VERĠ ZARFLAMA ANALĠZĠ ĠLE TÜRKĠYE NĠN BÖLGESEL EKO- ETKĠNLĠĞĠNĠN ARAġTIRILMASI. Muğla Üniversitesi, İktisat Bölümü, Muğla,

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VERĠ ZARFLAMA ANALĠZĠ ĠLE TÜRKĠYE NĠN BÖLGESEL EKO- ETKĠNLĠĞĠNĠN ARAġTIRILMASI. Muğla Üniversitesi, İktisat Bölümü, 48000-Muğla, ckone@mu.edu."

Transkript

1 VERĠ ZARFLAMA ANALĠZĠ ĠLE TÜRKĠYE NĠN BÖLGESEL EKO- ETKĠNLĠĞĠNĠN ARAġTIRILMASI Al Çğde KÖNE Mğla Üvestes, İktsat Bölüü, Mğla, Eko-etklk südüülebllk aalzlede kllaıla ve doğal çeve üzedek etkle dkkate alıdığıda ekook faaletle e kada etk oldğ göstee b ölçü aacıdı. B çalışada, Ve Zaflaa Aalz kllaılaak gelştle b odel adııla, Tüke de İstatstksel Bölge Ble Düze 2 de e ala 26 bölge eko-etklğ celeşt. Aalzde ekook faalet tesl etek üzee ga saf kata değe seçlşt. Çevesel baskı se ast ağlaıa, küesel ısıaa, toposfek ozo ve patkül adde olşa ol aça gazla le atık s ve katı atıkla üzede değeledee alııştı. Bölgesel eko-etklk otalaasıı olaak hesapladığı b çalışada, 26 bölge çesde, TR10 (İstabl), TR41 (Bsa, Eskşeh, Bleck) ve TR51 (Akaa) bölgele eko-etklk sıalaasıda lk sıalada e alıke, e düşük ekoetklk se TRC1 (Gazatep, Adıaa, Kls) bölgesde geçekleşşt. Soçla, üksek ga saf kata değee sahp bölgeledek eko-etklğ, düşük ga saf kata değee sahp bölgelee göe daha üksek oldğ gösteşt.

2 1. GĠRĠġ Güüüzde eej le lgl tatışalada e çok atıf apıla kavalada b, kşksz südüülebllkt. Bdtlad Koso geel kabl göüş taııa göe südüülebllk, gelecek kşaklaı geeksle kaşılaa eteeğde ödü veede bgüü geeksle kaşılaasıdı [1]. Südüülebllğ sağlaası ç öcelkle tek başıa ekook büüe düaı kaşı kaşıa oldğ solaı çözüü ç etel oladığı kabl edleld. Açıkça beltleş olakla blkte südüülebllk kavaı şaet ettğ hedef; ekoo, topl ve çeve aasıdak akı lşke şaet etekted. Blada sadece b dkkate alıası südüülebl olaa soçlaa ol açacaktı. Geleeksel lsal gel hesaplaalaıda sosal ve/vea ekolojk seae tahp ede faaletle geellkle ga saf tç hasılaı (GSYH) atıakta ve bölece geleeksel lsal gel hesaplaı, ekoo evct d ve e apılası geektğ kosda bz alış öledekted. Südüülebllk kavaıı üksek deecede kaaşıklığı, ekook aalzle ve ekook faaletle südüülebllğ ölçüüde e ötele geektekted. Eko-etklk so ıllada südüülebllk le lgl aalzlede agı olaak kllaıla aaçlada bd. Eko-etklk, südüülebllğ üç bleşede ekoo ve çeve botlaı le lgle; çükü b alada geel kabl göüş ölçü ble evctt. Kavadak eko ö ek, ekook ve çevesel (ekolojk) bleşele fade etekted. Çevesel pefoas ve ekook fadala aasıda bağ ka kavaı lk kez 1991 ılıda, güüüzde Düa Südüülebl Kalkıa ç İş Kose (WBCSD) adıı ala Südüülebl Kalkıa ç İş Kose (BCSD) kllaıştı. Ba göe, eko-etklk, sa htaçlaıı kaşılaa ve aşa kaltes sağlaa ekabetç fatlı al ve hzetle elde edles sıasıda aşa-dögüsü boca ekolojk etkle ve kaak oğlğ e azıda Düa ı tah edle taşıa kapastes le l b düzee kada leleec olaak azaltılası le başaılabl [2]. Kısaca, eko-etklk daha az çevesel etk le daha çok değe aatılasıı hedefle. Çevesel etk azaltıke üet değe koaak a da atıaak eko-etklk leştlebl. Kavaı altıda ata oatf alala b taafa bıakılısa eko-etklğe sadece b ölçü aacı olaak bakılabl. B bağlada b şket, b sektöü a da b ekoo eko-etklğ, ekook değe/çevesel etk a da çevesel etk/ ekook değe oalaı le açıklaak geleekselleşşt. Bada ekook değe topla çıktıı fade ede. Kllaıcılaı techlee göe değşk çalışalada faklı etkle üzede değeledle çevesel etkle se lslaaası lteatüde hala aaştıa ve tatışa kos olaa deva etekted. Tüke de çeve, poltka apıcılaı ve ekook ble ajadalaıda ö sıalada e aladığıda, ekook ble pefoaslaı çoğlkla ekook gdle ve çıktıla üzede değeledlekted. B çalışa, Tüke de çeve de değeledee kata pefoas ölçüle olaaklı oldğ bölgesel ekoetklk öeğ üzede göstee aaçlaaktadı. Ve Zaflaa Aalz kllaaak geçekleştle aalz le bölgele göel eko-etklkle hesaplaaak elde edle soçla bb le kaşılaştıılıştı.

3 2. VERĠ ZARFLAMA ANALĠZĠ Ve Zaflaa Aalz (VZA), Kaa Vee Ble (KVB) olaak adladııla ve gd ve çıktıa döüştüe şlete a da ekook klşlaı göel etklkle ölçekte kllaıla, doğsal pogalaa lkelee daaa b öted. VZA göel kaak kllaıı etklğ ölçüü apak aacıla sağlık hzetle (hastaele, doktola), eğt (oklla, üvestele), bakala, alat sektöü, estoala, toptacıla, şehle, ka klaı, bölgesel gelşe, kaşılaştıa ve öet pefoaslaıı değeledles alalaıda glaıştı [3]. Hehag b statstksel öte, ekez eğl aklaşııla üetcle otalaa b üetce göe değeledke, VZA tekğ, aı gdle kllaaak aı çıktılaı üete aı tpte he b üetc alızca "e " üetclele kaşılaştıı. He KVB göel etklğ hesaplaak ç gözlelee gd ve çıktıla kllaılı ve ağılıklı çıktılaı ağılıklı gdlee oaıı hesaplaı. Hehag b KVB etklk ölçütü adet çıktı ve adet gd ç aşağıdak gb taılaı. 1 v x v 2 2 x v x (1) Dekle (1) de,. çıktıı ağılığıı,. çıktıı ktaıı, v. gd ağılığıı ve x. gd ktaıı gösteekted. Dekle (1) de göüleceğ gb VZA b kesl pogalaa süec çeekted. Acak kesl pogalaaı çözüü güçtü. B edele kesl pogalaa set, Dekle (1) padasıı 1 e eşt olacağı aa vasaıı le doğsal pogalaa sete döüştüülebl ve çözülebl [3]. VZA de teel olaak üç odel kllaılaktadı. Bla, CCR (Chaes- Coope-Rhodes) Model, BCC (Bake-Chaes-Coope) Model ve Toplasal Model d. VZA de kllaıla b odelle, gd a da çıktı odaklı olaak çözülebl. Gd odaklılık, çıktı ktalaıı sabt ttlaak gd ktalaıda edaa gelecek değşle celees; çıktı odaklılık se gd ktalaıı sabt ttlaak çıktı ktalaıda edaa gelecek değşle celees olaak taılaıştı. CCR öte ölçeğe göe sabt get vasaııa daaı. Eğe j. kaa b etklğ h se aaç, b değe akszaso olalıdı. B dda j aaç fokso gd odaklılık vasaıı altıda aşağıdak gb fade edl. Ebh j 1 1 v x (2) Dekle (2) dek kısıtla se Dekle (3) tek gbd.

4 1 v 1 v x (3) Dekle (2) ve Dekle (3) doğsal pogalaa ötee göe Dekle (4) ve Dekle (5) dek gb fade edl. Ebh 1 j 1 v x , v v x 0 Dekle (4) ve (5) gd odaklılık d ç düzeleşt. CCR öte çıktı odaklılık d ç Dekle (6) ve Dekle (7) de veldğ gb azılı. Ekg 1 j , v 0 v x v x 0 BCC öte, teelde ölçeğe göe değşke get vasaııa daaı. BCC odel kllaaak tü KVB ç ölçeğe göe get tp de belleebl. BCC sııı he zaa CCR sıııı altıda e alı. B üzde CCR etklk değe, BCC etklk değede küçük vea oa eşt olacaktı [4]. BCC odel CCR odelde tek fakı, ölçeğe göe değşke get vasaıı altıda he b kaa b ç çözülecek doğsal poga soc elde edlecek (etk olaa b kaa oktası ç etk olası gd çıktı bleş olştak ç geeke blg sağlaa değe) değele toplaıı 1 e eşt olasıdı. BCC öte odel Dekle (8) le velşt. Aaç fokso, Ek k Kısıtla, (4) (5) (6) (7) N j 1 j jk k (8)

