Hasta Kararı Tedbirinizi Alın

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hasta Kararı Tedbirinizi Alın"

Transkript

1 Hasta Kararı Tedbirinizi Alın Hastanın kendisi için vereceği karar neden önemlidir? Hasta kararını nasıl yazarsınız? Hasta kararını nerede saklayabilirsiniz? Sizi temsil edecek bir yakınınızın anlamı nedir? Önemli adresler:

2 Hasta kararı neden önemlidir? Bir kaza veya bir hastalık neticesinde, kendinizle ilgili karar veremez duruma gelebilirsiniz. Hazırladığınız hasta kararı ile, böyle durumlar için tedbir alabilir, hangi tıbbi müdahaleleri isteyip, istemediğinizi önceden belirtebilirsiniz. Hasta kararı, doktorların zor kararlar vermesi gerektiği durumlarda kolaylık getirir ve «acaba hasta ne isterdi?» sorusuyla karşı karşıya kalındığında da, aile yakınlarının üzerinden yükü kaldırır. Bir kac örnek: Sayın A., 35 yaşında, ağır bir trafik kazası geçirmiş. Hastanede yatıyor ve solunum cihazına bağlı yaşıyor. Konuşabilecek durumda değil. Durumu belirsiz. Boynundan aşağı felç kalabilir ve yaşamı boyunca solunum cihazına bağlı yaşayabilir. Doktorlar eşiyle konuşup, böyle bir durumda kocasının ne isteyebileceğini eşine sorarlar. Bayan K., 65 yaşında, beyninde aniden büyümüş bir tümör var. Bu nedenle konuşamıyor ve söylemek istediklerini artık ifade edemiyor. Kanser hastalığı tedavi edilemez durumda. Işın terapisi imkanı ile tekrar konuşması mümkün olabilir ama tedavi çok ağır olduğu için (haftada beş kez altı seanslık ışın terapisi), doktorlar ve hastabakıcılar, bayan K. nın durumunda böyle sarsıcı bir terapinin anlamlı olduğundan emin değiller. Tedavi ekibi, bu nedenle ailesine başvuruyor. Bayan S. 85 yaşında ve bir kaç yıldır Alzheimer-Demans hastası. Hastalığına rağmen, neşeli ve hayatından memnun görünüyor ama artık gittikçe daha az yiyor ve daha çok halsizleşiyor. Bayan S. nin tekrar güç kazanması için, suni beslenme olanağı var. Fakat, bayan S. nin böyle bir tedaviye rıza göstermesi gerekiyor. Yapılan konuşmalarda çelişkili ifadelerde bulunuyor. Doktorlar, bayan S. nin konuyu anlamadığı izlenimi ediniyorlar. Bu nedenle, çocuklarıyla bağlantı kuruyorlar ve bundan sonra nasıl devam etmeleri gerektiğini soruyorlar. 2 Hasta kararı neden önemlidir?

3 Siz, aşağıdaki sorular üzerine hiç düşündünüz mü? Hayati tehlikenin olduğu durumlarda, hangi tedaviyi istersiniz? Siz, örneğin; artık yürüyemez veya konuşamaz hale gelseniz de veya zihinsel olarak geri kalsanız da herşeye rağmen yaşamaya devam etmek ister istermiydiniz? Siz, bedensel veya zihinsel engellerle yaşamayı düşünebilir misiniz? Hangileriyle yaşayabilirdiniz, hangileriyle yaşayamazdınız? Tıbbi müdahalelere ilişkin alınacak kararlarda önemli olacak, dünya görüşünüz veya dini inançlarınız var mı? Aileniz, arkadaşlarınız veya aile hekiminiz, hayati tehlike teşkil eden hastalığınızın olması durumunda, ne istediğiniz konusunda bilgi sahibi mi? Aile yakınlarınızdan veya arkadaşlarınızdan kim, doktorla birlikte böyle bir kararı sizin adınıza en iyi şekilde alabilir? Bilmeniz gerekenler: Hastalıkta, kazada veya hayatın bitme noktasında, zor durumlar için isteklerinizi önceden tespit edebilmeniz için iki yol var: Yazılı bir hasta kararıyla S. 4 bakınız Sizi temsil edecek, güvendiğiniz bir kişiye verilecek yazılı açıklamayla sayfa 5 3 Hasta kararı neden önemlidir?

4 Hasta kararının önemi: Siz, tıbbi tedavilere ilişkin kişisel isteklerinizi yazılı olarak tutabilirsiniz. Hasta kararınızda, hayati tehlikenin söz konusu olduğu durumda, sizin için nelerin önemli olduğunu, hangi tedavileri kabul edip, hangilerini reddettiğinizi kesin olarak belirtebilirsiniz. Doktorlar veya aile fertleriniz, sizin belirlediğiniz hasta kararıyla, zor durumlar için olan istekleriniz ve arzularınız üzerine önemli bilgiler edineceklerdir. Hasta kararınızda, ölümünüzden sonra bedeninizin ne olacağına, hayatınız sona erdiğinde sizin için önemi olan, yapılmasını istediğiniz dini törenleri belirtebilirsiniz. Aynı zamanda, otopsiyi kabul edip etmediğinizi ve organ bağışı yapmak isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz. Hasta kararını nasıl yapabileceğinize ilişkin çeşitli seçenekler vardır. Bunu kendiniz yazabilirsiniz veya bir kurumun basılmış formu ile isteklerinizi belirtebilirsiniz. Sayfa 7+8 bakınız. Hasta Kararının kullanılması, 2012 nin sonuna kadar İsviçre de Hasta kararı uygulaması konusundaki yasalar kantonlara göre farklı şekillerde düzenlenmiştir. Çoğu kantonda, hasta kararının dikkate alınmasını talep eden yasalar mevcuttur. 1 Ocak 2013 tarihinde, hasta kararı kullanımını, bütün İsviçre de tek bir biçimde düzenleyen, «Yetişkinleri Koruyucu Yasa» yürürlüğe girecektir. Hasta kararını nasıl yazarsınız? Eğer hasta kararını kendiniz yazmak isterseniz, dokümanınızda aşağıdaki noktalara dikkat etmek zorundasınız: Kimlik bilgilerinizi içermeli (adınız, soyadınız, doğum tarihiniz), istekleriniz açık olmalı, üzerine tarih yazılmalı ve kendi elinizle imzalanmış olmalı. 4 Hasta kararının önemi:

5 Çeşitli kurumlar, üzerinde hemen hemen bütün gerekli maddeleri içeren yazılı, sadece tarih sadece tarih atılıp, imzalanması gereken basılmış formlar sunuyorlar. Asıl olarak, bu formlar geçerlidir ama bu dokümanlar kişisel durumlara uymayabiliyor ve bu nedenle çoğu zaman kullanılamıyor. İçinde, seçiminizi yapabileceğiniz, tıbbi tedavilere ilişkin mevcut olanakların yazılı olduğu formlar var. Bunlar detaylı hazırlanmış ve isteklerinizi daha iyi yazabilme olanağı sunan, genellikle kendi başınıza doldurabileceğiniz, çok sayfalı dokümanlardır. Hasta kararının yazılması için danışmanlık hizmeti sunan kurumlar vardır. Bir hasta kararının doldurulmasına yönelik sorularınızla ilgili, orada bilgi edinebilirsiniz. Bazı doktorlar, hasta kararının yazılmasında yardımcı olurlar. Aile doktorunuza bu konuda sorabilirsiniz. Hasta kararı formu ve danışma hizmeti sunan kurumların önemli adreslerini, broşürün sonunda bulabilirsiniz. Bilmeniz gerekenler: Kendinizi ifade edebildiğiniz sürece, hazırlamış olsanız bile, hasta kararınız değil, sözlü ifadeleriniz geçerlidir. Hasta kararının ücreti ne kadardır? Tam olarak hazırlanmış formların çoğu ücretsizdir. Kısmi hazırlanmış hasta kararlarının ücreti 10 ila 20 Frank arasındadır. Hasta kararının hazırlanmasında yapılan danışmanlık hizmetlerinin ücreti kurumlara göre değişir. 5 Hasta kararının önemi:

