Şekil 2. Sabit hızla dönen diskteki noktanın anlık yüksekliğini veren grafik.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Şekil 2. Sabit hızla dönen diskteki noktanın anlık yüksekliğini veren grafik."

Transkript

1 FREKANS ve AYF Düzeli olarak tekrar ede olayları sıklığıı belirtmek içi kullaıla periyod kelimesi yerie birim zamada gerçekleşe tekrar etme sayısı da kullaılır ve bua frekas deir. Ayı şekilde periyodik elektrik işaretleri içi de tekrar aralıklarıa periyod buu tersie de frekas deir. Birimleri de sırasıyla s ve Hertz'dir. E çok bilie periyodik işaret ola siüs işareti doğada da sık görülmekte, elektrik-elektroikte de çok karşılaşılmakta, hatta diğer periyodik işaretler de siüzoidal işaretler ciside ifade edilmektedir. O edele öcelikle siüsoidal işareti taımlamakta fayda vardır. Şekil 1'deki saat yöüü tersie döe disk üzeride bir okta resmedilmiştir. Noktada merkeze çizile doğruu yatayla yaptığı açı () t ve oktaı yatay eksede uzaklığı yt () olsu. () t - yt () grafiği yada verilmiştir. yt (), oluşa diküçgede () t 'i karşısıdaki kear olduğuda grafiğe siüs grafiği deir. yt () () t yt () () t Şekil 1. Döer disk ile siüzoidali ilişkisi. Eğer disk c rad/s sabit hızı ile döüyorsa grafiği t - yt () ciside çizebiliriz. 1,5 yt () 1 0,5 0 t -0,5-1 -1,5 Şekil. Sabit hızla döe diskteki oktaı alık yüksekliğii vere grafik. Siüzoidali frekası diski döme hızıa (devir/saiye) eşittir. Birimi devir/s olup, 1970'lerde beridir elektromayetizma çalışmalarıda ötürü Heirich Rudolf Hertz isimli bilimisaıı aısıa Hertz birimi kullaılmaktadır. Bu dalgaşeklie siüzoidal yada kısaca si demektedir. Disk üzerideki oktaı dikey eksede uzaklığıa xt () dersek, xt ()'i grafiği de Şekil 3'teki gibi olur ve kosiüs olarak aılır.

2 1,5 1 xt () 0,5 0 t -0,5-1 -1,5 Şekil 3. Kosiüs foksiyou sius foksiyouu 90 derece öceye ötelemiş halidir. Siüs ve kosiüs grafikleri birbirlerii 90 derece ( / radya) kaydırılmış halleridir. Eğer döer diski devir hızı 1 devir/s ise bu foksiyolara si( t ) ve cos( t ) isimleri verilir. Döer diski yarı hızda dödüğü durumda oluşa grafik Şekil 4'te verilmiştir ve si(0.5 t ) ile ifade edilir. 1,5 si(0.5 t) 1 0,5 0-0,5-1 -1,5 Şekil 4. Döer diski yarı hızda dödüğü durumda oluşa siüzoidal. üm bu işaretlere topluca siüzoidler deir. Buları birbiride ayıra özellikler ise; frekas (diski döüş hızı), gelik (oktaı disk merkezide uzaklığı), faz açısı (başlagıçta oktaı yatayla yaptığı açı). Yai geel olarak bir siüzoidali x( t) A si( f t ) (1) şeklide ifade edebiliriz. Burada terimi si( ) içideki terimleri radya ciside ifade edilmesi geleeğidedir. İdisler ise aslıda gelik, frekas ve faz açısıı zamala değişebileceğii (zamaı bir foksiyou olduğuu), buradaki örekte ise birer sabit olarak alıdığıı göstermek içidir. Birçok siüzoidi birbiriyle karşılaştırmak içi 3 te (gelik, frekas ve faz) oktalar halide gösterebiliriz. Acak de gösterimler daha kolay ve alaşılır olduğuda gelik, frekas yada faz bilgileride birisii yok yada sabit varsayıp diğer ikisi ile gösterimleri yapabiliriz. Öreği, faz bilgisii görmezde gelerek frekas-gelik düzlemide siüsleri oktalar halide gösterelim. Şekil 5 üç adet siüzoid göstermekte. Gelik bilgisii daima pozitif olduğuu, egatif gelikler içi sadece siüzoidi 180 derece ileri fazda olduğuu varsayalım. Faz bilgisii de ihmal ettiğimize göre tüm oktalar üst yarıdüzlemde olacaktır. Şekilde alaşılacağı üzere, f ve 1 f frekaslarıda gelikleri farklı iki adet siüzoidal vardır ve f 1 frekasıdaki siüzoidali geliği daha yüksektir. Sıfır frekasıda da bir işaret vardır acak bu dömeye bir diskte bulua bir oktaya aittir.

3 gelik x 1 x 0 x frekas f 1 f Şekil 5. Üç adet siüzoidali frekas-gelik düzlemide gösterilişi. Şekil 5'teki üç siüzoidal elektriksel işaret olsalardı toplamları muhtemele y( t) 0.3 si( f t ) 0.6si( f t ) 1 1 yada faz açıları ihmal edilmiş haliyle y( t) 0.3 si( f t) 0.6si( f t) 1 şeklide olurdu. abi ki faz açıları belli olmadığı ve frekaslar belirtilmediği içi yt () tam olarak çizilemez. Örek olarak f1 0.5 ve f 1 alalım ve ilk işareti kosiüs ikicii siüs olduğuu varsayalım. Bu durumda, toplam işaretimiz y( t) 0.3 cos( t) 0.6si( t) () şeklide olur. Periyodik işaretleri toplamı kuralıı hatırlayalım; Periyod farkları sıfıra yakı olmaya solu sayıda periyodik işareti toplamı yie periyodiktir. yt ()'i bir periyoduu çizdiğimizde Şekil 6'daki grafiği elde ederiz. abi ki yt () eksi sosuzda artı sosuza kadar bu şekilde tekrar etmektedir. yt () t Şekil 6. Üç işareti toplamıda oluşa periyodik işaret. Eğer yt () elektriksel bir işaret ise 0.3 sabit sayısıa DC (direct curret) bileşe ismi verilir. oplamda oluşa periyodik işareti frekasıa da temel frekas (fudametal frequecy) deir. Öreğimizde 3 adet siüsoidal işareti (birii frekası sıfır olmasıa rağme) toplayıp yei bir periyodik işaret elde ettik. Şimdi terside bir soru soralım; acaba periyodik bir işaret verilse kedisii oluştura siüsoidal bileşeleri bulabilirmiyiz?

4 Bu soruu cevabıı yüzyıllar öce Jea Baptiste Joseph Fourier vermiştir. Fourier'e göre herhagi bir etegre edilebilir periyodik işaret sosuz sayıda siüsoidali toplamıda oluşturulabilir. İşareti 1 periyodu ve temel frekası f o olmak üzere y( t) b cos( t) c si( t) o o 0 1, 0,1,..., (3) şeklide yazılabilir. Burada f temel açısal frekas olarak isimledirilir (fiziksel olarak döe o o diski üzerideki bir oktaı birim zamada katettiği radya ciside açı). am katları ola o ve f o ise harmoikler olarak aılırlar. Bu sosuz serilere Fourier Serisi ismi verilmiştir. Bua göre, yt () periyodik işareti sosuz sayıda siüs ve kosiüs işaretii b ve c ağırlıklarıyla toplamıdır. Peki, verile bir yt () içi b ve c katsayılarıı asıl buluruz? Bu soruu cevabı "herhagi bir yt () içide herhagi bir xt () işaretide e kadar var?" sorusuyla ayıdır ve bu işaretleri birbirie e kadar bezediğie dair bir ölçüdür. Yai cevap içsel çarpım y( t), x( t) y( t) x( t) dt (4) dır. İtegrali sıırları hagi aralıkta bezerliğe baktığımızla ilgili olup, bizim işaretlerimiz de periyodik olduğuda bir periyod boyuca itegral alırız. Bu durumda / y ( t ),cos( t ) y ( t )cos( t ) dt (5) 0 / 0 ve / y ( t ),si( t ) y ( t )si( t ) dt (6) 0 / 0 olur. / 'ler ölçekleme katsayıları olmak üzere (toplam eerjii ayı kalması içi) / b y( t)cos( / 0t) dt ve (7) / c y( t)si( / 0t) dt (8) ile sosuz toplamdaki ağırlıklar buluur. b 0 'ı ölçekleme katsayısı 1/ olup b 0 1 / y() t dt (9) / ile hesaplaır. b 0 'ı ortalama değer olduğua dikkat ediiz (DC bileşe). Klasik bir örek ile pekiştirelim. yt () Şekil 7'de verile periyodu ola kare dalga olsu.

5 1 / bo dt ( 1) dt 0 0 / ortalama değeri 0 olduğu şekilde görülebiliyor. olarak hesaplaır. Aslıda buu hesaplamaya gerek yoktu, çükü 1 y(t) t -1 Şekil 7. Periyodu ola kare dalga. / / cos( ) cos( ) si( ) si( ) 0 / b t dt t dt t t o o o 0 o / o / si( / ) t si( t / ) si( ) si(0) si( ) si( ) 0 / 1 1 b 0!! Gerçekte b 'leri de hesaplamaya gerek yoktu. Çükü b 'ler bir çift foksiyo (dikey eksee göre simetrik) ola kosiüslerlerle bezerliği belirte katsayılardır. Foksiyoumuz yt () ise bir tek foksiyodur (y=x doğrusua göre simetrik), içide hiçbir çift foksiyo olamayacağı açıktır. abi ki foksiyolar tek yada çift olmayabilirler, buradaki özel durumdur, acak hatırımızda tutabileceğimiz bir kolaylıktır. Bu durumda c 'ler sıfır çıkamaz. Zate c 'ler tek foksiyo ola siüslere bezerliği ölçüsü olduğua göre, foksiyoumuz da tek olduğua göre bularda e az birii sıfırda farklı olması gerekir. (katsayılarda sadece birii sıfırda farklı olduğu durumu tahmi ediiz) si( ) si( ) cos( / ) cos( / ) / 0 1 c t dt t dt t t 0 / 0 / o o / 0 1 c 1 cos( ) cos( ) 1 1 cos( ) c 0, is eve 1 ( 1) 4, is odd c katsayılarıı (3)'te yerie koyduğumuzda kare dalgaı siüsler ciside ifadesii buluruz. 0 y( t) b cos( t) c si( t) o o si( ot ) 1,3...

6 c katsayılarıı büyüklükleri Şekil 8'de verilmiş olup siüs frekası yükseldikçe geliklerii hızla küçüldüğü görülmekte. Şekil 8. Kare dalgayı oluştura siüsoidalleri gelikleri. Peki, frekası arttıkça gelikleri azala sosuz adet siüs toplamı yerie, gelikleri e büyük olada başlayıp sıırlı sayıda siüsü toplarsak e olur? Şekil 9. =1, 3, 5 ve 7 içi siüsler ve ilk ve ilk 4 siüsü toplamı.

7 Şekil 9'da =1, 3, 5 ve 7 içi toplama gire ve büyüdükçe geliği azala siüs dalgaları görülmekte. Ayrıca =1 ve 3 içi üretile siüsleri toplamı ve =1, 3, 5 ve 7 içi üretile siüsleri toplamı görülüyor. Heüz 4 adet siüs toplamasıa rağme toplamı kare dalgaya yaklaştığı belirgi. abi ki tam kare dalga olması içi sosuz tae siüsü toplamı gerekli. Euler dekliği jo t e cos( t) jsi( t) yada o jot jot e e e cos( ot), si( ot) o e j jot jot çifti kullaılarak (3) karmaşık sayılar ciside yazılabilir, daha basit görüür. Böylelikle (3) şeklii alır. b ve c katsayıları da j ot y() t a e (10) 1 / jo t a y() t e dt (11) / şeklide tek karmaşık katsayıya döüşür. Fourier serilerii her iki formülasyou birbirie eşdeğerdir. Fourier serileri yardımıyla periyodik işaretleri siüs ve kosiüs foksiyoları ciside yazabildik. Periyodik foksiyo kısıtı oldukça sıırlayıcıdır, çükü gerçekte periyodik bir işaret göremeyiz. Fourier taımıa uyması içi foksiyou {, } aralığıda tam periyodik olması gereklidir. Peki yt () foksiyou periyodik değil ise e yapabiliriz? Periyodu sosuza götürmek ( ) temel frekası sıfıra getirir ( 0 ). Bu da Şekil 8'deki katsayı grafiğii sadece temel frekası tam katlarıda değil tüm frekaslarda bileşe olmasıı sağlar, yai kesikli değil sürekli bir bileşe grafiğimiz olur. Bu durumda (11)'deki katsayı bulma formülümüz de jt Y ( ) y( t) e dt (1) şeklii alır. (1)'ye Fourier Döüşümü adı verilir. Herhagi bir yt () işaretii (bazı kısıtlar dahilide) siüsoidler ciside yazabilmemizi sağlar. Bezeri şekilde (10) deklemi de 1 jt y( t) Y ( ) e d (13) halie gelir ve ers Fourier Döüşümü ismii alır. Yai yt ()'yi oluştura siüsoidleri katsayılarıı bulma işlemi Fourier Döüşümü, bu katsayıları yerie yazıp yt ()'yi oluşturma işlemie de ers Fourier Döüşümü ismi verilir. Fourier Döüşümlerii işaret aalizide faydalı birçok özelliği o

