Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi"

Transkript

1 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ AYLIK HABER BÜLTENİ Sayı 193 Ocak 2014 Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi 28 Mayıs 2012 tarihinde başlayan, TBMM ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa yürütülen, Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesinin kapanış töreni, TBMM de gerçekleştirildi.

2 TBMM MUSTAFA NECATİ KÜLTÜR EVİ OCAK AYI KÜLTÜR ve SANAT ETKİNLİKLERİ ŞUBAT 2014 GÜLİZ KIVANÇ YAĞLI BOYA RESİM SERGİSİ ŞUBAT 2014 GÜLİZAR KILIÇ YAĞLI BOYA RESİM SERGİSİ ŞUBAT 2014 NURULLAH ERDOĞAN YAĞLI BOYA RESİM SERGİSİ 25 ŞUBAT - 02 MART 2014 HASAN RÜZGAR KUMLAMA TEKNİĞİ İLE RESİM SERGİSİ Tel: (0312) Açılış ve Kokteyl her hafta Salı günü yapılmaktadır. Sergiler, Pazartesi hariç her gün saatleri arasında gezilebilir.

3 Türkiye Büyük Millet Meclisi Aylık Bülteni Ocak 2014 Sayı: 193 ISSN: s.3 TBMM Başkanı Çiçek, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Görüştü s.10 Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi Kapanış Töreni TBMM Başkanı Çiçek in Kuveyt Ziyareti 2 Çiçek, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi 6 Röportaj / Çözüm Süreci Komisyonu Başkanı Naci Bostancı TBMM Onur Ödülüne Başvurular Başladı Kamu Denetçiliği Kurumu İlk Raporunu Komisyona Sundu Makale / AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması ve Vize Muafiyeti Konusu İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Suriye deki İşkenceyi Kınadı 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Üstün, Irkçı ve Yabancı Düşmanlığı İçerikli Eylemler Raporunu Açıkladı TBMM yayınıdır. TBMM Adına Yayın Sahibi Ali ÖZER Yazı İşleri Müdürü Hilmi AŞIK Editör Rabia TÜRKTAN Grafik Tasarım Uğur SAÇI Yayın Ekibi Metin GÜMÜŞ Filiz TÜRER Halil Alper DURMAZ Meltem SALİMOĞLU M. Fatih KILIÇ Banu DOĞAN Berna ÇUHADAR Redaksiyon Aydın SARAÇ Fotoğraflar Orhan AYDEMİR Haydar AKTAŞ Meral TEKİNARSLAN Erhan CANKURTARAN Bülent YILMAZ Adres TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı Tel.: (0312) Faks: (0312) İnternet Adresi twitter.com/tbmmresmi twitter.com/tbmmgenelkurulu facebook.com/tbmmresmi facebook.com/pages/tbmm-genel- Kurulu/ Baskı TBMM Basımevi

4 2 Parlamenter Diplomasi TBMM Başkanı Çiçek in Kuveyt Ziyareti Şahkulubey, İsmet Su, CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk ve MHP Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Erdem eşlik etti. Kuveyt Veliaht Prensiyle Görüştü Çiçek, resmî temaslarda bulunmak için gittiği Kuveyt te, Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Navvaf el Sabah ile görüştü. Görüşmede, Kuveyt Millet Meclisi Başkanı Merzuk Ali el Ganim, Kuveyt- Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Faysal el Şaya da yer aldı. Çiçek ve beraberindeki heyet, daha sonra Kuveyt Başbakanı Şeyh Cabir Mübarek el Sabah ile bir araya geldi. TBMM Başkanı Çiçek, daha sonra Kuveyt Millet Meclisi Başkanı Merzuk Ali el Ganim ile görüştü. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, resmî temaslarda bulunmak üzere 5 Ocak ta Kuveyt e gitti. TBMM Başkanı Çiçek e Türkiye-Kuveyt Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı İsrafil Kışla, AK Parti Milletvekilleri Gönül Bekin Çiçek, el Ganim ile görüşmesinin ardından Kuveyt Ulusal Meclisinin oturum salonunu ziyaret etti. Kuveyt ziyaretini tamamlayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 7 Ocak ta Bahreyn e geçti. TBMM Başkanı Çiçek, resmî temaslarda bulunmak için geldiği Bahreyn de ilk olarak Kral Hamad bin İsa el Halife tarafından kabul edildi. Görüşmede, Çiçek in Bahreyn Temasları Bahreyn Temsilciler Meclisi Başkanı Halife Bin Ahmed el Dahrani, Türkiye nin Bahreyn Büyükelçisi Hatun Demirer yer aldı. Çiçek ve beraberindeki heyet, daha sonra dünyanın çeşitli bölgelerinden getirilmiş, İslam tarihinin farklı dönemlerine ait nadir el yazması Kur an-ı Kerim örneklerinin bulunduğu Kur an Evi Müzesini ziyaret etti. Serbest Ticaret Anlaşması Hayata Geçirilmeli Çiçek, aynı gün Bahreyn Temsilciler Meclisi Başkanı Halife Bin Ahmed el Dahrani ile de bir araya geldi. Çiçek, Türkiye ile Bahreyn in dost ve kardeş ülkeler olduğunu belirterek Ülkelerimiz arasındaki iyi ilişkilerin ticaret alanında da geliştirilmesi için serbest ticaret anlaşmasının bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. dedi. TBMM Başkanı Çiçek, Bahreyn deki son temasında Bahreyn Şura Meclisi Başkanı Ali bin Salih el Salih ve Meclis üyeleriyle bir araya geldi. Resmî temaslarını tamamlayan Çiçek ve beraberindeki heyet, 8 Ocak ta Türkiye ye döndü.

5 Parlamenter Diplomasi TBMM Başkanı Çiçek, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Görüştü 3 Çiçek, KKTC bir azýınlýık meselesi deðğil, Kýıbrýıs ýın asli unsurudur. Bu devlet 30 yýıldýır varlýıðğýınýı sürdürüyor. Bunun kabul edilmesi lazýım. Orada barýıþş tesis edilecekse bunun kalýıcýı ve adil olmasýı lazýım. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 16 Ocak ta TBMM Başkanı Cemil Çiçek i ziyaret etti. TBMM Başkanı Çiçek, konuşmasında Kıbrıs meselesinin, hem KKTC nin en önemli sorunu olduğunu hem de Türkiye nin dış politikadaki en önemli sorunlarının başında geldiğini söyledi. Bu konunun, BM nin önündeki en uzun süredir çözülmemiş sorunlardan biri olduğunu belirten Çiçek, sorunun çözülemediğini ifade ederek sorunun çözülebilmesi için önce adadaki Türk varlığının kabul edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Çiçek, KKTC bir azınlık meselesi değil, Kıbrıs ın asli unsurudur. Bu devlet 30 yıldır varlığını sürdürüyor. Bunun kabul edilmesi lazım. Orada barış tesis edilecekse bunun kalıcı ve adil olması lazım. dedi. KKTC nin her geçen gün gelişmesi, güçlenmesi, ayakları üzerinde durması, refahın artmasını temenni ettiklerini vurgulayan Çiçek, ortak çabalarının da böyle bir hedefe yönelik olduğunu belirtti. Uzlaşıcı Tavır Sergiliyoruz KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC halkının hep uzlaşma, anlaşmadan yana tavır sergilediğini, davaya her zaman sahip çıktığını, çözüm arayışı içinde millî dava anlayışını sürdürdüğünü söyledi. Haklı olduklarına inandıkları için müzakerelerden kaçan taraf olmadıklarını belirten Eroğlu, BM anlaşma metinlerine evet diyerek, uzlaşıcı tavır sergilediklerini anlattı.

6 4 Parlamenter Diplomasi Çiçek, Gürcistan Devlet Başkanı ile Görüştü TBMM Baþşkanýı Çiçek, Kafkaslarda barýıþş, huzur ve istikrar için Gürcistan stratejik deðğeri yüksek ve önemli bir ülkedir. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 20 Ocak ta Gürcistan Devlet Başkanı Giorgi Margvelashvili ile görüştü. Görüşmede İçişleri Bakanı Efkan Ala da hazır bulundu. TBMM Başkanı Çiçek, konuşmasında Türkiye ile Gürcistan ın bölgenin iki önemli ülkesi olduğuna vurgu yaptı. Çiçek, Kafkaslarda barış, huzur ve istikrar için Gürcistan stratejik değeri yüksek ve önemli bir ülkedir. dedi. Çiçek, devletten devlete sürdürülen ilişkileri, parlamentolar olarak da sürdürmek istediklerini ifade ederek ilişkilerin her alanda çok iyi gittiğini ancak yapacakları daha çok iş bulunduğunu belirtti. Gürcistan ın egemenliği, toprak bütünlüğüne önem verdiklerini belirten Çiçek, sorunların diyalog ve barışçıl yolla çözüme kavuşacağına olan inancını dile getirdi. Çiçek, Türkler ve Gürcülerin birbirine akraba topluluklar olduklarını belirterek bunların iki ülke ilişkileri bakımından önemli temas noktaları olduğunu söyledi. Çiçek, ekonomik, ticari, siyasi ilişkilere paralel olarak kültürel ilişkilerin de gelişmesinin son derece yararlı olduğunu vurguladı. İlişkilerin Zehirlenmesine Fırsat Vermeyin 1915 olaylarıyla ilgili olarak 2015 e doğru Ermenistan ve diasporanın karalama kampanyası yaptıklarını belirten Çiçek, Bugüne kadar gösterdiğiniz tavır, bizim bakımımızdan takdirle karşılanan bir husus, devamını arzu ederiz. İlişkilerin zehirlenmesine fırsat vermeyin. dedi. Gürcistan Devlet Başkanı Margvelashvili, yasama organı ziyaretlerinde ülkenin nabzını da tuttuklarını belirtti. Başlayan çok önemli uluslararası projeler olduğunu anımsatan Margvelashvili, bu projelerin sadece Gürcistan a değil, bütün dünya ve dünya halklarına yarar sağladığını anlattı. Margvelashvili, bölgelerinde barış, huzur ve istikrarın oluşmasından yana olduklarını da belirtti. Margvelashvili, amaçlarının, sorunları barışçıl yollar, işbirliği ve yakın ilişkilerle çözümlemek olduğunu, hiçbir şekilde askerî çözüme doğru gitmediklerini söyledi.

