YÜRÜMEK ROMANI ÜZERNE TO WALK OVER THE STORY

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YÜRÜMEK ROMANI ÜZERNE TO WALK OVER THE STORY"

Transkript

1 YÜRÜMEK ROMANI ÜZERNE TO WALK OVER THE STORY Dr. Sefa YÜCE Özet Yürümek romanı Ankara nın geliim süreci içinde bireyin sorunlarını anlatır. Ankara, Cumhuriyetin simgesidir. Aynı zamanda deiim ve dönüümün merkezidir. Ankara ile birlikte yeni bir sosyal çevre ve kentleme olgusu ortaya çıkar. Samanpazarı ve çevresi önemini yitirir. Yeniehir, Kızılay ve Kavaklıdere yeni cazibe merkezleri hâline gelir. Ankara, memur ve bürokrasi merkezi olur. Apartman hayatı balar. Sosyal tabakalama ön plâna çıkar. Köyden kente göç hızlanır. Altında, bir gecekondu semtine dönüür. Yürümek romanı ile in çocukluk ve geliim çalarında yaadıkları cinsel sorunları sosyokültürel boyutuyla okuyucuya yansıtır. Gençlerde, Amerikan kültürü ve yaam biçimine eilim balar. Kadın sorunu, toplumun öncelii hâline gelir. Gelenek ve deer yargılarında çözülmeler görülür. Kent olgusuyla birlikte bir zihniyet deiimi ortaya çıkar. Anahtar sözcükler: Kent, birey, deiim, çözülme, apartman, macro structure Abstract The novel called Yürümek (Walking) depicts the problems of the individual within the context of the development process of Ankara. Ankara is the symbol of the Republic and at the same time, it is the center of transformation and change. Ankara brings a new concept of urbanization and a new concept of social environment. Samanpazarı and the places around it lose their importance. Yeniehir, Kızılay and Kavaklıdere becomes new centers of attraction. Ankara becomes the center for bureaucracy and officials. Living-in-flats becomes popular. The distinction between the social-classes come to the foreground. Immigration from villages to cities increase rapidly. Altında becomes a district of ghettoes. The novel called Yürümek (Walking) reflects the sexual problems (experienced by and during their childhood and adolescence) with regard to socio-cultural dimensions. Young people tend to adopt American life-style and American culture. The issue of women is given priority. Moreover, traditional social-values and traditions begin to lose their importance. With the urbanization, social mentality begins to change, as well. Key words: City, individual, change, dissolvement, apartment block, macro structure. Gazi Üniversitesi

2 Yürümek Romanı Üzerine 486 Türkiye de sosyokültürel deiim 1960 lı yıllardan itibaren büyük bir ivme kazanır. Toplum yapısını derinden etkileyen bu deiim, dünyadaki gelimelere paralel olarak Türk edebiyatına da yansır. Deiimin en belirgin özellikleri kentleme olgusu ve bireyin sorunlarıdır. Bu deiimin anlatıldıı önemli romanlardan biri de Yürümek tir: Sevgi Soysal ın Yürümek isimli romanı, iki gencin büyüme çaları ile Cumhuriyetin bakenti Ankara nın süregelen deime ve gelimesini ele alarak anlatan bir romandır (Yalçın, 2003:445). Yürümek romanının ilk baskısı Sevgi Sabuncu adıyla 1970 yılında Doan Yayınevi tarafından yapılır. Sevgi Soysal ın romanları 1970 li yıllarda köy romanı ve kent romanı kavramını gündeme getirerek youn tartımalara neden olur. Ayrıca yazarın dili ile anlatımı da bir roman dili olarak devrindeki gerçekçi ve düz anlatıma göre deiik, yeni bir anlatım olarak deerlendirilir. Sanıyoruz ki, Sevgi Soysal bu yönüyle edebiyat tarihimizde sık sık gündeme gelecektir. Soysal, Yürümek romanıyla 1970 TRT Roman Ödülleri Yarıması nda Fakir Baykurt, Tarık Bura, Abbas Sayar ve Ouz Atay la Baarı Ödülü nü kazanır (Doan, 2003:15). Yürümek romanının kahramanı, Reat Nuri Güntekin in kızı Gültekin dir. O, Soysal ın TRT den çalıma arkadaıdır. nın o dönemde evlenecei bir tiyatro sevgilisi vardır. Bu sevgili Mehmet Keskinolu dur. Soysal, Mehmet i de yakından tanımaktadır. O dönemde Soysal ın yakın arkadaı Adalet Aaolu, Yürümek romanındaki isimlerin sembolik olduu düüncesindedir. Ona göre aslında, Sevgi dir: Sevgi nin TRT yarımasına gönderdii Yürümek romanını çok sevdim. lk romanı. Yazarı tanımak bazen çok iyi, bazen çok kötü. Tanıyınca, kitabı okurken: Aa, bence burada Baar ı yazmı! diyebiliyorsun. Bakiisinin adı. imiz dolaysıyla yakın arkadaımız Gültekin in adını kullanmı, ama ben durmadan: Hadi canım Sevgi, bu adın arkasına ne kadar saklansan nafile, kendini anlatıyorsun ite deyip durdum(aaolu, 2004:140). Yürümek romanında Sevgi Soysal la ilgili anekdotlardan biri de mroz Adası yla ilgili bilgilerdir. Kızı Funda Soysal la (Nisan 2005) te stanbul da yaptıımız görümede annesinin mroz Adası yla ilgili balantılarını sorduk: Bu konuyla ilgili fazla bilgiye sahip olmadıını ancak bildii kadarıyla Baar Sabuncu vasıtasıyla mroz Adası na ilgi duymu olabilir. eklinde bir açıklama getirdi. Sevgi yle Baar Sabuncu, evlenmelerinin ardından üç kez yaz tatillerini geçirmek için mroz Adası na giderler. Sevgi, burada yaptıı gözlemleri not eder, çektii fotorafları saklar. Aldıı notlardan yola çıkarak romanda mroz Adası nda gördüklerini realist bir bakı açısıyla anlatır. mroz la anlatılanlar Türk kamuoyunun dikkatini çeker(doan, 2003: ). Yürümek romanı, Gülten Akın a göre 1970 lerin Türkiyesi için bir patlamadır. Akın, bunun nedenini u sözlerle açıklar:

3 487 Dr. Sefa YÜCE Konusu cinsellikti. O güne dek ucundan kıyısından pek çok romanda izleri vardı cinselliin. Bir edim ya da üstüne konuma olarak. Türk romanında sanırım ilk kez bu denli gözü peklikle ilendi bu konu. Gözü peklik bilimsel bir tavırla besleniyordu. çtenlikli ve dürüsttü yazar. Çeitli çevrelerin, kiilerin cinsel anlayıını, tavırlarını sergiliyordu(akın, 1977:13). Yürümek romanı yayımlandıında romanla ilgili müstehcenlik iddiaları gündeme gelir. Roman ikayet üzerine müstehcen bulunur, konu yargıya intikal eder. Hatta roman TBMM de bir komisyon kurularak uzun süre tartıılır(öymen, 1976:9). Mahkeme bilirkii olarak Ord.Prof.Dr. Sulhi Dönmezer, Prof.Cahit Tanyol ve Öretim Üyesi M. Aslıer i tayin eder. Dava dosyası bilirkiiye gönderilir; bilirkii heyeti yaptıı deerlendirmede u sonuca varır: ncelenen kitabın tümüyle bir edebî eser niteliinde bulunduu hususunda üphe yoktur. Eserin gerek konusu gerek yazı tarzı deindii meseleler yönünden edebî deeri haiz olduunu tespit etmek gerekir. Yazarın kendisine göre bir tür üslubu olduu ve bu üslubun toplumda yer alan bazı grupların houna gitmeyecei açıktır. Yazar kiilii belirtmek için ona 89 ve 91 sayfalarda yer alan hikâyeyi anlattırmaktadır. Bu nevi kiiler arasında dost sohbetlerinde, içki âlemlerinde anlatılması da mümkündür Yukarıda verilen izahattan anlaılacaı üzere inceleme konusu eserde geçen belirli kısmın TCK 426. ve 427. maddeleri ihlal eder ekilde müstehcenlik taımadıı hususunda mütalaayı ihtiva eden ibu rapor saygıyla sunulur(soysal, 2003: ). Bilirkii raporundan sonra Yürümek romanı ile ilgili dava düer ve mahkeme romanın tekrar yayımlanmasına izin verir. Büyük sansasyonlara sebep olan Yürümek romanı Samanpazarı nın anlatımıyla balar. Eserde, ve Mehmet in büyüme çalarıyla Ankara da yeni oluan semtler farklı açılardan ele alınır.

