iber YARIMADASI'NDA HlRiSTiYAN, YAHUDi VE MÜSLÜMAN MÜZiK KÜLTÜRLERiNiN BULUŞMASI (1492'den Önce)*

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "iber YARIMADASI'NDA HlRiSTiYAN, YAHUDi VE MÜSLÜMAN MÜZiK KÜLTÜRLERiNiN BULUŞMASI (1492'den Önce)*"

Transkript

1 tem Yıl:7 Sayı: BR YARIADASI'NDA HlRSYAN, YAHUD V ÜSLÜAN ÜZK KÜLÜRLRNN BULUŞASI (1492'den Önce)* Am non SHILOAH /Çev.: Barış KARALA Gaz Ünverte Gaz gtm Fakülte ÖZ Yazar, bu çalışmaında ndülü'te 700 yıl boyunca br arada yaşayan ülüman, Hırtyan ve Yahudlern gerek kend müzk kültürlerne gereke ortak müzk kültürüne yapmış oldukları katkılardan bahetmektedr. Çalışmada ayrıca ülümanların ndülü'ü fethyle brlkte ber Yarımadaı'nda başlayan yen müzkel ve şrel değşklklere yer verlmektedr. Anahtar Kelmeler: ndülü üzğ, ndülü üzk Kültürü, ndülü Şr ABSRAC he eetng of Chrtan, Jewh and ulm ucal Culture n the lberan Pennula (Before 1492) In th tudy, the author menton the contrbuton of the ulm, Chrtan and Jew who lved together for 700 year n Andalua to ther own mucal culture and comman muc culture. In th tudy, t alo ncluded new mucal and poetc change n the lberan Pennula bagnnng wth the ulm' conquet of Andalua. Key Word: Andaluan uc, Andaluan uc Culture, Andaluan Poem. GRŞ ülüman ordularının Nar krallığının 710 yılındak fethnden Granada'dak on kale olan düşmene ve 1492'de Yahudlern kovulmaına kadar geçen 700 yılı aşkın br üre boyunca, ber Yarımadaı kültürler araı temaların en büyüleyc vakalarından brne ahne olmuştur. Alında ırk, dn ve oyal ınıf açıından farklı olan çeştl nan grupları brbrleryle etkleşme grmş ve karışmıştır, ta k eşz br kültürel ülupla yen br ndülü türü yoğrulana kadar. Fethten hemen onra bu toplumun çok çeştllk kazanmış bleşk majı, hakm ülüman bleşen ble etkleyen br gerçekt; bunlardan knc yen ülümanlardan, yan lamyet'e geçmş olan panyo-ülümanlardan, güçlü Bu çalışma 1991 yılında Acta ucologca derg 63. ayıında yayınlanmıştır. Yayın kuruluşu ve yazardan gerekl znler alınmıştır.

2 398 Arnnon Sh/oahjÇev: Banş Karaelma br Kuzey Afrkalı Berberler'den, öneml ayıda Zenclerden ve Doğu ve Batı Avrupa'dan erbet bırakılmış kölelerden oluşuyordu. Saf ırk Araplar küçük br azınlığı, ancak artokratların öneml br kımını teşkl edyordu. Şöyle k bunlar dn değştrmey reddedenler, yan ozarablar dye blnen Hırtyan ve Yahudlerdr. Buna nüfuun dğer unurları da eklenmeldr. Her k topluluğa badet özgürlüğü ve kııtlı ç ayrıcalıklar verld. Şu blnen br gerçektr k ozarablar, oluşumları ülüman fethnden önce gelen eşz ayn ve müzklern gelştrmeye devam ettler. Saygın alm H. Angel'e göre Yahudlern de o zamanlarda kend müzkler vardı fakat omut müzkal belgeler ekklğ nedenyle ken ntelğn ayırt edemyoruz. Bununla brlkte Yahudler yen ndülü ülubunun kuruluşunda öneml rol oynarnalarına rağmen, X. yüzyılda da kend kültürel benlklern götermeye aşırı derecede teklydler. Gelşen Cordoba şehrne btşk olan küçük Lucana kaabaı panyol Yahudlğnn metropol şehr halne geld. O dönemde Araplara yol göteren deallerle uyum çnde olan bran edebyatı ve dl blmnn parçaları ezc br çoğunlukla öneml rol oynamıştır. üzk her aydın kültürlerde ahp olmaı umulan blg toplamının br parçaıydı. Söylenenler göz önüne alındığında şu onuca varılablr: ülüman fethn takp eden onlarca yıl çernde ber toplumunun farklı bleşenler oyal ve kültürel ortak yaşamı krtalze etme ürecnde öyle ya da böyle aktft. Bu ortak yaşam çerçevende müzk öneml br yer ednmştr. Arap azınlığı bu üreçte, homojenlklern değerlendrmek ve ek Arap değerlernn egemenlğn ağlayacak yollarda gerekl homojenlğe erşmek çn enerjk br şeklde çabaladılar. Böyle yaparken akıllarında muhtemelen, lam'ın yükelşnden onra ataları tarafından kurulan model vardı. Alında ortaya çıkan büyük müzkal gelenek ürecnde ülüman fathler, kend anatal hegemonyalarını en başta Arap dl ve ölçüü üzerne, yen müzğn krterlern ortaya koyan ve renklendrmen oluşturan Arap klak şrnn çerk ve değerler üzerne kurarken, kontrol altına alıp hükmettkler halkların müzğnden br şeyler de blnçl olarak aldılar. Öyle görünüyor k, ber yarımadaını tanımlayan term olan ndülü'te, öncek üreç kendn aynı etknlk ve başarıyla tekrarlamadı. Bu adece zaman ve mekandak farklılıklardan değl, aynı zamanda fathler ve fethedlenler de dahl olmak üzere baş kahramanların dğer türlernn varlığından da dolayıydı. lam'ın yükelşnden onra ülümanların orjnal çekrdeğ eaen, on derece şehrleşmş ve gelşmş kültürlerle, yan Saanler ve Bzanlılarla ıkı tema halne grmş olan Bedevlerd. Böylece Araplaştırma, kültürel etkleşmn gderek artan etkne karşı koymanın ve hegemonyaya ve hegemonyalaştırmaya ulaşmanın vazgeçlmez br yolu olarak ortaya çıktı. ndülü'te fethten kıa üre onra, dğer azınlıkları br yana koyun, ülümanların büyük kımı ek Arap değerlerne aynı bağlılığı veya lşky hetmedler. örnek olarak ndülülü ünlü yazar bn Hazm, hakm duyguyu fade ederken, "avku'/ Hamame" adlı eernn grşnde şunları yazdı: "k Arap hkayelern-