7 Parlamenter Diplomasi KKTC Başbakanı Yorgancıoğlu nun Ziyareti TBMM Baþşkanýı Çiçek, KKTC adýında 30 yaþşýında bir devlet var. Onu da herkesin kabul etmesi lazýım. Adada çözüm olacaksa adaletli, kalýıcýı ve eþşitlik temelinde olacak. 5 TBMM Başkanı Cemil Çiçek, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ve beraberindeki heyeti 30 Ocak ta kabul etti. Kabule, TBMM İdare Amiri ve Türkiye-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dostluk Grubu Başkanı Ömer Faruk Öz ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır da katıldı. Kıbrıs ta bir Türk varlığı ve Türk toplumu var bunu yok farz ederek ya da azınlık kabul ederek bir çözüm mümkün değildir. şeklinde konuşan TBMM Başkanı Çiçek, KKTC adında 30 yaşında bir devlet var. Onu da TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile 15 Ocak ta görüştü. Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile basına kapalı görüşen Çiçek, daha sonra konuk Cumhurbaşkanı onuruna öğle yemeği verdi. Yemeğe, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Türkiye-Slovenya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca da katıldı. Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor ile TBMM Başkanı Çiçek, bir süre Genel Kurul çalışmalarını da izledi. herkesin kabul etmesi lazım. Adada çözüm olacaksa adaletli, kalıcı ve eşitlik temelinde olacak. dedi. Taşınmaz Mal Komisyonunun kurulmasının önemli olduğunu ancak bu müessesenin aşındırılmaması gerektiğini vurgulayan Çiçek, Taşınmaz Mal Komisyonu, Türkiye nin 50 yıllık Kıbrıs meselesindeki önemli kazanımlardan birisidir. Türkiye nin örnek bir kısım davalardan dolayı ne kadar zarara girdiğini herkes biliyor. Çözüm yolu olsun diye böyle bir Komisyon kuruldu. Bu bizi bazı noktalarda da rahatlattı. şeklinde konuştu. Çözüm İçin Uğraşıyoruz KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ise yaptığı konuşmada Uzun yıllardır devam eden bir Kıbrıs sorunu var ama adı üzerinde sorun ve çözülmesi gerekiyor. Biz hükümet olarak Türkiye hükümeti ile iyi bir iletişim içerisinde Kıbrıs halkının eşitlik temelinde çıkarlarını koruyarak federal yapıyı ve iki halktan oluşan bir egemenliği içeren bir çözüm için uğraşıyoruz. dedi. Slovenya Cumhurbaşkanı TBMM yi Ziyaret Etti

8 6 Haber Çiçek, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi Kuvvetler ayrýılýıðğýı söz konusu olduðğunda, hiç kimse ve hiçbir kurum, kaynaðğýınýı anayasadan almayan bir yetki kullanamaz. Bu ülkede kaynaðğýınýı anayasadan almayan, bazen tüzükten, bazen yönetmeliklerden, bazen kanun maddesinden alarak yetkiler kullanýılmýıþştýır, siyaset alanýına müdahaleler olmuþştur, siyaset alanýı daraltýılmýıþş, adeta merdiven altýında siyaset yapýıldýıðğýı dönemler olmuþştur. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 3 Ocak ta basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Seçim sürecinin resmen başladığını hatırlatan TBMM Başkanı Çiçek, İnanıyorum ki milletimiz bugüne kadar olduğu gibi bu seçimlerde de engin sağduyusu, hoşgörüsü ve tecrübesiyle en doğru kararı verecek ve siyaset yapan insanlara düşündüklerini, beklentilerini ve önümüzdeki döneme yönelik olarak alınması gereken istikamet ne ise bunu bir defa daha ortaya koymuş olacaktır. dedi. Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk defa bu yıl içinde halkın yapacağını hatırlatan Çiçek, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin genel seçimlere ve mahalli idare seçimlerine nazaran Türkiye de her zaman sancılı seçimler olduğunu söyledi. Çiçek, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine giderken Türkiye de bir kısım hareketlerin olduğunu, bir demokratik ülkede olmaması gereken bir kısım çabaların olduğunu ve seçim sürecine müdahaleler olduğunu kaydetti. Abdullah Gül ün 11. Cumhurbaşkanı olduğunun altını çizen Çiçek, en azından yedisinin, sekizinin seçiminde Türkiye nin bir kısım sancılar ve sıkıntılar yaşadığını ifade etti. Çok partili hayata geçildiği 1950 yılından bu tarafa 63 sene geçtiğini hatırlatan Çiçek şunları kaydetti: Uzlaşı adına her sene bir örneği ortaya koyabilseydik, bugün insanımıza, geleceğe 63 tane pozitif güzel örnek koyabilirdik. Uzlaşı adına örnekler verildiğinde hâlâ batıdan örnekler veriyoruz. 63 yıllık süre içerisinde biz hangi konularda anlaştık da güzel örnekler ortaya koyabildik. Burada bir temel yanlışımız var. Uzlaşmayı

9 Haber 7 biz zafiyet olarak ve ideolojik sapma olarak görüyoruz. Eğer söylediğimiz fikirlerden bir adım geri çıkabilsek, ileri gidebilsek bunu bir sapma olarak değil birlikte yaşamanın ön şartı olarak kabul etmek lazım. Bunu yapabildiğimiz sürece Türkiye daha huzurlu olacaktır. Türkiye nin uzlaşmaya en az oksijen kadar ihtiyacı var. Ama kullandığımız dil ve üslup, bir uzlaşma dili midir dersek, bana kalırsa kenarından bile geçmiyor. En Fazla Yetkisi Gasp Edilen Kurum TBMM TBMM Başkanı Çiçek, demokrasilerde en belirgin ve belirleyici kuralın kuvvetler ayrılığı olduğunu söyledi. Kuvvetler ayrılığının kuvvetlerin birbirine sırt dönmesi, hasım olması, husumet içerisinde olması anlamına gelmediğine işaret eden Çiçek, tam tersi birbiriyle dayanışma içinde, ama kendi hudutlarında görev yapması anlamına geldiğini kaydetti. Çiçek, üç kuvvetin 63 yıllık çok partili hayatta dostça ilişkiler içerisinde olduğunun, yan yana olduğunun her zaman görülemeyeceğini belirterek, Demokrasinin nekahet dönemlerinde birinin diğerinin yerine geçerek, birinin yetkilerini gasp ederek, bu alana müdahale etmiş olmasından dolayı bu toplum çok sıkıntılar çekmiştir. dedi. Çiçek, kuvvetler ayrılığının birçok modeli olduğunu, Türkiye deki kuvvetler ayrılığının nasıl bir model olduğunun anayasada belli olduğunu söyledi. Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: Uzlaşarak, anlaşarak bir anayasa yapamadığımız için, anayasalarda kurulan modeller çoğu zaman tepki esasına dayalıdır. Bazen yürütmenin öne çıktığı, bazen yasamanın öne çıktığı, 1982 Anayasasında olduğu gibi siyaset kurumunun temsil edildiği Parlamentonun ise yürütme ve yargı tarafından faaliyet alanının önemli ölçüde daraltıldığı bir model. Böylesine bir modelden dolayı Türkiye, her gün yeni anayasa sorunları ile karşı karşıyadır. Biz yeni bir anayasa yapamadık, sadece 60 madde de uzlaşabildik. Yeni bir anayasa yapılıncaya kadar ona uymak demokrasinin gereğidir. Kuvvetler ayrılığı söz konusu olduğunda, hiç kimse ve hiçbir kurum, kaynağını anayasadan almayan bir yetki Siyaset, bürokrasi ve iþş dünyasýında kurala, hakka, hukuka uygun görev yapan insanlar var ama bu üç köþşeden birinde konumlanmýıþş az sayýıdaki insanlar yüzünden maalesef hepimiz zan altýında kalýıyoruz, vicdan azabýı, sýıkýıntýı çekiyoruz ve toplum karamsarlýıðğa itiliyor. kullanamaz. Bu ülkede kaynağını anayasadan almayan, bazen tüzükten, bazen yönetmeliklerden, bazen kanun maddesinden alarak yetkiler kullanılmıştır, siyaset alanına müdahaleler olmuştur, siyaset alanı daraltılmış, adeta merdiven altında siyaset yapıldığı dönemler olmuştur Anayasasının üzerinden geçen 31 yılda birçok olumsuz örnekleri yaşadık, yetki gasplarına şahit olduk, en fazla yetkisi gasp edilen kurum ise TBMM dir. Zaman olmuştur, yürütme organı yasama alanına müdahale etmiştir. Bu Anayasa sebebiyledir ki TBMM nin gündemi yürütme organı tarafından belirlenir. Hangi kanunun ne zaman çıkacağına yürütme organı karar verir. Adeta yürütme organından gelen kararların veya başka türlü yerlerden alınan kararların TBMM de meşrulaştırılması gibi çok dar bir alana hapsedilmiş bir yetkisi ve konumu var. Kimse Kendini Kanunların Üstünde Kabul Edemez Çiçek, soruşturmaların gizliliğine uyması gerekenlerin buna uymadığını söyleyerek Soruşturma yapanlar, başkaları hukuka uymadı diye soruşturma yapıyorlar, yaparken kendilerinin de hukuka uyması lazım. Uymayanlar varsa bunlar için de gereğinin yapılması lazım. Soruşturmayı yaparken kimse kendini kanunların, hukukun üstünde kabul edemez. dedi. Sıkça vurgu yaptığımız ama o lafı söylerken tersi yönde davranış ortaya koyduğumuz bir husus var: Masumiyet karinesi ifadesini kullanan Çiçek, Hâlbuki şimdi kendi kafamızda, beynimizde hüküm verdiğimiz birçok olay var. Daha ilk derece mahkemesi bile bitmemiş, bitmiş olanlar Yargıtay da bitmemiş, orada bitmiş olsa bile olağan ve olağanüstü kanun yolları bitmemiş ama biz çoktan kişileri kendi vicdanımızda mahkûm etmişiz ama masumiyet karinesi diye vurgu yapmaya çalışıyoruz. Onun için hiçbir konuda sonuca varamıyoruz. diye konuştu. Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: Tüm bunlar, çok sansasyonel olayların ya da soruşturmaların sonucunda hatırladığımız konular. Bunların başında da yolsuzluklar konusu geliyor. Yolsuzluklar konusu, müzmin bir illet.

10 8 Haber Türkiye de siyaset alanýınýın önemli bir kýısmýında kayýıt dýıþşýı unsurlar siyaset yaptýı bugüne kadar. Sermaye gruplarýı var. Siyasetin finansmanýınýı hâlen netleþştiremedik. Siyasetin finansmanýı netleþşmeyince çýıkar amaçlýı gruplarýın ya da sosyolojik gruplarýın, siyaset alanýınýı daralttýıðğýı, kuralýı ve yöntemleri belli olmayacak þşekilde siyaset alanýına müdahale ettiðğini görüyoruz. Toplumsal değerleri tahrip eden, devleti çürüten, kuralları aşındıran, hak ve adalet duygusunu derinden yaralayan bir hastalıktır. Bunun üç ayağı var. Bir köşesinde siyaset, bir köşesinde bürokrasi ve öbür köşesinde iş dünyası. Bir şeytan üçgeni. Ne dönüyorsa bu üçünün arasında dönüyor. Kurala, hakka, hukuka uygun görev yapan bu üç alanda insanlar var ama bu üç köşeden birinde konumlanmış az sayıdaki insanlar yüzünden maalesef hepimiz zan altında kalıyoruz, vicdan azabı, sıkıntı çekiyoruz ve toplum karamsarlığa itiliyor. Bazı Alanlarda Kayıt Dışılık Var Türkiye de bazı alanlarda kayıt dışılık olduğunu belirten Çiçek, bunlardan birinin kayıt dışı ekonomi olduğunu ifade etti. Çiçek, Bunca çabaya, gayrete rağmen, yasalara, kurumlara rağmen ekonomimizin hâlen önemli bir kısmı kayıt dışıdır. Bu haksızlığa ve hukuksuzluğa sebep veriyor. Adaleti de ortadan kaldırıyor, haksız rekabete yol açıyor. Kayıt dışı ekonomi hâlen ülkemizin en önde gelen sorunlarından birisi diye konuştu. Ekonominin önemli bir kısmı kayıt dışıysa hiç tereddütsüz siyasetin bir kısmı da kayıt dışı olur ifadesini kullanan Çiçek, sözlerini şöyle devam ettirdi: Türkiye nin ikinci kayıt dışılığı siyasettir. Seçime girecek 25 siyasi parti kayıt içinde faaliyet gösteriyor. Yanlış yapan varsa hesabı, kitabı denetleniyor, kamuoyuna açık, karar organları belli. En azından tabloda bunlar görülüyor ama siz inanıyor musunuz ki Türkiye de yapılan siyasetin tamamını bu partiler ya da kayıt içindekiler yapıyor. Türkiye de siyaset alanının önemli bir kısmında kayıt dışı unsurlar siyaset yaptı bugüne kadar. Sermaye grupları var. Siyasetin finansmanını hâlen netleştiremedik. Siyasetin finansmanı netleşmeyince çıkar amaçlı grupların ya da sosyolojik grupların, siyaset alanını daralttığı, kuralı ve yöntemleri belli olmayacak şekilde siyaset alanına müdahale ettiğini görüyoruz. Bunun mutlaka şeffaflaşması lazım. Şeffaflaştığı nispette kafamızda olan soruların önemli bir kısmını çözme imkânı buluruz. Tutuklu Milletvekili Konusu Hâlâ Gündemde Haziran 2011 den itibaren tutuklu milletvekili konusunun gündemde olduğunu anımsatan Çiçek, Dönem bitiyor hâlen çözemedik. Alt alta yazdığımızda kocaman kitapçık hâline gelecek bu konuda verilen demeçler var. Çağrının yapılması yetmiyor. dedi. Çiçek, uzun tutukluluk süreleriyle ilgili, tutuklamanın bir tedbir olduğunu, mahkûmiyete dönüşmemesi gerektiğinin altını çizdi. Çiçek, 2012 yılı içinde ceza mahkemelerinde 4 milyon 442 bin 282 karar verildiğini, bunun 1 milyon 514 bin 825 i olan yüzde 34 ünün mahkûmiyet, yüzde 21 inde beraat olduğunu bildirdi. Çiçek, her 5 kişiden 1 inin beraat ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti: O hâlde tutuklanmaması esastır. Çok mecbur kalmadıkça CMK 100 deki şartlar iyice olgunlaşmadan insanların özgürlüklerinden mahrum kalması doğru değil. Ama eskiden başkaca tedbirler yoktu. Adli kontrolü getirdik. İddianamede ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alacak olsa bile mahkeme bakacak, sonuçta beraat imkânı varsa bu insanları tutuklayıp sonra beraat ettirmek yerine, tutuksuz yargılayıp hükümle beraber tutuklamak daha doğru. Bunun için kanunların çıkması tek başına yetmiyor. Bizim kanun uygulayıcılarından beklentimiz, yasama organının muradı neyse kanunları ona göre yorumlaması.

