KALP DAMAR CERRAHİSİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KALP DAMAR CERRAHİSİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ"

Transkript

1 Sayfa No 1 / AMAÇ Hastanemizin tüm kliniklerinde yatan hastalarımızın tanı, tedavi işlemlerini hasta ve çalışan güvenliği kapsamında yapmaktır. 2. KAPSAM Kliniklerinde yatan hasta ve refakatçilerine oryantasyon eğitimi verilmesi, hasta veya yakınlarının hastalıkları ile ilgili eğitilmesi, bilgilendirilmesi, tanı, tedavi, bakım işlemlerinin zamanında yapılması, enfeksiyon kontrolünün sağlanması, hasta ve çalışan güvenliğinde dikkat edilmesi gereken işlem basamaklarını kapsar. 3.KISALTMALAR HBYS: Hastane Bilgi Yönetim Sistemi 4. TANIMLAR Hasta Başı Test Cihazları (HBTC); Laboratuvar dışında sağlık hizmeti sunulan bölümlerde, hasta başında test amaçlı olarak erken tanı için kullanılan (glukometre, kangazı cihazı vb.) test cihazlarıdır. 5. SORUMLULAR Uygulatılmasından hastane yöneticisi, başhekim, ilgili başhekim yardımcısı, idari ve mali işler müdürü, sağlık hizmetleri ve otelcilik müdürü, sorumlu hekim ve hemşireler sorumludur. Uygulanmasından hekimler, hemşireler, tıbbi sekreterler, temizlik görevlileri sorumludur. 6.FAALİYET AKIŞI Kliniklerimizde yatan hastalarımıza kesintisiz olarak 24 saat hizmet verilir. Hasta ziyaretlerimiz 19-20, hafta sonu saatleri arasında yapılmaktadır. Hekimlerimiz hastalarımızın vizitlerini mesai günlerinde sabah akşam saatleri arasında yapar. Sorumlu hemşire her günün klinik çalışma planını hazırlar. Klinik kontrollerini Klinik Günlük Kontrol Form üzerinden kontrol eder. Klinik sorumlu hemşiresi her yılın başında hemşirelerin yıllık izin planını, her ayın sonunda gelecek ayın nöbet planını hazırlar ve bu plana uygun çalışılmasını sağlar. Klinik sorumlu hekimi her yılın başında hekimlerin yıllık izin planını, her ayın sonunda gelecek ayın nöbet planını hazırlar ve bu plana uygun çalışılmasını sağlar. 6.1.Kliniklerde Günlük Kontroller: Hasta Yataklarının Kullanıma Hazırlanması: Hasta yatakları kullanıma hazır olması ile ilgili yazılı düzenleme Boş Yatak Hazır Bulundurulması ve Yatak Takımı Değişimi Talimatı nda anlatılmaktadır.

2 Sayfa No 2 / 25 Çamaşırhane görevlisi çarşaf, nevresim ve yastık kılıflarnı temiz, lekesiz ve ütülü olarak kliniklere teslim eder. o Çarşaf, nevresim ve yastık kılıfı her gün ve gerektiğinde değiştirilmesi, o Yatan hastada yatak takımı değiştirme, o İçinde hasta bulunan yatağın yapılışı, o Cerrahi yatak yapımı başlıkları altında detayları bu talimatta yer almaktadır Oksijen ve Vakum Sisteminin Kontrolü: Hasta başı gaz panellerinin bulunmayan kliniklerimizde en az iki yatağa bir oksijen tüpü bulundurulmasını klinik sorumlu hemşiresi sağlar. Hasta başı gaz panellerini teknik hizmetler görevlisi kontrol eder. Sorumlu hemşire Klinik Günlük Kontrol Formu üzerinden kontrol eder Hemşire Çağrı Sistemi Kontrolü: Hemşire çağrı sistemini sorumlu hemşire her gün kontrol eder Boş Yatak Takibi: Klinikten ayrılan hastanın çıkış işlemini HBYS üzerinden tıbbi sekreter hemen yapar. Gün içinde klinik sorumlu hemşiresi, mesai dışında nöbetçi hemşire, süpervisior tarafından Boş Yatak Hazır Bulundurulması ve Yatak Takımı Değişimi Talimatı na uygun takip eder. 6.5.Klinik Sorumlu Hemşiresinin Klinik Kontrolleri: Klinikte verilen hizmetlerin zamanında ve eksiksiz olarak yürütülmesi için klinik sorumlu hemşiresi Kişisel temizlik alanlarının kapıları dışarı doğru açılır. Kişisel temizlik alanlarının temizliği, birimlere özel Klinik Temizlik Kontrol Formları üzerinden sağlanır. Kişisel hijyen alanlarında sürekli sıvı sabun, kâğıt havlu, tuvalet kâğıdı ve poşetli çöp kutusunu temizlik görevlisi bulundurur. Sıvı sabun kaplarının üstüne asla ekleme yapılmaz. Yedek sıvı sabunluk bulundurur, boşalan sabunluk yedek sıvı sabunlukla değiştirir. Yedek sıvı sabunluğun olmadığı durumlarda; boşalan sabunluk yıkanıp iyice kurutulduktan sonra tekrar doldurur. 6.7.Hasta Odalarının Temizliği: Temizlik görevlisi hasta odalarının temizliği en az iki kez, Hastane Temizliği Talimatı na göre yapar ve Klinik Temizlik Kontrol Formları na çek eder ve sorumlu hemşire her gün kontrol ederek imzalar.

3 Sayfa No 3 / Hasta Odalarında Refakatçilerin Dinlenebilmesinin Sağlanması: Hasta odalarında refakatçilerin dinlenebilmeleri için pozisyon verilebilen özellikte refakat koltukları bulunmaktadır Laboratuvar Örneklerinin Bekleme Alanı Oluşturulması: Örnekler için klinik bazında örnek bekleme alanlarını, çalışma alanlarından ayrı alanlarda sorumlu hemşire belirler ve numune alanı olarak tanımlar. Örnekleri bu alanda düzenli bir şekilde laboratuvara gönderilene kadar korur Yönlendirme Tabelaları ve Yerleşim Planları : Hastaneye ve hastane içindeki bölümlere ulaşımı kolaylaştırmak için kurum içi yönlendirme tabelaları bulunur. Klinik girişlerinde ki yerleşim planlarında acil çıkış yönleri ve yangın dolapları, tüpleri ve yangın zili yerleri belirtilmiştir. Klinik çalışanlarına ilk başladıkları günde sorumlu hemşire bu konuda bilgi verir. 7. HASTA KABULÜ: 7.1.Günü birlik hasta yatışı: Kliniklere günübirlik yatışı yapılan hastalarımızı klinik hemşiresi FORM-1 Hemşirelik Süreci Hasta Tanılama Formu üzerinden değerlendirir. Bu hastalarımızın İtaki (yetişkinlerde ) ve Harizmi ( çocuklarda) Düşme Riski Formları üzerinden hastaların düşme risklerini değerlendirir. Hemşire hekimin istediği uygulama ve takipleri yapar. Ayrıca hastanın genel durumuna göre hemşirelik hizmetleri yönünden takip eder ve uygulamaları gerçekleştirir. 7.2.Normal hasta yatışı Hastanın takibini yapacak olan görevli hemşire hastayı karşılar. Kendisini tanıtır ve hastanın odasına alınmasını sağlar. Servis hemşiresi veya servis görevlisi hastaya odayı tanıtır ve hastanın odaya yerleşmesine yardımcı olur HBYS ye Hasta Kayıt İşlemi: Mesai içinde; klinik sekreterleri hasta yatış ve çıkışlarını HBYS ye kayıt eder. Sistem üzerinden hekim tarafından ilaçlar order edilir ve diğer malzemelerin girişlerini HBYS üzerinden sorumlu hemşirenin kontrolünde yaparlar. Mesai dışında ara depolardan kullanılan malzemelerin girişlerini HBYS üzerinden hemşire yapar HBYS de ki tüm işlemleri ilgili görevliler uygun olarak yaparlar.

4 Sayfa No 4 / Hasta Kimliğinin Tanımlanması ve Doğrulanması: Hasta kimliğinin tanımlanması doğrulanmasına ilişkin yazılı düzenleme; Hasta Kimliğini Doğrulama ve Tanımlama Talimatında yer almaktadır. Hastanemizde beyaz, yeşil ve kırmızı renklerde kimlik tanımlayıcı kullanılmaktadır. Beyaz:Yatışı yapılan her hastada beyaz renkli kimlik tanımlayıcı kullanılır. Kırmızı: Alerji öyküsü olan alerjik hastalarda ise sadece kırmızı renkli kimlik tanımlayıcı kullanılır. Yatışında alerji öyküsü olmayıp, sonradan alerji olan veya öyküsü değişen hastanın kimlik tanımlayıcısı kırmızı renk tanımlayıcı ile değiştirilir. Tanı ve tedavi için yapılacak tüm işlemlerde hastanın kendisine, bilinçli değilse yakınına adı, soyadı sorularak ve kimlik tanımlayıcıdan okunarak hasta kimliği doğrulanır. Klinik hemşirelerine kimlik tanımlayıcıların kullanımı ve hasta kimliğinin doğrulanması konusunda eğitim verilir. Hastaya verilen eğitimler HBYS,deki zorunlu eğitim kısmına kayıt edilir Hastanın genel durumunun değerlendirmesi: Hekim Yatışı kararı veren hekim ve hasta Hasta Yatış Formu nu imzalar. Hekim Tıbbı Muayene Formu doğrultusunda hastanın anamnezini alır Hemşire Hastanın genel durumu fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden Hemşirelik Süreci Hasta Tanılama Formu üzerinden hastanın öyküsünü alarak değerlendirir. Hemşire hasta takip ve ilaç uygulamalarını Hemşire Gözlem Formu na kayıt eder. Uygulamayı yapan hemşire parafını ve imzasını atar Yatan Hasta Düşmelerinin Önlenmesi: Yatan hastaların düşmelerinin önlenmesine yönelik düzenlemeler Hasta Düşmelerini Önleme Talimatında yer almaktadır. Yatan hasta, bölüme kabulünde düşme riski yönünden değerlendirilmesi, Düşme riski olan hastalara yönelik yazılı düzenleme Hasta Düşmelerini Önleme Talimatında anlatılmaktadır. o Hastaya yönelik faktörler, o Tesis kaynaklı düşme faktöler, o Düşme riskine karşı alınması gereken genel önlemler, o Düşen Hastada Öncelikle Yapılması Gerekenler, o Güvenlik Raporlama başlıkları altında detayları anlatılmaktadır. o Hemşire düşme riski olan hastalar dört yapraklı yonca figürü ile tanımlar.

5 Sayfa No 5 / 25 o Bu tanımlayıcı hastanın odasının giriş kapısına, çoklu odalarda hasta yatağı başına hemşire hasta ve yakınını düşme önlemlerinin alınması konusunda bilgilendirerek asar Yatan hastanın düşmesi durumunda; Hemşire Düşme Olayı Bildirim Formu nu doldurur. o Hastanın düşme nedeni hakkında yeterli açıklamayı yazar. o Formu Kalite Yönetim Birimine iletir Hemşire Çağrı Sistemi : Kliniğe ilk yatışta hemşire, hemşire çağrı sistemi hakkında bilgi verir. Hastaya ve yakınına acil durumlarda yardım amaçlı zile basması gerektiğini söyler Hasta ve Ailesinin Bilgilendirilmesi ve Rızasının Alınması: Hasta ve Ailesinin Bilgilendirilmesi ve Onamının Alınması Prosedürü riskli girişimsel işlemler öncesinde hastanın bilgilendirilmesi ve rızasının alınması anlatılmaktadır. Bu Prosedürde; o Bilgilendirilmesi, yapılacak riskli girişimsel işlemleri, o Riskli girişimsel işlemler öncesinde bilgilendirmenin ve rıza alınmasının nasıl yapılacağı, o Kim tarafından yapılacağını içermektedir. o İşlemden beklenen faydaları, o İşlemin uygulanmaması durumunda karşılaşılabilecek sonuçlar, o Varsa işlemin alternatifleri, o İşlemin riskleri-komplikasyonları, o İşlemin tahmini süresi, o Hastanın adı, soyadı ve imzası, o İşlemi uygulayacak hekimin adı, soyadı, unvanı ve imzası, o Rızanın alındığı tarih ve saat bulunmaktadır. o Ayrıca: hastanın onama dair onayladığı maddeler yer almaktadır Onamı geri çekme; Bilgilendirmede isterse onamı geri çekme hakkına sahip olduğu söylenmelidir. Onamın geri çekilmesi durumunda onamı geri çekme nedeni Tıbbi İşlemi Red Formu na yazılır ve imzalatılır Bilgi kısıtlama; Hasta,yakınlarına bilgi verilmemesini hekiminden talep edebilir. Kısıtlanacak bilgi konusunu hekim onama not olarak yazar ve hemşiresine bilgi verir.

