Şekil 1.1 : Soğutma Çevrimi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Şekil 1.1 : Soğutma Çevrimi"

Transkript

1 GİRİŞ Bu çalışma kapsamında, ülkemizde de yoğun kullanım alanına sahip klima sistemleri çeşitli özellikleri bakımından incelenmiştir. Klima sistemleri ülkemizde endüstriyel uygulamalarda ve konfor amaçlı uygulamalarda kullanım alanı bulmaktadırlar. Bu kadar yoğun kullanım alanına sahip sistemlerin doğru olarak seçilmeleri ve işletilmeleri hem hizmet edecekleri amacı gerçekleştirebilmeleri açısından hem de tüm dünyada ve ülkemizde giderek önem kazanan enerji harcamaları açısından son derece önem taşımaktadır. Hatalı olarak seçilen sistemler kendilerinden beklenen fonksiyonu yerine getirememekte yada çalışma ömürleri boyunca gereğinden fazla enerji tüketmektedirler. Klima sistemlerinin doğru olarak seçilebilmeleri klima sistemlerinin kendi içlerindeki farklarının tam olarak bilinmesiyle mümkün olacaktır. Bu amaçla bu çalışma kapsamında klima sistemleri çalışma şekilleri bakımından incelenmiş ve karşılaştırma kriterleri ortaya konarak bu kriterlerden bir kısmı seçilerek sistemlerin birbirine göre olan farkları ortaya konmuştur. Ayrıca bu çalışma kapsamında klima sistemlerinin çalışma prensipleri, klima sistemlerini oluşturan cihazlar ve bu cihazların bileşenleri, kullanılan soğutucu akışkanlar, bu akışkanların çevreye etkileri ve kullanımlarının azaltılabilmesi için dünyada uygulanan çalışmalar incelenmiştir. Seçilen örnek mahal için ısıtma ve soğutma yükleri hesaplanmış ve incelenen kriterler göz önünde bulundurularak bu mahal için en uygun klima sistemi seçilmiştir. Klima sistem seçim kriterlerinin en önemlilerinden biri olan maliyet kriteri, farklı klima sistemleri için yıllık eşdeğer maliyet metodu yardımıyla ilk yatırım, işletme maliyeti ve ekonomik ömür gibi kriterler bir araya getirilerek irdelenmiştir. Klima sistemlerinin ülkemiz şartlarında ekonomik olarak hangi konumda bulundukları seçilen bir mahal üzerinde ısıtma özelliklerinin diğer konvansiyonel sistemler ile kıyaslanması yoluyla yapılmıştır. Bu ekonomik analiz gerçekleştirilmeden önce ülkemizin enerji durumu özetlenmeye çalışılmıştır.

2 BÖLÜM1. SOĞUTMA TEKNİĞİ 1.1 Soğutma Makinaları ve Isı Pompaları Isı geçişinin her zaman sıcaklığın azaldığı yönde olduğu bilinen bir gerçektir, başka bir deyişle, ısı geçişi yüksek sıcaklıktaki ortamdan düşük sıcaklıktaki ortama olur. Bu doğal bir olgudur, kendiliğinden gerçekleşir. Bu olgunun tersi kendiliğinden gerçekleşemez. Düşük sıcaklıktaki bir ortamdan yüksek sıcaklıktaki bir ortama ısı geçişi dışarıdan enerji verilmesi yoluyla gerçekleşir. Dışarından enerji verilmesi suretiyle düşük sıcaklıklı bir ortamdan yüksek sıcaklıktaki bir ortama ısı aktaran makineler soğutma makineleri ve ısı pompalarıdır. Soğutma makineleri de ısı makineleri gibi bir çevrimi esas alarak çalışır. Bir soğutma çevriminde kullanılan aracı akışkana soğutucu akışkan adı verilir. En yaygın olarak kullanılan soğutma çevrimi buhar sıkıştırmalı soğutma çevrimidir. Böyle bir çevrim aşağıdaki şekilde gösterilen dört ana elemandan oluşur; kompresör, yoğuşturucu, kısılma vanası ve buharlaştırıcı. Şekil 1.1 : Soğutma Çevrimi Soğutucu akışkan kompresöre buhar olarak girer ve burada yoğuşturucu basıncına sıkıştırılır. Kompresör çıkışında kızgın buhar halinde olan akışkan, yoğuşturucuda çevre ortama ısı vererek soğur ve yoğuşur. Akışkan yoğuşturucudan sonra kılcal borulara girer ve kısılma etkisiyle basıncı ve sıcaklığı büyük ölçüde azalır. Soğutucu akışkan daha sonra buharlaştırıcıda soğutulan ortamdan ısı alarak buharlaşır. Çevrim, buharlaştırıcıdan çıkan akışkanın kompresöre girmesiyle tamamlanır.

3 Şekil 1.1 de bir soğutma makinesinin genel çizimi görülmektedir. Burada Q L, T L sıcaklığındaki soğutulan ortamdan çekilen ısıyı göstermektedir. Q H ise T H sıcaklığındaki ılık ortama verilen ısıyı göstermektedir. W net,giren soğutma makinesine giren net iştir. Bir soğutma makinesinin verimi etkinlik katsayısı ile ifade edilir ve COP SM ile gösterilir. Soğutma makinesinin amacı, soğutulan ortamdan ısı çekmektir (Q L ). Bu amacı gerçekleştirmek için bir iş yapılması gerekir (W net,giren ). Bu durumda soğutma makinesinin etkinlik katsayısı aşağıdaki gibi ifade edilebilir. COP SM = (Elde edilmek istenen ısı yükü / harcanması gereken iş) = Q L / W net,giren 1.1 Bir çevrim için enerjinin korunumu ilkesi; W net,giren = Q H Q L 1.2 Olduğundan soğutma makinesinin etkinlik katsayısı; COP SM = Q L / (Q H QL) = 1 / (Q H / Q L 1) 1.3 Şeklinde yazılabilir. COP SM değeri birden büyük olabilir. Başka bir deyişle; soğutulan ortamdan çekilen ısı, bunun sağlaması için yapılması gereken işten daha büyük olabilir. Oysa ısıl verimin birden büyük olması söz konusu olamaz. Soğutma makinesinin etkinliğini ısıl verim yerine etkinlik katsayısıyla belirtmenin gerekçesi, ısıl verimin birden küçük olma zorunluluğundan kaynaklanmaktadır. Düşük sıcaklıktaki bir ortamdan yüksek sıcaklıktaki bir ortama ısı enerjisi aktaran bir başka makinede ısı pompasıdır. Soğutma makineleri ve ısı pompaları aynı çevrimi gerçekleştirirler, fakat kullanım amaçları farklıdır. Bir soğutma makinesinin amacı düşük sıcaklıktaki ortamı, ortamdan ısı çekerek çevre sıcaklığının altında tutmaktır. Daha sonra çevreye veya yüksek sıcaklıktaki bir ortama ısı geçişi çevrimi tamamlamak için yapılması gereken bir işlemdir fakat amaç değildir. Isı pompasının amacı ise bir ortamı sıcak tutmaktır. Bu işlevi yerine getirmek için düşük sıcaklıktaki bir ısıl enerji deposundan alınan ısı, ısıtılmak istenen ortama verilir. Düşük sıcaklıktaki ısıl enerji deposu genellikle soğuk çevre havası, kuyu suyu veya toprak, ısıtılmak istenen ortam ise bir evin içidir.

4 Isı pompasının etkinliği de etkinlik katsayısı, COP IM ile ifade edilir. COP IM = elde edilmek istenen ısı yükü / harcanması gereken iş = Q H / W net,,giren 1.4 COP IM = Q H / (Q H Q L ) = 1 / (1- Q L / Q H ) ve 1.6 numaralı denklemler karşılaştırıldığı zaman; QH ve QL değerleri her iki çevrimde de eşit olmak koşuluyla aşağıdaki sonuç elde edilir. COP IM = COP SM Bu sonuç ısı pompasının etkinlik katsayısının her zaman birden büyük olduğunu göstermektedir, çünkü COP SM her zaman artı değere sahiptir. Başka bir deyişle, en kötü durumda bile ısı pompası bir elektrikli ısıtıcı gibi çalışacak, tükettiği kadar elektrik enerjisini ortama ısı olarak aktaracaktır. Gerçek uygulamalarda Q H ın bir bölümü borulardan dış havaya geçer ve COP IP, dış hava sıcaklığı çok düşük olduğu zaman 1 in altına da inebilir. Bu durum gerçekleştiğinde sistem, elektrikli ısıtıcı olarak çalışır. Bugün kullanılan ısı pompalarının mevsimlik ortalama COP değerleri 2 ile3 arasındadır.

