Manyetik malzemeler. Dizüstü bilgisayar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Manyetik malzemeler. Dizüstü bilgisayar"

Transkript

1 manyetik özellikler

2 İşlenecek konular Manyetik özellikler nelerdir? Bu özellikleri nasıl ölçeriz? Manyetizmanın atomik ölçekte karşılığı nedir? Manyetik malzemeler nasıl sınıflanırlar? Manyetik depolama için malzeme tasarımı Süper iletken mıknatısların önemi nedir?

3 giriş Modern teknolojik cihazların büyük kısmı manyetik malzemelerle çalışır. Bunlar arasında elektrik güç jeneratörleri, transformatörler, elektrik motorları, radyo, televizyon, bilgisayar, ses ve görüntü üretim ve kayıt cihazlarını sayabiliriz. Demir, bazı çelikler, ve doğada bulunan mıknatıs taşı manyetik özellik gösteren malzemelerdir. tüm malzemeler bir manyetik alandan az ya da çok etkilenirler.

4 Manyetik malzemeler Dizüstü bilgisayar Hard disk sürücüsü içi (disk devir/dk hızda döner.) diz ve masa üstü bilgisayarlarda kullanılan hard disk sürücüleri Hard disk sürücülerinde kullanılan düşey manyetik kayıt malzemesinin TEM görüntüsü.

5 manyetizma Bir mıknatıs üzerine yerleştirilen cam veya mukavva üzerine ince demir tozları serpildiğinde, demir tozları manyetik alan çizgileri denen düzgün çizgiler üzerine toplanır.

6 Manyetik alan hareket eden elektrik yüklü parçacıklar manyetik kuvvetlere yol açarlar. Manyetik kuvvetler manyetik alan oluşturur. Bu manyetik alanı kuvvetin yönünü gösterecek şekilde çizilen bir dizi kuvvet çizgisi ile gösterebiliriz.

7 Manyetik dipoller (çift kutup) Manyetik malzemelerde manyetik dipoller bulunur. Manyetik dipolleri kuzey ve güney kutupları bulunan küçük mıknatıslar olarak düşünebiliriz. Manyetik alanda alanın kendi kuvveti bu dipolleri alanla birlikte yönlendirmek için bir tork uygular. örnek: manyetik kumpas iğnelerinin yerküre manyetik alanında yönlenmeleri gibi.

8 Manyetik Alan ve Manyetik Akı İçinden elektrik akımı geçen bir iletkenin çevresinde manyetik alan (H) oluşur. Bu manyetik alanın içine manyetiklik özelliğine sahip bir malzeme (mıknatıs) konacak olursa manyetik alan şiddeti daha da artar ve kuvvet çizgileri sıklaşır. Malzeme varlığından doğan ek manyetik alan artımına manyetik akı yoğunluğu (B) denir.

9 uygulanan manyetik alan Bobinden geçen akımın oluşturduğu manyetik alan: Manyetik alan H akım I N = sarım sayısı L = bobinin uzunluğu Uygulanan manyetik alan N I H L akım amper-sarım/m boşlukta manyetik akı büyüklüğü: B o = 0.H 0 : boşluğun manyetik geçirgenliği

10 Manyetik geçirgenlik Boşlukta manyetik alan içine demir konulursa alan çizgileri birbirine yaklaşır; böylece birim alandan geçen manyetik akı artar. demir

11 Manyetik geçirgenlik manyetik alan içine bakır, gümüş, bizmut gibi mıknatıs özelliği olmayan bir madde konulursa alan çizgileri bu maddeden geçerken birbirinden uzaklaşır; birim alandan geçen akı azalır. bakır

12 Manyetik geçirgenlik Maddelerin manyetik alan çizgilerini seyrekleştirme ya da sıklaştırma özelliğine o maddenin manyetik geçirgenliği ( ) denir. Boşluk için manyetik geçirgenlik, 0 0 = Wb/A.m Bir ortamdaki B manyetik alan şiddeti, ortamın cinsine, mıknatıslayıcı alana bağlıdır.

13 Manyetik indüklenme B : Manyetik akı yoğunluğu H alanına maruz kalmış bir maddede oluşan iç alan kuvvetinin büyüklüğü; tesla, T (Wb/m 2 ). H ve B alan vektörleridir. Sadece büyüklükleri ile değil ayni zamanda yönleri ile tanımlanırlar. Manyetik alan kuvveti ve akı yoğunluğu ilişkisi: : manyetik geçirgenlik, H alanının geçtiği ve B nin ölçüldüğü ortamın bir özelliğidir. : Wb/A m veya Henry/ metre (H/m).

14 Manyetik alana yanıt H mıknatıslayıcı alan içinde bir madde var ise, bu maddede mıknatıslanma olur! bu ortamda oluşan manyetik alanın büyüklüğü, B =.H : madde için manyetik geçirgenlik B = H akım I B = Malzemede mıknatıslanma (tesla) µ: Mutlak manyetik geçirgenlik katsayısı

15 Manyetik Alan ve Manyetik Akı Vakumda Manyetik akı yoğunluğu, B 0 B 0 = 0 H (Wb/m 2 ) 0 : vakumun geçirgenliği, 4 x 10-7 H/m. Bir katı maddede manyetik akı yoğunluğu, B = H (Wb/m 2 ) : Katı malzemenin geçirgenliği B 0 = 0 H N I H L akım amper-sarım/m B= H

16 Manyetik geçirgenlik Katıların manyetik özelliklerini tarif etmek için yararlanılan parametrelerden biri, madde içindeki geçirgenliğin vakumun geçirgenliğine oranıdır. r bağıl geçirgenliktir ve birimsizdir. Boşluğun bağıl manyetik geçirgenliği = 1 Havanın bağıl manyetik geçirgenliği = 1 Dielektrik sabiti bir malzemenin üzerinde yük depolayabilme yeteneğini ölçmeye yarayan katsayı r = / 0

17 Manyetik geçirgenlik Bir ortamın-maddenin manyetik geçirgenliği, bu ortamın bağıl manyetik geçirgenliği ( r ) ile boşluğun manyetik geçirgenliğinin ( o ) çarpımına eşittir. = r. o Dielektrik sabiti bir malzemenin üzerinde yük depolayabilme yeteneğini ölçmeye yarayan katsayı = r 0

18 Manyetik geçirgenlik Maddeler bağıl manyetik geçirgenliklerine göre 3 gruba ayrılır: Diamanyetik maddeler Bağıl manyetik geçirgenlikleri 1 den biraz küçük ( r <1) olan maddelerdir. Diamanyetik maddeler manyetik alan içine konduklarında manyetik alanı biraz zayıflatır. Bakır, gümüş, bizmut ve karbon gibi maddeler diamanyetik maddelerdir.

19 Manyetik geçirgenlik paramanyetik maddeler Bağıl manyetik geçirgenlikleri 1 den biraz yüksek ( r >1) olan maddelerdir. Paramanyetik maddeler, manyetik alan içine konulduklarında manyetik alanı biraz sıklaştırır. Alüminyum ve mangan paramanyetik maddelerdir.

20 Manyetik geçirgenlik ferromanyetik maddeler Bağıl manyetik geçirgenlikleri 1 den çok yüksek ( r >>1) olan maddelerdir. Bu maddeler manyetik alan içine konulduklarında kuvvetli olarak mıknatıslanırlar ve manyetik alan şiddetini çok arttırırlar. Bu özellikleri nedeniyle, ferromanyetik maddeler mıknatıslar, elektrik motorları, jeneratörler, manyetik teypler için idealdir. Demir, nikel, kobalt ferromanyetiktir.

21 manyetiklik türleri Manyetik indüksiyon B (tesla) (3) ferromanyetik e.g Fe, Ni, Co vakum (1) Uygulanan manyetik alan kuvveti (H) (amper-sarım adedi/m) (2) Paramanyetik E.g., Al, Cr, Mo, Na, Ti, Zr Diamanyetik e.g., Cu, Au, Si, Ag, Zn

22 Manyetik geçirgenlik Bir malzemenin bağıl geçirgenliği ya da geçirgenliği, o malzemenin indüklenme derecesinin, ya da, bir dış H alanında B alanının oluşturulmasının kolaylığının ölçüsüdür. Bir diğer alan büyüklüğü, M, katı malzemenin mıknatıslanması; B = 0 H + 0 M H alanında bir malzemedeki manyetik momentler alana paralel yönlenir ve manyetik alanları ile bu alanı güçlendirirler. 0 M terimi onların katkısının ölçüsüdür.

23 Mıknatıslanma, B (T) Manyetik geçirgenlik ve duyarlılık Kolayca mıknatıslanan manyetik malzemeler yüksek manyetik geçirgenliğe sahiptirler. Manyetik duyarlılık m = M H max max gerçirgenlik i ilk geçirgenlik Manyetik alan, H (A/m)

24 Manyetik alana yanıt Manyetik duyarlılık ( m ) malzemenin vakuma göre yanıtını ölçer. M nin büyüklüğü uygulanan alana orantılıdır: M = m H Manyetik duyarlılık vs bağıl geçirgenlik: m = r -1 B Manyetik duyarlılık (birimsiz) m > 0 m = 0; vakum m < 0 H

25 Manyetik Alanla İlgili Birimler özellik sembol birim Manyetik akı yoğunluğu B Tesla (Wb/m 2 ) Manyetik alan kuvveti H Amp-sarım/m mıknatıslanma M Amp-sarım/m Vakum geçirgenliği 0 Henry/m Bağıl geçirgenlik r birimsiz Manyetik duyarlılık m birimsiz

26 Manyetik momentlerin kaynağı Elektron: hareket halinde elektrik yükü! Malzemelerin makroskopik manyetik özellikleri e ların manyetik momentlerinin sonucudur! Her elektron iki tür manyetik momente sahip: elektronun çekirdek etrafındaki yörünge hareketi Kendi ekseni etrafında spin hareketi Yörünge Çekirdek manyetik momentler elektron elektron spin Net manyetik moment: bütün elektronların momentlerinin toplamı

27 Manyetik momentlerin kaynağı Her elektron ekseni etrafında döner. Bu dönme hareketinden bir manyetik moment oluşur ve spin ekseni boyunca yönlenir. Spin manyetik momentleri sadece yukarı ya da aşağı yönde olabilir. Dolayısı ile her bir elektron kalıcı yörünge ve spin manyetik momentleri bulunan küçük birer mıknatıs olarak kabul edilebilir. manyetik moment birimi Bohr magneton B dir ve büyüklüğü 9.27x10-24 A.m 2 dir. her elektron için spin manyetik momenti = B (yukarı spin için + aşağı spin için ).

28 Manyetik momentlerin kaynağı Yörünge manyetik moment katkısı: m l B, m l : elektronun manyetik quantum numarası Her bir atomda bazı elektron çiftlerinin yörünge momentleri birbirlerini siler. Bu durum spin momentleri için de geçerlidir. Örneğin, bir e- nun yukarı spin momenti aşağı olanı siler. Dolayısı ile bir atomun net manyetik momenti elektronlarının her birinin hem yörünge hem de spin manyetik momentlerinin toplamına eşittir (birbirini silenlerden arta kalan).

29 Manyetik momentlerin kaynağı Tamamen dolu yörünge ve alt yörüngeleri olan bir atomda hem yörünge hem de spin momentleri birbirlerini tamamen siler. Dolayısı ile tamamen dolu yörüngeleri olan atomlardan oluşan malzemelerin kalıcı olarak indüklenmesi mümkün değildir. Bu kategoride olan elementler asal gazlar (He, Ne, Ar, etc.) ve bazı iyonik malzemelerdir.

30 Malzemelerin manyetik özellikleri Atomları elektronlara sahip oldukları için bütün malzemelerin manyetik olması gerektiği düşünülebilir. Ancak malzemelerin manyetik özellikleri arasında çok belirgin farklar vardır. Bazı atomlardaki elektronlar birbirlerinin manyetik etkilerini yok edecek şekilde yönlenirler. Bütün malzemeler bir manyetik etki gösterseler de, bir çok malzemedeki mıknatıslanma ancak çok hassas cihazlarla ölçülebilecek kadar zayıftır.

31 Malzemelerin manyetik özellikleri Manyetizma türleri: Diamanyetizma; Paramanyetizma ve Ferro manyetizma antiferromanyetizma ferrimanyetizma Bütün malzemeler bu manyetizma türlerinden en az birini sergilerler. Gerçekleşen manyetizma elektron ve atomik manyetik dipollerin dışardan uygulanan manyetik alanda nasıl davrandıklarına bağlıdır.

