TE;ŞHİS MODELLERf ;; KİSİLERARASI CATISMA VE CATISMAYI. Dilaver TENGİLİl\10GLU*

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TE;ŞHİS MODELLERf ;; KİSİLERARASI CATISMA VE CATISMAYI. Dilaver TENGİLİl\10GLU*"

Transkript

1 KİSİLERARASI CATISMA VE CATISMAYI TE;ŞHİS MODELLERf ;; Dlaver TENGİLİl\10GLU* Örgütlern vermllğn ve etknlğn etkleyen ayrıca yönetclern zaman ve enerjlern öneml ölçüde alan konulardan brs de örgütsel çatışmadır. Örgütsel çatışmanın se temel kaynağını breyler oluşturur. Kşlerarası farklılıklar, amaçlardak farklılıklar, amaçlara ulaştıracak yollar konusundak farklılıklar, sorunları tanımlamadak farklılıklar vb. farklılıklar, örgütlerde çeştl çatışmalara sebep olmaktadır. Örgütlerde tüm çabalara rağmen çatışmaların önüne geçmek kolay değldr. Çünkü breylern blg ve tecrübeler, lg alanları ve yetenekler brbrnden oldukça farklıdır. Örgütlerde görülen çatışmalar rastlantılarla gelştğ ve yöneltlmedğ zaman örgütlern vermllğn ve etknlğn azaltablr. Bu nedenle; yönetc çatışma olayı konusunda blg sahb olmak zorundadır. Çatışma y yöneltldğ taktrde büyüme çn br kaynak olabldğ gb, bütünleşme çn de br teşvk olablr. Bu makalede çatışma türlernden brs olan breylerarası çatışma ve nedenler le çözüm stratejler, kullanılan teknkler ncelenecektr. ÇATıŞMA KAVRAMı VE ÇATıŞMAYA İLİşKİN GÖRÜŞLER çatışmanın Tanımı ve Türler Çatışma'nın kesn br tanımını yapmak oldukça zordur. Çünkü çatışma çok değşk ortamlarda ve düzeylerde ortaya çıkmakta ve çeştl blm dallarınca ele alınmaktadır. Çeştl yazarların çatışmayı farklı bçmlerde tanımladıkları görülmektedr... G.Ü. Kazaları Araştırma ve Önlemp Enstİtüsü Araştırma Görevls.

2 124 AMME İDARESİ DERGİSİ Br görüşe göre çatışma; şddet, yok etmey, nsanlıktan uzaklaşmayı (anmalty), barbarlığı, uygar düzeydek kontrolun kaybedlşn, mantıksızlığı gösterdğ gb, macerayı, yenlgy, gelşmey, açıklamayı, yaratmayı ve dyalektk düşünmey ve göstereblr. 1 Br örgütte çatışma, breyler ve grupların brlkte çalışma sorunlarından kaynaklanan ve normal faalyetlern durmasına veya karışmasına neden olan olaylar olarak tanımlanablr. 2 Pondy lteratürde, çatışma kavramını 3 : 1. çatışma davranışlarına neden olan koşullar (örneğn; kıt kaynaklar, poltka farklılıkları), 2. çatışma çnde olan breylern duygusal durumları (örneğn; gergnlk, husumet, endşe), 3. Breylern algıyla (kavrama) lgl durumları (örneğn, çatışmayla lgl du veya farketmeler), rumlarını algılamaları 4. çatışmaya yönelen davranış, edlgen drenmeden açık saldırıya kadar uzanan davranış durumları çn kullanmaktadır. Nasıl tanımlanmış olursa olsun anlaşmazlık, uyumsuzluk, zıtlaşma, brbrne ters düşme çatışmanın temel unsurlarıdır. 4 çatışma olayı çok sayıda ve çeştl örgütsel davranışları kapsayan dnamk br süreçtr. s Örgütlerdek Başlıca çatışma Türler: Örgütlerdek çatışmaları çeştl şekllerde sınıflandırmak mümkündürı): ı.fonksyonel olan ve fonksyonelolmayan çatışmalar 2. Ortaya çıkış şekllerne göre çatışmalar a. Potansyel çatışma b. Algılanan çatışma c. Hssedlen çatışma d. Açık çatışma 1. Mustafa Aydın. Örgütlerde Çatışma, Bas-Vay Matbaası, Ankara 1984, s Erol Eren. Vönetm Pskolojs, İşletme İktsad Ensttüsü, no: 105, İstanbUL. 1989, s Brol Bumn, Organzasyonlarda Çatışmanın Vönetm, Bzm Büro Basınıev. Ankara, s Tamer Koçel. İşletme Yönetclğ, tü. İşletme Fakültes, Vayın No. 205 İstanbuL. 1989, s İsınet Barutçugl, Teknolojk Yenlk ve Araştırma Gelştrme Yönetm, Uludağ Ünveı stes. U.B.F. Vayını, 1981, s Koçel, a.g.e., s. 330.

3 KİşİLERARASI ÇATıŞMA VE ÇATıŞMAYı TEŞHİs MODELLERİ 125 Kşnn kend çnde KşISEL (I) ÖRGÜTSEL ÇATIŞMA İk ya da daha fazla kş arasında KşLERARASI Br grup çnde: GRUPtÇt (II) İk ya da daha fazla grup arasında: GRUPlARARASı (III) İk ya da daha fazla örgüt arasında: ÖRGÜTLERARASI (v) Şekl 1. Örgütsel çatışmanın Ortaya Çıktığı Düzeylere Göre Sınıflanması. 3. Çatışmaya tarafolacaklar le lgli çatışmalar. Kşler ve kşlerarası düzeylerde görülen çatışmalar (Şekl 1). a Kşsel b - Kşlerarası grup ç gruplararası - örgütler arası

4 126 AMME İDARESİ DERGİSİ 4. çatışma le lgl dğer br sınıflama tarzı da, çatışmaların organzasyon çndek yerler le lgldr: a Dkey çatışma b - Yatay çatışma c - Emr, komuta - kurmay çatışması. 5. çatışmalar başka br görüş açısına göre de, a b c Amaç çatışmaları Rol çatışmaları Kurumlaşmış çatışma d - Belren çatışma, olarak belrlenecektr. Örgütsel çatışmaya lşkn Görüşler Örgütsel çatışmaya lşkn görüşlerde zamanla büyük değşklkler olmuştur. Bu konudak farklı görüşler, geleneksel, davranışcı, etkleşrnc olarak 3 grupta toplanablr. Geleneksel yada klask görüşe göre, brgütlerde görülen çatışmalar yıkıcıdır ve yönetmn br görev de örgütü çatışmalardan korumaktır. Bu görüş, tam br örgütsel sağlığın çatışmadan uzak olması gerektğne nandığı çn, çatışmadan kaçınılması ya da ortadan kaldırılması gerektğ üzernde durmuştur. Mayo, çatışmayı br kötülük, toplumsal becerlern yokluğunun br belrts olarak değerlendrrken; March ve Smon, çatışmayı örgütün karar verme mekanzmasında br çöküntü, sstemn şleyşndek bozukluğun br sonucu olarak görmektedr. 7 Geleneksel görüşü zleyen davranışçı görüş, çatışmayı örgütsel yaşamın br gereğ olarak kabul eder. Bütü.n çatışmaların yıkıcı olmadığına ve grup çatışmalarının olumlu sosyal fonksyonları bulunduğuna nanır Aydm, a.g.e., s Yücel Ertekn. «Örgütsel çatışma)), T. Ergun (ed)., Yönetm Pskolojs II, TODAİE Yaymları No: 201, Ankara. 1982, s. 474.

5 KİşİLERARASI ÇATıŞMA VE ÇATıŞMAYı TEŞHİs MODELLERİ 127 Lpptt, örgütsel lderlğn amacının çatışmayı ortadan kaldırmak olmadığını, serbest bırakılan enerjnn örgütsel yarar sağlayacak bçmde kullanılması gerektğn ve davranış blmcnn rolünün, nsanların davranış nedenlern araştırmak, analz ve rapor vermek ve araştırmanın uygulamaya aktarılma yollarını önermek olduğunu söylüyor. 9 Kapalı sstem ve rasyonellk anlayışını esas alan davranışcı yaklaşımlara göre çatışmalar, organzasyonun ahenkl ve etkn şlemesn etkleyen ve bozan durumlardır. Bu sebeple bunların ortaya çıkmasının önlenmes ve en kısa sürede ortadan kaldırılmaları gerekr. Esasen yönetm ve organzasyonun lkelern uygulayan br örgütte çatışmanın olmaması gerekr. 10 Çatışmaya en yen yaklaşım, etkleşmcj görüşten şu noktalarda ayrılır: görüştür. Etkleşrnc görüş davranışeı a. Etkleşrnc görüş, çatışmanın gerekllğn kabul eder, b. Aykırılığı açıkça teşvk eder, c. Çatışma yönetmn, çözüm yönetmler kadar teşvk etmey de çerecek bçmde tanımlar, d. Çatışma yönetmn, bütün yönetclern ana sorumluluğu olarak görür. ll Modern yönetm ve organzasyon anlayışı çersnde yer alan etkleşmcler çatışmayı kabul ve teşvk eder. Açık sstem anlayışını esas alan bu görüşe göre, esasında, organzasyonların etknlğ çn belrl br çatışmanın olması da zorunludur. Hç çatışmanın olmadığı organzasyonlarda yenlk, değşm, yaratıcılık ve performans' etkleneceğ gb sürekl ve öneml çatışmaların olduğu organzasyonlarda da kararların geckmes ve verlmemes, tavzlern sorunları çözrneğe yetmemes vs. gb neden 1erle yne performans olumsuz yönde etklenecek hatta organzasyonun yaşaması (varlığını sürdürmes) tehlkeye düşecektr. 12 Rco, örgütte çatışmanın yokluğunun baskı, monotonluk ve durgunl~ğu, çatışmanın varlığının se demokras, farklılık, gelşme ve kendn gerçekleştrmey gösterdğ görüşündedr. 13, 9. Bumn, a.g.e., s. 9.,LO. Howard Carusle, Management, Concepts and StuatOlls, Scenee Researeh Assocİates, Ine., Chcago, 1976, s Sıdıka Doğrusöz, Hastanelerde Örgütsel çatışmanın Yönetm, H.O. Sağlık Kurumları Yönetm, Yayımlanmamış blm uzmanlığı tez, Ankara, 1987, s James Gbson, John Ivaneeveh and James DonneUy, Organzaton 8ehavor, Structurt> and Proc('ss('s, Thrd Ed., Busness Publcatons Ine., 1979, s Doğrusöz, a.g.e., s. 6.

6 128 AMME İDARESİ DERGİSİ Renss Lkert, modern yönetm anlayışını benmseyen örgütlern çatışmadan yoksun olmadığını, sıhhatl örgütlerde çatışmanın ve görüş ayrılığının her zaman varolduğunu, bu farklı görüşlerden yen ve daha y yöntemler ortaya çıktığını, farklılıkların acı, fakat gelşmenn temeln oluşturduğunu, çözümlenmemş görüş ayrılıklarınn, örgütü katı, hareket edemez duruma getrdğn savunuyor. 14 Rahm ve Bonoma'ya göre, çatışma ve örgütsel etkllklşks Şekl 2'de görüldüğü gb ters br U fonksyonuna yaklaşmaktadır. Buna göre, optmum düzeyde örgütsel etkllğe ulaşmak ve bunu sürdürmek çn ortak mktarda çatışma gerekldr.1 S., r f f DÜŞÜK ORTA YÜKSEK ÇATıŞMANıN MİKTARI Şekl 2. Çatışma ve Örgütsel Etkllk Arasındak İlşk Br örgütte çatışmanın mktarı arttığı zaman çatışan taraflar yada kşler arasında şbrlğ azalablr, haberleşme bozulablr, kararlar geckeblr ve verlmeyeblr. çatışan taraflar yada kşler arasında güven, saygı ve dostça lşkler azalarak düşmanlık artablr. İşe gelmeme, şe geç gelme, ş yavaşlatma ve ş terk etme olaylarında artış görüleblr. Ayrıca çatışmanın kşler üzernde yarattığı stres, davranış bozukluklarına ve İnsan bünyesnde kalp hastalıkları gb cdd sağlık sorunla 14. Bumn. a.g.e., s Doğrusöz, a.g.e. s.6.

