İBB ANADOLU YAKASI PARK ve BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ MALTEPE TOHUM PARKI MALTEPE / İSTANBUL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İBB ANADOLU YAKASI PARK ve BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ MALTEPE TOHUM PARKI MALTEPE / İSTANBUL"

Transkript

1 İBB ANADOLU YAKASI PARK ve BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ MALTEPE TOHUM PARKI MALTEPE / İSTANBUL

2 MALTEPE TOHUM PARKI Tohum Parkı, Maltepe ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Toplama alanı m² olup m² yeşil alan, m² sert zemin yer almaktadır. 31 adet ithal 40-50, ve kütürlü ağaç ve bu ağaçlara ait 31 adet tohum maketi bulunmaktadır. Tohum maketi bulunan her bitkiye ait bitki tanıtım tabelası bulunmaktadır. Tohum maketlerinin altına siyah renkte granit taş uygulaması yapılmıştır. Parkımızda 1 adet gemi figürlü ve 8 adet yaprak figürlü dinlenme alanları ayrıca 4 adet pergolalı dinlenme alanı mevcuttur. Parkımızda yine granit taş ile 41 m² lik alanda fıskiyeli süs havuzu vardır. Çocuklara yönelik 1 adet Tohum Hatırası fotoğraf çektirme panosu ve sincap heykelleri yer almaktadır. Sert zeminler granit küp taş, podima çakıl taşı, yerinde dökme beton (kırmızı renkte) ve asfalt döşeme olarak yapılmıştır. Parkın etrafı 332 metre ferforje sınır elemanı ile çevrilidir. Parkımız yüksek aydınlatma, çim armatürü ve spot aydınlatma ile aydınlatılmaktadır. Ayrıca 2 adet giriş kapısı olup kamera sistemi ile kontrol altında tutulmaktadır.

3 ADİ GÜRGEN AĞACI (Carpinus Betulus) Doğal yayılış alanı; Kuzey, doğu, orta ve güneybatı Avrupa nın yanı sıra Batı Asya ve Kafkasya dır. Türkiye de Marmara, Karadeniz ve Trakya da doğal yayılış yapar. Ortalama boyu 15 metreden fazladır. Ortalama 8 metre genişliğe sahiptir. Yaprakları yaprak döken cinstendir ve basit yapraklıdır. Açık gri renkteki gövde kabuğu ince ve çatlaksızdır. İleri yaşlarda oluklanır. Tomurcuklar ince iğ biçiminde, sivri uçlu ve sürgüne iyice yanaşmış durumdadır. Yaz (Temmuz) ve Yaz Sonu (Ağustos) dönemlerinde çiçeklenir. Üç loplu yapraklara benzer örtüleri olan meyveler, 8-20 adedi bir arada 4-7 cm. uzunluğunda kurullar oluşturur. Meyveler yumurta biçimindedir. Yuvarlak taçlı tepeye sahiptir. Peyzajda kullanım alanları; Peyzaj çalışmalarında uygun budama yapılarak uzun boylu çit olarak ve soliter olarak kullanılır.

4 AK HUŞ (Betula Alba) Doğal yayılış alanı; Avrupa, Asya ve ülkemizin kuzeydoğu ve doğusudur. Ortalama metre boy yaparlar. Fakir, kuru, kurak ve kumlu topraklarda da gelişebilir. Tuza hassastır. Dona dayanıklıdır. -40 derecelere kadar dayanabilir. Yaraları kanayan bir tür olduğu için gelişme döneminde budanmaz. Gençken yavaş, sonraları ise hızlı büyür. Kurak koşullarda köklerini derine indirirler. Işık ağacıdırlar. Peyzajda kullanım alanları; Geniş alanların ağaçlandırılmasında kullanıldığı gibi geniş caddelerde de çok rahat kullanılabilmektedir. Grup veya tek olarak kullanılabilmektedir. Kirliliğe dayanıklı bir ağaçtır.

5 ALIÇ (Crateagus X Grignonensis) Ortalama boyu 3-7 metredir. Yaprakları, 4-5 cm. boyunda, darca yumurta - baklava biçiminde, derin 5 loplu ve 2-3 cm. genişliğindedir. Yaprakları, yaprak döken cinsinden ve basit yapraklıdır. Gri - kahverengi rengindeki gövde çatlaklıdır cm. çapındaki çiçekler dik, terminal ve şemsiyemsi salkım halinde ve güzel kokuludur. Bahar (Nisan), Bahar Sonu (Mayıs) ve Yaz Başı (Haziran) dönemlerinde çiçeklenir. Çiçek rengi beyazdır. Çiçeklilik süresi birkaç ay sürer. Çiçeği kokuludur cm. boyunda ve 4-6 mm. genişliğindeki meyve yalancı meyve olup, yumurta biçimli, etli ve kırmızıdır. 2-3 cm. uzunluğunda sapı vardır ve çoğunlukla kış ortasına kadar ağaç üzerinde kalır. Meyve içinde tek tohum bulunur. Peyzajda kullanım alanları; Kırmızı meyveleri ile dikkat çeken, soliter veya gruplar halinde kullanılan süs bitkisidir.

6 ALTUNİ HİMALAYA SEDİRİ (Cedrus Deodora Aurea) Doğal yayılış alanı; Cezayir in ve Fas ın Atlas Dağları dır. Anavatanı Afrika dır. Boyu 8-10 metredir. Işıklı ortamı sever. Toprak sorunu yoktur, her çeşit toprakta yetişir. Yapraklarının en dikkat çekici özelliği altın sarısı ibreleridir. Genelde 4-5 metre kadar yanlara büyüme eğilimdedirler. Parlak sarı renkleri baharda ilk sürgünlerle daha belirgin olurken yaza doğru renkleri yumuşar. Peyzajda kullanım alanları; Geniş park ve bahçeler içinde soliter veya gruplar halinde kullanılabilir.

