BÖLÜM AUTOCAD İN KONFİGÜRASYONU (OPTIONS)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BÖLÜM 19 19. AUTOCAD İN KONFİGÜRASYONU (OPTIONS)"

Transkript

1 BÖLÜM AUTOCAD İN KONFİGÜRASYONU (OPTIONS) AutoCAD sistemlerini konfigüre ederek AutoCAD elemanlarının hangi özellikte çalışacağını belirtmemizi sağlar. Options diyalog kutusunda dokuz seçenekle AutoCAD e nasıl çalışacağı kumanda edilir. 1. Files (Dosyalar) 2. Display (Ekran Konfigürasyonu) 3. Open and Save (Açma ve Kaydetme) 4. Plotting (Yazıcı) 5. System (Sistem) 6. User Preferences (Kullanıcı Seçenekleri) 7. Drafting (İşaretleyici) 8. Selection (Seçme İşlemi) 9. Profiles Tab (Kullanıcı Profilleri) FILES (Dosyalar) AutoCAD in çalıştıracağı destek dosyalarının, sürücü dosyalarının, menü dosyalarının ve diğer dosyaların nerede bulunacağına rehberlik eder. Burada yer alan Searç Path (Arama Yolu), File Names (Dosya İsimleri), Section Names (Bölüm İsmi),File Location (Dosya Konumları), Sources Location (Kaynak Konumları) genel başlıkları sıralandırılmıştır. Seçilen özelliklerin yanındaki +işareti tıklanırsa aşağıya doğru açılan menü gelir.

2 Şekil Files Diyalog Kutusu Support File Search Path (Destek Dosyaları Arama Yolu) : AutoCADbazı fonksiyonları yerine getirebilmek için dış referanslı dosyaları kullanır. Bu dosyaları arama yolu bu seçenekle gösterilir. Örneğin menüler, kullanılan yazı tipleri, çizgi tipi ve tarama dokuları dış referanslı dosyalardır. Bunların nerede bulunacağı gösterilmelidir. Working Support File Search Path (Çalışma Destek Dosyaları Arama Yolu): Aktif dizinleri belirtir. Autocad in hangi dizinde arama yaptığını gösterir. Çalışma destek dosyası listesi gösterimleri güncel rehber yapısı ve ağ yollarının için de var olan arama yolunu dosyalar. Destek dosyaları arama yolu genişletildiğinde veya değiştirildiğinde burada gösterilir. Device Driver File Search Path (Aygıt Sürücüsü Dosya Arama Yolu) : Aygıt sürücüsü arama yolu ile autocad in video gösterimi, yazıcı ve ploter ayarları gibi cihaz sürücülerini aradığı yer belirtilir. Autocad in aygıt sürücülerin yazılımları ile haberleşmesini sağlar. Proje Files Search Path (Proje Dosyalarını Arama Yolu) : Autocad. te çizilen büyük projelerde bir çok Xref dosyaları kullanılır. Bu Xref dosyalarının hard diskte sabit bir yerde olması beklenir. Bu xreflerin bulunduğu adres değiştirildiğinde projede yer alan xref dosyaları kendi xreflerini bulamazlar.

3 Bu durumda Support File Search Path (Destek Dosyaları Arama Yolu) bu xref dosyalarını arayarak hard diskte nerede olduğu bulunur. Eğer AutoCAD bu yolla xref dosyalarının bulunduğu adresi bulamazsa bu satırda yer alan proje dosyaları arama yolunu kullanır. Tanımlanılan her bir proje isimi için bir ya da birden çok arama yollarını kapsayabilir. Arama yolu Projectname sistem değişkeninde saklanır. Menu, Help, and Miscellaneous File Names : (Menü, Yardım ve Çeşitli Dosya İsimleri) : Menü dosyaları, yardım dosyaları, AutoCADkonfigürasyon dosyaları ve internete bağlanma özelliklerini gösterir DİSPLAY (EKRAN KONFİGÜRASYONU) AutoCAD in ekran konfigürasyon özelliklerini değiştirmeye yarar. AutoCAD gösterimini ihtiyaca göre düzenlemek için seçenekler sunar. Bilgisayarın hızına ve ekran kartının özelliğine göre değiştirmeler yapılabilir. Şekil Display Diyalog Kutusu WİNDOW ELEMENTS AutoCAD çizim ekranın kontrol edilmesini sağlar. Burada aşağıdaki özellikler kontrol edilebilir.

4 Display Scroll Bars in Drawing Window: AutoCAD çizim alanının sağında ve altında olan kaydırma çubuklarının gösterilip gösterilmeyeceğini belirler. Bu seçeneğin sağındaki kutucuk işaretli hale getirilirse scroll bar çubukları ekrana gelir. Display Screen Menu : Çizim alanında AutoCAD ekran menüsünü gösterir. Bilhassa AutoCAD12 de daha çok kullanılan bu özellik bu seçeneğin sağındaki kutucuk işaretlenerek açılabilir. Text Lines in Command Line Window : AutoCAD ekranında en altta olan komut satırı penceresinin sayısını belirler. 1 ile 100 arası komut satırı penceresi açılabilir. Ön görülen değer 3 tür. Colors : Renk seçenekleri diyalog kutusunu gösterir. AutoCAD penceresinde elemanların renklerini belirtmek için bu diyalog kutusu kullanılır. Bu diyalog kutusuda altı kısımdan oluşmaktadır. Şekil Renk Ayarları Diyalog Kutusu 1. Model Tab: Model boşluğunda AutoCADpencere elementleri için güncel kurmayı gösterir. Model boşluğunda rengi değiştirilmek istenen elementin

5 bu diyalog kutusunda üzerine tıklanır Window Element listesinde seçilen elementin ismi belirir sonra (Color) renk listesinden rengi seçilir. Sonra (Apply) Uygula ve (Ok) tamam diğerek buradan çıkılır. 2. Layout Tabs: Çizim planındaki elemanların rengini değiştirmeye yarar. 3. Window Element : AutoCADpencere elementlerini listeler. Pencere elementi için yeni rengi seçtiğinizde yeni kurma, Model Tabs veya Plan Tabs özel görünümde (prevıew) gösterilir. Rengi değiştirilebilecek AutoCADpencere elementleri Model Tab Background (Model Arka Düzlemi) Model Tab Pointer (Model Çizim Kürsörü) Layout Tabs Background (Paper) (Plan Arka Düzlemi) Layout Tabs Pointer (Plan Çizim Kürsörü) AutoTracking Vector Color (Hizalama Vektörü) Command Line Background (Komut Satırı Arka Planı) Command Line Text (Komut Satırı Yazısı) 4. Color : AutoCAD Pencere elementlerine verilecek renkleri barındırır. 5. Default All : AutoCAD in ön gördüğü renge yukarıdaki tüm pencere elementlerini geri döndürür. 6. Default One Element : Yalnızca seçilen AutoCAD elementinin rengini AutoCAD in ön gördüğü renge döndürür. Fonts : AutoCAD ekran elementlerinin yazı tipini değiştirmek için ekrana Command Line Window Font diyalog penceresini getirir.

6 Şekil Komut Satırı Yazı Tipi Diyalog Kutusu LAYOUT ELEMENTS Güncel çizim elementlerinin planlaması için seçenekler sunar. Kağıt üzerinde çizimin hangi özelliklerde olması gerektiğini kontrol eder. Display Layout and Model Tabs : Çizim alanının altında yer alan (Layout) plan ve (Model) model askılarının gösterilip gösterilmeyeceğini belirler. Normalde işaretli olan bu kutunun işareti kaldırılırsa Model ve Layout askıları görünmeyecektir. Display Margins : Çizim planının (Layout) kenarların gösterilip gösterilmeyeceğini belirler. Bu satırın sağındaki kutucuk işareti kaldırılırsa planda kağıt dış hatlarını temsil eden kesik çizgiler görülmez. Eğer yapılan çizim kağıt alanına sığmazsa görünmeyen kısım ploter dan çıkmayacaktır. Bu nedenle kağıt dış düzleminin görülmesinde yarar vardır. Display Paper Background : Belirlenmiş kağıt boyutunun temsili planda gösterildiğini belirtir. Kağıt boyutu ve çizim ölçeği, kağıt background nın boyutunu belirlerler. Display Paper Shadow : : Layout da kağıt gerisi etrafına gölgenin gösterilip gösterilmediğini belirtir. Bu satırın yanındaki kutucuk işaretlenirse kağıt planı etrafına gölge uygulanır.

