GIDA KİMYASI-II. Oligo ve Polisakkaritler. Doç. Dr. Neriman BAĞDATLIOĞLU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GIDA KİMYASI-II. Oligo ve Polisakkaritler. Doç. Dr. Neriman BAĞDATLIOĞLU"

Transkript

1 GIDA KİMYASI-II Oligo ve Polisakkaritler Doç. Dr. Neriman BAĞDATLIOĞLU

2 OLİGOSAKKARİTLER * 2-10 monomer şekerden meydana gelmişlerdir. * Aynı veya farklı monosakkaritlerden meydana gelebilirler.

3 Disakkaritler - indirgen olmayan disakkaritler - indirgen olan disakkaritler İndirgen olmayan disakkaritlerde, Her iki monosakkaritin indirgen grupları eter bağı yaparak bağlanmışlardır. Fehling çözeltisini indirgemezler, mutarotasyon ve osazon oluşturmazlar. Örnek: sakkaroz ve trehaloz İndirgen disakkaritlerde, Bir monosakkaritin indirgen OH grubu diğer monosakkaritin indirgen olmayan alkolik OH grubu ile eter bağı yapmıştır. Dolayısıyla bir monosakkaritin indirgen OH grubu serbesttir. Fehling çözeltisini indirger, osozon ve oksim oluşturur, mutarotasyon verirler. Örnek: maltoz, laktoz ve sellobiyoz

4 Sakkaroz (α-d-glukopiranozil-(1,2)β-d-fruktofuranozit): Şeker kamışı ve şeker pancarında bol miktarlarda bulunan sakkaroz bir mol glukoz ve bir mol fruktozdan meydana gelmiştir. Her iki monosakkaritteki indirgen OH grupları glikozidik bağa katıldıklarından sakkaroz molekülü indirgen değildir. Mutarotasyon göstermez, osazon oluşturmaz. Sakkaroz C da ısıtıldığı zaman parçalanır ve karamel oluşur.

5 Sakkaroz kalsiyum ile suda çözünmeyen bileşikler, C 12 H 22 O 11.3Ca(OH) 2 verir. Şeker sanayiinde ve melastan şekerin yeniden kazanılması sırasında bu reaksiyondan faydalanılır. Buna CO 2 eklendiğinde sakkaroz ve kalsiyum karbonat oluşur. Sakkaroz + Ca(OH) 2 Ca-sakkarat Ca-sakkarat + CO 2 Sakkaroz + CaCO 3.

6 Sakkarozun spesifik çevirmesi D-Glukozun , D-fruktozun ise 93 0 Hidroliz sonucu meydana gelen invert şekerin spesifik çevirmesi dir. İnvert şeker ismi çevirme derecesindeki bu (-) dönmeye işaret eder. Sakkarozun çok geniş bir sıcaklık aralığında çözünebildiği için, şurupların ve şekerli gıdaların bir bileşeni olarak kullanılır.

7 Laktoz (4-β-D-galaktopiranozil-α-D-glukopiranoz): D-glukoz ve D-galaktozun β(1-4) şeklinde bağlanmaları ile meydana gelmiş bir disakkarittir. β-galaktozun birinci karbonu ile α-glukozun dördüncü karbonu arasında bir glikozidik bağ oluşur.

8 Sadece sütte bulunan, başka bir maddede bulunmayan bir şekerdir. İnek sütünün toplam kuru maddesinin yaklaşık %50 sini oluşturur. inek sütünde % anne sütünde % 7 oranında bulunur. Organik asitlerden sitrik asit sakkarozu kolaylıkla hidrolize edebildiği halde laktozu hidroliz edemez. Bu sayede, bu iki şekerin karışımında bu şekerlerden birinin tayini mümkün olmaktadır. Laktoz indirgen şekerdir ve Fehling çözeltisini indirger, osazon oluşturur ve mutarotasyon gösterir. Laktoz ticari olarak peynir altı suyundan üretilir.

9 Maltoz (4-α-D-glukopiranozil-α-D-glukopiranoz) İki glukoz ünitesinden meydana gelmiştir. Doğada nadiren bulunur. Nişasta ve glikojenin β-amilaz enzimi ile parçalanması sonucu en son ürün olarak elde edilir. Bu enzim nişasta polimerini indirgen olmayan uçlarından ikili maltoz birimleri şeklinde parçalar. Maltoz indirgen disakkarittir, mutarotasyon gösterir ve suda çözünür.

10 Trehaloz (α-d-glukopiranozil-α-d-glukopiranoz) Trehaloz iki molekül glukozdan meydana gelmiştir. İki glukozun birinci karbonları arasında glikozit bağı oluşmuştur. Çeşitli küf, maya ve mantarlarda depo besin maddesi olarak trehaloz bulunur. Bunlar klorofil içermedikleri için nişasta yapamazlar. İndirgen değildir, osazon oluşturmaz.

11 Sellobiyoz (4-α-D-glukopiranozil-β-D-glukopiranoz) Selülozun asit ile hidrolizinden maltozun stereo izomerik formu olan sellobiyoz meydana gelir. İki glukoz molekülü arasında β-(1-4) glikozidik bağı bulunur. İndirgen disakkarittir, fehling çözeltisini indirger.

12 Gentiobiyoz (6-β-D-glukopiranozil-α-D-glukopiranoz) Biraz acı bir tada sahiptir. İki molekül glukoz ünitesinden oluşmuştur. Bir glukoz molekülünün birinci OH grubu ile diğer glukoz molekülünün 6. karbonundaki primer alkol grubu ile eter bağı yapmıştır. İndirgendir. Acı bademdeki amigdalinde, Safranın rengini veren krosin (crocin) in yapısında yer alan bir disakkarittir.

13 Melibiyoz (6-α-D-glukopiranozil-α-D-galaktopiranoz) Glukoz ve galaktoz moleküllerinden meydana gelen bir disakkarittir. Galaktozun birinci karbonu ile glukozun altıncı karbonu arasında bir α-glikozidik bağ vardır.. Çok az miktarda balda bulunur.

14 Trisakkaritler En önemli 3 doğal trisakkarit rafinoz, gentianoz ve melezitoz dur. Rafinoz (O-α-D-Galp-6-O-α-D-Glup-2-β-D-Fruf) Bitkilerin çoğunda bulunur. Örneğin soya fasulyesi ve pamuk çekirdeğinde % 8 civarındadır. Şeker pancarında da bulunur ve elde edilen şurupta % arasındadır. Ticari şekerde arzu edilmeyen safsızlıktır. Asitle hidroliz edildiğinde galaktoz, glukoz parçalanır. ve fruktoza İndirgen olmayan bir trisakkarittir, indirgemez ve osazon yapmaz. fehling çözeltisini Galaktoz ile glukoz (1-6), glukoz ile fruktoz (1-2) bağı yapmıştır. Rafinoz, sakkarozdan daha büyük bir polarizasyon gösterir (α = ). Tatlı değildir.

15 Melezitoz (O-α-D-Galp-1-6-O-α-D-Gal-1-6-D-Glup) Çeşitli bitkilerin tatlı öz sularında, misket limonu ağacından elde edilen balda, çam, karaçam, köknar ağaçlarında, çam balında bulunur. Hidroliz edildiğinde turanoz (Glukoz+Fruktoz) ve glukozdan meydana geldiği görülür. Glukoz molekülünün birisi fruktozun üçüncü karbonuna β-bağı ile, diğer glukoz fruktozun ikinci, karbonuna bağlanmıştır. Dolayısıyla indirgen değildir.

16 Gentianoz (O-β-D-Glup-1-6-O-α-D-Glup-1-2-β-D-Fruf) Yılan otu olarak bilinen gentianların köklerinde bulunur. Hidroliz edildiğinde iki molekül glukoz ve bir molekül fruktoz verir. İndirgen değildir. Seyreltik asitler gentianozu sadece gentiobiyoz ve fruktoza hidroliz eder. Fruktoz ve glukoz arasındaki eter bağı iki glukoz ünitesi arasındaki bağdan daha hızlı bir şekilde hidrolize olur. Emülsin ve diğer enzimler ise gentianozu glukoz ve sakkaroza parçalar.

17 Diğer oligosakkaritler Memelilerin sütlerinde, özellikle anne sütünde laktoz dışında birimden oluşan bazı oligosakkaritler bulunur. Sütte bulunan bu oligosakkaritlere bifidus faktörü denir. İnsan sütünde yaklaşık 1 g bifidus faktörü bulunur ve özellikle çocuklarda barsak florası üzerine olumlu etkileri vardır. Sebzeler stakiyoz dahil olmak üzere bir çok oligosakkarit içerir. Bunlar güç sindirilir ve güç absorbe edilir. Kalın barsakta fermantasyona uğrayarak gaz oluşmasına neden olurlar.

