CAD SİSTEMLERİNİN KULLANIMINA ÖRNEK BİR ÇALIŞMA ( LECTRA ÖRNEĞİ )

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CAD SİSTEMLERİNİN KULLANIMINA ÖRNEK BİR ÇALIŞMA ( LECTRA ÖRNEĞİ )"

Transkript

1 CAD SİSTEMLERİNİN KULLANIMINA ÖRNEK BİR ÇALIŞMA ( LECTRA ÖRNEĞİ ) Öğr. Gör. Çiğdem DURSUN 1 Öğr. Gör. Filiz DURSUN 1 1 Düzce Üniversitesi Düzce Meslek Yüksekokulu Tekstil Programı / DÜZCE cigdemdursun@duzce.edu.tr filizdursun@duzce.edu.tr Özet Tekstil sektörünün son halkasını oluşturan Hazır giyim, hem yarattığı katma değerle, hem sağladığı geniş istihdam olanakları ile hem de ülke ekonomisi içindeki büyük ihracat payıyla büyük bir öneme sahiptir. Küreselleşen dünya da tekstil sektörü hızlı değişim gösteren sektörlerin başında gelmektedir. Teknolojideki hızlı gelişmeler her alanda olduğu gibi Hazır giyim sektöründe de kendini göstermektedir. Bu teknoloji kumaş tasarımından koleksiyon hazırlamaya, hazırlanan koleksiyonların kalıplarının çıkarılmasına varan bir süreci kapsamaktadır. Hazır giyim sanayide bu teknolojiye CAD ( Bilgisayar Destekli Tasarım ) denilmektedir. Hazır giyim sektöründe farklı özelliklere sahip birçok CAD sistemi kullanılmaktadır. Bu çalışmada Lectra bilgisayarlı kalıp hazırlama ve çizim sistemi içerisinde yer alan Modaris programı incelenerek örnek bir çalışma yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Cad, Lectra, Kalıp Hazırlama Abstract Ready made clothing, which is the last ring compound of the textile industry has got great importance with ıts contribution to the business world, the deplayment potentiality and ıts great rate of export in the economy of the country. Textile sector is one of the leader sectors among the rapidly growing sectors in the globalising world. Rapid technological developments as in all the sectors occur in the readymade clothing sector as well. This technology consists of the process of designing metarials, preparing collection and forming the pattern of the prepared collection. This technology is called CAD (Computer Aided Design) in the ready made clothing sector. In the ready made clothing sector lots of CAD systems which have got different features are being used. In this study example work has been done by examing Modaris program found in the system of drafting and Lectra, Computer Aided pattern forming. Key Words: Computer Aided Design (Cad), Lectra, Forming The Pattern

2 Giriş Hazır giyim sektörü; aynı anda üç işlevi gören tek sektördür. Pamuk ve iplikten başlayarak hazır giyim ürününe ulaşana kadar yaratılan katma değer ile milli gelire en yüksek katkı sağlamaktadır. Emek yoğun ağırlığı, çok geniş yan sanayi ilişkileri, ağırlıklı küçük işletmelerin varlığı ile aynı zamanda çok önemli bir sosyal işlev görmektedir. ( 1 ) Son yıllarda ileri teknoloji kullanımı, hazır giyim endüstrisinde de hızlı bir şekilde yaygınlaşmıştır. Özellikle bilgisayar donanımlarındaki gelişmeler, network bağlantılarının ve tarayıcıların ( scanner ) gelişmesi CAD sistemlerinin geliştirilmesine yeni bir boyut kazandırmıştır. Hazır giyim üretimi, üretim öncesi hazırlık ve üretim olmak üzere başlıca iki aşamadan meydana gelmektedir. Bu aşamalardan üretim öncesi hazırlık, oldukça zahmetli, emek yoğun ve uzun süre isteyen bir aşamadır. Eski yıllarda hazır giyim ürünü, geliştirme masraflarını çıkarmaya yetecek sürede pazarda yer alabilmekteydi. Ancak rekabetin arttığı günümüz koşullarında, ürünün pazarda kalma süresi oldukça kısalmıştır. Bütün bu gelişmeler, sanayinin her alanında olduğu gibi hazır giyim sektöründe de hem üretim öncesi hazırlık döneminde hem de üretim aşamasında bilgisayar sistemlerinin kullanılmasının gerekli olduğu gerçeğini ortaya koymuştur. ( 2 ) Hazır giyim sanayinde kullanılan bilgisayarlar, bir giysinin tasarımından üretimine kadar olan süreci kapsayacak şekilde geliştirilmiştir. Bu tür bilgisayarlar genel olarak CAD ( Computer Aided Design ), CAM ( Computer Aided Manifacture ) ve CIM ( Computer Integrated Manufacturing ) ismi altında toplanmıştır. Türkçe de bunlar Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Destekli Üretim ve Bilgisayarla Bütünleşik İmalat anlamına gelmektedir. ( 3 ) Materyal ve Yöntem Bu çalışmada Bilgisayar Destekli Kalıp Tasarımı Programlarından biri olan Lectra ( Modaris V5R2C1) programı materyal, bu program kullanılarak model uygulamalı etek kalıbı hazırlama ise yöntem olarak belirlenmiştir. LECTRA Hakkında Bilgi Lectra tekstil, deri ve diğer yumuşak malzemelerle çalışan tüm sektörlere geniş bir yelpazede yazılım, donanım ve ilgili müşteri hizmetlerinden oluşan ileri teknolojik çözümler sunan,35 yıllık tecrübesi ile 100 farklı ülkede, 1500 farklı çalışanıyla farklı müşteri potansiyeline sahip, bünyesinde 220 Ar&Ge mühendis ve teknisyeni olan bir firmadır.

