5.3. HAYVAN BARINAKLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "5.3. HAYVAN BARINAKLARI"

Transkript

1 5.3. HAYVAN BARINAKLARI Koyun Barınakları (Ağıllar) Koyun ve keçi barınaklarına ağıl denilir. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, genel olarak zayıf çayır ve meralar ile nadas alanlarını, anız ve bitkisel üretime uygun olmayan alanları değerlendirerek et, süt, yapağı,kıl, tiftik, deri gibi ürünlere dönüştüren bir faaliyettir. Koyun barınakları, hayvanları olumsuz dış hava koşullarından koruyarak uygun bir yetiştirme ortamı sağlamak ve özellikle hayvan sayısının fazla olduğu işletmelerde sürünün bakım veidaresini dahakolay yapabilmekiçinyapılırlar. Koyun ağıllarının planlanmasında, yapılacak yerin iklim koşulları, barınak tipi, hayvan ırkı, sürü büyüklüğü, gerekli yardımcı bölmeler vemaliyet göz önündebulundurulmalıdır.

2 Koyun Barınakları (Ağıllar) Ağıl yüksekliği, barındırma sistemine ve iklim şartlarına göre belirlenir. Gübre temizliği traktör ile yapılacak ise en az yükseklik 2,70 m olmalıdır. Sıcak bölgelerde ağıl yüksekliği yaklaşık 3m yapılabilir. Ağıl yüksekliği 200 başlık ağıllarda 2,75m -3m, 200 den fazla olanlarda ise 4m- 4,5m hesap edilir.

3 Ağıl Kısımları Ağıllar ister kapalı ister açık olarak planlansın, ağılı oluşturan kısımlar; a) Dinlenme Yeri, b) Gezinti Avlusu, c) Sağım Yeri ve Süt Odası, d) Kırkım ve Yapağı Muhafaza Yeri, e) Banyoluk, f) Yem Deposu, g) Gölgelik ve Bölme Çitleri olarak sıralanabilir.

4 Dinlenme Yeri Hayvan Cinsi Gerekli Alan (m²/hayvan) Koç 1,5-2,0 Koyun 1,0-1,2 Gebe Koyun 1,2-1,5 Toklu (1 yaşındaki erkek kuzu) 0,5-1,0 Kuzu (0-12 ay) 0,4-0,5

5 Yemlemenin dinlenme yerinde yapılması durumunda, yemliklerin kapladığı alanın dinlenme yerine eklenmesi gerekir. Genellikle yemliklerin kapladığı alan, dinlenme yerinde barındırılan hayvanlar için ayrılan alanın %10 u olarak alınabilir. Dinlenme yeri genişliği küçük sürülerin barındırıldığı ağıllarda 6-7m, orta büyüklükteki sürülerin barındırıldığı ağıllarda 7-10m ve çok büyük sürülerin barındırıldığı ağıllarda ise 10-12m olabilir. Dinlenme yerinin genişliğinin 12m den fazla olması önerilmez.

6 Dinlenme yerinde gebe ve hasta koyunlar, kuzular ve koçlar özel bölmelerde diğer koyunlardan ayrı olarak barındırılır. Genellikle doğum bölmelerinin sayısı; -100 koyuna kadar olan sürülerde koyun sayısının %10-15 i, koyunluk sürülerde koyun sayısının %7 si ve koyunluk sürülerde koyun sayısının %4-6 sı kadar olabilir. Bireysel doğum bölmelerinin alanı 1,5-2,0 m² olmalı ve cm yükseklikte çitlerle çevrilmelidir.

7 Sağım Yeri ve Süt Odası Koyunların et ve yapağı üretimi yanında sütünden de yararlanılması tasarlandığında, ağıl içerisinde sağım yeri ve süt odasının bulunması gereklidir. Küçük sürülerin barındırıldığı ağıllarda dinlenme yerine veya dinlenme yeri dışındaki bir alana yerleştirilen keresteden yapılmış ve koyunun hareketsiz kalmasını sağlayan taşınabilir sağım bölmeleri sağım için kullanabilir. Büyük sürülerin barındırıldığı ağıllarda ise ayrı bir sağım yeri ve süt odasına ihtiyaç vardır. Kırkım ve Yapağı Muhafaza Yeri Kırkım için ayrı bir kısım düşünülüyorsa, her bir kırkım bölmesinin genişliği 180 ve uzunluğu 240 cm olmalıdır.

8 Gezinti Avlusu Genellikle ağılın kapladığı alanın iki katı kadar bir alanın gezinti avlusu için ayrılması uygundur. Gezinti avlusunun çevresi dikenli tel veya keresteden yapılmış çitlerle veya duvarlarla çevrilebilir. Çit yüksekliğinin 100 cm olması uygundur. Banyoluk Koyunların dış parazitlerden temizlenmeleri ve ayak hastalıklarından korunmaları için ağıl yanında veya otlaklardaki gölgelik yanında yapılmış ve dezenfekte maddeler karıştırılmış su ile doldurulmuş banyo havuzu ve ayak yıkama havuzuna gereksinme vardır. Banyo havuzu taş, tuğla veya betondan yapılabilir.

9 Yem deposu Çizelge Koyunlara verilecek günlük yem miktarları Hayvan Cinsi Kaba Yem (kg/gün/hayvan) Kesif Yem (kg/gün/hayvan) Kuzu 0,5 0,3-0,4 0,5 Toklu 1-1,5 0,4-0,5 4-5 Koyun 1,5-2 0, Koç Silaj Yem (kg/gün/hayvan)

10 Çizelge Süt verimlerine göre koyunlara verilecek günlük yem miktarları Süt Miktarı (lt) Verilecek Karma Yem Miktarı (gr/gün) 0, , , , , , , , Verilecek Kaba Yem Miktarı (gr/gün)

11 5.3. HAYVAN BARINAKLARI Koyun Barınakları (Ağıllar) Ağıl Tipleri Koyun ağıllarının fazla pahalı ve konforlu yapılar olmasına gerek yoktur. Önemli olan nokta ağılın kuru, havadar, yağış ve rüzgarlara karşı korunmuş olmasıdır. Koyunları kötü çevre koşullarından korumak için yapılan ağıllar genellikle; 1) Kapalı ağıllar 2) Açık ağıllar olmak üzere başlıca iki biçimde planlanır.

12 5.3. HAYVAN BARINAKLARI Koyun Barınakları (Ağıllar) Kapalı Ağıllar: İklim koşullarının sert geçtiği çok soğuk bölgelerde ağıllar kapalı olarak yapılır. Bu tip ağıllar daha düzenli ve daha masraflıdır. Kapalı ağıllarda yeterli havalandırma ve aydınlatmanın sağlanabilmesi için havalandırma bacaları ve pencere boşlukları bırakılmalıdır. Kapalı ağıllar I, L, U, ve T şeklinde yapılırlar. Kapalı ağıllarda, dinlenme yerinde bölmeler oluşturularak koyunlar guruplar halinde barındırılabilir. Bir bölmedeki koyun sayısı arasında olmalıdır.

13 Şekil 5.1. Kapalı ağıl

14 Şekil 5.1. Kapalı ağıl

15 Şekil 5.2. Kapalı ağıl

16 5.3. HAYVAN BARINAKLARI Koyun Barınakları (Ağıllar) Açık Ağıllar: Eğer sıcak ve ılık iklim bölgelerinde koyunculuk yapılmak isteniyorsa, kuzey rüzgarı önlenmiş ve üstünden yağmur geçirmeyecek şekilde yapılan basit sundurmalar ağıl görevini görür. Çünkü koyunlar kapalı, havasız, rutubetli yerlerden çok fazla etkilenirler. Koyunlar taşıdıkları kalın yapağı nedeniyle soğuğa karşı dayanıklı hayvanlardır. Buna karşılık koyunlar yağışlı ve rüzgarlı ortamlara karşı oldukça duyarlıdırlar. Bu nedenle koyunlar yağış ve rüzgardan korunmak koşuluyla açık ağıllarda başarıyla barındırılabilirler. Ayrıca açık ön cephe saçağı altının ağıl gezinti avlusundan cm yüksek olması, avluda biriken yağış sularının dinlenme yerine akmasını önler.

