ALMANYA, HOLLANDA İTALYA, FRANSA VE İSVEÇ TE MADDE KULLANIMI VE MÜCADELE PROFİLİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ALMANYA, HOLLANDA İTALYA, FRANSA VE İSVEÇ TE MADDE KULLANIMI VE MÜCADELE PROFİLİ"

Transkript

1 ALMANYA, HOLLANDA İTALYA, FRANSA VE İSVEÇ TE MADDE KULLANIMI VE MÜCADELE PROFİLİ Sevgi SUÇİN Alkol Dışı Madde Bağımlılığı ile Mücadele ve Kontrol Şube Müdürü

2 ALMANYA Yıl Nüfus Kişi başına düşen gelir $ 2006 İşsizlik oranı % Mahkum sayısının nüfusa oranı (Her kişiye)

3 ALMANYA Madde Kullanım Oranları Yıl % Yaşam boyu en az bir kez yasa dışı madde kullanmış olanlar (ulusal düzeyde, yaş) Kadın (ulusal düzeyde, yaş) Erkek (ulusal düzeyde, yaş) En az bir kez yasa dışı madde kullanmış olanlar (ulusal düzeyde, yaş) En az bir kez yasa dışı madde kullanmış olanlar (ulusal düzeyde, yaş) Kadın Erkek

4 ALMANYA Koruyucu Hizmetler Hassas gruplara yönelik seçici koruma (Uyuşturucu ile ilgili genç suçlular, alt kültür grupları, göçmenler ve hassas grupta yer alan gençler) Koruyucu faaliyetlerin izlenmesi ve yerel düzeyde koruyucu hizmet verilmesi Okul temelli koruyucu hizmet programları Kitlesel medya araçlarının kullanımı Aile temelli koruyucu programlar Hassas grupta yer alan ailelere yönelik koruyucu hizmetler (Yetersiz)

5 ALMANYA Tedavi Hizmetleri Temel sağlık hizmetleri sistemi çerçevesinde ayakta tedavi hizmetleri (Özellikle ikame tedavisinde) Hastane hizmetleri (İkinci basamak dâhilinde) Bağımlılık tedavisinde, uzmanlaşmış tedavi merkezleri psikososyal ve psikolojik terapi hizmeti sağlar (Geleneksel anlamda yalnızca destekleyici tedavi uygulayan bu merkezler, bugün tüm tedavi formlarını bir arada uygulamaktadır.) 2004 yılında madde kullanıcısı ayakta tedavi hizmetlerine başvurmuştur.

6 ALMANYA Zarar Azaltıcı Hizmetler 4 ulusal uyuşturucu ile mücadele ayağından birini oluşturur. Amaç hastalık durumunu ve ölüm oranını azaltmaktır. Sosyal hizmetler çalışması Uyuşturucu yardım merkezleri (Acil durumlarda psikososyal ve tıbbi destek sağlar ve bağımlılar için iletişim noktası olarak destekleyici hizmet sunar.)

7 ALMANYA Zarar Azaltıcı Hizmetler Uyuşturucu tüketim odaları (16 eyaletin altısında 25 oda mevcut) Almanya da yaklaşık 400 kuruluş zarar azaltıcı hizmet sağlıyor. Bu kuruluşlar çoğunlukla belediyeler tarafından finanse ediliyor. Bu kuruluşların çoğunu zarar azaltıcı hizmetlerle birlikte diğer sağlık hizmetlerini de sağlayan ayakta tedavi merkezleri oluşturmaktadır.

8 ALMANYA Yasal Düzenlemeler Yasadışı uyuşturucu bulundurmak cezai müeyyide gerektiren suçtur. Kişiler, yalnızca kullanım için çok az miktarda uyuşturucu bulundurma halinde kovuşturmadan muaf olabiliyor. Bulundurma halinde suça karar vermek için: - Uyuşturucunun tipi ve miktarı, - Kişinin madde kullanım öz geçmişi, - Mahkumiyete kamu oyu yaklaşımı dikkate alınır.

9 ALMANYA Yasal Düzenlemeler Kişi mahkumiyet alsa dahi, tedavi programını kabul ederse cezası hafifletilir ya da azaltılır. Cezalandırma yerine tedavi et Uyuşturucular Kanununa 1981 yılında ceza yerine terapi, 1992 yılında tek kullanımlık steril enjektör dağıtımı ve ikame tedavisi düzenlemeleri eklenmiştir.

10 ALMANYA Yasal Düzenlemeler 2000 yılında ise Federal Eyaletin onaylaması halinde uyuşturucu enjeksiyon odaları kurulması için gerekli ön koşullar eklenmiştir. Yasa dışı uyuşturucu kaçakçılığı, tarımını yapmak ve imal etmek en fazla ceza gerektiren suçlardır (1-15 yıl arasında hapis cezası gerektirir.) İkame tedavisi reçeteleyen hekim, reçeteyi rapor etmek zorundadır. Reçete edilen ikame maddenin ve müşteri kodunun Federal Uyuşturucular ve Tıbbi Cihazlar Merkezine ikame kaydı yapılır.

11 ALMANYA Ulusal Uyuşturucu Stratejisi Madde ve Madde Bağımlılığı Eylem Planı, Haziran 2003 te kabul edilmiştir. Plan, pasif içicilik gibi madde kullanımından dolaylı olarak zarar görenleri de korumayı hedefler. Anne-babası bağımlı olan çocukları, yüksek risk grubunda yer alanları, sürücüleri ve farklı uyuşturucu tüketicileri gibi özel hedef gruplar, planda tespit edilmiştir ve özel olarak tedavi edilmeleri öngörülmüştür. Zarar azaltıcı kavramı, yasal uyuşturucuları da kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

12 ALMANYA Kurumlararası Koordinasyon Federal Uyuşturucu Komiser Ofisi, 1998 den beri Federal Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı na bağlıdır. Federal Uyuşturucu Komiseri, Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nın madde ve madde bağımlılığı politikasından ve Federal Hükümetin uyuşturucu ve bağımlılık politikalarından sorumludur ten bu yana yeni kurulan Uyuşturucular ve Bağımlılık Konseyi, bu alanda icracı kuruluş olarak önemli rol oynamaktadır. Federal Eyalet ve yerel yönetimler, uygulamada büyük sorumluluk sahibidirler.

13 ALMANYA Madde ve Madde Bağımlılığı Avrupa İzleme Merkezi Alman Odak Noktası Madde ve Madde Bağımlılığı Avrupa İzleme Merkezi Alman Odak Noktası (DBDD) kurulmuştur. Federal Alman Sağlık Bakanlığı bünyesinde kendi alanlarında uzman merkezler olan Federal Sağlık Eğitim Merkezi (BZgA), Alman Bağımlılık Sorunları Merkezi (DHS) ve epidemiyoloji ve koordinasyon odaklı Terapi Araştırma Enstitüsü (IFT) Alman Odak Noktası nın üyeleridir. DBDD, yurt dışında Terapi Araştırma Enstitüsü (IFT) tarafından temsil edilmektedir. Diğer iki kurum kendi uzmanlık alanlarında odak noktası olarak hizmet vermektedir.

14 HOLLANDA Yıl Nüfus 16, Kişi başına düşen gelir $ 2006 İşsizlik oranı % Mahkum sayısının nüfusa oranı (Her kişide)

15 HOLLANDA Madde Kullanım Oranları Yıl % Yaşam boyu en az bir kez yasa dışı madde kullanmış olanlar (ulusal düzeyde, yaş ve üzeri) Yaşam boyu en az bir kez yasa dışı madde kullanmış olanlar (ulusal düzeyde, 12 yaş ve üzeri) yaş öğrenciler arasında madde kullanım araştırması (en az bir kez kanabis kullanma)

16 HOLLANDA Koruyucu Hizmetler Eğlence mekânlarında madde kullanımını önlemeye odaklı Okul temelli önleyici programlar önceliklidir. Seçici önleyici programlar, çoğunlukla sokaklardaki ve eğlence mekânlarındaki gençleri hedefler.

17 HOLLANDA Koruyucu Hizmetler Eğlence mekânlarına yönelik seçici koruma hizmetleri kamu kurumlarının katkısı ve işbirliğiyle Sivil Toplum Örgütlerince yürütülür. Eğlence mekânlarına yönelik önleyici programlar: - Güvenli kulüp düzenlemeleri: Kulüplerde kişiden kişiye müdahale uygulamalarına odaklıdır. - Seçici önleyici programlar: Genellikle çeşitli yerel kurumlar tarafından sunulur.

18 HOLLANDA Tedavi Hizmetleri 110 dan fazla ayakta tedavi birimi 60 yarı yataklı ya da yataklı tedavi birimi İkame tedavisi ağırlıklı olarak uzman bağımlılık tedavi birimlerince yapılır. Bunun yanında 935 civarında hastaya ikame tedavisi sunmakta olan 200 civarında pratisyen hekim de bulunmaktadır.

