Özlem ÖZKILIÇ E. İş Başmüfettişi Kimya Yük. Müh. E. İş Teftiş İstanbul Grup Bşk. Yrd. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Özlem ÖZKILIÇ E. İş Başmüfettişi Kimya Yük. Müh. E. İş Teftiş İstanbul Grup Bşk. Yrd. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı"

Transkript

1 BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Özlem ÖZKILIÇ E. İş Başmüfettişi Kimya Yük. Müh. E. İş Teftiş İstanbul Grup Bşk. Yrd. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Aralık 2014 Proses Güvenliği Sempozyumu

2 ICMESA 1976 yılında meydana gelen Seveso Felaketi Proses güvenliğinin araştırılması gereğini doğurmuş 24 Haziran 1981 tarihli 82/501 EEC SEVESO Yönergesi

3 Endüstriyel Donanımlarda Kaza Önleme üzerine odaklanmış SEVESO I Direktifi (82/501/EEC) kabul edilmiştir. Flixborough (İngiltere) Haziran 1974 Beek (Hollanda) Kasım 1975 Seveso (İtalya) Temmuz 1976

4 82/501/EEC (Seveso I) Seveso I Direktifi gözden geçirilmiş ve 1996 yılında 82/501/EEC sayılı Seveso II Direktifi kabul edilmiştir. Flixborough (İngiltere) Haziran 1974 Beek (Hollanda) Kasım 1975 Seveso (İtalya) Temmuz 1976 Mexico City (Meksika) Kasım 1984 Bhopal (Hindistan) Aralık 1984 Basel (İsviçre) Kasım 1986

5 SEVESO II Direktifinin temel amacı, yüksek operasyonel risk taşıyan tesislerin emniyetle işletilmesi için; Yüksek riskli kazaların oluşma ihtimalini azaltmak, Böylesi bir risk oluştuğunda, ortaya çıkan can ve mal kayıplarını en aza indirgemektir.

6 Seveso II (2003/105/EC) Seveso II Direktifi çerçevesinde yapılan çalışmalara rağmen yaşanan Büyük Endüstriyel Kazalar yeni düzenleme gereği doğurmuştur. 4 Temmuz 2012 tarihli AB Resmi Gazetesi nde yayınlanan SEVESO III Direktifi, 1 Haziran 2015 itibariyle, Seveso II Direktifi nin yerini alacaktır. Baia Mare (Romanya) Haziran 2000 Enschede (Hollanda) Mayıs 2000 Toulouse (Fransa) Eylül 2001 Texas City (Amerika) Mart 2005 Buncefield (İngiltere) Aralık 2005 Viareggio (Italya) Haziran 2009 Jaipur (Hindistan) Ekim 2009 Kuzey Atlantik Okyanusu Nisan 2010 Budapeşte (Macaristan) 6 Ekim 2010

7 05-06 Aralık 2014 Proses Güvenliği Sempozyumu

8 Seveso II Direktifi İlk Uyumlaştırma Seveso II Direktifi Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik olarak ilk defa uyumlaştırılarak 18 Ağustos 2010 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. 31 Temmuz 2012 tarih ve sayılı Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yürürlük tarihi uzatılmıştır.

9 30 Aralık 2013 ve (Mükerrer) sayı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan; BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK e göre ise; Yönetmeliğin; Seveso II Direktifi Son Revizyon I. Bildirimler, yani 7 nci maddesi yayımı tarihinde, II. Mümkün olan en yüksek önlem seviyesi 9. madde ve Harici Acil Eylem Planı 14. madde 01/01/2017 tarihinde, III. Diğer maddeleri ise 01/01/2016 tarihinde yürürlüğe girecektir.

10 1. AMAÇ Tehlikeli maddeler bulunduran kuruluşlarda büyük endüstriyel kazaların önlenmesi, 2. AMAÇ Muhtemel kazaların insanlara ve çevreye olan zararlarının en aza indirilmesi, HEDEFLER 3. AMAÇ 4. AMAÇ Yüksek seviyede, etkili ve sürekli korumayı sağlamak için alınması gerekli önlemlerin alınması, Bu çerçevede usul ve esasların belirlenmesi.

11 Seveso II Direktifi, konut alanlarında, halk tarafından kullanılan alanlarda daha fazla koruma sağlamak için Arazi kullanımı ile ilgili politikalarının uygulanmasını gerektirmektedir. Arazi Kullanım Planlaması, risk teşkil eden kuruluşların arasında uygun mesafelerin uzun vadede korunmasını ve mevcut kuruluşların olduğu yerlerde kişilerin maruz kaldığı riskin artmaması için ek teknik önlemleri dikkate almayı gerektirir

12 Kısaca, Seveso II Direktifi Madde 12 kapsamında Arazi Kullanım Planlaması, aşağıdakileri kontrol ederek büyük kazaları önlemeyi ve kazaların etkilerini sınırlandırmayı amaçlar: - Yeni Kuruluşların yer seçimi, - Mevcut alanlarda yapılacak değişiklikler ve - Yeni yerleşim alanları, ticari alanlar, ulaşım bağlantıları, halk tarafından kullanılan yerler ile ilgili planlama.

13

14 Arazi Kullanım Planlaması, için Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik haricinde birçok ilgili mevzuatda değişiklik gerekmektedir.

15 05-06 Aralık 2014 Proses Güvenliği Sempozyumu

16 Yeni direktif ile 1996 yılında kabul edilen Tehlikeli Maddelerle İlgili Büyük Kaza Risklerinin Kontrolüne İlişkin Konsey Direktifi (96/82/EC Sayılı Seveso II Direktifi) 1 Haziran 2015 tarihinde yürürlükten kaldırılacaktır.

