İLLERİN GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN PATH ANALİZİ VE KÜMELEME ANALİZİ İLE İNCELENMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İLLERİN GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN PATH ANALİZİ VE KÜMELEME ANALİZİ İLE İNCELENMESİ"

Transkript

1 İLLERİN GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ATH ANALİZİ VE KÜMELEME ANALİZİ İLE İNCELENMESİ Zeliha Kagısız Osmangazi Ünivesitesi, İtisadi ve İdai Bilimle Faültesi, İşletme Bölümü, Saısal Yöntemle ABD,Esişehi. Sinan Saaçlı Osmangazi Ünivesitesi, Fen Edebiat Faültesi, İstatisti Bölümü, Esişehi. Keim Ulaş Douzla ÖZET Küeselleşme süeci içeisinde değişen şatlaa uum, eabet, insan analaının geliştiilmesi ve üesel piasanın izlenmesi gibi bazı önemli olgula eel dinamilein eonomi alınma ve bölgesel gelişme süecindei önemini atıaa entsel ve eel eonomilein de üesel eonomide bie atö olaa e almasını sağlamıştı. Bu süeçte, dinami bi apıa sahip olan gelişme süecine ön veen eonomi ve sosal fatölein üle meânı üzeinde falı oğunlulada dağılımı, bölgeleaası gelişmişli falılılaını otaa çıamış ve bu nedenle eonomi ve sosal falılılaı azaltıcı politiala ugulanmaa başlanmıştı. Zia ülemizin değişi coğafi bölgeleinde e alan illein dengeli bi biçimde gelişmesinin sağlanabilmesi, üle genelinde etili bi alınma politiasının izlenebilmesi ile mümün olabileceti. İlleimizin sosal ve eonomi göstegelei aasında oluştuulabilece olan etileşimle adımıla mevcut duumlaının belilenebilmesi, bu doğultuda ne düzede alınma aşamasında oldulaının saptanabilmesi ve illein gelişmişli düzeleine eti eden fatölein idelenebilmesi daha ola olacatı. Bu çalışmanın amacı, bibilei ile sebep sonuç ilişisi içinde olduğu düşünülen değişenle aasındai ilişilei gösteen path diagamlaının oluştuulması, değişenle aasındai ilişilein deecesini gösteen oelason atsaılaının endisini oluştuan diet etile, dolalı etile ve bileşi path atsaılaına aılaa analiz edilmesi ve analiz sonuçlaının doğu bi şeilde oumlanması işlemleini apsaan ath Analizi metodunu tanıtaa gelişmişli düzei üzeinde etili olduğu düşünülen değişenlein ne adaının gelişmişli düzei üzeinde anlamlı olduğunu belileip, anlamlı bulunan değişenlein etileini diet ve dolalı etile şelinde saısal değelele aı aı ifade etme ve son olaa da ümeleme analizi metodu ile anı apıı gösteen homojen il guplaını belilemeti.

2 Çalışmada 000 ılındai idai apı esas alınaa 8 il incelemee alınmıştı. Gelişmişli düzei belilenmee çalışılıen, bağımlı değişen olaa işi başına GSYİH (Gai Safi Yut İçi Hâsıla), bağımsız değişenle olaa ise gelişmişli düzeini etileeceği düşünülen 7 adet sosal ve eonomi değişen ullanılmıştı. Analizde ullanılan değişenle Devlet İstatisti Enstitüsü (DİE), Devlet lanlama Teşilatı (DT) ve çeşitli esmi uuluşlaın aınlaından alınmıştı. Anahta Kelimele: Gelişmişli Düzei; Gelişmişli Düzeine Eti Eden Fatöle; ath Analizi, Kümeleme Analizi. EXAMINING THE FACTORS OF DEVELOMENT LEVEL OF THE ADMINISTRATIVE ROVINCES WITH ATH ANALYSIS AND CLUSTER ANALYSIS ABSTRACT Within the spheicall pocess some impotant facts lie as hamon to the changing conditions, ival, developing the human souces and obseving the spheical maet supplied the uban and local economics to tae pat in the spheical econom, b inceasing the impotance of local dnamics in economic development and egional impovement pocess. In this pocess, the dispesion in diffeent densities of economic and social factos on the count place, that diected the developing pocess which have a dnamic stuctue evealed the development diffeences among the egions and thus the politics that deceases the economic and social diffeences ae put into pactice. Because poviding the development of ou povinces that tae pat in diffeent geogaphical egions of ou count in a balanced wa would be possible with appling a development politics that effective on the geneal of count. With the aid of inteactions that can constitute between the social and economic indicatos of ou povinces it would be easie to detemine thei pesent condition, what development level the ae in and eamine the factos which affect the development level of them. The pupose of this stud is fist of all, intoduce the path analsis method which includes the pocess of constituting the path diagams that displas the elations between the vaiables elated with each othe in a eason-esult elation, analzing the coelation coefficients that displa the level of elations between the vaiables b sepaating it as diect effects, indiect effects and joint path coefficients which constitute itself and intepeting the

3 analsis esults in a coect wa, and aftewads detemining how much of the vaiables which consideed to have an effect on the development level ae significant on the development level to epess the effects of the significant vaiables as diect and indiect effects with numeical values and at last to detemine the homogeneous povince goups that displa the same constuction with cluste analsis. In the stud 8 povinces ae eamined b taing the basis of administative constuction of 000 ea. When ting to eamine the development level, as the dependent vaiable the goss national poduct pe peson and as the independent vaiables 7 unit social and economic vaiable that have consideed affecting the development level ae used. The vaiables that used in the analsis ae taen fom the Govenment Statistical Institute, Govenment lanning Oganization and publications of the vaious official establishments. Ke Wods: Development Level; The Factos That Affects The Development Level; ath Analsis; Cluste Analsis.. GİRİŞ VE AMAÇ Doğal ve toplumsal analaın meân üzeinde dağılımı, mutla anlamda eşitli az etmediğinden, gelişme de mutla anlamda dengeli bi süeçten geçmemetedi. Diğe bi deişle, eonomi ve sosal gelişme; eüzünde zaman ve meân baımından falılı göstemetedi. Üleleaasında gelişmiş, gelişmete olan ve az gelişmiş gibi tanımlamalala nitelenen gelişmişli falılılaı, ülelein falı öeleinde de otaa çımatadı. Dinami bi apıa sahip olan gelişme süecine ön veen itisadi ve sosal fatölein üle meânı üzeinde falı oğunlulada dağılımı, bölgeleaası gelişmişli falılılaının nedeni olaa otaa çımatadı (Dinçe, 996:4). Son çee üzıl içinde eonomi gelişme onusunda apılan çalışmala ve aaştımala saılamaaca ada çotu (Douzla, 004:). Günümüzde eonomi gelişmeden daha ço ilgi gömüş hehangi bi başa onu olmadığı sölenebili (Savaş, 995:5). Zia üle içinde çeşitli öelein bibileile ölçülebili ve göeli olaa aşılaştıılabili sosal, eonomi ve ültüel göstegele adımıla gelişmişli düzeleinin saptanması, plancılaın üzeinde önemle dudulaı bi onudu. Bu tü tespitlele, taihsel olaa ugulanan eonomi ve sosal politialaın coğafi sonuçlaının, göeli gelişmişli Dinçe, B., (996), İllein Soso-Eonomi gelişmişli Sıalaması Aaştıması, DT Yaınlaı, 4. Douzla, K.U., (004), ath Analizi ve Bi Ugulama Denemesi:Gelişmişli Düzeini Etileen Fatölein Analizi, Yaımlanmamış Yüse Lisans Tezi, Anadolu Ünivesitesi, Sosal Bilimle Enstitüsü,. Savaş, V.F., (995), Kalınma Eonomisi, Busa İtisadi ve Ticai İlimle Aademisi, Yaın No:6, 5.

4 düzelei saptanaa taip edilmesi olanağı doğmatadı. Niteim bu tü aaştımalaın otaa oduğu veile, bi andan mevcut politialaın başaı deecesini izleme olanağı sağlaen, diğe andan da meansal boutla tutalı, günün oşullaına ugun eni politiala üetebilme altapısı da sunmatadı (Dinçe, 996:6). 4 Bu çalışmanın temel amacı, ath Analizi metodu ile illein gelişmişli düzei üzeinde etili olduğu düşünülen fatölein ne adaının gelişmişli düzei üzeinde anlamlı olduğunu belileip, anlamlı bulunan değişenlein etileini diet ve dolalı etile olaa aı aı ifade etmeti. İincil amaç ise ümeleme analizi metodu ile ele alınan değişenle itibaile anı özellilei taşıan homojen il guplaını belilemeti.. GENEL BİLGİLER.. Aaştımada Kullanılan Değişenle Çalışmada, gelişmişliğin mümün olduğu ada ço boutunu hesaba atabilme için değişen saısının geniş tutulmasına çalışılmıştı. Üetilen tüm mal ve hizmetlein toplam değei olan Gai Safi Yutiçi Hâsıla (GSYİH) nın gelişmişli düzeini ansıtan en önemli göstege olacağı düşüncesinden haeetle, gelişmişli düzei bağımlı değişeni olaa işi başına GSYİH değişeni ullanılmıştı. Çalışmamızda, illein işi başına GSYİH veilei, 000 ılı esas alınaa Devlet İstatisti Enstitüsü (DİE) den alınmıştı. Çalışmada ullanılan bağımsız değişenle ise ait oldulaı ılla itibaile sağlandılaı anala ile bilite aşağıda veilmişti. X : Yıllı nüfus atış hızı (DİE, 000) X : Heim başına düşen işi saısı (Sağlı Baanlığı, 000) X : Kişi başına eleti tüetimi (DİE, 000) X 4 : Kişi başına bana mevduat tutaı (Banala Biliği, 000) X 5 : Kişi başına amu atıım hacamalaı (DT, 000) X 6 : Teşvi belgeli atıım tutaı (DİE, 000) X 7 : On bin işie düşen motolu aa taşıtı saısı (DİE, 000) X 8 : Şehileşme oanı (DİE, 000) X 9 : Kısal eleşim eleinde asfalt ol oanı (Kö Hizmetlei Genel Müd., 000) X 0 : Otaöğetimde toplam oullaşma oanı (Milli Eğitim Baanlığı Öğetim Yılı İstatistilei) X : Toplam taımsal üetim değelei (DİE, 000) 4 Dinçe, B., (996), a.g.e.

5 X : Bebe ölüm oanı (DİE, 000) X : Doğuganlı hızı (DİE, 000) X 4 : Ouaza oanı (Milli Eğitim Baanlığı Öğetim Yılı İstatistilei) X 5 :Yeteli içme suuna sahip ısal eleşim elei oanı (KöHiz.GenelMüd., 000) X 6 : İmalat sanainde aatılan toplam atma değe (DİE, 000) X 7 : Nüfus oğunluğu (DİE, 000).. Kullanılan İstatistisel Yöntemle... ath Analizi... ath Analizi nin Tanımı İi dağılımın aşılılı değişimlei incelendiğinde teimleindei değişilile baımından bi benzeli vea bağlılı vasa, dağılımlaın ilgili oldulaı olala aasında bi ilişinin bulunduğu sölenebili. Öneğin hehangi bi malın fiatı üselien azı da atıo vea talebi azalıosa, insanlada bo uzunluğu ile bilite ağılı da üseliosa, söz onusu değişenle aasında ilişi va demeti. İncelenen ii değişen aasındai ilişi çoğu zaman bi sebep-sonuç ilişisidi (Çömleçi, 998:4). 5 Üzeinde çalışılan onu ile ilgili olan değişenle aasındai bu ilişile de genel olaa doğusal ve doğusal olmaan ilişile olaa ii gupta incelenile. Eğe değişenle aasında ilişi vasa bu ilişinin deecesi ve fonsionel şeli belilenmee çalışılı (Bal, 000:76). 6 İi a da daha ço değişen aasındai ilişinin matematisel işlevle gösteilebilmesi için apılan ve ilişinin apısını otaa oan çalışmala Regeson Analizi nin onusudu. Bu değişenle aasındai ilişinin önünün ve deecesinin aaştıılması ise Koelâson Analizi nin onusudu. Değişenle aasındai doğusal ilişinin deecesi için ölçü, oelason atsaısı olaa bilinmetedi. Hehangi ii değişen aasında tam bi ilişi ve değişim anı önde olduğunda oelason atsaısı olacatı. Benze bi biçimde tam bi ilişi, faat değişenle için zıt önde bi değişim söz onusu olduğunda oelason atsaısı - değeini alacatı. İi değişen aasında ısmi bi ilişi vasa da oelason atsaısı - ile + aasında değişen değele alacatı. İi değişen aasında hiçbi ilişi olmadığında ise oelason atsaısı sıfı değeini alacatı. Bu baış açısıla değişenleden bii sebep, diğei de bu sebebin sonucu olaa ele alındığında; oelason atsaısı, bunlaın bibii üzeine ne deecede etili olabildileini de 5 Çömleçi, N., (998), Temel İstatisti İle ve Tenilei, Bilim Teni Yaınevi, 4. 6 Bal, C., Doğan, N., Doğan, İ., (000), ath Analizi ve Bi Ugulama, 5. Bioistatisti Kongesi Bildiilei, OGÜ Basımevi, 76.