3 Türkiye de ise; 1988 yılından bu yana İstanbul merkezli direkt bir organizasyona sahip, 600 den fazla müşteri profili bulunan bir firmadır. Lectra Türkiye gelirlerinin %75 i tekstil ve konfeksiyon sektöründen gelmekte olup geri kalan %25 ise hızla büyüyen mobilya döşemecilik, otomotiv, ayakkabı, saraciye deri ürünleri ve teknik tekstiller sektörlerindendir. 30 yılı aşan bir süredir Lectra, müşterilerine maliyet, verimlilik ve zaman kaybı gibi zorlukların ortadan kaldırılması ve sektörlerinde oluşan değişimlerin yakalanması hedefleri doğrultusunda özel ve sürekli yenilenen çözümler sunmaktadır. Bu çözümler; Tasarım ve renk yönetimi 3 boyutlu numune ve fitting Ürün/model geliştirme, kalıp, seri Pastal yerleştirme Kesim sistemleri Konfeksiyon Yazılımları Koleksiyon tasarım Kalıp hazırlama otomatik serileme Pastal yerleştirme otomatik pastal yerleştirme Ürün geliştirme 3 boyutlu fit kontrolü Kesimhane optimizasyonu Konfeksiyon Donanımları Plotter Tek kat kumaş ve karton kesim Otomatik serim sistemi Farklı üretim hedeflerine yönelik otomatik kesim seçenekleri MODARİS V5R2C1 1. Ürün geliştirme süresinde kısalma a) Hazırlama: En uygun metotlarla daha fazla kalıp hazırlayabilirsiniz. b) Kontrol etme: Özel fonksiyonları ve eşsiz dinamik ölçüm tablomuzu kullanarak hızlı kontrol sağlayabilirsiniz. c) Değiştirme: Değişiklikleri güvenle ve hızla gerçekleştirebilirsiniz. d) Serileme: Birçok giysiyi sadece birkaç tıklama ile otomatik serileyebilirsiniz. e) Endüstrileşme: Üretim için gereken tüm bilgileri hazırlık aşamasında entegre edebilirsiniz.

4 2. Mükemmel fit ve hızlı serileme garantisi a) Hızlı ve mükemmel serileme: Birkaç tıklama ile otomatik serileme b) Kalıp hassasiyeti ve doğruluğu: Değişiklikleri en aza indirme c) Spesifikasyonlarla kolay uyum: Kalıp hazırlama ve ölçüm tablosu interaktif çalışma imkânı d) Modaris ExpertPro uzmanlığı: Kalıp ve seri bilgilerinde değişmeyen tutarlılık 3. Firma iç ve dış iletişiminde güçlenme a) Müşteri ve taşeron üreticilerle kolay iletişim: Modaris geniş bilgi alışverişi özellikleri ve LectaOnline b) 3 boyutlu uygulama ile geliştirme sürecindeki tüm kişilerle kolay iletişim c) Çalışma yöntemleri paylaşımı d) Kalıp bilgisi paylaşımı ve standardizasyonu 4. Kolay ve kullanıcı dostu yazılım a) İlk kullanımda kolaylık: 47 makro fonksiyon b) Yol gösterici ve özelleştirilebilir ekran: Metin ve simgelerle çalışma imkânı, dil seçimi, kısayollar vb. c) Windows tabanlı uygulamalar: Otomatik serileme ve Lectra 3 boyutlu fit kontrol çözümü (4) Araştırmada Modaris Programı ile Çalışılan Etek Modeli : Önden Fermuarlı Yuvarlak Cepli Form Kemerli Köprülü Önden çift düğmeli Spor dikişli

5 Lectra Modaris V5R2C1 Programı Model Uygulamalı Etek Çizimi İşlem Basamakları: 1. İlk olarak Müşteri Dosyası oluşturulur. Müşteri dosyasının içinde yeni bir klasör açılıp BEDEN ismi verilir. Yeni metin belgesi yani not defteri şeklinde görünen sembole tablonun adı verilerek (M.EVA; 36.EVN; XSM3XL.EVA gibi) beden tabloları oluşturulur. 36,38,40 gibi numaralı bedenler için EVN simgesi kullanılır, S,M,L,XL gibi alfabetik bedenler için EVA simgesi kullanılır. Çalıştığımız etek modeli için numeric beden tablosu oluşturulur. Numeric Beden Tablosu: Alfabetik Beden Tablosu: 2. Temel etek kalıbı çizimi yapılır.

6 3. Temel etek kalıbı çizimi üzerinden kalıplar kopyalanır. 4. Ön ve arka penslerin etek ucuna kaydırılması için pens uçları etek ucuna dik uzatılır. Ön sağ ve sol patlet çizimi yapılır.

7 5. Ön ve arka bedende pensler kapatılıp, etek ucundan açılır. Ön arka kemer çizimi ile ön cep torbası ve karşılık parçaları çizimi yapılır.

8 6. Model uygulaması yapılmış çizim üzerinden ön arka cep patlet kemer ve köprü parçalarının kopyası alınır. 7. Tüm kalıp parçalarına aşağıda görüldüğü gibi dikiş payları verilir.

9 8. Tüm parçalara çıtları ve düzip işaretleri konur. 9. Tüm kalıp parçalarının aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi seri değerleri girilerek serilemeleri yapılır.