7 AMERİKAN GLEDİÇYASI (Gleditschia Triacanthos) Anavatanı; Çin ve Japonya dır. 30 metreye kadar boy yapabilirler. Büyük yaprakları yaklaşık 30 ya da daha fazla hafif, açık yeşil yaprakçıktan oluşur. Yaprağını döker. Geniş - gölgelik tacına sahiptir. Zarif yaprakları, her türlü toprağa -kireçli ya da çorak da olsa- kolay uyum sağlar. Parlak kahverengi uzun meyveler verir. Peyzajda kullanım alanları; Hava kirliliğine dayanıklılığı olması sebebiyle kent merkezlerinde kullanıma uygundur.

8 ARMUT AĞACI (Pyrus Communis) Anayurdu; Anadolu dur. 20 türü ve bilinen kadar çeşidi vardır. Bunlardan, ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştirilir. Ortalama 7-8 metreye kadar boylanabilir. Yalın biçimli yeşil yapraklarının kenarları çok ince dişlidir. İlkbaharda erken açan beyaz renkli çiçekleri yabani güle benzer. -25 ile -30 dereceye kadar dayanabilir. Ancak uzun süren şiddetli soğuklarda, özellikle toprağı nemli yerlerde, ağaçlarda ve sürgün uçlarında donmalar görülür. Peyzajda kullanım alanları; Meyve ağacı olarak kullanılır.

9 AT KESTANESİ (Aesculus Hippocastanum) Anavatanı; Balkan Yarımadası dır. Maksimum metre boy yapar. Yaprakları yaprak döken cinsindendir. Yaprak tipi basit yapraklıdır. Bahar (Nisan) döneminde çiçeklenirler. Çiçek rengi sarıdır. Çiçeklilik süresi bir ay kadardır. Budamaya gerek duymaz. Sadece kurumuş, kırılmış, şekli bozulmuş ya da hastalanmış dallarının kesilip çıkarılması yeterli olur. Meyvesi kanatlıdır. Tohumlar olgunluk evresinde koyu kahverengi, basık, tüysüz ve cm. uzunluğunda uçucu iki kanada sahiptir. Kökleri saçak kök şeklindedir. Tepe özelliği yuvarlak taçlıdır. Peyzajda kullanım alanları; Geniş alanlarda vurgu ağacı olarak ya da yol ağaçlandırmalarında veya okul bahçelerinde, kampüslerde, parklarda değerlendirilebilir.

10 AVRUPA KAYINI (Fagus Sylvatica) Anavatanı; Balkan Yarımadası dır. Maksimum metre boy yapar. Yaprakları yaprak döken cinsindendir. Yaprak tipi basit yapraklıdır. Bahar (Nisan) döneminde çiçeklenirler. Çiçek rengi sarıdır. Çiçeklilik süresi bir ay kadardır. Budamaya gerek duymaz. Sadece kurumuş, kırılmış, şekli bozulmuş ya da hastalanmış dallarının kesilip çıkarılması yeterli olur. Meyvesi kanatlıdır. Tohumlar olgunluk evresinde koyu kahverengi, basık, tüysüz ve cm. uzunluğunda uçucu iki kanada sahiptir. Kökleri saçak kök şeklindedir. Tepe özelliği yuvarlak taçlıdır. Peyzajda kullanım alanları; Geniş alanlarda vurgu ağacı olarak ya da yol ağaçlandırmalarında veya okul bahçelerinde, kampüslerde, parklarda değerlendirilebilir. Doğal yayılış alanı; Tüm Avrupa dır. Güneydoğu İngiltere den İspanya nın kuzeyine ve Karadeniz e kadar yayılır rakımına kadar çıkar. Türkiye de Trakya bölgesinin yanısıra, Batı ve Orta Avrupa, Balkanlar ve Güney Rusya doğal olarak yayılış alanlarıdır. Maksimum 30 metre boy yapar. Yaprakları basit yapraklı, seyrek dalgalı ve yaprağını döken cinstendir. Çiçek rengi beyaz, sarıdır. Çiçeklenme zamanı bir ay kadardır. Ilıman iklimde yetişir. Yarı gölge ağacıdır. 120 yıl kadar yaşar. Rüzgara dayanır yağlı tohumlardan faydalanılır. Kirli havaya dayanır. Peyzajda kullanım alanları; Türün koyu kırmızı çok dekoratif yapraklı (F.s.cv. Atropurpurea) isimli veryetesi park ve bahçelerde kullanım için çok değerlidir.

11 BÜYÜK ÇİÇEKLİ MANOLYA (Magnolia Grandiflora) Doğal yayılış alanı; Kuzey Amerika nın güneydoğu kesimleridir. Boyu ortalama metredir. Yapraklarının üst yüzü koyu yeşil ve cilalı görünümlüdür. Çiçeği kase gibi, beyaz ve cm. çapındadır. Ağustos ayında çiçeklenir. Meyvesi kozalak şeklinde agregat meyve tipindedir. Peyzajda kullanım alanları; Parlak yeşil dökülmeyen yaprakları ve iri beyaz çiçekleri ile olağanüstü bir park ve süs bitkisidir. Çoğunlukla soliter olarak kullanılır.

12 DOĞU ÇINARI (Platanus Orientalis) Anavatanı; Yakın Doğu, Batı Asya dır. Ortalama boyu 15 metreden fazladır. En uzun boyu metredir. Açık yeşil renkli yapraklar cm. boyunda, cm. genişliğindedir. Yaprakları 3-7 loplu olup, loplar arasındaki oyuntular derin ve dardır. Lop uçları sivridir. Yaprak sapı 3-8 cm. uzunluğundadır. Yapraklar tazeyken hafif tüylü, sonraları bütünüyle çıplaktır. Basit yapraklıdır, almaşık dizilişli, yaprağını döken bir türdür. Bahar Başı (Mart), Bahar (Nisan) ve Bahar Sonu (Mayıs) dönemlerinde çiçeklenirler. Çiçeği kokuludur. Meyvesi, çapı cm. olan küre biçimlidir ve 2-6 tanesi uzun bir sap üzerinde yer alır. Meyveler önceleri yeşil, sonbaharda olgunlaştığında açık kahverengidir. Peyzajda kullanım alanları; İri gövde ve taçları ile geniş büyük parklarda ve bulvarlarda kullanıma uygundur.