19 HOLLANDA Zarar Azaltıcı Hizmetler Sosyal çalışmalar genellikle ayakta tedavi hizmetleri kurumlarında temel hizmetler kapsamında sunulur. Sokak serserilerine gündüz barınağı, ağır bağımlılar için madde kullanma odaları gibi hizmetler sağlar. Bu hizmetlerin bir diğer hedef grubu ise damar içi madde kullanıcıları, aşırı derecede problemli bağımlılar ve yabancı ülkelerden olan kullanıcılar. Enjektör ve iğne değişim hizmeti Hollanda da 20 yıldır uygulanmaktadır.

20 HOLLANDA Zarar Azaltıcı Hizmetler İğne değişim programları temel olarak sokak çalışanları tarafından uygulanmaktadır. Sosyal çalışmalar, akran eğitim teknikleri kullanmaktadır. Ayrıca uyuşturucu ile ilgili bir suçtan yalnızca birkaç aylığına hapse girmiş mahkumlara yönelik eğitim programı da sunmaktadır.

21 HOLLANDA Yasal Düzenlemeler Hollanda uyuşturucu yasası, kanabis piyasasının ayrılması prensibine dayalıdır. Dolayısıyla yasadışı uyuşturucular iki liste halinde sınıflanmıştır: Liste I: Kabul edilemez riskler taşıyan maddeler Liste II: Diğer maddeler Liste II de yer alan maddelerle ilgili cezalar Liste I de yer alan maddelerle ilgili cezalardan daha düşüktür. Uyuşturucu kullanımı suç değildir. Uyuşturucu kullanımının yasaklandığı yer ve durumlar vardır (Okul gibi).

22 HOLLANDA Yasal Düzenlemeler Kişisel kullanım için 0.5 gramdan az ağır uyuşturuculardan (Liste I) bulundurmak ya da 5 gramdan az kanabis (Liste II) bulundurmak cezai müeyyide gerektirmez. Ticari amaçla madde bulundurmak, maddenin tipine ve miktarına bağlı olarak cezai kovuşturma gerektirir ve 1 aydan 8 yıla kadar değişebilen hapis cezası ile cezalandırılır. Suç birden fazla kere işlenmişse daha fazla ceza verilebilir. Afyon Kanununa göre sınıflandırılmış herhangi bir uyuşturucu maddenin ihracı ya da ithali ciddi bir suç olarak değerlendirilir ve maddenin yer aldığı sınıfa göre 16 yıl ya da daha fazla hapis ile cezalandırılır.

23 HOLLANDA Ulusal Uyuşturucu Stratejisi Hollanda uyuşturucu politikası: Uyuşturucu istenmeyen bir şeydir fakat Hollanda toplumunun kaçınılmaz bir gerçeğidir ilkesine dayanır. Bu nedenle Hollanda uyuşturucu politikasının temel amacı birey, yakın çevresi ve toplum açısından madde kullanımın risklerini sınırlamak ya da kaçınmalarını sağlamaktır. Ağır ve hafif uyuşturucu ayrımı temelinde halkı ve özel grupları bilgilendirme Madde kullanıcılarının sosyal yaşama yeniden dâhil edilmeleri Suç kontrolü

24 HOLLANDA Kurumlararası Koordinasyon Sağlık, Refah ve Spor Bakanlığı uyuşturucu politikasının koordinasyonundan sorumludur. Adalet Bakanlığı yasaların uygulanmasından sorumludur. Yerel yönetimlerle ilgili konular ve polisiye durumlar İçişleri Bakanlığı ve Kraliyet İlişkileri nin yetkisi altındadır.

25 HOLLANDA Kurumlararası Koordinasyon Sağlık, Refah ve Spor Bakanlığı Ruh Sağlığı ve Bağımlılık Politika Müdürlüğü, ulusal, uluslararası ve Uyuşturucu Politikası Uygulama Çalışma Gurubunda ulusal uyuşturucu politikasını temsil eder. Uyuşturucu Politikası Uygulama Çalışma Grubu, çeşitli bakanlık temsilcilerinde oluşan, uyuşturucular ile ilgili konuların ve sorunların tartışıldığı bir forumdur.

26 HOLLANDA Ulusal Odak Noktası Hollanda Ulusal Odak Noktası, 1999 da Sağlık, Refah ve Spor Bakanlığı tarafından kurulan Ulusal Uyuşturucu Merkezi yle birleştirilmiştir. Hollanda Halk Sağlığı ve Bağımlılık Enstitüsü (Trimbus) nün İzleme ve Epidemiyoloji Merkezi nin bir çalışma programıdır. Enstitü, Hollanda Sağlık, Refah ve Spor Bakanlığı ndan fon alan bağımsız bir kuruluştur.

27 İTALYA Yıl İtalya Nüfus Kişi başına düşen gelir $ İşsizlik oranı 2005 %7.7 Mahkum sayısının nüfusa oranı (Her kişiye)

28 İTALYA Madde Kullanım Oranları Yıl % Yaşam boyu en az bir kez yasa dışı madde kullanmış olanlar (ulusal düzeyde, yaş) En az bir kez kanabis kullanmış olanlar (ulusal düzeyde, yaş) ( ) En az bir kez kokain-ekstazi kullanmış olanlar (ulusal düzeyde, yaş) En az bir kez eroin-amfetamin kullanmış olanlar (ulusal düzeyde, yaş) En az bir kez yasa dışı madde kullanmış olan yaş lise öğrencileri (ESPAD araştırması)

29 İTALYA Koruyucu Hizmetler Tüm koruma çalışmalarının odağında aile yer alır (Sağlıklı aile ilişkileri, geleceği planlama ve bilişsel yeterlik) Gençlerin eğitimine önem verilir. Seçici koruma programları daha ziyade okul dışındaki ve okuldan ayrılmış gençleri hedefler. Gençler için spor kulüpleri, gençlik dernekleri gibi özel mekânlar tesis eder. Eğlence mekânlarına yönelik seçici koruma programları yerel yönetimler, kamu ve kâr amacı gütmeyen organizasyonlarca yürütülür.

30 İTALYA Koruyucu Hizmetler Koruyucu hizmet sunumu finans, hedef belirleme, değerlendirme, özel programlar ve hizmet sağlayıcılar hususlarında yerel yönetimlere bırakılmıştır. Fiiliyatta bölgesel yönetimlerin çoğu madde bağımlılığını önleme ve tedavi programına sahiptir. Pek çok bölge, Danışma ve Bilgilendirme Merkezleri, özel sosyal organizasyonlar ve eğitim kurumlarıgençlik tesisleriyle bağlantılı diğer organizasyonları içeren koruma ağları kurmuştur ya da kurmaktadır.

31 İTALYA Tedavi Hizmetleri Madde bağımlılığı ile ilgili tedavi hizmetlerinin büyük kısmı ayakta tedavi birimleri tarafından sağlanır. Ser.T. s ismi verilen kamu madde bağımlılığı tedavi birimleri, ulusal sağlık sisteminin bir parçasıdır. Bu birimler temel olarak ayakta tedavi hizmeti sunarlar. Birimler, hem tıbbi hem psiko-sosyal tedavi sağlar. Destekleyici tedavide (drug-free treatment) mevcuttur. Yeniden topluma kazandırma hizmeti

32 İTALYA Tedavi Hizmetleri Tedavi edici toplulukların çoğu özel ve kâr amacı gütmeyen organizasyonlardır. Bu organizasyonlar yataklı, yarı yataklı ve ayakta tedavi hizmeti sunar. Organizasyonlara sevk, Ser.T. s tarafından yapılır. (Tedavi ücretleri çoğu zaman yerel Ulusal Sağlık Hizmetlerince karşılanır.) Hastaneler tarafından da detoks tedavisi uygulanır. Hem kamu hem özel sektör tarafından bağımlılık tedavi hizmeti sunulmaktadır.

33 İTALYA Zarar Azaltıcı Hizmetler Öncelik, önleyici hizmetler ve maddenin kronik kötüye kullanımını azaltma hizmetlerine verilmektedir. Yerel düzeyde hem kamu hem özel sosyal ve sağlık organizasyonu tarafından yürütülen sosyal programlar bulunmaktadır. Yine yerel düzeyde Ulusal Uyuşturucu Maddeler Fonu tarafından finanse edilen özel projeler yürütülmektedir.

34 İTALYA Zarar Azaltıcı Hizmetler Sosyal programlar ve projeler kapsamında iğne değişimi gibi hizmetler sunulmaktadır. Şehir sokak birimleri ve dağıtıcı makineler ile enjektör ve iğne dağıtım/değişimi yapılmaktadır. Bir diğer zarar azaltıcı unsur ise bağımlılık tedavi birimlerinin yerel düzeyde entegrasyonudur.

