TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SİZDEN BİRİYİZ SİZİN İÇİN VARIZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SİZDEN BİRİYİZ SİZİN İÇİN VARIZ"

Transkript

1 TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SİZDEN BİRİYİZ SİZİN İÇİN VARIZ

2 TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİK Toplumun desteğini alarak Antalya nın daha güvenli bir şehir olması için TOPLUMLA BERABER çalışıyoruz. Toplum Destekli Polislik şubesinden mahallenizin polisi olarak; En uzak ve en uç noktada olsanız bile sizlere ulaşır, sorunlarınızı tespit ederek ve önerilerinizi alarak kendi alanımızdaki taleplerinizi derhal karşılar, diğer sorunlarınızı ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara iletiriz. TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİĞİN AMACI Polis- vatandaş ilişkilerini geliştirip, genel güvenlik hizmetlerini ve suçla mücadeleyi sizlerin katılımı ve desteği ile daha hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayarak toplumun güvenlik memnuniyetini yükseltmeye yönelik çalışmalar yapmaktır.

3 TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİK UYGULAMALARI KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR Huzur toplantıları düzenleyerek toplumun güvenli yaşama katılım ve katkılarını sağlamak, Suç mağduru olmuş vatandaşlarımızı ziyaret ederek tekrar suç mağduru olmamaları yönünde bilgilendirme çalışmaları yapmak, Eğitim çağındaki çocuklarımızın ve gençlerimizin suç ve kötü alışkanlıklardan korunmalarını sağlamak, Güvenlik konusunda sosyal sorumluluk bilincinin oluşturulması kapsamında panel, sempozyum, konferans, seminer vb. toplumsal etkinlikler düzenlemek, Güvenlik ile ilgili uygulama projeleri ve modelleri geliştirmektir. Acilen Polisin gelmesini gerektirecek olaylarda (kavga,gürültü, hırsızlık vb.) vakit geçirmeden ücretsiz 155 Polis imdat hattı aranmalıdır. MAHALLE POLİSİ İLETİŞİM HATTI Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü Altındağ Mah. Anafartalar Cad. N:79 Muratpaşa / ANTALYA Mahalle Polisi:...

4 EVDE GÜVENLİK İÇİN BAZI İPUÇLARI Ziliniz çalınca kim o demeniz yeterli değildir. Daire kapısı dürbününden bakarak zilinize basanı görmeden kapınızı açmayınız. Çocukların tek başına kapıyı açmalarına izin vermeyin. Kısa süreli olarak evden ayrılmanız gerektiğinde lamba ile birlikte radyo ya da televizyonun sesini açık bırakın. Gündüzleri perdelerin kapatılmış olması, hırsızlar için evin kullanılmadığına bir işaret olacaktır. Yeni taşındığınız evde ilk olarak Kapı kilidini değiştirin. Dikkat edin, Kapınıza her zaman eşiniz veya komşunuz gelmez! Evden çıkarken mutlaka kapınızı kilitleyen ve Kapı kilitlerinizin güvenli kilitler olduğundan emin olunuz Kıymetli eşyalarınızı yatak odanızda değil bankada muhafaza ediniz; çünkü hırsızlar ilk önce yatak odasını karıştırır.

5 Zilinizin ve posta kutunuzun üstüne adınızı açıkça yazmayın, sadece adınızın baş harfi ve soyadınızı yazınız. Evinizin kapısını evi havalandırma ya da kapının önünde oynayan çocuklarınızı kontrol etmek amacıyla açık bırakmayın. Apartman kapınızı mutlaka kapalı tutunuz, ayrıca zilinizi çalarak tüpçü,sucu,asat vb. sebeplerle binanıza girmek isteyen kişileri görmeden kesinlikle apartman kapısını açmayın. Seyyar satıcı, bohçacı, falcı, dilenci ve yardım isteyenleri kesinlikle evinize ve apartmanınıza almayın. Bu tip kimseleri ve yabancı şahısları polise bildirmede tereddüt etmeyin. Apartman içinde yada bahçenizde bulunan bisiklet, akülü bisiklet, motor vb. araçlarınızı mutlaka sabit bir yere kilitleyiniz. Site, apartman ve bina giriş ve çevresinde bulunan aydınlatmaların çalışır durumda olmasına özen gösteriniz.

6 Yaşadığınız site ya da apartmanın çevresine ve girişlerine gece görüş özellikli kamera ve diafon yada görüntülü diafon taktırarak bina ve site güvenliğinizi arttırınız. Komşuluk ilişkilerinizi geliştiriniz. Tatil gibi uzun süreli evden ayrılışlarda posta kutusu ve kapı önüne biriken evrakları güvendiğiniz komşunuzdan sizin için almasını rica edin; çünkü kapı önünde ya da posta kutusunda biriken evraklar sizin uzun süredir evde olmadığınızı gösterir. Eviniz giriş kat, birinci kat ya da ikinci kat ise balkon kapısı ve pencerelerin demir parmaklı olmasına dikkat ediniz. Balkonunuza sensörlü lamba, pencere ve balkon kapılarınızı akıllı kilit sitemi takarak güçlendirebilirsiniz. Birinci katlarda hırsızlık olaylarını önlemek amacı ile balkona tırmanmayı kolaylaştıran unsurları ortadan kaldırarak balkon altlarına araçların park etmesine izin vermeyiniz. Bina çevresinde bulunan, dışarıyı görmenizi engelleyen hırsızlara saklanma ve gizlenme imkanı verecek sazlık, çalılık gibi alanları temizleyin veya budayın.

7 Hırsız evde ise ne yapılmalıdır? Evinize geldiğinizde camınızın kırıldığını ya da kapınızın açık olduğunu fark ederseniz, evinize giren şahıs ya da şahısların hala içerde olma ihtimaline karşı eve kesinlikle girmeyin. Sakin olun ve önce kendi güvenliğinizi sağlayarak derhal 155 Polis İmdat hattından yardım isteyiniz. Can güvenliğiniz için hırsızla karşı karşıya gelmekten sakınınız! Hayatınızın eşyanızdan daha değerlidir! unutmayınız! Hırsızın cezasını kendiniz vermeye çalışmayın aksi halde kanun önünde siz suçlu duruma düşebilirsiniz! Olay mahallindeki iz ve delillere dokunmayınız! Birçok delilin kaybolmasına neden olabilirsiniz. Eğer görebildiyseniz Hırsızlık yapan şahsın elbisesi, boyu, saç rengi, gibi fiziksel özellikleri, kaçış yönü ve olayda kullanılan aracın markası, rengi ve plakası gibi elde ettiğiniz bilgileri hemen polise bildiriniz.