4 Yürümek Romanı Üzerine 488 YÜRÜMEK ROMANININ BÜYÜK YAPI ÖZELLKLER (Macro Structure) Bozkırda Bahar Baharda Karınca ELÂ MEMET Baharda Tavan Bozkırda Kirpinin Tas. Baharda Yapraklar Baharda Fareler Çocukluu Gençlii Evlilii Boanması Ankara Büyükada mroz Adası stanbul Çocukluu Gençlii Üniversite Tirebolu Ankara stanbul Ankara Baharda Sincap Baharda Porsuk Baharda Kediler Baharda Kurt Baharda Yarasalar Baharda Su Bahar. Badem Aacı Haha Bitkisi Bah. Hamam Böcei Baharda Çiçekler Baharda Yılan ile in Tanımaları Ak likileri Ankara Yeniehir Postanesi Baharda Kaplumbaa Denizde Ahtapot Çölde Akbaba Örümcein Tasviri Eein Ölümü Baharda Tırtıl Som Balıının Tasviri

5 489 Dr. Sefa YÜCE YÜRÜMEK ROMANININ BÜYÜK YAPI ÖZELLKLER (MACRO STRUCTURE) Yürümek romanında, birbirinden farklı ve kopuk gibi duran doa anlatımları ile romanın kendi akıı içinde kahramanların ele alındıı bölümler arasındaki iliki, yukarıdaki emada gösterilmektedir. Burada yazarın Ankara yı anlatırken uzun bir süre bozkırda baharı, kahramanlarının ilikileri arasına yerletirmi ve taraklama dediimiz bir yöntemle, ve nın anlatıldıı bölümler arasına, bir bir dan sonra doa tasvirlerine yer vermitir. Bu durum, balangıçta romanın asıl anlatmak istedikleri ile arasında ciddi bir iliki olduunu gösterir. Ancak bu badaıklık son derece gevek bir biçimde kurulmutur. Romanla anlatılan konuların tutarlılıı açısından baktıımız zaman her iki gencin çocukluklarından gençlik yıllarına kadar geçen bölümün, hep bahar ve baharda çevrenin deiik durumları ile ilikilendirildiini hemen anlıyoruz. Sonraki bölümlerde ise yazar bahar ilgisini bırakmakta, deiik ortamlardaki deiik hayvanları ele almaktadır. Bu bölümlerde, daha çok ile doa tasvirleri arasında bir ilgi kurduu çok açık bir biçimde görülmektedir. Yazar, Yürümek te Türk romanında sık görülmeyen farklı bir anlatım tarzını kullanmıtır. Romanda, birinci tutarlılık unsuru kahramanların büyümesi ile baharın gelimesidir. kinci tutarlılık noktası ise, kahramanların psikolojik durumları ile hayvanlar arasında kurulmu olan ilgidir. nın evinde mutfaı temizlerken gördüü bir hamam böceini ayakları ile ezmesini, asla uyum salayamayacaı geleneksel evlilikle ilikilendirerek bu evlilik yaamının etkilerinin bir hamamböcei gibi ezilerek atılamayacaı balantısı kurulan paralellikle sanatlı bir geçi oluturmaktadır. Aynı zamanda badaıklık unsuru olma özellii taımaktadır. Kitabın 105.sayfasında u balantı cümleleriyle kendi ve hamam böcei arasında bir ilgi kurar: Karton kutulara doldurduu tabak, çanak, iskemleler, masalar, bir evi kuran bütün ayrıntılar taındı eve. Tencerelerinin birinin içinde eski evden bir hamam böcei gizlenmi. Tencereyi ters çevirip böceini yere düürdü; ezdi ayaıyla. Kaynanaların öpülen elleri, kabul günleri, uysal gelin bakıları, gülücükler, titiz bir ev kadını görünme çabaları, yuvayı yapan dii kutur numaraları, ovulan lavabolar, tencere karaları, bir hamam böcei gibi kolayca ezilebilir mi? imdi ezdii bu böcek, kim bilir, bütün tencerelerin gizlerine nice yumurtalar bırakmıtır(soysal, 2003:105). Yazar, yine bir baka bölümde in dı çevre ile bütün psikolojik balantılarını kesmi olmasını, bir kaplumbaanın kendi kabuu içine çekilmesi ile sembolletirerek, büyük yapı içinde tutarlılık açısından önemli bir balantı oluturmaktadır. Yazar, burada geçii kaplumbaayı tasvir ederek salar: Yeil çalıların arasında, çok yava bir ilerlemeyle ayırt edilebilirdi kaplumbaa, yoksa donuk yeil kabuu, bitki örtüsünün herhangi bir parçası gibi kaynamıtı çalılıa. Çalılar, dikenler rüzgârla kımıldadılar, kaplumbaa çekti ayaklarını kabuun içine, kımıldamadı. Tahtamsı, yıllanmı, yalı, koruyucu kabuk yine gizledi canlılıı. Yıllarca ve yıllarca gizledii, koruduu canlılıı( Soysal, 2003: ). Yazar baharı, baharda hayvanları ve doa tasvirlerini yaparken bazen romanın akıı içinde, ayrı bölümler hâlinde ele alıp anlatmaktadır. Bazı yerlerde bu ikisini birbiri ile

6 Yürümek Romanı Üzerine 490 birletirmektedir. Birletii noktalarda, ilgi ve tutarlılık daha açık badaıklık ögeleri içerirken, ayrı bölümler hâlinde olanlarda okuyucu dikkat etmezse, tutarlılık unsurlarını kolay algılayamamaktadır. Yürümek romanında olaylar farklı mekânlarda geçer. kili ilikilerin boyut kazandıı, farklı ortam ve çevrelerin gündeme geldii yerler Ankara, stanbul, stanbul Üniversitesi, Büyükada ve mroz Adasıdır. Yazar, romanın iki merkez kiisi ile in yaadıkları çevreleri tanıtırken zaman zaman hayal gücünü kullanır. Kronolojik sıra takip etmez. Geriye dönüler ve ileriye sıçramalarla ve in çocukluk, okul, evlilik ve i hayatıyla ilgili dönemlerini anlatır. Yürümek romanı mekân olarak Ankara da Samanpazarı ve çevresinin tanıtımıyla balar. Eski Ankara da ticarî etkinliklerin yürütüldüü Samanpazarı nın tarihî dokusu zamanla deiime urar. Ekonomik yapı ve ticarî anlayı deiir lerin Samanpazarı eski canlılıını yitirmeye balar. Ankara da Samanpazarı nın yerini Yeniehir, Kızılay ve Kavaklıdere alır lerden sonra gelimeye balayan Yeniehir, Ankara nın modern yüzü olur. Burası daha çok memurların, profesörlerin ve subayların oturduu, yoksul ile zengin çocukların birlikte top oynayabildii, kaloriferli apartmanların yaygınlamadıı yeni semttir. Bu dönemde, kırsal kesimden Ankara ya göç balar. Altında bir gecekondu mahallesi olur. Ankara ya köyden gelen aileler uyum sorunu yaarlar lerden sonra yava yava Amerikan kültürü Türk kültürü içinde yer edinir. To let, City of Magic gibi ngilizce ifadeler insanların hayatlarına girmeye balar. Amerikan tarzı giyim ve yaam biçimine rabet artar. Kentli ve köylü ayırımı balar. Köylülük cazibesini yitirir; sosyal tabakalama yeniden ekillenir. Romanın merkez kiilerine gelince, nın babası Hulûsi evket Bey, gözü açık, eli sıkı bir piyasa adamıdır. Zamanla Büyükada dan kök alabilecek bir zenginlie ulaır. kinci Dünya Savaı sonrası ekonomik sorunların üstesinden gelmesini bilir. nın psikolojik geliimini etkileyen ilk olay Yeniehir Mimar Kemal lkokulunda yaanır. Erkek örencilerin ona canımın içi sözü nedeniyle, uzun süre onlarla arkadalık kuramaz. Bu söz onun bilinçaltına iler., zamanla lezbiyen ilikiye yönelir. Onun için bu durum kötü ve tiksindiricidir., buna ramen biraz merak biraz da arkadaı enel in zorlamasıyla bu ilikiyi sürdürür: enel in babası yok. Anası bakanlıktan birinde daktilo. Pazar günü arka bahçede, can sıkıntısından çiçek koparmayı düünen yı enel bodrum penceresinden eve çaırdı oynamaya. enel ne zaman çaırsa, hem gitmek istemez, yine de gider gizli bir serüven duygusuyla( ) enel den daha iyi yaptıı bir eyi hatırladı hemen: You are always in my heart! enel, nın üstünlüüne karı yapacak bir ey aradı (Soysal, 2003:36-37)., yazları Büyükada da Aleko adında bir Rum çocukla gizlice arkadalık eder. Bu arkadalık ileri düzeyde deildir. Asıl onun kiiliinin geliiminde stanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin önemli bir yeri vardır., felsefe okuması nedeniyle hayatını ve üniversite ortamını sorgular. Eitimin yetersizliinden yakınır. O, üniversite sonrası stanbul da avukat Hakkı Bey le evlenir. Bu evlilikten bir kız çocuu olur. Fakat bir süre sonra eini aldattıı için ondan ayrılmak mecburiyetinde kalır., cinsellii iki kii arasında yaanan karılıklı bir alıveri olarak tanımlar. Bu konuyla ilgili toplumun kabullendii deer yargılarını benimsemez. O, üçüncü kiilerin cinsel