13 DOĞU KARADENİZ GÖKNARI (Abies Nordmanniana ) Doğal yayılış alanı; Kuzeydoğu Anadolu ve Kafkasya dır. Karadeniz kökenlidir metre boya ulaşan, geniş piramidal şekilde gelişen ve çok sık dallanma yapan gri gövdeli bir ağaçtır. İğne yapraklar cm. uzunluğunda, parlak koyu yeşil renkte, uç kısımları kertikli veya küt, alt yüzlerinde belirgin iki stoma bandı bulunur. Kökleri kazık kök şeklindedir. Ilıman iklimi sever. Kışa dayanıklı, dona karşı duyarlıdır. Gölgeye dayanıklıdır. Peyzajda kulanım alanları; Park ve bahçelerde soliter veya gruplar halinde kullanımı tercih edilmektedir.

14 FINDIK AĞACI (Corylus Avellana Contorta) Doğal yayılış alanı; Türkiye, Avrupa, Kuzey Afrika, Kafkasya ve Batı Asya dır. Ortalama 4-6 metre boy yapar. Yaprakların kenarları çift sıralı dişli, yaprak alt - üst yüzünde ve genç sürgünlerde kirli kırmızı renkte basit tüyler vardır. Yaprağını döker. Meyve örtüsü çan şeklinde, meyve örtüsünün kenarları düzensiz dişli, içindeki nusun boyunda ya da biraz daha uzundur. Peyzajda kullanım alanları; meyve ağacı olarak kullanılır.

15 FISTIK ÇAMI (Pinus Pinea) Doğal yayılış alanı; en geniş olarak Türkiye dir. Batı Anadolu da Bergama, Kozak, Aydın, İzmir ve Muğla da yayılır. Ayrıca Portekiz den başlayıp, doğuda Suriye ye kadar uzanır. Bir Batı Akdeniz bitkisidir metre boylarında, genç yaşlarda yuvarlak ve düzenli, yaşlanınca şemsiye gibi bir habitusa sahiptir. İğne yaprakları kısa sürgün üzerinde ikişer adet, cm. uzunluğunda, parlak yeşil, batıcı ve sivri uçludur. Kozalak 8-12 cm., fıçı gibi, odunsu yapıdadır ve yaklaşık 3 yılda olgunlaşır. Peyzajda kullanım alanları; Soliter olarak, gruplar halinde kullanılır.

16 IHLAMUR AĞACI (Tilia Europa) Doğal yayılış alanı; Türkiye de doğal olarak yoktur. Ülkemizde doğal yayılışı olmamakla birlikte Akdeniz ve Ege bölgesinin kıyıları hariç her yerinde yetiştirilebilir. Vatanı Avrupa dır. Ortalama boyu 15 metreden fazladır. Yaprakları yaprak döken cinsindendir. Zeytuni yeşil - kırmızımsı genç sürgünler başlangıçta seyrek tüylü, bilahare çıplaktır. Gövdenin koyu renkli kabuğu genç yaşlarda düzgün, sonraları derin çatlaklıdır. Tomurcuklar çıplaktır. Çiçeklerinin 5-16 tanesi bir durum halinde toplanmış şekildedir. Rutubetli, iyi drenajlı toprakları sever. Derin ve taze toprak ister. Yarı nemli, yahut vejetasyon devresinde sık sulanan topraklarda yetişir. Peyzajda kullanım alanları; Gölge ağacıdır. Parklara ve yol kenarlarına dikilmesinin nedeni budur.

17 JAPON SOFORASI (Sophora Japonica) Anavatanı; Japonya dır. Ortalama 15 metreden fazla boya sahiptir. Yaprakları bileşik yapraklıdır ve almaşık dizilişli yapraklarını döker cm. boyundaki pembe - beyaz veya sarı - beyaz çiçekler salkımlar şeklindedir. Temmuz ve Ağustos aylarında açan çiçekleri yüzünden arılar için önemli bir bitkidir. İnce bezelye şeklindeki meyveler önceleri yeşil olup, olgunlaşınca kahverengiye dönerler. Bir sonraki bahara kadar ağaç üstünde kalabilirler. Tepe özelliği geniş taçlıdır. Tam güneş alan yerleri sever, gölgeye dayanıklıdır. Peyzajda kullanım alanları; Yol cadde bitkilendirmesi için uygundur, ayrıca soliter olarak da kullanılabilir.

18 KARAAĞAÇ (Ulmus Corpinus ) Doğal yayılış alanı; Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya dır. Ortalama 7 metreye kadar boylanabilir. Soğuk, sıcak ve ılıman bütün bölgelerde yetişir. Yarı gölge alanlarda yetişir. Peyzajda kullanım alanları; Parklarda ve geniş alanlarda soliter kullanıma uygundur.

19 KIRMIZI ÇINAR YAPRAKLI AKÇAAĞAÇ (Acer Platanoides) Doğal yayılış alanı; Avrupa, Kafkaslar ve ülkemizde Trakya Marmara, Ege ve Karadeniz bölgeleridir metre rakımına kadar çıkar. Kuzeyde Norveç ve İsveç ten başlar, doğuya doğru Pireneler, Urallar ve Kafkasya ya kadar uzanır. Maksimum metre boy yapar. Yaprakları yaprak döken cinsindendir. Bahar (Nisan) döneminde çiçeklenir. Çiçek rengi sarıdır ve çiçeklilik süresi bir aydır. Budamaya gerek duymaz. Sadece kurumuş, kırılmış, şekli bozulmuş ya da hastalanmış dallarının kesilip çıkarılması yeterli olur. Meyvesi kanatlıdır. Tohumlar olgunluk evresinde koyu kahverengi, basık, tüysüz ve cm. uzunluğunda uçucu iki kanada sahiptir. Kanatlar arası geniş açılıdır. Kökleri saçak kök şeklindedir. Tepe özelliği yuvarlak taçlıdır. Peyzajda kullanım alanları; Bordo renkli yaprakları ile dekoratif bir bitki olup, park ve bahçelerde soliter ve yol ağacı olarak kullanılır.

