İhsaniye Sürücü Kursu Motor ve Araç Teknikleri Murat FİLİZ motorelit.webnode.com.tr

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İhsaniye Sürücü Kursu Motor ve Araç Teknikleri Murat FİLİZ motorelit.webnode.com.tr"

Transkript

1 İhsaniye Sürücü Kursu Motor ve Araç Teknikleri Murat FİLİZ motorelit.webnode.com.tr

2 Yeni Müfredata göre Araç Tekniği Dersi Konuları nelerdir? Programın amacı: Kullanılan aracın teknik özelliklerinin tanınması Acil durumlarda aracın gerekli bakım ve onarımlarının yapılması / yaptırılması Aracı tanıma ve araç kullanmaya Araçta genel olarak bulunan kısımlar ve sistemler Motor ve çalışma prensibi Araç kullanmaya hazırlık Aracın dış kontrolünün yaılması Koltuk ve ayna ayarları Emniyet kemerinin takılması Aracın çalıştırılması Araç göstergelerinin kontrolü Aracın hemen durdurulup acil müdahele gerektiren arızalar Yağ ve Şarj lambasının yanması Yakıt tüketiminde ekonomi sağlanması için yapılması gereken basit uygulamalar Aracın fazla yakıt tüketmesinde sürücüye, motora ve araca bağlı sebepler ve önlemleri Aracın periyodik aralıklarda yapılacak bakımları Akaryakıt kontrolü / Motor yağı kontrolü Radyatör ve Lastiklerin kontrolü Işık ve İkaz sistemi kontrolü Akü kontrolü

3 Motorun Tanımı? Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir.

4 Motor Çeşitleri nelerdir- Motorun sınıflandırılması? Kullanılan Yakıtlara Göre Benzinli motorlar Dizel motorlar LPG motorlar Yakıtın Yanma Yerine Göre: İçten yanmalı motorlar Dıştan yanmalı motorlar Yapım özelliklerine Göre Sıra tipi V Tipi Boxer tipi Yıldız tipi

5 Motor Nedir ve Motorların Çalışma Prensibi Zamanlarına Göre 2 Zamanlı motorlar 4 Zamanlı motorlar Motorlar çalışma zamanlarına göre iki ve dört zamanlı olmak üzere ikiye ayrılırlar Günümüzde motorlu Araçlarda genelde 4 zamanlı motorlar kullanılmaktadır. Dört Zamanlı Benzinli Motorların Çalışma Prensipleri 1. Emme: Silindire temiz yakıt ve havanın alınması 2. Sıkıştırma: Silindire alınan yakıt ve havanın sıkıştırılması 3. Ateşleme: Sıkıştırılan yakıt ve havanın üzerine buji ile kıvılcım gönderilmesi 4. Egzoz: Silindir içinde kalan artık gazların dışarıya atılması.

6 Araçta bulunan sistemler nelerdir. Motora Bağlı Yardımcı Sistemler: Soğutma Sistemi Yağlama sistemi Yakıt sistemi Ateşleme Sistemi Şarj Sistemi Marş Sistemi Araç Üzerindeki Sistemler: Süspansiyon sistemi Lastikler Fren Sistemi Direksiyon sistemi Aydınlatma ikaz sistemi

7 Soğutma Sisteminin çalışması? SOĞUTMA SİSTEMİ: Motorda silindir içinde oluşan ateşleme ve yanma sonucu sıcaklık C kadar yükselir.soğutma sistemi motorun ısınmasını önler PARÇALARI: Radyatör :Soğutma suyuna depoluk eder. Vantilatör:Radyatördeki suyu soğutur. V Kayışı: Vantilatöre hareket verir. Devirdaim Su pompası: Suyu basınçlı olarak su kanallarına gönderir. Termostat: Silindir kapağı çıkışında bulunur.motoru çalışma sıcaklığında sabit tutar. Hararet ısı göstergesi:motordaki suyun ısısını gösterir. Radyatör Hortumları Fan Motoru Kalorifer hortumları

8 Motorun hararet yapmasının sebepleri nelerdir? - Vantilatör kayışı gevşemiş veya kopmuştur. - Radyatörde su eksilmiştir.radyatör kapağı bozuktur. - Devir daim pompası arızalıdır. - Hortumlarda kaçak vardır. - Silindir kapağı contası çatlamıştır, kaçak vardır. - Radyatör petekleri tıkanmıştır.su kanalları kireçlenmiş ise motor fazla ısınır. - Termostat arızalıdır. - Otomatik fan arızalıdır. - Fan müşürü elektrik bağlantısı çıkmıştır. - Fan motoru müşürü bozulmuştur. - Araç uygun devir ve viteste kullanılmaz ise hararet yapar. Motorun Hararet yaptığı nasıl anlaşılır?

9 Aracın radyatör su seviyesi kontrolü Radyatör Su Seviyesinin Kontrolü:Radyatör kapağı açıldığında su seviyesi peteklerin üzerinde olmalı dır. Su kabı (kavanozu) olan araçlarda ise işaretine kadar suyun dolu dolması gereklidir.

10 Yağlama Sisteminin görevi ve çalışması? 1. Sürtünmelerden oluşan aşınmayı önler. 2. Soğutmaya yardımcı olur. 3. Çalışan parçaların temizliğini sağlar. PARÇALARI : Karter,yağ pompası, Yağ Filtresi,Motor yağı, Yağ Seviye kontrol çubuğu, Yağ müşürü, Yağ Göstergesi. 1.Karter Motor bloğunun altını kapatmak ve yağa depoluk etmektir. 2.Yağ pompası,karterde durgun halde bulunan yağı sisteme pompalar. 3.Yağ filtresi, Sistemde bulunan yağı temizler. Yağ filtresi belli km'lerde mutlaka değiştirilmelidir.

11 Yağlama Sisteminin çalışıp çalışmadığı nasıl anlaşılır? Yağlama sisteminin çalışıp çalışmadığı gösterge paneli üzerindeki yağ ikaz göstergesinden anlaşılır. Kontak anahtarı çalışma pozisyonuna getirildiğinde ikaz verir marş yapılıp araç çalıştırıldığında sönmesi gerekir.araç çalıştığı halde yağ ikaz lambası sönmezse yağlama işlemi olmuyor demektir.yada araç hareket halinde tekrar bize ikaz verirse yağlama işlemi olmuyor demektir. Kapalı pozisyon Çalışma pozisyonu Marş pozisyonu Yağ ikaz göstergesi ikaz verdiğinde motor yağı kontrol edilmesi gerekmektedir.

12 Yakıt sistemi çalışması? Motor için gerekli benzin hava karışımını silindirlere gönderir. Yakıt Deposu: Motor için gereken yakıta depoluk eder. Yakıt Boru ve Hortumları: Yakıtın depodan karbüratöre iletilmesini sağlar. Yakıt Pompası (Yakıt Otomatiği): Yakıtı depodan emerek belli bir basınç altında karbüratöre pompalayarak gönderen elemandır. Hareketini kam milinden alır.yakıt pompası depo ile karbüratör arasındadır. Yakıt Filtresi: Karbüratöre giden yakıtı temizler. kirlendiğinde yenisiyle değiştirilir. Hava Filtresi: Karbüratöre girecek havanın içerisindeki toz ve pislikleri temizler. Tıkandığında basınçlı hava ile temizlenir. Temizlenmezse yakıt sarfiyatı artar.periyodik aralıklarla yenisiyle değiştirilir. Karbüratör: Yanma için gerekli olan 1/15 oranındaki benzin - hava karışımını hazırlar. Emme manifoldunun üzerinde bulunur. Karbüratörde aşağıdaki devreler bulunur.