35 İTALYA Yasal Düzenlemeler Uyuşturucu maddelerin her türünü bulundurmak yasaklanmıştır ve kişisel kullanım halinde idari cezalarla cezalandırılabilir. Kişi ilk kez madde bulundurmaktan yakalanmışsa idari ceza uygulanmayabilir; ancak daha önce yasal olarak uyarılmasına rağmen yine madde bulundurmaktan yakalanmışsa cezai müeyyide uygulanır. Suçlu, kendi isteğiyle tedavi programı ya da rehabilitasyon programı talep ederse ceza askıya alınır. Ancak programı tamamlamazsa cezai müeyyide uygulanır. Satış, üretim, taşıma ve dağıtım halinde 2-6 yıl ya da 8-20 yıl arasında değişen hapis cezası verilir. Ceza süresi maddenin sınıfına göre değişir.

36 İTALYA Ulusal Uyuşturucu Stratejisi Uyuşturucular Programı, İtalya nın uyuşturucu maddelerle ilgili ana politika dokümanıdır. Temel ilkesi: Madde bağımlılarına tam rehabilitasyon sağlayan tedavi ve madde kullanımını önlemeyi teşvik, tedavi olan bağımlıların yeniden iş hayatına kazandırılmaları ve bu kişilerden tedavikoruma hizmetlerinde faydalanmaktır. İkincil ilkesi: Ulusal düzeyde koruma, tedavi, rehabilitasyon ve sosyal entegrasyon konularında kaliteli ulusal standartlar önerecek bir Uzman Komisyonu oluşturmaktır.

37 İTALYA Ulusal Uyuşturucu Stratejisi Temmuz 2004 te İtalyan Hükümeti Ulusal Uyuşturucu Planı hazırlayarak Bölgelere ve Özerk Şehirlere görüş için yollamıştır. Plan, gelen görüş ve önerilere göre revize edilme aşamasındadır. Plan, madde talep ve arz azaltımı, uluslararası işbirliği ve hükümet tarafından desteklenen politikaların ve koruyucu önlemlerin eksikliğinin açıkça ifade edilmesi hususlarını içermektedir.

38 İTALYA Kurumlararası Koordinasyon Bakanlıklar arası düzeyde kurulmuş olan Ulusal Uyuşturucu Koordinasyon Komitesi, İtalya da uyuşturucu ile ilgili hususları koordine etmektedir. Komite 7 Bakandan oluşur ve merkezi hükümet içerisinde bir forumdur. Komite rehber yayımlamak, uluslararası düzeyde uyuşturucu ile mücadele politikası belirlemek, koruyucu ve tedavi edici hizmetlerin nasıl olacağını belirlemek ile görevlidir.

39 İTALYA Kurumlararası Koordinasyon Son dönem Başbakanlık bünyesinde Ulusal Uyuşturucu Karşıtı Politika Departmanı kurulmuştur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının madde bağımlılığı ile ilgili sorumlulukları bu Departmana devredilmiştir. Departman, aynı zamanda merkezi idare, bölgesel ve yerel yönetimlerle bağlantılı faaliyetleri de koordine etmekten sorumludur.

40 İTALYA İtalya Ulusal Odak Noktası İçişleri Bakanlığı kapsamında kurulmuş, 1999 da Başbakanlık Sosyal İlişkiler Departmanı na devredilmiştir. Bazı değişikliklerden sonra Başbakanlık bünyesinde Ulusal Uyuşturucu Önleme Politikası Departmanı kurulmuştur. Bu departman, izleme ve odak noktası hizmetlerini de sunmaktadır.

41 FRANSA Yıl Nüfus Kişi başına düşen gelir $ 2006 İşsizlik oranı % Mahkum sayısının nüfusa oranı (Her kişiye)

42 FRANSA Madde Kullanım Oranları Yıl % Yaşam boyu en az bir kez kanabis kullanmış olanlar (ulusal düzeyde, yaş) En az bir kez yasa dışı madde kullanmış olan yaş lise öğrencileri (ESPAD araştırması) ( )

43 FRANSA Koruyucu Hizmetler Hükümet Planı, hem yasal hem yasa dışı tüm bağımlılık yapıcı maddelere karşı mücadeleyi hedeflemiş ve uygulanmıştır Planı da aynı yaklaşımı kabul etmiştir. Fransa da koruyucu faaliyetler okullara yöneliktir ve uygulama eğitim alan topluluklarda gerçekleştirilir. Fransa da madde bağımlılığında koruyucu hizmetleri, genel olarak yerel vakıflar eliyle yürütülen seçici ve belirlenmiş (yapılandırılmış) hizmetler olarak tanımlamak mümkündür.

44 FRANSA Tedavi Hizmetleri Kamu sağlık sisteminin (CSSTs) uzmanlaşmış kurumlarında ikame tedavisi Genel Pratisyenlerce sağlanmaktadır. Ayakta tedavi merkezleri,yataklı tedavi merkezleri ve mahkumlar için tedavi merkezleri olmak üzere üç tip kamu sağlık hizmeti bulunmaktadır ten beri ikame tedavisi ana tedavi formu olarak tayin edilmiş ve madde bağımlılığı total tedavi (iyileştirici) stratejisine entegre edilmiştir.

45 FRANSA Tedavi Hizmetleri Fransa da tedavi sonrası ve yeniden sosyalleşme programları yataklı tedavi sunabilen tedavi merkezlerine entegre edilmiştir te toplam 514 yer kapasitesi ile 42 merkez mevcuttur. İyileştirici barındırma ağları, geçici ya da acil barınma yapıları ya da konuk alan aile ağları da kısa ve uzun vadeli tedavi sonrası bakım ve yeniden entegre etme hizmetleri sunmaktadırlar.

46 FRANSA Zarar Azaltıcı Hizmetler Fransa maddeyle mücadele planlarında, zarar azaltıcı hizmetler yer almaktadır. Eczanelerde açık enjektör satışı, enjektör değişim programları, madde kullanıcıları için kolay erişebilecekleri uğrak merkezleri, ikame tedavisine erişimi kolaylaştıran metadon otobüsleri ve acil hizmetler ile madde kullanıcıları için tedaviyi geliştirmek için ileri hat ekipleri zarar azaltıcı hizmetler arasında sayılabilir. Enjektör dağıtma makineleri de zarar azaltıcı hizmet kapsamında kullanılmaktadır.

47 FRANSA Yasal Düzenlemeler Yasa dışı uyuşturucu madde bulundurmak ya da kullanmak cezai müeyyide gerektiren suçtur. Kişisel kullanımdan suçlu olan kişi en fazla bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir ve 3800 para cezası verilebilir. Ceza ertelenebilir. Hapis cezasına alternatif olarak kişi kendi isteğiyle para ödeyebilir ya da kamu yararına çalışma cezası verilebilir. Hakim, kişisel kullanım ya da basit suç işlemiş kişiler için tedavi yaklaşımına öncelik verebilir.

48 FRANSA Yasal Düzenlemeler Uyuşturucu kaçakçılığı suçlarına 10 yıla kadar hapis cezası verilebilir. Çok ciddi suçlarda ömür boyu hapis ve para cezası verilebilir. İçişleri Bakanlığı, madde kullanımını teşvik eden faaliyetlerin baskılanması kararı almıştır.

49 FRANSA Ulusal Uyuşturucu Stratejisi Yeni ulusal strateji planı Temmuz 2004 te adapte edilmiştir yıllarını kapsayan beş yıllık eylem planı sunar. Öncelikler: Koruyucu önlemler, tütün ve alkol ile mücadele, madde kullanımına bağlı sosyal eşitsizlikleri azaltmak. İyileştirici toplulukları geliştirmek ve var olan tesisleri güçlendirmek.

50 FRANSA Kurumlararası Koordinasyon Bakanlıklararası Komite, Fransa da uyuşturucu ile ilgili hususlarda hükümet kararlarını hazırlar ve uyuşturucuyla ilgili ulusal planları onaylar. Komite, Başbakanlığa bağlı çalışır. Bakanlar ve devlet sekreterlerinden oluşur. Başbakanlığa bağlı Madde ve Madde Bağımlılığıyla Mücadele Bölümlerarası Misyon (MILDT), Bakanlıklararası Komite nin kararlarını hazırlamaktan ve Komite de belirlenmiş faaliyetleri uygulama ve teşvikten sorumludur.

51 FRANSA Fransa Ulusal Odak Noktası 1996 dan beri Fransa Madde ve Madde Bağımlılığı İzleme Merkezi (OFDT), Fransa da tüm uyuşturucu faaliyetlerini koordine eden ve Ulusal Odak Noktası olarak da faaliyet gösteren bağımsız bir kuruluştur. Finansmanı MILDT tarafından sağlanır dan beri alkol, tütün ve ilaçlar gibi yasal uyuşturucular da faaliyet alanı dâhilindedir.