6 Hasta kararını nerede saklayabilirsiniz? Hasta kararını ya hep üzerinizde taşıyınız ya da hasta kararınızın olduğunu belirten bir kimlik taşıyınız. Siz, bir hasta kararınızın olduğunu ve koyduğunuz yeri, doktorunuz aracılığı ile sağlık sigortası kartınızın üzerine kaydedebilirsiniz (acil durumlar için bilgiler kısmı). Hasta kararınızı, kullanılması gerektiğinde, bulunabilecek bir yerde saklayın. Örneğin güvendiğiniz bir kişiye veya aile doktorunuza verebilirsiniz. Hasta kararını saklamanın diğer bir yolu da, ücret karşılığında saklanmasıdır. 6 Hasta kararını nerede saklayabilirsiniz?

7 Sizi temsil edecek yakınınızın anlamı nedir? Kendinizi ifade bile edemez duruma geldiğiniz haller için, sizi temsil edecek bir yakınınızı ve onun yedeği olabilecek birini yazılı olarak belirleyebilirsiniz. Bu yakınınız, tıbbi kararlarda, doktorlara karşı sizi temsil eder ve sizin görüşlerinizi bildirir. Temsilciniz olan bu yakınınız, sağlık durumunuzla ilgili bilgilendirilir ve her türlü tıbbi müdahale ve bakım konularında doktorlarla birlikte sizin yerinize yetkili olarak karar verebilir. Sizin temsilciniz olan bu yakınınız, istekleriniz konusunda ne kadar ayrıntılı bilgi sahibi olursa, sizi o kadar iyi temsil eder. Eğer hasta kararı yazarsanız, temsilciniz olacak yakınınızı kararlarınız konusunda iyi bilgilendiriniz. Bilmeniz gerekenler: Eğer, sizi temsil edecek bir yakınınızı belirlerseniz, bu kişi, mevcut kararlar konusunda ve hastalık durumunuzla ilgili doktorlar tarafından bilgilendirilecek ve tedavi planlamasına etkin olarak katılacaktır. Sizi temsil edecek bir yakınınızı seçseniz bile, diğer aile fertlerinizin kendi görüşlerini bildirme hakkı her zaman vardır. İsteklerinizin yerine getirilmesi için ne yapabilirsiniz? Kısaca önemli notlar Aile fertlerinizle, kafanızdaki düşüncelerinizi ve hayati tehlikenin olduğu durumlar için neleri arzu ettiğinizi paylaşınız. Aile doktorunuzla, kafanızdaki düşünceleri ve sağlık durumununuzun kritik olması durumunda, tıbbi tedaviyle ilgili isteklerinizi paylaşınız. İsteklerinizi yazılı hale getirdiğiniz bir hasta kararı hazırlayınız. Hasta kararını hazırlarken, tarafsız bir kişiden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Adresler, broşürün arka sayfasındadır. 7 Sizi temsil edecek yakınınızın anlamı nedir?

8 Önemli Adresler Schweizerisches Rotes Kreuz (SRK) İsviçre Kızıl Haçı (Almanca) Şahsi, detaylı et ve mesleki sır yükümlülüğü altında yapılan danışmanlık hizmeti ücretlidir. Hasta kararı ve danışmanlık hizmeti, hasta kararının hazırlanması için İsviçre Kızıl Haçı nın aşağıda adresleri yazılı, kantonlardaki kurumları tarafından hizmete sunulmaktadır ve kişinin ikamet adresine bakılmadan tarafsız olarak hizmet sunulur: Aargau: Tel.: Glarus: Tel.: Graubünden: Tel.: Luzern: Tel.: Wallis: Tel.: Zug: Tel.: Zürich: Tel.: Sarnen: Tel.: Solothurn: Tel.: St. Gallen: Tel.: Basler Patientenverfügung Basel Hasta Kararı (Almanca) Karar internetten indirilebilir (ücretsiz), danışmanlık hizmeti ve saklı tutma imkanı vardır (herbiri için 50. Fr.). Editör: GGG Voluntas, die Medizinische Gesellschaft und das Universitätsspital Basel-Basel Sağlık Birliği ve Üniversite Hastanesi. Caritas Schweiz İsviçre Caritası (Almanca, Fransızca, İtalyanca) İnsanca ölebilmek. Karar, ek belgeleriyle birlikte yazılı olarak veya internet üzerinden ısmarlanabilir 15. Fr.). Telefonla danışmanlık hizmeti mümkün. Caritas Schweiz, Löwenstr. 3, 6002 Luzern, Telefon , Dialog Ethik- Etik Diyalog (Almanca, Fransızca) Karar, ücretsiz internetten indirilebilir. Kağıt baskı olarak ısmarlanabilir (12. Fr.). Saklı tutma imkanı vardır ve ücretlidir (129. Fr.). Dialog Ethik, Sonneggstr. 88, 8006 Zürich, Telefon , 8 Önemli Adresler

9 FMH, Verbindung der Schweizer Ärztinnen und Ärzte FMH, İsviçre Doktorlar Birliği (Almanca, Fransızca, İtalyanca) Karar, internetten ücretsiz indirilebilir. FMH, Elfenstr. 18, 3000 Bern, Telefon , Pro Mente Sana (Almanca, Fransızca) Karar, internetten ücretsiz indirilebilir. Schweizerische Stiftung, Pro Mente Sana, Hardturmstr. 261, Postfach, 8031 Zürich, Telefon , Schweizerische Patienten-Organisation İsviçre Hastalar-Organizasyonu (Almanca, Fransızca) Hasta Kararı, kılavuzuyla birlikte internet üzerinden ısmarlanabilir (13. Fr.) SPO Patientenschutz, Eigerplatz 12, 3007 Bern, Telefon , GGG Voluntas (Almanca) Şahsi hasta kararının hazırlanmasında danışmanlık hizmeti, saklı tutma imkanı, her ikiside ücretli. GGG Begleiten, Voluntas, Leimenstr. 76, 4051 Basel, Telefon , 9 Önemli Adresler

10 Künye: Editör: İsviçre Kızıl Haçı Metin: Peter Lack, lic. theol., Basel Redaksiyon: Renate Bühlmann, SRK Broşürler, PDF olarak, Almanca, Arnavutça, İspanyolca, Portekizce, Sırpça/ Boşnakça ve Türkçe dillerinde mevcuttur. Broşürleri internetten indirmek için: Bir çok dilde sağlık bilgileri. İsviçre Kızıl Haçı, Sağlık ve Entegrasyon Departmanı Broşürler, migeplus.ch nın uzman ve maddi desteği ile hazırlanmıştır.