8 dolayısıyla birçok bilim dalıda (haberleşme dahil) oldukça geiş kullaımı vardır. Döüşüm ve ters 1 döüşümü belirtmek içi X ( ) F x( t) ve x( t) X ( ) F otasyoları kullaılır. Ayrıca x( t) X ( ) 'de döüşüm çiftii gösterir. X ( ) geel olarak karmaşık foksiyo olup herbir okta a( ) jb( ) gibi gerçek ve saal kısımda oluşur. Büyüklüğü b a 'dır. Gerçek kısmıı Re X ( ), saal kısmıı Im ( ) ata( / ) açısıı X ( ) ile göstereceğiz. a b faz açısı da X, büyüklüğüü X ( ) ve Bu aşamada Fourier döüşümüü birkaç öemli özelliğii tablo halide verelim. Diğer özellikler ise yeri geldiğide ihtiyaç oldukça değiilecektir. ablo 1. Bazı Fourier Döüşüm özellikleri Doğrusallık Eğer x( t) c1x 1( t) cx( t) ise X ( ) c1 X1( ) c X ( ) 'dir. Zamada kayma Ölçekleme F x( at) Kovolüsyo ( ) j F x t t e t o F x( t) o 1 X a a x( t) y( t) x( ) y ( t ) d olmak üzere F F F x( t) y( t) x( t) y( t) X ( f ) Y ( f ) 1 1 Modülasyo F Otokorelasyo R ( ) x( t) x ( t ) dt x x( t)cos( t) X ( ) X ( ) o o o F R x( t) X ( ) ise X ( t) x( ) ( ) ( ) x X Dualite/ikilik Rayleigh eerji dekliği Simetri x( t) dt X ( f ) df Eğer xt () gerçek ve x( t) X ( ) ise X X ve Re X( ) Re X( ) Im ( ) Im ( ) Ayrıca, eğer xt () gerçek ve çift foksiyo ise X ( ) gerçek ve çifttir ve eğer xt () gerçek ve tek foksiyo ise X ( ) saal ve tek foksiyodur. Basit görüe ama haberleşme sistemleride sık geçe bir foksiyou Fourier Döüşümüü bulalım. Şekil 10'da gösterile foksiyoumuzu ismi Gate (kapı) işaretidir. Kapı işareti

9 1, t t, t 0, t 1 şeklide taımlaır. Fourier döüşümü ise F / jt jt j ( / j / ) X ( ) ( t / t / e dt e dt t Yai sic / 1 si( / ) e e dir. j / Şekil 10. Kapı işareti ve Fourier döüşümü. Kapı işaretii oluştura siüsoidal işaretleri sosuz sayıda olduğuu ve frekaslarıı sosuza kadar uzadığıı görmekteyiz. Şas eseri Fourier döüşümü sorasıda elde edile siüsoidalleri fazları ya sıfır yada (egatif) olduğuda faz bilgisii de çizmek zoruda kalmadık. Döüşümü sadece geliğii gösterildiği grafiklere gelik tayfı (magitude spectrum) yada kısaca tayf deir. Kapı işaretii tayfı Şekil 11'de verilmiştir. ayf şekilleride baze foksiyo ile frekas eksei arası dolu olarak gösterilir (sağdaki şekil). Ayrıca ekse ölçekleride de baze logaritmik, db, dbw birimleri kullaılabilir. Şekil 11. Kapı işaretii frekas tayfı. Fourier döüşümü özellikleride (ablo 1) faydalaarak üçge darbei (Şekil 1) döüşümüü bulalım. Üçge darbei aslıda adet kapı işaretii kovolüsyou ile oluşturulabilmesi ve ablo 1'deki kovolüsyo özelliğide faydalaarak Fourier döüşümüü bulabiliriz. ( t) ( t) ( t) ( ) ( t ) d F ( t) F ( t) ( t) F ( t) F ( t). Yai kapı foksiyouu döüşümüdeki herbir oktaı karesii aldığımızda soucu buluruz.

10 Λ(t) t Şekil 1. Üçge darbe işareti. (.) Şekil 13. Kapı foksiyouu frekas tayfı ve ou karesi ola üçge darbei tayfı. Üçge darbe öreğide ekseler üzerideki sayısal bilgileri yazılması okuyucuya bırakılmıştır. Kapı işaretii süresi ola büyüdükçe Fourier döüşümüdeki sıfır geçişlerii birbirie yaklaşacağıı ve foksiyou sivrileceğii Şekil 14'de görebiliriz. Şekil 14. Kapı işaretii esetilerek birim darbe foksiyouu elde edilmesi (ekselerde değerler okuyucuya bırakılmıştır). Şekil 14 ayı zamada 1 ( ) döüşüm çiftii de göstermiş oluyor. İkilik kuralıa göre frekas tayfı kapı foksiyou ola bir işareti de sic foksiyou olacağıı söyleyebiliriz. abi ki ayı şekilde frekas tayfı tüm frekaslarda sabit ola bir işaret de birim darbe işareti olacaktır ( ( t) 1). Eerji tayfı (eergy spectral desity) ise gelik tayfıı karesidir. Yai kapı işaretii eerji tayfı ile üçge darbe işaretii gelik tayfı şekil olarak ayıdır (birimler farklı). Sıırlı zamada gerçekleşe işaretleri toplam eerjisi buluabilir ve buu içi ablo 1'deki Rayleigh itegrali kullaılabilir.

11 E x( t) dt X ( f ) df x (14) Kapı işaretii tayf itegrali ile toplam eerji hesaplamasıı zor olduğuu görüyoruz (sic) foksiyou. Gerçekte sic foksiyoları itegrali aalitik olarak buluamaya foksiyolar grubudadır. Halbuki kapı işaretii (ve karesii) zama alaıdaki itegrali oldukça kolaydır. / E ( t) dt 1 dt / am tersie zama alaıdaki işaretimiz sic foksiyou (mümkü müdür?) olsaydı toplam eerjiyi frekas alaıdaki itegral ile hesaplayabilirdik. Bir işareti eerjisi, 1 Ohm'luk direce bağladığıda (Şekil 15) direçte harcaa eerji olarak taımlaır ve (14)'teki eerji itegrali ile hesaplaır. Şekil 15. Kayak eerjisi modeli. Eerji itegrali sosuz çıkabilir. Bu durumda birim zamada harcaa eerji x 1 lim ( ) P x t dt (15) hesaplaır ve güç (power) adıyla aılır. Periyodik işaretler içi ise bir periyottaki eerji buluur. o 1 P x() t dt (16) x İtegral bir yoğuluğu toplamı olduğua göre itegral işareti içideki foksiyou da bir yoğuluğa karşı gelmesi gerekiyor. Ayı durum işaretler içi de geçerlidir. Periyodik işaretler içi (16)'da verile toplam güç aslıda 1 () olmaya işaretler içi ise xt güç yoğuluğuu (power spectral desity) toplamıdır. Periyodik 1 G ( f ) lim X ( f ) (16) x limiti kullaılır. İşaretler de verdiği eerjiye göre sııfladırılabilir. Eğer (14) ile hesaplaa eerji sosuz değil ise işarete eerji işareti deir. Aksi halde (15) ile güç hesaplaır ve güç siyali adı verilir. Varsayımsal olarak da olsa güç de sosuz çıkabilir (öreği ta(t) işareti). Periyodik işaretler doğal olarak güç işaretleridir ve sosuz eerji taşırlar. Örek olarak Şekil 16'daki testere dişi işaretii eerjisii/gücüü bulalım.

12 Şekil 16. estere dişi işareti. x( t) dt olduğuda eerji işareti değildir, güç hesaplayalım. A A 3 A a 1 P x() t dt t dt t a. Periyotta bağımsız olduğuu görüyoruz. Doğrusu periyodik işaretleri gücü frekasıda bağımsızdır. Fourier döüşümüü gördükte sora aklımıza gele soru "e işe yarıyor?"dur. Öcelikle Fourier döüşümüü e ifade ettiğii tekrar hatırlayalım. Döüşümde elde ettiğimiz karmaşık değerli foksiyou herbir frekas oktası zama (zama ile sıırlı değil) alaıdaki foksiyou oluştura sosuz adet siüsoidalde o frekasta olaı geliğii ve faz açısıı vermektedir. Bu durumda, birim darbe tepkisi verile bir doğrusal sistemi herhagi bir işarete vereceği tepki hesaplaabilir. Çükü birim darbe işaretii Fourier döüşümü sabit sayı olup her frekasta ayı gelikte bir siüsoidal demektir. Her frekastaki siüsoidale tepkisi bilie bir sistemi tabi ki herhagi bir siüsoidale ola tepkisi ve birçok siüsoidalde oluşa bir işarete tepkisi de rahatlıkla buluabilir. O zama doğrusal sistemleri biraz hatırlayalım. xt () h(t) y( t) x( ) h( t ) d y( t) x( t) h( t) X( f ) H( f ) Y( f ) X ( f ) H( f ) G ( ) x f G ( f ) G ( f ) H( f ) Y x Şekil 17. Doğrusal sistemde girdi-tepki ilişkileri. Güç yoğuluğu tayfı G ( f ) N0 / ola bir gürültü işareti Şekil 18'de verile direç-kapasitör devresie uygulaıyor. Süzgeç çıkışıdaki gürültü güç tayfıı ve toplam gürültü gücüü bulalım. G ( f ) G ( f ) H( f ) olduğua göre öcelikle süzgeci trasfer foksiyouu bulalım. Y ZC Devre bir gerilim bölücü olduğua göre H( f) R Z C ve Z C 1 j fc de

13 1 H( f) 1 j frc buluur. Şekil 18. RC alçak geçire süzgeci. Büyüklüğü H( f) 1 1 ( frc) ve faz açısı H( f ) ta( frc) olarak buluur. N0 / Çıkıştaki gürültü güç tayfı da GY ( f) 1 ( frc) hesaplaır. oplam gürültü gücü ise N0 df Y ( ), ve u 1 ( frc) P G f df du df kullaarak P RC frc değişke seçimi ile du RCdf ve N du N ata( RCf ) N 4RC buluur. 1 u 4RC 4RC Görüldüğü gibi basit bir RC süzgeci ile toplam gürültü gücüü sosuzda solu bir değere idirdik. abi ki asıl işaretimiz de bu işlemde etkileecektir. Gerçek sistemleri tasarlarke, ilgilediğimiz işareti frekas tayfıda kapladığı yer (birazda göreceğimiz bad kavramı) dışıda kala işaretlerde kurtulmamız yada e az etkilememiz içi süzgeç tasarımı öemlidir. Acak bu dökümaı kousu değildir. İşaretimizi frekas tayfıda kapladığı yer edir? Öreği, Şekil 14'teki frekas tayflarıı ayı frekasları ayı şekilde kaplamadığıı görüyoruz, ama buu asıl ifade ederiz? Buu içi bad geişliği adıda bir kavram geliştirilmiştir. Bu da işareti tayfıı e yüksek frekası ile e düşük frekası arasıda kala frekas bölgesi demek gibidir. Acak, Şekil 14'teki işaretlerimiz (, ) frekas aralığıı işgal ediyor gibi. Fourier döüşüm özellikleride şöyle bir çıkarsama da yapabiliriz; solu zamada gerçekleşe işaretler frekas tayfıda sosuz yer kaplarlar, yada solu bir frekas badı kapsamasıı istediğimiz işaretler zamada 'da 'a uzamak zorudadır. Yai, sıırlı bir frekas badıı kapsaya işaretler gerçekçi değildir. Bu durumda, gerçek işaretler içi uygu bir bad geişliği taımı yapılmalıdır. Yarım güç badgeişliği (half power badwidth) çok kullaıla taımlarda biridir. Frekas tayfıda e yüksek gücü etrafıda buu yarısıa idiği e uzak iki adet frekas buluur ve bu iki frekası arası bad geişliğii belirler. Şekil 19 buu iki öreğii vermektedir. Yarım güç, desibel (db) ölçeklemeside yaklaşık -3 db'ye karşılık gelmektedir (10 log 10(0.5) 3).

