMONAS AERUGINOSA PHIKZ FAJININ TEDAVi ETKiSiNiN ARAŞTIRILMASI. Dr. FARELERDE PSEUDOMONAS AERUGINOSA PNÖMONi MODELiNDE PSEUDOMONAS AERUGINOSA PHIKZ FAJININ TEDAVi ETKiSiNiN ARAŞTIRILMASI Dr. Kübra CAN Prof. Dr. Osman Şadi YENEN Doç. Dr. Uğur AKSU AMAÇ Son yıllarda çoklu

Detaylı

PODOSİT HÜCRE MODELİNDE PROTEİNÜRİDE, SLİT DİYAFRAM PROTEİNLERİ GENLERİNİN EKSPRESYONU VE FARMAKOLOJİK MODÜLASYONU

PODOSİT HÜCRE MODELİNDE PROTEİNÜRİDE, SLİT DİYAFRAM PROTEİNLERİ GENLERİNİN EKSPRESYONU VE FARMAKOLOJİK MODÜLASYONU PODOSİT HÜCRE MODELİNDE PROTEİNÜRİDE, SLİT DİYAFRAM PROTEİNLERİ GENLERİNİN EKSPRESYONU VE FARMAKOLOJİK MODÜLASYONU Mesude Angın 1, Ender Hür 1, Çiğdem Dinçkal 1, Cenk Gökalp 1, Afig Berdeli 1, Soner Duman

Detaylı

İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar

İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar Aysun Manisalıgil, Ayşegül Yurt Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Medikal Fizik Anabilim Dalı Hücre ve Moleküller

Detaylı

Adaptif İmmünoterapi. Prof.Dr.Ender Terzioğlu Akdeniz Üniversitesi Antalya

Adaptif İmmünoterapi. Prof.Dr.Ender Terzioğlu Akdeniz Üniversitesi Antalya Adaptif İmmünoterapi Prof.Dr.Ender Terzioğlu Akdeniz Üniversitesi Antalya Adaptif immünoterapi İmmün Sistemin kanser oluşumunda koruyucu rolü daha iyi anlaşılmıştır. Monoklonal antikor teknolojisi, Tümör

Detaylı

LİZOZOMLAR Doç. Dr. Mehmet Güven

LİZOZOMLAR Doç. Dr. Mehmet Güven LİZOZOMLAR Doç.. Dr. Mehmet GüvenG Lizozomlar tek bir membran ile çevrili evrili veziküler yapılı organellerdir. Lizozomlar eritrosit dışıd ışındaki tüm t m hayvan hücrelerinde h bulunur. Ortalama olarak

Detaylı

T Lenfositleri. Dr. Göksal Keskin

T Lenfositleri. Dr. Göksal Keskin T Lenfositleri Dr. Göksal Keskin Lenfositlerin ortak özellikleri-1 Kazanılmış bağışıklık sisteminin en önemli elemanlarıdır Spesifite özellikleri var Bellekleri var Primer lenfoid organlarda üretilirler

Detaylı

HUMORAL İMMUN YANIT 1

HUMORAL İMMUN YANIT 1 HUMORAL İMMUN YANIT 1 Antijen B lenfosit... HUMORAL İMMUN YANIT Antikor üretimi 2 Antijenini işlenmesi ve sunulması Yardımcı T-lenfosit aktivasyonu Yardımcı T hücre- B hücre ilişkisi B hücre aktivasyonu

Detaylı

ANTİJENLER VE YAPILARI

ANTİJENLER VE YAPILARI ANTİJENLER VE YAPILARI IMMUNOJEN VE ANTIJEN nedir? Immun cevap oluşturan yabancı maddeler antijen veya immunojen olabilir. Immunojen; İmmun yanıt meydana getirme kabiliyetindeki herhangi bir madde Antijen

Detaylı

ği Derne Üroonkoloji

ği Derne Üroonkoloji İNTRAVEZİKAL BCG UYGULAMALARI ÖNCESİ PPD. TESTİ ÖLÇUM DEĞERİ ILE IDRAR IL-2 VE IL-lO DÜZEYLERİ ARASINDAKİ KORELASYON AMAÇ Transizyonel hücreli mesane karsinomlarında transüretral tumör rezeksiyonu sonrası