SAĞLIK SİGORTASI. Temel Sigorta

SAĞLIK SİGORTASI. Temel Sigorta SAĞLIK SİGORTASI Temel Sigorta İsviçre de ikamet eden tüm kişiler hastalık ve kazaya karşı sigorta yaptırmak zorundadırlar. Bu temel sigorta yaş, köken ve ikamet statüsü ne olursa olsun, herkes için zorunludur.

Detaylı

Sizinle araştırmalar bir adım daha ileriye gidecek

Sizinle araştırmalar bir adım daha ileriye gidecek Sizinle araştırmalar bir adım daha ileriye gidecek Hastalara ait veri ve tahlillerin kullanılması hakkında bilgiler 1 Sayın hast Hastalıkların teşhisi ve tedavisinde son on yılda çok büyük gelişmeler kaydedildi.

Detaylı

İsviçre Kızılhaç Örgütünden (SRK) Hastalar için Tıbbi Vasiyet İradenizin belirleyici olması için.

İsviçre Kızılhaç Örgütünden (SRK) Hastalar için Tıbbi Vasiyet İradenizin belirleyici olması için. İsviçre Kızılhaç Örgütünden (SRK) Hastalar için Tıbbi Vasiyet İradenizin belirleyici olması için. Neden hastalık durumları için tıbbi vasiyet hazırlanmalıdır? Yaşam, özgürlüğünün tadını çıkarmak, etkin

Detaylı

Birlikte Kansere Karşı

Birlikte Kansere Karşı Birlikte Kansere Karşı Amaçları ve Görevleri Aargau Kanser Vakfı, 1957 yılında Aargau da kurulmuş toplum yararına çalışan bir dernektir. Bugünkü adıyla Aargau Kanser Birliği nin yaklaşık 2000 üyesi bulunmaktadır.

Detaylı

Araştırma Komisyonu KSW. Hasta Verileri ile Biyolojik. Araştırma Amaçlı

Araştırma Komisyonu KSW. Hasta Verileri ile Biyolojik. Araştırma Amaçlı Araştırma Komisyonu KSW Hasta Verileri ile Biyolojik Numunelerin Araştırma Amaçlı Kullanılması Sayın Hastamız Hastalıkların teşhis ve tedavi edilmesi son yıllarda büyük ilerlemeler kaydetti. Bu özellikle

Detaylı

Adli Ruh Sağlığı Hizmetleri'nde hasta haklarınız

Adli Ruh Sağlığı Hizmetleri'nde hasta haklarınız Adli Ruh Sağlığı Hizmetleri'nde hasta haklarınız Sizin için buradayız Zealand Bölgesi Ruh Sağlığı Hizmetleri'nde, hastalarımız her zaman ön plandadır. Hastalığınız ve tedaviniz hakkındaki bilgiyi, rehberliği

Detaylı

Hasta olarak haklarınız Adli Ruh Sağlığı Hizmetleri

Hasta olarak haklarınız Adli Ruh Sağlığı Hizmetleri Hasta olarak haklarınız Adli Ruh Sağlığı Hizmetleri Sizin için buradayız Zealand Bölgesi Ruh Sağlığı Hizmetleri nde, hastalarımız her zaman ön plandadır. Hastalığınız ve tedaviniz hakkındaki bilgiyi, rehberliği

Detaylı

Çalışıyorsunuz ve hamilesiniz

Çalışıyorsunuz ve hamilesiniz Bu broşür aşaǧıdaki dillerde basılmıştır: Arnavutça Boşnakça Almanca İngilizce Fransızca İtalyanca Hırvatça Portekizce Sırpça İspanyolca Tamilce Türkçe Sunduklarımız: Çalışıyorsunuz ve hamilesiniz İş yerinizdeki

Detaylı

Hasta Verilerinin. Forschungskommission 2/2017

Hasta Verilerinin. Forschungskommission 2/2017 Kantonsspital Winterthur Brauerstrasse 15 Postfach 834 8401 Winterthur Tel. 052 266 21 21 info@ksw.ch www.ksw.ch 2/2017 Forschungskommission KSW Hasta Verilerinin Kullanılması İletişim Zentrale Studienkoordination

Detaylı

[Dünya Tabipler Birliği nin Eylül 1995, Bali, Endonezya da yapılan toplantısında kabul edilmiştir.]

[Dünya Tabipler Birliği nin Eylül 1995, Bali, Endonezya da yapılan toplantısında kabul edilmiştir.] [Dünya Tabipler Birliği nin Eylül 1995, Bali, Endonezya da yapılan toplantısında kabul edilmiştir.] Giriş Hekimler, hastaları ve geniş toplum kesimleri arasındaki ilişkilerde son yıllarda önemli değişikler

Detaylı

TC GENELKURMAY BAŞKANLIĞI GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ KOMUTANLIĞI A N K A R A KADAVRA BAĞIŞ BROŞÜRÜ

TC GENELKURMAY BAŞKANLIĞI GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ KOMUTANLIĞI A N K A R A KADAVRA BAĞIŞ BROŞÜRÜ TC GENELKURMAY BAŞKANLIĞI GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ KOMUTANLIĞI A N K A R A KADAVRA BAĞIŞ BROŞÜRÜ İLETİŞİM ADRESİ GÜLHANE ASKERİ TIP FAKÜLTESİ, ANATOMİ ANABİLİM DALI, 06018, ETLİK/ANKARA ANATOMİ TEL:

Detaylı

KIBRIS TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ REKLAM TÜZÜĞÜ

KIBRIS TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ REKLAM TÜZÜĞÜ KIBRIS TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ REKLAM TÜZÜĞÜ (28.12.2005 - R.G. 227 - EK III - A.E. 802 Sayılı Tüzük) 1976 KIBRIS TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ YASASI (13/1976, 55/1977, 74/1989, 9/1992, 13/2004 ve 70/2006 Sayılı

Detaylı

Hamileliği Sonlandırma (Kürtaj) - Genel bilgiler ve danışma merkezleri

Hamileliği Sonlandırma (Kürtaj) - Genel bilgiler ve danışma merkezleri Hamileliği Sonlandırma (Kürtaj) - Genel bilgiler ve danışma merkezleri Önceden planlanmamış hamilelik kadının, erkeğin veya çiftin hayatında krize yol açabilir. Böylesi bir durumda kaçınılması mümkün olmayan

Detaylı

Geçmişe kıyasla daha mı sık unutuyorsunuz?

Geçmişe kıyasla daha mı sık unutuyorsunuz? Geçmişe kıyasla daha mı sık unutuyorsunuz? Tüm insanlar yaşlanınca değişir. Gençliğinizdeki kadar hatırlayamamanız doğaldır. Bazı durumlarda hafıza sorunları hastalık belirtisi olabilir. O takdirde doktorunuza

Detaylı

Bakım ve koruma yetkisi, tedbir yetkisi ve hasta talimatnamesi Vahim durumlar için önceden tedbir alma konusuna dair önemli bilgiler.