5 N k j 1 x k N j 1 1 j x j jk 0 Eğe b odel, b gd ve çıktı odaklılığı blkte değeledosa toplasal odeld. Bada asıl aaç, gd fazlası ( s ) ve çıktı eksklğ ( s ) eş zaalı olaak ele alıp etklk sııı üzede etksz kaa be e zaktak oktaa laşaa çalışaktı. B odel socda b etklk soç değe elde edlez. Kaa ble etk olp oladıklaı sebest değşke değelee bakılaak belle. Eğe he k sebest değşke değe de sıfı se o kaa b b odele göe etk olacaktı [5]. VZA de gd saısı le çıktı saısıı çapıı kada bot ve e az bot saısı kada da etk KVB olacaktı. B odelde kllaılablecek e az KVB saısı, b odelde kllaılacak gd ve çıktı saılaı csde aşağıdak gb taılaı. Dekle (9) da vele fade geel kal olakla beabe, gd ve çıktıla aasıda b koelaso da evct olası geekekted. E az KVB saısı = 2 x Gd Saısı x Çıktı Saısı (9) Dkkat edles geeke b dğe öel okta se gd ve çıktı saısı ükseldkçe odel aıt edclk özellğ azalasıdı. Geçekte de gd saısıdak atış etklkte azalışa, çıktı saısıdak atış se etklkte atışa ol aça. 3. EKO-ETKĠNLĠK MODELĠ Ağılaşa çeve solaı kaşısıda topllaı daha çeve kaltes ç taleple ükselke, çevesel pefoası doğ değeledles geeks de atıştı. B edele, lslaaası lteatüde eko-etklğ değşk alteatflee glaasıa oğlaşa çalışalaı saısı so ıllada ataktadı [6 9]. B çalışada, İstatstksel Bölge Ble Düze 2 de e ala 26 bölge ekolojk etklğ, 6 gd ve 1 çıktı değşke kllaıldığı b odel le VZA kllaılaak hesaplaıştı. Modelde, ast ağlaıa (AY), küesel ısıaa (KI), toposfek ozo (TO) ve patkül adde (PM) olşa ol aça gazla le atık s (AS) ve katı atıkla (KA) çevesel baskıı tesl etek üzee seçle altı gd değşke olştaktadı. Çıktı değşke se ekook değe fade etekte ve odelde ga saf kata değe (GSKD) le tesl edlekted. Çalışada kllaıla VZA odel Şekl 1 de göstelekted. B çalışada daha aıtılı b hesap apablek aacı le tekl hava kletcle bazıda çalışak ee, 7 faklı hava kletcs, ast ağlaı, küesel ısıa, toposfek ozo ve patkül adde olş olak üzee 4 çevesel baskı gb altıda ele alıış ve bölece b hava kletcs olası tü etkle göz öüe alııştı [10].

6 Gdle Çıktıla AY ( x 1) KI ( x 2 ) TO ( x 3 ) PM ( x 4 ) KVB (Bölgele) GSKD ( 1 ) AS ( x 5 ) KA ( x 6 ) ġekl 1: Ve Zaflaa Model B baskı gbda e ala esolaı etkle bbde faklı oldğ gb, he baskı gb etks de b dğede faklıdı. Öeğ ast ağlaı baskı gbda bla sülfü dokst, azot okstle ve aoak kletcle etkle bbde faklıdı. Beze şeklde sülfü dokst ast ağlaı ve toposfek ozo olş baskı gbdak etkle de faklıdı. Faklı etklee sahp hava kletc esolaı tek b değe olaak fade edeblek ç etk döüşü katsaılaı gelştlşt. Söz kos döüşü katsaılaı kllaılaak hehag b baskı gb, keds olşta tü hava kletcle kapsaaak tek b eşdeğe bde fade edl [11]. Çalışada Hoghto vd. [12] ve de Leew ı [13] çalışalaıda vele çeve katsaılaı kllaılıştı. Tablo 1 de b çalışada kllaıla hava kletcle ve çevesel baskı gplaı velşt. Tablo 1: Hava kletcle ve çevesel baskı gplaı Kletc Çevesel baskı gb B Sülfü dokst (SO 2 ) Azot okstle (NO x ) Aoak (NH 3 ) Ast ağlaı Gg, ast ağlaıa ede ola eşdeğe Kabo dokst (CO 2 ) Küesel ısıa Gg, eşdeğe CO 2 Kabo ookst (CO) Azot okstle (NO x ) Ogak bleşkle (NMVOC) Toposfek ozo olş Gg, toposfek ozo olşa ede ola eşdeğe Azot okstle (NO x ) Sülfü dokst (SO 2 ) Aoak (NH 3 ) Patkül adde (PM) a PM a : çapı 2.5 le 10 µ aasıda e alala. Patkül olş Gg, patkül olşa ede ola eşdeğe SO 2, NO x, NH 3, CO, NMVOC ve PM vele EMEP ve tabaıda gafk oka öte le alııştı [14]. Koa lşk ve tabalaıda blaa

7 bölgesel CO 2 ves se hesaplaası geekşt. Ca [15] taafıda apıla çalışada kllaıla bölgesel CO 2 oalaıda aalaaak ülke bazıdak CO 2 vesde [16] bölgelee at CO 2 akalaı elde edlşt. Atık s, katı atık ve GSKD vele Tüke İstatstk K (TÜİK) ve tabaıda çeklşt [17, 18]. Aaştıaı öekle olşta 26 bölgee [19] at so vele 2008 ılıa at oldğda çalışa ılı olaak 2008 seçlşt. Çalışada gd ve çıktı olaak kllaıla velee at otalaa, aks, ve stadat sapa değele Tablo 2 de velşt. Tablo 2 te göüleceğ gb vele aks ve değele aasıdak değşle geş b aalığa aılaktadı. B d bölgeleaası eştszlkte kaakladığı söleebl. Tablo 2: Gd-çıktı değģkele statstk blgle DeğĢke Otalaa Maks M Stadat Sapa AY (Gg) 3,88 18,69 0,44 3,84 KI (Gg) , , , ,10 TO (Gg) 125,70 605,58 14,10 124,51 PM (Gg) 89,24 429,95 10,02 88,40 AS (lo 3 ) 174,41 908,36 36,06 164,02 KA (Gg) 1.152, ,64 406,37 959,61 GSKD (lo TL) , , , ,63 B çalışada kllaıla odel ç VZA geçellğ test etek aacı le kllaıla gd ve çıktılaa sotoct test glaıştı [20, 21]. B test, gd ve çıktıla aası koelaso olp oladığıı aaştıa b glaadı. Eğe seçle gdle le çıktıla aasıdak faktöle (0-1) aalığıda poztf olaak hesaplaıolasa b vele VZA de kllaılablle. Negatf hesaplaa değele se aalzde kllaılaz. Hesaplaa gd ve çıktı değşkele koelaso katsaılaı Tablo 3 te velşt. Tablo 3 te göüleceğ gb hesaplaa tü faktö katsaılaı poztft ve b vele VZA de gd ve çıktı değşkele olaak kllaılablle. Tablo 3: Gd-çıktı değģkele koelaso katsaılaı DeğĢke AY KI TO PM AS KA GSKD AY KI TO PM AS KA GSKD VZA ç kla odel saısal çözülees gd odaklı CCR öte kllaılaak DEAP (Data Evelopet Aalss Poga) blgsaa pogaı le geçekleştlşt [22]. Çalışada lk olaak göel eko-etklkle hesaplaıştı. Hesap soçlaıı göstee Tablo 4 te zleebleceğ gb 26 bölge aasıda TR10, TR41 ve TR51 kodl 3 bölge etkd. B 3 bölge, dğe bölgelee göe daha çok GSKD üetleke daha az çeve kllğe sebep olaktadıla. Bölgele otalaa etklğ se olaak hesaplaıştı. Bölgele etklkle otalaa etklk değe le kaşılaştııldığıda 11 bölge otalaa etklğ üzede, 15 bölge se otalaa etklğ altıda b eko-etklk değee sahp oldklaı göülüştü.

8 Tablo 4: Bölgesel göel eko-etklkle Kod Etklk BaĢv Gb TR10 İstabl TR21 Tekdağ, Ede, Kıklael TR22 Balıkes, Çaakkale TR TR31 İz TR10 TR32 Adı, Dezl, Mğla TR33 Masa, Afo, Kütaha, Uşak TR41 Bsa, Eskşeh, Bleck TR42 Kocael, Sakaa, Düzce, Bol, Yalova TR10,TR41, TR TR51,TR TR51,TR TR10,TR41 TR51 Akaa TR52 Koa, Kaaa TR61 Atala, Ispata, Bd TR62 Adaa, Mes TR63 Hata, Kahaaaaş, Osae TR10,TR41, TR TR10,TR TR51,TR TR10,TR41 Kod Etklk BaĢv Gb TR71 Kııkkale, Aksaa, Nğde, TR51 Nevşeh, Kışeh TR72 Kase, Svas, Yozgat TR10,TR51 TR81 Zogldak, Kaabük, Batı TR10,TR41 TR82 Kastao, Çakıı, Sop TR51 TR83 Sas, Tokat, Ço, TR51 Aasa TR90 Tabzo, Od, Ges, Rze, TR10,TR51 Atv, Güüşhae TRA1 Ez, Ezca, Babt TR51 TRA2 Ağı, Kas, Iğdı, Adaha TRB1 Malata, Elazığ, Bgöl, Tcel TRB2 Va, Mş, Btls, Hakka TRC1 Gazatep, Adıaa, Kls TRC2 Şalıfa, Dabakı TRC3 Mad, Bata, Şıak, St TR TR TR TR TR TR51 Tablo 4 te aıca etk olaa bölgele etklkle leştee esas olştacak başv gplaı da beltlşt. Öeğ etk olaa TR21 kodl bölge (0.953) etk olablek ç TR41 kodl bölge özellklee aklaşaı kedse hedef seçes geekekted. Coğaf açıda değeledldğde eko-etk bölgele (TR10, TR41 ve TR51) ülke batısıda, etk olaa bölgele (TRC1, TRC2, TR63) se ülke doğsda e aldığı göülekted. Tüke batısı ve doğs aasıdak gelşşlk fakı dkkate alıdığıda b soç özellkle lg çekcd. Eko-etklkle kş başıa GSKD le değş Şekl 2 de velşt. Şekl 2 de göüleceğ gb TRB2, TRA2 ve TR22 gb bkaç bölge dışıda kş başıa GSKD üksek oldğ bölgelede eko-etklk değele de üksek olaktadı.

