HASTANE HİJYENİK ALANLARINDA KLİMA VE HAVALANDIRMA PROJE HAZIRLAMA ESASLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HASTANE HİJYENİK ALANLARINDA KLİMA VE HAVALANDIRMA PROJE HAZIRLAMA ESASLARI"

Transkript

1 HASTANE HİJYENİK ALANLARINDA KLİMA VE HAVALANDIRMA PROJE HAZIRLAMA ESASLARI Doç. Dr. Derya Burcu ÖZKAN İstanbul, 2012

2 Uygulama Yerleri Hastaneler Poliklinikler Muayenehaneler, müdahale odaları Ayakta müdahale merkezleri ve donanımları Diyaliz merkezleri İlaç üretimi

3 Temiz Alan Partiküler ve mikrobiyolojik bulaşma açısından belirli bir şekilde kontrol altında tutulan, içerisinde bulaştırıcıların oluşmasını, birikmesini ve dışarıdan alana girişlerini azaltacak şekilde inşa edilen ve kullanılan alanlar Temiz hava şartlandırılarak hijyenik hale getirilip içeriye verildiğinde, partikül ve mikroorganizma seviyesi sürekli bir şekilde azaltılarak kontrol altında tutulabilir. İyi tasarlanmış klima ve havalandırma tesisatı, ortama sürekli şartlandırılmış temiz havayı sağladığı gibi, ortam havasının toz, mikroorganizma, koku ve anestezik gazlardan korunmasını da sağlar.

4 Temiz hava konusunda, odanın kullanım amacına göre istenmeyen zararlı taneciklerin boyutları ve cinsi farklıdır. Örneğin sağlık açısından önemli olan bir ortamda, öncelikle havada bulunan bakteri ve virüslerin temizlenmesi, mahaller arasında mikrop taşınmasının engellenmesi sağlanmalıdır. Elektronik endüstrisinde ise durum farklıdır. Burada taneciklerin biyolojik etkisi değil, fiziksel etkisi önemlidir. Teknolojinin ilerlemesiyle integre devrelerde hat genişlikleri her gün biraz daha küçülmektedir. Genel kural olarak hat genişliğinin onda biri veya daha büyük çaptaki tanecikler devre için öldürücü olmaktadır. İntegre devereler için 1970 li yıllarda 0,5 μm tanecikler zararlı olurken 1990 lı yıllarda 0,02 μm çapındaki tanecikler devreler için zararlı olmaya başlamıştır.

5 Hijyenik Havalandırma Sistemleri Hijyenik havalandırma sistemleri, ısıtma soğutma ve havalandırma ihtiyacını karşılamalı, mahallerin kullanım amacına uygun olarak enfeksiyonun bulaşması önlenmeli ve toksikolojik gereksinimler yerine getirilmelidir. Temiz odaların sınıflandırılmasında ana kriter partikül sayısı ve çapıdır. Havada bulunmasına izin verilen partikül sayısı ne kadar az olursa, sistem o kadar pahalıya mal olur. Geleneksel HVAC sistemleri tasarımı ile hastaneler için HVAC sistemleri arasındaki temel fark, tesis içindeki odalar arasında oranlı basınçlandırma ihtiyacıdır. Genellikle hava akışı, temiz alandan az temiz alana doğrudur.

6 Havada bulunmasına izin verilebilecek tanecik çapı ne kadar küçük ve konsantrasyonu ne kadar az olursa, temiz odanın standardı o derece yüksek olur. Sağlık alanındaki temiz odaların standartlarını belirlemek için yapılan ölçümlerde, birim hacimde (m³), 0,5 mikron çapında bulunan partiküllerin sayısı baz alınmaktadır. U.S. Federal Standart 209 D / 209 E

7 Temiz Odada Hava Kalitesini Etkileyen Unsurlar 1. Filtreleme sistemi (partikül ve mikro-organizma ) 2. Hava hareketi ( Laminer veya türbülanslı hava dağılımı) 3. Ortam hava basıncı ( Mahalin pozitif basınçlandırılması) 4. Taze hava miktarı ( oda içi hava değişim miktarı ) 5. Sıcaklık 6. Nem oranı 7. Gürültü ( titreşim )

8 Hastanede Bulunan Mahallerin Sınıflandırılması Sınıf 1 mahaller ( Steril mahal) operasyon odaları operasyon odalarına açılan tüm hacimler steril malzeme deposu hasta hazırlama alanı uyandırma odası doğumhane yeni doğan karantina odaları özel bakım yatak odaları Sınıf 2 mahaller hasta yatak odaları fizik tedavi alanları muayenehaneler koridorlar eczane kirli depolar temiz malzeme deposu banyo, wc, ıslak hac.

9 Hastanede steril alanlar İklimlendirme ve havalandırma açısından ameliyat odaları ayrı teknik gerektirdiğinden, hastane steril mahalleri iki gruba ayrılmıştır. - Operasyon odaları Sınıf 1a Oldukça yüksek hijyen gerektiren ameliyathanelerdir. Bu odalarda hava akışı laminar flow ünitesi ile yapılmalıdır. Tek yönlü hava akımı tam kapasite çalışıp, % 100 taze hava debili olmalıdır. Kalp damar cerrahi, ortopedi ameliyatları, genel cerrahi, nörocerrahi..) Sınıf 1b Laminar akım gerektirmeyen müdahaleler için kullanılır. Cihazların bulunduğu bölge yüksek basınçlı olmalıdır. ( Endoskopi, bronkoskopi, yara yoğun bakım, yoğun bakım ) * Bronkoskopi sırasında en önemli sorun ortamdaki havada çok miktarda kirletici bulunmasıdır. Buradaki oda havası hastane havalandırma sistemi ile karışmamalıdır Egzoz havası dışarıya atılmadan önce filtre edilmelidir. - Diğer steril alanlar

10 Operasyon odaları tasarım parametreleri Hava miktarları Sınıf 1a ve 1b operasyon odalarında, oda havası değişim sayısı en az 25 defa/saat olmalıdır. Ve bu debi en küçük hacimli ameliyathanede dahi 2400 m3/h az olmamalıdır. Sınıf 1a operasyon odalarında laminar akışlı tavanlarda hava miktarı, koruma alanının büyüklüğüne göre değişim gösterir. Bu tip odalar için önerilen klima sistemi şekil de gösterilmiştir. Klima sisteminde emiş havasının % 100 nün dışarı atılması medikal gazlar ve kontaminasyon(bulaşma) riski nedeniyle önerilmektedir.

11 Ameliyathanelerde laminar akış üniteleri

12 Temiz oda hava akış modelleri

13 Tek yönlü akış Ameliyathanelerde çok sık kullanılan hepa filtreler ve paslanmaz kabinden oluşan ve laminer flow olarak tanımlanan cihaz ile ilgili şematik resim şekil de gösterilmiştir, bu akış türü Kısmi Tek Yönlü Akış olarak tanımlanmıştır.