7 491 Dr. Sefa YÜCE özgürlüe müdahalesine karı çıkar., ie girdikten sonra, çocuuyla beraber yeni bir eve taınır. Bir gün Yeniehir Postanesinde le karılaır. Onunla yeni bir hayata balar., çevresini iyi tanır, doru gözlemler yapar. Deiimden yanadır, bu nedenle toplumsal deerlerle zaman zaman çatıır., yaptıı hataları bilir, fakat bu hatalardan ders almaz. O, ev hanımlıı yapacak sıradan bir kadın tipi deildir., kızını babasız büyütmenin ileride yol açabilecei sorunların bilincindedir. Bu sorunu in varlıı ile çözmek ister. in babası Necip Bey, inaat mühendisidir; Tirebolu da müteahhitlik yapar. Kasabanın saygın kiileri arasındadır. Necip Bey, toplumun deer yargılarına saygı gösteren otoriter bir aile babasıdır., ailenin sıkı denetimi altında büyüyen içe kapanık, çevresiyle iletiim kuramayan, dar kalıplar içinde yaayan bir gençtir., ilkokul ve daha sonraki yatılı okul yıllarında da kendine olan güveni bir türlü kazanamaz. Onun takıntılarından biri de cinselliktir. Kendini arkadalarına kanıtlamak için cinsellikle ilgili abartılı hikâyeler anlatır. Yazara göre çocuklarımızın geliiminde ortaya çıkan sorunların önemli bir kısmı,geleneksel aile içinde sürekli bastırılan cinsel geliimdir. Çocukların cinsel geliiminin ayıp sayılarak sürekli üstünün kapatılması sebebiyle salıklı geliimleri engellenmekte, tutuk ve içe kapalı, duyu ve düüncelerini anlatamayan, bu yüzden de mutlu olamayan insanlar yetimektedir(yalçın, 2003: 448)., içinde bulunduu açmazın bilincindedir, bu açmazdan nasıl kurtulacaı konusunda herhangi bir fikre sahip deildir: Okumak. Doldurmak bolukları. Ama bolukları rast gele açılmı asfalt delikleri deil ki. Rast gele zift dökerek kapsayasın. imdi, kendi yalanlarımı, dar sokaklarımı, korkaklıımı, tembelliimi, bereketli bir patlamadan çok düzelmeyecek bir kambura doru gelien sıkıntımı, yalnızlıımı, beceriksizliimi tanımadan, tanıyıp da üstüne üstüne gitmeden, bu kitabı okumanın yararı var mı? (Soysal, 2003:90)., ile ilikilerinde cinsellii ön plâna çıkaran eilimler gösterir., bu durumdan sıkılır. Romandaki tipi birçok yönüyle yazarın kendisine benzemektedir. Romanda anlatıma gelince, romanda asıl anlatıcı yazar-anlatıcıdır. Eserde, kiilerin psikolojileri iç diyalog teknii ile okuyucuya yansıtılır. Bu teknikte, roman kiisi sanki karısında biri varmı gibi konuur, muhakeme yapar. ile in hayatını yazar-anlatıcı yönlendirir, onların hayatına belli aralıklarla müdahale eder. Yazarın anlatım tekniinde uyguladıı yeni yöntemlerden biri de geriye dönütür (flashback). Teknik, sinema sanatından alınmıtır. Yazar, bu teknikte yaanılan anı kesintiye uratıp geçmie bir parantez açar. Soysal, romanda ile nın çocukluk ve gençlik dönemlerine ilikin sıkça geriye dönüler yaparak onların otoriter aile ortamlarında yetimelerinin kiiliklerine nasıl yansıdıını anlatır.

8 Yürümek Romanı Üzerine 492 Sonuç Türkiye de kentleme bireyle ilgili birçok sorunu açıa çıkarır. Ankara yla birlikte balayan kentleme olgusu toplumda büyük bir deiim ve dönüümün balangıcı olur. Kırsal bölgeden kentlere göç eden aileler çeitli sorunlarla karılaırlar. Bu sorunlar çocukların yetime dönemlerinde daha belirgin bir ekilde ortaya çıkar. Kentte, kadının i hayatına atılması, aile içindeki rol daılımını önemli ölçüde etkiler. Kadın, zamanla aile içinde birey olarak tek baına karar alma noktasına gelir. Ailenin eitim düzeyi ve çevrenin etkisi bireyin hayatında önemli rol oynar. Romanda, bunun en belirgin özellii enel in hayatında görülür. Ailesinin ilgisizlii yüzünden baıbo büyür ve her istediini yapar. Bu nedenle enel in hayatı trajedi ile biter., evlilii yürütemez, eini aldattıı için boanır. Toplumun deer yargıları ile nın fikirleri çatıır. Mizaç olarak bulunduu yerden memnun olmayan, arayı ve deiim içindedir. Bu nedenle geçmiinden kurtularak hep ileriye doru yürümek ister: katının insanları için yaam, bütün yönsemeleriyle bir saçmalıklar toplamıdır. Eitimden evlilie uzanan yaam diliminde, salam tek bir ilmik atılmamıtır. Yakınmalı da giderek bunu algılayacak, doasını kendi yaratmaya doru yürüyecektir (leri, 1977:8)., sorunlarını ailesiyle paylamaktan çekinir. Cinsel sorunlarını çözmekte zorlanır. Hayatında bir eylerin eksikliini hisseder. Fransızca eitim veren bir lisede okumasına ramen istenilen düzeyde sosyalleemez; dar bir çevrede yaar.üniversiteyi yarıda bırakarak Fransız Kültür Merkezinde i bulur., eksik yanlarını bilir, fakat çözüm yolu üretemez. ile, hayatlarının ilk dönemlerinde baarısız tiplerdir. Ankara, Cumhuriyet in simgesidir. Sıhhıye, Eski Ankara yla, Yeni Ankara yı ayıran bir hat olur. Romanda, Yeniehir çocukları oyunlarda ngiliz ve Alman yanlısı olarak ikiye ayrılır. Bu ayrım, kinci Dünya Savaı yıllarında Türk aydınlarının kendi içlerindeki bölünmenin yansımalardır. Bir kısım aydın ngilizler in bir kısım aydın da Almanlar ın savatan galip çıkmasını ister. Sava sonrası Amerikan kültürü, ahtapotun kolları gibi Türkiye yi de sarmaya balar. Amerika Birleik Devletleri, dünyanın pek çok ülkesine Barı Gönüllüleri gönderir. Bunların bir bölümü de Türkiye ye gelir. Yazar, romanda Amerikan kültürünün Türk toplumu üzerinde etkinlik kazanmasını kendine özgü bakı açısıyla eletirir. Bu dönemde, ngilizce tabelalar Ankara nın semtlerinde sıkça görülmeye balar. Gençlerde, Amerikan yaam biçimine hayranlık artar. Yürümek romanı, birey ve toplumun son elli yıl içindeki sosyo-kültürel deiim çizgisini gösterir. Kadın sorunu toplumun birinci öncelii olur. Kentleme olgusuyla birlikte ataerkil yapı çözülür. Apartman kültürü ile beraber çekirdek aile yapısı önem kazanır. Bu yönüyle Yürümek romanı, Türk toplumunda kadını yeniden gündeme getirmesiyle bir zihniyet deiiminin öncülüünü yapar. Yazar, romanında kentlerin geliimi ile kırsal alandaki doal çevre ve deiik hayvanların durumları arasında bir ilgi kurmaya çalımıtır. Bu anlatım tarzı Türk romanında karmaık bir yapı da olsa yeni bir yaklaımdır. Biz, ile in çocukluklarından itibaren gençlik dönemlerine geçilerini, özellikle toplum yargılarının belirledii ölçüler içinde cinsel yaamlarındaki geliimlerinden öreniriz. Yazar burada toplumun deer yargılarının zaman zaman davranı bozukluklarına sebep olduunu belirler, ancak bunda yorum yapmak yerine, özellikle Ankara nın bir kent olarak geliimi ile kırsal alan ilikilerini vererek, okuyucuya doallıkla yapaylık arasındaki farklılıkları anlatmaya çalıır. Doal çevre tasvirlerindeki dil ve