14 Şekil 19. Yarım güç bad geişliği örekleri. Gürültü eşitlemeli bad geişliği (oise equivalet badwidth) ise yüksek frekas süzgeçleri ürete üreticileri kulladığı bir ölçüm olup, ayı miktarda gürültü geçire ideal süzgeci bad geişliği demektir. Diğer bad geişliği taım ve kullaımları bu dökümada geçmediği içi okuyucuya bırakılmıştır. Şimdi de, döküma aa koumuz haberleşme olduğua göre, haberleşme işaretlerii taşıacağı iletişim kaalları ve elektromayetik tayf içideki yerlerie basitçe değielim. Şekil 0 bildiğimiz elektromayetik tayfı kulladığımız geiş bir kısmıı basitçe özetlemektedir. Şekli sağ tarafıda frekaslar logaritmik arta şekilde, sağ tarafıda da ilgili frekastaki elektromayetik dalgaları dalgaboyları listelemiştir. E solda, ayrıca, ilgili frekası içide buluduğu badı hagi isimle aıldığı (popüler isimler) listelemiştir. Ortada bazı tekolojik isimlerle belirtile badlar ve kullaım alaları bulumaktadır. Elbette ki elektromayetik tayf çok daha detaylı bir şekilde kullaımlara bölümüştür, acak buradaki detay dahi çok şey alatmaktadır. Şekil 0. Elektromayetik tayf özeti.

15 Elektromayetik tayfı 1 phz'de yukarısı, yai NUV (ear ultra violet), EUV (extra ultraviolet), X ışıları, alfa-gama ışıları ve kozmik dalgalar haberleşme sistemleride kullaılmamaktadır. Zate bu dalgalar calılar içi oldukça zararlıdır. Çoğulukla radyasyo diye bahsedile şey aslıda bulardır. ayfı e düşük frekas kısmıda bulua ELF (extra low freq.) ve biraz üstü deizaltı haberleşmeside kullaıla soar (ses) dalgalarıdır. abi ki elektrik dalgası olarak kablolara verilse haberleşme yapılabilir acak e basit kablo dahi (öreği bükülü kablo: twisted pair) çok daha yüksek hızlarda iletişim sağlayacak badgeişliğie sahip olduğuda kabloda sadece ELF kullaılmaz ama işaretimiz o frekasları kapsayabilir. Yetişki isa kulağıı khz'ye kadar sesleri duyabildiği bilimektedir. Bu durumda Giriş bölümüde verdiğimiz sesli iletişim öreği VLF'ye kadar ola badı kapsamaktadır. Basit bükülü kablou 0-30 MHz'ye kadar frekasları taşıyabildiği gösterilse de aslıda sıır kablou boyuyla ters oratılıdır. Yai bükülü kablo 100 MHz'yi taşımaz diyemeyiz, kablo kısaldıkça daha az hasarla taşımaya başlar. Yie de 100 MHz'lik işaret 1 km'lik bükülü kabloda oldukça yüksek hasara uğrar, kullaışlı olmaz diyebiliriz. Bezeri şekilde koaksiyel kablo da 1 GHz'ye kadar kullaılır şeklide gösterilmiş olsa da doğrusu böyle keski sıırlar yoktur. Şekilde gösterile sıırlar kabiliyeti değil daha çok kullaım frekaslarıı belirtmektedir. İletişim hatları ayrı bir dersi kousu olabilir, bu dökümada kapsamamaktadır. Gelik modülasyou AM (amplitude modulatio) yayıı yapa radyolar içi ayrıla frekas badı MHz arasıda biryerlerde gösterilmiştir. Bu, AM tekiğii diğer badlarda çalışmadığı maasıa gelmesi. Buradaki sıırlar da uluslararası alaşmalarla belirlemiş yasal badlardır. Bezeri şekilde halka açık FM (frequecy modulatio) radyo ve V (televisio) yayıları da tayfta gösterile yerlerde yapılabilir. Söz kousu işlem radyo dalgalarıı havaya yaymak oluca, frekas badı oldukça kısıtlı bir kayaktır. Her ülkede iziler devlet tarafıda kotrol edilir ve dağıtılır, çoğu ülkede ücretlidir. Kablo yada kotrol altıdaki bir medya içide (öreği dalgagüdücü) iletişim yapılacaksa iletişimi yapalar ve ilgili devlet kurumları sadece dışarıya yayılımı kotrolü sorumluluğua sahiptir. Öreği eviizi bir odasıda diğer bir odasıa kablo çekip istediğiiz frekas badıı haberleşme amaçlı kullaabilirsiiz, acak dışarıya elektromayetik yayılım belli değerleri altıda olmalıdır. Ayı işi komşuuzla yada diğer sokaktaki akrabaızla yapamazsıız, çükü pekçok ülkede haberleşme altyapısı yetki ve sorumluluğu kamu yada özel kurumlara verilmiş/satılmıştır. Uzakta kumada cihazlar, oyucaklar vb içi ayrılmış badlarda sadece sıırlı güçte (sıırlı mesafe demektir) yayı yapabilirsiiz. MIR ve FIR (ifrared/kızılötesi badları) iletişimde heüz çok az kullaılmaktadır. Çükü bu dalgalar maddeler tarafıda soğurularak ısıya döüştürülür. NIR (ear ifrared) ise uzakta kumada cihazları gibi basit haberleşmede ve fiber optik kablolarda kullaılmaktadır. Performas açısıda diğer iletişim badları fiber optik kablou badıyla karşılaştırılamaz. Şekilde frekaslar logaritmik ölçekle verildiğide, belirgi olmamakla beraber biraz hesapla, fiberi bad geişliğii (yaklaşık 900 Hz) ou altıda kala tüm haberleşme tayfıda (100 Hz diyelim) kak kat büyük olduğuu görebiliriz. O edele diğer kablolu ve kablosuz iletişimi iletişim hızı (bit/s) bakımıda fiber ile yarışmasıı imkaı yoktur. Fiberi tek sıırlaya şey uç oktalarıdır. Nihayetide, göderici tarafıda elektrik işaretii ışığa, alıcı tarafıda da ışık işaretii elektrik işaretie döüştürülmesi gerekmekte, bu döüştürücüleri (trasducer) tekolojisi sıırlayıcı olmaktadır. Çükü halihazırda bilgisayarlar ve diğer sayısal cihazlar elektrik işaretleriyle çalışmaktadır. abi ki birkaç o yıl sora durum değişebilir. Kousu açılmışke fiber, bakır kablo ve kablosuz iletişim atelerie bir göz atalım, biraz taıyalım.

16 Şekil 1'de fiber kablou kabaca yapısı ve çalışması alatılmaktadır. Fiber aslıda saç kılı kadar ice (<50 µm) olabile bir camdır. Normal camda farklı kıla özelliği ise saflığı, homojeliği ve düzgülüğüdür. Bir ucuda gire ışık fazla bir kayba uğramada diğer ucuda çıkar. Core (çekirdek) adı verile asıl camı üzerie kaplamış cekirdekte farklı bir kırılma idisie sahip bir başka cam ile beraber çalışır. Farklı kırılma idisleri şekilde gösterildiği gibi tam ışık yasımasıa sebep olur ve ışık dışarıya kaçamaz. Yie de dışarıda ışık girememesi içi ve koruma mekaik amacıyla ou üzerie de ışık geçirmez bir kaplama daha yapılır. Buları çoklu demetleri aralarıa ve üzerie mekaik dayaıklılık içi ayrıca gerekli kaplamalar, öreği çelik kılıf, yapılır. LED core farklı uzulukta yol kat ede dalgalar Şekil 1. Çok-modlu (multimode) fiber kablou çalışması. Işık kayağıda ayrıla ve yöleri tam ayı olmaya ışık hüzmeleri kablo boyuca farklı sayıda yasımalara uğrar ve soucuda farklı zamalarda karşı uca erişirler. Sosuz sayıda ışık hüzmesi (herbirie mod deir) farklı zamalarda alıcıdaki döüştürücüye ulaştığı ve oları toplamı görüldüğüde Şekil 1'de gösterile fiberde yayılma (dispersio) deile olay oluşur ve Şekil 10'daki gibi düzgü bir darbe diğer uçta yayılmış/bozulmuş bir darbe olarak görülür. Bu da birim zamada göderilebilecek darbe sayısıı sıırlar (ot: yie de bahsedile hızlar bakır kabloda kat kat yüksektir). Fiber çekirdeğii oldukça ice (<10 µm) yaparak yayılım azaltılabilir. Şekil 'de tek-mod (sigle mode) fiber kablou çalışması gösterilmiştir. Böylelikle hem yasıma sayısı hem de farklı sayıda yasıma sayısı çok daha az olduğuda tek-mod fiber kablolarda veri daha yüksek hızlarla ve daha uzak mesafelere (>100 kilometre) taşıabilir. Şekil. ek-mod (sigle mode) fiber kablou çalışması. ek-mod fiber kabloda uygu şekilde faydalaabilmek içi ışık kayağı da laser ile değiştirilir. Laser tek doğrultuda, tek dalgaboyuda ve tek fazda ışık hüzmesi olduğuda yasıma kayıpları çok daha az olur.

17 Fiber moder çağı eredeyse alteratifsiz iletişim ortamıdır, ucuzladıkça daha da yaygılaşmaktadır. Şu adaki maliyet kayağı ise uç oktaları, yüksek tekoloji ve eğitimli işgücü gerektirmesidir. Acak heryere kablo çekilemez. Özellikle mobil cihazlar ve mobil araçlardaki (taşıt araçları, gemi, uçak, uydu vb) haberleşme cihazlarıı kablosuz haberleşmede başka alterafi yoktur. Şekil 3'te kablolu ve kablosuz iletişimi arasıda bir yerde kala dalgagüdücü (waveguide) öreği verilmiştir. Dalgagüdücü iyi iletke metal bir boru olup bir ucuda göderile elektromayetik dalgaı diğer ucuda alıması şeklide çalışır. abi ki dalgagüdücüü ölçüleri, içeride rezoası sağlaa modlar ve çalışma frekasları arasıda sıkı ilişkiler vardır ve bu koular geelde mikrodalga/elektromayetik dersleride işleirler. Şekil 1. Dalgagüdücü (waveguide). Şekil 'de gösterile eşekseli (coaxial) kablo belki de yüksek frekaslarda e çok kullaıla kablodur. Empedası ve çalışma badlarıa göre oldukça fazla çeşitlilik gösterirler. Kesilikle bir teli etrafıa sarılmış plastik ve ou da etrafıa sarılmış metal tel örgü diye düşümemek gerekir. İletkeleri kalitesi, dielektrik malzemei yapısı ve esekliği performası oldukça fazla etkiler. Şekil. Eşekseli (coaxial) kablo. Şekil 3'te gösterile etheret kablosu bir bükülü kablo öreğidir. Bükülü kabloları bilerce türü olduğuda hepsi içi geçerli olduğu söyleebilecek pek birşey yoktur. Şekilde gösterile örek 4 çift bükülü kablo içermekte olup dış koruması plastiktir ve dışarıda gele etkilere açıktır. emel olarak dış elektromayetik dalgaları ve edüksiyo yoluyla alıacak gürültüü etkisii azaltmak içi birbirleri üzerie büküle yalıtımlı iletkelerde oluşur. Çoğulukla diferasiyel modda, yai gidişdöüş çiftleri şeklide, işaret iletilir.

18 Şekil 3. Bükülü kablo (twisted pair). Kablosuz haberleşme ise elektromayetik dalgaı ateler yoluyla havaya/ortama yayılması ile gerçekleir. Ateler de kullaıldıkları uygulamaya göre oldukça fazla çeşitlilik gösterirler. Burada birkaç türü öreğii verelim ve asıl bilgilemei Ateler ve Yayılım dersleride ediilebileceğii söyleyelim. Şekil 4. Dipol ve Yagi ate örekleri. Dipol ate iletke bir çubuk olup boyu çalışma frekası/dalgaboyu ile belirleir. Eksei yöüde yayı yapmaz. Eğer belli bir yöe yayı yapılmak isteiyorsa arkasıa yasıtıcı yerleştirilir (Şekil 4, ortadaki ate). Bir çeşit dipol ola Yagi ate ise çoğulukla alıcı atedir (sağdaki) ve belli dalgaboyları içi öüe ve ardıa reflektör çubuklar yerleştirilmiştir. Böylelikle o yödeki yayılar daha güçlü alıır. Şekil 5. Çaak ate ve radom korumalı çaak ate. Şekil 5'te ise çaak ate öreği verilmiştir. Aslıda çaak kısmı sadece yasıtıcı olup çukur aya gibi karşıda gele dalgaları bir odak oktasıa toplamak içidir. Odak oktasıda ise asıl ate ve

