TKDK AİLESİ OLARAK SAĞLIKLI, MUTLU, HUZURLU VE BAŞARILI BİR YIL DİLERİZ.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TKDK AİLESİ OLARAK SAĞLIKLI, MUTLU, HUZURLU VE BAŞARILI BİR YIL DİLERİZ."

Transkript

1 T ar ım ve K ırsal K a lk ınmay ı Des t e k l e m e K u r u m u E l e k t r o n i k B ü l t e n Y ı l : 6 S a y ı : 25 O c a k 2013 TKDK AİLESİ OLARAK SAĞLIKLI, MUTLU, HUZURLU VE BAŞARILI BİR YIL DİLERİZ. IPARD PROGRAMI 8. RESMİ İZLEME TOPLANTISI 5 Aralık 2012 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil başkanlığında, Avrupa Birliğinin yıllarını içeren Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni (Instrument for Pre-Accession Assistance-Rural Development- IPARD) kapsamında hazırlanan IPARD Programı ile ilgili İzleme Komitesinin sekizinci resmi toplantısı gerçekleştirildi. Komite üyeleri ve gözlemcilerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Kurumumuz tarafından, IPARD Programının uygulanması konusundaki hazırlıkların durumu ve 2012 yılı İletişim ve Tanıtım Eylem Planı kapsamında gerçekleştirilen tanıtım faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapıldı. Yönetim Otoritesi tarafından ise IPARD Program değişikliği, İzleme Raporu, değerlendirmeye yönelik çalışmalar, LEADER ve Tarım-Çevre tedbirleri ile Teknik Destek Eylem Planı çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetler hakkında sunumlar yapıldı. (MA, SB) Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi nin Ankara daki temasları sırasında Kurumumuzun daha etkin bir biçimde tanıtılması amacıyla milletvekilleri Kurum Merkezine davet edildi. AYDINLI MİLLETVEKİLLERİ KURUM MERKEZİNDE AĞIRLANDI Aydın İl Koordinatörlüğü/Aralık.2012 Kurum Başkan Vekilimiz Kerem Akgündüz, Aydın AK Parti Milletvekilleri Mehmet Erdem, Ali Gültekin Kılınç ve Semiha Öğüş ü makamında ağırladı. Milletvekilleri, Başkan Vekili Kerem Akgündüz ve Erhan Çiftçi tarafından karşılandı. Güzel bir atmosferde geçen görüşmede Kerem Akgündüz tarafından Kurumumuzla ilgili önemli bilgiler aktarıldı; IPARD Programı kapsamında verilen destekler, ikinci uygulama dönemi illerde akreditasyon süreci ve yürütülen çalışmalarımız paylaşıldı. Buluşmada ayrıca, Milletvekilleri ile Kurumumuzun amaçları, misyon ve vizyonuna yönelik geniş kapsamlı açıklamalar ile AB Katılım Öncesi Yardım Aracı - Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD), IPARD Programı ve benzeri güncel konular da görüşüldü. Yapılan ziyaretten ve Kurumumuzu çok daha detaylı bir biçimde tanımış olmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Milletvekilleri ile buluşma sonunda hatıra fotoğrafı çekildi. (SB)

2 TKDK DESTEKLER İLE HAYALLER GERÇEKLEŞİYOR Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü/ Anadolu Ajansı Afyonkarahisar Bürosu yetkilileri, 4. başvuru çağrı döneminde Kurumuza, 100 Başlık Süt İnekçiliği Projesi ile başvuruda bulunan Mükerrem Sayın ı ve yatırımını tamamlayarak Ödeme Talep Paketini sunan Fonem Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. yi, yatırımlarını yaptıkları adreslerde ziyaret etti. Projeler hakkında faydalanıcılardan bilgi alıp hayata geçirdikleri projeleri haberleştirmek amacıyla, Mükerrem Sayın ve Fonem Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. firma yetkilisi İlhan Şimşek ile röportaj yapıldı. Ajans yetkilileri, faydalanıcı Mükerrem Sayın ve projesi ile ilgili haberi 21 Aralık 2012 tarihinde yerel basın kuruluşlarına dağıttı. Hazırlanan haberde faydalanıcı Sayın, hayvan yetiştiriciliğini, ''Atadan gelen mesleğimiz'' diye niteleyerek, mezun olduktan sonra, Kurumumuzdan destek alarak meslek hayatına atılmaya karar verdiğini söyledi. Sayın kendisi ile yapılan görüşmede, ''Türkiye'de ilkel ve modern tip süt üretimi var. Çoğunlukla ilkel yöntemlerde üretim yapılıyor. İlkel yöntemlerde süt üretiminden kurtularak Avrupa Birliği standartlarında üretim yapmak için girişimde bulundum. Devletimiz, üreticilerin önünü açmak için önemli destekler sağlıyor. Yüzde oranındaki hibe destekleri bizim için de teşvik edici oldu. Projemizi hazırlayarak, TKDK dan aldığım destek ile çocukluk hayalimi hayata geçirdim. Modern yöntemlerle, soğuk zinciri kırılmadan hijyenik ortamda sağılan sütün litresi, bakteri üreme ortamına sahip ilkel yöntemle sağılan sütün litresine göre kuruş daha fazla. İlçemizde olmayan bir tesisi, köyümüzde hayata geçirdiğim için mutluyum.'' şeklinde konuştu. Ajans yetkilileri, Fonem Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.ile ilgili haberi önümüzdeki günlerde basın kuruluşlarına servis edeceklerini bildirdi. (SG) ÇANKIRI DA ZİYARETLER DEVAM EDİYOR Çankırı İl Koordinatörlüğü- Kızılırmak İlçe Kaymakamlığının organize ettiği, Muhtarlar Toplantısı na, İl Koordinatörlüğü personeli katılım sağladı. Toplantıda Kaymakam Murat Ertekin, hibe desteklerinin heyecan verici olduğunu belirterek, Kızılırmak ilçesinin Kızılırmak tan oldukça faydalandığını, ikinci ürün olarak slaj ekildiğini ve bundan da verim alındığını söyleyerek hayvancılık konusunda ilçeden oldukça ümitli olduklarını dile getirdi. Toplantıda, Proje Birim Amiri Burcu Fırat, IPARD Programı kapsamındaki kapasiteler, destek oranları ve destek miktarları hakkında bilgi verdi. Tüm tedbirlerin tüm illerde uygulanma kararı ve IPARD Programında yapılan modifikasyonlardan bahsedildi. İl Koordinatörü İsmail Sönmez ve koordinatörlük personelinin Aralık ayı içindeki bir diğer ziyareti de Eldivan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ömer Can a oldu. İlçe tarımı ve hayvancılığı hakkında bilgi veren Can, ilçede hayvancılıkla uğraşan potansiyel başvuru sahiplerine, verilecek hibeler ve tedbirler hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlemek istediklerini dile getirdi. (SG)

3 IPARD İLE HAYAT BULAN YATIRIM: ÇINARALTI TURİZM VE KONAKLAMA TESİSLERİ VARLIBAŞ UYKU SARAYI Hatay İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörlüğüne 2. başvuru çağrı döneminde başvuran ve kırsal turizm tedbiri kapsamında destek almaya hak kazanan Çınaraltı Turizm ve Konaklama Tesisleri nin açılışı Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz tarafından yapıldı. 5 Aralık 2012 Çarşamba günü Belen ilçesine bağlı Atik Yaylasında gerçekleştirilen açılış töreninden sonra, Hatay Valisi Lekesiz in başkanlığında İl Özel İdaresi şube başkanları toplantısı gerçekleştirildi. Hatay İl Koordinatörü Savaş Özgürsoy un ev sahipliğinde gerçekleşen açılış töreni ve toplantıya; Vali Yardımcıları Orhan Mardinli, H. Volkan Köksal. Şahin Bayhan, Fahrettin Göncü ve Kadim Doğan, İl Jandarma Komutan Vekili J. Yarbay Eşref Torun, Belen Kaymakam Vekili A. İhsan Su, İl Emniyet Müdür Vekili İzzettin Emre ile kurum müdürleri katıldı. Toplantıda; İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi, Kırsal Kalkınma Tarım ve Strateji Planı Çerçevesinde Kurumların Projeleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yavuz Açıkbaş, Hatay İli Turizm Stratejisi ve Eylem Planı, İl Koordinatörü Özgürsoy ise Hatay İlinde Desteklenen Yatırım Başlıkları, konulu sunum gerçekleştirdiler. Toplantı sonunda bir değerlendirme yapan Vali Lekesiz, Hatay ın ve ülkemizin bugün olduğundan çok daha iyi noktalara götürülmesinin esas olduğunu, bu çerçevede tüm kurum ve kuruluşlar olarak ölçülebilir plan ve program dâhilinde, kurumsal doğrularla, bilimi de işin içine katarak çalışmak gerektiğini ifade ederek, sunumlarından ve halkımıza verdikleri hizmetlerden dolayı kurum müdürlerine teşekkür etti. (SB) KÜTAHYA İLÇE ZİYARETLERİNİ TAMAMLADI Kütahya İl Koordinatörlüğü/ Kütahya İl Koordinatörlüğü Aralık ayı boyunca Kurum ve IPARD Programı hakkında ön bilgilendirme ve mevcut potansiyelin gözlemlenmesi amacı ile 12 ilçenin kaymakamlarını, belediye başkanlarını, Bakanlığımız ilçe müdürlerini ve Ziraat Odası başkanlarını ziyaret etti. Gerçekleştirilen ziyaretlerde, Kurumumuzun kuruluş amacı, hedefleri, teşkilat yapısı ve çalışanları, IPARD Programı ve bu kapsamda destek verilen yatırımlar hakkında bilgilendirme yapıldı. Denetim sürecinin tamamlanmasının ardından Kurumun proje kabul etmeye başlaması durumunda geniş katılımının sağlanması konusunda destek istendi. Ziyaretler sırasında çeşitli işletmelere de geziler düzenlendi. İşletmeler rehber aracılığı ile gezilerek üretim süreçleri, bu süreçlerde kullanılan makine-ekipman, çalışma prensipleri, kapasite seçim gerekçeleri ve üretim süreci için zorunlu olup olmama durumu hakkında bilgi alınırken, mevcut üretimin Kütahya ili açısından yeterli olup olmadığı, ildeki potansiyel ve sektörel anlamda karşılaşılan problemler üzerinde duruldu. İlçe yöneticilerine yapılan ziyaretlerle Kurum hakkında farkındalık yaratılmış oldu ve potansiyel faydalanıcıların hibe desteğinden yararlanması amacıyla Kuruma yönlendirilmesi konusunun önemi vurgulandı. (SB)

4 YÖRESİYLE ÖZDEŞLEŞMİŞ ÜRÜNLERE DESTEK Manisa İl Koordinatörlüğü İl Koordinatörlüğü, 4 Aralık 2012 tarihinde, Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi tedbiri kapsamında destek verilecek yerel ürünler, tüm Manisalı girişimci ve yatırımcıların beklentilerine cevap verebilmesi için düzenlenen toplantıda ele alındı. Toplantıya, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü, Manisa Valiliği Avrupa Birliği Proje Ofisi ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü katıldı. Toplantıda İl Koordinatörü Vekili Doğan Çarabak, yapılan bu çalışma ile ilgili tedbir kapsamındaki ürün yelpazeni genişletmeyi hedeflediklerini belirtti. Çalışmada, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü adına hazır bulunan Yılmaz Usta, Daha önce yapmış olduğumuz Manisa ili yerel ürünler listesi bu çalışmayla genişletilmiş olacak dedi. Taslak yerel ürünler listesi şöyle: Kuru fasulye (Soma Yağçılı), helva (tahin helva) (Soma-Kula-Akhisar), susam (Soma-Kula-Akhisar), Kırkağaç Kavunu, siyah zeytin, dolmalık zeytin, salamura zeytin, yeşil zeytin, biberli zeytin, zeytin ezmesi, çizik zeytin, kırma zeytin, sele zeytin, zeytinyağı, Akhisar köftesi, Salihli odun köfte, Manisa kebabı, asma yaprağı (çekirdeksiz üzüm), defne yaprağı, yaprak salamura, yaprak sarma, domates, domates salçası, marine domates kurusu, küp domates, domates suyu, Mesir Macunu, mesir lokumu, mesir çayı, sultan çayı, kekik yağı, kekik suyu, Salihli köpük helva, üzüm şırası, üzüm çekirdeği, üzüm yağı, razaki üzüm (parmak üzüm), gelin kız helvası, tahinli pide (Kula-Sarıgöl-Alaşehir), Kula ekmeği, Alaşehir ekmeği, Çilek, çilek reçeli, çilek marmelatı, İncir, incir kurusu, incir reçeli, taban simidi, nar ekşisi, nar suyu, sultani üzüm, üzümlü ekmek, üzüm reçeli, pekmez, kiraz, kiraz kompostosu, kestane, kestane şekeri, biberli lor, Yuntdağı yoğurdu, hünnap (Demirci Yöresi), Kula leblebisi, fıstık (antep fıstığı), sütlü nuriye tatlısı, közlenmiş biber-patlıcan, zeytinyağlı sabun, pirina (zeytinyağı posası), menengiç kahvesi, yumurta, zeytin yaprağı ekstraktı, badem, badem yağı, badem ezmesi, badem kırması, mısır unu, mısır yağı, mısır kurutması, pamuk, pamuk yağı, tütün, tütün kolonyası, mantar, keşkek, ceviz, bağ filizi turşusu, tarhana, tulum peyniri, köy peyniri, pestil, cevizli köme, sirke, şarap, patates, ekinezya, bal kabağı, şeftali, şeftali suyu, şeftali reçeli, ayva, ayva tatlısı, ayva reçeli, bamya, taş armudu, erik, şevket-i bostan, kornişon, acur. (SB) PAYDAŞ KURUMLARLA IPARD DEĞERLENDİRMESİ Van İl Koordinatörlüğü- Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Bakanlığımız ilçe müdürleri, Ziraat Odası Başkanlarının katılımıyla, 21 Aralık 2012 tarihinde İl Koordinatörlüğünde, IPARD Programının uygulanmasında karşılaşılan problemler ve geliştirilebilecek çözüm önerilerine yönelik bir toplantı düzenledi. İl Koordinatörü Özgökçe, Bakanlığa bağlı tüm birimlerin IPARD Programının tanıtımından sorumlu olduğunu hatırlatarak, gerek kamu kurumlarının gerek sivil toplum kuruluşlarının kendi faaliyet alanlarında gösterecekleri çabayla Van ın kalkınmasına katkı sağlayacaklarını vurguladı. Toplantı sonunda, ortak faaliyetlerin sürdürülmesine, tanıtım faaliyetlerinde potansiyel faydalanıcılara daha kolay ulaşabilmesi amacıyla her ilçeden iki personelin TKDK temas noktası olarak görevlendirilmesine, Tar-yat ofisleri ile sürekli iletişimde olunmasına, il/ilçe müdürlüklerinin organizasyonuyla Tar-gel personeline IPARD Programı hakkında bilgilendirme yapılmasına karar verildi. Toplantı sonunda ayrıca, 2013 yılı için Van da uygulanacak tüm IPARD tedbirlerine yönelik ortaklaşa sektörel çalışmalar yürütülmesi gerekliliği vurgulandı. (SG)

5 FUAR GEZİLERİ DEVAM EDİYOR Karaman İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörlüğü uzmanları, 5-8 Aralık 2012 tarihleri arasında düzenlenen GROWTECH EURASIA; Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarına katıldı. Antalya Expo Center da düzenlenen, ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren 600 den fazla firmanın katılım sağladığı fuarda firma temsilcileriyle bir araya gelen il koordinatörlüğü uzmanları sektöre yönelik makine-ekipman ve teknolojileri inceleme fırsatı buldu. Özellikle sera, sulama sistemleri ve tarım ekipmanları konusunda IPARD Programı tedbirlerine ilişkin ekipmanları üreten firmalarla birebir görüşme yapılarak sergilenen makineler hakkında bilgi alındı. Koordinatörlüğümüz uzmanlarınca, firma yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, IPARD kapsamında hibe desteği sağlanan makine ekipmanlar hakkında bilgi verilirken bu makine ekipmanların fiyatlarına yönelik yapılabilecek pazar araştırması çalışmalarımıza da katkı sağlamaları talep edildi. (SB) VETERİNER HEKİMLER ODASINDAN UŞAK A ZİYARET Uşak İl Koordinatörlüğü/ Uşak Veteriner Hekimler Odası Başkanı Özgür Uğur beraberindeki Oda mensubu meslektaşlarıyla Uşak İl Koordinatörlüğünü ziyaret ederek Kurumumuzun yapısı, projeler ve başvuru koşulları hakkında bilgi aldı. İl Koordinatörlüğünün çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirten Uğur, hayvancılık konusunda verilecek desteklerin meslektaşları için çok önemli olduğunu, bu işin eğitimini almış veteriner hekimlerin, modern işletme kurmalarının IPARD hibeleriyle daha kolay olabileceğini dile getirdi. Heyet proje başvuru şartları ve IPARD Programı hakkında detaylı bilgi aldı. İl Koordinatörü Ahmet Karataş, Veteriner Hekimler Odasını kendi Kurumumuzun amaçlarına yönelik paydaş ve birer elçisi olarak gördüklerini vurgulayarak proje başvuru süreci ve IPARD Programı hakkında bilgilendirmede bulundu. Ayrıca Kuruma sunulacak bir projenin geçireceği aşamalar hakkında Kurum uzmanları tarafından detaylı sunumlar geçekleştirildi. (SB)

6 BELEDİYE BAŞKANINA MAKAMINDA TEBRİK ZİYARETİ Denizli İl Koordinatörlüğü/ İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ı makamında ziyaret etti. Başkan Zolan, çiftçi bir ailenin çocuğu olduğunu, tarımla ilgili bütün toplantılara katılmaya özen gösterdiğini söyleyerek, "Çiftçilerimize kapımız her zaman açık. Denizli, Büyükşehir olma yolunda emin adımlarla ilerledi. Yatırımlar, ilimize aktarılan pay ve hizmetlerde büyük değişiklikler olacaktır. Belediye olarak, üretenlerin, tarım, hayvancılık ve kırsal alana yapılan yatırımların yanında her zaman olacağız. Üreticilerimize destek için çalışmalar yaptık; Denizli kazandı, yapmaya da devam edeceğiz. dedi. Öncelikle 6 Aralık 2012 tarihinde çıkan yasa ile Büyükşehir olan Denizli için tebriklerini ileten Dağdeviren, sonrasında Kurumumuzun yapısı ve destekleri hakkında bilgi verdi. Dağdeviren, Belediyenin yapacağı faaliyetlerde her zaman Kurum olarak destek olacaklarını, tarım, hayvancılık ve kırsal alana yapılacak yatırımlara bu kadar ilgili bir Başkanın, Denizli ili için fırsat olduğunu belirtti. Ziyaretinden dolayı Ümit Dağdeviren e teşekkür eden Başkan Zolan, İl Koordinatörlüğü çalışmalarını ilgi ve heyecanla takip edeceğini ifade etti. (SG) TOKAT İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE HALK EĞİTİM MERKEZİNDEN ARICILIK KURSU Tokat İl Koordinatörlüğü/ Tokat İl Koordinatörlüğü ve Tokat Halk Eğitimi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünün ortak girişimiyle Arıcılık Kursu düzenlendi. İl Koordinatörlüğü toplantı salonunda hafta içi akşam saatlerinde gerçekleştirilen derslere büyük ilgi gösterildi. 104 saatlik kurs programı sayesinde, Kurumumuza destek başvurusunda bulunmayı planlayan kursiyerlerin mesleki yeterlilik şartını yerine getirmeleri sağlandı. 50 kursiyerin katıldığı kursun Koordinatörlük binasında gerçekleştirilmesi dolayısıyla kursiyerlere destekler hakkında ayrıntılı bilgi verme imkânı bulundu. Öte yandan 8. başvuru çağrı döneminde Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği ne yönelik başvuru yapmayı planlayan ve halen Halk Eğitim Merkezinde ilgili kursu görmekte olan kursiyerlere Merkez binasında bilgilendirme yapıldı. Bu kapsamda destekler ve son IPARD değişiklikleri hakkında kursiyerler bilgilendirildi. (SB) DANIŞMAN FİRMALARA UYGULAMALI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Çorum İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörlüğü, 13 Aralık 2012 tarihinde danışman kişi ve kuruluşlara yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun ve Proje Başvuru Yönetimi Birim Amiri Ahmet Kuyulu tarafından yapılan bilgilendirmede, danışman firmaların, başvuru sahibi çiftçi ve girişimcileri yönlendirmedeki rolüne değinilerek, bu konuda daha dikkatli olunması ve güncel bilgilerin takip edilmesi gerektiği belirtildi. Danışman firmalara, IPARD Programı ve proje hazırlama uygulamaları ile ilgili ayrıntılı bilgi verilirken, proje hazırlığı sırasında karşılaşılan hatalı uygulamalar da örneklerle gösterildi. Toplantıda, ayrıca et ve süt üretiminde kırsal alan zorunluluğunu ortadan kaldıran ve çiftçiye traktör desteği de verilebilmesine olanak sağlayan değişiklikler konusunda bilgilendirme yapıldı. Kırsal alanda yapılacak yatırımların artmasını sağlayacak bu uygulamaların danışman firmalarca, çiftçiye ve yatırımcıya aktarılması vurgulandı. Öte yandan, Çorum İl Koordinatörlüğü, Aralık ve Ocak aylarında her Cuma günü saat 14:00 ile 17:00 saatleri arasında, başvuru paketlerinde sık görülen ve başvuruların reddine sebep olan bazı konularda uyarılarda bulunmak, IPARD Programı ve proje başvuru kabul sürecinde yapılan değişiklikler hakkında bilgi vermek amacı ile potansiyel başvuru sahipleri ile danışman firmalara yönelik Yatırım Danışmanlığı Kursları adı altında kurs programı düzenledi. (SG)

7 SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TESİSİNE ZİYARET Denizli İl Koordinatörlüğü/ İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, Denizli de bulunan Özpekler Su Ürünleri İşleme Tesisine bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette tesis sahibi Mustafa Özpek ten, ildeki su ürünleri üretiminin durumu, sorunlar ve sektörün geleceği hakkında bilgi alan Dağdeviren, işleme tesisinin üretim ünitelerinde incelemede bulundu. Dağdeviren, Çivril ve Çameli ilçeleri dışında Burdur ve Muğla illerinde de alabalık, çipura ve levrek üretimi yapan ve ürünlerini işleyerek, AB ülkelerine ihraç eden şirketin, Denizli de çok önemli bir misyon üstlendiğini belirterek, Özpek e çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Tesis sahibi Özpek ise, tesisin yıllık ton füme-fleto ve dondurulmuş alabalık, çipura ve levrek işleme kapasitesine sahip olduğunu, hammaddenin büyük çoğunluğunu kendilerine ait alabalık, çipura ve levrek üretim çiftliklerinden temin ettiklerini, füme, fleto ve dondurulmuş haldeki ürünlerin tamamını AB ülkelerine ihraç ettiklerini ifade etti. Dağdeviren, alabalık üretim çiftliklerinin şehir merkezi ile Acıpayam, Çal, Çameli ve Çivril ilçelerinde olmak üzere toplam 128 adet olduğunu ve yıllık toplam üretim miktarının ton olduğunu, Denizli nin alabalık üretim çiftliği sayısı bakımından, ülkemizde ilk sırada yer almasına rağmen, üretim miktarı açısından daha alt sıralarda olduğunu söyledi. Bu durumun, yıllık üretim miktarı düşük olan küçük aile işletmeleri şeklinde faaliyet gösteren işletmelerden kaynaklandığını, İl Koordinatörlüğünün yapacağı çalışmalar ve AB destekli IPARD fonları ile çiftliklerin etkin, ekonomik ve daha verimli işletmeler haline dönüştürülebileceğini vurguladı. Önümüzdeki akreditasyon sürecinin başarıyla tamamlanmasından sonra verilecek desteklerin mevcut ve yeni kurulacak işletmeler için önemli bir fırsat olduğunu belirten Dağdeviren, üreticiler tarafından iyi bir şekilde değerlendirilmesini temenni ettiğini sözlerine ekledi. (SG) MFİB BİLGİLENDİRME SEMİNERİNE KATILDIK Kastamonu İl Koordinatörlüğü - Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) toplantı salonunda, 30 Kasım 2012 Cuma günü, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen mali destek programları, bu programların koordinasyonunda Merkezi Finans ve İhale Biriminin rolü ve proje süreçlerine ilişkin deneyimleri konulu bir bilgilendirme semineri gerçekleştirildi. T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı-Merkezi Finans İhale Birimi (MFİB) Başkanı Muhsin Altun tarafından verilen seminere, Kastamonu Vali Yardımcısı Atilla Kantay, Kastamonu Üniversitesi Proje Yönlendirme Komisyonu Genel Koordinatörü Doç. Dr. Saim Ateş ile Ajans Genel Sekreteri Doç. Dr. Hüseyin Şen, Kastamonu Valiliği Avrupa Birliği Proje ve Koordinasyon Merkezi, Kastamonu Üniversitesi, İŞKUR, KOSGEB, Kastamonu Hizmet Merkezi Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ilgili personeli, Kastamonu İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Yönetim Birim Amiri Serkan Koç katıldı. Seminer, sunumun ardından soru-cevap kısmı ile sona erdi. Toplantı sonrasında Kastamonu Vali Yardımcısı Kantay ve Doç. Dr. Şen tarafından Başkan Altun a bir teşekkür plaketi takdim edildi. (SG) II. ET ÜRÜNLERİ ÇALIŞTAYINDAYDIK Manisa İl Koordinatörlüğü- Manisa Celal Bayar Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan II. Et Ürünleri Çalıştayında, İşlenmiş Kanatlı Eti Ürünleri masaya yatırıldı. Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği bölümünün ev sahipliğinde düzenlenen II. Et Ürünleri Çalıştayı, 6-7 Aralık tarihlerinde Manisa Anemon Otel de yapıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Semra Kayardı, çalıştayın konusunu Manisa ve yakın çevresinde kanatlı eti sektörünün oldukça yaygın ve gelişmiş olması ve çeşitli nedenlerle hayvansal protein ihtiyacını karşılamada eğilimin giderek kanatlı eti ve ürünlerine doğru yönelmesi nedeniyle İşlenmiş Kanatlı Eti Ürünleri olarak belirlediklerini söyledi. Prof. Dr. Kayardı, Bu bağlamda akademisyenler ve firmaların Ar-Ge birimleri başta olmak üzere, sektöre emeği geçenlerin birlikte son durumu değerlendirmelerini hedefledik. Ülkemiz kanatlı sektörü, son yıllarda hızlı bir gelişme kaydetmiş ve bazı gelişmiş ülkelerle yarışabilecek duruma gelmiştir. Kanatlı eti ve ürünleri sektörünün, gıda sektörü içinde AB ile rekabet edebilecek birkaç alt sektörden biri olmasında, doğru ve bilinçli yatırımlar yanında bu alanın geniş işgücü istihdamı oluşturması, endüstriyel üretime uygunluğu ve gıda alanında çok iyi örgütlenmiş sektörlerden biri olmasının katkısı yadsınamaz. diye konuştu. CBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli ise, Ülkemiz kanatlı et üretimi konusunda, küresel rekabette önemli noktalara geldi ve ciddi rakamlara ulaştı. Bu çalıştay gibi bilimsel toplantılar da rekabete uyumu sağlayacak. dedi. Manisa İl Koordinatörlüğü iki günlük çalıştay boyunca hem gözlemci sıfatıyla hem de açtığı stant ile hazır bulundu. Stant aracılığı ile sektör temsilcilerine Kurumumuz faaliyetleri ve AB akreditasyonu sonrası yürütülecek hibe programı hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu. (SB)