10 Sonuç Bu çalışmada CAD sistemlerinden Lectra çizim programı içerisinde olan Modaris V5R3C1 programı ile örnek olarak model uygulamalı etek kalıbı çizimi yapılmıştır. Bu çizim sırasında Modaris çizim programı ile kalıp çiziminin elle çizime göre daha kısa zamanda yapılabildiği tespit edilmiştir. Bunun yanında; temel kalıp üzerinden kopya alıp, model uygulama yapmak, dikiş payları v.b. yerleştirmek ve serileme yapmanın çok daha kolay olduğu ve kısa sürede yapılabildiği gözlemlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda bu programın bizlere özellikle işletmelerde zaman faktörünün en verimli şekilde kullanılması için olanak sağladığı belirlenmiştir. Rekabetin önemli olduğu ve değişen teknolojik şartlar içerisinde Hazır giyim sektörünün de güncelliğini koruyabilmesi için CAD sistemlerini tercih etmesi zorunlu hale gelmiş olduğu görülmektedir. CAD sistemi beraberinde bu sistemi kullanacak eğitimli eleman ihtiyacını doğurmaktadır. CAD sistemlerini kullanacak firmalarda eğitimli eleman bulunmadığı takdirde yalnızca gelişmiş teknolojileri almak rekabet ortamında bir şey ifade etmeyecektir. Bu nedenle Hazır giyim sanayinde bu teknolojiyi kullanabilecek uzman personel ihtiyacı doğmaktadır. Bu bağlamda uzman eleman ihtiyacını karşılayabilmek için özellikle meslek yüksekokullarında CAD sistemlerinin kullanılmasına yönelik eğitim programları verilmesi bunun yanında eğitim programlarında iyileştirme yapılması önerilmektedir. (5) Kaynakça 1. Güresel, C. F. Uzunoğlu, S. Civelek, U Hazır Giyim Sektörünün Türkiye ve Dünyadaki Gücü, TGSD Yayını. 2. Şen, A.Öndoğan, Z. Hazır Giyim Sektöründe CAD Sistemlerinin Kullanımı, 3. Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, Muğla, s Vural, T. Çoruh,E Bilgisayar Destekli Moda Tasarımı, Yapa Yayınları, İstanbul, s Lectra İstanbul Mine Başarır 5. Dursun, Ç. Akın, F Hazır Giyim Sektöründe CAD Sistemlerinin Kullanımı ( NovoCut Örneği) 4. Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, İzmir/Bergama, s 274

HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE CAD SİSTEMLERİNİN KULLANIMI ( NOVOCUT ÖRNEĞİ )

HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE CAD SİSTEMLERİNİN KULLANIMI ( NOVOCUT ÖRNEĞİ ) HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE CAD SİSTEMLERİNİN KULLANIMI ( NOVOCUT ÖRNEĞİ ) Öğr. Gör. Çiğdem DURSUN 1 Öğr. Gör. Filiz AKIN 2 1 Düzce Üniversitesi Düzce Meslek Yüksekokulu / DÜZCE 2 Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Detaylı

Öğr. Gör. Semiye BOTTAN

Öğr. Gör. Semiye BOTTAN Öğr. Gör. Semiye BOTTAN Temel etek kalıbı kopya alınır. Etek boyu 6 cm kısaltılır. Eteğin yanlarından 2,5 ve arka ortasından 1 cm girilir. Giysi vazo (kalem ) model olduğu için etek uçlarının daraltılması

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı. Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı. Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN SPOR PANTOLON KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM AUTOCAD DERSİ. 1. HAFTA 27.09.2012 Öğr. Gör. Serkan ÖREN

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM AUTOCAD DERSİ. 1. HAFTA 27.09.2012 Öğr. Gör. Serkan ÖREN BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM AUTOCAD DERSİ 1. HAFTA 1 AutoCAD, tüm dünyada başta mühendisler ve mimarlar tarafından kullanılan, dünyaca tanınan yazılım firması Autodesktarafından hazırlanan, bilgisayar

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK BERMUDA KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ ve ÜÇEL MODA AKADEMİSİ TEKSTİL KALIPÇILIĞI TEMEL EĞİTİMİ EĞİTİM MODÜLLERİ

TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ ve ÜÇEL MODA AKADEMİSİ TEKSTİL KALIPÇILIĞI TEMEL EĞİTİMİ EĞİTİM MODÜLLERİ TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ ve ÜÇEL MODA AKADEMİSİ TEKSTİL KALIPÇILIĞI TEMEL EĞİTİMİ EĞİTİM MODÜLLERİ 1- TEMEL KALIP BİLGİSİ 1 Terimler ( uygulamalı anlatım ) 2 Ölçü alma teknikleri 3 İhracat

Detaylı

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERS BİLGİ FORMU

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERS BİLGİ FORMU Dersin Adı Dersin İngilizce Adı MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERS BİLGİ FORMU Bilgisayar Destekli Giysi Tasarımı Computer Aided Clothing Design Dersin

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ALANI ANKARA 2007 GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ -16 Bu öğrenme

Detaylı

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERS BİLGİ FORMU

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERS BİLGİ FORMU Dersin Adı Dersin İngilizce Adı MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERS BİLGİ FORMU Mesleki İngilizce Professional English Dersin Kodu Sınıfı Dönemi Dersin

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ Bu öğrenme faaliyeti ile Giyim Üretim Teknolojisi alanı altındaki meslekleri tanıyabileceksiniz. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Giyim üretimi; dünyada gerek pamuk ve iplikle

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Hazırlayan: Araş. Gör. Ezgi Öztorun

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Hazırlayan: Araş. Gör. Ezgi Öztorun BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Hazırlayan: Araş. Gör. Ezgi Öztorun 2. HAFTA TEORİK DERS VE UYGULAMALARI 2 Saat Teorik anlatım + 3 Saat Laboratuvar Uygulaması İÇERİK (Teorik Kısım) CAD in açılımı ve CAD

Detaylı

(Computer Integrated Manufacturing)

(Computer Integrated Manufacturing) 1 (Computer Integrated Manufacturing) 2 1 Bilgisayarlı Sayısal Kontrol; ekipman mekanizmaların hareketlerinin doğru ve hassas biçimde gerçekleştirilmesinde bilgisayarların kullanılması, programlama ile

Detaylı

DesignCad Basit İmalat Adımları

DesignCad Basit İmalat Adımları Masa üstünden DesignCad ikonu çift tıklanarak açılır. Sol sütundan Klasör seçilir, (bluz,ceket, etek) orta sütundan (Model Bölümü) model seçilir ve mouse ile çift tıklanarak Model Tasarım sayfasında açılır.