9 Eko-etklk Eko-etklk 1.0 TR51 TR41 TR TRB2 TRA2 TR90 TR31 TR21 TR TRA1 TR TRC3 TRB1 TR71 TR82 TR72 TR52 TR62 TR33 TR81 TR32 TR22 TR TRC2 TR TRC Kş başıa GSKD ($) ġekl 2: Eko-etklkle GSKD le değģ Eko-etklkle bölge üfslaı le değş se Şekl 3 te velşt. Soçla eko-etk TR10, TR41 ve TR51 bölgele üksek üfsa sahp oldğ gösteekted. TR82 üfs TRC1 de düşük olasıa ağe b bölge etklğ TRC1 de üksek hesaplaıştı. Beze d TR21 ve TR63 le TRA2 ve TR62 bölgele ç de geçeld. 1.0 TR41 TR51 TR TR42 TR21 TRB2 TRA2 TR90 TRA1 TR83 TR TR82 TR81 TR33 TR32 TRB1 TR72 TR61 TR71 TR52 TRC3 TR22 TR63 TRC2 TR TRC Nüfs ġekl 3: Eko-etklkle üfs le değģ Çalışaı b dğe lg çekc soc da sadece İstabl kapsaa TR10 bölges eko-etk olasıdı. Tüke e büük etopolü ve Avpa ı e üksek üfsl ketlede b ola İstabl dğe bölgelede daha geş al kaaklaı, coğafk ve öetsel avatajlaı blaktadı. B soc olaak

10 ekook gelşe le blkte otaa çıka çevesel solaı çözülesde dğe bölgelee göe daha etk olaktadı. 4. SONUÇ Südüülebllk göel olaak pek çok açıda ölçülebl ve elde edlecek soçla poltka değeledele ve kaalaı ç b kaak olşt. Bbde faklı ekook, sosal ve çevesel göstegele b aaa geteble kapastes le VZA, südüülebllk çalışalaıda sıkça kllaılaktadı. B çalışada, Tüke de İstatstksel Bölge Ble Düze 2 de e ala 26 bölge eko-etklkle, çeştl olsz çevesel etkle gd ve GSKD çıktı olaak değeledee ala b VZA odel adııla celeş ve bölgele pefoaslaı bble le kaşılaştıılıştı. Aalz soçlaıa göe 26 bölge çesde TR10 İstabl, TR41 Bsa, Eskşeh, Bleck ve TR51 Akaa bölgele etkd. Dğe ada, TR63 Hata, Kahaaaaş, Osae, TRC2 Şalıfa, Dabakı ve TRC1 Gazatep, Adıaa, Kls eko-etklğ e düşük bölgele olaak sıalaıştı. Geel olaak Tüke batısıda e ala gelşş bölgele üksek eko-etklk düzelee laşıke, doğdak bölgele düşük eko-etklğe sahpt. Tüke de geleeksel olaak ekook büüe, sosal ve çevesel pefoasa göe öcelkl b hedef olaak değeledlekted. B da ekook büüee odaklaa ekez ve eel öetle kaçıılaz olaak çeve koasıa daha az öe veelee ol açaktadı. Ekook büüe aıda topl ve çeve de göz öüe ala ölçüle agılaştıılası südüülebl büüe sağlaası ç b geekllkt. B alada eko-etklk ve beze ölçüle agılaştıılası aalı olacaktı. Bölgesel ve eel ölçekte özellkle çeve kosdak ve eksklğ b aladak çalışalaı öüde öel b egeld. Aıca, bölgesel ve eel ölçekte b bölgeledek padaşlaı da katılııla eko-etklk göstegele olştlası ve zlees südüülebl bölgelee laşılası ç öel b adı olacaktı. İlede apılacak çalışalada, bölgesel südüülebllğ daha hassas b ölçüü aacıla b çalışada öele odele kaak kllaıı ekleeek odel gelştlebleceğ gb, çalışa faklı ıllaa at vele le tekalaaak bölge pefoaslaıı zaa çdek değş celeebl. KAYNAKÇA [1] WCED (Wold Cosso o Evoet ad Developet), O Coo Fte. Oxfod Uvest Pess, Oxfod. [2] WBCSD (Wold Bsess Cocl fo Sstaable Developet), Measg Eco-effcec A Gde to Repotg Copa Pefoace. WBCSD, Geeva. < [3] Raaatha, R A Itodcto to Data Evelopet Aalss. Sage Pblcatos, New Delh.

11 [4] Bake, R.D., Chaes, A., Coope, W.W., Soe odels fo estatg techcal ad scale effceces Data Evelopet Aalss. Maageet Scece 30, [5] Chaes, A., Coope, W.W., Lew, A.Y., Data Evelopet Aalss: Theo, Methodolog ad Applcatos, Klwe, Bosto. [6] Fet, A.M., Eco-effcec epotg exeplfed b case stdes. Clea Techolog Evoetal Polc 5, [7] Seppälä, J., Melae, M., Mäepää, I., Koskela, S., Tehe, J., Hlte, M.-R., How ca the eco-effcec of a ego be eased ad otoed? Joal of Idstal Ecolog 9, [8] Hppes, G., Ishkawa, M., Eco-effcec ad ts teolog. Joal of Idstal Ecolog 9 (4), [9] Zhag, B., B, J., Fa, Z., Ya, Z., Ge, J., Eco-effcec aalss of dstal sste Cha: A data evelopet aalss appoach. Ecologcal Ecoocs 68, [10] Kotelae, M Dac evoetal pefoace aalss: A Malqst dex appoach. Ecologcal Ecoocs [11] EEA (Eopea Evoet Agec), 2011a. Idvdal polltats ad evoetal pesse categoes. < [12] Hoghto, J.T., Meo Flho, L.G., Callade, B.A., Has, N., Kattebg, A., Maskell, K Clate chage 1995: The scece of clate chage. Cotbto of Wokg Gop I to the 2d Assesset Repot of the Itegoveetal Pael o Clate Chage, Cabdge Uvest Pess, Cabdge. [13] De Leew, F.A.A.M A set of esso dcatos fo log-age tasboda a pollto. Evoetal Scece & Polc, 5, [14] EMEP, 2011b. Essos ae sed EMEP odels. Eopea Motog ad Evalato Pogae < [15] Ca, A Ivestgato of Tke s cabo doxde poble b ecal odellg. PhD Thess, The Gadate School of Natal ad Appled Sceces, Mddle East Techcal Uvest. [16] EEA (Eopea Evoet Agec), 2011b. Geehose gases data vewe. <

12 [17] TÜİK (Tüke İstatstk K). 2011a. Çeve İstatstkle. < [18] TÜİK (Tüke İstatstk K). 2001b. Bölgesel Ga Saf Kata Değe [19] TÜİK (Tüke İstatstk K). 2001c. İstatstksel Bölge Ble Sııfladıası. < [20] Gola, B., Roll, Y A applcato pocede fo DEA. Oega 17, [21] Yadav, V. K., Padh, N.P., Gpta, H.O., A co level std of a Ida electc tlt fo effcec ehaceet. Eeg 35, [22] Coell, T.A A gde to DEAP veso 2.1: A data evelopet aalss (copte) poga. CEPA Wokg Pape 96/08. Cete fo Effcec ad Podctvt Aalss, Uvest of New Eglad.

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 29, Sayı: 1, 2015 187

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 29, Sayı: 1, 2015 187 Atatük Üvete İktad ve İda Blle Deg Clt: 29 Saı: 25 87 VZA SÜPER ETKİNLİK MODELLERİ İLE ETKİNLİK ÖLÇÜMÜ: KAPADOKYA DA FAALİYET GÖSTEREN BALON İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA Nu Özgü DOĞAN Alıış Tah: 8

Detaylı

KATILIM BANKALARI İLE MEVDUAT BANKALARININ YILLARI ETKİNLİKLERİNİN VZA İLE KARŞILAŞTIRILMASI

KATILIM BANKALARI İLE MEVDUAT BANKALARININ YILLARI ETKİNLİKLERİNİN VZA İLE KARŞILAŞTIRILMASI KATILIM BANKALARI İLE MEVDUAT BANKALARININ 2009-20016 YILLARI ETKİNLİKLERİNİN VZA İLE KARŞILAŞTIRILMASI Doğa ÖZTÜRK, Afyo Kocatepe Üvestes, dogaoztuk@aku.edu.t, Muhaed Fath Cabaz, Afyo Kocatepe Üvestes,

Detaylı

Havayolu Yolcu Taşıma İşletmelerinin Finansal Etkinliklerinin Ölçümüne İlişkin Bir Araştırma

Havayolu Yolcu Taşıma İşletmelerinin Finansal Etkinliklerinin Ölçümüne İlişkin Bir Araştırma Ulslaaası Alaya İşletme Fakültes Degs Iteatoal Joal of Alaya Faclty of Bsess Yıl:23, C:5, S:2, s. 77-86 Yea:23, Vol:5, No:2, s. 77-86 Haayol Yolc Taşıma İşletmele Fasal Etklkle Ölçümüe İlşk B Aaştıma A

Detaylı

Veri zarflama analizi (VZA) ile Türkiye deki vakıf üniversitelerinin etkinliğinin ölçülmesi

Veri zarflama analizi (VZA) ile Türkiye deki vakıf üniversitelerinin etkinliğinin ölçülmesi İtabul Üvete İşlete Faülte Deg Itabul Uvety Joual of the School of Bue Adtato Clt/Vol:37, Sayı/No:2, 2008, 167-185 ISSN: 1303-1732 - www.fdeg.og 2008 Ve zaflaa aalz (VZA) le Tüye de vaıf üvetele etlğ ölçüle

Detaylı

Fresnel Denklemleri. 2008 HSarı 1

Fresnel Denklemleri. 2008 HSarı 1 Feel Deklemle 8 HSaı 1 De İçeğ Aa Yüzeyde Mawell Deklemle Feel şlkle Yaıma Kıılma 8 HSaı Kayak(la Oc ugee Hech, Alfed Zajac Addo-Weley,199 Kuaum leko-diamğ (KDİ, Rchad Feyma, (Çev. Ömü Akyuz, NAR Yayılaı,

Detaylı

Veri Zarflama Analizi ile Göreli Etkinliklerin Karşılaştırılması: Türkiye deki İllerin Kültürel Göstergelerine İlişkin Bir Uygulama

Veri Zarflama Analizi ile Göreli Etkinliklerin Karşılaştırılması: Türkiye deki İllerin Kültürel Göstergelerine İlişkin Bir Uygulama YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2014 Cilt:21 Saı:2 Celal Baa Üiveitei İ.İ.B.F. MANİSA Vei Zaflaa Aalizi ile Göeli Etkiliklei Kaşılaştıılaı: Tükie deki İllei Kültüel Götegeleie İlişki Bi Ugulaa Yd. Doç. D. Algı

Detaylı

Nesrin ALPTEKĐN 1, Emel ŞIKLAR 2

Nesrin ALPTEKĐN 1, Emel ŞIKLAR 2 Tük Hsse Seed Emekllk Yatıım Folaıı Çok Ktel Pefomas Değeledmes: Topsıs Metodu N.Alptek, E.Şıkla Tük Hsse Seed Emekllk Yatıım Folaıı Çok Ktel Pefomas Değeledmes: Topsıs Metodu Nes ALPTEKĐN 1, Emel ŞIKLAR