52 İSVEÇ Yıl Nüfus Kişi başına düşen gelir $ 2006 İşsizlik oranı % Mahkum sayısının nüfusa oranı (Her kişiye)

53 İSVEÇ Madde Kullanım Oranları Yıl % Yaşam boyu en az bir kez kanabis kullanmış olanlar (ulusal düzeyde, yaş) Yaşam boyu en az bir kez kanabis kullanmış olan erkek (ulusal düzeyde, yaş) Yaşam boyu en az bir kez kanabis kullanmış olan kadın (ulusal düzeyde, yaş) ( ) En az bir kez yasa dışı madde kullanmış olan yaş lise öğrencileri (ESPAD araştırması)

54 İSVEÇ Koruyucu Hizmetler İsveç te koruyucu (önleyici) politikanın temel özelliği, seçici programlar kadar genel programlarda içeren oldukça detaylı hedefler ve faaliyetler içermesidir. Okul temelli koruyucu programlar yaygındır. Seçici (hedefe odaklı-kapsamlı yaklaşım) programlar zaman zaman etnik grupları hedefler. Eğlence mekânlarını hedefleyen seçici programlar belediyelerce yürütülür. Korucuyu-seçici programların değerlendirilmesi yetersizdir.

55 İSVEÇ Koruyucu Hizmetler İsveç te koruyucu hizmetler kültürünün temel özelliği, güçlü bir yerel toplum temeline dayanması, koruyucu hizmetlerde kalite ve izlemenin olmaması ve ulusal eylem planında koruyucu hizmetler faaliyetlerinin detaylı olarak planlanmasıdır. Eğlence mekânlarında koruyucu hizmetler ciddi vaatler verir.

56 İSVEÇ Tedavi Hizmetleri Belediyelerdeki sosyal hizmetler, tıbbi tedavi dahi gerektirse madde bağımlılığı tedavisinden sorumludur. Madde bağımlılığı tedavi hizmetlerinin çoğu hastane dışında, sosyal hizmetler tarafından organize edilmiştir. En fazla kullanılan tedavi şekli antidepresan ve benzodiazepin gibi yardımcı ilaçlara uygulanan destekleyici tedavidir ve bu tedavi şekli genellikle ayakta tedavi merkezlerinde uygulanmaktadır.

57 İSVEÇ Tedavi Hizmetleri 1995 ten beri ikame tedavisi ana tedavi formu olarak tayin edilmiş ve madde bağımlılığı total tedavi (iyileştirici) stratejisine entegre edilmiştir. Ocak 2005 te İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulunca yayınlanan düzenlemelerle, metadon ve buprenorphine tedavileri için uzmanlaşmış birimler kurulmuştur. İsveç te 21 kontluğun 20 tanesinde yoksunluk tedavisinde uzmanlaşmış hastane koğuşu ve ayakta tedavi klinikleri mevcuttur.

58 İSVEÇ Tedavi Hizmetleri İsveç te 21 kontluğun 20 tanesinde yoksunluk tedavisinde uzmanlaşmış hastane koğuşu ve ayakta tedavi klinikleri mevcuttur. İsveç hükümeti alkol ve madde bağımlılığı tedavisi ve sosyal entegrasyon için belediyelere fon tahsis etmektedir. Belediyeler, sürekli destek ve kaliteli hizmet için daha fazla fon talep etmektedirler.

59 İSVEÇ Zarar Azaltıcı Hizmetler Ulusal Uyuşturucu Eylem Planı, zarar azaltıcı önlemler ibaresini içermez ve kısıtlayıcı politika izler da İsveç 21 kontlukta iğne değişim programlarına izin veren bir kanun tanıttı da Güney İsveç te iki iğne değişim programı bulunmaktaydı. Bu programlar, madde kullanıcılarını tıbbi/sosyal açıdan da desteklemekte ve destekleyici (drug-free) tedavi için sosyal hizmetlere yönlendirmektedirler. Eczaneler iğne ya da enjektör satmaya yetkili değildir.

60 İSVEÇ Yasal Düzenlemeler Yasa dışı uyuşturucu madde bulundurmak ya da kullanmak Narkotik Maddeler Ceza Kanunu gereği cezai müeyyide gerektiren suçtur. Cezalandırma küçük, olağan (orta) ve ciddi olmak üzere üç dereceli sınıflandırmaya göre yapılmaktadır. Küçük uyuşturucu suçları için para cezası ya da 6 aya kadar hapis cezası gerektirir. Olağan suçlar için 3 yıla kadar hapis cezası verilir. Ciddi suçlar için 2 yıldan 10 yıla hapis cezası verilebilir. Sabıkası olanlar için bu süre 18 yıla çıkarılabilir.

61 İSVEÇ Ulusal Uyuşturucu Stratejisi Bir Uzman Komitesi kurulmuş ve bu Komite 2002 de İsveç madde ve madde bağımlılığı politikasını revize etmiştir. İsveç Parlamentosu yıllarını kapsayan İsveç Madde ve Madde Bağımlılığı Eylem Planını onaylamıştır. Aynı Plan, 2006 da yenilerek yılları arasına adapte edilmiştir. Amaç, hangi türü olursa olsun madde kullanımına tolerans göstermeyen, madde kullanmayan bir toplum vizyonunu güçlendirmek ve korumaktır.

62 İSVEÇ Ulusal Uyuşturucu Stratejisi Uyuşturucu kullanımı ile ilgili suç teşekkülü halinde destekleyici (drug-free) tedavi öncelikle tercih edilir. Mümkün olmaması halinde cezai tedbirler değerlendirilir. Yeni plan, zarar azaltıcı hizmetlere önem vermektedir. Kullanıcıları bırakmaya teşvik edilmesi ve uyuşturucu bulunabilirliğinin azaltılması gibi.

63 İSVEÇ Kurumlararası Koordinasyon 2002 de kamu ve özel aktörler arasında koordinasyon sağlamak için teknik olarak Sosyal İlişkiler Bakanlığı altında özel bir ulusal uyuşturucu politika koordinatörü atanmıştır. Koordinatörün çalışmalarını desteklemek için Sosyal İlişkiler ve Sağlık Bakanlığı altında bir birim kurulmuştur. Ayrıca Hükümet ofisinde, uyuşturucu ile ilgili politikaların daha etkin uygulanmasının sağlanması için önlemler ve gelişmeler öneren ve bakanlıklar arasında koordinasyon sağlayan bir Koordinasyon Grubu kurulmuştur.

64 İSVEÇ İsveç Odak Noktası İsveç Odak Noktası, İsveç Halk Sağlığı Kurumu (SNIPH) bünyesinde kurulmuştur. SNIPH, Sağlık ve Sosyal İlişkiler Bakanlığı na bağlı, halk sağlığını geliştirmek için geniş bir yelpazede hareket eden bir hükümet kuruluşudur. Bu kurum, ulusal halk sağlığı hizmetlerini izleme ve değerlendirmeden sorumludur ve halk sağlığı sorunlarını hükümete rapor eder.

65 EMCDDA Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi 1993 te kurulmuştur. EMCDDA, 1995 te Lizbon daki açılış töreniyle Avrupa Birliği nin uyuşturucu ile ilgili bilgi merkezi olmuştur. EMCDDA, AB ve üye devletlere Avrupa uyuşturucu problemi hakkında gerçekçi bir üst bakış kazandırır. Uyuşturucu problemi tartışmalarını desteklemek için ortak bir bilgi çerçevesi sağlar. 90 uzman ekipten oluşur. Bu ekiplerde yaklaşık 20 ulusal kimlik temsil edilir.

66 EMCDDA Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi Politika yapıcılara, uyuşturucu problemlerine yönelik politika ve strateji geliştirebilmeleri için en iyi uygulama örnekleri ve bilimsel kanıta dayalı analiz için yeni alanlar sağlar. AB de uyuşturucu ile ilgili kıyaslanabilir bilgiyi geliştirme merkez ajansıdır. Bu görevini yapmak için 30 ulusal izleme merkezine güvenir ve bu merkezleri koordine eder.

67 EMCDDA Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi Kıyaslanabilir bilgi için ülke verilerini ortak veri toplama ve analiz araçlarını kullanarak toplar. Ülkelerden toplanan veriler Lizbon daki merkezde analiz edilir ve nihai olarak Avrupa da uyuşturucu probleminin durumunu ortaya koyan Yıllık Rapor yayımlanır. İki yetkili organ: Yönetim Kurulu ve Bilimsel Komite Direktörlük

68 EMCDDA Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi Bilimsel Koordinasyon Birimi Bilimsel birimler: Epidemiyoloji, Suç ve Piyasa Birimi Müdahaleler, Hukuk ve Politikalar Birimi Bilimsel birimlerle yakın işbirliği yapan 3 birim: Reitox ve Uluslararası İşbirliği Birimi Bilimsel Partnerler ve Dokümantasyon Birimi İletişim Birimi

69 EMCDDA Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi Destek birimleri: Bilgi ve İletişim Teknolojileri Birimi İdari Birim Stratejik Aktiviteleri Birimi: Yeni Uyuşturucular Hareket Birimi, Kurumsal İşbirliği ve AB Eylem Planı Birimi Bilgi Yönetim Birimi

70 EMCDDA Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi Bilgiyi, öncelikle 27 AB ülkesi Norveç ve Avrupa Komisyonu nda uyuşturucu konusunda uzmanlaşmış odak noktalarından Avrupa uyuşturucu ve uyuşturucu bağımlılığı bilgi ağından (Reitox) elde eder. Odak noktaları, EMCDDA ya düzenli olarak istatistikler, nitel bilgiler ve ülkelerindeki uyuşturucu eğilimleri ve gelişmelerine dair yıllık ulusal raporlar gönderirler.