7 KİşİLERARASI ÇATıŞMA VE ÇATıŞMAYı TEŞHİs MODELLERİ 129 rından, dalgınhk, karar vermede bozulmaya kadar değşen sorunlara neden olabtr. 16 Bunlar da göstermektedr k, br örgütte çatışmanın mktarı yüksek düzeye erştğnde örgütsel etkllk düşecektr.. Ancak, yazarlar orta mktardak çatışmanın öneml yararlarının da bulunduğunu belrtmektedrler. Çatışma örgütsel değşme 've gelşmeye neden olablr. Ayrıca çatışma, çatışan tarafları tatmn edc br bçmde sonuçlandırılırsa, ~şbrlğ çok daha sağlam temellere oturtulablr. Gzl kalmış sorunların yüze çıkarılıp çözümlenmes le anlaşma, dostluk gelştrleblr. 17 Coser se, grup ç çatışmaların grup ç normların yenden canlılık ve güç kazanmasına yada yen normların doğmasına yardımcı olduğu görüşünü ler sürmektedr. Bu anlamda toplumsal çatışma, normların yen koşullara uydurulması mekanzmasıdır. IS Her nekadar, çatışmanın kaynakları, şlemler, sonuçları ve çözün1ler üzernde farklı görüşler söz konusu se de, çatış~anın sosyal,lşklern ayrılmaz ~ır öğes olduğu genel kabul görmektedr. 19 Öneml olan çatışmanın stenlr tutulmasıdır. Bu se çatışmanın yönetlmes le mümkündür. Kşsel, kşlerarası ve gruplararası düzeylerdek çatışmanın yönetm çatışmanın teşhsn ve çatışmaya müdahale edlmesn çerr. Teşhs blgs çatışmanın mk tarını, nedenlern ve örgütsel etkllğ ne şeklde etkledğn göstermeldr. BİREYLERARASI ÇATıŞMA VE KAYNAKLARI Tanımı Örgütsel yaşamda sık sık rastlanan çatışma türü de kşlerarası çatışmadır. Breylerarası çatışmalar k breyn brbryle çeştl fkr duygu ve görüş ayrılıklarına düşmelerdr. 20 Başka br deyşle, k kşnn br amaçta, seçenekte uyuşamamasıdır. Örgütlerde en çok rastlanan breylerarası çatışma türler ast-üst çatışmaları le kurmay-komuta yönetcler arasındak kşsel anlaşma~dıklardan doğan çatışmalardır. Buna lave olarak aynı örgütsel düzeylerde breysel farklılıklardan dolayı çatışmalara da rastlanmaktadır. İşçler arasındak geçmszlkler, müdürler, şefler ve memurlar arasındak görüş, fkr ve çıkar ayrılıkları breylerarası çatışmaya örnek verleblr. 16. Rchard Walton, John Dutton, «The Management of Interdepartmenta! Conflct: A Model and Revcum)), Admnstratve Scence Quarterly, Volume 14, 1969, s Joe Kelly, «Make Conflct Work for YOU», Harvard Busness Revew, Volume 48, 1970, s Lewİs A. Coser, The Functİon of Socal Conflct, Newyork, The Free Press, 1956, s Bumn, a.g.e., s Eren, a.g.e.; s. 459.

8 130 AMME İDARESİ DERGİSİ Br örgütte; 1. Üzernde uyuşulmayan amaçlar ne denl çok se, 2. Amaçlar üzer~nde uyuşmazlık ne denl yeğn İSt:;. 3. Sorunların tanınmasında çözüm yollarının bulunmasında ne denl uyuşmazlık varsa, 4. Breylern algılamalarında ne denl ayrılıklar varsa örgütte kşler arası çatışmalar o denl çok ve yeğndr 21 Breyler arasında görülen çatışma brbrne kenetlenmş gzi süren br dz uyuş; mazlığın ~onucudur. Önces olmayan, kuluçka dönemn geçrmeyen, brden bre-pajlayan kl çatışmaya rastlamak hemen hemen olanaksızdır. Bu yüzden kl çatışmanın kökü oldukça derndr. Kökü dernde olmayan, brdenbre patlayan çatışma', geçc br snrllktr. Bu tür çatışmayı durdurmak daha kolaydır. İkl çatışma gzl, sessz, dernden olablr. Bu tur çatışma açık çatışmadan daha tehlkel sonuçlar yaratır. Çünkü gzl çatışmada letşm de sakatlandığından, algılama, yorumlama, rdeleme eksklkler görülür. Eksk blg, çoğu kez şgörenn yanlış tanımlanmasıyla olumsuz yönde gelşr. Gzl çatışmanın açığa çıkıııası büyük patlamalarla olur. 22 Br örgütte çatışma çoğaldığında şu zararlar- ortaya çıkablr: Bre)ern akıl sağlığı yönünden örgütte teh~el br ortam oluşur. 2- Örgütte emek, zaman, para savurganlığı artmaya başlar. 3- Örgütün vermllğ sarsılmaya, düşmeye başlar. 4- Örgütün amaçlarının savsaklandığı, amaçlardan sapıldığı görülür. Buna karşın, çatışma y yönetldğnde brçok yararlar da sağlamaktadır. Br görüşe göre; kşlerarası farklılıklar, rekabet v.e çatışmanın başka türlernn, kşlere, olumlu yönde ve sosyal ssteme etknlk açısından yararları dokunur. Bu görüşü savunan yazarlar kşlerarası çatışmanın yapıcı sonuçlarını şöyle sıralamaktadırlar: 1 Sosyal sstemn gerektrdğ görevler yapmak çn gerekl olan teşvk ve enerjy artırır. 21. İ. Ethem Başaran, Örgütsel Davranış, Ankara, 1982, s Başaran, a.g.e., s Bumn, a.g.e., s. 68.

9 KİşİLERARASI ÇATıŞMA VE ÇATıŞMAYı TEŞHİs MODELLERİ Çatışma, farklı görüşlern va.rolmasınedenyle breylern ve 'sosyal sstemn yaratıcılığını artırablr. 3- Her brey kend görevne lşkn blgsn gelştrr. Çünkü, çatışma brey kend görüşlern açıklamaya ve destekleyc fkrlern ortaya çıkarmaya zorlar. Böylece orjnal ve y fkrler ortaya çıkacak ve bunlardan örgüt yönetm yararlanma olanağı bulacaktır. 4- Herkes kend varlığını daha y farketmeye başlar. 5- Kşlerarası çatışma, kşnn (katılanın) kend breysel çatışmasını yöneltmesne yardım eden br araç görev yapar. Çatışma le kend blg, yetenek ve kapastelern değerleme şanslarına da sahp olableceklerdr. 6- Çatışmadan sonra örgütün havası yleşeblr. 7 - Çatışma, breyler güdüleyerek, örgüttek tembellğ ortadan kaldırablr. 8- Çatışma, örgütün sorunlarının su yüzüne çıkmasına böylec~, 'lgllern gözlern sorunlara çevrlmesne yol açablr. 9- Örgütün çndek yetk dağılımının dengelenmesn sağlayablr. 10- Çatışmaya yol açan kararsızlık, uyuşmazlıklar ortadan kaldırılarak örgütün bütünleşmes sağlanablr. Örgütlerde çeştl düzeylerde ve çeştl breyler arasında ortaya çıkan çatışmaların nedenlern blmek, gelştrlecek çözüm yolları açısından önemldr. Örgütlerde görülen çatışmanın nedenler le lgl lteratür ncelendğnde yazarlar tarafından farklı olarak sınıflardırıldığını görmekteyz. çatışmanın Kaynakları İş bölümü: Schen'n belrttğ gb ş bölümü örgütün temel br ntelğdr. İş bölümü, toplu br çabayı gerektren br şn çeştl breyler tarafından yürütüleblecek br bçmde, ussal olarak, kend öğlerne ayrılması olarak fade edleblr. 24 İş bölümü sonucunda oluşan brmler yada grupların şlemler gereğ kend özel normlarını, değer yargalırını, pskolojk yönlenmelern, farklı algılama tarzlarını gelştrerek kend orjnal özellklern benmsemeler, örgütlerde bölümler yada kşlerarası çatışmalara neden olur. Smon ve arkadaşalrı da, örgütlerdek farklı grupların 24. Edgar H. Schen, Organzatonal Psychology, New Jersey, Prentİce-Hall Ine., Englewoodclffs s. 15.

10 132 AMME DARES DERGS önem kazanma eğlm, değer, görüş ve dl farklılıkları, kend görevlern daha çok benimsemeler ve kend görevlernn, örgütün amacıyla dğer bölümlernknden daha. uyumlu olduğuna nanmaları nedenyle brbrleryle sert çatışmalara greblecekler n belrtmektedr. 25 Eğer örgüt çnde br grup çok farklı değerler, yetenekler ve görüşlere sahp olan kşlerden oluşmuşsa, bu kşler grubun ve örgütün amaçlarına farklı açılardan bakacaklardır. Bu durumda grup ç çatışmalar olablr. Teknolojk gelşmeler de örgütlerdek ş bölümü ve örgütsel etknlklern karmaşıklaşmasına ve bunun gereğ olarak da ş gücünün farklı gzl rol ve becerlere sahp olan breylerden oluşmasına neden olmaktadır. Teknolojk gelşmenn neden olduğu gzl rol fa rkllığ ı br çatışma kaynağı olarak, örgüt yapısında yeralmaktadır. 26 Özetle, örgütün temel ntelğ olan ş bölümü farklılaşmaya farklılaşma da çatışmalara neden olmaktadır. Örneğn, hastanelerde doktorlar ve yönetcler arasındak çatışma ş bölümünden kaynaklanablmektedr. Doktorlar sadece kend uzmanlık konularıyla lglenrken yönetclern bütün şlemlerle lglenmeler ve her k grubun da önemlern artırmaya çalışmaları çatışmalara neden olmaktadır. Fonksyonel Bağımlılık: Br örgüttek bölümler yada gruplar arasında çeşıtl fonksyonel bağımlılıklar vardır. Örgüt çnde br bölümün fonksyonunu yerne getreblmes, sadece kendsnn değl dğer bölümüne fonksyonunu yerne getrmesne bağlı se bu k bölüm fonksyonelolarak brbrne bağımlıdır. Fonksyonelolarak brbrne bağımlı olan bölümlerden brnn fonksyonunu zamanında yerne getrmemes veya amaçlarının ve öncelklernn bulunması da bu k bölüm arasında çatışmalara neden olablr. Üretm ve pazarlama bölümler arasındak çatışma buna örnek gösterleblr. Eğer pazarlama bölümü üretmde meydana gelen aksamalar nedenyle muşterlerne verdğ sözü tutamıyorsa bu k bölüm arasında çatışmalar meydana geleblr Amaçlarda Farklılıklar: Örgütlerde açık ve objektfbçmde belrlenmş çalışma amaçlarının olmaması gruplararası ve breylerarası çatışmalara neden olur. Böyle durumlarda örgütsel amaçlar her bölüm, kısım, yönetc ve brey tarafından ayrı ayrı yorumlandıklarından yapılan faalyetler ve uygulamahır sonucundabüyük farklar ortaya çıkacaktır. Hatta yônetlenlerle yönetenler arasındak amaç farklılıkları da br çatışma nedendr. Sınırlı Kaynaklar: Breyler ve gruplar arasında çatışma yaratan br durum da örgütün sınırlı br kaynağa sahp olmasıdır. Br örgütün bölümler yada breyler f 25. Doğrusöz, B.g.e., s Aydın. B.g.e.,? 12.

