İlk ve Acil Yardım Programı Ders Müfredatı ve İçerikleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İlk ve Acil Yardım Programı Ders Müfredatı ve İçerikleri"

Transkript

1 İlk ve Acil Yardım Programı Ders Müfredatı ve İçerikleri 1.Sınıf Güz Dönemi Kodu Dersin Adı T U K TAR ATATÜRK İLKELERİ VE İNKLAP TARİHİ I TUR TÜRK DİLİ- I YAD İNGİLİZCE-I BED BEDEN EĞİTİMİ- I ABT ACİL HASTA BAKIMI-I ABT ACİL YARDIM VE KURTARMA ÇALIŞMALARI I ABT AMBULANS SERVİS EĞİTİMİ- I ABT TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI ABT ANATOMİ TOPLAM Sınıf Bahar Dönemi Kodu Dersin Adı T U K TAR ATATÜRK İLKELERİ VE İNKLAP TARİHİ II TUR TÜRK DİLİ- II YAD İNGİLİZCE-II BED BEDEN EĞİTİMİ- II ABT ACİL HASTA BAKIMI-II ABT ACİL YARDIM VE KURTARMA ÇALIŞMALARI II ABT AMBULANS SERVİS EĞİTİMİ- II ABT SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ ABT FİZYOLOJİ TOPLAM

2 2.Sınıf Güz Dönemi Kodu Dersin Adı T U K ABT ACİL YARDIM VE KURTARMA ÇALIŞMALARI III ABT AMBULANS SERVİS EĞİTİMİ- III ABT ACİL HASTA BAKIMI-III ABT PSİKOLOJİ VE DAVRANIŞ BİLİMİ ABT MESLEKİ EĞİTİM I ABT SEÇMELİ I (TIBBİ TERMİNOLOJİ) TOPLAM Sınıf Bahar Dönemi Kodu Dersin Adı T U K ABT ACİL YARDIM VE KURTARMA ÇALIŞMALARI IV ABT AMBULANS SERVİS EĞİTİMİ- IV ABT ACİL HASTA BAKIMI-IV ABT MESLEKİ ETİK II ABT MESLEKİ İNGİLİZCE- I TOPLAM

3 Seçmeli Dersler Dersin Adı T U K Kimya ve Sağlik Temel Beslenme Hastalık Bilgisi Halk Sağlığı Çevre Koruma Beden Eğitimi Resim Müzik Sağlık Hizmetleri Yönetimi Kalite Güvencesi Ve Standartlari Kalite Yönetim Sistemleri İletişim ve Halkla İlişkiler Sağlık Sosyolojisi Sağlık Psikolojisi Toplam Kredi Evde Bakım Hizmetleri Yönetimi Kısaltmalar: T = Haftalık teorik ders saati; U = Haftalık uygulama ders saati; K = Dersin kredisi Not: Ders kredileri 1 saat uygulama 1 kredi, 2 saat uygulama 1 kredi, 3-4 saat uygulama 2 kredi olarak hesaplanacaktır

4 DERS İÇERİKLERİ TAR 101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I (2 0 2) İnkılâbın tanımı, I. Dünya Savaşı na kadar Osmanlı Devleti ndeki gelişmeler, I. Dünya Savaşı, Mondros Ateşkes Anlaşması, Mustafa Kemal Paşa nın hayatına Genel bir bakış, Cemiyetler ve Faaliyetleri, Mustafa Kemal Paşanın Samsun a çıkışı, Kongreler, Meclis-i Mebusan ın Toplanması ve Misak-ı Milli, TMMM nin Açılması, Sakarya zaferine kadar Milli Mücadele, Sakarya Zaferi, Milli Mücadele nin Mali Kaynakları, Büyük Taarruz, Mudanya Mütarekesi, Saltanatın Kaldırılması, Lozan Barış Konferansı 1. Mustafa Kemal Atatürk. (1986). Nutuk (Söylev), C.I-II, T.T.K. Ankara. 2. Niyazi Berkes. (1978).Türkiye de Çağdaşlaşma, İstanbul. 3. Enver Ziya Karal. (1980). Atatürk ve Devrim (Konferanslar ve Makaleler), T.T.K. Ankara. 4. Enver Ziya Karal. (1981). Atatürk ten Düşünceler, M.E.B. Yay. Ankara. TAR 102 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi II (2 0 2) Cumhuriyetin İlanı, Halifeliğin Kaldırılması, 1924 Anayasası, Çok Partili Yaşam Deneyimi, Şeyh Sait Ayaklanması, Cumhuriyete Karşı Diğer Tepkiler, Menemen Olayı ve çeşitli alanlardaki inkılâplar 1. Mustafa Kemal Atatürk. (1986). Nutuk (Söylev), C.I-II, T.T.K. Ankara. 2. Niyazi Berkes. (1978). Türkiye de Çağdaşlaşma, İstanbul. 3. Enver Ziya Karal. (1980). Atatürk ve Devrim (Konferanslar ve Makaleler), T.T.K., Ankara. 4. Enver Ziya Karal. (1981). Atatürk ten Düşünceler, M.E.B. Yay., Ankara. 5. Ahmet Mumcu. (1976). Tarih Açısından Türk Devriminin Temelleri ve Gelişimi, Ankara.

5 TUR 101 Türk Dili I (2 0 2) Dilin tanımı ve özellikleri, dilin sosyal hayatımızdaki yeri ve önemi; dil-düşünce, dil-millet ve dilkültür bağlantısı, yeryüzündeki diller, kaynak ve yapı bakımından dünya dilleri, dil farklılaşması, yazı dili, konuşma dili, noktalama işaretleri, türk dilinin gelişimi, ses bilgisi, anlam ve görevleri bakımından kelimeler 1. Ergin, M. (1997). Üniversiteler İçin Türk Dili. İstanbul. Bayrak Yayınları. 2. Kaplan, M. (1993). Kültür ve Dil. İstanbul. Dergâh Yayınları (8. baskı). 3. Fuat, M. (2001). Dil Üstüne. İstanbul. Adam Yayınları. 4. Aksan, D. (1984). Türkçe nin Gücü. Ankara. Bilgi Yayınevi (4. baskı). 5. Karamanlıoğlu, A. F. (1984). Türk Dili. İstanbul: Dergâh Yayınları (3. baskı). 6. Anday, M. C. (1996). Dilimiz Üstüne Konuşmalar. İstanbul. Yapı Kredi Yayınları. 7. Karaağaç, G. (2002). Dil Tarih ve İnsan. Ankara. Akçağ Yayınevi. 8. Aksan, D. (2003). Dil Şu Büyülü Düzen. Ankara. Bilgi Yayınevi. 9. Banarlı, N. S. (2002). Türkçe nin Sırları. İstanbul. Kubbealtı Neşriyatı (18. baskı). TUR 102 Türk Dili II (2 0 2) Sözcük bilgisi, sözcük türleri; cümle bilgisi ve Türkçenin sözdizimi; kompozisyon, sözlü ve yazılı kompozisyon türleri; sözlü ve yazılı anlatım teknikleri; Türkçenin günümüz sorunları; metin (şiir, roman, öykü, deneme vb.) çözümleme yöntemleri ve uygulamaları. 1. Ergin, M. (1997). Üniversiteler İçin Türk Dili. İstanbul. Bayrak Yayınları. 2. Kaplan, M. (1993). Kültür ve Dil. İstanbul. Dergâh Yayınları (8. baskı). 3. Fuat, M. (2001). Dil Üstüne. İstanbul. Adam Yayınları. 4. Aksan, D. (1984). Türkçe nin Gücü. Ankara. Bilgi Yayınevi (4. baskı). 5. Karamanlıoğlu, A. F. (1984). Türk Dili. İstanbul: Dergâh Yayınları (3. baskı).

6 6. Anday, M. C. (1996). Dilimiz Üstüne Konuşmalar. İstanbul. Yapı Kredi Yayınları. 7. Karaağaç, G. (2002). Dil Tarih ve İnsan. Ankara. Akçağ Yayınevi. 8. Aksan, D. (2003). Dil Şu Büyülü Düzen. Ankara. Bilgi Yayınevi. 9. Banarlı, N. S. (2002). Türkçe nin Sırları. İstanbul. Kubbealtı Neşriyatı (18. baskı). YAD 101 Yabancı Dil I (2 0 2) Temel zamanlar ve kipler, isim, sıfat, edat ve zarflar, şart cümleleri, isim fiiller, başlangıç orta düzey altında İngilizce deki temel zamanlar ve kipler; isim, sıfat, zamir, edat ve zarflar; şart cümleleri; isim fiiller; edilgen yapı; karşılaştırma yapıları, cümle dizini; dolaylı tümleç; soru-yanıt kalıpları; sıfat cümlecikleri ve İngilizce kelime bilgisi. 1. Target Vocabulary 1, 2, Murphy, R. (1998). English Vocabulary in Use. Cambridge. 3. Dictionary of Contemprary English, Longman. 4. Walker, E., Elsworth, S. (2000). New Grammar Practice for Elementary Students Longman: England. 5. Walker, E., Elsworth, S. (2000). New Grammar Practice for Pre-Intermediate Students Longman: England Murphy, R. (1998). English Grammar in Use. Cambridge. YAD 102 Yabancı Dil II (2 0 2) Dolaylı anlatımlar, cümle dizini, sıfat cümlecikleri ve orta ve üst seviyede kelime bilgisi, başlangıç orta düzey altında İngilizce deki temel zamanlar ve kipler; isim, sıfat, zamir, edat ve zarflar; şart cümleleri; isim fiiller; edilgen yapı; karşılaştırma yapıları, cümle dizini; dolaylı tümleç; soru-yanıt kalıpları; sıfat cümlecikleri ve İngilizce kelime bilgisi. 1. Target Vocabulary 1, 2, Murphy, R. (1998). English Vocabulary in Use. Cambridge. 3. Dictionary of Contemprary English, Longman.

