Her Yönüyle SEÇSİS. TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası SEÇSİS Çalışma Grubu. Mart 2017

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Her Yönüyle SEÇSİS. TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası SEÇSİS Çalışma Grubu. Mart 2017"

Transkript

1 Her Yönüyle SEÇSİS TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası SEÇSİS Çalışma Grubu Mart 2017

2 SEÇSİS Nedir? Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS), seçmen kütüğünün oluşturulduğu, sandıklardaki oy sayımlarının kaydedildiği, sandık sayım sonuçlarının toplanmasıyla sayım sonuçlarının belirlendiği bilişim uygulamasıdır. Sahibi Yüksek Seçim Kurulu dur. Kaynak:

3 SEÇSİS le Neler Yapılır? İçişleri Bakanlığından alınan adres ve kimlik (nüfus) kayıtları kullanılarak Yurtiçi Kütüğü oluşturulur. Dışişleri Bakanlığından alınan bilgilerle Yurtdışı Kütüğü oluşturulur. Milli Savunma Bakanlığından (ASAL dan) oy kullanamayacak askerlerin (er, erbaş, çavuş, askeri öğrenciler); Adalet Bakanlığından oy kullanamayacak hükümlülerin ve cezaevinde oy kullanacak tutukluların bilgileri alınarak Kütüğü kesinleştirilir. Kütüğü, siyasi partilerle siyasi partilerle Siyasi Parti Portalı-SİPPORT üzerinden paylaşılır. sayısına ve yerleşimlere göre sandık sayıları ve yerleri belirlenir. larda oy kullanacak seçmenler belirlenir, Listeleri oluşturulur. Kurulunu oluşturan görevliler belirlenir. Kurulu ile sandıkta oy kullanacak kamu görevlileri belirlenir; Listesine eklenir. Listeleri siyasi partilerle Siyasi Parti Portalı-SİPPORT üzerinden paylaşılır. sayım sonuçlarının yazıldığı Sonuç Tutanakları bilgisayara girilir. Sonuç Tutanağı bilgisayara girildiği anda sayım sonuçları merkezdeki veritabanına kaydedilir. Sayım sonuçlarının tutulduğu veritabanı dış erişime kapalıdır. Sayım sonuçları, dış kullanıcıların erişimi amacıyla belli aralıklarla (çok kısa süre) ayrı bir veritabanına taşınır. Sayım sonuçları ( Sonuç Tutanakları), dış kullanıcılar için tutulan veritabanından, SİPPORT üzerindeki Sonuçları Paylaşım Sistemi-SSPS ile siyasi partilere dağıtılır.

4 SEÇSİS Ne Değildir? SEÇSİS, elektronik seçim (e-seçim, i-seçim) uygulaması değildir! Elektronik seçim türleri: Optik kodlu oy pusularının oylama yerinde ya da bir merkezde tarayarak saymak. Elektronik aygıttaki düğmeye (tuşa) basarak oy vermek ve anında sayım (oy, kâğıda da basılabilir). Elektronik aygıtta girilen oyun çıktısını şifreli kâğıda basmak ve sayım yapan bir makineye atmak. İnternete bağlı uçbirimlerden (bilgisayar, tablet, kiosk) oy kullanmak. SEÇSİS te ise Sonuç Tutanakları bilgisayara -elle- girilir; sistem, tutanaklardan girilen oy sayılarını toplayarak sayım sonucunu saptar.

5 SEÇSİS in Tarihçesi

6 SEÇSİS te Süreçler

7 SEÇSİS in Yapısı ve İşleyiş Belediyeler SEÇSİS Ulusal Adres Veritabanı Listesi Kurulu Sonuç Tutanağı Oy Torbası Statik IP Yurtiçi Bilgisayar Siyasi Partiler YSK MERKEZİ Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi AKS ve KPS Kütüğü Askı Listesi Yurtiçi Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu İlçe Seçim Kurulu UYAP İletişim Ağı ya da Noktadan Noktaya Sayım Sonucu Sayım Sonucu Kopyası SSPS İnternet Kimlik Kayıtları MERNİS Siyasi Partiler Sorgulama Geçici/Kesin Sayım Sonucu Haber Ajansları Nüfus Müdürlükleri (İçişleri Bakanlığı) Listesi Kurulu Sonuç Tutanağı Oy Torbası

8 SEÇSİS in Sistem Yapısı (Mimarisi) Kaynak: Merkezdeki veritabanlarını anlık olarak yedeklenmektedir (RAID-1+0). Veriler, uçlardan merkeze paketlenerek ve şifrelenerek (kriptolu) taşınır. İlçe Seçim Kurullarında ethernet aracılığıyla iletişim ağına bağlanılamaz. İnternete açılan veritabanı salt okunurdur; üzerinde işlem yapılamaz. Kullanıcılar güvenlik-gizlilik kurallarına uygun olarak yetkilendirilir ( domain user ve parola kuralları). İletişim kesintisinin önlemi olarak 3G ile yedekleme sağlanır.

9 KAYGILAR, KUŞKULAR ve GERÇEKLER 1 2 Kuşkular Adalet Bakanlığı nın sistemi (UYAP) kullanıldığından bakanlık seçime müdahale edebilir. sayım sonuçları sisteme girildiği sırada ağa dışarıdan müdahale edilerek veriler değiştiriliyor. Durum Oy sayıları ( Sonuç Tutanağı), İlçe Seçim Kurullarındaki bilgisayardan girilir. Bu bilgisayarlar, Adalet Bakanlığı nın kullandığı UYAP iletişim ağı içinde, SEÇSİS e ayrılmış özel bir kanala (VPN tüneli) bağlıdır. UYAP iletişim ağı güvenlidir; dışarıdan erişime kapalıdır. Bu ağ, seçim sırasında yalnızca SEÇSİS uygulamasınca kullanılır. YSK, veri girişinin yapıldığı bu iletişim ağının güvenliği, dışarıdan erişim yapılmaması, internet bağlantısı kurulmaması için gerekli önlemlerin alındığını, sızdırmazlık testlerinin yapıldığını belirtmektedir. Sayım sonuçları İlçe Seçim Kurullarında bilgisayara girildiği anda YSK nin merkezindeki veritabanına kaydedilir. İlçe Seçim Kurullarındaki bilgisayarların merkezle bağlantısı güvenli ağda sağlanır. Bu ağa dışarıdan erişim yapılamaz. Kullanıcıların hangi IP den ne zaman (tarihi ve saat) bağlandığı, hangi işlemi yaptığı, hangi veriyi eklediği, değiştirdiği ya da sildiğini ayrıntılı olarak izlenir. 3 Veriler merkezde değiştiriliyor. Verilerin merkezde değiştirildiğini kanıtlayacak belgeler ortaya konmalıdır. Seçim gününde siyasi parti temsilcileri YSK de seçim sonuçlarını anında izlemektedir. Öneri: YSK, sayım kayıtlarında ve veritabanında yapılan her türlü değişikliğin günlüğünü (kaydını) tutmaktadır; ayrıca SSPS sorgulamalarının günlükleri de tutulmaktadır. YSK bu günlükleri kamuoyuna açıklayarak saydam olmalıdır.

10 KAYGILAR, KUŞKULAR ve GERÇEKLER Kuşkular 4 Sistem, başka ülkeden alındı. Durum SEÇSİS uygulaması Türkiye de HAVELSAN A.Ş. tarafından tasarlanıp yaşama geçirilmiştir. Sistemin uygulama yazılımları ve veritabanı HAVELSAN daki uzmanlarca geliştirilmiştir. Uygulama, ülkemize özgüdür. Sistemin donanımları (makineleri) -evlerimizdeki bilgisayarlar gibi- yabancı markalardır. 5 Başka ülkeler elektronik seçimden vazgeçti; biz kullanıyoruz. SEÇSİS, elektronik seçim uygulaması değildir. Elektronik seçimde ya oy kullanılırken bir düğmeye basılıp oy anında kaydedilerek sayılır ya da optik oy pusulası taranarak sayılır. SEÇSİS te oy pusulalarıyla kullanılan oylar Kurulunca sayılır; sayım sonucu Sonuç Tutanağına yazılır. Tutanaktaki sayılar bilgisayara girilir. 6 Sistemin sertifikası yok. İTÜ deki Ulusal Yazılım Sertifikasyon Merkezi (UYSM), yazılımların kaynak kodlarını alarak yazılımın saklanmasını/korunmasını sağlamaktadır. SEÇSİS yazılımlarında yasal düzenlemeler ve iyileştirme amaçlı geliştirmeler yapılmaktadır; tüm sistem için yedekleme düzeni oluşturulmuştur. YSK nin UYSM ye başvurmasını zorunlu kılan bir durum yoktur. (HAVELSAN ın ISO Bilgi Güvenliği Yönetimi belgesi vardır.)

