Problem U. Tünel Kemer (Tonoz) Yapõ. Betonarme E =3600 ksi Poisson Oranõ = " kalõnlõğõnda betonarme duvarlar ve plaklar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Problem U. Tünel Kemer (Tonoz) Yapõ. Betonarme E =3600 ksi Poisson Oranõ = 0.2 12" kalõnlõğõnda betonarme duvarlar ve plaklar"

Transkript

1 Problem U Tünel Kemer (Tonoz) Yapõ Betonarme E =3600 ksi Poisson Oranõ = " kalõnlõğõnda betonarme duvarlar ve plaklar Yapõlacaklar Yapõnõn kendi ağõrlõğõndan dolayõ üst ve alt kemerlerin merkezindeki maksimum sehimi belirleyiniz. Aynõ zamanda üst kemere uygulanan, kendi ağõrlõğõna ilave olarak eklenen hareketli yükten dolayõ, üst ve alt kemerlerin merkezindeki maksimum sehimi belirleyiniz. Not: Amacõmõz, bu problemi önce kendi kendinize çözmeyi denemenizdir. Onu kendi kendinize çözmeyi başardõktan sonra, istenirse bizim çözümümüzden daha ileri adõmlara geçebilirsiniz. Eğer problemdeki modeli oluşturmak istiyorsanõz, o zaman aşağõdaki çözüm adõmlarõnõ deneyiniz.

2 Problem U nun Çözümü 1. Birimleri değiştirmek için sağ alt köşedeki kutuda kip-ft bölümünü tõklayõnõz. 2. File(Dosya) menüsünden New Model From Template...(ŞablondanYeni Model...) seçeneğini seçerek Model Templates (Modeller Şablonu) iletişim kutusunu 3. Bu diyalog kutusunda Barrel (Beşik Tonoz-Kemer) kutusunu tõklayarak Barrel(Beşik Tonoz-Kemer) iletişim kutusunu 4. Bu diyalog kutusunda: Number of Circumferential Spaces(Çevrede Bölüm Sayõsõ) nõ mevcut olan 8 olarak kabul ediniz. Number of Span Spaces(Boyuna Açõklõk Sayõsõ) nõ mevcut olan 8 olarak kabul ediniz. Span(Açõklõk) kutusuna 40 yazõnõz. Radius(Yarõçap) kutusuna 20 yazõnõz. Roll Down Angle (Dönülen Toplam Açõ)kutusuna 35 yazõnõz. Restraints(Serbestlikler) kutusunu serbest bõrakõnõz D View(3 Boyutlu Görüntü) pencereni tõklayarak onu aktif hale getiriniz. Pencere aktif olduğundan parlak olur. 6. Yan araç çubuğundan Select All(Hepsini Seç) kutusunu tõklayarak tüm elamanlarõ seçiniz. 7. Edit(İlave) menüsünden Move...(Yer Değiştir...)seçeneğini seçerek Move Selected Points (Seçili Düğümleri Yer Değiştir)iletişim kutusunu görüntüleyin. 8. Bu diyalog kutusunda: Delta Z (Z de öteleme) kutusuna 10 yazõnõz. 9. Edit(İlave) menüsünden Add To Model From Template... (Şablondan Yeni Model Ekle...) seçeneğini seçerek Model Templates (Modeller Şablonu) iletişim kutusunu 10. Bu diyalog kutusunda Barrel(Beşik Tonoz-Kemer) kutusunu tõklayarak Barrel(Beşik Tonoz-Kemer) iletişim kutusunu 11. Bu diyalog kutusunda:

3 Number of Circumferential Spaces(Çevrede Bölüm Sayõsõ) nõ mevcut olan 8 olarak kabul ediniz. Number of Span Spaces(Açõklõk Sayõsõ) nõ mevcut olan 8 olarak kabul ediniz. Span(Açõklõk) kutusuna 40 yazõnõz. Radius(Yarõçap) kutusuna 30 yazõnõz. Roll Down Angle (Dönülen Toplam Açõ)kutusuna 35 yazõnõz. Eğer boş değilse Restraints(Serbestlikler) kutusunu boş bõrakõnõz. Advanced(Taşõ) kutusunu tõklayõnõz. Translation(Hareket Yönü) bölümündeki Delta Z(Z de öteleme) kutusuna 25 yazõnõz. Ok kutucuğunu iki kere tõklayarak tüm diyalog kutularõndan çõkõnõz. 12. Y-Z X=20(X=20 deki Y-Z Düzlemi) penceresini tõklayarak onu aktif hale getiriniz. 13. Üst ana araç çubuğundan Set Element(Eleman görüntü ayarlarõ) kutucuğunu tõklayarak;yada View(Görünüş) menüsünden Set Elements...(Eleman Görüntü Ayarlarõ...) seçeneğini seçerek Set Elements (Eleman Görüntü Ayarlarõ) iletişim kutusunu görüntüleyeniz. 14. Bu diyalog kutusunda: Joints(Noktalar) bölümünde Labels (Numaralar)kutusunu işaretleyiniz. 15. Y-Z deki Y-Z Düzlemi) penceresinde 154 düğümünü tõklayõnõz. Joint Information (Düğüm Bilgisi)iletişim kutusunu 16. Y koordinatõnõ parlak hale getiriniz ve ( ) klavyeden Ctrl ve C tuşlarõna basarak bu değeri kopyalayõnõz. 17. Joint Infarmation(Düğüm Bilgisi) iletişim kutusunu kapatmak için Cancel(Çõkõş) kutusunu tõklayõnõz. 18. Edit(İlave) menüsünden Add To Model From Template... (Şablondan Yeni model Ekle...)seçeneğini seçerek Model Templates (Modeller Şablonu)iletişim kutusunu 19. Bu diyalog kutusunda Shear Wall(Perde) kutusunu tõklayarak Shear Wall(Perde) iletişim kutusunu 20. Bu diyalog kutusunda: Number of Spaces Along X( X Yönünde Bölme Genişliği) kutusuna 8 yazõnõz. Number of Spaces Along Z(Z Yönünde Bölme Genişliği)kutusuna 4 yazõnõz. Width Along X(X Yönünde Bölme Sayõsõ)kutusuna 5 yazõnõz. Width Along Z(Z Yönünde Bölme Sayõsõ)kutusuna 2.5 yazõnõz.

4 Eğer boş değilse Restraints(Serbestlikler) kutusunu boş bõrakõnõz. Advanced(Taşõ) kutusunu tõklayõnõz. Y kutusunu parlak hale getirin ve değerini kopyalamak için klavyeden Y kutusu içinde Ctrl ve V tuşlarõna basõnõz. Translation(Hareket Yönü) bölümündeki Z kutusuna 15 yazõnõz. Ok kutucuğunu iki kere tõklayarak tüm diyalog kutularõndan çõkõnõz. 21. Y-Z X=20(X=20 deki Y-Z Düzlemi) penceresinde 73 düğümünü tõklayõnõz. Joint Information (Düğüm Bilgisi) iletişim kutusunu 22. Y koordinatõnõ parlak hale getiriniz ve ( ) klavyeden Ctrl ve C tuşlarõna basarak bu değeri kopyalayõnõz. 23. Joint Information(Düğüm Bilgisi) iletişim kutusunu kapatmak için Cancel(Çõkõş) kutusunu tõklayõnõz. 24. Edit(İlave) menüsünden Add To Model From Template... (Şablondan Yeni Model Ekle...)seçeneğini seçerek Model Templates (Modeller Şablonu)iletişim kutusunu 25. Bu diyalog kutusunda Shear Wall(Perde) kutusunu tõklayarak Shear Wall(Perde ) iletişim kutusunu 26. Bu diyalog kutusunda: Number of Spaces Along X( X Yönünde Bölme Sayõsõ) kutusuna 8 yazõnõz. Number of Spaces Along Z(Z Yönünde Bölme Sayõsõ)kutusuna 4 yazõnõz. Width Along X(X Yönünde Bölme Genişliği)kutusuna 5 yazõnõz. Width Along Z(Z Yönünde Bölme Genişliği)kutusuna 2.5 yazõnõz. Eğer boş değilse Restraints(Serbestlikler) kutusunu boş bõrakõnõz. Advanced(Taşõ) kutusunu tõklayõnõz. Y kutusunu parlak hale getirin ve değerini kopyalamak için klavyeden Y kutusu içinde Ctrl ve V tuşlarõna basõnõz. Ok kutucuğunu iki kere tõklayarak tüm diyalog kutularõndan çõkõnõz. 27. Yan araç çubuğundan Pointer(İşaretleyici) kutusunu tõklayarak çizim modundan çõkõp seçme moduna geçiniz. 28. Y-Z X=20(X=20 deki Y-Z Düzlemi) pencereni tõklayarak aktif hale getiriniz. 29. View(Görüntü) menüsünden Set 2D View... (İki Boyutlu Görüntü...)seçeneğini seçerek Set 2D View (İki Boyutlu Görüntü)iletişim kutusunu 30. Bu diyalog kutusunda: X-Z Plane(X-Z Düzlemi) seçeneğini seçiniz.

5 Y= kutusuna yazõnõz. 31. Pencereleme yoluyla tüm elamanlarõ seçiniz. 32. View(Görüntü) menüsünden Set 2D View... (İki Boyutlu Görüntü...)seçeneğini seçerek Set 2D View (İki Boyutlu Görüntü) iletişim kutusunu 33. Bu diyalog kutusunda: X-Z Plane(X-Z Düzlemi) seçeneğini seçiniz. Y= kutusuna yazõnõz. 34. Pencereleme yoluyla tüm elamanlarõ seçiniz. 35. View(Görüntü) menüsünden Show Selection Only(Sadece Seçilen Kõsmõ göster) seçeneğini seçiniz. 36. Ana araç çubuğundan Perspective Toggle(Perspektif Gösterim) kutusunu tõklayõnõz. 37. View(Görüntü) menüsünden Show Grid(Izgara Çizgilerini Göster) i seçerek õzgarayõ kaldõrõnõz. 38. View(Görüntü) menüsünden Show Axes(Eksenleri Göster) i seçerek eksen görüntüsünü kaldõrõnõz. 39. Draw (Çizim) menüsünden Draw Quad Shell Element(Hõzlõ Yamuk Plak Eleman Çiz) seçeneğini seçiniz. 40. X-Z Perpektifinde 163,195,73 ve 1 düğümlerini tõklayarak bir plak elaman çiziniz. 41. Yan araç çubuğundan Pointer(İşaretleyici) kutusunu tõklayarak çizim modundan çõkõp seçme moduna geçiniz. 42. Yeni çizdiğiniz plak elamanõ tõklayarak onu seçiniz. 43. Edit(İlave) menüsünden Mesh Shells...(Plak Elemanõ Böl...)seçenğini seçerek Mesh Selected Shells (Seçili Plağõ Böl) iletişim kutusunu 44. Bu iletişim kutusunu şekilde görüldüğü gibi doldurunuz ve Ok kutucuğunu tõklayõnõz. Not: 3 e 8 yada 8 e 3 plak parçalarõnõn birleşim şeklini görmek zordur. Genellikle ileriye gitmek ve bir yol denemek en kolayõdõr,eğer o yol yanlõşsa ana araç çubuğundan Undo(Geri al) kutusuna basarak parçalõ plak için başka bir yol deneyiniz. 45. X-Z Perspectif görüntüsündeki tüm elamanlarõ pencereleme yoluyla seçiniz.

