ARTHROLOGIA. Önder ORHAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ARTHROLOGIA. Önder ORHAN"

Transkript

1 ARTHROLOGIA Önder ORHAN

2 Dersin önemi ve amacı Lokomotor sistemin aktif hale geçmesini sağlayan eklem yapı ve çeşitlerinin öğrenilmesi. Yere basış şekillerine göre postur yapıları Discus hernia nedir? Arthritis nedir?

3 Postur yapılarına göre Ayağın yere basışı: Çift tırnaklı Tek tırnaklı - Plantigrade - Digitigrade - Unguligrade

4 Arthrologia- Syndesmologia - (Eklem Bilimi) Articulationes fibrosae- (Synarthrosis - Oynamaz eklemler):fibröz birleşme Articulationes cartilagineae- Amphiarthrosis (Yarı oynar eklem):kıkırdaksal birleşme Articulationes synoviales- Diarthrosis (Tam oynar eklem):synovial birleşme

5 A-) Articulationes fibrosae (Synarthrosis) Fibröz birleşme Ara dokunun bağ doku olduğu hareket etmeyen birleşmelerdir. Sutura Dikiş şeklinde birleşme, örnek kafatası kemikleri arasındaki birleşmeler Sutura serrata- Testere birleşme Sutura squamosa- Pulsal birleşme Sutura foliata- Yapraksı birleşme Sutura plana- Düz birleşme Schindylesis- Rostrum sphenoidale nin vomer in sulcus una oturması Syndesmosis -Bağ doku aracılığıyla bağlantı. Dil kemiğinin bağlanışı. Syndesmosis hyothyroidea Gomphosis- Dişlerin alveollere yerleşmesi.

6 Gomphosis (Gömülme şeklinde birleşme): Bir kemiğin çıkıntısının diğer kemiğin karşısındaki parçasını çökerterek onun içerisine gömülmesi şeklinde oluşan eklemdir. Örneğin; diş kökleri nin çene kemiklerindeki alveollere gömülmesi şeklindeki birleşme.

7 Eklem yüzeyleri arasında fibröz bağ dokusu (Ligament) bulunur. Örn: Art.tibiofibularis distalis Syndesmosis

8 B-) Articulationes cartilagineae (Amphiarthrosis) Kıkırdaksal birleşme, Yarı oynar birleşmeler. Synchondrosis, Symphysis Bu tip eklemlerde kemikler hiyalin kıkırdak veya fibröz kıkırdak (fibrocartilago) aracılığı ile birleşmişlerdir. Çok az olan eklem hareketlerinin derecesi ve türü eklem yüzlerinin şekline ve birleştirici öğenin çokluğuna ve yumuşaklığına bağlıdır. Bunlarda yaşın ilerlemesiyle kemikleşebilirler. Bu tip yarı oynar eklemler iki alt guruba ayrılırlar.

9 Synchondrosis Hyalin kıkırdaklı eklemler. Sonradan synostosis denen kemikleşmeyle neticelenen eklemlerdir. Örnek: Uzun kemiklerin epiphysis in diaphysis ile birleşmesi böyledir. Synchondrosis sphenooccipitele.

10 Synchondrosis Syncondrosis manubriosternalis Hyalin kıkırdaklı eklemler. Sonradan synostosis denen kemikleşmeyle neticelenen eklemlerdir. Örnek: Uzun kemiklerin epiphysis in diaphysis ile birleşmesi böyledir. Synchondrosis sphenooccipitele.

11 Symphysis Fibrocartilago lu eklemler. Örnek: Symphysis pelvis, symphysis mandibulae, symphysis intervertebralis (omurlar arası eklemler) Bu tür eklemler zamanla kemikleşir, buna Synosytosis denir.

12 Symphysis (fibrocartilago lu eklemler): Kemikleri bağlayan fibrocartilaginos bir eklem diski bulunan eklemlerdir. Bu tür eklemler zamanla kemikleşir, buna Synosytosis denir. Örneğin; symphysis pelvis, symphysis mandibulae ve sternebra ların birleşmesi gibi.

13 Symphysis Örnek: Symphysis pelvis, symphysis intermandibulae, symphysis intervertebralis (omurlar arası eklemler)

14 C-) Articulationes synoviales, (Diarthrosis) Hareketli veya tam oynar birleşmeler. Facies articularis Cartilago articularis Capsula articularis Membrana fibrosa (stratum fibrosum) Membrana synovialis (stratum synoviale) Plica synovialis Villi synovialis Synovia Ligamenta Discus articularis Meniscus articularis Labra articularia (labrum glenoidale, labrum acetabulare)

15 Articulationes synoviales, (Diarthrosis) Hareketli veya tam oynar birleşmeler. Facies articularis Cartilago articularis Capsula articularis Membrana fibrosa (stratum fibrosum) Membrana synovialis (stratum synoviale) Synovia, plica synovialis, villi synovialis, Cavum articulare Ligamenta Discus articularis Meniscus articularis Labra articularia (labrum glenoidale, labrum acetabulare)

16 Capsula articularis (Eklem kapsülü) Cavum articularis Cartilago articularis Membrana fibrosa: (stratum fibrosum) Fibröz bağ dokudan yapılmıştır, sert ve dayanıklıdır. Hem eklemi dış etkilere karşı korur, hem de eklemin aşırı hareketlerine engel olarak tespit edici rol oynar. Bu tabakanın kalınlaşmasından oluşan bağlara da ligamenta capsularia adı verilir. Membrana synovialis: (stratum synoviale) Bağ dokudan yapılmış yumuşak ve ince olan bu tabaka, gevşek bir bağ doku vasıtası ile dıştaki fibröz tabakaya bağlanmıştır. Damar ve sinirden çok zengindir.

17 2- Capsula articulare 3-Cartilago articulare Yağ dokusu ihtiva eden (1)-plica synovialis adı verilen kıvrımlar ile villi synoviales denilen uzantılar kapsar. Bu tabakanın en önemli özelliklerinden biri de synovia denilen yumurta akına benzer bir eklem sıvısını salgılamak, hem de sıvının fazlasını hemen emebilmektir.

18 Discus intervertebralis: Yer aldığı omur cisimlerinin yüzlerine uygunluk gösterir. İlgili yüzlere çok sıkı bir şekilde yapışır. Bunun sonucu olarak iki omur cismi, aralarında hiçbir boşluk bırakmayacak tarzda birbirlerine bağlanır. 6-Nucleus pulposus: Merkezi (orta) kısmı 7-Anulus fibrosus: Periferik (çevresel) kısmı

19 Discus articularis Eklem diskidir. Farklı şekildeki eklem yüzlerinin birbirine uyumunda rol oynayan orta kesimi ince, çevresi kalın fibrokartilaginöz bir yapıdır. Eklem kapsülüne yapıştığı için eklem boşluğunu tam olarak ikiye böler. Art.temporomandibularis Çene ekleminde. Proc. articularis Fossa articularis

20 Meniscus articularis : Eklem ayçalarıdır veya yarımay şeklindeki eklem ara kıkırdaklarıdır. Eklem çıkıntısına uygun bir eklem çukurluğu bulunmadığı durumlarda yani eklem çıkıntısı ile eklem çukurluğu şekil yönünden uygunluk göstermediği durumlarda, eklem yüzlerinin birbirine uyumunu sağlamak için araya giren fibröz kıkırdaktan yapılmış bir yapıdır. Diz ekleminde var olan bir oluşumdur. Labra articularia : Eklem yüzünün kenarına bir halka tarzında yapışarak hem eklem yüzünü genişleten hem de eklem çukurunu derinleştiren fibröz kıkırdaktan yapılmış bir oluşumdur. Omuz ekleminde cavitas glenoidalis in çevresinde bulunur ve labrum glenoidale adını alır. Kalça ekleminde acetabulum un çevresinde yer alır, bu da labrum acetabulare adını alır.