7 4. Walker, E., Elsworth, S. (2000). New Grammar Practice for Elementary Students Longman: England. 5. Walker, E., Elsworth, S. (2000). New Grammar Practice for Pre-Intermediate Students Longman: England Murphy, R. (1998). English Grammar in Use. Cambridge. BED 101 Beden Eğitimi I (2 2 3) Orta mesafe ve uzun mesafe koşular, sprintler, atma ve atlamalar, güç geliştirme, güç geliştirme ek ağırlıklar kullanmak, güç geliştirme ek ağırlıklar kullanmak, basketbolda pas ve turnpike, basketbolda şut ve oyun kurma, voleybolda pas manşet, voleybolda servis ve smaç. 1. Araci Hikmet (1999). Okullarda Beden Eğitimi, Ankara. 2. Beden Eğitimi ve Sporda Temel İlkeler. BED 102 Beden Eğitimi II (2 2 3) Kasların ortak özellikleri, iskelet kası fonksiyonları, kasın kaslanması, kas kasılma tipleri, kas hipertrofisi, kas atrofisi, kas kuvveti, kas dayanıklılığı, kasta enerji meydana gelişi ve kullanılışı, kalbin atım sayısı, egzersizde atım volümü düzenlemesi, egzersiz esnasında kalp atım volümü artışı, sporcu kalbi, egzersizde solunum volüm ve kapasite değişmeleri, sigaranın zararları, oksijen açığı ve oksijen borcu, sporcularda ısı düzenlenmesi, hipotermi ve hipertermi, sporcularda ısınma, kuvvet antrenmanlarının prensipleri, doping. 1. Araci Hikmet. (1999). Okullarda Beden Eğitimi ANKARA. 2. Beden Eğitimi ve Sporda Temel İlkeler.

8 ABT 101 Acil Hasta Bakımı I (2 1 2) Hastane öncesi acil bakım, vital bulgular, hastanın alanda muayenesi ve kanama kontrolü, kardiopulmoner resisitasyon (erişkin çocuk, bebek) yabancı cisim ile boğulmalarda ambulans, kardiovasküler aciller, solunum acilleri, abdominal acillerde değerlendirme ve acil bakım. Farmokolojik kırık, çıkık ve burkulmalarda değerlendirme ve bakım, nörolojik hastalarda acil yardım, diabetli, dispneli ve felçli hastaya yaklaşım ve epilepsi ve nöbetlerde bakım ve tedavi, göz, kulak, burun, boğaz acillerinde yaklaşımlar. gastro intestinal sistem acilleri, bulaşıcı hastalıklarda bakım, üriner sistem problemleri, batın, ve genital bölge yaralanmalarının değerlendirilmesi ve acil bakımı, jinekolojik aciller, hamilelik ve doğumda acil bakım uygulamaları çocuk acillerinde değerlendirme ve bakım, geriatrik aciller, psikiyakrik acillerde değerlendirme, uygun davranış ve girişimler, kanserli hastalarda acil olabilecek durumlar, triage (ayrım-triaj) kuralları nelerdir, ne şekilde uygulanır, klinikte eğitim ve uygulama çalışmaları, Asepsi, antisepsi kuralları ve yöntemleri, vital bulgular ölçümü ve değerlendirilmesi, ilaç uygulama yolları ve teknikleri, oksijen uygulama yolları ve teknikleri, aspirasyon teknikleri uygulamalar 1. Hemşirelik Esasları. (1993). Anadolu Üniversitesi. AÖF Yayınları No 225. Eskişehir. 2. Gündem, D., Üçan, E.S. (2002) Paramedikler İçin Mesleksel Beceriler Dokuz Eylül Üni. Rektörlük Matbaası İzmir, 3. Hackman J.D, Rosenthal R.E, Worsing R.A, Me Fee, AS. (1999). Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi, Türkçe 3. Baskı, Mısırlı Matbaası, İstanbul. ABT 102 Acil Hasta Bakımı II (2 1 2) Temel yaşam desteği, asit-baz, sıvı elektrolit dengesi ve dengesizlikleri, solunum sistemi tıbbi acilleri, (KOAH, pulmoner ödem, pulmoner emboli, bronşial astım) diabetus mellitus komplikasyonları ve acil bakım 1. Hackman J.D., Rosenthal R.E, Worsing R.A., Me Fee, A.S. (1999). Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi, Türkçe 3. Baskı, Mısırlı Matbaası, İstanbul.

9 2. Krohmer J.R. (1999). Basic Field Care, Mosby, Missouri, ABD. 3. Bledsoe BE, Porter RS, Shade BR. (2001). Paramedic Emergency Care, Pratice,.Hall, 2. ED. USA. ABT 103 Acil Yardım ve Kurtarma Çalışmaları I (2 3 4) Acil ekipmanları ve ekipmanların kullanımı, kanamanın durdurulmasında kullanılan metodlar, yumuşak doku yaralanmalarında acil bakım, ileri hava yolu uygulamalarının (entübasyon) acildeki yeri, solunum, kardiovasküler, abdominal, nörolojik değerlendirrmenin acil hasta bakımında önemi ve nasıl yapılması gerektiği, şoktaki hastanın bakım kriterleri öğretilmektedir, asepsi, antisepsi, bireysel hijyende acil bakım elemanının bilmesi gereken kurallar, ilaç uygulama yöntemleri ve acilde kullanılan ilaçlar, sınıfta ve alanda vaka çalışmaları, klinikte eğitim ve uygulama, öğrencilerin sağlıkla ilgili konularda seminerleri, hastanın elektrokardiografisinin (EKG) çekilmesi ve ritm strip değerlendirilmesi, defibrilasyon uygulaması, sınıfta ve alanda vaka çalışması, Acil tıp sisteminin tanıtılması, fiziksel muayene, kanamalar, dış kanamalar, şok tipleri, kardiyo pulmoner resusitasyon ve solunum ve kalp ile ilgili acil konular 1. Krohmer J.R. (1999). EMT Basic Field Care, Mosby, Missouri, ABD. 2. Bledsoe B.E., Porter R.S., Shade B.R. (2001). Paramedic Emergency Care, Pratice Hall, 2. Ed. USA. 3. Ekşi A., Sezer Y., Köymen H. (2004). Hastane Öncesi Acil Bakımda Kullanılan Sabitleme Ekipmanları, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Basımevi. ABT 104 Acil Yardım Kurtarma Çalışmaları II (2 3 4) Kanamalar, yumuşak doku travmaları, kardiak aciller, nörolojik aciller ve bu hastalara yaklaşımlar, geriatrik aciller, göz acilleri, kulak, burun boğaz acilleri, psikiatrik aciller 1. Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi. (1999). Amerikan Ortopedik Cerrahlar Akademisi 3. Baskı, Mısırlı Matbaası İstanbul. 2. Sözüer, E., Küçükaydın, M. (1997). Acil Yardım ve Travma El Kitabı. Ankara. 3. Uçan, E.S., Çelikli, S., Üstünkarlı B.N., Ersoy, G. (2000). Paramedik (Ambulans ve Acil Bakım Teknikerleri İçin). Dokuz Eylül Üni. Yayını. İzmir.

10 ABT 105 Ambulans Servis Eğitimi I (1 3 3) Acil tıp servisi sistemi nedir, ambulans ve acil bakım tekniklerinin bu sistemdeki yeri ve yasal sorumlulukları nelerdir, hastanın hareket ettirilmesi ve taşınması metodları nelerdir, ambulans servisi standartları, trafik ambulans-motor dersleri sınıfta ve alanda vaka çalışmaları, kırık, çıkık, ve burkulmalarda kullanılan aletler, özel malzemeler (doğum seti, yanık seti, travma seti vb.) nelerdir, nasıl kullanılır, çevresel acillerde (yanık, suda boğulma, zehirlenme, sıcak, soğuk çarpması vb.) değerlendirme ve acil bakım nasıl verilir, sınıfta ve alanda vaka çalışmaları, klinik eğitim ve uygulamalar, araç ve ekipman kontrolünde dikkat edilmesi gerekenler, ambulans sürücülüğü pratikleri, radyo ile iletişim, yangın söndürme ve önleme, sınıfta ve alanda vaka çalışmaları, klinikte eğitim ve uygulama çalışmaları, hastayı emniyetli transfer etmek, partneri ile kendisini koruması 1. Krohmer JR. (1999). EMT Basic Field Care, Mosby, Missouri, ABD, 2. Bledsoe BE, Porter RS, Shade BR. (2001). Paramedic Emergency Care, Pratice Hall, 2. Ed. USA. 3. Ekşi A., Sezer Y., Köymen H. (2004). Hastane Öncesi Acil Bakımda Kullanılan Sabitleme Ekipmanları, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Basımevi. ABT 106 Ambulans Servis Eğitimi II (1 3 3) Duman zehirlenmelerinde yapılacaklar kırık, çıkık ve burkulmalarda kullanılan alet ve malzemeler, özel malzemeler, doğum seti, yanık seti, travma seti çevresel aciller, yanıklar, sıcak acilleri, soğuk acilleri, zehirlenmeler, tehlikeli maddeler, radyasyon acilleri vaka çalışması, klinikte uygulama. 1. Krohmer JR. (1999). EMT Basic Field Care, Mosby, Missouri, ABD. 2. Ekşi A., Sezer Y., Köymen H. (2004). Hastane Öncesi Acil Bakımda Kullanılan Sabitleme Ekipmanları, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Basımevi.