32 Diamanyetizma Manyetizmanın çok zayıf bir şeklidir. Manyetik alan etkisi altında elektronların yörünge hareketlerinde bir değişiklik olması sonucunda ortaya çıkar. Diyamanyetik malzemeler kalıcı olarak mıknatıslanmazlar; sadece dışardan bir manyetik alan uygulandığında mıknatıslanma olur. Ortaya çıkan manyetik momentin büyüklüğü sınırlı ve yönü uygulanan alanınkine zıttır. Bu nedenle bağıl geçirgenlik, r < 1 ( r = gibi) ve manyetik duyarlılık negatiftir.

33 Diamanyetizma Diamanyetik bir malzemede dış alan olmadığında dipoller de yoktur. Manyetik alanda alan yönüne ters yönlenen dipoller oluşur. Manyetik alan yok! Manyetik alan var!

34 Diamanyetizma Diamanyetik malzemelerin kalıcı manyetik momentleri yoktur. Uygulanan bir manyetik alanda manyetik momentler oluşur. Bu manyetik momentler uygulanan alan yönüne diktir ve toplam manyetik alanı zayıflatır. Fakat bu etki çok küçüktür. Bütün malzemelerde rastlanır. Örnekler: yüksek sıcaklık süperiletkenleri, bakır ve gümüş

35 Diamanyetizma r < 1 ve manyetik duyarlılık < 0 olduğundan B alan büyüklüğü diamanyetik katılarda vakumda olduğundan daha küçüktür. Diamanyetik katı malzemeler için hacim duyarlılığı m 10-5 kadardır. Kuvvetli bir elektromıknatısın kutupları arasına yerleştirildiğinde diamanyetik malzemeler alanın zayıf olduğu bölgelere doğru çekilirler.

36 Diamanyetizma Radyum, potasyum, magnezyum, hidrojen, bakır, gümüş, altın ve su diamanyetiktir. Diamanyetizma çok zayıf olduğu için, ancak diğer manyetizma türleri olmadığında fark edilebilir. Bu tür manyetizmanın pratik bir önemi bulunmaz.

37 paramanyetizma Bazı katı maddelerde elektron spin ve/veya yörünge momentleri arasında tam bir silme gerçekleşmediği için her bir atom kalıcı bir dipol momentine sahiptir. Bir dış manyetik alan bulunmadığında, atomik manyetik momentler gelişigüzeldir. Bu malzemeler net bir makroskopik mıknatıslanma göstermez. dipoller rotasyon için serbesttir ve bir manyetik alan etkisinde rotasyonla tercihli olarak yönlendiklerinde ortaya paramanyetizma çıkar. Bu manyetik dipoller aralarında bir etkileşim olmaksızın bireysel olarak hareket ederler.

38 paramanyetizma güçlü bir manyetik alana paralel şekilde yönlenme olur. Paramanyetik malzemeler kalıcı olarak mıknatıslanmazlar. çift sayıda elektronlara sahip maddelerde görülür. Örnek: Cr Si Al Hava

39 paramanyetizma Dipoller dış alanla birlikte yönlenirken ayni zamanda bu alanı kuvvetlendirirler ve bağıl geçirgenlik 1 den büyüktür ( r > 1; r =1.001 gibi) oldukça küçük fakat pozitif bir manyetik duyarlılığa yol açarlar. Paramanyetik malzemeler için duyarlılık 10-5 ile 10 2 arasında değişir. Gerek dia gerek paramanyetik malzemeler sadece bir manyetik alanda mıknatıslanma gösterirler ve manyetik değildirler. Her 2 grup malzemede akı yoğunluğu B, vakumda olduğu kadardır.

40 Paramanyetizma Paramanyetik malzemelerin kalıcı manyetik momentleri vardır. Oda sıcaklığında bu momentler rastgele dizilmiştir. Uygulanan bir manyetik alana çok az (%0.01) katkıda bulunurlar (B yi %0.01 kadar arttırırlar!) Örnekler: oksijen; alüminyum, tungsten, platin

41 Akı yoğunluğu, B diamanyetizma ve paramanyetizma paramanyetik vakum diamanyetik Diamanyetik ve paramanyetik malzemeler için akı yoğunluğu, B, vs manyetik alan kuvveti H ilişkisi manyetik alan kuvveti, H

42 Elektron konfigürasyonu Cl atomlarının e- konfigürasyonu: 3s 2 3p 5 Çiftleşmemiş bir elektronu olduğu için Cl atomları paramanyetiktir. Zn atomlarının e- konfigürasyonu: 4s 2 3d 10 Tüm elektronları çiftleşmiş olduğu için Zn atomları diamanyetiktir.

43 manyetiklik türleri Manyetik indüksiyon B (tesla) (3) B (1 ) oh ferromanyetik e.g. Fe 3 O 4, NiFe 2 O 4 ferrimanyetik e.g. ferrit( ), Co, Ni, Gd ( 10 6!) Vakumun geçirgenliği: (1.26 x 10-6 H/m) (2) vakum ( = 0) (1) Uygulanan manyetik alan kuvveti (H) (amper-sarım adedi/m) Paramanyetik 10-4 e.g., Al, Cr, Mo, Na, Ti, Zr Diamanyetik ( ) e.g., Al 2 O 3, Cu, Au, Si, Ag, Zn

44 yönlenmiş yönlenmiş rastgele yönlenmiş yok ters 3 tür için manyetik momentler Manyetik alan yok (H = 0) Manyetik alan (H>0) (1) diamanyetik (2) paramanyetik (3) ferromanyetik ferrimanyetik

45 Malzemelerin manyetik özellikleri diamanyetik malzemelerde, elektronlar birbirlerinin manyetik alanlarını yok edecek şekilde yönlenmiştir. paramanyetik malzemelerde atomlar manyetiktir fakat atomların kendileri rastgele konumlanmıştır ve malzemenin toplam mıknatıslanması sıfırdır. Paramanyetik malzemeler manyetik alana konduklarında atomlar malzeme zayıf mıknatıslanma gösterecek şekilde yönlenirler.

46 diamanyetiklik ve paramanyetiklik Diamanyetik ve paramanyetik malzemeler için oda sıcaklığı manyetik duyarlılıkları Diamanyetik malzemeler malzeme duyarlılık Paramanyetik malzemeler malzeme duyarlılık

47 Ferromanyetik malzemeler ferromanyetik malzemeler bir dış manyetik alan olmadığında kalıcı bir manyetik momente sahiptirler. Manyetik duyarlılık r >> 1 ( r =10 6 gibi) H<<M Ferromanyetik malzemelerde mıknatıslanma etkisi kuvvetlidir. Ferromanyetik malzemeler manyetik bir alana maruz kaldıklarında kalıcı olarak mıknatıslanırlar.

48 ferromanyetizma ferromanyetizma bazı geçiş metalleri, demir (HMK - ferrit), Kobalt, nikel, ve bazı nadir toprak metallerinde (gadoloniyum, Gd) görülür. Ferromanyetik malzemelerde, manyetik akı yoğunluğu ve mıknatıslanma ilişkisi: 0 M >> 0 H B = 0 H + 0 M B 0 M

49 ferromanyetizma Ferromanyetik malzemelerde kalıcı manyetik momentler elektron yapısı nedeniyle silinmemiş elektron spinlerinden kaynaklanan atomik manyetik momentlerden ileri gelir. Ayrıca, spin momentlerine göre daha küçük yörünge manyetik moment katkısı da vardır. Ferromanyetik malzemelerde komşu atomlar bir dış alan etkisi olmadığında bile ortaklaşa yönlenerek net spin manyetik momentleri oluştururlar. Bu spin yönlenmesi domen adı verilen oldukça geniş bölgelerde görülürler.

50 ferromanyetizma Ferromanyetik malzemeler kalıcı manyetik momente sahiptirler. Bu manyetik momentler rastgele dizilmiştir. Bir dış alan uygulandığında manyetik momentler kendilerini alan yönünde sıralanırlar. Bu şekilde dış manyetik alanı önemli ölçüde kuvvetlendirirler.

51 Doygunluk mıknatıslanması Ferromanyetik bir malzemede manyetik dipollerin tamamı dış alanla birlikte yönlendiklerinde mıknatıslanma maksimum değerine ulaşır ve buna maksimum veya doygunluk mıknatıslanması (M s ) denir. Buna denk olan akı yoğunluğuna da doygunluk akı yoğunluğu (B s ) denir. Doygunluk mıknatıslanması her bir atomun net manyetik momentinin atom sayısı (N) ile çarpımına eşittir M s = manyetik moment/atom x N atom başına net manyetik moment Demir: 2.22 B / Kobalt: 1.72 B / Nikel: 0.60 B 1 B = 9.27 x A.m 2

52 ferromanyetik malzemeler Fe, Ni ve Co dan oluşan küçük bir metal grubu çok kuvvetli manyetik özellik sergiler. Bu metaller ferromanyetik malzemelerin en iyi bilinen örnekleridir. Benzer manyetik yönlenmelere sahip atomlar komşu atomlarla birlikte manyetik domen denilen gruplarda toplanırlar. Manyetik domen tek atom

53 Malzemelerin manyetik özellikleri Ferromanyetik bir malzemede manyetik domenler kendilerini daima bir mıknatısı çekecek şekilde yönlendirirler. Eğer bir kuzey kutup yaklaşırsa güney kutupları bu kutbu gören domenler büyür. Kuzey kutup yaklaşırsa tersi olur. Kuzey kutup tarafından mıknatıslanma güney kutup tarafından mıknatıslanma

54 Malzemelerin manyetik özellikleri mıknatıslanmamış Kuzey kutup tarafından mıknatıslanma güney kutup tarafından mıknatıslanma

55 Ferromanyetizma Ferromanyetik malzemeler (Fe, Ni, Co ve alaşımları) Komşu atomların manyetik momentleri arasındaki kuvvetli etkileşim nedeniyle gelişigüzel yönlenmiş manyetik domenlere sahiptir. Bir manyetik alan uygulandığında bu alana paralel yönlenmiş domenler büyürken diğerleri küçülür ve sonunda alana paralel domen tüm yapıya hakim olur. Bu aşamada doygunluk mıknatıslanmasına ulaşılmış olur.

56 problem 8.9 g/cm 3 yoğunluğa sahip Nikel için (a) doygunluk mıknatıslanmasını ve doygunluk akı yoğunluğunu hesaplayın. a) Doygunluk mıknatıslanması atom başına Bohr magneton sayısı (Nikel için 0.60) ile Bohr magneton büyüklüğü ( B ) ve birim hacimdeki atom sayısı (N) çarpımına eşittir: M s = 0.60 B N Birim hacimdeki atom sayısı; N = N A /A Ni = (8.9 x 10 6 g/m 3 ) (6.022 x atom/mol)/58.71 g/mol = 9.13 x atom/m 3 1 B = 9.27 x A.m 2 M s = (0.60 Bohr magneton/atom) (9.27 x A.m 2 /Bohr magneton) (9.13 x atom/m 3 ) = 5.1 x 10 5 A/m

57 problem (b) doygunluk akı yoğunluğunu hesaplayın. Ferromanyetik malzemelerde 0 M >> 0 H B = 0 H + 0 M B 0 M Bs 0 M s B s = 0 M s = (4 x 10-7 H/m) (5.1x 10 5 A/m) = 0.64 T

58 antiferromanyetizma Komşu atom veya iyonların spin momentlerinin birbirine zıt yönlenmelerine antiferromanyetizma adı verilir. MnO iyonik karaktere sahip seramik bir malzemedir ve antiferromanyetizma sergiler. Hem spin hem de yörünge momentleri birbirlerini tamamen sildiklerinden O -2 iyonlarının net bir manyetik momenti yoktur.

59 antiferromanyetizma Mn +2 iyonlarının elektron spin hareketinden kaynaklanan net bir manyetik momenti vardır. Mn +2 iyonları kristal yapıda komşu iyonların momentleri zıt olacak şekilde dizilirler. Doğal olarak zıt momentler birbirlerini yok ederler ve bu durumda malzemenin net bir manyetik momenti olmaz.

60 antiferromanyetizma Antiferromanyetizma paramanyetik atomlardan oluşan maddelerde gözlenir. Malzemeyi oluşturan atomlar aynı büyüklükte moment meydana getirmiş ve bunlar karşılıklı etkileşme ile zıt yönlerde düzenlenmişse birbirlerini yok ederler. Sonuçta madde diamanyetizma benzeri bir davranışa sahip olacaktır ki bu özelliğe Antiferromanyetizma denir.

