1. NETMAP Yardım NETMAP Sürüm Notları Yeni Proje - Netmap Netmap Projesine Çevir Proje Parametreleri -

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1. NETMAP Yardım... 3 1.1 NETMAP Sürüm Notları... 3 1.2 Yeni Proje - Netmap... 5 1.2.1 Netmap Projesine Çevir... 6 1.2.2 Proje Parametreleri -"

Transkript

1 1. NETMAP Yardım NETMAP Sürüm Notları Yeni Proje - Netmap Netmap Projesine Çevir Proje Parametreleri - Netmap Tapu Sözel Verileri-Netmap Veritabanı Düzenle Belge ve Raporlar Ada Parsel Parsel Köşe Noktası Yapı Mahalle Imar Uygulama Sınırı Kamulaştırma Uygulama Sınırı Toplulaştırma Uygulama Sınırı Irtifak Hakkı Yer Kontrol Noktası Parsel Editörü Parsel Editörü işlemler Adlandır Ara Dengele Ifraz Tevhid Dengele Numara Ver Sakla - Netmap Süzgeç Sırala Yaz Parsel Editörü Sağ-Tuş Maliklerin Girilmesi Malik Ara Pay Kontrolü Ayarlar - Netmap Tecviz Parametreleri Parselin Geçmişi Öznitelik Kullanıcı Tanımlı Rapor Alan Düzeltme Alanda Alinman Kırıklarını Temizle Yol Dengelemesi Birleştir - Netmap Ayır Klasik Ifraz Cins Değişikliği Yola Terk Yoldan Ihdas Ada Etrafında Adlandır Otomatik Köşe No Yaz Nokta Tabakalandır B Ayır B Uygulama Sınırı Orman Uygulama Sınırı Netmap Dağıtım Dağıtım Şerit Menüler Dağıtım Dosya Dosya Ayarlar Dosya Versiyon Oluştur Dosya Versiyona Dön Dosya Bakım Dosya Parola Dağıtım Işlemler Işlemler Toplu Veri Gir Işlemler Ekrandan Bilgi Al Işlemler Toplu Veri Sil Işlemler Bul Değiştir Işlemler Kayıt Ayır Işlemler Dosya Ekle Işlemler Yeniden Numaralandır Işlemler Imar Malik > Kad. Malik Işlemler Geri Al Işlemler Yeniden Yap Dağıtım Raporlar

2 Dağıtım Raporlar Raporlar Dağıtım Sıralı Raporlar Kadastro Sıralı Raporlar Imar Sıralı Raporlar Rapor Editörü Raporlar Tapular Raporlar Kullanıcı Tanımlı Dağıtım Kontrol Kontrol Dağıtım Kontrol Kontrol Kadastro X Imar Çakıştır Kontrol Kadastro X Imar X Yol Çakıştır Kontrol Tapu Karşılaştır Kontrol Tahsisleri Kontrol Et Kontrol Imar Kalan Kontrol Kontrol Imar Hisseleri Pay (2400) Pay Dağıtım Dağıtım Dağıtım Otomatik Dağıtım Dağıtım Grafikten Alan Düzelt Dağıtım Tüm Dağıtımı Iptal Et Dağıtım Dağıtım Editörü Dağıtım Editörü Kadastro Kadastro Sağ Tuş Işlemler Kadastro Varisler Kadastro Tespitler Dağıtım Editörü Imar Netmap 6 Imar Sağ Tuş Işlemler Dağıtım Editörü Dağıtım Dağıtım Sağ Tuş Işlemler Dağıtım Editörü Rapor Yeni Dağıtım Dos Projesini Çevir Dağıtıma Veri Nakli Projeye Veri Nakli

3 NETMAP Yardım NETMAP Sürüm Notları Yeni Proje - Netmap Netmap Projesine Çevir Proje Parametreleri - Netmap Tapu Sözel Verileri-Netmap Veritabanı Düzenle Belge ve Raporlar Ada Parsel Parsel Köşe Noktası Yapı Mahalle Imar Uygulama Sınırı Kamulaştırma Uygulama Sınırı Toplulaştırma Uygulama Sınırı Irtifak Hakkı Yer Kontrol Noktası Parsel Editörü Parsel Editörü işlemler Parsel Editörü Sağ-Tuş Alan Düzeltme Alanda Alinman Kırıklarını Temizle Yol Dengelemesi Birleştir - Netmap Ayır Klasik Ifraz Cins Değişikliği Yola Terk Yoldan Ihdas Ada Etrafında Adlandır Otomatik Köşe No Yaz Nokta Tabakalandır 2B Ayır 2B Uygulama Sınırı Orman Uygulama Sınırı Netmap Dağıtım Dağıtım Şerit Menüler Dağıtım Dağıtım Editörü Yeni Dağıtım Dos Projesini Çevir Dağıtıma Veri Nakli Projeye Veri Nakli İlgili Dokümanlar Error rendering macro 'contentbylabel' : null NETMAP Sürüm Notları / NETCAD GP3 ile uyumlu ilk versiyon yayınlanmıştır (GP10)/ NETCAD ile uyumlu çalışmaktadır. İmar uygulaması DOP hesabında iyileştirmeler yapıldı.

4 (GP9)Patch2/ NETCAD ile uyumlu çalışmaktadır. İmar uygulaması DOP hesabında iyileştirmeler yapıldı (GP9)Patch1/ NETCAD ile uyumlu çalışmaktadır. Lisans kontrolünde iyileştirmeler yapılmıştır (GP9)/ NETCAD ile uyumlu çalışmaktadır. Kadastro parselleri için oka al seçeneği toplu işlemlerle girilebilir hale getirildi (GP8)/ NETCAD ile uyumlu çalışmaktadır. Dağıtım dosyalarının tarih ve açıklamaları ile versiyonlanabilmesi ve seçilebilmesi sağlandı. İmar dağıtım editöründe OKA bilgilerinin toplu olarak girilebilme yeteneği eklendi (GP7)/ Netcad (GP17) ile uyumlu çalışmaktadır. Dağıtım Editöründe malik kayıtlarının renklendirilebilmesi sağlanmıştır. Rusça arayüzler düzenlenmiştir. Çeşitli iyileştirme ve hata düzeltmeleri yapılmıştır (GP6)/ Netcad (GP16) ile uyumlu çalışmaktadır. Tapu sözel verileri excel formatından projelere aktarılabilmektedir. Çeşitli iyileştirme ve hata düzeltmeleri yapılmıştır (GP5)/ Netcad (GP15) ile tam uyumludur. Çeşitli iyileştirme ve hata düzeltmeleri yapılmıştır (GP4)/ Çeşitli iyileştirme ve hata düzeltmeleri yapılmıştır (GP3)/ NETMAP alan ayarı işlemi eğer NETTOP var ise Değer Sayısını da raporluyor. Çeşitli iyileştirme ve hata düzeltmeleri yapılmıştır / Dengeleme işlemlerinde irtifak alanları seçeneği eklendi. Tapu sözel bilgileri oku işlemi iyileştirildi. Netmap ribbonları kullanıcı kullanımına uygun şekilde düzenlendi / Netcad (GP2) GIS özellikleri ile tam uyumludur / Netcad 5.2 (1035 R9.2) GIS özellikleri ile tam uyumludur. Veri okuma işleminde Tapu.mdb dosyası okuma eklendi. Parsel Editörü'nde Dengele ve Tevhid Dengele işlemlerinde, koordine özetli çıktılardaki nokta koordinatları virgülden sonraki basamak sayısı; koordinat duyarlılığına göre ayarlı oldu. Belge ve Raporlara Lihkab için hazırlanan şablonlar eklendi. ada,parsel,yapı gibi çizimlerde alan ismi verildikten sonra işlem devam ediyor / Netcad 5.2 GIS özellikleri ile tam uyumludur. OTF kapsamında güncellemeler yapılmıştır / Netcad 5.2 GIS özellikleri ile tam uyumludur. Parsel editörü hızlandı.

5 Netcad 5.2 GIS özellikleri ile tam uyumludur. Parsel editörü hızlandı / Tapudan alinan xml verilerini projeye aktarma islemini yapar. Tecviz disi alanlar dengeleme yapilabilir. Cins Degisikligi islemine girildiginde Degisiklik Tipi opsiyonlarinin siralamasi degistirildi. Poligon ve Nirengilerde koordinat duyarliligi kullanici tanimli olarak belirlendi. Netveride bulunan açi hassasiyeti kullanici tanimli olarak belirlendi / Netcad 5.1 GIS özellikleri ile tam uyumludur. Hesap menüsü altina Kestirme Hesaplari eklendi. Kullanici tanimli sablon bazli yerel ve ülke sisteminde paftalama özelligi getirildi. Projelerde Çift Objeleri Tara ile sürekli düzenleme yapilip birkaç versiyon halinde kaydedilen dosyalarin taranarak tek bir dosya olusturulmasi saglanabilir. Bu sekilde dosya karisikligi önlenerek üzerinde tüm degisikliklerin yapilmis oldugu son haliyle projeler saklanabilmektedir. Orman 2B Fonksiyonlariyla, Orman alanlari dahilinde orman vasfini kaybeden alanlarin zemin cinsleri, köse koordinatlari ve yüzölçümleri ile belirlenir ve standartlara uygun olarak raporlanabilir. 2B ayirma isleminde niteligi orman olan parsellere ifraz isleminin yapilabilir. Ayir islemindeki serbest fonksiyonuna F3:Seç özelligi getirildi Böylelikle çokludogru objesi olarak çizilen iç alanlar çikarilabiliyor. Netcad 5.1 GIS yetenekleri ile tematik haritalar hazirlanabilir ve lejant olusturabilir. Yeni Proje - Netmap Yeni Proje - Netmap Yeni Proje, Netmap projesine başlanacağı ya da.xml formatındaki proje dosyası açılacağı zaman olması gereken standart yapıdaki dosyaları yükler. Netmap projesi için gerekli olan veri tabanı.mdb (MS Access) ile.ncz dosyasındaki tabaka yapısı bu işlem ile yüklenir. Referanslar altında veri tabanı ve katman yöneticisinde ise standart tabaka yapısı gözlenecektir. Netmap yetenekleri kullanılarak oluşturulan objeler otomatik olarak bu dosyalar ile ilişkilendirilir. Pro je saklanıp tekrar yüklendiğinde aynı veri tabanı ve tabaka yapısı ile beraber yüklenecektir. Netmap.NCZ şablonu seçildiğinde ekrana standart tabaka yapısı yüklenir. NETMAP_TAKBIS.NCZ seçildiğinde ise standart tabaka yapısı ve veritabanı bağlantısı yüklenmektedir. Çizimi yapılan ada parsel vb. bilgileri dağıtım editörü içerisinde kullanılmak isteniyorsa veritabanı bağlantısı bulunan NETMAP_TAKBİS şablon seçimi yapılmalı ve dağıtıma veri nakli (?) işl emi ile dağıtım editörüne bu bilgiler aktarılmalıdır.

6 Netmap Projesine Çevir Netmap Projesine Çevir Bu işlem, ekranda yüklü olan projeyi IK şablon yapısı üzerine ekler. Bu şekilde projenin standart tabaka ve veri tabanı yapısına aktarılması sağlanır. Netmap yetenekleri kullanılarak oluşturulan objeler otomatik olarak bu dosyalar ile ilişkilendirilir. Proje saklanıp tekrar yüklendiğinde aynı veri tabanı ve tabaka yapısı ile beraber yüklenecektir. İşlemin gerçekleşmesi için ilgili projenin ekranda yüklü olması gerekiyor. Netmap Projesine Çevir işlemine girildikten sonra çıkan dialogdan istenirse [... ] butonu ile dosya adı değiştirilebilir. İşlem sonunda IK şablon yapısında standart tabaka yapısının ve veri tabanı tablolarının yüklendiği gözlemlenir.

7 Proje Parametreleri - Netmap Proje Parametreleri Belge ve raporlarda çıkması istenen bazı bilgiler Proje Parametreleri bölümünden girilir. Rapor ve klişelerde bu bilgilere ait değişkenler yer alır. Girilen bilgiler, proje bazlıdır. Proje Parametreleri 6 sekmeden oluşur. Mevkii, ölçüm, kontrol, onay, bilirkişi ve başvuru bilgileri yer alır. Bu sekmelerin her birindeki bilgiler farklı rapor ve belgelerde çıkacaktır. Bilgiler girildikten sonra pencereden Tamam ile çıkılmalıdır. Aksi halde bilgiler saklanmayacaktır.

8 Tapu Sözel Verileri-Netmap Tapu Sözel Verileri TKGM tarafından kullanılan *.XML *.MDB ve *.XLS formatlarındaki sözel kayıtlardan Netcad'e veri aktarmak için kullanılır. İşlem sonunda IK şablonuna kayıtlar aktarılacaktır. Referanslardan ilgili tablolara ulaşılabilir. Yeni Proje altından "Tapu Sözel Verileri" işlemine girilip *.xls, *.xml ya da *.mdb dosyası seçilir ve aktarım sağlanır. İşlem yapılmadan önce "Yeni Proje" (?) açılmış olmalıdır. Veritabanı Düzenle Veritabanı Düzenle Veritabanı bağlantılı grafik veri üzerinde herhangi bir değişiklik yapıldığında, bu değişikliklerin veri tabanında

9 Veritabanı bağlantılı grafik veri üzerinde herhangi bir değişiklik yapıldığında, bu değişikliklerin veri tabanında güncellenmesi için kullanılır. Ayır, birleştir, yola terk, yoldan ihdas gibi işlemler sonunda bu işlem otomatik olarak yapılmaktadır. Ancak proje üzerinde yapılan diğer değişiklikler sonucunda (tabaka değiştir, toplu obje değiştir vb.), bu işlemin yapılarak veri tabanındaki kayıtların güncellenmesi ya da yeni kayıt eklenmesi sağlanabilir ya da proje verisi yazdırılmadan önce bu işlem yapılmalıdır. İşlemin yapılabilmesi için veritabanı ile çalışmak gerekmektedir. Belge ve Raporlar Belge ve Raporlar Parseller ile ilgili rapor ve belgelerin alındığı yerdir. Röleve ölçü krokileri, aplikasyon krokileri, tescil beyannamesi gibi raporlar buradan çıkartılır. Bazı raporlarda otomatik olarak çıkan bilgilerin Proje Parametreleri (?) bölümünden girilmesi gerekir. Belge ve Raporlar işlemi iki bölümden oluşmaktadır. Bunlar, Belge ve Raporlar ile Parametreler bölümleridir. Belge ve Raporlar Netmap modülü kullanılarak alınabilecek raporların listesi ağaç yapısı şeklinde görüntülenir. Belge ve Rapor türü bu ağaç yapısından seçilir. LİHKAB'lar için hazırlanan şablonlara da bu bölümden ulaşılabilir. Parametreler Hazırlanacak Belge ve Raporlar üzerindeki parametrelerin belirlendiği bölümdür. Burası 5 bölümden oluşmaktadır. Genel Parseller Belge ve Raporu hazırlanacak parsel ya da parsellerin seçimi yapılır. Birden fazla parsel seçilmek istenildiğinde parseller arasına + koyularak işlem yapılır (26854/ / /11 vb.). Aynı zamanda burada bulunan [... ] butonu ile ekrandan parsel seçimi yapılabilir. Bu hanenin en sağında bulunan ikinci [...] butonu ile de veri tabanına bağlı olarak çalışıldığı zaman tescil kayıtlarından parsel seçimi yapılmaktadır.

10 Yapılara Köşe No Yaz Yer Kontrol Noktası Adlarını Yaz Köşelere Daire Koy Sığdır Ölçek Komşuların İçini Temizle Komşuların Adlarını Yaz Süzgeçler bölümünden tabaka süzgeci verilen yapıların köşelerine numara verilip verilmeyeceği belirlenir. Raporda yapılara köşe numarası yazdırılabilmesi için Parametreler bölümündeki Süzgeçler sekmesinde yapıların olduğu tabaka ya da tabakaları belirtmek gerekmektedir. Alınacak olan krokilerde yer kontrol noktalarının adlarının yazılıp yazılmayacağı belirlenir. Belge ve Raporu alınan parsellerin köşe kırık nokta numaralarının etrafına daire konulmasını sağlar. Alınan belge ya da raporun ölçeksiz olarak alınmasını sağlar. Yani seçilen kağıda uymasını sağlar. Belge ve Rapor istenilen ölçekte alınabilir. Ekranda hazırlanan projenin ölçeği ne olursa olsun bu kısımda verilen ölçek ile Belge ve Rapor hazırlanır. Sığdır opsiyonu seçili ise, ölçek kullanılamaz. Krokide komşu ada sınırlarının da çıkması sağlanabilir. Komşu ada sınırlarının çıkması durumunda, komşu adaların içerisindeki diğer detayların (parsel, yapı, vb.) çıkmaması bu bölümden belirlenir. Verilen genişleme miktarı içinde kalan komşu Ada/Parsellerin adlarının yazılıp yazılmayacağı belirlenir.

11 Parsel Kenarlarından Kes Genişleme Ada ve Parsel Olmayan Alanlar da Seçilebilsin Karelaj Üret 2. Projeksiyonda Üret Cepheler Yazılsın Belge ve Raporu hazırlanacak Ada/Parselin etrafına istenilen paralellikte bir sınır oluşturularak, sadece bu sınır içinde kalan detayların krokide görünmesi sağlanabilir. Bu opsiyon seçili değil ise krokiye sığacak şekilde Ada/Parsel çevresindeki tüm detaylar krokide görülür. Parsel kenarlarından kes opsiyonu seçili ise, oluşturulacak sınırın Ada/Parsel kenarında olan mesafesi bu bölümden girilir. Buradaki değer kadar parselin çevresindeki nesneler görünecektir. Belge ve rapor alınacak tüm alanların ekrandan seçilmesini sağlar. Krokilere, CIZPEN içinde kalacak şekilde karelaj ve koordinat üretilmesini sağlar. Netcad Özellikler (?) ile tanımlı olan 2. projeksiyona göre alınan rapor üzerinde 2 farklı projeksiyonda grid gösterme işlemidir. Parsel hatlarının üzerine cephe değerlerinin yazılıp yazılmayacağı belirlenir. Eğer cephe yazılacaksa 2 şekilde olacaktır. Normal Yazılacak fonksiyonu ile tüm hatların üzerine cephe değerleri yazılır. Alinmanlara 0 (sıfır) Açılacak fonksiyonu ile de alinmanlara (hat üzerine) 0 (sıfır) açılarak cephe değerleri yazılır. Yazı Boyları Belge ve Raporlarda çıkması gereken yazıların (Cephe, Köşe, Ada No, Parsel No) boylarının

12 (Cephe, Köşe, Ada No, Parsel No) boylarının belirlendiği bölümdür. Süzgeçler Parsel dışında ölçülendirilmek istenilen detay tabakalarının belirlendiği bölümdür. Örneğin parselin içinde bulunan yapıların da ölçülendirilmesi isteniyorsa tabaka süzgecine yapıların ait olduğu tabaka adı yazılır (BINA+EV vb ). Değişkenler Değişkenler bölümünde, ağaç yapısından seçilen Belge ve Raporun türüne göre karşılığı bilinmeyen (Grafikten veya Proje Parametrelerinden alınamayan) değişkenler listelenir ve kullanıcı tarafından bu değişkenlerin karşılıklarının belirlenmesi istenir. Asıl rapor şablonunda?? ile başlayan değişkenler, şablon seçildiğinde buraya otomatik olarak gelecektir. Kullanıcı sadece bunun karşılığını girecektir. Belge ve Raporda bulunan ve değeri bilinen değişkenler ise ya grafik ekrandan ya da Proje Parametrelerinden alınır. Seçenekler Krokilerde alınması istenilen ek çizelgeler ve tablolar burada işaretli olarak gelecektir. Gerekli değişiklikler NETCAD6\MODUL\IMAR\SECME dizini içindeki İşlemler.xml dosyasından ayarlanabilir. Kroki alınırken burada seçilen fonksiyona göre işlem adımı çıkacaktır.

13 Ada Ada İmar ve kadastro adalarını oluşturmak ve bunlara isim vermek için kullanılır. Oluşan adalarda ayırma işlemleri ve buna bağlı olarak dengeleme yapılabilir. Oluşan adalar ADA_IMAR ve ADA_KADASTRO tabakasına atılırlar ve köşe nokta numaraları otomatik olarak verilir. Hem veri tabanı ilişkili hem de veri tabanı ilişkisi olmadan işlem yapılabilir. İşlem tipi "Yeni" şeçildiğinde Ada geometrisi çizilir. İşlem tipi "İlişkilendir" seçildiğinde mevcut ada geometrisi IK şablonu ile ilişkilendirilir. İşlem sonunda ada tipi (İmar ya da kadastro) seçilir ada adı girilir.

14 Parsel Parsel İmar ya da kadastro parsellerini oluşturmak ve bunlara isim vermek için kullanılır. Eğer mevcut bir ada içine parsel çiziliyorsa parsel numaraları otomatik olarak verilecektir. Aksi halde parsel numarası otomatik olarak verilemeyecek ve kullanıcı parsel numarasını kendisi belirleyecektir. Oluşturulan parseller PARSEL tabakasına alınacaktır. Hem veri tabanlı hem de veri tabansız olarak işlem yapılabilir. İşlem sonunda parsel köşe noktaları üretilecektir. İşlem tipi "Yeni" şeçildiğinde Parsel geometrisi çizilir. İşlem tipi "İlişkilendir" seçildiğinde mevcut parsel geometrisi IK şablonu ile ilişkilendirilir. Veri tabanı ile (IK) çalışıldığında parsel ve malik bilgileri girilebilir.

15 Veri tabanı olmadığı (IK) durumlarda parsel ve malik bilgileri girişi yapılamaz. Çıkan dialogdan sadece parsel no girilir.

16 Parsel Köşe Noktası Parsel Köşe Noktası Parsel Köşe Noktası fonksiyonu, manuel olarak parsel köşe noktaları oluşturmak için kullanılır. İşleme girilip köşe noktası istenen yere atıldıktan sonra nokta adını girebileceğimiz bir diyalog açılır. Atılan noktalar PKN tabakasına gider. Hem veri tabanlı hem de veri tabansız olarak işlem yapılabilir. İşlem tipi "Yeni" şeçildiğinde Nokta ekrana atılır. İşlem tipi "İlişkilendir" seçildiğinde daha önce ekrana atılmış olan nokta IK şablonu ile ilişkilendirilir. Veri tabanı (IK) ile çalışıldığında açılan dialogda nokta bilgileri girilir ve veri tabanında tabloya kaydedilir. Veri tabanı olmadığı (IK) durumlarda nokta bilgisi girişi yapılamaz. Çıkan dialogdan sadece nokta no girilir.

17 Yapı Yapı Parsellerin içine ya da dışına yapı çizmek için kullanılır. Çizilen yapılar YAPI tabakasına atılırlar. Veri tabanı ile (IK) çalışıldığında YAPI bilgileri girilebilir. Yapının içinde olduğu parsel numarası otomatik gelecektir. İşlem tipi "Yeni" şeçildiğinde Yapı geometrisi çizilir. İşlem tipi "İlişkilendir" seçildiğinde mevcut yapı geometrisi IK şablonu ile ilişkilendirilir. Veri tabanı olmadığı (IK) durumlarda YAPI bilgileri girişi yapılamaz. Çıkan dialogdan sadece yapı numarası ya da adı girilir.

18 Mahalle Mahalle Proje içine mahalle sınırlarını çizmek ve adını vermek için kullanılır. Oluşturulan mahalle sınırları MAHALLE tabakasına atılır. İşleme girildikten sonra mahalle sınırı çizilir ve çıkan dialogdan adı yazılır. Eğer veri tabanı ile (IK) çalışılıyorsa mahalle bilgileri ilgili tabloya otomatik olarak işlenecektir. İşlem tipi "Yeni" şeçildiğinde Yapı geometrisi çizilir. İşlem tipi "İlişkilendir" seçildiğinde mevcut yapı geometrisi IK şablonu ile ilişkilendirilir.