11 KİşİLERARASI ÇATıŞMA VE ÇATıŞMAYı TEŞHİs MODELLERİ 133 zksel, techzat, merkez hzmetler, para gb ortak ve kıt örgütsel kaynaklara bağımlı se çatışma potansyel vardır. 27 Sınırlı kaynaklar çn yarışmayı gzl br çatışma bçm olarak alan Pondy'e göre yarışma, örgüttek grupların kaynaklarla lgl steklernn toplamı, örgütün sağlayableceğ kaynakları'aşması halnde, çatışmaya neden olur. 28 Örgütte kaynakların sınırlı olması ve bölümler yada breylern amaçlarını eksksz bçmde elde edeblmek çn bu sınırlı kaynaklardan daha büyük br payalmaya çalışması, çatışmalara yol açar. Bu tür çatışmalar ünverstelerde de yaşanmaktadır. Kend bölümünde daha fazla ders okutmak İçn mücadele veren bölüm başkanları çoğu kez bölümlernn gelşmesnn engellendğ görüşü ve duygusu çndedrler. Has: tanelerde ~e daha fazla tıbb materyal steyen hekmler le sınırlı hastane bütçesn y kullanmak zorunda olan yönetcler arasında çatışmalar meydana gelmektedr. Stat Farklılıkları: Örgütlerde belrl kş veya gruplar kend statülern başkalarından farklı ve daha fazla prestj olan br statü olarak göreblrler. Statü anlayışı dah bu tür farklılıklar da algı ve haberleşmey etkleyerek br çatışma neden olablr. Örneğn, blgsayar uzmanları kend statülern en yüksek statü olarak kabul edeblr veya üretm bölümü mensupları kendlern daha yüksek br statüye sahp kabul edeblrler. Örgütlerde çalışanların, hemen hepsnde, statüye fazla önem vermedklern be. Irttklern görürüz. Statünün önemn kabul ettğmzde, statü derecelemesnde uyumsuzlukların olduğu yerde çatışma bekleyeblrz. Breyn kendsn algılama bçm le hzmet süres, yaş, eğtm ve maaş gb statü boyutları açısından, bulunduğu konumun düzey arasında fark olduğu zaman, çatışmanın meydana geldğ gözlenmştr. Restoran endüstrsnde kapalı br araştırma yapan Whyte, düşük statülü garsonların, yüksek statüye sahp aşçılara emr vermelernn çatışmaya yol açtığını görmüştür. 29 Yen Uzmanlıklar: Örgütlerde en çok görülen çatışma nedenlernden br de yen uzmanlıklardır. Yen uzmanlıklar, esk uzmanhkları, fonksyonlarının kaybıyla yada yen ve stenmeyen fonksyonların eklenmes le tehdt eder. Yen uzmanlıklardan kaynaklanan çatışmalar «uzman-bürokrab çatışması olarak da blnr. Bu tür çatışmalar, uzman ve bürokratların yönelmlerndek farklılıklardan ortaya çıkar. Uzmanlar araştırma, eğtm ve özel uygulama le lgjlenrken, yönetmn, belrl ş görme usulleryle lgl öğeler ve bütçe tahssatı çnde kalma konusunda ısrar etmes de çatışmaya neden olablr. 27. Walton ve Dutton. a.g.e., s Lous R. Pondy; «Organzatona! Conflct, concepts. and Models», Admnstratvl" Scl"ncl" Quart('rly, Vol. 12, No 2, 1967, s Aydın, a.g.('., s. 29.

12 134 AMME İDARESİ DERGİSİ İletşm Engeller: İletşm engelleyen etmenler çatışmanın artmasına neden olacaktır. İletşm, emrlern, blgnn, düşüncelern, açıklamaların ve soruların kşden kşye ve gruptan gruba aktarılma, letlme sürecdr. 30 Taraflar br dğernden fzk veya zaman bakımından ayrılırlarsa taraflar arasında yanlış anlamaların oluşacağı ve gelşeceğ br gerçektr. İletşmdek engeller, amaçlarda farklılaşmaya ve benzer amaçları paylaşan personeln gruplaşmalarına yol açar. Bu gruplaşmalar da çatışmalara neden olur. İletşmdek algılama farklılıkları da çatışmalara yol açablr. Çünkü kşlern davranışları sadece çevresel etklere değl, aynı zamanda bunların nasıl algılandıklarına da bağlıdır. Algılama farjdılıklarından kaynaklanan çatışmanın çözüm sürec, alınan mesajın aktarılan mesaj olup olmadığını nceleme sürecdr. Örgütlern etkleşm örüntüsü ve algılama farklılıkları kadar yetersz ve belrsz letşm de çatışmalara neden olur. Örgüttek bölümler ya da gruplar olarak yetersz blgye sahp olundu ğu zaman şbrlğ azalır ve blg eksklğ çatışmaya yol açar. Öte yandan, yeterl letşmn de çatışmaları artırdığına lşkn gözlemler vardır. Walton, Dutto;' ve Cafferly, örgüttek bölüm ya da gruplar brbrlernn faalyetlerne lşkn fazla blgye sahp oldukları zaman çatışmaların arttığını gözlemştr. 31 Şüphesz, gruplar olmaları gereken durumda değlse, açık letşm çatışmayı artırablr.32 Örgütn Büyük'lğü: Örgütün büyüklüğü çatışma mktarını artırır. Çünkü örgüt büyüdükçe brncl lşkler, kncl ve kşselolmayan lşklere döner, nformal letşm formalleşr. İletşm kanallarının sayısı artar ve hyerarşk katlar arasındak letşm azalır. Uzmanlaşma artar ve faalyetlern koordnasyonu azalır. Örgütün büyümes, amaçları örgütün amaçlarından farklı olablen nformal grupların çoğalmasına yol açablr. Örgütsel büyüklük, görevlern büyüklüğü ve şgücünün büyüklüğü le ölçüleblr. Görevlern büyüklüğü, kaynakların büyüklüğü (örneğn bütçe yada varlıklar) ve çıktıya yada hzmet hacmne dayanarak belrleneblr.. Kısaca, örgütsel büyüklük, örgütsel amaçlar roller ve lşklern belrszleşmesne, uzmanlaşmaya, karmaşıklığa letşm ve koordnasyon sorunlarına yol açarak çatışmalara neden olur. Örgütlerde Farklılaşma: Örgütlerdek farklılaşma dereces arttıkça çatışmanın da arttığı gözlenmektedr. Karmaşık örgütlerde şbrlğ çnde çalışmak zorunda 30. Mustafa Aydın, Eğtm Yönetm, İM. Eğtm Araştırma Yayın Danışmanlık A.Ş.. Ankara s Rchard Walton. S.M.Dutton, T.P. Cafferty. «Organzatonal Context and Interdepartmental Cout1Ch). Admnstratve Scenct" Quarterly, Volume 14, 1969, s Lous Pondy, a.g.e., s. 301.

13 KİşİLERARASI ÇATıŞMA VE ÇATıŞMAYı TEŞHİs MODELLERİ 135 olan breyler, örgütsel düzeylern ve farklı uzmarlık alanlarının sayısı ve örgüttek nsan gücünün dağılım dereces nedenyle çatışmayı örgüt bütününde hssederler. Örgütsel düzeylern sayısının çok olması se letşm sorunları yarattığı gb grupların menfaat çatışması çne grmelerne de neden olur. Breysel Özellkler: Ö~gütlerde kşlk çekşmeler sık görülen olaylardan brsdr. Kşlern farklı amaç, değer yargısı, tutum, yetenek ve özellklerde olmaları kşlk çekşmelernn, dolayısı le çatışmaların öneml br nedendr. Her brey farklı amaçl~ra farklı sosyal, poltk, ahlak değerlere sahp olduğu çn bunların olaylar karşısında davranış ve tutumları da değşktr. Bazen br breyn amaç ve değerler dğer breyn amaç ve değerlerne ters düşeblr. Böylece sorunları zevkler ve duyguları ortak olan breyler br araya gelerek brer klk oluştururlar. Örgüt çnde htyaçların tatmn edlmemes ve engelleyc çalışma koşulları da saldırganlığa ve çatışmaya yol açablr. Denetm Bçm: Yakın denetm astların denetçye karşı düşmanca br tutum çne grmelerne yol açar. Lkert, yakın (bre br) denetmngenel denetme göre daha çok çatışma yarattığı kanısındadır. Lkert'a göre personeln kend şn planladığı ve kontrol ettğ yerde, yapısal ve yetksel çatışma azalmaktadır. 33 Br denetm bçm olarak personeln karar verme sürecne katılması düşünüleblr. Örgütlerdekapsamlı br araştırma yapan Smth, katılma le çatışma arasındak lşky ncelemştr. Ortak karar verme gereksnm duyulan ler/ölçüde planlanmış örgütlerde çatışmanın gelşmes olasılığının daha fazla olduğu görülmüştür. 34 Gerçekte, çatışmanın yoğunluğu katılmadan sonra artmamaktadır. Var olan çatışma katılma yolu le su yüzüne çıkmaktadır. Daha Önce Çözmlenmemş çatışmalar: Daha önce çözümlenmemş çatşmaların sayılarının artması çatışmaların büyümesne neden oluşturur. Bu boyut, çatışmayı yönetmek yükümlülüğünü taşıyan sorumluların dkkatn gerye yöneltmelerne neden olur. 3s Rekabetç Ödüllendrme Sstemler: Çoğu çatışmaların kökennde breylern gösterdkler başarıların ölçüsünde ödüllendrlmeler yatmaktadır. Ödüllern gösterlecek başarıya bağlam~sı hatta eldek örgütselolanakların bu başarılar ölçüsünde dağıtılması kşler yarışma çne sokmaktadır. Bu yarışma havası duygusal açıdan b 33. Aydın. a.g.e'.; s Clagelt G. Smth, (ıa Comparatye Analyss of Some Condtons and Consequences of Intrnorganzatonal Conflİct», Admnstratve ScE'nce Quarterly, March s Bumn, a.g.e., s. 20.

14 136 AMME İDARESİ DERGİSİ l'eyler düşmanca br tutum çne sokmakta, şn çne değerlendrme hataları le çeştl hlelern, kıskançlıkların grmes, örgüt çndek güçbrlğ yerne adeta brbrnn gücünü azaltan, kötüleyen kş ve grupların ortaya çıkmasına neden olablmektedr. Bu tür çatışmalar y br çözüme kavuşturulma(hkları zaman tüm örgütsel etknlğ ve şbrlğ sstemn zayıflatacaktır. BİREYLERARASI ÇATıŞMAYA İLİşKİN ÇÖZÜM VE TEŞHİs MODELLERİ Breylerarası Çatışmayı Çözme Stratejler Çatışmal ar, çatışmaya tarafolan kşler üzernde öneml br baskı unsuru (stres) olmakta ve onların duygusal, pskolojk ve fzyolojk yapılarında olumsuz, dern etkler bırakablmektedr. Bu nedenle çatışmaları çözmek, çatışmaların örgüt üyelernn sağlığı ve örgüt şleyşnn vermllğ üzerndek olumsuz etklern azaltıcı önerler getrmek amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Çatışmaların çözümü konusunda br çok yöntemn ortaya atıldığını ve herbrnn ayrı br teknğe sahp olduğu ve bunların etknlklernn de farklılıklar gösterdğ blnmektedr. Breylerarası çatışmada breylern karmaşık amaçlarına bağlı olarak dört çözüm stratejsnn olduğunu görmekteyz (Şekl 3) Kaybedelm-Kaybedn Stratejs: Bu stratejde kşnn kend durumunun daha kötüye gdeceğn anladığı durumlarda (kşnn düşmanını öldürüp nthar etmes bu stratejye çok uç br örnek olarak verleblr) seçtğ br çatışma şekldr. Bu stratej sonuçları nedenyle hçbr kmsey tatmn etmez. Bu stratejde üç farklı yaklaşım söz konusudur. 37 a. Brnc yaklaşım, yarım ekmek hç yoktan daha ydr, varsayımına dayanır. b. Br taraf br çözümü, karşı taraftan bunun karşılığında br şey talep edeceğ çn kabul eder. Örneğn, kabul edlmes hayl zor br görev gereğnden fazla para ödeyerek kabul ettrmek durumunda, sonuçta; her k tarafda kısmen kaybeden taraf olur. c. Üçüncü yaklaşımda, sorun üçüncü şahıslara götürüıür. Örneğn, k şçnn anlaşamadıkları br konuda sorunun çözümü çn gözetmclerne gtmeler halnde, sonuçta her k taraf da stedğn elde edemeyeblr. Tam olarak sonuçtan hoşnut kalmazlar. 36. Keth Davs, Human Behavor at Work Organzatonal Behavor, Mc. Graw Hll, Seres n Management, s Bumn, a.g.e., s. 69.

