ASANSÖR ELEKTRİK TAHRİK SİSTEMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ASANSÖR ELEKTRİK TAHRİK SİSTEMLERİ"

Transkript

1 ASANSÖR ELEKTRİK TAHRİK SİSTEMLERİ İyi bir asansör, yüksek kapasiteli, düzgün (rahat) kullanışlı ve ekonomik işletim sağlamalıdır. İvmelenme ve frenleme rahatsız etmeyecek düzeyde ve kesin durmayı sağlayacak tarzda olmalıdır. Ayrıca elektrik tahrik sistemi az masraflı ve verimli olmalıdır. Bakım masrafları da düşük düzeyde olmalıdır. Elektrik tahrik sistemi, kabini sadece yukarı-aşağı yönde gitmesini sağlamayıp, içindeki yolcuların da rahatsız olmayacağı bir konforu vermelidir. Eğer kabin hızı kontrol edilemez değerlere ulaşırsa, insan vücudu rahatsız olur; iç organları vücut içinde hareket eder. Bu etkiye g etkisi ve ivmelenme ile durma anında yaşanır. Örnek olarak 80 kg ağırlığında birinin yukarı doğru 1/8 g değerindeki ivme ile hareketi sırasında hissettiği ağırlık değeri, 80 (1 + 1 / 8 ) = 90 kg dır. Buradaki g etkisi, her bir kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna ve bu ani hareketi bekleyip beklemediğine bağlıdır. Asansördeki ivmelenme ve yavaşlama değerleri, g etkisi yaratmamak için deneysel olarak bulunmuştur. Asansördeki hız, ivmelenme ve seyahat mesafesi Şekil 29'da verilmiştir. İvmelenme ve yavaşlama değeri 1.5 m/s 2 ile sınırlanmıştır. İvmedeki maksimum sıçrama değeri 2.0 m/s 3 değeridir. maksimum ivme 1.5 m/s 2 maksimum sıçrama 2.0 m/s 3 ivme, m/s 2 zaman hız, m/s seyahat mesafesi, m zaman zaman Şekil 29. Zamana göre ivme, hız ve seyahat mesafeleri 1. ELEKTRİKLE TAHRİKTE ETKİN PARAMETRELER Asansörlerin elektrikle tahrikinde etkin parametreler Tablo 61'de verilmiştir. Bunların çeşitliliği tahrikten beklenen özelliklerle ilgilidir.

2 Tablo 61. Asansör Elektrik Tahrikinde Etkin Parametreler Makina grubu Montaj Moment Montaş şekli Hız aralığı Kaide Çalışma şartları Yük-moment karakteristiği Atalet Elektrik durumu Tek-faz Tri-faze Voltaj Frekans Akım Güç faktörü Elektroteknik dizayn Rotor tipi Yıldız/Üçgen bağlantı Tek/çok hız İzolasyon Mekanik dizayn Döküm konstrüksiyon Kaynak konstrüksiyon Rotor mili malzemesi Yüzey işleme ve boya Kontrol Ward-Leonard Thyristor-Leonard Değişken voltaj Değişken frekans Boyutlar Terminal Salınım şartları Çevre Sıcaklık Basınç Radyasyon Su ve atık su Ortam Gürültü İrtifa Mekanik elemanlar Dişliler Frenler Jeneratör Muhafazalar Kavrama Kayış-kasnak Kaplin Eksenel yükler Radyal yükler Soğutma Hava Su Şartlandırılmış Kendi kendine 2. ASANSÖR TAHRİK MOTORUNUN BOYUTLARI Asansör montajında önemli aşamalarından biri de, uygun kapasitedeki tahrik motorunun seçimidir. Motor seçiminde izlenen yol, en az tam kapasitedeki n % 20 fazlasına cevap verecek şekilde hesabın yapılmasıdır. Kaldırma motor gücü, 0.98 B v R = (kw) η Burada, B : maksimum dengelenmemiş yük (kg) v : ortalama hız (m/s) η : dişli kutusu verimi (%) Bu ifadede, dişli transmisyon oranı, tahrik kasnağı çapı ve halatlama oranı yoktur. En kötü hal olarak, kabinin en altta ve tam yükte olması hali alınır ve bu durumda dengelenmemiş yük : 1. ortalama yükten karşı ağırlığın çıkmış kısmı

3 2. halatın ağırlığı 3. kuru kılavuz rayların sürtünme yükü toplamı ile bulunur. Sürtünme değeri deneysel olarak veya tahmini olarak hesaplara ilave edilir. Dişli kutusu verimi ise, çıkış mili ne göre Tablo 62 de verilmiştir. Tablo 62. Asansör motor gücü verimi Çıkış Nm Verim % Örnek : Asansöre ait teknik veriler şunlardır : ortalama yük : 630 kg ortalama hız : 1 m/s kasnak çapı : 0.75 m halat ağırlığı : 70 kg kılavuz sürtünmesi : 50 kg karşı ağırlık oranı : % Dengelenmemiş ağırlık : B = = 435 kg Maksimum moment : T = 435 = 163Nm Motor gücü : R = 0.98 = 9. 5 kw 45 Motor gücü hesabında verim η, 163 Nm moment değeri için 45 alınır. 3. ELEKTRİK MOTORLARINA GENEL BAKIŞ Elektrik tahrikli asansörlerde kabin hareketi sırasında yüksek düzeyde rahat sağlamalıdır ve ayrıca her durakta hassas hizalama yapmalıdır. Ayrıca düşük maliyetli ve ucuz (ekonomik) işletme masrafı olmalıdır. Düşük katlı binalarda kabin hızı genelde 2.5 m/s altındadır. Bu düşük hızlar için asansörlerde yüksek devirli AC motorlar ve redüktör olarak da sonsuz vida kullanılır. Kullanılan redüksiyon oranı ise genelde 40:1 dir. Böylece ufak ve kompakt bir dizayn elde edilir ancak sistem verimi düşüktür. Gökdelenler, çok katlı iş merkezleri gibi yüksek katlı binalarda 2.0 m/s hızların üzerine (4-7 m/s gibi) çıkılmaktadır. Bu asansörlerde düşük devirli DC motorlar doğrudan tahrik kasnağına bağlı olarak kullanılır ve oldukça pahalı tasarımlardır. Tüm asansörlerin tahriği için 3-fazlı voltaj ve sabit frekanslı AC kaynağı kullanılır. AC motorlar doğrudan şebekeye bağlanıp, güç elektroniği kutup kontrol sistemi ile voltaj kontrol edilir. DC motorlar için alternatif akım doğru akıma çevrilir. Dönen makinalar için DC jeneratörü olan Ward-Leonard sistemi veya Thyristor- Leonard sistemi de kullanılır. Motor davranışları hız-moment grafikleri ile elde edilir.

4 a) Ward-Leonard Sistemi Hızlı asansörlerin DC tahriğinde çoğunlukla Ward-Leonard sistemi kullanıla gelmiştir. Bu sistemlerin emniyet düzeyleri yüksektir, düzgün hız ayarı elde edilir, ancak tesis masrafları yüksek ve makin dairesinde büyük yer kaplarlar. Ayrıca yüksek hız jeneratörü fırçaları ve komütatör ilave bakım ister. b) Thyristor-Leonard Sistemi Ward-Leonrad sisteminin dezavantajlarından kurtulmak için önerilen sistemdir. DC voltajın ortalama değeri thyristor açısı α ile kontrol edilir. Sistemde bulunan 2 değiştiriciden 1.Değiştirici 1 ve 4. Çeyreği ; 2.Değiştirici 2 ve 3.çeyreği kontrol eder. Bu sistemler akım terse çevrildiğinde iyi bir dinamik frenleme sağlanır. 4. AC MOTORLAR AC motorlar asansörlerde yaygın olarak kullanılır. Ekonomik çözüm olarak ortaya çıkan AC motorlar, orta yükseklikte binaların ihtiyaç duyduğu orta hızlı asansörlerin tahrikinde kullanılır m/s arasındaki kabin hızlarında, redüktörlü yüksek devirli motor kullanılır. Çoğu basit tahrikte tek hızlı motorlar kullanılır. Daha konforlu tahrikte iki hızlı makinalar frenleme veya ivmelenme ve frenleme kontrollü olarak kullanılır. Bu voltaj ayarlaması veya regülatörle güç elektroniği donanımı ile sağlanır. İlerdeki gelişmeler voltaj ve frekans kontrollü AC motorlar üzerinedir. a) Tek hızlı redüktörlü AC tahrik (kontrolsüz) Birçok basit asansörde AC tahrik kullanılır. Tek senkron hızda dönmeyi sağlayan motor vardır. Yüksek hızlı redüktörlü makinalar ana kaynaktan doğrudan beslenir. Hızmoment grafiğinden, yük T L, ivmelenme T A yüke bağlıdır. Bu nedenle asansör kontrolsüz şekilde sıçrama eğilimiyle hareket eder. Bu durumdan kurtulmak için motor miline volan monte edilmiştir. Tam yükte böylece ivmelenme azaltılır. Fren mekanik çift pabuçlu frendir. Frenleme kontrol edilmez. Bu nedenle hassas seviyeleme olmayabilir. Bu tahrik şekli düşük tesis masrafı ortaya koyar ve basit taşıma konforu arandığı yerlerde tercih edilir. b) İki hızlı redüktörlü AC tahrik (kontrolsüz) Birbirinden bağımsız ve farklı iki stator sargısıyla iki hız elde edilir. Bu makinaların kullanımında iki hızlı-moment grafiği 2 farklı eğriden oluşur. Yüksek hızda eğri tek-hızlı AC motor ile aynıdır. Kontrolsüz tahrik olduğundan tahrik hızı, tahrik zamanı ve tahrik mesafesi yüke bağlıdır. Bu nedenle sıçrama ortaya çıkar. Frenleme yüke bağlıdır ve yükle artar. Elektriksel frenleme son bulur ve kabini tamamen durdurmak için bir mekanik fren kullanımı gerekir. c) İki hızlı redüktörlü AC tahrik (kontrollü frenleme) Frenlemenin temel kontrolü DC akımla olmaktadır. Bu yöntemde indüksiyon akımı frene uygulanır; senkron hız sıfırlanır. Bu tür kullanımda kontrollü redresör gereklidir. İvmelenme, kontrolsüz tahrikin benzeridir. Sabit DC voltaj değerleri bir parametre olarak alınmıştır. Böylece frenleme kontrol edilir. Pratikte DC