6 Sayfa No 6 / Hasta Mahremiyetinin Sağlanması: Hasta mahremiyetini sağlamaya yönelik yazılı düzenlemeler ve yapılması gereken uygulamalar Hasta Mahremiyetinin Sağlanması Talimatı nda anlatılmaktadır. o Kliniklerdeki hasta mahremiyetini hekim, hemşire, sekreter ve temizlik görevlileri bu talimata uygun sağlarlar Kıymetli Eşyanın Teslim Alınması ve Edilmesi: Hastanın yanında kıymetli eşyası varsa hemşire Hasta Eşyaları Teslim Formu na uygun teslim alır, bir örneğini hastaya verir, diğer örneğini hasta dosyasına koyar. Hastanın kıymetli eşyasını hemşire Hasta Eşyaları Teslim Formu na uygun teslim eder, bir örneğini hastaya verir, diğer örneğini hasta dosyasına koyar Hastanın Beraberinde Getirdiği İlaçların Yönetimi: Hastanın beraberinde getirdiği ilaçları Hemşirelik Süreci Hasta Tanılama Formu nda kullandığı ilaçlar bölümüne hemşire kayıt eder. Hasta Eşyaları Teslim Formu diğer bölümü üzerinden teslim alır. Teslim alınan ilaçların miat kontrolünü yapar, miadı geçmiş ilaç varsa, ilacın özellikleri, sayısı ve miadını belirten tutanak hazırlar, hasta veya yakını ile birlikte imzalar. İmha edilecek ilacı, depoda bulunan red alanına ilgili tutanakla birlikte koyar, imha komisyonuna bu şekilde teslim edilir. Hastanın beraberinde getirdiği ilaçlar varsa hekimine bildirir. Miadı geçen ilaç teslim alınmışsa, ilgili tutanağı hekime de imzalatır. Hastanın beraberinde getirdiği ve kullandığı ilaçları hemşire hekime gösterir. tarafından order edildiğinde, hemşire ilaçları uygular. Hemşire Gözlem Formu na kayıt eder Hastaya/Hasta Yakınına Eğitimin Verilmesi: Bölüme Uyumu: Hastanın/hasta yakınının bölüme uyumu sağlanması için Hasta ve Aile Eğitimi Kayıt Formu üzerinden eğitimi hemşire verir. Hastanın kliniğe yatışında hemşire hasta/hasta yakınına; o Kahvaltı ve yemek saatleri, o Hasta ve yakınının uyması gereken kuralları, o Ziyaret saatleri ve kuralları, o Telefon kullanımı, o Tuvalet-banyo kullanımı, o Hemşire çağrı sistemi kullanımı,

7 Sayfa No 7 / 25 o Hekimin günlük vizitleri konularında bilgilendirilir ve Hasta ve Aile Eğitimi Kayıt Formu na kayıt eder, hasta dosyasında saklar Bilgilendirme Eğitimlerinin Verilmesi: Yatan hasta ve yakınlarını eğitimlerine yönelik yazılı düzenleme ve uygulamalar Yatan Hasta ve Ailesi Eğitim Talimatı nda anlatılmaktadır. Hasta grubuna göre eğitimlerin verilmesi: o Klinik/ ünitenin özelliğine göre hasta grupları, o Diyaliz tedavisi gören hastalarımıza tedavinin gerektirdiği hususlarda Hemodiyaliz Ünitesi Hasta ve Yakını Eğitim Formu na uygun eğitim verilmesi, o Genel ve koroner yoğun bakım ünitelerinde hasta yakınlarına hekimleri tarafından hastanın genel durumu ve tedavi süreci hakkında bilgi verilmesi, o İletişim kurulamayan hasta ve hasta yakınına, o Hastanemize yeni yatan ve iletişim kurulabilen her hastaya, o Hastanın/hasta yakınının bölüme uyumu eğitiminin Hasta ve Aile Eğitimi Kayıt Formu u üzerinden eğitim verilmesi, o Hastanın bölüme kabulünde hasta/hasta yakınına Hasta ve Aile Eğitimi Kayıt Formu na uygun eğitim verilmesi, o Kliniklerimizde yatmakta olan hasta/hasta yakınları hastanın genel durumu ve tedavi süreci hakkında hekim tarafından bilgilendirilmesi, Hasta ve Aile Eğitimi Kayıt Formu na kaydedilmesi, o Klinikte hastaların uyması gereken kurallar Hastanemizde Yatış Öncesi Bilgilendirme Broşürü üzerinden hatırlatılması, o Bunun dışında klinik sorumluları tarafından kliniğe özel uyulması gereken kuralar, o Klinik sorumluları tarafından belirlenen kurallar, o El hijyeninin önemi konusunda bilgilendirme yapılması, o Sigara kullanan hastalara sigarayı bırakma tavsiye eğitimi Sigara Broşürü üzerinden yapılması, o Yatan hasta eğitimlerinde, akılcı ilaç kullanımına yönelik bilgilendirme Akılcı İlaç Kullanımı Broşürü üzerinden yapılması detayları anlatılmaktadır. o Hastanın hemşiresi eğitimleri bu plana uygun verir. Hasta ve Aile Eğitimi Kayıt Formuna kayıt eder ve hasta dosyasına koyar.

8 Sayfa No 8 / 25 Hekim, hemşire, yardımcı personel el hijyeninde 5AN Kuralı, El Hijyeni Talimatı ve N1500 Normu na uygun el yıkama ve el dezenfeksiyonu yapar. o Hasta bakımını yapan refakatçiler; el hijyeninde 5AN Kuralına, N1500 Normu na uygun el yıkama ve el dezenfeksiyonu yapar. o Hastalar ve ziyaretçileri: N1500 Normuna uygun el yıkama yapar. 9.Tıbbi İşlemler: 9.1.Hekimin günlük tedavi planlanını (order) yazması ve hemşirenin uygulanması: Hekim günlük tedavi planında ilacın adını ( kısaltma kullanmadan), dozunu, veriliş yolunu, ilacın veriliş süresini (5dk.-30dk. vb.), tarihini, günlük uygulanma sayısını (1X1-1X2-2X1-2X2v.b.), uygulanma saatini ( vb.) okunaklı olarak Hasta Tabelası na yazar. Hekim tedavi planında hastaya yeni uygulanacak ilaç yazmış ise hastanın alerji öyküsü olup, olmadığını hemşire ile birlikte kayıtlardan kontrol eder. Bu ilaca dair alerji öyküsü varsa bu ilacı iptal ederek bu alana notunu yazar, kaşeler, imzalar ve tedavi planını yeniden düzenler. Hekim her tedavi planına tarihi, saati, yazar ve kaşesini basarak imzalar. Hemşire hekimin tedavi planındaki ilacı hastanın durumunda sakıncalı olacağını görürse hekimi uyarır. Tedavi planında yer alan ilaçlara dair hastanın alerji öyküsü olup, olmadığını kontrol eder. Hekimin tedavi planını uygulayacak hemşire, tarihi, uygulanma saatini ( ) ilacın adını, uygulama dozunu, veriliş yolunu, veriliş süresini, günlük uygulanma sayısını, (1X1-1X2-2X1-2X2v.b.), okunaklı olarak Hemşire Gözlem Formu na kayıt eder. Uygulamayı doğru ilaç, doğru doz, miyad, doğru zaman, doğru yol, doğru hasta kontrolünü yapar. Doğru hasta uygulaması için Hasta Kimliğini Doğrulama / Tanımlama Talimatı kuralına uygun kimlik doğrulama yapar. Kimlik doğrulamayı hasta dosyasından, hastanın kendisine, bilinci yerinde değil ise yakınına adını soyadını sorarak ve hasta bileğinde yer alan kimlik tanımlayıcıdan yapar. İlacın veriliş yoluna göre olan talimata uygun olarak uygular(oral, İM, SC, İV Sözel Order Uygulama Talimatları vb.).

9 Sayfa No 9 / 25 Bu kontrollerde sorun yok ise; uygulamayı yapar ve Hemşire Gözlem Formundaki uygulama saatlerinden uyguladığı saati tükenmez mavi veya siyah renkli kalemle halka içine alarak çek eder,kaşesini basar ve imzalar. Acil durumlarda verilen sözel orderleri hekim Sözel Order Talimatı na göre verir, hemşire bu talimata uygun sözel ordür alır. Sözel Order Formu na kayıt eder. 9.2.Hastalara Yapılan Girişimsel İşlemler: Hemşire hastaya damar yolu ile ilaç uygulamasını (Periferik Katater) hekim istemine uygun Periferik Venöz Kateter Uygulanma ve Bakım Talimatı doğrultusunda yapar ve katater bakımını uygular. Damar yolu katater uygulamalarında takılma tarihi ve saati bu bölgedeki bant üzerine hemşire yazar. Uygulamayı yapan hemşire Hemşire Gözlem Formuna uygulamanın adını, tarihi, saatlerini yazar, saati kalemle halka içine alarak çek eder, kaşesini basar ve imzalar. Üriner kataterin takılması istemini hekim yazar, hemşire Üriner Katater Talimatı na uygun takar. Uygulamayı yapan hemşire Hemşire Gözlem Formuna uygulamanın adını, tarihi, saatini yazar, saati kalemle halka içine alarak çek eder, kaşesini basar ve imzalar. Santral katater uygulamasını hekim Damariçi Santral Katater Uygulama ve Bakımı Talimatı na uygun yapar. Hemşire Damariçi Santral Katater Uygulama ve Bakımı Talimatı uygun takip ve bakım yapar. Bunların dışında yapılan tüm işlem veya uygulamalarda hekim hasta tabelasına istemi, tarihi ve saati yazar, kaşesini basar ve imzalar. Hemşire gözlem formuna konuyu, tarihi, saati, yazar, kaşesini basar ve imzalar. 9.3.Hemşire Bakım Planın Düzenlenmesi ve Uygulanması: Hasta gereksinimleri doğrultusunda hemşire bakım planını düzenler. Hastanın gereksinimlerini Hemşirelik Süreci Bakım Planı Günlük Yaşam Aktiviteleri Bölümü üzerinden değerlendirir, hastanın gereksinimi olarak belirlenen başlıkları işaretler. o Hemşire bakım planı hekim tedavi planı ile koordineli olmasına da dikkat eder. Bu planda; o Hastanın belirlenen bakım gereksinimleri, o Bu bakım gereksinimlerine yönelik hedefler, o Bakım gereksinimlerine yönelik uygulamalar, o Uygulama sonuçlarının değerlendirilmesini hemşire yapar.