11 ABT 107 Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı (2 2 3) Bilgisayara giriş, bilgisayar birimleri (donanım birimleri), bilgisayar türleri, bilgisayar kullanımı, bilgisayarın tarihçesi, bazı terimlerin açıklanması, windows işletim sistemi, microsoft office programlarının kullanımı, çeşitli uygulamalar. 1. Bal, H. Ç. (2005). Bilgisayar ve Internet Kullanımı, Abp Yayınevi. 2. Çömkelçi M. (2002). PC Donanımı, Alfa Yayınları. 3. Durubal İ. (2002). Microsoft Office XP. Arkadaş Yayınevi. 4. Johnson, S., Allen, D.W. (1998). Internet Öğrenim Kılavuzu, Alfa Basım Yayım Dağıtım, İstanbul. ABT 108 Sağlık Hizmetleri Yönetimi (2 0 2) Yönetim kavramı, yönetimin ilkeleri, yönetimin fonksiyonları, sağlık hizmetleri, sağlık hizmetlerinin yönetimi, hastaneler, hastanelerin temel özellikleri, hastanelerin işlevleri 1. Ertürk, M. (1995). İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon, Beta Yayın İstanbul. 2. Ertürk, M. (2000). İşletme Biliminin Temel İlkeleri, Beta Yayın, İstanbul. 3. Burnak, N. (1997). Toplam Kalite Yönetimi İstatistiksel Süreç Kontrolü, Tekam, Eskişehir. 4. Çoruh, M. (1994). Sağlık Sektöründe Toplam Kalite Yönetiminin Yeri, Haberal Eğitim Vakfı, Ankara.

12 ABT 109 Anatomi (2 0 2) Anatomiye giriş, hareket sistemi, kemik, eklem ve kas konusunda genel bilgiler, alt ve üst ekstremite damarları, toraks duvarı anatomisi, kalp, perikardiyum ve dolaşım sistemi, akciğerler ve plevra, farinks, özefagus ve mide, ince ve kalın barsaklar, karaciğer, pankreas, dalak, ürogenital sistem, sinir sistemi ve duyu organları (göz ve kulak anatomisi) 1. Ortuğ, G. (1991). Anatomi A.Ü.Açık Öğretim Fakültesi Yayınları Eskişehir. 2. Özden, M. (2003). Anatomi ve Fizyoloji. Feryal Matbaası Ankara. 3. Zeren, Z. (1982). İnsan Anatomisi. Ekim Yayınları İstanbul. 4. Sobotta, J. (1977). Atlas of Human Anatomi 5. Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Ders Notları, Moore, K. L., Dalley, A. F. (1999). Anatomy. 4th Ed. Williams and Wilkins. ABT 110 Fizyoloji (2 0 2) Hücre fizyolojisi, kas-sinir fizyolojisi, dolaşım sistemi fizyolojisi, homeostaz ve kanın özellikleri, hemoglıbin, kan grupları, anemiler, bağışıklık sistemi, kanamanın durdurulması, pıhtılaşma ve pıhtılaşma bozuklukları, solunum sistemi fizyolojisi, solunum mekaniği ve gazların özellikleri, sindirim sistemi fizyolojisi, boşaltım sistemi fizyolojisi, duyu organları fizyolojisi, merkezi sinir sistemi fizyolojisi, endokrin sistem fizyolojisi 1. William F. Ganong. (1994). Tıbbi Fizyoloji. İstanbul: Barış Kitabevi. 2. Arthuır C.Guyton, M.D. (1989). Tıbbi Fizyoloji. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevi 3. Gökhan, N. Çavuşoğlu, H. Kayserilioğlu, A. (1989). İnsan Fizyolojisi. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevi 4. Tuncel, N. (1991). Fizyoloji. Anadolu Üniversitesi Yayınları. Eskişehir. 5. Çağlayan, Ş.(1995).Yaşam Bilimi Fizyoloji. Panel Matbaacılık İstanbul.

13 ABT 201 Acil Yardım ve Kurtarma Çalışma III (2 3 4) EKG yorumlama, ileri yaşam desteği, enfeksiyon hastalıklarından korunma, onkolojik hastalıklar, travmalı hastaya acil bakım. 1. Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi. (1999). Amerikan Ortopedik Cerrahlar Akademisi (3. Baskı) Nasetti Ltd,, Mısırlı Matbaası, İstanbul. 2. Sözüer, Erdoğan, Küçükaydın, Mustafa, Baktir, Ali, Tatlışen, Atilla, Kahraman, Cemal, Andaç, Halit, Boyacı, Adem; Tayyar, Mehmet, Başbuğ, Mustafa, Ökten, İ. Suat, Koç, Kemal, Taşdemir, Kutay, Bilen, Ayşegül. (1997). Acil Yardım ve Travma El Kitabı, Ankara. 3. Uçan, Eyüp Sabri, Çelikli, Semra, Üstünkarlı, Barış Nursun, Ersoy, Gürkan. (2000). Paramedik (Ambulans ve Acil Bakım Teknikerleri İçin). Dokuz Eylül Üni. Yayını; İzmir- 4. Krohmer JR. (1999). EMT Basic Field Care, Mosby, Missouri, ABD. 5. Bledsoe BE, Porter RS, Shade BR. (2001). Paramedic Emergency Care, Pratice Hall, 2. Ed. USA. ABT 202 Acil Yardım Kurtarma Çalışmaları IV (2 3 4) Uygulamada paramedik öğrencilerin iyi bilmesi gereken, kanamalar, yumuşak doku travmaları, kardiak aciller, nörolojik aciller ve bu hastalara yaklaşımlar geriatrik aciller göz acilleri, KBB acilleri, psikiatrik acillerde uygulamalı olarak çalışacaklardır 1. Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi. (1999). Amerikan Ortopedik Cerrahlar Akademisi (3. Baskı) Nasetti Ltd,, Mısırlı Matbaası, İstanbul. 2. Sözüer, E., Küçükaydın, M., Baktir, A., Tatlışen, A, Kahraman, C., Andaç, H., Boyacı, A., Tayyar, M., Başbuğ, M., Ökten, İ. Suat, K., Kemal, T.K., Bilen, A., (1997). Acil Yardım ve Travma El Kitabı. Ankara.

14 3. Uçan, E.S., Çelikli, S., Üstünkarlı, B.N., Ersoy, G. (2000). Paramedik (Ambulans ve Acil Bakım Teknikerleri İçin), Dokuz Eylül Üni. Yayını; İzmir- 4. Krohmer JR. (1999). EMT Basic Field Care Mosby, Missouri, ABD. 5. Bledsoe BE, Porter RS, Shade BR. (2001). Paramedic Emergency Care, Pratice Hall, 2. Ed. USA. ABT 203 Ambulans Servis Eğitimi III (1 3 3) Acil durumlara, felaketlere yaklaşım, tiajın nasıl yapılacağı ve duman zehirlenmeleri 1. Krohmer JR. (1999). EMT Basic Field Care, Mosby, Missouri, ABD, 2. Ekşi A., Sezer Y., Köymen H. (2004). Hastane Öncesi Acil Bakımda Kullanılan Sabitleme Ekipmanları, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Basımevi. ABT 204 Ambulans Servis Eğitimi IV (2 1 2) Paramedik adaylarının sık karşılaşabilecekleri acil yardım, kurtarma ve ambulans donanımı hakkında bilgi vermek ve beceri kazandırmak. 1. Krohmer JR. (1999). EMT Basic Field Care, Mosby, Missouri, ABD, 2. Bledsoe BE, Porter RS, Shade BR. (2001). Paramedic Emergency Care, Pratice Hall, 2. Ed. USA. 3. Ekşi A., Sezer Y., Köymen H. (2004). Hastane Öncesi Acil Bakımda Kullanılan Sabitleme Ekipmanları, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Basımevi.

15 ABT 205 Acil Hasta Bakımı III (2 1 2) Temel yaşam desteği, gastro intestinal sistem acilleri, hematolojik aciller, üriner sistem aciller, endokrin sistem acilleri, kadın üreme sistemleri, gebelikte görülen komplikasyonlar, normal doğum eylemi, yeni doğanın değerlendirilmesi, doğum sonu komplikasyonları, etkili iletişim prensipleri, sağlık, empati, stres kavramları, yaşlı, çocuk,duyma özürlü, görme özürlü gibi spesifik özellikteki hastalarda paramedik yaklaşımı, ani ölüm, terminal hastalık, kötüye kullanım, çocuk kötüye kullanım, intihar, ani bebek ölümü sendromu gibi bunalım (kriz) olarak kabul edilen spesifik acil durumlarda paramedik yaklaşım 1. Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi (1999). 3. Baskı, Mısırlı Matbaası, İstanbul. 2. Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği. (1993). Anadolu Üni. AFÖ Yayını, Eskişehir. 3. İç Hastalıkları Hemşireliği. (1992). Anadolu Üni. AÖF Yayınları, Eskişehir. 4. Uçan, E.S., Çelikli, S., Üstünkarli B.N., Ersoy, G. (2000). Paramedik (Ambulans Ve Acil Bakım Teknikerleri İçin), Dokuz Eylül Üni. Yayını, İzmir. ABT 206 Acil Hasta Bakımı IV (1 3 3) Acil bakım uygulamalarını öğretmek, yanıklı hastaya acil yaklaşım, sıcak ve soğuk çarpmaları, akut batın zehirlenmeler, sokmalar, ısırıklar, suyla ilgili tehlikeler, hamilelik ve doğum doğumla ilgili klinik uygulama, çocukluk çağı acilleri, ambulans uygulamaları geriyatrik dönem acilleri ve geriyatrik hastaya yaklaşım, vaka çalışması psikiyatrik aciller, onkolojik hastada acil yaklaşım, klinik uygulamalar. 1. Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi (1999). 3. Baskı, Mısırlı Matbaası, İstanbul. 2. Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği. (1993). Anadolu Üni. AFÖ Yayını, Eskişehir. 3. İç Hastalıkları Hemşireliği. (1992). Anadolu Üni. AÖF Yayınları, Eskişehir. 4. Uçan, E.S., Çelikli, S., Üstünkarli B.N., Ersoy, G. (2000). Paramedik (Ambulans Ve Acil Bakım Teknikerleri İçin), Dokuz Eylül Üni. Yayını, İzmir.