5 voltajı, hıza bağlı değişir; hız yüksek olduğu sürede yarı-sabit frenleme yaratır. Sıfıra yakın düşük hızlarda, frenleme tanımlanmaz. Hassas durma önemli bir problemdir. d) İki hızlı redüktörlü AC tahrik (kontrollü ivmelenme ve frenleme) Asansörlerdeki ivmeli hareket güç elektroniği ile kontrol edilir. Tek hızlı motor sargılarının üç fazlı AC voltajı değiştirilir. İvmelenme sırasında AC voltajı, yarı-sabit ivmelenme elde edildiği hıza sürekli bağlı değişir. Böylece durmada kontrollü DC voltajla kombine durumda çok konforlu asansör tahriki elde edilir. e) Tek hızlı redüktörlü ve redüktörsüz AC tahrik (kontrollü ivmelenme ve frenleme, değişken voltaj) İki bağımsız stator sargıları kullanılan makinalar pahalı endüksiyon makinalarıdır. Tek hızlı tek sargılı makina, optimum parametrelerle dizayn edilir ve çok ekonomiktir. Tek hızlı endüksiyon motorları, her bir faz sırası için iki birleşmiş voltaj kontrolleri ile teçhiz edilmiştir. Bu simetrik performans tam 4 çeyrek işletmeyi, DC-Leonard tahrik sistemine benzer şekilde sunar. Voltaj asansörün hız-zaman veya hız-pozisyon profiline göre ayarlanır. Her ivmelenme ve özellikle frenlemede direnç kayıpları artması bir dezavantajdır. Yük ne bağlıdır ve bu kayıplara dayanmak için özel rotor dizaynı ve motorun daha büyük boyutlu olması gerekir. f) Tek hızlı redüktörlü ve redüktörsüz AC tahrik (kontrollü ivmelenme ve frenleme, değişken voltaj ve frekans) Asansörler için mükemmel AC tahrikinde voltaj ve frekans kontrolü gereklidir. Yüksek hızlı redüktörsüz asansörler, tek sargılı düşük devirli, düşük frekanslı AC makinalar için bu tür tahrik uygundur. Frekans değiştirici oldukça pahalıdır. Cycloconverter AC tahrik ve PMW 1 inverter AC tahrik olmak üzere iki tür frekans değiştirici vardır. 5. ASANSÖR TAHRİKİNDE KULLANILAN MOTORLARIN MUKAYESESİ Asansör tahrikinde DC ve AC teknolojileri kullanılır. Genel kural olarak yüksek katlı binalarda ( > 2.0 m/s) yüksek hızlı halatlı asansörlerde DC tahrik ; az katlı binalarda (< 2.0 m/s) daha yavaş hızlı asansörlerde AC tahrik kullanılır. DC tahrik sistemi yapısı nedeniyle maksimum konfor ve minimum toplam kayıplarla asansör hareketinde hassasiyet sunar. Ancak değişken DC voltaj kaynağı gerekir. Bunun için Ward-Leonard veya Thyristor-Leonard AC-DC çeviricisi gereklidir. Birçok uygulamada DC tahrik, kaynağa doğrudan bağlıdır d/dak gibi kasnak hızlarında, redüktörsüz tahrik motorları kullanılır. DC motor yüksek moment verir, hacimlidir, ancak pahalı ve devamlı bakım gerektirir. AC tahrik teknolojisi basit ve sağlam endüksiyon makinasıdır. Oldukça düşük kasnak hızlarında bir redüktörle birlikte kullanılır. Frekans çalıştırılan AC makinalar 1 PMW = Pulse With Modulated

6 sabit senkron hıza sahiptir. AC tahrikin davranışları geliştirilerek iyileştirme sağlanabilir. 6. MODERN AC ELEKTRİK DİZAYNI Halatlı asansörler için kullanılan tahrik motorlarının genel gelişimi sürmektedir. Sessizlik, ekonomiklik, verimli tahrik, kontrol edilebilme ve düşük elektrik harcama beklenen gelişmelerdir. Günümüzde bazı AC tahrik makinaları kullanılmamaktadır - Tek hızlı 3 fazlı motor - Tek hızlı 3 fazlı motor VVC 2 ve ters akımlı frenleme Asansör tahrikinde sıkça rastlanan AC makinalar ise şunlardır: - İki hızlı 3 fazlı motor (kontrolsüz) - İki hızlı 3 fazlı motor (VVC ve doğru akım frenleme) Tahrik sistemleri elektrik donanımına göre farklılık gösterir. Tüm dizaynlarda motor redüktörle birlikte kullanılır. Kabin seyahat hızı, redüktör çevrim oranı, tahrik kasnağı, halat tespit şekli ve motor hızına bağlıdır. AC motorların hesabında karşılaşılan temel faktörler şunlardır: a) Hız AC motordan elde edilen senkron hız : 60 f n s = (d/dak) p Burada, f : frekans (Hz) p : çift kutup sayısı Asenkron hız ise, senkron hızla asenkron hız arasındaki kayma (s) neticesinde ortaya çıkar. İki hızlı motorlarda kayma % 8-10 ; kutup değiştiren motorlarda % arasındadır. Tablo 63'de motorların kutup sayısı ve frekans değerleri verilmiştir. Tablo 63.Motor hızları (d/dak) Kutup sayısı Frekans (Hz) Senkron hız Asenkron hız b) Moment Motor seçiminde ilk göz önüne alınan parametre ortalama moment değeridir. Nominal hızdan bağımsız olarak elde edilen moment değerleri imalatçılar tarafından 2 VVC = Variable Voltaj Control

7 tablolar halinde verilir. Kalkış anındaki moment değeri ortalama n üstündedir. Bu oran yaklaşık % 10 kadardır. c) Kalkış frekansı ve çevrim esnasındaki faktör(cdf) 3 Tek hızlı motorlar 60, 90, 120 veya 180 kalkış/saat, iki hızlı motorlar 90, 120, 180 veya 240 kalkış/saat için kullanılırlar. Relatif çevrim esnasındaki faktör, motor devreye girme süresi ve iki kalkış arasındaki sürenin oranı olarak verilir. Bu değer Şekil 31'de % 40 olarak verilmiştir. Yüksek hızda % 30, düşük hızda % 10 değerlerindedir. Motorlar için fansız soğutma ve 90 veya üstü kalkış/saat için CDF değeri minimum değerdedir. Eğer bu değer seçilen motor için tablodan daha düşük çıkmışsa daha büyük motor veya fanlı soğutma seçilmelidir. Fanlı motor için verilen CDF değerine ulaşılmışsa, aşırı ısınma meydana gelir; çalıştırma zamanı düşürülmelidir ve dönen kütleler azaltılmalıdır. 240 kalkış/saat 180 kalkış/saat 120 kalkış/saat Şekil 31. Saatteki çalışma tekrarı ve CDF fonksiyonu olarak motor çıkış gücü d) Atalet Motorlara ait atalet momentleri motor seçiminde önemli bir yer tutmaktadır. Müsaade edilen atalet, çift hızlı motorun kalkış nin 2.2 katı ve s çalışma süresince ortalama yükü yukarı hareket ettirirken hesaplanır. Şekil 32'de motor çıkış ne göre tesisin toplam atalet ile güç arasındaki ilişki görülmektedir. Güç arttıkça toplam atalet azalır; toplam atalet arttıkça da güç azalır. Çıkış gücü artışı maksimum müsaade edilen manyetik yükleme ile sınırlıdır. Yüksek hızla asansörlerde, yüksek atalet seçilir. Böylece motor güç oranı azaltılır. 3 Çevrim Esnasındaki Faktör = Cyclic Duration Factor (CDF)

8 1,4 1,2 P / PL M / ML 1 0,8 0,6 Şekil 32. Atalet ne göre motor çıkış güç oranı Eğer güç oranını azaltmak tesis için gerekli gücü elde etmeye yeterli değilse, bir sonraki büyüklükte motor seçilmelidir. 60 Hz işletme için, 50 Hz deki atalet değerinden % 76 oranında azaltmak gerekir. % 76 azaltma 50 Hz için konan volan kütlesiyle motor kayıplarının artması sonucudur. 50 Hz yerine 60 Hz kullanımıyla çıkış % 20 artmıştır ve soğutma etkisi de iyileştirilmiştir. e) Çıkış Gücü Senkron hızda motor çıkış gücü : n S M PS = (kw) 9550 Burada n s : senkron hız (d/dak) M : moment (Nm) 9550 : SI çevrim faktörü Aynı elektrik motorunun asenkron hızdaki çıkış gücü, senkron hızdaki değerin kaymalar sebebiyle % 92 si kadardır. P = ,4 P S 0,6 0,7 0,8 0,9 1 1,10 1,20 1,3 ΣJ / ΣJ L f) Kot farkı ve ortam Motorların tesis edildikleri yükseklikler ve bulundukları ortam sıcaklıkları da dikkate alınmalıdır. Zira motorların aşırı ısınmaları ve bu ısıyı dışarı atıp soğumaları gerekmektedir. Bunun için ortalama ortam sıcaklığı 40 C (maksimum 60 C) olmalıdır. Sıcaklık veya yükseklik arttığı takdirde daha üst gruptan motor seçilmelidir. Şekil 33'de tesisin bulunduğu deniz seviyesinden yükseklik ve ortam sıcaklığına göre motor çıkış gücünün artış oranları verilmiştir. Tablo 64'de ise deniz seviyesinden yüksekliklere göre ortam sıcaklıkları ortalama değerler olarak verilmiştir.