7 Show Page Setup Dialog for New Layouts : Yeni plan oluşturduğumuzda sayfa kurma (Page Setup) diyalog kutusunun gösterildiğini belirtir. Kağıt ve çizim ayarları ile ilgili seçenekler kurmak için bu diyalog kutusunu kullanınız. Create Viewport in New Layouts : Yeni plan yaratdığınızda vıewport yaratıldığını belirtir CROSSHAİR SİZE AutoCAD çizim imlecinin boyutunu kontrol eder. 1 den 100 e kadar ekrandaki yüzdesi artırılabilir. Yüzde yüz değeri verildiğinde Autocad12 deki imleç gibi tüm ekranı kaplar. Ön görülen değer yüzde 5 tir. AutoCAD sistem değişkeni CURSORSIZE dır DISPLAY RESOLUTION Nesnelerin gösterim kalitesini kontrol eder. Gösterim kalitesini geliştirmek için yükseğe çıkartılan değerler performansta düşme etkisi meydana getirebilir. Arc and Circle Smoothness : Daireler, yaylar ve elipslerin yumuşaklığını kontrol eder. Yüksek sayı, daha yumuşak nesneleri üretir. Fakat AutoCAD regen, pan ve zoom komutlarının performansı düşebilir. Bilgisayarın performansı yüksek ise büyük değerler verilebilir. 1 den e kadar değer girilebilir. AutoCAD tarafından ön görülen değer 100 dür. VIEWRES sistem değişkeni ile kontrol edilir. Segments in a Polyline Curve: Her bir polyline eğrisi için üretilmek çizgi parçasının düzgünlüğünü kontrol eder. Yüksek değerler performansı olumsuz etkileyebileceği için fazla yüksek değerler verilmemelidir. Değerler, den ye kadar değişirler. Ön görülen değer 8 dir. SPLINESEGS sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. Rendered Object Smoothness : Gölgelenmiş ve verilen kavisli katının yumuşaklığını kontrol eder. AutoCAD, katı nesnelerin nasıl gösterilmesi

8 gerektiğini belirlemek için yay ve daire yumuşaklığında girdiğimiz değer ile nesne yumuşaklığına girdiğimiz değeri çarpar ile 10 arasında değer verilebilir. Ön görülen değer 0.5 dir. FACETRES sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. Contour Lines per Surface : Nesnelerde her yüzey haritasında yükseklikleri gösteren çizgilerin sayısını kontrol eder. Yüksek sayı neticesinde, gösterim performansı azalır ve çizim tazeleme zamanı artar. 0 dan 2047 ye kadar değer verilebilir. Ön görülen değer 4 tür. ISOLINES sistem değişkeni ile kontrol edilebilir DİSPLAY PERFORMANCE AutoCAD performansını etkileyen kontrolleri gösterir. Pan and Zoom with Raster Image : Pan Realtime ve Zoom yapmayı kullandığınızda raster görüntülerinin gösterimini kontrol eder. Performansı en iyi şekilde kullanmak için bu seçeneği açık hale getirin. Raster nesneler taşınırken, döndürülürken yada kopyalanırken nesnelerin nasıl sürükleneceği kontrol edilir. Sürükleme kontrol değişkeni DRAGMODE sistem değişkeni ile kontrol edilir. Raster görüntülerle çalışılırken pan ve zoom komutlarının kullanımında AutoCAD tüm raster resmi göstermeye çalışacaktır. Bunun sistem değişkeni ise RTDİSPLAY ile kontrol edilebilir. Highlight Raster Image Frame Only : Seçim sırasında raster görüntülerinin gösterimini kontrol eder. Eğer bu seçenek, seçilirse, sadece raster görüntüsünün yapısı belirtilir. Performansı en iyi şekilde kullanmak için bu seçeneğin seçili olmasına dikkat ediniz. IMAGEHLT sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. True Color Raster Images and Rendering : Bu raster kontrol sayesinde görüntüler en uygun kalitede gösterilirler. Sistem için en yüksek gösterim kalitesinde veya gerçek renkte görüntüleri göstermek için kullanılır.

9 Apply Solid Fill : Katı nesnelerde katıların içinin dolu olup olmayacağını kontrol eder. Bu seçenek seçili değilse oluşturulan katıların içi ince çizgilerle dolu gösterilir. Performansı en iyi şekilde kullanmak için bu seçeneği açık hale getirin. FILLMODE sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. Show Text Boundary Frame Only : Metin nesnesini göstermek yerine metini temsil eden dikdörtgensel maske gösterimini kontrol eder. Yazıların görünmesi karışıklık yaratacak bazı şekillerde bu özellik sıkça kullanılmaktadır. Bu seçenek seçili hale getirildikten sonra sonra gösterimi güncelleştirmek için regeni kullanmalısınız. QTEXTMODE sistem değişkeni ile kontrol edilir. Show Silhouettes in Wireframe : 3D katı nesnenin silüet eğrileri WIREFRAMES olarak gösterilmesini sağlayan bir seçenektir. DISPSILH sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. Reference Fading Intensity : Güncel çizim içinde kullanılan Xref ve blokların yayına hazırlaması sırasında nesneler için solma şiddeti değerini belirtir. yayına hazırlanılmayan nesneler, daha az şiddette gösterilirler. 0 dan 90 a kadar değer verilebilir. Ön görülen değer yüzde 50 dir OPEN AND SAVE (AÇMA VE KAPATMA) Open ve Save diyalog kutusunda açılış ve dosyaların kaydedilmesi ile ilgili değişkenleri barındırır.

10 Şekil Open ve Save Diyalog Kutusu FİLE SAVE AutoCAD in dosyaları kaydetmesi ile ilgili özelliklerin olduğu kısımdır. Save As : Geçerli dosya formatını gösterir. Save a Thumbnail Preview Image : Raster imaj resimlerinin prevıew görüntülerinin görülmesini sağlar. RASTERPREVIEW sistem değişkeni ile kontrol edilir. Incremental Save Percentage : Çizim dosyasında boşa harcanmış potansiyel boşluğun yüzdesini kurar. AutoCAD bir çizim dosyasında yapılan değişiklilerin dosya boyutunun yüzde ellisine ulaştığında tam bir kaydetme işlemi uygular. Bu süre azaltılabilir yada artırılabilir. ISAVEPERCENT sistem değişkeni ile kontrol edilebilir FİLE SAFETY PRECAUTİONS Dosya güvenliği için tedbirler almaya yarayan seçenekler sunar.

11 Automatic Save: Otomatik kaydetmeyi açıp kapatmamızı sağlar. SAVEFILEPATH sistem değişkeni ile otomatik kaydetme yolu kontrol edilebilir. Minutes Between Save ile kaç dakika aralıklarla kaydetme işlemi yapılacağı AutoCAD e bildirilir. SAVETIME sistem değişkeni ile otomatik kaydetme aralığı kontrol edilebilir. Create Backup Copy with Each Save: Her bir kaydetme işlemi sırasında bir yedek dosyanın oluşturulup oluşturulmaması kontrol edilir. Çizimin yedek dosyasının yerini Options dan File(Dosyalar) seçeneği ile belirtilir. Güncel geçici dosya arama yolunun yeri, TEMPPREFIX de aynı zamanda depolanılır. ISAVEBAK sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. Full-Time CRC Validation: Her nesne, çizim içine okunulduğunda dairesel fazlalık kontrolu ( CRC ) gerçekleştirilmiş olması gerektiğini belirtir. Eğer çiziminiz, bozulursa ve donanım problemi veya AutoCAD hatasından şüphelenirseniz bu seçeneği açın. Maintain a Log File: Metin penceresinin içeriğinin kütük dosyasına yazıldığını belirtir. Yer ve kütüğün isimini belirtmek için dosyalar (File). seçeneğini kullanın. LOGFILEMODE sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. File Extension for Temporary Files: Güncel kullanıcı tarafından çizilen resimler RAM de boşluk kalmadığı zaman geçici dosyalar tanımlamak için bu uzantıyı (ac$) belirtir EXTERNAL REFERENCES (XREFS) Dış referansların (XREF) kaydedilmesi ile ilgili seçenekler sunar. Demand Load Xrefs: Xref lerin güncel çizim içinde canlandırılması için seçenekler sunar. XLOADCTL sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. Retain Changes to Xref Layers: Xref içindeki katman değişikliklerini çizim içinde tutar. VISRETAIN sistem değişkeni ile kontrol edilebilir.