17 Seveso I Seveso II Seveso III Teknoloji ve standartları takip Mühendislikteki gelişmeler Donanımlardaki gelişmeler Güvenlik Vurgusu Çevre ve Sağlık alanında uyum Güvenlik Yönetim Sistemi Davranış Odaklı İş Güvenliği Kişisel hesap verebilirlik Uyumlu performans taahhüdü Proses Emniyetinde Sürekli Gelişime Odaklanma Güvenlik Yönetim Sistemi oluşturulması Raporlama Yeterlilik Kantitatif Risk Azaltma Zaman Geliştirilmiş Kültür

18 ZORUNLULUKLAR ALT SEVİYELİ KURULUŞLAR ÜST SEVİYELİ KURULUŞLAR Büyük Kaza Önleme Politikası (BKÖP) Güvenlik Yönetim Sistemi (GYS) Tehlike Belirleme ve Kantitatif Risk Değerlendirme Dahili Acil Durum Planı ~ (Kısmen) Yekililerin Harici Acil Durum Planı için bilgilendirilmesi ~ (Kısmen) Güvenlik Raporu Halkın Bilgilendirilmesi Yetkili kuruluşlara yapılan uyarılar ve Planlama yetkililerinin, depolanan kimyasallar hakkında bilgilendirilmesi Sahalar arası domino etkisinin değerlendirilmesi

19 Hangi Konularda Değişiklik Mevcut? 1. KAPSAM 2. HALKIN BİLGİLENDİRİLMESİ 3. DENETLEME 4. UYARILAR 5. GÜVENLİK RAPORU 6. ACİL DURUM PLANI

20

21 Seveso III Direktifi; madde ve karışımların sınıflandırılması, etiketlenmesi ve ambalajlanmasına ilişkin 1272/2008/EC sayılı CLP Tüzüğü çerçevesinde yeniden revize edilmiştir.

22 EU Regulation on Classification, Labeling and Packaging of Substances and Mixtures Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanmasına ilişkin EC/1272/2008 sayılı yeni AB Tüzüğü nün İngilizce adının kısaltmasıdır.

23 CLP Tüzüğü kademeli olarak; 67/548/EC Tehlikeli Maddeler 1999/45/EC Tehlikeli Karışımlar direktiflerinin yerine geçecektir.

24 20 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe giren CLP Tüzüğü, Birleşmiş Milletlerin sınıflandırma ve etiketlemedeki Küresel Uyumlaştırma Sistemi (GHS) kriterlerine uyum amacıyla hazırlanmıştır. GHS CLP

25 Kimyasalların Sınıflandırılması ve Etiketlenmesi İçin Küresel Harmonize bir Sistem dir. Evrensel bir yaklaşım sağlaması hedeflenmektedir. Maddeler ve Karışımlar için yeni etiketleme Sistemi sunmaktadır.

26 Seveso I Seveso II Seveso III Seveso Direktifi, tehlikeli kimyasal maddeleri CLP Tüzüğü ndeki kategorilere uygun olarak yeniden tanımlamıştır.

27 Çok Toksik maddeler (T+) Seveso III kapsamında tehlikeli maddelerin CLP deki sınıflandırmasına uygun olarak tonajlar yeniden belirlenmiştir. Toksik maddeler (T) Zararlı (Xn)

28 KAPSAM Toksik gazlar katagorisinde daha fazla kimyasal dahil olacaktır. AB Oral mg/kg Seveso II T+ T Xn Seveso III Dermal mg/kg İnhalasyon Buhar mg/l İnhalasyon Aerosol mg/l İnhalasyon Gaz ppm

29 Parlama Noktası ( 0 C) Yanıcılık Sınıflandırmasında da kaynama ve eşik değerlerinde değişiklik yapılmıştır CLP sınıflandırılması DSD Sınıflandırılması Katagori 3 R Katagori 1 Katagori 2 R11 0 R12 0 <=35 >35 Kaynama Noktası ( 0 C) <=35 >35

30 Yeni direktif kapsamında bazı üst seviyeli kuruluşlar alt seviyeli ve bazı alt seviyeli kuruluşlarda üst seviyeli olabilecektir.

31

32 Büyük kazaların kontrolü ve alınacak önlemlerle ilgili halkın bilgilendirilmesi, bilgiye ulaşımı ve halkın karar alma süreçlerinde yer alması hususlarının iyileştirilmesi hedeflenmiştir.

33 Büyük kazaların kontrolü ve alınacak önlemlerle ilgili halkın bilgilendirilmesi gerekmektedir. Karar verme ve çevresel olaylar hakkında yargılara ulaşım sürecinde halk bilgilendirmesi, katılımı konusunda Aarhus sözleşmesi ile uyumlaşma olmuştur.

34 25 Haziran 1998 tarihinde Danimarka nın Aarhus Kentinde Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (ECE) tarafından imzaya açılmıştır ve 30 Ekim 2001 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Aarhus Sözleşmesi, Şimdiki ve gelecek kuşakların sağlıklı ve iyi bir çevrede yaşam haklarının korunmasına katkı sağlamak amacıyla, çevresel konularda bilgi ve belge edinme, karar vermede halkın katılımı ve yargıya erişim konularını ele alan ilk uluslararası sözleşmedir.

35 Aarhus sözleşmesine uyum kapsamında; Bütün kurumlar kendi kuruluşları ile alakalı temel bilgileri halka sağlamak zorundadır. Üst seviyeli kuruluşlar alt seviyeli kuruluşlara göre daha fazla bilgi sağlamak zorundadır. Bu bilgi devamlı, elektronik ve güncel olarak ulaşılabilir olmalıdır. Güvenlik ve denetleme raporu hakkında daha fazla bilgi, istek üzerine ulaşılabilir olmak zorundadır.

36 Yani, SEVESO III, halka daha fazla açık ve sürekli bilgi sağlamaktadır.

37

38 Direktifin etkili bir şekilde uygulanması ve icra edilmesi için denetimlere yönelik sıkı standartlar getirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca direktif kapsamı altındaki işletmecilere ve direktifin uygulanmasından sorumlu yetkili idarelere yeni yükümlülükler getirecektir.

39 Direktifdeki, denetlenen yerlerin risk-tehlike profiline göre denetleme sıklığı aynı kalmıştır. Işletmeler güncel denetlemeler ile bilgi alışverişini, halka sunulan bilgilerin bir parçası olarak paylaşmak zorundadırlar.

40

41 Komşu Kuruluş Işletmecilerin uyarıları, komşu kuruluşlar ve ana kaza tehlike senoryalarına dahil edilen diğer yakın firmalarla alakalı bilgilerini de kapsamak zorundadır Firmaların, CLP tüzüğüne bağlı depoladıkları maddelerin bilgisini halka sağlamaları gerekmektedir.

42

43 Üst seviye kuruluşların güvenlik raporu hazırlama zorunluluğu devam etmektedir. Devletin, işletmenin Güvenlik Raporu belgesini taahütleri içeren BKÖP den yola çıkarak kaleme almış olduğundan ve BKÖP un işletmede uygulandığından emin olması istenmektedir BKÖP, Ek 3 de tanımlandığı gibi uygun vasıtalar, yapılar ve güvenlik sistemi tarafından uygulanmalıdır Güvenlik yönetim sistemi Sürekli Gelişimi hedeflemelidir. BKÖP, ana kaza tehlikeleri ile orantılı olmalıdır.