5 1.2 Klima Cihazları Klima cihazları tükettikleri enerjinin 3 ila 4 katı oranında ısıtma yada soğutma yükü karşılayabilmektedirler. Bu cihazlarda kullanılan enerji genellikle elektrik enerjisidir. Etkinlik katsayısı cihazın çalıştığı koşullara bağlı olarak değişebilmektedir. Klima cihazlarına kullanılan enerji elektrik enerjisi olduğu için fosil yakıtların kullanımı söz konusu değildir. Bu cihazlar çalışmaları sırasında bulundukları ortama gaz emisyonu vermezler. Dolayısıyla klima cihazları atmosfere, sera etkisi yaratan karbondioksit gazı vermezler. Klima cihazlarında kullanılan akışkanlar atmosfere salındıklarında ozon tabakası üzerinde etkilidirler, kullanılan akışkanların cinsi ozon abakası üzerindeki etkileri ve elimine etme yöntemleri ileri bölümlerde detaylı olarak incelenecektir. Klima cihazlarının çeşitlerine göre farklı fiziksel avantajları söz konusu olabilir. Bu cihazlar; sessiz çalışırlar, kaza sonucu zarar yaratma riskleri düşüktür, bir çok alana kolayca adapte edilebilirler, montaj işlemleri kolaydır, çalıştırılmaları kolaydır. İşletme maliyetleri alternatif bir çok ısıtma sistemlerine göre bulundukları bölgenin ekonomik şartlarına bağlı olmakla birlikte daha düşüktür. İlk yatırım maliyetleri diğer alternatif ısıtma sistemlerine kıyasla daha yüksek olabilmekte fakat çalışma ömrü dikkate alındığında klima cihazları ile ısıtma yapmak fosil yakıt kullanan yada elektrik enerjisini direkt olarak ısı enerjisine dönüştüren cihazlarla kıyaslandığında daha düşük olabilmektedir. Klima cihazları soğutma ve ısıtma özelliğini tek cihaz üzerinde barındırabilmektedir. Günümüzde klima cihazları yazın soğutma amaçlı, kışın da ısı pompası olarak çalışmaya imkan sağlayacak donanımlara sahiptirler. Yurt dışında klima cihazlarının ne şekilde değerlendirildiklerine önek olarak Amerika Birleşik Devletlerinde kullanılan Enerji Etkinlik Oranı (EER) verilebilir. ERR tüketilen her Wh elektrik enerjisi için soğutulan ortamdan Btu olarak çekilen ısıl enerjidir. EER = 3,412COP dir.

6 Klima cihazlarının EER değerleri çoğunlukla 8 ile 12 arasındadır. Bu değer COP olarak 2.3 ile 3.5 arasındadır. Son yıllarda geliştirilen, pistonlu ve değişken devirli kompresör kullanan bir ısı pompasının etkinlik katsayısı, ısıtma düzeninde 3.3 soğutma düzeninde ise 5 olabilmektedir. Değişken devirli kompresörler ve fanlar değişen ısıtma/soğutma yüklerine ve dış hava koşullarına göre, en etkin çalışacak biçimde bir mikro işlemci tarafından yönetilir. Örneğin, soğutma düzenindeyken sıcak günlerde hızlı, daha serin günlerde düşük devirde çalışarak hem konfor hem de verimlilik açısından istenen düzeyi sağlarlar. 1.3 Klima Cihazlarının Kullanım Alanları Konfor amaçlı uygulamalar; A) Konutlar (ev apartman villa) B) İş yerleri (mağaza dükkanlar pastahaneler lokantalar eğlence yerleri) C) Halka hizmet veren bürolar (PTT bankalar havaalanı yolcu salonları devlet daireleri) D) Gösteri merkezleri (Sinema tiyatro) E) Okullar F) Sağlık hizmetleri veren kurum ve kuruluşlar G) Toplu taşıma araçları (otobüs tren uçak gemi) H) Otel ve moteller Hassas cihaz ve makinaların kullanıldığı alanlar; A) Labaratuarlar B) Makine ve cihaz test odaları C) Ameliyathaneler D) Hassas alet imalat ve kalibrasyon test odaları Endüstriyel uygulamaların yapıldığı yerler; A) Zirai maddelerin kurutulması ve depolanması

7 B) Matbaa ve basım işlerinin yapıldığı yerler C) Canlı hayvanların yetiştirildiği yerler D) Seralar E) Mantar çiftlikleri Klima Cihazlarında Kullanılan Ekipmanlar; 1) KOMPRESÖR; sistemde soğutucu akışkanın sirkülasyonunu sağlayan ana elemandır. 2) YOĞUŞTURUCU (KONDENSER); gaz halindeki soğutucu akışkanın sıvı hale geldiği ünitedir. 3) KURUTUCU (DRIER); sisteme zarar verebilecek partikülleri, nemi üzerinde tutan elemandır. 4) GENİŞLEME VANASI (EXPANSION VALVE); sistemde iş yapan akışkanın basıncını ve sıcaklığını buharlaştırıcı (evaparatör) giriş şartlarına getiren devre elemanıdır. 5) BUHARLAŞTIRICI (EVAPARATOR); soğutulacak ortam içerisindeki ısıyı toplayarak soğutmayı sağlayan elemandır. 6) SOĞUTUCU AKIŞKAN; ısının bir ortamdan diğerine taşınabilmesi için bir ısı taşıyıcısına ihtiyaç vardır. Sistemin emniyeti bakımından yanıcı olmayan, patlamayan, zehirsiz, renksiz ve kokusuz bir akışkan tercih edilir. Aynı zamanda sistemdeki madeni parçaların zarar görmemesi için akışkanın aşındırıcı ve paslandırıcı olmaması gerekir. 7) FAN; evaparatör ve kondenser üzerindeki hava akışını sağlamak için kullanılır. 8) FAN MOTORU; fan hareketini sağlayan elektrik motorudur. 9) FİLTRE; oda içerisinde toz ve partikülleri tutarak, klima cihazının iç ünitesinin kirlenmesini önler. Bu filtrelerin kolay sökülür takılabilir olması istenir. 10) DİFÜZÖR; iklimlendirilmiş havayı odanın her tarafına eşit miktarda dağılımını sağlayan elemandır. 1.4 Klima Cihazlarının Kendi İçlerinde Sınıflandırılması Bu bölümde istenilen mekanların klimatize edilebilmesi amacıyla yararlanılan cihazlar kendi içinde sınıflandırılmıştır. Sınıflandırma sadece cihaz tipleri dikkate alınarak yapılmıştır. Klima cihazlarının bir kısmı (pencere tipi klima cihazları yada duvar tipi klima cihazlarında

8 olduğu gibi) ısıtma yada soğutma işlemini tek başlarına yerine getirebilmekte iken bir kısmı ise bir sistemin parçası olarak söz konusu işlevleri gerçekleştirmektedirler (tam havalı yada tam sulu sistemlerde olduğu gibi). Klima cihazlarını da içine alan bu sistemler Bölüm 3 te incelenecektir. Pencere tipi klima cihazları Görünüş itibariyle mono blok olan bu tip klima cihazları tesis edileceği yerin durumuna göre pencereyi veya duvarı delmek suretiyle duvara monte edilir. Çalışma halinde cihaz mono blok olduğu için sesi split tip klima cihazlarına göre daha fazladır. Tüketici tarafından tercih sebebi de diğer klima cihazlarına göre fiyatlarının daha düşük olması, montaj kolaylığı ve fazla yer işgal etmemesidir. Pencere tipi klima cihazları sadece soğutma amaçlı ve ısıtma ve soğutma amaçlı olmak üzere iki grupta toplanabilir. Sadece soğutma amaçlı klima cihazları kullanıldıkları ortamı sadece soğutmak ve havalandırmak amacıyla kullanılır. Isıtma ve soğutma amaçlı klima cihazlarında ısıtma işlemi iki şekilde yapılabilir. İlk yöntemde; klima cihazının elektrik donanımında bir elektrikli ısıtıcı vardır. Bu elektrikli ısıtıcıdaki sıcaklık klima cihazının radyal fanı vasıtası ile kullanıldığı ortama dağıtılır. İkinci yöntemde ise; ısı pompası ile ısıtma işlemi yapılır. Cihazın gaz devresinde dört yollu vana vardır. Bu vana ile sistemde dolaştırılan soğutucu akışkanın yönü değiştirilir ve sistem ters çalışır. Bu durumda yoğuşturucu (kondenser) buharlaştırıcı (evaparatör), buharlaştırıcıda yoğuşturucu olarak çalışır. Dış ortamdan alınan sıcaklık cihazın çalıştığı ortama verilir. Split tip klima cihazları Split tip klima cihazları konforun daha üst düzeyde istendiği ortamlarda kullanılmak üzere geliştirilen cihazlardır. Bu cihazlarda cihazın çalıştığı ortamda ses şiddetini minimum düzeyde tutmak için kompresörün bulunduğu kısım ve yoğuşturucu ayrı bir ünite olarak tasarlanıp geliştirilmiştir. Kompresör ve yoğuşturucu fanı cihazın çalıştığı ana ortam dışında olduğu için bu ses cihazın kullanıldığı iç ortama yansımaz. Split tip klima cihazları montajının yapılacağı yerin durumuna göre 6 sınıfta üretilirler.