19 Imar Uygulama Sınırı İmar Uygulama Sınırı İmar Uygulama sınırının ekranda çizilmesi işlemidir. Düzenlemeye giren ve girmeyen alanlar otomatik olarak hesaplanır ve veri tabanına işlenir. Ekranda

20 olarak hesaplanır ve veri tabanına işlenir. Ekranda çizilen sınır UYG_SINIR tabakasına atılır. İşlemin yapılabilmesi için veri tabanı (IK) ile çalışmak gerekmektedir. İşleme girildiğinde F2 Çevir fonksiyonu ile uygulama sınırı çizilir. Eğer mevcutta çoklu doğru ile çizilmiş bir sınır varsa F3 Seç ile kenarına tıklanabilir. İşlem sonucunda UYG_SINIR tabakasında imar uygulama sınırı oluşur. Parsellerin düzenleme sınırı dışında kalan kısımları ayrı bir alan olarak oluşur. Sınır ile kesişen parsellerin düzenlemeye giren ve düzenlemeye girmeyen kısımları otomatik olarak hesaplanacak ve veri tabanına yazılacaktır. Kamulaştırma Uygulama Sınırı Kamulaştırma Uygulama Sınırı

21 Kamulaştırma işlemleri sırasında kamulaştırılan parselleri belirleyen uygulama sınırıdır. Ekranda çizilen sınır UYG_SINIR tabakasına alınır. Bu sınır içinde kalan parseller kamulaştırmayı yapan ilgili kurum adına tescil edilecektir. İşlemin yapılabilmesi için veri tabanı ile çalışmak gerekmektedir. İşleme girildiğinde F2 Çevir fonksiyonu ile uygulama sınırı çizilir. Eğer mevcutta çoklu doğru ile çizilmiş bir sınır varsa F3 Seç ile kenarına tıklanabilir. İşlem sonucunda UYG_SINIR tabakasında kamulaştırma uygulama sınırı oluşur. Toplulaştırma Uygulama Sınırı Toplulaştırma Uygulama Sınırı

22 Toplulaştırma Uygulama sınırının ekranda çizilmesi işlemidir. Düzenlemeye giren ve girmeyen alanlar otomatik olarak hesaplanır ve veri tabanına işlenir. Ekranda çizilen sınır UYG_SINIR tabakasına atılır. İşlemin yapılabilmesi için veri tabanı (IK) ile çalışmak gerekmektedir. İşleme girildiğinde F2 Çevir fonksiyonu ile uygulama sınırı çizilir. Eğer mevcutta çoklu doğru ile çizilmiş bir sınır varsa F3 Seç ile kenarına tıklanabilir. İşlem sonucunda UYG_SINIR tabakasında imar uygulama sınırı oluşur. Parsellerin düzenleme sınırı dışında kalan kısımları ayrı bir alan olarak oluşur. Sınır ile kesişen parsellerin düzenlemeye giren ve düzenlemeye girmeyen kısımları otomatik olarak hesaplanacak ve veri tabanına yazılacaktır. Irtifak Hakkı

23 İrtifak Hakkı Parseller üzerinden geçen irtifakları çizmek için kullanılır. Oluşturulan irtifak alanları IRTIFAK tabakasına atılır. Veri tabanı ile (IK) çalışıldığında irtifak bilgileri girilebilir. İrtifakın geçtiği parsel numarası otomatik gelecektir. İşlem tipi "Yeni" şeçildiğinde İrtfak geometrisi çizilir. İşlem tipi "İlişkilendir" seçildiğinde mevcut irtifak geometrisi IK şablonu ile ilişkilendirilir. Veri tabanı olmadığı (IK) durumlarda irtifak bilgileri girişi yapılamaz. Çıkan dialogdan sadece irtifak numarası ya da adı girilir.

24 Yer Kontrol Noktası Yer Kontrol Noktası Ekrana manuel olarak yer kontrol noktaları (poligon ve nirengi) atmak için kullanılır. İşleme girilip yer kontrol noktası istenen yere atıldıktan sonra nokta adını girebileceğimiz bir diyalog açılır. Atılan noktalardan poligon noktaları POL tabakasına, nirengi noktaları NIR tabakasına alınır. Hem veri tabanlı hem de veri tabansız olarak işlem yapılabilir. İşlem tipi "Yeni" şeçildiğinde Yer Kontrol Noktası ekrana atılır. İşlem tipi "İlişkilendir" seçildiğinde daha önce ekrana atılmış olan noktalar IK şablonu ile ilişkilendirilir. Veri tabanı (IK) ile çalışıldığında açılan dialogda yer kontrol noktası bilgileri girilir ve veri tabanında tabloya kaydedilir. Veri tabanı olmadığı (IK) durumlarda nokta bilgisi girişi yapılamaz. Çıkan dialogdan sadece nokta no girilir.

25 Parsel Editörü Parsel Editörü Ekranda var olan bütün alanların seçim türüne göre listelendiği ve bilgilerinde düzenlemelerin yapılabildiği editördür. Sıralama, adlandırma, arama, bulma, dengeleme, çıktı alma gibi işlemler burada yapılır. Parsel editöründe yer alan bilgiler ekrandan otomatik olarak okunmaktadır. Sadece beyaz renkli olan kolonlarda değişiklik yapılabilir. Diğer gri renkli kolonlar sadece bilgi amaçlıdır ve üzerinde değişiklik yapılamaz. Netmap ve Netmap Parsel Editöründeki bazı işlemler sadece opsiyonel veri tabanı bağlantısı kurulursa aktif olur.

26 kurulursa aktif olur. Parsel Editörü işlemler Adlandır Ara Dengele Ifraz Tevhid Dengele Numara Ver Sakla - Netmap Süzgeç Sırala Yaz Parsel Editörü Sağ-Tuş Maliklerin Girilmesi Malik Ara Pay Kontrolü Ayarlar - Netmap Tecviz Parametreleri Parselin Geçmişi Öznitelik Kullanıcı Tanımlı Rapor Parsel Editörü işlemler

27 Parsel Editörü İşlemleri Adlandır Adlandır Parsel editörü üzerinden doğrudan erişilebilir işlemlerdir. Adlandır Ara Dengele Ifraz Tevhid Dengele Numara Ver Sakla - Netmap Süzgeç Sırala Yaz Parsel numaralarının başlangıcına herhangi bir değer eklemek için kullanılır. Bu işlem editördeki bütün parseller için tek seferde yapılabileceği gibi aynı şekilde Netcad süzgeç yapısı kullanılarak seçilen parsellere de yapılabilir. Örneğin editörde bulunan parsellerin başlarına K eklenerek bunların kadastro parseli olması sağlanabilir. Bul Değiştir modu;"bul" satırına girilen parsel numarasını "Değiştir" satırına girilen değere getirecektir. Örneğin editörde bulunan parsel numaralarında değeri 101 olarak değiştirilecektir. (26640/1 -> 101/1)

28 Ara Ara Editör içinde parsel aramak ve bulmak için kullanılır. Parsel bulunduğunda satır mavi bant ile boyanacaktır. İstenilen parsel numarası yazılıp enter tuşuna basıldığında parsele ulaşılacaktır. Dengele Dengele Parselleri ada alanları bazında dengeleyen işlemdir. Bu işlem tek tek yapılabileceği gibi bütün adalar seçilerek de yapılabilir. Dengeleme raporu her ada için ayrı ayrı oluşacaktır. İşlem sonunda parsellerin tapu alanları oluşacak ya da güncellenecektir. İşlem Açıklama

29 Adalar Düzenlenen Parseller Dengelenecek olan parsellerin adaları buraya girilir. Birden fazla ada yazılabilir ve parselleri dengelenebilir. Netcad süzgeç yapısı (?) kullan ılarak ada seçimi yapılabilir. Adalar ile parseller arasında oluşan alan farklarının bulunarak parsellere dağıtıldığı bölümdür. Alan farklarının dağıtılacağı parseller yazılır. Alanlar Dengeleme işleminin alan birimi seçilir. Eğer dm2 seçilirse dengeleme işlemi ondalıklı yapılır, m2 seçilirse dengeleme işlemi sonucu hesaplanan alanlar yuvarlatılır. Tecviz Formülü Baz Alanlar Dağıtım Yöntemi Çıktı Yapılaşmış ya da yapılaşmamış alanlara göre tecviz değeri değişeceğinden buradaki uygun fonksiyon seçilmelidir. Dengeleme işleminin tapu alanlarının ya da koordinatlardan hesaplanan alanların baz alınarak yapılmasını sağlar. Dengeleme sonucu oluşan alan farklarının ada içindeki parsellere dağıtım yöntemi belirlenir. Alan farklarının dağıtılması için alan büyüklüklerine bakılır ve buna göre düzeltilir. Eşit Dağıt yöntemi seçilirse bütün parsellere düzeltme getirilir. Bazı durumlarda büyük alana ya da küçük alana verilmesi sağlanabilir. Dengeleme ölçeğini ifade eder. Ölçek, tecviz değerini değiştireceğinden uygun değer buradan seçilmelidir.

30 Tecviz Dışı Alanlar Dengelensin B Alanları Dengelensin Bu ikon seçili olduğunda dengeleme işleminde tecviz oranına bakılmaz ve bütün parseller için dengeleme yapılır. Bu fonksiyon genelde kamulaştırma projelerinde kullanılır. Kamulaştırma alanına düzeltme getirmez. Kamulaştırma alanının tapu alanını hesap alanı olarak varsayar.

31 Ifraz Tevhid Dengele İfraz/Tevhid Dengele Adalar ile parseller arasında oluşan alan farklarının bulunarak parsellere dağıtıldığı ya da yola verildiği işlemdir. Genelde Tapu Alanı (Tapuda kayıtlı olan) ile hesap alanı (koordinatlardan hesaplanan) arasında oluşan farklar bu şekilde düzeltilir. Alan birleştirme (Tevhid), alan ayırma (ifraz), yola terk, yoldan ihdas gibi işlemlerin sonunda dengeleme işlemi yaptırılabilir. Dengeleme işlemi sonucunda parsellerin tapu alanları bulunur. Adalar Dengelenecek olan adalar buraya girilir ya da [... ] butonu ile ekrandan seçilirler. Birden fazla ada yazılabilir ve dengelenebilir. Netcad süzgeç yapısı (?) kullanılarak ada seçimi yapılabilir. Parseller Dengelemeye girecek olan parseller burada yer alır. Ada ile parseller arasında oluşan alan farklarının bulunarak parsellere dağıtılır. Parsel seçimi için Netcad süzgeç kuralları (?) uygulana bilir. Yeni Parseller Birleştirme, ayırma, yoldan ihdas, yola terk gibi işlemlerin sonucunda oluşacak yeni parsellerin numarası buraya yazılabilir. Pasif Olan Parseller Dengelemeye girmeyecek olan parseller burada belirtilir. Birden fazla parsel girilebilir. Birleştirme, ayırma, yoldan ihdas, yola terk gibi işlemlere giren parseller yeni parsel numarası alacağından dengelemeye katılmazlar. Tecviz Formülü Yapılaşmış ya da yapılaşmamış alanlara göre tecviz değeri değişeceğinden buradaki uygun fonksiyon seçilmelidir. Alanlar Dengeleme işleminin alan birimi seçilir. Eğer dm2 seçilirse dengeleme işlemi ondalıklı yapılır, m2 seçilirse dengeleme işlemi sonucu

32 m2 seçilirse dengeleme işlemi sonucu hesaplanan alanlar yuvarlatılır. Baz Alan Dengeleme işleminin tapu alanları ya da koordinatlardan hesaplanan alanlar değerlerinin baz alınarak yapılmasını sağlar. Ölçek Dengeleme ölçeğini ifade eder. Ölçek, tecviz değerini değiştireceğinden uygun değer buradan seçilmelidir. Ölçek arttıkça tecviz değeri de artar. Çıktı Dengeleme raporlarının çeşididir. Özet rapor ve koordine özetli rapor alınır. İstenildiğinde dosya/excele gönder işlemi ile excel formatına çevrilebilir.ayrıca dağıtıma veri nakli de yapılabilir. Numara Ver Numara Ver Parsellere sıralı olarak yeniden numara vermek için kullanılır. Bu işlem editördeki bütün parseller için tek seferde yapılabileceği gibi aynı şekilde Netcad süzgeç (?) yapısı kullanılarak seçilen parsellere yapılabilir. İşlem, verilen bir numaradan başlar ve seri olarak parselleri numaralandırır. Süzgeç: Netcad süzgeç yapısına uygun olarak parsellerin seçilmesini sağlar. (?) Başlangıç numarası: Numaralandırılacak parsellerin başlangıç numarasıdır.

33 Sakla - Netmap Sakla - Netmap Parsel editöründe yapılan bir değişikliği aynı zamanda ekranda da günceller. Örneğin bir parselin tapu alanı editörden değiştirildiğinde bunun güncellenmesi için Sakla butonuna basmak gerekir. Yapılan değişiklikler parsel editöründen Tamam ile çıkıldıktan sonra da yapılır. Fakat bu işlemin amacı editörden çıkmadan değişiklikleri güncellemektir. Süzgeç Süzgeç İstenilen parsel ya da parsel aralıkları süzgeç yapısına uygun olarak editörde işaretlenip görünebilir. Netcad süzgeç kuralları (?) uygulanabilir. Süzgece uygun olan noktaların dışında kalanlar kırmızı renkli olarak işaretlenirler. Sırala

34 Sırala Parsellerin isimlerine göre artan ya da azalan yönde sıralama yapar. Numerik (sayısal) ve alfanumerik (harf) olarak çalışır. Parsel editöründe "Parsel No" kolonuna tıklanarak da aynı işlem yapılabilir. Yaz Yaz Parsel editöründe yer alan parsellere ait rapor alınır. Editörde bulunan bütün parseller için alınabileceği gibi Netcad süzgeç yapısına (?) uygun olarak parsel seçimi yapılarak da rapor alınabilir. Ayrıca dosya/excele gönder işlemi ile excel formatına çevrilebilir. Seçenek Yazılacak Alanlar Çıktı Tipi Tecviz Durumu Tapu Alanları Yaz Alanlar Sıralansın Açıklama Raporu alınacak olan parseller filtrelenir. Netcad süzgeç kuralları (?) kullanılabil ir. Özet Alan, koordine özetli alan ve cepheli alan şeklinde sonuçlar alınır. Sadece özet alan çıktıları için tecviz durumu da rapora çıkar. Raporlarda tapu alanı değerlerinin de çıkması sağlanır. Raporlarda, alanların isimlerine göre sıralı gelmesi sağlanır.işaretli değilse rastgele sıralanır.

35 Noktalar Sıralansın Rapor Sonucu Parsellerin bağlı olduğu noktaların isimlerine göre sıralı çıkması sağlanır. Bu fonksiyon işaretli değilse saat ibresi, yönünde parsel köşe numaraları çıkacaktır. Rapor sonuçları text editöründe görüntülenir ya da ekrana yapıştırılır.

36 Parsel Editörü Sağ-Tuş Parsel Editörü Sağ-Tuş İşlemleri Maliklerin Girilmesi Malikler Maliklerin Girilmesi Malik Ara Pay Kontrolü Ayarlar - Netmap Tecviz Parametreleri Parselin Geçmişi Öznitelik Kullanıcı Tanımlı Rapor Yeni Proje (?) işlemi ile oluşturulan IK veri tabanı üzerine çizilmiş parsellerin malik bilgileri girilir. Mali kler, sadece PARSEL tabakasındaki alanlar için girilir. Girilen bilgiler dağıtıma aktarılarak kullanılabilir. Par selin sahibi olduğu tüm hissedarlar girilebilir,pay kontrolü yapılabilir ve hatalı olanlar düzeltilebilir. Malik girişi yapılabilmesi için [ + ] butonuna basılır, açılan kolondan bilgi girişi yapılır. Dialoğun altındaki onay butonuna basılarak işlem tamamlanır. Yeni bir kayıt eklemek için işlem aynı şekilde tekrarlanır. İşlemin yapılabilmesi için veri tabanı (IK) ile çalışmak gerekmektedir.

37 Malik Ara Malik Ara Daha önce girilmiş olan malikler içinden arama yapılarak istenilen malik bilgilerine ulaşılır. Arama işlemi malik bilgileri içinde yer alan kriterler doğrultusunda yapılır. Editörün üstünde bulunan hanelere giriş yapıldığında, editör bu değere göre sıralanacaktır. Arama için 1'den fazla kriter kullanılabilir. İşlemin yapılabilmesi için veri tabanı IK) ile çalışmak gerekmektedir.

38 Pay Kontrolü Pay Kontrolü Parsellerin malikleri varsa, maliklerin hisse kontrolünü yapan işlemdir. Bu işlem ile eksik olan hisseler tespit edilip daha sonra düzeltme imkanı sağlanır. İşlemin yapılabilmesi için, kayıtların veri tabanında tutulması gerekir. İşleme girildikten sonra bir dialog çıkacaktır. Hatalı olan işaretli olarak gelecektir. İşlemin yapılabilmesi için veri tabanı (IK) ile çalışmak gerekmektedir.

39 Ayarlar - Netmap Ayarlar - Netmap Parsel editöründe bazı kolonlar açılıp kapatılabilir ya da editör üzerinde değişiklikler yapılabilir. Bu özellikleri sağlayan ayarlar buradan yapılır. Veri tabanı olduğu zaman, parsel tablosunun kolonları da ayarlanabilmektedir.

40 Tecviz Parametreleri Tecviz Parametreleri Özellikle dengeleme işlemlerinde kullanılacak olan parametrelerin sabitlendiği bölümdür. Dengelemeler, burada seçilen parametreler esas alınarak yapılır. Bununla birlikte, parsel editörü içinde yer alan "Tecviz Durumu" ve "Tecviz Sınırı" ile Obje Sorgulanma ile çıkan "Tecviz Durumu" değerleri buradaki parametreleri kullanır.

41 Parselin Geçmişi Parselin Geçmişi Ayır, birleştir, yola terk, yoldan ihdas gibi işlemler sonunda oluşan yeni parselin, hangi parsellerden geldiğini gösteren dialogdur. Parsel editöründe ilgili parsel üzerinde yapılmalıdır. Seçili olan parselin geçmişi görüntülenir.

42 Öznitelik Öznitelik Parsel Editöründe seçilen parselin öznitelik bilgilerine (Parsel Bilgileri, Uygulama Bilgileri, Mevkii ve Taşınmaz Bilgileri, malik bilgileri vb) ulaşılabilir ve burada değişiklik yapılabilir. Aynı bilgilere ekrandaki parselin sorgulanmasıyla da ulaşılabilir. İşlemin yapılabilmesi için veri tabanında (IK) çalışmak gerekmektedir.

43 Kullanıcı Tanımlı Rapor Kullanıcı Tanımlı Rapor Parsel editöründeki kolon değerlerine göre excel formatında rapor alınmasını sağlar. Alınacak raporun kolonları kullanıcı tarafından tasarlanır. İşleme girildiğinde "Yeni Rapor Şablonu" butonu ile kolonlar seçilir. İleri aşamada rapor adı verilir. Tekrar işleme girildiğinde tasarlanmş olan rapor listede görünecektir. Mevcut rapor şablonlarını kullanarak rapor almak için "Kullanıcı Tanımlı Rapor" işlemine girilmeli ve rapor listesinden şablon seçildikten sonra ileri butonları ile rapor görüntülenir.

44 Alan Düzeltme Alan Düzeltme Bu işlem ile sayısallaştırma sonucu elde edilen parsellerin alanları seçenekli olarak ayarlanabilir. Parselasyon yapıldıktan sonra ortaya çıkabilecek küçük alan değişiklikleri de bu yöntemlerle yapılabilir. İşlem için alanların hesaplanmış olmasına gerek yoktur. Doğrularla kapatılmış alanlar da ayarlanabilirler. İşleme girildiğinde ekrandan parsel seçimi yapılır ve belirlenen yönteme göre hat ya da köşe seçimi yapılır.

45 Ayar penceresi ile düzeltme yapılır. Uygulama sırasında ayar penceresinde alan değeri takip edilebilir. İşlem sonunda eski alan değerine sahip olan parsel PASİF_PARSEL tabakasına atılır. Serbest Klavyeden Paralel Köşe Tapu Alanı Alinman Kriteri Tescil Kayıtlarını Oluştur Yeni Tapu Alanı Düzeltilecek köşenin yeni yeri ekranda fare yardımı ile belirlenir. Düzeltilecek köşenin yeni yeri Ayar Penceresi ile belirlenir. Düzeltilecek hattın yeni yeri Ayar Penceresi ile paralel olarak çekilir ve ayarlanır. Düzeltilecek köşenin yeni yeri bağlı olduğu hatlar doğrultusunda Ayar Penceresi ile belirlenir. Parsele ait tapu alanının değiştirilmesi için kullanılır. Düzeltilecek hat üzerinde kırık varsa burada verilen değere göre hat üzerinde kabul edilir. IK şablonunda Tescil tablosunun kayıtlarını oluşturur. Tapu Alanı fonksiyonu seçildiğinde buraya girilen alan değeri parselin tapu alanı olarak aktarılır.

46 Alanda Alinman Kırıklarını Temizle Alanda Alinman Kırıklarını Temizle Parselasyon sürecinde parsellerin değişmesinden dolayı alinman üzerinde birden fazla kırık noktası oluşmaktadır. Alan geometrilerinde aralarında çok kısa mesafe olan gereksiz noktaların otomatik olarak ayıklanmasını ve basitleştirilmesini sağlar. Bu şekilde parselin gereksiz köşelerinin temizlenmesi sağlanır. İşleme girildiğinde düzeltme uygulanacak olan alan tabakaları yazılır. Tabaka yazılırken Netcad süzgeç kuralları (?) kullanılabilir. Kırıklar arasında olması gereken maksimum mesafe değeri girilir. Bu mesafenin altında kalan kırıklar ayıklanacaktır.

47 Yol Dengelemesi Yol Dengelemesi İmar Planı sayısallaştırılması sonucu oluşan yollarda, ölçülecek genişlikleri doğal olarak planda belirtilen değerlerden farklı olacaktır. Bu işlemle yollar, genişlik ve doğrultu olarak dengelenebilirler. Dengeleme yöntemi, kenar bazında yapabileceği gibi nokta bazında da yapılabilir. Komşu Kenarlar Boyunca fonksiyonu seçildiğinde dengelenecek parselin kenarı çekilir. Eğer Yola Dik fonksiyonu seçilirse bu durumda parselin kırık hatlarındaki

48 seçilirse bu durumda parselin kırık hatlarındaki noktalar çekilir. İşleme girildiğinde dengeleme yöntemi seçilir ve yol genişlik değeri girilir. Ekrandaki adalar arasında yol doğrultusunun başlangıç ve bitişi tıklanır. Görsel olarak yol doğrultusu görünecektir. Ada kenarlarına tıklanarak yol üzerine çekilmesi sağlanır. Birleştir - Netmap Birleştir - Netmap İki veya daha çok sayıdaki parselin ortak sınırlarının kaldırılarak tek parsel haline getirilmesidir. İşlemin amacı; 3194 sayılı İmar Kanununun 15 nci ve 16 ncı maddelerinde belirtilen esaslara dayanılarak birleştirme işleminin tamamlanarak kontrol ve tescil

49 birleştirme işleminin tamamlanarak kontrol ve tescil için kadastro müdürlüğüne sunulmasını sağlamaktır. Birleşme işleminin olabilmesi için; Birleşecek parseller birbirine komşu (en az bir kenarı bitişik ) olmalıdır. İşlem dialoğunda; Birleşecek Parseller Seçilen Parseller Grafikten Seç Birleştirilecek olan parseller burada listelenir. Buraya gelen parseller PARSEL tabakasındadır ve ekrandan okunurlar. Aşağı yukarı ok butonları kullanılarak istenilen parsel bulunabilir. Ya da klavyeden parsel numarası yazılarak ilgili parsele ulaşılabilir. Burada, birleştirilecek parseller bölümünden aktarılan ya da ekrandan seçilen parseller listelenir. Listedeki herhangi bir parsel çift tıklanırsa ekranda bu parsel izlenir. Birleştirilecek olan parsellerin ekrandan seçilmesini sağlar. Bu butona basıldığında ekrana dönülür ve parseller sırayla seçilir. Seçme işlemi bittikten sonra fare sağ tuşa basılır.

50 Butonlar [ > ] : Dialoğun sol tarafındaki parsel listesinden seçilen parseli sağ taraftaki birleşecek parseller bölümüne aktarır. [ < ] : Dialoğun sağ tarafında yer alan birleşecek parseller listesinden vazgeçilen parseli tekrar sol tarafa aktarır ve parsel seçimi iptal edilir. [ >> ] : Dialoğun sol tarafında yer alan parsel listesindeki bütün parselleri sağ tarafa birleşmek için aktarır. [ << ] Dialoğun sağ tarafındaki bütün parselleri tekrar sol tarafa alır ve parsel seçimi iptal edilmiş olur. Adalar Seçilebilsin PARSEL tabakası haricinde örneğin ADA_İMAR tabakasındaki alanların seçilmesi sağlanır. İşlem Sonucu Birleşen parseller PASIF_PARSEL tabakasına atılır ve tabakaları kapalı olur. Yani eski durumlarını korurlar. Fakat bu parseller dengelemeye katılmazlar. Oluşan yeni parsel ise PARSEL tabakasına atılır ve dengelemeye katılır. Birleşme sonucu oluşan yeni parsel numarası, ada içinde kalan en son numarayı alır. Örneğin 100 nolu adanın en son parsel numarası 8 ise, bu ada içindeki 1 ve 2 nolu parseller birleştiğinde 9 nolu parsel olacaklardır. Aynı ya da daha önce kullanılmış olan parsel numarası tekrar verilemez. Yani geriye dönük olarak parsel numarası verilemez. İşlem sonunda alan dengelemeleri yapıldığından oluşan yeni parselin tapu alanı da işlenmiş olacaktır. Nasıl Yapılır İşleme girildiğinde çıkan dialogda sol taraftan işleme girecek parseller seçilir ve sağ tarafa aktarılır. Ya da "Grafikten Seç" butonu ile ekrandan işleme giren parseller seçilir. Olması gereken parsel numarası otomatik çıkacaktır.istenirse kullanıcı değiştirebilir. İşlem sonucu raporlanır. Dengeleme kriterleri seçilir. Dengeleme raporu alınır ve kapatılır. İşlem sonucu ekranda gözlemlenir.