8 İŞYERİNDE GÜVENLİK İÇİN BAZI İPUÇLARI İş yeri kepenk ve kilitlerinin demir kesme makası ile kolayca kesilebileceğini ve asma kilitlerin kolayca açılabileceğini unutmayınız. İşyerinizin içini dışarıdan görülebilecek ve darbeye dayanıklı kepenkleri tercih etmelisiniz. İşyerinizin çevresinde bulunan, dışarıyı görmenizi engelleyen hırsızlara saklanma ve gizlenme imkanı verecek sazlık, çalılık gibi alanları temizleyin veya budayın. İşyerinizin tuvalet pencereleri, havalandırma, çatı aralığı vb. bölgeleri demir korkuluklarla güçlendirin. İşyerlerinizin diğer binalarla arasında kalan ölü bölgeleri sensörlü ışıklarla aydınlatın. İşyerinizin çevresini ve içini güvenlik kameraları ile donatabilir kayıt sistemi ile ya da başka bir yerden internet aracılığı ile kontrol edebilirsiniz. İşyerinizde kamera sistemi kurulu ise mutlaka güvenlik kamerasının kayıtta olduğunu bildiren uyarı yazısını herkesin görebileceği bir yere asarak suç öncesi caydırıcılığı arttırabilirsiniz. İşyerinizi Alarm sistemi kurarak güvenlik zafiyetini en aza indirebilirsiniz. Geceleri çelik de olsa kasanızın içinde çek, para,ziynet vb. değerli eşyalarınızı bırakmayınız. Kullanmadığınız zamanlarda çelik kasanızın kapısını açık bırakarak hırsızlık anında zarar görmesini engelleyebilirsiniz. İşe alacağınız şahıs hakkında ilgili birimlerden bilgi toplayınız, yada referans verebilecek kişileri işe almaya özen gösteriniz.

9 Sahte paraların anlaşılabilmesi için sahte para kalemi,u.v.ışığı yayan cihaz vb.önlemleri alınız. Sizi oyalayarak masanızın üstünde bıraktığınız cep telefonu, işyeri anahtarı,cüzdan, çanta vb. eşyalarınızı kilitli bir yerde ya da üstünüzde muhafaza ediniz. İşe alınan şahısların 1774 sayılı kanun gereğince kimlik bildirimleri ilgili kolluk kuvvetlerine zaman geçirilmeden verilmelidir. İş yerinin anahtarı bulunan kişilerin işten ayrılması durumunda, iş yeri kilidini değiştiriniz. İş yerinizden kısa süreli de olsa ayrılacaksanız mutlaka işyerinizi kilitleyiniz. İşyerinizde bulunan çelik kasa anahtarını mutlaka üzerinizde taşıyınız. Faturasız ve çalıntı mal almanın ve satmanın suç olduğunu unutmayınız.

10 SOKAKTA GÜVENLİK İÇİN BAZI İPUÇLARI Dışarı çıkmaya hazırlanırken çantanızdaki tüm bölmelerin kapalı olmasına dikkat edin. Sadece ihtiyacınız kadar olan parayı parçalar halinde taşıyın. Para, anahtar ve diğer kıymetli eşyaları potansiyel hırsızların dikkatini çekecek şekilde taşımayın. Yaşadığınız semt/mahalle/sokak hakkında bilgi sahibi olun. (En yakın karakol, market, restoran, işyeri ve bu mekânların çalışma saatleri vb.) Yakın çevrede ulaşabileceğiniz ve haberleşme imkânı verebilecek mekânları öğrenin. (Telefon kulübesi vb.) Anahtarlığınıza isim, adres ve telefon numaralarınızı yazmayın. Araba ve ev anahtarlarınızı ayrı ayrı anahtarlıklara takın Bayanların anahtarlarını çantaları yerine ceplerinde taşımaları tavsiye edilir. Bu önlem çantanızı çalacak bir kişinin daha sonra ev ve arabanıza sizden önce girmesini engelleyebilir. Anahtarlarınızı gereksizce elinizde sallamayın. (Bu, kaldığınız yere gittiğinizin habercisidir.) Sadece kullanacağınız anahtarları yanınızda taşıyın. Anahtarlık üzerinde adres ve isim yazılı bulundurmayın.

11 Yürüyüş esnasında kulaklıkla müzik dinleyecekseniz, çevrenizdeki sesleri duyabileceğiniz kadar kısık seste dinleyin. Tercihen, kan grubunuzun yazılı olduğu bir kimlik taşıyın. Otostop yapan veya tanımadığınız birinin, sizi gideceğiniz yere bırakma önerisini kabul etmeyin. Kestirmeden gitmek için tenha bölgeleri kullanmayın. Aracınızı mümkün olduğunca ana caddelere ve iyi aydınlatılmış yollara park edin. Araç pencerelerinizi, kapalı tutun. Dururken ya da seyir halinde tüm kapıları kilitli tutun. Değerli eşyalarınızı aracın görünür yerlerinde bırakmayınız. Aracınızı park ettiğinizde torpido gözünü açık ve boş bırakınız.

12 ANNE VE BABALAR İÇİN BAZI İPUÇLARI Kalabalık yerlerde anne veya babasının görebileceği bir yerde durması ve kaybolduğunda veya yardıma ihtiyaç duyduğunda bir polise veya bir mağaza görevlisine başvurması gerektiğini, Sizin izniniz olmadan herhangi birisiyle bir yerlere gitmemesi gerektiğini, Tanımadığı kişilerden herhangi bir paket, mektup, yiyecek, içecek vb. almaması gerektiğini, Günlük planı ve bulanacağı yerler ile ilgili ailesini ya da kendisi ile ilgilenen birisini bilgilendirmesi gerektiğini, Grup halinde veya en azından iki kişi olarak gezmesi gerektiğini, Mümkün olduğu sürece kalabalık caddeleri kullanması ve tenha yerlerden uzak durması gerektiğini, Kendisini rahatsız eden ya da tacizde bulunan kişileri en kısa ve en yakındaki yetkililere şikâyet etmesi gerektiğini,

13 Çocuğunuza, sizden izin almadan tanımadığı birisinin arabasına binmemesi veya evine gitmemesi gerektiğini, İnternette tanıştığı kişi ile kesinlikle buluşmamasını gerektiğini, Tanımadığı kişilerden gelen mesajları ve resimleri kabul etmemesi ve ayrıca kendi resimlerini ve video görüntülerini de başkalarına kesinlikle göndermemesi gerektiğini, Çocuğunuza evinizin adresini ve telefon numarasını, Çocuğunuzun, herhangi bir telefondan sizi nasıl arayacağını, Çocuğunuza, telefonla arayan ya da evinize gelen bir kişinin arkadaşınız olduğunu söylemesi durumunda bile, kişisel bilgileri vermemesi gerektiğini, Evde kapıların her zaman kilitli olması gerektiğini sizin ya da bakıcısının izni olmadan yabancılara kapının hiçbir zaman açmaması gerektiğini, ÖĞRETİN!!!

