UYGULAMALARI. Dr. Sanlı ATEŞ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "UYGULAMALARI. Dr. Sanlı ATEŞ"

Transkript

1 OYUN TEORİSİ VE UYGULAMALARI Dr. Sanlı ATEŞ

2 Bu dersin amacı, oyun teorisini teknik olarak tanıtıp, başta ekonomi alanı olmak üzere değişik alanlara nasıl uygulanabileceğini tartışmaktır. Günümüzde bireylerden firmalara, yerel kurumlardan evrensel kurumlara kadar her noktada karar verme süreçleri stratejik düşünme biçimine 2 giderek oturmuştur. Karar birimleri daha sağlıklı kararlara ulaşabilmek için rakiplerinin davranışlarını daha yakından izlemekte, daha çok bilgi toplamaktadırlar. Bu sürecin bilimsel düzeyde anlaşılması, oyun teorisinin ilgi alanı içindedir.

3 3 Haftalar Konular 1 Tümel Bilgiye Dayalı Statik Oyunlar: Normal Biçimli 2 Tümel Bilgiye Dayalı Statik Oyunlar: Başat-altı Stratejiler 3 Tümel Bilgiye Dayalı Statik Oyunlar: Nash Dengesi 4 Tümel Bilgiye Dayalı Statik Oyunlar: Karma Stratejiler 5 Tümel Bilgiye Dayalı Statik Oyunlar: Uygulamalar 6 Tümel Bilgiye Dayalı Statik Oyunlar: Uygulamalar 7 Tümel Bilgiye Dayalı Dinamik Oyunlar: Oyun Ağacı Kavramı 8 Tümel Bilgiye Dayalı Dinamik Oyunlar: Yayvan Biçimli Oyunlar 9 Tümel Bilgiye Dayalı Dinamik Oyunlar: Alt Oyunlarda Nash Dengesi 10 Tümel Bilgiye Dayalı Dinamik Oyunlar: İki Aşamalı ve Yinelenen Oyunlar 11 Tümel Bilgiye Dayalı Dinamik Oyunlar: Pazarlık Modelleri 12 İşbirlikçi Oyunlar 13 Tümel Bilgiye Dayalı Dinamik ve İşbirlikçi Oyunlar: Uygulamalar 14 Tümel Bilgiye Dayalı Dinamik ve İşbirlikçi Oyunlar: Uygulamalar

4 Ders Materyali 4 Bu ders için şu yayınlardan yararlanılmıştır. 1. M.J. Osborne, A. Rubinstein, A Course in Game Theory, The MIT Press, Mass., Edward T. Dowling, Introduction to Mathematical Economics, Mc Graw Hill, A.K. Dixit, B.J. Nalebuff, Stratejik Düşünme, Sabancı Ünv. Yay., İst., A.M. Brandenburger, B.J. Nalebuff, Ortaklaşa Rekabet, Scala Yay., İst., 1998.

5 Sınavlara İlişkin 5 Yapılması planlanan sınavlar, dekanlıkça belirlenen tarihlerdeki vize ve final sınavları olmak üzere iki tanedir. Ara sınavın (vize) %40 ı, yarıyıl sonu (final) sınavının da %60 ı toplanarak başarı notu belirlenecektir. İletişimim Görüşme Günleri: G Cuma, asanli@cu.edu.tr I. Blok, Ofis No.221 WEB:

6 TÜMEL BİLGB LGİYE DAYALI STATİK OYUNLAR

7 Mikro iktisadi analizin bazı konularında ekonomik karar 7 birimleri, diğer birimlerin davranışlarını dikkate almaksızın karar verirler. Örneğin fayda teorisinde bireyler faydalarını maksimize ederlerken, yalnızca veri fiyatlar ve gelir çerçevesinde, diğer bireylerin kararlarından soyutlanmış olarak optimal mal seçimini yaparlar. Benzer şekilde tam rekabetçi ya da monopol piyasalardaki firma davranışını da söyleyebiliriz.

8 Ancak iktisat biliminde, karar süreçlerinin karşılıklı bağımlılık 8 içerdiğini gösteren çok sayıda örnek vardır: 1. Duopol piyasada farklılaştırılmış ürün satan iki firma karar verirken, ürün kalitesini, fiyatı ve reklamı dikkate almalıdır. 2. İki ülke ithalat gümrük oranları, ihracat desteklemeleri gibi dış ticaret politikalarını belirlemelidirler.

9 9 3. Bir firma, yöneticilerinin performansını artıracak prim politikasını belirlemelidir. Bu örneklerdeki ortak nokta, karşılıklı bağımlılığın varlığıdır. Bir karar biriminin en iyi seçimi, diğerinin (diğerlerinin) seçimine bağlıdır.

10 10 Oyun teorisi, bir karar biriminin kazançlarının, diğerlerinin kararlarına bağlı olduğu karşılıklı stratejik karar almanın yer aldığı durumları inceleyen uygulamalı matematiğin bir dalıdır. Oyunları değişik biçimlerde sınıflandırabiliriz. Bir yaklaşıma göre statik oyunlar ve dinamik oyunlar biçiminde bir sınıflama yapılabilir.

11 11 Statik oyunlar, veri bir zaman dilimi içerisinde tüm kararların eşanlı verildiği türden oyunlardır. Yani oyuncular bir kerelik karar verirler ve oyun sona erer. Dinamik oyunlar, karar almanın bir dizimselliğe sahip olduğu türden oyunlardır. Bu anlamda, çok sayıda zaman diliminde kararlar alınmaktadır.

12 12 Statik ve dinamik oyunlar arasındaki farkı daha iyi anlayabilmek için, Cournot duopol piyasa modelini dikkate alalım. Temel mikro ders kitaplarında büyük ölçüde statik oyun çerçevesinde model anlatılmaktadır. Yani her iki firma kendi kârını maksimize edecek şekilde, aynı anda ve tek üretim kararı vermektedir.

13 13 Ancak bu modeli, firmaların birkaç aşamada karar alarak kârı maksimize eden üretim düzeylerine ulaştıklarını da düşünerek inceleyebiliriz. Bu durumda oyun dinamik bir çerçeveye oturacaktır.

14 14 Oyunları, oyuncuların sahip oldukları bilgi açısından da sınıflayabiliriz. Eğer tüm oyuncular oyunun yapısını tamamıyla biliyorlarsa, tümel bilgi altında oyun (complete( information) dan söz ederiz. Tikel bilgi altında oyunda (incomplete information) ise, oyunculardan bir kısmı, diğerlerinin sahip olmadığı özel bir bilgiye sahiptir.

15 15 Buna benzeyen, ancak biraz farklı bir başka yaklaşıma göre, tüm oyuncular karar aşamasından önceki tüm davranışları biliyorsa, oyun tam bilgiye (perfect information) dayalıdır. Oyunculardan bazıları bunu bilmiyorsa, oyun eksik bilgiye (imperfect information) dayalıdır.

16 Oyunları, sınıflamanın yanında, betimleme ve çözüm yollarını 16 da sınıflayabiliriz. Bir betimleme yöntemi olan normal biçim im, stratejiler ve kazançlar üzerine odaklanır. Diğer betimleme yöntemi olan yayvan (extensive( game) ) biçim im, davranışların ve kararların dizilimiyle ilgilenir. Her iki biçimde birbirini dışlayan bir yapıda değildir.

17 Hangi yöntemin seçileceği, yöntemin kolaylığına ve sezgi 17 gücüne bağlıdır. Statik oyunlarda daha çok normal biçim, dinamik oyunlarda da yayvan biçim kullanılmaktadır. Çözüm yöntemlerine baktığımızda, statik oyunların Nash dengesi bulunarak çözüldüğünü, dinamik oyunların da ikincil oyun-mükemmel Nash dengesi üzerine kurulduğunu görebiliriz.

18 18 Normal Biçimde imde Oyunlar Her oyunun kendine özgü elemanları ve özelliği vardır. Statik oyunlarda bu elemanlar, küme ve fonksiyon kavramıyla temsil edilmektedir. Normal biçimde ifade edilen bir oyunda, bir oyuncu kümesik mesi, her bir oyuncu için strateji kümesik ve her bir oyuncu için bir kazanç fonksiyonu yer alır. Her bir oyuncuyu bir rakamla gösterebileceğimiz bir oyuncu kümesini şöyle yazabiliriz: N = { 1,2, 3,..., n}

19 Her oyuncu, bir strateji kümesine dayanarak karar verir. 19 Strateji, bir oyunda gerçekleşmesi mümkün olan oyuncu davranışını tanımlar. Bazı durumlarda strateji kümesi çok küçük olabilir. Örneğin ya yüksek ya da düşük fiyat uygulama kararı gibi. Ya da satranç oyunundaki gibi çok sayıda strateji var olabilir. s ij, i. oyuncu için olanaklı j. stratejiyi göstersin. i bireyi için tüm olası stratejilerin kümesi: { } 1, 2, 3,..., S = s s s s i i i i it i

20 Tüm oyuncuların stratejilerinin oluşturduğu küme: 20 { } S = S1, S2, S3,..., Sn Son olarak, oyunun sonuç göstergesi olan kazanç fonksiyonlarını tanımlayalım. Genel olarak bir oyuncunun bir oyundan elde edeceği kazanç, tüm oyuncuların strateji seçimlerine bağlıdır. i. birey için kazanç fonksiyonunu yazalım. Π =Π { s, s, s,..., s } i i n

21 Normal Biçimde imde Oyunlar için i in Örnekler 21 Firmaların reklam stratejisini seçtikleri bir duopol piyasa düşünelim. Modelin varsayımları şöyledir: 1. Firmalar ürünlerini sabit (dışsal) bir fiyattan satıyorlar. 2. Reklam, piyasa toplam talep düzeyini etkilememektedir. 3. Firmalar iki reklam düzeyi seçip uygulayabilirler. Yüksek (Y) ve düşük (D) 4. Firmaların piyasa payları, seçecekleri reklam düzeyine bağlıdır.

22 Şimdi bu varsayımları, oyun teorisinin simgeleriyle yazalım. Her iki oyuncu, ikişer stratejiye sahiptir: { } S = R, R, i = 1,2 i Y D 22 Kazanç matrislerini yazabilmek için bazı ek değişkenlere gerek var. Π 0 endüstrinin kâr düzeyini; m jk, rakip firma k stratejisini (k=y, k=d) seçtiğinde, firmanın j stratejisini (j=y, j=d) seçmesi durumunda oluşacak piyasa payını göstersin. Değişik reklam düzeyi seçimlerinde piyasa payı toplamı bire eşittir: m jk + m = 1 kj

23 Dört olası reklam bileşimi vardır. Kazanç fonksiyonu, dört olası reklam bileşiminin sonuçlarını gösterir. Birinci ve ikinci firma için kazanç fonksiyonlarını yazalım: 23 Π ( R, R ) = m Π R 1 Y Y YY 0 Y Π ( R, R ) = m Π R 1 Y D YD 0 Y Π ( R, R ) = m Π R 1 D Y DY 0 D Π ( R, R ) = m Π R 1 D D DD 0 D Π ( R, R ) = m Π R 2 Y Y YY 0 Y Π ( R, R ) = m Π R 2 Y D YD 0 Y Π ( R, R ) = m Π R 2 D Y DY 0 D Π ( R, R ) = m Π R 2 D D DD 0 D

24 Şimdi sayısal bir örnek de kullanarak, kazançları matris biçimde yazalım. Matrisin satır ve sütunları, strateji seçimlerini gösterecektir. Aşağıdaki değerlere sahip bir piyasa düşünelim. Π 0 = 1000, RY = 400, RD = myy =, mdd =, myd =, mdy = Örneğin her iki firma yüksek reklam harcaması yaparsa, piyasayı yarı yarıya paylaşırlar. Her bir firma 1000 birimlik endüstri kârının 500 ünü elde eder, reklam harcaması (400) çıkarıldıktan sonraki net kâr 100 dür.

25 Yukarıda hesapladığımız gibi, diğer kazançları da her bir firma için hesaplayalım ve kazanç matrisini oluşturalım Π 1( RY, RY) = myyπ0 RY = = Π 1( RY, RD) = mydπ0 RY = = Π 1( RD, RY) = mdyπ0 RD = = Π 1( RD, RD) = mddπ0 RD = = 300 2

26 26 1 Π 2( RY, RY) = myyπ0 RY = = Π 2( RY, RD) = mydπ0 RY = = Π 2( RD, RY) = mdyπ0 RD = = Π 2( RD, RD) = mddπ0 RD = = 300 2

27 Firma 1 D Y Firma 2 D Y Π1( RDD ), Π2( RDD ) Π1( RDY ), Π2( RYD ) Π1( RYD ), Π2( RDY ) Π1( RYY ), Π2( RYY ) 27 Firma 1 D Y D Firma 2 Y 300, 300 0, ,0 100,100

28 28 Şimdi Firma 1 in kararını dikkate alalım. Firma 2 düşük reklam harcamasını seçtiğinde, Firma 1 düşük reklam harcaması kararında 300, yüksek harcamada 400 net kâr elde edecektir. Buna göre, Firma 2 nin düşük reklam harcaması stratejisi karşısında Firma 1 in en iyi seçimi yüksek harcamadır.

29 29 Firma 2 yüksek reklam harcamasını seçtiğinde, Firma 1 düşük reklam harcaması kararında 0, yüksek harcamada 100 net kâr elde edecektir. Bu durumda da Firma 1 için en iyi strateji yüksek reklam harcamasıdır. Benzer durum Firma 2 için de geçerlidir. Aynı anda her ki firma için de en iyi strateji yüksek reklam harcamasıdır.

30 Yukarıdaki örnek oyunun genel biçimi, tutsaklar açmaza mazı dır (prisoner s s dilemma). Bu oyunda suç işlemiş olan iki bireyin 30 suçun itiraf etmesi ile sessiz kalması arasındaki durumlar incelenmektedir. Mahkumiyet kararları, değişik stratejiler karşısındaki kazançları oluşturmaktadır. İktisatta oldukça yaygın olan tutsaklar açmazı biçimindeki oyunlar şu durumlarda oluşur: 1. Ekonomik karar birimleri işbirliği ve işbirliğinden kaçınma arasında seçim yaparlarsa. 2. İşbirliği ortak optimalken, işbirliğinden kaçınma bireysel rasyoneldir.