18

19 Kristalizasyon Kristal oluşturma şekerler için önemli bir yetenektir. Kristalizasyon şekerin saflaştırılmasında önemli bir işlem basamağı olduğu için, şekerin ticari üretimde önemlidir. Şeker çözeltisi ne kadar saf ise o kadar kolay kristalize olur. İndirgen olmayan oligosakkaritler daha kolay kristalize olurlar. Bazı indirgen şekerler, anomerler ve halka izomerlerin varlığı nedeni (bunlar safsızlık etkisi yapar) ile daha zor kristalize olurlar. Şeker karışımları tek şeker çözeltilerinden daha zor kristalize olurlar. Bazı gıdalarda kristalizasyon istenmez. örneğin bal, pekmez, tatlandırılmış koyulaştırılmış süt veya dondurmadaki laktoz.

20 Sakarozun kristalizasyonu, - çözeltinin aşırı doygunluğuna, - sıcaklığa, - kristalin görsel hızına, - safsızlık miktarına, - kristal yüzeyinin yapısına bağlıdır. Sakaroz kristalinin gelişimi iki aşamada olur. -İlk aşama: sakaroz molekülünün kristal yüzeyine kütle transferi, -İkinci aşama: kristal yüzeydeki moleküllerin bir yere yerleşmesi Olağan koşullarda kristalin büyüme hızı bu iki aşamanın hızlarına bağlıdır.

21 Doymuş bir şeker çözeltisinde yüzen şeker kristalinin polarize ışık altındaki resmi (kristal boyutu 10 mm)

22 Sakkarozun kristal yapısı X-ışınları ve nötron kırılması (difraksiyonu) çalışmaları ile aydınlatılmıştır. Kristal yatak içinde sakkaroz moleküllerinin paketlenmesi, fruktozdaki OH grupları arasında hidrojen bağı oluşumuna dayanır. Sakkaroz kristalindeki moleküllerin paketlenmesinde piranoz ve furanoz halkaları birbirleri ile kesişmeden düzenli aralıklarla yerleşirler.

23 LAKTOZ iki kristal form oluşturur, alfa-hidrat ve beta-anhidrit formları amorf ve camsı yapıdadır. En yaygın olan alfa hidrattır, C nin altında aşırı doymuş çözeltiden kristallendirilerek elde edilebilir. Kristalizasyon C nin üstünde olduğu zaman beta anhidrit tipi kristal oluşur.

24 Laktozun çözünürlüğü diğer şekerlere göre düşüktür ve bu durum laktoz içeren bazı gıdalarda sorunlara sebep olur. Süt 3:1 oranında koyulaştırıldığında, laktozun konsantrasyonu kristalize sınırına yaklaşır. Bu ürün soğutulursa veya sakaroz eklenirse alfahidrat kristalleri gelişir. Bu laktoz kristalleri sert ve keskindir ve ağızda tırmalayıcı his verirler. Aynı özellik dondurma yapımında da kendini gösterir.

25 Süt tozundaki laktoz kristalleri Scanning Electron Mikroskobu (SEM) Polarize Işık Mikroskobu

26 Laktoz içeren çözeltiler hızla kurutulduklarında amorf veya camsı laktoz oluşur. Kuru laktoz kristal değildir. Süt mamullerinin püskürtmeli veya tamburlu kurutucularda kurutulması ile veya nem tayini için kurutma sırasında oluşur. Camsı laktoz çok higroskopik yapıda olup atmosferden kolaylıkla nem çekebilir. Nem içeriği % 8 e ulaştığında, laktoz molekülleri yeniden kristalize olur ve alfahidrat kristalleri oluşur. Bu kristaller geliştiğinde toz ürünlerde (ör. süt tozu) kekleşme (topaklaşma) meydana gelir. Bazı süt ürünlerinde laktozun yavaş kristalizasyonunu önlemek ve ağızda kumsu etki yaratmaması için aşılama yapılır. İyi öğütülmüş laktoz kristalleri konsantre ürüne aşılanır, bu çok sayıda kristal çekirdeği oluşumunu sağlar.

27 POLİSAKKARİTLER Orijinlerine, fonksiyonlarına, kimyasal yapılarına sınıflandırılabilirler. göre çeşitli şekillerde Kimyasal yapılarına göre sınıflandırılırsa: a) Homoglikanlar: Sadece bir çeşit şeker ünitesinden meydana gelmişlerdir. b) Heteroglikanlar: Bir çeşitten fazla şeker kalıntısı içerirler.

28 a-homoglikanlar Fruktoz, glukoz gibi şekerlerden oluşurlar. Glukozdan meydana gelenlere glukan (ör. nişasta, selüloz), fruktozdan meydana gelenlere fruktan denir. (ör. İnülin)

29 Nişasta Nişasta fotosentez sonucunda elde edilen son üründür. Nişasta D-Glukoz polimeridir. Bitkilerde depo karbonhidrat olarak bulunur. Buğdayda % ; pirinçte % ; mısırda %65-75 ; patateste % civarında nişasta bulunur. Soğuk suda çözünmez. Optikçe aktif olan nişastanın çevirme derecesi Nişasta iki bileşenden meydana gelmiştir. -Amiloz (lineer-düz) -Amilopektin (dallı)

30 Amiloz, Düz zincirli yapıda ve çeşitli uzunlukta glukoz moleküllerinin ( adet) α-(1-4) glikozidik bağları ile meydana gelmiştir. Sıcak suda çözünür

31 Amilopektin ise sıcak suda şişer. Dallanmış yapıdadır. Amilopektinin ana zincirini α-(1-4) glikozidik bağı ile bağlanmış glukoz molekülleri oluşturmakla beraber yaklaşık glukoz üniteleri içeren yan zincirler α-(1-6) glikozidik bağı yapmışlardır. Amilozun amilo pektine oranı nişastanın orijinine göre farklılık gösterir. Buğday, pirinç, patates nişastalarında % amiloz bezelye ve mısır nişastalarında % 75 amiloz Amilopektin

32 Nişastanın amiloz bileşeni iyot ile mavi renk verir. Spiral halde bulunan düz zincir, içerisine iyot (I) elementini alır. Amiloz spiralinin her halkası 6 tane glukoz biriminden oluşur ve bu bir iyotu kapsar. Molekülün zincir uzunluğu oluşan renk üzerine etki eder. Amilopektinde dış dallar iyotla kırmızı renk verir. Bazı tip tahıl nişastaları örneğin, mumlu mısır (waxy corn) sadece amilopektin içerir. Zincir uzunluğu Spiral halka sayısı Oluşan renk 12 2 yok esmer kırmızı mor >45 9 mavi

33 Nişasta granülleri bir çekirdek etrafında tabakaların birikmesi ile oluşur. Nişasta granülleri her bitki türüne özgü görünüş ve boyutta küçük taneler halindedir. Bazı bitkilerde (ör. patates) nişasta granüllerinin istiridye görünümünde olması içten birikimi gösterir (yani iç faktörler tarafından kontrol edilir). Buğday nişastasının granül yapısı ise ışık ve sıcaklık gibi dış çevre faktörlerinden etkilenir.

34 buğday nişastası granülleri 2-35 µm boyutlarındadır.

35 Pirinç nişastası granülleri

36 Patates nişastası granülleri, oldukça büyük, yumurta şeklinde, µm çapındadır. Polarize ışık altında

37 mısır nişastası granülleri, ufak yuvarlak şekilli ve köşelidir.

38 Nişasta granülleri mikroskopta polarize ışık altında incelendiklerinde tipik malta haçı görüntüsü (çift kırınım = birefringence) verirler. Bu özellik düzenli yönelme veya kristallenmeyi belirler. Normal ve polarize ışık mikroskopisi ve X-ışınları kırınım yöntemleri ile granüllerin son derece düzgün bir kristal yapıya sahip oldukları görülebilir.

39 çift kırınım = birefringence

40 - Nişasta granülleri suda çözünmezler. - Nişastaya su eklendiğinde, su granüle sızar. Nişasta, kuru ağırlığının % 30 u kadar suyu yapısında tutabilir. Granül şişer ve hacimde % 15 lik bir artış olur. - Sistemin jelatinizasyon sıcaklığından daha düşük sıcaklıkta ısıtılması granülde başka bir değişime neden olmaz. - Nişasta yaklaşık 50 0 C e kadar ısıtıldığında kuvvetli bir şişme (su tutma) gösterir ve jel oluşur. Bu sıcaklığa jelleşme sıcaklığı denir.

41 Yüksek sıcaklıklarda ısıtma sonunda nişasta granülünün düzenli yapısı bozulur ve bu noktada optik birefringence (malta haçı görüntüsü) kaybolur ve kristallenme özelliğini yitirir. Bu olaya jelatinizasyon denir. Jelleşme sıcaklıkları nişastanın cinsine göre farklılık gösterir. Jelin viskozitesi % 1-4 konsantrasyonlarda bile çok yüksektir. Nişastanın jelatinizasyonu cihazlar ile incelenir. amilograf denilen

42 Genellikle iri taneli nişastalar küçük granüllü olanlardan daha düşük sıcaklıklarda şişer. Patates nişastası C da; mısır nişastası C da şişer. Şişme sıcaklığına, - ph, - ön işlemler, - ısıtma hızı, - tuz veya şeker varlığı gibi faktörler etki eder.