11 UYGULAMADA RİSKLİ ALANLAR Belediyeler SEÇSİS 3 Ulusal Adres Veritabanı 2 Listesi Kurulu Sonuç Tutanağı Oy Torbası Statik IP Yurtiçi Bilgisayar Siyasi Partiler YSK MERKEZİ 1 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi AKS ve KPS Kütüğü Askı Listesi Yurtiçi Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu İlçe Seçim Kurulu UYAP İletişim Ağı ya da Noktadan Noktaya Sayım Sonucu Sayım Sonucu Kopyası SSPS İnternet Kimlik Kayıtları MERNİS Siyasi Partiler Sorgulama Geçici/Kesin Sayım Sonucu Haber Ajansları Nüfus Müdürlükleri (İçişleri Bakanlığı) Listesi Kurulu Sonuç Tutanağı Oy Torbası

12 1 Belediyeler Ulusal Adres Veritabanı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi AKS ve KPS Kimlik Kayıtları MERNİS Nüfus Müdürlükleri (İçişleri Bakanlığı) UYGULAMA, RİSKLER VE ÖNERİLER Hükümlü Tutuklu Adalet Bakanlığı Kütüğü Yurtdışı Dışişleri Bakanlığı Asker Kayıtları ASAL Adresler Ulusal Adres Veritabanının sahibi İçişleri Bakanlığıdır. Adresleri, imar ruhsatı verme yetkisine sahip belediyeler (yerel yönetimler) tanımlar. Kimlik Kayıtları Risk: Gerçekte olmayan yerler için adres tanımlanabilir! Kimlik kayıtları İçişleri Bakanlığının MERNİS uygulamasında tanımlanır. YSK, aynı kişiye ait kayıt olmadığını veri alanlarını karşılaştırarak denetler. Risk: Veriler, gerçeği yansıtmayabilir! (Ölümler işlenmeyebilir, aynı kişi için birden çok kayıt olabilir...) Kimlik kayıtları adreslerle birleştirilir. Kütüğü kesinleştikten sonra ölenlerin kayıtları Listelerinde kalıyor. Risk: Veriler, gerçeği yansıtmayabilir! Olgu: Yığınsal adres değişiklikleri (kaydırmalar). Risk: Mükerrer oy! Oy kullanmayan kişinin yerine başkası oy kullanabilir.

13 UYGULAMA, RİSKLER VE ÖNERİLER Belediyeler Tutuklular Kütüğü kesinleştikten sonra tutuklananların bilgileri hem adresinin Ulusal Adres Veritabanı Hükümlü Tutuklu Adalet Bakanlığı Listesinde hem de oy kullanma gününde bulunduğu cezaevinin dökümünde yer alıyor. Risk: Mükerrer oy! Adresindeki sandıkta oy kullanmayan tutuklu yerine başkası oy kullanabilir. Tutuklu da cezaevinde oy kullanır... 1 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi AKS ve KPS Kütüğü Tutukluların kayıtları Kütüğü oluşturulurken dondurulur. Kütüğü kesinleştikten sonra cezası tamamlanan ya da salıverilen tutuklular Kütüğünde yer almamaktadır. Kimlik Kayıtları MERNİS Yurtdışı Dışişleri Bakanlığı Risk: Oy kullanamama... Nüfus Müdürlükleri (İçişleri Bakanlığı) Asker Kayıtları ASAL

14 UYGULAMA, RİSKLER VE ÖNERİLER Belediyeler YSK YE ÖNERİLER Benzer kimlik kayıtları üzerinde yapılan denetimlerin sonuçlarını kamuoyuyla Ulusal Adres Veritabanı Hükümlü Tutuklu Adalet Bakanlığı paylaşmak. Bir seçimden diğerine Kütüklerinde saptanan değişikliklerin gerekçelerini sayılarıyla belirterek duyurmak. Kütüklerindeki -yığınsal- değişiklikleri anlamlandırarak paylaşmak. Askı Listesini hem ada/soyadına hem de adreslere göre sıralayarak dökmek. 1 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi AKS ve KPS Kütüğü SİYASİ PARTİLERE ÖNERİLER YSK den alınan Kütüklerini tarih ayrımında tutarak seçmen sayıları ve bilgilerindeki (özellikle adres) değişiklikleri saptamak ve paylaşmak. YSK den alınan itiraz bilgilerini anlamlandırmaya çalışmak. Kimlik Kayıtları MERNİS Yurtdışı Dışişleri Bakanlığı YURTTAŞLARA ÖNERİLER Askıya çıkan seçmen bilgilerini -aynı bina içindekilere bakarak- kontrol etmek. YSK nin sitesinden seçmen sorgulaması yapmak. Askı döneminde YSK nin sitesinden yapılan sorgulamada binada Nüfus Müdürlükleri (İçişleri Bakanlığı) Asker Kayıtları ASAL gözüken kişilerin doğruluğunu kontrol etmek. YSK den SMS ve e-postayla bilgi almak.

15 YURTİÇİ SEÇMEN SORGULAMA Kişisel Verileri Koruma yasası gereğince adresin tümü ve -askı dönemi dışında- binadaki diğer seçmenler gösterilmez. Kaynak:

16 UYGULAMA, RİSKLER VE ÖNERİLER Oy Kullanılırken... Listesinde oy kullanmadığı gözüken kişiler yerine başkaları oy kullanabilir. Risk: Belirli bir amaçla oy kullanımı. 2 Listesi Kurulu Listesinde yer almayan kişiler oy kullanabilir. Risk: Belirli bir amaçla oy kullanımı. Bir seçmene birden çok oy pusulası verilebilir. Risk: Belirli bir amaçla oy kullanımı. Kütüğü Listesi, YSK nin yayımladığından farklı olabilir. Risk: Belirli bir amaçla oy kullanımı. Olgu: Listesinin değiştirildiği saptanmıştır. Oy kullanan yurtdışı seçmenin bilgisi sisteme işleniyor; aynı kişinin yeniden oy kullanması engelleniyor.

17 UYGULAMA, RİSKLER VE ÖNERİLER YSK YE ÖNERİLER Kuruluna, Listesinin YSK nin dökümüyle aynı olduğunu saptamasını ve belgelemesini zorunlu kılmak. 2 Listesi Kurulu SİYASİ PARTİLERE ÖNERİLER ( Kurulundaki Görevli) Listesiyle YSK nin dökümünü karşılaştırmak. Oy kullananın kimlik bilgileriyle Listesindeki bilgileri dikkatle karşılaştırmak. Bir seçmene birden çok oy pusulası verilmesini önlemek. Kütüğü YURTTAŞLARA ÖNERİLER Oy kullanılacak sandığın bilgisini sorgulamak, Kâğıdını almak. Amaçlı oy kullanımına yol açacak durumları gözlemlemek ve Kuruluna bildirmek. Oy sayımı sırasında sandık başında gözlemci olarak bulunmak.

18 YURTİÇİ SANDIK BİLGİSİ SORGULAMA Kaynak:

19 UYGULAMA, RİSKLER VE ÖNERİLER Oylar Sayılırken... Oy kullananların ve sandıktan çıkan zarfların sayısı zarflar kapalıyken saptanmalı. Risk: Zarfların açılarak sayılması. 3 Listesindeki oy kullanan sayısıyla sandıktan çıkan zarfların sayısı aynı olmayabilir. Oylar fazlaysa zarflar açılmadan rastgele zarf Kurulu Sonuç Tutanağı Oy Torbası YSK MERKEZİ seçilip imha edilerek sayı eşitlenir. Risk: Zarf sayısı eksikse -tamamlamak için- amaçlı oy kullanımı. Zarf sayısı fazlaysa zarfın içindeki oya bakarak imhası. Bir zarftan birden çok oy çıkarsa zarf geçersiz sayılmalı. Geçersiz oyların İlçe Seçim Kurulu Sayım Sonucu geçerli ya da geçerli oyların geçersiz kabul edilmesi durumu yaşanabilir. Risk: Belirli bir eğilimle oy sayımı... Kurulu üyelerinin eğilimli olduğu ve oyların doğru sayılmadığından kuşkulanılıyorsa sandık sonuç tutanağına karşıoy ( şerh ) belirtilerek imza atılmalı. Risk: Sayım sonucuna itiraz edilemez. Yurtdışı oylar Ankara da sayılıp tutanağa bağlanır. Risk: Yurtdışından gelen oyların -yolda- değiştirilmesi.