21 Eklem Hareketleri Flexion- Bükülme, Açıyı daraltmak Extention-Gerilme,Açıyı genişletmek Abduction- Orta düzlemden uzaklaşma Adduction- Orta düzleme yakınlaşma Rotation- Dönme hareketi Pronation- Baş parmak içte, dorsum manus öne bakar. Supination- Baş parmak dışta, palma manus öne bakar.

22 Hareketli Eklem Çeşitleri A. Eklem yüzlerinin sayısına göre a- Articulatio simplex b- Articulatio complex B. Eklem Çıkıntısının Şekline Göre; 1- Ginglymus (Menteşe eklem) Tam (kongrent), Art. cubiti Tam olmayan (inkongrent) Art. genus 2- Articulatio spheroidea (Küre eklem) Art. humeri 3- Articulatio ellipsoidea (Elipsoid eklem) Art. radiocarpea 4- Articulatio delabens (Kızak eklem) Art. femorapatellaris 5- Articulatio trochoidea (Milli eklem) Art. atlantoaxilis 6- Articulatio plana (Düz eklem) Art. sacroiliaca 7- Articulatio sellaris (Eyer eklem) Artt. interphalengea

23 A- Art.plana B-Ginglymus C-Art.trochoidea D-Art.condylaris E-Art.elipsoidea F-Art.sellaris G-Art.spheroidea

24 Ligamenta (Eklem Bağları) Bir eklemi oluşturan kemikler arasında uzanan ve kemik uçlarını birbirine bağlayan bağlardır. Bağ dokudan yapılmış, sert ve dayanıklı oluşumlardır. Eklem kapsülünün içinde yer alan iç bağlara ligamenta intracapsularia (1,2), eklem kapsülünün dış yüzünde yer alan dış bağlara da ligamenta extracapsularia (6,8)denir.

25 Omur direğinin bağları Lig.longitudinale ventrale- 8., 9. vert. thoracalis den sacrum a kadar crista ventralis e yapışarak uzanır. Lig.longitudinale dorsale- Axis in dens inden canalis ventralis için de sacrum a kadar uzanır. Ligg.flava (interarcuale)- Omur kemerleri arasında Ligg.intertransversaria Ligg.interspinalia Lig.supraspinale Lig.nuchae (Ense bağı) Funiculus nuchae - Eq, rum da Protuberentia occipitalis externa dan, Canis de axis in proc. spinosus undan başlar. 4. vert. thoracalis in proc. spinosus una yapışır. Lamina nuchae Pars cucularis vert. thoracalis arasındaki genişleme Bursa subligamentosa supraspinalis vert. thoracalis

26 Omur direğinin uzun bağları Lig.longitudinale ventrale- 8., 9. vert. thoracalis den sacrum a kadar crista ventralis e yapışarak uzanır. Lig.longitudinale dorsale- Axis in dens inden canalis ventralis için de sacrum a kadar uzanır. Lig.nuchae (Ense bağı)

27 Car da lamina nuchae yok. Funiculus nuchae axis in proc. spinosus undan başlıyor. Rum ve Eq de de Lig. nuchae protuberantia occipitalis externadan başlıyor Eq de tuberculum spinosum ile ligament arasında bursa yer alır.

28 Lig.flava Lig.longitudinale ventrale Lig.longitudinale dorsale Ligg.flava (interarcuale) Ligg.intertransversaria Ligg.interspinalia Lig.supraspinale Discus intervertebralis Nucleus pulposus-anulus fibrosus

29 Lig.supraspinale Symphysis intervertebralis Discus intervertebralis Ligg.flava (interarcuale) Ligg.intertransversaria Ligg.interspinalia Lig.longitudinale dorsale Nucleus pulposus Annulus fibrosus Lig.longitudinale ventrale

30 Sutura capitis Özel Arthrologia Articulationes cranii Syncondroses cranii Articulatio temporomandibularis- İncongruent ginglymus bir eklemdir. Eklem yüzlerinin uyumlu hale gelebilmesi için arada Discus articularis bulunur. Articulatio temporohyoidea- Dil kemiği ile olan eklem Articulatio intermandibularis Rum da syncondrosis, Equidae, Sus, Car da synostosis

31 Articulatio temporomandibularis çene eklemi Discus articularis, Inkongrent ginglimus Articulatio temporohyoidea: Dil kemiği ile os temporale nin proc. styloideus u arasındaki eklem.

32 Hangi kemiğin hangi çıkıntısını gösterebilirsiniz. Eklemlerin yerlerini gösteriniz?

33 ARTICULATIONES COLUMNAE VERTEBRALES Articulatio atlantooccipitalis- Elipsoid bir eklemdir. Articulatio atlantoaxialis- Trochoid bir eklemdir. Articulationes processuum articularium Symphysis intervertebralis Discus intervertebralis Articulationes intertransversaria lumbales (Eq.) Articulatio lumbosacralis Articulationes intertransversaria lumbosacrales

34 Articulatio atlantooccipitalis- Elipsoid bir eklemdir. Articulatio atlantoaxialis- Trochoid bir eklemdir.

35 Articulationes thoracocostales Articulationes costovertebrales Articulatio capitis costae Articulatio costotransversaria Articulationes costochondrales Articulationes sternocostales Syncondroses sternales Articulatio synovialis manubriosternalis (rum, sus)

36 ARTICULATIONES THORACIS Göğüs kafesindeki eklemlerin tümünü yani kaburgalar,sırt omurları ve göğüs kemiği arasındaki eklemlerin tümünü kapsar Articulationes costovertebrales Kaburgalar ile omurlar arasındaki bağlantı iki eklem aracılığı ile olmaktadır. Articulatio capitis costae: Fovea costalis arasındadır. Articulatio costotransversaria: Bir omurun processus transversus u üzerindeki fovea costalis processus transversi arasında oluşur. Articulationes costochondrales: Bir kaburganın os costale si ile cartilago costalis i arasındaki eklemdir Articulationes sternocostales:kaburgaların sternum ile eklemleri Synchondrosis sternales:sternum un eklemleri

37 Articulationes costovertebreles (Art.costotransversaria, Art.capitis costa) Articulationes sternocostales Art.costochondralis Syncondrosis sterneles

38 ARTICULATIONES MEMBRI THORACICI Articulatio humeri Articulatio cubiti Articulatio radioulnaris proximalis Articulatio radioulnaris distalis Articulationes manus * Articulatio carpi Articulatio antebrachiocarpea Articulationes mediocarpea Articulationes intercarpea Articulationes carpometacarpeae Articulationes intermetacarpeae Articulationes metacapophalangeae Articulationes interphalangeae proximales manus Articulationes interphalangeae distales manus

39 Articulatio humeri Articulatio cubiti Articulatio radioulnaris proximalis Articulatio radioulnaris distalis Articulationes manus

40 ARTICULATIONES MEMBRI THORACICI Articulatio humeri lig.coracohumerale ligg.glenohumeralia

41 Articulatio humeri Omuz eklemi Labrum glenoidale

42 Articulatio cubiti Articulatio humeroulnaris Articulatio humeroradialis Lig.collaterale cubiti mediale Lig.collaterale cubiti laterale

43 Ligamentum collaterale laterale Articulatio cubiti Dirsek eklemi

44 humerus Art. cubiti önden görünüş Lig.oblique radius

45 Articulationes manus- Önayak eklemleri Articulatio carpi 1-Articulatio antebrachiocarpea 2-Articulatio mediocarpea 3-Articulationes carpometacarpeae 4-Articulationes intercarpeae Lig.collaterale carpi laterale Lig.collaterale carpi mediale Ligg.intercarpea dorsalia Ligg.intercarpea palmaria

46

47 Articulatio carpi ön ayak bilek eklemi

48 Art. carpi - köpek Articulatio antebrachiocarpea Articulatio mediocarpea Articulationes carpometacarpeae Articulationes intercarpeae prox. et distalis

49 Articulationes metacarpophalangeae Articulationes metacarpophalangeae Ligg.collateralia Ligg.sesamoidea collateralia Lig.sesamoideum rectum Ligg.sesamoidea obliqua Articulationes interphalangea proximales manus Ligg.collateralia Articulationes interphalangea distales manus Ligg.collateralia