9 Duvar tipi split klima cihazları Bu tip klima cihazlarında iç ünite odanın duvarına monte edilir. Yer tipi split klima cihazları Cihazın iç ünitesinin duvara monte edilemediği durumlarda veya cihazın duvarda gözükmesi istenmediği koşullar için geliştirilmiş bir cihazdır. Tavan tipi split klima cihazları Cihazın montaj yeri olarak duvar ve yer uygun değilse bu gibi durumlarda tercih edilen split klima cihazlarıdır. Salon tipi split klima cihazları Cihazın iç ünitesinin her koşulda duvara, yere ve tavana monte edilemediği koşullarda tercih edilen cihaz tipidir. Daha çok show-room gibi gösterimin önemli olduğu iş ve istirahat yerlerinde kullanılır. Kaset tipi (asma tavan) split klima cihazları Bu tip klima cihazlarında cihazın iç ünitesi asma tavan içerisine gizlidir. Tavanda görünen sadece cihazın dekoratif panelidir. Tercih sebebi, iç ortamdaki yüksekliğin fazla olduğu yerlerde dört yönden homojen bir şekilde havayı sirküle edebilen şık görünümlü bir cihaz olmasıdır. Kanallı tip split klima cihazları Cihazın iç ünitesi eğer çalışacağı ortama monte edilemiyorsa bu ünite bina içine veya hava akımına karşı muhafazalı başka bir yere monte edilir ve iklimlendirilen hava kanallar vasıtasıyla ortamda sirküle edilir. İklimlendirilen ortamda cihazlar fiilen gözükmez, ortamda sadece hava menfezleri gözükür.

10 Paket tipi klima cihazları Bu tip klima cihazları merkezi sistem ısıtma ve soğutma amaçlıdır. Bu cihazlar çalışma prensibi olarak iç ortamdan bir kanal vasıtasıyla aldıkları havayı taze hava ile karıştırdıktan sonra iklimlendirerek tekrar bir kanal vasıtasıyla iç ortama verirler. Görüntü olarak pencere tipi klima cihazları gibi mono blok bir fiziki görüntüden oluştururlar. Portatif tip klima cihazları Bu tip cihazlar bağımsız olarak ortam içerisinde her yerde kullanılabilirler. Portatif oldukları için montaj gerektirmeden bir yerden başka bir yere taşınıp kolayca kullanılabilirler. 1.5 Klima Cihazlarında Kullanılan Soğutucu Akışkanlar Klima cihazlarında kullanılan soğutucu akışkanların ticari ve kimyasal isimleri aşağıda bir araya getirilmiştir. TİCARİ İSİM KİMYASAL İSİM CFC-12 yada R-12 Dichlorodifluoromethane CFC-11 yada R-11 Trichlorofluoromethane HCFC-22 yada r-22 Chlorodifluoromethane CFC-113 yada R-113 Trichlorotrilluoroethane Halocarbon 14 Tetrafluoromethane CFC-115 yada R-115 Monochloropentafluoroethane CFC-13 yada R-13 Chlorotriflıoromethane CFC-500 yada R-500 Dichlorodifluoromethane / Difluoroethane CF-502 yada R-502 Chlorodifluoromethane /Chloropentafluoroethane CFC-503 yada R-503 Chlorotrifluoromethane / Triluoromethane R-134a Tetrafluoroethane R-123 Dichlorotrifluoroethane Kloroflorokarbon soğutucu gazlar 1930 lu yılların başında soğutma sistemlerinde kullanılan sülfürdioksit ve amonyak gibi zararlı gazların yerine alternatif yaratmak isteyen

11 General Motors mühendisleri tarafından bulunmuştur. Kloroflorokarbon ların bulunuşundan sonra kullanımları çok hızlı bir biçimde artmıştır. Bu gazların kullanım alanları sadece klima cihazları ve soğutucu ekipmanlarda değil aynı zamanda aşağıda sıralanan endüstriyel uygulamalarda da artmıştır. Sprey tüplerin basınçlandırılmasında Yalıtım köpüklerinin yapımında Mobilyaların köpük ile doldurulmasında Yangın söndürücüler Otomotiv endüstrisinde klima amaçlı olarak Yüksek oranda buharlaşan temizleyici kimyasallarda Soğutucu Akışkanlardan Beklenen Özellikler Çevreyi kirletmemesi gereklidir. Buharlaşma gizli ısısı yüksek olmalıdır. Kritik sıcaklığı ve basıncı yüksek olmalıdır. Atmosferik basınçta kaynama sıcaklığı düşük olmalıdır. Doygunluk basıncı regülatör ventilin basıncının altında bulunmalıdır. Hava sızmasını, dolayısıyla havanın getirdiği su buharının soğuk kısımlarda katılaşarak işletme aksaklıklarına meydan vermesini önlemek için buharlaşma basıcının çevre basıncının bir miktar üzerinde olması. Karter yağına ve tesisatı oluşturan elemanların yapımında kullanılan gereçlere olumsuz yönde etkimemelidir, korozyon tesiri olmamalıdır. Sistemin hiçbir yerinde kimyasal değişikliğe uğramaması. Yanıcı, patlayıcı, zehirleyici olmamalıdır. Ucuz olmalı ve kolay temin edilebilmelidir. Küçük kapasiteli bir kompresörün kullanımına elverişli olmalıdır. Kapalı devredeki kaçakların kolayca saptanmasını sağlayabilmelidir. Yüksek soğutma yüklerinde kompresör boyutlarının çok büyük olmaması için buharlaşma gizli ısısının büyük olması. Soğutucu akışkanın suda veya yağda erime durumunun da gözden uzak tutulmaması gerekir. Suda erime kolay olursa; makine içersinde donma tehlikesi azalır, zira suda erime

12 sonunda karışımın donma noktası da daha alçak olur. Aksi halde çevre basıncının altında olan kısımlara dışarıdan giren hava içerisindeki su buharı kolaylıkla yoğuşur, genişleme valfindeki kısılma sonunda sıcaklık düşmesiyle katılaşır ve tıkanmalara işletme sırasında aksaklıklara yol açar. Yağda erimeye gelince, yağlama yağı segman aralıklarından sızarak soğutucu akışkana karışabilir. Eğer akışkan buharı yağda ermiyorsa akışkanla sürüklenen yağ yoğuşturucu ve hatta buharlaştırıcı yüzeylerinde birikir ve burada bir yağ filmi teşekkül eder. Bu durum ısı transferini kötüleştirir ve ayrıca kompresörde yağın eksilmesine sebep olur. Bu tür akışkanlar için kompresör çıkışında bir yağ ayırıcı kullanılır.

13 Soğutucu Akışkanların Kullanım Alanlarına Göre Sınıflandırılması KULLANIM YERİ AKIŞKAN TİPİ KULLANIM AÇIKLAMA ORANI Ev tipi soğutucular F12 F500 % Ticari soğutucular F12 % C aralığında F502 F22 %19 %13 Soğuk muhafaza ve F12 %10-37 C ye kadar olan gıda işletmesi F502 %5 sıcaklıklarda F22 Amonyak %10 %60 Endüstriyel soğutma F12 %18 Nadiren -70 C, - F C ye kadar ki F22 %40 aralıkta kullanılır Amonyak %35 Su veya Salamura F11 % kw soğutucu ünite F12 %25 kapasiteleri arasındaki (Chiller) F13 %30 santrifuj soğutucu F22 ünitelerde Soğuk taşıma ve F12 %50 >-45 C klima F502 F22 %50 %47 Otomobil kliması F12 %100 Maksimum 82 C ye kadar olan uygulamalarda Isı pompası F12 %46 Maksimum 56 C ye F113 %1 den daha az kadar olan F502 uygulamalarda Tablo 1.1: Soğutucu Akışkanların Sınıflandırılması

14 Kısa ismi Freon11 Feon12 Freon13 Fren21 Freon22 Freon113 Freon114 Kritik sıcaklığı C Kritik basıncı 44,1 41,1 38,7 52,7 49,9 3,44 32,5 (bar) Kaynama 23,8-29,8 81,4 8,92-40,8 47,57 3,55 sıcaklığı C Donma sıcaklığı C Tablo 1.2 : Soğutucu Akışkanların Fiziksel ve Termodinamik Özellikleri Bir fluorlaştırılmış hidrokarbon olan bu akışkanlar kimyasal olarak C m H n F p Cl q şeklinde ifade edilebilir. Ticari olarak da F harfi ve bu harften sonra rakamlar kullanılarak gösterilirler. F harfinden sonraki rakamlar sırasıyla x,y,z olursa bunlar şu şekilde hesaplanır. X = m-1, y = n+1, z = p, n+p+q = 2(m+1) Örnek olarak; CHF 2 CL akışkanında m=1, n=1, p=2 olunca x=0, y=2, z = 2 bulunur ve sıfırlı terimler yazılmadığından bu akışkanın ticari adı F22 ile gösterilir. Başlıca soğutucu akışkanlar Freon 11 Yüksek soğutma gücüne sahiptir. Lastiğe zarar verdiğinden kompresörlerde kullanılmaz. Daha çok turbo kompresörlerde kullanılır. Freon-11 in kimyasal formülü CCl 3 F dir. Freon 12 Freon 12 klima sistemlerinde ve soğuk depo tesislerinde geniş bir kullanıma sahiptir. Az miktarda iken tamamen kokusuzdur. Freon 12 nin kimyasal formülü (CF 2 Cl 2 ) dir. Bileşiminde karbon, klor ve flor vardır. Atmosferik basınçta kaynama noktası (-29.8 C) ve donma noktası da ( C) dir. 5-6 kg/cm 2 basınç altında 20 C de sıvılaşır.

