Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş"

Transkript

1 Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş

2 Fiziksel oyunlar oynandığında çocuk; Yetişkine dikkatini yönlendirmeyi, Taklit etmeyi, Sıra almayı, Oyunu başlatmayı, Oyunu sonlandırmayı, Yeni bir oyun başlatmayı öğrenir.

3 Bu oyunlar sırasında izleyeceğiniz yol: Tekrar et: söylediğiniz ve yaptıklarınızı tekrar edin Fırsat sun: Çocuğa sıra alması için fırsatlar sunun İpucu sun: Sıra çocuğa geldiğinde bunu ipuçları sunarak belirtin Eğlen: Bu etkinlik çocuk ve sizin için eğlenceli olmalı

4 Tekrar et: söylediğiniz ve yaptıklarınızı tekrar edin Oyunu başlatırken Oyunla ilişkili olan bir ifade/eylemle ya da görsel ipucu ile oyuna başlayın ve bunu değiştirmeyin. Örneğin gıdıklama oyununa gıdı gıdı diyerek ve parmaklarınızla hareketini yaparak başlayabilirsiniz.

5 Tekrar et: söylediğiniz ve yaptıklarınızı tekrar edin Oyunu oynarken Oyunu oynarken de aynı şeyleri söyleyin/yapın. Böylece çocuk sıranın ne zaman ona geleceğini, sıranın ne zaman sizde olacağını kolaylıkla öğrenecek ve bunu size belirtebilecektir. Yani sıra alabilecektir. Örneğin sıra çocuğa geldiğinde bir, iki, üç diyerek ya da hazır, başla diyerek çocuğun boşluğu doldurması için fırsat sunmuş olursunuz.

6 Tekrar et: söylediğiniz ve yaptıklarınızı tekrar edin Oyunu sonlandırırken Oyunu sık tekrar edin ve diğer kişilerle de oynamasını sağlayın Oyunu bitirirken de aynı şeyleri söyleyin/yapın. Bunu yapmazsanız çocuk oyundan sıkıldığında ve oynamak istemediğinde bunu göstermek için ağlayabilir. Ancak bunun uygun yollarını oyun bitiminde aynı şeyleri söyleyerek/yaparak çocuğa öğretebilirsiniz. Örneğin kollarınızı kaldırarak yaşasın, bitti diyebilirsiniz. Ayrıca işaretler ya da görsel ipuçları da kullanabilirsiniz. Ayrıca genelleme için oynadığınız oyun farklı kişilerle de oynanmalıdır.

7 Fırsat sun: Çocuğa sıra alması için fırsatlar sunun Çocuğa ne zaman sıra alması için fırsat sunacağınızı planlayın Çocuğa sıra alması için hiç fırsat vermeden oynadığınızda oyun sırasında hiçbir şey öğrenmeyecektir. Belirli zamanlarda durmalı ve çocuğun sıra alarak iletişim kurmasını sağlamalısınız. Örneğin bacaklarınızda hoplatma oyunu oynarken arada bir durun ve çocuğun hoplatma oyununa devam etmek istediğini belirtmesi için fırsat sunun.

8 Fırsat sun: Çocuğa sıra alması için fırsatlar sunun Çocuğun hangi sıra alma davranışı göstereceğini planlayın Çocuğun oyuna devam etmeyi nasıl belirteceği bulunduğu iletişim aşamasına dayalı olarak değişir. Bazen bunu da önceden belirlemek gerekebilir. Örneğin kendine yönelik olan aşamadaçocuk bakarak, kıpırdanarak ya da ses çıkararak bunu belirtebilir. Eğer çocuk hiçbir şey yapmıyorsa yetişkin bulunduğu iletişim aşamasına uygun olan bir davranış belirleyip çocuğa model olmalıdır.

9 Fırsat sun: Çocuğa sıra alması için fırsatlar sunun Çocuk ilerledikçe sıra alması için yeni fırsatlar sunun Oyunu tekrar tekrar oynadığınızda çocuk sıra almayı öğrenecektir. Sıra alma davranışı da gelişim gösterecektir. Onun bu gelişimine yardımcı olmak için oyuna yeni öğeler ekleyin. Oyunu kendisinin başlatması için fırsat sunun.

10 İpucu sun: Sıra çocuğa geldiğinde bunu ipuçları sunarak belirtin Çocuk sıra almayı bilmiyorsa belirgin ipuçları sunun Çocuk oyuna yeni başladığında ipuçlarını pek çok bilgi içermelidir. Örneğin model olmanız gerekebilir. Model olmadan önce oyunu yavaşlatın ve model olun. Model olmaya ek olarak fiziksel yardım sunmanız da bazı eylemleri öğrenmesine yardımcı olabilir.

11 İpucu sun: Sıra çocuğa geldiğinde bunu ipuçları sunarak belirtin Çocuk oyuna aşina olduğunda doğal ipuçları sunun Çocuk oyunu öğrenir öğrenmez doğal ipuçları kullanmaya başlayın. Örneğin sıra alması için durun, göz kontağı kurmak için eğilerek beklediğinizi gösterin. Bu ipuçları çocuktan bir şey beklediğinizi gösterir. Çocuk oyuna alıştığında ve özellikle de daha önce model olmuşsanız çocuğun bu boşlukları doldurması kolay olacaktır. Örneğin gıdıklama oyununda parmaklarınızla göstererek bir, iki, üç diye sayarak gıdıklama oyununa başlıyorsanız sayma doğal bir ipucu sayılabilir. Daha sonraki denemelerde siz parmağınızla işaret ederek bir dediğinizde o da sizi taklit edebilir ya da iki parmağını göstererek iki diyerek sıra alabilir.

12 Eğlen: Bu etkinlik çocuk ve sizin için eğlenceli olmalı Canlı ve enerjik olun Eğer çocuk iyi vakit geçiriyorsa oyunun sürmesini isteyecektir. Ayrıca ne kadar uzun süre oynarsa o kadar çok şey öğrenebilecektir. Tercih ettiği bir oyunun oynanıyor olması bu nedenle önemlidir.

13 Eğlen: Bu etkinlik çocuk ve sizin için eğlenceli olmalı Etkileşimin uzun sürmesini sağlayın Eğer çocuk hareketi seviyorsa; koşma, kovalama, at binme oyunları, sallanma, zıplama, yastıklara zıplama vb oyunları oynamaktan hoşlanacaktır. Eğer vücudu ya da ellerine baskıdan hoşlanıyorsa; saklanma, cee, sarılma vb oyunları tercih edecektir.

14 Bazı oyunlar Cee Oyunu: Çocukların ilk oynadıkları sosyal/fiziksel oyundur. Çocuğun üstüne bir battaniye örterek Ali nerede? diye sorabilirsiniz. Daha sonra battaniyeyi açarak onu bulabilirsiniz. Oyunun devam etmesi için çocuğun sıra alacağı yerler, battaniye örtülü iken ya da battaniye açıldıktan sonraolabilir. Cee oyunu-uyarlamalar: Çocuk yerine siz battaniyenin altına saklanabilirsiniz. Bu oyunda üçüncü bir kişi siz battaniye altında saklanırken çocuğun dikkatini sürdürmesineyardımcı olabilir. Battaniye yerine yastıklar kullanabilirsiniz ya da kapının arkası perdenin arkasına saklanılabilir.