6 46. Edit(İlave) menüsünden Replicate...(Aynõsõnõ Kopyala...)seçeneğini seçerek Replicate(Aynõsõnõ Kopyala) iletişim kutusunu 47. Bu diyalog kutusunda: Mirror Tab(Yansõtma-Ayna Gibi Düğmesi) ni seçiniz. Mirror about(yansõtma-düzlem Etrafõnda) bölümünde XZ Plane(XZ Düzlemi) ni seçiniz. Eğer yazõlõ değilse Ordinate(Ordinat) Bölümünde Y kutusuna 0 yazõnõz. 48. View(Görüntü) menüsünden Set 2D View... (İki Boyutlu Görüntü...) seçeneğini seçerek Set 2D View(İki Boyutlu Görüntü) iletişim kutusunu 49. Bu diyalog kutusunda: X-Y Plane(X-Y Düzlemi) seçeneğini seçiniz. Z= kutusuna 0 yazõnõz. 50. Pencereleme yoluyla düğümlerin hepsini seçiniz. 51. Assign(Atama) meüsünden Joint(Düğüm) seçeneği altõndan Restraints...(Serbestlikler...) seçeneğini seçerek Joint Restraints(Düğüm Noktasõ Serbestlikleri) iletişim kutusunu 52. Bu diyalog kutusunda: Translation(Hareket Yönü) 1,2 ve 3 kutularõnõn hepsinin işaretli olduğunu kontrol ediniz. 53. View(Görüntü) menüsünden Set 2D View... (İki Boyutlu Görüntü...) seçeneğini seçerek Set 2D View (İki Boyutlu Görüntü) iletişim kutusunu 54. Bu diyalog kutusunda: Y-Z Plane(X-Z Düzlemi) seçeneğini seçiniz. X= kutusuna 20 yazõnõz. 55. Pencere görüntüsünü temizlemek için Show Undeformed Shape(Yapõnõn Orijinal Şeklini Görüntüle) kutusunu tõklayõnõz.

7 56. View(Görüntü) menüsünden Show All(Tümünü Göster) seçiniz. 57. Birimleri değiştirmek için sağ alt köşedeki kutuda kip-in bölümünü tõklayõnõz. 58. Define(Belirleme) menüsünden Materials... (Malzemeler...) seçeneğini seçerek Define Materials(Malzemeleri Belirle) iletişim kutusunu 59. Materials (Malzemeler) bölümünde CONC u tõklayarak parlak hale getiriniz ve Modify/Show Material (Malzeme Düzenle/Göster) kutusunu tõklayarak Material Property Data (Malzeme Özellik Bilgileri) iletişim kutusunu 60. Bu diyalog kutusunda: Modulus of Elasticity(Elasite Modülü) kutusuna 3600 yazõnõz. Poisson s Ratio(Poisson Oranõ) kutusunda 0.2 olduğundan emin olunuz. Ok kutucuğunu iki kere tõklayarak tüm diyalog kutularõndan çõkõnõz. 61. Birimleri değiştirmek için sağ alt köşedeki kutuda kip-ft bölümünü tõklayõnõz. 62. Define(Belirleme) menüsünden Materials... (Malzemeler...)seçeneğini seçerek Define Materials(Malzemeleri Belirle) iletişim kutusunu 63. Materials (Malzemeler) bölümünde CONC u tõklayarak parlak hale getiriniz ve Modify/Show Material (Malzemeyi Düzenle/Göster) kutusunu tõklayarak Material Property Data(Malzeme Özellik Bilgileri) iletişim kutusunu 64. Bu diyalog kutusunda: Mass Per Unit Volume(Birim Hacim Kütlesi) kutusunda 4.657E-03 yazõlõ olduğunu kontrol ediniz. Weight Per Unit Volume(Birim Hacim Ağõrlõğõ) kutusunda 0.15 yazõlõ olduğunu kontrol ediniz. Ok kutucuğunu iki kere tõklayarak tüm diyalog kutularõndan çõkõnõz. 65. Define(Belirleme) menüsünden Shell Sections... (Plak Kesitleri...)seçeneğini seçerek Define Shell Sections (Plak Kesitlerini Belirle) iletişim kutusunu 66. Bu diyalog kutusunda: Modify/Show Section (Kesiti Düzenle/Göster) kutusunu tõklayarak Shell Sections(Plak Kesitler) iletişim kutusunu Bu diyalog kutusunda: Materials (Malzemeler) de CONC(BETON) seçeneğini seçiniz. Thickness(Kalõnlõk) bölümündeki Membrane(Zar) ve Bending(Eğilme İçin) kutularõnda 1 yazdõğõnõ kontrol ediniz.

8 Type(Tip) bölümünde Shell(Plak) seçeneğinin seçili olduğunu kontrol ediniz. Ok kutucuğunu iki kere tõklayarak tüm diyalog kutularõndan çõkõnõz. 67. Define(Belirleme) menüsünden Static Load Cases... (Statik Yük Durumlarõ...) seçeneğini seçerek Define Static Load Case Names (Statik Yük Durumu Adlarõnõ Belirle) iletişim kutusunu 68. Bu diyalog kutusunda: Load(Yük) kutusuna DL yazõnõz. Change Load(Yükü değiştir) kutusunu tõklayõnõz. Load(Yük) kutusuna LL yazõnõz. Type(Tip) kutusu altõndan Live(Hareketli) yi seçiniz. Self Weight Multiplier(Kendi Ağõrlõğõnõ Çarpanõ) kutusuna 0 yazõnõz. Add New Load(Yeni Yük Ekle) kutusunu tõklayõnõz. 69. Define(Belirleme) menüsünden Load Combinations...(Yük Kombinasyonlarõ...) seçeneğini seçerek Define Load Case Combinations(Yük Durumu Kombinasyonlarõnõn Belirlenmesi) iletişim kutusunu 70. Bu diyalog kutusunda: Add New Combo(Yeni Kombinasyon Ekle) kutusunu tõklayarak Load Combination Data(Yük Kombinasyon Verisi)iletişim kutusunu Bu diyalog kutusunda: Load Combination Name (Yük Kombinasyon Adõ) nõ COMB1 olarak kabul ediniz. Load Combination Type (Yük Kombinasyon Tipi) ni olduğu gibi kabul ediniz. Title(Başlõk) kutusuna COMB1: DL + LL yazõnõz. Case Name(Durum Adõ) altõnõdan DL Load Case(Ölü Yük Durumu) nun işaretli olduğunu ve Scale Factor(Çarpan) da 1 yazdõğõnõ kontrol ediniz. Add kutusunu tõklayõnõz. Case Name(Durum Adõ) altõndan LL Load Case(Hareketli Yük Durumu) nu seçiniz. Add kutusunu tõklayõnõz. Ok kutucuğunu tõklayarak tüm diyalog kutularõndan çõkõnõz.

9 71. 3-D View(3 Boyutlu Görüntü) pencereni tõklayarak onu aktif hale getiriniz.bu işlemi yaparken elamanlarõn hiçbirinin işaretli olmadõğõna dikkat ediniz. 72. View(Görüntü) menüsünden Set Limits...(Görüntü Sõnõrlarõ...) seçeneğini seçerek Set Limits(Görüntü Sõnõrlarõ) iletişim kutusunu 73. Bu diyalog kutusunda: Set Z Axis Limits(Z Ekseni Sõnõrlarõ) ölümünde Min kutusuna 25 yazõnõz D View(Görüntü) penceresindeki tüm görünen elamanlarõ pencereleme yoluyla seçiniz. 75. Assign(Atama) menüsünden Shell Static Loads...(Statik Plak Yükleri...)altõndan Uniform... (Üniform...) seçeneğini seçerek Shell Uniform Loads(Plak Üniform Yükleri) iletişim kutusunu 76. Bu diyalog kutusunda : Load Case Name(Yük Durumu Adõ) altõndan LL seçeneğini seçiniz. Load(Yük) kutusuna -0.3 yazõnõz. Dir(Yön) altõndan Global Z (Asal Z) in seçili olduğunu kontrol ediniz. 77. Görüntülenen plak elamanlarõnõn üniform yük ve görüntü sõnõr değerlerini kaldõrmak için Show Undeformed Shape(Yapõnõn Orijinal Şeklini Görüntüle) kutusunu tõklayõnõz. 78. Çözüm yapmak için Run Analysis(Çözümü Başlat) kutusunu tõklayõnõz. 79. Çözüm tamamlandõktan sonra çözüm penceresindeki mesajlarõ kontrol ediniz (uyarõ veya hata olmamalõ). Ok kutucuğunu tõklayarak çözüm penceresini kapatõnõz. 80. Y-Z Y=20(Y=20 deki Y-Z Düzlemi) başlõğõnõ aktif yapmak için pencereye tõklayõnõz. 81. Display Static Deformed Shape(Statik Defarmasyon Şeklini Göster) kutusunu tõklayarak Deformed Shape (Defermasyon Şekli)iletişim kutusunu 82. Bu diyalog kutusunda: Load(Yük) altõndaki kutudan DL Load Case(Ölü Yük Durumu) nu seçiniz. Auto Scaling(Otamatik Ölçek) seçeneğini seçiniz. 83. Birimleri değiştirmek için sağ alt köşedeki kutuda kip-in bölümünü tõklayõnõz. 84. Üst kubbenin orta noktasõna sağ tõklayarak onun kendi ağõrlõğõndan oluşan deplasman değerini inc cinsinden

10 85. Alt kubbenin orta noktasõna sağ tõklayarak onun kendi ağõrlõğõndan oluşan deplasman değerini inc cinsinden 86. Display Static Deformed Shape(Statik Defarmasyon Şeklini Göster) kutusunu tõklayarak Deformed Shape (Defermasyon Şekli)iletişim kutusunu 87. Bu diyalog kutusunda: Load(Yük) altõndaki kutudan COMB1 kombinasyonunu seçiniz. 88. Üst kubbenin orta noktasõna sağ tõklayarak onun kendi ağõrlõğõ+hareketli yükten oluşan deplasman değerini inc cinsinden 89. Alt kubbenin orta noktasõna sağ tõklayarak onun kendi ağõrlõğõ+hareketli yükten oluşan deplasman değerini inc cinsinden

11 PROBLEM U nun ALTERNATİF ÇÖZÜMÜ Şimdi bu problemin alternatif çözüm yolunu göstereceğiz. Bu alternatif yolda Add To Model From Template(Şablondan Model Ekle) kõsmõnõn Advanced(Taşõ) özelliği kullanõlmaz. Onun yerine gruplar kullanõlõr ve aslõnda bu ilerlemek için aynõ işlemleri aynõ şeydir. Bu gruplarõn kullanõlmasõna iyi bir örnektir. Bu alternatif metot ilk adõma göre daha çok adõm içermektedir.ilk metot tavsiye edilmektedir, bu alternatif metot örnek amacõyla gösterilecektir. A1. Birimleri değiştirmek için sağ alt köşedeki kutuda kip-ft bölümünü tõklayõnõz. A2. File(Dosya) menüsünden New Model From Template...(Şablondan Yeni Model...) seçeneğini seçerek Model Templates(Modeller Şablonu) iletişim kutusunu A3. Bu diyalog kutusunda Barrel (Beşik Tonoz-Kemer) kutusunu tõklayarak Barrel(Beşik Tonoz-Kemer) iletişim kutusunu A4. Bu diyalog kutusunda: Number of Circumferential Spaces(Çevrede Bölüm Sayõsõ) nõ mevcut olan 8 olarak kabul ediniz. Number of Span Spaces(Boyuna Açõklõk Sayõsõ) nõ mevcut olan 8 olarak kabul ediniz. Span(Açõklõk) kutusuna 40 yazõnõz. Radius(Yarõçap) kutusuna 20 yazõnõz. Roll Down Angle (Dönülen Toplam Açõ)kutusuna 35 yazõnõz. Restraints(Serbestlikler) kutusunu boş bõrakõnõz. Ok kutucuğunu tõklayõn A5. 3-D View(3 Boyutlu Görüntü) pencereni tõklayarak onu aktif hale getiriniz. A6. Yan araç çubuğundan Select All(Hepsini Seç) kutusunu tõklayarak tüm elamanlarõ seçiniz. A7. Assign(Atama)menüsünden Group Name... (Grup Adlarõ...)seçeneğini seçerek Group Name (Grup Adlarõ) iletişim kutusunu A8. Bu diyalog kutusunda: Groups(Gruplar) kutusuna LOBARREL yazõnõz. Add New Group Name (Yeni Grup Adõ Ekle)kutusunu tõklayõnõz.