50 Articulationes metacarpophalangeae Ligg.collateralia Ligg.sesamoidea collateralia Lig.sesamoideum rectum Ligg.sesamoidea obliqua Articulationes interphalangea proximales manus Ligg.collateralia Articulationes interphalangea distales manus Ligg.collateralia Art. metacarpophalangea Art. interphalangea proximalis manus Art. interphalangea distalis manus Lig. anulare

51 equidae Lig. sesamoideum rectum Lig. sesamoideum obliquum

52 ARTICULATIONES MEMBRI PELVINI 1- Articulatio sacroiliaca Symphysis pelvina 2- Articulatio coxae 3,4- Articulatio genus 4- Articulatio femorotibialis 3- Articulatio femoropatellaris Articulatio tibiofibularis proximalis et distalis 5-Articulationes pedis * Articulatio tarsi * Articulatio tarsocruralis * Articulatio intertarsea * Articulationes tarsometatarsea * Articulationes intermetatarsea * Articulationes metatarsophalangeae * Articulationes interphalangeae proximales et distales pedis

53 Art.sacroiliaca- Art.plana Art.coxae- Art.spheroidea Symphysis pelvina Lig.sacrotuberale latum (Lig.sacrospinotuberale) (Lig.sacrotuberosum)

54 Articulatio sacroiliaca Lig.sacrotuberale latum (lig.sacrospinotuberale) Lig.sacrotuberale (car.) For.ischiadicum majus For.ischiadicum minus

55 Articulatio genus Lig.cruciatum craniale Lig.cruciatum caudale Lig.collaterale laterale Lig.collaterale mediale Lig.femoropatellare laterale Lig.femoropatellare mediale Lig.patellae laterale Lig.patellae mediale Lig.patellae intermedium

56 Articulatio genus Articulatio femorotibialis Articulatio femoropatellaris

57 Lig.cruciatum craniale Lig.cruciatum caudale Lig. popliteum obliquum Lig.collaterale laterale Lig.collaterale mediale

58 Lig. femoropatellare mediale Lig. patella laterale Lig. patella mediale Lig. patella intermediale

59 Lig.femoropatellare laterale Lig.patellare Ossa sesamoides gastrocnemius Lig.meniscofemorale Lig. cruciatum caudale

60 Articulationes pedis- Ayak eklemleri Articulatio tarsi 1- Articulatio tarsocruralis 2,3- Articulationes intertarseae 4-Articulationes tarsometatarseae Articulationes metatarsophalangeae Articulationes interphalangea proximales pedis Articulationes interphalangea distales pedis

61 Abaxial- Çift tırnaklılarda tırnakların birbirine bakan yüzü Axial- Çift tırnakllılarda tırnakların dışarıya bakan yüzü

Arthrologia Syndesmologia. (eklem ve bağ bilimi) Doç.Dr. M.Erdem GÜLTİKEN

Arthrologia Syndesmologia. (eklem ve bağ bilimi) Doç.Dr. M.Erdem GÜLTİKEN Arthrologia Syndesmologia (eklem ve bağ bilimi) Sturae capitis (baş kemikleri arasındaki bağlantılar) Baş kemikleri hareketsiz yada oynamaz eklemlerle birbirlerine bağlanmışlardır Sutura şeklinde (sutura

Detaylı

EKLEMLER. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

EKLEMLER. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN EKLEMLER Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN EKLEM NEDİR? Vücudumuzdaki kemikler birbirleri ile eklemler vasıtasıyla birleşirler. Eklemleşen kemiklerin yüzeyleri çoğunlukla bir kıkırdak

Detaylı

ALT TARAF EKLEMLERİ DOÇ. DR. ERCAN TANYELİ

ALT TARAF EKLEMLERİ DOÇ. DR. ERCAN TANYELİ ALT TARAF EKLEMLERİ DOÇ. DR. ERCAN TANYELİ A) Alt taraf kavşağı eklemleri 1- Art. sacroiliaca 2- Symphysis pubica B) Serbest alt taraf eklemleri 1- Art.coxae (kalça eklemi) 2- Art.genus (diz eklemi) 3-

Detaylı

ÜNİTE. TIBBİ TERMİNOLOJİ Doç. Dr. Samet KAPAKİN İÇİNDEKİLER HEDEFLER EKLEMLER

ÜNİTE. TIBBİ TERMİNOLOJİ Doç. Dr. Samet KAPAKİN İÇİNDEKİLER HEDEFLER EKLEMLER HEDEFLER İÇİNDEKİLER EKLEMLER Eklemler Hakkında Genel Bilgiler Kafa İskeleti Eklemleri Omurga Eklemleri Toraks Eklemleri Üst Ekstremite Eklemleri Alt Ekstremite Eklemleri Eklemlerle İlgili Klinik Terimler

Detaylı

ÜNİTE. TEMEL ANATOMİ Yrd. Doç. Dr. Papatya KELEŞ İÇİNDEKİLER HEDEFLER EKLEMLER (ARTICULATIONES)

ÜNİTE. TEMEL ANATOMİ Yrd. Doç. Dr. Papatya KELEŞ İÇİNDEKİLER HEDEFLER EKLEMLER (ARTICULATIONES) HEDEFLER İÇİNDEKİLER EKLEMLER (ARTICULATIONES) Eklemler Hakkında Genel Bilgiler Eklemlerin Gruplandırılması Vücudumuzda Bulunan Eklemler TEMEL ANATOMİ Yrd. Doç. Dr. Papatya KELEŞ Bu üniteyi çalıştıktan

Detaylı

Articulatio sternoclavicularis (sternoklaviküler eklem)

Articulatio sternoclavicularis (sternoklaviküler eklem) Articulatio sternoclavicularis (sternoklaviküler eklem); articulatio sellaris tipi eklemdir. Discus articularis i (eklem diski) vardır. Manubrium sterni ile clavicula nın (köprücük kemiği) extremitas sternalis

Detaylı

EKLEM Dicle Aras. Eklem, eklem türleri, eklem içi oluşumlar, insan vücudundaki eklemler

EKLEM Dicle Aras. Eklem, eklem türleri, eklem içi oluşumlar, insan vücudundaki eklemler EKLEM Dicle Aras Eklem, eklem türleri, eklem içi oluşumlar, insan vücudundaki eklemler Eklem İki veya daha fazla kemiğin eklem yüzeylerinin bir araya gelmesiyle oluşan yapılardır. Arthrologia artroloji.

Detaylı

KAFATASI Kranyum eklemleri Articulatio temporomandibularis (temporomandibular eklem) Ligamentum sphenomandibulare Ligamentum stylomandibulare

KAFATASI Kranyum eklemleri Articulatio temporomandibularis (temporomandibular eklem) Ligamentum sphenomandibulare Ligamentum stylomandibulare eklem sistemi 1 2 3 KAFATASI Articulatio temporomandibularis (temporomandibular Ligamentum sphenomandibulare Ligamentum stylomandibulare OMURGA Atlantooksipital eklem Atlantoaksiyel eklemler Symphysis

Detaylı

eklem sistemi KAFATASI Kranyum Eklemleri Temporomandibular Eklem

eklem sistemi KAFATASI Kranyum Eklemleri Temporomandibular Eklem eklem sistemi 1 KAFATASI Kranyum Eklemleri Temporomandibular Eklem 2 OMURGA Atlantooksipital Eklem Atlantoaksiyel Eklemler Symphysis Intervertebralis Articulationes Zygapophysiales 3 ÜST EKSTREMİTE Sternoklaviküler

Detaylı

Diz ekleminin hareketleri; fleksiyon ve ekstansiyon hareketleridir.

