Ox 0.(048.1) Y AYINLARI ( ) ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENST!TüSü YAYINLARI. Muhtelif Yayınlar Serisi No. 26. Ankara- 1967

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ox 0.(048.1) Y AYINLARI (1953-1966) ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENST!TüSü YAYINLARI. Muhtelif Yayınlar Serisi No. 26. Ankara- 1967"

Transkript

1 Ox 0.(048.1) ORMANCILIK ARAŞTIRMA Y AYINLARI ( ) ENSTİTÜSÜ ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENST!TüSü YAYINLARI Muhtelif Yayınlar Serisi No. 26 Güzel İstanbul Matbaası Ankara- 1967

2 ön SöZ Bu broşür; Ormancılık Araştırma Enstitüsünün kuruluşu tarihinden 1966 yılı sonuna kadar yapılmış bulunan Enstitü Yayınlarının kapsadıkları konuları bir arada bulabilmek kolaylığını sağlamak üzere hazırlanmıştır. Broşürün hazırlanmasında, yayınlanmış bulunan 14 Ormancılık Araş~ tırma Enstitüsü Yıllık Bülteni ile 24 Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 17 Teknik Bülten ve 25 adet Muhtelif Yayınlar Serileri ayrı ayrı değil, iki kısımda ve fakat birlikte mütalaa edilmişlerdir. Birinci kısım, yazarlarının soyadları alfabetik sırasına, ikinci kısım ise Oxford Desimel Tasnif Sistemindeki esasa göre tertiplenmiş ve her konunun hangi yayınlar serisinden bulunduğu da yayın yıl ve seri numaralarına göre yanlarına işaretlenmiş ve inceleyenlere faydalı olacağı düşüncesiyle ön sözü müteakip Oxford Desimal Tasnif Sisteminin Ormancılık Literatürü konularını ana başlıklarıiyle gösterir bir liste de eklenmiş bulunmaktadır. Böylelikle; Enstitü Yayınlarından faydalanmak isteyecekler, aradıkları konuların hangi seri yayınlar arasında, hangi yılda yayınlanmış olduğunu kolayca tesbit ve tayin edebiimiş olacaklardır. Ankara 1967 E. Ali KARAAGAÇ Enstitü Müdürü

3 OXFORD DEStMEL TASNıF StSTEMtNE GöRE ORMANCILIK LtTERATVRtJ KONULARININ ANA BAŞLmLARI 1. ÇEVRE FAKTöRLERi. BiYOLOJi 11 - Yetiştirme muhiti faktörleri : İklim, mevkii, toprak, hidroloji {Su muhafazası, toprak muhafazası ve erozyon) 12 - Genel Biyoloji 13 - Genel Zooloji 14 - Sistematik Zooloji 15 - Hayvan Ekolojisi. Av hayvanları ve balık amenajmanı, avcılık, atıcılık ve balık avcılığı Genel Botanik 17 - Sistematik Botanik 18 - Bitki Ekolojisi 2. StLViKüLTüR 22 - Silvikültür sistemleri, meşçerenin yapısı ve terekkübü : Meşçere şekilleri 23 - Gençleştirme ve meşçere kurma 24 - Meşçere ve ağaç bakımı 25 - Bozuk, bakımsız veya kapalılığı azalmış meşçerelerde yapılacak işlemler 26 - Ormancılık ve tarımın kombinesi. Suboyu ve sulanan ormanlar, koruyucu orman şeritleri vs. de yürütülecek işlemler 27 - Süs bitkileri, parldar, canlı çitler ve çit bitkileri 28 - Tali orman mahsullerinin yetiştirilmesi, bakımı ve istihsali 3. tş BtLGtSt {tlgtlt ÇALIŞMALAR). llesap lstthsalt. TOMRUKLAMA VE NAKLtYAT. ORMAN MüHENDtSLt('{t 30 - tş Bilgisi ile ilgili çalışmalar. {Genel olarak) 31 - Tomruklama ve nakliyat {Genel olarak)

4 Kesim ve bununla ilgili işler 33 - Faydalanma derecesi ve zayiat. Devirme yerinin temizlenmesi 34 - Odunun ormanda ve depoda istifi ve saklanması 35 - Kesim ve bununla ilgili işlerde birim iş için sarfedilen zaman ölçüleri 36 - Kesim ve bununla ilgili işlerde kullanılan aletler, makinalar ve malzemeler 37 - Nakliyat 38 - Orman Mühendisliği 4. ORMAN TAHR!BATI VE ORMANIN KORUNMASI 41 - Orman korumasının genel tekniği. Tahribat nevileri 42 - Anorganik faktörlerin tahribatı (Yangın hariç) 43 - Orman Yangınları 44 - Muzur nebatların yaptığı zarar. Virüs hastalıkları 45 - Hayvan zararları 46 - Ağaç yetiştirmesinde insanların yaptığı zararlar 48 - Bilinmeyen ve karışık sebeplere ait zararlar (Ağaç nevilerine göre sıralanır) 5. ODUN ölçme. ARTIM; MEŞCERELERİN GEL!ŞtM! VE BüNYESi. ARAZİNİN ölçülmesi VE HARiTA ALMA 51 - Sistemler ve ölçme birimleri (tahvil tabloları dahil) 52 - Ağaç gövdesine ve ağaçların, meşcerelerin, ormanların ve tomrukların hacımıarına ait ölçmeler 53 - Ağaç ve meşcerelere ait hususi ölçmeler (taç eb'adı, meşcere kapalılığı v.s.) 54 - Yetişme muhiti kalitesinin takdiri 55 - Yaş tayini 56 - Artım; Meşcerelerin gelişmesi ve bünyesi 57 - Arazinin ölçülmesi ve harita alma. Havadan survey.

5 6. ORMAN AMENAJMAN!. ORMANCILIK iş EKONOMiSt 61 - Orman Amenajmanı : Genel olarak, nazariyet ve prensipler 62 - Amenajman metodları. Amenajman planları. Yıllık veya periyodik hasılat. Hasılat düzeni Orman Amenajmanına ait diğer meseleler Bir iş sahası olarak ormancılık; Genel olarak 65 - Orman yetiştirmenin iş yönünden mes'eleleri 66 - Tomruk istihsali masrafları 67 - Mali neticelerin kıyınet takdiri; defter tutma ve muhasebe; ış ıstatikleri; orman işletmelerinin kısa vadeli olarak planlanması ve finansmanı 68 - Orman işletmelerinin idare ve teşkilatı ORMAN MAHSULLERiNiN PAZARA ARZI. ORMAN NAKLiYATI VE ODUN SANAYi EKONOMiSi 71 - Orman mahsullerinin piyasaya arzı : Genel olarak 72 - Piyasaya arzın miktar bakımından vaziyeti; arz ve talep 73 - Fiatlar 74 - Ticaret siyaseti (Ticari usul ve adetlerden gayri olanlar) 75 - Ticaret usul ve adetleri 76 - Muhasebe, pazara arzda işin planlanması ve idaresi 77 - Piyasaya arz; muhtelif 78 - Orman nakliyat ekonomisi 79 - Orman mahsulleri sanayii ekonomisi 8. ORMAN MAHSULLERi VE KIYMETLENDiRiLMES Odun VA Kabuk : Bünye ve vasıfları 82 - Odunun işlenmesi (Yüzüne yapılan muameleler ve odunun bağlantıları dahil) 83 - Odun işleyen ve odun kullanan sanayi şubeleri ve mamülleri. Odunun olduğu gibi kullanılması

6 Odunun kuruması ve odunun evsafını iyileştiren diğer muameleler 85 - Odunun ve odun mamüllerinin sınıflandırılması 86 - Sellüloz ve odun hamuru sanayi. Odun ihtiva eden sanayi. Odun ihtiva eden sanayi mamülleri. Odunun kimyevi usullerle kıymet Iendirilmesi 88 - Odundan ekonomik faydalanma. Odun yerine diğ er maddelerin ikamesi 89 - Tali orman mahsulleri 9. MEMLEKET NAZARINDAN ORMANLAR VE ORMANCI LIK. ORMANCILIGIN SOSYAL EKONOMİSİ 90 - Genel olarak 91 - Arazi kullanma, arazi kullanma politikası. Ağaçlandırma politikası Orman mülkiyeti ve mülkiyet politikası 93 - Ormancılığın devlet tarafından teftişi ve tanzimi ve bu maksada hizmet eden kanuniarı yapma 94 - Orman politikasını tamamlayan diğer metodlar 95 - Orman vergileri 96 - Orman işçisi meseleleri; hesap nakliyatında ve hesap sanayiinde işçi meseleleri Milletler arası orman politikası ve milletler arası işbirliği. O. MATEMATiK VE istatistik, RtY AZ! FORMüLLERE AtT CETVELLER. BtBLiOGRAFYA O İstatistiki metodlar o Teşkilat ve planlama. Dahili Ekonomi ve.finansman. İdare.

7 BiRiNet KlSlM. YAZARLARININ SOYADLARI ttibariyle KONULAR AKGüL, E Radyoaktif izotoplar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 11 (1) : AKINCI, M. Y Ormanc-ılık araştırmalarında yetişme.muhiti envanterinin yeri, mana.~ı ve önemi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (1) : ALEMDAG, Ş. - BEŞKöK, T Güney ve güneydoğu ingiltere'de gördüklerirniz. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 3 (1) : ALEMDAG, Ş Takimetride ufki mesafe h nın hesabında Jordan ve jadanza - H ammer cetvellerinin kullanılışı. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 3 (2) : 3-8. ALEMDAG, Ş. - SOYKAN, B Aynalı Relaskop aleti ve alet ile yap ılan çalışmalarda sılıhat derecesi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülten Serisi No. 8, Ankara, 74 s. ALEMDAG, Ş Orrnancıhk Araştırma Enstitüsü Yay ınları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (1) : 3-5. ALEMDAG, Ş Türlı;iye'deki ladin + köknar meşcerelerinin kuruluşlar ı, ağaç servetleri ve tecessümleri üzerinde bazı müşahedeler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (2) : ALEMDAG, Ş Ormancıhk Araştırma Enstitüsü Büyükdüz Araştırma Ormanı.Serisi Orman A:rnenajman Planı Ormancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülten Serisi No. 9, Ankara, 74 s. ALEMDAG, Ş M eşeere hacım artımının tayininde Schneider, Pressler ve Meyer metodlarının verdiği neticeler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (1) : ALEMDAG, Ş Türkiye'deki saf ladin meşcerelerinin kuruluşları, ağaç servetleri ve tecessümleri üzer i.nde bazı müşalıedeler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (2) : ALEMDAö, Ş Hava fotoğrafları yardımıyla yol güzergahlarının tayini mevzuunda bi-r etüd. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif yayınlar Serisi No. 8, Ankara, 47. s. ALEMDAG, Ş Türkiye'deki ladin + sarıçam ımeşcerelerinin kuruluşları, ağaç servetleri ve tecessümleri üzerinde bazı müşahadele r. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 7 (1) :

8 6 ALEMDAG, Ş Türkiye'deki kızılçam ormanlannın gelişimi, hasılatı ve amenajman esasları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Tek nik Bülten Serisi N o. 11, Ankara, 160 s. ALEMDAG,.Ş Hasılat çalı~malarında eğrilerin doğtular halinde gösterilmesi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 8 (1) : ALEMDAG, Ş Türkiye'de hava fotoğraflarının Orman Amenajman PUtnlarının tanzi.minde kullanılmasına ait çal~malar ve bazı tavs-iyeler. Orman cı lık Araştırma F:nı:ıtitiisü Dergisi. 8 (2) : ALEMDAG, Ş Tokat mıntakasındaki doğukayınında bazı artım ve büyüme münasebetleri ve bu onnanlara uygulanacak idare müddeti Ormancılık Araştırma Enstitüsü. Teknik Bülten Serisi N o. 12, Ankara 61 s. ALEMDAG, Ş Tokat havalisindeki doğukayvnlarında kınnızı göbek teşekküuuının durumu. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 9 (1) : ALEMDAG, Ş Dilzenlennıiş çizgizet grafikleri ve kızılçam ağaç hacım tablosunun bu.metodla ifadesi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 9 (2) : ALEMDAG, Ş Meşcere gö.ğij,s yiizeyin in, çap dağıl~rı:ın ve hacmin tayininde prizmaların kullanılması. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 11 (1) : ALPAY, O Mer'aların ıslahı ve hayvan otlatmasının tanzimi şubesinin önemi, gayes-i ve mevzuları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 1, Ankara, s ALPAY, O Yabancı ~yır ve mer'a bitkiler i adaptasyon denemeleri hakkında ara neticeler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülten Serisi No. 2, Ankara, 23 s. ALPAY, O Onnan içi meralarının ıslahı ve bu meralarda hayvan otlatmasının tanzimine ait rapor hazırlanması kılavuzu. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 3, Ankara, 18 s. ALPAY,O Orrnancı, orman, otlatma ve.mera münasebetleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1 (2) : ALPAY, O Aladağ tecrübe merası çah maları Ormancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülten Serisi No. 5, Anka ra, 32 s.