16 ABT 207 Psikoloji ve Davranış Bilimi (2 0 2) Psikolojinin temel kavramları, öğrenme, gelişim, sosyal, cinsel, bilişsel gelişim, Psikolojik bozukluklar, kişilik kuramları, zekâ. 1. Ayvaşık, H.B., Sayıl, M. (2002). Psikolojiyi Anlamak, Türk Psikologlar Derneği Yayınları No:23, Ankara. ABT 208 Meslek Etiği (2 0 2) Deontoloji nedir? (kelime ve anlama, görev, ödev, yükümlülük, zorunluluk ve sorumluluk kavramı), Türk deontoloji tüzüğü ve eleştirisi, metodoloji (yöntem bilgisi ) nedir?, tıp ve tıbbın dalları, tıp etiğinde hekim ve hastanın rolleri nelerdir?, yaşama saygı, hasta hakları, abortus ve ötenazi, organ naklinin tıp etiğindeki yeri, özerklik ve diğer etik kuralları nelerdir?, meslekte kişilik ve kişiler arası iletişim, insan hakları ve tıbbi etik, genetik ve etik, klonlama, cinsiyet seçimi ve nüfus kontrolü, alternatif tıp ve diğer uygulamalar. 1. Pieper, A. (1999). Etiğe Giriş. İstanbul Ayrıntı yayınları Ayrıntı 265, İnceleme dizisi Cevizci A.((2002). Etiğe Giriş. İstanbul Paradigma Yayınları. 3. Erdemir, A. D., Öncel, O., Aksoy, Ş. (2003). Çağdaş Tıp Etiği. İstanbul Nobel Tıp Kitabevleri. 4. Oğuz Y. N., Tepe H., Büken N.Ö., Kucur D.K. (2000). Biyoetik Terimleri Sözlüğü. Ankara: Türkiye Felsefe Kurumu Yayınları.

17 ABT 209 Mesleki Eğitim I (2 0 2) Asepsi antisepsinin alanda kullanımı, kortikosteroid ve alanda kullanımı, defibrilasyon, EKG değerlendirilmeleri, ekipman çalışması. 1. Hemşirelik Esasları. (1993). Anadolu Üniv. AÖF Yayınları No 225 Eskişehir. 2. Gündem, D, Üçan, E.S. (2002). Paramedikler İçin Mesleksel Beceriler, Dokuz Eylül Üni. Rektörlük Matbaası İzmir. 3. Hemşirelik Esasları TDFO Ltd.Şti.Cilt 1-2. Ankara. 4. Hackman JD, Rosenthal RE, Worsing RA, Me Fee, AS. (1999). (Emergency Care and Transportation of the Sick and Injured) Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi, Türkçe 3. Baskı, Mısırlı Matbaası, İstanbul. ABT 210 Mesleki İngilizce I (2 0 2) İngilizce temel dilbilgisi kurallarını kullanabilme, Mesleki terimleri bilme ve kullanabilme, hedef dili konuşan kişilerle ve hastalarla iletişim kurabilme, kendi mesleğiyle ilgili ingilizce yayınları takip edebilme, kendilerini ingilizce ifade edebilme 1. Target Vocabulary 1, 2, 3 2. Murphy, R. English Vocabulary in Use. Cambridge Dictionary of Contemprary English, Longman

18 SEÇMELİ DERSLER Kimya ve Sağlık (2+0) 2 Kimyanın sağlık ile ilişkisi, tampon çözeltiler, asit yağmurları, küresel ısınma, ağır metal kirliliği, kimyasal bağların sağlık açısından önemi : H. P. Petrucci, W. S. Harwood, G. Herring, (2005), Genel Kimya 1 İlkeler ve Modern uygulamalar, Palme Yayınevi. E. Erdik, Y. Sarıkaya, (2009), Temel Üniversite Kimyası ve Problem Çözümleri, Gazi Kitabevi. C. Tüzün, (1996), Organik Kimya, Palme Yayıncılık. Temel Beslenme (2+0) 2 Beslenmenin tanımı ve önemi, sağlık ve beslenme, toplumda beslenme sorunları ve nedenleri, besin öğeleri, karbonhidratlar, proteinler, yağlar ve vitaminler, su ve mineraller, posa ve yaşlıda posalı gıdalarla beslenme, besin grupları ve besin piramidi, içecekler ve özellikleri, probiyotikler, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri, enerji gereksinimi, ideal boy ve kilo, obezite ve yol açtığı hastalıklar, diyabette beslenme, kardiyovasküler hastalığı olanlarda beslenme, yaşlılarda beslenme özellikleri. : Toşer, Ş.G. Temel Beslenme. Yapa Yayınları. 14. Baskı, İstanbul. Önerilen Kaynaklar: H. Özpınar, (2011), Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri, İstanbul Medikal Yayıncılık. A. Baysal, (2010), Genel Beslenme, Hatiboğlu Yayıncılık. M. Kurban, Ş. Kaynak, (2007), Genel Beslenme, 1. Baskı, Palme Yayıncılık Prof. Dr. A. Baysal, (2012), Beslenme, 14. Baskı, Seçkin Yayıncılık

19 Hastalık Bilgisi (2+0) 2 Hastalıklar hakkında genel bilgi, özellikle Kronik Hastalıklar, Sindirim sistemi kastalıkları, Solunum Sistemi Hastalıkları, Dolaşım Sistemi Hastalıkları, Kan Hastalıkları, Endokrin Sistem Hastalıkları, Ürogenital sistem Hastalıkları, Allerjik Hastalılar, Eklem Hastalıkları, Cerrahi Hastalıkları Önerilen Kaynaklar: Ed. Prof. Dr. Z. Durna, (2012), Kronik Hastalıklar ve Bakım, Nonel Tıp Kitabevi, İstanbul Doç. Dr. G. Kaptan ve Dr. Ö. Dedeli, (2012), Temel İç Hastalıkalrı Hemşireliği, Birinci Baskı, İstanbul Tıp Kitabevi Doç. Dr. G. Karadeniz, (2008), İç Hastalıkları Hemşreliğinde Teoriden Uygulamaya Temel Yaklaşımlar, Göktuğ Yayıncılık, Ankara Ş. Tanyer, (2011), Cerrahi Hastalıkları ve Bakımı, Sekizinci Baskı, Dizgi Ofset Matbaacılık, Konya Ed. Prof. Dr. T. Cantez ve Ark., (2003), Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitabevi Ed. Prof. Dr. A. Şirin, (2008), Kadın Sağlığı, Birinci Baskı, Bedray Basın yayıncılık, İstanbul Editörler: Prof. Dr. İ. Sayek., (2008), Sağlık Ansiklopedisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Güneş Tıp Kitabevleri Dr. S. Akgün ve Dr. S. Kalaca, (1995), Hastalıklar Bilgisi, Hatiboğlu Yayınları, Ankara Halk Sağlığı (2+0)2 Tıbbın tarihsel gelişmesi, temel sağlık hizmetleri, sağlık insan gücü, Türkiye de sağlık örgütlenmesi, bağışıklama hizmetleri, temel beslenme, sağlık eğitimi, işçi ve işyeri sağlığı, aile planlaması, tıp ahlakı. : Bertan, M. ve Güler, Ç. (1997). Halk Sağlığı Temel Bilgiler. Güneş Yayınevi. Önerilen Kaynaklar: Özden, M. Sağlık Eğitimi. Sözen, C. (2008). Sağlık Eğitimi. Palme Yayıncılık. Ed. Doç. Dr. B. Erci, (2009), Halk Sağlığı Hemşireliği, Göktuğ Yayıncılık, Ankara

20 Ed. Prof. Dr. Z. Durna, (2012), Kronik Hastalıklar ve Bakım, Nonel Tıp Kitabevi, İstanbul Yard. Doç.Dr. İ. Ydın-Avcı, Enfeksiyon Hastalıkları, Genişletilmiş 2. Baskı, Göktuğ Yayıncılık, Ankara Çevre Koruma (2+0) 2 Çevre yönetmelik bilgisi, risk analizi, atık depolama, kişisel korunma önlemleri, uluslararası sağlık ve güvenlik ikazları, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönetmeliği, uluslararası sağlık ve güvenlik ikazları. : Çevre Koruma Rehber Kitabı. (1996). Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Bellek Kitabevi. Önerilen Kaynaklar: Çepel, N.(1996). Çevre Koruma ve Ekoloji Terimler Sözlüğü. Tema Vakfı Yayınları Ed. Doç. Dr. B. Erci, (2009), Halk Sağlığı Hemşireliği, Göktuğ Yayıncılık, Ankara Beden Eğitimi I (0+1)1 Beden eğitimi ve sporun amacı, seçkin sporlar ve herkes için spor, spor için organizmanın hazırlığı, sağlık ve eğitim, özel branş teorisi ve prototip : Mustafa YÜKSEL Ders Notları. Resim (2+0) 2 Estetik duygu ve becerilerin geliştirilmesi, resim yoluyla düşüncenin ifadesi, resim çizme teknikleri. :

