Yenilenebilir Enerji Sistemleri ISI POMPALARI. Hoşgeldiniz

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yenilenebilir Enerji Sistemleri ISI POMPALARI. Hoşgeldiniz"

Transkript

1 Yenilenebilir Enerji Sistemleri ISI POMPALARI Hoşgeldiniz

2 Isı Pompaları Program içeriği : Isı pompasının çalışma prensibi ve temel kavramlar Isı pompaları hangi şartlarda verimli çalışır? Hangi tip ısı pompasını seçmeliyim? Toprak kaynaklı ısı pompalarında toprağa yatay serme ve dikey sondaj boru uygulamaları Boyutlandırma ve uygulamada dikkat edilmesi gereken noktalar Hava ve su kaynaklı ısı pompalarının uygulamasında dikkat edilmesi gereken noktalar İç tesisat örnekleri, ısı pompaları için özel boylerler ve ısıtma suyu depolama tankları Isı pompası ile soğutma Isı pompasının düşük işletme maliyetleri

3 Isı Pompası Su Toprak Hava

4 Isı Pompası Tarihçesi İlk ısı pompası 1857 yılında Avusturya da Rittinger tarafından tuz endüstrisinde mekanik kompresyon ile sıcaklığın artırılarak primer enerji kullanımının azaltılması şeklinde sağlanmıştır. İlk toprak kaynaklı ısı pompası 1945 yılında Indianapolis (USA) Crandall tarafından uygulanmıştır.

5 Isı Pompasının en çok satıldığı 8 Avrupa ülkesindeki değişim Avusturya Finlandiya Fransa Almanya İtalya Norveç İsveç İsviçre Bu ülkelerde 2008 yılında toplam adet ısı pompası kurulmuştur. 2007( adet) yılına göre kurulan toplam ısı pompası yaklaşık % 46,8 artış göstermiştir. Kaynak:

6 Isı pompasında kullanılan ısı kaynaklarının 8 Avrupa ülkesindeki değişimi Hava/Su Su/Su Toprak/Su Kaynak:

7 Isı Pompasının Özellikleri Yenilenebilir enerji Kaynakları koruma ve zararlı madde emisyonların oluşumunu önleme. Mekan sınırlandırmasını önleme / Az yer ihtiyacı Yakıt tankı gerektirmez (LPG / motorin tankı) Baca gerektirmez Avrupa da kullanıcılara teşvik verilmektedir. Düşük ısı ihtiyacı ve düşük sistem sıcaklığı uygulamalarına elverişli Diğer sistemlere göre yaklaşık % daha az işletme maliyeti Düşük ses seviyesi Doğal soğutma özelliği ile çok düşük maliyetli soğutma imkanı.

8 Isı Pompası Prensibi Isı pompalı sistemlerde gerekli enerjinin ¾ ünü doğadaki ısı kaynaklarından (toprak,hava ve su) ¼ ü ise elektrik enerjisinden karşılanır. Isı pompasının çalışabilmesi için elektrik ile çalışan kompresörün devreye girmesi gerekiyor. Elde edilen ısı miktarı, ısı pompası, ısı kaynağı v.b. çeşitli parametreler ile değişmektedir.

9 Isı Pompasının Fonksiyon Şeması Isı kaynağı - Giriş + 10 o C Fan Buhar Devirdaim pompası Kompresör Buhar Gidiş suyu + 50 o C Isıtma sistemi - Radyatör Buharlaştırıcı Yoğuşturucu Çıkış + 5 o C Yaş- Genleşme valfi Buhar Sıvı Isı pompası Dönüş suyu + 35 o C Çevrim 1 (Primer devre) Dış hava bir fan yardımıyla buharlaştırıcıdan geçiriliyor. Çevrim 2 Soğutma çevrimi; kompresör, yoğuşturucu, genleşme valfi ve buharlaştırıcıdan soğutucu bir akışkan kapalı bir devrede devir daim oluyor. Çevrim 3 (Sekonder devre) Tesisat suyu kapalı bir devrede devir daim pompası sayesinde radyatörlerin içinden akıyor ve mahali ısıtıyor.

10 Isı Pompasının Fonksiyon Şeması Isı kaynağı o C Fan Devirdaim pompası Kompresör Tesisat suyu + 50 o C Isıtma sistemi - Radyatör Buharlaştırıcı Yoğuşturucu + 5 o C Genleşme valfi Isı pompası Tesisat suyu + 35 o C Isı kaynağı ğından ısı alınması : Buharlaştırıcıda bulunan akışkanın sıcaklığı ve basıncı düşüktür. Isı kaynağından alınan ısı enerjisi ile oluşan sıcaklık farkı, soğutucu akışkanın sıcaklığının artırılmasını sağlar. Soğutucu akışkan kaynar ve buharlaşır. Kompresör : Buhar fazındaki akışkanı sıkıştırarak sıcaklığını ve basıncını artırır. Isıtma sistemine ısı aktarımı: Buhar fazındaki soğutucu akışkan yoğuşturucuya (kondenser) ulaşır. Yoğuşturucudaki ısıtma suyunun (mahal ve sıcak su için) sıcaklığı buhar fazındaki akışkanın yoğuşma sıcaklığından daha düşük olduğundan, akışkanın ısısını ısıtma suyuna aktararak tekrar sıvı faza geçer. Genleşme valfinde kısma: Soğutucu akışkanın kompresörden aldığı yüksek basınç, genleşme valfinde düşürülür. Akışkan buharlaştırıcıya tekrar düşük sıcaklık ve basınçta ulaşır kapalı çevrim tamamlanır.

11 Tesir Katsayısı (COP) ve Yıllık Çalışma Sayısı Bir ısı pompası sisteminin verimliliği veya etkinlik katsayısı EN e göre tayin edilir. Tesir katsayısı ısıtma kapasitesi ile harcanan enerji arasındaki ilişki olarak tanımlanır. Tesir katsayısı 4 ifadesi, üretilen ısı enerjisi, ısı pompasında tüketilen elektrik enerjisinin 4 katı dır anlamına gelir. Tesir katsayısı ısı pompasının belirli işletme ve uygulama şartlarında ölçülmüş laboratuar değeridir. sisteme verilen ısı enerjisi 4 kw Tesir Katsayısı = = = 4 kullanılan elektrik gücü 1 kw Yıllık Çalış ışma Sayısı (JAZ) = Isı pompası sisteminden alınan yıllık faydalı ısının, ısı pompası tarafından tüketilen toplam elektriksel yıllık işe oranı. Yıllık çalışma sayısı sadece kompresörde tüketilen enerjiyi değil sistemde elektrik tüketen tüm enerjileri (primer ve sekonder pompalar) dahil eder. Yıllık çalışma sayısı 4 ifadesi, üretilen ısı enerjisi, ısı pompası sisteminde (devridaim pompaları ve kompresör dahil) tüketilen elektrik enerjisinin 4 katı dır anlamına gelir. Yıllık çalışma sayısı her zaman COP den küçüktür fakat laboratuarda ölçülemez ve her sistemde farklıdır.

12 Tesir Katsayısı (COP) İdeal Tesir Katsayıları Isı pompalarının Carnot çevrimine göre yüksek tesir katsayıları (COP) sağlamaları mümkündür. T Teorik ideal tesir katsayısı ε= GIDIS T GIDIS T ORTAM 0 o C ortam (toprak) sıcaklığında ve 50 o C gidiş suyu sıcaklığında ( t = 50 K) Teorik ideal tesir katsayısı ε= 323 K 323 K 273 K = 6,46

13 Tesir Katsayısı (COP) ve Yıllık Çalışma Sayısı Pratikte sağlanan tesir katsayıları Teorik olarak mümkün olan yüksek tesir katsayıları pratikte % daha düşük değerlerde olmaktadır. Bunun nedeni ; -Termik kayıplar, - Mekanik kayıplar, - Elektriksek kayıplar Sonuç ; t = 50 K için pratikte tesir katsayısı ε = 3,25 olabilmektedir. t = 35 K için pratikte tesir katsayısı ε = 4,6 olabilmektedir

14 Tesir Katsayısı Norm Şartlar Tesir katsayısı, belirli işletim ve uygulama şartlarında ölçülmüş değerdir. Antifriz / Su ısı pompaları için örneğin, B0/W35: antifriz giriş sıcaklığı 0 C, ısıtma suyu çıkış sıcaklığı 35 C demektir. Isı kaynağı toprak: B0 / W35 B 0 / W 35 Isı kaynağı sıcaklığı: 0 C Isı kaynağı akışkanı (brine = antifriz) Gidiş suyu sıcaklığı 35 C Isıyı alan akışkan su Isı kaynağı su: Isı kaynağı hava: W10 / W35 A2 / W35

15 Tesir Katsayısı (COP ve sıcaklık farkı t ) Tesir Katsayısı Sıcaklık Farkı Isıtma suyu ile enerji kaynağı arasındaki sıcaklık farkı ne kadar düşük olursa, tesir katsayısı ve dolayısıyla verim o kadar yüksek olur. Bu yüzden yerden ısıtma gibi düşük sistem sıcaklıklarının kullanıldığı ısıtma sistemleri ısı pompası için daha uygundur. Seçilen enerji kaynağı ve sistem sıcaklıklarına göre modern elektrikli ısı pompalarının tesir katsayıları 3,5-5,5 arasında değişmektedir.

16 Tesir Katsayısı ve Isıtma Sıcaklığı Genel olarak Ortam sıcaklığı ile ısıtma sistemi sıcaklığı arasındaki fark azaldıkça tesir katsayısı artar. Sonuçlar: üst sınır": Isı Pompaları düşük sıcaklık sistemleri için ideal "alt sınır" Toprak ve yer altı suyu kaynaklı ısı pompaları yıl boyunca monovalent (tekli) işletilebilir. Hava kaynaklı ısı pompaları soğuk dış hava sıcaklıklarında ikinci bir ısı üreticisine ihtiyaç duyabilir.

17 Isı pompası verimlilik ve bulanabilirlik Verim Bulunabilirlik Bulunabilirlik Atık Isı Yer Altı Suyu Toprak Hava Binalarda kullanımı çok az Atık ısı genellikle yüksek sıcaklık seviyelerinde olduğundan ısı pompası en verimli bu enerji kaynağında çalışır fakat atık ısıya genellikle sanayi tesislerinde rastlanmaktadır ve evsel kullanımı çok azdır. Örneğin sürekli yıkama yapılan bir sanayi tesisinde kanalizasyona atılan su bir atık ısı enerji kaynağıdır. Yeraltı suyu yaklaşık 10 o C sıcaklıkta sabittir ve ısı pompası için son derece elverişli bir enerji kaynağıdır. Toprak sıcaklığı coğrafik konumuna göre 0 20 o C arasında değişmektedir.. Çevre havası sıcaklığı ise çok değişkendir ve kimi bölgelerde 20 o C ye kadar düşebilmektedir.

18 Isı pompası işletme türleri Isı pompaları işletme türlerine göre üçe ayrılır: - monovalent (tekli), - monoenerjik (tek enerjili) ve - bivalent (ikili) işletme.

19 Monovalent (Tekli) İşletme Monovalent (Tekli) İşletme Monovalent işletmede, ısı pompası binanın ısıtma yükünü tek başına karşılayan ısı üreticisi olarak kullanılır. Binada kurulacak ısıtma sistemi ısı pompasının ulaşabileceği maksimum gidiş suyu sıcaklığına göre (55 65 o C) tasarlanmalıdır. 3 yollu vana sayesinde ısı pompası ya sıcak kullanım suyu hazırlar ya da ısıtma suyu deposunu ısıtarak binayı ısıtır. Monovalent işletmede ısıtma suyu deposu kullanımının 2 avantajı vardır. 1- Isı pompasının kompresörünün çalışma süresini optimize eder. Kompresör belirli bir hacimde antifrize ısısını aktarır ve böylece dur-kalk sayısı düşer. Isıtma devrelerinin tüketmediği ısı enerjisi ısıtma suyu deposunda depolanır. Isıtma suyu deposu istenen sıcaklık değerine ulaşınca ısı pompası kapanır. Bu durumda ısıtma devresi ısıtma suyu deposu tarafından beslenir. 2- Elektriğin ucuz olduğu zamanlarda (örneğin gece) daha uygun maliyet ile üretilebilecek ısı enerjisinin depolanmasına imkan sunar.

20 Monoenerjik (Tek Enerjili) İşletim Türü Monoenerjik (Tek Enerjili) İşletim Türü Isı pompasının yanında aynı enerji tipi (elektrik akımı) ile çalışan ilave bir ısı üreticisinin bulunduğu sistemlere monoenerjik (tek enerjili) işletim denir. Burada tesisat gidişinde elektrikli bir ısıtma suyu eşanjörü veya boylerde ve/veya ısıtma suyu depo boylerinde bir elektrikli ısıtıcı seti kullanılabilir. Enerji verimliliği ve yatırım için Monoenerjik işletim türü iyi bir kombinasyondur. Yerden ısıtma sisteminin kullanıldığı, çoğunlukla müstakil yada iki ailenin yaşadığı benzer kullanım karakteristiklerinin olduğu uygulamalarda tercih edilmektedir.