9 ALP AY, O Çamkoru civarı orman içi mer'aları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2 (1) : ALPAY, O Otlaklanm4zda halen takip edilen otlatma tarzının sebep oliluğu kayıplar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 2 (2) : ALPAY, O Otlak ıslahı ve Amenajmanı Kılavuzu,. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 5, Ankara, 112 s. ALPAY, O Senenin muhtelif aylar-ında orman otlatmasının zararları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (2) : ALPAY, O Ortaklarda ha~ılat tesbiti ve otlatma planı tanzimi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (2) : ALPAY, O Su, muhafazası tedbirleri ile otlak ıslahı. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 6 (1) : ALPAY, O Orman otlatmas ı. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 6 (2) : ALPAY, O Otlak amenajmanı. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 7 (2) : ALPAY, O Yaylacılık ve problemleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 8 (2) : AŞK, K Türkiyede ormancılık toprak muhafaza:-aı çalışmalar-ında göz önünde tutıüacak bazı hususlar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (1) : AŞK, K Tokat ili Killikkıran meralarının ıslahı. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 <2) : AŞK, K Islah Barajlarında küvetlerin dimenzion form. ve inşaat tekniği. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 6 (1) : AŞK, K Oezayirde toprak muhafaza tedbirleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi. No. 9, Ankara, 71 s. Ormancılık Araştır AŞK, K Çürük yamaçların sağlamlaştırılması. ma Enstitüsü Dergisi. 7 (2) : AŞK, K Orman açmalarının toprak taşınmas-ı ve sathi akım üzerine te&irleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 9 (1) : ATAKAN, M Orman Araştırma istasyonu Ekonomi Şubesi vazife ve teşkilatı. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 1, Ankara, s ATAKAN, M Aralama kesimlerine başlama zamanı ve aralamalarda ölçü. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1 (2) : 1-8.

10 8 AYDEM1R, H Toprak Erozyonu. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 10 (1) : AYDEM1R, H ÇığZara karşı teknik mücaclele ve korunma tedbirleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 12 (1) : AYIK, B Lif levha ve yon.ga levha imaliiçin lüzumlu maddeler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 7 (1) : Ormancılık Araş BESÇEL1, ö Ha ere numunelerinin toplanma~~. tırma Enstitüsü Dergisi. 7 (1) : BESÇELİ, ö Büyükdüz AraştıNna Ormanının zararlı böcekleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 9 (2) : BESÇELİ, ö Çam keseböceği (Thoumetopdea Pityocampa Schiff.) krizalitınin toprakta kalma müddeti. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülten Serisi No. 15, Ankara, 11 s. BEŞKöK, T Fidanlık çalı maları ve ağaçlandırma şubesirtıin vazife ve mevzuları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 1, Ankara, s BEŞKöK, T Çamkoru Tecrübe Ormanvnda ocak ekimi ile ağaçlandırma denemesi) tatbikat pldnı. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 2, Bolu, 56 s. BEŞKöK, T AğaçlandıNna çalı malar-ında ve toprak vasıfları bakımından önemi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1 (2): tohunı menşeinin iklim BEŞKöK, T.l956. Kum kasalarında tohum çimlend,irme denemeleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2 (1) : BEŞKöK, T Or.mam ağaç ve ağaçcıl-c türleri tohumlarında' uyuklama ve g'iderilmesi çareleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2 (2) : BEŞKöK, T. -ALEMDAG, Ş Güney ve güneydoğu İngilterede gördüklerimiz. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 3 (1) : BEŞKöK, T. E Koruyucu orman şeritleri ve Balada koruyucu orman şeritleri tesisi denemeleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülten Serisi. No. 7, Ankara, 138 s. BEŞKöK, T Ağaçlandırma sahalar-ında ilk senelerdeki başarı derecesini tahmin usulleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 6 (2) : 3-13.

11 BEŞKöK, T Tohum meşcereleri. Dergisi. 7 (1) : Ormancılık Araştırma Enstitüsü BEŞKöK, T Ormancıl;ıkta iyi vasıflı tohum elde etme yönünde kaydolı{,nan geli-şmeler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 8 (1) : BEŞKöK, T. - KAYIN, N Kumullann tesbiti ve Rilzgar perdeleri semineı i hakkında rapor. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 16, Ankara, 74 s. BEŞKöK, T. E T-rakya bölgesinde rüzgar zararlarını önlemek maksad iyle yapılacak ağaçlandırmalar hakkında ön etüd raporu. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 25, Ankara, 12 s. BEŞKöK, T. E üstün ağaçlar1 önemleti 1 seçi.m esasları ve kızılçam (Pinus brutia Ten.) üstün ağaçlarının seçiminde gözönünde bulundu Tulacak hususkır. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 12 (2) : BOZAKMAN, İ.- SELÇUK, H DmniTköy Devlet 0Tman işletmesi atmanlarında 11 ve 12 Ekim 1961 günletinde yapılan ekskürsion. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 8 (1) : BOZAKMAN, İ. H Doğuanadolu mıntalwsında bulunan bazı meşe türzetinin botanik özellikleri ve dağılışları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 10 (1) : BüYüKYILDIRIM, L Erozyon 1 gradoni ve ağaçlama. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 6 (1) : BüYüKYILDIRllvl, L Eksibelerimiz önemi ve 1955 yılında Manavgatın Saide-Sorkım eksibesinde yapılan deneme mahiyetinde ağaçlandırmalar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi N o. 7, Ankara 49 s. BüYüKYILDIRIM, L Ormanc ılıkta fizyolojik ve genetik çalışmalar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 9 (1) : BüYüKYILDIRIM, L Bm dur civar ındaki çıplak tepelerin ağaçlan dırılması şartlannda ön m.üşalıedeler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 10 (1) : CHARARAS, C Picea otientalisje arız lps sexdentatus ve diğer kabuk böcekleti. (Çeviren: Karagöz, 0.) Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 12 (1) :

12 10 ÇINAR, S. Z Orman içi çayır, meralarımız Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2 (1) : ve önemi. Omancılık ÇINAR, S. Z Me1"a ekimi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2 (2) : ÇINAR, S. Z Otlak çalışmal-arımızın ümit verici rakamları. Ormancı lık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 3 (1) : ÇINAR, S. Z Meralardaki yabani otlar. Ormancılık Aarştınna Enstitüsü Dergisi. 3 (2) : ÇINAR, S. Z Otlaklarda bozulma emareleri ve bozulma sebepleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (1) : EKiCi, M Çam keseböceği (Thaumetopoea pityocampa Schiff = Cnethocampa pityocampa Schiff) nin biyolojisi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 9 (2) : EKiCi, M Sünger ötücüsü (Lymantria dispar L.) nün biyolojisi ve rnücadelesi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 11 (1) : EREL, M Güneybatı Al.manya «Nagold» Devlet Tohum istasyonu mıntakasında otman ağacı tohumlcınnın toplanmasında cari kaide ve bilgiler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 7 (1) : ERDEMİR, ö Tmancılıktr.ı haflılat bilgi.si ve hasılat çalı maları. Ormancıhk Araştırma Enstitüsü Dergisi. 10 (2) : ERDEMfR. ö Ormancılıkta hasılat bilgisi ve has ılat çalhşmaları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 11 (1) : Ormancılık Araştırma Ens ERSOY, O Orman içi meraların ıslahı. titüsü Dergisi. 1 (2) : ETTER, H Orman yol şebekesi.mefhumu ve planlanma.sı. (Çeviren: Savran, K.). Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 4, Ankara, 12 s. ETTER, H. - KüÇüRKOCA, H Biiyükdüz Tecrübe Ormanında servetin ve tecessümün tayini metodları ve takip edilen usuller hakkında Ormancılık Araş bazı izahlar. (Çeviren: Savran, K.- Alemdağ, Ş.). tırma Enstitüsü Teknik Bülten Serisi No. 4, Ankara, 32 s. ETTER, H TüTkiyede dikili damganın yapılması ve kesuecek dikili ağaç hacmının sihhatle hesaplanması. (Çeviren: Alemdağ, Ş.). Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (2) :

13 FAO Kurak mıntakalarda ağaçlandırma tekniği. (Çeviren: Böşkök, T.). Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 6, Ankara, 139 s. GüLAYDIN, H Ormancılık havai hatlar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 12 (2) : GüLÇüR, M: Ormanların su rejimi ve toprak muhafaza::ıı üzerine tesiri şubesinin gayesi ve çalışma konuları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 1, Ankara, s GüLÇüR, M Su havzalarında erozyonun incelenmesi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1 (1) : GüLÇüR, M Tesviye hendeklerinin erozyon ve kurak mıntaka ağaçlandırmaları bakımından ehemmiyetleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1 (2) : GüLÇüR, M Erozyon kontrolu çalışmalarında kudzu. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2 (1) : GüLÇüR, M Su havzalarının erozyon bakımından etüdü nasıl yapılır. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2 (2) : 5-9. GüNSüR, Ş Fidanlıklarda topmğın ehemmiyeti. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2 (2) : GüNSüR, Ş Topraktaki gıda maddeleri ve bunlarla bitkilerin dış görünüşleri arasındaki münasebet. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (2) : GüNSüR, Ş Toprak reaksiyonu ve bunun bitki besin maddeleriyle olan münasebeti. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 8 (1) : GüRSU, İ F'ransada reçine istilısali yapılan sahil çamı ormanlarının hususiyetleri ve tabi tut uldukları silvikültürel muameleler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (1) : GüRSU, İ Reçine istihsalinde rasy.onalizasyon. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (2) : GüRSU, İ Haşebin yanmasının önlenmesi imkanları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (1) : GüRSU, İ KeTeste sanayinde kullanılan tabii tutkallar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (2) :

14 12 GüRSU, İ Haşebin e.mprenyesinde kullanılan yeni emprenye nwddeleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 6 (1) : s GüRSU, İ Tokat mıntakası kayınlarının teknik vasıfları üzer inde yapılan bir çalışma. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 6 (2) : GüRSU, İ Kızılçamlarımızda msyonel reçine istihsal metodu üzerinde araştırmalar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülten Se~ risi No. 16, Ankara, 68 s. GüRSU, İ Karabük nııntakası sapsız me.şelerinin anatoınikj teknolojik özellikleri üzerinde araştırmalar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 17, Ankara, 90 s. GüRSU, İ Peclavra imalal ında zayiat miktartı. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 18, Teknik Raporlar: 2, Ankara 5 s. GüRSU, İ Bolu mıntakası sarıçanılarında (Pinus silvestris L.) lif kıvrıklığı. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 19, Teknik Raporlar: 3, Ankara, 10 s. GüRSU, İ Bük Araştırma Ormanında asitli reçine istihsal metodlarile kızılçamlarda yapılan reçine istihsal araştırmaları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülten Serisi No. 17, Ankara, 60 s. GüRTAN, H Odun istihsalinde çal'tşan işçi postalarının teşkili ve bir kişilik işçi postaları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (2) : GüRTAN, H Motorlu zincir desterelerin memleketimizdeki kullanma imkanlwrı hakkında düşünceler. Dergisi. 5 (1) : Ormancılık Araştırma Enstitüsü GüRTAN, H Odu.n istihsalinde iş planı ve işin meşcere ve ağaç başında düzenlenmesi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 6 (1) : GüRTAN, H Orma:ncılıkta kullanılan alet ve malzemenin normlandırılması ve muayenesi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 6 (2) : GüRTAN, H iş ve ene rji. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 11 (1) : GüRTAN, H Beslenme pı~oblemi ve orman işçilerinin beslenmesi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 11 (2) :