20 UYGULAMA, RİSKLER VE ÖNERİLER Sonuç Tutanağı Sisteme Girilirken... Sonuç Tutanağı ve oy torbası İlçe Seçim Kuruluna ulaştırılır. Risk: Sonuç Tutanağının -yolda- değiştirilmesi. Oy torbalarında oy pusulası ekleme-çıkarma yapılması. 3 Sonuç Tutanağı (üzerinde karekod var) taranır; oy sayıları bilgisayara Kurulu Sonuç Tutanağı Oy Torbası (merkezdeki veritabanına) girilir. Her tutanak için girilen verilerin dökümü alınır. Risk: Veri girişinde yanlışlık. YSK MERKEZİ Sonuç Tutanağından girilen oy sayısı, sandıktaki seçmenlerin sayısından çoksa sistem uyarır; kullanıcı bu durumu onaylarsa girilen veri kabul edilir. İlçe Seçim Kurulu Sayım Sonucu Risk: Belirli bir eğilimle veri girişi. İlçe Seçim Kurulu, Sonuç Tutanağıyla bilgisayara girilen verinin dökümünü karşılaştırır. Yanlışlık varsa düzeltme kararını alır. Yetkili kullanıcı bu karar tutanağı tarar ve daha önce girilen veriyi düzeltilir. Risk: Karşılaştırmanın sağlıklı yapılmaması. Seçim gününde merkezdeki veritabanında kimse işlem yapamaz. Sonuç Tutanağı ve düzeltmeler sisteme girildiğinde taranan tutanaklarla birlikte partilerle paylaşılır.

21 Sonuç Tutanağı 3 Oy Torbası UYGULAMA, RİSKLER VE ÖNERİLER YSK YE ÖNERİLER Sisteme girilen oy sayım sonuçlarında yapılan değişikliklerin sayıları ve gerekçelerini kamuoyuna açıklamak. Sonuç Tutanaklarını inceleyerek eğilimli olabilecek oy sayımlarını ve veri girişlerini saptayarak kamuoyuna duyurmak. Yurtdışı oylarını yerinde sayarak tutanağa bağlamak ve yurtdışı seçmenlerin kendi sandıklarına ilişkin bilgiyi yerinde edinmesini sağlamak. Kurulu İlçe Seçim Kurulu YSK MERKEZİ Sayım Sonucu SİYASİ PARTİLERE ÖNERİLER Kurulunda ve İlçe Seçim Kurulunda görev alan temsilcilerin uygulamadaki riskleri ve önlemlerini kavrayıp gereken girişimi anında yapmasını sağlamak. lerin imzaladığı Listesinin, çetelenin ve Sonuç Tutanağının kopyasını, görüntüsünü alarak saklamak. Sisteme girilen oy sayılarını Listesi ve Sonuç Tutanağıyla hızla karşılaştırmak. YSK den alınan sayım verilerini kendi bilişim uygulamasında tutup açıklamak. YSK den alınan sayım verilerinde yapılan değişiklikleri izleyerek anlamlandırmak. YURTTAŞLARA ÖNERİLER Sonuç Tutanağının görüntüsünü alıp açıklanan oy sayısıyla karşılaştırmak; aksaklıkları siyasi partilere bildirmek.

22 Kaynak:

23 YÜKSEK SEÇİM KURULU SEÇSİS: GÖRÜŞLERİMİZ VE SONUÇ YSK, kamuoyunun geribildirimleri ve siyasi partilerin önerilerini dikkate alarak SEÇSİS in güvenli, güvenilir ve saydam bir uygulama olması yönünde olumlu geliştirmeler yapmaktadır. SEÇSİS in ve veri alışverişinde bulunduğu diğer sistemlerin başta BMO olmak üzere kamu denetimine açılması sağlanmalıdır. YSK, sayım sonuçları üzerinde yapılan işlemleri (merkezde değiştirilmediğini); hangi konularda itirazlar olduğunu ve bu itirazlar sonucunda ne tür değişiklikler yapıldığını kamuoyuna açıklamalıdır. Sistemin sızdırmazlık ve performans (yük, stres) testlerinin sonuçları kamuoyuna açıklanmalıdır. Sistemin kullanılabilirliği (erişime sürekli açık kalması) için alınan önlemler kamuoyuna açıklanmalıdır. Olağanüstü durum merkezi hızla oluşturulmalıdır. [YSK, yeni binasında veri merkezi ( data center ) kurmayı planlamaktadır.] SEÇSİS, yasal düzenlemeler çerçevesinde, Türkiye özgünlüğünde tasarlanıp geliştirmiş bir kamu bilişim uygulamasıdır. BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU (BTK) BTK, seçim gününde iletişim altyapısının kesintisiz çalışmasını sağlayacak önlemleri almalıdır.

24 SEÇSİS: GÖRÜŞLERİMİZ VE SONUÇ SİYASİ PARTİLER Siyasi partiler, genel olarak seçim uygulamasında saptadıkları aksaklıklar ve SEÇSİS ten elde ettikleri verilere ilişkin görüşlerini olgulara dayalı doğru bilgilerle kamuoyuna aktarmalıdır. Siyasi partiler, kendi bilişim uygulamalarını geliştirerek SEÇSİS ten alınan verilerdeki tarihsel değişiklikleri izlemeli; kuşku uyandıran durumları anlamlandırarak kamuoyuyla paylaşmalıdır. YURTTAŞLAR VE BASIN-YAYIN Yurttaşlar, genel olarak seçim uygulaması ve SEÇSİS i yakından gözlemlemeli; yorumlarını olgulara dayalı somut bilgilerle yapmalıdır. Yurttaşlar ve basın-yayın kuruluşları, yanıltıcı ve önyargılı yorumlarla yönlendirilmekten kaçınmalıdır. Seçimlerin sağlıklı yapılması amacıyla duyarlı yurttaşlarca kurulan oluşumlarda görev alarak sorumluluk taşınmalıdır. Basın-yayın kuruluşları sorunların kaynaklandığı noktaları doğru saptamalı, bu amaçla BMO nun açıklamalarından yararlanarak kamuoyunu doğru bilgilendirmelidir.

25 HALKOYLAMASI TAKVİMİ YSK, seçimin temel aşamalarında kamuoyunu bilgilendirmelidir! Kaynak:

26 Denetimsiz kamu bilişim uygulamalarına #HAYIR

Her Yönüyle Seçim Bilişim Sistemi SEÇSİS

Her Yönüyle Seçim Bilişim Sistemi SEÇSİS Her Yönüyle Seçim Bilişim Sistemi SEÇSİS BMO 3. Dönem SEÇSİS Çalışma Grubu Kemal ÖZKAZANÇ Gölay ŞAKİROĞULLARI Cem Nuri ALDAŞ Ali Rıza ATASOY Birkan SARIFAKIOĞLU Hülya KÜÇÜKARAS Barış ÖZEL Burak İMREK Oğuz

Detaylı

SEÇİM KURULU ASİL ve YEDEK ÜYELERİ İLE GÖZLEMCİ TEMSİLCİLER SEÇİM GÜNÜ ÇALIŞMALARI

SEÇİM KURULU ASİL ve YEDEK ÜYELERİ İLE GÖZLEMCİ TEMSİLCİLER SEÇİM GÜNÜ ÇALIŞMALARI SEÇİM KURULU ASİL ve YEDEK ÜYELERİ İLE GÖZLEMCİ TEMSİLCİLER SEÇİM GÜNÜ ÇALIŞMALARI AMAÇ Bu eğitimin amacı: İlçe Seçim Kurulu Asil ve Yedek Üyelerimiz ile, İl ve İlçe Seçim Kurulu Gözlemci ve Temsilcilerimizin

Detaylı

NOT: 16 ŞUBAT 2017 PERŞEMBE 18 ŞUBAT 2017 CUMARTESİ

NOT: 16 ŞUBAT 2017 PERŞEMBE 18 ŞUBAT 2017 CUMARTESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 6771 SAYILI KANUNUN 16 NİSAN 2017 TARİHİNDE HALKOYUNA SUNULMASINDA UYGULANACAK SEÇİM TAKVİMİ NOT: 1- İlgili kanunlarda öngörülen bazı süreler

Detaylı

İLERİ DEMOKRASİ VE TEMİZ SEÇİM

İLERİ DEMOKRASİ VE TEMİZ SEÇİM İLERİ DEMOKRASİ VE TEMİZ SEÇİM Prof. Dr. Mehmet Tomanbay Ulusal Eğitim Derneği 30 Kasım 2013 GERÇEK DEMOKRASİ İÇİN TEMİZ SEÇİM OYU KİMİN VERDİĞİ DEĞİL, KİMİN SAYDIĞI ÖNEMLİDİR TEMİZ SEÇİM PLATFORMU http://temizsecim.org

Detaylı

TÜRKİYE DE MİLLETVEKİLİ

TÜRKİYE DE MİLLETVEKİLİ 20 TÜRKİYE DE MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ 1SEÇİMLERLE İLGİLİ DÜZENLEMELER İLK KEZ NE ZAMAN YAPILMIŞTIR? Türkiye, demokratik sistemin temelini teşkil eden seçimlerle bundan yaklaşık 150 yıl önce tanışmıştır.