17 Şekil 5.3. Açık ağıl

18 Şekil 5.4. Açık ağıl taban planı

19 Şekil 5.5. L şeklinde açık ağıl tabanplanı

20 Örnek: 60 koyun, 10 koç, 40 toklu ve 40 kuzusu olan bir işletmenin 5 aylık toplam kaba yem ve kesif yem miktarlarını ve bu miktarları depolayacak gerekli depo hacimlerini hesaplayınız. Not: Kaba yem hacim ağırlığı 280 kg/m³, kesif yem hacim ağırlığı 750 kg/m³ alınacaktır. Beş ay için depolama yapılacaktır. Kaba Yem Kesif Yem TKYİ= kg TKYİ= kg VKYD= 91 m³ VKYD= m³

21 Örnek: Soğuk iklim bölgesinde yapılacak olan 500 baş koyunluk bir ağıl L tipinde planlanmak istenmektedir. Şekilde verilen kenar uzunlukları yardımıyla ağılın diğer boyutlarını hesaplayınız. (Not: Yemleme ve sulama ayrı bir yerde yapılacaktır). 8 m Çözüm: Gerekli toplam alan; 25 m 8 m L 8 m AT=500 koyun x 1 m²/koyun AT= (A1+A2) =500 m² A1=8x25 =200 m² A2= =300 m² 25 m A1 A2 8 m A2=? x 8 =300 m²? = 37,5 m ise L L=37,5 + 8 = 45,5 m

22 Koyun Barınakları (Ağıllar) Ağıl yeri seçiminde dikkat edilecek noktalar - Eğimli arazi olmalı ve taban suyu yüksek olmamalı, - Meraya yakın olmalı, - Ağıl kokusunun konutlara ulaşamayacağı yer ve uzaklıkta olmalı - Ağıl; güneye veya doğuya dönük olmalı, kuzey rüzgarlarına kapalı olmalıdır. Ağıl yapımında dikkat edilecek noktalar - Ağıl, yetiştirme yönüne ve bölgenin iklimine uygun olmalıdır. - Ağıl ve dış bölmeler bölgenin hakim rüzgarlarından ve soğuktan korunmuş olmalıdır. - Ağıl, işlerin kolay görülmesine uygun olarak planlanmalıdır. - Ağıl, içerisinde barındırılacak hayvan sayısına yeterli alana sahip olmalıdır. - Maliyeti düşük olmalı, yapımında lüksten kaçınılmalıdır.

23 5.3. HAYVAN BARINAKLARI Tavuk Barınakları (Kümesler) Tavukların barındırıldığı yerlere kümes denir. İyi bir kümes hayvanlara uygun bir çevre koşulu yaratacağından verimi doğrudan etkileyecektir. Bunun için uygun kümes tipinin seçimi önemlidir. Tavukçulukta amaç, hastalığın kümese girişini önlemek ve sağlıklı sürüler yetiştirmektir. Bu nedenle aşağıdaki önlemler alınmalıdır. - Öncelikle kümes yapılacak yerler, diğer tavukçuluk işletmelerinden, yerleşim alanlarından ve ana yollardan uzakta olmalıdır. - Kümesler yabani hayvanların ve kuşların girişini engelleyecek şekilde planlanmalı ve kümesler arasında yeterli mesafe bırakılmalıdır. - Kümesler kolay yıkanıp temizlenebilir malzemelerdenyapılmalı, içine konulacak ekipmanda buna uygun olarak seçilmelidir. - Kümesler, hayvanlar gelmeden en az 24 saat önce temizlenmeli, dezenfekte edilmeli, havalandırmalıdır ve ısı durumudüzenlenmelidir. - Kümeslere konulacak civciv yada piliçler sağlıklı olmalı ve kümeslere aynı yaş grubundan hayvanlarkonulmalıdır.

24 5.3. HAYVAN BARINAKLARI Tavuk Barınakları (Kümesler) -Kümes girişlerine dezenfektan ve kireç konulmalı kirece basılarak kümese girilmelidir - Tavuklara verilecek yemler güvenilir yem fabrikalarından alınmalıdır - Yeni alınan malzemeler dezenfekte edilmeden kümese sokulmamalıdır. -Kümeslere, gagalama, tüy çekme ve diğer stres problemlerinin ortaya çıkmaması için normalden fazla hayvan konulmamalıdır. - Tavuklara verilecek su; temiz, renksiz, kokusuz, tortusuz, zararlı maddeler ve mikroplardan arındırılmış olmalıdır. -Kümeslerdeki suluklar gün aşırı yıkanmalı, depolar altı ayda bir temizlenip dezenfekte edilmelidir. - Kümeslerde etkin bir şekilde fare vb. zararlılarla mücadele yapılmalıdır. - Hastalıklardan korunmak için mutlaka hayvanlar aşılanmalıdır.

25 5.3. HAYVAN BARINAKLARI Tavuk Barınakları (Kümesler) Kümesler, yetiştirme amacına göre - Büyütme kümesleri (civciv kümesleri), - Yumurta tavuğukümesleri, - Etlik piliç kümesleri olarak 3 gruba ayrılır.

26 5.3. HAYVAN BARINAKLARI Tavuk Barınakları (Kümesler) Genel olarak kümesler başlıca şu nitelikleri taşımalıdır: - İçleri kuru, güneşli ve aydınlık olmalı, -Hayvan sağlığına zararlı nem ve pis kokuları bulundurmamalı, -Kolayca havalandırılabilmeli, -Bit, pire gibi parazitlerle çeşitli mikropların barınmalarına ve üremelerine elverişli olmamalı, -İçine konacak hayvan sayısına uygun büyüklük ve genişlikte olmalı, -Temizlik kolay yapılabilecek şekilde olmalı, -Dışarının soğuk ve sıcağını içeriye geçirmemelidir. -Kümes içerisinde kafesler arası servis yolu genişliği cm olmalıdır.

27 Şekil 6.1. Büyütme kümesi

28 Tavuk Barınakları (Kümesler) Büyütme (civciv) kümesleri Büyütme kümesleri yeni doğan civcivlerin belli bir süre beslendikten sonra yumurta tavuğu kümeslerine ya da etlik piliç kümeslerine gönderilmesi ya da 6-8 hafta sonra kesime gönderilmesi için yapılan kümeslerdir. Kümesin tabanı ve duvarları yıkanıp dezenfekte edilmeli, kurutulmalı, 5-10 cm kalınlıkta altlık serilmeli ve civcivler için uygun barınak içi iklim koşulları sağlandıktan sonra civcivler kümes içerisine alınmalıdır. Civcivler kümes içerisinde sıkışık olarak bulundurulmamalı, m² ye adet piliç düşecek şekilde yetiştiricilik planlanmalıdır. Kümes içi sıcaklık ve nem değeri uygun değerlerde tutulmalı, sıcaklık ilk hafta C arasında olmalı ve her hafta 3 C düşürülerek kesime yakın C lik sıcaklığa getirilmelidir. Nem %60 civarında olmalıdır.