6 gösteen bi ölçüdü. Anca ine de bu, ii değişen aasındai ilişinin tam olaa belilenebilmesi için eteli değildi. Öneğin bi değişen diğei ile üse oelason halinde ise bu ilişi he iisinin üçüncü bi değişenle oelason halinde bulunmasından ilei gelio olabili. Bu nedenle ii değişen aasındai oelâsonu, ele alınan diğe değişenle sabit duumda ien hesaplama geeebili. Bu şeilde hesaplanan oelason atsaılaına ısmi oelason atsaılaı denilmetedi. Anca oelason atsaısı ve ısmi oelason atsaısı ele aldığımız değişenle aasındai ilişii bi sebep-sonuç ilişisi şelinde vemez. Değişenle aasında sebep-sonuç ilişisi olup olmadığı aaştıılıosa ve sonucu etileen değişenle aasındai diet ve dolalı etilein bilite incelenmesi söz onusu ise bu duumda ullanılaca ölçüt ne oelason atsaılaı, ne de ısmi oelason atsaılaıdı. Çolu egeson analizinde ise he bi bağımsız değişenin bağımlı değişen üzeine doğudan etisi söz onusudu. Anca bazı duumlada, bağımlı değişen ile bağımsız değişen a da değişenle aasındai doğudan ilişilein anı sıa dolalı ilişilein valığı da söz onusu olabili. Bu duumda lasi egeson analizi ve oelason analizi etesiz almatadı (Bal, 000:76). 7 İşte oelason analizinin ve egeson analizinin etesiz aldığı bu duumla, ath Analizi adı veilen istatistisel teniğin otaa çımasına neden olmuştu. ath Analizinde amaç, değişen guplaı aasındai nedensel ilişilein önemliliğini ve büülüğünü tahmin etmeti. 8 Çolu egeson analizinde diate alınan vasaımla altında, bi bağımlı değişen tüm bağımsız değişenle üzeinden analiz edilien, ath Analizinde he bağımlı değişen he bi bağımsız değişen üzeinden analiz edilmete ani biden fazla egeson analizi apılabilmetedi. ath Analizi teniği, il defa Ameialı even genetiçisi Sewall Wight taafından 9 ılında bi dizi denemede geliştiilmiş ve sosal bilimlede O. Duncan taafından ullanılmıştı. ath sözcüğünün Tüçe aşılığı iz, patia vea ol olaa veilse de bu analiz teniği Tüçe liteatüe de bu isimle gidiği için ath Analizi olaa inceleneceti. İi değişen aasındai sebep-sonuç ilişisinde, hangi değişenin a da değişenlein sebep değişeni, hangi değişenin a da değişenlein ise sonuç değişeni olaa ele alınması geetiği önemli bi onu olduğundan, bu ilişinin aaştııcı taafından belilenip analizin de 7 Bal, C., Doğan, N., Doğan, İ., (000), a.g.e. 8 Eişim taihi:

7 buna göe apılması geei. Wight in geliştidiği ath Analizi öntemi, alnızca sebepsonuç değişenlei aasındai ilişile dizisine ugulanmatadı (e, 999:4) ath Diagamı Bibileile sebep-sonuç ilişisi içinde olduğu düşünülen değişenle aasındai ilişile, path diagamlaı ile gösteilebili. ath diagamlaında te önlü ola ullanılı. Bu ola he bağımsız değişenden endisine bağımlı olan değişene doğu çizili. Sistem içeisinde diğeleine bağımlı olmaan değişenle aasındai oelâsonla ise ii önlü ola taafından gösteili ve bileştiici eği biçiminde çizili. Diagam üzeinde path atsaılaının semboli vea saısal değelei azılı. İi önlü eği biçimindei o duumunda ise basit oelason atsaılaının semboli vea saısal değelei azılı. Öneğin X, X,..,X bağımsız değişenlei ile X e hata değişeni ve bunlaın oluştuduğu Y bağımlı değişeninin medana getidiği sebep-sonuç ilişisi; Y=b 0 +b X + b X b X +X e... (.) doğusal egeson modeli ile belilenebili. Bu modelde b 0 sabit teim (egeson sabiti), b atsaılaı ise ısmi egeson atsaılaını göstei. X e, Y bağımlı değişenine ait hata değişenidi. X e nin sıfı otalamalı ve σ vaanslı nomal bi dağılım göstediği ve diğe X i bağımsız değişenleinden bağımsız olduğu vasaılı. X i bağımsız değişenleinin ise hatasız ölçüldüğü abul edili. Yani X i değişenleine ait hatala diate alınmaz (Tune and Stevens, 959:6-58). 0 (.) no lu doğusal model ile belilenen sebep-sonuç ilişi sisteminde X i (i=,,...,) bağımsız değişenleine sebep, Y bağımlı değişenine ise sonuç deni. X e ise sistemde göülmeen diğe eti fatöleinin tümünü içei. (.) no lu doğusal modelin belilediği sebep-sonuç ilişilei Şeil. dei gibi bi diagamla gösteilebili. Bu diagamda göüldüğü gibi, sebep değişenleinin sonuca olan etilei olala gösteilmişti. Oun önü, etinin önünü belile. Bağımsız değişenle aasındai ilişi ani oelason ise ii taafta o başlılı eğile ile gösteilmişti. 9 e, H., (999), Nedensel Modelle, Yaımlanmamış Yüse Lisans Tezi, Gazi Ünivesitesi, Fen Bilimlei Enstitüsü, 4. 0 Tune, M.E. and Stewens, C.D., (959), Regession Analsis of Causal aths, Biometics, 6-58.

8 Şeil.. X, X,..,X sebep değişenlei ile Y sonuç değişeni aasındai ilişi. ath Analizi teniği, standadize edilmiş değişenle aasındai ilişilei incelediğinden (****) no lu doğusal modeldei değişenle standadize edili ve standadize edilmiş değişenle için doğusal egeson modeli eniden azılısa; =...(.) e e eşitliği elde edili i buada, ve i değişenlei standadize edilmiş değişenlei, e ise hata teimini göstei. Kısmi egeson atsaılaı, tanım geeği path atsaılaıdı (Kesin, 998.). ath atsaılaı ile gösteilmete olup, i i sebep değişeninden sonuç değişenine giden eti mitaını göstei. Bu duumda, sebep-sonuç sisteminde standadize edilmiş değişenle aası ilişilei inceleen analize Regeson Analizi eine ath Analizi adı veili. i sebep değişeni ile sonuç değişeni aasındai path atsaısı da; i i/n = /n = E( = b σ σ ) = Cov( ) = (, )...(.) Şeil. de veilen sebep-sonuç diagamı buaa ada açılanan ualla adımıla Şeil. dei path diagamına dönüştüülü. Buadan da anlaşılacağı gibi path diagamı ile sebep-sonuç diagamı aasında şeilsel bi falılı otu. Anca path diagamında, değişenle standadize edilmiş ve pathlaı gösteen ola üzeine de path atsaılaı azılmıştı. Kesin, S., (998), ath (İz) Katsaılaı ve ath Analizi, Yaımlanmamış Yüse Lisans Tezi, Anaa Ünivesitesi, Fen Bilimlei Enstitüsü,.

9 Şeil.. Sebeple aasında oelason olduğu duumda i sebep değişenlei, e hata değişeni ve sonuç değişeni aasındai ilişii gösteen path diagamı. Değişenle aasındai nedensel ilişilei diagam şelinde gösteme, söz onusu değişenle aasındai ilişi sisteminin özellileini daha açı bi şeilde anlama için önemlidi. Değişenle aasındai ilişilein ço çeşitli olması nedenile değişi tipte ilişi sistemlei oluşabilmetedi. Belli başlı ilişi sistemleine ait path diagamlaı aşağıda sıasıla gösteilmetedi. a)sebep Değişenlei Aasında Koelâsonun Olmadığı Sistemle Buada ij, sebep değişeni ile sonuç değişeni aasındai path atsaısını göstemetedi. Şeil.., ve gibi bibiinden bağımsız sebeplein sonucuna etileini gösteen path diagamı. Y sonuç değişeni, Şeil. dei gibi üç adet sebep değişeni taafından tam olaa belilenebiliosa bu duumda sonuç değişenine ait doğusal egeson denlemi; =...(.4) eşitliği ile veilebili.

10 b)koelâsonsuz (Bağımsız) Sebeple Zincii Şeil.4. Koelasonsuz sebeple zinciini gösteen path diagamı Bu şeildei ilişi sistemleinde, değişenle aasında oelason otu ve değişenleden bazılaı hem sebep değişeni hem de sonuç değişenidi. Şeil.4 dei path diagamında, ve 4 değişenlei hem sebep hem de sonuç değişeni onumundadı. Bu diagama göe,, ve 4 değişenleine ait denlemle aşağıdai eşitlilele veilmişti. = 4 = = = (.5) c)sebeple Aasında Koelâsonun Olmadığı Ota Sonuçla Sistemi Şeil.5. İi aı sonucun bibiinden bağımsız ota sebeple taafından etilenmesini gösteen path diagamı Bu şeildei sistemlede, bi sebep değişeni anı anda biden fazla sonuç değişenini etilemetedi. Şeil.5 dei path diagamında,, ve 4 sebep değişenlei bibiinden bağımsız olduğundan, i j için = 0 dı. Aıca ve sonuç değişenlei, i j

11 ve sebep değişenlei taafından ota olaa etilenmetedi. ve değişenleine ait denlemle azılısa; = + + =...(.6) eşitlilei elde edili. d)koelâsonlu Ota Sebep İçeen Sonuçla Sistemi Şeil.6. Sebeple aasında oelasonun olduğu sonuçlaa ait path diagamı Bu şeildei ilişi sistemleinde, sebep değişenlei aasında oelason vadı ve sebep değişenleinden bi ısmı vea hepsi ii sonuç değişenini ota olaa etilemetedi. Şeil.6 dai path diagamına göe ve sonuç değişenlei için denlemle, = + + =...(.7) şelinde azılabili. e)bibiine Bağımlı (Aalaında Koelâson Bulunan) Sebeple Sistemi Şeil.7. Bibiine bağımlı değişenlein sonucuna etileini gösteen path diagamı

12 Bu şeildei sistemlede, sebep değişenlei aasında bi bağımlılı vadı. Yani sebep değişenleinin bilite değişimi söz onusudu. 0 olduğundan, sebep değişenleinin sonuç değişeni üzeine diet etileinin anı sıa, bibilei üzeinden dolalı etilei de mevcuttu. i j... ath Katsaılaı Bi sebep-sonuç sisteminde, sebep değişenleinin sonuç değişenleine etileinin belilenmesinde ath Katsaılaı ullanılmatadı. Hehangi bi sebep değişeni ile sonuç değişeni aasındai path atsaısı, ele alınan sebep değişeni gözlenen sınıla dâhilinde değiştiğinde ve diğe bütün sebep değişenlei sabit tutulduğunda, sonuç değişeninin standat sapma cinsinden gösteeceği değişimin, sebep değişenleinin hepsi etilien göstemiş olduğu standat sapma cinsinden değişime oanı, söz onusu sebep değişenine ait path atsaısı olaa isimlendiili. Buna göe path atsaısı, hehangi bi değişenin buna etili olan diğe değişenleden he biine bağlı olaa değişme mitaını göstei (Kesin, 998:). ath atsaısı ısaca; σ YX YX =...(.8) σ Y olaa gösteili. Buada; YX : X sebep değişeni ile Y sonuç değişeni aasındai path atsaısı, σ YX : Y de alnızca X sebep değişenine bağlı olaa medana gelen değişim, σ Y : Y de tüm sebep değişenlei etili ien gözlenen değişim mitaıdı. Şemati gösteimde, path atsaısı, sebep değişeninden sonuç değişenine doğu bi ön ifade etmete olup, bu ön path diagamında sebep değişeninden sonuç değişenine doğu te önlü bi ola gösteili ath Analizi Teniği Standadize edilmiş değişenle aasındai ilişi sistemleini inceleen bi analiz teniği olaa da bilinen ath Analizi teniği, bibileile sebep-sonuç ilişisi içinde olduğu düşünülen değişenle aasındai ilişilei gösteen path diagamlaının oluştuulması, değişenle aasındai doğusal ilişilein deecesini gösteen oelason atsaılaının diet Kesin, S., (998), a.g.e.

13 etile, dolalı etile ve bileşi path atsaılaına aılaa analiz edilmesi ve analiz sonuçlaının doğu bi şeilde oumlanması işlemleini apsa. ath Analizi teniği, bibileile ilişili olduğu düşünülen değişenlein tam olaa bi diagamla gösteilmesi işlemile başla ve sistemin oumlanması hesaplanaca path atsaılaı ile apılı. Aıca bu atsaılaın matematisel olaa belilenebilmesi, değişenle aasındai sebep-sonuç ilişile sistemini bi matematisel model ile belilemei geeli ılmatadı. Aaştııcı uacağı sebep-sonuç ilişisini belileen onula ilgili olaa apılmış aaştımaladan aalanabileceği gibi çalıştığı onuu bilen biileile bilite de sebep-sonuç ilişisine ait path diagamını oluştuabili. Unutulmaması geei i ath Analizinin sonuçlaının oumlanması uulan diagama göedi. Bunun için eğe uulan diagam anlış ise elde edilen sonuçlaın hatalı olmasının sebebi ath Analizi teniğinden değil, uulan diagamın anlış olmasından analanan bi duumdu. Değişenle aasında doğusal ilişilein dışında doğusal olmaan ilişile de mevcuttu. Doğusal olmaan ilişilein analizleinin zo olmasının anı sıa sistemin oumlanmasının da zo olması nedenile bütün ilişi sistemleinin doğusal olduğu abul edilmiş ve ath Analizi teniğinin pensiplei bu vasaıma göe anlatılmaa çalışılmıştı. İlişilein doğusal olmadığı duumlada, belili bi dönüşümle ilişi doğusal hale getiilmee çalışılı (Wight, 968). İlişilein doğusal olmadığı bi sistemde, ilişilei doğusal hale getiip alaşı değele bulaa apılaca analiz, doğusal olmaan bi ilişi sisteminde doğudan apılaca bi analizden daha sade ve apılan oumla daha anlamlı olu. (Kaşıçı, 000:8) ath Katsaılaının Hesaplanması ath diagamı oluştuulup, sebep ve sonuç değişenlei aasındai ilişilei gösteen egeson modeli azıldıtan sona path atsaılaının hesaplanması geei. ath atsaılaının hesaplanmasına öne olaa Şeil. dei path diagamını ele alıca olusa, değişeninin değişeni üzeine olan doğudan etisinin anı sıa, in diğe değişenlele olan oelasonundan dolaı dolalı etisi de söz onusudu. Zia hehangi ii sebep-sonuç değişeni aasındai oelason atsaısı, bi sebep değişeninin doğudan etisi Wight, S., (968), Genetic and BiometicFoundation,The Univesit of Chicago es, Vol., Chicago, USA. 4 Kaşıçı, D., (000), ath Katsaısı, Kısmi Regeson Katsaısı ve Koelason Katsaılaının Kaşılaştımalı Olaa İncelenmesi, Yaımlanmamış Yüse Lisans Tezi, Süleman Demiel Ünivesitesi, Fen Bilimlei Enstitüsü, 8.

14 ile diğe sebep değişenlei üzeinden dolalı etileinin toplamına eşitti (Wight, 968). 5 Bu nedenle in doğudan etisinin ve dolalı etileinin toplamı e eşit olu. Bu bağlamda çolu egeson analizindei nomal eşitlilee benze şeilde aşağıdai eşitlilei azma mümündü. M (.9) no lu eşitlite ; +... = = = : in üzeindei doğudan etisini,...(.9) : in üzeinden olan dolalı etisini göstemetedi (Şahinle, Gögülü, 000:9). 6 Bu eşitlilede, sebep değişenlei aasındai oelâsonla ve sebep değişenlei ile sonuç değişeni aasındai oelâsonla bilindiğinden, bilinmeen path atsaılaı çözülebili. Bu eşitli matis fomuna dönüştüüldüğünde, sebep değişenleine ait oelason matisi A, path atsaılaı vetöü ve sebep değişenleinin sonuç değişeni ile olan oelasonlaından oluşan sütun vetöü de B ile gösteilise (.9) no lu eşitli ısaca; = A B...(.0) şelinde azılabili (Bal, 000:76). 7 (.0) eşitliği matis şelinde gösteilise; M = M M L L M M L. M...(.) olaa azılı. Sebep değişenleine ait doğudan eti mitalaından haeetle, söz onusu değişenlein dolalı eti mitalaı da bulunabili. Bunun için, öşegen öğelei path atsaılaı, diğe 5 Wight, S., (968), a.g.e. 6 Şahinle, S., Gögülü, Ö., (000), ath Analizi ve Bi Ugulama, MKÜ Ziaat Faültesi Degisi 5(-):87-0, 9. 7 Bal, C., Doğan, N., Doğan, İ., (000), a.g.e.