9 493 Dr. Sefa YÜCE anlatımla, doal yaamı daha çok öne çıkarmaktadır. Çünkü bu bölümlerde iirsel bir anlatım dili kullanmıtır. Yazar, Yürümek ismini romana bir simge olarak vermitir. Ona göre yürümek hayatın bütün zorluk ve engellerine direnmek, kararlı ve emin adımlarla geriye bakmadan gelecee doru ilerlemektir. KAYNAKÇA Aaolu, Adalet (2004). Damla Damla Günler. Alkım Yayınevi. stanbul Akın, Gülten (1977). Sevgi yle. Türk Dili. Yıl 27. Cilt 35 (Ocak 1977) Ankara. S Doan, Erdal (2003). Sevgi Soysal Yaasaydı Âık Olurdum. Everest Yay. st.15. leri, Selim (1977). Sevgi Soysal Üzerine. Yıl 27. Cilt 35 (1 Ocak 1977).Türk Dili. 8. Öymen, Altan (1976). Sevgi Soysal. Cumhuriyet. (6 Aralık 1976) Soysal, Sevgi (2003).Yürümek. letiim Yayınları. stanbul Yalçın, Alemdar (2003). Siyasal ve Sosyal Deimeler Açısından Cumhuriyet Dönemi Çada Türk Romanı Akça Yayınları. Ankara

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır.

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. TÜLN OTBÇER Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. Ankara Hacettepe Üniversitesi Mayıs, 2004 ! - " $ - "%%&%$ - "%' $ - "(%' $ - "( ) (* $+,( $ - ") (',( $ - "- %./$ 0 1*&/1(2, %("%. 3/1(4""3%(/1-( /32 $$

Detaylı

Bizi biz yapan degerli ogretmenlerimizin onunde saygiyla egiliyoruz...

Bizi biz yapan degerli ogretmenlerimizin onunde saygiyla egiliyoruz... Balikesir Kepsut 'tan Sevgili Fatih ogretmenimizin yazisini ogretmenlerimize, ozellikle de YIBOlarda gorev yapan ogretmenlerimize, yoneticilerimize armagan ediyor, ogretmenler gununuzu kutluyoruz... YIBOda

Detaylı

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES 1. GR Yrd.Doç.Dr.Cansevil TEB *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden

Detaylı

www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi

www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi OKUMA GELİŞİM DOSYASI 204 OKUMA ALIŞKANLIĞININ KAZANDIRILMASI Okuma; kelimeleri, cümleleri veya bir yazıyı bütün unsurlarıyla görme, algılama, kavrama

Detaylı

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Giri Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Taner Kavasolu Devlet Planlama Tekilatı Kalkınma Planlarımızda, ülke corafyasında ve kesimler arasında dengeli bir gelime salanması hedefi, ülke ekonomisi için

Detaylı

GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM

GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM KTAP NCELEMES GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM Editörler: Arif Altun ve Sinan Olkun Orhan KARAMUSTAFAOLU Yrd.Doç.Dr., Amasya Üniversitesi, Eitim Fakültesi, Dekan Yrd., AMASYA

Detaylı

TÜS AD YÖNET M KURULU BA KANI ARZUHAN DO AN YALÇINDA IN GLOBAL L DERL K FORUMU AÇILI KONU MASI. 11 Mayıs 2007 Bahçe ehir Üniversitesi, stanbul

TÜS AD YÖNET M KURULU BA KANI ARZUHAN DO AN YALÇINDA IN GLOBAL L DERL K FORUMU AÇILI KONU MASI. 11 Mayıs 2007 Bahçe ehir Üniversitesi, stanbul TÜRK SANAYCLER VE ADAMLARI DERNE TÜSAD YÖNETM KURULU BAKANI ARZUHAN DOAN YALÇINDA IN BAHÇEEHR ÜNVERSTES GLOBAL LDERLK FORUMU AÇILI KONUMASI 11 Mayıs 2007 Bahçeehir Üniversitesi, stanbul Deerli katılımcılar,

Detaylı

MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER *

MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER * MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER * Prof. Dr. lknur OKATAN *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu Bildirisi SDÜ, 7-10 Nisan 2004, Isparta Sunu Sayın Bakan

Detaylı

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE

Detaylı

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA

Detaylı

PYANO ETMNE YEN BALAYAN ÖRENCYLE LK DERSN ÖNEM. Özlem Ömür ÖZET

PYANO ETMNE YEN BALAYAN ÖRENCYLE LK DERSN ÖNEM. Özlem Ömür ÖZET Piyano Eitimine Yeni Balayan Örenciyle lk Dersin Önemi Özlem ÖMÜR PYANO ETMNE YEN BALAYAN ÖRENCYLE LK DERSN ÖNEM Özlem Ömür ÖZET Piyano eitimine yeni balayan bir örenciye, piyano enstrümanını benimsetmek

Detaylı

BENİM KÜÇÜK ZEBERCEDLERİM

BENİM KÜÇÜK ZEBERCEDLERİM BENİM KÜÇÜK ZEBERCEDLERİM BENİM KÜÇÜK ZEBERCEDLERİM Bu akşam sevgili Neslihan misafirimiz oluyor... Neslihan Erzurum Atatürk Üniversitesinden gelip uzun suren Şubat projemize katildi... Zebercedlerini

Detaylı

Woyzeck: Öğleyin güneş tepeye çıkıp da dünya ateşe düşmüş gibi yanmaya başlayınca, işte o zaman korkunç bir ses bir şeyler diyor bana.

Woyzeck: Öğleyin güneş tepeye çıkıp da dünya ateşe düşmüş gibi yanmaya başlayınca, işte o zaman korkunç bir ses bir şeyler diyor bana. Konu: "Woyzeck ve "Matmazel Julie Adlı Eserlerde Kullanılan İmge ve Simgelerin Eserlerin Tezlerine Katkısı Adı-Soyadı: Halil İbrahim Yüksel No: 149 Sınıfı: 11-D WOYZECK VE MATMAZEL JULIE DE İMGE VE SİMGE

Detaylı

GYLEBLR SANAT BALAMINDA GELENEKSELDEN GÜNCELE SHIBORI TEKN UYGULAMALARI

GYLEBLR SANAT BALAMINDA GELENEKSELDEN GÜNCELE SHIBORI TEKN UYGULAMALARI T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNVERSTES GÜZEL SANATLAR FAKÜLTES TEKSTL BÖLÜMÜ TEKSTL ANASANAT DALI LSANS TEZ GYLEBLR SANAT BALAMINDA GELENEKSELDEN GÜNCELE SHIBORI TEKN UYGULAMALARI Gül Menet KIRMIZI Danıman Yard. Doç.

Detaylı

AMER KA B RLE K DEVLETLER SAYI TAYI

AMER KA B RLE K DEVLETLER SAYI TAYI AMERKA BRLEK DEVLETLER SAYITAYI Yazan: Dawid M. WALKER Çeviren: Müslüm PARLAK Amerika Birleik Devletleri Sayıtayı, Birleik Devlet yönetiminin yasama bölümü içerisinde yer alan baımsız bir kurumdur. Genellikle

Detaylı

KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ

KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ YAPI Madde 1. Koç Üniversitesi Sosyal Bilimler Kulübü, kısa adıyla K.Ü.S.B., Koç Üniversitesi örenci kulüpleri tüzüüne balı ve Koç Üniversitesi örencilerinin

Detaylı

TÜRKÇE ÖRETMEN ADAYLARININ KONUMA KAYGILARINA LKN BR NCELEME A STUDY ON SPEECH ANXIETY OF TURKISH LANGUAGE TEACHER CANDIDATES Esra LÜLE MERT

TÜRKÇE ÖRETMEN ADAYLARININ KONUMA KAYGILARINA LKN BR NCELEME A STUDY ON SPEECH ANXIETY OF TURKISH LANGUAGE TEACHER CANDIDATES Esra LÜLE MERT Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 8 Sayı: 7 Volume: 8 Issue: 7 Nisan 015 April 015 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 107-9581 TÜRKÇE ÖRETMEN ADAYLARININ

Detaylı

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM Dr. Ayhan HELVACI *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik

Detaylı

Metin Edebi Metin nedir?

