2. Tema görev bölmesinde (görev bölmesi: Office programının içinde, sık kullanılan komutları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2. Tema görev bölmesinde (görev bölmesi: Office programının içinde, sık kullanılan komutları"

Transkript

1 29 7 TEMA UYGULAMA Sayfa görünümünde, belge penceresinin altındaki Tasarım düğmesini tıklatın. 7.1 Geçerli sayfaya tema uygulama 1. Biçim menüsünde Tema'yı tıklatın. 2. Tema görev bölmesinde istediğiniz temayı tıklatın. Not Geçerli sayfaya tema uyguladıktan sonra, sayfa artık Web sitesinin varsayılan tema ayarını (varsa) kullanmaz. Bu nedenle, web sitesine uyguladığınız hiçbir tema değişikliği bu sayfayı etkilemeyecektir. 7.2 Seçili sayfalara tema uygulama 1. Klasör görünümünde istediğiniz sayfaları seçin. Nasıl Yapılır? Görünüm menüsünde Klasörler'i tıklatın, sonra Web Sitesi sekmesinde CTRL tuşunu basılı tutup istediğiniz sayfaları tıklatarak birden çok sayfayı seçin. 2. Biçim menüsünde Tema'yı tıklatın. 3. Tema görev bölmesinde (görev bölmesi: Office programının içinde, sık kullanılan komutları sağlayan bir pencere. Konumu ve küçük boyutu bu komutları dosyalarınız üzerinde çalışırken kullanabilmenizi sağlar.) uygulamak istediğiniz temayı tıklatın. Not Tek tek sayfalara tema ayarları uygularsanız, bu sayfalar artık Web sitesinin varsayılan tema ayarını (varsa) kullanmaz. Bu nedenle, Web sitesine uyguladığınız hiçbir tema değişikliği bu sayfaları etkilemeyecektir. 7.3 Web sitesine tema uygulama 1. Biçim menüsünde Tema'yı tıklatın. 2. Tema görev bölmesinde (görev bölmesi: Office programının içinde, sık kullanılan komutları sağlayan bir pencere. Konumu ve küçük boyutu bu komutları dosyalarınız üzerinde çalışırken kullanabilmenizi sağlar.), uygulamak istediğiniz temaya ilişkin küçük resmin üzerine gelip oku tıklatın. 3. Varsayılan tema olarak uygula'yı tıklatın. Not Web sitesinin tamamına tema uyguladığınızda, Microsoft FrontPage site için varsayılan tema ayarladığınızı belirten bir uyarı görüntüler.

2 8 KÖPRÜLER Temel Bilgiler FrontPage kullanarak sayfalarınıza köprü eklemek kolaydır. Aslında bir köprü yalnızca üç adımda eklenebilir. İlk olarak metni veya resmi seçersiniz. Sonra Ekle menüsünde Köprü'yü tıklatırsınız. Temelde işlem budur. Bunu yaptıktan sonra, aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı seçenek görürsünüz Bir metin veya resim seçin. Ekle menüsünü tıklatın. Köprü'yü tıklatın. Köprüler yalnızca, sizi başka yerlere taşıyan mavi renkli, altı çizili sözcükler değildir. Ardında, bağlantı tıklatıldığında nereye gidileceğini tarayıcıya belirten HTML kodunda bir URL yer alır. Soldaki örneğe göz atın. "Microsoft Web sitesi" bir köprü örneğidir. Bunun altında, bağlantı için HTML'in görünüşü yer alır. HTML'in anlamına fazla takılmayın. Yalnızca, tırnak işaretleri içinde yer alan bölüme dikkat edin. Bu bir URL'dir ve tıklattığınızda bağlantı sizi buraya götürür. Şekil 8-1 HTML kodunun bu köprü için görünüşü URL NEDİR? URL, bir dosyanın Internet'teki benzersiz adresidir. URL deyiminin anlamı Tekdüzen Kaynak Belirleyicisi'dir (Uniform Resource Locator). Buna göre, URL'ler Web sayfası, resim veya ses dosyası gibi bir kaynağın konumunu belirtir.

3 Kuşkusuz Web'te gezindiğiniz sırada Web tarayıcınızın adres çubuğunda bazı URL'ler görmüşsünüzdür. Burada tipik bir URL örneği gösterilmiştir. 31 Çoğu zaman buradaki gibi, Internet'teki dosyalara bağlantı olan URL'ler kullanırsınız. Ancak, bir kuruluşun intranet sitesinde veya ağ sunucusunda bulunan dosyalara bağlantı olan bazı URL'ler de kullanabilirsiniz. Protokol Web sunucusu Yol Dosya adı Tutturucu URL sözdizimi solda gösterilmiştir. Burada, sözdiziminin farklı bölümlerinin açıklaması yer almaktadır: Protokol Protokol genellikle biçiminde olup, köprü metni iletim protokolü anlamına gelir. Bu, Internet'te bulunan bir sayfa veya dosyaya erişmek için kullanılan yöntemdir. Ayrıca, bir ağda uzak konumlar arasında dosya aktarmanıza olanak sağlayan ftp:// protokolü veya bir yerel ağdaki bilgisayarda bir dosyaya bağlanmanıza olanak sağlayan file:// protokolü gibi protokoller de kullanabilirsiniz. Web sunucusu Bu, bağlanmak istediğiniz dosyayı içeren sunucudur. Internet'te, Web sunucuları tipik olarak, adresindeki gibi "www" biçimini kullanır. Bir intranette ise Web sunucusu, biçiminde yalnızca bilgisayarın adından oluşur. Yol Bu, bağlanmak istediğiniz dosyayı içeren klasör veya klasörlerdir. Bu örnekte, "office" ve "ürünlerinfo" yolu oluşturan iki klasördür. Dosya adı Bağlanmak istediğiniz dosyanın adıdır. Tutturucu FrontPage de Yer İşareti olarak da bilinen tutturucular, sözdiziminde isteğe bağlı olarak kullanılan öğedir. Her zaman tutturucu kullanmanız gerekli değildir. Tutturucular tipik olarak, bir sayfanın en üstüne bağlanmak yerine daha belirgin bir yere bağlanmak istediğiniz zamanlarda kullanılır. Ancak, bir Web sayfası içinde sizi bu sayfanın en başına geri götürmek için de kullanılabilir. # simgesi tutturucuyu URL'nin diğer bölümlerinden ayırır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, URL'ler yalnızca köprülerde kullanılmaz. Resimleri görüntülemek, ses dosyalarını çalmak veya Internet'teki dosyalara başvurmak için de kullanılır.