Detaylı

MÜKEMMELLİK AYRINTILARDADIR

MÜKEMMELLİK AYRINTILARDADIR MÜKEMMELLİK AYRINTILARDADIR VECTOR, KESİMDE OPERASYONEL MÜKEMMELLİĞİN ÖZÜNE ULAŞIYOR. LECTRA, OTOMATİK KESİM ALANINDAKİ 30 YILLIK DENEYİMİ VE SÜREGELEN YENİLİKÇİLİĞİ SAYESİNDE, TEKNOLOJİK UZMANLIĞI VE

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TC MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ SPOR ETEK KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

GĠYĠM ÜRETĠM TEKNOLOJĠSĠ DERS PLANI

GĠYĠM ÜRETĠM TEKNOLOJĠSĠ DERS PLANI GĠYĠM ÜRETĠM TEKNOLOJĠSĠ DERS PLANI 3.Yarıyıl Ders Planı Ders Kodu Ders Adı T+U Zorunlu/Seçmeli AKTS 905341 Kadın Giysi Kalıpları III 5+1 Zorunlu 7 905342 Kadın Giysi Üretimi III 3+1 Zorunlu 7 905343 Üretim

Detaylı

Doç. Dr. Nazım PAŞAYEV Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi. Genel Konfeksiyon Teknolojisi

Doç. Dr. Nazım PAŞAYEV Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi. Genel Konfeksiyon Teknolojisi Doç. Dr. Nazım PAŞAYEV Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Genel Konfeksiyon Teknolojisi İÇİNDEKİLER Sayfa 5 Ön söz 1. Hazır Giyim Sanayisinin Tanımlanması,

Detaylı

HAZIR GİYİM TEKNİKERİ (GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ)

HAZIR GİYİM TEKNİKERİ (GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ) TANIM Çocuk, kadın ve erkek iç-dış giyiminde; üretim öncesi planlama ve tasarım, kalıp-desenleme, kalite kontrol ve üretim safhalarının tümünde uygulama becerilerine sahip ara elemandır. A- GÖREVLER KULLANILAN

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK PARDÖSÜ KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

İSTANBUL UN İŞ VE FİNANS MERKEZİ MASLAK TA BULUNAN SUR CORPORATE WEAR TOPLAMDA 1700 METREKARELİK BİR ALANDA HİZMET VERMEKTEDİR.

İSTANBUL UN İŞ VE FİNANS MERKEZİ MASLAK TA BULUNAN SUR CORPORATE WEAR TOPLAMDA 1700 METREKARELİK BİR ALANDA HİZMET VERMEKTEDİR. SUR CORPORATE WEAR, SUR INTERNATIONAL INVESTMENT CO. NUN BİR İŞTİRAKİ OLARAK, KÜRESEL PAZARLARDAKİ KURUMSAL GİYİM ÜRÜN VE HİZMET BOŞLUĞUNU DOLDURMAK İÇİN KURULMUŞTUR. İSTANBUL UN İŞ VE FİNANS MERKEZİ MASLAK

Detaylı

UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) Sistemleri Arasındaki Temel Farklar Universal Bilgi Teknolojileri Ltd. Şti. 2010. Tüm hakları saklıdır.

Detaylı

ERKEK GİYSİ KALIPLARI DERSİ

ERKEK GİYSİ KALIPLARI DERSİ ERKEK GİYSİ KALIPLARI DERSİ Dersin Modülleri Erkek Eşofman Kalıbı Model Uygulamalı Erkek Gömleği Kalıbı Erkek Pantolon Kalıbı 1 Erkek Pantolon Kalıbı 2 Erkek Jean Pantolon Kalıbı Erkek Yelek Kalıbı Erkek

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KOMBİNEZON-JÜPON KALIBI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KOMBİNEZON-JÜPON KALIBI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KOMBİNEZON-JÜPON KALIBI ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM TEKNİKERİ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM TEKNİKERİ TANIM Fabrika ve işletmelerin araştırma ve geliştirme birimlerinde mühendisin gözetimi altında ile bilgisayarla model tasarımı ve çizimi yapan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Yeni

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu Teknik Programlar Bölümü Tekstil Teknolojisi Programı KISA DERS İÇERİKLERİ 2018/2019

Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu Teknik Programlar Bölümü Tekstil Teknolojisi Programı KISA DERS İÇERİKLERİ 2018/2019 Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu Teknik Programlar Bölümü Tekstil Teknolojisi Programı KISA DERS İÇERİKLERİ 2018/2019 BİRİNCİ YARIYIL (GÜZ) GİY 4107 Temel Sanat Eğitimi Öğrencilerin; nesnelerin

Detaylı

Su Jeti Kesiminde Bilgisayar Kontrolü. Kontrol Sistemleri Mühendisliği... KÖMBE

Su Jeti Kesiminde Bilgisayar Kontrolü. Kontrol Sistemleri Mühendisliği... KÖMBE Su Jeti Kesiminde Bilgisayar Kontrolü Kontrol Sistemleri Mühendisliği... KÖMBE Su jeti nedir? Su jeti, metali yada başka bir maddeyi içerisinde bulunan su ve aşındırıcı maddelerle, suyun çok yüksek bir

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ 12 16 YAŞ BLUZ KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERS BİLGİ FORMU

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERS BİLGİ FORMU Dersin Adı Dersin İngilizce Adı MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERS BİLGİ FORMU Hazır Giyim Üretimi III Clothing Production III Dersin Kodu Sınıfı Dönemi

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ MODEL UYGULAMALI ETEK KALIBI II ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN CEKET KALIBI II ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

AutoCAD Alternatifi Çizim Programı

AutoCAD Alternatifi Çizim Programı ActCAD AutoCAD Alternatifi Çizim Programı ActCAD, ömürlük lisansa sahip AutoCAD alternatifi bir çizim programıdır. ActCAD ile 2D teknik çizimlerinizi ve 3D modellemelerinizi hızlı bir şekilde tasarlayabilir,

Detaylı

FTR 331 Ergonomi. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem

FTR 331 Ergonomi. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem FTR 331 Ergonomi yrd. doç. dr. emin ulaş erdem ERGONOMİDE KULLANILAN MODELLER Modelleme, farklı öğeler arasındaki ilişkilerin tanımlanmasında kullanılan bir yöntemdir. Modeller, kullanıldıkları alanlara

Detaylı

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERS BİLGİ FORMU

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERS BİLGİ FORMU Dersin Adı Dersin İngilizce Adı MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERS BİLGİ FORMU İç Giyim Kalıp Hazırlama Teknikleri Underwear Pattern Making Techniques