12 A9. Yan araç çubuğundan Restore Previous Selection(Önceki Seçime Dön) kutusunu tõklayõnõz; yada View(Görüntü) menüsünden Get Previous Selection (Önceki Seçime Dön), seçeneğini seçiniz. A10. Edit(İlave) menüsünden Move...(Yer Değiştir...) seçeneğini seçerek Move Selected Points (Seçili Düğümleri Yer Değiştir) iletişim kutusunu A11. Bu diyalog kutusunda: Delta Z(Z de Öteleme) kutusuna 10 yazõnõz. A12. Edit(İlave) menüsünden Add To Model From Template... (Şablondan Yeni model Ekle...) seçeneğini seçerek Model Templates (Modeller Şablonu) iletişim kutusunu A13. Bu diyalog kutusunda Barrel(Beşik Tonoz-Kemer) kutusunu tõklayarak Barrel (Beşik Tonoz-Kemer) iletişim kutusunu A14. Bu diyalog kutusunda: Number of Circumferential Spaces(Çevrede Bölüm Sayõsõ) nõ mevcut olan 8 olarak kabul ediniz. Number of Span Spaces(Açõklõk Sayõsõ) nõ mevcut olan 8 olarak kabul ediniz. Span(Açõklõk) kutusuna 40 yazõnõz. Radius(Yarõçap) kutusuna 30 yazõnõz. Roll Down Angle (Dönülen Toplam Açõ)kutusuna 35 yazõnõz. Eğer boş değilse Restraints(Serbestlikler) kutusunu boş bõrakõnõz. A15. Yan araç çubuğundan Pointer (İşarertleyici) kutusunu tõklayarak çizim modundan çõkõp seçme moduna geçiniz. A16. Yan araç çubuğundan Select All(Hepsini Seç) kutusunu tõklayarak tüm elamanlarõ seçiniz. A17. Select(Seç) menüsünden Deselect(Seçimi İptal Et) i seçin ve Groups... (Gruplar...) õ seçerek Select Groups(Gruplarõ Seç) iletişim kutusunu A18. Bu diyalog kutusunda: LOBARREL i grubunu tõklayarak onu parlak hale getiriniz.

13 A19. Assign(Atama) meüsünden Group Name... (Grup Adlarõ...) seçeneğini seçerek Assign Group (Grup Atama) iletişim kutusunu A20. Bu diyalog kutusunda: Groups(Gruplar) kutusuna HIBARREL yazõnõz. Add New Group Name (Yeni Grup Adõ Ekle) kutusunu tõklayõnõz. A21. Yan araç çubuğundan Restore Previous Selection (Önceki Seçime Dön) kutusunu tõklayõnõz; yada View(Görüntü) menüsünden Get Previous Selection (Önceki Seçime Dön), seçeneğini seçiniz. A22. Edit(İlave) menüsünden Move... (Yer Değiştir...) seçeneğini seçerek Move Selected Points (Seçili Düğümleri Yer Değiştir) iletişim kutusunu görüntüleyin. A23. Bu diyalog kutusunda: Delta Z(Z de Öteleme) kutusuna 25 yazõnõz. A24. Edit(İlave) menüsünden Add To Model From Template... (Şablondan Yeni model Ekle...) seçeneğini seçerek Model Templates (Modeller Şablonu) iletişim kutusunu A25. Bu diyalog kutusunda Shear Wall(Perde) kutusunu tõklayarak Shear Wall (Perde) iletişim kutusunu A26. Bu diyalog kutusunda: Number of Spaces Along X( X Yönünde Bölme Sayõsõ) kutusuna 8 yazõnõz. Number of Spaces Along Z(Z Yönünde Bölme Sayõsõ) kutusuna 4 yazõnõz. Width Along X(X Yönünde Bölme Genişliği) kutusuna 5 yazõnõz. Width Along Z(Z Yönünde Bölme Genişliği) kutusuna 2.5 yazõnõz. Eğer boş değilse Restraints(Serbestlikler) kutusunu boş bõrakõnõz. A27. Yan araç çubuğundan Pointer(İşaretleyici) kutusunu tõklayarak çizim modundan çõkõp seçme moduna geçiniz. A28. Yan araç çubuğundan Select All(Hepsini Seç) kutusunu tõklayarak tüm elamanlarõ seçiniz. A29. Select(Seç) menüsünden Deselect(Seçimi İptal Et) i seçin ve Groups... (Gruplar...) õ seçerek Select Groups (Gruplarõ Seç) iletişim kutusunu A30. Bu diyalog kutusunda: HIBARREL e tõklayarak onu parlak hale getiriniz.

14 Klavyeden Ctrl tuşuna basõlõ tutun ve LOBARREL grubunu tõklayarak onu seçiniz. A31. Assign(Atama) menüsünden Group Name... (Grup Adlarõ...) seçeneğini seçerek Group Name(Grup Adlarõ) iletişim kutusunu A32. Bu diyalog kutusunda: Groups(Gruplar) kutusuna WALL1 yazõnõz. Add New Group Name (Yeni Grup Adõ Ekle) kutusunu tõklayõnõz. A33. Y-Z X=20(X=20 deki Y-Z Düzlemi) pencereni tõklayarak onu aktif hale getiriniz. A34. Üst ana araç çubuğundan Set Element(Eleman görüntü ayarlarõ) kutucuğunu tõklayarak; yada View(Görünüş) menüsünden Set Elements...(Eleman Görüntü Ayarlarõ...) seçeneğini seçerek, Set Elements(Eleman Görüntü Ayarlarõ) iletişim kutusunu görüntüleyeniz. A35. Bu diyalog kutusunda: Joints(Noktalar) bölümünde Labels (Numaralar)kutusunu işaretleyiniz. A düğümünü tõklayõnõz. Joint Information (Düğüm Bilgisi) iletişim kutusunu A37. Bu diyalog kutusunda: Bu düğümün Y koordinatõ olmalõdõr. Ok kutucuğunu tõklayarak diyalog kutusundan çõkõnõz. A38. Select(Seç) menüsünden Select(Seç) altõndan Groups...(Gruplar...) õ seçerek Select Groups (Gruplarõ Seç) iletişim kutusunu A39. Bu diyalog kutusunda: WALL1 grubunu tõklayarak onu parlak hale getiriniz. A40. Edit(İlave) menüsünden Move... (Yer Değiştir...)seçeneğini seçerek Move Selected Points (Seçili Düğümleri Yer Değiştir) iletişim kutusunu görüntüleyin. A41. Bu diyalog kutusunda: Delta Y(Y de Öteleme) kutusuna yazõnõz. Delta Z(Z de Öteleme) kutusuna 15 yazõnõz.

15 A düğümünü sağ tõklayõnõz. Joint Information (Düğüm Bilgisi)iletişim kutusunu A43. Bu diyalog kutusunda: Bu düğümün Y koordinatõ olmalõdõr. Y doğrultusunda 154 ve 73 düğümleri arasõndaki mesafe = olarak hesaplanõr. Ok kutucuğunu tõklayarak tüm diyalog kutularõndan çõkõnõz. A44. Select(Seç) menüsünden Select(Seç) altõndan Groups...(Gruplar...) õ seçerek Select Groups (Gruplarõ Seç) iletişim kutusunu A45. Bu diyalog kutusunda: WALL1 grubunu tõklayarak onu parlak hale getiriniz. A46. Edit(İlave) menüsünden Replicate... (Aynõsõnõ Kopyala...) seçeneğini seçerek Replicate (Aynõsõnõ Kopyala) iletişim kutusunu A47. Bu diyalog kutusunda: Linear Tab(Doğrusal) õ seçiniz. Y Distance(Y Uzaklõğõ) kutusuna yazõnõz. Z Distance(Z Uzaklõğõ) kutusuna 15 yazõnõz. Number(Adet) kutusuna 1 yazõnõz. A48. Yan araç çubuğundan Select All (Hepsini Seç) kutusunu tõklayarak tüm elamanlarõ seçiniz. A49. Select(Seç) menüsünden Deselect(Seçimi İptal Et) i seçin ve Groups... (Gruplar...) õ seçerek Select Groups (Gruplarõ Seç) iletişim kutusunu A50. Bu diyalog kutusunda: HIBARREL i tõklayarak onu parlak hale getiriniz. Klavyeden Ctrl tuşunu basõlõ tutun ve LOBARREL grubunu tõklayarak onu seçiniz. A51. View(Görüntü) menüsünden Show Selection Only(Sadece Seçilen Kõsmõ göster) i seçiniz.

16 A52. View(Görüntü) menüsünden Set 2D View... (İki Boyutlu Görüntü...) seçeneğini seçerek Set 2D View(İki Boyutlu Görüntü) iletişim kutusunu A53. Bu diyalog kutusunda: X-Z Plane(X-ZDüzlemi) seçeneğini seçiniz. Y= kutusuna yazõnõz. A54. Ana araç çubuğundan Perspective Toggle(Perspektif Göster) kutusunu tõklayõnõz. A55. View(Görüntü) menüsünden Show Grid(Izgara Çizgilerini Göster) i seçerek õzgara çizgilerini kaldõrõnõz. A56. Draw (Çizim) menüsünden Draw Quad Shell Element(Hõzlõ Yamuk Plak Eleman Çiz) seçeneğini seçiniz. A57. X-Z Perspektif(X-Z den Perspektif) görüntüsü içerisinde 163,203,73 ve 1 düğümlerini tõklayarak bir plak elamanõnõ çiziniz. A58. Yan araç çubuğundan Pointer(İşaretleyici) kutusunu tõklayarak çizim modundan çõkõp seçme moduna geçiniz. A59. Yeni çizdiğiniz plak elamanõ seçiniz. A60. Edit(İlave) menüsünden Mesh Shells...(Plak Elemanõ Böl...) seçenğini seçerek Mesh Selected Shells(Seçili Plak Elemanlarõ Böl) iletişim kutusunu A61. Bu iletişim kutusunu şekilde görüldüğü gibi doldurunuz ve Ok kutucuğunu tõklayõnõz. Not: 3 e 8 yada 8 e 3 plak parçalarõnõn birleşim şeklini görmek zordur. Genellikle ileriye gitmek ve bir yol denemek en kolayõdõr,eğer o yol yanlõşsa ana araç çubuğundan Undo(Geri al) kutusuna basarak parçalõ plak için başka bir yol deneyiniz. A62. X-Z Perspectif(X-Z den Perspektif) görüntüsündeki tüm elamanlarõ pencereleme yoluyla seçiniz. A63. Edit(İlave) menüsünden Replicate...(Aynõsõnõ Kopyala...) seçeneğini seçerek Replicate(Aynõsõnõ Kopyala) iletişim kutusunu A64. Bu diyalog kutusunda: Mirror Tab(Yansõtma) õ seçiniz. Mirror about (Yansõtma Düzlemine Göre Yansõt) bölümünde XZ Plane(XZ Düzlemi) seçeneğini seçiniz.

