T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ. Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu. Sonuç Raporu. Proje No: Projenin Başlığı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ. Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu. Sonuç Raporu. Proje No: 2011-15. Projenin Başlığı"

Transkript

1 1 T.C. GAZİSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Sonuç Raporu Proje No: Projenin Başlığı Allium vineale L. Bitkisindeki Sekonder Metebolitlerin İzolasyonu, Yapı Tayini ve Antioksidan İncelemeleri Proje Yöneticisi Doç.Dr.Ramazan ERENLER Birimi Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Araştırmacılar ve Birimleri Doç.Dr.Mahfuz Elmastaş Hüseyin Akşit Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü (Ekim/2012)

2 2 T.C. GAZİSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Sonuç Raporu Proje No: Projenin Başlığı Allium vineale L. Bitkisindeki Sekonder Metebolitlerin İzolasyonu, Yapı Tayini ve Antioksidan İncelemeleri Proje Yöneticisi Doç.Dr.Ramazan ERENLER Birimi Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Araştırmacılar ve Birimleri Doç.Dr.Mahfuz Elmastaş Hüseyin Akşit Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü (Ekim 2012)

3 i ÖZET Allium vineale L. Bitkisindeki Sekonder Metebolitlerin İzolasyonu, Yapı Tayini ve Antioksidan İncelemeleri (*) Bu çalışmanın amacı, Allium vineale bitkisinin su ekstraktındaki kimyasal bileşikleri ve antioksidan kapasitelerini incelemektir. Fenolik bileşikler iceren su ekstrakt fraksiyonu, etil asetat ile ekstrakte edildi ve bu fraksiyondan sefadeks LH-20, RPC 18 ve silika gel dolgu malzemesi kullanılarak gerçekleştirilen kolon kromatografisi ile flavonoidler izole edildi. İzole edilen bu bileşiklerin yapıları fizikokimyasal özellikleri ve spektral verilerden (UV, HPLC TF/MS, 1H NMR, 13 C NMR and 2D NMR) belirlendi. Üç adet flavonoid izole edilerek yapıları belirlendi. Bu bileşikler, chrysoeriol-7--[2"--eferuloyl]-β-d-glucoside (1), chrysoeriol (2), ve isorhamnetin-3-β-d-glucoside (3) dır. Su ektraktı ve izole edilen flavonoidler üzerinde gerçekleştirilen antioksidan aktivite çalışmaları, bunların önemli derecede antioksidan aktivite gösterdiğini ortaya koydu. Toplam antioksidan, İndirgeme gücü, metal şelatlama aktivitesi, ve DPPH serbest radikal giderme aktivitesi testleri gerçekleştirildi. Sudan elde edilen etilasetat fraksiyonu ile metanol farksiyonları HPLC TF/MS kullanılarak kimyasal bileşenler kıyaslandı. Anahtar Kelimeler: Allium vineale, Flavonoidler, Antioksidan aktivitesi (*) Bu çalışma Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenmiştir (Proje No: ).

4 ii ABSTRACT Isolation and Identification of Secondary metabolites from Allium vineale L, Investigation of Antioxidant Activities (*) The aim of this work was to examine the chemical constituents and antioxidant potential of water soluble fractions from the commonly consumed vegetable, Allium vineale. The water-soluble fraction, containing phenolic compounds, was extracted with ethyl acetate to obtain flavonoids which were separated and purified by repeated column chromatography over Sephadex LH-20, RP C18 and silica gel. The isolated compounds were identified according to their physicochemical properties and spectral data (UV, HPLC TF/MS, 1H NMR, 13 C NMR and 2D NMR). Three flavonoids were isolated and identified as chrysoeriol-7--[2"--e-feruloyl]-β-d-glucoside (1), chrysoeriol (2), and isorhamnetin-3-β-d-glucoside (3). Antioxidant studies of the aqueous extract and three isolated compounds, 1, 2, 3, were undertaken and they were found to have significant antioxidant activity. Antioxidant activities were evaluated for total antioxidant activity by the ferric thiocyanate method, ferric ion (Fe3+) reducing antioxidant power assay (FRAP), ferrous ion (Fe2+) metal chelating activity, and DPPH free radicalscavenging activity. The water-soluble ethyl acetate and methanol extraction methods were also compared using HPLC TF/MS. Keywords: Allium vineale, Flavonoids, Antioxidant activity

5 iii ÖNSÖZ Bu çalışma Çankırı Karatekin Üniversitesi ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma Laboratuvarlarında gerçekleştirildi. HPLC TF/MS analizleri Çankırı Karatekin Üniversitesi de yapıldı. Üzerinde çalışılan bitkiler ise Van ın Erek dağlarından toplandı.

6 iv İÇİNDEKİLER ÖZET...i ABSTRACT... ii ÖNSÖZ... iii 1. GİRİŞ MATERYAL VE YÖNTEM Bitkisel Materyal Kullanılan çözücü, reaktifler Cihazlar Ekstraksiyon Ayırma ve Saflaştırma Basamağı: Kolon Kromatografisi İzole Edilen Bileşiklerin Yapılarının Tayini Antioksidan Aktivitenin Belirlenmesi Serbest Radikal Giderme Aktivitesi İndirgeme Gücü Aktivitesi BULGULAR Bitkinin Özütlenmesi: ekstraksiyon Ekstraktların kolon kromatografiye hazırlanması Bitki Bileşenlerinin Ayrılması ve saflaştırılması Bileşenleri Yapı Tayini Antioksidan Aktiviteleri Toplam antioksidan aktivitesi İndirgenme gücü aktivitesi Metal Şelat luşturma Aktivitesi Serbest Radikal Giderme Aktivitesi KAYNAKLAR... 20

7 v ŞEKİLLER ve TABLLAR İNDEKSİ Şekil Kolon kromatografisi görüntüleri... 3 Şekil İTK gözlemleri... 4 Şekil İzolasyon Şeması... 8 Şekil İzole edilen flavonoidler: Chrysoeriol-7-[2''--E-feruloyl]-β-D-glucoside (1), Chrysoeriol (2), Isorhamnetin-3-β-D-glucoside (3) Şekil Chrysoeriol-7--[2''--E-feruloyl]-β-D-glucosid 1H-NMR Spektrumu Şekil Chrysoeriol-7--[2''--E-feruloyl]-β-D-glucosid 13C-APT NMR Spektrumu Şekil Chrysoeriol-7--[2''--E-feruloyl]-β-D-glucosid HETCR NMR Spektrumu Şekil Chrysoeriol-7--[2''--E-feruloyl]-β-D-glucosid HPLC kromatogramı (280 nm) Şekil Toplam antioksidan aktivitesi Şekil Metal Şelat luşturma Aktivitesi Şekil İndirgenme gücü aktivitesi Şekil Serbest Radikal Giderme Aktivitesi Çizelge Karbon ve proton NMR değerleri (flavonoidler 1, 2, 3)

8 1 1. GİRİŞ Allium türleri (Liliaceae) Dünya da asırlardan beri geleneksel tedavi amaçlı kullanılmaktadır. (Block, 1985; Fenwick, Hanley, & Whitaker 1985; Najjaa, Ammar, & Neffati, 2009). Bazı doğal yiyeceklerin değişik hastalıkların gelişimini önlediğini birçok epidemolojik çalışmalar ortaya koydu. Allium türleri bu tür doğal yiyeceklerdendir. Bu türler tümör gelişimini durduran aktiviteye sahiptirler (Reuther, 1995). Sulfur içeren Allium türlerinden elde edilen doğal ürünlerin biyolojik aktivite gösterdikleri çok iyi bilinmektedir (Fritsch & Keusgen, 2006; Parry & Sood, 1989). Allium vineale bitkisinden elde edilen saponinler biyolojik ve antifungal aktivite göstermektedir (Corea, Fattorusso, & Lanzotti, 2003). Allium vineale Türkiye de gıda sanayinde kullanılmakta ve antibakteriyal aktivite göstermektedir (Sagun, Durmaz, Tarakci, & Sagdic, 2006). Allium cinsinin değişik türleri üzerinde birçok çalışma (uçucu yağ bileşenleri ve biyolojik aktiviteleri) olmasına rağmen, Allium vineale nın sekonder metabolitleri ve antioksidan aktiviteleri alanıdaki çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada (1) Su ekstraktından flavonoidlerin izolasyonu, (2) spektroskopik metotlarla (1D, 2D NMR, MS, HPLC, IR ve UV) izole edilen moleküllerin yapılarını belirlenmesi, (3) Kaynar su ekstraktının antioksidan kapasitesini belirlenmesi, (4) izole edilen üç flavonoidin antioksidan kapasitelerini ortaya konması amaçlandı. Total antioksidan aktivite, indirgenme gücü aktivitesi, Metal şelatlama aktivitesi ve DPPH serbest radikal giderme aktivite testleri yapıldı.