15 Cee oyunu-uyarlamalar: Oyunun ilerleyen aşamalarında yastık mı battaniye mi istediği çocuğa seçim şansı verilerek sorulabilir. Oyuna daha fazla kişi dahil olabilir. Battaniyenin altına kimin saklanacağı sorulabilir. Battaniye açıldığında yetişkin ayağa kalkıp kaçabilir (yorumlama için fırsat sağlayabilir) Oyunu kendisinin başlatması için fırsat yaratılabilir. Oyunda kullanılan battaniye görebileceği bir yere serilebilir. Gerekirse aa bak saklanma battaniyesi diye ipucuverilebilir. Bu oyun sırasında öğrendiği yeni iletişim becerilerini diğer oyunlarda da kullanması sağlanabilir (örn. battaniye açıldığında merhaba diyorsa pencereden bakarken geçen arabalara merhaba demeoyunu oynanabilir) Çocuk oyunu öğrendiğinde diğer kişilerle de oynaması sağlanabilir.

16 Saklambaç (erken iletişim ve sosyal aşamalarda oynanması uygundur): Bu oyunun öğrenilme aşamasında saklanan kişi çocuk olabilir. Çocuğun saklanmasına yardımcı olun. Saklandıktan sonra yavaşça 10 a kadar sayın ve sonra geliyorum ya da Ali nerede? deyin. Daha sonra çocuğu bulun. Daha sonra çocukla rolleri değiştirebilirsiniz. İlk başlarda bu oyunda sıra alma için üçüncü bir kişinin çocuğa yardımcı olması gerekebilir. Sakla ve Ara Oyunu Uyarlamalar: Siz onu ararken onun daha sonra ararken kullanabileceği sözcükleri seçin. Örneğin Neredesin? Seni görüyorum. Çocuk sizi ararken de üçüncü bir kişi söyleyeceklerine model olabilir. Örneğin Annem nerede? Annem mutfakta mı? gibi Bu kişi saklanırken de çocukla birlikte saklanarak söyleneceklere model olabilir. Örneğin Beni buldun! gibi.

17 Sakla ve Ara Oyunu Uyarlamalar: Sıra alması için uygun ipuçları verin. Oyunu oynamaya ilk başladığında saklı kalması için fiziksel yardım sunabilirsiniz. Oyuna alıştığında ve öğrendiğinde ipuçlarını azaltın. Boşluk doldurmalara yer verin. Örneğin Anne mutfakta (yok). Soru sorun Anneyi görüyor musun? Çocuk bu oyuna katılabildiğinde oyunu daha da karmaşıklaştırabilirsiniz. Çocuğu başka yerlerde arayın Mutfağa bakıyorum. Ali burada yok. Kapının arkasına bakayım. Burada da yok. Bulduğunuzda Seni görüyorum. Buradasın gibi

18 Gıdıklama Oyunu: Pek çok küçük çocuk dokunma içeren gıdıklama, hafifçe vurma, çarpma ve sarılma oyunlarında hoşlanır. Bu oyunların oynanması özellikle bu duyulara ilgi gösteren çocuklarda uygundur. Bazı çocuklar ise bu duyulara karşı durgundur, tepkisizdir. Bu oyunda yetişkin elini gıdıklama pozisyonunda tutarak Geliyor! diyebilir. Bu şekilde çocuğa sıra alma fırsatı sunar. Daha sonra geliyor, geliyor geliyor diye oyuna başlayabilir. Yetişkin çocukla göz kontağı kurabileceği pozisyonda olmalıdır. Gıdıklama Oyunu Uyarlamalar: Oyunu sık tekrarladıktan sonra aralarda biraz daha uzun süre bekleyerek çocuğun oyunu başlatması için sıra alma fırsatı sunmuş olursunuz. Çocuk sıra almaya başladığında ipuçları vererek aynı sıra alma davranışını sergilemesini sağlayabilirsiniz. Örneğin eğer sıra almak için elinizi çekiyorsa, tekrar sıra alması için elinizi yakın bir pozisyonda tutarak ipucu sunabilirsiniz.

19 Gıdıklama Oyunu Uyarlamalar: Sıra alma için daha fazla fırsat sunun. Örneğin bunun için üçe kadar saymanız iyi bir yoldur. Parmaklarınızla da işaret ederek üçe kadar sayın. Daha sonra çocuğun sizi taklit etmesi için bekleyin. İlk başlarda çocuk taklit etmezse bir, iki,. deyin ve fiziksel yardım sunarak parmaklarıyla saymasını sağlayın. Daha sonra bu yardımı silikleştirin. Devam etmek istediğini başka şekillerde bildirmesi için fırsatlar sunun. Örneğin bir daha? deyin ve başınızı evet anlamında sallayın. Gıdıklama oyununu çocuğun başka vücut bölümlerini gıdıklayarak devam ettirin. Örneğin burnunu, kollarının altını, bacaklarını gıdıklayın. Gıdıklamaya başlamadan önce abartılı şekilde vücut bölümünün ismini söyleyin ve bekleyin. Böylece çocuğun gıdıklayacağınız vücut bölümünü size uzatarak sıra alması için fırsat yaratabilirsiniz. Daha sonra vücut bölümleri arasında seçim yapmasını isteyebilirsiniz. Daha sonrasında da ge/gel ya da gıdı/gı dediğinde oyunu devamettirebilirsiniz. İstediği vücut bölümünden farklı bir vücut bölümünü gıdıklayabilirsiniz.

20 Gıdıklama Oyunu Uyarlamalar: Gıdıklama oyununda sıra almada cümle kullanmaya model olabilirsiniz gıdıklama istiyorum ya da bacağıma gibi. Kocaman bir gıdıklamamı küçücük bir gıdıklama mı? gibi ya da Bir daha ister misin? gibi sorular sorabilirsiniz. Rolleri değiştirebilirsiniz. Oyuna başkalarını dahil edebilirsiniz (baba da gıdıklama istiyor). Oyuncaklarını isimlerini söyleyereksıraylagıdıklayabilirsiniz. Sıra almada daha karmaşık sorular ekleyebilirsiniz. Kim gıdıklanmak istiyor?/ nasıl bir gıdıklama istiyorsun? Nereyi gıdıklamamı istiyorsun? Bu sorulara cevap vermesi için ilk önce cevaba model olabilirsiniz. Çocuğun oyuncaklarıyla gıdıklama oyununu hayali oyun bağlamında oynayabilirsiniz. Oyuncaklar kocaman bir gıdıklama istiyormuş gibi yapabilirsiniz.

21 Kovalama Oyunu: Oyuna yeni başladığınızda çocuk sıra almayabilir ancak daha sonra sıra alacaktır. Başlangıçta kovalama oyununa seni yakalayacağım diye başlayın. Sonra peşinden koşarak koş, koş, koş deyin. Onu yakalayamıyormuş gibi yapın. Daha sonra ona sarılarak yakalayın ve seni yakaladım deyin. Kısa bir süre bekleyip yüzüne bakın ve kovalama oyununa başlamadan önce yeniden Koş! deyin. Oyunu bu şekilde tekrar edin. Rutin oluştuktan sonra çocuk kaçarken size dönüp bakarak kovalamanızı istediğini gösterecektir. Bunu yapması için oyuna başlamadan önce biraz daha uzun süre bekleyin. Bu sayede oyuna başlamanızı belirtmek için size bakabilir. Kovalama Oyunu Uyarlamalar: Oyunda ilerledikçe kovalama oyununa başlamayı geciktirerek çocuğun size dönüp bakarak gelip gelmediğinizi kontrol etmesini yani sıra almasını bekleyin. Yakalandığında da ondan sizi iterek ya da başka bir şekilde yeniden oyuna başlamayı istediğini belirtmesini bekleyin.