51 İşlem sonucu ekranda gözlemlenir.

52

53

54 Ayır Ayır 3194 sayılı imar kanununun 15 nci ve 16 ncı maddeleri uyarınca, bir parselin iki ya da daha fazla parçalara bölünmesi işlemidir. İşlemin amacı, tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz malın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi sağlamaktır. Ayırma işlemi, parselasyon niteliğinde olan ve parselasyon niteliğinde olmayan olarak ikiye ayrılır. Parselasyon niteliğinde olan ayırma kamu hizmetlerine terk edilecek yol, yeşil alan, otopark gibi alanları kapsamında bulunduran ayırma işlemidir. Parselasyon niteliğinde olmayan ayırma ise, kamu hizmetlerine terk edilecek alanları kapsamında bulundurmayan ve yalnızca bir parselin birden fazla parçalara ayrılması işlemidir. İşlem dialoğunda;

55 Parsel Listesi Ayrılacak Parsel Grafikten Seç Adalar Seçilebilsin Ayrılacak olan parseller burada listelenir. Buraya gelen parseller PARSEL tabakasındadır ve ekrandan okunurlar. Aşağı yukarı ok butonları kullanılarak istenilen parsel bulunabilir. Ya da klavyeden parsel numarası yazılarak ilgili parsele ulaşılabilir. Parsel seçimi fare ile çift klik yapılarak sağlanır. Sol tarafta yer alan ve fare ile çift klik yapılarak seçilen parsel numarası görüntülenir. Ayrılacak olan parselin ekrandan seçilmesini sağlar. Bu butona basıldığında ekrana dönülür ve parsel seçilir. PARSEL tabakası haricinde örneğin ADA_İMAR tabakasındaki alanların seçilmesi sağlanır. Parsel Ayır Dialoğu Dik Bölme Ayrılacak olan parselin gösterilen kenarına dik olarak (100 grad) bölme yapılır ve istenilen alan miktarı girilir. Paralel Bölme Ayrılacak olan parselin gösterilen kenarına paralel alınarak bölme yapılır ve istenilen alan miktarı girilir. Verilen alan miktarına göre paralel mesafe değeri program tarafından belirlenir.

56 Sabit Noktadan Bölme Ayrılacak olan parselin gösterilen kenarına göre cephe değeri ve istenilen alan miktarı girilir. Cephe ve alan değeri uygun olursa bölme işlemi gerçekleşir. Cephe Açı Ayrılacak olan parselin gösterilen kenarına göre cephe değeri ve bu cepheye göre alınacak olan açı değeri girilir. Cephe ve açı değeri uygun olursa bölme işlemi gerçekleşir. Paralel Mesafe Ayrılacak olan parselin gösterilen kenarına paralel alınarak bölme yapılır ve istenilen mesafe girilir. Girilen mesafe değerine göre alan değeri program tarafından hesaplanır.

57 Serbest Gösterilen iki nokta arasındaki doğrultu boyunca ya da serbest olarak parsel içinden geçen çok köşeli çizgi ile bölme işlemi gerçekleşir. Bu işlemde herhangi bir alan, mesafe ve açı değeri girilmez. Program tarafından bulunan değerler kabul edilir. İç Alan İşleme konu olan parselin içinde kalacak şekilde yeni parsel oluşturma işlemidir. İşlem seçildiğinde alan çevir yöntemi kullanılarak ifraz işlemi yapılır. Örneğin, direk yeri kamulaştırması için bu şekilde bir ifraz yapılabilir. Kalan Bölme yöntemleri kullanılarak parsel ayrıldıktan sonra kalan alanı kapatmak için kullanılır. İstenildiğinde bu alanın tekrar bölünebilmesi sağlanır. Ayrılan Alan Yeni oluşacak alanın gösterilen cepheye göre hangi yönde kalacağı seçilir. Örneğin Paralel yöntemi ile ayrılmak istenen bir alanın yeni oluşacak parselinin sol tarafta kalması isteniyorsa "solda" fonksiyonu seçilir ve bölme işlemi gerçekleşir. Ayrılabilecek Parseller Ayrılmak için seçilen parsel ile bölme sırasında kalan parseller burada görünürler. Burada aktif yapılan alan ayrılır. İşlem Sonucu Ayrılan parseller PASIF_PARSEL tabakasına atılır ve tabakaları kapalı olur. Yani eski durumlarını korurlar. Fakat bu parseller

58 durumlarını korurlar. Fakat bu parseller dengelemeye katılmazlar. Oluşan yeni parsel ise PARSEL tabakasına atılır ve dengelemeye katılır. Ayırma sonucu oluşan yeni parsel numarası, ada içinde kalan en son numarayı alır. Örneğin 109 nolu adanın en son parsel numarası 5 ise, yeni parseller 6,7,8, vb.. olacaklardır. Aynı ya da daha önce kullanılmış olan parsel numarası tekrar verilemez. Yani geriye dönük olarak parsel numarası verilemez. İşlem sonunda alan dengelemeleri yapıldığından oluşan yeni parselleri tapu alanları da işlenmiş olacaktır. Nasıl Yapılır? İşleme girildiğinde çıkan dialogda sol taraftan işleme girecek parsel çift klik ile seçilir. Ya da "Grafikten Seç" butonu ile ekrandan işleme giren parsel seçilir. Ayırma yöntemi belirlenir. Belirlenen yönteme göre ilgili parselin cephesi, hattı, köşesi ya da serbest noktası tıklanır. Belirlenen yönteme göre alan ya da mesafe değeri girilir. Parsel no otomatik gelir. Eğer oluşan parsel bölünmeye devam edecekse "Bu Parsel yeniden Bölünecek" ikonu seçili yapılmalıdır. Eğer bölünme devam etmeyecekse parsel no kabul edilir ya da kullanıcı tarafından değiştirilir. Bu şekilde ayırma yöntemleri kullanılarak işleme devam edilir. İşlem sonucu raporlanır. Dengeleme kriterleri seçilir. Dengeleme raporu alınır ve kapatılır. İşlem sonucu ekranda gözlemlenir.

59

60

61

62 Klasik Ifraz Klasik İfraz Bir alan, verilecek parametreler doğrultusunda, seçenekli olarak daha küçük alanlara bölünebilir. Menüde, üst taraf parametreler, alt taraf bölme seçenekleri için ayrılmıştır. Parametrelerde, gerekli görülen ayarlamalar yapıldıktan sonra, bölme

63 görülen ayarlamalar yapıldıktan sonra, bölme seçeneklerinden uygun olanı seçilerek işleme başlanır. Bölünecek alan, ortası gösterilerek seçilmelidir. İfraz işlemlerinin olabilmesi için ADA hatlarının çizgi ile çizilip daha sonra kapatılmış olması gerekir. İfraz Dialoğu Yeni Nokta Üret/ Üretme Alan Yap/ Yapma Parsel No Üret/ Üretme Hatlar/Nokta/ Alan/ Parsel No Tabakaları Bilindiği gibi Netcad, noktalı veya noktasız hat bağlama özelliğine sahiptir. Bu seçenekte, yeni oluşturulacak bölme doğrusu uçlarına nokta atılıp atılmayacağı belirlenir. Noktaların daha sonra da otomatik olarak oluşturulabileceği hatırlanmalıdır. Yeni oluşacak alan, sadece doğrularla çevrilmiş olarak kalabileceği gibi, Çoklu doğru (Ada/Parsel alanı) haline de getirtilebilir. Kapalı alanların daha sonra da alanlarının hesaplanabileceği hatırlanmalıdır. Yeni oluşacak alana, parsel numarası verilecekse Üret seçeneği seçilmelidir. Bu durumda, parsel no sorulacaktır. Parsel numaralarının daha sonra "Alan Kapat" rutini içerisinde de yazılabileceği hatırlanmalıdır. Üretilecek parsel numaralarının yazı boyları, yan taraftaki "Yazı Boyu" bölümünden verilebilir. Yeni oluşacak noktalar, bölme doğruları ve alanların (Çoklu doğru) tabakası ayrı ayrı belirlenebilir. Tabaka yapısı yapılacak işleme göre dönüşümlü olarak belirlenebilir.

64 Bölüm Tarafı Sağ /Sol Oluşturulacak yeni alanın (parselin) bölme doğrusuna göre konumu belirlenmelidir. İfraz Yöntemleri Dik Bölme Alan koşullu bir bölme yöntemidir. Bölünecek alan gösterildikten sonra, dik çıkılacak hat gösterilir. Dik çıkılacak hat konusunda her hangi bir kısıtlama yoktur. Bölünecek alanın bir hattı olabileceği gibi, ekranda mevcut herhangi bir hat da dik bölüm için seçilebilir. Ayrılacak alan m2 olarak verilmelidir. Bu bölümde gösterilecek hatta belli bir açıda bölme imkanı da vardır. Bunun için işleme girildikten sonra istenilen açı kısmına grad olarak değer girilmelidir. Paralel Bölme Dik bölmeye benzer şekilde işlem yapılır. Pareleli alınacak doğru seçiminde de bir kısıtlama yoktur. Cephe/Açı Cephe ve açı dikkate alınarak yapılan ifraz yöntemidir. Cephe uzunluğu ve açı değeri girilir. Açı değeri normalde 100 grad gelir. Eğer farklı bir açı değeri verilmezse, seçilen kenara dik ve

65 bir açı değeri verilmezse, seçilen kenara dik ve girilen cephe değeri kadar alan hesaplanarak parsel oluşturulur. Sabit Noktadan Alan koşullu bir bölme yöntemidir. Bölünecek alan gösterildikten sonra, hattın gösterilmesi gerekir. İstenilen alan m2 olarak girilir. Mesafe 0 verilerek noktadan geçen ifraz yapılabilir. Cephe hattın gösterildiği taraftan alınır. Paralel Mesafe Bölme işlemi sadece mesafe verilerek yapılır. İşlem bölünecek alanın gösterilmesi ile başlar, daha sonra paralel mesafenin alınacağı hat gösterilir ve mesafe verilir. Serbest Ekranda gösterilecek herhangi iki noktanın oluşturduğu doğrultu ile bölme işlemi gerçekleştir. Bu doğrultunun alan içerisinden geçmesi gerekir. Doğrultuyu belirleyecek noktaların seçilmesinde, space tuşu ile açılan Koordinat Hesap Makinesi (?) özellikleri kullanılabilir. Bu bölme tipinde alan serbestçe, parselin şekline göre oluşacaktır. Şeklin belirlenmesi için farklı özellikler kullanılabilir. Örneğin, bir kenara 20 m paralel mesafede parsel ayırmak, bir kenardan 15 m. diğer kenardan 20 m. cepheli parsel ayırmak, bir

66 kenardan 20 m. cepheli parsel ayırmak, bir kenarı belli bir açı altında kesen doğru ile parsel ayırmak gibi sayısız bölme seçeneği oluşturulabilir. Gerekli olan tek şey Koordinat Hesap Makinesi (?) Özelliklerini iyi kavramaktır. Kalan Alan oluştur ile bölme yaparken kalan alanın da bir parsel olarak kapatılması isteniyorsa bu buton kullanılabilir. Hiçbir bölme kuralı verilmeden, gösterilen alan kapatılarak parsel ismi girilir. Cins Değişikliği Cins Değişikliği Aralarında ortak özellikler bulunan taşınmazları tanımlamak ve bu taşınmazların diğer taşınmazlardan ayrı özellikte olduğunu belirtmek amacıyla, gerek kadastro çalışmaları sırasındaki sınırlandırma, gerekse tapuya kayıtta taşınmazı tanımlayacak diğer bilgilerle birlikte taşınmazın cinsi de belirlenmekte ve tapu siciline tescil edilmektedir. Ancak zaman içinde kullanım amacının dışına çıkılarak taşınmazın cinsi değişmektedir. Üzerinde yapı niteliği taşıyan bina yok iken yapı niteliği taşıyan binanın yapılması veya tam tersi de olabilir. Bazı durumlarda ise bağ, bahçe, tarla vb. iken arsa durumuna veya tam tersi olabilir. İşte bu değişikliklerin paftasında ve tapu sicilinde

67 değişikliklerin paftasında ve tapu sicilinde gösterilmesi için yapılan işleme cins değişikliği denilmektedir. İşlemin yapılabilmesi için veri tabanı (IK) ile çalışmak gerekmektedir. Parsel No Tamamen Parselin İçindeki Yapılar Şüpheli Yapılar Cins Değişikliği yapılacak olan parsel numarası [... ] butonu na basılarak seçilir. Bu butona basıldığında çıkan diyalogdan Grafikten Seç butonuna basılır ve grafik ekrana dönülerek cins değişikliğine uğrayacak olan parsel seçilir. Cins Değişikliği yapılacak parselin içinde kalan yapı niteliğindeki binaları ifade etmektedir. Parsel seçildikten sonra otomatik olarak buraya YAPI tabakasındaki yapının ID numarası gelir. Bunun dışında Grafikten Seç butonuna basılarak ekrandan tekrar seçilebilir. Bir den fazla yapı varsa burada listelenir. İşleme girmeyecek olan yapı varsa kutucuğun işareti kaldırılabilir. Cins Değişikliği yapılacak parselin içinde tamamen kalmayan yapıları ifade eder. Parsel seçildikten sonra otomatik olarak buraya YAPI tabakasındaki yapının ID numarası gelir. Bunun dışında Grafikten Seç butonuna basılarak ekrandan tekrar seçilebilir. Birden fazla yapı varsa burada listelenir. İşleme girmeyecek olan yapı varsa kutucuğun işareti kaldırılabilir.

68 Yapılı iken yapısız yap Yapısız iken yapılı yap Vasıf Değişikliği Nitelik Eğer parsel içinde yapı varsa bu yapıları iptal eder ve grafik ekrandaki hat tipini değiştirir. Aynı zamanda öznitelik bilgilerine işlenir. İçinde yapı olmayan bir parseli yapılı hale getirir ve öznitelik bilgilerini değiştirir. Bu fonksiyon için YAPI tabakasında parsel içinde olacak olan yapının Netmap/Yeni/Yapı işlemi ile çizilmesi gerekir. Parselin öznitelik kayıtlarındaki nitelik bilgilerini değiştirmek için seçilir. Buradan vasıf değişikliği yapılacak olan parselin sözel kayıttaki nitelik bilgisi değiştirilir. Bağ, bahçe, arsa, tarla, arazi vb şeklinde nitelik bilgisi değiştirilebilir. Buradan seçilen tiplere göre veri tabanı kodu oluşacak ve tablonun altında görünecektir. İşlem Sonucu Yapılı iken yapısız yap fonksiyonu kullanıldığında parsel içindeki yapıların hat tipleri değişir ve PASIF_YAPI tabakasına alınırlar, Yapılı iken Yapısız Yap ya da Yapısız iken Yapılı Yap değişiklik tipleri kullanıldığında grafik ekranda sadece yapı geometrileri değişir. İşlem sonunda parselde herhangi bir değişiklik olmaz. Sadece öznitelik bilgisi değişir. Vasıf Değişikliği yapıldığında işlem sonunda sadece parselin öznitelik bilgileri değişir.

69

70 Yola Terk Yola Terk İmar planlarının uygulanışı sırasında taşınmaz mal maliklerince bedelli veya bedelsiz olarak imar planına uygun biçimde taşınmazın tamamının veya bir kısmının kamu yararına (yola, yeşil alana, parka) terk edilmesi işlemidir. İmar planlarına göre bu gibi umumi hizmetlere ayrılan yerlere rastlayan gayrimenkullerin bu kısımlarının ifrazına veya tevhidine izin verilmez. İşlemin yapılabilmesi için terk edilecek alanlar çizilerek kapatılmış olmalı ve terk yapılacak parsel içinde kalmalıdır. İşlem Sonucu Yola terk edilen alanlar PARSEL tabakasına atılır. Yola Terk yapılan parsel PASIF_PARSEL tabakasına gider. Terk yapıldıktan sonra kalan parsel ise yine PARSEL tabakasında ve ayın isimde olur. Yani ismini korur. Yola Terk sonucu oluşan yeni parsel numarası, parsel adı sonuna "Y" eki alarak isimlenir. Örneğin 108/1 nolu parselin yola terk edilen bölümünün adı "1Y1" olacaktır. İşlem sonucunda istenirse dengeleme yapılabilir.

71 yapılabilir. Yola terk yapılan parsel kesilir ve bir önceki alan değerini korumaz.

72 Yoldan Ihdas Yoldan İhdas İmar Planı uygulaması sırasında kapanan yol nedeni ile oluşan taşınmaz malın tescili amacı ile yapılan işlemdir. İşlemin yapılabilmesi için ihdas edilecek alanlar

73 İşlemin yapılabilmesi için ihdas edilecek alanlar çizilerek kapatılmış olmalıdır. İhdas alanları parselle keşişmeli ya da en az bir kenarı ortak olmalıdır. İşlem tipi "Yeni" şeçildiğinde Yapı geometrisi çizilir. İşlem tipi "İlişkilendir" seçildiğinde mevcut yapı geometrisi IK şablonu ile ilişkilendirilir. İşleme girildiğinde "Birleştirme Yapılsın" fonksiyonu seçilirse ihdas+tevhid işlemi gerçekleşir. İşlem Sonucu Ihdas olan parseller PASIF_PARSEL tabakasına atılır ve tabakaları kapalı olur. Yani eski durumlarını korurlar. Fakat bu parseller dengelemeye katılmazlar. Yoldan ihdas olan parsel, ihdas alan ile birleşir ve bir önceki alan değerini korumaz. Yeni oluşan parsel, ada içindeki en son numarayı alır. Bu işlem sonunda istenirse dengeleme yapılabilir. İhdas sonunda oluşan parsel PARSEL tabakasında olur. Gerektiğinde ihdas parseli ile işleme konu olan parsel birleştirilmeyebilir. Bu durumda iki ayrı parsel oluşur. İşleme konu olan parsel aynı isimde ve PARSEL tabakasında kalır. Yeni oluşturulan ihdas parseli ada içindeki en son numarayı alır ve PARSEL tabakasında olur.

74

75 Ada Etrafında Adlandır Ada Etrafında Adlandır Nokta objelerine alfanümerik yapı sağlanarak istenilen her türlü numara veya ad verilebilir. Nokta numaraları, "Nokta At" veya "Obje Sor" rutini ile tek tek değiştirilebilir. Ancak, özellikle imar uygulamalarında, ada/parsel kırıklarının Ada/köşe no (100/12 gibi) şeklinde adlandırılması istenmektedir. Bu özellik ile, bir noktanın hangi adaya ait olduğu kolayca belirlenebilmektedir. Ayrıca, yazı olarak üretmede, sadece, "/" den sonraki bölümün yazılması, kroki hazırlama aşamasında kolaylık sağlamaktadır. Yukarıda belirtilen yapı, bu işlem ile otomatik olarak sağlanmaktadır. Tüm ada kırık numaraları, ada/ kırık no şekline dönüştürülebilir. Ada/ 1 numarası en üst noktaya verilerek saat yönünde dönme sağlanabilir. İşlemin gerçekleşebilmesi için, alanların kapatılmış olması gerekmektedir.

76 Adalar Ada ve Parseller Birlikte Önce Ada Numaraları Koru Tabaka Nokta adı rastgele olarak girilmiş veya aktarılmış olabilir. Parselasyonu yapılmış ve silinmiş, bu şekilde nokta adları sırası değişmiş olabilir. Koordine özeti, röleve çıktıları alınırken noktaların ada isimlerine göre adlandırılması gerekir. Noktaları adlandırma sırasında, bağlı olduğu adanın ismine göre adlandırma yapılabilmesi için ada isimlerinin süzgeç olarak verilmesine yarayan seçenek olmasına rağmen grafik ekrandan serbest olarak seçilmesine de olanak tanınır. Serbest fonksiyonu seçili ise ekranda iken "Obje Seçim Menüsü (?), Adalar fonksiyonu seçili ise Netcad Süzgeç Kuralları (?) kullanıla bilir. Tüm ada ve parsel kırıklarına, sıradan nokta adı vermeye yarar. Nokta adını vermeye, önce ada köşe kırıklarından başlar. Fakat ada alanı kapatılırken parsel köşe noktaları seçilmemelidir. Aksi durumda bu işlem seçilse dahi Ada ve Parseller Birlikte işlemi gibi çalışır. Önceden verilmiş nokta numaraları varsa, bu nokta numaralarını koruyan işlemdir. Sadece ucunda nokta olmayan hatlara nokta numarası verir. Bu işlem özellikle kadastrodan gelen projelerde nokta adlarının korunması istendiğinde kullanılabilir. Üretilen noktaların tabakasıdır. Serbest olarak verilebilir ya da PKN tabakasına atılabilir. İşlem Sonucu İşlem sırasında, mevcut nokta numaraları düzeltildiği gibi, kırıklarında nokta olmayan köşelere de aynı özellikte nokta atılacaktır. Bu özellik sayesinde, noktasız çalışılmış veya noktaları silinmiş Ada/ Parsel köşelerine kolaylıkla nokta üretilebilir. Özellikle, ada numaralarında sonradan olabilecek değişikliklerinde, bu yöntem kullanılarak, yalnızca adaların yeniden adlandırılması ile, noktalar da otomatik olarak yeniden adlandırılmış olmaktadır.

77 Otomatik Köşe No Yaz Otomatik Köşe No Yaz NETCAD'de nokta adları gerektiği zaman otomatik olarak ekrana getirilebilir ve çizdirilebilir. Bu işlem nokta adlarını yazı olarak üretilmelerini sağlar. Yazılar üretilen noktaya bağlı hatları dikkate alır. Hatların bağlı olduğu noktaların numaralarını üretir. Üretilen numara yazıları, noktalara bağlı olan doğruları ezmeyecek şekilde boşluklara yerleştirilir. Yazılar, KÖŞENO tabakasına yerleştirilirler. Nokta numarası Ada/ Köşe no (101/1 gibi) şeklindeyse, sadece "/" işaretinden sonraki bölüm yazı olarak üretilecektir. Nokta Tabakalandır Nokta Tabakalandır Bu işlem ile kadastro noktaları, Ev/Bina noktaları, Ada/Parsel noktaları, Şev üstü veya altı noktaları, yol vb. noktalar kolaylıkla diğerlerinden ayrılabilecektir. Ayırma sonrası, o anda gerekli olmayan noktaların tabakaları kapatılabilecektir. Tüm noktaların kotları yazılırken, istenilen noktaların kotlarının yazılması, tabaka bazında engellenebilecektir Bir noktaya bağlı, farklı tabakada birden çok doğru varsa ve tüm doğrular seçilmişse, nokta, kendisine en son bağlanan hattın tabakasında yer alacaktır. Doğruların seçilmesi için, Seçim Süzgeci kullanılarak tabaka bazında seçim yapılması, nokta tabakalandırma (?) işleminin kontrol altında tutulması için önerilir.

