KAAN GÜLTEN kimdir? ÖNSÖZ BÖLÜM 1 SEO TERİMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KAAN GÜLTEN kimdir? ÖNSÖZ BÖLÜM 1 SEO TERİMLERİ"

Transkript

1 KAAN GÜLTEN kimdir? Seo sektörü ile ilgili çalışmalara 2007 yılında başlayan yazar, sektöre 2009 yılında Seohocasi.com sitesiyle aktif olarak giriş yapmıştır. Sitesinde, yürüttüğü çalışmalar kapsamında elde ettiği deneyimleri paylaşarak kısa sürede sektörün lider sitesi haline gelmesini sağlamıştır. İlk kitabı "Uzmanından Seo" sektörün ve yayınevinin en çok satan kitabı unvanını almış, Seo hakkındaki makaleleri ve kitabıyla sektördeki büyük bilgi açığını doldurmayı başarmıştır. Sektöre katkı anlamında birçok projesi bulunan yazarın beklentisinin Türkiye Cumhuriyeti'ne ait yerli ve devlet destekli bir arama motorunun Türk halkına hizmet etmesi olduğunu belirtiyor. ÖNSÖZ Günümüzde, teknolojinin gelişmesiyle birlikte hızla büyüyen e-ticaret sektörü, beraberinde yeni sektörleri de oluşturmuş ve geliştirmiştir. Bunların başında, firmaların satış rakamlarını doğrudan etkileyen Seo yani arama motoru optimizasyonu gelmektedir. Çalışmaların verimliliği, firmaların karlılığıyla paralel olan bu çalışmanın etkili, etik ve kalıcı olması büyük önem taşımaktadır. Birçok sanal ve basılı kaynakta Seo hakkında binlerce bilgi verilmektedir. Ancak bu bilgi ve tekniklerin doğruluğu her zaman mümkün olmadığı gibi, pratiğe dökülmesi de oldukça zordur. Birçok kaynağın aksine bu kitapla, Sektörde aktif olarak bulunan web sitesi sahipleri, webmasterlar ve seo uzmanlarının en sık karşılaştığı sorunlara, uygulanabilir çözümler üretilmektedir. Sorularla Seo kitabı, arama motorlarının beynini okumak ve onların iç dünyasına ışık tutmak açısından da önemli bir kaynak niteliğindedir. Seo çalışmalarında yer alan tüm adımların, neden sonuç ilişkisi kapsamında değerlendirildiği, tamamen etik ve ahlaki temellere dayanarak bilgilerin verildiği bu kitapla, en verimli ve kalıcı seo çalışmaları için ipuçları anlatılmaktadır. BÖLÜM 1 SEO TERİMLERİ

2 Seo sektörü yurtdışı odaklı ve kaynaklı bir sektör olduğu için sektörün ihtiva ettiği terim ve kalıplar birebir ingilizce olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple sektöre yeni giriş yapan veya sitesine seo çalışması yapmak isteyen web sitesi sahipleri için, içerikler daha basit bir dille ve mümkün olduğunca terimlerin Türkçe karşıtlarıyla anlatılmıştır. Ancak buna rağmen kullanmak zorunda olduğumuz ve ileride karşılaşacağınız terimleri açıklamamız faydalı olacaktır. Bu bölümü zaten sektörün içerisinde yer alan kişiler geçebilirler. Title : Başlık anlamına gelmektedir. Web sitelerinin ana başlık yapısı için kullanılabileceği gibi, linklerin de isimlendirilmesinde kullanılabilmektedir. H1 : Heading terimi daha çok içeriklerde yer alan başlıklar için kullanılmaktadır. Makalenin ana başlığı heading 1 yani h1 ile belirtilirken, başlıkların önem derecesi düştükçe rakam artacak şekilde h2,h3,h4 vs. gibi listelenmektedir. Black Hat Seo : Arama motoru açıklarından istifade ederek, etik ve yasal olmayan yollarla haksız bir şekilde üst sıralara ulaşılması işlemidir. White Hat Seo : Arama motoru yönergelerine ve gerekliliklerine uygun hareket ederek, web sitelerinin doğal yollarla üst sıralara ulaşılmasını sağlayan tekniklerdir. Pagerank (PR) : Web sitelerinin Google nezdinde bir değerleme sistemidir. 10 üzerinden yapılan puanlamalar, 3 4 aylık güncellemelerle açıklanmaktadır. İlerleyen konularda detaylı bahsedileceği üzere doğrudan Google sıralaması üzerinde bir etkisi yoktur. Spam : Daha çok yazılımlarla yapılan paylaşımlar için kullanılan bir terimdir. Çok sayıda paylaşımın (backlink, içerik, yorum vs.) kısa sürede yapılması sonucu oluşan bilgi kirliliğidir. Seo anlamında faydalı olması düşünülen birçok işlemde spam yapılabilmektedir. Spam olduğu tespit edilen her çalışma türü sitelere zarar vermekte veya sıfır etki göstermektedir. Rel : Rel bir html mikroformatıdır. Linklerin site ile olan ilişkisini belirtir. Yaklaşık çeşit rel mikro format bulunmakta ve bunlar link verilen site ile veren site arasındaki bağ hakkında arama motorlarına bilgi verir. Nofollow : Bir rel mikroformatıdır. Bu şekilde verilen linkin, arama motoru pagerank algoritması dahilinde hesaplanmamasını belirtir. Dofollow : Bir rel mikroformatıdır. Rel= dofollow şeklinde kullanımına gerek yoktur. Nofollow rel etiketinin kullanılmadığı her link yapısı dofollow olarak tanımlanır. Arama motoru pagerank algoritmasında dofollow linkin etkisi dikkate alınmaktadır.

3 Canonical : Bir rel mikroformatıdır. Web sitelerinin farklı adresler veya url uzantıları kapsamında aynı içeriği sunduğu durumları arama motorlarına bildiren bir etikettir. Örneğin bir eticaret sitesinde yer alan ürün sayfasında, görseller, yorumlar, açıklamalar ve ödeme seçenekleri gibi sekmelerde farklı url veya uzantılar oluşuyorsa bunlar rel canonical ile tek sayfa olduğu garanti altına alınır. Bu şekilde farklı urllerde aynı içeriğin görüntülenmesi kopya içerik durumu oluşturmaz. Alexa : Dünya üzerindeki tüm web sitelerinin, ziyaretçi bazlı seo kriterlerine göre sıralamasını çıkaran bir servistir. Manipüle edilebilir olması servisin birçok kaynak tarafından güvenilirliğini olumsuz etkilemektedir. Dmoz : Dünyanın en büyük dizinidir. Tüm yönetim ve işlemler dünya genelinde binlerce editör vasıtasıyla tamamen insan yönetimiyle yürütülmektedir. Ping pingleme : Linklerin arama motorlarına uyarılmasını sağlar. Arama motorlarına yeni linkler veya güncellemeler hakkında bilgi vererek ziyaretleri dolayısıyla indexlenme süresini hızlandırır. İndex- indexleme : İndex 2 farklı şekilde kullanılabilen bir kavramdır. Birincisi, web sitelerinin ana sayfasını tabir etmek için kullanılır. İkinci kullanımı ise, web sitelerinin arama motorları sonucunda gösterilmeye başlaması için kullanılmaktadır. Adwords : Google reklam yayın sistemidir. Google sonuçlarında olabileceği gibi anlaşmalı web milyonlarca web sitelerinde de reklamlarınızın çıkmasını bu sistem vasıtasıyla sağlayabilirsiniz. Dünyanın en büyük reklam ağıdır. Backlink : Bir web sitesinin başka bir web sitesinden aldığı tıklanabilir ve yönlendirilebilir bağlantılarıdır. A sitesi B sitesine link vermişse, B sitesi A sitesinden backlink elde etmiş demektir. Robots : Robots kodları arama motoru botlarının yönlendirilmesini sağlayan kodlardır. Bu sayede arama motorlarının, indexlemesi, linkleri takip etmemesi, dizin kayıtlarını dikkate almaması gibi çeşitli işlevleri yapması veya yapmaması şeklinde yönlendirmeler yapılır. Keyword : Anahtar kelime anlamına gelmektedir. Daha çok web sitelerinin üst sıralara çıkmak istediği kelimeler için kullanılmaktadır. Deindex : Google, etik davranmayan web sitelerini tespit ettiğinde onlara filtre diye tabir edilen çeşitli cezalar uygulamaktadır. Deindex cezası, arama motorları tarafından verilebecek en büyük ceza türüdür ve web sitelerinin tümüyle arama motorundan silinmesine neden olmaktadır.

4 Rss : Web sitelerinin içeriklerini anlık yayına haline getiren bir yazılım bileşenidir. Rss ile web sitelerinin belirli nitelikteki içeriklerini, yazı, kategori, etiket vs. gibi kategorize ederek anlık yayın yapmak mümkündür. Sıklıkla haber içerikleri sunan sitelerde kullanılsa da, her site için kullanılması tavsiye edilen seo amaçlı bir çok entegrasyonu bulunan bir sistemdir. EMD (exact match domain) : Google ın son algoritmalarından bir tanesidir. Anahtar kelime ile birebir uyumlu olmasına rağmen faydalı içerik üretmeyen sitelerin spam kabul edilmesine yönelik algoritma düzenlemesidir. Aynı zamanda, daha sonraki konularda bahsedeceğimiz üzere link ve anahtar kelime uyum etkisini de beraberinde getirmiştir. Anchor Text : Eğer bir metin üzerinden linkleme yapılıyorsa, bu metin anchor text olarak tabir edilir. Yani linkin ismidir. Title ise linkin göbek adı veya lakabıdır diyebiliriz. Bir kişinin resmi yazışmalardaki Ahmet, arkadaşları arasında Akif olarak telaffuz ediliyor olmaları, bu kişinin her iki isimle de biliniyor olması demektir. Bu sebeple arama motoru çerçevesinde değerlendirecek olursak, her iki isimle de üst sıraya çıkabilecek yapıdadır. <a href= title= akif >Ahmet</a> Bu şekilde site için her iki isimle de seo açısından katkı sağlamış olacaksınız. Hacklink : Web sitelerinin hacklenerek site sahibinin izni ve bilgisi dışında link ekleme işlemidir. Bu şekilde eklenen linkler web arayüzünde görünmese de, sitenin kaynak kodunda görüneceğinden arama motorları tarafından doğal tavsiye link olarak algılanabilecektir. Ancak sonraki sayfalarda anlatacağımız üzere birçok yan etkisi de bulunmaktadır. Onpage : Sayfa içi, site içi şeklinde kullanılan kelimedir. Daha çok site içi seo düzenlemelerini tarif etmek için kullanılmaktadır. Offpage : Sayfa dışı, site dışı şeklinde kullanılan kelimedir. Daha çok site dışı seo düzenlemelerini tarif etmek için kullanılmaktadır. Diğer bir değişle, backlink çalışmaları için de kullanılır. Jquery : Jquery bir javascript kütüphanesidir. Html kaynaklı kullanılan bu yazılım ile, etkileşimli sayfalar oluşturma, animasyon, slayt ve foto galeri gibi işlevleri daha az kodla daha pratik bir şekilde gerçekleştirmemize yaramaktadır. İcon : Küçük resim olarak tabir edilir. Türkçedeki karşılığı simge veya dilimize yerleşen haliyle ikondur. Css Sprite : Css web sitelerinin stiline yani görselliğine ilişkin kodlama dilidir. Css kaynağında yer alan her bir görsel, sorgu ve dosya boyutu sebebiyle sitenin yavaşlamasına neden olacaktır. Bu sebeple geliştirilen css sprite tekniği ile onlarca resmi tek dosya gibi kullanarak, görsel açıdan hiçbir farklılık oluşmadan siteyi hızlandırmak ve seo açısından avantaj elde etmek mümkündür.