20 KOCAYEMİŞ (Arbutus Unedo) Doğal yayılışı; Türkiye, tüm Akdeniz ülkeleri ve adalardır. Çoğunlukla çalı, bazen de 7-8 metre herdem yeşil küçük bir ağaçtır. Yaprakları eliptik 5-10 cm. olup, kenarı keskin dişlidir. Çiçekleri beyaz ya da açık pembedir. Bileşik salkım şeklinde kurul oluşturur. Olgun meyveleri kırmızı renklidir. Peyzajda kullanım alanları; Park ve bahçelerde herdem yeşil yaprakları ve kırmızı renkli meyveleri ile gözde bir süs bitkisidir.

21 LALE AĞACI (Liriodendron Tulipifera) Doğal yayılış alanı; Kanada nın güney bölgeleri ile Kuzey Amerika nın doğu kesimleridir. Türkiye nin sahil kesimlerinde de yetiştirilmektedir. Donlara dayanıklıdır. Ilıman bölgelerde, güneşli yerlerde yetişir. Su isteği fazladır. Sıcak ve kuru ortamlara dayanıklıdır. Budamaya yatkındır. Budama erken ilkbaharda yapılmalıdır. Hızlı büyür. Işıkyarıgölge ağacıdır. Meyve bileşik meyve kuruluşunda olup 6-8 cm. uzun, iğ biçiminde ve kozalaksıdır. Çiçek açma zamanı Haziran - Temmuz aylarıdır. Yaz yeşili yaprakları cm. uzun, çoğunlukla dilimli, bazen sade, tabanı yuvarlak, üst yüzü parlak açık yeşil, alt yüzü mavimsi - yeşil renklidir. Sonbahar renklenmesi altın sarısı renginde ve çok dekoratiftir. Peyzajda kullanım alanları; Soliter ve yol ağaçlandırmalarında kullanılır.

22 MABET AĞACI (Ginkgo Biloba) Anavatanı; Güneydoğu Çin dir metre boylarında, önceleri piramidal, yaşlandıkça dağınık tepeli bir ağaçtır. Yaprakları ince saplı, çan ya da filkulağı şeklindedir. Kışın yaprağını dökmeden önce altın sarısı bir renk alır. O nedenle kimi botanikçiler, Ginkgo Biloba ya canlı fosil adını vermektedirler. Kullanım olanakları; Olgun tohumları besince zengin olup, Çin ve Japonya da halk tarafından sevilip yenmektedir. Meyve ve yaprakları ilaç sanayinde, unutkanlığa karşı kullanılmaktadır. Peyzajda kullanım alanları; Sonbaharda dekoratif yaprak rengiyle peyzajda kullanımı yaygındır.

23 MAMUT AĞACI (Sequiadendron Giganteum ) Doğal yayılış alanı; Kaliforniya nın Sierra Nevada Dağları dır. Bu yüzden türe Sierra nın Bekçileri de denir yıldan çok yaşarlar. 90 metre boy, 18 metre çap yapabilir. Ilıman deniz ikliminin ağacıdır. Bol güneşli - yarı gölge yerlerde yetişir. Rüzgâra ve fırtınaya, kış soğuklarına dayanır. Normal verimli topraklarda yetişir. Nemli, derin ve geçirgen, humuslu, balçıklı toprakları ister. Peyzajda kullanım alanları; Çoğunlukla soliter olarak kullanılır.

24 MANTAR MEŞESİ (Quercus Suber) Doğal yayılış alanı; Batı Akdeniz de, Portekiz, Cezayir, İspanya, Fransa, İtalya ve Güney Afrika nın bir kısmıdır. Portekiz mantar üretiminin başında gelir. Ortalama boyu metredir. Taç şekli geniş yuvarlaktır. Yaz yeşillik rengi koyu yeşildir. Killi toprakta yetişir. Peyzajda kullanım alanları; Geniş ormanlık alanlarda kullanımı yaygındır.

25 MAVİ LADİN (Picea Pungens Hoopsii) Anavatanı; Kuzey Amerika dır. Ilıman iklimi sever. Soğuk iklime dayanıklıdır. Yaprakları herdem yeşildir. 2-3 cm. boyundaki kalın iğne yapraklar dört yüzlü sivri ve batıcıdır. Taze yapraklar gri mavi ya da mavimsi yeşil olabilir. Yaşam süresi çok yıllıktır. Güneşli ve Yarı Gölge ortamları sever. Üretim türü; Aşılama, Çelikleme ve Tohum dur. Peyzajda kullanım alanları; İbreli yapraklarının dekoratif görünümü ile soliter nadiren de grup halinde kullanılır.

26 PİRAMİDAL ADİ SERVİ (Cupressus Sempervirens Pyramidalis) Anavatanı; Avrupa dır. Ortalama boyu 15 metreden fazladır. En uzun boyu 30 metredir. Gri yeşil renkli pul yapraklar yumurtamsı, sık, kiremit gibi sürgünü örter, ucu küt ve reçinelidir. Yaprakları herdem yeşildir. Küre ya da yumurta biçimindeki kozalaklar cm. çapındadır ve iki yılda olgunlaşır puldan oluşur. Pullar farklı büyüklükte, sırtı düz, ortası sivri çıkıntılıdır. Önceleri yeşil, olgunlukta kahverengidir. Sivri taçlı tepelidir, rakım en düşük 900 metre, en yüksek 1200 metredir. Işıklı ve yarı gölge ortamları sever. Peyzajda kullanım alanları; Formundan dolayı mezarlıklarda, park ve bahçelerde kullanılır.