14 Tek yönlü olmayan hava akış modelleri

15 Temiz Oda Hava Akış Modelleri Bilindiği gibi hepa filtreden yüksek hızda çıkan hava türbülansa neden olmaktadır. Hava hızının küçük olması tek yönlü (laminer) akışı olumlu etkilemektedir. Ancak hepa altında çalışan insanların yaydığı ısı nedeniyle insan vücudundan yukarı doğru bir hava akımı olmaktadır, yapılan ölçümlerde bu değerin 0.2 m/s civarında olduğu tespit edilmiştir, bu nedenle HEPA da önerilen hava hızı 0.45 m/s alınmalıdır. Daha düşük hava hızı kullanımında hepa filtre de veya laminer flow cihazında duman testi yapılarak hava akışı gözlenmelidir. Temiz oda ISO klasına göre hava akış tipi belirlenmelidir.

16 Filtreleme Sınıf 1a ve 1b operasyon odalarında, üç kademeli bir hava filtrasyonu şarttır. İlk iki kademesi havalandırma cihazı içerisine, 3. filtre kademesi de son hava çıkış noktasına yerleştirilmelidir

17 Hepa Filte Partikülleri yüksek verimlilikte tutabilen verimliliği 0,3 mikron ya da H13 için min % 99,95 olan hava filtresidir. Class 1- Class arası partikül Class ( US Federal Standard 209 a göre 1 ft3 ( 0,028 m3) hava içerisinde 0,5 mikronm den büyük müsaade edilen en fazla partikül sayısını verir. Hepa filtreler kirlendiğinde direnci 400 kpa çıkıyor. Bakımı yapılması gereklidir.

18 Taze Hava Miktarı Mahaldeki taze hava miktarı min m3/h olmalıdır. Klima santrali birden fazla mahali besliyorsa % 100 dış hava ile şartlandırılması zorunludur. Septik (zararlı bulaşıcı mikroorganizma içeren ortam) ameliyathaneler % 100 dış hava ile şartlandırılmalıdır.

19 Hava Dağıtım Şekli Sınıf 1a operasyon odalarında laminar akım ünitesi kullanılması zorunludur. Sınıf 1b operasyon odalarında besleme havası iç mahal havası ile en kısa sürede karışacak şekilde verilmelidir. Bu amaçla swirl difüzör kullanılması tavsiye edilir.

20 Sıcaklık ve Nem Değerleri Operasyon odalarında sıcaklık C arasında RH % 40 ile % 60 arasında operasyona ve ameliyathane ekibinin isteğine göre ayarlanabilir olmalıdır. Açık kalp ameliyatlarında oda sıcaklığı 16 C olması istenebilmektedir. Hasta odaları 28 C Çocuk operasyonlarında 1. derecede hasta için sıcaklık ayarlanır. Diğer ameliyatlarda 1. derecede operasyon ekibi için sıcaklık ayarlanır. Hava üfleme sıcaklığı ile oda sıcaklığı arasındaki fark 2-3 C geçmemelidir.

21 Oda Basınçlandırması ve Hava Akış Yönleri Aseptik (zararlı mikroorganizma içermeyen ortam) operasyon odalarında pozitif, septik ( zararlı bulaşıcı mikroorganizma içeren ortam) operasyon odalarında negatif basınç sağlanacaktır. Operasyon odası ile bitişik hacim arasında basınç farkı 6 Pa fazla olmalıdır. Hijyenik nedenlerden dolayı odalar arasındaki hava akışı yüksek dereceli şartlar gerektiren mikroorganizmasız odalardan, normal şartlar gerektiren mikroorganizmasız odalara doğru olmalıdır. Temiz odanın basınç altında tutulabilmesi ve daha kirli ortamdan steril ortama doğrudan hava akışı olmaması için hava kilidi adı verilen çift kapı yöntemi kullanılmalıdır. Bu yöntemde önce, açılan kapı ile bir odacığa girilir. Daha sonra bu kapı kapatılıp diğer kapıdan temiz odaya geçilir. Kapıların ikisinin aynı anda açılmasını önlemek gereklidir.

22 Hava Kilitleri

23 Class-1 bölgenin oluşturulmasında göz önüne alınacak hijyenik faktörler; Class-1 odalar aynı yere, bölgeye toplanmalıdır. Class-2 odalardan Class-1 odalara geçişlerde air-lock (hava Kilitleri) tesis edilmelidir. Bu nedenle hastanenin diğer bölümlerinden Class-1 girişler mümkün olduğunca az bölgeden olmalıdır. Class-1 bölgeye air-lock tan girişte elbiselerin değiştirildiği ve özel kıyafetlerin giyildiği bölümler bulunmalıdır. Class-1 bölgenin dış cephelerinde mümkünse pencere bulunmamalıdır. Pencerenin kullanılması kaçınılmazsa açılmaz, sızdırmaz, çift camlı, refrekte camlar kullanılmalıdır. Eğer pencerelerin açılması gerekiyorsa kendiliğinden kapanır olmalıdır. Class-1 bölge içindeki tüm kapılar dezenfekte edilebilir malzemeden ve kendiliğinden kapanır bir mekanizmaya sahip olmalıdır. Class-1 bölgedeki asma tavanlar sızdırmaz olmalıdır. Odaya bakan yüzeyleri antistatik, anti-bakteriyel malzemelerle kaplanmalıdır. Class-1 bölgedeki duvarlar ve döşemeler anti-statik, anti-bakteriyel, derzsiz, dezenfekte edilebilir, yıkanabilir malzemelerle kaplanmalıdır. Duvar-duvar, duvar-tavan, duvar-döşeme birleşimleri yuvarlak olmalı, kolaylıkla temizlenebilmelidir.

24 Pamuk Tutucu Kirli havayı toplayan emiş tarafında klima cihazlarına zarar vermemesi sebebiyle mutlaka pamuk tutucu olması gereklidir.

25 HVAC SİSTEMLERİ BAKIMI Fan Coil Üniteleri: Mikrobiyolojik gelişme için depo haline gelebilen yoğuşma tavasının periyodik bakımı gereklidir. Kanatlı Borulu Radyasyon ve Konveksiyon Üniteleri Bu ünitelerde kir ve çöküntülerin toplanmasını en aza indirmek için sık sık temizlik gereklidir. Fanlı Terminal Üniteler: Filtrelerin sık sık bakımı yapılmalıdır. Bu ünitelerin fan motorları ve fanların yenilenmesi gerekebilir. İkincil Hava Sistemleri: Ortopedi ameliyathanesindeki laminar akış sistemi veya kemik iliği nakil ünitesi için HEPA filtreli çevrim üniteleri, bu tür sistemlere bir örnektir. Bu sistemlerin motor ve filtre periyodik bakımları yapılmalıdır.

26 Test ve Ölçümler Tüm teslim almaya ilişkin testler, planlayıcı, tedarikçi, sistemin kurucusu ve sistemleri değerlendirmekle görevli hastane hijyen uzmanından bağımsız bir şahıs veya grup tarafından gerçekleştirilmelidir. Ameliyathanelerde yapılan kontrollerle ilgili olarak öncelikle yeterlilik şartlarının yerine getirilmesi aranır. Tasarım yeterliliği Montaj yeterliliği İşletme yeterliliği Performans yeterliliği

27 Test ve Ölçümler Tasarım ve kurulum yeterliliklerini yerine getiren ameliyathanenin doğru çalışıp çalışmadığını ise ölçümler ve testler yapılarak performans yeterliliği kontrol edilir. Fiziksel ve mikrobiyolojik kontroller yapılmalıdır. Fiziksel kontroller, sıcaklık, nem, fark basınç, hava akış özellikleri, parçacık tayinini kapsar. Mikrobiyolojik testler uzman bir mikrobiyolog tarafından yapılmalıdır. Ölçme cihazlarının her birinin belirli periyotlarla kalibrasyonunun yapılması zorunludur.