5 Htaccess :.Htaccess dosyası (hypertext access file), klasörler düzeyinde sunucuda çeşitli ayalar ve uygulamalar yapan özelleştirilebilir dosyadır. Sayfalara erişim, 404 sayfası tanımlama, 301 gibi tüm yönlendirmeler, url yapısı vb. birçok seo açısından önemli işlemde büyük rol oynamaktadır. Tag : Etiket anlamına gelen bu terim web dünyasında birçok farklı alanda karşımıza çıkmaktadır. Meta Tag : web sayfalarının ilgili olduğu anahtar kelimelerin arama motorlarına bildirilmesinde kullanılır. Makale içi tag kullanımı; makalelerin ilgili olduğu önemli anahtar kelimeler için kullanılır. Density : Yoğunluk anlamına gelmektedir. Daha çok sitede anahtar kelime yoğunluğu (keyword density) veya makale içi etiket kullanım yoğunluğu hesabı yaptığımız etiket yoğunluğu (tag density) için kullanılabilmektedir. Adwords Keyword Tool : Adwords kelime aracı, reklam verenlerin ve tıklayanların verilerine dayanarak çeşitli istatistiklerin sunulduğu bir Google hizmetidir. Bu hizmetteki bilgilerin kaynağı tamamen Adwords olduğu için seo amaçlı doğrudan bir veri kaynağı niteliğinde olmasa da, bizlere birçok konuda en yakın bilgiyi ve ipuçlarını verebilecek kapasitede gelişmiş bir araçtır. Anahtar kelimelerin rekabet yoğunluğu, aranma hacimleri gibi önemli verileri sunmaktadır. Google insights : Ülke ve il bazlı sınırlama yaparak, bölgesel veya genel arama eğilimlerinin raporlandığı faydalı bir Google aracıdır. Bu araç sayesinde, anahtar kelimelerin zamana göre aranma eğilimleri, hacimleri, benzer anahtar kelimelerin gelişimleri ve kıyaslamaları hakkında bilgi sahibi olabilmek mümkündür. Cpu : İşlemci anlamına gelmektedir. Web sitelerinin yayın yapmak üzere dahil olduğu hostinglere ait donanımsal bir özelliktir. Web sitelerinin çok sayıda sorgulara sahip olması cpu tüketim oranını arttırarak web sitelerini yavaşlatmaktadır. Trustrank : Google ın iki tür değerleme sistemi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi önceki sayfada bahsettiğimiz üzere pagerank yani sayfa kalitesidir. Diğeri ise güvenilirlik ölçütü olan Trustrank tir. Pagerank kullanıcılar tarafından öğrenilebilse de, Trustrank net bir şekilde ölçülememektedir. Ancak bazı sistemlerin kendi hesaplama tekniklerine göre yakın bir sonuç elde etmek mümkündür. Trustrank, web sitelerinin semantik anlamda birbirlerine olan doğal faydasını ve ilişkisini göz önünde bulundurarak hesaplanan bir puanlamadır. Google sıralamalarında etkili olduğu varsayılan bir kriterdir. BÖLÜM 2

6 GOOGLE I ANLAMAK Zafer BACIOĞLU Soru 1 : Seo nedir ve seo yapılmasındaki amacı açıklayabilir misiniz? Cevap : Seo ingilizce açılımıyla; Search Engine Optimization, Türkçe açılımıyla; Arama Motoru Optimizasyonu demektir. İnternette, bilgi ve ürün aramak için kullanılan arama motorları bu özelliğiyle web sitelerinin en büyük ziyaretçi/müşteri kaynağı durumundadır. Arama sonuçlarında kullanıcıların çoğunlukla ilk sayfada yer alan siteleri ziyaret etmesi, bu sektörün oluşmasını sağlamıştır. Seo, web sitelerinin ilgili anahtar kelimelerde daha üst sıralarda listelenerek, o kelimeye ait arama trafiğinden maksimum ziyaretçiye ulaşmayı hedefler. Seo uzmanları tarafından hedef her ne kadar elde edilen konum olsa da, web sitesi sahipleri tarafından amaç ilgili kelimelerden yüksek ziyaretçi trafiği elde edebilmektir. Her geçen gün artan internet kullanımı, eş zamanlı olarak arama motoru kullanımını ve dolayısıyla Seo ihtiyacını da arttırmaktadır. İnternet dünyasının en bilindik markaları arasında yer alan Facebook.com bile, bu bilinirliliğine rağmen ziyaretinin büyük bir kısmını Google üzerindeki facebook ismiyle ilgili aramalardan alıyorsa, arama motorunun, internet kullanıcıları tarafından nasıl bir öneme sahip olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.

7 Yukarıdaki grafik örnek bir arama için sıralamadaki sonuçların tıklanma oranları ve tıklama kararı geçen harcanan zamanları göstermektedir. Tabi bu tıklama oranları, aranılan kelimeye ve arama yapan kişinin yaş ve teknoloji kullanım yeteneğine göre farklılık gösterebilmektedir. Buna benzer çok sayıda grafiği internetten bulmak mümkündür. Ancak en güncel olanı dikkate almakta fayda vardır. Yine de hiçbiri kesin bilgi vermese de bize bazı konularda ışık tutmakta ve fikir vermektedir. Bu grafiğe göre, sitelerin sıralaması yükseldikçe o kelime üzerinden elde edilen ziyaret trafiğinin arttığını görebiliyoruz. Ömer ERGİN Soru 2 : Sık sık yapılan algoritma güncellemeleri SEO uzmanları için bir sorun değil mi? Yani Google aslında SEO konusunu desteklediğini söylemesi ve kullanıcılarına en iyi arama deneyimi sunmak için yaptığı

8 güncellemeler ile SEO yapılmış sitelere darbe vurması Google'ın aslında SEO'ya tam olarak pozitif bakmadığını mı gösterir? Gerçekte Google'ın SEO'ya bakışı nasıldır? Cevap : Google ın amacı, site ile ilgili ticari veya manevi hiçbir bağı olmayan kişilerin paylaşım ve önermelerine göre kullanıcılar tarafından en beğenilen site ve sayfaları tespit etmektir. Bu tespite dayanarak da aranan kelime ile ilgili en uygun sonucu listelemektir. Bu uygunluk, anahtar kelimenin ilgili sayfanın farklı yapılarda (title, h1 vs.) ve uygun oranlarla yer alması kadar, dışarıdan verilen bağlantıların doğallığı ile de son derece alakalıdır. Google ın çömez zamanları, seo uzmanları Google ı kandırmayı amaçlamaktaydı ve maalesef başarmaktaydı. Google ın açıkları ve algoritmadaki eksiklerden istifade ederek, on binlerce insan tarafından takip edilen marka siteleri çok basit ve maliyetsiz işlemlerle geçebilmekteydiler. Ancak Google kendini yeni algoritmalarla geliştirdikçe, artık gerçekten faydalı site kavramına önem vermeye başladı. Bu kavram ile birlikte, ziyaretçi bazlı seo da ön plana çıkmaya başladı. İnternet dünyasının en rekabetçi kelimelerinde, on binlerce insanı ziyarete, paylaşıma ve yoruma teşvik etmeden, sadece bir seo uzmanı veya seo ekibiyle üst sıralara çıkmak artık imkansız. Bu sebeple bugünün ve geleceğin en iyi seo çalışması, sektörün ihtiyacına karşılık verebilecek bir site oluşturmaktan geçiyor. Seohocasi.com açıldığı günden beri, seo kelimesinde ilk sayfadan yüzlerce site gelip geçti ve artık hiçbirinin ismi dahi telaffuz edilmiyor. Peki seohocasi.com un bunca zamandır ilk sayfada yerini korumasının sırrı nedir derseniz, zaman kısıtlaması olmadan kullanılabilecek bilgiler, daha sonra birçok site tarafından taklit edilmiş olsa da Türkiye de ilk olma başarısını gösteren seo analiz aracı, dizin, tanıtım yazısı ve soru cevap bölümleri gibi sektörü her açıdan kucaklayan araçlarıdır. Bu sebeple, site içi ve site dışı seo ya bağlı kalarak hareket ederseniz, sektörde sadece geçici olursunuz. Çünkü, büyüklüğü ne kadar olursa olsun hiçbir ekip, doğal bir şekilde sahiplenilmiş binlerce insanın siteye sağladığı katkıyı sağlayamaz. Bu sebeple en doğru yol, sektörünüzün ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmek olmalıdır. Google aslında her güncellemede, doğal kullanıcı davranışı ile seo uzmanları davranışlarını ayırt etmeyi amaçlar, tabi şu anki haliyle bile bunu tam anlamıyla başarabilmiş değildir. Siz ne kadar kullanıcı memnuniyeti odaklı çalışırsanız, bugün için en verimli seoyu oluşturduğunuz gibi sonraki güncellemeleri de garanti altına almış olacaksınız. Bu sebeple, Google her güncellemede Seo ya darbe vurmak yerine, aslında daha doğal bir seo yapısını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Tabi burada kavramları da iyi değerlendirmekte fayda var. Seo, arama motorlarını manipüle etmek demek değildir, onların dilinden iyi anlayıp isteklerine cevap verebilmektir. Yani arama motoru dostu site yapabilmek için onun önerilerini ve beklentilerini yerine getirmektir. Bu sebeple, doğal yapılmayan çalışmalar etik veya yasal olmayacağından black hat seo olarak adlandırılır. Black hat seo ile, site arama motoru dostu yapılmıştır ancak bu dostluk tamamen göz boyamaya dayalıdır. Bunu en basit haliyle şöyle örneklendirebiliriz. Google ın, her firmanın müşterilerine kahve ikram etmesini faydalı görerek değer verdiğini düşünelim. Eğer Google ın bu ve benzeri beklentilerini site sahibi biliyorsa, kendisi kahve ikram ederek bu çözümü üretebiliyor, ancak bilmiyorsa

9 seo uzmanlarına danışarak tavsiyeler alıyor. Tabi kahve ikram etmek pahalı veya zor diye çıkan bazı webmasterlar kahve fincanıyla su ikram ederek Google ı kandırıyor. Google ilk bakışta bu durumu anlamasa da, şikayet üzerine yaptığı değerlendirmeler veya yeni algoritmalar ile bu durumu daha iyi tespit etmeye yönelik çalışmalarla, hileyi fark ederek siteleri cezalandırıyor. Doğan ATAR Soru 3 : Kaç zamandır bütün webmaster forumlarında çeşitli söylentiler dönüyor. Söylentiler Google'ın artık PageRank değerlerini umursamadığı ile ilgili ancak hala piyasada PageRank değeri yüksek sitelerden link alımları mevcut. Üstelik şuana kadar Google tarafından PR değeri ile ilgili herhangi resmi bir açıklamaya denk gelmedim. Bütün bunlar bir tarafa; resmi açıklama yapıldı ise neden hala yüksek PageRank değerine sahip sitelerden alınan linkler sıralamalarda etken rol oynuyor? Kullanıcıya en doğru sonuçları sunmayı ve geri dönüşü olumlu almayı hedefleyen Google neden bu duruma kesin bir çözüm üretmiyor? Yoksa yıllardır kandırılıyor muyuz? Cevap : Öncelikle Pagerank Google için dikkate alınan bir değerdir. Eğer alınmasa bu değerin güncellenmesi gibi bir durum olmazdı. Tabi burada, bu değerin ne ifade ettiği çok önemlidir. Seo da en çok yanlış anlamanın olduğu konu pagerank değeridir. Bu sebeple bu konuda üzerinde biraz daha yoğun duracağım. Pagerank, web sitelerinin birbirleri ile olan link ilişkisinden oluşan bir puanlama sistemidir. Sitelerin sahip olduğu backlink sayısı ve bu backlink aldığı sitelerin pagerank değerleri, kendi değerlerinin oluşması için en önemli etkendir. Pagerank hesaplaması için yıllar öncesinden beri aşağıdaki gibi bir tablo örnek gösterilir.

10 Bu tabloya göre, 1 pagerank değerine sahip olmanız için 101 tane 0 pagerank değerli siteden backlink almanız gerekirken, 4 tane pr2 değerli siteden link almanız yeterli olmaktadır. Sol sütun sizin sitenize ait pagerank değerlerini ve sağ taraftaki tablo ise o değere kaç adet ve hangi değerden link almanız gerektiğini gösterir. Unutulmaması gereken bir şey var ki, Google sıralama algoritmalarını güncellediği kadar, pagerank hesaplama algoritmalarında da zaman zaman güncellemeler yapmaktadır. Bu sebeple, bu hesaplamalarda belirli bir kıstasa bağlı kalmak mümkün değildir. Bazı güncellemelerde, alakasız düzeyde değişikliklerin, beklenmedik düşüş ve artışların olduğu görülür, bu durum pagerank algoritmasının güncellenmesi sonrası sizin değerinizi doğrudan etkilediği gibi, link aldığınız tüm sitelerin etkilenerek bunun size yansıması olarak da düşünülebilir. Peki pagerank nedir? Dikkate alınmalı mıdır? Sıralama açısından önemi nedir? Gibi pagerank mantığını çözmeye yönelik sorulara cevap vererek, bu konuyu daha anlaşılır kılmaya çalışacağım. Pagerank aslında Google gözünde etkili bir kriter değil sonuçtur. Yani pagerank değerimi arttırırsam sıralamada yükselirim düşüncesine kapılmayın, aksine ne zaman ki sıranızı yükseltecek başarıyı yakalarsanız o zaman bu başarı da pagerank değerinizi arttıracaktır. Bir başka açıklamayla, 10 tane kaliteli link alayım pagerank değerim artsın ve sıralamada yükseleyim gibi bir düşünce olamaz. Çünkü asıl işleyiş, 10 tane link alırsınız ve yükselirsiniz daha sonra pagerank güncellemesinde değeriniz artar. Her zaman için Google sıralama güncellemesi, saatlik günlük ve haftalık olabiliyorken (sektöre, rekabete ve aktifliğe bağlı), pagerank güncellemesi 3 4 ayda bir gerçekleşmektedir. Aynı zamanda, pagerank Google sonuçlarını sıralamasıyla doğrudan ilişkili değildir. Eğer öyle olsaydı, pagerank değeri 1 olan site 5 olan siteyi geçemezdi. Bana en çok sorulan sorulardan bir tanesi de budur; pagerank değeri 1 benim sitem 5, ama benden yukarıda çıkıyor, bu nasıl olabilir? Birincisi, bir sonraki pagerank güncellemesinde o sitenin pagerank değeri sizin sitenin değerini geçebilir. İkincisi, birinci durum olmasa bile, seo sadece link aldığınız sitelerin pagerank değerine bağlı değildir. Link aldığınız sitelerin sayfa sayısı, içerik kalitesi, içerik benzerliği gibi durumlarla birlikte, site içi 80 e yakın kriterin hangi site tarafından daha doğru uygulandığına da bağlıdır. Diğer bir konu da linklerin rel= nofollow olarak verilmesidir. Nofollow kavramı ilk duyurulduğunda, spamla mücadele amaçlı olarak çıkartıldı ve bu konuda hiçbir resmi açıklama olmadığı için, yurtdışı ve yurtiçi tüm webmasterlar bu etiketin Google sıralamasında hiçbir olumlu etkisi olmadığını belirtmeye başladılar. Halbuki bu konuda gerekli örnekleri sunarak, detaylı anlatımla ilk açıklamayı yaparak birçok webmasterın ve seo uzmanının gerçeği öğrenmesini sağlasak da bu konuda halen yanlış anlamalar bulunmaktadır. Bu kitaptaki tekrar ile bu eksikliğin de giderileceğini düşünüyorum. Nofollow 2 türlü kullanılmaktadır; 1. Si meta robots kodu olarak, bu tamamen arama motoru botlarının siteyi taramasıyla ilgili bir durumdur ve linkleri takip etmemesi önerilir.