15 KİşİLERARASI ÇATıŞMA VE ÇATıŞMAYı TEŞHİs MODELLERİ Kaybedelm-Kazamn Stratejs: Kş yenlgye uğramayı kabul edeblr. Kaybetmede br fayda göreblr. Çünkü kş ler br tarhte bunun karşılığını vereceğn ümt etmektedr. 3. Kazanalım - Kaybedn stratejs: Bu tür br stratej daha zyade rekabetn yoğun olduğu toplumlarda doğal br stratej olarak görüleblr. Bu stratejde kş, kazanma hsler ve duygularının baskısı altındadır. Çatışma durumunda taraflardan br kazanmak çn elndek güçler en etkn br bçmde kullanırken, karşı tarafın yenlmesn çtenlkle stemektedr. Bu stratejnn özellkler şöyle özetlenmektedr: a. Taraflar arasında kesn br «bz-onlar» farklılığı vardır, b. Taraflar enerjlern yalnız zafer ve galbyet çn kullanırlar, C. Taraflar sorunları kend görüş açılarından görürler, d. Çatışma breyselleştrlmş ve kesn karar verlmştr, e. Amaçlar Ve değerler gerçekleştrmekten çok, çözümler daha önemldr, f. Tarafların sorunlara kısa dönem bakış açıları vardır. Kaybct fi" Kazan ~ o Kaybet 'Ben styorum Son Kazan 1 2 Kaybcdcym- Kaybedeym Kaybet Kazan >. ';:ı.~ 3 4 e.ı = Kazanayım- Kazanayım- ~ Kaybet Kazan /' Şekl 3. çatışmaya Çözüm Stratejs

16 138 AMME İDARESİ DERGİSİ 4. Kazanalım-Kazanm Stratejs: Bu durum k tarafçn fayda s~ğlayacak bryaratıcı çözüm araştırmasıdır. 3R Çatışmayı çözümlemede brey ve örgüt açısından en uygun yaklaşım olarak, kazanahmkazanın stratejs göze çarpmaktadır. Enerj ve yaratıcılık karşı tarafa zarar vermekten çok, sorunların çözümüne yönelmştr. çatışma durumunda olan tarafların htyaçları tatmn edlmş ve her k taraf da bunun olumlu sonuçlarını almaktadır. Kazanahm-Kazanın yaklaşımı, amaçlara veya sonuçlara yönelktr. Bu stratejnn temelnde katılımlı yönetm yatar. Bu stratejde breyler katkı verdkler örgütsel amaçların ntelğn ve breysel amaçları le olan lşksn blmektedrler. Amaç saptama sürecne, temslcler le katılım vermekte ve yönetme katılmaktadır. Her ne kadar, kazanalım-kazanın stratejs yoluyla kşlerarası çatışmayı rnek pek kolayolmasa da, çatışma yönetmn, ortak amaçları ve bu nedenle ortakrefahın gerçekleştrlmes, en öneml amacı olması gerekr. Brçok şç-yönetc konseyler bu stratejy amaçlayarak kurulmuştur. JOHARİ PENCERE si - BİREYLERARASI ÇATıŞMAYI TEŞHİs MODELİ39 Breyn, örgütün ötek üyeler le etkleşm dnamklern en y bçmde açıklığa kavuşturan yaklaşım Joseph Luft ve Hanrry Ingham tarafından gelştrlen modeldr. Şekl 4 bu modeln boyutlarını göstermektedr. Kş Öt~k Kş Ötek Kşy Tanımuktadır Kşy Tanımamaktadır Kş Kendn Tımımaktadır 1 Açık Kş 2 Sukh Kş Kş Kendn Tanımamaktadır 3 Kör Kş 4 Keşfedl~ş Kş Şekl 4. Joharİ Penceresf." Kaynak: Brol Bumn, İşletmf>lf>rdf> Organzasyon Gelştrme ve çatışmanın Yönetm, s Davs. a.g.f>., s Bumn, a.g.e., s. 74.

17 KİşİLERARASI ÇATıŞMA VE ÇATıŞMAYı TEŞHİs MODELLERI 139 Model temelde farklı kşlerarası stller, bu sthern özellklern ve sonuçlarını ve kş le ötek örgüt üyeler arasında oluşablecek çatışm~ bçmlern açıklama) lt yönelmektedr. İk kş arasında kşlerarası lşk söz konusu olursa kş (-ben) ve ötek kş (sen) olarak ele alınablr. Kşnn kend hakkında bldğ ve blmedğ şeyler'folablr. Avrıca kş, başkalarına lşkn bazı şeyler blr, bazı şeyler blemez. Joharİ Penceresnn dört boyutu şöyle özetlenmektedr: 1. Açık kş: Bu etkleşm bçmnde brey (kş) kendsne ve başkalarına lşkn özellkler blmektedr. Genellkle, bu etkleşmde açıklık ve uy.um olduğu çn, kşnn kendn koruması çn çok az neden vardır. Bu tür kşlerarası lşk, eğer, söz konusu olursa, brçok kşlerarası çatışmaya neden olur. 2. Saklı kş: Bu durumda kş kendn tanımaktadır. Fakat, ötek kşy blmemektedr. Bu nedenle ötek kşden saklanır. Çünkü ötek kşnn nasıl tepk göstei'eceğn blmemektedr. Kş gerçek duygu ve tutumlarını saklı tutacak ve ötek kşye açıklamayacaktır. Bu gerçekiere dayalı olarak bu durumda kşlerarası lşklerde çatışmayı beklemek doğaldır. 3. Kör kş: Bu durumda kş ötek kşy tanımakta fakat kendn tanımamaktadır. Kş farkında olmadan ötek kşy tahrk edeblr. Ötek kş, kşnn kendn tanıması çn yardımcı olmak steyeblr. Fakat kşnn duygularını rencde etmekten korkablr. «Saklı kş»de olduğu gb bu durumda da muhtemel br kşlerarası çatışma sözkonusudur. 4. Keşfedlmş kş: Bu durum, stsmara müsat br taban oluşturur. Kş kendn ve ötek kşy tanımamaktadır. Br başka deyşle, brçok anlaşmazlıklar vardır ve kşlerarasında çatışma kaçınılmazdır. Örgütle y br letşm ağının olmadığı, sosyal lşklern zayıf olduğu söyleneblr. Breylerarası çatışmanın Döngüsel Model Görüldüğü gb bu yaklaşımlar kşlerarası lşkler açıklamakta yeterszdr. Ancak kşlerarası çatışmanın analzne yardımcı olmaktadır. Kşlerarası çatışmaları çözmek amacıyla ortaya atılan Johar Penceresnn eksklklern Rchard E. Walton'm gelştrdğ Şekl S'de görülen model le kapatmaktadır. 39 Yazar, kşlerarası çatışmanın görünen (açık) br çatışma olabldğ gb görünmeyen (gzl-saklı) br bçmde söz konusu olableceğn belrlyor. Şeklde görüldüğü gb, görünen çatışma tekrarlayan (süren) ve döngü ntelğ olan aşamalardan oluş 39. Bumn.. a.g.t>., s. 76.

18 140 AMME İDARESİ DERGİSİ maktadır. Fakat, gzl çatışma durumunda taraflar çatışma çnde görülmemekle beraber gerçekte sorunlar yaşanmaktadır. Görünen çatışmanın sonuçları nedenyle uyuşmazlıklar 'görünmemekte (gzl kalmakta) ve çözüm söz konusu olmamaktadır. Yenden çatışmayı başlatan br olay, çatışmayı yüzeye çıkarmakta ve böylece döngü sürmektedr. çatışmanın yüzeydek aşaması; rekabetç stratejler yoluyla çatışmanın ve uzlaştırılması stek ve duygularının belrlenmes olarak açıklanablr. çatışmanın, çatışma çnde olanlara ve lşk çnde bulunanlara zararı söz konusudur. Çözümlenmeyen çatışmalar çoğalablr ve yaygınlaşablr. Walton'un gelştrdğ şeklden de anlaşılacağı gb çatışma teşhs modelnn dört ana öğes bulunmaktadır. Walton, kşlerarası ça~ışma çözümünün dört önemıı sonucunu şöyle sıralamaktadır: Çatışmayı başlatan olayların döngü ntelğ, 2: Çoğalmaya yönelk eğlmler, 3. Belrtler, 4. Çatışmanın nedenler. 1. Çatışmayı başlatan etmenler üzernde anlaşmaya varmak yoluyla çatışma be~ Irtler ortaya çıktığında çatışmanın başlamasını önlemek. Gerçek anlamda, bu çaba çatışmayı hasır altı etmekten başka br şey değldr. Fakat kısa süre çn de olsa çatışmanın zararlarından korunmuş olunur. 2. İknc denetm stratejs çatışma bçmne sınırlılıklar koymaktır. Bçmsel toplantılardan önce bçmselolmayan konuşmalar ve başka seçenekler araştırmak çatışmayı denetm altında tutmak çn gelştrlen stratejler olarak göze çarpar. 3. Üçüncü denetm stratejs, doğrudan çatışma üzernde yoğunlaşmak yoluyla olur. Örneğn üçüncü şahıs olan danışman çatışma çnde olan breylerle yardım edc lşkler çne grerek algılamaları doğru bçmde anlamalarına yardımcı olur. Bu zaman ve para gerektren br stratejdr. 4. Dördüncü stratej aşamasında, çatışmaya neden olan temel sorunların ortadan kaldırılması ve çözümlenmes çn teşebbüs yapılmaktadır. Blake, Shepard ve Mouton çatışma Çözüm Model Bu sayaığımız çözüm önerler yanında, çatışma çözümü le lgl teknkler lk defa sstematk ve analtk br bçmde nceleyen düşünürler se, Blake, Shepard ve 40. Bumn.. a.g.e., s. 79.

19 Başlatan Başlatan Olaylar Olaylar Sonuılar Sorunlar / Sorunlar L ve ve ve Konular Konular / Konular, / ~ ~ / / /, -' ", \ Başlatan Olaylar Brey Davranışı Brey Davranışı Brey DavraIDşı Sonuçlar ", / Sonuçlar. Şekl. 5: Breylerarası ÇatışmAnın Döngüsel Model Sonuclar...,ı.

20 142 AMME' İDARE si DERGİsİ Mouton'dur. Bunlar, çatışma çözümlern gösteren çabayı aktfya da pasfolup olmamasına, çözüm teknğ başarısının şansa bağlılık derecesnn yüksek ya da düşük bulunup bulunmamasına göre ele alıp ncelemektedrler (bkz. Şekl 6). Burada düşünürler çözüm yollarını önerrlerken çatışmanın ntelğne uygun br yöntem gelştrmeye özen göstermşlerdr. 41 Ancak kendler bu yöntemlern br çatışma du~ rumunda sadece brnn kullanılableceğ anlamına gelmeyeceğn vurgulamışlardır. Düşünürlere göre eğer çatışma kaçınılmaz ve taraflar arasında anlaşmada mümkün değlse zlenecek üç seçenek aktften pasfe doğru şöyle sıralanmaktadır. 1. Tarafları rekabete sevketmek veya çatışmayı kızıştırarak kazanma kaybetme yarışına sokmak; 2. Üçüncü br tarafın veya kşnn çözüm çn devreye grmesn sağlamak ve bu kşrn hakemlk etmesne razı olmak; 3. TaraDar arasında kura çekmne veya para atışına grşerek kaybeden tarafı kaderne razı etmek, bçmnde açıklanablr. Yazarlar, çatışmanın mutlaka meydana geleceğnn söz konusu olmadığını, ancak meydana geldğnde taraflar arasında anlaşmanın mümkün olamayacağı durumları da yne aktften pasfe doğru üç çözüm seçeneğ olarak sıralamaktadırlar. Bunlar;42. Aktf çatışma kaçınılmaz çatışma Mutlak Değl Şansa Anlaşma Mümkün Ancak Anlaşma da Br çatışma Olsa da Bağlılık Mümkün Değl Anlaşma Mümkün Yüksek Değl Kazanrna-Kaybetme Güç Mücadeles Çeklme (KÜ8me) Sorun Çömıe r Üçüncü kşnn Yargısı (Hakemlğ) Yalnız Bırakma Orta breyde anlaşma (ödon vermek ve pazarlık meimnzmasını çalıştırma) Şansa Bağlılık Orta Ölçüde Kura çekme (Kadere bırakma) Kayıtsızlık veya Blememezlk Yumuşatma ve olduğundan daha y gösterme j Pasf Şansa Bağlılık Düşük Şekl 6. Blake, Shepard ve Mouton'a göre çözümünde, çatışmanın ntelğne göre zlenecek yöntemler. 41. BlakEl" R.R., H.A. Shepard ve J.S. Mouton, Managng Intergroup Conflct n Industry, Guır Publshng Company, Howton, Texas, 1964, s Eren, a.g.e, s. 462.