17 Eğer yazõlõ değilse Ordinate(Ordinat) Bölümünde Y kutusuna 0 yazõnõz. A65. View(Görüntü) menüsünden Set 2D View...(İki Boyutlu Görüntü...) seçeneğini seçerek Set 2D View (İki Boyutlu Görüntü) iletişim kutusunu A66. Bu diyalog kutusunda: X-Y Plane(X-Y Düzlemi) seçeneğini seçiniz. Z= kutusuna 0 yazõnõz. A67. Pencereleme yoluyla düğümlerin hepsini seçiniz. A68. Assign(Atama)menüsünden Joint(Düğüm) seçeneği altõndan Restraints... (Serbestlikler...) seçeneğini seçerek Joint Restraints(Düğüm Noktasõ Serbestlikleri) iletişim kutusunu A69. Bu diyalog kutusunda: Traslation(Hareket) de 1,2 ve3 kutularõnõn hepsinin işaretli olduklarõnõ kontrol ediniz. A70. View(Görüntü) menüsünden Set 2D View...(İki Boyutlu Görüntü...)seçeneğini seçerek Set 2D View (İki Boyutlu Görüntü) iletişim kutusunu A71. Bu diyalog kutusunda: Y-Z Plane(Y-Z Düzlemi) seçeneğini seçiniz. X= kutusuna 20 yazõnõz. A72. Pencere görüntüsünü kaldõrmak için Show Undeformed Shape(Yapõnõn Orijinal Şeklini Görüntüle) kutusunu tõklayõnõz. A73. View(Görüntü) menüsünden Show All(Tümünü Göster) i seçiniz. A74. Birimleri değiştirmek için sağ alt köşedeki kutuda kip-in bölümünü tõklayõnõz. A75. Define(Belirleme) menüsünden Materials... (Malzemeler...)seçeneğini seçerek Define Materials(Malzemeleri Belirle) iletişim kutusunu A76. Materials (Malzemeler) bölümünde CONC(BETON) u tõklayarak onu parlak hale getiriniz ve Modify/Show Material (Malzeme Düzenle/Göster) kutusunu tõklayarak Material Property Data (Malzeme Özellik Bilgileri) iletişim kutusunu

18 A77. Bu diyalog kutusunda: Modulus of Elasticity(Elasite Modülü) kutusuna 3600 yazõnõz. Poisson s Ratio(Poisson Oranõ) kutusunun 0.2 olduğunu kontrol ediniz. Ok kutucuğunu iki kere tõklayarak tüm diyalog kutularõndan çõkõnõz. A78. Birimleri değiştirmek için sağ alt köşedeki kutuda kip-ft bölümünü tõklayõnõz. A79. Define(Belirleme) menüsünden Materials... (Malzemeler...)seçeneğini seçerek Define Materials(Malzemeleri Belirle) iletişim kutusunu A80. Materials (Malzemeler) bölümünde CONC(BETON) u tõklayarak onu parlak hale getiriniz ve Modify/Show Material (Malzeme Düzenle/Göster) kutusunu tõklayarak Material Property Data(Malzeme Özellik Bilgileri) iletişim kutusunu A81. Bu diyalog kutusunda: Mass Per Unit Volume(Birim Hacim Kütlesi) kutusunda 4.657E-03 yazõlõ olduğunu kontrol ediniz. Weight Per Unit Volume(Birim Hacim Ağõrlõğõ) kutusunda 0.15 yazõlõ olduğunu kontrol ediniz. Ok kutucuğunu iki kere tõklayarak tüm diyalog kutularõndan çõkõnõz. A82. Define(Belirleme) menüsünden Shell Sections... (Plak Kesitler...)seçeneğini seçerek Define Shell Sections (Plak Kesitleri Belirle) iletişim kutusunu A83. Bu diyalog kutusunda: Modify/Show Section(Kesit Düzenle/Göster) kutusunu tõklayarak Shell Sections(Plak Kesitleri) iletişim kutusunu Bu diyalog kutusunda: Materials (Malzemeler) de CONC(BETON) un seçili olduğunu kontrol ediniz. Thickness(Kalõnlõk) bölümündeki Membrane(Plak) ve Bending(Eğilme Kalõnlõğõ) kutularõnõn her ikisinede 1 yazdõğõnõ kontrol ediniz Type(Tip) bölümünde Shell(Plak) seçeneğinin seçili olduğunu kontrol ediniz. Ok kutucuğunu iki kere tõklayarak tüm diyalog kutularõndan çõkõnõz. A84. Define(Belirleme) menüsünden Static Load Cases... (Statik Yük Durumlarõ...) seçeneğini seçerek Define Static Load Case Names (Statik Yük Durumu Adlarõnõ Belirle) iletişim kutusunu

19 A85. Bu diyalog kutusunda: Load(Yük) kutusuna DL yazõnõz. Change Load(Yükü değiştir) kutusunu tõklayõnõz. Load(Yük) kutusuna LL yazõnõz. Type(Tip) kutusu altõndan Live(Hareketli) yi seçiniz. Self Weight Multiplier(Kendi Ağõrlõğõnõn Çarpanõ) kutusuna 0 yazõnõz. Add New Load(Yeni Yük İlave Et) kutusunu tõklayõnõz. A86. Define(Belirleme) menüsünden Load Combinations...(Yük Kombinasyonlarõ...) seçeneğini seçerek Define Load Case Combinations(Yük Durum Kombinasyonlarõnõn Belirlenmesi) iletişim kutusunu A87. Bu diyalog kutusunda: Add New Combo(Yeni Kombinasyon Ekle) kutusunu tõklayarak Load Combination Data(Yük Kombinasyon Bilgileri) iletişim kutusunu Bu diyalog kutusunda: Load Combination Name(Yük Kombinasyon Adõ) nõ COMB1 olarak kabul ediniz. Load Combination Type(Yük Kombinasyon Tipi) ni olduğu gibi kabul ediniz, Ekleyiniz. Title(Başlõk) kutusunda COMB1: DL + LL yazõnõz. Case Name(Durum Adõ) altõndan DL Load Case(Ölü Yük Durumu) nu işaretli olduğunu ve Scale Factor(Çarpan) da 1 yazdõğõnõ kontrol ediniz. Add kutusunu tõklayõnõz. Case Name(Durum Adõ) altõnõdan LL Load Case(Hareketli Yük Durumu) nu seçiniz. Add kutusunu tõklayõnõz. Ok kutucuğunu tõklayarak tüm diyalog kutularõndan çõkõnõz. A88. 3-D View(3 Boyutlu Görüntü) pencereni tõklayarak onu aktif hale getiriniz. Bu işlemi yaparken elamanlarõn hiçbirinin işaretli olmamasõna dikkat ediniz. A89. Select(Seç) menüsünden Select(Seç) altõndan Groups...(Gruplar...) õ seçerek Select Groups (Gruplarõ Seç) iletişim kutusunu

20 A90. Bu diyalog kutusunda: HIBARREL grubunu tõklayarak onu parlak hale getiriniz. A91. Assign(Atama) menüsünden Shell Static Loads...(Statik Plak Yükleri)altõndan Uniform... (Üniform...) seçeneğini seçerek Shell Uniform Loads(Plak Üniform Yükleri) iletişim kutusunu A92. Bu diyalog kutusunda : Load Case Name(Yük Durumu Adõ) altõndan LL seçeneğini seçiniz. Load(Yük) kutusuna -.3 yazõnõz. Dir(Yön) altõndan Global Z(Asal Z) nin seçili olduğunu kontrol ediniz. A93. Görüntülenen plak elamanlarõnõn üniform yük değerlerini kaldõrmak için Show Undeformed Shape(Yapõnõn Orijinal Şeklini Görüntüle) kutusunu tõklayõnõz. A94. Çözüm yapmak için Run Analysis(Çözümü Başlat) kutusunu tõklayõnõz. A95. Çözüm tamamlandõktan sonra penceredeki mesajlarõ kontrol ediniz(uyarõ veya hata olmamalõ). Ok kutucuğunu tõklayarak çözüm penceresini kapatõnõz. A96. Y-Z Y=20(Y=20 deki Y-Z Düzlemi) başlõğõnõ aktif yapmak için ona tõklayõnõz. A97. Display Static Deformed Shape(Statik Defarmasyon Şeklini Göster) kutusunu tõklayarak Deformed Shape (Şekil Değiştirmiş Şekil) iletişim kutusunu A98. Bu diyalog kutusunda: Load(Yük) altõndaki kutudan DL Load Case(Ölü Yük Durumu) nu seçiniz. Auto Scaling(Otamatik Ölçek) seçeneğini seçiniz. A99. Birimleri değiştirmek için sağ alt köşedeki kutuda kip-in bölümünü tõklayõnõz. A100. Üst kubbenin orta noktasõna sağ tõklayarak onun kendi ağõrlõğõndan oluşan deplasman değerini inc cinsinden A101. Alt kubbenin orta noktasõna sağ tõklayarak onun kendi ağõrlõğõndan oluşan deplasman değerini inc cinsinden A102. Display Static Deformed Shape(Statik Defarmasyon Şeklini Göster) kutusunu tõklayarak Deformed Shape (Defermasyon Şekli) iletişim kutusunu A103. Bu diyalog kutusunda:

21 Load(Yük) altõndaki kutudan COMB1 kombinasyonunu seçiniz. A104. Üst kubbenin orta noktasõna sağ tõklayarak onun kendi ağõrlõğõ+hareketli yükten oluşan deplasman değerini inc cinsinden A105. Alt kubbenin orta noktasõna sağ tõklayarak onun kendi ağõrlõğõ+hareketli yükten oluşan deplasman değerini inc cinsinden

E=29000 ksi, Poisson oranõ =0.3, Tüm elemanlar 1.5 çapõnda çelik kablo.

E=29000 ksi, Poisson oranõ =0.3, Tüm elemanlar 1.5 çapõnda çelik kablo. Problem E Kablo gerilmesi Çelik E=29000 ksi, Poisson oranõ =0.3, Tüm elemanlar 1.5 çapõnda çelik kablo. D noktasõ düğüm yükleri: Fx=50 kips, Fz=-750 kips Yapõlacaklar D düğüm noktasõnõn X yönünde yer değişmesini,

Detaylı

Kirişin alt kõsmõnda esas donatõ merkezinden itibaren pas payõ=2.5 in

Kirişin alt kõsmõnda esas donatõ merkezinden itibaren pas payõ=2.5 in Problem H Betonarme Kiriş Beton E=3600ksi, Poisson oranõ=0.2 fc=4 ksi fy=60 ksi Kirişin üst kõsmõnda esas donatõ merkezinden itibaren pas payõ =3.5 in Kirişin alt kõsmõnda esas donatõ merkezinden itibaren

Detaylı

Yapõlacaklar : DL + LL + PRESTRESS yükleme kombinasyonu için moment diagramõnõ belirleyiniz.

Yapõlacaklar : DL + LL + PRESTRESS yükleme kombinasyonu için moment diagramõnõ belirleyiniz. 1 Problem I Öngerilmeli Beton Kiriş Beton : E =4400 ksi, Poisson Oranõ = 0.2 f c = 6 ksi Ön germe kuvveti = 200 kips Yapõlacaklar : DL + LL + PRESTRESS yükleme kombinasyonu için moment diagramõnõ belirleyiniz.

