3. Kozmetik Kongresi, Subat 2013, Antalya. Yrd Doç Nejdet ŞEN Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "3. Kozmetik Kongresi, 15-17 Subat 2013, Antalya. Yrd Doç Nejdet ŞEN Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü"

Transkript

1 Yrd Doç Nejdet ŞEN Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Antalya-2013

2 Kozmetik Kavramına GiriĢ Kozmetik Tanımı Kozmetik ürün, cildin üst katmanlarına etki yaparak yüzümüzde ya da tüm vücudumuzda cildi temizleyen, koruyan, nemlendiren, besleyen ve hoģ bir koku veren preparatlardır diye tanımlanabilir. Kozmesotik (İlaç = Kozmesötik =Kozmetik)

3 KOZMETİK ÜRÜNLERİNİN AMAÇLARI Temizlemek GüzelleĢtirmek Çekiciliği arttırmak Yüz ve vücudun dıģ görünüģünü değiģtirmek Yüz ve vücudun dıģ görünüģünün sağlığını korumak Koku vermek

4 Fiziksel görünümün herkes için önemli olduğu, hoş ve güzel görünümün insanların kendini daha iyi hissetmelerini sağladığı bir gerçektir.!!!!! Look good.feel Better (iyi görün...iyi hisset)

5 Bu multidisipliner yapıda yer alan meslek sahipleri şunlardır; Kimyager Eczacı Biyolog Dermatolog Mikrobiyolog Ambalaj tasarımcısı Pazarlamacı v.b.

6 KOZMETİK TARİHÇESİ Ölülerle birlikte eşyaların da mezara konulduğu Eski Mısır da yapılan arkeolojik kazılar da bulunan, yüze sürülen boyaların karıştırıldığı küçük kaseler, binlerce yıl sonra hala güzel kokusunu koruyan merhem kapları, İÖ 4000 lerde kozmetiklerin yaygın olarak kullanıldığının kanıtıdır. Genellikle rahiplerin hazırladığı bu güzellik ürünlerinin hoş kokulu bitkilerden, tohumlardan ve yağlardan elde edildiği bilinmektedir. Kekik, ıtır, sedir ağacı, günlük, amber, misk, sakız, reçine ve çeşitli çiçekler, yapraklar ve kökler kullanılarak hazırlanan kozmetiklerin formülleri çok gizli tutulmuştur.

7 Mısır Kraliçesi Nefertiti nin yaģadığı dönemin kozmetik uzmanı olduğu ve Mısır Kraliçesi Kleopatra nın ise güzelliğini bir bakıma kendi yaptığı kozmetiklere borçlu olduğu söylenilir.

8 YAŞLANMA NEDİR? Yaşlanma çok aşamalı,çok yönlü ve zamana bağlı olarak bir sistemin eksojen ve endojen strese karşı yanıt verme yeteneğindeki düşüşe denir.

9

10 Yaşlanma 2 türlüdür: -BĠYOLOJĠK YAġLANMA -CĠLT(DERĠ)YAġLANMASI FİZYOLOJİK TEORİLER SERBEST RADİKAL TEORİSİ

11

12

13

14 DERĠNĠN YAPISI

15 SERBEST RADİKALLER Serbest radikaller; çiftleşmemiş elektron içeren atom veya moleküllerdir. Yüksek aktiviteye sahip serbest radikaller vücuttaki hücrelere saldırır ve tahrip eder. Deri üzerindeki tahrip edici etkisine öncelikle derinin doğal savunma mekanizması karşı koyar. Yaşlanma sürecinde derinin güneş ışınlarına karşı doğal savunma mekanizması yetersiz kalabileceği için antioksidanlar, UV filtreler ve serbest radikal yakalayıcıları içeren kozmetik ürünlerin kullanımı gereklidir.

16 Biyolojik sistemlerdeki serbest radikallerin en yaygın kaynağı ise oksijendir. Moleküler oksijen (O2.-), hücresel metabolizma ve enerji üretimi için önemlidir. Ancak oksijenin parçalanması, biyolojik dokulara karşı önemli hasar oluşturacak reaktif ajanları da beraberinde getirmektedir. Serbest radikallerin üretildiği bir takım kaynaklar vardır ve bunların en önemlisi oksijenin suya kadar indirgendiği mitokondrilerdir. Bu sırada süperoksit (O 2.-), hidrojen peroksit (H 2 O 2 ) ve hidroksil radikali (.OH) gibi kısa ömürlü moleküller üretilir.

17

18

19 ROS NEDİR? Solunum yapan hücrelerde mitokondrial elektron transport zincirinden kaçak elektronlar serbest radikal ve aktif oksijen türevlerinin oluģmasına yol açar. Bu kaçak elektronların hepsine birden «REAKTĠF OKSĠJEN TÜRLERĠ» (ROS) denir.

20

21 Serbest radikal oluşturan bu kaynakların hepsi, biyolojik moleküllerin büyük bir kısmı üzerine oksidatif hasar oluşturma gücüne sahiptirler. Özellikle perokside edici reaksiyonlara karşı hassas bölgelerden birisi de hücresel membranlardır Hücredeki enerji üretim merkezi (mitokondri), serbest radikallerin saldırısı ile zedelenir. Bu merkezdeki oksidatif zarar enerji üretiminin ve protein sentezinin durmasına sebep olur. Hücre, sadece bir kalıntı olarak yaşamaya devam eder ve yavaş yavaş ölür. DNA ile bir oksijen radikalinin reaksiyonu zararlı hatta öldürücü olabilen olayları başlatarak bir bazı yıkabilir veya bir zincir kopmasına sebep olabilir. Her gün bir insan hücresindeki DNA ya yaklaşık oksidatif çarpmanın olduğu hesaplanırsa serbest radikaller tarafından oluşturulan hasarın oldukça önemli olduğu anlaşılır.

22

23 YAġLANMAYA KARġI NE YAPILABĠLĠR? Vücudumuzun en büyük organı derimiz; duygusallık, yaş, çevresel etmenler ve güncel olaylarla sürekli değişir; bundan dolayı yaşam boyu bakım gerektirir. Bu nedenle cildin genç görünmesi için cilt bakımının yanı sıra doğru beslenme, normal uyku döngüsü, egzersiz, vitamin, temiz çevre ve zararlı güneş ışınlarından korunma ile de desteklenmesi gerekir.

24 DERĠ YAġLANMASINA KARġI KULLANILAN KOZMESOTĠKLER Serbest radikal yakalayıcılar(antioksidanlar) Alfa hidroksi asitler (AHA), Vitaminler, Bitkiler ve bitkisel ekstreler, Hayvansal ekstreler, Biyofaktörler, UV filtre ediciler,

25 ANTİOKSİDAN NEDİR? Antioksidanların öyküsü serbest radikallerle baģlar. Antioksidanlar; serbest radikallerin etkilerini nötralize ederek toplumda erken ölümlerin ve yaģlanmanın nedeni olan zincir reaksiyonlarını önler ve böylece kanser ve kalp hastalıklarını en aza indirger

26 ANTĠOKSĠDANLAR Hücre içerisindeki antioksidanlar Süperoksit dismutaz (SOD) Glutatyon peroksidaz (GSH-Px) Glutatyojn-s-Transferazlar (GST) Katalaz (CAT) Mitokondriyal stokrom oksidaz sitemi Hidroperoksidaz Harici Antioksidanlar Vitaminler Ġlaç Gıda antioksidanları

27 Antioksidan Vitaminler α-tokoferol (Vitamin E) β-karoten Askorbik asit (Vitamin C) Folik asit ( Vitamin B9) Antioksidan İlaçlar Ksantin oksidaz inhibitörleri (allopürinol,oksopürinol) NADPH oksidaz inhibitörleri (lokal antesizikler,kalsiyum kanal blokerleri,nonsteroid antiinfluvamator ilaçlar ) Trolox-C (vitamin E anoloğu ) Endojen antioksidan aktivetiyi artıranlar ( GSH-Px aktivetisini artıran ebselen ve asetilsistein )

28 Gıda Antioksidanları Melotonin Likopen Kozenzim Q10 (ubikinon), yeģil çay ekstresi (polifenoller) Flavonoidler aktif oksijen, alfa - lipoik asit furfuril adenin, kinetin,

29 Antioksidanların Etkileri 1) Toplayıcı etki 2) Bastırıcı etki 3) Zincir Kırıcı Etki 4) Onarıcı Etki

30 Antioksidanların Etkileri; Toplayıcı Etki ; OluĢan serbest radikalleri toplayıcı ve giderici etkileri ile bağlamak ve kararlı hale getirmek Zincir kırıcı etki; serbest radikal üreten kimyasal reaksiyonları durdurarak, serbest oksijen radikallerini kendilerine bağlayarak zincirlerini kırıp fonksiyonlarını engelleyici etkiye zincir kırıcı etki denir. ROO.+AH LOOH+A. RO.+AH LOH+A. R.+AH RH+A. OH.+AH HOH+A.