21 Bivalent (İkili) İşletme Türü Bivalent (İkili) İşletim Bivalent işletim bir ısı pompasının, farklı bir enerji kaynağı kullanan (katı, sıvı veya gaz) başka bir ısıtma sistemi ile birlikte kullanıldığı işletim türüdür. Bivalent işletim paralel olarak veya alternatifli çalıştırılabilir. 1- Alternatifli işletimde, belirli bir değerin üzerindeki dış hava sıcaklıklarında ısı pompası tüm ısıtmayı karşılar. Daha düşük sıcaklıklarda ısı pompası kapasitesi yetmeyecektir. Bu durumda sistem ikinci ısı kaynağına yönelecek ve sistemin ihtiyaç duyduğu ısının tamamı bu kaynaktan sağlanacak, ısı pompası devre dışı bırakılacaktır. 2- Paralel işletmede ise, belirli bir değerin üzerindeki dış hava sıcaklıklarında ısı pompası yine tüm ısıtmayı karşılar. Daha düşük sıcaklıklarda ise sistem ikinci ısı kaynağını da devreye alacak ve böylece sistemin ihtiyaç duyduğu ısı enerjisi ısı pompası ve ikinci ısı kaynağıyla birlikte sağlanacaktır.

22 Toprak kaynaklı ısı pompası Toprak kaynaklı ısı pompası uygulaması iki şekilde mümkündür. 1- Toprağın yaklaşık 1-2 metre derinine plastik polietilen boruları yatay sermek 2- Toprağa sondaj uygulaması Yatay toprak kollektörleri veya dikey sondajlar toprakta depolanan enerjiyi glikol-su (antifriz) karışımı ile ısı pompasının buharlaştırıcısına getirirler. Buharlaştırıcıda ısısı çekilen antifriz tekrar toprağa geri gönderilir ve toprak tarafından ısıtılır. Böylece toprağı soğutmuş oluyoruz ve topraktan ısı çekmiş oluyoruz. Toprak kütlesi çok büyük olduğundan çok fazla miktarda ısı depolar. Yağmur suyu ve güneş ışınımı da toprağa yeniden ısı enerjisi kazandırır.

23 Toprak kaynaklı ısı pompası Aylara göre belirli bir bölgedeki derinliğe bağlı olarak toprak sıcaklığı değişimi görülmektedir. Bu bölgede 15 m derinlikten sonra toprak sıcaklığı tüm mevsimlerde 10 o C sabit kalmaktadır. 2 metrelik bir derinlikte toprak tüm yıl boyunca dış hava sıcaklığından daha yüksek bir sıcaklık seviyesine sahiptir. Yaklaşık 15 metre derinlikten sonra toprak sıcaklığı daha da artar ve tüm mevsimlerde sabit kalmaktadır. Sıcaklık değerleri bölge ve toprak özelliklerine göre değişmektedir.

24 Toprağa yatay serme yöntemi Toprağa yatay serme Toprak yüzeyinden 5 metre derine kadar olan tabaka ısı kaynağı olarak kabul edilir. Polietilen borular ısıtılacak olan bina yakınındaki bir alana ve zeminin donma seviyesinin altında bir derinliğe döşenir (örneğin 2 metre). Toprak altındaki boruların içinden antifriz akışkan bir devir daim pompası ile dolaştırılır ve toprağın depoladığı ısı enerjisi böylece çekilir. Böylece topraktan antifrize enerji transfer edilmiş olmaktadır. Yatay serme uygulamasında toprak ise yüzeyindeki yağmur, güneş ışığı gibi kaynaklardan sisteme verdiği ısısını yeniden kazanır.

25 Toprağa yatay sermede dikkat edilecek hususlar Toprağa yatay serme 1 Boru uzunlukları mümkün mertebe 100 metreyi geçmemelidir. Çünkü daha uzun borulamalarda hidrolik direnç çok yükseleceği için daha yüksek kapasiteli devir daim pompası seçilmesi gerekir. 2 Tüm boru döngüleri aynı mesafede olmalıdır. Böylece her boru döngüsünde aynı direnç oluşur ve aynı debi elde edilir. Bu da topraktan eşit olarak ısı çekilmesini sağlar. 3 Boruların yakınına derin köklü bitkilerin dikilmemesi ve boruların üzerine beton dökülmemesi tavsiye edilir. Isısı alınan toprağın rejenerasyonu için boruların serildiği alanın üstü kapatılmamalıdır. 4 Yeni binalarda ısı pompasının kurulması için gerekli toprak kazma ve taşıma işlemleri pek masraflı değildir. Mevcut binalar için aynı işlemlerin maliyeti daha fazladır.

26 Toprağa yüzeyinde ısı depolanması Toprak kollektörleri boyutlandırması için tecrübe değerleri Zemin (Toprak) kalitesi Kuru, kumlu zemin Nemli, kumlu zemin Kuru, balçıklı zemin Nemli, balçıklı zemin Yer altı suyu bulunan zemin Spesifik ısı çekme kapasitesi W/m² W/m² W/m² W/m² W/m² Tecrübelere dayanılarak gerçekleştirilen ısı çekme kapasitesi (soğutma kapasitesi) her m 2 toprak alanı için 10 ile 35 Watt arasındadır.

27 Toprağa yüzeyinde ısı depolanması Gerekli alan hesap örneği Toprağa yatay serme yöntemi için büyük miktarlarda toprak kazılması gerekmektedir. Maksimum ısıtma kapasitesi ihtiyacı 12 kw ve nemli, balçıklı yapıdaki toprakta yapılan bir uygulama için gerekli toprak alanın hesaplanması; Bu uygulamada ısıtma kapasitesi 12 kw olan bir ısı pompası seçilmelidir. Isı pompası COP: 4 kabul edilsin. 12 kw /4 = 3 kw Isı pompasının kompresörü için gerekli enerji 12 kw 3 kw = 9 kw Isı pompasının 12 kw kapasiteye ulaşmak için topraktan aldığı enerji miktarı 9000 W / 30 W/m 2 = 300 m 2 lik bir toprak alanı gerekmektedir.

28 Toprağa sondaj uygulaması Oturma odası Banyo Sondaj yönteminde kuyu derinliklerinin belirlenmesi çok önemlidir. Ne kadar ısı enerjisini hangi derinliklerde çekebileceğimizin belirlenebilmesi için toprak ısıl duyarlılık testi yapılması gereklidir. Kuyu Bodrum Isı pompası Çekilebilecek ısı miktarı konusunda tecrübe değerleri olsa da bu işlem konusunda bilgiye sahip jeologlar ve sondaj firmalarının tecrübelerinden faydalanılmalıdır. Özellikle yüksek kapasiteli binalarda (apartman, otel vb.) bu hizmeti mutlaka almak gerekir. Sözleşme sondaj firması ve son kullanıcı arasında yapılır

29 Toprağa sondaj uygulaması Sondaj kollektörleri boyutlandırması için tecrübe değerleri Zemin (Toprak) kalitesi Kuru, kumlu zemin Nemli, kumlu zemin Yer altı suyu bulunan zemin tabakaları Spesifik ısı çekme kapasitesi W/m W/m W/m 12 kw ısı ihtiyacı için kaç metre ve kaç adet sondaj yapılmalıdır? Yine ısı pompası COP = 4 kabul edilsin. Nemli, kumlu zemin. Isı pompasının topraktan aldığı 9 kw enerji için 9000 W / 50 W/m = 180 m kuyu açılmaldır. Birbirine mesafesi minimum 6 metre olan 2 adet 90 metre derinlikte sondaj yapılmalıdır.

30 Isı pompası uygulamaları Sondaj kuyusunun açılması ve boruların yerleştirilmesi

31 Isı pompası uygulamaları Sondaj kuyusuna yerleştirilen kılavuz boru sayesinde sondaj borularının yerleştirilmesi Sondaj borularıyla kuyuları arasında kalan boşluk sıkıştırılmış dolgu maddesi ile doldurulur. Genelde 4 boru paralel olarak yerleştirilir

32 Toprağa sondaj uygulaması Yer altı sondajı, Çift U-boru yerleşimi Kuyular açıldıktan sonra hazır sarmal halinde teslim edilen Çift-U-borular kuyu içerisine yerleştirilir. Yerleştirmenin rahat olabilmesi için Çift-U boruların ucuna ağırlık takılır. Çift-U borular yerleştirildikten sonra bir enjeksiyon borusu ve özel basma pompası vasıtasıyla toprak ile borular arasındaki tüm boşluklar Bentonit-Çimento-Su karışımı ile yukarı doğru doldurulur. Bu karışımın donma noktası düşük olduğundan boruların donmasını önlemektedir. Kuyuya pompa ile gönderilen antifrizin sıcaklığı toprak tarafından yükseltilir. Böylece yine topraktan ısı enerjisi çekmiş oluyoruz. Isı pompası yine çekilen enerjiyi uygun bir sıcaklık seviyesinde binaya aktarır. Antifriz U-boruların içinden kollektörden iki boru ile aşağıya doğru akar ve diğer iki borudan tekrar yukarıya kollektöre geri döner. Kuyu çapının cm arasında olması yeterlidir. Ortasında enjeksiyon borusu mesnet ile tutturulmuş olan 4 adet 32 mm (veya bir başka tabirle 2 adet Çift-U boru) kuyuya yerleştirilir. 2 toprak sondası arasında önerilen mesafe: 50 m derinliğe kadar: min. 5 m 100 m derinliğe kadar: min. 6 m

33 Toprağa sondaj uygulaması Yer altı sondajı, Çift U-boru yerleşimi

34 Su kaynaklı ısı pompası Yer altı suyunun sıcaklığı bütün yıl boyunca hemen hemen sabittir ve 7 ile 12 C arasında değişmektedir. Bu nedenle yeraltı suyunun sıcaklık seviyesi, ısıtma amacıyla kullanılmak için, diğer ısı kaynaklarına nazaran daha az miktarda yükseltilmelidir. Yeraltı suyu ısı pompası tarafından 5 K kadar soğutulur, fakat özellikleri bozulmaz. Yeraltı suyu bir kaynaktan emme tarafındaki pompa ile alınır ve su kaynaklı ısı pompasının buharlaştırıcısına getirilir. Daha sonra suyun ısı enerjisi ısı pompasında çekilir ve su soğuyarak kaynağa geri döner. Ancak bu sistemin sağlıklı çalışabilmesi için önceden yeraltı suyunun debisi ve suyun niteliği mutlaka sorgulanmalıdır. Bu sayede yeterli miktarda ısı enerjisi çekilip çekilemeyeceği ve ara eşanjör uygulamasının zorunlu olup olmayacağı anlaşılabilir.

35 Su kaynaklı ısı pompası Uygulamada dikkat edilecek hususlar Ara eşanjör! Oturma Odası Kazan Dairesi Banyo /WC - Su çekme (emiş kuyusu) ile geri verme (basma kuyusu) arasındaki mesafe 5 metre olmalıdır. Akışta bir kısa devre oluşmasını önlemek için su çekme ve tekrar geri verme yeraltı suyunun akış yönünde olmalıdır. Basma kuyusu, çıkan su yeraltı suyu seviyesinin altında kalacak şekilde yapılmalıdır. -Pompalama tesisinin maliyetinden dolayı, bir veya iki ailelik müstakil evler için, yeraltı suyunun yaklaşık 15 metreden daha derinden pompalanması önerilmez. Ticari yerlerde veya büyük sistemlerde daha derinlerden su çekilmesi uygun olabilir. - Yeraltı suyunun ısı pompasına giriş ve çıkış hatları dona karşı korunmalı ve kuyuya doğru eğimli olarak döşenmelidir. -Su kuyusunun kapasitesi ısı pompasının anma debisine uygun olmalıdır. Su debisi cihazın çalışması için gerekli minimum değerde olmalıdır.

36 Su kaynaklı ısı pompası Ara devre eşanjörü Suyun kalitesi ısı pompası üreticisinin belirlediği sınırlar dahilinde kalmalıdır. Bu sınırların dışına çıkılması durumunda uygun bir ara eşanjör kullanılması tavsiye edilmektedir. Isı pompası içindeki eşanjörler suyun kalitesindeki düzensizliklere karşı son derece hassastır. Isı pompası üreticileri suyun niteliği ile ilgili genellikle parametreleri sorgulamaktadır. Toplam sertlik, ph, Hidrojensülfür (H 2 S), Sülfit (SO 2 ), Sülfat (SO 4 ) çözünmüş Nitrat Alüminyum Mangan Demir, serbest CO 2, Klorit (CI). Uygulama öncesi yeraltı suyunun kimyasal analizi mutlaka ısı pompası üreticisi ile paylaşılmalıdır.