9 2 2. MATERYAL VE YÖNTEM 2.1. Bitkisel Materyal A. Vineale bitkisi Erek Dağından (Van) toplandı ve Doç.Dr. Fevzi Özgökçe (Biyoloji Bölümü, Yüzüncüyıl Üniversitesi, Van) tarafından teşhis edilerek bir numunesi depolandı (155628) Kullanılan çözücü, reaktifler Çalışmada kullanılan çözücüler: hekzan, etil asetat, kloroform ve metanol; teknik kalitede satın alındı ve literatürde verilen tekniklere göre destillenerek kullanıldı. Kolon dolgu maddesi olarak Silika jel ( Mesh, Merck), ince tabaka işlemlerinde 20x20 Silika jel GF 254 (Merck) tabakalar (Merck), TLC belirteci olarak Amonyum Serik sülfatın sülfürik asit içinde hazırlanmış çözeltisi kullanıldı. Çalışma boyunca değişik cam malzemeler, ısıtıcılar, analitik terazi, evaporatör vb. cam malzemeler ve aletler kullanılmıştır Cihazlar NMR: Bruker Avence II 400 MHz UV: Jasco V350 (Japan) HPLC: Perkin Elmer Series200 HPLC-UV HPLC-LC-TF Gc-MS 2.4. Ekstraksiyon Kurutulmuş bitki örneklerinden en az 600 g tartılarak iki saat boyunca mutfak tipi düdüklü tencere ( 120 ºC, 2 bar) kullanılarak kaynatıldı ve oda sıcaklığına kadar soğuldu. Bitki posası tülbent ile süzüldükten sonra elde edilen konfizyon (dem) etil asetat ile (her seferinde 500 ml konfizyon 500 ml etil asetat ile 3 er defa) ekstrakte

10 3 edilerek organik fazlar birleştirilerek çözücüleri evaporatörde (40 ºC, 0,25 atm) kuruluğa kadar uzaklaştırıldı. Bitki konfizyonlarının, sıvı-sıvı ortamda etil asetatla ekstrakte edildiğinde, bitkide mevcut olan flavonoid türevlerinin yüksek oranda elde edildiği yapılan ön denemeler sonucunda tespit edildi. Sulu fazlar da toplanarak, aynı teknik ile bütanol ile de ekstrakte edilmiş ve organik fazlar birleştirilip kuruluğa kadar evaporatörde (70 ºC, 0,25 atm) kurutulmuştur Ayırma ve Saflaştırma Basamağı: Kolon Kromatografisi Bu çalışmada bitkinin sekonder metabolitlerinin ayrılması ve saflaştırılması basamağında, 50x120 cm uzunluğunda cam kolon kullanıldı. Hekzandan başlayarak polarite hekzan-etilasetat, Etil asetat ve Etilasetat-Metanol sistemi ile polarite arttırıldı. Aynı Rf değerine sahip fraksiyonlar birleştirildi. Saf maddeleri ayırmak için tekrar tekrar kolon kromatografisi gerçekleştirildi. İTK da tek spot elde edildiğinde spektroskopik yöntemlerle yapıları belirlendi. HPLC ile saflık dereceleri ortaya kondu. Şekil Kolon kromatografisi görüntüleri Toplanan fraksiyonlar, İTK kontrolü ile (gerektiğinde UV lambası gerektiğinde Serik sülfat belirteci ile) birleştirildi. Birleştirilen fraksiyonlar kristallendirme/çökme olayları için oda ortamında beklemeye alındı.

11 4 Şekil İTK gözlemleri 2.6. İzole Edilen Bileşiklerin Yapılarının Tayini Doğal kaynaklardan izole edilen bileşiklerin tam yapılarının belirlenmesinde en büyük yardımcı NMR dır. Proton ve karbon NMR spektrumları molekülün yapısının belirlenmesinde önemli bilgiler sağlar. Ancak bazen NMR verileri yapının aydınlatılmasında yeterli olmayabilir. Bu durumda kütle spektroskopisi (MS), infrared spektroskopisi (IR), ultraviyole spektrofotometrisi (UV), ve elementel analiz gibi yöntemlere başvurulur. Bu çalışmada, moleküllerin yapıları NMR ile büyük ölçüde aydınlatılabilmiştir. Saflaştırılan moleküllerden 5-20 mg arası tartılarak uygun dötero çözücüler ile çözülmüş (CDCl 3 -D1, CD 3 D-D4, DMS-D6) ile çözülerek 1D ve 2D NMR spektrumları kaydedilmiştir Antioksidan Aktivitenin Belirlenmesi Bitki türevli yenilebilir/yenilemez ürünler büyük oranda antioksidan özelliğe sahip fenolik bileşikler (örneğin; fenolik asitler, flavanoidler, antosiyaninler, taninler, lignanlar ve kateşinler) içerir. Bu fenolikler, kalp hastalıkları, bazı kanser türleri ve oksidatif strese bağlı diğer hastalıklara yakalanma riskini arttırdığı bilinen zararlı serbest radikalleri engeller. Bu bileşiklerin antioksidan özellikleri temelde onların hidrojen atomu vericisi veya indirgeme ajanı olarak davranmalarından dolayı indirgeyebilme yeteneklerinden kaynaklanır. Bu doğal antioksidanlar; serbest radikal toplayıcısı, zincir kırıcı, proantioksidant metal iyonlarını kompleksleştiricisi olarak davranır.

12 5 Meyvelerin, sebzelerin ve diğer bitki türevli ürünlerin antioksidan aktivitesini bir tek testle kesin olarak tespit etmek zordur. Doğal kaynaklı ürünlerin antioksidan aktivitesini değerlendirmek/tahmin etmek için birçok test önerilmiştir. Doğal ürünlerin antioksidan aktivitesinin belirlenmesi için en azından iki test uygulanmalıdır Serbest Radikal Giderme Aktivitesi Serbest radikal (DPPH ) giderme aktivitesi Liyana-Pathirana nın özetlediği metotta bazı modifikasyonlar yapılarak değerlendirildi (Liyana-Pathirana ve Shaihidi, 2005). DPPH (2,2-difenil-1-pikril hidrazil) 0,26 mm lik etanol çözeltisin 1 ml si üzerine değişik konsantrasyonlarda ( g/ml) numune çözeltisi ilave edildi. Son hacim etanol ile 4 ml ye tamamlandı. Karışım şiddetli şekilde vortekslenerek oda sıcaklığında ve karanlıkta inkübe edildi. Spektrofotometrik ölçüm (Jasco V-530, Japan Servo Co. Ltd., Japan) oda şartlarında, 517 nm de yapıldı. Denemeler üç tekrarlı olarak yapıldı. Numunelerin % serbest radikal giderme aktivitesi aşağıdaki formülle hesaplandı. % SRG = [ (Abs kontrol -Abs numune )/Abs kontrol ]x100 Abs kontrıol : etanol + DPPH çözeltisinin absorbansı, Abs numune = etanol + DPPH + ekstrakt /standart absorbansı İndirgeme Gücü Aktivitesi İndirgeme gücü yaizu metoduna göre değerlendirildi (yaizu, 1986). Standart ve numunelerin etanol içindeki farklı derişimlerine (2.5, 5, 10 ve 20 µg/ml) fosfat tamponu (2.5 ml, 0.2 M, ph 6.6) ve potasyum ferrik siyanür [K 3 Fe(CN) 6 ] (2.5 ml, %1) ilave edildi. Bu karışım 50 ºC de 20 dakika inkübe edildi. İnkübasyondan sonra, bu karışıma TCA (2,5 ml, % 10 ve FeCl 3 (0.5 ml, % 0.1) ilave edildi. Elde edilen son karışımın absorbansı 700 nm de kaydedildi. Yüksek absorbans yüksek indirgeme olarak değerlendirildi. Ölçümler üç tekrar olarak yapılmış sonuçlar absorbans ± standart sapma olarak verilmiştir.

13 Total Antioksidan Aktivite Testi Ekstrelerin total antioksidan aktiviteleri ferrik tiyosiyanat metoduna göre yapılacaktır (Mitsuda et al., 1996). Bu metodun esası, linoleik asit emülsiyonunun oksidasyonu sonucu oluşan peroksit, Fe +2 ü Fe +3 ye yükseltger. luşan Fe +3 ise SCN - ile kompleks oluşturarak, 500 nm de maksimum absorbans gösterir. Sonuçlar antioksidan etkiye sahip olan butillenmiş hidroksi toluen (BHT), butillenmiş hidroksi anisol (BHA) ve α- tokoferol gibi standart antioksidan maddelerle karşılaştırılacaktır Metal Şelat luşturma Aktivitesi Metal şelatlama aktivitesi Carter tarafından belirlenen metotla yapılacaktır (Carter, 1971). Her bir ekstrakt çözeltisinden 0,2 ml alınır ve bunun üzerine 0,1 ml 2 mm demir(ii) klorür çözeltisinden ve 0,9 ml metanol ilave edilir. Karışım vortexlendikten sonra 5 dakika bekletilir ve sonra 0,4 ml ferrozin ilave edilir. 10 dakika sonra 562 nm deki absorbans spektrofotometrede ölçülür. Kontrol olarak ekstarkt içermeyen reaksiyon ortamı kullanılır.

14 7 3. BULGULAR 3.1. Bitkinin Özütlenmesi: ekstraksiyon Bitki örneği suda kaynatıldıktan sonra oda sıcaklığına kadar soğutuldu ve bitki posası süzülerek uzaklaştırıldı. Ekstraksiyon işlemi Bölüm 3.4 de özetlendiği gibi yapıldı. Etil asetat ve bütanol fazları ayrı ayrı birleştirilerek çözücüleri tamamen uçuruldu. Etil asetat ekstraktı kolon kromatografisine uygulanarak flavonoidler izole edildi Ekstraktların kolon kromatografiye hazırlanması Tamamen kurutulan ekstraktlar minimum miktarda metanol ile çözüldükte sonra 1:1 (g ekstrakt: g silika jel) oranında silika jel ile karıştırılarak tamamen homojen olana kadar bir baget yardımı ile karıştırıldı. Karışım tamamen kuruduktan sonra direkt olarak kolon kromatografisine uygulandı Bitki Bileşenlerinin Ayrılması ve saflaştırılması Ayırma ve saflaştırma basamağında ilk olarak kolon kromatografisi uygulandı. Etil asetat ekstraktı Bölüm 3.5 te anlatıldı gibi hazırlanan ve şartlandırılan kolona uygulandı. İlk aşamada hekzan diklormetan karışımı kullanıldı. Bu aşamda fraksiyon toplama işlemi yapılmadı. 6 L %100 diklormetan sisteminde 25 fraksiyon toplandı. Bu aşamadan sonra kullanılan çözücü sistemin polaritesi adım adım arttırılarak son basamakta % 100 metanol ile kolon işlemi bitirildi. %100 metanol sisteminde de fraksiyon toplama işlemi yapılmadı. Toplamda 125 fraksiyon elde edildi ve bu fraksiyonlar İTK kontrolü ile birleştirildi.