3 ber Yanmada'nda Hrtyan, Yahud ve ülüman üzk Kültürlernn Buluşma 399 den ve de uzak dönemlerdek halklardan kendm kurtarablem keşke; onların yolu hçbr şeklde bzm değldr ve onlara lşkn belgeler gerçekten çok fazla olmuştur." Drekt olarak müzkle lgl olan br başka örnekte, üretken yazar et faş bze, farklı ülupların br arada bulunmaından şu şeklde baheder: "k zamanda ndülülülern şarkıları ya Hırtyan ülubundaydı ya da Arap deve ürücülernn ülubundaydı." Cordoba'dak ervan yönetclern emr altında, büyük Doğulu müzk geleneğ o yarımadada etkl bçmde ortaya çıkmış, Zryab takma adıyla blnen oldukça yetenekl Bağdatlı müzyen bu-i-haan bn Naf'nn varışıyla zrvene tırmanmıştı. Zryab'ın ndülü müzk ekolünün kurucuu ve lerletc gücü olduğu öylenmektedr. ndülü üzk kolü: 755 yılına kadar, mev hanedanlığının hayatta kalan br üye olan Abdurrahman ndülü'e ayak batı ve Cordoba'da, anat ve blmn ndülü'te gelştğ parıltılı ervan krallığını kurdu. Br ürelğne, yönetcler edne'den şarkıcı deallernn çoğalmaını ve devamını ağladılar. getrtıneye devam ettler ve böylece ek Arap müzk ndülü ülubunun gelşmendek dönüm noktaı, 822 yılında unu'ta Kayravan yolunu kullanarak Cordoba'ya gelen ünlü şar ve müzyen Zryab'ın oraya varışından kaynaklandı. Onun öyküü ağrpl edebyatçı ve byograf yazarı e-akkar ( ) tarafından oldukça renkl br ülupla kaleme alınmıştır. e-akkar'nn detaylı raporu ndülü müzğ üzernde daha onra çalışan tüm yazarlar çn çıkış temel noktaı olmuştur. Bu yazarlar daha ler boyutta ncelkler katarak bu türü ortaya koymuşlardır. Bu yenlkç kşye lşkn en öneml huular araında şu durum vardı: ll. Abdurrahman'ın araya varışından hemen onra Zryab arayın baş müzyen olmuş ve kendne tüm müzkal aktvteler gelştrme ve yen evyelere yükelme çn yetk verlmştr. Onun çok nce zevk ayende bu anatçı daha 30'1u yaşların başındayken moda, aç kem, parfüm, mutfak anatı ve benzer konularda br otorte kabul edlmştr. üzk alanında e udun tel ayıını beşnc br tel devreye okarak ve mızrabı karta! tüyü le yer değştrerek gelştrdğ kabul edlmştr. Ayrıca bazı müzkal bçm ve türlern yan neşd-bat-ahzaç dznn gelştrhp yenlenme ve nuba adlı brleşk formun ortaya konmaı da onun katkıları araındadır. Son olarak onun özel eğtm metodu, kavramı ve müzk eğtmn kurumallaştırılma Bunlara eşlk eden şarkılar zyafet ahnelernn bahçelern, manzaraları, çeşf ı da göz ardı edlemeyecek yenlkler araındaydı. Sonuç olarak 852 yılında ölene kadar ndülü'tek anat müzğ zrveye çıkmış ve yaklaşık olarak oryantal modellern boyunduruğundan kurtulmuştu. Alında muhteşem br yerel anatı şekllendrme yolunda gayet y lerlyordu. Bu gelşme hçbr uretle onun rehber ruhu olmaya devam eden büyük Doğu müzk geleneğnden kopuş anlamına gelmed. ervan yönetclern ve elt kemn dğer üyelernn h maye ve aktf deteğyle anat müzğ gelşmştr. deb toplantılarda ve zyafetlerde kadın ve erkek şarkıcılar, müzyenler ve dançılar ter olo ter grup olarak, coşkulu ve hevel eyrcler çn yeteneklernn meyvelern cra etmşlerdr.

4 400 Arnnon ShloahjÇev: Bartş Karaelma meler, şarapları ve güzel öten kuşları anlatmışlardır. Bu toplantılara güzellk katan danlar, elnde eşarp ve kılıçla oynayan olo kadın dançılar tarafından ya da ndülülüler araında çok popüler gözde olan Kurrac (atlıkarınca) gb koro grafk ahneler ergleyen gruplar tarafından cra edlmştr. üm bunlar br kerende tarhç ve oyolog bn Haldun ( ) tarafından da detınlen özel br etılence türünü nşa etmştr. Cordoba halfeltınn 912'de yıkılışından onra ndülü br dz küçük kralıkara bölünmüştür. Bu olay ndülü'ü yenden ele geçrme çabalarıyla aynı ana denk gelmştr. Bununla beraber rekabetler, avaşlar ve poltk kargaşalar araında anat ve blm yerel müzk ülubuna yen br boyut getren ve büyük müzk küçük krallıkların geleneğn enledkler dğer kaynaklardan aldıkları unurlarla brleştren yönetclernn hmayende gelşmeye devam etmştr. faşl'nn yukarıda bahedlen çalışmaından dolayı bu açıdan elmzde öneml br dell bulunmaktadır. Büyük ndülü flozofu bn Bacce:nn (ö. 1139) müzkal başarılarını göklere çıkaran faş1 şunları yazar: "Brkaç yıl boyunca yetenekl köle müzyenlerle çalışmak üzere kendn kapattıktan onra Hırtyanların şarkılarıyla Doğu şarkılarını entezleyerek 'thlal' ve 'amel' gb k müzk bçm oluşturmuştur". Burada şunu belrtmek yernde olacaktır k bn Bacce çağdaşları tarafından başarıları büyük flozof Farab'nnkne benzetlen büyük br kurarncı olarak kabul edlmekteyd. Yen Şrel ürler: üm uzmanlar tarafından kabul edlmektedr k, ndülü kültüründek Arapça ala kullanılan tek dl olmamış çft dlllk yan Latnce ve Arapça daha çok öz konuu olmuştur. Hatta ea olarak kıral kemlerde kullanılan Berber lehçeler de düşünüldüğünde üç dllkten ble bahedleblr. Dğer yandan zengn ndülü şr anatı, klak ve günlük konuşma Arapçaıyla, Latnce ve Latnce-Arapça karışımı br dlle yazılmış, Yahudler tarafından da Arapça ve brance le yazılmıştır. Öyle görünüyor k farklı grupların yen oluşan türlerden faydalanmaıyla ortak paydaya ulaşılmıştı: Bu türler klak Arapçayı kullanan 'uvaşşah' ve okak lehçeyle yazılan 'Zaca/'dır. Bu türlerdek temel brm k kıımdan oluşan kıtadır; Her br kıtada ayrı br kafye olan bazı atırlar ve şlev nakarata gden yolu açmak olan ortak br atıra şr boyunca ahp olan dğer atırlar bu k kımı oluşturmaktadır. Bunlardan knc br peşrev ya da matla olarak ık ık şrn başında yer alır. Bu tü rlern müzkle ıkı lşk tar~çler, dlblmcler, müzkologlar ve şr uzmanlarını da çeren günümüz yazarlarının dkkatn çekmektedr. ndülülü ünlü flozof ve Arto yorumcuu bn Rüşd (ö. 1198) "elhl" adlı çalışmaında şunları öyler: "Şarkı özü olarak öylenen şrde taklt üç şeyle lşkldr: Notaların armon (melod), rtmk bleşen (rtm) ve taklt eden unurun kend (özler). Bu üç şeyden her br kend başına var olablr. Üflemel çalgıların çıkardıtıı melod, dantak rtm ve özlü fadedek takltçlk yan şrel öylemn bu üç rtmz ütü kapalı kımı. Bu üçünün hepnn br arada toplanmaı da mümkündür. Bzm yermzde moda olan ve muvaşşah ve Zacal adı altında blnen, yanma-

5 ber Yanmadaı'nda Hırtyan, Yahud ve ülüman üzk Kültürlernn Buluşmaı 401 d anın nanları tarafından bu dlde yan Arapça da ortaya konan şrler tanımlayan türde olduğu gb. Koronun ve oltlern yer değştrdğ aktüel performan uygulamaına göndermede bulunan ünlü alm Samuel Stern, panyo-arap şrleryle lgl ktabında genelde ıırlı Yahudler tarafından cra edlen muvaşşahın br türünden baheder. XIV. yüzyıla dek uzanan dell anhum Yeruhalm'nn Pzmon özlüğünde yer alır: "Şarkı öyleyen kş her qjr kıtayı btrdğnde orada bulunanlar betenn lk kıtaı olan matla le koro halnde ona cevap verrler." Bu tanıklıktan daha erken br tarhte ve ndülü'te Rabb lbn gaş ( ) Pzmona özel br Rejonum adamıştır ve aşağı yukarı aynı tanımla onuçlandırmıştır. Bu dell öz konuu k türün müzkle ıkı ıkıya lntl olduğu şeklndek genel olarak kabul edlen görüşü doğrulamaktadır. Bu halyle bunlar adece panya'da değl Kuzey Afrka'da, ayrıca anat ve halk müzğnde etkleşme devam ettkler öneml yakın doğu merkezlernde de oldukça popülerd. uvaşşaha yakın lşkl olan ateşl br tartışma da Samuel Stern tarafından ortaya atılmıştır. Şrn onundak şaşırtıcı bu ayrı brm, k türün kökennn çok daha ötene uzanan br tartışmaya yol açmıştır. Bunlardan knc ZacHın dkkat çekc betekarı olan lbn Kuzman (ö. 1160) le lşkl olarak bundan 80 yıl kadar önce ünlü panyol blm adamı J. Rbera y arrago tarafından atılmıştı. Rbera, Santa ara Cantgaı'nın üzernde Arap etknn olduğunu ler üren lk kşyd. Rbera, Brkaç yıl onra Arap etknn varlığını ateşl br şeklde avunan H. G. Farmer gb ünlü br taraftar bulmuştur. Sonuca kavuşturulmak br yana tartışma hala açıkça devam etmektedr. Halk lhamı: Daha önce bahedlen k türün cadını kenlkle artokrat Arap olan ama popüler halk anatlarının amatörler olan folklorcuların br grşm olarak ele alan. Garca- Gomez harca.le lgl olarak şunu yazmıştır: "Son derece katı br çft dllğe ve özenl br doğurmaya tanıklık eder." Çft dllğn etk ve avam eğlm tam faden, daha çok okak ağzıyla yazılmış olan Zacalda bulmuştur. Çağdaşları tarafından Zacalın pren olarak ntelendrlen lbn Kuzman'ın başlangıçta klak bçmler ve dl kullandığı ancak çağının büyük şarleryle baş edemeyeceğn fark etme üzerne konuşma dlne ve popüler bçmlerne dönmeye karar verdğ öylenmektedr. Kend fadeyle Avrupa kökenl olmuş olablecek lbn Kuzman heyecan verc şarkılarıyla hem elt kem hem de halk araında büyük beğen kazanmıştır. Zacalın müzkal performanıyla lgl delller öneml boyuttadır. Buna dar br göterge, panyol kökenl olmaı muhtemel olan Zacalcı Bahbado'nun byografk notunda görülmektedr: "O genellkle buk eşlğnde öylenen türde Zacallar betelemştr. Aşağıda onun anatının hoş br örneğ vardır: wallah nnak malhe/la wa-amna bahal bcella (avcella) wa-khaffa bahal pawlela Hn tatr l ma'al- ryab Allah adına, en güzel br kadmm ve küçük br güvercn gb yürekl ve br kelebek gb haff, rüzgarın eşyle benden uzaklara kanat çırptığm zaman.

