Endüstri-içi dış ticaret, patentler ve uluslararası teknolojik yayılma

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Endüstri-içi dış ticaret, patentler ve uluslararası teknolojik yayılma"

Transkript

1 Endüstr-ç dış tcaret, patentler ve uluslararası teknolojk yayılma Recep Kök Dokuz Eylül Ünverstes, İktsad ve İdar Blmler Fakültes, İktsat Bölümü, 35160, İzmr, Türkye Nevzat Şmşek Dokuz Eylül Ünverstes, İktsad ve İdar Blmler Fakültes, İktsat Bölümü, 35160, İzmr, Türkye Özet Bu çalışmada uluslararası teknolojk yayılmanın en öneml kaynaklarından brnn endüstr-ç dış tcaret dğernn de patentler olduğu hpotez test edlmektedr dönemn çne alan 19 OECD ülkel br panel ver analz le yapılan modellerde, Pedron nn gelştrdğ FMOLS yöntem yardımıyla uluslararası teknolojk yayılmanın belrleyenler araştırılmıştır. Model sonuçlarına göre, teknolojk yayılmanın temel kanallarından ks olarak endüstr-ç dış tcaret ve yabancı patentler bulunmuştur. 1. Grş Özellkle son yıllarda ktsatçılar, ekonomk büyümenn en öneml belrleyenlernden br olarak teknoloj ya da daha genel br şeklde blg üzerne vurgu yapmaktadırlar. Neoklask büyüme modeller büyümey, ölçeğe göre azalan getr şartları altında üretm faktörlernn brkm le açıklarken, modern büyüme modeller se ölçeğe göre sabt ve artan getr şartları altında blgnn brkm le açıklamaktadır 1. Uluslararası teknolojk yayılma ktsat yazınında çok çalışılan konulardan br 2 olmasına rağmen, bu alanda özellkle amprk çalışmalarda bazı uzlaşmazlık noktaları hala mevcuttur. Bu durumun temel neden, blgy ölçmenn ve uluslararası blg akımlarını saptamanın zorluğudur. Fakat araştırmacıların, brçok ülkenn yabancı ülkelern teknolojk catlarından yararlandığı görüşünde brleştkler de görülmektedr. Bu çalışmada kurguladığımız amaç çerçevesnde kurulan modelde, uluslararası teknolojk yayılmanın kaynakları temelde üçe ayrılmıştır. Bunlardan brncs, Coe ve Helpman ın (1995) ve Coe vd. nın (1997) çalışmalarını takben uluslararası tcaret, sermaye mallarında 1 Blg ve ekonomk büyüme konusundak teork açıklamalar çn bkz. Romer (1986, 1990), Lucas (1988). Globerman ve Helpman (1991) se Romer ve Lucas ın kurguladığı modeller açık ekonom çerçevesnde genşletmştr. 2 Uluslar arası teknolojk yayılma konusundak genş br yazın taraması çn bkz. Keller (2004).

2 çerlmş yabancı teknolojnn br kanalı olarak dkkate almaktır. Uluslararası tcaret, teknoloj transferne, teknolojy çselleştrmeye ve ülkenn kaynak kullanım etknlğne poztf br katkı sağlamakta; dolayısıyla da gelşmekte olan ülkelern vermllk artışına öneml br etk yapmaktadır. Br ülkenn teknolojy çselleştrme kapastes ve teknk etknlk düzey, ler teknolojye sahp ülkelern sevyesn yakalamada en öneml açıklayıcı faktörlerden br olarak tanımlanmaktadır. Yne, yazında teknoloj transfernde uluslararası tcaretn rolü hakkında brçok çalışma yapılmakla brlkte 3, tcaret tpler ayrımı bağlamında bu tcaret tplernn teknoloj transferndek rolü konusundak çalışmalar oldukça azdır. Hakura ve Jaumotte nn (1999) çalışmasını takben tcaret tp ayrımı bağlamında endüstr-ç dış tcaretn teknoloj transfernde daha etkn olduğu görüşü test edlen bu çalışmada, yazındak tartışmaya katılmak amaçlanmaktadır. Teknolojnn yayılmasının dğer br kanalı da, Eaton ve Kortum (1996) öngörüsü çerçevesnde uluslararası patentlern etksdr. Ntekm, Jaffe vd. (1993) blg akımlarını saptamada patentlern kullanılableceğn belrtmektedr 4. Ayrıca, uluslararası teknolojk yayılmada Nelson ve Phelps (1966) tanımlaması çerçevesnde ntelkl eğtme ayrı br vurgu da yapılmaktadır. Sonuç olarak bu çalışmada uluslararası teknolojk yayılmanın kaynakları ele alınarak, belrl br teknolojnn yayılma kanalının önemn ortaya koyan en y tahmn edclern elde edlmesne çalışılacaktır. Çalışma şu şeklde planlanmıştır: Kısım 2 modelde kullanılan verlern hesaplanması ve kaynakları le lgldr. Kısım 3 de çalışmada başvurulan yöntem tanıtılmaktadır. Kısım 4, vermllk artışının ve yabancı patent akımının belrlenmesne yönelk modellemelere 3 Örneğn Coe ve Helpman (1995) ve Coe vd. (1997), çalışmalarında ülkeler arasındak teknoloj transfernde uluslar arası tcaretn öneml br etks olduğunu göstermşlerdr. 4 Patentler kullanan çalışmalara örnek olarak Jaffe (1989), Jaffe vd. (1993), Sjöholm (1996), Globerman vd. (2000) ve Xu ve Chang (2005) gösterleblr.

3 ayrılmıştır. Kısım 5 de oluşturulan modellern analtk sonuçlarına yer verlmştr. Kısım 6, çalışmanın sonucundan oluşmaktadır. 2. Değşkenlern tanımı ve ver kaynakları Çalışmamız 25 OECD ülkesn referans almakta ve dönemn kapsamaktadır. Burada çalışmada kullanılan verlern temel özellkler dkkate alınacak ve tarafımızdan hesaplanmış değşkenlere at hesaplama yöntemlernn yanı sıra bazı değşkenlern ver tabanına atıfta bulunulacaktır. Çalışmada kullanılan yerleşk olmayanların patent uygulamaları (patent applcatons fled by nonresdents-panr) olarak adlandırılan ve World Intellectual Property Organzaton (WIPO) tarafından derlenen değşken, Dünya Bankası vertabanından elde edlmştr. Bu değşken, çalışmada uluslararası teknolojk yayılmanın öneml br belrleyen olarak dkkate alınmıştır. Aşağıdak modellerde değşken olarak kullanılan ülkelere at endüstr-ç dış tcaret, etknlk ve vermllk değşkenler şu şeklde hesaplanmıştır: Her br OECD ülkesnn Dünya ve OECD le endüstr-ç dış tcaret, standart Grubel ve Lloyd endeks (1971, 1975) le hesaplanmıştır. Dış tcaret yazınında endüstr-ç dış tcaret ölçme amacıyla çeştl yöntemler gelştrlmesne rağmen 5 pek çok çalışma, endüstr-ç dış tcaret ölçmek çn hala bu endeks kullanmaktadır: n = n [( X + M ) X M ] ( X + M ) B (1) Burada X ve M sırasıyla endüstrsndek hracat ve thalatı; B endüstr-ç dış tcaret değern göstermektedr. Br endüstrde hracat thalata eşt se söz konusu endüstrde endüstrler arası tcaretn olmadığı ve endüstr-ç dış tcaretn tam olduğu anlamında B =1.0; eğer endüstrde hracat yapılırken hç thalat yapılmıyorsa (ya da tam ters) söz konusu 5 Bu konuda ayrıntılı blg çn bkz. Şmşek (2005).

4 endüstrde endüstrler arası dış tcaretn tam olduğu ve endüstr-ç dış tcaretn olmadığı anlamında B =0 olacaktır. Açıktır k, hracat ve thalat rakamları brbrne yaklaştığında B nn değer 1.0 e yaklaşacaktır (Grubel ve Lloyd, 1971; 497 ve 1975; 21-22). OECD nn ITCS vertabanından elde edlen 3 basamak SITC (Rev.3) verler kullanılarak yapılan bu hesaplamaların sonuçları Ek-1 de verlmştr. Örneklemdek OECD ülkelernn teknk etknlk düzeyler Tone (2002) tarafından gelştrlen süper etknlk model le hesaplanmıştır 6. Br çok ver zarflama modelnde en y performans gösteren (tam etkn) karar verme brmler 1.0 değer le fade edlen etknlk değern yakalayablmektedr. Süper etknlk model se bu etkn karar verme brmlern ayırmaktadır. Bunu yaparken de dayandığı temel fkr, söz konusu etkn karar verme brmn üretm olanakları kümesnden slmek ve karar verme brm le ger kalan üretm olanakları kümes arasındak uzaklığı ölçmektr (Chen vd. 2004; 339). Bu şeklde elde edlen uzaklığa göre karar verme brmlernn etknlk değerler sıralanmaktadır. Süper etknlk modelnden elde edlen sonuçlar karar verme brmne lşkn nsp farklılığı br üst sınıra bağlı olmaksızın belrledğnden ve en etkn karar verme brmn en yüksek sayısal değerle açıklanabldğnden, çalışmada k ülkenn etknlk farkı değşkenn oluşturablmek çn süper etknlk modelnden elde edlen teknk etknlk değerler kullanılmıştır. Bu hesaplamaların sonuçları Ek-2 de verlmştr. Çalışmadak OECD ülkelernn toplam faktör vermllklerndek değşme ve teknolojk değşme değşkenler, Malmqust toplam faktör vermllğ endeks kullanılarak elde edlmştr. Sonuçları Ek-3 de gösterlen bu endeks, ortak teknolojye göre her br ver noktasının farklarının (uzaklıklarının) oranlarını hesaplayarak, farklı zamana at k ver noktası arasındak toplam faktör vermllğndek toplam değşmey ölçmektedr. Söz konusu ölçüm çn en az k dönem gerekmektedr. İk zaman arasında br karar verme brmnn 6 Tone un (2002) bu süper etknlk modelnde aylaklık değşkenne dayanan ölçümden (slack based measure-sbm) yararlanılmaktadır (Tone, 2002; 32-33). SBM modelnn ayrıntılı açıklaması çn Tone, 2001; e bakılablr.