28 Test ve Ölçümler İlgili standartlara uygun olup, olmadığının tespiti(kurulum, tasarım, çalışma) Sistem filtrelerinin sınıflandırılması Uygun filtrelerin seçimlerinin yapılması Hava akış hızı testleri Ameliyathane taze hava miktarı Hava basınç farkı testleri Oda konfor parametreleri Temiz oda sınıfı belirlemesi Kapılarda hava akış yönünün belirlenmesi Ameliyat masası civarında korumalı alanın belirlenmesi

29 Test ve Ölçümler Havadaki partikül sayımı Hava değişim sayılarının belirlenmesi HEPA filtre sızdırmazlık testleri HEPA filtre partikül sayımı Hava akısının görsel olarak izlenmesi(duman testleri) Hava debilerinin ölçülmesi ve hava akışlarının dengelenmesi Odaların partikülden temizlenme zamanının belirlenmesi Ameliyat odalarında gürültü ve ışık düzeylerinin ölçülmesi Temiz alan iyileştirme testleri Mikrobiyal kontrollerin yaptırulması Filtre verimlerinin belirlenmesi HEPA filtrenin her değişiminden sonra partikül sayımı yapılmalı ve havadaki mikroorganizma konsantrasyonu ölçülmelidir.

30 Test ve Ölçümler Yukarıda belirtilen havalandırma sistem testlerinden oluşan, sistemin doğru çalıştığını doğrulayan validasyon kapsamında, ameliyathanelerin mevcut durumunu belirten, içerisinde validasyonu yapılan temiz odaların ana şeması ve numulendirme planı, ölçüm sonuçları, ölçme cihazlarının kalibrasyon tarihleri, genel eksikliklerin belirtildiği ve ölçme cihazlarından alınan çıktıların da yer aldığı tam teşekküllü değerlendirme sonuç raporu hazırlanır. Bu validasyon ile, Kalite güvence altına alınır İşlemin doğruluğu, kesinliği ve tekrarlanabilirliği ispatlanır Verimlilik arttırılır. İyi kontrol edilmiş, güvenilir korumalı alanların oluşması sağlanır. Çalışan personelin eğitimi ve bu konuda bilgilenmesi sağlanır.

31 Doç. Dr. Derya Burcu ÖZKAN

1µm = 0,001mm. Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur

1µm = 0,001mm. Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur İbni Sina M. ALİ SÜNGÜ VKV AMERİKAN HASTANESİ TEKNİK SERVİS MÜDÜRÜ Havada bulunan gözle görülür veya görülmez partiküllerin boyutlandırılmasında

Detaylı

Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Bilimci

Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Bilimci Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Bilimci TANIM Validasyon ; Geçerli olma durumu, geçerlilik anlamına gelir. Kullanılan yöntemin doğru ve kesin olarak sürekli bir şekilde bekleneni gerçekleştirdiğinin

Detaylı

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI 1 AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI K.Oktay GÜVEN ÖZET Hastanelerde klinik tedavinin yanında hijyenik Ģartların sağlanması da önemlidir. Hastanelerde hijyenik ortamın yaratılabilmesi için hastane

Detaylı

Hijyenik alanların birbiri ile fonksiyon uyumu, tavan, duvar, döşeme kaplama malzemeleri, kat yükseklikleri, asma tavan yükseklikleri, aydınlatma armatürleri, terminal ünite tavan birleşim detayları çok

Detaylı

LAMİNER FLOW HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ

LAMİNER FLOW HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ AMİNER FO AVAANDIRMA SİSTEMERİ Türkiye de aminer flow dizayn ve imalatında bir ilk olan GÖNKA sürekli yaptığı AR-GE çalışmaları ile dünya standartlarını takip ederek, ameliyathane gereksinimlerini karşılayacak

Detaylı

HASTANE HIJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ. Dr. M. Mobedi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

HASTANE HIJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ. Dr. M. Mobedi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü HASTANE HIJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ Dr. M. Mobedi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ TASARIM PARAMETRELERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI Konfor Endüstriyel

Detaylı

Temiz Odalarda Fark Basınç Kontrolü. Damla Zülfikar

Temiz Odalarda Fark Basınç Kontrolü. Damla Zülfikar Temiz Odalarda Fark Basınç Kontrolü Damla Zülfikar Özet Temiz Oda Nedir? Hava Akış Miktarının ve Yönünün Kontrolü Fark Basınç Kontrolü Nerelerde Gerekir? Hastaneler İlaç ve Kritik Üretim Tesisleri Laboratuvarlar

Detaylı

OPAUVION. www.teknomar.com.tr TEKNOMAR. TAVAN TİPİ, HEPA ve İKLİMLENDİRMELİ HAVA STERİLİZASYON CİHAZI

OPAUVION. www.teknomar.com.tr TEKNOMAR. TAVAN TİPİ, HEPA ve İKLİMLENDİRMELİ HAVA STERİLİZASYON CİHAZI OPAUVION TAVAN TİPİ, HEPA ve İKLİMLENDİRMELİ HAVA STERİLİZASYON CİHAZI Opauvion; hastane operasyon alanlarında, ilaçların muhafaza edildiği depolarda ve sterilizasyona ihtiyaç duyulan ortamlarda kullanılmak

Detaylı

Hastane Teknik Yönetimi

Hastane Teknik Yönetimi Hastane Teknik Yönetimi işletme kontrol bakım çözüm renovasyon M. Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org Düşüncenin doğruluğu, pratik

Detaylı

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 8. Hafta

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 8. Hafta Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları 8. Hafta Parenteral Tesisler ve Çevresel Kontrol Sistemleri Çevresel kontrol sistemleri steril ürünlere mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi

Detaylı

Ali BOYLU Ege Nisan Temiz Oda Hijyenik Havalandırma Sistemleri Test ve Doğrulama Hizmetleri, İSTANBUL

Ali BOYLU Ege Nisan Temiz Oda Hijyenik Havalandırma Sistemleri Test ve Doğrulama Hizmetleri, İSTANBUL HASTANE HAVALANDIRMASI NASIL OLMALIDIR? (ASHRAE 170/2013 STANDARDINA GÖRE TASARIM KRİTERLERİ) Ege Nisan Temiz Oda Hijyenik Havalandırma Sistemleri Test ve Doğrulama Hizmetleri, İSTANBUL Hastanelerde kullanılan

Detaylı

Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması

Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması Adem KISSAL, umutadem@hotmail.com İzmir Kuzey KHB M.Zeki BİLGİN, KOÜ, Elektrik Müh. Bölümü EVK

Detaylı

TEKNO ELEKTROMEKANİK MÜHENDİSLİK SANAYİ ve TİCARET A.Ş.