10 Sayfa No 10 / 25 Bu kayıtları Hemşirelik Süreci Bakım Planı Formuna kayıt eder ve kayıtları hasta dosyasında saklar. Hemşirelikle ilgili uygulama, bakım ilgili talimata uygun yapılır. 9.4.Hemşirenin Hasta Takibi: Hemşire klinikte yatan hastaların tedavileri ve sabah-akşam ANT takiplerini rutin olarak yapar. Refakati olmayan hastaları hemşire odasına en yakın odaya yatırır ve bir saatlik sıklıkla kontrol eder. Refakati olan hastalarında kontrollerini yapar, oluşabilecek problemler hakkında refakatçiye bilgi verir. Problem olması durumlarda hemşire çağrı cihazı ile haber vermelerini ister. Kan ve kan ürünleri transfüzyonunda, serum veya ilaç uygulaması yapıldığında hastanın genel durumu takip eder. Hasta taburcu olana kadar bakımları ve tedavileri ile ilgili takiplerine devam eder Diyabetik Hastaların Takibi: Hemşire, hipoglisemiye girme riski olan hastanın takibini sık aralıklarla (5 er dak.). yapar. Hastanın refakatçisi varsa, riskne durumunda hemşire çağrı butonuna basarak hemşireye haber vermesi için bilgilendirir. Hastanın refakatçisi yoksa hastayı riskne durumunda hemşire çağrı butonuna basarak hemşireye haber vermesi için bilgilendirir. Bu bilgilendirme ve uygulamaları Yatan Hasta Hipoglisemi Protokolü Formu na göre yapar. Hemşire insulin uygulamalarını, insulin dozu ve uygulama saatini hekim tedavi planına göre yapar. İnsulin Tipleri ve Etki Profilleri Formu na uygun olarak yapar. Hemşire diyabet şüphesi veya teşhisi konulmuş hastaların her iki ayağını Diyabetik Ayak Değerlendirme Formu üzerinden değerlendirir ve kayıt eder. İnsulin uygulaması yaptığı veya yapılan hastayı İnsulin Uygulanan Hastanın Takip Talimatı na uygun takip eder. 9.5.Hareket Kısıtlama Kararı ve Kontrolü: Yatan hastalarda hareket kısıtlamasına yönelik yazılı düzenleme ve uygulamalar Yatan Hasta ve Ailesi Eğitim Talimatı nda anlatılmaktadır. Bu talimatta: o Kısıtlık kararı ve istemi:

11 Sayfa No 11 / 25 o Hareket kısıtlama kararı hekim tarafından verilmesi, o Hareket kısıtlama kararı tedavi planında yer alması, o Tedavi planında; o Uygulamanın başladığı tarih ve saatin belirtilmesi, o Uygulamanın hangi aralıklarla kontrol edilmesi gerektiğin belirtilmesi, o Uygulamanın sonlandırıldığı tarih ve saat belirtilmes Kısıtlık kararının uygulanması ve kontrolü başlıkları altında detayları yer almaktadır. Kısıtlılığın devamı ile ilgili karar en geç 24 saatte bir hastanın hekimi gözden geçirir. 9.6.Transfüzyon Süreci: Transfüzyon sürecine yönelik yazılı düzenleme Kan ve Kan Ürünleri Transfüzyon Talimatı nda yer alır. Bu talimatta; o Kan ve Kan Ürünleri Hakkında Önemli Bilgiler, o Kan ve/veya kan ürünü isteminin yapılması, o Kimlik doğrulaması. o Kan örneği alınırken; hastanın kimlik bilgileri dosyasından, kol bandından ve kendisinden adı, soyadının kontrolü, o Çapraz karşılaştırma test sonucunun kontrolü, o Vital bulguların izlenmesi anlatılmaktadır. o a)transfüzyona Başlamadan Önce: o b)transfüzyon Aşamasından Önceki Son Kontroller, o c)transfüzyon Aşaması: o d)hasta takibi, o Transfüzyon reaksiyonu durumunda yapılması gerekenler, o Kan Transfüzyon İzlem Formu nun eksiksiz doldurulması, o Kan ve Kan Bileşenleri İstem Formu nda olması gerekenlerin detayları bu talimatta anlatılmaktadır. Transfüzyon sürecinin güvenliğini sağlamaya yönelik yazılı düzenleme ve uygulama detayları bu talimatta Kan ve Kan Ürünlerinin Transfüzyonu başlığı altında anlatılmaktadır. o Transfüzyon öncesi, çapraz karşılaştırma test sonucu ile hasta bilgileri iki sağlık çalışanı tarafından doğrulanması, Her transfüzyondan hemen önce, iki sağlık çalışanı tarafından; o Hastanın kimliği,

12 Sayfa No 12 / 25 o Kan ve/veya kan ürününün türü ve miktarı, o Ürünün planlanan veriliş süresinin doğrulanması, o Transfüzyonun ilk 15 dakikası sağlık çalışanı tarafından gözlenmesi, Transfüzyon boyunca her 30 dakikada bir hastanın vital bulguları İzlenmesi ve Kan Transfüzyon İzlem Formu na kaydedilmesi anlatılmaktadır. 9.7.Pansuman İşlemi: Hemşire hekim istemine uygun zamanda veya kirlenme durumlarına göre uygun olarak yapar. Hemşire gözlem formuna konuyu, tarihi, saati. yazar, kaşesini basar ve imzalar. 10.Tetkik İşlemleri: 10.1.Laboratuvar Tetkik İşlemleri Klinik hemşiresi, hastanın yanında getirmiş olduğu tetkikleri (tahlil ve görüntüleme sonuçlarını) gerektiğinde kullanılmak üzere, hastanın yanında bulundurulmasını sağlar. Hekimin laboratuar istemini yapar;hemşire Hastanın başında kimlik doğrulama yapar ve numune tüpüne barkotu hasta başında yapıştırır, hastadan Kan Alma Talimatı na göre kan numunesini alır. Aldığı numune/ numuneleri klinikte bulunan numune alanına koyar. El Hijyeni Talimatı na uygun olarak ellerini yıkar, N1500 Normu na uygun el dezenfeksiyonu yapar. Numuneler pnomatik cıhazıyla, acil durumlarda yardımcı personel ile gönderilir. Örneklerin Alınması ve Laboratuara Transferi Talimatı na uygun olarak sorumlu veya ilgili hemşire laboratuvara gönderir. Tetkik sonuçlarını hastanın hemşiresi takip eder, hekimini haberdar eder ve dosyalar Radyoloji Tetkik İşlemleri: Hekim radyolojini istemini yyapar, hemşire radyoloji sekreteri ile irtibata geçer. Randevu saatini alır, yapılacak işlemle ve zaman konusunda hasta veya yakınını bilgilendirir. Randevu saati geldiğinde hastanın radyolojiye transferini yardımcı sağlık personeli eşliğinde Hasta Transfer ve Taşıma Talimatına uygun olarak yapılmasını sağlar. Radyoloji sonuçlarını hemşiresi takip eder, hekimi haberdar eder, hasta dosyasına koyar. 11.Konsültasyon İstemleri: 11.1.Acil Konsültasyon İstemi;

13 Sayfa No 13 / 25 Hekim acil konsültasyon istemini, nedenini, tarih ve saatini Konsültasyon Formu na yazar ve icapcı ilgili branş hekimini arar ve acil konsültasyon istemini bildirir. Acil olan çağrısı için icapçı hekime ulaşamıyorsa, aynı branşın diğer hekimini arar. Konsültasyonun en kısa sürede ilgili branş hekimi tarafından yapılmasını sağlar. Konsültan hekim hastayı hemen değerlendirir. Konsültasyon Formu na geliş saatini ve konsültasyon notunu yazarak kaşesini basar ve imzalar Gün içinde Konsültasyon İstemi; Hastanın hekimi konsültasyon istemini, nedenini, tarih ve saatini, hastanın konsülte edilmesi gereken zaman aralığını ( iki saat içinde, mesai içinde vb.) Konsültasyon Formu nda belirtir. o Hekim icapcı ilgili branş hekimini arar ve konsültasyon istemini ve hastanın konsülte etmesi gereken zaman aralığını bildirir. o Konsültan hekimden konsültasyona gelebileceği zamanı öğrenir. o Bu konu ile ilgili olarak hastanın hemşiresini bilgilendirir. Konsültan hekim hastayı bu zaman aralığı içinde hastayı değerlendirir. Konsültasyon Formu na geliş saatini ve konsültasyon notunu yazar. Konsültan hekim bu zaman aralığında hastayı konsülte etmez ise hastanın hemşiresi, hastanın hekimine bilgi verir. 12.Hemşire Nöbet Teslimi: Hemşire nöbet teslimlerine yönelik yazılı düzenleme ve uygulamalar Nöbet Talimatı nda anlatılmaktadır. Hemşire Nöbet teslimleri, o Önce deskte, o Sonra hasta başında, o Nöbet planı, o Nöbete gelme, o Nöbeti Teslim alma/ Nöbet Teslim Etme, o Nöbet tutma, o Nöbet değişimi, o Olağanüstü Durumlar, o Nöbete gelememe, o Nöbete gelmeme, o Nöbet Ekipleri başlıkları altında detaylara yer verilmektedir.

14 Sayfa No 14 / 25 o Klinik hemşireleri nöbetlerini bu talimata uygun tutarlar. 13.Koruyucu Ekipman Kullanımı: Bölüm bazında standart olarak eldiven ve el dezenfektanı kullanılmaktadır. Kan veya vücut sıvısının damlama-sıçrama riskinin olduğu tüm hasta bakım ve müdahale bölgelerinde kişisel koruyucu ekipman ve malzemeler (eldiven, maske, bone, önlük, koruyucu gözlük vs.) hazır durumda bulunur ve çalışanlar tarafından bulundukları yerler bilinir. Ayrıca hastanın özelliğine göre kullanılması gereken kişisel koruyucu ekipmanlar İzolasyon talimatlarında (standart, solunum, damlacık, temas, sıkı temas) belirtilmektedir. Ekipmanlar bu talimatlara uygun ve kullanılır ve Koruyucu Ekipman Kullanım Broşürü ne uygun giyilir, çıkarılır. Göğüs hastalıkları, Enfeksiyon ve Dâhiliye kliniklerinde; solunum izolasyonu durumu olan hastalarda kullanılmak üzere N 95 maske bulunmaktadır. Enfeksiyon kliniğinde tulum bulunmaktadır Tüm birim sorumluları tarafından bu ekipmanlar eksildiğinde veya yeni ekipmana ihtiyaç olduğunda talep yapılır. Kişisel koruyucu ekipman kullanımı konusuna; çalışanlara çalışan güvenliği ve enfeksiyon kontrol eğitimlerinde yer verilir. 14.Hastaların İzolasyonun Sağlanması: Kliniklerdeki enfeksiyon kontrolüne yönelik uygulamalar Enfeksiyonların Kontrolü ve Önlenmesi Prosedürü ne uygun yürütülür. İzolasyon önlemleriyle ilgili yazılı düzenleme ve uygulamalar Hasta İzolasyonları Talimatında anlatılmaktadır. İzolasyon odasının giriş kapısına uygulanan izolasyon yöntemini gösteren tanımlayıcıyı hemşire hasta odasının kapısına asar. Çoklu odalarda tanımlayıcıyı hasta yatağı başına asar. Solunum izolasyonunda sarı yaprak, Damlacık izolasyonunda mavi çiçek, Temas izolasyonunda kırmızı yıldız, Sıkı temasta pembe üçgen tanımlayıcıları kullanılır. 15.Güvenli Hasta Transferi: Hastaların güvenli transferine yönelik yazılı düzenleme ve uygulamalar Hasta Transfer ve Taşıma Talimatı nda anlatılmaktadır. Bu yazılı düzenleme: o Hastaların bölümlere transferi,