78 2B Ayır 2B Ayır Orman arazisi içinde kalan ve orman vasfını kaybetmiş olan arazilerin birden fazla alanlara ifraz işlemidir. Örneğin orman sınırları içinde ekimi yapılan tarlalar bu şekilde ayrılırlar. İşlemin yapılabilmesi için veri tabanı (IK) ile çalışmak gerekmektedir. İşlemin gerçekleşmesi için, ifraz edilecek olan parselin niteliği ORMAN olmalıdır. Sorgu menüsünden parsel sorgusu yapıldığında öznitelikler bölümünden Parsel tipi görüntülenebilir. Orman arazisi içinde kalan parsel geometrisi çizilmiş ya da köşe noktaları atılmış olmalıdır. Ayırma yöntemi olarak genelde "iç alan" ve "kalan" yöntemleri kullanılır. İç Alan İşleme konu olan parselin içinde kalacak şekilde yeni parsel oluşturma işlemidir. İşlem seçildiğinde alan çevir yöntemi kullanılarak ifraz işlemi yapılır. Örneğin, direk yeri kamulaştırması için bu şekilde bir ifraz yapılabilir. Kalan Bölme yöntemleri kullanılarak parsel ayrıldıktan sonra kalan alanı kapatmak için kullanılır. İstenildiğinde bu alanın tekrar bölünebilmesi sağlanır. İşlem dialoğunda;

79 Parsel Listesi Ayrılacak Parsel Grafikten Seç Adalar Seçilebilsin Ayrılacak olan parseller burada listelenir. Buraya gelen parseller PARSEL tabakasındadır ve ekrandan okunurlar. Aşağı yukarı ok butonları kullanılarak istenilen parsel bulunabilir. Ya da klavyeden parsel numarası yazılarak ilgili parsele ulaşılabilir. Parsel seçimi fare ile çift klik yapılarak sağlanır. Sol tarafta yer alan ve fare ile çift klik yapılarak seçilen parsel numarası görüntülenir. Ayrılacak olan parselin ekrandan seçilmesini sağlar. Bu butona basıldığında ekrana dönülür ve parsel seçilir. PARSEL tabakası haricinde örneğin ADA_İMAR tabakasındaki alanların seçilmesi sağlanır. Nasıl Yapılır? İşleme girildiğinde çıkan dialogda sol taraftan işleme girecek parsel çift klik ile seçilir. Ya da "Grafikten Seç" butonu ile ekrandan işleme giren parsel seçilir. Ayırma yöntemi olarak İç Alan" otomatik olarak gelecektir. İçte kalan ya da dışta kalan alan fonksiyonu seçilebilir. Ekrandan, geometrisi çizilmiş olan parsel seçilir ya da noktaları çevrilir. Yeni parsel numarası otomatik gelir. Parsel numaraları genelde A, B,C şeklinde isimlendirilir. En son parça "kalan" yöntemi ile kapatılır

80

81 2B Uygulama Sınırı

82 2B Uygulama Sınırı 2B'ye tabi tutulan parsellerin ne kadarının 2B uygulama sınırı içinde, ne kadarının 2B uygulama sınırı dışında kaldığını hesaplayan ve Şerh Beyan bilgilerini oluşturan işlemdir. İşlemin yapılması için ilgili parsellerin tamamen 2B parseli içinde olması ya da 2B parseli ile kesişmesi gerekir. İşlemin yapılabilmesi için veri tabanı (IK) ile çalışmak gerekmektedir. İşlemin yapılabilmesi için orman sınırının parsel tipi "orman" olmalıdır. İşleme girildikten sonra orman sınırı çizilir ya da ilişkilendirilir. İşlem sonunda şerh ve beyan bilgileri oluşur.

83 Orman Uygulama Sınırı Orman Uygulama Sınırı 2B'ye tabi tutulan parsellerin ne kadarının orman içinde, ne kadarının orman dışında kaldığını hesaplayan ve Şerh Beyan bilgilerini oluşturan işlemdir. İşlemin yapılması için ilgili parsellerin tamamen orman parseli içinde olması ya da orman parseli ile kesişmesi gerekir. İşlemin yapılabilmesi için veri tabanı (IK) ile çalışmak gerekmektedir. İşlemin yapılabilmesi için orman sınırının parsel tipi "orman" olamalıdır. İşleme girildikten sonra orman sınırı çizilir ya da ilişkilendirilir. İşlem sonunda şerh ve beyan bilgileri oluşur.

84 Netmap Dağıtım Dağıtım

85 Netcad Dağıtım, dağıtım projelerinin 3194 Sayılı İmar Kanunun 18. Maddesi'nde belirtilen esaslara dayanılarak, grafik proje ile tam etkileşimli olarak gerçekleştirilebildiği TKGM standartlarına tam uyumlu Netcad aracıdır. *.NCZ dosyası açıldığında dağıtım dosyası da otomatik olarak açılır. İlgili bütün dosyalar *.NCZ dosyasının kayıtlı olduğu dizinde otomatik olarak oluşurlar. Eski dağıtım dosyalarının bir kez *.NCZ dosyasına tanıtılması yeterlidir. Bir kez dağıtım dosyası seçilerek açıldıktan sonra *.NCZ dosyası her açıldığında dağıtım dosyası da otomatik olarak yüklenir. DosyaAyarlarİşlemlerRaporlarKontrolDağıtım Dosya Veritabanına bağlı olarak çalışır, *.NIW uzantılı dağıtım dosyası ile birlikte *.MDB uzantılı veritabanı dosyası oluşur, *.NCZ dosyası ile bağlantılı çalışır. *.NCZ dosyası yüklendiğinde bağlı olduğu dağıtım dosyası otomatik olarak yüklenir, Veritabanı dosyası (*.MDB) ile vektörel veriler ilişkilendirilebilir ve grafik sorgulamaları yapılabilir, Aynı dosya içine versiyonlama yapılarak, farklı zamanlarda versiyonlanmış dosyalara istenildiği zaman geri dönülebilir, Dağıtım dosyalarına parola oluşturulabilir, Netmap ile hazırlanan IK şablon yapısındaki verilerden dağıtıma direkt olarak aktarım yapılabilir, TKGM formatlarından (.XML,.MDB,.XLS) Netmap kullanılarak veri aktarımı yapılabilir. Ayarlar Farklı tiplerdeki kadastro maliklerinin ( Maliye Hazinesi, Devlet Ormanı, Köy Tüzel Kişiliği, Belediye vb) editörlerde farklı renklerde gösterilmesi sağlanabilir, Kadastro ve imar parsellerinin çakışma kriteri verilerek otomatik dağıtım yapılabilir. Bu şekilde imar parsellerinin, içinde bulunduğu ya da çakıştığı parsellere gitmesi sağlanabilir, En az ve en yüksek tahsis miktarları verilerek dağıtımdan sonra raporlanması sağlanabilir. Örneğin; 5.00 m² den az, m² den fazla tahsisler raporlanabilir, Dağıtım sırasında ya da dağıtımdan sonra hisse ya da parsellerin nereye gittiği oklar ile görünebilir, 2400 paydaya göre indirgeme işlemleri yapılabilir, Tahsis birimleri m² ya da d m² bazında girilebilir ve işlemler buna göre yapılabilir, Raporlar için hisse sadeleştirmeleri yapılabilir. İşlemler Toplu olarak veri girme, silme ve değiştirme işlemleri yapılabilir, Pafta adları, alan değerleri, irtifak alanları, ilçe adları, köy ve mevki adları ekrandan otomatik olarak okunabilir ve kolonlara aktarılabilir, Dağıtımı bitmiş kadastro ve imar kayıtları tekrar kullanılmak üzere ayrılabilir, İmarın geriye dönüşümünü sağlamak için, dağıtımı bitmiş imar parselleri kadastro parseline çevrilebilir, İmar ve Kadastro parselleri toplu olarak yeniden numaralandırılabilir. Raporlar Kadastro Sıralı, İmar Sıralı ve Dağıtım Sıralı raporlar excel ya da CKS formatında alınabilir, Rapor editörü ile kullanıcıya özel CKS raporları tasarlanabilir ya da mevcut CKS raporları değiştirilebilir, Kullanıcıya özel excel rapor şablonları tasarlanabilir, Kırmızı tapu, beyaz tapu, birleştirilmiş tapular ve kat mülkiyeti tapuları oluşturulup basılabilir. Kontrol Dağıtım kontrol raporu ile maliklerin parsel sayıları, mülkiyet durumları (özel, mera, orman vb.), hisse durumları, DOP alınan/alınmayan parsel sayıları, OKA alınan/alınmayan parsel sayıları, dağıtımı yapılan/yapılmayan kadastro ve imar parselleri sayıları raporlanabilir,

86 Kadastro ve İmar parselleri çakıştırılarak imar parselinin kadastro parselleri ile çakışma durumu, bulunduğu kadastro parseli, çakışma oranı, bulunduğu adaya tahsis oranı ve gittiği parseller raporlanabilir, Kadastro parsellerinin plandan gelen PL_ tabakaları ile çakışma durumu ve ne kadarının bu alanlar içinde kaldığı raporlanabilir. Mininum ve maksimum tahsis kriterlerinin dışında dağıtım yapılan parseller raporlanabilir. İmar parsellerinde kalan kontrolü yapılabilir hisse pay kontrolü yapılıp raporlanabilir. Dağıtım işleminin yapılması sırasında tapu kayıtlarında değişiklik olması durumunda, güncel tapu kaydı ile dağıtımdaki malikler karşılaştırılarak değişiklikler raporlanır. Dağıtım Grid yapısı üzerinden veri girişi sağlanır. Editörlerde ki kolonlar kapatılıp açılabilir. Kolonların gruplaması yapılabilir.örneğin; adı soyadı kolonuna göre gruplama yapılarak ilgili maliklerin bilgileri filtrelenebilir. Dağıtım editörü içinden ekran ile etkileşimli sorgular yapılabilir. Pay kontrolleri yapılabilir ve hatalı olan payların düzeltilmesine imkan sağlanır. DOP hesabı ortak katılım alanları göz önüne alınarak yapılabilir. Eski DOP Oranı olması durumunda hesaplamalar buna göre yapılabilir ve dağıtıma girebilir. Veraset bilgileri hisseli ya da hissesiz girilebilir. Verasetten iştirak olması durumunda hisse bilgileri sorunsuz olarak aktarılabilir. Değişik seçeneklerde sıralama işlemleri yapılabilir. Dağıtım sonunda hisselerin nereye gittiği ya da nereden geldiği sorgulamaları yapılabilir. İmar parsellerinin ve imar adalarının nereden geldiği sorgusu yapılabilir. Sorgulama işlemleri grafik ekranda etkileşimli olarak gösterilebilir ya da sonuçlar text olarak alınabilir. İmar parselleri otomatik olarak ekrandan imar kayıtlarına aktarılabilir. Otomatik dağıtım yapılabilir. İmar parsellerinin kadastro parselleri ile çakışma kriterine göre hisseli ya da sıradan dağıtım işlemi tek seferde gerçekleştirilir. Kadastro parselini dağıt işlemi ile hisselerin hepsi ya da bir kısmı seçilerek ilgili imar parsellerine hisseleri oranında otomatik dağıtılabilir. İşlem sırasında seçilen imar parsellerinin toplam tahsis miktarları ve seçilen hisselerin toplam tahsis miktarları dinamik olarak görünür. Dağıtım editöründen seçilen hisseler ekran üzerine sürükle bırak yapılarak tahsisleri yapılabilir. İşlem sırasında ekran üzerinde 1 den fazla parsele dinamik olarak dağıtım sağlanabilir. Sürükle bırak ile yapılan dağıtım sırasında ekrandaki imar parsellerinin doluluk oranı görünebilir ve doluluk oranına göre farklı renklerde görünebilir. Editör üzerinde yapılan dağıtım sırasında da imar ve kadastro parsellerinin doluluk oranları dinamik olarak izlenebilir. Sürükle bırak ile yapılan dağıtım sırasında seçili hisselerin gidebileceği parseller dinamik olarak görünür. Gidebileceği parseller içinde bulunduğu parsel ile çakışan ve içinde kalan parsellerdir. Grafik ekran üzerinde parsel hatlarının çekilmesi ya da uzatılması ile düzeltme yapılabilir. İşlem sonunda dağıtım editöründe kadastro ve imar tahsisleri dinamik olarak güncellenir. Tahsisleri dolmamış imar parselleri ekranda farklı renkte gösterilebilir ve raporu alınabilir. Kadastro ve imar parsellerinin malikleri ekrana yazdırılabilir. Dağıtım işlemleri toplu ya da manuel geri alınabilir. Tespit cetvelleri doldurularak bu cetveller üzerinden dağıtım yapılabilir. Dağıtım Şerit Menüler Dağıtım Dosya Dağıtım Işlemler Dağıtım Raporlar Dağıtım Kontrol Dağıtım Dağıtım Dağıtım Dağıtım Editörü Dağıtım Editörü Kadastro Dağıtım Editörü Imar Dağıtım Editörü Dağıtım Dağıtım Editörü Rapor Yeni Dağıtım Dos Projesini Çevir Dağıtıma Veri Nakli Projeye Veri Nakli Dağıtım Şerit Menüler

87 Şerit Menüler Şerit menüler ile Dağıtım butonlarına daha kolay erişim sağlanmış olup, gruplanan menüler ile sık kullanılan işlemlere rahatlıkla ulaşılmaktadır. Dağıtım Dosya Dağıtım Işlemler Dağıtım Raporlar Dağıtım Kontrol Dağıtım Dağıtım Dağıtım Dosya Dosya Dosya Ayarlar Ayarlar Dosya Ayarlar Dosya Versiyon Oluştur Dosya Versiyona Dön Dosya Bakım Dosya Parola Ayarlar 1Ayarlar 2Ayarlar 3

88 Özel Ada Düzenleme sahası içinde kalan ihdas ve yol gibi alanlar, kadastro kayıtlarına girilirken geçici bir ada/parsel numarası verilir. Örneğin 8888/1, 9999/1 gibi değerler verilebilir. Bu alanların raporlarda nitelik bilgisi ile çıkabilmesi ve kadastro kontrolleri sırasında daha anlaşılır olabilmesi için özel adalar oluşturulabilir. Kadastro Malikler Malikleri editör üzerinden daha kolay takip edebilmek için yapılan renklendirme işlemidir. Tapu Modeli Eski ve yeni tapu model seçenekleri sunulmaktadır. İlgili modeli seçip "Tapu Modelini Sor" seçeneği işaretlenirse tapuları basarken tapu model seçimi tekrar gelecektir. Bulunduğu Parsel İçin Alan Kriterleri Dağıtım kontrol raporları alınırken kadastro ve imar parsellerinin çakışma oranı buradan alınır. Kadastro x İmar Çakıştır raporu ile Kadastro x İmar x Yol Çakıştır raporları buradaki orana göre üretilir. Ayrıca Otomatik Dağıtım işlemine girildiğinde varsayılan değer olarak gelir. Dağıtım Alan Kriteri Dağıtım için mininum ve maksimum tahsis değerleri verilir. Burada girilen değer aralıkları dışında kalan tahsisler, "Tahsisleri Kontrol Et" işlemi ile görüntülenir ve raporlanır. Mevkii Bilgileri Projeye ait raporlarda gözlenmesi istenilen proje değişkenleri (il, ilçe, belediye, köy/mahalle, düzenleme sahası, proje ve kontrol mühendisi) tanımlanır. Dağıtım Birimi Alan değerlerinin ondalık birimi buradan belirlenir. M2 Dağıtım; alan değerlerinin virgülden sonraki değerleri tam sayıya yuvarlatılır ve ondalıklı olarak veri girilmez. DM2 Dağıtım ise alan değerleri ondalıklı olarak girilebilir. 2400'e İndirge Hisse Paydaları 2400'e İndirge; yeni imar parsellerinin maliklerinin hisselerini 2400 paydaya göre oranlar. Raporlarda görünecektir. 2400'den Büyük Paydaları 2400'e İndirge; yeni imar parsellerinin maliklerinin hisse paydaları 2400 den büyükse yalnızca bu hisseleri 2400 paydaya göre oranlar. Raporlarda görünecektir. Hisse Paydaları 2400'e İndirgeme; h isseler olduğu gibi kabul edilecektir. Grid Özellikleri

89 Grup Kutusu; Kadastro ve İmar Kayıtlarında kolon gruplaması yapmak için kullanılır. Örneğin kadastro kayıtlarında Adı Soyadı kolonu sürükle bırak ile editörün üzerindeki gruplama bölümüne bırakılırsa Adı Soyadı aynı olan kişiler gruplanmış olur. Veri Gezgini; Editörlerin altındaki ekle, sil, değiştir, onaylama, filtre, ileri ve geri kayıt butonlarını açıp kapatmaya yarar. Alt Toplam; Editörlerin altındaki alt toplam değerlerinin çıkması için seçilir. Hisseleri Sadeleştir Yeni imar parsellerinin malik hisseleri O.B.E.B.(Ortak Bölenlerin En Büyüğü)' e göre sadeleştirilir. İzleme Okları Çizilsin Dağıtım editöründe ve tahsis kontrol raporunda hissenin nerelere gittiğini görmek için oklar çıkartır, seçenek pasifken parsel highlight gösterilir. Rapor Onay Bu bölüme girilen bilgiler, ada dağıtım cetvellerinin ilgili alanlarında çıkacaktır. Dosya Versiyon Oluştur Versiyon Oluştur Mevcut projeyi yedeklemek için kullanılır. Oluşturulacak versiyona ait açıklama bilgisi açılan diyalogta girilir. Dağıtım dosyasının bulunduğu dizinde program tarafından *.ncbackup uzantılı yedekleme tarih saat bilgileri ile *.MDB ve *.NIW dosyaları ayrı ayrı yedeklenir. Yedeklenen bu dosya uzantıları temizlenerek kullanılabilir ya da Versiyona Dön (?) işl emi ile seçilerek kullanılabilir. Dosya Versiyona Dön Versiyona Dön

90 Bu işlem Versiyon Oluştur (?) ile yedeklenmiş olan dağıtım versiyon dosyasına dönülmesini sağlamaktadır. Proje dosyası ile aynı dizinde bulunan birden fazla yedek dosyaları açılan diyalogta listelenir. Dönülmesi istenilen versiyon listeden sağlanarak işlem tamamlanır. Dosya Bakım Bakım Alt versiyonlardan veri okuturken veya herhangi bir sebeple tablonun alanlarında düzelebilir bir sorun oluşmuşsa bu komutun uygulanmasıyla tablo ve indeks yapısı düzeltilebilmektedir. Bu işlem, DOS ortamında çalışan NETTAMIR programının yaptığı işi yapmaktadır. Yani dosya içinde oluşan bozulmalar bu işlem ile düzeltilebilir. İşlem sırasında YEDEK adında klasör açılarak mevcut dosya program tarafından yedeklenir. Dosya Parola Parola Parola işlemi ile dağıtım dosyası şifrelenerek, açılacağı zaman belirlenen şifrenin sorulması sağlanmaktadır. Var olan parolayı değiştirmek veya kaldırmak için parola işlemine tekrar girilir ve mevcut parola sorulur, doğru ise yeni parolayı girerek değiştirebilir veya boş geçerek parolayı kaldırabilirsiniz.

91 Dağıtım Işlemler İşlemler Işlemler Toplu Veri Gir Işlemler Ekrandan Bilgi Al Işlemler Toplu Veri Sil Işlemler Bul Değiştir Işlemler Kayıt Ayır Işlemler Dosya Ekle Işlemler Yeniden Numaralandır Işlemler Imar Malik > Kad. Malik Işlemler Geri Al Işlemler Yeniden Yap Işlemler Toplu Veri Gir Toplu Veri Gir Kadastro ve imar parsellerine toplu olarak veri girme işlemi gerçekleştirilir. Kadastro parselleri için alan, bedel, düzenlemeye girmeyen, kamulaştırma, eski dop oranı, pafta, cins, dop al, oka al ve mülkiyet durumları hisseli olarak girilebilmektedir. İmar parselleri için ise alan, bedel, pafta, cins ve oka bilgileri gereğinde hisseli olarak girilebilmektedir. Seçenek Ada/Parsel Malik Adı Açıklama Seçilen parsel tipine (kadastro/imar) göre, toplu olarak veri girişi yapılacak parsel süzgeci uygulanır. Bu aşamada Netcad standart süzgeç yapısı (?) kulla nılarak verilebilir. Toplu veri girişi yapılacak parsellerin malik bazında filtrelenmesine sağlar.

92 Değer Alanı Toplu veri girişi yapılacak değer alan seçimi gerçekleştirilir. Kadastro parselleri için Alan, Bedel, Düzenlemeye Girmeyen, Kamulaştırma, Eski DOP Oranı, Pafta, Cins, DOP Al, OKA Al, Mülkiyet Durumları değerleri, imar parselleri için Alan, Bedel, Pafta, Cins, OKA değerleri toplu olarak girilebilir. Seçilen alan değerine göre değer girişi yapılabilecek uygun satırlar aktif duruma gelir. Değer Seçilen kolonun süzgeç yapısına göre dolması gereken değer girilir. Birinci değer satırına sayısal girilmesi gereken değerler (Örneğin; Alan), ikinci değer satırına ise sözel girilmesi gereken değerler (Örneğin; Cins ) girilir. Maliğin Hissesi İle Orantılı; Alan, düzenlemeye girmeyen alan, kamulaştırma, irtifak gibi değerlerin her bir hissedar için hesaplanmasını sağlar. Eğer bu fonksiyon seçili değilse o zaman girilen değer parsel bazında girilmiş olur ve her maliğin değeri aynı olur. Bedeli Alan İle Çarp; verilen kadastro parsellerinin m2 birim fiyatı ile çarpılarak rayiç bedelinin hesaplanmasını sağlar. Mülkiyet Durumları Dop A l / Kop Al Kadastro parsellerinin mülkiyet durumları toplu olarak listeden seçilerek girilebilir. Özel mülkiyet, hazine, köy tüzel kişiliği, vakıf, orman, 2B, Mera, tüzel kişilik gibi. Kadastro parsellerinden dop ve oka kesintisi yapılıp yapılmayacağı belirlenir. Değer Alanında, Dop Al ve Oka Al seçildiğinde aktif hale gelir. İmar parsellerinde oka parsellerini toplu olarak belirlemek için kullanılır. Ada parsel süzgecine göre parseller belirlenir. Bu fonksiyon işaretli ise dop ve oka kesintisi yapılır.

93 Işlemler Ekrandan Bilgi Al Ekrandan Bilgi Al Pafta, Alan, İlçe, Mevkii ve İrtifak bilgilerinin çizim ekranından toplu olarak okutulara k dağıtım editörüne eklenmesi için kullanılır. Seçenek Ada/Parsel Değer Alanı Tabaka Açıklama Çizim ekranından bilgi alınarak veri girişinin yapılacağı ada/parsel süzgeci uygulanır. Seçilen değer alanına (pafta, alan, ilçe, mevkii ve irtifak) ait bilgiler ekrandan okutulacaktır. Listeden seçilen değere uygun tabaka süzgeci otomatik gelecektir. Örneğin; Pafta için PINDEX* tabaka süzgeci gelir. Değer alanı satırında seçilen özelliğe uygun tabaka süzgeci otomatik gelecektir. Ancak bilgi okunacak veriler farklı tabakalarda kayıtlı ise üç nokta butonu ile açılan listesinden çoklu tabaka seçimi yapılabilir. Örneğin; PINDEKS+PINDEX*+PAFTA2500 vb.

94 Işlemler Toplu Veri Sil Toplu Veri Sil Dağıtım editöründe istenilen kayıtların toplu olarak silinmesini sağlanmaktadır. Seçenek Ada/Parsel Malik Adı Sıra No Açıklama Seçilen parsel tipine (kadastro/imar) göre, toplu olarak silinecek parsel süzgeci uygulanır. Bu aşamada Netcad standart süzgeç yapısı (?) kullanılarak verilebilir. Kadastro kayıtları içinden malik silmek için kullanılır. Malik adı soyadı buraya yazılır ve işlem gerçekleşir. Hem parsel hem de malik adı süzgeci de birlikte kullanılabilir. Kadastro ve İmar kayıtları editöründe ki sıra numarasına göre silme işlemi gerçekleştirir.

95 Işlemler Bul Değiştir Bul Değiştir Kadastro/imar kayıtlarındaki ada/parsel no, adı soyadı veya baba adı bilgilerinde değişiklik olması durumunda toplu olarak bu değişikliklerin yapılabileceği işlemdir. Işlemler Kayıt Ayır Kayıt Ayır Kadastro ve İmar kayıtlarının tamamını ya da bir kısmını tekrar kullanılmak üzere ayırmayı sağlayan işlemdir. İşlemden önce "Yeni Dağıtım" işlemi ile boş bir dağıtım dosyası oluşturulmalıdır. Ayrılan kayıtlar, bu dosyanın KADASTRO ve IMAR tablolarına aktarılacaktır.

96 Işlemler Dosya Ekle Dosya Ekle Herhangi bir dağıtım dosyasındaki ya da Kayıt Ayır (?) işlemi ile oluşturulmuş kadastro kayıtlarını mevcut dağıtım dosyasına eklemek için kullanılır. Işlemler Yeniden Numaralandır Yeniden Numaralandır Kadastro ve imar parsel numaralarını yeniden adlandırır. Dağıtımın herhangi bir aşamasında bu işlem uygulanabilir. Dağıtım cetvelinde otomatik olarak güncellenmektedir. Esas amaç; dağıtım bittikten sonra Kadastro Müdürlüğü'nden son imar ada numarası alınır ve buna göre adlandırma yapılır. Bu işlemden sonra raporlar üretilir.