31 Baskılayıcı etki; reaksiyon hızını azaltarak, serbest oksijen radikalleri ile etkileģip onlara bir hidrojen aktararak aktivitelerini azaltan veya inaktif Ģekle dönüģtüren olaya bastırıcı etki denir. Vitaminler bu tarz bir etkiye sahiptirler. Onarıcı etki; lipit, protein ve DNA gibi yapılarda oluģmakta olan biyolojik moleküler hasarı rejenere ederler. Enzimatik etki; organizmadaki SOD (süperoksitdismutaz) gibi antioksidan enzimler ile enzimatik olmayan antioksidanların sentezini arttırarak etkilerini gösterirler

32 Glutation (γ-glutamilsisteinil-glisin) Deriyi UVB ıģınlarına karģı koruyan ve suda çözünebilen antioksidandır. Oksidatif hasara karsı hücreyi koruyan temel yapıdır. Nitekim, insan derisi hücre kültüründe glutation miktarının azalması ile, UV radyasyona karģı hücrelerın savunmasız kaldığı, hücrelerin mutasyona uğradığı ve ölduğu gösterilmistir. Farelerle yapılan bir çalıģmada topikal uygulanan glutation etilesterin, UV ile indüklenmiģ bağıģıklık sistemi baskılanmasını kısmen azalttığı gösterilmiģtir

33 Superoksit Dismutaz (SOD) Hidrofobik ozellikte ve glikoprotein yapısındadır. Bakır ve cinko iceren SOD, insan organizmasında en fazla bulunan SOD çeģididir. YaĢlanma ile dokulardaki miktarı azalır. Kuvvetli antioksidan olması, bu maddenin kozmetik amaçla, daha genç görünümlü bir cilt elde etmek için cilt bakım ürünlerinde kullanımını gündeme getirmiģtir yılında L Oreal firması bu maddenin kozmetiklerde kullanımı için ilk patenti almıģtır. Ancak, bu molekülün deri yüzeyine uygulandıktan sonra emilip emilmediğini gösteren herhangi bir çalıģma bulunamamıģtır.

34 GÜNÜMÜZDE YAYGIN OLARAK KULLANILAN ANTİOKSİDAN MADDELER ARASINDA EN POPÜLER OLANLAR : Kozenzim Q10 (ubikinon), yeģil çay ekstresi (polifenoller),yosun ekstrelerei, balık yağları (omega-3 yağ asitleri), vitaminlerden B5 vitamini (D-pantenol), B6 vitamini (piridoksin), B9 vitamini (folik asit), B12 vitamini (siyanokobalamin), A vitamini(retinol), C vitamini (askorbik asit),e vitamini (tokoferol).dir. Bunların yanında aktif oksijen, alfa - lipoik asit, furfuril adenin, kinetin, hidroksidimetoksilbenzil malonat ve spintrap maddeler de mevcuttur.

35 C VĠTAMĠNĠ Cilt rengini açıcı ve yaşlanmayı geciktirici ürünlerde kullanılır. Biyolojik kofaktör ve antioksidan olarak etkilidir. Topikal kullanımın temel amacı deri üzerinde UV radyasyonun etkilerini önlemektir. Suda kolaylıkla cözunebilen C vitamini, deride yüksek miktarda bulunan onemli antioksidanlardan biridir. İnsan organizmasında sentezlenemez; bu nedenle muhakkak dısarıdan alınması gerekir

36 E vitamini ile birlikte kullanıldığında sinerjik etki oluģturur. Kozmetik pazarında C vitamini içeren topikal ürünlerin bir kısmı cilt kırışıklığının engellenmesi ve giderilmesi amacı ile satılmaktadır. Bu ürünler çok popüler olmalarına rağmen cilt kırıģıklığı üzerindeki etkilerini inceleyen çalıģma sayısı çok azdır.

37 Antioksidan savunma ağının şematik gösterimi

38 E VĠTAMĠNĠ Doğal ve sentetik kaynaklı türevleri bulunur. Preparatlarda nemlendirici, antioksidan, antienflamatuvar, yara iyileştirici ve kırışıklıkları önleyici olarak kullanılmaktadır.

39 KOENZĠM Q10 (UBĠKĠNON) Enerji verici ve antioksidan etkileri bilinen koenzim Q10 aynı zamanda kırışıklık giderici olarak da bilinmektedir. Yapılan çalısmalar bu maddenin yaş ilerledikçe azaldığını; güneşin zarar verici etkisinden cildi koruduğunu ortaya çıkarmıştır.

40 Aloeresin A Aloeresin A nın oksijen radikallerini tutma kapasitesinin yeşil cay ekstresi ve uzum çekirdeği ekstresinden yaklaşık 4 kat, E vitamininden ise 3 kat daha fazla olduğunu göstermiştir. Ayrıca lipit peroksitleri yok etme gücünün hem E vitamini hem de C vitamininden daha fazla olduğu bildirilmektedir. Bu özellikleri antioksidan olarak cilt bakım ürünlerinde kullanımının faydalı olacağını düşündürtmektedir.

41 Soya Đsoflavonları (Fitoostrojenler) soya isoflavonu olup kuvvetli antioksidan özelliğe sahiptir. Ġnsan derisinde UV radyasyonla induklenmis eritem oluģumunu engellediği saptanmıģtır Genistein ayrıca derideki ostrojen reseptorlerine bağlanır ve ostrojen eksiklği ile oluģan deri yaslılığı belirtilerini azaltabilir. Bu bilgiler kozmetik firmalarını soyadan elde edilen ekstreleri, cilt bakım ürünlerinde kullanmaya yöneltmiģtir. Genisteini % oranında içeren lipozomun deri kalınlığında % 11 oranında artıģa neden olduğu gösterilmiģtir

42 FLOVONOĠDLER Temel polifenol sınıflarından biri olan flavonoidler, en önemli antioksidan özelliğe sahip grup olmakla beraber insanlar için mutlak gerekli besinler arasındadır. Flavonoidler kendi içinde 13 alt gruba ayrılırlar. Bunlar kalkonlar, dehidrokalkonlar, flavanonlar, flavanollar, auronlar, flavonlar, flavandiollar, flavonollar, dehidroflavanollar, antosiyaninler, izoflavonoidler, proantosiyanidinler ve bioflavonoidlerdir.

43 KATEġĠNLER Bir flavonoid alt sınıfı olan Kateşinler ise; başta çay olmak üzere birçok meyve, sebze ve bitkilerde bulunmakla birlikte bunlara ek olarak kahve ve çikolata gibi besinlerde de bulunan flavonoid grubu antioksidanlardır. Flavonoller (kateģinler), flavonoidler ve fenolik asitler içerir. Kateşinin yapısı

44 R 1 R 2 Epikateşin (EC) H H YeĢil çay kateģinlerinin antioksidan aktivitelerine göre sıralanıģı genellikle EGCG>ECG>EGC >EC Ģeklindedir. OH Epikateşin gallat (ECG) Epigallokateşin (EGC) OH H H Epigallokateşin gallat (EGCG)

45 KARATENOĠDLER Karotenoidler; bitkisel pigmentlerdir. Havuç, maydanoz, dereotu, biber, balkabağı, patates gibi daha birçok sebze ve meyveler karotenoidler için doğal kaynaklar olup bu besinlerin ekstraktları % 1-26 arasında β-karoten içerirler β-karoten

46 LİKOPEN Likopen; başta domates olmak üzere birçok sebze ve meyvelerde bulunmakta olup karatonoid ailesine ait bir pigmenttir (hayvan ve bitki dokularına renk veren madde). İnsan vücudu likopen i üretemez. Domates, kavun, karpuz, greyfurt ve portakal da diğerlerine göre en fazla miktarda bulunmaktadır. Ancak likopen' in % 85 i domates ve domates ürünlerinde bulunmaktadır.

47 ÜZÜM ÇEKĠRDEĞĠ EKSTRESĠ VE PROSĠYANĠDĠNLER Özellikle kozmetikte kullanımı yaygındır. Üzüm çekirdeği yağı, cilt nemlendirme kontrolü için tercih edilen bir kozmetik üründür.

48 ANTOSĠYANĠN Antosiyanin; kuvvetli flavonoid grubu antioksidan olup üzüm, çilek, erik, elma, kiraz, lahana, pancar ve patlıcan gibi birçok sebze ve meyvede bulunmaktadır.

49 Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nejdet Şen yaptığı çalışma sonucunda siyah üzüm çekirdeğinin meyvesinden 3 kat daha fazla doğal antioksidan madde içerdiğini, antioksidanın kanser, yaşlanma ve kalp krizi riskine karşı etkili olduğunu belirledi. Siyah üzüm çekirdeğinin antioksidan bakımından C ve E vitamininden daha zengin olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Nejdet Şen, vitamin deposu olan üzüm çekirdeğinin üzümle birlikte yenmesi gerektiğini belirtti.