8 KAYMAKAMLIKLARDA BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI Çankırı İl Koordinatörlüğü- 19 Aralık 2012 tarihinde Çerkeş Kaymakamlığının düzenlediği toplantıya, koordinatörlük personeli katılım sağladı. Proje Birim Amiri Burcu Fırat desteklenecek tedbirler hakkında bir sunum gerçekleştirerek, katılım sağlayanlara Kurumumuz hakkında bilgi verdi. 28 Aralık 2012 tarihinde de Atkaracalar Kaymakamlığının talebi üzerine tanıtım toplantısı düzenlendi. İl Koordinatörlüğü uzmanlarından Kemal Karabulut un yaptığı sunumda IPARD desteklerinin hangi yatırımları kapsadığı ve yapılacak yatırımlarda hangi kalemlerin desteklendiği anlattı. Hibe destek oranları potansiyel faydalanıcılar tarafından ilgiyle karşılandı. Yöneltilen soruların cevaplanmasından sonra toplantı sona erdi. Yapılan sunumda verilen bilgiler toplantıya katılan ilçe yöneticileri ve ilçede yatırım yapacak müteşebbisler üzerinde büyük etki bıraktı. (SG) ANTALYA DA EĞİTİM 2. uygulama dönemi il koordinatörlükleri tarafından, Tahsil Ünitelerine (ÖTİB) yönelik Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının katkılarıyla, Aralık 2012 tarihlerinde Antalya da eğitim düzenlendi. Eğitime, Merkez Ödeme Koordinatörü Ali Recep Nazlı, Ödeme Koordinatörlüğü personeli, Ödeme Talep İşlemleri Birimi personeli ve SGK şube müdürleri katılım sağladı. SGK Başkanlığında görevli Şube Müdürleri, Selami Gür ile Şükrü Kocakaplan tarafından verilen eğitim, bir hafta sürdü. Eğitimin sonunda katılımcılar, 6183 sayılı kanunun uygulamaları hakkında detaylı bilgi edindi. (SG) ÖZEL RÖPORTAJ KONUĞUYUZ Mardin İl Koordinatörlüğü/ İl Koordinatörü Tahsin Aba Gıda, Tarım ve Hayvancılık Mardin İl Müdürlüğünün resmi dergisi olan ve dört ayda bir yayımlanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık dergisinin özel röportaj konuğu oldu. Aba röportajında, Mardin İl Koordinatörlüğü, IPARD Programı, IPARD Programı kapsamında desteklenen tedbirler, Kurumun bugüne kadar gerçekleştirdiği destekler ile İl Koordinatörlüğünün çalışan profili hakkında bilgi verdi. Aba, yetki devri sürecini başarıyla tamamladıktan sonra, İl Koordinatörlüğü olarak başvuru çağrı ilanlarına çıkacaklarını, böylelikle desteklenecek projelerle Mardin e AB standartlarında işletmeler kazandırarak Mardin ekonomisine ivme kazandırıp, istihdama katkıda bulunacaklarını ifade etti. (SG) TKDK TUSİAD A KONUK OLDU Manisa İl Koordinatörlüğü/ İl Koordinatörlüğü tanıtım faaliyetleri kapsamında Turgutlu Sanayici ve İşadamları Derneğini (TUSİAD) ziyaret ederek üyelere bilgilendirme sunumu yaptı. Açılış konuşmasını yapan TUSİAD Başkanı Arif Dik, katılımcıların yoğun ilgisinden memnuniyetini ifade ederken; dernek bünyesinde yoğun katılımlı toplantılardan birini gerçekleştirdiklerini söyledi. Yapılan bu bilgilendirme sunumu münasebetiyle İl Koordinatörü Ahmet Işık başta olmak üzere TKDK ailesine teşekkür etti. Açılış konuşmasının ardından İl Koordinatörü Işık, Kurumumuz kuruluş amacı, vizyonu, misyonu ve Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası hakkında üyeleri bilgilendirdi. Proje Başvuru Kabul Uzmanı Vacit Günezer ise Kurum olarak Avrupa Komisyonu yetki devri sonrası Manisa ilinde kabul edilecek ve toplamda on üst başlıktan oluşan proje sahalarımız hakkında üyelere detaylı sunum yaptı. Genç ve dinamik üyelerin IPARD projeleri hakkında bilgili oldukları gözlendi. Ayrıca birçok üye, projelerinin hazır olduğunu ve İl Koordinatörlüğünün çağrıya çıkmasını beklediklerini ifade etti. Toplantının son kısmında üyelerin soruları yanıtlandı. Üyeler, sunacakları projeler ve destekler hakkında daha detaylı bilgi almaları için İl Koordinatörlüğümüze davet edildi. (SB)

9 TÜRKİYE TEKNİK ELEMANLAR VAKFI BİLGİLENDİRME SEMİNERİ YATIRIMLARDA TEŞVİK, HİBE VE DESTEKLER Şanlıurfa İl Koordinatörlüğü- Şanlıurfa Ticaret Odası Meclis Salonunda 13 Aralık 2012 tarihinde işadamlarına, S. M. Mali Müşavir ve Yatırım Danışmanı Abuzer Akbıyık tarafından Yatırımlarda Teşvik, Hibe ve Destekler konulu bilgilendirme semineri verildi. Seminere, İl Koordinatörlüğü uzmanları tarafından katılım sağlandı. Kurumumuzun 8. başvuru çağrı döneminde olduğu ve potansiyel başvuru sahiplerinin projelerini, 15 Ocak 2013 tarihine kadar İl Koordinatörlüğüne teslim etmeleri gerektiği hatırlatıldı. Seminere katılan katılımcılara, uzmanlar tarafından, IPARD Programından nasıl yararlanılacağı, Kurumumuz tarafından desteklenen sektörler ve hibe oranları hakkında detaylı bilgi verildi. (SG) YENİ ATAMALAR VE ZİYARETLER Elazığ İl Koordinatörlüğü- Elazığ İl Koordinatörlüğü ildeki temaslarını sürdürüyor. Aralık ayında, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne atanan A. Aziz Yeniyol u ve İl Sağlık Müdürlüğüne atanan Uz. Dr. Selahattin Karakoç u makamlarında ziyaret etti. İl Koordinatörü Turan Karahan, Elazığ İl Milli Eğitim Müdürü A. Aziz Yeniyol a yeni görevinde başarılar diledi. Karahan, ziyaretinde, Kurum hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra yapılacak ortak çalışmalarla ilgili bilgi paylaşımı gerçekleştirdi. İl Müdürü Yeniyol ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek Elazığ ilinin gelişmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğünün üzerine düşeni yapacağını ifade etti. Karahan ve beraberindeki birim amirleri ikinci olarak Uz. Dr. Selahattin Karakoç u makamında ziyaret etti. İl Sağlık Müdürü olarak atanan Uz. Dr. Selahattin Karakoç a hayırlı olsun dileklerini ileten Karahan, yine Kurumumuz hakkında bilgi verdi. Karakoç ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek Elazığ ın gelişmesi için üzerlerine düşeni yapacaklarını belirtti. (SB) Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı tarafından düzenlenen ve Avrupa Birliğine üyelik sürecinde, farklı programlar kapsamında verilen hibe desteklerin işletmeler, kurum/kuruluşlar ve proje danışmanlığı yapan firmaların doğru kaynaktan öğrenilmesi ve fon olarak ayrılmış bu hazır kaynağın efektif olarak ekonomiye kazandırılmasına katkıda bulunabilmek amacıyla başlatılan Hibe Destek Programları Bilgilendirme Seminerleri kapsamında 27 Aralık 2012 tarihinde Kurumumuz adına Proje Yönetimi Koordinatörlüğü uzmanları tarafından IPARD Programı ve Program Uygulamaları konusunda bilgilendirme yapıldı. (MA, SB) İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLADI Denizli İl Koordinatörlüğü/ Denizli, Akköy ilçesi Belediye Başkanı Abdullah Kılbıyık, Bozkurt ilçesi Belediye Başkanı Engin Canbaz ve Denizli tarım ve hayvancılık sektörü öncülerinden olan Atasancak firmasının Genel Müdürü Lütfi Kaşlı ile gıda sektörü öncülerinden, Sabanoğlu Et firmasının sahibi Ayhan Sabanoğlu Denizli İl Koordinatörlüğüne ziyarette bulundu. Ziyaret sırasında İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, İl Koordinatörlüğü, AB hibe fonları ve desteklenecek alanlar hakkında bilgi verdi. İlçe Belediye Başkanları ise, ilçelerinde Kurumumuz hibelerinden yararlanılabilecek alanların yer aldığını ve bu konuda hevesli üreticilerin, müteşebbislerin olduğunu, bu olanakların değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca ilçede yapılacak faaliyetler ve çalışmalarda her türlü desteği sağlayacaklarını ve ilçelerinin Kurumumuz destekleri ile gelecekte daha da gelişeceği temennisinde bulundu. Yatırımcıların, Dağdeviren den aldıkları bilgiler ışığında, şuan faaliyette bulunan yatırımlarını daha da geliştirebileceklerini, dolayısıyla daha fazla istihdam ile ülke ve Denizli ekonomisine büyük katkılar sağlanabileceği vurgulandı. Dağdeviren, misafirlerine ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek teknik bilgi ve destek manasında her zaman için Kurum olarak yardımcı olacağını belirtti. (SG)

10 ORDU İL KOORDİANTÖRLÜĞÜ TANITIM FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYOR Ordu İl Koordinatörlüğü- Ordu ilinde yeni açılacak tedbirlere yönelik olarak, hem uzmanların mesleki gelişimlerine katkı sağlamak, hem de tesislerin bilgilendirilmesi amacıyla yerinde kontrol ziyaretleri gerçekleştirildi. Bu kapsamda, Ordu nun süt ve süt üreten işletmeleri ile en önemli et üreticileri ziyaret edildi. 3 Aralık 2012 tarihinde Korsaş, Koraç ve Fatsa Süt Ürünleri İşletmelerine yapılan ziyaretlerde, ürünlerin ham halden nihai ürüne geçişine kadar olan süreçte yapılan işlemler, kullanılan makine ekipmanlar incelendi. 4 Aralık 2012 tarihinde, Kırsal Turizm tedbirine yönelik olarak çeşitli işletme ziyaretleri gerçekleştirilerek, başvuru sahiplerine Kurumumuz ve verilen desteklerle ilgili bilgiler aktarıldı. Aynı tarihte Perşembe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Ordu ilinin tek gümüş işleme şirketi olan DÖKSAN Gümüş İşletmesi ziyaret edildi. Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi tedbiri kapsamında destek verilecek olan yerel el sanatları hakkında işletme sahipleri bilgilendirildi. Akkuş Ziraat Odası ziyaret edilerek, Akkuş un yerel ürünü olan Akkuş fasulyesinin işlenip paketlenmesine yönelik hazırlanabilecek projelere ilişkin bilgiler aktarıldı. 5 Aralık 2012 tarihinde, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ziyaret edildi. IPARD Programı ve programda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler aktarıldı. Arıcılıkla ilgili projelerin çoğaltılmasına yönelik atılabilecek adımlar konusunda görüş alışverişinde bulundu. Kurumumuza sunulacak projelerle birlikte, Ordu nun arıcılık konusunda sadece yetiştirme alanında değil paketleme alanında da öne geçmesinin mümkün olabileceği vurgulandı. Ordu ilinde yürütülen, ürün çeşitliliğinin artırılması ve üreticilerin fındığın dışında ek gelir getirici yeni tarımsal faaliyetleri benimsemesine yönelik çalışmalar kapsamında, Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, 6 Aralık ta, Karanfil Yetiştiriciliği Tarla Günü düzenlendi. Söz konusu organizasyona Ordu Valisi Orhan Düzgün, Garnizol Komutanı, Kurum Amirleri, çeşitli kuruluş ve birliklerin yöneticileri ile İl Koordinatörlüğümüz adına İl Koordinatörü Veli Akın ve Proje Başvuru Yönetimi Birim Amiri B. Ömer Acar katılım sağladı. 17 Aralık 2012 tarihinde, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası (ÜTSO) toplantı salonunda, dördüncüsü gerçekleştirilen Üyelerimizin Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu toplantıya, daha öncekilerde olduğu gibi Ordu İl Koordinatörlüğü personeli tarafından katılım sağlandı. ÜTSO üyelerinin hazır bulunduğu toplantıya, farklı kurumlar tarafından verilen çeşitli destekleri anlatmak üzere, İş-kur Ordu İl Müdürlüğü, KOSGEB Ordu İl Müdürlüğü, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Ordu Yatırım Destek Ofisi ve Ordu İl Koordinatörlüğü tarafından katılım sağlandı. Toplantıda yatırımcılara kurumların destek ve hibeleri tanıtılarak, bu destek ve hibelere nasıl ulaşabilecekleri ayrıntılı bir şekilde aktarıldı. İl Koordinatörlüğümüz uzmanlarının da konuşmacı olarak yer aldığı toplantıda Kurumumuz hakkında genel bilgilendirme yapıldı; IPARD Programında yapılan değişiklikler, 8. başvuru çağrı dönemi ve önümüzdeki dönemde yeni açılacak olan tedbirlere ilişkin açıklamalara yer verildi. Sunumun ardından üyeler tarafından sorulan sorular yanıtlandı. Özellikle yeni açılan tedbirlere ilginin yoğun olduğu toplantıda kesme çiçekçilik ile ilgili proje hazırlamak isteyen potansiyel başvuru sahiplerine yönelik kritik noktalar belirtildi. 26 Aralık 2012 tarihinde, Ordu Arıcılar Birliğine gerçekleştirilen ziyarette, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi tedbiri kapsamında desteklenen arıcılık faaliyeti ve detayları ile ilgili bilgiler verildi. Bal ve diğer arıcılık ürünlerinin paketlenmesinin destek kapsamında olduğu, bu konuyla ilgili herhangi bir kovan sayısı kısıtlamasının olmadığı, kovan alımının yanında, kovan yapımının da Kurumumuz tarafından desteklendiği belirtildi. (SB)

11 SU ÜRÜNLERİ SEKTÖR TEMSİLCİLERİ TRABZON DA Trabzon İl Koordinatörlüğü- 20 Aralık 2012 tarihinde, Trabzon Merkez Su Ürünleri Araştırma Enstitüsünde, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantıya, Merkez Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. İlhan Aydın, Trabzon İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Abdülkadir Sümer, Trabzon Merkez ve İlçeleri İç Su Ürünleri Tarımsal Üretici Birliği Başkanı Hüseyin Salihoğlu, Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yahya Çavdar, Trabzon İl Koordinatörü Muhammet Bozali ve İl Koordinatörlüğü personeli, enstitü çalışanları ile sektör temsilcileri katıldı. Bozali, IPARD Programı, Trabzon da desteklenen yatırım kalemleri, 8. başvuru çağrı ilanı ve bu çağrı ilanı ile birlikte uygulamaya konulan değişiklikler hakkında genel bir bilgilendirme yaptı. Bozali nin konuşmasının ardından Birim Amiri Şansal Aydoğdu, Kurumumuz tarafından desteklenen Su Ürünleri İşlenmesi ve Pazarlanması ve Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi yatırım kalemleri ile ilgili geniş bir sunum gerçekleştirdi. Soru cevap kısmından sonra toplantı sona erdi. (SG) TEKNİK GEZİLER ARTARAK DEVAM EDİYOR VALİ YAZICI ZİYARETİ Yozgat İl Koordinatörlüğü- Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, 13 Aralık 2012 tarihinde Kurumumuz Yozgat İl Koordinatörlüğünü ziyaret etti. Vali Yazıcı, İl Koordinatörü Veli Büke'den Kurum faaliyetleri ve ilde yapılmakta olan projeler hakkında bilgi aldı. Büke, bugüne kadar yapılan çalışmalarda toplam 34 projenin hibe desteği almaya hak kazandığını söyledi. Büke, Bu projelerden bir sene içerisinde yapılacak olan toplam yatırım tutarı 50 milyon lira, ödenecek hibe miktarı ise 30 milyon lira olarak belirlendi. Hibe desteğinden vatandaşlarımızın en kısa sürede faydalanmaları için personelimiz gecesini gündüzüne katarak yoğun bir şekilde çalışıyor. Şu anda 8. başvuru çağrı dönemi devam ediyor. Bu çağrıda en önemli değişikliklerden biri de daha önce alınan traktörlere destek sağlanmazken bu sefer destek sağlandı. dedi. Büke den bilgi alan Vali Yazıcı, daha sonra koordinatörlük binasındaki birimleri gezerek çalışanlarla bir süre sohbet etti. Yazıcı, Kurumumuzun verdiği desteklerle Yozgat ta tarım ve hayvancılığın gelişmesine büyük katkı sağlandığını söyledi. Vali Yazıcı, "Özellikle ilimiz tarım ve hayvancılık yönünden önemli bir bölgedir. TKDK ilimizde modern tarım ve hayvancılık ile yine bu alana dayalı sanayi sektörünün gelişmesine büyük destek sağlıyor. Bu desteklerin bir kısmının da AB tarafından karşılanması ayrıca önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Bu sebeple vatandaşlarımızdan yeni projeler hazırlayarak bu desteklerden daha fazla yararlanmalarını istiyoruz." diye konuştu. (SB) Kastamonu İl Koordinatörlüğü- Aralık ayı boyunca, Kastamonu İl Koordinatörlüğü bir dizi teknik gezi düzenledi. Bu kapsamda, 20 Aralık 2012 tarihinde, Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi tedbiri kapsamında Çağlayan Alabalık Üretim tesisine teknik gezi gerçekleştirildi. Tesis yöneticisi ile birlikte gezilen işletme hakkında işletme kapasitesi, alabalık besi ve yavru üretim aşamaları, kullanılan makine ve ekipman ve benzeri konularda detaylı bilgi alındı. İkinci gezi, 24 Aralık 2012 tarihinde Elekdağ Tarım ve Hayvancılık İşletmesine gerçekleştirildi. Gezide işletmenin mevcut durumu, kullanılan makine ekipman ve hayvan yetiştiriciliği hakkında bilgiler alındı. 27 Aralık 2012 tarihinde ise Proje Başvuru Yönetim Birimi ve Yerinde Kontrol Birimi uzmanları Köy Kalkınma Kooperatifine ait süt toplama merkezini ziyaret etti. Süt toplama merkezi, kooperatif yetkilisi ile gezilerek süt toplama süreçleri, kullanılan makine ekipmanlar ve çalışma prensipleri hakkında bilgi alınırken, sektörel anlamda karşılaşılan problemler konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu. İl Koordinatörlüğü personeli tarafından yapılan geziler yetki devri öncesi ildeki potansiyeli öğrenmek, sektörel sıkıntılar hakkında bilgi sahibi olmak ve tecrübe edinmek gibi noktalarda faydalı olurken, geziler sırasında Kurumun faaliyetleri, ilde verilecek destekler ve IPARD Programı konularında bilgi verme fırsatı da sağlanmış oldu. (SB)

12 8. ÇAĞRI İÇİN TANITIM FAALİYETLERİ BAŞLADI Sivas İl Koordinatörlüğü- 23 Kasım 2012 tarihinde çıkılan 8.başvuru çağrı ilanı kapsamında İl koordinatörlüğü tanıtım ekibi tarafından, potansiyel başvuru sahiplerine ulaşabilmek amacıyla tanıtım ve bilgilendirme toplantısı yapıldı. 3 Aralık 2012 tarihinde Şarkışla ilçesinde ve 4 Aralık 2012 tarihinde Koyulhisar ilçesinde, IPARD Programı, Sivas ta uygulanan tedbirler ve IPARD Programında yapılan son değişiklikler hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya oldukça yoğun bir katılım sağlandı. Toplantıda Koordinatörlük uzmanları tarafından yapılan sunumların ardından soru ve cevap bölümüne geçilip ve katılımcıların soruları cevaplandırıldı. (SG) ÖDEME ÖNCESİ YERİNDE KONTROLLER Trabzon İl Koordinatörlüğü- Kurumumuz tarafından, 3 Aralık 2012 tarihinde üçüncü başvuru çağrı döneminde kabul edilen Murat Erdoğan Arıcılık İşletmesi Kurma Projesi kapsamında 200 adet kovan alımı ve iş planı hazırlığını içeren projenin; 7 Aralık 2012 tarihinde üçüncü başvuru çağrı döneminde, Fanus Gıda ve Organik Ürünler San. Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan ve Kurumumuzca kabul edilen Sağlıklı Bir Yaşam İçin Organik Bal adlı makine ekipman hizmet alımını kapsayan bal işleme ve paketleme projesinin; ve 20 Aralık 2012 tarihinde dördüncü başvuru çağrı döneminde kabul edilen Cansızoğlu Et Balık Lokantası Yenileme Yatırımı adlı yapım işi, makine ekipman alımı, hizmet alımı ve görünürlük kalemlerini kapsayan projenin ödeme öncesi yerinde kontrol faaliyetleri tamamlandı. Kontrollerde projelerin iş planında sunulduğu gibi faaliyetlerini tamamladığı tespit edildi. Bu çerçevede projelerin toplam uygun harcama tutarının hibe edilecek %50 lik miktarlarının; Murat Erdoğan Arıcılık İşletmesi Kurma Projesi için , Sağlıklı Bir Yaşam İçin Organik Bal projesi için ,64 ve Cansızoğlu Et Balık Lokantası Yenileme Yatırımı projesi için ,87 liranın faydalanıcıların hesabına aktarılması öngörülüyor. (SG) ÇANAKKALE TİCARET BORSASI ÜYELERİ İLE BULUŞMA Çanakkale İl Koordinatörlüğü Çanakkale Ticaret Borsası 4 Aralık 2012 tarihinde süt ve et sektöründe faaliyet gösteren üyelerine, işletmelerin alması gereken belge ve onaylar hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Ticaret Borsası ev sahipliğindeki toplantı, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Kurumumuz Çanakkale İl Koordinatörlüğü koordinasyonunda gerçekleştirildi. Toplantıda sektörün yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerini içeren açılış konuşmasını Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen yaptı. Açılış konuşmasının ardından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri katılımcıları son dönemde yapılan düzenlemeler hakkında bilgilendirirken, İl Koordinatörlüğü uzmanları da Kurumumuz çalışmaları, IPARD Programı, süt ve et sektörü kapsamında desteklenecek yatırımlar, başvuru koşulları gibi konuları içeren sunumlar yaptı. Kurumumuza ilginin yoğun olduğu toplantı desteklere ilişkin soruların yanıtlanması ile sona erdi. (SB)

13 İLMEK İLMEK İŞLENEN YAŞAMLAR Balıkesir İl Koordinatörlüğü- Her renkle, her motifle ilmek ilmek işlenen yaşamlar Orta Asya dan Anadolu ya; geçmişten günümüze, göçebe hayattan yerleşik hayata izler taşıyan kültürel mirasımız ve onları yaşatan Türkmen aşireti sanatı Yağcıbedir Halısı Malazgirt Zaferinden sonra Anadolu'yu yeni bir vatan edinen Türkmenler yığınlar halinde yeni yurtlarına göç etmeye başladılar. Bu göçler esnasında bugün "Yörük" dediğimiz konar-göçer aşiretler de Anadolu'ya geldiler. Osmanlı Devleti boş arazileri şenlendirmek, vergi gelirlerini artırmak ve asayişi sağlamak amacıyla, 1691 yılında konar-göçer oymakları yerleşik hayata geçirmeye karar verdiğinde devlete her yıl 80 kabze yay vermekle görevli Yaycı Yörükleri, bu iskân hareketinde Adana civarına yerleştirildiler. Bedir adında bir beyin aşiretiyle birlikte ok ve yay üretmesinden dolayı "Yaycı Bedir" olarak anıldıkları ve zamanla bu ismin Yağcıbedir olarak değişime uğradığı tarihi kayıtlarda örtüşen bir bilgidir. İskân uygulamasında yaşanan sıkıntılar, zamanlama hataları ve sıtma hastalığı nedeniyle 18. Yüzyıl başlarında Karesi Sancağına (Balıkesir) göç etmeye başlayan yaycı Yörükleri, bugün Bigadiç ve Sındırgı ilçelerine bağlı köylerde yaşamlarını sürdüren yaycı Yörükleri, daha önceleri hayvancılık ve dokumacılıkla uğraşırlardı. Hayvan ürünü olarak et, süt, yağ ve peynir elde eden Yörükler, ayrıca özgün motiflerle, halı, kilim, heybe çuval, keçe, çul ve kepenek yaparlar. Bugün göçebeliği bırakarak tamamen tarıma geçen Yörük köylerinde halı dokumacılığı önemli bir gelir kaynağıdır. Yağcıbedir Yörükleri tarafından yaşatılan bu zengin göçebe kültür mirası, kompozisyon ve renk yapısı ile dünya sanat literatüründeki yerini almıştır. En büyük özelliği renk ve desenleri olan sanat eserlerinde bazı değişiklikler görülse de renkler yüzlerce yıldır hemen hiç değişmemiştir. Desenlerde hüzünlerini, sevinçlerini, gelecek hayattan beklentilerini ve ahiret hayatına bakışlarını anlatırlar. Koyunlardan alınan yünlerin iplik haline getirilmesi ve doğal boyalarla renk verilmesi, ilmekle, desenlerin oluşturulması ile Yağcıbedir kültürü yaşatılmaya çalışılmaktadır. Atkısı ve çözgüsünde çok ince yün ipliği kullanılan Yağcıbedir halılarının dm 2 sinde düğüm bulunur. Gördes ilme düğümü ile dokunan halıların cm 2 sinde ilme düğümü bulunduğundan halıların ömrü ( yıl) çok uzundur. Gökyüzünü, hüznü, bereketi, ahireti ve saflığı anlatan lacivert (gök), siyah (kara), kırmızı (al), kahverengi (narınç) ve beyaz (ak) renklerle halıları dokuyan Yörükler, asırlardır gönlünün derinliklerinde esen fırtınaları, sevgilerini, aşklarını, hüzünlerini nakşettikleri desen ve renklerle anlatmaya çalışmışlardır. Her motif bir öykü anlatır bize... (SB)