5 etknlğndek değşmenn değerlendrlmesne mkan veren bu endeks, bu yolla teknk etknlktek değşmenn ve teknolojk değşmenn katkılarını belrlemektedr. Teknk etknlktek değşme üretm sınırını yakalama etks (catch-up effect) olarak fade edlrken, teknolojk değşme üretm sınırı eğrsnn yer değştrmes (fronter-shft) olarak fade edlmektedr. Söz konusu bu etkler, toplam faktör vermlğndek değşmenn ana unsurlarını oluşturmaktadır. Dğer br fadeyle, teknk etknlktek değşme le teknolojk değşmenn çarpımı toplam faktör vermllğndek değşmey vermektedr 7. Yukarıda açıklanan etknlk ve vermllk ölçümler yapılırken, modellerde ölçeğe göre genelleştrlmş getr varsayımı (GRS) kullanılmıştır. Bu varsayımın kullanılmasının neden, ölçeğe göre getrnn hesaplanmasında alt ve üst sınırlar çerçevesnde kontrol değerlernn referans alınmasıdır 8. Geleneksel olarak etknlk ve vermllk ölçümler ya çıktılar sabt tutulurken grd mktarının azaltılması (grd odaklı) ya da grdler sabt tutulurken çıktı mktarının artırılması (çıktı odaklı) varsayımlarına göre yapılmakta ken, burada grd ve çıktının eşanlı olarak analz edlmesne fırsat veren odaksız (non-orented) modellerden yararlanılmıştır. Etknlk ve vermllk ölçümlernde grd olarak ülkelern toplam şgücü sayısı ve toplam sermaye stoku, çıktı olarak da ülkelern gayr saf yurtç hasıla (GSYİH) değşken kullanılmıştır. Ölçümde kullanılan şgücü sayısı, sermaye stoku ve GSYİH verler, OECD nn STAN Yapısal Analz Vertabanı (STAN Structural Analyss Database) CD- ROM undan ve Dünya Bankası ndan sağlanmıştır. GSYİH ve sermaye stoku verler, 1995 fyatlarıyla ABD doları cnsndendr. 3. Yöntem Çalışmada modeller panel ver yöntem le tahmn edlmştr. Yatay kest gözlemlern bell br zaman dönem çnde br araya getrlerek oluşturulan panel ver analz, berabernde zaman sers özellklern ve sorunlarını da getrmektedr. Panel ver setnn zaman boyutu 7 Malmqust toplam faktör vermlğ endeks konusundak genş açıklama çn bkz. Kök ve Delktaş, 2003; Ölçeğe göre genelleştrlmş getr varsayımı konusunda genş blg çn bkz. Cooper vd., 1999;

6 çermes nedenyle, panel verlerde brm kökler araştırmak gerekldr. Eğer verlerde brm kökün varlığı tespt edlrse, sahte regresyon sorunu panel ver analznde de ortaya çıkmaktadır. Çalışmada kullanılan Im, Pesaran ve Shn (2003) panel brm kök test aslında, panele özgü sonuçlar elde edeblmek çn breysel brm kök testlernn brleştrlmş şekldr. Dnamk heterojen paneller çn gelştrlen bu testte ρ yatay kestler arasında ( ler arasında) değşeblmektedr. Kısaca her br yatay kest çn ayrı ayrı brm kök test olup olmadığını test etmektedr. Bu test paneldek kestler (örneğn ülkeler) arasında heterojenlğe zn vermektedr. y t p = α y (2) t 1 + β j yt j + X tδ + ε t j= 1 Bu yöntemde, H : α 0 (bütün lerde brm kök vardır) sıfır hpotezn H : α 0 (en 0 = 1 < azından br çn) karşı test etmektedr. Panel brm kökün var olması durumunda özellkle uzun döneml lşky ortaya çıkarmak çn panel eşbütünleşme yaklaşımı kullanılmalıdır. Yazında en çok kullanılan panel eşbütünleşme testlernden br Pedron (1995, 1997) panel eşbütünleşme testdr. Bu test, eşbütünleşme vektöründek heterojenlğe zn veren br test olup, yalnızca dnamk ve sabt etklern paneln kestler arasında farklı olmasına zn vermekle kalmamakta, aynı zamanda alternatf hpotez altında eşbütünleşk vektörün kestler arasında farklı olmasına da zn vermektedr. Pedron nn önerdğ tüm testler aşağıdak gb br denklemden elde edlen artıklar üzerne kurulmuştur. Bu nedenle lk aşama eşbütünleşme regresyonundan elde edlen artıkları hesaplamaktır (Pedron, 1999; 656): y, t α + δ t + β1 x1, t + β 2 x2, t β M xm, t + ε, t = (3) t = 1,..., T; = 1,..., N; m = 1,..., M

7 Burada T zaman sürecndek gözlem sayısı, N paneldek yatay kestlern toplam sayısı ve M regresyondak değşkenlern sayısıdır. N tane farklı kest olması nedenyle, her br M tane değşken (regressor) çeren N tane farklı denklem olacaktır. β 1, β 2,, β M, eğm katsayıları paneldek yatay kestler arası değşeblmektedr. α parametres paneldek kestlere özgü sabt ya da breysel kestler arasında farklı olablen sabt etk parametresdr. Çoğu zaman hmal edleblse de, paneldek kestlere özgü δ t determnstk zaman trend term denkleme dahl edleblmektedr. Keste özgü sabt etklern ve keste özgü zaman trendlern denkleme sokulup sokulmamasına bağlı olarak krtk değerler ve asmptotk dağılımı etkledğnden her br duruma özgü krtk değerler Pedron (1999) tarafından hesaplanmıştır. Pedron, eşbütünleşme olmadığı boş hpotezne karşı yed adet farklı test önermştr. Bunların dördü panel eşbütünleşme statstğ, dğer üçü grup ortalamasının panel eşbütünleşme statstklerdr. Brnc kategor çndek dört testten lk, parametrk olmayan varyans oranı tpnde br statstktr. İkncs Phllps-Peron (PP) rho statstğne benzer parametrk olmayan statstğn panel versyonudur. Bu kategordek üçüncü statstk de parametrk değldr ve PP t statstğne benzemektedr. Dördüncü statstk se Augmented Dckey Fuller (ADF) t statstğne benzer parametrk br statstktr. İknc kategorde üç testten lk PP rho statstğne benzemekte ken, dğer ks sırasıyla PP t ve ADF t statstklerne benzemektedr. Bu statstklern karşılaştırmalı avantajları büyük ölçüde ver oluşum sürecne göre değşmektedr. Önerdğ yed statstğn küçük örnek özellklern Monte Carlo smülasyon yolu le araştıran Pedron ye (1997) göre, paneln zaman boyutu kısa (örneğn 20 den az) se grup ADF t ve panel ADF t statstğ y sonuçlar vermektedr. Panel eşbütünleşme testleryle saptanan eşbütünleşme lşksnn katsayılarını tahmn etmenn yolu olarak Pedron (1996, 2000) Düzenlenmş/Gelştrlmş En Küçük Kareler Yöntem n (Fully Modfed Ordnary Least Squares (FMOLS)) önermektedr. Pedron nn breysel kestler arasında öneml ölçüde heterojenlğe zn veren bu yöntem, sabt termn ve

8 hata term ve bağımsız değşkenlern farkları arasındak olası korelasyonun varlığını hesaba katmaktadır. Bu yöntemde parametrk olmayan uyarlama, çsellğ ve otokorelasyonu düzeltmek çn bağımlı değşkene yapılmakta ve tahmn edlen uzun dönem parametreler uyarlanmış bağımlı değşkenn bağımsız değşkenler üzerne regres edlmes le elde edlmektedr. Burada ortalama grup FMOLS uzun dönem katsayıları, grup tahmnlernn ortalamalarının alınmasıyla elde edlmekte ve bunlara karşılık gelen t statstkler de asmptotk olarak standart br normal dağılıma yakınsamaktadır. Pedron (2000) FMOLS yöntemnn küçük örneklerdek gücünü de araştırmış, t statstğnn küçük örneklerdek performansının Monte Carlo smülasyonları le y olduğunu hesaplamıştır Model Bu kısımda temel amaç, patentlern yanı sıra dış tcaret yerne tcaret tp ayrımı bağlamında etkn br gösterge olarak dkkate alınması gereken endüstr-ç dış tcaretn, teknolojk yayılmayı tahmn etmede öneml br belrleyen olduğu hpotezn test etmektr. Yukarıda belrtlen değşkenler çerçevesnde k temel model kurulmuştur. Bunlardan lk, teknolojk yayılmanın belrleyenlerne yönelktr. İkncs se teknolojk yayılmanın en temel belrleyenlerden olan yabancı patent akımı çn kurulan modeldr. Brnc model şu şekldedr: DTFP t =α t + α a ARGEC t + α b BS t TDGRS t + α c PANRC t + α d EİTGLOECD t + e t (4) =1,,19 ve t=1995,,2001 Modeldek bağımlı değşken, ölçeğe göre genel getr varsayımı altında odaksız Malmqust endeks le ölçülen toplam faktör vermllğndek değşme değerlerdr. İçsel büyüme teorsnde, kapalı ekonom şartları altında vermllk artışı araştırma-gelştrme (AR- GE) yoğunluğunun br fonksyonudur. Açık ekonom şartları altında se vermllk artışı, hem 9 Panel brm kök testler ve Pedron panel eşbütünleşme yaklaşımının ayrıntısı çn bkz. Coşar (2002) ve Şmşek (2005).

9 yurt ç yenlklerden ve catlardan hem de yabancı teknolojlern özümsenmesnden (çselleştrlmesnden) kaynaklanmaktadır. Bu bağlamda yukarıdak modelde ARGEC değşken çalışan başına (bn kş) AR-GE harcamasıdır. Dünya Bankası ver tabanından oluşturulan bu değşken, yurt ç yenlk ve catların br gösterges olarak modele dahl edlmştr. Modeldek BS değşken, beşer sermayey temslen eğtmn ülkelern teknolojler yakalamada öneml br gösterge olduğu varsayımından hareketle Dünya Bankası verlernden alınan eğtm (scholl enrollment, secondary (% gross)) verlerdr. Bu verler -Nelson ve Phelps n (1966) eğtmn teknolojy yakalamayı hızlandıracağı hpotezn test etmek çntarafımızdan hesaplanmış olan ülkelere at teknolojk değşme (TD) le çarpılarak BSTDGRS etkleşm değşken elde edlmştr. TD, modelde teknoloj sınırı le mevcut teknoloj sevyes arasındak açığı yakalamak amacıyla kullanılmaktadır. Modeldek PANRC değşken çalışan başına (bn kş) yerleşk olmayanların patent uygulamaları değşken olup, modelde yabancı teknoloj akımının yoğunluğunu ölçmektedr. Bu bağlamda patentler yoluyla yabancı teknoloj yayılma kanalının yakalanableceğ düşünülmektedr. EİTGLOECD değşken se, OECD ülkelernn OECD nn tümü le yaptığı tcaret çnde endüstr-ç dış tcaretnn payını göstermektedr. Bu değşken yardımıyla teknolojnn yayılmasında endüstr-ç dış tcaretn öneml olduğu şeklndek hpotezmz test edlmştr. Teknolojk yayılmanın en temel belrleyenlerden olan yabancı patent akımı çn kurulan knc model, br anlamda yabancı yatırımcıların kararlarını etkleyen ülkelerdek potansyel tcar faalyetlern ntelğ le lgldr. Model şu şeklde kurulmuştur: logpanrc t =β t + β a EİTGL t + β b ETKGRSF t + β c FDINI95 t + e t (5) =1,,25 ve t=1995,,2001

10 Bu model, yabancı patentlern teknolojk yayılmaya etks görüldükten sonra yabancı patent akımının belrleyenlern tesptne yönelk oluşturulmuştur. Burada yukarıdak hpotezmz çerçevesnde tcaret tp ayrımı bağlamında endüstr-ç dış tcaret olgusuna vurgu yapılmaktadır. Çünkü ülkelern toplam tcaret hacm kadar endüstr-ç dış tcaret büyüklüğü de öneml br faktör olarak değerlendrleblr. Ayrıca ver teknolojler arası açığı gösteren br değşken olarak modele dahl edlen k ülkenn etknlk farkı (ETKGRSF) değşken, teknolojk yayılmaya neden olan patent akımını da açıklayan odak br değşken olarak tanımlanmıştır. Çünkü modeldek temel kurgumuza göre, k ülke arasındak etknlk farkı ne kadar azalırsa ülkelerarası patent akımının o kadar artacağı beklenmektedr. Dolayısıyla patent akımı ülkeler arasındak etknlk farkının azalmasına bağlıdır. Dğer br fadeyle ülkelerarası patent akımı, teknk etknlktek gelşmeyle açıklanablr. ETKGRSF değşken, ver yılda en etkn ülke le söz konusu ülke etknlklernn mutlak farkı alınarak oluşturulmuştur. Modeldek doğrudan yabancı yatırımlar (FDINI95) değşken, Xu ve Chang ın (2005) patent akımı le lgl modelnde kullandığı entelektüel mülkyet hakkı değşken 10 yerne düşünülmüştür. Çünkü, uluslararası mülkyet haklarına lşkn hukuk yapının düzenlenmes (tahkm yasası vb.) ve poltk stkrarın devamlılığı ülkelerarası doğrudan yabancı yatırımları teşvk eden temel unsurlardandır. Çok uluslu frmalar, dünyadak AR-GE çalışmalarının öneml br kısmını üstlenmekteler ve ler teknolojlern büyük br kısmına sahp olup bu teknolojler üretmekte ve kontrol etmektedrler. Bu etkleşm sürecne lşkn Globerman vd. nın (2000:18) belrttğ gb çok uluslu frmalar, br ülkenn potansyel olarak öneml br blg kaynağıdır ve ev sahb ülkenn doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını ülkeye çekme steğnn temel neden, modern teknolojy elde etme olanağıdır. 10 Entelektüel mülkyet hakkı, Gnarte ve Park (1997) tarafından önerlen br endekstr.