37 VIESSMANN 2010 ÜRÜN PROGRAMI Vitocal toprak ve su kaynaklı 300 Excellence Vitocal 300 Tip WW Su/Su : ,8 kw Antifriz/Su :39,6 81,2 kw Vitocal 300-G Tip BW - WW Su/Su : 6,2 17,6 kw Antifriz/Su :8 21,6 kw Vitocal 300-G Tip BW WS Su/Su : 12,4 35,2 kw Antifriz/Su :16 43,2 kw

38 Vitocal 300 Tip WW Mahal ısıtması ve kullanma suyu ısıtması için İki kademeli Antifriz/su ve Su/Su ısı pompası 39,6 106,8 kw Yüksek C.O.P. değerleri: 5,6 Su/su ısı pompası olarak işletme (yeraltı suyu 10 C, gidiş sıcaklığı: 35 C) 4,3 Antifriz/su ısı pompası olarak işletme (antifriz 10 C, gidiş sıcaklığı: 35 C). Yerden ısıtma sistemi gibi düşük sıcaklık ısıtma sistemlerine özellikle uygundur. Yüksek işletme emniyeti, güvenilirlik ve iki adet tam hermetik, çift titreşim izolasyonlu Compliant Scroll kompresör sayesinde sessiz çalışma İki kademeli uygulama tipi ile kısmi yükte çalıştırılabilir. Dış hava kompanzasyonlu, dijital ısı pompası kontrol paneli CD 60 ve entegre edilmiş soğutma ve güneş enerjisi fonksiyonu üç adete kadar besleme grubu kontrol edilebilir. Maks. 3 adet ısı pompası ile bir kaskad sistem oluşturulabilir ve harici bir kazana (sıvı veya gaz yakıtlı) kumanda edilebilir. Açık metin destekli menülü kullanım ve entegre edilmiş arıza tespit sistemi.

39 VITOCAL 300-G, Tip BW, WW, BWC, WWC Tek kademeli ısı pompaları Tek kademeli tipler: - Antifriz/Su - Isı pompası 6,2-17,6 kw - Su/Su- Isı pompası 8,0-21,6 kw BWC ve WWC tipleri entegre primer ve sekonder devre pompaları, emniyet grubu ve 3-yollu dönüşüm vanası ile Elektronik çift akışlı genleşme valf (EEV) ile bağlantılı olarak RCD sistemi (Refrigerant Cycle Diagnostic) sayesinde her işletme noktasında tüm yıl boyunca yüksek verim (COP) sağlanır ve bu sayede işletme giderleri düşük olur. COP: 4,7 ye kadar (Antifriz 0 C/ Su 35 C) 65 C ye kadar gidiş suyu sıcaklıkları Doğal soğutma ve aktif soğutma kitleri (13 kw a kadar) WPR 300 kontrol paneline entegre kaskad kontrol (Harici H1 modülü gereklidir. Maks. 4 adet cihaza kadar kaskad kontrol imkanı)

40 VITOCAL 300-G, Tip BW, WW, BWC, WWC Tek kademeli ısı pompaları Emniyet grubu (Tip BWC ve WWC) WPR 300 dış hava kompanzasyonlu kontrol paneli Primer devre pompası (Tip BWC ve WWC) Verimli bir ısı transferi için büyük yüzeyli evaporatör Tam hermetik Compliant Scroll kompresör

41 VITOCAL 300-G, Tip BW, BWS Master / Slave ısı pompaları Hidrolik modül (Aksesuar) 2-kademeli (Master/Slave) işletme. 3 adet farklı hidrolik modül (aksesuar) mevcuttur: 1) Paralel mahal ısıtması ve kullanma suyu ısıtması 2) 1. kademe (Master cihaz) mahal ısıtması veya sıcak su öncelikli boyler ısıtması yaparken, 2. kademe (Slave cihaz) mahal ısıtmasına devam eder. BWS (Slave) BW (Master) 3) Paralel sadece mahal ısıtması Toplam maks. ısıtma gücü: - Antifriz/Su- Isı pompası 12,4-35,2 kw - Su/Su- Isı pompası 16,0-43,2 kw

42 VITOCAL 300-G, Tip BW, BWS Master / Slave ısı pompaları Hidrolik modül (Aksesuar) 2-kademeli (Master/Slave) işletme. Farklı kapasitelerdeki Master / Slave modüller birbirleri ile kombine edilebilir 65 C ye kadar gidiş suyu sıcaklıkları WPR 300 kontrol paneline entegre kaskad kontrol (Harici H1 modülü gereklidir. Maks. 4 adet Master/Slave takıma kadar kaskad kontrol imkanı) BWS (Slave) BW (Master)

43 VITOCAL 300-G, Tip BW, BWS Master / Slave ısı pompaları Hidrolik modüllerin avantajları: Hidrolik modül 1 - Kolay ve hızlı montaj - Komple ısı izolasyonu ile - Standart veya yüksek verimli pompalar (aksesuar) ile kullanılabilir Hidrolik modül 2 Hidrolik modül 3

44 VITOCAL 300-G, Tip BW, BWS Master / Slave ısı pompaları Hidrolik modül 1 Hidrolik modül 2 Hidrolik modül 3

45 VITOCAL 300 Toprak kaynaklı ısı pompaları Donma koruması Donma koruması Isı pompasının arızasız olarak çalışması için primer devrede glikol bazında antifriz kullanılmalıdır. Bu sayede min. -15 C'ye kadar korunma sağlanmalı ve karışımda uygun korozyon önleyiciler de bulunmalıdır. Hazır karışımlarla homojen bir konsantrasyon dağılımı sağlanır. Viessmann primer devrede etilen glikol bazında hazır karışım Tyfocor kullanılmasını önermektedir. Uyarı Antifriz seçiminde onay veren makam tarafından istenen koşullara mutlaka uyulmalıdır.

46 VITOCAL 300 Toprak kaynaklı ısı pompaları Donma koruması Tyfocor HTL Tyfocor G-LS Tyfocor LS Renk mavi-yeşil mor kırmızı Satış tarihi 2001'e kadar 05/ /2003'e kadar; 2008'den sonra Tyfocor HTL karıştırılabilir karıştırılamaz karıştırılamaz Tyfocor G-LS karıştırılamaz karıştırılabilir karıştırılabilir Tyfocor LS karıştırılamaz karıştırılabilir karıştırılabilir Tyfocor akışkanlar kısmen kendi aralarında karıştırılabilir. Tyfocor LS/-G-LS veya Tyfocor HTL hazır karışım olduklarından kesinlikle su ile karıştırılamaz.

47 Hava kaynaklı ısı pompası Hava kaynaklı ısı pompası uygulaması iki şekilde mümkündür. 1- Dış mekan 2- İç mekan Hava kaynaklı ısı pompası sisteminin ilk yatırım maliyeti, enerji kaynağını ısı pompasına bağlamak çok kolay olduğu için oldukça düşüktür. Düşük dış hava sıcaklıklarında elektrikli ısıtıcı takviyesi gerekli olabilir. Hava/su ısı pompalarında ortam havasında ısı alımı cihazın yapısına ve boyutuna bağlıdır. Gerekli hava miktarı cihaz içerisinde bulunan bir fan tarafından hava kanalları üzerinden buharlaştırıcıya ulaştırılır. Buharlaştırıcı da havada bulunan ısı enerjisini ısı pompasının devridaimine aktarır.

48 Hava kaynaklı ısı pompası Hava kaynaklı ısı pompası büyük hacimlerde hava ile çalışmaktadır ( m 3 /h). Cihazın içerisinde havayı emmek için fan bulunmaktadır. Fanın ses seviyesi mahal ısıtmasında dikkate alınmalıdır. İç mekan uygulamasında çevre havasından ısı enerjisi çekmek için evin dış duvarına bir kanal bağlanmaktadır. Bu kanaldan ısı pompası fanı ile hava emilmektedir. Hava ısı pompasında bulunan buharlaştırıcıdan geçirilerek çevre havasının ısısı çekilmektedir. Emilen çevre havasının sıcaklığı düşmektedir ve diğer atık hava kanalından yine çevreye atılmaktadır. Çekilen ısı enerjisi ısı pompasında bulunan yoğuşturucuda ısıtma sistemini besleyen tesisat suyuna aktarılarak mahal ısıtması yapılır.

49 Hava kaynaklı ısı pompası İç mekanlara yerleştirme ile ilgili uyarılar Aydınlatma şaftı Vitocal Isı Pompası Tahliye borusu donma korumalı olmalıdır. Havada oluşan yoğuşma suyu bir sifon üzerinden atık su bağlantısı veya yoğuşma üzerinden tahliye edilmelidir. Hava kanallarına su ve yoğuşma suyu girmesini önlemek için su tahliyesi yeterli boyutta olmalıdır. Duvar geçişleri dik ve birbirine dik açılı olmalıdır. Giriş ve tahliye havası menfezleri havanın doğrudan girip çıkarak kısa devre yapmasını, önleyecek şekilde yerleştirilmelidir. Giriş ve tahliye menfezlerinde koruyucu ızgaralar (böceklere karşı) olmalıdır.

50 Hava kaynaklı ısı pompası İç mekanlara yerleştirme ile ilgili uyarılar Gürültü emisyonlarını azaltma önlemleri: -Isı pompasının binanın zemin plakasına veya ayrı bir kaide üzerine (ses yalıtımlı) yerleştirilmesi önerilmektedir. Kazan dairesinin üzerindeki katlara ve/veya ahşap zeminlere yerleştirilmesi önerilmez. -Ses yankılayan mekanlara kurulduğunda, ayrıca ses yutucu bir altlık kullanılmalıdır (gerektiğinde ısı pompası kauçuk şilte üzerine kurulmuş bir zemin plakası üzerine yerleştirilmelidir). Sesin çok yankılandığı mekanlarda duvarlara ve tavana ayrıca ses yutucu malzemeler monte edilmelidir. -Hava kanallarının ve boru hatlarının tüm duvar bağlantıları gövde seslerini yutacak şekilde tasarlanmalıdır. Hava kanalı veya duvar bağlantısı ile bina yapısı arasında gövde titreşimi ayırımı için hava kanalı ya da duvar bağlantısının etrafına elastik malzeme (inşaat köpüğü değil!) kullanılmalıdır. -Isı pompası oturma ve yatak odalarının altına veya bu mekanlara bitişik olarak yerleştirilmemelidir.

51 Hava kaynaklı ısı pompası Dış mekan uygulamasında yerleştirme ile ilgili uyarılar Vitocal Isı Pompası

52 Hava kaynaklı ısı pompası Dış mekan uygulamasında yerleştirme ile ilgili uyarılar Cihaz duvar veya bina önlerine yerleştirilmemelidir. Refleksiyon alanları ne kadar fazla olursa, o kadar fazla ses oluşur. Komşu dikey yüzeylerin (örn. duvarlar) sayısı arttıkça ses şiddeti seviyesi de boş alanlara göre üstel olarak yükselir. Cihazın duvar veya bina önlerine yerleştirilmesinden dolayı hava kısa devresi oluşabilir. Komşuların seslerden rahatsız olmaması için cihaz arsa sınırına 5 metreden daha yakın olarak yerleştirilmemelir.

53 Hava kaynaklı ısı pompası Dış mekan uygulamasında yerleştirme ile ilgili uyarılar Pencere tarafı Pencere tarafı Tahliye tarafı binaya çok kısa mesafeden üflenmemelidir. Tahliye tarafı binaya doğru yerleştirilmelidir. Isı pompasının tahliye alanında havanın soğuması nedeniyle 10 C d ış hava sıcaklığından itibaren buzlanma oluşabileceği için, cihazın tahliye tarafı ile yollar arasındaki mesafe 3 metreden az olmamalıdır.

54 Hava kaynaklı ısı pompası Dış mekan uygulamasında yerleştirme ile ilgili uyarılar Isı pompası yatay olarak ve daimi sabit bir tabana monte edilmelidir. Isı pompası için beton kaide hazırlanması önerilmektedir. Alttan ısı pompasına giren borular aynı ısı izolasyonu içindeki ısıtma gidiş ve dönüş, elektrik kabloları ve yoğuşma suyu tahliyesi için kaidede uygun boyutta bir girinti öngörülmelidir. Kaide, yerleştirme yeri ve hat kanalları, ısı pompasına ve kanallara kemirgen hayvanlar giremeyecek şekilde yapılmalıdır.