Detaylı

TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER

TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER 4 TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER 4.. Mekez Eğlm Ölçüle 4... Atmetk Otalama 4... Ağılıklı Atmetk Otalama 4... Geometk Otalama 4..4. Hamok Otalama 4..5 Kuadatk Otalama 4..6. Medya 4..7. Katlle 4..8. Decle ve

Detaylı

DUAL KUATERNİYONLAR ÜZERİNDE SİMPLEKTİK GEOMETRİ E. ATA

DUAL KUATERNİYONLAR ÜZERİNDE SİMPLEKTİK GEOMETRİ E. ATA DÜ Fe Blmle Esttüsü Degs Dual Kuateyola 6. Sayı (Em l004) Üzede Smlet Geomet DUAL KUATERNİYONLAR ÜZERİNDE SİMLEKTİK GEOMETRİ E. ATA Özet Bu maalede dual uateyola üzede smlet gu, smlet etö uzayı e smlet

Detaylı

Optoelektronik Ara Sınav-Çözümler

Optoelektronik Ara Sınav-Çözümler Optelektk Aa Sıav-Çöümle s (.57 ) Su : Dğusal laak kutuplamış ışık ç elektk ala 5 π + t + ( + ) 5 velmekted. uada ala gelğ ˆ ˆ se bu ışık dalgasıı, a) aetk alaı (vektöel) ç b fade tüet ( pua) b) Otamı

Detaylı

AB YE ÜYE ÜLKELERİN VE TÜRKİYE NİN EKONOMİK PERFORMANSLARINA GÖRE VIKOR YÖNTEMİ İLE SIRALANMASI

AB YE ÜYE ÜLKELERİN VE TÜRKİYE NİN EKONOMİK PERFORMANSLARINA GÖRE VIKOR YÖNTEMİ İLE SIRALANMASI İstabul Tcaet Üvestes Sosyal Blmle Degs Yıl: Sayı: Baha 0 / s.455-468 AB YE ÜYE ÜLKELERİN VE TÜRKİYE NİN EKONOMİK PERFORMANSLARINA GÖRE VIKOR YÖNTEMİ İLE SIRALANMASI Üal H. ÖZDEN 6 ÖZET Çalışmada, AB ye

Detaylı

BÖLÜM 4 KLASİK OPTİMİZASYON TEKNİKLERİ (KISITLI OPTİMİZASYON)

BÖLÜM 4 KLASİK OPTİMİZASYON TEKNİKLERİ (KISITLI OPTİMİZASYON) BÖÜM 4 KASİK OPTİMİZASYON TEKNİKERİ KISITI OPTİMİZASYON 4. GİRİŞ Öcek bölülerde de belrtldğ b optzaso probleler çoğuluğu kısıtlaıcı oksolar çerektedr. Kısıtlaasız optzaso problelerde optu değer ede oksou

Detaylı

VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE BULANIK ORTAMDA ETKİNLİK ÖLÇÜMLERİ VE ÜNİVERSİTELERDE BİR UYGULAMA

VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE BULANIK ORTAMDA ETKİNLİK ÖLÇÜMLERİ VE ÜNİVERSİTELERDE BİR UYGULAMA T.C. SÜLEYAN DEİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİLER ENSTİTÜSÜ İŞLETE ANABİLİ DALI VERİ ZARFLAA ANALİZİ İLE BULANIK ORTADA ETKİNLİK ÖLÇÜLERİ VE ÜNİVERSİTELERDE BİR UYGULAA DOKTORA TEZİ KENAN OĞUZHAN ORUÇ Tez

Detaylı

Veri Zarflama Analizi ve Türk Bankacılık Sektöründe Uygulaması. Data Envelopment Analysis and its Application in Turkish Banking Sector

Veri Zarflama Analizi ve Türk Bankacılık Sektöründe Uygulaması. Data Envelopment Analysis and its Application in Turkish Banking Sector Fe Bililei Degisi, 23(3) (2011) 95 110. Maaa Üivesitesi Vei Zaflaa Aalizi ve Tük Bakacılık Sektöüde Uygulaası Hüseyi BUDAK Tükiye Vakıfla Bakası T.A.O Geel Müdülük Ataütk Bulvaı No:207 Kavaklıdee 06683-Çakaya,

Detaylı

Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Sayı 36 Nisan 2013

Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Sayı 36 Nisan 2013 Dumlupına Ünvestes Sosyal Blmle Degs Sayı 36 Nsan 23 VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE TÜRKİYE DE GIDA İMALATI YAPAN FİRMALARIN ETKİNLİKLERİNİN ÖLÇÜLMESİ Selahattn YAVUZ Yd.Doç.D., Ezncan Ünvestes İktsad ve İda

Detaylı

θ A **pozitif dönüş yönü

θ A **pozitif dönüş yönü ENT B Kuvvetn B Noktaa Göe oment o o d θ θ d.snθ o..snθ d. **poztf dönüş önü noktasına etk eden hehang b kuvvetnn noktasında medana geteceğ moment o ; ı tanımlaan e vektöü le kuvvet vektöünün vektöel çapımıdı.

Detaylı

İki veri setinin yapısının karşılaştırılması

İki veri setinin yapısının karşılaştırılması İk ver set yapısıı karşılaştırılması Dağılım: 6,6,6 Ortalama: 6 Medya: 6 Mod: 6 td. apma: 0 Dağılım: 0,6,1 Ortalama: 6 Medya: 6 Mod: çoklu mod td: apma: 6 Amaç: Görüe Ötese Bakablmek Verler değşkelk durumuu

Detaylı

İLERLEYEN TÜR TİP-II SAĞDAN SANSÜRLÜ ÖRNEKLEME DAYALI DÜZGÜN DAĞILIMIN PARAMETRELERİNİN JACKKNİFE TAHMİN EDİCİSİ

İLERLEYEN TÜR TİP-II SAĞDAN SANSÜRLÜ ÖRNEKLEME DAYALI DÜZGÜN DAĞILIMIN PARAMETRELERİNİN JACKKNİFE TAHMİN EDİCİSİ ooet ve İtatt Sayı: 5-9 İSTANBUL ÜNİVSİTSİ İKTİSAT FAKÜLTSİ KONOMTİ V İSTATİSTİK DGİSİ İLLYN TÜ TİP-II SAĞDAN SANSÜLÜ ÖNKLM DAYALI DÜZGÜN DAĞILIMIN PAAMTLİNİN JACKKNİF TAHMİN DİCİSİ D. Coşu Kuş Bu aale

Detaylı

GÜÇLÜ BETA HESAPLAMALARI. Güray Küçükkocaoğlu-Arzdar Kiracı

GÜÇLÜ BETA HESAPLAMALARI. Güray Küçükkocaoğlu-Arzdar Kiracı GÜÇLÜ BETA HESAPLAMALAI Güray Küçükkocaoğlu-Arzdar Kracı Özet Bu çalışaı aacı Fasal Varlıkları Fyatlaa Model (Captal Asset Prcg Model) Beta katsayısıı hesaplarke yaygı olarak kulladığı sırada e küçük kareler

Detaylı

2013 2013 LYS LYS MATEMATİK Soruları

2013 2013 LYS LYS MATEMATİK Soruları LYS LYS MATEMATİK Soulaı. LYS 5. LYS ( + a ) = 8 < < olmak üzee, olduğuna öe, a kaçtı? I. A) D) II. + III. (.) ifadeleinden hanileinin değei neatifti? A) Yalnız I Yalnız II Yalnız III D) I ve III II ve

Detaylı

5. Açısal momentum korunduğu için eşit zaman aralıklarında. 6. Uydular eşit periyotta dönüyor ise yörünge yarıçapları CEVAP: D.

5. Açısal momentum korunduğu için eşit zaman aralıklarında. 6. Uydular eşit periyotta dönüyor ise yörünge yarıçapları CEVAP: D. KOU 5 VSL ÇK SS Çözüle. S 5- ÇÖÜL 5. çısal oentu kounduğu için eşit zaan aalıklaında eşit açı taala. L v CVP: C liptik öüngede dönen udua etki eden çeki kuvveti h z vektöüne dik de ildi. Bundan dola çeki

Detaylı

= k. Aritmetik Ortalama. Tanımlayıcı İstatistikler TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER. Sınıflanmış Seriler İçin Aritmetik Ortalama

= k. Aritmetik Ortalama. Tanımlayıcı İstatistikler TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER. Sınıflanmış Seriler İçin Aritmetik Ortalama TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER Taımlayıcı İstatstkler MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ Dr. Mehmet AKSARAYLI D.E.Ü. İ.İ.B.F..B.F. EKONOMETRİ BÖLÜMÜ mehmet.aksarayl aksarayl@deu.edu.tr Yer Ölçüler (Merkez Eğlm Ölçüler)

Detaylı

Polinom Filtresi ile Görüntü Stabilizasyonu

Polinom Filtresi ile Görüntü Stabilizasyonu Polno Fltres le Görüntü Stablzasonu Fata Özbek, Sarp Ertürk Kocael Ünverstes Elektronk ve ab. Müendslğ Bölüü İzt, Kocael fozbek@kou.edu.tr, serturk@kou.edu.tr Özetçe Bu bldrde vdeo görüntü dznnde steneen

Detaylı

FZM450 Elektro-Optik. 7.Hafta. Fresnel Eşitlikleri

FZM450 Elektro-Optik. 7.Hafta. Fresnel Eşitlikleri FZM45 leko-ok 7.Hafa Feel şlkle 28 HSaı 1 7. Hafa De İçeğ Feel şlkle Yaıma Kıılma lekomayek dalgaı dalga özellkle kullaaak ışığı faklı kıılma de ah yüzeydek davaışı celeecek 28 HSaı 2 Feel şlkle-1 Şekldek

Detaylı

Regresyon ve Korelasyon Analizi. Regresyon Analizi

Regresyon ve Korelasyon Analizi. Regresyon Analizi Regresyo ve Korelasyo Aalz Regresyo Aalz Regresyo Aalz Regresyo aalz, aralarıda sebep-souç lşks bulua k veya daha fazla değşke arasıdak lşky belrlemek ve bu lşky kullaarak o kou le lgl tahmler (estmato)