13 Karbüratörün devreleri nelerdir? a.rölanti devresi: Ayağın gaz pedalından.çekildiği andaki motorun çalıştığı en düşük devire denir. Düşükse ayak gaz pedalından çekilince motor stop eder. Rölanti devri yüksek ise motor fazla yakıt sarf eder b.jikle devresi: Soğuk havalarda motorun kolay çalışması için zengin karışımı ayarlayan devredir. Jikle soğuk havalarda ve ilk çalışma esnasında motorun daha kolay çalışması için zengin karışım hazırlayan devredir. Mekanik ve otomatik olmak üzere ikiye ayrılır. Burada dikkat edilecek husus mekanik jiklenin çekili unutulmamasıdır.jikle çekili unutulursa zengin karışım olur,yakıt sarfiyatı artar,motor boğulur ve egzozdan siyah duman çıkar. Jikle kelebeği karbüratörün hava giriş deliği önünde bulunur. Yakıt Göstergesi: Depodaki yakıt miktarını belirten göstergedir. Yakıt azaldığı zaman kırmızı yanar.

14 Ateşleme sistemi-çalışması ve görevleri nelerdir? Benzinli motorlarda,yanma odasına sıkıştırılmış olan yakıt hava karışımının buji ile ateşlenmesini sağlar Kontak açılıp marşa basıldığın da aküden gelen 12 voltluk akımı platinlerde devresini tamamlar. Platinlerin açılmasıyla endüksiyon bobininde yüksek gerilim bin volt oluşur. oluşan yüksek gerilim kablodan distribütöre gelir. Buradan tevzi makarasının yardımıyla ateşleme sırasına göre bujilere gönderilir ve benzin hava karışımı ateşlenmiş olur.egsozdan siyah duman çıkıyor ise ateşleme sistemi veya yakıt sistemi arızalıdır.

15 Ateşleme sistemi parçaları nelerdir? Kontak Anahtarı :Döndürme hareketi ile devreyi açmakapama (kesme )özelliği olan elektrikli anahtardır. Kontak anahtarı,ateşleme konumunda açık bırakılırsa endüksiyon bobini veya platin yanar Endüksiyon Bobini: Akünün l2 voltluk akımını, bin volta yükselten devre elemanıdır. Distribütör: Endiksiyon bobininde oluşan yüksek gerilimi ateşleme sırasına göre ( ) bujilere dağıtır. Üç elemanı vardır. Platin Açılıp kapanmak suretiyle bobinde yüksek gerilimin oluşmasına yardımcı olur.platin meme yapmışsa zımpara ile Temizlenmeli Kondansatör (meksefe): Platinler açılıp kapandığında geçici olarak elektrik akımını depo ederek platini korur. Platinlerin meme yapmasını önler. Tevzi makarası Yüksek voltajın ateşleme sırasına göre bujilere dağıtılmasını sağlar.

16 Ateşleme sistemi parçaları nelerdir? Bujiler: Distribütörden gelen yüksek voltaj ile daha önce sıkıştırılmıþ bulunan benzin - hava karışımını ateşler. Buji kurum yaparsa ince zımpara ile temizlenir. Ateşleme sisteminde üç ayar yapılır; platin ayarı, avans ayarı ve buji ayarları. Yukarıda belirtilen ayarlar yanlıþ ise motor tekler, yakıt sarfiyatı artar ve egzozdan siyah renkte duman çıkar, motor çekişten düşer. Buji ve platin belirli km sonunda yenisiyle değiştirilir. -- Motor sarsıntılı çalışıyorsa Buji kablolarından biri çıkmış veya Yakıtta pislik vardır. -- Platin meme yapmışsa, Kondansatör (Meksefe) arızalıdır -- Bujiler kurum bağlamışsa Normal ateşleme olmaz.(siyah duman)

17 Şarj sistemi çalışması ve parçaları nelerdir? Şarj sistemi, motor çalışmaya başladığı andan itibaren aracın elektrik ihtiyacını karşılar ve aküyü şarj eder. Bir araç için gerekli elektrik enerjisini şarj sistemi sağlar. Araç stop halde iken elektrik üretimi olmaz fakat elektrik ihtiyacı var ise bu daha önce elektrik depo edilmiş olan akümülatörden karşılanır. Araç stop halde iken uzun süre elektrik kullanılır ise bir müddet sonra akümülatördeki elektrik de biter.

18 Şarj sistemi parçaları nelerdir? Alternatör(Şarj dinamosu), krank mili kasnağından vantilatör kayışı ile aldığı mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir. Konjektör (regülatör), alternatörün ürettiği elektriğin volt ve akımını ayarlar. Aracın devri arttıkça alternatörden yüksek akım çıkar. Alternatörden çıkan bu yüksek akım ve voltajı ayarlar, tesisata ve aküye gönderir. Araçta ampuller sık sık patlıyorsa veya akü su kaybı fazlaysa konjektör arızalı olabilir. Vantilatör kayışı çok sıkı ise alternatör yatakları bozulabilir.vantilatör kayışının koptuğu "ilk olarak" şarj ikaz lambasından Şarj lambası, şarj sisteminin çalışmadığını ikaz eder. Yani alternatör, konjektör vs. arızasını belirtir.

19 Şarj sistemi minin çalışıp çalışmadığı nasıl anlaşılır.? Şarj sisteminin çalışıp çalışmadığı gösterge paneli üzerindeki şarj ikaz göstergesinden anlaşılır. Kontak anahtarı çalışma pozisyonuna getirildiğinde ikaz verir marş yapılıp araç çalıştırıldığında sönmesi gerekir.araç çalıştığı halde şarj ikaz lambası sönmezse şarj işlemi olmuyor demektir.yada araç hareket halinde tekrar bize ikaz verirse şarj işlemi olmuyor demektir. Kapalı pozisyon Çalışma pozisyonu Marş pozisyonu

20 Araçta Akü Suyu Kontrolü Bataryanın (Akünün) Kontrolü:Şayet akü bakımı yapılmazsa akü ömrü kısalır. Akünün yüzeyinde biriken pislikler zamanla kutuplar arasında iletkenlik sağlar. Kutup başı bağıntıları oksitlenir ve elektrik akımına karşı direnç gösterir. Bunlardan dolayı bataryanın yüzeyi su ile temizlenmeli, gres yağı sürülerek koruma altına alınmalıdır. Akünün üzerindeki eleman toz kapakları üzerindeki havalandırma delikleri açılmalıdır. Şayet akü suyu (elektrolit) eksikse saf su ilave edilmelidir. Kesinlikle çeşme suyu vb sular konulmamalıdır. Aksi halde plakalar kısa devre yaparak tahrip olurlar. Not: Akünün iyi olup olmadığını pratik olarak şu yöntemle kontrol edebiliriz; Uzun Farları yakarak marş yaparız. Eğer bataryanın şarjı normal ise, farlar çok az ölgünleşmelidir. Şayet tamamen sönüyorsa batarya boşalmıştır.

21 Ateşleme sistemi parçaları nelerdir? Akünün iki kutup başı herhangi bir metalle birbirine değdirildiğinde kısa devre yaparak patlar. Akü bakımında akü eleman kapaklarının kapalı, üzerindeki hava alma deliklerinin açık olduğuna dikkat edilmelidir. Her hangi bir yangın veya kýısa devre durumunda akü kutup başlarını sökmek gerekir. Sökerken önce (-) sökülür. Akümülatörde takviye işlemi ; Aküsü deşarj olmuş bir araçta, başka bir aracın aküsünden yararlanılarak marş yapılmasına takviye işlemi denir. Bunun için iki akü bir birine takviye kablolar ile bağlanmalıdır. Bu işlem (+) kutup (+) ya (-) kutup (-) ye gelecek şekilde bağlantılı olmalıdır. Dijital göstergeli araçlarda akü takviyesi yapılamaz, bu araçlar ile otomatik vitesli araçlar çekilerek ve itilerek de çalıştırılamaz. Yapılırsa elektronik göstergelerine ve otomatik vites sistemine zarar verebilir.