31 31 Duopolda reklam modeli, firmalararası rekabete iyi bir tutsaklar açmazı örneğidir. Benzer biçimde kamu maliyesi teorisinden kamusal mallara katkı yapmak (işbirliği) ve bedava yararlanmak (işbirliğinden kaçınma) örneği verilebilir.

32 Reklam örneğinde dengeyi şöyle tanımlayabiliriz. (Y,Y) durumu, 32 diğer firmanın seçimi belirliyken, hiçbir firmanın kendini seçimini değiştirmek için hiçbir neden olmaması anlamında bir dengedir. Her bir firma, rakibinin stratejisine en iyi tepkiyi vermektedir. Bu denge kavramı, Nash Dengesi olarak ifade edilmektedir.

33 Kesin Başat at Altı Stratejilerin Yinelemeli Eleme 33 Yoluyla Çözümü Tutsaklar açmazında olduğu gibi, bazı oyunlarda tüm başat altı stratejileri eleyerek bir dengeye ulaşılabilir. Eleme işlemi sürecinin sonunda bir çift strateji kalırsa, bu denge değeridir.

34 s n oyunculu bir oyunda, gibi bir strateji mevcutken aşağıdaki i koşul sağlanıyorsa, i. oyuncu için stratejisinin kesin başat i s 34 altı olduğunu söyleyebiliriz. Π >Π ( s, s,..., s,..., s ) ( s, s,..., s,..., s ) i 1 2 i n i 1 2 i n

35 35 Yukarıdaki koşul şunu söylemektedir: Daima daha yüksek kazanç sağlayan başka bir strateji varken, bir strateji başat altıdır. Buna göre bir strateji karşısında daha egemen bir stratejinin varlığı yeterlidir.

36 36 Rasyonel birey başat-altı stratejiyi seçmeyeceğinden, bunu karar sürecinde eleyebiliriz. Aslında daha kesin olarak söylersek, ortak bir rasyonalite varsayımı gereklidir. Bu, tüm oyuncuların rasyonel olması anlamına gelmemektedir. Oyuncular, kendileri dışında kalanların dominant-altı stratejiyi seçmeyeceklerinin farkındadırlar.

37 37 Şimdi bu koşulu ve başat-altı stratejilerin elenerek denge değerlerine ulaşılmasına bir örnek verelim. İki oyuncu ve her birinin seçebileceği üç strateji olsun. Başlangıçtaki bu duruma G oyunu diyelim. 1. Oyuncu T M B 2. Oyuncu L C R 3, 3 2,6 3,1 2,4 1,4 0,4 1, 5 0, 2 6,0

38 38 1. oyuncu için M stratejisi, T stratejisine göre başat altıdır. Diğer bir ifadeyle, T stratejisi M ye başattır. B stratejisinin M ye başat olduğunu söyleyemeyiz. 2. oyuncunun L, C, R stratejisini seçtiği durumlarda, 1. oyuncu için T ve M stratejilerini kıyaslayalım:

39 39 3> 2, 2> 1, 3> 0 : T, M ye kesin başattır. Şimdi de T ve B stratejilerini kıyaslayalım: 3> 1, 2> 0, 3< 6 : T, B ye kesin başat değildir.

40 40 Kesin başat-altı strateji olan M stratejisini eleyerek oyunu sürdürelim. Bu yeni oyuna G diyelim. 1. Oyuncu T B 2. Oyuncu L C R 3, 3 2,6 3,1 1, 5 0, 2 6, 0 Bu durumda 1. oyuncunun hiçbir stratejisi kesin başat değildir. Ancak 2. oyuncunun stratejilerine bakarsak, hem L hem de C nin R ye başat olduğunu görürüz. Bu nedenle R stratejisini eleyebiliriz.

41 41 R nin elenmesi sonucu oluşan oyuna G diyelim. 1. Oyuncu 2. Oyuncu T B L C 3, 3 2,6 1, 5 0, 2

42 42 Bu durumda 1. oyuncunun T stratejisi, B ye kesin başattır. B yi eledikten sonra, 2. oyuncu için C başat olduğundan L yi eleriz. En sonunda denge değerine (G*) ulaşmış oluruz. 1. Oyuncu 2. Oyuncu T C [ 2,6]

43 43 Nash Dengesi İktisat bilimindeki çoğu oyunlarda peşi sıra eleme yöntemiyle denge değerine ulaşmak mümkün değildir. Bu tür durumlarda daha güçlü bir çözüm yöntemine gerek duyarız. Nash dengesi, bu aracı sağlar. Diğer oyuncuların strateji seçimleri belirliyken, hiçbir oyuncu seçimini değiştirmek için bir neden görmüyorsa, strateji bileşimi bir Nash dengesidir. Bu tanımı biçimsel olarak verelim.

44 44 n oyuncu için biçiminde bir vektörel strateji seçim kümesi olsun. Aşağıdaki koşulu sağlayan strateji bileşimi, Nash dengesidir. Π ( s *, s *,..., s *,..., s * ) Π ( s *, s *,..., s,..., s * ) i 1 1 i n i 1 1 i n

45 45 Nash dengesinde hiçbir oyuncu stratejisini değiştirmek istemeyecektir. * s i stratejisi, i. oyuncu için var olan stratejilerin içinde daha iyisidir. Zayıf eşitsizlik, en az stratejisi kadar iyi * s i oyunların da olabileceğini ifade etmektedir. Ayrıca bir oyuncu için aynı anda birden çok strateji vektörü Nash dengesini sağlayabilir.

46 46 Yinelemeli eleme yöntemi ile Nash dengesi arasındaki bağı şu iki teoremle kurabiliriz: Teorem 1: Başat-altı stratejiler eleme yöntemiyle bir denge değerine ulaşabiliniyorsa, bu değer aynı zamanda oyunun tek Nash dengesidir.

47 47 Teorem 2: Herhangi bir Nash dengesi, kesin başat-altı strateji eleme yöntemine de olanak sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur: Ne eleme yöntemi Nash dengesinin bir parçası olabilir ne de Nash dengesi bir eleme yöntemi çözümü değildir.

48 Nash dengesini anlatmanın bir başka yolu, en iyi tepki 48 fonksiyonudur. Bu yöntem özellikle strateji kümesi sürekli biçimdeyse yararlı olur. Örneğin iki oyunculu bir oyunda, 2. oyuncunun her seçimi karşısında 1. oyuncu için en iyi olan stratejiyi seçeriz. 2. oyuncunun stratejisi biliniyorken, aşağıdaki problemi çözerek en iyi tepkiyi belirleriz. ( s s ) max Π, 1 1 2

49 49 Bu problemi maksimizasyon için gereken birinci ve ikinci sıra koşulları elde ederek ve sınayarak çözebiliriz. Kazanç fonksiyonları, türev alma yoluyla belirlenmiş olacaktır. Birinci sıra koşuldan elde edilen en iyi tepki fonksiyonlarının eşanlı çözümünden, denge değerlerine ulaşılır.

50 Nash Dengesine Örnekler 50 Aşağıdaki iki oyunculu örneği dikkate alalım. 1. Oyuncu T M B 2. Oyuncu L C R 3, 3 2,1 3,1 2,4 2,4 0,4 1, 5 0, 2 6,5

51 51 Bu matriste hiçbir oyuncunun kesin başat-altı stratejisinin bulunmadığına dikkat edin. Dolayısıyla çözüm yöntemi olarak en iyi tepki yoluyla Nash dengesinin belirlenmesi olacaktır. 1. oyuncunun en iyi tepkilerini 2. oyuncunun seçimi belirliyken bulacağız. Aşağıdaki matriste altı çizgili mavi değerler, 1. oyuncunun en iyi strateji seçimlerini göstermektedir. Örneğin 2. oyuncunun seçimi L stratejisiyken, 1. oyuncunun seçebileceği en iyi strateji T dir.

52 1. Oyuncu T M B 2. Oyuncu L C R 3,3 2,1 3,1 2,4 2,4 0,4 1,5 0, 2 6,5 52 Yukarıdakine benzer biçimde, 2. oyuncu için de en iyi tepkileri belirleriz (altı çizgili kırmızı seçenekler). Aynı anda her iki oyuncunun birden en iyi seçiminin oluştuğu strateji, Nash dengesini verecektir.

53 Aşağıdaki kazanç matrisi, 2. oyuncunun da seçimlerini 53 içermektedir. Her iki oyuncuya en iyiyi sağlayan (T,L), (M,C) ve (B,R) stratejileri Nash dengesini göstermektedir. 1. Oyuncu T M B 2. Oyuncu L C R 3, 3 2,1 3,1 2, 4 2, 4 0, 4 1, 5 0, 2 6, 5

54 Şimdi iki oyunculu sürekli biçimdeki bir oyunu inceleyelim. Her 54 bir oyuncu için strateji kümesinin şöyle olduğunu varsayalım: { : 0} S = s s i i i Bunun anlamı şudur: Her bir oyuncu strateji değişkeninin negatif olmayan düzeyini seçmelidir. Örneğin iktisatta miktar, fiyat, tüketim gibi değişkenlerin seçimi negatif değerler alamaz.

55 55 1. ve 2. oyuncunun kazanç fonksiyonlarının şu şekilde bildiğini varsayalım. Π = 10s s s s 3s Π = 10s s s s 2s Oyun sürekli biçimde olduğundan, kazanç matrisini önceki örnekteki gibi oluşturamayız. Bunun yerine, her ki kazancı da aynı anda maksimize edecek olan s 1 ve s 2 değerlerini ararız.

56 56 Π s Π = 10 2s s 3, = 10 2s s s2 1 1 s = R ( s ) = 7 s, s = R ( s ) = 8 s 2 2 ( ) ( ) En iyi tepki fonksiyonları s = 2, s = 3 * * 1 2

57 Şekil 1. Nash Dengesi 57 s * s 2 R 1 E En iyi tepki fonksiyonları R 2 * s s 1

58 Karma Stratejilere Giriş 58 Tüm oyunlar, her bir oyuncunun %100 olasılıkla yalnızca tek strateji seçtiği bir saf-strateji strateji Nash dengesi biçiminde değildir. Bazı iktisadi uygulamalarda oyuncular, olanaklı saf stratejileri tesadüfi (olasılıklara dayalı) seçerler. Bu tür oyunlar karma stratejiye sahiptir.

59 59 Şimdi her bir oyuncunun m kadar saf stratejiye sahip olduğu, iki oyunculu, sürekli olmayan bir durum düşünelim. s ij, i. oyuncu için j. stratejiyi göstersin. Bir karma strateji, i. oyuncunun her bir olanaklı saf stratejiyi oynayacağı olasılığı tanımlamaktadır.

60 p j, 1. oyuncunun saf j stratejisini seçme olasılığını; q k, 2. oyuncunun saf k stratejisini seçme olasılığını; p ve q da olasılık vektörlerini göstersin. 1. ve 2. oyuncular için karma strateji kümesini şöyle yazabiliriz: 60 m S1 = p:0 pj 1, pj = 1 j= 1 m S2 = q:0 qk 1, qk = 1 k= 1

61 61 Bir saf strateji, karma stratejinin alt kümesidir. s ij saf stratejisi, p = 1 ve p = 0 ( i j) j i olduğunda karma stratejiye özdeştir. Karma stratejili Nash dengesini nitelendirebilmek için, oyuncuların kazanç matrisinin beklenen değerlerini hesaplamamız gerekir. 1. oyuncu j, 2. oyuncu da k saf stratejilerini seçtiklerinde i. oyuncunun kazancının Π ijk olduğunu kabul edelim.

62 62 i. oyuncunun beklenen kazancı, ortaya çıkacak her bir sonucun kazancı ile bu sonucun çıkma olasılığının çarpımının toplamına eşittir: ( ) E Π = p q Π + p q Π p q Π m 11m + pqπ + pqπ pq Π m 12m + pqπ + pqπ pqπ m 1 1m1 m 2 1m2 m m 1mm

63 Bunu kısaltılmış (toplama) simgeleri kullanarak yeniden 63 yazalım: E ( ) m m Π = p q Π 1 j k 1jk j= 1 k= 1 Şimdi tanım olarak Karma Strateji Nash Dengesini yazalım.

64 Aşağıdaki koşullar sağlanırsa, p* ve q* olasılık vektörleri Nash dengesidir. 64 m m m m * * * pq j kπ1jk pq j kπ1jk j= 1 k= 1 j= 1 k= 1 m m m m * * * pq j kπ2jk pq j kπ2jk j= 1 k= 1 j= 1 k= 1 Diğer bir ifadeyle bu iki koşul, daha yüksek kazanç sağlayan karma strateji mevcut değilse, p* ve q* vektörlerinin Nash dengesi olduğunu söylemektedir.

65 65 Teorem 3: Sonlu sayıda saf strateji kümesine sahip her n oyunculu oyun, en azından bir saf ya da karma strateji Nash dengesine sahiptir. Bu teorem, her oyunun bir çözümü olacağını garanti etmektedir. Şimdi iki oyunculu ve iki stratejili bir oyunu dikkate alalım. Bunun kazanç matrisi aşağıda verilmiştir.

66 1. Oyuncu 2. Oyuncu L R T A, a B, b B C, c D, d 66 Bu oyunda her bir oyuncu bir olasılığı seçmektedir. Strateji 1 p olasılığı ile oynanırsa, strateji 2 (1-p) stratejisiyle oynanacaktır. Buna göre 1. oyuncunun beklenen (olasılıklı) kazanç matrisini yazalım: ( ) E Π 1 = pqa + p(1 q) B + (1 p) qc + (1 p)(1 q) D

67 Şimdi kazanç matrisinin p ye göre türevini alalım. 67 ( ) E Π 1 = + + p qa (1 q) B qc (1 q) D Bu sonuca göre, türevde p yer almadığından, 1. oyuncu türevin işaretini belirleyemez. Türev pozitif ise, p deki artış, 1. oyuncunun kazancının beklenen değerini artırır. Bu nedenle 1. oyuncu en yüksek p değeri olan 1 i seçmelidir. Bu saf strateji anlamına gelir. Türevin işareti negatifse, 1. oyuncunun en uygun seçimi p=0 dır. Böyle bir durum, 2. oyuncu için saf strateji seçimi anlamına gelir.