15 Sayfa No 15 / 25 o Sedye ile: o Tekerlekli sandalye ile: Hastane dışına transferi, o Sevk edilen hasta, o Tetkik veya tanı için başka merkeze gönderme, o Yatan hasta ve acil servis hastalarının transferi, Özellikli hastaların transferi, o Yeni doğan, ameliyathane, yoğun bakım, diyaliz ve psikiyatri hastalarının transferi, o Hastaların transferinde dikkat edilecek hususları, o Transferde kullanılacak araçların uygunluğunu ve kullanımını, o Transferde yer alacak çalışanın tanımlanması, o Güvenlik Raporlama ve Düşme Bildirimlerini kapsar 16.İlaç Güvenliğinin Sağlanması: İlaçların güvenli uygulanmasına yönelik yazılı düzenleme ve uygulamalar İlaç Yönetim Talimatında anlatılmaktadır. o İlaçlar, kapalı kaplarda ve kişiye özel olarak hazırlanır. o Tedavi planına hekim ilacın tam adını, uygulama zamanını, dozunu, uygulama şeklini ve veriliş süresini yazar. o Hemşire hekimin tedavi planını uygular. Tedavi sürecindeki ilaçları hastaya hemşire uygular ve stajyerler hemşire gözetiminde ilaç uygulaması yapar. o Yüksek riskli ilaçların uygulamaları stajer öğrenciye yaptırılmaz İlaçların Karışmasını Engellenmesi: İlaçların karışmasını engellemeye yönelik yazılı düzenleme ve yapılması gereken uygulamalar İlaç Güvenliği Talimatında yer almaktadır. İlaç isimleri kısaltılarak yazılmaz. Yazılışı, okunuşu, ambalajı birbirine benzeyen ilaçların listelerinin kullanım alanında bulunur. Yazılışı, okunuşu, ambalajı birbirine benzeyen ilaçlar acil arabasında ayrı bölmelerde bulunur. İlaçların karışmasını engellemeye yönelik yazılı düzenleme ve yapılması gereken uygulamalar İlaç Güvenliği Talimatında yer almaktadır. o Tedavi Planında Hekimler ilaç isimlerini kısaltılarak yazamaz.

16 Sayfa No 16 / 25 o Hemşireler uygulama kayıtlarında ve tanımlama yapılması gereken alanlarda (depo, çekmece, acil arabası, acil çantası vb.) ilaç isimlerini kısaltılarak yazamaz. o Sorumlu hemşire, yazılışı, okunuşu, ambalajı birbirine benzeyen ilaçların listesini kullanım alanında bulundurur. Yazılışı, okunuşu, ambalajı birbirine benzeyen ilaçların dolaplardaki yerleşimini ayrı raflarda yapar Pediatrik ilaçlar: Pediatrik hastaların yattığı kliniklerin sorumlu hemşiresi pediatrik ilaç listesini kullanım alanında bulundurur. o Pediatrik dozdaki ilaçların depolarda ki yerleşimini ayrı yapar. o Acil kullanılabilecek pediatrik ilaçların kilograma göre doz listesi bulunur Yeşil, kırmızı, mor reçeteye tabi ilaçlar: Yeşil, kırmızı, mor reçeteye tabi ilaçlara yönelik yazılı düzenleme ve uygulamalar Narkotik İlaç Talimatı nda yer almaktadır. o Yeşil ve kırmızı reçeteye tabi ilaçlar kilitli alanlarda bulundurulur. o Yeşil ve kırmızı reçeteye tabi ilaçların devir teslimini, hemşireler Yeşil ve Kırmızı Reçeteye Tabi İlaçların Takip ve Teslim Formu ile yaparlar. o Teslim alan ve teslim edenler bu forma kaşelerini basarlar ve imzalarlar. Yeşil ve Kırmızı İlaç İstemleri, İlaç İade, Miyad Kontrolü, İmha Etme ve Atık Prosedürü, Narkotik İlaçlarla İlgili Belgelerin Saklanması, Kırmızı ve Yeşil Reçetelerin Hastane İçinde Kullanılması ve Saklanması, Mor Reçete Kapsamındaki İlaçların İstemi ve kayıtları ile ilgili detaylar ilgili Narkotik İlaç Talimatında yer alır. Devir teslim kayıtlarında; İlacın hangi hastaya kaç adet kullanıldığı, İlacın kullanıldığı tarih, İlacı kimin uyguladığı, Kime kaç adet ilaç teslim edildiği, Teslim alan ve teslim edenlerin imzaları bulunmaktadır Sözel İstem Süreci: Sözel istem uygulamasına yönelik yazılı düzenleme ve uygulamalar Sözel Order Talimat ında anlatılmaktadır. o Hekim ve hemşireler sözel istemi bu talimata uygun yapar. o İletişim tekniği olarak kodlama yöntemi kullanılır.

17 Sayfa No 17 / 25 o Sözel istemi en geç 24 saat içerisinde hekim tedavi planına yazar. o Sözel istem uygulaması hakkında hemşire ve hekimlere eğitim verilir Acil Arabaları Kontrol Edilmesi: Acil arabaları ve acil çantaları içinde, acil müdahalelerde kullanılmak üzere acil müdahale seti bulunur Acil Arabası kontrolünü uygun klinik sorumlu hemşiresi/ hemşiresi yapar. o Acil arabaları kliniklerde, acil çantaları poliklinik alanlarında bulunmaktadır. o Acil müdahale setinde bulunması gereken ilaç, malzeme ve cihazlar Acil Müdahale Seti Kontrol Formu ve Acil Çantası Kontrol Formu üzerinde yer almaktadır. o İlaç ve malzemelerin minimum ve maksimum stok seviyeleri Acil Çantası Kontrol Formu nda yer almaktadır. o Minimum ve maksimum stok seviyelerini Acil Çantası Kontrol Formu ve Acil Arabası Kontrol Formu üzerinden ve ilaç/malzeme üzerinden sorumlu hemşire takip eder. o İlaç ve malzemelerin miat takibi Acil Çantası Kontrol Formu ve Acil Müdahale Seti Kontrol Formu üzerinden ve ilaçları kontrol ederek takip eder. o Her ay ve CPR sonrasında bu form üzerinden çek ederek kontrollerini yapar Advers Etkinin Bildirilmesi: Advers Etki Bildirimi ile ilgili yönelik düzenleme yazılı düzenleme ve uygulamalar Advers Etki Bildirim Talimat ında anlatılmaktadır. Advers etki görülmesi durumunda Advers Etki Bildirim Formu nu hekim doldurur ve farmakovijilans sorumlusuna iletilmesini sağlar Akılcı İlaç Kullanımı: Hasta ve yakınlarında akılcı ilaç kullanımı konusunda farkındalık oluşturulması için hastanemizde görsel çalışmalar yapılır. o Yatan hasta eğitimlerinde, akılcı ilaç kullanımına yönelik olarak Akılcı İlaç Kullanım Broşürü üzerinden hemşire bilgilendirme yapar. o Hasta ve Aile Eğitimi Kayıt Formu na kayıt eder 16.7.Buzdolaplarının Isı Takibi: Buzdolaplarının içinde bulunan malzemelere göre sıcaklık takibini Buzdolaplarının içinde bulunan her malzemenin (ilaç/kit) olması gereken ısı aralıklarını Isı-Nem Takip Formu na sorumlu hemşire not eder. Sıcaklığın bu sınırlar içinde olup, olmadığını mesai günlerinde sorumlu hemşire, tatil günlerinde nöbetçi hemşire sabah akşam saatleri arasında kontrol eder.

18 Sayfa No 18 / 25 İlaç ve kitlerin muhafaza edildiği buzdolaplarının sıcaklık takiplerini Isı-Nem Takip Formu na kayıt eder. Buzdolabı ısısının olması gereken sınırların altında veya üstünde olması durumunda nedenlerini araştırır. Uygunsuzluğun düzeltilmesi için sorumlu hemşire/hemşire düzeltici- önleyici faaliyet başlatır. Formunu doldurur ve Kalite Yönetim Birimine gönderir Hastadan Kalan İlacın Eczaneye İade Edilmesi: Eczaneye İade Edilen İlaç Formu zayi olan ilaç durumlarında, Zayi İlaç / Malzeme Uygunsuzluğu Önleyici-Düzeltici İstem Formu, Miyadı Yaklaşan İlaçlar Formu doldurularak klinik sorumlu hemşiresi tarafından doldurarak eczaneye teslim eder Klinikteki Ara Depoların İşleyişi: Kliniklerde bulunan ara depolar servis sorumlu hemşiresi tarafından yapılır. Ara depoların ısı-nem kontrolleri, ısı nem ölçer ile servis sorumlu hemşiresi takip eder, Isı-Nem Takip Formu na kayıt eder. 17.Ameliyat Hazırlıkları: 17.1.Ameliyat Öncesinde Hastanın Kontrol Edilmesi: Klinik hemşiresi hastaların ameliyat öncesi hazırlığını ve kontrolünü, Hemşirelik Süreci Ameliyat Öncesi ve Sonrası Takip Formu na uygun yapar Ameliyat Öncesi Hasta Takibi: Anestezi İşleyiş Prosedürüne uygun olarak ameliyatından en az bir gün önce; anestezi hekimi hastayı değerlendirir ve anestezi verilebilecek ise hastayı bilgilendirir ve verilecek anesteziye uygun onamı alır Hastanın anestezi hekimi anestezi açışından onay verirse, klinik hemşiresi hastayı uygun olarak hazırlar ve Hemşire izlem formuna kayıt eder. Ameliyattan en az bir gün önce; Hasta ve Ailesinin Bilgilendirilmesi ve Onamının Alınması Prosedürü ne göre hastanın hekimi yapılacak işlemle ilgili olarak hastayı veya vasisini bilgilendirir ve yapılacak işleme özel onamı onaylatır ve onaylar Ameliyat Bölgesi Temizliğinin Yapılması: Ameliyat bölgesinde kıl temizliği cerrahın isteğine göre yapılır. Kıl temizliğinin cerrahi alan enfeksiyonları önlemi olarak: operasyondan en fazla iki saat öncesinde yapılması önemlidir. Kılların temizliği traş makinesi (epidermisi sıyırdığından jilet kullanılmaz) veya epilatör ile yapılır.

19 Sayfa No 19 / Hastanın Cilt Temizliği: Hasta randevulu hasta ise; cerrahi alan enfeksiyonu önlemi açısından evde sabunla yıkanarak duş almasını mümkünse antibakteriyel bir sabunla duş almasını hekimi önerir. Hastanede yatıyorsa mümkünse ameliyat bölgesi sabunlu su ile temizlenir ve klorheksidinli cilt dezenfektanı ile silinir Güvenli Cerrahi Kontrol Listesinin Klinikten Ayrılmadan Önce bölümü kontrolü ve taraf işaretlemesi: Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi klinikten ayrılmadan önce bölümü üzerinden kimlik doğrulama ve taraf işaretlemesi diğer kontrolleri hekim ve hemşire yapar. Hastada taraf cerrahisi söz konusu ise hekim taraf işaretleme kalemi ile işaretleme yapar. Taraf işaretlemesinde hastanın veya vasisinin katılması önemlidir. Hekim hastaya hangi taraf ve ne ameliyatı olacağını sorar. Hasta tabelasında ki teşhisi de kontrol eder. Güvenli Cerrahi Kontrol Listesinin Klinikten Ayrılmadan Önce bölümünü hekim ve hemşire kontrol eder ve imzalar, hemşire hasta dosyasına koyar Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antibiyotik Profilaksi Uygulaması Hekim Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antibiyotik Profilaksi Rehberine göre uygular. Cerrahi profilaksi uygulanacak ise hekim tedavi planına yazar. Cerrahın tedavi planına yazdığı profilaktik antibiyotiği hemşire cerrahın order ettiği saatte ve şekilde ( uygulama yolu ) hastanın durumuna göre İntravenöz (damar içi-iv)yolla İlaç Uygulama Talimatı, H İM İlaç Uygulama Talimatı na ve Oral Yolla İlaç Uygulama Talimatı na uygun olarak yapar. Profilaksi ameliyathanede yapılacaksa hekimin tedavi planında yazan antibiyotiği hemşire ameliyathanede anestezi teknisyenine teslim eder Hastanın Ameliyathaneye Transferi. Hemşire, hastanın ameliyathaneye transferini Hasta Transfer ve Taşıma Talimatına uygun olarak personel eşliğinde ameliyat asansörü ile sağlar Hastayı ameliyathaneye, hemşire Ameliyathane İşleyiş ve Hasta Kabul Prosedürü ve Anestezi İşleyiş Prosedürü ne uygun olarak anestezi teknisyenine teslim eder. Hemşire ve anestezi teknisyeni Doğru hasta olup, olmadığı kimlik tanımlayıcıdan Hasta Kimliğini Doğrulanması Talimatı na uygun ve hastaya adı-soyadı, doktorunun adı soyadı sorularak birlikte kontrol ederler. Hemşiresi hastayı ameliyathaneye Hemşirelik Süreci Ameliyat Öncesi ve Sonrası Takip Formu üzerinden anestezi teknisyenine ameliyathanede teslim eder.