61 antiferromanyetizma Antiferromanyetik maddeler tüm sıcaklıklarda düşük doygunluk değerlerine sahiptirler. Antiferromanyetik maddelerde sıcaklıkla doygunluğun değişimi bir kritik sıcaklıkta (Neel sıcaklığı) maksimum değeri verir. Neel sıcaklığının altında antiferromanyetik davranış gösterirken, üstünde paramanyetik davranış gösterirler.

62 Ferrimanyetik malzemeler Bazı seramikler ferrimanyetizma denen kalıcı bir mıknatıslanma sergilerler. Farklı manyetik momente sahip malzemelerin atomik mıknatısları birbirlerini yok etmezler. r >>1 ( r =10 3 gibi) Örnek: Manyetit (Fe3O4)+ Ni

63 ferrimanyetizma Bu mineralde Fe iyonları 1:2 oranında olmak üzere hem +2 hem de +3 valens hallerinde mevcuttur. Her bir Fe +2 ve Fe +3 iyonu için 4 ve 5 Bohr magnetona denk net bir spin manyetik momenti mevcuttur. O 2- iyonları ise manyetik olarak nötrdür. Fe +2 ve Fe +3 iyonları arasında karakter itibarı ile antiferromanyetizme benzeyen zıt spin etkileşimleri bulunur. net ferrimanyetik moment spin momentlerinin birbirlerini tam anlamıyla silmemiş olmasından kaynaklanır.

64 ferrimanyetizma Fe 3 O 4 de Fe 2+ ve Fe 3+ iyonları için spin manyetik momentlerinin konfigürasyonu

65 ferrimanyetizma katyon Oktahedral kafes konumu tetrahedral kafes konumu Net manyetik moment Fe 3+ Eksiksiz silme Fe 2+

66 ferrimanyetizma Ferro ve ferrimanyetik malzemelerin makroskopik manyetik karakterleri birbirine benzer. Ayırt edici özellikleri, net manyetik momentlerin kaynağındadır. Ferrimanyetizmin özellikleri kübik ferritlerde görülür. Bu iyonik katıların kimyasal formülü MFe 2 O 4 şeklinde ifade edilir. Buradaki M birkaç metalden birini temsil etmektedir. Prototip ferrit için magnetit mineralini, Fe 3 O 4, düşünebiliriz.

67 ferrimanyetizma Ferrimanyetizma, maddede paramanyetik atomlar tarafından iki veya daha fazla türde moment oluşturulmuşsa gözlenebilen bir özelliktir. Farklı değerlerdeki momentlerin zıt yönlerde dizilişlerinden bu momentlerin farklarına eşit bir moment doğar, böylece ferrimanyetizma ortaya çıkar. Ferrimanyetik maddeler ferromanyetiklere benzer şekilde oda sıcaklığında kendiliğinden manyetizasyonu olan endüstriyel açıdan daha fazla önemi olan manyetik malzemelerdir.

68 problem Her bir kübik birim hücre 8 adet Fe 2+ ve 16 Fe 3+ iyonu bulundurduğuna, kübik hücre kenar uzunluğu nm olduğuna göre, Fe 3 O 4 için doygunluk mıknatıslanmasını hesaplayın. Doygunluk mıknatıslanması 1m 3 deki Bohr magneton sayısı (N ) ile Bohr magnetonu manyetik momenti ( B ) çarpımına eşittir. M s = N B N birim hücredeki Bohr magnetonu sayısının (n B ) birim hücre hacmine (V c ) bölünmesi ile elde edilir: N =n B /V c

69 problem Net mıknatıslanma sadece Fe 2+ iyonlarından kaynaklanır. Birim hücrede 8 adet Fe 2+ iyonu ve her bir iyon için 4 Bohr magnetonu olduğuna göre, n B =32 dir. Ayrıca V C = a 3

70 problem Doygunluk mıknatıslanması 5.25 x 10 5 A/m olan karma ferrit manyetik bir malzeme tasarlayın. Fe 3 O 4 için Doygunluk mıknatıslanması (Ms) 5 x 10 5 A/m dir. Ms değerini 5.25 x 10 5 A/m e arttırmak için Fe 2+ katyonlarının bir kısmını manyetik momenti daha yüksek olan divalent bir iyon ile, mesela Mn 2+ ile değiştirmek gerekir. Fe 2+ için 4 Bohr magneton olan değer Mn 2+ için 5 Bohr magnetondur. Mn 2+ ilavesi ile birim hücre kenar uzunluğunun değişmediğini varsayarak birim hücrede kaç Bohr magneton (n B ) olduğunu hesaplayalım.

71 No problem! n B = M s a 3 / B = (5.25 x 10 5 A/m) (0.839 x 10-9 m) 3 /birim hücre 9.27 x Am 2 /Bohr magneton n B = Bohr magneton / birim hücre Fe 2+ iyonlarının yerini alan Mn 2+ iyonlarının oranı x olsun. Kalan Fe 2+ iyonlarının oranı = 1-x Birim hücrede 2 değerlikli 8 iyon olduğuna göre, 8[5x + 4 (1-x)] = x = Fe 3 O 4 de Fe 2+ iyonlarının %18.1 i Mn 2+ ile değiştirilirse M s değeri = 5.25 x 10 5 A/m olur.

72 Manyetik davranışa sıcaklık etkisi Sıcaklığın artması atomların ısıl titreşimlerinin artmasına yol açar. Atomik manyetik momentler rotasyon için özgürdür. Artan sıcaklıkla atomların artan ısıl hareketliliği yönlenmek isteyen momentlerin dağınıklaşmasına yol açar. Ferromanyetik, antiferromanyetik ve ferrimanyetik malzemelerde komşu atomik dipole momentleri arasındaki uyum eğilimi ısıl hareketlilikten zarar görür ve yükselen sıcaklık dış bir manyetik alan olsa da olmasa da, dipole uyuşmazlıklarına yol açar.

73 Manyetik davranışa sıcaklık etkisi Bu durum hem ferro hem de ferri mıknatıslar için doygunluk manyetizasyonunda bir düşmeye neden olur. Doygunluk manyetizasyonu ısıl titreşimlerin en düşük seviyede olduğu 0 K de maksimum değerine ulaşır. Artan sıcaklıkla doygunluk manyetizasyonu giderek azalır ve Curie sıcaklığında (T c ) birden sıfıra düşer.

74 Manyetik davranışa sıcaklık etkisi T c de spin uyum kuvvetleri tamamen zarar görür ve bu sıcaklığın üstünde ferro ve ferrimanyetik malzemeler paramanyetik hale geçer. Curie sıcaklığının büyüklüğü malzemeden malzemeye değişir. Örneğin Fe, Co, Ni ve Fe 3 O 4 için 768, 1120, 354 ve 585 C dir. Antiferromanyetizm de sıcaklıktan etkilenir. Antiferromanyetizm Neel sıcaklığında kaybolur. Neel sıcaklığı üstünde antiferromanyetik malzemeler de paramanyetik olurlar.

75 Doygunluk mıknatıslanması M s (10 6 A/m) Doygunluk akı yoğunluğu Bs (gauss) Manyetik davranışa sıcaklık etkisi Fe ve Fe 3 O 4 için manyetizasyon sıcaklık ilişkisi Demir ve Fe 3 O 4 için doygunluk mıknatıslanmasının sıcaklığa bağlı değişimi. Saf demir Fe 3 O 4 Sıcaklık ( C)

76 Manyetikliği Etkileyen faktörler yapısal faktörler Kristal türü ve iç yapı kusurları manyetikliği önemli ölçüde etkiler. deformasyon Mıknatıslanan bir malzemede manyetik momentler birbirlerine paraleldir. Deformasyonla manyetik momentler yönleri dağılır ve mıknatıslanma kaybolur.

77 Domenler T c sıcaklığı altında ferromanyetik ve ferrimanyetik malzemelerde, manyetik dipol momentlerinin paralel yönlendiği mikro bölgeler bulunur. Bu bölgelere domen denir. Her biri kendi doygunluk mıknatıslanmasına sahiptir. Bu bölgeler domen sınırları veya duvarları ile birbirinden ayrılır. Mıknatıslanmanın yönü bu sınırlardan geçerken değişir.

78 Domenler Çok kristalli bir malzemede her bir tanede birden fazla domen bulunabilir. Dolayısı ile makro büyüklükteki bir parçada çok sayıda domen vardır. Her bir domen manyetik alanda farklı yönlenebilir. Parçanın tümü için M alanının büyüklüğü (mıknatıslanma) tüm domenlerin mıknatıslanmalarının vektör toplamına eşittir. Her bir domenin katkısı hacim oranı ile orantılıdır. Mıknatıslanmamış bir parçada domenlerin mıknatıslanmalarının toplamı sıfırdır.

79 Domenler Domen 1 Domen 2 Domen sınırı Ferromanyetik veya ferrimanyetik bir malzemede her bir domen içinde dipollerin tamamı ayni yöndedir. Ancak komşu domenlerde bu ortak yön değişiktir.

80 Domenler Domen sınırında manyetik dipol yönlenmesindeki kademeli değişim Domen sınırı

81 Domenler

82 Domenler Alnico mikroyapısı-domen bantları TEM MOKE: Magneto Optik Kerr Etkisi Mıknatıslanmış yüzeyin ışığı yansıtmasındaki değişiklik Elektrik çeliğinin tek bir tanesi içinde manyetik domenler. Foto genişliği 0.1mm. Kerr etkisi ile çekilmiş (MOKE).

83 Domenler 1000 angström kalınlığında Kobalt filminde domen yapıları: manyetik alan yok manyetik alan var- MOKE

84 Manyetik Özelliklerin Ölçümü Manyetik malzemelerin özellikleri malzemenin B- H histeresiz eğrisinden belirlenir. Malzemeye H alanı uygulanır ve bunun sonucu olan ölçülür. B

85 Akı yoğunluğu (B) Mıknatıslanma (M) Domenler ve histerisiz B s (M s ) ilk manyetik geçirgenlik: i dış Manyetik alan (H) Ferro-ferrimanyetik bir malzemede B-H davranışı Doygunluk akı yoğunluğu:b s mıknatıslanma: M s Ferro ve ferrimanyetik malzemeler için akı yoğunluğu (B) ve alan şiddeti (H) orantılı değil! dış alanla paralel yönlenen domenler yönlenmeyenlere göre daha hızlı büyür.

86 Domenler Manyetik domenler Manyetik alan yok! mıknatıs Manyetik alan etkisi!

87 Domenler ve histerisiz H arttıkça B önce yavaşça daha sonra süratle artmaya başlar ve en sonunda bu artış sona erer ve B H den bağımsız hale gelir. B nin aldığı en yüksek değere doygunluk akı yoğunluğu (Bs), buna denk gelen mıknatıslanmaya ise doygunluk Mıknatıslanması denir.

88 Domenler ve histerisiz B vs H eğrisinin eğimi geçirgenlik olduğundan, geçirgenlik H ile değişir ve ona bağlıdır. B vs H eğrisinin H=0 noktasındaki eğimi ilk geçirgenlik (initial permeability) bir malzeme parametresidir.

89 Domenler ve histerisiz H alanı etkisi altında domenler şekil ve boyut değiştirirler. Başlangıçta domenlerin momentleri rastgele yönlenmiştir ve bu nedenle net bir mıknatıslanma olmaz. Dışardan uygulanan alana paralel yönlenen domenler diğerlerinden daha fazla büyür ve onların yerini alır. alan şiddetinin artması ile en sonunda parça alan ile ayni yönlenmede tek bir domen haline gelir. Bu domen H alanı ile birlikte yönlendiğinde doygunluk gerçekleşir.

90 histerisiz Doygunluk noktasından itibaren H alan şiddeti alanın yönü değiştirilerek azaltıldığında B-H eğrisi orijinal çizgisini takip etmez. B alanının uygulanan H alanının gerisinde kalması veya daha yavaş değişmesi ile bir histerisiz etkisi oluşur.

91 histerisiz H alanı sıfırlandığında parçada hala bir miktar mıknatıslanma vardır. Buna remanens veya remanens akı yoğunluğu (B r ) denir. Bir dış manyetik alan (H) olmaksızın malzeme mıknatıslanmış olarak kalır. Mıknatıslanma alan ters yönde Hc değerine ulaştığında sıfırlanır. H c : koersif kuvvet

92 histerisiz Kalıcı mıknatıslanma doygunluk Koersif kuvvet

93 histerisiz Histerisiz davranışı ve kalıcı mıknatıslanma domen sınırlarının hareketi ile açıklanabilir. Alan yönünün doygunluktan itibaren tersine döndürülmesi ile domen yapısının değişim süreci de tersine döner. İlk anda, tersine dönen alanla tek bir domenin rotasyonu gerçekleşir. Daha sonra yeni alanla birlikte yönlenmiş manyetik momentleri olan domenler oluşur ve bunlar daha önceki domenlerin yerini alarak büyür.