14 Hiçbir zaman çocuğunuzu kalabalık yerlerde yalnız bırakmayın. Acil durumlar için gereken numaraların listesini telefonunuzun yanında tutun ve çocuklarınızı bundan haberdar edin. Çocuğunuz belirli bir kişiyle beraber olmak istemediğini söylediği zaman onu dinleyin; bunun önemli bir nedeni olabilir. Bu durumun sebebini mutlaka sorun. Bilgisayar kullanmayı ve internete girmeyi sizde mutlaka öğrenin. Çocuklarınızın internet alışkanlıklarının neler olduğunu tespit edin. Bilgisayarı evin ortak kullanım alanlarına, herkesin görebileceği ortamlara kurun. Bilgisayarı zararlı sitelere karşı engelleyin ve filtre programları ile donatıp sürekli güncelleme ve kontrol yapın. Çocuğunuzun ev dışında internet kafelere gidip gitmediğini denetleyin. Çocuğunuzun madde kullandığı konusunda şüpheleriniz yada madde bağımlılığı varsa tedavisi konusunda danışmanlık hizmeti almak için TUBİM e (KOM Şb.Md.) başvurabilirsiniz. Tel:

15 DİKKAT!!! Sizi arayarak ve sms göndererek çeşitli hediyeler kazandığınızı bildirenleri aramayınız ve bilgilerinizi vermeyiniz. Kendisini telefonda kamu görevlisi olarak tanıtıp (Polis, Asker,Savcı,Hakim vb.) korkutarak çeşitli bahanelerle sizden para ve kontör göndermenizi isteyen kişilere telefondan telsiz sesi gelse dahi itibar etmeyiniz. Hiçbir Polis, Savcı ve Kamu Görevlisi sizi arayarak para veya kontör talep etmez. Kaynağını bilmediğiniz hiçbir havale ve EFT yi kabul etmeyiniz. Mağdur olduğunuz bilişim suçlarında, adli işlem yapılabilmesi için şahsi başvuru gerekmektedir. Müracaatlarınızı; - Suçun işlendiği yerden sorumlu Polis Merkez Amirliğine, - Suçun işlendiği yerden sorumlu Cumhuriyet Başsavcılığı na, - Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ne, yapabilirsiniz.

16 YAŞAMIN TEKRARI YOK İLK YARDIM YAKLAŞIMLARI

17 ZEHİRLENMELER İlaç, besin zehirlenmeleri : Hasta kusturulmaya çalışılır. (Benzin, deterjan gibi maddeler alınmışsa kusturulamaz hızla hastaneye götürülür.) Zehirli veya toksit gazlarla olan zehirlenmelerde ilkyardım: (tüpgaz, şohben gibi) Hasta derhal temiz havaya çıkarılır. Sıkı Giyecekler gevşetilir veya çıkarılır. Şuuru yerinde olanlarda temiz havada derin nefes alıp verdirilir. Solunum güçlüğü çekenlere, suni solunum yaptırılır. Hastaya oksijen verilir.

18 ZEHİRLENMENİN ENGELLENMESİ İÇİN ŞUNLARA DİKKAT EDİLMELİDİR: Bütün ilaçları ve temizlik ürünlerini çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın. Vitamin, aspirin ya da diğer ilaçların şişelerini mutfak masası, komodin, tuvalet masası gibi yerlerde bırakmayın. Çocuklar anne ya da babayı taklit etmeye karar verip bu esnada sizden yardım istemeyebilirler.çocuğunuza ilacın şeker olduğunu kesinlikle söylemeyin. Temizlik ürünleri ve evde kullanılan diğer kimyasal maddeleri orijinal ambalajlarında saklayın. Meyve suyu ya da süt şişesi gibi kapları bu amaçla kullanmayın. Evinizin zemininde toz şeklinde böcek ya da fare öldürücüler kullanmayın. Çocuğunuzun zehirlendiğini düşünüyorsanız derhal doktorunuzla irtibat kurun. Doktorunuz sizden özellikle yapmanızı istemedikçe çocuğunuzu kusturmaya çalışmayın.

19 ELEKTRİK ÇARPMASI Kazazedeyi elektrik kaynağından kurtarın. Şalterleri indirin. Fişi çekin veya elektrik akımı iletmeyen bir nesneyle teli uzaklaştırın. Hava yolunu açık tutun. Kazazedeyi hastaneye gönderin. Dikkat!... Elektrikle ilgili onarım yapmadan önce mutlaka ana sigortadan akımı kesin. Islak ellerle prizlere dokunmayın. Elektrik akımına kapılmış kişiye, akımı kesilene kadar temas etmeyin.

20 YANIKLAR Hafif Yanıklar: Ağrı duruncaya kadar yanık olan yeri musluğun altına tutun veya soğuk suya batırın (en az 10 dakika). Şişme başlamadan önce yüzük, bilezik, saat gibi takıları çıkarın. Yanık yeri temiz bir bezle örtün. Ağır Yanıklar: Hastayı yanan yer zemine değmeyecek şekilde yatırın. Yanık yerin üzerine soğuk su dökün. Yanık kol, bacak gibi organlardaysa, şişmeyi önlemek için yükseğe kaldırın. Yaralının üzerindeki takıları çıkarın, sıkı giysileri gevşetin. Yanık yeri, temiz bir bezle örtün. Yanık kaynar su ile haşlanmada ise ıslanan giysileri çıkarın.

21 Yanık yerinde damar dışına çıkan sıvının kaybı şoka zemin hazırlar. Bu nedenle şoku önlemeye çalışın. Yaralının bilinci yerinde değilse, hava yolunu açık tutun. Dikkat!... İçi su dolu kabarcıkları asla patlatmayın, yanık deri parçalarını çıkarmayın. Yapışan giysileri çıkarmaya çalışmayın. Losyon, kolonya, merhem, yağ, diş macunu, yoğurt gibi maddeler sürmeyin.

22 BOĞULMA Havuz ya da denizde çırpınmakta olan kişiye, kişilerin yüzme bilseler dahi yaklaşmaması gerekir. Bir tekne ile yaklaşmak mümkün değil ise, ipe bağlı bir can simidi ya da tahta parçası, çırpınan kişiye yardım amacı ile atılabilir. Uzun bir sırık ya da ip ile kişiye ulaşmak denenebilir. Bunlar yapılamıyorsa, çırpınmaların bitmesi beklenir. Boğulmalarda ilk yardımın temel amacı, akciğerlere hava girmesini sağlamaktır. İlk yardıma mümkün olduğunca zaman geçirmeden başlanmalıdır. Tekneye ya da sahile çıkarılan kazazedenin solunumu ve kalp atımı kontrol edilir. Öncelikle omzuna dokunun, kişiyi yavaşça sarsın ve iyi misin diye sorun. Bilinç kapalı ise sağlık kuruluşuna/ambulansa haber verin. Hastanın başını ve boynunu koruyarak sırtüstü yatırın, başını geriye doğru çekin. Ağız içinde yabancı cisim varsa temizleyin. Hasta nefes almıyorsa ağız ve burundan 2 tam nefes verin. Nabzın atıp atmadığını şah damarından kontrol edin. Nabız yoksa kalp masajına başlayın. Nefes almaya başlayınca ve nabzı alınıncaya kadar devam edin.

23 KANAMA En kısa zamanda kanamanın durmasını sağlayın. Kanama geçici olarak kendiliğinden durabilir ancak yine de ilkyardım yapılmalıdır. Kanayan yer üzerine tampon (gazlı bez) koyup bastırın, bandaj yapın. Pıhtıları kaldırmayın. Buz uygulayın (damarları büzeceğinden kanamayı azaltır.) Kol ve bacak kanıyorsa, kanayan bölgeyi mümkün olduğu kadar kalp seviyesinden yukarı kaldırın. Kanayan yaranın içinde yabancı cisim varsa (bıçak, tahta parçası v.b. ) çıkarmayın. Kırık kemik uçları gözüküyorsa içeri ittirmeyin. Kanama durmuyorsa ana damar geçen yere yumruk veya parmakla basınç yapın. Yine de kanama durmuyorsa sargı yapın. Şoka karşı önlem alın. Burundan ya da kulaktan kan, beyin omurilik sıvısı gelmesi durumunda kafa kırığı varmış gibi hareket edin. Denize dalmalarda, boyun omurlarının yaralanmış olabileceğini düşünün.