6 402 Arnnon ShloahjÇev: Banş Karaelma Şmd bu tür şre eşlk ettğ öylenen buk'a dörıüyoruz. Buk alında ale eğlenceler, törenler ve zambralar (popüler halk şarkı ve dan göter) gb halk olaylarıyla lşkl olarak ık ık fade edlr. Bununla beraber bu k ayrıca ndülü anat müzğnn br parçaıydı. Lev-Provençal tarafından bn Hayyan'dan (ö. 1075) alınan br paajda "1. mr uhammed'n kend hzmetnde brkaç buk vrtüözü olduğu ve kendnn de kendne at olan altından yapılmış abanoz ağacı buku çalmada uzmanlaştığı öylenr. Bu tanıklık açıkça bukun anat müzğne katıldığını götermektedr. Daha başka br onay br tarhç ve oyolog bn Haldun'un ukaddme'nde bulunan müzkle lgl bölümde bulunablr. üzk aletler öz konuu olduğunda buk'a özel br yer ayrılır ve o zamanın en y entrümanlarından br olarak ntelendrlr." ükemmel nglzce çevrnde F. Roenthal onu Farmer'ın görüşü üzerne nşa edlmş br borazan olarak tanımlanmıştır. Ancak tanımdak "küçük br kamış aracılığıyla çne üflenr" veya "brkaç delğ vardır" gb detaylar bu aletn alında br "Şavm" olduğunu şüphez ortaya koyar. ndülü anat müzğnde buk'un varlığının alışılmışın dışında görülebleceğ doğrudur. Çünkü Yakın Doğu ve Kuzey Afrka müzğnde şavm halk müzğne dama özel olarak dahl edlmştr. Şavmın anat topluluğunda bulunmaı ve buna br davul ve udun eşlk etme 1005 tarhl küçük br tldş kaanın üzerndek temlde de görülmektedr. Bu ve daha önce bahedlen dğer gerçekler, ndülü anat ülubunun halk lhamından enlendğ ve halk ve anat fadenn karşılıklı brbrne nüfuz edlş ürecnde belrgnleştğne dar benm varayımıının temeldr. Bu genel arka plana karşı bazıları özel öneme ahp büyük çaplı orular bulunmaktadır: farklı ülupların brleşme ürec ve onucunda ortak yaşam yapıı, bakın ndülü ülubuyla brlkte bell geleneklern muhtemel olarak br arada bulunmaı, kıta kıta yazılan şrn köken ve yapıı, bu şrn uvaşşah ve Zacal türlernn köken ve yapıı, Contga de Santa ara'nın repertuar ve lutrayonları çeren Arap etkne dar çnden çıkılınayan orulardır.

Direct Decomposition of A Finitely-Generated Module Over a Principal Ideal Domain *

Direct Decomposition of A Finitely-Generated Module Over a Principal Ideal Domain * BİR ESAS İDEAL BÖLGESİ ÜZERİNDEKİ SONLU DOĞURULMUŞ BİR MODÜLÜN DİREK PARÇALANIŞI * Drec Decompoon of A Fnely-Generaed Module Over a Prncpal Ideal Doman * Zeynep YAPTI Fen Blmler Enüü Maemak Anablm Dalı

Detaylı

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU 6.07.0 ÇOKLU REGRESON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-ON KATSAILARININ ORUMU ÇOKLU REGRESON MODELİ Ekonom ve şletmeclk alanlarında herhang br bağımlı değşken tek br bağımsız

Detaylı

ENDÜLÜS SANATLARI. Jerrilynn DODDS çev. Arş. Gör. Ahmet GEDiK Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ÖZET

ENDÜLÜS SANATLARI. Jerrilynn DODDS çev. Arş. Gör. Ahmet GEDiK Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ÖZET tem Yı1:7 Sayı:14. 2009..449-470 NDÜLÜS SANALARI Jerrlynn DODDS çev. Arş. Gör. Ahmet GDK Selçuk Ünverte Güzel Sanatlar Fakülte ÖZ lam dare merkeznden oldukça uzakta ve dama Hırtyan kmlğn muhafaza eden

Detaylı

ENDÜLÜS ADININ KÖKENi ÜZERiNE

ENDÜLÜS ADININ KÖKENi ÜZERiNE tem Yıl:7 Sayı:14 2009.371-376 NDÜLÜS ADININ KÖKN ÜZRN Arş.Gör. Al DADAN Selçuk Ünverte Soyal Blmler nttüü ÖZ ndülü mnn köken ken olarak tept edlmş değldr. Kelmenn yaygın olarak berk yarımadaının güneyne

Detaylı

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının 1 DİĞER ÖZEL İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL DİYAGRAMLARI X, R, p, np, c, u ve dğer kontrol dyagramları statstksel kalte kontrol dyagramlarının temel teknkler olup en çok kullanılanlarıdır. Bu teknkler ell

Detaylı

Tek Yönlü Varyans Analizi

Tek Yönlü Varyans Analizi Tek Yönlü Varyan Analz Nedr ve hang durumlarda kullanılır? den fazla grupların karşılaştırılmaı öz konuu e, çok ayıda t-tet nn kullanılmaı, Tp I hatanın artmaına yol açar; Örneğn, eğer 5 grubu kşerl olarak

Detaylı

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI , EK-A YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI Değerl Arkadaşlar, --e------ Bldğnz üzere, ş dünyası sthdam edeceğ adaylarda, ünverste mezunyet sonrası kendlerne ne ölçüde katma değer ekledklern de cddyetle

Detaylı

NOT: Deney kılavuzunun Dönme Dinamiği Aygıtının Kullanımı İle İlgili Bilgiler Başlıklı Bölümü okuyunuz.

NOT: Deney kılavuzunun Dönme Dinamiği Aygıtının Kullanımı İle İlgili Bilgiler Başlıklı Bölümü okuyunuz. 8. AÇISAL HIZ, AÇISAL İVME VE TORK Hazırlayan Arş. Grv. M. ERYÜREK NOT: Deney kılavuzunun Dönme Dnamğ Aygıının Kullanımı İle İlgl Blgler Başlıklı Bölümü okuyunuz. AMAÇ 1. Küle merkez boyunca geçen ab br

Detaylı

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ 2011-2012-2013 MALİ yılına İLİşKİN YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ("Şrket") 01012011-31 ı22013

Detaylı

İLK ELEKTRON SİKKELER. KLA 206 Yunan Numismatiği

İLK ELEKTRON SİKKELER. KLA 206 Yunan Numismatiği İLK ELEKTRON SİKKELER Skkenn ortaya çıktığı dönemde Anadolu da Lyda Hakmyet, Mermnades Sülalesnn son k kralı söz konusu d. Mermnades Sülales : Gyges (c. 680-c.645) Ardys (c. 610-c.560), Sadyattes (c.