11 2. si her linke ayrı ayrı tanımlanan rel= nofollow etiketidir ve yukarıdaki kodla bir bağlantı kurularak veya doğrudan Türkçeye çevrilerek birçok kişinin hatalı anlamasına sebep olan bir tanımla takip etme olarak bilinmektedir. Halbuki, rel= nofollow etiketi kullanılan linkin Google pagerank algoritmasında dikkate alınmaması belirtilmektedir. Yani, bu etiketi kullandığınız site, sizin pagerank değerinizden katma değer alamayacak ve bu şekilde pagerank manipülasyonu yapılamayacaktır. Bu daha çok sizin kefil olmayı kabul etmediğiniz yorum alanları gibi yapılarda kullanılmaktadır. Çünkü sitenize yorum yapan kişileri tanımadığınızdan siz istekli olarak onlara link vermiyorsunuzdur. Bu sebeple pagerank değerinizden istifade etmesini istemezsiniz. Ancak bu etiket, o sitenin sizden aldığı linkle üst sıralara çıkmasına engel değildir. Çünkü Google webmaster araçlarında, tüm backlink sorgulamalarında görülmekle birlikte doğrudan sıralamayı etkileyecek faydayı da sağlamaktadır. Bu sebeple, pagerank değerinizi arttırmayacak link, Google sıralamanızı arttırıyorsa, bu pagerank ve Google sıralaması arasında doğrudan bir bağ olmadığını da en basit yolla göstermektedir. Google ilk yıllarında, pagerank değeri dikkate alınan ve sıralama açısından belirleyici bir değerdi. Çünkü sıralama algoritması çok basit bir yapıdaydı. Bu sebeple bu tarz değerlendirmeler Google için ve webmasterlar için yol gösterici nitelikteydi. Diğer bir örnek dmoz.org, Google o kadar basit bir yapıda çalışıyordu ki, Alexa puanı, dmoz.org kaydı birkaç edu link ile ilk sıralara oturmak son derece kolaydı. Çünkü kendi algoritması zayıf olduğu için bu gibi harici kriterlere (pagerank harici olmasa da bu listeye dahil edilebilir) oldukça bağlıydı. Ancak her geçen gün algoritmasını geliştirerek, daha kapsamlı hesaplamalar ve değerlemeler yaptıkça, pagerank, Alexa, dmoz.org gibi verileri dikkate almamaya başladı. Birkaç yıl önce dmoz.org üzerinde siteniz kayıt edildikten sonra çok kısa sürede yükselirken, şimdi birkaç sıra bile tetiklemiyor. Bunun tek sebebi Google ın artık kendine güvenmesidir. Bu sebeple pagerank ilk çıktığı zamanki bilinirliği ile kullanıcılar tarafından sahiplenilse de, Google tarafından aynı değeri görmemektedir. Faruk ACAR Soru 4 : Seo çalışması yapılmış yüksek pagerank değerli sitelerden link almış ve düzenli olarak en az günde 1 makale girmiş bir site nasıl olur da pagerank değeri alamaz? Lakin 2 haftalık sadece birkaç sayfadan ibaret olan 1 site nasıl olur da 5 ve üstü Pagerank değeri alır. Seo bunun neresinde görünüyor? Cevap :

12 Bir önceki sorunun cevabında belirttiğim gibi, pagerank artık sadece alınan linkin pagerank değerine bağlı kalmıyor. Hesaplama tekniğinde ufak değişiklikler yapıldıkça bile büyük farklılıklar gösterebiliyor. Tabi sorunuza sadece belirttiğiniz kısmıyla yanıt vermek zor. Bu sitelerin link aldığı sitelerle olan ilişkisi, benzerliği de çok önemli. Yani farklı sektörden 5 pagerank değerli bir siteden link almaktansa, aynı sektörden 2 pagerank değerli bir siteden link almak sizin değerinizi daha da arttırır. Klasik pagerank hesaplaması normalde bu benzerlik veya farklılıklarla bakmamaktadır, ancak son güncellemeler bu yönde de adımların atıldığı izlenimini vermektedir. Aynı zamanda, alınan linklerin zamanlaması da çok önemlidir. Sizin aldığınız linklerin eski, diğer sitenin çok yakın tarihte alıyor olması, Google gözünde o siteyi güncel fayda sağlayan site olarak görmesini sağlayabilir. Bu sebeple, pagerank ve sıralama kıyaslamaları, sitelerin onlarca kriteri incelenerek değerlendirilmelidir, ancak bu şekilde daha doğru tespitler yapılabilir. Ali CİHAN Soru 5 : Xml site haritasını her güncellediğimizde Google a tekrar göndermemiz gerekir mi? Cevap : Webmaster araçları üzerinden sitenizi doğrulama yaparak site haritanızı eklediyseniz, Google belirli aralıklarla site haritanızdaki güncellemeleri kontrol etmektedir. Ancak bu işlemi haricen Google ı tetiklemeyle hızlandırmanız mümkündür. Tabi bu işlemi sadece güncelleme sonrasında yapılması uygundur. Aşağıdaki adresteki gibi sizin site haritası linkinizi içerek url yapısını tarayıcınız ile açarsanız, Google üzerinden site haritanızı pingletmiş yani Google a bildirim yapmış olursunuz. Bu işlemi Fuub.net site haritası pingleme aracıyla da tüm arama motorlarında güncelleyecek şekilde aşağıdaki araç vasıtasıyla gerçekleştirebilirsiniz -

13 Soru 6 : Site haritalarını ağaç yapısında yapmamız daha mı sağlıklı olacaktır? Fark eder mi? Cevap : Site haritanızı, önemli sayfaları (sık güncellenen veya daha genel sayfalar) yukarı listeleyecek şekilde oluşturmanız daha uygun olacaktır. Bu sebeple ağaç yapıda önemli kategori veya sayfaları listelerken, ona bağlı daha az öneme sahip sayfaları da bu kategoriye bağlı olarak listeleyeceksiniz ve bu durumda bu sayfalar diğer kategorilerin üstünde yer alacak. Kategori 1 Urun 1 Urun 2 Kategori 2 Ağaç site haritası yapısında yukarıdaki gibi bir liste oluşacak, tabi bunlar binde bir iki gibi öneme sahip kriterle bu sebeple yapılmasında herhangi bir zorunluluk yoktur. Ancak aşağıdaki yapıyı kullanmanızı öneririm. Kategori 1 Kategori 2 (tüm önemli sayfalar veya kategoriler bittikten sonra) Urun 1

14 Urun 2 (tüm ürünler bittikten sonra daha az öneme sahip sayfalar, örn. Etiket) Etiket 1 Etiket 2 Şeklinde hiyerarşik bazda yapılabilir. Soru 7 : Mesela Google a seohocasi yazdık; Google seohocasi.com için 6 adet alt menü vermektedir. Bunun site haritasıyla bir ilgisi var mıdır? Bu alt menüleri bizim atamamız gibi bir şansımız var mı? Cevap : Google da bir aramada çıkan siteye ait alt sayfalar Google tarafından site bağlantıları olarak tanımlanmaktadır. Site bağlantıları hangi aramada çıkıyorsa, sitenin o kelimede otoriter olduğunu anlayabiliriz. Site bağlantılarının, site haritasıyla bir ilgisi bulunmamaktadır. O kelimeyle en alakalı diğer sayfaları ve en değerli sayfaları seçilerek listelenmektedir. Bu sayfaların neler olacağı bizim tarafımızdan belirlenememektedir. Ancak biz, çıkmamasını istediğimiz sayfaları bu listeden kaldırabiliyoruz. Bu şekilde de, istediğimiz 6 tane kalana kadar Google ın bize önerdiği bağlantıları tek tek kaldırmamız gerekebilir. Bağlantıları kaldırmak için Google Webmaster araçlarından Yapılandırma menüsü altında Site bağlantıları bölümünü seçmelisiniz. Site bağlantıları için Google ın yaptığı resmi açıklama aşağıdaki gibidir; Site bağlantıları, sitenizin arama sonuçlarının altında görüntülenebilen, otomatik olarak oluşturulmuş bağlantılardır. Bir sayfanın site bağlantısı olarak görünmesini istemiyorsanız, bunun sıralamasını düşürebilirsiniz. Yalnızca site sahipleri ve tüm izinlere sahip kullanıcılar site bağlantılarının sıralamasını düşürebilirler.

15 Erdem YALÇIN Soru 8 : Bir çok web sitesi açtım. Açtığım web siteleri Google da indexlendikten hemen sonra üst sıralarda yer alıyordu fakat bir kaç gün sonra alt sayfalara düşüyor. Sebebi ne olabilir? Cevap : Yeni web siteleri, hoş geldin hediyesi olarak Google tarafından ekstra bir değerlendirme alarak listelenirler. Eğer site bu sırayı hakedecek, kriterleri yerine getirebilirse sırasını rahatlıkla koruyabilecektir. Ancak çoğu site sahibi, bu hızlı yükselişin rehavetine kapılarak, tam tersi yönde ilgiyi düşürürler ve sonuç hüsran olur. Üst sıralara geldikten sonra, ziyaretçi bazlı seo (ziyaret sayısı, sitede kalma süresi, sayfa gezme sayısı vs.) ve site içi güncellik ön planda tutulmalıdır. Aksi halde gerilemek kaçınılmazdır. Mehmet Ali ARSLAN Soru 9 : Adwords'e vereceğimiz reklamların SEO çalışmalarımıza bir katkısı var mı? Reklam verirken seçtiğimiz anahtar kelime bize Google'dan backlink olarak mı yansır? Cevap : Ziyaretçi sayısı, ziyaretçi bazlı seo açısından etkili bir kriterdir. Dolayısıyla doğal yolla kazanılan her ziyaretin siteye seo anlamında az da olsa katkısı olacaktır. Tabi Adwords reklamları çok uzun vadeli uygulanamadığından bu fayda da eş zamanlı olarak geçici görülmektedir. Aracı firmalar tarafından gerçekleştirilen tüm reklamlar sitenize backlink olarak etki göstermeyecektir. Ancak bir site ile anlaşıp size ait reklam görselini yayınlayarak bu görsel üzerinden link verilmesini sağladıysanız, bu durumda backlink almış olacaksınız.

16 İlyas TAŞ Soru 10 : Seo konusunda yapılan çalışmalar tamamen deneme yanılma yöntemi ile mi geliştiriliyor yoksa arama motorlarından bilgi alınabiliyor mu? Gelişmeler takip edilebiliyor mu? Cevap : Arama motorları, kendi seo yönergeleri hakkında bazı ipuçları vermektedir. Ancak bu ipuçları daha çok site içi seo kriterleri ile ilgilidir. Seo da site dışı çalışmaların etkisi daha büyük olduğundan, rekabette en belirleyici uygulamalar site dışı çalışmalarla belirlenmektedir. Arama motorları, site dışı seo konusunda herhangi bir bilgi paylaşımında bulunmamaktadır. Çünkü bu bilgiler, arama motorunun işleyişini ve algoritmasını açıklamış olacaktır. Bu durum da hem webmasterlar tarafından kötü kullanıma hem de rakip arama motorları tarafından tekniklerin uygulanmasına yol açabilecektir. Seo konusundaki çalışma ve teknikler, büyük çoğunlukla deneme yanılma ve Google mantığının çözülmesine dayalıdır. Zaten bir önceki kitabım uzmanından seo ve bu kitapta ağırlıklı olarak vurguladığım noktalar doğal popülerliği yakalama üzerine olmaktadır. Tabi bunların dışında bazı resmi belge ve kaynaklar da bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Google ın başını çektiği arama algoritması patent haklarının alınmasıdır. Google keşfettiği faydalı algoritmaların patentini alarak, bunların diğer arama motorları tarafından kullanılmasının önüne geçmeye çalışmaktadır. Bu patentler incelenerek Google yeni uyguladığı veya uygulamaya başlayacağı teknikler hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Örneğin son patent başvurularından bir tanesi, yeni backlinklerin eski backlinklerden daha etkili olması üzerinedir. Bu durum da, sürekli vurguladığım güncel fayda kavramının oluşmasını sağlamakta ve güncel çalışma yürütenlerin daha üst sıralarda listeleneceğini göstermektedir. Tabi bu şu anlama da geliyor, artık seo çalışmaları uzun vadeli yürütülmelidir. Ertem KARABALOĞLU Soru 11 :

17 Normalde anahtar kelimesinde 1. sırada olan sitem Google'da belli saatlerde 1.sırada iken geri kalan zamanlarda indexlerde dahi yer almıyor. Cevap : Bu durum sitenize bağlı olabileceği gibi Google a bağlı olarak da gerçekleşebilmektedir. Eğer belirttiğiniz saatlerde sunucuyla ilgili kesinti ve aksaklıklar yaşanıyorsa, bu saatlerde Google Botlarının bu soruna denk gelmesiyle geçici bir gerileme yaşıyor olabilirsiniz. Ancak sizin sitenizin dışında da bazı sitelerde yine dalgalanmalar varsa bu durum Google a bağlıdır diyebiliriz. Google ın farklı ülkelerde çok sayıda veri merkezi bulunmaktadır. Arama yapılan bölgeye en yakın veri merkezinden verileri çekerek daha hızlı olmayı amaçlamaktadır. Bunun dışında da yazılımsal veya donanımsal sorunlarda sonuçları görüntülediğiniz veri merkezi farklılaşmış olabilmektedir. Veri merkezleri %100 aynı içeriğe sahip olsa da, zamanlama bakımından güncellenme periyodları itibariyle farklılıklar gösterebilmektedir. Bu sebeple farklı zamanlarda yapılan aramalar için aynı veri merkezi üzerinden veri alınamadıysa sonuç da farklılaşabilmektedir. Zafer AKTAŞ Soru 12 : Sizce en iyi ve en etkili SEO çalışması nasıl olmalıdır? Cevap : Bu sorunuza en detaylı cevabı bir önceki kitabım olan uzmanından seo kitabında bulabilirsiniz. Ancak çok genel bir soru olsa da bazı örneklemelerle bu konuda işin mantığını kavramak açısından ışık tutmaya çalışacağım. Seo, zaman ve mekan kavramlarını dikkate alan bir sistemdir. Buradaki mekan tanımı, sitenizin sektörüyle açıklamak mümkündür. Seo için çalışma şeklinizi ve yoğunluğunu sektöre göre belirlemekte fayda var. Örnek olarak, ayakkabı kelimesi için yapacağınız çalışma ilan kelimesi için yapacağınız çalışmadan büyük farklılıklar gösterir. Ayakkabı satışı yapılan siteler günde onlarca yeni ürün eklemediği için, index sayınızın artışı ve site içi güncellik kavramları üzerine çok durulması gereksiz emek ve zaman kaybı olacaktır. Ancak kullanıcılar tarafından sürekli ilan vererek gelişen bir sektördeyseniz bu hıza ayak uydurabilecek şekilde sayfa sayınızın ve ziyaretçi sayınızın artış gösteriyor olması gerekecektir.