15 GüRTAN, H Oltu, Göle ve Sarıkamış ormanlarından kış çalışması imkanları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 22, Teknik Raporlar: 6,,Ankara, 8 s. GüRTAN, H Karasu,- Acarlar gölü dışbudak ormanında kesim ve nakliyat. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 23, Teknik Raporlar: 7, Ankara, 6 s. 13 Or İLHAN, R Köknar ve ladin direklerini emprenye metodları. mancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 11 (2) : İLHAN, R Yapılarda kullanılan ağaç malzemeele korııyucu tedbirler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 12 (2) : JENSEN, C. E. - LANE, R. D A-raştırma konularının seçimi ve çözürnü. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 11 (2) : KAPTAN, R. - UZUNER, A. R Artvin ve Ayancıkta kurulması mutasavver sun)i tahta jab1 ikalarına ait avan proje. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 9 (1) : KARAMANOGLU, K Edremit Kazdağı (İda) bitkileri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 10 (1) : KARAMANOGLU, K Ankara, Çubuk, Karagöle bir botanik gezisi ve vejetasyonun bitki coğrafyası yönünden incelenmesi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 10 (2) : KARAMANOGLU, K iç Anadolu stepinde toprak erozyonuna karşı korııyucıt yastık (Polster) bitkileri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 11 (1) : Ormancılık Araştır KASIMOGLU, N Fidanlık topraklarının ıslahı. ma Enstitüsü Dergisi. 2 (1) : KASIMOGLU, N Fidanlıklarda yabancı otlarlamücadele ve toprağvn sterilize edilmesinde kimyevi ilaçların kullanıl.ması. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 3 (1) : KAYACAN, S Hasılat araştırmalan şubesinin mevz:uu ve çalışmalarının elıemmiyet ve mahiyeti. Or.mancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 1, Ankara, KAYIN, N. - BEŞKöK, T Kumıüların tesbiti ve rüzgar perdeleri semineri hakkında -rapor. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 16, Ankara, 74 s.

16 14 KöSE, Ş. ı964. Meryemana Araştırma Ormanında turbalık teşekkülü. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 10 (2) : KöSE, Ş. ı965. Meryemana Araştırma Ormanında Doğ ıt ladini I(Picea orientalis Link Carr.) olgun kozalaklarındalci tohum sayısı. Orman cılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. ll (ı) : KüÇüKKOCA, A. H. ı954. Araştırma En:;titüsü Dergisi. ı (2) : 9- ı3. Aralama leesimlerinin tesirleri.. Ormancılık KüÇüKKOCA, A. H. - ETTER, H. ı955. Büyükdüz tecrübe ormanında servetin ve tecessiimün tayini metodları ve takip edilen usuller hakkında bazı izalılar. (Çeviren: Savran, K. -Alemdağ, Ş.). Ormancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülten Serisi No. 4, Ankara, 32 s. LANE, R. D.- JENSEN, C. E. ı965. Araştırma konularının seçimi ve çözümü. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 11 (2) : ORMANCILIK ARAŞIRMA ENSTİTüSü Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülteni Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülten Serisi No. ı, Ankara, 50 s. ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTüSü Ormancıhk Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülteni Ormancılık.Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülten Serisi No. 2, Ankara, 24 s. ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTüSü Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülteni Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülten Serisi No. 3, Ankara, 45 s. ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTüSü Orınancılık Araştırma Enstitilsü Yıllık Bülteni Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülten Serisi No. 4, Ankara, 64 s. ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTüSü Ormancılık Am.ştırma Enstitilsil Yıllık Bülteni Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülten Serisi No. 5, Ankara, 34 s. ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTüSü Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülteni Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülten Serisi No. 6, Ankara, 53 s. ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTüSü Ormancıhk Araştırma Enstitüsü YılZıle Bülteni Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülten Serisi No. 7, Ankara, 52 s.

17 ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTiTüSü Ornıancılık Ara tırnıa Enstitüsü Yıllık Bülteni Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülten Serisi No. 8, Ankara, 70 s. ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTiTüSü Türkiye Ornıancılık Ara.şt1.rma Tilnstitii.<;ii,. ve çahşm.ala:rı. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. ll, Ankara, 20 s. ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTiTüSü Ornıancılık Araştırma Enstitüsü Yıll ık Bülteni Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıl. lık Bülten Serisi No. 9, Ankara, 79 s. ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTiTüSü The Turkish Forest Research Institute and Its Activities. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 12, Ankara, 20 s. ORMANCILIK ARAŞTIR1iA ENSTiTüSü Ormancılık Ara tırma Enstitüsü Yıllık Bülteni Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülten Serisı No. 10, Ankara, 79 s. ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİ'füSü Ornıancılık Araştırma Enstitüsü Yılhk Bülteni Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülten Serisi No. ll, Ankara, 54 s. ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTiTüSü Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülteni Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülten Seri.:3i No. 12, Ankara, 68 s. ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTiTüSü Orrnancılık Ara tıtma Enstitüsil Yıllık Bülteni 1961;. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülten Serisi No. 13, Ankara, 64 s. ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTiTüSü Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülteni Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yıllık Bülten Seriai No. 14, Ankara, 55 s. ORMANCILIK ARAŞTIRMA Araştırrna Enstitüsü ve çalışmaları. Muhtelif Yayınlar Serisi No. 15, Ankara, 27 s. 15 ENSTiTüSü Türkiye Ornıanoılık Ormancılık Araştırma Enstitüsü OSMANLIOGLU, M. H Orman ekonomisinin araştırma konuları neler olabilir. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (1) : ll-16. OSMANLIOGLU, M. H işletmecilik ve personel idaresi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 6 (1) : özdemir, ö. L Orman ağaçları tohumlarının dezenfekte edilmesi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (1) :

18 16 özdemir, ö. L Dikim zamanı ve pratikte kullanılan dikim şekilleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (2) : özdemir, ö. L Jl.fikorizelerin fidanlıklar için önemi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (2) : özdemir, ö. L «Damping off» mantari hastahğını önleyici tedbirler ve bununla mücadele. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 6 (2) : yerleri. Ormancı özdemir, ö. L Malç'ın ormancılıkta kı;,llanma lık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 7 (2) : özdemir, ö. L Fidanlık envanterinin yapılması. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 8 (2) : öztürk, E Kontralit. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1 (2) : PAMAY, B Karamanbayırı örnek Devlet Ormar.rı işletmesi ormanlarının silvikültür problemleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 11 (2) : SAVRAN, K Orman araşt ınnalar-ına gir iş. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 1, Ankara, s SA VRAN, K Tensil ve bakım şubesinin gaye ve mevzuları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 1, Ankara, s SA VRAN, K Tabii tensil metodları ve muhtel-if metodlar-ın faide ve mahzurları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1 (1) : SAVRAN, K Çam, köknar, kayın karışık meşcerelerimde traşlama tensil kesimi araştırmalar-ı. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülten Serisi No. 3, Ankara, 15 s. SAVRAN, K Onnancılık araştırmalarında daimi deneme sahaları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2 (1) : SEÇKiN, M Ağaçların ferdi kabiliyetlerinin reçine verimi üzer ine tesiri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2 (2) : SEÇKiN, M Dikili ağaçlardan reçine istihsalinde reçine verimin-i artıran bazı faktörler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 3 (1) :

19 SEÇKiN, M Eğik ağaçlar-ın kesimi ve takıl-ı kalan ağaçların kurtarılması. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 3 (2) : SEÇKIN, M Reçine verimine tesir eden çap, taç-boy nisbeti ve çap artımı. faktörleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (1) : SEÇKiN, M Reçine ve dünya memleketlerinde ve Türkiyede reçine istilısali. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (2) : SEÇKIN, M Orman yangınları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (2) : SELÇUK, H Büyükdüz Tecrübe Orman-ında 2 inci şubenin 1952 yıh faaliyeti. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi. No. 1, Ankara, s SELÇUK, H M eşeerelerin tabii hayat çağları ve bu çağlarda faaliyette bulunan silvikültürel müdahaleler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1 (1) : SELÇUK, H ibre örtüsü ve muz top rağ ının çimlenme üzerindeki tesirleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 3 (1) : SELÇUK, H Serbest silvikültür metodu ve silvikültürel pllinlamanın ana hatları. Orınancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (1) : SELÇUK, H Onnanlarımızda bngün için tatbiki gereken silvikültiffrel muameleler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (1) : SELÇUK, H İşletmeciriğimizin silvi-kiutürel cephesi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (2) : SELÇUK, H Bakım mildahalelerinde kı(,llanılan bazı herbisid!ler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 6 (1) : SELÇUK, H Ekim yastıklannda orman fidanlan yetiştirmenin Biolojik esaslan. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 10, Ankara, 94 s. SELÇUK, H Trabzon- Gü1nüşhane arası ve Meryemana Araştırma Onnanı ağaç ve ağaçc1,k türleri, Kuzeydoğu Karadenizde denize inen sahil boyu sarıçam (P. silvestris L.) ormanlarımı.z. Orınancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 7 (2) :

20 18 SELÇUK, H. - BOZAKMAN. i. H Demirköy De vlet Orman işletmesi ormanlarında 11 ve 12. Ekim 1961 günlerinde yapılan ekskürsiyon. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 8 (1) : SOLAK, M Avı-upa Rusya'sındaki k-ıımlıı topı-aklann ağaçlandınlması çalışmalar ı. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 10 (2) : SOYKAN, B Çam.koru Tecrübe Ormanı seri~i otman amenajman planının tanziminde tecessümün M ey er metoduma göre hesaplanması. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 3 (2) : SOYKAN, B.- ALE1v1DAG, Ş Aynalı Relaskop aleti ve alet ile yapılan çahşmalaı-da sıhlıat derecesi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülten Serisi N. 8, Ankara, 74 s. SOYKAN, B Kontrol metodu ve İsviçredeki inkişaf seyri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (2) : SOYKAN, B Delikli kart sistemi ve ormancılıkta k ullanılma imkanları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 13, Ankara, 53 s. SOYKAN, B Artımın karnbial sahaya müsteniden.hesaplanması. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 8 (2) : SOYKAN, B rman envanteri ve önemi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 9 (2) : SOYKAN, ;B Dikili ağaçların çaplannın ölçülmesinde muhtelif çcıp kademeleri teşkilinin ve m uhtelif kompasların sıhhat de'recelerinilrı tayini. Ornıancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülteni Serisi No. 13, Ankara, 46 s. SOYKAN, B Ormancıl'ık Araştırma Enstitüsü Bilk Araştırma Ornıanı Serisi Orman Amenajman Planı Orınaııcılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülteni Serisi No 14, Ankara, 155 s. SOYKAN, B Relaskop alet i, memleketimizdeki tatbik şekli ve bazı temenniler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 11 (1) : SOYKAN, B iuf'ro'nun Viyana'da toplanan XIII. Kongresine ait rapor. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 24, Teknik Raporlar: 8, Ankara, 29 s. SUN, O Biometri ve Ormancılık. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 10 (2) : SUN, O Oı-mancılık araştırmalarında istatistiki uygulamalaı-. Or mancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 12 (1) :

21 TOKER, R Orman mahsullerinden taydalanma ıtbesinin vaz ife ve mevzuları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi N o. 1, Ankara, s TOKER, R Maden ve tel direkler inin emprenyesi ve bu hususta memleket ormancılığına dü en işler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1 (1) : TOKER, R !tf aden direği istihsalinde gözönünde tut ulması icap eden teknik esnslnr. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. ı (2) : TOKER, R Y akacak odununda fire denemeleri, üç aylık ara neticeler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülten Serisi No. ı, Ankara, 16.s. TOKER, R Orman işletmelerinde çalıışan ölç:me, kesme ve 'depo memurlarının kendi branşlarında nas-ıl yetiştirebilirsiniz? Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2 (1) : 20 '- 28. TOKER, R Sun'i kıırutma ve kereste fabrikalanmız için öne.mi, Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2 (2) : TOKER, R "tl emleket şartlarına göre kayında ardaklanmayı önleme denemeleri Ormancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülten Serisi No. 6, Ankara, 66 s. TOKER, R Orman işlerinde kazaları önlemek için al>ınması ılazım gelen tedbirler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 3 \(1) : TOKER, R. ı957. Ormanda nakliyat işlerinde kullanılan motorlu çel ıe, kaydırma, kaldırma, havai hat makine ve tesisleri, memleketimiz için önemi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 3 (2) : TOKER, R M emleketimizde orman işçisi ı9 problemi ve halledilmesi imkanları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (ı) : ı5-3ı. TOKER, R Kayın tomruklarının hazırlanmasında gözönünde t utulacak esaslat. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (2) : TOKER, R. ı959. Kurutma, buhaı Zama tesiszetinin muhafazası ve bakımı. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (1) : ı7-28. TOKER, R Lif levhaları) kullanma yetleri ve işlenme şekli. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (2) : 3-23.