Detaylı

ALMANYA NIN OYLARI 25. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ ANALİZ RAPORU

ALMANYA NIN OYLARI 25. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ ANALİZ RAPORU ALMANYA NIN OYLARI 25. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ ANALİZ RAPORU TEMMUZ 2015 ANALİZ YÖNTEMİ Gurbetin Oyları olarak yaptığımız Analizimizde çalışmak üzere gönüllüler arıyoruz! çağrımıza farklı ülkelerden

Detaylı

T.C YÜKSEK SEÇİM KURULU

T.C YÜKSEK SEÇİM KURULU T.C YÜKSEK SEÇİM KURULU CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ BİRİNCİ OYLAMA ve 27. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ SANDIK KURULU TUTANAK DEFTERİ SANDIK NO:... 2018 NO: 1 23 Haziran 2018 Cumartesi Günü saat... de/da,.mahallesi/köyünde

Detaylı

Karar No : 264 Karar Tarihi : 10/04/2010

Karar No : 264 Karar Tarihi : 10/04/2010 Karar No : 264 Karar Tarihi : 10/04/2010 Başkanlık Makamınca Kurulumuza sunulan 30/01/2010 tarihli, C.05.0.İMİ.0.88 sayılı yazıda aynen; 5749 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında

Detaylı

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un Ek 9. maddesinde;

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un Ek 9. maddesinde; Karar No : 1926 Karar Tarihi : 12/10/2015 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nın 104, 116 ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu nun 8. maddeleri uyarınca, Cumhurbaşkanınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel

Detaylı

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ I. 10 Ağustos 2014 Pazar Günü Yapılacak Olan Birinci Oylamaya İlişkin Takvim NOT: 29 HAZİRAN 2014 30 HAZİRAN 2014 2 TEMMUZ 2014 1- Bu Takvim,

Detaylı

Demokrasinin tesis edilmesi için bireylerin, yöneticilerini özgür iradeleri ile seçebileceği koşullar sağlanmalıdır.

Demokrasinin tesis edilmesi için bireylerin, yöneticilerini özgür iradeleri ile seçebileceği koşullar sağlanmalıdır. 1 Demokrasinin tesis edilmesi için bireylerin, yöneticilerini özgür iradeleri ile seçebileceği koşullar sağlanmalıdır. Her parti kendi görüşünü seslendirebilmeli Seçim güvenliği devletin yetkili bütün

Detaylı

OY VERME YERİ İZLEME FORMU

OY VERME YERİ İZLEME FORMU OY VERME YERİ İZLEME FORMU Ekip Numarası: Form Numarası: 1- Oy Verme Yeri (OVY): İl: Mahalle: İlçe: 2- Oy Verme Yeri: a. Okul adı: b. Kapalı Kurum Cezaevi Adı : Diğer: (Açıklayınız) 3- Oy Verme Yerinin

Detaylı

1 KASIM 2015 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE İL, İLÇE VE GEÇİCİ İLÇE SEÇİM KURULLARININ GÖREV VE YETKİLERİ

1 KASIM 2015 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE İL, İLÇE VE GEÇİCİ İLÇE SEÇİM KURULLARININ GÖREV VE YETKİLERİ 139 SAYILI GENELGE 1 KASIM 2015 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE İL, İLÇE VE GEÇİCİ İLÇE SEÇİM KURULLARININ GÖREV VE YETKİLERİ Amaç ve kapsam MADDE 1- Bu Genelge, 1 Kasım 2015

Detaylı

Bu kılavuzda, federal seçim sürecine ilişkin soruların cevaplarını ve oy verirken yapmanız gerekenler hakkında bilgiyi bulabilirsiniz.

Bu kılavuzda, federal seçim sürecine ilişkin soruların cevaplarını ve oy verirken yapmanız gerekenler hakkında bilgiyi bulabilirsiniz. Seçmen Kılavuzum Kılavuz hakkında Bu kılavuzda, federal seçim sürecine ilişkin soruların cevaplarını ve oy verirken yapmanız gerekenler hakkında bilgiyi bulabilirsiniz. Seçimler hakkında Federal seçimlerde,

Detaylı

SEÇİMLERİN TEMEL HÜKÜMLERİ VE SEÇMEN KÜTÜKLERİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

SEÇİMLERİN TEMEL HÜKÜMLERİ VE SEÇMEN KÜTÜKLERİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN SEÇİMLERİN TEMEL HÜKÜMLERİ VE SEÇMEN KÜTÜKLERİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun Numarası : 5749 Kanun Kabul Tarihi : 13/03/2008 Resmi Gazete Tarihi : 22/03/2008 Resmi Gazete Sayısı

Detaylı

Bay.t Destek. İnternetten Uzak Erişim. Kullanım Klavuzu

Bay.t Destek. İnternetten Uzak Erişim. Kullanım Klavuzu Bay.t Destek İnternetten Uzak Erişim Kullanım Klavuzu İnternetten uzak erişim için iki program kullanılmaktadır. Destek verecek işyerindeki bilgisayara Firebird SQL yüklenerek, bir dizin içine Lisans.exe,

Detaylı

T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü

T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü MERNİS Nedir? Nüfus kayıtlarının elektronik ortamda tutulmasına, toplanan bilgilerin kamu hizmetleri ve vatandaşlar için çok yönlü olarak

Detaylı

SEÇİM GÜVENİLİRLİĞİ. Emrehan Halıcı. Elektronik Demokrasi Partisi. 1 Mayıs 2015 1. GİRİŞ.2 2. SEÇSİS HAKKINDA...2

SEÇİM GÜVENİLİRLİĞİ. Emrehan Halıcı. Elektronik Demokrasi Partisi. 1 Mayıs 2015 1. GİRİŞ.2 2. SEÇSİS HAKKINDA...2 SEÇİM GÜVENİLİRLİĞİ Emrehan Halıcı Elektrnik Demkrasi Partisi 1 Mayıs 2015 1. GİRİŞ.2 2. SEÇSİS HAKKINDA....2 3. GÜVENİLİR BİR SEÇİM İÇİN YSK YA ÖNERİLERİMİZ...9 4. GÜVENİLİR BİR SEÇİM İÇİN VATANDAŞLARIMIZA

Detaylı

Karar No : 1888 Karar Tarihi : 07/10/2015

Karar No : 1888 Karar Tarihi : 07/10/2015 Karar No : 1888 Karar Tarihi : 07/10/2015 Adalet ve Kalkınma Partisi SKM Başkanı Yıldız SEFERİNOĞLU ve Adalet ve Kalkınma Partisi Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Şeref MALKOÇ tarafından müştereken imzalanarak

Detaylı

31 MART 2019 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK OLAN MAHALLİ İDARELER SEÇİMLERİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ

31 MART 2019 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK OLAN MAHALLİ İDARELER SEÇİMLERİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ 31 MART 2019 GÜNÜ YAPILACAK OLAN MAHALLİ İDARELER SEÇİMLERİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ NOT: 1- İlgili kanunlarda öngörülen bazı süreler Anayasa ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen

Detaylı

Sandık Güvenliği Eğitimi

Sandık Güvenliği Eğitimi Sandık Güvenliği Eğitimi Sandık Başındaki Kişiler 1. Sandık Memurları 2. Partilerin Sandık Görevlileri 3. Sandık Müşahitleri Bu sunum ağırlıklı olarak sandık müşahitliği eğitimi içindir. İletişim Zinciri

Detaylı

1 KASIM 2015 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK OLAN 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE UYGULANACAK SEÇİM TAKVİMİ

1 KASIM 2015 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK OLAN 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE UYGULANACAK SEÇİM TAKVİMİ 1 KASIM 2015 GÜNÜ YAPILACAK OLAN 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE UYGULANACAK SEÇİM TAKVİMİ NOT: 31 AĞUSTOS 2015 TESİ 1 EYLÜL 2015 1- İlgili kanunlarda öngörülen bazı süreler 2839 sayılı Milletvekili

Detaylı

ADRES BEYAN FORMUNUN VERİ GİRİŞİ SIRASINDA YAPILACAK KONTROLLER VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

ADRES BEYAN FORMUNUN VERİ GİRİŞİ SIRASINDA YAPILACAK KONTROLLER VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR T.C. BAŞBAKANLIK TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ MUHTARLIK ASKI SÜRECİ ADRES BEYAN FORMUNUN VERİ GİRİŞİ SIRASINDA YAPILACAK KONTROLLER VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Kayıt bürosu

Detaylı

TAŞINIR MAL KAYIT VE TAKİP MODÜLÜ

TAŞINIR MAL KAYIT VE TAKİP MODÜLÜ MALİYE SGB..net TAŞINIR MAL KAYIT VE TAKİP MODÜLÜ 1 Taşınır Mal Yönetimi Taşınır Mal Yönetimi ile ilgili işlemlere Kaynak Yönetimi menüsü altındaki Taşınır Mal alt menüsünden ulaşıyoruz. Bu menünün seçenekleri

Detaylı

GAP COTTON GAPCOTTON LAB PORTALI. Kullanım Kılavuzu.