20 Sayfa No 20 / 25 Hemşire hastanın ameliyathanede anestezi teknisyenine teslim saatini bu formda yazar ve her ikisi de imzalar Ameliyat Sonrası Hasta Bakım ve Takibi: Ameliyat bitiminde hasta servise çıkacak ise; anestezi teknisyeni hemşireye hastayı teslim eder.? Klinikte özellikle takip edilmesi gereken bir durum olup, olmadığı konusunda bilgilendirir. Hasta uygun olarak hasta hemşire eşliğinde yatağına alınır. Hemşire uygun olarak hastanın takibini ve bakımını yapar. Hastanın aldığı ve çıkardığı sıvıyı hemşire takip eder ve Sıvı İzlem Formu na kayıt eder. Hemşire hastanın ameliyat sonrası takiplerini Hemşire Gözlem Formu na kayıt eder. Ameliyat sonrasında yapılması gereken tedavi ve uygulamaları hekimi tedavi planına yazar, hemşire uygular. Ameliyat raporunu hekim en geç 24 saat içinde yazar. 18.Antibiyotik Uygulama: Hastaya ampirik antibiyotik tedavisi başlanmadan önce, ateşi 37.8 den yüksek ise veya enfeksiyon bulguları var ise hastanın öyküsü ve durumuna göre; hemşire hekimin istediği kan, idrar, balgam kültürlerini, kan, idrar, uygun bir şekilde alır. Hastanın durumuna göre kültür sonuçları beklenmeden ampirik olarak antibiyotik tedavisi yapılacaksa, hekim Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antibiyotik Profilaksi Rehberine göre hareket eder. 19.Adli vaka yönetimi: Adli vakalarda Adli Vaka Yönetimine uygun hareket edilir. 20.Tıbbı İşlem Red Durumunda Yapılacaklar: Hemşire hastanın yapılacak tedavi ve girişimi reddetmesi durumunda hastanın hekimini haberdar eder. Tıbbi İşlemi Red Formu na reddedilen işlemi belirtir ve hastanın veya vasisinin imzasını alır. 21.Hastanın Dini Gereksinimlerinin Karşılanması: Durumu ağır olan hastalarda dini gereksinimler ile ilgili bir uygulama isteyip istemediklerini hemşire sorar. Hastanın farklı tercihi olması durumunda: Hemşirelik Süreci Hasta Tanılama Formu na gereken açıklamayı yapar. Hastanın hekimini konu hakkında bilgilendirir.

21 Sayfa No 21 / Tıbbi Cihaz Takibi: Tıbbi cihazların bölüm bazında envanterleri bölüm bazında bulunmaktadır. Tıbbi cihazların Tıbbi Cihaz Bakım, Onarım, Ölçme, Ayar ve Kalibrasyon Planı dahilinde cihazların bakım, onarım, ölçme, ayar ve kalibrasyonlarını biyomedikal görevlisi yaptırır. Kalibre edilen cihazlara kalibrasyon etiketi yapıştırtır. Etikette; o Kalibrasyonu yapan firmanın adı, o Kalibrasyonun yapıldığı tarihi, o Kalibrasyonun yapılacağı tarih, (geçerlilik süresi) o Sertifika numarası bulunur. 23.Hasta Başı Test Cihazlarının Kullanılması ve Kontrolü: Kliniklerimizde çalışan hemşirelerimiz Hasta Başı Test Cihazı olarak kan glukozunu ölçmek için glukometre cihazı kullanır. Hasta başı test cihazları rutin tetkiklerde kullanılmaz. Bu cihazları, hastanın acilen değerlendirilmesi gereken durumlarda hemşire kullanır. HBTC de çalışılmış olan tüm test sonuçlarını, hemşire hasta dosyasına kayıt eder. HBTC nin bakımını, temizliğini üretici firmanın önerisine ve kullanım kılavuzuna uygun hemşire yapar. Kliniklerde kullanılan HBTC larının kontrolünden ve takibinden klinik sorumlu hemşireleri sorumludurlar. HBTC larının kalibrasyonunu hemşire yapar ve Glukometre Cihazı Kalibrasyon Takip Foruınuna kayıt eder. Klinik sorumlu hemşiresi her ayın ilk haftasında HBTC larını Glukometre Cihazı Sonuç Kontrol Formu ve görevli ile laboratuara gönderir. Laboratuvar HBTC larının sorumlusu kalite kontrol testlerini hemen çalışır ve sonuçları Glukometre Cihazı Sonuç Kontrol Formuna yazar ve görevli ile kliniğe gönderir. Kalite kontrol sonuçlarında uygunsuzluk tespit edilmesi halinde uygunsuzluğun düzeltilmesi için Laboratuvar HBTC larının sorumlusu düzeltici- önleyici faaliyet başlatır. DÖF Formunu doldurur ve Kalite Yönetim Birimine gönderir. HBTC larının envanter kayıtları, ambar birimi tarafından HBTC Envanter Listesi nde tutulur. HBTC yi kullanacak çalışanlara; o Çalışılacak testlerin preanalitik, analitik ve postanalitik evrelerinde dikkat edilmesi gereken hususlar,

22 Sayfa No 22 / 25 o Kalibrasyon ve kalite kontrol sonuçlarının değerlendirilmesi, o Cihazın temizliği ve bakımı hakkında ilgili firma tarafından yılda bir kez eğitim verilir. o Kliniğe yeni başlayan hemşirelere klinik sorumlu hemşiresi yukarıda yer alan konularda eğitim verir. Birim içi Eğitim Formunu doldurur ve bir örneğini Eğitim Birimine gönderir. 24.Taburcu Hasta ve Yakınlarının Eğitimleri: İletişim kurulabilen taburcu olan hastalarımızın kendilerine, kurulamayanların aile ferdine Hasta ve Eğitimi Formu na uygun eğitimlerin verilmesi, Bu eğitimde: o Kullanacağı ilaçlar, o Tıbbi cihazlar, o Beslenmeleri, o Egzersizleri, o Kontrol zamanı, o Bakıma ilişkin dikkat edilecek hususlar, konularında bilgilendirilmesi, o Kliniklerde yatmakta olan hastalarımıza eğitimlerin, o Hangi sıklıkla verileceği, o Kimler tarafından verileceği. o Nasıl kayıt altına alınacağı, Yatan hasta eğitimleri kontrolü başlıkları altında detayları anlatılmaktadır. Uygulamalar bu talimata uygun yapılmalıdır. 25.Hasta Güvenliğinin Sağlanması: Kliniğe yatırılan hastanın düşme riski değerlendirmesi Hemşirelik Süreci Hasta Tanılama Formu düşme riski bölümünde değerlendirilir. Düşme riski varsa Düşme Olayı Bildirim Formu doldurulur. Düşme riski grubuna uygun düşme riski kartı odasına yerleştirilir. Düşme riski yattığında olmayıp diğer süreçlerde ortaya çıkan hastalarda bu uygulamalar aynen yapılır. Hastanın serviste takip ve tedavisi boyunca hastanenin Hasta Güvenliği Prosedürü ne uygun önlemler alınır ve düzenlemeler yapılır. Düşme riski yüksek olan hastalar hemşire odalarına yakın yatırılır. Daha sık kontrol edilir. 26.Hasta Ziyaretleri: Hasta Ziyaretçileri Bilgilendirmesi güvenlik tarafından yapılır.

23 Sayfa No 23 / Refakat: Refakat gerektiren durumlarda klinik hekiminin uygun görmesi halinde refakat kartı kullanmak şartıyla refakatçi kalabilir. Çoklu kullanılan odalarda kadın hasta yanında erkek refakatçi kalamaz. Refakatçiler hekimlerin direktifleri içerisinde hasta bakmak ve kurum disiplinine uymakla yükümlüdürler. Refakatçilere hizmet edilmez. 28.Hastanın İzinli Gönderilmesi: Hastanın hekimden izin istemesi ve hekimin uygun görmesi halinde Hasta İzin Belgesi doldurulur. İzin notu hastanın dosyasına gönderildiği saat ve döneceği saat olarak kaydedilir ve imzası alınır. İzin kâğıdının aslı dosyasına konur bir örneği hastaya verilir. 29.Kliniklerde Çalışan Güvenliğinin Sağlanması: Çalışanların güvenliği Çalışan Güvenliği Prosedürü ne göre sağlanır. Çalışanlarımızın sağlık taramaları Çalışanların Sağlık Taramaları Prosedürü ne göre yapılır. 30.Hasta Taburculuğu ve Eğitimi Hekim tarafından taburculuk kararı verilen hastanın dosyası hemşire tarafından toplanır. Tüm malzeme ve ilaç girişleri kontrol edilir. Hasta Kayıt Yatış ve Taburculuk İşlemleri Prosedürü ne uygun olarak çıkış işlemleri başlatılır. Hastanın eğitimi yatışı süresince ve taburculuğu esnasında Hasta Hasta Yakını Zorunluğu Eğitim İşleyiş Prosedürü kapsamında sürdürülür. Hastaya ilgili hekim ve hemşiresi taburculuk eğitimi verir. Servise özgü Taburculuk Yönergesi bir örneği hastaya ve yakınına teslim edilir, bir örneğinde hasta dosyasında saklanır. Hekim tarafından doldurulan Taburculuk Özeti / Epikriz Raporu nun bir örneği hasta dosyasına konulur, bir örneği de hastaya yada yakınına verilir. Klinik hemşiresi taburculuk işlemlerini gerçekleştirilmesini sağlar, takip eder ve işlemler tamamlandığında gerekirse hastanın hazırlanmasını sağlar. Tekerlekli sandalye ile veya sedyeyle taburcu ediliyorsa bir görevli eşliğinde hatanın gönderilmesini sağlar. İlgili raporlamalar Servis Sorumlu Hemşiresi tarafından, servis Sorumlu Hekimine yapılır.