14 GÖLE DE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Ardahan İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörlüğü, 20 Aralık 2012 tarihinde, Göle Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi kapsamında, 75. Yıl İMKB Yatılı Bölge İlköğretim Okulu Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya katılım sağladı. Göle Kaymakamlığı tarafından düzenlenen toplantıda konuşmacı olarak, Göle Kaymakamı Fatih Özdemir, Göle Belediye Başkanı Sabri Muratoğlu, Ardahan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Tanı, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Kanyar ile birlikte İl Koordinatörü Levent Demirel yer aldı. Kaymakam Fatih Özdemir in proje hakkında yapmış olduğu açılış konuşmasıyla başlayıp diğer katılımcıların konu hakkında görüşlerini sunmalarıyla devam eden toplantıya İl Genel Meclis üyeleri, köy ve mahalle muhtarları ile proje bünyesinde yatırım yapabilecek girişimciler katıldı. İl Koordinatörü Demirel tarafından, akreditasyon süreci hakkında bilgi verilmesini müteakip, önümüzdeki süreçte verilecek hibe destekleri ile bölge halkına ve ülke ekonomisine yapılacak katkılar hakkında katılımcıların bilgilendirilmesi sağlandı. Daha sonra İl Koordinatörlüğü uzmanlarından Esra Karan, Kurum tarafından verilecek desteklerin hangi yatırımları kapsadığı ve yapılacak yatırımlarda hangi kalemlerin desteklendiği ilişkin sunum gerçekleştirdi. Yapılan sunumda verilen bilgiler toplantıya katılan il, ilçe yöneticileri ve bölge de yatırım yapacak müteşebbisler üzerinde büyük heyecan yarattı. (SG) YENİ TEDBİRLER, YENİ İŞLETMELER Balıkesir İl Koordinatörlüğü/ Balıkesir İl Koordinatörlüğü Yerinde Kontrol ve Başvuru Kabul Uzmanları tüm illerde tüm tedbirlerin uygulanması kapsamında hazırlıklarına devam ediyor. İşletmeciliğini Taner Mutlu nun yaptığı Susurluk ilçesinde kurulumu ve inşası devam eden kapasiteli broyler çiftliğine gerçekleştirilen teknik ziyarette; kurumsal olarak desteklemelerde bulunulan tedbirler hakkında genel bilgi aktarımı yapılarak; başvuru koşulları, uygun harcama kalemleri ve program modifikasyonları hakkında tanıtım faaliyetleri yerine getirildi. Broyler çiftliğinde yapılan teknik incelemeler ile yapısal gereklilikler, hayvan refahına yönelik makine ekipman teçhizatları ve modern teknolojik uygulamalar hakkında bilgi alındı. Ayrıca; yapılan ziyarette, broyler üretim çiftliklerine yönelik bilgilendirmede bulunularak; söz konusu sektöre Balıkesir de de destek verileceği ifade edildi. (SB) TRABZON DA KADIN GİRİŞİMCİLERLE BULUŞTUK Trabzon İl Koordinatörlüğü- 5 Aralık 2012 tarihinde Trabzon İl Koordinatörlüğü ve Toplumsal Kalkınma Derneği işbirliğinde kadın girişimcilere yönelik tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya İl Koordinatörü Muhammet Bozali ve Proje Birim Amiri Şansal Aydoğdu katılım sağladı. Trabzon Sanayici İş Adamları Derneği eski Genel Sekreteri Recep Ergenç in kolaylaştırıcısı olduğu toplantıda Toplumsal Kalkınma Derneği üyelerine yönelik; TKDK, IPARD Programı, IPARD Programında yapılan değişiklikler, Trabzon da desteklenen yatırım kalemleri, 8. başvuru çağrı ilanı ve 2013 yılında açılması öngörülen yeni tedbir kalemleri hakkında bilgilendirme yapıldı. Daha sonra soru-cevap bölümüne geçildi ve toplantı sona erdi. (SB)

15 BİLGİLENDİRME PANELİ Balıkesir İl Koordinatörlüğü/ İl Koordinatörlüğü tarafından, potansiyel başvuru sahipleri ile danışman firmalara yönelik, 8. başvuru çağrı dönemi ve IPARD Programı modifikasyonlarının anlatıldığı geniş kapsamlı bir panel düzenlendi. Geniş katılımın olduğu gözlenen panelde katılımcılara İl Koordinatörlüğü uzmanları tarafından multimedya sunumu yapılarak proje hazırlama sürecinde yapılan hatalar, teklif alma kuralları, teknik proje ve ödeme talep paketi hakkında bilgi verildi. Panelde, katılımcılar tarafından yöneltilen çeşitli sorular cevaplanmasıyla sonlandı. (SB) IPARD MODİFİKASYONLARI ANLATILIYOR Amasya İl Koordinatörlüğü- 7 Eylül 2012 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından onaylanarak yürürlüğe giren yeni IPARD Programındaki değişiklikler, hedef kitlelere aktarılıyor. Bu amaçla potansiyel faydalanıcılarla birebir iletişime geçen İl Koordinatörlüğü, kapsamında, Amasya ve ilçelerinde faaliyet gösteren işletme sahipleri ile buluştu. Alt tedbir kapsamında yer alan destekler hakkında bilgi veren İletişim Uzmanı Turgut Kazak, işletme sahiplerine, şahıs ve tüzel kişilikler olarak artık bu alt tedbire başvurabileceklerini ve kapasitenin m³ e çıkarıldığını vurguladı. İşletme sahiplerinin görüş ve önerilerinin de alındığı buluşmada, Gümüşhacıköy ilçesi Karataş Soğuk Hava Deposu, Suluova ilçesi Halit Osman Otçu Soğuk Hava Deposu ve Suluova ilçesinde faaliyet gösteren Zennunlar Soğuk Hava Deposu ziyaret edildi. (SG) İSTANBUL DA TRABZONLU İŞADAMLARI Trabzon İl Koordinatörlüğü- 12 Aralık 2012 tarihinde Akçaabatlılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AKÇADER) işbirliğinde İstanbul Üsküdar da 8. Başvuru Çağrı İlanı ve IPARD Programı konulu bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya İl Koordinatörü Muhammet Bozali, Birim Amirleri Şansal Aydoğdu ve Şeref Kabaoğlu, AKÇADER Derneği üyeleri, İstanbul da yaşayan Trabzonlu iş adamları ve girişimciler katılım sağladı. Açılış konuşmasını yapan Bozali; İstanbul daki Trabzonlu iş adamlarına seslenerek, TKDK nın 8. başvuru çağrı ilanına çıktığını, Trabzon un da içinde bulunduğu illere ayrılan bütçenin yaklaşık olarak 170 milyon avro olduğunu, Trabzon un bu bütçeden hak ettiği payı alması için İstanbul da yaşayan hemşerilerimize de büyük bir sorumluluk düştüğünü söyledi. Bozali, bu toplantının bir ilk ve başlangıç olduğunu, talep edilmesi halinde daha geniş kapsamlı toplantılar gerçekleştirebileceklerini dile getirdi. Toplantının devamında, Aydoğdu, Kurumumuzun desteklediği yatırım kalemleri, IPARD Programında yapılan değişiklikler ve 8. başvuru çağrı ilanı ile ilgili bir sunum yaptı. Toplantı katılımcılar tarafından yöneltilen soruların birim amirlerince tek tek cevaplanmasının ardından sona erdi. (SB) ZİRAAT ODASI PERSONELİNE PROJE HAZIRLIĞI PANELİ Ordu İl Koordinatörlüğü- Ordu İl Koordinatörlüğünde Aralık 2012 tarihleri arasında, Akkuş Ziraat Odası çalışanlarına yönelik iki günlük panel düzenlendi. Kurumumuza sunulacak proje sayısını ve kalitesini arttırmak, proje hazırlama aşamasında yaşanan sıkıntılar ve çözümü konusunda yol göstermek ve proje incelemeleri aşamasında sık karşılaşılan hatalara yönelik bilgilendirmede bulunmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıda proje hazırlığına yönelik sunumların yanı sıra katılımcıların proje hazırlığı konusunda zorluk yaşadığı konular üzerinde soru-cevap yönetimiyle açıklamalar yapıldı. İl Koordinatörlüğü Boztepe Toplantı Salonunda gerçekleştirilen eğitimde, Proje Başvuru Yönetimi ve Yerine Kontrol Birimi uzmanları tarafından, projeler konusunda genel bilgilendirme, sorunların çözümüne yönelik öneriler, teklif alma kuralları, kopya-manipülasyon kapsamında projelerde karşılaşılan sıkıntılar, iş planı ve projenin sürdürülebilirliğine yönelik yapılması gerekenler ile ilgili sunumlar yapıldı. (SB)

16 İTALYA ÖDEME AJANSI VE PİZA ÜNİVERSİTESİ ZİYARETİ Proje Yönetimi Koordinatörü Adnan Uzunpınar başkanlığında, Koordinatörlük uzmanlarından oluşan bir heyet, Aralık 2012 tarihlerinde, İtalya Ödeme Ajansı, Piza Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü ve Lombardia Bölgesi Ödeme Ajansına dört günlük bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Çalışma ziyaretinin ilk gününde İtalya Ödeme Ajansı (AGEA) ziyaret edildi. Ziyaret sırasında ödeme ajansı yetkilileri tarafından; İtalya daki kırsal kalkınma destekleri, desteklenen tedbirler, ajansın organizasyon ve kontrol sistemi konularında bir sunum yapıldı. Daha sonra heyet başkanı Adnan Uzunpınar tarafından Türkiye de tarım, Türkiye-AB ilişkileri ve Kurumumuzun işleyişi konularında İtalyan tarafına bir sunum yapıldı. Çalışma ziyareti kapsamında ikinci ziyaret Piza Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümüne gerçekleştirildi. Bu ziyarette, Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Profesör Dr. Gianluca Brunori ve çalışma arkadaşları tarafından özellikle AB destekli kırsal kalkınma programlarının değerlendirilme süreçleri ve bu çerçevede dikkat edilecek konular tartışıldı. Ayrıca AB Kırsal Kalkınma Politikalarının özellikle finansman periyodunda hangi konularda yoğunlaşacağı üzerinde duruldu. Çalışma ziyaretinin son aşamasında ise Lombardia Bölgesi Ödeme Ajansı ziyaret edilerek buradaki yetkililerden yerel düzeyde gerçekleştirilen kırsal kalkınma çalışmaları hakkında bilgi alındı. Ziyaret edilen tüm taraflar, böyle bir programdan ve Kurumumuz heyetini misafir etmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti ve bu tip programların karşılıklı olarak sürdürülmesinin yararlı olduğunu belirttiler. (MA, SB) ANKARA İL GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜNE ÇALIŞMA ZİYARETİ Ankara İl Koordinatörlüğü- Ankara İl Koordinatörlüğü ve Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yöneticileri çalışma ziyaretinde bir araya geldi. Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde, 18 Aralık 2012 Salı günü gerçekleşen ziyarete TKDK Ankara İl Koordinatörü Yunus Bayram, Birim Amirleri ve İletişim Uzmanı katılırken, ev sahibi kurumdan ise İl Müdürü Muhsin Temel, İl Müdür Yardımcıları ve şube müdürleri katıldı. Katılımcıların tanıştırılmasıyla başlayan toplantıda, iki kurumun ortak sorumluluğunda olan tanıtım işleri başta olmak üzere, akreditasyon süreci, prosedür değişiklikleri, sektörün sorunları ve proje hazırlama kapasitesi gibi konular ele alındı. İl Koordinatörü Yunus Bayram, akreditasyon sürecinde gelinen nokta ve prosedür değişikliklerine yer verdiği konuşmasında, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün önemini vurgulayarak, işbirliği içinde Ankara nın fonlardan en üst düzeyde faydalanması için çalışacaklarını belirtti. İl Müdürü Muhsin Temel ise, ortak amacın Ankara ya hizmet olduğunu belirterek İl Müdürlüğünün yeni kurulan İl Koordinatörlüğü için kurumsal bir arşiv olarak görülmesi gerektiğini; her türlü bilgi, belge, ve veriyi paylaşmaya hazır olduklarını, her zaman gereken altyapı desteğini vereceklerini söyledi. Yaklaşık iki saat süren toplantının sonunda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanlarına Ocak ayında TKDK, IPARD Programı ve başvuru koşullarına ilişkin bir eğitim programı düzenlenmesi kararlaştırıldı. (SB)

17 ZİYARETLER ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR Karaman İl Koordinatörlüğü/ Karaman İl Koordinatörlüğü tanıtım faaliyetleri kapsamında kamu kurumlarını ziyaret etmeye devam ediyor. Bu kapsamda, ilk olarak İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Seher Kuruçay ı, sonrasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüsamettin Bayram ı makamında ziyaret eden İl Koordinatörü Çetin ve beraberindeki il koordinatörlüğü personeli, Kurumumuz ve IPARD Programı hakkında bilgilendirmede bulundu. İl Müdürleri Kuruçay ve Bayram, Kurumumuzun Karaman ili için çok önemli olduğunun altını çizerek Karaman ın kalkınması ve gelişmesinde Kuruma ve çalışanlarına büyük görevler düştüğünü belirttiler. Ayrıca bu tür ziyaretlerin kurumlar arası koordinasyon ve iş birliği için gerekli olduğunu ve kendilerinin de en kısa zamanda Kurumumuza iade-i ziyarette bulunacaklarını ifade ettiler. (SB) KAŞDEMİR DEN KOORDİNATÖRLÜĞÜMÜZE ZİYARET Çanakkale İl Koordinatörlüğü/ AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir ile AK Parti Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Adnan Öncü 24 Aralık 2012 tarihinde Çanakkale İl Koordinatörlüğünü ziyaret etti. Koordinatörlük binasını gezen Kaşdemir, koordinatörlük personeliyle tanışarak Kurumumuz hakkında bilgi aldı. İl Koordinatörü Ümit Ortan, koordinatörlük çalışmaları, IPARD Programı, desteklenecek tedbirler ve devam etmekte olan akreditasyon süreci hakkında Kaşdemir e bilgi verdi. Yapılan görüşmede ilimizin IPARD Programı çerçevesinde potansiyel teşkil eden konuları konuşulurken, Kaşdemir Kurumumuzun ülkemiz ve bölgemiz için önemine değindi. Çanakkale de yetiştirilen ürünlere katma değer sağlayacak yatırımların gerçekleştirilmesi, ilimizin markası olmuş ürünlerin IPARD Programı destekleriyle AB standartlarına ulaştırılması ve kullandırılacak kaynakların en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. (SB) IPARD DEĞİŞİYOR, KIRSAL GELİŞİYOR Balıkesir İl Koordinatörlüğü/ IPARD Değişiyor, KIRSAL Gelişiyor teması ile hazırlanan megalight ve billboardların yayımı yapıldı. Balıkesir de uygulanan tedbirlere yönelik yapılan modifikasyonların potansiyel başvuru sahiplerine ve genel anlamda tüm halka duyurulması amacıyla hazırlanan afişler açık hava reklam uygulamaları vasıtasıyla gerekli lokasyonlarda yayımı gerçekleştirildi. Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılması tedbirine yönelik gerçekleştirilen, yatırımın kırsal alanda bulunma kriterinin kaldırılması, traktör alımının uygun harcama kabul edilmesi ve Süt Üreten İşletmelere Yatırım tedbiri kapasite değişiklikleri, IPARD Değişiyor, KIRSAL Gelişiyor sloganıyla duyuruldu. (SB)

18 PROSEDÜR DEĞİŞİKLİKLERİ BÖLGESEL EĞİTİMLERİ BİHB- Yetki devri öncesi ikinci uygulama dönemi il koordinatörlükleri, Proje Başvuru Yönetimi Birimi personeline yönelik Versiyon-10.2 Prosedür Değişiklikleri Eğitim Programı gerçekleştirildi. Bölgesel olarak gerçekleştirilen eğitimlere Aydın, Mardin ve Nevşehir İl Koordinatörlükleri ev sahipliği yaptı. Aydın da, Aralık 2012 tarihlerinde düzenlenen eğitime Burdur, Denizli, Kütahya, Manisa, Uşak ve Aydın, Aralık 2012 tarihlerinde Nevşehir de düzenlenen eğitime Aksaray, Karaman, Kastamonu, Mersin ve Nevşehir, Aralık 2012 tarihlerinde Mardin in ev sahipliği yaptığı eğitime ise Ağrı, Elazığ, Muş ve Mardin İl Koordinatörlükleri Proje Başvuru Kabul Birimi personeli katıldı. Eğitimde, Merkez Proje Yönetim Koordinatörlüğü uzmanları tarafından, IPARD Programı değişiklikleri, gerçekleştirilen modifikasyonlar ve prosedür değişiklikleri hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı. Eğitim kapsamında tüm alt tedbirler bazında programda meydana gelen değişiklikler, protokoller ve resmi kurumlarla olan irtibat konu ve biçimlerindeki farklılıklar ve denetim sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar tartışıldı. (SB) ÇOK ÇALIŞIYORUZ Bursa İl Koordinatörlüğü- Avrupa Komisyonu denetimlerinin başarılı şekilde tamamlanmasından sonra, İl Koordinatörlüğü personeli, Bursa da destek sağlanacak alanlara yönelik, tecrübesini artırmak üzere çeşitli işletmelere teknik gezi düzenledi. İnegöl ilçesinde bulunan CP Standart Gıda San. ve Tic. A.Ş. ye ait Beyaz Et Kesimhanesi, Orhaneli İlçesi Koçu köyünde bulunan Capra Ltd. Şti. ne ait 500 Başlık Saanen Keçi İşletmesi, Nilüfer İlçesi Akçalar köyünde bulunan Büyükşehir Belediyesine ait Mezbahane ve Hasanağa OSB de bulunan Bal-Pi firmasına ait Balık ve Su Ürünleri İşleme Tesisine yönelik teknik ziyaret gerçekleştirildi. 2 Aralık 2012 tarihinde Bursa Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü salonunda gerçekleştirilen Arıcılık Paneli ne katılım sağlanarak, IPARD Programı kapsamında destek sağlanacak tedbirler ve özellikle arıcılık ile ilgili destekler konusunda bilgilendirme yapıldı. Ayrıca, Sütaş A.Ş. tarafından, Uludağ Üniversitesi ve diğer kurum ve kuruluşların desteği ile Sütaş Süt Hayvancılığı Eğitim Merkezinde, Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen Süt Sığırlarının Bakım ve Beslemesi eğitimine İl Koordinatörlüğü personeli tarafından katılım sağlandı. (SG) NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜNDEN İADE-İ ZİYARET Nevşehir il koordinatörlüğü- Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir İl Koordinatörü Murat Asiltürk ü 20 Aralık 2012 tarihinde makamında ziyaret etti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar ile birlikte İl Koordinatörlüğüne iade-i ziyarette bulunan Kılıç ı, Murat Asiltürk karşıladı. İl Koordinatörlüğünün çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyleyen Rektör Kılıç, Nevşehir Üniversitesi olarak yapılan projelere destek olabileceklerini söyledi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Asiltürk ise, IPARD Programı, Avrupa Komisyonu ile olan ilişkiler ve Nevşehir e dair yapılabilecek çalışmalar hakkında bilgi verdi. İl Koordinatörlüğünü gezen Kılıç, başarı dileklerini sunduktan sonra Kurumdan ayrıldı. (SG)

19 SEKTÖR ANALİZLERİ DEVAM EDİYOR Balıkesir İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörlüğünde, IPARD Programının modifikasyonu ile 8. başvuru çağrı döneminde uygulanmaya başlanan program değişikliklerinin duyurulması ve tedbirlere ait sektörlerin teknik analizleri ile potansiyel başvuru sahibi veri tabanı oluşturulmasına yönelik yapılan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması tedbirine yönelik yapılan modifikasyonlar, sektör temsilcilerine yapılan ziyaretler vasıtasıyla duyuruldu. Yapılan ziyaret programları kapsamında il merkezinde bulunan Tellioğlu Şirketler Grubu bünyesinde bulunan meyve-sebze işleme tesisi ile Susurluk ilçesinde kurulu Altınbahçe Tarım Ürünleri Şirketine ait işletmeye, tedbire ait değişiklikler hakkında bilgi verildi. İşletme ziyaretlerinde, başvuru sahibine ait kriterlerde yapılan değişiklikler, uygun harcama kalemleri ile soğuk hava deposu kapasitesinde yapılan değişiklikler hakkında bilgi verilerek; işletme içi teknik incelemeler vasıtasıyla işletmelerin özellikleri, kapasiteleri ve teknolojik alt yapılarıyla ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu. (SB) GİRİŞİMCİLERE BİLGİLENDİRME Malatya İl Koordinatörlüğü İnönü Üniversitesi Girişimcilik Topluluğunun talebi üzerine 24 Aralık 2012 tarihinde, Hoca Ahmet Yesevi Toplantı Salonunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İl Koordinatörü Mehmet Dere nin açılış konuşmasının ardından Kıdemli Uzman Sami Zariç tarafından AB kuruluş ve genişleme süreci, üye ve aday ülkelere uygulanan programlar, Kurumumuz kuruluş ve akreditasyon süreci, destekleme alanları ve personel yapısı ile ilgili bilgi verildi. (SB) İLK DESTEK ÖDEMELERİ YAPILIYOR Konya İl Koordinatörlüğü- İl koordinatörlüğü tarafından yürütülen projelerden Akhilal Yem Tarım Ürünleri Hayvancılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi ve İmga Et ve Süt Ürünleri Hayvancılık Gıda Ticaret ve Sanayi Limited Şirketlerine ait ödeme işlemleri tamamlandı. Akhilal Yem Tarım Ürünleri Hayvancılık Sanayi Ticaret Limited Şirketinin birinci ödeme talep paketi kapsamında yer alan liranın uygun harcama tutarının %65 i; lira ve İmga Et Ve Süt Ürünleri Hayvancılık Gıda Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketlerinin ödeme talep paketinde yer alan liranın uygun harcama tutarının %50 si; lira faydalanıcıların hesaplarına aktarılacak. (SB) TTÜMSİAD ve MÜSİAD İLE BULUŞMA Trabzon İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörlüğü, 3-4 Aralık 2012 tarihlerinde, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şubesi ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Trabzon Şubesi (MÜSİAD) üyelerine IPARD Programı hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. 3 Aralık ta düzenlenen toplantıda, TÜMSİAD Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca nın açılış konuşmasının ardından İl Koordinatörü Muhammet Bozali, kurum olarak yöre insanına verdikleri destekleri anlattı; turizm tesisi, yöresel ürünler, arıcılık, kültür balıkçılığı, geleneksel el sanatları ile ilgili konularda Kurumumuza yapılabilecek başvurular hakkında bilgi verdi. Bozali, ayrıca, önümüzdeki yıl desteklenecek sektör sayılarında artış olacağını sözlerine ekledi. 4 Aralık ta, MÜSİAD üyelerine yönelik düzenlenen toplantıda, IPARD Programı ve yapılan değişiklikler, 8. başvuru çağrı ilanı, desteklenen yatırımlarla ilgili bilgiler verildi. Toplantıya MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı M. Hanefi Mahitapoğlu, SGK İl Müdürü Musa Bulut, il koordinatörlüğü personeli ve çok sayıda MÜSİAD üyesi katıldı. Mahitapoğlu nun açılış konuşmasının ardından, İl Koordinatörlüğü Proje Birim Amiri Şansal Aydoğdu tarafından desteklere ilişkin detaylı bir sunum gerçekleştirdi. (SB)

20 BALIKESİR YENİ TEDBİRLERE HAZIRLANIYOR Balıkesir İl Koordinatörlüğü- Balıkesir İl Koordinatörü Dr. Mesut Filizciler, 7 Aralık 2012 tarihinde Banvit AŞ. tesislerine teknik ziyaret gerçekleştirdi. Banvit AŞ. Kanatlı Eti Üretim Direktörü Zafer Bilgi tarafından karşılanan Filizciler ve beraberindeki uzmanlar, yapılan görüşmeden sonra teknik personelin de katılımıyla düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda, Balıkesir in kanatlı eti sektörünün lokomotifi olduğunu ifade eden Filizciler, özellikle kanatlı eti üretimi ile ilgili önümüzdeki dönemde proje başvurusu konusunda yoğun talep olacağını belirtti. Sektörün sorunları, yapısal ve yasal gerekliliklerinin dile getirildiği toplantıda, teknolojik alt yapı imkanları, Kurumumuzun sektöre sağlayacağı desteklemeler ile kanatlı eti üreten işletmelerde modern işletmecilik uygulamaları hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. IPARD desteklerinin sektöre ivme kazandıracağını ve kanatlı eti üretiminde bulunan arz-talep dengesizliğine katkı sağlayacağına inandığını, İl Koordinatörlüğünün yapmış olduğu teknik gezinin ve çalıştayın oldukça verimli geçtiğini ifade eden Bilgi, kurumsal olarak üzerlerine düşen her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını belirtti. (SB) Ayvalık ve Burhaniye Ticaret Odası Başkanları ile görüşen İl Koordinatörlüğü uzmanları, ortak çalışmalar düzenlenmesi amacıyla yetkili mercilerle mutabakata vardı. STK LAR ORTAĞIMIZ Balıkesir İl Koordinatörlüğü/ Balıkesir İl Koordinatörlüğü tanıtım ekibi yeni tedbirler çerçevesinde paydaş kurumlarla işbirliklerine devam ediyor. İl Koordinatörlüğü tanıtım ekibi IPARD Program değişikliklerinin tüm potansiyel başvuru sahiplerine iletilmesi amacıyla paydaş kurum ve kuruluşlarla işbirliği çalışmaları yürütüyor. İşbirliği çalışmaları kapsamında ziyaret edilen Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer, bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına olan inancını belirterek; Ocak ayı içerisinde üyelerine ve girişimlerine yönelik geniş katılımlı bir bilgilendirme toplantısı düzenlenmesi hususunda İl Koordinatörlüğü uzmanlarıyla mutabık kaldıklarını ifade etti. IPARD Programı hakkında daha önce bilgi sahibi oluğunu ifade eden Burhaniye Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Sarıbaş, söz konusu programın öneminin farkında olduğunu ve işletmeciliğini üstlendiği süt işleme tesisi hakkında proje hazırlamak istediğini ifade etti. Ayrıca, önümüzdeki dönemde uygulanacak tedbirler de dahil tüm tedbirlere ilişkin bilgilendirme toplantısı yapılması gerektiğini belirten Sarıbaş; İl Koordinatörlüğü ile iletişim halinde olacaklarını ve toplantı ile ilgili takvim çalışması yapacaklarını söyledi. (SB)