29 5.3. HAYVAN BARINAKLARI Tavuk Barınakları (Kümesler) Yumurta Tavukçuluğu Yumurta üretimi sağlamak amacıyla planlanan barınaklardır. Yumurtatavukçuluğundakullanılan kümesler, yetiştirme şekline vekümes içinin düzenlenmesine göre; 1. Klasik kümesler, 2. Izgara tabanlı kümesler ve 3. Tel kafesli kümesler olmak üzere üç tipteplanlanırlar. Kümesler hangi tipte planlanırsa planlansın, - Kümes tavukların barındırıldığı bölüm - Yemlerin depolandığıbölüm, - Yumurtaların muhafaza edildiği bölüm, - Alet ve ekipmanların saklandığıbölüm - Gezinti avlusu gibi kısımlardan oluşur. Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

30 Yumurta Tavukçuluğu Tavuk a.klasik Kümesler Barınakları (Kalın Altlık Sistemi = (Kümesler) Yer Kümesi) Klasik tip kümeslerde, tavuklar kümes içinde ve gezinti avlusunda serbestçe dolaşırlar. Kümes tabanı tamamıyla beton ya da sıkıştırılmış topraktan oluşur. Zemin üzerine cm kalınlığında altlık serilir. Altlık malzemesi olarak kaba planya talaşı, pirinç kavuzu, parçalanmış mısır koçanı, sap veya saman gibi malzemeler kullanılabilir. Bu sistem etlik piliç (broiler) yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Her ne kadar ucuza mal olmakta ise de özellikle iyi havalandırılmayan ve nemli bölgelerdeki kümeslerde altlığın ıslanması ve kesekleşmesi büyük sorunlar oluşturmaktadır. Klasik tip kümeslerde tavuklar, yemleme ve gezinti zamanı dışında tünekler üzerinde tünerler. Tüneklerin kümes içindeki düzeni çeşitli şekillerde yapılabilir. Tünekler, kümesin uzun kenarı boyunca yerleştirilip, kümesin geriye kalan bölümüm hayvanların gezinmelerine, yemlik, suluk ve follukların yerleştirilmesine ayrılır.

31 Tavuk Barınakları (Kümesler) Yumurta Tavukçuluğu a. Klasik Kümesler (Kalın Altlık Sistemi = Yer Kümesi) Bu tip kümeslerde metrekareye 4-6 tavuk konulabilir. (Hafif ırk için metrekareye 6 tavuk, ağır ırk için 4 tavuk planlanır). Genellikle her bir tavuk için ayrılması gereken alan m2 arasında değişir. Bu alan yemlik, suluk, folluk vetünek gibi ekipmanların kapladığı alanı içine alır. Kümes taban genişliği sürü büyüklüğüne bağlı olarak 5-12 m arasında değişir. Küçük sürülerin barındırıldığı kümeslerde bu genişlik 5-8 m, orta büyük sürülerin barındırıldığı kümeslerde 8-10 m büyük sürülerin barındırıldığı ve sürekli tavuk yetiştiriciliğinde kullanılacak kümeslerin genişliği ise mveyadahafazlaolabilir.

32 Şekil 6.2. Yer sistemi tavukçuluğu

33 Şekil 6.2. Yer sistemi tavukçuluğu

34 Şekil 6.3. Klasik kümes taban planı

35 Şekil 6.4. Klasik kümes taban planı

36 Tavuk Barınakları (Kümesler) Yumurta Tavukçuluğu b. Izgara Sistemi Kümesler (Tünek Sistemi) Izgara sisteminin kullanılmasının amacı altlıklı yer kümesinde görülen sorunların ortadan kaldırılmasıdır. Izgara tabanlı kümeslerde, kümes tabanının 3/4 ü veya tercihen 2/3 ü kereste çıtalarla veya demir çubuklarla yapılmış ızgaralarla döşenmiştir. Izgarayla kaplı kısmın dışında kalan alandan servis yolu olarak yararlanılır. Izgara tabanlı kümeslerde tavuklar zamanlarının büyük bir kısmını ızgara üzerinde geçirirler. Böylece gübrenin büyük bir kısmı ızgaraların altında toplanmış olacağından ızgara dışındaki altlık uzun süre kirlenmemiş olur. Genişlikleri 12 m ye kadar olan kümeslerde ızgaraların genellikle kümesin ortasına ve follukların dakarşılıklı yan duvarlar üzerine yerleştirilmesi tercih edilir. Kümes genişliği 12 m den daha fazla ise, ortada bir servis yolu bırakılır veservis yolunun her iki tarafındaki bölmelerde ızgaralar dış duvarlara veya bölme duvarlarına yaklaştırılır.

37 Şekil 6.5. Izgara sistemi tavuk yetiştiriciliği

38 Yumurta Tavukçuluğu b. Izgara Sistemi Kümesler (Tünek Sistemi) Yemlik ve sulukların ızgara üzerine yerleştirildiği durumlarda her bir tavuk için m 2 lik bir alan yeterlidir. Yemlik veya suluklardan birinin ızgara üzerinde olması halinde ise her bir tavuk için m 2 lik alan ayrılması gerekir. Bu sistemde tavukların hafif veya ağır ırk olmasına göre m 2 ye 7-8 tavuk üzerinden taban alanı hesaplanır. Hafif ırk için 8 tavuk/m 2 ağır ırk için 7 tavuk/m 2 alınır. Izgara tabanlı sistemin yararları şu şekilde sıralanabilir: - Günlük yaşamın büyük bir kısmı ızgaralar üzerinde geçen tavuğun gübre ile teması kesildiğinden parazitlerle mücadele kolaylaşır. -Tavukların hareketi nispeten azaldığından, fazla hareket nedeniyle harcadıkları enerji azalır ve dolayısıyla yemden ekonomi sağlanır. - Birim alanda daha fazla tavukbarındırılır. - Yumurtalar daha temiz tutulur. - Daha kaliteli gübre eldeedilir. Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

39 Şekil 6.6. Izgara tabanlı kümes taban planı

40 Şekil 6.7. Izgara tabanlı kümes taban planı

41 Tavuk Barınakları (Kümesler) Yumurta Tavukçuluğu c. Kafes Sistemi Kümesler Bu sistemde tavuklar kümes içerisindeki kafeslerde barındırılırlar. Çok iyi bir havalandırma düzeni gerektiren bu sistemin yararı metrekareye düşen tavuk sayısının fazla oluşu ile (kafes tipine göre tavuk/metrekare) yer ve iş gücünden tasarruf sağlanmasıdır. Ayrıca daha kolay ayıklama, daha az yem tüketimi, altlık giderinin ortadan kaldırılması, parazitler, hastalıklar, tüy yolma ve kanibalizmin azalması gibi olumlu yönleri de vardır. Bunun yanı sıra ilk yapım giderlerinin yüksek olması, özel yemleme ve itinalı bakım gerektirmesi, kafes yorgunluğu, karaciğer yağlanması ve kırık- çatlak yumurta miktarının artması gibi sakıncaları davardır.

42 Şekil 6.7. Kafes sistemi tavukçuluğu kümes tabanplanı

43 Şekil 6.8. Kafes sistemi tavuk yetiştiriciliği

44 Kafeste Yumurta Tavukçuluğunun Avantajları -Birim alanına konan tavuk sayısı diğer kümeslerden 4-5 kat daha fazladır. -Altlık sorunu yoktur. -Dolaşıp enerji kaybetmedikleri için yemden yararlanma daha yüksektir. -Yere yumurtlama sorunu olmadığından yumurtalar daha temizdir. -Gurk olma hali çok azdır. -Tavukların kontrolü ve bakımları daha kolaydır. -İş gücü gereksinimi, otomasyona bağlı olarak % daha azdır. -Düşük verimli tavukların ayıklanması daha kolaydır. -Gübrenin alta geçmesi ve tavukların birbirleriyle temasının az olması nedeniyle hastalık kontrolü dahakolaydır. -Kanibalizm daha düşük düzeydedir. -Hayvanların kendi yumurtalarını yemelerine ender rastlanır, ayrıca bu alışkanlığı olan hayvanlar kolayca ayıklanır.