19 ou ökuvvetlediricisi küçük bir koruma kutusu içide yeralmaktadır. Atee yakı bir ökuvvetledirici (preamplifier) ve frekas idirici (dowcoverter) olmasıı sebebi, işareti kabloya yöledirmede öce kuvvetledirip kablodaki gürültüde daha az etkilemesii sağlamaktır. Bu kutuya LNB (Low Noise Block dowcoverter) deir. Eerji, bu elektroik devreye çoğulukla işareti alıcıya gödermekte kullaıla kabloda gelir (dolayısıyla alıcıda). Çaak ateler yöe e duyarlı atelerdedir, bu sayede hem eerji tasarrufu sağlarlar hem de istemeye dileyici ve yayıcılarda bir miktar korumuş olurlar. Radom ise bu atei hava şartlarıda korumak içi uygu bir dielektirik küremsi hacim içie alımış halidir. Ate deyice, geel olarak, elektromayetik yayılım yapması içi şekilledirilmiş iletkeler aklımıza gelmektedir, ve bu taım yalış değildir. Acak, bu yayılımı e verimli şekilde olması çoğu zama birici öcelik değildir. Öreği Şekil 5'te verile bıçak (blade, fi) ate uçak üzeride kullaılmak içi tasarlamış olup jet hızlarıda hava akımlarıa dayaıklıdır. Şekil 5. Bıçak (blade) ate. Mobil telefolarımızı içleride de e az 1 ate mevcuttur. Bezeri şekilde birici öcelik boyuttur. Bazı durumlarda yayılım verimii düşük olması bile tercih edilebilir. Öreği moder telefolarda bulua NFC (ear field commuicatio) ateleri ile zate kısa mesafe haberleşme hedeflemiştir. Ateler ve iletişim kabloları kousuu e kadar geiş ve üzeride oyıllarca çalışılabilecek bir zegilikte olduğuu görüyoruz. Haberleşme dersimizde alıcı ve verici arasıda "kaal" kelimesi ile özetlediğimiz yapıda bularda herhagi biri yada burada değiilmeye bir iletim yötemi olabilir. Soru-Cevap 1. S : Fourier döüşümü e işe yarar? C: Bir foksiyou siüsoidaller ciside taımlayabilmemize olaak sağlar. S: Siüsoidalleri özelliği edir ki? Niçi siüsoidal? C: Doğada ve elektriksel işaretlerde e çok karşılaştığımız foksiyolarda birisidir. Yüzyıllardır üzeride çalışıldığı içi de bilgi birikimi e geiş foksiyolardır. Başka foksiyolar kullaa ve siüsoidalleri kullaa başka döüşümler de vardır ve bazıları oldukça yaygıdır (Hadamard, Kosiüs, dalgacık). Geel olarak döüşümler, işarette doğruda göremediğimiz bazı özellikleri görülebilmesii kolaylaştırır.

20 . S: Hep aalitik foksiyou verile işaretlerde Fourier döüşümü yaptık. Gerçek işaretler üzeride asıl uygulayacağız? C: Uygulayamayacağız. Çükü itegraller (, ) aralığıda. Acak buu kısıtlı zama aralığıda yaklaşığıı hesaplayabiliriz. Uygulamada, kısıtlı zama aralıklarıda işarette düzeli aralıklarla alımış örekleri kullaa Kesikli Fourier Döüşümü yaygıdır. Fourier döüşümü gibi foksiyoda foksiyoa olmayıp bir sayı setide diğer bir sayı setie döüşüm olduğuda ayısı olmadığı alaşılmaktadır acak büyük bezerlikler göstermektedirler. Hatta işaret işlemeciler Fourier dedikleride Kesikli Fourier'i kastetmektedirler. Kesikli Fourier Döüşümü (öcelikle örekleme kousuu okuyuuz) Gerçek işaretler üzeride, Fourier döüşümüü uygulayamadığımızda, sıırlı zama aralığıda alıa örekler üzeride çalışa ve sürekli karşılığı ile büyük bezerlikler göstere Kesikli Fourier Döüşümü (DF: Discrete F) kullaılır. Kesikli Fourier Döüşümü ve ters döüşümü N 1 j k / N x e (17) X[ k] [ ] 0 N 1 1 j k / N N X k e (18) k0 x[ ] [ ] deklemleri ile taımlaır. Burada x [ ], xt () sürekli işarette düzeli aralıklarla alıa örekler dizisii, Xk [ ] ise frekas alaıdaki karmaşık sayılar dizisii göstermekte olup her iki dizi de N örekte oluşmaktadır. Deklemler (17) ve (18)'i Fourier döüşümüü taımlaya (1) ve (13) j... deklemlerie bezerliğie dikkat ediiz. (Not: Her iki deklem setide bulua e terimie döüşümü çekirdeği adı verilir. Doğrusal döüşümlerde döüşüm çekirdeği f ( u, v ) şeklide olup ortak özellikleri f ( u, v ) foksiyolarıı birbirlerie birim-dik (orthoormal) olmasıdır.) Kesikli Fourier Döüşümüü özellikleri ablo-1'de verile sürekli döüşüm özelliklerie oldukça bezer. Öreği doğrusallık; x[ ] c x [ ] c x [ ] ise X[ k] c1 X1[ k] cx [ k] 'dir. Eğer 1 1 Bir diğer örek kovolüsyodur; N 1 m1 x [ m] x [(( )) ] X [ k] X [ k]. Yai iki örek dizisii dairesel 1 m N 1 kovolüsyou (circular covolutio) Kesikli Fourier Döüşümlerii çarpımıa eşittir. Dairesel kovolüsyo dizisii her öreğii hesabı iki dizii öreklerii iki dairei üzerie eşit aralıklarla yerleştirdiğimizde karşı gele örekleri çarpımlarıı toplamı ve bir dairei herbir kovolüsyo öreği içi dairelerde birii bir öreklik dödürülmesi ile yapılır. Bu da bize bir varsayımı ima eder; Her e kadar sıırlı sayıda örek varsa da, diziler sosuz defa kedii tekrar eder. Fourier Döüşümü ile Kesikli Fourier arasıdaki e belirgi fark budur. Yai işaretleri periyodik olduğu varsayılır.

21 Bu varsayımı alamak içi burada alatmayıp atladığımız Kesikli-Zama Fourier Döüşümüe de (Discrete-ime F) biraz değielim. DF sürekli (zama) işareti öreklerii kullaarak işareti sürekli (frekas) Fourier döüşümüü frekas alaıda periyodik tekrarlarıı toplamıı vere bir döüşümdür. DF ise frekas alaıdaki bu sürekli periyodik foksiyou periyodu boyuca öreklerii verir ve frekas eksei boyuca tekrar ettiğii varsayar. Zama alaıdaki sürekli foksiyou F'u sıırlı bir bad içide kalmadığı durumlarda DF ile elde edile kesikli tayfı e azıda yüksek frekasları temsil ede bileşeleride örtüşme olacağı açıktır. Şekil 6'da bahsedile döüşümleri ilişkisi gösterilmektedir. Bahsedile tüm döüşümler tersiir ve doğrusal olmasıa rağme DF'i kullaılışıa dikkat etmek gerekmektedir. Çükü uygulamada diğerlerii kullaımı yok deecek kadar azdır. Şekil 6'da gösterildiği üzere N-örek ile hesaplaa DF katsayıları kullaılarak IDF ile ayı N-örek geri elde edilebilir. Acak bu N-örekte asıl zama serisii (sosuz örek) yeide oluşturmak imkasızdır. Ayrıca, işareti frekas badı gerçekte sıırlı değilse, N- okta DF tayfı asıl işareti tayfıı tam olarak temsil edemez. Gerçek hayatta frekas badı tam sıırlı bir işaret yoktur. O edele örtüşme olur ve özellikle yüksek frekas bileşeleri hatalı olarak elde edilirler. F IF DF IDF imkasız DF N-örek IDF N-okta DF Şekil 5. Sürekli, kesikli-zama ve kesikli Fourier döüşümü ilişkisi. DF'da DF'a geçişte akılda tutulması gereke bir başka şey ise tayfsal sızıtıdır (spectral leakage). Buu şöyle açıklayabiliriz; Farzedelim ki DF katsayılarıda k'ıcı örek 100 Hz, k+1'ici örek ise 104 Hz'yi temsil ediyor olsu. Peki DF sürekli bir foksiyo olduğua göre 10 Hz'deki eerji kaçıcı DF katsayısıyla temsil ediliyor? Cevap, aradaki eerjii her iki komşuya yakılıklarıa göre dağılmasıdır. Yai DF'daki bileşeler arasıdaki eerji komşu bileşelere dağılmıştır ve bua tayfsal sızıtı deir. Sızıtıyı birazda göreceğimiz öreklerle daha açıklığa kavuşturacağız. DF'daki problemlere değidiğimize göre, asıl oluyor da bu kadar yaygı bir kullaım görüyor sorusuu soralım. Cevaplarda basit olaı, DF'u sayısal devreler/işlemciler ile gerçeklediği ve sürekli..f'ları gerçekleme ihtimalii sıfıra yakı olduğudur. Ayrıca, DF'u simetri özellikleri kullaılarak hızlı hesaplama yötemleri geliştirilmiştir (Hızlı Fourier Döüşümü-Fast Fourier rasform : FF) ve değidiğimiz örtüşme ve sızıtı problemlerii azaltıcı yötemler de bulumaktadır. (Not : FF yei bir döüşüm değildir, sadece DF'u hızlı hesaplamasıdır.)

22 Şekil 6'daki rampa foksiyou öreklerii ele alalım. Setimiz 16 örekte oluşmakta ve yukarıda bahsettiğimize göre Kesikli Fourier Döüşümü tarafıda sosuza kadar tekrar ede testere dişi foksiyou örekleri olarak görülmektedir. s =/16 Şekil 6. Rampa foksiyouda alıa 16 örek. Örekleme işlemide sora sadece örek değerleride oluşa dizide tekrar asıl rampa foksiyouu elde etmek içi örekleme sıklığı bilgisii ( ) saklaması gerekir. Deklemler (17) ve (18)'de görüldüğü gibi DF'uda zama bilgisi içerilmemektedir. abi ki döüşüm sorasıda elde edile karmaşık sayı diziside de bu bilgi (zama ve frekas) yoktur, temsil edile siüsoidleri göreceli frekasları, fazları ve gelikleri vardır (herbir bileşe içide komşu aralıklardaki eerji de sızıtı şeklide bulumaktadır). Şekil 7'da örek bir kesikli tayf (kesikli Fourier döüşümü souç dizisii büyüklükleri) gösterilmektedir (16 örekle üretilmiş). s gerçek işaretler içi simetri 0 Hz 1/ Hz 1/ s Hz 1/ Hz k f Şekil 7. Örek bir kesikli Fourier tayfı ve açıklaması. Şekil 7'deki 0 frekasıı yaıdaki ilk bileşe temel frekastır (fudametal frequecy). Buu Fourier Serileride görmüştük. Ou heme yaıdaki (k=) bileşe ise ikici harmoiktir. 1 ve olu bileşeler sırasıyla 1/ Hz ve / Hz frekaslı siüsoidleri temsil eder. Acak, işarette 1.5/ Hz'lik bir frekas yok mudur? Elbette ki olabilir ve ou eerjisi yakı bileşelere sızıtı olarak dağılmıştır. Burada -6-7 olu bileşelerde örek vermememizi sebebi yüksek frekas bileşelerii örtüşmei daha fazla etkilemesi ve sızıtıya ilave olarak örtüşme de içermesidir. (Not: testere dişi foksiyouu örtüşme içermede öreklemesi (Nyquist kriteri ile) mümkü değildir, çükü tayfı sosuza kadar uzamaktadır.)

23 Gerçek sayılarda oluşa giriş dizisi içi 0 frekası dışıdaki çıkış değerleri orta oktaya göre simetriktir. O edele gelik tayflarıda sadece orta oktaya kadar ola değerler gösterilir. Orta okta ise Örekleme kousuda alatıla Nyquist frekasıa karşı gelmektedir. Yai, dizi örekleme ile üretildiyse, orta oktaı değerie çoğu zama güveilemez. Aalitik foksiyoları Fourier Döüşümü kousu işleirke gösterile frekas tayfıa bezetmek içi Şekil 7'de bir öreği verile dizileri orta oktaı sağıda kala değerlerii sıfır frekasıı soluda gösterilmesi gerekir (Şekil 8). Şekil 8. Örek kesikli tayfı simetrik gösterimi. Şekil 9'da ise adet siüs işaretii DF tayfları gösterilmektedir. Aralarıda çok az bir frekas farkı ola bu işaretler 1080 örek ile öreklediğide ilk işaret tam 48 periyod ikicisi ise yaklaşık 49.1 periyod kapsamakta. Şekil 9. Frekasları yaklaşık iki siüsoidali büyütülmüş DF tayfı (1080 okta). Şekil 9'da görüldüğü üzere örekleme süresi içie işaret peryoduu tam katları girmez ise sızıtı olmakta, bu durum tayfa giderek azala ya bileşeler (sic şeklide) olarak yasımaktadır. Gerçek uygulamalarda işareti periyoduu zate bilmediğimiz yada işaret zate periyodik olmayacağı içi sızıtıda kaçımak mümkü değildir. Pratikte bu etkiyi azaltmak içi örek dizisii uç oktalarıda işaret bastırma yapa bir işlemde (pecereleme) geçirilir, yada ardışıl yapıla N-örek DF'leri (öreği 0 kez) ortalaması alıır. Şekil 30 sıkça kullaıla Haig pecereleme işlemide geçmiş dizii DF tayfıı göstermektedir. Koumuz dahilide olmadığı içi detayladırmayacağız.