9 Tesisin deniz seviyesinden yüksekliği, m Güçteki azalma, % Ortam sıcaklığı, C Şekil 33. Kot farkı ve ortam sıcaklığının güce etkisi Tablo 64. Kot farkı ve ortam sıcaklığı Kot farkı (m) Ortam sıcaklığı ( C) g) Dış boyutlar Motorların dış boyutları IEC-Public 71'de verilmiştir. Motor milinin tabandan olan yüksekliği montaj için önemlidir. Dış boyutlar 225S ve 225 M modelleri için h = 225 mm dir. h) Motor dizayn limitleri Motorların elektrik yönünden dizaynında, sınırlayıcı parametreler (stator sargısı gibi) değişik motor parçalarındaki ısınmalar genel problemlerdir. Stator, rotor gibi parçaların mekanik gerilme kapasiteleri, elektriksel sabitler ve gürültü dizaynı etkiler. Isınma, ivmelendirilecek veya frenlenecek kütlelerden saatteki kalkış miktarından, rölatif CDF değeri ve gerekli motor nden kaynaklanır. Stator sargıları ve müsaade edilen sıcaklık limitleri Tablo 65'de verilmiştir. Tablo 65. VDE 0530 izolasyon malzemesi için stator sargıları Madde Açıklama Sıcaklık Sınıf F İzolasyon W tip teller (DIN 4641/5) Yüzey izolasyon malzemesi 180 C 150 C İzole edilmiş sarıların sıcaklığı 100 K İzolasyon malzelerinin sıcaklık sınırı 155 C

10 7. MOTOR SEÇİMİ Asansör tahriğinde kullanılan elektrik motorlarının seçimine ait üç örnek aşağıda incelenmiştir. Örnek 1. Motor dizayn verileri Voltaj : 380 V Gerekli moment : 109 Nm Frekans : 50 Hz Senkron hız : 1000 / 250 Kontrol : kontrolsüz % 40 CDF de çalışma : 120 kalkış/saat Nem : % 90 Tesisin atalet : 2.9 kgm 2 Ortam : çok kirli hava Sürtünmesiz yataklama Çevre sıcaklığı: 40 C B3 (IM 1001) montaj Verilen dizayn verilerine göre çok kirli ve nemli ortamda çalışıldığından tamamen fan soğutmalı motor IP 54 yüzey soğutmalı olarak seçilir. 120 kalkış/saat çalışma için 2 seçenek vardır: i) Cebri vantilatörlü motor (G tipi) Tablo 66'dan motor tipi ANGA-250ME-22, 112 Nm moment değeri için seçilir. Fakat atalet J= 2.0 kgm 2 yetersizdir. Bunun yerine bir üst büyüklükteki motor ANGA-280SG-22, 143 Nm moment değeri için seçilir. Atalet ise J= 2.0 kgm 2 dir. 109 Nm yük için aranan atalet ise J= 2.9 kgm 2 dur. Bu durumda motorun yeterli olup olmadığı araştırılır. Motorun kendi atalet J= 1.4 kgm 2 olduğuna göre, ΣJ = = 1.16 ΣJ L oranına göre Şekil 32 yardımıyla moment oranı M / M L = 0.75 bulunur. Bu durumda maksimum moment : = 107 Nm Yapılacak tesisteki düzenleme ile tesisin atalet azaltılması durumunda bu motor yeterli olacaktır. ii) Cebri vantilatörsüz motor (L tipi) Moment değerine uygun olarak ANLA-225ME-22 motoru, 125 Nm moment değeri ile seçilir. Bu motor için atalet nin yeterli olup olmadığı kontrol edilir. Motorun atalet J= 0.47 kgm 2, motorun karşıladığı atalet J= 2.7 kgm 2 olduğuna göre, ΣJ = = 1.06 ΣJ L oranına göre Şekil 32 yardımıyla moment oranı M / M L = 0.9 bulunur. Bu durumda maksimum moment : = 112.5Nm

11 Gerekli olan moment (109 Nm) den daha fazla olduğundan seçilen motor uygundur. İlk seçimden daha küçük boyutlu motor seçildiği görülür. Asenkron hız için motorun çıkış gücü : P = 0.92 = 10.5 kw 9550 Tablo 66. Üç fazlı sincap kafesli asansör motorları (380 V, 50 Hz, 1000/250 d/dak) 60 kalkış/saat 90 kalkış/saat 120 kalkış/saat Motora ait Motor Tipi Atalet (yaklaşık) ANGA Nm kw kgm 2 Nm kw kgm 2 Nm kw kgm 2 kgm 2 kg 180MB ,8 1, , ,4 0,75 0, LB ,4 53 5,1 1,2 45 4,3 1,0 0, LB ,5 1,7 67 6,5 1,4 56 5,4 1,2 0, SE ,5 2, ,7 70 6,7 1,4 0, ME , ,2 88 8,5 1,7 0, ME , ,5 2, ,5 2,0 0, SG , , ,3 1, MG , , ,7 1, SB , , ,9 2, MB , , ,5 3, kalkış/saat 180 kalkış/saat Motora ait Motor Tipi Atalet (yaklaşık) ANLA Nm kw kgm 2 Nm kw kgm 2 kgm 2 kg 180MB ,8 1, ,95 0, LB ,4 53 5,1 1,2 0, LB ,5 1,7 67 6,5 1,4 0, SE ,5 2, ,7 0, ME , ,2 0, ME , ,5 2,5 0, SG , ,9 1, MG , ,5 3,2 1, SB , ,9 2, MB , ,5 3,2 3,5 950 Örnek 2. Motor dizayn verileri Voltaj : 380 V Gerekli moment : 190 Nm Frekans : 60 Hz Senkron hız : 1800 / 450 Kontrol : kontrolsüz % 40 CDF de çalışma : 180 kalkış/saat Ortam : kuru, temiz hava Tesisin atalet : 2.3 kgm 2 Çevre sıcaklığı: 40 C Kaymalı yataklama B3 (IM 3001) montaj Tablo 67'den motor tipi LNMA-225MD-20, 201 Nm moment değeri ve 50 Hz için seçilir. Fakat motor 60 Hz kullanılacağından atalet kontrol edilmelidir. Toplam atalet, motorun atalet J= 0.5 kgm 2, motorun karşıladığı atalet J= 3.47 kgm 2 olduğuna göre, J = = 3.97 kgm 2

12 Ancak motor 60 Hz de çalışacağından bu değerin % 76 sı etkin olarak hesaba katılacaktır. ( ) J = 0.76 = kgm 2 J= 2.3 kgm 2 gerekli olduğundan seçilen motor atalet bakımından yeterlidir. 50 Hz için Asenkron hızda motorun çıkış gücü : P = 0.92 = 33 kw Hz frekansta çalıştırıldığında ise güç % 20 daha fazla alınır. P = = 34.8 kw Tablo 67. Üç fazlı sincap kafesli asansör motorları (380 V, 50 Hz, 1500/375 d/dak) 180 kalkış/saat 240 kalkış/saat Motora ait Motor Tipi Atalet (yaklaşık) LNLA Nm kw kgm 2 Nm kw kgm 2 kgm 2 kg 132MA-20 25,5 3,7 0, , MB ,5 0, , MC ,8 25,5 3,7 0,56 0, MD ,5 0, ,5 0,62 0, LB ,8 1, ,5 0,75 0, LA ,4 1, ,8 1,0 0, LC ,7 58 8,4 1,12 0, LD , ,25 0, kalkış/saat 240 kalkış/saat Motora ait Motor Tipi Atalet (yaklaşık) LNMA Nm kw kgm 2 Nm kw kgm 2 kgm 2 kg 180LA ,5 1, ,32 0, LB , ,5 1,65 0, LB ,5 2, ,97 0, MB , ,5 2,25 0, MD , ,75 0, LB , ,35 0, kalkış/saat 240 kalkış/saat Motora ait Motor Tipi Atalet (yaklaşık) LNVA Nm kw kgm 2 Nm kw kgm 2 kgm 2 kg 250MB , ,07 0, MD ,85 0, LB , ,87 1,15 505

13 Örnek 3. Motor dizayn verileri Voltaj : 440 V Gerekli moment : 35 Nm Frekans : 60 Hz Senkron hız : 1200 Kontrol : kontrollü (1.6m/s) % 40 CDF de çalışma : 240 kalkış/saat Ortam : kuru, temiz hava Tesisin atalet : 0.35 kgm 2 Çevre sıcaklığı: 50 C Sürtünmesiz yataklama " B9 (IM 9101) montaj Tablo 68'den 6/24 kutuplu ve kontrollü olan 60 Hz frekans için, LNLA-160MB- 22, 42 Nm moment değeri ve 40 C altında ortam sıcaklığı için seçilir. Fakat motor 50 C ortamda kullanılacağından, çalışmaya elverişli olup olmadığı öğrenilmelidir. Şekil 33'de verilen grafik yardımıyla 50 C de motor çıkış gücünün % 90 azaldığı dikkate alınmalıdır. P = = 4.41kW Gerekli motor çıkış gücü ise, P = 0.92 = 4.05kW 9550 bu durumda motor yeterlidir Tablo 68. Üç fazlı asansör motorları (440 V, 60 Hz, 1200/300 d/dak) 180 kalkış/saat 240 kalkış/saat Motora ait Motor Tipi Atalet (yaklaşık) LNLA Nm kw kgm 2 Nm kw kgm 2 kgm 2 kg 132MB ,8 0, ,2 0,21 0, MD ,3 0, ,8 0,27 0, LB ,0 0, ,3 0,32 0, MB ,9 0, ,0 0,38 0, LB , ,46 0, LD ,3 0, ,57 0, kalkış/saat 240 kalkış/saat Motora ait Motor Tipi Atalet (yaklaşık) LNMA Nm kw kgm 2 Nm kw kgm 2 kgm 2 kg 180LA ,8 0, ,3 0,65 0, LB ,1 76 8,8 0,80 0, LB ,3 1, ,0 0, MB , ,3 1,1 0, MD ,5 1, ,5 1,4 0, LB , ,5 1,6 0, kalkış/saat 240 kalkış/saat Motora ait Motor Tipi Atalet (yaklaşık) LNVA Nm kw kgm 2 Nm kw kgm 2 kgm 2 kg 250MB , ,7 1, MD , ,5 2,0 1, LB , ,3 1, AB , ,8 2, BB , ,9 3, CB , ,2 3,75 870