45 Kafeste Yumurta Tavukçuluğunun Dezavantajları -İlk kuruluş masrafları kafes maliyeti nedeniyle çok fazladır. -Çatlak yumurta oranı artar. -Kafes altlarında biriken gübreyi sık sık temizlemek gerekir. -Bazı özel kafes hastalıkları nedeniyle özel yemleme gerekebilir. -Hareketsizlikten dolayı karaciğer yağlanması ve buna bağlı ölümlere daha sık rastlanır. -Kümes içerisinde daha fazla hayvan barındığı için daha güçlü bir havalandırmaya ihtiyaçvardır. -Yumurtlamayanlar düzenli bir şekilde ayıklandığından kafeslerin bir kısmının boş kalmaması için bir miktar yedek tavuk beslenir

46 5.3. HAYVAN BARINAKLARI Tavuk Barınakları (Kümesler) ET Tavukçuluğu Etlik piliç yetiştiriciliğinde civcivler kümeste 5-6 hafta beslenip ve daha sonra kesilip pazarlanır. Etlik piliç için alınan civcivler bu sürede kg. canlı ağırlığa, kg temizlenmiş (karkas) ağırlığa ulaşırlar. Etlik piliç yetiştiriciliği iki değişik şekilde yapılmaktadır. 1. Doldur-boşalt yöntemi: Bu yöntemde kümesin kapasitesi kadar etlik civciv kümese konur, pazarlama büyüklüğüne kadar beslenir, sonra tümü elden çıkarılır. Daha sonra kümes tekrar civcivlerle doldurulur ve beslenmeye başlanır. Yani kümes aynı anda doldurulur ve aynı andaboşaltılır. Kümesi yeniden doldurmadan önce kümes temizlenir ve dezenfekte edilir. Bugün dünyada en yaygın uygulananbu yöntemdir.

47 5.3. HAYVAN BARINAKLARI Tavuk Barınakları (Kümesler) Et Tavukçuluğu 2. Sürekli ardışık büyütme yöntemi: Bu yöntemde ise aynı anda, değişik yaşlarda civciv ve piliçleri bulundurulur. İşletmede her zaman kesime hazır piliç bulunur. Bir parti piliç kesime gidince, onun yerine hemen yeni bir parti civciv getirilir. Bu yetiştirme yönteminde civcivlerin hastalanma ihtimali fazla olduğundan fazla tercih edilmeyen bir yöntemdir. Klasik tabanlı kümeslerde kümes tabanına 8-10 cm kalınlıkta altlık serilmelidir. Altlık olarak kaba planya talaşı en çok kullanılabilen maddedir. Kümeste mevsime göre etlik piliç sayısı değişebilir. Soğuk olan bölgelerde metrekareye civarında etlik tavuk olmalıdır. Sıcak geçenyaz aylarında burakam civarında etlik tavuk olabilir. Fazla sıklıkta olan kümeslerde piliç gelişimi yavaşlayabilir.

48 Şekil Etlik piliç kümesi ve ekipmanları

49 Çizelge Etlik piliç yetiştiriciliğinde m² ye konulacak piliç sayısı İstenen Ağırlık (kg) 1,4 1,8 2,3 2,7 3,2 Mevsim Yaz (adet/m²) Diğer Zamanlar (adet/m²)

50 Etlik piliç barınaklarında, boyutsal özelliklerin saptanmasında, hayvan başına ortalama 0,5 m³ barınak iç hacmi hesaplanır. Bununla birlikte, uygulamada barınak genişlikleri kapasiteye bağlı olarak 7-12 m arasında değişir. Ortalama barınak uzunluğu ise m arasındadır. Bu ölçeğe uygun barınak kapasiteleri ise arasında değişmektedir. İyi tasarlanmış bir etlik piliç barınağı m eninde, saçaklara kadar yüksekliği 2,75 m, mahyaya kadar yüksekliği 4,50 m ve barınak içerisindeki yerleşim sıklığı açık barınaklarda kg/m² olmalıdır. Temellerin zeminin don etkisinden etkilenmemesi için temel tabanı donma derinliğinin altında olmalıdır. Zemin donma derinliği sıcak ve ılık iklim bölgelerinde 30 cm den başlayıp, soğuk bölgelerde 200 cm ye kadar inebilir. Donma derinliği olarak sıcak ve ılık bölgelerde cm, soğuk bölgelerde cm alınabilir.

51 Barınak tabanı beton yapılacaksa, zemin toprağı üzerine 15 cm taş blokaj yapılmalı, bunun üzerine 10 cm kalınlığında grobeton ile örtülmeli ve üstü 2 cm kalınlığında şap ile kaplanmalıdır. Soğuk havalarda tavukları soğuklardan korumak amacıyla beton üzerine en az 8 cm şap, saman veya talaştan altlık serilmelidir. Barınak tabanının zeminden cm daha yüksekte yapılması gerektiği ve barınak tabanının temizlenmesi sırasında ise suların akabilmesi için belirli bir yönde en az %0,2 eğim verilmesinin uygun olacağı belirlenmiştir. Tarımsal yapılarda duvarlar, yapıyı dış etkenlerden koruyan ve bölmeleri birbirinden ayıran, yapı yüklerini temele ileten düşey yapı elemanlarıdır. Duvarların fonksiyonu taşıyıcı sistemin statik özelliğine bağlıdır. Taşıyıcı duvarlar en az bir tuğla kalınlığında (20 cm), bölme duvarları ise yarım tuğla kalınlığında olmalıdır.

52 Barınaklarda kapı genişlikleri günlük işlerin elle yürütülmesi durumunda cm, makine ile yürütülmesi durumunda ise cm arasında planlanmalıdır. Dış kapılar 90 cm den dar olmamalıdır. Kapı yüksekliği ise 200 cm alınabilir. Barınaklarda toplam pencere alanı, toplam taban alanının %5-25 i arasında olmalıdır. Sıcak bölgelerde üst limit(%25) alınmalıdır. Çatı, yapıyı rüzgar, yağmur, kar vb. dış etkenlere karşı koruyan ve aynı zamanda yapıya estetik sağlayan bir yapı elemanıdır. Dar barınaklarda (6-7 m) daha çok eğimli (sundurma tipi) çatılar, geniş barınaklarda ise genellikle çift eğimli (beşik tipi) çatılar kullanılmakta olup, eğimleri ise iklim bölgelerine ve örtü malzemelerine göre %10 ile %51 arasındadır.

53 Yemliklerin barınak içerisindeki yerleşim düzeni ve barınak tabanından olan, yüksekliği ile tavuk başına yemleme genişliği, barınaktaki her bir tavuğun yemliklerden eşit oranda yararlanabilmesi ve yem kaybının en aza indirilebilmesi yönünden büyük önem taşımaktadır. Genişliği 10 m ye kadar olan barınaklarda, binanın uzunluğu boyunca 2 yemlik hattı, m ye kadar olan barınaklarda 3 yemlik hattı ve daha geniş barınaklarda ise 4 yemlik hattı yeterli olmaktadır. Kümeste yemlikler ve suluklar hayvanların sırt hizasında olmalıdır. Hayvanlar büyüdükçe bu yükseklik ayarlanır. Genellikle yumurta tavukçuluğunda olduğu gibi 100 tavuğa 1 suluk 4 yemlik hesaplanır. Kümes içi sıcaklığı 14 C den düşük, 26 C den yüksek olmamalı, ortalama C arasında olmalıdır. Civcivlerin ve piliçlerin yaşlarına ve ısıtma çeşidine göre gerekli sıcaklık değerleri çizelge 3.14 de verilmiştir.