55 VIESSMANN 2010 ÜRÜN PROGRAMI Vitocal hava kaynaklı Vitocal 350-A Tip AWH-I ve AWH-O Hava/Su : 10,6 18,5 kw 300 Excellence Vitocal 160 A Tip WWK ve WWKS Kullanma suyu ısıtması için hava kaynaklı ısı pompası 100 Plus Boyler hacmi: 285 litre Isıtma gücü: 1,52 kw

56 VITOCAL 350 A AWH-I/AWH-O AWH-I: iç mekanlar için, AWH-O: dış mekanlar için Isıtma gücü 10,6 14,5-18,5 kw (A2/W35) Tip AWH-O Elektronik çift akışlı genleşme valf (EEV) ile bağlantılı olarak RCD sistemi (Refrigerant Cycle Diagnostic) sayesinde her işletme noktasında tüm yıl boyunca yüksek verim (COP) sağlanır ve bu sayede işletme giderleri düşük olur. COP: 3,5 a kadar (A2/W35) Maks. gidiş suyu sıcaklığı 65 C Kullanma suyu sıcaklığı 55 C Tip AWH-I WPR 300 kontrol paneline entegre kaskad kontrol (Harici H1 modülü gereklidir. Maks. 4 adet cihaza kadar kaskad kontrol imkanı)

57 VITOCAL 350 A AWH-I/AWH-O Hava emişi Evaporatör Radyal plug fan Hava egzostu Tam hermetik Compliant Scroll Tip AWH-O kompresör

58 VITOCAL 160 A, Tip WWK ve WWKS Kullanma suyu ısıtması için hava kaynaklı ısı pompası Fabrikada montajı ve kablolaması yapılmış hazır paket ünite montajı ve devreye alması kolaydır. Sıcak/soğuk su ve drenaj bağlantıları ile 230 V elektrik bağlantısının yapılması yeterlidir. Her türlü mahal ısıtması amaçlı ısı üreticisi ile birlikte sıcak su ısıtması için bağımsız olarak kullanılabilir. Tip WWKS: Entegre solar serpantin ve solar kontrol paneli ile. Maksimum 6 m² güneş kollektörü bağlanabilir. 200 m² ye kadar konutlarda kontrollü mekanik havalandırma için de kullanılabilir (emiş havası ile işletme). Kiler, şarap mahzeni gibi mekanların soğutulması için de kullanılabilir (resirkülasyon havası ile işletme). Atık ısı olarak sıcak hava kaynaklarından faydalanılabilir (ekmek fırınları, v.b.).

59 VITOCAL 160 A, Tip WWK ve WWKS Kullanma suyu ısıtması için hava kaynaklı ısı pompası Boyler hacmi: 285 litre Isıtma gücü: 1,52 kw C.O.P. (Hava 15 C/Su 45 C): 3,54 Maks. gidiş suyu sıcaklığı: - Elektrikli ısıtıcı çalışmadığında: 55 C - Entegre elektrikli ısıtıcı (1,5 kw) ile: 65 C Maks. hava debisi: 250 m3/h Soğutucu akışkan R134a Boyutlar: Uzunluk x Genişlik x Yükseklik: 660 x 700 x 1847mm (Emiş havası başlığı olmadan) 660 x 700 x 1838mm (Emiş havası başlığı ile) Ağırlık: 105 kg (Tip WWK) 110 kg (Tip WWKS)

60 VITOCAL 160 A, Tip WWK Resirkülasyon havası ile işletme Teknik hacimden emilen havanın ısısı boylerdeki kullanma suyuna aktarılır. Tekrar teknik hacime üflenen soğutulmuş ve nemi alınmış resirküle hava sayesinde teknik hacmin sıcaklığı düşer ve nem oranı azalır. 55 C ila 65 C arasında kullanma sıcak suyu isteniyorsa entegre elektrikli ısıtıcı devreye sokulabilir. A - Vitocal 160-A, Tip WWK D - Yoğuşma suyu için sifon ve gider G - Soğuk su bağlantısı

61 VITOCAL 160 A, Tip WWK Emiş havası ile işletme Banyo, WC, mutfak v.b. mekanlardan emilen havanın ısısı boylerdeki kullanma suyuna aktarılır. Soğutulmuş egzost havası, bir egzost kanalı ve menfezi yardımıyla dış ortama atılır. Binada negatif basınç oluşmaması için, dış duvardaki taze hava menfezleri üzerinden odalara kontrollü taze hava girişi sağlanmalıdır. A - Vitocal 160-A, Tip WWK C - Taze hava girişi D - Yoğuşma suyu için sifon ve gider G - Soğuk su bağlantısı

62 VITOCAL 160 A, Tip WWKS Resirkülasyon havası ile işletme - Boyler ve güneş kollektörleri arasındaki sıcaklık farkına göre, solar kontrol paneli solar devre pompasını açar veya kapatır. Solar devre pompası çalışırken, boylerin ısı pompası tarafından ısıtılması engellenir. A - Vitocal 160-A, Tip WWKS D - Yoğuşma suyu için sifon ve gider E - Güneş kollektörleri F - Solar Divicon G - Soğuk su bağlantısı

63 Enerji kaynaklarına göre sistemlerin karşı şılaştırılması Kriter Toprak kaynaklı ısı pompası (sondaj) Uygulanabilirlik Sondaj Toprak kaynaklı ısı pompası (serme) Büyük bir alana ihtiyaç var Hava kaynaklı ısı pompası Kolayca mümkün Su kaynaklı ısı pompası Yer altı suyunun kalitesi ve devamlılığı Ortalama COP COP = 4-5 COP = 4-5 COP = 3-4 COP = 5-6 Verim Yüksek Yüksek Orta En yüksek Isı kaynağı ğına bağlantı maliyeti Sondaj ve borulama maliyeti çok yüksek Hafriyat ve borulama maliyeti yüksek Hava kanalları maliyeti düşük Bakım maliyeti Düşük Düşük Düşük Orta Su kalitesi uygun değilse ilave pompa ve ara eşanjör maliyeti yüksek Doğal soğutma Mümkün Mümkün Mümkün değil Mümkün Aktif soğutma Mümkün Mümkün Mümkün Mümkün

64 Isı pompası sistemleri için özel boylerler ve su depolama tankları Isı pompasının çok sık devreye girip çıkmasını önlemek için su miktarı az olan sistemlerde (örn. radyatörlü ısıtma sistemlerinde) bir ısıtma suyu depo boyleri kullanılmalıdır. Bir ısıtma suyu deposunun avantajları: - Isıtma suyu depo boyleri kullanımı optimum çalışma sürelerine, dolayısıyla daha yüksek yıllık çalışma sayılarına ulaşılmasını sağlar. Isıtma suyu depo boylerleri debiyi ısı pompası ve ısıtma devresine dağıtır. Isı pompasının dengeli çalışmasını sağlar. Örneğin termostatik valfler ısıtma devresinin debisini düşürse bile, ısı pompasının debisi sabit kalır. - EDK kesinti sürelerinde kullanmak için: Isı pompaları kullanılan elektriğin tarifesine bağlı olarak pik zamanlarda, elektrik dağıtım kurumu (EDK) tarafından da devreden çıkartılabilir. Bir ısıtma suyu deposu ısıtma devrelerini tüm kesinti süresinde besler. - Isı pompası çalışma süresinin uzatılması - Güneş enerjisi destekli sistemlerde güneşten kazanılan enerjinin sisteme transfer edilmesini sağlar. Güneş enerjisi sistemleri hem ısıtmada hem de kullanma suyu ısıtmasında çok tercih edilmektedir.

65 Isı pompası sistemleri için özel boylerler ve su depolama tankları Kullanma suyu ısıtması için mahal ısıtmasına göre daha farklı şartlar gerekmektedir. Kullanma suyu ısıtmasında yıl boyunca yaklaşık olarak aynı ısı miktarı ve sıcaklık seviyesinde işletilmesi talep edilmektedir. Kullanılan ısı pompasına ve sistem konfigürasyonuna bağlı olarak maksimum boyler depolama sıcaklığı sınırlıdır. Ek bir elektrikli ısıtıcı, harici ısı üreticisi veya sekonder devrenin gidişinde bir sürekli akış tipi ısıtıcı ile bu sınırın üzerinde depolama sıcaklıkları mümkündür. Kullanma suyu öncelikle akşamları ısıtılmalıdır. Bunun faydaları: - Isı pompasının ısıtma gücü gündüzleri tamamen ısıtma işletmesi için kullanılır. - Bu sayede gece tarifesi daha uygun bir şekilde kullanılabilir.

66 VITOCELL V 100 CVW 16 kw'a kadar ısı pompaları için uygun fiyatlı bir çözüm Büyük serpantin yüzeyli emaye boyler 390 litre Emaye kaplı çift helezonik eşanjörlü Isı izolasyonu ayrı kartonda Serpantin yüzeyi yaklaşık 4m² 16 kw'a kadar ısı pompaları ile sorunsuz işletme Harici Eşanjör-Set ile opsiyonel güneş enerjisi bağlantısı İki adete kadar elektrikli ısıtıcı takılabilir (boylerin alt ve üst bölgesine) Ölçüler: yakl x 750

67 Isı pompası sistemleri için özel boylerler ve su depolama tankları Vitocell 340-M litre Çok yönlü kullanımlı kombi boyler Birden fazla ısı üreticisi bağlanabilmekte ve debisi yüksek, hijyenik kullanma suyu temin edilebilmektedir. Kombi boyler içerisine birden fazla serpantin yerleştirilerek yerden tasarruf edilmiştir. Isı pompaları, güneş kollektörleri ve kazanlarla bağlantılı olarak kullanma suyu ısıtması ve ısıtma suyu depolanması için boyler. Vitocell 100-B 300, 400 ve 500 litre Çift serpantinli boyler Ekonomik kullanma suyu ısıtması için korozyona dayanıklı Ceraprotect emaye kaplamalı çelik boyler. Isı pompası uygulamalarında ısı transferinin sürekliliği için serpantinler çift bağlanmıştır. Depolanan suyun eşit miktarda ısıtılması için ısıtıcı serpantin boylerin tabanına kadar konmuştur.

68 Boylerin hidrolik bağlantısı

69 Isı pompası sistemleri için özel boylerler ve su depolama tankları Sadece belirtilen boyleri kullanın. Aksi takdirde yüksek basınç problemi ve kullanma suyu sıcaklığının düşmesine neden olmaktadır.

70 B/W ısı pompası sistemi seçimi Isı ihtiyacı Sıcak su hazırlama EDŞ kapatma zamanı

71 B/W Isı Pompası sistemi kurulumu Boyutlandırma, İhtiyaç duyulan ısı Bina Tipi : Müstakil Ev, Yeni Sistem Tipi : Pompalı sıcak sulu yerden ısıtma sistemi Isıtılacak alan : 150 m² Sistem sıcaklığı Bina Isı yükü Q N : 40/32 C (Planlama Klavuzu veya DIN 4701/12831 ) 50 W/m2 *150 m² = 7,5 kw Kişi sayısı : 4 Sıcak su ilavasi : 0,25*4= 1 kw Günlük 50l/kişi ve =35 K ilavesi =0,25 kw/kişi olarak hesaplanır. EDŞ kesintisinden dolayı güç ilavesi 4 saat (Almanya da geçerli) ( burada 2*2 saat olarak alınmıştır. EDŞ sorulması tavsiye edilir). (Q N + Sıcaksu ilavesi)*24 saat/ 24-4 ( kesinti süresi) = 9 kw Sıcak su ilavesi % 20 den az olduğu için iptal edilmiştir!!! Q IP = Q N *24 / (24 (2*2)) =9 kw Isı Pompası

72 Isı pompası kapasite eğrileri

73 Tesisat örnekleri Toprak kaynaklı ısı pompası ile gaz yakıtlı duvar tipi cihazlara ısıtma desteği Bireysel ısıtma sistemlerine toprak kaynaklı antifriz/su ısı pompası yardımı ile ısıtma desteği sağlanmaktadır. Duvar tipi gaz yakıtlı ısıtıcı pik yüklerde devreye girmektedir Vitocal 300-G Antifriz/Su ısı pompası 2- Vitopend 200-W Duvar tipi gaz yakıtlı ısıtıcı 3- Vitocell 100-V Boyler 4- Vitocell 100-E Isıtma suyu deposu

74 Tesisat örnekleri Hava kaynaklı ısı pompası ve güneş enerjisi sistemi ile kullanma suyu ısıtması desteği Güneş enerjisi sistemi, hava kaynaklı ısı pompasını kullanma suyu ısıtması için desteklemektedir Solar-Divicon pompa grubu 2- Vitosolic 100 Solar kontrol paneli 3-Vitocal 350-A Hava kaynaklı ısı pompası 4-Vitosol Düzlemsel güneş kollektörü 5- Vitocell 100-V (CVW) Boyler 6- Vitocell 100-E Isıtma suyu deposu

75 Tesisat örnekleri Hava kaynaklı ısı pompası ile kazana ısıtma ve kullanma suyu desteği Bivalent (ikili)paralel işletme Kazan pik yüklerde devreye girmektedir Vitocal 300/350-A Hava kaynaklı ısı pompası 2-Vitoplex 200 Kazan 3- Vitocell Boyler 4- Vitocell 100-E Isıtma suyu deposu

76 Tesisat örnekleri Karışım vanasız 1 ısıtma devresi ve sıcak su ile natural cooling soğutma fonksiyonu (karışım vanalı NC-Box) Isı pompası ile mahal ısıtma Primer taraf Dönüş suyu sıcaklığı kontrol panelindeki (4) istenen sıcaklığın altına düştüğünde ısı pompası (Vitocal 300-G), primer pompa (5) ve sekonder pompa (6) devreye girer. Sekonder taraf Isıtma devresinin gidiş sıcaklığı kontrol paneli ile kontrol edilmektedir. Talebe göre ya sekonder pompa ile ısıtma devresine veya boyler sirkülasyon pompası (7) ile boylere çalıştırılır.