24 SICAK ÇARPMASI Bilinç kapalı ise; kazazede gölge, serin bir yere taşınır. Kişinin solunumu ve kalp atımı kontrol edilir, serinletilir. Bilinç açık ise; kazazede serin bir yere taşınır, yarı oturur pozisyon verilir. Su serpme, ıslak havlu ve hava akımı kullanılarak (yelpaze, vantilatör v.b.) serinletilir, su ve alkolsüz içecekler verilir. Fazla giysileri çıkarılır. Ambulansa haber verilir.

25 HİPERTANSİYON Kan dolaşımının sağlanması için bir basınç gereklidir. Bu basıncın normalden fazla olmasına hipertansiyon denir.kullanılan diğer bir ismi ise Yüksek Tansiyondur. Genel olarak sistolik kan basıncının (büyük tansiyon) mm Hg ve diyastotik kan basıncının (küçük tansiyon) 90 mm Hg dan yüksek olması hipertansiyon olarak kabul edilir. Hipertansiyon çok yaygın bir hastalıktır, kalıcı sakatlık ve ölüm nedeni olan toplumsal bir sorundur. Hastaların azımsanmayacak bir kısmının kan basıncı yüksekliğinin farkında olmaması hipertansiyonun önemini artırmaktadır. Toplumdaki 5-6 erişkinden birinde kan basıncı yüksekliği vardır. Hipertansiyon değişik böbrek, kalp, damar hastalıklarına, felçlere ve görme kaybına yol açabilir. Tuz tüketiminin fazla olduğu toplumlarda, kan basıncı yüksekliğine daha fazla rastlanır.

26 BURUN KANAMASI Ön burun kanaması varsa şunları uygulayınız: Burnun uçtaki yumuşak kısmını baş parmağınızla diğer iki parmağınız arasına alınız. Burnu parmakla sıkıştırılmış olarak yüzünüze doğru bastırınız. Beş dakika böyle bekleyiniz. (saat tutunuz.) Başınızı kalbinizden daha yüksek tutmaya dikkat ediniz. Bu nedenle oturunuz ya da başınız daha yukarıda uzanınız. Burun ve yanağınıza buz tatbik ediniz. (Bir plastik torbanın içine buz doldurarak.) Kanama durduktan sonra yeniden kanamayı önlemek için: Sümkürmemeye özen gösteriniz. Yerden ağır bir şey kaldırmak ya da benzer zorlayıcı hareketler yapmayınız. Başınızı mutlaka göğsünüzden daha yukarıda tutmaya çalışınız. Tekrar kanama olursa: Burun içindeki tüm pıhtıları sümkürerek temizleyiniz. 3-4 defa her iki burun deliğine dekonjestan burun spreyi sıkınız. (Otriveine,Burnil, Faralv.b) Tekrar en baştaki 1.3. basamaktaki gibi buruna baskı yaparak sıkınız. Doktorunuzu arayınız.

27 ACİL ÇAĞRI POLİS İMDAT 155 POLİS İLETİŞİM HATTI Bahçelievler Polis Merkezi : Demircikara Polis Merkezi : Fatih Polis Merkezi : Sanayi Polis Merkezi : Şarampol Polis Merkezi : Yenikapı Polis Merkezi : Altınova Polis Merkezi : Kepez Polis Merkezi : Aksu Polis Merkezi : Döşemealtı Polis Merkezi : Serbest Bölge Polis Merkezi : ACİL ÇAĞRI MERKEZİ yi arayarak Ambulans, Polis, Jandarma, İtfaiye, Orman Yangın, Afet Acil ve Sahil Güvenlik hizmetlerine ulaşabilirsiniz.

28 Kemer Antalya Opera Alanya Antalya Yaşam Şirinyalı Mh Sk. No:4 P.K Antalya - TURKEY Tel: +90 (242) Faks: +90 (242) ACİL NO: +90 (242) info@antalyayasam.com Opera Yaşam Cumhuriyet Mah. 629 Sk. No:16 ANTALYA Tel: +90 (242) Faks: +90 (242) info@yasamhastaneleri.com facebook.com/yasamhastaneleri twitter.com/antalyayasam

TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SİZDEN BİRİYİZ SİZİN İÇİN VARIZ TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİK Toplumun desteğini alarak Antalya nın daha güvenli bir şehir olması için TOPLUMLA BERABER çalışıyoruz. Toplum

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) Çok sayıda yararı varsa ilkyardımcı tek ise b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı İLK YARDIM DENEME SINAVI 4 1. Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç B) Solunum ve dolaşım C) Vücut ısısı kan basıncı D) Boşaltım 2. Aşağıdaki hastalardan hangisine ilk önce ilkyardım

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 1) Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? a) Spor ve iş kazaları b) Şeker hastalığı c) Otomobil kazaları d) Yıkıntı

Detaylı

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması,

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Boğulma Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Nefes borusuna sıvı dolması, Boğaz sıkılması, Boğulma Akciğerlerin

Detaylı

İLKYARDIM. www.hiasd.org

İLKYARDIM. www.hiasd.org İLKYARDIM www.hiasd.org Misyon & Vizyon Plan İlkyardım tanımı İlkyardım malzemeleri Haberleşme Kırık-çıkık Kanama Yanık Sara Hayvan dostlarımız Zehirlenme Duman zehirlenmesi Elektrik çarpması Kalp krizi

Detaylı

Çocuklar için Emniyet ve Sağlık Sunumu

Çocuklar için Emniyet ve Sağlık Sunumu Çocuklar için Emniyet ve Sağlık Sunumu Hoş geldiniz Aralık 2011 Çocuğuma Güvenli Olmasını Nasıl Öğretirim? Çocuğunuz ile sakin ve emin bir sesle konuşun. Korkutarak öğretmek yerine güven vererek öğretmeyi

Detaylı

ACİL DURUM LAMBASI / LED-151

ACİL DURUM LAMBASI / LED-151 Özellikler 400 mah kapasiteli, bakım gerektirmeyen ve uzun ömürlü batarya 500 Şarj batarya ömrü Yüksek ışık veren, enerji tasarrufu sağlayan, uzun ömürlü 15+1 LED 15 LED ve 1 LED aydınlatma şeklinde 2

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLKYARDIM DENEME SINAVI 7 1. Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? A) Çok sayıda yaralının bulunduğu ortamda ilkyardımcı tek ise B) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU.