Metin Edebi Metin nedir? Metin Nedir? Metin, belirli bir iletişim bağlamında, bir ya da birden çok kişi tarafından sözlü ya da yazılı olarak üretilen anlamlı bir yapıdır. Metin çok farklı düzeylerde dille iletişimde bulunmak amacıyla

Detaylı

KİM OLDUĞUMUZ TEMASI BİLGİ OKURYAZARLIĞI KAZANIMLARI 1.SINIF

KİM OLDUĞUMUZ TEMASI BİLGİ OKURYAZARLIĞI KAZANIMLARI 1.SINIF KİM OLDUĞUMUZ TEMASI BİLGİ OKURYAZARLIĞI KAZANIMLARI 1.SINIF 1. Bir hikaye veya masalda geçen karakterleri öğrenir. 2.Tahminde bulunur. 3.Dinleme alışkanlığı kazanır. 4.Dinlediği hikaye/masalın özelliklerini

Detaylı

HİKÂYE ETME BİLİMİ 1 :

HİKÂYE ETME BİLİMİ 1 : HİKÂYE ETME BİLİMİ 1 : Temel Bilgiler Hazırlayan : Prof. Dr. Rıza FİLİZOK Bir anlatıyı (récit ), hikâyeyi yazan kişidir. YAZAR = Yazar, yaşayan yahut yaşamış olan gerçek bir şahıstır! Yazarın hitap ettiği

Detaylı

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir Türkiye de Bölgesel Kalkınmanın Aracı Olarak Kalkınma Ajansları: zmir Kalkınma Ajansı Örnei Ergüder Can zmir Kalkınma Ajansı Giri: Türkiye de dier ülkeler gibi bölgelerarası hatta bölgeler içinde kalkınma

Detaylı

TÜRK DİZİLERİ. Türk dizilerinde bu ay konumuz MEDCEZİR KARAKTERLERİMİZ MİRA BEYLİCE SELİM SEREZ ASIM ŞEKİP KAYA BEREN BEYLİCE FARUK BEYLİCE TUĞÇE

TÜRK DİZİLERİ. Türk dizilerinde bu ay konumuz MEDCEZİR KARAKTERLERİMİZ MİRA BEYLİCE SELİM SEREZ ASIM ŞEKİP KAYA BEREN BEYLİCE FARUK BEYLİCE TUĞÇE TÜRK DİZİLERİ CİLT I, SAYI 1 3.12.2014 Türk dizilerinde bu ay konumuz MEDCEZİR KARAKTERLERİMİZ YAMAN KOPER MİRA BEYLİCE EYLÜL BULUTER MERT ASIM SEREZ SELİM SEREZ SEDEF KAYA SUDE KAYA ASIM ŞEKİP KAYA KENAN

Detaylı

ÖRETMEN ADAYLARININ ALGILADIKLARI LETM BECERS DÜZEYLERNN NCELENMES

ÖRETMEN ADAYLARININ ALGILADIKLARI LETM BECERS DÜZEYLERNN NCELENMES Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 123-135 123 ÖRETMEN ADAYLARININ ALGILADIKLARI LETM BECERS DÜZEYLERNN NCELENMES Mehmet Arif ÖZERBA Gazi Üniversitesi

Detaylı

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 Issue #: [Date] MAVİSEL YENER İLE RÖPOTAJ 1. Diş hekimliği fakültesinden mezunsunuz. Bu iş alanından sonra çocuk edebiyatına yönelmeye nasıl karar verdiniz?

Detaylı

Öretmen Adaylarının letiim Becerisi Algıları Üzerine Bir Çalıma

Öretmen Adaylarının letiim Becerisi Algıları Üzerine Bir Çalıma Öretmen Adaylarının letiim Becerisi Algıları Üzerine Bir Çalıma Kevser Baykara Pehlivan Mula Üniversitesi, Eitim Fakültesi, Eitim Bilimleri Bölümü E-posta: baykara@mu.edu.tr ÖZ: Bu çalımada, Hacettepe

Detaylı

OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN KISA SÜREL BR E TM PROGRAMININ NCELENMES

OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN KISA SÜREL BR E TM PROGRAMININ NCELENMES Bu aratırma 005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 2

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 2 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 2 Sayın Veli, Bu mektubumuzda, 2015-2016 Eğitim - Öğretim yılı MEV Koleji Özel Güzelbahçe İlkokulu,3. Sınıflar sınıf öğretmenleri zümresi

Detaylı

AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler

AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye hakkında hazırlanan lerleme Raporu, Türkiye ile müzakerelerin balaması yönünde olumlu bir

Detaylı

Nazlı Yürekler için!lk Adımım

Nazlı Yürekler için!lk Adımım Bu akşam Boğaziçi Üniversitesinden ilk projesine katılan Merve yazmış, Nazlı Yüreklere İlk Adim... Gönüllüler nasıl anlatılır... Gönüllülerin çocuklara sevgisi... Ve onların çocuklara ulaşma gayretleri...

Detaylı

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri Dil Gelişimi Yaş gruplarına göre g temel dil gelişimi imi bilgileri Çocuklarda Dil ve İletişim im Doğumdan umdan itibaren çocukların çevresiyle iletişim im kurma çabaları hem sözel s hem de sözel olmayan

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1 2

Detaylı

YAZARA GÖRE ALFABETIK DZN

YAZARA GÖRE ALFABETIK DZN YAZARA GÖRE ALFABETIK DZN Yazar Adı Yazı Adı Sayfa Sayı Ahmet Duman Ali Gültekin Arzu Kunt Kurucaova Kasabasında(Konya) Yaylacılık Faaliyetleri Türk Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Eletiri Kültürüne Örnek

Detaylı

Ben bunun iyi ve kötü niyetine bakmadan düüncelerimi açıkça dile getirmek istiyorum ki bu gruba

Ben bunun iyi ve kötü niyetine bakmadan düüncelerimi açıkça dile getirmek istiyorum ki bu gruba Deerli Dostlar, Aaıdaki ileti tarzına ciddi eletirilerim vardır. lk bakıta kötü niyetli bir ileti demek bile mümkün. Ben bunun iyi ve kötü niyetine bakmadan düüncelerimi açıkça dile getirmek istiyorum

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ 1 2 2 2 3 2 4 2 1 2 2 2 3 2 4 2 KONU ADI KAZANIMLAR 1. İletişim sürecini oluşturan ögeleri ve iletişimde dilin işlevini belirler. 2. Dil ve kültür arasındaki ilişkiyi 1.

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ MAYIS -2012 ÇOCUK VE KİTAP "EĞİTİM YAŞAM İÇİNDİR" 2 ÇOCUK VE KİTAP Önceleri çocuk için kitap bir oyuncaktır.

Detaylı

Avrupa da Uyuturucu imdi Her Zamankinden Daha Ucuz

Avrupa da Uyuturucu imdi Her Zamankinden Daha Ucuz 2006 YILLIK RAPORU: UYUTURUCU FYATLARINDA DÜÜ, YAKALAMALARDA ARTI Avrupa da Uyuturucu imdi Her Zamankinden Daha Ucuz (23.11.2006, LZBON) Avrupa Uyuturucu ve Uyuturucu Baımlıı zleme Merkezi (EMCDDA), bugün

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

ÖRGÜTLERDE GÖREN ETM ÜZERNE BR ALAN ARATIRMASI

ÖRGÜTLERDE GÖREN ETM ÜZERNE BR ALAN ARATIRMASI ÖRGÜTLERDE GÖREN ETM ÜZERNE BR ALAN ARATIRMASI Edip ÖRÜCÜ (*) Sedat YUMUAK (**) Özet: Bu aratırmanın amacı kamu kurulularında verilen hizmet içi eitimin çalıanlar üzerindeki etkilerinin hangi faktörlere

Detaylı

TÜRKÇE MODÜLÜ BİREYSEL EĞİTİM PLANI (TÜRKÇE DERSİ) (1.ÜNİTE) GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE

TÜRKÇE MODÜLÜ BİREYSEL EĞİTİM PLANI (TÜRKÇE DERSİ) (1.ÜNİTE) GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE (1.ÜNİTE) GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE KISA DÖNEMLİ MATERYAL YÖNTEM- i doğru kullanır. 1 2 3 4 Söylenen sözcüğü tekrar eder. Gösterilen ve söylenen nesnenin adını söyler. Gösterilen nesnenin adını söyler. Resmi

Detaylı

ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Aratırmaları Dergisi Issn: 1309-9302 http://sobiad.odu.edu.tr Cilt: 2 Sayı: 3 Haziran 2011

ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Aratırmaları Dergisi Issn: 1309-9302 http://sobiad.odu.edu.tr Cilt: 2 Sayı: 3 Haziran 2011 ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Aratırmaları Dergisi Issn: 1309-9302 http://sobiad.odu.edu.tr Cilt: 2 Sayı: 3 Haziran 2011 YEN GÖÇMENLK MEKÂNLARI OLARAK YEN KURULAN ÜNVERSTELER: ORDU ÜNVERSTES

Detaylı

SVAS L MERKEZNDE BULUNAN LKÖRETM ÇAINDAK ÇOCUKLARIN AIZ D SALII DURUMU VE ALIKANLIKLARININ BELRLENMES

SVAS L MERKEZNDE BULUNAN LKÖRETM ÇAINDAK ÇOCUKLARIN AIZ D SALII DURUMU VE ALIKANLIKLARININ BELRLENMES SVAS L MERKEZNDE BULUNAN LKÖRETM ÇAINDAK ÇOCUKLARIN AIZ D SALII DURUMU VE ALIKANLIKLARININ BELRLENMES DETERMINING ORAL HEALTH CONDITION AND HABITS OF PRIMARY SCHOOL STUDENTS IN CENTRAL SVAS Ör.Gör. Dr.