Detaylı

Autodesk Inventor 2012 Yenilikler

Autodesk Inventor 2012 Yenilikler Autodesk Inventor 2012 Yenilikler AB CAD CAM SİSTEMLERİ Autodesk Inventor 2012 Yenilikler Kolay Hızlı Açık Autodesk Inventor 2012 Yenilikler Kolay Kullanıcı Etkileşimi / müdahalesi Geliştirilmiş Modelleme

Detaylı

TÜ RKÇ E. Macro Key Manager Kullanıcı Kılavuzu

TÜ RKÇ E. Macro Key Manager Kullanıcı Kılavuzu TÜ RKÇ E Macro Key Manager Kullanıcı Kılavuzu Giriş Macro Key Manager özel bir tablet uygulama yazılımıdır. Macro Key Manager'ı kullanarak, en fazla kullandığınız klavye işlevlerini (Copy= Ctrl+C ) veya

Detaylı

KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDE CAD SİSTEMLERİNDEKİ YENİLİKLER

KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDE CAD SİSTEMLERİNDEKİ YENİLİKLER KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDE CAD SİSTEMLERİNDEKİ YENİLİKLER Derya Tama 1, Berna Cureklibatır Encan 2, Ziynet Öndoğan 1 1 Ege Üniversitesi / Tekstil Mühendisliği Bölümü / 35100 Bornova / İzmir, Türkiye 2 Ege

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliği. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1

Bilgisayar Mühendisliği. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1 Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1 Mühendislik Nedir? Mühendislik, bilim ve matematiğin yararlı cihaz ve sistemlerin üretimine uygulanmasıdır. Örn: Elektrik mühendisleri, elektronik

Detaylı

ÜRETİCİLERE VE BÜYÜK İŞLETMELERE MİKRO YAZILIM DAN KURUMSAL YAZILIM: MiKRO FLY EN BÜYÜK OLMAK İÇİN UÇ!

ÜRETİCİLERE VE BÜYÜK İŞLETMELERE MİKRO YAZILIM DAN KURUMSAL YAZILIM: MiKRO FLY EN BÜYÜK OLMAK İÇİN UÇ! ÜRETİCİLERE VE BÜYÜK İŞLETMELERE MİKRO YAZILIM DAN KURUMSAL YAZILIM: MiKRO FLY EN BÜYÜK OLMAK İÇİN UÇ! Büyümek isteyen her şirkete lazım. mikro.com.tr Büyük bir işletmeye sahipseniz ama en büyük olmak

Detaylı

Profesyoneller için Çelik Bağlantılar ve Detay Çizimleri

Profesyoneller için Çelik Bağlantılar ve Detay Çizimleri Profesyoneller için Çelik Bağlantılar ve Detay Çizimleri Çelik tasarımı ve detay çizimleri, her projede değişik ve projeye özel yapısal detay çözümleri üretmeyi gerektirir. Otomatik bağlantılar ve modelleme

Detaylı

AYAKKABI TASARIM VE ÜRETİMİ TEKNİKERİ

AYAKKABI TASARIM VE ÜRETİMİ TEKNİKERİ TANIM Ayakkabı tasarım ve üretimi tekniklerini kullanarak ayakkabı üreten kurum ve kuruluşlar ile kendi adına çalıştığı işletmede kesim, saya, montaj, finisaj, kalite kontrol ve üretim planlaması yapabilecek

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERİ GİYİM MODELİSTİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERİ GİYİM MODELİSTİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DERİ GİYİM MODELİSTİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

TEKSTİL TEKNOLOJİLERİ VE TASARIMI FAKÜLTESİ

TEKSTİL TEKNOLOJİLERİ VE TASARIMI FAKÜLTESİ TEKSTİL TEKNOLOJİLERİ VE TASARIMI FAKÜLTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ MODA TASARIMI (UOLP) TEKSTİL GELİŞTİRME VE PAZARLAMA (UOLP) İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ www.itu.edu.tr TEKSTİL TEKNOLOJİLERİ VE TASARIMI

Detaylı

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ. MODA ve TEKSTİL TASARIMI BÖLÜMÜ STAJ KILAVUZU

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ. MODA ve TEKSTİL TASARIMI BÖLÜMÜ STAJ KILAVUZU T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ STAJ KILAVUZU STAJ KILAVUZU I. GENEL İLKELER 1- Mühendislik Fakültesi ne bağlı Moda ve Tekstil Tasarımı bölümü öğrencilerinin stajlarının amacı, İstanbul Ticaret Üniversitesi

Detaylı

Sade ve tam ekran masaüstü kullanımının temel çıkış noktası, aranılan özelliğe çabuk erişimi sağlayan yenilikçi kullanıcı deneyimidir.

Sade ve tam ekran masaüstü kullanımının temel çıkış noktası, aranılan özelliğe çabuk erişimi sağlayan yenilikçi kullanıcı deneyimidir. Netsis 3 Netsis 3 Netsis 3, Netsis ERP ürün ailesinin 3. Boyuta taşınmış yeni arayüz ve işlevleriyle karşımıza çıkan yeni yüzüdür. 3. Boyut, Logo ürün ailesi için ortak bir hedefi işaret eder, çünkü yapılan

Detaylı

CAD Uygulamalar. Drafting. Assembly Design. Part Design. Sketcher. Bilgisayar Destekli Mühendislik Tasarımı (Teknik Seçmeli 2)

CAD Uygulamalar. Drafting. Assembly Design. Part Design. Sketcher. Bilgisayar Destekli Mühendislik Tasarımı (Teknik Seçmeli 2) Bilgisayar Destekli Mühendislik Tasarımı (Teknik Seçmeli 2) CAD Uygulamalar Dr. Öğr. Üyesi Feridun Karakoç Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Kütahya Part Design Assembly Design

Detaylı

MODA TASARIM TEKNİSYENİ

MODA TASARIM TEKNİSYENİ TANIM Giysilerin ve giysiyi tamamlayan takı, eldiven, eşarp, çanta, kemer gibi parçaların tasarımını yapan, gerektiğinde çizdiği modeli kalıba dönüştürüp ilk denemelik ürünü gerçekleştiren kişidir. A-