15 Normal basınç ve sıcaklıkta gaz halinde bulunan freon 12 nin özgül ağırlığı havanın özgül ağırlığından daha büyüktür. Güç eridiğinden, buharlaştırıcıda ki düşük basınç nedeniyle sisteme sızacak havanın getirdiği su buharı katılaşarak çalışma düzensizliklerine yol açabilir. Suyun soğutucu akışkandan ayrılması için kurutucu kullanılmalıdır. Sistemin hava sızdırmaması gerekir. Renksiz olan freon 12 göz, burun, boğaz ve ciğerleri tahriş etmez, yanıcı ve patlayıcı değildir. Yağ ile freon 12 kolayca karışabildiğinden sistemde yağ ayırıcısı kullanmak zorunluluğu yoktur. Freon 12 nispeten ağır bir akışkan olduğundan büyük yük kayıplarına sebebiyet vermemek için kompresör emişinde ve çıkışında hızlar 7-12 m/s ve m/s arasında tutulur. Kurşun, magnezyum ve alaşımları, magnezyum ihtiva eden alüminyum alaşımları ile lastik ve yağ haricindeki malzemeye tesiri yoktur. Şayet su ihtiva ederse sıcaklıkla korozyon etkisi artar. Sıvı F12 her oran ve sıcaklıkta yağ ile kolayca karışabilse de buhar haldeki F12 çok az karışır. F12 buharı ile temas eden yiyecek maddeleri zarar görmez ve yenilebilir. F12 patlamaz ve yanmaz suda güç erir. Freon 13 Genellikle çok kademeli sistemlerin alçak basınç kademesinde kullanılır. Çok düşük basınçlı bir gaz olduğu için santrifüj kompresörler için elverişlidir. Çok büyük kapasitedeki klima tesislerinde çok düşük sıcaklıklara inilmesi istenen yerlerde, daha çok kimya sanayinde ve araştırma laboratuarlarında kullanılır. Freon 13 ün kimyasal formülü (CF 3 Cl) dir. Atmosfer basıncında buharlaşma -82 C civarındadır. Bu değer düşük sıcaklılar için elverişlidir. Sıcaklığın artması ile basıç çok yükselir. 20 C çevre sıcaklığında basıncı 32.4 kp/cm 2 kadardır. Soğutma makinasının durması halinde basınç yükselmesini önlemek için tesiste genişleyen akışkan buharını alacak dengeleyici kaplar bulunur. Freon 13 yağda erimez ve sistemde yağ ayırıcısı kullanmak zorunlu olur. Freon 114 Hermetik rotatif kompresörlerde kullanılmaktadırlar.

16 Freon 21 Kimyasal formülü (CHCl 2 F) dir. Klima tesislerinde tercih edilir. Korozyon sebebiyle su ihtiva etmemelidir. Yağ ile karışımı freon 12 gibidir. Turbo kompresörlerde uygundur. Korozyon sebebiyle su ihtiva etmemelidir. Freon 22 Freon 22 ise prensip olarak düşük sıcaklıklarda soğutma elde etmek için geliştirilmiş bir soğutucu akışkandır. Freon 22, genellikle, derin dondurucu tesisatında çok düşük buharlaşma sıcaklığı elde etmek için kullanılır. Bileşiminde karbon, hidrojen, klor ve flor bulunan freon 22 nin kimyasal formülü (CHF 2 Cl) dir. Daha yüksek sıcaklıklarda soğutma elde etmek için de kullanılabilmesine rağmen esas olarak kullanılma alanı sıcaklığı 30 C nin altında olan soğutma sistemleridir. Atmosfer basıncında -40 C de kaynar. Freon 22 nin özellikleri Freon 12 nin özelliklerine çok yakındır. Freon 22 ile birlikte sürüklenen yağlama yağı buharlaştırıcıda, kendiliğinden ayrılmadığı için kompresörle kondenser arasına bir yağ ayırma cihazı yerleştirmek gereklidir. Sıkıştırma sonunda freon 22 nin sıcaklığının 130 C ye kadar yükselmesi yağlama yağının niteliklerinin bozulmasına neden olabilir. Gaz hızları kompresör emişinde m/s ve çıkışında m/s arasında olur. Freon 502 Freon 502 özellikle, düşük sıcaklıklarda soğutma etkisi büyüktür. Freon 22 türünden bir soğutucudur. Kaynama sıcaklığı atmosferik basıncta -45 C dir. -40 C ve -20 C sıcaklıkları arasındaki soğutma sıcaklıklarının eldesinde kullanıldığı zaman sıkıştırma sonu sıcaklığı freon 22 ninkinden daha düşük olur.

17 Amonyak 1878 yılında Linde tarafından bulunmuştur. Hacimsel özgül soğutma yükünün büyük olması nedeniyle soğutma sanayinde, özellikle buz elde etmek ve üretmek amacıyla kurulan büyük endüstri tesislerinde kullanılır. Amonyak buz üretiminde ve +10 C - 40 C arasında soğutma yapılması istenen soğuk depolama tesislerinde soğutucu akışkan olarak kullanılabilir. Keskin ve yakıcı kokusu boğucu ve zehirleyici etkisinden ötürü okul, otel, sinema, kışla, tiyatro ve konferans salonu gibi insanların toplu halde bulundukları yerlerde soğutucu akışkan olarak amonyağın kullanıldığı soğutma cihazlarından kesinlikle yararlanılmaz. Atmosfer basıncında buharlaşma sıcaklığı -33 C civarındadır. Kritik sıcaklığı C, donma sıcaklığı 77.6 C, kritik basıncı atm dir. Suda eridiğinde donma noktası alçalır. Amonyak, atmosferik basınçta, C sıcaklıkta kaynar. Suda kolay çözünür C sıcaklıktaki su diğer sıcaklıklardaki sudan yaklaşık olarak 900 kat daha fazla amonyağı çözer. Bu çözelti çok tehlikeli ve çok zararlıdır. Isıtıldığında sudan kolayca ayrılması nedeniyle amonyak, absorbsiyonlu soğutma makinalarında çok kullanılır. Küçük soğutma yükleri için pek elverişli bir akışkan değildir. Sistemde akışkan miktarı az olunca ayar ve kontrol güçleşir. Kolay yanmaz fakat; belirli şartlar meydana gelince yanar ve hava ile karışarak şiddetli bir patlayıcı madde haline gelir. Bu tehlikelerden dolayı hiçbir zaman klima sistemlerinde kullanılmamalıdır. Kompresörlerden basınçlı kızgın buhar olarak çıkışta meydana gelebilecek yüksek sıcaklık altında oldukça yavaş şekilde hidrojen ve azot gazlarına ayrılma ihtimali vardır. Yoğunlaşma basıncı ve yoğunlaşma sıcaklığı düşüktür. Buharlaşma ısısı yüksektir, üretimi kolay ve maliyeti yüksek değildir, kokulu olduğu için soğutma tesisinde kaçak olup olmadığı kolayca anlaşılabilir. Amonyak yiyecek maddesi muhafazasında kullanıldığında sistemin sızdırmaz olmasına özellikle özen gösterilmelidir, zira amonyağa bulaşmış besin maddeleri yenmez. Sıvı yada gaz halindeki amonyak bakır, pirinç, teneke galvaniz kaplamalı malzeme üzerine korozif yönde etkimesine karşın çeliğe kesinlikle etkimez. Bu nedenle soğutucu akışkan olarak amonyağın kullanıldığı soğutma tesislerinde yapı malzemesi olarak ve çelikten faydalanılır. Bronza da fazla tesir etmez. Bunun yanında bakır, bakır-çinko alaşımları da tesisatta kullanılır.

18 Metil Klorit Bu soğutucu akışkanın ancak büyük klima tesislerinde çok az kullanılma yeri vardır. Kritik sıcaklığı C, kritik basıncı 60.9 atm, kaynama sıcaklığı 39,3 C, donma sıcaklığı 96.7 C dir. Atmosfer basıncı altında kaynama sıcaklığının 39,3 C gibi yüksek bir değerde olması dolayısıyla bu soğutucu akışkan basınçlı gaz tüpleri yerine kapalı tenekelerde muhafaza edilir. Metilenklorür kullanılan sistemlerde gerek yüksek basınç tarafı ve gerekse alçak basınç tarafı bir vakum altında çalışır. Yalın haldeki metil klorür metallere (çelik, dökme demir, bakır, pirinç, kurşun, kalay) karşı aşındırıcı etki göstermez. Yalnız alüminyuma tesir ettiğinden, evaparatörü alüminyum olan soğutucularda kullanılmaz. Fakat nem bulundurduğundan metil alkol ve hidrolikasitin bir karışımı haline gelir buda metalleri aşındırır. Çeşitli ihtimaller göz önünde bulundurularak alüminyum, çinko ve magnezyum alaşımları hiçbir zaman soğutucu akışkan olarak metil klorür kullanılan soğutma tesislerinde kullanılmamalıdır. Çünkü metil klorür bu metallerin alaşımları üzerinde daha fazla aşındırıcı etki gösterir. Aynı zamanda metil klorür soğutma kompresörlerinde kullanılan bazı maddeler için çözücü özelliği vardır. Bu sebeple lastik contalar hiçbir zaman kullanılmamalıdır. Conta malzemesi olarak çözünme özelliği olmayan lastik, asbest ve fiber emniyet sınırları içinde kullanılabilir. Madeni yağlar az da olsa metil klorür içinde çözünürler. Bu yüzden metil klorür kullanıldığında daha yüksek viskoziteli yağlar kullanılmalıdır. Etilen Bu soğutucu çok düşük sıcaklıklar için çift kademeli sistemlerde kullanılır. Kritik sıcaklığı 9.5 C, kritik basıncı 51.6 atm, kaynama sıcaklığı C, donma sıcaklığı C dir. Donma sıcaklığının C gibi düşük bir değerde olması çok düşük sıcaklıklardaki uygulamalara imkan verir. Etilen in en önemli avantajlarından birisi C ın üzerindeki bütün sıcaklıklarda buharlaşma basıncının 1 atm den daha büyük olması ve yoğunlaşma basıncının fazla yüksek olmamasıdır. Etilen gazının hava ile fazla karışımı zararlıdır. Fakat genel halde sağlığa zararı önemsizdir. Hava ile karışımı kolay yanıcı olup, şiddetli bir patlayıcıdır. Sistemde kullanıldığında çok dikkat edilmelidir.