97 Işlemler Imar Malik > Kad. Malik İmar Malik > Kadastro Malik İmarın geriye dönüşümü söz konusu olduğunda, dağıtımı bitmiş olan imar malikleri geriye dönüş için kadastro kayıtlarına aktarılır. Dağıtım sonucu oluşan imar malikleri tekrar girilmek zorunda kalınmayacaktır. Işlemler Geri Al Geri Al Işlemler Yeniden Yap Yeniden Yap Dağım editöründe son yapılan işlemler geri alınabilir. İşlemin kısa yolu CTRL+Z dir. Dağıtım Raporlar Raporlar Dağım editöründe yapılan geri al işlemi tekrar son haline getirilir.işlemin kısa yolu CTRL+Y dir.

98 Raporlar Dağıtım Sıralı Dağıtım Sıralı Raporlar Dağıtım Sıralı Raporlar Kadastro Sıralı Raporlar Imar Sıralı Raporlar Rapor Editörü Raporlar Tapular Raporlar Kullanıcı Tanımlı Dağıtım sonrası raporlar alınır. Burada aşağıdaki raporlar bulunur. Hisse Sıralı Özet Cetveli Parsel Sıralı Özet Cetveli Uygulama Sahası Tahsis Cetveli Ada Dağıtım Cetveli Fen Klasörü Tescil Sayfaları Rapor Tipi Rapor Şablonu İmar Ada Sayfa Başlangıç No Beyanlar Kolonu Açılsın Kadastro Malikleri Birleştir Kalan Süzgeci Alınması istenen rapor formatı seçilir. Rapor Tipi seçildiğinde otomatik gelir. Bir rapor tipinin 1 den fazla şablonu varsa buradan seçilebilir. Örneğin Tescil Sayfaları. İmar adasına göre filtre uygulanır. Burası seçilen rapor tipine göre aktif gelir.örneğin Ada Dağıtım Cetveli Raporu Çıkan raporun sayfa başlangıç numarası belirlenir. Genelde parça parça rapor alındığında daha önceki raporlarla uyumunu sağlamak için kullanılabilir. Rapor Sonuna "Beyanlar" kolonu açılır. Yalnız Tescil Sayfaları gibi raporlar için geçerlidir. Bir maliğin 1'den fazla kadastro parselinde hissesi varsa, bu hisseler tek bir imar parseline tahsis edilmişse raporda tahsis toplamı tek gösterilir. Tahsis sonucunda imar parsellerinde kalan varsa görüntülenir.

99 Raporlar Kadastro Sıralı Kadastro Sıralı Kadastro Sıralı raporlar alınır. Burada aşağıdaki raporlar bulunur. Kadastro Kayıtları Özeti Özet Cetveli Mal Sahipleri Araştırma Ve Özet Formu Mal Sahipleri Araştırma Ve Özet Formu (Geniş) Mal Sahipleri Araştırma Ve Özet Formu (Geniş A/B) Rapor Tipi Rapor Şablonu Kadastro Ada Parselleri İmar Parselleri Birleştir Düzenlemeye Girmeyenler Sayfa Başlangıç No Alınması istenen rapor formatı seçilir. Rapor Tipi seçildiğinde otomatik gelir. Bir rapor tipinin 1 den fazla şablonu varsa buradan seçilebilir. Kadastro parseline göre filtre uygulanır. Burası seçilen rapor tipine göre aktif gelir.örneğin Parsel Fişi. Eğer bu fonksiyon işaretli değilse parsel fişinin arka yüzünde aynı imar parseli için tahsis sayısı kadar satır açılır. Eğer işaretliyse aynı isimdeki imar parselleri birleşerek tek satır çıkar. Düzenleme sahası dışında kalan parseller için rapor alınır. Bunun için kutucuk seçilmelidir.bu kutucuk seçili olmazsa bütün parseller için rapor alınacaktır. Çıkan raporun sayfa başlangıç numarası belirlenir. Genelde parça parça rapor alındığında daha önceki raporlarla uyumunu sağlamak için kullanılabilir.

100 Raporlar Imar Sıralı İmar Sıralı İmar parseli sıralı raporlar alınır. Burada aşağıdaki raporlar bulunur. Tescile Esas Dağıtım Cetveli Tescile Esas Dağıtım Cetveli (Geniş) Tescile Esas Dağıtım Cetveli (Geniş-A/B) İmar Adaları Listesi Rapor Tipi Rapor Şablonu İmar Ada Parselleri Kalan Süzgeci Sayfa Başlangıç No Alınması istenen rapor formatı seçilir. Rapor Tipi seçildiğinde otomatik gelir. Bir rapor tipinin 1 den fazla şablonu varsa buradan seçilebilir. İmar parseline göre filtre uygulanır. Tahsis sonucunda imar parsellerinde kalan varsa görüntülenir. Çıkan raporun sayfa başlangıç numarası belirlenir. Genelde parça parça rapor alındığında daha önceki raporlarla uyumunu sağlamak için kullanılabilir.

101 Raporlar Rapor Editörü Rapor Editörü Programda hazır gelen raporlarda değişiklikler yapmak ve bu değişiklikleri aynı rapor üzerine veya başka isimle kayıt yapmaya yarayan editördür.örneğin malik adı soyadı sutununu genişletmek, hisse pay ve paydanın sutununu genişletmek, istenmeyen sutunları kaldırmak veya adını değiştirmek, değişkenlerin karakter sayısını artırmak gibi değişiklikler yapılabilecektir. Rapor Editöründe şablonların hepsinde aynı yöntemle değişiklik yapılmaktadır.. Örnek olarak Mal Sahipleri Araştırma ve Özet Formunu ele alalım. Burada Malik/BabaAdı sutununun hane sayısını 20 karakterden 30 karaktere çıkaralım. Raporlar/Kadastroya Sıralı Çıktılar/Rapor Editörü'ne giriniz. Buradan içinde "Mal Sahipleri Araştırma ve Özet Formu" raporunu dosya/yükle ile yükleyiniz. Üzerinde farenin sağ tuşuna basınız.bölümler/tanımlar seçeneğini seçiniz. Form adının altına $TANIMLAR ve $TANIMLAR_SON açılacaktır. Editörün sol tarafındaki değişken listesinde MALIK değişkeninin 20 karakter olduğu görülüyor. Karakter sayısını 30 yapmak için yazı bölümüne 015=MA LIK,L,30 yazınız. Buradaki 015 değişken numarası, MALIK değişken adı, L uzunluk karakteri (alfanümerik), 30 olması gereken karakter sayısıdır. Bu yazıyı fare ile tutarak sürükleyin ve $TANIMLAR satırının altına bırakınız. Sil komutu ile mevcut değişken sütün içinden silinir. Yatay Kaydır butonu tıklanır ve Malik/BabaAdı sutununun düşey çizgisi sağa doğru çekilir. Toplam 30 karakter olacak kadar açılır. Her bir kutu 1 karakterdir. Sütün açıldığı için altta ve üstte kalan bütün çizgiler, yazılar ve değişkenler Yatay ve Düşey Kaydır fonksiyonları ile hizaya çekilmelidir. Hizalama işlemi bittikten sonra sol taraftaki değişken fare ile tutularak KAYIT satır arasındaki sütün içine bıraklır. Aynı işlem KAYIT1 sütün aralığı

102 KAYIT satır arasındaki sütün içine bıraklır. Aynı işlem KAYIT1 sütün aralığı içinde yapılmalıdır. Dosya/Farklı Sakla yapılır ve rapor adı yazılır ve rapor editörü kapatılır.

103 Raporlar Tapular Tapular İşleme girildiğinde tapu belgesi çıkartılacak olan parseller filtrelenir. Parsellerin belirlenmesi için Netcad Süzgeç Kuralları (?) uygulanabilir. Aşağıdaki tapular alınabilir. Kırmızı Tapu Her malik için ayrı tapu çıkar. Yani parsel hisseli bile olsa her maliğin tapu belgesini ayrı çıkartacaktır. Tapu belgesinin "Sahibi" bölümüne ilgili malik bilgisi işlenecektir. Beyaz Tapu Parselin bütün malikleri tek bir belgede görüntülenir. Tapu belgesinin "Sahibi" bölümüne ilgili malikler listelenecektir. Birleştirilmiş Kırmızı Tapu Bir maliğin tahsisi 1'den fazla parselden gelmişse tapu belgesinde maliğin hisseleri toplanır ve tapu belgesinde "Sahibi" bölümüne toplam hisse değeri yazılır. Yani hisse tevhidi yapılmış olur. Ayrıca bu ilgili parseldeki bütün malikler için ayrı tapu belgesi çıkartılır. Birleştirilmiş Beyaz Tapu Parselin bütün malikleri tek bir belgede görüntülenir. Ama bir maliğin tahsisi 1'den fazla parselden gelmişse tapu belgesinde maliğin hisseleri toplanır ve tapu belgesinde "Sahibi" bölümüne toplam hisse değeri yazılır. Tapu belgesinin "Sahibi" bölümüne ilgili malikler listelenecektir. Kat Mülkiyet Tapusu Arsa paylarına göre her bir malik için alınan tapu belgesidir. Kat mülkiyeti, kat irtifakı ve devremülk gibi tapu durumu belirtilir. Ayrıca bulunduğu blok, kat ve daire numarası belirtilir. Tapu Çıktı Ayarı Tapu belgesindeki kayıtlar matbu belgeler üzerine çıkartılır. Yani ekranda göründüğü şekli ile çıktıya gitmezler. Matbu kağıt ayarları Netcad7/modul/imar içindeki TpPrint.ini dosyasında tutulur. Tapu belgelerinin çıktıya gönderileceği printer için bu dosyadan bir defa olarak ayar yapılmalıdır. Öncelikle mevcut durum ile matbu üzerine deneme çıktısı gönderilir, hanelere kayıt olarak yerleşen değerler kontrol edilir. Daha sonra TpPrint.ini dosyası herhangi bir asci formatta açılır. Örnek olarak açılan dosyada Mahallesi= 5,5.4 varsa, buradaki 5 yukarıdan olan mesafe, virgülden sonraki 5.4 de soldan olan mesafeyi ifade eder. Bu bilginin tam olarak oturması için olması gereken sol ve yukarı mesafe değerleri değiştirilebilir. Daha sonra dosya saklanır ve çıktıya gönderilir.

104 Daha sonra dosya saklanır ve çıktıya gönderilir.

105

106 Raporlar Kullanıcı Tanımlı Kullanıcı Tanımlı Burada kullanıcı tarafından hazırlanmış excel formatlı dağıtım çıktıları alınır. Mevcut dağıtım raporları excel olarak burada yer alır. İstenildiğinde kullanıcı tarafından başka şablonlar hazırlanarak dağıtım raporu alınabilir.

107 Dağıtım Kontrol Kontrol Proje ile ilgili dağıtım, tahsis ve veri kontrol işlemlerinin yapıldığı ribbon menüsüdür.

108 Proje ile ilgili dağıtım, tahsis ve veri kontrol işlemlerinin yapıldığı ribbon menüsüdür. Dağıtım Kontrol işlemleri ile alınan tüm raporlar Excel formatına aktarılabilmektedir. Kontrol Dağıtım Kontrol Kontrol Kadastro X Imar Çakıştır Kontrol Kadastro X Imar X Yol Çakıştır Kontrol Tapu Karşılaştır Kontrol Tahsisleri Kontrol Et Kontrol Imar Kalan Kontrol Kontrol Imar Hisseleri Pay (2400) Pay Kontrol Dağıtım Kontrol Dağıtım Kontrol Dağıtım Kontrol işlemi ile projede bulunan genel bilgiler raporlanmaktadır. Mülkiyet Durumları Malik Parsel Sayıları Hisse Durumları DOP/ OKA kesintisi yapılan yapılmayan parsel sayıları Kadastro/ İmar Parsellerinin Dağıtım Durumları İmar OKA Parsel sayıları Mülkiyet durumlarının raporlanabilmesi için kadastro kayıtlarında bulunan Mülkiyet Durumu kolonunun doldurulması gerekmektedir. İşlem Toplu Bilgi Gir (?) ile de yapılabilir.

109

110 Kontrol Kadastro X Imar Çakıştır Kadastro X İmar Çakıştır Kadastro X İmar Çakıştır kontrolü ile hissenin toplam tahsis miktarı, bulunduğu imar parselleri, dağıtıldığı imar parselleri, bulunduğu imar parsellerine yapılan tahsis miktarı, bulunduğu imar adası dışında dağıtıldığı parsellerdeki tahsis miktarı(fark değeri) ve bulunduğu parsellere dağıtım oranı raporlanır. Tahsis kolonunda bulunan üç nokta butonu ile kadastro parselinin dağıtıldığı imar parselleri grafik çizimde görüntülenebilir. İmar parsellerinde bulunan kırmızı tematik değeri bulunduğu imar parselleri dışında dağıtım yapılan parselleri, yeşil tematik ise bulunduğu imar parsellerine dağıtımları göstermektedir. Bulunduğu imar parseli için alan kriteri yüzde değeri Ayarlar (?) bölümünde verilebilmektedir. Kontrol Kadastro X Imar X Yol Çakıştır Kadastro X İmar X Yol Çakıştır Kadastro X İmar X Yol Çakıştır işlemi ile planlama projesi ile dağıtım projenize gelen OKA parsel detaylarının alan değerleri ve kadastro parseli içerisinde kalan yol alanları raporlanabilmektedir.

111 Raporun alınabilmesi için planlama projesinden gelen PL fonksiyon adalarının dağıtım proje grafik çizimi içerisinde bulunması gerekmektedir. Kontrol Tapu Karşılaştır Tapu Karşılaştır Tapu müdürlüklerinden edinilen güncel tapu MDB dosyası üzerinden dağıtım editöründe bulunan mevcut kayıtların karşılaştırıldığı penceredir. Güncel MDB dosya seçimi ardından Yükle ve Karşılaştır butonları ile Silinen, Eklenen ve Güncellenen tapu kayıtları editöre yüklenir ve değişikliklerin izlenebilmesi için sağ tuş ile Excel formatında raporlanabilir.

112 Kontrol Tahsisleri Kontrol Et Tahsisleri Kontrol Et Tahsisleri Kontrol Et işlemi ile Ayarlar (?) bölümünde verilen minimum ve maksimum alan kriteri dışında dağıtım yapılan parseller ve dağıtım miktarları raporlanabilmektedir. Bu işlem ile minimum ve maksimum dağıtım yapılamak istenen alanlar kontrol edilebilmektedir. Kontrol Imar Kalan Kontrol İmar Kalan Kontrol

113 İmar Kalan Kontrol rapor ile projede dağıtımı yapılmış ya da yapılmamış tahsisler alan büyüklüklerine göre raporlanmaktadır. Bu işlemin gerçekleşmesi için dop hesabının yapılmış olması gerekir. Kontrol Imar Hisseleri Pay (2400) Pay İmar Hisseleri Pay (2400) Pay Yeni imar parsellerinin tescilleri bazen 2400, 4800 ya da 9600 paydalarına göre yapılmaktadır. Dağıtım işlemleri bittikten sonra hisselerin 2400, 4800 ya da 9600 paydalarına göre kontrol edilmesi ve raporlanması bu işlem ile yapılabilmektedir. Katsayı seçimi yapıldıktan sonra payda değerine göre hisse kontrolü yapılarak raporlanır.

114 Dağıtım Dağıtım Dağıtım Dağıtım Otomatik Dağıtım Otomatik Dağıtım Dağıtım Otomatik Dağıtım Dağıtım Grafikten Alan Düzelt Dağıtım Tüm Dağıtımı Iptal Et Kadastro parsellerindeki hisseler, bulundukları imar parsellerine otomatik olarak dağıtılır. Bu işlem yapılırken ekranda yer alan kadastro parselleri ile imar parsellerinin çakışmasına bakılır. Çakışma kriterini sağlayan parsellere dağıtım işlemi gerçekleşir.

115 gerçekleşir. Kadastro Parselleri Bulunduğu Parsel Alan Kriteri % Bulunduğu Parseller Dağıtım Miktarı Hisse ile orantılı Tüm Dağıtımı İptal Et Dağıtımı yapılacak olan kadastro parselleri burada filtrelenir. Netcad Süzgeç Kuralları (? ) kullanılabilir. Kadastro parselleri ile imar parsellerinin çakışma yüzdesi ayarlanır. Bu değer ne kadar küçükse, dağıtım o kadar fazla yapılır. Burada %10 değeri ayarlandı ise, işlem sırasında imar parselinin %10'undan fazla alanı kadastro parseli içerisine giriyorsa dağıtım bu imar parsellerine de gerçekleşir. Kadastro parsellerinin çakıştığı imar parselleri buraya otomatik gelir. Burada yer alan parsellere tahsisler yapılır. Kadastro parsellerinin toplam tahsis miktarıdır. Otomatik olarak gelir. Bu değer kadar imar parsellerine dağıtım yapılır. Maliklerin hisse oranlarına göre imar parsellerine dağıtım gerçekleşir.işlem, imar parselinin tahsis miktarına bakar ve bu tahsis miktarını hisse oranına göre dağıtır. İşlem yapılmadan önce herhangi bir dağıtım yapıldı ise iptal edilir. Kadastro parselleri ile imar parsellerinin çakışma oranının hesaplanması ve tahsis yapılacak imar parsellerinin hesaplanması için, ekranda tabaka adlarına bakılmaktadır. Buna göre; Kadastro parselleri; KAD_ALN ve KADASTRO_ALN, imar parselleri ise PARSEL ve PARSEL_ALN tabakalarında olmalıdır. Dağıtım Grafikten Alan Düzelt Grafikten Alan Düzelt 'Grafikten Alan Düzelt' işlemi ile dağıtım editöründe kalan tahsislere göre imar

116 'Grafikten Alan Düzelt' işlemi ile dağıtım editöründe kalan tahsislere göre imar parsellerinin alanları grafikten otomatik olarak güncellenebilir. Bu işlemle dağıtım ediöründen tek bir komutla imar parsellerinin alanları, kadastro hisselerine göre güncellenirler. İşlemi uygulamak için aşağıdaki işlem adımları takip edilmelidir. Grafikten düzenlenmek istenen alan seçilir. Kadastro gridinden alan düzeltmede referans alınacak hisse seçilir. Ribbon menüden 'Grafikten Alan Düzelt' işlemine girilir. Düzeltme miktarı kadastro hissesinin kalan tahsis değerinden otomatik olarak gelir. Tamam komutuna tıklandığında düzeltme işlemi gerçekleştirilmiş olur. Grafikten alan düzelt işlemiyle alan düzeltmek için, imar parsellerinin hesap alanıve tapu alanı eşit olmalıdır. Parsel Alan Kaydır Parsel No Düzeltme Düzelt Fark İstenilen Alan Yeni Alan İşleme Giren Parseller Seçilen imar parselinin alanını ifade eder. Düzeltme miktarı kadar, düzenlenecek alanın kaydırılmasını sağlar. İşleme giren, alanı düzeltilecek imar parsel numarasıdır. İşlem ile imar parselinde ne kadarlık bir alanın düzeltileceği bilgisi buradan girilebilir. Düzelt komutu uygulandığında, girilen miktar kadar düzeltme grafik üzerinden önizlemede görüntülenebilir. İstenen alan ile grafik düzenleme sonucu oluşan alan arasındaki fark burada raporlanır. İşlem sonunda istenen alanı ifade eder. İşlem sonunda oluşacak yeni alanı ifade eder. Yapılacak olan düzenleme işleminde etkilenecek komşu parseller raporlanır, işlem sonunda komşu parsellerdeki tahsisler otomatik olarak geri alınır.

117 Dağıtım Tüm Dağıtımı Iptal Et Tüm Dağıtımı İptal Et Yapılmış olan dağıtımlar tamamen geri alınır ve tahsislerin hepsi sıfırlanır. Projenin herhangi bir aşamasında yapılabilir. İşlem uygulanmadan önce ve rsiyonlama yapılarak daha sonra aynı kayıtlara dönülebilir. Dağıtım Dağıtım Editörü Dağıtım Editörü Dağıtım editörleri Kadastro, İmar, Dağıtım ve Raporlar olarak kullanılmaktadır.

118 Kadastro editöründe kadastro sözel veriler ve hesaplamalar sonucunda elde edilen bilgilerin bulunduğu kolonlar mevcuttur. İmar editöründe imar parsel kayıtları ve eğer yapıldıysa dağıtım sonrasında kalan bilgileri bulunmaktadır. Dağıtım editörü imar ve kadastro kayıtlarının bütünleştiği, tüm dağıtım işlemlerinin grafik ile etkileşimli olarak yapıldığı editördür. Raporlar ile yapılan dağıtım sonuçları ve parsellere ait bilgiler raporlanarak çıktıları alınabilir. Dağıtım Editörü Kadastro Kadastro Dağıtım Editörü Kadastro Dağıtım Editörü Imar Dağıtım Editörü Dağıtım Dağıtım Editörü Rapor Kadastro editörü kadastro sözel verilerini ve hesaplamalar ile oluşan verileri barındıran editördür. Editör grafik ekran ile etkileşimli olarak çalışmaktadır. Bu etkileşim için kadastro parsel çizimlerinin KAD_ALN ya da KADASTRO_ALN tabakalarının birinin içerisinde bulunması gerekmektedir. Kolon sayısının fazlalığı nedeniyle iki farklı sayfa olarak tasarlanmıştır. İlk sayfa genel, ikinci sayfa ise detay bilgileri barındırmaktadır. Kolon yönetim yeteneği ile istenilen kolonlar istenilen sayfa için eklenip çıkarılabilmektedir. Kolonlar üzerinde sıralama ve filtreleme işlemleri gerçekleştirilebilir, yapılan filtrelere göre alt toplamlar değişir, Excel'e gönder ile de raporlanabilmektedir. Kolon gruplama yeteneği ile gruplanmak istenen ada/parsel, adı soyadı gibi kolonlar sürüklenerek üst boşluğa bırakılır ve yapılan gruplamaya gire Excel raporu alınabilmektedir. Varisler kadastro bilgileri ile aynı arayüzde hisse, parsel ya da tüm kayıtlar bazında görüntülenebilir, aynı isimli diğer maliklere kopyalanabilir ya da Excel formatında raporlanabilir. (?) Kayıt Ekleme, Silme ve Düzenleme İşlemleri Grid içerisinde yeni bir kadastro kaydı ekleyebilmek için klavyeden Insert tuşu kullanılmalıdır, kayıt eklemeye devam etmek için klavye aşağıda ok tuşu kullanılabilir. F3 tuşu ile de açılan kayıt diyaloğundan giriş yapılabilir, iptal tuşuna basılana kadar bu diyalog her kayıt girişi sonrası açılacaktır. Eklenen ya da mevcut kaydı düzenleyebilmek için F2 tuşu ve kayıt silmek için de Delete tuşu kullanılmalıdır. Kadastro Sağ Tuş Işlemler Kadastro Sağ Tuş İşlemler Kadastro Sağ Tuş Işlemler Kadastro Varisler Kadastro Tespitler Kadastro Pay Kontrolü Kadastro Dop Hesabı Kadastro Hisse Sadeleştirme

119 Kadastro Pay Kontrolü Kadastro Hisse Sadeleştirme Kadastro Hisse Nereye Gitti (Liste) Kadastro Hisse Nereye Gitti (Grafik) Kadastro Malik Nereye Gitti (Liste) Kadastro Malik Nereye Gitti (Grafik) Kadastro Kadastro Maliklerini Yazdır Kadastro K.Ada Parsel Göster Sağ Tuş İşlemler Excel' e Gönder Pay Kontrolü Girilmiş kayıtların hisselerini kontrol eder. Kontrol; parsel bazında toplam hissenin 1 olup olmadığı ya da paylar toplamının alanı verip vermediğine dayanır. Program işleme başlamadan önce kayıtların Ada/ Parsel sırasına göre sıralanacağını bildirir. Pay kontrolü ayrıca bir parselin tüm hisseleri için parsel alanının aynı olup olmadığını kontrol eder. Yani aynı Ada / Parsel' deki hisselerde verilen parsel alanları farklı ise durum bildirilir. İşlem sonunda hatalı kayıtlar yazdırılabilir. İşlem sonucunda kontrol raporu alınır. Bu raporda listelenen hatalı hisse üzerine çift klik yapılırsa kadastro kayıtlarındaki yerine gidilir ve düzeltme yapılır. Kadastro Dop Hesabı Projenin DOPO, OKO ve bunlara bağlı olarak tüm DOP ve Tahsisler vb. yeniden hesaplanır. Hesaplama payların tekrar kontrolü ile başlar. Dop hesaplanır her bir hisse için düzenlemeye giren alanlar ve tahsisler hesaplanır. Dengeleme sonrasında toplam tahsis toplam imar ada alanına eşit kılınır. Projenin her aşamasında Dop hesabı yapılabilir ve yenilenebilir. Kayıtlarda herhangi bir değişiklik yapılmamışsa bir

120 hesabı yapılabilir ve yenilenebilir. Kayıtlarda herhangi bir değişiklik yapılmamışsa bir önceki hesap sonuçları görüntülenir. Dop Hesabı sonucu raporlanır ve tahsisler hesaplanır. İmar parsellerinde ortak katılım alanları (OKA) tanımlı ise, dop hesabı işleminde OKA'lar fonksiyonuna göre hesap yapılmalı, dağıtım editöründe OKA parsellerine dağıtım yapıldıktan sonra "Tüm İmar Parselleri", fonksiyonuna göre tekrar hesap yapılmalı ve OKA harici parsellere dağıtım yapılmalıdır. Kadastro Hisse Sadeleştirme Hisse Sadeleştirme Hisse Sadeleştirme Pay/ Payda 15 karakteri geçen hisselerde hissenin sadeleştirilmesi için kullanılır.