4 Mutlak ve Göreli URL URL'ler bu kadar sık kullanıldığından, iki tür URL olduğunu anlamak önemlidir: mutlak URL'ler ve göreli URL'ler. Bir mutlak URL örneği; URL sözdiziminin gerekli tüm parçalarına sahip olduğuna dikkat edin: Göreli URL lere örnekler ürünler/ball.htm default.htm ürünler/pricing/list.htm /hat.htm Mutlak URL'ler daha önce size gösterdiğimiz URL sözdiziminin her parçasını kesin olarak içerir (isteğe bağlı olan tutturucu hariç). Mutlak URL'ler, Web siteniz dışında bulunan sayfalara bağlanmanız gerektiğinde yararlı olur. Örneğin, ek bilgi edinmek için başka birinin sitesine bağlanmak isterseniz, bu bağlantı için mutlak URL kullanırsınız. Göreli URL'ler daha kısadır URL sözdiziminin her parçasını içermezler. Sözdiziminin belirtilmeyen bölümleri için, tarayıcı geçerli sayfanın bölümlerini kullanır. Bu yüzden konumları geçerli sayfaya açısından göreli olduğu için, bunlara göreli URL denmektedir. Örneğin, en yaygın göreli URL'lerden biri buradaki gibi tek dosya adı içerir: varsayılan.htm Bu örnekte, tarayıcı URL sözdiziminin eksik bölümlerinin (protokol, sunucu adı ve yol) geçerli sayfanınkiyle aynı olduğunu varsayar. Yapması gereken tek şey, "varsayılan.htm" dosyasını geçerli sayfayla aynı klasörde bulmaktır. Görsel bir örnek için, soldaki çizime bakın. Göreli URL'ler iki nedenle gerçekten çok kullanışlıdır. Daha kısa oldukları için, Web sayfalarınıza köprü eklerken bunları kullanmak daha kolaydır. Ve en önemlisi, bir sayfa grubunu taşımayı denediğinizde, sayfalar bir birine göre aynı, göreli konumdaysa tüm URL'leri değiştirmeniz gerekmez. Bu nedenle, Web siteniz içinde yer alan sayfalara bağlanmak için her zaman göreli URL'ler kullanmalısınız. Web siteniz klasör hiyerarşisine göre düzenlenmişse, hiyerarşi içinde yukarı ve aşağı konumlarda bulunan dosyaları gösteren göreli URL'leri nasıl oluşturacağınızı bilmeniz gerekir. Örneğin, aşağıdaki URL klasör hiyerarşisinde daha aşağıda yer alan bir bir dosyayı göstermektedir: ürünler/top.htm

5 Soldaki çizime dikkat edin: Geçerli sayfa "varsayılan.htm" ise, tarayıcı "ürünler" klasörünün " varsayılan.htm" klasörünün ("Web sitesi") olduğu klasörde bulunduğunu varsayar. Buna göre, "ürünler" bir klasör olduğuna göre, tarayıcı "top.htm" dosyasını bu klasörde bulur. 33 Aşağıdaki URL biraz daha uzundur ve hiyerarşide daha aşağıda yer alan bir klasörü göstermektedir. İki klasör adıyla başlar ve bir dosya adıyla sona erer. ürünler/fiyatlar/list.htm Sağdaki çizime bakın: Geçerli sayfa "varsayılan.htm" ise, tarayıcı "ürünler" klasörünün "varsayılan.htm" klasörünün ("Web sitesi") olduğu klasörde bulunduğunu varsayar. Bu klasörün içinde, "fiyatlar" klasörünü bulur. Sonunda da, "liste.htm" dosyasını açar. Yandaki göreli URL, şimdiye kadar gördüklerinizden çok farklı görünebilir. İki nokta ve bir eğik çizgi ile başlar.../varsayılan.htm Bu durum biraz farklıdır. Geçerli sayfa "top.htm" ise, tarayıcı "varsayılan.htm" dosyasının "top.htm" dosyasının bulunduğu ("ürünler") klasöründen bir klasör yukarıda olduğunu varsayar. Solda bu durumu gösteren başka bir görsel örnek bulunmaktadır. Not: Çok sayıda nokta ve eğik çizgi içeren,../../varsayılan.htm gibi URL'ler görebilirsiniz. Her../ dizisi hiyerarşide daha yukarıda bulunan bir klasörü gösterir. 8.2 Köprü Hedefleri Artık köprüler ve URL'lerin temellerini öğrendiğinize göre, şimdi köprülerin sizi götürebileceği farklı yerleri göstereceğiz. Ayrıca, belirli bir durumda hangi hedefi kullanacağınıza kolayca karar verebilmeniz için sizinle hedef seçeneklerini kullanmaya yönelik bazı stratejileri paylaşacağız. Köprülerinizin nereye gideceği size bağlıdır. Aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç seçeneğiniz vardır. Bu derste, daha genel bazı hedefler ele alınmıştır: Başka bir Web sitesine Sitenizdeki başka bir dosyaya Bir sayfa içinde belirli bir yere Bir e-posta adresine 8.3 Başka Bir Web Sitesine Link Verme Başka sitelere bağlanmak için mutlak URL kullanırsınız. Mutlak URL kullanırken, aklınızdan çıkarmamanız gereken bazı önemli şeyler vardır: Bir bağlantı başka bir siteye gidiyorsa, siteniz dışında yer alan dış sitelere gittikleri için bunlara FrontPage'de "dış bağlantılar" adı verilir.

6 34 Mutlak URL'ler, doğrudan denetiminiz altında olmayan Web sitelerine bağlandığından, bağlantı bir noktada bozulabilir. Bir bağlantının bozulmasının olası nedenleri sitenin kullanım dışı olması veya bu siteyi oluşturanın site veya dosyayı yeniden adlandırmasıdır. Böyle sorunlar olup olmadığını denetlemek için, FrontPage'i kullanarak bağlantıları doğrulayabilirsiniz. Bkz. Sayfa 38 Bölüm 8.8 Bozuk Köprüleri Düzeltme 1. Önce yeni bir sayfa açın. 2. Bu sayfaya sitenize giren kişileri yönlendireceğiniz site isimlerini yazınız. Yazdığınız maddeyi şekildeki gibi seçiniz. Standart araç çubuğunda, Köprü Ekle'yi tıklatın. 3. Köprü Ekle penceresinin alt tarafındaki Adres bölümüne yönlendirilmek istenilen sayfanın adresini yazın. Tamam düğmesini tıklayarak işlemi onaylayın. Buraya kadar link verme işlemi tamamlanmış oldu. 4. Yeni Pencere: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi sayfasını yeni pencerede açtırmak için: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi yazısı seçili iken tekrar Köprü Ekle düğmesine tıklayalım. Bu sefer karşımıza Köprü Düzenle penceresi açılacaktır. Köprü Düzenle penceresinin sağ tarafında bulunan Hedef Çerçeve düğmesine tıklayınca Hedef Çerçeve Penceresi açılacaktır. Burada Yeni Pencere maddesini işaretleyiniz. Tüm pencereleri onaylayarak kapatın.