44

45 Acil durum planı için temel gereklilikler değişmemiştir. Seveso III direktifi, alt seviyeli kuruluşlar için bazı gereklilikler getirilmiştir. Bu gereklilikler kapsamında, bu kurumlar daha belirgin ve uygun bir şekilde hazırlanmış tesis içi acil durum planına sahip olmalıdır.

46 Seveso işyerleri ile yerleşim alanları, ana ulaşım yolları arasında uygun emniyet mesafeleri gerekliliğini getirmektedir. Ancak henüz ülkemizde LUP mevzuatımıza aktarılmamıştır.

47 Seveso II Seveso III Direktifin başarılı bir şekilde uygulanması noktasında bazı sorunlarla ve zorluklarla karşı karşıya kalınacaktır: Direktifin uygulanması, teknik kapasitesi yüksek farklı idari organların katılımını gerektirmektedir, Direktif kapsamında zorunlu tutulan Risk Değerlendirme yükümlülüğünün tanımı ve uygulaması konusunda ilgili paydaşlar yeterli bilgiye sahip değildir, Yeni kuruluşların yer seçiminde ve mevcut kuruluşların arazi kullanımını düzenleyen gelişmiş ve sistematik Arazi Kullanım Planlaması uygulamaları oldukça zordur, Seveso Kuruluşlarının bulunduğu alanlar ile yerleşim alanları arasında mesafeler oldukça yakındır, Bazı Seveso Kuruluşlarının aralarında yeterli güvenlik mesafelerinin olmaması da sorun teşkil edecektir.

48 05-06 Aralık 2014 Proses Güvenliği Sempozyumu

Özlem ÖZKILIÇ E. İş Başmüfettişi Kimya Yük. Müh. E. İş Teftiş İstanbul Grup Bşk. Yrd. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

Özlem ÖZKILIÇ E. İş Başmüfettişi Kimya Yük. Müh. E. İş Teftiş İstanbul Grup Bşk. Yrd. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Seveso Direktifi Kapsamında ALARP Kavramı ve Mevzuatımızdaki Uygulama Farklılıkları Özlem ÖZKILIÇ E. İş Başmüfettişi Kimya Yük. Müh. E. İş Teftiş İstanbul Grup Bşk. Yrd. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 21-22

Detaylı

- ATEX & Seveso II -

- ATEX & Seveso II - - ATEX & Seveso II - Seveso II Direktifi Gereklilik ve Yasal Mevzuat Seveso II Direktifi; 30 Aralık 2013 tarih ve 28867 Mükerrer sayılı Resmi Gazete de Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin

Detaylı

CLP. AB nin Sınıflandırma Etiketleme ve Ambalajlama Tüzügü

CLP. AB nin Sınıflandırma Etiketleme ve Ambalajlama Tüzügü CLP AB nin Sınıflandırma Etiketleme ve Ambalajlama Tüzügü İMMİB REACH, CLP ve Biyosidal Yardım Masası Eylül 2016 http://clp.immib.org.tr/ Telefon: 0-212-454 06 33 Adres: Dış Ticaret Kompleksi A Blok 2.Kat

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK VE UYGULAMALARI

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK VE UYGULAMALARI BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK VE UYGULAMALARI BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Yönetmelik AB nin 96/82/EC sayılı Tehlikeli Maddeleri İçeren Büyük Endüstriyel

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Ayşe Pınar AKLAN Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar Şubesi Müdürlüğü

Detaylı

BÜYÜK KAZA ÖNLEME POLİTİKA BELGESİ TEBLİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM

BÜYÜK KAZA ÖNLEME POLİTİKA BELGESİ TEBLİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM BÜYÜK KAZA ÖNLEME POLİTİKA BELGESİ TEBLİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; 30/12/2013 tarihli ve 28867 mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan

Detaylı

Sanayicinin Sorumlulukları

Sanayicinin Sorumlulukları Sanayicinin Sorumlulukları Ortak Sorumluluklar Bildirim yapmak Büyük kazalar hakkında yetkili otoritelere bilgi vermek Üst Seviyeli Kuruluşlar Güvenlik Yönetim Sistemleri ni kurar Güvenlik Raporu hazırlar

Detaylı

huseyinozcan63@hotmail.com

huseyinozcan63@hotmail.com huseyinozcan63@hotmail.com 1 Hızla gelişmekte olan teknolojinin sanayide kullanılması sonucunda uygulanan yeni ve karmaşık üretim yöntemleri yeni ve karmaşık riskleri de beraberinde getirmiştir. huseyinozcan63@hotmail.com

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARLA İLGİLİ TÜRKİYEDEKİ UYUMLAŞTIRMA VE UYGULAMA ÇALIŞMALARI

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARLA İLGİLİ TÜRKİYEDEKİ UYUMLAŞTIRMA VE UYGULAMA ÇALIŞMALARI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARLA İLGİLİ TÜRKİYEDEKİ UYUMLAŞTIRMA VE UYGULAMA ÇALIŞMALARI Kemal DAĞ Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar Şube

Detaylı

ZAMANKİ GİBİ, LÜTFEN ETİKETİ OKUYUN. VERİLEN TALİMATLARA UYUN.

ZAMANKİ GİBİ, LÜTFEN ETİKETİ OKUYUN. VERİLEN TALİMATLARA UYUN. Etiketi Okuyun! Deterjan ve Temizlik Ürünlerinin Endüstriyel ve Kurumsal Kullanıcıları İçin Hazırlanan Bilgilendirme Kitapçığı Kimyasalların sınıflandırılması ve etiketlenmesi ile ilgili güncellenen Yönetmeliğin

Detaylı

Bireysel ve Sosyal Risk

Bireysel ve Sosyal Risk Bireysel ve Sosyal Risk Özlem ÖZKILIÇ E. İş Başmüfettişi Kimya Yük. Müh. E. İş Teftiş İstanbul Grup Bşk. Yrd. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Yönetmelik Mümkün olan en yüksek önlem seviyesi MADDE 9 İşletmeci,

Detaylı

1272/2008/EC Sayılı Kimyasalların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması (CLP) Tüzüğü

1272/2008/EC Sayılı Kimyasalların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması (CLP) Tüzüğü 1272/2008/EC Sayılı Kimyasalların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması (CLP) Tüzüğü Eylem Özlem Nalbantoğlu Çevre ve Şehircilik Uzmanı, Kimya Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre

Detaylı

Kamunun Bilgilendirilmesi Rehber Dokümanı

Kamunun Bilgilendirilmesi Rehber Dokümanı şey BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Kamunun Bilgilendirilmesi Rehber Dokümanı 2011 Ç E V R E V E O R M A N B A K A N L I Ğ I Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik

Detaylı

Tehlikeli Maddeler ve Kimyasallarla Çalışma

Tehlikeli Maddeler ve Kimyasallarla Çalışma Tehlikeli Maddeler ve Kimyasallarla Çalışma 1 Mustafa BAĞAN 1 Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği e-posta: mustafa.bagan@tksd.org.tr Öz Kimyasal maddeler tehlikeli olsun veya olmasın günlük yaşamımızın

Detaylı

II. Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik 18 Ağustos 2010 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

II. Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik 18 Ağustos 2010 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik 18 Ağustos 2010 tarih ve 27676 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin; I. 7 nci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü

Detaylı

AHMET GÖKTAŞ Çevre ve Şehircilik Uzmanı- Kimya Y. Müh. Kimyasallar Yönetimi Dairesi Bşk.

AHMET GÖKTAŞ Çevre ve Şehircilik Uzmanı- Kimya Y. Müh. Kimyasallar Yönetimi Dairesi Bşk. T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜYÜK K ENDÜSTR STRİYEL KAZALARDA GÜVENLİK K PERFORMANS GÖSTERGELERG STERGELERİ AHMET GÖKTAŞ Çevre ve Şehircilik Uzmanı- Kimya Y. Müh.

Detaylı

OECD Ticaretin Kolaylaştırılması Göstergeleri - Türkiye

OECD Ticaretin Kolaylaştırılması Göstergeleri - Türkiye OECD Ticaretin Kolaylaştırılması Göstergeleri - Türkiye OECD, hükümetlerin sınır (gümrük dahil) prosedürlerini geliştirmeleri, ticaret maliyetlerini azaltmaları, ticareti artırmaları ve böylece uluslar

Detaylı

SEVESO III DIREKTIFI 4 NCÜ MADDE RISK DEĞERLENDIRMESI İÇIN ÇERÇEVE İHTİYACI HÜSEYİN BARAN AKINBİNGÖL MAYIS 2018

SEVESO III DIREKTIFI 4 NCÜ MADDE RISK DEĞERLENDIRMESI İÇIN ÇERÇEVE İHTİYACI HÜSEYİN BARAN AKINBİNGÖL MAYIS 2018 SEVESO III DIREKTIFI 4 NCÜ MADDE RISK DEĞERLENDIRMESI İÇIN ÇERÇEVE İHTİYACI HÜSEYİN BARAN AKINBİNGÖL 14-15 MAYIS 2018 Hüseyin Baran AKINBİNGÖL 1981 yılında Ankara da doğdu. Lisans eğitimlerini, Gazi Üniversitesi

Detaylı

KİMYASALLARIN YÖNETİMİ VE UYGULAMALAR. KEMAL DAĞ Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanı

KİMYASALLARIN YÖNETİMİ VE UYGULAMALAR. KEMAL DAĞ Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanı KİMYASALLARIN YÖNETİMİ VE UYGULAMALAR KEMAL DAĞ Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanı İÇERİK 1- MEVCUT DURUM 2- MEVCUT DURUMA GÖRE SANAYİCİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ 3- AB YE UYUM

Detaylı

Kimyasalların Yeni Sınıflandırma Yönetmeliği (SEA) ve Seveso [1] Uygulamalarına Olan Etkileri Özet Abstract 1. Giriş

Kimyasalların Yeni Sınıflandırma Yönetmeliği (SEA) ve Seveso [1] Uygulamalarına Olan Etkileri  Özet Abstract 1. Giriş Kimyasalların Yeni Sınıflandırma Yönetmeliği (SEA) ve Seveso [1] Uygulamalarına Olan Etkileri Mustafa Bağan Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği mustafa.bagan@tksd.org.tr Özet Maddelerin ve Karışımların

Detaylı

18 Aralık 2009, İstanbul Ayşen SATIR

18 Aralık 2009, İstanbul Ayşen SATIR Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi AB Çevresel Bilgiye Erişim Direktifi nin Uyumlaştırılması ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü Semineri 18 Aralık 2009, İstanbul Ayşen SATIR 1 2003/4 Çevresel

Detaylı

Yapıştırıcıların yeni tehlike sınıflandırması. AB'de CLP uygulaması

Yapıştırıcıların yeni tehlike sınıflandırması. AB'de CLP uygulaması Yapıştırıcıların yeni tehlike sınıflandırması AB'de CLP uygulaması AB CLP düzenlemesi, kimyasal ürünlerin Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Paketlenmesi (Classification, Labeling and Packaging) AB sistemini

Detaylı

Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılmasına Yönelik Ulusal Uygulamalar

Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılmasına Yönelik Ulusal Uygulamalar Azaltılmasına Yönelik Ulusal Uygulamalar Hüseyin ÖZCAN Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı İş Başmüfettişi huseyinozcan63@hotmail.com hozcan@csgb.gov.tr Özet Geçmiş yıllarda

Detaylı

CLP Tüzüğü. 22 ġubat 2011 ĠSTANBUL. Ayşe ÖĞÜNÇ DALGIÇ. REACH CLP Ġstanbul Bölgesel Temas Noktası KOSGEB ĠSTANBUL ĠKĠTELLĠ HĠZMET MERKEZĠ MÜDÜRLÜĞÜ

CLP Tüzüğü. 22 ġubat 2011 ĠSTANBUL. Ayşe ÖĞÜNÇ DALGIÇ. REACH CLP Ġstanbul Bölgesel Temas Noktası KOSGEB ĠSTANBUL ĠKĠTELLĠ HĠZMET MERKEZĠ MÜDÜRLÜĞÜ CLP Tüzüğü 22 ġubat 2011 ĠSTANBUL Ayşe ÖĞÜNÇ DALGIÇ KOSGEB ĠSTANBUL ĠKĠTELLĠ HĠZMET MERKEZĠ MÜDÜRLÜĞÜ REACH CLP Ġstanbul Bölgesel Temas Noktası Ġçerik CLP Nedir? CLP Kapsamı REACH ve CLP Bağlantısı CLP

Detaylı

Geçici veya Belirli Süreli İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 23.08.