22 Marş sistemi çalışması ve parçaları nelerdir? Marş sistemi motora ilk hareketi verir. Marşa basıldığında marş motorunun marş dişlisi volanın üzerindeki dişlileri kavrar ve volanı döndürür.volan da krankı döndürerek, motora gerekli ilk hareketi verir. Marş motoruna ilk hareketi ise akü verir. Marş durumunda marş motoru hiç dönmüyorsa, tık diye bir ses geliyorsa,akü kutup başları gevşek veya Akü kutup başları oksitlidir. Marş durumunda marş motoru güzel dönüyor fakat araç çalışmıyorsa ateşleme veya yakıt sistemi arızalıdır. Marşa basma süresi saniyedir

23 Süspansiyon Sistemi ve Parçaları Süspansiyon sistemi, sürücü ve yolcuların yol bozukluklarından etkilenmeden sarsıntısız bir yolculuk yapmalarını sağlar. Yaylar (helezon yay) ve amortisörlerden oluşur.yaylar, yoldan gelen darbe titreşimleri üzerine alır. Helezon yaylar otomobil türü araçlarda kullanılır, Makaslar ise genellikle ağır hizmet araçlarında kullanılır. Amortisör yayların salınımını kontrol eder.

24 Direksiyon sitemi ve ön düzen ayarları Ön düzen sistemi, aracın dönüşünü sağlar. Ön düzen sisteminde yapılan ayarlar lastiklerin aynı istikamette seyri için yapılır. Ön düzen ayarları Rot ayarı,kamber ayarı,kaster ayarı dır. Bu ayarlar bozuk ise lastikler içten ve dıştan aşınır. Direksiyon sis. bakımında direksiyon kutusu yağına bakılır. Direksiyon boşluğu artmış ise ; a) Rot başları aşınmıştır. b) Direksiyon dişli kutusunda ayarsızlık vardır. Direksiyon simidi Direksiyon kutusu Direksiyon mili Rot ve Rot başları

25 Fren sitemi Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak veya duran aracı sabitlemek için kullanılır. Araç üzerinde 3 tip fren bulunur: -El freni -Ayak freni (servis freni) -Motor freni (kompresyon freni) Ayak freni Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak için kullanılır. Ayak frenine basıldığında ön ve arka tekerlekler birlikte durur. Diskli frenin avantajı nedir? --Balata ve disk yüzeyinin daha kolay soğuması

26 Fren sitemi Fren sisteminde fren ayarı gerçekleştirilir. Fren ayarı kampana ile fren balataları arasındaki boşluğun her iki tarafta da eşit olmasıdır.boşluk bir tarafta fazla diğer tarafta az ise frenleme esnasında araç sürekli tek tarafa doğru kayar. Fren hidrolik yağı GÜNLÜK KONTROL EDİLİR. Fren yağı azalmış ise HİDROLİK YAĞ İLE TAMAMLANIR.

27 Araçta Lastik hava baıncı kontrolü ve diş derinlikleri Lastik Hava Basınç Kontrolü:Lastik hava basınçları, hava saatleri ile kontrol edilmesi gerekir. Tekerleklerde ne kadar hava olacağı araç kataloglarında verilmiştir. lastik hava basınçları az olursa, tekerleklerin yanak kısımları aşınır ve aracın enerji kaybı fazla olur. Hava basıncı fazla olursa, lastiklerin orta kısımları aşınır ve araç yolda titremeler yapar.

28 Aydınlatma sistemi Aracın üzerinde bulunan ikaz sistemi ve aydınlatma sistemi parçaları elektik ihtiyacını akümülatörden karşılar.dolayısıyla araç üzerinde akümülütörden elektrik alıcılarına giden karışık bir elektrik tesisatı bulunur. Sigorta atmış ( yanmış) ise, aynı amperle veya yenisiyle değiştirilir. Far ampulleri patlamışsa yenisi ile değiştirilir.

29 Göstergelerin kontrolü

30 Araçta Işık ve ikaz sistemi kontrolü Elektrik donanımının Kontrolü:Yola çıkmadan önce dönüş lambalarını, park lambalarını, farları, fren lambalarını, plaka lambası gibi ve alıcıları kontrol etmek gerekir. Sistem tek tek çalıştırılarak gözden geçirilmelidir. Aksi halde akü zayıflar, boşalır.

31 Lastik değişimi ve kar zinciri takılması Lastik değişiminde araç kriko ile kaldırıldığında el freni çekilir, araç vitese alınır,değişim yapılmayan tekerleklere takoz konur ve aracın içerisinde canlı bulunmaması gerekir. BİJON:Tekerleği sabitleyen vidalardır ve temizliği kuru bez ile yapılır. Kırılmış ve çatlamış cıvatalar kullanılmaz. Cıvatalar tekrar yerine sıkılırken eşit kuvvetle sıkılır. Kış aylarında aracın çekici lastiklerine zincir takılır.

32 Aracın Bakımları Günlük Bakım: -- Yakıt kontrolü --Işık ve ikaz sistemi kontrolü -- Yağ kontrolü --Araca her binişte lastik havaları kontrolü -- Soğutma suyu kontrolü -- Fren hidroliği kontrolü Haftalık Bakım: -- Vantilatör kayışı kontrolü -- Akümülatör kontrolü Aylık Bakım: -- Hava filtresi temizlenir. 6 Aylık Bakım: -- Motor ayarları yapılır(supap, buji, platin, avans v.b) -- Ön düzen ayarları yapılır (Rot, kamber, Kaster v.b) -- Fren sisteminde --Balatalar değişir -- Fren ayarı yapılır. -- Lastiklerin yer değişimi (Arkalar öne, önler arkaya takılmalıdır) -- Far ayarı yapılır

33 Aracın Bakımları Yıllık Bakım: -- 6 Aylık Bakım tekrar yapılır. -- Radyatör suyu değiştirilir. -- Yakıt deposu temizlenir. -- Dizel motorlarda enjeksiyon pompası ve enjektör ayarı yapılmalıdır. Aracın durdurulması gereken zamanlar: -- Yağ lambası yanarsa, -- Şarj lambası yanarsa, -- Motordan garip ses gelirse,

34 Araç Kullanmaya Hazırlık Araca binmeden önce sağdan akan trafik kontrol edilir, uygunsa kapı açılıp içeri girilir. Ayna kontrolleri yapılır, oturduğunuz koltuk kendi durumunuza göre ayarlanır ve emniyet kemeri takılır. 1.Boy ayarı 2.Yükseklik ayarı 3.Sırt ayarı 4.Boyunluk ayarı Araca ilk bindiğimizde yapmamız gereken ilk işlem koltuk ve aynaları ayarlamak olmalıdır. Ayaklarımızın pedallara yetişmediği yada yaslandığımız yerden yolu rahatlıkla Göremediğimiz bir koltukta araç kullanmakta zorlanırız. Aynalar arka camdan itibaren dışarıyı görecek şekilde ayarlanır. Sağdan veya soldan gelen araç trafiğini kolaylıkla görebilecek açıda olmalıdır.

35 Aracın koltuk ve ayna ayarları Debriyaja basıp vites boşa alınır. (Ayrıca aracın ileri geri hareket etmemesi için sağ ayak ile frene basılır.) Kontak yerine takılıp çevrilir, motor çalıştırılır, Motor çalıştıktan sonra debriyaj pedalına basıp vites kalkış durumuna (Vites 1'e) getirilir. Kalkış sinyali verilir. ( Sol sinyal) El freni bırakılır.( El frenini bırakırken hafif yukarı çekerken düğmeye basılır, o durumda aşağı indirilir.) Kalkış esnasında iç ve dış geriyi görme ayna kontrolleri gelen araç var mı diye tekrar yapılır. Debriyajı belirli bir noktaya (kavrama noktası) getirirken bir miktar gaz verilir ve kalkış tamamlanır. (Debriyajın kavrama noktasını iyi öğrenin) Belirli bir hıza ulaştığımız zaman, (motor sesi sizi uyaracaktır) vites büyütülür. Debriyaj bırakırken kontrollü bir biçimde bırakılır.

36 Aracın çalıştırılması Kontak anahtarı 3 kademeden oluşur. Birinci kademe kilidi açar 2. kademe elektrik sistemini çalıştırır 3.kademe ise aracı çalıştırır. KALKIŞTA YAPILMASI GEREKENLER Araç çalıtırılır Debriyaja basılır Vites 1 e takılır El freni indirilir Sol sinyal verilir Sol aynadan trafik akışı kontrol edilir Debriyaj çok yavaş bırakılarak yola çıkılır.