Detaylı

Problemin çözümünde şu program olanakları kullanılmaktadır

Problemin çözümünde şu program olanakları kullanılmaktadır Problem U Tünel Kemer (Tonoz) Yapı Beton E= 3600 ksi Poison Oranı = 0.2 Betonarme duvar ve döşeme 12'' kalınlığındadır Yapılacaklar Yapının kendi ağırlığından dolayı üst ve alt kemerlerin merkezinde meydana

Detaylı

Problem C. E=29000 ksi, Poisson oranõ =0.3. Bütün çelik elemanlar L4x4 köşebenttir, Fy =36 ksi. Diyaframlar

Problem C. E=29000 ksi, Poisson oranõ =0.3. Bütün çelik elemanlar L4x4 köşebenttir, Fy =36 ksi. Diyaframlar Problem C Kafes Çerçeve Çelik Çerçeve E=29000 ksi, Poisson oranõ =0.3 Bütün çelik elemanlar L4x4 köşebenttir, Fy =36 ksi Temel mafsallõdõr. Diyaframlar Betonarme diyaframlar 8 kalõnlõğõnda 150 pcf birim

Detaylı

Mesnetler A, B ve C noktalarõ şekildeki gibi Z doğrultusunda mesnetlenmiş (sabitlenmiş) tir.

Mesnetler A, B ve C noktalarõ şekildeki gibi Z doğrultusunda mesnetlenmiş (sabitlenmiş) tir. Problem M X-Y Düzleminde A Noktasında Dönebilen Düz Plak Beton E =3600 ksi, Poisson Oranõ= 0.2 Mevcut Serbestlikler UZ, RX, RY Mesnetler A, B ve C noktalarõ şekildeki gibi Z doğrultusunda mesnetlenmiş

Detaylı

Yapılacaklar Verilen kolon için kritik burulma yükünü P-Delta ve iterasyon kullanarak hesaplayõnõz.

Yapılacaklar Verilen kolon için kritik burulma yükünü P-Delta ve iterasyon kullanarak hesaplayõnõz. Problem P Kritik Burkulma Yükü Çelik E=29000 ksi, Poissons Ratio=0.3 Yapılacaklar Verilen kolon için kritik burulma yükünü P-Delta ve iterasyon kullanarak hesaplayõnõz. İpucu: Pkritik yük 15,480 ile 15,490

Detaylı

Problem B. Beton duvar (perde) Beton. E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2. Yapılacaklar

Problem B. Beton duvar (perde) Beton. E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2. Yapılacaklar Problem B Beton duvar (perde) Beton E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2 Yapılacaklar Duvarı modellerken shell (kabuk) elemanları kullanınız. A Perdesindeki kesme kuvvetini, eksenel kuvveti ve momenti hesaplayınız.

Detaylı

Problem F. Hidrostatik Basınca Maruz Duvar. Beton. E = 3600 ksi, Poisson oranı = 0.2. Sınır Şartları

Problem F. Hidrostatik Basınca Maruz Duvar. Beton. E = 3600 ksi, Poisson oranı = 0.2. Sınır Şartları Problem F Hidrostatik Basınca Maruz Duvar Beton E = 3600 ksi, Poisson oranı = 0.2 Sınır Şartları 1. Durum: Duvar sadece altından tutulmuş 2. Durum: Duvar altından ve kenarlarından tutulmuş Yapılacaklar

Detaylı

Ölü ve hareketli yük toplamına göre moment diyagramını çiziniz ve aşağıya doğru maksimum yer değiştirmeyi hesaplayınız.

Ölü ve hareketli yük toplamına göre moment diyagramını çiziniz ve aşağıya doğru maksimum yer değiştirmeyi hesaplayınız. Problem J Elastik Zemine Oturan Kiriş Beton E = 3120 ksi Poisson oranı = 0.2 Yapılacaklar Ölü ve hareketli yük toplamına göre moment diyagramını çiziniz ve aşağıya doğru maksimum yer değiştirmeyi hesaplayınız.

Detaylı

B Düğüm noktasõnda(mesnedinde) aşağõya doğru 1 yer değiştirmeye(çökmeye) bağlõ olarak oluşan mesnet reaksiyonlarõnõ hesaplayõnõz.

B Düğüm noktasõnda(mesnedinde) aşağõya doğru 1 yer değiştirmeye(çökmeye) bağlõ olarak oluşan mesnet reaksiyonlarõnõ hesaplayõnõz. Problem G Mesnet Çökmeli Çerçeve Steel E=29000ksi, Poisson Oranõ=0.3 Mesnetler Mafsallõ(sabit) Tüm kiriş-kolon bağlantõlarõ rijit Yapılacaklar B Düğüm noktasõnda(mesnedinde) aşağõya doğru 1 yer değiştirmeye(çökmeye)

Detaylı

Gövdesinde Boşluk Bulunan Çelik Kirişin Sonlu Eleman Modeli

Gövdesinde Boşluk Bulunan Çelik Kirişin Sonlu Eleman Modeli Problem S Gövdesinde Boşluk Bulunan Çelik Kirişin Sonlu Eleman Modeli Çelik E=29000 ksi Poissons Oranõ=0.3 Kirişin Yapõsõ : d =40 in t w =0.75 in b f =16 in t f =2 in Kiriş boşluklarõ, Kiriş yüksekliğini

Detaylı

1.0 klf Ölü Yük (Çelik çerçeve elemanlarının zati ağırlığı dahil değil.) 0.5 klf Hareketli Yük

1.0 klf Ölü Yük (Çelik çerçeve elemanlarının zati ağırlığı dahil değil.) 0.5 klf Hareketli Yük Problem K Çelik Moment Çerçevesi Çelik E = 29000 ksi, Poisson oranı = 0.3 Temel mafsallı Tüm kiriş-kolon bağlantıları rijit Kirişler: W24X55, Fy = 36 ksi Kolonlar: W14X90, Fy = 36 ksi Tüm Kirişlerde Açıklık

Detaylı

ihmal edilmeyecektir.

ihmal edilmeyecektir. q h q q h h q q q y z L 2 x L 1 L 1 L 2 Kolon Perde y x L 1 L 1 L 1 = 6.0 m L 2 = 4.0 m h= 3.0 m q= 50 kn (deprem) tüm kirişler üzerinde 8 kn/m lik düzgün yayılı yük (ölü), tüm döşemeler üzerinde 3 kn/m

Detaylı

Problem Q. Beton E=5000ksi, Poisson oranõ =0.2 Kirişler: genişlik 24 inc derinlik 36 inc Kolonlar:24 x 24 inc

Problem Q. Beton E=5000ksi, Poisson oranõ =0.2 Kirişler: genişlik 24 inc derinlik 36 inc Kolonlar:24 x 24 inc Problem Q Üç çerçeve Beton E=5000ksi, Poisson oranõ =0.2 Kirişler: genişlik 24 inc derinlik 36 inc Kolonlar:24 x 24 inc Sönümleyici özellikleri Lineer özellikler Etkin sertlik=0 k/inc Etkin sönüm=0 k-sec/inc

Detaylı

Yapõlacaklar Kendi ağõrlõğõ(zati ağõrlõk) ve hareketli yükten dolayõ çelik elemanlarda oluşan gerilmeleri inceleyiniz. AISC-ASD89 u kullanõnõz.

Yapõlacaklar Kendi ağõrlõğõ(zati ağõrlõk) ve hareketli yükten dolayõ çelik elemanlarda oluşan gerilmeleri inceleyiniz. AISC-ASD89 u kullanõnõz. Problem X Kafes Kirişli Köprü Çelik E =29000 ksi Poisson Oranõ= 0.3 Tüm elamanlar W6X12 Fy = 36 ksi Betonarme Köprü Geçişi(Yol Kõsmõ) E =3600 ksi Poisson Oranõ= 0.2 12 inch kalõnlõk Hareketli Yük = 250

Detaylı

Sadece kabloda sıcaklığın 100º Fahrenheit düşmesine bağlı olarak oluşan mesnet reaksiyonlarını ve yer değiştirmeleri belirleyiniz.

Sadece kabloda sıcaklığın 100º Fahrenheit düşmesine bağlı olarak oluşan mesnet reaksiyonlarını ve yer değiştirmeleri belirleyiniz. Problem V Sıcaklık Yüklemesi Çelik E = 29000 ksi Poisson oranı = 0.3 Sıcaklık genleşme katsayısı = 0.0000065 (Fahrenheit) Kiriş-kolon bağlantıları rijit Kablo her iki ucundan mafsallı Yapılacaklar Sadece

Detaylı

Problem D. Eğik Mesnetler. E=29000 ksi, Poisson oranõ =0.3. Tüm elemanlar 10 feet uzunluğundadõr. Yapõlacaklar

Problem D. Eğik Mesnetler. E=29000 ksi, Poisson oranõ =0.3. Tüm elemanlar 10 feet uzunluğundadõr. Yapõlacaklar Problem D Eğik Mesnetler Çelik E=29000 ksi, Poisson oranõ =0.3 Tüm elemanlar 10 feet uzunluğundadõr. Yapõlacaklar Mesnet reaksiyonlarõnõ bulunuz. A ve B noktalarõnõn X yönündeki yer değişmelerini bulunuz.

Detaylı

Sekil 1 de plani verilen yapisal sistemin dinamik analizini yaparak, 1. ve 5. modlara ait periyotlari hesaplayiniz.

Sekil 1 de plani verilen yapisal sistemin dinamik analizini yaparak, 1. ve 5. modlara ait periyotlari hesaplayiniz. Örnek: Sekil 1 de plani verilen yapisal sistemin dinamik analizini yaparak, 1. ve 5. modlara ait periyotlari hesaplayiniz. Giris Bilgileri Sistem Geometrisi ve Eleman Bilgileri: Sekil 1 Kat plani (Ölçüler

Detaylı

A ve B düğüm noktalarında X yönündeki yer değiştirmeleri ve mesnet reaksiyonlarını bulunuz.

A ve B düğüm noktalarında X yönündeki yer değiştirmeleri ve mesnet reaksiyonlarını bulunuz. Problem D Eğimli Mesnetler Çelik E = 29000 ksi, Poisson oranı = 0.3 Tüm elemanların 10 feet uzunluğundadır. Yapılacaklar A ve B düğüm noktalarında X yönündeki yer değiştirmeleri ve mesnet reaksiyonlarını

Detaylı

Kirişte açıklık ortasındaki yer değiştirmeyi bulunuz. Kirişin kendi ağırlığını ihmal ediniz. Modeli aşağıdaki gibi hazırlayınız:

Kirişte açıklık ortasındaki yer değiştirmeyi bulunuz. Kirişin kendi ağırlığını ihmal ediniz. Modeli aşağıdaki gibi hazırlayınız: Problem W Trapez Yüklü Basit Kiriş Çelik E = 29000 ksi Poisson oranı = 0.3 Kiriş = W21X50 Yapılacaklar Kirişte açıklık ortasındaki yer değiştirmeyi bulunuz. Kirişin kendi ağırlığını ihmal ediniz. Modeli

Detaylı

Problem X. Kafes Kirişli Köprü. Çelik. E = 29000 ksi Poisson oranı = 0.3 Tüm elemanlar W6X12 Fy = 36 ksi. Betonarme Köprü Tabliyesi

Problem X. Kafes Kirişli Köprü. Çelik. E = 29000 ksi Poisson oranı = 0.3 Tüm elemanlar W6X12 Fy = 36 ksi. Betonarme Köprü Tabliyesi Problem X Kafes Kirişli Köprü Çelik E = 29000 ksi Poisson oranı = 0.3 Tüm elemanlar W6X12 Fy = 36 ksi Betonarme Köprü Tabliyesi E = 3600 ksi Poisson oranı = 0.2 Kalınlığı 12 inch Hareketli Yük = 250 pcf

Detaylı

Diyaframlar kendi düzlemlerinde rijittir Kolon temelleri ankastredir 250 pound 'luk adamın kütlesini 0.00065 kip-sec^2/in olarak alınız.