Bakım ve koruma yetkisi, tedbir yetkisi ve hasta talimatnamesi Vahim durumlar için önceden tedbir alma konusuna dair önemli bilgiler. Bakım ve koruma yetkisi, tedbir yetkisi ve hasta talimatnamesi Vahim durumlar için önceden tedbir alma konusuna dair önemli bilgiler. www.justiz.nrw.de Bakım ve koruma, tedbir yetkisi, hasta temsili İnsan

Detaylı

KÜTAHYA KAMU HASTANELERĠ BĠRLĠĞĠ GENEL SEKRETERLĠĞĠ EVDE SAĞLIK HĠZMETLERĠ

KÜTAHYA KAMU HASTANELERĠ BĠRLĠĞĠ GENEL SEKRETERLĠĞĠ EVDE SAĞLIK HĠZMETLERĠ KÜTAHYA KAMU HASTANELERĠ BĠRLĠĞĠ GENEL SEKRETERLĠĞĠ EVDE SAĞLIK HĠZMETLERĠ (TEMMUZ 2014 ) SAMİ AKPINAR UZMAN Evde Sağlık Hizmetinin Sunumu:10.03.2005 Tarih ve 25751 sayılı resmi gazetede yayınlanan usul

Detaylı

Eyalet Adalet ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı nın verdiği maddi destek sayesinde

Eyalet Adalet ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı nın verdiği maddi destek sayesinde Sevgili Berlinliler, Saygıdeğer Baylar ve Bayanlar, Eyalet Adalet ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı nın verdiği maddi destek sayesinde Şiddetten Koruma Acil Servisi 17 Şubat 2014 tarihinde açılışını yaptı.

Detaylı

BÖLÜM 3 HASTALARI İÇİN GÖZETİM ALTINDA TOPLUM TEDAVİSİ

BÖLÜM 3 HASTALARI İÇİN GÖZETİM ALTINDA TOPLUM TEDAVİSİ BÖLÜM 3 HASTALARI İÇİN GÖZETİM ALTINDA TOPLUM TEDAVİSİ (1983 Ruh Sağlığı Yasası, Bölüm 17A) 1. Hasta Adı 2. Bakımınızdan sorumlu kişinin ismi (sorumlu klinik tedavi uzmanınız ) 3. Gözetim altında toplum

Detaylı

KODU:EY.PR.01 YAYINLANMA TARĠHĠ:12.11.2015 REVĠZYON TARĠHĠ: REVĠZYON NO:00 SAYFA SAYISI:10

KODU:EY.PR.01 YAYINLANMA TARĠHĠ:12.11.2015 REVĠZYON TARĠHĠ: REVĠZYON NO:00 SAYFA SAYISI:10 HASTANE ÇALIġANLARI EĞĠTĠM PROSEDÜRÜ KODU:EY.PR.01 YAYINLANMA TARĠHĠ:12.11.2015 REVĠZYON TARĠHĠ: REVĠZYON NO:00 SAYFA SAYISI:10 1.AMAÇ Midyat Devlet Hastanesi nde hizmetin kalitesini arttıracak eğitim

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Prof. Dr. Nedim Çakır Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Yoğun bakım ünitesinde

Detaylı

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları HASTA BİLGİLENDİRME Yetişkin Hastaların Hakları 2 HASTA BİLGİLENDİRME Kısaca WGBO olarak anılan Tıbbi Tedavi Sözleşmesi Kanunu, yardım görevlisiyle aranızdaki ilişkileri düzenler. Bu kanuna göre gerek

Detaylı

Kadın sağlığı konusunda küçük bir rehber

Kadın sağlığı konusunda küçük bir rehber Kadın sağlığı konusunda küçük bir rehber Skåne deki Temel Bakımda bulunan Ebe muayenehaneleri (Barnmorskemottagningarna) NEREYE BAŞ- VURABILIRIM? IKIZLERIM OLUR MU? BENİM İÇİN UYGUN MU? NORMAL MI? KAÇA

Detaylı

Bremen Kanser Kayıt. Merkezi hakkında hasta bilgilendirmesi

Bremen Kanser Kayıt. Merkezi hakkında hasta bilgilendirmesi Bremen Kanser Kayıt Merkezi hakkında hasta bilgilendirmesi Bremen Kanser Sicili Güvenli Danışmanlık (Britta Schubert): Achterstrasse 30 Tel: 0421/ 218 56 999 D-28359 Bremen Doktor İdaresi (Dr. Sabine Luttmann):

Detaylı

KANUNA HIZLI BAKIŞ. - İş yerleri, yapılan işin niteliğine göre tehlike sınıflarına ayrılıyor.

KANUNA HIZLI BAKIŞ. - İş yerleri, yapılan işin niteliğine göre tehlike sınıflarına ayrılıyor. 1 KANUNA HIZLI BAKIŞ - İş sağlığı ve güvenliği konusu ilk kez müstakil bir kanunda ele alındı. - Kamu ve özel sektör ayrımı gözetmeksizin tüm çalışanlar kanun kapsamına alındı. - İş yerleri, yapılan işin

Detaylı

ilköğretim okulu Veliler için Bilgiler Die Volksschule Elterninformation Türkisch

ilköğretim okulu Veliler için Bilgiler Die Volksschule Elterninformation Türkisch ilköğretim okulu Veliler için Bilgiler Die Volksschule Elterninformation Türkisch Luzern kantonunda ilköğretim okulu Herkes için destek Tüm çocuklar ve gençler Luzern kantonunda ücretsiz ilköğretim okuluna

Detaylı

Ruh Sağlığı bölümünde hasta haklarınız

Ruh Sağlığı bölümünde hasta haklarınız Ruh Sağlığı bölümünde hasta haklarınız Sizin için buradayız Zealand Bölgesi Ruh Sağlığı Hizmetlerinde, hastalarımız her zaman ön plandadır. Hastalığınız ve tedaviniz hakkındaki bilgiyi, rehberliği anlaşılır

Detaylı

HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI. Bir Sağlık Kuruluşuna, Sağlık Hizmeti Almak İçin Başvurduğunuzda;

HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI. Bir Sağlık Kuruluşuna, Sağlık Hizmeti Almak İçin Başvurduğunuzda; HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI Bir Sağlık Kuruluşuna, Sağlık Hizmeti Almak İçin Başvurduğunuzda; HAKLARINIZ İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır.

Detaylı

SÇP No: 2. Yazılı Hasta Onamının (Bilgilendirilmiş Olur Formu) Alınması. Ankara Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Çalışma Prosedürleri

SÇP No: 2. Yazılı Hasta Onamının (Bilgilendirilmiş Olur Formu) Alınması. Ankara Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Çalışma Prosedürleri SÇP No: 2 Ankara Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Yazılı Hasta Onamının (Bilgilendirilmiş Olur Formu) Alınması Versiyon no: 1 Geçerlilik tarihi: Aralık 2013 Onaylayan: Prof. Dr. Hamdi Akan İmza... Tarih...

Detaylı

Bağımlılık sorunu olan insanlrın yakınları: Ne yapılabilir?

Bağımlılık sorunu olan insanlrın yakınları: Ne yapılabilir? Bağımlılık sorunu olan insanlrın yakınları: Ne yapılabilir? Alkol, yasak uyuşturucular, ilaçlar, şans oyunları Çevrenizden bir kişi bağımlı. Zorlandığınızı ve kendinizi çaresiz mi hissediyorsunuz? Hayatınızın

Detaylı

Yoğun Bakım Bölümü Hastalar için bilgiler. Afdeling Intensive Care

Yoğun Bakım Bölümü Hastalar için bilgiler. Afdeling Intensive Care Yoğun Bakım Bölümü Hastalar için bilgiler Afdeling Intensive Care Yoğun bakım bölümü (Afdeling Intensive Care) Bu broşürde Universitair Medisch Centrum St Radboud un yoğun bakım bölümüne ilişkin genel

Detaylı

TRICARE Overseas Program (TOP)

TRICARE Overseas Program (TOP) RICAR Overseas Program (OP) OP Prime kullanıcılarına sağlık hizmeti sağlayan sağlayıcılar için kısa kullanım klavuzu. RICAR is a registered trademark of the Department of Defense, Defense Health Agency.