Detaylı

ve çeviren: OKULLAR İçİN HAzıRLANAN İZLENCELER

ve çeviren: OKULLAR İçİN HAzıRLANAN İZLENCELER JAPONYA RADYO TELEVİZYON KURUMUNUN EGİTİM YAYıNLARıVE YAYGIN ÖGRETİME KATKILARI* ve çevren: Derleyerı İng. Ük. Ersarı SÖZER Kısa adı NHK olan Japonya Ulusal Radyo Televzyon Kurumu, anaokullarından yükseköğretm

Detaylı

TEKNOLOJiK GELişMELERVE islam AHLAKI

TEKNOLOJiK GELişMELERVE islam AHLAKI TEKNOLOJK GELşMELERVE SLAM AHLAKI Prof. Dr. Hüseyn PEKER"" İslam Dn'nİn hedef nsanı olgunlaştırmak, güzel ahlak sahb yapmaktır. Peygambermz, peygamberlğn ahlaka hasretmş ve "Ben ancak y ahlakı tamamlamak

Detaylı

( ) 3.1 Özet ve Motivasyon. v = G v v Operasyonel Amplifikatör (Op-Amp) Deneyin Amacı. deney 3

( ) 3.1 Özet ve Motivasyon. v = G v v Operasyonel Amplifikatör (Op-Amp) Deneyin Amacı. deney 3 Yıldız Teknk Ünverstes Elektrk Mühendslğ Bölümü Deneyn Amacı İşlemsel kuvvetlendrcnn çalışma prensbnn anlaşılması le çeştl OP AMP devrelernn uygulanması ve ncelenmes. Özet ve Motvasyon.. Operasyonel Amplfkatör

Detaylı

2.a: (Zorunlu Değil):

2.a: (Zorunlu Değil): Uygulaa 5-7:.7 6 7 Baar Yarıyılı Jeodezk Ağlar e Uygulaaları UYGULAMA FÖYÜ,..7.a: (Zorunlu Değl: Yanına arılaayan br kule yükeklğnn trgonoetrk yükeklk belrlee yönteyle eaplanaı UYGULAMA.b : (Zorunlu C3

Detaylı

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular Basel II Geçş Sürec Sıkça Sorulan Sorular Soru No: 71 Cevaplanma Tarh: 06.03.2012 İlgl Hüküm: --- Konu: Gayrmenkul İpoteğyle Temnatlandırılmış Alacaklar İçn KR510AS Formunun Doldurulmasına İlşkn Örnek

Detaylı

ENDÜLÜS'TE MÜZiK HAYATI ÜZERİNE BİR

ENDÜLÜS'TE MÜZiK HAYATI ÜZERİNE BİR tem Yıl:8 Sayı:15 2010. 29 42 NDÜLÜS' ÜZK HAYAI ÜZRİN BİR İNCL Yrd.Doç.Dr. Barış KARALA Gaz Ünverte Gaz gtm Fakülte ÖZ Orta Çağ'da ekz aır panya'da hakmyet ağlayan ülümanlar günümüze blm, kültür ve anat

Detaylı

TRANSPORT PROBLEMI için GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI

TRANSPORT PROBLEMI için GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI Yönetm, Yl 9, Say 28, Ekm - 1997,5.20-25 TRANSPORT PROBLEMI ÇIN GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI Dr. Erhan ÖZDEMIR I.Ü. Teknk Blmler M.Y.O. L.GIRIs V AM transport problemlerne en düsük malyetl baslangç çözüm

Detaylı

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI V. Ulusal Üretm Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Tcaret Ünverstes, 5-7 Kasım 5 ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN

Detaylı

ERKEN DÖNEM ŞlA'SI NASIL MEZHEBE DÖNÜŞTÜ?* Marshall G. S. HODGSON Çev.: S1dd1k KORKMAZ NE.Ü. ilahiyat Fakültesi ögretim Üyesi ÖZET

ERKEN DÖNEM ŞlA'SI NASIL MEZHEBE DÖNÜŞTÜ?* Marshall G. S. HODGSON Çev.: S1dd1k KORKMAZ NE.Ü. ilahiyat Fakültesi ögretim Üyesi ÖZET tem Y/:9 Sayt:18 2011. 289-311 RKN DÖN ŞlA'SI NASIL ZHB DÖNÜŞÜ?* arhall G. S. HODGSON Çev.: S1dd1k KORKAZ N.Ü. lahyat Fakülte ögretm Üye ÖZ Başlangıçta Şffk, naaşeryye menuplarının ve hatta Sünnlern andığının

Detaylı

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ Sayı Konu...12.30 : B.30.2.KHU.0.00.00.00- : Özürlü Öğrencler hk. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ VEDİ L~.10. 20 0 5 Yükseköğretm Kurulu Başkanlığına Ilg: 14.09.2009 tarh 29515 sayılı yazınız. Yükseköğretm

Detaylı

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t :

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t : HAFTA 13 GÖLGE EĞİŞKENLERLE REGRESYON (UMMY VARIABLES) Gölge veya kukla (dummy) değşkenler denen ntel değşkenler, cnsyet, dn, ten reng gb hemen sayısallaştırılamayan ama açıklanan değşkenn davranışını

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 8

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 8 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 8 FARKLI YÜZEY ÖZELLİKLERİNE SAHİP PLAKALARIN ISIL IŞINIM YAYMA ORANLARININ HESAPLANMASI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Fumonic 3 radio net kablosuz duman dedektörü. Kiracılar ve mülk sahipleri için bilgi

Fumonic 3 radio net kablosuz duman dedektörü. Kiracılar ve mülk sahipleri için bilgi Fumonc 3 rado net kablosuz duman dedektörü Kracılar ve mülk sahpler çn blg Tebrk ederz! Darenze akıllı fumonc 3 rado net duman dedektörler monte edlmştr. Bu şeklde ev sahbnz yasal donanım yükümlülüğünü

Detaylı

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Clt:3 Sayı: Celal Bayar Ünverstes İ.İ.B.F. MANİSA Bulanık Araç Rotalama Problemlerne Br Model Öners ve Br Uygulama Doç. Dr. İbrahm GÜNGÖR Süleyman Demrel Ünverstes, İ.İ.B.F.,

Detaylı

GIDA SEKTÖRÜNDE İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL GRAFİKLERİNİN BİR UYGULAMASI

GIDA SEKTÖRÜNDE İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL GRAFİKLERİNİN BİR UYGULAMASI GIDA SEKTÖRÜNDE İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL GRAFİKLERİNİN BİR UYGULAMASI Aytaç PEKMEZCİ * Özet Kalte kontrol grafkler üreç kontrolü ve yleştrlmende öneml br yere ahptr. İşletmelerdek ürünlern kalte düzeylernn

Detaylı

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRKİYESİNDE MALİYE BİLİMİNDE YAŞANAN GELİşMELER. Ahmet Burçin YERELi*

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRKİYESİNDE MALİYE BİLİMİNDE YAŞANAN GELİşMELER. Ahmet Burçin YERELi* CUMHURİYT DÖNMİ TÜRKİYİND MALİY BİLİMİND YAŞANAN GLİşMLR Ahmet Burçn YRL* İçnde bulunduğumuz yüzyılın şu son günlernde, gerye dönüp baktığımızda yaşanan sosyal ve teknk gelşmeler tbaryle yrmnc yüzyılın

Detaylı

TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNE SiNCAN

TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNE SiNCAN T.C SİNCAN KAYMAKAMLIGI lçe Mll Eğtm Müdürlüğü Sayı : 34203882/30-36676 / ~I\)'~...L Ql/03/203 Konu : Resm Yarışması TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNE SNCAN İlg: 26.0.20 ı 3 tarhl ve 36676 sayılı yazısı İl Mll Eğİtm

Detaylı

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ DERS NOTU 07 KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ, LM EĞRİSİ VE PARA TALEBİ FAİZ ESNEKLİĞİ Bugünk dersn çerğ: 1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ... 1 1.1 İŞLEMLER (MUAMELELER) TALEBİ... 2 1.2 ÖNLEM (İHTİYAT) TALEBİ...

Detaylı

SALTANAT LOZAN ANT.notebook. March 13, 2014 LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI ( 24 TEMMUZ 1923 ) HANGİ KONULARDAN TAVİZ YOK?

SALTANAT LOZAN ANT.notebook. March 13, 2014 LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI ( 24 TEMMUZ 1923 ) HANGİ KONULARDAN TAVİZ YOK? LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI ( 24 TEMMUZ 1923 ) 1. TBMM saltanatı kaldırarak İtlaf Devletlernn kllk çıkartma oyunları bozuldu. 2. Konferansın İzmr'de toplanması teklf reddedld. Neden İzmr :...... 3. Konferansa

Detaylı

Calculating the Index of Refraction of Air

Calculating the Index of Refraction of Air Ankara Unversty Faculty o Engneerng Optcs Lab IV Sprng 2009 Calculatng the Index o Reracton o Ar Lab Group: 1 Teoman Soygül Snan Tarakçı Seval Cbcel Muhammed Karakaya March 3, 2009 Havanın Kırılma Đndsnn

Detaylı

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır.

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır. BÖLÜM 3 OLASILIK HESABI 3.. Br Olayın Olasılığı Tanım 3... Br olayın brbrnden ayrık ve ortaya çıkma şansı eşt n mümkün sonucundan m tanes br A olayına uygun se, A olayının P(A) le gösterlen olasılığı P(A)

Detaylı

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA l!l KEÇÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI KEÇöREN BELeDYES SA YI : M.06.6.KEç.O-31/2009KONU: Yetk Devr bo f.!200fd 6.1. BAŞKANLIK MAKAMINA Blndğ üzere O 1.01.2006 tarhnden tbaren tüm yerel yönetmlerde 31.12.2005

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Kİ-KAR TSTLRİ A) Kİ-KAR DAĞILIMI V ÖZLLİKLRİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk gösterp

Detaylı

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ T SAKAYA ÜNİESİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTİK-ELEKTONİK MÜHENDİSLİĞİ ELM201 ELEKTONİK- DESİ LAOATUA FÖYÜ DENEYİ YAPTAN: DENEYİN AD: DENEY NO: DENEYİ YAPANN AD ve SOYAD: SNF: OKUL NO: DENEY GUP NO: DENEY

Detaylı

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir :

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir : 5 9. BÖLÜM YÜK AKIŞI (GÜÇ AKIŞI) 9.. Grş İletm sstemlernn analzlernde, bara sayısı arttıkça artan karmaşıklıkları yenmek çn sstemn matematksel modellenmesnde kolaylık getrc bazı yöntemler gelştrlmştr.

Detaylı

KUR'AN SANATI VE ESTETİGİ ÜZERİNE

KUR'AN SANATI VE ESTETİGİ ÜZERİNE tem Yıl:8 Sayı:16 2010. 161-179 KUR'AN SANAI V SİGİ ÜZRİN Yrd.Doç.Dr. utafa YILDIRI Selçuk Ünverte lahyat Fakülte ÖZ Bu çalışmada, Kur'an-ı Kerm'n anat ve etetk yönü ele alınmıştır. Çalışma dört bölümden

Detaylı

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİLENDİRİCİ METİNLERDE DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARINI KULLANMA DURUMLARI

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİLENDİRİCİ METİNLERDE DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARINI KULLANMA DURUMLARI Sayı 31 Ünverste Öğrenclernn Blglendrc Metnlerde Düşüncey Gelştrme Yollarını Kullanma Durumları ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİLENDİRİCİ METİNLERDE DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARINI KULLANMA DURUMLARI Mehmet

Detaylı

Asansörle yükseldi yürüyen merdivenle koşuyor Mete Tamer Omur

Asansörle yükseldi yürüyen merdivenle koşuyor Mete Tamer Omur 1 / 5 16.11.2015 09:30 14.11.2015 Cumartes Asansörle yükseld yürüyen merdvenle koşuyor AİLE bütçesne katkı çn daha lkokul çağında yapmadığı ş kalmaz. Çekrdek, nohut, dondurma satar... At arabasına yükledğ

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ. şeklinde karesi alındığında, Z i. değerlerinin dağılımı ki-kare dağılımına dönüşür.

Kİ-KARE TESTLERİ. şeklinde karesi alındığında, Z i. değerlerinin dağılımı ki-kare dağılımına dönüşür. Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk

Detaylı

MUHASEBE BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ KİTAPLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ARAŞTIRMASI

MUHASEBE BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ KİTAPLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ARAŞTIRMASI .. Î eslekî ve eknk ğtm raştırma ve elştrme erkez aşkanlığı () ayın o : 30. brahm lz 2001 : 975-11-2109-4 uhasebe, tcarî hayatın temel meslek alanlarından brsdr. lkemzde muhasebe meslek alanında, ş ve

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojkarastrmalar.com ISSN:134-4141 Makne Teknolojler Elektronk Dergs 28 (1) 61-68 TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Kısa Makale Tabakalı Br Dskn Termal Gerlme Analz Hasan ÇALLIOĞLU 1, Şükrü KARAKAYA 2 1

Detaylı

bir yol oluşturmaktadır. Yine i 2 , de bir yol oluşturmaktadır. Şekil.DT.1. Temel terimlerin incelenmesi için örnek devre

bir yol oluşturmaktadır. Yine i 2 , de bir yol oluşturmaktadır. Şekil.DT.1. Temel terimlerin incelenmesi için örnek devre Devre Analz Teknkler DEE AAĐZ TEKĐKEĐ Bu zamana kadar kullandığımız Krchoffun kanunları ve Ohm kanunu devre problemlern çözmek çn gerekl ve yeterl olan eştlkler sağladılar. Fakat bu kanunları kullanarak

Detaylı

TEKLİF MEKTUBU SAĞLIK BAKANLIĞI_. '.. m

TEKLİF MEKTUBU SAĞLIK BAKANLIĞI_. '.. m SAĞLIK BAKANLIĞI TC Kayıt No: 133709 TURKIYE KAMU HASTANELERI KURUMU ı TRABZON ILI KAMU HASTANELERI BIRLIGI GENEL SEKRETERLIGI Kanun Eğtm Araştırma Hastanes TEKLİF MEKTUBU Sayı : 23618724 12.10.2015 Konu

Detaylı

(ö.238/852) Dr. Fatih ERKOÇOGLU Cumhuriyet Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi ÖZET

(ö.238/852) Dr. Fatih ERKOÇOGLU Cumhuriyet Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi ÖZET tem Yıl:7 Sayı:14 2009.261-281 NDÜLÜS'ÜN 11 SANA GÜNŞİ" ZİRYAB (ö.238/852) Dr. Fath RKOÇOGLU Cumhuryet Ünverte Ilahyat Fakülte Yrd.Doç.Dr. Faz/ı ARSLAN rclye Ünverte Güzel Sanatlar Fakülte ÖZ Zryab, mük

Detaylı

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2. Öğretim planındaki AKTS 581058202101319 2 1 0 3 5

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2. Öğretim planındaki AKTS 581058202101319 2 1 0 3 5 BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2 Ders Kodu Teork Uygulama Lab. YAPI ARAŞTIRMASI VE DOKÜMANTASYON Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS 581058202101319 2 1 0 3 5 Ön Koşullar : Önerlen Dersler

Detaylı

3 SORU 1 SORU 4 SORU 2 SORU. TARİH GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ

3 SORU 1 SORU 4 SORU 2 SORU. TARİH  GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ h r a T p a t K Butk l k r E m h Fe GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ 1 SORU Orta Asya da Türk yurdunun sınırlarının kesn hatlarla çzlememes hang sebebe dayanmaktadır? 3 SORU İlk Türklere dar zlere hang

Detaylı

Standart Model (SM) Lagrange Yoğunluğu. u, d, c, s, t, b. e,, Şimdilik nötrinoları kütlesiz Kabul edeceğiz. Kuark çiftlerini gösterelim.

Standart Model (SM) Lagrange Yoğunluğu. u, d, c, s, t, b. e,, Şimdilik nötrinoları kütlesiz Kabul edeceğiz. Kuark çiftlerini gösterelim. SM de yer alacak fermyonlar Standart Model (SM) agrange Yoğunluğu u s t d c b u, d, c, s, t, b e e e,, Şmdlk nötrnoları kütlesz Kabul edeceğz. Kuark çftlern gösterelm. u, c ve t y u (=1,,) olarak gösterelm.

Detaylı

(bienaller, trienaller, dökümante sergileri gibi) görünce biz eğitimciler olarak öğrencilerle nereden başlamamız

(bienaller, trienaller, dökümante sergileri gibi) görünce biz eğitimciler olarak öğrencilerle nereden başlamamız ÇAGDAŞ SANAT EGİTİMİ YAPRANDIRMA ö~erileri -. Beuys 'her nsan varlığı yaratıcı br sanatçıdır' derken HegeJ'den ber de sanatın sonunun geldğ tal1lşılır. Insanın kendn sorgulamasıyla ben kmm? Evrendek yerm

Detaylı

ÖNEMLİ: Kullanmadan önce okuyunuz P20 LAZER MESAFE ÖLÇÜMÜ P20 2 WARRANTY LIMITED. YEARS

ÖNEMLİ: Kullanmadan önce okuyunuz P20 LAZER MESAFE ÖLÇÜMÜ P20 2 WARRANTY LIMITED. YEARS ÖNEMLİ: Kullanmadan önce okuyunuz LAZER MESAFE ÖLÇÜMÜ P20 P20 LIMITED 2 WARRANTY YEARS www.prexso-eu.com İçndekler Öneml Güvenlk Talmatları ---------------- 1 Alet kurulumu -----------------------------------

Detaylı

Kİ KARE ANALİZİ. Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI Ki-Kare Analizleri

Kİ KARE ANALİZİ. Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI  Ki-Kare Analizleri Kİ KAR ANALİZİ 1 Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI www.mehmetaksarayl K-Kare Analzler OLAY 1: Genelde br statstk sınıfında, öğrenclern %60 ının devamlı, %30 unun bazen, %10 unun se çok az derse geldkler düşünülmektedr.

Detaylı

COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The Natural Disasters in the Geography Teaching Curriculum)

COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The Natural Disasters in the Geography Teaching Curriculum) MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 28, TEMMUZ - 2013, S. 276-303 İSTANBUL ISSN:1303-2429 E-ISSN 2147-7825 copyrght 2013 http://www.marmaracografya.com COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The

Detaylı

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ 1 Populasyonun nceledğmz br özellğnn dağılışı blenen dağılışlardan brsne, Normal Dağılış, t Dağılışı, F Dağılışı, gb br dağılışa uygun olduğu durumlarda

Detaylı

Laser Distancer LD 420. Kullanma kılavuzu

Laser Distancer LD 420. Kullanma kılavuzu Laser Dstancer LD 40 tr Kullanma kılavuzu İçndekler Chazın Kurulumu - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Grş - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Genel bakış

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 7. BÖÜ TRAFORATÖRER ODE ORU - DEİ ORUARI ÇÖZÜERİ 4.. prmer. I I Transformatör deal olduğundan, I dr. I > olduğundan, transformatör gerlm alçaltıcı olarak kullanılır. > ve I < I dr. Buna göre I ve II yargıları

Detaylı

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK Sürekl Olasılık Dağılım Brkml- KümülatFonksyonu Yrd. Doç. Dr. Tjen ÖVER ÖZÇELİK tover@sakarya.edu.tr Sürekl olasılık onksyonları X değşken - ;+ aralığında tanımlanmış br sürekl rassal değşken olsun. Aşağıdak

Detaylı

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON HAFTA 4 PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYO Gölge değşkenn br başka kullanımını açıklamak çn varsayımsal br şrketn satış temslclerne nasıl ödeme yaptığı ele alınsın. Satış prmleryle satış hacm Arasındak varsayımsal

Detaylı

Doğru Önermeler, Yanlış Önermeler 1 Ali Nesin

Doğru Önermeler, Yanlış Önermeler 1 Ali Nesin Doğru Önermeler, Yanlış Önermeler Al Nesn Bu yazıda 6 mantık sorusu sorup yanıtlayacağız. Brnc Blmece. Yargıç karar recek. Mahkeme tutanaklarından şu blgler çıkıyor: Eğer A suçsuzsa, hem B hem C suçlu.

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri   Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeler http://ocm.mt.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında blg almak çn http://ocm.mt.edu/terms veya http://tuba.açık ders.org.tr adresn zyaret ednz. 18.102

Detaylı

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon Doğrusal Korelasyon ve Regresyon En az k değşken arasındak lşknn ncelenmesne korelasyon denr. Kşlern boyları le ağırlıkları, gelr le gder, öğrenclern çalıştıkları süre le aldıkları not, tarlaya atılan

Detaylı

'~'l' SAYı : 34203882-821 i ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozisyon Yarışması. T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü

'~'l' SAYı : 34203882-821 i ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozisyon Yarışması. T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü BÖLÜM: Temel Eğtm T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Mll Eğtm Müdürlüğü SAYı : 34203882-821 ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozsyon Yarışması TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERNE SNCAN Ilg :Vallk Makamının 25.10.2013 tarh

Detaylı

ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN BİYOLOJİK ARITIMI VE ARITIM KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ

ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN BİYOLOJİK ARITIMI VE ARITIM KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN BİYOLOJİK ARITIMI VE ARITIM KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ Emel KOCADAYI EGE ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK., KİMYA MÜH. BÖLÜMÜ, 35100-BORNOVA-İZMİR ÖZET Bu projede, Afyon Alkalot Fabrkasından

Detaylı

5.3. Tekne Yüzeylerinin Matematiksel Temsili

5.3. Tekne Yüzeylerinin Matematiksel Temsili 5.3. Tekne Yüzeylernn atematksel Temsl atematksel yüzey temslnde lk öneml çalışmalar Coons (53) tarafından gerçekleştrlmştr. Ferguson yüzeylernn gelştrlmş hal olan Coons yüzeylernde tüm sınır eğrler çn

Detaylı

T.C BARTIN iı ÖZEL idaresi PLAN PROJE YATIRIM VE inşaat MÜDÜRlÜGÜ ...,... ... ...

T.C BARTIN iı ÖZEL idaresi PLAN PROJE YATIRIM VE inşaat MÜDÜRlÜGÜ ...,... ... ... T.C BARTIN ı ÖZEL DARES PLAN PROJE YATIRIM VE NŞAAT MÜDÜRlÜGÜ TARH: 25/11/2014 SAYı: Adı SoyadılTcaret Teblgat Adres Ünvanı Bağlı Olduğu Verg Dares Verg Numarası TC.Kmlk Numarası Telefon No Faks No E-Mal

Detaylı

Polinom Filtresi ile Görüntü Stabilizasyonu

Polinom Filtresi ile Görüntü Stabilizasyonu Polno Fltres le Görüntü Stablzasonu Fata Özbek, Sarp Ertürk Kocael Ünverstes Elektronk ve ab. Müendslğ Bölüü İzt, Kocael fozbek@kou.edu.tr, serturk@kou.edu.tr Özetçe Bu bldrde vdeo görüntü dznnde steneen

Detaylı

VEKTÖRLER VE VEKTÖREL IŞLEMLER

VEKTÖRLER VE VEKTÖREL IŞLEMLER VEKTÖRLER VE VEKTÖREL IŞLEMLER 1 2.1 Tanımlar Skaler büyüklük: Sadece şddet bulunan büyüklükler (örn: uzunluk, zaman, kütle, hacm, enerj, yoğunluk) Br harf le sembolze edleblr. (örn: kütle: m) Şddet :

Detaylı

NİTEL TERCİH MODELLERİ

NİTEL TERCİH MODELLERİ NİTEL TERCİH MODELLERİ 2300 gözlem sayısı le verlen değşkenler aşağıdak gbdr: calsma: çocuk çalışıyorsa 1, çalışmıyorsa 0 (bağımlı değşken) Anne_egts: Anne eğtm sevyes Baba_egts: Baba eğtm sevyes Kent:

Detaylı

TOKAT VE NİKSAR'DA YAĞI-BASAN MEDRESELERİ

TOKAT VE NİKSAR'DA YAĞI-BASAN MEDRESELERİ TOKAT VE NİKSAR'DA YAĞI-BASAN MEDRESELERİ APTULLAH KURAN DANİŞMENDLÎ MEDRESELERİ : Anadolu* nun doğusunda, Anadolu Selçuklularına tâb olarak XII. yüzyılda hüküm süren ve Anadolu Selçuklularmm batıda, Haçlı

Detaylı

ÖRNEK SET 5 - MBM 211 Malzeme Termodinamiği I

ÖRNEK SET 5 - MBM 211 Malzeme Termodinamiği I ÖRNE SE 5 - MBM Malzeme ermdnamğ I 5 ºC de ve sabt basınç altında, metan gazının su buharı le reaksynunun standart Gbbs serbest enerjs değşmn hesaplayın. Çözüm C O( ( ( G S S S g 98 98 98 98 98 98 98 Madde

Detaylı

Öğretim planındaki AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9

Öğretim planındaki AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9 Ders Kodu Teork Uygulama Lab. Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9 Ön Koşullar : Grafk İletşm I ve II, Tasarım Stüdyosu I, II, III derslern almış ve başarmış

Detaylı

AKADEMİK YAKLAŞIMLAR DERGİSİ JOURNAL OF ACADEMIC APPROACHES

AKADEMİK YAKLAŞIMLAR DERGİSİ JOURNAL OF ACADEMIC APPROACHES Konut Sahplğnn Belrleycler: Hanehalkı Resler Üzerne Br Uygulama Halm TATLI 1 Özet İnsanların barınma htyacını sağlayan konut, temel htyaçlar arasında yer almaktadır. Konut sahb olmayan ve krada oturan

Detaylı

2. STEGANOGRAFİ 1. GİRİŞ

2. STEGANOGRAFİ 1. GİRİŞ 1. GİRİŞ Bu çalışmada, steganograf sstemnn FPGA üzernde tasarımı ve gerçeklenmes sağlanmıştır. Esk Yunancada gzlenmş yazı anlamına gelen steganograf, blgnn görünürlüğünü gzleme blmne verlen smdr. Günümüzde

Detaylı

BÖLÜM 7 TRANSFORMATÖRLER

BÖLÜM 7 TRANSFORMATÖRLER BÖÜ 7 TAFOATÖE ODE OU - DEİ OUAI ÇÖZÜEİ 4.. prmer. Transformatör deal olduğundan, dr. > olduğundan, transformatör gerlm alçaltıcı olarak kullanılır. > ve < dr. Buna göre I ve II yargıları doğru, III. yargı

Detaylı

YER ÖLÇÜLERİ. Yer ölçüleri, verilerin merkezini veya yığılma noktasını belirleyen istatistiklerdir.

YER ÖLÇÜLERİ. Yer ölçüleri, verilerin merkezini veya yığılma noktasını belirleyen istatistiklerdir. YER ÖLÇÜLERİ Yer ölçüler, verler merkez veya yığılma oktasıı belrleye statstklerdr. Grafkler bze verler yığılma oktaları hakkıda ö blg vermede yardımcı olurlar. Acak bu değerler gerçek değerler değldr,

Detaylı

ANE-AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF

ANE-AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF AEGON EMEKLĐLĐK VE HAYAT A.Ş. DENGELĐ EMEKLĐLĐK YATIRIM FONU FON KURULU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK FAALĐYET RAPORU Bu rapor Aegon Emekllk ve Hayat A.Ş Dengel Emekllk Yatırım Fonu nun 01.07.2009 30.09.2009 dönemne

Detaylı

QKUIAN. SAĞLIK BAKANLIĞI_ KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi

QKUIAN. SAĞLIK BAKANLIĞI_ KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi V tsttşfaktör T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Il Kamu Hastaneler Brlğ Genel Sekreterlğ Kanun Eğtm ve Araştırma Hastanes Sayı ı 23618724/?ı C.. Y** 08/10/2015 Konu : Yaklaşık Malyet

Detaylı

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır.

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır. UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ Posson: H o: Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmektedr. H a : Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmemektedr. Böyle br hpotez test edeblmek çn, önce Posson dağılım parametres

Detaylı

www.kartal.bel.tr ÖNCE SAĞLIK önleyici sağlık!

www.kartal.bel.tr ÖNCE SAĞLIK önleyici sağlık! www.kartal.bel.tr ÖNCE SAĞLIK önleyc sağlık! Sevgl Kartallılar, Sağlık hzmetler, brey, ale, toplum şbrlğn gerektrr. Bu hzmetlerde başarı, ekp çalışması le olanaklıdır. Türkye'de halk sağlığına yönelk sağlık

Detaylı

AN APPLICATION ABOUT THE UNIVERSITY STUDENTS IN IZMIR WITH STRATIFIED CLUSTER SAMPLING

AN APPLICATION ABOUT THE UNIVERSITY STUDENTS IN IZMIR WITH STRATIFIED CLUSTER SAMPLING Süleyman Demrel Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Fakültes Dergs Y.009, C.4, S. s.407-44. Suleyman Demrel Unversty The Journal of Faculty of Economcs and Admnstratve Scences Y.009, Vol.4, o. pp.407-44. İZMİR

Detaylı

T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 10. 03.2010 00747. ... VALİLİGİNE (İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 10. 03.2010 00747. ... VALİLİGİNE (İl Milli Eğitim Müdürlüğü) T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşler Dares Başkanlığı SA YI : B.08.0.SDB.0.ll.00.00/ KONU: Beslenme Dostu Okullar Projes 10. 03.2010 00747... VALİLİGİNE (İl Mll Eğtm Müdürlüğü) İlg: a)bakanlığımız

Detaylı

İl Özel İdareleri ve Belediyelerde Uygulanan Program Bütçe Sistemi ve Getirdiği Yenilikler

İl Özel İdareleri ve Belediyelerde Uygulanan Program Bütçe Sistemi ve Getirdiği Yenilikler İl Özel İdareler ve Beledyelerde Uygulanan Program Bütçe Sstem ve Getrdğ Yenlkler Hayrettn Güngör Mehmet Deınrtaş İlk 2 Mayıs 1990 gün ve 20506 sayılı, kncs 19 Şubat 1994 gün ve 2 ı 854 sayılı Resm Gazete'de

Detaylı

MANYETİK OLARAK STABİLİZE EDİLMİŞ AKIŞKAN YATAKLARDA KÜTLE AKTARIM KATSAYILARININ İNCELENMESİ

MANYETİK OLARAK STABİLİZE EDİLMİŞ AKIŞKAN YATAKLARDA KÜTLE AKTARIM KATSAYILARININ İNCELENMESİ MANYETİK OLAAK STABİLİZE EDİLMİŞ AKIŞKAN YATAKLADA KÜTLE AKTAIM KATSAYILAININ İNCELENMESİ Metn ŞENGÜL, Ahet. ÖZDUAL* Şeker Enttüü Etegut/ANKAA; *H.Ü. Kya Mühendlğ Bölüü Beytepe/ANKAA ÖZET Bu çalışanın

Detaylı

TRANSFORMATÖRLER BÖLÜM 7. Alıştırmalar. Transformatörler. Sınıf Çalışması

TRANSFORMATÖRLER BÖLÜM 7. Alıştırmalar. Transformatörler. Sınıf Çalışması TRAFORATÖRER BÖÜ 7 Alıştırmalar. İdeal transformatörler çn, eştlğn kullanırsak, 0 500 & 0 50. 50 A 800 400 Transformatör deal olduğundan, 400 8 800 4 A ınıf Çalışması A ampermetresnn gösterdğ değer 4A

Detaylı

FLYBACK DÖNÜŞTÜRÜCÜ TASARIMI VE ANALİZİ

FLYBACK DÖNÜŞTÜRÜCÜ TASARIMI VE ANALİZİ FLYBACK DÖNÜŞTÜRÜCÜ TASARIMI VE ANALİZİ 1 Nasır Çoruh, Tarık Erfdan, 3 Satılmış Ürgün, 4 Semra Öztürk 1,,4 Kocael Ünverstes Elektrk Mühendslğ Bölümü 3 Kocael Ünverstes Svl Havacılık Yüksekokulu ncoruh@kocael.edu.tr,

Detaylı

BİR BOYUTLU HAREKET FİZİK I. Bir Boyutlu Hareket? 12.10.2011. Hız ve Sürat. 1 boyut (doğru) 2 boyut (düzlem) 3 boyut (hacim) 0 boyut (nokta)

BİR BOYUTLU HAREKET FİZİK I. Bir Boyutlu Hareket? 12.10.2011. Hız ve Sürat. 1 boyut (doğru) 2 boyut (düzlem) 3 boyut (hacim) 0 boyut (nokta) .0.0 r oulu Hareke? İR OYUTLU HREKET FİZİK I bou (doğru bou (düzlem 3 bou (hacm 0 bou (noka u bölümde adece br doğru bounca harekee bakacağız (br boulu. Hareke ler olablr (pozf erdeğşrme ea ger olablr

Detaylı

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM MESLEK EGTMDE HzMET C EGTM Prof. Dr. Suna BAYKA (*) Yıldız GÜGE (**) Sevnç ÜAL (U) Br yükseköğretm programını btrmş ve meslek hayatına atılmış öğretmenlern çağımızdak blm ve teknolojk gelşmeler zlemeler

Detaylı

EBU ishak EŞ-ŞATIB7 (V. 790/1388) VE YAŞAD/Gl DÖNEMDE GJRNATA

EBU ishak EŞ-ŞATIB7 (V. 790/1388) VE YAŞAD/Gl DÖNEMDE GJRNATA tem Yıl:7 Sayı:14. 2009.221-237 BU SHAK Ş-ŞAIB7 (V. 790/1388) V YAŞAD/Gl DÖND GJRNAA Dr. Burhan BALACI Çukurova Onvertel lahyat Fakülte ÖZ bü hak İbrahm b. üa b. uhammed e-lahm e-gırnat eş-şatıb (v. 790/1388)

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı GENELGE 2009/70

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı GENELGE 2009/70 Bür okr as n n Azal t ı l masıveidar Bas t l eşt r me(2009/70) T ar h :18. 11. 2009 Sayı :11558 Sı r ano:2009/ 70 Ekl er : Yönet mel ğ nuygul anmasıt ak pt abl osu ( YUTT) ' nada raçı kl amal ar T.C. SAĞLIK

Detaylı

İSTANBUL HALKININ DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI SAHİPLİĞİ VE EDİNME BİÇİMLERİ

İSTANBUL HALKININ DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI SAHİPLİĞİ VE EDİNME BİÇİMLERİ İTANBUL TİCARET DA YAYN N.: 199-15 İTANBUL HALKNN DAYANKL TÜKETİ ALLAR AHİPLİĞİ VE EDİNE BİÇİLERİ Prf. Dr. TANER BERKY - Prf.Dr. ERE KNGAR İÇİNDEKİLER ÖNÖZ UNUŞ,, ayfa N :. GENEL DEĞERLENDİRE, ÖZET BULGULAR

Detaylı

Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)

Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) VARYANS ANALİZİ İ örne ortalaması arasında farın önem ontrolü, örne büyülüğüne göre z veya testlernden bryle yapılır. Bu testlerle, den fazla örne ortalamasını brlte test etme ve aralarında farın önem

Detaylı

Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler

Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler Sıklık Tabloları ve Tek Değşkenl Grafkler Sıklık Tablosu Ver dzsnde yer alan değerlern tekrarlama sayılarını çeren tabloya sıklık tablosu denr. Sıklık Tabloları tek değşken çn marjnal tablo olarak adlandırılır.

Detaylı

Korelasyon ve Regresyon

Korelasyon ve Regresyon Korelasyon ve Regresyon 1 Korelasyon Analz İk değşken arasında lşk olup olmadığını belrlemek çn yapılan analze korelasyon analz denr. Korelasyon; doğrusal yada doğrusal olmayan dye kye ayrılır. Korelasyon

Detaylı

TÜKETİCİLERİN FONKSİYONEL GIDALARI KULLANMAYA VE ÖDEMEYE RAZI OLDUĞU MİKTARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER: ANTALYA İLİ ÖRNEĞİ

TÜKETİCİLERİN FONKSİYONEL GIDALARI KULLANMAYA VE ÖDEMEYE RAZI OLDUĞU MİKTARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER: ANTALYA İLİ ÖRNEĞİ 1 1 T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜKETİCİLERİN FONKSİYONEL GIDALARI KULLANMAYA VE ÖDEMEYE RAZI OLDUĞU MİKTARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER: ANTALYA İLİ ÖRNEĞİ Hazırlayan Seda KARAAĞAÇ

Detaylı

BETONARME ÇERÇEVE TÜRÜ YAPILARDA HASAR DÜZEYİ TAHMİN GÖSTERGELERİ. Engin YILMAZKUDAY 1, Kamuran ÖZTEKİN 2 enginyk@hotmail.com, kamuranoz@yahoo.

BETONARME ÇERÇEVE TÜRÜ YAPILARDA HASAR DÜZEYİ TAHMİN GÖSTERGELERİ. Engin YILMAZKUDAY 1, Kamuran ÖZTEKİN 2 enginyk@hotmail.com, kamuranoz@yahoo. BETONRME ÇERÇEVE TÜRÜ YPILRD HSR DÜZEYİ THMİN GÖSTERGELERİ Engn YILMZKUDY 1, Kamuran ÖZTEKİN 2 engnyk@hotmal.com, kamuranoz@yahoo.com ÖZ: Bu çalışmada herhang olaı br deprem önce mevcut yapıda oluşablecek

Detaylı

DOĞRUSAL HEDEF PROGRAMLAMA İLE BÜTÇELEME. Hazırlayan: Ozan Kocadağlı Danışman: Prof. Dr. Nalan Cinemre

DOĞRUSAL HEDEF PROGRAMLAMA İLE BÜTÇELEME. Hazırlayan: Ozan Kocadağlı Danışman: Prof. Dr. Nalan Cinemre 1 DOĞRUSAL HEDEF PROGRAMLAMA İLE BÜTÇELEME Hazırlayan: Ozan Kocadağlı Danışman: Prof. Dr. Nalan Cnemre 2 BİRİNCİ BÖLÜM HEDEF PROGRAMLAMA 1.1 Grş Karar problemler amaç sayısına göre tek amaçlı ve çok amaçlı

Detaylı

GENEL DESTEK PROGRAMI. B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve

GENEL DESTEK PROGRAMI. B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve LETMELER GEL T RME VE DESTEKLEME DARES BA KANLI I (KOSGEB) GENEL DESTEK PROGRAMI B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve Amaç MADDE 1 - (1) Bu p kar bçmde gerçekle dares Ba uygulanacak Genel Kapsam MADDE 2 - (1)

Detaylı

YAHUDA iskaryot 1. Doç. Dr. Fethi Ahmet POLA T Selçuk Üniversitesi liahiyat Fakültesi

YAHUDA iskaryot 1. Doç. Dr. Fethi Ahmet POLA T Selçuk Üniversitesi liahiyat Fakültesi tem Yıl:8 Sayı:16 2010. 61-97 İNCLLRD ve İSLA FSİR GLNGND YAHUDA SKARYO 1 Doç. Dr. Feth Ahmet POLA Selçuk Ünverte lahyat Fakülte "'n byük cezaya çarptırılan, Şu yukarıdak nıh' ded, utam, 'İkaryot Yahuda';

Detaylı

SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. Ekonometri 1 Konu 9 Sürüm 2,0 (Ekim 2011)

SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. Ekonometri 1 Konu 9 Sürüm 2,0 (Ekim 2011) SEK Tahmnclernn Arzulanan Özellkler İk Değşkenl Bağlanım Model SEK Tahmnclernn Arzulanan Özellkler Ekonometr 1 Konu 9 Sürüm 2,0 (Ekm 2011) http://www.ackders.org.tr SEK Tahmnclernn Arzulanan Özellkler

Detaylı

TE;ŞHİS MODELLERf ;; KİSİLERARASI CATISMA VE CATISMAYI. Dilaver TENGİLİl\10GLU*

TE;ŞHİS MODELLERf ;; KİSİLERARASI CATISMA VE CATISMAYI. Dilaver TENGİLİl\10GLU* KİSİLERARASI CATISMA VE CATISMAYI TE;ŞHİS MODELLERf ;; Dlaver TENGİLİl\10GLU* Örgütlern vermllğn ve etknlğn etkleyen ayrıca yönetclern zaman ve enerjlern öneml ölçüde alan konulardan brs de örgütsel çatışmadır.

Detaylı

BULANIK MANTIK VE PI DENETİMLİ DC-DC KONVERTÖR MODELLENMESİ VE DİNAMİK PERFORMANS KARŞILAŞTIRMASI

BULANIK MANTIK VE PI DENETİMLİ DC-DC KONVERTÖR MODELLENMESİ VE DİNAMİK PERFORMANS KARŞILAŞTIRMASI BUANIK MANTIK VE PI DENETİMİ D-D KONVETÖ MODEENMESİ VE DİNAMİK PEFOMANS KAŞIAŞTIMASI Mutafa ŞEKKEİ eyhun YIDIZ H.ıza ÖZÇAIK,, K.Maraş Sütçü İmam Ünverte, Mühendlk- Mmarlık Fakülte, Elektrk-Elektronk Bölümü,

Detaylı

ALTERNATİF AKIM DEVRE YÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ

ALTERNATİF AKIM DEVRE YÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ BÖLÜM 6 ALTERNATİF AKIM DEVRE ÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ 6. ÇEVRE AKIMLAR ÖNTEMİ 6. SÜPERPOZİSON TEOREMİ 6. DÜĞÜM GERİLİMLER ÖNTEMİ 6.4 THEVENİN TEOREMİ 6.5 NORTON TEOREMİ Tpak GİRİŞ Alternatf akımın

Detaylı