11 5. Amprk Bulgular Bu kısımda yukarıda belrtlen modeller, yılları çn panel ver yöntem yardımıyla modellenmştr. Panel ver setnn 7 yıllık zaman boyutu çermes nedenyle serlere, her br yatay kest çn ayrı ayrı brm kök test olup olmadığını test eden ve paneldek ülkeler arasında heterojenlğe zn veren Im, Pesaran ve Shn panel brm kök test uygulanmış ve sonuçlar Ek-4 te sunulmuştur. Bu test sonuçlarına göre serlern bütünleşme dereceler I(1) olarak tespt edlmştr. Panel brm kökün varlığı tespt edldkten sonra Pedron (1999) panel eşbütünleşme yaklaşımı kullanılmıştır. Oluşturduğumuz paneln zaman boyutu kısa (20 den az) olduğundan grup ADF t ve panel ADF t statstğ sonuçlarına göre değşkenlern eşbütünleşk olup olmadığına karar verlmştr. Pedron panel eşbütünleşme statstkler, lgl modellern altında rapor edlmştr. Panel eşbütünleşme testleryle saptanan eşbütünleşme lşksnn katsayıları, FMOLS le tahmn edlmştr. Modeller Tablo 1 de özetlenmştr. Tablo 1. Panel Grup FMOLS Sonuçları Bağımlı değşken Bağımlı değşken Bağımlı değşken DTFV log PANRC log PANRC ARGEC 0.00 ( -1.21e+08 ) BSTDGRS 0.00 ( -1.62e+04 ) PANRC 0.06 EİTGLOECD ( -8.95e+03 ) ( -3.85e+03 ) ( ) EİTGLDUNYA 8.36 ( ) ETKGRSF ( ) ( ) FDINI ( -6.44e+12 ) ( -3.66e+12 ) panel adf ** ** group adf *** *** *** N=19, T=7, Maksmum N=25, T=7, Maksmum N=25, T=7, Maksmum geckme=3. geckme=3. geckme=3. N, yatay kest sayısını, T se zaman boyutunu göstermektedr. Parantez çndek değerler hesaplanan t statstklerdr. Tablonun alt satırlarındak statstkler Pedron panel eşbütünleşme statstklerdr. *** %1, ** %5 ve * %10 anlamlılık düzeynde panel eşbütünleşme lşksnn varlığını göstermektedr

12 Vermllk artışı regresyonu (bağımlı değşken DTFV), özellkle AR-GE versnn tüm ülkeler çn elde edlememes nedenyle 19 OECD ülkes le sınırlandırılmıştır 11. Tablodan değşkenlern panel eşbütünleşk olduğu görülmektedr. Bu bağlamda FMOLS yöntem kullanılarak elde edlen katsayılar şöyle yorumlanablr. Vermllk artışı, yurt ç AR-GE yoğunluğundan poztf yönde etklenmektedr. Modelde bu değşkenn katsayısı poztf ve statstk olarak anlamlı elde edlmesne rağmen, katsayı oldukça düşüktür. Nelson ve Phelps n (1966) eğtmn teknolojy yakalamayı hızlandıracağı hpotezn test etmek çn tarafımızdan önerlen değşkenn katsayısı da poztf ve statstk olarak anlamlı elde edlmştr. Fakat bu değşkenn katsayısı da oldukça düşük düzeydedr. Yabancı patentler ve tcaret le lgl değşkenlern katsayıları da statstk olarak anlamlı elde edlmştr. Buna göre yabancı patentler, uluslararası teknolojk yayılmayı arttırmaktadır. Endüstr-ç dış tcaretn teknolojk yayılmaya etksn test eden değşkenn (EİTGLOECD) katsayısı, temel beklentmz doğrulamaktadır. Bu bağlamda ülkeler, thalatlarını ve üretp hraç ettkler malları aynı endüstrlerden yaptıkları çn karşılıklı olarak yabancı teknolojler daha hızlı ve daha yoğun çselleştrmş olacaklardır. Eğer ülke rekabetç gücünü özellkle uluslararası pyasalardan elde edyorsa, thal ettğ mal le aynı malın daha büyük br üretcs olduğunda, yurt ç üretmde yabancı teknolojy kullanma olasılığı daha fazla ve güçlenmş olacaktır. Teknolojk yayılmanın en temel belrleyenlerden olan yabancı patent akımı çn kurulan modellerde de değşkenlern panel eşbütünleşk olduğu görülmektedr. Bu bağlamda FMOLS yöntem kullanılarak tahmnlenen patent akımı modeller (bağımlı değşken logpanrc), 25 OECD ülkesn 12 ve dönemn kapsamaktadır. Bu model, yabancı patentlern teknolojk yayılmaya güçlü etks görüldükten sonra oluşturulmuştur. Bu modellerde OECD 11 Ver kısıtı nedenyle vermllk artışı modellernde örnekleme dahl edlmeyen OECD ülkeler, Avustralya, Belçka, Çek Cumhuryet, İsvçre, Yunanstan, Kore, Lüksemburg, Norveç, Yen Zelanda, İsveç ve Slovakya dır. 12 Ver kısıtı nedenyle patent akımı modellernde örnekleme dahl edlmeyen OECD ülkeler, Belçka, Çek Cumhuryet, Kore, Lüksemburg ve Slovakya dır.

13 ülkelernn hem OECD nn tümü le ve hem de Dünya le yaptığı tcaretn çnde endüstr-ç tcaretlernn payı (sırasıyla EİTGLOECD ve EİTGLDUNYA) öneml br açıklayıcı olarak görülmektedr. Bu değşkenlern katsayıları hem beklentlermze uygun hem de statstk olarak anlamlıdır. İk ülkenn etknlk farkı (ETKGRSF) değşkenn katsayısı negatf ve statstk olarak anlamlı elde edlmştr. Bu bağlamda ülkelern etknlkler brbrne ne kadar yaklaştıkça ülkelerarası patent akımının o kadar artacağı görülmektedr. Modeldek doğrudan yabancı yatırımlar (FDINI95) değşkennn katsayısı da anlamlı olmakla brlkte oldukça düşük düzeydedr. 6. Sonuç Bu çalışma, OECD ülke örneğne bağlı olarak uluslararası teknolojk yayılmanın etksn ncelemektedr. Vermllk denklemnden elde edlen tahmnclerden anlaşılacağı üzere, teknolojk yayılmanın temel kanallarından ks yabancı patentler ve endüstr-ç dış tcarettr. Ayrıca uluslararası teknolojk yayılmada AR-GE değşkennn (ARGEC) yanı sıra ntelkl eğtm le teknolojk değşmenn çarpımından elde edlen etkleşm değşkennn (BSTDGRS) çsel büyüme sürecnde dğer değşkenlere göre daha zayıf br etk yarattığı görülmüştür. Bu zayıf etk örnek hacmnn küçük olması le açıklanablr. Yne patent denklemnden elde edlen tahmncler de göstermektedr k, hpotezmz çerçevesnde endüstr-ç dış tcaret ve etknlk farkı patent akımının öneml belrleyenlerdr. Buna karşılık doğrudan yabancı yatırımlar değşkennn katsayısı statstk olarak anlamlı olmakla brlkte, dğer değşkenlere göre düşüktür. Dolayısıyla bu değşken patent akımını etkleyen öneml br değşken olarak görülmeyeblr. Sonuç olarak ktsad büyümenn, ktsat poltkası gelştrmenn ve teknolojk yayılmanın farklılaştırılmış yollarını çselleştrmek steyen her ülke kend ulusal poltkasını etkn ve sürdürüleblr rekabet ölçütler le karşılaştırması gerekmektedr. Çalışmada elde edlen

14 amprk bulgular göstermektedr k, çsel büyümenn dnamklernden br olan teknolojk yayılma göstergeler gelştrlecek ktsat poltkalarında dkkate alınmalıdır. Kaynaklar CHEN, Y., L. MOTIWALLA ve M. R. KHAN (2004); Usng Super-Effcency DEA to Evaluate Fnancal Performance of E-Busness Intatve n the Retal Industry, Internatonal Journal of Informaton Tehnology & Decson Makng, 3(2), COE, D.T. ve E. HELPMAN (1995), Internatonal R&D Spllovers, European Economc Revew, 39, COE, D.T., E. HELPMAN ve A.W. HOFFMAISTER (1997), North-South R&D Spllovers, Economc Journal, 107, COOPER, W. W., L. M. SEIFORD ve K. TONE (1999), Data Envelopment Analyss: A Comprehensve Text wth Models, Applcatons, References and DEA-Solver Software, Hngham, MA, USA: Kluwer Academc Publshers. COŞAR, E. E. (2002), Prce and Income Elastctes of Turksh Export Demand: A Panel Data Applcaton, Central Bank Revew, 2, EATON, J. ve S. KORTUM (1996), Trade n Ideas: Patentng and Productvty n the OECD, Journal of Internatonal Economcs, 40, GINARTE, J. C. ve W. G. PARK (1997), Determnants of Patent Rghts: Across-Natonal Study, Research Polcy, 26, GLOBERMAN, G. M. ve E. HELPMAN (1991), Innovaton and Growth n the Global Economy, Cambrdge: MIT Pres. GLOBERMAN, S., A. KOKKO ve F. SJÖHOLM (2000), Internatonal Technology Dffuson: Evdence from Swedsh Patent Data, Kyklos, 53, GRUBEL, H. G. ve P. J. LLOYD (1971), The Emprcal Measurement of Intra-Industry Trade, The Economc Record, 47,

15 GRUBEL, H. G. ve P. J. LLOYD (1975), Intra-Industry Trade: The Theory and Measurement of Internatonal Trade n Dfferentated Products, New York: John Wlley. HAKURA, D. ve F. JAUMOTTE (1999), The Role of Inter- and Intrandustry Trade n Technology Dffuson, IMF Workng Paper, WP/99/58. IM, K. S., M. H. PESARAN ve Y. SHIN (2003), Testng for Unt Roots n Heterogeneous Panels, Journal Of Econometrcs, 115, JAFFE, A.B. (1989), Real Effects of Academc Research, Amercan Economc Revew, 79, JAFFE, A.B., M. TRAJTENBERG ve R. HENDERSON (1993), Geographcal Localzaton of Knowledge Spllovers as Evdence by Patent Ctatons, Quarterly Journal of Economcs, 108, KELLER, W. (2004), Internatonal Technology Dffuson, Journal of Economc Lterature, 42(3), KÖK, R. ve E. DELİKTAŞ (2003), Endüstr İktsadında Vermllk Ölçme ve Stratej Gelştrme Teknkler, İzmr: DEÜ İİBF Yayınları, Yayın Karar No:25-8/1. LUCAS, R.E. Jr. (1988), On the Mechancs of Economc Development, Journal of Monetary Economcs, 22, NELSON, R. R. ve E. S. PHELPS (1966), Investment n Humans, Technology Dffuson, and Economc Growth, Amercan Economc Revew, 56, PEDRONI, P. (1995), Panel Contegraton; Asymptotc and Fnte Sample Propertes of Pooled Tme Seres Tests, Wth an Applcaton to the PPP Hypothess, Indana Unversty Workng Papers In Economcs, No , June. PEDRONI, P. (1996), Fully Modfed OLS for Heterogeneous Contegrated Panels and the Case of Purchasng Power Party, Indana Unversty Workng Papers In Economcs, No , June.