7 35 Şekil 8-2 sayfanızdaki linklerin yeni bir sayfada açılması için Hedef çerçeve komutunu kullanmalısınız. 5. Sayfanızda yer alan diğer bağlantıları da benzer şekilde ayarladıktan sonra sayfanızı kaydedin. 8.4 Var olan Sayfaya ya da Dosyaya Köprü Oluşturma Site içerisinde bir sayfaya köprü verilebilmesi için daha önceden o sayfa hazırlanmış olmalıdır. 1. Köprü olarak kullanmak istediğiniz metni veya resmi seçin. 2. Metni veya resmi seçmiyorsanız, hedef URLköprü metni olarak görüntülenir. 3. Standart araç çubuğunda, Köprü Ekle'yi tıklatın. 4. Bununla ilişkilendir altında Var olan Dosya veya Web Sayfası'nı tıklatın. 5. Hedef olarak kullanmak istediğiniz sayfayı veya dosyayı seçin. Şekil 8-3 Bilgisayarımızda bulunan bir dosyaya web sayfamızda köprü oluştrurabiliriz. 8.5 Yeni sayfaya köprü oluşturma 1. Köprü olarak kullanmak istediğiniz metni veya resmi seçin. 2. Standart araç çubuğunda, Köprü Ekle'yi tıklatın. 3. Bağla altında, Yeni Belge Oluştur'u tıklatın. 4. Yeni belgenin adı kutusuna, oluşturmak ve bağlanmak istediğiniz dosyanın adını yazın. 5. Başka bir konumda belge oluşturmak istiyorsanız, Tam yol altında, Değiştir'i tıklatın, dosyayı oluşturmak istediğiniz konuma gidin ve Tamam'ı tıklatın. 6. Düzenleme zamanı altında, dosyayı şimdi mi, daha sonra mı düzenlemek istediğinizi belirtin 8.6 Aynı Sayfada Köprü (Yer imi)kullanma Bir konu hakkında sayfalarca makale yazdınız. Yazdığınız makaleyi alt başlıklar halinde toplayarak konuya açıklık getirmeye çalıştınız. Yaptığınız bu çalışmayı internet ortamında okuyucularınızla paylaşmak istiyorsunuz. Makaleniz o kadar uzun ki okuyucularınızın sıkılmasından korkuyorsunuz. O zaman okuyucularınızın makale içerisinde merak ettikleri ya da okumak istedikleri bölümlere daha kolay ulaşabilmeleri için sayfanızda Yer imi kullanmak zorundasınız.

8 Öncelikle sitenizde yayınlanması için bir konu seçiniz ve bu konu hakkında makale bulunuz. İnternetten de yararlanabilirsiniz. 36 Bu dokümanımızda internetle ilgili bir makale hazırladık ve şekilde de görüldüğü gibi sayfamıza kopyaladık. Konu başlıklarımızı ise sayfa başına yerleştirdik. Okuyucunun istediği bilgiye daha kolay ulaşabilmesi için sayfa içi link (yer imi) vereceğiz. Böylelikle okuyucu aradığı bilgiye sayfa içinde gezerek değil konu başlıklarını tıklayarak ulaşacaktır. 1. İlk olarak İnternet Nedir? Konu başlığını metnin içinden seçerek Ekle/Yer İmi (Ctrl+G) menüsünden Yer İşareti penceresini açın. 2. Açılan Yer işareti penceresinde Yer işareti adı bölümüne İnternet Nedir? başlığı otomatik olarak gelecektir. Tamam düğmesini tıklayarak pencereyi kapatın. İnternet Nedir? isimli başlığın altı kısa çizgilerle çizilmiş olarak görülecektir. 3. Makaleye ait tüm konu başlıklarına aynı yöntemle yer imi veriyoruz. Yer imi verdiğimiz konu başlıkları Yer İşareti penceresinin Bu Sayfadaki Diğer Yer İşaretleri: bölümünde görülecektir. 4. Yer imi verme işlemlerini bitirdikten sonra artık yer imi verdiğimiz başlıklara sayfa başında bulunan konu başlıklarını seçerek link verebiliriz. Bunun için sayfa başında bulunan İnternet Nedir? cümlesini seçin. 5. Standart araç çubuğunda, Köprü Ekle'yi tıklayarak Köprü Ekle penceresini açın. Açılan pencerenin sol tarafında bulunan bağla bölümünde Bu Belgede Yerleştir bölümünü seçin. Yer işaretlerinin bulunduğu bölümde daha önceden yaptığınız yer imleri görülecektir. Buradan hangi bölüme gitmek istiyorsanız o yer imini seçin. İnternet Nedir? yer imini seçerek onaylayın ve pencereyi kapatın.

9 37 6. Sayfa başındaki bütün konu başlıklarına bu yöntemi uygulayın. 7. Sayfanızı kaydedin. 8.7 E-Posta Adresine Köprü Oluşturma Bir e-posta adresine giden bağlantı, Web ziyaretçisinin varsayılan e-posta programında yeni bir e- posta penceresi oluşturur. Bu bağlantı sizi bir sayfaya veya dosyaya götürmez. Bunun yerine, bu seçenek Web ziyaretçisinin varsayılan e-posta programında yeni bir e-posta iletisi oluşturur. Ayrıca, Kime: satırına otomatik olarak bir e-posta adresi yerleştirir. Web ziyaretçilerinden e-posta almak isterseniz bu tür bağlantı kullanabilirsiniz. Örneğin, "Bize ulaşın" veya "Önerilerinizi bize iletin" tümceleri bu bağlantılarda kullanılan tipik tümcelerdir 1. Köprü olarak kullanmak istediğiniz metni veya resmi seçin. Metin veya resim seçmezseniz köprü metni olarak hedef URL görüntülenir. 2. Standart araç çubuğunda, Köprü Ekle'yi tıklatın. 3. Bununla İlişkilendir altında, E-posta Adresi'ni tıklatın. 4. E-posta adresi kutusuna istediğiniz e-posta adresini yazın veya Son kullanılan e-posta adresleri kutusundan bir e-posta adresi seçin. 5. Konu kutusuna e-posta iletisinin konusunu yazın. Not Bazı Web tarayıcıları ve e-posta programları konu satırını tanımayabilir