50 ALFA- LĠPOĠK ASĠT Alfa-lipoik asit (ALA), deri yaşlanmasının tedavisi ve önlenmesi icin onerilen kısmen yeni bir antioksidandır. Ph 7 nin altındaki çözünürlüğü çok düsüktür; bu da formulasyonunu zorlastırmaktadır.. Sonuc olarak ALA in potent bir antioksidan olduğu; deri yaslanması icin dikkatle incelenmesi ve gelecekte kozmetik dermatoloji icin onemli bir yere sahip olabileceği bildirilmektedir

51 KĠNETĠN Kinetin ve benzeri maddeler hücre büyümesini engelleyerek yaşlanma sürecini yavaşlatır. Kuvvetli antioksidan olması nedeniyle gunes ısınlarının neden olduğu oksidatif hasara karsı deriyi koruyacağı ve buna bağlı olarak olusacak yaslanma belirtilerini azaltacağı belirtilmektedir

52 ALFA-HİDROKSİ ASİTLER (AHA) Hidroksi asitler meyve asitleridir ve meyvelerde bulunurlar. Amerika Birleşik Devletlerinde 1980'li yıllarda alfa hidroksi asitler, (AHA) üzerinde ilk çalışmalar başlatılmış, 1990'lı yıllarda ise, alfa hidroksi asitler kozmetikte ticari olarak kullanılmaya başlanmıştır..

53 Glikolik asit Laktik asit Malik asit Tartari k asit Sitrik asit Pirüvik asit

54 BETA-HĠDROKSĠ ASĠTLER (BHA) Kuru ve pullu ciltler için uygundur.çünkü fazlalık olan cilt ücrelerini uzaklaştırarak antiinflamatuvar yararını sağlar. Klinik olarak tek öneme sahip BHA (salisilik asit ) dır. enelde AHA lar ile birlikte kullanılır. Salisilik asit

55 ANTĠOKSĠDANLARIN CĠLT BAKIM ÜRÜNLERĠNDE KULLANIMI Melatonin, küçük molekül ağırlıklı ve lipofilik özellikli bir antioksidandır. Oksidatif hasara neden olan yapıların düzeyini azaltır ve antioksidan enzimlerim aktivitesini artırır. Melatonin kullanılarak yapılan başka bir çalısmada da magnezyum askorbil palmitat ın da bulunduğu bir formulasyonun, yüz cildine uygulanması sonucunda derinin elastikiyetinin önemli seviyede arttığı; bu etkinin sadece magnezyum askorbil palmitat içeren formülasyondan çok daha fazla olduğu saptanmıştır. Bu sonuç, melatoninin cilt esnekliği üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.

56 Başka bir calışmada da % 5 E vitamini ve %1 magnezyum askorbil palmitat içeren yağ/su tipindeki emülsiyonun, UV maruziyetinden önce insan sırt derisine sürülmesinden sonra, maruziyete bağlı belirtilerde anlamlı düzeyde azalma olduğu saptanmıştır.

57 ANTĠOKSĠDANLARIN KREMLERE KATILMASI

58 SONUÇ OLARAK ; Antioksidanlar, bugün kozmetik bakım ürünlerinde güncelliklerini koruyan ve gün geçtikçe daha fazla ilgi odağı olan yapılardır. Bilimsel yayınlar incelendiğinde, ileride cilt bakım ürünlerinde, yaşlılık belirtilerinin oluşumunu geciktirmek veya oluşmuş belirtilerin hafiflemesini sağlamak için kullanılabilecek çok sayıdaki antioksidan üzerinde, değişik çalışma gruplarının araştırma yaptığı görülmektedir.

59 Esasında incelenen her bir antioksidan madde, uygun bir formülasyonu geliştirildikten sonra, kozmetik ürün içinde tüketiciye ulaşma şansına sahiptir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, in-vitro koşullarda antioksidan özellik gösteren ve deri hücre kültürü çalışmalarında da bunu ispatlayan bir maddenin, karışımın veya bitki ekstresinin, kendisini kimyasal olarak koruyabilecek, etkinliğini değiştirmeyecek ve deri içinde ilerlemesini sağlayacak bir formülasyona ihtiyacı olmasıdır.

60 İste bu noktada mikroemülsiyonlar, nanoemülsiyonlar, lipozomlar ve niozomlar, elastik kesecikler (transferzomlar) veya moleküler taşıyıcılar gibi modern tasıyıcı sistemlerin kozmetik amaçla kullanımları gündeme gelmektedir. Bugün üzerinde çalışma yapılmamış bile olsa, foto-yaşlanma ile savaşmak ve UV radyasyonunun neden olduğu hasarı giderebilmek için, çok sayıdaki antioksidanı bir formülasyon içinde taşıyan kozmesötik bakım ürünleri kozmetik piyasasında satılmaktadır.

61 Genç mucidin keşfettiği maddenin, insan vücudunda bulunan zararlı serbest radikallerin sayısını nötralize ettiği ve yaşlılığı geciktirmek için kullanılabileceği belirtiliyor. NCC (nano cellulose cristalline-nano selüloz kristalin) adı verilen bu parçacık ağaçlarda bulunuyor..

62 Genel kanı, her gün antioksidan içeren bir bakım ürününün kullanımı ile deride oksidatif stresin azalabildiği yönündedir. Maliyeti oldukça fazla olan bu kozmesotik ürünlerin etkili olması ve kullanıcının da bu etkiyi gözlemleyebilmesi, ve bu soruların cevabının olumlu yönde alınması için gerekli çalışmaların yapılması ile mümkün olacaktır.

63

64 TEŞEKKÜRLER...

65 KAYNAKLAR Kışlalıoğlu S. Kozmetoloji Bilimi. In: Kozmetik Bilimi. Editors: Yazan Y, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.2004, pp.3-9. Sidle DM, Decker JR. Use of makeup, hairstyles, glasses and prosthetics as adjuncts to scar camouflage. Facial Plast Surg Clin North Am 2011;19: Draelos ZD. The art and science of new advances in cosmeceuticals. Clin Plast Surg 2011; 38: Choi CM, Berson DS. Cosmeceuticals. Semin Cutan Med Surg 2006;25: Eken A. [Erişim tarihi: Şubat 2011] [Erişim tarihi: Eylül 2010]. HJ, WB Saunders Company, Philadelphia. 1992, pp: 3-87.

66 Couteau C, Coiffard L. History of sun protection. Rev Hist Pharm 2010;58: [Erişim tarihi: Nisan 2011]. Hardy A, Rollinson G. Brown. Cosmetics in ancient Egypt. Pharm Hist 2011;41:24- Hardy A, Rollinson G. Black. Eye cosmetics in Ancient Egypt. Pharm Hist 2011;41: Kozmetik, Tuvalet ve Koku Birliği'nin (Cosmetic, Toiletry and Fragrance Association, ( CTFA) 1973 yılında yayınladığı Kozmetik Madde Sözlüğü, Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (Food and Drug Administration, FDA) İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. J. Fac. Vet. Med. Istanbul Univ. 33 (1), 43-49, (1), 43-49, 2007

67 Tansel Çomoğlu, Marmara Pharm J 16: 1-8, 2012 Birsen Demirata Öztürk, Çanakkale Serdal Öğüt*, Emrah Atay**. Yaşlılık ve oksidatif stres S.D.Ü. Tıp Fak. Derg. 2012:19(2)/68-74 Yard Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD. Aydın 2000 Cilt hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Şengör Milliyet com.tr. Doç.Dr. Figen TIRNAKSIZ Antioksidanların Cilt Bakım Ürünlerinde Kullanımı G.Ü. Eczacılık Fakültesi

68 Paye M, Maibach HI, O Barel A. Handbook of cosmetic science and technology (3th Ed.). Informa Health Care, New York. 2009, pp.703. Agner T. Susceptibility of atopic dermatitis patients to irritant dermatitis caused by sodium lauryl sulphate. Acta Derm Venereol 1991;71: Mitsui T. Makeup Cosmetics, In: New Cosmetic Science, Elsevier Science Amsterdam. 1998, pp Alpmen G. Kozmetiklerin Sınıflandırılması, tr.wikipedia. org/wiki/kozmetikler [Erişim tarihi: Haziran 2010]. Jakubovic HR, Ackerman AB. Structure and function of the skin: Development, morphology and physiology. In: Dermatology. Editors: Moscella SL, Hurley Bronaugh R, Congdon ER, Scheuplein RJ. The Effect of Cosmetic Vehicles on the Penetration of N- Nitrosodiethanolamine Through Excised Human Skin. J Invest Dermatol 1981;76:94 6.

69 Resmi Gazete 30 Mart 2005, Sayı: 25771, Kanun No. 5324, Kabul Tarihi: Çomoğlu, Marmara Pharm J 16: 1-8, Stallings AF, Lupo MP. Practical uses of botanicals in skin care. J Clin Aesthet Dermatol 2009; 2: Kurucu S, Demirel M. Kozmetik preparatlarda kullanılan bitkiler ve formülasyon özellikleri. J Int Med Sci 2006;2: Prevent and Treat Wrinkles, Anti-Aging Skin Care Products That Work on Wrinkles. dermatology.about.com/od/glossaryp/g/photoaging [Erişim Tarihi: Nisan 2011]. [Erişim tarihi: Ocak 2011]. Tırnaksız F. Cilt Bakım Ürünleri. In: Kozmetik Bilimi. Editors: Yazan Y, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.2004, pp: aspx/ [Erişim tarihi: Aralık 2010].