94 histerisiz Bu mekanizmada kritik olan manyetik alanın ters yönde büyümesi sırasında domen sınırlarının hareketlenmesine direnç konusudur. B nin H değişime ayak uyduramaması ve geri kalmasının ve bir histerisiz etkisi ortaya çıkmasının nedeni bu dirençtir. Uygulanan alan sıfırlandığında yapıda hala hatırı sayılır miktarda daha önceki alana göre yönlenmiş domen bulunur. remanens (B r ) bu şekilde ortaya çıkar.

95 histerisiz Parçadaki alanı sıfıra düşürmek için, orijinal alanınkine ters yönde, H c şiddetinde bir dış H alanı uygulamak gerekir. H c ye koersivite veya koersif kuvvet denir. Ters yönde alan uygulanmasına devam edildikçe en sonunda ters yönde doygunluk elde edilir. Alanın ikinci kez yön değiştirmesiyle tekrar ilk doygunluk mıknatıslanma noktasına ulaşılır ve B-H çevrimi bir histerisiz etkisi içerecek şekilde tamamlanmış olur. Bu çevrimde negatif remanens (-B r ) ve pozitif koersivite (+H c ) değerleri de mevcuttur.

96 Akı yoğunluğu B (tesla) histerisiz Ferro ve ferrimanyetik malzemelerinki tipik lineer olmayan bir histerisiz davranışı iken, para- ve diamanyetik malzemelerde B nin H ile değişimi lineerdir. ferromanyetik/ ferrimanyetik Manyetik alan kuvveti, H (A/m)

97 Akı yoğunluğu B (tesla) Para/diamanyetik malzemeler 30 A/M şiddetindeki bir manyetik alanda Ferro/ferrimanyetik malzemelerde akı yoğunluğu 1.5 Tesla Paramanyetik ve diamanyetik malzemelerde Tesla ferromanyetik/ ferrimanyetik Manyetik alan kuvveti, H (A/m)

98 Manyetik anizotropi Manyetik histerisiz eğrileri bazı faktörlere bağlı olarak farklı şekiller alır. Malzemenin tek veya çok kristalli olması Çok kristalli olması halinde, tanelerin tercihli yönlenmesi Gözenek veya ikinci faz partiküllerinin varlığı Sıcaklık ve stres uygulanmışsa, stres durumu Mesela, ferromanyetik bir malzemenin tek kristali için B (veya M) vs H eğrisi uygulanan H alanına göre kristalin kristallografik yönlenmesine bağlıdır.

99 Akı yoğunluğu B (tesla) Manyetik anizotropi Manyetik davranışın kristallografik yöne bağlı olmasına manyetik anizotropi denir. Demir ve nikel tek kristalleri için manyetizasyon eğrileri Manyetik alan kuvveti, H (A/m)

100 Akı yoğunluğu B (tesla) Manyetik anizotropi Kobalt tek kristalleri için manyetizasyon eğrileri Manyetik alan kuvveti, H (A/m)

101 Manyetik anizotropi Bu malzemelerin her biri için mıknatıslanmanın en kolay gerçekleştiği bir kristallografik yön vardır. Bu yönde doygunluk en küçük H alanı ile elde edilir. Bu yöne kolay mıknatıslanma yönü denir. Örneğin, Nikelde bu yön [111] yönüdür. [110] ve [100] yönlerinde doygunluk daha büyük H alanlarında ortaya çıkar. Fe ve Co için kolay mıknatıslanma yönleri sırası ile [100] ve [0001] dir.

102 Manyetik anizotropi Bunun tersi olarak zor kirtallografik yön, doygunluk mıknatıslanmasına en zor ulaşılan yöndür. Ni, Fe ve Co için zor mıknatıslanma yönleri sırası ile [100], [111], ve [10-10]/[11-20] dır. Kolay mıknatıslanma yönleri uygulanan H alanının yönüne en yakın konumlanan domenler diğerlerinden daha avantajlıdır ve diğerleri küçülürken onlar daha çabuk büyür.

103 Manyetik malzemeler

104 Manyetik malzemeler Demirin 6 adet 3d elektronu var. Bunlardan 2 tanesi ters spinli. Geriye kalan 4 elektrondan gelen 4 Bohr magneton spin manyetik momentine sahip! Kobaltın çiftlenmemiş 3, nikelin 2 elektronu var. Yörünge momentlerini de hesaba kattığımızda, Atom başına Fe; 2.22 μb / Co; 1.72 μb / Ni; 0.60 μb Elektron sayısı Manyetik moment Bohr magnetons, B

105 Manyetik Malzemeler Manyetik malzemeler aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi yok edici kuvvet (H c ) özelliklerine göre sınıflandırılabilir. Malzeme Tipi H c (A/m) Uygulama Yumuşak H c <1000 Elektromıknatıs, trafo motor, jeneratör Sert <H c Hoparlör, video kayıt cihazı, TV, saat

106 manyetik malzemeler Gerek ferro gerek ferrimanyetik malzemeler histerisiz eğrilerinin karakterine göre ya sert ya da yumuşak olarak tanımlanırlar. Histerisiz eğrisi içinde kalan alan B-H çevriminde malzemenin birim hacminde manyetik enerji kaybını temsil eder. Bu manyetik enerji kaybı malzeme içinde ısınma şeklinde gerçekleşir ve malzeme sıcaklığı artar.

107 Yumuşak manyetik malzemeler Bu nedenle histerisiz eğrisi içinde kalan alan küçük olmalıdır. Tipik olarak bu eğri ince ve dar olmalıdır. Bu durumda yumuşak manyetik malzemeler yüksek bir erken geçirgenlik ve düşük koersivite sahibi olmalıdır. Bu özelliklere sahip bir malzeme oldukça zayıf bir alan uygulaması ile doygunluk manyetizasyonuna ulaşabilir (kolayca manyetize ve demanyetize olabilir).

108 Yumuşak Manyetik Malzemeler Kolay mıknatıslanırlar. Mıknatıslanmaları kolay kaybolur. Manyetik geçirgenlikleri yüksektir. Kalıcı mıknatıslanmaları düşüktür. Yok edici manyetik alan kuvvetleri küçüktür. H c < 1000 A/m

109 yumuşak mıknatıslar İdeal yumuşak manyetik malzeme küçük koersif kuvvet yumuşak ferromanyetik malzeme

110 Yumuşak manyetik malzemeler Yumuşak manyetik malzemeler alternatif manyetik alanlara maruz kalan ve bu nedenle enerji kayıpları az olması gereken cihazlarda kullanılırlar. Örnek: transformatörler; elektrik motorları Demir, metal türü yumuşak manyetik malzemedir.

111 Yumuşak manyetik malzemeler Doygunluk akı yoğunluğu veya mıknatıslanma sadece malzeme bileşimi tarafından belirlenir. Örneğin kübik ferritlerde, FeO Fe 2 O de Fe 2+ metal iyonunun Ni 2+ gibi divalent metal iyonu ile yer değiştirmesi doygunluk mıknatıslanmasını değiştirecektir. Ancak, histerisiz eğrisinin şeklini belirleyen duyarlılık ve koersivite (H c ) bileşimden ziyade yapısal değişkenlerden etkilenir.

112 Yumuşak manyetik malzemeler düşük bir koersivite değeri manyetik alanın şiddeti ve/veya yönü değiştiğinde doman sınırlarının kolayca hareket edebilmesi demektir. Manyetik malzemede manyetik olmayan bir fazın partikülleri veya boşluklar vb yapısal hatalar domen sınırlarının hareketini engelleyerek koersiviteyi arttırırlar. Dolayısı ile yumuşak manyetik malzemelerde bu gibi hatalar bulunmamalıdır.

113 Yumuşak manyetik malzemeler Yumuşak manyetik malzemeler için önemli bir diğer özellik elektrik direncidir. Histerisiz enerji kayıplarına ilave olarak, manyetik malzemelerde zamanla manyetik alan şiddeti ve yönündeki değişiklikle Eddy akımları oluşur ve enerji kaybına yol açar. Yumuşak manyetik malzemelerde Eddy akım kayıplarını, elektriksel direnci arttırarak en aza indirmek isteriz. Bu nedenle Ferromanyetik malzemeler saf demir yerine katı eriyik alaşımlarından (Fe-Si ve Fe-Ni alaşımları) imal edilir.

114 Yumuşak manyetik malzemeler Doğal yalıtkan oldukları için seramik ferritler yumuşak manyetik malzemelere gerek duyulan uygulamalarda yaygın olarak kullanılırlar. Ancak, oldukça küçük duyarlılıkları olduğu için kullanımları sınırlıdır. Yumuşak manyetik malzemelerin histerisiz kayıpları bazı uygulamalar için manyetik alanda bir ısıl işlemle daha da küçültülebilir. Yumuşak manyetik malzemeler jeneratörlerde, motorlarda, dinamolarda ve anahtarlı devrelerde yaygın olarak kullanılırlar.

115 Transformatör çekirdekleri Transformatör çekirdeklerinde kolayca mıknatıslanıp, bu mıknatıslanmayı kolayca kaybeden yumuşak manyetik malzemelerin kullanılması gerekir. İdeali, manyetik anizotropik olan tek kristallerin kullanılmasıdır. Ancak tek kristallerin üretimi maliyetlidir. Bunun yerine haddeleme ile yönlenme sağlanmış elektrik sacları kullanılır. Hadde ile kolay mıknatıslanma yönü uygulanan manyetik alana paralel olacak şekilde üretilen elektrik sacları ile tek kristaller kadar olmasa da, çekirdek kayıpları sınırlıdır.

116 Silisli demir-elektrik sacı Hadde ile kolay mıknatıslanma yönü uygulanan manyetik alana paralel olacak şekilde üretilen elektrik sacları ile tek kristaller kadar olmasa da, çekirdek kayıpları sınırlıdır : Fe-3Si Demir alaşımlı çekirdek Hadde düzlemi Hadde yönü Primer sarım sekonder sarım B alanı (110) düzlemi [001] yönü

117 Silisli demir-elektrik sacı 1900 da demire silisyum ilave edilmesinin yararlı olduğu anlaşıldı. %3 kadar Si sadece geçirgenliği arttırmakla kalmadı, alaşımsız demire göre koersif kuvveti de düşürdü. Kütle metal çekirdekler yerine laminasyon sac plakalar kullanılarak Eddy akım hatları kesildi ve böylece çekirdek kayıpları azaltıldı. Hidrojen tavları ile karbon miktarı düşürülerek, tane çapı ayarlanarak, haddeleme ile uygun tekstür oluşturularak, tabaka levha içinde çekme gerilmeleri oluşturularak histerisiz kayıpları daha da azaltıldı. Zamanla çekirdek kayıpları 8W/kg dan 0.4W /kg seviyesine düştü.

118 Yumuşak Manyetik Malzemeler malzeme bileşim İlk bağıl geçirgenlik ( i ) Ticari demir ingot Yönlenmiş Si-Fe Doygunluk akı yoğunluğu Bs (tesla) Histerisiz kaybı (J/m 3 ) Direnç (.m) Fe x Fe-3Si x permaloy 55Fe-45Ni x 10-7 supermaloy 79Ni, 15Fe, 5Mo, 0.5Mn x 10-7 Ferroxcube A 48 MnFe 2 O 4, ZnFe 2 O 4 Ferroxcube B 36 NiFe 2 O 4, 64 ZnFe 2 O

119 Sert manyetik malzemeler H alanını kaldır, yönlenme kalır! => Kalıcı mıknatıs! B H alanı uygula ve yönlenme sağla koersivite, H C Mıknatıslanmanın sona ermesi için negatif alan uygulamak gerekir! uygulanan Manyetik alan (H) Manyetik alan yok iken durum

120 Sert Manyetik Malzemeler sert manyetik malzemeler yüksek bir remanens, koersivite ve doygunluk akı yoğunluğuna ilave olarak düşük bir erken geçirgenlik ve geniş bir histerisize sahip olmalıdır. Kalıcı manyetiklikleri yüksektir. Yok edici manyetik alan kuvvetleri büyüktür. Histerezis eğrileri uzun ve geniştir. H c > A/m

121 Sert mıknatıslar İdeal sert manyetik malzeme Büyük koersif kuvvet Sert ferromanyetik malzeme

122 Sert manyetik malzemeler Bu malzemelerin uygulama alanlarında en önemli özellikler: koersivite ve enerji çarpanıdır: (BH) max B-H eğrisinin 2. çeyreği içine sığabilen en büyük B-H dikdörtgeninin alanı. Birimi kj/m 3 (MGOe). (BH) max, sert bir mıknatısı demanyetize etmek için gerekli enerjiyi temsil eder.