14 8. MOTOR MEKANİK DİZAYNI Asansör tahriğinde kullanılan elektrik motorlarının mekanik dizaynı yapılırken dört temel faktör göz önünde bulundurulur. a) Montaj Elektrik motorların montaj şekilleri ve uygulama örnekleri DIN IEC 34 Kısım 7'de verilmiştir. Asansör motorları Tablo 69'da görüldüğü gibi B3, B5, B9 ve A4 olmak üzere dört değişik şekilde monte edilirler. Yaygın olarak B3 montajı tercih edilmekle birlikte B9 ve A4 montajları, basit ve kompakt dizaynlar sunar. Tablo 69. Motor montaj şekilleri Kısaltmalar Montaj Mil + Montaj Montaj DIN42950 DIN IEC 34 Kısım 7 Şekli Kavrama Alanı KOD I KOD II B 3 IM B 3 IM 1001 Ayakta Var En uzun boy B 5 IM B 5 IM 3001 Flanşla Var En uzun boy B 9 IM B 9 IM 9101 Gövdeye Var Azaltılmış boy A IM 5210 Gövdeye Dişli çarklı IM 5010 Kompakt Dişli çarklı Kısa dizayn En az alan b) Kaplama Motor dış yüzeyinin korunması, akım şoku ve suya karşı korunma için kaplama uygulanmaktadır. DIN IEC 34 Kısım 5'te kaplama ile ilgili bilgiler verilmiştir. Elektrik motorlarında uygulanan kaplamaya ait örnek Şekil 34'de görülmektedir. 1.ci kod, şoka karşı dış yüzey koruması; 2.ci kod, suya karşı korumayı temsil eder. DIN IEC 34 Kısım 5'de tanımlanan mekanik kaplamalar : IP 10 IP 21 IP44 IP 54 IP 11 IP 22 IP 55 IP 10 ve IP 21 iç mekanlarda ve kendinden soğutmalı asansör motorlarında kullanılır. Dışarıdan soğutmalı motorlar için ve soğutma havası kirli, endüstriyel kirliliğin olduğu ortamlarda ise IP 44 ve IP 56 tercih edilir.

15 IEC 34 Kısım 5 Uluslararası Koruma 1.ci kod IP ci kod Şekil 34. DIN IEC34 Kısım 5 e uygun kaplama etiketi c) Soğutma Elektrik motorlarında kullanılan soğutma şekilleri DIN IEC 34 Kısım 6'da verilmiştir. Asansör motorları için kullanılan etiket Şekil 35'de görülmektedir. 1.ci kod, soğutma sirkülasyonu; 2.ci kod, soğutucu teknik şeklini temsil eder IEC 34 Kısım 6 Uluslararası Soğutma 1.ci kod IC ci kod Şekil 35. DIN IEC34 Kısım 6 e uygun soğutucu etiketi Motorlarda kullanılan soğutma şekilleri Şekil 36'da verilmiştir. (a) da tek akışlı içten soğutulan asansör motoru (IC 01 / IP 10-21); (b) de çift akışlı içten soğutulan asansör motoru; (c) de dışarıdan yüzey soğutmalı asansör motoru ( IC 01 / IP 44-56); (d) de tek akışlı içten fanla soğutulan asansör motoru (IC 03 / IP 10-21); (e) de çift akışlı yüzeyden fanla soğutulan asansör motoru (IC 03 / IP 44-56) görülmektedir. a) b) c) d) e) Şekil 36. Motor soğutma sistemleri

16 d) Yataklar Asansör motorlarının yataklarında, kaymalı veya rulmanlı yataklar kullanılır. Kaymalı yataklar işletme anında gürültüsüz çalışma sağlar ama sürekli bakım ister. Ön gerilmeli rumanlı yataklar çok büyük radyal yüklerin olduğu durumlarda kullanılır. e) Tahliye delikleri İçten soğutmalı motorlarda, sıcak yüzeylerle temas eden soğutma havası yoğuşarak birikir. Bunun için tahliye deliklerin olması ve biriken suyun dışarı atılması gerekir.

IP 23 ELEKTRİK MOTORLARI ÜÇ FAZLI ASENKRON SİNCAP KAFESLİ IEC 225-315. ELSAN ELEKTRİK SAN. ve TİC. A.Ş.

IP 23 ELEKTRİK MOTORLARI ÜÇ FAZLI ASENKRON SİNCAP KAFESLİ IEC 225-315. ELSAN ELEKTRİK SAN. ve TİC. A.Ş. IP 3 ELEKTRİK MOTORLARI ÜÇ FAZLI ASENKRON SİNCAP KAFESLİ IEC 5-315 ELSAN ELEKTRİK SAN. ve TİC. A.Ş. GENEL BİLGİLER A. STANDARTLAR Bu tipteki motorlarımız aşağıdaki standart ve normlara uygun olarak imal

Detaylı

MA İNAL NA ARI A NDA ELE E K LE TRİK

MA İNAL NA ARI A NDA ELE E K LE TRİK 3.0.01 KALDIRMA MAKİNALARINDA ELEKTRİK DONANIMI VE ELEKTRİK MOTORU SEÇİMİ Günümüzde transport makinalarının bir çoğunda güç sistemi olarak elektrik tahrikli donanımlar kullanılmaktadır. 1 ELEKTRİK TAHRİKİNİN

Detaylı

Bilezikli Asenkron Motora Yol Verilmesi

Bilezikli Asenkron Motora Yol Verilmesi Bilezikli Asenkron Motora Yol Verilmesi 1. GİRİŞ Bilezikli asenkron motor, sincap kafesli asenkron motordan farklı olarak, rotor sargıları dışarı çıkarılmış ve kömür fırçaları yardımıyla elektriksel bağlantı

Detaylı

ASENKRON MOTORLARIN KISA TANITIMI. Bu bölümde kısaca motorlar ve kullanılan terimler tanıtılacaktır.

ASENKRON MOTORLARIN KISA TANITIMI. Bu bölümde kısaca motorlar ve kullanılan terimler tanıtılacaktır. ASENKRON MOTORLARIN KISA TANITIMI Bu bölümde kısaca motorlar ve kullanılan terimler tanıtılacaktır. MOTOR PARÇALARI 1. Motor Gövdesi 2. Stator 3. Stator sargısı 4. Mil 5. Aluminyum kafesli rotor 6.

Detaylı

Bobin Gövdesi. Flanşı Tork Ayar Vidası. Balata. Dişli. Montaj Vidası

Bobin Gövdesi. Flanşı Tork Ayar Vidası. Balata. Dişli. Montaj Vidası Kompakt bir yapıya sahip olan serisi frenler kontrollü veya kontrolsüz elektrik kesilmelerinde devreye giren kolay montajlı sistemlerdir. Vinç ve otomasyon sistemlerinde, asansörlerde, tekstil, tarım,

Detaylı

ASENKRON MAKİNELER. Asenkron Motorlara Giriş

ASENKRON MAKİNELER. Asenkron Motorlara Giriş ASENKRON MAKİNELER Asenkron Motorlara Giriş İndüksiyon motor yada asenkron motor (ASM), rotor için gerekli gücü komitatör yada bileziklerden ziyade elektromanyetik indüksiyon yoluyla aktaran AC motor tipidir.

Detaylı

ÜÇ FAZLI ASENKRON SİNCAP KAFESLİ TAM KAPALI IEC ELSAN Elektrik San. ve Tic. A.Ş.

ÜÇ FAZLI ASENKRON SİNCAP KAFESLİ TAM KAPALI IEC ELSAN Elektrik San. ve Tic. A.Ş. KAT.NMXF.12.11 FRENLİ ELEKTRİK MOTORLARI ÇİFT HIZLI FRENLİ ELEKTRİK MOTORLARI ÜÇ FAZLI ASENKRON SİNCAP KAFESLİ TAM KAPALI IEC 90-200 ELSAN Elektrik San. ve Tic. A.Ş. www.elsanas.com.tr Etiler Mah. 1458.