Detaylı

LENFOİD SİSTEM DR GÖKSAL KESKİN ARALIK-2014

LENFOİD SİSTEM DR GÖKSAL KESKİN ARALIK-2014 LENFOİD SİSTEM DR GÖKSAL KESKİN ARALIK-2014 Lenfoid Sistem Lenfositlerin, mononükleer fagositlerin ve diğer yardımcı rol oynayan hücrelerin bulunduğu, yabancı antijenlerin taşınıp yoğunlaştırıldığı, Antijenin

Detaylı

KHDAK da Güncel Hedef Tedaviler

KHDAK da Güncel Hedef Tedaviler KHDAK da Güncel Hedef Tedaviler Prof.Dr. Adnan Aydıner İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü İstanbul William, WN et al. Nature Reviews, 2009 a Güncel Hedef Tedaviler EGFR İnhibitörleri EGFR: transmembran

Detaylı

KRONİK AMR TEDAVİ EDİLMELİ Mİ? EVET DR. ÜLKEM ÇAKIR ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

KRONİK AMR TEDAVİ EDİLMELİ Mİ? EVET DR. ÜLKEM ÇAKIR ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ + KRONİK AMR TEDAVİ EDİLMELİ Mİ? EVET DR. ÜLKEM ÇAKIR ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ + RENAL ALLOGREFTİN UZUN DÖNEM SAĞKALIMI 1 yıllık sağkalım %95 5 yıllık sağkalım %80 10 yıllık sağkalım %50 USRDS,

Detaylı

PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU. ve REGÜLASYONU. (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler)

PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU. ve REGÜLASYONU. (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler) PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU ve REGÜLASYONU (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler) Nihal EYVAZ (050559015) Şerife OKAY (050559025) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi Gen

Detaylı

JAK STAT Sinyal Yolağı

JAK STAT Sinyal Yolağı The Janus kinase/signal transducers and ac4vators of transcrip4on (JAK/STAT) JAK/STAT sinyal yolu sitokinler tara>ndan ak4fleş4rilir. ü Hücre farklılaşması ü Hücre çoğalması ü Hücre göçü ü Apoptoz gibi

Detaylı

Biyolojik İmmünojenitesi

Biyolojik İmmünojenitesi Biyolojik İmmünojenitesi Doç.Dr.Savaş Yaylı Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar AD, Trabzon III.Dermatoonkoloji Günleri, Bakü, 05.09.2014 İmmünojenite: Sunu planı &

Detaylı

RA Hastalık Aktivitesinin İzleminde Yeni Biyobelirteçler Var mı? Dr. Gonca Karabulut Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı

RA Hastalık Aktivitesinin İzleminde Yeni Biyobelirteçler Var mı? Dr. Gonca Karabulut Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı RA Hastalık Aktivitesinin İzleminde Yeni Biyobelirteçler Var mı? Dr. Gonca Karabulut Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Biyobelirteç Nedir? Normal biyolojik süreçler, patolojik süreçler

Detaylı

Hepatit B nin Kronikleşme Patogenezi

Hepatit B nin Kronikleşme Patogenezi Hepatit B nin Kronikleşme Patogenezi Prof. Dr. Necla TÜLEK Microbiology: KLİMİK HEPATİT A Clinical AKADEMİSİ Approach, by 22-25 Tony Ocak Srelkauskas 2015, Çanakkale Garland Science HBV İnfeksiyonunun

Detaylı

D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi. Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi. Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bruselloz Brucella cinsi bakteriler tarafından primer olarak otçul

Detaylı

TNF İNHİBİTÖRLERİ:ROMATOİD ARTRİTTE ETKİNLİKLERİ (GÜNCEL ÇALIŞMALAR) Dr. Vedat Hamuryudan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

TNF İNHİBİTÖRLERİ:ROMATOİD ARTRİTTE ETKİNLİKLERİ (GÜNCEL ÇALIŞMALAR) Dr. Vedat Hamuryudan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi TNF İNHİBİTÖRLERİ:ROMATOİD ARTRİTTE ETKİNLİKLERİ (GÜNCEL ÇALIŞMALAR) Dr. Vedat Hamuryudan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Bahsedilmeyecek çalışmalar Doğrudan karşılaştırma çalışmaları: Tofacitinib

Detaylı

PAPİLLER TİROİD KARSİNOMLU OLGULARIMIZDA BRAF(V600E) GEN MUTASYON ANALİZİ. Klinik ve patolojik özellikler