GAP COTTON GAPCOTTON LAB PORTALI. Kullanım Kılavuzu. GAP COTTON GAPCOTTON LAB PORTALI Kullanım Kılavuzu www.gapcotton.org İçindekiler İÇİNDEKİLER GAP COTTON... 1 GAPCOTTON LAB PORTALI... 1 Kullanım Kılavuzu... 1 İçindekiler... 2 A. Sunuş... 4 1. Kayıt İşlemi...

Detaylı

SQUİD PROXY İLE GERÇEK ZAMANLI WEB TRAFİK KONTROLÜ

SQUİD PROXY İLE GERÇEK ZAMANLI WEB TRAFİK KONTROLÜ SQUİD PROXY İLE GERÇEK ZAMANLI WEB TRAFİK KONTROLÜ Erhan YELİ Gürkan KARABATAK Yrd.Doç.Dr Hasan H.BALIK Fırat Üniversitesi Fırat Üniversitesi Bilgisayar Müh. Bölümü Enformatik Bölümü erhanyeli@hotmail.com

Detaylı

Karar No : 1544 Karar Tarihi : 26/08/2015

Karar No : 1544 Karar Tarihi : 26/08/2015 Karar No : 1544 Karar Tarihi : 26/08/2015 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nın 104, 116 ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu nun 8. maddeleri uyarınca, Cumhurbaşkanınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel

Detaylı

136 SAYILI GENELGE 1 / 9

136 SAYILI GENELGE 1 / 9 136 SAYILI GENELGE İl Seçim Kurullarının Seçim Sonuçlarına İlişkin Görevleri ile Yurt Düzeyi Seçim Sonuçlarının Belirlenmesinde Uygulanacak Esas ve İlkeleri Amaç ve kapsam MADDE 1- Bu Genelge, 7 Haziran

Detaylı

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ Genel Merkezi

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ Genel Merkezi MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ Genel Merkezi Tarih :06 / 06 / 2015 Sayı :2015 / 05-348 GENELGE-18 İL BAŞKANLIĞINA 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak 25.Dönem Milletvekili Genel Seçiminde: Yüksek Seçim Kurulu

Detaylı

SEÇİM TAKVİMİ. 2- Seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının belirlenmesi ve ilanı (2839/4, 5).

SEÇİM TAKVİMİ. 2- Seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının belirlenmesi ve ilanı (2839/4, 5). 22 TEMMUZ 2007 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK OLAN XXIII. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE UYGULANACAK SEÇİM TAKVİMİ NOT: 1- Seçimle ilgili kanunlarda öngörülen bazı süreler, 2839 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin

Detaylı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Sayı : 19108261-121.02-82273 12/09/2014 Konu : Yabancılara Kimlik Numarası Verilmesi ve Adres Kayıtlarının Tutulması Yabancılara kimlik

Detaylı

ADALET ALANI SANDIK KURULU GÖREVLİLERİNİN EĞİTİMİ KURS PROGRAMI

ADALET ALANI SANDIK KURULU GÖREVLİLERİNİN EĞİTİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ADALET ALANI SANDIK KURULU GÖREVLİLERİNİN EĞİTİMİ KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA

Detaylı

S E Ç İ M T A K V İ M İ

S E Ç İ M T A K V İ M İ 12 HAZİRAN 2011 GÜNÜ YAPILACAK OLAN XXIV. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ 1- Seçimle ilgili kanunlarda öngörülen bazı süreler, 2839 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin

Detaylı

Demokratik, adil ve temiz seçim için 7 Haziran da Ankara nın bütün sandıkları bize emanet!

Demokratik, adil ve temiz seçim için 7 Haziran da Ankara nın bütün sandıkları bize emanet! Demokratik, adil ve temiz seçim için 7 Haziran da Ankara nın bütün sandıkları bize emanet! Ankara nın Oyları nedir? Demokratik, adil ve temiz seçim için bir araya gelmiş bağımsız gönüllülerden oluşan bir

Detaylı

VAKIFBANK SANAL POS PANELİ KULLANICI KILAVUZU

VAKIFBANK SANAL POS PANELİ KULLANICI KILAVUZU VAKIFBANK SANAL POS PANELİ KULLANICI KILAVUZU DEĞERLİ ÜYE İŞYERİMİZ! Vakıfbank Sanal POS Ekibi olarak, sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmaya devam ediyoruz. İlerleyen dönemlerde panelimizin

Detaylı

T.C. YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI

T.C. YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI T.C. YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI SİYASİ PARTİLER WEB YAZILIMI (SİPARWEB) TANITIM ve BİLGİLENDİRME DÖKÜMANI A) Bu Dökümanın Amacı Bu doküman, 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasasının 10 ncu ve ilgili

Detaylı

OY VERME İŞLEMİ İZLEME FORMU

OY VERME İŞLEMİ İZLEME FORMU OY VERME İŞLEMİ İZLEME FORMU Ekip numarası: Form numarası: Oy Verme Yeri (OVY) tanımlanması Seçim Yeri İl: İlçe: Mahalle: Okul: Sandık No. Oy verme yerinin özellikleri a. Kırsal ( ) Kentsel ( ) b. Normal

Detaylı

140/II SAYILI GENELGE YURT DIŞI SEÇMEN KÜTÜĞÜNÜN GÜNCELLEŞTİRİLMESİ USUL VE ESASLARI

140/II SAYILI GENELGE YURT DIŞI SEÇMEN KÜTÜĞÜNÜN GÜNCELLEŞTİRİLMESİ USUL VE ESASLARI 140/II SAYILI GENELGE YURT DIŞI SEÇMEN KÜTÜĞÜNÜN GÜNCELLEŞTİRİLMESİ USUL VE ESASLARI Amaç, kapsam ve dayanak MADDE 1- Bu Genelge, yurt dışında yaşayan seçmen niteliğini haiz Türk vatandaşlarının 298 sayılı

Detaylı

Köşk seçimlerinde nerede oy kullanacaksınız?

Köşk seçimlerinde nerede oy kullanacaksınız? On5yirmi5.com Köşk seçimlerinde nerede oy kullanacaksınız? Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nerede oy kullanacağınızı YSK'nın internet sitesinden sorgulayabilirsiniz. Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2014 Çarşamba

Detaylı

06:45-07:00 07:00-08:00

06:45-07:00 07:00-08:00 İZMİR İN SANDIKLARI- 16 NİSAN 2017 HALK OYLAMASI MÜŞAHİT KONTROL LİSTESİ Halk oylamasından önce Referandum gününden önce en az bir kez ilçe, varsa okul sorumlunuz ile yüz yüze görüşünüz. Bir siyasi parti

Detaylı

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir.

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir. TEMEL AĞ TANIMLARI Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir WAN ve LAN Kavramları Bilgisayarlar ve paylaşılan

Detaylı

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU Ekim 2015 İçindekiler 1. HAL KAYIT SİSTEMİ NE GİRİŞ... 2 2. HAL HAKEM HEYETİ BAŞVURU OLUŞTURMA SÜRECİ... 2 2.1. BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BİLGİLERİN

Detaylı

ÜYE YAZIM YÖNETMELİĞİ

ÜYE YAZIM YÖNETMELİĞİ ÜYE YAZIM YÖNETMELİĞİ 79 BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLER AMAÇ MADDE 1- Cumhuriyet Halk Partisi, üye kabul ve kayıt işlemleri, Siyasî Partiler Kanunu ve Parti Tüzüğü ne uygun olarak bu Yönetmelik hükümlerine göre

Detaylı

Taşınır İşlem Fişi Düzenleme Kılavuzu BAP

Taşınır İşlem Fişi Düzenleme Kılavuzu BAP 150 253-255 Taşınır İşlem Fişi Düzenleme Kılavuzu BAP FİRMA Faturayı keser ve faturayı malzemeyle birlikte ya BAP Birimi Satınalma Ofisine ya da ilgili Proje Yürütücüsüne Teslim eder. BAP Birimi Satınalma

Detaylı

Vega Ayarları. Vega Programının kurulu olduğu veritabanı ve web servisi için bağlantı ayarlarının yapıldığı menüdür.