15 öğelei sıfı olan * boutlu K matisi ile sebep değişenleine ait oelason matisi A çapılı. 0 L 0 L L 0 L 0 L L. M M M M M M M M = M M M 0 0 L L L (.) Yuaıdai (.) eşitliğinde elde edilen * boutlu D matisinde, öşegen üzeindei değele path atsaılaı, öşegen dışındai değele ise sebep değişenleinin bibilei üzeinden olan dolalı eti mitalaıdı. D matisi simeti değildi. D matisi elde edilien, D=K*A şelinde azılmış ise bu duumda i. satı j. sütundai değele, j. sebep değişeninin i. sebep değişeni üzeinden olan dolalı eti mitaıdı. Eğe D matisi D=A*K şelinde elde edilmiş ise bu duumda i. satı j. sütundai değele, i. sebep değişeninin j. sebep değişeni üzeinden olan dolalı eti mitaıdı. sonuç değişenine ait belilenme atsaısı genel olaa, = = j i j e i= j= i...(.) şelinde azılabili. (.) no lu eşitliten anlaşılacağı gibi eğe sebep değişenlei aasında oelason tanımlanmamış ise, bu duumda sonuç değişeni ile sebep değişenlei aasındai oelasonla, doğudan adı geçen sebep değişenleine ait path atsaılaına eşit olu. K = i= i e = A...(.4) adet sebep değişeni için azılmış olan bu genel eşitlile, dallanmış path diagamlaı için de ahatlıla ullanılabilile. D...5. ath Analizinin Üstünlülei ve Zaıflılaı A) ath Analizinin Üstünlülei. İi değişen için hesaplanan oelason atsaısının içeisinde, daha önce de belitildiği gibi, değişenlein te başına etisi ve diğe değişenlele olan bilite etilei ani dolalı etile bulunmatadı. Bu nedenle, değişenle aasındai ilişilein tümünün basit oelason atsaılaı ile açılanabilmesi olanalı değildi. Bu baımdan, doğudan ve dolalı etilenme şeilleinin bibiinden aılması ve söz onusu ilişilein aıntılı bi biçimde otaa

16 onulması geemetedi. Bu amaçla, ath Analizi teniği ullanılı (Şahinle, Gögülü, 000:9). 8. İi değişen aasında hesaplanan oelason atsaısına baaa, bu ii değişeni bilite etileen ota bi sebep olup olmadığı onusunda hüüm veme doğu değildi. Eğe ii değişen aasında hesaplanan oelason atsaısı sıfı olaa bulunmuşsa, bu ii değişenin ota sebep içemediği onusunda oum apma anıltıcı olu. Bi ço duumda, negatif önlü oelasonla pozitif önlü oelasonla ada olup, bibiini dengelemetedi (Kesin, 998:0). 9. Sonuç değişenindei değişimi açılaabilmede, modele giebilece sebep değişenleinin seçiminde de path atsaılaından aalanılabili. Çolu doğusal egeson modeli, daha ço bağımlı değişen olan Y dei değişimi açılamada etili olan X bağımsız değişenleinin bulunmasına daanı. Değişenle aasındai ilişilein mantılı bi biçimde tatışılması için pe düşünülmez. Anı zamanda ath Analizinin nedensel ilişilei açılaabilme baımından, doğusal egeson modeli alaşımından daha üstün olduğu göülü (Kaşıçı, 000:4) Koelâson atsaılaı - ile + aasında değişien, path atsaılaı bu sınılaın dışına çıabilmetedi. Yani, path atsaılaının negatif önlü olanlaı ve pozitif önlü olanlaı bibileini dengelemete ve oelason atsaılaını bu sınıla içinde tutmatadı. Anı oelasona sahip olan değişenle asında, falı path diagamlaı çizilebilmete ve bunla aasındai doğusal ilişile falı şeillede oumlanabilmetedi. 6. Aaştııcı, bağımlı değişenin tahminindei hataı mümün olduğu ada üçü tutaa, modele giebilece bağımsız değişenlein saısını azaltmaa çalışı. Bu amaçla, bağımsız değişenlein seçiminde bazı istatisti ölçütlei geliştiilmişti. Bu ölçütleden biisi de mümün olan bütün ombinasonla dı. Bu öntemde, modele giebilece bağımsız değişenlein hepsinin bütün ombinasonlaı belileni. Bu ombinasonladan hangisinin ugun olduğunun belilenmesinde ullanılan ölçütleden biisi de path atsaılaıdı. ath Analizi ve path atsaılaı ile bağımlı değişendei değişimin açılanabilen ısmı (R ) unsulaına aılaa, bunda bağımsız değişenlein aı aı ve bilite olan eti palaı belilenebildiği için, bütün bağımsız değişenlei içeen egeson denlemi analiz edilee, hangi değişenin a da değişenlein denleme giebileceğine aa veilebili. Bu duumda, ath Analizi teniği ile mümün olan bütün ombinasonlaı denemee gee almaz. Diet 8 Şahinle, S., Gögülü, Ö., (000), ath Analizi ve Bi Ugulama, MKÜ Ziaat Faültesi Degisi 5(-):87-0, 9. 9 Kesin, S., (998), a.g.e. 0 Kaşıçı, D., (000), a.g.e.

17 olaa bütün bağımsız değişenlein bulunduğu modelden ugun olan ombinason doğu bi şeilde seçilebili (Kaşıçı, 000:4). B) ath Analizinin Zaıflılaı Daha önce de belitildiği gibi, ath Analizi teniği anı vei setine değişi path diagamlaı çizilee bunlaı oumlama imânı vei. Anca anı vei seti için uulan falı path diagamlaından, hangisinin a da hangileinin ullanılabileceği onusundai vea hangi diagamlaın avantajlı olduğu onusundai belisizlile ve bunun anı sıa ath Analizi sonucunda elde edilen path atsaılaından den büü çıan değelein ve buna bağlı olaa da negatif değeli bilite belileme atsaılaının oumlanabilmesindei güçlüle, ath Analizi teniğinin dezavantajlaı olaa göülebili (Kaşıçı, 000:44). ath diagamında den büü path atsaısı vasa, bu, böle bi sistemde dengeleici meanizmanın (negatif etinin) olduğuna bi işaetti. Bu açısıla baıldığı zaman, den büü çıan path atsaılaı te olaa anlamlı değildi (Li, 975).... Kümeleme Analizi Kümeleme Analizi, X vei matisinde e alan ve doğal guplamalaı esin olaa bilinmeen biimlei, değişenlei a da biim ve değişenlei bibilei ile benze olan alt ümelee aımaa adımcı olan öntemle topluluğudu. Kümeleme analizi; biimlei, p değişene göe hesaplanan ve benzeli ölçüsü olaa ullanılan bazı ölçüle ullanaa homojen guplaa bölme amacıla ullanılı. Kümeleme analiz, temel olaa döt değişi amaca öneli olaa ugulanan bi öntemdi: a) n saıda biimi, nesnei, oluşumu, p değişene göe saptanan özellileine göe olabildiğince endi içinde tüdeş (homojen) ve endi aalaında falı (heteojen) alt guplaa (üme) aıma, b) p saıda değişeni, n saıda biimde saptanan değelee göe ota özellilei açıladığı vasaılan alt ümele aıma ve ota fatö apılaı otaa oma, c) Hem biimlei hem de değişenlei bilite ele alaa ota n biimi p değişene göe ota özellili alt ümelee aıma, Kaşıçı, D., (000), a.g.e. Kaşıçı, D., (000), a.g.e. Li, C.C., (975), ath Analsis-A ime, The Bowood ess, Califonia, USA.

18 d) Biimlei, p değişene göe saptanan değelee göe, izledilei bioloji ve tipoloji sınıflamaı otaa oma (Özdama, 999:57). 4 Kümeleme analizi, ümelein saısına vea üme apılaına ilişin hehangi bi vasaımda bulunmaz (Johnson and Wichen, 99:57). 5 Diğe ço değişenli istatistisel analiz öntemleinde önemli bi e tutan nomalli vasaımı, bu analizde pensipte almata ve uzalı değeleinin nomalliği eteli göülmetedi (Tatlıdil, 996:9). 6 Kümeleme analizinin ugulama aşamalaı aşağıdai gibi veilebili.. Biim a da değişenlein doğal guplamalaı haında esin bilgilein bulunmadığı popülâsonladan alınan n saıda biimin p saıda değişenine ilişin gözlemlein elde edilmesi (Vei matisinin belilenmesi).. Biimlein/değişenlein bibilei ile olan benzelileini a da falılılaını gösteen ugun bi benzeli ölçüsü ile biimlein/değişenlein bibileine uzalılaının hesaplanması (Benzeli a da falılı matisinin belilenmesi).. Ugun ümeleme öntemi adımı ile benzeli/falılı matisleine göe biimlein/değişenlein ugun saıda ümelee aılması. 4. Elde edilen ümelein oumlanması ve bu ümeleme apısına daalı olaa uulan hipotezlein doğulanması için geeli analiti öntemlein ugulanması Özdama, 999:58). 7 Kümeleme analizi, ii gözlemin benzelilei vea falılılaı temel alınaa apılı (Johnson and Wichen, 99:57). 8 Uzalı ölçülei a da benzeli ölçülei vei matisinde e alan değişenlein ölçü biimleine göe de falılı göstemetedi. Eğe değişenle oansal a da aalılı ölçele elde edilmiş değele ise uzalı a da ilişi tüü ölçüleden aalanılı. Ölçümle saısal değele olaa apılmış ise tecih edilen ölçüle iae uzalı ölçüsü a da hi ae uzalı ölçüsüdü. Eğe iili (bina) gözlemlee göe ölçümle apılmış ise biimle aasındai benzelilei belilemede ölid, ae ölid, size diffeence, patten diffeence, Lance and Williams diffeence, shape diffeence gibi benzeli a da falılı ölçüleinden aalanılmatadı (Özdama, 999:6). 9 4 Özdama, K., (999), aet ogamla ile İstatistisel Vei Analizi-,. Bası, Kaan Kitabevi, Esişehi, Johnson, R., Wichen, D., (99), Applied Multivaiate Statistical Analsis,.th ed., entice Hall, USA, Tatlıdil, H., (996), Ugulamalı Ço Değişenli İstatistisel Analiz, Cem Web Ofset, Anaa, 9. 7 Özdama, K., (999), a.g.e. 8 Johnson, R., Wichen, D., (99), a.g.e. 9 Özdama, K., (999), a.g.e.

19 ... Kümeleme Yöntemlei Kümeleme öntemlei; uzalı matisi a da benzeli matisinden aalanaa biimle a da değişenlei endi içinde homojen ve endi aalaında heteojen guplamala oluştumaı sağlaan öntemledi (Özdama, 999:7). 0 En ço bilinen a da abul göen ümeleme öntemlei; hieaşi ve hieaşi olmaan öntemle biçiminde ii gupta toplanmatadı. Hieaşi Yöntemle: Kümeleme süecinin başlangıcında he gözlem bi ümedi. Süeç sonunda ise tüm gözlemle bi ümede toplanmatadı. Bu öntem aşağıdai algoitma ile ifade edilebilmetedi.. Adım: n tane gözlem, n tane üme olaa işleme başlanı.. Adım: En aın ii üme (uzalı değelei en üçü olan) bileştiili.. Adım: Küme saısı bi indigenee inelenmiş uzalıla matisi bulunu. 4. Adım: ve nolu adımla n- ez tealanı. Bu algoitmaa daalı; te bağıntılı, tam bağıntılı, gup otalama, meezi, otanca ve minimum vaans öntemleinden söz edilebilmetedi (Özmen, 998:47). Hieaşi Olmaan Yöntemle: Küme saısı onusunda bi ön bilgi vasa a da aaştımacı anlamlı olaca üme saısına aa vemişse bu öntem tecih edilmetedi. Diğe tecih sebebi ise uamsal daanalaının daha güçlü olmasıdı. Bu öntemle aasında en ço ullanılan ii tanesi Mac Queen taafından geliştiilmiş olan K-otalama ve en ço olabilili öntemleidi (Tatlıdil, 996:0).. UYGULAMA Gelişmişli düzeine eti eden fatölein incelendiği çalışmada, 8 il bazında ullanılan 8 değişene ait veile EK de veilmişti. Tablo de ise ugulamada ullanılan ve gelişmişli düzeini etilediği düşünülen bağımsız değişenle ile bağımlı değişene ait tanımlaıcı istatistile veilmişti. 0 Özdama, K., (999), a.g.e. Özmen, İ., (998), İlçelein Soso-Eonomi Gelişmişli Sıalaması ve Guplandıılmasına İlişin Bi Çalışma, Hazine Degisi, Saı, 47. Tatlıdil, H., (996), a.g.e.

20 Tablo..Değişenle ve Değişenlee Ait Tanımlaıcı İstatistile Değişen Adı N Otalama Std. Sapma Ölçü Biimi GSYİH (Gai safi Yut İçi Hâsıla) (Y) 8 464, ,7 Milon TL Yıllı Nüfus Atış Hızı (X ) 8 0,95,6476 %o Heim Başına Düşen Kişi Saısı (X ) 8 69,64 694,70 Kişi Kişi Başına Eleti Tüetimi (X ) 8 9, 09,06 Wh Kişi Başına Bana Mevduat Tutaı (X 4 ) 8 96,84 484,49 Milon TL Kişi Başına Kamu Yatıım Hacamalaı (X 5 ) 8 7,58 84,85 Milon TL Teşvi Belgeli Yatıım Tutaı (X 6 ) ,88 8, Milon TL On Bin Kişie Düşen Motolu Kaa Taşıtı Saısı (X 7 ) 8 8,75 480,07 Adet Şehileşme Oanı (X 8 ) 8 55,56,984 % Kısal Yeleşim Yeleinde Asfalt Yol Oanı (X 9 ) 8 5,48 5,859 % (m) Otaöğetimde Toplam Oullaşma Oanı (X 0 ) 8,9 0,69 % Toplam Taımsal Üetim Değelei (X ) 8 054, Milon TL Bebe Ölüm Oanı (X ) 8 4,68 8,9900 %o Doğuganlı Hızı (X ) 8,8856, %o Ouaza Oanı (X 4 ) 8 84,75 7,069 % Yeteli İçme Suuna Sahip Kısal Yeleşim Yelei 8 85,6,9508 % Oanı (X 5 ) İmalat Sanainde Yaatılan Toplam Katma Değe , Milon TL (X 6 ) Nüfus Yoğunluğu (X 7 ) 8 04, ,08096 Kişi/m Tablo. de veilen ve daha önce tanımı apılan bağımsız soso-eonomi değişenle aasında, öncelile çolu doğusal bağıntı tespit edilmee çalışılmıştı. Zia bağımsız değişenle aasında tam ve güçlü bi ilişinin valığı olaa tanımlanan çolu doğusal bağıntının büü bi değe çıması, bağımsız değişenin bağımlı değişen üzeindei net etisini gösteen egeson atsaısı değeinin elde edilememesi sonucunu doğuu (Aaa ve azalıoğlu, 998:8). He değişen için çolu doğusal bağıntı değelei SSS.5 paet pogamı adımıla elde edilmiş ve Tablo. de veilmişti. Aaa, Ş., azalıoğlu, V., (998), Eonometi, 4. Bası, Anadolu Matbaacılı, İzmi, 8.