15 Şekil İzolasyon Şeması 8

16 Bileşenleri Yapı Tayini Kromatografik çalışmalar sonucu üç flavonoid izole edilerek yapıları belirledi. H CH 3 H H H H CH 3 H H H CH 3 H H H CH 3 H H H H H Şekil İzole edilen flavonoidler: Chrysoeriol-7-[2''--E-feruloyl]-β-D-glucoside (1), Chrysoeriol (2), Isorhamnetin-3-β-D-glucoside (3)

17 H H H H CH 3 H H CH ppm Şekil Chrysoeriol-7--[2''--E-feruloyl]-β-D-glucosid 1H-NMR Spektrumu Spektrum incelendiğinde; ppm de sinyal 5-H protonuna aittir ppm de singlet, 6.46 ppm de dublet (j=1.54 Hz) ve 6.21 ppm de dublet olarak (j=1.54 Hz) gözlenen pikler yapının bir flavon olduğunu ve flavon iskeletinin A halkasının 5,7- sübtitüe olduğunu gösterdi ppm de 8.14 Hz lik dublet ve 6.70 ppm de yine 8.14 Hz lik etkileşeme ile dublete yarılan pik ve 7.20 ppm deki singlet flavon iskeletinin B halkasının 3',4'-sübstitüe olduğunu gösterdi ve 6.45 ppm deki 15 Hz lik dubletler α,β-doymamış sisteminin varlığını göstrtmektedir. Yine proton NMR spektrumunda 5.13 ppm de 6.8 Hz lik etkileşme ile gözlenen dublet moleküle bağlı glukoz grubunun β-konfigürasyonunda olduğunu ve bu protonun HMBC spektrumunda ppm deki karbonla etkileşimi şeker grubunun flavon halkasına 7- konumundan bağlı oduğunu göstedi. HMBC spektrumundaki ve etkileşimleri ferloil grubunun glukoza 2 -konumundan bağlandığının kanıtıdır. Yukarıda bahsedilen spektroskopik veriler, yapıyı doğrulamaktadır.

18 ppm Şekil Chrysoeriol-7--[2''--E-feruloyl]-β-D-glucosid 13C-APT NMR Spektrumu Şekil 3 teki APT spektrumu incelendiğinde; negatif olarak gözlenen, 18 sinyal (16 CH ve 2 CH 3 ), pozitif olarak gözlenen 14 sinyal (13 C ve 1 CH 2 ) yapının 32 karbonlu olduğunu göstermektedir ki bu da yapının doğruluğuna kanıttır. Molekülde bulanan iki metoksi grubu; ve ppm de negatif olarak ve yapıdaki tek CH 2 grubu ise ppm de pozitif olarak rezonans olmuştur.

19 12 ppm ppm Şekil Chrysoeriol-7--[2''--E-feruloyl]-β-D-glucosid HETCR NMR Spektrumu Çizelge 1 de verilen C-H korelasyonları HETCR spetrumunda elde edilen veriler ile hazırlanmıştır. Şekil 3.6. Chrysoeriol-7--[2''--E-feruloyl]-β-D-glucosid UV Spektrumu

20 13 Şekilde moleküle ait UV spektrumu verilmiştir. 290 nm deki absorsiyon bantları aromatik halkanın varlığının bir göstergesidir. Şekil Chrysoeriol-7--[2''--E-feruloyl]-β-D-glucosid HPLC kromatogramı (280 nm) Chrysoeriol (2) beyaz kristaller şeklinde elde edildi. MicroTF-Q (m/z ) ile molekül formülü C 16 H 13 6 olarak belirlendi. 1 H NMR VE 13 C NMR spektrumları 3 nolu bileşik ile benzerlik göstermektedir fakat 3 nolu bileşik şeker grubu içermektedir. Spektral verileri literatür ile karşılaştırıldığında yapının Chrysoeriol olduğu belirlendi (Peng et al, 2009) (Çizelge 1). Isorhamnetin-3-β-D-glucoside (3) bileşiği beyaz iğne kristalleri şeklinde elde edildi. Molekül formülü TF-Q (m/z ) spektrumuna göre C 22 H 22 Na 12 olarak belirlendi. IR spektrumundan molekülde, hidroksil grubu (3320 cm -1 ), bir karbonil grubu (1683 cm -1 ) ve aromatik halkanın varlığı (1600, 1518 ve 1465 cm -1 ) belirlendi. 1 H NMR spektrumu 3.85 (3H, s) metkosi grubunu göstermektedir. 1H NMR ve 13C NMR değerleri literatür verileriyle uyum içerisindedir (Peng et al, 2009) (Table 1).

21 14 Çizelge Karbon ve proton NMR değerleri (flavonoidler 1, 2, 3). Compound 1 Compound 2 Compound 3 C/H δ Cppm δ H ppm (Hz) C/H δ Cppm δ H ppm (Hz) C/H δ Cppm δ H ppm (Hz) s s d (1.54) d (1.37) d (2.01) d (1.54) d (1.37) d (2.01) ' ' ' ' 2' d (1.49) 2' d (1.95) 3' 3' ' ' 4' ' ' 5' d (8.1) 5' d (8.52) 6' 6' dd(8.1/1.49) 6' dd (8.52/1.95) 4'-H -CH s CH s 5-H 5-H -CH H Glucose Glucose 1'' d (6.9) 1'' d (7.31) 2'' '' '' '' '' '' '' dd (7.2/2.0) 5'' '' dd (12.0/7.2) 6'' dd (11.58/4.11) 4.46 dd (12.0/2.0) 3.60 d (8.1) Isoferulic acid 1''' 2''' d (15.95) 3''' d (15.95) 4''' 5''' d (1.15) 6''' 7''' 8''' d (8.12) 9''' dd (8.12/1.15) -CH s

22 Antioksidan Aktiviteleri Gıda sanayinde, antioksidan kapasitesi önemli bir parametre olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada ham ekstrakte ve izole edilen üç flavonoide antioksidan aktivite testleri yapıldı ve BHA, BHT, trolox ve α-tocopherol positif kontrol için standart olarak belirlendi. Literatürde flavonoidlerin antioksidan mekanizmaları yeterince tartışılmasına rağmen bu mekanizma tam olarak anlaşılmış değildir (Seymoum, Asres ve El-Fiky, 2006). Polifenolik bileşikler olarak flavonoidler, serbest radikal giderme mekanizmasıyla daha az reaktif flavonoid fenoksi radikali oluşturmakta ve böylece flovonoidler antioksidan kapasitesine sahip olmaktadırlar. Serbest radikal giderme aktivite potansiyeline sahip flavonoidlerin bu özellikleri hidroksil grublardaki hidrojeni radikale vermesine atfedilebilir. Sebest radikallerle flavonoidler arasındaki tepkimeden flavonoid fenoksi radikali ve kararlı bir molekül oluşmakta bud a paylaşılmamış elektronları aromatik halkaya katarak rezonans kararlılık kazanmaktadır. Böylece flavonoid fenoksi radikali diğer fenol radikalinden daha kararlı olmaktadır Toplam antioksidan aktivitesi Ham ektraktın ve izole edilen üç flavonoidin 1,2,3, trolox ve α-tocopherol standartları kullanılarak ferric tiyosiyanat metodu kullanılarak toplam antioksidan aktivite testi gerçekleştirildi (figure 3A). ham ekstrakt, flavonoid 1,2,3, troloks ve α-tocopherolun aktiviteleri sırasıyla yüzde olarak 64.8, 79, 75.6, 82.2, 75.7, 31.4 olarak belirlendi. Ham ekstraktenin ve flavon 1,2,3 un aktivite değerleri α-tocopherolden daha yüksel olduğu gözlendi. Flavon 3 bütün konsantrasyonlarda en yüksek aktivite gösterdi. Sonuç olarak ham ekstrakte ve izole edilen üç flavonoidin yüksek antioksidan gösterdiği belirlendi İndirgenme gücü aktivitesi Değişik çalışmalar, elektron verme kapasitesinin indirgeme gücüne sahip olduğunu göstermektedir. Bu da antioksidan aktivitesiyle alakalıdır (Siddhuraju, Mohan, & Becker,

23 ). Antioksidan maddeler gibi indirgeme kapasitesinin varlığı, Fe +3 /ferrisiyanür kompleksini Fe +2 indirgemekte bu durum UV de 700 nm takip edilmektedir. Bir molekülün indirgeme gücünün olması o molekülün o derece antioksidan kapasitesine sahip olduğunu göstermektedir. Ham ekstrakt, isole edilen flavonlar, BHT ve α-tocopherol indirgeme gücü aktivitesi göstermektedirler. Konsantrasyon arttıkça bu bileşiklerin aktiviteleri artmaktadır. Bu bileşiklerin aktivite sırası şu şekildedir: BHT > ham ekstrakt > α-tocopherol > bileşik 3 > bileşik 1 = bileşik 2. Bu sonuçlar bize ham ekstraktın radikale elektron vererek daha kararlı hale geldiğini göstermektedir Metal Şelat luşturma Aktivitesi rganizmalarında Ferrius iyon gibi (Fe +2 ) geçiş metal grupları RS oluşumunu kolaylaştırır. Bir maddenin demiri şelatlama kapasitesi antioksidan kapasitesiyle doğru orantılıdır (Halliwell & Gutteridge, 1984). Ekstrakt ve flavonoidler 1,2,3 metal şelat oluşturma aktivitesi gösterdiler. Bununla beraber ekstrakt, flavonoidler (1,2,3) ve EDTA aynı konsatrasyonda sırasıyla yüzde olarak 90.6, 24.4, 88.5, 43.9, 95.6 aktivite gösterdiler. Bu sonuç ekstrakt ve falovon 2 yüksek aktivite göstermektedir ve glikozit grup aktiviteyi azaltma etkisi olabilmektedir Serbest Radikal Giderme Aktivitesi Serbest radikal zincir reaksiyonu lipit peroksidasyon için yaygın kabul gören mekanizmadır. Radikal gidericiler peroksi radikal ile direk reaksiyona girerek peroksit zincirleme reaksiyonu tamamlarlar ve gıda maddelerinin kalitesini ve kararlılığını arttırırlar. Radikal giderme aktivitesi, yapılan testlerde şu şekilde sıralanmaktadır: Ekstrakt > BHA > BHT > α-tocopherol > bileşik 2 > bileşik 3 > bileşik 1 dır ve değerleri sırasıyla (%) 86.7, 76.2, 75.1, 74.3, 26, 12.2, 8.5 dır. Ayrıca ekstraktın aktivitesi konsantrasyon arttıkça artığı gözlendi.