71 EMCDDA Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi Erken uyarı ağı (Yeni maddelerin risk değerlendirmeleri): AB ve AB ülkelerinin, Avrupa uyuşturucu piyasasında görülen tüm yeni ve potansiyel tehdit oluşturan narkotik ve psikotropik uyuşturuculara karşı harekete geçmesine olanak verir. Türkiye 2002 de EMCDDA nin çalışmalarına katılmaya başlamış 2007 de üye olmuştur.

72 Teşekkür ederim

Yaşınız kaç diye sorduk;

Yaşınız kaç diye sorduk; #UKGE- UYUŞTURUCUYA KARŞI GENÇ EYLEM PROJESİ ANKET DEĞERLENDİRMESİ TEMMUZ- AĞUSTOS/2015 Uyuşturucuya Karşı Genç Eylem Projesi nin ikinci aşaması olan anket çalışması Temmuz- Ağustos ayı içerisinde gerçekleştirildi.

Detaylı

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi. EMCDDA Türkiye Temas Noktası

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi. EMCDDA Türkiye Temas Noktası Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi EMCDDA Türkiye Temas Noktası TUBİM Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini

Detaylı

Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Sağlık sisteminin unsurları Politika ve Strateji TBMM Sağlık Bakanlığı DPT Tedarikciler İlaç üreticileri Tıbbi malzeme Eczaneler. Hizmet

Detaylı

KALİTE YÖNETİM BİRİMİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

KALİTE YÖNETİM BİRİMİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ DökümanNo:YO.KY.PR.03 İlk Yayın Tarihi:22.03.2018 Rvz No:0 Rvz. Tarihi:- Sayfa :0 / 5 REVİZYON TARİHİ REVİZYON NO AÇIKLAMA HAZIRLAYAN KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ KONTROL EDEN KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ ONAYLAYAN

Detaylı

ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN

ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN Almanya; Orta Avrupa da bir ülkedir. Kuzeyinde Kuzey denizi, Danimarka, ve Baltık denizi; doğusunda Polonya ve Çek cumhuriyeti; güneyinde Avusturya ve İsviçre;

Detaylı

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar:

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar: Kadın Dostu Kentler Projesi İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Projesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA ve Birleşmiş Milletler

Detaylı

NÜFUS PLANLAMASI HİZMETLERİNİ YÜRÜTME YÖNETMELİĞİ

NÜFUS PLANLAMASI HİZMETLERİNİ YÜRÜTME YÖNETMELİĞİ NÜFUS PLANLAMASI HİZMETLERİNİ YÜRÜTME YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarih: 6.10.1983; Sayı: 18183 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç: Madde 1 - Bu yönetmeliğin amacı, kişilerin istedikleri sayıda, istedikleri

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ARAYIŞLARI ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ağustos 2016 - İstanbul PGD faaliyetlerinin etkinleştirilmesine ilişkin

Detaylı

5902 SAYILI YASA, AFAD ve AFET RİSKLERİNİ AZALTMA ULUSAL PLATFORMU

5902 SAYILI YASA, AFAD ve AFET RİSKLERİNİ AZALTMA ULUSAL PLATFORMU 5902 SAYILI YASA, AFAD ve AFET RİSKLERİNİ AZALTMA ULUSAL PLATFORMU ÖMER MURAT YAVAŞ GRUP BAġKANI PLANLAMA VE ZARAR AZALTMA DAĠRESĠ BAġKANLIĞI RĠSK BELĠRLEME VE STRATEJĠ GRUP BAġKANLIĞI YERİNDEN YÖNETİM

Detaylı

AFET YÖNETİM SİSTEMLERİ

AFET YÖNETİM SİSTEMLERİ AFET YÖNETİM SİSTEMLERİ AFET YÖNETİM SİSTEMLERİ Ülkelerin Kriz Yönetim Sistemleri -Amerika Birleşik Devletleri, -Kanada, -Japonya, -Fransa, -İsrail, -İngiltere Birleşik Krallığı, -Rusya Federasyonu, -Almanya,

Detaylı

Sağlık Hizmetlerinde Stratejiler Ve Politika Hatları Belgeleri

Sağlık Hizmetlerinde Stratejiler Ve Politika Hatları Belgeleri Sağlık Hizmetlerinde Stratejiler Ve Politika Hatları Belgeleri Reformlar ve Hükümet Programları, Finlandiya Klaus Halla Kalkınma Direktörü 1990 ların başından beri Finlandiya da devlet düzeyinde gerçekleşen

Detaylı

Sağlık Hizmeti Modelleri, Karşılaştırmalar

Sağlık Hizmeti Modelleri, Karşılaştırmalar Sağlık Hizmeti Modelleri, Karşılaştırmalar AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim haftası Klaus Halla Geliştirme Müdürü 29.11.2011 Unitec States Luxembourg (1) Norway Switzerland Austria Iceland Belgium

Detaylı

GADEM AÇILIŞ. Meclis üyelerimizin vermiş olduğu soru önergesi ile GADEM in temeli atılmıştır.

GADEM AÇILIŞ. Meclis üyelerimizin vermiş olduğu soru önergesi ile GADEM in temeli atılmıştır. KONU BAŞLIKLARIMIZ GADEM Açılış Misyonumuz Hedef kitlemiz İşleyişimiz İşbirliği yaptığımız kurumlar Mobil Ekip Uygulamamız Bütünşehir Sistemi Etkinliklerimiz Ödül Sistemimiz Danışan İstatistiklerimiz GADEM

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler

ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler Amaç MADDE 1 Bu yönerge Üniversitenin Stratejik Planı kapsamında; misyon, vizyon ve temel değerlerinin

Detaylı

KALKINMA AJANSLARI ve

KALKINMA AJANSLARI ve KALKINMA AJANSLARI ve 13 MART 2012 ANKARA Mustafa Zati Uzman Sunum Planı Neden Kalkınma Ajansları Dünya da Kalkınma Ajansları Türkiye de Kalkınma Ajansları Ankara Kalkınma Ajansı Kalkınma Ajansları Destekleri

Detaylı

Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesinin Uygulanması

Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesinin Uygulanması Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme CRC/C/TUR/Q/2-3 Dağıtım: Genel 16 Kasım 2011 Aslı: İngilizce Çocuk Hakları Komitesi Altmışıncı Oturum 29 Mayıs 15 Haziran 2012 Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesinin

Detaylı

ULUSAL UYUŞTURUCU POLİTİKA VE STRATEJİ BELGESİ NİN UYGULANMASI İÇİN ULUSAL UYUŞTURUCU EYLEM PLANI

ULUSAL UYUŞTURUCU POLİTİKA VE STRATEJİ BELGESİ NİN UYGULANMASI İÇİN ULUSAL UYUŞTURUCU EYLEM PLANI ULUSAL UYUŞTURUCU POLİTİKA VE STRATEJİ BELGESİ NİN UYGULANMASI İÇİN ULUSAL UYUŞTURUCU EYLEM PLANI 2013-2015 Ankara-2013 T.C. BAŞBAKANLIK ULUSAL UYUŞTURUCU POLİTİKA VE STRATEJİ BELGESİ NİN UYGULANMASI İÇİN

Detaylı

AB GENÇLİK POLİTİKALARINDA SAĞLIK

AB GENÇLİK POLİTİKALARINDA SAĞLIK AB GENÇLİK POLİTİKALARINDA SAĞLIK Yrd. Doç. Dr. Sedef EYLEMER İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Avrupa Birliği Uygulama ve Araştırma Merkezi

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ İNTÖRN DOKTORUN ADI-SOYADI İNTÖRN DOKTOR İLETİŞİM BİLGİLERİ GSM: e-mail: HALK SAĞLIĞI STAJI BAŞLAMA TARİHİ HALK SAĞLIĞI STAJI

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE İÇİN KADIN KONUKEVLERİ PROJESİ 7 MAYIS 2014-ANKARA. Saygıdeğer Misafirler, Değerli Basın Mensupları

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE İÇİN KADIN KONUKEVLERİ PROJESİ 7 MAYIS 2014-ANKARA. Saygıdeğer Misafirler, Değerli Basın Mensupları KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE İÇİN KADIN KONUKEVLERİ PROJESİ 7 MAYIS 2014-ANKARA Saygıdeğer Misafirler, Değerli Basın Mensupları Aile içi Şiddetle Mücadele İçin Kadın Konukevleri Projesi nin açılış

Detaylı

Kalite Yönetim Sistemi

Kalite Yönetim Sistemi Kalite Yönetim Sistemi 1 1 Kalite Güvence Süreçlerinin Yönetimine İlişkin, Organizasyonel Yapılanma 2 Kalite Yönetim Sistemi Üniversitemizin; misyon, vizyon ve hedeflerine ulaşmak için bu değerleri kalite