21 KşLERARASI ÇATıŞMA VE ÇATıŞMAYı TEŞHs MODELLERİ Frmanın, grubun ya da breyn kend kabuğuna çeklmes, başka frma, grup ya da breylerle lşksn kesmes, zorunlu olmadıkça onlarla lşk kurmaktan kaçınması (böylece taraflar karşılaşmadıkları çin çatışma olmamakta ancak anlaşmazlık mevcut bulunmaktadır). 2. Yalnız bırakma hal; yönetmn tarafların karşılıklı lşklern azaltmak çn önlemler alması. (Örgütsel önlemler görev-bağlılıklarının azaltılması, merkez-kaç yönetme gdlmes ve lşklern asgarye ndrlmes). 3. Yönetmle brlkte çatışmaya tarafolan grup veya kşlern anlaşmazlık konularını blmezlkten gelmeler, ancak, bu tarafların muhteme~ br çatışmayı alevlendrmemek çn karşılıklı lşklern asgarye ndrmeye özen göstermeler haldr. ÇatışmanıI). meydana gelmes mümkün olsa dah bunu çözecek anlaşmanın mümkün olduğu durumlarda yne aktften 'pasfe doğru üç seçenek olarak sıralanmaktadır. Bunlar; 1- Yönetcnn çatışan tarafları yüz yüze getrerek tarafların açık br anlaşmaya varmasına kadar tartışmaları ve görüşmeler sürdürmes olan sorun çözme yaklaşımı; 2- Tarafların orta br yerde anlaşablmeler çn karşılıklı pazarlığa oturmaları ve ödün vermeler; 3- Çatışan tarafların müşterek çıkarları ortaya konarak çatışmanın her k tarafa da getreceğ şbrlğne çağırma, kader brlğn ve br arada yaşama ve mutluluğunu dle getrme çabaları, kısaca yumuşatma (smoothng over) haldr. Görüleceğ üzere çatışmanın çözümünde brbrnden çok farklı yaklaşımlar mevcuttur. Bu yaklaşımlar daha sonra çeştl düşünürler tarafından ayrı ayrı ele alınarak ncelenmştr. lgnç br nceleme bçm de Retz tarafından yapılanıdır. Düşünür çatışma çözümünde yönetmn tutumunu karışmama' yaklaşımları le müdahalec yaklaşımlar olmak üzere k gruba ayırmaktadır. 43 Çatışmanın yönetmnde kullanılan değşk teknkler bulunmaktadır. Bunlar; problem çözme, üstün amaçlar, kaynakların artırılması, kaçınma ve kayıtsız kalma, yatıştırma ve uzlaştırma, yetk kullanma, davranış değştrme, gecktrme, üçüncü tarafların müdahaleler, hakemlk, aracılık, süreç danışmanlığı, pazarlık ve poltk davranma yöntemlerdr Eren, a.g.e., s Detaylı blg çn bkz. Brol Bumn, şletmelerde Organzasyon Gelştrme ve çatışmanın Yönt"'tm, s ; Mustafa Aydın, Örgütlerde Çatışma, s ; Erol Eren, Yönetm Pskolojs, s

22 144 AMME İDARESİ DERGİSİ SONUÇ Organzasyonların çatışmalardan tamamen arındırılması sözkonusu değldr. Örgütler, çeştl nedenlerden kaynaklanan çatışmaları yaşamak zorundadırlar. Durum böyle olunca, etkl br yönetmden beklenen davranış, çatışmalara neden olan durum ve koşullardan yararlanarak, daha sağlıklı br örgütsel yapıyı ve davranışları oluşturmak olmalıdır. Bunun başarılablmes de, önce, örgütsel çatışmanın br olgu olarak kabul edlmesne ve sonra da bunun yönetlmesne bağlıdır. Her yönetc örgüt çndek çatışmaları yönetmek durumundadır ve eğer çatışmayı örgütsel değşm çn olumlu (tc) br güç bçmne dönüştürmek styorsa özellkle şu dört noktaya dkkatlern yoğunlaştırmalıdır: 1. çatışmanın varlığını ve yararlılığını fark etmeldr. 2. Özellkle, muhalefet teşvk etmeldr. 3. çatışmanın yönetmn, çatışmayı teşvk etmek ve çözme olarak tanımlamahdır. 4. çatışmanın yönetmn tüm üst yönetclern temel sorumluluğu olarak kabul etmeldr. 45 Baz çatışmaların nsanların karşılıklı olarak brbrlern yeternce tanımamalarından doğduğu, blnmeyen hususlardan İnsanın dama korku ve endşe duyduğu ve en küçük br olayın da kolayca çatışma bçimne dönüştüğünü fade etmek yanlış olmayacaktır. Bu nedenle aralarında çatışmanın muhtemelolduğu breylern brbrlern daha yakından tanımalarına olanak verecek olan örgüt gelştrme teknklerine başvurulması uygun olacaktır. Şu halde çatışmanın azaltılması çn gerek breylern gerekse grupların brbrn daha yakından tanımalarına olanak verecek fırsatları değerlendrmek gerekmektedr. Öyleyse, bir yönetc gruplararası, breylerarası lşkleri artırarak hç olmazsa grup lderlernn brbr le görüşmelerde bulunmalarını teşvk ederek sorunları çözmeye yönelmeldr. çoğu kez personeln zhnin ve lglern çatışma konularından ayırarak başka taraftara çekmek ve şbrlğnn yararlı olduğunu ve çıkarlar optmzasyonunuıı- temeln oluşturdugunu belrtmeye çalışmalıdır Steven P. Robb!1s, Managng Organzatonal Conflct, Eqglewood Clffs, M.S. Prentce Hall, 1974, s. 13.

ÖRGÜTSEL ÇATIŞMA VE YÖNETİMİ

ÖRGÜTSEL ÇATIŞMA VE YÖNETİMİ ÖRGÜTSEL ÇATIŞMA VE YÖNETİMİ DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÇATIŞMANIN TANIMI (1) Çatışma; şiddeti, yok etmeyi, insanlıktan uzaklaşmayı, barbarlığı, uygar düzeydeki kontrolün kaybedilişini,

Detaylı

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI , EK-A YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI Değerl Arkadaşlar, --e------ Bldğnz üzere, ş dünyası sthdam edeceğ adaylarda, ünverste mezunyet sonrası kendlerne ne ölçüde katma değer ekledklern de cddyetle

Detaylı

Öğretim planındaki AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9

Öğretim planındaki AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9 Ders Kodu Teork Uygulama Lab. Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9 Ön Koşullar : Grafk İletşm I ve II, Tasarım Stüdyosu I, II, III derslern almış ve başarmış

Detaylı

TEKLİF MEKTUBU SAĞLIK BAKANLIĞI_. '.. m

TEKLİF MEKTUBU SAĞLIK BAKANLIĞI_. '.. m SAĞLIK BAKANLIĞI TC Kayıt No: 133709 TURKIYE KAMU HASTANELERI KURUMU ı TRABZON ILI KAMU HASTANELERI BIRLIGI GENEL SEKRETERLIGI Kanun Eğtm Araştırma Hastanes TEKLİF MEKTUBU Sayı : 23618724 12.10.2015 Konu

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ'NİN YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİ BİR ARAÇ: KALİTE ÇEMBERLERİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ'NİN YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİ BİR ARAÇ: KALİTE ÇEMBERLERİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ'NİN YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİ BİR ARAÇ: KALİTE ÇEMBERLERİ Özden BAY AZIT* Ulusal ve uluslaraqısı pazarlarda rekabetn olabldğnce yoğunlaştığı günümüzde,. hızlı değşm her alanda etksn

Detaylı

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA l!l KEÇÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI KEÇöREN BELeDYES SA YI : M.06.6.KEç.O-31/2009KONU: Yetk Devr bo f.!200fd 6.1. BAŞKANLIK MAKAMINA Blndğ üzere O 1.01.2006 tarhnden tbaren tüm yerel yönetmlerde 31.12.2005

Detaylı

T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 10. 03.2010 00747. ... VALİLİGİNE (İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 10. 03.2010 00747. ... VALİLİGİNE (İl Milli Eğitim Müdürlüğü) T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşler Dares Başkanlığı SA YI : B.08.0.SDB.0.ll.00.00/ KONU: Beslenme Dostu Okullar Projes 10. 03.2010 00747... VALİLİGİNE (İl Mll Eğtm Müdürlüğü) İlg: a)bakanlığımız

Detaylı

OLİGOPOLLER VE OYUN KURAMI 2

OLİGOPOLLER VE OYUN KURAMI 2 OLİGOPOLLER VE OYUN KURAMI. OLİGOPOL OYUN KURALLARI. OLİGOPOL OYUN STRATEJİLERİ 3. OLİGOPOL OYUNUNDA SKORLAR 3 4. MAHKUMLAR ÇIKMAZI 3 5. BİR DUOPOL OYUNU 6 5.. MALİYET VE TALEP KOŞULLARI 6 5.. KAR MAKSİMİZASYONU

Detaylı

ÖRGÜTSEL ÇATIŞMA VE YÖNETİMİ

ÖRGÜTSEL ÇATIŞMA VE YÖNETİMİ ÖRGÜTSEL ÇATIŞMA VE YÖNETİMİ 1 ÇATIŞMA Kişiler ve grupların kendi içlerinde yada aralarında Anlaşmazlık Farklılık yada Birbirine uymama şeklinde görülen dinamik süreçtir Aynı gruptaki bireyler arasında,

Detaylı

COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The Natural Disasters in the Geography Teaching Curriculum)

COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The Natural Disasters in the Geography Teaching Curriculum) MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 28, TEMMUZ - 2013, S. 276-303 İSTANBUL ISSN:1303-2429 E-ISSN 2147-7825 copyrght 2013 http://www.marmaracografya.com COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The

Detaylı

KULLANILMASI. GiRiş. KAVRAM HARiTASı NEDiR

KULLANILMASI. GiRiş. KAVRAM HARiTASı NEDiR Hacettepe Ün)'erstes Eğtm Fakültes Dergs /4 : 95-99 [/998J FEN ÖGRETMNOE KAVRAM HARTASı YÖNTEMNN KULLANILMASI Ftnat KAPT AN* ÖZET: Kavram hartası yöntem, eğtm alanında çok ümt verc gejşmelerden brsdr.

Detaylı

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir :

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir : 5 9. BÖLÜM YÜK AKIŞI (GÜÇ AKIŞI) 9.. Grş İletm sstemlernn analzlernde, bara sayısı arttıkça artan karmaşıklıkları yenmek çn sstemn matematksel modellenmesnde kolaylık getrc bazı yöntemler gelştrlmştr.

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Kİ-KAR TSTLRİ A) Kİ-KAR DAĞILIMI V ÖZLLİKLRİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk gösterp

Detaylı

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU 6.07.0 ÇOKLU REGRESON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-ON KATSAILARININ ORUMU ÇOKLU REGRESON MODELİ Ekonom ve şletmeclk alanlarında herhang br bağımlı değşken tek br bağımsız

Detaylı

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI V. Ulusal Üretm Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Tcaret Ünverstes, 5-7 Kasım 5 ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ. şeklinde karesi alındığında, Z i. değerlerinin dağılımı ki-kare dağılımına dönüşür.

Kİ-KARE TESTLERİ. şeklinde karesi alındığında, Z i. değerlerinin dağılımı ki-kare dağılımına dönüşür. Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk

Detaylı

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ 2011-2012-2013 MALİ yılına İLİşKİN YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ("Şrket") 01012011-31 ı22013

Detaylı

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon Doğrusal Korelasyon ve Regresyon En az k değşken arasındak lşknn ncelenmesne korelasyon denr. Kşlern boyları le ağırlıkları, gelr le gder, öğrenclern çalıştıkları süre le aldıkları not, tarlaya atılan

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ II KISA ÖZET KOLAYAOF

SOSYAL PSİKOLOJİ II KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. SOSYAL PSİKOLOJİ II KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

ORGANİZASYONLARDA ÇATIŞMA YÖNETİMİ

ORGANİZASYONLARDA ÇATIŞMA YÖNETİMİ ORGANİZASYONLARDA ÇATIŞMA YÖNETİMİ ÇATIŞMA TANIMI İki veya daha fazla kişi arasında çeşitli kaynaklardan doğan anlaşmazlık olarak tanımlanmaktadır. Uzm. Hem. Samin Esmailzade Çatışma, aynı ya da karşıt

Detaylı

QKUIAN. SAĞLIK BAKANLIĞI_ KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi

QKUIAN. SAĞLIK BAKANLIĞI_ KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi V tsttşfaktör T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Il Kamu Hastaneler Brlğ Genel Sekreterlğ Kanun Eğtm ve Araştırma Hastanes Sayı ı 23618724/?ı C.. Y** 08/10/2015 Konu : Yaklaşık Malyet

Detaylı

TEKNOLOJiK GELişMELERVE islam AHLAKI

TEKNOLOJiK GELişMELERVE islam AHLAKI TEKNOLOJK GELşMELERVE SLAM AHLAKI Prof. Dr. Hüseyn PEKER"" İslam Dn'nİn hedef nsanı olgunlaştırmak, güzel ahlak sahb yapmaktır. Peygambermz, peygamberlğn ahlaka hasretmş ve "Ben ancak y ahlakı tamamlamak

Detaylı

Kİ KARE ANALİZİ. Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI Ki-Kare Analizleri

Kİ KARE ANALİZİ. Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI  Ki-Kare Analizleri Kİ KAR ANALİZİ 1 Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI www.mehmetaksarayl K-Kare Analzler OLAY 1: Genelde br statstk sınıfında, öğrenclern %60 ının devamlı, %30 unun bazen, %10 unun se çok az derse geldkler düşünülmektedr.