Detaylı

Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8.

Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8. Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8. Abdullah GÜNEYSU Avrupa Hıristiyanlarının, kendilerince kutsal kabul

Detaylı

3.SINIFLAR BURSLULUK SINAVI MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARI Üç basamaklı doğal sayıları okur ve yazar içinde herhangi bir sayıdan başlayarak birer,

3.SINIFLAR BURSLULUK SINAVI MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARI Üç basamaklı doğal sayıları okur ve yazar içinde herhangi bir sayıdan başlayarak birer, 3.SINIFLAR BURSLULUK SINAVI MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARI Üç basamaklı doğal sayıları okur ve yazar. 1000 içinde herhangi bir sayıdan başlayarak birer, onar ve yüzer ileriye doğru ritmik sayar. Üç basamaklı

Detaylı

Türkiye de Ekonomik Aktivite çinde Yabancı Sermaye Payı

Türkiye de Ekonomik Aktivite çinde Yabancı Sermaye Payı TÜRKYE CUMHURYET MERKEZ BANKASI Türkiye de Ekonomik Aktivite çinde Yabancı Sermaye Payı Ercan TÜRKAN Danıman (ercan.turkan@tcmb.gov.tr) 19 Ocak 2005 çindekiler Sayfa No. Giri... 4 I. Kullanılan Metodoloji

Detaylı

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 1 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 2 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 11. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 11. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY EKİM HAFTA DERS SAATİ KONU ADI YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI EDEBİYATININ OLUŞUMU ÖĞRETİCİ METİNLER 2 KAZANIMLAR 1. Osmanlı Devleti ni güçlü kılan sosyal, siyasi düzenin bozulma nedenlerini belirler.

Detaylı

BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI

BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI Belediyelerin görevlerini etkin ve verimli bir ekilde yerine getirebilmeleri için ihtiyaç duydukları optimal (ihtiyaçtan ne fazla ne de az) kadronun nicelik ve

Detaylı

Güzellerden Güzellemeler...

Güzellerden Güzellemeler... Güzellerden Güzellemeler... Geçen hafta Tosya Y!BO ö"rencilerinin yaptıklarını anlatmı#tım, bu hafta da kolejlerde okuyan çocuklardan bir iki örnek verece"im Alev Okullarına gitmi#tim ilk dönem, Alev Okulları

Detaylı

Güzel Bir Bahar ve İstanbul

Güzel Bir Bahar ve İstanbul Güzel Bir Bahar ve İstanbul Bundan iki yıl önce 2013 Mayıs ayında yolculuğum böyle başladı. Dostlarım, sınıf arkadaşlarım ve birkaç öğretmenim ile bildiğimiz İstanbul, bizim İstanbul a doğru yol aldık.

Detaylı

ETK LKELER BANKACILIK ETK LKELER

ETK LKELER BANKACILIK ETK LKELER ETK LKELER Türkiye Bankalar Birlii tarafından hazırlanan ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu nun 15 Haziran 2006 tarih ve 1904 sayılı kararlı ile yayımlanan Bankacılık Etik lkeleri Bankamız tarafından

Detaylı

İnci Hoca YEDİ MEŞALECİLER

İnci Hoca YEDİ MEŞALECİLER YEDİ MEŞALECİLER Cumhuriyet döneminde ortaya çıkan ilk edebi topluluktur. 1928 de Yedi Meşale adıyla ortaklaşa bir kitap çıkarıp bu kitabın ön sözünde şiirle ilgili görüşlerini açıklamışlardır. Beş Hececiler

Detaylı

BOSAD Boya Sanayicileri Dernei TÜRK BOYA SEKTÖRÜ. Dünya Boya Ticaretindeki Gelimeler

BOSAD Boya Sanayicileri Dernei TÜRK BOYA SEKTÖRÜ. Dünya Boya Ticaretindeki Gelimeler BOSAD Boya Sanayicileri Dernei Dünya Boya Ticaretindeki Gelimeler TÜRK BOYA SEKTÖRÜ Dünya ekonomisindeki gelimeyle paralel olarak dünya boya üretimi bugün 29,4 milyon ton civarında gerçeklemektedir ve

Detaylı

LKÖRETM KNC KADEME (2005) TÜRKÇE DERS ÖRETM PROGRAMINDA GENEL AMAÇLAR - HEDEF/KAZANIMLAR

LKÖRETM KNC KADEME (2005) TÜRKÇE DERS ÖRETM PROGRAMINDA GENEL AMAÇLAR - HEDEF/KAZANIMLAR LKÖRETM KNC KADEME (2005) TÜRKÇE DERS ÖRETM PROGRAMINDA GENEL AMAÇLAR - HEDEF/KAZANIMLAR LKS* THE ASSOCIATION BETWEEN GENERAL TARGETS AND GOALS/ACQUISITIONS IN TURKISH LANGUAGE PROGRAM Erhan DURUKAN**

Detaylı

Degerli ILK YAR'larimizin Degerli Dostlari, Hepimizin yuregini yakan Soma faciasindan sonra cesitli teklifler ve sorular geldi...

Degerli ILK YAR'larimizin Degerli Dostlari, Hepimizin yuregini yakan Soma faciasindan sonra cesitli teklifler ve sorular geldi... Degerli ILK YAR'larimizin Degerli Dostlari, Hepimizin yuregini yakan Soma faciasindan sonra cesitli teklifler ve sorular geldi... ILKYAR olarak Soma'daki guzel cocuklar icin cesitli dusuncelerimiz var.

Detaylı

İstek Özel Kemal Atatürk Anaokulu. 2015 2016 Eğitim Öğretim Yılı. Ocak Ayı Bülteni ÜNİTE BAŞLIĞI: Kendimizi İfade Etme Yollarımız (PYP) 4A 4B

İstek Özel Kemal Atatürk Anaokulu. 2015 2016 Eğitim Öğretim Yılı. Ocak Ayı Bülteni ÜNİTE BAŞLIĞI: Kendimizi İfade Etme Yollarımız (PYP) 4A 4B İstek Özel Kemal Atatürk Anaokulu 2015 2016 Eğitim Öğretim Yılı Ocak Ayı Bülteni ÜNİTE BAŞLIĞI: Kendimizi İfade Etme Yollarımız (PYP) 4A 4B Martılar-Leylekler Sınıfı İSTEK KEMAL ATATÜRK ANAOKULU Aralık

Detaylı

Çocuk ve Gençlik Romanları Yazarı Tokatlı Hemşerimiz İbrahim Ünsal Uçar İyi yazar olmak isteyen bir gencin 100 roman okuyup bir roman yazması lazım

Çocuk ve Gençlik Romanları Yazarı Tokatlı Hemşerimiz İbrahim Ünsal Uçar İyi yazar olmak isteyen bir gencin 100 roman okuyup bir roman yazması lazım Çocuk ve Gençlik Romanları Yazarı Tokatlı Hemşerimiz İbrahim Ünsal Uçar İyi yazar olmak isteyen bir gencin 100 roman okuyup bir roman yazması lazım SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız Ünsal bey?

Detaylı

Bugün uzaklardaki bir YİBO'dan İLKYAR'ın yıllar önce gittiği bir YİBO'dan değerli fedakar YİBO öğretmenlerimizden biri yazmış...