Detaylı

İşletmenin en çok ve an az ziyaret aldığı zamanları belirleme

İşletmenin en çok ve an az ziyaret aldığı zamanları belirleme TEKNOLOJIMIZ En son görüntü işleme teknolojilerini kullanarak, istenilen her noktada, geçen insanları sayar,detaylı sayma raporlarını ofisinize kadar getirir.mağazalarda, alışveriş merkezlerinde,her türlü

Detaylı

AutoCAD LT 2012. Bir bina veya kafes köprü üzerinde pencere gibi diziler arasında ilişkisel nesneler koyma

AutoCAD LT 2012. Bir bina veya kafes köprü üzerinde pencere gibi diziler arasında ilişkisel nesneler koyma AutoCAD LT 2012 AutoCAD LT 2012 Deneyim Verimlilik AutoCAD LT 2012 yazılımında yapılan iyileştirmeler ile verimlilik artışı kazanın Fikirsel ve Tasarımsal Belgeler Müşterileriniz ve meslektaşlarınızla

Detaylı

Trakya Bölgesindeki Tarım Makinaları Üreticileri Bilişim Altyapıları ve Bilgisayar Kullanımları Üzerine Bir Araştırma

Trakya Bölgesindeki Tarım Makinaları Üreticileri Bilişim Altyapıları ve Bilgisayar Kullanımları Üzerine Bir Araştırma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, 30 Ocak - 01 Şubat 2008 Trakya Bölgesindeki Tarım Makinaları Üreticileri Bilişim Altyapıları ve Bilgisayar Kullanımları Üzerine Bir Araştırma Namık Kemal

Detaylı

T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU TEKSTİL, GİYİM, AYAKKABI VE DERİ BÖLÜMÜ TEKSTİL TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU TEKSTİL, GİYİM, AYAKKABI VE DERİ BÖLÜMÜ TEKSTİL TEKNOLOJİSİ PROGRAMI T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU TEKSTİL, GİYİM, AYAKKABI VE DERİ BÖLÜMÜ TEKSTİL TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. YIL DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL AIT101 Atatürk İlkeleri

Detaylı

Yaz.Müh.Ders Notları #6 1

Yaz.Müh.Ders Notları #6 1 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Prof.Dr. Oya Kalıpsız GİRİŞ 1 YAZILIM YETERLİLİK OLGUNLUK MODELİ Olgunluk Seviyeleri: Düzey 1. Başlangıç düzeyi: Yazılım gelişimi ile ilişkili süreçlerin tanımlanması için hiçbir sistematik

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ELBİSE KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

DEKORATİF EV TEKSTİLİ TEKNİSYENİ/EV TEKSTİL KONFEKSİYON TEKNİSYENİ

DEKORATİF EV TEKSTİLİ TEKNİSYENİ/EV TEKSTİL KONFEKSİYON TEKNİSYENİ TANIM Ev tekstil ürünlerinin (mutfak takımları, nevresim takımları, tül ve perdeler, banyo takımları, yatak örtüsü ve pikeler, hurçlar, yastıklar, sehpa, masa ve dolap örtüleri v.b) model tasarımları,

Detaylı

ANKARA PROFESYONEL MAKİNA KALIP PLASTİK YAPI EĞİTİM SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

ANKARA PROFESYONEL MAKİNA KALIP PLASTİK YAPI EĞİTİM SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ ANKARA PROFESYONEL MAKİNA KALIP PLASTİK YAPI EĞİTİM SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ ANKARA PROFESYONEL MAKİNA KALIP PLASTİK YAPI EĞİTİM SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ HAKKIMIZDA ANKARA PROFESYONEL

Detaylı

TEKSTİL TERBİYE ÖĞRETMENİ

TEKSTİL TERBİYE ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, tekstil ürünlerinin üretimi, planlanması, kalite kontrolü, tasarımı, tekstil hammaddelerinin tekstil sektöründe kullanılabilir

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR Bilgisayar Destekli Tasarım Nedir? CAD (Computer Aided Design) Bütün mühendislik alanlarında olduğu gibi makine mühendislerinin

Detaylı

BOYABAT MESLEK YÜKSEKOKULU

BOYABAT MESLEK YÜKSEKOKULU BOYABAT MESLEK YÜKSEKOKULU Boyabat Meslek Yüksekokulu, 2547 Sayılı Kanunun 2880 Sayılı kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı olarak kurulmuştur. Geçici olarak tahsis

Detaylı

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır.

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. YAZILIM -Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. Elektronik cihazların belirli bir işi yapmasını sağlayan ve komutlardan oluşan programların tümüne verilen isimdir. Yazılım temelde

Detaylı

cofaso ile farkı yaşayın Şubat 2009 www.mertbilgi.com.tr

cofaso ile farkı yaşayın Şubat 2009 www.mertbilgi.com.tr cofaso ile farkı yaşayın Şubat 2009 www.mertbilgi.com.tr cofaso ile farkı yaşayın Otomasyon ve pano projelerinizi profesyonel bilgisayar destekli mühendislik yazılımı (CAE) cofaso ile yönetin Giriş cofaso

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN PANTOLON KALIBI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI GÖZETİMİ YAZILIMI. Sağlıklı ve güvenli bir yaşam için

İŞ SAĞLIĞI GÖZETİMİ YAZILIMI. Sağlıklı ve güvenli bir yaşam için İŞ SAĞLIĞI GÖZETİMİ YAZILIMI Sağlıklı ve güvenli bir yaşam için 2 Biz Kimiz? Artı Metrik Bilişim Teknolojileri, iş yerlerinde sağlığın ve güvenliğin korunması, geliştirilmesi, işe bağlı hastalık ve kazaların