18 Seo, genelde site dışı çalışmalar olarak anlaşıldığı için ben de o yönde en etkili Seo çalışmasını açıklayacak olursam, tanıtım yazısıdır diyebilirim. Tabi bu, onlarca tanıtım yazısı satışı yapan niteliksiz siteler için ve birkaç makale ile onlarca farklı sitede yapılmış tanıtımlar için etkili bir teknik dememiz doğru olmaz. Google yeni bir servis çıkardığı zaman on binlerce webmaster bu servisi sitelerinde duyurmak için adeta yarışırlar. Hepsi özgün, güncel ve link içeren yazılar olur. uzmanından seo kitabını okuduysanız indexsiz url kavramına göre bu tanıtım yazıları üzerinden kelimesiz link alınması bile etkili bir seo çalışmasıdır. Sanırım en verimli seo çalışması bu olacaktır. Ancak hangi webmaster bu denli istekli tanıtıma sahip olacak bir uygulama veya özellik geliştirebilir. İşte bu çok zor olduğu için bunu teşvik edecek kampanyaları düzenlemek en etkili Seo çalışmasıdır diyebiliriz. Erdal PARMAKSIZ Soru 13 : Bir Seo uzmanı bir siteyi günlük kaç ziyaretçiye kadar yükseltebilir acaba? Cevap : Seo çalışması yaptırmak isteyen firma sahiplerinin genelde seo uzmanlarını karşı karşıya bıraktığı sorulardan bir tanesidir. Seo uzmanları, sadece Google sıralamasındaki konumunu yükseltmeyi hedefler. Başarı kriteri anahtar kelimede kaydettiği sıralamadır. Bu sebeple bir ziyaretçi hedefi belirtilmesi zordur. Aynı zamanda her sektörün ziyaretçi potansiyeli de farklıdır. Bu sebeple haber kelimesinde ilk sayfaya çıkan bir site için günlük birkaç milyon ziyaretçiye yükseltebilir derken, oyuncak helikopter kelimesi için en fazla günlük ziyaretçiye ulaşılabilecektir. Her ne kadar seo uzmanları ziyaret garanti etmese de, bazı istatistiklere dayanarak hedefe ulaşıldığında elde edilecek ziyaretçi sayısı tahmini olarak hesaplanabilmektedir. Bunlar için gereken bazı veriler bulunmaktadır; 1. Anahtar kelime arama trafiği 2. Google sıralamalarındaki tıklanma oranları Anahtar kelime trafiğini Adwords Keyword Tool üzerinden aşağıdaki adres ile sorgulayabilirsiniz.

19 Örnek olarak, ilan kelimesinde 3. Sıraya çıkacak bir sitenin tahmini günlük ziyaretini hesaplayalım; İlan kelimesinin, tüm uluslararası arama hacmi iken sadece Türkiye içi arama hacmi düzeyindedir. ilan Türkçe bir kelime olduğu için uluslararası arama trafiği de bu kelimedeki ziyarete dahil edilebilir. O yüzden hesaplamamızı bu sayı üzerinden yapacağız. Ancak yabancı bir kelimeyi sorgulamış olsaydık, uluslararası aramalarda Türkçe olan sitemizin üst sırada listelenmesi mümkün olmayacağından sadece yere arama hacmini dikkate almak gerekecektir. Google organik arama tıklama oranları çok resmi olmasa da birkaç kaynak tarafından aşağıdaki gibi belirtilmiştir. Bu verilere göre genel olarak arama sonuçlarındaki tıklanma oranları, 1. Sıradaki site tüm arama trafiğinin; %36,4 ünü, 2. Sıradaki site %12,5 3. Sıradaki site %9,5 4. Sıradaki site %7,9

20 5. Sıradaki site %6,1 6. Sıradaki site %4,1 7. Sıradaki site %3,8 8. Sıradaki site %3,5 9. Sıradaki site %3,0 10. Sıradaki site %2,2 11. Sıradaki site 2. Sayfanın başında yer aldığı için genelde 10. Sıradan bir miktar fazla almaktadır. %3-3.5 arasındadır. Bu oranlar toplandığında bir arama trafiğinin %89 unu ilk sayfadaki siteler almaktadır. Yaklaşık %3 ünü 11. Sıradaki site alırken, geri kalan %8 lik oranı ise ikinci sayfadaki siteler ve 3. Sayfanın birinci sırası çok düşük oranlarla paylaşmaktadır. Tabi ki bu oranlar tüm sektör ve aramalar için geçerli değildir. Kullanıcıların arama amaçları ve demografik yapısı bu arama oranlarını büyük ölçüde etkilemektedir. Bu durumu da şu şekilde örneklerle açıklayabiliriz; Oyun kelimesinde arama trafiğinin en büyük payını 1. Sıradaki site alır. Yukarıda belirtilen oranlarla uzaktan yakından alakası bulunmamaktadır. Bunun sebebi bu kelimeyi arayanların yaş düzeyleridir. Yaş düzeyi ve interneti etkin kullanma becerisi azaldıkça arama sonuçlarındaki oranlar yukarı doğru yığılır. Oyun kelimesini arayan çocukların büyük çoğunluğu ilk gördüğü sonuca tıklamaktadırlar. Bu sebeple geçmiş yıllarda arama motorlarının algoritmaları yetersizken kolayca kandırılabiliyordu ve bu sebeple, internetten ödev arayan birçok çocuk alakasız ve zararlı içerik barındıran sitelerin üst sırada listelenmesiyle kandırılabiliyordu. Aynı zamanda oyun sitelerindeki reklamların, çocuklar tarafından reklam veya oyun oldukları konusunda çok ayırt edici davranamadıkları için artan tıklanma oranları, oyun sektörünü en çok reklam geliri sağlayan sektörlerin başına yerleştirdi. Arama ve tıklama alışkanlıklarına verilebilecek diğer bir örnek ise, bilgi içerikli arama ve ürün satın alma odaklı arama ayrımı üzerinden verilebilir. xxx cep telefonu teknik özellikleri diye arayan bir kişi, o telefonun özelliklerini inceleyeceği için bilgi amaçlı bir arama yapmaktadır. Teknik bir sonuç içeren bu arama için birinci sıradaki veya sonuncu sıradaki sitenin açıklaması arasında bir fark olmayacaktır. Bu sebeple bilgi içerikli aramaların çoğunluğu ilk sıraları tercih etmektedir. Ancak, xxx cep telefonu fiyatı gibi bir arama yapan kullanıcı, o telefonu satın almaya yönelik bir arama gerçekleştirdiğinden fiyat odaklı bir arama yapmaktadır. Bu sebeple en ucuz fiyatla veren siteyi bulmak için sayfalarca gezinti yapabilir, ilk sıradaki siteye tıklayıp satın alma olasılığı düşmektedir.

21 Örneklerle, kullanıcıların davranışlarına göre arama farklılıklarına değindikten sonra, elimizdeki somut veriler ışığında genel bir hesaplama yaparak tahmini trafiği hesaplayacağız. Örneğimiz olan ilan kelimesinin; Arama trafiği : / ay = / günlük Ve yukarıdaki grafikte yer alan tıklanma oranlarına göre, 3. sıra trafiği hesaplanacaksa, arama trafiğinin %9,5 ini elde edecekse, x %9,5 = günlük yaklaşık trafik elde etmiş olacaktır. Bu da ilan kelimesinden 3. Sıradaki bir sitenin ziyaretçi çekebileceğini göstermektedir. Eğer bir e-ticaret sitesi için bu oranı hesaplıyorsanız, buna ikinci bir oranı daha dahil edebiliriz. E-ticaret sitelerinde her 100 ziyaretin 2 sinin satışa dönüşmesi ideal oran kabul edilir. Tabi bu oranın altındaysa bunun fiyat, hizmet ve güvenilirlik gibi firma profil kriterleri dışında, site tasarımı, hızı ve erişim kolaylığı gibi site profil kriterlerinin incelenerek sorunun bulunması gerekir. Eğer ziyaretlerin satışa dönüşme oranı %2 nin üzerindeyse zaten bu konuda başarılısınız demektir. Bu oranlar ışığında, ayakkabı kelimesi üzerinden tahmini trafik ve ideal orana göre satış sayını hesap etmek istersek, Aylık arama trafiğine sahip ayakkabı kelimesinden, 5. Sıradaki site trafiğin %6.1 ini elde edeceği için, aylık ziyaret almış olacaktır. İdeal satış/ziyaret oranı olan %2 ile tahmini satışı hesaplayacak olursak, aylık lik ürün satışının yapılması söz konusu olacaktır. Bu da özetle, ayakkabı kelimesinde 5. Sıradaki sitenin günlük 136 ürün satması anlamına gelmektedir. Nurettin ÖZEN Soru 14 : Sitenin PR Yükselmesi ve Alexa için fayda sağlayacak uygulamalar hakkında bilgi verebilir misiniz? Cevap :

22 Daha önce Doğan ATAR ın soruna yanıt olarak pagerank algoritması ve seo ile olan alakası hakkında bilgiler vermiştim. Pagerank ile ilgili olan sorunuza özetle yanıt vermek gerekirse, Pagerank değeri, yine pagerank değeri yüksek site veya dil, içerik ve sektör olarak benzer sitelerden alınacak linkler sayesinde yükselerek bir sonraki güncellemede değer olarak yansımaktadır. Alexa, dünya geneli ve ülke bazlı sitelerin belirli bir sırayla listelenmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla bu veriye göre, sitenizin dünya genelinde ve hizmet ettiği ülkeni içerisinde siteler arasında kaçıncı sırada olduğunu görebilirsiniz. Alexa daha çok kullanıcı bazlı bir sıralama kriteridir. Yani, marka bilinirliği, e-ticaret sitesiyse ürün satış sayısı, blog ise makale sayısı vs gibi kriterler tek başına etken değildir. Alexa nın algoritması ziyaretçi davranışları üzerinedir. Ziyaret trafiği, ziyaretçilerin sitede kalma süresi, ziyaretçilerin sayfa gezme sayısı, hemen çıkma oranı gibi temel kriterler üzerinden hareket ederler. Tabi az da olsa bunların dışında etki eden, backlink sayısı, sitenizin Alexa da sahiplenilmesi, Alexa hesabınıza gelen olumlu yorumlar vs. gibi. Alexa, her ne kadar reklam verenler, rekabet ölçümü yapanlar ve bazı sektörler için (e-ticaret, hosting, domain) ipucu niteliğinde bir kriter olsa da kolay manipüle edilebilir olması sebebiyle itibarını zaman içerisinde kaybetmiştir. Yapay yollardan, çeşitli programlarla veya yapay ziyaretçi gönderme işlemleriyle Alexa arttırılsa da bu tür işlemler kesinlikle geçici çözümlerdir. Sürekli bunlarla uğraşmak yerine, kullanıcıların sitede kalma süresini arttıracak, yeniden girişlere teşvik edecek uygulama ve yapılanmada bulunmak en doğru yoldur. Örneğinin sitenin daha hızlı olması, daha fazla sayıda sayfa gezilmesini sağlar, yine tasarım ve navigasyon kolaylığı ziyaretçilerin sitede bulunması ve gezinmesi için önemli bir kriterdir. Hem tasarım hem içerik olarak ziyaretçi memnuniyeti odaklı çaba sarf ettikçe Alexa da kalıcı bir başarı elde etmeniz oldukça kolaydır. Oğuzhan ÇEVİK Soru 15 : Sitemize uyguladığımız Seo çalışması en erken ne kadar sürede etkisini gösterir? Cevap :

23 Seo çalışması geneli itibariyle 2 ye ayrılmaktadır. 1. Site içi seo, 2. Site dışı seo. Her ikisinde de Google ın indexlemesi asıl etki süresini belirleyen kriterlerdir. Eğer belirttiğiniz çalışma site içi seo çalışması ise, arama motoru botunun sitenizi bir sonraki ziyaretinde etkisini hemen arama motoruna yansıtacaktır. Genelde site içi düzenlemelerin etkisi çok daha hızlı görülmekle birlikte bu süre tamamen sitenizin index sıklığına bağlıdır. Aktif bir site için birkaç saat, orta düzey aktiflikte birkaç gün, pek güncellenmeyen siteler için birkaç haftada site içi seo düzenlemeleri etkisini gösterir. Ancak site dışı çalışmaların etki süresi, daha çok yapılan çalışmanın niteliğine, şekline ve sektörünüzün seo rekabetine bağlıdır. Backlink aldığınız sitenin güncellenme yani indexlenme sıklığı da backlink etki süresi bakımından önemlidir. Ortalama olarak bir backlink çalışmasının etkisi 5 15 gün arasında görülür diyebiliriz. Ancak bazı sektörler vardır ki, ilk sayfa sıralamaları 1 gün içerisinde bile birkaç kez değişebilmektedir. Örneğin seo kelimesi sonuçlarının en sık değiştiği kelimelerden biridir. Site dışı çalışmaların etkisini hızlandırmak için, bu çalışmalara ait adreslere de farklı backlink çalışmaları yapabileceğiniz gibi, ping işlemleri vasıtasıyla arama motorları tarafından daha hızlı fark edilmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için Fuub.net ping submit aracını kullanabilirsiniz - Ali ÖZCAN Soru 16 : Birçok site yöneticileri diledikleri alanda web sitelerini düzenlemekte ve içeriklerini yayınlamaktadır. Meta ve title niteliklerinin öneminin büyük olduğu aşikardır. Ancak, web sitesinin yayın hayatına başlayacağı ilk günde yapılacaklar ne olmalıdır? Cevap : Bu sorunuzun cevabını önceki uzmanından seo isimli kitapta örnek bir seo gelişim süreci ile ayrıntılı basamaklar halinde belirtmiştim. O kitaptan alıntı yaparak belirtmemiz en doğru cevap olacaktır. Bu başlıkta sıfırdan bir sitenin kurulması ile seo çalışmalarına nasıl başlanması gerektiği anlatılmaktadır. İyi bir domain firmasından.com veya.gen.tr uzantılı anahtar kelimeniz domainin başında yer alacak şekilde bir domain satın alın.