19 Karbondioksit 1878 yılında Linde tarafından bulunmuştur. Günümüzde hacimsel özgül soğutma yükü en büyük olan soğutucudur ve büyük soğutma yüklerinde, özellikle gemilerde ve tiyatro, hastaneler gibi klima tesislerinde kullanılır. Karbondioksit karbonun yanmasından elde edilir. Karbondioksit renksiz, kokusuz bir gazdır. Derişik bir halde solunursa hafif ekşimsi bir tat algılanır. Karbondioksit soğutucu akışkan olarak bira, gazoz gibi içecekler için yapılmış soğutma tesislerinde kullanılır. Diğer gazlarla karıştığı zaman karbonmonooksit haline gelme ihtimali vardır bununla beraber zehirsiz olarak kabul edilir fakat fazla miktarda tenefüs edilirse insanı uyutarak öldürür. Karbondioksitin kullanılma sahasını kısıtlayan başlıca özellikleri, yoğunlaşma basıncının ve kritik basıncının düşük olmasıdır. Çalışma basınçları en yüksek olan soğutucu akışkandır. Kritik sıcaklığı 31.1 C, kritik basıncı 75.38, üçlü nokta sıcaklığı 56.6 C dir. Bu sebeple soğutucu akışkan olarak karbondioksitin kullanıldığı soğutma tesislerinde kompresör ve diğer tesis elemanlarının çok sağlam olması gerekir. Karbondioksit bütün çalışma şartları altında tamamen kararlı olup, soğutma makine ve techizat metallerine karşı herhangi bir aşındırma etkisi göstermez. Yağlama yağı yoğuşan soğutucu içinde hiç çözünmez. Bu özellik kondenser ve soğutucularda yağın ayrıştırılarak alınmasına imkan verir. Hava ile karışımları boğucu özellik göstermesine rağmen %4 ün altında olan karışımlarda hayat için tehlikeli değildir. Katı karbondioksitin donmuş gıda maddelerinin nakliyesinde oldukça büyük bir yeri vardır. Bir atmosfer basınç altında kendi gazı ile çevrelendiğinde 75.5 C, yine bir atmosfer basınç altında hava ile çevrelendiğinde ise 140 C dir. Bu değerler donmuş nakliye için istenen soğukluk değerinin çok altındadır. Katı karbondioksit elde etmek için karbondioksit gazı önce sıvı hale getirilir. Bunun içinde gaz kademe halinde yaklaşık 60 ila 70 atmosfer basınca kadar bir sıkıştırmaya tutulur. Kademeler arasındaki soğutma ve sıkıştırmadan sonraki karbondioksit gazının yoğuşması su ile yapılır. Yanarak elde edildiği için yanıcı değildir. Yangın söndürmede de kullanılır. Aktif olmayan bir maddedir, malzemeye herhangi bir etkisi yoktur. Kükürtdioksit (R 717) Renksiz, zehirli ve kokusu yakıcı ve boğucu bir gaz olduğundan günümüzde soğutma sistemlerinde çok fazla tercih edilmemektedir. Kullanılma alanı soğutma sanayinde özellikle küçük ev tipi buzdolaplarında soğutucu akışkan olarak olmuştur. Üretimi kolay ve maliyeti

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Otomotivde Isıtma, Havalandırma ve Amaç; - Tüm yolcular için gerekli konforun sağlanması,

Detaylı

Refrigerantlar (soğutucular)

Refrigerantlar (soğutucular) Refrigerantlar (soğutucular) Soğutma sistemlerinde kullanılan refrigerantlar soğutma sisteminde bizzat soğuk üretiminde kullanılan veya üretilmiş soğuğun taşınmasında yararlanılan maddeler olarak tanımlanmakta

Detaylı

1, 2, 3 ve 4 hallerindeki entalpi değerlen soğutucu akışkan-12 tablolarından elde edilebilir

1, 2, 3 ve 4 hallerindeki entalpi değerlen soğutucu akışkan-12 tablolarından elde edilebilir ÖRNEK Bir soğutma makinesinde, soğutucu akışkan 12, kompresöre 0.14 MPa basınç, -20 C sıcaklıkta kızgın buhar olarak girmekte ve 0.8 MPa basınç, 50 C sıcaklığa sıkıştırılmaktadır. Soğutucu akışkan yoğuşturucudan

Detaylı

Buhar çevrimlerinde akışkan olarak ucuzluğu, her yerde kolaylıkla bulunabilmesi ve buharlaşma entalpisinin yüksek olması nedeniyle su alınmaktadır.

Buhar çevrimlerinde akışkan olarak ucuzluğu, her yerde kolaylıkla bulunabilmesi ve buharlaşma entalpisinin yüksek olması nedeniyle su alınmaktadır. Buhar Çevrimleri Buhar makinasının gerçekleştirilmesi termodinamik ve ilgili bilim dallarının hızla gelişmesine yol açmıştır. Buhar üretimi buhar kazanlarında yapılmaktadır. Yüksek basınç ve sıcaklıktaki

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamakta amacı ile tasarlanmış özel

Detaylı

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ENERJİ KİM? 1999 yılından beri Ekotec yenilenebilir enerji sektöründe çalışmalar yapmaktadır. Avusturya da konut ısıtma soğutma konusunda hizmet veren Ekotec, Avrupa da ki yenilenebilir

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamak amacı ile tasarlanmış alüminyum

Detaylı

İKLİMLENDİRME NEDİR?

İKLİMLENDİRME NEDİR? İKLİMLENDİRME NEDİR? İnsan, hayvan ve bitkilerin konforu veya endüstriyel bir ürünün üretilmesi için gerekli olan iklim şartlarının (sıcaklık, nem, hava hızı, taze hava miktarı vb) otomatik olarak sağlanması

Detaylı

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA Dr. Murat Çakan İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü cakanmu@itu.edu.tr BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA 1. Ön Bilgiler 2. Bina Soğutma Yüklerinin Azaltılması 2.1. Mimari Tasarım

Detaylı

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller EVHRAC Fonksiyonu Bilindiği gibi binalarda hava kalitesinin arttırılması için iç ortam havasının egzost edilmesi ve yerine taze hava verilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Her ne kadar ısı geri kazanım cihazları

Detaylı

ISI POMPASI DENEY FÖYÜ

ISI POMPASI DENEY FÖYÜ T.C BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK ve MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI POMPASI DENEY FÖYÜ 2015-2016 Güz Yarıyılı Prof.Dr. Yusuf Ali KARA Arş.Gör.Semih AKIN Makine

Detaylı

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı Tavan tipi ısı pompalı ısı geri kazanım cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını

Detaylı

SOĞUTUCU AKIŞKANLAR Bir soğutma çevriminde ısının bir ortamdan alınıp başka bir ortama nakledilmesinde ara madde olarak yararlanılan soğutucu

SOĞUTUCU AKIŞKANLAR Bir soğutma çevriminde ısının bir ortamdan alınıp başka bir ortama nakledilmesinde ara madde olarak yararlanılan soğutucu SOĞUTUCU AKIŞKANLAR Bir soğutma çevriminde ısının bir ortamdan alınıp başka bir ortama nakledilmesinde ara madde olarak yararlanılan soğutucu akışkanlar, ısı alış verişini genellikle sıvı halden buhar

Detaylı

SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ 1

SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ 1 SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ 1 SOĞUTMA MAKİNALARI VE ISI POMPALARI Soğutma makinesinin amacı soğutulan ortamdan ısı çekmektir (Q L ); Isı pompasının amacı ılık ortama ısı vermektir (Q H ) Düşük sıcaklıktaki ortamdan

Detaylı

SOĞUTMA SĐSTEMĐ. Araş.Gör. Özgen AÇIKGÖZ. 23. Ders

SOĞUTMA SĐSTEMĐ. Araş.Gör. Özgen AÇIKGÖZ. 23. Ders SOĞUTMA SĐSTEMĐ Araş.Gör. Özgen AÇIKGÖZ 23. Ders Soğutma Makinaları Isı geçişi yüksek sıcaklıktaki bir ortamdan düşük sıcaklıktaki ortama olur. Düşük sıcaklıktaki bir ortamdan yüksek sıcaklıktaki bir ortama

Detaylı

SOĞUTUCU AKIŞKANIN ÖZELLİKLERİ

SOĞUTUCU AKIŞKANIN ÖZELLİKLERİ GİRİŞ 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan soğutma sanayiinde ilk zamanlar karbondioksit, hava, su, amonyak gibi maddeler soğutucu olarak kullanılmıştır. Zamanla yapay olarak elde edilen kloroflorokarbon

Detaylı

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam. Çevrenin doğal yapısını ve bileşiminin bozulmasını,

Detaylı

KLİMA NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? NE YAPAR?