22 Kovalama Oyunu Uyarlamalar: Çocuk oyuna alıştıkça oyuna başlarken, yakaladığınızda ve yeniden oyunu tekrar ettiğinizde kullandığınız dili değiştirin (Örn., hazır başla!). Nereye doğru kovalayacağınızı Koş! Mutfağa diyerek belirtin. Her seferinde evin farklı bir odasına gidin. Bu oyuna alıştıkça çocuğa seçenek de sunabilirsiniz. Çocuğun kaçacağı yerlere bazı eşyalar (örn., yastık) koyarak yolu kapatabilirsiniz (Aa! Bak bir yastık. ). Böylece çocuk yorumda bulunabilir. Rolleri değiştirin. Başka roller alabilirsiniz. Sevdiği bir kitaptaki ya da çizgi filmdeki kahramanı canlandırarak ve seslerini çıkararak çocuğu kovalayabilirsiniz. Çocuk da yine kitaptan başka bir karaktermiş gibi yapabilirsiniz.

23 At Binme Oyunu: Bu oyunda çocuk yetişkinin sırtına biner. Yetişkin durduğunda çocuk devam etmesini belirterek sıra alır. Böylece çocuk sizedurmanızı ve dedevam etmenizi belirtebilir. At Binme Oyunu Uyarlamalar: Başlangıçta oyundan keyif alarak katılmayı amaçlayın. At sesi çıkarın. Oyunu tekrarlarken atın hareket etmesi için Yürü deyin. Sonra dur diyerek yürümeyi durdurun. Git gide durduğunuz süreyi arttırarak çocuğun devam etmenizi belirtmesini bekleyin (örneğin, kendi vücudunu hareket ettirerek, ses çıkararak). Çocuk bir şey yapmazsa vücudunuzu çok az hareket ettirerek tekrar durun. Gitgide bu süreyi arttırın ve çocuğun sıra alma şeklini değiştirin (yürü, dur sözcüklerini kullanarak, yavaş-hızlı sürme seçeneklerinden seçim yaparak, evet/hayır sorularını yanıtlayarak). Daha sonra hızlı ya da yavaş/ banyoya ya da mutfağa gitme uyarlamaları yapabilirsiniz. Yola engeller koyarak yorumda bulunabilirsiniz (bak! Bir çit var! Ya da zıpla!) Hayali oyun unsurları katabilirsiniz. Okula gidiyormuş gibi yapabilirsiniz. Atsusamış,yorulmuş gibi yapabilirsiniz.

Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş

Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Gözlemle! Bekle! Dinle! Çocuğun liderliğini izlemek için takip edebileceğimiz strateji gözlemek, beklemek ve dinlemektir. Bunun için izlenecek yol aşağıda özetlenmiştir. vçocuğun

Detaylı

Aile Eğitimi Programı

Aile Eğitimi Programı Programın Adı Aile Eğitimi Programı Programı Hazırlayan Metin ÇİFTÇİ (Özel Eğitim Öğretmeni) Programın Uygulayıcısı Metin ÇİFTÇİ Programın Seviyesi Bu program 0-21 yaş arası zihin Engelli çocuklara ve

Detaylı

K. Ç. Tanı Süreci: ABA Programı: /Algiozelegitim

K. Ç. Tanı Süreci: ABA Programı: /Algiozelegitim K. Ç. Tanı Süreci: Nisan 2013 doğumlu K. Ç. ın yerinde sallanması, 1,5 yaşına geldiğinde etrafı ile iletişimi kesmesi, eve gelen misafirlerle hiç etkileşime geçmemesi ailenin çocuğunda bir farklılık olduğunu

Detaylı

0 yaştan itibaren. Sıcak ve sakin bir ses ile konuşabilirsin ve şarkı söyleyebilirsin. "Bebek kelimeleri" yerine, gerçek kelimeleri kullanabilirsin

0 yaştan itibaren. Sıcak ve sakin bir ses ile konuşabilirsin ve şarkı söyleyebilirsin. Bebek kelimeleri yerine, gerçek kelimeleri kullanabilirsin 0 yaştan itibaren 1. Bebeğinle konuş Yeni doğmuş bir bebek dilini öğrenmeye başlar. Bu nedenle, bebeğiniz uyanıkken, onunla konuşmaya çokça özen gösterin. Bebeğinle konuşurken bunları yapabilirsin: Sıcak

Detaylı

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların büyük bir bölümünde duyusal uyaranlara karşı abnormal tepki (örn. aşırı hassasiyet ya da tepkisizlik) gözlemlenmektedir. Yaygın

Detaylı

Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş

Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Kazanması beklenen dört hedef: a. Yakın çevresi ve diğer kişilerle etkileşim kurar. b. İletişim kurmak için farklı yollar kullanır. c. Farklı amaçlar için iletişim kurar.

Detaylı

Oyun Öğretimi-11 Oyun ve İletişimin Desteklenmesi. Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş

Oyun Öğretimi-11 Oyun ve İletişimin Desteklenmesi. Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Oyun Öğretimi-11 Oyun ve İletişimin Desteklenmesi Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Oyun Öğretimi Çocuklarda oyuncaklar oyun ve nesnelerle oyun becerileri iletişim gelişimi ile iç içedir. Oyun öğretiminin

Detaylı

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ;

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Anne babalar için çocuklarının ilk kelimelerini duymak heyecan verici bir deneyimdir. Duyduğu yeni kelimeleri

Detaylı

Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş

Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Tekrar et: söylediğiniz ve yaptıklarınızı tekrar edin Fırsat sun: Çocuğa sıra alması için fırsatlar sunun İpucu sun: Sıra çocuğa geldiğinde bunu ipuçları sunarak belirtin

Detaylı

5-6 Yaş Gelişim Özellikleri

5-6 Yaş Gelişim Özellikleri 5-6 Yaş Gelişim Özellikleri Çocuğun Zihinsel Gelişimi Dikkat süreleri daha uzundur. Daha iyi konsantre olurlar. Dramatik oyunları daha karmaşık ve zengindir. Nesneleri büyüklüklerine, uzunluklarına, renklerine

Detaylı

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER BEBEKLİK DÖNEMİNDE (0 3 YAŞ) ERKEN TANI İÇİN KRİTİK DÖNEMLER Bebeklik dönemi, gelişimin en hızlı ilerlediği dönemdir. Çevrelerine

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları çocuk bakım evi yolunda olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 2-3 yaşındaki çocuk hakkında durum ve gelişim görüşmesi Çocuk bakım

Detaylı

ÇOCUK VE OYUN. Doç. Dr. Ayperi Sığırtmaç. Ç.Ü. Eğitim Fak. İlköğretim Böl. Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı

ÇOCUK VE OYUN. Doç. Dr. Ayperi Sığırtmaç. Ç.Ü. Eğitim Fak. İlköğretim Böl. Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı ÇOCUK VE OYUN Doç. Dr. Ayperi Sığırtmaç Ç.Ü. Eğitim Fak. İlköğretim Böl. Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı Çocuk için çok ciddi bir uğraş olan oyun, aynı zamanda bir eğlence ve öğrenme kaynağıdır.