37 Yakıt tasarrufu için yapılması gerekenler Günümüzün yüksek yakıt fiyatlarında, aracınızda ve sürüş alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük bazı değişiklikler, yakıt ekonominizi iyileştirecektir. İşte bu değişikliklerden bazıları. Araçla ilgili ipuçları Lastiklerinizi uygun basınçta tutunuz ve bunu sık sık kontrol ediniz. Ön düzen ve direksiyonunuzu uygun ayarda tutunuz. Aracınızın imalatçısının önerdiği en düşük viskoziteli yağı kullanınız. Motorunuzu uygun mekanik kondisyonda ve ayarlı tutunuz. Motorunuzun hava ve yakıt filtrelerinin temiz olduğundan emin olunuz. Frenlerinizin sürtmediğinden emin olunuz. Gövde hasarlarını tamir ettiriniz. Hasarlı kısımlar aerodinamik direnci artırır.

38 Yakıt tasarrufu için yapılması gerekenler Sürüşle ilgili ipuçları Motoru ısıtmak için fazla zaman harcamayınız. Modern motorlarda gerekli değildir. Motorunuzu uzun süre rölantide çalıştırmayınız. Aracınızı terk ederken veya uzun süre beklemeniz gerektiğinde motorunuzu stop ediniz. Ani ve hızlı kalkışlardan kaçınınız. Mümkün olduğu kadar 90 km/h ve altında sürünüz. Aerodinamik tasarımlı yeni taşıtlarla yapacağınız şehirlerarası yolculuklarda, aracınızın camlarını kapalı tutarak, gerekiyorsa klimayı çalıştırınız. Sıkışan trafiği ve trafik ışıklarını sezinleyerek, yumuşak bir şekilde hızlanın veya yavaşlayınız. Bagajınızı boşaltınız. Bagajınızda bulunan her fazlalık aracınızın ağırlığını gereksiz yere artıracaktır. Aracınızı, herhangi bir hız için motorun sarsıntılı ve düzensiz çalışmayacağı mümkün olan en yüksek viteste kullanınız. Hızınızı sabit tutmaya çalışınız. Uzun düz yol kesimlerinde varsa aracın cruise (seyir) kontrol sistemini kullanınız.

39 Motor ve Araç Teknikleri dersine özverili katılımlarınız için teşekkür ederiz Teorik ders ve direksiyon sınavınızda başarılar dileriz

Yarışma Sınavı. 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? A ) Pitman kolu B ) Rot C ) A Çatalı D ) Kampana E ) Kremayer

Yarışma Sınavı. 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? A ) Pitman kolu B ) Rot C ) A Çatalı D ) Kampana E ) Kremayer 1 Hangisi aydınlatma sistemi ile ilgili değildir? ) Sigorta B ) Zenon C ) Röle D ) Halojen E ) lternatör 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? ) Pitman kolu B ) Rot C ) Çatalı D ) Kampana E

Detaylı

23.Araçta motor yağı kontrolü hangi bakımda yapılır? a) Günlük b) Haftalık c) Aylık d) Yıllık

23.Araçta motor yağı kontrolü hangi bakımda yapılır? a) Günlük b) Haftalık c) Aylık d) Yıllık 1.Buji ile ateşlemeli motorlarda aşağıdaki yakıtlardan hangisi kullanılır? a) İspirto ve gaz yağı b) Benzin ve LPG c) Gaz yağı motorin d) Motorin ve LPG 2.Endüksiyon bobininin görevi aşağıdakilerden a)

Detaylı

MOTORLU ARACI OLUŞTURAN KISIMLAR

MOTORLU ARACI OLUŞTURAN KISIMLAR MOTORLU ARACI OLUŞTURAN KISIMLAR Motor, Güç aktarma organları, Fren sistemi, Direksiyon sitemi, Süspansiyon sistemi, Elektrik sistemi, Kaporta ( Karoser ), Şase motorlu aracı oluşturan ana kısımlardır.

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ KONU : ARACIN ÜZERĐNDEKĐ SĐSTEMLER : FREN SĐSTEMĐ : GÖREVĐ : Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak veya duran aracı sabitlemek için kullanılır. Araç üzerinde 3 tip fren bulunur:

Detaylı

MOTOR BĐLGĐLERĐ. *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır)

MOTOR BĐLGĐLERĐ. *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır) MOTOR BĐLGĐLERĐ *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır) *Đtici (süpap itici), horoz veya manivela, yarım ay şeklindeki parçalar *Eksantrik kayışı (Triger kayışı) *Üst

Detaylı

4. Yakıt deposundan karbüratöre benzin, hangi parça ile taşınır? A) şamandıra ile B) Yakıt borusu ile. C) Distribütör ile D) Yağ pompası ile

4. Yakıt deposundan karbüratöre benzin, hangi parça ile taşınır? A) şamandıra ile B) Yakıt borusu ile. C) Distribütör ile D) Yağ pompası ile NOT: BU TESTİN CVP ANAHTARLARI TEST İN SONUNDADIR. 1. İki zamanlı motorda pistonun kaç hareketinde bir iş elde edilir? A) 2. B) 3 C) 4 D) 5 2. içten yanmalı motorlarda aşağıdaki yakılardan hangisi kullanılır

Detaylı

ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI

ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI 1. Basınçlı hava fren sisteminde fren devrelerinden herhangi biri devre dışı kaldığında, diğer devrelerin basınç kaybına uğramaması için hangi parça görev yapar?

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve çıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı KİTPÇIK TÜRÜ TÜRKİYE TŞKÖMÜRÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN UNVN DEĞİŞİKLİĞİ

Detaylı

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman Soru 1) Pistonun silindir içersinde yön değiştirmek üzere bir an durakladığı yere ne ad verilir? a) Silindir başı b) Silindir eteği c) Ölü nokta d) Piston durağı Soru 4) Silindir hacmi aşağıdakilerden

Detaylı

YAKIT VE ATEŞLEME SİSTEMİ 1. Aşağıdakilerden hangisi distribütörün görevidir? A) Aküyü şarj etmek B) Egzoz gazinin çıkışını sağlamak C) Motor suyunu

YAKIT VE ATEŞLEME SİSTEMİ 1. Aşağıdakilerden hangisi distribütörün görevidir? A) Aküyü şarj etmek B) Egzoz gazinin çıkışını sağlamak C) Motor suyunu YAKIT VE ATEŞLEME SİSTEMİ 1. Aşağıdakilerden hangisi distribütörün görevidir? A) Aküyü şarj etmek B) Egzoz gazinin çıkışını sağlamak C) Motor suyunu sogutmak D) Ateşleme sirasina göre bujilere yüksek gerilimi

Detaylı

5-Aşağıdakilerden hangisi motorun hareketli parçalarından değildir? a) Eksantrik(Kam) Mili b)biyel Kolu c) Supap d) Blok

5-Aşağıdakilerden hangisi motorun hareketli parçalarından değildir? a) Eksantrik(Kam) Mili b)biyel Kolu c) Supap d) Blok 1-Yol, inşaat makineleri ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerinde çeşitli ekipmanlar monte edilmiş motorlu

Detaylı

MOTOR BİLGİSİ MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ

MOTOR BİLGİSİ MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ MOTOR BİLGİSİ MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ Motorun tanımı Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Motor Çeşitleri Zamanlarına Göre: 1. Dört zamanlı motorlar 2. İki

Detaylı

MOTORUN PARÇALARI. DİZEL MOTOR (Püskürtme Ateşlemeli) KRANK MİLİ BESLEME POMPASI TRİGER MİL (KAM-EKSANTRİK MİLİ)

MOTORUN PARÇALARI. DİZEL MOTOR (Püskürtme Ateşlemeli) KRANK MİLİ BESLEME POMPASI TRİGER MİL (KAM-EKSANTRİK MİLİ) DARICA MEYDAN SÜRÜCÜ KURSU ARAÇ TEKNİĞİ DERS NOTLARI MOTORUN PARÇALARI DİZEL MOTOR (Püskürtme Ateşlemeli) KRANK MİLİ BESLEME POMPASI TRİGER MİL (KAM-EKSANTRİK MİLİ) ENJEKSİYON (MAZOT) POMPASI SÜBAPLAR

Detaylı

Motor ve Araç Tekniği Bilgisi - Ömer ASİL

Motor ve Araç Tekniği Bilgisi - Ömer ASİL ARAÇ TEKNİĞİ BİLGİSİ facebook.com/omer.asil42 0 534 848 59 07 instagram.com/omerasil42 MOTOR Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Motor araçlarda gücün kaynağıdır.