Geçici veya Belirli Süreli İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 23.08. MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 -Amaç Madde 2 - Kapsam Madde 3 - Dayanak Madde 4 - Tanımlar İkinci Bölüm Genel Hükümler Madde 5 Eşit

Detaylı

TEBLİĞ. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından:

TEBLİĞ. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: 4 Ocak 2015 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29246 TEBLİĞ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARLA İLGİLİ HAZIRLANACAK GÜVENLİK RAPORU TEBLİĞİ

Detaylı

ENDÜSTRİYEL KAZALARLA İLGİLİ HAZIRLANACAK GÜVENLİK RAPORU TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

ENDÜSTRİYEL KAZALARLA İLGİLİ HAZIRLANACAK GÜVENLİK RAPORU TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 24 Ocak 2015 Cumartesi Resmî Gazete Sayı: 29246 TEBLİĞ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARLA İLGİLİ HAZIRLANACAK GÜVENLİK RAPORU TEBLİĞİ

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRĠYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELĠK

BÜYÜK ENDÜSTRĠYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELĠK Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü BÜYÜK ENDÜSTRĠYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELĠK AyĢe Pınar AKLAN Kimyasallar Yönetimi Dairesi BaĢkanlığı Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar

Detaylı

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE KOZMETİK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE KOZMETİK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ SEKTÖRÜN TANIMI Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Kodları (G.T.İ.P) esas alınarak oluşturulan Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünleri Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Kodları (G.T.İ.P) ve ürün tanımları aşağıda

Detaylı

2013/ 2014 (%) 3301 Uçucu Yağlar 3.727.592 4.017.602 4.524.926 12,63 3,97

2013/ 2014 (%) 3301 Uçucu Yağlar 3.727.592 4.017.602 4.524.926 12,63 3,97 KOZMETİK SEKTÖRÜ HS No: 3301,3302, 3303, 3304, 3305, 3306, 3307 DÜNYA TİCARETİ Dünya kozmetik ürünler ihracatında ilk sırada güzellik/makyaj ve cilt bakımı için müstahzarları oluşturmaktadır. Bu ürün grubunun

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZA RİSKLERİNİN AZALTILMASI (BEKRA)

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZA RİSKLERİNİN AZALTILMASI (BEKRA) SEVESO II DİREKTİFİNİN UYGULAMA KAPASİTESİNİN ARTTIRILMASI İÇİN TEKNİK YARDIM PROJESİ BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZA RİSKLERİNİN AZALTILMASI (BEKRA) İŞLETMECİLER İÇİN REHBER SEVESO II DİREKTİFİNİN UYGULAMA KAPASİTESİNİN

Detaylı

TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ

TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ Versiyon 4 16 Ekim 2012 TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ Bölüm 1: Genel 1. Kısa Başlık 2. Yetkili Kurum 3. Kapsam 4. Tanımlar 5. Denetim Türleri 6. Çevre Hususlarının Kapsamı 7. İşletmecinin Sorumlulukları

Detaylı

SEMPOZYUMUN AMACI.

SEMPOZYUMUN AMACI. SEMPOZYUMUN AMACI Büyük endüstriyel kazalar, yaralanma ve ölüme sebep olabileceği gibi azımsanmayacak ekonomik, maddi ve çevresel zarara neden olabilir. Tehlikelerin hepsi aynı olmayacağı gibi sonuçları

Detaylı

SEMPOZYUMUN AMACI I N Ç L İ P M A N L A R EMNİ YETİ S EMPOZYUMU B A S I E K

SEMPOZYUMUN AMACI I N Ç L İ P M A N L A R EMNİ YETİ S EMPOZYUMU B A S I E K SEMPOZYUMUN AMACI Büyük endüstriyel kazalar, yaralanma ve ölüme sebep olabileceği gibi azımsanmayacak ekonomik, maddi ve çevresel zarara neden olabilir. Tehlikelerin hepsi aynı olmayacağı gibi sonuçları

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan işyerlerinde uygulanır. (2) Ancak; a) Hastalara tıbbi

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER

RİSK DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER RİSK DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER 1475 sayılı iş yasası ve bu yasanın 74. Maddesine göre çıkarılan tüzükler incelendiğinde mevzuatın, Teknik bilgi vermeye çalışan ve buna bağlı olarak

Detaylı

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) - Ekler Haziran 2014 Ek 2.1: Ulusal Mevzuat URS-EIA-REP-203876 Genel Çevre Kanunu, Sayı: 2872 ÇED Yönetmeliği

Detaylı

EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ DENETİMİ KONTROL FORMU

EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ DENETİMİ KONTROL FORMU Böl.5 El. 1.1 Böl.5 El. 1.1 Denetleme İle İlgili Bilgiler Görev Onayı Tarih ve Sayısı Denetlenen İşletmenin Unvanı Denetlemeyi Gerçekleştiren Denetleme Tarihi Denetleme Yeri Denetleme Türü Denetleme Heyeti

Detaylı

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ Dr. Fatma IŞIK COŞKUNSES İSG Uzmanı / İSGÜM Kimyasal maddeler sanayimizin ve günlük yaşantımızın içinde bir çok alanda

Detaylı

GEÇİCİ VEYA BELİRLİ SÜRELİ İŞLERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HAKKINDA YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 23.08.

GEÇİCİ VEYA BELİRLİ SÜRELİ İŞLERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HAKKINDA YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 23.08. GEÇİCİ VEYA BELİRLİ SÜRELİ İŞLERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HAKKINDA YÖNETMELİK Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 23.08.2013/28744 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

SEVESO SÜRECİ. Serkan Küçük

SEVESO SÜRECİ. Serkan Küçük SEVESO SÜRECİ Serkan Küçük Arme Danışmanlık güvenli bir yaşam için istisnai çözümler Eğitim OSGB Danışmanlık Yazılım Yayın/Sempozyum İçerik 1. SEVESO Direktifi 2. Güvenlik raporu 3. BEKÖ&EAHY 4. Güvenlik

Detaylı

ACİL DURUM PLANLARI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ACİL DURUM PLANLARI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ACİL DURUM PLANLARI Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar Şubesi Müdürlüğü Ankara, 2010 Giriş Yönetmelik

Detaylı

GHS Küresel Uyumlaştırılmış Sistem

GHS Küresel Uyumlaştırılmış Sistem GHS Küresel Uyumlaştırılmış Sistem ETİKETLER TEHLİKE İLETİŞİMİ İlgili kitle için doğru ve kolay anlaşılabilir bilgi. Üreticinin/tedarikçinin/dağıtıcının tanıtım bilgileri. Ürünü/ maddeyi tanımlayıcı bilgiler.