43 Nişastanın pişirilmesinden sonra elde edilen yüksek viskoziteli sıvı soğutulduğunda jel (pelte) oluşur. Oluşan jelin bekletilmesi sırasında nişasta zincirleri enerjilerini azaltmak için birbirleri ile interaksiyona girerler. Bunun sonunda yapıdan su sızmaya başlar. Bu olaya sineresis (su salma) denir.

44 Bekleme periyodu artırılırsa nişasta zincirleri arasındaki interaksiyon daha da artar. Bu olaya retrogradasyon denir. Retrogradasyon ilerledikçe jel opak bir görünüm alır. Ekmeğin bayatlamasından retrogradasyonun sorumlu olduğu sanılmaktadır. Retrogradasyon düşük sıcaklıkta (donma noktası üzeri) daha hızlıdır. Ekmek buzdolabında oda sıcaklığındakinden daha çabuk bayatlar. Donma işlemi bayatlama ve retrogradasyonu tamamen önler.

45 Nişastanın enzimatik hidrolizi Nişasta molekülünü hidroliz eden üç enzim - α-amilaz - β-amilaz - Glukoamilaz (amilo glukozidaz) α-amilaz, nişastanın iç kısımlarındaki α(1-4) bağlarını rastgele noktalarda hidroliz ederek daha küçük moleküllere dönüştürür. Bu enzim nişastanın dallanmış kısımlarına etki edemez.

46 β-amilaz, nişastanın indirgen olmayan ucundan başlayarak maltoz birimlerine parçalar. - Amiloz bileşenini tamamen maltoza parçalarken, - amilopektinin dallanma noktasındaki (1-6) bağlarına etki edemediği için ortamda kısa, dallı yapıda dekstrinler oluşur. Amilopektinin % 40 ı limit dekstrinler olarak kalır. α ve β-amilaz enzimlerinin karışımına diastaz denir.

47 Glukoamilaz (amilo glukozidaz) nişastanın indirgen olmayan uçlarından α-1-4 bağlarını kırarak D-glukoz birimleri oluşturur. Ayrıca dallanma noktalarındaki α-1-6 bağlarını da kırarak nişastayı hemen hemen tamamen glukoza dönüştürür. Nişastayı maltoza ve glukoza parçalayan hidrolitik enzimler sindirim sisteminde de (tükrük ve pankreas) mevcuttur.

48 İnsan pankreatik amilazı

49 Dekstrinler, Nişastanın asitlerle veya enzimlerle parçalanması sonucu elde edilen, oligosakkarit ve nişasta arası moleküllere dekstrinler denir. - Nişastanın aksine suda çözünür. - Dekstrinlerin parçalanma derecesi artırıldığında eritro-dekstrinler oluşur. Bunlar iyot çözeltisi ile kırmızı renk verirler ve fehling çözeltisini indirgerler. - Parçalanma devam ederse malto-dekstrinler oluşur. Maltodekstrinler iyot ile renk vermezler, Fehling çözeltisini eritro-dekstrinlerden daha fazla indirgerler. - Mayalar dekstrinleri fermente edemezler. - Dekstrinler alkolde çözünmezler.

50 Siklodekstrinler, Nişastanın Bacillus macerans isimli mikroorganizma ile parçalanması sonucu elde edilir. 6-8 glukoz ünitesi α-(1-4) bağları ile halka yapar. α-siklodekstrin(6) β-siklodekstrin (7) γ-siklodekstrin (8)

51 Nişastanın Modifikasyonu Gıda Sanayinde özel amaçlara uygun ürün elde etmek üzere nişasta; fiziksel, kimyasal ve enzimatik uygulamalardan biri veya birkaçı kullanılarak modifiye edilir. Doğal nişasta pişirildiğinde çok koyu kıvamlı bir çiriş (paste) oluşur. % 2-5 lik konsantrasyonun bile viskozitesi çok yüksektir.

52 1) Asitle inceltilmiş (ince kaynayan) nişastalar Kullanılan en eski yöntemlerden biridir ve doğal nişastanın viskozitesini azaltmak için kullanılır. Nişasta çözeltisi %1-3 lük HCl veya H 2 SO 4 ile 50 0 C de saat bekletilir. Reaksiyon sırasında glikozidik bağlar kısmen hidrolize olur. Daha sonra çözelti nötralize edilir ve süzülür. Bu tip nişasta jelatinize olduğunda granül parçalanır ve düşük viskozitede bir çözelti veya çiriş verir, ancak soğutulduğunda jel oluşturma yetenekleri kalır. Asitle inceltilmiş nişastalar lokum, sakız gibi sert jöleli ürünlerde kullanılır.

53 2) Çarpraz bağlı nişastalar: İki veya daha fazla fonksiyonlu kimyasallar, nişastanın bir veya daha fazla hidroksil grubu ile reaksiyona girerek çarpraz bağlar oluşur. Belli oranda oksiklorit, ph 10 da % 40 lık nişasta lapasına eklenir. Reaksiyon tamamlandıktan sonra nötralize edilir, süzülür, yıkanır, kurutulur. Çarpraz bağlanma ile -nişastanın retrogradasyonu önlenir, -şişmiş granüllerin parçalanması önlenir, -kesilme koşullarında ve asit varlığında viskozitenin yüksek kalması sağlanır. Dondurulmuş hamur ürünlerinde, dondurulmuş gıdalarda, meyve turtalarında kullanılır.

54 3) Okside nişastalar: Sodyum hipoklorit gibi oksidasyon ajanları ile sulu nişasta suspansiyonunu muamele ederek hazırlanır. - Bu işlem viskoziteyi düşürür ve çiriş berraklığını artırır. - Bu bileşikler emülsiyon stabilizeri veya kalınlaştırıcı olarak uygundur. - Bu ürünlerin jelleşme özellikleri azalır. Suda berrak çözeltiler oluşturur. Okside nişastalar süt ve süt ürünlerinde stabilizör olarak işlev görürler.

55 4) Prejelatinize nişastalar (ön-jelatinize edilmiş nişasta) Nişasta çözeltisinin jelatinizasyon sıcaklığının biraz üstünde ısıtılıp, sonra kurutulması ile elde edilir. - Prejelatinize nişasta soğuk suda da şişebilir. - Stabilizör ve su bağlayıcı olarak bebek mamalarında, kremalarda, hazır tatlılarda, soslarda, çorba ve kek karışımlarında kullanılır. 5) Stabilize nişastalar (nişasta esterleri): Nişasta ile orto, piro, veya trifosfatların asit tuzlarının yüksek sıcaklıkta reaksiyonu ile oluşur. Viskozite ve berraklık artar, retrogradasyon düşer.

56 Mısır şurupları: Mısır nişastasının hidrolizi ile elde edilir ve gıda sanayinde önemli görevleri vardır. - Mısırdan yaş öğütme ile elde edilir - mısır nişastası asit veya asit-enzim işlemleri ile hidroliz edilebilir. Her iki işlemde de nişasta dereceli olarak daha küçük kısımlara, son olarak saf glukoza kadar parçalanabilir. Polimerizasyon derecesi Dekstroz Eşdeğeri (DE) olarak ifade edilir. DE: Toplam kuru maddedeki indirgen şeker (dekstroz cinsinden) miktarıdır.

57 Asitle muamele edilmiş mısır şurubunun kompozisyonu ile dekstroz eşdeğeri arasında oldukça sabit bir ilişki vardır. Mısır şuruplarının kompozisyonu DE değerinden kolaylıkla tahmin edilebilir. 20 ve daha az DE değerine sahip ürün maltodekstrin olarak isimlendirilir. Asitle parçalamada 55 DE den daha yüksek DE olan bir ürün elde edilirse, koyu renkli ve acı bir tat meydana gelir.

58 Yüksek fruktoz içeren mısır şurubu (HFCS) Daha yüksek tatlılık derecesinde ve kristalize olmaya daha az meyilli mısır şurubu elde edilmek istendiğinde, Streptomyces den elde edilen glukoz izomeraz enzimi kullanılır. Elde edilen ürün %50 dekstroz ve %42 fruktoz içerir. Bu ürünün tatlandırma kuvveti sakarozunkine eşittir. İstenirse, daha yüksek fruktoz içeren ürünleri yapmak da mümkündür. Mısırdan kristal fruktoz da elde edilebilir. Düşük kalorili gıdalarda sakkarozla aynı tatlılığı elde etmek için fruktozun kullanımı % 12 daha az kalori verir.

59

60 Glikojen - Hayvansal organizmalarda depo karbonhidrattır. Özellikle karaciğerde depolanır. - Hayvansal organizmalarda maltoz ve glukozdan sentezlenir. Et iz miktarda glikojen (% ) içerir. At eti biraz daha fazla (%0.9) glikojen ihtiva eder. Bu durum eskiden, at eti için bir delil olarak kullanılırdı. - Karaciğerde % civarında glikojen bulunur. İnsan karaciğerinde toplam g glikojen bulunur. - Glikojen, glukoz ünitelerinin α-(1-4) bağlarından meydana gelmiştir ve çok fazla dallanmış durumda ve çalı görünümündedir. Dallarda, glukoz molekülü vardır. Dallanma noktalarında α-(1-6) bağları bulunur.