16 PEDRONI, P. (1997), Panel Contegraton; Asymptotc and Fnte Sample Propertes of Pooled Tme Seres Tests, Wth an Applcaton to the PPP Hypothess: New Results, Indana Unversty Workng Papers In Economcs, Aprl. PEDRONI, P. (1999), Crtcal Values for Contegraton Tests n Heterogeneous Panels wth Multple Regressors, Oxford Bulletn Of Economcs and Statstcs, Specal Issue, PEDRONI, P. (2000), Fully Modfed OLS for Heterogeneous Contegrated Panels, Nonstatonary Panels, Panel Contegraton, and Dynamc Panels. Advances n Econometrcs, Ed.Bad H. BALTAGI, Amsterdam, New York, Tokyo: Elsever Scence çnde, ROMER, P. (1986), Increasng Returns and Long-Run Growth, Journal of Poltcal Economy, 94, ROMER, P. (1990), Endogenous Technologcal Change, Journal of Poltcal Economy, 98, ŞİMŞEK, N. (2005), Endüstr-ç Dış Tcaret (Türkye nn Endüstr-ç Dış Tcaretnn Analz), Yayınlanmamış Doktora Tez, İzmr: Dokuz Eylül Ünverstes, Sosyal Blmler Ensttüsü. SJÖHOLM, F. (1996), Internatonal Transfer of Knowledge: The Role of Internatonal Trade and Geographc Proxmty, Weltwrtschaftlches Archv, 132, TONE, K. (2001), A Slacks-Based Measure of Effcency n Data Envelopment Analyss, European Journal of Operatonal Research, 130, TONE, K. (2002), A Slacks-Based Measure of Super-Effcency n Data Envelopment Analyss, European Journal of Operatonal Research, 143, XU, B. ve E.P. CHIANG (2005), Trade, Patents ve Internatonal Technology Dffuson, Journal of Internatonal Trade and Economc Developmet, 14(1),

17 Ek-1: OECD Ülkelernn OECD nn Tümü ve Dünya le Endüstr-ç Dış Tcaret (Standart Grubel ve Lloyd Endeks, ) OECD Düny OECD Dünya OECD Dünya OECD Dünya OECD Dünya OECD Dünya OECD Dünya ABD Almanya Avustralya Avusturya Büyük Brt Danmarka Fnlandya Fransa İrlanda İspanya İsveç İsvçre İtalya İzlanda Japonya Kanada Macarstan Mekska Norveç Polonya Portekz Türkye Yen Zelan Yunanstan Kaynak: OECD (2005); ITCS SITC Rev.3 Database den yararlanılarak tarafımızdan hesaplanmıştır.

18 Ek-2: OECD Ülkelernn Odaksız (Non-orented) Süper Etknlk Model le Tahmn Edlen Teknk Etknlk Düzeyler (Ölçeğe Göre Genelleştrlmş Getr) a b a b a b a b a b a b a b ABD Almanya Avustralya Avusturya Büyük Brtanya Danmarka Fnlandya Fransa Hollanda İrlanda İspanya İsveç İsvçre İtalya İzlanda Japonya Kanada Macarstan Mekska Norveç Polonya Portekz Türkye Yen Zelanda Yunanstan Tablodak (a) sütunu söz konusu yıldak teknk etknlk skorlarını, (b) sütunu se söz konusu yıldak etknlk sıralamasını vermektedr. Kaynak: Tarafımızdan hesaplanmıştır.

19 Ek-3: OECD Ülkeler çn Radyal Olmayan Odaksız (Non-orented) Malmqust Endeks Sonuçları (Ölçeğe Göre Genelleştrlmş Getr) 1994=> => => => => => =>2001 TD TFVD TD TFVD TD TFVD TD TFVD TD TFVD TD TFVD TD TFVD ABD Almanya Avustralya Avusturya Büyük Brtanya Danmarka Fnlandya Fransa Hollanda İrlanda İspanya İsveç İsvçre İtalya İzlanda Japonya Kanada Macarstan Mekska Norveç Polonya Portekz Türkye Yen Zelanda Yunanstan Ortalama Maksmum Mnmum Tablodak TD teknolojk değşmey, DTFV se toplam faktör vermllğndek değşmey fade etmektedr. Kaynak: Tarafımızdan hesaplanmıştır.

20 Ek-4: Im, Pesaran ve Shn W Panel Brm Kök Test Sonuçları Değşken İstatstk Olasılık DTFV Düzey Fark ARGEC Düzey Fark BSTDGRS Düzey Fark PANRC Düzey Fark EITGLOECD Düzey Fark logpanrc Düzey Fark EITGLOECD Düzey Fark ETKGRSF Düzey Fark FDINI95 Düzey Fark Test denklemlerne dışsal değşken olarak breysel sabt eklenmştr. Tabloda kalın karakterle yazılanlar, en azından %10 anlamlılık düzeynde Ho hpoteznn reddedldğ statstklerdr (Ho: Breysel brm kök vardır). Maksmum geckme uzunluğu Akake'ye göre belrlenmştr. Abstract Intra-Industry Trade, Patents and Internatonal Technology Dffuson In ths paper, the hypothess that one of the most mportant channels of nternatonal technology dffuson s ntra-ndustry trade and the other s patents s tested. In the panel data models ncludng and 19 OECD countres, determnants of nternatonal technology dffuson are analyzed by Pedron s FMOLS method. Accordng to results, ntra-ndustry trade and foregn patents are found to be two of the man channels for the technology spllovers.

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU 6.07.0 ÇOKLU REGRESON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-ON KATSAILARININ ORUMU ÇOKLU REGRESON MODELİ Ekonom ve şletmeclk alanlarında herhang br bağımlı değşken tek br bağımsız

Detaylı

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIMLAR VE EKONOMİK BÜYÜME ETKİLEŞİMİ: PANEL EŞBÜTÜNLEŞME VE NEDENSELLİK ANALİZİ

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIMLAR VE EKONOMİK BÜYÜME ETKİLEŞİMİ: PANEL EŞBÜTÜNLEŞME VE NEDENSELLİK ANALİZİ GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIMLAR VE EKONOMİK BÜYÜME ETKİLEŞİMİ: PANEL EŞBÜTÜNLEŞME VE NEDENSELLİK ANALİZİ Doç. Dr. M. Başaran ÖZTÜRK * Yrd. Doç. Dr. Kartal DEMİRGÜNEŞ ** Yrd.

Detaylı

OECD ÜLKELERİNDE BÜTÇE AÇIKLARI VE DIŞ TİCARET AÇIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN CADF VE EŞ BÜTÜNLEME TESTLERİYLE İNCELENMESİ

OECD ÜLKELERİNDE BÜTÇE AÇIKLARI VE DIŞ TİCARET AÇIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN CADF VE EŞ BÜTÜNLEME TESTLERİYLE İNCELENMESİ İstanbul Tcaret Ünverstes Sosyal Blmler Dergs Yıl:7 Sayı:13 Bahar 2008 s.301-322 OECD ÜLKELERİNDE BÜTÇE AÇIKLARI VE DIŞ TİCARET AÇIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN CADF VE EŞ BÜTÜNLEME TESTLERİYLE İNCELENMESİ

Detaylı

Korelasyon ve Regresyon

Korelasyon ve Regresyon Korelasyon ve Regresyon 1 Korelasyon Analz İk değşken arasında lşk olup olmadığını belrlemek çn yapılan analze korelasyon analz denr. Korelasyon; doğrusal yada doğrusal olmayan dye kye ayrılır. Korelasyon

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ VE AVRUPA BİRLİĞİNE ADAY ÜLKELERİN YAKINSAMA ANALİZİ

AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ VE AVRUPA BİRLİĞİNE ADAY ÜLKELERİN YAKINSAMA ANALİZİ AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ VE AVRUPA BİRLİĞİNE ADAY ÜLKELERİN YAKINSAMA ANALİZİ Prof. Dr. Bedrye SARAÇOĞLU Gaz Ünverstes İ.İ.B.F. Ekonometr Bölümü Tel:+90 32 226853 e-posta: bedrye@gaz.edu.tr Arş. Gör. Nükhet

Detaylı

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t :

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t : HAFTA 13 GÖLGE EĞİŞKENLERLE REGRESYON (UMMY VARIABLES) Gölge veya kukla (dummy) değşkenler denen ntel değşkenler, cnsyet, dn, ten reng gb hemen sayısallaştırılamayan ama açıklanan değşkenn davranışını

Detaylı

LĐTERATÜR. Ar-Ge Harcamaları ve Đhracat Đlişkisi: OECD Ülkeleri Panel Veri Analizi

LĐTERATÜR. Ar-Ge Harcamaları ve Đhracat Đlişkisi: OECD Ülkeleri Panel Veri Analizi Ar-Ge Harcamaları ve Đhracat Đlşks: OECD Ülkeler Panel Ver Analz Mustafa ÖZER * Necat ÇĐFTÇĐ ** Özet: Yen büyüme teorlernn merkeznde Ar-Ge yatırımları vardır. Romer (1990), Grossman-Helpman (1991) ve Aghon-Howtt

Detaylı

Araştırma-Geliştirme Harcamaları ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Panel Veri Analizi

Araştırma-Geliştirme Harcamaları ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Panel Veri Analizi B. ÖZCAN, A. ARI Araştırma-Gelştrme Harcamaları ve Ekonomk Büyüme İlşks: Panel Ver Analz Burcu ÖZCAN Ayşe ARI Özet Ekonomk büyümenn c gücü olarak değerlendrlen araştırma-gelştrme (Ar-Ge) faalyetler ülke

Detaylı

TEKNOLOJİ, PİYASA REKABETİ VE REFAH

TEKNOLOJİ, PİYASA REKABETİ VE REFAH TEKNOLOJİ, PİYASA REKABETİ VE REFAH Dr Türkmen Göksel Ankara Ünverstes Syasal Blgler Fakültes Özet Bu makalede teknoloj sevyesnn pyasa rekabet ve refah sevyes üzerndek etkler matematksel br model le ncelenecektr

Detaylı

Devalüasyon, Para, Reel Gelir Değişkenlerinin Dış Ticaret Üzerine Etkisinin Panel Data Yöntemiyle Türkiye İçin İncelenmesi

Devalüasyon, Para, Reel Gelir Değişkenlerinin Dış Ticaret Üzerine Etkisinin Panel Data Yöntemiyle Türkiye İçin İncelenmesi Dokuz Eylül Ünverstes Sosyal Blmler Ensttüsü Dergs Clt 6, Sayı:4, 2004 Devalüasyon, Para, Reel Gelr Değşkenlernn Dış Tcaret Üzerne Etksnn Panel Data Yöntemyle Türkye İçn İncelenmes Yrd.Doç.Dr.Ercan BALDEMİR*

Detaylı

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI V. Ulusal Üretm Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Tcaret Ünverstes, 5-7 Kasım 5 ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN

Detaylı

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon Doğrusal Korelasyon ve Regresyon En az k değşken arasındak lşknn ncelenmesne korelasyon denr. Kşlern boyları le ağırlıkları, gelr le gder, öğrenclern çalıştıkları süre le aldıkları not, tarlaya atılan