10 8.8 Bozuk Köprüleri Düzeltme 38 Kopuk köprüler, hiçbir yere ulaştırmayan bağlantılardır. Bunlar çoğunlukla bir sayfanın kaldırılması veya konumunun değiştirilmesi nedeniyle oluşur. Kopuk Bağlantılar Raporu'yla kopuk bağlantıları saptayabilir ve düzeltebilirsiniz. Web ziyaretçilerinin bozuk bir köprü tıklattıklarında görebilecekleri tipik iletilere örnekler "Sayfa görüntülenemiyor" veya "404 - Nesne Bulunamadı"? Bozuk köprülerin nedeni genellikle, bir sayfanın kaldırılması veya bir sayfanın konumunun değiştirilmesidir. Ayrıca sayfa veya dosya adının yanlış yazılmasından da kaynaklanabilir. Bozuk Köprüler Raporu'nu kullanarak, bozuk köprüleri, Web sitenizi yayımlamadan önce yakalayabilirsiniz. Bozuk bir köprüyü çift tıklatın. Doğru dosya adını yazın. Veya doğru konumu gösterin. Köprüyü tüm sayfalarda düzeltin. Bozuk Köprüler Raporu'nu çalıştırmadan önce, bir FrontPage Web sitesini açmanız gerekir rapor tek sayfalarda çalışmaz. Hazır olduğunuzda, raporu Rapor görünümünden çalıştırabilirsiniz. Rapor iki tür köprüyü denetler: iç bağlantılar ve dış bağlantılar. İç bağlantılar Web sitenizde bulunan sayfaları gösterir, örneğin, Default.htm veya AboutUs.htm. Dış bağlantılar Web siteniz dışındaki siteleri gösterir. Örneğin, adresine bir bağlantınız olabilir.

11 39 Varolmayan veya yanlış yazılmış bir sayfaya giden tüm iç bağlantılar Bozuk durumuna girer. Burada görüldüğü gibi, bozuk bir bağlantıyı çift tıklattığınızda, doğru dosya adını yazabilir veya doğru konumu gösterebilirsiniz. Daha önce Bilinmeyen durumunda olan dış bağlantılar. Bozuk Köprüler Raporu'nu çalıştırdığınızda, FrontPage dış bağlantıları doğrulamak isteyip istemediğinizi sorar. Bu denetleme, dış bağlantılarınızın Web'de geçerli ve kullanılabilir siteleri göstermesini sağlar. "Evet"i seçerseniz, Internet bağlantınızın kesilmemiş olduğuna dikkat edin. Varsayalım ki link. htm sayfamızda Zonguldak Karaelmas Üniversitesi bağlantısında URL adresini yanlış girmiş olalım. Link. htm sayfasını açtıktan sonra Görünüm-Raporlar-Site Özeti komutunu verelim. Rapor listesinden Kopuk Köprüler'i tıklatın. Köprü sütununda, durumu Bozuk olarak gösterilen bir köprüyü çift tıklatın, sonra köprü Köprüyü bununla değiştir: kutusuna doğru URL adresini yazın. 9 PARAGRAF VE METİN BİÇİMLENDİRME 9.1 Paragraf biçimlendirmek Biçimlendirme Araç Çubuğunu Kullanmak Biçimlendirme araç çubuğunu kullanarak paragraf stilini veya hizalamasını değiştirmek yada kenarlık uygulamak için aşağıdaki adımları izleyin: 1. Biçimlendireceğiniz paragraf(lar)ı seçin. Ya da tek bir paragraf biçimlendirmek için ekleme noktasını paragrafın içinde bir yere yerleştirin 2. Biçimlendirme araç çubuğundaki denetimleri aşağıdaki gibi kullanın.

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur.

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur. Yazı Tipi Stili HTML kodları 47 Kalın İtalik Altı Çizili 9.2.6 Metin yükseltme veya alçaltma 1. Sayfa görünümünde, belge penceresinin altındaki Tasarla düğmesini tıklatın. 2.

Detaylı

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 6 1.1 Frontpage 2003 ün açılması Frontpage 2003 ü çalıştırabilmek için Başlat/Programlar/ Microsoft Office Microsoft Office Frontpage 2003 yolu izlenir. FrontPage 2003,

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Publisher 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu En sevdiğiniz komutları

Detaylı

Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi

Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi Word 2003 açtıktan sonra ARAÇLAR>SEÇENEKLER tıklanır. Karşımıza bu tür ekran çıkar. İlk komut Arka planda yeniden sayfalandır ; Siz çalışırken belgeleri otomatik olarak

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Access 2013 önceki sürümlerden farklı görünmektedir, dolayısıyla öğrenme eğrisini en aza indirmenize yardımcı olmak üzere bu kılavuzu hazırladık. Ekran boyutunu değiştirme

Detaylı

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 6 1.1 Frontpage 2003 ün açılması Frontpage 2003 ü çalıştırabilmek için Başlat/Programlar/ Microsoft Office Microsoft Office Frontpage 2003 yolu izlenir. FrontPage 2003,

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

Aşağıdaki örnekte, aynı düzen tablosu ve hücreleri içerikle birlikte gösterilmektedir.

Aşağıdaki örnekte, aynı düzen tablosu ve hücreleri içerikle birlikte gösterilmektedir. 12 DÜZEN TABLOLARI Microsoft Office FrontPage 2003 programında düzen tabloları ve hücrelerini kullanarak, profesyonel görünümlü Web sayfası düzenleri oluşturabilirsiniz. Düzen tablosu, sayfa düzeni için

Detaylı

4 Front Page Sayfası Özellikleri

4 Front Page Sayfası Özellikleri 4 Front Page Sayfası Özellikleri İsterseniz Frontpage penceresinin sağ tarafından, isterseniz araç çubuklarından faydalanarak yeni bir sayfa açın. Frontpage te çeşitli sayfa şablonları bulunmaktadır. Ancak

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Word 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu Buradaki komutlar her zaman

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz.

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz. Metin işlemleri Bu bölümde belgenizde değişiklik veya düzenleme yapmak istediğinizde ihtiyaç duyacağınız işlemler ile metin girişini kolaylaştıracak araçlara yer verilmiştir. Dolaşma Belge içinde dolaşmak

Detaylı

Aaraçlar Menüsünden Seçeneklerden Görünüm

Aaraçlar Menüsünden Seçeneklerden Görünüm Word 2003 açtığımızda ARAÇLAR>SEÇENEKLER>GÖRÜNÜM açılır. anlatılcaktır. karşımıza bu ekran çıkar burdaki komutlar altda İlk Görev Bölmesi Word'ü ilk başlattığınızda Başlarken görev bölmesini görüntüler.