21 Çağlarca, S. (1988). Kolay Resim Dersleri. Toker Yayınları. Müzik (2+0) 2 Müziğin temel bileşenleri, temel müzik bilgileri, nota bilgisi, müzikte aralık kavramı, müzikte ritm kavramı, şarkı dağarcığı oluşturulması; Türkiye de ve dünyada müzik tür ve biçimleri; geleneksel müzikten çağdaş müziğe geçiş, çalgı öğretimi, toplu çalma ve söyleme, eğitimde müziğin rolü, yaratıcılığı geliştirmede müziksel işitme. : Baran, İ.(2006). Temel Müzik Kuralları. Evrensel Müzikevi. Sağlık Hizmetleri Yönetimi (2+0) 2 Sağlıkta sosyal belirleyiciler, sağlık örgütlenmesinde temel ilkeler, türkiye sağlık sistemi ve sağlık göstergeleri, sağlıkta insangücü, sağlık mevzuatı, yataklı-yataksız tedavi kuruluşlarının idari organizasyonu, sağlık hizmeti ve hizmet kalitesi, kalite belgelendirme, denetim : Coşkun, A., Akın, A. (2009). Sağlık İşletmeleri Yönetim Rehberi. Seçkin Yayıncılık. Önerilen Kaynaklar: Kaptanoğlu, Y. A. (2011). Sağlık Yönetimi. Beşir Kitabevi. Kuyucubaşı, Ş. (2010). Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi. Siyasal Kitabevi. Işık, O., Tengilimoğlu, D. ve Akbolat, M. (2011). Sağlık İşletmeleri Yönetimi. Nobel Yayın Dağıtım. Kalite Güvence ve Standartlar (2+0) 2 Standardizasyon. Kalite ve kalite kavramları. Kalite güvence. Mesleki standartlar : J. Macdonald, Toplam Kalite Yönetimini Anlama,İstanbul, Ortaöğretimde Kalite ve Standardizasyon, TSE, Ankara, 1995.

22 M. Tekin, Toplam Kalite Yönetimi, Ankara, Toplam Kalite Yönetimi Cilt 1, MEB, Konya, 2001 Kalite Yönetim Sistemleri (2+0) 2 Kalite kavramı, Standart ve standardizasyon, Standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi, Yönetim kalitesi ve standartları, Çevre standartları, Kalite yönetim sistemi modelleri, Stratejik yönetim, Yönetime katılma, Süreç yönetim sistemi, Kaynak yönetimi sistemi, EFQM mükemmellik modeli. : J. Macdonald, Toplam Kalite Yönetimini Anlama,İstanbul, Ortaöğretimde Kalite ve Standardizasyon, TSE, Ankara, M. Tekin, Toplam Kalite Yönetimi, Ankara, Toplam Kalite Yönetimi Cilt 1, MEB, Konya, 2001 İletişim ve Halkla İlişkiler (2+0) 2 Sözlü İletişim kurmak, Yazılı İletişim kurmak, Sözsüz İletişim kurmak, Biçimsel (Formal) İletişim kurmak, Biçimsel Olmayan (İnformal) İletişim kurmak, Örgüt dışı iletişim kurmak, : H.WEİS Donald, Etkili Yönetim, Rota Yayın Yapım, İstanbul, S. Nogay, İşletme Bilgisi, Tekışık Matbaası, Ankara, M. Odman, Yönetici İçin Örgüt İçinde Davranış Kılavuzu, Öteki Ajans, Ankara İ. Özalp, Yönetim ve Organizasyon, AÖF Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, Z. Sabuncuoğlu ve M. Gümüş, Örgütlerde İletişim, Arıkan Yayınları, İstanbul, 2008 Ö. Şakar, N. Küçükarslan, Büro Yönetimi ve İletişim Teknikleri, Ekin Kitapevi, Bursa, M. Şevkatli, İnsan İlişkileri, TUTİBAY, Ankara, 1999 Doç.Dr.D. Tengillimoğlu Sağlık Kuruluşlarında Halkla İlişkiler, D. Gürüz, Halkla İlişkiler Teknikleri,

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Ambulans Servis Eğitimi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 1. IYAB101 Acil Hasta Bakımı - I SAĞLIK HİZMETLERİ YÜKSEKOKULU İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ Bu dersin amacı, hastane öncesi acil bakım;

Detaylı

Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU. İlk ve Acil Yardım

Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU. İlk ve Acil Yardım Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ABT101 ACİL HASTA BAKIMI-I Yarıyıl Kodu Adı T+U 1 ABT101 Kredi AKTS 3 2 3 Dersin Dili Türkçe Dersin Düzeyi Meslek Yüksekokulu Dersin Staj Durumu

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi DERSİN ADI SÜRE VE ) DERS BİLGİ FORMU ANATOMİ TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER (TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER) I DÖNEM Zorunlu Meslek i Seçmeli lık Saati Okul Eğitimi Bireysel Öğrenme (Proje, Ödev, Araştırma,

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Acil Hasta Bakımı III Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ Dersin Kodu HEM 00352 Dersin Adı AFETLERDE HEMŞİRELİK BAKIMI VE İLK YARDIM Yıl III Yarı Yıl Bahar 1- Afetlerde hemşirelik bakımı ve ilk yardıma giriş 2- Hasta ve yaralının muayenesi ve değerlendirilmesi

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Bütünleme Sınav Tarihleri ANESTEZİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Bütünleme Sınav Tarihleri ANESTEZİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİ 08.00-08.50 Sistem Hastalıkları MYHST 120 Klinik Anestezi-II Anestezi Cihaz ve Ekipmanları Sınıfların Reanimasyon-II Biyoteknoloji Anestezi Uygulama-II Girişimcilik II

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Travma Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer (

Detaylı

Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU. İlk ve Acil Yardım

Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU. İlk ve Acil Yardım Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ABT101 ACİL HASTA BAKIMI-I Yarıyıl Kodu Adı T+U 1 ABT101 Kredi AKTS 3 2 3 Dersin Dili Türkçe Dersin Düzeyi Meslek Yüksekokulu Dersin Staj Durumu

Detaylı

Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu. Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri-3. Sınıf

Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu. Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri-3. Sınıf Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri-3. Sınıf EPİDEMİYOLOJİ AKTS Kredisi 3 Epidemiyolojinin tanımı, tarihsel gelişimi ve kullanım alanları, Tanımlayıcı epidemiyoloji,

Detaylı

Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU. İlk ve Acil Yardım

Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU. İlk ve Acil Yardım Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ABT101 ACİL HASTA BAKIMI-I Yarıyıl Kodu Adı T+U 1 ABT101 Kredi AKTS 3 2 4 Dersin Dili Türkçe Dersin Düzeyi Meslek Yüksekokulu Dersin Staj Durumu

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ AHMET ERDOĞAN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ AHMET ERDOĞAN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ AHMET ERDOĞAN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL ACL101 Acil Hasta Bakımı I (2 4 4 4) Dersin Tanıtımı: Giriş, amaç ve

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Bütünleme Sınav Tarihleri ANESTEZİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Bütünleme Sınav Tarihleri ANESTEZİ ANESTEZİ Yabancı Sistem Hastalıkları Klinik Anestezi-II Reanimasyon-II Meslek Etiği Biyoteknoloji Girişimcilik II Anestezi Cihaz ve Ekipmanları Anestezi Uygulama-II Enfeksiyonların Önlenmesinde Prensipler

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Final Sınav Tarihleri ANESTEZİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Final Sınav Tarihleri ANESTEZİ ANESTEZİ Yabancı Sistem Hastalıkları Klinik Anestezi-II Reanimasyon-II Meslek Etiği Biyoteknoloji Girişimcilik II Anestezi Cihaz ve Ekipmanları Anestezi Uygulama-II Enfeksiyonların Önlenmesinde Prensipler

Detaylı

GÜZEL SANATLAR (Resim, Müzik vb) S

GÜZEL SANATLAR (Resim, Müzik vb) S TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI DERS PLANI ANATOMİ 6703101 2 0 2 Z 5 TÜRK DİLİ I 6703109 2 0 2 Z 2 YABANCI DİL I 6703110 2 0 2 Z 2 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 6703114 2 0 2 Z 2 GENEL BİYOLOJİ

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans ( x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

ÇANKIRI GAZİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM YILLIK PLAN

ÇANKIRI GAZİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM YILLIK PLAN MESLEK ESASLARI DERSİ PEKİŞTİRİLECEK KONULAR/BECERİLER/LAR Hasta Odası Hazırlama Hasta odası 3 20 20 Eylül 2017 Çarşamba 22 Eylül 2017 Cuma Hasta yatağı yapımı İçinde hasta olan yatağın yapımı Muayene

Detaylı

Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU. İlk ve Acil Yardım

Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU. İlk ve Acil Yardım Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU İAY105 ACİL HASTA BAKIMI-I Yarıyıl Kodu Adı T+U 1 İAY105 Kredi AKTS 5 4 6 Dersin Dili Türkçe Dersin Düzeyi Meslek Yüksekokulu Dersin Staj Durumu

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Acil Hasta Bakımı II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

GÜZEL SANATLAR (Resim, Müzik vb) 2 0 S

GÜZEL SANATLAR (Resim, Müzik vb) 2 0 S TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI DERS PLANI ANATOMİ 6703101 2 0 Z 3 TÜRK DİLİ I 6703109 2 0 Z 2 YABANCI DİL I 6703110 2 0 Z 2 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 6703114 2 0 Z 2 GENEL BİYOLOJİ 6703121

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Acil Sağlık Hizmetleri I Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

İnsan vücudu ve yaşamsal bulgular

İnsan vücudu ve yaşamsal bulgular Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi Haftalık Ders (Kuramsal) Haftalık Uygulama Haftalık Laboratuar Dersin Verildiği Yıl Dersin Verildiği Yarıyıl Tıbbi İlk Yardım ECZ1111

Detaylı

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ TAŞKÖPRÜ MESLEK YÜKSEKOKULU İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ TAŞKÖPRÜ MESLEK YÜKSEKOKULU İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ TAŞKÖPRÜ MESLEK YÜKSEKOKULU İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL IAY101 ANATOMİ (2 0 2 3) Anatomi ile ilgili temel terim ve kavramlar, Hücrenin yapısı ve çeşitleri,

Detaylı

309 HALK SAĞLIĞI-ADLİ TIP-DEONTOLOJİ- BİYOİSTATİSTİK

309 HALK SAĞLIĞI-ADLİ TIP-DEONTOLOJİ- BİYOİSTATİSTİK Ders Kurulu 309 Akademik Yılın 36. Haftası 12 Mayıs 13 Mayıs 14 Mayıs 15 Mayıs 16 Mayıs Halk Sağlığı Kavramı Sarp Üner Uluslararası Sağlık Bakış Açısıyla Ulusların Sınıflandırılması Epidemiyolojinin Kullanım

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Hemşireliği Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans ( x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Mesleki Uygulama I Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

1. Dönem. Vücudun temel işlevleri ile sistemleri oluşturan yapı ve organların fizyolojik özellikleri ile ilgili bilgi vermektedir.

1. Dönem. Vücudun temel işlevleri ile sistemleri oluşturan yapı ve organların fizyolojik özellikleri ile ilgili bilgi vermektedir. 1. Dönem Acil Hasta Bakımı-I 'Hasta ve yaralının birincil ve ikincil değerlendirmesini yapmak, birincil ve ikincil değerlendirme tekniklerini uygulamak, Solunum sistemi hastalıklarını değerlendirmek, Solunum

Detaylı

TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER BÖLÜMÜ TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI DERS PLANI DÖNEM KOD DERSİN ADI TEORİK UYG. AKTS

TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER BÖLÜMÜ TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI DERS PLANI DÖNEM KOD DERSİN ADI TEORİK UYG. AKTS TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI DERS PLANI 6703101 ANATOMİ 2 0 3 6703109 TÜRK DİLİ I 2 0 2 6703110 YABANCI DİL I 2 0 2 6703114 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 2 0 2 6703121 GENEL BİYOLOJİ 3

Detaylı

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 1. Yarıyıl 1. Hafta ( 19.09.2011-23.09.2011 ) 08:30-09:20 : HEMŞİRELİĞE GİRİŞ ( Grup 1 ) Afyon Sağlık Y.O. - HEM-1 Ögr.Grv. YEŞİM CEYLANTEKİN Dersin takdimi 09:30-11:20 : BEDEN

Detaylı

İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ İAY 1119 ACİL BAKIM HİZMETİ VERENLER İÇİN YASAL KONULAR (1 0 1) 1 AKTS Ülkemizdeki paramediklerin yasal durumu, Adli Olgu nedir? Bildirimi nasıl yapılır?, Hasta

Detaylı

T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDAT

T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDAT SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDAT 1. SINIF 1.SINIF l. YARIYIL (Güz) (01) Kodu Z/S Dersin Adı T U L K Z BESLENMEYE GİRİŞ 3 0 0 3 4 Z TEMEL KİMYA-I

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER PSH 501 - Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Temelleri

Detaylı

AÜTF HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI /

AÜTF HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI / AÜTF HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI / 2017-18 TARİH/MODÜL BAŞLIKLAR (Konular) ÖĞRETİM ÜYESİ MODÜL 1 9 Ekim 2017 Halk Sağlığı tanımı, kavramı ve yaklaşımı Geleneksel ve Çağdaş

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Uygulama Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim

Detaylı

GENEL LİSE HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ DERSLER

GENEL LİSE HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ DERSLER DERS KATEGORİLERİ GENEL LİSE HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ 9. 10. 11. 12. DİL VE ANLATIM 2 2 2 2 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 1 1 1 1 T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK - - 2 - SAĞLIK BİLGİSİ 1 - - - YABANCI

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERS YILI DÖNEM III HALK SAĞLIĞI, BİYOİSTATİSTİK, TIP TARİHİ VE ETİK

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERS YILI DÖNEM III HALK SAĞLIĞI, BİYOİSTATİSTİK, TIP TARİHİ VE ETİK DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2017 2018 DERS YILI DÖNEM III HALK SAĞLIĞI, BİYOİSTATİSTİK, TIP TARİHİ VE ETİK 24.04.2018 28.05.2018 Dersler Teorik Pratik Toplam Halk Sağlığı 82 --- 82 Biyoistatistik

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ AHMET ERDOĞAN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ AHMET ERDOĞAN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ AHMET ERDOĞAN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL CER 101 AMELİYATHANE TEKNOLOJİSİ (4 0 4 6) Ameliyathanede kullanılan

Detaylı

AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SÖKE SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ HEMŞİRELİK PROGRAMI DERS BİLGİ FORMU

AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SÖKE SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ HEMŞİRELİK PROGRAMI DERS BİLGİ FORMU AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SÖKE SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ HEMŞİRELİK PROGRAMI DERS BİLGİ FORMU Dersin Adı Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ders Kodu HEM202 Ders Düzeyi Lisans AKTS Kredi

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI Tıbbi Bilimlere Giriş Ders Kurulu DERS KURULU-I

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI Tıbbi Bilimlere Giriş Ders Kurulu DERS KURULU-I T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I 2016-2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI Tıbbi Bilimlere Giriş Ders Kurulu DERS KURULU-I 19 EYLÜL 02 ARALIK 2016 (11 HAFTA) DERSLER TEORİK PRATİK

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI 1. SINIF 2013 2014 GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI 1. SINIF 2013 2014 GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI 1. SINIF 2013 2014 GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI Türk Dili I 217 27.01.2014 10:00 Öğr. Gör. S. MOÇ Uzm. A. TÜRKHAN Laboratuar Aletleri Laboratuar 28.01.2014

Detaylı

Ders T U K AKTS. 1. Dönem. Anatomi

Ders T U K AKTS. 1. Dönem. Anatomi 1. Dönem Anatomi 1- Anatomiye giriş 2- İskelet sistemi 3- Kas sistemi 4- Sinir sistemi 5- Duyu organları 6- Endokrin sistem 7- Dolaşım sistemi 8- Solunum sistemi 9- Sindirim sistemi 10-Boşaltım sistemi

Detaylı

SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİMDALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ

SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİMDALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİMDALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ A. YÜKSEK LİSANS ZORUNLU/SEÇMELİ DERSLERİ Ders Kodu Dersler Z/S T U/L TOP K AKTS HEMŞİRELİKTE BİLİŞİM VE SINIFLAMA SİSTEMLERİ

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Resusitasyon Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer

Detaylı

TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ TBT 2201 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ (2 2 3) 4 AKTS Dersin amaç ve hedefleri, Bilgisayarın donanım yapısı, Windows un tanıtımı, Word programına giriş,

Detaylı

Ders Yılı Dönem-III

Ders Yılı Dönem-III 2018 2019 Ders Yılı Dönem-III HALK SAĞLIĞI, BİYOİSTATİSTİK, TIP TARİHİ VE ETİK DERS KURULU 22.04.2019 27.05.2019 HALK SAĞLIĞI, BİYOİSTATİSTİK, TIP TARİHİ VE ETİK DERS KURULU 22.04.2019 27.05.2019 Dersler

Detaylı

Teori (saat/hafta) Atatürk ün prensiplerini ve Türk İnkılâbının gerekçelerinin ana temasını vermek

Teori (saat/hafta) Atatürk ün prensiplerini ve Türk İnkılâbının gerekçelerinin ana temasını vermek Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I Dersin Adı Kodu Yarıyıl Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı

Detaylı

Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU. İlk ve Acil Yardım

Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU. İlk ve Acil Yardım Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ABT101 ACİL HASTA BAKIMI-I Yarıyıl Kodu Adı T+U 1 ABT101 Kredi AKTS 3 2 4 Dersin Dili Türkçe Dersin Düzeyi Meslek Yüksekokulu Dersin Staj Durumu

Detaylı

HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması

HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİKTE YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması Bu derste öğrencinin; birey, aile ve toplumun sağlık gereksinimlerini belirleyen

Detaylı

Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU. İlk ve Acil Yardım

Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU. İlk ve Acil Yardım Siirt Üniversitesi SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU İAY105 ACİL HASTA BAKIMI-I Yarıyıl Kodu Adı T+U 1 İAY105 Kredi AKTS 5 4 6 Dersin Dili Türkçe Dersin Düzeyi Meslek Yüksekokulu Dersin Staj Durumu