21 YENİ TEDBİRLER, YENİ SUNUMLAR Balıkesir İl Koordinatörlüğü 7 Aralık 2012 tarihinde, Balıkesir merkeze bağlı Atköy ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifine yönelik bilgilendirme ziyareti gerçekleştirildi. Balıkesir İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Birimi uzmanları tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme ziyaretinde, Kooperatifin faaliyetleri ve bölgede üstlenmiş olduğu misyon hakkında bilgi alınarak; Kooperatif tarafından işletilen besi çiftliğinde teknik incelemelerde bulunuldu. Besi çiftliğinin kapasitesi, teknik gereklilikler ve sektör hakkında alınan bilgiler ışığında Koordinatörlük uzmanları tarafından IPARD Programı hakkında bilgilendirme yapıldı. IPARD Programının modifikasyonu ile Balıkesir de uygulanmaya başlanacak olan tedbirler hakkında bilgi verilerek; besi hayvancılığı, başvuru koşulları ve uygun harcamalar hakkında ayrıntılı bilgi aktarımı yapıldı. Balıkesir İl Koordinatörlüğünün yapmış olduğu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Faruk Özen, Kurumun önemli bir misyonu yerine getirdiğini ve kırsal kalkınmanın önemli mihenk taşlarından birini oluşturduğunu ifade ederek; IPARD Programı ile uygulanan ve uygulanacak tedbirlerin tüm kooperatif üyelerine duyurulacağını söyledi. (SB) TKDK DAN KULA ÇIKARTMASI Manisa İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörlüğü 21 Aralık 2012 tarihinde Kula ilçesinde idi. Proje Yönetim Birimi Amiri Doğan Çarabak ve Yerinde Kontrol Birimi Amiri Hamit Çavuşoğlu, Kula Kaymakamı Yusuf Cıbır ı makamında ziyaret etti. Aynı zamanda, Yerinde Kontrol Uzmanları, akreditasyon sonrası yürütülecek proje sahalardan biri olan Kırsal Turizm tedbiri kapsamında Kula tarihi evlerini yerinde ziyaret etti. Kaymakam Cıbır ziyaretinde, Çarabak, AB Ortak Tarım Politikası, IPARD (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Kırsal Kalkınma), desteklenecek yatırımlar hakkında detaylı bilgiler sundu. Ziyaretten dolayı memnuniyetini belirten Kaymakam Cıbır, Kula nın büyük bir tarım, hayvancılık ve turizm potansiyeline sahip olduğuna değinerek olgunlaşacak projelerin beraberinde Kula nın tarım, hayvancılık ve turizm sahalarında gelişimine katkıda bulunacağının altını çizdi. Cıbır; Bu katkı Kula girişimcisi ve çiftçisine mali destek; gıda ve hayvancılık sektörlerinde ise gıda sağlığı, hayvan sağlığı ve hayvan ıslahı gibi konularda olacaktır. dedi. Kaymakam Cıbır, konuşmasının sonunda Kula Kaymakamlığı olarak Manisa İl Koordinatörlüğüne, IPARD hibe fonlarının daha geniş kitlelerce bilinirliğini ve tanınırlığını artırma noktasında yardıma hazır olduklarını belirtti. (SB)

22 EMNİYETE NEZAKET ZİYARETİ Manisa İl Koordinatörlüğü/ İl Koordinatörü Ahmet Işık ve Koordinatörlük uzmanları, Manisa İl Emniyet Müdür Yunus Çetin i makamında ziyaret etti. İl Emniyet Müdürü Çetin e Kurumumuz faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulunan İl Koordinatörü Işık, Kurumumuz kuruluş süreci ve Avrupa Birliği ile olan ilişkisi hakkında detaylı bilgi verdi. Işık, Çetin e akreditasyon sürecinin detaylarını verdi; İl Koordinatörlüğünün yetki devri alabilmesi için üç denetlemeden geçmesi gerektiğini, iki denetlemeden başarıyla geçtiklerini, üçüncü ve son denetlemenin Avrupa Komisyonu denetçileri tarafından yapılacağını belirtti. Işık, ayrıca, Kurumumuz ve Avrupa Komisyonu arasında yapılan görüşmelerden sonra son denetimi beklemeksizin yakın bir tarihte proje kabulüne başlayabileceğini bildirdi. İl Emniyet Müdürü Çetin ise kırsal kalkınmanın ülkemiz için önemli olduğuna ve gelişen Türkiye nin kalkınmasında kırsala verilecek desteklerin gerekliliğine değinerek kırsaldaki üreticinin, ürününü satabilmesinin ve gerekli aracılara ulaşabilmesinin önünün açılması gerekliliğini vurguladı. Çetin konuşmasının devamında Bu konuda TKDK Manisa İl Koordinatörlüğü, hibe desteği ile kurulacak işletmelerin hem Avrupa da rekabet edilebilir ürün üretiminde hem de ülkemiz kalkınmasında önemli bir rol alacaktır. dedi. Çetin, ayrıca, Kurumumuz tarafından destek alarak kurulacak üretim ve işleme tesislerinin oluşturacağı pazarın bu konuda önemli olacağını belirtti. (SB) BAYRAMİÇ E TEKNİK GEZİ Çanakkale İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörlüğü uzmanları tarafından 28 Aralık 2012 tarihinde Çanakkale nin Bayramiç ilçesine teknik gezi düzenlendi. Hem ilçede tanıtım yapılması hem de uzmanların mesleki deneyimlerine katkı sağlanması amaçlanan gezi kapsamında birçok işletme ziyaret edildi. Ziyaretlerin ilk durağı olan RK Süt İşletmesinde, işletme sahibinden makine-ekipman, süt alım, işleme, üretim ve pazarlama süreçleri hakkında bilgi alındı. Ardından Evciler Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı rehberliğinde Karsu Soğuk Hava Tesisinin ürün alım, paketleme ve depolama üniteleri gezildi. Çanakkale nin önde gelen helva üreticilerinden olan Tatlan Gıda da helva ve reçel üretim süreçleri hakkında bilgi alınırken, Bayramiç Külcüler Termal Tesisi gezilerek turizm ve turist potansiyeli hakkında uzmanlar bilgilendirildi. Kültür balıkçılığı kapsamında ziyaret edilen alabalık tesisinde yetkililer tarafından proses uygulamalı olarak anlatıldı. Teknik gezinin son durağı olarak Bayramiç in en büyük ve modern süt hayvancılığı işletmesi olan Bayramiç Kalkınma Kooperatifi Süt Hayvancılık İşletmesi, işletme yöneticisi rehberliğinde gezilerek deneyimler paylaşıldı. İl Koordinatörü Ümit Ortan ın da katıldığı Bayramiç gezisinde uzmanlar işletmelerdeki üretim ve pazarlama süreçleri hakkında detaylı incelemelerde bulundu. Tanıtım faaliyetinin de gerçekleştirildiği gezide işletmeler IPARD Programı ve destekler hakkında bilgilendirildi. Ümit Ortan, 2013 yılında işletme gezilerine devam edileceğini ve ilçe tanıtımlarına hız verileceğini belirtti. (SB) ELAZIĞ DA SERTİFİKA TÖRENİ Elazığ İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörlüğü tarafından Kurumda görevli uzman personelinin aldığı Kişisel Gelişim Eğitimi nin sertifikalarını vermek üzere sertifika dağıtım töreni düzenlendi. RAMDER Elazığ Şube Başkanı Mustafa Yüksel in de katıldığı Sertifika Dağıtım Töreninde İl Koordinatörü Turan Karahan, kısa bir açılış konuşması yaptı. Koordinatörlük olarak personel eğitimine çok önem verdiklerini ifade eden Karahan, Mustafa Yüksel e ve RAMDER üyelerine katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti. Etkili Sunum Teknikleri, Zaman Planlaması ve Öfke Kontrolü konularında eğitim alan uzmanlara sertifikaları Karahan, Yüksel ve Birim Amirleri tarafından takdim edildi. Eğitimlerin çok faydalı olduğunu belirten Koordinatörlük uzmanları, bu tür eğitimlerin devam etmesi gerektiğini belirtti. (SG)

23 BURDUR TANITIMA DEVAM EDİYOR Burdur İl Koordinatörlüğü- Burdur İl Koordinatörlüğü başvuru çağrı ilanı öncesi, tanıtım faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda, paydaş kurumlar, potansiyel faydalanıcılarla bir araya gelecek etkinlikler düzenleniyor. Aralık ayı boyunca İl Koordinatörlüğü, Ağlasun İlçe Belediyesi, Burdur Veteriner Hekimleri Odası ve Kurumumuzun protokol imzaladığı bankaların ilçe şubelerinin temsilcileri ile buluştu. 14 Aralık 2012 tarihinde Ağlasun Belediye Başkanı Aydın Kaplan ın daveti üzerine, İl Koordinatörü Hüseyin Şengün, Proje Birim Amiri Ayhan Yıldırım ve İletişim Uzmanı Ali İnce, Kaplan ı makamında ziyaret etti. Potansiyel faydalanıcıların da katıldığı buluşmada Kurumumuz, IPARD Programı, akreditasyon süreci ve desteklenecek yatırımlarla ilgili bilgiler paylaşıldı. Buluşmada, özellikle, Ağlasun ilçesinin çok sayıda yerli ve yabancı turist çeken Sagalassos Antik Kenti ya da balıkçılık, hayvancılık gibi gelişime açık potansiyel alanlarda IPARD Programı kapsamında desteklenen yatırımlardan faydalanabileceğinin altı çizildi. İl Koordinatörü Hüseyin Şengün, Başkan Kaplan ın davetinden ve Kurum hibelerini ilçe halkına anlatmak için tanınan bu fırsattan dolayı teşekkürlerini iletti. Şengün ayrıca, Koordinatörlük olarak akreditasyon sürecini olumlu sonuçlandırmalarının akabinde yatırımcıların hazır olmalarını ve doğru projelerle başvuru yapmalarını istedi ve her zaman konuyla ilgili İl Koordinatörlüğü ile iletişime geçilebileceğini ve bilgi alınabileceğini belirtti. 19 Aralık 2012 tarihinde ise Kurumumuzun protokol imzaladığı bankaların ilçe şubelerinin temsilcileri ile buluşuldu. Toplantıda Kurum tanıtımının yanı sıra bankalarla imzalanan protokol ile yatırımcılara nasıl fayda sağlanmasının hedeflendiği, yatırımcıların hangi aşamada bankalardan yararlanabileceği ve benzeri konularda bilgi alışverişinde bulunuldu. İl Koordinatörü Şengün, toplantıda yaptığı değerlendirmede; banka yetkililerini misafir etmekten hoşnut olduklarını, toplantıya bankaların Burdur şubelerinden üst düzey katılımın gerçekleştiğini ve bunun da konuya gereken önemin verildiğinin göstergesi olduğunu ifade etti. Tanıtım faaliyetleri kapsamında 20 Aralık 2012 tarihinde de Burdur Veteriner Hekimleri Odası ile bir araya gelindi. Düzenlenen toplantıya Burdur geçmiş dönem Milletvekili Kazım Üstüner, Oda Başkanı Amaç İlgün, Oda eski Başkanı Şahin Bakır ve yirmiye yakın Oda üyesi katıldı. Kurum, IPARD Programı ve desteklenen yatırımlar hakkında genel bilgi verildikten sonra, veteriner hekimlerin hibelerin dağıtılmasındaki aracı rolleri, Burdur da süt sektörü sorunları, IPARD desteklerinin geniş bir yatırım olanağı sağladığı ve özellikle Kurumumuz hibelerinin Burdur için kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğu konuları tartışıldı. Şengün, çiftçi ile ilk muhatap kişilerin başında veteriner hekimlerinin geldiğini, dolayısıyla Kurumumuz hibelerinin öncelikle veteriner hekimlerine anlatılmasının doğru olacağını düşünerek bu etkinliği düzenlediklerini belirtti. Etkinlikte yer alan geçmiş dönem Burdur Milletvekili Kazım Üstüner de veteriner hekimler olarak genel bilgiye sahip olduklarını ve hibelerin önemli yatırım fırsatlarına dönüşebileceğini belirterek toplantının düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti iletti. Oda Başkanı İlgün de düzenlenen toplantının yararlı olduğunu ve Kurumumuz hibelerinin tanıtımı aşamasında yardımcı olacaklarını ifade etti. (SB)

24 ANKARA KALKINMA AJANSINA İADE-İ ZİYARET Ankara İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörü Yunus Bayram ve Birimi Amirleri, 25 Aralık 2012 Salı günü Ankara Kalkınma Ajansına iade-i ziyarette bulunarak, Ajansın uygulayacağı Kırsal Kalkınma Mali Programı ve diğer programlar hakkında ayrıntılı bilgi aldı. Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı ve birim başkanlarının ev sahipliği yaptığı ziyarette, Ankara da kırsal kalkınma konusunda yürütülen çalışmalar ve yapılması gerekenler ele alındı. Kurumlar arası işbirliği başlıklarının da ele alındığı toplantıda, Ankara Kalkınma Ajansının 2012 Yılı Teklif Çağrısı başlıklarından olan Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı na ilişkin değerlendirmeler yapıldı. İl Koordinatörü Bayram, Ankara nın tarım ve kırsal ekonomik faaliyetler açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, AB fonlarını etkin şekilde kullanarak bu potansiyeli harekete geçirmek istediklerini ifade etti. IPARD Programı kapsamında Ankara da tarım sektörünün modernizasyonuna ve kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamak için çalışacaklarını sözlerine ekleyen Bayram, desteklenecek tedbirler ve prosedürler hakkında kısa bir bilgilendirmede bulundu. Doç. Dr. Balcı, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Ankara da kalkınma amaçlı kurumlar arasında işbirliğine dönük iletişim kurulmasının son derece önemli olduğunu kaydetti. Balcı, bu anlamda yeni faaliyete geçen Ankara İl Koordinatörlüğü ile ortak çalışmalara hazır olunduğunun mesajını verdi. Ankara da Kırsal Kalkınmaya Bir Destek de Kalkınma Ajansından Ankara Kalkınma Ajansının 2012 Yılı Mali Destek Programları dâhil ettiği Kırsal Kalkınma Mali Programıyla, çevresel sürdürülebilirliğin gözetilerek kırsal ekonominin çeşitlendirilmesi ve kırsaldaki işletmelerin rekabetçi yapıya kavuşturulmasının amaçlandığı kaydedildi. Toplam bütçesi 5 milyon lira olan Kırsal Kalkınma Mali Programında her bir proje için alt ve üst limitler 50 bin lira ile 500 bin lira arasında olacak. Destek tutarı ise proje toplam uygun maliyetinin kar amacı güden kuruluşlar için %25 ile %50 arasında, kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar için ise %25 ile %90 arasında olacak. Program sadece Ankara nın Akyurt, Beypazarı, Çubuk, Elmadağ, Kazan, Polatlı, Ayaş, Çamlıdere, Evren, Güdül, Kalecik, Kızılcahamam, Nallıhan, Şereflikoçhisar, Bala ve Haymana ilçelerinde gerçekleştirilecek projeler için uygulanacak. Programa işletmeler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, meslek örgütleri, birlikler ve kooperatifler ile organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri ve mahalli idare birlikleri başvuru yapabilecek. (SG)

25 HASSALI İŞ ADAMLARI İLE DESTEKLERİ KONUŞTUK Hatay İl Koordinatörlüğü- Hassa Kaymakamlığı başkanlığında, Hassa da faaliyet gösteren iş adamları ile her ay gerçekleştirilen geleneksel aylık istişare toplantısı, 13 Aralık 2012 tarihinde yeniden gerçekleştirildi. Hassa Öğretmen Evinde gerçekleştirilen toplantıya, Kaymakam Bülent Tekbıyıkoğlu, Hassa Belediye Başkanı Mehmet Karataş, İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Çinçin, Hassa İşadamları Dernek Başkanı Av. Halil Zehir, Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Gündoğdu, Hatay İl Koordinatörü Dr. Savaş Özgürsoy ve iş adamları katıldı. Aralık ayı toplantısında; Hassa nın tarım sektöründeki ticari faaliyetleri ve ekonomik yapısı IPARD destekleri kapsamında masaya yatırıldı. Sorunlar ve çözüm yolları tartışmaya açıldı. Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Gündoğdu; Amanos Fruits markasıyla tesis ettiği soğuk hava deposu muz serası ile gıda güvenliği İSO belgesini, kalite ve hijyen kuralları çerçevesinde verilen HACCP belgesini, iyi tarım uygulamaları yapan firmalara verilen GLOBAL GAP belgelerini almaya hak kazandığını belirterek, bilgi ve tecrübelerini Hassa çiftçisi yararına kullanacağını ifade etti. Kaymakam Bülent Tekbıyıkoğlu, yaptığı konuşmada; Her ay yaptığımız sohbet toplantıları meyvesini vermeye başladı. Hassa tarımı, siz değerli üreticilerimizin azim ve gayretleriyle layık olduğu yere geliyor. Modern tesislerimiz kalite belgelerini almaya hak kazanıyor ve markalaşıyorlar. dedi. Tekbıyıkoğlu, HASMEYBİR Başkanı Nuri Gündoğdu yu, alınan İSO 22000, HACCP ve GLOBAL GAP belgelerinden dolayı tebrik etti ve bu belgelerini usulüne uygun üretim yapan çiftçilere de kullandıracağı için teşekkür etti. Tekbıyıkoğlu, ayrıca, Hassa ilçemizin yerel gıda ve tarım ürünlerinin TKDK tarafından desteklenecek projeler ile ulusal pazarlarda da yerini yavaş yavaş alacaktır. diye de ekledi. İl Koordinatörü Özgürsoy, toplantıda, iş adamlarını IPARD hibe destekleri hakkında bilgilendirdi. Hatay il ve ilçe genelinde desteklenen mevcut hibe desteklerine yeni destek alanlarının eklendiğini belirten Özgürsoy; Arıcılık, tıbbi aromatik bitki ve çiçekçilik sektörlerinde yeni dönemde yapılacak olan yatırımlar için inşaat işleri ve makine ekipman alımına traktör alımının da eklendiği, meyve ve sebze işleme ve pazarlama yatırımları ile ilgili olarak hazırlanacak projelerde artık üretici örgütlerinin yanı sıra şirketlerin ve şahısların da proje başvuru hakkı kazandığını ve yatırımcıların bu kapsamdaki yatırımları ile ilgili proje hazırlayabileceklerini söyledi. Ayrıca meyve sebze işleme kapsamında kurulacak olan 4000 m³ lük soğuk hava deposu kapasitesinin m³ e çıkarıldığını, bununla birlikte 25 m³ soğuk hava deposuna sahip soğutmalı taşıma araçların da destek kapsamında olduğunu vurguladı. Devam eden bilgilendirme sunumunda, arıcılık yatırımlarında üst limit olan 200 kovan sayısının 500 e çıkarıldığını, kırsal turizm kapsamında 15 yatak olan üst sınırın 25 e yükseltildiğini, kültür balıkçılığı yatırımlarında 50 ton olan yetiştiricilik kapasitesinin 200 tona çıkarıldığını, 2 dönüm olan çiçekçilik ile ilgili sera yapımının 10 dönüme çıkarıldığını belirten Özgürsoy, tanıtım ve bilgilendirme toplantılarının proje kabul tarihlerine kadar Hatay il genelinde aralıksız olarak devam edeceğini söyledi. (SB)

26 EĞİTİM ŞART Aydın İl Koordinatörlüğü Aralık 2012 tarihleri arasında Kuşadası Richmond Ephesus Otel de Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin sahada çalışan personeli için, Personel Eğitim Toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesi Müdürü Mustafa Kabataş, Aydın DSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Aydın DSYB personeli, çiftçiler ve Aydın İl Koordinatörlüğü personeli katılım sağladı. Eğitim programında, İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Kabul Uzmanları İlkin Özgen, Erman Korkmaz ve İbrahim Öztürk tarafından Aydın da desteklenecek tedbirler hakkında sunum yapıldı. Yapılan sunumda, desteklenecek tedbirlerin uygunluk kriterleri, uygun harcama kalemleri, başvuru şartları, sıralama kriterleri gibi konulara değinildi. Dinleyiciler tarafından tedbirlerle ilişkin yöneltilen sorular, ilgili personel tarafından yanıtlanarak tüm katılımcılara Kurum faaliyetleri ve uygulanacak tedbirler hakkında bilgilendirici broşür ve tanıtım materyalleri dağıtıldı. (SG) TÜM İLÇELER HEDEFİMİZ Tokat İl Koordinatörlüğü/ İl Koordinatörlüğü, Tanıtım Ekibi, 8. başvuru çağrı dönemine yönelik tanıtım faaliyetlerine Aralık ayında da devam etti. Bu kapsamda sırası ile Niksar, Artova, Turhal, Erbaa, Zile, Almus, Yeşilyurt, Sulusaray, Pazar ve Reşadiye ilçelerinde tanıtım toplantıları düzenlendi. Kaymakam ve Belediye Başkanlarının da katılım sağladığı ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin de katkılarıyla ayarlanan toplantı yerlerinde gerçekleştirilen organizasyonlarda bölgedeki muhtarlar, önder çiftçiler, kırsal ekonomik alanda faaliyet gösteren veya bu alanda yatırım yapmak isteyen vatandaşlar ve süt üretimi ile işleme alanında faaliyet gösteren müteşebbislere yönelik olarak bilgilendirme yapıldı. Bu toplantılarda öncelikle Kurumumuz hakkında bilgiler verildi ve IPARD Programında yapılan son değişiklikler ve desteklenen tedbirler, Koordinatörlük uzmanlarınca sunumlar eşliğinde detaylı olarak anlatıldı. Sunumlardan sonra soru-cevap bölümüyle toplantılar sona erdi. İlçe toplantılarına Ocak ayı içerisinde Başçiftlik ilçesiyle devam edilecek. (SB) AYDIN DA İLK TARIM FUARI Aydın İl Koordinatörlüğü- Aydın ın ilk tarım, hayvancılık ve gıda fuarı tören ile açıldı. Aydın daki birçok kurumun bir araya gelerek düzenlediği ve in üzerinde ziyaretçi ve 156 firmanın katıldığı fuarda, Kurum standı büyük ilgi ile karşılandı. Fuarın açılışında konuşma yapan Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, Kurumumuzun kuruluşu ve teşkilatlanma yapısı, IPARD Programı kapsamında destek verilecek tedbir ve sektörlere yönelik bilgi verirken, Kurum olarak temel amacımızın, vizyonumuzun neler olduğunu ve Kurumun varlığının Aydın ın kalkınmasında oynayacağı rolü vurguladı. Açılışa katılan Aydın Vali Vekili Muhsin Çatmadım, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, AK Parti eski Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, ADÜ Rektörü Prof Dr. Mustafa Birincioğlu, Aydın DSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Türkiye Ziraat Odaları Başkan Vekili Nuri Sorman, ilçe kaymakamları, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri standımızı ziyaret edip uzmanlar tarafından Kurum çalışmaları hakkında bilgi aldı. Katılımcılar, bir tarım ili olan Aydın da böyle stratejik öneme sahip bir kurumun varlığının memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Ayrıca, fuarda standımızı Kurumumuz İl Koordinatörleri Ümit Dağdeviren (Denizli), Ahmet Işık (Manisa), Hüseyin Şengün (Burdur), Metin Şehitoğlu (Afyon) ve Ramazan Çelebi (Isparta) ziyaret etti. Fuar ziyaretinin ardından il koordinatörleri, Çiftçi tarafından ağırlandılar. (SB)