54 Çizelge Etlik civciv ve piliçler için önerilen sıcaklık değerleri Yaş Kümesin tümü ısıtılıyorsa ( C) Büyütme Bölgesi Kullanılıyorsa Kümes Sıcaklığı ( C) 1. Gün Gün Gün Gün Hafta Hafta Hafta Hafta Hafta Hafta Civciv Dönemi Sıcaklığı ( C)

55 Çizelge Kümeslerde sağlanması gereken sıcaklık ve nem değerleri Sıcaklık ( C) Oransal Nem (%) Yetiştiricilik Çeşidi En düşük En uygun En yüksek Sıcaklık ( C) Sıcaklık- nem dengesinde esas alınan değerler Oransal Nem (%) Etlik Anaç Etlik piliç Bir Günlük Civciv

56 Kümes içi aydınlatma büyümeyi etkileyen önemli etmenlerden biridir. Kümes penceresiz ve kapalı ise ilk 5 günde tabanda m² ye 2,5 watt ışık şiddeti sağlanmalıdır. Daha sonra m² ye 1,5 watt yeterli olur. Pencereli kümeslerde m² ye 1,5 watt ışık sağlanmalıdır. Gündüz gün ışığından, gece ise suni aydınlatmadan yararlanılır. Değişik aydınlatma süreleri uygulanabilir. Günlük aydınlatma süreleri 16 saat veya 23 saat olabilir. Bundan başka 2 saat karanlık, 1 saat aydınlık gibi kesintili aydınlatmada yapılabilir. Etlik piliçlerde ilk 2 gün 10 watt/m², 2. günden kesim yaşı 42. güne kadar 2 watt/m² lik ışık miktarı yeterli olmaktadır.

57 Etlik Piliçlerin Beslenmesi ve Kesimi Etlik piliçler çabuk ve fazla yem tüketirler. Hayvan büyüdükçe kazanacağı canlı ağırlığa göre yem tüketimi de artar. Etlik piliçlerin enerji ihtiyacı fazladır. Civciv kümese alınır alınmaz ilk 4 saatte %5-10 luk şekerli su verilir. İçme sularına uygun vitaminler katılabilir. Etlik civciv ve piliçlerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yemlerinin içine mısır, arpa, buğday gibi hububatlar katılmaktadır. Bunun yanında bitkisel yağlardan da yararlanılabilir. Protein ihtiyacını karşılamak için ise soya küspesi, ayçiçeği tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesi, balık unu, kan unu ve et-kemik unu katılmaktadır. Genellikle bir tavuk bir günde 50 gram yem tüketir. Yemin hacim ağırlığı kg/ m³ tür.

58 Tavukçuluk işletmelerinde, ölen hayvanların ortadan kaldırılması amacıyla yakma makineleri veya imha çukurları kullanılmaktadır. Yakma makinelerinin tesis maliyetlerinin, işletme ve bakım masraflarının yüksek olması nedeniyle uygulamada genellikle imha çukurları kullanılmaktadır. Etlik piliçler 5-7 haftalık olunca pazarlanırlar. Ya canlı satış yapılır, ya da kesilip temizlenerek satılır. Piliçlerin kesilip temizlenmesi kesimhanelerde yapılır. Kesimden 8-12 saat öncesi yem, 2 saat öncesinden su verilmez. Kesimhaneye kümesten getirilen yetişmiş etlik piliçler, ortalama canlı ağırlıkları gr civarındadır. Kesildikten sonra karkas olarak gr civarındadır.

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 1 YUMURTA TAVUKÇULUĞU Yumurta tavukçuluğu piliçlerde 20.haftadan sonra klavuz yumurta görülmesiyle başlar. Yumurta verimi 23. haftada

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR*

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR* YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR* Çağrı Dönemi Tedbir 0: Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar Alt Tedbir : Et

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR Çağrı Dönemi: 0 Tedbir 0 - Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar Alt Tedbir :

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

100 ve 200 BAŞ KOYUN / KEÇİ AĞIL PROJELERİ

100 ve 200 BAŞ KOYUN / KEÇİ AĞIL PROJELERİ TÜRKİYE DAMIZLIK KOYUN KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ SICAK, SOĞUK ve KARASAL İKLİM BÖLGELERİNE GÖRE 100 ve 200 BAŞ KOYUN / KEÇİ AĞIL PROJELERİ 100 BAŞ ve 200 BAŞ CD İÇERİĞİ 100 ve 200 BAŞ AĞIL PROJESİ

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR *

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR * YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR * Çağrı Dönemi : 15 Tedbir 101: Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar Alt Tedbir

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR * Tedbir 101: Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR * Tedbir 101: Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR * Çağrı Dönemi : 1 Tedbir 1: Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar Alt Tedbir 1: Süt Üreten Tarımsal İşletmeler -Mahal büyüklükleri

Detaylı

Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği

Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği Bu yetiştirme şeklinde mevsim ve meraların uygun olduğu dönemlerde hayvanlar günün belli bir kısmında meralardan yararlanır. Diğer zamanlarında ise konsantre yem ağırlıklı

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR * Tedbir 101: Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR * Tedbir 101: Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR * Çağrı Dönemi : Tedbir : Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar Alt Tedbir : Et Üreten Tarımsal İşletmeler -Mahal büyüklükleri

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR Çağrı Dönemi: Tedbir : Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar Alt Tedbir : Süt

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Hindilerin tavuklara göre daha dayanıklı, uzun ömürlü, karkas randımanı ve beslenme değerlerinin yüksek olması, yılbaşında tüketimi, etinin sucuk salam gibi ürünlerde dana

Detaylı

SERBERT OTLATMALI (FREE RANGE) SİSTEMDE YUMURTA TAVUKÇULUĞU

SERBERT OTLATMALI (FREE RANGE) SİSTEMDE YUMURTA TAVUKÇULUĞU SERBERT OTLATMALI (FREE RANGE) SİSTEMDE YUMURTA TAVUKÇULUĞU Erol BİNTAŞ Ziraat Yük. Müh. Bahattin KOÇER Ziraat Müh. Gökhan EGE Veteriner Hekim Toplumda son yıllarda daha doğal ve sağlıklı besinler tüketme

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK YUMURTA ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK YUMURTA ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU EK-5 TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK YUMURTA ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU İşletme Sahibinin adı/soyadı Adresi Tel/Fax İşletme No İşletmenin

Detaylı

BAĞLI DURAKLI AHIRLARIN PLANLANMASI

BAĞLI DURAKLI AHIRLARIN PLANLANMASI BAĞLI DURAKLI AHIRLARIN PLANLANMASI Prof.Dr. A.Vahap YAĞANOĞLU Erzurum-2018 Tarımsal yapılar içerisinde özenle planlanması gereken hayvan barınaklarının (ahır, ağıl, kümes) yapımından güdülen amaç, hayvanları

Detaylı

Serbest Duraklı Ahırların Planlanması

Serbest Duraklı Ahırların Planlanması Serbest Duraklı Ahırların Planlanması Prof.Dr. A.Vahap YAĞANOĞLU ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Erzurum-2018 Ahırlar işletme avlusunda bulunan yapılar içerisinde

Detaylı

Modern tavukçuluk, tarım kesiminin en yüksek mekanizasyon olanağına sahip işletmecilik dalıdır. Çünkü;

Modern tavukçuluk, tarım kesiminin en yüksek mekanizasyon olanağına sahip işletmecilik dalıdır. Çünkü; 6.3. Tavukçuluk Modern tavukçuluk, tarım kesiminin en yüksek mekanizasyon olanağına sahip işletmecilik dalıdır. Çünkü; - Özel tarım arazisine gereksinim yoktur. - Standart ve tekdüze yem yeterlidir. -

Detaylı

TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ. Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ. Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Havalandırma neden yapılır? Yazın uygun hızda, kışın ise hava cereyanı

Detaylı

Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği

Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 2014 2015 KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ 1 Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Kaz eti ;yüksek besleyici değeri yanında düşük yağ ve kolesterol içeriği bakımından sağlıklı bir et türü olup, çeşitli

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Seralar tarım işletmesinin tüm konumu içersinde diğer yapılarla uyum göstermelidir. Seraların iç ortamı yıl boyunca bitki yetişmesine uygun optimum çevre koşullarını sağlamalıdır.