123 Sert manyetik malzemeler (BH) max ne kadar büyük ise, malzeme manyetik özellikleri yönünden o kadar serttir. Histerisiz davranışı, manyetik domen sınırlarının hareketliliğine bağılıdır. Domen sınırlarının hareketi engellenerek, koersivite ve duyarlılık arttırılabilir ve bu şekilde demanyetizasyon için kuvvetli bir dış alan gerekli olur. Bu özellikler malzemenin mikroyapısı ile ilişkilidir.

124 Sert Manyetik Malzemeler Endüstride kullanılan en önemli sert ferromanyetik malzeme alnico alaşımlarıdır. (%50 si Al, Ni, Co, geri kalanı Fe). Sert manyetik malzemeler, mıknatıslanma kaybına yüksek direnç göstermesi gereken kalıcı mıknatısların imalatında kullanılırlar. Hoparlör Video kayıt cihazı TV

125 sert manyetik malzemeler Bu mıknatıslar hiçbir manyetik alan yardımı olmaksızın kullanılmak üzere yapılmışlardır. Kalıcı (sert) mıknatıslar ilk başta manyetik alan yardımıyla mıknatıslanırlar ve bu özelliklerini devam ettirirler. Sert manyetik malzemeler 2 gruba ayrılırlar. Geleneksel ve yüksek enerji mıknatısları

126 sert manyetik malzemeler Geleneksel olanlarda (BH) max değerleri yaklaşık 2 ile 80 kj/m 3 (0.25 and 10 MGOe) arasında değişir. Bu malzemeler mıknatıs çelikleri, Cunife (Cu Ni Fe) alaşımları, Alnico (Al Ni Co) alaşımları ve hekzagonal ferritler BaO 6Fe 2 O 3 dir. Sert mıknatıs çelikleri genellikle Tungsten ve/veya Cr ile alaşımlanırlar. Uygun ısıl işlemle bu 2 element karbon ile birleşerek W- ve Cr-karbürleri yaparlar. Bu karbürler domen sınırlarının hareketini engeller ve manyetik sertliği arttırırlar.

127 Kalıcı Mıknatıslar Geleneksel Kalıcı Mıknatıs Çeşitleri: Çelik: Karbon, alaşım ve paslanmaz türde çeşitleri vardır. Alnico: Alüminyum, Nikel ve Kobaltın demir esasıyla karıştırılması ile elde edilir. Ferrit: Fe 2 O 3 ihtiva eder. Manyetik özellikleri çok kolay bir biçimde kullanılmasını mümkün kılar.

128 Kalıcı Mıknatıslar Mıknatıs taşı: ilk kalıcı mıknatıs: Doğada bulunan Fe 3 O 4. Üretilen manyetik alan düşük fakat mıknatıslanma kaybına direnç bir hayli yüksek. Manyetik karbon çeliği: 18. Yüzyılda geliştirilmiş! Domen hareketlerini sınırlamak üzere uygun ısıl işlemle karbür çökeltileri oluşturmaları için W ve/veya Cr ile alaşımlanmış çelikler. Alnico Mıknatısları: (alloys based on Al, Co, and Ni) 1930 larda geliştirilen ilk modern mıknatıslar. Yüksek Curie sıcaklıkları (~850 C) sayesinde günümüzde hala kullanılıyorlar.

129 Kalıcı Mıknatıslar Kobalt Platin mıknatısları: 1950 lerde geliştirildi. Daha üstün manyetik özellikleri ve korozyon dirençleri biyomedikal uygulamalarda işe yaradı. Fakat pahalı. Sert ferritler: (BaFe 12 O 19 / SrFe 12 O 19 ) son yıllarda en önemli ticari kalıcı mıknatıslar. Anizotropik yapıları sayesinde oldukça yüksek bir koersif kuvvete sahipler. Fakat enerji çarpanları düşük. Hammaddesinin bol olması ve kolayca ve ucuza bulunması cazip yapıyor.

130 Yüksek enerji sert mıknatısları (BH) max değeri en az 80 kj/m 3 (10 MGOe) olan sert manyetik malzemeler yüksek enerji mıknatısları olarak bilinirler. Bu malzemeler son yıllarda geliştirilen değişik bileşimlerde metaller arası bileşiklerdir. En popüler 2 tanesi: SmCo 5 Nd 2 Fe 14 B.

131 Yüksek enerji sert mıknatısları

132 Samarium Cobalt mıknatısları SmCo 5 mıknatısları için BH max değerleri 120 ile 240 kj/m 3 (15 and 30 MGOe) arasındadır. Geleneksel mıknatısların enerji çarpan değerinden bir hayli yüksektir. Ayrıca Sm-Co ların koersiviteleri de yüksektir. Toz metalürjisi teknikleri ile üretilirler. Önceden uygun şekilde hazırlanmış alaşım öğütülür ve toz taneleri manyetik alanda yönlendirilir ve arzu edilen şekilde preslenir.

133 Samarium Cobalt mıknatısları Preslenmiş parça yüksek sıcaklıklarda sinterlenir ve son olarak manyetik özellikleri geliştirmek için ayrı bir ısıl işlem uygulanır. Samaryum nadir ve pahalı bir elementtir. Diğer yandan kobaltın fiyatı da oldukça değişken ve kaynakları güvenilmezdir.

134 sert mıknatısların PM üretimi alaşımın hazırlanması d<0.5mm tane boyutuna mekanik kırma daha küçük boyutlara öğütme manyetik alanda yönlendirme ve presleme sinterleme tornalama mıknatıslama

135 Neodmiyum demir bor mıknatısları Sm nadir ve pahalı bir element, Co fiyatı da değişken olduğu için Nd-Fe-B mıknatısları tercih edilen yüksek enerji mıknatısları olmuştur. Bu mıknatısların enerji çarpan değerleri Sm-Co mıknatısları ile yarışır seviyededir. İlk kez 1984 de üretilmiştir. Curie sıcaklıkları düşüktür (312 C); bu nedenle yüksek sıcaklık uygulamalarına uygun değildir. Minyatürleşmenin kritik olduğu uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

136 Neodmiyum demir bor mıknatısları mıknatıslanma ve de-mıknatıslanma domen sınırı hareketliliğine ve bu da malzeme mikroyapısı, yani tanelerin boyutu, şekli ve yönlenmeleri, ikinci faz partikülleri ve dağılımları ile ilişkilidir. malzeme mikroyapı özellikleri nasıl üretildiklerine bağlıdır. Nd 2 Fe 14 B mıknatıslarının üretiminde 2 farklı proses süreci vardır. Toz metalurjisi (sinterleme) ve hızlı katılaştırma (sıvı savurma). Toz metalurjisi pratiği SmCo 5 malzemeninkine benzerdir.

137 Neodmiyum demir bor mıknatısları Hızlı katılaştırma ise, alaşım sıvı halden çok yüksek hızlarda katılaştırılarak ya amorf ya da çok küçük taneli ince bir şerit elde edilir. Bu şerit daha sonra toza dönüştürülür ve arzu edilen şekle preslenip ısıl işlem uygulanır. Daha sık uygulanan hızlı katılaştırma prosesidir.

138 Neodmiyum demir bor mıknatısları

139 Neodmiyum demir bor mıknatısları Döküm ingot Hidrojen doplaması ile ingot ufalanıyor Ön Öğütme ile parça boyutu 5mm seviyesine asal gaz Her bir tane tek kristal oluncaya kadar öğütme Manyetik alanda yönlendirme Presleme (%60 yoğunluk) 1060 C de 1 saat sinterleme tornalama

140 Neodmiyum demir bor mıknatısları

141 Yüksek enerjili mıknatıslar Yüksek enerji mıknatıslar için yaygın bir uygulama motorlardır. Mıknatıslar, manyetik alanları elektrik enerjisi tüketmeden kesintisiz var olduğu için elektromıknatıslardan çok daha üstündür. Çalışma sırasında ısınma olayı da yoktur. Mıknatıs kullanan motorlar elektromıknatıs kullananlardan çok daha küçüktür. Popüler motor uygulamaları: kablosuz matkap, tornavida, otomobillerde cam silecekleri, yıkayıcıları, fan motorları, ses ve görüntü kayıt ediciler, saatler Bu mıknatısları kullanan diğer uygulamalar ses sistemlerindeki hoparlörler, hafif kulaklıklar, işitme cihazları, bilgisayar donanımları.

142 Sert Manyetik Malzemeler malzeme bileşim Remnans, Br, tesla Tungsten çeliği 92.8 Fe, 6W, 0.5Cr, 0.7C Koersivite, Hc, amp-sarım/m CuNiFe 20 Fe, 20 Ni, 60 Cu Sinter AlNiCo 8 34 Fe, 7 Al, 15 Ni, 35 Co, 4 Cu, 5 Ti Sinter ferrit 3 BaO-6Fe 2 O Co nadir toprak SmCo Sinter Nd-Fe-B Nd 2 Fe 14 B

143 sert manyetik malzemeler

144 sert manyetik malzemeler Sert manyetik malzemelerin en önemli uygulama alanlarından biri motorlardır. Mıknatıslanmaları kalıcı olduğu ve uzun sürelerle korunduğu, elektrik enerjisi kullanılmadığı ve ısınma yaşanmadığı için elektro mıknatıslardan çok daha üstündür. Sert mıknatıs kullanan motorlar elektro mıknatıs kullananlardan çok daha küçüktür. Küçük aletlerde sert mıknatıslar motor uygulamalarında çok caziptir. Kablosuz matkaplarda, vidalama ünitelerinde, otomobillerde cam sileceklerinde, su püskürtücülerinde, kontak devrelerinde, havalandırma sistemlerinde, kayıt cihazlarında, saatlerde sert mıknatıslar tercih edilmektedir. Sert mıknatıslardan yararlanılan diğer uygulamalar arasında audio sistemlerindeki hoparlörler, kulaklıklar, bilgisayar donanımları vardır.

145 Manyetik depolama Bilgi depolama işlerinde manyetik malzemeler önemlidir. Dijital bilginin saklanmasında manyetik kayıtlar yegane teknoloji haline gelmiştir. Masaüstü ve diz üstü bilgisayarlar, ipod ve MP3 çalıcılar, yüksek tanımlı video kayıt cihazları, kredi kartları ve benzeri disk saklama ortamlarının yaygınlığı manyetik malzemelerin önemini ortaya koymaktadır. Bilgisayarlarda ise, öncelikli depolama işleri için yarı iletken malzemeler ön plandadır; manyetik hard diskler daha fazla bilgiyi daha ekonomik saklayabildikleri için ikincil depolama için kullanılırlar. Ancak manyetik kayıt ve depolama işinde transfer hızları daha yavaştır.

146 Manyetik depolama 2 tür manyetik kayıt ortamı vardır: manyetik bantlar ve hard disk sürücüleri Manyetik bantlarda uç, yazma ve okuma operasyonları sırasında manyetik saklama ortamı ile temas halindedir. Bant hızları 10 m/s kadardır. Hard disklerde bu uç manyetik maddeye çok yakın ve onun hemen üstünde yer alır ve manyetik ortam çok yüksek devir hızlarında hareket ederken kendiliğinden oluşan bir hava yastığı üzerinde tutulur.

147 Manyetik depolama Kayıt ve televizyon endüstrileri ses ve görüntü kayıt ve tekrar üretim işleri için büyük ölçüde manyetik bantlara güvenmektedir. Kompüter bitleri, ses ve görüntüler bir teyp veya disk şeklindeki manyetik depolama ortamının çok küçük bölümlerine manyetik olarak kaydedilir. Manyetik depolamada bilgiler + ve mıknatıslanma seviyelerine denk gelecek şekilde 1 ve 0 olarak dijital olarak saklanırlar. Bu transfer (yazma) ve kaydedileni alma (okuma) işlemi okuma ve yazma kısımları olan bir kayıt sistemi tarafından gerçekleştirilir.