27 İLK YARDIM HAYAT KURTARIR Çorum İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörlüğü personeline, 13 Aralık 2012 tarihinde Koordinatörlük toplantı salonunda, İlk Yardım konusunda, bilgilendirme yapıldı. Toplantıya, İl Sağlık Müdürlüğü personeli, İlk Yardım eğitmeni Süreyya Soysal konuşmacı olarak katıldı. Acil durumlarda yapılması gerekenlerin anlatıldığı toplantıda, ilk yardımda uyulması gereken kurallar ve pratik bilgiler anlatıldı. Verilen teorik bilgilerin bir kısmı uygulamalı olarak gösterildi. (SG) DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜNDEN ZİYARET Kütahya İl Koordinatörlüğü- Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, 4 Aralık 2012 tarihinde Kütahya İl Koordinatörlüğüne hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi. İl Koordinatörü İhsan Kaymak, Kurum hakkında bilgiler vererek yapılan çalışmaları anlattı. Kurumumuzun Kütahya ya yeni bir vizyon katacağını dile getiren Karaaslan, Kütahya halkının IPARD desteklerinden azami ölçüde yararlanması için Üniversitenin de çalışmalar yapacağını dile getirdi. Karaaslan, Kurum personelinin ihtiyaç duyduğu konularda üniversitenin her zaman yardımcı olabileceğini belirtti. Gerek duyulan alanlarda üniversite kadrosundaki öğretim üyelerinin eğitim desteği verebileceğini de belirtti. Kurumdaki uzmanlar hakkında da bilgi alan Karaaslan, uzmanların yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlamaları için Dumlupınar Üniversitesinden faydalanabileceklerini ve gerekli teknik destek için hazır olduklarını belirtti. İl Koordinatörü Kaymak, Kurumumuz ile Üniversite arasında iyi bir sinerji oluşturacaklarını ve bunun için çalışmalara bir an önce başlayacaklarını belirtti. (SB) LEBLEBİCİLER KOOPERATİFİNE IPARD PROGRAMI Çorum İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörlüğü personeli tarafından, Leblebiciler Kooperatifinin ilk genel kurulunda sunum gerçekleştirildi. 15 Aralık 2012 tarihinde Çorum Ticaret Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen genel kurulda, Kurumumuzun yöresel gıda ve tarım ürünleri kapsamında verdiği destekler anlatıldı. Çorum leblebisinin sahip olduğu Coğrafi İşaret Sertifikasının önemli bir şans olduğu ve bu şansın kullanılması gerektiğinin üzerinde duruldu. İnşaat yapımları, makine-ekipman alımı, başvuru paketi, proje hazırlığı ve görünürlük (Tabela ve pano) alımları olmak üzere 4 ana başlıkta destek verildiği anlatılan sunumda hibe destek oranının %50 ve desteklenebilecek en yüksek miktarın avro olduğu vurgulandı. Şu anda 8. başvuru çağrı ilanı kapsamında başvuruların sürdüğü ve 15 Ocak 2013 günü saat 21:00 a kadar proje kabullerinin devam edeceği ifade edilirken, faydalanıcıların Kurum internet adresinden proje başvuru işlemleri ile ilgili her türlü bilgi ve belgeye ulaşılabilecekleri, aynı zamanda, İl Koordinatörlüğü yardım masasına da her zaman müracaat edebilecekleri belirtildi. (SG) KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜNE ZİYARET Aydın İl Koordinatörlüğü- 5 Aralık 2012 tarihinde İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka yı makamında ziyaret etti. Yapılan görüşmede Çiftçi, Kurumun kuruluş amacı, faaliyetleri, temel aldığı ilke ve değerler hakkında bilgi verdi. Akreditasyon sürecinde, ilk iki denetimin başarıyla sonuçlandığını, alınacak yetki devrinin ardından, AB ve uluslararası kaynaklardan sağlanan fonların, ülkeye ve Aydın a en etkin şekilde ulaştırılmasını amaçladıklarını ifade etti. Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken Kurumun çalışmalarını yakından takip ettiğini belirtti. Kabul edilmeye başlanacak projelerle birlikte iklim, toprak yapısı, ürün çeşitliliği, yer altı ve yer üstü kaynakları, gelişmiş kentlere ve turizm merkezlerine yakınlığı ile ülkemizin önde gelen illerinden birisi olan Aydın ın güçlenip kalkınmasında Kurumun varlığının önemli ve memnuniyet verici olduğunu sözlerine ekledi. (SG)

28 VAN TÜM PERSONELİ İLE TANITIMDA Van İl koordinatörlüğü- İl Koordinatörlüğü 23 Kasım 2012 tarihinde çıkılan 8. başvuru çağrı ilanının ardından Van ı köşe bucak geziyor. Koordinatörlük personeli tüm potansiyel başvuruculara doğrudan ulaşmak için gittiği her yerde üreticileri bilgilendiriyor. Köy ve ilçe düzeyinde yapılan ziyaretlerde insanların toplandığı her yer; meydanlar, kahvehaneler, vs. birer bilgilendirme salonuna dönüşüyor. 8. başvuru çağrı dönemi tanıtım faaliyetleri kapsamında 11 ilçe merkezinde üreticiler, meslek odaları ve ilgili kamu kurumlarına yönelik bilgilendirme toplantılarının ardından başvuru potansiyeli yüksek kimi köylere de gidildi. İçilen çaylar eşliğinde sektöre yönelik ihtiyaç ve beklentiler paylaşıldı. İlçe ziyaretlerine Ocak ayı boyunca devam edilecek olup il düzeyinde medya faaliyetlerine de hız verildi. (SB) VALİ YARDIMCISI DAĞLI DAN IŞIK A ZİYARET Manisa İl Koordinatörlüğü/ İzmir Vali Yardımcısı Zülküf Dağlı, Manisa İl Koordinatörü Ahmet Işık ı makamında ziyaret etti. Ziyarete İzmirli sanayici ve işadamı Hüseyin Kaptan da eşlik etti. Vali Yardımcısı Dağlı, İl Koordinatörü Işık tan Kurumun çalışmaları, yapılanması ve Avrupa Birliği akreditasyonu sonrası yürütülecek olan proje bazlı hibe programı hakkında bilgi aldı. Dağlı nın ziyaretinde konuşan Işık, Türkiye de kurulmuş en genç kurum olduğumuzu belirterek; çalışanların da kurum gibi genç, dinamik ve enerjik olduğunu, bu enerjileriyle de Manisalı potansiyel faydalanıcılardan gelecek projelerle IPARD hibe fonlarının Manisa ya akması noktasında pozitif katkı yapacağını söyledi. Işık, Kurum ve personel yapısı hakkında bilgi verdikten sonra AB Ortak Tarım Politikası, IPARD (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Kırsal Kalkınma) ve Manisa da desteklenecek yatırımlar hakkında bilgi aktardı. Ziyaretin devamında İl Koordinatörlüğü uzmanlarıyla tanışan Dağlı, yaptığı konuşmada, Kurum binasına girildiği andan itibaren binanın fiziki şartlarından uzmanların genç ve dinamik oluşuna kadar farklı bir ortamda olunduğunu ve burada farklı işler yapılacağının hissettirildiğini söyledi. Dağlı, IPARD fonlarının önemine değinirken AB içindeki desteklemelerden en fazla payın tarım sektörüne yapıldığını ekledi. Isparta İl Koordinatörlüğünün kuruluş faaliyetlerinde bizzat kendisinin bulunduğunu söyleyen Dağlı, klasik devlet kurumların aksine Kurumumuzun tahsil seviyesi yüksek, donanımlı personel istihdam etmesi nedeni ile hizmet kalitesi yönünden Türkiye nin en gözde kurumu olduğunu dile getirdi. Konuşmasının devamında Dağlı, Manisa nın tarım potansiyelinin yüksek olmasının Kurumumuzun ilde kurulmasında en büyük etken olduğunu söylerken, İzmir Valiliği olarak Manisa İl Koordinatörlüğüne, IPARD hibe fonlarının daha geniş kitlelerce bilinirliğini ve tanınırlığını artırma noktasında yardıma hazır olduklarını belirtti. İl Koordinatörü Işık, ziyaretlerinin anısına Dağlı ya bir plaket takdim etti. (SB)

29 ANKARA İDARECİLERİNE BİLGİLENDİRME Ankara İl Koordinatörlüğü- Ankara Valisi Alâaddin Yüksel in İl ve Bölge Müdürleriyle yaptığı yılsonu değerlendirme toplantısına katılan Ankara İl Koordinatörü Yunus Bayram, katılımcılara Kurumumuz, desteklerimiz ve akreditasyon süreci hakkında bilgilendirmede bulundu. 28 Aralık 2012 Cuma günü Gölbaşı Vali Galip Demirel Vilayetler Evi Tesislerinde yapılan toplantının açılışında konuşan Vali Alâaddin Yüksel, Bir şehrin uluslararası rekabet pozisyonunun bilinmesi ve buna göre rekabet stratejilerinin somut olarak belirlenerek geliştirilmesi o şehirde sorumluluk üstlenmiş idari oyuncuların yapması gereken en önemli husustur. Hepimiz biliyoruz ki dünya şehri yaratmada esas olan, sürdürülebilir rekabet avantajının yakalanmasıdır. Bunun yegâne yolu da kentsel kalitenin arttırılması, Ankara nın marka gücünün yükseltilmesidir. dedi. İl ve Bölge Müdürlerinin çalışmalarına ilişkin yaptıkları konuşmaların ardından söz alan Bayram, Kurumumuz hakkında kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra hibe desteği verilen yatırım alanları ve akreditasyon sürecinde gelinen son noktadan söz etti yılının ilk yarısında başvuru çağrılarına çıkmayı öngördüklerini belirten Bayram, bunun için AB den onay beklendiğini sözlerine ekledi. Toplantının sonunda İl ve Bölge Müdürlerine, içinde Ankara İl Koordinatörlüğü için hazırlanan broşürlerin yer aldığı birer evrak çantası dağıtıldı. (SG) İŞTE KESİT İŞTE HEDEF Aydın İl Koordinatörlüğü- Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), 12 Aralık 2012 tarihinde, kariyer günleri kapsamında Aydın ın başarılı iş adamlarını, akademisyenleri ve öğrencilerini buluşturdu. Adnan Menderes Üniversitesi Aydın Meslek Yüksek Okulu tarafından düzenlenen Kariyer Günleri etkinlikleri kapsamında, İşte Kesit, İşte Hedef konulu panel gerçekleştirildi. Panele, Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Göktaş, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Kasal, Mimar-Mühendis Mustafa Ancın, İnşaat Mühendisi Mahmut Çağlayan, İş Adamı-Ziraat Mühendisi Bülent Koç gibi akademisyenler ve Aydın ın başarılı iş adamları katıldı. Akademisyenler ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği panelde, konuşma yapmak üzere davet edilen Erhan Çiftçi, bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaşarak, kendi eğitim hayatından ve mesleki kariyerinden de örnekler sundu. Çiftçi, Hedeflerinizi her zaman yüksek tutun, öncelikle neyi isteyip istemediğinizi iyi bilin, bu kariyerinize yön vermeyi kolaylaştıracaktır dedi. Kurumumuzun kuruluş amacı ve esas alınan temel ilke ve değerlere değinen ve Kurumun varlığının Aydın ın kalkınmasında oynayacağı rolü ve bunun sürdürülebilir olmasının önemini vurgulayan Çiftçi, panelin sonunda dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı. Doç. Dr. Demircioğlu tarafından, Erhan Çiftçi ye katılımlarından dolayı plaket takdim edildi. (SG)

30 FAYDALANICI, DANIŞMAN VE PAYDAŞ KURUMLARA IPARD TANITIMI Tokat İl Koordinatörlüğü- İl bazında IPARD Programının uygulanması aşamasında karşılaşılan sıkıntıları gidermek, ve Programın daha düzgün uygulanmasını sağlamaya yönelik olarak İl Koordinatörlüğü Tanıtım Ekibi tarafından Aralık ayı boyunca, Şartlı Başvuru Çağrı Dönemi de dahil olmak üzere projesi kabul edilen, reddedilen veya projesini çeşitli nedenlerden dolayı geri çekmiş olan başvuru sahipleri, Tokat ta faaliyet gösteren ve Kurumumuza proje hazırlanırken ilişkili olduğumuz resmi kurum ve sivil toplum kuruluşları ve başvuru sahibinin proje hazırlama sürecinde danışmanlık hizmeti aldığı firma temsilcileriyle toplantılar düzenlendi. Bu toplantılardan biri de 19 Aralık 2012 tarihinde, Tokat Merkez Süt Üreticileri Birliği üyelerine yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısı idi. Birlik üyelerine destekler, prosedürler ve mevzuattaki son değişikliklerle ilgili olarak Koordinatörlük uzmanları tarafından sunumlar yapıldı. Bu sunumlarda Tokat ilinde Kurumumuz tarafından desteklenmekte olan ve tamamlanma aşamasındaki projelerden görseller sunularak, projeler ile ilgili bilgi verildi. Birlik üyeleri toplantıya yoğun ilgi gösterdi. Toplantılarda, katılımcıların tek tek görüşleri alınarak proje hazırlama ve uygulama dönemlerinde karşılaştıkları problemleri ve yaşadıkları sıkıntıları dinleme imkânı bulundu. Sonraki dönemlerde aynı sıkıntıların yaşanmaması ve proje hazırlama ve uygulama sürecinin daha verimli olabilmesine yönelik olarak görüş alışverişinde bulunuldu. (SB) 8. DÖNEM İÇİN TANITIM TOPLANTILARI Konya İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörlüğü, Aralık ayı içerisinde, 8. başvuru çağrı ilanı ve IPARD Programında yapılan değişikliklerin tanıtımı amacı ile potansiyel başvuru sahiplerine yönelik tanıtım toplantıları düzenlendi. Konya Ticaret Odasında, Konya Arıcılar Birliği üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı. Katılımcıların arıcılık faaliyetini yürüten potansiyel başvuru sahipleri olmalarından dolayı, sadece arıcılık desteklemeleri anlatıldı. Arıcılık başvurularında istenen başvuru koşulları, desteklenen uygun harcama kalemleri, destek tutarı ve yeni düzenlemeler hakkında bilgi verildi. Konya Ticaret Borsasında da potansiyel başvuru sahiplerine yönelik tanıtım toplantısı düzenlendi. Seydişehir Belediyesinin daveti üzerine de Seydişehir ziyareti gerçekleştirildi. İl koordinatörlüğü uzmanları tarafından IPARD Programı, programda yapılan değişiklikler ve 8. başvuru çağrı ilanı hakkında tanıtım ve bilgilendirme amaçlı sunumlar yapıldı. Toplantıya Seydişehir Kaymakamı Tuncay Sonel, Seydişehir Belediye Başkanı Abdulkadir Çat, Askerlik Şube Başkanı Kamil Güngör, belde belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, köy muhtarları ve potansiyel başvuru sahipleri katıldı. (SB)

31 BURSA DA PAYDAŞLARA YÖNELİK ZİYARETLER SOSYAL SORUMLULUĞUN BİLİNCİNDEYİZ Denizli İl Koordinatörlüğü/ İl Ksoordinatörlüğü personeli, Kızılay ın kan bağışı kampanyası çerçevesinde kan bağışında bulundu. İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, kurumların sosyal yönlerinin de olduğunu belirterek, daha önce çocuk yuvasını ve huzurevini ziyaret ettiklerini söyledi. Kızılay ın kan bağışı kampanyası çerçevesinde 32 personelinin, kan bağışında bulunduğunu aktaran Dağdeviren, Kan bağışına ihtiyacı olan insanların hayatların kurtarılması yanında ve kişinin kendi sağlığı açısından da kan vermek yaşamsal öneme sahiptir. Esas olan karşılık beklemeksizin yapılan kan bağışıdır. Hayatın gelecekte neleri hazırlayacağını bilemiyoruz. Düzenli aralıklarla bu kampanya çerçevesinde kan bağışında bulunacağız şeklinde konuştu. (SG) BULUNMAYACAK BİR ŞANS: IPARD Kastamonu İl Koordinatörlüğü- Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Halil Öztosun u ağırlayarak, Devrekani deki hayvancılık tesisini gezdiren, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Civcivoğlu, grup olarak yeni yatırıma başlayacaklarını söyledi. Civcivoğlu, Kastamonu da mutlaka entegre bir süt fabrikası kurulmalı ve yöresel bir markayla burada üretilen ürünler yerli ve yabancı pazara sunulmalı. dedi. Öte yandan, Kastamonu nun sütü Kastamonu da işlenmeli sözleriyle bir süt fabrikasının kurulmasının gerekliliğine dikkat çeken Öztosun, bu yatırımın bütçesi için önümüzdeki zamanlarda çağrıya çıkması beklenen IPARD kaynaklarının önemine dikkat çekerek, Mutlaka IPARD Programını değerlendirmeliyiz, ilimiz için bulunamayacak bir şans değerlendirmesinde bulundu. (SG) Bursa İl Koordinatörlüğü- AB yetki devri denetimlerinin tamamlanmasından sonra, İl Koordinatörü Temel Naci Karslı tarafından, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, GTHB ilçe müdürleri, Ticaret ve Sanayi Odası başkanları, Ticaret Borsası başkanları ve diğer paydaş kuruluş temsilcilerine yönelik ziyaretler gerçekleştirildi. Ziyaretlerde Kurum faaliyetleri ve IPARD Programı hakkında bilgilendirme yapılarak IPARD Programının Bursa da etkin şekilde uygulanabilmesi için paydaş kurum ve kuruluşların desteğinin önemine değinildi. Ziyaretler sırasında, her ilçede IPARD Programını tüm potansiyel başvuru sahiplerine ulaştırmak amacıyla, ilçe kaymakamlıkları ve diğer paydaş kurum/kuruluşlar ile potansiyel başvuru sahiplerinin katılımı ile bilgilendirme toplantıları yapılması planlandı. Ayrıca, ziyaret edilen kurum/kuruluş temsilcilerinden, IPARD Programının tüm potansiyel başvuru sahiplerine duyurulmasını sağlamak üzere web sitelerinde İl Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan IPARD desteklerine yönelik tanıtıcı dokümana yer vermeleri talebinde bulunuldu. Ziyaretlerden sonra, birçok paydaş kurum/kuruluş, IPARD Programı ve tedbirleri anlatan bilgilere web sitelerinde yer verdi. (SG) TRAKTÖR DESTEĞİ IPARD A İLGİYİ ARTTIRDI Yozgat İl Koordinatörlüğü/ Yozgat İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir personeliyle beraber İl Koordinatörü Veli Büke yi makamında ziyaret ederek Kurumumuz hakkında bilgi aldı. Son çağrıda hibe destekli traktör alımının da desteklenmesi sebebiyle vatandaşların ilgisinin arttığını ve kendilerinden de bilgi almak istendiğini söyleyen Özdemir, konuyu ilk ağızdan öğrenmek için kuruma geldiklerini belirtti. Toplantının sonunda, başvurmak isteyen vatandaşların sağlaması gereken şartları ve temin etmesi gereken belgelerin ortak bir dokümanda bir araya getirilmesi ve bilgilendirme amaçlı olarak vatandaşlara bu dokümanın sunulması kararlaştırıldı. (SB)

32 IPARD PROGRAMI DEĞİŞİKLİKLERİ İLE İLGİLİ TANITIM ATAĞI Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü- Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Dinar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, 5 Aralık 2012 tarihinde, Dinar Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanlığı Toplantı Salonunda köy muhtarları ve sivil toplum örgütü temsilcilerine yönelik bir toplantı organize etti. Toplantıda, İl Koordinatörlüğünde görevli Uzman Necmi Sağlam bir sunum yaparak, IPARD Programı ve son dönemde programda yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi. Sunumda, daha önce Dinar ilçesi merkez belediye sınırları içerisinde yer alan ve IPARD Programı hibe desteklerine başvuru imkânı bulunmayan et ve süt çiftliklerinin ve bu alanlarda yeni kurulacak işletmelerin, yapılan değişiklikle IPARD Programı hibe desteklerine başvuru imkânına kavuştukları vurgulandı. Aralık ayı içerisinde, İl Koordinatörlüğü tarafından, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ve Afyonkarahisar Ticaret Borsası toplantı salonlarında da bilgi aktarımı yapıldı. Katılımcılar IPARD Programında yapılan köklü değişiklikler ve 8. başvuru çağrı ilanı hakkında aydınlatıldı. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasında yapılan toplantıda, tüm sektörlerden gelen katılımcılara, Kıdemli Başvuru Kabul Uzmanı Hakan Kırmızı tarafından sunum yapılarak ayrı ayrı tüm sektörlerde yapılan değişiklikler anlatıldı. Ticaret Borsasında, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması alanında faaliyet gösteren işletmelere, tedbirde son dönemde yapılan değişiklikler hakkında bilgi verildi. Yapılan değişikliklerle et işleme sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin kullanacağı bütçede programda yapılan değişikliklerle meydana gelen artış, önceki dönemlerdeki bütçe rakamları ile kıyaslanarak katılımcılar bilgilendirildi. Daha önce aynı dönemde, tek proje halinde başvuru kabul edilmeyen kombina (kesimhane+işleme) yatırımları için işletmelerin başvuru yapması için kolaylık sağlandığı vurgulandı. Toplantılarda, gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerine dair yönetmelik şartlarını sağlamayan işletmelerin, 2012 yılı sonuna kadar yönetmeliğin şartlarını sağlamak üzere modernizasyon planlarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine sunmaları gerektiği ve 2013 yılı sonuna kadar da gerekli yatırımları yapmaları gerektiği hususu hatırlatıldı. Söz konusu modernizasyon planlarında yer alan uygun yatırımlar için IPARD Programı desteklerinin işletmelere önemli imkân sunduğu, işletmelerin bu imkânı kullanarak ilgili yönetmelik kapsamında gerekli eksikliklerini tamamlayabilecekleri hususu et işleme sektörü temsilcilerine vurgulandı. (SG) AYDIN A ÖNEMLİ ZİYARET Aydın İl Koordinatörlüğü- 11 Aralık 2012 tarihinde Büyük Birlik Partisi (BBP) Aydın İl Başkanı Mehmet Yeter ve BBP ilçe Başkanı Ahmet Türkmenoğlu, İl Koordinatörlüğüne ziyarette bulundu. Gerçekleşen ziyarette İl Koordinatörü Erhan Çiftçi tarafından, Aydın da desteklenecek yatırımlar, İl Koordinatörlüğü çalışmaları, yetki devri öncesi sürmekte olan hazırlık faaliyetleri ve devam etmekte olan akreditasyon süreci ile ilgili bilgi vererek, Avrupa Komisyonu denetiminin başarıyla tamamlanmasının ardından proje kabul etmeye başlanacağını belirtti. Yeter, Aydın ın hak ettiği yere gelmesi için Kurumun varlığının ve yapacağı çalışmaların önemine değinirken, Aydınlı girişimcilerle Kurumumuzu buluşturacak organizasyonlarda her zaman destek verebileceklerini dile getirdi. (SG)

33 İL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNE EĞİTİM Denizli İl Koordinatörlüğü/ İl Koordinatörlüğü Tanıtım Ekibi, Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve TARGEL personeline eğitim düzenledi. Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü salonunda gerçekleştirilen eğitimde IPARD Programı, İl Koordinatörlüğü faaliyetleri, tedbirler, iş planı ve teknik proje, akreditasyon ve çağrı ilanlarına çıkma süreçleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. 3 gün süren eğitimde yaklaşık 150 kişiye yapılan sunumlar ile hem paydaş kurum olan hem de tanıtım görevi bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve TARGEL personeli, Kurumumuz, desteklerimiz ve süreç hakkında bilgi edindi. Eğitimde, yatırım yapmayı düşünen potansiyel faydalanıcıların, herhangi bir faaliyete başlamadan, Denizli İl Koordinatörlüğü ile en kısa sürede irtibata geçmeleri önerildi. Fonlardan yararlanmak isteyen müteşebbislerin projelerini, zaman geçirmeden hazırlamaya başlamasının son derece önemli olduğu vurgulanarak, İl Koordinatörlüğünün, ilk çağrıda olabildiğince çok proje kabul etme arzusunda olduğu dile getirildi. (SG) PAYDAŞ KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ Elazığ İl Koordinatörlüğü İl Koordinatörlüğü tarafından, Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya İl Müdürü Ahmet Kaygusuz, Müdür Yardımcısı ve Şube Müdürleri ile Elazığ İl Koordinatörü Turan Karahan ve Koordinatörlük uzmanları katılım sağladı. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi ve Hibe Programı konulu bilgilendirme toplantısında, IPARD Programı ve Elazığ da desteklenecek tedbirler hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Bilgilendirme toplantısında, ayrıca, Bakanlıkla yapılan protokoller ile ilgili sunum yapılarak İl Müdürlüğünden protokoller doğrultusunda alınacak resmi belgeler talep edildi. Yetki devrinden sonra vatandaşların bu belgelerin temini aşamasında sıkıntı yaşamamaları doğrultusunda karşılıklı ilişkilerin pekiştirilmesi için ortak bir karar alındı. (SG) FUARLAR DEVAM EDİYOR Kastamonu İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörlüğü Yerinde Kontrol Birimi ve Proje Başvuru Birimi Uzmanları, 29 Kasım - 2 Aralık tarihleri arasında düzenlenen Çorum Tarım Fuarına katılım sağladı. 35 ilden 200 firmanın katıldığı fuarda firma temsilcileriyle bir araya gelen personelimiz, sektöre yönelik makine-ekipman ve teknolojileri yakından inceleme fırsatı buldu. IPARD Programı yatırımları kapsamında uygun harcama kalemi sayılan makine ekipmanlara odaklanan İl Koordinatörlüğü personeli, traktörleri, tarımsal mekanizasyon, su ve sulama teknolojilerini gözlemleyerek, yeni ürünleri izleme ve değerlendirme olanağı buldu. Özellikle IPARD Programı tedbirlerine ilişkin ekipmanları üreten firmalarla birebir görüşme yapan uzmanlar, sergilenen makineler hakkında bilgi aldı. Ayrıca, Aralık tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezinde gerçekleştirilen Flower Show İstanbul, Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı na katılım sağlayan İl Koordinatörlüğü personeli, fuarda sektör temsilcileriyle bir araya gelerek sektöre ilişkin yenilikler hakkında bilgi aldı. (SG)