Diyaframlar kendi düzlemlerinde rijittir Kolon temelleri ankastredir 250 pound 'luk adamın kütlesini 0.00065 kip-sec^2/in olarak alınız. Problem Z Davranış Spektrumu Analizi Bina Özellikleri Bina betonarme kolonlarla desteklenmiş, perdeli, kirişsiz betonarme döşemeden oluşan, dört katlı bir yapıdır. Binanın çatısının bir köşesinde 30 foot

Detaylı

Sekil 1 de plani verilen radye temelin statik analizini yaparak, isletme yükleri için S11 gerilme konturunu çizdiriniz.

Sekil 1 de plani verilen radye temelin statik analizini yaparak, isletme yükleri için S11 gerilme konturunu çizdiriniz. Örnek 3: Sekil 1 de plani verilen radye temelin statik analizini yaparak, isletme yükleri için S11 gerilme konturunu çizdiriniz. Giris Bilgileri Sistem Geometrisi ve Eleman Bilgileri: Sekil 1 Radye temel

Detaylı

Giri Bilgileri. Sistem Geometrisi ve Eleman Bilgileri: h kat = 282. ekil 1 Kat çerçevesi (Ölçüler : cm) E = 2.85x10 7 kn/m 2 (C20) Poisson Oranı = 0.

Giri Bilgileri. Sistem Geometrisi ve Eleman Bilgileri: h kat = 282. ekil 1 Kat çerçevesi (Ölçüler : cm) E = 2.85x10 7 kn/m 2 (C20) Poisson Oranı = 0. Örnek 1: ekil 1 ve 2 de geometrisi ve yükleme durumu verilen kat çerçevesinin statik analizi yapılarak, en elverisiz kesit tesirleri diyagramlarından eilme momenti diyagramı sadece hesap yükleri için çizilecektir.

Detaylı

B düğüm noktasında aşağıya doğru 1'' lik yer değiştirme nedeniyle oluşacak mesnet reaksiyonlarını hesaplayınız.

B düğüm noktasında aşağıya doğru 1'' lik yer değiştirme nedeniyle oluşacak mesnet reaksiyonlarını hesaplayınız. Problem G Mesnet Çökmeli Çerçeve Çelik E = 29000 ksi, Poisson oranı = 0.3 Temel mafsallı Tüm kiriş-kolon bağlantıları rijit Yapılacaklar B düğüm noktasında aşağıya doğru 1'' lik yer değiştirme nedeniyle

Detaylı

Örnek 1 (Kuvvet yöntemi çözümü için Bakınız: Ders Notu Sayfa 52 - Örnek 4)

Örnek 1 (Kuvvet yöntemi çözümü için Bakınız: Ders Notu Sayfa 52 - Örnek 4) Örnek 1 (Kuvvet yöntemi çözümü için Bakınız: Ders Notu Sayfa 52 - Örnek 4) 0.4 cm 0.6 cm 0.2 cm 1/1000 Şekil 1.1. Hiperstatik sistem EA GA 0, EI = 3.10 4 knm 2, E =4.25.10 8, t =10-5 1/, h =50cm (taşıyıcı

Detaylı

Örnek 1 (Virtüel iş çözümü için; Bakınız : Ders Notu Sayfa 23 - Örnek 4)

Örnek 1 (Virtüel iş çözümü için; Bakınız : Ders Notu Sayfa 23 - Örnek 4) Örnek 1 (Virtüel iş çözümü için; Bakınız : Ders Notu Sayfa 23 - Örnek 4) Şekil 1.1. İzostatik sistem EA GA 0, EI = 2.10 4 knm 2, E = 2.10 8, t =10-5 1/, h =60cm (taşıyıcı eleman yüksekliği, her yerde)

Detaylı

Sismik İzolatörlü Bina - Nonlineer Zaman Alanı Analizi (Nonlinear Time History Analysis)

Sismik İzolatörlü Bina - Nonlineer Zaman Alanı Analizi (Nonlinear Time History Analysis) Problem O Sismik İzolatörlü Bina - Nonlineer Zaman Alanı Analizi (Nonlinear Time History Analysis) Çelik E = 29000 ksi, Poisson oranı = 0.3 Kirişler: W24X55, Kolonlar: W14X90 Kauçuk İzolatör Özellikleri

Detaylı

Problem C. Çelik Çerçeve. Çelik çerçeve. E = ksi Poisson oranı = 0.3 Bütün çelik elemanlar L4x4 köşebent Fy = 36 ksi Temel mafsallı.

Problem C. Çelik Çerçeve. Çelik çerçeve. E = ksi Poisson oranı = 0.3 Bütün çelik elemanlar L4x4 köşebent Fy = 36 ksi Temel mafsallı. Problem C Çelik Çerçeve Çelik çerçeve E = 29000 ksi Poisson oranı = 0.3 Bütün çelik elemanlar L4x4 köşebent Fy = 36 ksi Temel mafsallı Diyaframlar Betonarme diyaframlar 8" kalınlığında ve 150 pcf birim

Detaylı

Problemlerin İçerisinde Sõkça Geçen Pencere Alõntõlarõnõn Çevirisi

Problemlerin İçerisinde Sõkça Geçen Pencere Alõntõlarõnõn Çevirisi Problemlerin İçerisinde Sõkça Geçen Pencere Alõntõlarõnõn Çevirisi 1Divide Selected Frames Seçilen Çerçeveleri Böl Divide 2 into Frames 2 Frames Çerçeveye Böl Last/First ratio Break at intersections with

Detaylı

Dr. Bilge DORAN, Dr. Sema NOYAN ALACALI, Aras. Gör. Cem AYDEMIR

Dr. Bilge DORAN, Dr. Sema NOYAN ALACALI, Aras. Gör. Cem AYDEMIR Örnek 1: Sekil 1 ve 2 de geometrisi ve yükleme durumu verilen kat çerçevesinin statik analizi yapilarak, en elverissiz kesit tesirleri diyagramlarindan egilme momenti diyagrami sadece hesap yükleri için

Detaylı

Her bir şeride eş zamanlı olarak uygulanan HS20-44 kamyon yükü ve HS20-44L şerit yükünden en elverişsiz olanı için kontrol yapınız.

Her bir şeride eş zamanlı olarak uygulanan HS20-44 kamyon yükü ve HS20-44L şerit yükünden en elverişsiz olanı için kontrol yapınız. Problem R Hareketli Yük Katarlı Köprü Beton Malzeme Özellikleri E = 5000 ksi, Poisson oranı = 0.2 Eleman Özellikeri Kolon A = 40 ft^2 I = 400 ft ^3 AS = 30 ft^2 Kiriş A = 35 ft^2 I = 500 ft^3 AS = 12 ft^2

Detaylı

Problem A. Beton duvar (perde) ve çelik çerçeve. Çelik. Fy = 36 ksi, E = ksi, Poisson oranı = 0.3. Kolonlar

Problem A. Beton duvar (perde) ve çelik çerçeve. Çelik. Fy = 36 ksi, E = ksi, Poisson oranı = 0.3. Kolonlar Problem A Beton duvar (perde) ve çelik çerçeve Çelik Fy = 36 ksi, E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.3 Kolonlar W10x49 kesitli, temelden mafsallıdır. Kirişler Şekilde gösterildiği gibi çaprazların üzerindeki

Detaylı

DL + LL + PRESTRES yükleme kombinezonu için moment diyagramını belirleyiniz. 4 parçaya ve 30 parçaya bölerek karşılaştırma yapınız.

DL + LL + PRESTRES yükleme kombinezonu için moment diyagramını belirleyiniz. 4 parçaya ve 30 parçaya bölerek karşılaştırma yapınız. Problem I Öngerilmeli Betonarme Kiriş Beton E = 4400 ksi, Poisson oranı = 0.2 f'c = 6 ksi Ön germe kuvveti = 200 kips Yapılacaklar DL + LL + PRESTRES yükleme kombinezonu için moment diyagramını belirleyiniz.

Detaylı

FIRAT ÜNĐ. MÜHENDĐSLĐK FAK. ĐNŞAAT MÜH. BÖLÜMÜ 2009-2010 Güz ĐMÜ-413 Bilgisayar Destekli Boyutlandırma Arasınav (13 Kasım 2009) No: Adı Soyadı: Đmza:

FIRAT ÜNĐ. MÜHENDĐSLĐK FAK. ĐNŞAAT MÜH. BÖLÜMÜ 2009-2010 Güz ĐMÜ-413 Bilgisayar Destekli Boyutlandırma Arasınav (13 Kasım 2009) No: Adı Soyadı: Đmza: FIRAT ÜNĐ. MÜHENDĐSLĐK FAK. ĐNŞAAT MÜH. BÖLÜMÜ 29-21 Güz ĐMÜ-413 Bilgisayar Destekli Boyutlandırma Arasınav (13 Kasım 29) No: Adı Soyadı: Đmza: Şekilde verilmiş olan düzlem kafes sistemin, a. (5 p.) Serbestlik

Detaylı

Sönüm Üstel Sayısı = 0.5

Sönüm Üstel Sayısı = 0.5 Problem Q Üç Çerçeve (Normal, Sönümlü, Sismik İzolatörlü) Beton E = 5000 ksi, Poisson oranı = 0.2 Kirişler: 24'' genişliğinde, 36'' yüksekliğindedir Kolonlar: 24'' X 24'' Sönümleyici (Damper) Özellikleri

Detaylı

ETABS - Serbestçe Yerleştirilebilen ve Değiştirilebilen Düğmeli Menu Gruplarõ

ETABS - Serbestçe Yerleştirilebilen ve Değiştirilebilen Düğmeli Menu Gruplarõ ETABS - Serbestçe Yerleştirilebilen ve Değiştirilebilen Düğmeli Menu Gruplarõ Simge ve İngilizcesi Türkçe Karşõlõğõ MAIN ANA MENÜ Yeni Model / Yeni bir modele başla *.EDB dosyasõnõ Aç / Önceden hazõrlanmõş

Detaylı

Y X. Sekil 3.20 Kat Kalip Plani. Tablo 3.10: Kolon kesit bilgileri (cm/cm) Tablo 3.11: Döseme Yükleri (kn/m 2 )

Y X. Sekil 3.20 Kat Kalip Plani. Tablo 3.10: Kolon kesit bilgileri (cm/cm) Tablo 3.11: Döseme Yükleri (kn/m 2 ) Y X Sekil 3.20 Kat Kalip Plani Tablo 3.10: Kolon kesit bilgileri (cm/cm) Tablo 3.11: Döseme Yükleri (kn/m 2 ) KAT S1 S2 S3 S4 KAT Sabit Yük Hareketli Yük 1-2 25/40 40/40 40/30 45/45 1-2 4.5 2 3-4 25/35

Detaylı

ÇELİK PROJE CAD UYGULAMA PROJESİ

ÇELİK PROJE CAD UYGULAMA PROJESİ UYGULAMA PROJESİ KAFES-ÇERÇEVE MUNZUR ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ Dr. Erkan POLAT 1 İÇİNDEKİLER 1. Genel : Kafes-Çerçeve... 3 2. Modelin Oluşturulması... 4 3. Malzeme Özelliklerinin Tanımlanması...