Detaylı

Tanıtımda Seyahat Acenteleri ve Aracı Kurumların İşbirliği. Ahmet Genç www.travelforcure.com

Tanıtımda Seyahat Acenteleri ve Aracı Kurumların İşbirliği. Ahmet Genç www.travelforcure.com Tanıtımda Seyahat Acenteleri ve Aracı Kurumların İşbirliği Ahmet Genç www.travelforcure.com Sağlık Turizmi Tanımı Kişilerin sağlık hizmetleri almak üzere seyahat etmesi ve bu hizmetlerden faydalanması

Detaylı

NORVEÇ DOPİNGLE MÜCADELE SİSTEMİ

NORVEÇ DOPİNGLE MÜCADELE SİSTEMİ NORVEÇ DOPİNGLE MÜCADELE SİSTEMİ Norveç Dopingle Mücadele Kurumu Dopingle Mücadele 2003 yılına kadar Norveç Olimpiyat Komitesi ve Spor Konfederasyonu içindeki bir birim tarafından yürütülmüştür. Sporda

Detaylı

İL KANSER KONTROL KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNERGE I. AMAÇ VE KAPSAM

İL KANSER KONTROL KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNERGE I. AMAÇ VE KAPSAM İL KANSER KONTROL KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNERGE I. AMAÇ VE KAPSAM Amaç Madde.1- Bu yönergenin amacı, Kanser Kayıt Merkezleri ile Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezlerinin

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI MEDİKO-SOSYAL VE GENÇLİK DANIŞMA MERKEZİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI MEDİKO-SOSYAL VE GENÇLİK DANIŞMA MERKEZİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI MEDİKO-SOSYAL VE GENÇLİK DANIŞMA MERKEZİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu yönergenin amacı,

Detaylı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ANKARA 2018 2 İçindekiler Sayfa 1. Giriş ve Amaç... 4 2. Gereç ve Yöntem... 4 2.1. Araştırmanının Türü ve Örneklem...

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE ÖZEL OKULLAR Murat YALÇIN > muratmetueds@yahoo.com

AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE ÖZEL OKULLAR Murat YALÇIN > muratmetueds@yahoo.com AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE ÖZEL OKULLAR Murat YALÇIN > muratmetueds@yahoo.com Özel okul anlayışı, tüm dünyada olduğu gibi Avrupa Birliği ülkelerinde de farklı uygulamalar olmakla birlikte vardır ve yaygınlık

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1. (1) Bu Yönergenin amacı İstanbul Teknik Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma

Detaylı

ĐSPANYA. Temel Göstergeler 1990 1995 2000 2005 2006. Yönetim Şekli. Nüfus (OECD- MSTI (2007/2)) 39 014 000 39 88 000 40 264 000 433 98 000 44 068 000

ĐSPANYA. Temel Göstergeler 1990 1995 2000 2005 2006. Yönetim Şekli. Nüfus (OECD- MSTI (2007/2)) 39 014 000 39 88 000 40 264 000 433 98 000 44 068 000 ĐSPANYA Temel Göstergeler 1990 1995 2000 2005 2006 Yönetim Şekli Parlamenter Monarşi Nüfus (OECD- MSTI (2007/2)) 39 014 000 39 88 000 40 264 000 433 98 000 44 068 000 GSYĐH (milyon cari SAGP $, OECD- MSTI

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU. GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MEDULA ve BİLİŞİM UYGULAMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU. GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MEDULA ve BİLİŞİM UYGULAMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MEDULA ve BİLİŞİM UYGULAMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI SGK Kapsam Aktif-Pasif Oranı 1,83 Nüfus 79.814.871 Genel Sağlık Sigortası Kapsamı 78.626.400

Detaylı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. Birinci Bölüm. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. Birinci Bölüm. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu usul ve esasların amacı 2017/23 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile kurulmuş

Detaylı

UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞININ ÖNLENMESİ POLİTİKA BELGESİ. Giriş

UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞININ ÖNLENMESİ POLİTİKA BELGESİ. Giriş UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞININ ÖNLENMESİ POLİTİKA BELGESİ Giriş Bağımlılık günümüzde bireysel, ailevi, sosyal, ekonomik ve tıbbi problemlerin bir parçası olarak çok yönlü bir şekilde ele alınmaktadır. Önemli

Detaylı

1. Gün: Finlandiya Hükümetinin Strateji Araçları

1. Gün: Finlandiya Hükümetinin Strateji Araçları 1. Gün: Finlandiya Hükümetinin Strateji Araçları Virpi Einola-Pekkinen 10.1.2011 1 Finlandiya Hükümetinin Yapısı Finlandiya da 12 Bakanlık vardır. Her Bakanlık kendi yetkisi çerçevesinde yönetim kapsamına

Detaylı

Dr. Bekir KESKİNKILIÇ

Dr. Bekir KESKİNKILIÇ Dr. Bekir KESKİNKILIÇ 1 SAĞLIK Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Irk, din, siyasi görüş, ekonomik veya sosyal durum ayrımı yapılmaksızın

Detaylı

18 KASIM PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

18 KASIM PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü 18 KASIM PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü Maddeye Değil, Hayata Bağlan Bağımlılık yaşının sürekli düşmesi üzerine, toplumda bağımlılıkla

Detaylı

Kadına Yönelik Şiddet mi? Aile İçi Şiddet mi? Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet

Kadına Yönelik Şiddet mi? Aile İçi Şiddet mi? Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Kadına Yönelik Şiddet mi? Aile İçi Şiddet mi? Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet TEMEL Kadına yönelik şiddetin tanımlanması: Fiziksel şiddet? Duygusal şiddet? Ekonomik şiddet? Cinsel şiddet? İhtiyaç- Hizmet

Detaylı

Değerlendirme Araçları Projesi

Değerlendirme Araçları Projesi Hastanelerde Kalite Geliştirme için Performans Değerlendirme Araçları Projesi (PATH) ve Türkiye nin Katılımı Günnur ERTONG Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi 20 Mart 2009 PATH NEDİR? Hastanelerin emsalleriyle

Detaylı

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Dünya Bankası Grubu Hakkında Dünya Bankası nedir? 1944 te kurulan Banka, kalkınma desteği konusunda dünyanın en büyük kaynağıdır 184 üye ülke sahibidir

Detaylı

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP)

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) Türkçe Adı Akdeniz Eylem Planı Sekretaryası (AEP) İngilizce Adı Secretariat on Mediterrenaen Action Plan (MAP) Logo Resmi İnternet Sitesi http://www.unepmap.org Kuruluş

Detaylı

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar.

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar. SAĞLIK ARAŞTIRMALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAİRE BAŞKANLIKLARI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönerge, Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilat yapısını, görevlerini, yetkilerini ve

Detaylı

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET BİRİMLERİ VE GÖREVLERİ HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET BİRİMLERİ VE GÖREVLERİ HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET BİRİMLERİ VE GÖREVLERİ HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Acil Sağlık Hizmetleri

Detaylı

Türkiye de Bağımlılık Epidemiyolojisi. Dr. Zehra Arıkan

Türkiye de Bağımlılık Epidemiyolojisi. Dr. Zehra Arıkan Türkiye de Bağımlılık Epidemiyolojisi Dr. Zehra Arıkan Araştırmacı: Danışman: Konuşmacı: Glaxo, Sanovel, Bilim Epidemiyoloji Tıbbi araştırmaların yöntem bilimi Sağlık sorunlarının tanımlanması, nedenlerinin

Detaylı

KALİTE YÖNETİM BİRİM ÇALIŞMA TALİMATI

KALİTE YÖNETİM BİRİM ÇALIŞMA TALİMATI Sayfa No 1 / 7 AMAÇ : SKS ve SAS çerçevesinde yürütülen çalışmaların koordinasyonu sağlamak. KAPSAM: Tüm Hastane KISALTMALAR: SKS: Sağlıkta Kalite Standartları SAS: Sağlıkta Akreditasyon Standartları DÖF:

Detaylı

2010 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI FAALİYETLERİ (1 Ocak-31 Aralık 2010)

2010 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI FAALİYETLERİ (1 Ocak-31 Aralık 2010) FAALİYETLERİ (1 Ocak-31 Aralık 2010) TRB1 (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) Düzey 2 Bölgesi Eylül 2010 SUNUŞ Fırat Kalkınma Ajansı, 25.01.2006 tarih ve 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu

Detaylı

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Ücretlendirme Politikası

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Ücretlendirme Politikası Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Ücretlendirme Politikası Bu politika, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. nin (Banka) faaliyetlerinin kapsamı ve yapısı ile stratejileri, uzun vadeli hedefleri ve risk yönetim yapısına

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; Düzce Üniversitesi nde öğrenim gören engelli öğrencilerin öğrenim

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU Nisan 2018 Dr. Mustafa ÖZDERYOL SUNUM PLANI Ø SÖZLEŞMELİ SAĞLIK HİZMETİ SUNUCUSU SAYILARI Ø SAĞLIK HARCAMALARINA

Detaylı

MADRID DE STRATEJİK ÇEVRESEL DEĞERLENDİRME. Mariano Oliveros mariano.oliveros@madrid.org Şube Müdürü Çevresel Değerlendirme Genel Müdürlüğü.