22 20 TOKER, R Bat,ı Karadeniz sançamının teknik vas-ıfları ve kullanma yerleri hakkında araştırmalar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülten Serisi No. 10, Ankara, 92 s. TUNCER, İ. G Reçinenin toplanrnası taşınması ve muhafazasrı. Ormascılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (2) : TOPÇUOGLU, M. Y Bitkilerde hastalık amillerinden mantarlar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 12 (2) : UZUNER, A. R Oı-manoılık araştırmalannda matematik- istatistiğin önemi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 3 (2) : UZUNER, A. R Senelik ]ıalka ölçen aletler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (1) : Orman UZUNER, A. R Şüceyratla kimyevi mücadele metodlar ı. cılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (2) : UZUNER, A. R Ara-ştırma.zaviyesinden Doğukaradeniz bölgesi oı-manlarına umu,mi bir bakış. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (1) : UZUNER, A. R Meryemana Ladin Araştırma Ormanı. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (2) : UZUNER, A. R BiT gençleştirme deneme planı. tırma Enstitüsü Dergisi. 6 (1) : 3-5. Ormancılık Araş UZUNER, A. R. -KAPTAN, R Artvin ve Ayancıkta mutasavvur.sun)i tahta fabr ikalanna ait avan proje. Araştırma Enstitüsü Dergisi. 9 ;(1) : kurulması Ormancıhk ünlü, M Orman jidanlıklarında kuş tahribatının atmacalut'la önlenmesi ve bu iş için yetiştirilen atmacaların bakımı. Prmancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 8 (2) : V ARIŞLIGİL, A Sel yarıntılarının çeşitleri) kontrol ve ıslahı. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1 (2) : VAROL, M Erbaa - Çatalan ve Niksa r - Akıncıköy sedir meşcereleri ve alınmas ı gerekli silvikültürel tedbirler.hakkında bazı tevsiyeler. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. ll (2) : YALTIRIK, F Baltalık ve korul-u baltahkları koruya çevirme metodlar ı. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1 (2) : 85 ~ 93.

23 YüKSEL, Ş Bük Araştırma Ormanında saf kızılçam meşcet eterinde aralama ve tensil çahşmaları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 20, Teknik Raporlar: 4, Ankara, 7 s. YüKSEL, Ş Bartın işletmesi dumanlı serisi ormanlarında akasya (Robinia Pseudoacacia L.) baltaliığı tesisi çalışmaları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No 21, Teknik Raporlar : 5, Ankara, 6 s. ZEDNiK, F Türkiye ormanları, bugüne kadar tatbik edilen ve gelecekte tatbiki tavsiye edilen silvikültürel muameleler (Çeviren : Selçuk, H.). Ortnancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi N o. 14, Ankara, 118 s. 21

24 ikinot KlSlM. OXFORD DESiMAL TASNiF SiSTEMi itibartyle KONULAR 11- YETiŞME MUHİTİ FAKTöRLERİ: İKLİM, MEVKi, TOPRAK HiDROLOJi (SU MUHAFAZASI, TOPRAK MUHAFAZASI VE EROZYON) AKGüL, E Radyoaktif izotoplar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 11 (1) : Ekim -18 Kasım 1964 tarihleri arasında A. ü. F. Fakültesi ile Z. Fak. İzotop laboratuvarında yapıian kurs'a ait çalışmaların bir kısmını aksettirmekte olup izotopların tarım alanındaki kullanış yerlerinden örnekler vermektedir. AŞK, K Tü1 kiye'de orrnancılık toprak.muhafaza çalışmalar-ında göz önünde tutnlacak bazı hnsuslar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (1) : ilk insanların geçim kaynağını ormanların teşkil ettiğini, geri kalmış memleketlerde bu durumun halen devam etmekte olduğunu, orman tahribatının meydana getirdiği zararlardan erozyon problemini izah ederek, buna karşı alınacak tedbirlerden toprak muhafaza çalışmalarının gayesi ve gayeye erişmek için takip edilecek yoldan bahsetmektedir. AŞK, K Islah barajlarında küvetlerin dimenzion form ve Vn aat tekniği. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 6 (1) : Islah barajlarının ve onun bir unsuru olan küvet'in tarifini yaptıktan sonra, çeşitli küvet tiplerini ve bunların hesabında kullanılan metod ve formüller verilmekte ayrıca bunların inşa tekniğine temas edilmektedir. Ormancılık Araş AŞK, K Çürük yamaçların sağlamlet tırı~ması. tırma Enstitüsü Dergisi. 7 (2) : Erozyonla mücadelede çürük yamaç problemini, bunların ıslahı için yapılacak çalışmalarda takip edilecek yolu, mihaniki ve vejetatif tedbirleri şekil ve fotoğraflada izah etmektedir. AŞK, K Oezayirde toprak muhafaza tedbirleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 9, Ankara, 71 s. Cezayirde toprak muhafaza çalışmalarının yapılmasını icap ettiren sebebler, bu çalışmaların tarihçesi, erozyonu meydana getiren tabii faktörler erozyonla mücadelede hanket şebekesi ve rolü, kullanılan ağaç türleri, hanket şebekesinin tesisinde dikkat edilecek hususlar,

25 Cezayir çalışmalarının on yıllık neticeleri; mevzuat, rapor ve muka velelerden bahsetmektedir. AŞK, K Orman açmalarının topmk taşınması ve sathi akım üzerine tesirleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 9 (1) : Orman açmalarının toprak taşınması ve sathi akım üzerine olan tesirlerini tesbit maksadile Kızılcahamam - Çamkoru ınıntıkasında vaz edilen bir denemenin ara neticelerini vermektedir. AYDEMiR, H Toprak erozyonu. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 10 (1) ; Erozyonun anlamı, zararları. dış görünüşi.ine, oluşuna ve şiddetine göre sınıflandırılması. Toprak ve erozyon münasebetleri. Erozyonun aktif ve pasif sebepleri. Erozyon şiddetinin tayininde genel esaslar ve şiddetinin hesabında kullanılan metodlar. Erozyon ve ;vejetasyon münasebetleri, insanların sorumluluğundan bahsetmektedir. BEŞKöK, T.- KAYIN, N Kumullann tesbiti ve riizgar perdeleri semineri hakkında rapor. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 16, Ankara, 74 s. FAO ve Danimarka Hükümeti tarafından 1962 yılında Danimarka'da yapılan serninere ait rapordur. Raporda Danimarkanın tabii, zirai ve ekonomik şartları incelendikten sonra, seminer konularını teşkil eden sahil erozyonu, kurnuharın teşekkülü,,kuımulların tesbiti ve ağaçlandırılması, podsol toprakların ve fundalıkların ağaçlandırılması; rüzgar perdelerinin aero - dinamiği, iklim ve su muvazenesi üzerindeki tesirleri, mahsül verimi üzerindeki tesirleri, planlanması, tesisi, bakımı ve korunması ile fidanlık tekniği konuları incelenmiştir. BEŞKöK, T. E Trakya bölgesinde rüzga1 zararlarını önlemek maksadiyle yapılacak ağaçlandırmalar hakkında ön etiıd raporu. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 25, Teknik Rapor : 9, Ankara, 12 s. Trakya bölgesinde yapılacak orman dışı ağaçlandırmalarda önemli bir uygulama sahası bulacak olan rüzgar perdeleri ve koruyucu orman şeritleri tesisi imkanları bakımından Trakya bölgesinin tabii ve zirai şartları, rüzgar zararları ve bunun ağaçlandırma yoluyla önlenme imkanları, Trakya bölgesinde bulacağı uygulama şekli ve bu tip çalışmaların takribi maliyetleri incelenmiştir. BüYüKYILDIRIM, L Eksibelerim iz) önemi ve 1955 yılında Manavgatın Side - Sorkun eks ibesinde yapılan deneme mahiyetinde ağaçlan- 23

26 24 dırmalar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif Yayınlar Serisi No. 7, Ankara, 49 s. Bu yazıda eksibeler hakkında genel bilgi verilmekte ve Türkiye'nin muhtelif sahil ınıntıkası eksihelerinde yapılan ağaçlandırmaları, bu ağaçlandırmaları güçleştiren sebepleri ve menfi faktörlere karşı alınan koruyucu tedbirleri açıklamakta olup bu davanın milletçe ve devletçe ele alınmasını savunmaktadır. GüLÇüR, M Su havzalarında erozyon'un vncelenmesi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1 (1) : Yazar bu makalede, erozyon ve sebeplerini, erozyonun huı:ıule geliş şeklini, erozyonun mailler ve nehirlerdeki durumunu. erozyonun mevcut olmadığı sahaları izah etmektedir. GüLÇüR, M Tesviye hendeklerinin erozyon ve kurak mıntıka ağaçlandırmaları bakımından ehem,miyetleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1 (2) : Tavsiye hendeklerinin erozyon ve kurak mıntıka ağaçlandırmaları bakımından ehemmiyeti ile ilgili olarak ele alınan bu makalede yazar, tesviye hendeklerinin faidelerini, yapılmasını incelemekte ve hendek tiplerinden Gradoni, Saccardy ve mer'alardaki hendek tiplerini etüd ederek şekilleriyle beraber müşahede ve neticelerini de vermektedir. GüLÇüR, M Erozyon kontrolu çalışmalarında kudzu. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2 (1) : Bu konuda, erozyon kontrolu çalışmalarında kudzu (Pueraria thwn bergiana)'nun kullanıldığı sahalar ve faideleri açıklanmakta olup, kullanıldığı yerler olarak da : erozyona maruz kalmış ziraat arazileri, sel yarıntıları, teraslarda ve otlak sahalarında, yol imla ve hafir lerinde, ot ve otlatma hususlarındaki rolü belirtilmektedir. Ayrıca, kudzunun vasıfları, ekim ve dikim yoluyla yetiştirilmesi ve bakımı açıklanmaktadır. GüLÇüR, M Su havzalarvnın erozyon bakımından etüdü nasıl yapılı1. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2 (2) : 5-9. Su havzalarının erozyon kontrolü bakımından ne şekilde etüd edil- diğini konu olarak ele alan yazar, bu konunun kısa bir tarihçesini vermekte olup, havza çalışmaları için ihzari malumatın toplanması ve etüdün yapılmasında nazarı itibare alınacak esaslı faktörleri belirtmektedir. GüNSüR, Ş Topraktaki gıda maddeleri ve bunlarla bitk-ilerin dış görünüşleri arasındaki münasebet. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 5 (2) :