Detaylı

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 26, Sayı: 2, 2012 237

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 26, Sayı: 2, 2012 237 Atatük Üiesitesi İktisadi e İdai Bilile Degisi Cilt: 6 Sayı: 0 7 AR-GE PROJELERİNİN SEÇİİNDE GRUP ARARINA DAYALI BULANI ARAR VERE YALAŞII Tuba YAICI AYAN ) Selçuk PERÇİN ) Özet: Güüüzde A-Ge poeleii seçii

Detaylı

YENİ BİR BORÇ ÖDEME MODELİ A NEW LOAN AMORTIZATION MODEL

YENİ BİR BORÇ ÖDEME MODELİ A NEW LOAN AMORTIZATION MODEL Süleyma Demel Üvestes Sosyal Blmle Esttüsü DegsYıl: 203/, Sayı:7 Joal of Süleyma Demel Uvesty Isttte of Socal ScecesYea: 203/, Nme:7 YENİ Bİ BOÇ ÖDEME MODELİ ÖZET Allah EOĞLU Bakala taafıa e çok kllaıla

Detaylı

BAZI YARIGRUP AİLELERİ ve YAPILARI İÇİN SONLULUK KOŞULLARI ve ETKİNLİK *

BAZI YARIGRUP AİLELERİ ve YAPILARI İÇİN SONLULUK KOŞULLARI ve ETKİNLİK * BAZI YARIGRUP AİLELERİ ve YAPILARI İÇİN SONLULUK KOŞULLARI ve ETKİNLİK * Fteess Codtos For Soe Segroup Fales ad Costructos ad Effcecy Basr ÇALIŞKAN Mateatk Aabl Dalı Hayrullah AYIK Mateatk Aabl Dalı ÖZET

Detaylı

Harmonik Ortalama İSTATİSTİK I. Ders 4 Merkezi Eğilim Ölçüleri-II. Harmonik Ortalama. Harmonik Ortalama. 70,42 kelime/dakika

Harmonik Ortalama İSTATİSTİK I. Ders 4 Merkezi Eğilim Ölçüleri-II. Harmonik Ortalama. Harmonik Ortalama. 70,42 kelime/dakika Haon Otalaa İSTATİSTİK I Tanı: Haon otalaa b sede gözle değelenn teslenn atet otalaasının tesne eştt. Bast Se çn; Des 4 Meez Eğl Ölçüle-II + + + + X X X 3 X H = = H = + + + + X X X X 3 X = Haon Otalaa

Detaylı

DENGELEME PROBLEMİNE HEDEF PROGRAMLAMA YAKLAŞIMI

DENGELEME PROBLEMİNE HEDEF PROGRAMLAMA YAKLAŞIMI ÖE MMOB arta ve Kaastro Müesler Oası ürkye arta Blsel ve ekk Krltayı Mayıs Akara DENGELEME PROBLEMİNE EDEF PROGRAMLAMA AKLAŞIMI Mstaa ŞİMŞEK arta Geel Kotalığı Akara staassek@gkltr B çalışaa; e küçük karelerle

Detaylı

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU GÖRÜNTÜLERİNİN KOORDİNATLANDIRILMASINDA RFM KULLANIMI

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU GÖRÜNTÜLERİNİN KOORDİNATLANDIRILMASINDA RFM KULLANIMI Yüse Çözüülülü Uydu Göütüle Koodatladıılasıda RFM Kullaıı HAVACILIK VE UAY TEKNOLOJİLERİ DERGİİ OCAK 213 CİLT 6 AYI 1 (81-86) YÜKEK ÇÖÜNÜRLÜKLÜ UYDU GÖRÜNTÜLERİNİN KOORDİNATLANDIRILMAINDA RFM KULLANIMI

Detaylı

Faiz oranının rastlantı değişkeni olması durumunda tam hayat ve dönem sigortaları

Faiz oranının rastlantı değişkeni olması durumunda tam hayat ve dönem sigortaları wwwsascleog İsasçle Degs 009-8 İsasçle Degs Fa oaıı aslaı değşe olması duumuda am haya ve döem sgoalaı sa Saıcı Haceee Üveses Fe Faüles İsas Bölümü eelago@haceeeedu Cea dem Haceee Üveses Fe Faüles üeya

Detaylı

Tanımlayıcı İstatistikler

Tanımlayıcı İstatistikler Taımlayıcı İstatstkler Taımlayıcı İstatstkler br değerler dzs statstksel olarak geel özellkler taımlaya ölçülerdr Taımlayıcı İstatstkler Yer Göstere Ölçüler Yaygılık Ölçüler Yer Göstere Ölçüler Br dağılımı

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ AĞ TASARIMINA BULANIK ULAŞTIRMA MODELİ YAKLAŞIMI

TEDARİK ZİNCİRİ AĞ TASARIMINA BULANIK ULAŞTIRMA MODELİ YAKLAŞIMI 0 Ercyes Üverstes İktsad ve İdar Bller Fakültes Dergs, Sayı:, Ocak-Hazra 009, ss.19-7 TEDARİK ZİNCİRİ AĞ TASARIMINA BULANIK ULAŞTIRMA MODELİ YAKLAŞIMI A. İhsa ÖZDEMİR * Gökha SEÇME ** ÖZ Ye s çevresdek

Detaylı

SÜREKLİ PARAMETRELİ GENETİK ALGORİTMA YARDIMI İLE GENİŞ BANTLI VE ÇOK KATMANLI RADAR SOĞURUCU MALZEME TASARIMI

SÜREKLİ PARAMETRELİ GENETİK ALGORİTMA YARDIMI İLE GENİŞ BANTLI VE ÇOK KATMANLI RADAR SOĞURUCU MALZEME TASARIMI HAVACILIK VE UAY TEKNOLOJİLERİ DERGİSİ OCAK 005 CİLT SAYI (7-75) Süekl Paaetel Genetk Algota Yadıı İle Genş Bantlı ve Çok Katanlı Rada Soğuucu Malzee Tasaıı SÜREKLİ PARAMETRELİ GENETİK ALGORİTMA YARDIMI

Detaylı

Boru İçerisindeki Bir Akış Problemine Ait Analitik ve Nümerik Çözümler

Boru İçerisindeki Bir Akış Problemine Ait Analitik ve Nümerik Çözümler Afyon Kocatepe Üniesitesi Fen Bililei Degisi Afyon Kocatepe Uniesity Jounal of Sciences AKÜ FEBİD () 59 (-9) AKU J. Sci. () 59 (-9) Bou İçeisindeki Bi Akış Pobleine Ait Analitik e Nüeik Çözüle Eine Ceyan,Muhaet

Detaylı

Önceki bölümde özetlenen Taylor metodlarında yerel kesme hata mertebesinin yüksek oluşu istenilen bir özelliktir. Diğer taraftan

Önceki bölümde özetlenen Taylor metodlarında yerel kesme hata mertebesinin yüksek oluşu istenilen bir özelliktir. Diğer taraftan III.5.RUNGE-KUTTA METODLARI Öcek bölümde özelee Talor meodlarıda erel kesme aa merebes üksek oluşu sele br özellkr. Dğer araa ürevler buluma ve esaplaması pek çok problem ç karmaşık ve zama alıcı olduğuda

Detaylı

ÇİFTDÜZEYLİ BİR REKABETÇİ TESİS YER SEÇİMİ PROBLEMİ İÇİN TABU ARAMA SEZGİSELİ

ÇİFTDÜZEYLİ BİR REKABETÇİ TESİS YER SEÇİMİ PROBLEMİ İÇİN TABU ARAMA SEZGİSELİ Eüst ühesð Degs Ct: 3 Sayý: Sayfa: 8-39 YE 00 Öze Sayısı ÇİFTDÜZEYLİ BİR REKBETÇİ TESİS YER SEÇİİ PROBLEİ İÇİN TBU R SEZGİSELİ Hae KÜÇÜKYDIN*, Necat RS, İ. Kuba LTINEL Boğazç Üvestes, Eüst ühesğ Böüü,

Detaylı

BEKLENEN DEĞER VE VARYANS

BEKLENEN DEĞER VE VARYANS BEKLEE DEĞER VE VARYAS.1. İadel ve adesz öreklemede tüm mümkü örekler.. Beklee değer.3. Varyas.4. İk değşke ortak dağılımı.5. İstatstksel bağımsızlık.6. Tesadüf değşkeler doğrusal kombasyolarıı beklee

Detaylı

Bölüm 5 Olasılık ve Olasılık Dağılışları. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER

Bölüm 5 Olasılık ve Olasılık Dağılışları. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER Bölüm 5 Olasılık ve Olasılık Dağılışlaı Doç.D. Suat ŞAHİNLE Olasılık ve Olasılık Dağılışlaı Olasılık: Eşit saşla meydaa gele tae olayda A taesi A olayı olsu. Bu duumda A olayıı meydaa gelme olasılığı;

Detaylı

DENGELEME HESABI-II DERS NOTLARI

DENGELEME HESABI-II DERS NOTLARI DENGELEME ESBI-II DERS NOLRI Jeodezk ğlı Degelee Doç. D. eel BRK - GÜMÜŞNE DENGELEME ESBI-II DERS NOLRI Jeodezk ğlı Degelee Bu ktbı he hkkı klıdı. zı zılı z olkızı ktbı tı e hehg b bölüü hçb şeklde çoğltılı

Detaylı

1. GAZLARIN DAVRANI I

1. GAZLARIN DAVRANI I . GZLRIN DRNI I İdeal Gazlar ç: lm 0 RT İdeal gazlar ç: RT Hacm() basıçla() değşk sıcaklıklarda değşm ekl.. de gösterlmştr. T >T 8 T T T 3 asıç T 4 T T 5 T 7 T 8 Molar Hacm ekl.. Gerçek br gazı değşk sıcaklıklardak

Detaylı

YER ÖLÇÜLERİ. Yer ölçüleri, verilerin merkezini veya yığılma noktasını belirleyen istatistiklerdir.