TEKNO ELEKTROMEKANİK MÜHENDİSLİK SANAYİ ve TİCARET A.Ş. HTL TEMİZ ODA UYGULAMALARI BİYOGÜVENLİK KABİNLERİ Çeker ocaklar : Çeker ocaklar Biyogüvenlik kabini değildir. Kimyasal korunma amacıyla kullanılır. Radyoaktif malzeme ile çalışılabilen modeller vardır.

Detaylı

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar Mekan: Ameliyathanelerin yoğun bakım ünitelerinden

Detaylı

Temiz Oda Sınıfına Giren Alanlarda Havalandırma ve Kontrolü. Alper SARI

Temiz Oda Sınıfına Giren Alanlarda Havalandırma ve Kontrolü. Alper SARI Temiz Oda Sınıfına Giren Alanlarda Havalandırma ve Kontrolü Alper SARI Temiz Oda Ne Demek? Page 2 Temiz Odaların Genel Koşulları Partikül kontrolü Sıcaklık ve nem kontrolü Filtrasyon Basınç kontrolü Page

Detaylı

Ameliyathane Havalandırma Sistemleri IVF ve Genetik Laboratuvar Havalandırma Sistemleri. VKV Amerikan Hastanesi Teknik Hizmetler Sorumlusu, İSTANBUL

Ameliyathane Havalandırma Sistemleri IVF ve Genetik Laboratuvar Havalandırma Sistemleri. VKV Amerikan Hastanesi Teknik Hizmetler Sorumlusu, İSTANBUL Ameliyathane Havalandırma Sistemleri IVF ve Genetik Laboratuvar Havalandırma Sistemleri Ali SÜNGÜ VKV Amerikan Hastanesi Teknik Hizmetler Sorumlusu, İSTANBUL Antonie Van Leeuwenhoek un XVII. yüzyılda geliştirdiği

Detaylı

Hastane İklimlendirme Sistemlerine Genel Bir Bakış

Hastane İklimlendirme Sistemlerine Genel Bir Bakış Hastane İklimlendirme Sistemlerine Genel Bir Bakış Prof. Dr. Salim ÖZÇELEBİ İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü, Enerji Anabilim Dalı, İSTANBUL KONFOR İKLİMLENDİRMESİ

Detaylı

systemair Mediline Paket Tip Hijyenik Klima Santrali

systemair Mediline Paket Tip Hijyenik Klima Santrali Fanlar Klima Santralleri Hava Dağıtım Ürünleri Yangın Güvenliği Hava Perdeleri ve Isıtma Ürünleri Tünel Fanları Mediline Paket Tip Hijyenik Klima Santrali systemair HML 2 İçindekiler Hijyenik İklimlendirme

Detaylı

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma sistemleri, Klima santralleri ve Fan coil ünitelerinin bakımı neden gereklidir Havalandırma sistemleri, klima santralleri ve fan coil

Detaylı

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI 29.09.2010 TARİH ve 27714 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞ SIĞINAK YÖNETMELİĞİ

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI 29.09.2010 TARİH ve 27714 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞ SIĞINAK YÖNETMELİĞİ BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI 29.09.2010 TARİH ve 27714 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞ SIĞINAK YÖNETMELİĞİ Güniz GACANER, Mak. Y. Müh. MMO İzmir Şb. guniz gacaner@ggmuhendislik.com.tr 1/27 Bu Yönetmelik

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1. AMAÇ:Ameliyathanede mikroorganizmaların yayılımının engellenmesi, enfeksiyonlar açısından hasta ve personelin güvenliğinin azami ölçüde sağlanması. 2. KAPSAM:Ameliyathane birimini kapsar. 3.KISALTMALAR:

Detaylı

AMELİYATHANELERDE VERİLECEK EN AZ HAVA DEBİSİ VE LAMİNAR TAVAN UYGULAMASI. Erkan TUNCAY ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA

AMELİYATHANELERDE VERİLECEK EN AZ HAVA DEBİSİ VE LAMİNAR TAVAN UYGULAMASI. Erkan TUNCAY ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA SU ŞARTLANDIRMA SU ARITIMI ENERJİ OTOMATİK KONTROL BİNA OTOMASYON Erkan TUNCAY İŞ YÖNETİMİ VE ORGANİZASYON MALİYE / FİNANS MÜHENDİSLİK GELİŞTİRME

Detaylı

IGK Isı Geri Kazanım Cihazı. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

IGK Isı Geri Kazanım Cihazı. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır IGK Isı Geri Kazanım Cihazı Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır Mekânlar Doğu İklimlendirme ile nefes alıyor! 1999 yılında İzmir de havalandırma ve iklimlendirme ekipmanları üretimine başlayan Doğu İklimlendirme,

Detaylı

UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş.

UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş. UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş. TEMİZ ODA VALİDASYON TANITIM DOSYASI 1. HAKKIMIZDA Günümüzün gelişen teknoloji ve artan kalite standartları ile birlikte insan sağlığını direkt ilgilendiren

Detaylı

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip...

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip... Fancoil Üniteleri İçindekiler Teknogen Fancoil... 3 Kaset Tip Fancoil... 4 Döşeme Tip Fancoil... 6 Gizli Tavan Tipi... 8 Basınçlı Tip... 10 Duvar tipi... 12, ve landırma sektörünün önde gelen üreticilerinden

Detaylı

systemair Mediline Paket Tip Hijyenik Klima Santrali

systemair Mediline Paket Tip Hijyenik Klima Santrali Fanlar Klima Santralleri Hava Dağıtım Ürünleri Yangın Güvenliği Hava Perdeleri ve Isıtma Ürünleri Tünel Fanları Mediline Paket Tip Hijyenik Klima Santrali systemair İçindekiler Hijyenik İklimlendirme 6

Detaylı

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip...

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip... Fancoil Üniteleri İçindekiler Teknogen Fancoil... 3 Kaset Tip Fancoil... 4 Döşeme Tip Fancoil... 6 Gizli Tavan Tipi... 8 Basınçlı Tip... 10 Duvar tipi... 12, ve landırma sektörünün önde gelen üreticilerinden

Detaylı

HASTANE HAVALANDIRMA KANALLARI İÇ İZOLASYONUNDA İNOVATİF ANTİBAKTERİYEL NANO KATKILI SES VE ISI YALITIMI KULLANIMI

HASTANE HAVALANDIRMA KANALLARI İÇ İZOLASYONUNDA İNOVATİF ANTİBAKTERİYEL NANO KATKILI SES VE ISI YALITIMI KULLANIMI HASTANE HAVALANDIRMA KANALLARI İÇ İZOLASYONUNDA İNOVATİF ANTİBAKTERİYEL NANO KATKILI SES VE ISI YALITIMI KULLANIMI C. Volkan Dikmen 1, Alkan Sancak 2 1 Makine Mühendisi, DKM İnşaat ve Danışmanlık, İstanbul

Detaylı

TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI. Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI. Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi PARENTERAL NÜTRİSYON O Enteral beslenme yapılamadığında,

Detaylı

Yunus KISA İSG Uzmanı

Yunus KISA İSG Uzmanı ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI Yunus KISA İSG Uzmanı Laboratuvar Yetkilendirme Kapsam

Detaylı

YIKIM ONARIM VE YAPIM ÇALIŞMALARINDA ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

YIKIM ONARIM VE YAPIM ÇALIŞMALARINDA ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI Dok No: ENF.TL.030 Yayın tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/no: -/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ: Bu talimatın amacı Özel VİTALE Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi ve Polikliniklerinde yapılan yapım, yıkım, onarım

Detaylı

NEM NİÇİN ÖNEMLİDİR?

