MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ"

Transkript

1 MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Önemli Not: Yrd. Doç. Dr. Yavuz GÜL n "Madenlerde İşçi Sağlığı ve İş G venliği" sunumundan istifade edilmiştir. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği

2 EĞİTİMİN İÇERİĞİ Yeraltı ve yer st maden işletmeleri Sondaj ile maden çıkarılan işletmeler Yer st madenlerde çalışmalar Maden işletmelerinde kullanılan makineler ve özellikleri Tozla m cadele Madenlerde havalandırma Grizu ve toz patlamaları Delme, patlatma Madenlerde göç kler, toprak kayması ve su baskınları İlgili mevzuat

3 TANIMLAR MADEN: Yerkabuğunun bazı bölgelerinde çeşitli iç ve dış etkenler nedeni ile oluşan ve ekonomik yönden değer taşıyan mineral bileşimlerine maden denir. Bir şeyin maden olabilmesi için gerekli şartlar; Ulaşılabilir yer k rede olmalı, Clark değeri zerinde zenginleşmiş olmalı Yeter miktar ve kalitede olmalıdır, Teknolojik olarak kazanılabilmeli, Ekonomik olmalı.

4 TANIMLAR Maden Enerji madenleri Metal madenleri Endüstriyel mineraller Enerji madenleri : Petrol, köm r, doğalgaz vs. Metal madenleri: Demir, krom, bakır vs. + y kle y klenebilen elementlere metal denir.) Endüstriyel mineraller: Bor tuzları, tuzlar, g bre hammaddeleri (zeolit, jips vs), metal rji sanayisine dön k end striyel mineraller vs.

5 TANIMLAR Cevher: Doğrudan doğruya veya bazı işlemler sonucu zenginleştirilerek end stride t ketim yeri bulabilen ve ekonomik değeri olan metal esaslı elementlere dayanması koşuluyla bir veya birkaç mineralden oluşmuş kayaç. Cevher, metal retiminin hammaddesidir. Eğer metalik element yoksa end striyel (maden) hammaddesinden bahsedilir. Madencilik: Yer kabuğunda bulunan maden hammaddelerinin retilerek insanoğlunun hizmetine sunma işlemlerinin t m d r. Madenci: Maden işleten, maden ocaklarında çalışan ve mesleği madencilik olan kişidir.

6 MADEN İŞLETME YÖNTEMLERİ

7 AÇIK İŞLETME YÖNTEMİ Açık İşletme Yerüstü Madenciliği - Açık Ocak): İşletilmesi ekonomik olarak uygun bulunan maden yataklarının, mostra verenlerinin doğrudan kazılarak retilmesi, ya da zerini kaplayan ört tabakasının (dekapaj/ört -kazı alınarak açılması ve sonrasında madenin serbest gök kubbenin altında retilmesi şeklinde yapılan işletme yöntemi açık işletme olarak tanımlanmaktadır. G n m zde d nya maden retiminin yaklaşık %70'i açık işletmecilik yöntemleriyle yapılmaktadır. Genellikle basamak y kseklikleri m, genişlikleri m arasındadır. Genel şev açıları sağlam kayaçlarda 50-70, gevşek kayaçlarda arasında olup, 700 m derine kadar inebilmektedirler.

8 AÇIK İŞLETME YÖNTEMİ Açık işletme faaliyetlerinde genel planlama

9 AÇIK İŞLETME YÖNTEMİ Genel şev açısı ve basamak (Kademe) geometrisi : a : Genel şev açısı h c b : Basamak eğim açısı h : Basamak yüksekliği a : Basamak genişliği b : Şev (Eğik yüzey)

10 KANGAL KÖMÜR AÇIK İŞLETME İ..

11 AÇIK İŞLETME YÖNTEMLERİ 1. İşletilen Cevher ve Kayaçlara göre: Sert Kayaç Açık Ocak İşletmeciliği, Gevşek Kayaç Açık Ocak İşletmeciliği, Kayaç nedir? Kayaç, çeşitli minerallerin veya mineral ve taş parçacıklarının bir araya gelmesinden ya da bir mineralin çok sayıda birikmesinden meydana gelen katı birikintilerdir.

12 ERT KAYAÇ AÇIK OCAK İŞLETMECİLİĞİ

13 ERT KAYAÇ AÇIK OCAK İŞLETMECİLİĞİ

14 GEVŞEK KAYAÇ AÇIK OCAK İŞLETMECİLİĞİ TERS KEPÇE - BACKHOE EKSKAVATÖR

15 AÇIK İŞLETME YÖNTEMLERİ 2. İş Makinelerinin Çalışma Sistemine Göre: S rekli çalışan iş makineleri yöntemi Döner Kepçeli Ekskavatör, Band Konveyör, Absetzer-Dök c Kesikli çalışan iş makineleri Kepçeli Ekskavatör, Dragline, Ağır İş Kamyon

16 DÖNER KEPÇELİ EK KAVATÖR

17 DRAGLAYN (Dragline) Kangal Kömür İşletmesi: Model 8050 Marion, Kapasite: 53 m 3, Bom kolu: 100 m

18 DRAGLAYN (Dragline) BIG MUSKIE: En b y k draglayn, 1969 da devreye alındı, 94 m bom kolu uzunluğu; 168 m³ Dragline: (alatlı eskavatör, çeneli kazıcı, sallama kepçe

19 AÇIK İŞLETME - TANIMLAR Dekapaj Örtü-kazı : Kazılması ve nakliyesi zaruri olan, maden yatağının zerindeki veya kontağındaki ört tabakası. Atık (Pasa): Değerli madeni almak için kazılarak taşınması gereken değersiz yada maden özelliği olmayan ört malzemesidir. Mostra: Yery z nde bir madenin açığa çıkmış ve çıplak göz ile gör len kısmı, yani madenin yery z ne verdiği gör nt d r. Tüvenan Cevher: Ocaktan doğal halde çıkarılmış ve hiçbir işleme tabi tutulmamış cevherdir. Tumba sahası / döküm harmanı: Maden artıkları ve pasa malzemenin yığın şeklinde dök ld ğ alana denir. Çatlak (Kavlak): Ana k tleden ayrılmış, her an d şebilecek parçalardır, Ateşleme: Kazı işlerinde deliklere doldurulmuş olan patlayıcı maddelerin patlatılmasıdır. Ateşleyici Barutçu : Patlayıcı madde kullanılması koşullarını yerine getirmek zere, yeterlik belgesine sahip, en az ilkokul mezunu kişiyi tarif eder. (A, B ve C sınıfı yeterlilik belgeleri vardır. (A) sınıfı piroteknik maddelerin (infilak edici özelliği olmayan; sis bombası, maytap, işaret fişeği), (B) sınıfı yerüstünde, (C) Sınıfı Yeraltında ve grizulu ocaklarda patlayıcı maddelerin ateşlenmesi işini yapabilir.)

20 YERALTI İŞLETME YÖNTEMİ Yeraltı İşletmesi: Açık işletmeciliğin ekonomik olmadığı durumlarda yeraltındaki kaynakların ekonomik olarak çıkarılması amacıyla kuyular, galeriler ve desandreler aracılığıyla cevherleşmeye ulaşarak cevherin yeraltından kazanılması prensibine dayanan yöntemlerdir. Cevherleşme ve yan kayacın yapısı ve durumuna göre uygun yöntem belirlenerek uygulanır.

21 Yeraltı Maden İşletme ve (azırlık Faaliyetlerinde Genel Planlama

22 YERALTI İŞLETME YÖNTEMLERİ Uzun ayak Diyagonal ayak Tavan arınlı ayak Yanal ayak Travers ayak Topuklu ayak Arakatlı kazı yöntemi Arakatlı göçertme yöntemi Ambarlı yöntem Oda yöntemi Oda-topuk yöntemi Serbest arınlı ayak Blok halinde retim yöntemi Blok göçertme yöntemi Kombine yöntemler AYAK: Yeraltı işletmelerinde maden üretimi yapılan yerdir.

23 U)UN AYAK YÖNTEMİ

24 ODA-TOPUK YÖNTEMİ

25 ARAKATLI KA)I YÖNTEMİ

26 ARAKATLI GÖÇERTME YÖNTEMİ

27 KES-DOLDUR ÜRETİM YÖNTEMİ

28 YERALTI İŞLETME İ - TANIMLAR Akrosaj: Dik ve eğimli kuyuların dip ve başlarıyla ara katlardaki manevra yerleri ile bu yerlerde bulunan d zenler Galeri : Yeraltında açılan geçit yolu, t nel Arın Alın : Galeri ve benzeri yerlerde kazının yapıldığı y zey Baca: Maden içerisinden s r len galeri Lağım: Taş içerisinde s r len galeri Lağım deliği: İçinde patlayıcı madde kullanılarak kazı ve gevşetme yapmak için sondaj makinesi veya martoperfaratörle silindir şeklinde açılmış delik. Desandre: 1) Maden ocaklarında aşağıdan yukarıya, cevher veya köm r nakli yapmak amacı ile aşağıya doğru meyilli olarak yantaş, cevher veya köm r içinde s r len galeri. 2) Maden yatağına ulaşmak için yery z nden başlayarak s r len meyilli galeri. Başaşağı: Yan taşta veya damar içerisinde yukarıdan aşağı doğru s r len meyilli yollar, Desandre. Başyukarı: Yan taşta veya damar içerisinde aşağıdan yukarı doğru s r len meyilli yol.

29 YERALTI İŞLETME İ - TANIMLAR Bür: Yer st yle bağlantısı olmayan katlar arasında bulunan ve özellikle maden naklinde kullanılan kuyu > Kelebe veya iç kuyu. Kelebe: 1) Kattan kata yan taş, cevher veya köm r içinde aşağıdan yukarıya doğru dik olarak açılan s r len başyukarı. Kelebe maden, malzeme ve insan iniş çıkışı için ayrı ayrı s r ld ğ gibi, tek kelebe çok amaçlı olarak da d zenlenebilir. 2) Dikbaşyukarı. 3) B r. Fere: Tahkimatsız kelebe. 2) B r. 3) Eğimli k ç k galeri ve kuyu. Fereler genellikle graviteyle dolgu malzemesi, taş ve toprak nakliyatında kullanılır. Ramble: Yeraltı imalatında oluşan boşlukların pasa veya benzeri malzeme ile doldurulması veya doldurulan malzemedir. Topuk: Yeraltı işletmeleriyle açık işletmelerde g venlik için bırakılan maden kısımlarıdır. Topuğun görevi; retim sırasında oluşacak çökmeleri engellemek, tavanı tutmak ve tabakalar arasındaki oluşum b t nl ğ n muhafaza etmektir.