24 17 Şekil Toplam antioksidan aktivitesi Şekil Metal Şelat luşturma Aktivitesi

25 18 Şekil İndirgenme gücü aktivitesi Şekil Serbest Radikal Giderme Aktivitesi

26 19 4. TARTIŞMA ve SNUÇ Allium vineale L. Bitkisinden üç flavonoid izole edildi ve yapıları belirlendi. İzole edilen flavonların ve ekstraktın antioksidan aktivite çalışmaları ortaya kondu. Gerek ham ekstraktın ve gerekse izole edilen flavonların yüksek antioksidan gösterdikleri ortaya kondu. Allium vineale L. bitkisi ve izole edilen flavonlar doğal antioksidan olarak gıda sanayinde kullanılma potansiyeline sahiptirler.

27 20 KAYNAKLAR Block, E. (1985). The chemistry of garlic and onions. Scientific America, 252, Carter, P Spectrophotometric determination of serum iron the submicrogram level with a new reagent (ferrozine). Analytical Biochemistry. 40, Corea, G., Fattorusso, E., & Lanzotti, V. (2003). Saponins and flavonoids of Allium triquetrum. Journal of Natural Products, 66, Fenwick, G. R., Hanley, A. B., & Whitaker, J. R. (1985). The Genus Allium-Part 1, Part 2 and Part 3. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 22 23, Fritsch, R. M., & Keusgen, M. (2006). ccurrence and taxonomic significance of cysteine sulphoxides in the genus Allium L. (Alliaceae). Phytochemistry, 67, Halliwell, B., & Gutteridge, J. M. C. (1984). xygen toxicology, oxygen radicals, transition metals and disease. Biochemical Journal, 219, 1 4. Mitsuda, H., Yuasumoto, K., & Iwami, K. (1996). Antioxidation action of indole compounds during the autoxidation of linoleic acid. Journal of Japan Society of Nutrition and Food Sciences, 19, Najjaa, H., Ammar, E., & Neffati, M. (2009). Antimicrobial activities of protenic extracts of Allium roseum L., a wild edible species in North Africa. Journal of Food Agriculture & Environment, 7, yaizu, M. (1986). Studies on product of browning reaction prepared from glucose amine. Japanese Journal of Nutrition, 44, Parry, R. j., & Sood, G. R. (1989). Investigations of the biosynthesis of trans-(+)-s-1- propenyl-l-cysteine Sulfoxide in nions (Allium Cepa). Journal of The American Chemical Society, 111, Peng, C., Liang, Y., Wang, X., Xie, H., Zhang, T., & Ito, Y. (2009). Preparative isolation and purification of flavonoids from the chinese medicinal herb belamcanda by high-speed countercurrent chromatography. Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies, 32(16), Reuther, H. D. (1995). Allium sativum and Allium ursinum. 2. Pharmacology and medicinal application. Phytomedicine, 2, Sagun, E., Durmaz, H., Tarakci, Z., & Sagdic,. (2006). Antibacterial Activities of the extracts of some herbs used in Turkish herbs cheese against listeria monocytogenes serovars. International Journal of Food Properties, 9, Seyoum, A., Asres, K., & El-Fiky, F. K. (2006). Structure-radical scavenging activity relationships of flavonoids. Phytochemistry, 67, Siddhuraju, P., Mohan, P. S., & Becker, K. (2002). Studies on the antioxidant activity of Indian Laburnum (Cassia fistula L.): A preliminary assessment of crude extracts from stem bark, leaves, flowers and fruit pulp. Food Chemistry, 79,

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ 1 T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Sonuç Raporu Proje No:2011/16 Kısa Mahmut Otunun ( Teucrium chamaedrys L. Subsp. chamaedrys) Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi

Detaylı

BT 42 TİROSİNAZ ENZİMİNİN EKSTRAKSİYONU, SAFLAŞTIRILMASI VE FENOLLERİN GİDERİMİNDE KULLANIMI

BT 42 TİROSİNAZ ENZİMİNİN EKSTRAKSİYONU, SAFLAŞTIRILMASI VE FENOLLERİN GİDERİMİNDE KULLANIMI BT 42 TİROSİNAZ ENZİMİNİN EKSTRAKSİYONU, SAFLAŞTIRILMASI VE FENOLLERİN GİDERİMİNDE KULLANIMI D.Öztan 1, U.Gündüz Zafer 2 1 Gazi Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE i T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE Kimya Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı öğrencisi Asiye ARDAĞ tarafından hazırlanan Antioksidan Kapasite Tayin Yöntemlerinin Analitik

Detaylı

Bileşiğin basit formülünün bulunması (moleküldeki C, H, O, X atomlarının oranından, veya molekül ağırlığından)

Bileşiğin basit formülünün bulunması (moleküldeki C, H, O, X atomlarının oranından, veya molekül ağırlığından) 1 SPEKTROSKOPİ PROBLEMLERİ Ref. e_makaleleri, Enstrümantal Analiz, Kütle Spektrometre Uygulamaları Molekül yapısı bilinmeyen bir organik molekülün yapısal formülünün tayin edilmesi istendiğinde, başlangıç

Detaylı

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PRJESİ KESİN RAPRU MANGAN(III) ASETAT ARACILIĞI İLE ASİMETRİK 2-TRİFLURMETİL DİHİDRFURAN BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ Prof. Dr. A. Tarık PEKEL Dr. Mehmet YILMAZ Araş.

Detaylı

HPLC/YPSK HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ

HPLC/YPSK HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ HPLC/YPSK HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ Kromatografi: Kimyasal bir karışımı oluşturan farklı yapıdaki maddelerin birbiriyle karışmayan biri hareketli, diğeri

Detaylı

Echinops orientalis Trautv. BİTKİSİNDEKİ SEKONDER METABOLİTLERİN İZOLASYONU, YAPI TAYİNİ, ANTİOKSİDAN AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ

Echinops orientalis Trautv. BİTKİSİNDEKİ SEKONDER METABOLİTLERİN İZOLASYONU, YAPI TAYİNİ, ANTİOKSİDAN AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ Echinops orientalis Trautv. BİTKİSİNDEKİ SEKNDER METABLİTLERİN İZLASYNU, YAPI TAYİNİ, ANTİKSİDAN AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ Sakine YILMAZ Yüksek Lisans Tezi Kimya Anabilim Dalı Doç. Dr. Ramazan ERENLER

Detaylı

Sıvılardan ekstraksiyon:

Sıvılardan ekstraksiyon: Sıvılardan ekstraksiyon: Sıvı haldeki bir karışımdan bir maddenin, bu maddenin içinde bulunduğu çözücü ile karışmayan ve bu maddeyi çözen bir başka çözücü ile çalkalanarak ilgili maddenin ikinci çözücüye

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

PEYNİR ALTI SUYU VE YOĞURT SUYUNDA Zn Ve TOPLAM ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ TAYİNİ DANIŞMANLAR. 29 Haziran-08 Temmuz MALATYA

PEYNİR ALTI SUYU VE YOĞURT SUYUNDA Zn Ve TOPLAM ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ TAYİNİ DANIŞMANLAR. 29 Haziran-08 Temmuz MALATYA TÜBİTAK -BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği- Biyomühendislik Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-3 (ÇALIŞTAY 2012) PEYNİR ALTI SUYU VE YOĞURT SUYUNDA

Detaylı

KROMATOGRAFİ. Bir parça kağıt şeridin aşağı hizasından 1 cm kadar yukarısına bir damla siyah mürekkep damlatınız.

KROMATOGRAFİ. Bir parça kağıt şeridin aşağı hizasından 1 cm kadar yukarısına bir damla siyah mürekkep damlatınız. KROMATOGRAFİ Kromatografi, bir karışımda bulunan maddelerin, biri sabit diğeri hareketli faz olmak üzere birbirleriyle karışmayan iki fazlı bir sistemde ayrılması ve saflaştırılması yöntemidir. KROMATOGRAFİ

Detaylı

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR ANTİOKSİDANLAR Aktif oksijen türevleri (ROS) normal metabolizma sırasında vücudumuzun ürettiği yan ürünlerdir. Ancak bazı dış kaynaklardan da serbest

Detaylı

SPHAEROPHYSA KOTSCHYANA BİTKİSİNİN BAZI KİMYASAL BİLEŞENLERİNİN ANALİZİ VE ANTİOKSİDAN KAPASİTESİNİN BELİRLENMESİ.