Diz ekleminin hareketleri; fleksiyon ve ekstansiyon hareketleridir. Articulatio coxae (kalça eklemi); articulatio spheroidea tipi eklemdir. Labrum articulare si (labrum acetabulare) vardır. Os coxa ile femur başı arasındadır. Bağları; capsula articularis, zona orbicularis,

Detaylı

Omuz kemeri kemikleri Clavicula (köprücük kemiği)

Omuz kemeri kemikleri Clavicula (köprücük kemiği) Üst ekstremite kemikleri omuz hizasında kürek kemiği ve köprücük kemiğinden oluşan omuz kemeri kemikleri ile başlar. Diğer üst ekstremite kemikleri, humerus (pazu kemiği, kol kemiği), antebrachium (radius

Detaylı

Hareket Sistemi Organ ve Yapılarının Temel Bilgileri

Hareket Sistemi Organ ve Yapılarının Temel Bilgileri Öğr.Gör.Dr. Nurullah YÜCEL Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Temel Anatomi ve Fizyoloji Dersi SBF 122 HAREKET SİSTEMİ ORGANLARI Kemikler Eklemler Kaslar BÖLGELERE GÖRE HAREKET SİSTEMİ

Detaylı

LOKOMOTOR SİSTEM ANATOMİSİ ÖRNEK SORULAR (EKLEM-KAS) BİRİNCİ BÖLÜM

LOKOMOTOR SİSTEM ANATOMİSİ ÖRNEK SORULAR (EKLEM-KAS) BİRİNCİ BÖLÜM LOKOMOTOR SİSTEM ANATOMİSİ ÖRNEK SORULAR (EKLEM-KAS) BİRİNCİ BÖLÜM.En hareketli sinovial eklem tipini işaretleyiniz. a) Ginglymus d) Art. trochoidea b) Art. spheroidea e) Art. plana c) Art. sellaris. Üst

Detaylı

OSSA MEMBRI PELVINI. v Cingulum membri pelvini Ossa Coxarum v Femur v Patella v Ossa cruris v Ossa tarsi v Ossa metatarsalia v Ossa digitorum pedis

OSSA MEMBRI PELVINI. v Cingulum membri pelvini Ossa Coxarum v Femur v Patella v Ossa cruris v Ossa tarsi v Ossa metatarsalia v Ossa digitorum pedis OSSA MEMBRI PELVINI v Cingulum membri pelvini Ossa Coxarum v Femur v Patella v Ossa cruris v Ossa tarsi v Ossa metatarsalia v Ossa digitorum pedis OSSA COXAE OS ILIUM OS PUBİS OS ISCHII OS ILIUM Corpus

Detaylı

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan oluşur. Bu kemik ve kıkırdak yapılar toraks kafesini

Detaylı

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan oluşur. Bu kemik ve kıkırdak yapılar toraks kafesini

Detaylı

ANATOMİK TERMİNOLOJİLERLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER VE HATIRLATMALAR. YRD. DOÇ.DR. Kadri KULUALP YRD. DOÇ. DR. Önder AYTEKİN

ANATOMİK TERMİNOLOJİLERLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER VE HATIRLATMALAR. YRD. DOÇ.DR. Kadri KULUALP YRD. DOÇ. DR. Önder AYTEKİN ANATOMİK TERMİNOLOJİLERLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER VE HATIRLATMALAR YRD. DOÇ.DR. Kadri KULUALP YRD. DOÇ. DR. Önder AYTEKİN Kemiklerle İlgili Terimler Apex: Tepe Basis: Taban Canalis: Kanal Canaliculus:

Detaylı

Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır.

Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır. Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır. İskeletin önemli bir bölümüdür ve temel eksenidir. Sırt boyunca uzanır

Detaylı

KEM K OLU UMU ki çe it kemik olu umu vardır. 1)Ba dokusu aracılı ıyla süngerimsi kemik olu umu 2)Kıkırdak doku aracılı ıyla sıkı kemik olu umu

KEM K OLU UMU ki çe it kemik olu umu vardır. 1)Ba dokusu aracılı ıyla süngerimsi kemik olu umu 2)Kıkırdak doku aracılı ıyla sıkı kemik olu umu Embriyonik evrede kıkırdak kökenlidir. Daha sonra kemiklesir. Ergin evrede bazı vücut kısımlarında kıkırdak olarak kalır (burun ucu, kulak kepçesi, soluk borusu) skelet sistemi kemikler, eklemler, ligamentler

Detaylı

OSSA CARPİ (El Bileği Kemikleri)

OSSA CARPİ (El Bileği Kemikleri) OSSA CARPİ (El Bileği Kemikleri) Distal yöndekiler, Lateralden-Mediale: 1) Os trapezium2) Os trapezoideum3) Os capitatum4) Os hamatum Proksimal yöndekiler Lateralden-Mediale: 1) Os scaphoideum2) Os lunatum3)

Detaylı

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar)

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) 1)BAŞ a)yüz b)kranium (Kafatası) 2) GÖVDE a)toraks (Göğüs kafesi) b)karın 3) EKSTREMİTELER a)üst ekstremiteler b)alt ekstremiteler

Detaylı

Gövde İskeleti. Columna vertebralis - Omurga Costae - Kaburgalar Sternum Göğüs kemiği

Gövde İskeleti. Columna vertebralis - Omurga Costae - Kaburgalar Sternum Göğüs kemiği Gövde İskeleti Columna vertebralis - Omurga Costae - Kaburgalar Sternum Göğüs kemiği Columna vertebralis omurga-omur direği Columna vertebralis, vertebra- omur denilen kısa kemiklerin ard arda dizilmesi

Detaylı

Eklemler. Normal tam hareketli eklemin yapısında şu elemanlar bululnur.

Eklemler. Normal tam hareketli eklemin yapısında şu elemanlar bululnur. . Eklem İskeletin değişik kemikleri arasındaki bağlantıya eklem denilir. Hareket sisteminin pasif öğeleridir. Gövdenin tüm hareketleri eklemler sayesinde mümkün olmaktadır. Eklemler Tam hareketli (sinovial)

Detaylı

OSSA MEMBRİ THORACİCİ (Ön bacak kemikleri)

OSSA MEMBRİ THORACİCİ (Ön bacak kemikleri) OSSA MEMBRİ THORACİCİ (Ön bacak kemikleri) Ön bacak gövdeye cingulum membri thoracici denilen omuz kemeri tarafından bağlanmıştır. Scapula, os coracoideus ve clavicula olmak üzere üç kemiten oluşan bu

Detaylı

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır.

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri iki kalça kemiği ile omurganın kuyruk sokumu kemiği arasında oluşan pelvis (leğen kavşağı) ile başlar.

Detaylı

İsim takımı tamlaması Anatomi terimlerinin büyük çoğunluğu isim takımı, sıfat takımı

İsim takımı tamlaması Anatomi terimlerinin büyük çoğunluğu isim takımı, sıfat takımı giris Temel Anatomi Terimleri İsim takımı tamlaması İsimlerde anlamca küçülme Fiilden türeyen isimler Sıfatlarda karşılaştırma Sıfat tamlaması Tekil çoğul yapısı Kısaltmalar Tıp terminolojisinde sık kullanılan

Detaylı

VETERİNER ANATOMİ İÇİNDEKİLER

VETERİNER ANATOMİ İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER Genel Bilgi... 1 Vertebratae (omurgalılar)... 2 Mammalia (memeliler)... 2 Aves (Kanatlılar)... 2 Vücut düzlemleri... 3 Yön belirten bazı önemli terimler... 3 Vücut kısımları... 4 Chondrologia...

Detaylı

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır.

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri iki kalça kemiği ile omurganın kuyruk sokumu kemiği arasında oluşan pelvis (leğen kavşağı) ile başlar.