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ DERS NOTLARI

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ DERS NOTLARI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ DERS NOTLARI MOTORUN TANIMI VE ÇALISMA PRENSIPLERI Yakıttan elde ettiği isi enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Yakıtlarına göre motorlar, Dizel-Benzin-LPG

Detaylı

MOTOR DERSI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ. Motorun tanımı

MOTOR DERSI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ. Motorun tanımı MOTOR DERSI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ Motorun tanımı Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Motor Çeşitleri Zamanlarına Göre: 1. Dört zamanlı motorlar 2. İki zamanlı

Detaylı

KONU 1 MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Motor : Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalardır. YANMA ÇEŞİTLERİNE GÖRE MOTORLAR

KONU 1 MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Motor : Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalardır. YANMA ÇEŞİTLERİNE GÖRE MOTORLAR KONU 1 MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Motor : Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalardır. YANMA ÇEŞİTLERİNE GÖRE MOTORLAR 1- Dıştan yanmalı motorlar: Kullanmış olduğu yakıtı

Detaylı

MOTOR DERSİ. 4 zamanlı motorlarda 4 zaman, sırası ile şöyledir: Emme, sıkıştırma, ateşleme (veya genişleme; iş zamanı da denir), egzost.

MOTOR DERSİ. 4 zamanlı motorlarda 4 zaman, sırası ile şöyledir: Emme, sıkıştırma, ateşleme (veya genişleme; iş zamanı da denir), egzost. MOTOR DERSİ Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalara motor denir. Yakıtlarına göre motorlar, Dizel-Benzin-LPG li olmak üzere ayrılırlar. Benzinli motorun yakıtı benzin; Dizel

Detaylı

ARAÇ TEKNİĞİ. Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir.

ARAÇ TEKNİĞİ. Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. ARAÇ TEKNİĞİ Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Motor Çeşitleri Zamanlarına Göre * Dört zamanlı motorlar * İki zamanlı motorlar Yakıtın Yanma Yerine Göre

Detaylı

* araç yağ yakıyorsa ve su eksiltiyor ise motorda problem var demektir. Dolayısıyla sadece gazı

* araç yağ yakıyorsa ve su eksiltiyor ise motorda problem var demektir. Dolayısıyla sadece gazı TRİGER KAYIŞI NEDİR? OTOGAZ KULLANICILARININ BİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR ARACINIZ ÇOK YAKIYORSA * İlk olarak 1 lt. su şişesine benzin koyarak aracın benzinde tüketimi kontrol edilir. Benzinde çok yakıyorsa,

Detaylı

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com 1 01-Aşağıdakilerden hangisi araçta gücün kaynağıdır? A) Tekerlek B) Motor C) Vites kutusu D) Diferansiyel 02-Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere ne denir? A) Dinamo

Detaylı

MOTOR. Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. - Motor araçlarda gücün kaynağıdır.

MOTOR. Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. - Motor araçlarda gücün kaynağıdır. ARAÇ TEKNİĞİ MOTOR Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. - Motor araçlarda gücün kaynağıdır. - Motor ısı enerjisini Mekanik enerjiye çevirir MOTORLARIN SINIFLANDIRILMASI

Detaylı

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com 1 01-Aşağıdakilerden hangisi araçta gücün kaynağıdır? A) Tekerlek B) Motor C) Vites kutusu D) Diferansiyel 02-Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere ne denir? A) Dinamo

Detaylı

ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI

ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI 1) Araca her binildiğinde aşağıdakilerden hangisi kontrol edilir? A) Lastikler B) Hava filtresinin temizliğine, C) Polen filtresinin temizliğine, D) Yağ filtresinin temizliğine

Detaylı

Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makineye motor denir.

Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makineye motor denir. ->Motorun Çalışma Prensibi Motor: Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makineye motor denir. Motorlar araçta gücün kaynağıdır. Motorlar; Zamanlarına göre İki ve Dört zamanlı, Soğutma

Detaylı

SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ

SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ DERSĠN ÖĞRETĠM ÜYESĠ PROF. DR. ĠSMAĠL HAKKI AKÇAY DENEY GRUBU: DENEY

Detaylı

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu 1inci 500-750 kmler / 30 45 gün, 2nci 5000km sonra Rölanti Hızı / CO% Vana Manivela Boşluğu Motor Yağı (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Yağ Filtresi (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Motor Yağı Filtresi (Bajaj DTS-i 10000

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek olması C) Motorun düzensiz ve tekleyerek çalışması B) Yağlama

Detaylı

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com 1 01-Aşağıdakilerden hangisi araçta gücün kaynağıdır? A) Tekerlek B) Motor C) Vites kutusu D) Diferansiyel 02-Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere ne denir? A) Dinamo

Detaylı

600MG Model Mercedes-Benz OM 926 LA (FAZ III A) Tip 4 zamanlı, turbo şarjlı, direk enjeksiyonlu, intercooler su soğutmalı dizel motor Silindir sayısı 6 Sıra Piston Çapı ve Stroku 106 mm x 136 mm Motor

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

4- Aşağıdakilerden hangisi pnömatik sisteminin parçasıdır? a) Hidrolik pompa b) Kompresör c) Yön kontrol valfı d) Hidrolik motor

4- Aşağıdakilerden hangisi pnömatik sisteminin parçasıdır? a) Hidrolik pompa b) Kompresör c) Yön kontrol valfı d) Hidrolik motor 1- Diferansiyel kilidi hangi durumda kullanılır? a) Lastikler patinaj yapmaya başladığı anda kullanılır. b) Lastikler kaymaya başladığı anda kullanılır c) Araç savrulmaya başlamadan önce kullanılır d)

Detaylı

ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI

ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI 1-) Lastik hava basıncı normalden fazla olursa aşağıdakilerden hangisi meydana gelir? A-Yakıt tüketimi artar B-Enerji kaybı fazla olur C-Lastiklerin orta kısımları aşınır

Detaylı

COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti

COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti, gerçek bir otomobildeki elektrik tesisatını incelemeye, oluşturulacak arızaları gözlemlemeye uygun yapıdadır. Tüm modüller

Detaylı

Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalara motor denir.

Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalara motor denir. MOTOR NEDİR Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalara motor denir. Yakıtlarına göre motorlar, Dizel-Benzin-LPG li olmak üzere ayrılırlar. Benzinli motorun yakıtı benzin; Dizel

Detaylı

MOTOR-ELEKTRİK SORULARI

MOTOR-ELEKTRİK SORULARI 1- Soğuk havalarda iş makinesinin motorunun soğutma suyuna ne katılır? a) Yağ katılır b-yakıt katılır c-antifriz katılır d-hiçbiri 2- Aşağıdakilerden hangisi içten yanmalı motorun tanımıdır? a) Hareket

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI İÇTEN YANMALI MOTOR TEST DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM ELEMANI

Detaylı

MOTOR DERSİ ÖZETİ. Motorlar soğutma sistemlerine göre:

MOTOR DERSİ ÖZETİ. Motorlar soğutma sistemlerine göre: MOTOR DERSİ ÖZETİ ÜNİTE 1: ARACIN VE MOTORUN KISIMLARI Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren araçlara MOTOR denir. Motorlar yakıt sistemlerine göre: 1)BENZİN'li 2)DİZEL Motorlar

Detaylı

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 3

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 3 MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 3 Termik Motorlarda Yardımcı Donanımlar Yakıt donanımları Elektrik donanımı Prof. Dr. Ayten ONURBAŞ AVCIOĞLU e-mail: onurbas@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Araç bakımının önemini ve gerekliliği öğrenmek, Aracın günlük, haftalık ve aylık kontrollerinin yapılmasının önemini öğrenmek, Periyodik

Detaylı

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem.