11 Haber 9 Çiçek, Eski TBMM Başkanlarıyla Yemekte Buluştu TBMM Baþşkanýı Cemil Çiçek, 21 Ocak ta eski TBMM Baþşkanlarýıyla yemekte bir araya geldi. Bu yýıl ikincisi düzenlenen Meclis Baþşkanlarýı yemeðğine Ferruh Bozbeyli, Cahit Karakaþş, Ýİsmet Sezgin, Mustafa Kalemli, Hikmet Çetin, Yýıldýırýım Akbulut, Ömer Ýİzgi, Bülent Arýınç, Köksal Toptan ve Mehmet Ali ÞŞahin katýıldýı.

12 10 Haber Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi Kapanış Töreni TBMM Baþşkanýı Çiçek, AB küresel bir güç olacaksa Türkiye nin farkýında olmalýı ve kýıymetini bilmelidir. 28 Mayıs 2012 tarihinde başlayan, TBMM ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa yürütülen, Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi nin kapanış töreni, 16 Ocak ta TBMM de gerçekleştirildi. Törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu ve AB Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Bela Szombati katıldı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek yaptığı konuşmada projenin sağladığı katkılar ve Türkiye-AB ilişkileri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Projenin Türkiye ve AB arasında, demokrasinin temel unsurlarından biri olan diyaloğu artırdığını belirten Çiçek, şöyle konuştu: Meclislerin en önemli işlevlerinden biri toplumsal taleplerin milletin temsilcileri tarafından tüm toplumsal aktörleri kapsayacak şekilde tartışılmasıdır. Buradaki amaç, rasyonel ve katılımcı bir tartışma platformu sağlayıp kamu yararına en uygun görüşün belirlenmesidir. AB Ortaya Samimi Bir Yol Haritası Koymadı 2013 yılının Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında ortaklık ilişkisini kuran Ankara Anlaşmasının imzalanmasının ellinci yıl dönümü olduğunu hatırlatan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: Bugün AB 1963 yılındaki altı üyeli bir ekonomik topluluğun ötesindedir. Türkiye de gerek ekonomik, gerek siyasi ve başka açılardan Ankara Anlaşmasının imzalandığı 1963 yılında olduğundan oldukça farklı bir noktadadır. Türkiye bugün Avrupa nın altıncı, dünyanın ise on altıncı büyük ekonomisidir. Son yıllarda gerçekleşen küresel ekonomik krizler karşısındaki direnç ve performansıyla uluslararası alanda dikkatleri üzerine çeken ülkemizin bugün toplam ticaretinin yaklaşık yüzde kırkı AB ülkeleriyle yapılmaktadır ama ne yazık ki bu ekonomik ilişkiler, müzakere sürecindeki ivmeye şu ana kadar yansımamıştır. AB tarafının ortaya samimi bir yol haritası koyamadığını ve Türk halkının da üyelik konusunda geleceğe ümitle bakmadığını söyleyen TBMM Başkanı Çiçek, kendisinin de bu görüşü paylaştığını ifade etti. Çiçek, Özellikle siyasi mülahazalarla üç yıldır sadece bir fasıl açılabilmiştir. Son olarak Kasım 2013 te 22. faslın açılmasına ilişkin olarak alınan karar önemlidir ancak yeterli olmaktan çok uzaktır. Bu olumsuz görüntüye rağmen Türkiye, teknik düzeyde tüm fasıllar için gerekli hazırlıkları yapmaktadır ve hızla bu fasılları kapatabilecek seviyeye gelmektedir. dedi. Türkiye nin hedefinin tam üyelik olduğuna dikkat çeken Çiçek, AB küresel bir güç olacaksa Türkiye nin farkında olmalı ve kıymetini bilmelidir dedi.

13 Haber 11 AB Bakanýı ve Baþşmüzakereci Çavuþşoðğlu, gerçekleþşen projeler sayesinde hükümet temsilcilerinin dahi konuþşamadýıðğýı pek çok konunun ele alýınarak gayrýı resmî konuþşulabildiðğini, buradan alýınan mesajlarýın ise ülke meclislerinde çýıkan yasalarda dahi etki edebildiðğini söyledi. Diyalog, Ön Yargıdan Arınmak İçin Önemli AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ise yaptığı konuşmada gerçekleşen projeler sayesinde hükümet Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ın Türkiye ziyaretine eşlik eden Fransa parlamentosu heyeti, 27 Ocak ta TBMM Türkiye-Fransa Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar ile bir araya geldi. Fransa Ulusal Meclisi Fransa-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Christophe Boullion ve beraberindeki heyette Fransa Bilimsel Araştırmalar Merkezi Araştırma Direktörü edebiyatçı Nedim Gürsel de yer aldı. Fransa dan Türkiye ye 22 yıl sonra devlet başkanı düzeyinde gerçekleşen ziyaretin ülke açısından büyük önem ve anlam ifade ettiğini dile getiren Gülpınar, Türkiye- Fransa ilişkilerinin bu ziyaretle daha ileriye taşınması temennisinde bulundu. temsilcilerinin dahi konuşamadığı pek çok konunun ele alınarak gayri resmî konuşulabildiğini, buradan alınan mesajların ise ülke meclislerinde çıkan yasalarda dahi etki edebildiğini söyledi. Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi kapsamında halkların yaşadığı ortak sorunlara da değinildiğini belirten Çavuşoğlu, terör, göç, ekonomik, mali kriz, cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, çocuklara cinsel istismar konularında da karşılıklı fikir alışverişlerinin olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, diyaloğun önyargılardan arınmak için önemli bir faktör olduğunu vurguladı. Kâğıt Üzerindeki Standartları Önemsiyoruz Kapanış töreninde, projenin içeriği, amaçlar, hedeflerle ilgili bir sunum gerçekleştiren AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Proje Lideri Mehmet Tekelioğlu, projenin amacının, Türkiye nin AB üyesi ülkelerde tanıtımı ve sivil toplum diyaloğunun güçlendirilmesi olduğunu söyledi. Tekelioğlu, Türkiye nin AB vizyonunda bir değişiklik olmadığını, her kademede gayret olduğunu vurguladı. AB standartlarının kâğıt üzerinde ve uygulamada farklılıklar gösterdiğini söyleyen Tekelioğlu, Biz kâğıt üzerindeki standartları önemsiyoruz. dedi. Türkiye nin AB ye Katılım Sürecine Katkı Sağlayacak AB Delegasyonu Maslahatgüzarı Bela Szombati ise yaptığı konuşmada projenin bin 200 parlamenter, sivil toplum örgütü, gazeteci ve akademisyeni bir araya getirdiğini milletvekilleri arasında 36 karşılıklı değişim gerçekleştiğini söyledi. Projeyle hedeflenenin; deneyimlerden faydalanmak ve zorlukları anlayabilmek olduğunu belirten Szombati, göç ve terör gibi uluslararası önemi olan konuların da proje kapsamında ele alındığını belirtti. Fransa Parlamentosu Heyeti TBMM yi Ziyaret Etti

14 12 Röportaj Çözüm Süreci Komisyonu Başkanı Naci Bostancı: Barışı ve çözümü en fazla isteyenler, yakınını kaybeden insanlar. Berna ÇUHADAR Türkiye de þşimdiye kadar yerel yönetimlerin güçlendirilmesine yönelik siyasi akýıl çalýıþşýırken ne onu engelliyordu: Güvensizlik. Ýİnsanlar diyorlar ki yerel yönetimlerin güçlendirilmesi neticesinde acaba hakikaten bizim düþşündüðğümüz problemlerin yerinde yönetimi dediðğimiz iþş mi olacak yoksa Türkiye nin bölünmesi için yeni bir fýırsat ve imkân kapýısýı olarak mýı bakýılacak? Kamuoyunda Çözüm Süreci Komisyonu olarak da adlandırılan Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, çalışmalarını tamamlayarak raporunu Aralık ayında Meclis Başkanlığına sundu. Bu rapor neler getiriyordu, çözüm süreci açısından beklentileri karşılayabildi mi, bu konuları Çözüm Süreci Komisyonu Başkanı AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı ile konuştuk. Mecliste böyle bir komisyonun kurulması büyük bir heyecanla karşılandı. Çok da ilgi gördü, toplumdan ve basından. Yoğun bir çalışma dönemi geçirdiniz. Raporunuzu tamamladınız ve Meclis Başkanlığına sundunuz. Komisyon Başkanı olarak komisyonun hazırladığı raporu siz genel hatları ile nasıl değerlendiriyorsunuz? Maalesef Türkiye çok uzun ve kanlı bir süreç yaşadı. Akıl, sağduyu, demokrasi, özgürlükler temelinde çözülmesi gereken bir mesele silahın, şiddetin ve kanın görme biçimimizde yarattığı kırılganlıklarla dolu 30 yıl yaşamamıza sebep oldu. Çok sayıda insanımızı kaybettik. Bunların hepsi bizim vatandaşımız. Bu ülkenin insanları. Bu problemi nasıl çözeceğiz? Problemi çözmeyi esas alırken demokratik haklar, özgürlükler temelli bir yaklaşım her türlü aksi yöndeki çırpınışlara rağmen telaffuz edildi. Bu çok önemli bir ortak nokta. Komisyon olarak çalışırken şunu gördük: Yakınını kaybeden insanlar, en fazla barışı ve çözümü isteyenler. Bu çok önemli. Kimse onların acılarına atıf yaparak daha fazla kan dökülmesi için şiddet çağrısı yapamaz. Kaldı ki Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bu meseleyi muhakkak sağduyu, akıl ve demokrasi temelli çözme zorunluluğu vardır. Eğer biz bu bölgede güçlü, büyük, iddialı bir ülke ve devlet olmak istiyorsak silahın gölgesinde, otoriter yöntemlerle birliği ve beraberliği sağlayan ses çıkaran, itiraz edenleri de tersleyen hatta bunlar birtakım yollara tevessül ederse o yollara karşı da en sert müdahalelerde bulunan bir yaklaşım bu iddialarımızla telif edilemez. Büyük devlet olacaksan muhakkak insanları kazanmaya göre -kaybetmeye ve dışlamaya göre değilbir yaklaşım sergilemelisin. Bu sadece strateji de değildir. Bu devletin insana ve vatandaşına gösterdiği saygısının bir neticesidir. Komisyon böyle bir bağlamda teşekkül etti.