Detaylı

KESİMCİ A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

KESİMCİ A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN TANIM Konfeksiyon ürünlerinin imalatı aşamasında tekstil atölyelerinin kesimhane bölümlerinde kumaş kontrolünün yapılması, pastal planının hazırlanması, kumaş ve yardımcı malzemenin kalıba göre istenilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN GÖMLEK KALIBI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ SARACİYE MODELİSTİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ SARACİYE MODELİSTİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ SARACİYE MODELİSTİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK GİYİM MODELİSTİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK GİYİM MODELİSTİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK GİYİM MODELİSTİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

TIEFENBACH. Başarımızın Sırrı Yüksek Kalite. Yeni altyapımızla geleceğe hazırız

TIEFENBACH. Başarımızın Sırrı Yüksek Kalite. Yeni altyapımızla geleceğe hazırız TIEFENBACH Başarımızın Sırrı Yüksek Kalite Tiefenbach Control Systems firması 1950 yılında DR. H Tiefenbach adıyla kurulmuştur. Bugün 90 uzman personeli ile özellikle üstün yeraltı elektrohidrolik sistemleri

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

TEKSTİL İMALATI SANAYİ SEKTÖR RAPORU

TEKSTİL İMALATI SANAYİ SEKTÖR RAPORU TEKSTİL İMALATI SANAYİ SEKTÖR RAPORU İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ 1.BÖLÜM TEKSTİL İMALATI SANAYİNİN TANIMI VE KAPSAMI 1.1 TEKSTİL İMALATI SANAYİ 1.2 TEKSTİL İMALATI SANAYİNİN KAPSAMI 2.BÖLÜM SEKTÖRÜN GELİŞİMİ

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ MANTO - KABAN KALIBI II ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü Sayı: 2016/1 TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA BOYA SEKTÖRÜ Son dönemde dünya boya sanayisi önemli değişikliklere sahne olmaktadır. Sektörde konsantrasyon, uzmanlaşma,

Detaylı

TEMEL BEDEN KALIBI. Öğr. Gör. Semiye BOTTAN

TEMEL BEDEN KALIBI. Öğr. Gör. Semiye BOTTAN TEMEL BEDEN KALIBI Öğr. Gör. Semiye BOTTAN Ölçüler 38 Beden Göğüs: 88 + 4 (bolluk payı) = 92 + 2 (göğüs pens bolluğu) = 94 cm Bel: 70 + 6 (bolluk payı) = 76 + 1 (göğüs pens açılımından) = 77 cm Basen:

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ BİLGİSAYARDA GİYSİ KALIBI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ BİLGİSAYARDA GİYSİ KALIBI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ BİLGİSAYARDA GİYSİ KALIBI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2016 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde giysi üretimi

Detaylı

HAZIR GİYİM ATÖLYESİNDE BİRİM MALİYET HESABI

HAZIR GİYİM ATÖLYESİNDE BİRİM MALİYET HESABI HAZIR GİYİM ATÖLYESİNDE BİRİM MALİYET HESABI 1. Başlangıç Verileri: Üretilecek ürün bayan şortu olup yıllık üretimin % 20 sini kapsamaktadır. İşletmede fazla mesai yapmak istenmemektedir. 1.1. Yıllık Sipariş

Detaylı

495 TL. Ne istersen o, SONBAHARDA SOKAK MODASI. Sadece Tchibo dünyasına özel. Sadece Tchibo dünyasına özel. LATTE Şimdi SADECE

495 TL. Ne istersen o, SONBAHARDA SOKAK MODASI. Sadece Tchibo dünyasına özel. Sadece Tchibo dünyasına özel. LATTE Şimdi SADECE Ne istersen o, 30 Eylül de www.tchibo.com.tr de ve tüm Tchibo larda LATTE Şimdi SADECE 495 TL Her hafta yeni bir dünya keşfedin. Bu hafta: SONBAHARDA SOKAK MODASI Bu kampanya 16-29 Eylül tarihleri arasında

Detaylı

T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN PLAJ GİYSİ KALIPLARI ANKARA- 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri İşletim Sistemi 2 İşletim sistemi (Operating System-OS), bilgisayar kullanıcısı ile bilgisayarı oluşturan donanım arasındaki iletişimi sağlayan ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ MODEL UYGULAMALI ETEK KALIBI 542TGD014 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer

Detaylı

CIM - Computer Integrated Manufacturing

CIM - Computer Integrated Manufacturing CIM - Computer Integrated Manufacturing Ders 2 spectracad Engraver CAD? CAD (Computer Aided Design) Bilgisayar Destekli Tasarımkarmaşık çizimlerin bilgisayar kullanılarak kolay ve doğru olarak çizilmesidir.

Detaylı

YÜKSEK HIZLI, DİJİTAL KESİM SİSTEMİ

YÜKSEK HIZLI, DİJİTAL KESİM SİSTEMİ YÜKSEK HIZLI, DİJİTAL KESİM SİSTEMİ YÜKSEK VERİMLİ KESİM KAFASI Malzeme tipine göre değişiklik arz eden kesme hızı 1500 mm/s ye kadar çıkarılarak geleneksel el el kesiminden 4-6 kat daha hızlı kesim sağlar.

Detaylı

HAKKIMIZDA ABOUT US. kuruluşundan bugüne PVC granül sektöründe küresel ve etkin bir oyuncu olmaktır.

HAKKIMIZDA ABOUT US. kuruluşundan bugüne PVC granül sektöründe küresel ve etkin bir oyuncu olmaktır. ABOUT US HAKKIMIZDA FORPLAS ın temel amacı, kuruluşundan bugüne PVC granül sektöründe küresel ve etkin bir oyuncu olmaktır. 25 yılı aşkın üretim deneyimine sahip olan FORPLAS, geniş ve nitelikli ürün yelpazesiyle

Detaylı

1. SINIF GÜZ YARIYILI

1. SINIF GÜZ YARIYILI 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EDİRNE TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU TEKSTİL, GİYİM, AYAKKABI VE DERİ BÖLÜMÜ GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ 1. SINIF GÜZ

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ 6 12 YAŞ ÇOCUK ETEK KALIBI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

BENZERSİZ SORUNLARA BENZERSİZ ÇÖZÜMLER

BENZERSİZ SORUNLARA BENZERSİZ ÇÖZÜMLER BENZERSİZ SORUNLARA BENZERSİZ ÇÖZÜMLER HAKKIMIZDA Promod Ar-Ge Yazılım, dinamik sistem simülasyonu, prototiplemesi, kontrol tasarımı ve gerçeklenmesi alanlarında hizmet veren bir Ar-Ge ve Yazılım kuruluşudur.