Detaylı

DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ: GEÇİŞ EKONOMİLERİ ÖRNEĞİNDE PANEL EŞTÜMLEŞME VE PANEL NEDENSELLİK ANALİZLERİ

DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ: GEÇİŞ EKONOMİLERİ ÖRNEĞİNDE PANEL EŞTÜMLEŞME VE PANEL NEDENSELLİK ANALİZLERİ Gaz Ünverses İktsad ve İdar Blmler Fakültes Dergs 12/1 (2010). 159-184 DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ: GEÇİŞ EKONOMİLERİ ÖRNEĞİNDE PANEL EŞTÜMLEŞME VE PANEL NEDENSELLİK

Detaylı

BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ

BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Murat ATAN - Araş. Gör. Gaye KARPAT ÇATALBAŞ 2 ÖZET Bu çalışma, Türk bankacılık sstem çnde faalyet gösteren tcar bankaların

Detaylı

KIRMIZI, TAVUK VE BEYAZ ET TALEBİNİN TAM TALEP SİSTEMİ YAKLAŞIMIYLA ANALİZİ

KIRMIZI, TAVUK VE BEYAZ ET TALEBİNİN TAM TALEP SİSTEMİ YAKLAŞIMIYLA ANALİZİ Süleyman Demrel Ünverstes Sosyal Blmler Ensttüsü Dergs Yıl: 2007/2, Sayı: 6 Journal of Suleyman Demrel Unversty Insttue of Socal Scences Year: 2007/2, Number: 6 KIRMIZI, TAVUK VE BEYAZ ET TALEBİNİN TAM

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 29, Ağustos 2016, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 29, Ağustos 2016, s Akademk Sosyal Araştırmalar Dergs, Yıl: 4, Sayı: 29, Ağustos 2016, s. 193-206 Yayın Gelş Tarh / Artcle Arrval Date Yayınlanma Tarh / The Publshed Date 13.06.2016 17.08.2016 Yrd. Doç. Dr. Nurgün TOPALLI

Detaylı

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON HAFTA 4 PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYO Gölge değşkenn br başka kullanımını açıklamak çn varsayımsal br şrketn satış temslclerne nasıl ödeme yaptığı ele alınsın. Satış prmleryle satış hacm Arasındak varsayımsal

Detaylı

Kısa Vadeli Sermaye Girişi Modellemesi: Türkiye Örneği

Kısa Vadeli Sermaye Girişi Modellemesi: Türkiye Örneği Dokuz Eylül Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Fakültes Dergs, Clt:24, Sayı:1, Yıl:2009, ss.105-122. Kısa Vadel Sermaye Grş Modellemes: Türkye Örneğ Mehmet AKSARAYLI 1 Özhan TUNCAY 2 Alınma Tarh: 04-2008,

Detaylı

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır.

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır. UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ Posson: H o: Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmektedr. H a : Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmemektedr. Böyle br hpotez test edeblmek çn, önce Posson dağılım parametres

Detaylı

TİCARİ AÇIKLIK VE KAMU BÜYÜKLÜĞÜ İLİŞKİSİ: PANEL NEDENSELLİK TESTİ TRADE OPENNESS AND GOVERNMENT SIZE RELATIONSHIP: PANEL CAUSALITY TEST

TİCARİ AÇIKLIK VE KAMU BÜYÜKLÜĞÜ İLİŞKİSİ: PANEL NEDENSELLİK TESTİ TRADE OPENNESS AND GOVERNMENT SIZE RELATIONSHIP: PANEL CAUSALITY TEST Atatürk Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Dergs, Clt: 27, Sayı: 4, 2013 229 TİCARİ AÇIKLIK VE KAMU BÜYÜKLÜĞÜ İLİŞKİSİ: PANEL NEDENSELLİK TESTİ Fatma Zeren (*) Suzan Ergün (**) Özet: Lteratürde ekonomk küreselleşmenn

Detaylı

HİSSE SENETLERİNİN BEKLENEN GETİRİ VE RİSKLERİNİN TAHMİNİNDE ALTERNATİF MODELLER

HİSSE SENETLERİNİN BEKLENEN GETİRİ VE RİSKLERİNİN TAHMİNİNDE ALTERNATİF MODELLER İstanbul Ünverstes İktsat Fakültes Malye Araştırma Merkez Konferansları 47. Ser / Yıl 005 Prof. Dr. Türkan Öncel e Armağan HİSSE SENETLERİNİN BEKLENEN GETİRİ VE RİSKLERİNİN TAHMİNİNDE ALTERNATİF MODELLER

Detaylı

Türkiye de Bölgeler Arası Gelir Yakınsaması: Rassal Katsayılı Panel Veri Analizi Uygulaması

Türkiye de Bölgeler Arası Gelir Yakınsaması: Rassal Katsayılı Panel Veri Analizi Uygulaması Busness and Economcs Research Journal Volume 2. Number 1. 2011 pp. 143-151 ISSN: 1309-2448 www.berjournal.com Türkye de Bölgeler Arası Gelr Yakınsaması: Rassal Katsayılı Panel Ver Analz Uygulaması Fatma

Detaylı

NİTEL TERCİH MODELLERİ

NİTEL TERCİH MODELLERİ NİTEL TERCİH MODELLERİ 2300 gözlem sayısı le verlen değşkenler aşağıdak gbdr: calsma: çocuk çalışıyorsa 1, çalışmıyorsa 0 (bağımlı değşken) Anne_egts: Anne eğtm sevyes Baba_egts: Baba eğtm sevyes Kent:

Detaylı

İhracat ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: 12 Geçiş Ekonomisi Örneğinde Panel Eştümleşme ve Panel Nedensellik Analizleri

İhracat ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: 12 Geçiş Ekonomisi Örneğinde Panel Eştümleşme ve Panel Nedensellik Analizleri EGE AKADEMİK BAKIŞ / EGE ACADEMIC REVIEW Clt: Sayı: 2 Nsan 20 ss. 24-254 İhracat ve Ekonomk Büyüme İlşks: 2 Geçş Ekonoms Örneğnde Panel Eştümleşme ve Panel Nedensellk Analzler Relatonshp between Export

Detaylı

KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ. Dr. Ali Rıza AKTAŞ 1 Dr. Selim Adem HATIRLI 2

KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ. Dr. Ali Rıza AKTAŞ 1 Dr. Selim Adem HATIRLI 2 Journal of Yasar Unversty 2010 3294-3319 KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ Dr. Al Rıza AKTAŞ 1 Dr. Selm Adem HATIRLI 2 ÖZET Bu çalışmada, Batı Akdenz Bölges kent merkezlernde

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Kİ-KAR TSTLRİ A) Kİ-KAR DAĞILIMI V ÖZLLİKLRİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk gösterp

Detaylı

BIST da Demir, Çelik Metal Ana Sanayii Sektöründe Faaliyet Gösteren İşletmelerin Finansal Performans Analizi: VZA Süper Etkinlik ve TOPSIS Uygulaması

BIST da Demir, Çelik Metal Ana Sanayii Sektöründe Faaliyet Gösteren İşletmelerin Finansal Performans Analizi: VZA Süper Etkinlik ve TOPSIS Uygulaması EGE AKADEMİK BAKIŞ / EGE ACADEMIC REVIEW Clt: 4 Sayı: Ocak 04 ss. 9-9 BIST da Demr, Çelk Metal Ana Sanay Sektöründe Faalyet Gösteren İşletmelern Fnansal Performans Analz: VZA Süper Etknlk ve TOPSIS Uygulaması

Detaylı

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 25, Sayı: 1, 2011 225

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 25, Sayı: 1, 2011 225 Atatürk Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Dergs, Clt: 25, Sayı:, 20 225 FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN ORANLAR VE HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: EKONOMİK KRİZ DÖNEMLERİ İÇİN İMKB İMALAT SANAYİ

Detaylı

VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE TIBBİ GÖRÜNTÜ, ARŞİV VE İLETİŞİM SİSTEMLERİNİN DEVLET HASTANELERİ PERFORMANSINA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE TIBBİ GÖRÜNTÜ, ARŞİV VE İLETİŞİM SİSTEMLERİNİN DEVLET HASTANELERİ PERFORMANSINA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Süleyman Demrel Ünverstes Sosyal Blmler Ensttüsü DergsYıl: 2013/1, Sayı:17 Journal of Süleyman Demrel Unversty Insttute of Socal ScencesYear: 2013/1, Number:17 VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE TIBBİ GÖRÜNTÜ,

Detaylı

VERİ ZARFLAMA ANALİZİ (VZA) VE MALMQUİST ENDEKSİ İLE TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİK ÖLÇÜMÜ: BİST TE İŞLEM GÖREN MEVDUAT BANKALARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA

VERİ ZARFLAMA ANALİZİ (VZA) VE MALMQUİST ENDEKSİ İLE TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİK ÖLÇÜMÜ: BİST TE İŞLEM GÖREN MEVDUAT BANKALARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA Atatürk Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Dergs, Clt: 27,Sayı:4,2013 110 VERİ ZARFLAMA ANALİZİ (VZA) VE MALMQUİST ENDEKSİ İLE TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİK ÖLÇÜMÜ: BİST TE İŞLEM GÖREN MEVDUAT BANKALARI ÜZERİNE

Detaylı

Muhasebe ve Finansman Dergisi

Muhasebe ve Finansman Dergisi Muhasebe ve Fnansman Dergs Ocak/2012 Farklı Muhasebe Düzenlemelerne Göre Hazırlanan Mal Tablolardan Elde Edlen Fnansal Oranlar İle Şrketlern Hsse Sened Getrler Ve Pyasa Değerler Arasındak İlşk Ahmet BÜYÜKŞALVARCI

Detaylı

Pamukta Girdi Talebi: Menemen Örneği

Pamukta Girdi Talebi: Menemen Örneği Ege Ünv. Zraat Fak. Derg., 2002, 39 (3): 88-95 ISSN 1018-8851 Pamukta Grd Taleb: Menemen Örneğ Bülent MİRAN 1 Canan ABAY 2 Chat Günden 3 Summary Demand for Inputs n Cotton Producton: The Case of Menemen

Detaylı

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının 1 DİĞER ÖZEL İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL DİYAGRAMLARI X, R, p, np, c, u ve dğer kontrol dyagramları statstksel kalte kontrol dyagramlarının temel teknkler olup en çok kullanılanlarıdır. Bu teknkler ell

Detaylı

Kİ KARE ANALİZİ. Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI Ki-Kare Analizleri

Kİ KARE ANALİZİ. Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI  Ki-Kare Analizleri Kİ KAR ANALİZİ 1 Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI www.mehmetaksarayl K-Kare Analzler OLAY 1: Genelde br statstk sınıfında, öğrenclern %60 ının devamlı, %30 unun bazen, %10 unun se çok az derse geldkler düşünülmektedr.