Bugün uzaklardaki bir YİBO'dan İLKYAR'ın yıllar önce gittiği bir YİBO'dan değerli fedakar YİBO öğretmenlerimizden biri yazmış... Bugün uzaklardaki bir YİBO'dan İLKYAR'ın yıllar önce gittiği bir YİBO'dan değerli fedakar YİBO öğretmenlerimizden biri yazmış... Doğuda görev yapmamış, oradaki güzel çocukları görmemiş onlara sarılmamış

Detaylı

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI TANZİMAT DÖNEMİ EDEBİYATININ OLUŞUMU KAZANIMLAR.Osmanlı Devleti ni güçlü kılan sosyal, siyasi düzenin bozulma nedenlerini.batı düşüncesine,

Detaylı

Taıt alımlarının ette tüketim endeksi kapsamında izlenmesi hakkında bilgi notu

Taıt alımlarının ette tüketim endeksi kapsamında izlenmesi hakkında bilgi notu Taıt alımlarının ette tüketim endeksi kapsamında izlenmesi hakkında bilgi notu ette tüketim endeksi, ekonomideki tüketim eilimlerini kartla yapılan tüketimi baz alarak incelemektedir. Bu nedenle, endeks

Detaylı

Dexter Filkins (2008). The Forever War, New York: Vintage Books. Ahmet Hakan ÖZKAN *

Dexter Filkins (2008). The Forever War, New York: Vintage Books. Ahmet Hakan ÖZKAN * Dexter Filkins (2008). The Forever War, New York: Vintage Books. Ahmet Hakan ÖZKAN * Dexter Filkins tarafından yazılmı olan The Forever War isimli kitap, orijinal dili olan ngilizce versiyonu ile incelenmitir.

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 1 2 EDEBİ BİLGİLER (ŞİİR BİLGİSİ) 1. İncelediği şiirden hareketle metnin oluşmasına imkân sağlayan zihniyeti 2. Şiirin yapısını çözümler. 3. Şiirin

Detaylı

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERİSTESİ VAKFI ADIGÜZEL OKULLARI ÇEKMEKÖY ANAOKULU TAVŞANLAR SINIFI MAYIS AYI KAVRAM VE ŞARKILAR

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERİSTESİ VAKFI ADIGÜZEL OKULLARI ÇEKMEKÖY ANAOKULU TAVŞANLAR SINIFI MAYIS AYI KAVRAM VE ŞARKILAR ANNEM ANNEM Annem annem canım annem, Gönlüm senle kalbim senle Canım annem gülüm annem Dünyam sensin benim bir tanem.. Biliyorum elbet bir gün gelecek Bir başka bebekte bana annem diyecek Bende hep iyi

Detaylı

PIC16F84, PIC16F84A, PIC16F628,

PIC16F84, PIC16F84A, PIC16F628, Pic programlayıcı RS-232 portundan (

Detaylı

OTSTK ÇOCUKLARDA TEACCH PROGRAMININ GELMSEL DÜZEYE ETKS: OLGU SUNUMU

OTSTK ÇOCUKLARDA TEACCH PROGRAMININ GELMSEL DÜZEYE ETKS: OLGU SUNUMU Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK ÇOCUKLARDA TEACCH PROGRAMININ GELMSEL DÜZEYE ETKS: OLGU SUNUMU Psk. Deniz VARIR

Detaylı

KATILIMCI YEREL YÖNET M ANLAYI INDA. H.Burçin HENDEN. Özet. Uluslararası nsan Bilimleri Dergisi ISSN: 1303-5134

KATILIMCI YEREL YÖNET M ANLAYI INDA. H.Burçin HENDEN. Özet. Uluslararası nsan Bilimleri Dergisi ISSN: 1303-5134 Uluslararası nsan Bilimleri Dergisi ISSN: 1303-5134 www.insanbilimleri.com 02.01.2005 KATILIMCI YEREL YÖNETM ANLAYIINDA E-BELEDYECLN YER VE ÖNEM H.Burçin HENDEN Özet 21. yüzyılın yönetim felsefesi Verimlilik,

Detaylı

#$% &'#(# Konular. Direct File Organization. Progressive Overflow Buckets Linear Quotient Brent s Method Binary Tree

#$% &'#(# Konular. Direct File Organization. Progressive Overflow Buckets Linear Quotient Brent s Method Binary Tree !" #$% &'#(# Konular Progressive Overflow Buckets Linear Quotient Brent s Method Progressive overflow Coalesced hashing temel dezavantajı linkler için ek yer gerektirmesidir Progressive overflow (linear

Detaylı

Türkiye de Hanehalkı

Türkiye de Hanehalkı gücü, gelir, harcama ve yoksulluk açısından Türkiye de Hanehalkı Zaf er Yükseler Er can Tür kan TÜSAD Küresel Ekonomiye Ent egrasyon Sürecinde Büyüme Semineri 21 Mart 2008, Ankara Sunum çerii* I - gücü

Detaylı

ICS 04.200.10 TÜRK STANDARDI TS EN OHSAS 18001/Mart 2001

ICS 04.200.10 TÜRK STANDARDI TS EN OHSAS 18001/Mart 2001 OHSAS 18001 SALII VE GÜVENL YÖNETM REHBER STANDARDI GR : Dünyada, üretim faktörünün temel öesi olan çalıanların salıı ve güvenlii endüstriyel gelimelere paralel olarak, ön plana çıkmaktadır. Salıı ve i

Detaylı

Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan

Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan Hazırlayan: Tuğba Can Resimleyen: Pınar Büyükgüral Grafik Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan Mart 2009 Kendi Yaşam Öykünüzü Yazın Diyelim ki edebiyatla uğraşmak, yazı yazmak, bir yazar olmak istiyorsunuz. Bu

Detaylı

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. The Journal of International Social Research. Cilt: 7 Sayı: 31 Volume: 7 Issue: 31

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. The Journal of International Social Research. Cilt: 7 Sayı: 31 Volume: 7 Issue: 31 GR LK ANALZ LE ÖRENCLERN TEKNOLOJ VE TASARIM DERS TUTUMLARI ATTITUDE OF TECHNOLOGY AND DESIGN COURSE OF STUDENTS WITH GREY RELATION ANALYSIS Necla TEKTA * Mihriban AYDIN ** Öz Bu aratırmada; 2006-2007

Detaylı

ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL

ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL Amaç Madde 1: Bu Yönetmeliin amacı; meslekteki bilimsel, teknolojik gelimelerle ve uygulama alanları ile ilgili olarak Üye Mühendislere verilecek

Detaylı

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. Güz 2012 Fall 2012

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. Güz 2012 Fall 2012 Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 5 Sayı: 23 Volume: 5 Issue: 23 Güz 2012 Fall 2012 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 MARDN LNDEN VERLEN

Detaylı

PIZZA DONALDO TÜRKYE. Mevcut Durum

PIZZA DONALDO TÜRKYE. Mevcut Durum PIZZA DONALDO TÜRKYE Pizza Donaldo talya Ltd. (P.D.I) 1 1960 yılında talya da Senyör Donaldo tarafından küçük bir talyan restoranı olarak kurulmutur. 10 çocua sahip olan Senyör Donaldo yıllar içerisinde

Detaylı

10.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 1 EDEBİYAT TARİHİ / TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERE AYRILMASINDAKİ ÖLÇÜTLER 1.Edebiyat tarihinin uygarlık tarihi içindeki yerini.edebiyat tarihinin

Detaylı

ÜNVERSTELERMZDE BAKA SORUNLAR DA VAR. Fikret enses 1

ÜNVERSTELERMZDE BAKA SORUNLAR DA VAR. Fikret enses 1 http://www.bagimsizsosyalbilimciler.org/yazilar_bsb/iktisattoplum28ocak04-senses.doc ÜNVERSTELERMZDE BAKA SORUNLAR DA VAR Fikret enses 1 Üniversitelerimize ilikin yasal düzenleme tartımaları, özellikle

Detaylı

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak OYUN VE ÇOCUK Oyun oynamak çocukluk çağına özgü psikolojik, fizyolojik ve sosyal içerikli bir olgudur. Oyun hem zihinsel gelişimin aynası olan hem sosyal becerilerin öğrenildiği hem de duygusal boşalımın

Detaylı

RAN SLÂM CUMHURYET ANKARA BÜYÜKELÇS SAYIN FROOZ DAWLATABAD LE RÖPORTAJ. Kırmızı Çizgi dergisinde yayımlanan bu röportajı

RAN SLÂM CUMHURYET ANKARA BÜYÜKELÇS SAYIN FROOZ DAWLATABAD LE RÖPORTAJ. Kırmızı Çizgi dergisinde yayımlanan bu röportajı RAN SLÂM CUMHURYET ANKARA BÜYÜKELÇS SAYIN FROOZ DAWLATABAD LE RÖPORTAJ Kırmızı Çizgi dergisinde yayımlanan bu röportajı Sayın Büyükelçi, futbolu sever misiniz? Evet, fıtrî bir oyundur... Seyretmekten holanırım.

Detaylı

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM Bulut Kuş OKUL Ağaç Çimenler Taş Ayşe Çocuklar Kedi Top Çiçekler Göl Yukarıdaki şekilde Ayşe nin okula giderken çevresinde gördüğü canlı ve cansız varlıkları inceleyelim.

Detaylı

IRROMETER NASIL ÇALIIR...