70 do skin moisturizers work? [Erişim tarihi: Mart 2011] skin care and cosmetics. [Erişim Tarihi: Ocak 2011]. varities of vitamin A used in cosmetic preparations applied to the skin. [Erişim Tarihi: Nisan 2011]. Tarımcı N. Modern Kozmetik Taşıyıcı Sistemler. In: Kozmetik Bilimi. Editors: Yazan Y, Nobel Tıp Kitabevleri, 2004, pp: Hsu P, Litman GI, Brodell RT. Overview of the treatment of acne vulgaris with topical retinoids. Postgrad Med 2011;123: html [Erişim Tarihi: Mart 2011]. Okuda M, Donahue DA, Kaufman LE, Avalos J, Simion FA, Story DC, Sakaguchi H, Fautz R, Fuchs A. Negligible penetration of incidental amounts of alpha-hydroxy acid from rinse-off personal care products in human skin using an in vitro static diffusion cell model. Toxicol In Vitro 2011;25: how to apply cosmetics. [Erişim Tarihi: Ocak 2011]

71 Kohen, R (1999) Skin Antioxidants: Their Role in Aging and in Oxidative stress-new Approaches for Their Evaluation, Biomed&Pharmacother., 53: Zhai, H., Maibach, H.I. (2002) Skin Antioxidants, Cosm&Toilet., 117(8): Kretz, A., Mose, U (2001), Vitamins, in Barel AO (ed.by), Handbook of Cosmetic Science and Technology, New York, Marcel Dekker,Inc. Rieger,M.M (1993) Oxidative Reactions in and on Skin: Mechanism and Prevention, Cosm.Toilet., 108(Dec): Lazarus, MC., Baumann, LS (2001) The Use of Cosmeceutical Moisturizers, Dermatol.Tharap., 14: Thiele,J et al (2000), Antioxidant Defense Systems in Skin in Elsner P and Maibach HI (ed.by), Cosmeceuticals, New York, Marcel Dekker, Inc. Steevoorden, DPT et al (1997), The Use of Endogenous Antioxidants to Improve Photoprotection, J.Photochem.Photobiol., 41:1-10.

72 Shindo, Y et al (1994) Enzymatic and Non-Enzymatic Antioxidants in Epidermis and Dermis of Human Skin, J.Invest.Dermatol., 102: Fuchs,J et al (1992), Antioxidants in Skin in Mukhtar H (ed.by), Pharmacology of the Skin, London, CRC Press. 10. Webwe, S.U et al (2001), Antioxidants in Barel AO (ed.by), Handbook of Cosmetic Science and Technology, New York, Marcel Dekker,Inc Furuse, K (1987) Vitamin E: Biological and Clinical Aspects of Topical Treatment, Cosm&Toilet., 102(Nov): Idson, B (1990) Vitamins in Cosmetics An Update Part II: Vitamin E, DCI, 147 (2): 20-25, Mayer, P et al (1993) The Effect of Vitamin E on the Skin, Cosm&Toilet., 108(Feb): Machlin, Jl et al (1986) Vitamin E: Biochemical Function, Its Role in Cosmetics, DCI, 138: Tamburic, S et al (1999) Moisturizing Potential of d-alpha- Tocopherol, Cosm&Toilet., 114 (5):

73 Wester, RC., Maibach, HI (1997) Absorbtion of Tocopherol ınto and through Human Skin, Cosm&Toilet., 112(Apr): Shapiro, SS, Saliou, C (2001) Role of Vitamins in Skin Care, Nutrition, 17(10): Shapiro, SS, Saliou, C (2001) Role of Vitamins in Skin Care, Nutrition, 17(10): Saral, Y et al (2002) Protective Effects of Topical Alpha-Tocopherol Acetate on UVB Irradiation in Guine Pigs: Importance of Free Radicals, Physiol.Res., 51: Traikovich, SS (1999) Use of Topical Ascorbic Acid and Its Effect on Photodamaged Skin Topography, Arch.Otolaryngol.Head Neck Surg., 125: Kullavanijaya, P., Lim, HW (2005) Photoprotection, J.Am.Acad.Dermatol., 52: Lupu, MP (2001) Antioxidants and Vitamins in Cosmetics, Clinics in Dermatology, 19: Radd, BL (2001), Cosmeceuticals: Combining Cosmetic and Pharmaceutical Functionality in Schueller R and Romanowski P (ed. By), Multifunctional Cosmetics, New York, Marcel Dekker, Inc.

74 Jurkovic, P et al (2003) Skin Protection Against Ultraviolet Induced Free Radicals with Ascorbyl Palmitate in Microemulsion, Eur.J.Pharm.Biopharm., 56: Fox, C (2005) Alfa-Lipoic Acid and Other Topics, Cosm&Toilet., 120(2): 36-. Sheldon, P.R et al (2004) Alpha-Lipoic Acid is Ineffective as a Topical Photoprotectant of Skin, J.Am.Acad.Dermatol., 50(3):S1, P138. Blatt, T et al (2004) COQ10, ATopical Energizer for Aging Skin, J.Am.Acad.Dermatol., 50(3): S1,p76. Rheins, L.A (2003) Generating and Screening a Library of Novel Cosmeceuticals, Cosm&Toilet., 118(4): Johnson, F., Giulivi, C (2005) Superoxide dismutases and Their Impact upon Human Health, Mol.Asp.Med., Basımda. Gryck, E.N et al (2005) Extracellular Superoxide Dismutase, IJBCB, Basımda. Lods, L.M et al (2000) The Future of Enzymes in Cosmetics, Int.J.Cosm.Sci., 22:

75 Schmid, D., Zulli, F (2002) Topically Applied Soy Isoflavones Increase Skin Thickness, Cosm&Toilet., 117 (6): www.superiorskincare.com.au/ Uploads/Images/Soy_Isoflavone_Science.pdf Katiyar, SK., Elmets, CA (2001) Green Tea and Skin Photoprotection, Cosm&Toilet., 116 )): Svobodova, A et al (2003) Natural Phenolics in the Prevention of UV- Induced Skin Damage, Biomed.Papers, 147(2): unpublished.pdf Jerry, L et al (2003) Clinical Study of Safety and Efficacy of Using Topical Kinetin 0.1% (Kinerase) to Treat Photodamaged Skin, Turkiye Klinikleri-Kozmetoloji, 4: Dr. Suresh, I.S. Rattan, The Science Behind Kinetin as an anti-aging molecule, Suresh Rattan, Anti-Aging Therapies: Kinetin,

76 Malik, S (2003) Cell Proliferating Agents, US Patent No: David, EE et al (2003) Facial Skin Rejuvenation, Current Opinion in Ophthalmology, 14: Kılanczyk, E., Bryszewska, M (2003) The Effect of Melatonin on Antioxidant Enzymes in Human Diabetic Skin Fibroblasts, Cell.Mol.Biol.Lett., 8: Esrefoğlu, M et al (2005) Potent Therapeutic Effect of Melatonin on Aging Skin in Pinealectomized Rats, J.Pineal.Res., Basımda. Fischer, T.W et al (2004) Percuıtaneous Penetration of Topically Applied Melatonin in a Cream and an Alcoholic Solution, Skin Pharmacol.Physiol., 17: Darr, D et al (1996) Effectiveness of Antioxidants Vitamin C and E with and without Sunscreens as Topical Photoprotectants, Acta Derm Venereol., 76: Eberlein-Konig, B et al (1998) Protective effect Against Sunburn of Combined Systemic Ascorbic Acid (Vitamin C) and D-alpha-Tocopherol (Vitamin E), J.Am.Acad.Dermatol., 38:45-48.S

ANTĐOKSĐDANLARIN CĐLT BAKIM ÜRÜNLERĐNDE KULLANIMI

ANTĐOKSĐDANLARIN CĐLT BAKIM ÜRÜNLERĐNDE KULLANIMI ANTĐOKSĐDANLARIN CĐLT BAKIM ÜRÜNLERĐNDE KULLANIMI Doç.Dr. Figen TIRNAKSIZ (Gazi Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Teknolojisi Bölümü, Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı, 06330-Etiler, Ankara,

Detaylı

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR ANTİOKSİDANLAR Aktif oksijen türevleri (ROS) normal metabolizma sırasında vücudumuzun ürettiği yan ürünlerdir. Ancak bazı dış kaynaklardan da serbest

Detaylı

SĠYAH VE YEġĠL ÇAYLARDAN HAZIRLANAN JELLERĠN ANTĠOKSĠDAN KAPASĠTELERĠNĠN BELĠRLENMESĠ

SĠYAH VE YEġĠL ÇAYLARDAN HAZIRLANAN JELLERĠN ANTĠOKSĠDAN KAPASĠTELERĠNĠN BELĠRLENMESĠ SĠYAH VE YEġĠL ÇAYLARDAN HAZIRLANAN JELLERĠN ANTĠOKSĠDAN KAPASĠTELERĠNĠN BELĠRLENMESĠ GülĢah Gedik A. M. Yılmaz, G. Biçim, A. S. Yalçın Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji A.D.