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

1.1 Web Kavramlar. 1.1.1.3 URL terimini tanımlayınız ve anlayınız.

1.1 Web Kavramlar. 1.1.1.3 URL terimini tanımlayınız ve anlayınız. 1.1 Web Kavramlar 117 Anahtar 7erim/er 1.1.1.1 Web ve Internet terimlerini tanımlayınız. Her birinin anahtar özelliklerini tanımlayınız. Web bir Internet hizmetidir. Web Internet üzerinde bağlantılı html

Detaylı

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 )

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 25.09.2017 METİN VE GÖRÜNÜM DÜZENLEME ETİKETLERİ : etiketleri dökümana başlık eklemek için kullanılır. etiketinde ki x ifadesi 1 den 6 ya kadar

Detaylı

Animasyon Teknikleri, Ses ve Video İşlemleri 1 / 18

Animasyon Teknikleri, Ses ve Video İşlemleri 1 / 18 Animasyon Teknikleri, Ses ve Video İşlemleri 1 / 18 4. SEMBOLLER Animasyon yazılımı çizilen şekilleri veya çalışma içerisine aktarılan şekilleri sembollere dönüştürerek kütüphanede saklayabilir. Kütüphanede

Detaylı

Outlook 2010 a geçiş

Outlook 2010 a geçiş Bu Kılavuzda Microsoft Microsoft Outlook 2010 un görünüşü çok farklı olduğundan, öğrenme çabasını en aza indirmede size yardımcı olmak amacıyla bu kılavuzu hazırladık. Yeni arabirimin önemli bölümlerini

Detaylı

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma Genel Ekran Görünümü 1.Ofis Düğmesi 2.Hızlı Erişim Araç Çubuğu 3.Belge Başlığı 4.Menüler 5.Menü Şeridi 6.Kaydırma Çubuğu 7.Cetveller 8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı

Detaylı

ÜNİTE 6 ÜNİTE 5 MICROSOFT WORD- II TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE 6 ÜNİTE 5 MICROSOFT WORD- II TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜNİTE 5 MICROSOFT WORD- II İÇİNDEKİLER Sayfa Rengi, Sayfa Kenarlıkları,Sayfa Sonu Ekleme Köprü Eklemek Üst ve Alt Bilgi,Sayfa Numaraları Ekleme Çizim Araçları Şekil Ekleme Resim Ekleme Küçük Resim Ekleme

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU Üniversitemiz Webmail servisi yenilenmiş olup Roundcube webmail üzerinden servis vermeye başlamıştır. Daha önce kullanılan SquirrelMail servisi https://oldwebmail.cankaya.edu.tr/

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği Microsoft WORD 1. PENCERE ELEMANLARI VE GÖRÜNTÜLEME BİÇİMLERİ 1.1. Genel Bilgiler 1.2. Ekran Görünümleri 1.3. Metin Sınırları ve Basımda Çıkmayan

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

Android telefonunuzda Office 365'i kullanma

Android telefonunuzda Office 365'i kullanma Android telefonunuzda Office 365'i kullanma Hızlı Başlangıç Kılavuzu E-postayı denetleme Office 365 hesabınızdan e-posta göndermek ve almak için Android telefonunuzu ayarlayın. Takviminizi nerede olursanız

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları. IPera İletişim Teknolojileri

U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları. IPera İletişim Teknolojileri U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları Başlarken İletişim yönetimi için gerekli tüm araçları sunan OfisTelefonu 07 programları Abakus 360, T-Panel ve T-CRM, bir kuruluştaki

Detaylı

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu MS WORD 5. BÖLÜM Bölüm Adı: SAYFA DÜZENİ Bölümün Amacı: Sayfa yapısı ve düzenini değiştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ofis temalarını bilir. 2. Kenar boşluklarını, sayfa yönlendirmesini,

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım )

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım ) WEB E-POSTA AYARLARI Outlook 2003 Ayarı Outlook 2007 Ayarı Outlook 2010 Ayarı Gmail Ayarı Hotmail Ayarı Tüm Ayarlar İçin Gelen posta sunucusu (POP3) ve giden posta sunucusu (SMTP) ye bnposta.bingol.edu.tr

Detaylı

08.11.2015 WORD KULLANIMI

08.11.2015 WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı sağlar. Yeni

Detaylı

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için:

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: Biçimleme Metin biçimleme Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: 1. Hizalamak istediğiniz metni seçin. 2. Giriş sekmesini

Detaylı

ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014. www.assam.org.tr ASSAM

ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014. www.assam.org.tr ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014 ASSAM İçindekiler Önsöz... 3 ASSAM Web Sitesinde Makale Yayınlamak... 4 ASSAM Web Sitesine Nasıl Girerim?...

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Excel 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu'na komutlar ekleme Şeridi

Detaylı

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin: Satır/Sütun/Hücre Ekleme Paket Programlar Not_04 Oluşturduğunuz tabloya satır, sütun ve hücre ekleyebilirsiniz. Bunun için ekleme yapacağınız hücreye tıklayın ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Detaylı

1. BELGE İŞLEMLERİ. Şekil 1.2: Open Office ilk açıldığında gelen ekran

1. BELGE İŞLEMLERİ. Şekil 1.2: Open Office ilk açıldığında gelen ekran 1.1. Arayüz 1. BELGE İŞLEMLERİ Open Office içerisinde hesap tablosu programının arayüzünü inceleyelim. Şekil 1.1:Sunum programını çalıştırma Sunum programını çalıştırmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebiliriz.windows

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

Her bir ofis programının olduğu gibi FrontPage inde bir dosya uzantısı vardır. Bunlar *.html veya *.htm dosya uzantılarıdır.

Her bir ofis programının olduğu gibi FrontPage inde bir dosya uzantısı vardır. Bunlar *.html veya *.htm dosya uzantılarıdır. FrontPage Nasıl Kullanılır? 1 Giriş FrontPage programı kolay şekilde web siteler hazırlayabileceğiniz ofis yazılımlarından birisidir. Hiçbir kod bilgisi gerektirmeden tasarımlarını kolay şekilde yapabileceğini

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile tasarım düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Tema ne demektir? Temayı oluşturan ögeler nelerdir? Araştırınız. Arka plan ne demektir?