30 YERALTI İŞLETME İ - TANIMLAR Grizu: Metanın havayla karışımı Alev sızdırmaz (antigrizüto / ex-proof) aygıt: İçine girebilecek grizunun patlaması halinde, hasara uğramaksızın, alevin sızmasını ve ortamdaki grizu veya köm r tozunun tutuşmasını ya da patlamasını önleyecek şekilde yapılmış aygıt Karakol: Asansör, vinç ve varagel başlarına, diplerine veya galerilere yapılan özel emniyet bariyeri (engeli). Varagel: Dolu araba aşağıya inerken boş arabanın yukarıya çıkmasını sağlayan ve karşılıklı ağırlık esasına göre, eğimli d zey zerinde fren ve halat kullanılarak yapılan taşıma yeri Molet: Kuyularda vinç halatını yönlendiren özel makara Potkabaç: Kazı işlemini kolaylaştırmak amacıyla alında derinlemesine açılan boşluk Rekup: Ana galeriden maden yatağını kesme amacıyla s r len ikincil galeriler Röset: Kuyu ve başaşağıların dip ve başlarının katlardaki yatay yollarla olan bağlantı yerleri Şövelman: Kuyu ağzındaki asansör kulesi

31 YERALTI İŞLETME İ - TANIMLAR Molet Şövelman Karakol Varagel Potkabaç çekme

32 YERALTI İŞLETME İ - HAZIRLIKLAR

33 HAZIRLIKLAR Yer altı madenciliğinde hazırlıklar iki ana kategoride incelenir. Büyük (azırlık: Maden k tlesine ulaşıncaya kadar yan taşta yapılan hazırlıklardır (kuyu, kuyu dibi galerileri, kör kuyular, başaşağı ve başyukarılar, rampalar, ana ve arakat galerileri). Küçük (azırlık: Maden k tlesi içerisinde retim amacıyla yapılan hazırlıklardır [ st taban (tavan) ve alt taban (taban) yolları, başyukarılar vs.].

34 KA)I İ TEMLERİ 1. Delme-Patlatma 2. Elle Kazı 3. Mekanize Kazı Yarı Mekanize Kazı Tam Mekanize Kazı DELME - PATLATMA

35 ELLE KAZI TAM MEKANİ)E KA)I

36 MEVZUAT PATLATMA Maden ve Taş O akları İşlet eleri de ve Tü el Yapı ı da Alı a ak İşçi ağlığı ve İş Güve liği Ö le leri e İlişki Tüzük; Maden ve taş o aklarıyla tü el yapı ı da, ancak, Baka lığı izin verdiği türde patlayı ı maddeler kulla ıla ilir. Yeraltı daki patlayı ı madde depoları, bir patlama halinde, işçileri çalıştığı yerlere, yollara ve ana havala dır a yoluna zarar vermeyecek ve işçiler içi tehlike yaratmayacak uzaklıkta ola aktır. Bu depolara, Baka lıkta izin alı ada 150 kilogram dinamit ve 300 adet kapsülde fazlası konulamaz. Yeraltı deposunda, sı aklık, 8 dereceden aşağı ve 30 dereceden yukarı ol aya aktır. Kapsüllerle diğer patlayı ı maddeler, ay ı kap içi de bir arada bulundurulamaz ve taşı a az; ancak, ayrı öl elerde bulundurulmak koşuluyla ateşleyi ileri taşıdıkları sa dıklarda bir arada taşı a ilirler.

37 MEVZUAT PATLATMA Maden ve Taş O akları İşlet eleri de ve Tü el Yapı ı da Alı a ak İşçi ağlığı ve İş Güve liği Ö le leri e İlişki Tüzük; Beşte çok lağı ı ay ı zamanda ateşle esi, seri halinde, elektrikle (fitille değil yapılır. Ya ı ı ve parlayı ı gazlar bulunan, tozları ya ası ve patla ası tehlikesi olan ocaklarda, fitille ateşle e yapıla az. Patla a ış patlayı ı madde artıkları, bir ezaretçi i soru luluğu altı da, olanak varsa, o lağı ı delen usta tarafı da, patla a ış lağı deliği i en az 30 santimetre yakı ı da, ona paralel aşka bir delik delinip doldurularak ateşle ir. Kö ür o akları da, lağı lar, yal ız a, elektrikli kapsülle ateşle e ilir.

38 MEVZUAT PATLAYICI MADDE KULLANMA YA AĞI Maden ve Taş O akları İşlet eleri de ve Tü el Yapı ı da Alı a ak İşçi ağlığı ve İş Güve liği Ö le leri e İlişki Tüzük; Metan detektörleriyle yapıla ölçü lerde %1 veya daha çok metan bulunan kısı larda, Grizu ulu ası muhtemel ve grizu ko trolü yapıla aya eski ve yeni imalat oşlukları ve çatlakları olan yerlerde, Tıka ış kö ür, ür ve siloları açıl ası da, Kapatıl ış ya gı arajları ı açıl ası da, patlayı ı madde kulla ıl ası yasaktır. Ateşleyi i, grizulu ocaklarda, lağı deliklerini doldurmadan ö e, 25 metre yarı çapı daki bir alan içi de ve özellikle tavandaki oşluklar, çatlaklar ve oyuklarda grizu ölç esi yapar. Bu ölç ede, %1 metan tespit edilirse, lağı lar doldurulamaz.

39 MADEN İŞYERLERİNDE İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI TEMMU) SORU 78.Yeraltı ocaklarında dinamit ile patlama yapmadan önce hangi ölçüm yapılmalıdır? A. Metan ölçümü B. (ava hızı ölç m C. Karbondioksit ölç m D. Karbonmonoksit ölç m

40 MEVZUAT

41 NAKLİYAT Yer altı işletmelerinde nakliyat sistemleri retim yöntemi ve cevherleşme durumuna bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Bir kesinlik olmamakla birlikte galerilerde ve desandrelerde vagon ve bantlı sistemler yaygın olarak kullanılmaktadır. Üretim ayaklarında zincirli konveyörler, vagonlar ve Yükle Taşı - Boşalt (YTB) makinaları gör lebilir. Kuyularda ise genellikle asansör sistemleri ve vinçler kullanılmaktadır.

42 Vagon

43 Ba t Ko veyör

44 )i irli Ko veyör Eğimin 10 den az olduğu yerlerde ve ağır çalışma koşullarında rahatlıkla uygulanmaktadır.

45 Kuli-kar Ta a a o teli taşı a siste i) Kuli-kar taşıma sistemi, montaj sırasında t m ayak ekipmanlarının taşınması ve retim sırasında da malzeme ve insan nakliyatı için kullanılmaktadır.

46 Yükle Taşı - Boşalt YTB

47 MEVZUAT NAKLİYAT Maden ve Taş O akları İşlet eleri de ve Tü el Yapı ı da Alı a ak İşçi ağlığı ve İş Güve liği Ö le leri e İlişki Tüzük; Taşıt yolları yeterli boyutlarda, uygun eği de, düzgü kesitli ve ola akları elverdiği ölçüde düz doğrultulu yapılır. Mekanik manevra ve özel taşı a düze i dışı da, de iryolları da, eği, % 0.5'i geçe ez. Bir yolda birden çok demiryolu varsa, araçlar arası da, en az 60 lik serbest bir aralık ulu ası zorunludur. Nakliyatı gerçekleştirildiği yollarda, galeri ta a ı da 180 cm yüksekliğe kadar, araçlarla galeri yan duvarları da birisi arası da en az 60 cm yaya yolu ırakıl alıdır.

48 MEVZUAT NAKLİYAT Maden ve Taş O akları İşlet eleri de ve Tü el Yapı ı da Alı a ak İşçi ağlığı ve İş Güve liği Ö le leri e İlişki Tüzük; Ko veyörler, altları da, üstleri de ve her iki ya ları da uygun, serbest bir alan kalacak ve tahkimata sürtü eye ek taşıyı ı araçla yan duvarlardan biri arası da en az 60 cm ge işlikte, her türlü engelden arı ış bir geçit ırakıla ak içi de yerleştirilir. Ko veyörler, düğ e iye işaret vermek üzere işaretleş e araçlarıyla veya ko veyörleri herhangi bir noktada durdurulabilecek bir düze le do atılır.

49 MEVZUAT NAKLİYAT Maden ve Taş O akları İşlet eleri de ve Tü el Yapı ı da Alı a ak İşçi ağlığı ve İş Güve liği Ö le leri e İlişki Tüzük; Otomatik hız ayarlayı ısı bulunan çıkar a sistemleriyle yapıla ak insan taşı aları da, kafeslerin hızı, saniyede 12 metreyi, otomatik hız ayarlayı ısı bulunmayan, ancak, kafesin kuyu aşı a yaklaştığı ı bildiren sesli işaret düze i ve uzaklık göstergesi bulunan makinalarda ise, 6 metreyi geçe ez. İ sa taşı ası da kulla ıla kovaları hızı, saniyede 1,5 metreyi geçe ez özellikle Kuyu aç a operasyo ları.

50 MEVZUAT NAKLİYAT Maden ve Taş O akları İşlet eleri de ve Tü el Yapı ı da Alı a ak İşçi ağlığı ve İş Güve liği Ö le leri e İlişki Tüzük; İşçileri gidiş gelişleri e izin verilen ve eği leri derece arası da olan yollarda, tabana basamaklar yapılır veya merdivenler kurulur. Basamaklar ve merdivenler boyunca, korkuluk olarak kulla ıl ak üzere, uygun malzemeden yapıl ış, sağla bir tutanak bulundurulur. Eği 45 dereceyi geçtiği takdirde, merdiven, ayrı a, en az 25 metrede bir dinlenme saha lığı yapıl ası zorunludur. Eği 70 dereceyi geçerse, dinlenme saha lıkları arası en çok 10 metredir.

51 TAHKİMAT Yer altı madenciliğinin en önemli unsurlarından birisi de TA(KİMAT sistemidir. Tahkimat sistemi hazırlıkların ve retimin aksamadan s rd r lebilmesi için tavan kayaçların göçmesini engelleyebilmek amacıyla uygulanan destek sistemleridir. Uygulandığı yere ve uygulama amacına göre çeşitlilikler arz etmektedir. Galeri Tahkimatı Çelik

52 Desandre Tahkimatı Ahşap

53 Ayak Tahkimatı Ahşap

54 Domuz Damı

55 Yürüyen Tahkimat

56 MEVZUAT TAHKİMAT Maden ve Taş O akları İşlet eleri de ve Tü el Yapı ı da Alı a ak İşçi ağlığı ve İş Güve liği Ö le leri e İlişki Tüzük; Bütü yeraltı işleri de, taş, toprak, kö ür, cevher vb. maddelerin kayma ve düş eleri i ö le ek üzere, uygun ve yeterli tahkimat yapılır. Bu sırada, yıkıl a ve düş e tehlikesi bulunan askıdaki ütü maddeler düşürülür veya tahkimatla düş eleri ö le ir. Tavanlarda ve yanlarda oşluklar varsa, bunlar sıkı a doldurulur ve sıkıştırılır. Bu tahkimat, fenni ezaretçileri, işi özelliği e göre elirleye eği teknik esasları kapsayan yö ergeye uygun olarak yapıla aktır. Tahki atı sökül esi, güve lik kuralları a uygun yö te lerle, uygun araç ve gereç kulla ılarak, ezaretçi i görevle dirdiği bir usta ı soru luluğu altı da, güve li bir uzaklıkta ve yerde yapılır.

57 MEVZUAT TAHKİMAT Maden ve Taş O akları İşlet eleri de ve Tü el Yapı ı da Alı a ak İşçi ağlığı ve İş Güve liği Ö le leri e İlişki Tüzük; İşvere, tahkimat içi yeterli ve uygun malzemeyi sağla akta, daimi ezaretçi, bu malzemeyi işyerleri de gerektiği de kolaylıkla yararla ıla ile ek içi de sürekli olarak hazır bulundurmaktan sorumludurlar. Nezaretçiler, çalışıla yerin güve ilir şekilde tahkimini, gereği de derhal o arı ı ı, değiştiril esi i veya takviyesini sağlaya ak ö le leri alırlar. Nezaretçiler ve ilgili işçiler, sık sık ve özellikle uzunca bir duraklamadan sonraki işe aşla alarda, çalışıla yerin tava ı ı ve tahki atı ı muayene ederler.