68 Türev sıfıra eşitse, tüm p düzeylerinde 1. oyuncunun kazancı 68 aynıdır. Bu nedenle 1. oyuncu tüm karma strateji seçimleri karşısında kayıtsızdır ve dengeyi göstermektedir. Karma stratejinin çözümünü bulmak için, yukarıdaki süreci 2. oyuncu içinde yaparız. ( ) E Π = pqa + p(1 q) b + (1 p) qc + (1 p)(1 q) d E 2 ( ) Π 2 = + + q pa pb (1 p) c (1 p) d

69 Her ikisi için aynı anda denge, birinci türevlerin sıfıra eşitlenmesi ve p ile q değerlerinin çözülmesiyle belirlenir. 69 E ( ) Π 1 = qa + q B + qc q D = E p ( ) Π 2 = pa + pb + p c p d = p q * * (1 ) (1 ) 0 (1 ) (1 ) 0 d c D B =, q = a b c+ d A B C + D

70 Yukarıdaki oyuna sayısal bir örnek verelim. Aşağıdaki oyunu inceleyelim Oyuncu T B 2. Oyuncu L R 3,1 2, 4 2, 2 3,1 Dikkat edilirse bu oyunun saf strateji Nash dengesi yoktur. Ancak teorem 3, karma stratejili bir Nash dengesinin elde edilebileceğini söylemektedir. Çözüme ulaşabilmek için ilk olarak her iki oyuncuya ait beklenen kazanç fonksiyonlarını yazalım.

71 71 ( ) E Π = 3 pq + 2 p(1 q) + 2(1 p) q + 3(1 p)(1 q) 1 ( ) E Π = pq+ 4 p(1 q) + 2(1 p) q+ (1 p)(1 q) 2 ( ) E( ) E Π1 Π1 = 2q 1= 0, = 4p+ 1= 0 p p p 1 1 =, q = 4 2 * * E ( ) E( ) Π = 2.5, Π =

72 72 Doğal Tekel Yatırım m Oyunu Bir piyasada doğal tekel oluşmasının ana nedeni, yalnızca bir firmanın ekonomik kâr elde edebilecek kadar piyasa ölçeğinin büyük olmasıdır. Piyasa ölçeği, hem talep düzeyine hem de firma maliyet düzeyine bağlıdır. Aşağıdaki Şekil 2, bir doğal tekeli göstermektedir. ½D talep eğrisi, iki firmalı bir durumda, her iki firmanın da zarar edeceğine dikkat çekmektedir.

73 73 Şimdi iki firmalı bir durumu dikkate alalım. Ancak bu iki firma yeni bir ürün geliştirmek, fabrika binası kurmak gibi bir alanda ortak yatırım kararı almış olsunlar.

74 Şekil 2. Doğal Tekel 74 P AC 1 D 2 D Q

75 75 Bu durumda her bir firmanın karşısında iki strateji vardır: 1.Firmanın piyasaya girişine olanak sağlayan bir yatırım kararının verilmesi: E 2.Yatırım kararından vazgeçilmesi ve piyasadan uzak kalmak: S Piyasaya bir firma girerse pozitif bir kâr elde edecek: Π>0; iki firma girerse, zarar elde edecekler: -L<0. Buna göre kazanç matrisi:

76 76 1. Oyuncu 2. Oyuncu E S E L, L Π,0 S 0, Π 0,0 İlk çözüm denemesi olarak başat altı strateji eleme yöntemine baktığımızda, hiçbir firmanın başat altı stratejiye sahip olmadığını görebiliriz. Ancak her iki firma açısından birer saf strateji Nash dengesi vardır: (E,S) ve (S,E). Bunun dışında oyunda bir de karma strateji dengesi vardır. Bunu belirleyebilmek için, beklenen kazanç fonksiyonlarını yazarak başlayalım.

77 ( ) E Π = pql + p(1 q) Π+ (1 p)0 = pql + p(1 q) Π 1 77 ( ) E Π = qpl + q(1 p) Π+ (1 q)0 = pql + q(1 p) Π 2 ( ) E Π 1 = + Π= p ( ) ql (1 q) 0 E Π 1 = + Π= p pl (1 p) 0 p Π = q = Π+ * * L E ( ) E( ) Π = 0, Π = 0 1 2

78 78 Yukarıdaki sonucun anlamı şudur: Eğer piyasaya giriş yüksek kârlar ya da düşük zararlar nedeniyle çok cazipse, firma giriş olasılığını artırır. Ancak giriş olasılığının artması, giriş cazibesini azaltacağı için kârlar sıfırlanır.

79 Cournot Duopol Modeli Cournot modelinde bir firmanın stratejisi, çıktı 79 miktarının seçimidir. i. firma için strateji kümesini yazalım. { : 0} S = q q i i i Buna göre, firmanın strateji uzayı, negatif olmayan tüm çıktı kümesidir. Aşağıdaki talep ve maliyet fonksiyonlarına göre, kazanç fonksiyonu şöyle oluşacaktır:

80 ( ) P = a bq TC = c+ t q, i 80 ( ) [ ] ( ) Π = Pq c + t q = a bq q c + t q i i i i i n Π = a b q q ( c+ t) q i j i i j= 1 Diğer firmaların strateji seçimi belirliyken, i. firma en iyi tepki fonksiyonuna sahip olacaktır. En iyi tepki fonksiyonlarını bulabilmek için, diğer firmaların stratejileri sabitken kârı maksimize ederiz.

81 n Π ( ) i = a b qj qi c+ t qi = j= 1 81 Π = + n 2 ( ) i aqi bqi b q jqi c t qi j= 2 n Π i = a 2bq ( ) i b qj c + t = 0 q i j= 2 q i a c t 1 = 2b 2 n j= 2 q j

82 Nash dengesi, n tane en iyi tepki fonksiyonunun eşanlı 82 çözümüyle elde edilir. Her bir firmanın oynayacağı Nash denge stratejisi (optimal üretim düzeyi) : q * i = a c t ( n+ 1) b Nash denge stratejisini, her bir firmanın kazanç fonksiyonundaki yerine yazarak, denge kazanç değerlerini hesaplayabiliriz.

83 83 Π = + = + n * * * ( ) * ( *) * ( ) * i a b qj qi c t qi a bnqi qi c t qi j= 1 a c t a c t a c t = a bn ( c+ t) ( n+ 1) b ( n+ 1) b ( n+ 1) b = ( a c t) ( n+ 1) 2 b 2

84 84 Bu çözüm, her bir firmanın, diğer firmaların üretim düzeyi sabitken karar aldığı biçimindeki Cournot varsayımı üzerine kuruludur. Bu nedenle denge, literatürde Cournot-Nash dengesi olarak anılmaktadır.

85 Bertrand Duopol Modeli 85 Cournot duopol modeli firmaların strateji seçimini üretim miktarı üzerine oturtmaktadır. Cournot un makalesinden 45 yıl sonra Joseph Bertrand, aksak rekabet nedeniyle firmaların üretim belirlemek yerine, fiyat stratejisine göre hareket edeceklerini öne sürmüştür. Bertrand ın bu yaklaşımı, piyasa dengesi üzerinde Cournot ya göre önemli bir farklılık yaratmaktadır.

86 86 Bertrand modeli (Cournot modelindeki gibi) ürünü homojen varsaymıştır. Ancak firmalar fiyat farklılaştırmasına gitmektedirler. Ürünler homojen olduğundan, tüketiciler ucuz malı alacak, yüksek fiyattan satan firmanın satış miktarı sıfır olacaktır. Bertrand modelinde firmalar fiyat stratejisi seçerler. i. firma için strateji kümesini yazalım. { : 0} S = p p i i i

87 87 Kazanç fonksiyonlarını yazabilmek için, piyasa talep fonksiyonuna ihtiyaç duyarız. İlk olarak fiyat değişkenini tanımlayalım: p = min( p1, p2) Piyasa talep fonksiyonu: Q = Q( p)

88 88 Bireysel firma için talep miktarı üç olasılığa sahiptir. Örneğin i. firma için bu üç olasılığı yazalım: p < p q = Q( p) i j i p = p q = i j i p > p q = i j i Q( p) 2 0

89 89 Her iki firmanın da aynı marjinal maliyetle (c) çalıştığını varsayalım. i. firmanın kâr fonksiyonu: p < p Π = pq( p ) cq( p ) i j i i i i 1 pi = pj Π i = 2 pq i ( pi) cq( pi) p > p Π = i j i 0

90 Kâr fonksiyonu süreksiz biçimde olduğundan en iyi tepki 90 fonksiyonlarını türev yoluyla elde edemeyiz. Nash dengesini, tüm olası sonuç uzayı içinde arayacağız. Potansiyel denge, her iki firmanın da tüm pozitif fiyat bileşimlerini içerir. Uygulanacak fiyat, tekelci fiyattan (p m ) küçük, marjinal maliyetten (c) büyük olamaz. Diğer olasılıklar, aşağıdaki Şekil 3 de L biçimindeki mavi alanla belirtilmiştir.

91 Şekil 3. Bertrand Duopol Modelinde Fiyatlama Kararları 91 p 2 p m c c p m p 1

92 İki tür denge durumunu dışarıda bırakarak modelin çözümünü 92 yaparız. Birincisi, pozitif kâr sonuçları denge değildir. Her iki firmanın fiyatı eşitse, bir firma çok küçük bir fiyat indirimiyle piyasanın tamamını eline geçirir ve iki kat kâr elde eder. Fiyatlar eşit değilse, yüksek fiyatlı firma, diğer firma fiyatının biraz altına fiyatı çekerek sıfır kârdan pozitif kâra geçebilir. Bu nedenle, pozitif kâr Nash dengesi için gereken koşulu sağlayamaz.

93 Denge, her iki firmanın da sıfır kâr elde etmesini 93 gerektirmektedir. Yani düşük fiyat uygulayan firma, marjinal maliyete eşit bir fiyatlama yapmalıdır. Yüksek fiyat uygulayan firma marjinal maliyetten yüksek bir fiyatlama yapsaydı, marjinal maliyetten büyük, pozitif kâr elde etmiş olan ilk firmanın yüksek fiyatından küçük bir fiyat aralığı oluşurdu. Bu nedenle, Nash dengesi olmaya aday tek olası durum şudur: p = p = c, Π =Π = 0 * * * *

94 Bunun bir denge olduğunu görebilmek için, bir firma fiyatını 94 düşürdüğünde negatif kâr elde edeceğini, fiyatını yükselttiğinde de sıfır düzeyinde kalacağına dikkat edelim. Nash dengesi, dengedeki stratejiden daha yüksek bir kazanç sağlayan strateji çiftinin olmamasını gerektirmektedir. Görüldüğü gibi Bertrand-Nash dengesi, Cournot-Nash dengesinden çok farklıdır. Şimdi de ürün farklılaştırması altında Bertrand modelini inceleyelim.

95 95 Ürün n Farklıla laştırması Ürün farklılaştırması varsa, düşük ve yüksek fiyat stratejisi önemini yitirir. i. firmanın üretiminin, fiyatın doğrusal bir fonksiyonu olduğunu varsayalım: q = a p + bp, 0< b< 1 i i j

96 96 Her iki firma için de marjinal maliyetin sabit ve aynı (c) olduğunu varsayıyoruz. i. firmanın kâr fonksiyonu: ( ) ( )( ) Π = p q cq = p c q = p c a p + bp i i i i i i i i j Maksimizasyon birinci sıra koşulu oluşturalım ve buradan en iyi tepki fonksiyonunu bulalım. Π i a+ c b = a 2p + bp + c = 0 p = + p p 2 2 i i j i j

97 97 Her iki firmaya ait tepki fonksiyonları aşağıdaki Şekil 4 de gösterilmiştir. a>c olduğundan, her iki firma fiyatı, marjinal maliyetten büyüktür. Ayrıca tepki fonksiyonları, Cournot modelindekinin tersine, pozitif eğimlidir. Her bir firma rakibinin fiyat artışına, kendi fiyatını artırarak tepki veriyor. Fiyatlama stratejisi, piyasa payına da değil, kârı korumaya yöneliktir.

98 Şekil 4. Fiyat Farklılaştırması Modelinde Tepki Fonksiyonları 98 p 2 R 1 R 2 a+ c 2 E 0 45 a+ c 2 p 1

99 Birinci sıra koşullardan elde ettiğimiz tepki fonksiyonlarını 99 eşanlı olarak çözersek, denge fiyatlarını elde ederiz. a+ c b a+ c b p = + p, p p 2 2 = p a+ c = p = 2 b * * 1 2

100 Rant Kollama Davranışı 100 Bu uygulamada, belirli miktardaki bir iktisadi pastanın, rekabetçi çerçevede paylaşımını inceleyeceğiz. Bazı durumlarda iktisadi karar birimleri ranttan pay alabilmek için rekabetçi davranış sergilerler. Örneğin vergi indirimlerini ya da gümrük koruma oranlarının düşürülmesini isteyen sanayi lobilerinin bu davranışı birer rant kollama davranışıdır.

101 101 Bu türden rantlar elde edebilmek için, girişimciler bir de harcamaya katlanırlar. Elde edilecek rantın büyüklüğü, bunun için yapılacak harcamaya bağlıdır. Rant kollama davranışı bireysel olarak rasyonel olmakla birlikte, tüm oyuncular açısından kazanç azaltıcıdır.

102 İlk olarak iki oyunculu bir modeli dikkate alalım, daha sonra bunu n oyunculu duruma genelleştirelim. 102 R kadar bir iktisadi rantı paylaşan iki oyuncu varsayalım. Her bir oyuncu ranttan pay alabilmek için belirli bir harcama da yapmaktadır. Sırasıyla x 1 ve x 2 birinci ve ikinci oyuncunun bu harcamasını göstersin. Her bir oyuncunun ranttan alacağı pay, rant için yapılan toplam harcamadaki harcama payına eşit olsun: s i = x i x + i x j

103 i. oyuncunun kazanç fonksiyonu: 103 Π = sr x = x R x i i i i i xi + x j Birinci sıra koşul: = R = x = x R x ( x ) i + xj xi 1 0 ( ) 2 i j Π i x i x + x i j j

104 Oyuncular simetrik olduğundan, harcama düzeyleri dengede 104 eşit olacaktır. x xr x x * = = R 4 Aşağıdaki Şekil 5, oyuncuların en iyi tepki fonksiyonlarını ve dengeyi göstermektedir. Tepki fonksiyonlarının doğrusal olmadığına dikkat edelim.