15 Röportaj 13 Ana dilde eðğitim, kitabýı Türkçe deðğil de Kürtçe yazmak deðğil. Ne yazacaksýın, içini neyle dolduracaksýın, hangi referanslarýı koyacaksýın, kim nasýıl anlatacak, bunun neticesinde ne olacak? Mesele sadece ana dilde eðğitim deðğil aynýı zamanda bir müfredat meselesi olarak karþşýımýıza çýıkýıyor. Ortak Noktalar Belirlemek Mümkün Çalışmalarımız herkese şöyle bir hususu öğretti: Beraberce tribünlerin kışkırtıcılığına kapılmaksızın bu meseleleri konuşmak, muhakeme etmek ve birtakım ortak noktalar belirlemek mümkün. Çünkü eğer bu ülkede barışı ve selameti sağlayacaksak sağduyuya yaslanan yaklaşımları egemen kılmamız gerekir. Dövüşmek, çatışmak, reddetmek, terslemek, bağırmak, çağırmak bunlar problemi çözecek yöntemler değil. Her konuda anlaştık mı, hayır. Anlaşamayız zaten ama sonuçta biz dört ay yürütülen bir çalışma neticesinde ortaya bir komisyon raporu koyduk. Bu komisyon raporunun birinci değeri beraberce çalışmaktır; ikinci değeri de ortaya koyduğu neticelerdir. Asimilasyon üzerine tespitler önemliydi. Sizin de yaptığınız değerlendirmeler vardı. Siz ne diyorsunuz bir asimilasyon politikası uygulanmış mı, asimilasyondan söz edilebilir mi? Devletin otoriter yöntemlerle vatandaşını yönlendirmeye çalışması, onları kültürel bir kimlik olarak değiştirmesi kabul edilemez. Demokrasi ve insan haklarının söz konusu olduğu bir yerde bu tür yöntemler geçerli olamaz. Türkiye nin geçmişinde bu tür yöntemlere tevessül edildi mi, edildi; dönüştürülmeye çalışıldı mı, çalışıldı; bunlara karşı eleştirileri söylüyor muyuz, söylüyoruz. Bugün bütün bunlar yok; bunlar artık yapılmıyor diyor muyuz, diyoruz. Bu ülkede her kim kendisini nasıl görüyorsa öyle olsun. Zaten mesele Kürt olmak, Türk olmak değil; içini doldurmak ama beraberce ortak bir ideale doğru yürüyeceksen o zaman Türksün veya Kürtsün bununla gurur duy. Mesele kimlik değil, kimliğin içi aynı zamanda. Bir de milletin tanımını yaparken derler ki: Millet sadece ne olduğumuz değil, aynı zamanda ne olmak istediğimizdir. Ne olmak istediğimize ilişkin baktığımızda biz bir ortak kader etrafında buluşuyor isek ille de üzerine etnik bir etiket koymanın manası yok, aynı kulvarda buluşuruz. Kürt de olabilir, Arap da ama bu coğrafyada beraber yaşamanın şartlarını beraber oluşturalım. Bizim komisyonun yapmaya çalıştığı da buydu. Çözüm Süreci Herkes İçin En İyisidir Çözüm süreci boyunca en çok eleştirilen noktalardan biri karakolların yapımının devam ettiği, yenilerinin eklendiği yönündeki haberlerdi. Bu konuda raporda yapılmış istatistiki bir değerlendirme de var. Karakolların sayısı son 10 yıl içinde 1060 tan 840 a düşmüş. Eğer bu artış olarak okunuyor ve daha çok karakol yapılıyor deniyorsa o zaman benim matematik bilgim sıfır demektir. Mesele şu: Bir ülke kendini güvende hissetmiyorsa karakol yapar, güvende hissediyorsa karakol yapmaz. Eğer yarın barış yapacaksak, bugün barış yolunda ilerliyorsak, kimse dağda kalmayacaksa karakolla uğraşmanın bir manası var mı? Aman karakollar olmasın diyene B planın mı var, diye sorarlar. Ben kimsenin B planı olsun istemem. Bu çözüm süreci, herkes

16 14 için en iyisidir. Bölgeye gittik, yaralı insanlarla ve onların yaralarını paylaşan insanlarla konuştuk. Kimse artık kan dökülsün istemiyor. O zaman B planlarından vazgeçmek lazım. Korucularla ilgili durumu değerlendirir misiniz? Koruculuk ne zaman tamamen kaldırılacak? Koruculuğu kaldırmanın da şartları var, bugünden yarına nasıl kaldıracaksın? İnsanları bir günde korucu yaptıysan bir günde de kaldırırsın, öyle bir şey mümkün değil. Birçok insan çeşitli nedenlerle -kendini güvende hissetmediği, köyüne baskın yapıldığı, yaşama şartlarından kaynaklanan güvensiz ortam ve geleceğe ilişkin endişeleri sebebiyle- korucu olmuş. Devletten silah almış, belli bir maaşa bağlanmış. Bugün o tehdit ortadan kalkacaksa insanları niye tutacaksın orada? Son zamanlarda, güvenlik ortamı oluşmaya başlamasıyla şehirlerde bulunan korucular kamu hizmetlerinde çalışmaya başladı. Bunun bir de sosyal maliyeti var. Bir günde koy, bir günde kaldır. Bu işler böyle olmaz ama Türkiye de barış ve çözüm nihai olarak sağlansın, korucu olmaz. Eğer korucu olması istenmiyorsa aynı zamanda silahlı eylemlerin olmamasını istemek gerekir. Bu durumlar olmasın korucular da olmaz. Yoksa korucular olmasın; öbür tarafa ilişkin hiçbir şey söylemezsen orada problem var, demektir. Bu ikisi birbirinin kardeşi. Silahlı eylem varsa korucu olur. Güvenlik arttıkça korucu sayısı azalıyor. Ana Dilde Eğitim Aynı Zamanda Müfredat Meselesi Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve demokratik özerklik konusunda neler söyleyeceksiniz? Biz yerel yönetimler meselesini de tartıştık. Kimileri demokratik özerklik gibi içinin nasıl doldurulacağı kestirilemeyen, daha çok bir mitos şeklinde oluşturulan ve herkesin başka anlamlar atfedeceği bir kavram kullanıyor. Bunu ben çok anlamlı bulmuyorum. Dünyanın gittiği istikamet yerel yönetimlerin güçlendirilmesidir. Avrupa Birliği müktesebatı çerçevesinde bizim de bu yönde taahhüt ettiğimiz Röportaj birtakım uluslararası sözleşmeler var. Bizim söylediğimiz Türkiye de yerel yönetimlerin güçlendirilebileceği. Bu önemli bir önermedir. Peki, Türkiye de şimdiye kadar yerel yönetimlerin güçlendirilmesine yönelik siyasi akıl çalışırken ne onu engelliyordu: Güvensizlik. İnsanlar diyorlar ki yerel yönetimlerin güçlendirilmesi neticesinde acaba hakikaten bizim düşündüğümüz problemlerin yerinde yönetimi dediğimiz iş mi olacak yoksa Türkiye nin bölünmesi için yeni bir fırsat ve imkân kapısı olarak mı bakılacak? Bu endişe çok önemli. Bu endişe yok sayılamaz. İnşallah çözüm süreci başarıyla devam ettiğinde bu tür problemlerin çözümü için de imkân sağlanmış olacak. Yerel yönetimler güçlendirilir ama insanlar bu güçlendirme neticesinde düşünülenden daha farklı bir tabloyla karşı karşıya kalmayacaklarına inanırlarsa bu çok önemli bunun altını çizmek isterim. Mesele yerel yönetimlerin güçlendirilmesine karşı olmak değil, mesele bundan başka bir şey çıkartmak. Öyle yapıyorum derken başka bir şey yapıyor olmak. Bu kaygı toplumun çok önemli bir kaygısıdır. Bu kaygıyı hesaba katmaksızın davranamazsınız. Ana dilde eğitim hakkı da en çok vurgu yapılan konular arasında. Bu konu o kadar siyasi polemiklerin konusu yapıldı ki doğru bir çerçevede tartışılmadı, konuşulmadı. Çünkü meselesinin derin bir arka planı var. O hiç gündeme gelmiyor. Mesele sadece ana dilde eğitim, kitabı Türkçe değil de Kürtçe yazmak değil. Ne yazacaksın, içini neyle dolduracaksın, hangi referansları koyacaksın, kim nasıl anlatacak, bunun neticesinde ne olacak? Mesele sadece ana dilde eğitim değil, aynı zamanda bir müfredat meselesi olarak karşımıza çıkıyor. İnsanların ana dilleriyle eğitim alma hakları var mıdır, evet böyle bir hakları vardır ama bu hak aynı zamanda bir ülkenin birliği ve dirliği ile anlam kazanabilir. Eğer bu yaklaşımı sergileyemez, bu yaklaşımla çelişki doğuracak tarzda bir siyasal müktesebata yaslanarak bu işin mücadelesini yürütürsen o zaman yanında çok fazla insan bulamazsın. Türkiye nin problemi güvensizlik diyoruz ya güvensizlik. İsim Üzerinden Mühendislik Olmaz Demokratikleşme paketini siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle bu kaygılara yönelik bir adım olarak da nitelendiriliyor. Türkiye, demokratikleşme doğrultusunda adımlar attı. Kürt kelimesinin telaffuz edilemediği bir dönemden bu işleri konuştuğumuz bir döneme geldik. İnsanlar unutuyorlar. Yeterli bulmayabilirsiniz ama Türkiye nin siyasal gerçekliği ve kamusal müzakere alanı demokrasi ve haklar istikametinde bir dönüşüm yaşıyor. Birtakım itirazları dile getirirken aynı zamanda olumlu dönüşümleri de repertuarın içerisine koymak olumlu etki bırakır. Hiçbir şey veya her şeye dayalı bir anlatımın hiçbir faydası yok. Paketler açıklandığında da hiçbir şey yok bu pakette, denildi. Böyle başlarsan bu olumlu bir katkı sayılmaz. TRT 6 açıldı. 10 sene önce açılsaydı öyle görünmezdi. Türkiye çok olumlu bir istikamette ilerliyor. Yer adlarıyla ilgili çekinceler de dile getirildi bu dönemde. Yer adlarına ilişkin, yaşayan isimler diyoruz. Sen Türk milliyetçiliğine, ulusalcılığına itiraz ederken bu defa mukabil ulusallığın inşası için yer adlarına bakarsan o da problemdir. Tarihin derinliklerinden acaba hangi mitosa yaslanan ismi çıkaracaksın da koyacaksın. İtiraz ettiğine benzemeye başlarsın. Neye itiraz ediyorsun o zaman, o da haklı, seninle aynı kategoride. İsim neyse onun peşine düşeceksin. Bizim diğer isimlere yaklaşımımız budur. İsim üzerinden bir mühendislik olamaz. İnsanların dilinde hangi isimler varsa onu koyarsın. Nitekim Tillo ismi öyle konuldu. Birileri dedi ki İstanbul a da Konstantinopolis mi diyeceksiniz. Var mı İstanbul a Konstantinopolis diyen? İzmir e Smirna mı diyeceksiniz? Bu kışkırtıcılıktır. Eğer İstanbul dakiler, milyon insan, burayı Konstantinopolis yapalım derse zaten olur. Demezse senin de bunu söylemenin hiçbir manası yok. Ama Tillo ya Tillo diyorlarsa Tillo diyeceksin. İsim üzerinden mühendislik olmaz. İsimleri kendi hâline bırakacaksın. Yaşayan, insanların gündelik hayatlarında kullandıkları isimleri esas alacaksın.