Detaylı

A. IMAP ve POP ayarlarını etkinleştirmek için sıradaki adımları takip edebilirsiniz.

A. IMAP ve POP ayarlarını etkinleştirmek için sıradaki adımları takip edebilirsiniz. AHİEVRAN ÜNİVERSİTESİ EPOSTA AYARLARI İçindekiler AHİEVRAN ÜNİVERSİTESİ EPOSTA AYARLARI.... 1 A. IMAP ve POP ayarlarını etkinleştirmek için sıradaki adımları takip edebilirsiniz.... 1 B. Eposta Yönlendirme...

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI V. Ünite VERİ TABANI UYGULAMALARI A. BAŞLANGIÇ B. BİR VERİ TABANI YARATMA C. FORMLARIN KULLANIMI D. BİLGİYE ERİŞİM E. RAPORLAMA 127 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Veri tabanı programları hangi amaç için

Detaylı

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu MS POWERPOINT 2010 PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları ve taslaklar

Detaylı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı İçindekiler Bakanlık E-Posta Hizmetleri ve Sistem Ara yüzü E-posta Hizmetlerinin Outlook Programına Bağlanması Outlook 2010 Kullanımına ilişkin temel bilgiler

Detaylı

Google Chrome Kullanıyorsanız; Microsoft Internet Explorer Kullanıyorsanız;

Google Chrome Kullanıyorsanız; Microsoft Internet Explorer Kullanıyorsanız; Öncelikle şöyle kısaca değinelim Proxy (Vekil sunucu) Nedir? Zaman zaman yetkili sunucu veya proxy olarak da anılan Vekil sunucu, internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Bu durumda, örneğin

Detaylı

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 4

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 4 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 4 Powerpoint bir prezentasyon yani sunu hazırlama programıdır. Anlatılan her konuya görsel olarak güçlü bir destek sağlarken hareketli resim, yazı ve efektlerle kişileri etkilemektedir.

Detaylı

Office 365'i Windows Phone'unuzda kullanma

Office 365'i Windows Phone'unuzda kullanma Office 365'i Windows Phone'unuzda kullanma Hızlı Başlangıç Kılavuzu E-postayı denetleme Office 365 hesabınızdan e-posta göndermek ve almak için Windows Phone'unuzu ayarlayın. Takviminizi nerede olursanız

Detaylı

K12 Uzantılı E Posta Kullanım Ve Kurulum Klavuzu

K12 Uzantılı E Posta Kullanım Ve Kurulum Klavuzu K12 Uzantılı E Posta Kullanım Ve Kurulum Klavuzu Bu klavuz bakanlığımızca kurumlara sağlanan kurumkodu@meb.k12.tr şeklindeki e posta adreslerinin genel özellikleri ve kullanımı esnasında dikkat edilecek

Detaylı

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.)

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) AYRANCILAR ORTAOKULU BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) SORU 9-) Yandaki butonun görevi nedir? 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ EPOSTA AYARLARI

FIRAT ÜNİVERSİTESİ EPOSTA AYARLARI FIRAT ÜNİVERSİTESİ EPOSTA AYARLARI İçindekiler FIRAT ÜNİVERSİTESİ EPOSTA AYARLARI... 1 A. IMAP ve POP ayarlarını etkinleştirmek için sıradaki adımları takip edebilirsiniz.... 1 B. Eposta Yönlendirme...

Detaylı

Fiery seçenekleri 1.3 yardımı (sunucu)

Fiery seçenekleri 1.3 yardımı (sunucu) 2015 Electronics For Imaging. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 29 Ocak 2015 İçindekiler 3 İçindekiler...5 Bir Fiery seçeneğini etkinleştirme...5

Detaylı

iphone veya ipad'inizde Office 365 kullanma

iphone veya ipad'inizde Office 365 kullanma iphone veya ipad'inizde Office 365 kullanma Hızlı Başlangıç Kılavuzu E-postayı denetleme Office 365 hesabınızdan e-posta göndermek ve almak için iphone veya ipad'inizi ayarlayın. Takviminizi nerede olursanız

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU

EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU İçindekiler Sisteme Giriş Yapma... 2 Sanal Ders Oluşturma... 3 Sisteme Materyal Yükleme... 13 Sisteme Sanal Ders Videosunu

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Excel menü çubuğunda bulunan, Ekle menüsünün içerik ve uygulamaları Biçim menüsünün içerik ve uygulamaları Veri menüsünün içerik ve uygulamaları

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 EXCEL DE GRAFİK UYGULAMA GRAFİKLER Grafikler, çok sayıda verinin ve farklı veri serileri arasındaki ilişkinin anlaşılmasını

Detaylı

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu İnternet tarayıcınıza(internet Explorer vb.) www.wikispaces.com adresini yazıp enter tuşuna bastığınızda yukarıdaki ekranla karşılaşacaksınız. Önceden oluşturmuş olduğunuz

Detaylı

E-Posta Hesabı Oluşturma

E-Posta Hesabı Oluşturma E-Posta Hesabı Oluşturma Elektronik Posta (E-posta) Nedir? Elektronik posta (e-posta) internet ortamından gönderilen dijital (elektronik) mektuptur. Bir başkasına e-posta gönderebilmemiz için öncelikle

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint Genel Bilgiler Microsoft PowerPoint 2010, güçlü bir sunu programıdır. PowerPoint ile herhangi bir konu hakkında etkili

Detaylı

MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1

MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1 MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1 Kelime İşlemci I. Uygulamanın Kullanımı A. Kelime İşlemcisiyle İlk Adımlar B. Ayarların Yerleştirilmesi C. Kaydetmek D. Yardım Fonksiyonlarını Kullanma II. Temel İşlemler

Detaylı

2000 de Programlarla Çalışmalar

2000 de Programlarla Çalışmalar Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar 24 3 Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar Programları Başlatmak Programları başlat menüsünü kullanarak, başlatmak istediğiniz programın simgesini çift tıklayarak

Detaylı

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon Ecat 8 Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon 2015 01.01 1 Ecat8 Nedir? Firmaların elektronik yedek parça kataloğu ihtiyacını karşılamak için Hakbim Bilgi İşlem tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam

Detaylı

IV. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER ELEKTRONİK TABLOLAMA

IV. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER ELEKTRONİK TABLOLAMA IV. ELEKTRONİK TABLOLAMA Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER 99 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Excel le Word ün farklılıkları neler olabilir?