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU. 9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU www.sunnybaby.com.tr Resim sadece görsel olarak sağlanmış olup, ürün içeriği ve aksesuarları farklılık gösterebilir. Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve sonraki

Detaylı

MUTFAKTA OLAĞAN DIŞI DURUMLAR VE OLAYLAR

MUTFAKTA OLAĞAN DIŞI DURUMLAR VE OLAYLAR MUTFAKTA OLAĞAN DIŞI DURUMLAR VE OLAYLAR AMAÇ: Şubemizde olağan dışı bir olayla karşılaşılması durumunda uygun davranışlar sergilemek Karşılaşılabilecek olağan dışı durumlarda gerekli önlemleri almak.

Detaylı

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın.

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın. KULLANMA KILAVUZU * Daima omuz ve kasık kemerini kullanınız. * Dikkat: Puse kullanmadığınız zaman, çocuğunuzdan uzak tutunuz. * Bu ürün 6 ile 36 ay arası ve 15 kg a kadar olan çocukların kullanımı için

Detaylı

Yaralanmalar. Bölüm 5

Yaralanmalar. Bölüm 5 Yaralanmalar Bölüm 5 Kapsam: Yara nedir? Kaç çeşit yara vardır? Yaraların ortak belirtileri nelerdir? Yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Ciddi yaralanmalar nelerdir? Ciddi yaralanmalarda ilkyardım

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Haziran 2014 BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM BOĞULMA NEDİR? Boğulma, vücuttaki dokulara yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana

Detaylı

DEPREME HAZIRLANIYORUZ KORKMUYORUZ

DEPREME HAZIRLANIYORUZ KORKMUYORUZ DEPREME HAZIRLANIYORUZ KORKMUYORUZ DEPREM NEDİR? Dünyamızın yüzeyi yap-boz şeklindeki büyük parçalardan oluşan bir kabukla kaplıdır. Bu parçalar her zaman hareketlidir. Birbirlerini itmeleri ya da birbirlerine

Detaylı

YANIKLAR ve İLKYARDIM GİRİŞİMLERİ. Öğr.Gör. NURHAN BİNGÖL

YANIKLAR ve İLKYARDIM GİRİŞİMLERİ. Öğr.Gör. NURHAN BİNGÖL YANIKLAR ve İLKYARDIM GİRİŞİMLERİ Öğr.Gör. NURHAN BİNGÖL Yanıklar Genel Tanım Yanıklar çok ciddi ve ağrı veren yaralanmalar arasındadır. Vücudun absorbe edebileceğinden fazla miktarda enerji alması ile

Detaylı

APARTMANLAR KONTROL FORMU

APARTMANLAR KONTROL FORMU SORU E H ÖNERİ 1. Apartmanın sokak numarası gece ve gündüz görülebilecek durumda mı? 2. Apartman dairelerinin numaraları var mı? 3. Apartmana giren kişiler için geçiş kontrolü var mı? 4. Apartman, site

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5 1) Trafik kazası geçiren bir yaralıda burun ve kulaktan kan veya açık renkli bir sıvı gelmesi bize neyi düşündürmelidir? a) Kafatası ve omurga yaralanması

Detaylı

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci ÇALIŞMA SORULARI 2 1) Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması yada yok olması ileortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybına ne denir? A) Şok B) Düşme C)

Detaylı

Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı

Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Merhaba Sevgili Arkadaşlar Sevgili Genç Arkadaşlar, İnternetten yararlanmak sizin temel hakkınızdır. İnternet sizi istediğiniz yere götüren uçan halı

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir.

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir. HİPERTANSİYON Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Yüksek tansiyon (hipertansiyon) nedir? Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KANAMALARDA İLKYARDIM BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Kanama

Detaylı

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yara Nedir? Bir travma sonucu deri ya da mukoza bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar

Detaylı

*Bu sunu, sadece Koç Ortaokulu ve Koç İlkokulu na özgü koşullar için hazırlanmıştır.

*Bu sunu, sadece Koç Ortaokulu ve Koç İlkokulu na özgü koşullar için hazırlanmıştır. *Bu sunu, sadece Koç Ortaokulu ve Koç İlkokulu na özgü koşullar için hazırlanmıştır. NEDEN ÖĞRENCİ GÜVENLİĞİ PROJESİ? Sevgili öğrenciler, okulumuzda sizlerin güvenliği ile ilgili bir olumsuzluk yaşanmaması,

Detaylı

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM İNDEKS A A-B-C, 6 Acil taşıma yöntemleri, 55 Acil tedavi, 3,4 Açık kırık, 177 Akciğer, 41 Akrep sokması, 213 Altın beşik Dört elle altın beşik, 62 Üç elle altın beşik, 64 İki elle altın beşik, 66 Ana damara

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 İÇİNDEKİLER Bölüm I: İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 A. İLK YARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...1 1. İlk Yardım ve Acil Bakımın Özellikleri...2 B. KORUMA...12 1. Olay Yerinin Değerlendirilmesi...12 2. Olay

Detaylı

KANAMALARDA İLKYARDIM

KANAMALARDA İLKYARDIM KANAMALARDA LKYARDIM Kanama Nedir? Damar bütünlüğünün bozulması ile kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: 1- Kanamanın hızına

Detaylı

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM 5- YARALANMALARDA İLKYARDIM YARALANMALARDA İLKYARDIM Yara nedir? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir.

Detaylı

4035 GALAKSİ KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU.

4035 GALAKSİ KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU. Ürünü güvenli ve uygun olarak kullanmak için, kullanmadan önce kılavuzu dikkatlice okuyunuz ve sonraki kullanımlar için muhafaza ediniz. Kılavuzda verilen talimatlara uymadığınız takdirde çocuğunuzun güvenliği

Detaylı

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 5 1. Aşağıdakilerden hangisi buruna yabancı cisim kaçmasında ilkyardım uygulamalarından biridir? A) Burun su ile yıkanır B) Burun pensi ile çıkarılır C) Burun duvarına bası yapılarak

Detaylı

HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR

HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Hedef kan basıncı değerlerine ulaşmak için başarılı bir tedaviye gerek vardır. Başarılı tedavi 2 kısımdan oluşur: 1.Yaşam düzeninin değiştirilmesi 2.İlaç

Detaylı

KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU

KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU 2090 KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU KULLANMA KILAVUZUNU DİKKATLİCE OKUYUP, DAHA SONRAKİ KULLANIMLAR İÇİN MUHAFAZA EDİNİZ. Ürünü kullanmadan önce bu kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve gelecekte kullanmak

Detaylı

HORTUMLAR VE KORUNMA

HORTUMLAR VE KORUNMA HORTUMLAR VE KORUNMA Hortum Çarpmasından Önce Yapılacak Şeyler: 1. Hortum tehlikesini tanımlayan terimleri öğrenin. Hortum gözlemi hortumun şiddeti ve şimşekli veya fırtınalı veya her ikisinin de olabileceği

Detaylı

ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KLAVUZU

ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KLAVUZU ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KLAVUZU 35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamında, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu nda (ODTÜ KKK) İSG uygulamaları yürütülmektedir. Yasa kapsamında,

Detaylı

9155 TOMMY KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU

9155 TOMMY KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU 9155 TOMMY KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU www.sunnybaby.com.tr Resim sadece görsel olarak sağlanmış olup, ürün içeriği ve aksesuarları farklılık gösterebilir. Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve sonraki

Detaylı

ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. DOÇ.DR. PERİHAN ERGİN ÖZCAN Anesteziyoloji A.D. Yoğun bakım B.D.

ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. DOÇ.DR. PERİHAN ERGİN ÖZCAN Anesteziyoloji A.D. Yoğun bakım B.D. ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM DOÇ.DR. PERİHAN ERGİN ÖZCAN Anesteziyoloji A.D. Yoğun bakım B.D. Her madde zehirdir. Zehir olmayan madde yoktur, ilacı zehirden ayıran dozudur Paracelsus (1493-1541) Zehir Kimyasal

Detaylı

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları İnternet ve BİT Kullanım Kuralları İnterneti ve Bilişim Tekolojilerini kullanırken dikkat etmemiz gereken kurallar İnternette sohbet ederken, mesaj panosuna mesaj gönderirken, TC kimlik numaranız, adınız,

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Ocak 2014 SOLUNUM ve KALP DURMASI NEDİR? BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum durması: Solunum hareketleri durunca, vücuda yaşamak için

Detaylı

Lisanssız yazılımlar ve içerikler (müzik, resim, fotoğraf video vs.) kullanmayın. Çeşitli yollarla kırılmış, içeriği değiştirilmiş veya güvenilir

Lisanssız yazılımlar ve içerikler (müzik, resim, fotoğraf video vs.) kullanmayın. Çeşitli yollarla kırılmış, içeriği değiştirilmiş veya güvenilir Lisanssız yazılımlar ve içerikler (müzik, resim, fotoğraf video vs.) kullanmayın. Çeşitli yollarla kırılmış, içeriği değiştirilmiş veya güvenilir olmayan yazılımlar yüklemeyin. Bilgisayar sistemini korumaya

Detaylı

BP-504. Stadium Oyun Parkı. Kullanım Kılavuzu

BP-504. Stadium Oyun Parkı. Kullanım Kılavuzu BP-504 Stadium Oyun Parkı Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanım kılavuzunu dikkatle okuyunuz. İleride referans olması için kullanım kılavuzunu saklayınız. PARÇALAR: A- İSKELET

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim ÇALIŞMA SORULARI 4 1) Boğulmalarda aşağıdakilerden hangisi yapılır? A) Ciğerlerindeki su boşaltılır. B) Suya atlayarak boğulan kişi kurtarılır. C) ABC si değerlendirilir. doğru. 2) Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

İLK YARDIM SUNUSU. HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ

İLK YARDIM SUNUSU. HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ İLK YARDIM SUNUSU HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ İLK YARDIM Herhangi bir kaza yada tehlike durumunda, sağlık görevlileri gelinceye kadar durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla yapılan ilaçsız ilk müdahaleye

Detaylı

TEL : +90 (212) 639 00 99 PBX FAX : +90 (212) 639 54 90. WEB : www.emartmakine.com. E-MAIL : info@emartmakine.com

TEL : +90 (212) 639 00 99 PBX FAX : +90 (212) 639 54 90. WEB : www.emartmakine.com. E-MAIL : info@emartmakine.com KULLANIM KILAVUZU 1) ÜRETİCİ VE SERVİS İRTİBAT BİLGİSİ 2) KULLANIM ALANLARI VE KULLANIM AMACI 3) MONTAJ TALİMATLARI 4) GÜVENLİK ÖNLEMLERİ 5) ÇALIŞTIRMA TALİMATLARI 6) BAKIM VE TEMİZLİK 7) PERİYODİK BAKIM

Detaylı

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur,

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, YETİŞKİNLERDE DIŞ KALP MASAJI VE YAPAY SOLUNUMUN BİRLİKTE UYGULANMASI 1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, 2- Hasta/yaralının omuzlarına dokunup iyi misiniz? diye sorularak bilinci

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI İnsanın soluk alıp vermesine solunum denir. Solunum, solunum sistemi organları ile sağlanır. Solunum sistemi burun yutak, soluk borusu, akciğer ve gırtlaktan meydana

Detaylı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. Hipertansiyon Nedir? Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak

Detaylı

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM AMAÇ Solunum yolu tıkanması ve boğulmada ilk yardım konularında bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Solunum yolu tıkanıklığının tanımını söyleyebilme,

Detaylı

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM 9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM ZEHİRLENMELER Zehirlenme nedir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Vücuda dışarıdan giren bazı yabancı maddeler, vücudun

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 8 1. Solunumun değerlendirilmesi nasıl yapılır? A) Ağız ve buruna ayna tutulur B) Islak bir parmak hasta/yaralının ağız ve burnuna yaklaştırılır C) Kulak hasta/yaralının göğsüne

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ I. İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...3 A. İLKYARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...3 1. İlkyardımın Tanımı...3 2. Acil Tedavinin Tanımı...3 3. İlkyardım ve

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI 3. 1) Vücutta kanın dolaşımını hangi organlar sağlar? A) Akciğerler B) Kalp ve damarlar C) Böbrekler D) Karaciğer

ÇALIŞMA SORULARI 3. 1) Vücutta kanın dolaşımını hangi organlar sağlar? A) Akciğerler B) Kalp ve damarlar C) Böbrekler D) Karaciğer ÇALIŞMA SORULARI 3 1) Vücutta kanın dolaşımını hangi organlar sağlar? A) Akciğerler B) Kalp ve damarlar C) Böbrekler D) Karaciğer 2) Aşağıdakilerden hangisi dolaşım sisteminin vücudun her yerine yeterli

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013

Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013 Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013 İlk önemli bilgi Kaza ölümlerinin %10 u ilk 5 dakika içinde, %54 ü ilk yarım saat içinde meydana gelmektedir. Yani; Kaza yerinde İlk 5 dakika içerisinde uygulanacak Etkili

Detaylı

DEMİR KESME VE BÜKME MAKİNELERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

DEMİR KESME VE BÜKME MAKİNELERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DEMİR KESME VE BÜKME MAKİNELERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. Makineyi kullanma konusunda bilgili olmayan kişilerin makineyi kullanmasına izin vermeyiniz. Bu makine sadece makinenin kullanılması konusunda

Detaylı

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 18 EYLÜL 2014 1 GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BAĞLI FAALİYETTE BULUNAN KURUMLAR Özel Okullar Okul öncesi İlkokul Ortaokul Lise MTSK (3.437) Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri

Detaylı

Deprem Esnasında Neler Yapmalıyız?