Detaylı

İl Özel İdareleri ve Belediyelerde Uygulanan Program Bütçe Sistemi ve Getirdiği Yenilikler

İl Özel İdareleri ve Belediyelerde Uygulanan Program Bütçe Sistemi ve Getirdiği Yenilikler İl Özel İdareler ve Beledyelerde Uygulanan Program Bütçe Sstem ve Getrdğ Yenlkler Hayrettn Güngör Mehmet Deınrtaş İlk 2 Mayıs 1990 gün ve 20506 sayılı, kncs 19 Şubat 1994 gün ve 2 ı 854 sayılı Resm Gazete'de

Detaylı

MESLEK SEÇİMİ PROBLEMİNDE ÇOK ÖZELLİKLİ KARAR VERME VE ÇÖZÜME YÖNELİK GELİŞTİRİLEN BİREYSEL KARİYER PLANLAMA PROGRAMI

MESLEK SEÇİMİ PROBLEMİNDE ÇOK ÖZELLİKLİ KARAR VERME VE ÇÖZÜME YÖNELİK GELİŞTİRİLEN BİREYSEL KARİYER PLANLAMA PROGRAMI MESLEK SEÇİMİ PROBLEMİNDE ÇOK ÖZELLİKLİ KARAR VERME VE ÇÖZÜME YÖNELİK GELİŞTİRİLEN BİREYSEL KARİYER PLANLAMA PROGRAMI Fath ÇİL GAZİ ÜNİVERSİTESİ Mühendslk Mmarlık Fakültes Endüstr Mühendslğ Bölümü 4. Sınıf

Detaylı

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Clt:3 Sayı: Celal Bayar Ünverstes İ.İ.B.F. MANİSA Bulanık Araç Rotalama Problemlerne Br Model Öners ve Br Uygulama Doç. Dr. İbrahm GÜNGÖR Süleyman Demrel Ünverstes, İ.İ.B.F.,

Detaylı

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KASIM EKİM EYLÜL D.Saa t ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İBADET. ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ 3 Öğrenclerle Tanışma, Dersn Amacı ve İşlenş Şekl. İlk Ders Genelges 6.

Detaylı

1. Paylaşma ve yardımlaşmanın birey ve toplum için önemini yorumlar. 2. İslam ın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi yorumlar.

1. Paylaşma ve yardımlaşmanın birey ve toplum için önemini yorumlar. 2. İslam ın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi yorumlar. ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ EYLÜL Öğrenme Alanı: İBADET D.Saa t 3 Öğrenclerle Tanışma, Dersn Amacı ve İşlenş Şekl. İlk Ders Genelges 6. Hac Nedr ve Nçn Yapılır? 7. Hac ve Umre le İlgl

Detaylı

EDİTÖR: Savaş Doğan KPSS ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ- ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI DERS NOTLARI ISBN

EDİTÖR: Savaş Doğan KPSS ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ- ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI DERS NOTLARI ISBN KPSS Eğtm Blmler ezberbozan sers Öğretm Teknolojler ve Materyal Tasarımı özetlenmş çerk pratk blgler krtk notlar lg çekc görseller EDİTÖR: Savaş Doğan KPSS ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ- ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ

Detaylı

KOBİ LERİN YENİ PİYASALARA AÇILAMAMA NEDENLERİ VE BUNLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

KOBİ LERİN YENİ PİYASALARA AÇILAMAMA NEDENLERİ VE BUNLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KOBİ LERİN YENİ PİYASALARA AÇILAMAMA NEDENLERİ VE BUNLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER Hazırlayan İsmal ŞENTÜRK İktsat Ana Blm Dalı Yüksek Lsans Tez Danışman

Detaylı

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM MESLEK EGTMDE HzMET C EGTM Prof. Dr. Suna BAYKA (*) Yıldız GÜGE (**) Sevnç ÜAL (U) Br yükseköğretm programını btrmş ve meslek hayatına atılmış öğretmenlern çağımızdak blm ve teknolojk gelşmeler zlemeler

Detaylı

KAMU YÖNETIMINDE INSANGOCO PLANLAMASININ KURAMSAL TEMELLERI OZERiNE

KAMU YÖNETIMINDE INSANGOCO PLANLAMASININ KURAMSAL TEMELLERI OZERiNE KAMU YÖNETIMINDE INSANGOCO PLANLAMASININ KURAMSAL TEMELLERI OZERNE M. Kemal ÖKTEM ılı! İnsangücü planlamasına lşkn yaklaşımlar ve görüşlern br bütünlük çersnde ortaya konablmes çn, bu yazıda nsangücü planlamasının

Detaylı

Türkı ye dekı Ünı versı telerı n Öğrencı ile İletı şimde Kurumsal Sosyal Medya Kullanım Durumlarının İncelenmesı

Türkı ye dekı Ünı versı telerı n Öğrencı ile İletı şimde Kurumsal Sosyal Medya Kullanım Durumlarının İncelenmesı Türkı ye dekı Ünı versı telerı n Öğrencı le İletı şmde Kurumsal Sosyal Medya Kullanım Durumlarının İncelenmesı Dr. Abdullah Düvenc 1 1 Marmara, Atatürk Eğtm Fakültes Blgsayar ve Öğretm Teknolojler Eğtm

Detaylı

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti.

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti. B.E.A. Mal Hzmet Pyasaları le Fnans Pyasalarının Ortak Denges Mal Pyasası Denges: (IS-LM) Model Mal Pyasasının denges Toplam Talep tüketm, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eştt. = C(-V)+I+G atırımlar

Detaylı

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON HAFTA 4 PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYO Gölge değşkenn br başka kullanımını açıklamak çn varsayımsal br şrketn satış temslclerne nasıl ödeme yaptığı ele alınsın. Satış prmleryle satış hacm Arasındak varsayımsal

Detaylı

İKİNCİ ÖĞRETİM KAMU TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

İKİNCİ ÖĞRETİM KAMU TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İKİNCİ ÖĞRETİM KAMU TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Anablm Dalı: Kamu PROGRAMIN TANIMI: Kamu Tezsz Yüksek Lsans Programı, kamu ve özel sektör sstem çersndek problemler ve htyaçları analz edeblecek, yorumlayacak,

Detaylı

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ DERS NOTU 07 KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ, LM EĞRİSİ VE PARA TALEBİ FAİZ ESNEKLİĞİ Bugünk dersn çerğ: 1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ... 1 1.1 İŞLEMLER (MUAMELELER) TALEBİ... 2 1.2 ÖNLEM (İHTİYAT) TALEBİ...

Detaylı

DENEY 4: SERİ VE PARALEL DEVRELER,VOLTAJ VE AKIM BÖLÜCÜ KURALLARI, KIRCHOFF KANUNLARI

DENEY 4: SERİ VE PARALEL DEVRELER,VOLTAJ VE AKIM BÖLÜCÜ KURALLARI, KIRCHOFF KANUNLARI A. DNYİN AMACI : Bast ser ve bast paralel drenç devrelern analz edp kavramak. Voltaj ve akım bölücü kurallarını kavramak. Krchoff kanunlarını deneysel olarak uygulamak. B. KULLANILACAK AAÇ V MALZML : 1.

Detaylı

AİLEM VE ŞİRKETİM. Piyasalardan Haberler (Sayfa 9) Aile Şirketlerinde Kavganın Faturası 300 Milyar Dolar. Türkiye'ye En Çok Yatırım Yapan Ülkeler

AİLEM VE ŞİRKETİM. Piyasalardan Haberler (Sayfa 9) Aile Şirketlerinde Kavganın Faturası 300 Milyar Dolar. Türkiye'ye En Çok Yatırım Yapan Ülkeler Sayı 72 Eylül Ekm 2015 AİLEM VE ŞİRKETİM Türkye de İnovasyon (Sayfa 2-3) Teknoloj Üreten Türkye Çalıştayı (4-5) - H. Erkan Uncu - CGS Center Fnansal Yönetm Hzmetler Kıdeml Uzman Dünya da İnovasyon (6-7-8)

Detaylı

BIREYSEL VE ÖRGÜTSEL DAVRANıŞ: BEKLENTiLER DENGESi MODEli

BIREYSEL VE ÖRGÜTSEL DAVRANıŞ: BEKLENTiLER DENGESi MODEli BIREYSEL VE ÖRGÜTSEL DAVRANıŞ: BEKLENTLER DENGES MODEl Refk ÇULPAN* GİRİş Örgütün toplumsal br sstem ve bu sstemn temel ögesnn «brey~ olduğunu blmekteyz. Bu nedenle, brey-örgüt lşks ve etkleşmn yakından

Detaylı

TÜKETİCİ TATMİNİ VERİLERİNİN ANALİZİ: YAPAY SİNİR AĞLARI ve REGRESYON ANALİZİ KARŞILAŞTIRMASI

TÜKETİCİ TATMİNİ VERİLERİNİN ANALİZİ: YAPAY SİNİR AĞLARI ve REGRESYON ANALİZİ KARŞILAŞTIRMASI 1 TÜKETİCİ TATMİNİ VERİLERİNİN ANALİZİ: YAPAY SİNİR AĞLARI ve REGRESYON ANALİZİ KARŞILAŞTIRMASI Metehan TOLON Nuray GÜNERİ TOSUNOĞLU Özet Tüketc tatmn araştırmaları özelde pazarlama yönetclernn, genelde

Detaylı

Dersin Yürütülmesi Hakkında. (Örgün / Yüz Yüze Eğitim için) (Harmanlanmış Eğitim için) (Uzaktan Eğitim için)

Dersin Yürütülmesi Hakkında. (Örgün / Yüz Yüze Eğitim için) (Harmanlanmış Eğitim için) (Uzaktan Eğitim için) Ders Kodu Teork Uygulama Lab. Uluslararası Muhasebe ve Fnansal Raporlama Standartları Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS 344000000000510 3 0 0 3 6 Ön Koşullar : Bu dersn ön koşulu ya da yan koşulu bulunmamaktadır.

Detaylı

TÜRK KAMU YÖNETiMiNDE PLANLAMA BiRiMLERi VE SORUNLARI

TÜRK KAMU YÖNETiMiNDE PLANLAMA BiRiMLERi VE SORUNLARI TÜRK KAMU YÖNETMNDE PLANLAMA BRMLER VE SORUNLARI Gencay ŞAYLAN TODA1E Asstanı GİRİş Hemen hemen on yıllık br süreden ber planlama term Türkye'de karzmatk br anlam fade etmektedr. 1950-1960 syasal mücadele

Detaylı

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır.

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır. BÖLÜM 3 OLASILIK HESABI 3.. Br Olayın Olasılığı Tanım 3... Br olayın brbrnden ayrık ve ortaya çıkma şansı eşt n mümkün sonucundan m tanes br A olayına uygun se, A olayının P(A) le gösterlen olasılığı P(A)

Detaylı

ÜLKEMiziN ÜST DÜZEY TEKNiSYEN ihtiyacı VE EGiTiMi

ÜLKEMiziN ÜST DÜZEY TEKNiSYEN ihtiyacı VE EGiTiMi ÜLKEMzN ÜST DÜZEY TEKNSYEN HTYACı VE EGTM Prof Dr Ethem ÖZGÜVEN() Br çok ülkede olduğu gb ülkemzde de meslek ve teknk eğtm 19 yüzyıla kadar «çıroklı'k» sstem şeklnde yürütülmüştür Cumhuryet dönem öncesnde

Detaylı

DEGER-ALGI UYUMSUZLUGU VE GÖREVDEN AYRILMA İLE

DEGER-ALGI UYUMSUZLUGU VE GÖREVDEN AYRILMA İLE DEGER-ALGI UYUMSUZLUGU MODELİNE GÖRE HASTANE YÖNETİCİLERİNİN İş DOYUMU VE GÖREVDEN AYRILMA İLE İLGİLİ DüşÜNCELERİ Gülsün ERİGüç * Yavuz YILDIRIM ** Bu araşımnada, hastane yönetclernn şn değşk boyutlarmdan

Detaylı

i 01 Ekim 2008 tarihinde yurürlüğe.giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık

i 01 Ekim 2008 tarihinde yurürlüğe.giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık . '" ıo:."'. >.. ~. T.C. BAŞBAKANLIK Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Sayı, Konu :B.02.ı.SYD.0.08.300.5990/8237 :tılkemz Vatandaşı Olmayan ve Muhtaç Durumda Bulunan Yabancılara S\'D Vakınarından

Detaylı

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ T SAKAYA ÜNİESİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTİK-ELEKTONİK MÜHENDİSLİĞİ ELM201 ELEKTONİK- DESİ LAOATUA FÖYÜ DENEYİ YAPTAN: DENEYİN AD: DENEY NO: DENEYİ YAPANN AD ve SOYAD: SNF: OKUL NO: DENEY GUP NO: DENEY

Detaylı

TURNiKE SiSTEMi. Uğur UGURAL Dokuz Eylül Üniversitesi 1. SInıtÖğrencisi. genç-imo. İMo İzmir Şubesi Bülteni - Ocak 200Ş - Sayı: 138 til 37.