Detaylı

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2012 için

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2012 için DataPage+ 2012 için Son Güncelleme: 29 Ağustos 2012 İçindekiler Tablosu Önkoşul Olan Bileşenleri Yükleme... 1 Genel Bakış... 1 Adım 1: Setup.exe'yi Çalıştırın ve Sihirbazı Başlatın... 1 Adım 2: Lisans

Detaylı

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir.

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Sayfa numarası ekleme: Ekle menüsünden sayfa numaraları seçeneğine tıklandığında Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Tarih ve saat ekleme: Ekle menüsünden Tarih

Detaylı

Doç. Dr. İsmail Rakıp Karaş www.ismailkaras.com irkaras@gmail.com. Hazırlayan: İdris Kahraman

Doç. Dr. İsmail Rakıp Karaş www.ismailkaras.com irkaras@gmail.com. Hazırlayan: İdris Kahraman 7. Doç. Dr. İsmail Rakıp Karaş www.ismailkaras.com irkaras@gmail.com Hazırlayan: İdris Kahraman Dreamweaver Dreamweaver en iyi web editör yazılımlarından biridir. Biz tasarım modunda çalışırken,dreamweaver

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint PowerPoint Sekmelerinin Tanıtımı Dosya Sekmesi Giriş Sekmesi Ekle Sekmesi Tasarım Sekmesi Geçişler Sekmesi Animasyonlar

Detaylı

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma F İLETİLER Konuya Hazırlık 1. E-posta adresinden yeni bir ileti nasıl oluşturulur? 1. İLETI GÖNDERME a. Yeni bir ileti oluşturma: Yeni bir ileti oluşturmak için Dosya/Yeni/E-posta iletisi seçilebileceği

Detaylı

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır.

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. NOTLAR: 1. Bir Klasörün içindeki bir dosyayı fare sol tuşunu basılı

Detaylı

Microsoft FrontPage 2003. Web Sitesi Hazırlama. Ögr.Gör.N.Nilgün Çokça

Microsoft FrontPage 2003. Web Sitesi Hazırlama. Ögr.Gör.N.Nilgün Çokça Microsoft FrontPage 2003 Web Sitesi Hazırlama Ögr.Gör.N.Nilgün Çokça Microsoft FrontPage 2003 Web Sitesi Hazırlama Ikinci Bölüm İçindekiler İçindekiler i Microsoft FrontPage 2003 2 Atlama Menüsü Eklemek:

Detaylı

Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları

Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları 1 BÖLÜM 1 BELGE İŞLEMLERİ Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları 1. Aşağıdakilerden hangisi Word Programının tanımıdır? A) Hesap Programıdır. B) Tablo Grafik Programıdır. C) Kelime İşlem Programıdır. D)

Detaylı

WORD KULLANIMI

WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE q OFFICE DÜĞMESİ q HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU q MENÜLER q ŞEKİL, RESİM EKLEME q TABLO EKLEME q ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı

Detaylı

MENÜLER. Powerpoint 2007 de yedi temel menü vardır. Bunlar;

MENÜLER. Powerpoint 2007 de yedi temel menü vardır. Bunlar; MENÜLER Powerpoint 2007 de yedi temel menü vardır. Bunlar; GİRİŞ MENÜSÜ EKLE MENÜSÜ Slayt a görüntü eklemek için; Ekle menüsünden Resim ya da Küçük Resim Örneğin; Atatürk ile ilgili internetten 30 tane

Detaylı

Yazılım Arayüzünün Tanıtılması

Yazılım Arayüzünün Tanıtılması İçindekiler Yazılım arayüzünün tanıtılması Sunu tasarımı ilkeleri Sunu şablonlarını kullanma Slayt işlemleri (Yeni slayt ekleme, slaytı çoğaltma kopyalama taşıma, slayta metin ekleme) Slaytlar arası geçişler

Detaylı

BTU 100 Bilgisayar okuryazarlığı BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI. Sunu Hazırlama II

BTU 100 Bilgisayar okuryazarlığı BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI. Sunu Hazırlama II BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI Sunu Hazırlama II 1 İÇİNDEKİLER 1. POWERPOINT PROGRAMINDA ASIL SLAYT OLUŞTURMA 1.1. Asıl Slayta Genel Bakış 1.2. Asıl Slayt ile Çalışmak 2. POWERPOINT PROGRAMINDA FOTOĞRAF

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

Wacker Neuson Media Pool için kısa talimatlar

Wacker Neuson Media Pool için kısa talimatlar Wacker Neuson Media Pool için kısa talimatlar Hoş geldiniz Media Pool, Wacker Neuson Group'un merkezi ve dünyanın her yerinden ulaşılabilir resim ve medya veri tabanıdır. Burada yüksek çözünürlükte birçok

Detaylı

Microsoft Word 2010 Uygulama 1

Microsoft Word 2010 Uygulama 1 Microsoft Word 2010 Uygulama 1 1. Bulunduğunuz bilgisayarın Belgelerim klasörü altında adına kendi numaranızı verdiğiniz bir klasör oluşturun. Uygulamaya başlamadan önce Elektronik Destek Sisteminde bulunan

Detaylı

Kopya Hakkı 2005 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd

Kopya Hakkı 2005 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Tüm haklar mahfuzdur. Bu yayının hiçbir kısmı ECDL Kuruluşundan izin almadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz. Çoğaltım talepleri yayıncıya yapılmalıdır. The European Computer Driving Licence Foundation Ltd

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Outlook 2013 önceki sürümlerden farklı bir görünüme sahiptir; bu nedenle, öğrenme eğrisini en aza indirmenize yardımcı olmak üzere bu kılavuzu hazırladık. Size özel hale

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VERİTABANLARINA ÜNİVERSİTE DIŞINDAN ERİŞİM

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VERİTABANLARINA ÜNİVERSİTE DIŞINDAN ERİŞİM Celal Bayar Üniversitesi kütüphane veritabanlarına üniversite dışından erişebilmek için kullandığınız internet tarayıcısına uygun olarak bazı ayarlar yapmanız gerekmektedir. Aşağıda tanımlanan ayarlar

Detaylı

Yazıcı camından veya otomatik belge besleyicisinden (ADF) taramaları başlatabilirsiniz. Posta kutusunda saklanan tarama dosyalarına erişebilirsiniz.