MADRID DE STRATEJİK ÇEVRESEL DEĞERLENDİRME. Mariano Oliveros mariano.oliveros@madrid.org Şube Müdürü Çevresel Değerlendirme Genel Müdürlüğü. MADRID DE STRATEJİK ÇEVRESEL DEĞERLENDİRME Mariano Oliveros mariano.oliveros@madrid.org Şube Müdürü Çevresel Değerlendirme Genel Müdürlüğü. Madrid 1 STRATEJİK ÇEVRESEL DEĞERLENDİRME (SÇD) SÇD, sürdürülebilirliğe

Detaylı

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 9. Hafta

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 9. Hafta SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ 9. Hafta 1 Almanya Sağlık Sistemi Almanya Resmi adı: Federal Republic of Germany Nüfus: 82.4 milyon (Nüfusunun 6,7 milyonu Alman vatandaşı değildir) Başkent: Berlin

Detaylı

ULUSAL UYUŞTURUCU POLİTİKA

ULUSAL UYUŞTURUCU POLİTİKA ULUSAL UYUŞTURUCU POLİTİKA VE STRATEJİ BELGESİ 2013-2018 Ankara-2013 T.C. BAŞBAKANLIK ULUSAL UYUŞTURUCU POLİTİKA VE STRATEJİ BELGESİ (2013-2018) Ankara-2013 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 3 KISALTMALAR...

Detaylı

KORUMA/ÖNLEME. Risk Altında ve Korunması Gereken Çocukların Madde Bağımlılığından Korunması. Prof.Dr.Recep AKDUR

KORUMA/ÖNLEME. Risk Altında ve Korunması Gereken Çocukların Madde Bağımlılığından Korunması. Prof.Dr.Recep AKDUR Risk Altında ve Korunması Gereken Çocukların Madde Bağımlılığından Korunması KORUMA/ÖNLEME Prof.Dr.Recep AKDUR Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı AD TUBİM Bilim Kurulu 20.04.2011 AKDUR, Çocuk Sempozyumu

Detaylı

KURUMSAL YÖNETĐM KOMĐTESĐ ÇALIŞMA ESASLARI

KURUMSAL YÖNETĐM KOMĐTESĐ ÇALIŞMA ESASLARI KURUMSAL YÖNETĐM KOMĐTESĐ ÇALIŞMA ESASLARI 1. KURULUŞ Şirketimizin 26.04.2012 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında, Sermaye Piyasası Kurulu Kurumsal Yönetim Đlkeleri nde yer alan hükümler kapsamında, Şirketimizin

Detaylı

Körfez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Kurumsal Yönetim Komitesi

Körfez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Kurumsal Yönetim Komitesi Körfez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Kurumsal Yönetim Komitesi Şirketimiz; Sermaye Piyasası Kurulu nun II.17-1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği uyarınca Kurumsal Yönetim İlkelerine uyum çalışmaları

Detaylı

T.C. KORGAN KAYMAKAMLIĞI ÇAYIRKENT ÇOK PORGRAMLI ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. KORGAN KAYMAKAMLIĞI ÇAYIRKENT ÇOK PORGRAMLI ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ T.C. KORGAN KAYMAKAMLIĞI ÇAYIRKENT ÇOK PORGRAMLI ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ OKUL TEMELLİ ŞİDDETİ ÖNLEME EYLEM PLANI (SALDIRGANLIK, ŞİDDET, ZORBALIK OKUL TEMELLİ ÖNLEME ÇALIŞMALARI BİLEŞENLERİ) Temel Yaklaşım

Detaylı

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde(1)- (1)Bu yönergenin amacı,

Detaylı

Palyatif Bakım Hizmetleri Yönergesi ve Planlama. Dr. Mustafa Emre YATMAN Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı

Palyatif Bakım Hizmetleri Yönergesi ve Planlama. Dr. Mustafa Emre YATMAN Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Palyatif Bakım Hizmetleri Yönergesi ve Planlama Dr. Mustafa Emre YATMAN Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Palyatif Bakım Hizmetleri Yönergesi SUT ta Palyatif Bakım

Detaylı

Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma

Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma AB Eşleştirme Projesi, Ankara Kursun 6. Haftası Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü Sosyal refah ve sağlık bakım alanında idari

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr ANKARA KALKINMA AJANSI www.ankaraka.org.tr TÜRKİYE'NİN En Genç Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve gelişimini hızlandırmak

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı. Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi

Akılcı İlaç Kullanımı. Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi Akılcı İlaç Kullanımı Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi Dünya nüfusu yaşlandıkça, geri ödeme kapsamına giren nüfus da buna paralel olarak yükselmektedir. Bu durumda, sağlık harcama maliyetleri

Detaylı

TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ (SHZ106U)

TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ (SHZ106U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ (SHZ106U) KISA

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ÇOCUK KORUMA KANUNUNA GÖRE VERİLEN KORUYUCU VE DESTEKLEYİCİ TEDBİRLERİN YERİNE GETİRİLMESİ AMACIYLA KURULAN MERKEZİ, İL VE İLÇE KOORDİNASYONLARIN ÇALIŞMA, USÛL VE ESASLARI YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

NO 9 Bağıntısız gençler için medya lab yöntemleri etkileşimli araç

NO 9 Bağıntısız gençler için medya lab yöntemleri etkileşimli araç BAĞINTISIZ GENÇLİK İÇİN MEDYA TABANLI GÜÇLENDİRME NO 9 Bağıntısız gençler için medya lab yöntemleri etkileşimli araç LABlearning Rehber Koleksiyonu, toplumdan dışlanmış gençler için kuvvetlendirici medya

Detaylı

SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017

SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017 SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017 Sağlık Hizmeti Geri Ödemeleri ile Yalın Uygulamaların İlişkisi 2 Sağlık Hizmeti Geri Ödemeleri ile Yalın

Detaylı

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU YRD DOÇ DR HİLAL ÖZKAYA SBÜ HAYDARPAŞA NUMUNE EAH. PALYATİF BAKIM MERKEZİ Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi. 9-11 Mart 2018-İstanbul 324.000.000

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE 2 KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ 11 Mayıs 2011 tarihinde Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa

Detaylı

İL UYUŞTURUCU KOORDİNASYON KURULU

İL UYUŞTURUCU KOORDİNASYON KURULU İL UYUŞTURUCU KOORDİNASYON KURULU KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI İLE İL UYUŞTURUCU EYLEM PLANI HAZIRLAMA USUL VE ESASLARI Ankara-2013 İL UYUŞTURUCU KOORDİNASYON KURULU KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKLERİNDE SPOR YÖNETİMİ VE YAPISI (II) (6) Doç. Dr. Hakan SUNAY

AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKLERİNDE SPOR YÖNETİMİ VE YAPISI (II) (6) Doç. Dr. Hakan SUNAY AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKLERİNDE SPOR YÖNETİMİ VE YAPISI (II) (6) Doç. Dr. Hakan SUNAY Avrupa Birliğine uyum yasalarının ve kriterlerinin gerçekleştirildiği günümüzde Avrupa Ülkelerinin spor yapıları ve spor

Detaylı

SAĞLIK YÖNETİMİ HASTANE YÖNETİMİ

SAĞLIK YÖNETİMİ HASTANE YÖNETİMİ SAĞLIK YÖNETİMİ HASTANE YÖNETİMİ Kaynak: Sağlık İşletmeleri Yönetimi Prof. Dr. Dilaver TENGİLİMOĞLU Yrd. Doç. Dr. Oğuz IŞIK Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT *Hastanelerin Tanımı *Hastanelerin Özellikleri *Hastanelerin

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1- (1) Bu Yönerge, Çukurova Üniversitesi nin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri

Detaylı

BACIM - Ağırlıklı olarak Türkiye kökenli göçmen kadınlar için buluşma ve danışmanlık merkezi

BACIM - Ağırlıklı olarak Türkiye kökenli göçmen kadınlar için buluşma ve danışmanlık merkezi Deutsches Rotes Kreuz Kreisverband Berlin-City e. V. BACIM - Ağırlıklı olarak Türkiye kökenli göçmen kadınlar için buluşma ve danışmanlık merkezi BACIM projesinin tanıtımı BACIM Berlin-City ev Alman Kızıl

Detaylı

BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI

BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI 1 Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda, KALKINMA AJANSLARI Düzey 2 bölgeleri esas alınarak Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan, Uygulamacı değil destekleyici, koordinatör

Detaylı

RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER

RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER Sağlık Dünya Sağlık Örgütü tanımlaması Biyolojik, ruhsal ve sosyal iyilik hali. Tıp Özgül bir kurama ve bu kuramdan biçimlenen yöntemle belirlenen uygulamalarla biyolojik,

Detaylı

YÖNETMELİK NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 17 Ağustos 2010 SALI Resmî Gazete Sayı : 27675 Namık Kemal Üniversitesinden: YÖNETMELİK NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 - Bu Usul ve Esaslar ın amacı; İstanbul Aydın Üniversitesi Kalite