SPHAEROPHYSA KOTSCHYANA BİTKİSİNİN BAZI KİMYASAL BİLEŞENLERİNİN ANALİZİ VE ANTİOKSİDAN KAPASİTESİNİN BELİRLENMESİ. SPHAEROPHYSA KOTSCHYANA BİTKİSİNİN BAZI KİMYASAL BİLEŞENLERİNİN ANALİZİ VE ANTİOKSİDAN KAPASİTESİNİN BELİRLENMESİ Abdussamat GÜZEL Yüksek Lisans Tezi Kimya Anabilim Dalı Prof. Dr. Mahfuz ELMASTAŞ 2013

Detaylı

MAIA Pesticide MultiTest

MAIA Pesticide MultiTest MAIA Pesticide MultiTest GIDALARDA PESTİSiT KALINTILARI İÇİN AB MAKSİMUM KALINTI LİMİTLERİ İLE UYUMLU ÇOKLU KALINTI TARAMA TESTİ Microplate Acetylcholinesterase Inhibition Assay (MAIA) katı veya sıvı gıda

Detaylı

PİYASADA BULUNAN BAZI BİTKİSEL ÇAYLARDA KAFEİN TAYİNİ

PİYASADA BULUNAN BAZI BİTKİSEL ÇAYLARDA KAFEİN TAYİNİ TÜBİTAK-BİDEB KİMYA BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI 29.08.2007-09.09.2007 PİYASADA BULUNAN BAZI BİTKİSEL ÇAYLARDA KAFEİN TAYİNİ Füsun DÖNMEZ Gülyay YILMAZER Proje Danışmanı Prof. Dr. Mustafa SOYLAK İÇİNDEKİLER

Detaylı

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ Sıra No: SULAMA SUYU ANALİZLERİ: 2014 FİYATI 1 ph 14,00 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 3 Sodyum (Na)

Detaylı

BOĞA DĐKENĐ (Eryngium campestre) BĐTKĐ EKSTRELERĐNĐN BĐYOLOJĐK AKTĐVĐTESĐNĐN ARAŞTIRILMASI VE BĐTKĐNĐN KĐMYASAL BĐLEŞENLERĐNĐN KARAKTERĐZASYONU

BOĞA DĐKENĐ (Eryngium campestre) BĐTKĐ EKSTRELERĐNĐN BĐYOLOJĐK AKTĐVĐTESĐNĐN ARAŞTIRILMASI VE BĐTKĐNĐN KĐMYASAL BĐLEŞENLERĐNĐN KARAKTERĐZASYONU BOĞA DĐKENĐ (Eryngium campestre) BĐTKĐ EKSTRELERĐNĐN BĐYOLOJĐK AKTĐVĐTESĐNĐN ARAŞTIRILMASI VE BĐTKĐNĐN KĐMYASAL BĐLEŞENLERĐNĐN KARAKTERĐZASYONU Hüseyin AKŞĐT Y.Lisans Tezi Kimya Anabilim Dalı Doç. Dr.

Detaylı

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş.

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş. Sayfa : 1 / 12 1 ATIKLAR İÇİN NUMUNE SAKLAMA KOŞULLARI Parametre Numune Özelliği Numune Türü ICP ile Metal Tayinleri suları vb.), diğer her türlü sıvılar) Mikrodalgada (sıvı) yakılmış Minimum Numune Miktarı

Detaylı

BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Ebru Şenel

BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Ebru Şenel BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ 1. SPEKTROSKOPİ Bir örnekteki atom, molekül veya iyonların bir enerji düzeyinden diğerine geçişleri sırasında absorplanan veya yayılan elektromanyetik ışımanın,

Detaylı

FENOLİK BİLEŞİKLER 4

FENOLİK BİLEŞİKLER 4 ÇALIŞMANIN AMACI Bu çalışmada Giresun/Şebinkarahisar yöresinde üretilen dut ve karadut pekmezlerinde insan sağlığı açısından gerekli olan toplam fenolik içeriği ile olumsuz işleme, taşıma ve depolama koşullarından

Detaylı

UYGULAMA NOTU. HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L018 HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi HAZIRLAYAN Uzm. Kim. Ozan Halisçelik ve Kim. Ömer H. Turmuş Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU:

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

2,5-Heksandion, C1 ve C3 karbonlarındaki hidrojenlerin baz tarafından alınmasıyla iki farklı enolat oluşturabilir:

2,5-Heksandion, C1 ve C3 karbonlarındaki hidrojenlerin baz tarafından alınmasıyla iki farklı enolat oluşturabilir: PROBLEM 14.1 PROBLEM 14.2 Tepkimenin yükseltgen koşullarında diol bileşiğinin önce bir hidroksil grubu yükseltgenerek (A) ve (B) bileşiklerinin karışımını oluşturur. Tepkime sırasında bu iki bileşik tekrar

Detaylı

( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ

( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ TOA17 ( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ B. Başlıoğlu, A. Şenol İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 34320, Avcılar

Detaylı

PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU

PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU T. GÜNGÖREN 1, H. MADENOĞLU 1, M. SERT 1, İ.H. METECAN 2, S. ERDEM 1, L. BALLİCE 1, M. YÜKSEL 1, M. SAĞLAM 1 1 Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

Spektroskopi. Elektromanyetik ışımanın madde ile etkileşimini inceleyen bilim dalına spektroskopi denir.

Spektroskopi. Elektromanyetik ışımanın madde ile etkileşimini inceleyen bilim dalına spektroskopi denir. Spektroskopi Elektromanyetik ışımanın madde ile etkileşimini inceleyen bilim dalına spektroskopi denir. Bu etkileşim absorbsiyon (soğurma) ya da emisyon (yayınma) şeklinde olabilir. Elektromanyetik ışımanın

Detaylı

ADI SOYADI (Name Kasım TAKIM

ADI SOYADI (Name Kasım TAKIM ADI SOYADI (Name Kasım TAKIM Surname) FAKÜLTESİ (Faculty) VETERİNER BÖLÜMÜ (Department) Temel Bilimler ANABİLİM DALI Biyokimya İŞ TELEFONU (Office telephone) FAKS NUMARASI (Fax 318 39 22 number) MİLLİYETİ

Detaylı

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ T.C. GAZİSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Sonuç Raporu Proje No: 2008/52 Yabani Sinameki (Colutea cilicica Boiss et Bal.) Bitkisinin Fitokimyasal İncelenmesi ve Antioksidan

Detaylı

PROTEİNLERİN SAFLAŞTIRILMASI

PROTEİNLERİN SAFLAŞTIRILMASI PROTEİNLERİN SAFLAŞTIRILMASI Bir hücre ve dokudan istenilen bir proteinin saf halde izole edilmesi oldukça güç bir olaydır. Bu proteinin konsantrasyonu düşük ise binlerce farklı protein arasından ayırmak

Detaylı

Biyolojik Örneklerde İlaç Analizi ECZ 344/9. Ders Prof.Dr. Dilek AK ÖRNEKLERİN SAKLANMASI VE DİĞER KONULAR

Biyolojik Örneklerde İlaç Analizi ECZ 344/9. Ders Prof.Dr. Dilek AK ÖRNEKLERİN SAKLANMASI VE DİĞER KONULAR 1 Biyolojik Örneklerde İlaç Analizi ECZ 344/9. Ders 29.05.2014 Prof.Dr. Dilek AK ÖRNEKLERİN SAKLANMASI VE DİĞER KONULAR Örneklerin Saklanması 2 Analizi yapan kişiden, örnek içinde ne ve ne kadar olduğunu

Detaylı

Sübstitüye Benzil Grubu İçeren Tetraaminoalkenlerin Üre, Tiyoüre ve Selenoüre Türevlerinin Sentezi. Beyhan Yiğit 1*, Bekir Çetinkaya 2

Sübstitüye Benzil Grubu İçeren Tetraaminoalkenlerin Üre, Tiyoüre ve Selenoüre Türevlerinin Sentezi. Beyhan Yiğit 1*, Bekir Çetinkaya 2 Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2 (1) (2012) 10-15 Sübstitüye Benzil Grubu İçeren Tetraaminoalkenlerin Üre, Tiyoüre ve Selenoüre Türevlerinin Sentezi Beyhan Yiğit 1*, Bekir Çetinkaya 2 1 Adıyaman

Detaylı

BT 10 DALINDAN VE YERDEN TOPLANAN ZEYTİNLERDEN ELDE EDİLEN YAĞLARIN KALİTELERİNİN SAPTANMASI

BT 10 DALINDAN VE YERDEN TOPLANAN ZEYTİNLERDEN ELDE EDİLEN YAĞLARIN KALİTELERİNİN SAPTANMASI BT 10 DALINDAN VE YERDEN TOPLANAN ZEYTİNLERDEN ELDE EDİLEN YAĞLARIN KALİTELERİNİN SAPTANMASI Edma Perini, Dilek Turan, Mehmet Gönen, Evren Altıok Kimya Mühendisliği Bölümü, Mühendislik Fakültesi, İzmir

Detaylı

YEŞİL ÇAYDAN L-TEANİN EKSTRAKSİYON OPTİMİZASYONU VE SAFLAŞTIRILMASI

YEŞİL ÇAYDAN L-TEANİN EKSTRAKSİYON OPTİMİZASYONU VE SAFLAŞTIRILMASI YEŞİL ÇAYDAN L-TEANİN EKSTRAKSİYON OPTİMİZASYONU VE SAFLAŞTIRILMASI MSc. Nihan SAĞCAN Dr. Sena SAKLAR AYYILDIZ Dr. Bülent KARADENİZ Prof. Dr. Osman SAĞDIÇ Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne 6 Ekim 2016

Detaylı

SİDERİTİS LİBANOTİCA LİNEARİS SUBSP. LİNEARİS BİTKİSİNDEN SEKONDER METABOLİTLERİN İZOLASYONU, YAPI TAYİNİ, ANTİOKSİDAN AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ

SİDERİTİS LİBANOTİCA LİNEARİS SUBSP. LİNEARİS BİTKİSİNDEN SEKONDER METABOLİTLERİN İZOLASYONU, YAPI TAYİNİ, ANTİOKSİDAN AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ SİDERİTİS LİBANTİCA LİNEARİS SUBSP. LİNEARİS BİTKİSİNDEN SEKNDER METABLİTLERİN İZLASYNU, YAPI TAYİNİ, ANTİKSİDAN AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ Nuri ÇABUK Yüksek Lisans Tezi Kimya Anabilim Dalı Doç. Dr. Ramazan

Detaylı

HPLC ile Elma Suyunda HMF Analizi

HPLC ile Elma Suyunda HMF Analizi UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L019 HPLC ile Elma Suyunda HMF Analizi HAZIRLAYANLAR Kim. Akın Osanmaz ve Uzm. Kim. Ozan Halisçelik Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Elma suyu numunelerinde,

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ AĞIR METALLERİN SEBZELER ÜZERİNDE YARATTIĞI LİPİD PEROKSİDASYON DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ

ÖZEL EGE LİSESİ AĞIR METALLERİN SEBZELER ÜZERİNDE YARATTIĞI LİPİD PEROKSİDASYON DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ AĞIR METALLERİN SEBZELER ÜZERİNDE YARATTIĞI LİPİD PEROKSİDASYON DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ:Umutcan YAĞAN 9-B DANIŞMAN ÖĞRETMEN:Rüçhan ÖZDAMAR 2005 İZMİR İÇİNDEKİLER Serbest Radikal-Hidroksil

Detaylı

UYGULAMALI KROMATOGRAFİK VE SPEKTROSKOPİK CİHAZLAR EĞİTİMİ BAHAR OKULU

UYGULAMALI KROMATOGRAFİK VE SPEKTROSKOPİK CİHAZLAR EĞİTİMİ BAHAR OKULU UYGULAMALI KROMATOGRAFİK VE SPEKTROSKOPİK CİHAZLAR EĞİTİMİ BAHAR OKULU EĞİTİM PROGRAMI GC-GC/MS EĞİTİMİ 2 Eylül 20 () EĞİTMEN: DOÇ.DR. ÖMÜR ÇELİKBIÇAK EĞİTMEN2: SHIMADZU Firma Eğitmeni (9.00-0.00) (0.00-2.00)

Detaylı

A- LABORATUAR MALZEMELERİ

A- LABORATUAR MALZEMELERİ 1- Cam Aktarma ve Ölçüm Kapları: DENEY 1 A- LABORATUAR MALZEMELERİ 2- Porselen Malzemeler 3- Metal Malzemeler B- KARIŞIMLAR - BİLEŞİKLER Nitel Gözlemler, Faz Ayırımları, Isısal Bozunma AMAÇ: Karışım ve

Detaylı

Scutellaria orientalis L. subsp. porphyrostegia Edmondson Bitkisinden 7β,19-diasetoksi-6α,8β-dihidroksi-4α,18-epoksi-neoklerod-13-en-15,16-olide

Scutellaria orientalis L. subsp. porphyrostegia Edmondson Bitkisinden 7β,19-diasetoksi-6α,8β-dihidroksi-4α,18-epoksi-neoklerod-13-en-15,16-olide SDÜ Fen Dergisi (E-Dergi), 2010, 5 (1): 75-80 Scutellaria orientalis L. subsp. porphyrostegia Edmondson Bitkisinden 7β,19-diasetoksi-6α,8β-dihidroksi-4α,18-epoksi-neoklerod-13-en-15,16-olide Bileşiğinin

Detaylı

POLİFENOLLERİN ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ VE ZEYTİNYAĞINDA TOPLAM POLİFENOL TAYİNİ

POLİFENOLLERİN ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ VE ZEYTİNYAĞINDA TOPLAM POLİFENOL TAYİNİ POLİFENOLLERİN ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ VE ZEYTİNYAĞINDA TOPLAM POLİFENOL TAYİNİ Cihan Barak 1, Sema Bağdat Yaşar 2 1 Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 10145 Çağış Balıkesir 2 Balıkesir Üniversitesi,

Detaylı

1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI

1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI Yrd.Doç.Dr.. Hüseyin ÇELİKKAN 1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI Analitik kimya, bilimin her alanında faydalanılan, maddenin özellikleri hakkında bilgi veren yöntemlerin

Detaylı

ZEYTİN VE ZEYTİN YAĞLARINDAKİ FENOLİK BİLEŞENLERİN GAZ KROMATOGRAFİSİ İLE TAYİNİNDE KULLANILAN ÖRNEK HAZIRLAMA METODLARI

ZEYTİN VE ZEYTİN YAĞLARINDAKİ FENOLİK BİLEŞENLERİN GAZ KROMATOGRAFİSİ İLE TAYİNİNDE KULLANILAN ÖRNEK HAZIRLAMA METODLARI ZEYTİN VE ZEYTİN YAĞLARINDAKİ FENOLİK BİLEŞENLERİN GAZ KROMATOGRAFİSİ İLE TAYİNİNDE KULLANILAN ÖRNEK HAZIRLAMA METODLARI Sinem Güner, Merve Özgen, Dilek Gülbahar, Duygu Menç, Elif Tümay Özer*, Şeref Güçer

Detaylı

ÇÖZELTİ/MİX HAZIRLAMA ZENGİNLEŞTİRME (SPIKE) YAPMA

ÇÖZELTİ/MİX HAZIRLAMA ZENGİNLEŞTİRME (SPIKE) YAPMA T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ULUSAL GIDA REFERANS LABORATUVARI EĞİTİM NOTU ÇÖZELTİ/MİX HAZIRLAMA ZENGİNLEŞTİRME (SPIKE) YAPMA Hazırlayan: Dr.Özge ÇETİNKAYA AÇAR T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK

Detaylı

ANALĐZ ĐÇĐN GEREKLĐ EKĐPMANLAR. Mikro pipet (1000 µl) Ependorf tüpü (1.5 ml) Cam tüp (16X100 mm)

ANALĐZ ĐÇĐN GEREKLĐ EKĐPMANLAR. Mikro pipet (1000 µl) Ependorf tüpü (1.5 ml) Cam tüp (16X100 mm) 1 GĐRĐŞ Toplam lipid tayininde sülfo-fosfo-vanillin reaksiyonu takip edilmekte olup hızlı güvenilir ve kolay bir yöntem olduğu için tercih edilmiştir. Serum içerisindeki toplam lipid miktarının kantitatif

Detaylı

YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK) HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC)

YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK) HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC) YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK) HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC) 1 Kromatografi nedir? Kromatografi, karışımlardaki çeşitli maddeleri birbirinden ayırmaya ve böylece kalitatif

Detaylı

1. KİMYASAL ANALİZLER

1. KİMYASAL ANALİZLER 1. KİMYASAL ANALİZLER HPLC VE LC-MS/MS CİHAZLARI İLE YAPILAN ANALİZLER SORBAT TAYİNİ BENZOAT TAYİNİ KAFEİN TAYİNİ HMF TAYİNİ SUDAN TÜREVLERİ TAYİNİ VANİLİN TAYİNİ GLUKOZ, FRUKTOZ VE SUKROZ TAYİNİ SAPONİN

Detaylı

Biyolojik Örneklerde İlaç Analizi ECZ 344/8. Ders Prof.Dr. Dilek AK YÖNTEM SEÇİMİ VE DEĞERLENDİRME

Biyolojik Örneklerde İlaç Analizi ECZ 344/8. Ders Prof.Dr. Dilek AK YÖNTEM SEÇİMİ VE DEĞERLENDİRME 1 Biyolojik Örneklerde İlaç Analizi ECZ 344/8. Ders 22.05.2014 Prof.Dr. Dilek AK YÖNTEM SEÇİMİ VE DEĞERLENDİRME Yöntem Seçimi 2 Biyolojik sıvılarda ilaç analizi için yöntem seçiminde validasyon parametreleri,

Detaylı

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin yapısında, çoğunlukla oksijen yer almaktadır. (reaktif oksijen türleri=ros) ROS oksijen içeren, küçük ve oldukça reaktif moleküllerdir.

Detaylı

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015 BİTKİSEL VE HAYVANSAL YAĞ ANALİZLERİ GT 1 KIRILMA İNDİSİ TS 4960 EN ISO 6320 50 GT 2 ÖZGÜL AĞIRLIK (YOĞUNLUK) TS 4959 40 GT 3 İYOT SAYISI (Katı ve Sıvı Yağlarda) EN ISO 3961 60 GT 4 İYOT SAYISI (Ekstre

Detaylı

PCBler 209 ayrı bileşikten oluşurlar Bifenil üzerinde artan klor miktarı ile Suda çözünürlük azalır Buhar basıncı düşer Toprak ve/veya sedimanda birikme eğilimi artar 3 ortho meta 2 2 3 4 4 para 5 6 6

Detaylı

HPLC. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi

HPLC. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi HPLC Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi HPLC Nedir? HPLC nin Kısımları: Hareketli Faz Rezervuarı Pompa Sistemi Numune enjeksiyon Sistemi Kolon Dedektör HPLC Çeşitleri HPLC Uygulamaları HPLC Yüksek

Detaylı

-1- Biüret Yöntemi. ANALĐZ ĐÇĐN GEREKLĐ EKĐPMANLAR Mikro pipet (1000 µl) Makro küvet (3 ml) 1 Vorteks Analitik terazi Spektrofotometre (540 nm)

-1- Biüret Yöntemi. ANALĐZ ĐÇĐN GEREKLĐ EKĐPMANLAR Mikro pipet (1000 µl) Makro küvet (3 ml) 1 Vorteks Analitik terazi Spektrofotometre (540 nm) 1 GĐRĐŞ Protein tayin kiti takip edilerek hazırlanmıştır. Protein tayin kiti kullanılarak örneklerde hızlı, güvenilir ve kolay bir şekilde protein miktarı saptanabilmektedir. Protein tayin kitinde gerçekleştirilen