YER ÖLÇÜLERİ. Yer ölçüleri, verilerin merkezini veya yığılma noktasını belirleyen istatistiklerdir. YER ÖLÇÜLERİ Yer ölçüler, verler merkez veya yığılma oktasıı belrleye statstklerdr. Grafkler bze verler yığılma oktaları hakkıda ö blg vermede yardımcı olurlar. Acak bu değerler gerçek değerler değldr,

Detaylı

KONTROL KARTLARI 1)DEĞİŞKENLER İÇİN KONTROL KARTLARI

KONTROL KARTLARI 1)DEĞİŞKENLER İÇİN KONTROL KARTLARI 1 KONTOL KATLAI 1)DEĞİŞKENLE İÇİN KONTOL KATLAI Ölçe,gözle veya deey yolu le elde edle verler değşke(ölçüleblr-sürekl) ve özellk (sayılablr-keskl) olak üzere başlıca k gruba ayrılır. Değşke verler belrl

Detaylı

TEBLİĞ. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: PERAKENDE SATIŞ HİZMET GELİRİ İLE PERAKENDE ENERJİ SATIŞ FİYATLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ

TEBLİĞ. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: PERAKENDE SATIŞ HİZMET GELİRİ İLE PERAKENDE ENERJİ SATIŞ FİYATLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ 30 Aalık 2012 PAZAR Resmî Gazee Sayı : 28513 (2. Mükee) TEBLİĞ Eeji Piyasası Düzeleme Kmda: PERAKENDE SATIŞ HİZMET GELİRİ İLE PERAKENDE ENERJİ SATIŞ FİYATLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

Pazartesi. LiteratÑr saati

Pazartesi. LiteratÑr saati E GRUP 20-20 Eğtm ve Åğetm Yılı Tıp FakÉltes DÑem V NÑoloj Staj Pogamı 09.0-0.20 0.0-.20.0-2-20 2.0-.20.0-.20.0-5.20 5.0-6.20 0. Demas avs Kaalopatle Metal D.Ma 0.0.20 02.0.20 0.0.20 0.0.20 07.0.20 08.0.20

Detaylı

Açıklık ve Para Politikasının Etkinliği: Türkiye Uygulaması

Açıklık ve Para Politikasının Etkinliği: Türkiye Uygulaması Açıklık e Paa Polkaının Eknlğ: Tüke Ugulaaı Yd. Doç. D. Fua SEKMEN Sakaa Ünee, İİBF Öze Ekonok eo, aa olkaının üe aıa eeneğnn ekononn dışa açılaı le azaldığını, buna kaşın enflaonu aııcı b eknn olduğunu

Detaylı

13. İlk çemberin çevresi f ( x ) doğrusal fonksiyon ise a 1. Cevap A. 14. x = log 0,125. sonuç yayınları. Cevap D. 15. log ( x 3 )

13. İlk çemberin çevresi f ( x ) doğrusal fonksiyon ise a 1. Cevap A. 14. x = log 0,125. sonuç yayınları. Cevap D. 15. log ( x 3 ) eneme - / YT / MT MTMTİ NMSİ Çözümle.. =. 0 +. ( asal) tam saı bölen saısı 97 + = 00.. ( + ). ( + ) = 00 ( + ). ( + ) = 00 = 9 bln.. a + 7 = ( b + ). ( c ) ( + ).( + ) = ( b + ).( c ) b =, c =, a =, a

Detaylı

Filbert Matrislerinin Normları İçin Alt ve Üst Sınırlar. The Upper and Lower Bounds For Norms of Filbert Matrices

Filbert Matrislerinin Normları İçin Alt ve Üst Sınırlar. The Upper and Lower Bounds For Norms of Filbert Matrices lert Matrsler Normları İç lt ve Üst Sıırlar Sülema Demrel Üverstes B Türe E Sarııar e Blmler Esttüsü Dergs - (00 - lert Matrsler Normları İç lt ve Üst Sıırlar Bahr TÜREN E SRIPINR Sülema Demrel Üverstes

Detaylı

Ekon 321 Ders Notları 2 Refah Ekonomisi

Ekon 321 Ders Notları 2 Refah Ekonomisi Ekon 321 Des Notlaı 2 Refah Ekonoisi Refah Ekonoisinin Biinci Teel Teoei: İdeal işleyen bi sebest piyasa ekanizası kaynaklaın en etkin (optiu) bi şekilde dağılasını sağla. Topla net fayda (Topla Fayda-

Detaylı

ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN BEKLENEN DEĞER VE MOMENTLERİ

ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN BEKLENEN DEĞER VE MOMENTLERİ BÖLÜ 3 ŞANS DĞİŞKNLRİNİN BKLNN DĞR ONTLRİ atematsel belet avamı şas oyulaıda doğmuştu. yalı bçmyle, b oyucuu azaableceğ mta le azama olasılığıı çapımıdı. Sözgelm büyü ödülü 4800TL olduğu b çelşte 0.000

Detaylı

III.4. YÜKSEK MERTEBE TAYLOR METODLARI. ( t)

III.4. YÜKSEK MERTEBE TAYLOR METODLARI. ( t) III.4. YÜKSEK MEREBE AYLOR MEODLARI Saısal tekkler amacı mmum çaba le olablğce uarlı aklaşımlar ele etmektr. Bu eele çeştl aklaşım ötemler vermllğ karşılaştıracak br krtere gereksm varır. İlk ele alıacak

Detaylı

MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ

MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ Gözlee ver düzeleerek çzelgelerle, graklerle suulması çoğu kez yeterl olmaz. Geel durumu yasıtacak br takım ölçülere gereksm vardır. Bu ölçüler verler yalızca özlü br bçmde belrtmekle

Detaylı

TALEP TAHMİNLERİ. Y.Doç.Dr. Alpagut YAVUZ

TALEP TAHMİNLERİ. Y.Doç.Dr. Alpagut YAVUZ TALEP TAHMİNLERİ Y.Doç.Dr. Alpagut YAVUZ Yöetm e temel foksyolarıda br ola plalama, e kaba taımıyla, şletme geleceğe yöelk alıa kararları br bleşkesdr. Geleceğe yöelk alıa kararları başarısı yöetcler yaptıkları

Detaylı

MEKANİK TİTREŞİMLER. (Dynamics of Machinery, Farazdak Haideri, 2007)

MEKANİK TİTREŞİMLER. (Dynamics of Machinery, Farazdak Haideri, 2007) MEKANİK TİTREŞİMLER TİTREŞİM ÖLÇÜMÜ: Titeşim ölçümü oldukça kapsamlı bi koudu ve mekaik, elektik ve elektoik bilgisi içeiklidi. Titeşim ölçümleide titeşim geliği (ye değiştime-displacemet, hız-velocity

Detaylı

RADYAL EPİTÜREVLERİN BAZI ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

RADYAL EPİTÜREVLERİN BAZI ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ISSN:306-3 e-joual of New Wold Scieces Academ 009 Volume: 4 Numbe: 4 Aticle Numbe: 3A006 PHSIAL SIENES eceived: abua 009 Accepted: Septembe 009 Seies : 3A ISSN : 308-7304 009 www.ewwsa.com Goca İceoğlu

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI VİZE PROGRAMI

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI VİZE PROGRAMI GÜ C C C3 C4 C5 C6 C7 C8 C C C3 EK EK ) HYV YEE K4) EYVE VE Ğ Z. ) HYV YE. EKĞ ) HYV YE. EKĞ 5 PZ E 6 7 - : 3:3-5: 5:- 6:3 - : 3:3-5: 5:- 6:3 - : 3:3-5: 5:- 6:3 4) K EYVEE -... YUEVE. Y. C. C K3) ÖCEK

Detaylı

Tanımlayıcı İstatistikler (Descriptive Statistics) Dr. Musa KILIÇ

Tanımlayıcı İstatistikler (Descriptive Statistics) Dr. Musa KILIÇ Taımlayıcı İstatstkler (Descrptve Statstcs) Dr. Musa KILIÇ TANIMLAYICI ÖRNEK İSTATİSTİKLERİ YER ÖLÇÜLERİ (Frekas dağılışıı abss eksedek durumuu belrtr.) DEĞİŞİM ÖLÇÜLERİ ( Frekas dağılışıı şekl belrtr.).

Detaylı

BÖLGESEL VERİMLİLİK İSTATİSTİKLERİ METAVERİ

BÖLGESEL VERİMLİLİK İSTATİSTİKLERİ METAVERİ BÖLGESEL VERİMLİLİK İSTATİSTİKLERİ METAVERİ Kapsam Sektörel Kapsam 2003-2008 yılları için Avrupa Topluluğu nda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması NACE REV.1.1 e göre; B C D E F G H I J K M

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI VİZE PROGRAMI

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI VİZE PROGRAMI GÜ C C C3 C4 C5 C6 C7 C8 C C C3 EK EK ) HYV YEE K4) EYVE VE Ğ Z. ) HYV YE. EKĞ ) HYV YE. EKĞ 5 PZ E 6 - : 3:- 4:3 4:3-6: - : 3:- 4:3 4:3-6: 4) K EYVEE -... YUEVE. Y. C. C K3) ÖCEK EKOOJ 3) K GE. KY. VE

Detaylı

Bölüm 7: Fresnel Eşitlikleri Alıştırmalar

Bölüm 7: Fresnel Eşitlikleri Alıştırmalar Bölüm 7: Feel şlkle Alışımala 7. Kıılma dle faklı la k aı aa yüzeye gele ve kııla ışığı dalga veköle fakıı kk -k aa yüzey mal veköüe aalel lduğuu göez. k ( ˆ ( c ˆ k k j k ( ˆ ( c ˆ k k j ˆ / k ( ( ( ˆ

Detaylı

HAVA SAVUNMA SEKTÖRÜ TEZGAH YATIRIM PROJELERİNİN BULANIK ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

HAVA SAVUNMA SEKTÖRÜ TEZGAH YATIRIM PROJELERİNİN BULANIK ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ HAVACILIK VE UZAY TEKNOLOJİLERİ DERGİSİ OCAK 0 CİLT 5 SAYI 3 (3-33) HAVA SAVUNA SEKTÖRÜ TEZGAH YATIRI PROJELERİNİN BULANIK ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ İLE DEĞERLENDİRİLESİ Hv.üh.Yzb. Sezg KAPLAN* HHO K.lığı

Detaylı

VEKTÖRLER 1. BÖLÜM. Vektörel Büyüklüğün Matematiksel Tanımı : u = AB yada u ile gösterilir.

