Bölüm 5: Sulu Çözelti Tepkimelerine Giriş

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bölüm 5: Sulu Çözelti Tepkimelerine Giriş"

Transkript

1 Bölüm 5: Sulu Çözelti Tepkimelerine Giriş

2 Sulu Çözeltilerin Doğası: Çözücünün su olduğu durumlarda, iyon veya moleküllerin çözücüde gelişigüzel dağılmaları sonucu sulu çözelti oluşur. Sulu çözeltilerde derişim çok düşük olmadığında iyonlar çözeltide serbest olarak hareket ederken bir miktar elektrik yükünü de taşırlar. Elektriği ileten sulu çözeltilere elektrolit denir. Suda moleküler halde çözünen maddelerin çözeltilerine ise elektrolit olmayan çözeltiler denir.

3 Kuvvetli elektrolit: Sulu çözeltilerinde %100 e yakın iyonlaşan çözeltiler. Zayıf elektrolit: İyonlaşma eğilimi düşük olan çözeltilerdir.

4 KATI İYONLAŞIRMI SUDA TAMAMEN İYONLAŞIRMI

5 Örnek: CH 3 OH, MgCl 2 ve CH 3 COOH sulu çözeltilerinin elektrik iletkenliğini kıyaslayınız. CH 3 OH : MgCl 2 : CH 3 COOH: Alkol iyonlaşmadığı için elektriği iletmez. Mg +2 ve Cl iyonlarına ayrıldığı için elektriği güçlü iletir. Suda az miktarda iyonlaşır çoğunluğu moleküler haldedir, elektriği az ilet CH 3 COOH (suda) H + (H 3 O) + (suda) + CH 3 COO (suda) MgCl 2 (suda) Mg +2 (suda) + 2Cl (suda)

6 METANOL(suda) MgCl 2 (suda) ASETİK ASİT (suda)

7 Örnek: M Al 2 (SO 4 ) 3 sulu çözeletisindeki aluminyum ve sülfat iyonları derişimi nedir? M 2x M 3x M

8 Sulu çözeltilerde meydana gelen tepkimeler: 1.Çökelme Tepkimeleri 2.Asit-Baz Tepkimeleri 3.Yük-İnd tepkimeleri

9 1. Çökelme Tepkimeleri: Bir reaksiyon sonucunda çok az çözünen ya da hiç çözünmeyen bir türün oluştuğu reaksiyonlardır. AgNO 3 (suda) + NaI (suda) AgI (k) + NaNO 3 (suda) (tam eşitlik) Ag + (suda) + NO 3 (suda) + Na + (suda) + I (suda) AgI(k) + Na + (suda) + NO 3 (suda) (iyonik eşitlik) Ag + (suda) + I (suda) AgI(k) (net eşitlik)

10 Çökelme tepkimelerinin öngörülmesi: 1. 1A Grubu katyonları (Li + hariç) ve NH 4+ katyonu tuzları suda iyi çözünür. 2. NO 3 (nitrat), ClO 4 (perklorat) ve CH 3 COO (asetat) tuzları suda çözünürler. 3. Ag (gümüş), Pb (kurşun) ve Hg(I) civa (I) tuzları suda iyi çözünmez. 4. Cl, Br ve I tuzları suda çözünür. 5. Karbonatlar (CO3 2 ), fosfatlar (PO4 3 ), hidroksitler (OH ), oksitler (O 2 ) ve sülfürler (S 2 ) suda çözünmezler, 2A Grubu katyonlarının sülfürleri ile Ca +2, Sr +2 ve Ba +2 hidroksitleri suda az çözünür. 6. Sülfatlar (ile Ca +2, Sr +2 ve Ba +2 hariç) suda çözünürler.

11 2FeCl 3 (suda) + 3H 2 S (g) Fe 2 S 3 (k) + 6HCl (suda) (sülfür tuzu çökmüş) AgNO 3 (suda) + NaCl (suda) Pb(NO 3 ) 2 (suda) + 2NaI (suda) AgCl (k) + NaNO 3 (suda) (gümüş tuzu çökmüş) PbI 2 (k) + 2NaNO 3 (suda) (kurşun tuzu çökmüş)

12 2. Asit-Baz Tepkimeleri: Asitler Ekşi tatta, bazı metalleri ve karbonat minerallerini çözebilen ve asit-baz indikatörleri denen maddelerle renk değişimi sağlayan kimyasal maddedir. Asit, sulu çözeltilerinde hidrojen (H + ) iyonu verebilen bileşiktir. Kuvvetli asitler: Suda %100 e yakın iyonlaşırlar. Aynı zamanda kuvvetli elektrolitlerdir (HCl, HNO 3, H 2 SO 4, HClO 4 gibi). HCl (suda) H + (suda) + Cl (suda) Zayıf asitler: Sulu çözeltilerinde tam olarak iyonlaşamayan asitlere zayıf asit denir. (H + ) iyonu verme eğilimleri zayıftır CH 3 COOH(suda) CH 3 COO (suda) + H + (suda)

13 Bazlar Acı tatta, kayganlık duygusu veren ve asit-baz indikatörlerinin rengini değiştiren bileşiklerdir. Sulu çözeltide hidroksil (OH ) iyonu veren maddeye baz denir. Kuvvetli bazlar: Suda %100 e yakın iyonlaşan bazlardır. Ayrıca kuvvetli elektrolitlerdir. NaOH (suda) Na + (suda) + OH (suda) Zayıf bazlar: Sulu çözeltide tamamen iyonlaşamayan bazlara denir. Suda çözünerek değil de su ile tepkimeye girerek hidroksil iyonu veren bileşikler de vardır. NH 3 (g) + H 2 O(s) NH 4+ (suda) + OH (suda)

14 Suyun iyonlaşması: H 2 O(s) H + + OH [H + ] su =[OH ] su = 1.0x10 7 M [H + ] < 1.0x10 7 M Bazik çözelti ph > 7 [H + ] > 1.0x10 7 M Asidik çözelti ph < 7

15 3. Nötürleşme Tepkimeleri Bu tepkimede asit ve baz reaksiyona girer. Su ve iyonik bir bileşik olan tuzun sulu çözeltisini meydana getirir. Örnek: HCl (suda) + NaOH (suda) NaCl (suda) + H 2 O (s) (tam eşitlik) (asit) (baz) (tuz) (su) H + (suda)+ Cl (suda) + Na + (suda) + OH (suda) Na + (suda) + Cl (suda)+h 2 O(s) (iyonik eş) H + (suda) + OH (suda) H 2 O(s) (net eşitlik) Örnek: Mg(OH) 2 (k)+ 2CH 3 COOH(suda) Mg+(suda) + 2CH 3 COO (suda) + H 2 O(s)

16 Sulu stronsiyum hidroksit çözeltisi ile nitrik asitin tepkimesinin net iyonik eşitliğini yazınız İyonik hal: Net iyonik eşitlik: Gözlemci iyonlar silinir

17 Katı aliminyum hidroksit ile hidroklorik asitin tepkimesinin net iyonik eşitliğini yazınız Net iyonik eşitlik: Gözlemci iyonlar silinir Baz suda çözünmediği için net iyonik eşittilkte katı olarak kalır ve gösterilir

18 3. Yükseltgenme-İndirgenme Tepkimeleri: İndirgenme Yükseltgenme (Redoks) tepkimeleri yükseltgenme sayılarının matematiksel olarak değiştiği tepkimelerdir. Yükseltgenme sayıları ya gerçek yüklerdir yada elektron transferi sırasındaki alınan-verilen elektron sayısıdır.

19 İndirgenme olmadan yükseltgenme gerçekleşemez. Bir redoks tepkimesinde, yükseltgenen madde elektron kaybeder. Bir redoks tepkimesinde, indirgenen madde elektron kazanır. Bir yükseltgen başka bir tepkeni yükseltgeyen maddedir: kendisi indirgenir. Aynı şekilde, bir indirgen başka bir tepkeni indirgeyen maddedir: kendisi yükseltgenir. Bir disproporsiyonlanma tepkimesi (yarılma) aynı elementin hem yükseltgenip hem de indirgendiği tepkimelerdir.

20 Her hangi bir saf elementin yükseltgenme sayısı sıfırdır. Örneğin, H 2 içerisindeki H ın yükseltgenme sayısı sıfırdır. Nötr bileşiklerde yükseltgenme sayıları toplamı sıfır, veya iyonik bileşiklerde iyonun yüküne eşittir. Alkali metallerin (IA grubu metalleri) bileşiklerindeki yükseltgenme sayıları +1, ve toprak alkali metallerin (IIA grubu metaller) bileşiklerindeki yükseltgenme sayıları +2 dir. H ın yükseltgenme sayısı çoğu bileşiklerinde +1dir. Bu kurala uymayan durumlar H 2 (burada H = 0) ve NaH gibi iyonik hidrürlerdir (burada H = -1). O ın yükseltgenme sayısı çoğu bileşiklerinde -2 dir.. Bu kurala uymayan durumlar O 2 (burada O = 0) ve H 2 O 2 yada Na 2 O 2 gibi peroksitlerdir (burada O = -1).