24 Şekil 30. Haig pecereside geçirilmiş dizii DF tayfı. Verile örekleri bir yazılım ile deeyip tayfları çizdirdiyseiz birkaç oktayı farketmiş olmalısıız. Bular, sürekli tayfa yakı bir kesikli tayf elde etmek içi çok sayıda ve Nyquist kısıtıda çok daha sıkça öreklemei yapılması gerektiği, düşük sayıda örek ile elde edile DF katsayılarıda işaret karakteristiği ile ilgili pek bir yorum çıkamayacağı, pecereleme ve ortalama alma işlemlerii çoğu uygulamada gerekli olduğu, sadece büyüklük (magitude) veriside asıl diziye geri döülemeyip faz bilgisii de gerekli olduğu gibi yorumlardır. Fourier Döüşümleri ve kullaım alaları ile ilgili birikimi çok az bir kısmı bile buraya sığmayacak kadar geiştir. O edele so bir örek ile koumuzu oktalayalım. Şekil 10'da ve ilgili örekte birim kapı işaretii Fourier döüşümüü sic foksiyou olduğuu görmüştük. Birim kapı işaretii sayısal haberleşmedeki öemi sayısal verileri 1'ler ve 0'lar ile ifade edilmesi ve herbir biti tayfa yaptığı katkıı bir sic olmasıda kayaklamaktadır. Yai rastgele 1'ler ve 0'larda oluşa bir veri akışıı tayfıı görmek istersek herbir biti tayfa katkısıı uygu faz kaymasıyla toplayabiliriz. Peki Şekil 10'da verile bir kapı işaretii tayfıı örekleride asıl hesaplayabilir ve çizebiliriz? Öreği gibi sosuz adet sıfırı ortasıda bir adet 1 işaretii tayfı asıl hesaplaır? Öcelikle işareti 0-1'lerde oluşa veri olarak değil 1'de kalma süresi belli ola bir elektriksel işaret olarak düşümemiz gerekir. Yai dizisii DF'u hesaplayarak bir tayf elde edemeyiz. Bu veri haberleşme kaalıda süresi ola bir elektriksel darbe olarak görülecektir. Bu darbe işaretii DF ile aaliz edebilmek içi yeterice sıklıkla öreklememiz gerekmektedir. Öreği bit başıa 10 örek alıdığıda/üretildiğide elde edile 100-okta ve 1000-okta DF tayfları Şekil 31'de gösterilmiştir (ardışıl 10 örek 1 diğerleri 0).

25 Şekil öreklik kapı darbesii 1000-okta DF tayfı. Soru-Cevap 3. S : Hagi orala öreklemeliyiz ki DF sorasıda frekas tayfıı gerçeğe e yakı görelim? C: Doaımı izi verdiği e yüksek hızla. 4. S : Kaç öreklik DF uygulamalıyız ki sorasıda frekas çözüürlüğü e iyi olsu? C: Doaımı izi verdiği e fazla örek. 5. S : Madem DF katsayıları simetrik ede sadece tek tarafıı almıyoruz? C: DF'de simetri içi şartlar ablo-1'de verilmiştir. Bu şartlar sağlaıyorsa katsayıları yarısı diğer yarısıda hesaplaabilir. Gerçek (karmaşık sayı olmaya) işaretler içi simetride faydalamak daha kolaydır. Acak yie de DF soucuu karmaşık sayılarda oluştuğuu ve yukarıdaki öreklerde sadece büyüklükleri çizdiğimizi, ters döüşüm içi faz bilgisie de ihtiyacımız olduğuu uutmayalım. 6. S : FF (Fast Fourier rasform) edir? C: DF'i bazı simetri özellikleri kullaılarak daha az işlemle (daha hızlı) hesaplaması yötemi/yötemleridir. Matematiği/formülü ve souçları DF ile ayıdır. Bazı yazılım paketlerideki fft(.) foksiyoları eğer paket verile sayıda öreği FF ile hesaplayamıyorsa DF deklemleriyle (17, 18) hesaplarlar, yada diziye 0 ekleyerek (zero-paddig) FF yötemleriyle hesaplarlar. Bu edele, öreği 104-okta fft ile 105-okta fft arasıda hesaplama süreside hissedilebilir farklar oluşabilmektedir.

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ İkici bölümde verileri frekas tablolarıı hazırlaması ve grafikleri çizilmesideki esas amaç; gözlemleri doğal olarak ait oldukları populasyo dağılışıı belirlemek ve dağılışı geel özelliklerii

Detaylı

(3) Eğer f karmaşık değerli bir fonksiyon ise gerçel kısmı Ref Lebesgue. Ref f. (4) Genel karmaşık değerli bir fonksiyon için. (6.

(3) Eğer f karmaşık değerli bir fonksiyon ise gerçel kısmı Ref Lebesgue. Ref f. (4) Genel karmaşık değerli bir fonksiyon için. (6. Problemler 3 i Çözümleri Problemler 3 i Çözümleri Aşağıdaki özellikleri kaıtlamaızı ve buu yaıda daha fazla soyut kaıt vermeizi isteyeceğiz. h.h. eşitliğii ölçümü sıfır ola bir kümei tümleyei üzeride eşit

Detaylı

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2 LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ SABİT NOKTA İTERASYONU YÖNTEMİ Bu yötemde çözüme gitmek içi f( olarak verile deklem =g( şeklie getirilir. Bir başlagıç değeri seçilir ve g ( ardışık

Detaylı

35 Yay Dalgaları. Test 1'in Çözümleri. Yanıt B dir.

35 Yay Dalgaları. Test 1'in Çözümleri. Yanıt B dir. 35 Yay Dalgaları 1 Test 1'i Çözümleri 1. dalga üreteci 3. m 1 2m 2 Türdeş bir yayı her tarafıı kalılığı ayıdır. tma türdeş yay üzeride ilerlerke dalga boyu ve hızı değişmez. İlk üretile ı geişliği büyük,

Detaylı

Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri. n c = nc i= 1 n ca i. k 1. i= r n. Σ sembolü ile bilinmesi gerekli bazı formüller : 1) k =1+ 2 + 3+...

Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri. n c = nc i= 1 n ca i. k 1. i= r n. Σ sembolü ile bilinmesi gerekli bazı formüller : 1) k =1+ 2 + 3+... MC formülüü doğruluğuu tümevarım ilkesi ile gösterelim. www.matematikclub.com, 00 Cebir Notları Gökha DEMĐR, gdemir@yahoo.com.tr Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri Tümevarım Metodu : Matematikte kulladığımız

Detaylı

BASAMAK ATLAYARAK VEYA FARKLI ZIPLAYARAK İLERLEME DURUMLARININ SAYISI

BASAMAK ATLAYARAK VEYA FARKLI ZIPLAYARAK İLERLEME DURUMLARININ SAYISI Projesii Kousu: Bir çekirgei metre, metre veya 3 metre zıplayarak uzuluğu verile bir yolu kaç farklı şekilde gidebileceği ya da bir kişii veya (veya 3) basamak atlayarak basamak sayısı verile bir merdivei

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Ön Söz Polinomlar II. ve III. Dereceden Denklemler Parabol II. Dereceden Eşitsizlikler...

İÇİNDEKİLER. Ön Söz Polinomlar II. ve III. Dereceden Denklemler Parabol II. Dereceden Eşitsizlikler... İÇİNDEKİLER Ö Söz... Poliomlar... II. ve III. Derecede Deklemler... Parabol... 9 II. Derecede Eşitsizlikler... 8 Trigoometri... 8 Logaritma... 59 Toplam ve Çarpım Sembolü... 7 Diziler... 79 Özel Taımlı

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferasiyel Deklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulumak veya kullaım koşulları hakkıda bilgi içi http://ocw.mit.edu/terms web sitesii ziyaret ediiz.

Detaylı

Diziler ve Seriler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV

Diziler ve Seriler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV Diziler ve Seriler Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 7 Amaçlar Bu üiteyi çalıştıkta sora; dizi kavramıı taıyacak, dizileri yakısaklığıı araştırabilecek, sosuz toplamı alamıı bilecek, serileri yakısaklığıı

Detaylı

2.2. Fonksiyon Serileri

2.2. Fonksiyon Serileri 2.2. Foksiyo Serileri Taım.. Herhagi bir ( u (x reel (gerçel değerli foksiyo dizisi verilsi. Bu m foksiyo dizisii tüm terimlerii toplamıa, yai u m (x + u m+ (x + u m+2 (x + u m+3 (x + + u m+ (x + = k=m

Detaylı

BİR ÇUBUĞUN MODAL ANALİZİ. A.Saide Sarıgül

BİR ÇUBUĞUN MODAL ANALİZİ. A.Saide Sarıgül BİR ÇUBUĞUN MODAL ANALİZİ A.Saide Sarıgül DENEYİN AMACI: Akastre bir çubuğu modal parametrelerii (doğal frekas, titreşim biçimi, iç söümü) elde edilmesi. TANIMLAMALAR: Modal aaliz: Titreşe bir sistemi

Detaylı

POLİNOMLARDA İNDİRGENEBİLİRLİK. Derleyen Osman EKİZ Eskişehir Fatih Fen Lisesi 1. GİRİŞ

POLİNOMLARDA İNDİRGENEBİLİRLİK. Derleyen Osman EKİZ Eskişehir Fatih Fen Lisesi 1. GİRİŞ POLİNOMLARDA İNDİRGENEBİLİRLİK Derleye Osma EKİZ Eskişehir Fatih Fe Lisesi. GİRİŞ Poliomları idirgeebilmesi poliomları sıfırlarıı bulmada oldukça öemlidir. Şimdi poliomları idirgeebilmesi ile ilgili bazı

Detaylı

DİZİLER - SERİLER Test -1

DİZİLER - SERİLER Test -1 DİZİLER - SERİLER Test -. a,,,,, dizisii altıcı terimi. Geel terimi, a ola dizii kaçıcı terimi dir? 6. Geel terimi, a! ola dizii dördücü terimi 8 8 6. Geel terimi, a k k ola dizii dördücü terimi 6 0 6

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 3: MERKEZİ EĞİLİM VE DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Prof. Dr. İrfa KAYMAZ Taım Araştırma souçlarıı açıklamasıda frekas tablosu ve poligou isteile bilgiyi her zama sağlamayabilir. Verileri

Detaylı

Kontrol Sistemleri Tasarımı

Kontrol Sistemleri Tasarımı Kotrol Sistemleri Tasarımı Frekas Yaıtı Prof. Dr. Bület E. Plati 3 Ağustos 0 Eylül 06 Taım Kararlı bir sistemi siüs girdisie sürekli rejim yaıtı Bu taımda 3 temel boyut bulumaktadır:. Kararlı bir sistem

Detaylı

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin 4/16/013 Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyası içi Tahmi Kitle ve Öreklem Öreklem Dağılımı Nokta Tahmii Tahmi Edicileri Özellikleri Kitle ortalaması içi Aralık Tahmii Kitle Stadart Sapması içi Aralık Tahmii

Detaylı

FREKANS CEVABI YÖNTEMLERİ FREKANS ALANI CEVABI VEYA SİNUSOİDAL GİRİŞ CEVABI

FREKANS CEVABI YÖNTEMLERİ FREKANS ALANI CEVABI VEYA SİNUSOİDAL GİRİŞ CEVABI FREKANS CEVABI YÖNEMLERİ FREKANS ALANI CEVABI VEYA SİNUSOİDAL GİRİŞ CEVABI G(s (r(t ı Laplace döüşümü; A(s B(s A(s (s p (s p L(s p C(s G(sR(s R(s R s A(s B(s R(s A(s R a C(s L B(s s s j s j s p a b b s

Detaylı

TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR

TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR 1.1. Kümeler ve Foksiyolar A ı bir elemaıa B i yalız bir elemaıı eşleye bağıtıya bir foksiyo deir. f : A B, Domf = U A ve ragef B dir. Taım 1.1.1. f : A B foksiyou içi V A olsu.