Detaylı

ASENKRON MOTOR ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR. Genel

ASENKRON MOTOR ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR. Genel Genel ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR Asenkron makinalar motor ve jeneratör olarak kullanılabilmekle birlikte, jeneratör olarak kullanım rüzgar santralleri haricinde yaygın değildir. Genellikle sanayide kullanılan

Detaylı

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Elektrik Makinaları II Laboratuvarı DENEY 3 ASENKRON MOTOR A. Deneyin Amacı: Boşta çalışma ve kilitli rotor deneyleri yapılarak

Detaylı

SLC - ÜRÜNLERİ WWW.SLC-LIFTCO.COM

SLC - ÜRÜNLERİ WWW.SLC-LIFTCO.COM SLC - ÜRÜNLERİ Tanıtım broşürü WWW.SLC-LIFTCO.COM MAKİNEMOTORLARI SWG SLC - ÜRÜNLERİ Makinemotoru SWG 0-3 Askı 1:1 Askı 2:1 Hızı v (frekans ayarli) 0,63-2,4 m/s 0,3-1,2 m/s Hızı v (çift devirli) 0,63-1,0

Detaylı

Yumuşak Yol Vericiler - TEORİ

Yumuşak Yol Vericiler - TEORİ Yumuşak Yol Vericiler - TEORİ 1. Gerilimi Düşürerek Yolverme Alternatif akım endüksiyon motorları, şebeke gerilimine direkt olarak bağlandıklarında, yol alma başlangıcında şebekeden Kilitli Rotor Akımı

Detaylı

ASENKRON (İNDÜKSİYON)

ASENKRON (İNDÜKSİYON) ASENKRON (İNDÜKSİYON) Genel MOTOR Tek fazlı indüksiyon motoru Asenkron makinalar motor ve jeneratör olarak kullanılabilmekle birlikte, jeneratör olarak kullanım rüzgar santralleri haricinde yaygın değildir.

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ RÜZGAR GÜCÜ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 4. HAFTA 1 İçindekiler Rüzgar Türbini Çalışma Karakteristiği

Detaylı

ÇİFT HIZLI ELEKTRİK MOTORLARI

ÇİFT HIZLI ELEKTRİK MOTORLARI KAT.NMSC.05.09 ÇİFT HIZLI ELEKTRİK MOTORLARI ÜÇ FAZLI ASENKRON SİNCAP KAFESLİ TAM KAPALI IEC 90-315 ELSAN Elektrik San. ve Tic. A.Ş. www.emtas.com.tr tr Etiler Mah. 1458. Sokak No: 40 Etimesgut/06790/ANKARA

Detaylı

KULLANMA KLAVUZU No.: 0107004

KULLANMA KLAVUZU No.: 0107004 ASANSÖR MAKİNASI KULLANMA KLAVUZU Uzundere Artvin Cad. No:70 81458 Sultanbeyli / İSTANBUL Tel: 0 16-398 46 10 / 419 68 78 KULLANMA KILAVUZU MAKİNA - MOTOR GENEL BİLGİLERİ KULLANMA KILAVUZU TEMEL İKAZ BİLGİLERİ

Detaylı

ÖNEMLİ NOT: Firmamız, izlediği sürekli gelişim politikası sebebiyle bu belgede tanımlanan değer, boyut ve konstrüksiyonda, önceden bildiride

ÖNEMLİ NOT: Firmamız, izlediği sürekli gelişim politikası sebebiyle bu belgede tanımlanan değer, boyut ve konstrüksiyonda, önceden bildiride KAT.NMST.01.08 ÖNEMLİ NOT: Firmamız, izlediği sürekli gelişim politikası sebebiyle bu belgede tanımlanan değer, boyut ve konstrüksiyonda, önceden bildiride bulunmaksızın değişiklik yapma ve herhangi bir

Detaylı

İngiliz Bilim Müzesinde gösterimde olan orijinal AC Tesla İndüksiyon Motorlarından biri.

İngiliz Bilim Müzesinde gösterimde olan orijinal AC Tesla İndüksiyon Motorlarından biri. Levent ÖZDEN ASENKRON MOTORLARA GENEL BİR BAKIŞ Alternatif akım makinelerinin isimlendirilmesi ürettikleri döner manyetik alanın (stator manyetik alanı), döner mekanik kısım (rotor) ile eş zamanlı oluşu

Detaylı

Haftanın Amacı: Asenkron motorun hız ayar ve frenleme tekniklerinin kavranmasıdır.

Haftanın Amacı: Asenkron motorun hız ayar ve frenleme tekniklerinin kavranmasıdır. ASENKRON MOTORLARDA HIZ AYARI ve FRENLEME Haftanın Amacı: Asenkron motorun hız ayar ve frenleme tekniklerinin kavranmasıdır. Giriş Bilindiği üzere asenkron motorun rotor hızı, döner alan hızını (n s )

Detaylı

Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1

Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1 Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1 Yılmaz Redüktörün standart üretim yelpazesinin içerisinde genel kullanım amaçlı üretilen redüktörlerin dışında sektöre özgü imal edilmiş özel redüktörlerde bulunmaktadır. Bu

Detaylı

3 FAZLI ASENKRON MOTORLAR

3 FAZLI ASENKRON MOTORLAR 3 FAZLI ASENKRON MOTORLAR 3 FAZLI ASENKRON MOTORLAR Üç fazlı AC makinelerde üretilen üç fazlı gerilim, endüstride R-S-T (L1-L2- L3) olarak bilinir. R-S-T gerilimleri, aralarında 120 şer derece faz farkı

Detaylı

ELEKTRİK MOTORLARI İLE İLGİLİ ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİNE DAİR TEBLİĞ (SGM-2012/2)

ELEKTRİK MOTORLARI İLE İLGİLİ ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİNE DAİR TEBLİĞ (SGM-2012/2) 7 Şubat 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28197 TEBLİĞ Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: ELEKTRİK MOTORLARI İLE İLGİLİ ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİNE DAİR TEBLİĞ (SGM-2012/2) Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

IE2 ve IE3 TRİFAZE ASENKRON MOTOR ÜRÜN KATALOĞU ELK 0200-0415

IE2 ve IE3 TRİFAZE ASENKRON MOTOR ÜRÜN KATALOĞU ELK 0200-0415 IE2 ve IE3 TRİFAZE ASENKRON MOTOR ÜRÜN KATALOĞU ELK 0200-0415 ÜRETİM TESİSİ VE ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ELK motor Çerkezköy Organize Sanayi bölgesinde, Yılmaz Redüktör A.Ş. ana hissedarları tarafından, ürün

Detaylı

ÜÇ FAZ ASENKRON MOTORDA FAZ DİRENÇLERİNİ ÖLÇME

ÜÇ FAZ ASENKRON MOTORDA FAZ DİRENÇLERİNİ ÖLÇME DENEY-1 ÜÇ FAZ ASENKRON MOTORDA FAZ DİRENÇLERİNİ ÖLÇME Kapaksız raporlar değerlendirilmeyecektir. 1. Teorik Bilgi Asenkron Motorların Genel Tanımı Asenkron makinalar motor ve jeneratör olarak kullanılabilmekle

Detaylı

MS 12. D6-MSt/07.11. Subject to technical changes

MS 12. D6-MSt/07.11. Subject to technical changes 9 MS 12 D-MSt/07.11 10 3-fazlı motorlar - 3x230/400V-50Hz Çıkış hızı Çıkış torku Nm ** Aktarım oranı Motor hızı Motor çıkışı kw ** Kendiliğinden Azami Devre kesici aralığı n 2 rpm Iş hacminde n 1 rpm Iş

Detaylı

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Ders Notları

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Ders Notları İkincisinde ise; stator düşük devir kutup sayısına göre sarılır ve her faz bobinleri 2 gruba bölünerek düşük devirde seri- üçgen olarak bağlanır. Yüksek devirde ise paralel- yıldız olarak bağlanır. Bu

Detaylı

GENEL BĐLGĐLER. Rakım [m] Düzeltme fakt., k2. ÖRNEK Anma (etiket) gücü Ortam sıcaklığı Rakım

GENEL BĐLGĐLER. Rakım [m] Düzeltme fakt., k2. ÖRNEK Anma (etiket) gücü Ortam sıcaklığı Rakım KAT.DKPM.01.11 UYGULAMA VE GENEL BĐLGĐLER Yerin derinliklerinden suyu çıkartan derin kuyu dik türbin pompaları; zirai sulamada, içme ve kullanma suyu temininde en etkili ve en fazla kullanılan pompa türüdür.

Detaylı

Redüktör Seçimi: Astana Stadyumu 232 bin 485 metrekarelik alana kurulmuştur. Stadyumun ana formu

Redüktör Seçimi: Astana Stadyumu 232 bin 485 metrekarelik alana kurulmuştur. Stadyumun ana formu Kazakistan'ın başkenti Astana'da Türk mimarlar tarafından tasarlanan ve bir Türk inşaat şirketi tarafından inşa edilen Astana Arena Stadyumunun en büyük özelliği olan kapanan çatı hareket sistemi Yılmaz

Detaylı

SABİT MIKNATISLI SENKRON MOTOR

SABİT MIKNATISLI SENKRON MOTOR SABİT MIKNATISLI SENKRON MOTOR ÜRÜN GÖSTERİMİ TEKNİK YENİLİK ANA KARAKTERİSTİĞİ Yüksek Verim ve Enerji Tasarrufu Küçük Boyutlu ve Daha Düşük Bir Kütle Yüksek Performans Yüksek Sorumluluk Güçlü Yapı Kontrolü

Detaylı

SENKRON ALTERNATÖRLER

SENKRON ALTERNATÖRLER SENKRON ALTERNATÖRLER 160 SERİSİ 4 KUTUPLU 50/60 Hz - TRİFAZE Teknik Katalog ÖZELLİKLER VE OPSİYONEL STANDARTLAR: Genpower senkron alternatörler, IEC 34.1/34.2-U.T.E.NF C51.111-VDE 530-B.S. 499965000-

Detaylı

ELEKTRİK MOTORLARI GENEL ÖZELLİKLER

ELEKTRİK MOTORLARI GENEL ÖZELLİKLER www.emak.com.tr ELEKTRİK MOTORLARI GENEL ÖZELLİKLER Elektrik motorları gövdeleri enjeksiyon tip alüminyumdur, motorlar uzun ömürlü ve güvenirlik bakımından IEC ve DIN normlarına ve kurallarına uygun olarak

Detaylı

Harici Rotor Motorlu Aksiyal Fanlar

Harici Rotor Motorlu Aksiyal Fanlar Harici Rotor Motorlu Aksiyal Fanlar 1. YWF serisi aksiyal fanlar harici rotor motorlu motorlardır. Bu motorlar kompakt yapı karakteristiğine sahiptirler, pratik kurulum, yüksek verilim vb. 2. YWF serisi