Detaylı

Serbest radikal. yörüngelerinde) eşleşmemiş tek. gösteren, nötr ya da iyonize tüm atom veya moleküllere denir.

Serbest radikal. yörüngelerinde) eşleşmemiş tek. gösteren, nötr ya da iyonize tüm atom veya moleküllere denir. Superoxide Dismutase Hazırlayanlar: Funda İLHAN (050559017) Ebru KORKMAZ (050559021) Mehtap BİRKAN (050559008) Nihan BAŞARAN (050559007) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi GAZİ İ ÜNİVERSİTESİİ

Detaylı

Gıdalar ve Güzellik Ananas Armut Avokado Balık Balkabağı Biber Böğürtlen Brezilya fıstığı Çilek Elma

Gıdalar ve Güzellik Ananas Armut Avokado Balık Balkabağı Biber Böğürtlen Brezilya fıstığı Çilek Elma Gıdalar ve Güzellik Besinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi cildin sağlıklı bir görünüme sahip olmasını sağlar. Aşağıda cilt sağlığına katkıları olan besinler ve içerdikleri vitaminler ile mineraller

Detaylı

FENOLİK MADDELER (Resveratrol)

FENOLİK MADDELER (Resveratrol) FENOLİK MADDELER (Resveratrol) Fenolik madde nedir? Fenolik bileşikler ve daha yaygın olarak kullanılan ismi ile polifenoller benzen halkası içeren maddelerdir. Fenollerin en basit bileşikleri bir adet

Detaylı

ALFA LİPOİK ASİT (ALA)

ALFA LİPOİK ASİT (ALA) ALFA LİPOİK ASİT (ALA) Bitki ve hayvan dokularında doğal olarak bulunan ditiyol türevi bir bileşiktir. Endojen olarak mitokondride oktanoik asitten sentezlenir. ALA mitokondrideki enerji üretiminden sorumlu

Detaylı

Salyangoz Mukus Süzüntüsü Bazlı Kozmetik

Salyangoz Mukus Süzüntüsü Bazlı Kozmetik İMDİ YENİLENME ZAMANI! IT'S TIME TO SLOW DOWN! EXCLUSIVE Salyangoz Mukus Süzüntüsü Bazlı Kozmetik ŞİMDİ YENİLENME ZAMANI! Ultra Enerji Kremi Salyangoz Mukus Süzüntüsü Bazlı Cildi yenilemek için olağanüstü

Detaylı

KOZMETİK TANIMI VE SINIFLANDIRMA

KOZMETİK TANIMI VE SINIFLANDIRMA KOZMETİK TANIMI VE SINIFLANDIRMA Kozmetik, Yunanca süslemekte usta anlamına gelen kos-metikos sözcüğünden türetilmiştir. Kozmetik ürünlerin amacları; Temizlemek Güzelleştirmek Çekiciliği arttırmak Yüz

Detaylı

KOZMETİK ÜRÜNLERDE FORMÜLASYON TASARIMI VE KALİTE KONTROL İŞLEMLERİ - ECZ 963

KOZMETİK ÜRÜNLERDE FORMÜLASYON TASARIMI VE KALİTE KONTROL İŞLEMLERİ - ECZ 963 KOZMETİK ÜRÜNLERDE FORMÜLASYON TASARIMI VE KALİTE KONTROL İŞLEMLERİ - ECZ 963 6. HAFTA Ön formülasyon çalışmaları ve uygun kozmetik taşıyıcı sistem seçim kriterleri Kozmetik Taşıyıcı Sistemler Taşıyıcı

Detaylı

Bütünüyle doğal, tadıyla özel atıştırmalıklar...

Bütünüyle doğal, tadıyla özel atıştırmalıklar... Kuru mey Bütünüyle doğal, tadıyla özel atıştırmalıklar... Completely natural, specially tasty snacks... Kurutulmuş yeşil elma dilimleri / Dried green apple slices Kurutulmuş portakal dilimleri / Dried

Detaylı

Cildinizde yaşın ilerlemesine ve çevresel faktörlere bağlı olarak kurumalar ve kırışıklıklar meydana gelir

Cildinizde yaşın ilerlemesine ve çevresel faktörlere bağlı olarak kurumalar ve kırışıklıklar meydana gelir Cildinizde yaşın ilerlemesine ve çevresel faktörlere bağlı olarak kurumalar ve kırışıklıklar meydana gelir Cilt kırışıklıkları herhangi bir hastalık belirtisi değil, doğal bir süreçtir. Ciltte oluşan kırışıklıkların

Detaylı

Kozmesötik Nemlendiricilerin Yapısına Katılan Biyolojik Aktif Maddeler

Kozmesötik Nemlendiricilerin Yapısına Katılan Biyolojik Aktif Maddeler Alev EKEN ve Ark. KOZMESÖTĐK NEMLENDĐRĐCĐLERĐN YAPISINA KATILAN BĐYOLOJĐK AKTĐF MADDELER Kozmesötik Nemlendiricilerin Yapısına Katılan Biyolojik Aktif Maddeler THE BIOLOGIC ACTIVE INGREDIENTS USED IN COSMECEUTICAL

Detaylı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı 1 Deri en geniş ve en ağır organ (9 kg) tüm vücut ağırlığının ~ % 16 sını kaplar ve alanı yetişkinlerde ~ 1.8 m²- 2 m 2, bebeklerde ~ 0.25 m²dir

Detaylı

Deriye Uygulanan Ürünler. 9. Hafta

Deriye Uygulanan Ürünler. 9. Hafta Deriye Uygulanan Ürünler 9. Hafta Cilt bakım ürünlerinin temel amaçları: Cildin sağlıklı ve iyi durumda kalmasını sağlamak, Derinin temizlenmesi Derinin nem dengesinin korunması Derinin yaşlanması belirtilerinin

Detaylı

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar.

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. ELMANIN FAYDALARI Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. Elmanın Sağlığa Faydaları Elma A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Detaylı

DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ

DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ Düşük sıcaklık stresi iki kısımda incelenir. Üşüme Stresi Donma stresi Düşük sıcaklık bitkilerde nekrozis, solma, doku yıkımı, esmerleşme, büyüme azalışı ve çimlenme düşüşü gibi etkiler

Detaylı

4.Sınıf Fen Bilimleri

4.Sınıf Fen Bilimleri Fen Bilimleri Adı: Soyadı: Numara: Besinler ve İçerikleri Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için yedikleri ve içtikleri maddelere besin denir.canlılar büyüyüp gelişmek, üremek ( çoğalmak ) ve solunum

Detaylı

Sağlıklı, lezzetli, pratik

Sağlıklı, lezzetli, pratik Daldır ve karıştır Kalem çayınızı ambalajından çıkartıp, TEASTİR logosundan tutarak bir bardak kaynamış suya daldırıp, 1-2 dakika kaşığa gerek duymadan, dilerseniz şeker ekleyerek karıştırın. Özel dizayn

Detaylı

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü FONKSİYONEL GIDA ÜRÜNLERİ GELİŞTİRME Bitkisel Gıdalardan En İyi Şekilde Faydalanma Dünya nüfusunun büyük kısmı bitkilerden elde edilen gıdaları temel gıda maddesi

Detaylı

YAŞLANMA /YAŞLANMA ÇEŞİTLERİ VE TEORİLERİ BEYZA KESKINKARDEŞLER 0341110024

YAŞLANMA /YAŞLANMA ÇEŞİTLERİ VE TEORİLERİ BEYZA KESKINKARDEŞLER 0341110024 YAŞLANMA /YAŞLANMA ÇEŞİTLERİ VE TEORİLERİ BEYZA KESKINKARDEŞLER 0341110024 YAŞLANMA Hücre yapısını ve organelleri oluşturan moleküler yapılarından başlayıp hücre organelleri,hücre,doku,organ ve organ sistemlerine

Detaylı

www.boren.com.tr / info@boren.com.tr

www.boren.com.tr / info@boren.com.tr www.boren.com.tr / info@boren.com.tr YAŞAM da BOR BOR/B; Yeryüzünde bileşikler halinde, toprak, kaya ve suda az miktarlarda fakat yaygın olarak bulunan bir elementtir. Yer kabuğunda 10-20 ppm, deniz ve

Detaylı

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin yapısında, çoğunlukla oksijen yer almaktadır. (reaktif oksijen türleri=ros) ROS oksijen içeren, küçük ve oldukça reaktif moleküllerdir.

Detaylı

Magnezyum Sülfat. Magnezyum Sülfat nedir?