VEKTÖRLER 1. BÖLÜM. Vektörel Büyüklüğün Matematiksel Tanımı : u = AB yada u ile gösterilir. . BÖLÜM VEKTÖRLER Tanım:Matematik, istatistik, mekanik, gibi çeşitli bilim dallaında znlk, alan, hacim, yoğnlk, kütle, elektiksel yük, gibi büyüklükle, cebisel kallaa göe ifade edilile. B tü çoklklaa Skale

Detaylı

T.C SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C SELÇUK ÜNİVERSİTESİ EN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ RİSKE MARUZ DEĞER VE UÇ DEĞERLER TEOREMİ NURİ ÇELİK YÜKSEK LİSANS TEZİ İSTATİSTİK ANA BİLİM DALI KONYA,009 I T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ EN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

Detaylı

BULANIK AHP YAKLAŞIMINDA DUYARLILIK ANALİZLERİ: YENİ BİR HAMMADDE TEDARİKÇİSİNİN ÇÖZÜME EKLENMESİ

BULANIK AHP YAKLAŞIMINDA DUYARLILIK ANALİZLERİ: YENİ BİR HAMMADDE TEDARİKÇİSİNİN ÇÖZÜME EKLENMESİ İstabul Tcaret Üverstes Fe Bller Dergs Yıl:7 Sayı:3 Bahar 2008/ s.5-72 BULANIK AHP YAKLAŞIMINDA DUYARLILIK ANALİZLERİ: YENİ BİR HAMMADDE TEDARİKÇİSİNİN ÇÖZÜME EKLENMESİ Aşkı ÖZDAĞOĞLU ÖZET Mateatksel progralaa

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINV SORULRI. 99 ÖYS D C 5. 99 ÖYS fonksionunun ba lan g ç nok ta s na en a k n olan nok ta s n n, ba lan g ç nok ta s na uzak l kaç bi im di? O bi im olan bi a çem be in içi ne çi zi

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER KÜTLE ÇEKİMİ VE KEPLER KANUNLARI

TEST 1 ÇÖZÜMLER KÜTLE ÇEKİMİ VE KEPLER KANUNLARI ES ÇÖZÜE ÜE ÇEİİ E EE ANUNAI O u uydu ezeenin kütlesi yaıçapı ise yüzeyindeki çeki ivesi a ( ) 4 ezeenin dışındaki çeki ivesi a ( ) ezeenin içindeki ve üzeindeki çeki ivesi a d eşitliğinden bulunu ve d

Detaylı

NÜKLEER FİZİĞİN BORSAYA UYGULANMASI: OPSİYON FİYATLARININ MESH FREE YÖNTEM ile MODELLENMESİ

NÜKLEER FİZİĞİN BORSAYA UYGULANMASI: OPSİYON FİYATLARININ MESH FREE YÖNTEM ile MODELLENMESİ NÜKLEER FİZİĞİN BORAYA UYGULANMAI: OPİYON FİYATLARININ MEH FREE YÖNTEM ile MODELLENMEİ M. Bilge KOÇ ve İsmail BOZTOUN Eciyes Üi. Fe-Ed. Fak. Fizik Bölümü 38039 Kaysei ÖZET Bu çalışmada eoik üklee fiziği

Detaylı

Sayısal Türev Sayısal İntegrasyon İnterpolasyon Ekstrapolasyon. Bölüm Üç

Sayısal Türev Sayısal İntegrasyon İnterpolasyon Ekstrapolasyon. Bölüm Üç Sayısal Türev Sayısal İtegrasyo İterpolasyo Ekstrapolasyo Bölüm Üç Bölüm III 8 III-. Pvot Noktaları Br ( ) oksyouu değer, geellkle ekse üzerdek ayrık oktalarda belrler. Bu oktalara pvot oktaları der. Bu

Detaylı

biçiminde standart halde tanımlı olsun. Bu probleme ilişkin simpleks tablosu aşağıdaki gibidir

biçiminde standart halde tanımlı olsun. Bu probleme ilişkin simpleks tablosu aşağıdaki gibidir KONU 6: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İÇİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ III 6 Siples Tablo Siples algoritasında en ii çözü, verilen dpp için bir teel ugun çözüden başlanara, ardışı saısal işlelerle araştırılır Bu işleler,

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI FİNAL PROGRAMI

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI FİNAL PROGRAMI GÜ P TE ÜVETE T FKÜTE 4- YY F POG T 3 4 6 7 8 8: 3 - K3) T ÜDEE : YÖT. K3) T ÜDEE YÖT. 3) EEK GE () 3) FYOOJ () TY3) K YE. TEK. 9 T3) T YY. VE T. TEK. 3) E TKEDE Y T YG () E.K E.K.ÖDE.GÜÖ G.TY.OĞ.K : -

Detaylı

Genelleştirilmiş Ortalama Fonksiyonu ve Bazı Önemli Eşitsizliklerin Öğretimi Üzerine

Genelleştirilmiş Ortalama Fonksiyonu ve Bazı Önemli Eşitsizliklerin Öğretimi Üzerine Geelleşrlmş Oralama Foksyou ve Bazı Öeml Eşszlkler Öğrem Üzere Gabl ADİLOV, Gülek TINAZTEPE & Serap KEALİ * Öze Armek oralama, Geomerk oralama, Harmok oralama, Kuvadrak oralama ve bular arasıdak lşk vere

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI FİNAL PROGRAMI

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI FİNAL PROGRAMI GÜ P TE ÜVETE T FKÜTE 4- YY F POG T 3 4 6 7 8 8: 3 - K3) T ÜDEE : YÖT. K3) T ÜDEE YÖT. 3) EEK GE () 3) FYOOJ () TY3) K YE. TEK. 9 T3) T YY. VE T. TEK. 3) E TKEDE Y T YG () E.K E.K.ÖDE.GÜÖ G.TY.OĞ.K : -

Detaylı

ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... KISALTMALAR...

ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... KISALTMALAR... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... KISALTMALAR... BİRİNCİ BÖLÜM KAVRAMLAR I. ANAYASA HUKUKU... A. A a asa Hukuku u Ta ı ı... B. A a asa Hukuku u Ko usu... II. ANAYASA KAVRAMI... A. Te i oloji... B. A

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü UYGULAMA 2- MODEL BENZEŞİMİ

İnşaat Mühendisliği Bölümü UYGULAMA 2- MODEL BENZEŞİMİ UYGUAMA - MODE BENZEŞİMİ INS 6 HİDROİK 0-GÜZ Model benzeşii, fiziksel bi olayın laboatuvada yaılan benzeine o olayın fiziksel odeli deni. Geoetik benzeşi, odel ve ototite bibiine kaşı gelen uzunlukla aasında

Detaylı

DENEY 1-A MÜHENDĐSLĐKTE ĐSTATĐSTĐKSEL YÖNTEMLER

DENEY 1-A MÜHENDĐSLĐKTE ĐSTATĐSTĐKSEL YÖNTEMLER ühedislikte Đstatistiksel Yötele /. AAÇ DENEY -A ÜHENDĐSLĐKTE ĐSTATĐSTĐKSEL YÖNTELER Deeyi aacı, istatistiksel yötelei düzesiz davaış göstee oluşulaa uygulaasıı gösteekti. Çap ve oto devi sayısı ölçüleek

Detaylı

Hüseyin TOPAN. Yrd. Doç. Dr., Bülent Ecevit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü, Zonguldak, topan@beun.edu.

Hüseyin TOPAN. Yrd. Doç. Dr., Bülent Ecevit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü, Zonguldak, topan@beun.edu. DÖNÜŞÜM KASAYILARININ VE SAYISAL YÜKSEKLİK MODELİNİN KONUM DOĞRULUĞUNUN OROGÖRÜNÜLERİN KONUM DOĞRULUĞU ÜERİNDEKİ EKİSİNİN BELİRLENMESİ: IKONOS, QUICKBIRD, ORBVIEW-3 VE PLÉIADES-1A GÖRÜNÜLERİ İLE ÖRNEK

Detaylı

ELEKTROSTATİK. 3. K kü re si ön ce L ye do kun - du rul du ğun da top lam yü kü ya rı çap la rıy la doğ ru oran tı lı ola rak pay la şır lar.

ELEKTROSTATİK. 3. K kü re si ön ce L ye do kun - du rul du ğun da top lam yü kü ya rı çap la rıy la doğ ru oran tı lı ola rak pay la şır lar. . BÖÜ EETROSTATİ AIŞTIRAAR ÇÖÜER EETROSTATİ. 3 olu. 3. kü e si ön ce ye o kun - u ul u ğun a top lam yü kü ya çap la y la oğ u oan t l ola ak pay la ş la. top 3 olu. Bu u um a, 3 6 ve olu. Da ha son a

Detaylı

Parametrik Olmayan İstatistik Çözümlü Sorular - 2

Parametrik Olmayan İstatistik Çözümlü Sorular - 2 Parametrk Olmaya İstatstk Çözümlü Sorular - Soru Böbrek hastalarıa at Kreat (KRT) değerlere lşk br araştırma yapılmak stemektedr. Buu ç rasgele seçle hastaya at Kreat değerler aşağıdak gb elde edlmştr

Detaylı

Örnek A. Benzer tipteki 40 güç kaynağının dayanma süreleri aşağıdaki gibidir. Genişletilmiş frekans tablosu oluşturunuz;

Örnek A. Benzer tipteki 40 güç kaynağının dayanma süreleri aşağıdaki gibidir. Genişletilmiş frekans tablosu oluşturunuz; Öre A. Bezer pe 40 güç ayağıı dayama süreler aşağıda gbdr. Geşlelmş reas ablosu oluşuruuz;, 4,7 3, 3,4 3,3 3, 3,9 4, 3,4 4, 3,8 3,7 3,6 3,8 3,7 3,0,,6 3, 3,,6,9 3, 3,0 3,3 4,3 3, 4, 4,6 3, 3,3 4,4 3,9,9

Detaylı

TORK. τ = 2.6 4.sin30.2 + 2.cos60.4 = 12 4 + 4 = 12 N.m Çubuk ( ) yönde dönme hareketi yapar. τ K. τ = F 1. τ 1. τ 2. τ 3. τ 4. 1. 2.

