15. BRANŞ BOCCİA BİZİM DE DERBİMİZ VAR!

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "15. BRANŞ BOCCİA BİZİM DE DERBİMİZ VAR!"

Transkript

1 OCAK 2013 Sayı 1 Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Dergisi TBESF BAŞKANI DEMİRHAN ŞEREFHAN LA ROPÖRTAJ YENİMAHALLE MUCİZESİ 15. BRANŞ BOCCİA BİZİM DE DERBİMİZ VAR!

2 2 İÇİNDEKİLER 8 11 TAKIMLARIMIZ AVRUPA SINAVINDA YENİMAHALLE MUCİZESİ HAKEMLER DE TARİH YAZAR İSİMSİZ KAHRAMAN KUPA CANAVARI ÖLÜM TOPU

3 5 ÖNSÖZ Değerli Sporseverler, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu dergisi un ilk sayısıyla sizlere ulaşmanın sonsuz mutluluğunu yaşıyoruz. Kurumların saygınlığı yaptıkları faaliyetlerin yanı sıra bunları duyurmak ve yaygınlaştırmasıyla yakından ilgilidir. Federasyonumuzun bilinirliğini artıracağını düşündüğümüz dergimizi sizlerin beğenisine sunuyoruz. Dergimizin adınının kısa hikayesi şöyle. Para hepimizin bildiği gibi Latince de engel anlamına geliyor. Sports kelimesi Türkçe de spor anlamında kullanılmakta. Dergimizin adını 15 branşı içeren ve Federasyonumuzu en iyi ifade eden ve engelli sporları anlamına gelen koyduk. Dergimiz tamamen amatör bir ruhla; sporcu, antrenör ve hakemlerimizin yani hepimizin katkılarıyla meydana getirildi. Tüm öneri, istek ve eleştirilerinizi adresine gönderebilirsiniz. Umarız keyifle okursunuz. Utku ERTAN Parasports Dergisi Editörü

4 6 Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Demirhan Şerefhan la konuştuk. Sizi tanıyabilir miyiz? 1969 yılında Ankara da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara Ted Koleji, üniversite eğitimimi de Hacettepe Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünde tamamladım. Uluslar arası Nakliyat işi yapmakta olan aile şirketlerimizde çalışarak iş hayatına girdim. Geçmişte başkanlık yapmıştınız. Neden yeniden başkanlığı aday oldunuz? TBESF Başkanı Demirhan ŞEREFHAN Dışarıda kaldığımız 4 sene boyunca nerede eksik kaldık, nerede yanlış yaptık. Bunları gözlemleme şansımız oldu. Neyi daha farklı yapabilirdik, daha iyi yapabilirdik, farklı ne tür projeler yapabilirdik, bunların hepsini görme fırsatımız oldu. Federasyonun dışında kaldık, ancak camiamızdan kopmadık. Türkiye Paralimpik Komitesi Başkan yardımcılığı görevim hala devam ediyor. Malumunuz 2012 Paralimpik Oyunlarında Sayın Genel Müdürümüz ve Genel Müdür Yardımcımızla etkin görevlerde yeraldık, kafilemizi sevk ve idare etme konusunda beraber hareket ettik. Herkes 2008 de seçimi kaybettim de bıraktım sanıyor ancak ben kendi isteğimle bırakmıştım 2008 de. Camianın isteğiyle de geri dönüyorum. Kendi isteğimle bıraktım ve şunu göstermek istedim o dönemde. Hiç birimizin koltuk hırsı, makam hırsı olmaması lazım. Ülkemizde Engelli Sporları sizce medyadan hakkettiği ilgiyi görüyor mu? sporlarını içeren, herkesin bir sonraki sayısını merakla beklediği, spor dolu, başarı dolu bir dergimiz olur. Engelli sporlarına ilk başladığımız dönemde bu konuda sıkıntılar çektik. Ancak özellikle iki büyük kulübümüz Galatasaray ve Beşiktaş ın engelli sporlarına girmesiyle bu algı değişti. Ardından Kardemir Karabük, İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi önemli kulüplerimizin de katkılarıyla engelliler sporları gerekli ilgiyi görmeye başladı. Hüseyin Sakarya, Hamit Turhan gibi saygın gazeteciler de bizlere sayfalarında yer vererek başarılarımızı duyurdular. Kendilerine buradan teşekkürlerimi iletiyorum. TBESF Dergisi için söylemek istedikleriniz? TBESF Dergisini bizim tanınmamız, yaptığımız faaliyetlerimizi duyurmamımız ve kurum kültürünü oluşturmamız açısından temel yapıtlardan birisi olarak görüyorum. İlgili arkadaşlar TBESF dergisi fikrini bana iletir iletmez gerekli çalışmaların yapılması direktiflerimi verdim. Umarım tüm engelli Son olarak neler söylemek istersiniz? Son olarak, engelli vatandaşlarımızın spor yoluyla rehabilitasyonunu ve kendi hayatlarına olumlu katkı yapmayı hedefleyen Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu olarak, yurtiçinde düzenlediğimiz şampiyonalarımızla, yurtdışında ülkemizi başarıyla temsil etmek, Ay-Yıldızlı Bayrağımızı onurla dalgalandırmak istiyoruz. Nihai hedefimiz, Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında dereceye girmek ve Rio 2016 Paralimpik Oyunlarında 2012 Londra dan fazla madalya almak olacaktır.

5 7 TBESF BAŞKAN VEKİLİYLE ROPÖRTAJ BÜLENT YAĞAR Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz? 1971, İskenderun doğumluyum. Eğitimimi İskenderunda tamamladım. Tekerlekli sandalye basketbolunun ilk oyuncularındanım.15 yıl aktif sporculuk yaptım ve 20 kez Milli formayı giydim yıllarında TBESF Yönetim Kurulunda İcra Kurulu Başkanlığı yaptım. Halen aile şirketlerimde görev yapmaktayım. TBESF Dergisi ile düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz? Öncelikle şunu söylemek isterim yılında Pozitif spor diye yine Federasyonumuza ait bir dergi çıkartmıştık. Bir dergi çıkarmanın ne kadar zor olduğunu bizzat yaşadım ve biliyorum. Umarım sizler bu bayrağı daha ileriye taşırsınız. Ne gibi zorluklar yaşamıştınız? B.A: Reklam en çok uğraştığımız konuydu. Ancak herkes oldukça yardımcı oldu. Bireysel bağlantılarımızı da kullanarak federasyonumuza yük olmadan güzel bir sayı çıkarmıştık. Umarım sizlerde devamlılığı olan, bizleri ve başarılarımızı ortaya koyan başarılı bir dergi çıkarırsınız. TBESF Yönetimi olarak her türlü desteği saylayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. U.E: Yönetiminizin bir önceki yönetimden farkı nedir? B.A: En önemli farkımız kulüplerimizden, sporcularımızdan, camiamızdan kopuk değiliz. Onların seslerine kulak veriyoruz. İşte bu dergide bunun en önemli göstergesi. Camiamızın içinden birileri bir şeyler yapmak istedi. Bizler de destek olduk ve nihayetinde bu dergi ortaya çıktı.

6 8 Uluslar arası Tekerlekli Sandalye Basketbolu (IWBF) Federasyonun resmi takviminde Mart ayının ilk haftasında Avrupa Kupaları eleme ayağı karşılaşmaları oynanır. Türkiye Liglerinde ilk 4 sırada yer alan takımlar, IWBF AVRUPA tarafından Avrupa Kupalarına davet edilirler. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu yılı Süper Lig Şampiyonu Galatasaray ve ikincisi Beşiktaş RMK Marine Euroleague 1 de mücadele edecekler. Geçtiğimiz yıl lig üçüncüsü olan KKTCELL ve dördüncüsü olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ise Euroleague 2 de ülkemizi temsil edecekler. TAKIMLARIMIZIN GRUPLARI Galatasaray S.K. (Türkiye) RSC Rollis Zwickau (Almanya) GSD Anmic Sassari (İtalya) GSD Porto Torres (İtalya) CS Meaux (Fransa) Besiktas RMK Marine(Türkiye) Toulouse (Fransa) BC Verkerk (Hollanda) RGK Sporting Club Rhinos (İngiltere) A.S.D. S. Stefano Sport (İtalya KKTC Turkcell Oettinger RSB (Almanya) Steelers (İngiltere) Le Cannet (Fransa) SC Devedo (Hollanda) Izmir BB Genclik, S.K. Getafe BSR CAPSAAA Srug Silverspokes Sitting Bulls Euroleague 1 de ilk iki sırayı alan takımlar Şampiyonlar Finallerine, Euroleague 1 de üçüncü olan takımlar Andre Vergauwen Kupası Finallerine, Euroleague 1 de dördüncü olan takımlar Willi Brinkmann Kupası Finallerine, Euroleague 2 de ilk sırayı alan takımlar Andre Vergauwen Kupası Finallerine, Euroleague 2 de ikinci sırayı alan takımlar Willi Brinkmann Kupası Finallerine, Euroleague 2 de üçüncü sırayı alan takımlar Challenge Cup Finallerine, Euroleague 3 de ilk sırayı olan takımlar da Challenge Cup Finallerine gidiyor.

7 9 Galatasaray, geçtiğimiz yıl finalde kaybettiği şampiyonluğu bu sene Valladolid e geri almayı hedefliyor. Antrenör Sedat İncesu, oldukça zorlu bir gruba düştüklerini ancak gruptan çıkacaklarını belirtti. İncesu Hedefimiz Avrupa Şampiyonluğu. Kadromuzda dünyanın en iyi oyuncuları yer alıyor. Şampiyonluk dışındaki tüm sonuçlar bizi üzer. dedi. Antrenör Sedat İncesu geçen yıl kaçan Avrupa Şampiyonluğunu bu sene çok istiyor. Beşiktaş RMK Marine ise geçen yıl Willi Brinkmann Kupasını Türkiye ye getirmişti.siyah Beyazlılar 2010 yılında Andre Vergauwen Kupasını kazanmıştı. Müzelerinde tek olmayan kupa ise Şampiyonlar Kupası. Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbolu tarihinde kulüpler içinde Avrupa Kupalarında ilk kez final oynama başarısını gösteren ligin köklü takımlarından İzmir Büyükşehir Belediyesi ise ilk ikiye kalarak bir üst tura geçmeyi hedefliyor. Antrenör İsmail Kar kısıtlı oyuncu kadromuzla elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Genç oyuncularımız ilk kez milli olmanın gururu ve heyecanını yaşayacaklar. Hedefimiz Challenge Cup ya da Willi Brinkmann Finallerine kalabilmek. İzmir BŞB Takımı tekerlekli sandalye basketbolunun köklü kuluplerinden

8 10 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine uygulanmakta olan ambargoyu delen KKTCELL takımı ise yıllardır istikrarlı bir şekilde Avrupa Kupalarına katılıyor. Antrenör Orçun Kamalı amaçlarının ülkelerini en iyi şekilde temsil etmek olduğunu söylerken, takımdaki genç oyuncular için de bu turnuvanın motive edici olduğunu vurgulayarak ülkemize yıllardır uygulanmakta olan ambargoyu spor yoluyla da olsa kaldırdığımız ve bayrağımızı yurtdışında dalgalandırdığımız için mutluyuz. dedi. KKTCELL geçen yıl da Belçika da mücadele etti.

9 11 Balaban Engelli sporlarına büyük önem veriyor.. Ankara Yenimahalle Belediyesi engelliler sporuna verdiği destekle tüm kulüplere örnek oluyor. Bünyesinde kurduğu tekerlekli sandalye basketbolu, ampute futbol ve yüzme branşlarıyla üstüne düşen sorumluluğu yerine getiren Yenimahalle Spor Kulübü Başkanı Şenol Balaban, "Damdan düşmeden önce damdan düşenin halini bilmeli ve yaşamalıyız. sağlıklı olduğu halde yaşamdan mutlu olmayan ve intiharın eşiğindeki herkes bizim yanımıza gelsin. Arkadaşlarımızla iç içe olsunlar en kötü şartlarda bile nasıl mutlu olabileceklerini öğrensinler" diyerek tüm engellileri kulüplerinde spor yapmaya çağırıyor. Kulüp antrenörü Kamuran Özdemir de tekerlekli sandalye basketbolunda yapılmayanı yaptıklarını belirterek Türkiye de yapılmayanı yaptık ve ilk kez minikler tekerlekli sandalye takımımızı kurduk. Geleceğin yıldızlarını yetiştireceğiz. dedi. Kulüp İdari Menajeri ve engelliler spor camiasının duayenlerinden Garip İnal ise Türkiye de ilk bayanlar tekerlekli sandalye basketbolu takımını kurarak bir ilki gerçekleştireceklerini belirtti. YENİMAHALLE BELEDİYESİ ENGELLİLER BASKETBOL TAKIMINDA HEDEF SÜPER LİG!

10 13 Onlar tekerlekli sandalye basketbolunun emekçileri, görünmez kahramanları, çilekeş mekanisyenleri, mekanikerleri, refakatçileri, bu camiadan olmayanlar için kısaca onlara tekerlekli sandalye tamircileri diyebiliriz. İşte bu işe yıllarını vermiş Akın Göl, hem milli takımımızın hem de GS tekerlekli sandalye basketbolu takımının cevval mekanikeri. Dergimizin ilk sayfasında onları unutmadık. edindiğim insanlar hayır demiyeceğim bir teklif de bulundular. Metin yavuz, Tayfun Aksoy, Yavuz Dikbıyık ; Bizim bir takımımız var Lokomotif. Bize yardımcı olur musun? dediler. Ben de bir saniye bile düşünmeden Evet! dedim. Bu şekilde benim için geri dönüşü olmayan tekerlekli sandalye basketbol maceram hastahane arabalarını kes biç araba yap. Daha sonrasında yabancı marka sandalyeler. Yani ilk heyecanımı Lokomotif de yaşadım o zamanlarda sponsor ne yardım ne de başka birsey. Belediyeye gidip yalvar yakar 2 depo mazot gitgel. Lig yok, bir sey yok. Sezon sonunda 1 ay maç. Hayda, oley derken bitiveriyordu playoff, playout. Hoppa birde bakıyorsun tekrar başa sarmışsın. O zamandan bu zamana çok şeyler değişti tabiiki. Ama geriye dönüp bakıldığında arkadaşlardan 1 lira 1 lira toplayıp yemek yaptırıp sonrada suyuna ekmek banıp topluca yemek çok güzel. Tadı damağında kalıyor insanın. Lokomotif takımı kapandıgında mali durumdan dolayı hatta Metin Yavuz Şaşkanımız gerçi o başkandan öte abimizdi. Ev sahibi neredeyse evden çıkarıyordu çünkü ev kirasını vermemişti o ay. O ay kulüp lokalimiz vardı oranın kirasını vermiş ve evini hiçe saymışdı. İşte böyle fedakarlıklarda vardı. Acı tatlı Sevgili Akın, bize lütfen bu spora nasıl başladığını anlatır mısın? Öncelikle çok teşekkür ederim hocam böyle dergide banada yer açtığın için.hocam ben engelli camiasıyla 1994 yılında kendi çabamla ugraştığım bir radyo kanalı vasıtasıyla tanıştım. Tanışmamda çok ilginç. Öğle yemeğine inmiştim, yemek yerken birden bir engelli bir arkadaşın kaldırımdan çıkmaya çalıştıgını gördüm ve kimseninde dönüp bakmadığını, bakmak ne kelime? Yanından bile geçmeye tenezzül etmiyenleri görünce kendimi bir anda arkadaşın yanına attım ve biraz konuştuktan sonra onu sırtladığım gibi radyoya götürdüm. Verdim eline mikrofonu Al, konuş! İçinden ne geliyorsa ne istiyorsan onu söyle. dedim. Tabii ilk saatlerde bir sey olmadı ama 2 saatin sonunda telefonumuz kitlendi ve 7. kata sırlayıp çıkardığım o engelli arkadaşla tam 1997 yılına kadar bu şekilde programlar yaparak engellinin sesi olmaya çalıştım. Kendini bilmez, kendini radyo programcısı ilan eden ve istismar eden bir kişi çıkana kadar ismi lazım değil o kişinin ajitasyon yapmasına dayanamadım. O kişiyle konuştuktan sonra da bir karar aldım ve radyo programına noktayı koydum. Daha sonra 1997 yılında Gaziosmanpaşa Sakatlar Derneğinde arkadaş diyebileceğimiz. Lokomotif mali krizden dolayı kapanınca 3 gün kendimi verdim içkiye. İçtim içtim çocuklar gibi agladım. 1 sene boyunca dernekde çalıştım. Yardm ettim elimden geldiğince. Radyomda kapandı. Elde yok, avuçda yok. Sonra Yavuz Dikbıyık arkadaşım Omurilik Felçliler Derneği var. Oraya gidelim bakalım neler yapıyorlar. Gittik Ramazan Baş kulüp başkanı. İyi organıze olmuş bir dernek. Onların da bir takımı oldugunu ögrendim. İlgilenirmisin? dediler. Ben de evet kabul ettim. Çocugunu kaybetmiş biri olarak çocuğunu yeniden bulmuş gibi sevinerek Omurilik Felçliler Derneğinde mekaniker olarak başladım. Ne kadar kırık dökük yer köşe varsa hepsini yapmaya başladım. Bu aradada takıma girdim. OFD tekerlekli sandalye basketbolundayım ve tekrardan o ter ve tozu soluyor heyecanlanıyordum yılıydı ve Alanya ya play off oynamaya gittik. Ordaki arkadaşlarım heyecanlı ben heyecanlı olunca ortaya bir molada ön tekerlek değişecek kadar hız yaratıyordu evet play of son maçıydı 1. lig parmaklarımızın uzunda terimizin damlasındaydı.eyüp Atırcıoğlu mola aldırdı ve kenara üzgün geldi ve ben oyundan çıkıyorum hocam. dedi. Neden niçin sorana kadar bende dedim eyübe sen neden