105 105 Bunu yorumlayabilmek için 2. oyuncuyu dikkate alalım. Tepki eğrisinin pozitif eğime sahip bölümünde 2. oyuncu rantın yarısından çoğunu alır. Eğrinin negatif eğimli bölümünde ise, bunun tersi geçerlidir. Dengede toplam rantların yarısı, iki oyuncu arasında eşit paylaşılmıştır. Geri kalan yarı ise, verimsiz rant harcamasına gitmiştir.

106 Şekil 5. Rant Kollama Davranışı Modelinde Tepki Fonksiyonları 106 x 2 R R 2 x = * 2 R 4 E 0 45 R 1 x = * 1 R 4 R x 1

107 107 Şimdi rant kollama davranışı modelini n oyunculu duruma genelleştirelim. Her bir oyuncunun rant payı: x s X x i n i, X j= 1 = = j i. oyuncunun kazanç fonksiyonu: Π = i n x j= 1 i x j R x i

108 Birinci sıra koşul: 108 n x x j i Π j 1 i = 2 n x i x j j= 1 = R 1= 0 Tüm oyuncuların simetrik olduğunu düşünerek x i çözelim. nx x * n 1 R 1= 0 x = R 2 2 n ( nx)

109 109 Toplam rant harcaması ve oyuncuların kazanç fonksiyonları da şöyle oluşacaktır. = = n n 1 * * X nx R x Π = = X R n * * * R x * 2

110 Şimdi karşılaştırmalı durağanlığı kullanarak, oyuncu sayısındaki değişimin denge değerini nasıl değiştirdiğine bakalım: 110 * 2 x n 2 n( n 1) 2 n = R= R< 0, n> n n n * X n ( n 1) 1 = R= R> 2 2 n n n 0 Π n * 2R = < 3 n 0

111 111 Kamusal Mallar Yukarıda incelediğimiz rant kollama davranışı modelinde sabit miktardaki bir ekonomik kaynak (çıkar) oyuncular arasında, her bir oyuncunun bu ranttan pay almak için yaptığı rekabetçi harcama ölçüsünde bölüşülmekteydi. Buradaki uygulamada rant oyuncuların harcamasına bağlıdır ve kamusal mal niteliğindedir.

112 112 Tam kamusal mallar (örneğin devlet televizyonu) iki özelliğe sahiptir: Birincisi, oyunculardan birinin tüketim artışı, diğerinin tüketim düzeyini düşürmez. İkincisi, bu tür malın üretimine katkı yapmayanlar, tüketimden dışlanamazlar.

113 113 Bu uygulamada şu sorulara yanıt arayacağız. 1. Bireysel olarak seçilen Nash dengesi katkısı, toplumsal olarak optimal midir? 2. Oyuncu sayısındaki değişim, Nash dengesindeki ve toplumsal optimal olan kamusal mallar düzeyini nasıl etkilemektedir?

114 114 x i, i. oyuncunun harcama ya da kamusal mala katkı düzeyini göstersin. Kamusal malın sağlayacağı toplam yarar (B), toplam harcamanın bir fonksiyonudur: B BX ( ), X x = = n j= 1 j

115 Yarar fonksiyonunun konkav olduğunu, yani kamusal mallara 115 yapılan harcama artışının azalan marjinal getiriye sahip olduğunu varsayalım. 2 2 B B B B = = B ( X) > 0, = = B ( X) < 0 X x X x i 2 2 i Bir bireyin kazancı, kamusal malın yararı eksi kamusal malı sağlamak için oyuncu tarafından yapılan harcamadır: Π = i BX ( ) x i

116 116 Kazancın maksimizasyonu için gereken birinci ve ikinci sıra koşullara bakalım: Π x i i 2 Π i 2 xi = B ( X) 1= 0, = B ( X) < 0

117 117 Birinci sıra koşulların çözümünden, X* değerini elde ederiz. Birinci sıra koşulda n yer almadığından, toplam harcama kamusal malın denge düzeyi, oyuncu sayısından bağımsızdır. Toplumsal optimalite için de, kamusal maldan kaynaklanan toplam net yararların maksimize edilmesi gerekir. Toplam net yararlar, her bir bireyin kazançlarının toplamıdır: n n j j= 1 j= 1 ( ) j Π= Π = = B( X) x nb( X) X

118 118 Birinci ve ikinci sıra koşullara bakalım: Π X j ** = nb ( X ) 1= 0 B ( X ) = 1 n Toplumsal Optimal 2 Π j X 2 = nb X < B X = * ( ) 0 ( ) 1 Nash Dengesi Birinci sıra koşulun çözümünden elde ettiğimiz sonuç, Nash dengesi ile toplumsal optimalın farklı olduğunu göstermektedir. Şekil 6, kamusal mal düzeylerini göstermektedir.

119 Şekil 6. Kamusal Mallar Durumunda Toplumsal Optimalite ve Nash Dengesi 119 B ( X) 1 1 n B ( X) X * X ** X

120 120 B(X) içbükey olduğundan, marjinal yarar fonksiyonu B (X), negatif eğimlidir. Özel Nash dengesinin (X * ), toplumsal optimaldan (X ** )küçük olmasının nedeni, her bireyin kamusal mal için yaptığı katkının, diğer bireyler için dışsal yararlar yaratmasıdır. Bireysel maksimizasyon da bu yararlar göz önünde bulundurulmamaktadır.

121 121 Ayrıca etkinsizlik derecesi (iki çözüm arasındaki fark), n arttıkça büyür. Tüketici sayısının artması, bireysel tüketicinin diğer katkı yapanlar üzerinden bedavacılığını artırır. Bunun sonucu olarak da fark büyür.

122 TÜMEL BİLGB LGİYE DAYALI DİNAMD NAMİK OYUNLAR

123 123 Önceki bölümde, oyuncuların eşanlı seçim yaptıkları statik oyunları inceledik. Şimdi oyuncuların peşi sıra seçim yaptıkları dinamik oyunları inceleyelim. Bu tür oyunlar, iktisadi ilişkilerin tarihsel bir süreçte geliştiği durumlara uygundur. Bir piyasada yerleşik olan firmaların, kararlarını piyasa için potansiyel firmaların girip girmeyeceği hesapları üzerine kurması buna bir örnektir.

124 Ayrıca piyasadaki yerleşik firmalar arasındaki pazarlık süreci de 124 dinamik oyunlar ile incelemeye uygundur. Statik oyunlarda kazanç matrisi, tepki fonksiyonu gibi araçları kullandık. Ancak bu araçlar dinamik oyunlara uygun değildir. Dinamik oyunda strateji bir hareket değil, oyun anında nda oluşabilecek tüm t m olası durumlar karşı şısında bir oyuncunun hareketlerinin bütünsel b bir tanımıdır.

125 125 Statik oyundaki normal biçimi dinamik bir oyunda kullandığımızda, peşi sıra gelen hareketleri göstermemiz olanaksızlaşır. Bu nedenle yayvan biçim im adını verdiğimiz bir araç kullanırız. Yayvan biçim, oyundaki dizimsel hareketleri en iyi anlatabilecek olan oyun ağacı ile betimlenmektedir.

126 Statik ve dinamik oyunlar arasındaki fark yukarıda söz ettiğimiz 126 bir araç yöntemi farkından ibaret değildir. Statik oyunlarda çözüm Nash dengesi ile ifade edilmektedir. Ancak bu kavram dinamik oyunlar için çok yetersizdir. Dinamik oyunlarda Nash dengesi, oyuncuların başat altı hareketleri (stratejileri değil) seçmelerine olanak sağlanması anlamında mantıksız sonuçları içerebilir.

127 127 Dinamik oyunlarda Nash dengesinin güçlü biçimi, alt oyunlu- tam Nash dengesi olarak ifade edilmektedir. Şimdi yayvan biçime ilişkin tanımdan başlayarak, ayrıntılı incelemesine girişelim. Oyunlarda oyuncular 0,1,...,n biçiminde numaralandırılmıştır. 0 doğayı, yani n sayıda oyuncu asıl kararları alırken, oluşabilecek tesadüfi olayları temsil etmektedir.

128 128 Bir oyunun yayvan biçimi şunları tanımlar: 1. Oyuncular kümesini. 2. Hareketlerin sırasını. 3. Oyuncunun yer alabileceği her bir hareketteki olası davranışlarını ve bu olası davranışları ile olasılık dağılım fonksiyonunca tanımlanmış olan doğa karşısındaki hareketleri.

129 Her bir harekette bir oyuncunun sahip olacağı bilgiyi. 5. Her olası hareket bileşimlerine karşılık gelen n oyuncunun kazançları. Oyun ağacının en basit biçimini tanımlayarak başlayalım: İki seçim ve bir oyuncu. Oyun ağacı, çok sayıda dallar ve bu dalların birleştiği (ya da alt dallara ayrıldığı) noktalardan oluşur. Bağlantı noktaları kararları ya da sonuçları, dallar da mevcut kararları gösterir.

130 130 Şekil 7 de bir oyunculu oyun ağacı gösterilmiştir. Oyuncu iki olası karara sahiptir. L ve R. Başlangıç noktası, 1. oyuncunun karar noktası olması anlamında 1 dir. Sol ve sağ dalların ucundaki noktalar, varış noktalarıdır ve kazançları göstermektedir. Bu oyunda denge, bireye en yüksek kazancı sağlayan davranışın seçilmesidir.

131 131 Şekil 7. Tek Oyunculu Modelde Oyun Ağacı 1 L R Π L Π R

132 Buna benzer biçimde, iki oyunculu dinamik oyunu da 132 oluşturabiliriz. Bir yatırım kararı oyununu dikkate alalım. Her bir firma piyasaya girişe olanak sağlayan bir yatırımı yapıp yapmama kararı karşısında seçim yapma durumunda bulunsun. Firma yatırım yapmazsa, piyasa dışında kalır ve sıfır kâr elde eder. Bu örneği eşanlı kararların verildiği bir statik oyun olarak görmüştük.

133 133 Kararlar peşi sıra (dizimsel) verilirse ne olur? 1. oyuncunun ilk karar veren olduğunu kabul edelim. 2. oyuncu, 1. oyuncunun davranışını öğrendikten sonra kendi kararını verecektir. Bu oyunun ağacı Şekil 8 ile verilmiştir. Şekilde E piyasaya girişi, S piyasa dışında kalma kararını; Π kârı, -L zararı simgelemektedir. Kazanç bileşimlerindeki ilk kazanç 1. oyuncuyu, diğeri 2. oyuncuyu göstermektedir.

134 134 Şekil 8. Dizimsel Oyun E 1 S 2 2 E S E S L, L Π,0 0,Π 0,0

135 Bu oyunda dengeyi bulabilmek için geriye doğru tümevart mevarım 135 tekniğini kullanacağız. Bu teknik şunları içerir: 1. Oyundaki son karar noktasının incelenmesi. 2. Oynanmamış davranışların elenmesi. 3. Bu elenmiş davranışların silinmesi. 4. Oyun ağacının yeniden çizilmesi. 5. Yukarıdaki sürecin yinelenmesi.

136 Yukarıda ele aldığımız iki oyunculu (firmalı) yatırım oyununda 136 son karar noktası, 2. oyuncununkidir. 1. firma (oyuncu) piyasaya giriş kararı aldığında (ağacın sol dalı), 2. firma için en iyi seçim piyasa dışında kalmaktır (çünkü piyasaya giriş kararı verirse, L kadar zarar edecektir). 1. firma piyasa dışında kalma kararı aldığında (sağdaki dal), 2. firma için en iyi karar piyasaya giriş yapmaktır. Şekil 9, bu durumlar dikkate alınarak yeniden çizilmiş olan budanmış oyun ağaca acını göstermektedir.

137 137 Şekil 9. Dizimsel Oyun: Geriye Doğru Tümevarım ve Budama E 1 S 2 2 S E Π,0 0,Π

138 Şimdi oyunu çözebiliriz. Her iki oyuncunun da rasyonel 138 olduğunu ve rasyonelliğin de herkesçe bilindiğini varsayıyoruz. Bu durumda, 2. firmanın rasyonel davranışı gerçekleştireceğini bilen 1. firma, kendisi için rasyonel olan piyasaya girişi seçecektir. Çünkü bu durumda, kendisi Π kadar bir pozitif kâr, rakibi de sıfır kâr elde etmektedir. Bu nedenle denge, 1. firmanın piyasaya girme kararı, 2. firmanın piyasa dışında kalma kararıdır.

139 139 Bilgi KümesiK Yukarıdaki piyasaya giriş kararı örneğinde 2. firma, 1. firma kararından sonra karar alacağını bilmekteydi. Fakat 2. firma bunu başından bilmeseydi ne olurdu? Şimdi eşanlı bir karar verme süreci çerçevesinde oyun ağacını inceleyelim. Bunun için bilgi kümesi kavramını tanıyalım.

140 140 Bir bilgi kümesi, aynı karar dallarına sahip olan fakat oyunun hangi karar noktasına ulaşıp ulaşmadığını bilmeyen bir oyuncunun karar noktaları bütünüdür. Tüm bilgi kümesinin tek karar noktalarından oluştuğu oyunlar, tam bilgiye dayalı oyunlar olarak ifade edilmektedir. Eğer bazı oyunlarda karar noktaları tek değilse, eksik bilgiye dayalı oyunlar söz konusudur.

141 141 Şekil 10, piyasaya giriş oyununun eşanlı-hareket durumunu göstermektedir. Bu, eksik bilgiye dayalı statik oyunun yaygın biçimdeki gösterimidir. Kesikli çizgi, 2. oyuncu için bir bilgi kümesidir. Kesikli çizgi, 2. oyuncunun piyasaya giriş yapma ya da yapmama kararlarından birini seçeceği bir karar noktasında bulunduğunu, ancak 1. firmanın hangi kararı almış olduğunu bilmediğini göstermektedir. Şekil 11, Şekil 10 un alternatif bir gösterimidir. Her iki şekilde özdeştir.