Detaylı

TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ Sapmasızlık 3.2. Tutarlılık 3.3. Etkinlik minimum varyans 3.4. Aralık tahmini (güven aralığı)

TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ Sapmasızlık 3.2. Tutarlılık 3.3. Etkinlik minimum varyans 3.4. Aralık tahmini (güven aralığı) 3 TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ 3.1. Sapmasızlık 3.. Tutarlılık 3.3. Etkilik miimum varyas 3.4. Aralık tahmii (güve aralığı) İyi bir tahmi edici dağılımı tahmi edilecek populasyo parametresie yakı civarda

Detaylı

DENEY 4 Birinci Dereceden Sistem

DENEY 4 Birinci Dereceden Sistem DENEY 4 Birici Derecede Sistem DENEYİN AMACI. Birici derecede sistemi geçici tepkesii icelemek.. Birici derecede sistemi karakteristiklerii icelemek. 3. Birici derecede sistemi zama sabitii ve kararlı-durum

Detaylı

TÜME VARIM Bu bölümde öce,kısaca tümevarım yötemii, sorada ÖYS de karşılamakta olduğumuz sembolüü ve sembolüü ele alacağız. A. TÜME VARIM YÖNTEMİ Tümevarım yötemii ifade etmede öce, öerme ve doğruluk kümesi

Detaylı

{ 1 3 5} { 2 4 6} OLASILIK HESABI

{ 1 3 5} { 2 4 6} OLASILIK HESABI OLASILIK HESABI Bu derste, uygulamalarda sıkça karşılaşıla, Olasılık Uzaylarıda bazılarıa değieceğiz ve verilmiş bir Olasılık Uzayıda olasılık hesabı yapacağız. Ω. Ω solu sayıda elemaa sahip olsu. Ω {

Detaylı

DENEY 1: ÖRNEKLEME KURAMI

DENEY 1: ÖRNEKLEME KURAMI DENEY : ÖRNEKLEME KURAMI AMAÇ: Örekleme kuramıı ielemei. MALZEMELER Oilokop, güç kayağı, işaret üretei Etegre: x LF398 Direç: x K Ω Kapaiteler: x 00F, x µf ÖN BİLGİ Örekleme, aalog işaretlerde belirli

Detaylı

5 İKİNCİ MERTEBEDEN LİNEER DİF. DENKLEMLERİN SERİ ÇÖZÜMLERİ

5 İKİNCİ MERTEBEDEN LİNEER DİF. DENKLEMLERİN SERİ ÇÖZÜMLERİ 5 İKİNCİ MERTEBEDEN LİNEER DİF. DENKLEMLERİN SERİ ÇÖZÜMLERİ Bir lieer deklemi geel çözümüü bulmak homoje kısmı temel çözümlerii belirlemesie bağlıdır. Sabit katsayılı diferasiyel deklemleri temel çözümlerii

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 5. ÜNİTE: DALGALAR ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 5. ÜNİTE: DALGALAR ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINI ONU ANATII 5. ÜNİTE: DAGAAR ETİNİ e TEST ÇÖZÜERİ 31 5. Üite 1. ou Etkilik C i Çözümleri c. 1. Soruda e dalgalarıı hızı eşit erilmiş. Ayrıca şekil icelediğide m = 4 birim, m = 2 birimdir. Burada;

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 3: MERKEZİ EĞİLİM VE DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Prof. Dr. İrfa KAYMAZ Taım Araştırma souçlarıı açıklamasıda frekas tablosu ve poligou isteile bilgiyi her zama sağlamayabilir. Verileri

Detaylı

Problem 1. Problem 2. Problem 3. Problem 4. PURPLE COMET MATEMATİK BULUŞMASI Nisan 2010 LİSE - PROBLEMLERİ

Problem 1. Problem 2. Problem 3. Problem 4. PURPLE COMET MATEMATİK BULUŞMASI Nisan 2010 LİSE - PROBLEMLERİ PURPLE COMET MATEMATİK BULUŞMASI Nisa 2010 LİSE - PROBLEMLERİ c Copyright Titu Adreescu ad Joatha Kae Çeviri. Sibel Kılıçarsla Casu ve Fatih Kürşat Casu Problem 1 m ve aralarıda asal pozitif tam sayılar

Detaylı

Ki- kare Bağımsızlık Testi

Ki- kare Bağımsızlık Testi PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER Prof. Dr. Ali ŞEN Ki- kare Bağımsızlık Testi Daha öceki bölümlerde ölçümler arasıdaki ilişkileri asıl iceleeceğii gördük. Acak sıklıkla ilgileile veriler ölçüm

Detaylı

SİSTEMLERİN ZAMAN CEVABI

SİSTEMLERİN ZAMAN CEVABI DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM306 SİSTEM DİNAMİĞİ SİSTEMLERİN ZAMAN CEVABI Kutuplar, Sıfırlar ve Zama Cevabı Kavramı Birici Mertebede Sistemleri Zama Cevabı İkici

Detaylı

sorusu akla gelebilir. Örneğin, O noktasından A noktasına hareket, OA sembolü ile gösterilir

sorusu akla gelebilir. Örneğin, O noktasından A noktasına hareket, OA sembolü ile gösterilir BÖLÜM 1: VEKTÖRLER Vektörleri taımlamak içi iki yol vardır: uzayda oktalara karşılık gele bir koordiat sistemideki oktalar veya büyüklük ve yöü ola eseler. Bu kısımda, ede iki vektör taımıı buluduğu açıklaacak

Detaylı

PROJE RAPORU. PROJENİN ADI: Karmaşık Sayıların n. Dereceden Kökler Toplamı ve Trigonometrik Yansımaları

PROJE RAPORU. PROJENİN ADI: Karmaşık Sayıların n. Dereceden Kökler Toplamı ve Trigonometrik Yansımaları PROJE RAPORU PROJENİN ADI: Karmaşık Sayıları. Derecede Kökler Toplamı ve Trigoometrik Yasımaları PROJENİN AMACI: Karmaşık sayıı karekökleri toplamı sıfırdır. Peki. derecede kök toplamı içi de geçerli miydi?

Detaylı

İşlenmemiş veri: Sayılabilen yada ölçülebilen niceliklerin gözlemler sonucu elde edildiği hali ile derlendiği bilgiler.

İşlenmemiş veri: Sayılabilen yada ölçülebilen niceliklerin gözlemler sonucu elde edildiği hali ile derlendiği bilgiler. OLASILIK VE İSTATİSTİK DERSLERİ ÖZET NOTLARI İstatistik: verileri toplaması, aalizi, suulması ve yorumlaması ile ilgili ilkeleri ve yötemleri içere ve bu işlemleri souçlarıı probabilite ilkelerie göre

Detaylı

Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteın Yöntemi

Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteın Yöntemi 3 Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteı Yötemi Bu yötem bir izdüşüm tekiğie dayaır ve yalış pozisyo olarak isimledirile matematiksel tekiğe yakıdır. Buradaki düşüce f() çizgisi üzerideki bilie iki oktada

Detaylı

BAĞINTI VE FONKSİYON

BAĞINTI VE FONKSİYON BAĞINTI VE FONKSİYON SIRALI N-Lİ x, x, x,..., x tae elema olsu. ( x, x, x,..., x ) yazılışıda elemaları sırası öemli ise x, x, x,..., x ) e sıralı -li deir. x, x, x,..., x ) de ( x (, x, x ( x, ) sıralı

Detaylı

Süzgeç. Şekil 4.1 Süzgeçlemedeki temel fikir

Süzgeç. Şekil 4.1 Süzgeçlemedeki temel fikir Deey 4: ayısal üzgeçler Amaç Bu deeyi amacı solu dürtü yaıtlı (FIR) ve sosuz dürtü yaıtlı (IIR) sayısal süzgeçleri taıtılması ve frekas yaıtlarıı icelemesidir. Giriş iyal işlemede süzgeçleme bir siyali

Detaylı

( 1) ( ) işleminde etkisiz eleman e, tersi olmayan eleman t ise te kaçtır? a) 4/3 b) 3/4 c) -3 d) 4 e) Hiçbiri

( 1) ( ) işleminde etkisiz eleman e, tersi olmayan eleman t ise te kaçtır? a) 4/3 b) 3/4 c) -3 d) 4 e) Hiçbiri V MERSİN MATEMATİK OLİMPİYATI (ÜNV ÖĞR) I AŞAMA SINAV SORULARI ( Nisa 8) de ye taımlı, birebir ve örte f ve g foksiyoları her bir içi koşuluu sağlası g( a ) = ve f ( ) ( ) ( ) f = g a 4 = a ise a sayısı

Detaylı

AYRIK DALGACIK DÖNÜŞÜMÜ İLE GÜRÜLTÜ SÜZME

AYRIK DALGACIK DÖNÜŞÜMÜ İLE GÜRÜLTÜ SÜZME AYRIK DALGACIK DÖNÜŞÜMÜ İLE GÜRÜLTÜ SÜZME Fahri VATANSEVER 1 Ferudu UYSAL Adullah UZUN 3 1 Sakarya Üiversitesi, Tekik Eğitim Fakültesi, Elektroik-Bilgisayar Eğitimi Bölümü, 54187 Esetepe Kampüsü/SAKARYA

Detaylı

Analiz II Çalışma Soruları-2

Analiz II Çalışma Soruları-2 Aaliz II Çalışma Soruları- So gücelleme: 04040 (I Aşağıdaki foksiyoları (ilgili değişkelere göre türevlerii buluuz 7 cos π 8 log (si π ( si ta e 9 4 5 6 + cot 0 sec sit t si( e + e arccos ( e cos(ta (II

Detaylı

FZM450 Elektro-Optik. 8.Hafta

FZM450 Elektro-Optik. 8.Hafta FZM450 Elektro-Optik 8.Hafta Elektro-Optik 008 HSarı 1 8. Hafta Ders İçeriği Elektro-Optik Elektro-optik Etki Pockel Etkisi Kerr Etkisi Diğer Optik Etkiler Akusto-Optik Etki Mağeto-Optik Etki 008 HSarı

Detaylı

18.06 Professor Strang FİNAL 16 Mayıs 2005

18.06 Professor Strang FİNAL 16 Mayıs 2005 8.6 Professor Strag FİNAL 6 Mayıs 25 ( Pua) P,..., P R deki oktalar olsu. ( ai, ai2,..., a i) P i i koordiatlarıdır. Bütü P i oktasıı içere bir cx +... + cx = hiperdüzlemi bulmak istiyoruz. a) Bu hiperdüzlemi

Detaylı

+ y ifadesinin en küçük değeri kaçtır?

+ y ifadesinin en küçük değeri kaçtır? PROBLEMLER: 9 Sıavı 5 a, a, a,..., a Z, 0 a k olmak üzere, 95 sayısı faktöriyel tabaıda 5. k 95 = a+ a.! + a.! +... + a.! biçimide yazılıyor. a kaçtır? (! =...( ) ) 0 ( B ) ( C ) ( D ) ( E ). Bir ABC üçgeide

Detaylı

FİBER BRAGG IZGARA TABANLI OPTİK SENSÖRÜN ANALİZİ

FİBER BRAGG IZGARA TABANLI OPTİK SENSÖRÜN ANALİZİ FİER RAGG IZGARA TAANLI OPTİK SENSÖRÜN ANALİZİ Lale KARAMAN 1 N. Özlem ÜNVERDİ Elektroik ve Haberleşme Mühedisliği ölümü Elektrik-Elektroik Fakültesi Yıldız Tekik Üiversitesi, 34349, eşiktaş, İstabul 1

Detaylı

Bir Rasgele Değişkenin Fonksiyonunun Olasılık Dağılımı

Bir Rasgele Değişkenin Fonksiyonunun Olasılık Dağılımı 5.Ders Döüşümler Bir Rasgele Değişkei Foksiyouu Olasılık Dağılımı Bu kısımda olasılık dağılımı bilie bir rasgele değişkei foksiyoları ola rasgele değişkeleri olasılık dağılımlarıı buluması ile ilgileeceğiz.

Detaylı

4/4/2013. Ders 8: Verilerin Düzenlenmesi ve Analizi. Betimsel İstatistik Merkezsel Eğilim Ölçüleri Dağılım Ölçüleri Grafiksel Gösterimler

4/4/2013. Ders 8: Verilerin Düzenlenmesi ve Analizi. Betimsel İstatistik Merkezsel Eğilim Ölçüleri Dağılım Ölçüleri Grafiksel Gösterimler Ders 8: Verileri Düzelemesi ve Aalizi Betimsel İstatistik Merkezsel Eğilim Ölçüleri Dağılım Ölçüleri Grafiksel Gösterimler Bir kitlei tamamıı, ya da kitlede alıa bir öreklemi özetlemekle (betimlemekle)

Detaylı

ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ

ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ Lokma Gökçe Olimpiyat problemlerii çözümüde eşitsizlik teorisi öemli bir yer tutar. Baze bir maksimum miimum değer problemide, baze bir geometrik eşitsizlik kaıtıda, baze

Detaylı

İSTATİSTİK 2. Tahmin Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr

İSTATİSTİK 2. Tahmin Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr İSTATİSTİK 2 Tahmi Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI aysecagli@beyket.edu.tr İstatistik yötemler İstatistik yötemler Betimsel istatistik Çıkarımsal istatistik Tahmi Hipotez testleri Nokta tahmii Aralık

Detaylı

TĐCARĐ MATEMATĐK - 5.2 Bileşik Faiz

TĐCARĐ MATEMATĐK - 5.2 Bileşik Faiz TĐCARĐ MATEMATĐK - 5 Bileşik 57ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER: Örek 57: 0000 YTL yıllık %40 faiz oraıyla yıl bileşik faiz ile bakaya yatırılmıştır Bu paraı yılı souda ulaşacağı değer edir? IYol: PV = 0000 YTL = PV (

Detaylı

Yrd.Doç. Dr. Mustafa Akkol

Yrd.Doç. Dr. Mustafa Akkol komşuluğu: Taım: ; isteildiği kadar küçük seçilebile poziti bir sayı olmak üzere a a açık aralığıa a R sayısıı komşuluğu deir Örek : Taım: a a a a ve 0 00 olsu ' i 0 00 0 00 999 00 : Z R bir dizi deir