Magnezyum Sülfat. Magnezyum Sülfat nedir? Magnezyum Sülfat Magnezyum Sülfat nedir? Magnezyum sülfat gübresi (MgSO4 7H 2 O) bitkilerdeki magnezyum eksikliğiniz gidermeye uygun, suda tamamen eriyebilen saf ve kristal bir gübredir. Bünyesinde % 15

Detaylı

Nar yaprak, meyve, kabuk ve kök gibi pek çok kısmı tedavi amacıyla kullanılan bir ağaçtır. Ayrıca son yıllarda nar çekirdek yağı da kullanılmaktadır.

Nar yaprak, meyve, kabuk ve kök gibi pek çok kısmı tedavi amacıyla kullanılan bir ağaçtır. Ayrıca son yıllarda nar çekirdek yağı da kullanılmaktadır. NAR (Punica granatum, Pomegranate) Nar yaprak, meyve, kabuk ve kök gibi pek çok kısmı tedavi amacıyla kullanılan bir ağaçtır. Ayrıca son yıllarda nar çekirdek yağı da kullanılmaktadır. Nar Çekirdek yağı;

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

Dermakozmetik Cilt bakım Ürünlerinin Formül Tasarımı

Dermakozmetik Cilt bakım Ürünlerinin Formül Tasarımı Dermakozmetik Cilt bakım Ürünlerinin Formül Tasarımı Prof.Dr.ÖZGEN ÖZER Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Kozmetoloji Bilim Dalı Cilt bakım ürünleri, En çok tartışılan

Detaylı

Marmara Pharmaceutical Journal 16: 1-8, 2012.

Marmara Pharmaceutical Journal 16: 1-8, 2012. Marmara Pharmaceutical Journal 16: 1-8, 2012. DOI: 10.12991/201216414 DERLEME Kozmetikler Tansel Çomoğlu 1 ÖZET: Kozmetik kullanımının hedefi; vücudun veya vücudun herhangi bir bölümünün temizlenmesi,

Detaylı

%98 OKSİJEN GEÇİRGEN RENKLİ MİNERAL FONDÖTEN

%98 OKSİJEN GEÇİRGEN RENKLİ MİNERAL FONDÖTEN %98 OKSİJEN GEÇİRGEN RENKLİ MİNERAL FONDÖTEN SPF30 Mineral güneş koruyucu Temel olarak cildin tüm dokularına oksijen geçirgenliği sağlayan üçlü silika retiküler taşıyıcı sistem. FDA nın cilt iyileştirici

Detaylı

ECZACILIKTA KOZMETĐK BĐLĐMĐ NĐN YERĐ VE ÖNEMĐ

ECZACILIKTA KOZMETĐK BĐLĐMĐ NĐN YERĐ VE ÖNEMĐ ECZACILIKTA KOZMETĐK BĐLĐMĐ NĐN YERĐ VE ÖNEMĐ Doç.Dr. Figen TIRNAKSIZ (Gazi Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Teknolojisi Bölümü, Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı, 06330-Etiler, Ankara, E-mail:feegosh@yahoo.com

Detaylı

PROFESYONEL DERİN KİMYASAL PEELING & TEDAVİ DEVAM ÜRÜNLERİ KOZMESÖTİK BAKIM

PROFESYONEL DERİN KİMYASAL PEELING & TEDAVİ DEVAM ÜRÜNLERİ KOZMESÖTİK BAKIM PROFESYONEL DERİN KİMYASAL PEELING & TEDAVİ DEVAM ÜRÜNLERİ KOZMESÖTİK BAKIM ESTETİK DERMATOLOJİDE. FELSEFEMIZ : Araştırma, Geliştirme ve Yüksek Performans Dermaceutic Laboratuvarlarının ana amacı, doktorlara

Detaylı

Kenevir Yağı İçeren SPAKARE

Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir, benzersiz, olağanüstü bir bitkidir. Geleneksel olarak kenevir, yelkenli gemi halatlarının imalatında kullanılır. Yakın geçmişte moda tasarımcıları,

Detaylı

Hangi vitamin hangi besinlerde var?

Hangi vitamin hangi besinlerde var? On5yirmi5.com Hangi vitamin hangi besinlerde var? Pazara ya da markete giderek filenizi doldururken aldığınız sebze ve meyvelerin hangi vitaminleri içerdiğini biliyor musunuz? Yayın Tarihi : 28 Nisan 2014

Detaylı

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER İsim: Centrum Silver Birim formülü Bir film tablet içeriği : % ÖGD** Vitaminler Lutein 1000 mcg * A Vitamini 800 mcg 100 (% 50 Beta Karoten) B1 Vitamini 1.65 mg 150 B2 Vitamini 2.1 mg 150 Niasinamid 24

Detaylı

DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ

DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ Distilex tesislerinde; bitki ve meyve özütleri uygun yöntem ve ileri teknoloji ile elde edilerek gıda, ilaç, kozmetik, kimya, insan sağlığında gıda takviye ürünleri, hayvan

Detaylı

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA ESER ELEMENTLER İnsan vücudunda en yüksek oranda bulunan element oksijendir. İkincisi ise karbondur. İnsan vücudunun kütlesinin %99 u sadece 6 elementten meydana gelir. Bunlar:

Detaylı

Dr.Jale Yüksek Pehlivan Genç Görünümlü Cildin sırları 30.01.2015. Tarih Aralığı: 30.01.2015-01.02.2015. Haber Sayısı: 38

Dr.Jale Yüksek Pehlivan Genç Görünümlü Cildin sırları 30.01.2015. Tarih Aralığı: 30.01.2015-01.02.2015. Haber Sayısı: 38 Dr.Jale Yüksek Pehlivan Genç Görünümlü Cildin sırları 30.01.2015 Tarih Aralığı: 30.01.2015-01.02.2015 Haber Sayısı: 38 İÇİNDEKİLER No Adı Haber Başlığı 1 30.01.2015 54HABER.COM Genç Görünümlü Cildin Sırları

Detaylı

OKSİDAN- ANTİOKSİDAN SİSTEM PROF.DR.GÜLER BUĞDAYCI

OKSİDAN- ANTİOKSİDAN SİSTEM PROF.DR.GÜLER BUĞDAYCI 1 OKSİDAN- ANTİOKSİDAN SİSTEM PROF.DR.GÜLER BUĞDAYCI Amaç 2 SR oluşturdukları hasar ve ilişkili hastalıklar Vücuttaki oksijen kaynakları Radikal hasara karşı koruyular; antioksidan sistem GİRİŞ Aerobik

Detaylı

Anti-oksidan nedir? Etkileri Nelerde bulunur?

Anti-oksidan nedir? Etkileri Nelerde bulunur? Yaşamımız boyunca mükemmel işleyişine akıl sır erdiremediğimiz vücudumuz belli bir yaştan sonra ihanet eder ve toksit maddeler, cildin kolejen tabakasını tahrip eden serbest radikaller ve karbon monoksit

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

00220 Gıda Biyokimyası

00220 Gıda Biyokimyası 00220 Gıda Biyokimyası Hazırlayan: Doç.Gökhan DURMAZ 00220 Gıda Biyokimyası-Şubat 2013 1 Bu notların hazırlanmasında aşağıdaki eserlerden yararlanılmıştır; Biyokimya, Engin Gözükara, Nobel Tip Kitabevi,

Detaylı

Yenilenmiş ve geliştirilmiş anti-aging favori serisi CHRONOLONG.

Yenilenmiş ve geliştirilmiş anti-aging favori serisi CHRONOLONG. КРАСОТА HER YAŞTA В GÜZELLİK! ЛЮБОМ ВОЗРАСТЕ! ПРЕДСТАВЛЯЕМ ВАМ ОБНОВЛЕННУЮ И УСОВЕРШЕНСТВОВАННУЮ СЕРИЮ ЛЮБИМЫХ АНТИВОЗРАСТНЫХ СРЕДСТВ CHRONOLONG Yenilenmiş ve geliştirilmiş anti-aging favori serisi CHRONOLONG.

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER VE ALKALİ GIDA LİSTESİ ph değerinin sağlığımız için önemi nedir? Asidik bir vücut hastalıkları kendine çeken güçlü bir mıknatıstır. Bu nedenle de vücudun ph

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1.Hücresel yapıdan oluşur 2.Beslenir 3.Solunum yapar 4.Boşaltım yapar 5.Canlılar hareket eder 6.Çevresel uyarılara tepki gösterir 7.Büyür ve gelişir (Organizasyon) 8.Üreme

Detaylı

Turcos Kozmetik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

Turcos Kozmetik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Turcos Kozmetik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Turcos Kozmetik A.Ş 2014 yılında kurulmuş olup kozmetik ürünleri, bitkisel ekstreler ve etken molekül üretiminde sektöre yön veren lider firmalardan biridir.