NEM NİÇİN ÖNEMLİDİR? NEM NİÇİN ÖNEMLİDİR? UYGUN DEĞİL (KURU) İDEAL NEM UYGUN DEĞİL (YAŞ) Bakteri Virüsler Küfler Toz ve akarlar Burun kuruluğu Alerji ve astım Mobilya ve ağaç Statik elektrik 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL HASTANELER YÖNETMELĐĞĐ

SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL HASTANELER YÖNETMELĐĞĐ 2. BÖLÜM: HĐZMET BĐRĐMLERĐNE ESAS BĐLGĐLER HĐZMET BĐRĐMLERĐNE ESAS BĐLGĐ VE BELGELER 1- genelinde hijyene uygun temizlik ve bakım sağlanmış mı (uygun olmayan birimler açıkça belirtilecektir) 2-Acil ünitesi

Detaylı

ÇOCUK OYUN ALANI TEMİZ ODA VALİDASYON ÖLÇÜM SONUÇLARI

ÇOCUK OYUN ALANI TEMİZ ODA VALİDASYON ÖLÇÜM SONUÇLARI M E D İ B İ M M E D İ K A L B İ L İ Ş İ M K A L İ B R A S Y O N D A N I Ş M A N L I K G Ü L M E K İ Y L E Ş T İ R İ R D E R N E Ğ İ - ÇOCUK OYUN ALANI TEMİZ ODA VALİDASYON ÖLÇÜM SONUÇLARI ISO-14644 CLEANROOM

Detaylı

BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır Yurt içi ve yurt dışında mekânlar, Doğu İklimlendirme ile nefes alıyor! 1999 yılında İzmir de havalandırma ve iklimlendirme

Detaylı

NOVATEST.

NOVATEST. NOVATEST HAVALANDIRMA ÖLÇÜMLERİ HVAC Validasyon Ölçümleri Kanal Kaçak (Sızdırmazlık) Testleri Biyo Güvenlik (LAF) Kabinleri Validasyonu Çeker Ocak Validasyonu İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖLÇÜMLERİ İç Ortam

Detaylı

IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır KAPAK ARKASI BASKISIZ IGK - Isı Geri Kazanım Cihazı Sessiz ve yüksek verimli Genel Özellikler Daha düşük enerji tüketimi için yüksek verimli

Detaylı

HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR DX SERİLERİ

HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR DX SERİLERİ HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI SERİLERİ ÇALIŞTIRMADAN ÖNCE MONTAJ İŞLETME ve BAKIM KILAVUZUNU www.venco.com.tr ADRESİNDEN İNDİREREK OKUYUN ve SERVİS ELEMANININ KOLAYLIKLA

Detaylı

Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler

Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler Ferit Bayram DentaFiera 6 Haziran 2016 Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler A. Temizlik ve Dezenfeksiyon Kurallarına İlişkin Düzenlemeler Sterilizasyon prosedürlerinin düzenli kontrolü

Detaylı

LED: Geleceğin Aydınlatma Teknolojisi

LED: Geleceğin Aydınlatma Teknolojisi 2010 2011 Hayata ETKİN Bakış LED'li ameliyat lambaları inovatif aydınlatma teknolojileriyle, tüm dünyada cerrahi ekiplerin tercih ettikleri aydınlatma modeli haline gelmiştir. Etkin Tıbbi Cihazlar tarafından

Detaylı

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon Ünitesi kirli, temiz ve steril alan olmak üzere üç alandan oluşmalıdır. Kirli, temiz ve steril alanlar arasındaki geçiş noktalarında

Detaylı

BGK By-Pass Damperli Isı Geri Kazanım Cihazı. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

BGK By-Pass Damperli Isı Geri Kazanım Cihazı. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır BGK By-Pass Damperli Isı Geri Kazanım Cihazı Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır Mekânlar Doğu İklimlendirme ile nefes alıyor! 1999 yılında İzmir de havalandırma ve iklimlendirme ekipmanları üretimine başlayan

Detaylı

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK Laboratuar Tasarımı Genel Gereksinimler Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK 1. Genel Tehlikeli materyallerin kullanımı ve muhafazasının oluşturduğu riskler nedeni ile laboratuarlar ve laboratuar dışı aktivitelerin

Detaylı

SILENT Serisi YENİ MİNİ AKSİYAL FANLAR (BANYO, WC FANLARI) Montaj Örnekleri SILENT-100 SILENT-200 SILENT-300

SILENT Serisi YENİ MİNİ AKSİYAL FANLAR (BANYO, WC FANLARI) Montaj Örnekleri SILENT-100 SILENT-200 SILENT-300 SILENT - A4_EN 568-576 SILENT 22.07.2011 14:17 Page 524 MİNİ AKSİYAL FANLAR (BANYO, WC FANLARI) SILENT Serisi SILENT-100 SILENT-200 SILENT-300 YENİ Silent Serisi aksiyal fanlar, tavan veya duvara monte

Detaylı

YÜKSEK DEBİLİ JET NOZUL

YÜKSEK DEBİLİ JET NOZUL YÜKSEK DEBİLİ JET NOZUL YÜKSEK DEBİLİ JET NOZUL DTD-19 Malzeme: Kullanım yeri: Montaj Özellikleri: Kaplama: Aksesuarlar: Özel sertleştirilmiş aluminyum sacdan imal edilir Havalandırma sistemlerinde üfleme

Detaylı

KAMU HASTANELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİMLİLİK VE KALİTE UYGULAMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI

KAMU HASTANELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİMLİLİK VE KALİTE UYGULAMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HASTANELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİMLİLİK VE KALİTE UYGULAMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI Dr. Meryem İSKENDEROĞLU SAMSUN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı 1-5 Nisan 2018 1 AMELİYATHANE

Detaylı

IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım üniteleri 6 ana model ile 750 m /h'ten 4000m /h'e kadar çok geniş bir uygulama alanını kapsarlar.

IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım üniteleri 6 ana model ile 750 m /h'ten 4000m /h'e kadar çok geniş bir uygulama alanını kapsarlar. IHRA-HP IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım ünitelerindeki temel prensip, egzost edilen hava ile taze havanın ısıtılıp veya soğutularak ısı geri kazanım yapılmasının yanında, ısı pompası sayesinde

Detaylı

KLİMA VE HAVALANDIRMA SİSTEMİ STERİL ALAN İHTİYACI

KLİMA VE HAVALANDIRMA SİSTEMİ STERİL ALAN İHTİYACI YOĞUN BAKIM HAVALANDIRMALARI VE İZOLASYON ÜNİTELERİNDE HAVALANDIRMALAR KLİMA VE HAVALANDIRMA SİSTEMİ HEPA (High Efficiency Particulate Air) filtrelerin ilk prototiplerine özellikle II. Dünya Savaşının

Detaylı

ÇATI TİPİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI

ÇATI TİPİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI ÇATI TİPİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI Fonksiyonu İç ortamlarda nem, koku ve partikül içeren düşük kaliteli havayı tahliye ederken koşullandırılmış taze havayı ortama transfer eder. Egzost havasının ısısını

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Ġklimlendirme Sistemleri ve Validasyonu

Sağlık Kurumlarında Ġklimlendirme Sistemleri ve Validasyonu Sağlık Kurumlarında Ġklimlendirme Sistemleri ve Validasyonu Mak. Müh. Ali BOYLU EGE NİSAN Temiz Oda Hijyenik Havalandırma Sistemleri Test ve Doğrulama Hizmetleri Ltd. Şti, İSTANBUL e-posta: aliboylu@egenisan.com

Detaylı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Systemair HSK Isı Geri Kazanımlı Havalandırma Sistemi kısaca IGH olarak adlandırılmaktadır. IGH, ısı enerjisini eşanjörler ve fanlar yardımı ile geri kazanarak enerji

Detaylı

Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı

Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı Alanın kısıtlı olduğu yerlerde en iyi çözüm Düşük sarfiyat

Detaylı

TEST, AYAR VE DENGELEME (TAD) ŞARTNAME ÖNERİSİ. 1. Kapsam: Bu belge TAD işlemleriyle ilgili idari şartlarını ve kapsamını tanımlamaktadır.

TEST, AYAR VE DENGELEME (TAD) ŞARTNAME ÖNERİSİ. 1. Kapsam: Bu belge TAD işlemleriyle ilgili idari şartlarını ve kapsamını tanımlamaktadır. TEST, AYAR VE DENGELEME (TAD) ŞARTNAME ÖNERİSİ Revizyon tarihi: 08.02.2019 1. Kapsam: Bu belge TAD işlemleriyle ilgili idari şartlarını ve kapsamını tanımlamaktadır. 2. Yapılacak İşin Tanımı: Ekli keşif

Detaylı

ECODESIGN ECO-DESIGN. ECO-DESIGN Uygulama Kriterleri

ECODESIGN ECO-DESIGN. ECO-DESIGN Uygulama Kriterleri ECODESIGN ECO-DESIGN ECO-DESIGN direktifleri, Avrupa Birliğinin enerji tüketen ürünlerdeki enerji kullanım kriterlerini belirlediği ve üreticilerin yasal olarak uyma zorunluğu bulunan kanunların bütünüdür.

Detaylı

AP Hücreli Aspiratörler

AP Hücreli Aspiratörler AP Hücreli Aspiratörler AP-EKO Ekonomik Tip Hücreli Aspiratör AP-EKO serisi hücreli aspiratörleri, ısıtma ve soğutma istenmeyen yerlerde, ortam havasını tazelemek için veya tahliye etmek için, düşük veya

Detaylı

Yangın durumunda duman tabakası

Yangın durumunda duman tabakası Duman Kontrolü Yangın durumunda duman tabakası Yapıda bulunan maddelerin miktarına Madde türüne Yapının havalandırma koşullarına Bağlı olarak oluşur Birkaç dakika içinde duman tabakası önemli boyutlara

Detaylı

HASTANE İKLİMLENDİRMESİ ve HASTANELERDE KLİMA KULLANIMI

HASTANE İKLİMLENDİRMESİ ve HASTANELERDE KLİMA KULLANIMI HASTANE İKLİMLENDİRMESİ ve HASTANELERDE KLİMA KULLANIMI Hastane iklimlendirmesi, konfor iklimlendirmesinde önemsenmeyen bazı konuların titizlikle ele alınmasını gerektirir. Servislerin farklı sıcaklık

Detaylı

TETA & TEDA. Sıcak Hava Apareyleri

TETA & TEDA. Sıcak Hava Apareyleri TETA & TEDA Sıcak Hava Apareyleri İçindekiler Teknogen Kimiz? Ne iş yaparız? Genel Özellikler... 1 Teknik Özellikler... 1 Bileşenler... 2 Montaj ve Bakım... 3 Elektrik Bağlantı Şeması... 3 Ölçüler... 4

Detaylı

SILENT Serisi YENİ MİNİ AKSİYAL FANLAR (BANYO, WC FANLARI) Montaj Örnekleri SILENT-100 SILENT-200 SILENT-300

SILENT Serisi YENİ MİNİ AKSİYAL FANLAR (BANYO, WC FANLARI) Montaj Örnekleri SILENT-100 SILENT-200 SILENT-300 MİNİ AKSİYAL FANLAR (BANYO, WC FANLARI) SILENT Serisi SILENT-100 SILENT-200 SILENT-300 YENİ Silent Serisi aksiyal fanlar, tavan veya duvara monte edilebilir. Banyo veya küçük hacimli odaların havalandırma

Detaylı

GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve Bakan Group; uzman ve idealist EKİP

GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve Bakan Group; uzman ve idealist EKİP www.bakangroup.com GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve mühendislik operasyonları etkilenebilir herhangi bir diğer kişilerin sağlık, güvenlik ve

Detaylı

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba KANAL TİPİ KLİMA SANTRALI TLPU-P Teba 1 KANAL TİPİ KLİMA SANTRALLARI Kanal tipi klima santralları, orta büyüklükteki alanların ısıtma, soğutma ve havalandırma ihtiyacını karşılar. Yüksekliklerinin az olması

Detaylı

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı Tavan tipi ısı pompalı ısı geri kazanım cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını

Detaylı

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme

Detaylı

ERV Serisi. risi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri... ERV Serisi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri

ERV Serisi. risi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri... ERV Serisi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri ERV Serisi risi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri... ERV Serisi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri ERV SERİSİ ENERJİ GERİ KAZANIMLI HAVALANDIRMA ÜNİTELERİ yaşam mahallerinin taze hava

Detaylı

DECOR Serisi MİNİ AKSİYAL FANLAR (BANYO, WC FANLARI) Montaj Örnekleri DECOR-100 DECOR-200 DECOR-300

DECOR Serisi MİNİ AKSİYAL FANLAR (BANYO, WC FANLARI) Montaj Örnekleri DECOR-100 DECOR-200 DECOR-300 MİNİ AKSİYAL FANLAR (BANYO, WC FANLARI) DECOR Serisi DECOR-100 DECOR-200 DECOR-300 Montaj Örnekleri Decor Serisi aksiyal fanlar, küçük hacimli mekanların, tuvaletlerin ve banyoların nem ve koku problemlerini

Detaylı

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT serisi; % 20 taze havalı, tek fanlı, soğutma kapasite aralığı 13 kw - 164 kw olan 12 adet modelden oluşmaktadır. serisi;

Detaylı

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller ECOMFORT Fonksiyonu Küçük ve orta büyüklükteki iklimlendirme uygulamalarında iç ortamın ısıtılması/soğutulması ve filtrelenmesi için kullanılmaktadır. Asma tavana montaj imkanı vardır, hava dağıtımı asma