58 ONDAJLA MADEN ÇIKARTILAN İŞLETMELER Çözelti Madenciliği

59 Çözelti Made iliği Çözelti madenciliği tuz, trona, k k rt ve bazı kaolinler gibi end striyel hammaddeler için retim yöntemi olup, literat rde son 60 yıldır devamlı artarak kullanılmış ve geliştirilmiştir. Daha doğru olarak çözelti madenciliği prosesinin tanımı "Sondaj kuyuları madenciliği" olarak ifade edilebilir. Sondaj kuyuları ile çözelti madenciliği retim prosesi, yeraltı mekanik madenciliğe alternatif bir yöntem olarak geliştirilmiştir. Ç nk, mekanik madencilik oldukça pahalı bir yöntemdir.

60 Çözelti Made iliği Yöntem, temelde, yery z nden açılan bir sondaj kuyusu ile cevher yatağına ulaşarak, cevher karakteristiğine uygun bir çöz c yardımıyla liçleme yapılması ve cevherin çözelti halinde yery z ne pompalanması esasına dayanmaktadır. Çözelti madenciliği prosesinde yer altındaki hammadde yatağına kadar sondaj kuyuları açılır. Bu kuyulara casing (koruma boruları ve iç boru yerleştirilir. Koruma boruları ile iç boru arasından veya sulu bir seviyeden yeraltı su seviyesi altından hammaddeye tatlı su verilir ve hammaddenin çöz lmesi sağlanır. Hammadde çözeltisi iç borudan pompalarla yery z ne taşınır. Bu işlem yatakta bir kuyudan veya daha fazla sondaj kuyusunun birbirleri ile yönl ve seri olarak irtibatlandırılması ile retim yapılabilir.

61 Çözelti Made iliği Trona (Soda): Doğal soda k l n n yaklaşık %52'si cam sanayinde, yaklaşık %25' i kimya sanayinde ve yaklaşık %11'lik bir kısmı da sabun ve deterjan sanayinde kullanılmaktadır. ETİ SODA A.Ş. ye ait Trona Madeninde (Ankara-Beypazarı Çözelti Madenciliği Uygulamaları yapılmaktadır.

62 CEVHER HA)IRLAMA VE )ENGİNLEŞTİRME Cevher (azırlama: Bir cevherdeki çeşitli mineralleri, end strinin gereksinimine en uygun hammadde haline getirmek ve ekonomik değer taşıyanları taşımayanlardan ayırmak için yapılan işlemlerin t m ne cevher hazırlama adı verilmektedir. Cevher (azırlama Kırma Eleme Öğ tme Triyaj elle ayıklama Cevher Zenginleştirme Flotasyon Sallantılı Masa Jig Manyetik Ayırma Ağır Ortam vs.

63 Cevher Hazırla a / Kır a-eleme

64 Cevher Hazırla a / Öğüt e

65 Cevher Hazırla a / Triyaj Cevher )e gi leştir e / Flotasyon

66 Cevher )e gi leştir e / alla tılı Masa

67 Cevher )e gi leştir e / Jig

68 Cevher )e gi leştir e / Ma yetik Ayır a

69 Cevher )e gi leştir e / Ağır Orta Ayır a Sınıflandırıcı Hidrosiklon)

70

71 GİRİŞ Madencilik sektör, doğası gereği içerdiği riskler nedeniyle özellik arz eden, bilgi, deneyim, uzmanlık ve s rekli denetim gerektiren en ağır ve tehlikeli sektörlerin başında gelmektedir yılı istatistiklerine göre lkemizde köm r madenciliği yapan 740 işletme, metal cevheri madenciliği yapan 939 işletme ve 4459 diğer madencilik ve taş ocakçılığı yapan işletme mevcuttur. Bu işletmeler, toplam kişi istihdam etmektedir. Emek yoğun çalışılan madencilik sektöründe iş kazası ve meslek hastalıklarıyla karşılaşma olasılığı diğer iş kollarına oranla daha yüksektir.

72 TÜRKİYE DE VE DÜNYADA İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI MAYI SORU 6. Türkiye de tespit edile eslek hastalıkları içi doğru ola ifade aşağıdakilerde ha gisidir? A. Meslek hastalığı kesi ta ısı işyeri heki i tarafı da ko ul aktadır. B. Her ilde eslek hastalıkları hasta esi ulu aktadır. C. E çok esleki ge itoüri er siste hastalıkları görül ektedir. D. Meslek hastalığı sayısı ekle e de azdır.

73 yılı SSK verilerine göre; İş kazalarının %, si, Meslek hastalığı vakalarının %, u, S rekli iş göremezlik vakalarının %, i, Öl m vakalarının ise%, i madencilik sektöründe meydana gelmiştir.

74 ÖZET

75 MADENCİLİKTE - İSG Açık İşletmelerde, basamak genişliği retim makinelerinin ve taşıma araçlarının g venli çalışacağı genişlikte olmalı Basamak y ksekliği; kazının, el ile yapıldığı işletmelerde 3 m yi, makinelerle yapıldığı işletmelerde makinenin bom y ksekliğini geçmemeli,

76 MADENCİLİKTE - İSG Operatörü için kör alan: Bunlar tamamen yok edilemeyeceğinden binmeden etrafını kontrol etmesi ve hareket etmeden önce korna çalması gerekir Kör alan

77 MADENCİLİKTE - İSG

78 MADENCİLİKTE - İSG

79 MADENCİLİKTE - İSG Uygun gör ld ğ nde, Asıl işe başlamadan önce, Patlama sonrası, Vardiya değişiminde Zemin incelenmelidir.

80 Dök m sahalarında ki şev kenarlarında araçların şevden kayma tehlikesine karşı en az 2 m genişlikte ve 50 cm yükseklikte toprak setler bırakılmalıdır. Şev yanı tampon bölge; iş makinesi kullanıcısına şevin nerede başladığını işaret eder; iş makinesinin tampon bölge sayesinde şev aynasına fazla yaklaşması önlenir. MADENCİLİKTE - İSG Dök m sahasında kamyonların yapacağı manevraları yönlendirmek için bir işaretçi bulunmalıdır. İşaretçi, kendisi tehlike d şmeyecek şekilde, bulunduğu yerden b t n manevraları görebilmelidir. İşaretçi ve operatörlerin karşılıklı anlaşabilmesi için kodlanmış el işaretleri kullanılmalıdır (Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetmeliği Ek IX).

81 MADENCİLİKTE - İSG

82 MADENCİLİKTE - İSG Basamak şev açısı sağlam arazide 60, çök nt l ve ç r k arazide, kum, çakıl ve dere tortularının olduğu yerlerde 45, kaygan ve sulu arazilerde 30 den fazla olmamalı Basamaklar dik olmamalı, kesinlikle dik basamak altında işçi çalıştırılmamalı

83 MADENCİLİKTE - İSG Basamak diplerinde işçi bulunmamalı, patlayıcı madde ve sandıkları konmamalı Kazı ya da lağımlarla oyularak, kademe alınlarının askıya alınması ve göçertilmesi (ters ıskarpa yapılması önlenmeli

84 MADENCİLİKTE - İSG Lağım atımlarından, kar ve yağmur gibi doğal olaylardan sonra kademe y zeylerinde deneyimli işçiler tarafından çatlak sök m yapılmalı Y ksekliği 5 m ve eğimi 30 den çok olan şevlerde, çatlak sök m vb. çalışmalarda işçilere emniyet kemeri ile baret, emniyet ayakkabısı vb. gibi kişisel koruyucular kullandırılmalı.

85 MADENCİLİKTE - İSG Yukardan taş d şmesi ihtimali olan yerlere gerekli ikaz levhaları asılmalıdır

86 MADENCİLİKTE - İSG Ocak içinde biriken sular drene edilmelidir.

87 MADENCİLİKTE - İSG Toza kaşı sulama yapılmalı ve maske kullanılmalıdır.

88 MADENCİLİKTE - İSG G r lt l ortamlarda kulaklık kullanımı sağlanmalıdır.

89 MADENCİLİKTE - İSG Görevlilerden başkası ocağa girmemeli, bunun için işletme sahası içinde uygun yerlere UYARI LEVHALARI konmalı, işletme personeli dışındaki kişilerin geçit yolu, ocak sınırı TEL ÇİT ile emniyete alınmalı, yetkililerden başka kişilerin izin almadan işletme sahasına ve işyerine girmesine izin verilmemelidir.

90 MADENCİLİKTE - İSG Mevzuat

91 MEVZUAT TEKNİK FENNİ VE DAİMİ NE)ARETÇİ Teknik Nezaretçi: İşlet elerdeki faaliyetlerin teknik ve emniyet yö ü de nezaretini yapan, Kanunun 29 uncu maddesi gereği faaliyet bilgi formunun hazırla ası da sorumlu ve yetkili maden ühe disi. Teknik ezaretçi, sorumluluk ala ı Genel Müdürlükçe o ayla ış ruhsat sahası ı her yerinde görevi ile ilgili inceleme yapmak ve gerekli her türlü bilgiyi alma ve Kanun kapsa ı da gerekli ö le leri aldırıl ası yetkisine sahiptir. Daimi ezaretçi: İşlet ede daimi olarak istihdam edilen maden ühe disidir. Daimi ezaretçi, üreti yerindeki gü lük faaliyetleri planlar ve yürütül esi i sağlar, can ve mal emniyeti yö ü de tehlikeli bir durumun varlığı söz konusu olduğu zaman gerekli tedbirlerin alı ası a nezaret eder, Nezaretçi: Fenni ezaretçi tarafı da gerekli görüle işleri yürüt ek veya u ları gözeti altı da bulundurmak üzere yazılı olarak görevle dirile, gerekli deneyim ve teknik bilgiye sahip, en az ilkokul mezunu kişidir

92 MEVZUAT GÜVENLİK BAŞMÜHENDİ LİĞİ, MÜHENDİ LİĞİ VE NE)ARETÇİ İ Yeraltı ve Yerüstü Maden İşlet eleri de ağlık ve Güve lik Şartları Yö et eliği ; İşçi sağlığı ve iş güve liği ko uları da inceleme ve denetimleri yapmak, so uçları a göre gerekli ö le leri almak ve ö erilerde bulunmak üzere, işvere tarafı da, 300 den az işçi çalıştırıla her o ağa bir güve lik ezaretçisi, 300 den çok işçi çalıştırıla her o ağa bir güve lik ühe disi ata ır. Birden çok güve lik ühe disi bulunan işlet elerde, ayrı a, bu güve lik ühe disleri i ağlı ulu a ağı bir güve lik aş ühe disliği kurulur. Güve lik aş ühe dis ve ühe disleri e güve lik işleri dışı da görev verilemez. Bu ları maden yüksek ühe disi veya ühe disi ol aları, güve lik aş ühe disi i en az 3, güve lik ühe disi i ve ezaretçi i en az 2 şer yıllık ocak çalış aları ı ulu ası ya da bu süre kadar güve likle ilgili bir görev yap ış ol aları zorunludur.