Detaylı

ELEKTRİK MOTORLARI VE SÜRÜCÜLER

ELEKTRİK MOTORLARI VE SÜRÜCÜLER BÖLÜM 4 A.A. MOTOR SÜRÜCÜLERİ 4.1.ALTERNATİF AKIM MOTORLARININ DENETİMİ Alternatif akım motorlarının, özellikle sincap kafesli ve bilezikli asenkron motorların endüstriyel uygulamalarda kullanımı son yıllarda

Detaylı

AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören

AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören 04.12.2011 AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören İçerik AA Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları na Yol Verme Uygulama Soruları 25.11.2011 2 http://people.deu.edu.tr/aytac.goren

Detaylı

SENKRON ALTERNATÖRLER

SENKRON ALTERNATÖRLER SENKRON ALTERNATÖRLER 225 SERİSİ 4 KUTUPLU 50/60 Hz - TRİFAZE Teknik Katalog ÖZELLİKLER VE OPSİYONEL STANDARTLAR: Genpower senkron alternatörler, IEC 34.1/34.2-U.T.E.NF C51.111-VDE 530-B.S. 499965000-

Detaylı

Via Sabbionara, 1 371 Arzignano (VI) Italy Tel: + 39 0 79 711 Fax: + 39 0 79 e-mail : sales@marellimotori.com www.ideamakina.com.tr MARELLI MOTORI TÜRKÝYE DÝSTRÝBUTÖRÜ Ýdea Makina Ýmalat San. ve Tic. Ltd.

Detaylı

ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUVARI FİNAL/BÜTÜNLEME SORULARI İÇİN ÖRNEKLER (Bunlardan farklı sorular da çıkabilir.)

ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUVARI FİNAL/BÜTÜNLEME SORULARI İÇİN ÖRNEKLER (Bunlardan farklı sorular da çıkabilir.) ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUVARI FİNAL/BÜTÜNLEME SORULARI İÇİN ÖRNEKLER (Bunlardan farklı sorular da çıkabilir.) 1) Etiketinde 4,5 kw ve Y 380V 5A 0V 8,7A yazan üç fazlı bir asenkron motorun, fazlar arası

Detaylı

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK TÜRBİN ANALİZ VE DİZAYN ESASLARI Hidrolik türbinler, su kaynaklarının yerçekimi potansiyelinden, akan suyun kinetik enerjisinden ya da her ikisinin

Detaylı

ELEKTRİK MAKİNELERİ (MEP 112 (ELP211) ) Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Turan S1

ELEKTRİK MAKİNELERİ (MEP 112 (ELP211) ) Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Turan S1 ELEKTRİK MAKİNELERİ (MEP 112) Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Turan S1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Adapazarı Meslek Yüksekokulu Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan

Detaylı

Doğru Akım (DC) Makinaları

Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru akım makinaları motor veya jeneratör olarak kullanılabilir. Genellikle DC makinalar motor olarak kullanılır. En büyük avantajları hız ve tork ayarının kolay yapılabilmesidir.

Detaylı

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz Hidrostatik Güç İletimi Vedat Temiz Tanım Hidrolik pompa ve motor kullanarak bir sıvı yardımıyla gücün aktarılmasıdır. Hidrolik Pompa: Pompa milinin her turunda (dönmesinde) sabit bir miktar sıvı hareketi

Detaylı

Asenkron Makineler (2/3)

Asenkron Makineler (2/3) Asenkron Makineler (2/3) 1) Asenkron motorun çalışma prensibi Yanıt 1: (8. Hafta web sayfası ilk animasyonu dikkatle inceleyiniz) Statora 120 derecelik aralıklarla konuşlandırılmış 3 faz sargılarına, 3

Detaylı

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Gelişen imalat teknolojileri ile birlikte birim hacimde daha yüksek tork değerlerine sahip redüktörihtiyacı kullanıcıların en önemli beklentilerinden biri

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ RÜZGAR GÜCÜ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 12. HAFTA 1 İçindekiler Rüzgar Enerji Sistemlerinde Kullanılan

Detaylı

RX İnvertörlerde Frenleme Direnci Bağlantısı

RX İnvertörlerde Frenleme Direnci Bağlantısı RX İnvertörlerde Frenleme Direnci Bağlantısı İÇİNDEKİLER Giriş Harici Frenleme Direnci(Dinamik) Kullanımı Frenleme Direnci/Ünitesi Boyutları ve Seçim Tablosu RX de Frenleme Direnci Bağlantıları RX de Frenleme

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Dişli Çarklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Güç ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri

Detaylı

3. ELEKTRİK MOTORLARI

3. ELEKTRİK MOTORLARI 3. ELEKTRİK MOTORLARI Elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren makinalardır. Her elektrik motoru biri sabit (Stator, Endüktör) ve diğeri kendi çevresinde dönen (Rotor, Endüvi) iki ana parçadan oluşur.

Detaylı

SENKRON ALTERNATÖRLER

SENKRON ALTERNATÖRLER SENKRON ALTERNATÖRLER 0 SERİSİ 4 KUTUPLU 50/60 Hz - TRİFAZE Teknik Katalog ÖZELLİKLER VE OPSİYONEL STANDARTLAR: Genpower senkron alternatörler, IEC 34.1/34.2-U.T.E.NF C51.111-VDE 5-B.S. 499965000- NEMA

Detaylı

Elektrik Makinaları I SENKRON MAKİNALAR

Elektrik Makinaları I SENKRON MAKİNALAR Elektrik Makinaları I SENKRON MAKİNALAR Dönen Elektrik Makinaları nın önemli bir grubunu oluştururlar. (Üretilen en büyük güç ve gövde büyüklüğüne sahip dönen makinalardır) Generatör (Alternatör) olarak

Detaylı

DOĞRUDAN KATA ERİŞİM ÖZELLİKLİ ASANSÖR POZİSYON KONTROLÜ VE UYGULAMALARI

DOĞRUDAN KATA ERİŞİM ÖZELLİKLİ ASANSÖR POZİSYON KONTROLÜ VE UYGULAMALARI Asansör Sempozyumu 25-27 Eylül 2014 // İzmir 263 DOĞRUDAN KATA ERİŞİM ÖZELLİKLİ ASANSÖR POZİSYON KONTROLÜ VE UYGULAMALARI Altan Demir 1, Erhan Ongun 2 1,2 Mikosis Elektronik 1 altan@mikosis.com, 2 erhan@mikosis.com

Detaylı

SENKRON ALTERNATÖRLER

SENKRON ALTERNATÖRLER SENKRON ALTERNATÖRLER 315 SERİSİ 4 KUTUPLU 50/60 Hz - TRİFAZE Teknik Katalog ÖZELLİKLER VE OPSİYONEL STANDARTLAR: Genpower senkron alternatörler, IEC 34.1/34.2-U.T.E.NF C51.111-VDE 530-B.S. 499965000-

Detaylı

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller İçerik Giriş Temel kavramlar Sınıflandırma Aks ve mil mukavemet hesabı Millerde titreşim kontrolü Konstrüksiyon

Detaylı

Elektrik motorlarında harcanan toplam enerjinin %80 i 1,1-90 kw 2 ve 4 kutuplu motorlar tarafından tüketilmektedir.

Elektrik motorlarında harcanan toplam enerjinin %80 i 1,1-90 kw 2 ve 4 kutuplu motorlar tarafından tüketilmektedir. Asenkron Elektrik Motorlarında Verim İfadesi : Verim (%) = P2 / P1 x 100 P1 = Giriş Gücü P2 = Çıkış Gücü Kayıpların Toplanması Yöntemi ile verim hesabı P1 P2 = Kayıplar Elektrik Motorlarında Kayıplar :

Detaylı

Hız-Moment Dönüşüm Mekanizmaları. Vedat Temiz

Hız-Moment Dönüşüm Mekanizmaları. Vedat Temiz Hız-Moment Dönüşüm Mekanizmaları Vedat Temiz Neden hız-moment dönüşümü? 1. Makina için gereken hızlar çoğunlukla standart motorların hızlarından farklıdır. 2. Makina hızının, çalışma sırasında düzenli

Detaylı

İNVERTER ENTEGRELİ MOTORLAR

İNVERTER ENTEGRELİ MOTORLAR İNVERTER ENTEGRELİ MOTORLAR ENTEGRE MOTOR ÇÖZÜMLERİ Günümüzde enerji kaynakları hızla tükenirken enerjiye olan talep aynı oranda artmaktadır. Bununla beraber enerji maliyetleri artmakta ve enerjinin optimum

Detaylı

SENKRON ALTERNATÖRLER

SENKRON ALTERNATÖRLER SENKRON ALTERNATÖRLER 450 SERİSİ 4 KUTUPLU 50/60 Hz - TRİFAZE Teknik Katalog ÖZELLİKLER VE OPSİYONEL STANDARTLAR: Genpower senkron alternatörler, IEC 34.1/34.2-U.T.E.NF C51.111-VDE 530-B.S. 499965000-

Detaylı

IE2 ve IE3 TRİFAZE ASENKRON MOTOR ÜRÜN KATALOĞU ELK

IE2 ve IE3 TRİFAZE ASENKRON MOTOR ÜRÜN KATALOĞU ELK IE2 ve IE3 TRİFAZE ASENKRON MOTOR ÜRÜN KATALOĞU ELK 000-0616 ÜRETİM TESİSİ VE ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ELK motor Çerkezköy Organize Sanayi bölgesinde, Yılmaz Redüktör A.Ş. ana hissedarları tarafından, ürün

Detaylı

22. ÜNİTE SENKRON MOTORLAR

22. ÜNİTE SENKRON MOTORLAR 22. ÜNİTE SENKRON MOTORLAR KONULAR 1. YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ 2. YOL VERME YÖNTEMLERİ 3. KULLANILDIĞI YERLER Herhangi bir yükü beslemekte olan ve birbirine paralel bağlanan iki altematörden birsinin

Detaylı

Asenkron Motor Analizi

Asenkron Motor Analizi Temsili Resim Giriş Asenkron motorlar, neredeyse 100 yılı aşkın bir süredir endüstride geniş bir yelpazede kulla- Alperen ÜŞÜDÜM nılmaktadır. Elektrik Müh. Son yıllarda, FİGES A.Ş. kontrol teknolojilerinin

Detaylı

326 ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUVARI II ÜÇ-FAZ SİNCAP KAFESLİ ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR DENEY 326-04

326 ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUVARI II ÜÇ-FAZ SİNCAP KAFESLİ ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR DENEY 326-04 İNÖNÜ ÜNİERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. BÖL. 26 ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUARI II ÜÇ-FAZ SİNCAP KAFESLİ ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR DENEY 26-04. AMAÇ: Üç-faz sincap kafesli asenkron

Detaylı

ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN

ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN VİSKOZİTE ÖLÇÜMÜ Viskozite, bir sıvının iç sürtünmesi olarak tanımlanır. Viskoziteyi etkileyen en önemli faktör sıcaklıktır. Sıcaklık arttıkça sıvıların viskoziteleri azalır.