17 Haber TBMM Onur Ödülüne Başvurular Başladı TBMM Onur Ödülüne başvurular 2 Ocak ta başladı. Başvurular, 28 Şubat Cuma gününe kadar yapılabilecek. TBMM Başkanvekili ve Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Başkanı Ayşe Nur Bahçekapılı, yaptığı yazılı açıklamada, 2005 yılının TBMM nin 85. açılış yıldönümü nedeniyle Milli Egemenlik Yılı ilan edildiğini, bu bağlamda düzenlenen kutlama etkinlikleri kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Egemenlik Onur Ödülü ve Üstün Hizmet Ödülünün verilmeye başlandığını hatırlattı. Ödül ile ilgili esaslar ve süreç şöyle olacak: TBMM Onur Ödülü, bilimsel çalışmaları, kültür ve sanat eserleri, topluma fayda sağlayan faaliyetlerle ulusal ve uluslararası alanda başarı gösteren ve Türkiye nin temsil edilmesinde önemli rol oynayan herkese verilebilecek. Ödül için, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları tek başına ya da ortak aday gösterebilecek. Söz konusu kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri, kendilerini ya da yöneticilerini aday gösteremeyecek. Yüz kızartıcı suçlardan mahkûm olanların adaylığı kabul edilmeyecek. Başvurular, Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığına yapılacak olup sürece ilişkin bilgiler, belirtilen irtibat adres ve telefonlarından alınabilir: Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Sekretaryası Ziyaretçi Kabul Binası 3. Kat No: 304 Bakanlıklar ANKARA. Tel: 0(312) Faks: 0(312) Web: e-posta: kultur.sanat@tbmm.gov.tr Başvuru Süresi 28 Şubat ta Sona Erecek Adayların ön değerlendirmesi Kültür ve Sanat Yayın Kurulu tarafından yapılacak. Ön değerlendirme işlemi 4 Nisan 2014 tarihinde tamamlanacak. Kurul, belirlediği listeyi TBMM Başkanlığına sunacak. Son değerlendirme TBMM Başkanlık Divanı tarafından yapılacak ve sonuç kamuoyuna ilan edilecek. Ödül, düzenlenecek bir törenle takdim edilecek. TBMM tarafından 2005 yılında başlatılan TBMM Onur Ödülünü şimdiye kadar tıp, tarih ve eğitim alanlarında Prof. Dr. Gazi Yaşargil, Prof. Dr. İhsan Doğramacı, Prof. Dr. Halil İnalcık ve Prof. Dr. Kemal Karpat aldı.

18 16 Haber Başkanlık Divanı Toplandı TBMM Başkanlık Divanı, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında 22 Ocak ta toplandı. Toplantıda, Erzurum Harp Tarihi Müzesi olarak düzenlenmek istenen Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan 22 adet tabya ile Konya da bulunan Büyük ve Küçük Kubad Abad Sarayının restorasyon çalışmaları için TBMM nin ödenek aktarması benimsendi. Yalova Termal Sosyal Tesislerinin daha iyi hizmet verebilmesi için tadilata alınması ya da bir süreliğine kapatılması da toplantıda ele alındı. TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, TBMM Kâtip Üyesi Mine Lök Beyaz ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz den oluşan komisyonun tesislerde incelemelerde bulunması kararlaştırıldı. Başkanlık Divanı nda 11 yasama uzman veya uzman yardımcısının, mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, araştırma ve incelemelerde bulunmak veya kurs görmek üzere, 4 yasama uzmanının ise lisansüstü eğitim için yurt dışına gönderilmesi benimsendi. TBMM ikincil mevzuatından; Milli Saraylar Daire Başkanlığı Emniyet ve Muhafaza Yönetmeliği ile Millet Meclisine Bağlı Eski Eserler ve Anıtların Bakım, Onarım, Restorasyon ve İkmal İşlerinde Uygulanacak Esaslar yürürlükten kaldırılması, TBMM Başkanlığı Haberleşme Yönetmeliği Kapsamındaki Haberleşme Hizmet Alımlarına İlişkin Usul Ve Esaslarda, TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Personeli Giyecek Yardımı Yönetmeliğinde ve TBMM Koruma Daire Başkanlığı Kuruluş Görev ve Çalışma Yönetmeliğinde değişiklik yapılması ile TBMM Başkanlığı Bilgi Edinme Hakkı Yönetmeliği kabul edilmiştir. Eski TBMM Başkanlarından TBMM üyeliği devam etmeyenlerin irtibat bürosu olarak kullanabilecekleri bir mekanın tahsis edilmesi uygun bulundu. Genel Kurulda Ant İçme Töreni Ýİçiþşleri Bakanlýıðğýına atanan Efkan Ala, 2 Ocak taki Genel Kurulda ant içti. Ala, Anayasa ve TBMM Ýİçtüzüðğü uyarýınca Bakan sýıfatýınýı taþşýıdýıðğýı sürece milletvekillerinin tabi olduðğu kayýıt ve þşartlara uyacak, yasama dokunulmazlýıðğýına sahip olacak. Ala, TBMM Genel Kurulu çalýıþşmalarýına katýılacak ve konuþşma yapacak, ancak oy kullanamayacak. BDP Mardin Milletvekili Gülser Yýıldýırýım, ÞŞanlýıurfa Milletvekili Ýİbrahim Ayhan, ÞŞýırnak milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarýıyýıldýız ile Van Baðğýımsýız Milletvekili Kemal Aktaþş Genel Kurulun 7 Ocak taki oturumunda ant içti. BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş

19 Haber Sporda Doping Sorununu Araştırma Komisyonu Çalışmalarına Devam Ediyor 17 Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Baþşkanýı Erdener, Kimse yemeyle, içmeyle dopingli çýıkmaz. Kafeinden dopingli çýıkmak için kontrolden önce üst üste 20 fincan kahve içmek gerekir. TBMM Sporda Doping Sorununu Araştırma Komisyonu Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener den 9 Ocak ta bilgi aldı. Dopingle mücadelenin her geçen gün arttığını belirten Erdener, Analiz yöntemleri teknolojiye paralel bir şekilde çok ciddi değişim geçiriyor. Artık nanoteknolojiler kullanıyorlar. dedi. ABD li bisikletçi Lance Armstrong un doping yaptığının ortaya çıkarılması ve bunu itiraf etmesinin önemli değişikliklere yol açtığını kaydeden Erdener, Bu, sporcunun geriye dönük analizleriyle tespit edilen bir vakaydı. Bizim sporcularımız da geriye dönük sorgulanıyor ve yakın zamanda bunların sonuçları olumlu veya olumsuz ortaya çıkacaktır. Türkiye de dopingli yakalanan sporcularda, Ben masumum, yemeğime katmışlar gibi bir savunma mekanizması geliştiğini vurgulayan Erdener, Bu ifade resmen alay etmektir. Kimse yemeyle, içmeyle dopingli çıkmaz. Kafeinden dopingli çıkmak için kontrolden önce üst üste 20 fincan kahve içmek gerekir. ifadelerini kullandı. Doping olayları nedeniyle olimpiyat ruhu nun yara aldığını dile getiren Erdener, aynı zamanda yeni bir felsefe ve yaklaşım geldiğini söyledi. Komisyon Sözcülüğüne Şahin Seçildi Komisyon, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak başkanlığında 16 Ocak ta toplandı. Toplantıda komisyon sözcülüğüne AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin seçildi. Seçim sonrasında Türkiye Atletizm Federasyonundan Milli Takım Antrenörleri Artun Talay, Hacı Ahmet Pekel ve Atletizm Federasyonu eski Teknik Kurul Başkanı Muharrem Or ile Türkiye Halter Federasyonundan Milli Takım Antrenörü Talat Ünlü, Türkiye Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonundan Milli Sporcu- Antrenör Seydi Ali Tunca sporda doping sorunu, kendi deneyimleri ve dopingle mücadele alanında alınması gerekli tedbirler hakkında sunum yaptı.

20 18 Haber TİSK Heyeti, Çiçek i Ziyaret Etti TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini 20 Ocak ta kabul etti. TİSK in iş dünyasının seçkin ve önde gelen bir kuruluş olduğunu belirten TBMM Başkanı Çiçek, Ülkenin huzuru, refahı, geleceği hepimizi ama en çok da sizi ilgilendiriyor. Ülkede huzur, istikrara, güven varsa bu yatırım ortamını teşvik ediyor, yerli-yabancı yatırımların ülkemize kazandırılmasında çok önemli rol oynuyor. dedi. Anayasa ihtiyacının her gün arttığını belirten Çiçek, mevcut yöntemle Anayasa yapılamadığını söyledi. Çiçek, şahsi önerisinin dört siyasi partinin yüzde 98 mutabık kaldığı metin üzerinde çalışılması olduğunu söyledi. TBMM Başkanı Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: Şüphesiz, huzurun istikrarın sağlanmasında Anayasa son derece önemli. Sizlerin de katkısı ve desteğiyle uzun bir çalışma yaptık. Bu Türkiye için çok önemli bir çalışmadır. Henüz olumlu sonuçlandıramadık ama Türkiye bir kazanım elde etti. Bundan sonra bu iş yapılacak. Bu Anayasa ile Türkiye yoluna devam edemez. Anayasadan Vazgeçmemek Lazım Anayasa değişikliği için vakit geç değil. diyen Çiçek, Anayasa ihtiyacı, yaşadığımız sorunları da dikkate aldığımızda her geçen gün artıyor. Anayasadan doğan boşluğu kanun değişiklikleriyle tek başına bertaraf etme imkanı yok. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Kudatgobilik ise şunları söyledi: Anayasadan vazgeçmemek lazım. Anayasasız olmaz. Sizin de belirttiğiniz gibi hâlâ mazot yakıyoruz, kırmızı ışıkta. Türkiye yeni çağda eski Anayasa ile devam edemez. Komisyon Başkanları Değişti AK Parti Amasya Milletvekili Mehmet Naci Bostancı AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu; Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu başkanlarının bakan, Dilekçe Komisyonu Başkanının da belediye başkanı adayı olmasıyla boşalan 5 ihtisas komisyonu başkanlığı için seçim yapıldı. Seçim sonuçlarına göre komisyonların yeni başkanları şöyle: Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Plan ve Bütçe Komisyonu Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Dilekçe Komisyonu AK Parti Amasya Milletvekili Mehmet Naci Bostancı AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey

Özgürlükleri daha da güçlendirmek istiyoruz

Özgürlükleri daha da güçlendirmek istiyoruz Özgürlükleri daha da güçlendirmek istiyoruz Kasım 09, 2013-11:57:28 anda bulunduğu noktadan asla geri gitmez" dedi. anda bulunduğu noktadan asla geri gitmez, bunun teminatı AK Parti ve AK Parti hükümetleridir"

Detaylı

BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANE

BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANE BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANE Aralık 03, 2006-12:00:00 BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANEY

Detaylı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile ortak basın toplantısında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile ortak basın toplantısında konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile ortak basın toplantısında konuştu Ekim 06, 2017-6:44:00 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile Cumhurbaşkanlığı

Detaylı

Sosyal Güvenlik Alanındaki Hukuki İhtilafların Azaltılması Çalıştayı

Sosyal Güvenlik Alanındaki Hukuki İhtilafların Azaltılması Çalıştayı Sosyal Güvenlik Alanındaki Hukuki İhtilafların Azaltılması Çalıştayı ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI MÜSTEŞARI FATİH ACAR: -BU SÜRECİ OLUMLU BİR ŞEKİLDE TAMAMLAYABİLİRSEK TÜRKİYE YE ÇOK DAHA KALİTELİ

Detaylı

20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010

20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010 T.C. BAŞBAKANLIK AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Siyasi İşler Başkanlığı 20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010 - Reform İzleme Grubu nun (RİG) 20. Toplantısı, Devlet Bakanı ve Başmüzakerecimiz

Detaylı

Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu -1ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK:

Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu -1ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK: Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu -1ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK: -BU FORUM KASIM AYINDA KATAR DA DÜZENLENECEK DÜNYA SOSYAL GÜVENLİK FORUMU NA IŞIK TUTACAKTIR -TÜRKİYE BUGÜN DÜNYANIN

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

SIRA SAYISI: 679 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 679 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 5 SIRA SAYISI: 679 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Arasında Üçüncü Taraf Maliyet Paylaşımı Anlaşmasının

Detaylı

BAŞBAKAN ERDOĞAN: KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ NOKTASINDA EĞER HERHANGİ BİR SIKINTI DOĞACAK OLU