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. Yıl - GÜZ DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER İş Sağlığı Epidemiyolojisi ISG701 1 3 + 0 6 İş sağlığı ve epidemiyoloji kavramlarının

Detaylı

YAŞLI BAKIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ATA 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I İNGU 101 İNGİLİZCE I TURK 101 TÜRK DİLİ I

YAŞLI BAKIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ATA 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I İNGU 101 İNGİLİZCE I TURK 101 TÜRK DİLİ I YAŞLI BAKIM PROGRAMI 2016-2017 DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL ATA 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Temel Kavramlar, Osmanlı Devleti nin Çöküş Sebepleri, Türk Yenileşme Hareketleri, I. Dünya Savaşı,

Detaylı

İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI DERS İZLENCESİ

İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI DERS İZLENCESİ İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI DERS İZLENCESİ Kodu: CHB201 Adı: Cerrahi Hastalıklar Bilgisi Teorik + Uygulama: 3 + 0 AKTS: 5 Sınıf/Yarıyıl

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK TANILAMASI (HEM 601 TEORİK 2, 2

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU DERS MUAFİYET SONUÇLARI

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU DERS MUAFİYET SONUÇLARI SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU DERS MUAFİYET SONUÇLARI Eyüp Han ÇELİK in muaf olduğu dersler: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I BB Atatürk İlkeleri ve İnkılap

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI 1. SINIF I. DÖNEM Matematik Z 2 0 2 2 Sayılar, cebir, denklemler, trigonometri ve logaritma Fizik Z 2 0 2 2 Maddenin mekanik özelliklerini, sıcaklık

Detaylı

İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI 2011 YILI DERS İÇERİKLERİ

İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI 2011 YILI DERS İÇERİKLERİ İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI 2011 YILI DERS İÇERİKLERİ SHAC111- ACİL HASTA BAKIMI-I (2 2) 5 Hasta ve yaralının birincil ve ikincil değerlendirmesini yapmak, birincil ve ikincil değerlendirme tekniklerini

Detaylı

ÖĞRETİM ELEMANLARI İÇİN DERS TANITIMI VERİ GİRİŞİ KILAVUZU

ÖĞRETİM ELEMANLARI İÇİN DERS TANITIMI VERİ GİRİŞİ KILAVUZU ÖĞRETİM ELEMANLARI İÇİN DERS TANITIMI VERİ GİRİŞİ KILAVUZU BAŞLIKLAR Dersin Adı Dersin Kodu AÇIKLAMALAR Acil Sağlık Hizmetleri 1 İAY 105 Dersin Türü (Zorunlu, Seçmeli) Z Dersin Düzeyi (Önlisans, Lisans,

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TRAFİK VE İLK YARDIM Ders No : 0310400206 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İlk Yardım

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İlk Yardım DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İlk Yardım 744004102004 8 2+0 2 5 Ön Koşul - Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim Elemanı - Dersin Yardımcıları

Detaylı

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1.DÖNEM ACİL HASTA BAKIMI I (4 0 4) (AKTS:8) Dersin Tanıtımı: Giriş, amaç ve Öğrenim

Detaylı

İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI 1. SINIF VİZE SINAV TARİHLERİ Vize Sınav Vize Sınav

İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI 1. SINIF VİZE SINAV TARİHLERİ Vize Sınav Vize Sınav Adı İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI 1. SINIF VİZE SINAV TARİHLERİ Saati Yerleri IAY 104 Acil Hasta Bakımı II 05.04.2016 IAY 102 Acil Sağlık Hizmetleri II 04.04.2016 14.00 13.00 IAY 108 Tıbbi Fizyoloji 05.04.2016

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Acil Hemşireliği ve İlk Yardım Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans ( x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ZORUNLU VE SEÇMELİ DERSLER

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ZORUNLU VE SEÇMELİ DERSLER YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ZORUNLU VE SEÇMELİ DERSLER 1. YARIYIL (GÜZ) TAR 101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I 2 0 2 2 Zorunlu TUR 101 Türk Dili I 2 0

Detaylı

İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU RADYOTERAPİ PROGRAMI DERS İZLENCESİ

İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU RADYOTERAPİ PROGRAMI DERS İZLENCESİ İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU RADYOTERAPİ PROGRAMI DERS İZLENCESİ Kodu: ANA105 Adı: Anatomi Teorik + Uygulama: 3+0 AKTS: 6 Sınıf/Yarıyıl Ders Düzeyi Ders Türü Programı

Detaylı

Ders Kod Ders Ad T U L K AKTS DİL. HEM155 Psikoloji MAT171 Temel Matematik I TD101 Türk Dili I Seçmeli Ders Grup 1 6

Ders Kod Ders Ad T U L K AKTS DİL. HEM155 Psikoloji MAT171 Temel Matematik I TD101 Türk Dili I Seçmeli Ders Grup 1 6 ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SÖKE SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI 2015/16 ÖĞRETİM PROGRAMI 29.01.2016 1. Yarıyıl ÇGL101 Çocuk Gelişimine Giriş 2 0 0 2 4 ÇGL103 Aile Yaşam Döngüsü ve Aile İçi

Detaylı

ANESTEZİ 1 Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma

ANESTEZİ 1 Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma ANESTEZİ 1 08.00-08.50 MYANS-104 Lokman SOYORAL MYANS-104 Lokman SOYORAL MYANS-102 Kadriye AKSAKAL MYCKR-128 İhsan ALACABEY 09.00-09.50 MYANS-104 Lokman SOYORAL MYFRM-106 Gülüm SARĞIN MYANS-102 Kadriye

Detaylı

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 1. ADSG109 Ağız ve Diş Sağlığında Araç-Gereç Bilgisi - I SAĞLIK HİZMETLERİ YÜKSEKOKULU AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ Diş Hastalıkları

Detaylı

T.C. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ SHMYO-SBF YAZ OKULU DERSLERİ

T.C. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ SHMYO-SBF YAZ OKULU DERSLERİ T.C. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ -SBF YAZ OKULU DERSLERİ FAKÜLTE BÖLÜM/PROGRAM DERS KODU DERSİN ADI DERS DURUMU Tıbbi Laboratuvar Teknikleri MYO 105 Anatomi ADS 111 Temel İnsan Anatomisi Diş Protez Teknolojisi

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI LİSANS DERS PROGRAMI I. SINIF

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI LİSANS DERS PROGRAMI I. SINIF HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI LİSANS DERS PROGRAMI I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 1 ÇGL 101 01/02 Çocuk Gelişimine Giriş 2 0 2 2 2 ÇGL 103 01/02 Aile

Detaylı

Pazartesi BES LAB 10:00 Çocuk (Uygulama) 11:00 Yetişkin (Uygulama)

Pazartesi BES LAB 10:00 Çocuk (Uygulama) 11:00 Yetişkin (Uygulama) SAĞLIK YÜKSEKOKULU BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ 2012-2013 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI ARA SINAV TAKVİMİ 22.04.2013 Pazartesi 9-10-11 8.30 Psikoloji ve Davranış Bilimi 22.04.2013 Pazartesi 9-10-11

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERS YILI DÖNEM III HALK SAĞLIĞI, BİYOİSTATİSTİK, TIP TARİHİ VE ETİK

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERS YILI DÖNEM III HALK SAĞLIĞI, BİYOİSTATİSTİK, TIP TARİHİ VE ETİK DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2016 2017 DERS YILI DÖNEM III HALK SAĞLIĞI, BİYOİSTATİSTİK, TIP TARİHİ VE ETİK 03.05.2017 05.06.2017 Dersler Teorik Pratik Toplam Halk Sağlığı 82 82 Biyoistatistik 14 14

Detaylı

İLK ve ACİL YARDIM 1.SINIF I.ÖĞRETİM (GÜNDÜZ) PROGRAMI HAFTALIK DERS PROGRAMI

İLK ve ACİL YARDIM 1.SINIF I.ÖĞRETİM (GÜNDÜZ) PROGRAMI HAFTALIK DERS PROGRAMI İLK ve ACİL YARDIM 1.SINIF I.ÖĞRETİM (GÜNDÜZ) PROGRAMI HAFTALIK DERS PROGRAMI 08:00-08:50 Ambulans Servis Eğitmi I (Uyg) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I Fizyoloji Okt. G.KATAR 09:00-09:50 Ambulans

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Eğitim Yılı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Eğitim Yılı Dönem I. 5. Ders Kurulu HAREKET SİSTEMİ-II Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Ders Kurulu Başkanı: Prof. Dr. Hakkı Engin AKSULU Prof.. Yrd. Doç. Dr. Özlem

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU GÜZ YARIYILI FİNAL SINAVI TARİHLERİ. AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI SINAV TARİHİ

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU GÜZ YARIYILI FİNAL SINAVI TARİHLERİ. AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI SINAV TARİHİ FİNAL I TARİHLERİ AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI YERİ FARMAKOLOJİ 05.01.2015 13:00 104 TÜRK DİLİ I 06.01.2015 10:00 301 ALET BAKIMI, KORUMASI VE ST. YÖN. 06.01.2015 13:00 104 DİŞ MORFOLOJİSİ 07.01.2015 13:00 104

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAMSUN MESLEK YÜKSEKOKULU Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAMSUN MESLEK YÜKSEKOKULU Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAMSUN MESLEK YÜKSEKOKULU Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı 1. Yarıyıl Ders İçerikleri Dersin Adı D.S KR. AKTS Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tar-1.