Detaylı

Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri. Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu

Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri. Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu Neden Önemli??? Yer yumurtası nedir? Temiz görünüşlü yer yumurtası nedir? Sanitasyon ne işe yarar? Yer yumurtasına nasıl

Detaylı

GİRİŞ I. PROJE ÖZETİ Projenin Genel Tanımı Giriş Projenin Amacı Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi...

GİRİŞ I. PROJE ÖZETİ Projenin Genel Tanımı Giriş Projenin Amacı Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi... İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 I. PROJE ÖZETİ... 2 1. Projenin Genel Tanımı... 3 2. Giriş... 3 3. Projenin Amacı... 3 4. Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi... 4 II. PROJENİN AYRINTILI TANIMI... 5 1. Proje Uygulama

Detaylı

KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG

KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG KOYUN IRKLARI Koyunları verimlerine göre 3 grupta toplayabiliriz. Etçi ırklar, Sütçü ırklar, Yapağıcı ırklar, Bir işletmede yetiştirilecek koyun ırkı seçilirken şu hususları dikkate

Detaylı

TAVUKÇULUK VE ATERMİT

TAVUKÇULUK VE ATERMİT TAVUKÇULUK VE ATERMİT Sayılarla Atermit Firması Kuruluş: 1956 2014 Üretimden Net Ciro: $80 M / 187 M 2014 İthalat: $ 14 M 2014 İhracat : : $ 6 M Fabrikalar: 5 Satış Ofisleri: 2 Çalışan Sayısı: ~500 Bayi

Detaylı

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website.

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website. KATALOG 2017 35 YILDIR TAVUKCULUK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTERMEKTEYİZ ÜLKEMİZİN PEK ÇOK YERİNE SATIŞLAR BİZİM TARAFIMIZDAN YAPILMAKTADIR. BURSA GÖKÇE KÖY'DEKİ KULUÇKAHANEMİZDE ÖRDEK,HİNDİ,ETLİK VE YUMURTALIK

Detaylı

TAVUKÇULUK VE ATERMĐT

TAVUKÇULUK VE ATERMĐT TAVUKÇULUK VE ATERMĐT Sayılarla Atermit Firması Kuruluş: 1956 2012 Üretimden Net Ciro: 80 Milyon $ / 144 Milyon TL 2012 Đthalat: 16 Milyon $ 2012 Đhracat : 11 Milyon $ Fabrikalar: 4 Satış Ofisleri: 5 Çalışan

Detaylı

Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR

Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR Suluklar Su, hayvanların sağlığı ve yemlerin değerlendirilmesi yönünden büyük önem taşımaktadır. Hayvanların su gereksinmesi; hayvanın ırk, cins, yaşına, beslenme durumuna ve

Detaylı

KEKLİK YETİŞTİRİCİLİĞİ

KEKLİK YETİŞTİRİCİLİĞİ KEKLİK YETİŞTİRİCİLİĞİ Resim 1:Doğada keklik 1.Genel bilgiler ve özellikleri Eti ve yumurtası için beslenen kekliklerin eti çok lezzetli ve yağ oranı düşüktür. ABD, Fransa, İspanya, Macaristan, Slovakya

Detaylı

YUMURTA TAVUKÇULUĞU. Yumurta tavukçuluğuna başlamak (Civciv Dönemi)

YUMURTA TAVUKÇULUĞU. Yumurta tavukçuluğuna başlamak (Civciv Dönemi) YUMURTA TAVUKÇULUĞU Günümüzde tavukçuluk önemli bir endüstri sektörü olmuş ve dev adımlarla ilerlemektedir. Yumurta tavukçuluğu, insan beslenmesinde mükemmel bir gıda olan yumurtanın üretimi açısından

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Büyük ölçekli seracılık işletmelerinde yatırıma başlarken ilk aşamada minimum ekonomik büyüklüğün, yatırımın planlanmasında da hedeflenen büyüklüğün göz önünde bulundurulması gerekir.

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIÐI

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIÐI T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIÐI TAVUKÇULUK ARAÞTIRMA ENSTÝTÜSÜ MÜDÜRLÜÐÜ www.arastirma.tarim.gov.tr/tavukculuk ankara.tavukculuk@gthb.gov.tr TAVUKÇULUK ARAÞTIRMA ENSTÝTÜSÜ MÜDÜRLÜÐÜ TÝCARÝ KAHVERENGÝ

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Tarımsal Meteoroloji. Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 23 EKİM 2013

Tarımsal Meteoroloji. Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 23 EKİM 2013 Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 2 EKİM 201 Prof. Dr. Mustafa Özgürel ve Öğr. Gör. Gülay Pamuk Mengü tarafından yazılan Tarımsal Meteoroloji kitabından faydalanılmıştır. Hava ve İklim ile

Detaylı

ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ / ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KAFES SİSTEMLERİ

ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ / ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KAFES SİSTEMLERİ ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ / ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KAFES SİSTEMLERİ Avian Mechanics Zenginleştirilebilir Kafesler Zenginleştirilebilen kafes sistemimizde 2.4 mt uzunluğunda 1.25 mt genişliğindeki bir ünitede 4 ü

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK KANATLI ETİ ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK KANATLI ETİ ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK KANATLI ETİ ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU İşletme Sahibinin adı/soyadı Adresi Tel/Fax İşletme No İşletmenin

Detaylı

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI 1.2.4 - C Tipi Cihazların (Hermetik) Montajı 1.2.4.1 - Genel Şartlar C tipi cihazlar (hermetik) montaj odasının hacmi ve havalandırma biçiminde bağlı olmaksızın

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU EK-2 TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU İşletme Sahibinin adı/soyadı Adresi Tel/Fax İşletme No İşletmenin

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Genel olarak havalandırma, yapı içerisindeki kullanılmış havanın doğal veya yapay olarak yapı dışındaki temiz havayla yer değiştirmesidir. Sera içinde ortam sıcaklığının aşırı

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

ETLİK PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ

ETLİK PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ ETLİK PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ Kasaplık et tavukçuluğunda üretim süresinin çok kısa olması, birim alanda yoğun (entansif) üretim yapılabilmesi yemin ete dönüşme oranının yüksek olması, iş gücünün diğer tarımsal

Detaylı

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website.

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website. KATALOG 2018 35 YILDIR TAVUKCULUK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTERMEKTEYİZ ÜLKEMİZİN PEK ÇOK YERİNE SATIŞLAR BİZİM TARAFIMIZDAN YAPILMAKTADIR. BURSA GÖKÇE KÖY'DEKİ KULUÇKAHANEMİZDE ÖRDEK,HİNDİ,ETLİK VE YUMURTALIK

Detaylı

Civciv yetiştirme

Civciv yetiştirme 6.3.2. Civciv yetiştirme Bugünkü teknik sayesinde, iklim koşullan yapay yoldan sağlanarak, yılın her mevsiminde ve sürekli olarak civciv yetiştirmek olanaklıdır. Ne var ki, başarılı yetiştiricilik için

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Sera tarımının amacı tüm yıl boyunca birim alanda kaliteli ve yüksek verim elde etmektir. Bunun için de sera içerisinde bitki gelişim etmenlerinin sürekli kontrol edilerek optimum

Detaylı

KULUÇKAHANE ve DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu 3285, 441 Yayımlandığı R.Gazete 14 Eylül 1998, 23463

KULUÇKAHANE ve DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu 3285, 441 Yayımlandığı R.Gazete 14 Eylül 1998, 23463 KULUÇKAHANE ve DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu 3285, 441 Yayımlandığı R.Gazete 14 Eylül 1998, 23463 BİRİNCİ BÖLÜ Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Tavuk Yetiştirme Tekniği