142 142 Şekil 10. Eşanlı Yatırım Oyunu: I E 1 S 2 2 E S E S L, L Π,0 0,Π 0,0

143 143 Şekil 11. Eşanlı Yatırım Oyunu: II E 2 S 1 1 E S E S L, L Π,0 0,Π 0,0

144 144 Belirsizlik ve Tesadüfi Durumlara Göre G Hareket Yeniden yukarıdaki piyasaya giriş örmeğimizi dikkate alalım ve potansiyel tüketici talebinde bir belirsizlik olduğunu varsayalım. İki piyasa ölçeği dikkate alalım. Büyük ölçekli piyasa (L) ve orta ölçekli piyasa (M).

145 145 Büyük ölçekli piyasaya her iki firmanın da giriş yaparak pozitif kâr elde edebileceğini; orta ölçekli piyasada ise yalnızca bir firmanın pozitif kâr elde edebileceğini varsayalım. q, büyük piyasa olma olasılığını; 1-q, orta ölçekli piyasa olma olasılığını göstersin.

146 146 Şekil 12-15, bu oyunun dört olası durumunu göstermektedir. İlk iki şekil dizimsel oyunu (1. oyuncu ilk karar veren ve açıklayandır), diğer ikisi eşanlı oyunu betimlemektedir. Sonuç noktalarında pozitif kazançlar (+), zarar (-) ile simgelenmiştir. Şekil 12, tüm bilgi kümelerinin tek karar noktasından oluştuğu bir durumu göstermektedir. Bu nedenle, bu oyunda:

147 Piyasa büyüklüğü (ölçeği) tesadüfi olarak belirlenmektedir. 2. Firmalar piyasa büyüklüğünü (L ya da M) öğrenmektedir firma piyasaya giriş (E) ya da piyasa dışında kalma (S) seçeneklerinden birini seçmektedir firma, 1. firmanın kararını öğrendikten sonra piyasaya girme ya da dışında kalmaya karar vermektedir.

148 148 Şekil 12. Tesadüfi (Bilinen) Talep L N q 1 q M 1 1 E S E S E S E S E S E S +, + +,0 0, + 0,0, +,0 0, + 0,0

149 Şekil 13 firmaların yine dizimsel seçim yaptıkları, ancak bu 149 sefer piyasa büyüklüğünü bilmeden karar aldıkları bir oyunu göstermektedir. Bu durumda 1. firma için iki karar noktası tek bilgi kümesi anlamına gelir. 2. firma içinse iki bilgi kümesi vardır. Bunlardan birisi, 1. firmanın piyasaya girmesi (ancak piyasa büyüklüğünü bilmiyor), ikincisi de piyasa dışında kalması (yine piyasa büyüklüğünü bilmiyor) durumlarında oluşmaktadır.

150 150 Şekil 13. Tesadüfi (Bilinmeyen) Talep L N q 1 q M 1 1 E S E S E S E S +, + +,0 0, + 0,0, +,0 0, + 0,0 E S E S

151 151 Şekil 14. Eşanlı Hareketler ve Bilinen Talep L N q 1 q M 1 1 E S E S E S E S E S E S +, + +,0 0, + 0,0, +,0 0, + 0,0

152 152 Şekil 15. Eşanlı Hareketler ve Bilinmeyen Talep L N q 1 q M 1 1 E S E S E S E S E S E S +, + +,0 0,+ 0,0, +,0 0,+ 0,0

153 Yayvan Biçimli imli Oyunlarda Denge 153 Statik oyunlarda olduğu gibi, dinamik oyunlarda da Nash dengesi vardır. Ancak çok zayıf olması nedeniyle, dinamik oyunların çözümünde Nash dengesi kavramını kullanamayız. Nash dengesinin çok zayıf olmasından, bazı yayvan oyunların anlamsızlığını kastediyoruz. Anlamlı ve anlamsız Nash dengesini ayırt edebilmek için, altoyun kavramını tanımamız ve yayvan biçimli bir oyunda stratejiyi tanımlamamız gerekir.

154 154 Alt-Oyunlar Bir oyunun bir bölümü olan alt-oyun, şu özelliklere sahiptir: 1. Tek bir bilgi kümesine sahip bir karar noktasında başlar. 2. Başlangıç karar noktasından sonra, asıl oyunun tüm karar noktalarını ve dallarını kapsar. 3. Asıl oyunun hiçbir bilgi kümesini kesmez.

155 155 Şimdi yukarıda verdiğimiz alt-oyun tanımına bakarak, önceki örneklerimizde yer alan alt oyunları görebiliriz. Örneğin, Şekil 12 de altı tane alt-oyun vardır. İki tanesi 1. firmanın her bir tek karar noktasında, Dört tanesi 2. firmanın her bir tek karar noktasında. Şekil 13 de yalnızca 1. firmanın her bir tek karar noktasında olmak üzere iki tanedir.

156 156 Şekil 13 ve 14 de tek karar noktaları bulunmadığından, alt-oyun yoktur. Üçüncü özelliği vurgulamak açısından, piyasaya giriş oyununun son bir olası durumunu dikkate alalım. 1. firmanın piyasa büyüklüğünü öğrendiğini, ancak 2. firmanın ne piyasa büyüklüğünü ne de 1. firmanın kararını bilmediğini varsayalım. 1. firma için tek karar noktası vardır. Fakat asıl oyunun altoyunu yoktur. Bu, Şekil 16 da gösterilmiştir.

157 Şekil 16. Birinci Firma İçin Tam, İkinci Firma İçin Eksik Bilgi Altında Oyun 157 L N q 1 q M 1 1 E S E S E S E S E S E S +, + +,0 0, + 0,0, +,0 0, + 0,0

158 Stratejiler 158 Eşanlı hareketli bir oyunda strateji, doğrudan yapılan eylemdir. Örneğin Cournot duopol modelinde firmanın stratejisi, üretim miktarının seçilmesiydi. Buna karşın dinamik oyunlarda oyuncular yalnızca bir eylemi değil, aynı zamanda karşı eylemi de gerçekleştirirler. Aynı zamanda, oyunun ilerleyen aşamalarında oluşabilecek tüm durumlarda nasıl bir karşı eylemde bulunacağını da planlar. Dolayısıyla dinamik bir oyunda strateji tanımı, bu unsurları içerir.

159 159 Buna göre dinamik oyunda strateji; Bir oyuncunun oyun ağacındaki tüm olası karar noktalarını dikkate aldığı eylemleri tanımlayan geniş kapsamlı bir plandır. Bu tür bir plan oyunun kronolojik sürecine bağımlı olabilir ve karma stratejileri içerebilir.

160 160 Yayvan biçimli bir oyunda strateji kavramını, farklı bir piyasaya giriş oyunuyla görelim. 1. firma hali hazırda piyasada faaliyet gösteriyor olsun. 2. firma ise piyasaya giriş yapıp yapmama kararını verecektir. 2. firmanın piyasaya giriş kararı karşısında, 1. firma yüksek fiyat (H) ve düşük fiyat (L) stratejilerini seçebilecektir.

161 161 Şekil 17 de bu oyun yer almaktadır. 2. firma bir karar noktasına, iki de eyleme sahiptir. Strateji seçimleri piyasaya giriş (E) ve piyasa dışında kalmaktır (S). 1. firma iki eyleme (H ya da L), dört stratejiye sahiptir. Tüm olasılıklar çerçevesinde bir strateji, bir eylem tanımlar.

162 162 Burada 1. firma için bir strateji, bir çift olası eylem demektir: Birincisi 2. firma piyasaya giriş yaparsa, ikincisi de piyasa dışında kalırsa ortaya çıkmaktadır. 1. firma için olası strateji kümesini yazalım: {( ) ( )( )( )} S1 = H, H, H, L, L, H, L, L

163 163 Şekil 17. İkinci Firmanın Yatırım Kararı Ardından Birinci Firmanın Fiyatlama Kararı E 2 S H 1 1 L H L +, +, +,0,0

164 164 Alt-Oyun Tam Nash Dengesi Nash dengesinin dinamik oyundaki tanımı, statik oyundakiyle aynıdır: Eğer oyuncular farklı bir strateji seçmek için bir neden görmüyorlarsa, bu durum Nash dengesidir. Nash dengesini bulabilmek için normal biçimli bir oyundan yararlanalım.

165 165 Kazanç matrisi şöyledir: 1. Firma HH HL LH LL 2. Firma E S +, + +,0 +, +,0, +, 0,, 0

166 166 Yukarıdaki kazanç matrisinde her bir oyuncunun rakibinin strateji seçimi karşısındaki en iyi tepkisi altı çizgili (renkli) gösterilmiştir. Aynı anda altı çizili olan üç seçim, Nash dengesidir. Bunları E 1, E 2 ve E 3 olarak gösterelim. 1. Firma E : ( H, H ) 1 E : ( H, L) 2 E : ( LH, ) 3 2. Firma E E S

167 167 Bu oyunda üç Nash dengesi olmasına karşın, E 2 ve E 3 sorunlu dengelerdir. Şekil 17 yi yeniden inceleyerek bunu görebiliriz. 2. firma piyasaya giriş kararı aldığında, 1. firma için en iyi altoyun yüksek fiyat uygulamaktır. Aynı durum, 2. firma piyasa dışında kalmaya karar verdiğinde de geçerlidir.

168 168 Dolayısıyla her iki alt-oyunda da H başattır. Ancak E 2 ve E 3 Nash dengesi olmakla beraber, potansiyel olarak başat-altı oyunları da (düşük fiyatlama) içermektedir.her hangi bir nedenle 2. firma kendisi için en iyi olan stratejiden sapma gösterirse, 1. firmanın rasyonel seçim yapması olanak dışı olur.

169 Asıl oyunun tüm alt oyunlarında bir strateji kümesine dayanarak yapılan eylemler Nash dengesine yol açıyorsa, yayvan biçimli oyundaki bu strateji kümesi alt-oyun tam Nash dengesidir. 169 Statik oyunlar için kullandığımız Nash dengesi kavramını, dinamik oyunlarda alt-oyun tam Nash dengesi olarak kullanıyoruz. Bir tam bilgiye dayalı oyunda geriye doğru tümevarım tekniğiyle, alt-oyun tam Nash dengesi aynı şeylerdir. Dinamik oyunlar, karma strateji dengesine sahip olabilirler.

170 170 Alt-Oyun Tam Nash Dengesi için i in Örnek Şimdiki örneğimiz iki oyunculu, sürekli değişkenler içeren bir biçime sahiptir. Oyunun kurgusu şöyledir: oyuncu x 1 eylemini seçer oyuncu bunu izler ve ardından x 2 eylemini seçer. 3. Oyuncular П 1 (x 1,x 2 ) ve П 2 (x 1,x 2 ) fonksiyonlarınca tanımlanan kazançları elde ederler.

171 171 Bu problemi çözmek için, asıl oyunun alt-oyunu olan 2. oyuncunun x 2 seçimiyle başlarız. 2. oyuncunun kazancının maksimizasyonu problemini çözeriz. 2. Oyuncu için birinci sıra koşul: Π ( x, x ) x 2 = 0

172 x = R ( x ) * Bu denklemin çözümünden, biçimindeki tepki fonksiyonunu bulabiliriz. 2. oyuncunun stratejisini belirledikten sonra, 1. oyuncunun kararına bakarız. Ortak rasyonellik varsayımını benimsersek, 1. oyuncu, 2. oyuncunun rasyonel seçim yapacağını düşünecektir. Buna göre 1. oyuncunun kazanç fonksiyonunu ve birinci sıra koşulu yazalım: ( * x, x ) ( x, R ( x )) Π = (, ( )) dπ1 x1 R2 x1 Π1 Π1 R2 = + = dx x x x

173 Yukarıdaki birinci sıra koşul iki etkiyi barındırmaktadır. Birinci 173 terim statik oyun dengesi (eşanlı), ikinci terim dizimsel seçimlere sahip dinamik oyun dengesini yansıtmaktadır. Şimdi daha önce verdiğimiz bir örnekteki sayısal kazanç fonksiyonlarını kullanarak açık çözüm elde edelim.

MATRİS İŞLEMLER LEMLERİ

MATRİS İŞLEMLER LEMLERİ MTRİS İŞLEMLER LEMLERİ Temel matris işlemlerinin doğrudan matematik açılımını 2 yapmadan önce, bir eşanlı denklem sisteminin matris işlemleri kullanılarak nasıl daha kolay ve sistematik bir çözüm verdiğini,

Detaylı

14.12 Oyun Teorisi Ders Notları

14.12 Oyun Teorisi Ders Notları 4.2 Oyun Teorisi Ders Notları Muhamet Yıldız Ders 2-3 Tekrarlı Oyunlar Bu ders notlarında, daha küçük bir oyunun tekrarlandığı ve bu tekrarlanan küçük oyunun statik oyun adını aldığı oyunları tartışacağız.