21 Tablo.. Bağımsız Değişenlee Ait VIF Değelei Değişenle VIF Değelei Değişenle VIF Değelei X,77 X 0,0 X,78 X,86 X,944 X,46 X 4,469 X 0,96 X 5,67 X 4 9,755 X 6,78 X 5,59 X 7,770 X 6 6, X 8,5 X 7 5,49 X 9,455 Çolu doğusal bağıntının olduğuna aa veebilme için, VIF değeleinin en az 0 a eşit olması geemetedi (Ran, 997:). 4 Tablo. de göüldüğü gibi, X bağımsız değişenine ait VIF değei 0 dan büütü. Buna göe söz onusu değişen çolu doğusal bağıntıa sahipti. Eğe bi poblemde çolu doğusal bağıntı vasa, söz onusu sounun gideilmesi, path atsaılaı ile mümündü (Ashe, 98:46). 5 Başa bi deişle, çolu doğusal bağıntının olduğu bi poblemde, ath Analizinin ugulanmasında bi saınca otu. 6 Bi sonai aşamada veile standatlaştıılmıştı ve standatlaştıılmış değele de EK de veilmişti. Son aşamada stepwise egeson öntemi ullanılaa ele alınan 7 bağımsız değişenden hangileinin gelişmişli düzei üzeinde anlamlı oldulaı tespit edilmee çalışılmıştı. Stepwise analizi sonucunda, döt değişen modele gimişti. Söz onusu değişenle işi başına eleti tüetimi (X ), on bin işie düşen motolu aa taşıtı saısı (X 7 ), doğuganlı hızı (X ) ve imalat sanaiinde aatılan toplam atma değe (X 6 ) değişenleidi. Bölelile X, X 7, X ve X 6 değişenlei aasında olduğu vasaılan nedensel ilişilee daanan path diagamı AMOS 4.0 pogamı adımıla Şeil. dei gibi çizilmişti. 4 Ran, T.., (997), Moden Regession Methods, John Wile&Sons.Inc, Canada,. 5 Ashe, H.B., (98), Causal Modeling, Sage ublications Inc, Iowacit, Eişim Taihi:.0.005

22 Şeil.. Değişenlee Ait ath Diagamı Şeil. dei path diagamına ait model, = X...(.) X X 7 X X şelinde azılı. Bağımlı değişen ile bağımsız değişenle aasındai oelasonla için fomülle aşağıdai gibi tüetilmişti. 7 6 = = = = e e...(.) Bağımlı ve bağımsız değişenle aasındai oelason atsaılaı, SSS pogamı adımıla hesaplanmış ve aşağıdai değele elde edilmişti. Tablo.. Değişenlee Ait Koelason Katsaılaı

23 Tablo. de e alan değişenlee ait oelason atsaılaının değelei, (.) no lu eşitlilede eleine azılısa; 0,759 = 0,69 = 0,588 = 0,56 = 7 (0,405) (0,96) (0,405) ( 0,400) ( 0,57) (0,) ( 0,400) ( 0,57) 6 6 (0,96) (0,) 6 ( 0,49) ( 0,49) 6 denlem sistemi elde edili. Bu denlem sisteminin çözümü sonucunda, path atsaılaı hesaplanı. Bu eşitlilede sebep değişenlei aasındai oelâsonla ve sebep değişenlei ile sonuç değişeni aasındai oelâsonla bilindiğinden, bilinmeen path atsaılaı çözülebili. Bu eşitli matis fomuna dönüştüüldüğünde; sebep değişenleine ait oelason matisi A, path atsaılaı vetöü ve sebep değişenleinin sonuç değişeni ile olan oelasonlaından oluşan sütun vetöü de B ile gösteilise daha önce belitildiği gibi, = A B azılabili. Buadan; ˆ ˆ 7 - ˆ = = A B ˆ ˆ 6 eşitliği elde edilmetedi. Hesaplanan oelason değelei bu eşitlite eleine azıldığında;,000 0,405-0,400 0,96 0,405,000-0,57 0, - 0,400-0,57,000-0,49 0,96 0, - 0,49,000 0,759 0,69 0,588 0,56,808-0,584 = 0,084-0,8706-0,584,675 0, ,759 0,084 0,76670,5679 0,05-0,8706 0,759-0,759 0,69 0,05-0,588,9 0,56 0, ,66899 = 0,8689 0,96

24 ˆ ˆ ˆ ˆ 7 6 = 0, = 0,66899 = 0,8689 = 0,96 olaa path atsaılaının saısal değelei elde edili. e hata path atsaısının saısal değeini elde edebilme için de aşağıda e alan eşitliten aalanılmatadı; ˆ ˆ ˆ ˆ e e e e ˆ = B ˆ 0,759 0, ,69 0,66899 =. - 0,588 0,8689 0,56 0,96 = [ 0,7697] = 0,806 e = 0,48797 olaa hata path atsaısı hesaplanmıştı. Bu değele, Şeil. ile veilen path diagamı üzeinde gösteilise; aşağıda Şeil. dei gibi path diagamının nihai haline ulaşılı. Şeil.. ath Katsaılaının Saısal Değeleinin Gösteildiği ath Diagamı Daha önce de belitildiği gibi sebep değişenleine ait doğudan eti mitalaından haeetle, söz onusu değişenlein dolalı eti mitalaı da bulunabili. Bunun için, öşegen öğelei path atsaılaı, diğe öğelei sıfı olan 4*4 boutlu K matisi ile sebep değişenleine ait oelason matisi A çapılı;

25 0, , , , , , ,96 0,96 0, - 0,400-0,57-0,57 0,96 0, - 0,49-0,49 0, ,08094 = 0,0747 0, ,0896 0, ,0705 0,0655-0,9940-0,59-0,8689-0, , , , ,96 Yuaıda elde edilen matiste, öşegen üzeindei değele path atsaılaı, öşegen dışındai değele ise sebep değişenleinin bibilei üzeinden olan dolalı eti mitalaıdı. Bağımsız değişenlein bağımlı değişeni üzeindei etileinin aıştıılması ise Tablo.4 de gösteilmişti. Tablo.4. Etilein Simgelele Gösteimi Dolasız Eti ( i ) Dolalı Eti ( ) Toplam Eti i i = = = = Buada; Toplam Eti = Dolasız Eti + Dolalı Eti şelinde azılı. Buna göe, ün üzeindei toplam dolalı etisi= = 0,759 0, = 0, nin üzeindei toplam dolalı etisi= 7 = 0,69 0,66899 = 0,70 7 ün üzeindei toplam dolalı etisi= =-(0,588)-(-0,8689)=-0,407 6 nın üzeindei toplam dolalı etisi= 6 = 0,56 0,96=0, Hesaplanan değele Tablo.4 de eine azılaa, işi başına eleti tüetiminin, on bin işie düşen motolu aa taşıtı saısının, doğuganlı hızının ve imalat sanainde aatılan toplam atma değein gai safi ut içi hâsıla üzeindei dolalı, dolasız ve toplam etileinin saısal olaa ifade edildiği Tablo.5 aşağıdai gibi elde edilmişti. Aıca sebep değişenleinin bibilei üzeinden olan dolalı eti mitalaı da Tablo.6 da veilmişti.

26 Tablo.5. Etilein Saısal Olaa Gösteimi Dolasız Eti Dolalı Eti Toplam Eti 0, ,6049 0, , ,70 0,69-0,8689-0,407-0, ,96 0,9867 0,56 Tablo.6. Sebep Değişenleinin Bibilei Üzeinden Olan Dolalı Eti Mitalaı 7 6 0, ,0896-0,9940 0, , , ,59 0, ,0747 0,0705-0,8689 0, , ,0655-0, ,96 Tablo.5 de dolasız eti mitalaı path atsaılaını, toplam eti mitalaı ise ilgili bağımsız değişen ile bağımlı değişeni aasındai oelason atsaılaını göstemetedi. elde edilen analiz sonuçlaına göe, oelason atsaılaı incelendiğinde işi başına eleti tüetimi ve on bin işie düşen motolu aa taşıtı saısı başta olma üzee tüm bağımsız değişenle ile gai safi ut içi hâsıla aasındai oelason atsaılaı istatistisel olaa önemli bulunmuştu. Doğuganlı hızı ile gai safi ut içi hâsıla aasında negatif önlü ve uvvetli bi ilişi otaa çıaen diğe üç bağımsız değişen ile gai safi ut içi hâsıla aasında pozitif önlü ilişi bulunmuştu. ath atsaılaını baıldığında ise, işi başına eleti tüetimi ile gai safi ut içi hâsıla aasındai dolasız eti mitaının 0, olduğu göülmetedi. Halbui anı bağımsız değişen ile gai safi ut içi hasıla aasındai oelason atsaısına baıldığında 0,759 gibi daha üse bi değe göülmetedi. Bu duumda açıtı i, toplam eti başlığı altında veilen oelason atsaılaı ilgili değişenle aasındai doğudan etilei ansıtamamata ani gai safi ut içi hasılaa eti eden diğe değişenlein etileini de içemetedi. Anı duum diğe üç bağımsız değişen için de geçelidi. Dolaısıla, lasi oelason analizi ile elde edilen değele geçeği ansıtamamatadı. ath Analizi ile elde edilen değele, diğe fatölein etisini elemine ettiği için lasi oelason analizi ile elde edilen değelee tecih edilmelidi. Tablo.5 in geneline baıldığında gai safi ut içi hâsıla üzeindei en büü toplam etinin işi başına eleti tüetimine ait olduğu göülmetedi. Diğe bağımsız

27 değişenlein bağımlı değişen üzeindei toplam etileine baıldığında ise ele alınan 8 ilde gai safi ut içi hâsılaı en ço işi başına eleti tüetiminin, en az ise imalat sanaiinde aatılan toplam atma değein etilediği göülmetedi. ath Analizi sonuçlaına göe illein gelişmişli düzei üzeinde etili olduğu düşünülen değişenleden anlamlı bulanan işi başına eleti tüetimi, on bin işie düşen motolu aa taşıtı saısı, doğuganlı hızı ve imalat sanaiinde aatılan toplam atma değe fatölei itibaile ele alınan 8 ili ümeleme analizi metodu ile anı özellilei taşıan homojen il guplaına göe ümeleme amacıla sıasıla hieaşi ve hieaşi olmaan ümeleme analizi ugulanmıştı. Hieaşi Olmaan Kümeleme Küme saısının bilindiği ümeleme öntemidi. Buada 5 olabileceği düşünülmüştü. Hieaşi olmaan ümeleme analizi sonucunda elde edilen üme ilişilei EK- de veilmişti. EK incelendiğinde; * İstanbul ve Kocaeli illeinin aı aı bie gupta; Busa ve İzmi illeinin anı gupta; Adana, Anaa, Adın, İçel, Manisa ve Teidağ illeinin bi gupta ve gei alan diğe illein de bi gupta e aldığı göülmetedi. ANOVA X X7 X X6 Cluste Eo Mean Squae df Mean Squae df F Sig. 4548, ,5 76 4,460, , ,880 76,85,09,98 4,44 76,5,59,46E+9 4,578E ,066,000 Youm: H 0 : X i değişeninin bölgelein ii guba aılmasında etisi otu. H : X i değişeninin bölgelein ii guba aılmasında etisi vadı. şelindei hipotezi he değişene göe aı aı test ettiğimizde X, X 7 ve X 6 değişenleinin Sig. Değelei <0,05 olduğundan hipotezle eddedili ve bu değişenlein illein beş guba aılmasında etileinin olduğunu %5 anılma ile söleme mümündü. Hieaşi Kümeleme Küme saısının bilinmediği ümeleme öntemidi. aet pogam üme saısına endisi aa vemetedi. Hieaşi ümeleme analizi sonucunda elde edilen dendogam EK-4 de veilmişti. Söz onusu dendogam incelediğinde hieaşi ümeleme analizi sonucunda da hieaşi

28 olmaan ümeleme analizi sonuçlaına paalel olaa ele alınan değişenle baımından 8 ilin beş guba aılabileceğine aa veilebili. 4. TARTIŞMA VE SONUÇ ath Analizi teniği, modelde hangi değişenlein bağımlı değişen ile en uvvetli nedensel ilişie sahip olduğunu değelendimemize olana vemetedi. Aıca sadece bi değişenin etisini başa bi değişeninile aşılaştımala almaıp, hehangi te bi değişenin falı etileini aşılaştıabilmetedi. Yapılan aaştımalada, değişenle aasındai ilişinin düzeinin belilenmesinde oelason analizi, bu ilişilei fonsionel olaa açılamada ise egeson analizi ullanılmatadı. Değişenle aasındai dolalı ve dolasız etilein belilenmesinde ise ath Analizi oğun bi şeilde ullanılmatadı. ath Analizinin en büü avantajı daha önce de belitildiği gibi, bağımsız değişen olaa ele alınan sebep değişeni ile bağımlı değişen olaa ele alınan sonuç değişeni aasındai ilişii, ilişii oluştuan unsulaa göe analiz edebilmesidi. Zia path modelleinde dolasız ve dolalı etilein oumlanması önemlidi. Çünü bu tü oumla, değişeni değişenini nasıl etile vea z değişeni, değişeninin değişeni üzeindei etisine ne ada atıda bulunu gibi soulaın cevaplandıılmasında adımcı olmatadı. Genelde ath Analizi sonuçlaı, hem ısmi egeson atsaılaına hem de basit oelâsonlaa tecih edilmetedi. Bu tecih, bi değişenin bi diğei üzeindei etisinin değelendimesinde apılmatadı. ath Analizinde, etilenen oelâsonun aışımı düşünülüse egeson atsaılaı ve basit oelâsonla hatalı izlenimle bıaabilmetedi. En azından hatalaı atımatadıla; çünü egeson atsaılaı dolalı etilei göz önünde bulundumamatadıla, oelâsonla ise apa a da analiz edilmemiş bileşenlei içemetedi. Bu çalışmada, illein gelişmişli düzei üzeinde etili olduğu düşünülen fatölein ne adaının gelişmişli düzei üzeinde anlamlı olduğunun belilenip, anlamlı bulunan değişenlein etileini diet ve dolalı etile olaa aı aı ifade etme ve ümeleme analizi metodu ile ele alınan değişenle itibaile anı özellilei taşıan homojen il guplaını belileme amaçlanmıştı. Yapılan analiz sonuçlaına göe, işi başına eleti tüetimi, on bin işie düşen motolu aa taşıtı saısı, doğuganlı hızı ve imalat sanaiinde aatılan toplam atma değe değişenlei, gelişmişli düzei üzeinde anlamlı bulunmuştu. Bundan sona apılaca buna