Tavuk Yetiştirme Tekniği Tavuk Yetiştirme Tekniği Etlik Piliç Yetiştiriciliği Kasaplık piliç; 6-8 hafta besiye dayalı olan en kısa süreli tavuk yetiştiriciliğidir. Derin yataklı yer tipi kümeslerde yapılır. Kafes yetiştirmesinde

Detaylı

RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER

RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER KAFES YUMURTA TAVUĞU RASYONU Ca % P % Ver. Mik.% HP Yem Mad. HP % ME kcal/kg % ME kcal/kg Ca % P % Mısır 8 3400 0,05 0,3 52,00 4,16 1768,00 0,026 0,156 Arpa 11 2650 0,07

Detaylı

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF Kolayaöf.com

Detaylı

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01330 Adana Bir ineğin kendisinden beklenen en yüksek verimi

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR Çağrı Dönemi Tedbir 3: Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Sektör 3-3: Kanatlı

Detaylı

Ruminant. Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar

Ruminant. Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar KONU İLGİ Koyunların beslenmesi TERCÜME VE DERLEME Koyun beslemesinde dikkat edilmesi gereken kritik noktalar Teknik Ürün Müdürü Kazım Bilgeçli KAYNAKÇA

Detaylı

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DEPOLAMA UYGULAMALARI Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 1 Gıda Maddelerinin Depolanması Gıda maddeleri canlı kaynaklı maddelerdir. Bu nedenle özel olarak saklanması gerekir. Aksi durumda büyük miktarlarda

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

Duvarlar ve Duvar Malzemeleri

Duvarlar ve Duvar Malzemeleri Duvarlar ve Duvar Malzemeleri Duvarlar ve Duvar Malzemeler Taş, tuğla, briket vb. gibi malzemelerle değişik şekillerde, taşıyıcı veya bölme amaçlı olarak düşey şekilde örülen elemanlara duvar denir. Duvarlar

Detaylı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 06/03/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 06/03/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.70 0.7000 10,650.00 KG 7,455.00 1 ARPA YEMLİK TTS 0.62 0.74 0.6855 237,620.00 KG 162,878.20 3 ARPA YEMLİK ı: 170,333.20 4 ARPA ı 170,333.20

Detaylı

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA A. Teknik tedbirler B. Organize edilebilecek tedbirler C. Yangında alınacak tedbirler D. Yangın sonunda alınacak tedbirler Dr. Selami

Detaylı

ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI

ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI 2.3.2. ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI : Yumurtlama Öncesi Tüy Dökümünün Yumurtacı Tavukların Performansına Etkisi : TUAM -Veteriner Fakültesi Birimi : Metin PETEK*, Faruk BALCI, Hasan BAŞPINAR Yayınlandığı Yer

Detaylı

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Yapılarda, kirli havayı dışarı atma, binaya temiz hava temin etme,

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. HAFTA

TEKNİK RESİM 6. HAFTA TEKNİK RESİM 6. HAFTA MİMARİ PROJELER Mimari Proje yapının Vaziyet (yerleşim) planını Kat planlarını En az iki düşey kesitini Her cephesinden görünüşünü Çatı planını Detayları ve sistem kesitlerini içerir.

Detaylı

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ Yulafın Kökeni Yulafın vatanını Decandolle Doğu Avrupa ve Tataristan; Hausknecht ise orta Avrupa olduğunu iddia etmektedir. Meşhur tasnifçi Kornicke ise Güney Avrupa ve Doğu Asya

Detaylı

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Yapının kendi ağırlığından ya da oturduğu zeminden

Detaylı

T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 14,552.

T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 14,552. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK TTS 0.64 1.25 0.6580 22,117.00 KG 14,552.29 3 ARPA YEMLİK ı: 14,552.29 3 ARPA ı 14,552.29 3 ÇAVDAR ÇAVDAR ÇAVDAR UNU TTS 30.25 30.86 30.6269 117.00 AD 3,583.35

Detaylı

BIOSOLUTION TARIM DANIŞMANLIK İTHALAT VE İHRACAT TİC. LTD. ŞTİ.

BIOSOLUTION TARIM DANIŞMANLIK İTHALAT VE İHRACAT TİC. LTD. ŞTİ. KÜMES HAYVANLARI BIOSOLUTION TARIM DANIŞMANLIK İTHALAT VE İHRACAT TİC. LTD. ŞTİ. 1479 Sok. Kristal İş Merkezi, No. 15, Kat 5, Daire 22 Alsancak / İzmir Tel.: +90 232 464 71 21 / Faks: +90 232 464 71 21

Detaylı

Kanatlı Hayvan Hastalıkları

Kanatlı Hayvan Hastalıkları Kanatlı Hayvan Hastalıkları Kanatlı sektörü ile ilgili genel bilgiler 1930 Merkez Tavukçuluk Enstitüsü 1952 Saf ırkların ilk kez ithal edilmesi 1963 Damızlık (Parent stock) ithali 1970 Yatırımlarda artma

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM- 4 5 8 G Ü N E Ş E N E R J İ S İ 2017-2 0 1 8 G Ü Z D Ö N E M İ Güneş kollektörü kullanarak tüketim veya ısıtma amaçlı sıcak

Detaylı

TARIMSAL İŞLETMELERİN PLANLANMASI

TARIMSAL İŞLETMELERİN PLANLANMASI TARIMSAL İŞLETMELERİN PLANLANMASI 1 2 TARIMSAL İŞLETMELERİN PLANLANMASI İşletme Merkezi Tarım işletmesi: Tarımsal üretimin bir bütün olarak yürütüldüğü birimlerdir. Bir tarım işletmesi bitkisel ve hayvansal

Detaylı

Kuzu üretim teknikleri:

Kuzu üretim teknikleri: Kuzu üretim teknikleri: akin@comu.edu.tr http://akin.houseofpala.com Koç katımında yoğun-ek yemleme:flushing Erken yaşta damızlıkta kullanma Kuzulama aralığının kısaltılması Hormon uygulama, embriyo transferi

Detaylı

Bölüm II Sıcak Sulu Kalorifer Sistemleri. Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çelik

Bölüm II Sıcak Sulu Kalorifer Sistemleri. Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çelik Bölüm II Sıcak Sulu Kalorifer Sistemleri Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çelik Doğal Taşınımlı Sıcak Su Sistemleri Doğal taşınımlı sıcak su tesisatında, su dolaşımı yerçekimi ivmesi yardımıyla sağlanır. Alttan

Detaylı

BETONARME. Çözüm 1.Adım

BETONARME. Çözüm 1.Adım Çözüm 1.Adım Çözüm 2. Adım Çözüm 3. Adım Kiriş No Çelik Çapı Bir Adet Donatı Uzunluğu (m) Donatı Adedi Kat Sayısı Aynı Tip Kiriş Sayısı Çelik Ağırlığı (kg/m) Toplam Ağırlık (kg) K1 Ø8 (ertiye) Ø14 (montaj)

Detaylı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ 24/03/ /03/2014. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-8 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ 24/03/ /03/2014. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-8 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK TTS 0.65 0.65 0.6500 44,180.00 KG 28,717.00 1 ARPA YEMLİK ı: 28,717.00 1 ARPA ı 28,717.00 1 ÇELTİK ÇELTİK ÇELTİK MTS 1.00 1.97 1.7324 402,725.00

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK 2.63 1.0911 204,943,926.0 KG 223,621,943.