24 Litespeed sıkıştırma tekniğini kullanan pingdom aracı ile sunucuya ping atıldığı zaman tepki süresi daha iyi olan bir Türk firmasından uygun özelliklerde sunucu satın alın. Site yapısı olarak mümkünse, wordpress, joomla veya drupal gibi sistemler kullanın. Mümkün değilse özel php veya html kodlama ile size özel tasarım kullanın. Sitenizin 2 menülü ve menüsü sağda olacak şekilde olmasına özen gösterin. Tasarım açısından renk bütünlüğü olan, kodlama hatası olmayan hızlı bir tasarım oluşturun. Sitede yorum yapma ve iletişim alanları oluşturarak ziyaretçilerin görüşlerini dinleyin, önerilini dikkate alın ve sorunlarına çözüm getirin. Site link yapısının özgün ve kısa olmasına özen gösterin Site link yapısında uzantı kullanmamaya özen gösterin Link yapısı olabildiğince kök domaine yakın olarak tasarlanmalıdır. Seohocasi.com/kategori/yazi yerine seohocasi.com/yazi yazı linkinin kalite puanının artmasını sağlar. Kök domaine yakın olan linkler ve kelimeler daha değerli olur. Siteniz için site haritası ve robots.txt dosyası oluşturun. Google webmaster araçlarına kayıt olarak site haritanızı ekleyin. Sitenizde özgün ve popüler konular yayınlayın. Olabildiğince sık ve kapsamlı yazmaya çalışın Yazılarınızı uygun resimlerle zenginleştirin. Her makalenin ilk 100 kelimesi içinde mutlaka anahtar kelimenizi bulundurun. Her makaleden anahtar kelimenizle sitenize link verin. Yeni makalelerden önceki yazılara link vermek site içi link yapısını güçlendirecektir. Makale ve genel içerik bazlı anahtar kelime yoğunluğunu daha önceki anlattığımız konuya uygun olarak en iyi şekilde optimize edin. Sitede kullanılan resimleri gerçek ölçüleriyle ve minimum dosya boyutlarıyla kullanmaya çalışın. Sitenizi Türk dizinlere kaydedin.

25 Sitenizdeki her yeni yazıyı Türk imleme sitelerine ekleyin. Sitenize özel sosyal medya profilleri oluşturarak, takipçi ve arkadaş sayısını arttırmaya çalışın. Sitenizdeki yazıları sosyal medya profillerinizde paylaşın. Başka bloglara yorum yaparak sitenizin reklamını yapın. Popüler blog veya sitelere banner veya tanıtım yazısı reklamı verin. Sitenizi forumlarda tanıtın. verin. Sektörünüze özel hizmetler üreterek, subdomainler halinde bunları yayına alın ve sitenizden link Sitenizin konusuna uygun videolar çekin veya bulun. Bu videoları açıklama ve başlık bölümlerine site adresinizi yazarak popüler video sitelerine gönderin. Popüler forumlara üye olarak, imzanıza link ekleyin. Bu forumlarda mesaj sayınız ne kadar fazla olursa imzanızdan o kadar fazla sayıda backlink alırsınız. Bu sebeple mesaj sayınızı arttırmaya çalışın. Forumların smf sistemlerden oluşması dofollow backlink sağlayacağından pagerank değerinizi de olumlu etkileyecektir. Aynı sektöre hitap eden başka siteler bularak, size ait başka sitelerle çapraz link değişimleri gerçekleştirin. Wordpress, blogcu ve blogspot gibi ücretsiz blog dağıtımı yapan sitelerden anahtar kelimenize uygun subdomain açarak, anahtar kelimenizle ilgili özgün makaleler girerek bu makaleler içerisinden backlink alın. Rakip sitelerin forum veya blog alanlarından mesaj veya yorum yazarak link almaya çalışın. Farklı sunucudan aynı sektöre ait domainle bir site açarak bu siteyi anahtar kelimenize uygun olarak geliştirin, içeriğini arttırın ve sitenize link verin. Belirli aralıklarla backlink sayınızı arttırmaya çalışınız. Genel olarak izleyeceğiniz bu yol daha üst sıralara çıkmak için başlangıç aşamasında yapılması gerekenlerdir.

26 Soru 17 : Kopyalanan içeriğin güvenliği nasıl alınmalıdır? Botların ve arama motorlarına uyum sağlanması hedeflenerek, İçeriklerde orijinali yayınlanan sitenin anlaşılmasını sağlayacak bir yorumlama (anlatım) yapılabilir mi? Cevap : Kopya içerik yayınlanmasının 2 boyutu bulunmaktadır. Birincisi yasal boyut, ki özellikle haber sektöründe bu konuda ciddi yasal düzenlemeler getirilmektedir. Alıntı yapılarak veya kaynak gösterilerek bile telif hakkı ihlaline yol açabilecektir. Bu sebeple henüz şekillenmemiş bu yeni yasal düzenlemeler çerçevesinde yorum yapmamız şimdilik doğru olmaz. İkincisi, arama motorlarının kopya içeriği değersiz görmesi, aşırıya kaçılması durumunda internet dünyasını gereksiz yere kirleten çöp site olarak algılamasına kadar gidebilmektedir. İçerik kopyalama genelde 2 farklı şekilde oluşur, biri site içi kopya durumu biri de harici kaynak kopya durumudur. Site içi kopya durumu ise, genelde bir sektörde hizmet veren (nakliyat, uçak bileti vs.) sitenin aynı hizmeti tüm il veya bir ile ait tüm ilçelere yönelik çalışma sebebiyle açtığı sayfalarda benzer içeriği kullanması durumunda oluşur. Örneğin, İstanbul uçak bileti, izmir uçak bileti, ankara uçak bileti gibi sayfalar açtıysa ve 3 5 paragraflık tek makaleyi sadece il isimleri değişecek şekilde diğer sayfalarda yayınladıysa, bu durum Google gözünde kopya veya büyük oranda benzer içerik olarak algılanmaktadır. Bu durumda Google, webmaster araçlarında kayıtlı sitelere uyarı maili göndermektedir.

27 Örnek mailde de görüldüğü üzere site içi içerik benzerliği veya kopya içerik durumu sitenin büyük ölçüde gerilemesine bazen de, en büyük Google cezası olan deindex yani tüm site içeriğinin arama motorundan kaldırılması cezasının verilmesine sebep olabilir. Hatta tarihin en büyük Google deindex cezasını alan co.cc uzantısı, ücretsiz domain dağıtması ve beraberinde kalitesiz binlerce içerik oluşması sebebiyle milyonlarca sayfasıyla birlikte arama motorundan silindi. Harici kaynaklarda içerik kopyalanması durumunda bu denli büyük cezalar olmasa da, sitelerin sıralama kaybetmesi veya ilerleyememesi en belirgin sorunlarından birkaçıdır. Farklı sitelerden alınacak içerikler de kısmi alıntılama yapılması, öncesinde ve sonrasında alıntıdan daha uzun miktarda özgün açıklamalar da bulunulması son derece önemlidir. Kısaca alıntı yapılan ve alıntının yayınlandığı sayfalar arasındaki benzerlik oranı, o içeriğin kopya mı yoksa alıntı mı olduğunu göstermektedir. Tabi bunun dışında, bu alıntılamanın o sitenin toplam kaç sayfasında yapıldığı da yine önem taşımaktadır. Eğer her sayfanızda özgün açıklamalar da yer alsa alıntılamalar varsa, bu sitenizin Google gözündeki kalitesini azaltmasına neden olacaktır.

Seo Eğitimi (300 Sattlik Eğitim) Seo. Genel Amaçları. Seo da Kullanılan Terimler. Nedir? Nasıl Çalışır? Nasıl Olmalıdır?

Seo Eğitimi (300 Sattlik Eğitim) Seo. Genel Amaçları. Seo da Kullanılan Terimler. Nedir? Nasıl Çalışır? Nasıl Olmalıdır? Seo Eğitimi (300 Sattlik Eğitim) Seo Genel Amaçları Seo da Kullanılan Terimler Nedir? Nasıl Çalışır? Nasıl Olmalıdır? Sitenizi Google 'a kaydetmek. Meta Tag Meta Tag kullanımları Dinamik yapılı meta tag

Detaylı

2 SEO YOL HARITASI 21 Seo Çalışmasının Aşamaları 21 Ön Analiz Ve Araştırma 21 Planlama 23 Çalışmanın Uygunlanması Ve İzlenmesi 24

2 SEO YOL HARITASI 21 Seo Çalışmasının Aşamaları 21 Ön Analiz Ve Araştırma 21 Planlama 23 Çalışmanın Uygunlanması Ve İzlenmesi 24 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Gerekli Bilgiler 1 Arama Motorları Nasıl Çalışır? 3 Tarama ve Dizine Kaydetme 4 Karmaşık Algoritmalar 4 Spamlar ve Kurallar 6 Seo Terimleri 8 Neden Seo? 14 2 SEO YOL

Detaylı

Kasım Müslüm ASLANTÜRK https://www.seosefi.com

Kasım Müslüm ASLANTÜRK https://www.seosefi.com SEO Nedir? Kasım 16 2016 Müslüm ASLANTÜRK https://www.seosefi.com SEO veya Arama motoru optimizasyonu arama sonuçlarını iyileştirmek için yapılan teknik çalışmalardır. Search Engine Optimization kelimelerinin

Detaylı

toplam tutar : 40 * 1 ad. = 40 Dolar + Panda içerik kalite analizi hediye

toplam tutar : 40 * 1 ad. = 40 Dolar + Panda içerik kalite analizi hediye Merhaba sayın.. Sitenizin büyük penaltı cezası almış olduğu söylenemez. Bu güzel bi haber. Bunu da ekteki raporlardan rahatlıkla anlayabilirsiniz. Ancak yine de zararlı linklerin temizlenmesini tavsiye

Detaylı

NELER SAĞLIYORUZ? SEKTÖR ANALİZİ SİTE ANALİZLERİ TAM ESNEKLİK TAM DESTEK

NELER SAĞLIYORUZ? SEKTÖR ANALİZİ SİTE ANALİZLERİ TAM ESNEKLİK TAM DESTEK webtures.com NELER SAĞLIYORUZ? SEKTÖR ANALİZİ Çalışmaya başlamadan önce sektör ve rakip analizler ile sitenizin sektörde ki konumunu nokta atışı test ederek, tüm eksiklere göre çalışma planlamasını gerçekleştiriyoruz.

Detaylı

LSI Keywords İle Sitenizin Sıralamasını Ve Trafiğini Arttırın

LSI Keywords İle Sitenizin Sıralamasını Ve Trafiğini Arttırın LSI Keywords İle Sitenizin Sıralamasını Ve Trafiğini Arttırın Giriş Her web sitesi sahibi, Seo açısından anahtar kelimelerin önemi çok iyi bilir. Fakat içeriğinizi optimize etmek için kullandığınız ana

Detaylı

Backlink Değerlendirme Algoritmaları

Backlink Değerlendirme Algoritmaları Backlink Değerlendirme Algoritmaları SEO çalışmalarındaki en etkili faktörlerden birisi şüphesiz ki backlinkler. Ancak her linkin değer olarak eşit olmadığını biliyoruz. Arama motoru algoritmalarının yeni

Detaylı

info@ph1istanbul.com

info@ph1istanbul.com 0216 693 08 08 info@ph1istanbul.com DİJİTAL DÜNYA YA DAİR NE VARSA.. Mevcut Durum Analizi Algı Yönetimi Sürdürülebilir İlişkiler Hedef Kitle Analizi Dijital Strateji Kurulumu Marka Konumlandırma Rakip

Detaylı

SEO NEDİR? Altavista nın diğer arama motorlarından farklı olduğu alanlar:

SEO NEDİR? Altavista nın diğer arama motorlarından farklı olduğu alanlar: SEO NEDİR? İlk arama motoru 1990 yılında karşımıza çıktı, adı Archie. Archie, bildiğimiz arama motorlarından çok farklıydı ve sadece dosya arama işlerinde kullanılabiliyordu. Yani bilgisayarınızda bir

Detaylı

Mustafa Köksal Alaturka Dijital Kurucu Ortağı

Mustafa Köksal Alaturka Dijital Kurucu Ortağı Mustafa Köksal Alaturka Dijital Kurucu Ortağı SEO Nedir? Türkçe karşılığı Arama Motoru Optimizasyonu dur. Organik arama sonuçlarında, sayfaların sıralamasını belirleyen faktörlerin tamamına verilen isimdir.