BAŞBAKAN ERDOĞAN: KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ NOKTASINDA EĞER HERHANGİ BİR SIKINTI DOĞACAK OLU BAŞBAKAN ERDOĞAN: KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ NOKTASINDA EĞER HERHANGİ BİR SIKINTI DOĞACAK OLU Kasım 29, 2006-12:00:00 BAŞBAKAN ERDOĞAN: KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ NOKTASINDA EĞER HERHANGİ BİR SIKINTI DOĞACAK

Detaylı

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ 07.11.2013 Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz, Ana Kademe, Kadın Kolları,

Detaylı

Türkiye nin Yeni AB Stratejisi ve Ulusal Eylem Planları

Türkiye nin Yeni AB Stratejisi ve Ulusal Eylem Planları T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Türkiye nin Yeni AB Stratejisi ve Özlen Kavalalı Müsteşar Yardımcısı V. 50 yıldan fazla bir geçmişe sahip Türkiye-AB ilişkileri günümüzde her iki tarafın da yararına olan

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu: Gezi Parkından dünyaya yansıyan ses daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi sesidir. Tarih : 15.06.2013 Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye de görev yapan yabancı

Detaylı

Devrim Öncesinde Yemen

Devrim Öncesinde Yemen Yemen Devrimi Devrim Öncesinde Yemen Kuzey de Zeydiliğe mensup Husiler hiçbir zaman Yemen içinde entegre olamaması Yemen bütünlüğü için ciddi bir sorun olmuştur. Buna ilaveten 2009 yılında El-Kaide örgütünün

Detaylı

Başbakan Yıldırım, Keçiören Metrosu nun Açılış Töreni nde konuştu

Başbakan Yıldırım, Keçiören Metrosu nun Açılış Töreni nde konuştu Başbakan Yıldırım, Keçiören Metrosu nun Açılış Töreni nde konuştu Ocak 05, 2017-4:11:00 Başbakan Binali Yıldırım, Keçiören Belediyesi önünde düzenlenen metro açılış töreninde yaptığı konuşmada, nüfusu

Detaylı

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ 209 ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nun 20 Aralık 1993 tarihli ve 47/135 sayılı Kararıyla ilan edilmiştir.

Detaylı

2011 KADIN İSTATİSTİKLERİ

2011 KADIN İSTATİSTİKLERİ 2011 İSTATİSTİKLERİ PARLAMENTO SEÇİM YILI PARLAMENTODAKİ MİLLETVEKİLİ MİLLETVEKİLİ İÇİNDEKİ PAY ( ) 1935 395 18 4.6 1943 435 16 3.7 1950 487 3 0.6 1957 610 8 1.3 1965 450 8 1.8 1973 450 6 1.3 1991 450

Detaylı

Biz yeni anayasa diyoruz

Biz yeni anayasa diyoruz Biz yeni anayasa diyoruz Ocak 05, 2015-9:32:00 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Biz 'anayasa değişikliği' demiyoruz, 'yeni anayasa' diyoruz. Türkiye'nin anayasayla ilgili sorunu ancak

Detaylı

Suç ekonomisi ile kayıt dışı ekonominin örtüştüğünü ifade eden Sayın Şimşek, bu konuyla mücadelede son derece kararlı olduklarını vurguladı.

Suç ekonomisi ile kayıt dışı ekonominin örtüştüğünü ifade eden Sayın Şimşek, bu konuyla mücadelede son derece kararlı olduklarını vurguladı. Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı ( MASAK) ve Gazi Üniversitesinin müşterek düzenlediği ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı

Detaylı

TBMM MİLLETVEKİLLERİ Cinsiyete göre dağılım. TBMM MİLLETVEKİLLERİ Partilere göre dağılım YEREL YÖNETİMLER KADIN ORANI (%)

TBMM MİLLETVEKİLLERİ Cinsiyete göre dağılım. TBMM MİLLETVEKİLLERİ Partilere göre dağılım YEREL YÖNETİMLER KADIN ORANI (%) TBMM MİLLETVEKİLLERİ Cinsiyete göre dağılım SEÇİM YILI PARLAMENTODAKİ MİLLETVEKİLİ MİLLETVEKİLİ 1935 395 18 4.6 1943 435 16 3.7 1950 487 3 0.6 1957 610 8 1.3 1965 450 8 1.8 1973 450 6 1.3 1991 450 8 1.8

Detaylı

Erdoğan ve Maduro görüşmesinin ayrıntıları neler?

Erdoğan ve Maduro görüşmesinin ayrıntıları neler? Erdoğan ve Maduro görüşmesinin ayrıntıları neler? Cumhurbaşkanı Erdoğan: Halkın iradesinin üzerinde güç olmadığına inanıyoruz 07.10.2017 / 09:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm Latin dostlarımızın barış içinde

Detaylı

TÜRKİYE SOSYAL, EKONOMİK VE POLİTİK ANALİZ SEPA 5

TÜRKİYE SOSYAL, EKONOMİK VE POLİTİK ANALİZ SEPA 5 TÜRKİYE SOSYAL, EKONOMİK VE POLİTİK ANALİZ SEPA 5 HAZİRAN 2012 Araştırmacılar Derneği üyesi olan GENAR, araştırmalarına olan güvenini her türlü denetime ve bilimsel sorgulamaya açık olduğunu gösteren Onur

Detaylı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİYASET AKADEMİSİ ANKARA DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİNDE KÜRT VE ERMENİ MESELELERİNİ TARTIŞTI!

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİYASET AKADEMİSİ ANKARA DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİNDE KÜRT VE ERMENİ MESELELERİNİ TARTIŞTI! İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİYASET AKADEMİSİ ANKARA DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİNDE KÜRT VE ERMENİ MESELELERİNİ TARTIŞTI! Türkiye nin önemli toplumsal ve politik konularının tartışıldığı İstanbul Aydın Üniversitesi

Detaylı

U T A N A K. Dönem : 2015 Toplantı : Nisan Birleşim : 5 Oturum : 1 Birleşim Tarihi : 10.04.2015 Birleşim Saati : 17.30

U T A N A K. Dönem : 2015 Toplantı : Nisan Birleşim : 5 Oturum : 1 Birleşim Tarihi : 10.04.2015 Birleşim Saati : 17.30 T U T A N A K Dönem : 2015 Toplantı : Nisan Birleşim : 5 Oturum : 1 Birleşim Tarihi : 10.04.2015 Birleşim Saati : 17.30 Gündemin 1. maddesinde yer alan yoklama yapıldı. 34 üyeden müteşekkil İl Genel Meclisinin

Detaylı

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem NEDEN Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem YERLi VE MiLLi BiR SiSTEM Türkiye, artık daha büyük. Dünyada söz söyleyen ülkeler arasında. Milletinin refahını artırmaya başladı. Dünyanın en büyük altyapı

Detaylı

ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ

ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ Hazırlayanlar: Habib Hürmüzlü, ORSAM Danışmanı / Bilgay Duman, ORSAM Ortadoğu Uzmanı / Temmuz - Ağustos 2013 - Sayı: 27 15 Temmuz 2013: Tuzhurmatu olaylarının araştırılması

Detaylı

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem ÖZETLE Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem MiLLETiN ONAYIYLA Mevcut Anayasa da Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti nin başıdır. Sistemin işleyişi, devletin bekası ve vatanın bütünlüğü, Türkiye

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy Türkiye de temaslarına CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile görüşerek başladı. Görüşmeye katılan Loğoğlu açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Detaylı

ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM: BAŞBAKAN IN İLETİŞİM VERGİSİNDE KAMUYA VERDİĞİ BEYANAT, BİZİM İÇİN BİR

ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM: BAŞBAKAN IN İLETİŞİM VERGİSİNDE KAMUYA VERDİĞİ BEYANAT, BİZİM İÇİN BİR ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM: BAŞBAKAN IN İLETİŞİM VERGİSİNDE KAMUYA VERDİĞİ BEYANAT, BİZİM İÇİN BİR Kasım 09, 2006-12:00:00 ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM: ''BAŞBAKAN'IN İLETİŞİM VERGİSİNDE KAMUYA VERDİĞİ BEYANAT,

Detaylı

6. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu İzmir de Başladı

6. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu İzmir de Başladı 6. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu İzmir de Başladı Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) ve Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı(ISSA) işbirliği ile Stratejik İnsan Kaynakları Politikaları ve İyi Yönetişim

Detaylı

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR ANAYASANıN TEMEL ILKELERI 2 1. madde Türkiye devleti bir cumhuriyettir. 2. Madde Cumhuriyetin nitelikleri Cumhuriyetçilik Başlangıç ilkeleri Atatürk

Detaylı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİYASET AKADEMİSİ ANKARA TÜRKİYE NİN DEMOKRATİKLEŞME SINAVINI DERİNLEMESİNE TARTIŞTI!

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİYASET AKADEMİSİ ANKARA TÜRKİYE NİN DEMOKRATİKLEŞME SINAVINI DERİNLEMESİNE TARTIŞTI! İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİYASET AKADEMİSİ ANKARA TÜRKİYE NİN DEMOKRATİKLEŞME SINAVINI DERİNLEMESİNE TARTIŞTI! Türkiye nin önemli toplumsal ve politik konularının tartışıldığı İstanbul Aydın Üniversitesi

Detaylı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı TOPLUM BİR NOKTADA HEM FİKİR PEKİ AMA NASIL: ÜÇ TEMEL SORU Toplumun görüşleri alındı mı? Katılımcı

Detaylı

Türkiye'de "Decentralization" Süreci

Türkiye'de Decentralization Süreci Türkiye'de "Decentralization" Süreci 30 Nisan 2013 Bahçeşehir Üniversitesi İlker Girit Ahmet Ketancı Türkiye'de "Decentralization" Süreci Decentralization Prensipleri Türkiye deki Tarihi Süreç Türkiye

Detaylı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın, Saray Engelsiz Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezini Ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın, Saray Engelsiz Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezini Ziyareti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın, Saray Engelsiz Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezini Ziyareti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur

Detaylı

BODRUM, RES LERE KARŞI BİRLİK

BODRUM, RES LERE KARŞI BİRLİK BODRUM, RES LERE KARŞI BİRLİK OLDU KOCADON: HALKIN İSTEMEDİĞİ PROJE, BODRUM DA OLMAZ BODRUM BELEDİYE BAŞKANI KOCADON, RES KONUSUNDAKİ TAVRINI KOYDU: MÜCADELEYE DEVAM KOCADON, ŞİRKETİN BELEDİYE BİZİ BAĞLAMAZ

Detaylı

ALO 170 Sivas ta Hizmet Vermeye Başladı

ALO 170 Sivas ta Hizmet Vermeye Başladı ALO 170 Sivas ta Hizmet Vermeye Başladı MİLLİ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ: -VATANDAŞLAR ALO 170 HATTI SAYESİNDE HER TÜRLÜ SORU VE SORUNLARINI OLDUKLARI YERDEN BİR TELEFONLA ÇÖZEBİLİYORLAR -AÇILAN ÇAĞRI

Detaylı

Milli Eğitim Bakanlığı 2019 - 2020 Eğitim Öğretim Yılı Yabancı Dil ve Pilot Okul Çalışmaları by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer İnönü Üniversitesi Siirt Üniversitesi Fırat Üniversitesi Ardahan Üniversitesi

Milli Eğitim Bakanlığı 2019 - 2020 Eğitim Öğretim Yılı Yabancı Dil ve Pilot Okul Çalışmaları by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer İnönü Üniversitesi Siirt Üniversitesi Fırat Üniversitesi Ardahan Üniversitesi MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI 2019 2020 EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİNDE YABANCI DİL VE PİLOT OKUL PROJELERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE

Detaylı

SIRA SAYISI: 338 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 338 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 26 1 SIRA SAYISI: 338 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sierra Leone Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının

Detaylı

SIRA SAYISI: 587 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuveyt Devleti Hükümeti Arasında Yükseköğretim ve Bilimsel