61

62 Selüloz - Kimyasal yapısı ve fiziksel özellikleri açısından nişastadan farklılık gösterir. - Bitkilerin hücre duvarlarının yapısal bileşeni olarak bulunur. Diğer karbonhidratlardan hemiselüloz ve pektin ile beraber bulunur. - Suda hiç çözünmez, seyreltik asit ve alkalilere karşı dayanıklıdırlar. - İnsanlar selülozu sindiremezler. - Dallanmamış bir yapıya sahiptirler. Glukoz üniteleri β-(1-4) glikozidik bağı ile birleşmiştir. - Selüloz molekülündeki oksijen köprüleri (-O-) zincirin bir altında, bir üstünde bulunur. Böylece molekülün katlanması zorlaştığından uzun lifler oluşur. - Selülozun hidrolizi ile oluşan sellobiyoz, iki glukoz biriminden oluşan β bağlı bir disakkarittir. Bu bağlar β-glikozidaz enzimi ile çözülür.

63

64 İnülin Fruktanlar veya fruktozanlar fruktoz birimlerinden meydana gelmişlerdir. Buna örnek olarak inülin verilebilir. İnülin çoğu bitkilerin köklerinde depo karbonhidrat olarak bulunur. (Ör. yer elması ve enginar) Beyaz bir toz şeklinde ve sıcak suda çözünür. Jel oluşturmaz. İyot ile mavi değil, sarı renk verir. İnülaz enzimi ile hidrolize edilir. İnsanlarda bu enzim olmadığından besin değeri yoktur. Çözünen lifli madde sınıfına ait olduğu için, son zamanlarda prebiyotik madde olarak önem kazanmıştır.

65 b) Heteroglikanlar Pek çok heteropolimer karbonhidrat bitkilerde, özellikle yeşil otlarda, ağaçlarda ve tahıl tanelerinde bulunmaktadır. Glukomannoglikanlar: -Glukoz ve mannoz şekerlerden meydana gelmiştir. -Bitkilerde bulunur. Galaktomannoglikanlar: -Carob veya Locust fasulyesi ağacının çekirdeklerinde bulunur. -Kağıt ve tekstil endüstrisinde kullanılır. -Bazı ülkelerde gıdalarda kalınlaştırıcı (tickener) olarak kullanılmaktadır. -Guar gamı da galaktomannan olup galaktoz ve mannoz birimlerinden meydana gelmiştir. Hemiselülozlar da heteroglikanlara bir örnektir.

66 Hemiselülozlar ve pentozanlar Hemiselüloz pek çok bitki dokularında rastlanan kompleks polisakkarittir. Suda çözünmez. Hemiselüloz selüloz yapısından tamamen farklıdır. Hemiselülozlar içerdikleri şekere göre sınıflandırılırlar: Ksiloz içerenlere ksilan, mannoz içerenlere mannan, galaktoz içerenlere galaktan gibi. Pentozanlar - suda çözünmeyen, nişastaya benzer yapıda polisakkaritlerdir. - Hemiselüloz ve pentozanların çoğu 2-4 farklı şeker birimi içerirler. - Pentozanlar ekmek hamurunun yapısının oluşmasında rol oynar, çok viskoz jel oluşturduğu için nişasta parçacıklarını birbirine bağlayarak plastik kütleyi oluştururlar.

67 Pektinler (Pektik Maddeler) - Pektik maddeler bitki çeperlerinin hücre tabakalarında yer alırlar - Portakal, limon, elma kabuklarının orta yerlerinde selüloz ile birlikte bulunurlar. - Çözünmeyen türde protopektin oluşturabilirler. - Protopektin sulu ortamda asitle ısıtıldığında (hidroliz ile) pektine dönüşür. Doğada bu olay meyvelerin olgunlaşması sırasında meydana gelir. - Pektik maddeler gıda sanayinde reçel, marmelat yapımında istenen kıvamı elde etmek için kullanılır. - Pektik maddeler, 1-4 bağlı α-galakturonik asidin değişik derecede esterifiye edilmiş polimerleridir. - α-galakturonik asite ilaveten dallı L-arabinan ve 1-4 bağlı β-dgalaktan içeren bir şekerdir.

68 Pektik maddeler, 1-4 bağlı α-galakturonik asidin değişik derecede esterifiye edilmiş polimerleridir. Ayrıca, zincir üzerinde nötralşekerlerden oluşan yan dallar bulunmaktadır.

69 - Pektin özelliklerinin belirlenmesinde: - Zincir uzunluğu - Esterifikasyon derecesi önemlidir. Pektin doğada esterleşmiş şekilde bulunur. Doğal pektinlerde %9-12 oranında metoksil esterleşmesi görülür. En iyi jel metoksil derecesi %8 e indirilmiş pektin ile elde edilir. Pektinler asit ve şekerli ortamda çok iyi jel oluştururlar.

70 Bazı ürünlerin % pektin içerikleri Patates 2.5 Domates 3.0 Elma 5-7 Elma posası Havuç 10 Ayçiçeği başı 25 Şeker pancarı posası Turunçgil kabuğunun beyaz kısmı (albino) Sanayide pektinler pektin derecesi ile değerlendirilirler. Pektin derecesi, kabul edilebilir sıkılıkta jel elde edilebilmesi için, bir kısım pektine katılabilecek şekerin kısım olarak sayısıdır. Pektinin ticari dereceleri arasındadır. İyi bir jel ph da % şeker, % pektin den elde edilir.

71 Ticarette birkaç tip pektin vardır. - Hızlı donan pektin: Metoksilasyon derecesi %70 ve üzeridir. Optimum ph de şeker ve asit ile jel oluşturur. Molekül ağırlığı arttıkça jel gücü de artar. - Yavaş donan pektin: Metoksilasyon derecesi %50-70 dir. Optimum ph da ve düşük sıcaklıkta jel oluşturabilir. - Asit ve şeker ile jel oluşturmayanlar: %50 den düşük metoksilasyon derecesine sahiptirler. Şeker ve asitle jel oluşturmazlar. Fakat kalsiyum iyonları ile jel oluştururlar. Jel güçleri metoksilasyon derecesine bağlıdır.

72 Gamlar (Zamklar) Bu geniş polisakkarit grubu düşük konsantrasyonda yüksek viskoziteli çözelti oluşturabilirler. Gıda sanayinde jelleşen, stabilize edici ve süspansiyon yapıcı maddeler olarak kullanılırlar. Bu bileşikler çeşitli kaynaklardan elde edilirler. Bitki gövdesi zamkları, deniz yosunu zamkları, tohum zamkları, mikrobiyal zamklar, nişasta ve selüloz türevleri gibi çok farklı gruplardan oluşur. Bu maddeler hidrofilik bir yapıya sahip olup, su ile viskoz çözelti veya jel oluşturabilirler.

73 Yapılarındaki molekül özelliklerine göre zamklar çeşitlilik gösterirler. Düz zincirli olanlar, daha çok yer kaplarlar, aynı molekül ağırlığına sahip dallı moleküllerden daha viskozdurlar. kururken kolaylıkla film oluşturabildikleri için kaplama maddesi olarak kullanılırlar. Dallanmış zincirli olanlar, Daha kolay jel oluştururlar ve molekül boyunca karşılıklı etki oluşturamadıkları için daha stabildirler. yan zincirlerin geniş yer kaplaması nedeni ile kurumuş çözeltileri hemen film oluşturmaz. Kuruyan materyal yeniden çözündürülebilir.

74 Bazı zamk polimerleri hem kısa dallı hem de uzun düz bileşenleri birlikte içerir. Bu tip bileşikler hem düz hem de dallı bileşenlerin özelliklerini birlikte taşırlar (örnek: guar gum ve locust bean gum). Bazı zamkların molekülünde zincir boyunca pek çok karboksil grupları yer alır (Ör. Pektin ve alginat). Bu moleküller ph 3 ün altında serbest karboksil grupları oluştuğu zaman çökerler. Ca++ gibi katyonlar polimerde komşu moleküller arasında köprü oluşturarak jelin oluşmasına yardımcı olurlar. Ca nın aşırısı çökmeye sebep olur. Kuvvetli asit grup içeren zamklara örnek olarak furcellaran ve carrageenan verilebilir. Zamkların kimyasal olarak modifiye edilmeleri: Düz polisakkarit zincirine nötral grupların (metil, etil ve hidroksimetil) girmesi viskoziteyi ve çözelti stabilitesini artırır. Kuvvetli iyonize asitlerin girmesi yapıya sünen bir karakter kazandırır.

75 Arap zamkı, Akasya ağacından elde edilen kuru sızıntıdır. Ca, Mg, K iyonları içeren kompleks polisakkaritlerin nötral veya hafif asidik tuzudur. Yapısında 4 çeşit mono sakkarit (L-arabinoz, L- ramnoz, D-galaktoz ve D-glukronik asit) Yüksek konsantrasyonlarda viskoziteyi artırır, kristallenmeyi önleyici ve emülsiyon sağlayıcı olarak kullanılır. Gıda Sanayinde jelatin ve protein ile birlikte kaplayıcı (koaservat) olarak kullanılırlar.