Detaylı

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö 0-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ KÜÇÜK ADIMLAR ANAOKULU Mehmet Gökay İÇEL. Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği

Detaylı

OYUNLARLA EBEVEYİNLİK

OYUNLARLA EBEVEYİNLİK OYUNLARLA EBEVEYİNLİK Oyun, çocuğun zihinsel, bedensel ve sosyal gelişimini hızlandıran en önemli faaliyetlerden bir tanesidir. Oyun hem eğlenceli hem de eğitseldir. Çocuk, oyun aracılığıyla duygularını

Detaylı

A. A. A. Tanı Süreci: Haziran 2015 doğumlu A. nın 18. Aya gelindiğinde var olan kelimeleri kullanmayı bırakmış olması ailenin ilk dikkatini çeken

A. A. A. Tanı Süreci: Haziran 2015 doğumlu A. nın 18. Aya gelindiğinde var olan kelimeleri kullanmayı bırakmış olması ailenin ilk dikkatini çeken A. A. A. Tanı Süreci: Haziran 2015 doğumlu A. nın 18. Aya gelindiğinde var olan kelimeleri kullanmayı bırakmış olması ailenin ilk dikkatini çeken nokta olmuştur. Aile, bir çocuk ve ergen psikiyatristine

Detaylı

3-6 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

3-6 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 3-6 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 3-6 yaş aralığı çocuğun kişiliğinin ana hatlarının oluşması sebebiyle önemli bir yaş dilimidir. Bundan dolayı bu dönemdeki çocukların yaş özelliklerini bilmek

Detaylı

Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler

Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler DİL GELİŞİMİ-2 Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler O Çocukların dil gelişimlerinin desteklenmesi onların dil kazanımlarını hızlandırmak, çeşitlendirmek ve akıcı olmalarını sağlamak açısından önemli olmaktadır.

Detaylı

ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Eğitim - Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA Kendimizi İfade Etme Yollarımız Düşünceleri, duyguları, doğayı, kültürü, inançları,

Detaylı

İstek Kemal Atatürk Anaokulu Matematik ile ilgili neler biliyoruz? Emir N.: Matematik sessiz ve dikkatli olarak ders yapmaktır. Ertuğrul Y.: 6 + 5 dört demektir. Kubilay B.: Matematik oyun demektir. Can

Detaylı

ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ

ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ Ünite 10 ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Hatice Elif ALTUNTAŞLI ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ Çocukların oyunla ilgili davranışları yaşlarına ve gelişim düzeylerine göre

Detaylı

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ Oyun bir çocuğun en önemli işidir. Çocuklar oyun ortamında kendilerini serbestçe ifade edip, yaşantılarını yansıtırlar ve dış dünyaya farketmeden hazırlık yaparlar.

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı

sosyal ve zihinsel olarak sağlıklı gelişmeleri için hayati önem taşımaktadır. çocuklar için mükemmel yeteneklere dönüşebilir ve çoğalarak

sosyal ve zihinsel olarak sağlıklı gelişmeleri için hayati önem taşımaktadır. çocuklar için mükemmel yeteneklere dönüşebilir ve çoğalarak Sevgili anne ve babalar Çocuklarımız için en önemli yaratıcı etkinliklerden biri hiç şüphesiz oyundur. Oyun çocuklar için en önemli işlerden biridir ve onlara tanınan özgürce oynama fırsatları, fiziksel,

Detaylı

DİL GELİŞİMİ- BİR ORTAK SORUMLULUK 0-3 YAŞLARINDA ÇOCUK SAHİBİ OLAN EBEVEYNLERE BİLGİLENDİRME

DİL GELİŞİMİ- BİR ORTAK SORUMLULUK 0-3 YAŞLARINDA ÇOCUK SAHİBİ OLAN EBEVEYNLERE BİLGİLENDİRME DİL GELİŞİMİ- BİR ORTAK SORUMLULUK 0-3 YAŞLARINDA ÇOCUK SAHİBİ OLAN EBEVEYNLERE BİLGİLENDİRME ÇOCUĞUN ERKEN DİLİ YÜZ YÜZE GELİŞİR DİL GELİŞİMİ- BİR ORTAK SORUMLULUK 3 Çocuğunuzun doğumunda; onun birkaç

Detaylı

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI www.tchibo.com.tr/kılavuzlar Jonglör seti tr Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 84769AB2X2VI 2015-11 Diabolo DİKKAT! 36 aydan küçük çocuklar için uygun değildir. Uzun ip içerir. Boyuna

Detaylı

Hareket ay arası

Hareket ay arası emeklemek sürünmek zıplamak yuvarlanmak takla atmak tırmanmak atlamak koşmak kaymak kıyameti koparmak sallanmak oynamak Hareket 0-12 ay arası Türkisch Anne ve babalar için danışmanlık, St. Gallen Mütter-

Detaylı

Arzu Güngören & Erkan Altıntaş -2013 ETKİNLİK PLANI

Arzu Güngören & Erkan Altıntaş -2013 ETKİNLİK PLANI ETKİNLİK PLANI 1.Etkinliğin Adı: KELİME AVI Yaş gurubu: 7-14 yaş (çocuğun düzeyine göre değişebilir) Etkinliğin hedefi: okuma 2.Materyaller: İki adet masa 16 adet 20x20 kesilmiş mukavva üzerinde (E,Ş,E,K-K,U,Z,U-K,E,D,İ-

Detaylı

Özel 4 Mevsim Çocuk Kreş ve Gündüz Bakımevi Çocuk Gelişim Formu

Özel 4 Mevsim Çocuk Kreş ve Gündüz Bakımevi Çocuk Gelişim Formu Gelişim Kendinden 20-30 cm uzaklıktaki parlak renkli nesneye bakar. Kendisiyle konuşan kişiye bakar. Kendiliğinden gülümser. Başını ve boynunu kısa süreli kontrol etmeye çabalar. Elleri yumruk hâlindedir.

Detaylı

ÖZEL VEGA ANAOKULU Öğretim Yılı 3 YAŞ KELEBEKLER SINIFI

ÖZEL VEGA ANAOKULU Öğretim Yılı 3 YAŞ KELEBEKLER SINIFI ÖZEL VEGA ANAOKULU 2015 2016 Öğretim Yılı 3 YAŞ KELEBEKLER SINIFI Kendini İfade Etme Biçimimiz KONU BAŞLIĞI: Oyun ve Ben ANA FİKİR : Oyunlarla hem eğlenirim hem de duygularımı paylaşırım TARİH: 15.02-15.04.

Detaylı

Matematik ile İlgili Ne Öğrenmek İstiyoruz? Ege S. : Matematik işaretlerinin nasıl kullanıldığını öğrenmek Göksun Deniz T. : Labirent çalışmalarının n

Matematik ile İlgili Ne Öğrenmek İstiyoruz? Ege S. : Matematik işaretlerinin nasıl kullanıldığını öğrenmek Göksun Deniz T. : Labirent çalışmalarının n Matematik ile İlgili Ne Biliyoruz? Ege S. : Nesnelerle toplama yapmayı biliyorum. Göksun Deniz T. : 20 ye kadar saymayı biliyorum. Meliha Melis Y. : Şekillerin yönlerini biliyorum. Efe Yağız K. : Sayıları

Detaylı

4 KUTU BOYA, ÇİZ ÇİZ OYNA

4 KUTU BOYA, ÇİZ ÇİZ OYNA 4 KUTU BOYA, ÇİZ ÇİZ OYNA 1. Giriş 1.1. Çalışmanın Özgünlüğü Okul bahçelerinin geleneksel çocuk oyunları ile donatılması, geçmiş kültürümüzü yaşatmak, çocuklara pahalı oyuncakları ve bilgisayarları olmadan

Detaylı

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN!