Detaylı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sayı: 2010-17 / 20 Aralık 2010 EKONOMİ NOTLARI. Kalite Artışları ve Enflasyon: Türkiye Örneği

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sayı: 2010-17 / 20 Aralık 2010 EKONOMİ NOTLARI. Kalite Artışları ve Enflasyon: Türkiye Örneği Türkye Cumhuryet Merkez Bankası Sayı: 2010-17 / 20 Aralık 2010 EKONOMİ NOTLARI Kalte Artışları ve Enflasyon: Türkye Örneğ Yavuz Arslan Evren Certoğlu Abstract: In ths study, average qualty growth and upward

Detaylı

Antalya Đlinde Serada Domates Üretiminin Kâr Etkinliği Analizi

Antalya Đlinde Serada Domates Üretiminin Kâr Etkinliği Analizi Tarım Blmler Dergs Tar. Bl. Der. Derg web sayfası: www.agr.ankara.edu.tr/derg Journal of Agrcultural Scences Journal homepage: www.agr.ankara.edu.tr/journal TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ JOURNAL OF AGRICULTURAL

Detaylı

Kar Payı Politikası ve Yaşam Döngüsü Teorisi: İMKB İmalat Sektöründe Ampirik Bir Uygulama

Kar Payı Politikası ve Yaşam Döngüsü Teorisi: İMKB İmalat Sektöründe Ampirik Bir Uygulama Anadolu Ünverses Sosyal Blmler Dergs Anadolu Unversy Journal of Socal Scences Kar Payı Polkası ve Yaşam Döngüsü Teors: İMKB İmalat Sektöründe Amprk Br Uygulama Dvdend Payout Polcy and Lfe Cycle Theory:

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ. şeklinde karesi alındığında, Z i. değerlerinin dağılımı ki-kare dağılımına dönüşür.

Kİ-KARE TESTLERİ. şeklinde karesi alındığında, Z i. değerlerinin dağılımı ki-kare dağılımına dönüşür. Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk

Detaylı

C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 13, Sayı 1, 2012 195

C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 13, Sayı 1, 2012 195 C.Ü. İktsad ve İdar Blmler Dergs, Clt 13, Sayı 1, 2012 195 TÜRKİYE DE TİCARİ BANKACILIK SEKTÖRÜNDE REKABET DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ (2002-2009) Abdulvahap ÖZCAN * Özet Türkye nn yaşadığı 2000 ve 2001 krzler

Detaylı

YARIPARAMETRİK KISMİ DOĞRUSAL PANEL VERİ MODELLERİYLE ULUSLAR ARASI GÖÇ

YARIPARAMETRİK KISMİ DOĞRUSAL PANEL VERİ MODELLERİYLE ULUSLAR ARASI GÖÇ Özet YARIPARAMETRİK KISMİ DOĞRUSAL PANEL VERİ MODELLERİYLE ULUSLAR ARASI GÖÇ Atıf EVREN *1 Elf TUNA ** Yarı parametrk panel ver modeller parametrk ve parametrk olmayan modeller br araya getren; br kısmı

Detaylı

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Clt:3 Sayı: Celal Bayar Ünverstes İ.İ.B.F. MANİSA Bulanık Araç Rotalama Problemlerne Br Model Öners ve Br Uygulama Doç. Dr. İbrahm GÜNGÖR Süleyman Demrel Ünverstes, İ.İ.B.F.,

Detaylı

VALIDITY OF ENVIRONMENTAL KUZNETS CURVE HYPOTHESIS FOR THE TURKISH ECONOMY

VALIDITY OF ENVIRONMENTAL KUZNETS CURVE HYPOTHESIS FOR THE TURKISH ECONOMY 44. Sayı Nsan 5 / Number 44 Aprl 5 ÇEVRESEL KUZNETS EĞRİSİ HİPOTEZİNİN TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN GEÇERLİLİĞİ İbrahm ERDOĞAN Doç. Dr., Balıkesr Ünverstes, İ.İ.B.F., İktsat Bölümü. erdogan@balkesr.edu.tr Kumru

Detaylı

Yolsuzluğun Belirleyicileri ve Büyüme ile İlişkileri

Yolsuzluğun Belirleyicileri ve Büyüme ile İlişkileri SESSION 1B: Büyüme ve Gelşme I 131 Yolsuzluğun Belrleycler ve Büyüme le İlşkler Assoc. Prof. Dr. Mne Gern (Marmara Unversty, Turkey) Prof. Dr. Ömer Selçuk Emsen (Atatürk Unversty, Turkey) Ph.D. Canddate

Detaylı

Prof. Dr. Kemal Yıldırım - Yrd. Doç. Dr. S. Fatih Kostakoğlu

Prof. Dr. Kemal Yıldırım - Yrd. Doç. Dr. S. Fatih Kostakoğlu Anadolu Ünverstes Sosyal Blmler Dergs Anadolu Unversty Journal of Socal Scences Ülkelern Ekonomk Performansı Üzernde Regülasyonun Etkler: Br Dnamk Panel Ver Analz The Impact of Regulaton on Economc Performance

Detaylı

KALĐTE ARTIŞLARI VE ENFLASYON: TÜRKĐYE ÖRNEĞĐ

KALĐTE ARTIŞLARI VE ENFLASYON: TÜRKĐYE ÖRNEĞĐ Central Bank Revew Vol. 11 (January 2011), pp.1-9 ISSN 1303-0701 prnt / 1305-8800 onlne 2011 Central Bank of the Republc of Turkey http://www.tcmb.gov.tr/research/revew/ KALĐTE ARTIŞLARI VE ENFLASYON:

Detaylı

ÜST-ORTA GELİRLİ ÜLKELERDE EKONOMİK ÖZGÜRLÜKLER, DEMOKRASİ VE YOLSUZLUK İLİŞKİSİNİN ANALİZİ

ÜST-ORTA GELİRLİ ÜLKELERDE EKONOMİK ÖZGÜRLÜKLER, DEMOKRASİ VE YOLSUZLUK İLİŞKİSİNİN ANALİZİ ÜST-ORTA GELİRLİ ÜLKELERDE EKONOMİK ÖZGÜRLÜKLER, DEMOKRASİ VE YOLSUZLUK İLİŞKİSİNİN ANALİZİ ANALYSIS OF RELATIONSHIP BETWEEN ECONOMIC FREEDOM, DEMOCRACY AND CORRUPTION IN UPPER-MIDDLE INCOME COUNTRIES

Detaylı

UYGULAMA 2. Bağımlı Kukla Değişkenli Modeller

UYGULAMA 2. Bağımlı Kukla Değişkenli Modeller UYGULAMA 2 Bağımlı Kukla Değşkenl Modeller Br araştırmacı Amerka da yüksek lsans ve doktora programlarını kabul ednlmey etkleyen faktörler ncelemek stemektedr. Bu doğrultuda aşağıdak değşkenler ele almaktadır.

Detaylı

FARKLI REGRESYON YÖNTEMLERİ İLE BETA KATSAYISI ANALİZİ

FARKLI REGRESYON YÖNTEMLERİ İLE BETA KATSAYISI ANALİZİ FARKLI REGRESYON YÖNTEMLERİ İLE BETA KATSAYISI ANALİZİ M.Ensar YEŞİLYURT (*) Flz YEŞİLYURT (**) Özet: Özellkle uzak verlere sahp ver setlernn analz edlmesnde en küçük kareler tahmnclernn kullanılması sapmalı

Detaylı

Doğal İşsizlik Oranı mı? İşsizlik Histerisi mi? Türkiye İçin Sektörel Panel Birim Kök Sınaması Analizi

Doğal İşsizlik Oranı mı? İşsizlik Histerisi mi? Türkiye İçin Sektörel Panel Birim Kök Sınaması Analizi EGE AKADEMİK BAKIŞ / EGE ACADEMIC REVIEW Clt: 11 Sayı: Nsan 011 ss. 05-15 Doğal İşszlk Oranı mı? İşszlk Hsters m? Türkye İçn Sektörel Panel Brm Kök Sınaması Analz Is Natural Rate of Unemployment or Hysteress?

Detaylı

INTERNATIONAL JOURNAL OF ECONOMIC STUDIES

INTERNATIONAL JOURNAL OF ECONOMIC STUDIES INTERNATIONAL JOURNAL OF ECONOMIC STUDIES ULUSLARARASI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERGİSİ December 2017, Vol:3, Issue:4 Aralık 2017, Clt:3, Sayı:4 e-issn: 2149-8377 p-issn: 2528-9942 journal homepage: www.ekonomkarastrmalar.org

Detaylı

EKONOMETRİYE GİRİŞ II ÖDEV 4 ÇÖZÜM

EKONOMETRİYE GİRİŞ II ÖDEV 4 ÇÖZÜM EKONOMETRİYE GİRİŞ II ÖDEV 4 ÇÖZÜM (Örgün e İknc Öğretm çn) 1. 754 hanehalkına at DOMerset sml Excel dosyasında yer alan erler kullanarak tahmnlenen DOM sonuçları: Dependent Varable: CALISANKADIN Sample:

Detaylı

Türkiye de Zeytin Sıkma Tesislerinin Karlılığı ve Etkinliği: Ege Bölgesi Örneği 1

Türkiye de Zeytin Sıkma Tesislerinin Karlılığı ve Etkinliği: Ege Bölgesi Örneği 1 Yıldıztekn ve Tuna Araştırma Makales (Research Artcle) Akın F.OLGUN M. Metn ARTUKOĞLU 3 Hakan ADANACIOĞLU 4 Ege Ünverstes Zraat Fakültes Tarım Ekonoms Bölümü 35100 Bornova/İzmr., e-posta: akn.olgun@ege.edu.tr

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ENDÜSTRİ İÇİ TİCARETİN YAPISI

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ENDÜSTRİ İÇİ TİCARETİN YAPISI TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ENDÜSTRİ İÇİ TİCARETİN YAPISI Dr. Ahmet AYDIN ÖZET Bu çalışmanın temel amacı gttkçe önemn artıran Endüstr-ç Tcaret Teorsn (EİT) kullanarak Türkye nn dış tcaret yapısını kapsamlı br

Detaylı

Tek Yönlü Varyans Analizi

Tek Yönlü Varyans Analizi Tek Yönlü Varyan Analz Nedr ve hang durumlarda kullanılır? den fazla grupların karşılaştırılmaı öz konuu e, çok ayıda t-tet nn kullanılmaı, Tp I hatanın artmaına yol açar; Örneğn, eğer 5 grubu kşerl olarak

Detaylı

ISBN 978-975 19 4482-5 (basılı nüsha)

ISBN 978-975 19 4482-5 (basılı nüsha) ISBN 978-975 19 4482-5 (basılı nüsha) Bu Çalışma Devlet Planlama Teşklatının görüşlern yansıtmaz. Sorumluluğu yazarına attr. Yayın ve referans olarak kullanılması Devlet Planlama Teşklatının znn gerektrmez;

Detaylı

ALGILANAN HİZMET KALİTESİ VE LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ İLE HİZMET TERCİHİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ. Özet

ALGILANAN HİZMET KALİTESİ VE LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ İLE HİZMET TERCİHİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ. Özet Dokuz Eylül Ünverstes Sosyal Blmler Ensttüsü Dergs Yayın Gelş Tarh: 18.02.2011 Clt: 13, Sayı: 1, Yıl: 2011, Sayfa: 21-37 Yayına Kabul Tarh: 17.03.2011 ISSN: 1302-3284 ALGILANAN HİZMET KALİTESİ VE LOJİSTİK

Detaylı

AKADEMİK YAKLAŞIMLAR DERGİSİ JOURNAL OF ACADEMIC APPROACHES

AKADEMİK YAKLAŞIMLAR DERGİSİ JOURNAL OF ACADEMIC APPROACHES Konut Sahplğnn Belrleycler: Hanehalkı Resler Üzerne Br Uygulama Halm TATLI 1 Özet İnsanların barınma htyacını sağlayan konut, temel htyaçlar arasında yer almaktadır. Konut sahb olmayan ve krada oturan

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Gülesen ÜSTÜNDAĞ BAZI PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLERİN İNCELENMESİ İSTATİSTİK ANABİLİM DALI ADANA, 005 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

SESSION 1B: Büyüme ve Gelişme 279

SESSION 1B: Büyüme ve Gelişme 279 SESSION 1B: Büyüme ve Gelşme 279 Türkye de Hanehalkı Tüketm Harcamaları: Pseudo Panel Ver le Talep Sstemnn Tahmn The Consumpton Expendture of Households n Turkey: Demand System Estmaton wth Pseudo Panel