12 Allow Other Users to Refedit Current Drawing: Bu güncel çizimde diğer kullanıcılara Xrefleri kullanabilme özelliği sağlar. Eğer bu seçili ise birden çok kullanıcılar Xrefleri kullanabilirler. XEDIT sistem değişkeni ile kontrol edilebilirler OBJECTARX APPLİCATİONS AutoCAD le ilişki kurmayı kontrol eder ve seçenekler sunar. DEMANDLOAD sistem değişkeni ile kontrol edilebilir PLOTTİNG (YAZICI) Yazıcı ayarlarının bulunduğu kısımdır. Bu seçenekle AutoCADçıktı konfigürasyonlarının istenen özellikte olması sağlanır. Şekil Plotting Diyalog Kutusu DEFAULT PLOT SETTİNGS FOR NEW DRAWİNGS Ön değer çizim kurmayı kontrol eder. Yeni çıktı ayarları için ön değer çizim yollarını kurar. ÖN DEĞER ÇIKTI DEVICE- OLARAK KULLAN.

13 Use As Default Output Device: Yeni çizim için ön değer çıktı aygıtlarını kurar. Ayarlanılan çizici konfgürasyon arama yolunu, açılır pencerede herhangi bir çizici konfigürasyon dosyasını gösterir. Use Last Successful Plot Settings: Son yapılan başarılı çıktı ayarlarına göre çizimin kurulmasını sağlar. Add or Configure Plotters: Autodesk çizici yöneticisi (pencereler sistem penceresini) gösteren açılır bir menü gösterir. Autodesk çizici manager ile çiziciyi ekleyebilirsiniz veya ayarlayabilirsiniz GENERAL PLOT OPTİONS Kağıt boyut kurmasını kapsayan genel çizim özellikleri ile ilişki kuran seçenekleri kontrol eder. Keep the Layout Paper Size If Possible: Seçilmiş çıktı cihazı, seçilen kağıt boyutuna çizebildiği takdirde sayfa kurma diyalog kutusunda belirtilen kağıt boyutunu kullanır. Eğer seçilmiş çıktı cihazı, bu kağıt boyutuna çizemezse, AutoCAD, uyarı mesajı gösterir. Use the Plot Device Paper Size: Çıktı cihazının sistem ayarlarındaki kağıt boyutunu kullanır. System Printer Spool Alert: Sistem yazıcısında meydana gelecek hatalar için alarm vermesini sağlar. OLE Plot Quality: Çizilmiş OLE nesnesinin kalitesini belirler. OLEQUALITY sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. Use OLE Application When Plotting OLE Objects: Eğer çizilmiş OLE nesnesinin kalitesini en iyi şekilde kullanmasını isterseniz bu seçeneği seçili hale getirmelisiniz. OLESTARTUP sistem değişkeni ile kontrol edilebilir.

14 DEFAULT PLOT STYLE BEHAVİOR Bütün çizimde çizdirmenin biçim davranışı ile ilgili seçenekleri kontrol eder. PSTYLEPOLICY sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. Yeni çizim çizim biçim seçeneği ve açık adlandırılan kullanımı seçtikten sonra liste sağlarsınız SYSTEM (SİSTEM) AutoCAD sistem ayarlarının yapılması için seçenekler sunar. Şekil System Diyalog Kutusu CURRENT 3D GRAPHİCS DİSPLAY Sistem özellikleri ve 3D grafik gösterim sisteminin konfigürasyonuna ilişki kuran kurmayı kontrol eder. Buradaki properties seçeneği ile daha geniş ayarlar yapılabilir CURRENT POİNTİNG DEVİCE Mevcut noktalarda cihaz sürücülerinin listesini gösterir.

15 Current System Pointing Device: Güncel aygıtların sistemlerinin kullanımını işaret eder. Wintab Compatible Digitizer: Güncel olarak wıntab uyumlu dijitalleştirici kullanımını işaret eder. Accept Input From: AutoCADhem fare hem de dijitalleştirici girdiyi kabul ettiğini belirtir. Dijitalleştirici kurulduğunda girdisini ihmal et seçeneği aktif yapılabilir GENERAL OPTİONS Sistem kurulumu ile ilgili seçenekleri kontrol eder. Single-Drawing Compatibility Mode: Eğer bu seçeneği seçerseniz, Autocad, sadece bir çizimi açar. Eğer bu seçeneği açık hale getirirseniz, Autocad, birden fazla çizim penceresi açılabilir. Autocad2000 le gelen Window seçeneği birden fazla çizimi açmaya imkan sağlar. SDI sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. Show Startup Dialog: Autocad e başladığınızda startup diyalog kutusu gösterilir. Şu andaki çizimi açmak için startup diyalog kutusunu kullanabilirsiniz. Display OLE Properties Dialog: OLE özelliklerinin gösterimini kontrol eder. Show All Warning Messages: Autocad in bazı dosyalar kaydedilirken aynı ismi taşıyanlarda üstüne kaydedilmemesi için alarma gelir. Ayrıca önemli sistem dosyalarının değiştirilmesinde alarm vermesini sağlar. Beep on Error in User Input: Kullanıcı girdilerinde hatalı sonuçlar için beep uyarı mesajının gelmesini sağlar. Load acad.lsp with Every Drawing: AutoCADher çizim içine acad-lsp dosyasını yüklediğini belirtir. Eğer bu seçenek açık hale getirilirse sadece

16 acaddoc-lsp dosyası, bütün çizim dosyası içine yüklenilir. ACADLSPASDOC sistem değişkeni ile kontrol edilir. Allow Long Symbol Names: Uzun sembol isimleri sağlanıldığını belirler. (layers, dimension styles, blocks, linetypes, text styles, layouts, UCS names, views, and viewport) konfigürasyonlarında 255 karaktere katar isim verilebilir. EXTNAMES sistem değişkeni ile kontrol edilebilir DB CONNECT OPTİONS Veri tabanı bağlantıları ile ilişki kuran seçenekleri kontrol eder. Store Links Index in Drawing File: AutoCADçizim dosyası içinde veri tabanı indeksini depolar. Performansı arttırmak için bu seçeneği seçili hale getirin. Open Tables in Read-Only Mode: Sadece Autocad in okumakta olduğu veri tabanı dosyalarını açmasını sağlar USER PREFERENCES (KULLANICI SEÇENEKLERİ) eder. AutoCAD te çalıştığınız yolu en iyi şekilde kullanan seçenekleri kontrol

17 Şekil User Preferences Diyalog Kutusu WİNDOWS STANDARD BEHAVİOR AutoCAD in Windows standardı davranışlarına uygunluğunu kontrol eder. Windows Standard Accelerator Keys: Klavye hızlandırıcılarını kullanılmasını kontrol eder. Örneğin windows standardı olan Copyclip komutuna klavye eşdeğeri olarak CTRL+C şeklinde klavye kısayolunun kullanılmasıdır. Shortcut Menus in Drawing Area: Çizim alanında sağ tuş (right-click) kestirme menüsünün aktif olmasını sağlar AUTOCAD DESİGN CENTER AutoCAD Design Center le ilişki kuran kurmayı kontrol eder. Source Content Units: Burada açılır seçenekte birimler otomatik olarak çizim içine sokulur. Güncel çizim açılacağı zaman burada verilen birimler kullanılır. INSUNITS sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. Inches, Feet, Miles, Millimeters, Centimeters, Meters, Kilometers, Microinches, Mils, Yards, Angstroms, Nanometers, Microns, Decimeters, Decameters, Hectometers, Gigameters, Astronomical Units, Light Years, Parsecs gibi birimler verilebilir.