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK 2.63 1.0911 204,943,926.0 KG 223,621,943. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 6 ARPA YEMLİK MTS 0.38 0.85 0.587 987,275.00 KG 579,628.90 39 ARPA YEMLİK TTS 0.52 0.75 0.6478 29,240.00 KG 42,027.90 8 ARPA YEMLİK TTS 24.75 29.70 28.8536,47.00

Detaylı

LAKTASYON VE SÜT VERİMİ

LAKTASYON VE SÜT VERİMİ LAKTASYON VE SÜT VERİMİ Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım Laktasyon, buzağılama ile başlayan ve kuruya çıkma ile sona eren süt verme dönemidir.

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Çevre Koşullarının Denetimi) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Çevre Koşullarının Denetimi) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Çevre Koşullarının Denetimi) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Çevre Koşulları Sera içi çevre koşulları, -Sıcaklık, -Bağıl nem,

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

Genel Bağlayıcı Kurallar. Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri

Genel Bağlayıcı Kurallar. Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri GBK 4 Genel Bağlayıcı Kurallar Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri Bu Genel Bağlayıcı Kurallarda (GBK) öngörülen çevresel koşullar, hastane ve kliniklerde insan ve hayvanların tedavileri

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler

Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler 2015 Betonarme Çatılar Görevi, belirli bir hacmi örtmek olan

Detaylı

KOYUN VE KEÇİLERİN BESLENMESİ

KOYUN VE KEÇİLERİN BESLENMESİ ALİBEY YEM HAYVAN BESLEME YAYINLARI KOYUN VE KEÇİLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT İ İLE ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNERLİK FAKÜLTESİ İŞBİRLİĞ EKTAŞ TARIM ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİ

Detaylı

BACALAR HİZMET AMAÇLARINA GÖRE DÖRDE AYRILIR: 1-DUMAN VEYA ATEŞ BACALARI 2-HAVLANDIRMA BACALARI VE IŞIKLIKLAR 3-ÇÖP BACALARI 4-TESİSAT BACALARI

BACALAR HİZMET AMAÇLARINA GÖRE DÖRDE AYRILIR: 1-DUMAN VEYA ATEŞ BACALARI 2-HAVLANDIRMA BACALARI VE IŞIKLIKLAR 3-ÇÖP BACALARI 4-TESİSAT BACALARI BACALAR BACALAR Bacalar binalarda kirli havayı dışarı atmak, binaya temiz hava temin etmek, binada çöplerin atılması ve tesisat hatlarını döşenmesi gibi amaçlarla yapılan kanallardır. Binalarda duvarlarla

Detaylı

Yenilebilir mantarlar Craterellus cornucopioides Gelincik, sezar (A manita caesarea Çayır, Agaricus campestri

Yenilebilir mantarlar Craterellus cornucopioides Gelincik, sezar (A manita caesarea Çayır, Agaricus campestri Yenilebilir mantarlar Genel özellikleri: Klorofil sentezi yapamazlar Sporları ile eşeyli ve eşeysiz çoğalabilirler. Organik maddeyi diğer canlılardan ve besin atıklarını parçalayarak alırlar. Ömürleri

Detaylı

BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI

BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI Bir soğutma tesisinin yapılandırılmasında ilk iş tesisin soğutma gereksiniminin hesaplanmasıdır. Bu nedenle, soğuk kayıplarının ya da ısı kazançlarının iyi belirlenmesi

Detaylı

b) Altlık: Tavukların fizyolojik ve etolojik ihtiyaçlarını gidermelerine imkan veren ufalanabilir uygun bir materyali,

b) Altlık: Tavukların fizyolojik ve etolojik ihtiyaçlarını gidermelerine imkan veren ufalanabilir uygun bir materyali, Resmi Gazete Tarihi: 23.12.2011 Resmi Gazete Sayısı: 28151 Çiftlik Hayvanlarının Refahına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; ürün ve

Detaylı

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör.

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör. MESLEK RESMİ DERSİ Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri Hazırlayan Öğr. Gör. Cahit GÜRER 26.02.2009-Afyonkarahisar YAPI Canlıların beslenmek ve barınmak

Detaylı

10 m. Su Seviyesi ----------------------------------- 1 adet balık 0,25 kg (250 g) ise = 15700 kg balık = 62800 adet balık yapar.

10 m. Su Seviyesi ----------------------------------- 1 adet balık 0,25 kg (250 g) ise = 15700 kg balık = 62800 adet balık yapar. YUVARLAK AĞ KAFES = Çap: 10 m Su derinliği : 10 m 10 m 10 m Su Seviyesi ----------------------------------- HACİM: r 2 h : = 3,14 x 5 2 x 10 = 785 m 3 1 m 3 hacimden 20 kg balık elde edilecekse = 785 m

Detaylı

HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON. Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR

HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON. Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR Yem depolama ve silolar Farklı yem zinciri aşamalarında tarladan toplanan yemin işletmede yemleme aşamasına dek depolanması gerekir. Günlük tüketilen

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ4001 YAPI İŞLETMESİ METRAJ VE KEŞİF-2 Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter YIĞMA BİNA

Detaylı

BRİKET DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BRİKET DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BRİKET DUVAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BETON BRİKET DUVAR Beton briket bloklar, kum, çakıl, tüf, bims (sünger

Detaylı

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/08/206 T.C. Sayfa: - 9 BESİ YEMİ TTS 0.80 0.89 0.8828 332,000.00 KG 293,00.50 42 SÜT YEMİ TTS 0.82 0.98 0.9287 74,250.00 KG 68,955.75 7 ARPA YEMLİK ı: 362,056.25 59 ARPA BEYAZ

Detaylı

HUBUBAT. T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ - 10/11/2018. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-6 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı.

HUBUBAT. T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ - 10/11/2018. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-6 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı. HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.80 1.13 0.9495 624,164.00 KG 592,635.04 100 ARPA YEMLİK TTS 0.90 1.15 1.0211 140,253.00 KG 143,219.15 5 ARPA YEMLİK TTS- 0.95 0.95 0.9500 12,06

Detaylı

ALO TARIM 344 59 50 ANKARA KEÇİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİ. Adres. T.C. ANKARA VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

ALO TARIM 344 59 50 ANKARA KEÇİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİ. Adres. T.C. ANKARA VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C. ANKARA VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ALO TARIM 344 59 50 ANKARA KEÇİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Adres : Gayret Mahallesi Çınardibi Sokak No: 12 Yenimahalle/ANKARA Santral : 0312 344 59 50

Detaylı

ÜRÜN AVANTAJLARI ÜRÜN BİLGİSİ RENK GARANTİSİ ANTİ-KOROZYON SES YALITIMI ELEKTRİK YALITIMI YÜKSEK VE DÜŞÜK SICAKLIKLARA DAYANIKLILIK YANGIN SINIFI

ÜRÜN AVANTAJLARI ÜRÜN BİLGİSİ RENK GARANTİSİ ANTİ-KOROZYON SES YALITIMI ELEKTRİK YALITIMI YÜKSEK VE DÜŞÜK SICAKLIKLARA DAYANIKLILIK YANGIN SINIFI PVC PANEL KİREMİT ÜRÜN BİLGİSİ ÜRÜN AVANTAJLARI ASA ile kaplanan DURAMİT PVC Panel Kiremitleri ko-ekstrüzyon teknolojisiyle üretilmiş, 2 katmanlı özel çatı kaplama levhalarıdır. Üst katman malzemesi olarak,

Detaylı

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK TARIM VE HAYVANCILIK NEDİR? Organik tarımın temel stratejisi, kendine yeterli bir ekosistem oluşturarak, bu ekosistemdeki canlıların optimum

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Seralarda Isıtma Sistemlerinin Planlanması Bitki büyümesi ve gelişmesi

Detaylı

1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya. 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama

1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya. 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama PVC PANEL KİREMİT 2 3 4 1 6 5 1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama ÜRÜN BİLGİSİ ASA ile kaplanan DURAMİT PVC Panel Kiremitleri ko-ekstrüzyon teknolojisiyle

Detaylı