Detaylı

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE 1 TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE GİRİŞ : Bir yaralı, hasta ya da kazazedeye ilk yardım yapabilmek ya da herhangi bir yardımda bulunabilmek için, öncelikle gerekenlerin doğru yapılabilmesi için, insan

Detaylı

ÜST TARAF KEMİKLERİ OSSA MEMBRI SUPERIORIS

ÜST TARAF KEMİKLERİ OSSA MEMBRI SUPERIORIS ÜST TARAF KEMİKLERİ OSSA MEMBRI SUPERIORIS Üst ekstremitelere üst taraf veya üst yanlar da denir. Gövdenin iki yanına tutunmuş, sağ ve sol simetrik uzantı şeklindedirler. Üst taraf; Omuz, Kol, Önkol El

Detaylı

Anatomi Ders Notları

Anatomi Ders Notları REGİONES CORPORİS ( VÜCUT BÖLGELERİ) İ OLUŞTURAN OLUŞUMLAR Regiones capitis Regiones colli Regiones pectoris Regiones abdominis Regiones dorsi Regiones membri thoracici Regiones membri pelvini REGİONES

Detaylı

Pars libera membri superioris

Pars libera membri superioris Pars libera membri superioris Kol, önkol ve el iskeletini oluşturan kemiklerin tümüne birden bu isim verilir. HUMERUS (KOL KEMİ Ğ İ ) Üst ekstremitenin en uzun ve en kalın kemiğidir. Bir proksimal uç,

Detaylı

OSSA MEMBRİ İNFERİORİS ALT EKSTREMİTE KEMİKLERİ

OSSA MEMBRİ İNFERİORİS ALT EKSTREMİTE KEMİKLERİ OSSA MEMBRİ İNFERİORİS ALT EKSTREMİTE KEMİKLERİ Alt ekstremitelere, alt taraf veya alt yanlar da denir. Alt taraflar, pelvisin (leğen) her iki yanına tutunmuş sağ ve sol olmak üzere simetrik iki sütun

Detaylı

Anatomi bir tanım bilimidir. anlamlı terimler kullanılır.

Anatomi bir tanım bilimidir. anlamlı terimler kullanılır. ANATOMİK TERİMLER VE KAVRAMLAR Anatomi bir tanım bilimidir. Vücudun bütününe ve yapıların birbirlerine göre olan pozisyonlarını belirlemek için tek anlamlı terimler kullanılır. Anatomik pozisyon Ayakta

Detaylı

AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN COSTAE (Kaburgalar) İlk 7 costa, sternum ile costal kıkırdaklar sayesinde eklemleşirken, 8,9

Detaylı

OMUZ-KOL-ÖNKOL KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. İntrinsik omuz kasları

OMUZ-KOL-ÖNKOL KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. İntrinsik omuz kasları İntrinsik omuz kasları Clavicula nın 1/3 lateral i pars clavicularis Acromion pars acromialis Spina scapula pars spinalis M. supraspinatus Fossa supraspinatus medial 2/3 ü, fascia supraspinata nın kalın

Detaylı

COLUMNA VERTEBRALIS (OMURGA)

COLUMNA VERTEBRALIS (OMURGA) SKELETON AXIALE Columna vertebralis (omurga), ossa thoracis (göğüs kafesi kemikleri) ve ossa cranii (kafa kemikleri) tarafından oluşturulan orta hat üzerinde yer alan iskelet bölümüdür. COLUMNA VERTEBRALIS

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ANATOMİ TERMİNOLOJİSİ. Latin Alfabesi. Latincenin Tarihsel Gelişimi

İNSAN ANATOMİSİ ANATOMİ TERMİNOLOJİSİ. Latin Alfabesi. Latincenin Tarihsel Gelişimi İNSAN ANATOMİSİ Anatominin Tanımı: İnsan vücudunun normal şekli ve yapısını, vücudu oluşturan yapı ve organların birbirleri ile olan ilişkilerini ve bu yapıların çalışma şeklini inceleyen bilim dalıdır.

Detaylı

Organizmaların vücuduna desteklik yaparak kendilerine özgü şekillerinin oluşmasını sağlayan yapılara destekleyici yapılar denir.

Organizmaların vücuduna desteklik yaparak kendilerine özgü şekillerinin oluşmasını sağlayan yapılara destekleyici yapılar denir. İSKELET SİSTEMLERİ Organizmaların vücuduna desteklik yaparak kendilerine özgü şekillerinin oluşmasını sağlayan yapılara destekleyici yapılar denir. A. İSKELET ÇEŞİTLERİ Hayvanların çoğunda, vücuda destek

Detaylı

ANATOMİ UYGULAMA KİTABI

ANATOMİ UYGULAMA KİTABI ANATOMİ UYGULAMA KİTABI GENİŞLETİLMİŞ 2. BASKI Editör Prof. Dr. Hasan Basri Turgut ANATOMİ UYGULAMA KİTABI GENİŞLETİLMİŞ 2. BASKI Editör Prof. Dr. Hasan Basri Turgut NOBEL TIP KİTABEVLERİ 2014 Nobel Tıp

Detaylı

Anatomik Pozisyon

Anatomik Pozisyon Anatomik Pozisyon Ayakta dik duran, baş dik, yüz karşıya dönük, kollar iki yanda sarkık, avuç içleri karşıya dönük ve ayakların topuklardan bitişik olduğu pozisyona denir. 10.04.2018 65 Anatomik Düzlemler

Detaylı

SIĞIR ORTOPEDİSİ. Tablo 1. Sığırcılıkta (Öneğin; süt sığırcılığı) ayak hastalıklarındaki ekonomik kayıpların dağılımı

SIĞIR ORTOPEDİSİ. Tablo 1. Sığırcılıkta (Öneğin; süt sığırcılığı) ayak hastalıklarındaki ekonomik kayıpların dağılımı SIĞIR ORTOPEDİSİ Gelişen bilim ve teknoloji ile birlikte hayvancılık sektöründe ekonomik kayıpların en aza indirilmesi yanında, verimin oldukça üst düzeye çıkarılması da ekonominin bir gereği olmuştur.

Detaylı

ANATOMİ. 1) Makroskopik Anatomi. 2) Mikroskobik Anatomi

ANATOMİ. 1) Makroskopik Anatomi. 2) Mikroskobik Anatomi ANATOMİYE GİRİŞ ANATOMİYE GİRİŞ Anatominin Tanımı: İnsan vücudunun normal şekil ve yapısını, vücudu oluşturan yapı ve organların birbirleri ile olan ilişkilerini ve bu yapıların çalışma şeklini inceleyen

Detaylı

2017 / 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 4 (TIP 142) TEMEL TIP BİLİMLERİNE GİRİŞ IV

2017 / 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 4 (TIP 142) TEMEL TIP BİLİMLERİNE GİRİŞ IV 2017 / 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 4 (TIP 142) TEMEL TIP BİLİMLERİNE GİRİŞ IV KURUL IV KOORDİNATÖRÜ: Yard. Doç. Dr. Aslı Zengin Türkmen Başlama Tarihi: 02.04.18 Bitiş Tarihi: 25.05.18 Kurul süresi

Detaylı

ANATOMİ ve FİZYOLOJİ

ANATOMİ ve FİZYOLOJİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ YAYINLARI SAYI : 17 ANATOMİ ve FİZYOLOJİ Eczacılık Faküllcsi Öğrencileri İçin F A S İ K Ü L II Prof. Dr. M. Naci AYRAL Ankara Eczacılık Fakültesi Tıp Bilimleri Kürsü

Detaylı

OSSA MEMBRI INFERIORIS (ALT EKSTREMI TE KEMI KLERI )

OSSA MEMBRI INFERIORIS (ALT EKSTREMI TE KEMI KLERI ) OSSA MEMBRI INFERIORIS (ALT EKSTREMI TE KEMI KLERI ) Cingulum pelvicum (Cingulum membri inferioris) Alt ekstremiteyi gövdeye bağlayan kemiklere genel olarak verilen isimdir. Her iki yanda bulunan os coxae

Detaylı

Skeleton appendiculare (takısal iskelet) Ekstremite kemikleri

Skeleton appendiculare (takısal iskelet) Ekstremite kemikleri Skeleton appendiculare (takısal iskelet) Ekstremite kemikleri Ossa Membri Pelvini Doç.Dr. M.Erdem GÜLTİKEN Ossa Membri Pelvini Arka bacak kemikleri gövdeye (truncus) cingulum membri pelvini denilen pelvis

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale Fascia superficialis- Camper fasyası Üst (dış) yaprak Yağ dokusundan zengin Scrotum da yağ dokusunu kaybeder ve düz kas liflerinden zenginleşerek, scrotum a buruşuk görünümünü veren