Detaylı

Sizinle araştırmalar bir adım daha ileriye gidecek. Hastalara ait veri ve tahlillerin kullanılması hakkında bilgiler

Sizinle araştırmalar bir adım daha ileriye gidecek. Hastalara ait veri ve tahlillerin kullanılması hakkında bilgiler Sizinle araştırmalar bir adım daha ileriye gidecek Hastalara ait veri ve tahlillerin kullanılması hakkında bilgiler Sayın hast, Hastalıkların teşhisi ve tedavisinde son on yılda çok büyük gelişmeler kaydedildi.

Detaylı

Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu

Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu Bu broşür, Bayındır Hastanesi Söğütözü (BHS) Genel Yoğun Bakım (Reanimasyon) süreci hakkında sizi aydınlatmak amacıyla hazırlanmıştır.

Detaylı

Sağlık Sigortanız: Temel Sağlık Güvencesi. Fotoğraf: Barbara Graf Horka

Sağlık Sigortanız: Temel Sağlık Güvencesi. Fotoğraf: Barbara Graf Horka Sağlık Sigortanız: Temel Sağlık Güvencesi Fotoğraf: Barbara Graf Horka Kart 1 Ist die Grundversicherung in der Krankenkasse obligatorisch? Fotoğraf: tackgalichstudio/fotolia.com İsviçre Sağlık Sigortası

Detaylı

Canlı vericiden yapılan böbrek nakli mi kadavra vericiden yapılan böbrek nakli mi daha başarılıdır?

Canlı vericiden yapılan böbrek nakli mi kadavra vericiden yapılan böbrek nakli mi daha başarılıdır? BÖBREK NAKLİ Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrek nakli modern tıbbın en büyük başarılarından birisidir ve böbrek yetmezliği olan hastalarda tercih edilen tedavi şeklidir. Hastalar böbrek nakli olsa bile yaşamlarının

Detaylı

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ HASTA VE YAKINLARININ EĞİE ĞİTİMİ Hazırlayan Cihan Arabacı Eğitim Hemşiresi PROSEDÜRÜ 1 HASTA VE YAKINLARININ EĞİTİMİ Hasta ve yakınlarının tedavi ve bakım süreçlerine katılımı, hem hastanın kendisini

Detaylı

Dünya Hekimler Birliği, Hasta Hakları Bildirgesi 1

Dünya Hekimler Birliği, Hasta Hakları Bildirgesi 1 Dünya Hekimler Birliği, Hasta Hakları Bildirgesi 1 34. Dünya Hekimler Toplantısı nda kabul edilmiş (Lizbon, Portekiz, Eylül/Ekim 1981), 47. Dünya Hekimler Birliği Kurultayı nda değişikliğe uğramış (Bali,

Detaylı

BİLDİRİM SİSTEMİ İLE İLGİLİ GENEL HUSUSLAR

BİLDİRİM SİSTEMİ İLE İLGİLİ GENEL HUSUSLAR BİLDİRİM SİSTEMİ İLE İLGİLİ GENEL HUSUSLAR Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 11-12 Mart 2014 Giriş Soru: Bildirim Sistemini ne için kullanacağız? Cevap: EPDK ya mevzuat kapsamında sunulan tablolar, Bildirim

Detaylı

Hemşireliğin Kayıtlara Yansıyan Yüzü

Hemşireliğin Kayıtlara Yansıyan Yüzü Hemşireliğin Kayıtlara Yansıyan Yüzü Yaşam başlangıcından ölümüne kadar, sağlık ve hastalık durumunu anlama, uygun girişimleri planlayarak sorunu çözme sorumluluğuna sahip olan hemşirelik; insanı ele alan

Detaylı

Yaşlılar irtibat Merkezleri

Yaşlılar irtibat Merkezleri Yaşlılar irtibat Merkezleri Sosyal hizmetler bölümü I Yaşlılık ve Bakım Winterthur şehri evde bakım merkezi (Spiteks) Spiteks, Winterthur şehrimizin bir hizmetidir. Çeşitli yaş grubundan isanlara hastalık

Detaylı

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları HASTA BİLGİLENDİRME Yetişkin Hastaların Hakları 2 HASTA BİLGİLENDİRME Tıbbi Tedavi Sözleşmesi Kanunu (WGBO) ile Genel Veri Koruma Yönetmeliği (AVG), yardım görevlisiyle aranızdaki ilişkileri düzenlerler.

Detaylı

M.Ü. SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI ÖĞRENCİ KULÜP KURULUŞ AŞAMALARI

M.Ü. SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI ÖĞRENCİ KULÜP KURULUŞ AŞAMALARI M.Ü. SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI ÖĞRENCİ KULÜP KURULUŞ AŞAMALARI kultur@marmara.edu.tr 0216 338 38 69 / 1140-1162 https://sks.marmara.edu.tr https://www.sksfit.com YENİ KULÜP BAŞVURUSU ÖN BİLGİ

Detaylı

Op.Dr. Uğur DADALI Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Sağlık Kurulu Başkanı

Op.Dr. Uğur DADALI Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Sağlık Kurulu Başkanı MESLEK HASTALIĞI SAĞLIK KURULU DOSYASI HAZIRLANMASI MEVZUAT VE GEREKLİLİKLER Op.Dr. Uğur DADALI Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Sağlık Kurulu Başkanı İLGİLİ MEVZUAT SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK

Detaylı

Ülkemizde ikamet izni başvuru sürecini öncelikli olarak https://e-ikamet.goc.gov.tr adresinde yer alan başvuru formunu doldurarak başlatabilirsiniz.

Ülkemizde ikamet izni başvuru sürecini öncelikli olarak https://e-ikamet.goc.gov.tr adresinde yer alan başvuru formunu doldurarak başlatabilirsiniz. Uluslararası öğrenciler Türkiye ye gelmeden önce kabul edildikleri üniversiteden aldıkları kabul mektubuyla birlikte ülkelerindeki en yakın Türk Konsolosluğu na giderek geçerli bir öğrenci vizesi edinmelidir.