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem. Motorların Sınıflandırılması A. Kullandıkları Yakıta Göre; a. Benzinli b. Dizel (Mazotlu) c. Elektrikli (Akülü) B. Çalışma Prensibine Göre; a. İki Zamanlı b. Dört Zamanlı C. Soğutma Sistemine Göre; a.

Detaylı

ARAÇ TEKNĠĞĠ. Oktay TAŞCI Motor ve Araç Tekniği Öğretmeni. Hazırlayan, Oktay TAŞCI Trafik, Araç Tekniği ve Direksiyon Öğretmeni

ARAÇ TEKNĠĞĠ. Oktay TAŞCI Motor ve Araç Tekniği Öğretmeni. Hazırlayan, Oktay TAŞCI Trafik, Araç Tekniği ve Direksiyon Öğretmeni ARAÇ TEKNĠĞĠ Oktay TAŞCI Motor ve Araç Tekniği Öğretmeni MOTOR Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. - Motor araçlarda gücün kaynağıdır. - Motor ısı enerjisini

Detaylı

ARAÇ BILGISI VE EKONOMIK ARAÇ KULLANIMI

ARAÇ BILGISI VE EKONOMIK ARAÇ KULLANIMI ARAÇ BILGISI VE EKONOMIK ARAÇ KULLANIMI 1) 25 metrelik mesafeyi aydınlatan farlar aşağıdakilerden hangisidir? A) Kısa farlar B) Uzun farlar C) Stop lambaları D) Sinyal lambaları 2) Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

Darıca Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu

Darıca Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu DARICA MOTORLU TAŞITLAR SÜRÜCÜ KURSU TAŞIT & MOTOR TEKNİĞİ Motor nedir Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini hareket enerjisine çeviren makinelere MOTOR denir. Motor Çeşitleri: Yakıt cinsine göre motorlar;

Detaylı

ATV250 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49

ATV250 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 2 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05019 AKÜ 1 1 355,40 419,37 YME001A06A06022 ATEŞLEME BOBİNİ 3 1 18,66 22,02 YME00197A11H001

Detaylı

MOTOR BUJİLER V-KAYIŞI LASTİK NEDİR?

MOTOR BUJİLER V-KAYIŞI LASTİK NEDİR? MOTOR BUJİLER Motorunuzdaki ana ateşleme sistemi bujilerdir.ateşlemede, kompresyon yani sıkıştırma da diğer bir önemli öğedir. Buji ve kompresyon, yakıt hava karışımının ne zaman yanmaya başlayacağını

Detaylı

HERO DUET TAVSİYE EDİLEN YEDEK PARÇA FİYATLARI ( HAZİRAN 2016 )

HERO DUET TAVSİYE EDİLEN YEDEK PARÇA FİYATLARI ( HAZİRAN 2016 ) HERO DUET TAVSİYE EDİLEN YEDEK PARÇA FİYATLARI ( HAZİRAN 2016 ) PARÇA ADI TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE FİYATI (KDV DAHİL) FAN KAPAGI 9,32 UST KAPAK SOGUTMA 7,58 KAPAK CONTASI 2,97 ALT KAPAK SOGUTMA 6,35 KAUCUK

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 2 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 3 1 26,83 31,66 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Aracın mekaniği ile ilgili temel bilgilere sahip olmak, Ambulanstaki küçük arızaları tanıyabilmek ve sorun giderebilmek, Ambulansın

Detaylı

MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ

MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ OTOMOTİV YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 1. Belirlenmiş sınırlar içerisinde her türlü değeri alabilen sinyallere ne denir? A) Dijital sinyal B) Analog sinyal C) Radyo sinyalleri D)

Detaylı

6- Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) hangi tarihte faaliyete geçmiştir?

6- Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) hangi tarihte faaliyete geçmiştir? 1- Doğa ve çevreye fazla zarar vermeden devamlı ve kaliteli bir hizmet veya mal üretimi sırasında iş kazalarının meydana gelmemesi ve meslek hastalıklarının oluşmaması için alınan tedbirlerin ve yapılan

Detaylı

ÜNİTE 1 ARACIN VE MOTORUN KISIMLARI

ÜNİTE 1 ARACIN VE MOTORUN KISIMLARI ÜNİTE 1 ARACIN VE MOTORUN KISIMLARI KONU 2:MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ A- MOTORUN TANIMI Yanma sonucu oluşan, yakıtta elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. B- YAKITIN

Detaylı

Zamanlama zinciri - çıkartma/takma

Zamanlama zinciri - çıkartma/takma Sayfa 1/21 Uyarılar ve öneriler Üretici tarafından aksi önerilmedikçe, aşağıdaki işlemler tavsiye edilir: Üretici tarafından aksi önerilmedikçe, aşağıdaki işlemler tavsiye edilir: Zamanlama zincirini her

Detaylı

4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU

4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU 4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU MOTOR YAĞ SEVİYESİ KONTROLÜ Motor yağ seviyesi Motorun herhangi bir yerinde yağ veya su kaçağı olup olmadığını kontrol

Detaylı

SER VİS SÖZLEŞMELERİ

SER VİS SÖZLEŞMELERİ SERVİS SÖZLEŞMELERİ REFERENCE Bakım Sözleşmesi Renault Trucks Reference Servis Sözleşmesi aracın bakım işlemlerini içerir. (Motor, şanzıman ve diferansiyel yağ değişimleri, filtre değişimleri ve kontroller)

Detaylı

MERCEDES GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI

MERCEDES GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI GAMA FREN BALATALARI 001 420 77 20 P026.1 ÖN 115 WVA 20011 15,0 mm 7,43 000 420 68 20 P093.1 ÖN 123 WVA 20392 15,0 mm 11,43 000 420 99 20 P265.1 ÖN 124 WVA 20941 19,3 mm 13,79 001 420 99 20 P186.1 ÖN 126

Detaylı

OTOMATİK KLİMA SİSTEMİ

OTOMATİK KLİMA SİSTEMİ OTOMATİK KLİMA SİSTEMİ Kabin içerisinin serinletilmesi ve ısıtılması işlemi, klima kontrol ünitesi tarafından kontrol edilir.klima kontrol ünitesi; kendisi ile bağlantılı olan parçaların sürat ve hareketleri

Detaylı

11.1. ELEKTRONİK ATEŞLEME SİSTEMLERİ ( ELECTRONIC IGNATION )

11.1. ELEKTRONİK ATEŞLEME SİSTEMLERİ ( ELECTRONIC IGNATION ) 11. DİĞER ELEKTRONİK SİSTEMLER 11.1. ELEKTRONİK ATEŞLEME SİSTEMLERİ ( ELECTRONIC IGNATION ) Elektronik ateşlemenin diğerlerinden farkı, motorun her durumda ateşleme zamanlamasının hassas olarak hesaplanabilmesidir.

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

GENEL BAKIM TALİMATI

GENEL BAKIM TALİMATI Sayfa No 1 AMAÇ VE KAPSAM: Üretimde kullanılan makina ve teçhizatın arızalarının giderilmesi ve/veya koruyucu bakım planına göre periyodik bakımların yapılması işlemlerini belirlemek. UYGULAMA SORUMLUSU:

Detaylı

SÜRÜCÜ MAHALLİ

SÜRÜCÜ MAHALLİ 4 - ELE ALIŞ SÜRÜCÜ MAHALLİ 1. Hız sabitleyici / sınırlayıcı kumandası. 2. Direksiyon ayarlama kumandası. 3. Aydınlatma ve sinyal lambaları kumandası. 4. Gösterge tablosu. 5. Sürücü Airbag'i. Korna. 6.