Detaylı

SAP 2000 İLE BETONARME HESAPLAMA. Hazırlayan: Dr. Onur TUNABOYU Eskişehir Teknik Üniversitesi Müh. Fak. İnşaat Müh. Bölümü

SAP 2000 İLE BETONARME HESAPLAMA. Hazırlayan: Dr. Onur TUNABOYU Eskişehir Teknik Üniversitesi Müh. Fak. İnşaat Müh. Bölümü SAP 2000 İLE BETONARME HESAPLAMA Hazırlayan: Dr. Onur TUNABOYU Eskişehir Teknik Üniversitesi Müh. Fak. İnşaat Müh. Bölümü SİSTEMİN MODELLENMESİ 1- Birim seçilir. 2- File New Model Grid Only IZGARA (GRID)

Detaylı

SAP2000 v9 - A dan Z ye Adım Adım Eğitim Problemleri

SAP2000 v9 - A dan Z ye Adım Adım Eğitim Problemleri SAP2000 v9 - A dan Z ye Adım Adım Eğitim Problemleri SAP2000 A dan Z ye Problemleri, grafik tabanlı SAP2000 in kullanımını öğretmeyi amaçlamaktadır. Eğer problemi önce kendi kendinize çözmeye çalışırsanız,

Detaylı

Divide Frames : Mesh Shells :

Divide Frames : Mesh Shells : 31 Divide Frames : 1) Küçük parçalara bölünmesi istenen çubuk eleman/çubuk elemanlar seçilir. 2) Edit menüsündeki Divide Frame komutu seçilir. Bu işlem aşağıda görülen Divide Selected Frames penceresini

Detaylı

2B Dirsek Analizi. Uygulamanın Adımları. 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması

2B Dirsek Analizi. Uygulamanın Adımları. 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması 2B Dirsek Analizi Uygulamanın Adımları 8 in 1.5 D 1.5 in 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması 3 in 1.5 in 3. Modelin bölgelerine ait özelliklerin atanması 4. Parça

Detaylı

İskenderun Teknik Üniversitesi Betonarme Yapı Tasarımı

İskenderun Teknik Üniversitesi Betonarme Yapı Tasarımı İskenderun Teknik Üniversitesi Betonarme Yapı Tasarımı DEPREM HESAPLARI Hesap Yöntemleri; 1)Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi (EDDY) 2)Mod Birleştirme Yöntemi (MBY) Hesap Yönteminin Seçimi 1. ve 2. Deprem Bölgesi

Detaylı

3B Kiriş Analizi. Uygulamanın Adımları

3B Kiriş Analizi. Uygulamanın Adımları Uygulamanın Adımları 3B Kiriş Analizi 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması 3. Modelin bölgelerine ait özelliklerin atanması 4. Parça örneği ve montaj 5. Yapılacak

Detaylı

BETONARME PROJE SAP MODELLEMESİ. 1-SAP2000 Dosyasını açalım. 2- İlk olarak birimi kn m olarak değiştirin. 3-New Model a tıklayın. H.

BETONARME PROJE SAP MODELLEMESİ. 1-SAP2000 Dosyasını açalım. 2- İlk olarak birimi kn m olarak değiştirin. 3-New Model a tıklayın. H. BETONARME PROJE SAP MODELLEMESİ 1-SAP2000 Dosyasını açalım 2- İlk olarak birimi kn m olarak değiştirin. 3-New Model a tıklayın H. Türker Sayfa 1 Karşınıza çıkan pencerede Grid only tıklayın Karşınıza aşağıdaki

Detaylı

Deprem hesabı eşdeğer deprem yükü yöntemine (Deprem Yönetmeliği Madde 2.7.1, DBYBHY-2007) göre yapılacaktır.

Deprem hesabı eşdeğer deprem yükü yöntemine (Deprem Yönetmeliği Madde 2.7.1, DBYBHY-2007) göre yapılacaktır. DEPREM HESAPLARI Deprem hesabı eşdeğer deprem yükü yöntemine (Deprem Yönetmeliği Madde 2.7.1, DBYBHY-2007) göre yapılacaktır. Söz konusu deprem doğrultusunda, binanın tabanına (binanın tümüne) etkiyen

Detaylı

SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ (SAP2000 UYGULAMASI) I. Genel Kavramlar

SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ (SAP2000 UYGULAMASI) I. Genel Kavramlar Deprem ve Yapı Bilimleri GEBZE TEMSİLCİLİĞİ SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ (SAP2000 UYGULAMASI) I. Genel Kavramlar Dr. Yasin Fahjan fahjan@gyte.edu.tr http://www.gyte.edu.tr/deprem/ SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ Sonlu

Detaylı

Yapõlarõ Sonlu Elemanlarla HIZLI ALIŞTIRMALAR KILAVUZU. Boyutlandõrma Örneği

Yapõlarõ Sonlu Elemanlarla HIZLI ALIŞTIRMALAR KILAVUZU. Boyutlandõrma Örneği Yapõlarõ Sonlu Elemanlarla Çözümleme ve Boyutlandõrma için Yazõlõmlar Serisi HIZLI ALIŞTIRMALAR KILAVUZU Bölüm IV Çelik Çerçeve Boyutlandõrma Örneği COMPUTERS & ENGINEERING Sürüm 7.0, Ekim 1998 Türkçe

Detaylı

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları BÖLÜM 04 Çalışma Unsurları Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çalışma Unsurları Parça ya da montaj tasarımı sırasında, örneğin bir eskiz düzlemi tanımlarken, parçanın düzlemlerinden

Detaylı

SAP2000 v9 - A dan Z ye Adım Adım Eğitim Problemleri

SAP2000 v9 - A dan Z ye Adım Adım Eğitim Problemleri SAP2000 v9 - A dan Z ye Adım Adım Eğitim Problemleri SAP2000 programının çeşitli komutları ve olanaklarını göstermek üzere yirmi altı örnek problem hazırlanmıştır. Problemler sizin bu komutların nasıl

Detaylı

ÖRNEKLERLE ÖRNEK SAYFALAR SAP2000 V15. Yazarlar. Günay Özmen. Engin Orakdöğen. Kutlu Darılmaz

ÖRNEKLERLE ÖRNEK SAYFALAR SAP2000 V15. Yazarlar. Günay Özmen. Engin Orakdöğen. Kutlu Darılmaz ÖRNEKLERLE SAP2000 V15 Yazarlar Günay Özmen Engin Orakdöğen Kutlu Darılmaz BİRSEN YAYINEVİ İSTANBUL / 2012 İÇİNDEKİLER GENEL KULLANIM İLKELERİ... 1 KOORDİNAT SİSTEMLERİ VE GRİD ÇİZGİLERİ... 2 ÇUBUK ELEMANLARDA

Detaylı

CAEeda ÇÖZÜMÜ YAPILMIŞ NACA 0012 KANADI İÇİN 2B ÇİZİM EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda ÇÖZÜMÜ YAPILMIŞ NACA 0012 KANADI İÇİN 2B ÇİZİM EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM ÇÖZÜMÜ YAPILMIŞ NACA 0012 KANADI İÇİN 2B ÇİZİM EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Çözümü yapılmış *.pos.edf dosyasında bulunan çözümağını al. Sonlu eleman modeli üzerinde bulunan

Detaylı

Ders 3 - Eğitim 3. İlk önce çizimleri ve aşağõdaki konularõ gözden geçirin. Yeni bir model başlatmak

Ders 3 - Eğitim 3. İlk önce çizimleri ve aşağõdaki konularõ gözden geçirin. Yeni bir model başlatmak Ders 3 - Eğitim 3 İlk önce çizimleri ve aşağõdaki konularõ gözden geçirin. Yeni bir model başlatmak Üç boyutlu görünüş oluşturmak Aks çizgilerini oluşturmak Üç boyutlu, plan ve yan görünüşler oluşturmak

Detaylı

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Kanat Sınırlarını Çizme Taban Kanat Profilinin Hücum ve Firar Kenarları Sınırlarını Çizme Kanat Profilini Dosyadan (.txt) Okuma Geometrik

Detaylı

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM GENEL TANITIM EDA Tasarım Analiz Mühendislik İÇİNDEKİLER 1. FARE TUŞLARININ GÖSTERİMİ...2 2. CAEeda TM YAZILIMININ GÖRSEL ARAYÜZ YAPISI...3 3. CAEeda TM VARSAYILAN İKON PANELİ TANIMLAMALARI...4

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II 0 BÖLÜM 1 ORCAD PROGRAMINA GİRİŞ: OR-CAD programını başlatmak için Başlat menüsünden programlara gelinir. Programların içerisinde ORCAD Release 9 ve bunun içerisinden de ORCAD Capture seçilir. Karşımıza

Detaylı

Sistem Modelinin Oluşturulması

Sistem Modelinin Oluşturulması Sistem Modelinin Oluşturulması 3D Frames ile sistem modelinin oluşturulması 3D Frame Type kısmında, modeli 3D tanımlamanın yanında döşeme de tanımlayacağımız için Beam Slab Building sekmesini işaretliyoruz.

Detaylı

MONTAJ ( ASSEMBLIES )

MONTAJ ( ASSEMBLIES ) 95 MONTAJ ( ASSEMBLIES ) Assemblies, çizidiğimiz veya çizeceğimiz parçaların (Part) bir dosya altında birleştirilmesi yani montaj yapılması işlemidir. Bunun için ilk önce FILE=>NEW komutu ile yeni Assembly

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ YAPI STATİĞİ 1 DERSİ PROJE RAPORU

GÜZ DÖNEMİ YAPI STATİĞİ 1 DERSİ PROJE RAPORU 2018-2019 GÜZ DÖNEMİ YAPI STATİĞİ 1 DERSİ PROJE RAPORU GRUP 1 ÖĞRENCİ NO - ADI SOYADI ÖĞRENCİ NO - ADI SOYADI ÖĞRENCİ NO - ADI SOYADI ÖĞRENCİ NO - ADI SOYADI ÖĞRENCİ NO - ADI SOYADI ÖĞRENCİ NO - ADI SOYADI

Detaylı

Teknik Doküman. Revit te 2B profil (family) nesne yaratmak

Teknik Doküman. Revit te 2B profil (family) nesne yaratmak Teknik Doküman Teknik Doküman Numarası: 10829 Yayım Tarihi: 31.07.2007 Ürün: Autodesk Revit 8-2008 Tür: Öğretici Konu: Revitte 2B profil (family) nesne yaratmak Revizyon No: 0 Revizyon Tarihi: Revit te

Detaylı

2000 de Programlarla Çalışmalar

2000 de Programlarla Çalışmalar Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar 24 3 Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar Programları Başlatmak Programları başlat menüsünü kullanarak, başlatmak istediğiniz programın simgesini çift tıklayarak

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ Makine parçalarının ve/veya eş çalışan makine parçalarından oluşan mekanizma veya sistemlerin tasarımlarında önemli bir aşama olan ve tasarıma

Detaylı

SONLU ELEMANLAR YÖNTEMI ile (SAP2000 UYGULAMASI) 3D Frame Analysis. Reza SHIRZAD REZAEI

SONLU ELEMANLAR YÖNTEMI ile (SAP2000 UYGULAMASI) 3D Frame Analysis. Reza SHIRZAD REZAEI SONLU ELEMANLAR YÖNTEMI ile (SAP2000 UYGULAMASI) 3D Frame Analysis Reza SHIRZAD REZAEI SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ Sonlu Elemanlar (SE)Yöntemi, çesitli mühendislik problemlerine kabul edilebilir bir yaklasımla

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR DONUT İçi dolu daireler ve halkalar çizmek için kullanılan bir komuttur. Kullanım şekli, Draw menüsünde bulunan Donut seçeneği