24 Sayfa No 24 / 25 Servis Sorumlu Hekimi gerekli durumlarda Başhekimliğe rapor verir Taburcu edilen hastanın dosyası Dosya Kontrol Formu na uygun kontrol edilir, en geç 2 mesai günü içinde arşive gönderilir. 31.Hastanın Sevk Edilmesi: Hasta hastane dışına veya farklı bir bölüme transfer olacak ise, Hasta Transfer ve Taşıma Talimatı na göre hareket edilir. Hasta Transfer Formu doldurularak hastanın transferi sağlanır 32.Hastanın Ex Olması Durumunda Yapılacaklar: Hastanın ex i halinde dini bir tercihine ilişkin açıklama varsa buna uygun hareket edilir. 33.Dosyanın Kontrolü ve Arşive Gönderilmesi: Hasta Taburculuğu, sevk ve ex durumlarında hastanın dosyası Dosya Kontrol Formu na uygun kontrol edilir ve arşive gönderilir. 34.Temizlik İşlemlerinin Yapılması: Klinik temizliğini temizlik görevlileri Hastane Temizliği Talimatı na göre yapar. o Temizlik kontrol formuna ilgili tarih ve alanı çek eder. o Formun haftalık takip izlemi bittiğinde sonra servis sorumlu hemşiresi tarafından dosyalanır. Klinikte yatan hastaların yatak takımları her gün, kirlendiğinde hemen değiştirilir. Hastanenin temizliğinin yönetimine yönelik düzenleme ve uygulama ile ilgili bilgiler Hastane Temizliği Talimatı nda anlatılmaktadır. Bu talimatta: o Dikkat edilmesi gerekenler, o Çalışan Sağlığının Korunması, Temizlik Solüsyonlarının Hazırlanması, o Çamaşır Suyunun Hazırlanması, o Kan ve Vücut Sıvıları Döküldüğünde Yapılacak Temizlik, o Temizliğin yapılacağı alanlara göre olan farklı renk kullanımı, o Temizlikte uyulması gereken genel standartlar başlıkları altında yapılması gereken uygulamalar anlatılmaktadır. Bölüme dair temizlik planı Klinik Temizlik Kontrol Formu üzerinde yer almaktadır. o Temizlik görevlisi kliniğin temizliğini bu formlarda yer alan plana göre yapar ve çek eder. Risk düzeylerine göre temizlik kuralları, hastane genelinde bulunan diğer alanlar ile ilgili bilgiler Hastane Temizliği Talimatı nda yer almaktadır. o Temizlik malzemeleri ve malzemelerin kullanımı ile ilgili kurallar:

25 Sayfa No 25 / 25 o Temel ilkeler, o Hastane Temizliğinde Eldiven Kullanımı, o Çift Kovalı-Presli Paspas Arabası Kullanımı ile ilgili bilgiler Hastane Temizliği Talimatı nda yer almaktadır. Tüm kapalı ve açık alanların temizlik kontrolleri Klinik Temizlik Kontrol Formları üzerinden yapılır. o Kontrol aralıkları, o Kontrol sorumluları Klinik Temizlik Kontrol Formları nda belirtilmektedir. o Temizlik hizmetlerine yönelik eğitim düzenlenir. Eğitimde; o Genel alanların temizlik kuralları, o Belirlenen risk düzeyine göre alanların temizlik kuralları, o Temizlik maddelerinin kullanım özellikleri konusunda enfeksiyon kontrol hemşiresi tarafından verilir. o Çalışanlar arası iletişim, o Hasta ve hasta yakınları ile iletişim konularında ki eğitim verilir, Atıkların Kaynağında Ayrıştırılması ve Kontrolü: Tüm görevliler atıkları kaynağında ayrıştırır ve uygulamalar Atık Yönetim Planına göre yaparlar. o Kliniklerde tıbbi atık, evsel atık çıkmaktadır. o Kliniklerde tıbbi atık kırmızı renkli atık bidonuna, batıcı ve kesici atıklar sarı renkli sharbax, Evsel atıklar siyah poşetli atık kovasına, o Serviste tıbbi atıklar Atık Yönetim Planına göre tıbbi atık personeli tarafından toplanır.

Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır. Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır. Her yatağın başında tıbbi gaz sistemine bağlı hasta başı paneli bulunmalıdır. Hasta odalarında lavabo, banyo ve tuvalet bulunmalıdır. Yatak başı bağlantılı

Detaylı

ENFEKSİYON HASTALIKLARI KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ENFEKSİYON HASTALIKLARI KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2.KAPSAM: Sütçü İmam

Detaylı

Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır.

Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır. Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır. Doğumhane girişinde çalışanlar için giyinme odası bulunmalıdır. Doğum öncesi izlem ve doğum işlemi tek kişilik odalarda yapılmalıdır. Doğum öncesi izlem, doğum

Detaylı

KOD: KLN. PR.01 YAY. TRH. : 13.01.2009 REV. TRH. : 01.11.2013 REV. NO: 03

KOD: KLN. PR.01 YAY. TRH. : 13.01.2009 REV. TRH. : 01.11.2013 REV. NO: 03 1. AMAÇ Hastanemizin tüm kliniklerinde yatan hastalarımızın tanı, tedavi işlemlerini hasta ve çalışan güvenliği kapsamında yapmaktır. 2. KAPSAM Kliniklerinde yatan hasta ve refakatçilerine oryantasyon

Detaylı

GÖĞÜS CERRAHİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GÖĞÜS CERRAHİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2. KAPSAM: KSÜ Sağlık Uygulama

Detaylı

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.04 GASTROENTEROLOJI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.04 GASTROENTEROLOJI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ GASTROENTEROLOJI SAYFA NO 1 / 5 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak.

Detaylı

GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2. KAPSAM: Kahramanmaraş Sütçü

Detaylı

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ Acil sağlık hizmetlerinin sunulduğu alanlara yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hastane dışında acil servise ulaşımı kolaylaştırıcı yönlendirici işaretler bulunmalıdır. Acil servis

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇOCUK SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇOCUK SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇOCUK SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ KODU: KLN.PR.04 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1.AMAÇ:

Detaylı

GÖZ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GÖZ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama Hastanesi Göz Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılamasını sağlamak. 2.KAPSAM: Kahramanmaraş

Detaylı

Yoğun bakım ünitesi için düzenleme yapılmalıdır.

Yoğun bakım ünitesi için düzenleme yapılmalıdır. Yoğun bakım ünitesi için düzenleme yapılmalıdır. Yoğun bakım ünitelerinin giriş-çıkış kuralları belirlenmelidir. Tüm yüzeyleri pürüzsüz, yuvarlak köşeli, gözeneksiz, kolay temizlenebilir, dezenfekte edilebilir

Detaylı

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.27.01 GÖZ HASTALIKLARI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.27.01 GÖZ HASTALIKLARI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ GÖZ HASTALIKLARI SAYFA NO 1 / 6 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak.

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ GENEL PEDİATRİ SERVİS KAT 2 İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ GENEL PEDİATRİ SERVİS KAT 2 İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Genel Pediatri Servisinde bakım ünitesindeki her hastanın bakım ve tedavilerinin en iyi düzeyde yapılmasını amaçlar.

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR. SAYFA NO 1 / 13 1. AMAÇ: Hastanemizin tüm kliniklerinde yatan hastalarımızın tanı, tedavi işlemlerini hasta ve çalışan güvenliği kapsamında yapmaktır. 2. KAPSAM: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp

Detaylı

DOKÜMAN KODU TP.16.01 RADYASYON ONKOLOJİ KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

DOKÜMAN KODU TP.16.01 RADYASYON ONKOLOJİ KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ RADYASYON ONKOLOJİ SAYFA NO 1 / 7 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını

Detaylı

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.05 HEMOTOLOJİ KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.05 HEMOTOLOJİ KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ HEMOTOLOJİ SAYFA NO 1 / 6 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Hemotoloji Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2. KAPSAM:

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ SIRA NO HEDEF YAPILACAK UYGULAMA İŞLEM SORUMLUSU 1.0 KİMLİK TANIMLAMA HATALARINI ÖNLEMEK 1.1 Hastaların doğru Barkotlu kimlik tanımlayıcıda; Bilgi işlem merkezi kimliklendirilmesi Hasta adı soyadı, Hasta

Detaylı

DERMATOLOJİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSÜDÜRÜ

DERMATOLOJİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSÜDÜRÜ Sayfa No 1 / 17 1. AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniğine alınan her hastanın tedavi ve bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak.

Detaylı

Diyaliz Sorumlu Hekimi Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi

Diyaliz Sorumlu Hekimi Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi 1.AMAÇ Diyaliz ünitesinde tedavinin başlatılması, takibi ve enfeksiyon kontrolünü sağlamaktır. 2. KAPSAM Tedavisinin başlatılması, takibi ve enfeksiyon kontrolünün sağlaması ile ilgili işlem basamaklarını

Detaylı

Diyaliz hastaları için ulaşım hizmeti verilmelidir. Ulaşım hizmeti için araç tahsis edilmelidir.

Diyaliz hastaları için ulaşım hizmeti verilmelidir. Ulaşım hizmeti için araç tahsis edilmelidir. Diyaliz hastaları için ulaşım hizmeti verilmelidir. Ulaşım hizmeti için araç tahsis edilmelidir. Diyaliz ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Kadın ve erkek hastalar için ayrı olmak üzere hasta

Detaylı

AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİK PLANI

AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİK PLANI Sayfa No: 8/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Güvenliği Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.0 KİMLİK TANIMLAMA HATALARINI ÖNLEMEK 1.1 Barkotlu kimlik tanımlayıcıda; ların doğru adı soyadı, Kayıt/Kabül

Detaylı

YATAN HASTA PROSEDÜRÜ

YATAN HASTA PROSEDÜRÜ Sayfa No 6/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Başhemşire Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Özel Çevre Hastanesi'nde tedavi olmak üzere başvuran hastaların hastane ortamına en kısa sürede uyumunun

Detaylı

DÂHİLİYE SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

DÂHİLİYE SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Hastanemize başvuran hastaların iyileşmesi, tedavi edilmesi, kişisel, fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik haline kavuşmasını sağlamak, hasta bakım sürecinin her aşamasında

Detaylı

GENEL YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GENEL YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Dok No:YBH.PR.01 Yayın Tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ: Erişkin yoğun bakım ünitesine yatış endikasyonu olan hastaların erişkin yoğun bakım ünitesine kabulü, izlenmesi, tedavisi,

Detaylı

FTR ÜNİTESİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

FTR ÜNİTESİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 6 1 - AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma hastanesi fiziksel olarak tedavi ve rehabilitasyon hizmeti verilmesi aşamasındaki uygulamaların bir sistem içerisinde

Detaylı

Doküman No: HYH-P02 Revizyon No: 2 KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük Tarihi: PROSEDÜRÜ Revizyon Tarihi:

Doküman No: HYH-P02 Revizyon No: 2 KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük Tarihi: PROSEDÜRÜ Revizyon Tarihi: KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük i:15.08.2013 PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 3.3.4, 3.3.10-3.3.7, 3.3.8 KAPSAM: Klinikler ve Yoğun

Detaylı

KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI

KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI YAYIN TARİHİ: 12/06/2013 PROSEDÜR NO: 071 REV NO: REV TARİHİ: SIRA ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI DEĞERLENDİRME ACİL SERVİS CİHAZ YÖNETİM SORULARI 4

Detaylı

Psikiyatri klinik/servislerine yönelik fiziki düzenleme bulunmalıdır.

Psikiyatri klinik/servislerine yönelik fiziki düzenleme bulunmalıdır. Psikiyatri klinik/servislerine yönelik fiziki düzenleme bulunmalıdır. Rehabilitasyon alanları bulunmalıdır. Sigara içen hastalar için sigara içme alanı bulunmalıdır. Ziyaret için ayrı bir alan bulunmalıdır.

Detaylı

Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır.

Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır. ECZANE HİZMETLERİ Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır. Eczanenin işleyişine yönelik yazılı düzenleme

Detaylı

ÇOCUK CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ÇOCUK CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 6 1.AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahi servisinde hizmet alan tüm hastaların, hasta bakım sürecinin her aşamasında hasta güvenliğini

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENFEKSİYON YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENFEKSİYON YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan her hastanın vital organ fonksiyonlarının desteklenmesi; organ

Detaylı

SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE YAPILAN ÇALIŞMALAR

SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE YAPILAN ÇALIŞMALAR SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE STANDARTLARI). KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR SAĞLIK HİZMET KALİTE STANDARTLARI KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. SHKS (Sağlık Hizmet Kalite Standartları) zorunlu dokümanları oluşturuldu.

Detaylı

2. KAPSAM: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi nin Fizik tedavi yöntemlerinin uygulanması ve FTR Ünitelerini kapsar.