TORK. τ = 2.6 4.sin30.2 + 2.cos60.4 = 12 4 + 4 = 12 N.m Çubuk ( ) yönde dönme hareketi yapar. τ K. τ = F 1. τ 1. τ 2. τ 3. τ 4. 1. 2. AIŞIRMAAR 8 BÖÜM R ÇÖZÜMER R cos N 4N 0 4sin0 N M 5d d N ve 4N luk kuv vet lein çu bu ğa dik bi le şen le i şekil de ki gi bi olu nok ta sı na gö e top lam tok; τ = 6 4sin0 + cos4 = 4 + 4 = Nm Çubuk yönde

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III. Dinamik Programlama. Örnek 3: Tıbbi Müdahale Ekiplerinin Ülkelere Dağıtımı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III. Dinamik Programlama. Örnek 3: Tıbbi Müdahale Ekiplerinin Ülkelere Dağıtımı YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III Hafta Determstk Damk Programlama (devam) Damk Programlama Geçe derste küçük ölçekl problemler damk programlamayla yelemel olarak asıl çözüldüğüü gördük. Bu derste, öreklere devam

Detaylı

Maliyet Performansının Ölçümü İçin Göreli Etkinlik Analizi: BIST Çimento Sektöründe Veri Zarflama Analizi Uygulaması

Maliyet Performansının Ölçümü İçin Göreli Etkinlik Analizi: BIST Çimento Sektöründe Veri Zarflama Analizi Uygulaması The PDF veson of an unedted manuscpt has been pee evewed and accepted fo publcaton. Based upon the publcaton ules of the jounal, the manuscpt has been fomatted, but not fnalzed yet. Befoe fnal publcaton,

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ HANEHALKI İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ BİLGİ NOTU 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 06/03/2014 tarihinde 2013 yılı Hanehalkı İşgücü İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bir önceki yıla göre;

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ DERGİSİ ISTANBUL COMMERCE UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ DERGİSİ ISTANBUL COMMERCE UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ DERGİSİ ISTANBUL COMMERCE UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE Yıl:7 Sayı:3 2008/ BAHAR Sahb İstabul Tcaret Üverstes Adıa Rektör Prof. Dr. Ateş VURAN Yayı Kurulu Prof.

Detaylı

Aritmetik Fonksiyonlar

Aritmetik Fonksiyonlar BÖÜM V Aiteti osiyola Taı 5. Taı üesi oğal sayıla ola, : N C, şeliei osiyolaa aiteti osiyola ei., içi.. oşuluu sağlaya aiteti osiyolaa ise çaısal osiyola ei. Öe He N içi, ve 3 0 şelie taılaa osiyola bie

Detaylı

Kutu Poblemlei (Tekalı Kombiasyo) c) faklı dağıtılabili! Özdeş üç kutuya pay, pay, pay dağıtımı yapılısa; pay ala kutuu diğeleiyle ola özdeşliği bozul

Kutu Poblemlei (Tekalı Kombiasyo) c) faklı dağıtılabili! Özdeş üç kutuya pay, pay, pay dağıtımı yapılısa; pay ala kutuu diğeleiyle ola özdeşliği bozul Kutu Poblemlei (Tekalı Kombiasyo) KUTU PROBLEMLERİ Bu kouyu öekle üzeide iceleyeek geellemele elde edelim Öek a) faklı ese, kutuya pay, kutuya pay ve kutuya pay olacak şekilde kaç faklı dağıtılabili? b)

Detaylı

5.3. Tekne Yüzeylerinin Matematiksel Temsili

5.3. Tekne Yüzeylerinin Matematiksel Temsili 5.3. Tekne Yüzeylernn atematksel Temsl atematksel yüzey temslnde lk öneml çalışmalar Coons (53) tarafından gerçekleştrlmştr. Ferguson yüzeylernn gelştrlmş hal olan Coons yüzeylernde tüm sınır eğrler çn

Detaylı

Müzeyyen Bulut Özek Accepted: July 2010. ISSN : 1308-7231 muzeyyen_bulut@hotmail.com 2010 www.newwsa.com Elazig-Turkey

Müzeyyen Bulut Özek Accepted: July 2010. ISSN : 1308-7231 muzeyyen_bulut@hotmail.com 2010 www.newwsa.com Elazig-Turkey ISSN:306-3 e-jonal of Ne Wold Scences Academy 200, Volme: 5, Nmbe: 3, Atcle Nmbe: A004 ENGINEERING SCIENCES Receved: Jne 2009 Müzeyyen Blt Özek Accepted: Jly 200 Z. Hakan Akpolat Sees : A Fat Unvesty ISSN

Detaylı

Sınav Süresi 60 dakikadır, artı 15 dakika giriş yapma süresi bulunmaktadır.

Sınav Süresi 60 dakikadır, artı 15 dakika giriş yapma süresi bulunmaktadır. Sınav Süesi 60 dakikadı, atı dakika giiş yapa süesi buunaktadı. Dikkat!! Cevapaın giiş dakikaaını sou çözek için kuanayın çünkü sınava katıan sayı yüksek oduğundan intenet işeeinde sıkıntı yaşanabii!!

Detaylı

Örnek 1. Çözüm: Örnek 2. Çözüm: 60 30000 300 60 = = = 540

Örnek 1. Çözüm: Örnek 2. Çözüm: 60 30000 300 60 = = = 540 Önek 1 1.8 kn yük altında 175 dev/dak dönen bi mil yatağında çalışacak bilyeli ulman için, 5 saat ömü ve %9 güvenililik istemekteyiz. Öneğin SKF kataloğundan seçmemiz geeken inamik yük sayısı (C 1 ) nedi?

Detaylı

alan ne kadardır? ; 3 3

alan ne kadardır? ; 3 3 - -. Doğa saıa kümeside f(k)=(k+) -k foksiou kuaaak k, k, k topamaı buuuz. ( + ) ( + )( + ) ( + ) 6. Topam fomüei kuaaak uzuuğu oa homoje bi çubuğu ucua göe ağıık mekezi buuuz.. Topam fomüei kuaaak uzuuğudaki

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER BASİT MAKİNELER

TEST 1 ÇÖZÜMLER BASİT MAKİNELER ES ÇÖÜER BASİ AİNEER. ( ) Sis tem den ge de ol du ğu na gö e, nok ta sı na gö e tok alı sak; ( ). 4 +.. +. 8 4 + 4 0 4 olu. CEVA A yi de ğiş ti me den eşit li ği sağ la mak için, a kü çül tül meli di.

Detaylı

Estimation of Weibull Renewal Function for Censored Data. Bilinmeyen Veri için Weibull Yenileme Fonksiyonun Tahminlenmesi

Estimation of Weibull Renewal Function for Censored Data. Bilinmeyen Veri için Weibull Yenileme Fonksiyonun Tahminlenmesi Iteatoal Joual of Scetfc ad Techologcal Reseach ISSN 4-870 (Ole) www.ste.og Estmato of Webull Reewal ucto fo Cesoed Data Cgdem Cegz (Coespodg autho) aculty of Ats ad Sceces, Btls Ee Uvesty Besmae M. Rahva

Detaylı

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ ÜTE VE AĞIRI MEREZİ BÖÜM 0 Alıştıala ÇÖZÜMER ütle ve Ağılık Mekezi y() () 0 ütle ekezinin koodinatı, + + M + + ( ) + + + ( ) + + + + + + 9+ 8+ 6 8 olu y() A 0 () 5 ütle ekezinin koodinatı b olduğundan,

Detaylı

GM-220 MÜH. ÇALIŞ. İSTATİSTİKSEL. Frekans Dağılımı Oluşturma Adımları VERİLERİN SUNUMU. Verilerin Özetlenmesi ve Grafikle Gösterilmesi

GM-220 MÜH. ÇALIŞ. İSTATİSTİKSEL. Frekans Dağılımı Oluşturma Adımları VERİLERİN SUNUMU. Verilerin Özetlenmesi ve Grafikle Gösterilmesi VERİLERİN SUNUMU GM-0 MÜH. ÇALIŞ. İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLER Br çalışadan elde edlen verler ha ver ntelğndedr. Ha verlerden blg ednek zor ve zaan alıcıdır. Ha verler çok karaşık durudadır. Verlern düzenlenes

Detaylı

Kadro / Pozisyo n Ünvanı. Kurum Adı

Kadro / Pozisyo n Ünvanı. Kurum Adı DPB Talep No Nitelik Kodu Kurum Adı Kadro / Pozisyo n Ünvanı İl/İlçe Teşkilat ınıf 345:Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon önlisans programından mezun 353:Bilgi İşlem, Bilgisayar Operatörlüğü, Bilgisayar

Detaylı

BULANIK ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ YÖNTEMİNDE DUYARLILIK ANALİZLERİ: YENİ BİR ALTERNATİFİN EKLENMESİ - ENERJİ KAYNAĞININ SEÇİMİ ÜZERİNDE BİR UYGULAMA

BULANIK ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ YÖNTEMİNDE DUYARLILIK ANALİZLERİ: YENİ BİR ALTERNATİFİN EKLENMESİ - ENERJİ KAYNAĞININ SEÇİMİ ÜZERİNDE BİR UYGULAMA İstabul Tcaret Üverstes Fe Bller Dergs Yıl:7 Sayı:4 Güz 2008/2 s.5-34 BULANIK ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ YÖNTEMİNDE DUYARLILIK ANALİZLERİ: YENİ BİR ALTERNATİFİN EKLENMESİ - ENERJİ KAYNAĞININ SEÇİMİ ÜZERİNDE

Detaylı

ZAMAN DOMENİNDE SONLU FARKLAR METODU İLETEK BOYUTLU YAPILARDA ELEKTROMANYETİK DALGA YAYILIMININ SİMÜLASYONU

ZAMAN DOMENİNDE SONLU FARKLAR METODU İLETEK BOYUTLU YAPILARDA ELEKTROMANYETİK DALGA YAYILIMININ SİMÜLASYONU UBMK :. ULUSAL BİLİŞİM-MULTİMDYA KONFRANSI 76 ZAMAN DOMNİND SONLU FARKLAR MTODU İLTK BOYUTLU YAPILARDA LKTROMANYTİK DALGA YAYILIMININ SİMÜLASYONU Yavu ROL asa. BALIK eol@fia.edu. balik@fia.edu. Fıa Üivesiesi

Detaylı

TÜBİTAK ARAŞTIRMA PROJESİ GELİŞME RAPORU. PROJE NO : 106M481 RAPOR NO : 1 RAPOR DÖNEMİ: 1 Şubar Ağustos 2007 YÜRÜTÜCÜ : Doç. Dr.

TÜBİTAK ARAŞTIRMA PROJESİ GELİŞME RAPORU. PROJE NO : 106M481 RAPOR NO : 1 RAPOR DÖNEMİ: 1 Şubar Ağustos 2007 YÜRÜTÜCÜ : Doç. Dr. TÜBİTAK ARAŞTIRMA PROJESİ GELİŞME RAPORU PROJE NO : 16M481 RAPOR NO : 1 RAPOR DÖNEMİ: 1 Şuba 27-1 Ağustos 27 YÜRÜTÜCÜ : Doç. D. Babaos Okan TÜBİTAK ARAŞTIRMA PROJESİ GELİŞME RAPORU GENEL BİLGİLER PROJE

Detaylı