11 14 çıkıyorsun ki? O da ön teker kırıldı oynayamam Ben de onlar neden niçini sorana kadar değiştirdiğim tekerleği kucağına koydum ve bu olayı herkes duydu. Dönemin Genç Milli Takımının Antrenörü Rıfat Atamer bu fedakarlığımı duymuş ve Genç Milli Takım kadrosuna mekanisyen olarak beni dahil etmiş. ingilterede ilk olmasına karşın benim gözümde gerçekden savaşan ve kaybetselerde kaybetmiş görmediğim bir takım vardı. Teknik ekip, antrenör Rıfat Atamer, antrenör yardımcıları, ben ve oyuncular Volkanı, Şuayipi, Özkanı. Ver diyeleri ordaki macerem bitti ve istanbula geldim üzgündüm ama bir sevinç vardı 11 takımdan 10. olmuştuk o kadro yoklukta 1 takım yendik. 1 ay sonra bir telefon geldi bir ses. tok cana akın göl evet dedim ben remzi sedat incesu dedi buyrun hocam çokca dumuştum ismini ama anlmadım neden aradığını sonra hemen lafı açtı ehliyetin varmı dedi bende yok dedim hemen ehliyete yazıl ve al Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbolu Takımı kuruluyor ve seni de isterim dedi kadromda. Ben tabi bu arada telefonun öbür ucunda can çekişiyorum. Herhalde ölüyorum Allah da bana mutlu bir ölüm veriyor dedim. Sonra yok yok ölmüyorum. Telefonu kapadıgımda içimde büyük bir çığlık ve sessizlik var. Galatasaraylısın ve Galatasaray tekerlekli sandalye basketbolu takımı kurulmuş, beni çağırıyor Remzi Sedat İncesu. 13 Yaşımdan beri araba kullanırım hemen ehliyet almak zorundayım gittim, aldım. O da yetmezmiş gibi ordada ders verdim. macera adamıyım ben ya yılı Mart sonu ve ben galatasaray tekerlekli sandalye basketboluna takımında mekaniker olarak başladım. İlk evladımı kaybetmenin acısını unutamasam bile yaşanmışları unutmadan devam ettim. Gerisini zaten siz daha iyi biliyorsunuz. 6. kez lig şampiyonlugu, 3.kez şampiyonlar lig şampiyonluğu, 4.kez kıtalar arası şampiyonu olmuş bir takımda ve ekibin içinde olmak, başarılara büyük imzası olan bir insanı tanımak gerçekden gurur verici bir mutluluk. Tabi ki SİNAN Kalpakçıoğlu nu unuttum sanmayın. Kelime yetmez Sİ- NAN Bey i anlatmaya. Bambaşka bir insan. Hayranlığım her geçen gün artıyor. Benim hayatımı değiştiren 2 isim; Remzi Sedat İncesu ve Sinan Kalpakçıoğlu. Sedat hocamla A milli takımla tanıştım 3 sene görev yaptıktan sonra Adana da Avrupa 2.si olduk. Ama benim için sonra milli takım kırgındım da. Nedeni ise benim için parası 10 para olabilir ama manevi değeri paha biçilmez madalyamın boynumdan alınıp orda seyircilere atılması. Yani keşke engelli bir arkadaşımıza verilseydi de o taraftara atılmasaydı. Kızmıştım, yapacak bir seyim yoktu. Bırakmak istiyordum ama nasıl neticesinde hocam bıraktı tabi bende bakalım ilerliyen saat ve günlerde ne olur bilinmez. Sevgili Akın, unutamadığın bir anın var mı? En ilginç anım 2 ligden yüselme maçları da oldu. Maçlar Antalya da yapılıyordu. Neticesinde herkes yükselmek için çabalıyordu. Son maçtayız ve Sinan bey yanımızda. Sedat Hoca ortada, ben hocamın sağında Sinan beyde solunda. Birden bando takımı girdi. Bende boş bulundum. ahanda gırnatacılarda geldi. dedim. Sinan bey Ne oldu dedi. Sedat hocamda birden söyledi. Akın gırnatacılarda geldi dedi. Sinan bey gülüne kadar da benim başımdan kaynar sular dökülüp durdu. Yani sonrasında 15 gün boyunca da ilk kupamızın benden bir türlü gitmediği.gidiyoruz veriyoruz ve bir bakıyorum elimde kupa. artık evde kupayla yatıp kalkmaya başlamıştım. Ne yaptıysam kupayı veremiyordum. Kupanın parasal olarak bir değeri olmayabilir ama manevi değeri paradan üstün bir şey olacak diye. Neredeyse yatağımı verdim. Ama tam 15 gün sonrasında verdim bende rahat bir uyku çektim. Acı, tatlı engelli camiasının içinde tam 17 senem geçti gitti. Galatasaray maceram her günüm bir macera oldugu için sadece bir tek birsey yazmak istiyorum. İlk aylardı GS da. Evimizde oturuyorduk. Sedat Hocamızda bizle beraberdi ve evde unutulmuş bir alış veriş programı vardı. Yiyecek hiç birsey yok. Sedat Hocam sinirlendi biraz. Ama sonra ben devreye girdim. Mutfakta 4 tane kırmızı biber, az yoğurt, 2 patlıcan, 3 domates, bir demet semiz out, un ve giriştim mutfak işlerine sonunda herkez şaşırdı hocam dedi nereden buldun bunları yahuuuuu ordada semiz otu salatası, patlıcan köz, biber köz, karışık ali nazik tarzı. Anlıyacağımız sağlıklı yaşam için ne gerekiyorsa vardı masamızda. Yoktan var etmek Allaha mahsus ama benim ortaya koydugum üstün mücadede galip bendim. Ee ne de olsa Galatasaraylıyım. Hocam artık burda bir nokta koyalım. Yoksa bu sayı sadece bana ayrılmak zorunda kalacaksınız. Çünkü dediğim gibi ben macera adamıyım. Bende çok anı çok macera var. Samimi ropörtajın için teşekkürler Akın! Son söz? Bana zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Tekrardan görüşmek dileğiyle, iyi ve sağlıklı günler dileği ile mutlu seneler.

12 15 Nurettin BİLMEZ.Uluslar arası Tekerlekli Sandalye Basketbolu Hakemi. O, tekerlekli sandalye basketbolunda tarih yazan bir hakem de Londra da yapılan Paralimpik Oyunları nda Türkiye yi temsil ederek Oyunlara katılan ilk hakemimiz oldu.

13 16 Londra 2012 Paralimpik Oyunları nda görev yapan tekerlekli sandalye basketbolu hakemleri Nurettin BİLMEZ le 2012 Londra Paralimpik Oyunlar tecrübesini konuştuk. Bize 2012 Londra Paralimpik Oyunlarındaki yaşadıklarını ve hislerini anlatır mısın? İnanılmaz bir tecrübeydi. Dünyanın en kaliteli sporcuları, hakemleri, antrenörleri oradaydı. Pek çok farklı branş, hepsi bir arada, mücadele, hırs, başarı, mükemmel bir organizasyondu. Bundan sonraki hedefler? Her hakemin hakemliğe başlarken tek hedefi vardır. O da Olimpiyatlara ve Dünya Şampiyonalarına gitmektir. Bu iki hedefi de gerçekleştirdiğim için tarif edilemeyecek şekilde mutluyum. Bunun için tüm hakem hocamlarıma, federasyonumuza ve beni bu göreve layık gören uluslar arası hakem komitesine teşekkürlerimi sunuyorum. Tabii ki aileme, dostlarıma tüm sevenlerime de buradan sevgilerimi gönderiyorum. Hakemliğe nasıl başladın? Hakemlikten önce aktif basketbol hayatım var. Antakya da baskebol oynadım. İkinci Lig e kadar yükseldim. Ancak geçirmiş olduğum diz rahatsızlığı nedeniyle sporu bırakarak baskebol hakemliğine başladım. C Klasman Hakemi olduktan sonra tekerlekli sandalye basketbolu ile tanıştım senesinde İspanya da uluslar arası hakemliğe yükseldim. Ardından Avrupa Şampiyonaları, Dünya Şampiyonaları, Avrupa Kupaları finallerinde görev yaptım. Şu anda da Avrupa Hakem Komitesi tarafından Hakem Eğitmeni olarak görevlendirilmiş bulunuyorum. Gittiğim turnuvalarda genç uluslar arası hakemlerle bilgi paylaşımında bulunarak kendilerine tecrübelerimi aktarıyorum. Türkiye de de hakem eğitimlerinden sorumluyum. Bilgimi, görgümü genç arkadaşlarımızla paylaşmaktan büyük keyif alıyorum. Londra 2012 Paralimpik Oyunlarında görev aldın. Türkiye bu oyunları düzenleyebilir mi? Türkiye olarak Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları düzenleyebiliriz. Ancak bunun için bir spor kültürü oluşturmamız gerekiyor. Örneğin, atletizm şampiyonasında 80 bin kişilik statta bir kişilik boş yer yok. Bizim de bunu sağlayabilmemiz lazım. Yoksa boş tribünlerin olduğu bir Olimpiyatın hiçbir anlamı yok. En önemli nokta ise engelli konukların kendi imkanlarıyla salonlara gidebilmelerini sağlayabilecek miyiz?

14 17 TSB Birinci Lig (1): TSB Süper Lig (6): , , , , , Sezonları Şampiyonu IWBF Şampiyonlar Kupası: , , şampiyonu IWBF Şampiyonlar Kupası: ikincisi Kitakyushu Cup: , , , şampiyonu Chieti Turnuvası: 2007 şampiyonu 2005 yılında A.Yavuz Kocaömer ve Sinan Kalpakçıoğlu nun gayretleriyle kurulan ve sezonunda 1. Lig den Süper Lig e yükselen Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbolu takımı, bu tarihten sonra başarılarına başarı kattı. Peş peşe 6 kez Türkiye Süper Lig şampiyonluğu sevinci yaşayan Cim Bom, bu süreçte Avrupa Şampiyonlar Kupası nı 4 kez müzesine götürürken, sezonunda ise ikincilikle yetindi. Kıtalararası Şampiyona olarak nitelendirilen Kitakyushu Cup ı da 4 kez kazanan Galatasaraylı sporcular 2007 yılında Chieti Turnuvası nı da kazanıp, müzelerini zenginleştirdiler. Şampiyonlar Kupasını 4 kez müzesine götüren sarı kırmızılılar, kadrosuna kattığı önemli yıldızlarla bu sene de kupanın en büyük favorisi. Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbolu takımında Tristan Knowles, Piotr Luszynski, Mateusz Filipski, Matt Scott, Sofyane Mehaoui gibi dünyaca ünlü yıldızlar yer alıyor.

15 18 Murderball için bir eleştirmen, Elimde olsa, bütün dünyaya bu film için bilet alırdım demiş. Tekerlekli sandalyelerinde rugby oynayan bu gladyatörler, yaşam dersi veriyorlar. der. Murderball un iki yönetmeni, Dana Adam Shapiro ve Henry Alex Rubin, Maxim adlı bir dergide yayımlanan makaleden yola çıkarak iki buçuk yıl boyunca, görmeye pek de alışık olmadığımız sporcuların peşinden gittiler. Aslında roman yazarı ve serbest gazeteci olan Shapiro, ele aldıkları engelli insanların, b u s p o r s a y e s i n d e sandalyelerinde yeniden doğduklarını söylüyor. Özellikle Mark Zupan ı tanıdıklarında bir süper kahraman kimliği taşıdığını ve oyuncuların saha içindeki hareketlerinin de eşsiz bir görsel şölen oluşturduğunu düşünerek filmi çekmeye karar veriyorlar. Bir kaza ya da hastalık sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum olan bu rugby oyuncuları, her şeye rağmen zirveye ulaşıyorlar. Sert yapıda ve Ölüm Topu Filminin Afişi Filmde Amerikan Tekerlekli Sandalye Ragbi son derece azimli olan bu engelli insanlar, kıyasıya vahşi bir rekabet ortamında zamana karşı da yarışarak birbirlerinin pestilini çıkarıyorlar. Elleri ve ayakları felçli (quadriplegic) erkek veya kadın engelli sporcuların oynadıkl a r ı T e k e r l e k l i Sandalye Rugby sporu1972 de Kanada da doğuyor.