21 Örnek: Yükseltgenme yarı tepkimeleri Mg Mg e - Ce +2 Ce e - 2F - F 2 + 2e - Zn Zn e- Örnek: İndirgenme yarı tepkimeleri Cu e - Cu Fe +3 + e - Fe +2 F 2 + 2e - 2F -

22 İndirgenme-Yükseltgenme Yarı Tepkimeleri Fe +2 + Ce +4 Fe +3 + Ce +3 Reaksiyonunda ind - yük yarı reaksiyonları aşağıdaki gibidir. Fe +2 Fe +3 + e - yükseltgenme yarı reaksiyonu Ce +4 + e - Ce +3 indirgenme yarı reaksiyonu Fe +2 + Ce +4 Fe +3 + Ce +3 REDOKS

23 Örnek: Zn(k) + Cu +2 (suda) Zn +2 (suda) + Cu(k) Zn(k) Zn +2 (suda) + 2e - yük-yarı tepkimesi Cu +2 (suda) + 2e Cu(k) ind-yarı tepkimesi Zn(k) + Cu +2 (suda) Zn +2 (suda) + Cu(k)

24 Örnek: Fe(k) in HCl çözeltisi ile verdiği redoks tepkimesini yazınız. Fe (k) Fe +2 (suda) + 2e yük-tep 2H + (suda) +2e H 2 (g) ind-tep Fe (k) + 2H + (suda) Fe +2 (suda) + H 2 (g) Fe (k) + 2HCl (suda) FeCl 2 (suda) + H 2 (g)

25 İndirgenme Yükseltgenme Tepkimelerinin Denkleştirilmesi Eşitliğin iki tarafı için; Atom sayıları eşitlenmeli Taşınan elektron sayıları eşitlenmeli Girenlerin ve ürünlerin toplam yükleri eşitlenmeli.

26 Asidik Tepkimeleri Denkleştirmede İzlenecek Yollar: SO MnO 4 SO Mn +2 tepkimesini asidik ortamda denkleştirelim. 1. Eşitlik iki yarı tepkimeye ayrılır; SO 3 2 SO 4 2 MnO 4 Mn Her bir yarı tepkimede H ve O dışındaki atomları dekleştirilir. O atomları H 2 O eklenerek denkleştirilir. SO H 2 O SO 4 2 MnO 4 Mn H 2 O H atomları H + eklenerek denkleştirilir. SO H 2 O SO H + MnO 4 + 8H + Mn H 2 O

27 3. Her iki yarı eşitlik yükleri bakımından eşitlenir. Yükseltgenme : SO H 2 O SO H + + 2e İndirgenme: MnO 4 + 8H + + 5e Mn H 2 O 4. Her iki yarı eşitlik için e sayılarını eşitleyerek net tepkime yazılır. 5SO H 2 O 5SO H e 2MnO H e 2Mn H 2 O 5SO H 2 O + 2MnO H + 5SO H + + 2Mn H 2 O 5. Eşitliğin her iki tarafındaki benzer türler arasında sadeleştirme yapılır. 5SO MnO 4 + 6H + 5SO Mn H 2 O 6. Yük eşitliği kontrol edilir = = -6

28 Bazik Tepkimeleri Denkleştirmede İzlenecek Yollar: MnO 4 + CN MnO 2 (k) + OCN tepkimesini bazik ortamda denkleştirelim. 1. Eşitlik iki yarı tepkimeye ayrılır; MnO 4 MnO 2 (k) CN OCN 2. Her bir yarı tepkimede H ve O dışındaki atomları dekleştirilir. O atomları H 2 O eklenerek, H atomları H + eklenerek denkleştirilir. MnO 4 + 4H + MnO 2 (k) + 2H 2 O CN + H 2 O OCN + 2H + 3. Her iki yarı eşitlik yükleri bakımından eşitlenir. MnO 4 + 4H + + 3e MnO 2 (k) + 2H 2 O CN + H 2 O OCN + 2H + + 2e

29 4. Her iki yarı eşitlik için e sayılarını eşitleyerek net tepkime yazılır. 2MnO 4 + 8H + + 6e 2MnO 2 (k) + 4H 2 O 3CN + 3H 2 O 3OCN + 6H + + 6e 2MnO 4 + 8H + + 3CN + 3H 2 O 2MnO 2 (k) + 4H 2 O + 3OCN + 6H + 5. Eşitliğin her iki tarafındaki benzer türler arasında sadeleştirme yapılır. 2MnO 4 + 3CN + 2H + 2MnO 2 (k) + 3OCN + H 2 O 6. Eşitliğin her iki tarafına OH ekleyerek H 2 O oluşturup sadeleştiriniz. 2MnO 4 + 3CN + 2H + + 2OH 2MnO 2 (k) + 3OCN + H 2 O + 2OH 2MnO 4 + 3CN + H 2 O 2MnO 2 (k) + 3OCN + 2OH 7. Yük eşitliği kontrol edilir = = -5

30 Disproporsiyonlanma (yarılma) Tepkimeleri: Bir redoks tepkimesinde aynı elementte hem indirgenme hem de yükseltgenmenin birlikte olduğu tepkimelerdir. Örnek: S 2 O 2 3 den S(k) ve SO 2 (g) oluşumu için asidik ortamdaki yarılma reaksiyonunu denkleştirerek net eşitlikle veriniz. S 2 O 2 3 S(k) + SO 2 (g) O eşitledik H eşitledik S 2 O H 2 O 2SO 2 (g) + 2H + + 4e yük eşitledik S 2 O H + + 4e 2S(k) + 3H 2 O sadeleştirdik 2S 2 O H + 2SO 2 (g) + 2S(k) + 2H 2 O S 2 O H + SO 2 (g) + S(k) + H 2 O Net eşitlik

31 Yükseltgen (indirgenen) Başka maddenin yükseltgenmesini sağlar. Tepkimede yükseltgenme basamağı azalan bir element içerir. Elektron kazanır. İndirgen (yükseltgenen) Başka maddenin indirgenmesini sağlar. Tepkimede yükseltgenme basamağı artan bir element içerir. Elektron kaybeder.

32 Redoks tepkimesini denkleştiriniz (Asidik Çözeltide)

33 Redoks tepkimesini denkleştiriniz. (Bazik Çözeltide)

34 Sulu Çözelti Tepkimelerinin Stokiyometrisi (Titrasyonlar) Titrasyon çözelti içindeki bir maddenin derişimini bulmak için, onunla tepkime verebilen derişimi bilinen bir çözeltiden belirli hacimlerde ekleyip, tepkimenin bitim noktasını (eşdeğerlik noktası) çözeltinin bazı özelliklerindeki (renk degişimi, çökme, iletkenlik v.b) değişimi gözleyerek gerçekleştirilen bir analiz yöntemi. Eşdeğerlik noktasında iki tepken de stokiyometrik oranlarda birleşmiş yani maddelerin aşırısı kalmamıştır. Titrasyon sırasında eşdeğerlik noktasına ulaşıldığı uygun cihazlarla takip edilebildiği gibi, eşdeğerlik noktasında renk değiştiren (indikatör) maddelerle de takip edilir. Titrasyon işlemleri, derişimi yaklaşık olarak hazırlanmış bir çözeltinin derişiminin tam olarak belirlenmesinde de kullanılır. Bu işleme çözeltinin ayarlanması denir.

35

36 Sirke, elma ve üzüm gibi bazı meyvelerin suyunun bakterilerle mayalanması sonucu Sulu seyreltik asetik asit çözeltisi oluşumunun ürünü olan bir gıda maddesidir. Sirkede yasal olarak en az bulunabilecek asetik asit miktarı % 4 dür. Bir işletme ürettiği sirkeyi analiz ettiğinde: 5 ml sirke örneği için 0.1 M NaOH ile yapılan titrasyon sonucunda NaOH sarfiyatını ml olarak bulmuştur. Sirkenin yoğunluğunu ise 1.01 g/ml olarak tespit etmiştir. Bu durumda bu şirket ürününü piyasaya sürebilir mi?

37 g demir tel parçası Fe +2 (suda) iyonuna dönüştürüldükten sonra ml KMnO 4 çözeltisi ile titre edilmiştir.kmno 4 çözeltisinin Molaritesi nedir?

38 g Na 2 C 2 O 4 suda çözülüp ml KMnO4 çözeltisi ile titre ediliyor. Potasyum permanganat çözeltisinin konsantrasyonu nedir

39 Kütlece %92.5 NaOH ve %7.5 Ca(OH) 2 içeren 0.235g lık bir katı örneğinin titrasyonu için 45.6 ml HCl harcanıyor. HCl çözeltisinin molaritesi nedir

40 6. Gazlar

41 1. Gazların Özellikleri: Gaz Basıncı Gazlar bulundukları kabın şeklini alırlar. Gazlar birbirleri içinde her oranda yayılarak karışırlar. Gaz molekül ve atomları birbirinden oldukça uzak ve çok hızlı hareket halindedirler. Gazlar kolaylıkla sıkıştırılabilirler. Bulundukları kap içerisinde bütün yönlerde aynı basıncı uygularlar. Yoğunlukları katı ve sıvıya göre çok küçüktür. Kolaylıkla bir ortamda yayılırlar.

42 Basınç: Gaz molekülleri hareketleri sırasında birbirlerine ve bulundukları kabın çeperlerine çarparlar. Kabın çeperlerine çarpmaları sırasında uyguladıkları kuvvet gaz basıncını meydana getirir. Gazların bulundukları kabın birim yüzeyine uyguladıkları kuvvet gazın basıncını verir. N= 1 kg m /s 2 = 1 kg m s -2 1 Pa = kg m -1 s -2 Sıvı Basıncı: Gaz moleküllerinin oluşturduğu toplam kuvveti ölçmek zor olduğundan sıvı basıncıyla kıyaslanarak ölçüm yapılır. d=m/v m=dxv d: sıvının yoğunluğu h: yüksekliği g: yer çekim ivmesi ( m s -2 )

43 Barometre Basıncı: Barometre içindeki civa yüksekliğidir ve birimi mmhg dir. 0 o C de civanın yoğunluğu g cm -3 için civanın kolondaki yüksekliği 760 mm dir. Bu deneyi Toricelli yaptığı için 760 Torr olarak da birimlendirilir. 1 atm = 760 mmhg= 760 Torr = Pa Basınç = dxhxg Basınç = ( x10 4 kg m -3 ) x (0.760 m) x ( m s -2 ) Basınç = kg m -1 s -2 = Pa

44 Manometreler: Gazların basıncını ölçmeye yarayan aletlerdir. Açık uçlu manometre Kapalı uçlu manometre

45 Basınç Birimleri: 1 atm = 760 mmhg = 760 Torr = Pa = bar

46 76 cm yükseklikteki civa sütununun basıncına eşdeğer basıncı oluşturabilecek Su sütununun yüksekliği ne olmalıdır. P=gxhxd

47 Bir barometre civa yerine dietilen glikol (d=1.118 g/cm3) ile doldurulmuştur. Sıvı Yüksekliği ise 9.25m olarak bulunmuştur. Barametre basıncı mm Hg cinsinden?