Detaylı

Doç. Dr. M. Mete DOĞANAY Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ

Doç. Dr. M. Mete DOĞANAY Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ TAHVİL DEĞERLEMESİ Doç. Dr. M. Mee DOĞANAY Prof. Dr. Ramaza AKTAŞ 1 İçerik Tahvil ve Özellikleri Faiz Oraı ve Tahvil Değeri Arasıdaki İlişki Tahvili Geiri Oraı ve Vadeye Kadar Geirisi Faiz Oraı Riski Verim

Detaylı

f n dµ = lim gerçeklenir. Gösteriniz (Bu teorem Monoton yakınsaklık teoreminde yakınsaklık f n = f ve (f n ) monoton artan dizi

f n dµ = lim gerçeklenir. Gösteriniz (Bu teorem Monoton yakınsaklık teoreminde yakınsaklık f n = f ve (f n ) monoton artan dizi 4.2. Pozitif Foksiyoları İtegrali SOU : f ), M +, A) kümeside bulua foksiyoları mooto arta dizisi ve h.h.h. f = f ise f dµ = f dµ gerçekleir. Gösteriiz Bu teorem Mooto yakısaklık teoremide yakısaklık yerie

Detaylı

1. GRUPLAR. 2) Aşağıdaki kümelerin verilen işlem altında bir grup olup olmadığını belirleyiniz.

1. GRUPLAR. 2) Aşağıdaki kümelerin verilen işlem altında bir grup olup olmadığını belirleyiniz. Sorular ve Çözümleri 1. GRUPLAR 1) G bir grup olmak üzere aşağıdaki eşitlikleri gösteriiz. i) e G birim elema olmak üzere e 1 = e. ii) a G olmak üzere (a 1 ) 1 = a. iii) a 1, a 2,, a G içi (a 1 a 2 a )

Detaylı

Bu bölümde kan tlayaca m z teoremi, artan ve üstten s -

Bu bölümde kan tlayaca m z teoremi, artan ve üstten s - 18. S rl ve Arta Diziler Bu bölümde ka tlayaca m z teoremi, arta ve üstte s - rl bir gerçel say dizisii üsts ra çarpmas a ramak kal r biçimide özetleyebiliriz. (Üsts r kavram Bölüm 19 da görece iz.) flte

Detaylı

ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ

ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME VE İSTATİSTİKSEL YORUMLAMA TAHMİNLEME SÜRECİ VE YORUMLAMA SÜRECİ ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ ÖRNEKLEME VE ÖRNEKLEME ÖRNEKLEME DAĞILIMLARI VE ÖRNEKLEME DAĞILIMLARI Yorumlama

Detaylı

POLİNOMLAR. reel sayılar ve n doğal sayı olmak üzere. n n. + polinomu kısaca ( ) 2 3 n. ifadeleri polinomun terimleri,

POLİNOMLAR. reel sayılar ve n doğal sayı olmak üzere. n n. + polinomu kısaca ( ) 2 3 n. ifadeleri polinomun terimleri, POLİNOMLAR Taım : a0, a, a,..., a, a reel sayılar ve doğal sayı olmak üzere P x = a x + a x +... + a x + a x + a biçimideki ifadelere x e bağlı reel katsayılı poliom (çok terimli) deir. 0 a 0 ax + a x

Detaylı

İstatistik Nedir? Sistem-Model Kavramı

İstatistik Nedir? Sistem-Model Kavramı İstatistik Nedir? İstatistik rasgelelik içere olaylar, süreçler, sistemler hakkıda modeller kurmada, gözlemlere dayaarak bu modelleri geçerliğii sıamada ve bu modellerde souç çıkarmada gerekli bazı bilgi

Detaylı

Ele Alınacak Ana Konular. Hafta 3: Doğrusal ve Zamanla Değişmeyen Sistemler (Linear Time Invariant, LTI)

Ele Alınacak Ana Konular. Hafta 3: Doğrusal ve Zamanla Değişmeyen Sistemler (Linear Time Invariant, LTI) 5..5 Ele Alıaca Aa Koular Ayrı-zama işaretleri impuls dizisi ciside ifade edilmesi Ayrı-zama LTI sistemleri ovolüsyo toplamı gösterilimi Hafta 3: Doğrusal ve Zamala Değişmeye Sistemler (Liear Time Ivariat

Detaylı

Standart Formun Yapısı. Kanonik Form. DP nin Formları SİMPLEX YÖNTEMİ DP nin Düzenleniş Şekilleri. 1) Optimizasyonun anlamını değiştirme

Standart Formun Yapısı. Kanonik Form. DP nin Formları SİMPLEX YÖNTEMİ DP nin Düzenleniş Şekilleri. 1) Optimizasyonun anlamını değiştirme 5.0.06 DP i Düzeleiş Şekilleri DP i Formları SİMPLEX YÖNTEMİ ) Primal (özgü) form ) Kaoik form 3) Stadart form 4) Dual (ikiz) form Ayrı bir kou olarak işleecek Stadart formlar Simplex Yötemi içi daha elverişli

Detaylı

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI µ µ içi Güve Aralığı ALTERNATİF İTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMAI Bezetimi e öemli faydalarıda birisi, uygulamaya koymada öce alteratifleri karşılaştırmaı mümkü olmasıdır. Alteratifler; Fabrika yerleşim tasarımları

Detaylı

ˆp x p p(1 p)/n. Ancak anakütle oranı p bilinmediğinden bu ilişki doğrudan kullanılamaz.

ˆp x p p(1 p)/n. Ancak anakütle oranı p bilinmediğinden bu ilişki doğrudan kullanılamaz. YTÜ-İktisat İstatistik II Aralık Tahmii II 1 ANAKÜTLE ORANININ (p GÜVEN ARALIKLARI (BÜYÜK ÖRNEKLEMLERDE Her birii başarı olasılığı p ola birbiride bağımsız Beroulli deemeside öreklemdeki başarı oraıı ˆp

Detaylı

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Bezetimi e öemli faydalarıda birisi, uygulamaya koymada öce alteratifleri karşılaştırmaı mümkü olmasıdır. Alteratifler; Fabrika yerleşim tasarımları Alteratif üretim

Detaylı

BÖLÜM XIII. FOURİER SERİLERİ VE FOURİER TRANSFORMU Periyodik fonksiyon

BÖLÜM XIII. FOURİER SERİLERİ VE FOURİER TRANSFORMU Periyodik fonksiyon Devre erisi Ders Ntu BÖLÜM XIII FOURİER SERİLERİ VE FOURİER RANSFORMU Periydik fksiy f( t) f( t ),,,... ve periyt. f ( t )- f( t - ) f( t + ) - f( t + )... Pratikte birçk elektriksel kayak periydik dalga

Detaylı

(Sopphie Germain Denklemi) çarpanlarına ayırınız. r s + t r s + t olduğunu ispatlayınız. + + + + olduğunu. + + = + + eşitliğini ispatlayınız.

(Sopphie Germain Denklemi) çarpanlarına ayırınız. r s + t r s + t olduğunu ispatlayınız. + + + + olduğunu. + + = + + eşitliğini ispatlayınız. Sayılar Teorisi Kouları Geel Sıavları www.sbelia.wordpress.com SINAV I(IDENTITIES WITH SQUARES) 4 4. a 4b (Sopphie Germai Deklemi) çarpalarıa ayırıız.. 4 4 = A ise A ı sadece = durumuda asal olduğuu ispatlayıız..

Detaylı

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10 KOMBİNASYON tae esei r taesii seçimie elemaı r li kombiasyoları deir ve C(,r) veya ( ile gösterilir. 1) ( ) = ( 0) =1 r) C(;r)= ( r) =! ( r)!.r! 2) ( 1) = ( 1) = 3) ( r) = ( r) 4) ( a) = ( b) (r ) ise

Detaylı

Veri nedir? p Veri nedir? p Veri kalitesi p Veri önişleme. n Geometrik bir bakış açısı. n Olasılıksal bir bakış açısı

Veri nedir? p Veri nedir? p Veri kalitesi p Veri önişleme. n Geometrik bir bakış açısı. n Olasılıksal bir bakış açısı Veri edir? p Veri edir? Geometrik bir bakış açısı p Bezerlik Olasılıksal bir bakış açısı p Yoğuluk p Veri kalitesi p Veri öişleme Birleştirme Öreklem Veri küçültme p Temel bileşe aalizi (Pricipal Compoet

Detaylı

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme SAYISAL ÇÖZÜMLEME Saısal Çözümleme SAYISAL ÇÖZÜMLEME 8. Hafta İNTERPOLASYON Saısal Çözümleme 2 İÇİNDEKİLER Ara Değer Hesabı İterpolaso Doğrusal Ara Değer Hesabı MATLAB ta İterpolaso Komutuu Kullaımı Lagrace

Detaylı

Fonksiyonlarda Limit. Dizi fonksiyonu, tanım kümesindeki bütün 1, 2, 3,, n, sayma sayılarına, sırasıyla

Fonksiyonlarda Limit. Dizi fonksiyonu, tanım kümesindeki bütün 1, 2, 3,, n, sayma sayılarına, sırasıyla Foksiyolarda Limit Foksiyolarda it: Bu bölümde y f ( ) foksiyou ve sayısı verildiğide, bağımsız değişkei sayısıa (solda veya sağda) yaklaşırke ya da sosuza yaklaşırke, foksiyou da bir L sayısıa (veya ya

Detaylı

12. Ders Büyük Sayılar Kanunları. Konuya geçmeden önce DeMoivre-Stirling formülünü ve DeMoivre-Laplace teoremini hatırlayalım. DeMoivre, genel terimi,

12. Ders Büyük Sayılar Kanunları. Konuya geçmeden önce DeMoivre-Stirling formülünü ve DeMoivre-Laplace teoremini hatırlayalım. DeMoivre, genel terimi, . Ders Büyü Sayılar Kauları Kouya geçmede öce DeMoivre-Stirlig formülüü ve DeMoivre-Laplace teoremii hatırlayalım. DeMoivre, geel terimi, a!,,, 3,... e ola dizii yaısa olduğuu göstermiş, aca limitii bulamamış.

Detaylı

REGRESYON DENKLEMİNİN HESAPLANMASI Basit Doğrusal Regresyon Basit doğrusal regresyon modeli: .. + n gözlem için matris gösterimi,. olarak verilir.

REGRESYON DENKLEMİNİN HESAPLANMASI Basit Doğrusal Regresyon Basit doğrusal regresyon modeli: .. + n gözlem için matris gösterimi,. olarak verilir. 203-204 Bahar REGRESYON DENKLEMİNİN HESAPLANMASI Basit Doğrusal Regresyo Basit doğrusal regresyo modeli: y i = β 0 + β x i + ε i Modeli matris gösterimi, y i = [ x i ] β 0 β + ε i şeklidedir. x y 2 gözlem

Detaylı

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10 KOMBİNASYON tae esei r taesii seçimie elemaı r li kombiasyoları deir ve C(,r) veya ( ile gösterilir. 1) ( ) = ( 0) =1 r) C(;r)= ( r) =! ( r)!.r! 2) ( 1) = ( 1) = 3) ( r) = ( r) 4) ( a) = ( b) (r ) ise

Detaylı

SAYILAR DERS NOTLARI Bölüm 1 / 3 SAYILAR DERS NOTLARI KONU BASLIKLARI:

SAYILAR DERS NOTLARI Bölüm 1 / 3 SAYILAR DERS NOTLARI KONU BASLIKLARI: www.testhae.com SAYILAR DERS NOTLARI Bölüm / 3 SAYILAR DERS NOTLARI KONU BASLIKLARI: -RAKAM -SAYI -DOGAL SAYILAR -SAYMA SAYILARI -ÇFT DOGAL SAYILAR -TEK DOGAL SAYILAR -ARDISIK DOGAL SAYILAR -ARDISIK ILK

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 10. BÖLÜM WDM YAPILARI VE ELEMANLARI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 10. BÖLÜM WDM YAPILARI VE ELEMANLARI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 10. BÖLÜM WDM YAPILARI VE ELEMANLARI Tek bir fiber üzeride veri taşıma kapasitesii çok büyük ölçüde artmasıı sağlamıştır. Buula birlikte,

Detaylı

M Ü H E N D İ S L E R İ Ç İ N S AY I S A L YÖ N T E M L E R

M Ü H E N D İ S L E R İ Ç İ N S AY I S A L YÖ N T E M L E R İ H S A N T İ M U Ç İ N D O L A P C İ, Y İ Ğ İ T A K S O Y M Ü H E N D İ S L E R İ Ç İ N S AY I S A L YÖ N T E M L E R P U B L I S H E R O F T H I S B O O K Copyright 13 İHSAN TİMUÇİN DOLAPCİ, YİĞİT AKSOY