93 MEVZUAT İKİ AYRI YOL - KUYULAR Maden ve Taş O akları İşlet eleri de ve Tü el Yapı ı da Alı a ak İşçi ağlığı ve İş Güve liği Ö le leri e İlişki Tüzük; Hazırlık devresi dışı da, yeraltı çalış aları ı yapıldığı yerler, en az iki ayrı yolla yerüstü e ağla ır. Bu yollar arası daki topuk, 30 metreden aşağı olamaz; yolları ağızları ay ı çatı altı da bulundurulamaz. Bağla tı yolları birbirine yakı iki kuyudan oluşa ocaklarda, kuyular arası da, aşka a güve li bir yol ulu adığı takdirde, kuyuları en derin katı da ağla tı kurulur. Deri liği 50 metreden az olan kuyularda, işçileri çıka ile eği, sağla ve akı lı bir merdiven ulu ası zorunludur. Kuyu merdivenlerinin basamak aralıkları 30 santimetreden, eği leri 80 dereceden, dinlenme saha lıkları arası 10 metreden çok ol aya aktır.

94 MEVZUAT AĞLIK VE GÜVENLİK DÖKÜMANI Yeraltı ve Yerüstü Maden İşlet eleri de ağlık ve Güve lik Şartları Yö et eliği ; İşvere, işçileri işyeri de maruz kalabilecekleri risklerin belirlenmesi ve değerle diril esi ve çalış a yerlerinin ve ekip a ı güve li şekilde düze le esi, kulla ıl ası ve akı ı ı yapıl ası hususları ı yer aldığı sağlık ve güve lik dokü a ı hazırla ası ı ve gü elle esi i sağlaya aktır. ağlık ve güve lik dokü a ı çalış aya aşla ıl ada ö e hazırla a ak ve işyeri de ö e li değişiklikler veya ilave yapıldığı da tekrar gözde geçirile ektir.

95 MEVZUAT KURTARMA İ TA YONU Maden ve Taş O akları İşlet eleri de ve Tü el Yapı ı da Alı a ak İşçi ağlığı ve İş Güve liği Ö le leri e İlişki Tüzük; Maden o akları da, bir kurtarma istasyonu kurul ası zorunludur. Ancak, yarıçapı en çok 50 kilometre olan alan içi de bulunan maden işlet eleri, merkezi bir yerde, ortaklaşa bir kurtarma istasyonu kurabilirler. Ocaklarda çalışa işçileri, 10 kişide az olmamak üzere, en az %3 ü, gerektiği de kurtarma işi de görevle diril ek üzere, ö ede eğitilir. Bunlardan, kurtarma istasyonunda görevle diril eye ler, normal işleri e devam ederler. Ocakta çalışa işçileri, 3 kişide az olmamak üzere, en az %5'i ilk yardı kursları da yetiştirilir. Kurtarma istasyonunda ve ocaklardaki kurtarma ekibinde ulu a ları sayıları, adları, adresleri ve çalıştıkları vardiyaları göstere listeler, kurtarma istasyo ları da bulundurulur.

96 MEVZUAT HAVALANDIRMA Maden ve Taş O akları İşlet eleri de ve Tü el Yapı ı da Alı a ak İşçi ağlığı ve İş Güve liği Ö le leri e İlişki Tüzük; Yeraltı işlet eleri de işçileri çalıştığı ütü ölü lerde yeterli havala dır a yapıl alı, Havala dır a sistemine ağlı makineler, yedek enerji kay ağı a ağla alı, İ sa ve malzeme taşı ası da kulla ıla kuyularda, lağı larda, ana nefeslik yolları da, eği li ve düz yollarda, hava hızı saniyede 8 metreyi geçe ez. Ocak havası da; oksijen %19'dan az, metan %2'den fazla, karbondioksit %0,5'den fazla, karbon monoksit %0,005 (50 ppm) den fazla ise ve diğer tehlikeli gazlar var ise çalış a yapıl a alıdır. Tehlikeli gazlar içi erken uyarı sistemi ulu alıdır.

97 MEVZUAT GRİ)U Yeraltı çalış aları da patlayı ı ortam oluş ası riski yaratacak miktarda metan gazı çık a ihtimalinin olduğu yerler grizulu kabul edilir. Metan (CH4): Metan renksiz ve kokusuz bir gaz olup, yoğu luğu kg/m3 tür. Havaya göre daha hafif olduğu içi tavanda topla ır. Zehirli değildir ancak oksijen azlığı nedeniyle oğu udur. Esas tehlikesi ya ı ı ve patlayı ı ol asıdır. Metan gazı ı hava ile karışı ı hacim olarak %0-5 ve %14-28 arası da yanma, %5-14 arası da patlama özelliği gösterir. En şiddetli patlama havadaki metan gazı ora ı %9-9,5 iken olur.

98 MEVZUAT GRİ)U TEHLİKE İNE KARŞI: Grizulu ve Ya gı a Elverişli Ocaklarda Alı ası Gerekli Ö le ler Hakkı da Yö et elik; O ağı ütü kısı ları da, her gü, her vardiyada, fenni ezaretçi veya yetiştiril iş, yetkili kimseler tarafı da, emniyet la ası veya metan dedektörü ile grizu ölçü leri yapılır. Ölçü so uçları noter tasdikli deftere kaydedilir. Bacalar, grizu bulunabilecek eski çalış a yerlerinde veya ani grizu oşala ile ek yö lerde devam ettirildiği takdirde, ilk ö e, yukarıdaki maddede sözü edilen kimselerin gözeti i de en az 25 metre boyunda kontrol so dajları yapılır. Erken uyarı sistemi kurulur, Tü işçiler, çalış a süresi e ya ları da karbon monoksit maskesi bulundurur.

99 MEVZUAT GRİ)U TEHLİKE İNE KARŞI: Bütü grizulu ocaklarda, her biri tek aşı a o ağı havala dırıl ası ı sağlaya ak güçte, birinin herhangi bir nedenle dur ası durumunda, diğeri otomatik devreye girecek durumda, iki havala dır a grubu ulu alıdır. Ocak havası da %2 de fazla metan saptanan ocaklarda veya ocak kısı ları da, işçileri kurtarıl ası ve grizunun temizlenmesi dışı da çalış a yapmak yasaktır. Metan ora ı ı %2 aştığı ı ilk göre, bacadaki çalış ayı durdurur. Havada %1 de fazla metan sapta dığı da, bu oran, %1 i altı a düşü eye kadar, ölçü ler aralıksız sürdürülür. Tü elektrik ve aydı lat a tesisatı da antigrizu cihaz ve aygıtlar kulla ılır.

100 MEVZUAT KÖMÜR TO)U Yeraltı ve Yerüstü Maden İşlet eleri de ağlık ve Güve lik Şartları Yö et eliği ; Ya ı ı toz birikimini azaltacak, ötralize ederek (yanma özelliği i yok etme) veya ağlayarak (su ve benzeri maddelerde tozu tutma) uzaklaştırıl ası ı sağlaya ak ö le ler alı alıdır. Ocak içerisi deki kö ür tozu kay akları; Kö ür Tozları ı topla ası ve ıslatıl ası, taş tozu kullanarak yanmaz madde iktarı ı artırıl ası, toz ve sulu sistemler kulla ıl ası ile yok edilmelidir. Kö ür tozunun oluştuğu yerlere, toz toplayı ılar monte edilerek toz kay ağı da emilmelidir. Ek bilgi: İnert (durağan-demiroksit) tozlar, fibrojenik tozlar (pnömokonyoz-kuvars tozu), toksik tozlar (zehirli-kurşun), kanserojenik tozlar (asbest), alerjik tozlar (un ve kereste) vb.

101 MEVZUAT U KONTROLÜ Yeraltı ve Yerüstü Maden İşlet eleri de ağlık ve Güve lik Şartları Yö et eliği ; Fenni ezaretçi, eski çalış a yerlerini ocak içi de veya çevresi de su ulu ası muhtemel ta akaları, faylar ve su kay akları gibi doğal ve arızi geçi i su birikintilerinin durumunu ge işliği ve deri liğiyle ilgili ütü bilgileri, ayrı tılı olarak toplamak ve yıllık imalat haritaları a işle ek zoru dadır. Çalışıl akta olan yerler yakı ı da, su birikmelerinden, eski çalış a yerleri ve sularda zararlı gazları ulu duğu da kuşkula ılıyorsa, bu gibi yerlerde, uzu lukları 25 metreden aşağı olmamak üzere, alı yö ü de, kontrol so dajı yapılır.

102 İLGİLİ MEVZUAT sayılı Maden Kanunu 2. Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği 3. Maden ve Taşocakları İşletmelerinde ve T nel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı ve İş G venliği Önlemlerine İlişkin T z k 4. Parlayıcı, Patlayıcı, Tehlikeli ve Zararlı Maddelerle Çalışılan İşyerlerinde ve İşlerde Alınacak Tedbirler (akkında T z k 5. Grizulu ve Yangına Elverişli Ocaklarda Alınması Gerekli Önlemler (akkında Yönetmelik 6. Grizulu Ocaklarda Elektrik Enerjisi Kullanılması (akkında Yönetmelik 7. Deniz, Göl veya Nehir Altında Bulunan Madenlerdeki Çalışmalar (akkında Yönetmelik 8. Yeraltı Maden İşletmelerinde Elektrikli Lokomotiflerin Kullanılması (akkında Yönetmelik 9. Maden ve Taşocakları İşletmelerinde ve T nel Yapımında Tozla M cadeleyle İlgili Yönetmelik 10. Alev Sızdırmazlık Test İstasyonu Yönetmeliği 11. Yeraltı ve Yer st Maden İşletmelerinde Sağlık ve G venlik Şartları Yönetmeliği 12. Sondajla Maden Çıkarılan İşletmelerde Sağlık ve G venlik Şartları Yönetmeliği 13. Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddeler T z ğ 14. Patlayıcı Madde Ateşleyici Yeterlilik Belgesinin Verilmesi Esas ve Usullerinin Belirlenmesi (akkında Yönetmelik 15. Patlayıcı Maddelerin Yok Edilme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik 16. Sivil Kullanım Amaçlı Patlayıcı Maddelerin Belgelendirilmesi, Piyasaya Arzı ve Denetlenmesi (akkında Yönetmelik CE Uygunluk İşareti ile ilgili Askeri amaçlı barut ve patlayıcı maddeler ile piroteknik maddeler hariç 17. Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması (akkında Yönetmelik

103

104 MADEN İŞYERLERİNDE İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI ARALIK SORU 55. Aşağıdaki ifadelerde ha gisi ya lıştır? A. Tehlikeli ala lar açıkça görüle ilir şekilde işaretle elidir. B. Havası da % de fazla eta ulu a yerlerde çalış a yapıla ilir. C. Yeraltı işlet eleri ir iri de ağı sız e az iki yolla yer üstü e ağla alıdır. D. Patlayı ı addeleri kulla ı ı a ak u ko uda eğitil iş kişiler e yapılır.

105 MADEN İŞYERLERİNDE İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI TEMMU) SORU 64. Bir tü eli içi de hava geç ektedir. Tü el ya kayaçları ı sı aklığı içi de geçe hava ı sı aklığı da fazla ise, aşağıdakilerde ha gisi kayaçta havaya aka ısı iktarı ı etkile ez? A. Barometrik ası ç B. Tü eli iç yüzey ala ı C. Aka hava ı sı aklığı D. Kaya ı ısı tra sfer katsayısı

106 MADEN İŞYERLERİNDE İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI TEMMU) SORU 76. Aşağıdakilerde ha gisi ya lıştır? A. Belli yoğu luğa ulaşa karbonmonoksit patlamaya neden olabilir. B. Belli yoğu luğa ulaşa sülfürdioksit (S2O) patlamaya neden olabilir. C. Grizu patla aları ve ya gı lar e zer gazları oluş ası a ede olur. D. Havala dır a ile yeraltı da irike tozlar ve gazlar o ak dışı a süpürülür.