IRROMETER NASIL ÇALIIR... IRROMETER NASIL ÇALIIR... Irrometer bir tansiyometre prensibi ile görev yapar. Irrometer içi saf su dolu bir tüp, bir vakum göstergesi ve gözenekli porselen bir balık ihtiva eder. Kök bölgesi derinliine

Detaylı

Bir gün, kozada küçük bir delik belirdi; bir adam oturup kelebeğin saatler boyunca bedenini bu küçük delikten çıkarmak için harcadığı çabayı izledi.

Bir gün, kozada küçük bir delik belirdi; bir adam oturup kelebeğin saatler boyunca bedenini bu küçük delikten çıkarmak için harcadığı çabayı izledi. Bir Kelebeğin Dersi Bir gün, kozada küçük bir delik belirdi; bir adam oturup kelebeğin saatler boyunca bedenini bu küçük delikten çıkarmak için harcadığı çabayı izledi. Ardından sanki ilerlemek için çaba

Detaylı

alternatif cevabı olabilir fakat anlatmak veya vurgulamak istediğim konu insanların alışveriş merkezlerine ihtiyacı olsun olmasın gitme durumları.

alternatif cevabı olabilir fakat anlatmak veya vurgulamak istediğim konu insanların alışveriş merkezlerine ihtiyacı olsun olmasın gitme durumları. HASTA İŞİ İnsanların içlerinde barındırdıkları ve çoğunlukla kaçmaya çalıştıkları bir benlikleri vardır. O benliklerin içinde yaşadıkları olaylar ve onlardan arta kalan üzüntüler barınır, zaten bu yüzdendir

Detaylı

ÖRETM ELEMANLARININ ETM VE LETM SORUNLARI EDUCATIONAL AND COMMUNICATIONAL PROBLEMS OF FACULTIES

ÖRETM ELEMANLARININ ETM VE LETM SORUNLARI EDUCATIONAL AND COMMUNICATIONAL PROBLEMS OF FACULTIES ÖRETM ELEMANLARININ ETM VE LETM SORUNLARI EDUCATIONAL AND COMMUNICATIONAL PROBLEMS OF FACULTIES Yrd. Doç. Dr. Vedat SALAM* Yrd. Doç. Dr. Yüksel TERZ** Ör.Gör. Nurettin SAVA*** Naci MURAT**** Özet Üniversitelerde

Detaylı

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ Oyun bir çocuğun en önemli işidir. Çocuklar oyun ortamında kendilerini serbestçe ifade edip, yaşantılarını yansıtırlar ve dış dünyaya farketmeden hazırlık yaparlar.

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BÜLTENİMİZDE NELER VAR? ETKİNLİKLERİMİZ 2.PORTFOLYO SUNUMLARIMIZ SORGULAMA ÜNİTEMİZ OKUMA YAZMA HAZIRLIK ÇALIŞMALARIMIZ GEZİLERİMİZ SAHNE PROVALARIMIZ BAHÇE ETKİNLİKLERİMİZ

Detaylı

- 887 - Anahtar Kelimeler; Yoksulluk, Medya, Medya Temsili. Abstract

- 887 - Anahtar Kelimeler; Yoksulluk, Medya, Medya Temsili. Abstract Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 8 Sayı: 38 Volume: 8 Issue: 38 Haziran 215 June 215 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 137-9581 YOKSULLUK VE MEDYA:

Detaylı

! " #$! "# $$ $! " % % # $ &&& " '( % )* " '(

!  #$! # $$ $!  % % # $ &&&  '( % )*  '( !"#$!" #$ %!"# $$$ %% &&&"'( )*"'( $% &%'#& $ $()*+"" $%#,(-"./$ &(*(%*#0#"121"314*11"1"/5 %$#%%0#"3% )"$*#%! *#&% '" #*#6)#" $**)%& "(!+ ##,#(#-.,/0 12#)34 5( 6 7###0# 5 89 ",#' -(+ : ;(

Detaylı

BURDURLU HOCA DAN YURT SÖYLENCELERÝ

BURDURLU HOCA DAN YURT SÖYLENCELERÝ BURDURLU HOCA DAN YURT SÖYLENCELERÝ Her yönüyle edip (edebiyatçý) ve öðretmen Ýbrahim Zeki Burdurlu nun ölümsüz bir yapýtý elinizi öpüyor. Burdurlu bu çalýþmasýnda, cennet Anadolu nun deðiþik yörelerinden

Detaylı

Danı man Ö retmen: Selvinaz GÖKALP 26/5/2011, ZM R

Danı man Ö retmen: Selvinaz GÖKALP 26/5/2011, ZM R Özel Ege Lisesi 5. Sınıf Ö rencileri Yıllık projesi Baran B L Bu ra Ülgen ÖZBEK Ekin EV NÇ Orkun KARAGÖZ Tahsin TA ER Yi it SARITABAK Danı man Ö retmen: Selvinaz GÖKALP 26/5/2011, ZM R ÇNDEKLER Home Office

Detaylı

ÖZEL EFDAL ANAOKULU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ANAOKULU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ANAOKULU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk kim olduğunu hatırladık Atatürk ün hayatını inceledik. Atatürk ün kişisel

Detaylı

Kitabı mı Çıkmış, Dizisi mi?

Kitabı mı Çıkmış, Dizisi mi? On5yirmi5.com Kitabı mı Çıkmış, Dizisi mi? Romanlardan uyarlanan dizilerin son dönemde popüler olduğunu düşünenlerdenseniz, yanılıyorsunuz... Yayın Tarihi : 13 Ekim 2009 Salı (oluşturma : 1/31/2017) Hazırlayan:

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı ÖZELLİKLERİ ÖZELLİKLERİ

Detaylı

II. Ara tırmanın Amacı III. Ara tırmanın Önemi

II. Ara tırmanın Amacı III. Ara tırmanın Önemi Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 7 Sayı: 34 Volume: 7 Issue: 34 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 ETKL OKUL-ÇEVRE LKSNDE ALENN KATKISINA

Detaylı

Ana fikir: Oyun ile duygularımızı ve düşüncelerimizi farklı şekilde ifade edebiliriz.

Ana fikir: Oyun ile duygularımızı ve düşüncelerimizi farklı şekilde ifade edebiliriz. 2018-2019 Eğitim- Öğretim Yılı Özel Ümraniye Gökkuşağı İlkokulu Sorgulama Programı Kim Olduğumuz Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal

Detaylı

Dünyayı Değiştiren İnsanlar

Dünyayı Değiştiren İnsanlar Dünyayı Değiştiren İnsanlar Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim,

Detaylı

ORTAK KELME HAZNES KAZANDIRMADA LKÖRETM SEKZNC SINIF TÜRKÇE DERS KTAPLARININ DURUMU

ORTAK KELME HAZNES KAZANDIRMADA LKÖRETM SEKZNC SINIF TÜRKÇE DERS KTAPLARININ DURUMU Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006), 335-343 335 ORTAK KELME HAZNES KAZANDIRMADA LKÖRETM SEKZNC SINIF TÜRKÇE DERS KTAPLARININ DURUMU Mehmet KURUDAYIOLU

Detaylı

Pozisyon Kontrol Sistemi Üzerine Karakteristik Yapı Çalı ması: STANBUL - 2010

Pozisyon Kontrol Sistemi Üzerine Karakteristik Yapı Çalı ması: STANBUL - 2010 Pozisyon Kontrol Sistemi Üzerine Karakteristik Yapı Çalıması: Set Üzerinde Kullanılacak Ekipman: 1 Motor sürücü ve çıkı potansiyometresi, 1 Ayarlama amplifikatörü, 1 Türevsel amplifikatör, 1 Toplama amplifikatörü,

Detaylı

BilgiEdinmeHakki.Org Raporu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Salık Bakanlıı Tarafından Uygulanmasındaki Yanlılıklar

BilgiEdinmeHakki.Org Raporu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Salık Bakanlıı Tarafından Uygulanmasındaki Yanlılıklar BilgiEdinmeHakki.Org Raporu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Salık Bakanlıı Tarafından Uygulanmasındaki Yanlılıklar Sürüm 1.0 21 Ekim 2004 Dr. Yaman AKDENIZ * akdeniz@bilgiedinmehakki.org Bilgiedinmehakki.org

Detaylı

KÜÇÜK EŞEK VE YILBAŞI KUTLAMASI

KÜÇÜK EŞEK VE YILBAŞI KUTLAMASI İSTEK ÖZEL KEMAL ATATÜRK ANAOKULU Aralık Ayı Kütüphane Çalışması Kanaryalar-Güvercinler-Papağanlar-Kırlangıçlar KÜÇÜK EŞEK VE YILBAŞI KUTLAMASI ÇALIŞMA YAŞ GRUBU : 5 yaş KONU: Yeni Yıl KİTABIN YAZARI:

Detaylı