34 SÜT SEKTÖRÜ ÇALIŞTAYI Malatya İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörlüğü ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 25 Aralık 2012 tarihinde "Süt Sektörü Çalıştayı" düzenlendi. Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen çalıştayda, Malatya da süt üreticilerinin durumu, üretimde yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri, işleme tesislerinin beklentileri, süt ve süt ürünlerinin üretimi ve işlemesi konusunda hibe desteği ve teşvik sağlayan kuruluşlar ve çalışmaları ele alındı. Çalıştayda, İl Koordinatörü Mehmet Dere ve uzman Bekir Uçar, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ergül Günaydın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Gıda ve Yem Şube Müdürü Abdullah Derin, Veterinerler Hekimleri Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, İnönü Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Alpaslan, Fırat Kalkınma Ajansı Uzmanı Serdar Bayram, kendi alanlarında konuşma yaptı. Toplantıya ayrıca, Elazığ İl Koordinatörü Turan Karahan ve il personeli, sektörde iştigal eden üreticiler, süt üretimi ve işlemesi konusunda faaliyet gösteren ya da bu sektörde yatırım yapmayı düşünen ilgililer katıldı. (SB) IPARD DESTEĞİ İLE YENİ BİR TESİS DAHA Şanlıurfa İl Koordinatörlüğü/ İl Koordinatörlüğüne başvuruda bulunan ve 3. başvuru çağrı döneminde hibe desteği almaya hak kazanan Oksan Gıda İnşaat Tarım Nakliyat Sanayi Ticaret Ltd. Şti nin 250 baş kapasiteli besi çiftliği tamamladı. Şanlıurfa nın Akçakale ilçesi Güldaş köyünde Oksan Ltd. Şti. tarafından yapılan besi çiftliği için ilk taksitte yer alan inşaat işleri tamamlandı. 15 Ekim 2012 tarihinde Ödeme Talep Paketini, İl Koordinatörlüğüne teslim eden İbrahim Okay, yapılan ofis çalışmaları ve yerinde kontrollerin tamamlanmasından sonra yatırımı için ,74 lira miktarında hibe desteği aldı. İkinci taksit için makine ve ekipman alımı ile yatımlarını en kısa sürede tamamlayacaklarını söyleyen İbrahim Okay, IPARD Programı kapsamındaki destek sayesinde AB standartlarına kavuşmuş olacaklarını, bölgede hayvancılık potansiyelinin yüksek olduğunu, bu iş kolunda yatırım yapmak isteyenlerin %50 ile %65 hibe desteklerinden faydalanabileceklerini dile getirdi. (SG) KASTAMONU DADAY İLÇESİNDE Kastamonu İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörlüğü, Daday İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 12 Aralık 2012 tarihinde gerçekleştirilen Bitki Koruma Toplantısı na katılım sağladı. Toplantıda, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Yaman, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sadık Yalçın, Daday İlçe Tarım Müdürü Ömür Yılmaz, il ve ilçe müdürlüğü personeli ve çiftçiler yer aldı. Dadaylı çiftçilere bitki koruma ürünleri uygulamaları, tarımsal çevre ve meyve hastalık ve zararları ile mücadele konuları hakkında sunumlar yapıldı. İl Koordinatörlüğü adına toplantıya katılan İletişim Uzmanı Sefa Ünal, toplantıda, IPARD Programı, desteklenen tedbirler ve başvuru koşulları hakkında sunum yaptı. (SB) SARAÇOĞLU HEYETİ KÜTAHYA DA Kütahya İl Koordinatörlüğü/ AK Parti İl Başkanı Kamil Saraçoğlu, İl Koordinatörü İhsan Kaymak ı ziyaret ederek, bilgi alış verişinde bulundu. Kaymak, akreditasyon süreciyle ilgili gelişmeleri aktardı ve hibelerin dağıtımı için başarı ile tamamlanması gereken son bir denetim kaldığını belirtti. Saraçoğlu, Kurumun Kütahya halkına faydalı olacağını ve ilerleyen dönemlerde büyük yatırımlar yapılacağını vurguladı. Kütahya nın IPARD Programından azami derecede faydalanması için gerekeni yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Kaymak, gelen heyete İl Koordinatörlüğünü gezdirerek personeli tanıttı ve ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti ve teşekkürlerini iletti. (SB)

35 SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİNDEN TAM DESTEK Kastamonu İl Koordinatörlüğü- Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde, 12 Aralık 2012 tarihinde düzenlenen toplantıya, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sıtkı Aras, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Adem Yavuz Sönmez, Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri, İnebolu Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nejdet Gültepe, Yrd. Doç. Dr. Soner Bilen, Kastamonu İl Koordinatörü Eniz Gökçek ve Kurum uzmanları, Kastamonu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, Su Ürünleri Üretim Kooperatifleri ve Balık Üreticileri katıldı. Dekan Aras, AB desteklerinin değerlendirilmesi hususunda, İlgililerin bu konunun üzerine eğilmeleri şahsi menfaatim ötesinde milli bir görev olmuştur. Yararlanılan tek yol ise uygun projeler hazırlamaktan geçmektedir. dedi. Rektör Aydın konuşmasında, Üniversite, bulunduğu vilayetle bütünleşerek beraber çalışmalıdır. En önemli fakültelerimizden biri olan Su Ürünleri Fakültesi, bu hizmeti kuruluşlarla ve sektörle beraber yapacaktır. Üniversitemiz, fakültelerimiz sayesinde halkımızla bütünleşecektir. dedi. Rektörün konuşmasının ardından söz alan Gökçek, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlaması tedbiri ile Kültür Balıkçığının Geliştirilmesi tedbiri hakkında detaylı bilgi vererek, bu desteklemelerin hepsinin KDV den muaf olduğunu, destek alan yatırımların beş yıl korunması gerektiğini ifade etti. Su Ürünleri Fakültesi, hibe fonlarından maksimum düzeyde yararlanılabilmesi için bütün üreticilere teknik destek sağlanacağını ve bu hususta belirli zamanlarda eğitimler düzenleneceğini belirtti. Toplantının ardından soru cevap kısmında üretici ve kooperatifçilerin sektörle alakalı sorunlarına değinildi ve çözüm yolları üzerinde duruldu. (SG) VAN DA SEKTÖR TEMSİLCİLERİ KÖYLÜLERLE BULUŞUYOR Van İl Koordinatörlüğü/ Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ın başlattığı, Üniversite-Kent Bütünleşme Toplantıları kapsamında Yeşilsu köyünde, Ziraat ve Veteriner Fakültesi akademisyenleri ile çiftçilere hizmet sunan İl Koordinatörlüğü personeli, muhtarlar ve çiftçilerle buluştu. Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Battal, Çiftçilerimiz ve muhtarlarımız bize gelsinler demiyoruz. Biz muhtarlarımıza ve çiftçilerimize gidiyoruz. Amacımız, bu köylerin sahip olduğu potansiyeli harekete geçirip daha fazla kazanmalarını sağlamaktır. dedi. Katılımın yüksek olduğu toplantıda, İl Koordinatörlüğü personeli tarafından yapılan, IPARD Hibe Destekleri konulu sunum yoğun ilgi gördü. Rektör Prof. Dr. Battal ın konuşmasının ardından, çiftçi ve muhtarlar sorun ve sıkıntılarını dile getirdi. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Soygüder, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fevzi Altuner, Van İl Koordinatörü Necip Özgökçe, Ziraat Bankası Bölge Müdürü Aziz Ercan Yıldızhan, Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe, kendi alanları dahilinde muhtar ve çiftçileri bilgilendirdi. Yenilen yemeğin ardından toplantı sona ererken, bu gibi toplantıların çok önemli olduğuna dikkat çeken katılımcılar, tüm yetkililere gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkürlerini iletti. (SG)

36 DEĞİŞİKLİKLER ANLATILIYOR Erzurum İl Koordinatörlüğü- İl Koordinatörlüğü tanıtım faaliyetlerine devam ediyor. Aralık ayında Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı na (KUDAKA) ve Erzurum merkez ilçelerine IPARD Programı tanıtıldı ve programda gerçekleştirilen değişiklikler anlatıldı. İl Koordinatörlüğü 18 Aralık 2012 tarihinde, Erzurum, Erzincan, Bayburt illerinde faaliyet gösteren KUDAKA personelini misafir etti. KUDAKA personeline İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Yönetim Birimi Amiri Samet Dalmış tarafından bir sunum yapıldı. Sunumda, Kurumumuz destekleri, 8. başvuru çağrı ilanı ve IPARD Programı değişiklikleri hakkında geniş bilgi verildi. Kurumumuzu, Kardeş Kurum olarak kabul ettiklerini söyleyen KUDAKA personeli ziyaretlerinin kendileri için çok yararlı olduğunu belirterek misafirperverliği için İl Koordinatörümüze ve tüm İl Koordinatörlüğü personeline teşekkürlerini iletti. Tanıtım faaliyetlerin kapsamında, 20 Aralık 2012 tarihinde ise, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Toplantı Salonunda, Erzurum un Aziziye, Palandöken, Yakutiye merkez ilçelerinde bulunan yatırımcılara yönelik 8. başvuru çağrı dönemi ve IPARD Programında yapılan değişiklikler hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İl Koordinatörlüğünün SMS bilgilendirmesi yaparak geniş katılım sağlamaya çalıştığı toplantı, İl Koordinatörü Ömerül Faruk Aydın tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başladı. Aydın, yaptığı konuşmada IPARD Programında yapılan değişikliklere değinerek Erzurum için en önemli değişikler; Tarımsal İşletmelerin Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılması tedbiri için Kırsal Alan Şartı nın kaldırılması ve proje kapsamında traktör alımlarının da uygun harcama olarak kabul edilmesi başta olmak üzere tüm tedbirlerdeki değişikliklere ilişkin bilgi verdi. Toplantı İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Yönetim Birimi Amiri Samet Dalmış tarafından yapılan sunumla devam etti. Soru cevap kısmında katılımcıların soruları cevaplandı. Toplantının sonunda kurulan stant aracılığı ile katılımcılara İl Koordinatörlüğünün tanıtım materyalleri dağıtıldı. (SB) MİLLETVEKİLİNDEN DESTEK ZİYARETİ Giresun İl Koordinatörlüğü- AK Parti Giresun Milletvekili Mehmet Geldi, Danışmanı Muhammet Tuncay Arışan, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Çetin Çakıroğlu, Giresun İl Genel Meclis Başkanı Osman Ödem Eynesil, Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu, İl Genel Meclis Üyesi Ziya Köse, Eynesil Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Cansız, Dereli İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Geldi ve Halit Yağlıdere, İl Koordinatörlüğüne ziyarette bulundu. İl Koordinatörü Özer Çoban yaptığı açıklamada, Kurum olarak, Avrupa Birliği ve ulusal bütçeden sağlanan fonları kırsal kalkınma projelerine yönlendirerek girişimcilere destek sağlamak amacındayız. Destekleyeceğimiz sektörlerde modern üretim tekniklerine sahip, çevreye ve kamu sağlığına duyarlı, Avrupa Birliği standartlarını taşıyan, sürdürülebilir projeler öne çıkacak. Proje alımlarına başlamak için Yetki Devri adı verilen ve Avrupa Komisyonu denetçilerinin de katıldığı bir süreç geçirdik Kasım 2012 tarihleri arasında söz konusu denetçilerle başarılı bir çalışma gerçekleştirdik. Nihai raporun elimize ulaşmasından sonra 2013 yılının ilk yarısında proje alımlarına başlamayı planlıyoruz. Bu süreçte İl Koordinatörlüğümüze gelerek bizlere destek olmanıza şahsım ve personelim adına teşekkür ediyorum sözlerini ifade etti. Ziyarette bulunan Milletvekili Geldi, İl Koordinatörlüğünün, ilimizde proje alımlarına başlamasıyla önemli işler yapacağına inanıyoruz. Giresunlu girişimcilere yeni bir kapı daha açılmış durumdadır. Avrupa Birliği fonlarının ülkemize kazandırılması yolunda önemli bir adım atılmıştır. Bu süreçte TKDK ailesine başarılar dileriz dedi. (SG)

37 KADIN, YOKSULLUK VE EKONOMİ İZLEME TOPLANTISI Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından 25 Aralık 2012 tarihinde gerçekleştirilen Kadın Yoksulluk ve Ekonomi başlıklı izleme toplantısına Kurumumuzdan Uzman Müge Altıntaş ve Münübe Coşkun katılım sağladı. Kırsal Kesimdeki Kadınların Ekonomik Konumları İyileştirilmesi hedefine yönelik olarak kadınlara sağladığımız öncelikler ve özellikle başvuru sahibinin kadın olması durumunda Proje Seçimine Esas Sıralama Kriterleri çerçevesinde ek puanlar verilerek IPARD Programında pozitif ayrımcılık yapılarak Kurumumuz tarafından kadın girişimcilerin program kapsamında destek verilecek alanlara yatırım yapmaya özendirildiği ifade edildi. Toplantıya katılım sağlayan İŞKUR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bankalar ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılmasının faydalı olacağı görüşüne varıldı. (MA, SB) ÇAĞRI DÖNEMİYLE İLGİLİ TANITIMLAR SÜRÜYOR Yozgat İl Koordinatörlüğü Yozgat ilinde danışmanlık yapmak ve başvuru paketi hazırlamak isteyenlere, IPARD Programındaki son değişiklikler ve Kurum prosedürleri hakkında Koordinatörlük personeli tarafından gerçekleştirilen toplantıda bilgi verildi. 18 Aralık 2012 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan İl Koordinatörü Veli Büke, proje başvurusunda bulunmak ve başvuru paketi hazırlamak isteyen katılımcılara değişikliklere ilişkin bilgi verdi. Büke, daha sonra katılımcılara başvuru aşamasında bazı tavsiyelerde bulundu: Başvuru paketi hazırlamak kolay bir iş değil, sabır ve zaman istiyor. Sunacağınız başvuru paketinin eksiksiz ve prosedürümüze uygun olması gerekiyor. Her çağrı dönemine özel Başvuru Çağrı Rehberleri çıkmaktadır. Bu belgeleri detaylı bir şekilde incelemelisiniz. Kurumumuzun yardım masası olan i arayarak veya arkadaşlarımızla yüz yüze görüşerek bu süreci rahatlıkla tamamlayabilirsiniz. dedi. (SB) ELAZIĞ YATIRIM VE YATIRIMCIYI BULUŞTURDU Elazığ İl Koordinatörlüğü- IPARD Programı kapsamında verilen desteklerin yatırımcılara tanıtılması amacıyla Elazığ Ticaret Borsası eşliğinde Diyarbakır a bir tanıtım gezisi düzenlendi. Amacı; Diyarbakır da hibe yardımıyla yapılan yatırımların Elazığ daki potansiyel başvuru sahiplerine örnek olması ve karşılıklı bilgi alışverişinin sağlanması olarak belirlenen gezi, 29 Aralık 2012 tarihinde gerçekleştirildi. Elazığ İl Koordinatörü Turan Karahan ın da katıldığı toplantıya potansiyel başvuru sahibi olarak değerlendirilen Elazığlı yatırımcı ve işadamlarının da iştirak etmesi sağlanarak, Diyarbakırlı yatırımcıların tecrübelerinden istifade etmeleri sağlandı. Bu kapsamda Diyarbakır Hayvan Organize Sanayi Bölgesine yapılan gezide et üreten tarımsal işletmelere ait tesisler ziyaret edilerek, benzeri yatırımların Elazığ da da hayata geçirilmesi ve hibe programından yararlanılması için dikkat edilmesi gereken hususlar tartışıldı ve işbirliğinin önemine vurgu yapıldı. Katılımcılar yapılan organizasyondan duydukları memnuniyeti dile getirirken bunun gibi çalışmaların kendileri ve Elazığ için son derece faydalı olduğunu ifade ettiler. (SB) HALK EĞİTİM MERKEZLERİNDE TANITIM Yozgat İl Koordinatörlüğü/ İl Koordinatörlüğü, Halk Eğitim Merkezleriyle ortak çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında Boğazlıyan ve Çandır ilçeleri halk eğitim merkezlerinde eğitim alan kursiyerlere tanıtım toplantısı yapıldı. İletişim Uzmanı Mithat Can Atmaca, el sanatları, dikiş nakış ve arıcılık kursuna devam eden ve belgelerini alan katılımcılara, Kurum faaliyetleri hakkında detaylı bilgi verdi. (SG)

38 MARDİN DANIŞMANLARLA BİR ARADA Mardin İl Koordinatörlüğü- Mardin İl Koordinatörlüğü danışman firmalara yönelik bir buluşma gerçekleştirdi. Danışman firmalarla tanışma amacıyla gerçekleştirilen ilk toplantıya katılım beklenenin üzerinde oldu. İl Koordinatörlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Mardin, Diyarbakır ve Mardin in farklı ilçelerinden gelen danışman firmalar katıldı. Toplantı, İl Koordinatörü Tahsin Aba nın, İl Koordinatörlüğü ve Kurumun üstlendiği misyon hakkında bilgiler içeren açılış konuşmasıyla başladı. Sonrasında danışman firma temsilcileri kendilerini tanıtarak daha önce hazırladıkları projeler hakkında bilgi verirken İl Koordinatörlüğüne proje sunmak isteyen potansiyel başvuru sahipleri tarafından çok talep aldıklarını ifade ettiler. Toplantıya Kıdemli Uzman Bilal Bilgiç in tedbirlerle ilgili yaptığı sunumla devam edildi. Sunumun ardından danışman firmaların sorularına cevap veren İl Koordinatörlüğü personeli ayrıca IPARD Programında meydana gelen son değişikliklerden de katılımcıları haberdar etti. Toplantının sonunda Aba, projelerin hazırlanmasında danışman firmaların önemine vurgu yaparken bu süreçte dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarılarda bulundu. (SB) VAN GÖLÜ HAVZASI MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI Van İl Koordinatörlüğü- Van İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğü, Van İl Koordinatörlüğü ve Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, 5-6 Aralık 2012 tarihlerinde, Van Gölü Havzası meyveciliğinin mevcut durumu, sorunları ve geliştirilmesine yönelik, Van Gölü Havzası Meyve Yetiştiriciliği Çalıştayı düzenledi. Çalıştay, Van Valisi Münir Karaloğlu, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Peyami Battal, Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Van İl Koordinatörü Necip Özgökçe, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarım Havzaları Daire Başkanı Tuncer Kalkay, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Necdet Kaplan ve Koordinatör Dr. Haydar Kurt ile ilgili sektörde faaliyet yürüten çok sayıda üniversite, araştırma enstitüsü, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üreticilerin katılımlarıyla Van Rescate Otel de gerçekleştirildi. Protokol konuşmaları ve sunumların yapıldığı çalıştayın, ikinci gününde katılımcılar çalışma alanlarına göre gruplara ayrılarak havza meyveciliği ve sağlanacak olan desteklemeleri ayrı ayrı tartıştı. Çalıştayta, Kurum adına konuşan Necip Özgökçe, IPARD Programı aracılığıyla birbirinden farklı sektörlere destek verildiğini ve başvuruların tüm destek kalemlerini kapsayacak şekilde sunulmasının daha olumlu sonuçlar doğuracağını belirtti. Son olarak sektör temsilcilerinin yeniden bir araya gelmesiyle, havzaya özel bir kredi şekillendirilmesinin belirlendiği ve havza meyveciliği konusunda yapılabilecek çalışmaların ortaya konulduğu, ilgili Bakanlıklara sunulmak üzere çalıştayın sonuç bildirgesi hazırlandı. (SG)

39 VAN DA SANAYİCİ VE AKADEMİSYENLER BULUŞTU Van İl Koordinatörlüğü/ Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO), Van Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği, Erciş Ticaret ve Sanayi Odası ve Van Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından organize edilen "Van Akademisyenleri ve Sanayicileri Buluşması" paneline, İl Koordinatörü Necip Özgökçe, panelist olarak katıldı. YYÜ Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde gerçekleşen panele katılan, Van Vali Yardımcısı Hakan Alkan, kentte geçtiğimiz yıl yaşanan iki büyük depremin izlerinin silinmeye çalışıldığını, yarınların gözde, büyük şehirlerinden biri olacak Van'ı sevenleriyle buluşturmaya gayret ettiklerini, eğitimden sağlığa, ekonomiden kentleşmeye, ulaşımdan turizme kadar hemen her alanda Van'a yakışan çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Toplantıda söz alan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, panelin olumlu sonuçlanacağını belirterek, "Depremden önce, sivil toplum örgütlerimiz, çiftçilerimiz, sanayicilerimiz ve muhtarlarımızla bir takım toplantılar gerçekleştirmiştik. Hedefimiz, üniversitemizin potansiyeli ile Van'ın potansiyelini birleştirip, Van'ı bölgede, ülkede ve uluslararası düzeyde çok önemli noktaya ulaştırmaktı. Bu toplantıda ise, Van'ın potansiyelini ortaya koyacağız" dedi. Özgökçe, gelişen dünyaya ayak uydurmanın önemini vurgulayarak, Biz yürütmekte olduğumuz, Kalkınma Programında stratejimizi bu yönde belirledik. TKDK olarak, daha çok üretim, ama aynı zamanda daha iyi koşullarda üretim yapan, sürdürülebilirliği ve rekabet gücü yüksek işletmelerin desteklenmesini esas aldık. Bu amaçlarla sizlerin de desteğiyle Programı en iyi şekilde yürütmeye çalışıyoruz diye konuştu. Panelin sonunda Özgökçe ye katılımından dolayı plaket takdim edildi. (SG) GÜZEL BİR HOŞ GELDİN KARŞILAŞMASI Karaman İl Koordinatörlüğü- Koordinatörlük olarak, belli bir program dahilinde yapılan il müdürlükleri ziyaretlerinde, güzel karşılaşmalar da yaşanıyor. İl Koordinatörü Bahtiyar Çetin, Proje Başvuru Yönetimi Birim Amiri ve İletişim Uzmanıyla beraber ilimizde yeni göreve başlayan İl Milli Eğitim Müdürü, Asım Sultanoğlu na makamında hoş geldin ziyaretinde bulundu. Karaman Milletvekili, Mevlüt Akgün ün de İl Müdürlüğünü ziyaret etmesiyle güzel bir karşılaşma yaşandı. Vekil Akgün e, Koordinatörlüğün olağan durumu hakkında bilgi veren Çetin, kısa olarak da akreditasyon sürecinden bahsetti. Koordinatörlük çalışmalarını yakından takip ettiğini, Karaman ın kalkınmasında, Kurumun çok faydalı olacağını belirten Akgün, akreditasyon sürecinde Koordinatörlük personeline başarılar diledi. (SG) IPARD PROGRAMI DEĞİŞİKLİKLERİ Yatırımcıların başvurularını kolaylaştıracak şekilde IPARD programında kabul edilen pek çok değişiklik gerçekleştirildi; uygun harcama kalemleri genişletildi, süt ve et üreten tarımsal işletmelere yatırımlarda kırsal alan şartı kaldırıldı, tüzel kişiliklerde mesleki yeterliliği sağlayan kişinin üst yönetim kademesinde yer alması şartı kaldırıldı, işletmelere ilişkin üst limitler/kapasiteler arttırıldı, yerel ürünler listesi genişletildi Değişikliklerden haberdar olmak için kurum resmi web sitesi adresini ziyaret edebilirsiniz.

40 IPARD İLE HAYAT BULAN YATIRIM: ÇINARALTI SARAYI DESTEKLERİMİZ Çınaraltı Turizm ve Konaklama Tesislerinin projesi Kurumumuz Hatay İl Koordinatörlüğüne 2. başvuru çağrı döneminde sunuldu ve hibe desteği almaya hak kazandı. Yatırım gerçekleştirildi ve 5 Aralık 2012 Çarşamba günü Belen ilçesine bağlı Atik Yaylasında, tesis için açılış töreni düzenlendi. Tesisin açılış töreni sonrasında, İl Koordinatörlüğü, Çınaraltı Turizm ve Konaklama Tesislerinin proje sahibi İsmail Varlıbaş ile IPARD Programı hibe desteğinden faydalanma sürecini ve uyku sarayının Hatay iline kazandırmış olduğu katma değer hakkında görüştü. İsmail Varlıbaş, 15 yataklı konaklama tesisi, restoran ve turistik aktivite yatırımlarını içeren projeyi 2011 yılında Kurumumuza sunduğunu ve değerlendirme sürecinden sonra sözleşme imzalamaya hak kazandığını belirtti. Kırsal Turizm yatırımlarının desteklenmesine ilişkin tedbir kapsamında destek aldığını belirten İsmail Varlıbaş; Hatay İl Koordinatörlüğünde, 26 Mart 2012 tarihinde sözleşme imzaladığını ve inşaat işleri, makine ekipman alımı, tabela giderleri başta olmak üzere LCD televizyon, buzdolabı, yatak, masa, sandalye vb. ürünler ile tesisin bütün ihtiyaçlarını destek kapsamında karşıladığını belirtti bin liralık bir proje gerçekleştirdiğini ve 400 bin avroluk uygun harcama tutarının yarısını IPARD Programı kapsamında hibe alacağını vurguladı. Varlıbaş, yapılan görüşmede, projenin hazırlanma süreci, projeye ilişkin teknik bilgiler ve uygulama aşaması hakkında bilgi verdi. Çınaraltı Turizm Ve Konaklama Tesisleri Varlıbaş Uyku Sarayı projesinin uygulayıcısı İsmail Varlıbaş aslen Trabzonlu olduğunu ve projeyi hazırlarken Karadeniz yaylalarından ve Uzun Gölden esinlendiğini belirtti. Varlıbaş, Atik Yaylasının en az Uzun Göl kadar güzel olduğunu ve turizmle kalkınabileceğini vurguladı. Hayata geçirilen projenin Kurumumuzdan aldığı hibe sayesinde olduğunu ve projenin sadece Hatay ilinde değil Türkiye de IPARD Programı, Kırsal Turizm tedbiri kapsamında desteklenen ilk proje olduğunu vurguladı. Çınaraltı Turizm ve Konaklama Tesisleri Varlıbaş Uyku Sarayı; Atik Yaylası Antakya İskenderun yolu üzerinde, Kırıkhan a 15, İskenderun a 10, Antakya ya 20 dakika gibi çok merkezi bir konumda yer alan ve 5000m² gibi geniş bir alan üzerine kurulu. Tesisin, 15 adet bungalow, bir de Amanos Dağları manzaralı restoran ve diğer turistik ortak alan aktivitelerinden oluştuğunu ve projenin her detayı ile özenle ilgilendiğini belirten İsmail Varlıbaş neden Atik Yaylasını tercih ettiğini ve projeyi nasıl hayata geçirdiğini anlattı: Atik Yaylası önemli bir geçiş noktası ve bir yerleşim yeri, aynı zamanda Amanos Dağlarının başladığı nokta. Yaylaların yüksekliği 950 metre ve şehir yaşamından kaçmak için çok güzel ve ideal bir yer. Bu gibi projeler biraz da şehirlerden kırsal alana taşınmayı teşvik ediyor ve tabiatı bozmadan kırsal alanı değerlendirmeyi hedefliyor. Yılbaşından önce tam olarak hizmete girmiş olacağız. Burada ilimize dışardan gelen yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra iş gezisi, seminer toplantı için gelen misafirler de rahatlıkla konaklayabilecek. Evlerin ahşap olması benim için önemliydi. Çünkü burada beton hiçbir anlam ifade etmezdi. Umarım TKDK hibe destek programı kapsamında gerçekleştirilen bu projenin Hatay a çok büyük katkısı olur. (YC, SB)

41 GÜNDEM AB KIRSAL KALKINMA ARACI OLARAK AĞ OLUŞTURMA (Networking) Ağ oluşturma, AB Ortak Tarım Politikası için önemli bir araçtır. Kırsal kesimde yaşayan nüfus için ağların bilgi paylaşımı açısından etkili bir araç ve teşvik edici ve güçlendirici bir etkisi olduğu tecrübeyle sabittir. Kırsal kalkınma politikalarının başarısı sadece fon kaynaklarının kullanılabilirliğine ve iyi tasarlanmış programlar ve tedbirlere dayalı değildir. Politikaların başarısı aynı zamanda iyi fikir ve deneyimlere ve bunların kırsal kesimde yaygınlaştırılmasına bağlıdır. AB Tarım ve Kırsal Kalkınmadan sorumlu eski komiseri Mariann Fischer Boel in ifade ettiği gibi; "Fikirlerin avantajı şudur: paylaşıldıkça toplam değerleri artar. Ayrıca çarpan etkisi yaratırlar. Deneyim ise bize fikirleri başarı hikâyelerine dönüştürmemizde yardımcı olur. Bu, ağ oluşturmanın, kırsal kalkınma için LEADER yaklaşımının güçlü bir karakteristiği haline dönüşmesiyle somut olarak örneklenebilir. Hem LEADER-II hem LEADER+ için birbirini tamamlayıcı iki resmi ağ oluşturulmuştur; ulusal düzeyde, Ulusal Ağ Birimleri ve Avrupa düzeyinde LEADER Gözlemevi. LEADER içinde olumlu ağ deneyimleri ve özellikle yeni fikirleri uyarıcı etkisi ve kırsal kalkınmaya ilişkin bilgi ve deneyimin kırsal aktörler ve paydaşlar arasında paylaşılmasındaki rolüne dayanarak, dönemi için ağ oluşturmanın, Ortak Tarım Politikasının zorunlu bir faaliyeti olmasına karar verildi. Kırsal Kalkınma için Avrupa Tarımsal Fonunun 67. ve 69. maddeleriyle uyumlu olarak her üye ülkenin, bölgesel ve ulusal düzeyde kırsal kalkınmaya ilişkin organizasyon ve yönetimleri bir araya getirecek bir Ulusal Kırsal Ağ ; Avrupa Komisyonunun ise Avrupa düzeyinde kırsal kalkınma alanında faaliyet gösteren ulusal ağları, organizasyonları ve yönetimleri bir araya getirmek için Kırsal Kalkınma için Avrupa Ağını (ENRD) oluşturması bir gereklilik haline geldi. AB kırsal kalkınma politikasına ilişkin toplam kamu harcamalarının yaklaşık %0,3 üne karşılık gelen, 500 milyon avro civarında bir rakam dönemi için Ulusal Ağ Birimlerine ve Kırsal Kalkınma için Avrupa Ağına (ENRD) ayrıldı. İlk Ulusal Ağ Birimi 2007 baharında faaliyete geçti ve ENRD ise resmen 2008 yılında kuruldu. Yeni nesil ağlar, -her ne kadar etkilerini ölçmek kolay olmasa da- hızla karar alma süreçlerini geliştirmeye başladı. Bununla birlikte, Avrupa Komisyonunun Ulusal Strateji Planı ve Kırsal Kalkınma için Topluluk Stratejik Rehberinin Uygulanmasına ilişkin 2011 raporunda ağlara ilişkin yapılan yorum dikkat çekicidir: Ulusal Kırsal Ağlar ve Kırsal Kalkınma için Avrupa Ağı özellikle kırsal kalkınma programları yöneticileri ve paydaşları arasındaki bilgi ve deneyim alışverişini garantileyerek ve ortak analizler yürütülmesi yoluyla programlamaya önemli ölçüde katkı sağladı. Sonuç olarak, açıkça ağ oluşturma, 2013 sonrası programlama döneminde Avrupa Yenilik Ortaklığı Ağının (EIP) oluşturulmasını da içerecek şekilde- Kırsal Kalkınma için Avrupa Tarımsal Fonu (EAFRD) tarafından desteklenmeye devam edecektir.