107 MADEN İŞYERLERİNDE İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI TEMMU) SORU 77. Aşağıdakilerde ha gisi ya lıştır? A. Orta da % 9,5 ora ı da oksije varsa çalış aya devam edilebilir. B. Çalışıla orta da patla a riski var ise eta gazı ölçü ü yapıl alıdır. C. Made işlet eleri de çalış a orta ı da yüzde ir % kar o dioksit gazı ulu duğu da çalış aya devam edilebilir. D. Orta da kok uş yu urta kokusu hissedildiği de Hidroje Sülfür H 2 S ölçü ü yapıl alıdır.

108 KİMYA AL Rİ K ETMENLERİ/Mİİ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI TEMMU) SORU 83. P ö oko yozis'e Toza ağlı esleki ak iğer hastalığı a ede ola ve ak iğerlerde kala ile toz ta e üyüklüğü aralığı kaç ikro dur? A B. 0-1 C. 0 5 D

109 KİMYA AL Rİ K ETMENLERİ C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI TEMMU) SORU 84. olu u açısı da aşağıdaki tozlarda e az tehlikelisi hangisidir? A. Kuvars tozu B. Mermer tozu C. Kö ür tozu D. Deniz kumu tozu

110 MADEN İŞYERLERİNDE İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI ARALIK SORU 80. Made o akları da ir kurtar a istasyo u kurul ası zoru ludur. A ak elli ir ala içi de ulu a ade işlet eleri, erkezi ir yerde, ortaklaşa ir kurtar a istasyo u kura ilirler. Yarı çapı e çok kaç kilo etre içi de ola işlet eler ortak kurtarma istasyonu kurabilirler? A. 50 km B. 40 km C. 30 km D. 20 km

111 MADEN İŞYERLERİNDE İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI ARALIK SORU 81. Aşağıdakilerde ha gisi ya lıştır? A. Taş tozu serp e işle i patla aları oluş ası a mani olabilir. B. Kö ür tozu patlayı ı gaz ol ada da patla aya neden olabilir. C. Meta gazı ı varlığı, kö ür tozu u patlaya ilir sı ır değeri i aşağı çeke ilir. D. Taş tozu arajları kö ür tozu patla ası ı yayıl ası ı ö le ede etki değildir.

112 MADEN İŞYERLERİNDE İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI ARALIK SORU 82. Aşağıdakilerde ha gisi toz oluşu u u arttıra etke lerde iri değildir? A. Yüksek hava hızı B. O akta sulu toz astırı ıları kulla ıl a ası C. Yeraltı üreti i de eka izasyo u art ası D. O akta göçert eli ade işlet e yö te i uygula ası

113 KİMYA AL Rİ K ETMENLERİ/Mİİ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI ARALIK SORU 91. olu u açısı da i sa sağlığı a e zararlı toz i si aşağıdakilerde ha gisidir? A. Kö ür tozu B. Mermer tozu C. Talk tozu D. Kuvars tozu

114 KİMYA AL Rİ K ETMENLERİ/FRE/Mİİ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI ARALIK SORU 92. Aşağıdakilerde ha gisi solu u yoluyla ak iğerlere gire tozları verdiği zarar dere esi i elirleye ir faktör değildir? A. Toz tane boyutu B. Toza karşı kişisel duyarlılık C. Tozu oluştura kaya ı özgül ağırlığı D. Tozu oluştura kaya ı petrografik içeriği

115 MADEN İŞYERLERİNDE İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI MAYI SORU 30. Aşağıdaki yö et eliklerde ha gisi de sağlık ve güve lik dokü a ı hazırla ırke işçileri işyeri de aruz kala ile ekleri riskleri elirle esi ve değerle diril esi i yap ak ir işvere yükü lülüğü olarak ifade edil iştir? A. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Riskleri i Ö le esi Hakkı da Yö et elik B. Patlayı ı Orta ları Tehlikeleri de Çalışa ları Koru ası Hakkı da Yö et elik C. Yeraltı ve Yerüstü Made İşlet eleri de Sağlık ve Güve lik Şartları Yö et eliği D. Ki yasal Maddelerle Çalış alarda Sağlık ve Güve lik Ö le leri Hakkı da Yö et elik

116 KİMYA AL Rİ K ETMENLERİ/ÇALIŞMA ORTAMI GÖ)ETİMİ C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI MAYI SORU 76. Türkiye de sta dart olarak ka ul edile Toz Ölçer ha gi esasa daya aktadır? A. Elektrostatik çökelti i B. Ter al çökelti i esaslı C. Gravimetrik esaslı D. Optik esaslı

117 MADEN İŞYERLERİNDE İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI MAYI SORU 84. Yeraltı ve Yerüstü Made İşlet eleri de ağlık ve Güve lik Şartları Yö et eliği e göre yeraltı ve yerüstü ade işyerleri de işvere aşağıdakilerde ha gisi i hazırla ası ı ve gü elle esi i sağlaya aktır? A. Made İşlet esi Sağlık ve Güve lik Raporu B. Çevresel Etki Değerle dir e Raporu C. Sağlık ve Güve lik Dokü a ı D. Sağlık ve Güve lik Pla ı

118 MADEN İŞYERLERİNDE İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI MAYI SORU 85. Kö ür o ağı da ir ayakta kö ür üretile yer çalış alar sırası da deva lı olarak, gra /dakika toz oluş aktadır. Dö üş havzası da toz ora ı ı g/ 3 ü geç e esi içi ayağı e kadar te iz hava gö deril elidir? A. 8,00 m 3 /saniye B. 8,75 m 3 /saniye C. 6,25 m 3 /saniye D. 10,50 m 3 /saniye

119 MADEN İŞYERLERİNDE İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI MAYI SORU 86. sayılı İş Ka u u u uygula ası akı ı da aşağıdakilerde ha gisi yeraltı ve yerüstü ade işleri kapsa ı da değildir? A. Made leri çıkar a a a ıyla araştırıl ası B. Çıkarıla ade leri satışa hazırla ası C. Made leri yeraltı da çıkarıl ası D. Çıkarıla ade leri işle esi

120 ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI EKİM SORU 38. Parlayı ı ve patlayı ı addeleri ulu duğu yerlerle u addeleri yakı ı daki yerlerde, statik elektrik yükleri i eyda a gel esi e karşı aşağıdaki ö le lerde ya da yö te lerde ha gisi uygula az? A. Nemlendirme B. Topraklama C. İyo izasyo D. Yalıtka ayakka ı

121 MADEN İŞYERLERİNDE İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI EKİM SORU 81. Aşağıdakilerde ha gisi, Made ve Taşo akları İşlet eleri de ve Tü el Yapı ı da Tozla Mü adeleyle İlgili Yö et elik te elirtile tozsuz işler ta ı ı ı ifade etmektedir? A. Orta havası eşik sı ır değeri ESD,5 g/ 3 ola işler B. Orta havası eşik sı ır değeri ESD g/ 3 ola işler C. Orta havası eşik sı ır değeri ESD 5 g/ 3 ola işler D. Orta havası eşik sı ır değeri ESD 5 g/ 3 ola işler

122 MADEN İŞYERLERİNDE İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI EKİM SORU 82.Yeraltı ve Yerüstü Made İşlet eleri ile Bu ları Yerüstü Tesisleri de Uygula a ak Asgari Genel Hükü ler e göre aşağıdakilerde ha gisi ya lıştır? A. A il çıkış kapıları içeriye doğru açıla aktır. B. A il çıkış kapıları, a il duru larda çalışa ları he e ve kolay a aça ile ekleri şekilde ola aktır. C. A il çıkış yolları ve kapıları ı sayısı, oyutları ve yerleri yapıla işi iteliği e, işyeri i üyüklüğü e ve çalışa ları sayısı a uygu ola aktır. D. A il çıkış yolları ve kapıları doğruda dışarıya veya güve li ir ala ı veya topla a oktası a veya tahliye oktası a açıla ak ve çıkışı ö leye ek hiç ir e gel ulu aya aktır.

123 MADEN İŞYERLERİNDE İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI EKİM SORU 83.Yeraltı ve Yerüstü Made İşlet eleri de ağlık ve Güve lik Şartları Yö et eliği e göre aşağıdakilerde ha gisi işvere leri yükü lülükleri de değildir? A. Düze li aralıklarla gerekli güve lik tat ikatı yapıla aktır. B. İşçileri işe girişleri de ve işi deva ı süresi e periyodik olarak sağlık gözeti leri yapıla aktır. C. Ay ı işyeri de irde çok işlet eye ait işçileri ulu ası duru u da, işvere lerde sade e iri soru ludur. D. İşvere, ir tehlike a ı da işçileri çalış a yerleri i e kısa za a da ve güve li ir şekilde terk ede il eleri içi uygu kaçış ve kurtar a araçları ı sağlaya ak ve kulla ı a hazır ulu dura aktır.

124 KİMYA AL Rİ K ETMENLERİ C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI EKİM SORU 91.Aşağıdakilerde ha gisi İşçi ağlığı ve İş Güve liği Tüzüğü e göre, tozlarla ortaya çıka ile ek eslek hastalıkları a karşı alı a ak özel ted irlerde değildir? A. İşyeri havası daki toz iktarı, elirtile iktarı geç eye ektir. B. Toz çıkara işlerde, işyeri ta a ı, işi özelliği e ve tek ik i ka lara göre, ıslak ulu durula ak, del e işleri de, toz çık ası ı ö le ek içi, yaş etotlar uygula aya aktır. C. Toz çıkara işler, tek ik i kâ lara göre, kapalı siste de yapıla ak veya u işler, diğerleri de te rit edile ektir. D. Toz çıkara işlerde çalışa işçilere, işi özelliği e ve tozu iteliği e göre uygu kişisel koru a araçları ile askeler verilecektir.

125 MADEN İŞYERLERİNDE İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI MAYI SORU 82. Yeraltı ade işlet eleri içi aşağıdakilerde ha gisi ya lıştır? A. Kö ür ta akası çok az gaz geçirge liği ede iyle kö ür içi deki eta gazı o ak havası a kolaylıkla karış az. B. Tehlikeli gaz iriki i açısı da o ağı elli yerleri daha tehlikelidir. C. Kö ür üretilirke eka izasyo arttıkça eta ı açığa çık a iktarı artar. D. Gazları etkileri, tadı, kokusu ve re gi ili diği de her gazı orta daki varlığı elirle e ilir.

126 MADEN İŞYERLERİNDE İ G C INIFI İŞ GÜVENLİĞİ U)MANLIĞI AĞU TO SORU 73. Yeraltı ve Yerüstü Made İşlet eleri de ağlık ve Güve lik Şartları Yö et eliği e göre çalış a orta ı havası a ilişki Çalış a orta ı havası ı kirleterek çalışa ları sağlığı a zarar vere ile ek artık ve pislikler.. ifadesi deki oşluğa aşağıdakilerde ha gisi gel elidir? A. her gü te izle erek hijye e dikkat edile ektir. B. hakkı da risk değerle dir eleri yapıla aktır. C. rutin olarak kontrol edilecektir. D. derhal dışarı atıla aktır.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Önemli Not: Yrd. Doç. Dr. Yavuz GÜL ün "Madenlerde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği" sunumundan istifade edilmiştir. Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. Makine Mühendisliği

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Önemli Not: Yrd. Doç. Dr. Yavuz GÜL ün "Madenlerde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği" sunumundan istifade edilmiştir. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği

Detaylı

İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 6. Your company information

İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 6. Your company information İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 6 Your company information SORU 1 s61)taşıma elle veya bir mekanik araçla yapıldığı takdirde, yaya yolları galeri tabanından en az...santimetre yükseklikte

Detaylı

MADEN İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Doç. Dr. Mustafa ÖNDER

MADEN İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Doç. Dr. Mustafa ÖNDER MADEN İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Doç. Dr. Mustafa ÖNDER Konunun genel amacı Öğrenme hedefleri Konunun alt başlıkları Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Katılımcıların, maden işyerlerinde

Detaylı

MADEN İŞYERLERİNDE GÜVENLİK

MADEN İŞYERLERİNDE GÜVENLİK MADEN İŞYERLERİNDE GÜVENLİK MADENCİLİĞİN TARİFİ Madencilik, yer kabuğu içerisinde cevher denilen ekonomik değeri olan maden bileşiklerini ekonomik olarak çıkarıp kullanılabilir hale getirme işlemidir.