Vega Ayarları. Vega Programının kurulu olduğu veritabanı ve web servisi için bağlantı ayarlarının yapıldığı menüdür. Vega Ayarları Vega muhasebe sistemini kullanan müşterilemizin, muhasebe sistemleri ile E Ticaret sitesi arasındaki entegrasyon parametrelerini tanımladıkları menüdür. Bu menü altındaki alt menüler kullanılarak

Detaylı

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ T.C TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ VE RAPORU BİLGİ YÖNETİMİ ÖZDEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ TARİH: Doküman Kodu Yayın

Detaylı

YENİ KAYIT İŞLEMLERİ Açık Öğretim Lisesi

YENİ KAYIT İŞLEMLERİ Açık Öğretim Lisesi Yeni Kayıt Bir öğrenciyi ilk defa sisteme kaydetme işlemine Yeni Kayıt denir. Yeni kayıt işlemi için sistemde YENİ KAYIT İŞLEMLERİ menüsü altındaki, Yeni Kayıt seçeneği tıklanarak işlem başlatılır. TC

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Kimlik Paylaşımı Sistemi Uygulama Yönetmeliği (22/12/2006 GÜNLÜ VE 26384 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİREN KİMLİK PAYLAŞIMI SİSTEMİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNİN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASINA DAİR

Detaylı

ANKARA 112 İL AMBULANS SERVİSİ BAŞHEKİMLİĞİ HABERLEŞME VE İLETİŞİM BİRİMİ GÖREV TANIMI

ANKARA 112 İL AMBULANS SERVİSİ BAŞHEKİMLİĞİ HABERLEŞME VE İLETİŞİM BİRİMİ GÖREV TANIMI DOKÜMAN NO: NO:02 SAYFA NO: 1 / 6 BİRİM: Haberleşme ve İletişim Birimi İŞİN ADI: Haberleşme ve İletişim Birimi Sorumlusu ve Çalışanları BAĞLI OLDUĞU BİRİM: İl Ambulans Servisi Başhekimliği SORUMLU OLDUĞU

Detaylı

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI Versiyon: 2 Tarih: 28.09.2017 1 İçindekiler 1. Sisteme Giriş... 3 2. Geri Bildirim Süreci... 4 2.1. Geri bildirim oluşturma... 6 3. Denetim Talebi...

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) BAŞVURU, E-ÖDEME VE FEN KAYIT İŞLEMLERİ DOKÜMANI Sürüm: 0.1 Revizyon Bilgileri Revizyon No: Revizyon Tarihi Revizyonu Yapan Revizyon

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) BAŞVURU, E-ÖDEME VE FEN KAYIT İŞLEMLERİ DOKÜMANI Versiyon: 0.2 TC. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TAPU ve KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MEGSİS

Detaylı

Daha komplike uygulamalar elektronik ticaret, elektronik kimlik belgeleme, güvenli e-posta,

Daha komplike uygulamalar elektronik ticaret, elektronik kimlik belgeleme, güvenli e-posta, Çift Anahtarlı (Asimetrik Şifreleme) Bilgi Güvenliği: Elektronik iletişim, günümüzde kağıt üzerinde yazı yazarak yapılan her türlü iletişimin yerine geçmeye adaydır. Çok uzak olmayan bir gelecekte kişi/kuruluş/toplumların,

Detaylı

SEÇİM GÜVENLİĞİ 7 Mart 2017

SEÇİM GÜVENLİĞİ 7 Mart 2017 SEÇİM GÜVENLİĞİ 7 Mart 2017 Erol TUNCER TESAV Vakfı Başkanı Seçimler, seçmen iradesini doğru ve eksiksiz olarak yansıtmalıdır. Bunun için seçim güvenliğinin sağlanması gerekir. Seçim güvenliği denilince

Detaylı

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI Versiyon: 1 Tarih: 27.11.2016 İçindekiler 1. Sisteme Giriş... 3 2. Geri Bildirim Süreci... 4 3. Denetim Talebi... 14 4. Kontrol Partisi... 21 5. Görev

Detaylı

CUMHURİYET HALK PARTİSİ 31 MART 2019 MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ EĞİLİM YOKLAMASI YÖNERGESİ

CUMHURİYET HALK PARTİSİ 31 MART 2019 MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ EĞİLİM YOKLAMASI YÖNERGESİ CUMHURİYET HALK PARTİSİ 31 MART 2019 MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ EĞİLİM YOKLAMASI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 Bu Yönergenin amacı, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Seçiminde adayların Merkez

Detaylı

AKINSOFT NetFoto. Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 27.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT

AKINSOFT NetFoto. Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 27.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 27.12.2010 Sayfa-1 1- ÇALIŞMA ŞEKLİ HAKKINDA KISA BİLGİ AKINSOFT programı tüm fotoğraf sütüdyolarına hitap etmektedir. A-) Güvenli hızlı ve çok

Detaylı

MİLLETVEKİLİ ADAY SAPTAMA YÖNETMELİĞİ

MİLLETVEKİLİ ADAY SAPTAMA YÖNETMELİĞİ MİLLETVEKİLİ ADAY SAPTAMA YÖNETMELİĞİ 271 BÖLÜM I GENEL ESASLAR AMAÇ VE KAPSAM MADDE 1- Milletvekili seçimlerinde, CHP adayları, bu yönetmelik hükümlerine göre seçilir ve saptanır. SEÇİM ÇEVRESİ MADDE

Detaylı

Mikro Ayarları. Mikro Programının kurulu olduğu veritabanı ve web servisi için bağlantı ayarlarının yapıldığı menüdür.

Mikro Ayarları. Mikro Programının kurulu olduğu veritabanı ve web servisi için bağlantı ayarlarının yapıldığı menüdür. Mikro Ayarları Mikro muhasebe sistemini kullanan müşterilemizin, muhasebe sistemleri ile E Ticaret sitesi arasındaki entegrasyon parametrelerini tanımladıkları menüdür. Bu menü altındaki alt menüler kullanılarak

Detaylı

Dayanak Madde 3- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın tarih ve 4703/26903 sayılı yazısı esas alınarak hazırlanmıştır.

Dayanak Madde 3- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın tarih ve 4703/26903 sayılı yazısı esas alınarak hazırlanmıştır. T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ TEMSİLCİLİĞİ YÖNERGESİ Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç Madde 1. Bu yönergenin amacı; Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi ndeki demokratik yönetim

Detaylı

AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI

AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI İŞYERİ HEKİMLERİNİN YAPMASI GEREKEN İŞLEMLER E-REÇETE YAZABİLMELERİ İÇİN - E-imza sahibi olmak, Elektronik imza (e-imza) usb dongle cihazınızın bilgisayarınıza tanıtılması

Detaylı

KAT MÜLKİYETİ TESİSİ, tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu,

KAT MÜLKİYETİ TESİSİ, tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, KAT MÜLKİYETİ TESİSİ, tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o taşınmazın maliki

Detaylı

MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ

MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ ÖZET Genel Bilgiler Moodle nedir? Sistem Gereksinimleri Moodle Sisteminin Kurulumu Ders ve kategori eklenmesi Bir dersin sistem özellikleri İstatistikler Sonuç ve öneriler

Detaylı

24 HAZİRAN 2018 PAZAR GÜNÜ BİRLİKTE YAPILACAK OLAN CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ İLE 27. DÖNEM

24 HAZİRAN 2018 PAZAR GÜNÜ BİRLİKTE YAPILACAK OLAN CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ İLE 27. DÖNEM 24 HAZİRAN 2018 PAZAR GÜNÜ BİRLİKTE YAPILACAK OLAN CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ İLE 27. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE UYGULANACAK SEÇİM TAKVİMİ CUMHURBAŞKANI MİLLETVEKİLİ NOT: 1- İlgili kanunlarda öngörülen

Detaylı

Talep ve Şikayet Geri Dönüş Ekranı Kullanım Kılavuzu

Talep ve Şikayet Geri Dönüş Ekranı Kullanım Kılavuzu - SAMBA Uygulaması - Talep ve Şikayet Geri Dönüş Ekranı Kullanım Kılavuzu Türkçe İstanbul, 16.01.2012 Doküman Değişim Takibi Tarih Versiyon Değişikliği Yapan Değişiklik Tanımı 16.01.2012 1 Dilek Güzel

Detaylı

ODTÜ KKK Öğrenci Temsilcileri Konseyi Yönergesi

ODTÜ KKK Öğrenci Temsilcileri Konseyi Yönergesi ODTÜ KKK Öğrenci Temsilcileri Konseyi Yönergesi Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amaçları aşağıda belirtilmiştir. a) Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu

Detaylı

Genelge No : 10 Genelge Tarihi : 27/09/2006. İlgi: a) 30/06/2006 gün ve 2006/5 sayılı Genelgemiz. b) 23/08/2006 gün ve 2006/9 sayılı Genelgemiz.