29 benze aaştımalada söz onusu döt değişenin ullanılması aaştımanın sağlılı olaa apılmasına atıda bulunacatı. Aaştımamızda otaa çıan sonuçladan da göüldüğü gibi, eleti tüetimi ile gelişmişli düzei aasında önemli bi ilişi vadı. Yaşam standadının üselmesi ve gelişen tenolojinin insanlaa sunduğu onfo he geçen gün daha fazla enejie ihtiaç duulmasına sebep olmuştu. Evlede ullanılan buzdolabı, çamaşı mainesi, bulaşı mainesi, ütü, eletili su ısıtıcısı, bilgisaa vb. eletile çalışan aaçlaın agınlaşması doğal olaa eleti tüetimini attımıştı. Eleti enejisi hem sanaiinin temel gidisi olması hem de analaın ısıtlılığı nedenile, hem sanaileşme açısından hem de ülede gelişmişli göstegesi olaa önemini oumatadı. Aıca ullanım olalığı, temizliği ve atı bıamaması nedenile diğe eneji analaına göe eleti enejisi tüetiminin genel eneji tüetimi içindei paı ılla itibai ile atmatadı. Dünada genel eneji tüetimi içinde eleti enejisinin paı, 999 ılında %5 civaında ien, 00 ılında bu oan %50 e üselmişti. Bu atış tendi eleti enejisinin bugün ne denli önemli olduğunu ve gelecete daha da önemli olacağını göstemetedi. Çalışmada, gelişmişli düzeine eti eden bi diğe önemli değişen olaa on bin işie düşen motolu aa taşıtı saısı bulunmuştu. Kişilein efah düzei attıça, sahip oldulaı motolu taşıt saısında atış medana gelmetedi. 00 ılında 4,6 milon olan taşıt saısının, 0 ılında 7, milon olacağı tahmin edilmetedi. Diğe taaftan, doğuganlı hızı değişeninin de gelişmişli düzei üzeinde etili olduğu göülmüştü. Ülemizde Cumhuietin uuluşundan 965 ılına ada nüfus atış hızını desteleici politiala benimsenmiş ve ugulanmıştı. 965 ılında çıatılan 557 saılı Nüfus lanlaması Haında Kanun ile aile planlaması öntem ullanımı sebest bıaılmıştı. Aile planlaması onusundai başaılı ugulamaladan sona, 5 49 aş gubundai adınlaın doğugan çağın sonuna geldileinde sahip olacalaı çocu saısını gösteen toplam doğuganlı hızı, Tüie de 98 ti düzeine göe önemli oanlada düşüş göstemişti. İmalat sanaiine aatılan toplam atma değe de gelişmişli düzeine eti eden bi değişen olaa bulunmuştu. Bilindiği gibi imalat, başlangıç malzemesini üüne dönüştüee, atma değe oluştuma elemidi. Genelde imalat teimi ile ugun bi tesiste döüm, esme, plasti şeillendime, bileştime gibi işlemle vasıtasıla malzemelein üüne dönüşümü ile bağlantılı da bi apsam anlaşılı. Faat günümüz işletmeleinde bu temel süeçleden daha fazlası geçeleştiildiğinden imalatın tanımı olduça genişlemişti. İmalatın

30 malzeme, paa, zaman, meân, işgücü geesinimi ve çeve ililiğini en az düzede tutaa, en veimli şeilde geçeleştiilmesi beleni. Bu hedeflee ulaşmanın anca ii tasalanmış imalat işlem ve süeçlei ile mümün olacağı açıtı. Öte andan, bilindiği gibi atma değe, bi mal vea hizmetin he aşamasında o mal vea hizmete apılan elemedi. Bi mal vea hizmetin gidi değei ile çıtı değei aasındai fatı. Üetimin he aşamasında üetilen mal vea hizmete elenen döt üetim fatöü ia, ücet, faiz ve a palaıdı. Tüie de imalat sanaiinde aatılan atma değein üseltilmesinin, ülenin gelişmişli düzei üzeinde olumlu eti apacağı açıtı. ath Analizi sonuçlaına goe illein gelişmişli düzei üzeinde etili olduğu düşünülen değişenleden anlamlı bulanan işi başına eleti tüetimi, on bin işie düşen motolu aa taşıtı saısı, doğuganlı hızı ve imalat sanainde aatılan toplam atma değe fatölei itibaile ele alınan 8 ili ümeleme analizi metodu ile anı özellilei taşıan homojen il guplaına göe ümeleme amacıla sıasıla hieaşi ve hieaşi olmaan ümeleme analizi ugulanmış ve he ii ümeleme analizi öntemile de bibiine benze sonuçla elde edilmişti. Söz onusu değişenle itibaile İstanbul ve Kocaeli illei aı aı bie gup oluştuuen, Busa ve İzmi illei te bi gupta, ine Adana, Anaa, Adın, İçel, Manisa ve Teidağ illei de te bi gupta toplanmış, gei alan 7 il de aı bi üme oluştumuşladı.

EMEKLILIK SİSTEMLERİ SINAV SORULARI WEB-ARALIK 2015. Bireysel emeklilik sistemine ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi(leri) yanlıştır?

EMEKLILIK SİSTEMLERİ SINAV SORULARI WEB-ARALIK 2015. Bireysel emeklilik sistemine ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi(leri) yanlıştır? EMEKLILIK SİSTEMLERİ SINAV SORULARI WEB-ARALIK 2015 Sou-1 Bieysel emeklilik sistemine ilişkin olaak aşağıdakileden hangisi(lei) yanlıştı? I. Bieysel emeklilik sistemindeki biikimle Sosyal Güvenlik Sistemine

Detaylı

2013 2013 LYS LYS MATEMATİK Soruları

2013 2013 LYS LYS MATEMATİK Soruları LYS LYS MATEMATİK Soulaı. LYS 5. LYS ( + a ) = 8 < < olmak üzee, olduğuna öe, a kaçtı? I. A) D) II. + III. (.) ifadeleinden hanileinin değei neatifti? A) Yalnız I Yalnız II Yalnız III D) I ve III II ve

Detaylı

POZiSYON KONTROLÜNE YÖNELİK DC MOTOR UYGULAMASI

POZiSYON KONTROLÜNE YÖNELİK DC MOTOR UYGULAMASI .. SAU Fen Bilimlei Enstitüsü Degisi 6.Cilt, 1.Saı (Mat 2002) Pozison Kontolüne Yönelik DC Moto Ugulaması A.İ.Doğman, A.F.Boz POZiSYON KONTROLÜNE YÖNELİK DC MOTOR UYGULAMASI 'oj Ali lhsan DOGMAN, Ali Fuat

Detaylı

5. ( 8! ) 2 ( 6! ) 2 = ( 8! 6! ). ( 8! + 6! ) Cevap E. 6. Büyük boy kutu = 8 tane. Cevap A dakika = 3 saat 15 dakika olup Göksu, ilk 3 saatte

5. ( 8! ) 2 ( 6! ) 2 = ( 8! 6! ). ( 8! + 6! ) Cevap E. 6. Büyük boy kutu = 8 tane. Cevap A dakika = 3 saat 15 dakika olup Göksu, ilk 3 saatte Deneme - / Mat MTEMTİK DENEMESİ Çözümle. 7 7 7, 0, 7, + + = + + 03, 00,, 3 0 0 7 0 0 7 =. +. +. 3 = + + = 0 bulunu.. Pa ve padaa eklenecek saı olsun. a- b+ b =- a+ b+ a & a - ab+ a =-ab-b -b & a + b =

Detaylı

Kimyasal Reaksiyon Mühendisliği. Hız Kanunları

Kimyasal Reaksiyon Mühendisliği. Hız Kanunları Kimyasal Reasiyon Mühendisliği Hız Kanunlaı 1 Tanımla Homojen Reasiyon Te fazlıdı. Heteojen Reasiyon Ço fazlıdı, easiyon genel olaa fazla aasındai aaesitlede meydana geli. Tesinmez (Te yönlü) Reasiyon

Detaylı

KUYRUK SİSTEMİ VE BİLEŞENLERİ SİSTEM SİMULASYONU KUYRUK SİSTEMİ VE BİLEŞENLERİ ÖRNEKLER BİR KUYRUK SİSTEMİNİN ÖRNEKLER

KUYRUK SİSTEMİ VE BİLEŞENLERİ SİSTEM SİMULASYONU KUYRUK SİSTEMİ VE BİLEŞENLERİ ÖRNEKLER BİR KUYRUK SİSTEMİNİN ÖRNEKLER KUYRUK SİSTEMİ VE SİSTEM SİMULASYONU 5. KUYRUK SİSTEMLERİ Bi kuyuk sistemi; hizmet veen bi veya biden fazla sevise sahipti. Sisteme gelen müşteile tüm sevislei dolu bulusa, sevisin önündeki kuyuğa ya da

Detaylı

SİSTEM SİMULASYONU KUYRUK SİSTEMİ VE BİLEŞENLERİ KUYRUK SİSTEMİ VE BİLEŞENLERİ

SİSTEM SİMULASYONU KUYRUK SİSTEMİ VE BİLEŞENLERİ KUYRUK SİSTEMİ VE BİLEŞENLERİ SİSTEM SİMULASYONU KUYRUK SİSTEMLERİ KUYRUK SİSTEMİ VE BİLEŞENLERİ Bi kuyuk sistemi; hizmet veen bi veya biden fazla sevise sahipti. Sisteme gelen müşteile tüm sevislei dolu bulusa, sevisin önündeki kuyuğa

Detaylı

Kamera Destekli Gerçek Zamanlı Robotik Al-Bırak Uygulamalar Đçin Yeni Bir Matematiksel Kinematik Güvenlik Modeli

Kamera Destekli Gerçek Zamanlı Robotik Al-Bırak Uygulamalar Đçin Yeni Bir Matematiksel Kinematik Güvenlik Modeli ELECO Eleti - Eletoni ve Bilgisaa Mühendisliği Sempoumu, 9 Kasım - Aalı, Busa Kamea Desteli Geçe Zamanlı Roboti Al-Bıa Ugulamala Đçin Yeni Bi Matematisel Kinemati Güvenli Modeli A New Mathematical Kinematic

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A LYS MATEMATİK TESTİ. Bu testte 5 sou vadı.. Cevaplaınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için aılan kısmına işaetleiniz.. Veilen, ve z tamsaılaı için. =. z =. =f() olduğuna göe, + + z toplamı en çok kaçtı?

Detaylı

Belvermeye Dayalı Nano Konumlandırıcının Simulasyon Tabanlı Yapısal Analizi

Belvermeye Dayalı Nano Konumlandırıcının Simulasyon Tabanlı Yapısal Analizi TOK'7 Bildiile Kitab stanbul, 5-7 Elül 7 Belvemee Daalı ano Konumlandııcının Simulason Tabanlı Yaısal Analizi Mustafa Yiit ÖZDEMR, Tuna ili, Sehat Yeilut Meatoni Pogamı Sabancı Ünivesitesi, stanbul, Tüie

Detaylı

Nokta (Skaler) Çarpım

Nokta (Skaler) Çarpım Nokta (Skale) Çapım Statikte bazen iki doğu aasındaki açının, veya bi kuvvetin bi doğuya paalel ve dik bileşenleinin bulunması geeki. İki boyutlu poblemlede tigonometi ile çözülebili, ancak 3 boyutluda

Detaylı

Örnek 1. Çözüm: Örnek 2. Çözüm: 60 30000 300 60 = = = 540

Örnek 1. Çözüm: Örnek 2. Çözüm: 60 30000 300 60 = = = 540 Önek 1 1.8 kn yük altında 175 dev/dak dönen bi mil yatağında çalışacak bilyeli ulman için, 5 saat ömü ve %9 güvenililik istemekteyiz. Öneğin SKF kataloğundan seçmemiz geeken inamik yük sayısı (C 1 ) nedi?

Detaylı

Batman Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 2014 Yılı. Özel Yetenek Sınavı Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Batman Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 2014 Yılı. Özel Yetenek Sınavı Sonuçlarının Değerlendirilmesi Batman Ünivesitesi Beden Eğitimi ve Spo Yüksekokulu 2014 Yılı Özet: Özel Yetenek Sınavı Sonuçlaının Değelendiilmesi Mehmet Emin YILDIZ 1* Buak GÜRER 2 Ubeyde GÜLNAR 1 1 Batman Ünivesitesi Beden Eğitimi

Detaylı

BASAMAK TİPİ DEVRE YAPISI İLE ALÇAK GEÇİREN FİLTRE TASARIMI

BASAMAK TİPİ DEVRE YAPISI İLE ALÇAK GEÇİREN FİLTRE TASARIMI BASAMAK TİPİ DEVRE YAPISI İE AÇAK GEÇİREN FİTRE TASARIMI Adnan SAVUN 1 Tugut AAR Aif DOMA 3 1,,3 KOÜ Mühendislik Fakültesi, Elektonik ve abeleşme Müh. Bölümü 41100 Kocaeli 1 e-posta: adnansavun@hotmail.com

Detaylı

YX = b X +b X +b X X. YX = b X +b X X +b X. katsayıları elde edilir. İlk olarak denklem1 ve denklem2 yi ele alalım ve b

YX = b X +b X +b X X. YX = b X +b X X +b X. katsayıları elde edilir. İlk olarak denklem1 ve denklem2 yi ele alalım ve b Kadelen Bisküvi şiketinin on şehideki eklam statejisi Radyo-TV ve Gazete eklamı olaak iki şekilde geçekleşmişti. Bu şehiledeki satış, Radyo-TV ve Gazete eklam veilei izleyen tabloda veilmişti. Şehi No

Detaylı

3. EŞPOTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ AMAÇ. Bir çift elektrot tarafından oluşturulan elektrik alan ve eş potansiyel çizgilerini görmek.

3. EŞPOTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ AMAÇ. Bir çift elektrot tarafından oluşturulan elektrik alan ve eş potansiyel çizgilerini görmek. 3. EŞPOTNSİYEL VE ELEKTRİK LN ÇİZGİLERİ MÇ i çift elektot taafından oluştuulan elektik alan ve eş potansiyel çizgileini gömek. RÇLR Güç kaynağı Galvanomete Elektot (iki adet) Pob (iki adet) İletken sıvı

Detaylı

TG 1 ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK

TG 1 ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ TG ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK Bu testlein he hakkı saklıdı. Hangi amaçla olusa olsun, testlein tamamının vea bi

Detaylı

FİZ101 FİZİK-I. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B Grubu 3. Bölüm (Doğrusal Hareket) Özet

FİZ101 FİZİK-I. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B Grubu 3. Bölüm (Doğrusal Hareket) Özet FİZ11 FİZİK-I Ankaa Üniesitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B Gubu 3. Bölüm (Doğusal Haeket) Özet.1.14 Aysuhan Ozansoy Haeket Nedi? Mekanik; kuetlei e onlaın cisimle üzeine etkileini inceleyen fizik dalıdı

Detaylı

DİJİTAL GÖRÜNTÜLERİN REKTİFİKASYONU: SENSÖR MODELLERİ, GEOMETRİK GÖRÜNTÜ DÖNÜŞÜMLERİ VE YENİDEN ÖRNEKLEME

DİJİTAL GÖRÜNTÜLERİN REKTİFİKASYONU: SENSÖR MODELLERİ, GEOMETRİK GÖRÜNTÜ DÖNÜŞÜMLERİ VE YENİDEN ÖRNEKLEME TMMOB Haita ve Kadasto Mühendislei Odası 1. Tükie Haita Bilimsel ve Teknik Kuultaı 8 Mat - 1 Nisan 5, Ankaa DİJİTAL GÖRÜNTÜLERİN REKTİFİKASYONU: SENSÖR MODELLERİ, GEOMETRİK GÖRÜNTÜ DÖNÜŞÜMLERİ VE YENİDEN

Detaylı

Öğrenci No: Adı Soyadı: İmza: Soru No Toplam Puan Program Çıktısı PÇ-10 PÇ-10 PÇ-2,10 PÇ-2,10 PÇ-2,10 Alınan Puan

Öğrenci No: Adı Soyadı: İmza: Soru No Toplam Puan Program Çıktısı PÇ-10 PÇ-10 PÇ-2,10 PÇ-2,10 PÇ-2,10 Alınan Puan Öğenci No: dı Soyadı: İmza: Sou No 1 2 3 4 5 Toplam Puan 15 15 20 25 25 100 ogam Çıktısı PÇ-10 PÇ-10 PÇ-2,10 PÇ-2,10 PÇ-2,10 lınan Puan SORU 1. ltenatif işletme büyüklükleinin optimum kapasiteye göe aşıı

Detaylı

ASTRONOTİK DERS NOTLARI 2014

ASTRONOTİK DERS NOTLARI 2014 YÖRÜNGE MEKANİĞİ Yöüngeden Hız Hesabı Küçük bi cismin yöüngesi üzeinde veilen hehangi bi noktadaki hızı ve bu hızın doğultusu nedi? Uydu ve çekim etkisinde bulunan cisim (Ye, gezegen, vs) ikili bi sistem

Detaylı

Öğr. Elemanı: Dr. Mustafa Cumhur AKBULUT

Öğr. Elemanı: Dr. Mustafa Cumhur AKBULUT Üite 9: Koelasyo Öğ. Elemaı: D. Mustafa Cumhu AKBULUT 9.Üite Koelasyo 2 Üitede Ele Alıa Koula 9. Koelasyo 9.1. Değişkele Aasıdaki İlişkile 9.2. Koelasyo katsayısı 9.Üite Koelasyo 3 Koelasyo Buda öceki

Detaylı

MATLAB GUI TABANLI ELEKTROMIKNATIS DEVRE TASARIMI VE ANALİZİ

MATLAB GUI TABANLI ELEKTROMIKNATIS DEVRE TASARIMI VE ANALİZİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K B İ L İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 005 : 11 : 1 : 13-19

Detaylı

SİSTEM MODELLEME VE OTOMATİK KONTROL FİNAL/BÜTÜNLEME SORU ÖRNEKLERİ

SİSTEM MODELLEME VE OTOMATİK KONTROL FİNAL/BÜTÜNLEME SORU ÖRNEKLERİ SİSTEM MODELLEME VE OTOMATİK KONTROL FİNAL/BÜTÜNLEME SORU ÖRNEKLERİ.Gup: Vize sou önekleindeki son gup (Routh-Huwitz testi) soula dahildi. Bunla PID soulaıyla bilikte de soulabili..) Tansfe fonksiyonu

Detaylı

OPTİMUM RADAR PARAMETRELERİNİN SÜREKLİ GENETİK ALGORİTMA YARDIMIYLA KARIŞTIRMA ORTAMINDA RADAR MENZİLİNİN MAKSİMİZE EDİLMESİ İÇİN BELİRLENMESİ

OPTİMUM RADAR PARAMETRELERİNİN SÜREKLİ GENETİK ALGORİTMA YARDIMIYLA KARIŞTIRMA ORTAMINDA RADAR MENZİLİNİN MAKSİMİZE EDİLMESİ İÇİN BELİRLENMESİ Optimum ada Paameteleinin Süekli Genetik Algoitma Yadımıyla Kaıştıma Otamında ada Menzilinin Maksimize Edilmesi İçin Belilenmesi HAVACILIK VE UZAY TEKNOLOJİLEİ DEGİSİ TEMMUZ 2004 CİLT 1 SAYI 4 (41-46)

Detaylı

VECTOR MECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS

VECTOR MECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS Seventh Edition VECTOR MECHANICS OR ENGINEERS: STATICS edinand P. Bee E. Russell Johnston, J. Des Notu: Hai ACAR İstanbul Teknik Üniveistesi Tel: 285 31 46 / 116 E-mail: acah@itu.edu.t Web: http://atlas.cc.itu.edu.t/~acah

Detaylı

Esmer Irkı Sığırlarda Süt Verimi Üzerine Etkili Faktörlerin Path Analizi İle Belirlenmesi

Esmer Irkı Sığırlarda Süt Verimi Üzerine Etkili Faktörlerin Path Analizi İle Belirlenmesi Kafas Univ Vet Fa Derg 7 (5): 859-86, 0 DOI:0.9775/vfd.0.688 REEARCH ARTICLE Esmer Irı ığırlarda üt Verimi Üzerine Etili Fatörlerin Path Analizi İle Belirlenmesi Yalçın TAHTALI * Aziz ŞAHİN * Zafer ULUTAŞ

Detaylı

YER HAREKETİNDEKİ DEĞİŞİMİN GERÇEK YER HAREKETİNE BAĞLI OLARAK BELİRLENDİĞİ KABLOLU KÖPRÜLERİN RASGELE TİTREŞİM ANALİZİ K. SOYLUK 1 A.A.

YER HAREKETİNDEKİ DEĞİŞİMİN GERÇEK YER HAREKETİNE BAĞLI OLARAK BELİRLENDİĞİ KABLOLU KÖPRÜLERİN RASGELE TİTREŞİM ANALİZİ K. SOYLUK 1 A.A. YER HAREKETİNDEKİ DEĞİŞİMİN GERÇEK YER HAREKETİNE BAĞLI OLARAK BELİRLENDİĞİ KABLOLU KÖPRÜLERİN RASGELE TİTREŞİM ANALİZİ K. SOYLUK A.A. DUMANOĞLU Yd. Doç. D. Pof. D. Gai Ünivesitesi, Mühendisli-Mimalı Faültesi,

Detaylı

Gauss Kanunu. Gauss kanunu:tanım. Kapalı bir yüzey boyunca toplam elektrik akısı, net elektrik yükünün e 0 a bölümüne eşittir.

Gauss Kanunu. Gauss kanunu:tanım. Kapalı bir yüzey boyunca toplam elektrik akısı, net elektrik yükünün e 0 a bölümüne eşittir. Gauss Kanunu Gauss kanunu:tanım Kapalı bi yüzey boyunca toplam elektik akısı, net elektik yükünün e a bölümüne eşitti. yüzeydeki Gauss kanunu Coulomb kanununa eşdeğedi. Gauss kanunu : Tanım Bi yük dağılımını

Detaylı

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ankara Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ankara Aysuhan OZANSOY FİZ11 FİZİK Ankaa Üniesitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ankaa Aysuhan OZANSOY Bölüm-III : Doğusal (Bi boyutta) Haeket 1. Ye değiştime e Haeketin Tanımı 1.1. 1 Mekanik Nedi? 1.. Refeans çeçeesi, Konum, Ye

Detaylı

PROBLEM SET I KASIM = 50 p ML + M + L = [50 p ML + M + L] Q = Q

PROBLEM SET I KASIM = 50 p ML + M + L = [50 p ML + M + L] Q = Q PROBLEM SET I - 4 11 KASIM 009 Sou 1 (Besanko ve Baeutigam, s. 56 (00)): Aşa¼g daki gibi bi üetim fonksiyonu veilsin: = 50 p ML + M + L a - Bu üetim fonksiyonunun ölçe¼ge göe getiisini bulunuz. He iki

Detaylı

BORU İÇİ AKIŞLARDA TÜRBÜLATÖRLERİN ISI TRANSFERİNE OLAN ETKİSİNİN SAYISAL İNCELENMESİ

BORU İÇİ AKIŞLARDA TÜRBÜLATÖRLERİN ISI TRANSFERİNE OLAN ETKİSİNİN SAYISAL İNCELENMESİ Isı Bilimi ve eniği Degisi, 8,, 5-59, 008 J. o hemal Science and echnology 008 IBD Pinted in uey ISSN 300-365 BORU İÇİ AKIŞLARDA ÜRBÜLAÖRLERİN ISI RANSFERİNE OLAN EKİSİNİN SAYISAL İNCELENMESİ Naiz KAHRAMAN,

Detaylı

Ekon 321 Ders Notları 2 Refah Ekonomisi

Ekon 321 Ders Notları 2 Refah Ekonomisi Ekon 321 Des Notlaı 2 Refah Ekonoisi Refah Ekonoisinin Biinci Teel Teoei: İdeal işleyen bi sebest piyasa ekanizası kaynaklaın en etkin (optiu) bi şekilde dağılasını sağla. Topla net fayda (Topla Fayda-

Detaylı

Bölüm 5 Olasılık ve Olasılık Dağılışları. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER

Bölüm 5 Olasılık ve Olasılık Dağılışları. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER Bölüm 5 Olasılık ve Olasılık Dağılışlaı Doç.D. Suat ŞAHİNLE Olasılık ve Olasılık Dağılışlaı Olasılık: Eşit saşla meydaa gele tae olayda A taesi A olayı olsu. Bu duumda A olayıı meydaa gelme olasılığı;

Detaylı

7. VİSKOZ ( SÜRTÜNMELİ ) AKIŞLAR

7. VİSKOZ ( SÜRTÜNMELİ ) AKIŞLAR Tüm aın haklaı Doç. D. Bülent Yeşilata a aitti. İinsi çoğaltılama. III/ 7. İSKOZ ( SÜTÜNMELİ ) AKIŞLA 7.. Giiş Bi akışta iskoite etkisi önemli ise bu akış isko (sütünmeli) akış adını alı. Akışkan iskoitesinden

Detaylı

1. MİLLİKAN YAĞ DAMLASI DENEYİ

1. MİLLİKAN YAĞ DAMLASI DENEYİ . MİLLİKAN YAĞ DAMLASI DENEYİ Amaç Bu denede, Ye çekiminin etkisinde ve düzgün bi elektik alan içeisinde bulunan üklü bi ağ damlasının haeketi inceleneek elektonun ükünün ölçülmesi; Yağ damlalaının ükleinin

Detaylı

LYS TÜREV KONU ÖZETLİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

LYS TÜREV KONU ÖZETLİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI LYS TÜREV KONU ÖZETLİ LÜ SORU BANKASI ANKARA İÇİNDEKİLER Tüev... Sağdan Ve Soldan Tüev... Tüev Alma Kuallaı...7 f n () in Tüevi... Tigonometik Fonksionlaın Tüevi... 6 Bileşke Fonksionun Tüevi... Logaitma

Detaylı

SAYISAL ANALİZ. Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ. Sayısal Analiz. Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ

SAYISAL ANALİZ. Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ. Sayısal Analiz. Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ SAYSAL ANALİZ Doç.D. Cüneyt BAYLMŞ Doç.D. Cüneyt BAYLMŞ SAYSAL ANALİZ LİNEE DENKLEM SİSTEMİ ÇÖZÜMLEİ (Klasik Yöntemle) Doç.D. Cüneyt BAYLMŞ İÇEİK Doğusal Denklem Takımlaının Çözümü Came Yöntemi Matisin

Detaylı

Öğrenci No: Ürünler Masa Sandalye Kitaplık İşçilik süresi (saat/adet) Talep miktarı (adet)

Öğrenci No: Ürünler Masa Sandalye Kitaplık İşçilik süresi (saat/adet) Talep miktarı (adet) Oman Endüsti Mühendisliği ölümü TESİS PLNLM asınav 14.11.2016 15:00 Öğenci No: İmza dı Soyadı: SORU 1. ltenatif işletme büyüklükleinin optimum kapasiteye göe aşıı veya eksik olmasının işletme açısından

Detaylı

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri Basit Makinele BASİ MAİNELER est in Çözümlei. Şekil üzeindeki bilgilee göe dinamomete değeini göstei. Cevap D di.. Makaa ve palanga sistemleinde kuvvetten kazanç sayısı kada yoldan kayıp vadı. uvvet kazancı

Detaylı

5. Ders Işığın Kutuplanması

5. Ders Işığın Kutuplanması 5. Des Işığın Kutuplanması H = H +z Bu bölümü bitidiğinizde, Işığın utuplanma özelliği, Doğusal, daiesel, elipti utuplu ışığın özellilei, Kutuplaıcıla, Jones vetö ve matis gösteimi onulaında bilgi sahibi

Detaylı

Mekanik olayları ölçmekte ya da değerlendirmekte kullanılan matematiksel büyüklükler:

Mekanik olayları ölçmekte ya da değerlendirmekte kullanılan matematiksel büyüklükler: VEKTÖRLER KT 1 Mekanik olaylaı ölçmekte ya da değelendimekte kullanılan matematiksel büyüklükle: Skale büyüklük: sadece bi sayısal değei tanımlamakta kullanılı, pozitif veya negatif olabili. Kütle, hacim

Detaylı

Otomatik Depolama Sistemlerinde Kullanılan Mekik Kaldırma Mekanizmasının Analizi

Otomatik Depolama Sistemlerinde Kullanılan Mekik Kaldırma Mekanizmasının Analizi Uluslaaası Katılımlı 17. Makina Teoisi Sempozyumu, İzmi, 14-17 Hazian 21 Otomatik Depolama Sistemleinde Kullanılan Mekik Kaldıma Mekanizmasının Analizi S.Telli Çetin * A.E.Öcal O.Kopmaz Uludağ Ünivesitesi

Detaylı

YÜKSEK GERİLİM TEKNİĞİ 1

YÜKSEK GERİLİM TEKNİĞİ 1 . Yüse Geilim Teniği nin Gelişimi ve Yalıtan Malzemele YÜKSEK GERİLİM TEKNİĞİ Refeansla. Yüse Geilim Teniği, Pof.D. Muzaffe ÖZKAYA, Cilt, Bisen Yayınevi, 996.. Yüse Geilim Teniğinin Temellei, Pof.D.Sefa

Detaylı

IX ) SINIRLANMIŞ BÖLGELERDE E-M DALGALAR

IX ) SINIRLANMIŞ BÖLGELERDE E-M DALGALAR 0 IX ) SINIRLANMIŞ BÖLGELERDE E-M DALGALAR A. DALGA ALANLARI. Giiş. Genel. Tecihli Yön B. ALANLARIN SINIR ŞARTLARI C. KOVUKLARDA TE DALGALAR. Didötgen piza. Silindi. Küe D. DALGA KILAVUZLARI 0 A. DALGA

Detaylı

DRC. 5. ab b = 3 b ( a 1 ) = Deponun hacmi 24x olsun, 3. y = 6 için = 3. 7 MATEMATİK DENEMESİ. a 9 b. a 2 b b = 12 b ( a 2 1 ) = 12.