TURNiKE SiSTEMi. Uğur UGURAL Dokuz Eylül Üniversitesi 1. SInıtÖğrencisi. genç-imo. İMo İzmir Şubesi Bülteni - Ocak 200Ş - Sayı: 138 til 37. TURNKE SSTEM Uğur UGURAL Dokuz Eylül Ünverstes 1. SInıtÖğrencs Dokuz Eylül Ünverstes'nn uzun süredr uyguladığı tumke sstem öğrenclere brçok sıkıntı yaşatmaktadır. Sstemn lk başta getrlş amacı ünversteye

Detaylı

TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ

TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ Yrd. Doç. Dr. Seda ŞENGÜL Çukurova Ünverstes İktsad Ve İdar Blmler Fakültes Ekonometr Bölümü Mart 2004 ANKARA YAYIN NO: 119 ISBN: 975-407-151-9

Detaylı

www.kartal.bel.tr ÖNCE SAĞLIK önleyici sağlık!

www.kartal.bel.tr ÖNCE SAĞLIK önleyici sağlık! www.kartal.bel.tr ÖNCE SAĞLIK önleyc sağlık! Sevgl Kartallılar, Sağlık hzmetler, brey, ale, toplum şbrlğn gerektrr. Bu hzmetlerde başarı, ekp çalışması le olanaklıdır. Türkye'de halk sağlığına yönelk sağlık

Detaylı

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının 1 DİĞER ÖZEL İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL DİYAGRAMLARI X, R, p, np, c, u ve dğer kontrol dyagramları statstksel kalte kontrol dyagramlarının temel teknkler olup en çok kullanılanlarıdır. Bu teknkler ell

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojkarastrmalar.com ISSN:134-4141 Makne Teknolojler Elektronk Dergs 28 (1) 61-68 TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Kısa Makale Tabakalı Br Dskn Termal Gerlme Analz Hasan ÇALLIOĞLU 1, Şükrü KARAKAYA 2 1

Detaylı

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK Sürekl Olasılık Dağılım Brkml- KümülatFonksyonu Yrd. Doç. Dr. Tjen ÖVER ÖZÇELİK tover@sakarya.edu.tr Sürekl olasılık onksyonları X değşken - ;+ aralığında tanımlanmış br sürekl rassal değşken olsun. Aşağıdak

Detaylı

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2. Öğretim planındaki AKTS 581058202101319 2 1 0 3 5

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2. Öğretim planındaki AKTS 581058202101319 2 1 0 3 5 BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2 Ders Kodu Teork Uygulama Lab. YAPI ARAŞTIRMASI VE DOKÜMANTASYON Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS 581058202101319 2 1 0 3 5 Ön Koşullar : Önerlen Dersler

Detaylı

PAZARLAMA İLETİşİMİ ARACı OLARAK WORLD WIDE WEB

PAZARLAMA İLETİşİMİ ARACı OLARAK WORLD WIDE WEB Kurgu Dergs S: 17,235-247,2000 PAZARLAMA İLETİşİMİ ARACı OLARAK WORLD WIDE WEB ÖZET Öğr. Gör. Neşe SEVER" GİRİş Bu yazının amacı pazarlarna letşm karmasında World Wde Web'n yern ortaya koymaktır. Bunun

Detaylı

OLASILIĞA GİRİŞ. Biyoistatistik (Ders 7: Olasılık) OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI

OLASILIĞA GİRİŞ. Biyoistatistik (Ders 7: Olasılık) OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI OLASILIĞA GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Ünal ERKORKMAZ Sakarya Ünverstes Tıp Fakültes Byostatstk Anablm Dalı uerkorkmaz@sakarya.edu.tr OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI Br olayındoğal koşullar altında toplumda

Detaylı

İşletmeye Giriş. Ekonomik Fonksiyonlarına na göre; g. Mal Üreten. İşletmeler Hizmet Üreten Pazarlama İşletmeleri

İşletmeye Giriş. Ekonomik Fonksiyonlarına na göre; g. Mal Üreten. İşletmeler Hizmet Üreten Pazarlama İşletmeleri İşletme BölümüB Yönetm ve Organzasyon Anablm Dalı İşletmeye Grş Ders Notu - 4 Öğr. Grv.. Dr. M. Volkan TÜRKERT vturker@marmara marmara.edu..edu.tr www.volkanturker volkanturker.com..com.tr İşletmelern

Detaylı

Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Stratejik Planı. Sürüm no 1.2

Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Stratejik Planı. Sürüm no 1.2 Namık Kemal Ünverstes Çorlu Mühendslk Fakültes Makne Mühendslğ Bölümü Stratejk Planı Sürüm no 1.2 Tekrdağ, Ocak İçndekler lsteler 2 3. Sunuş... 5 4. Grş... 6 5. Yönetc Özet... 9 6. Kurumsal Değerlendrme

Detaylı

Dip - Zirve Relatif Performans Piyasa Çarpanları Değerlemeler TTKOM IPEKE SAHOL BIMAS TTRAK DOHOL. Düşüşü Sürenler ASELS

Dip - Zirve Relatif Performans Piyasa Çarpanları Değerlemeler TTKOM IPEKE SAHOL BIMAS TTRAK DOHOL. Düşüşü Sürenler ASELS BİST 30 Son Fyat Bu Hafta Geçen Hafta AKBNK 8,92-10,35% -2,93% ARCLK 13,55-4,24% 4,04% ASELS 10,30-7,52% -4,24% ASYAB 2,01-5,19% -0,93% BIMAS 87,75-3,31% -1,39% DOHOL 1,07-4,46% -2,61% EKGYO 3,09-4,92%

Detaylı

kadar ( i. kaynağın gölge fiyatı kadar) olmalıdır.

kadar ( i. kaynağın gölge fiyatı kadar) olmalıdır. KONU : DUAL MODELİN EKONOMİK YORUMU Br prmal-dual model lşks P : max Z cx D: mn Z bv AX b AV c X 0 V 0 bçmnde tanımlı olsun. Prmal modeln en y temel B ve buna lşkn fyat vektörü c B olsun. Z B B BB c X

Detaylı

PROJE SEÇİMİ VE KAYNAK PLANLAMASI İÇİN BİR ALGORİTMA AN ALGORITHM FOR PROJECT SELECTION AND RESOURCE PLANNING

PROJE SEÇİMİ VE KAYNAK PLANLAMASI İÇİN BİR ALGORİTMA AN ALGORITHM FOR PROJECT SELECTION AND RESOURCE PLANNING Dokuz Eylül Ünverstes Sosyal Blmler Ensttüsü Dergs Clt 3, Sayı:2, 2001 PROJE SEÇİMİ VE KAYAK PLALAMASI İÇİ BİR ALGORİTMA lgün MORALI 1 C. Cengz ÇELİKOĞLU 2 ÖZ Kaynak tahss problemler koşullara bağlı olarak

Detaylı

İTÜ LİSANSÜSTÜ DERS KATALOG FORMU (GRADUATE COURSE CATALOGUE FORM)

İTÜ LİSANSÜSTÜ DERS KATALOG FORMU (GRADUATE COURSE CATALOGUE FORM) Dersn Adı Örgütsel Daranış e İnsan İlşkler Yönetm Kodu (Code) PYY 518 Lsansüstü Program (Graduate Program) Dersn Türü (Course Type) Dersn İçerğ (Course Descrpton) 30-60 kelme arası Dersn Amacı (Course

Detaylı

Korelasyon ve Regresyon

Korelasyon ve Regresyon Korelasyon ve Regresyon 1 Korelasyon Analz İk değşken arasında lşk olup olmadığını belrlemek çn yapılan analze korelasyon analz denr. Korelasyon; doğrusal yada doğrusal olmayan dye kye ayrılır. Korelasyon

Detaylı

Metin Madenciliği ile Soru Cevaplama Sistemi

Metin Madenciliği ile Soru Cevaplama Sistemi Metn Madenclğ le Soru Cevaplama Sstem Sevnç İlhan 1, Nevchan Duru 2, Şenol Karagöz 3, Merve Sağır 4 1 Mühendslk Fakültes Blgsayar Mühendslğ Bölümü Kocael Ünverstes slhan@kocael.edu.tr, nduru@kocael.edu.tr,

Detaylı

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır.

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır. UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ Posson: H o: Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmektedr. H a : Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmemektedr. Böyle br hpotez test edeblmek çn, önce Posson dağılım parametres

Detaylı

ERGONOMİK KOŞULLAR ALTINDA MONTAJ HATTI DENGELEME

ERGONOMİK KOŞULLAR ALTINDA MONTAJ HATTI DENGELEME ERGONOMİK KOŞULLAR ALTINDA MONTAJ HATTI DENGELEME Pamukkale Ünverstes Fen Blmler Ensttüsü Yüksek Lsans Tez Endüstr Mühendslğ Anablm Dalı Elf ÖZGÖRMÜŞ Danışman: Yrd. Doç. Dr. Özcan MUTLU Ağustos, 2007 DENİZLİ

Detaylı

3 SORU 1 SORU 4 SORU 2 SORU. TARİH GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ

3 SORU 1 SORU 4 SORU 2 SORU. TARİH  GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ h r a T p a t K Butk l k r E m h Fe GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ 1 SORU Orta Asya da Türk yurdunun sınırlarının kesn hatlarla çzlememes hang sebebe dayanmaktadır? 3 SORU İlk Türklere dar zlere hang

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK Organizasyon Yapısı. Üretim/Hizmet Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

GİRİŞİMCİLİK Organizasyon Yapısı. Üretim/Hizmet Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu GİRİŞİMCİLİK Bölüm 6. Üretm Sstemnn Tasarımı http://sceb.ktu.edu.tr Üretm/Hzmet Sstemlernn Tasarımı ve Kuruluşu 1. Organzasyon yapısı 2. Tess yer seçm 3. Kapaste planlaması 4. Malzeme gereksnm planlaması

Detaylı

bir yol oluşturmaktadır. Yine i 2 , de bir yol oluşturmaktadır. Şekil.DT.1. Temel terimlerin incelenmesi için örnek devre

bir yol oluşturmaktadır. Yine i 2 , de bir yol oluşturmaktadır. Şekil.DT.1. Temel terimlerin incelenmesi için örnek devre Devre Analz Teknkler DEE AAĐZ TEKĐKEĐ Bu zamana kadar kullandığımız Krchoffun kanunları ve Ohm kanunu devre problemlern çözmek çn gerekl ve yeterl olan eştlkler sağladılar. Fakat bu kanunları kullanarak

Detaylı

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ 1 Populasyonun nceledğmz br özellğnn dağılışı blenen dağılışlardan brsne, Normal Dağılış, t Dağılışı, F Dağılışı, gb br dağılışa uygun olduğu durumlarda

Detaylı

VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE TIBBİ GÖRÜNTÜ, ARŞİV VE İLETİŞİM SİSTEMLERİNİN DEVLET HASTANELERİ PERFORMANSINA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE TIBBİ GÖRÜNTÜ, ARŞİV VE İLETİŞİM SİSTEMLERİNİN DEVLET HASTANELERİ PERFORMANSINA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Süleyman Demrel Ünverstes Sosyal Blmler Ensttüsü DergsYıl: 2013/1, Sayı:17 Journal of Süleyman Demrel Unversty Insttute of Socal ScencesYear: 2013/1, Number:17 VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE TIBBİ GÖRÜNTÜ,

Detaylı

BÖLÜM 1 1.GİRİŞ: İSTATİSTİKSEL DOĞRUSAL MODELLER

BÖLÜM 1 1.GİRİŞ: İSTATİSTİKSEL DOĞRUSAL MODELLER BÖLÜM 1 1.GİRİŞ: İSTATİSTİKSEL DOĞRUSAL MODELLER Blmn amaçlarından br yaşanılan doğa olaylarını tanımlamak ve olayları önceden tahmnlemektr. Bu amacı başarmanın yollarından br olaylar üzernde etkl olduğu