Detaylı

Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik

Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik Eğitimin Amacı Eğitimin amacı, işyerlerinde sağlıklı güvenli bir ortamı temin etmek, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını %0 a indirmek, çalışanları yasal hak ve

Detaylı

İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 5. Your company information

İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 5. Your company information İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 5 Your company information SORU 1 s46)maden yönetmeliğine göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A)İşyerinde yapılacak her türlü çalışma, yetkili kişinin

Detaylı

ZONTAŞ Grizu Kazası Başkanlığı

ZONTAŞ Grizu Kazası Başkanlığı ZONTAŞ Grizu Kazası 13.7.2003 1 Olay Karadon Müessesesi (Gelik mevkii) 16 nolu rödovanslı sahada üretim yapan ZONTAŞ firmasına ait yer altı işletmesinde 13.07.2003 günü bir grizu patlaması meydana gelmiştir.

Detaylı

MADEN İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

MADEN İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmî Gazete Sayı : 29291 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: MADEN İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK MADDE 1 19/9/2013 tarihli

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. YAPI İŞLERİ TÜZÜĞÜNÜN KISIMLARI Genel Hükümler Yapı İskelelerinde ve Merdivenlerinde Alınacak Güvenlik

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Ta ıtı For u Dersi Adı Öğreti Dili Kimyasallar ve Tehlikeleri Türkçe Dersi Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğiti Öğreti Siste i Örgü Öğreti X Uzakta Öğreti Ders

Detaylı

MAYIS 2014 ÇALIŞMA SORU BANKASI 7 Hazırlayan:HAKAN ERDOĞAN http://www.isgfrm.com

MAYIS 2014 ÇALIŞMA SORU BANKASI 7 Hazırlayan:HAKAN ERDOĞAN http://www.isgfrm.com 1 P a g e MAYIS 2014 ÇALIŞMA SORU BANKASI 7 Hazırlayan:HAKAN ERDOĞAN http://www.isgfrm.com 4. 1. Solunumla akciğerlere ulaşmasına rağmen akciğerlerde yapısal ve/veya fonksiyonel bozukluk yapmayan tozlara

Detaylı

MADENLERDE NAKLİYAT ÖNSÖZ

MADENLERDE NAKLİYAT ÖNSÖZ VI ÖNSÖZ Günümüzde dünya nüfusunun önemli bir kısmında sözkonusu olan refah düzeyi artışı, ancak yeterli miktarda madensel hammadde üretilmesi ve tüketilmesi ile olası olmaktadır. Nakliyat ise hem yeraltı

Detaylı

İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 4. Your company information

İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 4. Your company information İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 4 Your company information SORU 1 s31)iskeleler aşağıda belirtilen durumlarda işveren tarafından görevlendirilen ehil bir kişi tarafından kontrole tabi tutularak,

Detaylı

Yanma ve Yangın Vize Soruları - Cevapları 25.04.2015

Yanma ve Yangın Vize Soruları - Cevapları 25.04.2015 Yanma ve Yangın Vize Soruları - Cevapları 25.04.2015 1 )A il yö le dir e ve aydı lat a ar atürleri yerleşi kuralları ile ilgili aşağıdakilerde ha gisi veya ha gileri doğrudur? I- Yö le dir e işaretleri,

Detaylı

Ek Form-14 İŞLETME FAALİYETİ BİLGİ FORMU

Ek Form-14 İŞLETME FAALİYETİ BİLGİ FORMU Ek Form-14 İŞLETME FAALİYETİ BİLGİ FORMU 1 Sahanın Hukuki Durumu : Ruhsatın İli : Ruhsatın İlçesi : Ruhsatın Grubu : Madenin Cinsi : Ruhsat No : Erişim No : Ruhsat Yürürlük Tarihi : İşletme İzin Tarihi

Detaylı

GRİZULU VE YANGINA ELVERİŞLİ OCAKLARDA ALINMASI GEREKLİ TEDBİRLER HAKKINDA YÖNETMELİK RG: 25.7.1996-22707 BİRİNCİ BÖLÜM

GRİZULU VE YANGINA ELVERİŞLİ OCAKLARDA ALINMASI GEREKLİ TEDBİRLER HAKKINDA YÖNETMELİK RG: 25.7.1996-22707 BİRİNCİ BÖLÜM GRİZULU VE YANGINA ELVERİŞLİ OCAKLARDA ALINMASI GEREKLİ TEDBİRLER HAKKINDA YÖNETMELİK RG: 25.7.1996-22707 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak Tanımlar Amaçlar Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, grizulu

Detaylı

1)Aşağıdakilerden hangisi işyeri bina ve eklentilerinde alınacak sağlık ve güvenlik önlemlerine ilişkin yönetmelik kapsamında değildir?

1)Aşağıdakilerden hangisi işyeri bina ve eklentilerinde alınacak sağlık ve güvenlik önlemlerine ilişkin yönetmelik kapsamında değildir? 1)Aşağıdakilerden hangisi işyeri bina ve eklentilerinde alınacak sağlık ve güvenlik önlemlerine ilişkin yönetmelik kapsamında değildir? a) Kamu kurumlarının bulunduğu yapılar b) Hastane,otel,eğitim kurumlarının

Detaylı

SORGUN GRİZU KAZASI. CERTA www. atexegitim.com 1

SORGUN GRİZU KAZASI. CERTA www. atexegitim.com 1 SORGUN GRİZU KAZASI CERTA www. atexegitim.com 1 Olay 26.Mart 1995 günü saat 14:45 sıralarında SORGUN Kaplıca mevkiinde faaliyet gösteren MADSAN Kömür İşletmesinde grizu infilaki meydana gelmiştir. Olayda

Detaylı

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk değerlendirmesiyle birlikte aşağıdaki sorularla birlikte basitçe değerlendirilebilir.

Detaylı

MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU

MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU Hermetik baca montajında yanmış gazın çıkmasını ve taze havanın içeriye alınmasını sağlayan ve rüzgâra karşı (kuşluk) emniyet koruyucusu bulunan

Detaylı

İşletmesinde Toz Problemi TKİ. OAL. TKİ Maden Müh.

İşletmesinde Toz Problemi TKİ. OAL. TKİ Maden Müh. TKİ. OAL. İşletmesinde Toz Problemi TKİ Maden Müh. 1) Giriş Henüz, Türkiye'de kömür ve metal ocaklarında teneffüs edilebilir toz kontrolü yapılmamaktadır. Bu alandaki çalışmaların önemi gün geçtikçe daha

Detaylı

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ HOŞGELDİNİZ İŞ KAZALARI Önlenebilir nedenlere bağlı olarak

Detaylı

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık KAZA Beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve maddi manevi zarar veren olaydır. Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için gerekli olan koşullar yasayla belirlenmiştir. (506 sayılı

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

Teftiş Gözüyle Türkiye Kömür Madenciliğinde İş Sağlığu ve Güvenliği Durum Özeti

Teftiş Gözüyle Türkiye Kömür Madenciliğinde İş Sağlığu ve Güvenliği Durum Özeti Teftiş Gözüyle Türkiye Kömür Madenciliğinde İş Sağlığu ve Güvenliği Durum Özeti C.K. Erbayat Maden Müh. İş Müf. Yrd. cerbayat@csgb.gov.tr 05.12.2016, İstanbul Teftiş Gözüyle Türkiye de Kömür Madenciliği

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK İçerik Patlayıcı Ortamlar ATEX Nedir? İlgili Mevzuat Temel Kavramlar Patlamadan Korunma Dokümanı 2 3 ATEX Nedir? ATEX Atmosphères

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR YAPI İŞLERİ TÜZÜĞÜNÜN KISIMLARI Genel Hükümler Yapı İskelelerinde ve Merdivenlerinde Alınacak Güvenlik

Detaylı

-İşçileri özlük dos aları oluşturul a ıştır. İşvere çalıştırdığı her işçi içi ir özlük dosyası düze ler. İşvere u

-İşçileri özlük dos aları oluşturul a ıştır. İşvere çalıştırdığı her işçi içi ir özlük dosyası düze ler. İşvere u 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmelikler gereği İŞYERLERİNDE GENEL OLARAK ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER (Son Güncelleme: 27.04.2013)427 -İşçileri özlük dos aları oluşturul a ıştır.

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Y r d. D o ç. D r. Fu a t Y I L MAZ G a z iantep Ü n i versitesi M a k ine M ü h endi sliği B ö lümü PATLAYICI ORTAM Patlayıcı

Detaylı

YERALTI MADENCİLİK YÖNTEMLERİ

YERALTI MADENCİLİK YÖNTEMLERİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAYINLARI NO:337 Prof. Dr. Ferhan ŞİMŞİR YERALTI MADENCİLİK YÖNTEMLERİ YERALTI MADENCİLİK YÖNTEMLERİ 1. BASKI İZMİR - 2015 Prof. Dr. Ferhan ŞİMŞİR İZMİR -

Detaylı

SOMA EYNEZ KAZASI İLE İLGİLİ YAPILMASI GEREKENLER

SOMA EYNEZ KAZASI İLE İLGİLİ YAPILMASI GEREKENLER 24 Ekim 2014 2 3 4 ABD DE 2010 DA UPPER BIG BRANCH KÖMÜR OCAĞINDA MEYDANA GELEN KAZA: Metan Yanması Grizu Patlaması Kömür Tozu Patlaması 29 Kayıp OLUŞ ŞEKLİ AÇISINDAN EYNEZ İLE KARŞILAŞTIRILAMAYACAK KADAR

Detaylı

2016 NİSAN SINAVI İÇİN DEĞİŞEN YÖNETMELİKLER

2016 NİSAN SINAVI İÇİN DEĞİŞEN YÖNETMELİKLER NİSAN SINAVI İÇİN DEĞİŞEN YÖNETMELİKLER İŞİN ACİL DURDURULMASINI GEREKTİREN DURUMLAR 1) Maden işyerlerinde acil durdurmayı gerektiren durumlar şunlardır: a) Yeraltı kömür madenlerinde birinin durması halinde

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

Akrosaj: Dik ve meyilli kuyuların dip ve başları ile ara katlardaki manevra yerleri ve bunlarla ilgili diğer yerlerin tamamı.