Detaylı

Temizodalarda sıcaklık, nem, basınç ve hacimsel debinin ölçülmesi hakkında ipuçları

Temizodalarda sıcaklık, nem, basınç ve hacimsel debinin ölçülmesi hakkında ipuçları Testo Testo Temizodalardaki iklimlendirme Whitepaper ölçümleri hakkında ipuçları Temizodalarda sıcaklık, nem, basınç ve hacimsel debinin ölçülmesi hakkında ipuçları Temizoda ölçümleri ve önemli test prosedür

Detaylı

UYGUN DEĞİLSE YAPILACAK FAALİYET. Bildirim

UYGUN DEĞİLSE YAPILACAK FAALİYET. Bildirim T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ BİNA TURU KONTROL VE İYİLEŞTİRME FAALİYETLERİ FORMU KODU: YÖN.FR.14 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:

Detaylı

MAKALE. Hastanelerde Enfeksiyon Sebepleri

MAKALE. Hastanelerde Enfeksiyon Sebepleri MAKALE Hastanelerde Enfeksiyon Sebepleri Tespiti İnaktivasyonu Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Projeler Danışmanı (Hijyen Bilimci) www.ct.tc cengiz@ct.tc Hijyen ortamın sağlanması için titizlikle

Detaylı

YAPILARDA OTOMASYON ve ENERJİ YÖNETİMİ

YAPILARDA OTOMASYON ve ENERJİ YÖNETİMİ YAPILARDA OTOMASYON ve ENERJİ YÖNETİMİ OTOMATİK KONTROL III. Bölüm MEKANİK TESİSATLARDA OTOMASYON Kullanım Sıcak Su Tesisatı (Boyler) Boyler düzeneği Güneş enerji destekli boyler düzeneği Boyler düzeneği

Detaylı

27.ULUSAL PATOLOJİ KONGRESİ. Patoloji Laboratuvar Tasarım Kriterleri

27.ULUSAL PATOLOJİ KONGRESİ. Patoloji Laboratuvar Tasarım Kriterleri 27.ULUSAL PATOLOJİ KONGRESİ Patoloji Laboratuvar Tasarım Kriterleri PROF. DR. ÜMİT İNCE Mehmet Ali Aydınlar Acıbadem Üniversitesi Ana Bilim Dalı Başkanı TEMEL BALTAOĞLU Teknik Danışman -Makine Mühendisi

Detaylı

Ürettiğimiz ve satışını yaptığımız ürünler CE, ISO 9001 ve TSE belgelerine sahiptir.

Ürettiğimiz ve satışını yaptığımız ürünler CE, ISO 9001 ve TSE belgelerine sahiptir. Masvent, gelişen teknolojiye uyum sağlayarak, uzmanlaşmış kadrosu ve modern makina parkuruyla yürüttüğü imalatlarıyla havalandırma sektöründe başarıyla hizmet vermektedir. Firmamız; Klima Santralleri,

Detaylı

Isı Geri Kazanım Cihazları

Isı Geri Kazanım Cihazları Klimacı Mert Talatpaşa Bulvarı No:5/A Alsancak İZMİR T. 3 5 39 65 6 F. 3 7 9 www.klimacimert.com.tr info@klimacimert.com.tr VRS3 Vent Isı Geri Kazanımlı Cihazları, sağlıklı iç mekan havalandırması için

Detaylı

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı İSGÜM

Detaylı

MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ.

MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. Sayın İşletme İdari ve Teknik Yönetimleri, Mühendislik hizmetlerinde proje ve uygulama alanlarında geçmişten bugüne yürütmüş olduğumuz çalışmalardan edindiğimiz tecrübelere paralel olarak, bu hizmetlerin

Detaylı

Partikül Sayımı: Nereden, Ne Zaman ve Nasıl? Uz. Hem. Serap GÜNER İstanbul üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi HEKK

Partikül Sayımı: Nereden, Ne Zaman ve Nasıl? Uz. Hem. Serap GÜNER İstanbul üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi HEKK Partikül Sayımı: Nereden, Ne Zaman ve Nasıl? Uz. Hem. Serap GÜNER İstanbul üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi HEKK Havada bulunan mikroorganizmalar, partiküllere tutunarak hareket edebilmekte ve bu

Detaylı

Poolline. HPL-C ve HPL Havuz Nem Alma Santralleri

Poolline. HPL-C ve HPL Havuz Nem Alma Santralleri Fanlar Klima Santralleri Hava Dağıtım Üniteleri Yangın Güvenliği Hava Perdeleri ve Isıtma Ürünleri Tünel Fanları Poolline HPL-C ve HPL Havuz Nem Alma Santralleri İçindekiler Kapalı Havuz Nem Alma Sistemleri

Detaylı

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI 1 AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI K.Oktay GÜVEN ÖZET Hastanelerde klinik tedavinin yanında hijyenik şartların sağlanması da önemlidir. Hastanelerde hijyenik ortamın yaratılabilmesi için hastane

Detaylı

Konutlarda Havalandırma. Dr. İbrahim ÇAKMANUS

Konutlarda Havalandırma. Dr. İbrahim ÇAKMANUS Konutlarda Havalandırma Dr. İbrahim ÇAKMANUS Özet Son yıllarda Ülkemizde residence adı altında yüksek binalarda lüx konutlar yapılıp satılmaktadır. Diğer yandan bu tür yapıların bazılarına LEED, BREEAM

Detaylı

Hassas ölçüm Güvenilir kalifikasyon. Temizodalar için hassas ölçüm teknolojisi ve hizmetleri

Hassas ölçüm Güvenilir kalifikasyon. Temizodalar için hassas ölçüm teknolojisi ve hizmetleri Hassas ölçüm Güvenilir kalifikasyon Temizodalar için hassas ölçüm teknolojisi ve hizmetleri Sürdürülebilir norm-uyumlu koşullar Temiz odalarınız için benzersiz hizmetler Temiz odaların temizliğini garanti

Detaylı

KARDİYOVASKÜLER CERRAHİ YOĞUN BAKIM ÖZCAN ERDEMLİ

KARDİYOVASKÜLER CERRAHİ YOĞUN BAKIM ÖZCAN ERDEMLİ KARDİYOVASKÜLER CERRAHİ YOĞUN BAKIM dizayn ÖZCAN ERDEMLİ Kalp ve damar cerrahisi yoğun bakımı seviye 3 yoğun bakımdır. Özel ekibi, özel donanımı olan ve temel gereksinimlerini kendi içinde sağlayabilen

Detaylı

Poolline. HPL-C ve HPL Havuz Nem Alma Santralleri. systemair

Poolline. HPL-C ve HPL Havuz Nem Alma Santralleri. systemair Poolline HPL-C ve HPL Havuz Nem Alma Santralleri systemair İçindekiler Kapalı Havuz Nem Alma Sistemleri 4 Tasarım Esasları 5 Poolline da Enerji Verimliliği 7 HPL-C Operasyon Modları 8 HPL Operasyon Modları

Detaylı

Dış ortamlarda, soğuk depolar ve seralarda, üretim atölyeleri ve ambarlarda sıcaklık ölçümü için kullanılır.