121 Pay/ Payda 15 karakteri geçen hisselerde hissenin sadeleştirilmesi için kullanılır. Hisse sadeleştirme işlemine doğrudan "Alt + S" ile de erişilebilir. Bu bölümde pay payda arasındaki ortak bölenlerin en büyüğü (OBEB) hesaplanarak hisse sadeleştirilebilir. Bu sadeleştirmede OBEB "1" çıkar ise pay ve paydada ortak bölen yok demektir. Bu da sadeleştirmenin yapılamayacağını gösterir. Bu işlem kadastro kayıtlarında seçili olan hisse için yapılır. Kadastro Parseli Hisseleri Sadeleştir Pay/ Payda 15 karakteri geçen hisselerde hissenin sadeleştirilmesi için kullanılır. Hisse sadeleştirme işlemine doğrudan "Alt + P" ile de erişebilirsiniz. Bu bölümde pay payda arasındaki ortak bölenlerin en büyüğü (OBEB) hesaplanarak hisse sadeleştirilebilir. Bu sadeleştirmede OBEB 1 çıkar ise pay ve paydada ortak bölen yok demektir. Bu da sadeleştirmenin yapılamayacağını gösterir. Bu işlem, seçili olan kadastro parseli için yapılır. Yani ilgili kadastro parselinin tüm hisseleri için uygulanır. Kadastro Hisse Nereye Gitti (Liste) Hisse Nereye Gitti (Liste) Seçili olan maliğin; sadece bu kaydın gittiği imar ada/parselleri listeleyen ve tahsisleri gösteren bir listeyi oluşturur. Yaz İşleme girildiğinde gibi hissenin gittiği parseller raporlanır. butonu ile print edilebilecektir. Tamam butonu ile işlemden çıkılır.

122 Kadastro Hisse Nereye Gitti (Grafik) Hisse Nereye Gitti (Grafik) Seçili olan malik kaydının gittiği imar ada parselleri ekranda gösteren bir işlemdir. Bu işlemin sonunda tabakalarda Malik_Nereye_Gitti tabakası açılır ve gösterimler bu tabakada saklanır. Dağıtım yapılmamışsa bilgi mesajı ile uyarı verecektir. Ctrl+N tuşları ile de aynı sorgu yapılabilir. İşleme girildiğinde hissenin dağıtıldığı parseller ekranda gösterilir. Bu komut için projenin ekranda yüklü olması gerekir. Ekrandaki kadastro ve İmar Ada/Parsellerinin adlandırması ile dağıtım dosyasındaki adlandırma aynı olmalıdır. Kadastro Malik Nereye Gitti (Liste)

123 Malik Nereye Gitti (Liste) Seçili olan maliğin; düzenleme sahası içinde hisseli olduğu tüm kayıtlar sorgulanarak gittiği tüm imar ada parselleri, işletme (Sıra) numaralarını listeleyen ve tahsisleri gösteren bir listeyi oluşturur. işleme girildiğinde rapor alınır.istenirse bu rapor Yazbutonu ile print edilebilecektir. Tamam butonu ile işlemden çıkılır.dağıtım yapılmamışsa bilgi mesajı ile uyarı verecektir. Kadastro Malik Nereye Gitti (Grafik) Malik Nereye Gitti (Grafik) Seçili olan maliğin; düzenleme sahası içinde hisseli olduğu tüm kayıtlar sorgulanarak gittiği imar ada parsellerini ekranda boyayarak gösteren bir işlemdir. Bu işlemin sonunda tabakalarda Malik_Nereye _Gitti tabakası açılır ve gösterimler bu tabakada saklanır. Dağıtım yapılmamışsa bilgi mesajı ile uyarı verecektir. İşleme girildiğinde maliğin dağıtıldığı parseller ekranda gösterilir. Bu komut için projenin ekranda yüklü olması gerekir. Ekrandaki kadastro ve İmar Ada/Parsellerinin adlandırması ile dağıtım dosyasındaki adlandırma aynı olmalıdır.

124 Kadastro Kadastro Maliklerini Yazdır Kadastro Maliklerini Yazdır Kadastro kayıtlarında bulunan malik isimlerini parseller üzerine yazdırma işlemidir. İşlem seçenekli olarak baba adı ve hissesine göre yazılabilmektedir. Malik isimleri alan merkezine orantılı olarak yazdırılır. Kadastro K.Ada Parsel Göster Kadastro Ada Parsel Göster Seçili olan kadastro ada/parselini ekranda gösterir. Bu komut için projenin ekranda yüklü olması gerekir. Ekrandaki kadastro ve İmar Ada/Parsellerinin adlandırması ile dağıtım dosyasındaki

125 Ekrandaki kadastro ve İmar Ada/Parsellerinin adlandırması ile dağıtım dosyasındaki adlandırma aynı olmalıdır. Sağ Tuş İşlemler Excel' e Gönder Excel' e Gönder Kadastro editöründeki bilgiler excele gönderilir. Kadastro Varisler Varisler Maliklerin varis bilgileri ya da verasetten iştirak bilgileri girilir. Kadastro editörünün sağ tarafında yer alan bölüme girilir. Kadastro editöründe ilgili malik seçildikten sonra [ + ] butonu ile varis girişleri yapılabilir. Yeni bir varis bilgisi için klavye aşağı ok tuşları kullanılabilir. Varisin adı soyadı ve baba adı bilgileri girilir. Eğer varisin hisse oranı belli ise, baba adından sonra parantez içinde yazılır.

126 parantez içinde yazılır. Varisleri Diğer Maliklere Kopyala Bir maliğin diğer parselleri için varisler kopyalanabilir. Varis editörü üzerinde fare sağ tuşa basılıp "Varisleri Diğer Maliklere Uygula" işlemi seçilir. Excele Gönder Varis bilgileri excele gönderilir. Tümü-Parsel-Hisse Varis bilgileri, projedeki tüm varisler, seçili olan parselin varisleri ve seçili olan maliğin varisleri olacak şekilde görüntülenir. Kadastro Tespitler Tespitler Bu bölümün kullanılabilmesi için arazi gezisi sırasında evlere sıra numarası verilmiş ve malik bilgilerinin elde edilmiş olması gereklidir. Yoğun meskun alanlarda yapılan uygulamalarda dağıtımın büyük bir bölümü bu işlemle gerçekleştirilebilir. Tespit cetvelinde girilen bilgilere göre otomatik dağıtım gerçekleştirilebilir. Dağıtımın gerçekleşmesi için de tespit cetvelinde yer alan Sıra No değeri ile kadastro kayıtlarında yer alan Ev No değerinin aynı olması gerekmektedir. Yani malikler, evlerinin içinde kaldığı imar parsellerine dağıtılabilirler. Tespit cetvelinde kullanılan bilgiler "Tespitlere Göre Dağıtım" işleminde kullanılır.

127 Dağıtım Editörü Imar İmar İmar editörü imar sözel kayıtlarının bulunduğu editördür. Editör grafik ile etkileşimi çalışmaktadır. Etkileşimli çalışabilmesi için imar parsellerinin PAR SEL ya da PARSEL_ALN tabakası içerisinde bulunması gerekmektedir. Kolonlar üzerinde sıralama ve filtreleme işlemleri gerçekleştirilebilir, yapılan filtrelere göre alt toplamlar değişir, Excel'e gönder ile de raporlanabilmektedir. Kolon gruplama yeteneği ile gruplanmak istenen ada/parsel, adı soyadı gibi kolonlar sürüklenerek üst boşluğa bırakılır ve yapılan gruplamaya gire Excel raporu alınabilmektedir. Kayıt Ekleme, Silme ve Düzenleme İşlemleri Grid içerisinde yeni bir kadastro kaydı ekleyebilmek için klavyeden Insert tuşu kullanılmalıdır, kayıt eklemeye devam etmek için klavye aşağıda ok tuşu kullanılabilir. F3 tuşu ile de açılan kayıt diyaloğundan giriş yapılabilir, iptal tuşuna basılana kadar bu diyalog her kayıt girişi sonrası açılacaktır. Eklenen ya da mevcut kaydı düzenleyebilmek için F2 tuşu ve kayıt silmek için de Delete tuşu kullanılmalıdır. Netmap 6 Imar Sağ Tuş Işlemler Sağ Tuş İşlemler Netmap 6 Imar Sağ Tuş Işlemler Netmap 6 Imar Imar Parseli Kimlerden

128 Netmap 6 Imar Imar Parseli Kimlerden Geldi Netmap 6 Imar Imar Maliklerini Yazdır Netmap 6 Imar I.AdaParsel Göster Netmap 6 Imar Imar Parselleri Grafikten Yükle Netmap 6 Imar Excel' e Gönder Netmap 6 Imar Imar Parseli Kimlerden Geldi İmar Parseli Kimlerden Geldi İmar kayıtlarında seçili olan parselin hangi kadastro parseli ve maliklerden geldiğini raporlayan ve ekranda işaretleyen işlemdir. Text ve Grafik olarak iki gösterimi mevcuttur. Grafik İmar kayıtlarında seçili olan parselin hangi kadastro parseli ve maliklerden geldiğini e kranda işaretleyen işlemdir. Bu işlemin sonunda tabakalarda IMR_PAR_KIMDEN_GELDI tabakası açılır ve gösterimler bu tabakada saklanır. Dağıtım yapılmamışsa bilgi mesajı ile uyarı verecektir. Text Seçili olan parselin hangi kadastro parseli ve maliklerden geldiğini raporlayan işlemdir. İşleme girildiğinde parselin geldiği hisseler raporlanır. Yaz butonu ile print edilebilecektir.

129 Netmap 6 Imar Imar Maliklerini Yazdır İmar Maliklerini Yazdır İmar dağıtım sonrası, imar kayıtlarında bulunan malik isimlerini hisse ve baba adı seçeneği ile ekrana yazdırma işlemidir.

130 Netmap 6 Imar I.AdaParsel Göster İ.AdaParsel Göster Seçili imar ada parselini ekranda tematik olarak göstermeye yarayan işlemdir. Netmap 6 Imar Imar Parselleri Grafikten Yükle İmar Parselleri Grafikten Yükle Ekranda çizimi bulunan imar parsellerinin grafikten tek bir işlem ile editöre aktarımı sağlanmaktadır. Yenile ile mevcut kayıtlar silinerek ekrandan bulunan tüm imar parselleri editöre aktarılmakta, güncelle ile mevcut kayıtlar silinmeden eklenen ve alanı değişen imar parselleri editöre eklenir. Grafikten alınan alanlar tapu ya da hesap alanına göre editöre aktarılabilirler. İmar parsellerini PARSEL_ALN ve PARSEL tabakası içerisinden okumaktadır.

131 Netmap 6 Imar Excel' e Gönder Excel' e Gönder İmar editöründe butulunan kayıtların Excel formatında raporlanmasını sağlayan işlemdir. Editör üzerinde yapılan gruplamalar da Excel raporuna yansımaktadır.

132 Dağıtım Editörü Dağıtım Dağıtım

133 Dağıtım Sağ Tuş Işlemler Dağıtım editörü kadastro, imar ve obje izleme bölümlerinden ve dağıtım gridinden oluşmaktadır. Kadastro kolon isimlerinin bulunduğu bölümde sağ tuş ile açılan menüden istenirse Oka Tahsis ve Malik Adı kolonları açılıp kapatılabilir. Dağıtım işlemlerinin aktif olabilmesi için DOP hesabının yapılmış olması gerekmektedir. Kadastro Parsel Numarası Kadastro ada/parsel numarası üzerine çift tık ile grafik çizimde parsel üzerine yakınlaşılabilir. Yakınlaşma ayarları Genel Ayarlar/ Genel/ Obje İzleme (?) bölümünden yönetilmektedir. Kadastro Kalan Tahsis Miktarı Tahsis miktarından imar ada parsellere dağıtım sonrası kadastro parselinde kalan tahsis miktarıdır. Kalan tahsis değeri sürüklenerek grafik üzerinde dağıtımı gerçekleştirilebilir. Sürüklenen kadastro kalan değeri grafik çizimde birden fazla imar parseli üzerine klavyeden boşluk tuşu ile dağıtılabilmektedir. Bu şekilde kalan tahsis miktarı sıfırlanana kadar grafik dağıtıma devam edilebilir. Sürüklenen tahsisin üzerinde bulunduğu imar parselinin doluluğu obje izleme bölümündeki tematiklerden ya da İmar Durumu % Doluluk kısmında takip edilebilir.

134 Kadastro Toplam Tahsis Miktarı Kadastro kayıtlarında bulunan Tahsis kolonundaki değere çift tıklayarak, seçili kadastro hissesine ait dağıtımları grafik çizimde parsel izleme tematik değerleri ile gözlemleyebilirsiniz. Kadastro Varisleri Kadastro hissesine ait varislerin görüntülendiği bölümdür. Varisler Tapu Sözel Veri Aktarımı işlemiyle otomatik aktarılabilir, kadastro kayıtları

135 Kadastro hissesine ait varislerin görüntülendiği bölümdür. Varisler Tapu Sözel Veri Aktarımı işlemiyle otomatik aktarılabilir, kadastro kayıtları Varisler editöründen de manuel olarak projeye girilebilir. Kadastro Ada/Parsel Maliği Gridde seçili kadastro parsel hissesi malik bilgileridir. Oka Tahsis Değeri Okalar için kadastro hisselerinden kesilen tahsis miktarı değeridir. Bu değer yalnızca bilgi amaçlıdır, değiştirilemez. Kadastro Parsellerinin İçinde Bulunan İmar Parselleri Gridde seçli kadastro parselinin içerisinde bulunduğu imar parsellerinin numaraları bu bölümde listelenir. Bu bölüme tıklandığında grafik çizimde obje doluluk tematiklerine göre bu parseller gösterilir. Maliğin Kadastro Parsellerini Göster Maliğin kadastro parsellerini grafik çizimde gösteren işlemdir. Maliğin birden fazla kadastro parselinde hissesi bulunduğu durumlar da da her hisse tematik olarak grafik çizimde gözlemlenir. Maliğin Gittiği Parselleri Göster Maliğin hisselerinin dağıtıldığı imar parsellerinin grafik çizimde tematik gösterildiği işlemdir. Tematik gösterim istenirse oklar ile de Ayarlar/ Sayfa 2 de bulunan İzleme Okları Çizilsin (?) seçeneği ile yönetilebilir. İmar Ada/Parseli İmar ada/parsel numarası, toplam tahsis değeri ve kalan bölümü burada gözlenir. Parsel numarasına çift tıklandığında parsele yakınlaşılmaktadır.

136 İmar Durumu İmar ada/parsel, alan ve kalan değerlerinin bulunduğu ve doluluk oranının gözlendiği bölümdür. Gridde İmar Parseli Arama Dağıtım editörü grid yapısı üzerinde imar parsel numarasına göre arama işlemi yapılmaktadır. Aranan parsel grid solunda ilk imar parseli olarak gözlenir. Kadastro Durumu Kadastro ada/parsel, alan ve kalan değerlerinin bulunduğu ve doluluk oranının gözlendiği bölümdür. Gridde Kadastro Parseli Arama Dağıtım editörü grid yapısı üzerinde kadastro parsel numarasına göre arama işlemi yapılmaktadır. Aranan parsel kadastro kayıtlarının bulunduğu gridin en üstünde gözlenir. Obje İzleme Grafik çizimde bulunan imar parsellerinin doluluk oranlarının tematik olarak gösteriminin % açıklamalarının bulunduğu bölümdür. Dağıtım Sağ Tuş Işlemler Sağ Tuş İşlemler Dağıtım Kadastro Dağıtım Kadastro Dağıtım Imar Kadastro

137 Kadastro Dağıtım Kadastro Sorgu Kadastro Dağıtım Dağıtım Dağıtım Imar Parseline Dağıt Dağıtım Imar Parseline Dağıtımı Iptal Et Dağıtım Maliki Boş Yerlere Tahsis Et Dağıtım Malikin Dağıtımını Iptal Et Dağıtım Bulunan Yere Tahsis Et Dağıtım Bulunan Yere Tahsisi Iptal Et Dağıtım 0 Tahsis Dağıtım Kadastro Parselini Dağıt Dağıtım Tespitlere Göre Otomatik Dağıt Dağıtım Tespitlere Göre Dağıtımı Iptal Et Dağıtım Imar Parseline Dağıt İmar Parseline Dağıt Bu komut, seçili olan imar parseline tahsisi sıfır olana kadar otomatik tahsis yapar. Özellikle OKA adalarının doldurulmasında çok büyük kolaylık ve hız sağlar. Tek işlemde on binlerce malikin hissesini bir Ada/ Parsele dağıtmak olasıdır.

138 Dağıtım Imar Parseline Dağıtımı Iptal Et İmar Parseline Dağıtımı İptal Et Bu işlem ile seçili olan imar parselinin tüm dağıtımı, maliklerine geri verilir. Kesinti oranlarının değiştiği durumlarda parsellere olan dağıtım bu işlem ile iptal edilebilir. Dağıtım Maliki Boş Yerlere Tahsis Et Maliki Boş Yerlere Tahsis Et Bu komut ile seçili olan maliğin tahsisi, uygun olan imar parsellerine sıradan dağıtılarak yapılır. Tek malikli projelerde ilgili malik hissesini veya dağıtım sonlarında Belediye veya Maliye hisseleri de bu yöntemle şekilde dağıtılabilir. Dağıtım işlemi bulunulan sütundan itibaren imar parsellerine yapılacaktır.

139 Dağıtım Malikin Dağıtımını Iptal Et Malikin Dağıtımını İptal Et Seçili olan maliğin daha önce yapılmış olan bütün dağıtımlarını geri alır/iptal eder. Dağıtım Bulunan Yere Tahsis Et Bulunan Yere Tahsis Et Arama ve sorgu yöntemleriyle malik hissesinin tahsis edileceği imar parseli sütununa ulaşılabilir ve bu işlem ile ilgili tahsis (editörde seçili olan malik) imar parseline transfer edilebilir. İmar parselinde yeterli alan yok ise doldurulacak kadar tahsis

140 transfer edilebilir. İmar parselinde yeterli alan yok ise doldurulacak kadar tahsis yapılır. Ctrl+F1 tuşları, kadastro kalan değierine çift tık ya da ekrana sürükle bırak ile de aynı işlem gerçekleştirilir. Dağıtım Bulunan Yere Tahsisi Iptal Et Bulunan Yere Tahsisi İptal Et İmar parseline daha önce yapılan bir tahsis bu işlem ile iptal edilebilir. İşlem editörde seçili olan malik için geçerli olacaktır. Ctrl+F2 tuşaları, imar parselinin dağıtımı üzerine çift tık ile de aynı işlem yapılmaktadır.

141 Dağıtım 0 Tahsis 0 Tahsis Tahsis alanı 0 (sıfır) olmasına rağmen maliğin raporlarda görünmesini sağlamak ve maliğin hisse hareketini görmek için uygulanan bir işlemdir. Bu şekildeki maliğin imar parselindeki tahsisi kırmızı renkte görülecektir. Bulunulan Yerdeki Tahsisi İptal Et (Ctrl+F2) ya da imar parseli tahsis değerine çift tık komutu ile geri alınabilir. Dağıtım Kadastro Parselini Dağıt Kadastro Parselini Dağıt Kadastro parselindeki seçili hissedarların kalan tahsislerini veya yazılacak dağıtım miktarını hisseleri oranında ya da mevcut miktar kadar ilgili (seçili) imar parselinde hissedar yapmaya yarayan işlemdir. Dağıtım miktarına göre hisseye düşen miktar hesaplanacak ve işaretlenen seçeneğe göre dağıtım yapılacaktır. Ctrl+F5 tuşları ile de aynı işlem yapılır. İşlem Açıklama

142 ../.. Kadastro Parsel Hisseleri Kadastro parselinde hissesi bulunan maliklerin listelendiği bölümdür. Bu bölümde sol kısımda bulunan check box ile seçili malikler için dağıtım işlemi gerçekleşmektedir. Hisse ile orantılı seçeneği işaretli olduğu durumda seçili malik hisseleri toplamı aynı paydada birleştirilip paylarına göre dağıtım yapılır. İmar Parseli Dağıtım Miktarı Toplam... dm2 tahsis var Toplam... dm2 imar kalan alanı var İşleme girildiğinde hangi imar parselinde duruluyor ise o parsel numarası seçili gelir, birden çok imar parsel numarası + ile yazılabilir, ada numarası /* ifadesi kullanılarak, ilgili imar ada parsellerinden boş olanlarına da sırayla tahsis yapılabilir. İmar parseline dağıtım yapılacak miktar girişinin yapıldığı bölümdür. İmar Parsel numarasına göre otomatik güncellenmektedir. Kadastro parselinin toplam kalan alan değeridir. İmar parseli kalan değeridir. İmar parseli seçimi değiştikçe bu değer güncellenir. Dağıtım Tespitlere Göre Otomatik Dağıt Tespitlere Göre Otomatik Dağıt Bu işlemin kullanılabilmesi için Kadastro Kayıtları Girişi bölümünde Tespit Cetveli (?) bilgilerinin girilmiş olması ve işlemlerin ilgili bölümde anlatıldığı gibi gerçekleştirilmiş olması gereklidir. Bu yöntem ile evi olan malik tahsislerinin, evlerinin olduğu imar parsellerine dağıtımı sağlanabilir. İşleme girildikten sonra tespit cetvelindeki değerlere göre otomatik olarak dağıtım gerçekleşecektir.

143 İşleme girildikten sonra tespit cetvelindeki değerlere göre otomatik olarak dağıtım gerçekleşecektir. Dağıtımın gerçekleşmesi için de tespit cetvelinde yer alan Sıra No değeri ile kadastro kayıtlarında yer alan Ev No değerinin aynı olması gerekmektedir. Dağıtım Tespitlere Göre Dağıtımı Iptal Et Tespitlere Göre Dağıtımı İptal Et Tespitlere göre yapılan otomatik dağıtım geri alınarak iptal edilir. Kadastro Sorgu Sorgu Sorgu Hisse Nereye Gitti Sorgu Malik Nereye Gitti Sorgu Kadastro Parseli Nereye Gitti Sorgu Grafik Sorgular Sorgu Hisse Nereye Gitti Hisse Nereye Gitti Dağıtımı yapılmış olan hisselerin hangi imar parsellerine gittiğini raporlayan ve ekranda gösteren işlemdir. Text olarak rapor alınabilir ya da ekranda gösterimi yapılabilir. Text Seçili olan maliğin; sadece bu kaydın gittiği imar ada/parselleri listeleyen ve tahsisleri gösteren bir listeyi oluşturur. İşleme girildiğinde hissenin gittiği parseller raporlanır. Yaz butonu ile print edilebilecektir. Tamam butonu ile işlemden çıkılır. Grafik Seçili olan malik kaydının gittiği imar ada parselleri ekranda gösteren bir işlemdir. Bu işlemin sonunda tabakalarda MALIK_NEREYE_GITTI tabakası açılır ve gösterimler bu tabakada saklanır. Dağıtım yapılmamışsa bilgi mesajı ile uyarı verecektir. Ctrl+N tuşları ile de aynı sorgu yapılabilir. İşleme girildiğinde hissenin dağıtıldığı parseller ekranda gösterilir.

144 Bu komut için projenin ekranda yüklü olması gerekir. Ekrandaki kadastro ve İmar Ada/Parsellerinin adlandırması ile dağıtım dosyasındaki adlandırma aynı olmalıdır. Sorgu Malik Nereye Gitti Malik Nereye Gitti Maliğin gittiği tüm imar parsellerini raporlar ve ekranda gösterir.