Detaylı

Arama Sonuçlarında Üst Sıralarda Olmak. Temel SEO Çalışması

Arama Sonuçlarında Üst Sıralarda Olmak. Temel SEO Çalışması Arama Sonuçlarında Üst Sıralarda Olmak Temel SEO Çalışması 2 SEO (Search engine optimization), kısaltmasıdır. Arama motorları SEO işlemleri ile web sitelerini daha kolay bir şekilde taraması için yapılan

Detaylı

DİJİTAL PAZARLAMA. İnternet çağının yeni pazarlama yöntemi

DİJİTAL PAZARLAMA. İnternet çağının yeni pazarlama yöntemi DİJİTAL PAZARLAMA İnternet çağının yeni pazarlama yöntemi DİJİTAL ÇAĞ Dijitalleşme süreci internetin günlük hayatımıza girmesi ile başladı. Bu ilk dönemde şirketler tek taraflı iletişim sağlayan kurumsal

Detaylı

Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir.

Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir. Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir. Dijital Pazarlama, rekabet avantajı için yeni kaynaklara ulaşımı

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. VSP Teknoloji ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz

KULLANIM KILAVUZU. VSP Teknoloji ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz KULLANIM KILAVUZU VSP Teknoloji ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz Kullanıcı dostu kontrol panelli dünya standartlarında web tasarım uygulaması.

Detaylı

Doktor Web Tasarım ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz

Doktor Web Tasarım ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz KULLANIM KILAVUZU Doktor Web Tasarım ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz Her doktorun ihtiyacı olan doktor web sitesi, hasta ve doktor arasındaki

Detaylı

SEO ALANLARINA YAZILMASI GEREKENLER

SEO ALANLARINA YAZILMASI GEREKENLER SEO ALANLARINA YAZILMASI GEREKENLER SEO (Search Engine Optimization) yani arama motorları için optimizasyon demektir. Adından da anlışılacağı üzere, E-ticaret sitenizin arama motorlarında yükselmesi ve

Detaylı

E-ticaretSEM & TEB Eğitimleri İstanbul

E-ticaretSEM & TEB Eğitimleri İstanbul 2/65 1 2 3 4 5 6 SOURCE : yilmazbozan.com & Dijitalpazarlama.com.tr & Conversion.com.tr - revolutiondm everything for digital marketing 3/65 1 2 3 4 5 6 SOURCE : yilmazbozan.com & Dijitalpazarlama.com.tr

Detaylı

Adım Adım Kılavuzu. 1. Adım. 2. Adım. 3. Adım. 4. Adım. 5. Adım. 6. Adım

Adım Adım Kılavuzu. 1. Adım. 2. Adım. 3. Adım. 4. Adım. 5. Adım. 6. Adım Adım Adım Kılavuzu 1. Adım Teknik hataların giderilmesi 2. Adım Server, IP ve Google Kayıt optimizasyonu 3. Adım İçerik Pazarlama ve itibar yönetimi 4. Adım Sosyal Medya Planlama 5. Adım Performans Değerlendirme

Detaylı

Raptadmin 1.x.x Sürümleri için Kullanım Klavuzu

Raptadmin 1.x.x Sürümleri için Kullanım Klavuzu Raptadmin 1.x.x Sürümleri için Kullanım Klavuzu Ekim 2014 Ankara www.raptadmin.com info@raptadmin.com Giriş İşlemleri Raptadmin yönetim paneline www.alanadınız.com/admin adresini kullanarak gidebilirsiniz.

Detaylı

2-Hafta Temel İşlemler

2-Hafta Temel İşlemler 2-Hafta Temel İşlemler * Html Komutlarının Yapısı * Açıklamalar * Htm Sayfasının Oluşturulması * Temel Html Komutları * Html Sayfalarının Düzenlenmesi * Html Sayfalarının İncelenmesi Html Komutlarının

Detaylı

2 SEO DOSTU SİTE YAPMAK

2 SEO DOSTU SİTE YAPMAK İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER KISIM I: TEMEL SEO 1 1 TEMEL BİLGİLER 3 Arama Motorlarının Amacı 4 Kullanıcıların Amacı 4 Sizin Amaçlarınız 7 Arama Motorları Nasıl Çalışır? 9 Google 11 Google ın Anlamı 11

Detaylı

DOMAİN SEO: ALAN ADI İLE İLGİLİ SEO ÖLÇÜTLERİ

DOMAİN SEO: ALAN ADI İLE İLGİLİ SEO ÖLÇÜTLERİ DOMAİN SEO: ALAN ADI İLE İLGİLİ SEO ÖLÇÜTLERİ Domain SEO rehberinde; domain yani alan adı ile ilgili en etkili arama motoru sıralama ölçütlerini, Sercan Şanal'ın benzersiz anlatımıyla keşfedeceksiniz!

Detaylı

Açılıs Sayfası. Deneyimi

Açılıs Sayfası. Deneyimi Açılıs Sayfası. Deneyimi Açılıs Sayfası Nedir?. Bir kullanıcının sitenize giriş sağladığı sayfaya verilen isimdir. İniş Sayfası (Landing Page) olarak da adlandırılır. Neden Önemlidir? Tıklama oranı yüksek

Detaylı

Blogger bunu uyguluyor!

Blogger bunu uyguluyor! Giriş Merhaba backlinkagi.com projemizin ilk adımını atmış bulunmaktasınız. Aramıza hoş geldiniz diyorum. Öncelikle sizlere bu projenin nasıl geliştiğini ve neye dayanarak oluşturulduğunu anlatacağım.

Detaylı

Organik SEO: Google da İlk Sayfada Çıkmak İçin 10 SEO Tekniği

Organik SEO: Google da İlk Sayfada Çıkmak İçin 10 SEO Tekniği Organik SEO: Google da İlk Sayfada Çıkmak İçin 10 SEO Tekniği Merhaba değerli okur, bu yazımda Google ve diğer arama motorlarında ilk sayfada çıkmak için yapılabilecekler hakkında bilgi vermek istiyorum.

Detaylı

WEB ARAÇLARI VE UZAKTAN EĞİTİM CEIT357-4.HAFTA

WEB ARAÇLARI VE UZAKTAN EĞİTİM CEIT357-4.HAFTA WEB ARAÇLARI VE UZAKTAN EĞİTİM CEIT357-4.HAFTA 1 Giriş Bu bölümümde günümüzde en çok kullanılan Web araçları tanıtılacak ve anlatılacaktır.bunların eğitimde, özellikle uzaktan eğitimde nasıl kullanıldığından

Detaylı

Vsp Teknoloji Son sistem güvenlik duvarlarıyla korunmaktadır, Kullanıcı bilgilerini doğru girdiğinde giriş sayfasına bağlanacaktır.

Vsp Teknoloji Son sistem güvenlik duvarlarıyla korunmaktadır, Kullanıcı bilgilerini doğru girdiğinde giriş sayfasına bağlanacaktır. Üye Girişi Vsp Teknoloji Son sistem güvenlik duvarlarıyla korunmaktadır, Kullanıcı bilgilerini doğru girdiğinde giriş sayfasına bağlanacaktır. Giriş Sayfası Sayfa ayarlarını buradan yapabilirsiniz. Anahtar

Detaylı

Sanal dünyada sağlıklı çözümler için...

Sanal dünyada sağlıklı çözümler için... Sanal dünyada sağlıklı çözümler için... http://www.okaynet.net MERHABA OkayNet Bilişim Hizmetleri olarak iş yerinizi yeniden inşa ediyoruz. Duvarlarınızı yıkıyor, çerçevelerinizi değiştiriyor ve masalarınızı

Detaylı

Google Scripts. Neticaret Sistemine Google Analytics ve AdWords sistemleriyle ilgili 3 yeni parametre eklenmiştir.

Google Scripts. Neticaret Sistemine Google Analytics ve AdWords sistemleriyle ilgili 3 yeni parametre eklenmiştir. Google Scripts Neticaret Sistemine Google Analytics ve AdWords sistemleriyle ilgili 3 yeni parametre eklenmiştir. Yeni eklenen paremetrelere Neticaret Sistemi Yönetimi Paneli > Tanımlar bölümü altında

Detaylı

ODTÜ BLOG SERVĐSĐ ve BLOG HAZIRLAMA

ODTÜ BLOG SERVĐSĐ ve BLOG HAZIRLAMA Instructional Technology Support Office ODTÜ BLOG SERVĐSĐ ve BLOG HAZIRLAMA Orta Doğu Teknik Üniversitesi Middle East Technical University Đletişim Bilgileri: Web adresi: http://its.metu.edu.tr Adres:

Detaylı

Biz Kimiz? Ekibimizi yakından tanıyın: adresgezgini.com/ekibimiz

Biz Kimiz? Ekibimizi yakından tanıyın: adresgezgini.com/ekibimiz Biz Kimiz? Ekibimizi yakından tanıyın: adresgezgini.com/ekibimiz 2007 Ekip 35 kişiye, müşteri sayısı 10.000'e ulaştı. Global All-Star Ödülü kazandı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Teknoloji Geliştirme

Detaylı

«Pek çok küçük şey, doğru reklamla devleşmiştir.» Mark Twain

«Pek çok küçük şey, doğru reklamla devleşmiştir.» Mark Twain Video Reklamlar «Pek çok küçük şey, doğru reklamla devleşmiştir.» Mark Twain 1 2 3 4 Türkiye deki Arama Türkiye Pazarında Arama Hacmi Türkiye de Beyazperde Nerede? Rakip Analizi, Yıllık Analiz YouTube

Detaylı

Biz Kimiz? Ekibimizi yakından tanıyın: adresgezgini.com/ekibimiz

Biz Kimiz? Ekibimizi yakından tanıyın: adresgezgini.com/ekibimiz Biz Kimiz? Ekibimizi yakından tanıyın: adresgezgini.com/ekibimiz 2007 Ekip 35 kişiye, müşteri sayısı 10.000'e ulaştı. AdresGezgini A.Ş. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Teknoloji Geliştirme Bölgesi nde

Detaylı

Kullanım Kılavuzu. 4 Adımda Sanal Mağaza Oluşturulması + Jewellerynetasia Üyeliğinizden Müşteri Portföyünüzü arttıracak Altın Kurallar

Kullanım Kılavuzu. 4 Adımda Sanal Mağaza Oluşturulması + Jewellerynetasia Üyeliğinizden Müşteri Portföyünüzü arttıracak Altın Kurallar Kullanım Kılavuzu 4 Adımda Sanal Mağaza Oluşturulması + Jewellerynetasia Üyeliğinizden Müşteri Portföyünüzü arttıracak Altın Kurallar Hazırlık Mağazanızı açmak çok kolay. İlk kez mağazanızı açmanız 1 saatinizi

Detaylı

Arama motoru: kuş gribinin etkileri

Arama motoru: kuş gribinin etkileri Arama motoru: Bünyesinde milyonlarca internet sayfasına ve adresine (URL) dair ipuçları ve bu sayfaların barındırdığı anahtar kelimelere sahip olan, aradığımız konuda kolayca bilgi sahibi olmak için kullandığımız

Detaylı

SEO Nedir? SEO = Pazarlama + Strateji

SEO Nedir? SEO = Pazarlama + Strateji Đlk öncelikle günümüzde sürekli güncel olarak değişen ve yakın zamanda Google un 6 Milyon internet adresini sildiği yeni veritabanıyla internet hayatına yeni projelerle yeniliklerle girmek için SEO sizin

Detaylı

WordPress ile Web Sayfası Tasarımı

WordPress ile Web Sayfası Tasarımı WordPress ile Web Sayfası Tasarımı WordPress nedir? WordPress, dünyada en çok kullanılan blog sistemlerinden biridir, açık kaynaklı ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.wordpress açık kaynaklı bir yazılım

Detaylı

Seo Akademi SEO Eğitim Zirvesi

Seo Akademi SEO Eğitim Zirvesi Seo Akademi SEO Eğitim Zirvesi Eğitim Programının Amacı: SEO Eğitim Zirvesi, kişilere mesleki anlamda uzmanlık sağlayacak optimizasyon terimlerini, kriterlerini, aşamalarını ve araçlarını öğretmek, Google

Detaylı

E-Ticaret Kiti Satış Ortaklığı Tavsiyeleri

E-Ticaret Kiti Satış Ortaklığı Tavsiyeleri E-Ticaret Kiti Satış Ortaklığı Tavsiyeleri Ürün Sitesi www.eticaretkiti.com Ürün Fiyatları 1797 TL - 2397 TL - 3497 TL Satış Başına Kazanç %20 Satış Oranı Satış Ortaklığı Başvuru Satış Artıran Etkenler

Detaylı

Blog ve WordPress Kavramları 2. WordPress.com a Nasıl Üye Olabilirim? 10. Nelere İhtiyacımız Var? 18