Detaylı

i. ARASTiRMANiN AMACi GIRIs Yrd.Doç.Dr. Gönen DÜNDAR Yönetim, Yil 12, Sayi 39, Mayis - 2001,5.5-16

i. ARASTiRMANiN AMACi GIRIs Yrd.Doç.Dr. Gönen DÜNDAR Yönetim, Yil 12, Sayi 39, Mayis - 2001,5.5-16 Yönetm, Yl 12, Say 39, Mays - 2001,5.5-16 ISLETME EGITIMI ALAN ÖGRENCILERIN FINANS ALANINDA KARIYER YAPMA EGILIMLERINI ETKILEYEN FAKTÖRLERIN BELIRLENMESINE.... YONELIK BIR ARASTIRMA: tü. ISLETME FAKÜLTESI

Detaylı

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t :

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t : HAFTA 13 GÖLGE EĞİŞKENLERLE REGRESYON (UMMY VARIABLES) Gölge veya kukla (dummy) değşkenler denen ntel değşkenler, cnsyet, dn, ten reng gb hemen sayısallaştırılamayan ama açıklanan değşkenn davranışını

Detaylı

AHP AND GRA INTEGRATED APPROACH IN INNOVATION PERFORMANCE REVIEW PROCESS: AN APPLICATION IN DAIRY INDUSTRY

AHP AND GRA INTEGRATED APPROACH IN INNOVATION PERFORMANCE REVIEW PROCESS: AN APPLICATION IN DAIRY INDUSTRY Dumlupınar Ünverstes Sosyal Blmler Dergs / Dumlupınar Unversty Journal of Socal Scences İNOVASYON PERFORMANSI DEĞERLENDİRME SÜRECİNDE AHS VE GİA BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMI: SÜT ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA

Detaylı

Fizik 101: Ders 15 Ajanda

Fizik 101: Ders 15 Ajanda zk 101: Ders 15 Ajanda İk boyutta elastk çarpışma Örnekler (nükleer saçılma, blardo) Impulse ve ortalama kuvvet İk boyutta csmn elastk çarpışması Önces Sonrası m 1 v 1, m 1 v 1, KM KM V KM V KM m v, m

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI FİRMA ÇEŞİTLENDİRMESİNİN FİRMA DEĞERİ, RİSKİ VE PERFORMANSINA ETKİLERİ: TÜRKİYE UYGULAMASI Emel YÜCEL DOKTORA TEZİ

Detaylı

DOĞRUSAL HEDEF PROGRAMLAMA İLE BÜTÇELEME. Hazırlayan: Ozan Kocadağlı Danışman: Prof. Dr. Nalan Cinemre

DOĞRUSAL HEDEF PROGRAMLAMA İLE BÜTÇELEME. Hazırlayan: Ozan Kocadağlı Danışman: Prof. Dr. Nalan Cinemre 1 DOĞRUSAL HEDEF PROGRAMLAMA İLE BÜTÇELEME Hazırlayan: Ozan Kocadağlı Danışman: Prof. Dr. Nalan Cnemre 2 BİRİNCİ BÖLÜM HEDEF PROGRAMLAMA 1.1 Grş Karar problemler amaç sayısına göre tek amaçlı ve çok amaçlı

Detaylı

KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ

KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ DOKTORA TEZİ ALİ RIZA AKTAŞ TEZ DANIŞMANI DOÇ. DR. SELİM

Detaylı

MUHASEBE BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ KİTAPLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ARAŞTIRMASI

MUHASEBE BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ KİTAPLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ARAŞTIRMASI .. Î eslekî ve eknk ğtm raştırma ve elştrme erkez aşkanlığı () ayın o : 30. brahm lz 2001 : 975-11-2109-4 uhasebe, tcarî hayatın temel meslek alanlarından brsdr. lkemzde muhasebe meslek alanında, ş ve

Detaylı

ve çeviren: OKULLAR İçİN HAzıRLANAN İZLENCELER

ve çeviren: OKULLAR İçİN HAzıRLANAN İZLENCELER JAPONYA RADYO TELEVİZYON KURUMUNUN EGİTİM YAYıNLARıVE YAYGIN ÖGRETİME KATKILARI* ve çevren: Derleyerı İng. Ük. Ersarı SÖZER Kısa adı NHK olan Japonya Ulusal Radyo Televzyon Kurumu, anaokullarından yükseköğretm

Detaylı

Standart Model (SM) Lagrange Yoğunluğu. u, d, c, s, t, b. e,, Şimdilik nötrinoları kütlesiz Kabul edeceğiz. Kuark çiftlerini gösterelim.

Standart Model (SM) Lagrange Yoğunluğu. u, d, c, s, t, b. e,, Şimdilik nötrinoları kütlesiz Kabul edeceğiz. Kuark çiftlerini gösterelim. SM de yer alacak fermyonlar Standart Model (SM) agrange Yoğunluğu u s t d c b u, d, c, s, t, b e e e,, Şmdlk nötrnoları kütlesz Kabul edeceğz. Kuark çftlern gösterelm. u, c ve t y u (=1,,) olarak gösterelm.

Detaylı

Calculating the Index of Refraction of Air

Calculating the Index of Refraction of Air Ankara Unversty Faculty o Engneerng Optcs Lab IV Sprng 2009 Calculatng the Index o Reracton o Ar Lab Group: 1 Teoman Soygül Snan Tarakçı Seval Cbcel Muhammed Karakaya March 3, 2009 Havanın Kırılma Đndsnn

Detaylı

İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ

İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ Türkye İnşaat Mühendslğ, XVII. Teknk Kongre, İstanbul, 2004 İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ Nur MERZİ 1, Metn NOHUTCU, Evren YILDIZ 1 Orta Doğu Teknk Ünverstes, İnşaat Mühendslğ Bölümü, 06531 Ankara

Detaylı

İyi Tarım Uygulamaları Ve Tüketici Davranışları (Logit Regresyon Analizi)(*)

İyi Tarım Uygulamaları Ve Tüketici Davranışları (Logit Regresyon Analizi)(*) Gazosmanpaşa Ünverstes Zraat Fakültes Dergs Journal of Agrcultural Faculty of Gazosmanpasa Unversty http://zraatderg.gop.edu.tr/ Araştırma Makales/Research Artcle JAFAG ISSN: 1300-2910 E-ISSN: 2147-8848

Detaylı

Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Stratejik Planı

Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Stratejik Planı Namık Kemal Ünverstes Çorlu Mühendslk Fakültes Makne Mühendslğ Bölümü Stratejk Planı Sürüm no 1.0 Tekrdağ, Şubat Đçndekler lstes Yönetc Özet... 5 Grş... 8 Rehber... 9 Resm yazı... 9 1. Kapak... 9 2. Đçndekler,

Detaylı

Muhasebe ve Finansman Dergisi

Muhasebe ve Finansman Dergisi Muhasebe ve Fnansman Dergs Ocak/2012 Farklı Muhasebe Düzenlemelerne Göre Hazırlanan Mal Tablolardan Elde Edlen Fnansal Oranlar İle Şrketlern Hsse Sened Getrler Ve Pyasa Değerler Arasındak İlşk Ahmet BÜYÜKŞALVARCI

Detaylı

T.C. SİNCAN KA YMAKAMLIGI Milli Eğitim Müdürlüğü TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNE SİNCAN

T.C. SİNCAN KA YMAKAMLIGI Milli Eğitim Müdürlüğü TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNE SİNCAN T.C. SİNCAN KA YMAKAMLIGI Mll Eğtm Müdürlüğü Bölüm: Özel Eğt. Reh. ve Danış. Hz. Sayı : 850144831160/"6~ r Konu : Rehberlk ve Pskolojk Danışma Hzmetler Yıl Sonu Raporu ve Okullarda Şddetn Önlenmes Dönem

Detaylı

ÖZET. Alışveriş Merkezlerinin Tanımı, Gelişimi ve Önemi

ÖZET. Alışveriş Merkezlerinin Tanımı, Gelişimi ve Önemi ALIŞVERİŞ MERKEZİ TÜKETİCİLERİNİN TATMİNİNİN YAPAY SİNİR AĞLARI YÖNTEMİYLE ÖLÇÜLMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet BAŞ Gaz Ü. İİBF İşletme Bölümü Dr. Metehan TOLON Gaz Ü. İİBF İşletme Bölümü Dr. Nuray GÜNERİ TOSUNOĞLU

Detaylı

YAYILI YÜK İLE YÜKLENMİŞ YAPI KİRİŞLERİNDE GÖÇME YÜKÜ HESABI. Perihan (Karakulak) EFE

YAYILI YÜK İLE YÜKLENMİŞ YAPI KİRİŞLERİNDE GÖÇME YÜKÜ HESABI. Perihan (Karakulak) EFE BAÜ Fen Bl. Enst. Dergs (6).8. YAYII YÜK İE YÜKENİŞ YAPI KİRİŞERİNDE GÖÇE YÜKÜ HESABI Perhan (Karakulak) EFE Balıkesr Ünverstes ühendslk marlık Fakültes İnşaat üh. Bölümü Balıkesr, TÜRKİYE ÖZET Yapılar

Detaylı

İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü

İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü DİZİN BÖLÜM I. DERNEĞ8N K8ML8Ğ8 VE AMACI 3 Madde 1. Derneğ&n Adı ve Merkez& Madde 2. Derneğ&n Amacı ve Faal&yet Alanı BÖLÜM II. ÜYELiK 5 Madde 3.

Detaylı

Ege Bölgesi orman işletmelerindeki orman mühendisi dağılımının Atkinson endeksi ile değerlendirilmesi

Ege Bölgesi orman işletmelerindeki orman mühendisi dağılımının Atkinson endeksi ile değerlendirilmesi SDÜ Orman Fakültes Dergs SDU Faculty of Forestry Journal 2011, 12: 110-114 Araştırma makales/research artcle Ege Bölges orman şletmelerndek orman mühends dağılımının Atknson endeks le değerlendrlmes İsmal

Detaylı

(bienaller, trienaller, dökümante sergileri gibi) görünce biz eğitimciler olarak öğrencilerle nereden başlamamız

(bienaller, trienaller, dökümante sergileri gibi) görünce biz eğitimciler olarak öğrencilerle nereden başlamamız ÇAGDAŞ SANAT EGİTİMİ YAPRANDIRMA ö~erileri -. Beuys 'her nsan varlığı yaratıcı br sanatçıdır' derken HegeJ'den ber de sanatın sonunun geldğ tal1lşılır. Insanın kendn sorgulamasıyla ben kmm? Evrendek yerm

Detaylı

DERSİN ADI PAZARTESİ YİYECEK İÇECEK SERVİSİ I 09: SALI YABANCI DİL I 15: ÇARŞAMBA TÜRK DİLİ I 13:00 204

DERSİN ADI PAZARTESİ YİYECEK İÇECEK SERVİSİ I 09: SALI YABANCI DİL I 15: ÇARŞAMBA TÜRK DİLİ I 13:00 204 TURZM E OTEL ŞLETMECLĞ PROĞRAMI I.SINIF(N.Ö) 2018/2019 ÖĞRETM YILI GÜZ DÖNEM ZE TARHLER 12.11,2018 PAZARTES YYECEK ÇECEK SERS I 09:30 SALI YABANCI DL I 15:00 TÜRK DL I 13:00 ATATÜRK LKELER E NKILAP I 13:00

Detaylı

VEKTÖRLER VE VEKTÖREL IŞLEMLER

VEKTÖRLER VE VEKTÖREL IŞLEMLER VEKTÖRLER VE VEKTÖREL IŞLEMLER 1 2.1 Tanımlar Skaler büyüklük: Sadece şddet bulunan büyüklükler (örn: uzunluk, zaman, kütle, hacm, enerj, yoğunluk) Br harf le sembolze edleblr. (örn: kütle: m) Şddet :

Detaylı

TRANSPORT PROBLEMI için GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI

TRANSPORT PROBLEMI için GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI Yönetm, Yl 9, Say 28, Ekm - 1997,5.20-25 TRANSPORT PROBLEMI ÇIN GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI Dr. Erhan ÖZDEMIR I.Ü. Teknk Blmler M.Y.O. L.GIRIs V AM transport problemlerne en düsük malyetl baslangç çözüm

Detaylı

TEKNOLOJİ, PİYASA REKABETİ VE REFAH

TEKNOLOJİ, PİYASA REKABETİ VE REFAH TEKNOLOJİ, PİYASA REKABETİ VE REFAH Dr Türkmen Göksel Ankara Ünverstes Syasal Blgler Fakültes Özet Bu makalede teknoloj sevyesnn pyasa rekabet ve refah sevyes üzerndek etkler matematksel br model le ncelenecektr

Detaylı

BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ

BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Murat ATAN - Araş. Gör. Gaye KARPAT ÇATALBAŞ 2 ÖZET Bu çalışma, Türk bankacılık sstem çnde faalyet gösteren tcar bankaların

Detaylı