Detaylı

B M W GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI

B M W GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI GAMA FREN BALATALARI 34 11 1 161 347 P289.1 ÖN E30 WVA 21173 17,0 mm 12,07 34 11 1 160 450 P299.2 ÖN E32, E34 WVA 21064 18,0 mm 15,86 34 11 6 761 244 P464.1 ÖN E36, E46 WVA 21925 17,8 mm 14,86 34 11 1

Detaylı

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal Seçime bağlı çıkış sinyalleri Seçime bağlı çıkış sinyalleri Bu belge C493 konektörü pim 8-12 için opsiyonel çıkış sinyallerini açıklamaktadır (uzatılmış fonksiyonelliğe sahip konektör). Bu sinyaller SDP3

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 2 1 23,00 27,14 YMR952Z84001001 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 10,06 11,87 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça Kodu Parça

Detaylı

ARAÇ BİLGİSİ İLE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI

ARAÇ BİLGİSİ İLE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI ARAÇ BİLGİSİ İLE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI 1.Basınçlı hava fren sisteminde fren devrelerinden herhangi biri devre dışı kaldığında, diğer devrelerin basınç kaybına uğramaması için hangi parça görev yapar?

Detaylı

KOMMAR OTOMOTİV 2018 FİYAT LİSTESİ

KOMMAR OTOMOTİV 2018 FİYAT LİSTESİ 10.100 6552501813 Debriyaj Çatalı 154,59 10.101 9402500213 DEBRİYAJ ÇATALI MAKARALI MİLSİZ 139,64 10.102 6552501513 Debriyaj Çatalı 118,37 10.103 6502503813 Debriyaj Çatalı 185,85 10.104 6502501313 DEBRİYAJ

Detaylı

CARACAL D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59

CARACAL D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59 2 D-SÖKME YMR950177419001 YAĞ POMPASI SOMUN SÖKME APARATI 1 1 7,76 9,16 3 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05023 AKÜ 14 1 45,90

Detaylı

Hava yastığının kontrol ünitesi ile ateşleme sisteminin, emniyet kemeri ön gergi tertibatının ve sürücü hava yastığı spiral tesisatının kullanım süreleri torpido kapağının içindeki etikette gösterilmiştir.

Detaylı

Travego Euro işçilik dahil sabit fiyatlı paketler

Travego Euro işçilik dahil sabit fiyatlı paketler Travego Euro 6 2019 işçilik dahil sabit fiyatlı paketler 1 yıl garanti %100 orijinal yedek parça Ön veya Arka Fren Balata Seti + İşçilik 2 li Filtre Seti + Motor Yağı + İşçilik (Yağ ve İlave Isıtıcı Yakıt

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 3 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 4 1 23,00 27,14 YMR952Z85002001 MARS DISLISI

Detaylı

GÜÇ AKTARMA ORGANLARI

GÜÇ AKTARMA ORGANLARI GÜÇ AKTARMA ORGANLARI DEBRİYAJ ŞANZIMAN ŞAFT VEYA TAHRİK MİLİ DİFRANSİYEL AKS TEKERLEK 1.1. Hareket İletim Türleri Motor Trans aks Şanzıman Tahrik Şaftı Şaft (kardan mili) Diferansiyel Aks mili Aks Lastik

Detaylı

MOTOR BİLGİSİ. Araçlarda içten yanmalı ve dört zamanlı motorlar kullanılır. Dolayısıyla motor deyince aklımıza içten yanmalı motor gelmelidir.

MOTOR BİLGİSİ. Araçlarda içten yanmalı ve dört zamanlı motorlar kullanılır. Dolayısıyla motor deyince aklımıza içten yanmalı motor gelmelidir. MOTOR BİLGİSİ Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makineye motor denir. Motorlar araçta gücün kaynağıdır. Motorlar; Zamanlarına göre İki ve Dört zamanlı, Soğutma sistemlerine göre

Detaylı

12. BAKIM İş makinalarına; 1. Uzun ömürlü olmaları 2. Verimli çalışmaları 3. Ekonomik çalışmaları için yapılması gereken işlemlere bakım adı verilir.

12. BAKIM İş makinalarına; 1. Uzun ömürlü olmaları 2. Verimli çalışmaları 3. Ekonomik çalışmaları için yapılması gereken işlemlere bakım adı verilir. 12. BAKIM İş makinalarına; 1. Uzun ömürlü olmaları 2. Verimli çalışmaları 3. Ekonomik çalışmaları için yapılması gereken işlemlere bakım adı verilir. Bu gerekçelerin içinde makinanın arıza yapmadan çalışması,

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 3 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 4 1 23,00 27,14 YMR952Z85002001 MARS DISLISI

Detaylı

Temel Motor Teknolojisi

Temel Motor Teknolojisi Temel Motor Teknolojisi İçerik Otomotiv Tarihçesi Otto Motorlarda 4 Zaman Krank Mili Kam Mili Lambda Vuruntu Motor Yerleşim Tipleri Güç ve Tork 2 Otomotiv Tarihçesi İlk Buharlı otomobil 1769.(Fransız Joseph

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNĠĞĠ EKONOMĠK ARAÇ KULLANMA

MOTOR VE ARAÇ TEKNĠĞĠ EKONOMĠK ARAÇ KULLANMA MOTOR VE ARAÇ TEKNĠĞĠ EKONOMĠK ARAÇ KULLANMA DERSĠN AMACI: Sürücülere aracın ve motorun tanıtımını yaparak sistemlerin işlevlerini öğreterek, bunları aracın teknik talimatına göre kullanmasını sağlamak.

Detaylı

SOĞUK MOTORUN ÇALIŞTIRILMASI UYARI TEHLİKE Motoru çalıştıracağınız vakit, Zincir frenini frenleme konumuna itiniz. Motorun çalıştırılması esnasında zincirin dönmesi tehlikeli olabilir. Yakıt deposuna yakıt

Detaylı

Şamandıra kabı: Karbüratörde, hava boğazından geçen havaya gereken benzini sağlayan benzin kabıdır. Karbüratörde yakıta depoluk eder.

Şamandıra kabı: Karbüratörde, hava boğazından geçen havaya gereken benzini sağlayan benzin kabıdır. Karbüratörde yakıta depoluk eder. Ş Şamandıra kabı: Karbüratörde, hava boğazından geçen havaya gereken benzini sağlayan benzin kabıdır. Karbüratörde yakıta depoluk eder. Şasi çevresi: Motor ve karoseri ile tekerleklerin bağlanmasına yarayan,

Detaylı

Oto Bakım Ürünleri Aracına Değer Verenlerin Tercihi

Oto Bakım Ürünleri Aracına Değer Verenlerin Tercihi Oto Bakım Ürünleri Aracına Değer Verenlerin Tercihi Ekonomizer 500 ml Ekonomizer, içeriğinde bulunan yüksek kaliteli katkılar sayesinde, motor yağının viskozite indeksini arttırır. Özellikle eski araçların

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YME001A05A05011 AKÜ 4 1 91,09 107,49 YME001A0520Y002 AKÜ (YUASA) 4 1 154,45 182,25 YME001A06A06041 ATEŞLEME BOBİNİ 8 1 17,00

Detaylı

İlan no: BMW 3 Serisi 3.16i. Bmw E30 M40 Motor Enjeksiyonlu. Sahibinden TL. İlan tarihi: 5 Temmuz 2017.

İlan no: BMW 3 Serisi 3.16i. Bmw E30 M40 Motor Enjeksiyonlu. Sahibinden TL. İlan tarihi: 5 Temmuz 2017. İlan no: 408965 BMW 3 Serisi 3.16i Sahibinden Bmw E30 M40 Motor Enjeksiyonlu 10.500 TL İlan tarihi: 5 Temmuz 2017 İlan detayları İlan detayları İl İstanbul, Beylikdüzü, Kavaklı, Barış Mah. Model yılı Ocak

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

434F2. Caterpillar 434F2 Kazıcı Yükleyici. Motor CAT C 4.4 Beygir Gücü kw / 101 hp Çalışma Ağırlığı

434F2. Caterpillar 434F2 Kazıcı Yükleyici. Motor CAT C 4.4 Beygir Gücü kw / 101 hp Çalışma Ağırlığı Motor CAT C 4.4 Beygir Gücü 74.5 kw / 101 hp Çalışma Ağırlığı 8400-10 900 kg Beko Kazı Derinliği Uzatmalı Stik (SAE) 4353-5330 mm 434F2 Çalışma ağırlığı ve diğer özellikler makina konfigürasyonuna göre

Detaylı

* Buji tırnak aralığı kontrol edilmelidir. Tırnak aralığı büyüdükçe yanma yeterince olmayacağından araçta yakıt sarfiyatı artar ve çekişten düşer.