Detaylı

8 dilde. İsviçre de yaşlanmak. Göçmenler ve Yakınları İçin Sağlık Rehberi

8 dilde. İsviçre de yaşlanmak. Göçmenler ve Yakınları İçin Sağlık Rehberi 8 dilde İsviçre de yaşlanmak Göçmenler ve Yakınları İçin Sağlık Rehberi migesplus.ch Sağlık bilgilerinin farklı dillerde yayınlandığı internet platformu Schweizerisches Rotes Kreuz (İsviçre Kızıl Haçı)

Detaylı

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TEMEL EĞİTİM BÖLÜMÜ OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TEMEL EĞİTİM BÖLÜMÜ OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TEMEL EĞİTİM BÖLÜMÜ OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI Öğretmenlik Uygulaması II UYGULAMA KILAVUZU ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE İLİŞKİN GENEL AÇIKLAMALAR Öğretmenlik

Detaylı

GİRİŞİMSEL İŞLEMLER HAKKINDA DERNEK GÖRÜŞLERİMİZ & SAĞLIK BAKANLIĞI NA VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAZDIĞIMIZ YAZILAR

GİRİŞİMSEL İŞLEMLER HAKKINDA DERNEK GÖRÜŞLERİMİZ & SAĞLIK BAKANLIĞI NA VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAZDIĞIMIZ YAZILAR GİRİŞİMSEL İŞLEMLER HAKKINDA DERNEK GÖRÜŞLERİMİZ & SAĞLIK BAKANLIĞI NA VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAZDIĞIMIZ YAZILAR T.C.Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Birliği Başkanlığı na ve Sosyal Güvenlik Kurumu

Detaylı

E-BÜLTEN YILLIK ÜCRETLİ İZİN HAKKI İLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

E-BÜLTEN YILLIK ÜCRETLİ İZİN HAKKI İLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER E-BÜLTEN YILLIK ÜCRETLİ İZİN HAKKI İLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Yıllık ücretli izin, işveren ve çalışan arasında sorunlara neden olabilen ve sürekli gündemde olan bir konudur. Hâlbuki bu konu,

Detaylı

KONSÜLTASYON PROSEDÜRÜ

KONSÜLTASYON PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün

Detaylı

SOZIALE INTEGRATION. Sosyal Entegrasyon. İleri derecede teşvike muhtaç çocukların sosyal

SOZIALE INTEGRATION. Sosyal Entegrasyon. İleri derecede teşvike muhtaç çocukların sosyal SOZIALE INTEGRATION Sosyal Entegrasyon İleri derecede teşvike muhtaç çocukların sosyal entegrasyonufırsat ve görev Sosyal Uyum Sevgili anne ve babalar, Öğrenme engelli çocuklara yönelik teşvikin kapsamı,

Detaylı

Erken Bo alma. (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü. www.späterkommen.de

Erken Bo alma. (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü. www.späterkommen.de Erken Bo alma (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü www.späterkommen.de Erken bo alma sorununuz var ml test edin Erken boşalma riskinizi, aşağıdaki uzman kişilerce hazırlanmış sorulara

Detaylı

Demans (Bunama) nedir?

Demans (Bunama) nedir? Demans (Bunama) nedir? Çok unutkan olduğunuz için günlük yaşamınız zorlaşıyor mu? Konuşurken kelimeleri veya dükkâna giden yolu hatırlamakta zorluk çekiyor musunuz? Bunlar demans hastalığı belirtileri

Detaylı

GUSTOLOJİ ÖN MUHASEBE PROGRAMI

GUSTOLOJİ ÖN MUHASEBE PROGRAMI GUSTOLOJİ ÖN MUHASEBE PROGRAMI STOK CARİ BANKA KASA FATURA ÇEK/SENET PERSONEL TOPLU SMS RAPORLAR DÖVİZ KUR HESABI GUSTOLOJİ ÖN MUHASEBE PROGRAMI GENEL ÖZELLİKLERİ Muhasebe Programı istediğiniz para biriminden

Detaylı

Berlin ve Brandenburg Eyaletleri Klinik Kanser Kaydı Hastalar için bilgiler

Berlin ve Brandenburg Eyaletleri Klinik Kanser Kaydı Hastalar için bilgiler Bildirimle yükümlü kişinin ismi ve adresi veya bildirim yeri (mühür): Berlin ve Brandenburg Eyaletleri Klinik Kanser Kaydı Hastalar için bilgiler Değerli hastalar, Sizde kötü huylu tümör hastalığı (kanser),

Detaylı

Hastane. Hastane Grupları 19/11/2015. Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar

Hastane. Hastane Grupları 19/11/2015. Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar Hastane Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar Yük.Hem.Müge Bulakbaşı Ekonomik, verimli ve etkili olarak her türlü sağlık hizmetinin kesintisiz üretildiği, Eğitim, araştırma ve toplum sağlığı hizmetlerinin

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ RİSK ANALİZİ PROSEDÜRÜ

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ RİSK ANALİZİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ 2. KAPSAM Nazilli Devlet Hastanesinde bölüm bazında risk değerlendirmeleri yaparak çalışanların çalıştıkları alanlardan kaynaklı risklerini belirlemek ve gerekli önlemlerin alınmasını

Detaylı

KOCAELİ DERİNCE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HALKLA İLİŞKİLER KOMİSYONU

KOCAELİ DERİNCE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HALKLA İLİŞKİLER KOMİSYONU KOCAELİ DERİNCE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HALKLA İLİŞKİLER KOMİSYONU KOCAELİ DERİNCE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HAZIRLAYANLAR Metinler Uz. Dr. Rabia TERZİ Gülsüm ÖZGÜLER Metin Editör Leyla ERALP

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Konu; İSG Kurulları Amaç; Elliden fazla çalışanı olan işyerlerinde kurulması zorunlu olan İSG kurullarının oluşumu, görevleri ve önemi hakkında bilgi sahibi olmak. Öğrenim

Detaylı

tabip tarafından yazıldı. Çarşamba, 30 Kasım :43 - Son Güncelleme Çarşamba, 30 Kasım :48

tabip tarafından yazıldı. Çarşamba, 30 Kasım :43 - Son Güncelleme Çarşamba, 30 Kasım :48 Bilindiği gibi, sağlık alanında mevzuatın belirlediği sınırlar içinde tanıtım yapmak mümkün olmakla birlikte, bu alanda reklamın yaratacağı olumsuz etkileri öngören yasa koyucu, insan sağlığı ve bu kapsamda

Detaylı

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1 Kod: ISG_TGE_14 GENEL AÇIKLAMA Bu bilgilendirme notu İSG İş Güvenliği Temel Eğitim Seti nin bir parçası olan Malzeme Güvenliği Bilgi Formları konulu eğitim kapsamında hazırlanmıştır. Eğitimin CD üzerinde

Detaylı

TEDAVİ İÇİN HASTANEYE KABUL

TEDAVİ İÇİN HASTANEYE KABUL TEDAVİ İÇİN HASTANEYE KABUL (1983 Ruh Sağlığı Yasası, Bölüm 3) 1. Hasta Adı 2. Bakımınızdan sorumlu kişinin ismi (sorumlu klinik tedavi uzmanınız) 3. Hastane ve koğuş ismi 4. Bölüm 3 altında alıkoyma tarihi

Detaylı

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA Google Docs yani Google Dokümanlar hizmeti bir süre önce Google Drive adlı bulut depolama hizmetinin içerisine alındı ve çok daha gelişerek yoluna devam etti. Google

Detaylı

Yardım alabilirsin Birileri ile konuş

Yardım alabilirsin Birileri ile konuş Evlilik sadece özgürce ve tam rıza ile yapılmalıdır birleşmiş Milletler insan hakları bildirgesinden alınmıştır Yardım alabilirsin Birileri ile konuş Bu broşürü www.tvangsekteskap.no da ve yayıncıların

Detaylı

Z O R L U T E S İ S Y Ö N E T İ M İ A. Ş Z O R L U C E N T E R

Z O R L U T E S İ S Y Ö N E T İ M İ A. Ş Z O R L U C E N T E R Z O R L U T E S İ S Y Ö N E T İ M İ A. Ş Z O R L U C E N T E R İş sağlığı ve güvenliği kapsamında Zorlu Tesis Yönetimi A.Ş ve Zorlu Center da çalışan firmalarımız için istenecek belgelerin açıklaması Güncelleme:

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU Burhanettin KURT Genel Müdür Yardımcısı 23 Aralık 2014 6331 sayılı İş Sağlığı

Detaylı

Herkes için bir hasta (patientförsäkring) sigortası TEDAVINIZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ

Herkes için bir hasta (patientförsäkring) sigortası TEDAVINIZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ Herkes için bir hasta (patientförsäkring) sigortası TEDAVINIZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ TEDAVİNİZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ Tedaviniz sırasında yaralanırsanız, Hasta Yaralanma Yasası [patientskadelagen]

Detaylı

LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ MEZUNİYET İŞLEMLERİ - SIK SORULAN SORULAR

LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ MEZUNİYET İŞLEMLERİ - SIK SORULAN SORULAR LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ MEZUNİYET İŞLEMLERİ - SIK SORULAN SORULAR Bu dönem tezimi savunup mezun olmak istiyorum, nasıl tarih almalıyım? Tez savunma tarihi alırken nelere dikkat etmeliyim? Tez savunma tarihleri,

Detaylı

HÜKÜM GİYMEMİŞ BİR TUTUKLUNUN HASTANEYE SEVKİ (KISITLAMALI YA DA KISITLAMASIZ)

HÜKÜM GİYMEMİŞ BİR TUTUKLUNUN HASTANEYE SEVKİ (KISITLAMALI YA DA KISITLAMASIZ) HÜKÜM GİYMEMİŞ BİR TUTUKLUNUN HASTANEYE SEVKİ (KISITLAMALI YA DA KISITLAMASIZ) (1983 Ruh Sağlığı Yasası, Bölüm 48) 1. Hasta Adı 2. Bakımınızdan sorumlu kişinin ismi (sorumlu klinik tedavi uzmanınız ) 3.

Detaylı

İSTEDİĞİM KİŞİ İLE EVLENEBİLİR MİYİM

İSTEDİĞİM KİŞİ İLE EVLENEBİLİR MİYİM İSTEDİĞİM KİŞİ İLE EVLENEBİLİR MİYİM Turkiska KENDİNİ TANIYOR MUSUN? AŞAĞIDAKİ SEÇENEKLERİN HANGİSİNDEN TEDİRGİNSİN?...... istediğin kişi ile evlenemeyeceğine?... aynı çinsiyete sahip birine aşık olamayacağına?...

Detaylı

genel bilgilendirme Hasta Hakları ve Sorumlulukları

genel bilgilendirme Hasta Hakları ve Sorumlulukları genel bilgilendirme Hasta Hakları ve Sorumlulukları Haklarınız Temel insan haklarının sağlık hizmetleri sahasındaki yansıması olan ve başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda, diğer mevzuatta ve milletlerarası

Detaylı

Ruh Sağlığı Hizmetleri hastası olarak sahip olduğunuz haklar

Ruh Sağlığı Hizmetleri hastası olarak sahip olduğunuz haklar Ruh Sağlığı Hizmetleri hastası olarak sahip olduğunuz haklar Sizin için buradayız Zealand Bölgesi Ruh Sağlığı Hizmetlerinde, hastalarımız her zaman ön plandadır. Hastalığınız ve tedaviniz hakkındaki bilgiyi,

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu Başvuru Formu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu Başvuru Formu Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu Başvuru Formu Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde yapılan ve/ya ODTÜ çalışanları/öğrencileri tarafından yürütülen ve insan katılımcılardan

Detaylı

Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri

Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri Çevremizde bulunan sağlık kuruluşları, herhangi bir sağlık probleminde müdahalede bulunan ve tedavi amacı güden kuruluşlardır. Yaşadığınız çevrede bulunan

Detaylı

AV. VEDAT CANBOLAT AV. ELİF CANBOLAT GÖKTEPE

AV. VEDAT CANBOLAT AV. ELİF CANBOLAT GÖKTEPE AV. VEDAT CANBOLAT AV. ELİF CANBOLAT TIBBİ MÜDAHALEDE KÖTÜ UYGULAMA Tıbbi müdahale; tıp mesleğini icraya yetkili bir kişi tarafından, doğrudan veya dolaylı olsa da tedavi amacına yönelik olarak gerçekleştirilen

Detaylı

Akut Resusitasyon Araştırmalarında Bilgilendirilmiş Onam Alma - Uluslararası Durum Belirleme Anketi -

Akut Resusitasyon Araştırmalarında Bilgilendirilmiş Onam Alma - Uluslararası Durum Belirleme Anketi - Bu anket çalışması, bir uluslararası araştırma ekibi tarafından bilgilendirilmiş onam alınamayacak kişilerde akut resusitasyon çalışmalarındaki uluslararası kabul edilebilirlik ve düzenleyici durumu tespit

Detaylı

Farmakoloji Uzmanlık Eğitiminden Ne Bekliyoruz?

Farmakoloji Uzmanlık Eğitiminden Ne Bekliyoruz? Farmakoloji Uzmanlık Eğitiminden Ne Bekliyoruz? Dr. Burçak Deniz Dedeoğlu İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji AbD. Trabzon, Ekim 2007 Tıbbi Farmakolog Farmakolog:

Detaylı

Engelli olmanıza rağmen, zengin ve canlı bir yaşam yaşamak istermisiniz?

Engelli olmanıza rağmen, zengin ve canlı bir yaşam yaşamak istermisiniz? Shamsen yardımı ile hayatın tadını çıkarıp varoluş ve canlı bir yaşam alabilirsiniz Telefon 0241-102 88 www.shamsen-assistans.se Engelli olmanıza rağmen, zengin ve canlı bir yaşam yaşamak istermisiniz?

Detaylı

KOCAELİ DERİNCE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HALKLA İLİŞKİLER KOMİSYONU

KOCAELİ DERİNCE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HALKLA İLİŞKİLER KOMİSYONU KOCAELİ DERİNCE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HALKLA İLİŞKİLER KOMİSYONU KOCAELİ DERİNCE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HAZIRLAYANLAR Metinler Uz. Dr. Rabia TERZİ Metin Editör Leyla ERALP Resimler Tasarım

Detaylı

M eme kanseri ameliyatı. sonrası

M eme kanseri ameliyatı. sonrası Bilgilendirme Erken teşhis Bilgiler Meme kanseri ameliyatı sonrası tedavi Erken teşhis Bilgilendirme Meme kanseri ameliyatı sonrası tedavi Erken teşhis Bilgiler Bilgilendirme Meme kanseri ameliyatı sonrası

Detaylı

Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde No Yeni yayınlandı

Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde No Yeni yayınlandı Sayfa: 1/5 Revizyon i Açıklama Revizyon No Madde No Yeni yayınlandı. - - - KAPSAM: Kalite Yönetim Birimi Hazırlayan: Duygu SIDDIKOĞLU Kalite Yönetim Birimi Kontrol Eden Funda BATMAZOĞLU Kalite Koordinatörü

Detaylı

SAĞLIK SİGORTALARI SINAVI WEB-ARALIK 2015

SAĞLIK SİGORTALARI SINAVI WEB-ARALIK 2015 SAĞLIK SİGORTALARI SINAVI WEB-ARALIK 2015 Soru-1: Sosyal Güvenlik Kurumu altında sağlık güvencesi olan ve ayrıca AA Sigorta şirketinden 04.05.2015 başlangıç tarihli sağlık sigortası yaptıran Ali Bey, 10.05.2015

Detaylı

Integras Göçmenler için bilgilendirme toplantıları

Integras Göçmenler için bilgilendirme toplantıları Integras Göçmenler için bilgilendirme toplantıları Meslek seçimi, eğitim yeri aranılması, eğitim sistemi Türkisch Türkçe «Classic» bilgilendirme toplantısı Göçmen kökenli ebeveyn ve gençler için İçindekiler

Detaylı

Turkish. Sağlık konusunda, Londra'da nasıl bilgi edinebilirim?