Detaylı

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ 1 Populasyonun nceledğmz br özellğnn dağılışı blenen dağılışlardan brsne, Normal Dağılış, t Dağılışı, F Dağılışı, gb br dağılışa uygun olduğu durumlarda

Detaylı

Farklı Varyans. Var(u i X i ) = Var(u i ) = E(u i2 ) = σ i2. Eşit Varyans. Hata. Zaman

Farklı Varyans. Var(u i X i ) = Var(u i ) = E(u i2 ) = σ i2. Eşit Varyans. Hata. Zaman Farklı Varyans Var(u X ) = Var(u ) = E(u ) = σ Eşt Varyans Y X Farklı Varyans Hata Var(u X ) = Var(u ) = E(u ) = σ Farklı Varyans Zaman Farklı Varyans le Karşılaşılan Durumlar Kest Verlernde. Kar dağıtım

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE ETKİLİ FAKTÖRLERİN KOŞULLU LOJİSTİK REGRESYON MODELLERİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE ETKİLİ FAKTÖRLERİN KOŞULLU LOJİSTİK REGRESYON MODELLERİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Ekonometr ve İstatstk Sayı:14 2011 62 83 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ EKONOMETRİ VE İSTATİSTİK DERGİSİ AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE ETKİLİ FAKTÖRLERİN KOŞULLU LOJİSTİK REGRESYON MODELLERİ

Detaylı

Kİ-KARE VE KOLMOGOROV SMİRNOV UYGUNLUK TESTLERİNİN SİMULASYON İLE ELDE EDİLEN VERİLER ÜZERİNDE KARŞILAŞTIRILMASI

Kİ-KARE VE KOLMOGOROV SMİRNOV UYGUNLUK TESTLERİNİN SİMULASYON İLE ELDE EDİLEN VERİLER ÜZERİNDE KARŞILAŞTIRILMASI C.Ü. İktsad ve İdar Blmler Dergs, Clt 4, Sayı 1, 3 6 Kİ-KARE VE KOLMOGOROV SMİRNOV UYGUNLUK TESTLERİNİN SİMULASYON İLE ELDE EDİLEN VERİLER ÜZERİNDE KARŞILAŞTIRILMASI H. BİRCAN, Y. KARAGÖZ ve Y. KASAPOĞLU

Detaylı

DEĞİŞKEN DÖVİZ KURLARI ORTAMINDA GLOBAL BİR ŞİRKETTEKİ ESNEKLİĞİN DEĞERİ VE OPTİMUM KULLANIMI

DEĞİŞKEN DÖVİZ KURLARI ORTAMINDA GLOBAL BİR ŞİRKETTEKİ ESNEKLİĞİN DEĞERİ VE OPTİMUM KULLANIMI DEĞİŞKEN DÖVİZ KURLARI ORTAMINDA GLOBAL BİR ŞİRKETTEKİ ESNEKLİĞİN DEĞERİ VE OPTİMUM KULLANIMI Mehmet Aktan Atatürk Ünverstes, Endüstr Mühendslğ Bölümü, 25240, Erzurum. Özet: Dövz kurlarındak değşmler,

Detaylı

kadar ( i. kaynağın gölge fiyatı kadar) olmalıdır.

kadar ( i. kaynağın gölge fiyatı kadar) olmalıdır. KONU : DUAL MODELİN EKONOMİK YORUMU Br prmal-dual model lşks P : max Z cx D: mn Z bv AX b AV c X 0 V 0 bçmnde tanımlı olsun. Prmal modeln en y temel B ve buna lşkn fyat vektörü c B olsun. Z B B BB c X

Detaylı

Türkiye de Rekabet, Ar-Ge, İnovasyon ve Ekonomik Büyüme: Nasıl Bir İlişki Söz Konusudur?

Türkiye de Rekabet, Ar-Ge, İnovasyon ve Ekonomik Büyüme: Nasıl Bir İlişki Söz Konusudur? A. ÖZKAYA Türkye de Rekabet, Ar-Ge, İnovasyon ve Ekonomk Büyüme: Nasıl Br İlşk Söz Konusudur? Ata ÖZKAYA Özet İçsel büyüme teors endüstrlern çnde bulunduğu rekabet koşulları, yürüttükler Ar-Ge faalyetler,

Detaylı

Sabit Varyans. Var(u i X i ) = Var(u i ) = E(u i2 ) = s 2

Sabit Varyans. Var(u i X i ) = Var(u i ) = E(u i2 ) = s 2 X Sabt Varyans Y Var(u X ) = Var(u ) = E(u ) = s Eşt Varyans EKKY nn varsayımlarından br anakütle regresyon fonksyonu u lern eşt varyanslı olmasıdır Her hata term varyansı bağımsız değşkenlern verlen değerlerne

Detaylı

Hasar sıklıkları için sıfır yığılmalı kesikli modeller

Hasar sıklıkları için sıfır yığılmalı kesikli modeller www.statstkcler.org İstatstkçler Dergs 5 (01) 3-31 İstatstkçler Dergs Hasar sıklıkları çn sıfır yığılmalı keskl modeller Sema Tüzel Hacettepe Ünverstes Aktüerya Blmler Bölümü 06800-Beytepe, Ankara, Türkye

Detaylı

EKONOMİK BÜYÜMEYE BİR KATKI BAĞLAMINDA TURİZM GELİRLERİ: BİR PANEL VERİ UYGULAMASI

EKONOMİK BÜYÜMEYE BİR KATKI BAĞLAMINDA TURİZM GELİRLERİ: BİR PANEL VERİ UYGULAMASI EKONOMİK BÜYÜMEYE BİR KATKI BAĞLAMINDA TURİZM GELİRLERİ: BİR PANEL VERİ UYGULAMASI Engn DÜCAN* Mustafa ŞİT** Mehmet ŞENTÜRK*** ÖZET Bu çalışmada, Türkye, Yunanstan, İspanya, İtalya, Fransa ve Portekz n

Detaylı

ANTALYA DA OBEZİTE YAYGINLIĞI VE DÜZEYİNİ ETKİLEYEN SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞKENLER

ANTALYA DA OBEZİTE YAYGINLIĞI VE DÜZEYİNİ ETKİLEYEN SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞKENLER Akdenz İ.İ.B.F. Dergs (21) 2011, 17-45 ANTALYA DA OBEZİTE YAYGINLIĞI VE DÜZEYİNİ ETKİLEYEN SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞKENLER PREVALENCE AND SOCIOECONOMICS DETERMINANTS OF ADULTS OBESITY IN ANTALYA Arş. Gör. F.

Detaylı

Hisse Senedi Fiyatları ve Fiyat/Kazanç Oranı Đlişkisi: Panel Verilerle Sektörel Bir Analiz *

Hisse Senedi Fiyatları ve Fiyat/Kazanç Oranı Đlişkisi: Panel Verilerle Sektörel Bir Analiz * Busness and Economcs Research Journal Volume. umber. 0 pp. 65-84 ISS: 309-448 www.berjournal.com Hsse Sened Fyatları ve Fyat/Kazanç Oranı Đlşks: Panel Verlerle Sektörel Br Analz * Mehmet argelecekenler

Detaylı

İyi Tarım Uygulamaları Ve Tüketici Davranışları (Logit Regresyon Analizi)(*)

İyi Tarım Uygulamaları Ve Tüketici Davranışları (Logit Regresyon Analizi)(*) Gazosmanpaşa Ünverstes Zraat Fakültes Dergs Journal of Agrcultural Faculty of Gazosmanpasa Unversty http://zraatderg.gop.edu.tr/ Araştırma Makales/Research Artcle JAFAG ISSN: 1300-2910 E-ISSN: 2147-8848

Detaylı

Türkiye den Yurt Dışına Beyin Göçü: Ampirik Bir Uygulama

Türkiye den Yurt Dışına Beyin Göçü: Ampirik Bir Uygulama ERC Workng Paper n Economc 04/02 January 2004 Türkye den Yurt Dışına Beyn Göçü: Amprk Br Uygulama Aysıt Tansel İktsat Bölümü Orta Doğu Teknk Ünverstes atansel@metu.edu.tr Nl Demet Güngör İktsat Bölümü

Detaylı

= P 1.Q 1 + P 2.Q P n.q n (Ürün Değeri Yaklaşımı)

= P 1.Q 1 + P 2.Q P n.q n (Ürün Değeri Yaklaşımı) A.1. Mll Gelr Hesaplamaları ve Bazı Temel Kavramlar 1 Gayr Saf Yurtç Hâsıla (GSYİH GDP): Br ekonomde belrl br dönemde yerleşklern o ülkede ekonomk faalyetler sonucunda elde ettkler gelrlern toplamıdır.

Detaylı

Doğrudan Yabancı Yatırımların İstihdam Üzerindeki Etkileri: Panel Veri Analizi Yazar(lar): Doç. Dr. Hasan Vergil, Yard. Doç. Dr.

Doğrudan Yabancı Yatırımların İstihdam Üzerindeki Etkileri: Panel Veri Analizi Yazar(lar): Doç. Dr. Hasan Vergil, Yard. Doç. Dr. Doğrudan Yabancı Yatırımların İsthdam Üzerndek Etkler: Panel Ver Analz Yazar(lar): Doç. Dr. Hasan Vergl, Yard. Doç. Dr. Necla Ayaş İletşm kurulacak yazarların Adı Soyadı: Hasan VERGİL Kurumu: Zonguldak

Detaylı

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ DERS NOTU 07 KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ, LM EĞRİSİ VE PARA TALEBİ FAİZ ESNEKLİĞİ Bugünk dersn çerğ: 1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ... 1 1.1 İŞLEMLER (MUAMELELER) TALEBİ... 2 1.2 ÖNLEM (İHTİYAT) TALEBİ...

Detaylı

ANE - AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF

ANE - AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK FAALİYET RAPORU Bu rapor AEGON Emekllk ve Hayat A.Ş Dengel Emekllk Yatırım Fonu nun 01.07.2011 30.09.2011 dönemne

Detaylı

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti.

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti. B.E.A. Mal Hzmet Pyasaları le Fnans Pyasalarının Ortak Denges Mal Pyasası Denges: (IS-LM) Model Mal Pyasasının denges Toplam Talep tüketm, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eştt. = C(-V)+I+G atırımlar

Detaylı

A İSTATİSTİK. 4. X kesikli rasgele (random) değişkenin moment çıkaran. C) 4 9 Buna göre, X in beklenen değeri kaçtır?

A İSTATİSTİK. 4. X kesikli rasgele (random) değişkenin moment çıkaran. C) 4 9 Buna göre, X in beklenen değeri kaçtır? . Br torbada 6 syah, 4 beyaz top vardır. Bu torbadan yerne koyarak top seçlyor. A İSTATİSTİK KPSS/-AB-PÖ/006. Normal dağılıma sahp br rasgele (random) değşkenn varyansı 00 dür. Seçlen topların ksnn de

Detaylı

Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)

Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) VARYANS ANALİZİ İ örne ortalaması arasında farın önem ontrolü, örne büyülüğüne göre z veya testlernden bryle yapılır. Bu testlerle, den fazla örne ortalamasını brlte test etme ve aralarında farın önem

Detaylı

Kayseri deki Özel Hastanelerde Maliyet Etkinliğinin Veri Zarflama Metoduyla Ölçülmesi

Kayseri deki Özel Hastanelerde Maliyet Etkinliğinin Veri Zarflama Metoduyla Ölçülmesi Uluslararası Alanya İşletme Fakültes Dergs Internatonal Journal of Alanya Faulty of Busness Yıl:2014, C:6, S:2, s. 45-54 Year:2014, Vol:6, No:2, s. 45-54 Kayser dek Özel Hastanelerde Malyet Etknlğnn Ver

Detaylı

Rekabet Gücü ve Ekonomik Büyüme İlişkileri: Orta Asya ve Kafkasya Geçiş Ekonomileri Üzerine Bir İnceleme

Rekabet Gücü ve Ekonomik Büyüme İlişkileri: Orta Asya ve Kafkasya Geçiş Ekonomileri Üzerine Bir İnceleme 140 INTERNATIONAL CONFERENCE ON EURASIAN ECONOMIES 2012 Rekabet Gücü ve Ekonomk Büyüme İlşkler: Orta Asya ve Kafkasya Geçş Ekonomler Üzerne Br İnceleme Prof. Dr. Cevat Gern (Beykent Unversty, Turkey Prof.