27 Bitkilerin beslenmesi ve gelişmesi için elzem olan besin maddelerinin topraktaki formları ile toprak suyunda münhal veya gayri münhal buiunmaları hususunda izahda bulunulmuş, eksik veya fazla olmaları halinde bitkilerin dış görünüşlerinde ne gibi arazlar meydana getirdiklerine temas edilmiştir. GüNSüR, Ş Toprak reaksiyonu ve bunun bitki besin maddeleriyle olan münasebeti. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 8 (1) : Topraktaki bitki besin maddelerinin bitkiler tarafından alınabilir bir halde bulunmasında toprak reaksiyonunun oynadığı rol üzerinde izahlarda bulunulmuş ve reaksiyonun tadili için toprağa yapılması gerekli müdahaleleretemas edilmiştir. Muhtelif ağaç ve ağaçcık türlerinin ph istekleri de cetvel halinde gösterilmiştir. KöSE, Ş Meryemana Ara.ştırrna Ormanında t urbalık teşekkülü. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 10 (2) : Doğukaradeniz Ormancılık Araştırma İstasyonuna bağlı Meryemana Araştırma Ormanındaki turbalık teşekkülü incelenmekte ve tanıtılmaktadır. V ARIŞLICtL, A. 1954, Sel yarıntılarının çeşweri, kontrol ve ıslahı. Or mancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1 (2) : Sel yarıntılarının kontrolu, yarıntiların görünüşleri, tipleri, sınıflandırılması konuları ile yarıntıları ekonomik yönden ıslah etme metodları, teşekküllerine mani olma çareleri ve sel yarıntılarının ıslahı ve deldurulması hakkında bilgi verilmektedir. ZEDNİK, F Türkiye ormanları, bugüne kadar tatbik edilen ve gelecekte tatbiki tavsiye edilen s-ilvikültilrel muameleler (Çeviren : SELÇUK, H.). Ormancılık Araştırma Enstitüsü Muhtelif yayınlar Serisi No. 14, Ankara, 118 s. Türkiye'nin iklim ve gelişim bölgelerinden, bu bölgelerde mevcut ormanlardan ve alınması gerekli silvikültürel tedbirlerden bahsedilmektedir SiSTEMATİK ZOOLOJİ BESÇELİ, ö Büyükdilz Araştırma Ormanın zararlı böcekleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 9 (2) : Lokal iklim münasebetlerine göre ormanlarımızın zararlı böceklerini tesbit gayesiyle başlanılmış olan çalışma serisinin ilkini teşkil eden

28 26 Büyükdüz Araştırma Ormanının zikredilmiş tarihlerdeki görülmüş böceklerini ihtiva etmektedir. BESÇELİ, ö Çam keseböceği (Thaumetopoea Pityocampa Schiff.) krizalitinin toprakta ka"bma müddeti. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülten Serisi No. 15, Ankara, 11 s. Bu deneme ile Türkiye iklim şartları altında da krizalit haline geçen tırtınarın tamamen ilk uçma peryodu içinde ergin hale gelmedikleri, bir kısmının müteakip senesine kadar krizalit halinde toprakta kaldıkları, bu bakımdan bu haşere ile yapılacak mücadelede bu hususun göz önünde tutulması gerektiği anlaşılmıştır GENEL BOTANİK BEŞKöK, T. E üstün ağaçlar, önemleri, seçim esasları ve kız ılçam (Pinus brutia Ten.) üstün ağaçlarının seçitminde göz önünde bulundurulacak h1ı,suslar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 12 (2) : üstün ağaçlar, bunlardan faydalanma imkanları; üstün ağaçlarda aranılan hızlı büyüme, gövde, tepe, zararlılara dayanıklılık, kötü şartlara uyabilme, odun kalitesi, odundan gayrı orman mahsulü verimi ve kalitesi, tohum verimi vasıfları; üstün ağaçların seçilmesi ve kayıtlarının tutulması; üstün kızılçam ağaçlarının seçilmesinde göz önünde bulundurulacak esaslar ve takip edilecek yol belirtilmiş, üstün ağaç bildirme fişi örneği ve bunun dolduruluş tarzı hakkında not verilmiştir. BüYüKYILDIRIM, L Ormancılıkta fizyolojik ve genetik çal-ışmalar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 9 (1) : Bu yazıda, fizyoloji ile genetiğin ormancılık alanındaki faydaları belirtilmekte, bu mevzudaki çalışmaların, her lokal iklim için lüzumlu ana türlerin esaslı tohum nevilerini tayin bakımından faydalı ve hatta zaruri olduğu savunulmaktadır SİSTEMATİK BOTANİK BOZAKMAN, İ. H. :1964. Doğu Anadolu mıntıkasında bulunan bazı meşe tilrlerinin botanik özellikleri ve dağılı:;ları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 9 (2) :

29 Doğu Anadolu ınıntıkasında bulunan zengin meşe türlerinden 9 tanesinin botanik tavsifleri ve yayılışları hakkında bilgi verilmektedir. KARAMANOOLU, K Edremit Kazdağı (ida) bitkileri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 10 (1) : Kazdağı (İda) ndaki bitki türleri ve bu türlerden bazılarının önemli sistematik vasıfları verilmekte ve bu dağın tarihi yönü açıklanmak tadır BiTKi EKOLOJiSi KARAMANOGLU, K Ankara, Çubuk, Karagöle bi1 botanik gezisi ve vejetasyonun bitki coğrafyası yönünden incelenmesi. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 10 (2) : Ankara, Çubuk ve Karagöle yapılan bir gezi neticesi tesbit edilen vejetasyonu, bitki coğrafyası yönünden incelemektedir. SELÇUK, H Trabzon- Gümüşhane arası Meı yemana Araştırma Ormıanı ağaç ve ağaçcık türleri, Kuzeydağıt Karadenizde denize inen sahil boyu sarıçam (Pinus silvest ris L.) ormanları'1'1'11ız. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 7 (2) : Yazar bu yazısında, Trabzon- Gümüşhane arası orman vejetasyonu ile Meryemana Araştırma Ormanındaki ağaç ve ağaçcık türlerini tesbit eden ve Karadeniz sahil boyuna inen sarıçam ormanıarına ait bir tetkik gezisinden bahsetmektedir SiLV!KüLTüR SiSTEMLERi, MEŞCEREN!N YAPISI VE TE REKKüBü; MEŞCERE ŞEKiLLERi PAMAY, B Karamanbayır ı örnek Devlet Orman İşletmesi ormanlarının silvikültür problemleri. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 11 (2) : Yazıda, Karamanbayırı örnek Devlet Orman işletmesi ormanlarının silvikültür problemleri ve bunların çözüm yolları, diğer bir değimle, bu işletmeye ait silvikültür planının esasları verilmektedir. SELÇUK, H Serbest silvikültür metodu ve silvikültürel planlamanın ana hatlan. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 4 (1) : Orman anlamına ve ormanemın hüviyetine temas edildikten sonra silvikültürel planlamanın ehemmiyeti ve zarureti belirtilmektedir.

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN www.ogm.gov.tr AĞAÇLANDIRMA VE SİLVİKÜLTÜR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN SİLVİKÜLTÜR, AĞAÇLANDIRMA, EROZYON KONTROL VE TOPRAK MUHAFAZA, FİDANLIK ve TOHUM İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIKLARININ TAŞRADAKİ

Detaylı

YÖNETMELİK. ç) Araştırma ormanı mühendisliği: Araştırma ormanı ile ilgili faaliyetleri yürütmekle görevli mühendisliği,

YÖNETMELİK. ç) Araştırma ormanı mühendisliği: Araştırma ormanı ile ilgili faaliyetleri yürütmekle görevli mühendisliği, 17 Ağustos 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28387 Orman Genel Müdürlüğünden: YÖNETMELİK ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜKLERİNİN KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ

Detaylı

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI 1. SINIF GÜZ YARIYILI DERS LİSTESİ. Saat (D+U)

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI 1. SINIF GÜZ YARIYILI DERS LİSTESİ. Saat (D+U) KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI 1. SINIF ORM101 İklim Bilgisi 2+0 2 4 Zorunlu Türkçe ORM103 Genel Botanik 2+1 2,5 5 Zorunlu Türkçe ORM105 Temel Bilgi Teknolojileri

Detaylı

ORMAN KORUMA ORMAN KORUMA YA GİRİŞ

ORMAN KORUMA ORMAN KORUMA YA GİRİŞ ORMAN KORUMA ORMAN KORUMA YA GİRİŞ Prof. Dr. Ertuğrul BİLGİLİ Ekim 2014 Foto: İ.BAYSAL Balıkesir, 2006 Orman Korumanın Tanımı Modern ormancılığın amacı, ormanın devamlılığını sağlayarak en uygun yararlanmayı

Detaylı

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BİLİRKİŞİLİK ALT UZMANLIK ALANLARI DÜZENLENMESİ USUL VE ESASLARI

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BİLİRKİŞİLİK ALT UZMANLIK ALANLARI DÜZENLENMESİ USUL VE ESASLARI Amaç ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BİLİRKİŞİLİK ALT UZMANLIK ALANLARI DÜZENLENMESİ USUL VE ESASLARI (Oda Yönetim Kurulunun 02/10/2017 tarihli ve 149/1

Detaylı

TÜRKİYE ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ VE

TÜRKİYE ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ VE Ox. 945.4 TÜRKİYE ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ VE ÇALIŞMALARI ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ YAYINLARI Muhtelif Yayınlar Serisi No. ll Güzel istanbul Matbaası Ankara-1962 ÇiNDEKiLER I. KURULUŞ GAYESi

Detaylı

TÜRKİYE ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ VE

TÜRKİYE ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ VE Ox. 945.4 TÜRKİYE ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ VE ÇALIŞMALARI ORMANCTI..JK ARAŞTIRMA ENSTiTüSü YAYINLARI Muhtelif Yayınlar Serisi No. 15 Güzel İstanbul Matbaası Ankara-1966 İÇİNDEKİLER I. KURULUŞ GA

Detaylı

T.C ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ.. ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ. ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ. ÇOK AMAÇLI UYGULAMA PROJESİ 201 (BU KAPAK SAYFASI

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-4. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-4. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-4 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Helsinki Konferansının I.Avrupa Ormanlarının Sürdürülebilir Yönetimi İçin Genel Esaslar kararı çerçevesinde Sürdürülebilir Orman Yönetimi tanımı yapılmış

Detaylı

ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA. ( Bahar Yarıyılı) Prof.Dr. Mehmet MISIR. 2.Hafta ( )

ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA. ( Bahar Yarıyılı) Prof.Dr. Mehmet MISIR. 2.Hafta ( ) 2.Hafta (16-20.02.2015) ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA (2014-2015 Bahar Yarıyılı) Prof.Dr. Mehmet MISIR Ders İçeriği Planlama Sistemleri Envanter Uzaktan Algılama (UA) Uzaktan Algılamanın Tanımı ve Tarihsel

Detaylı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı BÖLÜM 3 Artvin de Orman Varlığı Özgür EMİNAĞAOĞLU Orman, oldukça geniş bir alanda kendine özgü bir iklim oluşturabilen, belirli yükseklik, yapı ve sıklıktaki ağaçlar, ağaçcık, çalı ve otsu bitkiler, yosun,

Detaylı

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL ESASLARI, METOTLARI, TEDBİRLERİ, SİLVİKÜLTÜR PLANLARININ YAPIMI VE SİLVİKÜLTÜR TEKNİKLERİNİN UYGULANMASI

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL ESASLARI, METOTLARI, TEDBİRLERİ, SİLVİKÜLTÜR PLANLARININ YAPIMI VE SİLVİKÜLTÜR TEKNİKLERİNİN UYGULANMASI DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

YGS Yönetimine Ormancılık Perspektifinden Bakmak. (Ormancılıkta Yaban Hayatına Yer Vermek) I. Bölüm

YGS Yönetimine Ormancılık Perspektifinden Bakmak. (Ormancılıkta Yaban Hayatına Yer Vermek) I. Bölüm YGS Yönetimine Ormancılık Perspektifinden Bakmak (Ormancılıkta Yaban Hayatına Yer Vermek) I. Bölüm YGS yönetimi; Hedef, prensipler,araçlar,gerekli şartlar ve detaylar Hedef: EtkinYGS yönetimi Prensip:

Detaylı

Tohum ve Fidanlık Tekniği. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum ve Fidanlık Tekniği. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum ve Fidanlık Tekniği Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Gerek ekim ve gerekse dikim yoluyla olsun ağaçlandırmalarda ilk çıkış noktası TOHUM dur. 1997 yılında: 20.703.122 Hektar (Ülke genelinin % 26,6 ' sı),

Detaylı

T.C ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.. ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ. ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ. ÇOK AMAÇLI UYGULAMA PROJESİ 201 (BU KAPAK SAYFASI CİLDİN ÜSTÜNDE AYNI ŞEKİLDE BULUNACAKTIR. PROJE ADI VE YILI CİLDİN SIRT KISMINDA

Detaylı

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ Doç. Dr. Zafer YÜCESAN TEMEL KAVRAMLAR Ağaç? Orman? Mekanik ve Organik görüş? Yaşam ortaklığı? Silvikültür? Amacı ve Esasları? Diğer bilimlerle ilişkileri? Yöresellik Kanunu?