42 Politika Aracı Olarak Ağ Oluşturma EAFRD yönetmeliği kapsamında kurulan ve politika ağları olarak adlandırılan ağlar, özellikle kilit aktörleri ve paydaşları hükümet ve kurumsal politikaların oluşturulması ve uygulanmasına katmayı amaçlayan yukarıdan aşağıya düşünülmüş ve tasarlanmış ağlara örnektir. Bu tür ağlar, insanların ortak çıkarlar etrafında bir araya gelerek aşağıdan yukarıya oluşturdukları informel ağlardan açık bir biçimde farklıdır. Resmi olarak oluşturulan politika ağlarının politika yapma ve yönetişim için önemi giderek artmakta ve politika saptayıcıların, politika tartışmalarına daha geniş bir yelpazede aktör ve paydaşı dahil edebilmesine ilişkin çelişkileri de içerecek şekilde modern kamusal politikalara has birçok sorunu çözmeye yardımcı güçlü bir araç olarak kabul edilmektedir. Avrupa Komisyonu, Avrupa Yönetişimi Hakkında Beyaz Kitapta, karar alma ve politika icrasında kilit ağlarla çalışmak için daha sistematik ve proaktif bir yaklaşım taahhüt etti. Sonuç olarak, politika ağları Avrupa Birliği ve üye devletler tarafından tüm politika alanlarında ve birçok farklı işlev için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ağlar, özellikle, karmaşık politika sorunları söz konusu olduğunda önem kazanmaktadır. Bugün, Avrupa Birliği nezdinde meşruluk, ilişki ve katılıma bağlıdır. Bu, politikaların yukarıdan inme bir biçimde getirilmesi yerine geribildirim, ağlar ve her aşamada politika oluşturma ve uygulamaya katılıma dayalı bir döngü ile değiştirilmesi anlamına gelmektedir. Bu açıdan bakıldığında, ağ oluşturma EAFRD nin uygulanmasını desteklemek için önemli bir araçtır. Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğünde Kırsal Kalkınma Politikasının İzlenmesi ve Avrupa Ağı Birim sorumlusu Rob Peters durumu şu şekilde ifade etmiştir; Ortak bir politikamız var, fakat ortak bir yasama süreci etkili politika uygulamanın temeli olan ortak bir anlayış ve hâkimiyet için yeterli değildir. Biz, politikaların yönetimi için kalıcı bir diyalogu ve daha geniş katılımı sağlayacak bir ağ olmadan modern bir kırsal kalkınma politikasının mümkün olmadığını düşünüyoruz. Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan birçok farklı politika ağ girişimi söz konusudur. Ancak, kırsal kalkınma politikası için ağ oluşturma, çok sayıda kırsal aktörün ve paydaşın olması, farklı sosyo-ekonomik katmanlarda çok farklı düzeylerde faaliyetleri içermesi, çok çeşitli ihtiyaç, öncelik ve beklentileri barındırması nedeni ile zor bir unsurdur. Ne kadar zor olduğunu anlamak için 27 üye ülkede, 2300 Yerel Eylem Grubunun çelişen ihtiyaçlarını düşünmek yeterli olacaktır. Kapasite geliştirme, kırsal aktörler arası işbirliği ve ortak eylemler, ortak bir anlayış ve politika geliştirilmesi, etkili paydaş katılımı, iyi örneklerin toplanması, analizi ve yayılması gibi kırsal kalkınma için ağ oluşturmanın temel unsurları daha da karmaşıktır. AB Politika Ağları Ağ oluşturma Avrupa Birliği için politika planlama ve uygulamanın özünde yer alıyor. Bugün, sayısız AB ağı mevcuttur ve aşağıda kırsal kalkınma politikası ile daha alakalı olanlardan bazı örnekler sıralanmıştır. Avrupa Balıkçılık Alanları Ağı (FARNET) FARNET bünyesinde uzmanları, memurları ve AB'deki yerel vatandaşları barındıran, Avrupa Balıkçılık Fonunun (EFF) balıkçılık alanlarında sürdürülebilir kalkınmayı teşvik eden belirli dizinini (Eksen 4) uygulayan bir topluluktur. Bu yeni dizin kapsamındaki fonlar, balıkçılık faaliyetlerinde yaşanan düşüşten etkilenen alanlarda alternatif ekonomik faaliyet yaratmayı ve yaşam kalitesini geliştirmeyi amaçlamaktadır. FARNET kapsamında fonların kullandırılmasına ilişkin yetki Balıkçılık Yerel Eylem Grupları (FLAGs) olarak bilinen yerel gruplardadır. Avrupa İşletmeler Ağı 53 ülkede, 600 den fazla ortak kuruluşa erişimi ile Avrupa İşletmeler Ağının, Avrupalı KOBİ'lerin büyümesine yardımcı olmak için birbirine yakın işletmeleri bir araya getirmek gibi net bir misyonu vardır. Ortak kuruluşlar ticaret ve sanayi odalarını ve teknoloji merkezlerini kapsamaktadır. Avrupa İşletmeler Ağı küçük işletmelerin yeni pazarlara, kaynak veya lisanslı yeni teknolojilere ve AB fonlarına erişimine yardımcı olur. URBACT URBACT, Avrupa şehirleri için bütünleşik ve sürdürülebilir kentsel politikaları teşvik eden değişim ve öğrenme programıdır. Tematik değişimi ve öğrenme ağları sayesinde, URBACT, kentsel kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel sorunlarla mücadelesinde sürdürülebilir faydacı çözümler geliştirmek için şehirlerin birlikte çalışmasına yardımcı olur. URBACT, şehirlerin iyi uygulamaları paylaşmalarına ve deneyimlerinden dersler çıkarmalarına da fayda sağlar.

43 LEADER ÖRNEĞİ VE YEREL EYLEM GRUPLARI AĞI LEADER paydaşların tüm ilgili taraflar ile iletişim kurarak bölgenin güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirebildikleri örnek bir laboratuvar olagelmiştir. Yerel Eylem Grupları (YEG) - LEADER yaklaşımının uygulayan organlar - yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde oyuncular arasındaki alışveriş ve işbirliği için bir platform sağlayarak, önemli bir rol oynamaktadır. Yerel katılım ve temsil etrafında yapılandırılmış olarak YEG kavramı, kendi içinde ağ oluşturmaya bir yaklaşımı temsil etmektedir. Bir YEG kurmak için, yerel aktörlerin yerel varlıklar, ihtiyaçlar ve bakış açıları hakkında bilgilerini paylaşmak üzere bir araya getirilmesi gerekmektedir. YEGler ayrıca, bölgesel, ulusal düzeyde ve Avrupa genelinde de hareket etmektedir. Kendi inisiyatifiyle ya da Ulusal Kırsal Ağlara veya ENRD girişimlerine katılarak diğer YEGlerle veri alışverişinde bulunurlar. LEADER Yaklaşımında Ağ Oluşturmaya İlişkin Deneyim ve Dersler Yerel paydaşlar arasındaki değişim bir bölgenin güçlü ve zayıf yönlerini anlamaya yardımcı olur; bu hangi kırsal kalkınma girişimlerinin kalıcı olacağını da net bir biçimde ortaya koyar. En önemlisi, bu süreç, yerel nüfus ile istişareyi içerir ve ilgili görüş ve deneyimlerin maksimum düzeyde dahil edilmesini sağlamayı amaçlar. Ağ oluşturmanın LEADER yaklaşımı için önemli olmasının temel nedeni YEGleri yenilikçiliğe teşvik etmesinde yatar. Ağ oluşturma, kırsal kesimi, YEGlerin ötesinde yeni bağlantılar ve temaslar kurarak destekler. Özetle, LEADER için ağ oluşturma, ilgili uygulamaların etkin transferini ve gelişimin sürekli öğrenilen dersler üzerine inşa edilmesini sağlamıştır. Ağ Faaliyetlerini Tamamlayıcı Olarak LEADER ( )Yaklaşımında İşbirliği Mevcut programlama döneminde, işbirliğinin kolaylaştırılması, Ulusal Kırsal Ağları, ENRD, ELARD ve PREPARE gibi diğer informel LEADER ağ organizasyonları için önemli bir faaliyet olmayı sürdürüyor. Bilgi ve deneyim alışverişine dayanarak, işbirliği, ağ oluşturmanın meyvelerini toplamak için en iyi araçtır. Bir adım daha ileri gidecek olursak, YEGlerin farklı bölgelerdeki ve diğer üye ülkelerdeki LEADER gruplarıyla, hatta üçüncü bir ülkede LEADER e yakın yaklaşımlara dair gruplarla ortak faaliyet içerisinde bulunmasını sağlar. Diğer bir deyişle, söz konusu işbirliği, tek bir YEGin kendi sınırlarının çok ötesinde, ortak kırsal kalkınma eylemleri yoluyla yeni ortaklıkların kurulmasını teşvik eder. Aşağıdaki örnekler, yeni enformasyon ve bilginin, kırsal alanların yüzleştiği özel sorunlara çözüm üretmeyi amaçlayan ortak faaliyetlere olan katkısını gözler önüne seriyor. WOLF Ulusötesi İşbirliği Teşkilatı (TNC) projesinde, İspanya ve Portekiz den iki YEG, çiftçiler, avcılar ve yaban hayatı koruma ile ilgili diğer aktörler arası çevresel, ekonomik ve sosyal işbirliğini teşvik ediyor. LEADER yaklaşımını uygulayarak Avrupa Komisyonu ve üye ülkelere sunulmak üzere yaban hayat ve hayvancılığın bir arada varoluşunu destekleyen öneriler hazırlıyorlar. Aynı zamanda bu proje kapsamında Estonya dan bir, Romanya dan üç ayrı YEG ile informel bir ilişki sürdürülüyor. Estonya, Finlandiya ve Letonya dan YEGler, TNC yi kullanarak Ortaçağ Festivalleri adını verdikleri proje ile kendi kültürel miraslarını tanıtmak için yenilikçi yollar geliştiriyorlar. Bu proje kapsamında geliştirilen ortaklık, ortaçağ festivallerinde yer alan oyuncuları ve sanatçıları kapsıyor ve kendi içlerinde ilgiyi geliştirmeyi ve gençler için istihdam yaratmayı hedefliyor. Girişimciliğin Desteklenmesi Avrupa Ağı (ESCALE), kırsal alanlarda yeni girişimcileri destekleyerek sürdürülebilir kırsal kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlıyor. Fransa ve Malta dan iki organizasyon ve Portekiz den iki YEG birlikte kırsal alanlarda istihdam yaratılmasını destekliyor. Çeviri: Sibel A. Bilginer Kaynak: Networks and Networking in Rural Development Policy, EU Rural Review, No.14, Winter 2012

44 HABERLER&DUYURULAR&AKTÜEL KIRSAL KALKINMA ve YÖNETİŞİM SEMPOZYUMU Ankara İl Koordinatörlüğü/ Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfının (TEPAV) bu yıl Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) ile birlikte Kırsal Kalkınma'' teması altında düzenlediği, 7. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu, Aralık 2012 tarihlerinde Ankara da gerçekleştirildi. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı sempozyumda, iki gün boyunca yedi oturumda, on dokuz adet sunum ve her oturum sonunda yuvarlak masa tartışmaları yapıldı. Sempozyuma, Kurumumuzu temsilen Proje Hizmetleri Genel Koordinatörü Tahir Avan, Şanlıurfa İl Koordinatörü Mehmet Ekinci, Ankara İl Koordinatörü Yunus Bayram ve Kurum uzmanları katıldı. Sempozyumda Gıda, Hayvancılık ve Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanı Ahmet Zahir Erkan ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonundan Tarım ve Kırsal Kalkınma Sektör Yöneticisi Michael Bullen de birer sunum yaptı. Ekonomik Kalkınmada Kırsalı İhmal Ettik TEPAV Direktörü Güven Sak yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye nin ekonomik kalkınma sürecinde kırsal kesimin ihmal edildiğini belirterek, bu alanda politikalar üretmeye ihtiyaç olduğuna işaret etti. Sak, kırsal kalkınma politikasının konunun tüm paydaşları ile birlikte tartışılmasını önemsediklerini ve sempozyumun bu yılki temasını bu konuda belirlediklerini sözlerine ekledi. Gıda, Hayvancılık ve Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanı Ahmet Zahir Erkan ise sunumunda, Türkiye'de uygulanan tarımsal temel destekleme araçları hakkında bilgi verirken, kırsal kalkınmayı destekleme programları kapsamında 3 bin 815 tesisin hizmete açıldığını, 32 bin kişiye iş imkânı sağlandığını belirterek 2015'e kadar 3 bin ilave yeni tarımsal tesis ve 30 bin ilave istihdam hedeflediklerini söyledi. Erkan, Avrupa Birliği (AB) ile bazı konularda proje işbirlikleri yapıldığını kaydederek, bununla maksatlarının kırsalda işletmelerin yeniden yapılandırılarak, AB standartlarına yükseltmek olduğuna değindi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna 6. başvuru çağrı döneminde 773 proje geldiğini belirten Erkan, yeni kurulan 22 il koordinatörlüğünün de 2013 yılının ikinci çeyreğinde uygulamaya geçeceğini ifade etti yılı, ikinci IPARD Programının hazırlığı açısından çok önemli bir yıl olacak Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonundan Tarım ve Kırsal Kalkınma Sektör Yöneticisi Michael Bullen ise Avrupa Birliği Perspektifinden Kırsal Kalkınma Politikaları başlıklı sunumunda, Avrupa Birliğinin dayandığı temel unsurlardan birinin, kararların mümkün olan en alt seviyede alınması olduğunu vurgulayarak, LEADER yaklaşımından söz etti. LEADER tedbirinin yerel aktörleri karar alma süreçlerine ortak etmek amacını taşıdığını belirten Bullen, yerel kırsal kalkınma stratejilerinin

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ Selin ŞEN Eylül 2012 SUNUM PLANI I. SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERE YATIRIM II. ET ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERE

Detaylı

TKDK AİLESİ OLARAK SAĞLIKLI, MUTLU, HUZURLU VE BAŞARILI BİR YIL DİLERİZ.

TKDK AİLESİ OLARAK SAĞLIKLI, MUTLU, HUZURLU VE BAŞARILI BİR YIL DİLERİZ. T ar ım ve K ırsal K a lk ınmay ı Des t e k l e m e K u r u m u E l e k t r o n i k B ü l t e n Y ı l : 6 S a y ı : 25 O c a k 2013 TKDK AİLESİ OLARAK SAĞLIKLI, MUTLU, HUZURLU VE BAŞARILI BİR YIL DİLERİZ.

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU 1 TARIM ve KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TKDK; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nın ilgili kuruluşu olarak, 2007 yılında 5648 sayılı yasa ile kurulmuştur.

Detaylı

AB Kırsal Kalkınma Hibe Programı IPARD Açıldı

AB Kırsal Kalkınma Hibe Programı IPARD Açıldı Sayın DISTICARETTEYAKLASIMLAR UYELERI Dış Ticaret Yönetimi olarak var olan değişiklikleri size bildirmeye devam ediyoruz. DTY olarak ekibimizi yeniledik, Teşvik ve AB hibe projeleriniz için bizimle irtibata

Detaylı

TOBB GGK nın Onursal Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkanı Sayın Ali Sabancı dır.

TOBB GGK nın Onursal Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkanı Sayın Ali Sabancı dır. TOBB GGK, TOBB bünyesinde teşekkül ettirilen ve TOBB Yönetim Kurulu nun alacağı kararlara ışık tutan, genç girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan istişari

Detaylı

AYDIN İL KOORDİNATÖRÜLÜĞÜ. Avrupa Birliği Komisyonunun Onayı ile İlimize özgü birçok yerel ürüne % 50 hibe desteğinin önü açıldı

AYDIN İL KOORDİNATÖRÜLÜĞÜ. Avrupa Birliği Komisyonunun Onayı ile İlimize özgü birçok yerel ürüne % 50 hibe desteğinin önü açıldı AYDIN İL KOORDİNATÖRÜLÜĞÜ Avrupa Birliği Komisyonunun Onayı ile İlimize özgü birçok yerel ürüne % 50 hibe desteğinin önü açıldı YEREL ÜRÜN LİSTESİ Aydın ilimiz için yerel ürün listesi kapsamı genişletilerek,

Detaylı

AB IPARD FONLARININ KULLANILABİLMESİ İÇİN TEMEL GEREKLİLİKLER,

AB IPARD FONLARININ KULLANILABİLMESİ İÇİN TEMEL GEREKLİLİKLER, AB IPARD FONLARININ KULLANILABİLMESİ İÇİN TEMEL GEREKLİLİKLER, Kırsal Kalkınma (IPARD) Programının hazırlanarak Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması: (25 Şubat 2008 tarihinde onaylanmıştır. nun ve İl

Detaylı

IPARD 2014-2020 Ankara 12 Haziran 2015

IPARD 2014-2020 Ankara 12 Haziran 2015 IPARD 2014-2020 Ankara 12 Haziran 2015 1 IPARD KAPSAMINDAKİ İLLER UYGUN İLLER 1 Afyon 11 Konya 21 Ağrı 32 Erzincan 2 Amasya 12 Malatya 22 Aksaray 33 Giresun 3 Balıkesir 13 Ordu 23 Ankara 34 Karaman 4 Çorum

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU EYLÜL 2018

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU EYLÜL 2018 TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU EYLÜL 2018 TKDK GENEL BİLGİ TKDK, Tarım ve Orman Bakanlığı nın İlgili Kuruluşudur. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kırsal kalkınma IPARD fonlarını

Detaylı

HAYRABOLU TİCARET BORSASI 2014 YILI FAALİYET RAPORU

HAYRABOLU TİCARET BORSASI 2014 YILI FAALİYET RAPORU HAYRABOLU TİCARET BORSASI 2014 YILI FAALİYET RAPORU Türkiye Muharip Gaziler Derneği Hayrabolu Temsilci Ali Güz Borsamızca Derneklerine yapılan yardımlardan dolayı Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya

Detaylı

Sayı: 16 MAYIS 2013. (21 Mayıs 2013 Salı) İspanyol Ar-Ge Firması Odamızı Ziyaret Etti

Sayı: 16 MAYIS 2013. (21 Mayıs 2013 Salı) İspanyol Ar-Ge Firması Odamızı Ziyaret Etti 21 Mayıs Dünya Süt Günümüzü Mecidiyeköy Meydanında Kutladık TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Üyeleri, Dünya Süt Günü etkinlikleri çerçevesinde süt ile alakalı yaşanan bilgi kirliliğini ortadan

Detaylı

ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN

ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN GÜNDEM -Orhangazi Vizyon Çalıştayı Sonuç sunumlarının yer aldığı toplantının ikinci bölümünü gerçekleştirdik -Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Kapsamında Gemlik

Detaylı

Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası. 2014 Yılı Faaliyet Raporu

Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası. 2014 Yılı Faaliyet Raporu Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası 2014 Yılı Faaliyet Raporu BAŞKANDAN Odamızın kurumsal yapısı ve yarım asırlık tarihinden elde ettiği tecrübe ve birikim sayesinde, son derece sağlam temeller üzerinde yapılanmıştır.

Detaylı

5. KARİYER GÜNLERİ GERÇEKLEŞTİ

5. KARİYER GÜNLERİ GERÇEKLEŞTİ 5. KARİYER GÜNLERİ GERÇEKLEŞTİ 14.05.2014 Ordu Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile Çalışma ve İş Kurumu Ordu İl Müdürlüğü işbirliğinde alternatif iş fırsatları yaratmak, öğrenciler ile

Detaylı

Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanı

Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanı T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanı Ali ERGİN-ali.ergin@tarim.gov.tr HAZİRAN-2014 KIRSAL KALKINMA ÇALIŞMALARI

Detaylı

Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında

Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yayın Organı Mart 2014 Yıl: 1 Sayı: 10 Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Çocuk Hizmetleri

Detaylı

http://www.yeniasir.com.tr/surmanset/2017/02/21/istihdam-icin-sahaya-indiler Cumhurbaşkanı Erdoğan ın istihdam seferberliği çağrısına Balıkesir den tam destek geldi. Balıkesir Valisi Yazıcı, Sanayi Odası

Detaylı

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013)

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013) KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013) 101 TARIMSAL İŞLETMELERİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE TOPLULUK STANDARTLARINA ULAŞTIRILMASINA YÖNELİK YATIRIMLAR 2 101 101-1 Süt Üreten Tarımsal işletmeler 101-2

Detaylı

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014 Proje Sonuçları Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014 Temel Faaliyetler Proje Açılış Konferansı Proje Açılış Konferansı 19 Mart 2013 İçişleri

Detaylı

PROGRAM YÖNETİMİ BİRİMİ 2009 YILI FAALİYET RAPORU

PROGRAM YÖNETİMİ BİRİMİ 2009 YILI FAALİYET RAPORU T. C. DİYARBAKIR-ŞANLIURFA KALKINMA AJANSI PROGRAM YÖNETİMİ BİRİMİ 2009 YILI FAALİYET RAPORU Diyarbakır 2010 GİRİŞ TRC2 (Diyarbakır-Şanlıurfa) Düzey 2 Bölgesi Kalkınma Ajansı, 25.02.2006 tarih ve 5449

Detaylı

Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Veysel AYHAN ın oturum başkanlığını yaptığı ve SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim

Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Veysel AYHAN ın oturum başkanlığını yaptığı ve SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulunda Sütçüler Yöresinde Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretim ve Pazarlama Olanakları Paneli Gerçekleştirildi. Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulu

Detaylı

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 23

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 23 ÖZET: Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Burdur İl Koordinatörü Selami Okka: İl Koordinatörlüğü olarak amacımız sadece AB hibelerinden yararlanmak veya İlimize daha fazla fon kullandırmak

Detaylı

YOZGAT TİCARET VE SANAYİ ODASI. 2014 Yılı Faaliyet Raporu

YOZGAT TİCARET VE SANAYİ ODASI. 2014 Yılı Faaliyet Raporu YOZGAT TİCARET VE SANAYİ ODASI 2014 Yılı Faaliyet Raporu Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası 2014 Yılı Oda Faaliyetlerimiz 69 Slayt 31.01.2014 AB Slovenia Projesi Denetimi 03.01.2014 Belediye Başkan Adayı Kazım

Detaylı

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN OCAK 2016 YIL 1 SAYI 10 03.02.2016 1 UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN SAYI:10 5 MAYIS 2015 Trakya Kalkınma Ajansı ndan Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası

Detaylı

2015 Ağustos Ayı Bülteni

2015 Ağustos Ayı Bülteni 2015 Ağustos Ayı Bülteni Katılım Yapılan Toplantılar, Ziyaretler ve Etkinlikler: 05.08.2015 tarihinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Zafer Toplantı Salonunda saat 15:00 te Toprak Koruma Kurulu

Detaylı

EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI / YÖNETİM KURULU FALİYET RAPORU SUNUMU. YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014

EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI / YÖNETİM KURULU FALİYET RAPORU SUNUMU. YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014 YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014 Ekim ayı içerisinde Odamız tarafından; üyelerimizce talep edilen 37 adet Kapasite Raporu, 15 adet Ekspertiz raporu ve 6 adet de Fiili Tüketim Belgesi düzenlenmiştir.