Blog ve WordPress Kavramları 2. WordPress.com a Nasıl Üye Olabilirim? 10. Nelere İhtiyacımız Var? 18 ix Blog ve WordPress Kavramları 2 Blog Nedir? 2 Wordpress Nedir? 3 WordPress.com ve WordPress.org 5 WordPress.com a Nasıl Üye Olabilirim? 10 Nelere İhtiyacımız Var? 18 Domain ve Hosting 18 FTP Programları

Detaylı

Aydın MENEK blog@aydinmenek.com.tr

Aydın MENEK blog@aydinmenek.com.tr Aydın MENEK blog@aydinmenek.com.tr Gerek birey gerekse kuruluşların, standartları belirli iletişim ağları üzerinden ses, video, yazılı metin vb verilerin iletişimi ile fiziksel değiş-tokuş işlemi yapmadan

Detaylı

Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu

Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu Temmuz 2012 Turgut Özal Üniversitesi web sitesi yönetim paneline aşağıdaki link yardımıyla ulaşabiliriz. http://www.turgutozal.edu.tr/webmin/ Karşımıza

Detaylı

Dijital Dönüşüm Aralık 2017

Dijital Dönüşüm Aralık 2017 Dijital Dönüşüm Aralık 2017 Başlarken 1 İSTATİSTİKİ BİLGİLER Dijital Medya kullanım & etkileşim oranları ile aya özel genel trend analizleri 2 ALTYAPI & GÖRSEL YENİLİKLER Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfının

Detaylı

OPARWEB VE MMWEB YENİ B2B SİSTEMLERİ

OPARWEB VE MMWEB YENİ B2B SİSTEMLERİ OPARWEB VE MMWEB YENİ B2B SİSTEMLERİ 1. Giriş OparWeb için http://b2b.opar.com MMWeb için http://b2b.magnetimarelliturkiye.com Yukarıdaki web adreslerinden sisteme ulaşılarak kullanıcı adı ve şifre ile

Detaylı

Dijital Pazarlama Ajansı

Dijital Pazarlama Ajansı Ocak 2018 Strateji ve Hizmetler Dijital Pazarlama Ajansı Eda Kara Marketing Director Reklam taktikleri ve dijital çözümler İçindekiler 4 01 Hakkımızda Naapsak Sosyal Medya Ajansı hakkında merak 04 Müşteriler

Detaylı

KURUMSAL SİTE YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU

KURUMSAL SİTE YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU KURUMSAL SİTE YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU 1. İSTATİSTİKLER MENÜSÜ Bu menü sitenizdeki içeriklerin kaç adet olduğunu gösterir.incele butonuna tıkladığınızda içeriğe yönlendirir. 2. İLETİŞİM MESAJLARI Bu

Detaylı

[E-Katalog Tanıtım Sayfası] Ayser Bilgisayar. Cumhuriyet Meydanı No:41 Kat:2 0286 217 60 34

[E-Katalog Tanıtım Sayfası] Ayser Bilgisayar. Cumhuriyet Meydanı No:41 Kat:2 0286 217 60 34 [E-Katalog Tanıtım Sayfası] Ayser Bilgisayar Cumhuriyet Meydanı No:41 Kat:2 0286 217 60 34 Neden Ayser Bilgisayar? Bundan 10 yıl önce insanlar bir ürün almak için mağaza mağaza dolaşırlar ve farklı fiyatları

Detaylı

NEDEN DOĞULİNE. Detaylı Analiz. Doğru Planlama. Hedef Kitleye Uygunluk. Doğru İçerik Stratejisi. 7/24 Destek. Deneyimli Ekip

NEDEN DOĞULİNE. Detaylı Analiz. Doğru Planlama. Hedef Kitleye Uygunluk. Doğru İçerik Stratejisi. 7/24 Destek. Deneyimli Ekip NEDEN DOĞULİNE Detaylı Analiz Yapılan tüm çalışmaların temeli ve ilk adımı, detaylı analizdir. Analiz adımında, ürünün teknik, anahtar kelime, UI & UX, backlink, hedef kitle ve rakip analizi yapılır. Analiz

Detaylı

INTERNET NEDİR? INTERNET İN TARİHÇESİ WEB SAYFALARININ UZANTILARI

INTERNET NEDİR? INTERNET İN TARİHÇESİ WEB SAYFALARININ UZANTILARI INTERNET NEDİR? Dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Üretilen bilgiyi saklama, paylaşma ve ona kolayca ulaşma istekleri sonrasında ortaya çıkmış olan bir teknelojidir. Bilgilere

Detaylı

Hashtag ile ilgili bilmeniz gereken herşey Ne zaman hashtag yapmalıyım, nasıl hashtag oluşturmalıyım? HASHTAG KULLANIM REHBERİ

Hashtag ile ilgili bilmeniz gereken herşey Ne zaman hashtag yapmalıyım, nasıl hashtag oluşturmalıyım? HASHTAG KULLANIM REHBERİ HASHTAG KULLANMA REHBERİ 1 Hashtag ile ilgili bilmeniz gereken herşey Ne zaman hashtag yapmalıyım, nasıl hashtag oluşturmalıyım? #HASHTAG Hangimiz günlük olarak kullandığımız sosyal medya platformlarında

Detaylı

E-Pazaryeri yazılımı ile sınırsız mağazalar oluşturabilir ve sınırsız ürün sa şı yaparak komisyon ve reklam geliri elde edebilirsin. C2C 6.

E-Pazaryeri yazılımı ile sınırsız mağazalar oluşturabilir ve sınırsız ürün sa şı yaparak komisyon ve reklam geliri elde edebilirsin. C2C 6. E-Ticaret Tüke ciden Tüke ciye E-Ticaret Türkiye nin ilk ve tek c2c e caret yazılımı ile yüksek nitelikli c2c e caret siteleri oluştur. Sana uygun e caret pake ile şimdi e-pazaryerini kur. Sa n almak için

Detaylı

Kırklareli Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Kırklareli Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Kırklareli Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Kluzem Panel Kullanımı Öğrenci Sürümü 2 Hazırlayan: Uzman Süleyman ASLAN Uzaktan Eğitim Merkezi İletişim Bilgileri Kluzem Müdürü Yrd.

Detaylı

ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014. www.assam.org.tr ASSAM

ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014. www.assam.org.tr ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014 ASSAM İçindekiler Önsöz... 3 ASSAM Web Sitesinde Makale Yayınlamak... 4 ASSAM Web Sitesine Nasıl Girerim?...

Detaylı

http://bizimguru.com Giriş Arama motorları daha da akıllandıkça, arama motoru optimizasyonu (SEO) da zamanla çok daha kolaylaşmaya başladı. Özellikle Wordpress kullanıcıları için öne çıkan bir SEO eklentisi

Detaylı

YAZTEK RENTACAR SİSTEMİ V1 SİSTEM ÖZELLİKLERİ

YAZTEK RENTACAR SİSTEMİ V1 SİSTEM ÖZELLİKLERİ YAZTEK RENTACAR SİSTEMİ V1 SİSTEM ÖZELLİKLERİ Blok Yapısı Sitede Sağ Altta Bulunan Kampanyalı Araçlar-En Çok Kiralananlar-Bizim Seçtiklerimi Alanlarını Silebilir Yerine Yenisini Oluşturabilirsiniz Açtığınız

Detaylı

2011 yılında yeni konsepti ve büyüyen ekibiyle şu anki yüzüne kavuşmuştur.

2011 yılında yeni konsepti ve büyüyen ekibiyle şu anki yüzüne kavuşmuştur. 2002 2005 2008 2011 2014 2016 Adjans Kimdir Dijital reklam ajansı olan Adjans, 2002 yılında dijital dünya sektörüne giriş yapmış ve sektörde hızla yükselerek adını duyurmuş prestijli bir kuruluştur. Markanızı

Detaylı

SEO SÖZLÜĞÜ Deniz COŞKUN SEO SÖZLÜĞÜ. Yazar: Deniz COŞKUN

SEO SÖZLÜĞÜ Deniz COŞKUN SEO SÖZLÜĞÜ. Yazar: Deniz COŞKUN SEO SÖZLÜĞÜ Yazar: Deniz COŞKUN Bu kitap tamamı ile ücretsiz olup istenilen yerde istenilen miktarda dağıtılabilir. Yalnız kitabın içeriğini değiştirmek kesinlikle yasaktır. İstenilen yerinden kitabın

Detaylı

Ne İş Yapar E-Ticaret Yazılımı E-Ticaret Danışmanlığı Dijital Pazarlama Reklam Danışmanlığı Harici Sistemler ile Entegrasyon NebimV3 Entegrasyonu AMP

Ne İş Yapar E-Ticaret Yazılımı E-Ticaret Danışmanlığı Dijital Pazarlama Reklam Danışmanlığı Harici Sistemler ile Entegrasyon NebimV3 Entegrasyonu AMP 1 Ne İş Yapar E-Ticaret Yazılımı E-Ticaret Danışmanlığı Dijital Pazarlama Reklam Danışmanlığı Harici Sistemler ile Entegrasyon NebimV3 Entegrasyonu AMP Mobil Yazılım Hızlı Mobil Sayfalar Günümüzde mobil

Detaylı

Cost Modülü Ay sonu İşlemleri

Cost Modülü Ay sonu İşlemleri Cost Modülü Ay sonu İşlemleri - Stokta devir işlemi yapıldığında, devir tarihinden önceki dönemlere işlem yapılamadığından ve modüller arası tam entegrasyon olduğundan, stok ve cost programından da sağlıklı

Detaylı

Dijital Dönüşüm Adımları

Dijital Dönüşüm Adımları Dijital Dönüşüm Adımları Başlarken 1 GÖRSEL YENİLİKLER Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfının dijital dünyasının görsel olarak yenilenme süreci 2 ALTYAPI & KULLANIM Yenilenen ve aktif kullanıma geçen modellerin

Detaylı

Google'da arayan potansiyel müşteriler sizi bulsun. edildiğinde veya telefonla arandığınızda ödeme yapın. MURATOLMEZ.COM

Google'da arayan potansiyel müşteriler sizi bulsun. edildiğinde veya telefonla arandığınızda ödeme yapın. MURATOLMEZ.COM Google Arama Ağı Reklamı. Tam olarak sunduğunuz ürün veya hizmetleri Google'da arayan potansiyel müşteriler sizi bulsun. Siz de yalnızca reklamınıztıklanıp web siteniz ziyaret edildiğinde veya telefonla

Detaylı

SİTE DIŞI SEO VE BİLİNMEYENLERİ

SİTE DIŞI SEO VE BİLİNMEYENLERİ İçindekiler İçindekiler SİTE DIŞI SEO VE BİLİNMEYENLERİ Giriş.................................................................................. Backlink Alımında Dikkat Edilmesi Gerekenler................................................

Detaylı

Site İçi SEO. İçindekiler

Site İçi SEO. İçindekiler İçindekiler HIZLI BIR SITE İÇI SEO DENETIMI KONTROL LISTESI... 3 BU E-KITAP KIMLERE HITAP EDIYOR?... 4 YENI BAŞLAYAN SEO UZMANLARI... 4 İÇERIK PAZARLAMACILARI / TEKNIK BILGI BIRIKIMI OLMAYAN ÇEVRIMIÇI

Detaylı

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ (CMS) Bir web sitesi yayınlamak için yapılması gerekenler:

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ (CMS) Bir web sitesi yayınlamak için yapılması gerekenler: İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ (CMS) Bir web sitesi yayınlamak için yapılması gerekenler: Yer satın alınır. İsim tescil ettirilir. Ftp ile wordpress klasörü upload edilir. Kendi bilgisayarımızda web sitesi yayınlamak

Detaylı

AMACSEO TEMASI KULLANIM KILAVUZU. AmacSeo temasının Amacdizayn.com tarafından hazırlanmış kullanım kılavuzudur. 1

AMACSEO TEMASI KULLANIM KILAVUZU. AmacSeo temasının Amacdizayn.com tarafından hazırlanmış kullanım kılavuzudur. 1 AMACSEO TEMASI KULLANIM KILAVUZU AmacSeo temasının Amacdizayn.com tarafından hazırlanmış kullanım kılavuzudur. 1 TEMANIN ÖZELLİKLERİ - Wordpress 3.1.1 sürümü için hazırlanmıştır. - Basit kontrol paneli

Detaylı

Yönetim Anasayfa : Tanımlar : Parametreler : Seo yolu izlenerek dinamik seo modülüne erişebilirsiniz.

Yönetim Anasayfa : Tanımlar : Parametreler : Seo yolu izlenerek dinamik seo modülüne erişebilirsiniz. Güncelleme Dokümanı Versiyon 3.00 Dinamik SEO Modülü Dinamik SEO modülü site sayfalarının arama motoru sitelerinde daha üst sıralarda çıkabilmesine yönelik yapılan optimizasyon modülüdür. Yeni eklentiler

Detaylı

Henüz bir Mobil Şubeniz Yokmu?

Henüz bir Mobil Şubeniz Yokmu? Henüz bir Mobil Şubeniz Yokmu? Mobil Şubenizi Açın İşlerinizi Kolaylaştırın! www.mobilsubem.com Mobil Şubeniz Her an Yanınızda! Bu E-Kataloğumuzda Mobil Şubem Hizmetlerinin genel bir tanıtımını bulabilirsiniz.