Detaylı

Adı Soyadı: No: 05.04.2010 Saat: 08:30

Adı Soyadı: No: 05.04.2010 Saat: 08:30 Adı Soyadı: No: 05.04.2010 Saat: 08:30 ID: Z Mikro 2 Ara 2010 Çoktan Seçmeli Sorular Cümleyi en iyi biçimde tamamlayan veya sorunun yanıtı olan seçeneği yanıt anahtarına işaretleyiniz. 1. Çapraz satış

Detaylı

TAM REKABET PİYASASI

TAM REKABET PİYASASI TAM REKABET PİYASASI 2 Bu bölümde, tam rekabet piyasasında çalışan firmaların fiyatlarını nasıl oluşturduklarını, ne kadar üreteceklerine nasıl karar verdiklerini ve piyasadaki fiyat ile miktarın nasıl

Detaylı

14.12 Oyun Teorisi Ders Notları

14.12 Oyun Teorisi Ders Notları 14.1 Oyun Teorisi Ders Notları Muhamet Yıldız Ders 15-18 1 Eksik Bilgili Statik Oyunlar Şu ana kadar, herhangi bir oyuncu tarafından bilinen herhangi bir bilgi parçasının tüm oyuncular tarafından bilindiği

Detaylı

OYUN TEORİSİ. Özlem AYDIN. Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

OYUN TEORİSİ. Özlem AYDIN. Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü OYUN TEORİSİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü TANIM ''Oyun Teorisi'', iki yada daha fazla rakibi belirli kurallar altında birleştirerek karşılıklı olarak çelişen olasılıklar

Detaylı

9. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

9. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 9. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 A.8. TAM REKABET PİYASALARI A.8.1. Temel Varsayımları Atomisite Koşulu: Piyasada alıcı ve satıcılar,

Detaylı

Tekelci Rekabet Piyasası

Tekelci Rekabet Piyasası Tekelci Rekabet iyasası 1900 lü yılların başlarında, ürünlerin homojen olmaması, reklamın giderek 2 artan önemi, azalan maliyet durumlarının yaşanması tam rekabet piyasasına karşı yapılan tartışmaları

Detaylı

Mikroiktisat Final Sorularý

Mikroiktisat Final Sorularý Mikroiktisat Final Sorularý MERSĐN ÜNĐVERSĐTESĐ ĐKTĐSADĐ VE ĐDARĐ BĐLĐMLER FAKÜLTESĐ MALĐYE VE ĐŞLETME BÖLÜMLERĐ MĐKROĐKTĐSAT FĐNAL SINAVI 10.01.2011 Saat: 13:00 Çoktan Seçmeli Sorular: Sorunun Yanıtı

Detaylı

Bu optimal reklam-satış oranının reklam etkinliğini (reklam esnekliği) fiyat esnekliğine bölerek de hesaplarız anlamına gelir.

Bu optimal reklam-satış oranının reklam etkinliğini (reklam esnekliği) fiyat esnekliğine bölerek de hesaplarız anlamına gelir. Sloan Yönetim Okulu 15.010/ 15.011 Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Đş Kararları için Đktisadi Analiz Profesör McAdams, Montero, Stoker ve van den Steen 2000 Final Sınavı Cevapları: Asistanların Notlandırması

Detaylı

10. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

10. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 10. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 A.9. TEKEL (MONOPOL) Piyasada bir satıcı ve çok sayıda alıcının bulunmasıdır. Piyasaya başka

Detaylı

MATEMATiKSEL iktisat

MATEMATiKSEL iktisat DİKKAT!... BU ÖZET 8 ÜNİTEDİR BU- RADA İLK ÜNİTE GÖSTERİLMEKTEDİR. MATEMATiKSEL iktisat KISA ÖZET KOLAY AOF Kolayaöf.com 0362 233 8723 Sayfa 2 içindekiler 1.ünite-Türev ve Kuralları..3 2.üniteTek Değişkenli

Detaylı

Ara Sınav Yanıtları Econ 159a/MGT 522a Ben Polak Güz 2007

Ara Sınav Yanıtları Econ 159a/MGT 522a Ben Polak Güz 2007 Ara Sınav Yanıtları Econ 159a/MGT 522a Ben Polak Güz 2007 Aşağıdaki yanıtlar puanları almak için gerekenden daha fazladır. Genelde daha öz açıklamalar daha iyidir. Soru 1. (15 toplam puan). Kısa yanıtlı

Detaylı

END. İKTİSADI VE OYUN TEORİSİ (BİRİNCİ ÖDEV)

END. İKTİSADI VE OYUN TEORİSİ (BİRİNCİ ÖDEV) END. İKTİSADI VE OYUN TEORİSİ (BİRİNCİ ÖDEV) AÇIKLAMALAR Ödevlerinizin teslimi, 14 Kasim 2013 günü saat 09:30-12:30 da yapılacaktır. Sorular aynı gün örgün (13:15) ve ikinci öğretim (17:00) dersinde çözüleceği

Detaylı

Oyun Teorisine (Kuramına) Giriş

Oyun Teorisine (Kuramına) Giriş Oyun Teorisi Oyun Teorisine (uramına) Giriş Şimdiye kadar, karar modellerinde bireysel kararlar ve çözüm yöntemleri ele alınmıştı. adece tek karar vericinin olduğu karar modellerinde belirsizlik ve risk

Detaylı

Tam ve Karma Stratejili Oyunlar. İki Kişili Oyunlar için

Tam ve Karma Stratejili Oyunlar. İki Kişili Oyunlar için Tam ve Karma Stratejili Oyunlar İki Kişili Oyunlar için İki kişili-sıfır toplamlı oyunlar Sabit toplamlı oyunların bir türüdür, Sabit olan toplam 0 a eşittir. Temel Özellikleri Oyunculardan birinin kazancı

Detaylı

SORU SETİ 10 MALİYET TEORİSİ - UZUN DÖNEM MALİYETLER VE TAM REKABET PİYASASINDA ÇIKTI KARARLARI - TEKEL

SORU SETİ 10 MALİYET TEORİSİ - UZUN DÖNEM MALİYETLER VE TAM REKABET PİYASASINDA ÇIKTI KARARLARI - TEKEL SORU SETİ 10 MALİYET TEORİSİ - UZUN DÖNEM MALİYETLER VE TAM REKABET PİYASASINDA ÇIKTI KARARLARI - TEKEL Problem 1 (KMS-2001) Bir endüstride iktisadi kârın varlığı, aşağıdakilerden hangisini gösterir? A)

Detaylı

OPTIMIZASYON Bir Değişkenli Fonksiyonların Maksimizasyonu...2

OPTIMIZASYON Bir Değişkenli Fonksiyonların Maksimizasyonu...2 OPTIMIZASYON.... Bir Değişkenli Fonksiyonların Maksimizasyonu.... Türev...3.. Bir noktadaki türevin değeri...4.. Maksimum için Birinci Derece Koşulu...4.3. İkinci Derece Koşulu...5.4. Türev Kuralları...5

Detaylı

DARÜŞŞAFAKA LİSESİ SALİH ZEKİ LİSE ÖĞRENCİLERİ ARASI MATEMATİK PROJELERİ YARIŞMASI

DARÜŞŞAFAKA LİSESİ SALİH ZEKİ LİSE ÖĞRENCİLERİ ARASI MATEMATİK PROJELERİ YARIŞMASI DARÜŞŞAFAKA LİSESİ SALİH ZEKİ LİSE ÖĞRENCİLERİ ARASI MATEMATİK PROJELERİ YARIŞMASI PROJENİN ADI: OYUN TEORİSİ İLE İSTANBUL TRAFİĞİNİN İNCELENMESİ HAZIRLAYANLAR: ECE TUNÇKOL-BERKE OĞUZ AKIN MEV KOLEJİ ÖZEL

Detaylı

OLİGOPOL PİYASALAR: OYUN TEORİK YAKLAŞIM MATEMATİKSEL İKTİSAT DERSİ ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ

OLİGOPOL PİYASALAR: OYUN TEORİK YAKLAŞIM MATEMATİKSEL İKTİSAT DERSİ ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ OLİGOPOL PİYASALAR: OYUN TEORİK YAKLAŞIM MATEMATİKSEL İKTİSAT DERSİ 2010-2011 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ İÇERİK Oligopol Piyasasının Tanımı ve Çeşitleri Saf Oligopol Piyasası Rekabet Çözümü Cournot Çözümü

Detaylı

Oyun Teorisi (KAM 425) Ders Detayları

Oyun Teorisi (KAM 425) Ders Detayları Oyun Teorisi (KAM 425) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Oyun Teorisi KAM 425 Her İkisi 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

İktisat bilimi açısından optimizasyon, amacımıza en uygun olan. seçeneğin belirlenmesidir. Örneğin bir firmanın kârını

İktisat bilimi açısından optimizasyon, amacımıza en uygun olan. seçeneğin belirlenmesidir. Örneğin bir firmanın kârını OPTİMİZASYON İktisat bilimi açısından optimizasyon, amacımıza en uygun olan seçeneğin belirlenmesidir. Örneğin bir firmanın kârını maksimize edecek olan üretim miktarının belirlenmesi; bir bireyin toplam

Detaylı

K ve L arasında ikame yoktur. Bu üretim fonksiyonu Şekil

K ve L arasında ikame yoktur. Bu üretim fonksiyonu Şekil MALİYET TEORİSİ 2 Maliyet fonksiyonunun biçimi, üretim fonksiyonunun biçimine bağlıdır. Bir an için reçel üreticisinin, bir birim kavanoz ve bir birim meyve toplayıcısı ile bir birim çıktı elde ettiği

Detaylı

Üretim Girdilerinin lması

Üretim Girdilerinin lması Üretim Girdilerinin Fiyatlandırılmas lması 2 Tam Rekabet Piyasasında Girdi Talebi Tek Değişken Girdi Durumu İlk olarak firmanın tek girdisinin işgücü () olduğu durumu inceleyelim. Değişken üretim girdisi

Detaylı

Final Sınavı. Güz 2005

Final Sınavı. Güz 2005 Econ 159a/MGT 522a Ben Polak Güz 2005 Bu defter kitap kapalı bir sınavdır. Sınav süresi 120 dakikadır (artı 60 dakika okuma süresi) Toplamda 120 puan vardır (artı 5 ekstra kredi). Sınavda 4 soru ve 6 sayfa

Detaylı

İki kişili-sıfır toplamlı oyunlar. Tam ve Karma Stratejili Oyunlar. Varsayımlar. Sıfır toplamlı oyunlar

İki kişili-sıfır toplamlı oyunlar. Tam ve Karma Stratejili Oyunlar. Varsayımlar. Sıfır toplamlı oyunlar İki kişili-sıfır toplamlı oyunlar Tam ve Karma Stratejili Oyunlar İki Kişili Oyunlar için Sabit toplamlı oyunların bir türüdür, Sabit olan toplam 0 a eşittir. Temel Özellikleri Oyunculardan birinin kazancı

Detaylı

Lineer Dönüşümler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv.Dr. Nevin ORHUN

Lineer Dönüşümler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv.Dr. Nevin ORHUN Lineer Dönüşümler Yazar Öğr. Grv.Dr. Nevin ORHUN ÜNİTE 7 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Vektör uzayları arasında tanımlanan belli fonksiyonları tanıyacak, özelliklerini öğrenecek, Bir dönüşümün,

Detaylı

MIT OpenCourseWare Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009

MIT OpenCourseWare Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 Bu materyale atıfta bulunmak ve kullanım koşulları için http://ocw.mit.edu/terms sayfasını ziyaret ediniz.

Detaylı

Saf Stratejilerde Evrimsel Kararlılık Bilgi Notu Ben Polak, Econ 159a/MGT 522a Ekim 9, 2007

Saf Stratejilerde Evrimsel Kararlılık Bilgi Notu Ben Polak, Econ 159a/MGT 522a Ekim 9, 2007 Saf Stratejilerde Evrimsel Kararlılık Ben Polak, Econ 159a/MGT 522a Ekim 9, 2007 Diyelim ki oyunlarda stratejiler ve davranışlar akıl yürüten insanlar tarafından seçilmiyor, ama oyuncuların genleri tarafından

Detaylı

Özet: Oyun Teorisi ve Rekabetçi Strateji I

Özet: Oyun Teorisi ve Rekabetçi Strateji I Özet: Oyun Teorisi ve Rekabetçi Strateji I Küçük Rakamlar ve Stratejik Davranış Düopol örneğiyle eğlence ve oyunlar Aynı anda arka arkaya (sırayla) seçim Tek bir kere oynanan- Tekrarlanan oyun Üretim miktarı

Detaylı

Case & Fair & Oster. Bölüm 16 Dışsallıklar, Kamusal Mallar ve Sosyal Tercih

Case & Fair & Oster. Bölüm 16 Dışsallıklar, Kamusal Mallar ve Sosyal Tercih ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR: Cümleyi en iyi tamamlayan ya da sorunun cevabı olan seçeneği işaretleyiniz. Not: FC: Sabit maliyet (Fixed cost) VC: Değişken maliyet (Variable cost) TC: Toplam maliyet (Total cost)

Detaylı

Lineer Bağımlılık ve Lineer Bağımsızlık

Lineer Bağımlılık ve Lineer Bağımsızlık Lineer Bağımlılık ve Lineer Bağımsızlık Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN ÜNİTE 5 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Vektör uzayı ve alt uzay yapısını daha iyi tanıyacak, Bir vektör uzayındaki vektörlerin

Detaylı

Sloan Yönetim Okulu 15.010/15.011 Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Güzl 2004 Professors Berndt, Chapman, Doyle ve Stoker

Sloan Yönetim Okulu 15.010/15.011 Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Güzl 2004 Professors Berndt, Chapman, Doyle ve Stoker Sloan Yönetim Okulu 15.010/15.011 Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Güzl 2004 Professors Berndt, Chapman, Doyle ve Stoker ÖDEV #5 ÇÖZÜMLER 1. a. Oyun Analizi i. Nash Dengesi Bir çift hamle Nash dengesidir

Detaylı

2. Cournot Modeli: iki firma aynı anda homojen bir ürünün çıktı miktrı üzerine rekabet ediyorsa ne olur

2. Cournot Modeli: iki firma aynı anda homojen bir ürünün çıktı miktrı üzerine rekabet ediyorsa ne olur Sloan Yönetim Okulu 15.010/15.011 Massachusetts Teknoloji Enstitüsü PROBLEM ÇÖZME NOTLARI #7 Temel Oyun Teorisi Cuma - Kasım 5, 2004 BUGÜNÜN PROBLEM ÇÖZMEIN ÖZETİ 1. Oyun teorisi tanımları: oyun teorisindeki

Detaylı

DÜOPOL PİYASASINDA COURNOT CÖZÜMÜ

DÜOPOL PİYASASINDA COURNOT CÖZÜMÜ DÜOPOL PİYASASINDA COURNOT CÖZÜMÜ. ÜSTÜNE, BİR ÖRNEK. Prof.Dr. RONA TURANLI(* Düopol, iki satıcının (üreticinin çok sayıdaki alıcı kitlesine üretiminq..e r>ir malı sundukları bir piyasadır. Ancak sözü

Detaylı

0.1 Zarf Teoremi (Envelope Teorem)

0.1 Zarf Teoremi (Envelope Teorem) Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Prof. Dr. Hasan Şahin 0.1 Zarf Teoremi (Envelope Teorem) Bu kısımda zarf teoremini ve iktisatta nasıl kullanıldığını ele alacağız. bu bölüm Chiang 13.5 üzerine

Detaylı

İKT 207: Mikro iktisat. Faktör Piyasaları

İKT 207: Mikro iktisat. Faktör Piyasaları İKT 207: Mikro iktisat Faktör Piyasaları Tartışılacak Konular Tam Rekabetçi Faktör Piyasaları Tam Rekabetçi Faktör Piyasalarında Denge Monopson Gücünün Olduğu Faktör Piyasaları Monopol Gücünün Olduğu Faktör

Detaylı

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ DERS NOTU 06 IS/LM EĞRİLERİ VE BAZI ESNEKLİKLER PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİKLERİ TOPLAM TALEP (AD) Bugünki dersin içeriği: 1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ... 1 2. LM EĞRİSİ VE PARA TALEBİNİN

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii. KİTABIN KULLANIMINA İLİŞKİN BAZI NOTLAR ve KURUM SINAVLARINA İLİŞKİN UYARILAR... 1 BİRİNCİ BÖLÜM İKTİSATIN TEMELLERİ

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii. KİTABIN KULLANIMINA İLİŞKİN BAZI NOTLAR ve KURUM SINAVLARINA İLİŞKİN UYARILAR... 1 BİRİNCİ BÖLÜM İKTİSATIN TEMELLERİ İÇİNDEKİLER Önsöz... iii KİTABIN KULLANIMINA İLİŞKİN BAZI NOTLAR ve KURUM SINAVLARINA İLİŞKİN UYARILAR... 1 BİRİNCİ BÖLÜM İKTİSATIN TEMELLERİ 1. İKTİSATIN TEMELLERİ... 9 1.1. İKTİSADIN TANIMI... 9 1.2.