16 19 Paralimpik Oyunlara dahil edilen bu spor, oldukça sert oynanmasına rağmen kısa sürede tüm dünyada yaygınlaşıyor. Bu oyun, basketbol, futbol ve buz hokeyinin bir karışımı sanki. Bir basketbol sahasında sekizer dakikalık 4 devre halinde oynanan karşılaşmalarda, takımlar sahada 4 asıl oyuncu ile oynarken, yedeklerin sayısı 8 kişiye çıkabiliyor. Oyun, voleybol topu ile oynanıyor. Her 10 saniyede bir sektirilmesi gereken bu top, taşınabiliyor, saydırılabiliyor ya da vurma dışındaki her yolla diğer oyuncuya pas olarak geçirilebiliyor. Sporcular topu karşı takımın kale çizgisinden ileri taşımayı amaçlayarak sayı yapmak için çalışıyorlar. Bu spor için özel olarak tasarlanmış ( Mad Max filmlerindeki arabalar gibi kaplanmış) korumalı tekerlekli sandalyelerinde mücadele eden oyuncular, kask takmıyorlar ve adeta birer gladyatör gibi çarpışıyorlar. Paralimpik Oyunları ndaki hedefleri, kendi ifadeleriyle, kucaklanmak değil, altın madalyaya ulaşmaktı. Yönetmenler Shapiro ve Rubin, birbirlerine rakip olan ABD ve Kanada Tekerlekli Sandalye Rugby takımlarının oyuncularını 2002 yılında İsveç te yapılan Dünya Şampiyonası nda izlemeye başlıyorlar ve 2004 te Atina da düzenlenen Engelli Olimpiyatları nda çekimleri tamamlıyorlar. Kanada takımının antrenörü olan Joa Soares aslında Amerikan ekibinin eski bir oyuncusuyken, bir süre sonra takımdan kesilmiş. ABD takım kaptanı Mark Zupan, Soares i kendilerine ihanet etmekle suçluyor. Zupan ve takım arkadaşlarının en büyük hedefi, İsveç te, Kanada takımına kaptırdıkları dünya birinciliğini tekrar ele geçirmek. Filmin karizmatik kahramanı Mark Zupan (ilginç sakal biçimi ve bacağındaki iddialı dövmesi ile) 18 yaşına kadar son derece sağlıklı biri iken, 1993 te en yakın arkadaşı ile içki içmek için dışarı çıktıkları bir gece trafik kazası geçirmiş. Onun temsil ettiği insanlar, en verimli çağlarında yaşamlarının akışının tamamen değişmesi nedeniyle doğan öfke, umutsuzluk ve isyan duygularını, içlerinde gizli olan kazanma arzusu ile yenerek, her koşulda sonsuz bir azimle hayata tutunuyorlar.mini-dv kameralarla çekimleri gerçekleştirilen Murderball, özellikle saha içi planlarda oyuncuların hareketleri ile senkronize görüntüleme başarısının yanı sıra, kurgudaki incelikli çalışmayla temposunu hiç düşürmeden ilginin sürekliliğini sağlıyor. Karakterlerin çok boyutlu yaşamlarından (rugby maçları-aile-cinsellik-aşk-sokaklar) yola çıkılarak Jamie Saft ın zenginleştirilmiş tonlarla yazdığı müzikler, filmin ritmini destekleyen önemli bir faktör. Maçlar boyunca arka plandaki heavy -metal parçalar, kimi film eleştirmenleri tarafından olumsuz eleştirilere tutulsa da, yabancılaştırma etkisi olarak okunduğunda bu müzik türünün yerinde bir seçim olduğu bile söylenebilir. Film eleştirmeni Steve Persall Murderball için, Elimde olsa, bütün dünyaya bu film için bilet alırdım demiş. Ülkemizdeki bütün televizyon kanallarının aralarında anlaşarak bu filmi aynı anda yayınlamalarını isterdim. diyor. Hedef Altın Madalya

17 20 Murderball u ana karakteri takım kaptanı Mark Zupan ın sözleriyle noktalayalım: Tekerlekli sandalyeli bir çocuğa çarpacak değilsin ya? Bana çarp Ben de sana çarparım Heyecan verici, eşsiz. The New York Times Yılın en güçlü filmlerinden biri. Washington Post Hayrete düşürüyor. Cesaret kelimesine yeni bir anlam kazandırıyor. Rolling Stone Amansız bir yarış. New York Magazine Şiddetli, eğlenceli ve etkileyici. Premiere Çok güzel. NBA deki smaç yarışmaları gibi. Paper Şaşırtıcı, hayrete düşürüyor. Chicago Sun-Times İnsanı sarsıyor. San Francisco Chronicle BASINDA MURDERBALL Nefes almakta zorlanıyorsunuz ve yüreğiniz burkuluyor. The Boston Globe İnanılmaz Büyüleyici The Dallas Observer Dehşet verici, çok şamatalı, heyecanlı ve çok hareketli. Murderball herhangi bir türe sığdırılamayacak cinsten ve yılın en iyi filmi. St. Paul Pioneer Press O kadar büyüleyici bir film ki, ne zaman izlemek isterseniz isteyin, her seferinde etkileneceğiniz bir film. St. Petersburg Times MURDERBALL IN ALDIĞI ÖDÜLLER 78. Oscar Ödülleri, En İyi Uzun Metraj Belgesel Film dalında Aday Sundance Film Festivali, Belgesel dalında Seyirci Ödülü, Kurgu dalında Jüri Özel Ödülü Boston Film Eleştirmenleri Topluluğu En İyi Belgesel Seattle Uluslararası Film Festivali, En İyi Belgesel dalında Golden Space Needle Ödülü Televizyon Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri, En İyi Belgesel Film Dallas-Fort Worth Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri, En İyi Belgesel Film ABD Full Frame Belgesel Film Festivali Seyirci ve Jüri Ödülleri Gotham Ödülleri En İyi Belgesel Film Ödülü Indianapolis Uluslararası Film Festivali, En İyi Film dalında Seyirci Ödülü Londra Film Festivali, Sutherland Trophy Özel Mansiyon Jackson Hole Film Festivali, En İyi Belgesel Film ve Spor Mücadelesi.

18 21 Galatasaray ın Amerikalı yıldızı Matt Scott la Türkiye yi ve sporu konuştuk. Please tell us about yourself. I was born in Detroit, Michigan. I have a very large and loving family, I finished University of Wisconsin-Whitewater Hobbies: spending times with friends, creative writing. How did you start basketball? I started basketball because I've always loved it. It is an amazing sport. All my friends played and I also wanted to play I didnt care about the wheelchair and my friends also didnt care. Highlights of your career? Highlights: 2005 U23 World Champion/World MVP, 2006 World Chamionships silver medal, 2010 All World team/bronze medal, 2012 Paralympic bronze medal. Tell us about your decision to play in Turkey. My decision to play in Turkey was one of the best decisions of my life. I really enjoy the country, the culture, the people, food, the league, I have learned alot playing here and also have been able to teach some things. Great decision! What were the impressions about Turkey before? I didnt know much about the country before coming or about its sports culture so I was very happy to see supporters with a lot of passion and love for their team. Any goals left for the future? I have accomplished many things in my career and many goals completed. My highest goal is to win a gold medal in the 2016 Paralympics for my country. What do you think about the level of wheelchair basketball in Turkey? The level of the league is getting higher and higher. Turkey now has a great national team and is also getting better. I think the foreign players coming to the league is a good thing for the national program. Is it difficuşt to live in Istanbul as a wheelchair user? Living in istanbul as a wheelchair user has not been difficult. Of course there are places that are not easy to get into but that can happen in every city. Most places are very accessible for me and people are always willing to help. It is a great city to live in and I love Istanbul.

19 22 Bize kendinden bahsedermisin? Michigan eyaletinin Detroit kentinde dünyaya geldim. Oldukça büyük ve sevgi dolu bir ailede yetiştim. Üniversite eğitimimi Wisconsin Whitetaker Üniversitesinde tamamladım. En büyük hobim arkadaşlarımla vakit geçirmek ve yaratıcı yazarlık. Basketbola nasıl başladın? Basketbolu her zaman çok sevmişimdir. Bence harika bir spor. Tüm arkadaşlarım basketbol oynuyordu ve ben de hep oynamak istedim ve tekerlekli sandalye ile olmasını umursamadım ve arkadaşlarım da bunu umursamadı ve böylece başladım. Bize başarılarından bahsedermisin? 2005 Dünya Gençler Şampiyonu ve MVPsi, 2006 Dünya Şampiyonası Gümüş madalya, 2010 Dünya Şampiyonası bronz madalya, 2012 Paralimpik Oyunlar Londra Bronz madalya. Kariyerimde pek çok şey başardım ve çoğu hedefime ulaştım. En büyük amacım 2016 Rio Paralimpik Oyunlarında ülkem için altın madalyayı kazanmaktır. Türkiye deki tekerlekli sandalye basketbolu seviyesini nasıl buluyorsun? Seviye her geçen sene yükseliyor. Türkiye nin harika bir Milli Takımı var ve onlarda her geçen sene güçleniyor. Bence yabancı oyuncuların Türkiye ye gelmesi Milli Takım için oldukça faydalı. Bir tekerlekli sandalye kullanıcısı olarak İstanbul da yaşamak zor mu? Bir tekerlekli sandalye kullanıcısı olarak İstanbul da yaşamak zor değil. Tabii ki bazı yerlerde sandalye kullanımı kolay değil ancak bu dünyanın her kentinde başınıza gelebilir. Ben çoğu yere ulaşabiliyorum ve insanlar da oldukça yardımcı oluyorlar. İstanbul, yaşamak için harika bir kent ve ben İstanbul- u seviyorum. Türkiye ye nasıl transfer olma kararını anlatır mısın? Türkiye transfer olma kararı benim hayatımda verdiğim en doğru kararlardan biridir. Ülkenizin kültürünü, insanlarını, yemeğini, ve micadele ettiğimi ligini gerçekten seviyorum. Bence harika bir karar vermişim. Matt, GS deki takım arkadaşlarıyla İstanbul un tadını çıkarıyor Türkiye ye gelmeden önce ülkemizle ilgili izlenimlerin nelerdi? Gelmeden önce ülkeniz ve spor kültürünüzle ilgili pek fazla bilgim yoktu. Seyircilerin takımlarını büyük bir tutku ve aşkla desteklemesini görmek beni oldukça mutlu etti. Gelecek için hedefleriniz?

20 23 IWBF Hakemi Utku ERTAN dan GENÇ HAKEMLERE ÖNERİLER 18 yıllık hakemlik kariyerim boyunca öğrendiğim ve hala öğrenmekte olduğum bazı konuları sizlerle paylaşmak istedim. Öncelikle şunu söylemek istiyorum. 10 yıllık uluslararası hakemlik kariyerimde Dünya daki her ülkeden, Avustralya sından Fas ına, İngiltere sinden Güney Afrika sına kadar çoğu ülkeden ve her seviyeden hakemleri izledim ve onlarla beraber maç yönettim. Her maçtan sonra hakemliğime bir şeyler eklemeye çalıştım. Ve en önemli olan şeyin hakemin sahada çaldığı düdükler değil, ÇALMADIĞI düdükler olduğunu anladım. Gerçekten de iyi hakem çalmadığı düdüklerle kendini gösteriyor. Yani, hakemin pozisyonun oyuna etkisini süzebilmesi, avantaj/dezavantaj yorumunu yapabilmesi (düdüğü bekletmek de diyebiliriz buna.) Üst düzey diye adlandırılan hakemlerin hepsinde bunun bir ortak özellik olduğunu, onların yönettiği maçlarda itirazlarında bu yüzden az olduğu, itirazlar karşısında tepki göstermediklerini, sakin kaldıklarını, kendi hakemlik felsefelerini oyuncu ve antrenörlere kabul ettirdiklarini, basketbolu bir keyif olarak gördüklerini, hakemlik yapmaktan zevk aldıklarını, ön plana çıkmadıklarını, sadece gerektiği zaman ortaya çıktıklarını gördüm. İşte bu yüzden hakemliğe yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem, çok düdük çalan hakemleri değil, seçici düdük çalan hakem büyüklerini örnek almalarıdır. ÖNEMLİ OLAN HAKEMİN ÇALDIĞI DEĞİL, ÇALMADIĞI DÜDÜKLERDİR. Utku ERTAN FAS ta düzenlenen Agadir Turnuvası nda ödül alırken

21 24 Genç hakem arkadaşlarımızın, basketbol felsefelerini geliştirmeleri için iyi takımların idmanlarını takip etmelerini, kendilerinin tekerlekli sandalyeye oturarak basketbol oynamalarını öneririm. Örneğin, RSK lı Halil İbrahim le yaptığım birebir maçlardan ince sandalye faulleriyle ilgili çok şey öğrendim. Tekerlekli sandalye basketbolu her geçen gün gelişmekte ve biz hakemlerde buna ayak uydurmak zorundayız. En büyük dezavantajımız, takımların gerçek birer antrenörlerinin olmaması. Oyuncularımızın çoğunda temel tekerlekli sandalye becerileri eksik. Bu da üst düzey hakemlik yapamamamızdaki en büyük engellerden biri. Bizler uluslararası müsabakalarda bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Çünkü Avrupa da üst düzey müsabakalarda bizdeki gibi adeta çarpışan otoları andıran bir mücadele yok. Bu maçlarda ince pozisyonları yakalamanız gerekiyor ve bizim alıştığımızın dışında, sakin, kontrollü ve bilinçli bir basketbol oynandığı için hem takımlar hem de hakemler olarak Avrupa da zorlanıyoruz. Ayrıca uluslararası alanda lobi eksikliğimiz olduğu bir gerçek. Maalesef, IWBF yönetiminde ülkemizden kimsenin olmaması bizler için bir dezavantaj. Ancak bizler kendi lobimizi kendimiz yaparak bu dezavantajı ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Özellikle ülkemizde yaptığımız başarılı organizasyonlar bunun için çok önemli fırsatlar yaratıyor. Ancak bu önemli organizasyonlara hakem arkadaşlarımızdan kimsenin ilgi göstermemesi beni karamsarlığa sürüklüyor. Örneğin geçtiğimiz Mayıs ayında İstanbul da yapılan Avrupa Şampiyonlar Kupası Finalleri olan ve en önemli tekerlekli sandalye basketbolu organizasyonuna dünyanın en iyi oyuncuları ve üst düzey hakemler katıldı. Ancak İstanbul dışından kimse bu organizasyona ilgi göstermedi. Bu da bizlerin bu sporun geldiği noktayı anlayamadığımızı gösteriyor. Maddi sebepler mazeretimiz ise, inanıyorum ki İstanbul da hepimizin bir akşam kalabileceği bir arkadaşımız, akrabamız vardır. Bu sporu, hakemliği seviyorsak, ona yatırım yapmamız gerektiğine inanıyorum. Yoksa sadece maçtan maça tekerlekli sandalye basketboluyla buluşuyorsak, bu o sporu önemsemediğimizi ve bu spordan bir beklentimiz olmadığını gösterir ki eğer durum böyleyse bu, boşa vakit harcamaktır. Utku ERTAN Pekin de İspanyol ve Çinli Hakemle

22 ten beri Paralimpik Oyunlarında yer alan 7 ye 7 futbol, futbol aşığı ülkemizde maalesef hak ettiği ilgiyi görmemekte. Ülkemizde henüz bir takım veya kulüp kurulmamış olup, amacımız Dergisinin de katkısıyla bu branşta RİO ya da İstanbul a katılacak bir takım yaratabilmek Londra da Rusya altın, Ukrayna Gümüş, İran ise bronz madalyayı ülkesine kazandırmıştır. Maçlar kaleci dahil 7 şer oyuncudan oluşan iki takım arasında oynanır. Her takımın 12 sporcusu vardır. Maçlarda 3 oyuncu değiştirme hakkı vardır. Maç sahada 4 den az sporcu kalırsa devam edemez. 7 ye 7 futbol karşılaşması 30 ar dakika süren ve arası 15 dakika olan iki devreden oluşur. Top, kale direklerini geçerek kale çizgisini geçtiği zaman gol kazanılmış olur. 7 ye 7 FUTBOL Eleme veya final maçlarında oyun 60 dakikanın sonunda berabere sonuçlanırsa, Altın Gol kuralının uygulandığı 10 ar dakikalık 2 devreden oluşan ekstra zaman oynanır. Eğer bunun sonunda da beraberlik bozulmazsa, her iki takımdanda 5 er oyuncunun penaltı atışı yaptığı penaltı atışlarına gidilir. Eğer yine eşitlik bozulmazsa FIF daki gibi bir takım atışlarda üstünlük sağlayana kadar penaltılara devam edilir. Maç bir hakem ve iki yardımcı tarafından yönetilir. Olimpik Oyunlarından farklı olarak Paralimpik Oyunlarda 7 ye 7 futbolda ofsayt kuralı yoktur. İkinci olarak taçlar tek elle yapılabilir(olimpiyatlarda çift elle yapılmak zorundadır). Böylece oyuncu, topu elinden bırakarak hemen zemine değecek şekilde yuvarlayabilir. Son olarak kaleci topu oyuna en fazla dört adım atarak oyuna ayağıyla veya eliyle sokabilir. Topun tekrar kaleciye gönderilebilmesi için kale çizgisini terk etmesi gerekir.