148 Manyetik bantlar hard disk sürücülerinden daha önce geliştirilmiştir. Bugün bant kaydı hard disk sürücülerden daha ucuzdur fakat birim alana kaydedilebilen bilgi miktarı bantlarda 100 kat daha azdır. kayıt-saklama işinde kullanılan bantlarda kayıt ortamındaki partiküller: birkaç on nanometre boyunda (a) İğne şekilli ferromanyetik metal CoPtCr veya CoCrTa partikülleri (b) Plaka şekilli baryumferrit partikülleri

149 Manyetik bantlar Bantlar uygulamaya göre bu partiküllerden sadece birini kullanır. Bu partiküller organik bir bağlayıcı içinde mükemmel bir şekilde dağıtılır ve 50 nm kalınlığında manyetik bir tabaka oluşturulur. Bu tabakanın altında manyetik olmayan altlık vardır. Her iki partikül de anizotropiktir; yani kolay indüklenme yönü vardır.

150 Manyetik bantlar Bant kasetlerinin yüksek kapasiteli olmaları avantaj oluştururken sıralı erişimli bir kayıt ortamı olmaları dezavantajdır. Yani bant kasetlerinin başındaki veya sonundaki bilgiye ulaşmak için ileri/geri sardırma gerekir. Bant kasetlerinin bilgi depolama kapasiteleri 600 MB ile 200 GB arasındadır.

151 Manyetik Kayıt Ortamları

152 Hard disk sürücüler Manyetik saklama için kullanılan hard disk sürücüleri çapları 65 mm ile 95 mm arasında değişen rijid dairesel disklerden ibarettir. Yazma ve okuma sırasında disklerin rotasyon hızı devir/dk seviyelerindedir. Hard disk sürücüleri ile Hızlı kayıt ve okuma ve yüksek yoğunlukta kayıt yapmak imkanı vardır. okuma ucu Kayıt ucu esas kutup Kayıt tabakası Yumuşak altlık Dönüş kutbu Akış çizgileri

153 Hard disk sürücüler Hard disk sürücülerinde kullanılan manyetik kayıt ortamının TEM görüntüsü. Bu granüler ortam birbirlerinden tane sınırına segrege olmuş oksitlerle birbirlerinden ayrılmış Co-Cr alaşım tanelerinden oluşur.

154 Manyetik Kayıt Ortamları Disk ya da kaset üzerinde çok sayıda gözle görülmeyen küçük manyetik izler (track) vardır. Floppy diskin gerçek iç görüntüsü Görünmeyen manyetik izler

155 Manyetik Kayıt Ortamları Floopy Diskler Floppy diskler kaset bantları ile aynı malzemeden yapılmıştır. Ancak şekil itibarı ile teyp kasetleri gibi şerit şeklinde olmayıp yassı disk şeklindedir. Manyetik bant kasetlerinin aksine bilgiye doğrudan erişilebilir.

156 özet Temel kavramlar malzemelerin makroskopik manyetik özellikleri malzemenin atomlarının manyetik dipol momentleri ile bir dış manyetik alan etkileşiminin sonucudur. bir bobin içindeki manyetik alan kuvveti (H) sarım sayısı ve akımın şiddeti ile doğru, bobin uzunluğu ile ters orantılıdır. manyetik akı yoğunluğu ve manyetik alan kuvveti birbirleri ile orantılıdır. Vakumdaki orantı katsayısı vakumun geçirgenliği, ortamda bir malzeme bulunduğunda malzemenin geçirgenliğidir.

157 özet her bir elektronun hem yörünge hem de spin manyetik momenti vardır. bir elektronun yörünge manyetik momenti Bohr magneton değeri ile elektronun manyetik kuantum sayısının çarpımına eşittir. Spin manyetik momenti Bohr magnetonun + veya işaretli değeridir. (yukarı spinler için +, aşağı spinler için -) Bir atom için net manyetik moment her bir elektrondan gelen katkıların toplamına eşittir. Elektron çiftlerinin spin ve yörünge momentleri birbirlerini siler. Bu silme durumları tamamlandığında atomun net bir manyetik momenti olmaz.

Manyetik Alan. Manyetik Akı. Manyetik Akı Yoğunluğu. Ferromanyetik Malzemeler. B-H eğrileri (Hysteresis)

Manyetik Alan. Manyetik Akı. Manyetik Akı Yoğunluğu. Ferromanyetik Malzemeler. B-H eğrileri (Hysteresis) Manyetik Alan Manyetik Akı Manyetik Akı Yoğunluğu Ferromanyetik Malzemeler B-H eğrileri (Hysteresis) Kaynak: SERWAY Bölüm 29 http://mmfdergi.ogu.edu.tr/mmfdrg/2006-1/3.pdf Manyetik Alan Manyetik Alan

Detaylı

ELEKTRİK MAKİNALARI I DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN HÜNER

ELEKTRİK MAKİNALARI I DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN HÜNER ELEKTRİK MAKİNALARI I DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN HÜNER İÇERİK ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ TEMEL KAVRAMLAR DC MAKİNALARA GİRİŞ DC MAKİNALARIN UYARMA ŞEKİLLERİ VE ELEKTRİKSEL EŞDEĞER DEVRELER PROBLEMLER TRANSFORMATÖRLER TRANSFORMATÖRLERİN

Detaylı

BÖLÜM 8 MALZEMENİN MANYETİK ÖZELLİKLERİ

BÖLÜM 8 MALZEMENİN MANYETİK ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 8 MALZEMENİN MANYETİK ÖZELLİKLERİ İndüktörler, transformatörler, jeneratörler, elektrik motorları, trafolar, elektromıknatıslar, hoparlörler, kayıt cihazları gibi pek çok cihaz malzemenin manyetik

Detaylı

MALZEMELERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

MALZEMELERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ MALZEMELERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ (Ders Notu) Manyetik Özellikler Doç.Dr. Özkan ÖZDEMİR MANYETİK ÖZELLİK Giriş Bazı malzemelerde mevcut manyetik kutup çiftleri, elektriksel kutuplara benzer şekilde, çevredeki

Detaylı

Seramiklerde ısıl genleşme

Seramiklerde ısıl genleşme ısıl özellikler Seramiklerde ısıl genleşme Seramik malzemelerde atomlar arası bağlar kuvvetlidir. Bu nedenle, seramiklerin ısıl genleşme katsayıları düşüktür 0.5 x 10-6 15 x 10-6 C -1 amorf ve kübik kristal

Detaylı

Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER. Elektriksel Kutuplaşma. Dielektrik malzemeler. Kutuplaşma Türleri 15.4.2015. Elektronik kutuplaşma

Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER. Elektriksel Kutuplaşma. Dielektrik malzemeler. Kutuplaşma Türleri 15.4.2015. Elektronik kutuplaşma Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER Dielektrik malzemeler; serbest elektron yoktur, yalıtkan malzemelerdir, uygulanan elektriksel alandan etkilenebilirler. 1 2 Dielektrik malzemeler Elektriksel alan

Detaylı

Bu konuda cevap verilecek sorular?

Bu konuda cevap verilecek sorular? MANYETİK ALAN Bu konuda cevap verilecek sorular? 1. Manyetik alan nedir? 2. Maddeler manyetik özelliklerine göre nasıl sınıflandırılır? 3. Manyetik alanın varlığı nasıl anlaşılır? 4. Mıknatısın manyetik

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar.

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar. Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar Manyetik Alan Manyetik Alan Çizgileri Manyetik Alan İçinde Hareket Eden Elektrik Yükü Akım Taşıyan Bir İletken Üzerine Etki Manyetik Kuvvet http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/

Detaylı

DOĞRU AKIM MAKİNELERİNDE KAYIPLAR

DOĞRU AKIM MAKİNELERİNDE KAYIPLAR 1 DOĞRU AKIM MAKİNELERİNDE KAYIPLAR Doğru Akım Makinelerinde Kayıplar Doğru akım makinelerinde kayıplar üç grupta toplanır. Mekanik kayıplar, Manyetik kayıplar, Bakır kayıplar. Bu üç grup kayıptan başka

Detaylı

a) Pirinç bağlı mıknatıs taşı, b) 300oksit ve c) NdFeB mıknatıs (Her biri aynı manyetik enerjiyi depolar)

a) Pirinç bağlı mıknatıs taşı, b) 300oksit ve c) NdFeB mıknatıs (Her biri aynı manyetik enerjiyi depolar) İÇERİK Genel Bilgiler Manyetiklik Türleri Eksi Duyarlı Mıknatıslık (Diyamanyetizm) Artı Duyarlı Mıknatıslık (Paramanyetizm) Asal Mıknatıslık (Ferromanyetizma) Karşı Kutuplu Mıknatıslık Artık Kutuplu Mıknatıslık

Detaylı

Malzemeler elektrik yükünü iletebilme yeteneklerine göre 3 e ayrılırlar. İletkenler Yarı-iletkenler Yalıtkanlar

Malzemeler elektrik yükünü iletebilme yeteneklerine göre 3 e ayrılırlar. İletkenler Yarı-iletkenler Yalıtkanlar Malzemeler elektrik yükünü iletebilme yeteneklerine göre 3 e ayrılırlar. İletkenler Yarı-iletkenler Yalıtkanlar : iletkenlik katsayısı (S/m) Malzemelerin iletkenlikleri sıcaklık ve frekansla değişir. >>

Detaylı

MANYETIZMA. Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları

MANYETIZMA. Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları MANYETIZMA Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları MAGNETİZMA Mıknatıs ve Özellikleri Magnetit adı verilen Fe 3 O 4 (demir oksit) bileşiği doğal bir mıknatıstır ve ilk olarak Manisa yakınlarında bulunduğu

Detaylı

Magnetic Materials. 11. Ders: Manyetik Anizotropi. Numan Akdoğan.

Magnetic Materials. 11. Ders: Manyetik Anizotropi. Numan Akdoğan. Magnetic Materials 11. Ders: Manyetik Anizotropi Numan Akdoğan akdogan@gyte.edu.tr Gebze Institute of Technology Department of Physics Nanomagnetism and Spintronic Research Center (NASAM) Manyetik Anizotropi

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Katı Eriyikler

MALZEME BİLGİSİ. Katı Eriyikler MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Katı Eriyikler 1 Giriş Endüstriyel metaller çoğunlukla birden fazla tür eleman içerirler, çok azı arı halde kullanılır. Arı metallerin yüksek iletkenlik, korozyona

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

Paslanmaz Çelik Gövde. Yalıtım Sargısı. Katalizör Yüzey Tabakası. Egzoz Emisyonları: Su Karbondioksit Azot

Paslanmaz Çelik Gövde. Yalıtım Sargısı. Katalizör Yüzey Tabakası. Egzoz Emisyonları: Su Karbondioksit Azot Paslanmaz Çelik Gövde Yalıtım Sargısı Egzoz Emisyonları: Su Karbondioksit Azot Katalizör Yüzey Tabakası Egzoz Gazları: Hidrokarbonlar Karbon Monoksit Azot Oksitleri Bu bölüme kadar, açıkça ifade edilmese

Detaylı

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları 1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları Sol üstte yüzey seftleştirme işlemi uygulanmış bir çelik

Detaylı

Manyetik Özellikler. Manyetik momentin okla gösterimi

Manyetik Özellikler. Manyetik momentin okla gösterimi Manyetik Özellikler Manyetik momentin okla gösterimi TARİHÇE Mt. Olympus Troy Greece Magnesia, Manisa Turkey The Stone from Magnesia - Magnetite Magnetite (or lodestone): opaque, black, ceramic crystal.

Detaylı

Bölüm 3 - Kristal Yapılar

Bölüm 3 - Kristal Yapılar Bölüm 3 - Kristal Yapılar Katı malzemeler, atomların veya iyonların oluşturdukları düzene göre sınıflandırılır. Kristal malzemede uzun-aralıkta atomsal ölçekte tekrarlayan bir düzen mevcuttur. Katılaşma

Detaylı

Bölüm 7. Manyetik Alan ve. Manyetik Kuvvet. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley

Bölüm 7. Manyetik Alan ve. Manyetik Kuvvet. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley Bölüm 7 Manyetik Alan ve Manyetik Kuvvet Hedef Öğretiler Manyetik Kuvvet Manyetik Alan ve Manyetik Akı Manyetik Alanda Yüklerin hareketi Yarıiletkenlerde Manyetik Kuvvet hesabı Manyetik Tork Elektrik Motor

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

Magnetic Materials. 7. Ders: Ferromanyetizma. Numan Akdoğan.