Detaylı

- Giysi üretiminde kalıp hazırlama yöntemleri ve kullanılan araç gereçler. - Kalıp hazırlama tekniklerinde kullanılan genel terimler.

- Giysi üretiminde kalıp hazırlama yöntemleri ve kullanılan araç gereçler. - Kalıp hazırlama tekniklerinde kullanılan genel terimler. Ders İzlencesi 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi Program Adı : MODA TASARIMI PROGRAMI Dersin adı: Temel Kalıp Çizimi Dersin veriliş şekli: Yüzyüze Eğitim Dersin genel içeriği: Kalıp hazırlama tekniklerinden

Detaylı

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ. MODA ve TEKSTİL TASARIMI BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ. MODA ve TEKSTİL TASARIMI BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ STAJ ESASLARI STAJ ESASLARI I. GENEL İLKELER Madde 1. Mühendislik Fakültesi ne bağlı Moda ve Tekstil Tasarımı bölümü öğrencilerinin stajlarının amacı, İstanbul Ticaret

Detaylı

LOJİSTİK ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

LOJİSTİK ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ LOJİSTİK ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Mehmet TANYAŞ İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Lojistik Derneği (LODER) Başkanı ORACLE Applications Day 14.03.2006, İSTANBUL SUNUM PLANI Lojistik Yönetimi

Detaylı

Çimtaş Microsoft Lync ile esnek, bütünleşik, yer ve zaman bağımsız kuvvetli bir iletişim altyapısına kavuştu

Çimtaş Microsoft Lync ile esnek, bütünleşik, yer ve zaman bağımsız kuvvetli bir iletişim altyapısına kavuştu Microsoft Lync Projesi Durum: Çimtaş Microsoft Lync ile esnek, bütünleşik, yer ve zaman bağımsız kuvvetli bir iletişim altyapısına kavuştu 5 ayrı lokasyon arasında kuvvetli bir iletişim altyapısına ihtiyaç

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ DÜZ ÖRME KADIN PANTOLON KALIPLARI 542TGD518

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ DÜZ ÖRME KADIN PANTOLON KALIPLARI 542TGD518 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ DÜZ ÖRME KADIN PANTOLON KALIPLARI 542TGD518 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer

Detaylı

ÜRÜN BROŞÜRÜ PRECITEC LR. Ultra hassasiyet gerektiren yüzeyler için optik sensör

ÜRÜN BROŞÜRÜ PRECITEC LR. Ultra hassasiyet gerektiren yüzeyler için optik sensör ÜRÜN BROŞÜRÜ PRECITEC LR Ultra hassasiyet gerektiren yüzeyler için optik sensör 2 PRECITEC LR Ultra hassasiyet gerektiren yüzeyler için optik sensör ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ OPTİK ÖLÇÜMLE SINIRLARI ZORLAYIN

Detaylı

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 İçindekiler Flow nedir? Bir Flow hesabı oluşturmak Oturum açmak Flow Hesabınız Genel Görünüm Flow Hesabınız Kullanım + Add (ekle butonu) Bibliography (Künye/Atıf butonu)

Detaylı

Bilgisayarın Kullanım Alanları Nelerdir?

Bilgisayarın Kullanım Alanları Nelerdir? BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayarın Kullanım Alanları Nelerdir? ŞEYDA BETÜL KÖSE UFUK TAŞDURMAZLI 1 www.bilgisayarnedir.net 2 Bilgisayarın Kullanım Alanları Nelerdir? Bilgisayarın Kullanım Alanları Nelerdir?

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK SAFARİ PANTOLON KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSİ. Bir makine mühendisi üç ana işlevi üstlenir; - Tasarlama - Üretim yönetimlerini geliştirme - Üretimi planlama ve uygulama

MAKİNE MÜHENDİSİ. Bir makine mühendisi üç ana işlevi üstlenir; - Tasarlama - Üretim yönetimlerini geliştirme - Üretimi planlama ve uygulama TANIM Her türlü mekanik sistemin, makinenin, makine elemanlarının belirli kriterler çerçevesinde tasarımını yapan, geliştiren, üretimini planlayan, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler arası ilişki

Detaylı

Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız?

Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız? Lisansüstü Eğitiminizi Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız? Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, 1990 yılında kurulmuş ve ilk mezunlarını 1994

Detaylı

ULUSAL YETERLİLİK [REFERANS KODU] MODELİST SEVİYE 5

ULUSAL YETERLİLİK [REFERANS KODU] MODELİST SEVİYE 5 ULUSAL YETERLİLİK [REFERANS KODU] MODELİST SEVİYE 5 REVİZYON NO: 00 MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU Ankara, 2018 [Referans Kodu]/Modelist (Seviye 5) ÖNSÖZ Modelist (Seviye 5) Ulusal Yeterliliği 5544 sayılı Mesleki

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK PANTOLON KALIBI I ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ABİYE ELBİSE KALIBI Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN GİYSİLERİ DİKİMİ (DÜZ DAR ETEK-KADIN PANTOLONU- BLUZ-ELBİSE-FANTAZİ ELBİSE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN GİYSİLERİ DİKİMİ (DÜZ DAR ETEK-KADIN PANTOLONU- BLUZ-ELBİSE-FANTAZİ ELBİSE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN GİYSİLERİ DİKİMİ (DÜZ DAR ETEK-KADIN PANTOLONU- BLUZ-ELBİSE-FANTAZİ ELBİSE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE

Detaylı

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi Nedir? İşletim sistemi, bilgisayar açılırken hafızaya yüklenen, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için hizmet sağlayan genel amaçlı bir yazılımdır.

Detaylı