Detaylı

Farklı Varyans. Var(u i X i ) = Var(u i ) = E(u i2 ) = s 2 Eşit Varyans

Farklı Varyans. Var(u i X i ) = Var(u i ) = E(u i2 ) = s 2 Eşit Varyans Farklı Varyans Var(u X ) = Var(u ) = E(u ) = s Eşt Varyans Y X 1 Farklı Varyans Hata Var(u X ) = Var(u ) = E(u ) = s Farklı Varyans Zaman EKKY nn varsayımlarından br anakütle regresyon fonksyonu u lern

Detaylı

Avrupa Birliği Ülkeleri ve Türkiye de Yükseköğretimde Etkinliği Belirleyen Faktörler

Avrupa Birliği Ülkeleri ve Türkiye de Yükseköğretimde Etkinliği Belirleyen Faktörler blg 45-70 Avrupa Brlğ Ülkeler ve Türkye de Yükseköğretmde Etknlğ Belrleyen Faktörler Sbel Aybarç Bursalıoğlu Sbel Selm Öz Günümüz blg toplumunu şekllendren yükseköğretm kurumları, ülkeler açısından ekonomk

Detaylı

TÜRKİYE HAYAT SİGORTASI SEKTÖRÜNDE ETKİNLİĞİN İNCELENMESİ *

TÜRKİYE HAYAT SİGORTASI SEKTÖRÜNDE ETKİNLİĞİN İNCELENMESİ * D.E.Ü.İ.İ.B.F.Dergs Clt:19 Sayı:1, Yıl:2004, ss:1-14 TÜRKİYE HAYAT SİGORTASI SEKTÖRÜNDE ETKİNLİĞİN İNCELENMESİ Serdar KILIÇKAPLAN Gaye KARPAT ÖZET Sgorta sektörü tamamıyla güven sstemne dayalı br oluşumdur.

Detaylı

Türkiye nin Serbest Ticaret Anlaşmaları Kapsamında Endüstri-İçi Ticareti Üzerine Bir İnceleme 1

Türkiye nin Serbest Ticaret Anlaşmaları Kapsamında Endüstri-İçi Ticareti Üzerine Bir İnceleme 1 Aksaray Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Fakültes Dergs.8 (2).27-41 2016 Aksaray Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Fakültes http://bfderg.aksaray.edu.tr Türkye nn Serbest Tcaret Anlaşmaları Kapsamında Endüstr-İç

Detaylı

NAKĐT TEMETTÜ BĐLGĐSĐNĐN HĐSSE SENEDĐ GETĐRĐSĐ ÜZERĐNDE ÖNEMLĐ BĐR ETKĐSĐ OLUP OLMADIĞININ ĐMKB DE TEST EDĐLMESĐ *

NAKĐT TEMETTÜ BĐLGĐSĐNĐN HĐSSE SENEDĐ GETĐRĐSĐ ÜZERĐNDE ÖNEMLĐ BĐR ETKĐSĐ OLUP OLMADIĞININ ĐMKB DE TEST EDĐLMESĐ * H.Ü. Đktsad ve Đdar Blmler Fakültes Dergs, Clt 28, Sayı 2, 2010, s. 47-69 NAKĐT TEMETTÜ BĐLGĐSĐNĐN HĐSSE SENEDĐ GETĐRĐSĐ ÜZERĐNDE ÖNEMLĐ BĐR ETKĐSĐ OLUP OLMADIĞININ ĐMKB DE TEST EDĐLMESĐ * Öz Burak GÜNALP

Detaylı

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır.

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır. BÖLÜM 3 OLASILIK HESABI 3.. Br Olayın Olasılığı Tanım 3... Br olayın brbrnden ayrık ve ortaya çıkma şansı eşt n mümkün sonucundan m tanes br A olayına uygun se, A olayının P(A) le gösterlen olasılığı P(A)

Detaylı

5.3. Tekne Yüzeylerinin Matematiksel Temsili

5.3. Tekne Yüzeylerinin Matematiksel Temsili 5.3. Tekne Yüzeylernn atematksel Temsl atematksel yüzey temslnde lk öneml çalışmalar Coons (53) tarafından gerçekleştrlmştr. Ferguson yüzeylernn gelştrlmş hal olan Coons yüzeylernde tüm sınır eğrler çn

Detaylı

SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. Ekonometri 1 Konu 9 Sürüm 2,0 (Ekim 2011)

SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. Ekonometri 1 Konu 9 Sürüm 2,0 (Ekim 2011) SEK Tahmnclernn Arzulanan Özellkler İk Değşkenl Bağlanım Model SEK Tahmnclernn Arzulanan Özellkler Ekonometr 1 Konu 9 Sürüm 2,0 (Ekm 2011) http://www.ackders.org.tr SEK Tahmnclernn Arzulanan Özellkler

Detaylı

Erzurum Đlinde Buğday, Arpa ve Çavdarda Girdi Talebi Araştırması

Erzurum Đlinde Buğday, Arpa ve Çavdarda Girdi Talebi Araştırması Tarım Blmler Dergs Tar. Bl. Der. Derg web sayfası: www.agr.ankara.edu.tr/derg Journal of Agrcultural Scences Journal homepage: www.agr.ankara.edu.tr/ournal TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ JOURNAL OF AGRICULTURAL

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ ÖZEL BANKALARIN FİNANSAL PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI: 2008-2011 DÖNEMİ. Fatih ECER *

TÜRKİYE DEKİ ÖZEL BANKALARIN FİNANSAL PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI: 2008-2011 DÖNEMİ. Fatih ECER * AİBÜ Sosyal Blmler Ensttüsü Dergs, Güz 2013, Clt:13, Yıl:13, Sayı:2, 13:171-189 TÜKİYE DEKİ ÖZEL BANKALAIN FİNANSAL PEFOMANSLAININ KAŞILAŞTIILMASI: 2008-2011 DÖNEMİ Fath ECE COMPAISON OF PIVATE BANKS FINANCIAL

Detaylı

Türkiye nin Avrupa Birliği (15) Pazarındaki Endüstri-Đçi Ticaret Performansının Rakip Ülke Performanslarıyla Karşılaştırmalı Analizi: 1995-2007

Türkiye nin Avrupa Birliği (15) Pazarındaki Endüstri-Đçi Ticaret Performansının Rakip Ülke Performanslarıyla Karşılaştırmalı Analizi: 1995-2007 Rakp Ülke Performanslarıyla Karşılaştırmalı Analz: 1995-2007 Türkye nn Avrupa Brlğ (15) Pazarındak Endüstr-Đç Tcaret Performansının Rakp Ülke Performanslarıyla Karşılaştırmalı Analz: 1995-2007 Hüseyn ALTAY

Detaylı

Üniversite Öğrencilerinin Kredi Kartı Sahipliğini Belirleyen Faktörler

Üniversite Öğrencilerinin Kredi Kartı Sahipliğini Belirleyen Faktörler Ünverste Öğrenclernn Kred Kartı Sahplğn Belrleyen Faktörler H. Dlara KESKİN Yrd. Doç. Dr., Karadenz Teknk Ünverstes, İİBF İşletme Bölümü dlarakeskn@yahoo.com Emrah KOPARAN Öğr. Gör., Amasya Ünverstes Merzfon

Detaylı

Türkiye de Süt Ürünleri Tüketim Harcamalarına Etki Eden Faktörlerin Analizi: Çoklu Heckman Örneklem Seçicilik Sistem Yaklaşımı

Türkiye de Süt Ürünleri Tüketim Harcamalarına Etki Eden Faktörlerin Analizi: Çoklu Heckman Örneklem Seçicilik Sistem Yaklaşımı Tarım Blmler Dergs Tar. Bl. Der. Derg web sayfası: www.agr.ankara.edu.tr/derg Journal of Agrcultural Scences Journal homepage: www.agr.ankara.edu.tr/journal TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ JOURNAL OF AGRICULTURAL

Detaylı

SEK Yönteminin Güvenilirliği Sayısal Bir Örnek. Ekonometri 1 Konu 11 Sürüm 2,0 (Ekim 2011)

SEK Yönteminin Güvenilirliği Sayısal Bir Örnek. Ekonometri 1 Konu 11 Sürüm 2,0 (Ekim 2011) İk Değşkenl Bağlanım Model SEK Yöntemnn Güvenlrlğ Ekonometr 1 Konu 11 Sürüm,0 (Ekm 011) UADMK Açık Lsans Blgs İşbu belge, Creatve Commons Attrbuton-Non-Commercal ShareAlke 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)

Detaylı

KÜRESEL FİNANSAL KRİZİN İŞLETMELERİN ETKİNLİK VE PERFORMANS DÜZEYLERİNE ETKİLERİ: 2008 FİNANSAL KRİZ ÖRNEĞİ

KÜRESEL FİNANSAL KRİZİN İŞLETMELERİN ETKİNLİK VE PERFORMANS DÜZEYLERİNE ETKİLERİ: 2008 FİNANSAL KRİZ ÖRNEĞİ Ekonometr ve İstatstk Sayı:11 2010 61 89 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ EKONOMETRİ VE İSTATİSTİK DERGİSİ KÜRESEL FİNANSAL KRİZİN İŞLETMELERİN ETKİNLİK VE PERFORMANS DÜZEYLERİNE ETKİLERİ: 2008

Detaylı

SAYISAL ANALİZ. Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ. Sayısal Analiz. Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ

SAYISAL ANALİZ. Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ. Sayısal Analiz. Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ SAYISAL ANALİZ Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Sayısal Analz SAYISAL ANALİZ SAYISAL TÜREV Numercal Derentaton Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Sayısal Analz İÇİNDEKİLER Sayısal Türev Ger Farklar

Detaylı

2005 Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:16, s31-46

2005 Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:16, s31-46 2005 Gaz Ünverstes Endüstryel Sanatlar Eğtm Fakültes Dergs Sayı:16, s31-46 ÖZET BANKALARDA MALİ BAŞARISIZLIĞIN ÖNGÖRÜLMESİ LOJİSTİK REGRESYON VE YAPAY SİNİR AĞI KARŞILAŞTIRMASI 31 Yasemn KESKİN BENLİ 1

Detaylı

TÜRKĐYE DE EKONOMĐK BÜYÜMENĐN KAYNAKLARININ ANALĐZĐ

TÜRKĐYE DE EKONOMĐK BÜYÜMENĐN KAYNAKLARININ ANALĐZĐ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNĐVERSĐTESĐ SOSYAL BĐLĐMLER ENSTĐTÜSÜ ĐKTĐSAT ANABĐLĐM DALI DOKTORA TEZĐ TÜRKĐYE DE EKONOMĐK BÜYÜMENĐN KAYNAKLARININ ANALĐZĐ Başak KARŞIYAKALI Danışman Doç. Dr. Đlkn BARAY 2008 YEMĐN

Detaylı