23 26 Oyuncu Engel Dereceleri C5: Bu puanlamadaki sporcular ayakta durmada ve topa vurmada zorluk çekmezken, yürürken ve koşarken zorluk çeker.genellikle bu sporcuların merkezi dengelerindeki ufak bir değişiklik denge kaybına sebep olur. C6: Bu puanlama atezi*, ataksi*, veya bacaklar veya kolları içeren spastiklik veya atezi karışımı olan sporculardan oluşur. C6 sınıfında sporcular özellikle koşarken kollarını kontrol ve koordine etmede sıkıntı yaşarlar. C7: Bu puanlamada hemipleji* olan sporcular bulunur. Bu oyuncuların etkilenmiş taraflarındaki kol veya eli kasılmış durumdadır ve genelllikle topallayarak yürürler. Sporcunun diğer tarafı genelde iyi durumdadır. C8: Bu puanlamadaki sporcular hafif hemipleji, dipleji*, atetoz veya monopleji* olan sporcuları içerir. Bu puanlamadaki sporcularda futbol oynamalarını etki eden açık bir sakatlık olması gerekmektedir. Maç esnasında sahada en az bir tane C5 veya C6 puanlı oyuncu bulunması gerekir. Bu mümkün değilse takım sahada 6 oyuncu ile oynamak zorundadır. Ayrıca, 3 den fazla C8 puanlı oyuncu aynı anda sahada oynayamaz. Atezi: El ve ayak kaslarını tutan, istem dışı ve düzensiz hareketlerle kl kendini gösteren sendrom. Atetozda rijidite vardır, vücut anormal postüre geçer (fleksiyon, ekstansiyon, rotasyon). Baş bir yöne meyledebilir, dudaklar sürekli gerilidir ve büzülür. Dil aralıklı olarak dışarı çıkarılır. Bacaklar geniş açılı atılır, bazen bilekten fleksiyon pozisyonundadır ve ağırlık parmakların üzerine taşınır. Bazen de dorsofleksiyon ya da içe dönüktür. Bu tip yürüyüş konjenital atetoz için tipiktir (deve yürüyüşü). Dört ekstremitenin atetozu çocukluk döneminde başlayan çifte atetozun başlıca belirtisidir. Ataksi: Kas gücü eksil-meden istemli hareketlerde düzensizlik görülmesi. Hemipleji: Yan inme. Vücudun yarısının tam ya da kısmi felç. Monopleji: Sadece bir organ ya da bir kas grubunda oluşan lokalize felç. Dipleji: Simetrik olarak vücudun her iki tarafında oluşan bilateral felç. Bazen iki zamanlı çift hemipleji olarak da ifade edilmektedir. Rusya Ramonav la Londra da altını aldı.

24 27 KIŞ SPORLARI ALP DİSİPLİNİ (KAYAK) İki Alp kayak müsabakası olan Slalom ve Büyük Slalom ilk olarak Paralimpik Kış Oyunlarında 1976 İsveç Örnsköldvisk te yapılmıştır. Alp disiplininde sporcular hız ve çevikliği bir arada kullanıp saatte 100 km süratle yarışırlar. Paralimpik Oyunlarında 4 kategori vardır. Yokuş Aşağı, Süper-G, Büyük Slalom ve Slalom dur. Paralimpik yarışlar bu kategoride kadın-erkek omurilik hasarlı, CP li, ampüte, Les Autres ve görme engeli olanları kapsamaktadır. Bu atletler 3 farklı kategoride yarışabilirler ve fonksiyonel yeterliliklerine göre bir sonuç hesaplama sistemiyle farklı engelleri olan sporcuların birbirleriyle yarışabilmelerine imkân sağlamaktadır. Alp disiplini IPC Alp Kayak Teknik Komitesi'nin koordinasyonu ile IPC tarafından yapılmakta olup Uluslararası Kayak Federasyonu'nun kuralları birkaç uyarlama dışında tamamen burada da uygulanmaktadır. Görme engeli olan sporcular ihtiyaçlarına göre uyarlanmış aletler (tekli kayak, oturarak kayak ve ortopedik yardımlar gibi) kullanırlar ve görebilen rehberin verdiği sesli işaretler eşliğinde kayabilirler. Alp disiplini günümüzde 35 ülkede yapılmakta olup düzenli bir şekilde büyümektedir. BİATLON Biatlon ilk kez Lillehammer'da 1994'te tanınmıştır. Müsabaka fiziksel engellilere ve görme engeli olanlara açıktır. 7,5 km lik bir parkura sahip olup, 2,5 km lik 3 etaptan oluşmaktadır. Sporcular 2 etap arasında 10 m mesafeye konuşlandırılmış hedefleri vurmak durumundadır ve her karavana, parkur sonuna eklenen süreyle cezalandırılır. Burada başarının en önemli faktörü yarışma boyunca fiziksel dayanıklılığı ve atış isabetliliğini artırmaya dayanmaktadır. Görme engelli sporcular akustik sinyallerdeki frekans değişikleriyle hedef üzerinde olup olmadıklarını anlarlar. IPC Kuzey Avrupa Kayak Teknik Komitesi koordinasyonu ile IPC tarafından Uluslararası Biatlon Birliği'nin kuralları takip edilerek yönetilir. KUZEY DİSİPLİNİ Kuzey Disiplini Kayak 1976 da İsveç Örnsköldsvilik'te Kış Oyunlarında oraya çıkmıştır. Müsabaka fiziksel engelli ve görme engeli olan sporculara açıktır. Engelin fonksiyonel derecesine bakılarak sporcu oturur-kayak, bir çift kayakla donatılmış sandalye kullanır.görme engeli olan atletler, gören bir rehber eşliğinde yarışırlar. Erkek ve bayan sporcular kısa mesafede, orta mesafede ve uzun mesafede (2,5-20 km.) yarışırlar veya bir takıma katılarak klasik veya serbest teknikleri kullanırlar. Uluslararası Kuzey Disiplini Kayak Federasyonunun (FIS)'in uyarlanmış kuralları takip edilerek IPC Kuzey Avrupa Kayak Teknik Komitesi tarafından koordine edilir ve bu spor 24 ülkede icra edilmektedir.

25 28 Erciyes Engelliler Doğa ve Kış Sporları Kulübü üyeleri, kısa bir süre önce Türkiye Bedensel Engelliler Federasyon Başkanlığı'na seçilen Demirhan Şerefhan'ı ziyaret etti. Kulüp üyeleri, ziyarette Kayseri ve Erciyes Dağı'nın engelliler için çok uygun bir mekan olduğunu ve bütün engelli sporlarının burada yapılabileceğini belirtti. Kadircan Gökalp ve Murat Özpeker Ekipte Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Şerefhan, "Kayseri ve Erciyes'te yapılacak Paralimpik Kış Sporları faaliyetlerine destek olacağız. Bu vesile ile federasyonumuzun eğitim ve teknik kurulana Kayseri Erciyes Engelliler Doğa ve Kış Sporları Kulübü Genel Sekreteri Kadircan Gökalp ve Biatlon Antrenörü Murat Özpeker'i dahil ettik" dedi. Naziksoy dan engellilere davet Erciyes Engelliler Doğa ve Kış Sporları Kulüp Başkanı Hayri Naziksoy, engelli vatandaşlarımız için sporun, sosyal hayata dahil etme ayrıca zihinsel ve fiziksel sağlıkları için çok önemli olduğunu vurgulayarak her zaman hizmete hazır olduklarını belirtti. Naziksoy, spor yapmak için hiçbir engelin olmadığını alt yapı, teknik ve genel hizmetler olarak hazır olduklarını tüm engelli vatandaşları spor yapmaya davet etti. Cıngı: Erciyes i keşfedin! Kulüp Yönetim Kurulu Üyesi Kayseri Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı da, Erciyes Dağı'nda tek yetkili yönetim şirketi olan Kayseri Erciyes AŞ'nin desteğiyle kurulan Erciyes Engelliler Spor Kulübü'nün hem engelli vatandaşlar için yeni aktivite alanları oluşturacağını hem de Erciyes Dağı'ndan daha fazla insanın faydalanmasına imkan vereceğini vurguladı. Hedef 2018 Kış Olimpiyatları Erciyes Engelliler Doğa ve Kış Sporları Kulübü Genel Sekreteri Kadircan Gökalp da, "2014 Sochi Paralimpik Kış Olimpiyatlarına faaliyetlerimize yeni başlanacak olmasından dolayı puan ve sıralama yarışmalarına katılamadığımız için Paralimpik Türk Milli Takımı Seçmelerine üzülerek katılamıyoruz. Ancak ulaşılabilir gerçekçi hedefimiz, 2018 Güney Kore Paralimpik Kış Olimpiyatlarıdır. Engellilere yönelik kış sporları faaliyetleri olan Alp Disiplini, Kuzey Disiplini (Kayaklı Koşu-Biatlon) Tekerlekli Sandalye Curling, Buz Hokeyi ve Para-snowboard dallarında çalışmalarımız sürüyor. Bütün engelli arkadaşlarımızı evlerinden çıkıp sosyal hayata aktif katılımları için kulübümüzle irtibata geçmelerini bekliyoruz" şeklinde konuştu. ERCİYES te Hedef 2018 Kış Olimpiyatları

26 29 Kızak Hokeyi Kızak Hokeyi, buz hokeyinin Paralimpik Oyunlarındaki versiyonudur 'teki Lillihammer Paralimpik Oyunlarının tanıtımından sonra oyunlarda izleyicilerin en çok dikkatini çeken oyun olmuştur. Hızlı ve oldukça fiziksel güce dayanır ve erkekler tarafından vücudun alt bölgesinde engeli olan sporcularla oynanır. 2006'da Kızak Hokeyi 12 ülkede oynanmış ve IPC hokey teknik komitesinin koordinasyonuyla IPC tarafından yönetilmektedir. Bazı uyarlamaların dışında (Engelliler için) Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu kurallarını takip ederler (IIHF). Bu oyunda kayaklar yerine atletler 2 parçalı blade kızak takarlar ve bu bladeler buz hokeyi topuna çarpmadan üzerinden geçmesine imkân verir. Ayrıca oyuncular iki farklı sopa kullanırlar. 1.uç olan küt uçlu sopa topu itmek için, 2.'si ise yassı uçlu sopada şut atmak içindir. Tekerlekli Sandalye Körling Tekerlekli sandalye körling oyunu büyük yetenek ve strateji oyunudur. İlk tekerlekli sandalye körling Dünya kupası Haziran 2000 de Crans-Montana İsviçre'de yapılmıştır.bu tekerlekli sandalye körling ilk tanıtımını 2006 Torino Paralimpik Kış Oyunlarında yapmıştır. Bu spor belden aşağısı fiziksel engelli erkek ve bayanlara açıktır. (Aşağı bacak sklerosis bölgesinde yürüme fonksiyon engeli olan yani omurilik hasarı, CP li, çoklu sklerosis, çift bacak kaybı, vs) Bu spor günlük hayatlarında tekerlekli sandalye kullanma zorunluluğu olanlar içindir. Her takım kadın-erkek oyunculardan teşkil edilmelidir.dünya Körling Federasyonu (WCF) tarafından yönetilir ve WCF kurallarıyla oynanır.(süpürme ile ilgili tek bir değişiklik vardır) 2006'da Tekerlekli sandalye körling oyunu 20 den fazla ülkede oynanmıştır.

27 30 Süper l,ig takımlarımızdan Bornova Barışgücü sporcusu Nurullah Kart la hem spor hem iş hayatını konuştuk. NURULLAH KART Bize kendinden bahseder misin? 1981 yılında doğdum. Doğuştan ortopedik engelliyim. İki yaşından beri protez kullanmaktayım. 18 yaşıma kadar diz altı protezi kullandım. Fakat atletizme olan ilgimden dolayı koşu protezim olmadığı halde konvansiyonel yürüme protezimle koşarken diz kapağım yerinden çıktı, ve oradaki bağlar koptu. Bu sorunun giderilmesi için üç yıl içinde beş kez ameliyat oldum. Ancak bir sonuç alınamadı ve altıncı bir ameliyatla bacağımın diz üstünden kesilmesi uygun görüldü. Bu süre içerisinde öğrenim hayatıma ara vermek zorunda kaldım ancak spor alanındaki çalışmalarıma devam ettim. Sporla tanışman nasıl oldu? 1998 yılından beri Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Liglerinde lisanslı olarak oynamaktayım. Bunun yanında yüzme, bisiklet, aletli dalma ve tırmanma sporlarıyla ilgilendim yılında bacağıma diz dezartikülasyon protezi uygulandı ve kısa dönemde bu proteze adapte oldum. Halen sağ bacak diz dezartikülasyon protezi kullanıyorum. Aynı yıl üniversite sınavlarına girip Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'- nü kazandım. Okumakta olduğum bölümün Aydın Kuşadası Kadıkalesi'nde(Anaia) sürdürdüğü arkeolojik kazıda 3 yıl, Antalya Olympos Survey Projesinde 2 yıl aktif olarak görev aldım Haziran ayında mezun oldum. 15 Ağustos 2006 tarihinden beri İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesinde kent tarihi araştırma görevlisi olarak çalışmaktayım. Spora başladığım günden beri çeşitli spor kamplarına katıldım ve 2006 yıllarında uluslararası bir spor kampı olan Bodrum'daki Alternative Camp ta yer aldım. Bu kamp içerisindeki aletli dalma, bisiklet, tırmanma vb. spor dallarında faaliyet gösterdim. En son 2010 yılında Çek Cumhuriyetinde yapılan ve 15 gün süren bir kampa katıldım. Burada at binme, tekerlekli sandalye rugby, boccia gibi spor aktivitelerinde yer aldım yılında, İşçi bulma kurumunda engelli bir çalışan olan Sinan Sefer in yönlendirmesi ile Çağdaş özürlüler yaşam derneği ile tanıştım. Bu zamana kadar engelli insanları, ve yaptıkları sporları bilmiyordum. Buradaki insanların teşvikiyle 17 yaşımda tekerlekli sandalye basketbol sporuna başladım. Altı yıl kadar burada oynadıktan sonra İzmir Büyükşehirde oynamaya başladım, bu sezon süper ligde mücadele eden eski takımıma geri döndüm. Spor hayatında unutamadığın bir anı var mı? Mutlaka spor hayatımda hatırlayamadığım bir çok anlar vardır. Fakat 2006 yılı sezon sonunda Beşiktaşa uzatmada kaybettiğimiz şampiyonluk maçı beni baya etkilemiştir. Çalışma hayatında bir anın? 2003 yılında Kuşadası Anaia kazısına katılmaya hak kazanmıştım. Bu kazının arazide geçirdiğim ilk günü çok heyecanlıydım ve burada olmak bana çok büyük mutluluk vermişti. Bir yandanda protezim olduğu için arazi şartlarında başarılı olup olamayacağımı ben dahil herkes merak ediyordu, neyseki herşey yolunda gitti ve oldukça başarılı kazı sezonu geçirdim. Hedefler? Hedefim protezle 100 metre koşmak ve Paralimpik Oyunlarına katılabilmektir. Erken yaşlardan itibaren protez kullanan sporcular bu dalda başarılı olmuşlardır, bende istediğim protezi alabilirsem koşmak istiyorum. Çalışma hayatın? Kentin tarihini ayakta tutmak kent ve kentlilik bilincini ayakta tutmak için kurulmuş olan, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesinde Sanat Tarihçi-Kent tarihi araştırma görevlisi olarak çalışıyorum. Mezun olduğum alanla ilgili bir işte çalışıyor olmaktan oldukça memnunum.