PAPİLLER TİROİD KARSİNOMLU OLGULARIMIZDA BRAF(V600E) GEN MUTASYON ANALİZİ. Klinik ve patolojik özellikler PAPİLLER TİROİD KARSİNOMLU OLGULARIMIZDA BRAF(V600E) GEN MUTASYON ANALİZİ Klinik ve patolojik özellikler Neslihan KURTULMUŞ,, Mete DÜREN, D Serdar GİRAY, G Ümit İNCE, Önder PEKER, Özlem AYDIN, M.Cengiz

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Hücre iletişimi Tüm canlılar bulundukları çevreden sinyal alırlar ve yanıt verirler Bakteriler glukoz ve amino asit gibi besinlerin

Detaylı

Romatoid artritte güncel tedavi yaklaşımları, değişen kriterler ve biyolojik ajanlar

Romatoid artritte güncel tedavi yaklaşımları, değişen kriterler ve biyolojik ajanlar Romatoid artritte güncel tedavi yaklaşımları, değişen kriterler ve biyolojik ajanlar Prof. Vedat Hamuryudan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD-Romatoloji BD Romatoid artrit

Detaylı

Nat. Rev. Immunology, 3:199-210, 2003). Belkaid Y ve ark. Nature 420:502-507, 2002).

Nat. Rev. Immunology, 3:199-210, 2003). Belkaid Y ve ark. Nature 420:502-507, 2002). DÜZENLEYİCİ T HÜCRELER Yrd. Doç. Dr. Gülderen Yanıkkaya Demirel Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı İmmunoloji Alt Birimi ve Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi

Detaylı

TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI. Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı

TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI. Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı Tiroidit terimi tiroidde inflamasyon ile karakterize olan farklı hastalıkları kapsamaktadır

Detaylı

Doksorubisin uygulanan PARP-1 geni silinmiş farelerde FOXO transkripsiyon faktörlerinin ekspresyonları spermatogenez sürecinde değişiklik gösterir

Doksorubisin uygulanan PARP-1 geni silinmiş farelerde FOXO transkripsiyon faktörlerinin ekspresyonları spermatogenez sürecinde değişiklik gösterir Doksorubisin uygulanan PARP-1 geni silinmiş farelerde FOXO transkripsiyon faktörlerinin ekspresyonları spermatogenez sürecinde değişiklik gösterir Çiler Çelik-Özenci*, Nilay Kuşcu*, Nayçe Bektaş*, Ece

Detaylı

Oral antidiyabetikler ve kemik

Oral antidiyabetikler ve kemik Oral antidiyabetikler ve kemik Dr. Erman ÇAKAL Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği Giriş Tip 2 diyabette

Detaylı

08.11.2008 VİTAMİN D VE İMMÜN SİSTEM VİTAMİN D

08.11.2008 VİTAMİN D VE İMMÜN SİSTEM VİTAMİN D VİTAMİN D VE İMMÜN SİSTEM VİTAMİN D Vitamin D ve İmmün Sistem İnsülin Sekresyonuna Etkisi Besinlerde D Vitamini Makaleler Vitamin D, normal bir kemik gelişimi ve kalsiyum-fosfor homeostazisi için elzem

Detaylı

SİNYAL İLETİMİ ve KANSER. Dr. Lale Doğan Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Temel Onkoloji ABD

SİNYAL İLETİMİ ve KANSER. Dr. Lale Doğan Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Temel Onkoloji ABD SİNYAL İLETİMİ ve KANSER Dr. Lale Doğan Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Temel Onkoloji ABD Reseptör Tirozin Kinaz (RTK)= Protein Tirozin Kinaz RTK lar hücre membranında yerleşim gösterir. İnsan

Detaylı

ANEMİYE YAKLAŞIM. Dr Sim Kutlay

ANEMİYE YAKLAŞIM. Dr Sim Kutlay ANEMİYE YAKLAŞIM Dr Sim Kutlay KBH da Demir Eksikliği Nedenleri Gıda ile yetersiz demir alımı Üremiye bağlı anoreksi,düşük proteinli (özellikle hayvansal) diyetler Artmış demir kullanımı Eritropoez stimule