Detaylı

14.12 Oyun Teorisi. 3. Geriye doğru tümevarım. Yol haritası. 1. Maliyetli aramalı Bertrand rekabeti. 2. Ufak sınav. 4.

14.12 Oyun Teorisi. 3. Geriye doğru tümevarım. Yol haritası. 1. Maliyetli aramalı Bertrand rekabeti. 2. Ufak sınav. 4. 14.12 Oyun Teorisi Muhamet Yıldız Güz 2005 Ders 8: Geriye Doğru tümevarım Yol haritası 1. Maliyetli aramalı Bertrand rekabeti 2. Ufak sınav 3. Geriye doğru tümevarım 4. Ajanda seçimi 5. Stackelberg rekabeti

Detaylı

BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI EKONOMİ

BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI EKONOMİ BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI EKONOMİ SORU 1: Tam rekabet ortamında faaliyet gösteren bir firmanın kısa dönem toplam maliyet fonksiyonu; STC = 5Q 2 + 5Q + 10 dur. Bu firma tarafından piyasaya sürülen ürünün

Detaylı

Matris Cebiriyle Çoklu Regresyon Modeli

Matris Cebiriyle Çoklu Regresyon Modeli Matris Cebiriyle Çoklu Regresyon Modeli Hüseyin Taştan Mart 00 Klasik Regresyon Modeli k açıklayıcı değişkenden oluşan regresyon modelini her gözlem i için aşağıdaki gibi yazabiliriz: y i β + β x i + β

Detaylı

İKTİSADA GİRİŞ - 1. Ünite 4: Tüketici ve Üretici Tercihlerinin Temelleri.

İKTİSADA GİRİŞ - 1. Ünite 4: Tüketici ve Üretici Tercihlerinin Temelleri. Giriş Temel ekonomik birimler olan tüketici ve üretici için benzer kavram ve kurallar kullanılır. Tüketici için fayda ve fiyat kavramları önemli iken üretici için hasıla kâr ve maliyet kavramları önemlidir.

Detaylı

6. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

6. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 6. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 A.5. Doğrusal olmayan fonksiyonların eğimi Doğrusal fonksiyonlarda eğim her noktada sabittir

Detaylı

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ 1.GİRİŞ Bu bölüm lineer cebirin temelindeki cebirsel yapıya, sonlu boyutlu vektör uzayına giriş yapmaktadır. Bir vektör uzayının tanımı, elemanları skalar olarak adlandırılan herhangi bir cisim içerir.

Detaylı

1. Yatırımın Faiz Esnekliği

1. Yatırımın Faiz Esnekliği DERS NOTU 08 YATIRIMIN FAİZ ESNEKLİĞİ, PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİKLERİ, TOPLAM TALEP (AD) EĞRİSİNİN ELDE EDİLİŞİ Bugünki dersin içeriği: 1. YATIRIMIN FAİZ ESNEKLİĞİ... 1 2. PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ

Detaylı

Konu 9 Temel Oligopol Piyasalar

Konu 9 Temel Oligopol Piyasalar .. Konu 9 Temel Oligopol Piyasalar Hadi Yektaş Uluslararası Antalya Universitesi İşletme Tezsiz Yüksek Lisans Programı 1 / 150 Hadi Yektaş Temel Oligopol Piyasalar . İçerik Giriş.1 Giriş.2.3.4.5.6 Anahtar

Detaylı

Ekonomi I. Doç.Dr.Tufan BAL. 6.Bölüm: Tüketici Davranışı Teorisi

Ekonomi I. Doç.Dr.Tufan BAL. 6.Bölüm: Tüketici Davranışı Teorisi Ekonomi I 6.Bölüm: Tüketici Davranışı Teorisi Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 Teorik Altyapı Piyasa ekonomisinin

Detaylı

2.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ

2.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ CEVAP ANAHTARI 1.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ 1.(e) 2.(d) 3.(a) 4.(c) 5.(e) 6.(d) 7.(e) 8.(d) 9.(b) 10.(e) 11.(a) 12.(b) 13.(a) 14.(c) 15.(c) 16.(e) 17.(e) 18.(b) 19.(d) 20.(a) 1.BÖLÜM BOŞLUK DOLDURMA 1. gereksinme

Detaylı

KESİN PROJE RAPORU PROJENİN ADI PROJEYİ HAZIRLAYANLAR BABÜR NEDİM ÇAĞATAY OKUL ADI VE ADRESİ DANIŞMAN ÖĞRETMEN

KESİN PROJE RAPORU PROJENİN ADI PROJEYİ HAZIRLAYANLAR BABÜR NEDİM ÇAĞATAY OKUL ADI VE ADRESİ DANIŞMAN ÖĞRETMEN KESİN PROJE RAPORU PROJENİN ADI HANGİ ADAYI SEÇELİM? PROJEYİ HAZIRLAYANLAR BABÜR NEDİM ÇAĞATAY OKUL ADI VE ADRESİ ÖZEL KÜLTÜR FEN LİSESİ ATAKÖY 9.-10. KISIM, 34156 BAKIRKÖY - İSTANBUL DANIŞMAN ÖĞRETMEN

Detaylı

GENEL EKONOMİ DERS NOTLARI

GENEL EKONOMİ DERS NOTLARI GENEL EKONOMİ DERS NOTLARI 3. BÖLÜM Öğr. Gör. Hakan ERYÜZLÜ Kıtlık, Tercih ve Fırsat Maliyeti Fırsat maliyeti, bir tercihi uygularken vazgeçilen başka bir tercihtir. Örneğin, bir lokantada mevcut iki menüden

Detaylı

İKTİSAT BİLİMİ VE İKTİSATTAKİ TEMEL KAVRAMLAR

İKTİSAT BİLİMİ VE İKTİSATTAKİ TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER Önsöz BİRİNCİ BÖLÜM İKTİSAT BİLİMİ VE İKTİSATTAKİ TEMEL KAVRAMLAR 1.1.İktisat Bilimi 1.2.İktisadi Kavramlar 1.2.1.İhtiyaçlar 1.2.2.Mal ve Hizmetler 1.2.3.Üretim 1.2.4.Fayda, Değer ve Fiyat

Detaylı

Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar

Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar Bu ders notlarının hazırlanmasında Doç. Dr. İbrahim Çil in ders notlarından faydalanılmıştır. Yrd. Doç. Dr. Hacer GÜNER GÖREN Pamukkale Üniversitesi

Detaylı

İktisadi Analiz Ders Notu: Doğrusal Üretim Modelleri ve Sraffa Sistemi

İktisadi Analiz Ders Notu: Doğrusal Üretim Modelleri ve Sraffa Sistemi N. K. Ekinci Ekim 2015 İktisadi Analiz Ders Notu: Doğrusal Üretim Modelleri ve Sraffa Sistemi 1. Tek Sektörlü Ekonomide Gelir Dağılımı Tek mal (buğday) üreten bir ekonomi ele alalım. 1 birim buğday üretimi

Detaylı

IKTI 101 (Yaz Okulu) 04 Ağustos, 2010 Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü DERS NOTU 05 ÜRETİCİ TEORİSİ

IKTI 101 (Yaz Okulu) 04 Ağustos, 2010 Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü DERS NOTU 05 ÜRETİCİ TEORİSİ DERS NOTU 05 ÜRETİCİ TEORİSİ Bugünki dersin işleniş planı: 1. Kârını Maksimize Eden Firma Davranışı... 1 2. Üretim Fonksiyonu ve Üretici Dengesi... 5 3. Maliyeti Minimize Eden Denge Koşulu... 15 4. Eşürün

Detaylı

14.12 Oyun Teorisi Ders Notları

14.12 Oyun Teorisi Ders Notları 1.1 Oyun Teorisi Ders Notları Muhamet Yıldız Ders 17-18 1 Eksik Bilgili Statik Uygulamalar Bu ders notları eksik ilgili ekonomik uygulamalarla ilgilidir. Amacı eksik ilgili statik oyunlarda Bayesyen Nash

Detaylı

1 İKTİSAT İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

1 İKTİSAT İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 İKTİSAT İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 9 1.1.İktisadın Konusu ve Kapsamı 10 1.2. İktisadın Bölümleri 11 1.2.1.Mikro ve Makro İktisat 11 1.2.2. Pozitif İktisat ve Normatif İktisat

Detaylı

14.12 Oyun Teorisi Ders Notları

14.12 Oyun Teorisi Ders Notları 14.12 Oyun Teorisi Ders Notları Muhamet Yıldız Ders 3-6 Bu derste, oyunları ve Nash dengesi gibi bazı çözüm yollarını tanımlayacağız ve bu çözüm yollarının arkasındaki varsayımları tartışacağız. Bir oyunu

Detaylı

CEBİRDEN SEÇME KONULAR

CEBİRDEN SEÇME KONULAR CEBİRDEN SEÇME KONULAR MATRİS OYUNLARI HAZIRLAYANLAR : METEHAN ŞAHİN 080216030 SEDA SAYAR 080216062 AYSU CANSU ÇOĞALAN 080216058 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ : PROF.DR. NEŞET AYDIN ARŞ. GRV. AYKUT OR ÇANAKKALE 2012

Detaylı

Lineer Denklem Sistemleri

Lineer Denklem Sistemleri Lineer Denklem Sistemleri Yazar Yrd. Doç.Dr. Nezahat ÇETİN ÜNİTE 3 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Lineer Denklem ve Lineer Denklem Sistemleri kavramlarını öğrenecek, Lineer Denklem Sistemlerinin

Detaylı

1. Cournot Duopol Modeli

1. Cournot Duopol Modeli Oligopol Piyasası 1. Cournot Duopol Modeli 2 Bilinen en eski duopol modeli, 1838 yılında Augustin Cournot tarafından geliştirilmiştir. Burada konu Cournot un orijinal çalışmasına dayanılarak anlatılmaktadır.

Detaylı

Nokta uzayda bir konumu belirtir. Noktanın 0 boyutlu olduğu kabul edilir. Herhangi bir büyüklüğü yoktur.

Nokta uzayda bir konumu belirtir. Noktanın 0 boyutlu olduğu kabul edilir. Herhangi bir büyüklüğü yoktur. Üç Boyutlu Geometri Nokta (Point,Vertex) Nokta uzayda bir konumu belirtir. Noktanın 0 boyutlu olduğu kabul edilir. Herhangi bir büyüklüğü yoktur. Kartezyen Koordinat Sistemi Uzayda bir noktayı tanımlamak

Detaylı

İKTİSAT. İktisata Giriş Test Dolmuş ile otobüs aşağıdaki mal türlerinden

İKTİSAT. İktisata Giriş Test Dolmuş ile otobüs aşağıdaki mal türlerinden İktisata Giriş Test - 1 1. Doğada insan ihtiyaçlarına oranla kıt olan elde etmek için çaba sarf edilen ve fiyatı olan mallara ne ad verilir? A) Serbest mallar B) İktisadi mallar C) Nihai mallar D) Üretici

Detaylı

Toplam maliyete/gelire göre yer seçimi Faktör ağırlıklandırma Başabaş noktası analizi Oyun kuramı

Toplam maliyete/gelire göre yer seçimi Faktör ağırlıklandırma Başabaş noktası analizi Oyun kuramı Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2013-2014 Güz Dönemi Toplam maliyete/gelire göre yer seçimi Faktör ağırlıklandırma Başabaş

Detaylı

Selçuk Üniversitesi 26 Aralık, 2013 Beyşehir Turizm Fakültesi-Konaklama İşletmeciliği Genel Ekonomi Dr. Alper Sönmez. Soru Seti 3

Selçuk Üniversitesi 26 Aralık, 2013 Beyşehir Turizm Fakültesi-Konaklama İşletmeciliği Genel Ekonomi Dr. Alper Sönmez. Soru Seti 3 Soru Seti 3 1) Q D = 100 2P talep denklemi ve Q S = P 20 arz denklemi verilmiştir. Üretici ve tüketici rantlarını hesaplayınız. Cevap: Öncelikle arz ve talep denklemlerini eşitleyerek denge fiyat ve miktarı

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Mikro İktisat MİK

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Mikro İktisat MİK DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS İktisat MİK213 3 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARINDA OPERASYON YÖNETİMİ