Akrosaj: Dik ve meyilli kuyuların dip ve başları ile ara katlardaki manevra yerleri ve bunlarla ilgili diğer yerlerin tamamı. MADENCİLİK TERİMLERİ Acil Teneffüs İstasyonları: Yeraltı maden ocaklarında basınçlı hava hattı boyunca belirli noktalarda kurulan işçilerin mahzur kalma durumunda teneffüs edebilecekleri hayat kurtarma

Detaylı

1 Açık maden işletmeleri Ekskavatör

1 Açık maden işletmeleri Ekskavatör 1 Açık maden işletmeleri Ekskavatör - İşletme yöntemleri, - iş güvenliği - işçi sağlığı Madenci sembolü Maden işletmeleri Maden işletmeleri, 1. Açık veya yer üstü işletmeleri ile 2. Kapalı veya yer altı

Detaylı

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI 1.2.4 - C Tipi Cihazların (Hermetik) Montajı 1.2.4.1 - Genel Şartlar C tipi cihazlar (hermetik) montaj odasının hacmi ve havalandırma biçiminde bağlı olmaksızın

Detaylı

DENİZ, GÖL VEYA NEHİR ALTINDA BULUNAN MADENLERDEKİ ÇALIŞMALAR HAKKINDA YÖNETMELİK. (13.4.1997 tarih ve 22963 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır)

DENİZ, GÖL VEYA NEHİR ALTINDA BULUNAN MADENLERDEKİ ÇALIŞMALAR HAKKINDA YÖNETMELİK. (13.4.1997 tarih ve 22963 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır) DENİZ, GÖL VEYA NEHİR ALTINDA BULUNAN MADENLERDEKİ ÇALIŞMALAR HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç (13.4.1997 tarih ve 22963 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

MADEN İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

MADEN İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Madencilik Sektöründeki Tanımlar MADEN İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Varagel: Dolu araba aşağıya inerken boş arabanın yukarıya çıkmasını sağlayan ve karşılıklı ağırlık esasına göre, eğimli düzey

Detaylı

MADEN İŞLERİNDE GÜVENLİK

MADEN İŞLERİNDE GÜVENLİK MADEN İŞLERİNDE GÜVENLİK Amaç Maden işyerlerinde yapılan çalışmalarda muhtemel tehlikeleri, riskleri ve bunlara karşın alınması gereken önlemleri öğrenmek. Öğrenim hedefleri Yeraltında, yerüstünde ve sondajla

Detaylı

MADEN İŞ YERLERİNDE GÜVENLİK

MADEN İŞ YERLERİNDE GÜVENLİK I- GİRİŞ - TANIMLAR: 1.1 Giriş: MADEN İŞ YERLERİNDE GÜVENLİK Sondajla maden çıkarılan işlerin yapıldığı işyerleri ile yeraltı ve yerüstü maden işlerinin yapıldığı işyerlerinde çalışanların sağlık ve güvenliğinin

Detaylı

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI Elektrik işi ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar Elektrik BEKLENİR KESİN ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ EK - 2.9 RİSK ALTINDAKİLER

Detaylı

MADEN MÜHENDİSİ TANIM

MADEN MÜHENDİSİ TANIM TANIM Yeraltında ve yer üstünde bulunan her tür enerji, maden ve doğalgaz yatağının ekonomik bir biçimde işletilmeye elverişli olup olmadığına karar veren, madenlerin işletilmesi için gerekli tesisleri

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI

FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI FORE KAZIK En basit tanımlamayla, fore kazık imalatı için önce zeminde bir delik açılır. Bu deliğe demir donatı yerleştirilir. Delik betonlanarak kazık oluşturulur. FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI 1) Temel kazısı

Detaylı

YERALTI MADEN İŞLERİNİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER

YERALTI MADEN İŞLERİNİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER YERALTI MADEN İŞLERİNİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER 1. Yeraltı çalışma planları (imalat haritası) 1.l. Yeraltı çalışmalarını açıkça gösterecek ölçekli bir yeraltı çalışma planı

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. ÜRÜN VE TEDARİKÇİ TANIMLAMA Ürün Adı Üretici : İzocam Ekspande Polistren (EPS) : İzocam Ticaret ve Sanayi A.Ş. 41455 Gebze - Kocaeli TÜRKİYE Telefon Numarası : + 90 262

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ. İş güvenliği uzmanlarının çalışmarındaki yeri ve önemidir.

ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ. İş güvenliği uzmanlarının çalışmarındaki yeri ve önemidir. ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ Eğitimin Amacı Çalışma ortamı gözetiminin tanımı ve kapsamı, İş güvenliği uzmanlarının çalışmarındaki yeri ve önemidir. Çalışma Ortamı Gözetiminin Tanımı Çalışma ortamı gözetimi;

Detaylı

ÇEV E YÖNETİMİ GENEL MÜDÜ LÜĞÜ Atık Yö eti Dairesi Başka lığı BELEDİYE ATIKLA ININ YÖNETİMİ

ÇEV E YÖNETİMİ GENEL MÜDÜ LÜĞÜ Atık Yö eti Dairesi Başka lığı BELEDİYE ATIKLA ININ YÖNETİMİ ÇEV E YÖNETİMİ GENEL MÜDÜ LÜĞÜ Atık Yö eti Dairesi Başka lığı BELEDİYE ATIKLA ININ YÖNETİMİ E tegre Atık Yö eti i Bütüncül bir sistem Tü atık türleri i ve üreti kay akları ı içer eli Eko o ik değer Madde

Detaylı

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 1)Duyma eşiği kaç desibeldir?.0.87.80. 30.50 23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 2)işveren kulaklık almakla almamak arasında kalmıştır işyerinde gürültü seviyesi kaç db(a) ise

Detaylı

KAYNAK İŞLERİNDE İSG

KAYNAK İŞLERİNDE İSG KAYNAK İŞLERİNDE İSG Kaynak işlerindeki başlıca tehlikeler şunlardır: Işın ve ışık Toz, gaz ve dumanlar Endüstriyel gazlar ve basınçlı gaz tüpler Elektrik Gürültü Kaynak yapılan ortamın özellikleri Oksi-asetilen

Detaylı

I.HAFTA. Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716

I.HAFTA. Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716 MADEN HUKUKU 1 I.HAFTA Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716 GENEL HÜKÜMLER : AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

Detaylı

MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vedat ARSLAN Bölüm Başkan Yardımcıları

MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vedat ARSLAN Bölüm Başkan Yardımcıları MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vedat ARSLAN Bölüm Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Tayfun ÇİÇEK Yrd. Doç. Dr. Alper GÖNEN Yerüstü ve yeraltı zenginliklerimizin teknik, ekonomik ve çevresel

Detaylı

Maden kazası değil, bu bir cinayettir ve sorumlulardan hesap sorulmalıdır

Maden kazası değil, bu bir cinayettir ve sorumlulardan hesap sorulmalıdır Maden kazası değil, bu bir cinayettir ve sorumlulardan hesap sorulmalıdır Zonguldak taki Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında bir patlama meydana geldi. Gelen son bilgilere

Detaylı

Konu; Maden İşyerlerinde İş Sağlığıve Güvenliği

Konu; Maden İşyerlerinde İş Sağlığıve Güvenliği 1 Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Maden İşyerlerinde İş Sağlığıve Güvenliği Konunun genel amacı; Katılımcıların, maden işyerlerinde yapılan çalışmalarda ortaya çıkabilecek riskleri ve

Detaylı

TC ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇED ve PLANLAMA GENEL MÜDÜRLM MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARINDA VE PROJE TANITIM DOSYLARI

TC ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇED ve PLANLAMA GENEL MÜDÜRLM MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARINDA VE PROJE TANITIM DOSYLARI MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARINDA VE PROJE TANITIM DOSYLARI MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARI VE PROJE TANITIM DOSYASINDA YER ALAN KONULAR 3 ANA GRUPTA TOPLANMAKTADIR 1- PROJE ALANI VE

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

MADENCİLİK TERİMLERİ

MADENCİLİK TERİMLERİ MADENCİLİK TERİMLERİ Maden: Yer kabuğunun bazı bölgelerinde çeşitli iç ve dış doğal etkenlerle oluşan, ekonomik yönden değer taşıyan mineral. Yer altında bulunan zenginlik kaynaklarına maden denir. Yer

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan işyerlerinde uygulanır. (2) Ancak; a) Hastalara tıbbi

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği AMAÇ ve KAPSAM AMAÇ:, Kazaların en sık görüldüğü iş kollarından biri olan İNŞAAT SEKTÖRÜNDE, meydana

Detaylı

TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÖKSAL BAYRAKTAR

TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÖKSAL BAYRAKTAR TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÖKSAL BAYRAKTAR 1 Patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı nitelikteki gaz, toz veya buharın hava ile karışarak patlayıcı kıvama geldikleri yerlere patlayıcı ortam denir.

Detaylı

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Genel olarak kaynak teknolojisinden, bina kurulmasından, cihaz onarımlarına, ağır sanayiden

Detaylı

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur.

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. 1 2 MİLAS MÜZE MÜDÜRÜ HALUK YALÇINKAYA TARAFINDAN YAZILMIŞ RAPOR Muğla, Yatağan

Detaylı

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ BİLİRKİŞİLİK/KAMULAŞTIRMA BİLİRKİŞİLİĞİ EĞİTİMİ 1- TMMOB Mevzuatı-Maden Mühendisleri Odası Mevzuatı 2- Bilirkişilik Mevzuatı 3- Hukuk Davalarında Bilirkişilik 4- Ceza Davalarında Bilirkişilik 5- İdari

Detaylı

MADEN ĠġYERLERĠNDE Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ TEDBĠRLERĠ

MADEN ĠġYERLERĠNDE Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ TEDBĠRLERĠ MADEN ĠġYERLERĠNDE Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ TEDBĠRLERĠ Tanımlar Mineral: Doğada çeşitli elementlerin birleşerek meydana getirdiği, belirli kimyasal ve fiziksel yapıya sahip bileşiklerdir. Mineral Birikimi:

Detaylı

Zeminlerden Örnek Numune Alınması

Zeminlerden Örnek Numune Alınması Zeminlerden Örnek Numune Alınması Zeminlerden örnek numune alma tekniği, örneklerden istenen niteliğe ve gereken en önemli konu; zeminde davranışın süreksizliklerle belirlenebileceği, bu nedenle alınan

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KURULUŞLAR TARIM ORMAN İŞLERİ ASKERİ İŞYERLERİNDE İSG

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KURULUŞLAR TARIM ORMAN İŞLERİ ASKERİ İŞYERLERİNDE İSG BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KURULUŞLAR TARIM ORMAN İŞLERİ ASKERİ İŞYERLERİNDE İSG BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KURULUŞLARDA KAZALARIN ÖNLENMESİ HAKKINDAKİ YÖNETMELİK Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik mevcut, bulundurulması

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d.