Detaylı

ENDOJEN POSTERİOR ÜVEİTLERDE MEDİKAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ DR ŞENGÜL ÖZDEK

ENDOJEN POSTERİOR ÜVEİTLERDE MEDİKAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ DR ŞENGÜL ÖZDEK ENDOJEN POSTERİOR ÜVEİTLERDE MEDİKAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ DR ŞENGÜL ÖZDEK Uveitler - Prognoz %22 sinde en az bir gözde kanuni körlükle sonuçlanmakta Morbidite İMMÜN MEKANİZMA Ön Üveit: MHC class I/CD8+ sitotoksik

Detaylı

Klasik Hodgkin Lenfoma Vakalarında PD-L1 Ekspresyonunun Sıklığı, EBV ile İlişkisi, Klinik ve Prognostik Önemi

Klasik Hodgkin Lenfoma Vakalarında PD-L1 Ekspresyonunun Sıklığı, EBV ile İlişkisi, Klinik ve Prognostik Önemi Klasik Hodgkin Lenfoma Vakalarında PD-L1 Ekspresyonunun Sıklığı, EBV ile İlişkisi, Klinik ve Prognostik Önemi Dr. Süleyman ÖZDEMİR, Uzm. Dr Özlem TON, Prof Dr. Fevziye KABUKÇUOĞLU Sağlık Bilimleri Üniversitesi

Detaylı

DOĞAL BAĞIŞIKLIK. Enfeksiyonlara Karşı Erken Savunma Sistemi

DOĞAL BAĞIŞIKLIK. Enfeksiyonlara Karşı Erken Savunma Sistemi DOĞAL BAĞIŞIKLIK Enfeksiyonlara Karşı Erken Savunma Sistemi DOĞAL BAĞIŞIKLIK Tüm çok hücreli canlılar mikroorganizmaların yol açacağı enfeksiyonlara karşı kendilerini korumak için intrensek savunma

Detaylı

MEME KANSERİ HASTALARINDA JAM-A VE LFA-1 GEN VARYASYONLARININ ETKİSİNİN İNCELENMESİ

MEME KANSERİ HASTALARINDA JAM-A VE LFA-1 GEN VARYASYONLARININ ETKİSİNİN İNCELENMESİ MEME KANSERİ HASTALARINDA JAM-A VE LFA-1 GEN VARYASYONLARININ ETKİSİNİN İNCELENMESİ Bengü TOKAT, 1,2 Deniz KANCA, Tülin ÖZTÜRK, M.Fatih SEYHAN, Zerrin CALAY, Şennur İLVAN, Özlem KURNAZ-GÖMLEKSİZ, Hülya

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD Prof. Dr. Filiz AYDIN

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD Prof. Dr. Filiz AYDIN İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD Prof. Dr. Filiz AYDIN Tüm çok hücreli organizmaların kökeninde döllenmiş bir yumurta hücresi- zigot- vardır. Embriyonal gelişimin tüm ayrıntıları zigottaki DNA

Detaylı

KONAK MODÜLASYON TEDAVİSİ

KONAK MODÜLASYON TEDAVİSİ KONAK MODÜLASYON TEDAVİSİ Konak modülasyon tedavisi (KMT); konak-bakteri etkileşiminin konak tarafını desteklemek anlamına gelir. Tedaviden çok doku yanıtını düzenlemektir. Periodontal hastalık, biofilm

Detaylı

Kardiyopulmoner bypass uygulanacak olgularda insülin infüzyonunun inflamatuvar mediatörler üzerine etkisi

Kardiyopulmoner bypass uygulanacak olgularda insülin infüzyonunun inflamatuvar mediatörler üzerine etkisi Kardiyopulmoner bypass uygulanacak olgularda insülin infüzyonunun inflamatuvar mediatörler üzerine etkisi Zeliha Özer*, Davud Yapıcı*, Gülçin Eskandari**, Arzu Kanık***, Kerem Karaca****, Aslı Sagün* Mersin

Detaylı

DOĞAL BAĞIŞIKLIK. Prof. Dr. Dilek Çolak

DOĞAL BAĞIŞIKLIK. Prof. Dr. Dilek Çolak DOĞAL BAĞIŞIKLIK Prof. Dr. Dilek Çolak 1 DOĞAL BAĞIŞIKLIK İkinci savunma hattı birinci hat: fiziksel bariyerler Kazanılmış bağışık yanıtın aktivatörü ve kontrolörü 2 DOĞAL BAĞIŞIKLIK Kompleman proteinleri