27 SALKIM SÖĞÜT (Salix Babylonica) Anavatanı; Çin dir. Yeryüzünde 300 den fazla türü ve alt türü vardır. Ilıman ve soğuk bölgelerde rahatlıkla yetişmektedir. Sulak yerlerde ve derin topraklarda kolay yetişirler. Genellikle yazları yeşil, nadiren herdem yeşildirler.

28 SIĞLA AĞACI (Liquidambar Orientalis) Doğal yayılış alanı; Batı ve Güneybatı Anadolu dur. Doğu Akdeniz kökenlidir. Ortalama 15 metreden fazla boya sahiptir. Boyu en uzun 20 metreye ulaşır. Yaprağı yaprak döken cinsindendir ve basit yapraklıdır. Dal formu olarak, sık dallıdır. Bahar Başı (Mart) ve Bahar (Nisan) dönemlerinde çiçeklenir. Çiçeklilik süresi birkaç ay sürer. Meyvesi 2-3 cm. çapında uzun saplı, yeşil, küre biçiminde, üzeri batmayan dikenli meyve topluluğu olgunlaşınca kahverengiye dönüşür. Uzun süre dökülmeden kalır. Tohumlar meyve kapsülünün içindedir; küçük ve kanatlıdır. Yuvarlak ve geniş taçlıdır. Ilıman iklimlerde yetişir, kışa dayanıklıdır ve güneşi sever. Peyzajda kullanım alanları; Soliter olarak, gruplar halinde kullanılır.

29 SÜS ELMASI (Malus Floribunda Jap. Crabapple) Doğal yayılış alanı; Asya dır. Ana türler olan elmaların büyük kısmı Asya kökenlidir. Süs / çiçek elmalarının Avrupa, Asya ve Amerika da yetişen 25 kadar çeşidi bulunmaktadır. Süs elmalarının bazıları yapraklarının rengini değiştirerek, dekoratif bir görünüm kazanırlar. Çiçek elmaları en gösterişli çiçeklere sahip olan elma ağaçlarıdır. Çiçek renkleri beyaz, pembe, kırmızı olabilir. Kimi çeşitlerde kokulu olanlar da vardır. Elmalar tohum ve aşı ile üretilirler. Peyzajda kullanım alanları; Park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılır. Çoğu türde yaz sonu ya da sonbaharda, yapraklar döküldükten sonra ağaçta asılı kalan sarı, kırmızı, turuncu meyveler dikkat çekicidir. Meyvesiz olanları bahçe veya yol kenarlarında değerlendirilmeli, meyveli türler ise bahçede kullanılmalıdır.

30 YALANCI HURMA AĞACI (Phoenix Canariensis) Anavatanı; Tropik ve Subtropik Afrika ve Kanarya Adaları dır. Hurma Ağacı; gövdesi dikine büyüyen ve dallanmayan, yaprakları gövdenin üst kısmında oluşan, yaprakçıkları sert, şerit biçiminde ve uç kısımları iğne gibi sivri, çiçekleri salkım şeklinde olan bir palmiye türüdür. Ortalama derecede, kışın yaşlı bitkiler 7 derecede, genç bitkiler 16 dereceye gereksinim gösterir. Sıcaklık kesinlikle 4 derecenin altına düşmemelidir. Aydınlık, yarı gölge hatta güneşli yerlerde yetiştirilebilirler. Doğrudan güneş ışığından zarar görmezler. Toprağı hiçbir zaman kuru bırakılmamalıdır. Peyzajda kullanım alanları; Peyzaj çalışmalarında soliter olarak kullanılabildiği gibi, alle olarak da çok kullanılan bir bitkidir.

31 ZEYTİN AĞACI (Olea Europea ) Anavatanı; Akdeniz ve Afrika dan, Orta Asya ve Avustralya ya kadar olan bölgedir. Ortalama boyu 7-15 metredir. En uzun boyu 5-20 metredir. Ortalama genişliği 7-8 metredir. Yaprakları herdem yeşildir. Sürgünler gri renkli, dikensiz ve hemen hemen üç köşelidir. Gövde çok dallı, gri renkli, çok pürtüklü kabukludur. Bahar (Nisan) ve Bahar Sonu (Mayıs) dönemlerinde çiçeklenirler. Çiçek rengi beyazdır. Ilıman iklimde yetişir. Güneş sever. Kalkerli - kumlu, derin ve besin maddelerince zengin toprakları sever. Peyzajda kullanım alanları; Günümüzde topiary sanatına uygun olduğundan anıtsal duruşu ile peyzajda göz doldurmaktadır.

32 DETAYLI BİLGİ İÇİN web sitemizi ziyaret edebilir, iphone, ipad veya Android uygulamalarımızı kullanabilirsiniz.

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin)

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Picea (Ladin) 1 Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO 19.12.2012 Picea (Ladin) 2 Picea (Ladin)

Detaylı

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir.

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir. BERBERİDACEAE FAMİLYASI A. BERBERİS KADIN TUZLUĞU Herdemyeşil ya da yaprak döken türleri bulunan Berberislerin genellikle sürgünleri dikenlidir. Yaprak boyu, şekli vb. türlere göre değişiklik gösterir.

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda)

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen Toros (Lübnan) Sediri (C. libani) Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Himalaya Sediri Atlas Sediri (C. deodora) (C. atlantica) Dünyada Kuzey Afrika,

Detaylı

Pistacia terebinthus L. (Menengiç)

Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Genel coğrafi dağılışı batıda Kanarya adalarından başlayarak doğu Akdeniz ve Anadolu ya ulaşır. Türkiye de özellikle Batı ve Güney Anadolu daki maki formasyonu içerisinde

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO İbreliler 1 Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Cupressaceae

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

CUPRESSUS L. Serviler

CUPRESSUS L. Serviler CUPRESSUS L. Serviler Bu cinsin Kuzey Amerika, Oregon, Meksika, Akdeniz den Himalaya ve Çin e kadar yaklaşık 20 türü var. Herdem Yeşil ağaç ve çalılar. Sürgünler dört köşeli, yahut yuvarlakça. Yapraklar

Detaylı

* Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır.

* Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır. Mazılar Thuja * Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır. * Mazılar sık dallı; çoğunlukla piramit biçimli; koyu yeşil görünümlüdürler.

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

Juniperus communis. Adi Ardıç

Juniperus communis. Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç En geniş yayılışı olan ardıç taksonudur. çoğunlukla çalı formunda Kabuk kırmızı kahverengi, ince kağıt gibi ayrılır İ. yaprak, 1,5 cm dipleri geniş

Detaylı

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır.

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır. BETULACEAE Jeolojik devirlerde daha fazla sayıda cins ve türlere sahip olan bu familyanın, bugün 6 cins ve bu cinslerin kışın yaprağını döken 100 kadar türü, Kuzey Yarımkürenin ılıman ve serin bölgelerinde

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DİŞBUDAKLAR AKASYALAR KOKARAĞAÇ ATKESTANELERİ ÖKALİPTUS SOFORA GLADİÇYA KARABİBER AĞACI DİŞBUDAKLAR

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

GENUS: LARİX (MELEZLER)

GENUS: LARİX (MELEZLER) Bitki tanıma I 1 GENUS: LARİX (MELEZLER) Kışın yaprak dökerler. Dallar gövdeye dağınık dizilir. Uzun ve kısa sürgünleri vardır. İğne yapraklar uzun sürgünlerde tek tek bulunur. Kısa sürgünlerde çoğu bir

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

Cupressaceae Juniperus (Ardıçlar)

Cupressaceae Juniperus (Ardıçlar) Herdem yeşil. Monoik veye dioik Ağaç veya dipten itibaren yoğun dallı çalı Kabuk: Yaşlı fertlerinde şeritler halinde boyuna çatlaklı, kırmızımtrak veya gri kahverengindedir. Tomurcuklar: Çıplaktır. (J.drupacea

Detaylı

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum TAXODIACEAE Pinaceae familyasında olduğu gibi, bir cinsli bir evciklidirler (Monoik). Yapraklar herdem yeşil veya kışın dökülür. Pul ve iğne yapraklar (Metasequoia hariç) sürgünlere sarmal dizilirler.

Detaylı

Picea A. Dietr. Ladinler

Picea A. Dietr. Ladinler Picea A. Dietr. Ladinler Kuzey Yarım kürenin serin ve yağışlı bölgelerinde 40 kadar türü Ülkemizde tek bir türü (Doğu Ladini) Çin ve Japonya da 18 tür Kuzey Amerika ve Kanada da 7 tür Geniş ormanlar kurar.

Detaylı

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium TAXODIACEAE TAXODIACEAE 10 cins ve bunlara bağlı 16 değişik tür ve varyeteleri vardır. Cinsler arasında akrabalık ilişkisi yoktur Bu nedenle ayırdım anahtarı yapılmamıştır 10 cins; Sciadopitys Metasequoia

Detaylı

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER Hazırlayan: 0601120025 Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU Laurocerasus officinalis(karayemiş) Sistematik ; Alem : Plantae Bölüm :

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DEFNE MERSİN KOCAYEMİŞ SANDAL KEÇİBOYNUZU LADEN SUMAK ZAKKUM ERGUVAN ŞİMŞİR ZEYTİN İĞDE MAKİ

Detaylı

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası)

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası) BİTKİ TANIMA III FAM: CONVOLVULACEAE Dik sarılıcı otsu veya çalılardır. 1000 kadar türü vardır. Yapraklar sarmal dizilişlidir. Basit veya ender olarak tüysüdür. Taç yapraklar birleşmiş hunu biçimlidir.

Detaylı

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır.

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır. Bitki tanıma I FAM: PİNACEAE Conifera sınıfının en önemli familyasıdır. 10 cins ve 210 kadar tür içerir. Tropik ormanlardan kuzey kutbuna kadar geniş yayılışı vardır. GENUSLARI: Abies, Picea, Keteleria,

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.05.2014

Detaylı

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER AKÇAAĞAÇLAR Çoğunlukla kışın yaprağını döken boylu veya kısa boylu ağaçlardır. Yapraklar ve tomurcuklar sürgünlerde karşılıklı yer alır. Yapraklar sade, loplu veya tüysüdür.

Detaylı

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır.

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır. FAGACEAE Fagaceae familyasının 6 cins (Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithofagus, Nothafagus) ve bu cnislerin her iki yarı kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.04.2016

Detaylı

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü ÇALILAR Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü 2 3 m çalı, ~ 7 8 m küçük bir ağaçtır. Yaprak uzunca, geniş yumurta, saplıdır, sivri, küttür, kalın, üstü kırışık, altı beyaz keçe gibi sık tüylü damar

Detaylı

Pinus halepensis te Glaf (Kın)

Pinus halepensis te Glaf (Kın) Pinus (Çam) Bu cins Gymnospermler içerisinde en fazla türe sahip olandır. 112 türle temsil edilmektedir. Herdemyeşildir. Hem uzun hem de kısa sürgünleri vardır. Pinus (Çam) Sürgünler: Uzun sürgünlerle

Detaylı

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium TAXODIACEAE TAXODIACEAE 10 cins ve bunlara bağlı 16 değişik tür ve varyeteleri vardır. Cinsler arasında akrabalık ilişkisi yoktur Bu nedenle ayırdım anahtarı yapılmamıştır 10 cins; Sciadopitys Metasequoia