18 Bu birimlere INSUNITSDEFSOURCE sistem değişkeni ilede kontrol edilebilir. Target Drawing Units: Otomatik olarak bu birimler güncel çizimde kullanılırlar. INSUNITS sistem değişkeni ile kontrol edilebilirler HYPERLİNK Hyperlink in gösterim özelliklerine ilişki kuran kurmayı kontrol eder. Display Hyperlink Cursor and Shortcut Menu: Hyperlink imleci ve kestirme menüsünün gösterimini kontrol eder. Display Hyperlink Tooltip: Bu seçenek seçildiğinde hyperlink tooltip gösterimini kontrol eder PRİORİTY FOR COORDİNATE DATA ENTRY AutoCAD koordinat verisinin girdisine karşılık verdiği kontroller bu seçeneklerle sağlanır. OSNAPCOORD sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. Running Object Snap: AutoCAD te klavye girdileri ile yerine koşma nesne kenetlemeleri kullanılmasını sağlar. Örneğin sağ tuş menüleri ile yapılan kenetleme işleminin yapılması yerine bu seçeneklerin daima açık olmasını sağlar. OSNAPCOORD sistem değişkenine 0 değeri verilerek aktif hale getirilebilir. Keyboard Entry: Klavyeden girilen değerleri öncelikli kılar. OSNAPCOORD sistem değişkenine 1 değeri verilerek aktif hale getirilebilir. Keyboard Entry Except Scripts: Scriptler hariç olmak üzere kılavyeden girilen değerler öncelikli olur. OSNAPCOORD sistem değişkenine 2 değeri verilerek aktif hale getirilebilir.

19 OBJECT SORTİNG METHODS Nesnelerin çeşit ve düzen çalışmalarını kontrol eder. SORTENTS sistem değişkeni kullanılarak ta kontrol edilebilir. Örneğin, hem nesne seçimi hem de nesnelere sağ tuş kısa yollarını(parmak şıklatması) yukarıdaki sistem değişkeninde 3 değeri girilerek sağlanabilir. Object Selection: Eğer bu seçenek seçilirse nesneler seçim sırasında sıralanıldığı kontrollere göre seçme yapar. AutoCAD, seçilmiş nesne olarak en yeni nesnenin farkına varır. Object Snap: Eğer bu seçenek, seçilirse; AutoCAD, yaratılan ilk nesneden itibaren nesneleri sıralar. Eğer iki nesne art arda çizilmiş ise nesneleri yakalamak için en son oluşturulan nesneyi seçer. Redraws: AutoCAD verileri iki türde saklar. Bunlardan birincisi çizim koordinat sistemleri ve nesne özelliklerinin saklandığı yer, ikincisi ise çizimin ekranın oluşturduğu sanal bir veri tabanıdır. Bu seçenekle Redrawın ekranda olan nesneleri gelişigüzel düzenlenmesi sağlanır. Regens: Eğer bu seçenek, açık hale getirilirse, nesnelerin yeniden canlandırılması, ilk oluşturandan son oluşturulana kadar olmaktadır. Plotting: Eğer bu seçenek, açık hale getirilirse, nesnelerin çizimi, rastgele çeşit düzeni tarafından belirlenilir. PostScript Output: Nesneler postscrıpt çıktısı sırasında sıralanıldığı kontrollere göre. nesnelerin ihracatı, rastgele çeşit düzenine göre gerçekleşir LİNEWEİGHT SETTİNGS Çizgi ağırlığının verildiği Lineweight Setting diyalog kutusunu ekrana getirir.

20 19.7. DRAFTİNG (İŞARETLEYİCİ) Çeşitli AutoCAD çizimleri yapılırken yardımcı seçeneklerin düzenlenmesini sağlar. Şekil Drafting Diyalog Kutusu AUTOSNAP SETTİNGS AutoCAD te çizim yaparken kullanılan kenetleme araçlarının çizim alanında nasıl gözükeceğini kontrol eder. Marker: Autosnap işaretinin gösterimini kontrol eder. Bu seçenek seçili değilse nesne kenetleme araçlarının sembolleri gözükmez. AUTOSNAP sistem değişkeninde 1 yazarakta aktif hale getirilebilir. Bu şekilde Marker seçeneği kapalı Bu şekilde Marker seçeneği açık halinin sonuçlarını göstermektedir.

21 Magnet: Autosnap mıknatısı kurulmasını sağlar. Bu seçenekle kenetleme araç çubukları nesneye kürsörün otomatik hareketi ile bağlanır. AUTOSNAP sistem değişkeninde 4 yazarakta aktif hale getirilebilir. Display AutoSnap Tooltip: Autosnap tooltıp in gösterimini kontrol et. Tooltib, kenetlediğiniz nesnenin bu parçasını tarif eden metin bayrağıdır. Yani kenetleme araç çubuğunun ne olduğunu gösteren yazıdır. AUTOSNAP sistem değişkeninde 2 yazarakta aktif hale getirilebilir. Display AutoSnap Aperture Box: Autosnap kutusunun ortasının delik şeklinde gösterimini kontrol eder. Bu nesne kenetleme araçlarından biri seçildiğinde görünen kürsörün halidir. AutoSnap Marker Color: Autosnap Marker ının rengini belirtir. Şekil AutoSnap Marker Color Diyalog Kutusu AUTOSNAP MARKER SİZE Autosnap işareti için gösterim boyutunu belirtir AUTOTRACK SETTİNGS Display Polar Tracking Vector: Kutupsal izleme davranış özelliklerini kontrol eder. Kutupsal açılar 90, 45, 30 ve 15 derece gibi bölümlendirilebilir. TRACKPATH sistem değişkeninde 2 değeri girilerek aktif hale getirilebilir. Display Full-Screen Tracking Vector: Vektörleri izlemenin gösterimini kontrol eder. Vektörleri izleyerek diğer nesnelere özel ilişkilerde veya özel açılarda nesneler çizebildiğiniz inşaat çizgisidir. TRACKPATH sistem değişkeninde 1 değeri girilerek aktif hale getirilebilir.

22 Display AutoTrack Tooltip: Autotrack Tooltip gösterimini kontrol eder. Tooltip, izleme koordinatını gösteren metin bayrağıdır ALİGNMENT POİNT ACQUİSİTİON Çizimde sıraya koyma vektörlerini göstermenin metodunu kontrol eder. Automatic: Aperture nesnenin üstünde hareket ettiğinde otomatik olarak izleme vektörlerini gösterir. Shift to Acquire: Şhift tuşu basılı tutulurken izleme vektörlerini gösterir APERTURE SİZE Aperture için gösterim boyutu kurar. Çizim komutu, aktif olduğunda görülen imlecin şeklidir. Boyutu 1 den 50 pixels arasında değişir. APERTURE sistem değişkeni ile kontrol edilebilir SELECTİON (SEÇME İŞLEMİ) AutoCAD seçim aletleri ve nesne seçim metotları ile ilgili özellikleri kontrol eder SELECTİON MODES Nesne seçim metotları ile ilişki kuran kurmayı kontrol eder. Noun/Verb Selection: Komutu dilemeden önce nesneyi seç anlamına gelir. Bazı komutları aktif hale getirmeden nesnelerin seçimi yapıldıktan sonra komut seçilerek işlem yapılabilir. Tüm komutlar bu özelliği desteklememektedir. PICKFIRST sistem değişkeni ile kontrol edilebilir.

23 Şekil Selection Diyalog Kutusu Use Shift to Add to Selection: Shift tuşu kullanılarak nesnelerin bir seçim setine eklenmesini veya kaldırılmasını sağlar. PICKADD sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. Press and Drag: İki noktayı kullanan seçim penceresi çizmeye yarar. Nesneyi seçmek için birinci noktaya tıklayıp ikinci nokta içinde diğer köşeyi tıklayarak nesne seçimi yapılmasını sağlar. PICKDRAG sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. Implied Windowing: Soldan sağa seçim penceresi çizerek pencere sınırları içinde nesneleri seçer. PICKAUTO sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. Object Grouping: Nesne gruplarını seçmeye yarar. PICKSTYLE sistem değişkeninde 1 değeri verilerek aktif hale getirilebilir. Associative Hatch: Birliksel çizgiler seçildiğinde hangi nesneler seçildiğini belirler. PICKSTYLE sistem değişkenine 2 değeri verilerek aktif hale getirilebilir.