Detaylı

TÜRKİYE ORMANLARI VE ORMANCILIĞI

TÜRKİYE ORMANLARI VE ORMANCILIĞI TÜRKİYE ORMANLARI VE ORMANCILIĞI 1-ORMAN KAYNAKLARI VE NİTELİKLERİ Türkiye ormanlarının tamamına yakını devletin hüküm ve tasarrufu altında olup Orman Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülebilirlik ilkesi

Detaylı

MESLEKİ DENEYİM KAZANMA ÇALIŞMASI YAPACAK OLAN ORMAN MÜHENDİSLERİ İÇİN UYGULAMA TEZ KONULARI

MESLEKİ DENEYİM KAZANMA ÇALIŞMASI YAPACAK OLAN ORMAN MÜHENDİSLERİ İÇİN UYGULAMA TEZ KONULARI MESLEKİ DENEYİM KAZANMA ÇALIŞMASI YAPACAK OLAN ORMAN MÜHENDİSLERİ İÇİN UYGULAMA TEZ KONULARI EK:2 1- SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL ESASLARI, METOTLARI, TEDBİRLERİ, SİLVİKÜLTÜR PLANLARININ YAPIMI VE SİLVİKÜLTÜR TEKNİKLERİNİN

Detaylı

3. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU. Sıtkı ERAYDIN Dağlık Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü sitkieraydin@ogm.gov.tr

3. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU. Sıtkı ERAYDIN Dağlık Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü sitkieraydin@ogm.gov.tr 3. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU Sıtkı ERAYDIN Dağlık Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü sitkieraydin@ogm.gov.tr İSTANBUL- NİSAN 2013 TAŞKIN VE SEL KORUMADA YUKARI HAVZADA ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAPILAN

Detaylı

Faydalanmanın düzenlenmesi

Faydalanmanın düzenlenmesi Faydalanmanın düzenlenmesi Tüm Ormanlarda ortaklaşa Düzenleme Süresi Tesviye (Denkleştirme) Süresi Değişiklik (Tahvil=İntikal) Süresi Amenajman Planı Süresi Kesim Planı Süresi Tüm Ormanlarda Düzenleme

Detaylı

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip 2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip karışıma katılabilmeleridir. Karışımdaki ağaç türleri

Detaylı

V Ön Söz Birinci fasıl: İşletme İktisadının Esasları 3 A. İşletme ve işletme iktisadının mahiyeti 3 I. İşletmenin mâna ve tarifi 3 II. İşletme iktisadı ilminin mahiyeti 8 III. İşletme iktisadı ilminin

Detaylı

Normal (%) 74 59 78 73 60. Bozuk (%) 26 41 22 27 40. Toplam (Ha) 889.817 192.163 354.526 1.436.506 17.260.592. Normal (%) - - - - 29

Normal (%) 74 59 78 73 60. Bozuk (%) 26 41 22 27 40. Toplam (Ha) 889.817 192.163 354.526 1.436.506 17.260.592. Normal (%) - - - - 29 1.1. Orman ve Ormancılık Türkiye yaklaşık olarak 80 milyon hektar (ha) yüzölçümüyle dağlık ve eko-coğrafya bakımından zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Bu ekolojik zenginliğe paralel olarak ormanlar da

Detaylı

(1) SAYILI CETVEL ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MERKEZ TEŞKİLATI. 4) Orman İdaresi ve Planlama Dairesi

(1) SAYILI CETVEL ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MERKEZ TEŞKİLATI. 4) Orman İdaresi ve Planlama Dairesi (1) SAYILI CETVEL ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MERKEZ TEŞKİLATI Genel Müdür Genel Müdür Hizmet Birimleri 1) Orman Zararlılarıyla Mücadele Dairesi 2) Orman Yangınlarıyla Mücadele Dairesi 3) Kadastro ve Mülkiyet

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI)

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI) ORMAN AMENAJMANI (2016-2017 BAHAR YARIYILI) YETİŞME ORTAMI ENVANTERİ Yetişme Ortamı? Orman toplumu ve onunla birlikte yaşayan diğer canlıların yetişmesini, gelişmesini sağlayan ve onları sürekli etkisi

Detaylı

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANA Ölçme Bilgisi Ve Kadastro Ayhan ATEŞOĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman fakültesi Orman müh. Böl. Zonguldak Karaelmas Üniver. Orman fakültesi Orman müh. Böl. Y. Lisans Tez Konusu

Detaylı

DOĞU AKDENİZ ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ OKALİPTÜS ISLAH ÇALIŞMALARI. A. Gani GÜLBABA Orman Yük Mühendisi

DOĞU AKDENİZ ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ OKALİPTÜS ISLAH ÇALIŞMALARI. A. Gani GÜLBABA Orman Yük Mühendisi DOĞU AKDENİZ ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ OKALİPTÜS ISLAH ÇALIŞMALARI A. Gani GÜLBABA Orman Yük Mühendisi Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Estitüsü PK. 18 33401 TARSUS 1. GİRİŞ Okaliptüs, yurdumuza

Detaylı

3. ORMAN YOLLARININ ÖNEMİ

3. ORMAN YOLLARININ ÖNEMİ 3. ORMAN YOLLARININ ÖNEMİ Ormancılık faaliyetlerinin gerçekleşebilmesi için alt yapı tesisi olan orman yolları olmalıdır. Orman Yollarının Özelliği Orman yolu bir bilgisayar programı gibidir. Nasıl ki

Detaylı

AMENAJMAN YÖNTEMLERİ

AMENAJMAN YÖNTEMLERİ AMENAJMAN YÖNTEMLERİ AMENAJMAN YÖNTEMLERİ Aynı Yaşlı ve Maktalı Koru (AYMK) Ormanlarında 1- Hızlı Büyüyen ve Traşlama Kesimi ile İşletilen AYMK Gerçek Yıllık Alan Yöntemi Eşit Hasılatlı Yıllık Alan Yöntemi

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Marjinal ekolojik şartlardaki gevşek kapalı bir Ardıç ormanı, ana amacı odun üretimi ise bu orman verimsiz kabul edilmektedir. Ancak işletme amacı

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI SEÇME ORMANLARINDA ANLAMA -XI hafta

ORMAN AMENAJMANI SEÇME ORMANLARINDA ANLAMA -XI hafta ORMAN AMENAJMANI SEÇME ORMANLARINDA ANLAMA -XI hafta KTÜ Orman Fakültesi Seçme Ormanı Değişik yaşlı ve düşey kapalı orman formuna seçme ormanı ve seçme işletmesi adı verilmektedir. Tabakalı seçme ormanında,

Detaylı

AĞAÇLANDIRMALARDA UYGULAMA ÖNCESİ ÇALIŞMALAR

AĞAÇLANDIRMALARDA UYGULAMA ÖNCESİ ÇALIŞMALAR AĞAÇLANDIRMALARDA UYGULAMA ÖNCESİ ÇALIŞMALAR Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Ağaçlandırma çalışmalarında amaç tespiti ile işe başlamak ilk hedeftir. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Amaç tespiti ülkemizin ormancılık

Detaylı

TEKNİK GEZİ GÖREV RAPORU

TEKNİK GEZİ GÖREV RAPORU TEKNİK GEZİ GÖREV RAPORU 23-27 Mayıs 2016 tarihleri arasında Muğla Orman Bölge Müdürlüğü mıntıkalarında gerçekleştirilen Teknik Gezi ye ait bilgi ve değerlendirmeler aşağıda açıklanmıştır. Teknik Gezi

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-1. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-1. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Silvikültürel planlamanın tanımı ve görevleri. Türkiye ormancılığında silvikültürel planlama ve gelişimi. Silvikültürel planlamanın temel kavramları ve

Detaylı

İşletme Amaçları ve Koruma Hedefleri Ormancılığın ve orman işletmesinin en önemli görevi, toplumun orman ürün ve hizmetlerine olan ihtiyacını karşılamak olduğundan, işletmenin amaç veya hedeflerini saptaya

Detaylı

İşletme Amaçları ve Koruma Hedefleri Ormancılığın ve orman işletmesinin en önemli görevi, toplumun orman ürün ve hizmetlerine olan ihtiyacını karşılamak olduğundan, işletmenin amaç veya hedeflerini saptaya

Detaylı

TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ HÜKÜMETĠ ĠLE TUNUS CUMHURĠYETĠ HÜKÜMETĠ ARASINDA ORMANCILIK ve SU ALANINDA ĠġBĠRLĠĞĠ ANLAġMASI

TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ HÜKÜMETĠ ĠLE TUNUS CUMHURĠYETĠ HÜKÜMETĠ ARASINDA ORMANCILIK ve SU ALANINDA ĠġBĠRLĠĞĠ ANLAġMASI TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ HÜKÜMETĠ ĠLE TUNUS CUMHURĠYETĠ HÜKÜMETĠ ARASINDA ORMANCILIK ve SU ALANINDA ĠġBĠRLĠĞĠ ANLAġMASI Bundan böyle "Taraflar" olarak anılacak olan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tunus Cumhuriyeti

Detaylı

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANA Ormancılık Ekonomisi ADI VE SOYADI Prof. Dr. İsmet DAŞDEMİR İstanbul Orman Fakültesi Bölümü İstanbul Orman Ekonomisi Y. Lisans Tez Konusu Türkiye deki Doğu Ladini (Picea orientalis

Detaylı

Aksi durumda yabacı bir bölgeden getirilen ırk/ırklar o yöreye uyum sağlamış yerel ırklarla polen alışverişine giriştiklerinde genetik tabanda

Aksi durumda yabacı bir bölgeden getirilen ırk/ırklar o yöreye uyum sağlamış yerel ırklarla polen alışverişine giriştiklerinde genetik tabanda Ağaçlandırma çalışmalarına temel oluşturacak tohum sağlanmasını emniyetli hale getirebilmek için yerel ırklardan elde edilen tohum kullanılması doğru bir yaklaşımdır. Aynı türde de olsa orijin denemeleri

Detaylı

Tohum ve Fidanlık Tekniği

Tohum ve Fidanlık Tekniği Tohum ve Fidanlık Tekniği Prof. Dr. İbrahim TURNA (2017-2018 GÜZ DÖNEMİ) TOHUM VE FİDANLIK TEKNİĞİ İÇERİK 1. ORMAN AĞACI TOHUMLARI 1.1. Tohum hasat ve kullanma bölgeleri 1.2. Tohum Kaynakları 1.3. Tohum

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI)

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI) ORMAN AMENAJMANI (2016-2017 BAHAR YARIYILI) YETİŞME ORTAMI ENVANTERİ Yetişme Ortamı? Orman toplumu ve onunla birlikte yaşayan diğer canlıların yetişmesini, gelişmesini sağlayan ve onları sürekli etkisi

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM GÜZ YARIYILI ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. ÖĞRETİM SINAV PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM GÜZ YARIYILI ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. ÖĞRETİM SINAV PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİ ÖĞRETİ GÜZ YARIYILI ORAN ÜHENDİSLİĞİ BÖLÜÜ I. ÖĞRETİ SINAV PROGRAI 1.SINIF İngilizce I Çz,,,Kn Ekonomi Genel Botanik Türk Dili-I Atatürk İlk. Ve İnk. Tarihi-I Genel atematik Temel Kimya

Detaylı

Projesi yapılacak sahanın programa alınma nedenleri, yapılacak faaliyet çeşitleri, tesisle ulaşılmak istenen amaç, pazarlama imkanları vb. bilgiler.