* Buji tırnak aralığı kontrol edilmelidir. Tırnak aralığı büyüdükçe yanma yeterince olmayacağından araçta yakıt sarfiyatı artar ve çekişten düşer. LPG DÖNÜŞÜMÜ ÖNCESİ ARAÇ KONTROLÜ 1-ATEŞLEME SİSTEMİNDE YAPILACAK KONTROLLER * Buji tırnak aralığı kontrol edilmelidir. Tırnak aralığı büyüdükçe yanma yeterince olmayacağından araçta yakıt sarfiyatı artar

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLAR

İÇTEN YANMALI MOTORLAR İÇTEN YANMALI MOTORLAR Yrd. Doç. Dr. Selahattin ÇELİK Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İÇİNDEKİLER 1 MOTORUN TANIMI... 2 2 MOTOR ÇEŞİTLERİ... 3 2.1 Zamanlarına Göre:... 3 2.1.1 Dört zamanlı

Detaylı

4. ELEKTRONİK YAKIT SİSTEMLERİ

4. ELEKTRONİK YAKIT SİSTEMLERİ 4. ELEKTRONİK YAKIT SİSTEMLERİ Elektroniğin ve bu arada bilgisayarların gelişmesi ile son yıllarda elektronik bilgisayar kontrollü yakıt enjeksiyon sistemleri ortaya çıkmış ve hızla gelişmişlerdir. Bugün

Detaylı

Ekonomizer 500 ml YAĞ KATKILARI

Ekonomizer 500 ml YAĞ KATKILARI Ekonomizer 500 ml Ekonomizer, içeriğinde bulunan yüksek kaliteli katkılar sayesinde, motor yağının viskozite indeksini arttırır. Özellikle eski araçların motor parçalarındaki aşınmadan kaynaklanan, fazla

Detaylı

15/01/2012 TARİHİNDEN İTİBAREN 2012 YILINDA UYGULANACAK KUSURLAR TABLOSU KODU ACIKLAMA KUSURGRUBU BAS_TAR BIT_TAR SINIFLAR 1 Aracın Tespiti 1.

15/01/2012 TARİHİNDEN İTİBAREN 2012 YILINDA UYGULANACAK KUSURLAR TABLOSU KODU ACIKLAMA KUSURGRUBU BAS_TAR BIT_TAR SINIFLAR 1 Aracın Tespiti 1. 15/01/2012 TARİHİNDEN İTİBAREN 2012 YILINDA UYGULANACAK KUSURLAR TABLOSU KODU ACIKLAMA KUSURGRUBU BAS_TAR BIT_TAR SINIFLAR 1 Aracın Tespiti 1.1 Şasi No./Fabrika Tip Etiketi/Diğer Etiketler/Araç Ruhsatı

Detaylı

Vito Tourer Donanım Özellikleri

Vito Tourer Donanım Özellikleri Pro 114 / 116 114 ABS (Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi) ASR (Antipatinaj Sistemi) BAS (Frenleme Kuvveti Yardım Sistemi) 9. Nesil adaptive ESP (Yüke Duyarlı Elektronik Dengeleme Programı) EBD (Elektronik

Detaylı

T.C ÖZEL KADIKÖY ATALAY M.T.S. KURSU GÜNLÜK DERS PLANI 1 MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ

T.C ÖZEL KADIKÖY ATALAY M.T.S. KURSU GÜNLÜK DERS PLANI 1 MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ 1 ARACIN VE MOTORUN KISIMLARI 1- Aracın tanıtımı, 2- Motorun tanımı ve çeşitleri, AMAÇ 1-Karasöri ve döşeme kısımları ve bunların fonksiyonlarını kavrayabilmesi, 2-Motor ve aktarma organlarını kısımlarını

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 3 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 4 1 23,00 27,14 YMR952Z85002001 MARS DISLISI SOMUN ÇEKTİRME 1 1 27,18 32,07

Detaylı

güçte ve şiddette, şanzımana iletmeyi kontrol eden sistem aşağıdakilerden hangisidir?

güçte ve şiddette, şanzımana iletmeyi kontrol eden sistem aşağıdakilerden hangisidir? 1 Kükürt S oranı yüksek yakıt kullanılan dizel motorlarda, hangi tür motor yağları tercih edilmelidir? ) Viskozitesi yüksek (kalın) motor yağları B ) TBN değeri yüksek motor yağları C ) Viskozitesi düşük

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENSİLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLARDA SİSTEMLER

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENSİLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLARDA SİSTEMLER MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENSİLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLARDA SİSTEMLER Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Motor Elektriği Motor Elektriği Akü Marş Motoru (Marş sistemi) Alternatör

Detaylı

M O T O R L A R. 1- İçten yanmalı motorlar 2- Dıştan " " (Buhar makinaları)

M O T O R L A R. 1- İçten yanmalı motorlar 2- Dıştan   (Buhar makinaları) M O T O R L A R toplayabiliriz. Isı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinadır. Motorları iki kısımda 1- İçten yanmalı motorlar 2- Dıştan " " (Buhar makinaları) 1- İçten yanmalı motorlar yakıt cinsine

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI DİZEL MOTORLARI (Tarihçesi) İLK DİZEL MOTORU DİZEL MOTORLARI DÖRT ZAMANLI ÇEVRİM Çalışma prensibi Dizel motor, benzinli motorlardan farklı olarak

Detaylı

KESİCİLER. Model BENZİN MOTORLU METAL VE BETON KESME MOTORLARI

KESİCİLER. Model BENZİN MOTORLU METAL VE BETON KESME MOTORLARI KESİCİLER Çalışma alanında gerçekleştirilecek operasyonlarda karşılaşılan metal, ahşap ve beton yapı eleman engellerinin kesilerek ortadan kaldırılması için kullanılan malzemelerdir. Kullanım amacına göre

Detaylı

5.JENERATÖRÜ ÇALIŞTIRMA

5.JENERATÖRÜ ÇALIŞTIRMA BENZ İ NL İ JENERAT Ö R DİKKAT 1.GÜVENLİK İÇİN İPUÇLARI 2.PARÇALARIN VE ANA BİLEŞENLERİN TANITIMI 3.TEKNİK ÖZELLİKLER 4.ÇALIŞTIRMA ÖNCESİ KONTROLLER 1 3 4 5 5.JENERATÖRÜ ÇALIŞTIRMA 6. ELEKTRİK BA LANTISI

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 M-ELEKTRİK AKSAMI YME00182A77E002 BOBİN 5 1 12,06 14,23 YME001A17A17016 BUJİ BAŞLIĞI 3 10 0,80 0,94 YME00128K61K001 BUJİ BAŞLIĞI LASTİĞİ 2 5 1,48 1,75 YME00136K71K001 BUJİ KABLOSU

Detaylı

Hava yastığının kontrol ünitesi ile ateşleme sisteminin, emniyet kemeri ön gergi tertibatının ve sürücü hava yastığı spiral tesisatının kullanım süreleri torpido kapağının içindeki etikette gösterilmiştir.

Detaylı

FİYAT LİSTESİ

FİYAT LİSTESİ 1 FİYAT LİSTESİ 14.08.2018 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05014 AKÜ 5 1 132,29 156,10 YME001T0589V002 AKÜ KABLOSU (+) 12 1 18,20 21,48 YME001A06A06046 ATEŞLEME BOBİNİ 3 1 36,40 42,95 YME001K935C8001 DIOD

Detaylı