KLİMA NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? NE YAPAR? KLİMA NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? NE YAPAR? İhtiyaca ve amaca göre bulunduğu ortamı konfor şartlarına getiren veya konfor şartlarında tutan cihazlara klima denir. Klima cihazları genel olarak, her hangi bir

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Evaporatif Soğutma Deney Raporu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Evaporatif Soğutma Deney Raporu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Evaporatif Soğutma Deney Raporu Laboratuar Tarihi: Laboratuarı Yöneten: Numara: Adı Soyadı: Grup/Alt grup:..

Detaylı

EVAPORATİF SOĞUTMA DENEYi

EVAPORATİF SOĞUTMA DENEYi RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEC403 Makine Laboratuarı-I Dersi EVAPORATİF SOĞUTMA DENEYi 1 GİRİŞ Günümüzün iklimlendirme sistemleri soğutma çevrimi

Detaylı

Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... hassas kontrollü klima cihazları

Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... hassas kontrollü klima cihazları Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... hassas kontrollü klima cihazları bizim öykümüz çevreye duyduğumuz sorumluluk öyküsü Her geçen gün enerji verimliliğinin öneminin arttığı çağımızda,

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Genel olarak havalandırma, yapı içerisindeki kullanılmış havanın doğal veya yapay olarak yapı dışındaki temiz havayla yer değiştirmesidir. Sera içinde ortam sıcaklığının aşırı

Detaylı

HAVA SOĞUTMALI BİR SOĞUTMA GURUBUNDA SOĞUTMA KAPASİTESİ VE ETKİNLİĞİNİN DIŞ SICAKLIKLARLA DEĞİŞİMİ

HAVA SOĞUTMALI BİR SOĞUTMA GURUBUNDA SOĞUTMA KAPASİTESİ VE ETKİNLİĞİNİN DIŞ SICAKLIKLARLA DEĞİŞİMİ HAVA SOĞUTMALI BİR SOĞUTMA GURUBUNDA SOĞUTMA KAPASİTESİ VE ETKİNLİĞİNİN DIŞ SICAKLIKLARLA DEĞİŞİMİ Serhan Küçüka*, Serkan Sunu, Anıl Akarsu, Emirhan Bayır Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü

Detaylı

2. Teori Hesaplamalarla ilgili prensipler ve kanunlar Isı Transfer ve Termodinamik derslerinde verilmiştir. İlgili konular gözden geçirilmelidir.

2. Teori Hesaplamalarla ilgili prensipler ve kanunlar Isı Transfer ve Termodinamik derslerinde verilmiştir. İlgili konular gözden geçirilmelidir. PANEL RADYATÖR DENEYİ 1. Deneyin Amacı Binalarda ısıtma amaçlı kullanılan bir panel radyatörün ısıtma gücünü oda sıcaklığından başlayıp kararlı rejime ulaşana kadar zamana bağlı olarak incelemektir. 2.

Detaylı

PLC HAVAC HAVUZ TİP NEM ALMA SANTRALLERİ

PLC HAVAC HAVUZ TİP NEM ALMA SANTRALLERİ HAVAC HAVUZ TİP NEM ALMA SANTRALLERİ Gelişen yaşam şartlarının doğurduğu özel ortamlardan biride kapalı yüzme havuzlarıdır. Bu havuzlar yüzme sporun yaz kış aralıksız devam etmesini sağlamaktadır. Buna

Detaylı

İşgücü kaybını önler Filtre bakımına, su tutucuların tahliyesine gerek kalmaz. Arıza ve bakım için harcanan iş gücünden tasarruf ettirir.

İşgücü kaybını önler Filtre bakımına, su tutucuların tahliyesine gerek kalmaz. Arıza ve bakım için harcanan iş gücünden tasarruf ettirir. Kurutucu Basınçlı Hava Kurutucuları Su Nereden Geliyor? Kompresöre giren atmosferik havanın içinde su buharı bulunur. Sıkışmanın etkisiyle yoğuşarak su haline gelen bu su buharı hava hatlarında ve kullanım

Detaylı

Evaporatif Soğutma Nedir?

Evaporatif Soğutma Nedir? Evaporatif soğutma suyun buharlaşmasıyla havadan ısı alması prensibine dayanır. Su buharlaşırken havadan ısı çeker ve havanın soğumasına sebep olur. Havuzdan veya duştan çıktığınızda çevrenizdeki esinti

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA PNÖMATİK SİSTEMLERİN KULLANIM ALANLARI Pnömatik sistemler, Hızlı fakat küçük kuvvetlerin uygulanması istenen yerlerde; temizlik ve emniyet istenen tasarımlarda da kullanılır. Pnömatik sistemler aşağıda

Detaylı

Hidrojen Depolama Yöntemleri

Hidrojen Depolama Yöntemleri Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Maltepe-Ankara Hidrojen Depolama Yöntemleri Y.Doç.Dr.Muhittin BİLGİLİ İçerik Enerji taşıyıcısı olarak H 2 ve uygulamaları, Hidrojen depolama metodları, Sıkıştırılmış

Detaylı

BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI. Kurutucu Broşürü

BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI. Kurutucu Broşürü BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI Kurutucu Broşürü (U) Genel Kullanıma Uygun Endüstriyel Basınçlı Hava Yüksek Kaliteli Kumlama Pnömatik Valf ve El Aletleri Pnömatik Kontrol ve Taşıma Sistemleri, Tekstil Toz

Detaylı

KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu

KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgi 2. Çalışma Prensibi 3. Sistem Bileşenleri 4. Montaj 5. Resimlerle Kolektör Montajı 6. Teknik Detaylar 7. Teknik Bilgi 8. Bakım 9. Tesisat Şeması Genel

Detaylı

İçindekiler. Kombiler

İçindekiler. Kombiler Kombi Kataloğu 1 İçindekiler Kombiler Kombilerin Artısı Çok! Kombi Faydalı Bilgiler Premix Yoğuşmalı Kombiler Yoğuşmalı Elektronik Kombiler Konvansiyonel Kombiler Şofben 3 Arçelik Kombilerin Artısı Çok

Detaylı

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun,

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, Madde ve Isı Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, bunları oluşturan tanecikler hareket halindedir.

Detaylı

EKONOMİK ISITMA-SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ

EKONOMİK ISITMA-SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ EKONOMİK ISITMA-SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ Villa ve Konutlar SPA Merkezleri Otel ve Pansiyonlar Isıtmalı Yüzme Havuzları Diğer ısınma sistemlerine göre %75 e varan tasarruf 1202/1 Sok. No:81-N Yenişehir, İzmir

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖĞRENCİNİN ADI:KUBİLAY SOY ADI:KOÇ NUMARASI:15360038 KAZANLAR Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı

Detaylı

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU En Direk Soğutma!! İklimlendirme ve soğutma alanında hızla gelişen teknoloji bu alanda arge faaliyetleri yapılmasının önünü açmıştır. Kondanser ve evaparatör sistemlerinin daha efektif hale gelmesi ve

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU

AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU www.ayteksogutma.com CT SERİSİ SOĞUTMA CT serisi chiller cihazları sayesinde her enjeksiyon makinesinin kalıbında ayrı ayrı su sıcaklıkları ile çalışılabilir.

Detaylı

TERMODİNAMİK SINAV HAZIRLIK SORULARI BÖLÜM 4

TERMODİNAMİK SINAV HAZIRLIK SORULARI BÖLÜM 4 Kapalı Sistem Enerji Analizi TERMODİNAMİK SINAV HAZIRLIK SORULARI BÖLÜM 4 4-27 0.5 m 3 hacmindeki bir tank başlangıçta 160 kpa basınç ve %40 kuruluk derecesinde soğutucu akışkan-134a içermektedir. Daha

Detaylı

Sıcak Sulu Isıtma Sistemleri

Sıcak Sulu Isıtma Sistemleri VERİMLİ KÜMES SİSTEMLERİ Sıcak Sulu Isıtma Sistemleri www.tavsan.com.tr Tek bir hava dağıtım ünitesinden kuru ısı. Sadece mükemmel! Kümesler için sıcak sulu ısıtma sistemleri Kümeste canlı sağlığı ve verimliliği

Detaylı

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi 2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi GİRİŞ Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik

Detaylı

Termal Enerji Depolama Nedir

Termal Enerji Depolama Nedir RAŞİT AYTAŞ 1 Termal Enerji Depolama Nedir 1.1. Duyulur Isı 1.2. Gizli Isı Depolama 1.3. Termokimyasal Enerji Depolama 2 Termal Enerji Depolama Nedir Termal enerji depolama sistemleriyle ozon tabakasına

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

İçindekiler. Kombilerin Artısı Çok! Kombi Faydalı Bilgiler Premix Yoğuşmalı Kombiler Konvansiyonel Kombiler Kombi Teknik Bilgiler

İçindekiler. Kombilerin Artısı Çok! Kombi Faydalı Bilgiler Premix Yoğuşmalı Kombiler Konvansiyonel Kombiler Kombi Teknik Bilgiler Kombi Kataloğu 1 İçindekiler Kombilerin Artısı Çok! Kombi Faydalı Bilgiler Premix Yoğuşmalı Kombiler Konvansiyonel Kombiler Kombi Teknik Bilgiler 4 5 7 9 10 3 Arçelik Kombilerin Artısı Çok 3 Yıldızlı

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

Özlenen serinlik, keyif veren konfor...