2. KAPSAM: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi nin Fizik tedavi yöntemlerinin uygulanması ve FTR Ünitelerini kapsar. FTR SAYFA NO 1 / 6 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Fiziksel olarak tedavi ve rehabilitasyon hizmeti verilmesi aşamasındaki uygulamaların bir sistem içerisinde yapılmasını

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 07.11.2013 Ex. olan hastanın kimliğinin doğrulanması için 01 Ex. Kimlik Etiketi kullanımı tarif edildi. 19.03.2014 Madde 5.3.4 te psikiyatri hastaları

Detaylı

AMELİYATHANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

AMELİYATHANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 6 1. Amaç Bu prosedürün amacı ameliyathanemizde uygulanan tüm işlemlerle ilgili esasları belirlemek, ameliyathanenin işleyişini doğru ve etkin bir şekilde planlamak ve uygulamak için standart

Detaylı

Hasta Kayıt Birimi 2

Hasta Kayıt Birimi 2 ÖRNEK UYGULAMALAR 1 Hasta Kayıt Birimi 2 Hasta Kayıt Biriminde Yeterli Oturma Grupları 3 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Öncelikli Oturabilmeleri 4 5 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Önceliği İle İlgili Bir

Detaylı

Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme;

Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme; Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme; o Hangi durumlarda bağışçıdan kan alınacağı, o Bağışçının seçilmesi, bağışçının reddi, bağışçıdan kan

Detaylı

HASTA KAYIT, YATIŞ VE TABURCULUK İŞLEMLERİ PROSEDÜRÜ

HASTA KAYIT, YATIŞ VE TABURCULUK İŞLEMLERİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 6/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Kalite Temsilcisi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; Özel Çevre Hastanesi teşhis ve tedavi görecek, yatışına karar verilen hastaların

Detaylı

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi;

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; o Örnek türünü, o Örnek kabul ve ret kriterlerini, o Örnek alımı ile ilgili kuralları, o Örneklerin

Detaylı

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ BİRİMLERDE İLAÇ ve MALZEME YÖNETİM TALİMATI

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ BİRİMLERDE İLAÇ ve MALZEME YÖNETİM TALİMATI Sayfa No : 1 / 5 1. AMAÇ Bu talimatın amacı; birimlerde bulunması gereken ilaç ve sarf malzemelerinin; kritik stok düzeylerini ve son kullanım tarihlerini kontrol altında tutulacak şekilde takibini gerçekleştirmek,

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç İÜ Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı nda sunulan laboratuvar hizmetlerinin; hizmet verdiği hasta popülasyonu, klinik ve polikliniklerin gereksinimleri doğrultusunda

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELER KURUMU BURSA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELER KURUMU BURSA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ ANESTEZİ BÖLÜM UYUM REHBERİ Doküman Kodu Yayın Tarihi Revizyon

Detaylı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı Emriye GEÇER Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı İlaç Güvenliği Sözel İstem Uygulamaları Advers Etki Bildirimi Tıbbi Sarf Malzemede Beklenmeyen Etkiler ve Hatalı

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

TIBBİ ONKOLOJİ SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

TIBBİ ONKOLOJİ SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Tıbbi onkoloji Servisinde hizmet alan tüm hastaların, hasta bakım sürecinin her aşamasında hasta güvenliğini

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELER KURUMU BURSA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELER KURUMU BURSA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ GÖRÜNTÜLEME HİZMETLERİ BÖLÜM UYUM REHBERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ Doküman Kodu Yayın Tarihi

Detaylı

2016 YILI EĞİTİM PLANI

2016 YILI EĞİTİM PLANI amaç ve hedefi Tarihi veren kişi e katılacaklar i Yöntemi aşamaları yeri süresi i içerik içi gerekli meteryal Etkinlik değerlendirme yöntem Enfeksiyon önlenmesi Olası Enfeksiyonları önleyerek Tedavi sürecini

Detaylı

HASTA KİMLİK TANIMLANMASI VE DOĞRULAMA TALİMATI

HASTA KİMLİK TANIMLANMASI VE DOĞRULAMA TALİMATI 1.0 AMAÇ: Hastalara, tanı ve tedavi hizmeti verilirken hastaya ait kimlik bilgilerinin doğru tanımlanması ve kimlik doğrulanması yapılarak; doğru hastaya, doğru işlem ve doğru tedavi yapılmasını sağlamak.

Detaylı

2018 YILI EĞİTİM PLANI

2018 YILI EĞİTİM PLANI 208 YILI EĞİTİM PLANI Doküman Kodu: EY.PL.03 Yayın Tarihi:0.202 Revizyon Tarihi:20..205 Revizyon no:0 Sayfa / 7 No Eğitimler Süre Katılımcılar Eğitim Yeri Acil servis çalışanlarına iletişim becerileri

Detaylı

YAYIN TARİHİ: REVİZYON TARİHİ NO: BÖLÜM NO: 01 01.07.2011 ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ TALİMATI: 18.04.2013-02 STANDART: 35-36

YAYIN TARİHİ: REVİZYON TARİHİ NO: BÖLÜM NO: 01 01.07.2011 ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ TALİMATI: 18.04.2013-02 STANDART: 35-36 YÖN-TL- 1. AMAÇ: Hastanemizin birimlerinde ya da acil servisinde hizmet alan hastaların: Hastanemizde verilemeyen bir hizmete veya uzman konsültasyonuna gereksinim duyulması ve hastanede hastanın bakımımın

Detaylı

ACİL SERVİS HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU

ACİL SERVİS HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU ACİL SERVİS HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU Adı-Soyadı: Kadrosu: İşe Başlama i: Bölümü: ACİL SERVİS HEMŞİRESİ Oryantasyıon Bitiş i: Formun İnsan Kaynaklarına Geliş i: Uygulama Puanları

Detaylı

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Hastanede tedavi ve bakım alan tüm hasta / hasta yakınlarının hastalık, tedavi ve bakımları, riskleri ve taburcu olduktan sonra evdeki bakımları hakkında eğitilmelerini sağlamak

Detaylı

2017 YILI EĞİTİM PLANI

2017 YILI EĞİTİM PLANI 207 YILI EĞİTİM PLANI Doküman Kodu: EY.PL.03 Yayın Tarihi:0.202 Revizyon Tarihi:20..205 Revizyon no:0 Sayfa / 7 No Eğitimler Süre Katılımcılar Eğitim Yeri Acil servis çalışanlarına iletişim becerileri

Detaylı

KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ KLN.PR.01 27.01.2014-1/8 1. AMAÇ: Hastanemize başvurarak acil servis ve polikliniklerde muayene olan ve yatış kararı verilen hastaların kabul ve yatış-çıkış hizmetlerinin düzenli bir algoritma ile çalışmasını,

Detaylı

AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ

AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ Ağız ve diş sağlığı hizmetlerine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Engelli hastalar için düzenleme yapılmalı, o Hasta koltuğu başlığı (tetiyer) arkaya katlanabilir olmalı,

Detaylı

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI İLAÇ GÜVENLİĞİ Hemşire Rabia Köksal İLAÇ GÜVENLİĞİ NEDİR? Hastaların tedavilerinde

Detaylı

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Yürürlük i: 16.07.2012 ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 4.6, 4.11-4.9 KAPSAM: Eczane Hazırlayan Ecz. Mevlüde KAVVAS Eczacı Kontrol

Detaylı

HASTA TANIMLAMA VE HASTA BİLEKLİĞİ UYGULAMA TALİMATI

HASTA TANIMLAMA VE HASTA BİLEKLİĞİ UYGULAMA TALİMATI Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Başhemşire Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Çevre Hastanesinde yatan veya ayaktan girişimsel işlem yapılması planlanan hastalarının kimliklerini doğrulayarak

Detaylı

2014 YILLIK EĞİTİM PLANI. Ocak. Eğitim Alan Grup / Bölüm ZORUNLU EĞİTİM. Laboratuar Çalışanları. Psikiyatri Servis.

2014 YILLIK EĞİTİM PLANI. Ocak. Eğitim Alan Grup / Bölüm ZORUNLU EĞİTİM. Laboratuar Çalışanları. Psikiyatri Servis. Dok.Kod.: SPEH.EGT.PL.02 2014 YILLIK EĞİTİM PLANI Hazırlanma Tar.: 19/08/14 Sayfa No: 1/1 Sıra No Eğitim Eğitimci Eğitim Alan Grup / Bölüm Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/7 NO AMAÇ PLANLANA 1 Hasta kimliğinin belirlenmesinde hataların en aza indirilmesi 2 Cerrahi güvenliğin Hasta kimlik bilekliklerinin kullanılması Bakım, tedavi veya hizmet sağlarken hastayı

Detaylı

BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Dok No:BİY.PR.01 Yayın Tarihi:HAZİRAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 8 1.0 AMAÇ: Biyokimya Laboratuvarının ulusal ve uluslararası standartlara, kanun ve yönetmeliklere uygun olarak, düzenli, hızlı ve

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KODU: YÖN.PR.09 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ:

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM SERVİS İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM SERVİS İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisinde hizmet alan tüm hastaların, hasta bakım sürecinin her aşamasında hasta

Detaylı

Neonatoloji Yoğun Bakım Servisi Çalışma Prosedürü (Yeni Doğan)

Neonatoloji Yoğun Bakım Servisi Çalışma Prosedürü (Yeni Doğan) T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Doküman Adı Neonatoloji Yoğun Bakım Servisi Çalışma Prosedürü (Yeni Doğan) Doküman Numarası TBH/603/PR-001 ISO 9001:2008 KYS Kriter No

Detaylı

2016 YILI SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARI EĞİTİM PLANI

2016 YILI SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARI EĞİTİM PLANI 2016 YILI SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARI EĞİTİM PLANI Eğitim Konusu Eğitimi Veren Birim/Kişi KATILIMCI Eğitim Süresi Eğitim Tarihi Eğitim Yeri Panik Değerler & Panik Değer Bildirimi Laboratuvar Birim Sorumlusu

Detaylı

2018 YILI EĞİTİM PLANI

2018 YILI EĞİTİM PLANI 2018 YILI EĞİTİM PLANI Doküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa no EY.PL.01 1.10.2015 0 0 1. Adı amaç ve hedefi Tarihi veren kişi e katılacaklar i Yöntemi ş yeri süresi i içerik başlıkları

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ HASTA KİMLİĞİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI PROSEDÜRÜ İÇİNDEKİLER TABLOSU

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ HASTA KİMLİĞİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI PROSEDÜRÜ İÇİNDEKİLER TABLOSU Sayfa 1 / 5 İÇİNDEKİLER TABLOSU 1.0 AMAÇ:... 2 2.0 KAPSAM:... 2 3.0 SORUMLULAR:... 2 4.0 TANIMLAR... 2 5.0.UYGULAMA:... 2 5.1 HASTA KİMLİK DOĞRULAMA HANGİ BİRİMLERDE YAPILIR?... 2 5.2 HASTA KİMLİK DOĞRULAMA

Detaylı

2016 YILI EĞİTİM PLANI

2016 YILI EĞİTİM PLANI Doküman No EY.PL.01 Yayın 01.10.2015 Revizyon No 00 Revizyon 00 Sayfa 1 in Adı Enfeksiyon önlenmesi in Amaç ve Olası Enfeksiyonları önleyerek Tedavi sürecini kısaltmak 08.01.2016 i Hemşiresi e Çalışanlar

Detaylı

İLAÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ

İLAÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ KOD: SİY.PR.05 YAYIN TAR:01.04.2016 REVİZYON TAR:26.09.2017 REVİZYON NO:05 Sayfa 1 / 6 1.AMAÇ: Hastanemize satın alman ilaçların güvenli depolanması, dağıtılması, hastalara güvenli ilaç uygulamalarının

Detaylı

Genel Yoğun Bakım Servisi Çalışma Prosedürü

Genel Yoğun Bakım Servisi Çalışma Prosedürü T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Doküman Adı Genel Yoğun Bakım Servisi Çalışma Prosedürü Doküman Numarası TBH/602/PR-001 ISO 9001:2008 KYS Kriter No 7.1./7.2./7.5.1./7.5.4.