Detaylı

ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE FINDIKFARESİ NİN (Muscardinus avellanarius LİNNAEUS, 1758) (RODENTİA: MAMMALİA) İSKELET SİSTEMİNİN MAKRO ANATOMİSİ Esr

ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE FINDIKFARESİ NİN (Muscardinus avellanarius LİNNAEUS, 1758) (RODENTİA: MAMMALİA) İSKELET SİSTEMİNİN MAKRO ANATOMİSİ Esr ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE FINDIKFARESİ NİN (Muscardinus avellanarius LİNNAEUS, 1758) (RODENTİA: MAMMALİA) İSKELET SİSTEMİNİN MAKRO ANATOMİSİ Esra ENGİN BİYOLOJİ

Detaylı

FTR 207 Kinezyoloji I. Eklemlerin Temel Yapısı ve Fonksiyonu. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem

FTR 207 Kinezyoloji I. Eklemlerin Temel Yapısı ve Fonksiyonu. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem FTR 207 Kinezyoloji I Eklemlerin Temel Yapısı ve Fonksiyonu yrd.doç.dr. emin ulaş erdem GİRİŞ İki ya da daha fazla kemiğin pivot noktasına ya da kavşağına eklem denir. Vücudun hareketi kemiklerin bireysel

Detaylı

DERİN ENSE, SIRT, BACAK ARKA YÜZÜ, AYAK TABANI Doç.Dr.Vatan KAVAK

DERİN ENSE, SIRT, BACAK ARKA YÜZÜ, AYAK TABANI Doç.Dr.Vatan KAVAK DERİN ENSE, SIRT, BACAK ARKA YÜZÜ, AYAK TABANI Doç.Dr.Vatan KAVAK Sırt Kasları İki grup altında incelenirler. 1).Yassı sırt kasları 2).Omurgada bulunan omurların processus spinosus u ile Processus transversus

Detaylı

Solunum yolları Solunum yolları

Solunum yolları Solunum yolları Solunum yolları Üst solunum yolları; nasus (burun), pars nasalis pharyngis (burun yutağı) ve larynx (gırtlak) şeklinde, Alt solunum yolları; trachea (soluk borusu), bronşlar (büyük hava yolları), akciğerler

Detaylı

İnsan vücudu topografik olarak baş-boyun, gövde ve ekstremitelere ayrılarak incelenir. Sistematik anatomide hareket sistemi oluşumlarının işlenişinin

İnsan vücudu topografik olarak baş-boyun, gövde ve ekstremitelere ayrılarak incelenir. Sistematik anatomide hareket sistemi oluşumlarının işlenişinin İSKELET KEMİKLERİ İnsan vücudu topografik olarak baş-boyun, gövde ve ekstremitelere ayrılarak incelenir. Sistematik anatomide hareket sistemi oluşumlarının işlenişinin temeli bu ayırıma dayanır. Baş-boyun

Detaylı

ÖNKOL VE ELİN ARKA YÜZ KASLARI (Regio antebrachi posterior,regio carpalis posterior,regio dorsalis manus)

ÖNKOL VE ELİN ARKA YÜZ KASLARI (Regio antebrachi posterior,regio carpalis posterior,regio dorsalis manus) ÖNKOL VE ELİN ARKA YÜZ KASLARI (Regio antebrachi posterior,regio carpalis posterior,regio dorsalis manus) E. Savaş Hatipoğlu Bu derste ön kolun yan ve arka tarafında bulunan kaslar ile elin dorsal tarafı

Detaylı

Yüzeyel ense, sırt, omuz ve kolun arka bölgesi. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT

Yüzeyel ense, sırt, omuz ve kolun arka bölgesi. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT Yüzeyel ense, sırt, omuz ve kolun arka bölgesi Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT Venter frontalis Venter occipitalis Galea aponeurotica Siniri; n.facialis İşlevi; venter frontalis kaş ve burun kökü derisini yukarı

Detaylı

FOSSA TEMPORALIS DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019

FOSSA TEMPORALIS DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019 FOSSA TEMPORALIS DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019 FOSSA TEMPORALIS FOSSA TEMPORALIS FOSSA TEMPORALIS SINIRLARI Linea temporalis superior Os zygomaticum proc. Frontalis Arcus zygomaticus FOSSA TEMPORALIS TABANI

Detaylı

EVCİL HAYVAN BAKICILIĞI EĞİTİMİ

EVCİL HAYVAN BAKICILIĞI EĞİTİMİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI VETERİNER HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ EVCİL HAYVAN BAKICILIĞI EĞİTİMİ KEDİ VE KÖPEKLERDE GENEL ANATOMİ İSMEK Canlı vücudunu oluşturan

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

OBEZLERDE KALÇA, DĐZ VE AYAK BĐLEĞĐ EKLEMLERĐNĐN HAREKET GENĐŞLĐĞĐ DEĞERLERĐNĐN NORMAL BĐREYLERLE KARŞILAŞTIRILMASI

OBEZLERDE KALÇA, DĐZ VE AYAK BĐLEĞĐ EKLEMLERĐNĐN HAREKET GENĐŞLĐĞĐ DEĞERLERĐNĐN NORMAL BĐREYLERLE KARŞILAŞTIRILMASI T.C. TRAKYA ÜNĐVERSĐTESĐ SAĞLIK BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ ANATOMĐ ANABĐLĐM DALI YÜKSEK LĐSANS PROGRAMI Tez Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Selman ÇIKMAZ OBEZLERDE KALÇA, DĐZ VE AYAK BĐLEĞĐ EKLEMLERĐNĐN HAREKET GENĐŞLĐĞĐ

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI RADYOLOJĠ HAREKET SĠSTEMĠ RADYOLOJĠK ANATOMĠSĠ 2 720S00054

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI RADYOLOJĠ HAREKET SĠSTEMĠ RADYOLOJĠK ANATOMĠSĠ 2 720S00054 T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI RADYOLOJĠ HAREKET SĠSTEMĠ RADYOLOJĠK ANATOMĠSĠ 2 720S00054 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

İSKELET SİSTEMİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

İSKELET SİSTEMİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL İSKELET SİSTEMİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Hareket sistemi, (Systema Locomotorium) insan vücuduna Sekil veren ve ona hareket etme imkânı sağlayan bir sistemdir. Hareket sistemi iskelet, kaslar ve eklemlerden

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale Fascia superficialis- Camper fasyası Üst (dış) yaprak Yağ dokusundan zengin Scrotum da yağ dokusunu kaybeder ve düz kas liflerinden zenginleşerek, scrotum a buruşuk görünümünü veren

Detaylı

Hareket Sistemi ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler. Bu üniteyi çalıştıktan sonra,

Hareket Sistemi ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler. Bu üniteyi çalıştıktan sonra, ÜNİTE 3 Hareket Sistemi Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Amaçlar Kemiklerin yapısını ve sınıflandırılmasını, Eklemlerin yapısını ve sınıflandırılmasını öğrenmiş olacaksınız. İçindekiler Hareket Sistemi Kemikler

Detaylı

Foramen infraorbitale (göz boşluğunun altındaki delik) Sinus maxillaris (üst çene kemiği içerisindeki boşluk) Bregma Lambda Os hyoideum (dil kemiği)

Foramen infraorbitale (göz boşluğunun altındaki delik) Sinus maxillaris (üst çene kemiği içerisindeki boşluk) Bregma Lambda Os hyoideum (dil kemiği) iskelet sistemi 1 KAFATASI Ossa cranii (kranyum kemikleri) Calvaria (kafa kubbesi) kemikleri Os frontale komşuluk Arcus superciliaris (kaş arkı) Os frontale önden görünüm Os ethmoidale ve ilgili yapılar