Detaylı

3,2 TON SABİT VİNÇ KALDIRMA HESABI ( Fem 1 Am )

3,2 TON SABİT VİNÇ KALDIRMA HESABI ( Fem 1 Am ) 3,2 TON SABİT VİNÇ KALDIRMA HESABI ( Fem 1 Am ) Kaldırma Kapasitesi ( Ton )--------------------- 3,2 ton Kaldırma Yüksekliği ( metre)------------------- 12 m Çalışma Sahası------------------------------------

Detaylı

SENKRON ALTERNATÖRLER

SENKRON ALTERNATÖRLER SENKRON ALTERNATÖRLER 355 SERİSİ 4 KUTUPLU 50/60 Hz - TRİFAZE Teknik Katalog ÖZELLİKLER VE OPSİYONEL STANDARTLAR: Genpower senkron alternatörler, IEC 34.1/34.2-U.T.E.NF C51.111-VDE 530-B.S. 499965000-

Detaylı

ASENKRON MOTORLARI FRENLEME METODLARI

ASENKRON MOTORLARI FRENLEME METODLARI DENEY-7 ASENKRON MOTORLARI FRENLEME METODLARI Frenlemenin tanımı ve çeşitleri Motorların enerjisi kesildikten sonra rotorun kendi ataletinden dolayı bir süre daha dönüşünü sürdürür. Yani motorun durması

Detaylı

Yüksek verimli içme suyu pompası. Calio-Therm S. Tip Kitapçığı

Yüksek verimli içme suyu pompası. Calio-Therm S. Tip Kitapçığı Yüksek verimli içme suyu pompası Calio-Therm S Tip Kitapçığı Baskı Tip Kitapçığı Calio-Therm S Tüm hakları saklıdır. Bu kitabın içeriği üreticinin izni olmadan dağıtılamaz, çoğaltılamaz, düzenlenemez veya

Detaylı

Piyasayı alt eden şalt!

Piyasayı alt eden şalt! Piyasayı alt eden şalt! 1 GENİŞ KULLANIM ALANI Eksiksiz ürün ailesi Konutlar, ofisler ve fabrikalar AKILLI TASARIM Kolay montaj ve uygulama Endüstriye uygun tasarım YÜKSEK PERFORMANS Yeni tasarım 6 ka

Detaylı

CNC DİVİZÖR KATALOĞU.

CNC DİVİZÖR KATALOĞU. CNC DİVİZÖR KATALOĞU www.yildiriakina.net 2017 serisi Yeni Tasarım CNC Divizör GXA - S Süper Pnomatik (Pnomatik Frenli) tabla çapı yeni tasarım dikey ve yatay bağlantı sonsuz dişli aktarma süper pnomatik

Detaylı

MX2 İnvertörlerde Frenleme Direnci Bağlantısı

MX2 İnvertörlerde Frenleme Direnci Bağlantısı MX2 İnvertörlerde Frenleme Direnci Bağlantısı İÇİNDEKİLER Giriş Harici Frenleme Direnci(Dinamik) Kullanımı Frenleme Direnci Boyutları ve Seçim Tablosu MX2 de Frenleme Direnci Bağlantıları MX2 de Frenleme

Detaylı

Elektrik. Alternatif Akım Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları

Elektrik. Alternatif Akım Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları Elektrik Alternatif Akım Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları 24.12.2013 Dr. Levent Çetin 2 24.12.2013 Dr. Levent Çetin 3 Buton/Anahtar / Limit Anahtarı Kalıcı butona basıldığında, buton

Detaylı

Yeni Nesil Asansörler: GeN2. Ergün n Alkan Buga Otis Asansör r San. ve Tic. A.Ş. 09 Eylül l 2011, Ankara

Yeni Nesil Asansörler: GeN2. Ergün n Alkan Buga Otis Asansör r San. ve Tic. A.Ş. 09 Eylül l 2011, Ankara Yeni Nesil Asansörler: GeN2 Asansör r Meslek Alanı Çalıştayı Ergün n Alkan Buga Otis Asansör r San. ve Tic. A.Ş. 09 Eylül l 2011, Ankara GeN2 TM DEVRİMCİ BİR ASANSÖR SİSTEMİ Seyir Konforu, Verim & Çevre

Detaylı

1. Bir Elektrikli Tahrikin Esas Kısımları

1. Bir Elektrikli Tahrikin Esas Kısımları 1. Bir Elektrikli Tahrikin Esas Kısımları Bir elektrikli tahrik bir iş makinesinden, onu çalıştıran elektrik motorundan, gücü motordan iş makinesine ileten aktarma elemanlarından ve motorun besleme, koruma,

Detaylı

GENEL BİLGİLER UYGULAMA VE GENEL BİLGİLER

GENEL BİLGİLER UYGULAMA VE GENEL BİLGİLER KAT.DKPM.01.11 UYGULAMA VE GENEL BİLGİLER Yerin derinliklerinden suyu çıkartan derin kuyu dik türbin pompaları; zirai sulamada, içme ve kullanma suyu temininde en etkili ve en fazla kullanılan pompa türüdür.

Detaylı

TRANSFORMATÖRLER İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

TRANSFORMATÖRLER İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER TRANSFORMATÖRLER İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER Tüm sarımlarda bakır iletken kullanılır ve bu iletkenlerin izolasyon malzemeleri belirlenmiş izolasyon sınıflarına uygundur. Genellikle tüm ELEKTRA transformatörleri

Detaylı

ELEKTRĐK MOTORLARI SÜRÜCÜLERĐ EELP212 DERS 05

ELEKTRĐK MOTORLARI SÜRÜCÜLERĐ EELP212 DERS 05 EELP212 DERS 05 Özer ŞENYURT Mayıs 10 1 BĐR FAZLI MOTORLAR Bir fazlı motorların çeşitleri Yardımcı sargılı motorlar Ek kutuplu motorlar Relüktans motorlar Repülsiyon motorlar Üniversal motorlar Özer ŞENYURT

Detaylı

3. Bölüm: Asenkron Motorlar. Doç. Dr. Ersan KABALCI

3. Bölüm: Asenkron Motorlar. Doç. Dr. Ersan KABALCI 3. Bölüm: Asenkron Motorlar Doç. Dr. Ersan KABALCI 1 3.1. Asenkron Makinelere Giriş Düşük ve orta güç aralığında günümüzde en yaygın kullanılan motor tipidir. Yapısal olarak çeşitli çalışma koşullarında

Detaylı

ELEKTRİK MOTORLARINDA VE UYGULAMALARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Fatih BODUR

ELEKTRİK MOTORLARINDA VE UYGULAMALARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Fatih BODUR ELEKTRİK MOTORLARINDA VE UYGULAMALARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ Fatih BODUR Elektrik Motorları : Dönme kuvveti üreten makineler Elektrik motorunun amacı: Motor şaftına Dönme Momenti (T) ve Devir (n) sağlaması,iş

Detaylı

VRF SİSTEMLERİ 1 / 5

VRF SİSTEMLERİ 1 / 5 1 / 5 Variable Refrigerant Flow (VRF) kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş olan VRF; değişken debili soğutucu akışkan sistemi klima sistemi olarak Türkçe ye çevrilebilir.vrv; Variable Refrigerant Volume

Detaylı

MAKĠNE ELEMANLARI II REDÜKTÖR PROJESĠ

MAKĠNE ELEMANLARI II REDÜKTÖR PROJESĠ T.C PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKĠNE ELEMANLARI II REDÜKTÖR PROJESĠ Öğrencinin; Adı: Cengiz Görkem Soyadı: DENGĠZ No: 07223019 DanıĢman: Doç. Dr. TEZCAN ġekercġoğlu

Detaylı

İçme suyu pompası. Rio-Therm N. Tip Kitapçığı

İçme suyu pompası. Rio-Therm N. Tip Kitapçığı İçme suyu pompası RioTherm N Tip Kitapçığı Baskı Tip Kitapçığı RioTherm N Tüm hakları saklıdır. Bu kitabın içeriği üreticinin izni olmadan dağıtılamaz, çoğaltılamaz, düzenlenemez veya üçüncü şahıslara

Detaylı

Elektrik Motorları ve Sürücüleri

Elektrik Motorları ve Sürücüleri Elektrik Motorları ve Sürücüleri Genel Kavramlar Motor sarımı görüntüleri Sağ el kuralı bobine uygulanırsa: 4 parmak akım yönünü Başparmak N kutbunu gösterir N ve S kutbunun oluşumu Manyetik alan yönü