Detaylı

OCAK 14-ŞUBAT 14-MART 14 AYI İÇERİĞİDİR. ÜNYE TİCARET BORSASI e-dergi Sayfa 1

OCAK 14-ŞUBAT 14-MART 14 AYI İÇERİĞİDİR. ÜNYE TİCARET BORSASI e-dergi Sayfa 1 OCAK 14-ŞUBAT 14-MART 14 AYI İÇERİĞİDİR e-dergi Sayfa 1 1. SEÇİMLERİNİ TAMAMLADI 2. NDAN Rifat HİSARCIKLIOĞLU NA ZİYARET 3. AKREDİTE BORSA OLDU 4. YÖNETİMİNDEN ANKARA ZİYARETLERİ 5. YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ

Detaylı

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ ARALIK 2014 101-1 Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yönelik Destekler Tarımsal işletmelerin sürdürülebilirliklerini ve birincil ürünlerin üretiminde genel performanslarını geliştirmek,

Detaylı

T.C. DİCLE KALKINMA AJANSI (Tigris Development Agency) KALKINMA KURULU TOPLANTISI KARAR TUTANAĞI TOPLANTI TARİHİ: 02/07/2013 TOPLANTI NO : 2013/1

T.C. DİCLE KALKINMA AJANSI (Tigris Development Agency) KALKINMA KURULU TOPLANTISI KARAR TUTANAĞI TOPLANTI TARİHİ: 02/07/2013 TOPLANTI NO : 2013/1 KALKINMA KURULU TOPLANTISI KARAR TUTANAĞI TOPLANTI TARİHİ: 02/07/2013 TOPLANTI NO : 2013/1 Dicle Kalkınma Ajansı 2013 yılı 1 inci Olağan Kalkınma Kurulu, 25.01.2006 tarih ve 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının

Detaylı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Çankırı Yatırım Destek Ofisi Ara Faaliyet Raporu 01.01.2011 30.06.2011 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... i TABLOLAR LİSTESİ... ii 1. Çankırı Yatırım Destek Ofisine İlişkin

Detaylı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı YEDİNCİ BAŞVURU ÇAĞRI İLANI

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı YEDİNCİ BAŞVURU ÇAĞRI İLANI Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı YEDİNCİ BAŞVURU ÇAĞRI İLANI Bu Program Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir. Gıda

Detaylı

Sayı: 13 ŞUBAT 2013. Güngören Belediye Başkanı Ziyaret Edildi. Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Sedat KURU İLE Yönetim Kurulu

Sayı: 13 ŞUBAT 2013. Güngören Belediye Başkanı Ziyaret Edildi. Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Sedat KURU İLE Yönetim Kurulu Yeditepe Üniversitesi Bölüm Başkanı ve Öğretim Görevlileri Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Sedat Kuru ve Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Ömer ŞENGÜL, 21 Şubat 2013 Perşembe günü Yeditepe Üniversitesi Gıda

Detaylı

MAYIS 2018 OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI NA HOŞGELDİNİZ

MAYIS 2018 OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI NA HOŞGELDİNİZ MAYIS 2018 OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI NA HOŞGELDİNİZ KONYA SANAYİ ODASI FAALİYET RAPORU Üye Talepleri Mayıs ayı içerisinde üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda 76 adet Kapasite Raporu, 14 adet Ekspertiz

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

7. dönem çalışma raporu ÜYE TOPLANTILARI. EMO Kocaeli Şubesi

7. dönem çalışma raporu ÜYE TOPLANTILARI. EMO Kocaeli Şubesi ÜYE TOPLANTILARI 60 Gebze de Temsilcilik Ve Üye Toplantısı Gerçekleştirildi 24 Şubat 2012 7. Dönem yönetim kurulu 24 Şubat Cuma günü Gebze temsilciliği üyeleriyle bir araya geldi. Buluşmada Şube Başkanı

Detaylı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Sinop Yatırım Destek Ofisi Ara Faaliyet Raporu 01.01.2011 30.06.2011 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... i TABLOLAR LİSTESİ... ii 1. Sinop Yatırım Destek Ofisine İlişkin Genel

Detaylı

BATI AKDENĠZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERĠ

BATI AKDENĠZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERĠ BATI AKDENĠZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERĠ Tarık BÖREKÇĠ Temmuz 2011 SUNUM PLANI I. SÜT ÜRETEN TARIMSAL ĠġLETMELERE YATIRIM II. ET ÜRETEN TARIMSAL

Detaylı

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ KARAMAN ELMA PANELİ PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ 25 NİSAN 2016 Hazırlayanlar Uzman İsmail ARAS Uzman Hakan ANAÇ Araştırma, Etüt ve Planlama Birimi GİRİŞ Dünyanın en büyük elma üreticilerinden olan ülkemiz ve

Detaylı

KÜTAHYA TİCARET VE SANAYİ ODASI LOBİ FAALİYETLERİ TAKİP LİSTESİ

KÜTAHYA TİCARET VE SANAYİ ODASI LOBİ FAALİYETLERİ TAKİP LİSTESİ S.NO TARİH KONU İLETİŞİME GEÇİLEN/GÖRÜŞ BİLDİRİLEN MAKAM SONUÇ GÖZDEN GEÇİRMEYE YÖNELİK DEĞERLENDİRME 1 10/01/2017 6802 Sayılı Gider Vergisi Kanunu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Hukuk Müşavirliğimiz

Detaylı

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR)

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) ANTALYA DA TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI GIDA ALT SEKTÖRÜ ÇALIŞMA GRUBU RAPORU 6 Eylül 2010, Antalya 1 ANTALYA

Detaylı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. Haftalık Türkiye - AB Gündemi 51. Hafta (19-26 Aralık 2010)

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. Haftalık Türkiye - AB Gündemi 51. Hafta (19-26 Aralık 2010) Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği 19 ARALIK 2010, PAZAR Haftalık Türkiye - AB Gündemi 51. Hafta (19-26 Aralık 2010) 18:00-20:00 Devlet Bakanı ve Başmüzakereci

Detaylı

Eskişehir Sanayi Odası Olarak Yaptığımız Tanıtım Faaliyetleri

Eskişehir Sanayi Odası Olarak Yaptığımız Tanıtım Faaliyetleri İstihdam Seferberliği 2019, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatıldı. 25 Şubat 2019 tarihinde İstihdam Seferberliği 2019 Tanıtım Toplantısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı

Detaylı

YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ( )

YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ( ) YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU (23.06.2017-27.07.2017) I- KAYIT, DEĞİŞİKLİK ve TERKLER: 23.06.2017-27.07.2017 tarihleri arasında Odamıza; 42 yeni üye kaydedilmiş, 71 üyenin kayıtlarında değişiklik yapılmış,

Detaylı

GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU

GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU içerik Bölgesel Kalkınma Ajanslarına Genel Bakış Düzey 2 Bölgeleri ve Kalkınma Ajansları Güney Ege Kalkınma Ajansı Yatırım Destekleme Süreci Ajansın Gelecek

Detaylı

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları Aralık 2004 AB Bölgesel Programları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi

Detaylı

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN AĞUSTOS 2016 YIL 1 SAYI 18 09.09.2016 1 UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN SAYI:18 UTSO KOSGEB DESTEKLERİNE DEVAM EDİYOR (03/08/2016) Uzunköprü Ticaret

Detaylı

IPARD KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİNDE YENİ DÖNEM

IPARD KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİNDE YENİ DÖNEM IPARD KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİNDE YENİ DÖNEM Gıda Yük. Müh. Gözde SEVİLMİŞ Avrupa Birliği 2007 2013 yıllarına ait bütçe dönemiyle birlikte aday ülkelere sağladığı mali yardım mekanizmasında değişikliğe

Detaylı

Detay Fuarcılık Organizasyon ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti

Detay Fuarcılık Organizasyon ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti Detay Fuarcılık Organizasyon ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti HAKKIMIZDA Detay Fuarcılık Organizasyon & Tanıtım Hizmetleri Limited Şirketi TOBB- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nin Y-276 numaralı Yurtiçinde

Detaylı

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27 Şubat 2 Mart 2014 KONYA TOHUM 2014 KONYA HAYVANCILIK 2014

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27 Şubat 2 Mart 2014 KONYA TOHUM 2014 KONYA HAYVANCILIK 2014 ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27 Şubat 2 Mart 2014 KONYA TOHUM 2014 3. Tohum Teknolojileri, Bitki Besleme, Fidancılık, Bahçe Bitkileri, Zirai Mücadele, Sulama, Gübreleme ve Ekipmanları Fuarı KONYA HAYVANCILIK

Detaylı

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar),

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar), Teşvik Yatırım Teşvikleri AB HİBE DESTEKLERİ 1. Hibe Programı Nedir? AB-Türkiye Mali İşbirliği kapsamında yürütülen bölgesel kalkınma programlarında belirlenen öncelik alanlarında hibe programı uygulamasıyla

Detaylı

FASIL 11 TARIM VE KIRSAL KALKINMA

FASIL 11 TARIM VE KIRSAL KALKINMA FASIL 11 TARIM VE KIRSAL KALKINMA Öncelik 11.1 AB gerekliliklerine uygun olarak akredite edilecek bir IPARD (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni) ajansının kurulması 5648 sayılı Tarım

Detaylı

PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL

PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL YERLEŞİMLERDEKİ NÜFUS %'Sİ... 4 EK 1.2... 6 KİŞİ BAŞI REEL GSYİH,

Detaylı

Samandağ da İpekböcekçiliğinin Canlandırılması Projesi Sertifika T öreni

Samandağ da İpekböcekçiliğinin Canlandırılması Projesi Sertifika T öreni Samandağ da İpekböcekçiliğinin Canlandırılması Projesi Sertifika T öreni Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın desteklediği Samandağ Kaymakamlığı, Antakya Belediyesi, üniversitemiz Ziraat Fakültesi nin ve Samandağ

Detaylı

HATAY TARIM VİZYONU

HATAY TARIM VİZYONU HATAY TARIM VİZYONU 2016-2021 2 BİTKİSEL ÜRETİM VİZYONU Zeytin üretiminde Türkiye 3.cüsü olan Hatay da, üretimle birlikte katma değer sağlayacak işleme ve paketleme tesislerinin kurulumuna sağlanan destekler

Detaylı

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Haftalık Türkiye - AB Gündemi 11. Hafta (11-17 Mart 2013)

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Haftalık Türkiye - AB Gündemi 11. Hafta (11-17 Mart 2013) T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Haftalık Türkiye - AB Gündemi 11. Hafta (11-17 Mart 2013) 11 MART 2013 PAZARTESİ 09:45-17:00 Avrupa Birliği Bakanlığı Mali İşbirliği Başkanı M. Süreyya Süner ve beraberindeki

Detaylı

MUT TİCARET VE SANAYİ ODASI EYLÜL AYI BÜLTENİ. Üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda ilgili makamlara sorunlar ile ilgili yazılar gönderilmiştir.

MUT TİCARET VE SANAYİ ODASI EYLÜL AYI BÜLTENİ. Üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda ilgili makamlara sorunlar ile ilgili yazılar gönderilmiştir. 05/09/2018 Üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda ilgili makamlara sorunlar ile ilgili yazılar gönderilmiştir. 10/09/2018 MUT ZEYTİNİ AVRUPA YOLUNDA: Koordinatörlüğü Mersin Üniversitesi bünyesinde

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU IPARD PROGRAMI DESTEKLERİ

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU IPARD PROGRAMI DESTEKLERİ TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU IPARD PROGRAMI DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI IPARD PROGRAMI KAPSAMINDA VERİLEN DESTEKLER 1- Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım Amaç: Küçük

Detaylı

BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ

BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ Bu yıl 26 30 ekim tarihleri arasında 7. Kez düzenlenen Yörex Yöresel Ürünler Fuarı Antalya Expo Center Fuar ve Kongre Merkezinde yapıldı. Türkiye nin birçok

Detaylı

SEKTÖR KURULLARI ve İŞ GELİŞTİRME KOMİSYONU Bölgesel İş Geliştirme Forumu

SEKTÖR KURULLARI ve İŞ GELİŞTİRME KOMİSYONU Bölgesel İş Geliştirme Forumu SEKTÖR KURULLARI ve İŞ GELİŞTİRME KOMİSYONU Bölgesel İş Geliştirme Forumu 28-29 Kasım 2014 - Bursa Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr ANKARA KALKINMA AJANSI www.ankaraka.org.tr TÜRKİYE'NİN En Genç Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve gelişimini hızlandırmak

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Mehmet Cangir Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Genel Sekreter Yardımcısı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Mehmet Cangir Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Genel Sekreter Yardımcısı AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ VALİLİKLERİN AB SÜRECİNDE ETKİNLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ Proje Değerlendirme ve İllerimiz AB ye Hazırlanıyor Programı Bilgilendirme Toplantısı 23 Şubat 2011 Mehmet Cangir

Detaylı

OCAK 2013 FAALİYET RAPORU

OCAK 2013 FAALİYET RAPORU OCAK 2013 FAALİYET RAPORU 03 Ocak 2013 2012 Yılı Değerlendirme Toplantısı 2012 Yılının İstanbul Turizmi açısından değerlendirilmesinin yapıldığı, İstanbul Valisi Sayın Hüseyin Avni Mutlu nun teşrifleri

Detaylı

EKİM 2017 OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI NA HOŞGELDİNİZ

EKİM 2017 OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI NA HOŞGELDİNİZ EKİM 2017 OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI NA HOŞGELDİNİZ KONYA SANAYİ ODASI FAALİYET RAPORU Üye Talepleri Ekim ayı içerisinde üyelerimizce talep edilen 86 Kapasite Raporu, 9 Ekspertiz Raporu 4 adet Fiili Tüketim

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU AYDIN İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ FİKRİM VAR, PARAM YOK. NE YAPABİLİRİM? 18 ŞUBAT 2015-AYDIN

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU AYDIN İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ FİKRİM VAR, PARAM YOK. NE YAPABİLİRİM? 18 ŞUBAT 2015-AYDIN TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU AYDIN İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ FİKRİM VAR, PARAM YOK. NE YAPABİLİRİM? 18 ŞUBAT 2015-AYDIN Kurum hakkında bilgilendirme Fon kaynaklarının duyurularına ulaşım Başvuru

Detaylı

E-BÜLTEN. twiitter.com/edremitticaret

E-BÜLTEN. twiitter.com/edremitticaret TRAVEL TURKEY 2015'E KATILDIK. 9. Uluslararası Travel Turkey Turizm Fuarı 10-13 Aralık 2015 tarihleri arasında İzmir de düzenlendi. Yerli ve yabancı birçok firmaların katıldığı fuarda ilçemizin doğal ve

Detaylı

2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK

2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK 2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK GÜNDEM 1 2 3 4 5 Açılış ve Yoklama 2014 Yılı Ajans Ara Faaliyet Raporunun Görüşülmesi Bölge İllerinin Turizm Potansiyellerinin Değerlendirilmesi ve Kurul

Detaylı

SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA

SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA Tar-Yat Birimi Destekler 2014 2003 2015 DGD - 387,2 Milyon TL Mazot 14,9 Milyon TL 152,7 Milyon TL ALAN BAZLI TARIMSAL DESTEKLER Kimyevi Gübre

Detaylı

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası. Ocak Ayı Bülteni

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası. Ocak Ayı Bülteni REKTÖR SABRİ GÖKMEN DEN KTSO BAŞKANI MUSTAFA TOKTAY A VEDA ZİYARETİ Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Sabri Gökmen Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toktay'a veda ziyaretinde bulundu. Görev süresi

Detaylı

MARDİN YDO 2011 YILI 6 AYLIK FAALİYET BRİFİNGİ

MARDİN YDO 2011 YILI 6 AYLIK FAALİYET BRİFİNGİ MARDİN YDO 2011 YILI 6 AYLIK FAALİYET BRİFİNGİ KURULUŞ 2 Temmuz 2010 tarihinde Devlet Bakanı Sayın Cevdet YILMAZ ve Mardin Valisi Sayın Hasan DURUER tarafından resmi açılışı gerçekleştirilmiştir. Mardin

Detaylı

KIRSAL KALKINMA (IPARD) PROGRAMININ AMACI VE ÖNCELĐKLĐ EKSENLERĐ

KIRSAL KALKINMA (IPARD) PROGRAMININ AMACI VE ÖNCELĐKLĐ EKSENLERĐ Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı SEKĐZĐNCĐ BAŞVURU ÇAĞRI ĐLANI Bu Program Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir. Gıda

Detaylı

Sayı: 68 Kasım Mecidiyeköy Mah. Mecidiye Cad. No:14 Adıgüzel Çarşısı K:1 D:1 Şişli/İSTANBUL

Sayı: 68 Kasım Mecidiyeköy Mah. Mecidiye Cad. No:14 Adıgüzel Çarşısı K:1 D:1 Şişli/İSTANBUL Anayasanın 135. maddesinde tanımlanan 66 ve 85 sayılı KHK ve 7303 sayılı yasa ile değişik 6235 sayılı yasaya göre kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Sayı: 68 Kasım 2017 Sosyal Medyada

Detaylı

2017 ŞUBAT AYI E-BÜLTENİ

2017 ŞUBAT AYI E-BÜLTENİ 2017 ŞUBAT AYI E-BÜLTENİ 06.02.2017 TARİHİNDE ANKARA DA DÜZENLENEN "AKREDİTASYON SİSTEMİ TANITIM EĞİTİMİ" NE BORSAMIZ AKREDİTASYON İZLEME KOMİTESİ OLARAK KATILIM SAĞLADIK. 7 Şubat 2017 Salı günü TOBB konferans

Detaylı

NİSAN AYI BÜLTENİ 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı göz doldurdu

NİSAN AYI BÜLTENİ 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı göz doldurdu 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı göz doldurdu Teke Yöresi 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 27-30 Nisan tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilere açtı. Üreticinin yeni teknolojilerle buluştuğu fuarı ilk gün

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU 1 SUNUM PLANI IPARD AJANSI 1 2 3 4 KURULUŞ GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER GERÇEKLEŞTİRİLEN DESTEKLER IPARD-II PROGRAMI 2 TARIM ve KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME

Detaylı

OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI ODAMIZ MESLEK KOMİTE TOPLANTILARINDA TOPLAM 12 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLMÜŞTÜR. 1. MESLEK KOMİTESİ KARARLARI HAYVANCILIK VE TARIMSAL FAALİYETLER GRUBU Yöresel ürünlerin piyasada tutundurulması

Detaylı

IPARD KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI BURSA İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ

IPARD KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI BURSA İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ IPARD KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI BURSA İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ Tedbiri TARIMSAL İŞLETMELERİN FİZİKİ VARLIKLARINA YÖNELİK YATIRIMLAR 101 SEKTÖRÜ Süt Üreten Tarımsal İşletmeler Et Üreten Tarımsal

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

DİCLE ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ DİCLE ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı ETKİNLİK BÜLTENİ 1 Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı 2008

Detaylı

KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ

KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ Doç. Dr. Mustafa Türkmen ERÜ Mühendislik Fak. 20 Mayıs 2016 KAYSO Sunum Planı KÜSİ Çalışma Grubu KÜSİ İl Planlama

Detaylı

Fakültemizden Üniversite & Sanayi İşbirliğinde bir faaliyet daha

Fakültemizden Üniversite & Sanayi İşbirliğinde bir faaliyet daha Fakültemizden Üniversite & Sanayi İşbirliğinde bir faaliyet daha Fakültemiz Öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Abdullah SÜTÇÜ nün akademik danışmanlığında yürütülen yatırım projesinin tanıtım toplantısı tüm

Detaylı

6. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu İzmir de Başladı

6. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu İzmir de Başladı 6. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu İzmir de Başladı Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) ve Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı(ISSA) işbirliği ile Stratejik İnsan Kaynakları Politikaları ve İyi Yönetişim

Detaylı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Sakarya Ticaret Borsası Sakarya da Tarım ve Hayvancılık Sektör Analizi ve Öneriler Raporu Projesi 1. Proje fikrini oluşturan sorunları nasıl

Detaylı

OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI ODAMIZ MESLEK KOMİTE TOPLANTILARINDA TOPLAM 17 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLMÜŞTÜR. 1. MESLEK KOMİTESİ KARARLARI HAYVANCILIK VE TARIMSAL FAALİYETLER GRUBU 1. Meslek Komite üyeleri sektörel

Detaylı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Kastamonu Yatırım Destek Ofisi Ara Faaliyet Raporu 01.01.2011 30.06.2011 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... i TABLOLAR LİSTESİ... ii 1. Kastamonu Yatırım Destek Ofisine İlişkin

Detaylı

TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA SEKTÖREL ÇALIŞMA GRUBU FAALİYET ÖZETİ -2011-

TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA SEKTÖREL ÇALIŞMA GRUBU FAALİYET ÖZETİ -2011- TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA SEKTÖREL ÇALIŞMA GRUBU FAALİYET ÖZETİ -2011- 22 Aralık 2010 tarihli Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Kalkınma Kurulu toplantısında belirlenen 4 farklı sektörel çalışma grubundan

Detaylı

Mesleki eğitim tanıtım ve işbirliği protokolü

Mesleki eğitim tanıtım ve işbirliği protokolü http://www.iha.com.tr/balikesir-haberleri/mesleki-egitim-tanitim-ve-isbirligi-protokolu-balikesir- 1685591/ Mesleki eğitim tanıtım ve işbirliği protokolü Meslek lisesi Organize Sanayi Bölgesi ile İl Milli

Detaylı

CEZAYİR SEKTÖREL AÇILIM GEZİSİ

CEZAYİR SEKTÖREL AÇILIM GEZİSİ CEZAYİR SEKTÖREL AÇILIM GEZİSİ Sayın Cumhurbaşkanımızın 2014 yılı Kasım ayında yapmış oldukları Cezayir gezisi sırasında, Cezayir le ticaret hacminin arttırılmasına yönelik yapmış oldukları irade beyanının

Detaylı

oda etkinlikleri 2014 oda etkinlikleri

oda etkinlikleri 2014 oda etkinlikleri 2014 1 ORDU ODÜ Rektörü Prof.Dr. Tarık Yarılgaç tan OO Ziyareti Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Tarık Yarılgaç, Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasını ziyaret etti. Ziyarette Ordu Mali Müşavirler

Detaylı

2011 YILI FAALİYET RAPORU Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı

2011 YILI FAALİYET RAPORU Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı 2011 YILI FAALİYET RAPORU Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı YÖNETİM KURULU 2011 FAALİYETLERİ 13.07.2011 Batı Akdeniz bölgesinin istihdam sorununa çözüm yaratmak amacıyla Akdeniz Radyo Televizyon

Detaylı

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry NİSAN 2015 Afyonkarahisar AFYONKARAHİSAR Chamber of Commerce TİCARET VE and Industry SANAYİ ODASI II- İLİMİZ İHRACAT RAKAMI 2015 MART / AFYONKARAHİSAR

Detaylı

EVDE ÇOCUK BAKIM PROJESİNİN TANITIMI İZMİR DE GERÇELEŞTİRİLDİ.

EVDE ÇOCUK BAKIM PROJESİNİN TANITIMI İZMİR DE GERÇELEŞTİRİLDİ. EVDE ÇOCUK BAKIM PROJESİNİN TANITIMI İZMİR DE GERÇELEŞTİRİLDİ. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ve Avrupa Birliği (AB) ile ortaklaşa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından

Detaylı

BASIN YAYIN BİRLİĞİ OCAK-ŞUBAT 2015 ETKİNLİK BÜLTENİ

BASIN YAYIN BİRLİĞİ OCAK-ŞUBAT 2015 ETKİNLİK BÜLTENİ BASIN YAYIN BİRLİĞİ OCAK-ŞUBAT 2015 ETKİNLİK BÜLTENİ 1. 2014 Türkiye Kitap Pazarı İstatistikleri Açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ISBN Ajansı, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü ve Yayımcı Meslek

Detaylı

KALKINMA AJANSLARI ve

KALKINMA AJANSLARI ve KALKINMA AJANSLARI ve 13 MART 2012 ANKARA Mustafa Zati Uzman Sunum Planı Neden Kalkınma Ajansları Dünya da Kalkınma Ajansları Türkiye de Kalkınma Ajansları Ankara Kalkınma Ajansı Kalkınma Ajansları Destekleri

Detaylı

Uğur USLU Ġl Koordinatörü 25/01/2018

Uğur USLU Ġl Koordinatörü 25/01/2018 Uğur USLU Ġl Koordinatörü 25/01/2018 SUNUM PLANI 1. TKDK Kuruluşu ve Amaçları 2. Uygun Olan-Olmayan Harcamalar ve Başvuru Süreci 3. IPARD I Programı 4. IPARD II Programı - 3. Çağrı İlanı 5. 103 Sektörü

Detaylı

BİRLİK ve KOOPERATİFLERİN FUARI KASIM 2015

BİRLİK ve KOOPERATİFLERİN FUARI KASIM 2015 BİRLİK ve KOOPERATİFLERİN FUARI 05-08 KASIM 2015 2 3 4 5 : : : : : : : : : EGE CANLI HAYVAN ve TARIM TEKNOLOJİLERİ FUARI FUARIN KÜNYESİ 6 7 { { EGE CANLI HAYVAN ve TARIM TEKNOLOJİLERİ FUARI ZİYARETÇİ İSTATİSTİKLERİ

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ. Sadettin DİKMEN Şubat 2015

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ. Sadettin DİKMEN Şubat 2015 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ Sadettin DİKMEN Şubat 2015 SUNUM PLANI I. TARIMA DAYALI EKONOMİK YATIRIMLARI II. MAKİNE VE EKİPMAN ALIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI SUNUM

Detaylı

AFYONKARAHİSAR TİCARET VE SANAYİ ODASI E- BÜLTEN KASIM-ARALIK

AFYONKARAHİSAR TİCARET VE SANAYİ ODASI E- BÜLTEN KASIM-ARALIK AFYONKARAHİSAR TİCARET VE SANAYİ ODASI E- BÜLTEN KASIM-ARALIK 2014 0 İLİMİZ İHRACAT RAKAMI 2014 EKİM / AFYONKARAHİSAR İHRACATI İlimizin Ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 artışla

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) MART-2011

AVRUPA BİRLİĞİ IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) MART-2011 TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU AVRUPA BİRLİĞİ IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) 2007 2013 Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) MART-2011 IPARD NEDİR? IPARD, Avrupa Birliği tarafından

Detaylı

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry MART 2015 Afyonkarahisar AFYONKARAHİSAR Chamber of Commerce TİCARET VE and Industry SANAYİ ODASI İLİMİZ İHRACAT RAKAMI 2015 ŞUBAT / AFYONKARAHİSAR

Detaylı