Detaylı

Deri Yaşlanmasına Karşı Medikal Önlemler

Deri Yaşlanmasına Karşı Medikal Önlemler Deri Yaşlanmasına Karşı Medikal Önlemler Prof. Dr. Serap ÖZTÜRKCAN*, Dr. Tuba Çelebi KAYHAN* * Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dermatoloji Anabilim Dalı Özet Abstract Deri Yaşlanmasına Karşı Medikal

Detaylı

Lourdes. Serbest Radikallerle Savaşan SAĞLIK ve GENÇLİK DOLU SU

Lourdes. Serbest Radikallerle Savaşan SAĞLIK ve GENÇLİK DOLU SU Lourdes Serbest Radikallerle Savaşan SAĞLIK ve GENÇLİK DOLU SU Serbest Radikaller Yaşlanma sürecinin en önemli unsurlarından biri serbest radikallerin hücrelerimiz ve DNA mıza verdiği zararlardır. Serbest

Detaylı

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ Protein Değerlendirilmesi Enerji Kullanımı Süt Kalitesi Karaciğer Fonksiyonları Döl Verimi Karlılık BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI

Detaylı

Ato Serisi. Atofer TOPRAKTAN UYGULAMA PREPARATI ŞELATLI DEMİR. Demirin Bitkilerdeki Fonksiyonu. Demirin Topraktaki Yarayışlılığı

Ato Serisi. Atofer TOPRAKTAN UYGULAMA PREPARATI ŞELATLI DEMİR. Demirin Bitkilerdeki Fonksiyonu. Demirin Topraktaki Yarayışlılığı Ato Serisi Atofer TOPRAKTAN UYGULAMA PREPARATI ŞELATLI DEMİR Demirin Bitkilerdeki Fonksiyonu Demir çoğu bitki enziminin önemli bir parçasıdır. Kloroplastlarda bulunur ve fotosentez metabolizmasında önemli

Detaylı

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ 9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ Radyasyonun indirekt etkisi iyonlaştırdığı su moleküllerinin oluşturdukları serbest radikaller aracılığıyla olmaktadır. Çünkü

Detaylı

Glikolik Asit Bazlı. Cilt Bakım Ürünleri

Glikolik Asit Bazlı. Cilt Bakım Ürünleri Glikolik Asit Bazlı Cilt Bakım Ürünleri Cosmoscience Laboratuvarları nda geliştirilmiştir ve Fransa da üretimi yapılmaktadır. Bitki ekstraktları ve glikolik asit bazlı amenokozmetk ürün serisine sahiptir.

Detaylı

SERBEST RADİKALLER, OKSİDATİF STRES VE ANTİOKSİDAN SİSTEMLER

SERBEST RADİKALLER, OKSİDATİF STRES VE ANTİOKSİDAN SİSTEMLER SERBEST RADİKALLER, OKSİDATİF STRES VE ANTİOKSİDAN SİSTEMLER SERBEST RADİKALLER Serbest radikaller dış yörüngelerinde eşlenmemiş elektron bulundurmaları nedeniyle diğer bileşiklerden farklı kimyasal bileşiklerdir.

Detaylı

GDD Güncel Derlemeler Nisan 2017, Cilt: 2, Sayı: 1. Güncel Dermatoloji Dergisi Sayfa: 7-13

GDD Güncel Derlemeler Nisan 2017, Cilt: 2, Sayı: 1. Güncel Dermatoloji Dergisi Sayfa: 7-13 Güncel Derlemeler Nisan 2017, Cilt: 2, Sayı: 1 Sayfa: 7-13 DERİDE ANTİOKSİDAN MEKANİZMALAR ANTIOXIDANT MECHANISMS OF SKIN Aysun Şikar Aktürk Doç. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Deri ve Zührevi

Detaylı

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar 5.111 Ders Özeti #12 Bugün için okuma: Bölüm 2.9 (3. Baskıda 2.10), Bölüm 2.10 (3. Baskıda 2.11), Bölüm 2.11 (3. Baskıda 2.12), Bölüm 2.3 (3. Baskıda 2.1), Bölüm 2.12 (3. Baskıda 2.13). Ders #13 için okuma:

Detaylı

Aylara Göre Meyve, Sebze ve Balık Tüketimi

Aylara Göre Meyve, Sebze ve Balık Tüketimi Aylara Göre Meyve, Sebze ve Balık Tüketimi OCAK Balık: Kefal, tekir,kırlangıç, istrongilos, levrek, Sebze: Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, kara turp, kırmızı turp

Detaylı

Hücre zarının yapısındaki yağlardan eriyerek hücre zarından geçerler.fazlalıkları karaciğerde depo edilir.

Hücre zarının yapısındaki yağlardan eriyerek hücre zarından geçerler.fazlalıkları karaciğerde depo edilir. DERS: BİYOLOJİ KONU: C.T.B(Vitaminler e Nükleik Asitler) VİTAMİNLER Bitkiler ihtiyaç duydukları bütün vitaminleri üretip, insanlar ise bir kısmını hazır alır. Özellikleri: Yapıcı, onarıcı, düzenleyicidirler.

Detaylı

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ 15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ İyonlaştırıcı radyasyonların biyomoleküllere örneğin nükleik asitler ve proteinlere olan etkisi hakkında yeterli bilgi yoktur. Ancak, nükleik asitlerden

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 1. HAFTA İLAÇ Hastalıkların teşhisi, tedavisi, profilaksisi (hastalıktan korunma) cerrahi girişimlerin kolaylaştırılması ve

Detaylı

Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır.

Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır. 1- Canlılar neden beslenmeye ihtiyaç duyarlar? Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır. 2- İnsanlar ve hayvanlar hangi şekilde hareket ederler? İnsanlar ve hayvanlar yer

Detaylı

Cilt İçin Moleküler Koruma! Klinik Testlerle kanıtlanmış üstün koruma ve onarım

Cilt İçin Moleküler Koruma! Klinik Testlerle kanıtlanmış üstün koruma ve onarım Tuz Gölleri, Çöller ve Buzullara Dayanabilen Mucize; Ectoin Cilt İçin Moleküler Koruma! Klinik Testlerle kanıtlanmış üstün koruma ve onarım Hücresel Koruma Çevre Kirliliğine Karşı Doğal UVA ve AVB Koruması

Detaylı

ActiveShine. Bitkisel Şampuan Serisi

ActiveShine. Bitkisel Şampuan Serisi Bitkisel Şampuan Serisi Active Shine, her saç tipine özel olarak tasarlanmış, bitkisel aktiflerle zenginleştirilmiş bir seridir. Bitkisel içeriğiyle herhangi bir yan etkiye neden olamadan doğrudan saçlara

Detaylı

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık ÖZEL FORMÜLASYON DAHA İYİ Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALİYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA İÇİN AGRALYX

Detaylı

-- Giriş -- Enzimler ve katalizörler -- Enzimlerin isimlendirilmesi -- Enzimlerin etki mekanizması -- Enzimlerin yapısı -- Enzimler ve prostetik

-- Giriş -- Enzimler ve katalizörler -- Enzimlerin isimlendirilmesi -- Enzimlerin etki mekanizması -- Enzimlerin yapısı -- Enzimler ve prostetik -- Giriş -- Enzimler ve katalizörler -- Enzimlerin isimlendirilmesi -- Enzimlerin etki mekanizması -- Enzimlerin yapısı -- Enzimler ve prostetik gruplar -- Enzimlerin sınıflandırılması -- Önemli koenzim

Detaylı

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir.

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Bir anne adayı anne olduğunu öğrendiği andan itibaren yavrusu ve kendisi için en iyi şekilde yaşamaya çalışır

Detaylı

Hiçbir katkı maddesi içermez. Gül çiçeklerinin işlenmesi esnasında elde edilir Doğal tonik etkisi sağlar. Doğal nem dengesine kavuşturur

Hiçbir katkı maddesi içermez. Gül çiçeklerinin işlenmesi esnasında elde edilir Doğal tonik etkisi sağlar. Doğal nem dengesine kavuşturur G İ R İ Ş %100 Doğal Hiçbir katkı maddesi içermez Gül çiçeklerinin işlenmesi esnasında elde edilir Doğal tonik etkisi sağlar Cildi nemlendirir Doğal nem dengesine kavuşturur Cilde taze ve duru bir görünüm

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS 0.77 0.7663 4,800.00 KG 3,678.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS 0.77 0.7663 4,800.00 KG 3,678. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2014 T.C. Sayfa: 1-14 ARPA YEMLİK MTS 0. 0. 0.663 4,800.00 KG 3,68.26 2 ARPA YEMLİK ı: 3,68.26 2 ARPA ı 3,68.26 2 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.12 0.12 0.1200 3,41.00 KG 4,490.00

Detaylı

SERBEST OKSİJEN RADİKALLERİ VE ANTİOKSİDANLAR

SERBEST OKSİJEN RADİKALLERİ VE ANTİOKSİDANLAR SERBEST OKSİJEN RADİKALLERİ VE ANTİOKSİDANLAR Yard.Doç.Dr Doç.Dr.. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD AYDIN-2000 1 Sunum Planı Oksijen, reaktif oksijen türleri (ROS) ve serbest radikaller

Detaylı

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yapılarında.. (C),.. (H) ve. (O) atomu bulunduran organik bileşiklerdir. Karbonhidratların formülü ( ) ile gösterilir. Nükleik asitlerin, ATP nin, hücre, bitkilerde yapısına