Deprem Esnasında Neler Yapmalıyız? On5yirmi5.com Deprem Esnasında Neler Yapmalıyız? Marmara depremi üsütünden 12 yıl geçmesine rağmen, depreme hâlâ acemiyiz. Depreme karşı en iyi savunmamız 'camdan atlamak!' Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2011

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİRSİTESİ İKTİSADİ İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ KURUM BİRİM DERSLİK, SALON, AMFİ, SEMİNER EĞİTİM SALONLAR İÇİN LİSTESİ FAALİYET ALANI TEHLİKE SINIFI BİLGİLERİ AÇIKLAMA Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Instruction Manual

Kullanım Kılavuzu Instruction Manual Kullanım Kılavuzu Instruction Manual KART YUVASI Değerli Müºterimiz, Bluelight ı tercih ettiğiniz için teºekkür ederiz. Ürünlerimiz tamamen siz değerli müºterilerimizin hayatını kolaylaºtırmak için özel

Detaylı

LED Sarkıt lamba. Montaj talimatı 88346HB54XVII

LED Sarkıt lamba. Montaj talimatı 88346HB54XVII LED Sarkıt lamba tr Montaj talimatı 88346HB54XVII 2017-07 Bu kılavuza dair Bu ürün çeşitli emniyet tertibatlarına sahiptir. Yine de güvenlik uyarılarını dikkatle okuyun. Kaza sonucu ortaya çıkabilecek

Detaylı

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 ÇALIŞMA SORULARI 10 1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 2.112 nin aranması sırasında aşağıdakilerden

Detaylı

14. Aşağıdakilerden hangisi koma nedeni değildir? A) Düşme veya şiddetli darbe B) Zehirlenme C) Aşırı alkol, uyuşturucu D) Sıcak, yorgunluk

14. Aşağıdakilerden hangisi koma nedeni değildir? A) Düşme veya şiddetli darbe B) Zehirlenme C) Aşırı alkol, uyuşturucu D) Sıcak, yorgunluk ÇALIŞMA SORULARI 7 1. Göze yabancı cisim kaçmasında ilkyardım ilkelerinden olmayan hangisidir? A) Göz bol su ile yıkanır B) Kirpik,toz vb görülüyorsa temiz bir bezle alınır C) Kazazedenin görüşünü engellememek

Detaylı

13. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155

13. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155 ÇALIŞMA SORULARI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi akrep sokmasında yapılan doğru ilkyardım uygulamasıdır? A) Zehrin kana karışmasını önlemek için kan dolaşımını engelleyecek turnike yapılır B) Sokmanın olduğu

Detaylı

TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN İLK YARDIM EĞİTİMİNİN ÖNEMİ. Dr.Alpaslan Türkkan

TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN İLK YARDIM EĞİTİMİNİN ÖNEMİ. Dr.Alpaslan Türkkan TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN İLK YARDIM EĞİTİMİNİN ÖNEMİ Dr.Alpaslan Türkkan İlkyardım Hastalık ya da kaza ile sağlığı tehlikeye girmiş kişi ya da kişilere; Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, Yaralının durumunun

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ

ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplanmış olup ve iç ve dış zeminler (salon girişi, merdivenler vs.)düzenli olarak kontrol ediliyor mu?

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KODU : SB204

KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KODU : SB204 KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KODU : SB204 0 UYARI 1.Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma kılavuzunu dikkatle okuyunuz. İleride referans olması için kullanma talimatını saklayınız. Bu kullanıcı klavuzundaki

Detaylı

TÜRKÇE APW-896/IP-420 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

TÜRKÇE APW-896/IP-420 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ TÜRKÇE APW-896/IP-420 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ UYARI : ❶ ❷ ❶ ❷ ❸ ❸ ❶ ❷ ❸ TÜRKÇE i GÜVENLIK ÖNLEMLERI - ii TÜRKÇE iii iv APW-896 daha güvenli şekilde kullanmak için alınması gereken önlemler 1. Elektrik şokunun

Detaylı

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır. Hayat kurtarmak amacıyla, bilinç kontrolü yapılıp hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra solunumu ve kalbi durmuş kişiye suni solunum ile akciğerlere oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan

Detaylı

HY-8010A Oyun Parkı Kullanım Kılavuzu

HY-8010A Oyun Parkı Kullanım Kılavuzu HY-8010A Oyun Parkı Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanım kılavuzunu dikkatle okuyunuz. İleride referans olması için kullanım kılavuzunu saklayınız. KURULUM: Açma/Kapama:

Detaylı

Nazlı Ö. : Yardım isteyeceğim zaman babamdan yardım isterim. Ali A. : Parkta dayımdan yardım isterim. Ayşenaz K. : Rüyamda başıma kötü birşey gelse an

Nazlı Ö. : Yardım isteyeceğim zaman babamdan yardım isterim. Ali A. : Parkta dayımdan yardım isterim. Ayşenaz K. : Rüyamda başıma kötü birşey gelse an İSTEK ÖZEL KEMAL ATATÜRK ANAOKULU KÜÇÜK ÇOCUKLAR HER YERDE GÜVENDE OLMAK İÇİN ÖNEMLİ SEÇİMLER YAPARLAR VE KİMDEN YARDIM ALACAKLARINI BİLİRLER. İLE İLGİLİ NELER BİLİYORUZ? Almina Ö. : Annem yemek yaparken

Detaylı

BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER

BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER Bilişim Suçu Nedir? Bilgisayar, çevre birimleri, pos makinesi, cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanılması ile işlenen suçlardır. Kullanıcı Hesapları İle

Detaylı

KANAMALARDA İLK YARDIM

KANAMALARDA İLK YARDIM KANAMALARDA İLK YARDIM Dr. Recep GÜLOĞLU İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi AD, Acil Cerrahi Servisi İLK YARDIM & TEMEL YAŞAM DESTEĞİ; Olay yerinde, Olay yerinde bulunan kişilerce,

Detaylı

Yazan: Nicolas Siemsen

Yazan: Nicolas Siemsen Mercedes W123 Buji, Kalem Stil Değiştirme Sizin dizel her türlü hava koşulunda hızlı başlatmak için, ve başladıktan kısa sürede sorunsuz çalıştırmak için kızdırma bujileri çalışma tam bir set bağlıdır.

Detaylı

ÇANAKKALE İL AMBULANS SERVİSİ ACİL DURUM VE AFET PLANI

ÇANAKKALE İL AMBULANS SERVİSİ ACİL DURUM VE AFET PLANI VE AFET PLANI Dok. Kodu: YÖN.PL.04 Yay. Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Rev. No: 00 Sayfa No: 1/6 1. AMAÇ Çanakkale İl Ambulans Servisi KKM, bağlı tüm ASH İstasyonları, çevre ve insan sağlığını etkileyebilecek

Detaylı

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Editörler Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Yazarlar Prof. Dr. Sakine Boyraz Doç.Dr.Hicran Yıldız Doç.Dr.Neriman Akansel Yrd.Doç.Dr. Evrim Çelebi Yrd.Doç.Dr. Funda Çetinkaya Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

Günümüzde her binada elektrik, su ve telefon şebekesi ne kadar zorunlu ise Internet bağlantısı da artık bir zorunluluk haline gelmiştir.

Günümüzde her binada elektrik, su ve telefon şebekesi ne kadar zorunlu ise Internet bağlantısı da artık bir zorunluluk haline gelmiştir. İNTERNET NEDİR Bilgisayarınızın, dünya üzerindeki birbiriyle bağlantılı milyonlarca bilgisayardan herhangi birisiyle veri, ileti ve dosya alış verişi yapmanıza olanak sağlayan, bilgisayarlar sistemidir.