Genelge No : 10 Genelge Tarihi : 27/09/2006. İlgi: a) 30/06/2006 gün ve 2006/5 sayılı Genelgemiz. b) 23/08/2006 gün ve 2006/9 sayılı Genelgemiz. Genelge No : 10 Genelge Tarihi : 27/09/2006 İlgi: a) 30/06/2006 gün ve 2006/5 sayılı Genelgemiz. b) 23/08/2006 gün ve 2006/9 sayılı Genelgemiz. Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü (SEÇSİS) Projesinin

Detaylı

ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU

ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU TÜZÜK 1. Kuruluş: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ankara yerleşkesinde, Kültür İşleri Müdürlüğünün denetiminde çalışmak üzere

Detaylı

FİNDEKS E TİCARİ ÜYE OLMAK İSTEYENLER İÇİN BAŞVURU EKRANI KULLANIM KILAVUZU

FİNDEKS E TİCARİ ÜYE OLMAK İSTEYENLER İÇİN BAŞVURU EKRANI KULLANIM KILAVUZU FİNDEKS E TİCARİ ÜYE OLMAK İSTEYENLER İÇİN BAŞVURU EKRANI KULLANIM KILAVUZU FİNDEKS E TİCARİ ÜYE OLMAK İSTEYENLER İÇİN BAŞVURU EKRANI KULLANIM KILAVUZU Konu Başlıkları GENEL BİLGİ FİNDEKS TİCARİ ÜYELİK

Detaylı

KATEGORİ MİZANI BAŞLARKEN KATEGORİ NEDİR? NEDEN N İHTİYAÇ DUYULUR?

KATEGORİ MİZANI BAŞLARKEN KATEGORİ NEDİR? NEDEN N İHTİYAÇ DUYULUR? KATEGORİ MİZANI Doküman Kodu : RNT-02 Açıklama : Vio Kategori Mizanı Kullanımı Kapsam : Vio Nitelikleri Revizyon No : 2 Yayın Tarihi : Aralık 2012 BAŞLARKEN SKOR YAZILIM tarafından geliştirilen ticari

Detaylı

Mustafa DAKMAz Uyumsoft Mersis Eğitim ve Uygulama Danışmanı

Mustafa DAKMAz Uyumsoft Mersis Eğitim ve Uygulama Danışmanı Mustafa DAKMAz Uyumsoft Mersis Eğitim ve Uygulama Danışmanı MERSİS sayesinde şirket kuruluş işlemleri artık, online olarak süratli bir şekilde gerçekleşebilecektir. Sisteme giriş, http://mersis.gumrukticaret.gov.tr/

Detaylı

2) Kollektif, komandit, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin ortaklar kurulu veya genel kurul toplantılarına,

2) Kollektif, komandit, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin ortaklar kurulu veya genel kurul toplantılarına, TİCARET ŞİRKETLERİNDE ANONİM ŞİRKET GENEL KURULLARI DIŞINDA ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK KURULLAR HAKKINDA TEBLİĞ Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; elektronik ortamda yapılacak yönetim kurulu, müdürler

Detaylı

Doküman Kodu: ODTÜ.İMİD.İSM.SRC.01 Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No:01

Doküman Kodu: ODTÜ.İMİD.İSM.SRC.01 Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No:01 Satın Alma Doküman Kodu: ODTÜ.İMİD.İSM.SRC.01 Yayın Tarihi: 02.04.2018 Revizyon Tarihi: 26.09.2018 Revizyon No:01 in Kendi Ödeneği Bölüm ve Birimler Tarafından İhtiyaçlar Belirlenir Ödenek Kime Ait İMİD

Detaylı

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS UYGULAMA 2 DERSİ Proje Analiz Raporu HAZIRLAYAN 122132151 Fahri DÖNMEZ Prof.Dr. Muhammet Ali AKÇAYOL

Detaylı

KonakSis Müşteri Takip ve Kimlik Bildirim Sistemi

KonakSis Müşteri Takip ve Kimlik Bildirim Sistemi İÇİNDEKİLER : KonakSis... 2 Hoşgeldiniz... 2 Açıklama... 2 Formlar... 3 Giriş... 3 Ana Sayfa... 4 Ofis... 5 Program Seçenekleri... 5 Tanımlar... 6 Veritabanı İşlemleri... 9 Kullanıcı Değiştir... 11 Resepsiyon...

Detaylı

ISLAK İMZALI BAŞVURU ARAYÜZÜ TALİMATI

ISLAK İMZALI BAŞVURU ARAYÜZÜ TALİMATI Doküman Kodu Yayın Numarası Yayın Tarihi 0 DEĞİŞİKLİK KAYITLARI Yayın No Yayın Nedeni Yayın Tarihi 0 İlk Çıkış 2/13 İÇİNDEKİLER 1 Kapsam...4 1.1 Bilgilendirme...4 1.2 Başvuru Formu Erişim Parolası Alınması...5

Detaylı

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu T.C. KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bidb@ahievran.edu.tr Sayfa 1 / 9 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ Öğrencilerimizin taşınabilir cihazlarından

Detaylı

T.C KAYMAKAMLIĞI.. Anadolu Lisesi Müdürlüğü ÖĞRETMEN/ÖĞRENCİYE TABLET TESLİM T U T A N A ĞI

T.C KAYMAKAMLIĞI.. Anadolu Lisesi Müdürlüğü ÖĞRETMEN/ÖĞRENCİYE TABLET TESLİM T U T A N A ĞI T.C KAYMAKAMLIĞI.. Anadolu Lisesi Müdürlüğü ÖĞRETMEN/ÖĞRENCİYE TABLET TESLİM T U T A N A ĞI Eğitimde FATİH Projesi kapsamında eğitim öğretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere; aşağıda ismi, adedi, Barkod

Detaylı

5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall. Rekare Bilgi Teknolojileri

5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall. Rekare Bilgi Teknolojileri 5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall 5651 Sayılı Kanun Kanunun Tanımı : İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen

Detaylı

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU 1 1. Sisteme Giriş Nokta Üniversite Otomasyonu sistemini kullanabilmek için öncelikle Windows işletim sisteminde bulunan

Detaylı

TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ web uygulamaları Üyelik Koşulları; TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI KAPSAMINDA TARIMA DAYALI EKONOMİK YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (Tebliğ

Detaylı

SEÇİM GÜVENLİĞİ. Erol TUNCER TESAV Vakfı Başkanı. 22 Mayıs 2018 Tarihi İtibarıyla Güncellenmiştir.

SEÇİM GÜVENLİĞİ. Erol TUNCER TESAV Vakfı Başkanı. 22 Mayıs 2018 Tarihi İtibarıyla Güncellenmiştir. SEÇİM GÜVENLİĞİ Erol TUNCER TESAV Vakfı Başkanı 22 Mayıs 2018 Tarihi İtibarıyla Güncellenmiştir. ÖNSÖZ Seçim güvenliği konusu çok partili dönem boyunca gündemde kalmıştır. Son dönemde tanık olduğumuz çeşitli

Detaylı

SAP PORTAL DERS SEÇİMİ KILAVUZU

SAP PORTAL DERS SEÇİMİ KILAVUZU SAP PORTAL DERS SEÇİMİ KILAVUZU SAP portal üzerinde ders seçimi için dikkat edilecek konular aşağıda yer almaktadır: 1. SAP portal kullanırken Internet Explorer veya Google Chrome kullanmalısınız. Internet

Detaylı

SAHNE PERDE EKRAN MİKROFON OYUNCULARI SENDİKASI MERKEZ GENEL KURULU DELEGE SEÇİM YÖNETMELİĞİ

SAHNE PERDE EKRAN MİKROFON OYUNCULARI SENDİKASI MERKEZ GENEL KURULU DELEGE SEÇİM YÖNETMELİĞİ SAHNE PERDE EKRAN MİKROFON OYUNCULARI SENDİKASI MERKEZ GENEL KURULU DELEGE SEÇİM YÖNETMELİĞİ MADDE 1- YÖNETMELİĞİN AMACI İşbu yönetmeliğin amacı; Anatüzüğümüzün 12. maddesi uyarınca, sendikanın toplam

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. Bütünlük ve değişmezlik - Integrity Elektronik belgenin oluşturulmasından sonraki aşamalarda orijinal halini muhafaza etmesidir.