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ Makine parçalarının ve/veya eş çalışan makine parçalarından oluşan mekanizma veya sistemlerin tasarımlarında önemli bir aşama olan ve tasarıma

Detaylı

SKETCHUP MAKE II

SKETCHUP MAKE II 1. SketchUp Make 2016 yazılımını başlatınız. 2. Taslaklar (Templates) listesinde yer alan Sade Taslak Foot ve İnç Ölçüleri (Simple Template - Feet and Inches) biçimini seçiniz ve SketchUp Kullanmaya Başla

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 AutoCAD Programının Başlatılması 1 AutoCAD Çizim Editörü 2 AutoCAD Arayüzeyi 2 Home Komut Menüsü 4 Insert Komut Menüsü 4 Annotote Komut Menüsü 4 Parametric Komut Menüsü

Detaylı

SAP2000. Yapõlarõ Sonlu Elemanlarla ALIŞTIRMA KILAVUZU

SAP2000. Yapõlarõ Sonlu Elemanlarla ALIŞTIRMA KILAVUZU SAP2000 Yapõlarõ Sonlu Elemanlarla Çözümleme ve Boyutlama için Yazõlõmlar Serisi ALIŞTIRMA KILAVUZU COMPUTERS & ENGINEERING Sürüm 7.0 Baskõ 1.1.2001 TELİF HAKKI Copyright Computer & Structures, Computers

Detaylı

Teknik Resim Çıkartılması

Teknik Resim Çıkartılması Teknik Resim Çıkartılması Open komutuna tıklayarak daha önce çizmiş olduğumuz D2-Revolved Feature isimli part dosyamızı açalım. New komutuna tıklayarak yeni bir Drawing dokümanı oluşturalım. Karşımıza

Detaylı

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a AUTOCAD: ZOOM Menü : VIEW ZOOM Komut: zoom Komut Kısaltma: Z Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] : a All: Çizim limitleri içindeki çizimi ekrana sığdıracak şekilde

Detaylı

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ Pro/ENGINEER programında 10 değişik modelleme kısmı bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve bizim de işleyeceğimiz parça modelleme (Part) kısmıdır. Bunun yanında montaj (assembly),

Detaylı

PSPICE AC SWEEP VE PARAMETRĐK ANALĐZ YÖNTEMLERĐ

PSPICE AC SWEEP VE PARAMETRĐK ANALĐZ YÖNTEMLERĐ PSPICE AC SWEEP VE PARAMETRĐK ANALĐZ YÖNTEMLERĐ AC SWEEP ANALĐZĐ Bu AC analiz yöntemi ile; devrenin frekans cevabı çıkarılabilir, kaynak geriliminin, devredeki herhangi bir elemanın akımının, geriliminin,

Detaylı

ÖRNEK 3 ISIL YÜK ANALİZİ *

ÖRNEK 3 ISIL YÜK ANALİZİ * ÖRNEK 3 ISIL YÜK ANALİZİ * 1. Giriş İç ve dış çapları sırasıyla 0.2 m ve 0.21 m olan 1 metre uzunluğundaki ince bir alüminyum silindir düşünün. Silindir bir uçtan sabit tutuluyor ve diğer ucuna 200 kpa

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI : MAKİNE TEKNOLOJİLERİ : AUTOCAD İLE KATI MODELLEME VE GÖRSELLEŞTİRME

MODÜL BİLGİ SAYFASI : MAKİNE TEKNOLOJİLERİ : AUTOCAD İLE KATI MODELLEME VE GÖRSELLEŞTİRME ALAN MODÜL KODU : SÜRE : 40/24 MODÜL BİLGİ SAYFASI : MAKİNE TEKNOLOJİLERİ : AUTOCAD İLE KATI MODELLEME VE GÖRSELLEŞTİRME ÖN KOŞUL : AÇIKLAMA : Bu modül uygulamalı olarak bilgisayar destekli tasarım laboratuvarında

Detaylı

BÖLÜM 13. Çelik Profil Aracı

BÖLÜM 13. Çelik Profil Aracı BÖLÜM 13 Çelik Profil Aracı Autodesk Inventor 11 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çelik Profiller ile Çalışmak Çelik profil aracı, çelik profillerden oluşan modellerin tasarımını ve düzenlenmesini

Detaylı

Adım Adım SPSS. 1- Data Girişi ve Düzenlemesi 2- Hızlı Menü. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011

Adım Adım SPSS. 1- Data Girişi ve Düzenlemesi 2- Hızlı Menü. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 Adım Adım SPSS 1- Data Girişi ve Düzenlemesi 2- Hızlı Menü Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 File (Dosya) Menüsü Excel dosyalarını SPSS e aktarma Variable View (Değişken Görünümü 1- Name (İsim - Kod)

Detaylı

Ders 13 te daha önce değinmediğimiz bazõ çizim araçlarõnõn kullanõmõnõ gündeme getireceğiz.

Ders 13 te daha önce değinmediğimiz bazõ çizim araçlarõnõn kullanõmõnõ gündeme getireceğiz. Ders 13 te daha önce değinmediğimiz bazõ çizim araçlarõnõn kullanõmõnõ gündeme getireceğiz. Ölçü Çizgilerini Birleştirmek Ölçü Noktasõ Eklemek veya Kaldõrmak Kot Markasõ Kaynak İşareti Ölçülendirme Şeçenekleri

Detaylı

PİM-PLAK BAĞLANTILARINDA GERİLME ANALİZİ

PİM-PLAK BAĞLANTILARINDA GERİLME ANALİZİ T.C DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PİM-PLAK BAĞLANTILARINDA GERİLME ANALİZİ BİTİRME PROJESİ Sinan YILDIZ Projeyi Yöneten Prof.Dr.Sami AKSOY 1 ÖZET Günümüzde bilgisayar

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın)

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Çizim alanına yeni katmanlar oluşturur. Object Properties toolbar: Format menu: Layer Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) LAYER komutu

Detaylı

CAEeda TM ONERA M6 KANADI NAVIER-STOKES ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA VE ÖNİŞLEM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM ONERA M6 KANADI NAVIER-STOKES ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA VE ÖNİŞLEM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM ONERA M6 KANADI NAVIER-STOKES ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA VE ÖNİŞLEM EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Kabuk Bölgeleri Oluşturma Çözümağındaki Elemanların Normal Yönlerini Kontrol Etme Çözümağında

Detaylı

AUTOCAD: Çizim Limitleri

AUTOCAD: Çizim Limitleri AUTOCAD: Çizim Limitleri Command: limits Specify lower left corner or [ON/OFF] : 0,0 Specify upper right corner :1000,1000 Çizimde kullanılacak AutoCAD uzayının sınırlarını

Detaylı

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1 Başlarken AutoCAD Arayüzü B Ö L Ü M 1 Ekran Formatı Program ilk çalıştırıldığında AutoCAD yazılımının ilk ekran görünüşüdür AutoCAD arabirimlerinden 2D Drafting & Annotation format görünümüdür. 1 2 AutoCAD

Detaylı

UDK 624-012.45 TÜRK STANDARDI TS 6164/Aralõk 1988 İÇİNDEKİLER

UDK 624-012.45 TÜRK STANDARDI TS 6164/Aralõk 1988 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 0 - KONU,TARİF,KAPSAM,AMAÇ,UYGULAMA ALANI... 1 0.1 - KONU... 1 0.2 - TARİFLER... 1 0.2.1 - Betonarme Avan Projeleri... 1 0.2.2 - Betonarme Tatbikat Projesi... 1 0.3 - KAPSAM... 1 0.4 - AMAÇ...

Detaylı

Program Tercihleri. Bölüm 5 Tercihler

Program Tercihleri. Bölüm 5 Tercihler Bölüm 5 Tercihler Windows masaüstü çalışırken ZoomText in nasıl başladığını, oluştuğunu ve göründüğünü kontrol eden özelliklerdir. Ayrıca buradan otomatik güncellemelerde yapılabilir. Böylece ZoomText

Detaylı

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I CAD yazılımı nedir? CAD ya da CADD (computer-aided design and drafting) bilgisayar teknolojileri yardımı ile dijital ortamda tasarım yapılabilmesini

Detaylı

Ders 2 Eğitim 2. İlk önce çizim(ler)i ve aşağõdaki konularõnõ inceleyin. Yeni bir model başlatmak

Ders 2 Eğitim 2. İlk önce çizim(ler)i ve aşağõdaki konularõnõ inceleyin. Yeni bir model başlatmak Ders 2 Eğitim 2 İlk önce çizim(ler)i ve aşağõdaki konularõnõ inceleyin. Yeni bir model başlatmak Üç boyutlu görünüş oluşturmak Aks çizgilerini oluşturmak Görünüşler oluşturmak (plan ve yan görünüşler)

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

Revit 2012 Construction Modeling Araçları

Revit 2012 Construction Modeling Araçları Revit 2012 Construction Modeling Araçları Revit 2012 yeni özelliklerinden biri Construction Modeling Araçları dır. Konstrüksiyon modellemede için geliştirilen bu yeni araçları sadece katmanlı yapı elemanlarında

Detaylı

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa.

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa. KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU Kaynak : www.veppa.com Hakkında EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR CHAMFER (Pah kırma) Objelerin köşelerine pah kırmak için kullanılır. [Undo/Polyline/Distance/Angle/Trim/mEthod/Multiple]

Detaylı

Şekil Yazı tipini biçimlendirme araç çubuğu simgeleri

Şekil Yazı tipini biçimlendirme araç çubuğu simgeleri BÖLÜM 2 2. YAZILARI BİÇİMLENDİRME 2.1. Yazı Tipini Değiştirme Word programında, yazılan bilgiler daktilodaki gibi tek tip yazı olmaz. Yazılarda farklı biçimler kullanılarak belgelerin daha etkileyici olması

Detaylı

Ara Yüz ve Paneller. Erlang Penceresi

Ara Yüz ve Paneller. Erlang Penceresi Ara Yüz ve Paneller Erlang Penceresi Wings3D başladığında iki programın başlatıldığını göreceksinizdir. Bu programlardan biri Erlang programıdır. Erlang ı bir işletim sistemi olarak düşünebiliriz. Wings3D

Detaylı

Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Bileşik Gerilme Analizi

Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Bileşik Gerilme Analizi Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Bileşik Gerilme Analizi Bu dokümanda SolidWorks2017 (Premium) yazılımı kullanılarak sonlu elemanlar yöntemi ile bir krank milinin gerilme analizi yapılmıştır. Analizde kullanılan

Detaylı

Teknik Doküman. Revit te tonoz biçimli ışıklık yaratmak

Teknik Doküman. Revit te tonoz biçimli ışıklık yaratmak Teknik Doküman Teknik Doküman Numarası: 10814 Yayım Tarihi: 23.05.2007 Ürün: Autodesk Revit 7-2008 Tür: Öğretici Konu: Revitte tonoz biçimli ışıklık yaratmak Revizyon No: 0 Revizyon Tarihi: Revit te tonoz

Detaylı

SAP2000. Yapõlarõ Sonlu Elemanlarla HIZLI ALIŞTIRMALAR KILAVUZU

SAP2000. Yapõlarõ Sonlu Elemanlarla HIZLI ALIŞTIRMALAR KILAVUZU SAP2000 Yapõlarõ Sonlu Elemanlarla Çözümleme ve Boyutlama için Yazõlõmlar Serisi HIZLI ALIŞTIRMALAR KILAVUZU Bölüm I ve II Temel Alõştõrma COMPUTERS & ENGINEERING Sürüm 7.0, Ekim 1998 Türkçe Baskõ 1.1.2001

Detaylı