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 22.02.2016

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) CEPHALOTAXACEAE Ağaç ya da çalı halinde herdem yeşil bitkilerdir. Tüm bireyleri bir cinsli iki evcikli (DİOİK)dir. Çok ender bir evciklidir. Erkek çiçekler küre biçimde bir

Detaylı

Orman Altı Odunsu Bitkiler

Orman Altı Odunsu Bitkiler Orman Altı Odunsu Bitkiler Danışman : Yrd.Doç.Dr. Nurgül KARLIOĞLU BİTKİLER 1. Laurocerasus officinalis 2. Osmanthus decorus 3. Rhus coriaria 35-0601120159 SALİM ÇOBAN 37-0601120189 OKTAY BAKIRTAŞ Laurocerasus

Detaylı

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN BİTKİ TANIMA 2 Dr. Sergun DAYAN MONOCOTYLEDONAE FAM: GRAMİNEAE Buğdaygiller (Poaceae), tohum kabuğu, meyve kabuğu ile bitişiktir. sapları boğumlu ve ekseriya içi boştur. başakçıklar,

Detaylı

Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir.

Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir. Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir. Fideler,20-40cm aralıklarla Ekim-Kasım aylarında dikilir. Hava sıcaklığı

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER

SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER Pinus sylvestris: Sarıçam Pinus nigra: Karaçam Pinus brutia:kızılçam Pinus halepensis: Halep çamı Pinus pinea: Fıstık çamı Pinus sylvestris: Sarıçam Kuzey

Detaylı

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Çatlamaz- düz Boyuna geniş aralıklarla çatlaklı Boyuna sık ve derin çatlaklı, Tomurcuk dizilişi ve şekli Almaçlı; çok pullu, uzun ve sivri

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 20.04.2015

Detaylı

AĞAÇ TÜRLERİMİZ. SARIÇAM Pinus sylvestris L.

AĞAÇ TÜRLERİMİZ. SARIÇAM Pinus sylvestris L. AĞAÇ TÜRLERİMİZ SARIÇAM Pinus sylvestris L. Sarıçam, Kuzey Anadolu'nun yüksek dağlık kesimlerinde saf yada karışık ormanlar kurmakla birlikte, küçük adacıklar halinde iç ve güney bölgelerimize kadar ulaşır.

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller)

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller) BİTKİ TANIMA III 6. familya Campanulaceae (çançiçeğigiller) özellikleri Genelde otsu, çalı veya ağaç formundadır Birçoğunda süt boruları bulunur Yapraklar almaçlı veya karşılıklı dizilişlidir Çiçekler

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 3-TASARIM BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI a) Ömürlerine

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur. Elma Tarihçe İklim İstekleri Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m. den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE

Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE 1.Tohum karpellerin koltuğunda açıkta gelişir. Bu nedenle gerçek meyve oluşmaz. 2.Tohum taslakları içerisinde embryo kesesi çevresinde arkegonlar vardır 3.Tek

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi Kaplan 86 Cevizi Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveler elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak

Detaylı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı Bitki Materyali-I: Gymnospermae Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı nurgulk@istanbul.edu.tr BİTKİLER ALEMİ CORMOPHYTA (GÖVDELİ BİTKİLER) THALLOPHYTA (GÖVDESİZ BİTLİLER) Pteridophyta

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III Juniperus communis (Âdi ardıç) Herdem yeşil 15 m ye kadar boylanabilen ağaç veya 3-5 m boyunda sık dallı ya da yerde sürünen bir çalıdır. 10-15 mm uzunluğunda

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR BOTANİK _II Prof. Dr. Bedri SERDAR Bedri SERDAR - 2018 2018 Sürgün Çeşitleri 1- Uzun Sürgün Tomurcukları belirgin internodlarla birbirinden ayrılmış, ağacın boy büyümesinde ve dalların gelişmesinde etken

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 09.03.2015

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** -Bu familya yaşayan gymnospermlerin en zengin ve en geniş alanı oluşturan familyasıdır. -Bu familya da, boylu ağaç, ağaç, ağaççık, boylu çalı, çalı formunda

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 6 G i n k g o ( G i n k o ) J u n i p e r u s ( A r d ı ç ) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR. Sakarya Üniversitesi

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 6 G i n k g o ( G i n k o ) J u n i p e r u s ( A r d ı ç ) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR. Sakarya Üniversitesi BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 6 G i n k g o ( G i n k o ) J u n i p e r u s ( A r d ı ç ) Sakarya Üniversitesi İbreliler G i n k g o b i l o b a ( M a b e t A ğ a c ı ) Ginkgo

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI Acer campestre L.-Ova akçaağacı Yayılışı: Kuzey ve Güney Avrupa hariç tüm Avrupa, Trakya ve Kuzey Anadolu, Kafkasya, Kuzey İran, Kuzey- Batı Afrika da yayılış gösterir.

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde.

Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde. Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren 298+3 işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde. Hepimizin başı sağ olsun Keçi söğüdü Kelebek Alıç-çiçek AĞAÇLARI

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 31.03.2014

Detaylı

YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER

YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER Ajuga (Mayasıl Otu) Latince Adı:Ajuga Türkçe Adı: Mayasıl Otu Familya: Lamiaceae Orjini: Avrupa kökenli olup ülkemizde de 11 türü doğal Büyüme Şekli: 15-20x60-120 cm.

Detaylı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı BÖLÜM 3 Artvin de Orman Varlığı Özgür EMİNAĞAOĞLU Orman, oldukça geniş bir alanda kendine özgü bir iklim oluşturabilen, belirli yükseklik, yapı ve sıklıktaki ağaçlar, ağaçcık, çalı ve otsu bitkiler, yosun,

Detaylı

Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır.

Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır. Bitki tanıma III Callistephus nees. (Yaz asterleri- saraypatılar) Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır.

Detaylı

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır BİTKİ TANIMA III BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır SINIFLANDIRILMALARI 1. Perenniyal

Detaylı

AHUDUDUÇEŞİTLERİ. Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz.