Turkish. Sağlık konusunda, Londra'da nasıl bilgi edinebilirim? Sağlık konusunda, Londra'da nasıl bilgi edinebilirim? 1 GP nedir? Londra'da, sağlık konusunda yardım almak için Pratisyen Hekiminizin (doktor) hizmet verdiği yerel bir sağlık ocağına kaydolmalısınız. Sağlık

Detaylı

Lambeth, Southwark ve Lewisham Bölgelerinde Temel Sağlık için sunulan Tercümanlık ve Çeviri hizmetlerinin gözden geçirilmesi

Lambeth, Southwark ve Lewisham Bölgelerinde Temel Sağlık için sunulan Tercümanlık ve Çeviri hizmetlerinin gözden geçirilmesi Lambeth, Southwark ve Lewisham Bölgelerinde Temel Sağlık için sunulan Tercümanlık ve Çeviri hizmetlerinin gözden geçirilmesi Lambeth, Southwark ve Lewisham bölgelerinde Temel Sağlık hizmetlerine sunulan

Detaylı

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla Kekemelik Nedir? Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla ortaya çıkan konuşmanın akıcılığının bozulduğu durum

Detaylı

bilgiçiftliği Genel Çevrimiçi Gizlilik ve Bilgi güvenliği Bildirimi

bilgiçiftliği Genel Çevrimiçi Gizlilik ve Bilgi güvenliği Bildirimi bilgiçiftliği Genel Çevrimiçi Gizlilik ve Bilgi güvenliği Bildirimi 1. Amaç: Bir bilgiçiftligi servisi olan, AntalyaList.com internet sitesini ziyaret ettiğiniz için teşekkürler. Bu genel gizlilik bildirimi.

Detaylı

Sağlık kayıtlarınızda değişiklikler Özet Bakım Kayıtları

Sağlık kayıtlarınızda değişiklikler Özet Bakım Kayıtları Lütfen bu broşürü okumak için zaman ayırınız Sağlık kayıtlarınızda değişiklikler Özet Bakım Kayıtları Biz, (İngiltere deki NHS) sağlık kayıtlarınızı sakladığımız ve Değişiklikler nedir? Hasta bakımının

Detaylı

HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ

HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ Tüm sağlık çalışanlarının güvenli ortamlarda ve yüksek motivasyonla çalışmalarının sağlanması için 14.05.2012 tarihinde çalışan güvenliğinin sağlanmasına

Detaylı

www.hamburg.de/bsb/elterninfo Türkisch Yeni baslayanlar için veli çalısması Sınıf veli temsilciliği »Sekiz yıldan uzun bir süredir veli konseyinde aktif olarak çalışıyorum. Bu şekilde çok sayıda göçmen

Detaylı

Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı

Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı Hak Kavramı Herhangi bir varlığın, kanuni veya ahlaki gerekçelerle, sahip olması veya yapabilmesi olağan şeyler.. Hak Kavramı Kazanımlara

Detaylı

HASTA BİLGİLENDİRME. Çocuk. Hastaların Hakları

HASTA BİLGİLENDİRME. Çocuk. Hastaların Hakları HASTA BİLGİLENDİRME Çocuk Hastaların Hakları 2 HASTA BİLGİLENDİRME Kısaca WGBO olarak anılan Tıbbi Tedavi Sözleşmesi Kanunu yla, hasta olarak çocukların hakları da belirlenmiştir. İzin verme WGBO, tıbbi

Detaylı

HEMŞİRELERİN HASTALARA VERDİKLERİ EĞİTİMLERİN ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ

HEMŞİRELERİN HASTALARA VERDİKLERİ EĞİTİMLERİN ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ HEMŞİRELERİN HASTALARA VERDİKLERİ EĞİTİMLERİN ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ Zelha Türk*, Serpil Türker **, Pelin Gökoğlu***,Eda Ulutaş**** *Fulya Acıbadem Hastanesi Sorumlu Hemşire, **Fulya Acıbadem Hastanesi

Detaylı

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları. A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E.

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları. A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E. İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E. İletişim A. GENEL TANITIM Dönem 6, tıp eğitiminin önceki 5 yılında edinilen bilgi,

Detaylı

Ücretsiz bir hizmet. Yemek masrafınız ayırdığınız bütçe kadar olsun.

Ücretsiz bir hizmet. Yemek masrafınız ayırdığınız bütçe kadar olsun. Ücretsiz bir hizmet. Yemek masrafınız ayırdığınız bütçe kadar olsun. Nasıl Çalışır? Herhangi bir yere giderken yolda acıktınız ve yemek yemeniz gerekiyor. Yemek bütçenizi 20 TL olarak belirlediniz ancak

Detaylı

TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projeleri. Yük. Kimya Müh. Kadir Yılmaz Destek Programları Yönetimi Sorumlusu

TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projeleri. Yük. Kimya Müh. Kadir Yılmaz Destek Programları Yönetimi Sorumlusu TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projeleri Yük. Kimya Müh. Kadir Yılmaz Destek Programları Yönetimi Sorumlusu TÜBİTAK DESTEKLERİ -Sanayiye Yönelik Ar-Ge Destekleri Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

Detaylı

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık No : 2011-012 Tarih : 01.02.2011 Konu : İhracatta Zorunlu Standart Ve Kalite Kontrollerinin Risk Esaslı Yapılması Amacıyla Firmaların Sınıflandırılmasına Dair Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği Dış

Detaylı

Herkes için bir hasta (patientförsäkring) sigortası TEDAVINIZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ

Herkes için bir hasta (patientförsäkring) sigortası TEDAVINIZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ Herkes için bir hasta (patientförsäkring) sigortası TEDAVINIZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ TEDAVİNİZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ Tedaviniz sırasında yaralanırsanız, Hasta Yaralanma Yasası [patientskadelagen]

Detaylı

şikâyetiniz ve ombudsman

şikâyetiniz ve ombudsman şikâyetiniz ve ombudsman ombudsman hakkında Bir finansal kuruma şikâyette bulunduğunuz ve işlerin gidişatından memnun kalmadığınız durumlarda, Financial Ombudsman Service devreye girebilir. Bizden yararlanmak

Detaylı

DİDİM OSGB Kubilay AVLAYICI Makina Mühendisi A Sınıfı İ Güvenliği Uzmanı

DİDİM OSGB Kubilay AVLAYICI Makina Mühendisi A Sınıfı İ Güvenliği Uzmanı 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU DİDİM OSGB Kubilay AVLAYICI Makina Mühendisi A Sınıfı İ Güvenliği Uzmanı İş sağlığı ve güvenliği ilk kez müstakil bir kanunda ele alındı. İ Kanunu: 3008 sayılı,

Detaylı