Magnetic Materials. 7. Ders: Ferromanyetizma. Numan Akdoğan. Magnetic Materials 7. Ders: Ferromanyetizma Numan Akdoğan akdogan@gyte.edu.tr Gebze Institute of Technology Department of Physics Nanomagnetism and Spintronic Research Center (NASAM) Moleküler Alan Teorisinin

Detaylı

Magnetic Materials. 10. Ders: Ferimanyetizma. Numan Akdoğan.

Magnetic Materials. 10. Ders: Ferimanyetizma. Numan Akdoğan. Magnetic Materials 10. Ders: Ferimanyetizma Numan Akdoğan akdogan@gyte.edu.tr Gebze Institute of Technology Department of Physics Nanomagnetism and Spintronic Research Center (NASAM) Ferimanyetizma Ferimanyetik

Detaylı

MMM291 MALZEME BİLİMİ

MMM291 MALZEME BİLİMİ MMM291 MALZEME BİLİMİ Ofis Saatleri: Perşembe 14:00 16:00 ayse.kalemtas@btu.edu.tr, akalemtas@gmail.com Bursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme

Detaylı

DENEY-4 ASENKRON MOTORUN KISA DEVRE (KİLİTLİ ROTOR) DENEYİ

DENEY-4 ASENKRON MOTORUN KISA DEVRE (KİLİTLİ ROTOR) DENEYİ DENEY-4 ASENKRON MOTORUN KISA DEVRE (KİLİTLİ ROTOR) DENEYİ TEORİK BİLGİ ASENKRON MOTORLARDA KAYIPLAR Asenkron motordaki güç kayıplarını elektrik ve mekanik olarak iki kısımda incelemek mümkündür. Elektrik

Detaylı

ELEKTRİK MAKİNALARINDA MANYETİK ALANLAR

ELEKTRİK MAKİNALARINDA MANYETİK ALANLAR DENEY-1 ELEKTRİK MAKİNALARINDA MANYETİK ALANLAR ELEKTRİK MAKİNALARI Elektrik Makinaları elektrik enerjisini mekanik enerjiye veya mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren cihazlardır. Transformatörler,

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

2-MANYETIK ALANLAR İÇİN GAUSS YASASI

2-MANYETIK ALANLAR İÇİN GAUSS YASASI 2-MANYETIK ALANLAR İÇİN GAUSS YASASI Elektrik yükleri yani pozitif ve negatif yükler birbirlerinden ayrı ve izole halde düşünülebilirler. Bu durum, Kuzey ve güney manyetik kutuplar için de söz konusu olabilir

Detaylı

ATOM BİLGİSİ Atom Modelleri

ATOM BİLGİSİ Atom Modelleri 1. Atom Modelleri BÖLÜM2 Maddenin atom adı verilen bir takım taneciklerden oluştuğu fikri çok eskiye dayanmaktadır. Ancak, bilimsel bir (deneye dayalı) atom modeli ilk defa Dalton tarafından ileri sürülmüştür.

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Atomsal Yapı ve Atomlararası Bağ1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin

Detaylı

Manyetik Malzemeler. Çalışma Soruları

Manyetik Malzemeler. Çalışma Soruları Manyetik Malzemeler Çalışma Soruları Yrd. Doç. Dr. Numan Akdoğan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü Nanomanyetizma ve Spintronik Araştırma Merkezi (NASAM) Bölüm 1 (Giriş) 1. a) Manyetik alan

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM 1. Giriş Malzemelerde üretim ve uygulama sırasında görülen katılaşma, çökelme, yeniden kristalleşme, tane büyümesi gibi olaylar ile kaynak, lehim, sementasyon gibi işlemler

Detaylı

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz.

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR İki atom veya atom grubu

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Bahar Yarıyılı 9.Bölümün Özeti Ankara Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Bahar Yarıyılı 9.Bölümün Özeti Ankara Aysuhan OZANSOY FİZ102 FİZİK-II Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü 2014-2015 Bahar Yarıyılı 9.Bölümün Özeti Ankara Aysuhan OZANSOY Bölüm 9: Manyetik Alan Kaynakları 1. Biot-Savart Kanunu 1.1 Manyetik Alan

Detaylı

Manyetizma. Manyetik alan çizgileri, çizim. Manyetik malzeme türleri. Manyetik alanlar. BÖLÜM 29 Manyetik alanlar

Manyetizma. Manyetik alan çizgileri, çizim. Manyetik malzeme türleri. Manyetik alanlar. BÖLÜM 29 Manyetik alanlar ÖLÜM 29 Manyetik alanlar Manyetik alan Akım taşıyan bir iletkene etkiyen manyetik kuvvet Düzgün bir manyetik alan içerisindeki akım ilmeğine etkiyen tork Yüklü bir parçacığın düzgün bir manyetik alan içerisindeki

Detaylı

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri K O C A E L İ ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri 3 Şekillendirmenin Metalurjik Esasları Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2012-2013 Güz Yarıyılı 3. Şekillendirmenin

Detaylı

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır.

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır. ATOM ve YAPISI Elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Atom Numarası Bir elementin unda bulunan proton sayısıdır. Protonlar (+) yüklü olduklarından pozitif yük sayısı ya da çekirdek yükü

Detaylı

Akım ve Direnç. Bölüm 27. Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç

Akım ve Direnç. Bölüm 27. Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç Bölüm 27 Akım ve Direnç Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tarakçı http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Elektrik Akımı Elektrik yüklerinin

Detaylı

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM)

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) 1 Mürekkebin suda yayılması veya kolonyanın havada yayılması difüzyona örnektir. En hızlı difüzyon gazlarda görülür. Katılarda atom hareketleri daha yavaş olduğu için katılarda

Detaylı

SCHRÖDİNGER: Elektronun yeri (yörüngesi ve orbitali) birer dalga fonksiyonu olan n, l, m l olarak ifade edilen kuantum sayıları ile belirlenir.

SCHRÖDİNGER: Elektronun yeri (yörüngesi ve orbitali) birer dalga fonksiyonu olan n, l, m l olarak ifade edilen kuantum sayıları ile belirlenir. . ATOMUN KUANTUM MODELİ SCHRÖDİNGER: Elektronun yeri (yörüngesi ve orbitali) birer dalga fonksiyonu olan n, l, m l olarak ifade edilen kuantum sayıları ile belirlenir. Orbital: Elektronların çekirdek etrafında

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Kristal Yapılar ve Kristal Geometrisi

MALZEME BİLGİSİ. Kristal Yapılar ve Kristal Geometrisi MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Kristal Yapılar ve Kristal Geometrisi 1 KRİSTAL YAPILAR Malzemelerin iç yapısı atomların diziliş biçimine bağlıdır. Kristal yapı Kristal yapılarda atomlar düzenli

Detaylı

DC Motor ve Parçaları

DC Motor ve Parçaları DC Motor ve Parçaları DC Motor ve Parçaları Doğru akım motorları, doğru akım elektrik enerjisini dairesel mekanik enerjiye dönüştüren elektrik makineleridir. Yapıları DC generatörlere çok benzer. 1.7.1.

Detaylı

İNSTAGRAM:kimyaci_glcn_hoca

İNSTAGRAM:kimyaci_glcn_hoca MODERN ATOM TEORİSİ ATOMUN KUANTUM MODELİ Bohr atom modeli 1 H, 2 He +, 3Li 2+ vb. gibi tek elektronlu atom ve iyonların çizgi spektrumlarını başarıyla açıklamıştır.ancak çok elektronlu atomların çizgi

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

1. Amaç Kristallerin üç boyutlu yapısı incelenecektir. Ön bilgi için İnorganik Kimya, Miessler ve Tarr, Bölüm 7 okunmalıdır.

1. Amaç Kristallerin üç boyutlu yapısı incelenecektir. Ön bilgi için İnorganik Kimya, Miessler ve Tarr, Bölüm 7 okunmalıdır. 14 DENEY KATI HAL 1. Amaç Kristallerin üç boyutlu yapısı incelenecektir. Ön bilgi için İnorganik Kimya, Miessler ve Tarr, Bölüm 7 okunmalıdır. 2. Giriş Atomlar arası (veya moleküller arası) çekim kuvvetleri

Detaylı

ELEKTRİK MAKİNELERİ (MEP 112) (ELP211) Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Turan S1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Adapazarı Meslek Yüksekokulu

ELEKTRİK MAKİNELERİ (MEP 112) (ELP211) Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Turan S1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Adapazarı Meslek Yüksekokulu ELEKTRİK MAKİNELERİ (MEP 112) Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Turan S1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Adapazarı Meslek Yüksekokulu Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan

Detaylı

ATOMLAR ARASI BAĞLAR

ATOMLAR ARASI BAĞLAR MALZEME 2. HAFTA 1 ATOMSAL BAĞ ATOMLAR ARASI BAĞLAR Atomlar, atomlar arası bağ kuvvetleri ile bir araya gelirler. Malzemenin en küçük yapı taşı olan atomları bağ kuvvetleri bir arada tutar. Atomsal bağların

Detaylı

MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ

MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ Bölüm İçeriği Bağ Enerjisi ve Kuvveti Atomlar arası mesafe, Kuvvet ve Enerji İlişkisi Atomlar arası Mesafeyi Etkileyen Faktörler. Sıcaklık, Iyonsallik derecesi,

Detaylı

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM GENEL KİMYA ATOMUN ELEKTRON YAPISI Bohr atom modelinde elektronun bulunduğu yer için yörünge tanımlaması kullanılırken, kuantum mekaniğinde bunun yerine orbital tanımlaması kullanılır. Orbital, elektronun

Detaylı

Ç l e i l k i l k e l r e e e Uyg u a l na n n n Yüz ü ey e y Ser Se tle l ş e t ş ir i me e İ şl ş e l m l r e i

Ç l e i l k i l k e l r e e e Uyg u a l na n n n Yüz ü ey e y Ser Se tle l ş e t ş ir i me e İ şl ş e l m l r e i Çeliklere Uygulanan Yüzey Sertleştirme İşlemleri Bazı uygulamalarda kullanılan çelik parçaların hem aşınma dirençlerinin, hem de darbe dayanımlarının yüksek olması istenir. Bunun için parçaların yüzeylerinin

Detaylı

ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER

ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda yük taşıyan elemanlar (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron veya elektron boşluklarıdır.

Detaylı

Magnetic Materials. 6. Ders: Ferromanyetizma. Numan Akdoğan. akdogan@gyte.edu.tr

Magnetic Materials. 6. Ders: Ferromanyetizma. Numan Akdoğan. akdogan@gyte.edu.tr agnetic aterials 6. Ders: Ferromanyetizma Numan Akdoğan akdogan@gyte.edu.tr Gebze Institute of Technology Department of Physics Nanomagnetism and Spintronic Research Center (NASA) Ferromanyetik alzemelerin

Detaylı

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUVARI I DENEY FÖYLERİ

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUVARI I DENEY FÖYLERİ T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUVARI I DENEY FÖYLERİ Hazırlayan Arş. Gör. Ahmet NUR DENEY-1 TRANSFORMATÖRLERDE POLARİTE

Detaylı

Malzemelerin Deformasyonu

Malzemelerin Deformasyonu Malzemelerin Deformasyonu Malzemelerin deformasyonu Kristal, etkiyen kuvvete deformasyon ile cevap verir. Bir malzemeye yük uygulandığında malzeme üzerinde çeşitli yönlerde ve çeşitli şekillerde yükler

Detaylı

Malzemelerin Elektriksel ve Manyetik Özellikleri

Malzemelerin Elektriksel ve Manyetik Özellikleri Malzemelerin Elektriksel ve Manyetik Özellikleri Malzemelerin fiziksel davranışları, çeşitli elektrik, manyetik, optik, ısıl ve elastik özelliklerle tanımlanır. Bu özellikler çoğunlukla, atomik yapı (elektronik

Detaylı

ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ

ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ Dr. Cemile BARDAK Ders Gün ve Saatleri: Çarşamba (09:55-12.30) Ofis Gün ve Saatleri: Pazartesi / Çarşamba (13:00-14:00) 1 TEMEL KAVRAMLAR Bir atom, proton (+), elektron (-) ve

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU DİRENÇLER Direnci elektrik akımına gösterilen zorluk olarak tanımlayabiliriz. Bir iletkenin elektrik

Detaylı

FİZİK BASAMAK SERİSİ DERS KİTAPÇIKLARI FİZİK MANYETİZMA AHMET DOĞRU

FİZİK BASAMAK SERİSİ DERS KİTAPÇIKLARI FİZİK MANYETİZMA AHMET DOĞRU FİZİK BAAMAK ERİİ DER KİTAPÇIKLARI FİZİK 10 MAYETİZMA AHMET DOĞRU 1-MADDEİ MAYETİK ÖZELLİKLERİ a) Paramanyetizma 3-MIKATILARI ÖZELLİKLERİ a. b. b) Diyamanyetizma c. Mıknatıs ortadan kesilirse c) Ferromanyetizma

Detaylı

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır.