76 Guar zamkı, Guar bitkisinin tohumlarından elde edilir. Çok sayıda galaktoz dalları içeren D-galakto ve D- manno glikanın düz zinciridir. D-mannopiranoz birimleri β-1-4 bağları ile bağlanmış ve tek D-galakto piranoz birimleri α-1-6 bağları ile eklenmiştir. Dallanma her iki mannoz ünitesinde bir olur. Düşük konsantrasyonlarda viskoz çözelti oluştururlar. %2-3 konsantrasyonda jel oluşur. Diğer polisakkaritler ve proteinlerle uyuşmazlık göstermezler. Kaba ve eğrilebilen film oluştururlar

77 Agar, Rhodophyceae sınıfı deniz alglerinden elde edilir. Sıcak suda çözünür, soğuk suda çözünmez. Jelleri ısıya dayanıklıdır. Gıda Endüstrisinde jel oluşturucu, stabilizatör, emülsiyon yapıcı madde olarak kullanılır. Agar iki polisakkaritten oluşur. 1. Agaroz (nötral polisakkarit) (çok az veya hiç sülfat grupları içermeyen) 2. Agaropektin (%5-10 sülfat grupları içerir)

78 Algin (Aljin) Macrocystis pyrifera bitkisinden elde edilir. Alginik asit türevidir. Alginik asit, anhidro 1-4-β-Dmannuronik asit ve L-guluronik asit içeren karışık bir polimerdir. En bilinen formu sodyum alginattır. Algin kalınlaştırıcı, süspanse, emülsifiye ve stabilize edici, jel oluşturucu ve film oluşturucu özelliklere sahip olup, sıcak veya soğuk suda çözünebilir. İki değerlikli katyonlar yokken akıcı özellik gösterir, ortamda Ca++ iyonlarının artması viskoziteyi artırır. Algin çözeltileri soğutmakla jelleşmezler. Isıtıldıklarında koagüle olurlar. Algin kalsiyum veya asit yada her ikisi ile birlikte jel oluşturabilir.

79 Alginik asit, *anhidro 1-4-β-D-mannuronik asit ve *L-guluronik asit içeren karışık bir polimerdir.

80 Algin, kalsiyum ile birlikte jel oluşturabilir. Ortamdaki Ca++ iyonları viskoziteyi artırır.

81 Karragenan (Carrageenan) Chondrus crispus sınıfı bitkilerden elde edilir. Karagenanın kappa (κ), lamda (λ) ve iota (ι) olmak üzere 3 adet fraksiyonu vardır. İdealize edilmiş κ formu, 1-3 bağlı galaktoz-4-sülfat birimleri ve 1-4 bağlı 3,6 anhidro -D-galaktoz ünitelerinden meydana gelir. 3,6-anhidro-D-galaktoz birimlerinin %20-25 i 2 nolu C atomunda sülfatlanmıştır 6-sülfat grubu kireç ile ısıtıldığında uzaklaştırılabilir ve bu işlem jel gücünü büyük oranda artırır.

82 ι-karagenan, 1-3 bağlı galaktoz-4-sülfat ve 1-4 bağlı 3,6-anhidro-D-galaktoz-2-sülfat içerir. Molekül ağırlığı arasında değişir. Karagenan termal olarak geri dönüşümlü jel oluşturabilir, jel gücü ve jelleşme sıcaklığı potasyum ve amonyum gibi bazı katyonlara bağlıdır. Yüksek derecede etkili süspanse edicidir ve % 0.03 gibi az konsantrasyonda çikolatalı sütte kakao partiküllerinin süspanse olmasını sağlar.

83 Modifiye selüloz: D-glukoglikanların etil, metil, hidroksimetil, hidroksietil, hidroksipropil ve karboksimetil grupları ile oluşturdukları bileşiklerdir. Selüloz teorik olarak türevlendirilebilen 3 tane OH grubu içerir, fakat selülozun kristal yapısı bunu zorlaştırır. Modifikasyonun ilk aşamasında kuvvetli alkali işlem ile alkali selüloz hazırlanır, sonra örneğin metilklorit ile reaksiyona sokulur. Modifiye selülozun çözünürlük derecesi DS ile ölçülür Metil selüloz sıcak suda çözünmez ancak soğuk suda çözünür. Kuru materyalin sıcak su ile ıslatılması, sonradan soğuk suda çözünmesini kolaylaştırır. Metil selüloz iyonik olmadığı için iki değerli katyonlara duyarsızdır.

Karbohidratlar. Karbohidratların sınıflandırılması. Monosakkaritler

Karbohidratlar. Karbohidratların sınıflandırılması. Monosakkaritler Karbohidratlar Yeryüzünde en çok bulunan organik molekül grubudur, (CH 2 O) n genel formülüyle ifade edilebilirler. Genelde suda çözünürler, Güneş ışığının fotosentez yapan organizmalar tarafından tutulmasıyla

Detaylı

Karbonhidratlar. Karbonhidratlar. Karbonhidratlar. Monosakkaritler (Basit Şekerler)

Karbonhidratlar. Karbonhidratlar. Karbonhidratlar. Monosakkaritler (Basit Şekerler) Karbonhidratlar Karbonhidratlar Prof.Dr. Sevinç Yücecan Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Karbonhidratlar bitkilerde fotosentez ile sentezlenirler Yiyeceklerimizde

Detaylı

Nişasta: kimyasal yapı

Nişasta: kimyasal yapı Nişasta: kimyasal yapı Nişasta bir homopolisakkarittir: -D-glukoz polimeri MW: 50.000-1000000 Yapısında iki tür polimer bulunur; 1. Amiloz: -1,4 bağlı glukoz polimeridir (amorf) Düz zincir halinde (500-2000

Detaylı

Monosakkaridler organizmadaki metabolik reaksiyonlara tek başlarına giremezler. Bu nedenle evvela aktifleşmeleri gerekir. Monosakkaridlerin aktif

Monosakkaridler organizmadaki metabolik reaksiyonlara tek başlarına giremezler. Bu nedenle evvela aktifleşmeleri gerekir. Monosakkaridlerin aktif Monosakkaridler organizmadaki metabolik reaksiyonlara tek başlarına giremezler. Bu nedenle evvela aktifleşmeleri gerekir. Monosakkaridlerin aktif formu, fosforik asitle yaptığı esterlerdir Glukoz, galaktoz

Detaylı

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır.

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır. ORGANİK BİLEŞİKLER **Organik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenirler. Yapılarında C, H, atomlarını bulundururlar. Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik

Detaylı

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP Tamamı karbon ( C ) elementi taşıyan moleküllerden oluşan bir gruptur. Doğal organik bileşikler canlı vücudunda sentezlenir. Ancak günümüzde birçok organik bileşik ( vitamin, hormon, antibiyotik vb. )

Detaylı

GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Ders-3

GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Ders-3 GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders-3 Konular Gıda sanayi Gıda maddelerinin bileşimi ve özellikleri GIDA SANAYİ Tarımsal hammaddeye değişik hazırlama, işleme, muhafaza, ambalajlama teknikleri uygulayarak daha

Detaylı

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR Tatlandırıcılar Fonksiyon Tat verir yağ içeriği yüksek ürünlerde yağlılığı kamufle eder aroma maddesinin etkinliğini artırır. Ucuz toplam kurumadde

Detaylı

BESİNLERİN ENERJİYE DÖNÜŞÜMÜ

BESİNLERİN ENERJİYE DÖNÜŞÜMÜ BESİNLERİN ENERJİYE DÖNÜŞÜMÜ Bir fabrikanın çalışması ve üretimi için nasıl işçilere ve makinalara ihtiyaç varsa canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için de enerjiye ihtiyaçları vardır. Enerji, bir

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

Canlılardaki Organik Bileşikler

Canlılardaki Organik Bileşikler Canlılardaki Organik Bileşikler Yapılarındaki temel element C, daha sonra ise H ve O dir. Bunların dışında birçok organik bileşikte N, P, S gibi elementler de bulunur. Genellikle çok sayıda atom içeren

Detaylı

KARBONHİDRATLAR. Monosakkaritler

KARBONHİDRATLAR. Monosakkaritler KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yeryüzünde en yaygın ve bol olarak bulunan karbon, hidrojen ve oksijen içeren, basit veya kompleks yapılı organik bileşiklerdir. Hayvanların ve bitkilerin metabolizmalarında

Detaylı

Gıda sanayi, Gıda maddelerinin bileşimi ve özellikleri

Gıda sanayi, Gıda maddelerinin bileşimi ve özellikleri Gıda sanayi, Gıda maddelerinin bileşimi ve özellikleri Gıda sanayi, Gıda maddelerinin bileşimi ve özellikleri GIDA SANAYİ Tarımsal hammaddeye; değişik hazırlama, işleme, muhafaza, ambalajlama teknikleri

Detaylı

ORGANİK BİLEŞİKLER Karbon Dünyası

ORGANİK BİLEŞİKLER Karbon Dünyası ORGANİK BİLEŞİKLER Canlı Organizmalarda bulunan büyük ve karışık yapılı moleküller yani makromoleküllerdir Makromoleküllerin hepsinde karbon vardır. Karbon Dünyası Makromoleküller birbirlerine kovalent

Detaylı

NİŞASTANIN TATLILAŞTIRILMASI

NİŞASTANIN TATLILAŞTIRILMASI NİŞASTANIN TATLILAŞTIRILMASI Nişastanın Hidrolizi Nişasta glukoz birimlerinden oluştuğu için nişastanın hidrolizi ile glukoz şurupları elde edilebilmektedir. Şeker Sakaroz 100 Glukoz 70 Maltoz 30 Fruktoz

Detaylı

Meyve ve Sebzelerin Bileşimi

Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Meyve ve sebzeler ve bunlardan elde edilen ürünlerin bileşimini, nitelik ve nicelik olarak kesin değer ve sınırlarla belirleyip tanımlamak çok zor ve hatta hemen hemen olanaksızdır.