Detaylı

Korunması Hakkında Yönetmelik. (26 Aralık 2003 tarih ve sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM

Korunması Hakkında Yönetmelik. (26 Aralık 2003 tarih ve sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik (26 Aralık 2003 tarih ve 25328 sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Yönetmelikler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik

Yönetmelikler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik Yönetmelikler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1

Detaylı

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Resmi Gazete:28.7.2013-28721 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK İçerik Patlayıcı Ortamlar ATEX Nedir? İlgili Mevzuat Temel Kavramlar Patlamadan Korunma Dokümanı 2 3 ATEX Nedir? ATEX Atmosphères

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 28 Temmuz 2013 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28721 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit.

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit. ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit.com BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ARAYIŞLARI ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ağustos 2016 - İstanbul PGD faaliyetlerinin etkinleştirilmesine ilişkin

Detaylı

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi. Tehlikeli Kabul Edilen Atıkların Özellikleri Atık Yönetimi Yönetmeliği EK-III A

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi. Tehlikeli Kabul Edilen Atıkların Özellikleri Atık Yönetimi Yönetmeliği EK-III A Atık Yönetimi Yönetmeliği EKIII A ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi Tehlikeli Atıkların Özellikleri Özgür ZEYDAN (Phd.) http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ H1 Patlayıcı H2 Oksitleyici H3A Yüksek Oranda Alevlenir

Detaylı

AB nde REACH ve CLP uygulamaları Fırsatlar? Tehditler?

AB nde REACH ve CLP uygulamaları Fırsatlar? Tehditler? 1 AB nde REACH ve CLP uygulamaları Fırsatlar? Tehditler? BUSĐAD, 23 Şubat 2011 Mustafa Cüneyt Gezen Tekstil Kimya Müh. MSc. REACH nedir? 2 Registration Evaluation Authorization and Restriction of Chemicals

Detaylı

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP)

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) Türkçe Adı Akdeniz Eylem Planı Sekretaryası (AEP) İngilizce Adı Secretariat on Mediterrenaen Action Plan (MAP) Logo Resmi İnternet Sitesi http://www.unepmap.org Kuruluş

Detaylı

PATLAMA. Yanıcı gaz, toz veya buharın n hava ile turduğu uygun oranlar dahilindeki karışı. ateşleme enerjisi ile temas etmesi

PATLAMA. Yanıcı gaz, toz veya buharın n hava ile turduğu uygun oranlar dahilindeki karışı. ateşleme enerjisi ile temas etmesi ŞERİF F GÖZLEMENG TUDEV YÖNETY NETİM M KURULU BAŞKANI 08 OCAK 2009 PATLAMA Yanıcı gaz, toz veya buharın n hava ile oluşturdu turduğu uygun oranlar dahilindeki karışı ışımın, ateşleme enerjisi ile temas

Detaylı

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/5 Ticari İsmi Kullanım Alanı : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz Mah. 109. Sokak No: 8-12 Esenyurt

Detaylı

TÜYAK ÇALIŞMALARI SEMPOZYUM

TÜYAK ÇALIŞMALARI SEMPOZYUM TÜYAK HAKKINDA TÜYAK; Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı ve Yangından Korunma Derneği olmak üzere iki farklı tüzel kişilik altında fakat ayni amaçlara odaklanmış olarak faaliyette bulunmaktadır.

Detaylı

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Risk Değerlendirme Yükümlülüğü İLKER KIYAK MAKİNA MÜHENDİSİ İSG UZMANI ( A SINIFI ) www.ilkmak.com Risk Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka

Detaylı

Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar

Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Taşkın ve Kuraklık Yönetim Planlaması Dairesi Başkanlığı Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar

Detaylı

Büyük Endüstriyel Kazalar Yol Haritası Belgesi

Büyük Endüstriyel Kazalar Yol Haritası Belgesi l At klar ndan Maden ve Maden Kaynakl Kazalar Standartlar n Radyasyondan Korunma Geli tirilmesi ve Güçlendirilmesi Kritik Altyap Korunmas lar n Tehlikeli Madde Ta mac l Kazalar Deniz Kirlili Neden Olan

Detaylı

www.ankaraisguvenligi.com

www.ankaraisguvenligi.com İş sağlığı ve güvenliği temel prensiplerini ve güvenlik kültürünün önemini kavramak. Güvenlik kültürünün işletmeye faydalarını öğrenmek, Güvenlik kültürünün oluşturulmasını ve sürdürülmesi sağlamak. ILO

Detaylı

Çevre Yasası (18/2012 Sayılı Yasa) Madde 76 Altında Yapılan Tüzük

Çevre Yasası (18/2012 Sayılı Yasa) Madde 76 Altında Yapılan Tüzük Çevre Yasası (18/2012 Sayılı Yasa) Madde 76 Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Çevre Yasası nın 76 ncı maddesinin kendisine verdiği yetkiye dayanarak aşağıdaki Tüzüğü

Detaylı

09 Aralık 2003 Tarihli Resmi Gazete

09 Aralık 2003 Tarihli Resmi Gazete Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi

Detaylı

KİMYASALLAR YÖNETİMİ, ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞINCA YAPILAN FAALİYETLER

KİMYASALLAR YÖNETİMİ, ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞINCA YAPILAN FAALİYETLER ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI TEHLİKELİ KİMYASALLARIN YÖNETİMİ SEMPOZYUMU 08-09 OCAK 2009 Ankara, Türkiye KİMYASALLAR YÖNETİMİ, ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞINCA YAPILAN FAALİYETLER

Detaylı

İş Sağlığı Güvenliği uygulamalarında karşılaşılan zorluklar ve öneriler. Ökkeş KARADAĞ Endüstri Yük.Müh. İş Güvenliği Uzmanı

İş Sağlığı Güvenliği uygulamalarında karşılaşılan zorluklar ve öneriler. Ökkeş KARADAĞ Endüstri Yük.Müh. İş Güvenliği Uzmanı İş Sağlığı Güvenliği uygulamalarında karşılaşılan zorluklar ve öneriler Ökkeş KARADAĞ Endüstri Yük.Müh. İş Güvenliği Uzmanı 4857 Sayılı İş Kanunu Madde: 77 İşverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği

Detaylı

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ 7.Hafta: Risk ve Risk Analizi DYA 114 Çevre Koruma BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ RİSK ve RİSK ANALİZİ Risk Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı

Detaylı

Yeni AB Tıbbi Cihaz Regülasyonunun Getireceği Yükümlülükler

Yeni AB Tıbbi Cihaz Regülasyonunun Getireceği Yükümlülükler Yeni AB Tıbbi Cihaz Regülasyonunun Getireceği Yükümlülükler Belgelendirme Kuruluşları, Klinik Değerlendirme, Satış Sonrası Gözetim, Şeffaflık, Ürün Bilgilendirmesi ve İncelemeleri Tıbbi Cihaz Onaylanmış

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Madde 1- Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Madde 1- Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği [Resmi Gazete: 09.12.2003 Salı, Sayı: 25311 (Asıl)] Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmelik,

Detaylı

(*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır)

(*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği (*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

Karar Verme Süreçlerinde Kamu Katılımına İlişkin AB Direktifinin sunduğu Fırsatlar. Kaidi Tingas Katılımuzmanı İstanbul, Aralık 2009

Karar Verme Süreçlerinde Kamu Katılımına İlişkin AB Direktifinin sunduğu Fırsatlar. Kaidi Tingas Katılımuzmanı İstanbul, Aralık 2009 Karar Verme Süreçlerinde Kamu Katılımına İlişkin AB Direktifinin sunduğu Fırsatlar Kaidi Tingas Katılımuzmanı İstanbul, Aralık 2009 Giriş (1) Çevre haklarının hukuk sistemine dahil edilmesi konusunun çerçevesi

Detaylı

İş Sağlığı Güvenliği, Çevresel Sürdürülebilirlik. Eğitim-Danışmanlık

İş Sağlığı Güvenliği, Çevresel Sürdürülebilirlik. Eğitim-Danışmanlık İş Sağlığı Güvenliği, Çevresel Sürdürülebilirlik Eğitim-Danışmanlık MERKEZ : OFİSLER: 52044 Cortona (AR), vicolo Boni 7 - Italy 52044 Cortona (AR), via Nazionale 70 Italy 52044 Cortona (AR), vicolo Boni

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR

RİSK DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR RİSK DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR 20.06.2012 Tarih ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 29.12.2012 Tarih ve 28512 Resmi Gazete Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği

Detaylı

EK 4 AVRUPA BĐRLĐĞĐ MÜKTESEBATININ ÜSTLENĐLMESĐNE ĐLĐŞKĐN TÜRKĐYE ULUSAL PROGRAMI KAPSAMINDA TEMĐZ (SÜRDÜRÜLEBĐLĐR) ÜRETĐM ĐLE ĐLGĐLĐ UYUM ÇALIŞMALARI

EK 4 AVRUPA BĐRLĐĞĐ MÜKTESEBATININ ÜSTLENĐLMESĐNE ĐLĐŞKĐN TÜRKĐYE ULUSAL PROGRAMI KAPSAMINDA TEMĐZ (SÜRDÜRÜLEBĐLĐR) ÜRETĐM ĐLE ĐLGĐLĐ UYUM ÇALIŞMALARI EK 4 AVRUPA BĐRLĐĞĐ MÜKTESEBATININ ÜSTLENĐLMESĐNE ĐLĐŞKĐN TÜRKĐYE ULUSAL PROGRAMI KAPSAMINDA TEMĐZ (SÜRDÜRÜLEBĐLĐR) ÜRETĐM ĐLE ĐLGĐLĐ UYUM ÇALIŞMALARI Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine Đlişkin

Detaylı

: NF 62 PLASTISOL FLOK TUTKALI

: NF 62 PLASTISOL FLOK TUTKALI 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/5 Ticari İsmi Kullanım Alanı : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz Mah. 109. Sokak No: 8-12 Esenyurt

Detaylı

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır.

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır. 1992 yılına gelindiğinde çevresel endişelerin sürmekte olduğu ve daha geniş kapsamlı bir çalışma gereği ortaya çıkmıştır. En önemli tespit; Çevreye rağmen kalkınmanın sağlanamayacağı, kalkınmanın ihmal

Detaylı

...İŞLETMENİZİN SÜREKLİLİĞİ İÇİN BAKIM YAPTIRDINIZ MI? Sayın İlgili;

...İŞLETMENİZİN SÜREKLİLİĞİ İÇİN BAKIM YAPTIRDINIZ MI? Sayın İlgili; 11.09.2014 Sayın İlgili; Değişik sektörlerde, birbirlerinden farklı özellikte çalışma şartlarına sahip işletmelerin çalışmalarını gerçekleştirirken, iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından gerekli

Detaylı

HİZMETLERİMİZ. HAKkIMIZDA. İş Güvenliği Uzmanlığı. İş Yeri Hekimliği. Sağlık raporu. Acil Durum Planlaması. İş Güvenliği Eğitimleri.

HİZMETLERİMİZ. HAKkIMIZDA. İş Güvenliği Uzmanlığı. İş Yeri Hekimliği. Sağlık raporu. Acil Durum Planlaması. İş Güvenliği Eğitimleri. İş Güvenliği Uzmanlığı İşyerinizde yürütülecek olan ve yasal zorunluluk içeren İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerini Çalışma İş Yeri Hekimliği ve sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş OSGB

Detaylı

Tehlikeli Maddelerin İşyerlerinde Kullanımında Çalışanların Sağlığının ve Güvenliğinin Korunması

Tehlikeli Maddelerin İşyerlerinde Kullanımında Çalışanların Sağlığının ve Güvenliğinin Korunması Tehlikeli Maddelerin İşyerlerinde Kullanımında Çalışanların Sağlığının ve Güvenliğinin Korunması GİRİŞ Çalışma hayatında gerek temizlik gerekse üretimin bir parçası olarak isteyerek yada istemediğimiz

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı Su Analizi 1.3. Şirket/İş sahibinin

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI. Bildirim

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI. Bildirim T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI BÜYÜK ENDÜSTRĠYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELĠK Bildirim Kimyasallar Yönetimi Dairesi BaĢkanlığı Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar ġubesi Müdürlüğü Ankara, 2010 İÇİNDEKİLER

Detaylı

1 1: LOJİSTİK KAVRAMI...

1 1: LOJİSTİK KAVRAMI... İÇİNDEKİLER Giriş:... 1 Bölüm 1: LOJİSTİK KAVRAMI... 3 1.1. Lojistiğin Tanımı ve Tarihsel Gelişimi... 4 1.1.1. Lojistik Kavramı... 4 1.1.2. Lojistiğin Tarihsel Gelişimi... 6 1.2. Lojistikle İlgili Genel

Detaylı

SANAYİ KİRLİLİK KONTROLÜ TÜZÜĞÜ TASLAĞI. İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ

SANAYİ KİRLİLİK KONTROLÜ TÜZÜĞÜ TASLAĞI. İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ SANAYİ KİRLİLİK KONTROLÜ TÜZÜĞÜ TASLAĞI İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ Sunumun İçeriği GENEL BİLGİ & TÜZÜĞÜN İÇERİĞİ AMAÇ VE KAPSAM TESİS İŞLETME ZORUNLULUĞU VE MEVCUT TESİSLER MEVCUT EN İYİ TEKNİKLER

Detaylı

Bilinen özel tehlikeleri yoktur. Tehlike uyarı sembol yada tanımlarını gerektirmez. Bileşen CAS-No. EINECS-No. Konsantrasyon Sınıflandırma

Bilinen özel tehlikeleri yoktur. Tehlike uyarı sembol yada tanımlarını gerektirmez. Bileşen CAS-No. EINECS-No. Konsantrasyon Sınıflandırma Revizyon tarihi 08.01.2016 Baskı tarihi 11.01.2016 No6/1 Esenyurt, İstanbul, Turkey Tel +90 212 451 57 91 (pbx) Fax +90 212 451 57 96 Sayfa 1/5 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ticari İsmi Kullanım Alanı Endüstriyel

Detaylı

VI TEHLİKE ANALİZ METODOLOJİLERİ

VI TEHLİKE ANALİZ METODOLOJİLERİ 12 80 Slayt 6/6 TEHLİKE RİSK ANALİZ YÖNETİMİ METODOLOJİLERİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ AMAÇ Tehlike analiz metotları FTA Hata ağacı analizi, ETA Olay ağacı analizi, PHA Ön Tehlike Analizi, PRA Birincil risk

Detaylı

Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayicileri Derneği KTSD. SEA Yönetmeliği Çalışma Grubu Bilgilendirme Sunumu

Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayicileri Derneği KTSD. SEA Yönetmeliği Çalışma Grubu Bilgilendirme Sunumu Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayicileri Derneği KTSD SEA Yönetmeliği Çalışma Grubu Bilgilendirme Sunumu SEA SAE CLP Tüzüğü 2008 SEA Yönetmeliği 11.12.2013 *Detaylı bilgi Yönetmelik Ek 8 CMR: Kanserojen,

Detaylı

Seveso II Direktifi Ocak 2012 Ankara

Seveso II Direktifi Ocak 2012 Ankara Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi Seveso II Direktifi Ocak 2012 Ankara İçerik Giriş DEA Seveso Direktifi AB Uygulamaları Türkiye Mevcut Durum Fayda ve Maliyetler Politika Alanları İdari Yapı Risk

Detaylı

YATAY (1) NO. MEVZUAT NO MEVZUAT ADI. 1. ----------------- Aarhus Sözleşmesi. 2. ----------------- Espoo Sözleşmesi

YATAY (1) NO. MEVZUAT NO MEVZUAT ADI. 1. ----------------- Aarhus Sözleşmesi. 2. ----------------- Espoo Sözleşmesi YATAY (1) 1. ----------------- Aarhus Sözleşmesi 2. ----------------- Espoo Sözleşmesi 3. 1210/90/EEC Avrupa Çevre Ajansı Tüzüğü 4. 2008/90/EC Çevresel Suç Direktifi 5. 2007/2/EC INSPIRE Direktifi 6. 2004/35/EC

Detaylı

2 Mart 2019 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK

2 Mart 2019 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK 2 Mart 2019 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30702 YÖNETMELİK Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığından: BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE

Detaylı

ACİL DURUM PLANLARININ HAZIRLANMASI GEREKEN HALLER

ACİL DURUM PLANLARININ HAZIRLANMASI GEREKEN HALLER ACİL DURUM PLANLARI ACİL DURUM PLANI Bir kuruluştaki olası kazaları sonuçları ile birlikte belirleyen, kaza oluşumunda işyerinde ve civarında yapılacak işlemleri ayrıntılı olarak tespit eden resmi nitelikteki

Detaylı

2014 2023 BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALAR YOL HARİTASI BELGESİ

2014 2023 BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALAR YOL HARİTASI BELGESİ T.C. BAŞBAKANLIK AFET ve ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI 2014 2023 BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALAR YOL HARİTASI BELGESİ Bu belge, Planlama ve Zarar Azaltma Dairesi Başkanlığı Teknolojik Afetler Risk Azaltma Çalışma

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 1. AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU Erdal ÇALIKOĞLU Sanayide Enerji Verimliliği Şube Müdürü V. Neden Enerji Verimliliği? Fosil kaynaklar görünür gelecekte tükenecek. Alternatif kaynaklar henüz ekonomik

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

Çevresel ve Sosyal Eylem Planı

Çevresel ve Sosyal Eylem Planı Çevresel ve Sosyal Planı leri, PR1 Çevresel ve Sosyal Etkilerin ve Mevzuların Değerlendirilmesi ve Yönetimi 1.1 Çevre, Sağlık & Güvenlik ve Sosyal (ÇSGS) Yönetim Sistemi nin EBRD standartlarına göre hazırlanması

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Y r d. D o ç. D r. Fu a t Y I L MAZ G a z iantep Ü n i versitesi M a k ine M ü h endi sliği B ö lümü PATLAYICI ORTAM Patlayıcı

Detaylı

Florlu Sera Gazlarına ilişkin Yönetmelik

Florlu Sera Gazlarına ilişkin Yönetmelik T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Florlu Sera Gazlarına ilişkin Yönetmelik İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Ozon Tabakasının Korunması Şube Müdürlüğü 27.09.2018 İSTANBUL

Detaylı

HAVA YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi Projesi 09.03.2012

HAVA YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi Projesi 09.03.2012 HAVA YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi Projesi 09.03.2012 Ulusal Emisyon Tavanlarının Belirlenmesi Ülkemizin, Ø Uzun Menzilli Sınırötesi Hava Kirliliği Sözleşmesi (CLRTAP)

Detaylı

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk değerlendirmesiyle birlikte aşağıdaki sorularla birlikte basitçe değerlendirilebilir.

Detaylı

GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI

GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, çalışanların gürültüye maruz kalmaları sonucu

Detaylı

İŞVERENİN ÖNLEM ALMA BORCU

İŞVERENİN ÖNLEM ALMA BORCU İŞVERENİN ÖNLEM ALMA BORCU İş kazaları ve meslek hastalıkları işyerlerinde meydana gelmektedir. Başka bir ifade ile iş kazası ve meslek hastalıklarının nedeni işyeri koşullarıdır. İşyerlerindeki kuralları

Detaylı