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d. 1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? 3- Aşağıdakilerden hangisi Zararlı Madde sembolüdür? 4- Aşağıdakilerden hangisi Oksitleyici (Yükseltgen)

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Ders Kataloğu

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Ders Kataloğu T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı Anabilim Dalı 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Ders Kataloğu SEÇMELİ DERSLER VE İÇERİKLERİ ISG500 İş Sağlığı ne 10 Teorik 3 Uygulama

Detaylı

Tanımlar Küçük gerilim: Tehlikeli gerilim: Alçak gerilim: Yüksek gerilim:

Tanımlar Küçük gerilim: Tehlikeli gerilim: Alçak gerilim: Yüksek gerilim: Tanımlar Küçük gerilim: Anma gerilimi 50 Volt a kadar olan gerilim değeridir. Tehlikeli gerilim: Etkin değeri Alternatif akımda 50 Volt un, doğru akımda 120 Volt un üstünde olan, yüksek gerilimde ise,

Detaylı

Yapı Alanlarındaki Özel Asgari Şartlar

Yapı Alanlarındaki Özel Asgari Şartlar 1 Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskeleleri ve seyyar iskelelerde özel tedbirler: 30 Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskelelerinin kurulumunda, taşıyıcı sisteme ait düşey ve yatay elemanların

Detaylı

MADEN İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I

MADEN İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I MADEN İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I HÜSEYİN ÖNDER Maden Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Eğiticisi onderhus@gmail.com 0.532.5071803 1 MADEN İŞYERLERİNDE

Detaylı

Çalışma Ortamı Gözetiminin Tanımı

Çalışma Ortamı Gözetiminin Tanımı Çalışma Ortamı Gözetiminin Tanımı Çalışma ortamı gözetimi; işyerlerinde çalışanların maruz kalabilecekleri endüstriyel kirlenmelerin (Ör: gürültü, kimyasal gazlar, tozlar vb.) iş sağlığı ve güvenliği mevzuatları

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

Maden Aramalarında İş Güvenliği Çalışmaları: MTA Örneği

Maden Aramalarında İş Güvenliği Çalışmaları: MTA Örneği Maden Aramalarında İş Güvenliği Çalışmaları: MTA Örneği Hafize AKILLI MTA Genel Müdürlüğü Enerji Hammadde Etüt ve Arama Dairesi Başkanlığı Jeoloji Yüksek Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 5.12.2016

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

YERALTI MADEN İŞYERLERİNDE KURULACAK SIĞINMA ODALARI HAKKINDA TEBLİĞ. Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 30032

YERALTI MADEN İŞYERLERİNDE KURULACAK SIĞINMA ODALARI HAKKINDA TEBLİĞ. Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 30032 YERALTI MADEN İŞYERLERİNDE KURULACAK SIĞINMA ODALARI HAKKINDA TEBLİĞ Resmi Gazete Tarihi: 08.04.2017 Resmi Gazete Sayısı: 30032 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL MAD-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MAD-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS 20 1 21 12 30

Detaylı

Madencilik Sektöründe Risk Yönetimi ve Özel Sigorta: Son Gelişmeler, Uygulamalar ve Sorunlar

Madencilik Sektöründe Risk Yönetimi ve Özel Sigorta: Son Gelişmeler, Uygulamalar ve Sorunlar Madencilik Sektöründe Risk Yönetimi ve Özel Sigorta: Son Gelişmeler, Uygulamalar ve Sorunlar Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi Aralık 2017 / İSTANBUL Doç.Dr.İsmail YILDIRIM Sigortacılık ve

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. MADDE VEYA MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITICI BİLGİLERİ Ürün Adı : MEGABOARD EXPANDE POLISTIREN (EPS) Tanım : Genleştirilmiş polistiren (EPS) kullanılarak imal edilen

Detaylı

İZLEME VE ÖLÇME PLANI

İZLEME VE ÖLÇME PLANI İZLEME VE ÖLÇME PLANI KONTROL / ÖLÇÜM / RAPOR / İZLEME İSG Faaliyet Planı YASAL YÜKÜMLÜLÜK MADDELERİ SORUMLU PERİYODU Madde: 15 Gerçekleşen Kontrol Tarihi Gelecek Kontrol Tarihi AÇIKLAMA Gerekli görüldüğünde

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve çıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı KİTPÇIK TÜRÜ TÜRKİYE TŞKÖMÜRÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN UNVN DEĞİŞİKLİĞİ

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL MAD-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MAD-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS 20 1 21 12 30

Detaylı

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ Zemin hakkında gerekli etütlerin yapılması ve bilgi edinilmesinden sonra yapının projesi hazırlanır. Hazırlanan projenin uygulanabilmesi inşaat sahasının kenarlarının arsa üzerinde

Detaylı

Tanımlar MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen; a) Ateşleme: Kazı işlerinde deliklere doldurulmuş olan patlayıcı maddelerin patlatılmasını, b)

Tanımlar MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen; a) Ateşleme: Kazı işlerinde deliklere doldurulmuş olan patlayıcı maddelerin patlatılmasını, b) Tanımlar MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen; a) Ateşleme: Kazı işlerinde deliklere doldurulmuş olan patlayıcı maddelerin patlatılmasını, b) Ateşleyici: Patlayıcı madde kullanılması koşullarını yerine getirmek

Detaylı

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ Murat EVLİCE ÇEVRE MÜHENDİSİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI TEL: 0507 179 80 98 0553 293 87 62 E- POSTA: murate@kayalarosgb.com muratevlice@gmail.com BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME

Detaylı

Kodu Ders Adı AKTS D+U+L Z/S Dili Güz Dönemi

Kodu Ders Adı AKTS D+U+L Z/S Dili Güz Dönemi Dersler AKTS Kredileri Her hangi bir dersin amaç, öğrenme çıktıları, içerik, değerlendirme ve iş yükü AKTS gibi detay bilgilerini görmek için aşağıdaki tabloda dersin ismine tıklayınız. 1. Yıl 151711133

Detaylı

EYLÜL 2013 MEVZUAT BÜLTENĠ. Çevre & ĠĢ Güvenliği

EYLÜL 2013 MEVZUAT BÜLTENĠ. Çevre & ĠĢ Güvenliği EYLÜL 2013 MEVZUAT BÜLTENĠ Çevre & ĠĢ Güvenliği MEVZUATIN ADI : AĞIR VE TEHLĠKELĠ ĠġLERDE ÇALIġTIRILACAK ĠġÇĠLERĠN MESLEKĠ EĞĠTĠMLERĠNE DAĠR TEBLĠĞĠN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASI HAKKINDA TEBLĠĞ R. G. TARĠHĠ

Detaylı

MADEN VE TAŞ OCAKLARI İŞLETMELERİNDE VE TÜNEL YAPIMINDA ALINACAK İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİNE İLİŞKİN TÜZÜK

MADEN VE TAŞ OCAKLARI İŞLETMELERİNDE VE TÜNEL YAPIMINDA ALINACAK İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİNE İLİŞKİN TÜZÜK MADEN VE TAŞ OCAKLARI İŞLETMELERİNDE VE TÜNEL YAPIMINDA ALINACAK İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİNE İLİŞKİN TÜZÜK Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 13.8.1984, No : 84/8428 Dayandığı Kanunun Tarihi

Detaylı

ETİ BAKIR A.Ş. KÜRE/KASTAMONU TEKNİK GEZİSİ

ETİ BAKIR A.Ş. KÜRE/KASTAMONU TEKNİK GEZİSİ ETİ BAKIR A.Ş. KÜRE/KASTAMONU TEKNİK GEZİSİ TARİH: 16/17 NİSAN 2016 ETİ BAKIR A.Ş. KÜRE/KASTAMONU Çalışma alanı Kastamonu ilinin Küre ilçesi sınırları içinde bulunmaktadır. Oldukça engebeli olan saha,

Detaylı

T.C. Resmi Gazete. Kuruluş Tarihi : (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920. Tüzük

T.C. Resmi Gazete. Kuruluş Tarihi : (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920. Tüzük T.C. Resmi Gazete r Yönetim ve Yazı İşleri İçin Başbakanlık Neşriyat 22 Ekim 1984 Daire Başkanlığına PAZARTESİ başvurulur YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ Sayı : 18553 J Kuruluş Tarihi : (7 Teşrinievvel 1336)-7

Detaylı

4) Her türlü arıza ve aksamayı derhal yetkilisine bildireceğim. Yetkiliden başka kimseye müdahale ettirmeyeceğim.

4) Her türlü arıza ve aksamayı derhal yetkilisine bildireceğim. Yetkiliden başka kimseye müdahale ettirmeyeceğim. 1) Yetki, bilgi ve görevim dışında iş yapmayacağım. Verilen emirler, talimat, uyarı yazılarını ve sözlü uyarılarını yerine getirilip yetkim dışında iş yapılmayacağım. İşyeri ve çalışma sahası izinsiz olarak

Detaylı

BASAMAK PATLATMALARINDA NONELDET ELEKTRİKSİZ KAPSÜLLER

BASAMAK PATLATMALARINDA NONELDET ELEKTRİKSİZ KAPSÜLLER BASAMAK PATLATMALARINDA NONELDET ELEKTRİKSİZ KAPSÜLLER 1- GENEL TANIM Noneldet kapsüller düşük enerji iletim hattı olan bir elektriksiz ateşleme sistemidir. Nonel tüpleri özel seçilmiş plastikten üretilmektedir.

Detaylı

A VE B SINIFI İSG SINAVINA HAZIRLIK ŞUAYİP AKTAŞ İSG UZMANI EĞİTİCİSİ

A VE B SINIFI İSG SINAVINA HAZIRLIK ŞUAYİP AKTAŞ İSG UZMANI EĞİTİCİSİ MADEN İŞLERİNDE SAĞLIK VE GÜVENLİK YÖNETMELİĞİ A VE B SINIFI İSG SINAVINA HAZIRLIK ŞUAYİP AKTAŞ İSG UZMANI EĞİTİCİSİ AÇIK İŞLETMELER 1.8. Sağlık ve güvenlik dokümanı 1.8.1. Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin

Detaylı

İHALE DOSYASI İNCELEME RAPORU

İHALE DOSYASI İNCELEME RAPORU İHALE DOSYASI İNCELEME RAPORU Örnek İncelenen İhale dosyası bilgileri: 20 OCAK 2015 Tarihinde ilana çıkan İdareye Telefonla İhale Dosyasında yapmış oldukları hatalar İHALE UZMANI Tarafından sözlü olarak

Detaylı

YER ALTI MADEN İŞLETMELERİNDE YANGIN GÜVENLİĞİ

YER ALTI MADEN İŞLETMELERİNDE YANGIN GÜVENLİĞİ YER ALTI MADEN İŞLETMELERİNDE YANGIN GÜVENLİĞİ Yusuf ARSLAN NORM TEKNİK Alev ZÖNGÜR NORM TEKNİK GİRİŞ Yer Altı Maden İşletmelerinde Yangın Güvenliği Yangın Riski Oluşturan Unsurlar Algılama ve Uyarı Sistemleri

Detaylı

Kendi emniyetiniz ve şöminenizi doğru kullanabilmeniz için lütfen bu broşürü dikkatle okuyunuz.

Kendi emniyetiniz ve şöminenizi doğru kullanabilmeniz için lütfen bu broşürü dikkatle okuyunuz. AKINLAR ŞÖMİNE... yeni ısı kaynağı... Değerli Müşterimiz, AKINLAR Şömine haznesini tercih ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kendi emniyetiniz ve şöminenizi doğru kullanabilmeniz için lütfen bu broşürü

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Eğitim-Öğretim Yılı Ders Kataloğu

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Eğitim-Öğretim Yılı Ders Kataloğu T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı Anabilim Dalı 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Ders Kataloğu SEÇMELİ DERSLER VE İÇERİKLERİ GÜZ-BAHAR-YAZ DÖNEMİ ISG500 İş Sağlığı

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI MAD-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MAD-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI MAD-6502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0

Detaylı

MADEN İŞLETMELERİ İSG KONTROL LİSTESİ

MADEN İŞLETMELERİ İSG KONTROL LİSTESİ MADEN İŞLETMELERİ İSG KONTROL LİSTESİ 1. İşçilerin Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışacaklara Ait Sağlık Raporları Var mı? 2. Gece vardiyasında çalışan işçilerin Ağır ve Tehlikeli İşler Raporlarında gece

Detaylı