145 Text Seçili olan maliğin; düzenleme sahası içinde hisseli olduğu tüm kayıtlar sorgulanarak gittiği tüm imar ada parselleri, işletme (Sıra) numaralarını listeleyen ve tahsisleri gösteren bir listeyi oluşturur. İşleme girildiğinde rapor alınır.istenirse bu rapor Yazbutonu ile print edilebilecektir. Tamam butonu ile işlemden çıkılır. Dağıtım yapılmamışsa bilgi mesajı ile uyarı verecektir. Alt+I tuşları ile de aynı sorgulama yapılabilir. Grafik Seçili olan maliğin; düzenleme sahası içinde hisseli olduğu tüm kayıtlar sorgulanarak gittiği imar ada parsellerini ekranda boyayarak gösteren bir işlemdir. Bu işlemin sonunda tabakalarda MALIK_NEREYE_GITTI tabakası açılır ve gösterimler bu tabakada saklanır. Dağıtım yapılmamışsa bilgi mesajı ile uyarı verecektir. Ctrl+I tuşları ile de aynı sorgulama yapılabilir. İşleme girildiğinde maliğin dağıtıldığı parseller ekranda gösterilir. Bu komut için proje çizimlerinin ekranda yüklü olması gerekir. Ekrandaki kadastro ve İmar Ada/Parsellerinin adlandırması ile dağıtım dosyasındaki adlandırma aynı olmalıdır.

146 Sorgu Kadastro Parseli Nereye Gitti Kadastro Parseli Nereye Gitti Dağıtımı yapılmış olan kadastro parsellerinin hangi imar parsellerine gittiğini raporlayan ve ekranda gösteren işlemdir. Text Seçili olan kadastro parselinin gittiği tüm imar ada parselleri, işletme (Sıra) numaralarını listeleyen ve tahsisleri gösteren bir listeyi oluşturur. İstenirse bu rapor Yaz butonu ile print edilebilecektir. Tamam butonu ile işlemden çıkılır. Dağıtım yapılmamışsa bilgi mesajı ile uyarı verecektir. Grafik Dağıtımı yapılmış olan kadastro parsellerinin hangi imar parsellerine gittiğini ekrand a gösteren işlemdir. Bu işlemin sonunda otomatik olarak KDS_PAR_NEREYE_GITTI tabakası açılır ve alanlar bu tabakada saklanır. Dağıtım yapılmamışsa bilgi mesajı ile uyarı verecektir. Bu komut için projenin ekranda yüklü olması gerekir. Ekrandaki kadastro ve İmar Ada/Parsellerinin adlandırması ile dağıtım dosyasındaki adlandırma aynı olmalıdır. İşleme girildiğinde aşağıdaki gibi hissenin dağıtıldığı parseller gösterilir.

147 Sorgu Grafik Sorgular Grafik Sorgular Grafik ekranda bulunan imar parsellerinin sorgulanması işlemidir. İşleme girdikten sonra ekrandan imar parseli seçimi yapılarak İmar Bilgileri ya da Nereden Geldi bilgilerine erişilebilir.

148 Dağıtım Imar İmar Imar-Sorgu Imar Parseli Kimlerden Geldi Imar-Sorgu Imar Adası Kimlerden Geldi Imar-Sorgu Dağıtılmamış Malik Bul Imar-Sorgu Tahsis Edilmemiş Imar Parseline Imar-Sorgu Kalan Imar Parselleri Imar-Sorgu Ilk Ada Imar-Sorgu Son Ada Imar-Sorgu Imar Parseli Kimlerden Geldi İmar Parseli Kimlerden Geldi İmar kayıtlarında seçili olan parselin hangi kadastro parseli ve maliklerden geldiğini raporlayan ve ekranda işaretleyen işlemdir. Text ve Grafik olarak iki gösterimi mevcuttur.

149 Text Seçili olan parselin hangi kadastro parseli ve maliklerden geldiğini raporlayan işlemdir. İşleme girildiğinde gibi parselin geldiği hisseler raporlanır. Yaz butonu ile print edilebilecektir. Tamam butonu ile işlemden çıkılır. Grafik İmar kayıtlarında seçili olan parselin hangi kadastro parseli ve maliklerden geldiğini e kranda işaretleyen işlemdir. Bu işlemin sonunda tabakalarda IMR_PAR_KIMDEN_GELDI tabakası açılır ve gösterimler bu tabakada saklanır. Dağıtım yapılmamışsa bilgi mesajı ile uyarı verecektir.

150 Imar-Sorgu Imar Adası Kimlerden Geldi Imar Adası Kimlerden Geldi İmar kayıtlarında seçili olan imar adasının hangi kadastro parseli ve maliklerden geldiğini raporlayan ve ekranda işaretleyen işlemdir. Text ve Grafik olarak iki gösterimi mevcuttur. Text İmar kayıtlarında seçili olan imar adasının hangi kadastro parseli ve maliklerden geldiğini raporlayan ve ekranda işaretleyen işlemdir. İşleme girildiğinde adanın geldiği hisseler raporlanır. Yaz butonu ile print edilebilir. Tamam butonu ile işlemden çıkılır. Grafik İmar kayıtlarında seçili olan parselin hangi kadastro parseli ve maliklerden geldiğini e kranda işaretleyen işlemdir. Bu işlemin sonunda tabakalarda IMR_ADA_KIMDEN_GELDI tabakası açılır ve gösterimler bu tabakada saklanır. Dağıtım yapılmamışsa bilgi mesajı ile uyarı verecektir.

151 Imar-Sorgu Dağıtılmamış Malik Bul Dağıtılmamış Malik Bul Malik arama, bulunulan yerden son kayda doğru yapılır. Bulunan, ilk dağıtımı sıfırlanmamış maliğe ulaşılır. İşlem tekrarlanarak diğer dağıtılmamış maliklere de ulaşılabilir. Alt+F3 tuşları ile de aynı işlem gerçekleşir. Imar-Sorgu Tahsis Edilmemiş Imar Parseline Tahsis Edilmemiş İmar Parseline Dağıtım sırasında arama, bulunulan yerden sağa doğru yapılır. Tahsisi sıfırlanmamış ilk imar parseline ulaşılır. İşlem tekrarlanarak diğer tahsis edilmemiş imar parsellerine de ulaşılabilir. Alt+F5 tuşları ile de aynı işlem gerçekleşir. Imar-Sorgu Kalan Imar Parselleri Kalan İmar Parselleri Genellikle dağıtım sonrası imar adalarında kalan alan olup olmadığı kontrolü yapılabileceği gibi dağıtımın herhangi bir aşamasında da imar adalarının alan kontrolü yapılabilir. Bu işlemin gerçekleşmesi için dop hesabının yapılmış olması gerekir. Text İmar parsellerinde tahsisleri sıfırlanmamış alanların İmar Ada/ Parsel numarası, Dağıtım (parsel alanı) ve Dağıtım/İmaralanı (kalan tahsis) değerlerinin listelendiği işlemdir. Yaz butonu ile çıktısı alınabilir. Grafik Text sorgusu ile yapılan işlemi ekranda gösteren işlemdir. Bu işlemin sonunda tabakalarda Kalan_İmar_Parselleri tabakası açılır ve alanlar bu tabakada saklanır. Bu komut için projenin ekranda yüklü olması gerekir. Ekrandaki kadastro ve İmar Ada/Parsellerinin adlandırması ile dağıtım dosyasındaki adlandırma aynı olmalıdır.

152 Imar-Sorgu Ilk Ada İlk Ada Dağıtım editöründe ilk parsel kaydına ulaşmak için kullanılır. Klavyeden "home" tuşu da aynı işlemi yapmaktadır. Kısayolu ise Alt + I 'dır. Imar-Sorgu Son Ada Son Ada Dağıtım Editörü Rapor Rapor Dağıtım editöründe son parsele ulaşmak için kullanılır. Klavyeden "end" tuşu ile de yapılabilmektedir. Kısayolu ise Alt + S'dir. Ribbon menüde bulunan Kontrol/ Dağıtım Kontrol ve alt menülerinden alınan rapor (?) sonuçlarının listelendiği editördür. Editör üzerinde kolonlarda filtreleme, sıralama ve kolon yerlerini değiştirme işlemleri yapılabilir. Kolonlar sürüklenerek gruplama işlemleri diğer editörlerde olduğu gibi yapılabilir. Alınan tüm raporlar yapılan sıralama, gruplama ve filtrelemeler dahilinde sağ tuş ile Excel formatında raporlanabilir. Yeni Dağıtım Yeni Dağıtım

İmar Uygulaması. Uygulamanın Netmap Projesi Olduğunun Belirtilmesi

İmar Uygulaması. Uygulamanın Netmap Projesi Olduğunun Belirtilmesi Netmap menü altından, Yeni alt menüsü seçildikten sonra çıkan menüden Ada seçeneği seçilmesi ile imar adalarının oluşturulması gerekmektedir. İmar adaları resim üzerinden çevrildikten sonra ada kapandığında,

Detaylı

Dağıtım (18. Madde) Uygulamaları

Dağıtım (18. Madde) Uygulamaları Dağıtım (18. Madde) Uygulamaları 1. Imar ve Kadastro Parsellerinde Bulunması Gereken Bilgiler 2. Verinin Yüklenmesi 3. Kadastro Parsellerinin Dagıtıma Aktarılması 4. Imar Parsellerinin Dagıtıma Aktarılması

Detaylı

NETCAD/MAP Bu belgedeki tüm bilgiler önceden uyarı yapılmadan değiştirilebilir ve Ulusal CAD ve GIS Çözümleri Mühendislik Bilgisayar A.Ş. adına verilmiş herhangi bir taahhüt niteliği taşımaz. Bu belgede

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) VERİ İŞLEMLERİ DOKÜMANI Sürüm: 0.1 Revizyon Bilgileri Revizyon No: Revizyon Tarihi Revizyonu Yapan Revizyon Nedeni 0.1 15.07.2013 Yazılım

Detaylı

NetCAD de Yan Nokta Hesabı (Prizmatik Alımla Ölçülen Detayların Haritaya Çizilmesi ve Prizmatik Ölçü Krokisinin Hazırlanması)

NetCAD de Yan Nokta Hesabı (Prizmatik Alımla Ölçülen Detayların Haritaya Çizilmesi ve Prizmatik Ölçü Krokisinin Hazırlanması) NetCAD de Yan Nokta Hesabı (Prizmatik Alımla Ölçülen Detayların Haritaya Çizilmesi ve Prizmatik Ölçü Krokisinin Hazırlanması) Prizmatik Ölçü Yöntemi ile Detay Alımında yapılması gereken işlem, poligon

Detaylı

PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU

PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU ŞUBAT - 2014 PERSONEL ÖDEMELERİ UYGULAMA GELİŞTİRME VE DESTEK ŞUBESİ 1 İçindekiler GİRİŞ......3 1. HARCAMA BİRİMLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER..3 1.1.

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) BAŞVURU, E-ÖDEME VE FEN KAYIT İŞLEMLERİ DOKÜMANI Sürüm: 0.1 Revizyon Bilgileri Revizyon No: Revizyon Tarihi Revizyonu Yapan Revizyon

Detaylı

New Project. User guide

New Project. User guide New Project User guide Table of Contents New Project... 3 Katman Yöneticisi... 4 Katman Yöneticisi Araçları... 6 Katman İşlemleri... 8 Katman Görünümü... 9 Katman Ekleme... 10 Aktif Katman Yapma... 12

Detaylı

ULUSAL, önceden bir bildirim yapmadan, satılan ürünlerde ve ürünlerin özelliklerinde değişiklik yapma hakkına sahiptir.

ULUSAL, önceden bir bildirim yapmadan, satılan ürünlerde ve ürünlerin özelliklerinde değişiklik yapma hakkına sahiptir. NETCAD/NETTOP-8 Bu eserin tüm telif hakları ULUSAL CAD VE GIS ÇÖZÜMLERİ MÜHENDİSLİK BİLGİSAYAR EĞİTİM TİCARET A.Ş. (ULUSAL), Türkiye aittir. Telif hakkı kanunları çerçevesinde izin verilen haller ve yazılım

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI KAYIT NUMARALAMA ŞABLONLARI

DESTEK DOKÜMANI KAYIT NUMARALAMA ŞABLONLARI KAYIT NUMARALAMA ŞABLONLARI Kayıt numaralama özelliği; firmaya ait işlemlerde kullanılan belgelerin, firmaya özel numaralar ile kaydedilip izlenmesine imkan tanır. Ticari sistemde fiş ve faturalara ait

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) BAŞVURU, E-ÖDEME VE FEN KAYIT İŞLEMLERİ DOKÜMANI Versiyon: 0.2 TC. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TAPU ve KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MEGSİS

Detaylı

Programın Tanıtımı 2-4- 1-3- 8-9- 10-11- 12- 13-

Programın Tanıtımı 2-4- 1-3- 8-9- 10-11- 12- 13- ISIS VERİ YÖNETİMİ Programın Tanıtımı 1-3- 2-4- 6-7- 5-8- 9-10- 11-12- 13-1- Bu bölüme aranacak sorgu için 2 tarih arası bilgi gün / ay / yıl / saat / dakika cinsinden girilir. 2- Arama kriterlerinden

Detaylı

AGSoft Okul Aidat Takip Programı Kullanım Kılavuzu

AGSoft Okul Aidat Takip Programı Kullanım Kılavuzu Giriş: Program ilk açıldığında karşımıza çalışmak istediğimiz İşletme Çalışma Yılı ve Aidat Dönemi seçim bölümü gelir. İşletme Çalışma Yılı: İşletme defterinin yılı bu bölümden seçilir. Eğer kayıt yapılmamış

Detaylı

BÖLÜM13 3- EXCEL DE VERİ İŞLEMLERİ

BÖLÜM13 3- EXCEL DE VERİ İŞLEMLERİ BÖLÜM13 3- EXCEL DE VERİ İŞLEMLERİ Excel de veritabanı dosyaları oluşturmak oldukça kolay ve pratiktir. Böyle bir dosya herhangi özel bir işlem gerektirmeden, veri alanlarının direkt hücrelere girilmesi

Detaylı

İFRAZEN TAKSİM, tapuda hisseli olarak tescilli taşınmazdaki ortaklığın, taşınmazın ifraz edilerek hissedarlara paylaştırılması işlemidir.

İFRAZEN TAKSİM, tapuda hisseli olarak tescilli taşınmazdaki ortaklığın, taşınmazın ifraz edilerek hissedarlara paylaştırılması işlemidir. İFRAZEN TAKSİM, tapuda hisseli olarak tescilli taşınmazdaki ortaklığın, taşınmazın ifraz edilerek hissedarlara paylaştırılması işlemidir. GEREKLİ BELGELER AÇIKLAMALAR 1-)Kimlik Belgesi temsilcilerinin

Detaylı

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU Ekim 2015 İçindekiler 1. HAL KAYIT SİSTEMİ NE GİRİŞ... 2 2. HAL HAKEM HEYETİ BAŞVURU OLUŞTURMA SÜRECİ... 2 2.1. BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BİLGİLERİN

Detaylı

13 Aralık 2007. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar. Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz

13 Aralık 2007. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar. Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz 13 Aralık 2007 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Raporlar KULLANICI TANIMLI RAPORLAR Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz Kendi isteklerinize özel rapor tasarımları

Detaylı

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır.

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır. YARDIM DOKÜMANI 1. Giriş Ekranı Kent Rehberi uygulaması ara yüzünde, sorgulama işlemleri bölümü, haritacılık araçları bölümü, temel araçlar bölümü, sağ tık menüsü ve navigasyon işlemleri bölümleri bulunmaktadır.

Detaylı

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6 B Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/2018 3D ve Veri Değişimi Netcad 7.6 Kartoğrafya Kartografya Anabilim Dalı Dalı Dalı 2018 K T Ü H a r i t a M ü h e n d i s l i ğ i 3D+: 'NETCAD 3D+', kent ve arazi

Detaylı

AKINSOFT Barkod 4. AKINSOFT Barkod 4 Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 23.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT

AKINSOFT Barkod 4. AKINSOFT Barkod 4 Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 23.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT AKINSOFT Barkod 4 Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 23.12.2010 Sayfa-1 1- ÇALIŞMA ŞEKLİ HAKKINDA KISA BİLGİ Barkod 4 programı, her türlü barkod etiketi, raf etiketi ya da reyon etiketi

Detaylı

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu Giriş Bölümü: Program ilk açıldığında karşımıza Kullanıcı Adı ve Şifre giriş bölümü gelir. Kullanıcı Adı: Programa giriş yapacak kullanıcının kodunu ve şifresini yazdıktan sonra Tamam tuşu ile programa

Detaylı

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI Versiyon: 2 Tarih: 28.09.2017 1 İçindekiler 1. Sisteme Giriş... 3 2. Geri Bildirim Süreci... 4 2.1. Geri bildirim oluşturma... 6 3. Denetim Talebi...

Detaylı

Kullanım Kılavuzu RADYOLOJİ MODÜLÜ

Kullanım Kılavuzu RADYOLOJİ MODÜLÜ Kullanım Kılavuzu RADYOLOJİ MODÜLÜ Sarus Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri tarafından geliştirilmiş olan Radyoloji Modülü kullanım fonksiyonlarını içermektedir. TEKNORİTMA MEHMET DEMİRTAŞ 1.09.2016 1 İçindekiler

Detaylı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü YAZAN. İlhan DENKLİ

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü YAZAN. İlhan DENKLİ Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü YAZAN İlhan DENKLİ Başvuru Fişleri ekranında talep edilen imar işlemi için başvuru oluşturulurken, (Ekle) butonuna basılır, ilgili alanlarının bilgi girişi yapılır. Başvuruya

Detaylı

DENİZYOLU GENEL BİLDİRİM

DENİZYOLU GENEL BİLDİRİM DENİZYOLU GENEL BİLDİRİM (Gemi Kayıt) Gemi Geliş/Gidiş Bilgilerinin İletilmesi ÖNEMLİ: Geliş işlemi yapılacak olan gemiler için, aşağıdaki sırayla işlem yapılması gerekmektedir. Bilgilerin geminin limana

Detaylı

1. EXCANET Yardım EXCANET Sürüm Notları EXCANET Tanımlar EXCANET Araziye Uzat EXCANET Kota Uzat - Sabit Sev

1. EXCANET Yardım EXCANET Sürüm Notları EXCANET Tanımlar EXCANET Araziye Uzat EXCANET Kota Uzat - Sabit Sev 1. EXCANET Yardım.............................................................................................................. 2 1.1 EXCANET Sürüm Notları...................................................................................................

Detaylı

TAŞINIR MAL KAYIT VE TAKİP MODÜLÜ

TAŞINIR MAL KAYIT VE TAKİP MODÜLÜ MALİYE SGB..net TAŞINIR MAL KAYIT VE TAKİP MODÜLÜ 1 Taşınır Mal Yönetimi Taşınır Mal Yönetimi ile ilgili işlemlere Kaynak Yönetimi menüsü altındaki Taşınır Mal alt menüsünden ulaşıyoruz. Bu menünün seçenekleri

Detaylı

Seri Takibi Yenilikleri

Seri Takibi Yenilikleri Seri Takibi Yenilikleri Ürün Grubu [X] Fusion@6 [X] Fusion@6 Standard [X] Entegre@6 Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama Yardımcı Programlar/ Şirket/Şube/Parametre Tanımlamaları bölümünde

Detaylı

TURKCELL HİZMETLERİ. Kullanım Bilgileri. LOGO Kasım 2014

TURKCELL HİZMETLERİ. Kullanım Bilgileri. LOGO Kasım 2014 TURKCELL HİZMETLERİ Kullanım Bilgileri LOGO Kasım 2014 İçindekiler TURKCELL HİZMETLERİ... 3 Online Turkcell Fatura Aktarımı... 4 Fatura Eşleştirme Tabloları... 5 Online Fatura Aktarımları... 6 Toplu Mesaj

Detaylı

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.2.1.1.4.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1/28

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.2.1.1.4.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1/28 Başvuru Fişleri ekranında talep edilen İcrai Haciz Terkini işlemi için başvuru oluşturulurken, (Ekle) butonuna basılarak ilgili bölümlere girişler yapılır. Başvuruya Ait Taşınmaz Mal (Zemin Tanım) bölümüne

Detaylı

Kantar Otomasyonu Özellikler Kullanım Satış Kamyon Hareketleri Ağırlık Bilgisi... 9

Kantar Otomasyonu Özellikler Kullanım Satış Kamyon Hareketleri Ağırlık Bilgisi... 9 İçindekiler Tablosu Kantar Otomasyonu... 3 1.Özellikler... 3 2.Kullanım... 3 2.1. Satış... 4 2.2. Kamyon Hareketleri... 8 2.2.1. Ağırlık Bilgisi... 9 2.3. Ayarlar... 10 2.3.1. Kullanıcı Tanımlama... 11

Detaylı

Copyright Ulusal Cad ve GIS Çözümleri Mühendislik Bilgisayar A.S. 1999

Copyright Ulusal Cad ve GIS Çözümleri Mühendislik Bilgisayar A.S. 1999 Netmap Bu belgedeki tüm bilgiler önceden uyari yapilmadan degistirilebilir ve Ulusal Cad ve GIS Çözümleri Mühendislik Bilgisayar A.S. adina verilmis herhangi bir taahhüt niteligi tasimaz. Bu belgede açiklanan

Detaylı

Taşınmaz sahibi veya yetkili temsilcilerinin Kimlik belgeleri. alınmış

Taşınmaz sahibi veya yetkili temsilcilerinin Kimlik belgeleri. alınmış PAYLAŞMA (TAKSİM), tapuda hisseli olarak tescilli taşınmazdaki ortaklığın sona erdirilmesi amacıyla, her hissedara en azından bir mal düşecek şekilde paylaştırılması işlemidir. GEREKLİ BELGELER AÇIKLAMALAR

Detaylı

ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu

ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu 2014 ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu İ.Ü. KURUMSAL OTOMASYON PROJESİ 1. GİRİŞ... 2 1.1 AMAÇ... 2 2. KULLANICI OLUŞTURMA VE SİSTEME GİRİŞ... 2 3. BİLGİ İŞLEMLERİ... 4 3.1 LABORATUVAR

Detaylı

ENROUTEPLUS TA YAPILMASI GEREKENLER

ENROUTEPLUS TA YAPILMASI GEREKENLER 11 Mayıs 2010 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : Transfer EnRoutePlus TAN METİN DOSYALARININ AKTARIMI (FATURA, NAKİT, ÇEK, SENET) Univera firmasının EnRoutePlus programından

Detaylı

Mücavir İşlemlerinin NETCAT ile Hazırlanmasına İlişkin Kılavuz

Mücavir İşlemlerinin NETCAT ile Hazırlanmasına İlişkin Kılavuz Mücavir İşlemlerinin NETCAT ile Hazırlanmasına İlişkin Kılavuz NETCAD İLE MÜCAVİR ONAMA 1. Yeni bir proje açılır. Proje > yeni 2. Proje > özellikler menüsünden projenin projeksiyonu, datumu ve dilim nosu

Detaylı

OYS OLAY YÖNETİM SİSTEMİ. Kullanım Kılavuzu. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu

OYS OLAY YÖNETİM SİSTEMİ. Kullanım Kılavuzu. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu OYS OLAY YÖNETİM SİSTEMİ Kullanım Kılavuzu Türkiye Halk Sağlığı Kurumu OLAY YÖNETİM SİSTEMİ Sisteme Giriş http://oys.thsk.gov.tr/oys Sisteme ilk defa giriş yapılıyorsa size verilen kullanıcı adını girdikten

Detaylı

BANKA & HOLDİNG & SİGORTACILIK KURULUŞ İŞLEMLERİ

BANKA & HOLDİNG & SİGORTACILIK KURULUŞ İŞLEMLERİ BANKA & HOLDİNG & SİGORTACILIK KURULUŞ İŞLEMLERİ BANKA HOLDİNG - SİGORTACILIK KURULUŞ İŞLEMLERİ Merkezi Sicil Kayıt Sisteminde Mersis butonuna tıklandığında aşağıda şirketinizle ilgili yapabileceğiniz

Detaylı

NetCAD te EnKesit ve BoyKesit Çizimleri

NetCAD te EnKesit ve BoyKesit Çizimleri NetCAD te EnKesit ve BoyKesit Çizimleri Bu çalışmada NetCAD ortamında bir yol projesinin güzergahının oluşturulması ile en kesit ve boy kesitlerin çizdirilmesi anlatılmıştır. 1. ADIM: NCZ Dosyasının Açılması

Detaylı

KENT REHBERİ 1.0 KULLANIM KILAVUZU

KENT REHBERİ 1.0 KULLANIM KILAVUZU KENT REHBERİ 1.0 KULLANIM KILAVUZU İçindekiler KENT REHBERİ 1.0 KULLANIM KILAVUZU... 0 HARİTA TOOLBAR... 5 Katman Yönetimi :... 6 Kaydır :... 8 Tüm Harita :... 8 Yaklaş :... 8 Uzaklaş :... 8 Önceki Görünüme

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Masraf merkezi: Personelin tek bir masraf merkezine bağlı olması durumunda kullanılır.