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! Sağlıklı ve faydalı olan ne varsa yaparım. Zararlı olan her şeyle savaşırım. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostuyum. Zor durumda kaldığınızda İmdaat! diye beni çağırabilirsiniz.

Detaylı

EKSERSİZ PROGRAMLARI

EKSERSİZ PROGRAMLARI EKSERSİZ PROGRAMLARI Satranç sporcuları için sırt, bel, omuz, göğüs, ense ve boyun kaslarının geliştirilmesi önemlidir. Bunun için değişik kas guruplarını güçlendirmek amacıyla iki ayrı eksersiz programı

Detaylı

Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş

Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Sosyal Oyun: bir başkasının davranışını taklit etmeyi ya da cevaplamayı içeren oyunlar. Örn. cee oyunu Duyu-motor ya da işlevsel oyunlar: Duyu-motor döneminde (0-2 yaş) gözlenir.

Detaylı

ÇOCUKLARA SINIR KOYMA

ÇOCUKLARA SINIR KOYMA Bu ayki rehberlik bülteni konumuz Çocuklara Sınır Koyma hakkındadır. Sizlere bu konuda çocuğunuza nasıl yardımcı olabileceğiniz ile ilgili önerilerimiz olacaktır. ÇOCUKLARA SINIR KOYMA Yanlış davranışları

Detaylı

ÇOCUK VE OYUN 4.HAFTA

ÇOCUK VE OYUN 4.HAFTA ÇOCUK VE OYUN 4.HAFTA Oyun Evreleri Çocukların, yaşlarına ve gelişim özelliklerine göre farklılık gösteren oyun evreleri birçok araştırmacı tarafından incelenerek farklı şekillerde açıklanmıştır. Bütün

Detaylı

PSİKOMOTOR GELİŞİM - 2

PSİKOMOTOR GELİŞİM - 2 PSİKOMOTOR GELİŞİM - 2 PSİKO-MOTOR GELİŞİMİ DESTEKLEMEYE YÖNELİK ETKİNLİKLER HEDEFLENEN BECERİLER Kendi vücudunu ve yeteneklerini keşfedebilme Duygu ve düşüncelerini psikomotor hareketler yolu ile ifade

Detaylı

Oyunun Adı: BARIS TOPU. Plastik top, Ek 1

Oyunun Adı: BARIS TOPU. Plastik top, Ek 1 Oyunun Adı: BARIS TOPU Uygulanacak Tarih: 03.04.2017 Katılan Öğretmen Sayısı: Katılan Öğrenci Sayısı: Oyunun Tamamlandığı Süre: Oyunun Uygulandığı Yer: Uygulanacak Yaş Grubu: 48 Ay ve üzeri Malzemeler:

Detaylı

Ayrık Denemelerle Öğretim

Ayrık Denemelerle Öğretim Ayrık Denemelerle Öğretim Başarı, her gün toplanan küçük çabaların tekrarıdır. Robert Callier Ali Kaymak - Elmas Seyhan Tohum Türkiye Erken Tanı ve Eğitim Vakfı Oturumun Ana Hatları Ayrık Denemelerle Öğretimin

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları günlük bakımcıya veya kreşe gidecek olan vede başlamış olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 9-14 aylık çocuklar hakkında durum ve

Detaylı

ÇOCUKLARA SINIR KOYMAK

ÇOCUKLARA SINIR KOYMAK ÇOCUKLARA SINIR KOYMAK 1 Her çocuğun sınırlara ihtiyacı vardır. Bu sınırlar çocuklarımızın özgürlüklerini sınırlamaktan çok özgürlük alanlarını belirlemekte ve başkalarının alanlarına saygı göstermelerini

Detaylı

ŞUBAT AYI BÜLTENİMİZ

ŞUBAT AYI BÜLTENİMİZ ŞUBAT AYI BÜLTENİMİZ BÜLTENİMİZDE NELER VAR? SINIF ETKİNLİKLERİMİZ TİYATRO ETKİNLİĞİMİZ OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARIMIZ BRANŞ DERSLERİMİZ SOSYAL ETKİNLİKLERİMİZ SINIF İÇİ ETKİNLİKLERİMİZ SINIFIMIZDAKİ

Detaylı

Rutinler temamız kapsamında sabah sporu yaptık, grup sohbetleri ile paylaşımlarda bulunduk. Sabah sporunda reçel yaptık, hayali reçellerimizi

Rutinler temamız kapsamında sabah sporu yaptık, grup sohbetleri ile paylaşımlarda bulunduk. Sabah sporunda reçel yaptık, hayali reçellerimizi Rutinler temamız kapsamında sabah sporu yaptık, grup sohbetleri ile paylaşımlarda bulunduk. Sabah sporunda reçel yaptık, hayali reçellerimizi pişirdik. Topla tanışma oyunları oynadık. Heykel ol, adını

Detaylı

Hareket. 0-12 ay arası

Hareket. 0-12 ay arası emeklemek sürünmek zıplamak yuvarlanmak takla atmak tırmanmak atlamak koşmak kaymak kıyameti koparmak sallanmak oynamak emeklemek sürünmek zıplamak yuvarlanmak takla atmak tırmanmak lamak koşmak kaymak

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin Kalça hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir. Günde 2-3 kez 20-30 dakika egzersiz

Detaylı

Ev yaşantınızda farklı diller bir arada mı kullanılıyor? Bundan çocuğunuz da faydalanır!

Ev yaşantınızda farklı diller bir arada mı kullanılıyor? Bundan çocuğunuz da faydalanır! Ev yaşantınızda farklı diller bir arada mı kullanılıyor? Bundan çocuğunuz da faydalanır! Farklı dillerin kullanıldığı ortamda çocuk yetiştirme tavsiyeleri Farklı dillerin bir arada kullanıldığı ortamda

Detaylı

Erken (Filizlenen) Okuryazarlık

Erken (Filizlenen) Okuryazarlık Erken (Filizlenen) Okuryazarlık Hazırlayan: Berrin Baydık Hazırlayan: Berrin Baydık 1 Okul ve okul sonrası başarı için gerekli. 0-8 yaş Doğumdan okul yaşına kadar geçen sürede yalnızca okuma değil, yazma

Detaylı

LanguageCert AÜ TÖMER A2 TürkYet (Konuşma) Örnek Sınav 1

LanguageCert AÜ TÖMER A2 TürkYet (Konuşma) Örnek Sınav 1 LanguageCert AÜ TÖMER A2 TürkYet (Konuşma) Örnek Sınav 1 Gözetmen için açıklamalar Sınav Süresi : 9 dakika A = Aday G = Gözetmen Birinci Bölüm Süre: 2 dakika KAYIT CİHAZINIZI KONTROL EDİNİZ. G A G A :LanguageCert