Detaylı

giris Temel anatomi terimleri İsim takımı tamlaması İsimlerde anlamca küçülme Fiilden türeyen isimler Sıfatlarda karşılaştırma Sıfat tamlaması

giris Temel anatomi terimleri İsim takımı tamlaması İsimlerde anlamca küçülme Fiilden türeyen isimler Sıfatlarda karşılaştırma Sıfat tamlaması giris Temel anatomi terimleri İsim takımı tamlaması İsimlerde anlamca küçülme Fiilden türeyen isimler Sıfatlarda karşılaştırma Sıfat tamlaması Tekil çoğul yapısı Kısaltmalar Tıp terminolojisinde sık kullanılan

Detaylı

TIBBI TERMİNOLOJİ ÖZET ÜNİTE 1-14

TIBBI TERMİNOLOJİ ÖZET ÜNİTE 1-14 TIBBI TERMİNOLOJİ ÖZET ÜNİTE 1-14 TIBBI TERMİNOLOJİ ÖZET ÜNİTE 1 ÜNİTE 1 TERMİNOLOJİYE GİRİŞ Tıp terimi olarak kullanılan kelimeler, genellikle Latince kökenlidir. Ancak Grekçe ve diğer dillere ait kelimeler

Detaylı

ÜST EXTREMİTE KASLARI

ÜST EXTREMİTE KASLARI 14 ÜST EXTREMİTE KASLARI Omuz kasları M deltoideus M subscapularis ORIGO INSERTIO FONKSİYON SİNİR ÖZELLİK -pars clavicularis kısmı;clavicula nın lateral 1/3 ünden, -pars acromialis kısmı;acromion un lateral

Detaylı

Atlarda Ön ve Arka Bacağın Denge Mekanizması

Atlarda Ön ve Arka Bacağın Denge Mekanizması Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2014; 9(1): 55-62 Derleme Atlarda Ön ve Arka Bacağın Denge Mekanizması Yasin DEMİRASLAN 1!, Sami ÖZCAN 1 1. Kafkas Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Anatomi Anabilim

Detaylı

HAREKET SİSTEMİ; İskelet Sistemi

HAREKET SİSTEMİ; İskelet Sistemi HAREKET SİSTEMİ; İskelet Sistemi Hareket sistemi iki kısımdan oluşur: iskelet sistemi ve kas sistemi. İskelet sistemi; kemikleri, eklemleri ve ligamentleri (bağları) içerir. Kas sistemi de; kasları ve

Detaylı

HEPAR. Margo dorsalis ( margo obtusus ) Margo ventralis ( margo acutus ) Margo dexter, Margo sinister

HEPAR. Margo dorsalis ( margo obtusus ) Margo ventralis ( margo acutus ) Margo dexter, Margo sinister Facies diaphragmatica area nuda sulcus venae cavae Facies visceralis Fossa vesicae felleae Fissura lig. teretis Lig. teres hepatis porta hepatis impressio esophagea impressio gastrica impressio duodenalis

Detaylı

Göğüs ön duvarı, Karın ön ve yan duvarı kasları Ve Meme dokusu. Doç. Dr. Vatan KAVAK

Göğüs ön duvarı, Karın ön ve yan duvarı kasları Ve Meme dokusu. Doç. Dr. Vatan KAVAK Göğüs ön duvarı, Karın ön ve yan duvarı kasları Ve Meme dokusu Doç. Dr. Vatan KAVAK İnsan gövdesi nin Apertura thoracis inferior ile pelvis kemiklerinin üst kenarları arasındaki kısmında iskelet parçası

Detaylı

İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir?

İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir? On5yirmi5.com İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir? İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir? Yayın Tarihi : 16 Kasım 2012 Cuma (oluşturma : 1/4/2017) A. İSKELET ÇEŞİTLERİ Hayvanların çoğunda, vücuda destek

Detaylı

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi. Prof. Dr. Demir Budak Dekan

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi. Prof. Dr. Demir Budak Dekan DERS KURULU YÜRÜTME KURULU DÖNEM I KOORDİNATÖRÜ: Prof. Dr. Mine KÜÇÜKER İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Demir Budak Dekan Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 2015 / 2016

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ Gövde Kasları Antrenörlük Eğitimi Bölümü -2013 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi 7. hafta Gövde iskeletini arka tarafta omurga, önde ise göğüs ve kaburga kemikleri oluştururlar.

Detaylı

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK 1 COLUMNA VERTEBRALİS 2 COLUMNA VERTEBRALİS 1) Columna vertebralis pelvis üzerine merkezi olarak oturmuş bir sütuna benzer ve destek vazifesi görerek vücudun dik durmasını

Detaylı

VÜCUT EKSENLERİ ve HAREKET SİSTEMİ

VÜCUT EKSENLERİ ve HAREKET SİSTEMİ VÜCUT EKSENLERİ ve HAREKET SİSTEMİ 1 Bu ana eksenler şunlardır: Sagittal eksen, Vertical eksen, Transvers eksen. 2 Sagittal Eksen Anatomik durumda bulunan bir vücut düşünüldüğünde, önden arkaya doğru uzanan

Detaylı

Apertura thoracis superior (göğüs girişi) Apertura thoracis inferior (göğüs çıkışı) Toraks duvarını oluşturan tabakalar

Apertura thoracis superior (göğüs girişi) Apertura thoracis inferior (göğüs çıkışı) Toraks duvarını oluşturan tabakalar solunum sistemi 1 TORAKS (GÖĞÜS) DUVARI Toraks (göğüs) Apertura thoracis superior (göğüs girişi) Apertura thoracis inferior (göğüs çıkışı) Toraks duvarını oluşturan tabakalar Toraks duvarı kasları 2 SOLUNUM

Detaylı

OMURGA Omurganın kavisleri Skolyoz Tipik Bir Vertebra da (Omur) Bulunan Anatomik Yapılar

OMURGA Omurganın kavisleri Skolyoz Tipik Bir Vertebra da (Omur) Bulunan Anatomik Yapılar iskelet sistemi 1 KAFATASI Kranyum kemikleri Calvaria (kafa kubbesi) kemikleri Arcus superciliaris (kaş arkı) Frontal kemik önden görünüm Etmoidal kemik ve ilgili yapılar Sfenoidal kemik üstten görünüm

Detaylı

ÜNİTE. TEMEL ANATOMİ Doç. Dr. İsmail MALKOÇ İÇİNDEKİLER HEDEFLER OSTEOLOJİ GENEL BİLGİLER VE VÜCUT KEMİKLERİ

ÜNİTE. TEMEL ANATOMİ Doç. Dr. İsmail MALKOÇ İÇİNDEKİLER HEDEFLER OSTEOLOJİ GENEL BİLGİLER VE VÜCUT KEMİKLERİ HEDEFLER İÇİNDEKİLER OSTEOLOJİ GENEL BİLGİLER VE VÜCUT KEMİKLERİ Kemikler Hakkında Genel Bilgiler Kemiklerin Sınıflandırılması Skeleton Axiale Cranium Kemikleri Columna Vertebralis Os Hyoideum Thorax Skeleton

Detaylı

OMURGA Omurganın kavisleri Skolyoz Tipik Bir Vertebra da (Omur) Bulunan Anatomik Yapılar

OMURGA Omurganın kavisleri Skolyoz Tipik Bir Vertebra da (Omur) Bulunan Anatomik Yapılar iskelet sistemi 1 KAFATASI Kranyum kemikleri Calvaria (kafa kubbesi) kemikleri Arcus superciliaris (kaş arkı) Frontal kemik önden görünüm Etmoidal kemik ve ilgili yapılar Sfenoidal kemik üstten görünüm

Detaylı

OSSA MEMBRİ PELVİNİ (arka bacak kemikleri)

OSSA MEMBRİ PELVİNİ (arka bacak kemikleri) OSSA MEMBRİ PELVİNİ (arka bacak kemikleri) OSSA MEMBRİ PELVİNİ Arka bacak gövdeye, ön bacakta olduğu gibi üç kemikten oluşan cingulum mebri pelvini adı verilen kalça kemeri ile bağlanmıştır. Bu kemeri

Detaylı

Hareket, Cerrahi, Ortopedi DERS 2

Hareket, Cerrahi, Ortopedi DERS 2 Hareket, Cerrahi, Ortopedi DERS 2 Osteoloji; Yunanca osteon: kemik, logos: bilim, terimlerinin birleşmesini ifade eder. Latince (os) terimi özel kemiklerin isimlendirilmesinde kullanılır. Örneğin; os coxae.