DRC. 5. ab b = 3 b ( a 1 ) = Deponun hacmi 24x olsun, 3. y = 6 için = 3. 7 MATEMATİK DENEMESİ. a 9 b. a 2 b b = 12 b ( a 2 1 ) = 12. MTEMTİK DENEMESİ Çözümle.. ab b = b ( a ) = a 9 b a b b = b ( a ) =. c d 7,,,,,, 7,, 9 + +... + 9 = : = a + + = a = b =, c = + 7 + d = d = = 7 < < & > > 7 & > > 7 =,,,, olup in alabileceği faklı değelein

Detaylı

5 ÖABT / MTL ORTAÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ TG. 678 ( sin + cos )( sin- cos )( sin+ cos ) lim sin- cos " = lim ( sin+ cos ) = bulunu. ". # # I = sin d = sin sin d sin = u sin d = dv du = sin : cos

Detaylı

11 SINIF MATEMATİK. Trigonometri Doğrunun Analitik İncelenmesi

11 SINIF MATEMATİK. Trigonometri Doğrunun Analitik İncelenmesi 11 SINIF MATEMATİK Tigonometi Doğunun Analitik İncelenmesi 1 YAYIN KOORDİNATÖRÜ Oğuz GÜMÜŞ EDİTÖR Hazal ÖZNAR - Uğucan AYDIN DİZGİ Muhammed KARATAŞ SAYFA TASARIM - KAPAK F. Özgü OFLAZ Eğe bi gün sözleim

Detaylı

BÖLÜM 5 İDEAL AKIŞKANLARDA MOMENTUMUN KORUNUMU

BÖLÜM 5 İDEAL AKIŞKANLARDA MOMENTUMUN KORUNUMU BÖLÜM 5 İDEAL AKIŞKANLARDA MOMENTUMUN KORUNUMU Linee İmpuls-Momentum Denklemi Haeket halinde bulunan bi cismin hehangi bi andaki doğusal hızı, kütlesi m olsun. Eğe dt zaman aalığında cismin hızı değişiyosa,

Detaylı

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Journal o Engineering and Natural Sciences Mühendisli ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma Vol./ilt 26 Issue/Saı 3 Araştırma Maalesi / Research Article DETERMINATION OF OPTIMUM INSULATION THIKNESS BY USING HEATING

Detaylı

h h P h h Şekil 2.1. Bir kapta bulunan sıvının yüksekliği ile tabana yaptığı basınç arasındaki ilişki

h h P h h Şekil 2.1. Bir kapta bulunan sıvının yüksekliği ile tabana yaptığı basınç arasındaki ilişki 11. DENKLEMLER Değişenlerin arşılılı ilişilerini ifade eden matematisel denlemler ii gruba arılabilir: Cebirsel denlemler ve diferensiel denlemler. Cebirsel bir denlem türev olara ifade edilen bir değişen

Detaylı

LYS MATEMATİK DENEME - 2

LYS MATEMATİK DENEME - 2 LYS MATEMATİK DENEME - BU SORULAR FİNAL EĞİTİM KURUMLARI TARAFINDAN SAĞLANMIŞTIR. İZİNSİZ KOPYALANMASI VE ÇOĞALTILMASI YASAKTIR, YAPILDIĞI TAKDİRDE CEZAİ İŞLEM UYGULANACAKTIR. LYS MATEMATİK TESTİ. Bu testte

Detaylı

YENİ NESİL ASANSÖRLERİN ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

YENİ NESİL ASANSÖRLERİN ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ YENİ NESİL ASANSÖRLERİN ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Egün ALKAN Elk.Y.Müh. Buga Otis Asansö Sanayi ve Ticaet A.Ş. Tel:0212 323 44 11 Fax:0212 323 44 66 Balabandee Cad. No:3 34460 İstinye-İstanbul

Detaylı

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMA ÖLÇÜMLERİ VE ÖLÇÜM SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMA ÖLÇÜMLERİ VE ÖLÇÜM SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ TMMOB ELEKTİK MÜHENDİSLEİ ODASI ELEKTİK TESİSLEİNDE TOPAKLAMA ÖLÇÜMLEİ VE ÖLÇÜM SONUÇLAININ DEĞELENDİİLMESİ Not : Bu çalışma Elk.Y.Müh. Tane İİZ ve Elk.Elo.Müh. Ali Fuat AYDIN taafından Elektik Mühendislei

Detaylı

Bölüm 5 Manyetizma. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 5 Manyetizma. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU ölüm 5 Manyetizma Pof. D. ahadı OYACOĞLU Manyetizma Manyetik Alanın Tanımı Akım Taşıyan İletkene Etkiyen Kuvvet Düzgün Manyetik Alandaki Akım İlmeğine etkiyen Tok Yüklü bi Paçacığın Manyetik Alan içeisindeki

Detaylı

- 1 - 3 4v A) 450 B) 500 C) 550 D) 600 E) 650

- 1 - 3 4v A) 450 B) 500 C) 550 D) 600 E) 650 - -. Bi cisi uzunutai younu sabit hızı ie at eteye başıyo. Cisi youn yaısını at ettiğinde hızını yaıya düşüüp aan youn yaısını at ettiğinde yine hızını yaıya düşüetedi. Cisi aan youn yaısını gittiğinde

Detaylı

LİMİT TÜREV İNTEGRAL SORU BANKASI

LİMİT TÜREV İNTEGRAL SORU BANKASI LİMİT TÜREV İNTEGRAL SORU BANKASI ANKARA İÇİNDEKİLER LİMİT Limitin Özelliklei... Paçalı Fonksionlada Limit... Mutlak Değeli Fonksionlada Limit... Gafikte Limit... Genişletilmiş Reel Saılada Limit... Belisizliği

Detaylı

3 FAZLI SİSTEMLER. şartlarda daha fazla güç nakli mümkündür. 26.05.2013 3 fazlı sistemler 1 3-FAZLI DENGELİ SİSTEMLER V OR V OS O V OT

3 FAZLI SİSTEMLER. şartlarda daha fazla güç nakli mümkündür. 26.05.2013 3 fazlı sistemler 1 3-FAZLI DENGELİ SİSTEMLER V OR V OS O V OT 3 FA İEME n Çok azlı sistemle, geilimleinin aasında az akı bulunan iki veya daha azla tek azlı sistemin bileştiilmiş halidi ve bu işlem simetik bi şekilde yapılı. n ek azlı sistemlede güç dalgalı olduğu

Detaylı

BASİT HARMONİK HAREKET... 35. Basit Harmonik Hareket... 35. Yaya Bağlı Bir Kütlenin Basit Harmonik Hareketi... 37. Basit Sarkaç...

BASİT HARMONİK HAREKET... 35. Basit Harmonik Hareket... 35. Yaya Bağlı Bir Kütlenin Basit Harmonik Hareketi... 37. Basit Sarkaç... KUVVET VE HREKET Sayfa No BSİT HRMONİK HREKET................................................ 35 Basit Haoni Haeet............................................ 35 Yaya Bağlı Bi Kütlenin Basit Haoni Haeeti.......................

Detaylı

ÇEMBERİN ANALİTİK İNCELENMESİ

ÇEMBERİN ANALİTİK İNCELENMESİ ÇEMBERİN ANALİTİK İNCELENMESİ Öncelikle çembein tanımını hatılayalım. Neydi çembe? Çembe, düzlemde bi noktaya eşit uzaklıkta bulunan noktala kümesiydi. O halde çembein analitik incelenmesinde en önemli

Detaylı

BÖLÜM 2 GAUSS KANUNU

BÖLÜM 2 GAUSS KANUNU BÖLÜM GAUSS KANUNU.1. ELEKTRİK AKISI Elektik akısı, bi yüzeyden geçen elektik alan çizgileinin sayısının bi ölçüsüdü. Kapalı yüzey içinde net bi yük bulunduğunda, yüzeyden geçen alan çizgileinin net sayısı

Detaylı

Çözüm Kitapçığı Deneme-7

Çözüm Kitapçığı Deneme-7 KAMU PESONEL SEÇME SINAI ÖĞETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞETİM MATEMATİK ÖĞETMENLİĞİ 7-9 MAT 7 Çözüm Kitapçığı Deneme-7 Bu testlein he hakkı saklıdı. Hangi amaçla olusa olsun, testlein tamamının vea

Detaylı

ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİKSEL ALAN

ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİKSEL ALAN . BÖÜ TRİS UVVT V TRİS IŞTIRR ÇÖZÜR TRİS UVVT V TRİS. v no ta sın a i yü ün no ta sın a bu lu nan yü e uy gu la ı ğı uv vet,.. 0. & 0 olu. b. 5 0.. 0. 0.. ( 6 olu... 5 0.. 0. 0.. ( 6 olu. uv vet le eşit

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ ORTAÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ TG ÖABT ORTAÖĞRETİM MATEMATİK Bu testlein he hakkı saklıdı. Hangi amaçla olusa olsun, testlein tamamının veya

Detaylı

Tümevarım ve Özyineleme

Tümevarım ve Özyineleme Tümevaım ve Özyieleme CSC-59 Ayı Yapıla Kostati Busch - LSU Tümevaım Tümevaım ço ullaışlı bi ispat teiğidi. Bilgisaya bilimleide, tümevaım algoitmalaıı özellileii aıtlama içi ullaılı. Tümevaım ve öz yieleme

Detaylı

ON COMPOSITE LAMINATED PLATES WITH PLANE LOADED ELASTIC STRESS ANALAYSIS

ON COMPOSITE LAMINATED PLATES WITH PLANE LOADED ELASTIC STRESS ANALAYSIS Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları; 7 DÜZLEMSEL YÜLÜ TABAALI OMPOZİT PLAALARDA ELASTİ GERİLME ANALİZİ *Hamit ADİN, **Bahattin İŞCAN *Dicle Üniversitesi Şırna Mesle Yüseoulu ŞIRNA **Batman Üniversitesi

Detaylı

Çözüm Kitapçığı Deneme-4

Çözüm Kitapçığı Deneme-4 KMU PERSONEL SEÇME SINVI ÖĞRETMENLİK LN İLGİSİ TESTİ LİSE MTEMTİK ÖĞRETMENLİĞİ -5 ŞUT 7 Çözüm Kitapçığı Deneme- u tetlein he hakkı aklıdı. Hangi amaçla olua olun, tetlein tamamının vea bi kımının Mekezimizin

Detaylı

DENEY 4 ÇARPIŞMALAR VE LİNEER MOMENTUMUN KORUNUMU

DENEY 4 ÇARPIŞMALAR VE LİNEER MOMENTUMUN KORUNUMU DEEY 4 ÇRPIŞMLR VE LİEER MOMETUMU KORUUMU MÇ: Deneyin amacı esnek ve esnek olmayan çapışmalada linee momentum ve kinetik eneji kounumunu incelemekti. GEEL İLGİLER: i nesnenin linee momentumu P ; kütlesinin

Detaylı

MALİ UZLAŞTIRMA HESAPLAMALARI

MALİ UZLAŞTIRMA HESAPLAMALARI ELEKTRİK PİYASASI DENGELEME ve UZLAŞTIRMA YÖNETMELİĞİ MALİ UZLAŞTIRMA HESAPLAMALARI 11 Ekim 2011, Ankaa Hüseyin ALTUNTAŞ Piyasa Mali Uzlaştıma Mekezi Gündem Uzlaştıma Uzlaştıma Süeçlei Gün Öncesi Piyasası

Detaylı

TORK. τ = 2.6 4.sin30.2 + 2.cos60.4 = 12 4 + 4 = 12 N.m Çubuk ( ) yönde dönme hareketi yapar. τ K. τ = F 1. τ 1. τ 2. τ 3. τ 4. 1. 2.

TORK. τ = 2.6 4.sin30.2 + 2.cos60.4 = 12 4 + 4 = 12 N.m Çubuk ( ) yönde dönme hareketi yapar. τ K. τ = F 1. τ 1. τ 2. τ 3. τ 4. 1. 2. AIŞIRMAAR 8 BÖÜM R ÇÖZÜMER R cos N 4N 0 4sin0 N M 5d d N ve 4N luk kuv vet lein çu bu ğa dik bi le şen le i şekil de ki gi bi olu nok ta sı na gö e top lam tok; τ = 6 4sin0 + cos4 = 4 + 4 = Nm Çubuk yönde

Detaylı

Akarsu kalite modelleri-1. ÇEV 4045 Su Kalitesi Modelleri Doç.Dr. Alper ELÇ

Akarsu kalite modelleri-1. ÇEV 4045 Su Kalitesi Modelleri Doç.Dr. Alper ELÇ Aasu alite modellei-1 ÇEV 4045 Su Kalitesi Modellei Doç.D. Alpe ELÇ Aasula n hidoloji çevimindei yei Nehi ve deele, su dağılımı açısından aıldığında yeyüzündei toplam tatlı su mitaının 6,5 ini apsamatadıla

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 6 Sayı: 2 s. 53-71 Mayıs 2004

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 6 Sayı: 2 s. 53-71 Mayıs 2004 DEÜ ÜHENDİSLİK AKÜLTESİ EN ve ÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 6 Saı: 2 s. 53-7 aıs 2004 KESEYE ZORLANAN İNCE ÇELİK LEVHALARLA YAPILAN CİVATALI BAĞLANTILARDA HASAR ŞEKİLLERİ (AILURE ODES O BOLTED-THIN SHEET STEEL

Detaylı

ZnX (X=S, Se, Te) FOTONİK KRİSTALLERİNİN ÖZFREKANS KONTURLARI * Eigenfrequency Contours of ZnX (X=S, Se, Te) Photonic Crystals

ZnX (X=S, Se, Te) FOTONİK KRİSTALLERİNİN ÖZFREKANS KONTURLARI * Eigenfrequency Contours of ZnX (X=S, Se, Te) Photonic Crystals Ç.Ü Fen e Mühendislik Bilimlei Deisi Yıl:0 Cilt:8-3 ZnX (X=S, Se, Te) FOTONİK KRİSTALLERİNİN ÖZFREKANS KONTURLARI * Eienfequency Contous of ZnX (X=S, Se, Te) Photonic Cystals Utku ERDİVEN, Fizik Anabilim

Detaylı

KRONĐK BÖBREK YETMEZLĐĞĐ HASTALIĞINDA ÖNEMLĐ FAKTÖRLERĐN BELĐRLENMESĐ

KRONĐK BÖBREK YETMEZLĐĞĐ HASTALIĞINDA ÖNEMLĐ FAKTÖRLERĐN BELĐRLENMESĐ ISSN:0- e-journal of New World Sciences Academy 009, Volume:, Number:, Article Number: A000 PHYSICAL SCIENCES Received: November 00 Acceted: June 009 Series : A ISSN : 0-0 009 www.newwsa.com Yüsel Öner,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ 3-BOYUTLU LORENTZ-MİNKOWSKİ UZAYINDA BOUR TEOREMİ VE KONFORMAL DÖNÜŞÜM ÜZERİNE

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ 3-BOYUTLU LORENTZ-MİNKOWSKİ UZAYINDA BOUR TEOREMİ VE KONFORMAL DÖNÜŞÜM ÜZERİNE ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN İLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEİ -OYUTLU LORENT-MİNKOWSKİ UAYINDA OUR TEOREMİ VE KONFORMAL DÖNÜŞÜM ÜERİNE eha OKURT MATEMATİK ANAİLİM DALI ANKARA He haı salıdı ÖET Yüse Lisans

Detaylı

( ) ( ) ( ) ϕ ( ) ( )

( ) ( ) ( ) ϕ ( ) ( ) TRANFORMATORLAR Genel Elektiksel Özelliklei ve Gücünün Belilenmesi TRGT ODABAŞ Fiziksel Temelle Giiş Tansfomatole geilim ve akımın ölçülmesi veya sinyal ve gücün taşınması gibi özel maksatla için dizayn

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TRİBOLOJİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TRİBOLOJİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TRİBOLOJİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI RADYAL KAYMALI YATAKLARDA SÜRTÜNME KUVVETİNİN ÖLÇÜLMESİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.