AHUDUDUÇEŞİTLERİ. Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz. AHUDUDUÇEŞİTLERİ Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz www.uzumsu.com 1) SARI AHUDUDU ÇEŞİTLERİ ANNE Gelişimi oldukça yavaştır, sarı meyve etine sahip, çok nadir bulunmakla beraber oldukça lezzetli bir çeşittir.

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU Gezinin Yapıldığı Tarih-Saat : 17/05/2013---09:30-13:00 Geziye Katılan Öğrenci Sayısı : 20 Geziden Sorumlu Öğretmen : Duygu AYDEMİR Gezinin

Detaylı

Akkemik, Ü. (Editör) Türkiye nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları II. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 680 s.

Akkemik, Ü. (Editör) Türkiye nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları II. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 680 s. Kitabın Kaynak Gösterimi ile İlgili Örnekler: Kitap Geneli İçin Atıf Örneği: Akkemik, Ü. (Editör). 2014. Türkiye nin -Egzotik Ağaç ve Çalıları II. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 680 s. Kitap

Detaylı

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri:

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Karışımlarda kullandığımız türlerin karakteristik özellikleri ve avantajları kısaca burada açıklanmıştır. Karışımlarımız Genel olarak:

Detaylı

küçük ağaç veya büyük çalılardır, yapraklar 4-6 cm ve dökülür. Şubat ayında yapraklanmadan çiçek açarlar. Çiçekler beyaz renkte Meyve 2-3 cm çapında

küçük ağaç veya büyük çalılardır, yapraklar 4-6 cm ve dökülür. Şubat ayında yapraklanmadan çiçek açarlar. Çiçekler beyaz renkte Meyve 2-3 cm çapında ÇALILAR Prunus divaricata Kiraz Eriği Prunus divaricata Kiraz Eriği küçük ağaç veya büyük çalılardır, yapraklar 4-6 cm ve dökülür. Şubat ayında yapraklanmadan çiçek açarlar. Çiçekler beyaz renkte Meyve

Detaylı

Arbutus andrachne L. (Sandal) Yayılışı Botanik Özellikleri

Arbutus andrachne L. (Sandal) Yayılışı Botanik Özellikleri Arbutus andrachne L. (Sandal) Genel coğrafi yayılışı Doğu Akdeniz çevresidir. Türkiye nin sahil bölgelerinde, özellikle Güney Anadolu da makiler içerisinde, kızılçam ormanlarında, kurak kayalık yerlerde

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.05.2015

Detaylı

aşağıya sarkar, pulların kenarları sylvestrisle son orman sınırını sistemi yayvandır. oluşturur.

aşağıya sarkar, pulların kenarları sylvestrisle son orman sınırını sistemi yayvandır. oluşturur. PICEA =LADİNLER Picea orientalis Doğu Ladini Picea abies Avrupa Ladini - 40-50 m. bazen 60 m. boy, 1,5-2 - 40-50 m boy, 2 m çap m 1. sınıf orman ağacı - 1. sınıf orman ağacı - En kısa iğne yapraklı ladin

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.03.2015

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

Sayfa 1 İBRELİLER (BOY CM.)

Sayfa 1 İBRELİLER (BOY CM.) İBRELİLER (BOY CM.) T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ardıç Altuni (50-75 cm) - 8,00 Çam Fıstık (50-100 cm) 3,00 5,00 Çam Fıstık (100-150 cm) 5,00 8,00 Çam Fıstık (150-200 cm) - 10,00 Çam Fıstık

Detaylı

Frangula alnus Barut Ağacı

Frangula alnus Barut Ağacı ÇALILAR Frangula alnus Frangula alnus Barut Ağacı Genellikle çalı, bazen de 6 7 m ye ulaşan küçük bir ağaçtır. Yaprak oval, ters yumurta-eliptik yapıda, 3 7 cm, almaçlı Yapraklar tam kenarlı, kısa saplıdır.

Detaylı

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER Gözler, etrafı tüy ve pullarla çevrilerek dış etkilerden korunmuş büyüme noktalarıdır. Bunlar, meyve ağaçlarında dal, yaprak ve çiçekleri oluştururlar. Genellikle şekilleri ve

Detaylı

Bitkilerin Adlandırılması

Bitkilerin Adlandırılması Bitkilerin Adlandırılması Bitki isimlerinin bir yerden diğerine değişmemesi, hangi bitkinin söz konusu olduğunun kesin ve emin bir şekilde anlaşılabilmesi ve dünya üzerinde birlik sağlamak için bitkilerde

Detaylı

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 11 Prof. Dr. Nilsun DEMİR KÖK: BRYOPHYTA KARA YOSUNLARI Sınıf: Gerçek Kara yosunları (Musci) Sınıf: Ciğer Otları (Hepaticeae) - Toprak yüzeyine yatık büyürler, - Gövde yassıdır, yaprak şeklindedir,

Detaylı

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır.

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. CUPRESSACEAE CUPRESSACEAE 22 cins ve 200 takson 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. Cupressaceae Actinostroboideae Thujoideae Actinostrobus Callitris

Detaylı

Monopodial. Anemogam. Deciduous

Monopodial. Anemogam. Deciduous POPULUS: KAVAKLAR Dünyada 35 türü, bunların birçok varyete ve formları ile sayısız doğal ve yapay hibridleri vardır. Kavaklar 6 seksiyona ayrılarak incelenmektedir Populus L., Kavaklar boylu ağaç ender

Detaylı

Ağaç Fizyolojisi (2+0)

Ağaç Fizyolojisi (2+0) Ağaç Fizyolojisi (2+0) Prof. Dr. Ünal AKKEMİK İ.Ü.Orman Faku ltesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Ağaç Fizyolojisi neden önemlidir? Orman; geniş bir alanda, kendine özgu bir iklim yaratabilen, belirli bir

Detaylı