Detaylı

TEKNOLOJİLER LERİ. Sevda IŞIKI

TEKNOLOJİLER LERİ. Sevda IŞIKI KÖK K HÜCRE H TEKNOLOJİLER LERİ Sevda IŞIKI IK Kök k Hücre H Nedir? Farklı hücre tiplerine dönüşme potansiyeline ve kendini yenileme gücüne sahip olan hücrelere kök k k hücre h denmektedir. Kök k Hücre

Detaylı

şımları Dr. Ümit Yaşar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı

şımları Dr. Ümit Yaşar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Anti-anjiojenik faktörler ve tedavi yaklaşı şımları Dr. Ümit Yaşar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Antianjiojenik faktörler Bugüne kadar 300 den fazla inhibitörü madde gösterildi.

Detaylı

Hücre reseptörleri. Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR

Hücre reseptörleri. Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR Hücre reseptörleri Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR Tüm canlılar bulundukları çevreden sinyal alırlar ve yanıt verirler. Bakteriler, glukoz ve amino asit gibi besinlerin varlığını algılarlar. Yüksek yapılı

Detaylı

NEREYE KOŞUYOR. Doç. Dr. İbrahim İKİZCELİ. İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

NEREYE KOŞUYOR. Doç. Dr. İbrahim İKİZCELİ. İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı 2012 β-blokörler NEREYE KOŞUYOR Doç. Dr. İbrahim İKİZCELİ İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Adernerjik sistem Tarihçesi 1900-1910 Epinefrin 1940-1950 Norepinefrin α, β-reseptör 1950-1960

Detaylı

İLK TRİMESTERDE PROGESTERON. Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim

İLK TRİMESTERDE PROGESTERON. Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim İLK TRİMESTERDE PROGESTERON Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Progesteron Gebeliğin oluşumu ve devamında çok önemli bir hormondur Progestinler Progesteron (Progestan

Detaylı

Savunma Sistemi: İmmün Yanıt

Savunma Sistemi: İmmün Yanıt Savunma Sistemi: İmmün Yanıt Etkeni ilk karşılayan: Doğal Bağışıklık İkinci aşamada : Özgül bağışıklık Nature Rev Immunol 2004;4:841 ANTİMİKROBİK PEPTİDLER - Defensinler - Katelisidinler - Eozinofil kökenli

Detaylı

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/38405 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Balcıoğlu, Hayri Emrah Title: Role of integrin adhesions in cellular mechanotransduction

Detaylı

Ankilozan Spondilit te Patogenez: Yeni Gelişmeler

Ankilozan Spondilit te Patogenez: Yeni Gelişmeler Ankilozan Spondilit te Patogenez: Yeni Gelişmeler 1 Prof. Dr. Pamir Atagündüz Marmara Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı 21 Nisan 2017 Genel Bilgiler Kronik, progressif, inflamatuar hastalık grubu Prevalans

Detaylı

PROSTAT ADENOKARSİNOMLARINDA MAMMALIAN TARGET OF RAPAMYCIN (mtor) YOLAĞININ PROGNOZA ETKİSİ

PROSTAT ADENOKARSİNOMLARINDA MAMMALIAN TARGET OF RAPAMYCIN (mtor) YOLAĞININ PROGNOZA ETKİSİ PROSTAT ADENOKARSİNOMLARINDA MAMMALIAN TARGET OF RAPAMYCIN (mtor) YOLAĞININ PROGNOZA ETKİSİ Uzm. Dr. Nilhan KAYA* Prof. Dr. Kutsal YÖRÜKOĞLU* *Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim

Detaylı

Kemik Doku. Prof.Dr.Ümit Türkoğlu

Kemik Doku. Prof.Dr.Ümit Türkoğlu Kemik Doku Prof.Dr.Ümit Türkoğlu 1 Kemik Dokusu İskelet sistemi başlıca işlevleri: Mekanik destek Hareket için kasların yapışma yerlerini sağlama Medüllasında yer alan, hemapoetik sistem elemanı kemik

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. İlyas Yolbaş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD

Yrd. Doç. Dr. İlyas Yolbaş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Yrd. Doç. Dr. İlyas Yolbaş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD KOMPLEMAN SİSTEMİ Kompleman sistem, (Compleman system) veya tamamlayıcı sistem, bir canlıdan patojenlerin temizlenmesine yardım eden biyokimyasal

Detaylı