Detaylı

Solunumda organik bileşikler karbondioksite yükseltgenir ve absorbe edilen oksijen ise suya indirgenir.

Solunumda organik bileşikler karbondioksite yükseltgenir ve absorbe edilen oksijen ise suya indirgenir. Solunum bütün aktif hücrelerde oksijenin absorbe edilmesi ve buna eşdeğer miktarda karbondioksitin salınması şeklinde sürekli olarak devam eden bir prosestir. Solunumda organik bileşikler karbondioksite

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

KAZANIMLAR KARBONHĐDRATLARIN YAPISI VE ÇEŞĐTLERĐ NĐŞASTANIN HĐDROLĐZĐ FEHLĐNG AYIRACININ ETKĐSĐ

KAZANIMLAR KARBONHĐDRATLARIN YAPISI VE ÇEŞĐTLERĐ NĐŞASTANIN HĐDROLĐZĐ FEHLĐNG AYIRACININ ETKĐSĐ ANKARA -2009 KAZANIMLAR KARBONHĐDRATLARIN YAPISI VE ÇEŞĐTLERĐ NĐŞASTANIN HĐDROLĐZĐ FEHLĐNG AYIRACININ ETKĐSĐ KARBONHĐDRAT Pek çok karbonhidratın formülü (CH 2 O) n veya C n (H 2 O) m (karbonun hidratı

Detaylı

ENZİME DİRENÇLİ NİŞASTA

ENZİME DİRENÇLİ NİŞASTA ENZİME DİRENÇLİ NİŞASTA Nişasta granülü -D-glukoz polimeri lineer polimer = amiloz dallanmış polimer = amilopektin Oluşumu ve Özellikleri amiloz miktarı: %17 (pirinç)- %38 (mercimek) %20-27 (hububat ve

Detaylı

Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir.

Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir. Karbonhidratlar Karbonhidratlar Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir. Bunlar, meristematik dokulara iletildiğinde, bu kısımlarda selüloz, lignin, pektin bileşikleri ve lipitler

Detaylı

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI Canlılarda Enerji Besinlerin Enerjiye Dönüşümü İnsanların gün boyunca hareketlerinin devamını, hastalanınca iyileşmelerini, fizyolojik ve psikolojik tepkilerinin devamlılığını

Detaylı

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır.

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır. CANLILARDA ENERJİ Besinlerin Enerjiye Dönüşümü Besin öğeleri: Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller Besin maddelerindeki bu öğelerin vücut tarafından kullanılabilmesi için sindirilmesi

Detaylı

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ 1 Gıdaların bazı fiziksel özellikleri: Yoğunluk Özgül ısı Viskozite Gıdaların kimyasal bileşimi ve fiziksel yapılarına bağlı olarak BELLİ SINIRLARDA DEĞİŞİR!!! Kimyasal

Detaylı

9.Sınıf Biyoloji. Yaşam Bilimi Biyoloji. cevap anahtarı

9.Sınıf Biyoloji. Yaşam Bilimi Biyoloji. cevap anahtarı 9.Sınıf Biyoloji 1 Yaşam Bilimi Biyoloji cevap anahtarı 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ *Canlıların temel bileşenleri: Canlıların temel bileşenleri; organik ve inorganik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır.

Detaylı

GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-9

GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-9 GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-9 KÖPÜK OLUŞUMU Köpük oluşumu Köpük, gazın dağılan faz, bir sıvının ise sürekli faz olduğu bir kolloidal dispersiyondur. Dispersiyon ortamı genellikle bir sıvıdır. Ancak,

Detaylı

HUBUBAT TEKNOLOJİSİ 26.02.2013. Buğday danesinin kimyasal yapısı: Buğday danesinde bulunan su miktarı,

HUBUBAT TEKNOLOJİSİ 26.02.2013. Buğday danesinin kimyasal yapısı: Buğday danesinde bulunan su miktarı, HUBUBAT TEKNOLOJİSİ Buğday danesinin kimyasal yapısı: 1. Karbonhidratlar (Mono, oligo ve polisakkaritler) 2. Kompleks karbonhidratlar (Pentozanlar, Hemiselüloz, Selüloz) 3. Azotlu maddeler (Proteinler

Detaylı

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar Vural Gökmen Gıda İşleme Gıda işlemenin derecesi (şiddeti) Gıda işlemenin nedenleri Gıda işleme şekilleri Aşırı işlenmişgıdalar üzerinekaygılar

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer Gıdaların Dondurularak Muhafazası

Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer Gıdaların Dondurularak Muhafazası Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer Gıdaların Dondurularak Muhafazası İçerik Gıda dondurma ve donma olayı Gıda dondurma sistemleri 1 GIDALARIN DONDURULARAK MUHAFAZASI Bir gıdanın donması,

Detaylı

DENEY 8 KARBONHĐDRAT REAKSĐYONLARI. Genel Bilgiler

DENEY 8 KARBONHĐDRAT REAKSĐYONLARI. Genel Bilgiler DENEY 8 KARBONHĐDRAT REAKSĐYONLARI Genel Bilgiler Karbonhidratlar hayvansal ve bitkisel organizmalarda önemli işlevler görürler. Kimyasal olarak karbonhidratlar, polihidroksi-aldehitler (aldozlar), polihidroksi-ketonlar

Detaylı

GSM 1009 Gastronomiye Giriş

GSM 1009 Gastronomiye Giriş GSM 1009 Gastronomiye Giriş 3. Hafta ASLI ÖZEN Beslenme Besin: Gıdanın yapısında bulunan bileşenlerdir. Besinler 6 ana grupta toplanmaktadır: Karbonhidratlar Proteinler Yağlar Mineraller Vitaminler Su

Detaylı

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3 İLK ANYONLAR Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - İLK ANYONLAR Anyonlar negatif yüklü iyonlardır. Kalitatif analitik kimya analizlerine ilk anyonlar olarak adlandırılan Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - analizi ile

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKS ŞEKER TEBLİĞİ (Tebliğ No:99/10 )

TÜRK GIDA KODEKS ŞEKER TEBLİĞİ (Tebliğ No:99/10 ) Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete: 22.04.2002 24734 Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete: 28.02.2003 25034

Detaylı

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir.

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. EVDE KİMYA SABUN Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. CH 3(CH 2) 16 COONa: Sodyum stearat (Beyaz Sabun) CH 3(CH 2) 16 COOK:

Detaylı

SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması)

SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması) SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması) Gerek hayvansal yağlar gerekse bitkisel (nebati) yağlar, yağ asitlerinin gliserin (gliserol) ile oluşturdukları oldukça kompleks esterlerdir. Bu

Detaylı

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş KİMYA-IV Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş Organik Kimyaya Giriş Kimyasal bileşikler, eski zamanlarda, elde edildikleri kaynaklara bağlı olarak Anorganik ve Organik olmak üzere, iki sınıf altında toplanmışlardır.

Detaylı

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015 BİTKİSEL VE HAYVANSAL YAĞ ANALİZLERİ GT 1 KIRILMA İNDİSİ TS 4960 EN ISO 6320 50 GT 2 ÖZGÜL AĞIRLIK (YOĞUNLUK) TS 4959 40 GT 3 İYOT SAYISI (Katı ve Sıvı Yağlarda) EN ISO 3961 60 GT 4 İYOT SAYISI (Ekstre

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ)

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) DOĞRU YANLIŞ SORULARI Depo yağlar iç organları basınç ve darbelerden korur. Steroitler hücre zarının yapısına katılır ve geçirgenliğini artırır.

Detaylı

Karbonhidrat Nedir? Bitkiler klorofil, güneş enerjisi, su ve karbondioksiti kullanarak karbonhidratları sentezlerler.