Detaylı

FUJI MICRO HIZLI DEVREYE ALMA KILAVUZU

FUJI MICRO HIZLI DEVREYE ALMA KILAVUZU FUJI MICRO HIZLI DEVREYE ALMA KILAVUZU KONTEK OTOMASYON A.Ş. BEYİT SOK. NO:27 YUKARI DUDULLU ÜMRANİYE / İSTANBUL 0216 466 47 00 (T) 0216 466 21 20 (F) www.kontekotomasyon.com.tr Sayfa 1 / 7 TUŞ FONKSİYONLARI

Detaylı

ELEKTRİK MAKİNELERİ (MEP 112) (ELP211) Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Turan S1

ELEKTRİK MAKİNELERİ (MEP 112) (ELP211) Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Turan S1 ELEKTRİK MAKİNELERİ (MEP 112) Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Turan S1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Adapazarı Meslek Yüksekokulu Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan

Detaylı

1000-200000 m3/h, 400-1500 Pa. Kavrama, kayış-kasnak veya direk tahrik Eurovent e göre Kısa/Uzun gövde; kılavuz giriş kanatlı/kanatsız

1000-200000 m3/h, 400-1500 Pa. Kavrama, kayış-kasnak veya direk tahrik Eurovent e göre Kısa/Uzun gövde; kılavuz giriş kanatlı/kanatsız Aksiyal fanlar Üretimin açıklanması Değişik rotor türleri için, çıkış konumu, gövde geometrisi, gövde sacı kalınlığı, ve malzesi yönünden geniş bir seçme olanağı bulunmaktadır. Aşağıdaki açıklamalar standart

Detaylı

Retarder kullanımı ve sürüş tarzı ile Güvenli ulaşın.

Retarder kullanımı ve sürüş tarzı ile Güvenli ulaşın. G 1853 tr ak / WA 1 000 2013-07 Ölçü ve Resimler bağlayıcı değil,değişkenlik hakkımız mahfuzdur. Retarder kullanımı ve sürüş tarzı ile Güvenli ulaşın. Voith Turbo Güç Aktarma Teknigi Ltd. Sti. Altıntepe

Detaylı

Eleco 2014 Elektrik Elektronik Bilgisayar ve Biyomedikal Mühendisliği Sempozyumu, Kasım 2014, Bursa

Eleco 2014 Elektrik Elektronik Bilgisayar ve Biyomedikal Mühendisliği Sempozyumu, Kasım 2014, Bursa Eleco 214 Elektrik Elektronik Bilgisayar ve Biyomedikal Mühendisliği Sempozyumu, 27 29 Kasım 214, Bursa Davlumbazlarda Kullanılan Tek Fazlı Sürekli Kondansatörlü Asenkron Motor Analizi Analysis of a Permanent

Detaylı

ÖNEMLİ NOT: Firmamız, izlediği sürekli gelişim politikası sebebiyle bu belgede tanımlanan değer, boyut ve konstrüksiyonda, önceden bildiride

ÖNEMLİ NOT: Firmamız, izlediği sürekli gelişim politikası sebebiyle bu belgede tanımlanan değer, boyut ve konstrüksiyonda, önceden bildiride KAT.MST.04.1 ÖEMLİ OT: Firmamız, izlediği sürekli gelişim politikası sebebiyle bu belgede tanımlanan değer, boyut ve konstrüksiyonda, önceden bildiride bulunmaksızın değişiklik yapma ve herhangi bir zamanda,

Detaylı

Şekil1. Geri besleme eleman türleri

Şekil1. Geri besleme eleman türleri HIZ / KONUM GERİBESLEME ELEMANLARI Geribesleme elemanları bir servo sistemin, hızını, motor milinin bulunduğu konumu ve yükün bulunduğu konumu ölçmek ve belirlemek için kullanılır. Uygulamalarda kullanılan

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM-1-ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORLARIN YAPISI VE ÇALIġMA PRENSĠBĠ

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM-1-ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORLARIN YAPISI VE ÇALIġMA PRENSĠBĠ İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1-ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORLARIN YAPISI VE ÇALIġMA PRENSĠBĠ Asenkron motorların endüstrideki önemi Turmetre ile asenkron motorun devrinin ölçülmesi ve kayma deneyi Senkron hız, Asenkron

Detaylı

OMRON FREKANS İNVERTÖRLERİNDE AUTO-TUNING

OMRON FREKANS İNVERTÖRLERİNDE AUTO-TUNING OMRON FREKANS İNVERTÖRLERİNDE AUTO-TUNING İÇİNDEKİLER Giriş MX2 İnvertörlerde Auto-tuning RX İnvertörlerde Auto-tuning V1000 İnvertörlerde Auto-tuning A1000 İnvertörlerde Auto-tuning SX İnvertörlerde Auto-tuning

Detaylı

Elektromanyetik Fren ve Kavrama Sistemleri

Elektromanyetik Fren ve Kavrama Sistemleri Elektromanyetik Fren ve Kavrama Sistemleri Ürün Kataloğu Yay Baskılı Fren Elektromanyetik Tozlu Fren ve Kavrama Akım Baskılı Fren ve Kavrama Fren ve Kavrama Grubu 2012/03 www.emffren.com.tr EMF 2006 yılında,

Detaylı

INLINE TİP ENTEGRE FREKANS KONVERTÖRLÜ POMPALAR

INLINE TİP ENTEGRE FREKANS KONVERTÖRLÜ POMPALAR INLINE TİP ENTEGRE FREKANS KONVERTÖRLÜ POMPALAR lar santrifüj, tek kademeli, emme ve basma ağız çağları aynı ölçülere sahip, blok tip olacak. üstten sökülebilir tasarıma sahip olmalı, bu sayede boru bağlantılarına

Detaylı

Su ile soğutma sistemleri

Su ile soğutma sistemleri Su ile soğutma sistemleri Hava/su ısı değiştiriciler Duvara monte...300 500 W...354 Duvara monte...600 1000 W...355 Duvara monte...1250 3000 W...356 Duvara monte...3000 5000 W...357 Duvara monte...7000

Detaylı

Panorama. Yumuşak yolvericiler Tüm seri

Panorama. Yumuşak yolvericiler Tüm seri Panorama Yumuşak yolvericiler Tüm seri Neden yumuşak yolverici? Mekanik ve elektriksel problemler için ideal çözüm Endüstride fan, kırıcı, pompa, konveyör, mikser gibi bir çok uygulamanın kalbi olan AC

Detaylı

YÜRÜME SİSTEMİ YÜRÜYÜŞ MOTORLARI. 40-2-4a. 2012 Eylül. www.guven-kutay.ch. M. Güven KUTAY 2009 Kasım

YÜRÜME SİSTEMİ YÜRÜYÜŞ MOTORLARI. 40-2-4a. 2012 Eylül. www.guven-kutay.ch. M. Güven KUTAY 2009 Kasım 01 Eylül YÜRÜME SİSTEMİ YÜRÜYÜŞ MOTORLARI 40--4a M. Güven KUTAY 009 Kasım 01-09-06/Ku Değiştirilen yerlerin satır sonuna dik çizgi çekildi. 40--4a-yuruyus-motorlari.doc İ Ç İ N D E K İ L E R Yürüme Sistemi....3.

Detaylı

DÜŞÜK BASINÇLI DİREKT AKUPLE RADYAL FANLAR CBM Serisi

DÜŞÜK BASINÇLI DİREKT AKUPLE RADYAL FANLAR CBM Serisi Çift emişli, direkt akuple, düşük basınçlı radyal fanlar galvanizli çeliktendir. Tüm modellerde rotorlar öne eğik, sık kanatlı ve galvanizli çeliktendir. IP44 korumalı, Class F yalıtımlı motorlar uzun

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ 1 Bu bölümden elde edilecek kazanımlar Güç Ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri Redüktörler Ve Vites Kutuları : Sınıflandırma Ve Kavramlar Silindirik

Detaylı

Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller

Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller İçerik Aks ve milin tanımı Akslar ve millerin mukavemet hesabı Millerde titreşim hesabı Mil tasarımı için tavsiyeler

Detaylı

1.1. DÜŞEY TRANSPORT SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

1.1. DÜŞEY TRANSPORT SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI GİRİŞ Düşey transport sistemleri, asansörler ve yürüyen merdivenler olmak üzere iki ana grupta toplanabilir. Asansör, yolcuların ve yüklerin bir düzeyden başka bir düzeye taşıyan sistemdir. Asansörleri,

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ. Anahtar sözcükler: Rüzgar Enerjisi, Rüzgar Türbini, Elektriksel Dönüşüm Sistemleri, Jeneratör.

RÜZGAR ENERJİSİ. Anahtar sözcükler: Rüzgar Enerjisi, Rüzgar Türbini, Elektriksel Dönüşüm Sistemleri, Jeneratör. RÜZGAR ENERJİSİ Küçük güçlü sistemlerde eskiden çok kullanılan doğru akım (DA) jeneratörü, günümüzde yerini genellikle senkron veya asenkron jeneratörlere bırakmıştır. Bu jeneratörler, konverterler yardımıyla

Detaylı

ASENKRON (İNDÜKSİYON)

ASENKRON (İNDÜKSİYON) ASENKRON (İNDÜKSİYON) Genel MOTOR Tek fazlı indüksiyon motoru Asenkron makinalar motor ve jeneratör olarak kullanılabilmekle birlikte, jeneratör olarak kullanım rüzgar santralleri haricinde yaygın değildir.

Detaylı

Doğru Akım (DC) Makinaları

Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru akım makinaları motor veya jeneratör olarak kullanılabilir. Genellikle DC makinalar motor olarak kullanılır. En büyük avantajları hız ve tork ayarının kolay yapılabilmesidir.

Detaylı