Detaylı

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER 0-2 Yaş Süt çocukluğu 2-5 Yaş Oyun çocukluğu veya okul öncesi 6-12,14 Yaş Okul çağı veya büyük çocukluk 4-5 yıl Ergenlik dönemi 23-26 Yaş Gençlik veya ergenlik sonu 2-5 YAŞ

Detaylı

ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 2. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı

ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 2. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 2. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Eğitim - Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA Kim Olduğumuz Benliğin doğasını sorgulama; inançlar ve değerler; kişisel, fiziksel,

Detaylı

SCRATCH KONU ANLATIM KAĞIDI BAY KODLAMA (baykodlama.blogspot.com)

SCRATCH KONU ANLATIM KAĞIDI BAY KODLAMA (baykodlama.blogspot.com) SCRATCH KONU ANLATIM KAĞIDI BAY KODLAMA (baykodlama.blogspot.com) Scratch programı ile kodlama çalışmalarımıza başlamadan önce programımızın ara yüzünü tanıyalım. Aşağıda Scratch programınının ara yüzünü

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 14 Aralık 2012 Sayın Velimiz, İkinci rehberlik postamızda sizlerle Davranış ve Değerler Eğitimi Programımız kapsamında

Detaylı

LanguageCert AÜ TÖMER A1 TürkYet (Konuşma) Örnek Sınav 1

LanguageCert AÜ TÖMER A1 TürkYet (Konuşma) Örnek Sınav 1 LanguageCert AÜ TÖMER A1 TürkYet (Konuşma) Örnek Sınav 1 Gözetmen için açıklamalar Sınav süresi : 6 dakika A = Aday G = Gözetmen Birinci Bölüm (1 dakika 30 saniye) KAYIT CİHAZINIZI KONTROL EDİNİZ G: LanguageCert

Detaylı

.. Ilk Isaret Dili Kitabım

.. Ilk Isaret Dili Kitabım .. Ilk Isaret Dili Kitabım.. Türk Isaret Dili (TID) Hazırlayan: Mine Göl-Güven .. Ilk Isaret Dili Kitabım.. Türk Isaret Dili (TID) Hazırlayan: Mine Göl-Güven İlk İşaret Dili Kitabım: Türk İşaret Dili

Detaylı

Dr. Yeşim BULCA : Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Dr. Yeşim BULCA : Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dr. Yeşim BULCA : Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Hareket Eğitiminin Amacı Çocuğun spor faaliyetlerinde veya aktiviteler sırasında hareket etme niteliğini artırmak Çocuğun hareket ederken

Detaylı

ÖZEL NİLÜFER ANAOKULU

ÖZEL NİLÜFER ANAOKULU ÖZEL NİLÜFER ANAOKULU KUZUCUKLAR SINIFI MART AYI BÜLTENİ ŞEYMA ŞENGÜL BEYZA KAYAN TEKERLEMELER Bir kedi varmış 5 e kadar sayarmış 1 2 3 4 5 ANNE KARNIM ACIKTI Anne karnım acıktı Baktım dolap açıktı Löp

Detaylı

ÇOCUKLARDA CİNSEL GELİŞİM DR GENCO USTA ÇOCUK VE GENÇ PSİKİYATRİSİ UZMANI

ÇOCUKLARDA CİNSEL GELİŞİM DR GENCO USTA ÇOCUK VE GENÇ PSİKİYATRİSİ UZMANI ÇOCUKLARDA CİNSEL GELİŞİM DR GENCO USTA ÇOCUK VE GENÇ PSİKİYATRİSİ UZMANI WWW.COCUKPSIKIYATRI.ORG GENCOUSTA@YAHOO.COM Normal Cinsel Gelişimi İnfant 2 yaş Normal Cinsel Gelişimi İnfant 2 yaş Erkek çocukları

Detaylı

4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2- SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM 3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ

4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2- SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM 3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ 4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2-3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ 4-4 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNUZ NELER YAPABİLİR? PSİKOMOTOR GELİŞİM Top oyunlarında iyice ustalaşmıştır..

Detaylı

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI SINIF ETKİNLİKLERİ TÜRKÇE DİL Öğrencilerimiz kendilerini tanıtan oyuncaklar, giysiler, sevdiği eşyalarını anlatarak paylaşımlarda bulundular. Öğrenciler

Detaylı

OCAK AYI BÜLTENİ ŞEKİL KAVRAMI TEMA ÇALIŞMALARIMIZ KAVRAMLAR RENK KAVRAMI SAYI KAVRAMI SES KAVRAMI ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU 6 YAŞ ANASINIFI

OCAK AYI BÜLTENİ ŞEKİL KAVRAMI TEMA ÇALIŞMALARIMIZ KAVRAMLAR RENK KAVRAMI SAYI KAVRAMI SES KAVRAMI ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU 6 YAŞ ANASINIFI ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU 6 YAŞ ANASINIFI OCAK AYI BÜLTENİ 1-31 OCAK TEMA ÇALIŞMALARIMIZ Bu ay farklı duygular içindeydik. Birçok duyguyu hem hep birlikte yaşadık hem de yaşattık. Bizi en çok heyecanlandıran

Detaylı

İş Kadını, Ev Kadını, Anne

İş Kadını, Ev Kadını, Anne İş Kadını, Ev Kadını, Anne Son yıllarda kadınların ev kadını ve anne olmaları dışında aktif bir çalışma hayatları olması birçok zorluğu da beraberinde getirmekte. Ne tam anlamıyla bir ev kadını, ne yeterli

Detaylı

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ 3-6 yaş arasını kapsayan ve okul öncesi dönem adını verdiğimiz süreç çocukların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Okul öncesi dönem çocukta büyümenin ve gelişimin en hızlı

Detaylı

UZAYLIYLA SOHBET. Kedi kuklasını silip bu kuklalardan birini seçin ve projenize başlayın.

UZAYLIYLA SOHBET. Kedi kuklasını silip bu kuklalardan birini seçin ve projenize başlayın. 1 Bugün bizimle konuşan bir uzaylı karakter, yaratacağız. Projeye başlamadan önce şunlara karar vermelisiniz. Karakterinizin adı ne? Nerede yaşıyor? Nası bir karakter? Mutlu mu? Ciddi mi? Komik mi? 2 Kedi

Detaylı

TANIM. Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir;

TANIM. Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir; OTİZM TANIM Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir; Sosyal etkileşim becerileri, İletişim becerileri Basma kalıp ilgiler, aktiviteler ya da davranışların

Detaylı

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak OYUN VE ÇOCUK Oyun oynamak çocukluk çağına özgü psikolojik, fizyolojik ve sosyal içerikli bir olgudur. Oyun hem zihinsel gelişimin aynası olan hem sosyal becerilerin öğrenildiği hem de duygusal boşalımın

Detaylı

Hayalindeki Kadını Kendine Aşık Etmenin 6 Adımı - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Hayalindeki Kadını Kendine Aşık Etmenin 6 Adımı - Genç Gelişim Kişisel Gelişim on günlerde mevsimsel geçiş döneminin verdiği miskinlikle aklıma yazılabilecek bir yazı gelmiyordu. Bugün kardio antrenmanımı yaparken,aklıma sevgili olmamak için yapman gerekenler adlı yazım geldi. Bende

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ MAYIS -2012 ÇOCUK VE KİTAP "EĞİTİM YAŞAM İÇİNDİR" 2 ÇOCUK VE KİTAP Önceleri çocuk için kitap bir oyuncaktır.