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I Sağlık Bülteni ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Kasım 2013 İLK YARDIM BÖLÜM I Hayatımız boyunca çeşitli nedenlerle yaralanmalar veya hastalıklarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Yaşamımızın çeşitli

Detaylı

Bunlara Dikkat - 1 Şişeleri Çöpe Atmayın

Bunlara Dikkat - 1 Şişeleri Çöpe Atmayın Eşek Şakası Hayatını Mahvetti Karlı, Buzlu, Yağışlı Havalar Parmaklara Dikkat Kapılara Dikkat Durakların En Önlerindeki Tehlike Yiyecek ve İçeceklerde Arılar Yüksek Sesle Müzik Dinlemek Plastik Kaplar

Detaylı

Mercedes Benz SLS AMG 332 Yürüme Arabası Kullanım Kılavuzu

Mercedes Benz SLS AMG 332 Yürüme Arabası Kullanım Kılavuzu Mercedes Benz SLS AMG 332 Yürüme Arabası Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz. İleride referans olması için kullanma talimatını saklayınız.

Detaylı

İlk Yardım. Hasta ya da yaralı kişiye, hastalanması veya yaralanmasından hemen sonra doktor gelinceye kadar hayatını kurtarmak için yerinde

İlk Yardım. Hasta ya da yaralı kişiye, hastalanması veya yaralanmasından hemen sonra doktor gelinceye kadar hayatını kurtarmak için yerinde İlk Yardım Hasta ya da yaralı kişiye, hastalanması veya yaralanmasından hemen sonra doktor gelinceye kadar hayatını kurtarmak için yerinde ve zamanında yapılan yardıma İLKYARDIM denir. İlkyardım uygulamalarında

Detaylı

Tavan lambası. Montaj talimatı 91585AB4X5VII

Tavan lambası. Montaj talimatı 91585AB4X5VII Tavan lambası tr Montaj talimatı 91585AB4X5VII 2017-06 Bu kılavuza dair Bu ürün çeşitli emniyet tertibatlarına sahiptir. Yinede güvenlik uyarılarını dikkatle okuyun. Kaza sonucu ortaya çıkabilecek yaralanmaları

Detaylı

AİLELER İÇİN AFETE HAZIRLIK PLANI

AİLELER İÇİN AFETE HAZIRLIK PLANI AİLELER İÇİN AFETE HAZIRLIK PLANI AİLEMİZİN HAZIRLIK PLANI 1. SU ve YİYECEK Önceliğiniz su olmalıdır. Çünkü bir insan susuz yalnız birkaç gün yaşayabilir. Diğer su kaynaklarınızı belirleyin. Gerektiğinde

Detaylı

Bilişim Teknolojileri

Bilişim Teknolojileri Bilişim Teknolojileri Dünyada İnternet Kullanımı 2 milyardan fazla kişi internet kullanıyor. 1 milyardan fazla kişi sosyal ağ sitelerine üye. 5 milyardan fazla cep telefonu kullanıcısı var. Türkiye de

Detaylı

YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER:

YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER: YANGIN TALİMATI YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER: 1.Elektrik tesisatına ek yük getiren yangın riski yüksek cihazları kullanmayınız. 2.Elektrik tesisatında gerekli ilave veya onarımı mutlaka Teknik elemanlara

Detaylı

SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI. Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD.

SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI. Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD. SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD. SICAK BİTKİNLİĞİ-Etyoloji Sıcak ve nemli havaya uzun süre maruz kalma Yaşlı, çocuk Bilinçsiz diyet

Detaylı

Anjiyografi Bilgilendirme Formu

Anjiyografi Bilgilendirme Formu Anjiyografi Bilgilendirme Formu BR.HLİ.082 Koroner anjiyografi nedir? Koroner anjiyografi, özel bir kamera ile kalbinizin atar damarlarının röntgen film çekimi ile incelenmesidir. İşleminiz kateter laboratuvarında

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMA Kırık: Kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Çeşitleri: Kapalı kırık: Deri bütünlüğünün bozulmadığı, çevre dokularının ve organların çok fazla zarar görmediği kırıklardır.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİLİK VE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİLİK VE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı İTAPÇI TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAANLIĞI YENİLİ VE EĞİTİM TENOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı SERTİFİA TÜRÜ F-G 2. GRUP MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ ADAYLARI SINAVI 02/02/2013

Detaylı

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ 1 İLK YARDIMIN TANIMI Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar; hayatın kurtarılması, durumun

Detaylı

Hastanın Değerlendirilmesi

Hastanın Değerlendirilmesi Hastanın Değerlendirilmesi Semptom Hasta tarafından dile getirilen şikayettir Belirti Paramediğin gözleyebildiği birşeydir Nabız, Solunum, Kan basıncı, Vücut ısısı Vital Bulgular Nabız Kalbin kasılması

Detaylı

TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir.sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak

Detaylı

KANAMA. Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar. dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır.

KANAMA. Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar. dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır. KANAMALAR KANAMA Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır. KANAMANIN CĠDDĠYETĠNĠ BELĠRLEYEN DURUMLAR Kanamanın ciddiyetini belirleyen durumlar

Detaylı

NILFISK BackVacuum KULLANMA TALİMATI

NILFISK BackVacuum KULLANMA TALİMATI NILFISK BackVacuum KULLANMA TALİMATI İÇİNDEKİLER İNGİLİZCE 8 VERİ 13 ÖNEMLİ EMNİYET KURALLARI Elektrikli bir cihazı kullanırken, aşağıdakiler dahil temel önlemleri daima alın : CİHAZI KULLANMADAN

Detaylı

İKAZ VE ALARM Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yurt çapında kurulmuş bulunan İkaz ve Alarm Sistemlerinin amacı, düşman saldırısını önceden haber

İKAZ VE ALARM Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yurt çapında kurulmuş bulunan İkaz ve Alarm Sistemlerinin amacı, düşman saldırısını önceden haber İKAZ VE ALARM İKAZ VE ALARM Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yurt çapında kurulmuş bulunan İkaz ve Alarm Sistemlerinin amacı, düşman saldırısını önceden haber almak ve tehlikeye karşı halkı uyararak bir

Detaylı

Hırsıza biz evde yokuz, rahatlıkla çalışabilirsiniz derecesine perdeleri sıkı sıkıya kapatmanız gündüzleri evinizin keşfedilmesini sağlayacaktır.

Hırsıza biz evde yokuz, rahatlıkla çalışabilirsiniz derecesine perdeleri sıkı sıkıya kapatmanız gündüzleri evinizin keşfedilmesini sağlayacaktır. HIRSIZLIK OLAYLARINA KARŞI ALINACAK TEDBİRLER Evde bulunmadığınız gecelerde bazı ışıklarınızı yanık bırakmanız kötü niyetli kimselere evde olduğunuz hissini verecek ve onları hiç ışık yanmayan evlere yöneltecektir.

Detaylı

ACİL DURUM (TAHLİYE)

ACİL DURUM (TAHLİYE) ACİL DURUM (TAHLİYE) a) Acil durum: İşyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele,

Detaylı

Deprem anında neler yapmalıyız?

Deprem anında neler yapmalıyız? On5yirmi5.com Deprem anında neler yapmalıyız? Evde, arabada, iş yerinde, sinemada, metro ve otobüslerde depreme yakalandığımızda neler yapmalıyız? İşte yanıtı... Yayın Tarihi : 26 Şubat 2014 Çarşamba (oluşturma

Detaylı