24 PİCKBOX SİZE AutoCAD pickbox gösterim boyutunu kontrol eder. Ön değer 3 pixels dir. 0 dan 20 ye kadar değer verilebilir GRİPS Nesnelerin üzerine tıklandığında nesneler üzerinde oluşan ve başta ortada ve sonda küçük kareler şeklindedir. Şekilde görüldüğü gibi. Enable Grips: Bu seçeneği gripleri çizim içerisinde aktif kılma için kullanılır. Performansı önemli ölçüde etkiler. Bu nedenle performansı en iyi şekilde kullanmak için bu seçeneği açık hale getirin. GRIPS sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. Enable Grips within Blocks: Nesnelerin seçimi sırasında uygulanan gripler block haline getirilebilir. GRIPBLOCK sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. Şekil Nesne Seçme Ayarları Unselected Grip Color: Griplerle çalışırken üstüne gelinen grip kutusu seçildiğinde ışıklandığına dikkat edin. Seçilmeyen griplerin renklerinde bir değişme olmaz. GRIPCOLOR sistem değişkeni ile kontrol edilebilir. Selected Grip Color: seçilen grip kutularının rengini belirler. GRIPHOT sistem değişkeni ile kontrol edilebilir.

25 Grip Size: AutoCADsıkı tutmasının (Grip) gösterim boyutunu kontrol eder. Ön değer boyut, 3pixels dir. GRIPSIZE sistem değişkeni ile kontrol edilebilir PROFİLES TAB (KULLANICI PROFİLLERİ) Profillerin kullanımını kontrol eder. Çizim özelliklerini profil olarak kullanılması için bu seçenek kullanılabilir. Eğer aynı Log-in (Bağlantı) isimini kullanan diğer kullanıcılar ile iş istasyonunuzu paylaşırsanız, profil deki özellikleri güncel yaaparak çalışabilirsiniz. Profiller menü ayarlarını ve biçimlerini saklayabilirler. Şekil Profiles Diyalog Kutusu AVAİLABLE PROFİLES Mevcut profillerin listesini gösterir. Güncel profil kurmak için, profili seç ve Set Current i seçin. Set Current : Seçilmiş olan profili güncel profil yapar.

26 Add to List: Profil listesine yeni bir profil eklenmesini sağlar. Bu düğmeye tıklandığında Add Profile penceresi ekrana gelir. Bu pencerede Profile name verilecek profil ismi yazılır. Description bu profil hakkında gösterilecek olan özet yazının bulunduğu kısımdır. Şekil Profil Eklemek Diyalog Kutusu Rename: Add List seçeneğinde verilmiş olan profil isimlerinin ve seçilmiş profilin açıklamasını değiştirmek için kullanılır. İsmini ve açıklamasını değiştireceğiniz profilin Available Profiles listesinde yer alan profili seçin ve Rename düğmesine tıklayın ve yeni profil ismi ile açıklamasını girin. Şekil Profil Değiştirme Diyalog Kutusu Delete: Seçili olan profili listeden silmeye yarar. Export: Export seçeneği ile dosya olarak profili dışarı ihraç etmeye yarar. Import: Bir dosyaya kaydedilen profilleri ithal etmeye yarar. Reset: Profil güncel ayarlara geri döner.

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın)

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Çizim alanına yeni katmanlar oluşturur. Object Properties toolbar: Format menu: Layer Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) LAYER komutu

Detaylı

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 130 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Ders Sunumu 2 Yrd. Doç. Dr. Eray Arslan eray.arslan@inonu.edu.tr Çizim Alanı Sınırlarının Ayarlanması (Limits komutu)

Detaylı

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME 17.1. HİDE Üç boyutlu katı modelleme ve yüzey modellemede Wireframe yapılarının görünmemesi için çizgileri saklama görevi yapar. HİDE komutuna

Detaylı

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I CAD yazılımı nedir? CAD ya da CADD (computer-aided design and drafting) bilgisayar teknolojileri yardımı ile dijital ortamda tasarım yapılabilmesini

Detaylı

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1 Başlarken AutoCAD Arayüzü B Ö L Ü M 1 Ekran Formatı Program ilk çalıştırıldığında AutoCAD yazılımının ilk ekran görünüşüdür AutoCAD arabirimlerinden 2D Drafting & Annotation format görünümüdür. 1 2 AutoCAD

Detaylı

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa.

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa. KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU Kaynak : www.veppa.com Hakkında EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü

Detaylı

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a AUTOCAD: ZOOM Menü : VIEW ZOOM Komut: zoom Komut Kısaltma: Z Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] : a All: Çizim limitleri içindeki çizimi ekrana sığdıracak şekilde

Detaylı

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması 1- Masaüstünden AutoCad 2010 simgesine mouse ile çift tıklanarak çalıştırılabilir. 2- Başlat menüsünden çalıştırılabilir. 3- Başlat menüsü > Autodesk > Autocad 2010

Detaylı

FRONT PAGE EĞİTİM NOTLARI BAŞLANGIÇ. 1- Open araç çubuğu düğmesinin yanındaki aşağı oku tıklayarak, web seçeneğini işaretleyin

FRONT PAGE EĞİTİM NOTLARI BAŞLANGIÇ. 1- Open araç çubuğu düğmesinin yanındaki aşağı oku tıklayarak, web seçeneğini işaretleyin FRONT PAGE EĞİTİM NOTLARI BAŞLANGIÇ 1- Open araç çubuğu düğmesinin yanındaki aşağı oku tıklayarak, web seçeneğini işaretleyin 2- Açılan sayfadan, oluşturulmak istenen sitenin içeriğine göre hazır şablon

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

AÇILIŞ EKRANI. Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır:

AÇILIŞ EKRANI. Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır: AÇILIŞ EKRANI Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır: Tam ortada çizim alanı (drawing area), en altta komut satırı (command line) ve en üstte ve sol tarafta araç çubukları (toolbar). AutoCAD te dört

Detaylı

CRYSTAL REPORT EĞĠTĠM DÖKÜMANLARI

CRYSTAL REPORT EĞĠTĠM DÖKÜMANLARI CRYSTAL REPORT EĞĠTĠM DÖKÜMANLARI Create a new Crystal report Document: Yeni bir Crystal Report dökümanı oluşturmak için aşağıdaki optionlardan biri seçilir a) Using the report expert: Crystal Reportun

Detaylı

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir.

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir. DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: Bir dişli çarkın çizilebilmesi için gerekli boyutların tanımlaması gerekir. Yandaki şekilde gösterilen boyutların hesaplanması için gerekli formüller aşağıda belirtilmiştir. Do= Bölüm

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II 0 BÖLÜM 1 ORCAD PROGRAMINA GİRİŞ: OR-CAD programını başlatmak için Başlat menüsünden programlara gelinir. Programların içerisinde ORCAD Release 9 ve bunun içerisinden de ORCAD Capture seçilir. Karşımıza

Detaylı

Teknik Resim Çıkartılması

Teknik Resim Çıkartılması Teknik Resim Çıkartılması Open komutuna tıklayarak daha önce çizmiş olduğumuz D2-Revolved Feature isimli part dosyamızı açalım. New komutuna tıklayarak yeni bir Drawing dokümanı oluşturalım. Karşımıza

Detaylı

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir.