TEMEL KAVRAMLAR. Bütünlük ve değişmezlik - Integrity Elektronik belgenin oluşturulmasından sonraki aşamalarda orijinal halini muhafaza etmesidir. TEMEL KAVRAMLAR Kaynağın Doğruluğu - Authenticity Elektronik belgenin kim tarafından oluşturulduğunun belirlenerek doğruluğunun garanti altına alınmasıdır. Bütünlük ve değişmezlik - Integrity Elektronik

Detaylı

12UY0056-3/01 İSKELE KURULUM ELEMANI SEVİYE 3 BELGELENDİRME PROGRAMI

12UY0056-3/01 İSKELE KURULUM ELEMANI SEVİYE 3 BELGELENDİRME PROGRAMI Sayfa 1/5 1.0. AMAÇ Bu yeterlilik iskele kurulum elemanı niteliklerinin belirlenmesi ve belgelendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Bu bakımdan iskele kurulum elemanı bilgi, beceri ve davranışlarının tanımlanması

Detaylı

Şekil 7.14: Makro Kaydet Penceresi

Şekil 7.14: Makro Kaydet Penceresi 7.2.4. Makrolar Kelime işlemci programında sık kullanılan bir görevi (çok kullanılan düzenleme ve biçimlendirme işlemlerini hızlandırma, birden çok komutu birleştirme, iletişim kutusu içinde daha kolay

Detaylı

SÜREÇ EL KİTABI KART İŞLEM MERKEZİ İŞLEMLERİ SÜRECİ. Yeni Kazanan Lisans Öğrencilerinin Kimliklerinin Hazırlanması Genel Sekreterlik

SÜREÇ EL KİTABI KART İŞLEM MERKEZİ İŞLEMLERİ SÜRECİ. Yeni Kazanan Lisans Öğrencilerinin Kimliklerinin Hazırlanması Genel Sekreterlik Sayfa No SEK Sayfa Numarası 1 08-09-01 1 / Sürecin Tanımı Süreç Sahibi Yeni Kazanan Lisans Öğrencilerinin Kimliklerinin Hazırlanması Genel Sekreterlik Süreç No No: 1 08-09-01 Sürecin Sürecin Amacı Amacı

Detaylı

İlgili sayfa ulaşmak için metnin üzerine TIKLAYINIZ.

İlgili sayfa ulaşmak için metnin üzerine TIKLAYINIZ. 1 - GİRİŞ 1 2 - PORTAL / ANA SAYFA 1 2.1 Sisteme Giriş Yapılması 2 İlgili sayfa ulaşmak için metnin üzerine TIKLAYINIZ.! SİSTEM YÖNETİMİ 1 - GİRİŞ Bu doküman içerisinde, hizmete sunulan Sistem Yönetiminin

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE BİLGİ İŞLEM PROSEDÜRÜ

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE BİLGİ İŞLEM PROSEDÜRÜ 1.AMAÇ: Kurumun otomasyon üzerindeki tüm bilgilerinin yönetimini, korunmasını, dağıtımını ve önemli işlevlerinin korunmasını düzenleyen kuralları ve uygulamaları belirlemeyi amaçlar. 2. KAPSAM: Bu talimat,

Detaylı

Şekil 1 Son Durum Bilgileri

Şekil 1 Son Durum Bilgileri 1. Sicil Ana Menüsü 1.1. İşlemler 1.1.1. Son Durum Bilgileri Personelin Son Durum Bilgilerinin görüntülendiği ekrandır (Bkz. Şekil 1 ). Şekil 1 Son Durum Bilgileri Sorgu durumuna geçmek için Sorgu Gir

Detaylı

BT DENETİMİ EĞİTİMİ BÖLÜM 1 Bilgi Teknolojilerinin Hayatımızdaki Yeri

BT DENETİMİ EĞİTİMİ BÖLÜM 1 Bilgi Teknolojilerinin Hayatımızdaki Yeri BT DENETİMİ EĞİTİMİ BÖLÜM 1 Bilgi Teknolojilerinin Hayatımızdaki Yeri Kağan Temel CISA, ISO27001LA 27.5.2016 www.tebit.com.tr 1 EĞİTİMİN AMACI Eğitim Amaçları, Bu eğitim, genel BT denetim konuları, kontrolleri

Detaylı

AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Uzman İşlemleri

AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Uzman İşlemleri AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Uzman İşlemleri 1 AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Uzman İşlemleri AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (Tadilat) başvuruları tadilatçı firmanın

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. İlk Kullanım. Yazılımın sunucu bilgisayara yüklenmesinden sonra yapılması gereken işlemler;

KULLANIM KILAVUZU. İlk Kullanım. Yazılımın sunucu bilgisayara yüklenmesinden sonra yapılması gereken işlemler; KULLANIM KILAVUZU Giriş 5018 sayılı Taşınır Mal Yönetmeliği uyarınca kaynağına ve edinme yöntemine bakılmaksızın kamu idarelerine ait taşınır malların kaydı, muhafazası ve kullanımı ile yönetim hesabının

Detaylı

REAKTİF KONTROL VE UZAKTAN İZLEME SİSTEMİ REV-02 21.02.2015

REAKTİF KONTROL VE UZAKTAN İZLEME SİSTEMİ REV-02 21.02.2015 REAKTİF KONTROL VE UZAKTAN İZLEME SİSTEMİ REV-02 21.02.2015 YARININ TEKNOLOJİSİ BUGÜNDEN ELİNİZDE TÜM HABERLEŞME PORTLARI ÜZERİNDE RS-232 ETHERNET USB USB HOST RS-485 GPRS MODEM ETHERNET 10/100 Mb DAHİLİ

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri LOGO PROGRAM KURULUMU VE AYARLARI Logo programlarının yüklemesi için kullanılacak,setup dosyaları ftp://download.logo.com.tr/ adresinden indirilerek yapılır. Örneğin Kobi ürünleri için; ftp://download.logo.com.tr/windows/kobi/guncel/go_plus/klasöründen

Detaylı

EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRENCİ İŞLERİ BİRİMİ SÜREÇ AKIŞ ŞEMASI. Adaylar formda istenen kişisel bilgileri doğru olarak girerek onay verirler.

EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRENCİ İŞLERİ BİRİMİ SÜREÇ AKIŞ ŞEMASI. Adaylar formda istenen kişisel bilgileri doğru olarak girerek onay verirler. ÖĞRENCİ İŞLERİ BİRİMİ SÜREÇ AKIŞ ŞEMASI Enstitü, akademik takvimde belirtilen tarihte web sayfasında duyuru yaparak, başvuru formunu aktif hale getirir. Adaylar formda istenen kişisel bilgileri doğru olarak

Detaylı

DELEGE SEÇİM YÖNETMELİĞİ

DELEGE SEÇİM YÖNETMELİĞİ TÜZÜK VE YÖNETMELİKLER A.4 DELEGE SEÇİM YÖNETMELİĞİ 1 2 BİRLEŞİK METAL İŞÇİLERİ SENDİKASI ŞUBE GENEL KURULU DELEGE SEÇİM YÖNETMELİĞİ MADDE 1- YÖNETMELİĞİN AMACI: İşbu yönetmeliğin amacı; Anatüzüğümüzün

Detaylı

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri VERİTABANI BAĞLANTISI Site içindeki bilgilerin saklanması / düzenlenmesi ve kullanıcı etkileşiminin sağlanabilmesi

Detaylı

MELİS PROJESİ HBYS ENTEGRASYONU

MELİS PROJESİ HBYS ENTEGRASYONU S İ SO F T S AĞ L I K BİLGİ Sİ S T EMLERİ 2 0 1 9 AN K AR A Sayfa No : 2 / 8 DEĞİŞİKLİK NO TARİH YAYIN VE DEĞİŞİKLİK İÇERİĞİ DEĞİŞİKLİK YAPAN 00 28.03.2019 Doküman oluşturuldu. Yazılım ve Kalite Birimi

Detaylı