Detaylı

AKINSOFT ProKuaför. Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 29.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT

AKINSOFT ProKuaför. Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 29.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 29.12.2010 Sayfa-1 1- ÇALIŞMA ŞEKLİ HAKKINDA KISA BİLGİ Müşterilerine daha iyi hizmet vermek ve kurumsallaşmak isteyen tüm kuaförlere hitap eden programı

Detaylı

MediaClick Web Tasarım Hakkında

MediaClick Web Tasarım Hakkında MediaClick Web Tasarım Hakkında MediaClick, Gen Medya A.Ş. bünyesinde yer alan, Bütünleşik Dijital İletişim Ajansı dır. Biz bu kelimeyi özellikle kullanıyoruz. Zira, bir web projesinin başarısının sadece

Detaylı

SERVĠS KULLANIM KĠTAPCIĞI. www.hemende.com. Websiteniz için Arama Motoru Optimizasyon Merkezi

SERVĠS KULLANIM KĠTAPCIĞI. www.hemende.com. Websiteniz için Arama Motoru Optimizasyon Merkezi SERVĠS KULLANIM KĠTAPCIĞI www.hemende.com Websiteniz için Arama Motoru Optimizasyon Merkezi 2016 hemende.com 0212 911 65 17 Backlink Alım / Satım Servisleri Backlink Nedir? İnternet üzerinde alan adı tahsisi

Detaylı

Fortune 100 Türkiye Firmalarının SEO İncelemesi

Fortune 100 Türkiye Firmalarının SEO İncelemesi Fortune 100 Türkiye Firmalarının SEO İncelemesi a d s o l u t i o n s Araștırma Hakkında Bu araștırma, MoreClick Google Certified Company tarafından, Türkiye'nin önde gelen firmalarının web sitelerinin

Detaylı

Master Tanıtım Sunumu

Master Tanıtım Sunumu Master İstanbul, 08/09/2015 INNOTE NEDiR? INNOTE NASIL ÇALISIR? NEDEN INNOTE? INNOTE ÖZELLiKLERi? INNOTE EKRAN GÖRÜNTÜLERi INNOTE NEDiR? Web tabanlı online bir sistemdir. Fikir yönetiminin daha hızlı

Detaylı

Sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinde 22.500 genç takipçisi ve aylık ortalama 40.000 yeni ziyaretçisi ile yayınına devam etmektedir.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinde 22.500 genç takipçisi ve aylık ortalama 40.000 yeni ziyaretçisi ile yayınına devam etmektedir. GENEL BĐLGĐLERĐMĐZ 2008 den 2011 e kadar sosyal paylaşım siteleri üzerinden takipçilerine hizmet veren Etkin Ankara, 2011 Ekim ayında etkinankara.com sitesi üzerinden faaliyete geçmiş ve Ekim 2011 Ağustos

Detaylı

Türkiye Haber Siteleri Reklam Performans Durum Raporu - 2007

Türkiye Haber Siteleri Reklam Performans Durum Raporu - 2007 Türkiye Haber Siteleri Reklam Performans Durum Raporu - 2007 Aytaç MESTÇİ Beykent Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü aytacmestci@beykent.edu.tr aytac@internetpazarlama.net Giriş Haber; her

Detaylı

Smart Commerce Proje Teklifi

Smart Commerce Proje Teklifi Proje Teklifi Code Brother Ship Trading Ltd. Lefkoşa 1. Giriş Smart Commerce, profesyonel bir alt yapı ile ürünlerini sergileyip isterlerse banka havalesi, kapıda ödeme sistemi ve kredi kartı ile de satış

Detaylı

S E O Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu)

S E O Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu) S E O Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu) 1 S E O Nedir? SEO Arama Motoru Optimizasyonu tümcesinin baş harflerinden oluşan bir ifadedir. Pazarlama amacıyla uygulanır ve Web sayfaları

Detaylı

YAZTEK ŞİRKET TANITIM SİSTEMİ V2 SİSTEM ÖZELLİKLERİ

YAZTEK ŞİRKET TANITIM SİSTEMİ V2 SİSTEM ÖZELLİKLERİ YAZTEK ŞİRKET TANITIM SİSTEMİ V2 SİSTEM ÖZELLİKLERİ Çoklu Dil Desteği Panelden Dil Özelliği Açma/Kapama Dil Dosyaları Editleyerek Farklı Dillere Çevirebilirsiniz.Kendiniz Dil Dosyası Yapabilirsiniz. Tek

Detaylı

Responsive Tasarım Önerileri!

Responsive Tasarım Önerileri! Responsive Tasarım Önerileri! !Mobil kullanıcı, masaüstü kullanıcısından farklı olarak hedef odaklı hareket eder. Gezinti ve keşif deneyimini geliştirmek için gereksiz objeleri ve hataları minimalize etmelisiniz.!

Detaylı

FİYAT TEKLİFİDİR. Özyılmaz Petrol Ürün. Paz. Nak. Ve Tic. Ltd. Şti. GLYAZILIM a göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz.

FİYAT TEKLİFİDİR. Özyılmaz Petrol Ürün. Paz. Nak. Ve Tic. Ltd. Şti. GLYAZILIM a göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz. 03 Kasım 2012 FİYAT TEKLİFİDİR Özyılmaz Petrol Ürün. Paz. Nak. Ve Tic. Ltd. Şti. GLYAZILIM a göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz. Her türlü soru ya da sorunda iletişim içerisinde kalmak dileğiyle;

Detaylı

Menüler ve Alt Bölümler olmak üzere Menü tasarımı 2 bölüme ayrılmıştır.

Menüler ve Alt Bölümler olmak üzere Menü tasarımı 2 bölüme ayrılmıştır. BİLGİ MİMARİSİ ÖDEV RAPORU Türk Kütüphaneciler Derneği web sitesi, Kütüphaneciliği Dergisini kullanıcıya açmak, lobicilik ve gerçek bilgiyi sağlamak amacıyla web sitesini oluşturulmuştur. Sitenin Ana Sayfası;

Detaylı

TSOFT FACEBOOK STORE UYGULAMASI

TSOFT FACEBOOK STORE UYGULAMASI TSOFT FACEBOOK STORE UYGULAMASI GEREKSİNİMLER VE KURULUM YARDIMI GİRİŞ Facebook, insanların arkadaşlarıyla iletişim kurmasını ve bilgi alış verişi yapmasını amaçlayan bir sosyal paylaşım web sitesidir,

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr KULLANIM KILAVUZU Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr RESERVE ONLİNE REZERVASYON YAZILIMI KULLANIM KİTABI...3 ADMİN PANELİ... 3 Admin Panel Giriş (Login)... 3 Yönetim Paneli... 3 OTEL

Detaylı

2KiloMavi de. Misafir Yazarlık. Eylül 2012. 2kilomavi.wordpress.com

2KiloMavi de. Misafir Yazarlık. Eylül 2012. 2kilomavi.wordpress.com de Misafir Yazarlık Eylül 2012 de Misafir Yazarlık Nedir? Misafir yazarlık, de yazar olmayan takipçilerimizin yazdıkları herhangi bir yazılarının de yayınlanması anlamına gelir. Kendi bloğunuz olsun ya

Detaylı

MEGA GRUP BİLİŞİM WEB SİTESİ ÜRÜNÜ HAKKINDA

MEGA GRUP BİLİŞİM WEB SİTESİ ÜRÜNÜ HAKKINDA MEGA GRUP BİLİŞİM WEB SİTESİ ÜRÜNÜ HAKKINDA Ürün tanımı ve Detayları: - 1 Adet Domain (.com,.net,.org,.biz,.info,.de ) - SINIRSIZ Sub Domain - SINIRSIZ Hosting - SINIRSIZ Trafik ( Bant Genişiği ) - SINIRSIZ

Detaylı

Öğrenciler İçin Moodle Kullanma Kılavuzu

Öğrenciler İçin Moodle Kullanma Kılavuzu ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ MOODLE Öğrenme Yönetim Sistemleri, Ağ üzerinden eş zamanlı olmayan öğrenme materyali sunma, sunulan öğrenme materyalini değişik biçimlerde paylaşma ve tartışma, derslere kayıt olma,

Detaylı

B2C E-Ticaret. İşletmeden Tüke ciye E-Ticaret. Sa n almak için yardım alın STANDART AVANTAJLI PROFESYONEL

B2C E-Ticaret. İşletmeden Tüke ciye E-Ticaret. Sa n almak için yardım alın STANDART AVANTAJLI PROFESYONEL B2C E-Ticaret İşletmeden Tüke ciye E-Ticaret B2c e caret modeli son kullanıcıya direk ürün sa şı yapabilmeni sağlayan e caret türüdür. Yüksek kapasiteli b2c e caret yazılımları ile kaliteli ve sorunsuz

Detaylı

21.YY Üniversitelerinde Ders Yönetim Sistemleri ve. Üniversitemizdeki Uygulamaları: ESOGÜ Enformatik Ders Yönetim Sistemi Kullanımı

21.YY Üniversitelerinde Ders Yönetim Sistemleri ve. Üniversitemizdeki Uygulamaları: ESOGÜ Enformatik Ders Yönetim Sistemi Kullanımı 21.YY Üniversitelerinde Ders Yönetim Sistemleri ve Prof. Dr. Muzaffer KAPANOĞLU Uzman Özgür GÜLTEKİN Üniversitemizdeki Uygulamaları: ESOGÜ Enformatik Ders Yönetim Sistemi Kullanımı Eskişehir Osmangazi

Detaylı

HİZMET DETAYLARI. Sistemimize üye olarak faaliyet gösteren rent a car firmaları aşağıda yer alan hizmetlerden ücretsiz yararlanabilirler.

HİZMET DETAYLARI. Sistemimize üye olarak faaliyet gösteren rent a car firmaları aşağıda yer alan hizmetlerden ücretsiz yararlanabilirler. 1 HAKKIMIZDA Trendacar.com olarak öncelikli hedefimiz Türkiye de ki tüm rent a car işletmelerine, güvenli, yenilikçi ve faydalı olabilecek hizmetler sunmayı amaçlamaktayız. Hizmetlerimizi firmaların ihtiyaç

Detaylı

Detaylarıyla Site İçi SEO

Detaylarıyla Site İçi SEO Detaylarıyla Site İçi SEO Merhabalar, Bu E-Kitap ta Google ve ziyaretçiler tarafından üst düzey bir öneme sahip olan, bir web sitesi için kurgulanması gereken tasarımsal, içeriksel ve kodsal site içi SEO

Detaylı

Google Adwords. Yalnızca Sonuç Aldığınızda Para Ödersiniz. Neden Adwords?

Google Adwords. Yalnızca Sonuç Aldığınızda Para Ödersiniz. Neden Adwords? 1 Google Adwords Adwords, Google'ın reklamcılık ürünüdür. Adwords ile Google arama sonuçlarında, görüntülü reklamcılık ağında, YouTube'da, Google Play'de ve diğer web sitelerinde reklamlarınızı yayınlayabilirsiniz.

Detaylı

optimisation of data/digital for communication and commerce

optimisation of data/digital for communication and commerce optimisation of data/digital for communication and commerce Biz Kimiz? Gerçek zamanlı hedefleme ve satın alma teknolojileriyle doğru yerde doğru zamanda doğru kullanıcıya ulaşmanızı sağlıyoruz Teknoloji

Detaylı

SEO ve Sosyal Medya Tanıtım Semineri SEMİNER SÜRESİ 2 SAAT BİLGİYAZAN YAZILIM EĞİTİM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

SEO ve Sosyal Medya Tanıtım Semineri SEMİNER SÜRESİ 2 SAAT BİLGİYAZAN YAZILIM EĞİTİM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ SEO ve Sosyal Medya Tanıtım Semineri SEMİNER SÜRESİ 2 SAAT BİLGİYAZAN YAZILIM EĞİTİM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ Eğitim Ücreti: Ücretsiz Eğitim Programının Amacı: SEO Sosyal Medya Dijital Pazarlama Sanatı

Detaylı

İçindekiler ADIM 1 : Üye Olma... 2 ADIM 2 : Giriş Yap ve Hatırlatma Sayfaları... 3 ADIM 3: Üye Girişi yapıldıktan sonra yapabileceğiniz işlemler...

İçindekiler ADIM 1 : Üye Olma... 2 ADIM 2 : Giriş Yap ve Hatırlatma Sayfaları... 3 ADIM 3: Üye Girişi yapıldıktan sonra yapabileceğiniz işlemler... İçindekiler ADIM 1 : Üye Olma... 2 ADIM 2 : Giriş Yap ve Hatırlatma Sayfaları... 3 ADIM 3: Üye Girişi yapıldıktan sonra yapabileceğiniz işlemler... 3 ADIM 4: Bildiri Özet Gönderimi Bilgilendirme ve Yardım

Detaylı

İnteraktif Pazarlama Stratejimiz. www.grafiketinteractive.com

İnteraktif Pazarlama Stratejimiz. www.grafiketinteractive.com İnteraktif Pazarlama Stratejimiz amaç Neden İnteraktif Pazarlama? Günümüz Dünyasında internet, hızlı bilgi paylaşımı ve iletişimin yanısıra, pazarlama ve satış alanında çok ciddi avantajlar geliştirmiştir.

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Kullanımı Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi

Detaylı

Aramanın Anatomisi 1

Aramanın Anatomisi 1 Aramanın Anatomisi 1 Arama Motorlarının Tarihçesi İlk arama motoru 1990 yılında, Kanada Montreal Üniversitesi Web Crawler, Washington Üniversitesi (Altavista satın aldı) Lycos, Infoseek ve Altavista geliştirildi.

Detaylı

Neden Sosyal Medyanın Geleceği Reklam Değil, Yayıncılık?

Neden Sosyal Medyanın Geleceği Reklam Değil, Yayıncılık? Neden Sosyal Medyanın Geleceği Reklam Değil, Yayıncılık? Bu pazarlamacılar, sosyal medya 'uzmanları' ve PR uzmanlarının her gün konuştuğu konu; Sosyal medyanın geleceği nasıl gözüküyor? 1. Geleneksel medya,

Detaylı