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ 2013-2014 ÖĞRETİM YILI LİSANS DERS PROGRAMI I. SINIF

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ 2013-2014 ÖĞRETİM YILI LİSANS DERS PROGRAMI I. SINIF HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ 2013-2014 ÖĞRETİM YILI LİSANS DERS PROGRAMI I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 1 ÇGL 101 01/02 Çocuk Gelişimine Giriş 2 0 2 3 2 MEB 101 01/02 Tıbbi

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI 1. SINIF GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI 1. SINIF GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI 1. SINIF GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI 08.00-08.50 MYTKM 109 UNVİT 001 09.00-09.50 MYTKM 109 UNVİT 001 10.00-10.50 MYTTR 107

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I. Laboratuar (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Teori (saat/hafta) AKTS. 1.YIL/ 1.yarıyıl Güz

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I. Laboratuar (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Teori (saat/hafta) AKTS. 1.YIL/ 1.yarıyıl Güz Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I Dersin Adı Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Tıbbi Terminoloji Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer (

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1.

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YARIYIL (GÜZ) TAR 101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I 2 0 2 2 Zorunlu TUR

Detaylı

İletişim:

İletişim: NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ SAĞLIK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ YÜKSEKOKULUMUZA MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE YATAY GEÇİŞ BAŞVURUSUNDA BULUNAN ÖĞRENCİLERE DUYURU 1. 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı Bahar

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I 6. DERS KURULU PROGRAMI TIP VE İNSAN

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I 6. DERS KURULU PROGRAMI TIP VE İNSAN BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I 6. DERS KURULU PROGRAMI TIP VE İNSAN Dönem Koordinatörü Koordinatör Yardımcısı Ders Kurulu Sorumlusu : Doç. Dr. Erkan YURTCU :

Detaylı

DERSİN ADI SINAV TARİHİ SINAV SAATİ SINAV SALONU

DERSİN ADI SINAV TARİHİ SINAV SAATİ SINAV SALONU BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ ADI SINAV TARİHİ SINAV SAATİ SINAV SALONU SBES141 Psikoloji 10.11.2018 15:00 B219-B220 BES161 Temel Kimya I 12.11.2018 13:30 B219-B220 BES101 Mesleki Oryantasyon 13.11.2018

Detaylı

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ-I Dersin Adı Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I Dersin Kodu 630909 Dersin Türü Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi Haftalık Ders Saati Zorunlu Önlisans 2 AKTS 2 (Kuramsal)

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ BERGAMA MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM ANİMASYONU PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 2014/2015 EĞİTİM ÖĞRETİM

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ BERGAMA MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM ANİMASYONU PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 2014/2015 EĞİTİM ÖĞRETİM TURİZM ANİMASYONU PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 2014/2015 EĞİTİM ÖĞRETİM 1. SINIF 1. YARIYIL 101 TÜRK DİLİ I 2 0 2 2 Dilin ve kültürün ne olduğu, dil-kültür ilişkisi, dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki

Detaylı

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 1.YARIYIL GÜZ DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ DERSİN DİLİ

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 1.YARIYIL GÜZ DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ DERSİN DİLİ ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 1.YARIYIL GÜZ DÖNEMİ İÇERİKLERİ AHP101 ADI Ameliyathane Teknolojileri Türkçe 6 0 6 6 TÜRÜ: Mesleki Ders İdeal

Detaylı

I.YARIYIL. COG 107- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

I.YARIYIL. COG 107- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları I.YARIYIL COG 101- Çocuk Gelişimi I (3+0), AKTS:4 Gelişimin tanımlanması, gelişimi bilmenin önemi, gelişim ile ilgili temel kavramlar, gelişimin temel ilkeleri, gelişime etki eden faktörler, gelişim evreleri:

Detaylı

İlk Ve Acil Yardım Programı Ders İçeriği

İlk Ve Acil Yardım Programı Ders İçeriği İlk Ve Acil Yardım Programı Ders İçeriği DERSİN ADI ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ I 725: TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER İLK VE I. YARIYIL DERS KATEGORİSİ ZORUNLU DERS MESLEK DERSİ SEÇMELİ DERS LIK OKUL BİREYSEL

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME ve DİYETETİK BÖLÜMÜ ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YARIYIL (GÜZ)

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME ve DİYETETİK BÖLÜMÜ ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YARIYIL (GÜZ) YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME ve DİYETETİK BÖLÜMÜ ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YARIYIL (GÜZ) TAR 101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi-I 2 0 2 2 Zorunlu TUR 101 Türk

Detaylı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Fizyoloji

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Fizyoloji Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Fizyoloji 1 1 4 4 6 Ön Koşul Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim Elemanı Dersin Yardımcıları Dersin Amacı Dersin

Detaylı

ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİ HEM AKTS 4. yıl 2. yarıyıl Lisans seçmeli. Dersle İlgili Görüşme Saati: Pazartesi :

ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİ HEM AKTS 4. yıl 2. yarıyıl Lisans seçmeli. Dersle İlgili Görüşme Saati: Pazartesi : ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİ HEM 406 30 AKTS 4. yıl 2. yarıyıl Lisans seçmeli 32 s/hafta 19 kredi Teorik: 8 s/hafta Uygulama: 24s/hafta Türkçe İletişim: Yrd. Doç.Dr. Elçin B. Akdeniz e-posta: elcinakdeniz@maltepe.edu.tr

Detaylı

Fakülte/Yüksekokul Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi (İ.Ö) Danışman Öğr. Gör. Ercan ARAS 1. Sınıf Ders Çizelgesi.

Fakülte/Yüksekokul Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi (İ.Ö) Danışman Öğr. Gör. Ercan ARAS 1. Sınıf Ders Çizelgesi. (YÖKi) Çocuk Gelişimi (İ.Ö) Danışman Öğr. Gör. Ercan ARAS 1. Sınıf Çizelgesi Güz/Baha r 2014 Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi I 2 2 2 X Güz Yrd. Doç. Dr. Cengiz ATLI 2014 Türk Dili I 2 2 2 X Güz Okt. Dinçer

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Fizyoloji Ön Koşul Dersler

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Fizyoloji Ön Koşul Dersler HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Fizyoloji 2801202 2 4+2 5 6 Ön Koşul Dersler Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim Elemanı

Detaylı

Normal Doğum Öncesi Dönem ve Uygulaması Ders Tanıtımı

Normal Doğum Öncesi Dönem ve Uygulaması Ders Tanıtımı Normal Doğum Öncesi Dönem ve Uygulaması Ders Tanıtımı DERSİN TANIMI : Bu ders öğrenciye; anne sağlığının önemini kavratarak anneyi etik değerlerle ailesi ve yaşadığı toplum içinde bir bütün olarak ele

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1.

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YARIYIL (GÜZ) TAR 101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I 2 0 2 2 Zorunlu TUR

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü DERS TANIM VE ÖĞRENİM YETERLİLİKLERİ. Eğitim Öğretim Metotları:

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü DERS TANIM VE ÖĞRENİM YETERLİLİKLERİ. Eğitim Öğretim Metotları: İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü DERS TANIM VE ÖĞRENİM YETERLİLİKLERİ Eğitim Öğretim Metotları: Eğitim - Öğretim Yöntemleri Başlıca Öğrenme Faaliyetleri

Detaylı

"PEDIATRIC NURSİNG AND PRINCIPLES" INDIVIDUAL COURSE DESCRIPTION ÇOCUK SAĞLIĞI VE HEMŞİRELİK UYGULAMALARI DERS TANITIM FORMU

PEDIATRIC NURSİNG AND PRINCIPLES INDIVIDUAL COURSE DESCRIPTION ÇOCUK SAĞLIĞI VE HEMŞİRELİK UYGULAMALARI DERS TANITIM FORMU "PEDIATRIC NURSİNG AND PRINCIPLES" INDIVIDUAL COURSE DESCRIPTION ÇOCUK SAĞLIĞI VE HEMŞİRELİK UYGULAMALARI DERS TANITIM FORMU Ders Adı Çocuk Sağlığı Ve Hemşirelik ları Dersin kodu HEM 345 Dersin tipi Zorunlu

Detaylı

DERS TANITIM BİLGİLERİ

DERS TANITIM BİLGİLERİ DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Kodu ve Adı Bölüm / Program Dersin Dili Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Dersin Yardımcıları Dersle İlgili Görüşme Saatleri Dersin Amacı Öğrenme Çıktıları ve

Detaylı

8:00-9:00 9:00-10:00 10:00-11:00 11:00-12:00 13:00-14:00 14:00-15:00 15:00-16:00 16:00-17:00 17:00-18:00

8:00-9:00 9:00-10:00 10:00-11:00 11:00-12:00 13:00-14:00 14:00-15:00 15:00-16:00 16:00-17:00 17:00-18:00 Çocuk Gelişimi Programı 1.Sınıf /1. ve 2. Öğretim Çocuk Gelişimi-II Çocuk ve Müzik D.302 Aile Eğitimi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Odyometri Programı 1. Sınıf İletişim Becerileri İşitme ve Ölçümü D.302

Detaylı

BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR

BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR YÜKSEK OKULU Müdür: Doç. Dr. ġahin Ahmedov - sahmedov@neu.edu.tr Yüksek Lisans Programları Program Yürütücüsü Telefon e-mail Beden Eğitimi ve Spor Anabilim D. Doç. Dr. Cevdet Tınazcı

Detaylı