SAĞLIK KURUMLARINDA OPERASYON YÖNETİMİ DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. SAĞLIK KURUMLARINDA OPERASYON YÖNETİMİ

Detaylı

Tartışılacak Konular. Tekel. Tekel Gücü (Monopoly Power) Tekel Gücünün Kaynakları. Tekel Gücünün Sosyal Maliyeti. Bölüm 10Chapter 10 Slide 2

Tartışılacak Konular. Tekel. Tekel Gücü (Monopoly Power) Tekel Gücünün Kaynakları. Tekel Gücünün Sosyal Maliyeti. Bölüm 10Chapter 10 Slide 2 Monopol ve Monopson Tartışılacak Konular Tekel Tekel Gücü (Monopoly Power) Tekel Gücünün Kaynakları Tekel Gücünün Sosyal Maliyeti Bölüm 10Chapter 10 Slide 2 Tartışılacak Konular Monopson (Monopsony) Monopson

Detaylı

Konu 10 Oyun Teorisi: Oligopol Piyasaların İç Mahiyeti

Konu 10 Oyun Teorisi: Oligopol Piyasaların İç Mahiyeti .. Konu 10 Oyun si: Oligopol Piyasaların İç Mahiyeti Hadi Yektaş Uluslararası Antalya Üniversitesi İşletme Tezsiz Yüksek Lisans Programı 1 / 82 Hadi Yektaş Oyun si: Oligopol Piyasaların İç Mahiyeti İçerik.1.2.3.4

Detaylı

1. Açık Bir Ekonomide Denge Çıktı (Gelir)

1. Açık Bir Ekonomide Denge Çıktı (Gelir) DERS NOTU 4 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI (3) Dersin içeriği:. AÇIK BİR EKONOMİDE DENGE ÇIKTI (GELİR)... A. DENGE İÇİN SIZINTILAR/ENJEKSİYONLAR YAKLAŞIMI... 5 B. DEVLET HARCAMALARI ÇARPANI... 7 C. DIŞ

Detaylı

EK : DIŞSAL TASARRUFLAR ( EKONOMİLER )

EK : DIŞSAL TASARRUFLAR ( EKONOMİLER ) EK : DIŞSAL TASARRUFLAR ( EKONOMİLER ) Genel denge teorisinin sonuçlarının yatırım kararlarında uygulanamamasının iki temel nedeni şunlardır: 1) Genel denge teorisinin tam bölünebilirlik varsayımı her

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1. Bölüm Kamu Ekonomisi Disiplinine Tarihsel ve Analitik bir Perspektiften Bakış,

İÇİNDEKİLER. 1. Bölüm Kamu Ekonomisi Disiplinine Tarihsel ve Analitik bir Perspektiften Bakış, İÇİNDEKİLER Önsöz v Giriş 1 1. Bölüm Kamu Ekonomisi Disiplinine Tarihsel ve Analitik bir Perspektiften Bakış, 1.1. Kamu Ekonomisi Analizinin Ardında Yatan Doktriner Görüşler: 5 1.1.1. Sosyal Sözleşmeci

Detaylı

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ 1.1. Giriş Kinematik, daha öncede vurgulandığı üzere, harekete sebep olan veya hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkan kuvvetleri dikkate almadan cisimlerin hareketini

Detaylı

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım 2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI 2.1. Tanım Regresyon analizi, bir değişkenin başka bir veya daha fazla değişkene olan bağımlılığını inceler. Amaç, bağımlı değişkenin kitle ortalamasını, açıklayıcı

Detaylı

(1a) Palm Pilotları. Bir periyodda karlı olmaz: talep üzerinde SR gelir etkisi 8% büyüme.

(1a) Palm Pilotları. Bir periyodda karlı olmaz: talep üzerinde SR gelir etkisi 8% büyüme. Sloan Yönetim Okulu 15.010/ 15.011 Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Đş Kararları için Đktisadi Analiz Profesör McAdams, Montero, Stoker ve van den Steen 1999 Final Sınavı Cevapları: Asistanların Notlandırması

Detaylı

Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez

Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez Çözüm yöntemine geçmeden önce bazı tanımlara ihtiyaç vardır. Dikkate alınan G grafındaki düğümleri 1 den n e kadar numaralandırın. Uzunluğu a(i, j)>0 olarak verilen

Detaylı

1. Toplam Harcama ve Denge Çıktı

1. Toplam Harcama ve Denge Çıktı DERS NOTU 03 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI - I Bugünki dersin içeriği: 1. TOPLAM HARCAMA VE DENGE ÇIKTI... 1 HANEHALKI TÜKETİM VE TASARRUFU... 2 PLANLANAN YATIRIM (I)... 6 2. DENGE TOPLAM ÇIKTI (GELİR)...

Detaylı

4. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

4. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 4. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 B.3.2. Taban Fiyat Uygulaması Devletin bir malın piyasasında oluşan denge fiyatına müdahalesi,

Detaylı

Cebirsel Fonksiyonlar

Cebirsel Fonksiyonlar Cebirsel Fonksiyonlar Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 4 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; polinom, rasyonel ve cebirsel fonksiyonları tanıyacak ve bu türden bazı fonksiyonların grafiklerini öğrenmiş

Detaylı

x 2i + A)( 1 yj 2 + B) u (v + B), y 1

x 2i + A)( 1 yj 2 + B) u (v + B), y 1 Ders 11: Örnekler 11.1 Kulplarla inşalar Bu bölümde kulpları birbirine yapıştırıp tanıdık manifoldlar elde edeceğiz. Artık bu son ders. Özellikle dersin ikinci bölümünde son meyveleri toplamak adına koşarak

Detaylı

MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu. 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009

MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu. 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 Bu materyale atıfta bulunmak ve kullanım koşulları için http://ocw.mit.edu/terms sayfasını ziyaret ediniz.

Detaylı

2002 Final Sınavı Cevapları: Asistanların Notlandırması için Hazırlanmıştır. 1. Doğru, Yanlış, Belirsiz

2002 Final Sınavı Cevapları: Asistanların Notlandırması için Hazırlanmıştır. 1. Doğru, Yanlış, Belirsiz Sloan Yönetim Okulu 15.010/ 15.011 Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Đş Kararları için Đktisadi Analiz Profesör McAdams, Montero, Stoker ve van den Steen 2002 Final Sınavı Cevapları: Asistanların Notlandırması

Detaylı

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Bölüm 13: Yapı, Yönetim, Performans, ve Piyasa Analizi 2. Sağlık Ekonomisi

Bölüm 13: Yapı, Yönetim, Performans, ve Piyasa Analizi 2. Sağlık Ekonomisi Bölüm 13: Yapı, Yönetim, Performans, ve Piyasa Analizi 2 Sağlık Ekonomisi 1 Tam rekabetçi piyasa özelliklerini kısaca hatırlayalım: Çok sayıda alıcı/satıcı. Homojen ürün. Giriş ve çıkışlar serbest. Tam

Detaylı

Bölüm 7 Monopol ve Monopson

Bölüm 7 Monopol ve Monopson Bölüm 7 Monopol ve Monopson Tartışılacak Konular Tekel Tekel Gücü (Monopoly Power) Tekel Gücünün Kaynakları Tekel Gücünün Sosyal Maliyeti Tartışılacak Konular Monopson (Monopsony) Monopson Gücü Tekel Gücünün

Detaylı

T I M U R K A R A Ç AY, H AY D A R E Ş, O R H A N Ö Z E R K A L K U L Ü S N O B E L

T I M U R K A R A Ç AY, H AY D A R E Ş, O R H A N Ö Z E R K A L K U L Ü S N O B E L T I M U R K A R A Ç AY, H AY D A R E Ş, O R H A N Ö Z E R K A L K U L Ü S N O B E L 1 Denklemler 1.1 Doğru deklemleri İki noktası bilinen ya da bir noktası ile eğimi bilinen doğruların denklemlerini yazabiliriz.

Detaylı

EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER

EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER LAGRANGE YÖNTEMİ Bu metodu incelemek için Amaç fonksiyonu Min.z= f(x) Kısıtı g(x)=0 olan problemde değişkenler ve kısıtlar genel olarak şeklinde gösterilir. fonksiyonlarının

Detaylı

KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK TEORİSİ

KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK TEORİSİ KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK TEORİSİ Ricardo, bir ülkenin hiçbir malda mutlak üstünlüğe sahip olmadığı durumlarda da dış ticaret yapmasının, fayda sağlayabileceğini açıklamıştır. Eğer bir ülke her malda mutlak

Detaylı

SU DALGALARINDA GİRİŞİM

SU DALGALARINDA GİRİŞİM SU DALGALARINDA GİRİŞİM Yukarıda iki kaynağın oluşturduğu dairesel su dalgalarının meydana getirdiği girişim deseni gösterilmiştir Burada kesikli çizgiler dalga çukurlarını, düz çizgiler dalga tepelerini

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Ders Planı - AKTS Kredileri: II. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S T+U Saat Kredi AKTS Mikro İktisat Zorunlu

Ders Planı - AKTS Kredileri: II. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S T+U Saat Kredi AKTS Mikro İktisat Zorunlu Ders Planı - AKTS Kredileri: II. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S T+U Saat Kredi AKTS Mikro İktisat Zorunlu 3+0 3 4 AKTS Kredisi Toplam 4 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl Z/S T+U Saat Kredi AKTS Mikro

Detaylı

YZM YAPAY ZEKA DERS#6: REKABET ORTAMINDA ARAMA

YZM YAPAY ZEKA DERS#6: REKABET ORTAMINDA ARAMA YZM 3217- YAPAY ZEKA DERS#6: REKABET ORTAMINDA ARAMA Oyun Oynama Çoklu vekil ortamı-her bir vekil karar verirken diğer vekillerin de hareketlerini dikkate almalı ve bu vekillerin onun durumunu nasıl etkileyeceğini

Detaylı

Mikroiktisat 2009-2010 Final (mly-iþl)

Mikroiktisat 2009-2010 Final (mly-iþl) MERSĐN ÜNĐVERSĐTESĐ ĐKTĐSADĐ VE ĐDARĐ BĐLĐMLER FAKÜLTESĐ ĐKTĐSAT BÖLÜMÜ MALĐYE VE ĐŞLETME BÖLÜMLERĐ, MĐKROĐKTĐSAT FĐNAL SINAVI 11.01.2010 SAAT: 13:00 GRUP: B Mikroiktisat 2009-2010 Final (mly-iþl) Çoktan

Detaylı

Bekleme Hattı Teorisi

Bekleme Hattı Teorisi Bekleme Hattı Teorisi Sürekli Parametreli Markov Zincirleri Tanım 1. * +, durum uzayı * +olan sürekli parametreli bir süreç olsun. Aşağıdaki özellik geçerli olduğunda bu sürece sürekli parametreli Markov

Detaylı

OYAK ADANA - BALIKESİR - BATMAN - BOLU - DÜZCE HATAY - KAHRAMANMARAŞ - MARDİN - ORDU RİZE - SAKARYA - SİVAS - TEKİRDAĞ - ZONGULDAK 7 NİSAN 2012

OYAK ADANA - BALIKESİR - BATMAN - BOLU - DÜZCE HATAY - KAHRAMANMARAŞ - MARDİN - ORDU RİZE - SAKARYA - SİVAS - TEKİRDAĞ - ZONGULDAK 7 NİSAN 2012 OYAK TÜBİTAK BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI OYAK MATEMATİK YARIŞMASI FİNAL SINAVI ADANA - BALIKESİR - BATMAN - BOLU - DÜZCE HATAY - KAHRAMANMARAŞ - MARDİN - ORDU RİZE - SAKARYA - SİVAS - TEKİRDAĞ

Detaylı

BİRDEN ÇOK DEĞİŞ ĞİŞKEN DURUMUNDA

BİRDEN ÇOK DEĞİŞ ĞİŞKEN DURUMUNDA BİRDEN ÇOK DEĞİŞ ĞİŞKEN DURUMUNDA OPTİMİZASYON Şekil.1 i dikkate alalım. Maksimum nokta olan A ve minimum nokta olan B de z=f(x) fonksiyonunun bir durgunluk değeri vardır. Bir başka ifadeyle, z nin bir

Detaylı

Karşılaştırmalı Durağan Analiz ve Türev kavramı. 6. Bölüm :Alpha Chiang,Matematiksel İktisadın Temel Yöntemleri

Karşılaştırmalı Durağan Analiz ve Türev kavramı. 6. Bölüm :Alpha Chiang,Matematiksel İktisadın Temel Yöntemleri Karşılaştırmalı Durağan Analiz ve Türev kavramı 6. Bölüm :Alpha Chiang,Matematiksel İktisadın Temel Yöntemleri 1 Karşılaştırmalı durağan analiz 6. Karşılaştırmalı Durağanlıklar ve Türev Kavramı 6.1 doğası

Detaylı

Denklemler İkinci Dereceden Denklemler. İkinci dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler. a,b,c IR ve a 0 olmak üzere,

Denklemler İkinci Dereceden Denklemler. İkinci dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler. a,b,c IR ve a 0 olmak üzere, Bölüm 33 Denklemler 33.1 İkinci Dereceden Denklemler İkinci dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler a,b,c IR ve a 0 olmak üzere, ax 2 + bx + c = 0 biçimindeki her açık önermeye ikinci dereceden bir bilinmeyenli

Detaylı

MARKOV ZİNCİRLERİNDE DURUMLARIN SINIFLANDIRILMASI

MARKOV ZİNCİRLERİNDE DURUMLARIN SINIFLANDIRILMASI SAKARYA UNIVERSİTESİ ENDUSTRI MUHENDISLIĞI YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI II MARKOV ZİNCİRLERİNDE DURUMLARIN SINIFLANDIRILMASI DERS NOTLARI 1 Önceki derslerimizde pek çok geçişten sonra n-adım geçiş olasılıklarının

Detaylı

Oligopol. Murat Donduran

Oligopol. Murat Donduran Oligopol Murat Donduran Mart 18, 2008 2 İçindekiler 1 Piyasa Yapıları 5 1.1 Oligopol.............................. 5 1.1.1 Cournot Oligopolü.................... 5 1.1.2 En İyi-Cevap Fonksiyonları...............

Detaylı