Projesi yapılacak sahanın programa alınma nedenleri, yapılacak faaliyet çeşitleri, tesisle ulaşılmak istenen amaç, pazarlama imkanları vb. bilgiler. 1- GİRİŞ 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı Projesi yapılacak sahanın programa alınma nedenleri, yapılacak faaliyet çeşitleri, tesisle ulaşılmak istenen amaç, pazarlama imkanları vb. bilgiler. 1.2- Özet Proje

Detaylı

REHABİLİTASYON VE RESTORASYON PROJESİ YAPIM ESASLARI. Muharrem MARAZ Orman Mühendisi 24/05/2016 ANKARA 1

REHABİLİTASYON VE RESTORASYON PROJESİ YAPIM ESASLARI. Muharrem MARAZ Orman Mühendisi 24/05/2016 ANKARA 1 REHABİLİTASYON VE RESTORASYON PROJESİ YAPIM ESASLARI Muharrem MARAZ Orman Mühendisi 24/05/2016 ANKARA 1 1. GİRİŞ 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı Projesi yapılacak sahanın programa alınma nedenleri, yapılacak

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-3. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-3. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Fonksiyonlar: Ölçüt, Gösterge ve Aktiviteler Fonksiyonlar Ölçüt Gösterge Silvikültürel Müdahale Odun Ürünleri Üretimi Yetişme ortamı özellikleri,

Detaylı

KTU ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORMANCILIK UYGULAMALARI II DERSİ TEKNİ GEZİ RAPORU KASTONU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (

KTU ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORMANCILIK UYGULAMALARI II DERSİ TEKNİ GEZİ RAPORU KASTONU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ( KTU ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORMANCILIK UYGULAMALARI II DERSİ TEKNİ GEZİ RAPORU KASTONU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (13.05.2016 15.05.2016) Ormancılık Uygulamaları Dersi II kapsamında 13.05.2016

Detaylı

TRABZON ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

TRABZON ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TRABZON ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME PAZARLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KTÜ 30.11.2016 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME VE PAZARLAMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1-Üretim Şube Müdürlüğü 2-Pazarlama

Detaylı

Ağaçlandırma Tekniği (2+1) Bahar yarıyılı Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Ağaçlandırma Tekniği (2+1) Bahar yarıyılı Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Ağaçlandırma Tekniği (2+1) 2015-2016 Bahar yarıyılı Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Ülkenin %27.3'si ormanlarla kaplıdır. Bu da 21.403.805 hektar ormana karşılık gelmektedir. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Ağaçlandırma

Detaylı

Yararlanılan Kaynaklar

Yararlanılan Kaynaklar DİKKAT 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun ilgili maddeleri gereğince bu eserin bütün yayın, tercüme ve iktibas hakları Prof. Dr. Musa GENÇ e aittir. Prof. Dr. Musa GENÇ in yazılı izni olmaksızın

Detaylı

MUĞLA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ NDE MAYIS 2017 TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN TEKNİK VE BİLİMSEL GEZİ HAKKINDA RAPOR

MUĞLA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ NDE MAYIS 2017 TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN TEKNİK VE BİLİMSEL GEZİ HAKKINDA RAPOR MUĞLA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ NDE 14-18 MAYIS 2017 TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN TEKNİK VE BİLİMSEL GEZİ HAKKINDA RAPOR 14-18 Mayıs 2017 tarihleri arasında Muğla Orman Bölge Müdürlüğü mıntıkalarında

Detaylı

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA 12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA TOPRAK EROZYONU Toprakların bulunduğu yada oluştuğu yerden çeşitli doğa kuvvetlerinin (rüzgar, su, buz, yerçekimi) etkisi ile taşınmasıdır. Doğal koşullarda oluşan

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölge geniş ovalar ve alçak platolardan

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Endüstriyel ağaçlandırmalarda bakım işlemleri, ilk üç yıl bakımları ile Aralama ve Budama İşlemleri olarak isimlendirilmekte ve ayrı dönemlerde

Detaylı

Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Ders Programı

Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Ders Programı Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Ders Programı 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GüZ YARIYILI KODU DERSİN ADI SORUMLUSU YER P.TESİ SALI ÇARŞ PERŞ CUMA

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Tarım Agro silvikültürel Agro silvipastoral Ormancılık Agropastoral Silvipastoral Hayvancılık Agroforestry de ağaçların çok tabakalı kuruluşu

Detaylı

TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ ALİ KEMAL YİĞİTOĞLU KÜTÜPHANESİ

TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ ALİ KEMAL YİĞİTOĞLU KÜTÜPHANESİ TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ ALİ KEMAL YİĞİTOĞLU KÜTÜPHANESİ Ali Kemal YİĞİTOĞLU Kimdir? Ali Kemal YİĞİTOĞLU 1901 yılında Amasya da dünyaya geldi. 1923 yılında Yüksek Orman Mektebi nden Orman Yüksek Mühendisi

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Ülkemizde Tarımsal Ormancılık Çalışmaları Ülkemizde tarımsal ormancılık çalışmalarını anlayabilmek için ülkemiz topraklarının yetişme ortamı özellikleri

Detaylı

KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Ormancılık Uygulamaları-II Dersi Amasya Grubu Dönüş Raporu

KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Ormancılık Uygulamaları-II Dersi Amasya Grubu Dönüş Raporu KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Ormancılık Uygulamaları-II Dersi Amasya Grubu Dönüş Raporu Orman Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencilerine yönelik olarak

Detaylı

Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Karpelli Sedir Ekim Ağaçlandırması Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Rehabilitasyon çalışması da denilmektedir 2 Ağaçlandırma Çalışması-Mersin Karpelli Sedir ekimi ile kazanılan sahalar

Detaylı

ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA)

ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA) ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA) Prof. Dr. İbrahim TURNA Orman Nedir? Orman, sadece ağaç ve ağaççık toplulukları değildir. Orman canlı ve büyük bir sistemdir. Bu sistem; ağaçlar, çalılar, otlar,

Detaylı

Fonksiyonlar. Fonksiyon tanımı. Fonksiyon belirlemede kullanılan ÖLÇÜTLER. Fonksiyon belirlemede kullanılan GÖSTERGELER

Fonksiyonlar. Fonksiyon tanımı. Fonksiyon belirlemede kullanılan ÖLÇÜTLER. Fonksiyon belirlemede kullanılan GÖSTERGELER Fonksiyonlar Fonksiyon tanımı Fonksiyon belirlemede kullanılan ÖLÇÜTLER Fonksiyon belirlemede kullanılan GÖSTERGELER Fonksiyona uygulanacak Silvikültürel MÜDAHALELER 2) ETÇAP Planlarının Düzenlenmesine

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI)

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI) ORMAN AMENAJMANI (2016-2017 BAHAR YARIYILI) Ağaç Serveti ve Artım Envanteri Ağaç Serveti ve Artım Envanteri Ağaç servetinin; a) ağaç türleri b) yaş sınıfları ya da çap sınıfları, ve c) gövde kalite sınıfları

Detaylı

Orman İşletmesi Amaçları

Orman İşletmesi Amaçları Orman İşletmesi Amaçları Ön Planda Orman Ürünleri Yetiştirme Amaçları Ana Ürün Yuvarlak Odun Yetiştirme Amaçları 1. Tomruk Üretimi Kerestelik Tomruk Kaplamalık Kontrplaklık Tomruk Kibrit Endüstrisi Tomruğu

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından 5531 SAYILI KANUNUN 4 MADDESİNDEKİ MESLEKİ FAALİYET KONULARI İLE 5 İNCİ MADDEDEKİ MESLEKİ HAKLARA YÖNELİK HİZMETLERİ SATIN ALMA VE MESLEK

Detaylı

KARASU- ACARLAR GÖLÜ DIŞBUDAK ORMANlNDA KESiM VE NAKLiYAT

KARASU- ACARLAR GÖLÜ DIŞBUDAK ORMANlNDA KESiM VE NAKLiYAT KARASU- ACARLAR GÖLÜ DIŞBUDAK ORMANlNDA KESiM VE NAKLiYAT Yazan: Dr. Hayati GüRTAN Ormancılık Araştırma Enstitüsü Orman Ekonomisi Şubesi Müdürü Teknik Raporlar : 7 ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTiTüSü YAYINLARI

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

YGS Yönetimine Ormancılık Perspektifinden Bakmak. (Ormancılıkta Yaban Hayatına Yer Vermek) II. Bölüm TÜBİTAK 107 G 029

YGS Yönetimine Ormancılık Perspektifinden Bakmak. (Ormancılıkta Yaban Hayatına Yer Vermek) II. Bölüm TÜBİTAK 107 G 029 YGS Yönetimine Ormancılık Perspektifinden Bakmak (Ormancılıkta Yaban Hayatına Yer Vermek) II. Bölüm Masraf nereden? Ana amacı odun yetiştirmek olan bir işletmede, ikinci amaç da yaban hayvanı üretimi olursa,

Detaylı

Silvikült Temel Esasları

Silvikült Temel Esasları Silvikült ltürün Temel Esasları (Klasör - 5) Prof. Dr. Musa GENÇ Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Silvikültür Anabilim Dalı 32260 Isparta musagenc@sdu.edu.tr http://kisisel.sdu.edu.tr/akademik/musagenc

Detaylı

REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU

REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU 1- GİRİŞ : 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı : Projesi yapılacak sahanın programa alınma nedenleri, yapılacak faaliyet şekilleri, tesiste ulaşılmak istenilen amaç ve tesisi

Detaylı

REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU

REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU 1- GİRİŞ : 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı : Projesi yapılacak sahanın programa alınma nedenleri, yapılacak faaliyet şekilleri, tesiste ulaşılmak istenilen amaç ve tesisi

Detaylı

DOĞU KAYINI MEŞCERELERİNDE GENÇLİK BAKIMI

DOĞU KAYINI MEŞCERELERİNDE GENÇLİK BAKIMI DOĞU KAYINI MEŞCERELERİNDE GENÇLİK BAKIMI Gençleştirme çalışmalarının başlangıcında, alan etrafında tesis edilen tel örgü, gençlik 2,0 m boya ulaşıncaya kadar düzenli olarak kontrol edilmeli ve fonksiyonel

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ-I SAAT PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ-I SAAT PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ-I Toprak Bilgisi (ZF 301) Matematik (ZF 301) Toprak Bilgisi Toprak Bilgisi Bahçe Bit. Giriş (ZF 301) Toprak Bilgisi Bahçe Bit. Giriş Fizik (ZF

Detaylı

Orman Fonksiyonları -Zonlama Biyoçeşitlilik Koruma Alanları Estetik-Ekotuirzm İğneada: Fonksiyonlar: Ölçüt, Gösterge ve Aktiviteler Fonksiyonlar: Ölçüt, Gösterge ve Aktiviteler (Camili) Fonksiyonlar Ölçüt

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanlığı TÜRKİYE ORMAN VARLIĞI

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanlığı TÜRKİYE ORMAN VARLIĞI T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanlığı TÜRKİYE ORMAN VARLIĞI Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanlığı Yayın No. : 115 Envanter Serisi No.