Detaylı

Arı Ürünlerinin Antioksidan Özellikleri ve Biyoyararlılığı

Arı Ürünlerinin Antioksidan Özellikleri ve Biyoyararlılığı BAL VE DİĞER ARI ÜRÜNLERİ İLE SAĞLIKLI YAŞAM PLATFORMU 5 Temmuz 2012 İstanbul Arı Ürünlerinin Antioksidan Özellikleri ve Biyoyararlılığı Prof.Dr. Dilek BOYACIOĞLU İTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Bal

Detaylı

güzelliğiniz için! Diş macunu 100 ml % 100 Bitkisel % 100 Bitkisel Misvak Özlü Diş macunu 50 ml % 100 Bitkisel Reishi Özlü

güzelliğiniz için! Diş macunu 100 ml % 100 Bitkisel % 100 Bitkisel Misvak Özlü Diş macunu 50 ml % 100 Bitkisel Reishi Özlü güzelliğiniz için! Diş macunu 100 ml % 100 Bitkisel Diş macunu 100 ml % 100 Bitkisel Misvak Özlü Diş macunu 50 ml % 100 Bitkisel Reishi Özlü 3 %100 Bitkisel Krem Reishi 50 ml Total kırışıklık bakımı %100

Detaylı

ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR

ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR Deodorantlar ve antiperspirantlar en fazla kullanılan kozmetik ürünlerindendir. Her gün milyonlarca kişi tarafında koltuk altına uygulanmaktadırlar.

Detaylı

ADI SOYADI (Name Kasım TAKIM

ADI SOYADI (Name Kasım TAKIM ADI SOYADI (Name Kasım TAKIM Surname) FAKÜLTESİ (Faculty) VETERİNER BÖLÜMÜ (Department) Temel Bilimler ANABİLİM DALI Biyokimya İŞ TELEFONU (Office telephone) FAKS NUMARASI (Fax 318 39 22 number) MİLLİYETİ

Detaylı

DERMACEUTIC DEN YENİ YÜKSEK PERFORMANSLI SERUMLAR

DERMACEUTIC DEN YENİ YÜKSEK PERFORMANSLI SERUMLAR DERMACEUTIC DEN YENİ YÜKSEK PERFORMANSLI SERUMLAR SERUM KULLANMANIN FAYDALARI Yüksek konsantrasyonlu serumlar, cilt bakım rutinini desteklemek için günlük bakım ritüellerinde ve klinik tedavilerde gerekli

Detaylı

BAZI MEYVE VE SEBZELERDE C VİTAMİNİ TAYİNİ

BAZI MEYVE VE SEBZELERDE C VİTAMİNİ TAYİNİ Tübitak Eğitimde Bilim Danışmanlığı Projesi Kayseri deki Fen ve Teknoloji Öğretmenleri Bilim Danışmanlığı ve Eğitimi Yönünden Destekleme Çalıştayı 14-20 Haziran 2008 BAZI MEYVE VE SEBZELERDE C VİTAMİNİ

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

C vitamini (Askorbik asit)

C vitamini (Askorbik asit) C vitamini (Askorbik asit) C vitamini suda eriyen, kemik, diş ve damar sağlığını koruyan, çeşitli hastalıklara direnç kazandıran ve bazı besin ögelerinin vücutta kullanılmasına yardımcı bir vitamindir

Detaylı

1-16 Nisan İçerik Raporu

1-16 Nisan İçerik Raporu 1-16 Nisan İçerik Raporu 1 Nisan Çarşamba Kayısı ağaçlarının yaprakları sarımsı ise topraktan beslenmesi yetersizdir. Timac Agro ürünleri ile ihtiyacı olan besinleri sunabilirsiniz. Aslında elma, soğan,

Detaylı

Meyve ağaçları, sebzeler, tarla bitkileri, narenciyeler, elma, armut, şeftali, erik ve süs bitkileri.

Meyve ağaçları, sebzeler, tarla bitkileri, narenciyeler, elma, armut, şeftali, erik ve süs bitkileri. Docto-Fer Topraktan uygulama preparatı Demirin Bitkilerde Fonksiyonu Demir çoğu bitki enziminin önemli bir parçasıdır. Kloroplastlarda bulunur ve fotosentez metabolizmasında önemli rolü vardır. Klorofil

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

Renk Maddeleri. Meyve ve sebzelerde bulunan başlıca renk maddeleri: klorofil, antosiyanin, karotenoidler, betalaindir.

Renk Maddeleri. Meyve ve sebzelerde bulunan başlıca renk maddeleri: klorofil, antosiyanin, karotenoidler, betalaindir. Renk Maddeleri Meyve ve sebzelerde bulunan başlıca renk maddeleri: klorofil, antosiyanin, karotenoidler, betalaindir. Klorofiller Klorofil, yüksek bitkilerde fotosentezin gerçekleştiği yeşil renkli pigmenti

Detaylı

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır.

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır. Alfalino Omega 3 nedir? Omega 3 yağ asitleri vücut için gerekli olan ama vücudun üretemediği yağ asitleridir. Besinlerle alınamadığı durumlarda gıda takviyeleri ile alınmaları gerekmektedir. Temel Omega-3

Detaylı

PROFESYONEL DERİN KİMYASAL PEELING & LEKE ÜRÜNLERİ ESTETİK DERMATOLOJİ UZMANI

PROFESYONEL DERİN KİMYASAL PEELING & LEKE ÜRÜNLERİ ESTETİK DERMATOLOJİ UZMANI PROFESYONEL DERİN KİMYASAL PEELING & LEKE ÜRÜNLERİ ESTETİK DERMATOLOJİ UZMANI Dermaceutic, dünya çapında 30.000 i aşkın dermatoloji uzmanının tercih ettiği bir markadır. İçeriğinde, hyaluronik asit, stabilize

Detaylı

YETERLİ DENGELİ BESLENME

YETERLİ DENGELİ BESLENME YETERLİ DENGELİ BESLENME Yeterli ve dengeli beslenme için günlük ihtiyaç duyulan ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ besinlerle vücuda alınır. BESİNLER Besinler içerdikleri besin ögelerine göre 5 TEMEL BESİN GRUBU

Detaylı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein, kalsiyum ve fosfor alımı nedeniyle; kemiklerin ve dişlerin gelişiminde Önemlidir.

Detaylı

Yaşam MiniDolin le başlar DermaDolin le devam eder

Yaşam MiniDolin le başlar DermaDolin le devam eder Yaşam MiniDolin le başlar DermaDolin le devam eder www.dermadolin.com.tr www.minidolin.com.tr www.seranem.com.tr Büyükler de kullanabilir 1- Hodan Yağı (Borago Officinalis) 2- Bal Özütü (Ekstraktı) 3-

Detaylı

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein,

Detaylı

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da bir yıllık sürede, bebeğin en önemli gıdasını anne sütü

Detaylı

Galvanik Tedavı: Ön Bakım

Galvanik Tedavı: Ön Bakım Galvanik Tedavı: Ön Bakım Nu Skin Galvanik Spa II sistemi Hakkında Bilgi: Patentli, ayarlanabilir Galvanik akım özelliğine sahip ve yüz, kafa derisi ve vücut için değiştirilebilir başlıkları olan programlanan

Detaylı

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0 2 5 Enstitünün Belirlediği

Detaylı

OKSİDATİF STRES VE ANTİOKSİDANLAR

OKSİDATİF STRES VE ANTİOKSİDANLAR OKSİDATİF STRES VE ANTİOKSİDANLAR Oksidatif Stres Analiz Parametreleri ve Oksantest Oksante Ar-Ge Laboratuvarı 2012 OKSİDATİF STRES VE ANTİOKSİDANLAR Serbest radikaller, besinlerin oksijen kullanılarak

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

ANTİOKSİDAN KULLANIMININ VE FARKLI SÜRELERDE YÜZME EGZERSİZİNİN KAS DOKUSU ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

ANTİOKSİDAN KULLANIMININ VE FARKLI SÜRELERDE YÜZME EGZERSİZİNİN KAS DOKUSU ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ ANTİOKSİDAN KULLANIMININ VE FARKLI SÜRELERDE YÜZME EGZERSİZİNİN KAS DOKUSU ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Öznur AKYÜZ Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Tez Danışmanı Doç.Dr. Necip Fazıl KİSHALI Doktora

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf DOĞRU YANLIŞ SORULARI Nitel gözlemlerin güvenilirliği nicel gözlemlerden fazladır. Ökaryot hücrelerde kalıtım materyali çekirdek içinde bulunur. Ototrof beslenen canlılar

Detaylı

SeaCreation aktif maddeler

SeaCreation aktif maddeler SeaCreation aktif maddeler Glycocéane GP3, başka bir dünyadan içerik Az bulunur anti-aging protein SeaCreation aktif maddeler daha hızlı cilt yenileme Kerontinositlerin aktiviteisini hızlandırır Daha pürüzsüz,

Detaylı