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir. 12. Kat Oluşturma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yeni bir kat yaratmak Yaratılan katlara ulaşmak Kat ayarlarında değişiklik yapmak Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği

Detaylı

Dr. Fatih BARUTÇU GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I

Dr. Fatih BARUTÇU GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I Versiyon Tarih Hazırlayanlar Tanımlama 1 25.11.2014 Emre ERDEM Dr. Fatih BARUTÇU Antalya-Alanya Hizmet İçi Değerlendirme Toplantısında düzenlenmiştir. BÖLÜM I Hizmet İçi Eğitim Programının Adı Genel Amacı

Detaylı

MONTAJ ( ASSEMBLIES )

MONTAJ ( ASSEMBLIES ) 95 MONTAJ ( ASSEMBLIES ) Assemblies, çizidiğimiz veya çizeceğimiz parçaların (Part) bir dosya altında birleştirilmesi yani montaj yapılması işlemidir. Bunun için ilk önce FILE=>NEW komutu ile yeni Assembly

Detaylı

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ Pro/ENGINEER programında 10 değişik modelleme kısmı bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve bizim de işleyeceğimiz parça modelleme (Part) kısmıdır. Bunun yanında montaj (assembly),

Detaylı

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz.

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz. MİCROSOFT WORD Office programlarının içersinde genelde yazı yazmak amaçlı kullanılan bir programdır Microsoft Word. Aşıdaki şekilde çalışma sayfası görülür. Şimdi Word çalışma sayfasını inceleyelim. Microsoft

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM 1. HAFTA

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM 1. HAFTA BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM 1. HAFTA AUTOCAD Nedir? AutoCAD, tasarım ve çizimlerinizi bilgisayarda yapabilmenizi sağlayan Bilgisayar Destekli Tasarım ve Çizim yazılımıdır. AutoDesk Ltd. İsviçre şirketinin

Detaylı

GÖRÜNTÜ SINIFLANDIRMA

GÖRÜNTÜ SINIFLANDIRMA GÖRÜNTÜ SINIFLANDIRMA 2- Açılan pencereden input Raster File yazan kısımdan sınıflandırma yapacağımız resmi seçeriz. 3-Output kısmından işlem sonunda verimizin kayıtedileceği alanı ve yeni adını gireriz

Detaylı

BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK. Başlangıçta yapılabilen ayarlar, daha sonra çizim alanının içinde iken de yapılabilir.

BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK. Başlangıçta yapılabilen ayarlar, daha sonra çizim alanının içinde iken de yapılabilir. 62 BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK Çizdiğiniz her nesne birimlerle ölçülür. Çizmeden önce AutoCAD içinde birimlerin değerini belirlemeniz gerekir. Örneğin, bir çizim içindeki nesneler gerçek

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

IPACK LADDER. Arayüz Dökümantasyonu

IPACK LADDER. Arayüz Dökümantasyonu IPACK LADDER Arayüz Dökümantasyonu I. Giriş Bu dökümantasyon IPack Ladder yazılımının arayüz kullanımını, kullanılan model ile ilişkilerini ve işlevsel açıklamaları kapsamak üzere hazırlanmıştır. II. Dökümantasyon

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 AutoCAD Programının Başlatılması 1 AutoCAD Çizim Editörü 2 AutoCAD Arayüzeyi 2 Home Komut Menüsü 4 Insert Komut Menüsü 4 Annotote Komut Menüsü 4 Parametric Komut Menüsü

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

LAYOUT ORTAMINA GİRİŞ

LAYOUT ORTAMINA GİRİŞ BÖLÜM 12 LAYOUT ORTAMINA GİRİŞ Capture ortamında dizayn ettiğimiz devreyi Layout ortamına tanıttıktan sonra artık Layout ortamında işlem yapma sırası gelir. Daha önce anlattığımız voltaj bölücü devresinin

Detaylı

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır.

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. NOTLAR: 1. Bir Klasörün içindeki bir dosyayı fare sol tuşunu basılı

Detaylı

AUTOCAD: Çizim Limitleri

AUTOCAD: Çizim Limitleri AUTOCAD: Çizim Limitleri Command: limits Specify lower left corner or [ON/OFF] : 0,0 Specify upper right corner :1000,1000 Çizimde kullanılacak AutoCAD uzayının sınırlarını

Detaylı

Konu 01 : AutoCAD Arayüzü ve Çalışma Prensibi

Konu 01 : AutoCAD Arayüzü ve Çalışma Prensibi Konu 01 : AutoCAD Arayüzü ve Çalışma Prensibi AutoCAD en yaygın kullanılan çizim programıdır. Çok geniş çeşitlilikte bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Bu notlar AutoCAD in mimarlık alanında kullanımına

Detaylı

DEĞİŞİKLİK KOMUTLARI. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA

DEĞİŞİKLİK KOMUTLARI. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA DEĞİŞİKLİK KOMUTLARI Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA Değişiklik (modify) komutları Elle yapılan çizimlerde mevcut elemanlarda değişiklik yapmak son derece zor ve zaman alıcıdır. Bilgisayar destekli çizim programlarında

Detaylı

AutoCAD SORULARI 3. 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında toplanmıştır?

AutoCAD SORULARI 3. 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında toplanmıştır? AutoCAD SORULARI 3 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında c) Help d) Modify 2) AutoCAD'de çizgi/obje üretmeye (çizmeye) yarayan komutlar hangi menü altında

Detaylı

2. SCADA PROGRAMI. TEOS' un size sunduğu bir çok hizmet içerisinde en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz:

2. SCADA PROGRAMI. TEOS' un size sunduğu bir çok hizmet içerisinde en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz: 2. SCADA PROGRAMI Bu bölümde ülkemizde sıklıkla kullanılmaya başlayan, ülkemiz mühendislerince geliştirilmiş bir scada yazılım programı olan TEOS SCADA programı hakkında bilgiler vereceğiz. TEOS SCADA

Detaylı

AUTOCAD: Çizime hazırlık

AUTOCAD: Çizime hazırlık AUTOCAD: Çizime hazırlık Layer Ayarları Menü : FORMAT LAYERS Komut: layers Komut Kısaltma: LA Çizimde kullanılacak katmanları (layers) ve her katmanda kullanılacak çizgi tipini, rengini ve kalınlığı ayarlanır.

Detaylı

9. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN.

9. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. 9. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Katmanlarla Çalışma...

Detaylı

Çizim Alanı Sınırlama

Çizim Alanı Sınırlama Çizim Alanı Sınırlama Çizim nesnesi/nesneleri her zaman AutoCad in bağımsız çizim alanı içerisinde çizilmeyebilirler. Çizilen nesne daha sonradan kağıt ortamına aktarılacaksa (plot) muhakkak kağıt alanı

Detaylı

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1 MICROSOFT WORD 2002 Microsoft Word 2002, bir kelime işlem programı olup, Microsoft Office XP bileşenidir. Word 2002 programı kullanılarak, mektup, rapor, kitap gibi belgeler hazırlanabilir. Bu belgelere

Detaylı

AutoCAD e giriş ve yeni bir çizimin başlatılması. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA

AutoCAD e giriş ve yeni bir çizimin başlatılması. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA AutoCAD e giriş ve yeni bir çizimin başlatılması Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA Temel CAD sistemi Bilgisayar Giriş (Input) elemanları Çıkış (Output) elemanları Tablet 2 CAD (Computer-Aided Design/Drafting)

Detaylı

Widows un çalışmasında birinci sırada önem taşıyan dosyalardan biriside Registry olarak bilinen kayıt veri tabanıdır.

Widows un çalışmasında birinci sırada önem taşıyan dosyalardan biriside Registry olarak bilinen kayıt veri tabanıdır. Registry: Windows un bütün ayarlarının tutulduğu bir veri tabanıdır. Widows un çalışmasında birinci sırada önem taşıyan dosyalardan biriside Registry olarak bilinen kayıt veri tabanıdır. Win.3x sistemlerinde

Detaylı

Skecher (Çizim) Komutları

Skecher (Çizim) Komutları Skecher (Çizim) Komutları Ahmet SAN Karamürsel 2018 Sketch Oluşturma Catia programında katı model oluşturmak için öncelikle sketch oluşturmamız gerekir bu işlem sketcher araç çubuğu üzerindeki sketch ile

Detaylı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 AUTOCAD E GİRİŞ 11 1.1.Autocad Programının Kurulumu 12 1.2.Autocad Çizim Ortamının Tanıtılması 13 1.3.Dosyalama İşlemleri 17 1.3.1Yeni Dosya Açma (NEW) 17 1.3.2 Eski Bir Çizim

Detaylı

DATECS/ARGOX YAZICILARININ ETİKET TASARIM PROGRAMLARI KULLANMA KILAVUZU EKİ

DATECS/ARGOX YAZICILARININ ETİKET TASARIM PROGRAMLARI KULLANMA KILAVUZU EKİ İÇİNDEKİLER DATECS/ARGOX YAZICILARININ ETİKET TASARIM PROGRAMLARI KULLANMA KILAVUZU EKİ HAZIR ETİKET İÇERİKLERİ ve DEĞİŞKENLER... - 1 - DATECS LABEL EDİTOR V 2.00H... - 2-1. Kullanıma Hazırlık... - 2-2.