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI A N A KU O LU ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ÖZ BA BEC KIM ERİS İ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - KASIM 2016 ÖZ BAKIM BECERİSİ KAZANMA SÜRECİ Çocukların temel ihtiyaçları, onlar dünyaya geldikleri

Detaylı

Doğada İngilizce Öğreniyorum. En İyi İngilizce Etkinlik Yarışması Jüri Özel Ödülü. verime giden yolda. -İçeride Hiç Çocuk Kalmasın- Doğa.

Doğada İngilizce Öğreniyorum. En İyi İngilizce Etkinlik Yarışması Jüri Özel Ödülü. verime giden yolda. -İçeride Hiç Çocuk Kalmasın- Doğa. Doğada İngilizce Öğreniyorum Doğa En İyi İngilizce Etkinlik Yarışması Jüri Özel Ödülü verime giden yolda -İçeride Hiç Çocuk Kalmasın- buluşmaları DOGA En acil olarak; verime giden yolda Dijital uyuşturucudan

Detaylı

ÖZEL BİLGİ KÖPRÜSÜ MONTESSORİ ANAOKULU

ÖZEL BİLGİ KÖPRÜSÜ MONTESSORİ ANAOKULU ÖZEL BİLGİ KÖPRÜSÜ MONTESSORİ ANAOKULU REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ -MAYIS AYI VELİ BÜLTENİ- OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE ÇOCUK VE TELEVİZYON OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE ÇOCUK VE TELEVİZYON Televizyonun kullanım

Detaylı

Çoklu Zekâ Teorisi Ek 2

Çoklu Zekâ Teorisi Ek 2 ÇOCUKLAR İÇİN ÇOKLU ZEKÂ GÖZLEM FORMU Öğrencinin Adı Soyadı: Cinsiyeti: Tarih: Sınıfı: Lütfen formda yer alan her ifadenin sizin için ne derece uygun olup olmadığını aşağıdaki beşli dereceleme ölçeği üzerinde

Detaylı

EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU UĞURBÖCEĞİ GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ

EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU UĞURBÖCEĞİ GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU UĞURBÖCEĞİ GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ 2016-2017 EKİM AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Dünya Hayvanları Koruma Günü nde Sokak hayvanlarını besledik. Onlara mama ve su verdik. Sevdiğimiz hayvanları

Detaylı

ÇOCUKLARIMIZ VE TEKNOLOJİ

ÇOCUKLARIMIZ VE TEKNOLOJİ TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2013-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülten Sayı:2 ÇOCUKLARIMIZ VE TEKNOLOJİ Hızla gelişen dünyada teknolojik ürünler hayatımızın büyük bir kısmını kapsamakta. İş ortamında

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM ANAOKULU. Psikolojik Danışma & Rehberlik

İSTEK ÖZEL ACIBADEM ANAOKULU. Psikolojik Danışma & Rehberlik İSTEK ÖZEL ACIBADEM ANAOKULU Psikolojik Danışma & Rehberlik 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılının ilk dönemini bitirmek üzereyiz. Yarıyıl tatilinin çocuklar için hem dinlendirici, hem keyifli, aynı zamanda

Detaylı

MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI.

MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI. BİRİNCİ MATRİSE GİRİŞ MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI. Yukarıdaki 4x4 tablo dinleyiciye çeşitli cümleler kurmakta

Detaylı

NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PSİKOLOJİK DANIŞMANI

NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PSİKOLOJİK DANIŞMANI (TANIMI-ÖZELLİKLERİ VE AİLELERE ÖNERİLER) PSİKOLOJİK DANIŞMANI ZEKÂ NEDİR? Bireyin gerek sorunları çözerken gerek çevreye uyum sağlarken var olan tüm yetenek ve becerilerini kullanması ile ortaya çıkan

Detaylı

İLK ADIMLAR SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ

İLK ADIMLAR SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU İLK ADIMLAR SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ Hazırlayan:FUNDA SAYDAM ÖĞRETMENİN MESAJI: MERHABA; 15.12.2014-19.12.2014 tarihleri arasında uygulanan etkinlikleri sizlere sunmaktayım. SEVGİLERLE

Detaylı

Microsoft FrontPage 2003. Web Sitesi Hazırlama. Ögr.Gör.N.Nilgün Çokça

Microsoft FrontPage 2003. Web Sitesi Hazırlama. Ögr.Gör.N.Nilgün Çokça Microsoft FrontPage 2003 Web Sitesi Hazırlama Ögr.Gör.N.Nilgün Çokça Microsoft FrontPage 2003 Web Sitesi Hazırlama Ikinci Bölüm İçindekiler İçindekiler i Microsoft FrontPage 2003 2 Atlama Menüsü Eklemek:

Detaylı

DENİZ EĞİTİM ATÖLYELERİ. OKUL ÖNCESİ, ATÖLYE ve OYUNLAR

DENİZ EĞİTİM ATÖLYELERİ. OKUL ÖNCESİ, ATÖLYE ve OYUNLAR DENİZ EĞİTİM ATÖLYELERİ OKUL ÖNCESİ, ATÖLYE ve OYUNLAR OKUL ÖNCESİ, ATÖLYE ve OYUNLAR Amaç: Çocukların denizlerde kirliliğine neden olan atıkları gözlemlemesi ve kirliliğin deniz yaşamına etkileri konusunda

Detaylı

Nazlı Ö. : Yardım isteyeceğim zaman babamdan yardım isterim. Ali A. : Parkta dayımdan yardım isterim. Ayşenaz K. : Rüyamda başıma kötü birşey gelse an

Nazlı Ö. : Yardım isteyeceğim zaman babamdan yardım isterim. Ali A. : Parkta dayımdan yardım isterim. Ayşenaz K. : Rüyamda başıma kötü birşey gelse an İSTEK ÖZEL KEMAL ATATÜRK ANAOKULU KÜÇÜK ÇOCUKLAR HER YERDE GÜVENDE OLMAK İÇİN ÖNEMLİ SEÇİMLER YAPARLAR VE KİMDEN YARDIM ALACAKLARINI BİLİRLER. İLE İLGİLİ NELER BİLİYORUZ? Almina Ö. : Annem yemek yaparken

Detaylı

SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM

SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM 4 YAŞ OCAK BİLİŞSEL GELİŞİM Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar. Nesne /durum /olayla ilgili tahminini söyler. Tahmini ile ilgili

Detaylı

KASIM AYINDA NELER YAPTIK?

KASIM AYINDA NELER YAPTIK? KASIM AYINDA NELER YAPTIK? Değerli Velilerimiz; Kasım ayı projemiz Su ile keyifle geçen bir ayı daha geride bıraktık. 4 hafta süren proje çalışmalarımızda sınıfımız su hakkında çok detaylı bilgiler edindiler.