28 31 Bisiklet tutkusu Kazı çalışmalarında Hedef 100 m de madalya Engel tanımıyor Dalmak büyük keyif BJK maçı unutulmaz

29 32 BJK RMK MARİNE DEN RAHMİ KOÇ A ZİYARET RMK MARİNE Şirketi BJK Tekerlekli Sandalye Basketbolu Takımına sponsor olarak ülkedeki tüm şirketlere örnek oluyor. Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Fikret Orman, İkinci Başkan Ahmet Nur Çebi, Amatör Şubeler Komitesi Üyesi Erdal Karacan, Genel Koordinatör Levent Çifter ile Beşiktaş RMK Marine Takımının teknik ekibi ve oyuncuları Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç u makamında ziyaret etti. Çok samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Fikret Orman, Beşiktaş RMK Marine Takımının teknik ekibi ve oyuncuları adına, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç a, En Yararlı Sponsorluk plaketi takdim etti ve Tekerlekli Sandalye Basketbol Şubesine vermiş olduğu destek nedeniyle teşekkürlerini sundu. Ayrıca Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Fikret ORMAN Rahmi Koç a isminin yazılı olduğu Beşiktaş RMK Marine Takımının formasını hediye etti. Sporcularla tek tek ilgilenen ve sohbet eden Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Beşiktaş RMK Marine Takımının elde edeceği başarılarla tüm Beşiktaşlıları gururlandıracağını anlatarak, RMK Marine şirketimizin sponsorluğunu, engelli sporcuların başarılarına destek olmak adına mühim buluyorum. Bildiğiniz üzere, Koç Holding in yürüttüğü "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" projesi engellilik konusunun hak temelli bir yaklaşım ile ele alınması adına önemli adımlar atmakta fevkalade önemli bir proje. Ancak engellilik konusunda duyarlılık oluşması bağlamında daha gidilmesi gereken çok yol var. Engelli sporunun gelişmesi adına duyarlılık oluşturmak son derece mühim. Bu bilincin tüm Türkiye ye dalga dalga yayılmasını ve engelli sporcuların gelecekteki başarıları için örnek olmasını diliyorum diye konuştu. Beşiktaş Jimnastik Kulübü ile RMK Marine şirketinin yaptığı işbirliğinin, Türkiye için önemli bir örnek teşkil ettiğini belirten Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Fikret Orman, şunları söyledi: Engelli sporunun ve sporcularının desteklenmesi büyük önem taşıyor çünkü engelli sporcularımız tüm dünyaya başarılarını gösterebilecek yeteneğe ve birikime sahipler. Bu konuda atılacak tüm adımların arkasında yer alacağız. RMK Marine şirketiyle yürüttüğümüz işbirliği Türkiye için önemli bir örnek teşkil ediyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan olaylar bizleri çok üzdü. Umarım bir daha başta engelli sporcuların müsabakaları olmak üzere, hiçbir spor alanı bu tür üzücü görüntülere sahne olmaz.

30 33 BİZİM DE DERBİMİZ VAR! Galatasaray 76 Beşiktaş RMK Marine 63 Olaylı maçın ardından yeniden oynanan maçı kazanan Galatasaray liderliğini sürdürdü. Galatasaray ile Beşiktaş RMK Marine arasında 9 Aralık 2012 tarihinde sarı-kırmızılı takımın ev sahipliğinde oynanan Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi 2. hafta mücadelesi yaşanan tribün olayları nedeniyle yarıda kalmıştı. Beşiktaş Marine ilk periyodu galip tamamlamış, ikinci periyodun 6.07 dakikasında oyun, ev sahibi ekibin üstünlüğüyle devam ederken maçın hakemi tribün olaylarını gerekçe göstererek karşılaşmayı tatil etmişti. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından tatil edildiği skor ve süreden itibaren yeniden oynanmasına karar verilen Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi 2. hafta mücadelesi Ahmet Cömert Spor Salonu nda oynandı. Siyah-beyazlılar karşılaşmaya; Kaan Dalay, Bülent Yılmaz, Deniz Acar, Cem Gezinci ve Yasin Cırgaoğlu beşiyle başlarken Sarı Kırmızılılar ise Piotr Luzynski, Mateusz Filipski, Ferit Gümüş, İsmail Ar ve Bestami Boz ilk beşiyle sahada yer aldı. İkinci periodun dakikasından itibaren Galatasaray ın üstünlüğüyle başlayan karşılaşmada ilk basketi Bülent Yılmaz kaydetti. Galatasaray ın sayılarına bir türlü engel olamayan siyah-beyazlılar ikinci periyodu geride bitirdi. Üçüncü periyoda ev sahibi ekip hızlı başladı. Galatasaray ın sayılarına karşılık vermekte zorlanan Beşiktaş, savunmada da direnç gösteremeyince final periyoduna 13 sayı geride girdi. Siyah-beyazlılar, son çeyreğe de istediği gibi başlayamadı. İlerleyen bölümde Kara Kartallar, hücumda arzuladığı sayıları bulamasa da savunmada gösterdiği dirençle maçın bitimine 5 dakika kala farkı 8 sayıya kadar indirdi (62-54). Oyunun son bölümünde farkı azaltmak için uğraş veren siyah beyazlılar, hücumda ve savunmada basit hatalar yapınca fark yeniden açıldı ve lig lideri Galatasaray salondan galip ayrıldı. Karşılaşma TRTSPOR dan canlı yayınlandı. Maçı IWBF Hakemleri Nurettin BİLMEZ, Erdener ATALAN ve milli hakem Mehmet Kaya ÖZŞİMŞEK yönetti.

31 34 Gelin spor yapalım, tek galibi dostluk olsun! Karşılaşmayı Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ve TBESF Yönetim Kurulu Üyeleri izledi.

32 36 Çalışmalar sonunda uluslararası hakemlerimizden Ahmet Mostar in de organizasyon yardımı ile 1-10 Haziran da Yunanistan da düzenlenen Dünya Engelli Şampiyonasına katıldık. 9 ülke ve 22 sporcunun katıldığı 2007 Volos şampiyonasında tekne kiralayarak yarıştık.13.olarak ülkemize, derece ve madalya kazandırarak döndük. Bu şampiyonaya İstanbul Yelken Kulübünden hem antrenör, hem de sporcumuz olan Murat Etler in de katıldığı ilk engelli yarışıydı Temmuz 2008 tarihinde Portekiz de düzenlenen Seth Cascais Worlds 2008 Şampiyonasına da katılmayı başararak ve 28 tekne 11 ülkede 14.olarak başarı belgemizi alarak döndük.(challenger) Yaklaşık 8,5 milyon engelli nüfusa sahip ülkemizde engelli ve sağlıklı kişi ayırımı yapılmaksızın, engelli bireylere spor hizmeti ve faaliyeti sunarak, onları topluma kazandırmak ve rehabilite etmek hedeflenmektedir. Yelken sporunu Türkiye'de yapılabilir bir branş haline getirmek ve yelkenle ilgilenen engelli sporcu sayısını artırmak, yeni sporcular kazanmak istemekteyiz. 05/10 Şubat 2011 tarihleri arasında engellilerde yelken sporunu yaygınlaştırmak için yapılan gelişim kampı sayesinde, 2007 yılından 2011 yılına kadar tek bir sporcumuz varken, bu kamp neticesinde 7 sporcu adayı daha yelken sporu ile tanışmıştır. Bu kampta İzmir, İstanbul, Samsun, Mersin ve Marmaris ten sporcular yeraldı. Daha sonra 2012 ocak ayında Mersin Yelken ve Yat Kulübü nden gelen yoğun istek üzerine, Mersin de engelli yelken branşı açılmış, yine 2012 mayıs ve Ekim ayında Mersin Yelken ve Yat Kulübü nün yardım ve destekleriyle yapılan milli sporcu gelişim kampı sonucu lisanslı sporcu sayımız 26 ya ulaşmıştır. Yelken sporu genelde Türkiye'de pahalı spor olarak bilinir. Ancak, Federasyonumuz ve kulüplerimizin destekleriyle engelli sporcularımız bu branşı yapabilir. Eski Yelken Federasyonu Başkanı Nazlı İmre'nin eşi yelkene gönül vermiş iş adamlarından Ergin İmre Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonumuza 5 adet tekne vererek, lisanslı sporcularımızın gelişmesine katkıda bulunmuştur. Türkiye'de engelliler yelken sporunun hızlı bir şekilde gelişeceğini, kulüp sayısının artacağını, 2016 yılında Rio de Janeiro da yapılacak olan Paralimpik Oyunlarına sporcularımızın katılmasını ve Türkiye'de uluslararası bir yarışma düzenlenmesini hedefliyoruz. Yelken Sorumlusu Selma ÖĞÜTCEN

33 37 TÜRKİYE DE TEKERLEKLİ SANDALYE TENİSİNİN KURULUŞU 2005 TE ULUSLAR ARASI TENİS FEDERASYONU TEMSİLCİSİ DÜNYA TENİS ANTRE- NÖRLERİ KLİNİĞİNDE KONUŞMAK ÜZERE TÜRKİYE YE GELDİ.DÖNEMİN TBESF BAŞKANI DEMİRHAN ŞEREFHAN IN GAYRETLERİYLE TEKERLEKLİ SANDALYE TENİSİ TÜRKİYE DE GÜÇLÜ BİR BAŞLANGIÇ YAPTI. DÜNYA ŞAMPİYONASI ÖNCESİ TÜRKİYE MİLLİ TAKIMI, POLONYA MİLLİ TAKIMI İLE ANTALYA DA KAMP YAPTI. ANTALYA DA DÜZENLENEN ITF DÜNYA ANTRENÖR SEMİNE- RİNDEN SONRA, MARK BULLOCK, ANKARA DA TEKERLEKLİ SANDALYE TENİSİ ANTRENÖ- RÜ KURSU DÜZENLEDİ. BUNUN ARDINDAN 7 TÜRK OYUNCU VARŞOVA DA DÜZENLENEN ITF-3 TURNUVASINA KATILDI DA TÜRKİYE DE ÇEŞİTLİ TURNUVALAR DÜZENLENDİ. TÜRK MİLLİ TAKIMI FRANSA DA DÜZENLENEN ITF-3 TURNUVASINA 6 OYUNCUYLA KA- TILDI.İLK SPORCULARIMIZ SAVAŞ GAZİSİ OLAN TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOLU OYUNCULARIDIR. DAHA SONRA DİĞER ENGELLİ SPORCULAR ARAMIZA KATILDI. ANKARA YAŞAYAN SELAHATTİN BEY ETRAFINDA YETENEKLİ OYUNCULAR TOPLADI VE TENİSİN TÜRKİYE YE YAYILMASINI SAĞLADI.PARALİMPİK OYUNLARINA KATILMAYI HAKKEDEN İLK TÜRK ATLETİ OLMUŞTUR DE TBESF DİANNE FOWLER İ TÜRK MİLLİ TAKIMININ BAŞINA GETİRDİ.

34 BRANŞ Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu 2012 yılı Aralık ayındaki ilk Yönetim Kurulu toplantısında 14 olan branş sayısını Boccia branşını da ekleyerek 15 yaptı ve bir ilke imza attı. TBESF in hedefleri arasında ilk olarak Uluslar arası Boccia Federasyonu (BISFED) üyeliğini alarak yıl içerisinde Portekiz de yapılacak olan Avrupa Şampiyonasına katılmak ve 2016 Rio Paralimpik oyunları sürecinde kota alabilmek için TBESF olarak ilk adımı atmanın yanında,uluslar arası deneyim kazanmak olacaktır.2016 Rio Paralimpik oyunlarında kota alabilmek için her yıl en az bir şampiyonaya katılma zorunluluğu bulunuyor.dünya da spor rehabilitasyonun önde gelen branşlarından Boccia ile her yaştan bireyimizin sosyal ve sportif yaşamlarında faklı bir pencere açılmış,yorucu olmayan,eğlenceli fakat hedefleri olan bir spor branşı olarak,türk sporuna TBESF tarafından kazandırılmıştır. BOCCIA HAKKINDA Boccia Sporu, 1978 tarihinde kurulan Uluslararası Serebral Palsi Spor ve Rekreasyon Örgütü çatısı altında uzun yıllar faaliyette bulunmuştur. Boccia sporu ilk olarak 1984 yılında New York Paralimpic oyunlarında yer almış ve günümüzde 60 ı aşkın ülke tarafından oynanmaktadır yılında Boccia sporu CPISRA bünyesinden çıkarak BISFED ( Uluslararası Boccia Spor Federasyonu ) olarak yeni bir yapılanma içerisine girmiştir. BOCCİA ENGEL TANIMIYOR Yaptığımız her şey beynin kontrolü altındadır. Vücudumuzdaki her bir kas, beynin farklı bir bölgesi tarafından kontrol edilir. Serebral palsi de, bu beyin bölgelerinden birinde gelişim kusuru veya tahribat vardır. Serebral, beyinle ilgili demektir. Palsi ise kas kontrolünde yetersizliği veya kas zayıflığını anlatır. Sonuç olarak, serebral palsi beynin bir bölgesindeki hasar nedeniyle ortaya çıkan kas kontrol yetersizliğini anlatan bir terimdir. Serebral palsi terimi, yaşamın erken döneminde ortaya çıkan ve gelişmekte olan beyni etkileyen sorunları tanımlamak için kullanılır. Serebral palsili çocuklarda güçsüzlük, sertlik, yavaşlık, titreme ve denge bozukluğu gibi pek çok sorun gözlenebilir. PARALİMPİK BOCCIA Serebral palsi kişiler Boccia sporunu rahatlıkla yapabilmektedirler. Boccia müsabakalarında dört (4) farklı sınıflandırma mevcuttur. Bunlar ; BC1, BC2, BC3 ve BC4 olarak tanımlanmıştır. Bu sınıflandırmadaki sporcular bireysel, çiftler ve takımlar müsabakaları olmak üzere yedi farklı kategoride yarışmaları mümkündür. Oyun, Bireysel ve çiftler müsabakalarında 4 setten, takım müsabakalarında ise 6 setten ibarettir. Bireysel oyunlarda oyuncular 6 top, çiftlerde her bir oyuncu 3 er., Takımlarda 3 oyuncu 2 şer top kullanır. Oyun düz pürüzsüz bir zeminde oynanır. Saha ölçüsü 12.5 x 6 metre uzunluğundadır. Topların ağırlığı 275 gr ve çevresi 270 mm dir. NİHAT YILMAZ / BOCCİA EĞİTMENİ

35 40 Boccia sporunda amaç; oyuncuların jack (cek) diye adlandırılan beyaz (hedef) topa, topları rakip oyuncu ya da takımdan daha yakına atmaya çalışmaktır. Kimi oyuncular el ile, kimileri ayak ile kimileri de belirli bir aparat ve rampa yardımı ile bu atışları gerçekleştirir. Oyunlarda centilmenlik esastır. Stratejik bir oyun olan Boccia cerablal palsili kişilerde karar verme yeteneğini geliştirir, sınırlı hareket kabiliyeti olan uzuvları daha verimli kullanabilmeyi sağlar, ve engelli bireylerin hayata katılmasında önemli yer teşkil eder. Bireysel ve takım halinde oynanabilen Boccia sporu gayet eğlenceli ve herkesin rahatlıkla oynayabileceği bir spordur.