Dış ortamlarda, soğuk depolar ve seralarda, üretim atölyeleri ve ambarlarda sıcaklık ölçümü için kullanılır. KOMPAKT DALDIRMA TİP SICAKLIK SENSÖRLERİ Isıtma, soğutma veya havalandırma sistemlerinde sıcaklık ölçümü için tasarlanmıştır. Kovanla beraber akışkan sıvılarda sıcaklık ölçümü için de kullanılabilir. TF25-126700

Detaylı

E DIN 1946-4:2005-02 NHRS 2.53 N 0162 NİHAİ TASARIMI. Uygulama ile ilgili uyarı

E DIN 1946-4:2005-02 NHRS 2.53 N 0162 NİHAİ TASARIMI. Uygulama ile ilgili uyarı NHRS 2.53 N 0162 NİHAİ TASARIMI Uygulama ile ilgili uyarı Bu norm tasarımı test ve inşa amacı ile verilir. Burada kastedilen norm mevcut konseptlerden farklı olduğundan, uygulamalarda tarafların tam bir

Detaylı

ASHRAE Standard

ASHRAE Standard İç Tanım Kullanım 1.sınıf 2.sınıf 3.sınıf Çok düşük kirliliği olan ve zararsız koku bulunan hava. Az miktarda koku ve partikül içeren hava. İçerisinde etkili bir koku ve partikül bulunan hava. Herhangi

Detaylı

BİREBİR KASET TİPİ KLİMALAR

BİREBİR KASET TİPİ KLİMALAR BİREBİR KASET TİPİ KLİMALAR TEKNOLOJİ Geniş Üfleme Ağzı Estetik Dizayn Düşük Ses Seviyesi Hava Üfleme Kontrolü Otomatik Yükseklik Ayarı Daha uzak atış mesafesi Ölü hacim bırakmama Homojen ısı dağılımı

Detaylı

ISITMA HAVALANDIRMA SICAK SU HAZIRLAMA

ISITMA HAVALANDIRMA SICAK SU HAZIRLAMA ISITMA HAVALANDIRMA SICAK SU HAZIRLAMA DURAN TÜRK 17 4 1965 tarihinde Denizli-Çemeli' de doğdu. Đlk ve orta öğrenimini Almanya' da, yüksek öğrenimini Đ.T.Ü. Makine Fakültesi, Enerji Bölümü' nde tamamladı.

Detaylı

Hava Perdeleri 2010.1

Hava Perdeleri 2010.1 Hava Perdeleri 2010.1 en kaliteli ve en iyi fiyatlı ne varsa hepsi bir arada burada... Yaz sıcağı Kışın sıcak hava Kış soğuğu Egsoz gazları Temiz hava Toz Duman Kokular Yazın soğuk hava Sinekler, böcekler

Detaylı

DHR - ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI

DHR - ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI DHR - ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI Hem enerji ekonomisinin sağlanması, hem de iç hava kalitesinin arttırılabilmesi için ısı geri kazanımlı havalandırma cihazları yüksek verimli ve yıllarca sorunsuz çalışabilecek

Detaylı

Özlenen serinlik, keyif veren konfor...

Özlenen serinlik, keyif veren konfor... Özlenen serinlik, keyif veren konfor... Genel Katalog Kaset Tipi Klimalar Kapasite Aralığı Soğutma Kapasitesi : 18.000 48.000 Btu/h Isıtma Kapasitesi : 20.000 52.000 Btu/h İç ünite Dış ünite Özellikleri

Detaylı

JET FAN SİSTEM TASARIM KRİTERLERİ, MONTAJ VE DEVREYE ALMA UYGULAMALARI

JET FAN SİSTEM TASARIM KRİTERLERİ, MONTAJ VE DEVREYE ALMA UYGULAMALARI JET FAN SİSTEM TASARIM KRİTERLERİ, MONTAJ VE DEVREYE ALMA UYGULAMALARI HAVALANDIRMA SİSTEMİ: Kapalı otoparklarda havalandırma sistemi iki farklı amaca hizmet eder; 1. Günlük kullanım esnasında araçlardan

Detaylı

GENE ÜRÜN KATALOĞU MBS KLİMA ISITMA SOĞUTMA HAVALANDIRMA EKİPMANLARI

GENE ÜRÜN KATALOĞU MBS KLİMA ISITMA SOĞUTMA HAVALANDIRMA EKİPMANLARI GENE ÜRÜN KATALOĞU MBS KLİMA ISITMA SOĞUTMA HAVALANDIRMA EKİPMANLARI GENEL ÜRÜN KATALOĞU ... HAKKIMIZDA MBS Klima Isıtma Soğutma Havalandırma Ekipmanları 2008 yılında Dudullu / Ümraniye İstanbul da Faaliyete

Detaylı

VAV DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ

VAV DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ VAV değişken debi damperi tek kanalda yüksek hızlarda değişken debi veya değişken akış oranlı uygulamalar için dizayn edilmiş olup hem üfleme hem de emiş için kullanılabilir.

Detaylı

KANAL TİPİ FANLAR [PKF SERİSİ ÜRÜN KATALOĞU] Havalandırma Lüks Değil!

KANAL TİPİ FANLAR [PKF SERİSİ ÜRÜN KATALOĞU] Havalandırma Lüks Değil! Havalandırma Lüks Değil! Her geçen gün katlanarak artan şehir yaşamı bazı ihtiyaçları da beraberinde getirmiştir. Fert başına gittikçe daralan yaşam alanları insanları iç içe yaşamaya zorlamaktadır. Hem

Detaylı

KAPALI OTOPARKLARDA DUMAN EGZOST JET FAN SİSTEMLERİ JET FANLI SİSTEMLER Kapalı otoparklar için tasarlanan havalandırma sistemleri iki temel ihtiyaçtan yola çıkılarak planlanır. -Birincisi günlük işletmede

Detaylı

Marmara Üniversitesi MSÜ deneyimi Prof. Dr. Ayşegül Karahasan Yağcı Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul

Marmara Üniversitesi MSÜ deneyimi Prof. Dr. Ayşegül Karahasan Yağcı Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul Marmara Üniversitesi MSÜ deneyimi Prof. Dr. Ayşegül Karahasan Yağcı Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul İYİ LABORATUVAR UYGULAMALARI 2 İYİ KLİNİK LABORATUVAR UYGULAMALARI -İKLU HEDEF: planlama,

Detaylı

Fan Coil Üniteleri bir su soğutma grubunu, ısı pompası grubunu veya sıcak su ısıtıcısını etkin, sessiz bir klima sistemine çevirmek için yüksek

Fan Coil Üniteleri bir su soğutma grubunu, ısı pompası grubunu veya sıcak su ısıtıcısını etkin, sessiz bir klima sistemine çevirmek için yüksek Fan Coil Üniteleri bir su soğutma grubunu, ısı pompası grubunu veya sıcak su ısıtıcısını etkin, sessiz bir klima sistemine çevirmek için yüksek verimli araçlardır. Bu üniteler hem konutlarda hem de ticari

Detaylı