Yazıcı camından veya otomatik belge besleyicisinden (ADF) taramaları başlatabilirsiniz. Posta kutusunda saklanan tarama dosyalarına erişebilirsiniz. Fiery Remote Scan Fiery Remote Scan, uzak bir bilgisayardan Fiery server üzerindeki taramayı ve yazıcıyı yönetmenizi sağlar. Fiery Remote Scan'i kullanarak şunları yapabilirsiniz: Yazıcı camından veya

Detaylı

Yandex mail ve disk kullanım rehberi

Yandex mail ve disk kullanım rehberi Yandex mail ve disk kullanım rehberi Tüm personelin ortak bir platformda uyumlu çalışmasını destekleyecek bilgi teknolojisi ücretsiz bir şekilde kurumunuz için hayata geçirildi. Sistem ve sunucu yatırımı

Detaylı

İSTANBUL ECZACI ODASI BİLGİ İŞLEM BİRİMİ - 2010 -

İSTANBUL ECZACI ODASI BİLGİ İŞLEM BİRİMİ - 2010 - İSTANBUL ECZACI ODASI BİLGİ İŞLEM BİRİMİ - 2010 - İnternet Explorer sayfasını açınız. Adres çubuğuna http://arsiv.ieo.org.tr adresini yazarak klavyeden Enter tuşuna basınız. (1) Açılacak olan sayfadan

Detaylı

4. Bağlantı (Köprü) Oluşturma

4. Bağlantı (Köprü) Oluşturma 4. Bağlantı (Köprü) Oluşturma Bu bölümü bitirdiğinizde, HTML dosyalarında nasıl bağlantı oluşturulduğunu, Bağ etiketinin ne olduğunu, Yerel dosyalara nasıl bağlantı kurulduğunu, İnternet üzerindeki dosyalara

Detaylı

Google da Etkin Arama Yöntemleri. Eğitim Teknolojileri Destek Birimi

Google da Etkin Arama Yöntemleri. Eğitim Teknolojileri Destek Birimi Google da Etkin Arama Yöntemleri Eğitim Teknolojileri Destek Birimi Püf Noktalar İnternet te arama yaparken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Arama kelimelerinin sonunda ekler varsa bu ekler

Detaylı

Not Sayfanın dilini ayarlamak, Microsoft FrontPage'in doğru yazım denetimi sözlüğünü otomatik olarak yüklemesini de sağlar.

Not Sayfanın dilini ayarlamak, Microsoft FrontPage'in doğru yazım denetimi sözlüğünü otomatik olarak yüklemesini de sağlar. 20 Sayfanızın dilinin Türkçe (istenirse değiştirilebilir.) olduğunu gösterir. Not Sayfanın dilini ayarlamak, Microsoft FrontPage'in doğru yazım denetimi sözlüğünü otomatik olarak yüklemesini de sağlar.

Detaylı

Hızlı Başlangıç: Anlık mesajlaşma ve iletişim durum bilgisi

Hızlı Başlangıç: Anlık mesajlaşma ve iletişim durum bilgisi Hızlı Başlangıç: Anlık mesajlaşma ve iletişim durum bilgisi Bu Hızlı Başlangıç kılavuzu Microsoft Lync 2010 iletişim yazılımını kullanarak iletişim kurmanın temellerini anlatmaktadır. Ayrıca, Lync 2010

Detaylı

EKLEME SORGUSU. 2) ornekveritabani.accdb isimli veritabanınızı çift tıklayarak açınız. Sorarsa, İçeriği Etkinleştir komutunu uygulayınız.

EKLEME SORGUSU. 2) ornekveritabani.accdb isimli veritabanınızı çift tıklayarak açınız. Sorarsa, İçeriği Etkinleştir komutunu uygulayınız. EKLEME SORGUSU 1) Web sayfasından ornekveritabani.mdb isimli dosyayı Masaüstü ne indiriniz çift tıklayarak açınız ve DOSYA > Veritabanını Farklı Kaydet komutunu uygulayarak Masaüstü ne ornekveritabani.accdb

Detaylı

Office 2007 Otomatik Düzelt Seçenekleri

Office 2007 Otomatik Düzelt Seçenekleri Sırasıyla öncelikle; Microsoft Office Düğmesi, Word, Yazım Denetleme, Otomatik Düzeltme ne gireriz. Otomatik Düzelt penceresine girdiğimizde karşımıza aşağıdaki pencere gelecektir. 1.)Otomatik Düzeltme

Detaylı

Microsoft Office Publisher 2016

Microsoft Office Publisher 2016 Microsoft Office Publisher 2016 Publisher 2016 Publisher görsel açıdan zengin, profesyonel görünümlü yayınlar oluşturmanıza yardımcı olan bir masaüstü yayımcılık uygulamasıdır. Bilgisayarınızda Publisher'la

Detaylı

Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları

Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları BÖLÜM 1 BELGE İŞLEMLERİ(27s)... 1 BÖLÜM 2 BİÇİMLENDİRME(18s)... 1 BÖLÜM 3 BELGE DENETİMİ(5s)... 1 BÖLÜM 4 SAYFA YAPISI(16s)... 1 BÖLÜM 5 TABLO İŞLEMLERİ(10s)...

Detaylı

İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2

İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2 İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2 Öğr.Gör.Ali ATALAY EXCEL PAKET PROGRAMI Günümüzde hesap tablosu, veri analizi, kod yazımı, grafik çizimi, veri tabanı oluşturma gibi bir çok özelliği olan

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Word Programı Penceresinde Bulunan Elemanların Tanıtımı Menüler,, İçerik ve Uygulamaları Dosya, Düzen ve Görünüm Menülerinin İçerikleri

Detaylı

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ BİÇİMLENDİRME Yazmış olduğumuz metinleri farklı boyut, renk, yazı tipi vb. özelliklerde yazabilmek için biçimlendirme işlemi

Detaylı

Frontpage ile Çerçeve Sayfası Yaratmak

Frontpage ile Çerçeve Sayfası Yaratmak Frontpage ile Çerçeve Sayfası Yaratmak Frontpage ile alttaki adımları izleyerek bir çerçeve sayfasının nasıl yaratalabileceğini görelim: Önce Menü Bar dan Araç Çubukları Görev Bölmesi seçeneğinin aktif

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Güvenli erişim, paylaşım ve dosya depolama sayesinde her yerde daha fazlasını yapın. Office 365 aboneliğinizde oturum açın ve uygulama başlatıcıdan SharePoint'i seçin. Arama Siteler,

Detaylı

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek.

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Ms SQL Sunucu Düzeyinde Güvenlik Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 04.03.2004 Okunma Sayısı 805 Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Hedefler Kimlik denetemini

Detaylı

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur.

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. 4. EKLE SEKMESİ Ekle sekmesi Excel de tablo, grafik, köprü ve resim eklendiği sekmedir. 4.1. Tablolar Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. Tablo oluşturulmak istenen

Detaylı