DESTEK DOKÜMANI. Masraf merkezi: Personelin tek bir masraf merkezine bağlı olması durumunda kullanılır. MASRAF MERKEZĐ KULLANIM VE AMAÇLARI Amaç Personel maliyetlerinin bağlı oldukları masraf merkezlerine göre dağılım oranlarında maliyetlendirmek istenildiği durumda Logo Muhasebe paketlerine entegrasyon

Detaylı

Dövizli Kullanım LOGO KASIM 2011

Dövizli Kullanım LOGO KASIM 2011 Dövizli Kullanım LOGO KASIM 2011 İçindekiler Dövizli Kullanım... 3 Kavramlar... 3 Döviz Türleri... 4 Satır bilgilerinin silinmesi... 4 Tüm tablonun silinmesi... 4 Sistemde yer alan ilk tanımlara ulaşım...

Detaylı

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu BÖLÜM 6 6. BELGELER ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER 6.1. Git işlemi Yazılan belgeler rapor, ödev, kitap tez gibi sayfalarca uzunlukta olabilir. Sayfalarca uzunluktaki belgede herhangi bir sayfaya gitmek

Detaylı

BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI

BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI PROGRAM İNDİRME : Beşhekim grup Aybel Yazılım İbys programımızı http://aybelsoft.com/uploads/aybelsoft-ibys.rar linkinden programı indirebilirsiniz.

Detaylı

MapCodeX Numarataj KBS Kullanım Kılavuzu

MapCodeX Numarataj KBS Kullanım Kılavuzu MapCodeX Numarataj KBS Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX Numarataj KBS Hakkında MapCodeX Numarataj KBS; verilerin veri

Detaylı

ANONİM ŞİRKET KURULUŞ İŞLEMLERİ

ANONİM ŞİRKET KURULUŞ İŞLEMLERİ ANONİM ŞİRKET KURULUŞ İŞLEMLERİ 1. KURULUŞ İŞLEMLERİ 1.1. Anonim Şirket Kuruluşu : ADIM 1 TÜR SEÇİMİ : Merkezi Sicil Kayıt Sisteminde Mersis butonuna tıklandığında aşağıda şirketinizle ilgili yapabileceğiniz

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

İlgili sayfa ulaşmak için metnin üzerine TIKLAYINIZ.

İlgili sayfa ulaşmak için metnin üzerine TIKLAYINIZ. 1 - GİRİŞ 1 2 - PORTAL / ANA SAYFA 1 2.1 Sisteme Giriş Yapılması 2 İlgili sayfa ulaşmak için metnin üzerine TIKLAYINIZ.! SİSTEM YÖNETİMİ 1 - GİRİŞ Bu doküman içerisinde, hizmete sunulan Sistem Yönetiminin

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

Maliyet Muhasebesi Logo Mart 2015

Maliyet Muhasebesi Logo Mart 2015 Maliyet Muhasebesi Logo Mart 2015 İçindekiler Maliyet Muhasebesi... 4 Maliyet Kaynakları... 5 Maliyet Kaynağı Bilgileri... 7 Maliyet Kaynakları Yükleyici Muhasebe Hesapları... 9 Maliyet Kaynağı Bütçe Kalemleri...

Detaylı

NETCAD TAPU KULLANICI DÖKUMANI NETCAD TAPU KULLANICI DÖKUMANI Netcad Tapu Nedir? E-Devlet Modülü... 2

NETCAD TAPU KULLANICI DÖKUMANI NETCAD TAPU KULLANICI DÖKUMANI Netcad Tapu Nedir? E-Devlet Modülü... 2 NETCAD TAPU KULLANICI DÖKUMANI NETCAD TAPU KULLANICI DÖKUMANI... 1 1. Netcad Tapu Nedir?... 2 2. E-Devlet Modülü... 2 1.... 4 2.... 7 3.... 8... 8 4.... 14 5.... 15 a) İdari Süzgeç Seçimi... 16 b) Liste

Detaylı

MEDULA Sistemi E-Fatura Gönderme

MEDULA Sistemi E-Fatura Gönderme Versiyon : 1.00 Yayınlama Tarihi : 16.09.2007 23:00 Sayfa Aralığı : 1-19 MEDULA Sistemi E-Fatura Gönderme MEDULA Sistemi ile E-Fatura gönderme işleminde ilk adım gönderilecek faturaların GSS** icmallerinin

Detaylı

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır.

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. BA&BS MUTABAKAT PROGRAMI Kurulumu 1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. 3. Server ayarlarının yapılacağı pencere açılır. 3.1 Server Adı\instance

Detaylı

AGSoft Rotatif Kredi Hesaplama Programı

AGSoft Rotatif Kredi Hesaplama Programı Programın Kullanımı AGSoft Rotatif Kredi Hesaplama Programı Genel: Bankaların belirli limit ve teminat (genellikle vadeli çek) karşılığında kullandırdıkları ve rotatif adı verilen kredilerin kullanılan

Detaylı

HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU. TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi

HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU. TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi İçindekiler Tablosu GİRİŞ...2 I. BÖLÜM...3 HARCAMA BİRİMİ TARAFINDAN YAPILACAK İŞLEMLER...3 A. Kanıtlayıcı Belge Ekleme...3

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.1.19.5.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1 / 27

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.1.19.5.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1 / 27 Başvuru Fişleri ekranında talep edilen işlem için başvuru oluşturulurken, (Ekle) butonuna basılır, Başvuran T.C. Kimlik bölümüne başvuran kişinin T.C. numarası yazılır butonuna basılır MERNİS de kayıtlı

Detaylı

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.1.24.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1 / 22

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.1.24.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1 / 22 Başvuru Fişleri ekranında talep edilen işlem için başvuru oluşturulurken, (Ekle) butonuna basılır, Başvuran Adı-Soyadı bölümüne ilgili mahkeme kararı yazılır. Başvuruya Ait Taşınmaz Mal (Zemin Tanım) kısmında

Detaylı

Web Labaratuar Modulu

Web Labaratuar Modulu Web Labaratuar Modulu http://212.156.99.42:777/mlis Linkini web tarayıcıların(google Chrome tercih sebebi) adres satırına linki yazıp Enter butonu tıklanır. Kullanıcı ekranı karşımıza gelir. Karşımıza

Detaylı

Muayene olmamış sekmesinde seçili hasta üzerinde sağ klik Randevu Kabul ile Açılan Randevu Kabul İşlemleri ekranından hasta randevusu kabul edilerek

Muayene olmamış sekmesinde seçili hasta üzerinde sağ klik Randevu Kabul ile Açılan Randevu Kabul İşlemleri ekranından hasta randevusu kabul edilerek Muayene olmamış sekmesinde seçili hasta üzerinde sağ klik Randevu Kabul ile Açılan Randevu Kabul İşlemleri ekranından hasta randevusu kabul edilerek muayeneye başlanır. Anamnez Toplu Metin sekmesinde kullanıcı

Detaylı

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma:

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma: EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ 1 Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma 2 Web Sayfasına Yeni Element Ekleme Ve Özelliklerini Belirleme Değişiklik Yapma 3 Web Sayfası Tasarımını

Detaylı

Turkcell Hizmetleri LOGO KASIM 2011

Turkcell Hizmetleri LOGO KASIM 2011 Turkcell Hizmetleri LOGO KASIM 2011 içindekiler Turkcell Hizmetleri...3 Toplu Mesaj Gönderimleri...4 Sicil Kartları Listesi nden SMS Gönderimleri...5 Raporlar...7 Durum Bilgisi...7 Başvurular...9 Turkcell

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS)

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) AGENT KULLANIM DOKÜMANI HİZMETE ÖZEL 1/21 Rev. 1 İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER 2 1.1. AYARLAR... 3 1.2. YENİLE... 7 1.3. BİLDİRİM VE GÖREVLER... 9 1.4. ENVİSİON ANA

Detaylı

PERSONEL TAKİP PROGRAMI..3

PERSONEL TAKİP PROGRAMI..3 İçindekiler Tablosu PERSONEL TAKİP PROGRAMI..3 1.Özellikler.3 2.Kullanım..4 2.1. Çalışma Takvimi..5 2.2. Giriş ve Çıkışlar.6 2.3. İzin ve Tatil..7 2.4. Personel 8 2.5. Rapor 11 2.5.1. Günlük Rapor Durumu...11

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri LOGO PROGRAM KURULUMU VE AYARLARI Logo programlarının yüklemesi için kullanılacak,setup dosyaları ftp://download.logo.com.tr/ adresinden indirilerek yapılır. Örneğin Kobi ürünleri için; ftp://download.logo.com.tr/windows/kobi/guncel/go_plus/klasöründen

Detaylı

TÜZEL KİŞİLERDE ÜNVAN DEĞİŞİKLİĞİ; tüzel kişiliğin sicilde tescilli unvanının ibraz edilen yetki belgesine göre değiştirilmesi işlemidir.

TÜZEL KİŞİLERDE ÜNVAN DEĞİŞİKLİĞİ; tüzel kişiliğin sicilde tescilli unvanının ibraz edilen yetki belgesine göre değiştirilmesi işlemidir. TÜZEL KİŞİLERDE ÜNVAN DEĞİŞİKLİĞİ; tüzel kişiliğin sicilde tescilli unvanının ibraz edilen yetki belgesine göre değiştirilmesi işlemidir. GEREKLİ BELGELER AÇIKLAMALAR 1-)Kimlik Belgesi Firma temsilcisi

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Programda veri gireceğiniz yerler beyaz renklidir. Sarı renkli alanlar hesaplama veya otomatik olarak gelen bilgilerdir.

KULLANIM KILAVUZU. Programda veri gireceğiniz yerler beyaz renklidir. Sarı renkli alanlar hesaplama veya otomatik olarak gelen bilgilerdir. Programın Ekran görüntüsü şekildeki gibidir: KULLANIM KILAVUZU Programda veri gireceğiniz yerler beyaz renklidir. Sarı renkli alanlar hesaplama veya otomatik olarak gelen bilgilerdir. Banka: Program kurulduğunda

Detaylı

MapCodeX Atıksu Modülü Kullanım Kılavuzu

MapCodeX Atıksu Modülü Kullanım Kılavuzu MapCodeX Atıksu Modülü Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX Atıksu Hakkında MapCodeX Atıksu Modülü, atıksu baca, boru ve parsel

Detaylı

HASTA ORDER İŞLEMLERİ

HASTA ORDER İŞLEMLERİ Hasta Order İşlemleri ekranı ayaktan ve yatan hastaların tedavilerinde kullanılacak ilaçların ve hizmetlerin sistem üzerinden kaydedilmesi ve hemşireler tarafından uygulanması amacı ile kullanılmaktadır.

Detaylı

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.2.1.1.6.1.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1/39

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.2.1.1.6.1.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1/39 Başvuru Fişleri ekranında talep edilen Yabancı Para Alacağından Dolayı Geçici Şerh Tesisi işlemi için başvuru oluşturulurken, (Ekle) butonuna basılarak ilgili bölümlere girişleri yapılır. Başvuruya Ait

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Tablolu Malzeme Sınıfları

DESTEK DOKÜMANI. Tablolu Malzeme Sınıfları Tablolu Malzeme Sınıfları Malzeme Sınıfı; malzemelerin nitel ve nicel özelliklerine göre (renk,boy,beden,ebat,aksesuar,vb...) gruplanması ile oluşturulan yapılardır. Malzemelerin ortak özelliklerine göre

Detaylı

Taşınmaz sahibi veya yetkili temsilcilerinin kimlik belgeleri. ilişkin belge. düzenlenmiş

Taşınmaz sahibi veya yetkili temsilcilerinin kimlik belgeleri. ilişkin belge. düzenlenmiş İFRAZ (ayırma); Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın, düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi işlemidir. GEREKLİ BELGELER AÇIKLAMALAR

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi İç Tetkik Kılavuzu

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi İç Tetkik Kılavuzu 2015 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi İç Tetkik Kılavuzu GİRİŞ... 2 1.1 AMAÇ...2 2. SİSTEME GİRİŞ... 2 DOKÜMAN YÖNETİMİ... 4 3.1 İÇ TETKİK EKRANI...4 İÇ TETKİK... 5 4.1 İÇ TETKİK

Detaylı

KAT MÜLKİYETİ TESİSİ, tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu,

KAT MÜLKİYETİ TESİSİ, tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, KAT MÜLKİYETİ TESİSİ, tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o taşınmazın maliki

Detaylı

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V )

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V ) FieldGenius harita ekranı tüm menülere ulaşımın sağlandığı ana ekrandır. Çizim ekranı dinamik özelliklere sahip olup objeler grafik ekrandan seçilebilir. Bu sayede nokta aplikasyonu, mesafe ölçümü gibi

Detaylı

DERS AÇMA İŞLEMLERİ DERS AÇMA EKRAN KULLANIMI Ders Bilgileri Yeni ders açma işlemi nasıl yapılır?

DERS AÇMA İŞLEMLERİ DERS AÇMA EKRAN KULLANIMI Ders Bilgileri Yeni ders açma işlemi nasıl yapılır? DERS AÇMA İŞLEMLERİ... 2 1.DERS AÇMA EKRAN KULLANIMI... 3 1.1.Ders Bilgileri... 5 1.1.1.Yeni ders açma işlemi nasıl yapılır?... 6 1.2.Ders Öğrenci Listeleri... 13 DERS AÇMA İŞLEMLERİ Ders açma işlemleri

Detaylı

FOCUS 6 TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU. Hazırlayan FURKAN TUZCU

FOCUS 6 TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU. Hazırlayan FURKAN TUZCU FOCUS 6 TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU Hazırlayan FURKAN TUZCU * Yeni İş Oluşturulması Yapılacak ölçümlerin, arazide toplanan verilerin kaydedilmesi için bir iş dosyası oluşturulması gerekmektedir.

Detaylı

MÜŞTERİ EVRAK GİRİŞ SİSTEMİ KULLANICI KILAVUZU

MÜŞTERİ EVRAK GİRİŞ SİSTEMİ KULLANICI KILAVUZU MÜŞTERİ EVRAK GİRİŞ SİSTEMİ KULLANICI KILAVUZU İçindekiler Giriş Müşteri Evrak Giriş Sistemi Adres Bilgileri... 3 Müşteri Evrak Giriş Sistemi Kullanıcı Ekranları Kullanıcı Girişi... 4 Müşteri Bilgileri...

Detaylı

UFRS ANALİZ DOKÜMANI

UFRS ANALİZ DOKÜMANI UFRS ANALİZ DOKÜMANI Versiyon 7.0.7 MatriksMatriksMatriksMatriksMa 25.10.2013 triksmat Bilgi Dağıtım Hizmetleri A.Ş. riksmatriksmatriksmatriksmatriksiksmatr iksmatriksmatriksmatriksmatriksmatriks İÇİNDEKİLER

Detaylı

Taşınmaz sahibi ile ipotek alacaklısının veya yetkili temsilcilerin kimlik belgeleri

Taşınmaz sahibi ile ipotek alacaklısının veya yetkili temsilcilerin kimlik belgeleri İPOTEK; doğmuş veya ilerde doğması muhtemel bir borç için bir taşınmaz malın teminat gösterilmesidir. İpotek tesisinden sonraki bir zamanda ipotekle ilgili değişiklikler yapılabilir. Bu örnek işlem bedel

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI ANKET YÖNETİMİ. Kurum tarafından yapılacak anketlerin hazırlandığı, yayınlandığı ve sonuçların raporlanabildiği modüldür.

DESTEK DOKÜMANI ANKET YÖNETİMİ. Kurum tarafından yapılacak anketlerin hazırlandığı, yayınlandığı ve sonuçların raporlanabildiği modüldür. Bölüm ANKET YÖNETİMİ Kurum tarafından yapılacak anketlerin hazırlandığı, yayınlandığı ve sonuçların raporlanabildiği modüldür. Anket uygulaması için aşağıdaki işlem adımlarını uygulamak gerekmektedir.

Detaylı

A. Hacizli İtfa Stopaj Ödeme Genel İlkeleri

A. Hacizli İtfa Stopaj Ödeme Genel İlkeleri A. HACİZLİ İTFA STOPAJ ÖDEME İŞLEMLERİ A. Hacizli İtfa Stopaj Ödeme Genel İlkeleri MKK tarafından haciz uygulaması veya hacze iştirak edilmesi işlemleri sonucunda HACZ alt hesabına bulunan menkul kıymetlerin

Detaylı

LKS2. Kredi Kartı Uygulamaları

LKS2. Kredi Kartı Uygulamaları LKS2 Kredi Kartı Uygulamaları LOGO Kasım 2006 İçindekiler LKS2 Kredi Kartı Uygulamalarında kullanılan parametreler... 3 Banka Hesabı Kayıt Türleri... 3 Geri Ödeme Planları... 4 Geri Ödeme Plan Bilgileri...

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Hızlı üretim işlemleri için öncelikle mamul kartında bulunan Mamul Alt Malzemeleri penceresine aşağıdaki bilgiler girilmelidir.

DESTEK DOKÜMANI. Hızlı üretim işlemleri için öncelikle mamul kartında bulunan Mamul Alt Malzemeleri penceresine aşağıdaki bilgiler girilmelidir. Hızlı Üretim Fişleri Hızlı ve tek seviyeli üretim yapan işletmelerde üretim işlemine ait bilgiler, Hızlı Üretim Fişleri ile pratik olarak takip edilebilir. Hızlı üretim fişleri ile karma koli, mamul ve

Detaylı

İKRAZATÇI KURULUŞ İŞLEMLERİ

İKRAZATÇI KURULUŞ İŞLEMLERİ İKRAZATÇI KURULUŞ İŞLEMLERİ İKRAZATÇI KURULUŞ İŞLEMLERİ Merkezi Sicil Kayıt Sisteminde Mersis butonuna tıklandığında aşağıda isletmenizle ilgili yapabileceğiniz işlemler listelenir. İsletme kuruluşu yapmak

Detaylı

Kod Listeleri Genel Yapısı

Kod Listeleri Genel Yapısı Fiş listelerinden de hatırlanacağı gibi pull down menüden fiş menü tercihleri veya görsel butonlardan Yeni, Değiştir, İzle, Sil, Kopyala ile kasa tahsilat ödeme ekranı açılır. Kasa tahsilat ve ödeme fişleri

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr KULLANIM KILAVUZU Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr RESERVE ONLİNE REZERVASYON YAZILIMI KULLANIM KİTABI...3 ADMİN PANELİ... 3 Admin Panel Giriş (Login)... 3 Yönetim Paneli... 3 OTEL

Detaylı

Kod Listeleri Genel Yapısı

Kod Listeleri Genel Yapısı : Cari hesap, Kasa, Banka, Vergi, Hizmet, Stok, Döviz, Çek&Senet Master Tanımlarında kullanılan kod listesi ekran yapıları temel olarak aynı olmasına rağmen aşağıda kırmızı belirteçle gösterildiği gibi

Detaylı

Sihirbaz Kullanarak Sorgu Oluştur : Sihirbaz sorguyu hazırlayan kişiye sorular sorar ve yanıtlarına göre sorgu oluşturur.

Sihirbaz Kullanarak Sorgu Oluştur : Sihirbaz sorguyu hazırlayan kişiye sorular sorar ve yanıtlarına göre sorgu oluşturur. BÖLÜM17 3. SORGULAR Access Veritabanında sorgu; tablolara yazılan bilgilerin hepsinin veya istenilen (belirlenen) şarta uyanlarının bulunmasıdır. Örneğin Tıp Fakültesinde okuyan öğrenciler gibi. Sorguları

Detaylı

AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI

AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI İŞYERİ HEKİMLERİNİN YAPMASI GEREKEN İŞLEMLER E-REÇETE YAZABİLMELERİ İÇİN - E-imza sahibi olmak, Elektronik imza (e-imza) usb dongle cihazınızın bilgisayarınıza tanıtılması

Detaylı

Konu : 2017 Yılına, Yılsonu Devir İşlemleri

Konu : 2017 Yılına, Yılsonu Devir İşlemleri Bilgi Konu : 2017 Yılına, Yılsonu Devir İşlemleri Presto Plus da iki farklı tip devir yapılabilir. İhtiyaca göre bu iki devir programından birisi tercih edilerek devir işlemi yapılmalıdır. Devir işlemlerinden

Detaylı

7 Temmuz Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar

7 Temmuz Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar 7 Temmuz 2007 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Raporlar RAPORLAR MODÜLÜNDE DOCMAGE DĐZAYNI Doküman sihirbazı DocMage den görsel açıdan zengin form dizaynları yapılır ve bu

Detaylı

NETCAD GIS. Dr. Cemal Sevindi

NETCAD GIS. Dr. Cemal Sevindi NETCAD GIS Dr. Cemal Sevindi Netcad YAKALAMA MODLARI Yakalama Modları, NETCAD' in CAD tabanına ilişkin özelliklerdir.nokta tabanlı yazılımlara göre önemli farklardan bir tanesidir. Netcad'de çizim yapmak

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI LOGOMAPS. Ürün : TIGER2 / UNITY2 Bölüm : Finans

DESTEK DOKÜMANI LOGOMAPS. Ürün : TIGER2 / UNITY2 Bölüm : Finans LOGOMAPS LOGOmaps hizmeti, firmaların coğrafi analiz ve raporlama ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla, LOGO ve INFOTECH işbirliği ile geliştirilmiştir ve LOGO ürünleri ile entegre çalışmaktadır. LOGOmaps

Detaylı

KAMU HARCAMA VE MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİ SOSYAL HAK VE YARDIM ÖDEMELERİ UYGULAMA KILAVUZU

KAMU HARCAMA VE MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİ SOSYAL HAK VE YARDIM ÖDEMELERİ UYGULAMA KILAVUZU KAMU HARCAMA VE MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİ SOSYAL HAK VE YARDIM ÖDEMELERİ UYGULAMA KILAVUZU (Versiyon 4) Muhasebat Genel Müdürlüğü PERSONEL ÖDEMELERİ UYGULAMA DESTEK ŞUBESİ ŞUBAT 2014 http://kbs.muhasebat.gov.tr/index.html

Detaylı

KAMU HARCAMA VE MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİ SOSYAL HAK VE YARDIM ÖDEMELERİ UYGULAMA KILAVUZU_VERSİYON3

KAMU HARCAMA VE MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİ SOSYAL HAK VE YARDIM ÖDEMELERİ UYGULAMA KILAVUZU_VERSİYON3 KAMU HARCAMA VE MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİ SOSYAL HAK VE YARDIM ÖDEMELERİ UYGULAMA KILAVUZU_VERSİYON3 PERSONEL ÖDEMELERİ UYGULAMA DESTEK ŞUBESİ ANKARA EYLÜL-2011 I-SİSTEME GİRİŞ http://kbs.muhasebat.gov.tr/index.html

Detaylı

NÜTRİSYON TAKİBİ. Nütrisyon takip formu; «Hemşire Fizik Değerlendirme ve Gözlem» ekranından veya order uygulama aşamasında otomatik açılır.

NÜTRİSYON TAKİBİ. Nütrisyon takip formu; «Hemşire Fizik Değerlendirme ve Gözlem» ekranından veya order uygulama aşamasında otomatik açılır. NÜTRİSYON TAKİBİ Nütrisyon takibi; Erişkin ve Çocuk hastalarda belirlenmiş olan sistem sorgularının kayıt edildiği, çocuk hastalar için oluşturulmuş formülasyona göre; erişkin hastalar için değerlendirme

Detaylı

Aplikasyon Klavuzu (V )

Aplikasyon Klavuzu (V ) Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi klavuzunda da anlatıldığı üzere FieldGenius (FG), obje tabanlı bir arazi ölçme yazılımıdır. Nokta ve çizgi tipindeki vektörel objeleri kullanarak arazi ölçmeleri gerçekleştirilebilir.

Detaylı

E - YENİLİKLER BÜLTENİ

E - YENİLİKLER BÜLTENİ YENİLİK CTRL+F3 Adres Kartları ekranında, bakiyesi olan firma kartının kullanım dışı yapılamaması için parametrik düzenleme yapılmıştır. (Proje No: 95946) Bu özelliğin devreye alınması için; 0372 numaralı,

Detaylı

SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI

SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI Sürüm 1.3.5 Ağustos 2013 TegsoftCC Supervisor (Yetkili Kullanıcı) Kampanya Yönetimi Eğitim Dokümanı Sayfa 2 / 14 İÇİNDEKİLER A. SES KAMPANYASI

Detaylı