Detaylı

POLİMER KİMYASI VE TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI

POLİMER KİMYASI VE TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI POLİMER KİMYASI VE TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI Laboratuvarda çalışılan konular Seçici olarak ayırma teknolojilerinde ve çevresel hastalıkların teşhisinde kullanılmak üzere organik/inorganik kökenli

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY SIVI KROMATOGRAFİSİ Hareketli fazın sıvı olduğu bu kromatografi türünde sabit faz bir dolgu maddesi üzerine

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. SINIF VE MEZUN GRUP KİMYA HAFTA DERS SAATİ. Kimya nedir?. Kimya ne işe yarar?. Kimyanın sembolik dili Element-sembol Bileşik-formül. Güvenliğimiz ve Kimya KONU ADI

Detaylı

KAYE ve Spektrokimyasal seri

KAYE ve Spektrokimyasal seri 12 DENEY KAYE ve Spektrokimyasal seri 1.Amaç Bu deneyde, Cr(III) iyonun çeşitli sekizyüzlü kompleksleri sentezlenecek ve elektronik spektrumları incelenecektir. UV spektumlarındaki bantların λ max değerleri

Detaylı

Morus alba nın Meyve ve Yaprak Ekstrelerinin Antioksidan Kapasitelerinin Belirlenmesi

Morus alba nın Meyve ve Yaprak Ekstrelerinin Antioksidan Kapasitelerinin Belirlenmesi Fırat Üniv. Fen Bilimleri Dergisi Fiırat Unv. Journal of Science 26(1), 21-32, 214 26(1), 21-32, 214 Morus alba nın Meyve ve Yaprak Ekstrelerinin Antioksidan Kapasitelerinin Belirlenmesi *Semra TÜRKOĞLU

Detaylı

PROBLEM 5.1. PROBLEM 5.2 Örnek Çözüm PROBLEM 5.3. Başlama basamağı. Gelişme basamağı. Sonlanma basamağı

PROBLEM 5.1. PROBLEM 5.2 Örnek Çözüm PROBLEM 5.3. Başlama basamağı. Gelişme basamağı. Sonlanma basamağı PROBLEM 5.1 PROBLEM 5.2 Örnek Çözüm PROBLEM 5.3 Başlama basamağı Gelişme basamağı Sonlanma basamağı vb. PROBLEM 5.4 Örnek Çözüm PROBLEM 5.5 Örnek Çözüm PROBLEM 5.6 Örnek Çözüm PROBLEM 5.7 PROBLEM 5.8 FENOL

Detaylı

BÖĞÜRTLEN MEYVESİNİN (RUBUS FRUCTICOSUS) SÜPERKRİTİK KARBONDİOKSİT ÖZÜTLEMESİYLE DOĞAL ANTİOKSİDAN TESPİTİ VE ETKİNLİĞİ

BÖĞÜRTLEN MEYVESİNİN (RUBUS FRUCTICOSUS) SÜPERKRİTİK KARBONDİOKSİT ÖZÜTLEMESİYLE DOĞAL ANTİOKSİDAN TESPİTİ VE ETKİNLİĞİ BÖĞÜRTLEN MEYVESİNİN (RUBUS FRUCTICOSUS) SÜPERKRİTİK KARBONDİOKSİT ÖZÜTLEMESİYLE DOĞAL ANTİOKSİDAN TESPİTİ VE ETKİNLİĞİ Elif ÖZTAŞ 1, Fatma GALİP 2, Ayşe MURATHAN 3 1 Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,

Detaylı

Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen. olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir.

Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen. olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir. 3. ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI Çözelti: Homojen karışımlardır. Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir. Çözelti derişimi

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAKOGNOZİ

ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAKOGNOZİ PROGRAM KOORDİNATÖRÜ Prof. Dr. İhsan ÇALIŞ, icalis@neu.edu.tr ECZACILIK FAKÜLTESİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ EFG 600 Uzmanlık Alanı Dersi Z 4 0 4 EFG 601 Farmakognozi Semineri Z 0 2 0 EFG 602 Doğal Bileşik

Detaylı

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar 5.111 Ders Özeti #12 Bugün için okuma: Bölüm 2.9 (3. Baskıda 2.10), Bölüm 2.10 (3. Baskıda 2.11), Bölüm 2.11 (3. Baskıda 2.12), Bölüm 2.3 (3. Baskıda 2.1), Bölüm 2.12 (3. Baskıda 2.13). Ders #13 için okuma:

Detaylı

Molekül formülü bilinen bir bileşiğin yapısal formülünün bulunmasında:

Molekül formülü bilinen bir bileşiğin yapısal formülünün bulunmasında: 1 1 H NMR İLE KALİTATİF ANALİZ-2 IR ve 1 H NMR ile Yapı Tayini Ref. e_makaleleri, Enstrümantal Analiz, 1 H NMR ile Yapı Tayini Molekül formülü bilinen bir bileşiğin yapısal formülünün bulunmasında: 1.

Detaylı

Her madde atomlardan oluşur

Her madde atomlardan oluşur 2 Yaşamın kimyası Figure 2.1 Helyum Atomu Çekirdek Her madde atomlardan oluşur 2.1 Atom yapısı - madde özelliği Elektron göz ardı edilebilir kütle; eksi yük Çekirdek: Protonlar kütlesi var; artı yük Nötronlar

Detaylı

ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ. K.Candoğan-ET

ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ. K.Candoğan-ET ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ Et ürünleri üretiminde kullanılan temel materyaller ve katkı maddeleri 1- Hayvansal dokular -Temel kırmızı et (iskelet kası) -Dolgu

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB Kimya Öğretmenleri (Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı LİSE-1 ÇALIŞTAY 2011 PROJE RAPORU

TÜBİTAK-BİDEB Kimya Öğretmenleri (Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı LİSE-1 ÇALIŞTAY 2011 PROJE RAPORU TÜBİTAK-BİDEB Kimya Öğretmenleri (Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı LİSE-1 ÇALIŞTAY 2011 PROJE RAPORU GRUP KARADUT PROJE ADI TİSPE'NİN GÖZYAŞLARI Proje Ekibi Cem Çağlar

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) Spektroskopisi Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY GİRİŞ NMR organik bilesiklerin yapılarının belirlenmesinde kullanılan en güçlü tekniktir. Çok çesitli çekirdeklerin

Detaylı

ÇALIŞMA GRUBU KİMLİĞİ

ÇALIŞMA GRUBU KİMLİĞİ ÇALIŞMA GRUBU KİMLİĞİ Laboratuar Adı Analitik Yöntem Geliştirme Web Sitesi: Yapım aşamasında 1 Moleküler Spektroskopi Laboratuvarı 2 Atomik Spektroskopi Laboratuvarı 3 Kromatografi Laboratuvarı 4 Antioksidan

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Deney Laboratuvarı Adresi : Adnan Menderes Mah. Aydın Blv. No:43 09010 AYDIN / TÜRKİYE Tel : 0 256 211 24 04 Faks : 0 256 211 22 04 E-Posta : megagidalab@gmail.com

Detaylı

Anahtar kelimeler: Hicaznar, potasyum, sogukta muhafaza, kalite

Anahtar kelimeler: Hicaznar, potasyum, sogukta muhafaza, kalite VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 4-7 Ekim 216 ISSN: 2148-36 Yıl /Year: 217 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: 78-85 Araştırma Makalesi Research Article 1Alata Bahçe Kulturleri

Detaylı

AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ U. OLGUN, Ö. ÖZYILDIRIM, V. SEVİNÇ Sakarya Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Mithatpaşa, 54, Sakarya ÖZET Ayçiçek yağı üretim tesislerinden

Detaylı

RM39 SU + PROPİYONİK ASİT + OLEİL ALKOL SİSTEMİ ÇÖZÜNÜRLÜK DENGELERİNİN İNCELENMESİ

RM39 SU + PROPİYONİK ASİT + OLEİL ALKOL SİSTEMİ ÇÖZÜNÜRLÜK DENGELERİNİN İNCELENMESİ Yedinci Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 5-8 Eylül 26, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir RM39 SU + PROPİYONİK ASİT + OLEİL ALKOL SİSTEMİ ÇÖZÜNÜRLÜK DENGELERİNİN İNCELENMESİ M. Bilgin 1, Ç. Arısoy 2, Ş.

Detaylı

ARAŞTIRMA MAKALESİ /RESEARCH ARTICLE

ARAŞTIRMA MAKALESİ /RESEARCH ARTICLE ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BİLİM VE TEKNOLOJİ DERGİSİ ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Cilt/Vol.:7-Sayı/No: 2 : 337-341 (26) ARAŞTIRMA MAKALESİ /RESEARCH ARTICLE KIRMIZI ÜZÜM EKSTRELERİNİN

Detaylı

Bu çalışmada betakaroten oksidasyonuna sıcaklık,ışık, süre ve gallik asitin etkisi araştırılmıştır.