Karbonhidrat Nedir? Bitkiler klorofil, güneş enerjisi, su ve karbondioksiti kullanarak karbonhidratları sentezlerler. Karbonhidratlar Karbonhidrat Nedir? Karbonhidratlar vücudumuza enerji sağlayan besin maddelerinde en fazla bulunan besin öğesidir. Daha çok bitkisel kaynaklı besin maddelerinde yaygın olarak bulunur. Bitkiler

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Fermantasyon Nedir? Mikroorganizmaların enerji temin etme yolları Solunum: Son elektron (H) alıcısı (akseptörü)oksijen

Detaylı

KARBOHİDRATLAR. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

KARBOHİDRATLAR. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ KARBOHİDRATLAR Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Karbohidratlar (CHO) şeker, nişasta, glikojen ve selüloz olarak canlılar aleminde en geniş yeri kaplayan makromoleküllerdir. İnsanlar, hayvanlar ve mikroorganizmalar

Detaylı

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu ALKOLLER ve ETERLER Kimya Ders Notu ALKOLLER Alkan bileşiklerindeki karbon zincirinde H atomlarından biri yerine -OH grubunun geçmesi sonucu oluşan organik bileşiklere alkol adı verilir. * Genel formülleri

Detaylı

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER»

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» Çözeltiler sıvı dozaj şekilleridir. Bir katı, sıvı veya gazın bir başka katı, sıvı veya gaz içinde tektür bir şekilde dağılması ile hazırlanır. Eczacılıkta çok sık tercih

Detaylı

BES 231- BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ I HAFTA ÜNİTE DERS SORUMLUSU 1. Lab. Tanıtımı Dr. Berat Nursal Tosun 2

BES 231- BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ I HAFTA ÜNİTE DERS SORUMLUSU 1. Lab. Tanıtımı Dr. Berat Nursal Tosun 2 BES 231- BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ I HAFTA ÜNİTE DERS SORUMLUSU 1 Genel Giriş Lab. Tanıtımı Dr. Berat Nursal Tosun 2 Kolloid Sistemler 3-4 Karbonhidratlar 5-6 Proteinler 7 I. Ara Sınav 8-9 Lipitler 10-11

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

Homo- ve heteropolisakkaritler olarak iki grupta toplanırlar. Nişaşta ve selüloz gibi polisakkaritler, 10 ve daha fazla monosakkarit biriminden

Homo- ve heteropolisakkaritler olarak iki grupta toplanırlar. Nişaşta ve selüloz gibi polisakkaritler, 10 ve daha fazla monosakkarit biriminden Polisakkaritler (glikanlar) Homo- ve heteropolisakkaritler olarak iki grupta toplanırlar. Nişaşta ve selüloz gibi polisakkaritler, 10 ve daha fazla monosakkarit biriminden oluşan polimerlerdir; (D)-Glukoz,

Detaylı

Karbohidratlar. Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Karbohidratlar. Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Karbohidratlar Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu q Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar Karbonhidratlar q Doğada en bol bulunan organik moleküllerdir.

Detaylı

Karbohidratlar 02.04.2012. Karbonhidratlar. Sınıflandırılması q. Sınıflandırılması. q Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar

Karbohidratlar 02.04.2012. Karbonhidratlar. Sınıflandırılması q. Sınıflandırılması. q Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar q Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar Karbohidratlar Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Karbonhidratlar q Doğada en bol bulunan organik moleküllerdir.

Detaylı

Canlı hücrelerin bilinen kimyasal yapı taşları

Canlı hücrelerin bilinen kimyasal yapı taşları anlı hücrelerin bilinen kimyasal yapı taşları rganik maddeler a) Karbonhidratlar b) Proteinler, amino asitler ve peptitler c) Enzimler d) Lipidler e) Nükleotidler ve nükleik asitler f) Vitaminler İnorganik

Detaylı

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler MBG 111 BİYOLOJİ I 3.1.Karbon:Biyolojik Moleküllerin İskeleti *Karbon bütün biyolojik moleküllerin omurgasıdır, çünkü dört kovalent bağ yapabilir ve uzun zincirler

Detaylı

KARBONHİDRATLAR MONOSAKKARİTLER. Karbonhidratların gıdalar için önemi. Enerji kaynağıdırlar. Tadına katkıları vardır

KARBONHİDRATLAR MONOSAKKARİTLER. Karbonhidratların gıdalar için önemi. Enerji kaynağıdırlar. Tadına katkıları vardır KARBONİDRATLAR Karbonhidratlar: C,, O Genel kural olarak bir karbonhidrat kendi karbon atomu sayısı kadar su molekülüne sahiptir. C n ( 2 O)n Bu formül monosakkaritler için geçerli olmakla birlikte oligo-

Detaylı

EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ

EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ Avrupa orijinli Küçük çaplı ürünler- frankfurter, wiener Büyük çaplı ürünler- Ülkemizde salam, dünyada bologna, mortadella Kullanılan etin türü ve lokal çeşitlilik

Detaylı

KARBONHİDRATLAR. Glukoz İNSAN BİYOLOJİSİ VE BESLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ OLAN

KARBONHİDRATLAR. Glukoz İNSAN BİYOLOJİSİ VE BESLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ OLAN KARBONHİDRATLAR Normal diyet alan kişilerde enerjinin % 55-60 ı karbonhidratlardan sağlanır. Bitkiler karbonhidratları fotosentez yoluyla güneş ışığının yardımıyla karbondioksit ve sudan yararlanarak klorofilden

Detaylı

KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR?

KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR? KARIŞIMLAR KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR? Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Karışımlar görünümlerine

Detaylı

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Alkollerin Elde Edilme Yöntemleri 1. Alkil Halojenürlerin Bazlarla Tepkimesi: Alkil halojenürlerin seyreltik NaOH ya da KOH gibi bazlarla ısıtılması

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

GIDA KİMYASI ve BİYOKİMYASI (Karbonhidratlar-3)

GIDA KİMYASI ve BİYOKİMYASI (Karbonhidratlar-3) Önemli Karbonhidratlar ve Özellikleri GIDA KİMYASI ve BİYKİMYASI (Karbonhidratlar-3) Glikoz (üzüm şekeri) Tabiatta yaygın olarak bulunan önemli bir monosakkarittir. Altı karbon atomu ve bir aldehit grubuna

Detaylı

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Mikroorganizmaların gıdalarla gelişmesi; Gıdanın karekteristik özelliğine, Gıdada bulunan m.o lara ve bunlar arası etkileşime, Çevre koşullarına bağlı

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 3. ÜNĐTE: MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ KONU: BAZLAR ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı

3.1. Karbonhidratların Tanımı 3.2. Karbonhidratların Sınıflandırılması 3.3. Monosakkaritler ve Monosakkarit Türevleri Monosakkaritler

3.1. Karbonhidratların Tanımı 3.2. Karbonhidratların Sınıflandırılması 3.3. Monosakkaritler ve Monosakkarit Türevleri Monosakkaritler 3.1. Karbonhidratların Tanımı 3.2. Karbonhidratların Sınıflandırılması 3.3. Monosakkaritler ve Monosakkarit Türevleri 3.3.1. Monosakkaritler 3.3.1.1. Monosakkaritlerin isimlendirilmesi 3.3.2. Monosakkaritlerin

Detaylı

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR 1. ASİTLER Sulu çözeltilerine Hidrojen İyonu veren maddelere asit denir. Ör 1 HCl : Hidroklorik asit HCl H + + Cl - Ör 2 H 2 SO 4 : Sülfürik asit H 2 SO 4 2H + + SO 4-2 Ör 3 Nitrik

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

BAL TANIMI BALIN BİLEŞİMİNİ OLUŞTURAN MADDELER

BAL TANIMI BALIN BİLEŞİMİNİ OLUŞTURAN MADDELER BAL TANIMI Bal, Türk Gıda Kodeksi 2000/39 sayılı Bal Tebliğinde "Bal; bal arılarının çiçek nektarlarını, bitkilerin veya bitkiler üzerinde yaşayan bazı canlıların salgılarını topladıktan sonra, kendine

Detaylı

GIDA KİMYASI-II Karbonhidratlar Giriş. Doç. Dr. Neriman BAĞDATLIOĞLU

GIDA KİMYASI-II Karbonhidratlar Giriş. Doç. Dr. Neriman BAĞDATLIOĞLU GIDA KİMYASI-II Karbonhidratlar Giriş Doç. Dr. Neriman BAĞDATLIOĞLU KARBONHİDRATLAR A. Monosakkaritler 1. Triozlar : Gliseraldehit, dihidroksiaseton 2. Tetrozlar: Eritroz, treoz, erütriloz 3. Pentozlar:

Detaylı

Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile

Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile Su Kimyası Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile canlılık için gerekli ortamı sunar. Canlıların

Detaylı

FARKLI UYGULAMALARIN UNUN ENZİME DİRENÇLİ NİŞASTA İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ

FARKLI UYGULAMALARIN UNUN ENZİME DİRENÇLİ NİŞASTA İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ FARKLI UYGULAMALARIN UNUN ENZİME DİRENÇLİ NİŞASTA İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ Cihadiye CANDAL Cihadiye Candal*, Özlem Kılıç, Mustafa Erbaş Akdeniz Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Antalya cihadiyecandal.09@gmail.com

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

KARBOHİDRATLARIN KALİTATİF TAYİNİ. Karbohidratlar, yeryüzünde en bol bulunan biyomoleküllerdir. Karbohidratlar,

KARBOHİDRATLARIN KALİTATİF TAYİNİ. Karbohidratlar, yeryüzünde en bol bulunan biyomoleküllerdir. Karbohidratlar, KARBİDRATLARIN KALİTATİF TAYİNİ Karbohidratlar, yeryüzünde en bol bulunan biyomoleküllerdir. Karbohidratlar, polihidroksi aldehitler veya ketonlardır. Tümü olmasa da karbohidratların çoğu (C2O)n kapalı

Detaylı

SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı

SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi İktisadi İşletmesi Stratejik Ürünler Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bünyesinde kurulan,

Detaylı

Karbonhidratlar ve yağlar

Karbonhidratlar ve yağlar Karbonhidratlar ve yağlar A) KARBONHİDRATLAR (ŞEKERLER) Karbonhidratlar öncelikle yeşil bitkilerin fotosentezi sonucu oluşmaktadır. Yapılarında C, H, O atomları vardır. Karbonhidratlar yapılarındaki şeker

Detaylı

Magnezyum Sülfat. Magnezyum Sülfat nedir?