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır. Atom üç temel tanecikten oluşur. Bunlar proton, nötron ve elektrondur. Proton atomun çekirdeğinde bulunan pozitif yüklü taneciktir. Nötron atomun çekirdeğin bulunan yüksüz taneciktir. ise çekirdek etrafında

Detaylı

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ İyon Yükleri ve Yükseltgenme Basamakları

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ İyon Yükleri ve Yükseltgenme Basamakları 1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ 1.7. İyon Yükleri ve Yükseltgenme Basamakları Yüksüz bir atomun yapısındaki pozitif (+) yüklü protonlarla negatif () yüklü elektronların sayıları birbirine eşittir. Yüksüz

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-4 Kondansatörler ve Bobinler

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-4 Kondansatörler ve Bobinler Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Ders Notu-4 Kondansatörler ve Bobinler Kondansatörler Kondansatör, elektronların kutuplanarak elektriksel yükü elektrik alanın içerisinde depolayabilme

Detaylı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel kavramlar Atomsal yapı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel kavramlar Atomsal yapı Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel kavramlar Atomsal yapı İçerik Temel kavramlar Atom modeli Elektron düzeni Periyodik sistem 2 Temel kavramlar Bütün maddeler kimyasal elementlerden oluşur.

Detaylı

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri Atom Yapısı ve Atomlar Arası Bağlar Dr. Ersin Emre Ören Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü TOBB Ekonomi ve Teknoloji

Detaylı

CALLİSTER - SERAMİKLER

CALLİSTER - SERAMİKLER CALLİSTER - SERAMİKLER Atomik bağı ağırlıklı olarak iyonik olan seramik malzemeler için, kristal yapılarının atomların yerine elektrikle yüklü iyonlardan oluştuğu düşünülebilir. Metal iyonları veya katyonlar

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖR

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖR ALAN ETKİLİ TRANİTÖR Y.oç.r.A.Faruk BAKAN FET (Alan Etkili Transistör) gerilim kontrollu ve üç uçlu bir elemandır. FET in uçları G (Kapı), (rain) ve (Kaynak) olarak tanımlanır. FET in yapısı ve sembolü

Detaylı

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar.

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin bileşik oluşturma istekleri onların kararlı yapıya ulaşma

Detaylı

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır.

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır. PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Metallerin katı halde kalıp olarak adlandırılan takımlar yardımıyla akma dayanımlarını aşan gerilmelere maruz bırakılarak plastik deformasyonla şeklinin kalıcı olarak değiştirilmesidir

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ Metalik malzemelerin geriye dönüşü olmayacak şekilde kontrollü fiziksel/kütlesel deformasyona (plastik deformasyon) uğratılarak şekillendirilmesi işlemlerine genel olarak

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sa-hiptir. Atomda bulunan yükler; negatif

Detaylı

MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARI)

MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARI) MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARI) Bölüm 4. Malzemelerde Atom ve İyon Hareketleri Doç.Dr. Özkan ÖZDEMİR Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR Hedefler Malzemelerde difüzyon uygulamalarını ve prensipleri incelemek. Difüzyonun

Detaylı

KRİSTAL KUSURLARI BÖLÜM 3. Bağlar + Kristal yapısı + Kusurlar. Özellikler. Kusurlar malzeme özelliğini önemli ölçüde etkiler.

KRİSTAL KUSURLARI BÖLÜM 3. Bağlar + Kristal yapısı + Kusurlar. Özellikler. Kusurlar malzeme özelliğini önemli ölçüde etkiler. KRİSTAL KUSURLARI Bağlar + Kristal yapısı + Kusurlar Özellikler Kusurlar malzeme özelliğini önemli ölçüde etkiler. 2 1 Yarıiletken alttaş üretiminde kullanılan silikon kristalleri neden belli ölçüde fosfor

Detaylı

PERİYODİK CETVEL

PERİYODİK CETVEL BÖLÜM4 W Periyodik cetvel, elementlerin atom numaraları esas alınarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemede, kimyasal özellikleri benzer olan (değerlik elektron sayıları aynı) elementler aynı düşey sütunda yer

Detaylı

ELEKTRİK MAKİNELERİ (MEP 112 (ELP211) ) Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Turan S1

ELEKTRİK MAKİNELERİ (MEP 112 (ELP211) ) Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Turan S1 ELEKTRİK MAKİNELERİ (MEP 112) Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Turan S1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Adapazarı Meslek Yüksekokulu Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan

Detaylı

6.WEEK BİYOMATERYALLER

6.WEEK BİYOMATERYALLER 6.WEEK BİYOMATERYALLER Biyomedikal Uygulamalar İçin Malzemeler Doç. Dr. Ayşe Karakeçili 3. BİYOMATERYAL TÜRLERİ METALİK BİYOMATERYALLER Hard Tissue Replacement Materials Metalik materyaller, biyomateryal

Detaylı

Manyetizma Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 4. N S N S 1. X. Mıknatıslar arasındaki manyetik kuvvet;

Manyetizma Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 4. N S N S 1. X. Mıknatıslar arasındaki manyetik kuvvet; 3 Manyetizma Test Çözümleri 1 Test 1'in Çözümleri 4. 1. X 1 2 3 4 Manyetik alan çizgileri kutup şiddeti ile doğru orantılıdır. 4 numaralı kutuptan çıkan çizgi sayısı 1 den çıkan çizgi sayısından az olduğu

Detaylı

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI Microbiologist KADİR GÜRBÜZ Bileşimlerinde en az % 12 krom bulunan çelikler paslanmaz çeliklerdir.tüm paslanmaz çeliklerin korozyon direnci, çok yoğun ve koruyucu krom oksit ince

Detaylı

FİZK Ders 5. Elektrik Alanları. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü.

FİZK Ders 5. Elektrik Alanları. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü. FİZK 104-0 Ders 5 Elektrik Alanları Dr. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölümü Kaynaklar: -Fizik. Cilt (SERWAY) -Fiziğin Temelleri.Kitap (HALLIDAY & RESNIK) -Üniversite Fiziği (Cilt ) (SEARS ve ZEMANSKY) http://fizk104.aovgun.com

Detaylı

Bir iletken katı malzemenin en önemli elektriksel özelliklerinden birisi, elektrik akımını kolaylıkla iletmesidir. Ohm kanunu, akım I- veya yükün

Bir iletken katı malzemenin en önemli elektriksel özelliklerinden birisi, elektrik akımını kolaylıkla iletmesidir. Ohm kanunu, akım I- veya yükün Bir iletken katı malzemenin en önemli elektriksel özelliklerinden birisi, elektrik akımını kolaylıkla iletmesidir. Ohm kanunu, akım I- veya yükün geçiş hızının, uygulanan voltaj V ile aşağıdaki şekilde

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

BÖLÜM 2. Kristal Yapılar ve Kusurlar

BÖLÜM 2. Kristal Yapılar ve Kusurlar BÖLÜM 2 Kristal Yapılar ve Kusurlar 1- ATOMİK VE İYONİK DÜZENLER Kısa Mesafeli Düzenler-Uzun Mesafeli Düzenler Kısa Mesafeli Düzenler (SRO): Kısa mesafede atomların tahmin edilebilir düzenlilikleridir.

Detaylı

1.GİRİŞ. 1.1. Metal Şekillendirme İşlemlerindeki Değişkenler, Sınıflandırmalar ve Tanımlamalar

1.GİRİŞ. 1.1. Metal Şekillendirme İşlemlerindeki Değişkenler, Sınıflandırmalar ve Tanımlamalar 1.GİRİŞ Genel olarak metal şekillendirme işlemlerini imalat işlemlerinin bir parçası olarak değerlendirmek mümkündür. İmalat işlemleri genel olarak şu şekilde sınıflandırılabilir: 1) Temel şekillendirme,

Detaylı

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler ve örnek çözümleri derste verilecektir. BÖLÜM 4 PERİYODİK SİSTEM

Detaylı

ELEKTRON DİZİLİMİ PAULİ DIŞLAMA İLKESİ:

ELEKTRON DİZİLİMİ PAULİ DIŞLAMA İLKESİ: ELEKTRON DİZİLİMİ PAULİ DIŞLAMA İLKESİ: Bir atomdaki herhangi iki elektronun dört kuantum sayısı aynı olamaz. Bir atomun n,l,ml, kuant sayıları aynı olsa bile m s spin kuantum sayıları farklı olacaktır.

Detaylı

İmal Usulleri. Döküm Tekniği

İmal Usulleri. Döküm Tekniği İmal Usulleri Döküm Tekniği Örnek Heterojen Çekirdeklenme Alışılmamış laboratuar deneyleri dışında, sıvı metal için homojen çekirdeklenme asla olmaz. Uygulamadaki sıvı metallerin içinde hemen her zaman

Detaylı

Temel Kavramlar. Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz?

Temel Kavramlar. Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? Temel Kavramlar Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? 1 Elektriksel Yük Elektrik yükü bu dış yörüngede dolanan elektron sayısının çekirdekteki proton

Detaylı

KATILARDA KRİSTAL YAPI. Hekzagonal a b c 90 o, 120. Tetragonal a b c 90 o. Rombohedral (Trigonal) Ortorombik a b c 90 o. Monoklinik a b c 90 o

KATILARDA KRİSTAL YAPI. Hekzagonal a b c 90 o, 120. Tetragonal a b c 90 o. Rombohedral (Trigonal) Ortorombik a b c 90 o. Monoklinik a b c 90 o KATILARDA KRİSTAL YAPI Kristal yapı atomun bir üst seviyesinde incelenen ve atomların katı halde oluşturduğu düzeni ifade eden birim hücre (kafes) geometrik parametreleri ve atom dizilimi ile tarif edilen

Detaylı

SİLİSYUM ESASLI İNTERMETALİK BİLEŞİKLER

SİLİSYUM ESASLI İNTERMETALİK BİLEŞİKLER SİLİSYUM ESASLI İNTERMETALİK BİLEŞİKLER İntermetalikler içerisinde silisyum içeriğine sahip olan ileri teknoloji malzemeleri Silisitler olarak adlandırılmaktadır. Silisitler, yüksek sıcaklıklarda yüksek

Detaylı

Maddenin Mekanik Özellikleri

Maddenin Mekanik Özellikleri Gaz Sıvı Katı Bölüm 1 Maddenin Mekanik Özellikleri Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Maddenin Mekanik Özellikleri Maddenin Halleri Katı Sıvı Gaz Plazma Yoğunluk ve Özgül Ağırlık Hooke Kanunu Zor ve Zorlama

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

Dislokasyon hareketi sonucu oluşan plastik deformasyon süreci kayma olarak adlandırılır.

Dislokasyon hareketi sonucu oluşan plastik deformasyon süreci kayma olarak adlandırılır. Dislokasyon hareketi sonucu oluşan plastik deformasyon süreci kayma olarak adlandırılır. Bütün metal ve alaşımlarda bulunan dislokasyonlar, katılaşma veya plastik deformasyon sırasında veya hızlı soğutmadan

Detaylı

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır.

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır. KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha kararlı (az enerjiye sahip) olmalıdırlar. Genelleme

Detaylı

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK VE KIRILMA Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK Tokluk bir malzemenin kırılmadan önce sönümlediği enerjinin bir ölçüsüdür. Bir malzemenin kırılmadan bir darbeye dayanması yeteneği söz konusu olduğunda önem

Detaylı

Elektrik Yük ve Elektrik Alan

Elektrik Yük ve Elektrik Alan Bölüm 1 Elektrik Yük ve Elektrik Alan Bölüm 1 Hedef Öğretiler Elektrik yükler ve bunların iletken ve yalıtkanlar daki davranışları. Coulomb s Yasası hesaplaması Test yük kavramı ve elektrik alan tanımı.

Detaylı

TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA)

TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA) TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA) Deneyin Amacı: Demir esaslı bir malzemenin borlanması ve borlama işlemi sonrası malzemenin yüzeyinde oluşan borür tabakasının metalografik açıdan incelenmesi. Teorik

Detaylı

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Süper alaşım; ana yapısı demir, nikel yada kobalt olan nisbeten yüksek miktarlarda krom, az miktarda da yüksek sıcaklıkta ergiyen molibden, wofram, alüminyum ve titanyum içeren alaşım olarak tanımlanabilir.

Detaylı