77 Isı pompası ile soğutma

78 Isı pompası ile soğutma Bazı ısı pompaları ile ısıtmanın yanı sıra soğutma da yapılabilmektedir. Sistem uygulamasına bağlı olarak iki tane soğutma türü yapılmaktadır. Doğal Soğutma: Sadece toprak ve su kaynaklı ısı pompalarında uygulanabilir. Yaz aylarında toprak altındaki ya da yeraltı suyunun düşük sıcaklık seviyesini (soğukluğunu, örneğin 5 o C sıcaklıktaki antifriz veya yeraltı suyu) direkt olarak binaya aktarıyoruz. Bu soğutma işlemi sırasında ısı pompası kompresörü tamamen devre dışıdır ve ısı değişimi doğrudan primer devrede gerçekleşir. Kontrol panelleri ile sirkülasyon pompaları haricinde enerji tüketen cihaz yoktur. Aktif soğutma: Isı pompası fonksiyonu tamamen ters çevrilip, soğutma makinesi (buzdolabı) gibi çalışması sağlanır. Soğutma işlemi sırasında kompresör daima devrededir. Bu yüzden soğutma kapasitesi doğal soğutmaya göre daha yüksektir. Hava, toprak ve su kaynaklı ısı pompalarında uygulanabilir.

79 Isı pompası ile doğal soğutma Yaz mevsiminde iç mahallerin sıcaklığı toprak yada yer altı sularının sıcaklıklarından daha yüksektir. Bu şartlar altında, kışın enerji kaynağı olarak kullanılan toprak ve yer altı suları direkt olarak binanın soğutulması için kullanılabilir. Bu amaçla bazı ısı pompalarının kontrol panellerine doğal soğutma fonksiyonu eklenmiştir. Doğal soğutma fonksiyonu birkaç ilave ekipmanla (eşanjör, üç yollu vana, sirkülasyon pompası) sağlanabilir. Soğutma kapasitesi, ısı kaynağının sıcaklığına, miktarına ve çalışma zamanına bağlıdır. Örneğin, tecrübelere göre, toprak yaz mevsimi sonlarına doğru daha fazla ısı enerji depolamaktadır ve sıcaklık seviyesi artmaktadır; ki bu da soğutma kapasitesinin düşmesine neden olmaktadır. Doğal soğutma modunda kompresör devrede olmadığından harcanan tek enerji devir daim pompalarının ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisidir. Devir daim pompaları kompresörden çok daha az elektrik tüketirler. Doğal soğutma modunda ısı pompası kompresörü sadece sıcak kullanma suyu ısıtması ihtiyacı varsa çalışır. Isı pompası kontrol ünitesi sirkülasyon pompalarını ve vanaların çalışmasını düzenler ve mahalin soğutma kontrolünü gerçekleştirir.

80 Isı pompası ile doğal soğutma Doğal soğutma fonksiyonu ısı pompası kontrol panelinin primer devre pompasını çalıştırması ile başlar (ısı pompası kompresörü çalışmıyor) Kontrol paneli, 3 yollu vanaları (C ve G) plakalı eşanjöre doğru açar ve sekonder devre için doğal soğutma pompasını çalıştırır. Mahalin ısı enerjisinin yerden ısıtma boruları ve plakalı eşanjör yardımıyla primer devredeki antifrize ve böylece sondaj kuyularına aktarılması sağlanır. Isı pompası doğal soğutma ile yerden soğutma Mahalin ısı enerjisi çekilmiş olur (mahal soğutulur). Soğutma için bağlanabilecek sistemler şu şekilde sıralanabilir: Yerden ısıtma/soğutma sistemleri Fan-coil ler Tavandan/Duvardan Soğutma

81 Isı pompası ile aktif soğutma Bir ısı pompasını soğutma için kullanma, kompresör akış yönünün ve genleşme valfinin tersine çalıştırılması ile mümkündür. Böylece akışkanın ve dolayısı ile ısının ters yönde hareket etmesi sağlanacaktır. Teknik açıdan bakıldığında 4 yollu vana ve ikinci bir genleşme valfinin soğutma çevrimine dahil edilmesi ile çözüme ulaşılabilir. İki yönlü ısı pompasının ısıtma modundaki şeması Dört yollu vana tüm sistemin akış yönünü tersine çevirir. Dört yollu vananın monte edilmesi ile sistemin ısıtma yada soğutma modunda olduğuna bakılmaksızın kompresör akış yönünü muhafaza eder. Isıtma modunda, kompresör gaz fazındaki soğutucuyu ısıtma sistemindeki eşanjöre gönderir. Kullanma suyu veya mekan ısıtması için soğutucu yoğuşur, enerjisini ısıtma sistemine verir.

82 Isı pompası ile aktif soğutma Soğutma işletimi için akım yönü dört yollu vana yardımı ile tersine döndürülür. Isıtma modundaki yoğuşturucu şimdi buharlaştırıcı olmuştur ve ortamdan aldığı ısıyı soğutucuya aktarır. Gaz fazına geçen soğutucu akışkan kompresöre dört yollu vana yardımı ile getirilir ve ısısını dışarı atacak olan yoğuşturucuya ulaştırır. İki yönlü ısı pompasının soğutma modundaki şeması İki yönlü çalışan ısı pompalarının ısıtma kapasiteleri ve COP değerleri her zaman soğutma kapasitelerinden daha yüksektir.

83 NC-Box ile natural cooling Soğutmak için bir ısıtma/soğutma devresi (örn. yerden ısıtma devresi) veya ayrı bir soğutma devresi (örn. fan coil) bağlanabilir. NC-Box gerekli tüm sirkülasyon pompaları, değiştirme valfları, karışım vanaları ve sensörlerle gerekli ısı pompası kontrol paneli KM-BUS arabirimine sahiptir. Isıtma/soğutma devresinden çekilen ısı NC-Box içinde bulunan eşanjör tarafından toprağa aktarılır. Seri olarak bağlanmış olan bu eşanjör primer devre ile ısıtma devresi arasında bir sistem ayırımı yapılmasını sağlar. natural cooling fonksiyon açıklaması Dış hava sıcaklığı soğutma sınırının (ayarlanabilir) altına düştüğünde, natural cooling soğutma işlevi kontrol paneli tarafından etkinleştirilir. Bir ısıtma devresi (yerden ısıtma devresi) üzerinden soğutmada dış hava kompanzasyonlu kontrol ve ayrı bir soğutma devresi ile soğutmada, örn. fan coil, oda sıcaklığına bağlı olarak gerçekleşir. Soğutma işletmesinde ısı pompası üzerinden kullanma suyu ısıtması mümkündür.

84 NC-Box ile natural cooling Sonda/kollektör tesisine ve toprak sıcaklığına bağlı olarak NC-Box ile 5 kw değerine kadar soğutma gücü aktarılabilir. Soğutma kapasitesi ısıtma periyodu sonunda maksimum değere erişir. Soğutma kapasitesi toprağın ısı ile yüklenmesine göre azalır.

85 AC-Box ile Active cooling İşlev olarak active cooling ayarlanıp serbest bırakılsa dahi, kontrol paneli önce natural cooling işlevini seçer. Bu durumda istenen oda sıcaklığına uzun bir süre içerisinde erişilemezse, kompresör devreye girer. Toprak kollektörlerinin veya toprak sondalarının aşırı olarak yüklenmesini önlemek için (kuruma tehlikesi), sıcaklık ve sıcaklık farkı daimi olarak ısı pompası kontrol paneli tarafından denetlenir. AC-Box içindeki tüm gerekli sirkülasyon pompalarına, valflara ve karışım vanalarına ısı pompası kontrol paneli üzerinden kumanda edilir. Maks. soğutma kapasitesi 13 kw'ye kadar (kullanılan ısıtma pompasına ve soğutma kaynağına bağlı olarak) AC-Box ile aktiv soğutma sonucu elde edilen ısı kullanma suyu ve havuz ısıtmasında kullanılabilir.

86 Isı pompasının düşük işletme maliyeti

87 ISI POMPASI Teşekkür ederiz

VIESMANN VITOCAL 200-S Hava/su ısı pompası, split tipi 1,3-16,0 kw

VIESMANN VITOCAL 200-S Hava/su ısı pompası, split tipi 1,3-16,0 kw VIESMANN VITOCAL 200-S Hava/su ısı pompası, split tipi 1,3-16,0 kw Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve Fiyatlar: Fiyat listesine bakınız. VITOCAL 200-S Tip AWB 201.B/AWB 201.C Dış ve iç mekan üniteli split

Detaylı

HAVA KAYNAKLI ISI POMPASI. MEVLANA BALÇIK 19 Kasım 2016, Cumartesi MMO ADANA ŞUBESİ SEMİNER SALONU

HAVA KAYNAKLI ISI POMPASI. MEVLANA BALÇIK 19 Kasım 2016, Cumartesi MMO ADANA ŞUBESİ SEMİNER SALONU HAVA KAYNAKLI ISI POMPASI MEVLANA BALÇIK 19 Kasım 2016, Cumartesi MMO ADANA ŞUBESİ SEMİNER SALONU Isı pompasının çalışma prensibi Çalışma şekli bir buzdolabı gibidir, sadece faydalanma şekli farklıdır.

Detaylı

Isı Pompası Otel Uygulamaları Eğitim Sunumu 23.01.2015 ANTALYA

Isı Pompası Otel Uygulamaları Eğitim Sunumu 23.01.2015 ANTALYA Isı Pompası Otel Uygulamaları Eğitim Sunumu 23.01.2015 ANTALYA Isı Pompası Nedir? Normalde Isı; diğer tüm enerji çeşitlerinde de olduğu gibi yüksek yoğunluklu kısımdan düşük yoğunluklu kısma doğru ilerleme

Detaylı

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller EVHRAC Fonksiyonu Bilindiği gibi binalarda hava kalitesinin arttırılması için iç ortam havasının egzost edilmesi ve yerine taze hava verilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Her ne kadar ısı geri kazanım cihazları

Detaylı

VIESMANN VITOCAL 300/350. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCAL 300 VITOCAL 350

VIESMANN VITOCAL 300/350. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCAL 300 VITOCAL 350 VIESMANN Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCAL 300/350 Isı pompası Antifriz/su 4,8-32,6 kw 4130-28040kcal/h Su/su 6,3-43,0 kw 5420-36980kcal/h Arşiv referansı: Teknik

Detaylı

Paket Tip Isı Pompaları

Paket Tip Isı Pompaları Paket Tip Isı Pompaları Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Tesisat ekipmanları aynı gövdenin içine yerleştirilmiş Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma,

Detaylı

VIESMANN. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCAL 350. Hava/su ısı pompası 10,6-18,5 kw

VIESMANN. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCAL 350. Hava/su ısı pompası 10,6-18,5 kw VIESMANN VITOCAL 350 Hava/su ısı pompası 10,6-18,5 kw Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız Arşiv referansı: Teknik Bilgiler Klasörü, Bölüm 11 VITOCAL 350 Tip AWI/AWO 65 C

Detaylı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı KOMPLE ÇÖZÜM Isıtma Soğutma Sıhhi Sıcak Su ÇEVRE DOSTU Dünyanın en yüksek COP=4,5 değerine sahip ekonomik sistemlerdir. Yenilenebilir enerji olan Hava ve Güneşten faydalanma Gaz veya yakıt ile ısıtmaya

Detaylı

AirHome Serisi Paket Tip Isı Pompaları

AirHome Serisi Paket Tip Isı Pompaları AirHome Serisi Paket Tip Isı Pompaları Apartman, siteler gibi toplu konut projelerinde ve Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için 20 kw'a kadar performans aralığında Tesisat ekipmanları

Detaylı

Havadan Suya Isı Pompası

Havadan Suya Isı Pompası Havadan Suya Isı sı * Kurulum Esnekliği * Ayrılabilir Boyler * Yüksek Enerji Tasarruflu İnverter Teknolojisi 1. Düşük İşletim Maliyeti 4. Farklılık 2. Düşük CO2 Emisyonu 5. Kolay Kurulum 3. Temiz ve Sessiz

Detaylı

ISI POMPASI. Abdunnur GÜNAY / FENTEK Müh.Ltd.Şti.