Detaylı

Truncus (arteria) pulmonalis

Truncus (arteria) pulmonalis Truncus (arteria) pulmonalis; sağ ventrikülden başlar, arter olarak ifade edilmesine karşın venöz kan taşır. Sağ ventriküldeki kanı akciğerlere taşır. Kalple ilgili damarların en önde olanıdır. Arcus aortae

Detaylı

Lumbal Bölge Lateral Fleksiyon Hareketi Bulguları Lumbal Bölge Fleksiyon ve Ekstansiyon Hareketlerinin Bulguları

Lumbal Bölge Lateral Fleksiyon Hareketi Bulguları Lumbal Bölge Fleksiyon ve Ekstansiyon Hareketlerinin Bulguları TEŞEKKÜR Eğitimim ve tez çalışmalarım esnasındaki yardım ve katkılarından dolayı hocalarıma, tez çalışmalarım esnasında işlerimi üstlenen araştırma görevlisi arkadaşlarıma ve beni her zaman destekleyen

Detaylı

GLUTEAL-UYLUK-BACAK KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. Yüzeysel gluteal kaslar

GLUTEAL-UYLUK-BACAK KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. Yüzeysel gluteal kaslar Yüzeysel gluteal kaslar M. gluteus maximus Os ilium un dış yüzü Os sacrum, coccyx Lig. sacrotuberale Tuberositas glutea Tractus iliotibialis UYLUĞUN EN GÜÇLÜ EKTENSORU M.ILIOPSOAS IN ANTOGONISTİ UYLUĞA

Detaylı

OS FEMORIS (FEMUR, UYLUK KEMI Ğ I )

OS FEMORIS (FEMUR, UYLUK KEMI Ğ I ) Pars libera membri inferioris Uyluk, bacak ve ayak iskeletini oluşturan kemiklerin tümüne birden bu isim verilir. OS FEMORIS (FEMUR, UYLUK KEMI Ğ I ) İnsan vücudunun en uzun kemiğidir, uyluk kemiği de

Detaylı

DOKU. Dicle Aras. Doku ve doku türleri

DOKU. Dicle Aras. Doku ve doku türleri DOKU Dicle Aras Doku ve doku türleri Doku Bazı özel görevler üstlenmiş hücre topluluklarıdır. Bir doku aynı yönde özelleşmiş hücre ve hücreler arası maddelerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. İntrauterin

Detaylı

ÜNİTE. TIBBİ TERMİNOLOJİ Dr. Aslı KARA İÇİNDEKİLER HEDEFLER TERMİNOLOJİYE GİRİŞ

ÜNİTE. TIBBİ TERMİNOLOJİ Dr. Aslı KARA İÇİNDEKİLER HEDEFLER TERMİNOLOJİYE GİRİŞ HEDEFLER İÇİNDEKİLER TERMİNOLOJİYE GİRİŞ Terminolojiye Giriş Anatominin Tanımı Anatomik Pozisyon Anatomide Planlar ve Eksenler Vücut Boşlukları ve Bölgeleri Oluşumların Yerlerinin Belirlenmesinde Kullanılan

Detaylı

EKLEM YAPILARI VE SINIFLANDIRILMASI

EKLEM YAPILARI VE SINIFLANDIRILMASI EKLEM YAPILARI VE SINIFLANDIRILMASI Öğrenciler:Birand Artıran, Ece Duman, Yunus Emre Özdemir, Yasemin Özerdem, Begüm Şahin Danışman:Nur Turhan ÖZET Hareket sistemimizi oluşturan temel yapılardan biri eklemlerdir.

Detaylı

ÜNİTE TIBBİ TERMİNOLOJİ OSTEOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Doç. Dr. İsmail MALKOÇ

ÜNİTE TIBBİ TERMİNOLOJİ OSTEOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Doç. Dr. İsmail MALKOÇ HEDEFLER İÇİNDEKİLER OSTEOLOJİ Kemikler Hakkında Genel Bilgiler Extremite Kemikleri Üst Extremite Kemikleri Alt Extremite Kemikleri Cranium Kemikleri Neurocranium Kemikleri Splanchnocranium Kemikleri Omurga

Detaylı

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KAS (MUSCLE) Hareket sisteminin aktif elemanları kaslardır. Kasın Latincesi, küçük fare anlamına gelen Musculus sözcüğüdür.

Detaylı

ÜRİNER SİSTEMİ. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

ÜRİNER SİSTEMİ. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN ÜRİNER SİSTEMİ Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN ÜRİNER SİSTEM Vücutta, hücresel düzeyde gerçekleşen kimyasal olaylar sonucunda ortaya çıkan başta üre olmak üzere diğer atık maddeler

Detaylı

Cranium - kafatası lamina externa lamina interna diploe sinus

Cranium - kafatası lamina externa lamina interna diploe sinus CRANİUM (kafatası) Cranium - kafatası Aksial iskeletin en önünde yeralan bölümüdür. İçinde ve üzerinde barındırdığı beyin, duyu organları, sindirim ve solunum sistemlerinin başlangıç bölümlerinin öneminden

Detaylı

ANATOMİ ALT TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ

ANATOMİ ALT TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ANATOMİ ALT TARAF KASLARI Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ALT TARAF KASLARI Alt taraf kasları bulundukları yerlere göre dört gruba ayrılarak incelenir. 1-Kalça kasları (pelvis kasları) 2-Uyluk kasları 3-Bacak

Detaylı

Extremitas sternalis Facies articularis sternalis... Extremitas acromialis Facies articularis acromialis... Üst yüz kenarları Ön kenar...

Extremitas sternalis Facies articularis sternalis... Extremitas acromialis Facies articularis acromialis... Üst yüz kenarları Ön kenar... 25 APPENDİKÜLER İSKELET Üst ekstremite kemikleri Alt extremite kemikleri ÜST EXTREMİTE KEMİKLERİ Kavşak kemikleri Clavicula Scapula Kol kemiği Humerus Ön kol kemikleri Ulna Radius El kemikleri Karpal kemikler

Detaylı

ANATOMİ ÜST TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ

ANATOMİ ÜST TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ANATOMİ ÜST TARAF KASLARI Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ÜST TARAF KASLARI Üst taraf kasları çeşitli alt gruplara ayrılarak incelenir. Omuz kasları: Omuzda; m. deltoideus, m. subscapularis, m. supraspinatus,

Detaylı

TORAKS DUVARI ANATOMİSİ (Kemik yapılar ve yumuşak dokular) Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

TORAKS DUVARI ANATOMİSİ (Kemik yapılar ve yumuşak dokular) Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir TORAKS DUVARI ANATOMİSİ (Kemik yapılar ve yumuşak dokular) Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir Özet: Göğüs duvarı anatomisi Kesitsel anatomi Varyasyonel görünümler Toraks

Detaylı

ANATOMİ -I- Prof.Dr. Ali BAHADIR

ANATOMİ -I- Prof.Dr. Ali BAHADIR ANATOMİ -I- Prof.Dr. Ali BAHADIR GİRİŞ Tanımı : Canlı vucudunu oluşturan organizmaların normal şekil, yapı, tabi duruş ve komşu organlarla olan ilişkilerini makroskopik ve subgros (çıplak gözle ve lup,

Detaylı

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ Biyoloji dersinden 8.sınıflar için Belediye Yarışması TOPLAM PUAN 100 Çözümler 1. Verilen resimde insan vücuduna bulunan dokuz tane organik sistem gösterilmiştir. Her birinin

Detaylı

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK 1 EKLEM 2 EKLEM Vücudumuza stresle en çok karşı karşıya kalan yapılardan biri eklemdir. Kas fonksiyonundan kaynaklanan gerilim ve gravitasyonel reaksiyonlardan kaynaklanan

Detaylı