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon. Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM

Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon. Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM Amaç Halk sağlığı ve çevreyi korumak Can ve mal kaybını azaltmak Tehlike

Detaylı

ERASMUS+ ( ) 2016

ERASMUS+ ( ) 2016 ERASMUS+ (2014-2020) 2016 Yürütme Ajansı na Sunulan Merkezi Projeler Merkezi Projeler MERKEZİ PROJELER NİÇİN ÖNEMLİDİR? Sektörlere yön veren kurum ve kuruluşlarla ortaklık kurmayı sağlar, Proje sonuçlarının

Detaylı

T.C. İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

T.C. İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik T.C. İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

T.C. TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ

T.C. TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ T.C. TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönerge nin amacı ve kapsamı, Rektörlüğe bağlı olarak görev yapan Tunceli Üniversitesi Uluslararası

Detaylı

AB de İşyeri Sağlığı ve Güvenliği

AB de İşyeri Sağlığı ve Güvenliği AB de İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İşyeri Sağlığı, Güvenliği ve Hijyeni AB de İşyeri Sağlığı ve Güvenliğinin önemi Misyon ve teşkilat AB Mevzuatı ve AB Stratejisi Ortaklar Başlıca güçlükler ve inisiyatifler

Detaylı

İŞ YERİ HEKİMİ. (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde diğer sağlık personeli ile birlikte çalışır.

İŞ YERİ HEKİMİ. (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde diğer sağlık personeli ile birlikte çalışır. ORGANİZASYONDAKİ YERİ görev yapar. : : İş Sağlığı ve Güvenliği Sorumlu Koordinatörüne bağlı GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: İş Yeri Hekiminin Görevleri: (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde

Detaylı

RİSKLERİ DEĞERLENDİRME REHBERİ

RİSKLERİ DEĞERLENDİRME REHBERİ T.C DÖŞEMEALTI KAYMAKAMLIĞI Döşemealtı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü RİSKLERİ DEĞERLENDİRME REHBERİ İÇİNDEKİLER 1. RİSK DEĞERLENDİRME VE İÇ KONTROL SİSTEMİ ORGANİZASYON ŞEMASI.. 3 ORGANİZASYON ŞEMASI...

Detaylı

3. HAFTA-Grup Çalışması

3. HAFTA-Grup Çalışması KAMU MALİYESİNDE KARAR ALMA VE PERFORMANS YÖNETİMİ PROJESİ PERFORMANS YÖNETİMİ VE PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME 3. HAFTA-Grup Çalışması ANKARA 27 Ocak 2011 PERFORMANS ANLAŞMASI DPT den sorumlu bakan ile

Detaylı

GAZİANTEP KEP İL EYLEM PLANI Strateji 1: Özellikle kız çocuklarının okullulaşma oranının artırılmasının sağlanması.

GAZİANTEP KEP İL EYLEM PLANI Strateji 1: Özellikle kız çocuklarının okullulaşma oranının artırılmasının sağlanması. GAZİANTEP KEP İL EYLEM PLANI Strateji 1: Özellikle kız çocuklarının okullulaşma oranının artırılmasının sağlanması. Faaliyetler Zamanlama Finansman /bütçe İşbirliği yapılacak kurum kuruluşlar İzleme değerlendirme

Detaylı

T.C. EDİRNE VALİĞİ ŞEHİT ÖĞRETMEN ADNAN TUNCA İŞİTME ENGELLİLER İLK/ORTA OKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE

T.C. EDİRNE VALİĞİ ŞEHİT ÖĞRETMEN ADNAN TUNCA İŞİTME ENGELLİLER İLK/ORTA OKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE T.C. EDİRNE VALİĞİ ŞEHİT ÖĞRETMEN ADNAN TUNCA İŞİTME ENGELLİLER İLK/ORTA OKULU 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZATILMASI STRATEJİ VE EYLEM PLANI Temel Yaklaşım ve

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN MEVCUT DURUMU

SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN MEVCUT DURUMU EK-22 SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN MEVCUT DURUMU 1. Yasal Düzenlemeler, Amaçlar, İlke ve Politikalar Türkiye de sağlık hizmetleri çok çeşitli mevzuatlara dayalı olarak çeşitli kuruluşlar tarafından ayrı ayrı verilmektedir.

Detaylı

Bankacılık Sektörü İle Kamu İdarelerindeki İç Denetim Uygulamalarının Karşılaştırılması ve Geleceğe İlişkin Değerlendirmeler

Bankacılık Sektörü İle Kamu İdarelerindeki İç Denetim Uygulamalarının Karşılaştırılması ve Geleceğe İlişkin Değerlendirmeler Bankacılık Sektörü İle Kamu İdarelerindeki İç Denetim Uygulamalarının Karşılaştırılması ve Geleceğe İlişkin Değerlendirmeler Gürdoğan Yurtsever Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) Yönetim Kurulu Başkanı

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ

CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 - (1) Bu Yönerge nin amacı ve kapsamı, Rektörlüğe bağlı

Detaylı

Bridge building and integration in diverse societies

Bridge building and integration in diverse societies Değerli Katılımcı, Araştırmamızı desteklediğiniz ve devlet ile etnik çeşitlilik gösteren gruplar ya da diğer azınlık toplulukları (dil, din, kültür, vs. dahil!) arasındaki işbirliği hakkında pozitif örnekler

Detaylı

DEVLET MALZEME OFİSİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMA VE ÖDÜL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DEVLET MALZEME OFİSİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMA VE ÖDÜL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DEVLET MALZEME OFİSİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMA VE ÖDÜL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde l - Bu Yönergenin amacı, Devlet Malzeme Ofisi Merkez, Taşra Teşkilâtı ve

Detaylı

YÖNETMELİK İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HASTANELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HASTANELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 7 Temmuz 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28346 YÖNETMELİK İstanbul Üniversitesinden: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HASTANELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

(1) ATRG L 268, 3.10.1998, s. 1.

(1) ATRG L 268, 3.10.1998, s. 1. 2119/98/AT sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Kararı çerçevesinde bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve kontrolü için erken uyarı ve yanıt sistemi hakkında 22 Aralık 1999 tarihli KOMİSYON KARARI [C(1999)

Detaylı

Ġstanbul Üniversitesi Hastaneleri BütünleĢik Kalite Yönetim Sistemi. 30.4.2013 İTF Kalite Yönetim Birimi

Ġstanbul Üniversitesi Hastaneleri BütünleĢik Kalite Yönetim Sistemi. 30.4.2013 İTF Kalite Yönetim Birimi Ġstanbul Üniversitesi Hastaneleri BütünleĢik Kalite Yönetim Sistemi 30.4.2013 İTF Kalite Yönetim Birimi 1 SUNUM ĠÇERĠĞĠ Kalite nedir?- Sağlıkta Kalite nedir? İÜH Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi nedir?

Detaylı

Yapı Kredi Finansal Kiralama A. O. Ücretlendirme Politikası

Yapı Kredi Finansal Kiralama A. O. Ücretlendirme Politikası Yapı Kredi Finansal Kiralama A. O. Ücretlendirme Politikası Bu politika, Yapı Kredi Finansal Kiralama A.O. nın ( Şirket ) faaliyetlerinin kapsamı ve yapısı ile stratejileri, uzun vadeli hedefleri ve risk

Detaylı

YÖNETMELİK. Üsküdar Üniversitesinden: ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ MÜZİK TERAPİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Üsküdar Üniversitesinden: ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ MÜZİK TERAPİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 12 Eylül 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28763 Üsküdar Üniversitesinden: YÖNETMELİK ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ MÜZİK TERAPİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu

TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı, İstanbul 12 Eylül 2008 Çalışma Grubu Amacı Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele M Çalışma Grubu nun amacı; Türkiye

Detaylı

Temiz Hava Planları. Sunan: Arş. Gör. Hicran Altuğ Anadolu Üniversitesi MMF Çevre Mühendisliği Bölümü

Temiz Hava Planları. Sunan: Arş. Gör. Hicran Altuğ Anadolu Üniversitesi MMF Çevre Mühendisliği Bölümü Temiz Hava Planları Sunan: Arş. Gör. Hicran Altuğ Anadolu Üniversitesi MMF Çevre Mühendisliği Bölümü MATRA Eskişehir ve İskenderun da Temiz Hava için Elele Projesi 4. İletişim Platformu Toplantısı 8 Ekim

Detaylı

YÖNETMELİK İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YAŞLI BAKIMI VE SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YAŞLI BAKIMI VE SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 10 Ocak 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28524 İzmir Katip Çelebi Üniversitesinden: YÖNETMELİK İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YAŞLI BAKIMI VE SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ

Detaylı

AFETLERDE UYGULANACAK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

AFETLERDE UYGULANACAK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AFETLERDE UYGULANACAK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ Tebliğler Dergisi : EKİM 1999/2505 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin

Detaylı