Detaylı

, ,

, , Yürürlük i: 11.10.2012 HASTA GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/6 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi - İptal Madde No - 3.1.3.2, 3.14.3, 3.16.1-3.1.1.5, 3.8, 3.9, 3.10, 3.11, 3.12,

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU Kocaeli İli Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği Kocaeli Nuh Çimento Sanayi Vakfı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi BÖLÜM UYUM REHBERİ BÖLÜM UYUM REHBERİ

Detaylı

2016 YILI EĞİTİM PLANI

2016 YILI EĞİTİM PLANI 206 YILI EĞİTİM PLANI Doküman Kodu: EY.PL.03 Yayın Tarihi:0.202 Revizyon Tarihi:20..205 Revizyon no:0 Sayfa / 7 No Eğitimler Süre Katılımcılar Eğitim Yeri 2 Acil servis çalışanlarına iletişim becerileri

Detaylı

SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ

SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ SAYFA NO 1/5 1.AMAÇ: Sağlık hizmetlerimizin sunumu sırasında hastalarımıza zarar verilmesini önlemek amacıyla hastanemiz ve çalışanlarımız tarafından alınması gereken önlemlerin belirlenmesidir. 2. KAPSAM:

Detaylı

DOĞUMHANE ÇALIŞMA TALİMATI

DOĞUMHANE ÇALIŞMA TALİMATI Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: KSU SUA Hastanesi doğumhane kliniğine alınan her hastanın tedavi ve bakımının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak 2. KAPSAM: KSU SUA Hastanesi doğumhane kliniği çalışanları ve bu

Detaylı

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ Hasta dosyalarına yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hasta dosyaları için standart bir dosya içeriği belirlenmeli, o Dosyalarda bulunması gereken bilgi ve dokümanlar belirlenmeli,

Detaylı

HASTANE GENEL TEMİZLİK PLANI. Ayda bir

HASTANE GENEL TEMİZLİK PLANI. Ayda bir YER: İZOLASYON ve NOTRÖPENİK HASTA ODASI YÜKSEK RİSKLİ ALAN GÜNLÜK HAFTALIK AYLIK Tuvalet hariç bütün ıslak alanlar: Sarı Yoğun Bakım, Laboratuvar Alanları, İzolasyon Odası, Ameliyathane :Beyaz 1-Tuvaletler

Detaylı

1.Kapsamlı bir tatbikat uygulanmasını sağlamak

1.Kapsamlı bir tatbikat uygulanmasını sağlamak DOKÜMAN NO KU.YD.004 İLK YAYIN TARİHİ 01.01.2014 REV. NO - TARİHİ 01.14.09.2015 Sayfa 1 / 7 1 BOYUT KURUMSAL HİZMETLER BÖLÜMLER Kurumsal Yapı Kalite Yönetimi Amaç: Kurumsal Hizmetlerin İşleyişini Sorunsuz

Detaylı

2012 YILI HASTA GÜVENLİĞİ PLANI

2012 YILI HASTA GÜVENLİĞİ PLANI 2012 YILI HASTA GÜVENLİĞİ PLANI DOKÜMAN NO YÖN.PL.03 YAYIN TARİHİ 06.08.2013 REVİZYON NO 0 REVİZYON TARİHİ 0 SAYFA NO 1/10 Sıra Hedefi Planlanan Faaliyetler Sorumlu Uygulama İzleme Yöntemi 1 Hasta Kimlik

Detaylı

HASTA GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KOD.YÖN.PR.02 YAYIN TRH.MAYIS 2010 REV.TRH.EYLÜL 2012 REV.NO.2 SAYFA NO.1/7

HASTA GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KOD.YÖN.PR.02 YAYIN TRH.MAYIS 2010 REV.TRH.EYLÜL 2012 REV.NO.2 SAYFA NO.1/7 KOD.YÖN.PR.02 YAYIN TRH.MAYIS 2010 REV.TRH.EYLÜL 2012 REV.NO.2 SAYFA NO.1/7 1. AMAÇ, sağlık kurum ve kuruluşlarında hasta güvenliği ile ilgili risklerin azaltılması için hasta güvenliği kültürünün geliştirilmesine

Detaylı

2. Kapsam Bu prosedür, günübirlik kemoterapi ünitesini ve burada yapılan işlemleri kapsar.

2. Kapsam Bu prosedür, günübirlik kemoterapi ünitesini ve burada yapılan işlemleri kapsar. Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç Bu prosedürün amacı, kemoterapi tedavisi görecek hastaların günübirlik kemoterapi ünitesine kabul edilmesinden çıkışına kadar, temel olarak yapılacak işlemleri ve kemoterapi ünitesinin

Detaylı

BÖLÜM UYUM EĞİTİMLERİ UZMAN HEKİM/ PRATİSYEN HEKİM YÖNETİCİ VE ÇALIŞANLARI

BÖLÜM UYUM EĞİTİMLERİ UZMAN HEKİM/ PRATİSYEN HEKİM YÖNETİCİ VE ÇALIŞANLARI BÖLÜM UYUM EĞİTİMLERİ UZMAN HEKİM/ PRATİSYEN HEKİM YÖNETİCİ VE ÇALIŞANLARI Başhekim Başhekim Yardımcısı Uzman Doktor Pratisyen Hekim HİZMET FAALİYETLERİ VE İŞLEYİŞİ Hekimlerin genel görev, yetki ve sorumluluklarının

Detaylı

BÖLÜM UYUM EĞİTİM REHBERİ KODU: DİY.RH.01 YAYIN TARİHİ: 01.07.2011 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA NO: 1 / 7

BÖLÜM UYUM EĞİTİM REHBERİ KODU: DİY.RH.01 YAYIN TARİHİ: 01.07.2011 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA NO: 1 / 7 KODU: DİY.RH.01 YAYIN TARİHİ: 01.07.2011 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA NO: 1 / 7 Bu rehberin amacı diyaliz ünitesinde çalışacak sağlık personelininin birime uyumunu sağlamaktır. Bu rehberde;

Detaylı

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ ENDOSKOPİ HİZMETLERİ Endoskopi ünitelerinde fiziki düzenleme yapılmalıdır. Endoskopi işleminin yapıldığı odanın tüm yüzeyleri kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir nitelikte olmalıdır. Endoskopi

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ANESTEZİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ANESTEZİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ 1.0. AMAÇ: Hastanın sorunsuz olarak uyutulması ve uyandırılmasıdır. 2.0. KAPSAM: Anestezi çalışanlarını kapsar. 3.0. SORUMLULAR: Sorumlu başhekim yardımcısı, anestezi sorumlu uzman doktoru, anestezi uzmanı,

Detaylı

HASTA KİMLİĞİNİN DOĞRULANMASI QDMS NO: HAB-T004 HASTA KİMLİĞİNİNDOĞRULANMASI

HASTA KİMLİĞİNİN DOĞRULANMASI QDMS NO: HAB-T004 HASTA KİMLİĞİNİNDOĞRULANMASI HASTA KİMLİĞİNİN DOĞRULANMASI HASTA KİMLİĞİNİNDOĞRULANMASI Amaç Hasta kimliği doğrulama hakkında bilgi sahibi olmak. Öğrenim Hedefleri Kol bandı uygulamasının hasta güvenliği açısından önemini açıklayabilme

Detaylı

AMELİYATHANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

AMELİYATHANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Dok No:AML.PR.01 Yayın Tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 8 1.0 AMAÇ:Bu prosedürün amacı; Özel Vitale Kadın Doğum Hastanesi ameliyathanelerinin normal ve acil durumlarda her türlü ameliyat

Detaylı

YILLIK EĞİTİM PLANI-2017

YILLIK EĞİTİM PLANI-2017 2 Hafta Ilgili Birim Sözel Anlatım,Uygulamalar Birim Dokümanları 1 Gün Toplantı Salonu Projektör+ Bilgisayar Yönte m Değ. i Gereçle Sayfa No: 1 / in Adı in Konusu ci Amaç/Hedef Hedef Grup Ayda 1 Kere Olmak

Detaylı

HASTA DOSYASININ TUTULMASI VE MUHAFAZASI PROSEDÜRÜ

HASTA DOSYASININ TUTULMASI VE MUHAFAZASI PROSEDÜRÜ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Kalite Temsilcisi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.AMAÇ Bu prosedürün amacı; Hastanemizden hizmet alan hastalarımız ve hastalıkları ile ilgili verilerin,

Detaylı

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ ECZ.PR.01 30.05.2011 11.12.2013 03 1/6 1.AMAÇ: Tanı ve tedavi hizmetleri için hastalara ilaç sağlayabilmek ilaç ve sarf malzemelerin alınması, muhafazası ve dağıtımını standart hale getirmek. 2.KAPSAM:

Detaylı

SHKS-DTL. Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR. Standart No. Revizyon. Sonuç. Puan

SHKS-DTL. Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR. Standart No. Revizyon. Sonuç. Puan SHKS-DTL Revizyon Standart No Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR Puan Sonuç 00 01 00 Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. 10 00 01 01 Test rehberi; 00 01 01 o Örneklerin

Detaylı

K.T.Ü. FARABİ HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ FARABİ HASTANESİ EĞİTİM PLANI

K.T.Ü. FARABİ HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ FARABİ HASTANESİ EĞİTİM PLANI EĞİTİM PLANI HKS EĞİTİM KONULARI ANLATILACAK KONU AYRINTILARI 3 Kimlik tanımlayıcıların kullanımı Hasta kimliğinin doğrulanmasına yönelik çalışmalar Kimlik tanımlayıcılar Barkotlu kimlik tanımlayıcılar

Detaylı

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ SAYFA NO 1 / 15 1.AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi nde ayaktan muayene olan hastalar, acil servise müracaat eden hastalar ve kliniklerde uygulama yapılmak üzere başvuran

Detaylı

KAN TRANSFÜZYONU PROSEDÜRÜ

KAN TRANSFÜZYONU PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 15.07.2014 Madde 5.5 e kan isteklerinde hekimin order verirken 01 istemle ilgili detayları Hekim İstem ve İlaç Kontrol Formu na da kayıt etmesi gerektiği

Detaylı

T.C ÇOMÜ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

T.C ÇOMÜ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ 1.AMAÇ: Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ameliyathanesinin ameliyata hazırlanması, temizliği ve bakımı, ameliyathane ihtiyaçlarının temini, mevcut alet ve malzemenin bakım onarım ve sterilizasyonunun sağlanması

Detaylı

PEDİATRİ SERVİS İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

PEDİATRİ SERVİS İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 8 1.AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Pediatri Servisinde hizmet alan tüm hastaların, hasta bakım sürecinin her aşamasında hasta güvenliğini

Detaylı

MEDICANA SAĞLIK GRUBU..HASTANESİ EĞİTİM PLANI

MEDICANA SAĞLIK GRUBU..HASTANESİ EĞİTİM PLANI MEDICANA SAĞLIK GRUBU..HASTANESİ EĞİTİM PLANI EĞİTİMİN TÜRÜ GENEL UYUM EĞİTİMİ () KURUM TANITIMI Medicana Sağlık Grubu Tanıtımı Hastanenin Fiziksel Yapısı Hizmet Sunulan Birimler Yönetsel Yapı ve Yöneticiler

Detaylı

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ OP-01: HASTANIN GELİŞİ T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ YAYIN TARİHİ:28.03.2008 REVİZE TARİHİ: 15.01.2016 DOKÜMAN NO:PAŞ-06-E BASKI NO:01 REVİZE NO:01 SAYFA NO:1/6 -YATAKLI TEDAVİ HİZMETLERİ

Detaylı