Detaylı

Birinci Bölüm : İşletme faaliyetlerinin muhtelif safhmları 1

Birinci Bölüm : İşletme faaliyetlerinin muhtelif safhmları 1 İ Ç İ N D E K İ L E R Sakile Birinci Bölüm : İşletme faaliyetlerinin muhtelif safhmları 1 A UMUMÎ MÜLÂHAZALAR 1 B - İŞLETME FAALİYETLERİNDE TEDARİK SAFHASI 2 I Uumumî mülâhazalar 2 II Tedarik faaliyetlerinin

Detaylı

TRAKYA ORMAN ALANLARİ İLE ORMANLARIN AĞAÇ SERVETİ DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR İNCELENME

TRAKYA ORMAN ALANLARİ İLE ORMANLARIN AĞAÇ SERVETİ DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR İNCELENME Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu II 127 T.C. ORMAN BAKANLIĞI O.G.M.. Çanakkale Bölge Müdürlüğü Çalışma Programı TRAKYA ORMAN ALANLARİ İLE ORMANLARIN AĞAÇ SERVETİ DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR İNCELENME

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA AMAÇLARI VE ANA İLKELERİ

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA AMAÇLARI VE ANA İLKELERİ SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA AMAÇLARI VE ANA İLKELERİ Prof. Dr. İBRAHİM TURNA Orman Mühendisliği Bölümü Silvikültür ABD, TRABZON MEŞCERE KURULUŞ AMACI BAKIM AMACI GENÇLEŞTİRME AMACI SİLVİKÜLTÜREL AMAÇLAR VEYA

Detaylı

Bu sorunun doğru cevabını verebilmek için öncelikli olarak bazı kavramların iyi bilinmesi gerekir. Zira bu kavramların anlaşılabilmesi neticesinde

Bu sorunun doğru cevabını verebilmek için öncelikli olarak bazı kavramların iyi bilinmesi gerekir. Zira bu kavramların anlaşılabilmesi neticesinde Bu sorunun doğru cevabını verebilmek için öncelikli olarak bazı kavramların iyi bilinmesi gerekir. Zira bu kavramların anlaşılabilmesi neticesinde orman mühendisinin sadece ağaç mı kesip kesmediği belli

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI)

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI) ORMAN AMENAJMANI (2016-2017 BAHAR YARIYILI) Ağaç Serveti ve Artım Envanteri Ağaç Serveti ve Artım Envanteri Ağaç servetinin; a) ağaç türleri b) yaş sınıfları ya da çap sınıfları, ve c) gövde kalite sınıfları

Detaylı

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum Bahçeleri Tohum bahçeleri irsel (genetik) bakımdan daha yüksek nitelikli tohum elde etmek üzere, bir anlamda damızlık olarak seçilen üstün ağaçlardan alınan aşı kalemleriyle aşılanan fidanlardan

Detaylı

YHEY2008 DOĞADA YÖN BULMA. Yrd. Doç. Dr. Uzay KARAHALİL

YHEY2008 DOĞADA YÖN BULMA. Yrd. Doç. Dr. Uzay KARAHALİL YHEY2008 DOĞADA YÖN BULMA Yrd. Doç. Dr. Uzay KARAHALİL Sunum Akışı Topografik Haritalarda Sapma Açısı Orman Amenajman Planı ve Meşcere Tipi Rumuzları P noktası Sapma miktarı Sapma göstergesi Örnek: Grid

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI. Münferit Planlama 12.Hafta. Emin Zeki BAŞKENT Selahattin KÖSE KTÜ Orman Fakültesi. 2013, Trabzon, SK-EZB

ORMAN AMENAJMANI. Münferit Planlama 12.Hafta. Emin Zeki BAŞKENT Selahattin KÖSE KTÜ Orman Fakültesi. 2013, Trabzon, SK-EZB ORMAN AMENAJMANI Münferit Planlama12.Hafta Emin Zeki BAŞKENT Selahattin KÖSE KTÜ Orman Fakültesi Konu Başlıkları Münferit Planlama Münferit planların çıkış sebepleri Temel özellikleri Geleneksel planlamadan

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TEKNİK GEZİ GÖREV RAPORU

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TEKNİK GEZİ GÖREV RAPORU ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TEKNİK GEZİ GÖREV RAPORU Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü tarafından 19-24 Mayıs 2015

Detaylı

Fonksiyonlara göre dağılım

Fonksiyonlara göre dağılım Fonksiyonlara göre dağılım (2004 OBM çalışmalarına göre) 2008 yılında; 1,451,047 ha alan KORUYUCU özelliği ile korumaya 0,613,626 ha alan su havzalarını korumaya 1,832,770 ha alan toprak korumaya Biyoçeşitlilik

Detaylı

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI TOPRAK MUHAFAZA VE HAVZA ISLAHI DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALİYETLERİ DR.HAVVA KAPTAN ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MUHAFAZA VE HAVZA

Detaylı

Bu işletme şekli karışık meşcerelerin gençleştirilmesinde kullanılan silvikültürel teknikleri içermektedir.

Bu işletme şekli karışık meşcerelerin gençleştirilmesinde kullanılan silvikültürel teknikleri içermektedir. Grup İşletmeleri Bu işletme şekli karışık meşcerelerin gençleştirilmesinde kullanılan silvikültürel teknikleri içermektedir. Gruplar halinde karışımda bulunan ve yaş ve boy üstünlüğü verilmesi gereken

Detaylı

Kereste ile ilgili yürürlükteki Standardlar

Kereste ile ilgili yürürlükteki Standardlar Sıra No 1 2 3 4 5 TS EN 13556 Kereste ile ilgili yürürlükteki Standardlar 27.03.2017 TS No Açıklamalar Yuvarlak ve biçilmiş yapacak odun (kereste) - Avrupa da keresteleri kullanılan ağaçların terminolojisi

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Ege Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölgede doğu-batı yönünde uzanan dağlar ve bunların

Detaylı

ŞUBE MÜDÜRÜ (TEKNİK) TERCİH EDİLEBİLECEK BİRİMLER 3 ADANA ORMAN VE KÖY İLİŞKİLERİ ŞUBE MÜDÜRÜ 7 AMASYA İŞLETME VE PAZARLAMA ŞUBE MÜDÜRÜ

ŞUBE MÜDÜRÜ (TEKNİK) TERCİH EDİLEBİLECEK BİRİMLER 3 ADANA ORMAN VE KÖY İLİŞKİLERİ ŞUBE MÜDÜRÜ 7 AMASYA İŞLETME VE PAZARLAMA ŞUBE MÜDÜRÜ ŞUBE (TEKNİK) TERCİH EDİLEBİLECEK BİRİMLER 1 ADANA AĞAÇLANDIRMA ŞUBE 2 ADANA 3 ADANA ORMAN VE KÖY İLİŞKİLERİ ŞUBE 4 AĞAÇLANDIRMA DAİRESİ ÖZEL AĞAÇLANDIRMALAR ŞUBE 5 AMASYA AĞAÇLANDIRMA ŞUBE 6 AMASYA 7

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI Botanik Bahçe Bitkileri Fizyolojisi Proje Hazırlama Tekniği Kimya (ZF306 ) Matematik Toprak Bilgisi (ZF 302) Sert Kabuklu Meyveler (306) Sebze

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Lisansüstü Yıl Sonu Bitirme Sınav Programı Ders Türü (S/Z)

Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Lisansüstü Yıl Sonu Bitirme Sınav Programı Ders Türü (S/Z) YÜKEK LİAN Peyzaj Mimarlığı Dalı 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Lisansüstü Yıl onu Bitirme ınav Programı (/) in Adı Kredisi Peyzaj Mimarlığında anat ve Estetik (Toplantı ve eminer alonu) 3+0

Detaylı

Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Ders Programı

Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Ders Programı Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Ders Programı 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GüZ YARIYILI KODU DERSİN ADI SORUMLUSU YER P.TESİ SALI ÇARŞ PERŞ CUMA

Detaylı

Birsen DURKAYA, Ali DURKAYA ZKÜ Bartın Orman Fakültesi, BARTIN

Birsen DURKAYA, Ali DURKAYA ZKÜ Bartın Orman Fakültesi, BARTIN ZONGULDAK ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ULUDAĞ GÖKNARI-SARIÇAM-DOĞU KAYINI KARIŞIK MEŞCERELERİNİN VERİM GÜCÜ İLE BAZI FİZYOGRAFİK VE EDAFİK FAKTÖRLER ARASINDAKİ İKİLİ İLİŞKİLER Birsen DURKAYA, Ali DURKAYA ZKÜ

Detaylı

Harita okuma: önemli kurallar

Harita okuma: önemli kurallar Harita okuma: önemli kurallar a1 ve a2 yok a (kapalılık yok) ve a3 var (3kapalı), 0a yer yer gençlik var ancak başarısız a0 tamamlama gerektiren başarılı gençlik :0, 0a, a0, a, a3 a0,0a,0,0y,d,d/a,c,c/a

Detaylı

ZİRAİ KAZANÇ ÖLÇÜLERİNİN TESBİTİ HAKKINDA YÖNETMELİK

ZİRAİ KAZANÇ ÖLÇÜLERİNİN TESBİTİ HAKKINDA YÖNETMELİK 2471 ZİRAİ KAZANÇ ÖLÇÜLERİNİN TESBİTİ HAKKINDA YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 12.2.1987, No : 87/11549 Dayandığı Kanunun Tarihi : 4.1.1961, No : 213 Yayımlandığı R. Gazetenin Tarihi : 23.3.1987,

Detaylı

Bilgisayar Destekli Tasarım (Oksal 1-A) Yrd.Doç.Dr. Mustafa AKGÜL " " Uygulama " ÖĞLE TATİLİ

Bilgisayar Destekli Tasarım (Oksal 1-A) Yrd.Doç.Dr. Mustafa AKGÜL   Uygulama  ÖĞLE TATİLİ II-A (1.Sınıf) Zooloji Yrd.Doç.Dr. Vedat BEŞKARDEŞ Meteoroloji ve Klimatoloji Bilgisayar Destekli Tasarım Yrd.Doç.Dr. Mustafa AKGÜL Yabancı Dil II Okt. Nalan TUR Beden Eğitimi II 9.45-10.30 " " Uygulama

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Artvin Çoruh Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Artvin Çoruh Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Artvin Çoruh Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Ormancılıkta Yapılan İşler Yol yapımı,bakımı ve onarımı Sanat yapıları ve diğer binaların yapımı Tohum

Detaylı

Bilgisayar Destekli Tasarım (Oksal 1-A) Yrd.Doç.Dr. Mustafa AKGÜL ÖĞLE TATİLİ

Bilgisayar Destekli Tasarım (Oksal 1-A) Yrd.Doç.Dr. Mustafa AKGÜL ÖĞLE TATİLİ Mühendislik Mekaniği Prof.Dr. Tolga ÖZTÜRK Meteoroloji ve Klimatoloji Fizik II Yrd.Doç.Dr. Feyza GÜZELÇİMEN Bilgisayar Destekli Tasarım Yabancı Dil II Okt. Nalan TUR II-A Beden Eğitimi II Okt. Orhun GÜNGÖRDÜ

Detaylı

KUMUL ALANLARININ AĞAÇLANDIRILMASI. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

KUMUL ALANLARININ AĞAÇLANDIRILMASI. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 KUMUL ALANLARININ AĞAÇLANDIRILMASI Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Kumul esas öğesi kum olup, kil gibi bağlayıcı maddelerden

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI III. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL Köprülü Kanyon Milli Parkının Kısa Tanıtımı Gerçekleştirilen Envanter Çalışmaları Belirlenen Orman Fonksiyonları Üretim Ekolojik Sosyal

Detaylı