ISI POMPASI. Abdunnur GÜNAY / FENTEK Müh.Ltd.Şti. ISI POMPASI Abdunnur GÜNAY / Mak.M.Müh. Ş Neden Isı Pompası? Tükenen enerji kaynakları / artan fiyatlar! Ekonomik nedenler Artan Enerji talepleri Çevre dostluğu Güvenlik Bir evin enerji giderleri Isı Kaynakları

Detaylı

BOYLERLER. Paslanmaz Çelik Boyler PASLANMAZ ÇELİK BOYLERLER UB INOX SERİSİ UB INOX 80-2 UB INOX 120-2 UB INOX 200-2 UB INOX SOLAR 200-2

BOYLERLER. Paslanmaz Çelik Boyler PASLANMAZ ÇELİK BOYLERLER UB INOX SERİSİ UB INOX 80-2 UB INOX 120-2 UB INOX 200-2 UB INOX SOLAR 200-2 BOYLERLER PASLANMAZ ÇELİK BOYLERLER Paslanmaz Çelik Boyler UB INOX SERİSİ UB INOX 80-2 UB INOX 120-2 UB INOX 200-2 80, 120 ve 200 Litre Kapasiteli Paslanmaz Çelik Boylerler Genel Özellikler İmmergas ın

Detaylı

1 Direkt Isıtma Devresi, Boyler ve Sıcak Su Resirkülasyon Pompası (Z-Pompa) Kontrolü

1 Direkt Isıtma Devresi, Boyler ve Sıcak Su Resirkülasyon Pompası (Z-Pompa) Kontrolü viesmann Sistem Kapasitesi Ürün Tanımı Basınç Sınıfı Kazanlar Pompa Setleri Toplam kw Sip. No. Sip. No. kcal/h bar Liste Fiyatı Liste Fiyatı Liste Fiyatı 98 84.300 120 103.200 160 137.600 198 170.300 240

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamakta amacı ile tasarlanmış özel

Detaylı

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı Tavan tipi ısı pompalı ısı geri kazanım cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını

Detaylı

EKONOMİK ISITMA-SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ

EKONOMİK ISITMA-SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ EKONOMİK ISITMA-SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ Villa ve Konutlar SPA Merkezleri Otel ve Pansiyonlar Isıtmalı Yüzme Havuzları Diğer ısınma sistemlerine göre %75 e varan tasarruf 1202/1 Sok. No:81-N Yenişehir, İzmir

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamak amacı ile tasarlanmış alüminyum

Detaylı

Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri www.cukurovaisi.com

Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri www.cukurovaisi.com Yenilikçi ve Güvenilir... Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri www.cukurovaisi.com Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri Çukurova Isı nın kendi markası olan ve son teknolojiyle üretilen Silversun Hot Air Gaz

Detaylı

VIESMANN VITOSOLIC. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız. VITOSOLIC 100 VITOSOLIC 200

VIESMANN VITOSOLIC. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız. VITOSOLIC 100 VITOSOLIC 200 VIESMANN VITOSOLIC Güneş enerjisi sistemleri için kontrol paneli Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız. Arşiv referansı: Teknik Bilgiler Klasörü, Bölüm 13 VITOSOLIC 100 Elektronikfarksıcaklık

Detaylı

VIESMANN VITOSOL 222-T Heatpipe prensipli vakum borulu kolektör Güneş enerjisi ile kullanma suyu ısıtması için boyler ile

VIESMANN VITOSOL 222-T Heatpipe prensipli vakum borulu kolektör Güneş enerjisi ile kullanma suyu ısıtması için boyler ile VIESMANN VITOSOL 222-T Heatpipe prensipli vakum borulu kolektör Güneş enerjisi ile kullanma suyu ısıtması için boyler ile Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOSOL 222-T

Detaylı

AirMini Serisi Isı Pompaları

AirMini Serisi Isı Pompaları AirMini Serisi Isı Pompaları Apartman, siteler gibi toplu konut projeleri ve Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için 70 kw'a kadar performans aralığında Isı geri kazanımı özellikli

Detaylı

HAVA KAYNAKLI ISI POMPALARI

HAVA KAYNAKLI ISI POMPALARI HAVA KAYNAKLI ISI POMPALARI Hava kaynaklı ısı pompalar, en kolay bulunabilen ısı kaynağı olan çevre havasındaki enerjiyi kullanarak, mahalde ısıtma veya soğutma yapabilen cihazlardır. Kay-nak tarafında

Detaylı

Paket Tip Isı Pompaları

Paket Tip Isı Pompaları Paket Tip Isı Pompaları Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Tesisat ekipmanları entegrasyonlu Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma, soğutma, kullanım

Detaylı

viesmann Yoğuşmalı Kazan ve Kaskad Sistemler 19 Eylül 2016

viesmann Yoğuşmalı Kazan ve Kaskad Sistemler 19 Eylül 2016 Pos Ürün tanımı Kontrol paneli Boyler Yakıt Sipariş No. Liste fiyatı 1 Vitodens 200-W, 26/29 kw Vitotronic 100 Eşanjörlü D.gaz/LPG B2KB084 2.305,00 2 Vitodens 200-W, 26/29 kw Vitotronic 200 Eşanjörlü D.gaz/LPG

Detaylı

2015 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER

2015 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER 2015 LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER Versiyon: 2015 - I Güncelleme: 01.01.2015 BUDERUS GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ KOLEKTÖRLER VE KUMANDA PANELLERİ GÜNEŞ ENERJİSİ BOYLERLERİ MONTAJ SETLERİ VE AKSESUARLAR

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM- 4 5 8 G Ü N E Ş E N E R J İ S İ 2017-2 0 1 8 G Ü Z D Ö N E M İ Güneş kollektörü kullanarak tüketim veya ısıtma amaçlı sıcak

Detaylı

2016 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER

2016 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER 2016 LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER Versiyon: 2016 - V Güncelleme: 03.11.2016 BUDERUS GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ KOLEKTÖRLER VE KUMANDA PANELLERİ GÜNEŞ ENERJİSİ BOYLERLERİ MONTAJ SETLERİ VE AKSESUARLAR

Detaylı

2014 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER

2014 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER 2014 LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER Versiyon: 2014 - I Güncelleme: 03.02.2014 BUDERUS GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ KOLEKTÖRLER VE KUMANDA PANELLERİ GÜNEŞ ENERJİSİ BOYLERLERİ MONTAJ SETLERİ VE AKSESUARLAR

Detaylı

PASLANMAZ ÇELİK EŞANJÖR & GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ

PASLANMAZ ÇELİK EŞANJÖR & GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ PASLANMAZ ÇELİK EŞANJÖR & GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ Duvar Tipi Yer Tipi Sessiz çalışma (25 db) sınıf 5 D 95 n C KASKAD İLE 2640kW a KADAR GÜÇ Merkezi sistem için üretilmiş olan akte.mix serisi kazanlar binaların

Detaylı

VIESMANN VITOCELL 100-B. Teknik Bilgi Föyü VITOCELL 100-B. Çift serpantinli boyler 300, 400 ve 500 litre

VIESMANN VITOCELL 100-B. Teknik Bilgi Föyü VITOCELL 100-B. Çift serpantinli boyler 300, 400 ve 500 litre VIESMANN VITOCELL 100-B Çift serpantinli boyler 300, 400 ve 500 litre Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCELL 100-B Tip CVB Dikey tip, serpantinli Ceraprotect emaye

Detaylı

Havadan Suya Isı Pompası (Split Tip) [ Hava ] [ Su ] [ Toprak ] [ Buderus ] Kışın sıcaklığı ve yazın ferahlığı. Logatherm WPLS. Isıtma bizim işimiz

Havadan Suya Isı Pompası (Split Tip) [ Hava ] [ Su ] [ Toprak ] [ Buderus ] Kışın sıcaklığı ve yazın ferahlığı. Logatherm WPLS. Isıtma bizim işimiz [ Hava ] [ Su ] Havadan Suya Isı Pompası (Split Tip) [ Toprak ] [ Buderus ] Kışın sıcaklığı ve yazın ferahlığı Logatherm WPLS Isıtma bizim işimiz Tüm yıl boyunca konfor için yenilenebilir enerjiye yer

Detaylı

viesmann Yoğuşmalı Duvar Tipi Kazanlar 01 Mart 2017

viesmann Yoğuşmalı Duvar Tipi Kazanlar 01 Mart 2017 Pos Ürün tanımı Kontrol paneli Boyler Yakıt Sipariş No. Liste fiyatı 1 Vitodens 200-W, 26/29 kw Vitotronic 100 Eşanjörlü D.gaz/LPG B2KB084 2.392,00 2 Vitodens 200-W, 26/29 kw Vitotronic 200 Eşanjörlü D.gaz/LPG

Detaylı

VIESMANN VITOCAL 300-G Isı pompası sistemleri

VIESMANN VITOCAL 300-G Isı pompası sistemleri VIESMANN VITOCAL 300-G Isı pompası sistemleri Planlama Kılavuzu Monovalent (tekli) veya bivalent (ikili) ısıtma sistemlerinde mahal ve kullanma suyu ısıtması için elektrik tahrikli ısı pompası. VITOCAL

Detaylı

gereken zonlar desteklenebilmektedir.

gereken zonlar desteklenebilmektedir. Premix teknolojisi nedi Kullanılan otomatik devir ayarlı fan sayesind optimum gaz-hava karışımı ile her kapasited yüksek verim elde edilen teknolojiye premix teknolojisi denir. Bu teknoloji ile yüksek

Detaylı

HAVA KAYNAKLI ISI POMPALARI

HAVA KAYNAKLI ISI POMPALARI BERLINER YÜKSEK VERİMLİ, + ISI DEĞERLİ ISITMA, SOĞUTMA VE SICAK SU İÇİN HAVA KAYNAKLI ISI POMPALARI Isıtma, soğutma ve sıcak su için gerekli olan enerjinin %75 ni bedava olarak havadan alır. Free Energy

Detaylı

AirMidi Serisi Isı Pompaları

AirMidi Serisi Isı Pompaları AirMidi Serisi Isı Pompaları Otel, tatil köyü, okul, yurt, hastane ve iş merkezleri gibi hizmet binaları, Rezidans, ofis, AVM karışımlı plazalar, Apartman, siteler gibi toplu konut projeleri ve Daire,

Detaylı

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI. Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR)

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI. Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR) TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR) 1. Hava 2. Su (deniz, göl, nehir, dere, yeraltı suyu-jeotermal enerji) 3. Toprak

Detaylı

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI BERLINER YÜKSEK VERİMLİ, + ISI DEĞERLİ ISITMA, SOĞUTMA VE SICAK SU İÇİN TOPRAK KAYNAKLI Isıtma, soğutma ve sıcak su için gerekli olan enerjinin %80 nini bedava olarak topraktan alır. Çevreyi ve iklimi

Detaylı

İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU. Nurettin KÜÇÜKÇALI

İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU. Nurettin KÜÇÜKÇALI İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU Nurettin KÜÇÜKÇALI 1 POMPALAR 2 3 4 5 Sirkülasyon Pompalarını Kim Kontrol Edecek 6 7 8 9 10 11 12 13 Nominal çap 6" mm. 150 İç çap mm. 150 R basınç kaybı

Detaylı

Yazarlar: Tuncay Yoldaş, Şaban Durmaz

Yazarlar: Tuncay Yoldaş, Şaban Durmaz Isı Pompası Sistemleri ve Toprak Kaynaklı Bir Isı Pompasının Bir Villaya Uygulanması Heat Pump Systems and An Application of a Ground-Source Heat Pump to a Villa Yazarlar: Tuncay Yoldaş, Şaban Durmaz ÖZET

Detaylı

Sulu Split Tip Isı Pompaları

Sulu Split Tip Isı Pompaları Sulu Split Tip Isı Pompaları Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Boyler ve tesisat ekipmanlarını içeren estetik iç ünitesiyle Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi

Detaylı

KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu

KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgi 2. Çalışma Prensibi 3. Sistem Bileşenleri 4. Montaj 5. Resimlerle Kolektör Montajı 6. Teknik Detaylar 7. Teknik Bilgi 8. Bakım 9. Tesisat Şeması Genel

Detaylı

Isı Pompası Nedir? Isı pompası doğadan (Hava,toprak,su) aldığı enerjiyi kullanılabilir bir enerji haline dönüştüren sistemdir.bu sistem sayesinde