Bu çalışmada betakaroten oksidasyonuna sıcaklık,ışık, süre ve gallik asitin etkisi araştırılmıştır. BETA KAROTEN OKSİDASYONUNA SICAKLIK, IŞIK, SÜRE ve GALLİK ASİTİN ETKİSİ ÖZET Bu çalışmada betakaroten oksidasyonuna sıcaklık,ışık, süre ve gallik asitin etkisi araştırılmıştır. Soğukta ve karanlıkta muhafaza

Detaylı

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Bebek Devam Formülleri ve Süt Tozunda Melamin Analizi. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Bebek Devam Formülleri ve Süt Tozunda Melamin Analizi. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M033 LCMSMS ile Bebek Devam Formülleri ve Süt Tozunda Melamin Analizi HAZIRLAYAN Dr. Engin Bayram Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Bebek devam formülü

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Infrared (IR) ve Raman Spektroskopisi Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY TİTREŞİM Molekülleri oluşturan atomlar sürekli bir hareket içindedir. Molekülde: Öteleme hareketleri, Bir eksen

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Sevinç AYDIN

Yrd.Doç.Dr. Sevinç AYDIN ÖZGEÇMİŞ Yrd.Doç.Dr. Sevinç AYDIN Giresun Üniversitesi Espiye Meslek Yüksekokulu sevincaydin2380@gmail.com Doğum Tarihi ve Yeri İletişim Yabancı Diller : 1980 ELAZIĞ : Giresun Üniversitesi Espiye Meslek

Detaylı

ALKALİNİTE. 1 ) Hidroksitler 2 ) Karbonatlar 3 ) Bikarbonatlar

ALKALİNİTE. 1 ) Hidroksitler 2 ) Karbonatlar 3 ) Bikarbonatlar ALKALİNİTE Bir suyun alkalinitesi, o suyun asitleri nötralize edebilme kapasitesi olarak tanımlanır. Doğal suların alkalinitesi, zayıf asitlerin tuzlarından ileri gelir. Bunların başında yer alan bikarbonatlar,

Detaylı

Kimyasal analiz : bir örnekteki bileşenleri v bileşenlerin konsantrasyonların bulmak için yapılan işlemi genel adıdır.

Kimyasal analiz : bir örnekteki bileşenleri v bileşenlerin konsantrasyonların bulmak için yapılan işlemi genel adıdır. Analitik Kimya Kimyanın, maddelerin hangi bileşenlerden ve bileşenlerin hangi oranlarda (bağıl miktarlarda) olduğunu inceleyen dalı Analitik Kimya olarak isimlendirilir. bir ürünün istenen kalitede olup

Detaylı

6. Oksidasyon Kararlılığının Tespiti

6. Oksidasyon Kararlılığının Tespiti 6. Oksidasyon Kararlılığının Tespiti Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 1. Amaç RANCIMAT 743 model analiz cihazının kullanımıyla; EN standartlarına (EN 14112 veya EN 15751) uygun

Detaylı

10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar

10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar 10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar kanunları Demir (II) sülfür bileşiğinin elde edilmesi Kimyasal

Detaylı

HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi)

HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi) HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi) HPLC yöntemi bir sıvıda çözünmüş bileşenlerin, bir kolon içerisinde bulunan genellikle katı bir destek üzerindeki sabit faz ile değişik etkileşimlere girmesi,

Detaylı

Bazı Verbascum Türleri nin Farmakognozik Olarak Karşılaştırılması*

Bazı Verbascum Türleri nin Farmakognozik Olarak Karşılaştırılması* Ankara Ecz. Fak. Mec. 12. 1 (1982) J. Fac. Pharm Ankara 12. 1 (1982) Bazı Verbascum Türleri nin Farmakognozik Olarak Karşılaştırılması* Pharmacognosic Comparison of Some Verbascum Sp. Erendiz ATASÜ** GİRİŞ

Detaylı

ATAKTİK POLİPROPİLENİN MALEİK ANHİDRİD İLE MODİFİKASYONU

ATAKTİK POLİPROPİLENİN MALEİK ANHİDRİD İLE MODİFİKASYONU ATAKTİK POLİPROPİLENİN MALEİK ANHİDRİD İLE MODİFİKASYONU Göksun DEVECİLER DİZBAY, Enver DEMİRHAN Kocaeli Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü 41040, KOCAELİ ÖZET Ziegler-Natta katalizörü sistemi ile

Detaylı

KÜKÜRT DİOKSİT GAZI İLE ÜLEKSİT TEN BORİK ASİT ÜRETİMİ

KÜKÜRT DİOKSİT GAZI İLE ÜLEKSİT TEN BORİK ASİT ÜRETİMİ KÜKÜRT DİOKSİT GAZI İLE ÜLEKSİT TEN BORİK ASİT ÜRETİMİ İbrahim Hakkı Karakaş a*,mehmet Çopur b, M. Muhtar Kocakerim c, Zeynep Karcıoğlu Karakaş d a Bayburt Üniversitesi, Bayburt Meslek Yüksek Okulu, Bayburt

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB Kimya Öğretmenleri (Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı LİSE-1 ÇALIŞTAY 2011 GRUP KARADUT

TÜBİTAK-BİDEB Kimya Öğretmenleri (Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı LİSE-1 ÇALIŞTAY 2011 GRUP KARADUT TÜBİTAK-BİDEB Kimya Öğretmenleri (Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı LİSE-1 ÇALIŞTAY 2011 GRUP KARADUT PROJE ADI TİSPE'NİN GÖZYAŞLARI PROJE EKİBİ Cem Çağlar ÖZYURT

Detaylı

BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI AMACIMIZ: Günümüz kimya endüstrisinde ideal katalizörler ekonomik olan, bol bulunan, geri kazanılan ve tepkime mekanizmasında

Detaylı

Gıdalarda Tuz Analizi

Gıdalarda Tuz Analizi Gıdalarda Tuz Analizi 01. Peynir ve Tereyaında Tuz Analizi 01.01. Yöntemin Prensibi 01.02. Kullanılan Kimyasallar 01.03. Deneyin Yapılıı 01.04. Hesaplamalar 01.05. Kullanılan Malzemeler 02. Et ve Et Ürünlerinde

Detaylı

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ FİYAT LİSTESİ AAS ANALİZ ÜCRETLERİ

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ FİYAT LİSTESİ AAS ANALİZ ÜCRETLERİ IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ FİYAT LİSTESİ AAS ANALİZ ÜCRETLERİ ANALİZ Ücret Iğdır Üniversitesi Personel Kurumları Bakır Analizi 70 TL 28 TL 56 TL Altın

Detaylı

AKREDİTE ANALİZ LİSTESİ SU VE ATIK SU

AKREDİTE ANALİZ LİSTESİ SU VE ATIK SU AKREDİTE ANALİZ LİSTESİ SU VE ATIK SU Fiziksel ve Kimyasal Analizler - ph Değeri Elektrometrik AWWA 4500-H + B 21 st ed. 2005-103-105 o C de Toplam Katı Madde AWWA 2540-B 21 st ed. 2005 - İletkenlik AWWA

Detaylı

Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) Chemical Oxygen Demand (COD)

Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) Chemical Oxygen Demand (COD) Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) Chemical Oxygen Demand (COD) A. METODUN KAYNAĞI: Standard Methods, 1989, 5220 D. B. METODUN ÖZETİ-UYGULANABİLİRLİĞİ VE GENEL BİLGİLER Kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) sudaki

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ KİMYA A.B.D YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA DERS PROGRAMI

GÜZ DÖNEMİ KİMYA A.B.D YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA DERS PROGRAMI 2016-2017 GÜZ DÖNEMİ KİMYA A.B.D YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA DERS PROGRAMI ÖĞRETİM ÜYESİ DERS ADI PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA Prof. Dr. Salih Fizikokimyasal Denge Koşulları (Özel 08.30-15.50 YILDIZ

Detaylı

İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU

İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU Gülin AYTİMUR, Süheyda ATALAY Ege Üniversitesi Müh. Fak. Kimya Müh. Bölümü 351-Bornova İzmir ÖZET

Detaylı

ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI 3.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar

ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI 3.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar 1.10.2015. ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar Homojen karışımlardır. Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen olarak dağılmasından

Detaylı

vitamininin indirgenmesi istemli midir?

vitamininin indirgenmesi istemli midir? 5.111 Ders 27 Geçiş Metalleri Konular: Koordinasyon komplekslerinin oluşumu, koordinasyon sayısı, koordinasyon komplekslerinin gösterimi, koordinasyon komplekslerinin yapıları, şelat etkisi, izomerler,

Detaylı

KONYA DA YETİŞEN CENTAUREA PTEROCAULA TRUATV. IN FENOLİK YAPISI VE ANTİOKSİDAN ETKİSİ. Yener TEKELİ*, Mehmet SEZGİN* M.

KONYA DA YETİŞEN CENTAUREA PTEROCAULA TRUATV. IN FENOLİK YAPISI VE ANTİOKSİDAN ETKİSİ. Yener TEKELİ*, Mehmet SEZGİN* M. KONYA DA YETİŞEN CENTAUREA PTEROCAULA TRUATV. IN FENOLİK YAPISI VE ANTİOKSİDAN ETKİSİ Yener TEKELİ*, Mehmet SEZGİN* M. Aydın ŞANDA** * Selçuk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Alâeddin

Detaylı

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER»

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» Çözeltiler sıvı dozaj şekilleridir. Bir katı, sıvı veya gazın bir başka katı, sıvı veya gaz içinde tektür bir şekilde dağılması ile hazırlanır. Eczacılıkta çok sık tercih

Detaylı

Mikroenkapsüle Nane Tozundan Soğuk Çay Üretimi ve Duyusal Özellikleri

Mikroenkapsüle Nane Tozundan Soğuk Çay Üretimi ve Duyusal Özellikleri Mikroenkapsüle Nane Tozundan Soğuk Çay Üretimi ve Duyusal Özellikleri Hamza ALAŞALVAR, Mustafa ÇAM Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Kayseri Nane 1,2 Nane, Lamiaceae

Detaylı

* İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, Önceden Haber Vermeksizin Ücretleri ve/veya Ücretlendirme Sistemini Değiştirme Hakkına Sahiptir.

* İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, Önceden Haber Vermeksizin Ücretleri ve/veya Ücretlendirme Sistemini Değiştirme Hakkına Sahiptir. Cumhuriyet Üniversitesi İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (CÜTAM) 2017 Yılında Döner Sermaye Kapsamında Gerçekleştirilecek Analizler için Fiyat Listesi Başvuru Yapan Kuruma Bağlı Olarak Analiz

Detaylı