Özlenen serinlik, keyif veren konfor... Özlenen serinlik, keyif veren konfor... Genel Katalog Kaset Tipi Klimalar Kapasite Aralığı Soğutma Kapasitesi : 18.000 48.000 Btu/h Isıtma Kapasitesi : 20.000 52.000 Btu/h İç ünite Dış ünite Özellikleri

Detaylı

12.04.2010. Aşağıdaki tipleri vardır: 1- Kondenser Tipine Göre: - Hava Soğutmalı Tip -Su Soğutmalı Tip - Kondensersiz Tip (Remote Condenser Chiller)

12.04.2010. Aşağıdaki tipleri vardır: 1- Kondenser Tipine Göre: - Hava Soğutmalı Tip -Su Soğutmalı Tip - Kondensersiz Tip (Remote Condenser Chiller) SOĞUTMA GRUPLARI Binalarda kullanılacak soğutma suyunu hazırlayıp kullanıcılarına (klima, FCU, vs.) gönderen sistemlere soğutma sistemleri denilmektedir. Soğutma sistemleri en genel anlamda mahaldeki ısınan

Detaylı

WINTREX. TÜM ISITMA ve SOĞUTMA TESİSATLARI İÇİN ISI TRANSFER SIVISI

WINTREX. TÜM ISITMA ve SOĞUTMA TESİSATLARI İÇİN ISI TRANSFER SIVISI WINTREX TÜM ISITMA ve SOĞUTMA TESİSATLARI İÇİN ISI TRANSFER SIVISI Houghton Chemical Corporation 1927 yılında endüstri ve otomotiv sektörüne kimyasal üretim için kurulmuştur. Yaklaşık 90 yıllık tarihinde;

Detaylı

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT serisi; % 20 taze havalı, tek fanlı, soğutma kapasite aralığı 13 kw - 164 kw olan 12 adet modelden oluşmaktadır. serisi;

Detaylı

ISI POMPALARI. Hazırlayan ve Sunan : Özlem KARA

ISI POMPALARI. Hazırlayan ve Sunan : Özlem KARA ISI POMPALARI Hazırlayan ve Sunan : Özlem KARA İçerik Isı Pompası Çalışma Prensibi Isı Pompası Elemanları Kompresör Konderser Evaporatör Kısılma Vanası Isı Pompası Türleri Hava Kaynaklı Isı Pompası Su

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402

Detaylı

KMB405 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı II. Isı Pompası Deneyi. Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1

KMB405 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı II. Isı Pompası Deneyi. Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 Isı Pompası Deneyi Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 1.Amaç Isı pompasının çalışma prensibinin deney üzerinde gösterilmesi ve ısı pompası kullanılarak performans katsayılarının

Detaylı

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI. Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR)

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI. Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR) TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR) 1. Hava 2. Su (deniz, göl, nehir, dere, yeraltı suyu-jeotermal enerji) 3. Toprak

Detaylı

VIESMANN VITOSOL 222-T Heatpipe prensipli vakum borulu kolektör Güneş enerjisi ile kullanma suyu ısıtması için boyler ile

VIESMANN VITOSOL 222-T Heatpipe prensipli vakum borulu kolektör Güneş enerjisi ile kullanma suyu ısıtması için boyler ile VIESMANN VITOSOL 222-T Heatpipe prensipli vakum borulu kolektör Güneş enerjisi ile kullanma suyu ısıtması için boyler ile Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOSOL 222-T

Detaylı

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 Sera nedir? Bitki büyüme ve gelişmesi için gerekli iklim etmenlerinin

Detaylı

(karbondioksit), CH CI (metilalkol), C H 5 CI (etil klorür), C H 6 (etan) ve (CH ) CH (izo bütan) gibi soğutucu akışkanlar yaygın olarak kullanılmakta

(karbondioksit), CH CI (metilalkol), C H 5 CI (etil klorür), C H 6 (etan) ve (CH ) CH (izo bütan) gibi soğutucu akışkanlar yaygın olarak kullanılmakta 0. BÖLÜM SOĞUTMA ÇEVRİMİ Ters Carnot Çevrimi Soğutma; çevre sıcaklığından daha düşük sıcaklıktaki ortamlar elde etmek ve bu düşük sıcaklığı muhafaza etmek amacıyla gerçekleştirilen işlemler topluluğundan

Detaylı

The Power to Save Energy.

The Power to Save Energy. The Power to Save Energy. SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU CT SERİSİ Soğutma CT serisi chiller cihazları sayesinde her enjeksiyon makinesinin kalıbında ayrı ayrı su sıcaklıkları ile çalışılabilir. Dolayısıyla

Detaylı

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ Muhammed Aydın ARSLAN 16360007 İÇERİK Hidrojen Depolama Sistemleri Batarya Volan Süper Kapasitörler Süper İletken Manyetik Enerji Depolama HİDROJEN

Detaylı

TİCARİ TİP SU ISITICILAR

TİCARİ TİP SU ISITICILAR TİCARİ TİP SU ISITICILAR 21 Ağustos tan beri cepten yiyoruz! Dünyadan Uyarı: Limit Aşımı Dünya Nüfusundaki Artış Kaynak: www.timeforchange.org Nerede Olmak İstiyoruz? YIL: 1980 Ozon Tabakasında Delinme

Detaylı

NibeSplit Hava Kaynaklı Isı Pompaları ve Daikin Altherma Hava Kaynaklı Isı Pompaları Teknik Karşılaştırmaları 2014-05-19 1

NibeSplit Hava Kaynaklı Isı Pompaları ve Daikin Altherma Hava Kaynaklı Isı Pompaları Teknik Karşılaştırmaları 2014-05-19 1 NibeSplit Hava Kaynaklı Isı Pompaları ve Daikin Altherma Hava Kaynaklı Isı Pompaları Teknik Karşılaştırmaları 2014-05-19 1 Kurulum ve çalıştırma Kurulum için gerekli zaman ve maliyet Isı pompası kontrolörü

Detaylı

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır.

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Standart ürünlerde çevre dostu R407c soğutucu akışkan kullanılmaktadır. Su sıcaklık rejimine veya isteğe göre farklı soğutucu akışkan ile sistem oluşturulabilmektedir.

Detaylı

DENEY 3. MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri

DENEY 3. MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri DENEY 3 MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri AMAÇ: Maddelerin üç halinin nitel ve nicel gözlemlerle incelenerek maddenin sıcaklık ile davranımını incelemek. TEORİ Hal değişimi,

Detaylı

ARMAFLEX LEVHA AL / KY / AL-KY

ARMAFLEX LEVHA AL / KY / AL-KY ARMAFLEX LEVHA AL / KY / AL-KY Isı Yalıtımı Yoğuşma Kontrolü İklimlendirme, ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılmak üzere üretilen, elastomerik kauçuk esaslı, kapalı gözenekli düzgün hücre yapısına

Detaylı

AirMidi Serisi Isı Pompaları

AirMidi Serisi Isı Pompaları AirMidi Serisi Isı Pompaları Otel, tatil köyü, okul, yurt, hastane ve iş merkezleri gibi hizmet binaları, Rezidans, ofis, AVM karışımlı plazalar, Apartman, siteler gibi toplu konut projeleri ve Daire,

Detaylı

Bölüm 6 TERMODİNAMİĞİN İKİNCİ YASASI

Bölüm 6 TERMODİNAMİĞİN İKİNCİ YASASI Bölüm 6 TERMODİNAMİĞİN İKİNCİ YASASI İKİNCİ YASANIN ESAS KULLANIMI 1. İkinci yasa hal değişimlerinin yönünü açıklayabilir. 2. İkinci yasa aynı zamanda enerjinin niceliği kadar niteliğinin de olduğunu öne

Detaylı

M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR Dr. Salih KARAASLAN Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Düz Borular Isıtıcı elemanların

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ocak 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ocak 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ocak 2015 Enervis Sanayide Enerji Verimliliği Hizmetleri Soğutmanın Temelleri Doğalgazlı Soğutma Otomotiv Fabrikası İçin Örnek Çalışma Örnek Çalışma Sonuçları Enervis Sanayide

Detaylı

BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI

BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI Bir soğutma tesisinin yapılandırılmasında ilk iş tesisin soğutma gereksiniminin hesaplanmasıdır. Bu nedenle, soğuk kayıplarının ya da ısı kazançlarının iyi belirlenmesi

Detaylı

EN PLUS MAĞAZALARI SATIŞ DESTEK EĞİTİMİ ( KLİMA )

EN PLUS MAĞAZALARI SATIŞ DESTEK EĞİTİMİ ( KLİMA ) EN PLUS MAĞAZALARI SATIŞ DESTEK EĞİTİMİ ( KLİMA ) SOĞUTMA TEKNİĞİ İKLİMLENDİRME Kapalı bir ortamdaki havanın, belirli sınırlar içerisinde, istenilen şartlarda tutulması işlemine iklimlendirme (klima) denir.