Isı Pompası Nedir? Isı pompası doğadan (Hava,toprak,su) aldığı enerjiyi kullanılabilir bir enerji haline dönüştüren sistemdir.bu sistem sayesinde 1 Isı Pompası Nedir? Isı pompası doğadan (Hava,toprak,su) aldığı enerjiyi kullanılabilir bir enerji haline dönüştüren sistemdir.bu sistem sayesinde havadan,sudan veya topraktan elde edilen enerji ile evlerimizde,işyerlerinde

Detaylı

Nominal soğutma kapasitesi

Nominal soğutma kapasitesi intherma 9 17 17.2 Nominal ısıtma kapasitesi 8.6 Isıtma kapasitesi aralığı 1.50~10.50 2.60~19.80 Isıtma giriş gücü W 500~2450 1000~4400 COP W/W 2.9~4.5 2.9~4.5 Nominal soğutma kapasitesi 7.5 14.5 Soğutma

Detaylı

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler 27 VR4+ DC Inverter Heat Recovery TEMEL ÖZELLİKLER Eş Zamanlı Isıtma ve Geçerli V4+ Heat Pump sistemi göz önüne alınarak, VR4+ Heat Recovery sisteminde bir oda

Detaylı

WOLF YOĞUŞMALI KOMBİ VE KAZANLAR

WOLF YOĞUŞMALI KOMBİ VE KAZANLAR KOMBİ VE KAZANLAR Sayfa No : 1 RESMİ NOMİNAL KAPASİTE (kw - 50/30 C) CSZ YOĞUŞMALI BOYLERLİ SOLAR KOMBİLER 10.01.004.3010 CSZ 20/300 Yoğuşmalı Boylerli Solar Kombi* 6,1-20,5 3.225 3.306 3.346 3.467 10.01.004.3011

Detaylı

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler

VR4+ DC Inverter Heat Recovery Dış Üniteler Dış Üniteler 27 TEMEL ÖZELLİKLER Eş Zamanlı ve Geçerli V4+ Heat Pump sistemi göz önüne alınarak, VR4+ Heat Recovery sisteminde bir oda soğutulurken diğeri kutusu sayesinde ısıtılır ve bu sayede kullanıcı

Detaylı

TOPRAK - SU KAYNAKLI ISI POMPASI SİSTEMLERİNİN UYGULANMASI

TOPRAK - SU KAYNAKLI ISI POMPASI SİSTEMLERİNİN UYGULANMASI TOPRAK - SU KAYNAKLI ISI POMPASI SİSTEMLERİNİN UYGULANMASI ÖZET Bu çalışmada; toprak-su kaynaklı ısı pompalarının alış veriş merkezlerindeki uygulamaları araştırıldı. TSKIP uygulama şekillerine bağlı olarak

Detaylı

2. Teori Hesaplamalarla ilgili prensipler ve kanunlar Isı Transfer ve Termodinamik derslerinde verilmiştir. İlgili konular gözden geçirilmelidir.

2. Teori Hesaplamalarla ilgili prensipler ve kanunlar Isı Transfer ve Termodinamik derslerinde verilmiştir. İlgili konular gözden geçirilmelidir. PANEL RADYATÖR DENEYİ 1. Deneyin Amacı Binalarda ısıtma amaçlı kullanılan bir panel radyatörün ısıtma gücünü oda sıcaklığından başlayıp kararlı rejime ulaşana kadar zamana bağlı olarak incelemektir. 2.

Detaylı

SU KAYNAKLI I SI POMPALARI

SU KAYNAKLI I SI POMPALARI BERLINER YÜKSEK VERİMLİ, + ISI DEĞERLİ ISITMA, SOĞUTMA VE SICAK SU İÇİN SU KAYNAKLI ISI POMPALARI Isıtma, soğutma ve sıcak su için gerekli olan enerjinin %85 nini bedava olarak sudan alır. Free Energy

Detaylı

1. Viessmann Grubu Genel Bilgiler Viessmann Group

1. Viessmann Grubu Genel Bilgiler Viessmann Group 1. Viessmann Grubu Genel Bilgiler Viessmann Group 1917 Şirketin kuruluş yılı 9.600 Çalışan sayısı 1,86 24 74 120 55 2011 cirosu (Milyar Euro) 11 ülkedeki üretim şirketleri sayısı Satış şirketleri ve partnerler

Detaylı

Soğutma ve Isıtma Birlikte / Geçiş Mevsimi

Soğutma ve Isıtma Birlikte / Geçiş Mevsimi Soğutma Modu Soğutma kulesi devrede, kazan kapalıdır. Tüm zonlar soğutma ihtiyacında ve soğutma esnasında açığa çıkan enerji kule, yer altı veya toprak altı borulaması ile atılır. Bu esnada çevrim suyu

Detaylı

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır.

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Standart ürünlerde çevre dostu R407c soğutucu akışkan kullanılmaktadır. Su sıcaklık rejimine veya isteğe göre farklı soğutucu akışkan ile sistem oluşturulabilmektedir.

Detaylı

VIESMANN VITOSOL 100-F. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOSOL 100-F. Düzlemsel kollektör

VIESMANN VITOSOL 100-F. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOSOL 100-F. Düzlemsel kollektör VIESMANN VITOSOL 100-F Düzlemsel kollektör Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız Arşiv referansı: Teknik Bilgiler Klasörü, Bölüm 13 VITOSOL 100-F Tip SV1 ve SH1 Dikey veya

Detaylı

MIDEA TRİ-THERMAL ISI POMPASI TEKNİK KILAVUZ- 2014

MIDEA TRİ-THERMAL ISI POMPASI TEKNİK KILAVUZ- 2014 MIDEA TRİ-THERMAL ISI POMPASI TEKNİK KILAVUZ- 2014 Modern Klima Isı Pompası Teknik Yayınlar 2014/5 MCAC-RTSM-2014-1 Tri-Thermal İçindekiler 1. Bölüm Genel Bilgiler... 1 2. Bölüm Teknik Özellikler ve Performans...

Detaylı

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI 1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI Otomatik kontrol sistemlerinin en önemli elemanları olan motorlu vanaların kendilerinden beklenen görevi tam olarak yerine getirebilmeleri için, hidronik devre

Detaylı

AirMini 04 08 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri

AirMini 04 08 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri AirMini 04 08 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma, soğutma, kullanım sıcak suyu

Detaylı

WOLF YOĞUŞMALI KAZANLAR

WOLF YOĞUŞMALI KAZANLAR KAZANLAR Sayfa No : 1 ÖNERİLEN BAYİ SATIŞ FİYAT LİSTESİ ANTALYA-TEL : (242) 322 00 29 RESMİ ÜRÜN NOMİNAL KAPASİTE (kw - 50/30 C) FİYATLAR ( AVRO ) CSZ YOĞUŞMALI BOYLERLİ SOLAR KOMBİLER CSZ 20/300 Yoğuşmalı

Detaylı

VIESMANN VITOCROSSAL 200 Gaz yakıtlı yoğuşmalı kazan 400-620 kw

VIESMANN VITOCROSSAL 200 Gaz yakıtlı yoğuşmalı kazan 400-620 kw VIESMANN VITOCROSSAL 200 Gaz yakıtlı yoğuşmalı kazan 400-620 kw Teknik Bilgi Föyü Sipariş no. ve fiyatlar için fiyat listesine bakınız VITOCROSSAL 200 Tip CM2 Gaz yakıtlı kondensasyon kazanı Doğalgaz ve

Detaylı

DÜNYADAKİ ATIK SU ISI DEĞİŞTİRİCİSİ UYGULAMALARI. Doç.Dr.Hüseyin GÜNERHAN Yük.Müh.Oğuzhan ÇULHA

DÜNYADAKİ ATIK SU ISI DEĞİŞTİRİCİSİ UYGULAMALARI. Doç.Dr.Hüseyin GÜNERHAN Yük.Müh.Oğuzhan ÇULHA DÜNYADAKİ ATIK SU ISI DEĞİŞTİRİCİSİ UYGULAMALARI Doç.Dr.Hüseyin GÜNERHAN Yük.Müh.Oğuzhan ÇULHA İçerik 1. Sisteme Genel Bakış 2. Atık Su Kaynaklı Isı Pompası Isı Değiştiricileri ve Tasarımı 3. Atık Su Isı

Detaylı

IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım üniteleri 6 ana model ile 750 m /h'ten 4000m /h'e kadar çok geniş bir uygulama alanını kapsarlar.

IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım üniteleri 6 ana model ile 750 m /h'ten 4000m /h'e kadar çok geniş bir uygulama alanını kapsarlar. IHRA-HP IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım ünitelerindeki temel prensip, egzost edilen hava ile taze havanın ısıtılıp veya soğutularak ısı geri kazanım yapılmasının yanında, ısı pompası sayesinde

Detaylı

WOLF YOĞUŞMALI KOMBİ VE KAZANLAR

WOLF YOĞUŞMALI KOMBİ VE KAZANLAR Sayfa No : 1 WOLF YOĞUŞMALI KOMBİ VE KAZANLAR TİPİ NOMİNAL KAPASİTE (kw - 50/30 C) CSZ YOĞUŞMALI BOYLERLİ SOLAR KOMBİLER 10.01.004.3010 CSZ 20/300 6,1-20,5 3.035 3.110 3.150 3.263 10.01.004.3011 CSZ 24/300

Detaylı

SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ 1

SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ 1 SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ 1 SOĞUTMA MAKİNALARI VE ISI POMPALARI Soğutma makinesinin amacı soğutulan ortamdan ısı çekmektir (Q L ); Isı pompasının amacı ılık ortama ısı vermektir (Q H ) Düşük sıcaklıktaki ortamdan

Detaylı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Systemair HSK Isı Geri Kazanımlı Havalandırma Sistemi kısaca IGH olarak adlandırılmaktadır. IGH, ısı enerjisini eşanjörler ve fanlar yardımı ile geri kazanarak enerji

Detaylı

AirMini Serisi 28-34 kw Isı Pompası Sistemleri

AirMini Serisi 28-34 kw Isı Pompası Sistemleri AirMini Serisi 28-34 kw Isı Pompası Sistemleri Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma, soğutma, kullanım sıcak suyu

Detaylı

Özlenen serinlik, keyif veren konfor...

Özlenen serinlik, keyif veren konfor... Özlenen serinlik, keyif veren konfor... Genel Katalog Kaset Tipi Klimalar Kapasite Aralığı Soğutma Kapasitesi : 18.000 48.000 Btu/h Isıtma Kapasitesi : 20.000 52.000 Btu/h İç ünite Dış ünite Özellikleri

Detaylı

WOLF YOĞUŞMALI KAZANLAR

WOLF YOĞUŞMALI KAZANLAR KAZANLAR Sayfa No : 1 RESMİ ÜRÜN NOMİNAL KAPASİTE (kw - 50/30 C) FİYATLAR ( AVRO ) 1 1 1 CGB YOĞUŞMALI KAT KALORİFERİ VE KAZANLAR CGB 50 Yoğuşmalı Kat 10.02.007.3005 12,2-49,9 2.321 Kaloriferi 2.414 2.460

Detaylı

WOLF YOĞUŞMALI KOMBİ VE KAZANLAR

WOLF YOĞUŞMALI KOMBİ VE KAZANLAR WOLF YOĞUŞMALI KOMBİ VE KAZANLAR Sayfa No : 1 RESMİ NOMİNAL KAPASİTE (kw - 50/30 C) FGB-K YOĞUŞMALI KOMBİLER 10.01.004.3012 FGB-K 28 Yoğuşmalı Kombi 27,3 938 961 973 1.008 10.01.004.3013 FGB-K 35 Yoğuşmalı

Detaylı

DAIKIN ALTHERMA HİBRİT ISI POMPASI

DAIKIN ALTHERMA HİBRİT ISI POMPASI Isı tüketimi( kwh) DAIKIN ALTHERMA HİBRİT ISI POMPASI Türker Pekgüç Daikin Türkiye Isıtma Ürünleri Şefi İletişim adresi: t.pekguc@daikin.com.tr Daikin Altherma Hibrit Isı Pompası, son teknolojiye sahip

Detaylı

SU SOĞUTMA SİSTEMLERİ

SU SOĞUTMA SİSTEMLERİ SU SOĞUTMA SİSTEMLERİ SU SOĞUTMA SİSTEMLERİ Su soğutma grupları Sadece soğutma ve ısı pompası fonksiyonlu Fancoiller Sistem ile kalite SU SOĞUTMA SİSTEMLERİ Ürün programına ve kapasite aralığına genel

Detaylı

AirMini 10 22 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri

AirMini 10 22 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri AirMini 10 22 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma, soğutma, kullanım sıcak suyu

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Otomotivde Isıtma, Havalandırma ve Amaç; - Tüm yolcular için gerekli konforun sağlanması,