Detaylı

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim Sohbetler *Doğruluk nedir? *Arkadaşlarıma doğru olmayı nasıl öğretebilirim. *Çevremdekilere doğru söylemeyi öğreniyorum. *Doğru söylediğimiz

Detaylı

Çocuğunuzun dili hakkında, 6 aylık olduğunda

Çocuğunuzun dili hakkında, 6 aylık olduğunda Çocuğunuzun dili hakkında, 6 aylık olduğunda Çocuğunuz ne hissettiğini anlatmaya çalışıyor sesler, yüz ifadeleri ve değişik hareketler yaparak. Bazı çocuklar kelimelere benzeyen sesler yapmaya başlar,

Detaylı

5S4 NESNELER KONUŞUYOR

5S4 NESNELER KONUŞUYOR GENEL BAKIŞ ÖĞRENME ÇIKTILARI Blok temelli programlama ortamında sunulan hedeflere ulaşmak için doğru algoritmayı oluşturur. Doğrusal mantık yapısını uygular. Döngü mantık yapısını uygular. MATERYALLER

Detaylı

ÖĞRENCİLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) KULLANIM KILAVUZU

ÖĞRENCİLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) KULLANIM KILAVUZU ÖĞRENCİLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU İçindekiler Sisteme Giriş Yapma... 2 Derslere Erişim... 3 Ders Kayıtlarına Erişim... 9 Eğitmene Ulaşma/ Mesaj Gönderme...

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU. 2) Az sorunlu ya da çok sorunlu geçtiyse bu sorunların neler olduğunu kısaca yazınız:

ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU. 2) Az sorunlu ya da çok sorunlu geçtiyse bu sorunların neler olduğunu kısaca yazınız: ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU Çocuğun adı, soyadı: Çocuğun doğum tarihi:.../.../... Formun doldurulduğu tarih:.../.../.. DOĞUM ÖNCESİ DÖNEM 1)Çocuğun doğum öncesi dönemi nasıl

Detaylı

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla Kekemelik Nedir? Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla ortaya çıkan konuşmanın akıcılığının bozulduğu durum

Detaylı

MY SCHOOL IS MY HOME NOW (EVİM ARTIK OKULUM) ERASMUS+ KA204 PROJESİ

MY SCHOOL IS MY HOME NOW (EVİM ARTIK OKULUM) ERASMUS+ KA204 PROJESİ (EVİM ARTIK OKULUM) ERASMUS+ KA204 PROJESİ OTİZMLİ ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ Dil gelişimleri geridir, konuşmalarında akıcılık yoktur. Konuşulanları ve yönergeleri anlamakta güçlük çekerler. Karşılıklı

Detaylı

OXFORD BIG READ YARIŞMASINA KATILDIK!

OXFORD BIG READ YARIŞMASINA KATILDIK! OXFORD BIG READ YARIŞMASINA KATILDIK! 5., 6. ve 7. sınıf öğrencilerimiz Oxford Big Read yarışmasına katıldılar. 5. ve 6. sınıf öğrencilerimiz okudukları kitap için kitap kapağı tasarımı yaptılar. 7.sınıf

Detaylı

DOĞAL ÖĞRETİM YAKLAŞIMLARI

DOĞAL ÖĞRETİM YAKLAŞIMLARI DOĞAL ÖĞRETİM YAKLAŞIMLARI Doğal öğretim yaklaģımları özel eğitime gereksinim duyan veya risk grubu taģıyan küçük çocukların geliģimsel beceriler (özellikle dil ve iletiģim becerileri) kazanmasına ve kazanılmıģ

Detaylı

ÇOCUKLAR İÇİN EBEVEYNLERİYLE BİRLİKTE HAREKET İPUÇLARI

ÇOCUKLAR İÇİN EBEVEYNLERİYLE BİRLİKTE HAREKET İPUÇLARI PAPRICA PETITE ENFANCE PHYSICAL ACTIVITY PROMOTION IN PRIMARY CARE ÇOCUKLAR İÇİN EBEVEYNLERİYLE BİRLİKTE HAREKET İPUÇLARI 18 aylık - 18 aylık - 2 1 /2 yaş yaş Département médico-chirurgical de pédiatrie

Detaylı

TEMALARIMIZ KULELER DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI KIRMIZI GÜNÜ

TEMALARIMIZ KULELER DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI KIRMIZI GÜNÜ 2013-2014 EĞİTİM DÖNEMİ EKİM AYI KELEBEK GRUBU BÜLTENİ TEMALARIMIZ KULELER DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI KIRMIZI GÜNÜ Kule nedir? Kule resimlerini inceleme

Detaylı

Eğitsel Oyun Projesi Raporu. SCRATCH(BOWLING RENKSA) ELİF SÜER

Eğitsel Oyun Projesi Raporu. SCRATCH(BOWLING RENKSA) ELİF SÜER Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü 2016-2017 Güz Dönemi - Bilişim Teknolojileri ve Öğretmen Yeterlikleri Dersi Eğitsel Oyun Projesi Raporu SCRATCH(BOWLING RENKSA) ELİF SÜER 150805169 elifsuer165@gmail.com

Detaylı

Oyun Öğretimi 2- OYUNUN TARİHÇESİ-2 DR. MERAL ÇİLEM ÖKCÜN-AKÇAMUŞ

Oyun Öğretimi 2- OYUNUN TARİHÇESİ-2 DR. MERAL ÇİLEM ÖKCÜN-AKÇAMUŞ Oyun Öğretimi 2- OYUNUN TARİHÇESİ-2 DR. MERAL ÇİLEM ÖKCÜN-AKÇAMUŞ Bilimsel Çağ Oyunla ilgili teoriler özellikle 19. yüzyıl sonlarında ve 20. yüzyıl başlarında geliştirilmeye başlanmıştır. Teorisyenlerin

Detaylı

FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU 4 YAŞ GÖKKUŞAĞI SINIFI AYLIK EĞİTİM VE BRANŞ DERSLERİ PROGRAMI. Tekerlemeler: Kartal ve tırtıl tekerlemelerini öğreniyorum.

FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU 4 YAŞ GÖKKUŞAĞI SINIFI AYLIK EĞİTİM VE BRANŞ DERSLERİ PROGRAMI. Tekerlemeler: Kartal ve tırtıl tekerlemelerini öğreniyorum. FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU 4 YAŞ GÖKKUŞAĞI SINIFI AYLIK EĞİTİM VE BRANŞ DERSLERİ PROGRAMI DİL BECERİLERİM VE BEN Hikâye / Öykü / Masal Tekerlemeler: Kartal ve tırtıl tekerlemelerini öğreniyorum. Bilmeceler:

Detaylı

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU ARALIK AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU ARALIK AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU ARALIK AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI SINIF ETKİNLİKLERİ TÜRKÇE DİL Bu ay mevsimler temamızı işledik. Dört mevsime ait sunumumuzu izleyerek çeşitli paylaşımlarda bulunduk. Kıyafet

Detaylı

2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ EYLÜL AYI HAZIRLIK-ARI GRUBU BÜLTENİ

2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ EYLÜL AYI HAZIRLIK-ARI GRUBU BÜLTENİ 2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ EYLÜL AYI HAZIRLIK-ARI GRUBU BÜLTENİ OKULA UYUM OKULUM, BEN VE ARKADAŞLARIM Okulunu tanıma Okulunun ismini söyleme Öğretmen ve arkadaşlarını tanıma Okulda çalışanları gözlemleme

Detaylı

OKU, ANLA, CEVAPLA! 2. Minnoş un fiziksel özellikleri nelerdir?

OKU, ANLA, CEVAPLA! 2. Minnoş un fiziksel özellikleri nelerdir? Defne, kedileri çok seven 8 yaşında bir çocuktu. Üç kedisiyle her gün oynar, bakımlarını da hiç eksik etmezdi. Minnoş, Defne nin en küçük kedisiydi. Kahverengi tüyleri yumuşacık, patileri pamuk gibiydi.

Detaylı