Detaylı

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA TRİO YANMA VERİMİ Yakma ekipmanları tarafından yakıtın içerdiği enerjinin, ısı enerjisine dönüştürülme

Detaylı

PROBLEMİ TANIMLAMAK. Isıl Eşitleyici. Serbest askılı sistem. Asma Tavan Sistemi

PROBLEMİ TANIMLAMAK. Isıl Eşitleyici. Serbest askılı sistem. Asma Tavan Sistemi AVM ortak işletme giderlerinde önemli tasarruf sağlar Airius Isıl Eşitleyici ürün grubu daha iyi çalışma/yaşama ortamı yaratırken ısıtma ve soğutma giderlerinde kayda değer maliyet tasarrufu getirmeyi

Detaylı

Ürettiğimiz ve satışını yaptığımız ürünler CE, ISO 9001 ve TSE belgelerine sahiptir.

Ürettiğimiz ve satışını yaptığımız ürünler CE, ISO 9001 ve TSE belgelerine sahiptir. Masvent, gelişen teknolojiye uyum sağlayarak, uzmanlaşmış kadrosu ve modern makina parkuruyla yürüttüğü imalatlarıyla havalandırma sektöründe başarıyla hizmet vermektedir. Firmamız; Klima Santralleri,

Detaylı

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller ECOMFORT Fonksiyonu Küçük ve orta büyüklükteki iklimlendirme uygulamalarında iç ortamın ısıtılması/soğutulması ve filtrelenmesi için kullanılmaktadır. Asma tavana montaj imkanı vardır, hava dağıtımı asma

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

AP Hücreli Aspiratörler

AP Hücreli Aspiratörler AP Hücreli Aspiratörler AP-EKO Ekonomik Tip Hücreli Aspiratör AP-EKO serisi hücreli aspiratörleri, ısıtma ve soğutma istenmeyen yerlerde, ortam havasını tazelemek için veya tahliye etmek için, düşük veya

Detaylı

Paket Tip Isı Pompaları

Paket Tip Isı Pompaları Paket Tip Isı Pompaları Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Tesisat ekipmanları aynı gövdenin içine yerleştirilmiş Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma,

Detaylı

OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ

OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ Enerji analizi termodinamiğin birinci kanununu, ekserji analizi ise termodinamiğin ikinci kanununu kullanarak enerjinin maksimum

Detaylı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Systemair HSK Isı Geri Kazanımlı Havalandırma Sistemi kısaca IGH olarak adlandırılmaktadır. IGH, ısı enerjisini eşanjörler ve fanlar yardımı ile geri kazanarak enerji

Detaylı

Diğer yandan Aquatherm kataloglarında bu konuda aşağıdaki diyagramlar bulunmaktadır.

Diğer yandan Aquatherm kataloglarında bu konuda aşağıdaki diyagramlar bulunmaktadır. Düşük Sıcaklıklı Isıtma, Yüksek Sıcaklıklı Soğutma Ve Isı Pompası Sistemleri Dr. İbrahim ÇAKMANUS Dünyamızda enerji, istenilen yer ve zamanda seyrek olarak uygun sıcaklıkta bulunur. Mühendisler için temel

Detaylı

KUTUPLARDAKİ OZON İNCELMESİ

KUTUPLARDAKİ OZON İNCELMESİ KUTUPLARDAKİ OZON İNCELMESİ Bilim adamlarınca, geçtiğimiz yıllarda insan faaliyetlerindeki artışa paralel olarak, küresel ölçekte çevre değişiminde ve problemlerde artış olduğu ifade edilmiştir. En belirgin

Detaylı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı KOMPLE ÇÖZÜM Isıtma Soğutma Sıhhi Sıcak Su ÇEVRE DOSTU Dünyanın en yüksek COP=4,5 değerine sahip ekonomik sistemlerdir. Yenilenebilir enerji olan Hava ve Güneşten faydalanma Gaz veya yakıt ile ısıtmaya

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUVARI ISI POMPASI DENEY FÖYÜ 1. DENEYİN AMACI Isı pompası deneyi ile, günümüzde bir çok alanda kullanılan ısı pompalarının

Detaylı

Bosch Climate 5000 VRF

Bosch Climate 5000 VRF Bosch Climate 5000 VRF Heat Pump VRF Sistemler Yüksek verim ve sertifikalı performans 8 HP ila 88 HP arası geniş kapasite aralığı Tümü inverter kompresörler ile yüksek güvenilirlik Korozyona karşı koruma

Detaylı

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler Dış Üniteler 27 TEMEL ÖZELLİKLER Eş Zamanlı ve Geçerli V4+ Heat Pump sistemi göz önüne alınarak, VR4+ Heat Recovery sisteminde bir oda soğutulurken diğeri kutusu sayesinde ısıtılır ve bu sayede kullanıcı

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi POLİETİLEN KÖPÜK Etilen ve propilen maddelerinden

Detaylı

Bölüm 6 TERMODİNAMİĞİN İKİNCİ YASASI. Bölüm 6: Termodinamiğin İkinci Yasası

Bölüm 6 TERMODİNAMİĞİN İKİNCİ YASASI. Bölüm 6: Termodinamiğin İkinci Yasası Bölüm 6 TERMODİNAMİĞİN İKİNCİ YASASI 1 Amaçlar Termodinamiğin ikinci yasasına giriş yapmak.. Termodinamiğin birinci ve ikinci yasalarını birlikte sağlayan geçerli hal değişimlerini belirlemek. Isıl enerji

Detaylı

Enerji Tasarrufu AB Araştırması

Enerji Tasarrufu AB Araştırması ENERJİ TASARRUFU Enerji Tasarrufu AB Araştırması 2050 yılı Enerji Senaryosu Biyoyakıt 30 % Güneş 40 % Petrol 5 % Rüzgar 15 % Su 10 % 2 Enerji Tasarrufu Shell Araştırması 2000 / 2020 / 2060 yılları Enerji

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 75-09-2 Kullanım alanları : Plastik sanayisinde, kimyasal ürünlerin

Detaylı

TERMODİNAMİĞİN İKİNCİ YASASI I

TERMODİNAMİĞİN İKİNCİ YASASI I TERMODİNAMİĞİN İKİNCİ YASASI I Termodinamiğin İkinci Yasasına Giriş Bu işlemler birinci kanuna uymalarına rağmen, gerçekleşemezler. Hal değişimleri belirli bir yönde gerçekleşir. Ters yönde gerçekleşmez.

Detaylı

KAYNAMALI ISI TRANSFERİ DENEYİ. Arş. Gör. Emre MANDEV

KAYNAMALI ISI TRANSFERİ DENEYİ. Arş. Gör. Emre MANDEV KAYNAMALI ISI TRANSFERİ DENEYİ Arş. Gör. Emre MANDEV 1. Giriş Pek çok uygulama alanında sıcak bir ortamdan soğuk bir ortama ısı transferi gerçekleştiğinde kaynama ve yoğuşma olayları gözlemlenir. Örneğin,

Detaylı

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye)

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Enerji Verimliği 2 A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Ekim 2018 Konutlarda Enerji Tüketimi Konutlarda tüketilen enerjinin büyük kısmı ısı enerjisidir. 4 kişilik bir aile yılda yaklaşık

Detaylı

AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ TROPİKAL TİP HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ

AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ TROPİKAL TİP HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ AYTEK SOĞUTMA SİSTEMLERİ TROPİKAL TİP HAVA SOĞUTMALI SU SOĞUTMA ÜNİTELERİ www.ayteksogutma.com YENİ NESİL YÜKSEK VERİMLİ SHELL & TUBE TEKNOLOJİSİ Evaporatörler; yüksek verimli, yivli kanatlı boru teknolojisi

Detaylı

TARU ISI POMPALARI Doğadan gelen konfor, doğaya duyulan saygı

TARU ISI POMPALARI Doğadan gelen konfor, doğaya duyulan saygı TARU POMPALARI Doğadan gelen konfor, doğaya duyulan saygı KÖMÜRSÜZ, YAKITSIZ, ATIKSIZ SAĞLIKLI VE EKONOMİK TARU POMPALARI MEKANDA TARU POMPASI Firmamız ISO 9001 Kalite Güvence Belgesine sahiptir. POMPASI

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ HİDROJENİN DEPOLANMASI ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR Hidrojenin en önemli özelliklerinden biri depolanabilir olmasıdır.

Detaylı

İngilizce kökenli bir kelime olup Ayrılmış veya Ayrık anlamına gelmektedir.

İngilizce kökenli bir kelime olup Ayrılmış veya Ayrık anlamına gelmektedir. Split: İngilizce kökenli bir kelime olup Ayrılmış veya Ayrık anlamına gelmektedir. Klimanın iki ana üniteden (İç ve Dış) oluştuğuna işaret eder. Kompresör: Klimanın ana parçalarından olup, soğutucu akışkanı

Detaylı

ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI

ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI 1 ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI Tavan tipi ısı geri kazanım cihazları, enerji tasarrufu sağlamanın yanında, yüksek iç hava kalitesi elde etmek için tasarlanmıştır. Isı geri kazanımlı

Detaylı

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk değerlendirmesiyle birlikte aşağıdaki sorularla birlikte basitçe değerlendirilebilir.

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler 27 VR4+ DC Inverter Heat Recovery TEMEL ÖZELLİKLER Eş Zamanlı Isıtma ve Geçerli V4+ Heat Pump sistemi göz önüne alınarak, VR4+ Heat Recovery sisteminde bir oda

Detaylı