SIRA SAYISI: 587 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuveyt Devleti Hükümeti Arasında Yükseköğretim ve Bilimsel TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 4 SIRA SAYISI: 587 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuveyt Devleti Hükümeti Arasında Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Alanında İşbirliği Anlaşmasının

Detaylı

ORTADOĞU DA BÖLGESEL GELIŞMELER VE TÜRKIYE-İRAN İLIŞKILERI ÇALIŞTAYI TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ. No.12, ARALIK 2016

ORTADOĞU DA BÖLGESEL GELIŞMELER VE TÜRKIYE-İRAN İLIŞKILERI ÇALIŞTAYI TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ. No.12, ARALIK 2016 TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ No.12, ARALIK 2016 TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ NO.12, ARALIK 2016 ORTADOĞU DA BÖLGESEL GELIŞMELER VE TÜRKIYE-İRAN İLIŞKILERI ÇALIŞTAYI 30 Kasım 2016 Çarşamba günü Ortadoğu Stratejik

Detaylı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi nde düzenlenen basın toplantısında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi nde düzenlenen basın toplantısında konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi nde düzenlenen basın toplantısında konuştu Ağustos 21, 2017-1:53:00 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde

Detaylı

Taşeron işçinin hakları mutlaka düzenlenecek

Taşeron işçinin hakları mutlaka düzenlenecek Taşeron işçinin hakları mutlaka düzenlenecek Aralık 08, 2011-4:57:28 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Büyük Anadolu Otel'de düzenlenen Türk-İş 21. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu. Çalışma

Detaylı

Sayın Konuklar; Saygıdeğer konuklar,

Sayın Konuklar; Saygıdeğer konuklar, Türkiye Büyük Millet Meclisinin Sayın Başkanı; Yüksek Yargı Kurumlarının çok değerli Başkanları; Sayın Büyükelçiler; Avrupa Konseyinin çok değerli temsilcileri; Uluslararası Kuruluşların değerli temsilcileri

Detaylı

AESK ve Türkiye REX. Dış İlişkiler. Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi

AESK ve Türkiye REX. Dış İlişkiler. Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi AESK ve Türkiye REX Dış İlişkiler Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi (KİK) 16 Kasım 1995 te AESK, Ankara Anlaşmasında bulunan: Ortaklık Konseyi; Avrupa Parlamentosu,

Detaylı

MARUF VAKFI İSLAM EKONOMİSİ ENSTİTÜSÜ AÇILDI

MARUF VAKFI İSLAM EKONOMİSİ ENSTİTÜSÜ AÇILDI MARUF VAKFI İSLAM EKONOMİSİ ENSTİTÜSÜ AÇILDI Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Maruf Vakfı Genel Merkezinin Açılışına Katıldı. Maruf Vakfı Genel Merkez açılışı, Vakfımızın Zeytinburnu ndaki merkezinde

Detaylı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu v TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ÖNSÖZ Yirmi birinci yüzyılı bilgi teknolojisi çağı olarak adlandırmak ne kadar yerindeyse insan hakları çağı olarak adlandırmak da o kadar doğru olacaktır. İnsan

Detaylı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. Haftalık Türkiye - AB Gündemi 40. Hafta (4-10 Ekim 2010)

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. Haftalık Türkiye - AB Gündemi 40. Hafta (4-10 Ekim 2010) Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Haftalık Türkiye - AB Gündemi 40. Hafta (4-10 Ekim 2010) 4 EKİM 2010, PAZARTESİ Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın

Detaylı

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x)

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x) Ne x t Le v e l Ka r i y e r 250ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Anayasa Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. Haftalık Türkiye - AB Gündemi 5. Hafta (31 Ocak 6 Şubat 2011)

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. Haftalık Türkiye - AB Gündemi 5. Hafta (31 Ocak 6 Şubat 2011) Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Haftalık Türkiye - AB Gündemi 5. Hafta (31 Ocak 6 Şubat 2011) 31 OCAK 2011, PAZARTESİ 09:30-12:30 Avrupa Birliği Genel

Detaylı

MHP TURGUTREİS SEÇİM İLETİŞİM MERKEZİ AÇILDI

MHP TURGUTREİS SEÇİM İLETİŞİM MERKEZİ AÇILDI MHP TURGUTREİS SEÇİM İLETİŞİM MERKEZİ AÇILDI Tosun: Yaptıklarımız Yapacaklarımızın Teminatıdır Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Yarımada nın ikinci büyük beldesi olan Turgutreis te seçim iletişim merkezini

Detaylı

Başbakan Yıldırım, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Gemlik-Bursa Kesimi Açılış Töreni nde konuştu

Başbakan Yıldırım, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Gemlik-Bursa Kesimi Açılış Töreni nde konuştu Başbakan Yıldırım, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Gemlik-Bursa Kesimi Açılış Töreni nde konuştu Mart 12, 2017-7:32:00 Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nun Gemlik-Bursa kesimi açılış

Detaylı

Öğrenmek İstiyorum Kampanyası

Öğrenmek İstiyorum Kampanyası Öğrenmek İstiyorum Kampanyası TRABZON DA KAMPANYAYA İLGİ ARTIYOR sağlık üreme sağlığı bilgilerinin girmesine yönelik olarak başlanan Öğrenmek İstiyorum Kampanyası kapsamında Trabzon da ilgi gün geçtikçe

Detaylı

16 ŞUBAT 2011 CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ÇETİN SOYSAL IN DİNLEMELERLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

16 ŞUBAT 2011 CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ÇETİN SOYSAL IN DİNLEMELERLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI 16 ŞUBAT 2011 CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ÇETİN SOYSAL IN DİNLEMELERLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI Değerli Arkadaşlar, Türkiye zor günlerden geçiyor. Ajan filmlerini aratmayan olaylar gün geçmiyor ki gündeme

Detaylı

Çalışma hayatında barış egemen olmalı

Çalışma hayatında barış egemen olmalı Çalışma hayatında barış egemen olmalı Ocak 19, 2012-3:31:16 olduğunu belirtti. olduğunu belirterek, ''Bu bakış açısı çerçevesinde diyalog merkezli çalışmalarımızı özellikle son 7 aydır yoğun bir şekilde

Detaylı

TÜRKİYE TİPİ BAŞLANLIK SİSTEMİ MODEL ÖNERİSİ. 1. Başkanlık Sistemi Tartışmasının Temel Gerekçeleri

TÜRKİYE TİPİ BAŞLANLIK SİSTEMİ MODEL ÖNERİSİ. 1. Başkanlık Sistemi Tartışmasının Temel Gerekçeleri TÜRKİYE TİPİ BAŞLANLIK SİSTEMİ MODEL ÖNERİSİ Mehmet Uçum 1. Başkanlık Sistemi Tartışmasının Temel Gerekçeleri a. Tartışmanın Arka Planı Ülkemizde, hükümet biçimi olarak başkanlık sistemi tartışması yeni

Detaylı

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ HAKKINDA HER ŞEY KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ HAKKINDA HER ŞEY KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ HAKKINDA HER ŞEY KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI 7 Ocak 2015 İstanbul, Sabancı Center Sayın Konuklar, Değerli Basın Mensupları,

Detaylı

SİYASET ÜSTÜ DÜŞÜNMEK Pazar, 30 Kasım :00

SİYASET ÜSTÜ DÜŞÜNMEK Pazar, 30 Kasım :00 Türkiye de siyaset yalnızca oy kaygısı ile yapılıyor Siyasete popülizm hakimdir. Bunun adı ucuz politika dır ve toplumun geleceğine maliyet yüklemektedir. Siyaset Demokrasilerde yapılır. Totaliter rejimler

Detaylı

Hiç kimse imtiyaza sahip değil

Hiç kimse imtiyaza sahip değil Hiç kimse imtiyaza sahip değil Aralık 22, 2014-8:03:00 Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Hiç kimse hukuk devleti içinde imtiyaza sahip değildir" dedi. Davutoğlu, Makedonya'ya hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı'nda

Detaylı

Aç l fl Vural Öger Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son senesinde bizim de k

Aç l fl Vural Öger Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son senesinde bizim de k Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son 10-11 senesinde bizim de katkılarımızın olması bizi her zaman çok mutlu ediyor çünkü Avrupa da yaşayan

Detaylı

Kuzey Kıbrıs ta. Bir Çay Molası. Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Buluşması. 19-24 Kasım 2012. Lefkoşa - Güzelyurt - Girne - İskele - Gazimağusa

Kuzey Kıbrıs ta. Bir Çay Molası. Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Buluşması. 19-24 Kasım 2012. Lefkoşa - Güzelyurt - Girne - İskele - Gazimağusa Kuzey Kıbrıs ta Bir Çay Molası Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Buluşması 19-24 Kasım 2012 Lefkoşa - Güzelyurt - Girne - İskele - Gazimağusa FAALİYET RAPORU K.K.T.C. NİN 29. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE KUZEY KIBRIS

Detaylı

Başbakan Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi Açılış Töreni nde konuştu

Başbakan Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi Açılış Töreni nde konuştu Başbakan Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi Açılış Töreni nde konuştu Şubat 03, 2017-5:56:00 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi'nin ve yapımı tamamlanan

Detaylı

BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU, BATI TRAKYALI GENÇLERLE YTB DE BULUŞTU Cuma, 13 Nisan :47

BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU, BATI TRAKYALI GENÇLERLE YTB DE BULUŞTU Cuma, 13 Nisan :47 Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığında, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneğinin girişimleriyle Yunanistan'dan gelen Batı Trakyalı öğrencilerle

Detaylı

MUĞLA GAZETECİLER CEMİYETİNDE GÖREV GENÇLERİN

MUĞLA GAZETECİLER CEMİYETİNDE GÖREV GENÇLERİN MUĞLA GAZETECİLER CEMİYETİNDE GÖREV GENÇLERİN Muğla Gazeteciler Cemiyeti 12. Seçimli Genel Kurulu Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezinde gerçekleşti. 23 yıldır cemiyet başkanlığını yürüten duayen gazeteci

Detaylı

Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları

Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları Cumhuriyetin kuruluşu Anadolu insanının iman, namus, bağımsızlık, özgürlük, vatan ve millete sevgi ile bağlılığının inancı ve iradesi ile kendisine önderlik yapan Mustafa

Detaylı

Bu bağlamda katılımcı bir demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki çalışmalarımız, hız kesmeden devam etmektedir.