Detaylı

WOLF YOĞUŞMALI KOMBİ VE KAZANLAR

WOLF YOĞUŞMALI KOMBİ VE KAZANLAR WOLF YOĞUŞMALI KOMBİ VE KAZANLAR Liste No : Sayfa No : Tarih : S/18-01 1 30.03.2018 ÖNERİLEN BAYİ SATIŞ FİYAT LİSTESİ ANTALYA-TEL : (242) 322 00 29 RESMİ ÜRÜN NOMİNAL FİYATLAR ( AVRO ) KAPASİTE (kw - 50/30

Detaylı

Konveyörlü Tip WTM140

Konveyörlü Tip WTM140 serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama, tezgahaltı, giyotin tip, konveyörlü,

Detaylı

Isı Pompası Sistemleri

Isı Pompası Sistemleri Isı Pompası Sistemleri Heat Pump Systems Yazar : Şaban DURMAZ Özet Bu makalede çeşitli ısı pompası tiplerinin çalışma prensipleri, günümüzde uygulamada en çok tercih edilen elektrik tahrikli kompresörlü

Detaylı

AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI

AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI 71AT Serisi Ürün No: 71 İSTANBUL KAZAN İmalat Makina İnşaat San. ve Tic. Ltd Şti. www.istanbulkazan.com.tr info@istanbulkazan.com.tr www.eastanbulwaterheater.com.tr

Detaylı

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU En Direk Soğutma!! İklimlendirme ve soğutma alanında hızla gelişen teknoloji bu alanda arge faaliyetleri yapılmasının önünü açmıştır. Kondanser ve evaparatör sistemlerinin daha efektif hale gelmesi ve

Detaylı

Isı Pompaları. WPS 140 C Toprak Kaynaklı Isı Pompası. Çalışma Prensibi

Isı Pompaları. WPS 140 C Toprak Kaynaklı Isı Pompası. Çalışma Prensibi Isı Pompaları Isı pompaları, düşük sıcaklıktaki bir ısı kaynağından, daha yüksek sıcaklıktaki bir ısı kaynağına ısı geçişinin gerçekleştirildiği termodinamik sistemlerdir. Isı pompaları, tek bir cihaz

Detaylı

VIESMANN VITOCELL 100-V. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve Fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCELL 100-V. Dikey tip boyler.

VIESMANN VITOCELL 100-V. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve Fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCELL 100-V. Dikey tip boyler. VIESMANN VITOCELL 100-V Dikey tip boyler 390 litre Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve Fiyatlar: Fiyat listesine bakınız Arşiv referansı: Teknik Bilgiler Klasörü, Bölüm 17 VITOCELL 100-V Tip CVW Dikey tip

Detaylı

VIESMANN. VITOCELL-W Duvar tipi cihazlar için boyler litre. Teknik Bilgi Föyü VITOCELL 300-W VITOCELL 100-W

VIESMANN. VITOCELL-W Duvar tipi cihazlar için boyler litre. Teknik Bilgi Föyü VITOCELL 300-W VITOCELL 100-W VIESMANN VITOCELL-W Duvar tipi cihazlar için boyler 0-400 litre Teknik Bilgi Föyü Sipariş No ve fiyatlar için fiyat listesine bakınız VITOCELL 0-W Boyler Ceraprotect emayeli çelik boyler Tip CUG alta yerleştirilmiş,

Detaylı

Mesleki Yayınlar Isı Pompaları

Mesleki Yayınlar Isı Pompaları Mesleki Yayınlar Isı Pompaları Vitocal - Doğanın Enerjisi ile Güvenilir Isıtma Isı pompaları çevreden aldıkları yenilenebilir enerjiyi kullanılırlar. Yıl boyunca toprak altında, yer altı sularında ve havada

Detaylı

NEM ALMA CİHAZI TTK 100 E 1500 TL + %16 KDV

NEM ALMA CİHAZI TTK 100 E 1500 TL + %16 KDV NEM ALMA CİHAZI TTK 100 E 1500 TL + %16 KDV Nem alma kapasitesi, 30 C / %80 bağıl nemde: 30 litre / 24saat Uygun olduğu maks. oda büyüklüğü: 90 m² / 225 m³ Çalışma aralığı, sıcaklık: 5 ila 35 C Çalışma

Detaylı

Kompresör % % % Ecocycle S -12 Ecocycle S -16 Ecocycle SZ-12 Ecocycle SZ-16 Ecocycle 13 Ecocycle 26 Ecocycle 39 Ecocycle 46 Ecocycle S -12 Ecocycle SZ-12 Ecocycle S -16 Ecocycle SZ-16 Tüm Modellerde

Detaylı

AirMidi Serisi Isı Pompası Sistemleri

AirMidi Serisi Isı Pompası Sistemleri Apartman ve siteler gibi kentsel dönüşüm projeleri, Rezidans, ofis, AVM karışımlı plazalar, Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar, Otel, tatil köyü, okul, yurt, hastane ve iş merkezleri

Detaylı

HERCULES Condensing 32 2 I Yer tipi Paslanmaz Çelik Boylerli Güneþ Enerjisi Baðlanabilen Paslanmaz Çelik Eþanjörlü Premix Sistem Yoðuþmalý Kombi

HERCULES Condensing 32 2 I Yer tipi Paslanmaz Çelik Boylerli Güneþ Enerjisi Baðlanabilen Paslanmaz Çelik Eþanjörlü Premix Sistem Yoðuþmalý Kombi HERCULES Condensing 32 2 I Yer tipi Paslanmaz Çelik Boylerli Güneþ Enerjisi Baðlanabilen Paslanmaz Çelik Eþanjörlü Premix Sistem Yoðuþmalý Kombi GENEL ÖZELLÝKLER HERCULES Condensing 32 2 I Yer Tipi Boylerli

Detaylı

2017 FİYAT LİSTESİ - DUVAR TİPİ CİHAZLAR

2017 FİYAT LİSTESİ - DUVAR TİPİ CİHAZLAR 2017 FİYAT LİSTESİ - DUVAR TİPİ CİHAZLAR Versiyon: 2017 - IV Güncelleme: 01.11.2017 BUDERUS KOMBİLER YOĞUŞMALI KOMBİLER (GB012-GB062-GB072) YOĞUŞMALI KOMBİLER (GB172) KONVANSİYONEL KOMBİLER (U022-U072)

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Merkezi Isıtma Gaz ve Tesisat Teknolojisi Alan Ortak

DERS BİLGİ FORMU. Merkezi Isıtma Gaz ve Tesisat Teknolojisi Alan Ortak BİLGİ FORMU Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim

Detaylı

VIESMANN VITOCELL 340-M Güneş enerjisi sistemleri için kombi boyler 750 ve 950 litre

VIESMANN VITOCELL 340-M Güneş enerjisi sistemleri için kombi boyler 750 ve 950 litre VIESMANN VITOCELL 340-M Güneş enerjisi sistemleri için kombi boyler 750 ve 950 litre Teknik Bilgi Föyü Sipariş No ve fiyatlar için fiyat listesine bakınız VITOCELL 340-M Tip SVKA Çok yönlü kullanımlı kombi

Detaylı

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ENERJİ KİM? 1999 yılından beri Ekotec yenilenebilir enerji sektöründe çalışmalar yapmaktadır. Avusturya da konut ısıtma soğutma konusunda hizmet veren Ekotec, Avrupa da ki yenilenebilir

Detaylı

WOLF YOĞUŞMALI KOMBİ VE KAZANLAR

WOLF YOĞUŞMALI KOMBİ VE KAZANLAR WOLF YOĞUŞMALI KOMBİ VE KAZANLAR Sayfa No : 1 ÖNERİLEN BAYİ SATIŞ FİYAT LİSTESİ ANTALYA-TEL : (242) 322 00 29 RESMİ ÜRÜN NOMİNAL KAPASİTE (kw - 50/30 C) FİYATLAR ( AVRO ) FGB-(K) YOĞUŞMALI KOMBİ VE KAT

Detaylı

PLC HAVAC HAVUZ TİP NEM ALMA SANTRALLERİ

PLC HAVAC HAVUZ TİP NEM ALMA SANTRALLERİ HAVAC HAVUZ TİP NEM ALMA SANTRALLERİ Gelişen yaşam şartlarının doğurduğu özel ortamlardan biride kapalı yüzme havuzlarıdır. Bu havuzlar yüzme sporun yaz kış aralıksız devam etmesini sağlamaktadır. Buna

Detaylı

Buderus Havadan Suya Isı Pompası Teknolojisi. Logatherm WPLS. Kışın sıcaklığı ve yazın ferahlığı

Buderus Havadan Suya Isı Pompası Teknolojisi. Logatherm WPLS. Kışın sıcaklığı ve yazın ferahlığı Buderus Havadan Suya Isı Pompası Logatherm WPLS Kışın sıcaklığı ve yazın ferahlığı Tüm yıl boyunca konfor için yenilenebilir enerjiye yer açın Bir sistem - Bir çok avantaj Logatherm WPLS, yalnızca kusursuz

Detaylı

6. GENLEŞME DEPOLARI 6.1 AÇIK GENLEŞME DEPOSU

6. GENLEŞME DEPOLARI 6.1 AÇIK GENLEŞME DEPOSU 6. GENLEŞME DEPOLARI Genleşme depoları sistemdeki basıncın kontrolü ve sisteme gerekli su desteğinin sağlanması bakımından çok önemlidir. Genleşme depoları açık ve kapalı olmak üzere iki tiptedir. 6.1

Detaylı

Gaz INOA GREEN EU. ErP uyumlu premix yoğuşma teknolojisi

Gaz INOA GREEN EU. ErP uyumlu premix yoğuşma teknolojisi Gaz ErP uyumlu premix yoğuşma teknolojisi PREMIX YOĞUŞMALI KOMBİ ErP uyumlu premix yoğuşma teknolojisi Yüksek alaşımlı döküm alüminyumdan imal edilmiş, premix ısı eşanjörü ile donatılmış yeni nesil yoğuşmalı

Detaylı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Systemair HSK Isı Geri Kazanımlı Havalandırma Sistemi kısaca IGH olarak isimlendirilmektir. IGH, ısı enerjisini eşanjörler ve fanlar yardımı ile geri kazanarak enerji

Detaylı

24-28 kw Konvansiyonel Kombi. Lawa / LawaPlus

24-28 kw Konvansiyonel Kombi. Lawa / LawaPlus 24-28 kw Konvansiyonel Kombi Lawa / LawaPlus LawaPlus Çift Eşanjörlü Konvansiyonel Kombiler 288 mm derinliği ile kompakt boyutlara sahip Lawa ve LawaPlus; kısıtlı alanlara dahi kolayca monte edilebilir

Detaylı

TARU ISI POMPALARI Doğadan gelen konfor, doğaya duyulan saygı

TARU ISI POMPALARI Doğadan gelen konfor, doğaya duyulan saygı TARU POMPALARI Doğadan gelen konfor, doğaya duyulan saygı KÖMÜRSÜZ, YAKITSIZ, ATIKSIZ SAĞLIKLI VE EKONOMİK TARU POMPALARI MEKANDA TARU POMPASI Firmamız ISO 9001 Kalite Güvence Belgesine sahiptir. POMPASI

Detaylı

Kadar artar. Artan bu hacmi depolayacak açık genleşme deposunun hacmi ise;

Kadar artar. Artan bu hacmi depolayacak açık genleşme deposunun hacmi ise; 7. GENLEŞME DEPOLARI Genleşme depoları sistemdeki basıncın kontrolü ve sisteme gerekli su desteğinin sağlanması bakımından çok önemlidir. Genleşme depoları açık ve kapalı olmak üzere iki tiptedir. 7.1

Detaylı

NIMBUS HAVA KAYNAKLI ISI POMPASI ISITMA I SU ISITMA I YENİLENEBİLİR ENERJİ I SOĞUTMA

NIMBUS HAVA KAYNAKLI ISI POMPASI ISITMA I SU ISITMA I YENİLENEBİLİR ENERJİ I SOĞUTMA NIMBUS HAVA KAYNAKLI ISI POMPASI ISITMA I SU ISITMA I YENİLENEBİLİR ENERJİ I SOĞUTMA YENİLİKLERLE GERÇEKLEŞEN 80 YILLIK BÜYÜME Yıllardır Ariston ürünlerini seçen ailelerin evlerine, günlük yaşamlarını

Detaylı

ISI POMPALARI. Hazırlayan ve Sunan : Özlem KARA

ISI POMPALARI. Hazırlayan ve Sunan : Özlem KARA ISI POMPALARI Hazırlayan ve Sunan : Özlem KARA İçerik Isı Pompası Çalışma Prensibi Isı Pompası Elemanları Kompresör Konderser Evaporatör Kısılma Vanası Isı Pompası Türleri Hava Kaynaklı Isı Pompası Su

Detaylı