48 Bir barometre civa ile doldurulduğunda barometreden okunan basınç 748,2 mmhg dır. İli koldaki civa sevileleri farkı 8,6 mmhg olarak bulunmuşdur. Gaz basıncı Pgaz? Pgaz= Pbar + P Yukarıdaki örnekte manometre civa yerine sıvı gliserin (d=1.26 g/cm3) doldurulursa. Sıvının iki koldaki seviye farkı ne olmalıdır.

49 2. Basit Gaz Yasaları: Boyle Yasası: Sabit sıcaklıkta belirli miktardaki bir gazın basıncı ile hacmi ters orantılı olarak değişir.

50 Örnek: 50.0 L lik bir tank içindeki 21.5 atm lik N2 gazı başka bir tanka boşaltılıyor ve basıncı 1.55 atm oluyor. Yeni tankın hacmini hesaplayınız. P 1 V 1 = P 2 V atm x 50.1 L= 1.55 atm x V 2 V2 = L

51 Charles Yasası: Sabit basınçtaki belirli miktar gazın hacmi, sıcaklıkla doğru orantılıdır.

52 Sıcaklığı 24 C olan bir odada bir balon hava ile 2.5 L ye şişiriliyor. Sonra çok soğuk Olan bir kış gününde -25 C olan dışarıya çıkartılıyor. Balonun hacmi ne olur. Balon içinde-dışında basınçların sabit olduğunu varsayınız.

53 Avogadro Yasası: Aynı sıcaklık ve basınçta, farklı gazların eşit hacimleri eşit sayıda molekül içerir. Aynı sıcaklık ve basınçta, farklı gazların eşit miktarı eşit hacim kaplar. Sabit sıcaklık ve basınçta, gazların hacmi miktarı ile doğru orantılıdır. Normal Şartlarda (0 o C 1 atm) 1 mol gaz L hacim kaplar. Standart Şartlarda (0 o C 1 bar) 1 mol gaz L hacim kaplar. Basınç Birimleri: 1 atm = 760 mmhg = 760 Torr = Pa = bar

54 3. Gaz Yasalarının Birleştirilmesi ve İdeal Gaz Denklemi: 1. Boyle Yasası (basınç-hacim ilişkisi): 2. Charles Yasası (sıcaklık-hacim ilişkisi): 3. Avogadro Yasası (miktar-hacim ilişkisi): Bu üç denklem birleştirilirse; İdeal Gaz Denklemi

55 Gaz sabitinin hesaplanması: Normal şartlar için; Genel Gaz Denklemi: Gazın ilk hali Gazın son hali Genel Gaz Denklemi

56 İdeal Gaz Denkleminde Mol Kütlesi ve Yoğunluk Tayini:

57 745 mm Hg basınçta, 45 C de, 13.7 g Cl2 gazının kapladığı hacim? (Cl:35,455 gr/mol) P= atm V= L n= mol R=(atm x L) / (mol x K T=K 7.5 L kaptaki aynı miktar Cl2 gazı hangi sıcaklıkta 745 mmhg basınç oluturur?

58 5 L lik bir tankı 30 C de ve 10.5 atm basınçta Helyum gazı ile doldurmak için Kaç mol Helyum gazı gerekir.

59 Helyum gazının 298K ve atm deki yoğunluğu nedir?

60 36.2 C ve2.14 atm de, 1 ml azot gazı 37.8 C ye ısıtıldığında basıncı 1.02 atm e düşmektedir. Gazın son hacmi nedir?

61 NO yada NO2 olduğu sanılan 1.27 g azot oksit 25 C ve 737 mmhg da 1.07 L Hacim kaplamaktadır... Bu gaz hangi oksittir.

62 Gaz ve Sıvı Yoğunlukları Arasındaki Farklar: 1. Gazların yoğunluğu basınç ve sıcaklığa önemli ölçüde bağlıdır. Sıvıların yoğunlukları sıcaklığa bir miktar bağlı iken basınca çok az bağlıdır. 2. Gazların yoğunluğu molekül kütlesi ile doğru orantılıyken, katı ve sıvılarda böyle bir ilişki yoktur.

63 5. Kimyasal Tepkimelerde Gazlar: Gay-Lussac Birleşen Hacimler Yasası: Tepken ve ürünlerin yada bunların bazılarının gaz olduğu tepkimelerde stokiyometrik hesaplamalar oldukça basittir. 2NO(g) + O 2 (g) 2NO 2 (g) 2 mol NO + 1 mol O 2 (g) 2 mol NO 2 (g) Sabit T ve P ta bir mol gaz belli 1V hacmini, 2 mol gaz 2V hacmini ve 3 mol gaz 3V hacmini kaplayacaktır. Buna göre 2NO(g) + O 2 (g) 2NO 2 (g) 2 L NO(g) + 1 L O 2 (g) 2 L NO 2 (g) a) Kimyasal tepkimeye giren gazlarla, tepkimede oluşan gaz halindeki ürünlerin aynı T ve P ta hacimleri arasında sabit bir oran vardır. b) Aynı koşullarda gazların hacimleri mol sayıları ile doğru orantılıdır.

64 75 g sodyum azit (NaN 3 ) in parçalanmasıyla oluşan N 2 gazının 735 mmhg ve 26 o C de hacmi ne kadardır? (NaN 3 : g/mol) 2 NaN 3 2Na+3N 2(g)

65 N 2(g) + H 2(g) NH 3(g) tepkimesinde bütün gazlar aynı sıcaklık ve basınçta Ölçüldüğünde, 225 L hidrojen gazı harcandığında oluşan amonyak gazı hacmi ne kadardır

66 6. Gaz Karışımları: Gaz karışımlarına ideal gaz denklemini uygularken gazların toplam mol sayısı (n T ) hesaplanarak işlem yapılır. n T = n A + n B +. Dalton un Kısmi Basınçlar Kanunu: Sabit sıcaklıkta belirli hacimdeki gaz karışımlarının kaba uyguladıkları basınç toplamı, her bir gazın kaba tek tek yapmış oldukları basınca eşittir. Bir gaz karışımında gazlardan her birinin kendi yaptığı basınca ise kısmi basınç denir. Kısmi basınç, gazın kapta yek başına bulunduğunda uyguladığı basınca eşittir. P T = P A + P B +.

67 1 g H 2(g) ve 5 g He karışımı 20 o C de 5 L lik bir kaba konduğunda karışımın uyguladığı basınç kaç bardır Bu gaz karışımına 12.5g Ne katılıp sıcaklık 55 o C ye yükseltildiğinde toplam gaz Basıncı ne olur

68 1 g H 2(g) ve 5 g He karışımı 20 o C de 5 L lik bir kaba konduğunda karışımın her bir gazın kısmi basınçları ne olur

69 0.197 mol CO 2(g) ve mol H 2 O (g) karışımı 30 o C ve 2.5 atm basınçta Tutulmaktadır. Herbir gazın kısmi basıncı nedir.

70 Dalton kısmi basınçlar kanunu, gaz karışımlarının kısmi hacimleriyle ilişkilidir. Buna göre; karışımın toplam hacmi, karışımdaki her bir gaz kısmi hacimleri toplamı kadardır. V T = V A + V B +. Gaz karışımlarında hacim ile ilgili olarak genellikle hacim yüzdesi kullanılır. A gazının hacim yüzdesi B gazının hacim yüzdesi

71 Mol Kesri (x): Karışımdaki bir bileşenin kendi mol sayısının, gazların toplam mol saylarına oranıdır. Bir gaz karışımındaki gazların mol kesirleri toplamı 1 dir.

72 Havanın hacimce yüzde bileşimi %78.08 N 2, %20.95 O 2 %0.93 Ar %0.036 CO 2 dir 748 mmhg basınçda bu dört gazın kısmi basınçları nedir.

73 Bir gazın su üstünde toplanması: Reaksiyon sonucu oluşan gaz, kendi hacmi kadar suyu dışarı boşaltır ve kaptaki su üzerinde gaz ve su buharı birikir. (g)

74 Aşağıdaki tepkimede 23 o C ve 751 mmhg basınçta 81.2 ml oksijen gazı toplanmaktadır. Bozunan Ag 2 O kütlesi ne kadardır. (Ag 2 O: g/mol) (Suyun 23 o C deki buhar basıncı 21 mmhg dır) 2Ag 2 O (k) 4 Ag (k) + O 2(g)

75 Al ve HCl in reaksiyonundan Hidrojen gazı oluşur 755 mmhg basınç ve 26 o C de Su üzerinde 35.5 ml H 2(g) toplanması için kaç mol HCl gerekir 2Al (k) + 6HCl (suda) 2AlCl 3(suda) + 3H 2(g)

76 7. Gazların Kinetik-Moleküler Kuramı: Gazlar sürekli olarak doğrusal ve gelişi güzel hareketler yapan çok sayıda molekül veya atomdan oluşmuştur. Bu tanecikler birbirinden oldukça uzak olduğundan, hacmi olmayan fakat kütlesi olan tanecikler olarak kabul edilir. Tanecikler birbirinden çok uzakta olduğundan moleküller arası çarpışmalar yok denecek kadar azdır. Moleküller arası çarpışmalar sırasındaki kuvvetler çok zayıf olduğundan ihmal edilir. Böylece moleküller arası etkileşimlerin olmadığı kabul edilir. Moleküllerin yaptığı esnek çarpışmalarda enerji kazanırlar ya da kaybederler ancak tüm moleküler göz önüne alındığında toplam enerji sabit kalır.

77 Molekül Hızları Dağılımı: Molekül sayısı çok fazla olduğundan her bir molekül için hız belirleyemeyiz. Bu nedenle en olası hız (u eo ) kullanılır, moleküllerin çoğu bu hıza sahiptir. Ancak molekül ağırlığı hesaplarken hız kareleri ortalamasının karekökü ( ) kullanılır Molekül hızları sıcaklık ve molekül kütlesine bağlıdır. O 2 (g) moleküllerinin 273K ve 1000K deki hız dağılımına bakıldığında yüksek sıcaklıkta yüksek hız dağılımına kaymaktadır. Daha hafif olan H 2 (g) molekülleri için ise hız dağılımı daha yüksek hızlara ulaşmaktadır. R = j mol -1 K -1 u = ms -1 1j = kg m 2 s -2

78 M-16 tüfeğinden atılan bir mermi (2180 mil/saat) mi yoksa 25 o C de ki H 2 moleküllerinin hız kareleri ortalamasının karekökümü daha hızlıdır. H 2 : g/mol R : kgm 2 s -2 1 mil: 2,234 km

79 Gazların Difüzyon ve Efüzyon Özellikleri: Rastgele molekül hareketi sonucu moleküllerin göç etmesi difüzyon (yayılma) ( kolonyanın kokusunun odaya yayılması) olayıdır. Moleküllerin küçük bir delikten dışarı çıkması ise efüzyon olarak adlandırılır. Efüzyon hızı molekül hızları ile orantılıdır. Graham Yasası

80 2.2 x 10-4 mol N 2(g) küçük bir delikten 105 sn de efüzlenmektedir. Aynı delikten aynı sürede ne kadar H 2(g) ı efüznelir 28, =3.728 X 2.2x10-4 = 8.2x10-4

81 9. İdeal Olmayan (Gerçek) Gazlar: Bir gazın ideallikten ne kadar saptığı sıkıştırılabilirlik faktörü ile belirlenir. Sıkıştırılabilirlik faktörü = PV/nRT PV/nRT = 1 ise İdeal gaz PV/nRT > 1 ise ideallikten pozitif sapma. Bu durumda PV > nrt dir. Çok yüksek basınçlarda moleküller çok yakın olduğundan itme kuvvetleri baskındır ve gaz moleküllerinin hacmi toplam gaz hacmi yanında ihmal edilemez. Bu durumda; Gaz daha fazla sıkıştırılamaz. PV/nRT < 1 ise ideallikten negatif sapma. Bu durumda PV< nrt dir. Orta dereceli basınçlarda çekim kuvvetleri etkilidir. Bu durumda; Gaz daha fazla sıkıştırılabilir.

82 Gerçek gazlar, yüksek sıcaklık ve düşük basınçlarda idealliğe yaklaşırlar. Gerçek gazlar, düşük sıcaklık ve yüksek basınçlarda ideallikten saparlar.

83 Gerçek gaz (van der Waals) Eşitliği: a ve b van der Waals sabitleridir ve moleküle göre değişir. b mol başına sıkıştırılamayan hacim ya da 1 mol gaz sıvılaştığında kaplayacağı hacimdir. P ger < P ideal Moleküller arası etkileşimlerden dolayı gerçek gaz moleküllerinin basınç düşmesi değerini veren (an 2 /V 2) düzeltme terimi ilave edilir. a ve b terimlerinin büyüklüğü gerçek gaza yakınlığı gösterir.

84 1 mol Cl 2 gazı 273 K de 2 L hacim kaplıyor. Gerçek basıncı van der Waals Denklemini kullanarak hesaplayınız. a: 6.49 L 2 atm mol -2 b: L mol -1

85 7. Bölüm: Termokimya

86 Termokimya: Fiziksel ve kimyasal değişimler sürecindeki enerji (ısı ve iş) değişimlerini inceler. sistem + çevre evren

87 Enerji: İş yapabilme kapasitesi. İş(w): Bir kuvvetin bir cismi belirli bir yol boyunca etkilemesi ile yapılır. Hareketli bir cisim yavaşladığında ya da durduğunda iş yapar. Bir bilardo topu diğerine çarptığında onu harekete geçirir ve bir iş yapılır. Hareketli cismin enerjisi, kinetik enerji dir Depolanmış ya da konum enerjisi ise potansiyel enerji dir. e k = ½ mu 2 m: kütle (kg) u: hız (ms -1 ) w= m x g x h g: ivme (ms -2 ) h: yükseklik (m) e k = kg (ms -1 ) 2 = kgm 2 s -2 (j) w = kg.ms -2.m = kgm 2 s -2 (j)

88 e k = ½ mu 2 w= m x g x h Top düşerken potansiyel enerji kinetik enerji ye dönüşür. Top yükselirken kinetik enerji potansiyel enerji ye dönüşür. Eğer top esnek çarpışma yapsaydı KE+PE sabit kalır top sonsuza kadar aynı seviyeye zıplamaya devam ederdi. Ancak her zıplamada potansiyel ve kinetik enerji toplamı düşer çünkü çarpma anında sürtünme kuvvetinin etkisiyle enerjinin bir kısmı havanın ya da yüzeyin moleküllerine aktarılır. Aktarılan bu enerjiye ısı (termel) enerjisi denir.

89

90 o

91 o o

92 Δ Δ o o -1 o -1 Δ -1 o -1 o o

93 sistem çevre sistem çevre

94 sistem çevre kurşun o su -1 o -1 o -1 o -1

95 100 o C de, 1 Kg kurşun (c:0.13 J/g o C), 28.5 o C de bir miktar suya atılıyor. Son sıcaklık 35.2 o C olduğuna göre, suyun kütlesi nedir? sistem kurşun çevre su Δ

96 tep kalorimetre kalorimetre Δ

97 1 g sakkarozun ( C 12 H 22 O 11 ) yakılması kalorimetre sıcaklığını o C den o C ye çıkartmaktadır. Kalorimetrenin ısı kapasitesi 4.90 kj/ o C olduğuna göre A) Sakkarozun yanma ısısı kj/mol? B) Bir çay kaşığı şekerin(4.8g) kaç kalori içerir kalorimetre Δ tep kalorimetre

98 B) Bir çay kaşığı şekerin(4.8g) kaç kalori içerir

99 Vanilin ( C 8 H 8 O 3 ) vanilyanın doğal bileşenidir g vanilinin kalorimetrede Yakılması sonucusıcaklık o C den o C ye yükseldiğine göre vanilin in Yanma ısısını kj/mol cinsinden bulunuz C calorimetre :4.90kJ/ o C tep kalorimetre kalorimetre Δ Δ

100 24.52 o C de 100mL 1.02 M HCl ile 50 ml M NaOH çözeltileri poliüretan Köpükle yalıtılmış bir kalorimetrede karıştırılıyor. Karışımın son sıcaklığı ne olur. q nöt =q tep =-56 kj/mol tep kalorimetre kalorimetre Δ Δ

101 3 2

102 dış Δ dış s i s s i i Δ dış iç

103 1.20 atm 2.40 atm Şekilde gösterilen gaz 298 K de 0.1 mol He dur. Sabit sıcaklıkta bu gaz Genleştirildiğinde yapılan iş kaç J? w= -P dış x (V s -V i )

104 Δ Δ Δ Δ sis Δ çev

105 Bir gaz genleşirken 25 J ısı almakta ve dışarıya 243 J iş yapmaktadır. Gazın U değeri nedir.

106 Bir sistemin iç enerjisi 125 J azalırken sistem 54 J ısı alırsa Sistem iş mi yapar yoksa sisteme iş mi yapılır. İşin miktarı nedir

107 Δ Δ Δ

108 i s s i tep tep V=0 yani herhangi bir iş yapılmaz w= -P x ΔV tep v Sabit hacimde q

109 p p p p buh 2 2 er

110 1 kg sakkarozun (C 12 H 22 O 11 ) tam yanması sonucunda açığa çıkan ısı ne kadardır? H= kj/mol kj ısı açığa çıkması için yakılması gereken sakkarozun kütlesi nedir

111 o o o o

112

113

114 50 g suyun 10 o C de sıvı halden 25 o C de buhar haline geçmesi işlemindeki H entalpi değişimini hesaplayınız. (25 o C de suyun molar buharlaşma entalpisi= 44kJ/mol) İşlem 2 basamakta meydana gelir 1- su 10 0 C den 25 o C ye çıkartılır 2-50 g su tamamen buharlaştırılır Δ

115 Kenar uzunluğu 2cm olan bir buz küpünün 10 0 C den 23.2 o C ye getirilmesinde Entalpi değişimi nedir? d buz : 0.917g/cm 3 C buz : 2.01 J/g o C Molar erime antalpisi: 6.01 kj/mol

116 Etan ın (C 2 H 6 ) standart yanma entalpisini hesaplayınız

117 Benzenin ( C 6 H 6(s) ) standart oluşum entalpisini çizelgedeki verileri kullanarak hesaplayınız

118 Fotosentezin oluşan glukozun 298 K de standart oluşum entalpisini bulunuz

119 Olduğuna göre BaSO 4 çökmesinde standart entalpi Değişimi nedir

KİMYA II DERS NOTLARI

KİMYA II DERS NOTLARI KİMYA II DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sulu Çözeltilerin Doğası Elektrolitler Metallerde elektronların hareketiyle elektrik yükü taşınır. Saf su Suda çözünmüş Oksijen gazı Çözeltideki moleküllerin

Detaylı

7. Bölüm: Termokimya

7. Bölüm: Termokimya 7. Bölüm: Termokimya Termokimya: Fiziksel ve kimyasal değişimler sürecindeki enerji (ısı ve iş) değişimlerini inceler. sistem + çevre evren Enerji: İş yapabilme kapasitesi. İş(w): Bir kuvvetin bir cismi

Detaylı

Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87

Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87 Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87 Rb izotoplarından oluşmuştur. İzotopların doğada bulunma yüzdelerini hesaplayınız. Bir bileşik

Detaylı

Gazların Özellikler Barometre Basıncı Basit Gaz Yasaları

Gazların Özellikler Barometre Basıncı Basit Gaz Yasaları İÇERİK Gazların Özellikler Barometre Basıncı Basit Gaz Yasaları Boyle Yasası Charles Yasası Avogadro Yasası Gaz Davranışları ve Standart Koşullar İdeal ve Genel Gaz Denklemleri Gaz Karışımları Gaz Yasalarına

Detaylı

Hidroklorik asit ve sodyum hidroksitin reaksiyonundan yemek tuzu ve su meydana gelir. Bu kimyasal olayın denklemi

Hidroklorik asit ve sodyum hidroksitin reaksiyonundan yemek tuzu ve su meydana gelir. Bu kimyasal olayın denklemi KİMYASAL DENKLEMLER İki ya da daha fazla maddenin birbirleri ile etkileşerek kendi özelliklerini kaybedip yeni özelliklerde bir takım ürünler meydana getirmesine kimyasal olay, bunların formüllerle gösterilmesine

Detaylı

GENEL KİMYA. 10. Hafta.

GENEL KİMYA. 10. Hafta. GENEL KİMYA 10. Hafta. Gazlar 2 Gaz halindeki elementler 25 0 C ve 1 atmosfer de gaz halinde bulunan elementler 3 Gaz halindeki bileşikler 4 Gazların Genel Özellikleri Gazlar, bulundukları kabın şeklini

Detaylı

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM GENEL KİMYA KİMYASAL REAKSİYONLAR Kimyasal Tepkime Kimyasal tepkime, Bir ya da birkaç maddenin (tepkenler) yeni bir bileşik grubuna (ürünler) dönüştürülmesi işlemidir. Tepkenler Ürünler NO + 1/2 O 2 NO

Detaylı

KİMYA VE ELEKTRİK

KİMYA VE ELEKTRİK KİMYA VE ELEKTRİK Yükseltgenme Basamaklarının Hesaplanması: 1.kural:Atomik veya moleküler yapıdaki bütün elementlerin yükseltgenme basamakları sıfırdır 2.kural:Moleküller veya iyonik bütün bileşiklerdeki

Detaylı

6. Aşağıdaki tablodan yararlanarak X maddesinin ne olduğunu (A, B,C? ) ön görünüz.

6. Aşağıdaki tablodan yararlanarak X maddesinin ne olduğunu (A, B,C? ) ön görünüz. 1. Lavosier yasası nedir, açıklayınız. 2. C 2 H 4 + 3O 2 2CO 2 + 2 H 2 O tepkimesine göre 2,0 g etilenin yeterli miktarda oksijenle yanması sonucu oluşan ürünlerin toplam kütlesi nedir, hesaplayınız. 3.

Detaylı

İÇERİK. Suyun Doğası Sulu Çözeltilerin Doğası

İÇERİK. Suyun Doğası Sulu Çözeltilerin Doğası İÇERİK Suyun Doğası Sulu Çözeltilerin Doğası Su içinde İyonik Bileşikler Su içinde Kovalent Bileşikler Çökelme Tepkimesi Asit-Baz Tepkimeleri (Nötürleşme) Yükseltgenme-İndirgenme Tepkimeleri Önemli Tip

Detaylı

GAZLAR GAZ KARIŞIMLARI

GAZLAR GAZ KARIŞIMLARI DALTON KISMİ BASINÇLAR YASASI Aynı Kaplarda Gazların Karıştırılması Birbiri ile tepkimeye girmeyen gaz karışımlarının davranışı genellikle ilgi çekicidir. Böyle bir karışımdaki bir bileşenin basıncı, aynı

Detaylı

Gaz hali genel olarak molekül ve atomların birbirinden uzak olduğu ve çok hızlı hareket ettiği bir haldir.

Gaz hali genel olarak molekül ve atomların birbirinden uzak olduğu ve çok hızlı hareket ettiği bir haldir. GAZLAR Maddeler tabiatta katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç halde bulunurlar. Gaz hali genel olarak molekül ve atomların birbirinden uzak olduğu ve çok hızlı hareket ettiği bir haldir. Gaz molekülleri birbirine

Detaylı

kimyasal değişimin sembol ve formüllerle ifade edilmesidir.

kimyasal değişimin sembol ve formüllerle ifade edilmesidir. myasal reaksiyon Bir (veya birden fazla ) madde nin etkileşim sonucu yeni madde(lere) dönüşmesi işlemidir. ziksel değişim - renk değişimi - çökelek oluşumu - gaz çıkışı - ısı değişimi imyasal denklem aktif

Detaylı

Üçüncü Tek Saatlik Sınav 5.111

Üçüncü Tek Saatlik Sınav 5.111 Sayfa 1 /10 Üçüncü Tek Saatlik Sınav 5.111 İsminizi aşağıya yazınız. Sınavda kitaplarınız kapalı olacaktır. 6 problemi de çözmelisiniz. Bir problemin bütün şıklarını baştan sona dikkatli bir şekilde okuyunuz.

Detaylı

3) Oksijenin pek çok bileşiğindeki yükseltgenme sayısı -2 dir. Ancak, H 2. gibi peroksit bileşiklerinde oksijenin yükseltgenme sayısı -1 dir.

3) Oksijenin pek çok bileşiğindeki yükseltgenme sayısı -2 dir. Ancak, H 2. gibi peroksit bileşiklerinde oksijenin yükseltgenme sayısı -1 dir. 5.111 Ders Özeti #25 Yükseltgenme/İndirgenme Ders 2 Konular: Elektrokimyasal Piller, Faraday Yasaları, Gibbs Serbest Enerjisi ile Pil-Potansiyelleri Arasındaki İlişkiler Bölüm 12 YÜKSELTGENME/İNDİRGENME

Detaylı

İnstagram:kimyaci_glcn_hoca GAZLAR-1.

İnstagram:kimyaci_glcn_hoca GAZLAR-1. GAZLAR-1 Gazların Genel Özellikleri Maddenin en düzensiz hâlidir. Maddedeki molekül ve atomlar birbirinden uzaktır ve çok hızlı hareket eder. Tanecikleri arasında çekim kuvvetleri, katı ve sıvılarınkine

Detaylı

Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen

Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen ÇÖZÜCÜ VE ÇÖZÜNEN ETKİLEŞİMLERİ: Çözünme olayı ve Çözelti Oluşumu: Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen Çözünme İyonik Çözünme Moleküler

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 KİMYA TESTİ 17 HAZİRAN 2017 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

GENEL KİMYA 101 ÖDEV 3

GENEL KİMYA 101 ÖDEV 3 TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ-27 Kasım 2013 Bütün Şubeler GENEL KİMYA 101 ÖDEV 3 ÖNEMLİ! Ödev Teslim Tarihi: 6 Aralık 2013 Soru 1-5 arasında 2 soru Soru 6-10 arasında 2 soru Soru 11-15 arasında

Detaylı

Genel Kimya Prensipleri ve Modern Uygulamaları Petrucci Harwood Herring 8. Baskı. Bölüm 4: Kimyasal Tepkimeler

Genel Kimya Prensipleri ve Modern Uygulamaları Petrucci Harwood Herring 8. Baskı. Bölüm 4: Kimyasal Tepkimeler Genel Kimya Prensipleri ve Modern Uygulamaları Petrucci Harwood Herring 8. Baskı Bölüm 4: Kimyasal Tepkimeler İçindekiler 4-1 Kimyasal Tepkimeler ve Kimyasal Eşitlikler 4-2 Kimyasal Eşitlik ve Stokiyometri

Detaylı

Enerji iş yapabilme kapasitesidir. Kimyacı işi bir süreçten kaynaklanan enerji deyişimi olarak tanımlar.

Enerji iş yapabilme kapasitesidir. Kimyacı işi bir süreçten kaynaklanan enerji deyişimi olarak tanımlar. Kinetik ve Potansiyel Enerji Enerji iş yapabilme kapasitesidir. Kimyacı işi bir süreçten kaynaklanan enerji deyişimi olarak tanımlar. Işıma veya Güneş Enerjisi Isı Enerjisi Kimyasal Enerji Nükleer Enerji

Detaylı

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME DERSĐ GAZLAR KONU ANLATIMI

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME DERSĐ GAZLAR KONU ANLATIMI 2008 ANKARA ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME DERSĐ GAZLAR KONU ANLATIMI DERS SORUMLUSU:Prof. Dr. Đnci MORGĐL HAZIRLAYAN:Derya ÇAKICI 20338451 GAZLAR Maddeler tabiatta katı, sıvı ve gaz olmak

Detaylı

Bölüm 5: Sulu Çözelti Tepkimelerine Giriş

Bölüm 5: Sulu Çözelti Tepkimelerine Giriş Genel Kimya İlkeler ve Modern Uygulamalar Petrucci Harwood Herring 8. Baskıdan Çeviri Bölüm 5: Sulu Çözelti Tepkimelerine Giriş Çeviri Editörleri Tahsin Uyar Serpil Aksoy Slide 1 of 43 İçerik 1. Sulu Çözeltilerin

Detaylı

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur.

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. ASİTLER- BAZLAR SUYUN OTONİZASYONU: Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. H 2 O (S) H + (suda) + OH - (Suda) H 2 O (S) + H +

Detaylı

İÇİNDEKİLER KİMYASAL DENKLEMLER

İÇİNDEKİLER KİMYASAL DENKLEMLER KİMYASAL DENKLEMLER İÇİNDEKİLER BASİT DENKLEM DENKLEŞTİRME DENKLEM KATSAYILARININ YORUMU ve ANLAMI REAKSİYON TİPLERİ REDOKS REAKSİYONLARI YÜKSELTGENME (ELEKTRON VERME) İNDİRGENME (ELEKTRON ALMA) REDOKS

Detaylı

Sulu Çözeltiler ve Kimyasal Denge

Sulu Çözeltiler ve Kimyasal Denge Sulu Çözeltiler ve Kimyasal Denge Sulu Çözeltiler Çözelti: iki veya daha fazla maddenin meydana getirdiği homojen karışımdır. çözücü, Kütlece fazla olan (veya çözme işlemini yapan) bileşene çözücü denir.

Detaylı

Yükseltgenme-indirgenme tepkimelerinin genel ilkelerinin öğrenilmesi

Yükseltgenme-indirgenme tepkimelerinin genel ilkelerinin öğrenilmesi DENEY 6 KMNO4 İLE Fe 2+ MİKTAR TAYİNİ 6.1. AMAÇ 6.2. TEORİ Yükseltgenme-indirgenme tepkimelerinin genel ilkelerinin öğrenilmesi Yükseltgenme bir atomun yükseltgenme sayısının cebirsel olarak arttığı bir

Detaylı

İDEAL GAZ KARIŞIMLARI

İDEAL GAZ KARIŞIMLARI İdeal Gaz Karışımları İdeal gaz karışımları saf ideal gazlar gibi davranırlar. Saf gazlardan n 1, n 2,, n i, mol alınarak hazırlanan bir karışımın toplam basıncı p, toplam hacmi v ve sıcaklığı T olsun.

Detaylı

ÇÖZELTILERDE DENGE. Asitler ve Bazlar

ÇÖZELTILERDE DENGE. Asitler ve Bazlar ÇÖZELTILERDE DENGE Asitler ve Bazlar Zayıf Asit ve Bazlar Değişik asitler için verilen ph değerlerinin farklılık gösterdiğini görürüz. Bir önceki konuda ph değerinin [H₃O + ] ile ilgili olduğunu gördük.

Detaylı

Çözünürlük kuralları

Çözünürlük kuralları Çözünürlük kuralları Bütün amonyum, bileşikleri suda çok çözünürler. Alkali metal (Grup IA) bileşikleri suda çok çözünürler. Klorür (Cl ), bromür (Br ) ve iyodür (I ) bileşikleri suda çok çözünürler, ancak

Detaylı

Kimya Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Bahar Yarıyılı 0102-Genel Kimya-II Dersi, Dönem Sonu Sınavı

Kimya Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Bahar Yarıyılı 0102-Genel Kimya-II Dersi, Dönem Sonu Sınavı Kimya Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Bahar Yarıyılı 0102-Genel Kimya-II Dersi, Dönem Sonu Sınavı 20.05.2015 Soru (puan) 1 (20 ) 2 (20 ) 3 (20 ) 4 (25) 5 (20 ) 6 (20 ) Toplam Alınan Puan Not:

Detaylı

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz.

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz. BİLEŞİKLER Birden fazla elementin belirli oranlarda kimyasal yollarla bir araya gelerek, kendi özelligini kaybedip oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Bileşikteki atomların cins ve sayısını

Detaylı

Gazların fiziksel davranışlarını 4 özellik belirler.

Gazların fiziksel davranışlarını 4 özellik belirler. 6. Gazlar Gazların fiziksel davranışlarını 4 özellik belirler. Sıcaklık (K), Hacim (L), Miktar (mol), Basınç (atm, Pa (N/m 2 )). Birbirlerinden bağımsız değiller, herhangi 3 tanesinden 4. hesaplanabilir.

Detaylı

Gazların sıcaklık,basınç ve enerji gibi makro özelliklerini molekül kütlesi, hızı ve sayısı gibi mikroskopik özelliklerine bağlar.

Gazların sıcaklık,basınç ve enerji gibi makro özelliklerini molekül kütlesi, hızı ve sayısı gibi mikroskopik özelliklerine bağlar. KİNETİK GAZ KURAMI Gazların sıcaklık,basınç ve enerji gibi makro özelliklerini molekül kütlesi, hızı ve sayısı gibi mikroskopik özelliklerine bağlar. Varsayımları * Gazlar bulundukları kaba göre ve aralarındaki

Detaylı

Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır.

Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır. 7. ASİTLER VE BAZLAR Arrhenius AsitBaz Tanımı (1884) (Svante Arrhenius) Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır. HCl H + + Cl NaOH

Detaylı

Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir maddeye çözeltinin bileşenleri denir.

Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir maddeye çözeltinin bileşenleri denir. GENEL KİMYA 1 LABORATUARI ÇALIŞMA NOTLARI DENEY: 8 ÇÖZELTİLER Dr. Bahadır KESKİN, 2011 @ YTÜ Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir

Detaylı

10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar

10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar 10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar kanunları Demir (II) sülfür bileşiğinin elde edilmesi Kimyasal

Detaylı

ÇÖZELTİLERDE DENGE (Asit-Baz)

ÇÖZELTİLERDE DENGE (Asit-Baz) ÇÖZELTİLERDE DENGE (AsitBaz) SUYUN OTOİYONİZASYONU Saf suyun elektrik akımını iletmediği bilinir, ancak çok hassas ölçü aletleriyle yapılan deneyler sonucunda suyun çok zayıf da olsa iletken olduğu tespit

Detaylı

İYON TEPKİMELERİ. Prof. Dr. Mustafa DEMİR. (Kimyasal tepkimelerin eşitlenmesi) 03-İYON TEPKİMELERİ-KİMYASAL TEPKİMELERİN EŞİTLENMESİ 1 M.

İYON TEPKİMELERİ. Prof. Dr. Mustafa DEMİR. (Kimyasal tepkimelerin eşitlenmesi) 03-İYON TEPKİMELERİ-KİMYASAL TEPKİMELERİN EŞİTLENMESİ 1 M. İYN TEPKİMELERİ (Kimyasal tepkimelerin eşitlenmesi) Prof. Dr. Mustafa DEMİR 0İYN TEPKİMELERİKİMYASAL TEPKİMELERİN EŞİTLENMESİ 1 Bir kimyasal madde ısı, elektrik veya çözücü gibi çeşitli fiziksel veya kimyasal

Detaylı

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3 İLK ANYONLAR Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - İLK ANYONLAR Anyonlar negatif yüklü iyonlardır. Kalitatif analitik kimya analizlerine ilk anyonlar olarak adlandırılan Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - analizi ile

Detaylı

Genel Kimya 101-Lab (4.Hafta) Asit Baz Teorisi Suyun İyonlaşması ve ph Asit Baz İndikatörleri Asit Baz Titrasyonu Deneysel Kısım

Genel Kimya 101-Lab (4.Hafta) Asit Baz Teorisi Suyun İyonlaşması ve ph Asit Baz İndikatörleri Asit Baz Titrasyonu Deneysel Kısım Genel Kimya 101-Lab (4.Hafta) Asit Baz Teorisi Suyun İyonlaşması ve ph Asit Baz İndikatörleri Asit Baz Titrasyonu Deneysel Kısım Asit Baz Teorisi Arrhenius Teorisi: Sulu çözeltlerine OH - iyonu bırakan

Detaylı

ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER

ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER 1- SICAKLIK 2- ORTAK İYON ETKİSİ 3- ÇÖZÜCÜ ÇÖZÜNEN CİNSİ 4- BASINCIN ETKİSİ 1- SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklık etkisi Le Chatelier prensibine bağlı olarak yorumlanır. ENDOTERMİK

Detaylı

3.BÖLÜM: TERMODİNAMİĞİN I. YASASI

3.BÖLÜM: TERMODİNAMİĞİN I. YASASI 3.BÖLÜM: TERMODİNAMİĞİN I. YASASI S (k) + O SO + ısı Reaksiyon sonucunda sistemden ortama verilen ısı, sistemin iç enerjisinin bir kısmının ısı enerjisine dönüşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Enerji sistemden

Detaylı

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR 1. ASİTLER Sulu çözeltilerine Hidrojen İyonu veren maddelere asit denir. Ör 1 HCl : Hidroklorik asit HCl H + + Cl - Ör 2 H 2 SO 4 : Sülfürik asit H 2 SO 4 2H + + SO 4-2 Ör 3 Nitrik

Detaylı

Her madde atomlardan oluşur

Her madde atomlardan oluşur 2 Yaşamın kimyası Figure 2.1 Helyum Atomu Çekirdek Her madde atomlardan oluşur 2.1 Atom yapısı - madde özelliği Elektron göz ardı edilebilir kütle; eksi yük Çekirdek: Protonlar kütlesi var; artı yük Nötronlar

Detaylı

MÜH. BÖLÜMLERİ GENEL KİMYA-I DERSİ DÖNEM SONU SINAVI

MÜH. BÖLÜMLERİ GENEL KİMYA-I DERSİ DÖNEM SONU SINAVI ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK ve İNŞAAT MÜH. BÖLÜMLERİ GENEL KİMYA-I DERSİ DÖNEM SONU SINAVI 08.01.015 Soru No 1 3 4 5 6 Toplam Puan Alınan Puan I II III IV Top Adı-Soyadı: Numarası:

Detaylı

KİNETİK GAZ KURAMI. Doç. Dr. Faruk GÖKMEŞE Kimya Bölümü Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi 1

KİNETİK GAZ KURAMI. Doç. Dr. Faruk GÖKMEŞE Kimya Bölümü Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi 1 Kinetik Gaz Kuramının Varsayımları Boyle, Gay-Lussac ve Avagadro deneyleri tüm ideal gazların aynı davrandığını göstermektedir ve bunları açıklamak üzere kinetik gaz kuramı ortaya atılmıştır. 1. Gazlar

Detaylı

PERİYODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR

PERİYODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR PERİODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR 1. Bir elementin periyodik cetveldeki yeri aşağıdakilerden hangisi ile belirlenir? A) Atom ağırlığı B) Değerliği C) Atom numarası D) Kimyasal özellikleri E) Fiziksel

Detaylı

2+ 2- Mg SO 4. (NH 4 ) 2 SO 4 (amonyum sülfat) bileşiğini katyon ve anyonlara ayıralım.

2+ 2- Mg SO 4. (NH 4 ) 2 SO 4 (amonyum sülfat) bileşiğini katyon ve anyonlara ayıralım. KONU: Kimyasal Tepkimeler Dersin Adı Dersin Konusu İYONİK BİLEŞİKLERİN FORMÜLLERİNİN YAZILMASI İyonik bağlı bileşiklerin formüllerini yazmak için atomların yüklerini bilmek gerekir. Bunu da daha önceki

Detaylı

ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ

ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ Çözeltilerin sadece derişimine bağlı olarak değişen özelliklerine koligatif özellikler denir. Buhar basıncı düşmesi, Kaynama noktası yükselmesi, Donma noktası azalması

Detaylı

STOKİYOMETRİ. Kimyasal Tepkimelerde Kütle İlişkisi

STOKİYOMETRİ. Kimyasal Tepkimelerde Kütle İlişkisi STOKİYOMETRİ Kimyasal Tepkimelerde Kütle İlişkisi Sülfür oksijen içerisinde yanarak kükürt dioksit oluşturur. Modeller elementel sülfürü (S8), oksijeni ve kükürt dioksit moleküllerini göstermektedir. Her

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A LYS 2 KİMYA TESTİ 1. Bu testte 30 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Kimya Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Eşit miktarlardaki suda; 3.. 36 gram Fe(NO 3 ) 2. n mol NaCl çözülerek

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

Genel Kimya. Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü

Genel Kimya. Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Genel Kimya Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü ÇÖZELTİ VE TÜRLERİ Eğer bir madde diğer bir madde içinde molekül, atom veya iyonları

Detaylı

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ 1 Gıdaların bazı fiziksel özellikleri: Yoğunluk Özgül ısı Viskozite Gıdaların kimyasal bileşimi ve fiziksel yapılarına bağlı olarak BELLİ SINIRLARDA DEĞİŞİR!!! Kimyasal

Detaylı

ASİT-BAZ VE ph. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla Evcin Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006

ASİT-BAZ VE ph. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla Evcin Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006 ASİT-BAZ VE ph MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Asitler ve bazlar günlük yaşantımızda sıkça karşılaştığımız kavramlardan biridir.insanlar, her nekadar asetil salisilik asit ve

Detaylı

KİMYASAL BİLEŞİKLER İÇERİK

KİMYASAL BİLEŞİKLER İÇERİK KİMYASAL BİLEŞİKLER İÇERİK Mol, Molar Kütle Kimyasal Formülden Yüzde Bileşiminin Hesaplanması Bir Bileşiğin Yüzde Bileşiminden Kimyasal Formülünün Hesaplanması Organik Bileşiklerin Kimyasal Bileşiminin

Detaylı

3. Kimyasal Bileşikler

3. Kimyasal Bileşikler 3. Kimyasal Bileşikler Mol kavramı ve kimyasal bileşikler Kimyasal Bileşik Formülleri (Kaba vs Molekül Formülü) Yüzde bileşimin hesaplanması Yakma analizi Kimyasal Formülden Mol Kütlesi Hesaplama Halotan

Detaylı

KİM-118 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü

KİM-118 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü KİM-118 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler ve örnek çözümleri derste verilecektir. Bölüm m 7 GAZLAR Gazlar:

Detaylı

00213 ANALİTİK KİMYA-I SINAV VE ÇALIŞMA SORULARI

00213 ANALİTİK KİMYA-I SINAV VE ÇALIŞMA SORULARI 00213 ANALİTİK KİMYA-I SINAV VE ÇALIŞMA SORULARI A) TANIMLAR, KAVRAMLAR ve TEMEL HESAPLAMALAR: 1. Aşağıdaki kavramları birer cümle ile tanımlayınız. Analitik kimya, Sistematik analiz, ph, Tesir değerliği,

Detaylı

Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen. olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir.

Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen. olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir. 3. ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI Çözelti: Homojen karışımlardır. Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir. Çözelti derişimi

Detaylı

İnstagram:kimyaci_glcn_hoca H A 9.HAMLE SULU ÇÖZELTİLERDE DENGE ASİT VE BAZ DENGESİ 2.BÖLÜM. kimyaci_glcn_hoca

İnstagram:kimyaci_glcn_hoca H A 9.HAMLE SULU ÇÖZELTİLERDE DENGE ASİT VE BAZ DENGESİ 2.BÖLÜM. kimyaci_glcn_hoca 13 H A M L E D E 9.HAMLE SULU ÇÖZELTİLERDE DENGE ASİT VE BAZ DENGESİ 2.BÖLÜM ZAYIF ASİT VE ZAYIF BAZ İYONLAŞMA YÜZDESİ 0,1 M Kuvvetli Asit HBr 1. Her iki asit çözeltisinin hacimleri ve derişimleri eşit

Detaylı

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler ve örnek çözümleri derste verilecektir. BÖLÜM 2 KİMYASAL HESAPLAMALAR

Detaylı

4. Açısal momentum kuantum sayısı (,) 2 olan bir orbital türü ile ilgili, 5. Orbitaller Maksimum elektron sayısı

4. Açısal momentum kuantum sayısı (,) 2 olan bir orbital türü ile ilgili, 5. Orbitaller Maksimum elektron sayısı Kuantum Sayıları Ve rbitaller 1. Başkuantum sayısı (n) belirtilen temel enerji düzeylerinden hangisinde bulunabilecek maksimum orbital sayısı yanlış verilmiştir? Başkuantum sayısı (n) Maksimum orbital

Detaylı

Serüveni 3.ÜNİTE:KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM KİMYASAL TEPKİME TÜRLERİ

Serüveni 3.ÜNİTE:KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM KİMYASAL TEPKİME TÜRLERİ Serüveni 3.ÜNİTE:KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM KİMYASAL TEPKİME TÜRLERİ FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM FİZİKSEL DEĞİŞİM Beş duyu organımızla algıladığımız fiziksel özelliklerdeki

Detaylı

Maddenin Halleri. Katı

Maddenin Halleri. Katı Katı Sıvı Gaz Gaz halde bulunan molekül sayısı azdır., Maddenin Halleri - Belirli bir şekli ve hacmi vardır.. - Tanecikler birbirine çok yakın ve düzenlidir. - Belli bir hacmi olmakla beraber bulunduğu

Detaylı

$e"v I)w ]/o$a+ s&a; %p,{ d av aa!!!!aaa!a!!!a! BASIN KİTAPÇIĞI 00000000

$ev I)w ]/o$a+ s&a; %p,{ d av aa!!!!aaa!a!!!a! BASIN KİTAPÇIĞI 00000000 BASIN KİTAPÇIĞI 00000000 AÇIKLAMA 1. Bu kitapç kta Lisans Yerle tirme S nav - Kimya Testi bulunmaktad r.. Bu test için verilen toplam cevaplama süresi 5 dakikadır.. Bu kitapç ktaki testlerde yer alan her

Detaylı

GAZLAR. Farklı sıcaklıklardaki iki gazın difüzyon hızları GAZLARIN ÖZELLİKLERİ

GAZLAR. Farklı sıcaklıklardaki iki gazın difüzyon hızları GAZLARIN ÖZELLİKLERİ GAZLAR GAZLARIN ÖZELLİKLERİ Aşağıdaki soruları doğru-yanlış olarak kodlayınız. 1. Maddenin en düzenli halidir. 2. Küçük hacimlere kadar sıkıştırılabilirler. 3. Gaz molekülleri arasındaki itme ve çekme

Detaylı

MOL KAVRAMI I. ÖRNEK 2

MOL KAVRAMI I.  ÖRNEK 2 MOL KAVRAMI I Maddelerin taneciklerden oluştuğunu biliyoruz. Bu taneciklere atom, molekül ya da iyon denir. Atom : Kimyasal yöntemlerle daha basit taneciklere ayrılmayan ve elementlerin yapıtaşı olan taneciklere

Detaylı

TEMEL KĐMYA YASALARI A. KÜTLENĐN KORUNUMU YASASI (LAVOISIER YASASI)

TEMEL KĐMYA YASALARI A. KÜTLENĐN KORUNUMU YASASI (LAVOISIER YASASI) TEMEL KĐMYA YASALARI A. KÜTLENĐN KORUNUMU YASASI (LAVOISIER YASASI) Kimyasal olaylara giren maddelerin kütleleri toplamı oluşan ürünlerin toplamına eşittir. Buna göre: X + Y Z + T tepkimesinde X ve Y girenler

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU hasanyolcu.wordpress.com En az iki atomun belli bir düzenlemeyle kimyasal bağ oluşturmak suretiyle bir araya gelmesidir. Aynı atomda olabilir farklı atomlarda olabilir. H 2,

Detaylı

3. Kimyasal Bileşikler

3. Kimyasal Bileşikler TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi 3. Kimyasal Bileşikler Mol kavramı ve kimyasal bileşikler Kimyasal Bileşik Formülleri (Kaba vs Molekül Formülü) Yüzde bileşimin hesaplanması Yakma analizi TOBB Ekonomi

Detaylı

Maddelerin ortak özellikleri

Maddelerin ortak özellikleri On5yirmi5.com Maddelerin ortak özellikleri Maddelerin ortak özellikleri, ayırt edici özelliklerinin incelenip hallerine göre sınıflandırılmasının yapılması... Yayın Tarihi : 30 Ekim 2012 Salı (oluşturma

Detaylı

ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI

ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI Prof. Dr. Mustafa DEMİR M.DEMİR 0ASİT VE BAZ KAVRAMLARI Asit ve baz, değişik zamanlarda değişik şekillerde tanımlanmıştır. Bugün bu tanımların hepsi de kullanılmaktadır.

Detaylı

ASİT-BAZ DENGESİ ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR

ASİT-BAZ DENGESİ ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR 1. Amonyağın, NH 3, baz özelliği gösterdiğini açıklayan denklem aşağıdakilerden hangisidir? A) NH 3(gaz) NH 3(sıvı) B) N 2(gaz) + 3H 2(gaz) 2NH 3(gaz) C) 2NH 3(gaz) +5/2O 2(gaz) 2NO (gaz) + 3H 2 O (gaz)

Detaylı

KİMYA II DERS NOTLARI

KİMYA II DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 007 KİYA II DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Asit Baz Tanımları Asit ve baz, değişik zamanlarda değişik şekillerde tanımlanmıştır.

Detaylı

5) Çözünürlük(Xg/100gsu)

5) Çözünürlük(Xg/100gsu) 1) I. Havanın sıvılaştırılması II. abrika bacasından çıkan SO 3 gazının H 2 O ile birleşmesi III. Na metalinin suda çözünmesi Yukardaki olaylardan hangilerinde kimyasal değişme gerçekleşir? 4) Kütle 1

Detaylı

Burada a, b, c ve d katsayılar olup genelde birer tamsayıdır. Benzer şekilde 25 o C de hidrojen ve oksijen gazlarından suyun oluşumu; H 2 O (s)

Burada a, b, c ve d katsayılar olup genelde birer tamsayıdır. Benzer şekilde 25 o C de hidrojen ve oksijen gazlarından suyun oluşumu; H 2 O (s) 1 Kimyasal Tepkimeler Kimyasal olaylar elementlerin birbirleriyle etkileşip elektron alışverişi yapmaları sonucu oluşan olaylardır. Bu olaylar neticesinde bir bileşikteki atomların sayısı, dizilişi, bağ

Detaylı

Elektrot Potansiyeli. (k) (k) (k) Tepkime vermez

Elektrot Potansiyeli. (k) (k) (k) Tepkime vermez Elektrot Potansiyeli Uzun metal parçası, M, elektrokimyasal çalışmalarda kullanıldığında elektrot adını alır. M n+ metal iyonları içeren bir çözeltiye daldırılan bir elektrot bir yarı-hücre oluşturur.

Detaylı

5. ÇÖZÜNÜRLÜK DENGESİ

5. ÇÖZÜNÜRLÜK DENGESİ 5. ÇÖZÜNÜRLÜK DENGESİ Birçok tuz suda çok az çözünür. Tuzların sudaki çözünürlüğünden faydalanarak çökelek oluşumu kontrol edilebilir ve çökme olayı karışımları ayırmak için kullanılabilir. Çözünürlük

Detaylı

ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI M.DEMİR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI 1

ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI M.DEMİR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI 1 ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI M.DEMİR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI 1 Asit ve baz, değişik zamanlarda değişik şekillerde tanımlanmıştır. Bugün bu tanımların hepsi de kullanılmaktadır. Hangi tanımın

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

5.111 Ders Özeti #22 22.1. (suda) + OH. (suda)

5.111 Ders Özeti #22 22.1. (suda) + OH. (suda) 5.111 Ders Özeti #22 22.1 Asit/Baz Dengeleri Devamı (Bölümler 10 ve 11) Konular: Zayıf baz içeren dengeler, tuz çözeltilerinin ph sı ve tamponlar Çarşamba nın ders notlarından 2. Suda Baz NH 3 H 2 OH Bazın

Detaylı

DENEY 6. CH 3 COO - + Na + + H 2 O ve

DENEY 6. CH 3 COO - + Na + + H 2 O ve DENEY 6 İLETKENLİK TİTRASYONU İLE KUVVETLİ VE ZAYIF ASİTLERİN ANALİZİ Deneyin Yapılışı: Deney için sırasıyla,5 N HCl;,1 N Asetik asit ve ikisinin de bilinmeyen miktarlarda bulunduğu karışımı,1 N NaOH ile

Detaylı

Genel Kimya BÖLÜM 8: GAZLAR. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü

Genel Kimya BÖLÜM 8: GAZLAR. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Genel Kimya BÖLÜM 8: GAZLAR Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Gaz Basıncı ve Ölçülmesi Barometre: açık hava basıncını ölçmeye yarayan alet Manometre: kapalı

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

ÇÖZÜNÜRLÜK (ORTAK İYON ETKİSİ ) (Çöktürme ile Ayırma)

ÇÖZÜNÜRLÜK (ORTAK İYON ETKİSİ ) (Çöktürme ile Ayırma) ÇÖZÜNÜRLÜ (ORTA İYON ETİSİ ) (Çöktürme ile Ayırma) Prof. Dr. ustafa DEİR 08ORTA İYON ETİSİ07B ÇÖZÜNÜRLÜ ÇÖTÜRE İLE AYIRA 1 ORTA İYON ETİSİ 08ORTA İYON ETİSİ07B ÇÖZÜNÜRLÜ ÇÖTÜRE İLE AYIRA ORTA İYON ETİSİ

Detaylı

5.111 Ders Özeti #23 23.1

5.111 Ders Özeti #23 23.1 5.111 Ders Özeti #23 23.1 Asit/Baz Dengeleri (Devam) Konu: Titrasyon Cuma günü ders notlarından Asidik tampon etkisi: Zayıf asit, HA, protonlarını ortamdaki kuvvetli bazın OH iyonlarına aktarır. Zayıf

Detaylı

GENEL KİMYA. 7. Konu: Kimyasal reaksiyonlar, Kimyasal eşitlikler, Kimyasal tepkime türleri, Kimyasal Hesaplamalar

GENEL KİMYA. 7. Konu: Kimyasal reaksiyonlar, Kimyasal eşitlikler, Kimyasal tepkime türleri, Kimyasal Hesaplamalar GENEL KİMYA 7. Konu: Kimyasal reaksiyonlar, Kimyasal eşitlikler, Kimyasal tepkime türleri, Kimyasal Hesaplamalar Kimyasal Reaksiyonlar Kimyasal reaksiyon (tepkime), kimyasal maddelerdeki kimyasal değişme

Detaylı

5.111 Ders Özeti #21 21.1

5.111 Ders Özeti #21 21.1 5.111 Ders Özeti #21 21.1 AsitBaz Dengesi Bölüm 10 Okunsun Konular: Asit ve Bazların Sınıflandırılması, Suyun Öziyonlaşması, ph Fonksiyonları, Asit ve Baz Kuvvetleri, Zayıf Asit İçeren Dengeler. Asit ve

Detaylı

Bu tepkimelerde, iki ya da daha fazla element birleşmesi ile yeni bir bileşik oluşur. A + B AB CO2 + H2O H2CO3

Bu tepkimelerde, iki ya da daha fazla element birleşmesi ile yeni bir bileşik oluşur. A + B AB CO2 + H2O H2CO3 DENEY 2 BİLEŞİKLERİN TEPKİMELERİ İLE TANINMASI 2.1. AMAÇ Bileşiklerin verdiği tepkimelerin incelenmesi ve bileşiklerin tanınmasında kullanılması 2.2. TEORİ Kimyasal tepkime bir ya da daha fazla saf maddenin

Detaylı

Asitler, Bazlar ve Tuzlar

Asitler, Bazlar ve Tuzlar 1.Ünite Asitler, Bazlar ve Tuzlar Maddelerin Asitlik ve Bazik Özellikleri Test-1 1. I. Tatlarının ekşi olması II. Tahriş edici olması III. Ele kayganlık hissi vermesi Yukarıdaki özelliklerden hangileri

Detaylı

ÖN SÖZ. Üniversiteye hazırlık yolunda, yeni sınav sistemine uygun olarak hazırladığımız YKS Alan Yeterlilik

ÖN SÖZ. Üniversiteye hazırlık yolunda, yeni sınav sistemine uygun olarak hazırladığımız YKS Alan Yeterlilik ÖN SÖZ Sevgili Öğrenciler, Üniversiteye hazırlık yolunda, yeni sınav sistemine uygun olarak hazırladığımız YKS Alan Yeterlilik Testi Kimya Soru Bankası kitabımızı sizlere sunmaktan onur duyuyoruz. Başarınıza

Detaylı

Kuvvetli Asit ve Kuvvetli Baz Titrasyonları

Kuvvetli Asit ve Kuvvetli Baz Titrasyonları Kuvvetli Asit ve Kuvvetli Baz Titrasyonları Prof. Dr. Mustafa DEMİR http://web.adu.edu.tr/akademik/mdemir/ M.DEMİR(ADU) 2009-06-KUVVETLİ ASİT VE BAZ TİTRASYONLARI 1 Sulu çözeltilerde [H 3 O ] kaynağı 1)

Detaylı

TİTRİMETRİ Konsantrasyon: Bir çözeltinin belirli bir hacminde çözünmüş olarak bulunan madde miktarıdır.

TİTRİMETRİ Konsantrasyon: Bir çözeltinin belirli bir hacminde çözünmüş olarak bulunan madde miktarıdır. Konsantrasyon: Bir çözeltinin belirli bir hacminde çözünmüş olarak bulunan madde miktarıdır. Konsantrasyon = çözünen madde miktarı = ağırlık çözelti hacmi hacim TİTRİMETRİ g/l, mg/l, g/ml, mg/ml 1 g =

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA SORU 1: 32 16X element atomundan oluşan 2 X iyonunun; 1.1: Proton sayısını açıklayarak yazınız. (1 PUAN) 1.2: Nötron sayısını açıklayarak yazınız. (1 PUAN) 1.3: Elektron

Detaylı

a. Yükseltgenme potansiyeli büyük olanlar daha aktifdir.

a. Yükseltgenme potansiyeli büyük olanlar daha aktifdir. ELEKTROKİMYA A. AKTİFLİK B. PİLLER C. ELEKTROLİZ A. AKTİFLİK Metallerin elektron verme, ametallerin elektron alma yatkınlıklarına aktiflik denir. Yani bir metal ne kadar kolay elektron veriyorsa bir ametal

Detaylı

1. 250 ml 0,20 M CuSO 4 (aq) çözeltisi hazırlamak için gerekli olan CuSO 4.5H 2 O kütlesini bulunuz. Bu çözeltiden 100 ml 0,10 M CuSO 4 (aq) çözeltisini nasıl hazırlarsınız?( Cu: 63,5; S:32; O:16; H:1)

Detaylı

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden farklı atomlara dönüşemezler. Atomda (+) yüklü

Detaylı