Detaylı

TEMEL ÇĐZĐM VE OBJE OLUŞTURMA ĐŞLEMLERĐ

TEMEL ÇĐZĐM VE OBJE OLUŞTURMA ĐŞLEMLERĐ TEMEL ÇĐZĐM VE OBJE OLUŞTURMA ĐŞLEMLERĐ Nokta At Đşlemleri Yeni bir Netcad projesi açarak Çiz/Nokta At\Değiştir komutunu verin. Bu komutu verdiğinizde ekranın altındaki komut satırında NOKTAYI GÖSTER cümlesi

Detaylı

4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. inankeskin@karabuk.edu.tr

4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. inankeskin@karabuk.edu.tr 4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Tablosu Koordinat Kullanımı...

Detaylı

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B 1. Aşağıdakilerden hangisi hücrenin içini desen ile doldurur? a-) Biçim - Hücreler -Yazı Tipi b-) Biçim - Hücreler - Desen c-) Biçim - Hücreler Kenarlık d-) Biçim - Hücreler Hizalama 2. Aşağıdaki fonksiyonlardan

Detaylı

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir.

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Sayfa numarası ekleme: Ekle menüsünden sayfa numaraları seçeneğine tıklandığında Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Tarih ve saat ekleme: Ekle menüsünden Tarih

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

AutoCAD'de Yerleştir Insert Sekmesinin tüm Panellerindeki Komutlar

AutoCAD'de Yerleştir Insert Sekmesinin tüm Panellerindeki Komutlar AutoCAD'de Sekmesinin tüm Panellerindeki Komutlar AutoCAD 2012 de komutların şerit ribbon üzerinde nerede olduklarını toplu halde bir dokümanda göstermenin çoğu kullanıcı için pratik ve yararlı bir bilgi

Detaylı

Sadece kabloda sıcaklığın 100º Fahrenheit düşmesine bağlı olarak oluşan mesnet reaksiyonlarını ve yer değiştirmeleri belirleyiniz.

Sadece kabloda sıcaklığın 100º Fahrenheit düşmesine bağlı olarak oluşan mesnet reaksiyonlarını ve yer değiştirmeleri belirleyiniz. Problem V Sıcaklık Yüklemesi Çelik E = 29000 ksi Poisson oranı = 0.3 Sıcaklık genleşme katsayısı = 0.0000065 (Fahrenheit) Kiriş-kolon bağlantıları rijit Kablo her iki ucundan mafsallı Yapılacaklar Sadece

Detaylı

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY HELICAL SWEEP YÖNTEMİ İLE CİVATA ÇİZİMİ 1. Bu ve bundan sonraki hafta basit bir cıvata çizimi yapılacaktır. Cıvata çizimi için ilk olarak cıvata başını çizmek gerekir. Bunun için bir altıgen çizip bu altıgeni

Detaylı

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI 1.Windows 7 Temelleri 1.2. Masaüstü 1. Windows 7 de dosyaların hangi programla açılacağını

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR DONUT İçi dolu daireler ve halkalar çizmek için kullanılan bir komuttur. Kullanım şekli, Draw menüsünde bulunan Donut seçeneği

Detaylı

Round-Chamfer / Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Round-Chamfer / Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY ROUND ve CHAMFER KOMUTLARI 1. Round ve Chamfer komutlarını uygulamak için daha önceden çizilmiş bir katı modele ihtiyaç bulunmaktadır. Bu yüzen ilk olarak herhangi bir katı model FILE menüsünden OPEN komutu

Detaylı

Dosya(FILE) araç çubuğu

Dosya(FILE) araç çubuğu Dosya(FILE) araç çubuğu NEW DESİGN, Yeni çalışma sayfası açmayı sağlar. OPEN DESIGN, Yüklü ve/veya önceki çalışmaları açar. SAVE current DESIGN, Geçerli çalışmayı kaydetmeyi sağlar. IMPORT SECTION, Mevcut

Detaylı

Ara Yüz ve Paneller. Erlang Penceresi

Ara Yüz ve Paneller. Erlang Penceresi Ara Yüz ve Paneller Erlang Penceresi Wings3D başladığında iki programın başlatıldığını göreceksinizdir. Bu programlardan biri Erlang programıdır. Erlang ı bir işletim sistemi olarak düşünebiliriz. Wings3D

Detaylı

AutoCAD Inventor 2011 Kurulumu

AutoCAD Inventor 2011 Kurulumu AutoCAD Inventor 2011 Kurulumu Elinizdeki DVD lerden 1.sini, DVD-ROM sürücüsüne yerleştirdiğinizde kurulum otomatik olarak başlar. Eğer kurulum otomatik başlamazsa, DVD nin kök dizininde bulunan Setup.exe

Detaylı

Bilgisayarım My Computer

Bilgisayarım My Computer My Computer Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı 12-13 Mar. 2012 Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Bilgisayarım (my computer) simgesine sağ tıklar ve özellikler (properties) seçeneğini seçeriz.

Detaylı

LAYOUT ORTAMINDA ÇALIŞMA:

LAYOUT ORTAMINDA ÇALIŞMA: BÖLÜM 13 LAYOUT ORTAMINDA ÇALIŞMA: Daha önce projesini capture ortamında hazırlamış olduğumuz diyot devresini layout ortamında açalım. Karşımıza aşağıdaki şekil gelir(şekil 13.1.). Şekil 13.1. Diyot Devresi

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS E GİRİŞ: MENÜLER SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç

Detaylı

Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi. Web Yönetimi Birimi. Drupal Kullanım Kılavuzu

Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi. Web Yönetimi Birimi. Drupal Kullanım Kılavuzu Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi Web Yönetimi Birimi Drupal Kullanım Kılavuzu KONULAR 1. Kullanıcı Girişi Yapma 2. Ana Menüyü Düzenleme 3. Site Logosunu Düzenleme 4. Yeni Sayfa Ekleme / Düzenleme

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR CHAMFER (Pah kırma) Objelerin köşelerine pah kırmak için kullanılır. [Undo/Polyline/Distance/Angle/Trim/mEthod/Multiple]

Detaylı

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 2

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 2 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 2 Microsoft Word, bir kelime işlem programı olup, gelişmiş bir Windows altı programdır. Word programı kullanılarak; mektup, rapor, kitap gibi belgeler hazırlanabilir. Bu belgelere

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

GÖRÜNÜŞLER. Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır.

GÖRÜNÜŞLER. Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır. GÖRÜNÜŞLER Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır. 03/17 GÖRÜNÜŞLER 6 görünüşün açılımı. (Avrupa Metodu) 04/17 GÖRÜNÜŞLER Kare piramit a b Üstten görünüşlerini çiziniz Koni

Detaylı

Kesit Görünüşler. Kesit Görünüşler

Kesit Görünüşler. Kesit Görünüşler Kesit Görünüşler Bir parçanın içkısmında bulunan delikleri, boşlukları belirtmek ve ölçülendirebilmek için hayali olarak kesildiği farzedilerek çizilen görünüştür. geometrisi bulunan parçalar daha kolay

Detaylı

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 da (IIS 6.0) Web Sayfası yayınlamak için ilk olarak IIS 6.0 ın kurulu olması gereklidir. IIS Windows ta default

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

SIMMAG Kullanım Kılavuzu. Adem Ayhan Karmış. Ana Ekran

SIMMAG Kullanım Kılavuzu. Adem Ayhan Karmış. Ana Ekran SIMMAG Kullanım Kılavuzu Adem Ayhan Karmış Ana Ekran Program çalıştırıldığında tek bir form uygulaması olarak açılmaktadır. Sol tarafta bulunan menü den menü elemanları kullanılarak gerekli olan formlar

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ Microsoft Excel de dosyalar çalışma kitabı olarak isimlendirilir. Bu dosyalar normal belge türüdür. Dosya ismi üzerine fare ile tıklandığında dosya açılır. Excel dosyaları tablolardan

Detaylı

Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI

Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI Klavyeler standart Q veya F klavye diye iki şekilde bulunur. Burada Q klavye ile ilgili bilgiler verilecektir. Bir klavyenin Q veya F oluşu klavye köşesindeki harften

Detaylı

Şekil Yazı tipini biçimlendirme araç çubuğu simgeleri

Şekil Yazı tipini biçimlendirme araç çubuğu simgeleri BÖLÜM 2 2. YAZILARI BİÇİMLENDİRME 2.1. Yazı Tipini Değiştirme Word programında, yazılan bilgiler daktilodaki gibi tek tip yazı olmaz. Yazılarda farklı biçimler kullanılarak belgelerin daha etkileyici olması

Detaylı

Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama

Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama 4.1 POWERPOINT Sunu Programı Giriş Power Point sunu hazırlama programı, bir konu hakkında bilgi vermek veya herhangi bir ürünü tanıtmak gibi istenen anlatımları

Detaylı

Sunu Hazırlama Paket Programı (Microsoft Office PowerPoint 2003)

Sunu Hazırlama Paket Programı (Microsoft Office PowerPoint 2003) Sunu Hazırlama Paket Programı (Microsoft Office PowerPoint 2003) Herhangi bir konu için sunum hazırlamamız gerektiğinde kullanılacak olan bir program. Sunu hazırlama programı sayesinde, yansıda dinleyicilerin

Detaylı

ArcGIS DE LAYOUT ĐŞLEMLERĐ

ArcGIS DE LAYOUT ĐŞLEMLERĐ ArcGIS DE LAYOUT ĐŞLEMLERĐ ArcGIS de harita sayısallaştırma ve diğer işlemler kadar layout işlemleri de oldukça önemlidir. Bu işlemler hazırlanan haritanın görsel hale getirilmesi, ölçek, yön oku ve lejant

Detaylı

BÖLÜM 14 14. AUTOCAD EKRANINDA GÖRÜNÜŞ TANIMLAMA

BÖLÜM 14 14. AUTOCAD EKRANINDA GÖRÜNÜŞ TANIMLAMA BÖLÜM 14 14. AUTOCAD EKRANINDA GÖRÜNÜŞ TANIMLAMA 14.1. VIEW ÇEK MENÜSÜ View çek menüsünde genelde üç boyut çizimlere özellik kazandırılması ve görünümle seçenekleri barındırır. Şimdi buradaki bütün alt

Detaylı

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI Önemli Not: Geçen haftaki uygulamada AutoCAD in menü ve kısayolları yüklenememişti. Bu sorun hala devam ediyorsa aşağıda verilen işlem sırasını takip ederek

Detaylı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı BÖLÜM 14 Kaynak Tasarım Ortamı Autodesk Inventor 11 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Kaynak Tasarım Ortamı Kaynak tasarım ortamı, montaj tasarımının bir parçası. Kaynaklı parçaları kaynak tasarım

Detaylı

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III Dolgu (Fillet) Dolgu (Fillet) komutu, 2 boyutlu nesnelerin kenarlarını ya da 3 boyutlu nesnelerin bitişik yüzeylerini yuvarlamakta ya da dolgulamaktadır.

Detaylı

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX MapLand İşlem Araçları Çalışma Dosyası Aç Haritanın ve son çalışma dosyasının

Detaylı

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 7 7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ 7.1. Belgeye Resim Eklemek Word programı; belgelere kendi içindeki resim galerisinde bulunan resimleri veya başka programlarda düzenlenmiş resimleri

Detaylı

Bilgisayarım My Computer. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 Bahar Yarıyılı

Bilgisayarım My Computer. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 Bahar Yarıyılı Bilgisayarım My Computer Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU 11-12 Mar. 2014 Bilgisayarım (my computer) simgesine sağ tıklar ve özellikler (properties) seçeneğini

Detaylı

KATI MODELLERDEN İKİ BOYUTLU GÖRÜNÜŞLERİ ÜRETMEK

KATI MODELLERDEN İKİ BOYUTLU GÖRÜNÜŞLERİ ÜRETMEK KATI MODELLERDEN İKİ BOYUTLU GÖRÜNÜŞLERİ ÜRETMEK Katı modeli çizilen bir objenin bize sağladığı avantajlar görsellik yanında parçanın iki boyutlu görünüşlerini de birkaç dakika içinde çizilmesini sağlamasıdır.

Detaylı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Pro/E Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Pro/E Sketch (Taslak Çizim) Ortamı / Yrd.

Detaylı

Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line)

Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line) HAFTA-3 Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line) Çizime hazırlık (Çizim Kolaylıkları ve Layer Kavramı 0/17 ÖLÇEK Nesnenin gerçek boyutları

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru Konular 1.) İşletim sistemlerine giriş 2.) Bilgisayar Ortamı ve Temelİşlemler * Arayüzü tanıma * Simgelerle çalışma

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Hazırlayan: Araş. Gör. Ezgi Öztorun

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Hazırlayan: Araş. Gör. Ezgi Öztorun BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Hazırlayan: Araş. Gör. Ezgi Öztorun 4. HAFTA TEORİK DERS VE UYGULAMALARI 2 Saat Teorik anlatım + 3 Saat Laboratuvar Uygulaması İÇERİK (Teorik Kısım) Layer ların tanıtımı,

Detaylı

Microsoft PowerPoint. Slayt Hazırlama. Nilgün Çokça

Microsoft PowerPoint. Slayt Hazırlama. Nilgün Çokça Microsoft PowerPoint Slayt Hazırlama Nilgün Çokça Microsoft PowerPoint İçindekiler Microsoft PowerPoint... 3 Slayt Açma... 3 İkinci Slayt Ekleme... 3 Slayt Düzeni... 4 Resim ya da Obje Ekleme... 6 Slayt

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS.

Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS. Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS. NTFS'nin FAT32'ye göre sağladığı bir çok avantajı vardır. Diski daha verimli kullanır.

Detaylı

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI Kurulum 1..zip dosyasını açınız. 2. Açılan dosyanın içindeki Yedekleme klasörünü açınız. 3. Yedekleme.exe dosyasını açınız. 4. Üst pencerede ki ekran gözükecektir.

Detaylı

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM GENEL TANITIM EDA Tasarım Analiz Mühendislik İÇİNDEKİLER 1. FARE TUŞLARININ GÖSTERİMİ...2 2. CAEeda TM YAZILIMININ GÖRSEL ARAYÜZ YAPISI...3 3. CAEeda TM VARSAYILAN İKON PANELİ TANIMLAMALARI...4

Detaylı

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU Sayfa 1/11 AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU 26.01.2017 Sayfa 2/11 Akıllı Kürsüleri Çalıştırmak Akıllı kürsüleri çalıştırabilmek için her bir kürsünün hemen yan tarafında bulunan şifre giriş panelinden yararlanılır.

Detaylı

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu BÖLÜM 6 6. BELGELER ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER 6.1. Git işlemi Yazılan belgeler rapor, ödev, kitap tez gibi sayfalarca uzunlukta olabilir. Sayfalarca uzunluktaki belgede herhangi bir sayfaya gitmek

Detaylı

Şeklinde tanımlanmaktadır. Sonuçta bütün bilgiler bilgisayarım simgesinin içinde olduğu için bilgisayarım simgesi adres içine yazılmamaktadır.

Şeklinde tanımlanmaktadır. Sonuçta bütün bilgiler bilgisayarım simgesinin içinde olduğu için bilgisayarım simgesi adres içine yazılmamaktadır. 6. Her dosyanın oluşturulma tarihleri Windows tarafından otomatik olarak hafızada tutulur 7. Her dosyanın en son çalıştırıldığı tarih Windows tarafından otomatik olarak hafızada tutulur. Dosya adreslerinin

Detaylı