36 41 BADMİNTON ZİRVEDE Bedensel Engelliler Badmintonda Türk sporcular, dünya klasmanında üst sıralarda yer almaya devam ediyor. Dünya Badminton Federasyonu (BWF) tarafından yapılan son sıralamada sporcularımız 4 kategoride ilk sırayı aldı.su5 sınıfında İlker Tuzcu tek erkeklerde 105 puanla, en yakın rakibinin 60 puan önünde zirveye yerleşti. Tuzcu, çift erkeklerde de 75 puanla ilk sırada bulunuyor. WH2 sınıfında da sporcumuz Emine Seçkin hem tek bayanlarda, hem de karışık çiftlerde zirveye oturdu. Seçkin, çift bayanlarda ise beşinci sırada yer aldı.dünya klasmanında üst sıralarda yer bulan bir diğer sporcumuz Avni Kertmen ise WH1 sınıfında çift erkeklerde ikinci, karışık çiftlerde beşinci oldu. Bedensel Engelliler Badminton Milli Takımı Antrenörü Ahmet Bozdam, üst sıralara daha çok sporcu yetiştirmeyi amaçladıklarını, sezon sonu olmasına rağmen çalışmalarını aksatmadan sürdürdüklerini söyledi. Emine Şeçkin

37 42 IPC YÜZME DÜNYA ŞAMPİYONASI KANADA DA Daniel Dias 2013 Uluslar arası Paralimpik Komitesi Dünya Yüzme Şampiyonası Kanada nın Montreal kentinde Ağustos ayında düzenlenecek. Beytullah Kanada da derece için yüzecek. Jessica Long Şampiyona Londra 2012 Paralimpik Oyunlarından sonra yapılan ilk büyük turnuva olacak. Şampiyonaya 50 ülkeden 650 elit sporcu katılacak. Şampiyona Ağustos tarihlerinde Montreal in pek çok uluslar arası turnuvaya evsahiplik yapmış olan Parc Jean Drapeau Aquatic Kompleksinde düzenlenecek. Şampiyonaya 6 dünya rekoru kırarak altı altın madalya kazanan Brezilyalı Daniel Dias, 12 kez Paralimpik şampiyon olmuş Amerikalı Jessica Long, 4 kez Paralimpik şampiyon olan İngiliz Eleanor Simmonds gibi şampiyonlar katılacak. En son Dünya Şampiyonası 2010 yılı Ağustos ayında Hollanda nın Eindhoven kentinde düzenlenmiş ve 181 farklı madalya mücadelesi olmuştu. Şampiyonayı 21 i altın 58 madalyayla Ukrayna birinci sırada tamamlamış, ikinci sırada ABD, üçüncü sırada da Rusya yer almıştı.

38 43 SPOR SİZİ ÇAĞIRIYOR! Spor sadece büyük sporcular yetiştirmez. Aynı zamanda büyük insanlar yetiştirir. Arkadaşlık, güven ve fırsat ; spora başlamak için hem ebeveyn hem de çocuklarımız için en önemli nedenlerdir. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde engelli gençlerimizin yapılabileceği 15 branş var. ve adreslerinden hangi sporun size uygun olduğuna bakıp bize başvurarak yeni bir hayata başlayabilirsiniz. Spora başlamak için ne bekliyorsunuz? Siz de Necmiye Muslu ya da Korhan Yamaç gibi bir Paralimpik Şampiyon olmak istemez misiniz? Spor sadece spor değildir. Spor, spordan da öte bir şeydir.

39 44

Yalıkavak Spor İlk Maçını Kaybetti.

Yalıkavak Spor İlk Maçını Kaybetti. Yalıkavak Spor Kaybetti. İlk Maçını Türkiye Hentbol Federasyonu Bayanlar Birinci Ligi nde mücadele eden Bodrum Yalıkavak Spor Kulübü ligin ilk maçında Polatlı Belediyesi Spor Kulübü ne mağlup oldu. Gümbet

Detaylı

Bodrum Sutopu Takımı, Başkan Kocadon u ziyaret etti

Bodrum Sutopu Takımı, Başkan Kocadon u ziyaret etti Bodrum Sutopu Takımı, Başkan Kocadon u ziyaret etti Türkiye Sutopu Federasyonu na bağlı Bodrum Yarımada Su Sporları Kulübü sporcuları, elde ettikleri başarının ardından Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon

Detaylı

FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR

FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Amirliğince öngörülen hükümlere, Uluslararası Kurallara, Yarışma Talimatlarına

Detaylı

BİLİM MERKEZİ GEZİMİZ

BİLİM MERKEZİ GEZİMİZ BİLİM MERKEZİ GEZİMİZ 3.Sınıflar olarak Kayseri Bilim Merkezi ne düzenlediğimiz gezide Dünyamız ve Uzay, Maddenin Halleri gibi konularla ilgili bilgiler edindik. Eğlenceli ve keyifli vakit geçirdiğimiz

Detaylı

BASKETBOL GENÇ ERKEKLERDE ADIM ADIM FİNALE

BASKETBOL GENÇ ERKEKLERDE ADIM ADIM FİNALE Başarıyı, Başarının Kahramanları Anlattı İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Başarıyı, başarının kahramanları anlatıyor. konulu söyleşiye TED Kayseri Koleji Vakfı Özel Ortaokulundan 13 öğrencimiz

Detaylı

2013'te ilk antrenman

2013'te ilk antrenman 2013'te ilk antrenman Beşiktaş, ikinci yarı hazırlıklarına dün akşam saatlerinde yaptığı antrenmanla başladı. Beşiktaş Futbol Takımı, 11 günlük iznin ardından Spor Toto Süper Lig in ikinci yarısı için

Detaylı

BİLİM MERKEZİ GEZİMİZ

BİLİM MERKEZİ GEZİMİZ BİLİM MERKEZİ GEZİMİZ 3.Sınıflar olarak Kayseri Bilim Merkezi ne düzenlediğimiz gezide Dünyamız ve Uzay, Maddenin Halleri gibi konularla ilgili bilgiler edindik. Eğlenceli ve keyifli vakit geçirdiğimiz

Detaylı

HOLLANDALI ENGELLİ FUTBOLCULAR BODRUM DA DOSTLUK MAÇI YAPTI

HOLLANDALI ENGELLİ FUTBOLCULAR BODRUM DA DOSTLUK MAÇI YAPTI HOLLANDALI ENGELLİ FUTBOLCULAR BODRUM DA DOSTLUK MAÇI YAPTI Engelli futbolcular ın dostluk maçı Bodrum da, Hollanda dan gelen zihinsel engelli futbolcular takımı ile Dalaman, Ortaca Bölgesi Engelliler

Detaylı

AREL KOLEJİ Spor Salonu 7-8 Ekim 2017

AREL KOLEJİ Spor Salonu 7-8 Ekim 2017 AREL KOLEJİ Spor Salonu 7-8 Ekim 2017 ARELMEDSpor Festivali 2017 ile dünden bugüne Arel Eğitim Kurumlarından mezun olmuş tüm mezunlarımızı, ailelerini ve arkadaşlarını keyifli bir hafta sonu etkinliğine

Detaylı

TÜRKİYE GOLF FEDERASYONU 2009-2010 YILLARI FAALİYET RAPORU

TÜRKİYE GOLF FEDERASYONU 2009-2010 YILLARI FAALİYET RAPORU TÜRKİYE GOLF FEDERASYONU 2009-2010 YILLARI FAALİYET RAPORU Türkiye Golf Federasyonu nun 2009-10 yılları faaliyet raporu aşağıda bilgilerinize sunulmuştur. ULUSAL SPORTİF FAALİYETLER 2009 Yılı Faaliyetleri

Detaylı

Kartal turu geçti. dışında müdahale etti, dönen topu Kaan ağlara gönderdi (1-2). İlerleyen dakikalarda başka gol olmayınca ilk yarı 1-2 rakibin

Kartal turu geçti. dışında müdahale etti, dönen topu Kaan ağlara gönderdi (1-2). İlerleyen dakikalarda başka gol olmayınca ilk yarı 1-2 rakibin Kartal turu geçti BEŞİKTAŞ Futbol Takımı, Ziraat Türkiye Kupası 4. Tur maçında Ankaragücü nü 3-2 mağlup etti. Siyah-beyazlılar bu skorla, Ziraat Türkiye Kupası nda bir üste tura yükseldi. Karakartallar

Detaylı

Gümüşlükspor Futbol Okulu açıldı

Gümüşlükspor Futbol Okulu açıldı Gümüşlükspor Futbol Okulu açıldı Nejat İşler in başkanı olduğu Gümüşlükspor Kulübü Futbol Yaz Okulu nun açılışına, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon yanı sıra ünlü teknik direktör Aykut Kocaman da

Detaylı

ÇOCUKLAR İÇİN SURVİVOR PARKURU

ÇOCUKLAR İÇİN SURVİVOR PARKURU ÇOCUKLAR İÇİN SURVİVOR PARKURU BJK YAZ SPOR OKULU ERSAN RESORT&SPA İŞBİRLİĞİYLE ÇOCUKLAR İÇİN SURVİVOR PARKURU Bodrum Kartalları Bjk Yaz Spor Okulu ERSAN Resort&Spa işbirliğiyle yaz spor okulu faaliyetlerine

Detaylı

Hazırlık çalışmaları. Takım toplanıyor

Hazırlık çalışmaları. Takım toplanıyor 5 HAZİRAN 2013 Takım toplanıyor Hazırlık çalışmaları kapsamında 11 Temmuz a kadar burada kalacak olan Beşiktaş, 12 Temmuz da Hamburg da henüz planlamaları süren bir hazırlık maçı yapacak ve Türkiye ye

Detaylı

Beşiktaş 1 Adanaspor 1

Beşiktaş 1 Adanaspor 1 Beşiktaş 1 Adanaspor 1 Beşiktaş Antalya Kampı'nda son hazırlık maçını Adanaspor ile oynadı. Maçın 75. dakikasında yeni transfer Gökhan Süzen, 80. dakikasında ise Sinan Kurumuş oyuna girdi. Beşiktaş tüm

Detaylı

RIDVAN DİLMEN BODRUMSPOR U ZİYARET ETTİ

RIDVAN DİLMEN BODRUMSPOR U ZİYARET ETTİ RIDVAN DİLMEN BODRUMSPOR U ZİYARET ETTİ Spor yorumcusu Rıdvan Dilmen, yeni sezon hazırlıklarını sürdüren Bodrum Belediyesi Bodrumspor u ziyaret etti. Yeni sezon öncesi ilk hazırlık dönemini Yalı Çiftlik

Detaylı

ŞUBAT 2018 AYLIK BÜLTEN

ŞUBAT 2018 AYLIK BÜLTEN ŞUBAT 2018 AYLIK BÜLTEN 06.02.2018 BASKETBOL VE VOLEYBOL TAKIMLARI ALL STARS SPORTS CAMP TA 2018 sömestr tatilinde Kuşadası'nda düzenlenen kış kampına Ülkem Koleji basketbol ve voleybol takımları katıldı.

Detaylı

Kobe: Beşiktaş ile Görüştüm

Kobe: Beşiktaş ile Görüştüm On5yirmi5.com Kobe: Beşiktaş ile Görüştüm Amerikalı NBA yıldızı Kobe Bryant, koşullar uygun olduğu takdirde Türkiye'de ya da başka bir ülkede oynayabileceğini belirtti. Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2011 Pazartesi

Detaylı

K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi

K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi FUTBOL AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

TÜRKİYE KAYAK FEDERASYONU KAYAKLI KOŞU VE TEKERLEKLİ KAYAK YARIŞMA TALİMATI

TÜRKİYE KAYAK FEDERASYONU KAYAKLI KOŞU VE TEKERLEKLİ KAYAK YARIŞMA TALİMATI TÜRKİYE KAYAK FEDERASYONU KAYAKLI KOŞU VE TEKERLEKLİ KAYAK YARIŞMA TALİMATI Kayaklı Koşu - Tekerlekli Kayak Yarışmaları Temel Kuralları Kayaklı Koşu Yarışmaları; 1. Kayaklı Koşu yarışmaları; erkekler ve

Detaylı

BİMEKS B.B.Bodrumspor a Teknoloji Sponsoru Oldu

BİMEKS B.B.Bodrumspor a Teknoloji Sponsoru Oldu BİMEKS B.B.Bodrumspor a Teknoloji Sponsoru Oldu B.B. Bodrumspor ile Ortakent Yahşi mahallesinde bulunan Bimeks Teknoloji Mağazaları arasında sponsorluk anlaşması yapıldı. B.B. Bodrumspor un Gümbet Mahallesinde

Detaylı

Batuhan ayrıldı. BEŞİKTAŞ sezon başında G Ü N L Ü K I N T E R N E T G A Z E T E S İ. 31 OCAK 2013 Günlük Spor Gazetesi

Batuhan ayrıldı. BEŞİKTAŞ sezon başında G Ü N L Ü K I N T E R N E T G A Z E T E S İ. 31 OCAK 2013 Günlük Spor Gazetesi 31 OCAK 2013 Tasarım: Onur Baştuğ - Muzaffer Topal - Haber: Didem Tutal - Ufuk Çoban IPHONE ve IPad uygulama: Uğur Baştuğ Batuhan ayrıldı BEŞİKTAŞ sezon başında Eskişehirspor'dan kadroya dahil edilen Batuhan

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜMÜ REKTÖRLÜK KUPASI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜMÜ REKTÖRLÜK KUPASI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI. Turnuvanın yürütülmesinden Beden Eğitimi Bölümü sorumludur. Her türlü olay karşısında Beden Eğitimi Bölümü tarafından alınan kararlar uygulanacaktır..

Detaylı

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SPOR ÖDÜL YÖNETMELİĞİ

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SPOR ÖDÜL YÖNETMELİĞİ ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SPOR ÖDÜL YÖNETMELİĞİ Karar Tarih: 11/04/2018 Karar No : 168 Amaç MADDE 1 Bu yönetmeliğin amacı; Belediye sınırları içerisinde olup, amatör takımlar arasında spor

Detaylı

neler

neler www.broevent.com bizkimiz? Bro event ülkemizdeki en önemli spor organizasyonlarını planlayan ve yöneten, deneyimli kadrosu ile Türk sporunun gelişmesinde hizmet ederken sektöründe en yüksek müşteri hizmetleri

Detaylı

GENÇLİK VE SPOR MÜDÜRLÜĞÜ

GENÇLİK VE SPOR MÜDÜRLÜĞÜ GENÇLİK VE SPOR MÜDÜRLÜĞÜ 2001 Yılı Faaliyetleri 2000-2001 dönemi Gençlik ve Spor Kulübünün sezon açılışı 10 Ekim 2001 tarihinde Fuar Yüzme Havuzunda düzenlenen kokteylle yapılmıştır. Bayan-erkek basketbol,

Detaylı

Akşam antrenmanında. Beşiktaş Gazetesi Köybaşı ameliyat olacak GÜNLÜK INTERNET GAZETENİZ... SPOR

Akşam antrenmanında. Beşiktaş Gazetesi Köybaşı ameliyat olacak GÜNLÜK INTERNET GAZETENİZ... SPOR 12 Köybaşı ameliyat olacak TALİHSİZLİĞİNİ yenemeyen ve beş buçuk ay önce, sol diz ön çapraz bağ ve dış yan bağ ameliyatı olan başarılı oyuncu İsmail Köybaşı, dün yapılan antrenmanda talihsiz bir sakatlık

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ Bülten No: 10 ( 27 Mart -17 Nisan 2017 ) Sayfa 1 ATLETİZM 11-12 Nisan günlerinde Atatürk Olimpiyat Stadı nda İstanbul Ortaokullar Arası Puanlı Atletizm Yarışları yapıldı. Yarışmalara katılan öğrencilerimiz,

Detaylı

2. Müsabaka Takvimi, Müsabakalar ve Müsabaka Programı

2. Müsabaka Takvimi, Müsabakalar ve Müsabaka Programı 1. Ulusal Federasyon TÜRKİYE BEDENSEL ENGELLİLER SPOR FEDERASYONU BAŞKAN Demirhan ŞEREFHAN GENEL SEKRETER Mehmet TURHAN ADRES : Ulus İşhanı A Blok Kat:1 Ulus-Ankara TÜRKİYE TEL: +90 312 309 73 97 FAKS:

Detaylı

BASKETBOL GENÇ ERKEKLERDE ADIM ADIM FİNALE

BASKETBOL GENÇ ERKEKLERDE ADIM ADIM FİNALE BASKETBOL GENÇ ERKEKLERDE ADIM ADIM FİNALE 2015-2016 Öğretim yılı Basketbol Liseli Genç Erkekler B Ligi müsabakaları 08.02.2016 Pazartesi günü başladı. Müsabakalara fırtına gibi başlayan takımımız namağlup

Detaylı

VETERAN ATLETLERDEN SELANİK ÇIKARTMASI

VETERAN ATLETLERDEN SELANİK ÇIKARTMASI VETERAN ATLETLERDEN SELANİK ÇIKARTMASI Bodrum dan atletlerinde katıldığı Balkan Veteran Atletizm Birliği tarafından düzenlenen ve 21 Eylül e kadar devam edecek şampiyonaya katılacak Türk sporcular, Selanik

Detaylı

TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU

TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU 23.10.2010 05.10.2012 DÖNEMİ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU Federasyonumuz tarafından daha önce belirlenmiş olan program çerçevesinde 2010 2011 ve 2011 2012 yılı

Detaylı

Hüzünlü son. son dakikalarda üst üste pozisyon yakalasada aradığı golü bulamadı. faydalanan Medical. Ziraat. ve ceza sahasına.

Hüzünlü son. son dakikalarda üst üste pozisyon yakalasada aradığı golü bulamadı. faydalanan Medical. Ziraat. ve ceza sahasına. Hüzünlü son Beşiktaş, Ziraat Türkiye Kupası 5. turunda karşılaştığı MP Antalyaspor a 2-1 mağlup oldu. Akdeniz Üniversitesi Stadı nda oynanan, Ziraat Türkiye Kupası 5. tur karşılaşması siyah-beyazlıların

Detaylı

YIL BOYUNCA 185 FARKLI ÜNİVERSİTE 40 FARKLI BRANŞTA 20 BİN SPORCUNUN MÜCADELESİNE SAHNE OLAN

YIL BOYUNCA 185 FARKLI ÜNİVERSİTE 40 FARKLI BRANŞTA 20 BİN SPORCUNUN MÜCADELESİNE SAHNE OLAN 17.04.2011 YIL BOYUNCA 185 FARKLI ÜNİVERSİTE 40 FARKLI BRANŞTA 20 BİN SPORCUNUN MÜCADELESİNE SAHNE OLAN ŞAMPİYONLARIN FESTİVALİ KOÇ FEST İN 2012 MARATONU BAŞLIYOR KOÇ HOLDİNG DIŞ İLİŞKİLER VE KURUMSAL

Detaylı

08.12.2012. Es Es'i geçemediler

08.12.2012. Es Es'i geçemediler Es Es'i geçemediler Beşiktaş Futbol Takımı, Eskişehirspor ile 2-2 berabere kaldı. BJK İnönü Stadı'nda oynanan mücadeleden galip çıkmayınca Beşiktaş galibiyet serisine son verdi. Karakartallar ligde kalan

Detaylı

Bornova Belediye Başkanı Atilla Olgun, Bornova'nın sporda birçok ilke imza atan, değerli bir. PTT Kadınlar Türkiye Kupası Basın Toplantısı Yapıldı!

Bornova Belediye Başkanı Atilla Olgun, Bornova'nın sporda birçok ilke imza atan, değerli bir. PTT Kadınlar Türkiye Kupası Basın Toplantısı Yapıldı! 1-4 Mart tarihleri arasında, İzmir'in ev sahipliğinde düzenlenecek PTT Kadınlar Türkiye Kupası'nın basın toplantısı, Bornova Atatürk Spor Salonu'nda yapıldı. 1-4 Mart tarihleri arasında, İzmir'in ev sahipliğinde

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI OKUL SPOR FAALİYETLERİ FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALARI

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI OKUL SPOR FAALİYETLERİ FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALARI 1. Yarışmalar; Spor Genel Müdürlüğü Okul Spor Faaliyetleri Yönetmeliği, Spor Faaliyetleri Dairesi Başkanlığınca öngörülen hükümlere, Uluslararası Oyun Kuralları ve Yarışma Talimatlarına uygun olarak yapılacaktır.

Detaylı

Sivasspor maçında. Veli Kavlak derbide. derbisinde oynayamayacağı

Sivasspor maçında. Veli Kavlak derbide. derbisinde oynayamayacağı 27 ŞUBAT 2013 Tasarım: Onur Baştuğ - Muzaffer Topal - Haber: Didem Tutal - Ufuk Çoban IPHONE ve IPad uygulama: Uğur Baştuğ Veli Kavlak derbide BEŞİKTAŞ TA, Oğuzhan ile Almeida'nın F.Bahçe derbisinde oynayamayacağı

Detaylı

2. YUSUF ALKAN FUTBOL TURNUVASI KURALLARI ve KATILIM FORMU

2. YUSUF ALKAN FUTBOL TURNUVASI KURALLARI ve KATILIM FORMU Sayfa1 2. YUSUF ALKAN FUTBOL TURNUVASI KURALLARI ve KATILIM FORMU *TURNUVA 16 TAKIMDAN OLUŞACAKTIR. *TURNUVA 4 TEMMUZ 1 AĞUSTOS TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞECEKTİR. *MÜSABAKALAR SALI ve PERŞEMBE GÜNLERİ

Detaylı

KIBRIS TÜRK FUTBOL FEDERASYONU SEZONU KIBRIS KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ

KIBRIS TÜRK FUTBOL FEDERASYONU SEZONU KIBRIS KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ KIBRIS TÜRK FUTBOL FEDERASYONU 2013 2014 SEZONU KIBRIS KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ MADDE 1 KUPANIN OLUŞUMU ve KATILIM ŞARTLARI (1) Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) nun ulusal düzeyde düzenlediği kupanın

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ Bülten No: 11 ( 17 Nisan 02 Mayıs 2017 ) Sayfa 1 GENEL 18 Nisan Salı günü ilkokul ve ortaokul öğrencilerimizin katılımı ile Bayan Voleybol A Milli Takım Pasörü Naz Aydemir Akyol u konuk ettik. İbrahim

Detaylı

GÜNLÜK INTERNET GAZETENİZ...

GÜNLÜK INTERNET GAZETENİZ... Yarışa girdiler F.BAHÇE ve Beşiktaş'ın Hugo Viana savaşı! Türkiye'- nin iki dev kulübü Portekizli oyuncu için birbirleriyle yarışıyor.fenerbahçe ve Beşiktaş Braga'da forma giyen Hugo Viana için karşı karşıyalar.

Detaylı

Beşiktaş performansını artırmak için. Kartal acımadı

Beşiktaş performansını artırmak için. Kartal acımadı 9 EYLÜL 2013 Kartal acımadı Beşiktaş performansını artırmak için Tekirdağspor ile hazırlık maçı yaptı. Milli maçlar nedeniyle verilen arada Beşiktaş, Bölgesel Amatör Ligi takımlarından Tekirdağspor ile

Detaylı

Gençlerbirliği sınavı!..

Gençlerbirliği sınavı!.. Gençlerbirliği sınavı!.. Beşiktaş Gençlerbirliği maçı için kampa girdi. Karakartallar Ziraat Türkiye Kupası 5. turunda aldıkları mağlubiyetin ardından Gençlerbirliği karşısında moral arayacak. Karakartallarda

Detaylı

TÜRKİYE ESKRİM FEDERASYONU BAŞKANLIĞI BASIN AÇIKLAMASI

TÜRKİYE ESKRİM FEDERASYONU BAŞKANLIĞI BASIN AÇIKLAMASI TÜRKİYE ESKRİM FEDERASYONU BAŞKANLIĞI BASIN AÇIKLAMASI TOHM, ANKARA, 09.04.2017 Eskrimde dikkat çeken sonuçlar almaya başladık. 94 yıllık Türk eskrim tarihi ve Türk spor tarihine altın harflerle yazılacak

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ Bülten No: 9 ( 13 Mart - 27 Mart 2017 ) Sayfa 1 ATLETİZM 15 Mart Çarşamba günü okulumuz atletizm sahasında Sarıyer İlçesi 18 Mart Atletizm Yarışları yapıldı. Ortaokul ve liseden toplam 15 öğrencimizin

Detaylı

Kampın iyi bir. Kendimi İspatlamak İstiyorum

Kampın iyi bir. Kendimi İspatlamak İstiyorum 11 TEMMUZ 2013 Kendimi İspatlamak İstiyorum Kampın iyi bir şekilde devam ettiğini söyleyen Muhammed şunları söyledi: Başarılı olmak için elimden geleni yapıyorum. Geçen sezon başı benim için iyi geçmişti.

Detaylı

BASKETBOL BRANŞ TALİMATI

BASKETBOL BRANŞ TALİMATI K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi BASKETBOL BRANŞ TALİMATI 1- Müsabakalar, Milli Eğitim

Detaylı

ENDA SPORTS 2015 KIŞ TURNUVASI KURALLARI

ENDA SPORTS 2015 KIŞ TURNUVASI KURALLARI ENDA SPORTS 2015 KIŞ TURNUVASI KURALLARI 1. AMAÇLAR VE GÖREVLER ENDA CUP kupası (ileride Kupa olarak adı geçecektir) aşağıdaki amaçlar doğrultusunda yapılır: Kulüpler ile eğitim-antrenmanı kampı ve maçları

Detaylı

Kartal tur. MP Antalyaspor karşısında tur arayacak. Karakartallar 5. turu atlamak için MP Antalyaspor ile oynayacağı maçın hazırlıklarını sürdürdü.

Kartal tur. MP Antalyaspor karşısında tur arayacak. Karakartallar 5. turu atlamak için MP Antalyaspor ile oynayacağı maçın hazırlıklarını sürdürdü. Kartal tur hazırlığında Beşiktaş Futbol Takımı, MP Antalyaspor ile oynayacağı maçın hazırlıklarına sabah yaptığı antrenmanla başladı. Beşiktaş, Teknik Direktör Samet Aybaba yönetiminde BJK Nevzat Demir

Detaylı

BODRUM MAHALLELER ARASI FUTBOL TURNUVASI SONA ERDİ

BODRUM MAHALLELER ARASI FUTBOL TURNUVASI SONA ERDİ BODRUM MAHALLELER ARASI FUTBOL TURNUVASI SONA ERDİ Bodrum Kaymakamlığı tarafından geleneksel hale getirilen mahalleler arası futbol turnuvasında şampiyon Yalıkavak Mahallesi takımı oldu. Bodrum İlçe Stadı

Detaylı

Siyah-beyazlılar, Beşiktaş Antalyaspor'u devirdi

Siyah-beyazlılar, Beşiktaş Antalyaspor'u devirdi 16 NİSAN 2013 Beşiktaş Antalyaspor'u devirdi Siyah-beyazlılar, oyunun ilk 30 dakikasında tempoyu yükseltemedi ve organize bir atak geliştiremedi. Devrenin son bölümünde tempo biraz yükseldi. Karşılıklı

Detaylı

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 5. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 5. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 5. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI ÖĞRENCİ BASKETBOL (24 Mart 11 Nisan 2014) 1. Eğitim Fakültesi 2. Orman Fakültesi 3. Fen Edebiyat Fakültesi

Detaylı

21 EKİM-31 ARALIK 2012 YILI TÜRKİYE ŞAMPİYONALARI 21 EKİM-31 ARALIK 2012 YILI SÜPER LİG MÜSABAKALARI 21 EKİM-31 ARALIK 2012 YILI YURTDIŞI FAALİYETLERİ

21 EKİM-31 ARALIK 2012 YILI TÜRKİYE ŞAMPİYONALARI 21 EKİM-31 ARALIK 2012 YILI SÜPER LİG MÜSABAKALARI 21 EKİM-31 ARALIK 2012 YILI YURTDIŞI FAALİYETLERİ 21 EKİM-31 ARALIK 2012 YILI TÜRKİYE ŞAMPİYONALARI TARİH KATEGORİ YER TAKIM MÜSABAKA SPORCU 15-17.11.2012 14 Yaş Altı Erkekler Salon Hokeyi Türkiye Eskişehir 10 24 10 120 15-17.11.2012 14 Yaş Altı Kadınlar

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ OKULLARI Bülten No: 7 (08 Aralık 21 Aralık 2014 ) Sayfa 1 BASKETBOL ORTAOKUL STREETBALL Streetball maçlarında, 8-B ile 8-C arasında oynanan üçüncülük dördüncülük maçını 10-9 luk skorla 8-B sınıfı kazandı.

Detaylı

Karakaya: İnanmayanlar ile Bizim İşimiz Yok

Karakaya: İnanmayanlar ile Bizim İşimiz Yok Karakaya: İnanmayanlar ile Bizim İşimiz Yok Bodrum Belediyesi Bodrumspor Kulüp binasında, futbol şubesinde yapılan değişikler ile ilgili bir basın açıklaması düzenlendi. Düzenlenen basın açıklamasına Bodrumspor

Detaylı

3. Müsabakada takımlar sahaya 7 kişi çıkamaması durumunda sahaya en az 6 kişi ile çıkabilirler. Bu sayının altında takım sahaya çıkması durumunda

3. Müsabakada takımlar sahaya 7 kişi çıkamaması durumunda sahaya en az 6 kişi ile çıkabilirler. Bu sayının altında takım sahaya çıkması durumunda Üniversitemiz çalışanları arasında birlik ve beraberliği ile birimler arası kaynaşmayı sağlamak, çalışma motivasyonunu artırmak amacıyla SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI bünyesinde Personel Halı

Detaylı

T.C MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SPOR ÖDÜL YÖNETMELİĞİ

T.C MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SPOR ÖDÜL YÖNETMELİĞİ T.C MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SPOR ÖDÜL YÖNETMELİĞİ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı; ulusal ve uluslararası spor hizmet ve faaliyetlerinde üstün başarı gösteren veya derece alan ve

Detaylı

SPONSORLUK FIRSATLARI 2013-2014 SEZONU

SPONSORLUK FIRSATLARI 2013-2014 SEZONU SPONSORLUK FIRSATLARI 2013-2014 SEZONU Ünilig, Türkiye'nin üniversitelerarası ilk çok branșlı, deplasmanlı spor ligi olarak Genel Müdürlüğümüz tarafından 2012-13 sezonunda organize edilmeye bașlandı. İlk

Detaylı

SPOR A.Ş. (İstanbul Spor Etkinlikleri ve İşletmeciliği Ticaret A.Ş.)

SPOR A.Ş. (İstanbul Spor Etkinlikleri ve İşletmeciliği Ticaret A.Ş.) SPOR A.Ş. (İstanbul Spor Etkinlikleri ve İşletmeciliği Ticaret A.Ş.) Sporun nabzını 20 ayrı branşta verdiği hizmetle elinde tutan Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden; Türkiye'nin ilk ve tek spor organizasyon

Detaylı

TÜRKİYE KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ

TÜRKİYE KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ TÜRKİYE KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ MADDE 1- KUPANIN OLUŞUMU ve KATILIM ŞARTLARI (1) TFF nin ulusal düzeyde oynattığı profesyonel lig müsabakalarından sonraki kupa müsabakalarının ismi Türkiye Kupası dır.

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK KUPASI BASKETBOL BRANŞI GENEL KURALLAR

MARMARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK KUPASI BASKETBOL BRANŞI GENEL KURALLAR MARMARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK KUPASI BASKETBOL BRANŞI GENEL KURALLAR 1-Müsabakalar Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü ndeki Büyük Spor Salonu nda oynanacaktır. 2-Müsabakalarda Forma renkleri ve modelleri

Detaylı

13.ANGORA KUPASI FUTBOL FİKSTÜRÜ

13.ANGORA KUPASI FUTBOL FİKSTÜRÜ MERKEZ ÇİM SAHA Özel Hususlar / Esnek Kurallar: Not: Tüm müsabakalar Üniversite Sporları Federasyonu Oyun Kurallarına ve Misyonuna Tabidir. Ancak, turnuvanın yapısı ve amacı doğrultusunda bazı esnek kurallar

Detaylı

BJK Nevzat. Beşiktaş'tan farklı galibiyet

BJK Nevzat. Beşiktaş'tan farklı galibiyet 5 NİSAN 2013 Beşiktaş'tan farklı galibiyet BJK Nevzat Demir Tesisleri nde mücadelenin ilk yarısını Beşiktaş, Ömer Arslan ve Mehmet Akyüz ün attığı gollerle 2-0 önde kapattı. İkinci yarıda oyuna giren Holosko

Detaylı

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ MADDE 1 GENEL HÜKÜMLER TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ (1) Halı Saha Ligi TFF tarafından düzenlenir. TFF bu statüde yer alan hususlarda karar vermeye yetkilidir. (2) Halı Saha Ligi, Türkiye

Detaylı

TRABZONSPOR RESMİ DERGİSİ

TRABZONSPOR RESMİ DERGİSİ 7 EKİM 2010 7 EKİM 2010 7 EKİM 2010 TRABZONSPOR RESMİ DERGİSİ 6 EKİM 2010 6 EKİM 2010 TRABZON KAZANACAK! Zihni Ağırman /TAKA GAZETESİ Trabzon büyük bir organizasyona hazırlanıyor. Sadece Trabzon değil,

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ Bülten No: 13 (12 Mayıs 25 Mayıs 2014) Sayfa 1 BASKETBOL KÜÇÜK BASKETBOL Küçük basketbol takımımız başarılı maçlar çıkarmaya devam ediyor. Gelişim ligi maçında rakibi Fenerbahçe Ataşehir basketbol takımını

Detaylı

En zor 2. spor dalı: Sutopu

En zor 2. spor dalı: Sutopu En zor 2. spor dalı: Sutopu Sutopu sporunun bilimsel olarak toplanan verilere göre dünya genelinde Buz Hokeyi nden sonra en zor spor dalı olarak 2. sırada yer aldığını belirten Türkiye Sutopu Federasyonu

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU TARAFINDAN ORGANİZASYONU GERÇEKLEŞTİRİLEN 2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA TÜRKİYE ÜNİVERSİTELER ARASI TAKIM SPORLARI VE FERDİ YARIŞMALARA ÜNİVERSİTEMİZİ

Detaylı

Takımımız Namağlup Şampiyon

Takımımız Namağlup Şampiyon Ortaokul Yıldız Erkek Takımımız Namağlup Şampiyon 2016-2017 Öğretim yılı okullar arası basketbol maçlarında mücadele eden ortaokul yıldız erkek takımımız oynadığı maçları namağlup kazanarak şampiyon oldu.

Detaylı

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ 1- Halı Saha Ligi Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenir. TFF tarafından atanacak Organizasyon Komitesi bu statüde yer alan hususlarda karar

Detaylı

SEZONU ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ

SEZONU ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ 2018 2019 SEZONU ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ MADDE 1 KUPANIN OLUŞUMU ve KATILIM ŞARTLARI (1) TFF nin ulusal düzeyde düzenlediği kupanın ismi Ziraat Türkiye Kupası dır. Türkiye Kupası nın

Detaylı

Vanlı futbolcu kızlar Bodrum da kamp yapıyor

Vanlı futbolcu kızlar Bodrum da kamp yapıyor Vanlı futbolcu kızlar Bodrum da kamp yapıyor Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon un davetiyle Bodrum a gelen Vanlı futbolcu kızlar Bodrum da kamp yapıyor. Van Mustafa Cengiz Ortaokulu Mor Menekşeler

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ Bülten No: 13 ( 15 Mayıs 29 Mayıs 2017 ) Sayfa 1 ATLETİZM 17 Mayıs Çarşamba günü okulumuz atletizm sahasında Sarıyer İlçesi Gençlik Yarışları yapıldı. Yarışlarda okulumuzu iki takım ile ENKA Lisesi temsil

Detaylı

CRAZY DESIGNED CLOTHES SHOW

CRAZY DESIGNED CLOTHES SHOW CRAZY DESIGNED CLOTHES SHOW Okul Öncesi öğrencilerimiz, velileriyle birlikte tasarladıkları birbirinden çılgın giysileri sergiledikleri defilede hem çok eğlendiler hem de öğrendikleri İngilizce yapıları

Detaylı

Özel gereksinimli çocuklar

Özel gereksinimli çocuklar Özel gereksinimli çocuklar Spor becerileri yolu ile toplumsal yaşama uyum ve katılımlarını sağlamak Mutlu ve üretken bireyler olmalarına yardımcı olmak. Programımıza yaklaşık 70 sporcu devam etmektedir.

Detaylı

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Bayanlar Ligi Statüsü (23 Mart 2011 tarih ve 95/2010-2011 sayılı Yönetim Kurulu genelgesiyle düzenlenmiştir.) Madde 1 - Amaç ve Kapsam: 2010 2011 Futbol Sezonu Bayanlar Ligi

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ ÜNİVERSİTELERARASI SPOR MÜSABAKALARI

EGE ÜNİVERSİTESİ ÜNİVERSİTELERARASI SPOR MÜSABAKALARI EGE ÜNİVERSİTESİ ÜNİVERSİTELERARASI SPOR MÜSABAKALARI 2013-2014 KATILDIĞIMIZ SPOR BRANŞLARI VE TAKIM ANTRENÖRLERİ 1 ATLETİZM Arş. Gör. Görkem AYBARS 2 BADMİNTON Yrd. Doç. Dr. Ersin ALTIPARMAK 3 BASKETBOL

Detaylı

AMASYA ÜNİVERSİTESİ 6. KÜLTÜR SANAT VE SPOR ŞENLİĞİ SPOR MÜSABAKA TALİMATLARI HALI SAHA FUTBOL MÜSABAKA TALİMATI HALI SAHA FUTBOL YÜRÜTME KURULU

AMASYA ÜNİVERSİTESİ 6. KÜLTÜR SANAT VE SPOR ŞENLİĞİ SPOR MÜSABAKA TALİMATLARI HALI SAHA FUTBOL MÜSABAKA TALİMATI HALI SAHA FUTBOL YÜRÜTME KURULU AMASYA ÜNİVERSİTESİ 6. KÜLTÜR SANAT VE SPOR ŞENLİĞİ SPOR MÜSABAKA TALİMATLARI TERTİP KOMİTESİ BAŞKAN : Prof. Dr. M. Akif ZİYAGİL Bed. Eğt. ve Spor Böl.Bşk. ÜYE : Ünal AYDOĞAN Sağ.Kül.ve Spor Dai. Bşk.

Detaylı

ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR GENÇLİK VE SPOR KULÜBÜ 2014 YILI FAALİYET RAPORU

ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR GENÇLİK VE SPOR KULÜBÜ 2014 YILI FAALİYET RAPORU ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR GENÇLİK VE SPOR KULÜBÜ 2014 YILI FAALİYET RAPORU Eskişehir Büyükşehir Gençlik ve Spor Kulübü olarak Atletizm, Hentbol (Kız Erkek), Dragon, Kano, Yelken, Yüzme, Basketbol ve Atıcılık

Detaylı

Maça tutuk. Beşiktaş Gazetesi Potada anlamlı galibiyet GÜNLÜK INTERNET GAZETENİZ... SPOR

Maça tutuk. Beşiktaş Gazetesi Potada anlamlı galibiyet GÜNLÜK INTERNET GAZETENİZ... SPOR Potada anlamlı galibiyet BEŞİKTAŞ Erkek Basketbol Takımı, Lietuvso Rytas ı deplasmanda 73-67 mağlup etti. Siemens Arena da oynanan karşılaşmaya Beşiktaş, Vidmar, Jerrells, Markota, Muratcan ve Christopher

Detaylı

SEZONU TÜRKİYE KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ

SEZONU TÜRKİYE KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ 2017 2018 SEZONU TÜRKİYE KUPASI MÜSABAKALARI STATÜSÜ MADDE 1 KUPANIN OLUŞUMU ve KATILIM ŞARTLARI (1) TFF nin ulusal düzeyde düzenlediği kupanın ismi Türkiye Kupası dır. Türkiye Kupası nın isimlendirme

Detaylı

sezonunda U13 League İstanbul da 12 takımın katılımıyla oynanacaktır.

sezonunda U13 League İstanbul da 12 takımın katılımıyla oynanacaktır. 2010 KATILIM ŞARTLARI 1. 2010 sezonunda U13 League İstanbul da 12 takımın katılımıyla oynanacaktır. 2. Katılımda öncelik geçmiş yıllarda Junior League i ve kendi kulüplerini sportif ve sosyal anlamda başarı

Detaylı

Karadeniz. Beşiktaşlılık mütevazi olmaktır

Karadeniz. Beşiktaşlılık mütevazi olmaktır 25 NİSAN 2013 Beşiktaşlılık mütevazi olmaktır Karadeniz Ereğli Büyük Anadolu Otel de düzenlenen etkinlikte Başkan Fikret Orman şunları söyledi: Karadeniz Ereğli Beşiktaş Taraftarları Derneği başkanı Tarık

Detaylı

STRES ATMAYA GELDİLER, DENİZ TEMİZLİĞİ YAPTILAR

STRES ATMAYA GELDİLER, DENİZ TEMİZLİĞİ YAPTILAR STRES ATMAYA GELDİLER, DENİZ TEMİZLİĞİ YAPTILAR Bodrum a 3 günlük şirket etkinliğine gelen çalışanlar deniz dibi temizliği gerçekleştirdi. Otomotiv sanayinin köklü firmalarından Farplas, çalışanları için

Detaylı

FUTSAL BRANŞ TALİMATI

FUTSAL BRANŞ TALİMATI K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi FUTSAL BRANŞ TALİMATI 1- Müsabakalar Uluslararası

Detaylı

BİR BAŞARI HİKAYESİ OSMAN ÇULLU

BİR BAŞARI HİKAYESİ OSMAN ÇULLU BİR BAŞARI HİKAYESİ OSMAN ÇULLU Kahramanmaraş ta yüzme deyince ilk akla gelen Osman Çullu, başarılarına her gün bir yeni halka daha ekliyor. Kahramanmaraş ta yüzme sporuna ve özelliklede engelli vatandaşların

Detaylı

CRAZY DESIGNED CLOTHES SHOW

CRAZY DESIGNED CLOTHES SHOW CRAZY DESIGNED CLOTHES SHOW Okul Öncesi öğrencilerimiz, velileriyle birlikte tasarladıkları birbirinden çılgın giysileri sergiledikleri defilede hem çok eğlendiler hem de öğrendikleri İngilizce yapıları

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ Bülten No: 6 (08 Aralık 21 Aralık 2014 ) Sayfa 1 BASKETBOL KÜÇÜK BASKETBOL Gelişim liginde mücadele veren küçük basketbol takımımız maçlarına galibiyetle başladı. Paşabahçe takımını güzel bir mücadelenin

Detaylı

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU TANIMLAR Bu Statüde geçen; TBHF : Türkiye Buz Hokeyi Federasyonunu, GMT : Genel Müsabaka Talimatını, Gençler Ligi : 2014-2015 Sezonu Genç Erkekler Ligini ifade eder. ESAS HÜKÜMLER 1. TBHF Gençler Ligi

Detaylı

ANTALYA İLİ KATEGORİLERİNE GÖRE 2014-2015 SEZONU BASKETBOL YEREL LİG STATÜLERİ:

ANTALYA İLİ KATEGORİLERİNE GÖRE 2014-2015 SEZONU BASKETBOL YEREL LİG STATÜLERİ: ANTALYA İLİ KATEGORİLERİNE GÖRE 2014-2015 SEZONU BASKETBOL YEREL LİG STATÜLERİ: GENÇ ERKEKLER: 2014-2015 SEZONU ANTALYA İLİ BASKETBOL GENÇ ERKEKLER LİG STATÜSÜ 1. 2014-2015 Genç Erkekler Basketbol Ligi

Detaylı

FMV IŞIK OKULLARI 100 YILLIK OKULLAR 15. SPOR ŞÖLENİ BİLGİLENDİRME FORMU

FMV IŞIK OKULLARI 100 YILLIK OKULLAR 15. SPOR ŞÖLENİ BİLGİLENDİRME FORMU TARİH 03 07 MAYIS 2017 FMV ÖZEL IŞIK LİSESİ NİŞANTAŞI KAMPÜSÜ BRANŞ MASA TENİSİ ( GENÇ KIZ-GENÇ ERKEK ) 1. Masa Tenisi Müsabakaları 04 Mayıs 2017 Perşembe günü başlayacaktır. 2. Yarışmalar, uluslararası

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ

BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜM BÜLTENİ Bülten No: 10 ( 29 Şubat 14 Mart 2016 ) Sayfa 1 ATLETİZM 01 Mart Salı günü Aslı Çakır Alptekin Atletizm Salonunda İstanbul En Hızlı Çocuk Yarışları yapıldı. Okulumuzdan yarışmaya katılmaya hak kazanan

Detaylı

SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI

SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI ÖĞRENCİ BASKETBOL 2. Sağlık Bilimleri Fakültesi 3. Artvin MYO 4. Arhavi MYO 5. Borçka Acarlar MYO BASKETBOL TURNUVASI GRUPLAR 1 Borçka

Detaylı

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU TANIMLAR Bu Statüde geçen; TBHF : Türkiye Buz Hokeyi Federasyonunu, GMT : Genel Müsabaka Talimatını, Kadınlar Ligi : 2014-2015 Sezonu Kadınlar Ligini ifade eder. ESAS HÜKÜMLER 1. TBHF Kadınlar Ligi Aralık

Detaylı

YÜZME YÜZME FAALIYET PROGRAMI

YÜZME YÜZME FAALIYET PROGRAMI 2016 2020 YÜZME YÜZME FAALIYET PROGRAMI Sayın Yetkili, İlgili dosyalarla ilgili görüş ve sorularınızı aşağıdaki mail adreslileri ile irtibata geçerek gerçekleştirebilirsiniz. Faaliyet Programı ilgi ilgili

Detaylı

Tesisleri'ndeki antrenmana ısınma koşularıyla başlayan Beşiktaş, yaptı. Bir süre ayak tenisi oynayan oyuncular, şut çalışmasıyla

Tesisleri'ndeki antrenmana ısınma koşularıyla başlayan Beşiktaş, yaptı. Bir süre ayak tenisi oynayan oyuncular, şut çalışmasıyla Kartal kupa mesaisinde BEŞİKTAŞ Ankaragücü'yle Ziraat Türkiye Kupası'nda oynayacağı maçın ilk idmanını tamamladı. Antrenmana ısınma koşularıyla başlayan Beşiktaş, pas ve top kapma çalışmalarının ardından

Detaylı

Karakartal derbi. Derbi maç Kalkavan'ın

Karakartal derbi. Derbi maç Kalkavan'ın 28 ŞUBAT 2013 Tasarım: Onur Baştuğ - Muzaffer Topal - Haber: Didem Tutal - Ufuk Çoban IPHONE ve IPad uygulama: Uğur Baştuğ Derbi maç Kalkavan'ın BEŞİKTAŞ IN, Spor Toto Süper Lig in 24. haftasında Fenerbahçe

Detaylı

OKULUMUZUN SPORTİF BAŞARILARI

OKULUMUZUN SPORTİF BAŞARILARI OKULUMUZUN SPORTİF BAŞARILARI Okulumuz sportif anlamda 2000 yılında okulumuza beden eğitimi öğretmeni olarak atanan Kubilay KIZILBUĞA ile başlamaktadır. Beden eğitimi öğretmenimizin üstün gayretleriyle

Detaylı