Magnezyum Sülfat. Magnezyum Sülfat nedir? Magnezyum Sülfat Magnezyum Sülfat nedir? Magnezyum sülfat gübresi (MgSO4 7H 2 O) bitkilerdeki magnezyum eksikliğiniz gidermeye uygun, suda tamamen eriyebilen saf ve kristal bir gübredir. Bünyesinde % 15

Detaylı

HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN

HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN Enkapsülasyon katı, sıvı ve gaz malzemelerin kaplanarak kapsüller içinde tutulması ile çok küçük bir maddeyi veya tüm

Detaylı

ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ (Şeker, Kakao ve Çikolata, Şekerleme, Çay, Kahve)

ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ (Şeker, Kakao ve Çikolata, Şekerleme, Çay, Kahve) ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ (Şeker, Kakao ve Çikolata, Şekerleme, Çay, Kahve) Doç.Dr. Osman KOLA Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Günümüzde şeker pancarı ve şeker kamışından

Detaylı

GRUP ORGANİK BUĞDAY NİŞASTASINDAN ÜRETİLEN BİYOPOLİMERİN UYGULAMALARI

GRUP ORGANİK BUĞDAY NİŞASTASINDAN ÜRETİLEN BİYOPOLİMERİN UYGULAMALARI TÜBİTAK-BİDEB KİMYA LİSANS ÖĞRENCİLERİ KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ, KİMYA MÜHENDİSLİĞİ- BİYOMÜHENDİSLİK ARAŞTIRMA PROJESİ EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI KİMYA 3 (Çalıştay 2012) GRUP ORGANİK BUĞDAY NİŞASTASINDAN

Detaylı

M. Tuğrul MASATCIOĞLU, Hamit KÖKSEL

M. Tuğrul MASATCIOĞLU, Hamit KÖKSEL M. Tuğrul MASATCIOĞLU, Hamit KÖKSEL Mustafa Kemal Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Hatay Hacettepe Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara α-d-glukoz birimlerinden oluşan bir polisakkarittir

Detaylı

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yapılarında.. (C),.. (H) ve. (O) atomu bulunduran organik bileşiklerdir. Karbonhidratların formülü ( ) ile gösterilir. Nükleik asitlerin, ATP nin, hücre, bitkilerde yapısına

Detaylı

Spor alanında beslenme ile ilgili bilgileri bu ünite kapsamında sizlere vereceğiz. Ünite içeriğinde yer alan teorik bilgi ve sizlerin

Spor alanında beslenme ile ilgili bilgileri bu ünite kapsamında sizlere vereceğiz. Ünite içeriğinde yer alan teorik bilgi ve sizlerin 1 Giriş Spor alanında beslenme ile ilgili bilgileri bu ünite kapsamında sizlere vereceğiz. Ünite içeriğinde yer alan teorik bilgi ve sizlerin tamamlayacağı yazılı, sözlü ve uygulamalı görevler beslenme,

Detaylı

KARBOHĐDRATLAR VE KARBOHĐDRATLARI TANIMA DENEYLERĐ

KARBOHĐDRATLAR VE KARBOHĐDRATLARI TANIMA DENEYLERĐ KARBOHĐDRATLAR VE KARBOHĐDRATLARI TANIMA DENEYLERĐ 1 2 Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar. Karbohidratlar, -vücudumuzda ve hücrelerde temel enerji sağlayıcıdırlar, -diğer bazı

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir.

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. Tüm hayvanlar besinleri sindirmek için enzimleri kullanırlar. Bunlar hem hayvanın kendi sentezlediği hem de bünyelerinde

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil

Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil ORGANİK ASİTLER Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil (COOH) grubu bulunması nedeniyle karboksilli

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR 1 Yüzyıllardır doğayı ve doğadan elde edilebilecek maddeleri keşfetme arzusu içinde olan insanoğlu 1400'lü yıllarda o güne kadar bilinmeyen bir asidi, yani HCl (hidrojen klorür,

Detaylı

Canlılarda bulunan en önemli organik bileşikler;

Canlılarda bulunan en önemli organik bileşikler; Canlılardaki Organik Bileşikler Yapılarındaki temel element C, daha sonra ise H ve O dir. Bunların dışında birçok organik bileşikte N, P, S gibi elementler de bulunur. Genellikle çok sayıda atom içeren

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

ŞEKER TEBLİĞİ. Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. Yayımlandığı R.Gazete: Tebliğ No: 2018/ Amaç

ŞEKER TEBLİĞİ. Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. Yayımlandığı R.Gazete: Tebliğ No: 2018/ Amaç ŞEKER TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete: Tebliğ No: 2018/ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı; şekerlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde hazırlanması, işlenmesi,

Detaylı

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ Oluşturacağı her 1 g organik madde için bitkinin 500 g kadar suyu kökleriyle alması ve tepe (uç) noktasına kadar taşıyarak atmosfere aktarması gerekir. Normal su düzeyinde hayvan hücrelerinin

Detaylı

Bitkide Fosfor. Aktif alım açısından bitki tür ve çeşitleri arasında farklılıklar vardır

Bitkide Fosfor. Aktif alım açısından bitki tür ve çeşitleri arasında farklılıklar vardır Fosfor alımı ve taşınımı Kök hücreleri ve > Bitkide Fosfor ksilem özsuyunun P kapsamı > toprak çözeltisinin P kapsamı (100-1000 kat) P alımı aktif alım şeklinde gerçekleşir Aktif alım açısından bitki tür

Detaylı

Suyun Fizikokimyasal Özellikleri

Suyun Fizikokimyasal Özellikleri Suyun Fizikokimyasal Özellikleri Su bitkinin yaşamında yaşamsal bir rol oynar. Bitki tarafından yapılan her gram başına organik madde için kökler tarafından 500 gr su alınır. Bu su, bitkinin bir ucundan

Detaylı

Meyve ve Sebze Teknolojisi Uygulama Notları. 1.Hafta Şeker Tayini

Meyve ve Sebze Teknolojisi Uygulama Notları. 1.Hafta Şeker Tayini Meyve ve Sebze Teknolojisi Uygulama Notları 1.Hafta Şeker Tayini Genel Bilgiler Karbonhidratlar, bitkiler tarafından sentezlenen temel besin ögelerinden biridir. Meyveler, sebzeler ve ürünleri az veya

Detaylı

4.Sınıf Fen Bilimleri

4.Sınıf Fen Bilimleri Fen Bilimleri Adı: Soyadı: Numara: Besinler ve İçerikleri Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için yedikleri ve içtikleri maddelere besin denir.canlılar büyüyüp gelişmek, üremek ( çoğalmak ) ve solunum

Detaylı

FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ

FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ GİRİŞ Lipitleri içeren droglardan, farmakognozi yönünden en önemli olanları sabit yağlardır.

Detaylı

KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I

KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I KARBOKSİLLİ ASİT VE TÜREVLERİ (OH grubunun kopması ile oluşan bileşikler) Su ile etkileştiğinde karboksil asit oluşumuna neden olan organik bileşiklere karboksilik asit türevleri

Detaylı

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur.

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Yağların suda çözünmemesi canlılığın devamı içi önemlidir. Çünkü

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

Doç. Dr. Cengiz ÇETİN, BEK153 Organik Eserlerde Önleyici Koruma Ders Notu DERS 6 4. ÇÖZÜCÜLER. Resim 1. Ciriş bitkisi.

Doç. Dr. Cengiz ÇETİN, BEK153 Organik Eserlerde Önleyici Koruma Ders Notu DERS 6 4. ÇÖZÜCÜLER. Resim 1. Ciriş bitkisi. DERS 6 4. ÇÖZÜCÜLER Resim 1. Ciriş bitkisi. 1 4. ÇÖZÜCÜLER Çözücüler normal sıcaklık ve basınçta sıvı halde bulunan organik maddelerdir. Organik olmayan fakat herkes tarafından bilinen su da bir çözücüdür.

Detaylı