Detaylı

OLĐMPĐYATLARA HAZIRLIK ĐÇĐN DOĞRUSAL ĐNDĐRGEMELĐ DĐZĐ PROBLEMLERĐ ve ÇÖZÜMLERĐ (L. Gökçe)

OLĐMPĐYATLARA HAZIRLIK ĐÇĐN DOĞRUSAL ĐNDĐRGEMELĐ DĐZĐ PROBLEMLERĐ ve ÇÖZÜMLERĐ (L. Gökçe) OLĐMPĐYATLARA HAZIRLIK ĐÇĐN DOĞRUSAL ĐNDĐRGEMELĐ DĐZĐ PROBLEMLERĐ ve ÇÖZÜMLERĐ (L. Gökçe) Matematikte sayı dizileri teorisii ilgiç bir alt kolu ola idirgemeli diziler kousu olimpiyat problemleride de karşımıza

Detaylı

Bölüm 5: Hareket Kanunları

Bölüm 5: Hareket Kanunları Bölüm 5: Hareket Kauları Kavrama Soruları 1- Bir cismi kütlesi ile ağırlığı ayımıdır? 2- Ne zama bir cismi kütlesi sayısal değerce ağırlığıa eşit olur? 3- Eşit kollu terazi kütleyi mi yoksa ağırlığı mı

Detaylı

5. BORULARDAKİ VİSKOZ (SÜRTÜNMELİ) AKIM

5. BORULARDAKİ VİSKOZ (SÜRTÜNMELİ) AKIM 5. ORURKİ İSKOZ (SÜRTÜNMEİ) KIM 5.0. oru Sistemleri Çözüm Yötemleri oru sistemleriyle ilgili problemleri çözümüde tip çözüm yötemi vardır. ular I. Tip, II. Tip ve III. Tip çözüm yötemleridir. u çözüm yötemleride

Detaylı

AKIŞKAN BORUSU ve VANTİLATÖR DENEYİ

AKIŞKAN BORUSU ve VANTİLATÖR DENEYİ AKIŞKA BORUSU ve ATİLATÖR DEEYİ. DEEYİ AMACI a) Lüle ile debi ölçmek, b) Dairesel kesitli bir borudaki türbülaslı akış şartlarıda hız profili ve eerji kayıplarıı deeysel olarak belirlemek ve literatürde

Detaylı

1. Tabanı 2a büyük eksenli, 2b küçük eksenli elips ile sınırlanan ve büyük eksene dik her kesiti kare olan cismin 16ab 2 hacmini bulunuz.

1. Tabanı 2a büyük eksenli, 2b küçük eksenli elips ile sınırlanan ve büyük eksene dik her kesiti kare olan cismin 16ab 2 hacmini bulunuz. MAT -MATEMATİK (5-5 YAZ DÖNEMİ) ÇALIŞMA SORULARI. Tabaı a büyük ekseli, b küçük ekseli elips ile sıırlaa ve büyük eksee dik her kesiti kare ola cismi 6ab hacmii buluuz. Cevap :. y = ve y = eğrileri ile

Detaylı

Bileşik faiz hesaplamalarında kullanılan semboller basit faizdeki ile aynıdır. Temel formüller ise şöyledir:

Bileşik faiz hesaplamalarında kullanılan semboller basit faizdeki ile aynıdır. Temel formüller ise şöyledir: 1 BİLEŞİK FAİZ: Basit faiz hesabı kısa vadeli(1 yılda az) kredi işlemleride uygulaa bir metot idi. Ayrıca basit faiz metoduda her döem içi aapara sabit kalmakta olup o döem elde edile faiz tutarı bir soraki

Detaylı

ISF404 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ

ISF404 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ 4. HAFTA ISF44 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ PARANIN ZAMAN DEĞERİ VE GETİRİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 Paraı Zama Değeri Paraı Zama Değeri Yatırım

Detaylı

AKT201 MATEMATİKSEL İSTATİSTİK I ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ

AKT201 MATEMATİKSEL İSTATİSTİK I ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ AKT MATEMATİKSEL İSTATİSTİK I ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ KESİKLİ RASLANTI DEĞİŞKENLERİ & KESİKLİ DAĞILIMLAR. X aşağıdaki olasılık foksiyoua sahip kesikli bir r.d. olsu. Bua göre;. ; x =.. ; x =. 4. ; x =. 5 p X

Detaylı

DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkanı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ

DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkanı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkaı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ ARAŞTIRMADA PLANLAMA VE ÇÖZÜMLEME (03-09 Ocak 014 Y.ÇELİK) Araştırma Süreci (The research

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testlerine Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testlerine Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahmileme ve Hipotez Testlerie Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üiversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr

Detaylı

Tahmin Edici Elde Etme Yöntemleri

Tahmin Edici Elde Etme Yöntemleri 6. Ders Tahmi Edici Elde Etme Yötemleri Öceki derslerde ve ödevlerde U(0; ) ; = (0; ) da¼g l m da, da¼g l m üst s r ola parametresi içi tahmi edici olarak : s ra istatisti¼gi ve öreklem ortalamas heme

Detaylı

Bağımsızlık özelliğinden hareketle Ortak olasılık fonksiyonu (sürekli ise

Bağımsızlık özelliğinden hareketle Ortak olasılık fonksiyonu (sürekli ise YTÜ-İktisat İstatistik II Örekleme ve Öreklem Dağılımları BASİT RASSAL ÖRNEKLEME N tae ese arasıda taelik bir öreklem seçilmesii istediğii düşüelim. eseli olaaklı her öreklemi seçilme şasıı eşit kıla seçim

Detaylı

6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYLARI

6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYLARI 6. BÖLÜM VEKTÖR LARI -BOYUTLU (ÖKLİT) I Taım: Eğer pozitif bir tam sayı ise sıralı -sayı, gerçel sayılar kümesideki adet sayıı (a 1, a 2,, a ) bir dizisidir. Tüm sıralı -sayılarıı kümesi -boyutlu uzay

Detaylı

(c) λ>>d. (b) λ d. (a) λ<<d

(c) λ>>d. (b) λ d. (a) λ<<d 1. Geometrik Otik Geometrik otik düzgü düzlem elektromayetik dalgaları arklı malzemeleri ara yüzeyide yasıma ve kırılmasıı ieler. Pratikte dalgaları madde ile etkileşmeside düzgü düzlem dalgalarda bahsedemeyiz.

Detaylı

3. Ders Parametre Tahmini Tahmin Edicilerde Aranan Özellikler

3. Ders Parametre Tahmini Tahmin Edicilerde Aranan Özellikler 3. Ders Parametre Tahmii Tahmi Edicilerde Araa Özellikler Gerçek düyada rasgelelik olgusu içere bir özellik ile ilgili ölçme işlemie karş l k gele X rasgele de¼gişkeii olas l k (yo¼guluk) foksiyou, F ff(;

Detaylı

2. Matematiksel kavramları organize bir şekilde sunarak, bu kavramları içselleştirmenizi sağlayacak pedagojik bir alt yapı ile yazılmıştır.

2. Matematiksel kavramları organize bir şekilde sunarak, bu kavramları içselleştirmenizi sağlayacak pedagojik bir alt yapı ile yazılmıştır. Sevgili Öğreciler, Matematik ilköğretimde üiversiteye kadar çoğu öğrecii korkulu rüyası olmuştur. Bua karşılık, istediğiiz üiversitede okuyabilmeiz büyük ölçüde YGS ve LYS sıavlarıda matematik testide

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri  Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açı Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu Bu materyallerde alıtı yapma veya Kullaım Koşulları haıda bilgi alma içi http://ocw.mit.edu/terms veya http://www.aciders.org.tr adresii ziyaret ediiz. 18.102

Detaylı

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK)

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) Prof. Dr. Meti OLGUN Akara Üiversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, temel kavramlar, statiği temel ilkeleri 2-3 Düzlem kuvvetler

Detaylı

vor vsu n Sini 2 = n 12 = sabit ; Sinr n1 Sini n = Sinr Sinr = Sini

vor vsu n Sini 2 = n 12 = sabit ; Sinr n1 Sini n = Sinr Sinr = Sini KIRILMALAR Gülük hayatta çok sık rastladığımız ve gözlemlediğimiz bir olaydır kırılma. Bir su kuyusua baktığımız zama kuyuu dibii daha yakıda görürüz. Çay bardağıdaki kaşığı bardak içideyke kırık gibi

Detaylı

SAÜ. Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü DİFERENSİYEL DENKLEMLER Dönemi Ders Notları. Prof. Dr.

SAÜ. Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü DİFERENSİYEL DENKLEMLER Dönemi Ders Notları. Prof. Dr. SAÜ. Mühedislik Fakültesi Edüstri Mühedisliği Bölümü DİFERENSİYEL DENKLEMLER - Döemi Ders Notları Pro. Dr. Cemaletti KUBAT .Çok Değişkeli Foksiolarda Talor-McLauri Açılımları, Ekstremum Noktalar..Talor-McLauri

Detaylı

7. Ders. Bazı Kesikli Olasılık Dağılımları

7. Ders. Bazı Kesikli Olasılık Dağılımları Hatırlatma: ( Ω, U, P) bir olasılık uzayı ve 7. Ders Bazı Kesikli Olasılık Dağılımları : Ω ω R ( ω) foksiyou Borel ölçülebilir, yai B B içi { ω Ω : ( ω) B } U oluyorsa foksiyoua bir Rasgele Değişke deir.

Detaylı

Vektör bileşenleri için dikey eksende denge denklemi yazılırak, aşağıdaki eşitlik elde edilir. olarak elde edilir. 2

Vektör bileşenleri için dikey eksende denge denklemi yazılırak, aşağıdaki eşitlik elde edilir. olarak elde edilir. 2 Açıklama Sorusu : V kayışlar, ayı mekaizma büyüklükleride düz kayışlara göre daha yüksek dödürme mometlerii taşıyabildikleri bilimektedir. V kayışları düz kayışlara göre gözlee bu üstülüğü sebebi "kama

Detaylı

KOMBİNASYON: ve r birer pozitif doğal sayı olmak üzere r olsu. farklı elemaı r elemalı alt kümelerii sayısıa i r 2. Örek:! C(,r) = r!. r! li kombiasyou deir ve gösterilir. C(,r) = r P(,r)! = = r r! r!.

Detaylı

OLİMPİYAT SINAVI. 9 x.sin x + 4 / x.sin x, 0 x π İfadesinin alabileceği en küçük tamsayı değeri kaçtır? A) 14 B) 13 C) 12 D) 11 E) 10

OLİMPİYAT SINAVI. 9 x.sin x + 4 / x.sin x, 0 x π İfadesinin alabileceği en küçük tamsayı değeri kaçtır? A) 14 B) 13 C) 12 D) 11 E) 10 . ( ) ( ) 9 x.si x + 4 / x.si x, 0 x π İfadesii alabileceği e küçük tamsayı değeri A) 4 B) 3 C) D) E) 0. Yuvarlak bir masa etrafıda otura 5 şövalye arasıda rasgele seçile 3 taeside e az ikisii ya yaa oturma

Detaylı

HARDY-CROSS METODU VE UYGULANMASI

HARDY-CROSS METODU VE UYGULANMASI HRY-ROSS MTOU V UYGUNMSI ğ şebekelerde debi bir oktaya çeşitli yollarda gelebildiği içi, şebekei er agi bir borusua suyu agi yolda geldiğii ilk bakışta söyleyebilmek geellikle mümkü değildir. Çözümleme

Detaylı

MATEMATİK ÖĞRETMENİ ALIMI AKADEMİK BECERİ SINAVI ÇÖZÜMLERİ

MATEMATİK ÖĞRETMENİ ALIMI AKADEMİK BECERİ SINAVI ÇÖZÜMLERİ MTEMTİK ÖĞRETMENİ LIMI KDEMİK EERİ SINVI ÇÖZÜMLERİ SÜLEYMNİYE EĞİTİM KURUMLRI MTEMTİK ÖĞRETMENİ LIMI KDEMİK EERİ SINVI ÇÖZÜMLERİ SORULR. li ile etül ü de içide buluduğu 4 erkek ve 6 bayada oluşa bir grupta

Detaylı

Tek Bir Sistem için Çıktı Analizi

Tek Bir Sistem için Çıktı Analizi Tek Bir Sistem içi Çıktı Aalizi Bezetim ile üretile verile icelemesie Çıktı Aalizi deir. Çıktı Aalizi, bir sistemi performasıı tahmi etmek veya iki veya daha fazla alteratif sistem tasarımıı karşılaştırmaktır.

Detaylı

Toplam İkinci harmonik. Temel Üçüncü harmonik. Şekil 1. Temel, ikinci ve üçüncü harmoniğin toplamı

Toplam İkinci harmonik. Temel Üçüncü harmonik. Şekil 1. Temel, ikinci ve üçüncü harmoniğin toplamı FOURIER SERİLERİ Bu bölümde Fourier serilerinden bahsedeceğim. Önce harmoniklerle (katsıklıklarla) ilişkili sinüsoidin tanımından başlıyacağım ve serilerin trigonometrik açılımlarını kullanarak katsayıları

Detaylı