Detaylı

Evrensel kuvvet - hareket eşitlikleri ve güneş sistemi uygulaması

Evrensel kuvvet - hareket eşitlikleri ve güneş sistemi uygulaması Evensel kuvvet - haeket eşitliklei ve güneş sistemi uygulaması 1. GİRİŞ Ahmet YALÇIN A-Ge Müdüü ESER Taahhüt ve Sanayi A.Ş. Tuan Güneş Bulvaı Cezayi Caddesi 718. Sokak No: 14 Çankaya, Ankaa E-posta: ayalcin@ese.com

Detaylı

3. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

3. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 3 HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 BÖLÜM 2 EŞ-ANLI DENKLEM SİSTEMLERİ Bu bölümde analitik ve grafik olarak eş-anlı denklem sistemlerinin

Detaylı

BURSA HAFİF RAYLI TAŞIMA SİSTEMİ İÇİN AKIM KAYNAKLI AKTİF GÜÇ FİLTRESİ UYGULAMASI

BURSA HAFİF RAYLI TAŞIMA SİSTEMİ İÇİN AKIM KAYNAKLI AKTİF GÜÇ FİLTRESİ UYGULAMASI BURSA HAFİF RAYLI TAŞIMA SİSTEMİ İÇİN AKIM KAYNAKLI AKTİF GÜÇ FİLTRESİ UYGULAMASI A.Teciyanlı*, O.Uçak*, T.Kılınç*, R.Çına, İ.Özkan *TÜBİTAK-UZAY ODTÜ/ANKARA, BURULAŞ, Nilüfe/BURSA alpe.teciyanli@uzay.tubitak.gov.t

Detaylı

En Küçük Kareler Ve Toplam En Küçük Kareler Yöntemleri İle Deformasyon Analizi

En Küçük Kareler Ve Toplam En Küçük Kareler Yöntemleri İle Deformasyon Analizi En Küçük Kaele Ve oplam En Küçük Kaele Yöntemlei İle Defomasyon nalizi Mustafa CR,evfik YN, Ohan KYILMZ Özet u çalışmada, oplam En Küçük Kaele (EKK) yönteminin defomasyon analizinde uygulanması, elde edilen

Detaylı

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri. 3. Verilen düzenekte yük 3 ipe bindiği için kuvvetten kazanç 3 tür. Bu nedenle yoldan kayıp da 3 olacaktır.

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri. 3. Verilen düzenekte yük 3 ipe bindiği için kuvvetten kazanç 3 tür. Bu nedenle yoldan kayıp da 3 olacaktır. 9 Basit Makinele BASİ MAİNEER est in Çözülei.. Veilen düzenekte yük ipe bindiği için kuvvetten kazanç tü. Bu nedenle yoldan kayıp da olacaktı. kasnak ükün 5x kada yükselesi için kasnağa bağlı ipin 5x.

Detaylı

VEKTÖRLER DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

VEKTÖRLER DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU VEKTÖRLER DOÇ.DR. KMİLE TOSUN ELEKOĞLU 1 Mekanik olaylaı ölçmekte ya da değelendimekte kullanılan matematiksel büyüklükle: Skale büyüklük: sadece bi sayısal değei tanımlamakta kullanılı, pozitif veya negatif

Detaylı

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ LYS / GMİ NM ÇÖZÜMLİ eneme -. 0 ' 0 ile l eş üçgenle olduğundan; = 0 cm l = 0 cm ve = desek l = olu. l de pisago ise l = cm. 0 @ nin ota noktasını olaak işaetlielim. u duumda, = cm ( de ota taan) = cm

Detaylı

Eğrisel harekette çok sık kullanılan tanımlardan biri de yörünge değişkenlerini içerir. Bunlar, hareketin her bir anı için ele alınan biri yörüngeye

Eğrisel harekette çok sık kullanılan tanımlardan biri de yörünge değişkenlerini içerir. Bunlar, hareketin her bir anı için ele alınan biri yörüngeye Eğisel haekee çok sık kullanılan anımladan bii de yöünge değişkenleini içei. Bunla, haekein he bi anı için ele alınan bii yöüngeye eğe, diğei ona dik iki koodina eksenidi. Eğisel haekein doğal bi anımıdıla

Detaylı

Sonlu Elemanlar Yöntemiyle Yumuşak Polietilen Bir Silindirik Borunun Gerilme Analizi

Sonlu Elemanlar Yöntemiyle Yumuşak Polietilen Bir Silindirik Borunun Gerilme Analizi Uludag.Üniv.Zi.Fak.Deg., 25) 19: 23-36 Sonlu Elemanla Yöntemiyle Yumuşak Polietilen Bi Silindiik Bounun Geilme Analizi Muhaem ZEYTİNOĞLU * ÖZET Taım, anayii ve konut ektöünde kullanılan, ıvı ve gaz iletim

Detaylı

Grup içi Korelasyon Katsay ıs ı n ın Örnekleme Da ğı l ım ı

Grup içi Korelasyon Katsay ıs ı n ın Örnekleme Da ğı l ım ı TARIM B İ L İ MLERI DERG İ S İ 000, 6 (1), 83-91 Gup içi Koelasyon Katsay ıs ı n ın Önekleme Da ğı l ım ı Ensa BAŞPINAR' Fiket GÜRBÜZ' Geli ş Taihi: 0.09.1999 Özet: Bu çal ışmada, gup içi koelasyon katsay

Detaylı

biçiminde standart halde tanımlı olsun. Bu probleme ilişkin simpleks tablosu aşağıdaki gibidir

biçiminde standart halde tanımlı olsun. Bu probleme ilişkin simpleks tablosu aşağıdaki gibidir KONU 6: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İÇİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ III 6 Siples Tablo Siples algoritasında en ii çözü, verilen dpp için bir teel ugun çözüden başlanara, ardışı saısal işlelerle araştırılır Bu işleler,

Detaylı

TG 3 ÖABT ORTAÖĞRETİM MATEMATİK

TG 3 ÖABT ORTAÖĞRETİM MATEMATİK KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ ORTAÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ 9 Mat TG ÖABT ORTAÖĞRETİM MATEMATİK Bu testlein he hakkı saklıdı. Hangi amaçla olusa olsun testlein tamamının

Detaylı

Cilt 25, No 2, 363-369, 2010 Vol 25, No 2, 363-369, 2010

Cilt 25, No 2, 363-369, 2010 Vol 25, No 2, 363-369, 2010 Gazi Üniv. Müh. Mim. Fa. De. J. Fac. Eng. Ach. Gazi Univ. Cilt 5, No, 363-369, Vol 5, No, 363-369, ELEKROMANYEİK ASARIM PROGRAMI KULLANILARAK ELEKRİK MAKİNELERİNİN ASARIMINDA BOYU OPİMİZASYONU İÇİN GELİŞİRİLMİŞ

Detaylı

ALFABE A B. Aşağıdaki alfabe trenini ok yönlerini dikkate alarak tamamlayınız.

ALFABE A B. Aşağıdaki alfabe trenini ok yönlerini dikkate alarak tamamlayınız. Ad :... Soyad :... S n f/nu.:... /... ALFABE Aşağıdai alfabe tenini o yönleini diate alaa tamamlayınız. A B Aşağıdai sözcülede aç tane ünlü haf olduğunu önetei gibi utulaın içine yazınız. ben 1 esim güzeldi

Detaylı

5. Açısal momentum korunduğu için eşit zaman aralıklarında. 6. Uydular eşit periyotta dönüyor ise yörünge yarıçapları CEVAP: D.

5. Açısal momentum korunduğu için eşit zaman aralıklarında. 6. Uydular eşit periyotta dönüyor ise yörünge yarıçapları CEVAP: D. KOU 5 VSL ÇK SS Çözüle. S 5- ÇÖÜL 5. çısal oentu kounduğu için eşit zaan aalıklaında eşit açı taala. L v CVP: C liptik öüngede dönen udua etki eden çeki kuvveti h z vektöüne dik de ildi. Bundan dola çeki

Detaylı

FİZ102 FİZİK-II. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B-Grubu Bahar Yarıyılı Bölüm-III Ankara. A.

FİZ102 FİZİK-II. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B-Grubu Bahar Yarıyılı Bölüm-III Ankara. A. FİZ12 FİZİK-II Ankaa Ünivesitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B-Gubu 214-215 Baha Yaıyılı Bölüm-III Ankaa A. Ozansoy Bölüm-III: Gauss Kanunu 1. lektik Akısı 2. Gauss Kanunu 3. Gauss Kanununun Uygulamalaı

Detaylı

SAE 10, 20, 30 ve 40 d = 200 mm l = 100 mm W = 32 kn N = 900 d/dk c = mm T = 70 C = 2. SAE 10 için

SAE 10, 20, 30 ve 40 d = 200 mm l = 100 mm W = 32 kn N = 900 d/dk c = mm T = 70 C = 2. SAE 10 için ÖRNEK mm çapında, mm uzunluğundaki bi kaymalı yatakta, muylu 9 d/dk hızla dönmekte ve kn bi adyal yükle zolanmaktadı. Radyal boşluğu. mm alaak SAE,, ve yağlaı için güç kayıplaını hesaplayınız. Çalışma

Detaylı

4. 89 / 5 ( mod p ) 84 / 0 ( mod p ) 60 / 4 ( mod p ) 56 / 0 ( mod p ) Cevap E. Cevap C. 6. x 0 f ( 0 ) = 1, f ( 1 ) = 2,...

4. 89 / 5 ( mod p ) 84 / 0 ( mod p ) 60 / 4 ( mod p ) 56 / 0 ( mod p ) Cevap E. Cevap C. 6. x 0 f ( 0 ) = 1, f ( 1 ) = 2,... eneme - / YT / MT MTMTİK NMSİ Çözümle. O ( b, c ) d ise b dm, c dk O ( a, b ) d ise b dm, a dn I. d tek saı iken a çift ise m ve n nin otak böleni olu. O ( a, b ) d olmaz. d tek ise a tek saıdı. ( oğu

Detaylı

MEKANİK TİTREŞİMLER. (Dynamics of Machinery, Farazdak Haideri, 2007)

MEKANİK TİTREŞİMLER. (Dynamics of Machinery, Farazdak Haideri, 2007) MEKANİK TİTREŞİMLER TİTREŞİM ÖLÇÜMÜ: Titeşim ölçümü oldukça kapsamlı bi koudu ve mekaik, elektik ve elektoik bilgisi içeiklidi. Titeşim ölçümleide titeşim geliği (ye değiştime-displacemet, hız-velocity

Detaylı

Örnek...1 : Çapı 4 birim olan bir dairenin yarı çevresi ve alan ın ın sa yısal değerleri toplam ı kaçtır? 6π. Örnek...4 : Örnek...2 : Örnek...

Örnek...1 : Çapı 4 birim olan bir dairenin yarı çevresi ve alan ın ın sa yısal değerleri toplam ı kaçtır? 6π. Örnek...4 : Örnek...2 : Örnek... ÇEEE ÇEVE, İEE N 3 ( ÇEEİN ÇEVEİ İENİN, İE İİİNİN, İE EEİNİN VE HNIN NI ÇEEE ENZEİ EĞEENİE ) ÇEEİN ÇEVEİ VE İENİN NI İE İİİ NI VE YY UZUNUĞU mek ezli bi çembein çevesi, Çeve=2.π. mek ezli bi daienin alanı,

Detaylı

F 1 = 4. Yanıt B dir. Nihat Bilgin Yayıncılık = 1 2 P 3, = P, P F 4 F 4 2F 5 3, = P, kuvveti en küçüktür. a = 3

F 1 = 4. Yanıt B dir. Nihat Bilgin Yayıncılık = 1 2 P 3, = P, P F 4 F 4 2F 5 3, = P, kuvveti en küçüktür. a = 3 Basit Makinele Test in Çözümlei. aldıaçlada sistem dengede ise; uvvet x uvvet kolu Yük x Yük kolu. z bağıntısı geçelidi. y 5 5 x y z İpteki geilme kuvvetlei Bijon anataında kuvvet kolu y di. Bu nedenle

Detaylı

Dairesel Hareket. Düzgün Dairesel Hareket

Dairesel Hareket. Düzgün Dairesel Hareket Daiesel Haeket Daiesel haeket, sabit bi mekez etafında olan ve yaıçapın değişmediği haekete deni. Daiesel haekette hız vektöünün büyüklüğü değişmese de haeketin doğası geeği, yönü haeket boyunca süekli

Detaylı

Bölüm 11: Doğrusal Olmayan Optik Alıştırmalar

Bölüm 11: Doğrusal Olmayan Optik Alıştırmalar Bölüm : Dğusal Olmayan Optik Alıştımala. (a Şiddeti I (W/m laak veilen ışığın, dğusal kıılma indisi n lan madde tamı içinde elektik alanının (E laak veilebileceğini gösteiniz. 7, 4 I E = (b I=,5 W/cm laze

Detaylı