Bu bağlamda katılımcı bir demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki çalışmalarımız, hız kesmeden devam etmektedir. İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN nin Entegre Sınır Yönetimi Eylem Planı Aşama 1 Eşleştirme projesi kapanış konuşması: Değerli Meslektaşım Sayın Macaristan İçişleri Bakanı, Sayın Büyükelçiler, Macaristan

Detaylı

Amerika Birleşik Devletleri nin saygın yüksek öğretim kurumlarından Yale Üniversitesi nde tarih bölümü öğretim üyesi olarak çalışan ve eski LGBT

Amerika Birleşik Devletleri nin saygın yüksek öğretim kurumlarından Yale Üniversitesi nde tarih bölümü öğretim üyesi olarak çalışan ve eski LGBT Amerika Birleşik Devletleri nin saygın yüksek öğretim kurumlarından Yale Üniversitesi nde tarih bölümü öğretim üyesi olarak çalışan ve eski LGBT çalışmaları kürsüsü başkanı Prof. Dr. George Chauncey, SPOD

Detaylı

TÜRKİYE - AFRİKA EKONOMİ FORUMU AÇILIŞ TÖRENİ KONYA 9 MAYIS İş Dünyası ve STK ların Değerli Başkan ve Temsilcileri,

TÜRKİYE - AFRİKA EKONOMİ FORUMU AÇILIŞ TÖRENİ KONYA 9 MAYIS İş Dünyası ve STK ların Değerli Başkan ve Temsilcileri, TÜRKİYE - AFRİKA EKONOMİ FORUMU AÇILIŞ TÖRENİ KONYA 9 MAYIS 2018 Afrika Ülkelerinin Değerli Büyükelçileri, Sayın Valim, Belediye Başkanım, İş Dünyası ve STK ların Değerli Başkan ve Temsilcileri, Değerli

Detaylı

AK PARTi Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Bosna-Hersek te

AK PARTi Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Bosna-Hersek te AK PARTi Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Bosna-Hersek te Mart 25, 2008-12:00:00 AK PARTi Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Bosna-Hersek te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bölücü terör örgütüne yönelik

Detaylı

TBMM (S. Sayısı: 674)

TBMM (S. Sayısı: 674) Dönem: 23 Yasama Yılı: 5 TBMM (S. Sayısı: 674) Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk- Kazak Üniversitesinin İşleyişine Dair Anlaşma

Detaylı

MKÜ de İftar Coşkusu. Akademik ve İdari Personel İçin Düzenlenen İft ara Büyük Kat ılım Oldu

MKÜ de İftar Coşkusu. Akademik ve İdari Personel İçin Düzenlenen İft ara Büyük Kat ılım Oldu MKÜ de İftar Coşkusu Akademik ve İdari Personel İçin Düzenlenen İft ara Büyük Kat ılım Oldu Antakya Ottoman Otel havuzbaşında bir araya gelen Üniversite personeli muhteşem manzara eşliğinde iftar coşkusu

Detaylı

SGK Mutfağına Gıda Güvenliği ve Yönetimi Kalite Belgesi

SGK Mutfağına Gıda Güvenliği ve Yönetimi Kalite Belgesi SGK Mutfağına Gıda Güvenliği ve Yönetimi Kalite Belgesi SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI FATİH ACAR: - ŞUANDA TÜRKİYE DE ÖRNEK ALINMASI GEREKEN BİR KURUM VARSA BU SOSYAL GÜVENLİK KURUMUDUR - BU BELGEYİ ALMAMIZA

Detaylı

Vizyon Siyasi Kalkınma Merkezi tarafından düzenlenen Filistin Ulusal Projesi Görüşler ve Perspektifler Sempozyumu Filistin in çeşitli kesimlerinden

Vizyon Siyasi Kalkınma Merkezi tarafından düzenlenen Filistin Ulusal Projesi Görüşler ve Perspektifler Sempozyumu Filistin in çeşitli kesimlerinden Neler Yaptık? Vizyon Siyasi Kalkınma Merkezi, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın himayesinde 15 16 Eylül 2015 tarihleri

Detaylı

------------- İSLAM DÜNYASI ------------- İSTANBUL ÖDÜLLERİ SUNUŞ

------------- İSLAM DÜNYASI ------------- İSTANBUL ÖDÜLLERİ SUNUŞ ------------- İSLAM DÜNYASI ------------- İSTANBUL ÖDÜLLERİ SUNUŞ İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Platformu (İSTTP); TASAM öncülüğünde İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi devletlerin temsilcileri ile dünyanın

Detaylı

Baki olan Rabbimiz ve davamızdır

Baki olan Rabbimiz ve davamızdır Baki olan Rabbimiz ve davamızdır Eylül 26, 2014-2:33:00 Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yine böyle bir şölenle inşallah, bir gün biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın bana tevdi ettiği bu görevi bir başka kardeşimize

Detaylı

2 Kasım 2011. Sayın Bakan,

2 Kasım 2011. Sayın Bakan, SayınSadullahErgin AdaletBakanı Adres:06659Kızılay,Ankara,Türkiye Faks:+903124193370 E posta:sadullahergin@adalet.gov.tr,iydb@adalet.gov.tr 2Kasım2011 SayınBakan, Yedi uluslarası insan hakları örgütü 1

Detaylı

Pazartesi İzmir Basın Gündemi

Pazartesi İzmir Basın Gündemi 04.05.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi Kamu Hizmetlerindeki Verimlilik İKÇÜ de Tartışıldı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nca her yıl organize edilen, yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan

Detaylı

İstanbul 13. Müebbet çıktı

İstanbul 13. Müebbet çıktı 19 MART 2013 www.reisgida.com.tr Müebbet çıktı ERGENEKON davasında Savcı Pekgüzel, mütalaasını mahkemeye sundu. İlker Başbuğ dahil 64 sanık için ağırlaştırılmış müebbet istendi. İstanbul 13. Ağır Ceza

Detaylı

GENEL BAŞKANIN MESAJI

GENEL BAŞKANIN MESAJI GENEL BAŞKANIN MESAJI Küresel ekonomik kriz, ekonomiyi kalıcı olarak küresel dünyanın birinci önceliği haline getirdi. İkibinli yılların ilk dönemine yıkıcı bir savaş olan ABD nin Irak işgali damgasını

Detaylı

ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00

ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00 ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00 A. ANLATIM SORUSU (10 puan) Temsilde adalet yönetimde istikrar kavramlarını kısaca açıklayınız. Bu konuda

Detaylı

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI 1 Nasıl bir anayasa yapım süreci? Maddeleri değil ilkeleri temel alan Ayırıcı değil birleştirici Uzlaşmaya zorlamayan Uzlaşmazlık alanlarını ihmal etmeyen Mutabakatı değil ortak

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

HAKAN ÇAVUŞOĞLU: YUNANİSTAN İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HER ZAMAN HAZIRIZ" Cumartesi, 04 Kasım :31

HAKAN ÇAVUŞOĞLU: YUNANİSTAN İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HER ZAMAN HAZIRIZ Cumartesi, 04 Kasım :31 Video izle: http://www.dailymotion.com/video/x67kzj3 Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti olarak üzerimize düşen bir şey varsa bu noktada burası için, Yunanistan için elimizi taşın

Detaylı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karacan Düzce'de

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karacan Düzce'de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karacan Düzce'de 22.11.2017-22:35 Son Güncelleme: 22.11.2017-22:35 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, 2019 a giden yolda dava uğruna daha fazla mücadele edeceğiz

Detaylı

Yeni Anayasa Nasıl Olmalı, Nasıl Yapılmalı?

Yeni Anayasa Nasıl Olmalı, Nasıl Yapılmalı? tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Yeni Anayasa Nasıl Olmalı, Nasıl Yapılmalı? 12 Aralık 2011, Ankara Slide 2 Çerçeve TEPAV nedir? Yeni anayasa neden önemlidir? Yeni anayasa sürecinin ana

Detaylı

Emeğin İktidarını Birlikte Kuracağız

Emeğin İktidarını Birlikte Kuracağız Emeğin İktidarını Birlikte Kuracağız 1 MAYIS Cumhuriyet Halk Partisi Bodrum İlçe Bayramı 1 Mayıs nedeniyle yayınladığı mesaj şöyle: İşçilerin birlik ve dayanışma günü olan, 1 Mayıs ın, tüm dünya ve ülkemiz

Detaylı

Uluslararası Yükseköğretim Hareketliliği ve Türkiye nin Konumu temalı Toplantı İstanbul TOBB Plaza da Gerçekleşti

Uluslararası Yükseköğretim Hareketliliği ve Türkiye nin Konumu temalı Toplantı İstanbul TOBB Plaza da Gerçekleşti Uluslararası Yükseköğretim Hareketliliği ve Türkiye nin Konumu temalı Toplantı İstanbul TOBB Plaza da Gerçekleşti Uluslararası Yükseköğretim Hareketliliği ve Türkiye nin Konumu Toplantısı TOBB Plaza da

Detaylı

ANAYASAL ÖZELLİKLER. Federal Devlet

ANAYASAL ÖZELLİKLER. Federal Devlet ANAYASAL ÖZELLİKLER Ulus devlet, belirli bir toprak parçası üzerinde belirli bir nüfus ve egemenliğe sahip bir örgütlenmedir. Ulus-devlet üç unsura sahiptir: 1) Ülke (toprak), 2) Nüfus, 3) Egemenlik (Siyasal-Yönetsel

Detaylı

Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi. Avrupa Ekonomik ve Sosyal

Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi. Avrupa Ekonomik ve Sosyal Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi ve y Uzun bir ortak tarih Türkiye, Avrupa Ekonomik Topluluğu na (EEC) katılmak için ilk kez Temmuz 1959'da başvuru yaptı. EEC yanıt

Detaylı

T.C. YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI Basın Bürosu Sayı: 19

T.C. YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI Basın Bürosu Sayı: 19 09/04/2010 BASIN BİLDİRİSİ Anayasa değişikliğinin Cumhuriyetin ve demokrasinin geleceği yönüyle neler getireceği neler götüreceği dikkatlice ve hassas bir şekilde toplumsal uzlaşmayla değerlendirilmelidir.

Detaylı

Başbakan Sayın Binali YILDIRIM KANAAT ÖNDERLERİ VE STK İLE BULUŞMASI KAYSERİ

Başbakan Sayın Binali YILDIRIM KANAAT ÖNDERLERİ VE STK İLE BULUŞMASI KAYSERİ Başbakan Sayın Binali YILDIRIM KANAAT ÖNDERLERİ VE STK İLE BULUŞMASI KAYSERİ 02.04.17 Sayın Başbakanım, Sayın Bakanlarım, Sayın Valim, Milletvekillerim, Büyükşehir Belediyesi Başkanım, İş ve Siyaset Dünyasının,

Detaylı

TÜRK DÜNYASI KIZIL ELMA ÖDÜLLERİ SUNUŞ

TÜRK DÜNYASI KIZIL ELMA ÖDÜLLERİ SUNUŞ -------------- TÜRK DÜNYASI -------------- KIZIL ELMA ÖDÜLLERİ SUNUŞ Dünya Türk Forumu; TASAM öncülüğünde Türk Devletleri nin temsilcileri ile Dünya nın dört bir yanında yaşayan Türk Diasporaları nın düşünce

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

Güneş (Kıbrıs) 17 11 2014

Güneş (Kıbrıs) 17 11 2014 Güneş (Kıbrıs) 17 11 2014 Demokrat Bakış (Kıbrıs) 17 11 2014 www.kibrisinternetgazetesi.com 17 11 2014 EROĞLU, KARTAL BELEDİYE BAŞKANI ÖZ VE TC ESKİ BAKANLARINDAN GÜREL İ KABUL ETTİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU,

Detaylı

ACR Group. NEDEN? neden?

ACR Group. NEDEN? neden? ACR Group NEDEN? neden? CİNSİYET YÜZDE % Kadın Erkek 46,8 53,2 YAŞ - - - - - - 18-25 26-35 20,1 27,6 36-45 46-60 29,4 15,2 60+ 7,7 I. AMAÇ Bu çalışmanın amacı, aylık periyotlar halinde düzenlediğimiz,

Detaylı

Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu..

Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu.. 28 Nisan 2014 Basın Toplantısı Metni ; (Konuşmaya esas metin) Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu.. -- Silahlı Kuvvetlerimizde 3-4 yıldan bu yana Hava Kuvvetleri

Detaylı

Başbakan Yıldırım, 39. TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği ne gelen çocukları kabul etti

Başbakan Yıldırım, 39. TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği ne gelen çocukları kabul etti Başbakan Yıldırım, 39. TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği ne gelen çocukları kabul etti Nisan 20, 2017-11:17:00 Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde, 26 ülkeden, "39. TRT Uluslararası 23 Nisan

Detaylı

Çoğunluk olmak, azınlığı yok saymak

Çoğunluk olmak, azınlığı yok saymak AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI TEŞKİLAT İÇİ HAFTALIK BÜLTENİ YIL: 2013 SAYI : 198 22-29-TEMMUZ 2013 İstanbul, geleneksel iftarımızda buluştu Çoğunluk olmak, azınlığı yok saymak anlamına gelmez Ülkedeki

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R İ Ç İ N D E K İ L E R ÖN SÖZ.V İÇİNDEKİLER....IX I. YURTTAŞLIK A. YURTTAŞLIĞI YENİDEN GÜNDEME GETİREN GELİŞMELER 3 B. ANTİK YUNAN-KENT DEVLETİ YURTTAŞLIK İDEALİ..12 C. MODERN YURTTAŞLIK İDEALİ..15 1. Yurttaşlık

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı