İstinat Duvarları Dizayn ve Uygulama Rehberi. G-TREND MÜH.İNŞ.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. Konrad Adenauer Caddesi No:75/ Yıldız/Çankaya/ANKARA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İstinat Duvarları Dizayn ve Uygulama Rehberi. G-TREND MÜH.İNŞ.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. Konrad Adenauer Caddesi No:75/6 06550 Yıldız/Çankaya/ANKARA"

Transkript

1 İstinat Duvarları Dizayn ve Uygulama Rehberi G-TREND MÜH.İNŞ.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. Konrad Adenauer Caddesi No:75/ Yıldız/Çankaya/ANKARA 1 S a y f a G - T R E N D Tel: L(312) T D Geo Products, Fax: (312) LLC

2 İstinat Duvarlarının Mekaniği 3-4 Envirogrid Çözümü 5 Dizaynda Dikkat Edilecek Hususlar 6-9 Ekonomi 10 Estetik 11 Uygulama S a y f a G - T R E N D L T D.

3 İstinat Duvarlarının Mekaniği Üzerine yapı kurulması düşük maliyetli ve kolay olan arazilerin zor bulunur olması mühendisler, müteahhitler ve şehir planlamacılarının daha az talep gören arazi parçalarını kullanmak için yeni yollar bulmasına yol açmaktadır. Engebeli arazi ve/veya dik yamaçlardan oluşan alanların bir zamanlar imar amaçlı olarak kullanılamayacağı sanılıyordu. İstinat duvarları ve dikleştirilmiş şevler gibi yapılardan yararlanarak artık bu alanların çoğu neredeyse dümdüz ve kullanılabilir hale getirilebiliyor. Ağırlık tipi istinat duvarları esasında EnviroGrid gibi insan yapısı malzemelerle stabilize edilmiş topraktan inşa edilmektedir. Bu tipteki yapılar kendi ağırlığı sayesinde toprağı yapının arkasında tutabilecek niteliktedir. Ağırlık tipi istinat duvarlarının inşası genel olarak ucuz ve hemen hemen her türlü hava koşullarında inşa edilebilir. Buna ek olarak yapısal hasar görmeden küçük miktarlarda farklı oturmaya göre yapıyı düzenlemeye olanak sağlayacak derecede bir esnekliğe sahiptir. İstinat duvarları konsol tipi ve ağırlık tipi olmak üzere iki çeşittir. Konsol tipi istinat duvarlarının çoğu yerinde dökme, çelik donatılı betondan yapılır. Bu yapı tipi iç mukavemeti ve sağlamlığı sayesinde toprağı yapının arkasında tutabilecek niteliktedir. Betonarme istinat duvarlarını yapmak çok pahalıdır, çok soğuk havalarda inşa edilemez ve esasında ilgi çekici değildir. Bu duvarlar kırılgandır ve eğer farklı oturmadan kaynaklanan gerilmeler betonun mukavemetini aşarsa, yapının stabilite ve görünümünü etkileyen çatlaklar oluşur. 3 S a y f a G - T R E N D L T D.

4 EnviroGrid dikleştirilmiş bir şev oluşturmak için de kullanılabilir. Dikleştirilmiş şevler, tek başına toprağın yapabileceğinden çok daha dik olarak inşa edilmiş şevlerdir. EnviroGrid uygulanarak dikleştirilmiş bir şev 25 den büyük yüzey eğimli bir istinat duvarı olarak değerlendirilir. 4 S a y f a G - T R E N D L T D.

5 Envirogrid Çözümü EnviroGrid istinat duvarı veya dikleştirilmiş şev, kotun hızlı bir şekilde değiştirildiği hemen hemen her türlü durumda inşa edilebilir. EnviroGrid, toprağı veya diğer dolgu malzemelerini takviyeli bir kütle gibi davranmasına olanak sağlayacak şekilde hapseder. EnviroGrid hem dolgu hem de kazı uygulamalarında kullanılabilir. Yapının dolgu malzemesiyle inşa edildiği bir projede, EnviroGrid in jeogrid ile birlikte kullanılması genellikle daha maliyet etkin bir çözümdür. Jeogrid, takviyeli alanda bir perde bağı olarak işlev görür. EnviroGrid, modüler bir istinat duvarındaki beton bloklar gibi, kaplama unsurunun görevini üstlenmektedir. Modüler bloğun aksine EnviroGrid in kullanılması kolay ve esnek olup, cepheye doğal bir görünüm kazandırmak için çim veya çalılık ekilebilir. Kazı uygulamalarında ise, açıkta kalan cepheyi yerinde tutan toprak kazılarak çıkarıldığı için bu cephenin dengesi bozulur. Bu ağırlığın bir kısmının çok daha küçük bir alanda değiştirilmesi gerekir. Böyle bir durumda gabyon kafesleri gibi diğer yöntemler yerine EnviroGrid kullanılması genellikle daha ekonomik bir çözümdür. Bu şekilde kullanıldığında, dolgulu EnviroGrid panellerinden oluşan yığın, dikeye yakın, ağır, takviyeli bir kütle gibi işlev görür. 5 S a y f a G - T R E N D L T D.

6 Dizaynda Dikkat Edilecek Hususlar Ağırlık tipi bir istinat duvarı yeterli ağırlık ve genişliğe sahip olmak veya aksi takdirde üzerine uygulanmakta olan dış kuvvetler nedeniyle devrilmeyecek veya öne doğru kaymayacak şekilde desteklenmek zorundadır. Duvarın işlev görmek için tek bir birim olarak ayrılmaması şarttır. Bir başka deyişle, duvarın yıkılmasına neden olabilecek dış kuvvetler ve duvarın şeklinin bozulmasına ve/veya ayrılmasına yol açabilecek iç kuvvetlere karşı dengeli olması gerekir. Dış Stabilite EnviroGrid istinat duvarları dört potansiyel dış bozulma modunda dengeli olacak şekilde dizayn edilmelidir: genel stabilite, taban kayması, devrilme ve taşıma kapasitesi. GENEL STABİLİTE; duvarın, arkasındaki ve altındaki toprağın dengesini ifade eder. Tasarım mühendisi, duvarı da içine alan tüm alanın çökmeyeceğinden emin olmak zorundadır. Genel çökme olasılığını ortadan kaldırmak için kapsamlı bir zemin etüdü yapılmalıdır. 6 S a y f a G - T R E N D L T D.

7 TABAN KAYMASI, toprak basıncının ve varsa su basıncının oluşturduğu yanal kuvvetler neticesinde istinat duvarının altının dışa doğru hareket etmesidir. Taban kaymasına mukavemet gösteren kuvvet, EnviroGrid in alt tabakasındaki dolgu ile alt tabakanın altındaki temel toprağı arasındaki sürtünmedir. Hesaplamalar direnç kuvvetinin gerekenden düşük olduğunu gösterirse, tasarımcı duvarın ön-arka boyutunu artırabilir. Bu, direnç kuvvetini yükseltmek için sağlanan alanı artıracaktır. İkinci seçenek ise, daha büyük sürtünme özellikleri olan bir dolgu kullanılmasıdır. DEVRİLME, yapının ucuna yakın yerde dönerken istinat duvarının devrilmesini ifade eder. Devrilme kuvveti, dengeyi bozan her kuvvetin moment kolu ile çarpılmasından çıkan sonuçtur. Dengeleyici kuvvet veya düzeltme momenti, istinat duvarının ağırlık merkezinden uca kadar olan yatay mesafeyi ifade eden moment kolu ile istinat duvarının ağırlığının çarpımıdır. Hesaplamalar düzeltme momentinin gerekenden daha küçük olduğunu gösterirse, seçeneklerden biri duvarın ön-arka boyutunu büyüterek genel ağırlığını ve moment kolunun büyüklüğünü artırmaktır. 7 S a y f a G - T R E N D L T D.

8 TAŞIMA KAPASİTESİ; temel toprağının, üzerine yerleştirilmiş istinat duvarının ağırlığını destekleme kabiliyetini ifade eder. Sığ temeller için yine aynı analiz yapılır. Hesaplamalar duvarın arkasındaki toprağın çok zayıf olduğunu gösterirse taban alanını artırmak gerekir. Bu, temel üzerindeki basıncı (birim alan başına kuvvet) azaltacaktır. Bir diğer seçenek ise, istinat duvarının tabanına kadar inen derinliği artırarak, temelin yüklenen ağırlığa mukavemet gösterme kabiliyetini yükseltmektir. Direnç gösteren veya dengeleyen kuvvetler bu hususların her biri için önceden belirlenmiş bir emniyet faktörüyle çökmeye neden olacak kuvvetleri aşmak zorundadır. Seçilen emniyet faktörleri, çökmenin sonuçlarını ve tasarımcının giriş parametrelerinin doğruluğuna olan güvenini yansıtmalıdır. Ağırlık tipi istinat duvarlarının dizaynında normalde aşağıdaki emniyet faktörleri kullanılır: Genel Stabilite FS gl = 1.3 Taban Kayması FS sl = 1.5 Devrilme FS ot = 2.0 Taşıma Kapasitesi FS bc = 2.0 EnviroGrid kullanılan bir duvarın minimum ön-arka boyutu en azından duvar yüksekliğinin 0.6 katı ise, hemen hemen her tasarımda yukarıdaki emniyet faktörlerine ulaşılacaktır. 8 S a y f a G - T R E N D L T D.

9 İç Stabilite İç stabilite, duvarın münferit parçalarının tek bir birim olarak işlev görme kabiliyetini ifade eder. Duvar; münferit parçaları dışa çekilmeyecek, ayrılmayacak veya bağımsız olarak kaymayacak şekilde dizayn edilmek zorundadır. Modüler blok bir duvarda, tasarımcının; perde bağının gerilim altında çökme veya toprak ya da sargıdan çıkma olasılığıyla ilgilenmesi şarttır. Ayrıca sargının pırtlaması halinde çökme yaşanabilir. EnviroGrid ve toprak kullanılan duvarlar için geçerli olabilecek tek iç stabilite sorunu paneller arasındaki kayma olasılığıdır. İlk tasarımda 1.5 veya üzerinde bir emniyet faktörüne ulaşılamazsa, yüzey alanını büyütmek veya dolgu malzemesini daha büyük sürtünme özellikli malzeme ile değiştirmek için kesitlerin daha uzun yapılması gerekir. NOT: EnviroGrid kullanılan istinat duvarlarına ait detaylı dizayn rehberi için yerel EnviroGrid distribütörünüz veya Geo Products, LLC ile irtibat kurabilirsiniz. İstinat duvarının nihai dizaynı projenin yürütüldüğü bölgede kayıtlı bir mühendis tarafından yapılmak zorundadır. 9 S a y f a G - T R E N D L T D.

10 Ekonomi Yol genişletme gibi birçok projede kotta hızlı değişimler gerekli olabilir. Sarp bir yamaçtaki veya dik şevlerde yapılacak apartman komplekslerinde mevcut imar alanının, kullanımının artırılarak arazinin ekonomik şekilde kullanılabilmesinin en etkin yoludur. Kotta hızlı bir değişiklik yapmanın en etkili yöntemi takviyeli bir toprak ağırlık istinat duvarı veya şev inşa etmektir. EnviroGrid, kendi başına veya Geo Grid ile birlikte kullanıldığında; yerinde dökme, çelik donatılı beton istinat duvarları, modüler blok duvarları veya gabyon kafesleri gibi daha pahalı alternatifler kadar etkili olabilir. EnviroGrid hafiftir, kullanımı kolaydır, sahadaki malzemelerle doldurulabilir ve kurulum için herhangi bir özel teçhizat gerektirmez. Arazileri Ekonomik Kullanıma Açmak İçin Dolgu ve Kazı İşlemi 10 S a y f a G - T R E N D L T D.

11 Estetik Bir EnviroGrid panelinin dış hücrelerine üst toprak doldurulabilir ve çim, çalılık ya da çiçek ekilebilir. Bitki örtüsüyle kaplanmış bir EnviroGrid duvarı veya dikleştirilmiş bir şev yerel ortama karışarak, alana renk katarak ve duvar cephesinin görünüşünü yumuşatarak uyumlu bir görünüm kazanabilir. Buna ek olarak, bitki örtüsüyle kaplanmış olan bir duvar yamaçtan aşağı akan suyun büyük bölümünü ve kuvvetinin çoğunu emecektir. Böylece dik bir duvar cephesinden büyük miktara su dökülmesinin getirebileceği potansiyel sonuçlar üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. 11 S a y f a G - T R E N D L T D.

12 Uygulama Prosedürleri Başlamadan Önce 1. Saha koşullarının ve EnviroGrid toprak tutma sistem planının yapı teknik çizimlerinde gösterildiği gibi olduğundan emin olun. 2. Belirtilen tüm malzemelerin ve sistem elemanlarının sahaya getirildiğinden emin olun. Saha ve Alt Zemin Hazırlığı 1. EnviroGrid toprak tutma sisteminin kurulması için döküntüleri ve bitki örtüsünü uygulama alanından temizleyerek saha hazırlık işlemlerine başlayın. 2. İlk hafriyat işleri, kazı işleri veya dolguları plana göre tamamlayın. 3. EnviroGrid toprak tutma sisteminin temeli için uygun olmayan toprakları kaldırın ve uygun malzemelerle değiştirin. 4. Temel malzemesinin yerleştirilmesinden önce temel zeminini belirtildiği gibi hazırlayın. Temel Uygulaması 1. Belirtilen EnviroGrid temel kesitini belirlenen konuma doğru genişletin. 2. Genişletilen EnviroGrid temel kesitini aşağıdaki seçeneklerden birini uygulayarak açık tutun. Diğer seçenekler de uygulanabilir. Düz kazıklar ve J kamaları. İskelet 3. EnviroGrid temel kesitini, belirtilen dolgu malzemesini kullanarak hücre duvarının yaklaşık 50 mm (2 inç) yukarısına kadar doldurun ve düzleyin. 4. Dolgu malzemesini EnviroGrid temel kesiti etrafına yerleştirin. Bu malzemenin yerleşiminin drenaj sistemi tesisatıyla çakışmamasına dikkat edin. 5. Geleneksel teçhizatlar ve malzemeler kullanarak dolgu malzemesini %95 SPD oranına kadar sıkıştırın. 12 S a y f a G - T R E N D L T D.

13 Drenaj Sisteminin Kurulması 1. Serbest çıkışların tümüne minimum %2 lik eğim vermeye dikkat ederek, belirtilen alt drenaj borusunu yapı teknik çizimlerinde gösterilen konum ve kot seviyesine kurun. 2. Tüm boru bağlantılarının uygun şekilde yapılmasını ve alt drenaj borusunun boşaltma borularına veya mevcut ve çalışır durumdaki bir yer altı drenaj sistemine bağlanmasını sağlayın. 3. Planda belirtiliyorsa, alt drenaj borusunu jeotekstil sargılı bir tabakalaşma malzemesiyle sarmalayın (örn. kum, ince çakıl, temiz taş, vb.). 4. Hücre dolgu malzemesinin kaybını önlemek için duvar cephesinden geçen tüm boşaltma borularının yolunu uygun bir jeotekstil ile saptırın. 5. Çıkış ucu deşarjının, EnviroGrid duvarının stabilitesini etkileyebilecek lokal bir erozyona neden olmamasına dikkat edin. Hafriyat Koruması ve Drenaj 1. Planda belirtiliyorsa, temel ve EnviroGrid duvarının arkasındaki kesik şev üzerine uygun bir jeotekstil serin. 2. Planda belirtiliyorsa, uygun drenaj kompozit malzemelerini yerleştirin. Sistemin çalışır durumda olmasına ve uygun bir çıkış ya da alt drenaj sistemine bağlanmasına dikkat edin. 13 S a y f a G - T R E N D L T D.

14 EnviroGrid Kesitlerinin Uygulanması 1. Belirtilen EnviroGrid duvar kesitini belirlenen konuma doğru genişletin. 2. EnviroGrid duvar kesitini aşağıdaki seçeneklerden birini uygulayarak açık tutun. Diğer seçenekler de uygulanabilir. Düz kazıklar veya J kamaları (daimi veya geçici) İskelet 3. Her EnviroGrid duvar kesitinin tamamen genişlemiş olduğundan emin olmak için kontrol yapın. 4. Bitişik EnviroGrid duvar kesitlerinin kenarlarını doğru bir şekilde hizalayın ve bitişik kesitlerin üst yüzeyinin eşit seviyede olmasına dikkat edin. 5. EnviroGrid duvar kesitlerini zımba kullanarak veya yapı teknik çizimlerinde belirtildiği şekilde birleştirin. 6. EnviroGrid duvar kesitini, belirtilen dolgu malzemesini kullanarak hücre duvarının yaklaşık 50 mm (2 inç) yukarısına kadar doldurun ve düzleyin. 7. Geleneksel teçhizatlar ve malzemeler kullanarak dolgu malzemesini %95 SPD oranına kadar sıkıştırın. 8. Belirtilen dolgu malzemesini EnviroGrid duvar kesitlerinin arkasına yerleştirin ve %95 SPD oranına kadar sıkıştırın. Kazılan alanlarda dolgu malzemelerini kazı şevine geri yayın. Dolgu alanlarında dolgu malzemelerini yapı teknik çizimlerinde belirtildiği şekilde yerleştirin. 9. Dolgu malzemelerini EnviroGrid duvar kesitlerinin 1 metre (3 feet) içine kadar sıkıştırmak için ağır sıkıştırma makineleri kullanılabilir. Dolgu malzemelerini doğrudan duvar kesitlerinin arkasına sıkıştırmak amacıyla hafif, arkasından yürünen sıkıştırma makineleri kullanın. 10. Her tabaka sıkıştırma işleminden sonra EnviroGrid duvar kesitinin üstündeki fazlalık malzemeleri temizleyerek hücresel yapının görünür hale gelmesini sağlayın. 11. Bir sonraki tabakayı yerleştirmeden önce: Her tabakanın uygun şekilde çekilmesini sağlayın ve yapın. Hücre dolgu malzemesinin kaybını önlemek için uygun yan yana hücre hizalamasını 14 S a y f a G - T R E N D L T D.

15 12. Kendi başına duran veya çok dik EnviroGrid duvar yapılarını kurarken, dolgu malzemesi kaybını önlemek amacıyla hücrelerin dış sırasının üstüne 40 cm (10 inç) uzunluğunda dokuma olmayan bir jeotekstil şeridi yerleştirilmelidir. 13. Cephe hücrelerinin açıkta kalan sırasında özel bir dolgu malzemesi (üst toprak gibi) gerekirse aşağıdaki yapı tekniklerinden yararlanılabilir: İç hücre dolgu malzemesinin özel dolgu gerektiren hücrelerin içine sızmasını önlemek için dış hücreleri taşınabilir levhalarla kaplayın. Sıkıştırma işleminin tamamlanmasından sonra levhaları çıkarın ve boş hücreleri özel dolguyla doldurun. Dış hücre sırası katlanabilir ve tek bir zımba teli ile kapatılabilir. Dolgu ve sıkıştırma aşamalarından sonra dış hücreler tekrar açılarak özel dolgu malzemesiyle doldurulabilir. Her tabaka en alt tabakadan başlayarak üst tabakalara doğru ilerlemek suretiyle ayrı ayrı açılıp doldurulmalıdır. 15 S a y f a G - T R E N D L T D.

16 Jeosentetik Takviye Uygulaması (dizaynın gerektirmesi halinde) 1. Jeosentetik takviyenin (dokuma jeotekstil veya jeogridler) önceden hazırlanmış olan kesitlerini belirtilen EnviroGrid tabakalarının arasına yerleştirin. Takviye tabakalarının: Yüksek mukavemetli eksı duvar yüzeyine dik olacak şekilde yatay olarak yerleştirilmesi Yerleştirme işleminden sonra düz ve kırışıksız olması ve Ön taraftaki kenarın duvar cephesinden minimum 150 mm (6 inç) mesafe içinde kalacak şekilde yerleştirilmesi ve sıkıştırılan dolgu alanına yatay olarak yayılması önemlidir. Sıradaki EnviroGrid duvar kesiti tabakasını yerleştirin ve doldurun. Dolgulu EnviroGrid duvar kesitlerinden çekerek takviyeyi manüel olarak gerdirin. Takviye tabakasının gergin olmasını ve gevşek kıvrımlar oluşturmamasını sağlayacak şekilde arka kenarını tutturun. Paletli makineler takviyeli dolgu alanı içinde yalnızca her takviye tabakası üzerine minimum 150 mm (6 inç) dolgu yerleştirildikten sonra çalıştırılmalıdır. Lastik tekerlekli makineler ani duruş ve keskin manevralardan sakınmak suretiyle doğrudan takviye üzerinde çalışabilir. EnviroGrid duvar kesitlerinin arkasından başlayarak ve dolguyu takviyeli alanın arkasına doğru yayarak 250 mm (10 inç) yükseltideki takviye üzerine dolgu yerleştirin. Dolgu yerleştirme işlemi sırasında takviyenin fazla yer değiştirmemesine dikkat edin. Dolgu malzemesini geleneksel makine ve yöntemler kullanarak biçimlendirin ve %95 SPD oranına göre sıkıştırın. EnviroGrid istinat duvarı tamamlanana kadar bu sırayı takip edin. Geo Products, LLC ve G-TREND LTD. bu bilgileri müşterilerine yalnızca kolaylık amaçlı olarak vermektedir. Her kurulumun kendisine özgü gereklilikleri olduğundan ve bunlar genelleştirilmiş olan bu dokümanda göz önünde bulundurulmamış olabileceğinden dolayı, uygulama prosedürünün uygun olup olmadığına ilişkin herhangi bir garanti veya sair beyanda bulunulmamaktadır. Geo Products, LLC EnviroGrid ürününün özel kullanımlar veya uygulamalara uygunluğu hakkında hiçbir garanti vermez veya bu yönde bir beyanda bulunmaz. Sorumluluğumuz, normal kullanım veya hizmet koşullarında kusurlu olduğu kanıtlanan EnviroGrid ürününün bedelsiz olarak 16 S a y f a G - T R E N D L T D. değiştirilmesi ile sınırlıdır.

Envirogrid Paver Genel Uygulama Rehberi (Taban Kaplama) G-TREND MÜH. İNŞ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Konrad Adenauer Cad. 75/6 06550 Yıldız/Çankaya/ANKARA

Envirogrid Paver Genel Uygulama Rehberi (Taban Kaplama) G-TREND MÜH. İNŞ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Konrad Adenauer Cad. 75/6 06550 Yıldız/Çankaya/ANKARA Envirogrid Paver Genel Uygulama Rehberi (Taban Kaplama) G-TREND MÜH. İNŞ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Konrad Adenauer Cad. 75/6 06550 Yıldız/Çankaya/ANKARA 1 P a g e G - T R Phone: E N D 90 L T312 D. 490 05

Detaylı

Zemin Stabilizasyonu Dizayn ve Uygulama Rehberi. G-TREND MÜH.İNŞ.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. Konrad Adenauer Caddesi No:75/6 06550 Yıldız/Çankaya/ANKARA

Zemin Stabilizasyonu Dizayn ve Uygulama Rehberi. G-TREND MÜH.İNŞ.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. Konrad Adenauer Caddesi No:75/6 06550 Yıldız/Çankaya/ANKARA Zemin Stabilizasyonu Dizayn ve Uygulama Rehberi G-TREND MÜH.İNŞ.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. Konrad Adenauer Caddesi No:75/6 06550 Yıldız/Çankaya/ANKARA 1 S a y f a G - T R E NTel: D (312) L T D 490. 05 06 Fax:

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 3 Genel anlamda temel mühendisliği, yapısal yükleri zemine izin verilebilir

Detaylı

Erozyon Kontrolü Dizayn ve Uygulama Rehberi. G-TREND MÜH.İNŞ.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. Konrad Adenauer Caddesi No:75/6 06550 Yıldız/Çankaya/ANKARA

Erozyon Kontrolü Dizayn ve Uygulama Rehberi. G-TREND MÜH.İNŞ.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. Konrad Adenauer Caddesi No:75/6 06550 Yıldız/Çankaya/ANKARA Erozyon Kontrolü Dizayn ve Uygulama Rehberi G-TREND MÜH.İNŞ.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. Konrad Adenauer Caddesi No:75/6 06550 Yıldız/Çankaya/ANKARA 1 S a y f a G - T R E N D Tel: L(312) T D. 490 05 06 2011 Geo

Detaylı

İSTİNAT DUVARLARI YRD.DOÇ.DR. SAADET BERİLGEN

İSTİNAT DUVARLARI YRD.DOÇ.DR. SAADET BERİLGEN İSTİNAT DUVARLARI YRD.DOÇ.DR. SAADET BERİLGEN İstinat Duvarı Zemin kütlelerini desteklemek için kullanılır. Şevlerin stabilitesini artırmak için Köprü kenar ayağı olarak Deniz yapılarında Rıhtım duvarı

Detaylı

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI. İstinat Yapıları-Giriş

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI. İstinat Yapıları-Giriş İNM 0424122 İSTİNAT YAPILARI TASARIMI İstinat Yapıları-Giriş Doç. Dr. Mehmet BERİLGEN İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı İstinat (Dayanma) Yapıları Geoteknik mühendisliğinde yanal zemin

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA 1 V. TEMELLER Yapının ağırlığı ve faydalı yüklerini zemine aktaran yapı elemanlarına "TEMEL" denilmektedir. Temelin oturacağı doğal zemine ise "TEMEL YATAĞI" denir.

Detaylı

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI 1 ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI SANAT YAPISI NEDİR? 2 Orman yollarının yapımında bu yollara zarar veren yer üstü ve yer altı sularının yol gövdesinden uzaklaştırılması amacıyla yüzeysel ve derin drenaj yapılması;

Detaylı

Geosentetik Donatılı İstinat Duvarları

Geosentetik Donatılı İstinat Duvarları Geosentetik Donatılı İstinat Duvarları İnsanoğlunun yerleşik yaşama geçişiyle birlikte doğayı kendi ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirme çabasında kullandığı en önemli elemanlardan biri istinat duvarları

Detaylı

ZEMİNLERİN KAYMA DİRENCİ

ZEMİNLERİN KAYMA DİRENCİ ZEMİNLERİN KYM İRENİ Problem 1: 38.m çapında, 76.m yüksekliğindeki suya doygun kil zemin üzerinde serbest basınç deneyi yapılmış ve kırılma anında, düşey yük 129.6 N ve düşey eksenel kısalma 3.85 mm olarak

Detaylı

Hidrolik Yapılarda (Kanallar, Kıyı Koruma Yapıları, Göletler) Erozyon Koruması

Hidrolik Yapılarda (Kanallar, Kıyı Koruma Yapıları, Göletler) Erozyon Koruması HİDROLİK YAPILAR»» Taşkın Kanalları Yeterli mesafenin olmadığı durumlarda hücre içleri beton veya kırmataş ile doldurularak Flexi HDS istinat duvarı uygulaması yapılabilir.»» Dere ve Akarsular»» Hendek

Detaylı

İSTİNAT DUVARLARI DOÇ.DR. MEHMET BERİLGEN

İSTİNAT DUVARLARI DOÇ.DR. MEHMET BERİLGEN İSTİNAT DUVARLARI DOÇ.DR. MEHMET BERİLGEN İstinat Duvarı Zemin kütlelerini desteklemek için kullanılır. Şevlerin stabilitesini artırmak için Köprü kenar ayağı olarak Deniz yapılarında Rıhtım duvarı Doklar

Detaylı

UYGULAMA EL KİTABI LINEFLEX EPDM MEMBRAN

UYGULAMA EL KİTABI LINEFLEX EPDM MEMBRAN UYGULAMA EL KİTABI LINEFLEX EPDM MEMBRAN GİRİŞ Bu kılavuz Lineflex EPDM Membranın uygulama esaslarını içerir. İlk bölümde Lineflex EPDM Membran uygulama alanları ve uygulaması yapılacak bölgenin hazırlanmasına

Detaylı

Geocell Ön Yüzlü Yeşil İstinat Duvarları

Geocell Ön Yüzlü Yeşil İstinat Duvarları İSTİNAT DUVARLARI»» Yeşil İstinat Duvarları»» Çiçeklik ve Kademeler»» Açık Kanal Duvarları»» Kıyı Koruma Yapıları»» Menfez Duvarları»» Dikleştirilmiş Şevler»» Kara ve Demir Yolu Genişletme»» Toprak Set

Detaylı

TAHKİMAT İŞLERİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TAHKİMAT İŞLERİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TAHKİMAT İŞLERİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TAHKİMAT İŞLERİ Kazı işi yada temel inşaatı gibi doğal zeminin

Detaylı

Tech Block Ön Yüz Kaplamalı İstinat Duvarları

Tech Block Ön Yüz Kaplamalı İstinat Duvarları Tech Block Ön Yüz Kaplamalı İstinat Duvarları Geosentetik donatılı MSE (Mechanically Stabilized Earth) duvarlar dünyada hızla yaygınlaşıyor. İlk örnekleri FHWA (ABD Karayolları İdaresi) tarafından uygulanan,

Detaylı

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Yapının kendi yükü ile üzerine binen hareketli yükleri emniyetli

Detaylı

KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ. Sakarya Üniversitesi,

KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ. Sakarya Üniversitesi, KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ Sakarya Üniversitesi, Tanım Bina köşe kazıklarının yerlerinin temel kazısı sırasında kaybolmaması, kazı alanının belirlenmesi, temel genişlikleri ile temel duvarına ait

Detaylı

FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI

FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI FORE KAZIK En basit tanımlamayla, fore kazık imalatı için önce zeminde bir delik açılır. Bu deliğe demir donatı yerleştirilir. Delik betonlanarak kazık oluşturulur. FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI 1) Temel kazısı

Detaylı

Proje Adı: İstinat Duvarı Sayfa 1. Analiz Yapı Tel:

Proje Adı: İstinat Duvarı Sayfa 1.  Analiz Yapı Tel: Proje Adı: İstinat Duvarı Sayfa 1 BETONARME KONSOL İSTİNAT DUVARI HESAP RAPORU GEOMETRİ BİLGİLERİ Duvarın zeminden itibaren yüksekliği H1 6 [m] Ön ampatman uç yüksekliği Ht2 0,4 [m] Ön ampatman dip yüksekliği

Detaylı

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Neden gerekli? Hat üstyapısının drenajı için Yer altı suyunu kontrol etmek için Şevlerin drene edilmesi için gereklidir. Yüzeyaltı drenaj,

Detaylı

Konsol Duvar Tasarımı

Konsol Duvar Tasarımı Mühendislik Uygulamaları No. 2 06/2016 Konsol Duvar Tasarımı Program: Konsol Duvar Dosya: Demo_manual_02.guz Uygulama: Bu bölümde konsol duvar tasarımı ve analizine yer verilmiştir. 4.0 m yüksekliğinde

Detaylı

İSTİNAT DUVARLARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

İSTİNAT DUVARLARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN İSTİNAT DUVARLARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN İstinat Duvarları Yol kenarlarında, dere kenarlarında ve meyilli arazide toprağın kaymasını veya suyun zemini aşındırmasını önlemek amacı ile yapılan duvarlara

Detaylı

Tüm. SitaDrain Klasik, SitaDrain Terra, SitaDrain Sonsuz ve SitaDrain Dikdörtgen oluk için montaj tâlimatları

Tüm. SitaDrain Klasik, SitaDrain Terra, SitaDrain Sonsuz ve SitaDrain Dikdörtgen oluk için montaj tâlimatları Tüm SitaDrain Klasik, SitaDrain Terra, SitaDrain Sonsuz ve SitaDrain Dikdörtgen oluk için montaj tâlimatları İçindekiler 1. SitaDrain Klasik/ SitaDrain Terra... 3 2. SitaDrain Sonsuz... 6 3.1 SitaDrain

Detaylı

BSK Kaplamalı Yollarda Bozulmalar P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N

BSK Kaplamalı Yollarda Bozulmalar P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N BSK Kaplamalı Yollarda Bozulmalar P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N Çatlaklar Yorulma çatlağı Blok kırılma Kenar kırılması Boyuna kırılma (tekerlek izinde) Boyuna kırılma (tekerlek izi dışında)

Detaylı

ÇIĞLARIN OLUŞUM NEDENLERİ:

ÇIĞLARIN OLUŞUM NEDENLERİ: ÇIĞ Genellikle boylu bitki örtüsü (orman) çok seyrek veya bulunmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve dış kuvvetler etkisi ile başlayan bir ilk

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Statik Denge ve Esneklik

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Statik Denge ve Esneklik 1 -Fizik I 2013-2014 Statik Denge ve Esneklik Nurdan Demirci Sankır Ofis: 364, Tel: 2924332 2 İçerik Denge Şartları Ağırlık Merkezi Statik Dengedeki Katı Cisimlere ler Katıların Esneklik Özellikleri 1

Detaylı

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun . Döşemeler TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun 07.3 ÇELİK YAPILAR Döşeme, Stabilite Kiriş ve kolonların düktilitesi tümüyle yada kısmi basınç etkisi altındaki elemanlarının genişlik/kalınlık

Detaylı

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ Zemin hakkında gerekli etütlerin yapılması ve bilgi edinilmesinden sonra yapının projesi hazırlanır. Hazırlanan projenin uygulanabilmesi inşaat sahasının kenarlarının arsa üzerinde

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA 1 IV.1.1. Basit Kanallarda İksa Şekilleri aşağıda verilen bu iksa türü genellikle derinliği ve akıcılığı az olan ve düşey olarak 1.00-2.00 m. aralıklarla kalasların

Detaylı

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi Genel Genel Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesinin farklı tüleri vardır. Özellikle şunlar yer alır: Sürüş sırasında devrilme stabilitesi Devrilme sırasında devrilme stabilitesi Bir vinç

Detaylı

YTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı. Ders 5: İÇTEN DESTEKLİ KAZILAR. Prof.Dr. Mehmet BERİLGEN

YTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı. Ders 5: İÇTEN DESTEKLİ KAZILAR. Prof.Dr. Mehmet BERİLGEN YTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı Ders 5: İÇTEN DESTEKLİ KAZILAR Prof.Dr. Mehmet BERİLGEN İçten Destekli Kazılar İçerik: Giriş Uygulamalar Tipler Basınç diagramları Tasarım Toprak Basıncı Diagramı

Detaylı

BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM

BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM TDY 2007 Öğr. Verildi BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM Deprem bölgelerinde yapılacak yeni binalar ile deprem performansı değerlendirilecek veya güçlendirilecek

Detaylı

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR Rijit Üstyapı: Oldukça yüksek eğilme mukavemetine sahip ve Portland çimentosundan yapılmış, tek tabakalı plak vasıtasıyla yükleri taban zeminine dağıtan üstyapı tipidir. Çimento

Detaylı

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 1 . TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 2 Başlıca Taşıyıcı Yapı Elemanları Döşeme, kiriş, kolon, perde, temel 3 Çerçeve

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 2 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal

Detaylı

ANALİZ YÖNTEMLERİ. Şevlerin duraylılığı kaya mekaniği ve geoteknik bilim dallarının en karmaşık konusunu oluşturmaktadır.

ANALİZ YÖNTEMLERİ. Şevlerin duraylılığı kaya mekaniği ve geoteknik bilim dallarının en karmaşık konusunu oluşturmaktadır. ŞEV STABİLİTESİ VE GÜVENSİZ ŞEVLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ Y.Doç.Dr. Devrim ALKAYA PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ŞEVLERİN DURAYLILIĞI Şevlerin duraylılığı kaya mekaniği ve geoteknik bilim

Detaylı

Beton pompalama kamyonları

Beton pompalama kamyonları Genel bilgiler Genel bilgiler Beton pompalama kamyonları hidrolik olarak kontrol edilen bir kol ile genellikle araçtan belirli bir mesafede olan yerlere beton pompalamak için kullanılır. Üstyapı torsiyonel

Detaylı

Bir İstinat duvarının projelendirilmesi için;

Bir İstinat duvarının projelendirilmesi için; İSTİNAT YAPILARI Yol kenarlarında, dere kenarlarında ve meyilli arazide toprağın kaymasını veya suyun zemini aşındırmasını önlemek amacı ile yapılan duvarlara istinat veya dayanak duvarları denir. Tabii

Detaylı

Alt şasi tasarım. Genel bilgiler. Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir:

Alt şasi tasarım. Genel bilgiler. Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir: Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir: Yükü şasi çerçevesi üzerine düzgün bir şekilde dağıtmak için Tekerlekler ve çerçeve üzerinde dik duran diğer parçalar için boşluk sağlamak amacıyla Üstyapıyı

Detaylı

Zeminlerden Örnek Numune Alınması

Zeminlerden Örnek Numune Alınması Zeminlerden Örnek Numune Alınması Zeminlerden örnek numune alma tekniği, örneklerden istenen niteliğe ve gereken en önemli konu; zeminde davranışın süreksizliklerle belirlenebileceği, bu nedenle alınan

Detaylı

Zemin ve Asfalt Güçlendirme

Zemin ve Asfalt Güçlendirme Zemin ve Asfalt Güçlendirme Zemin iyileştirmenin temel amacı mekanik araçlarla zemindeki boşluk oranının azaltılması veya bu boşlukların çeşitli malzemeler ile doldurulması anlaşılır. Zayıf zeminin taşıma

Detaylı

Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki Değişiklikler

Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki Değişiklikler İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi istcad istinat Duvarı Yazılımı & Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği nin İstinat Yapıları Hakkındaki Hükümleri Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Sabit (ölü) yükler - Serayı oluşturan elemanların ağırlıkları, - Seraya asılı tesisatın ağırlığı Hareketli (canlı) yükler - Rüzgar yükü, - Kar yükü, - Çatıya asılarak yetiştirilen

Detaylı

BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim

BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim şartları - don etkisi - yol inşaatının uygun olmayan mevsimde

Detaylı

Çağdaş aydınlatma tarzı

Çağdaş aydınlatma tarzı Çağdaş aydınlatma tarzı www.fiberli.com CromaFloor CFU100 Montaj Talimatları - TR Teknik Özellikler Elektromekanik Özellikler Eloksal alüminyum gövde. Polimer kaplama ile yükseltilmiş IP sınıfı. Beyaz

Detaylı

INM 308 Zemin Mekaniği

INM 308 Zemin Mekaniği Hafta_8 INM 308 Zemin Mekaniği Yanal Zemin Basınçları; Uygulamalar Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com www.inankeskin.com ZEMİN MEKANİĞİ Haftalık Konular Hafta 1: Hafta

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

INM 405 Temeller. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. Temel Çukuru Güvenliği; Destekli Kazıların Tasarımı. Hafta_13

INM 405 Temeller. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. Temel Çukuru Güvenliği; Destekli Kazıların Tasarımı. Hafta_13 Hafta_13 INM 405 Temeller Temel Çukuru Güvenliği; Destekli Kazıların Tasarımı Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com TEMELLER Hafta Konular 1 Ders Amacı-İçeriği, Zemin

Detaylı

Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran

Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran temel derinliği/temel genişliği oranı genellikle 4'den büyük olan temel sistemleri derin temeller olarak

Detaylı

üniversal- ultralam ULTRALAM LVL modern kompozit bir yapı malzemesidir. ULTRALAM LVL kozalaklı ağaçlardan ( çam-ladin ) veya karışımından üretilir.

üniversal- ultralam ULTRALAM LVL modern kompozit bir yapı malzemesidir. ULTRALAM LVL kozalaklı ağaçlardan ( çam-ladin ) veya karışımından üretilir. üniversal- ultralam ULTRALAM LVL modern kompozit bir yapı malzemesidir. ULTRALAM LVL kozalaklı ağaçlardan ( çam-ladin ) veya karışımından üretilir. ULTRALAM LVL ağaçlardan tabakalar halinde soyularak yapıştırılmış

Detaylı

Proje Adı: İstinat Duvarı Sayfa 1. Analiz Yapı Ltd. Şti. Tel:

Proje Adı: İstinat Duvarı Sayfa 1.  Analiz Yapı Ltd. Şti. Tel: Proje Adı: İstinat Duvarı Sayfa 1 BETONARME NERVÜRLÜ İSTİNAT DUVARI HESAP RAPORU GEOMETRİ BİLGİLERİ Duvarın zeminden itibaren yüksekliği H1 10 [m] Nervür Üst Genişliği N1 0,5 [m] Nervürün Alt Genişliği

Detaylı

KRT GEOCELL HDS EROZYON KONTROLÜ ZEMİN GÜÇLENDİRME İSTİNAT DUVARLARI HÜCRESEL DOLGU SİSTEMİ HİDROLİK YAPILAR EROZYON KONTROLÜ www.krthds.com

KRT GEOCELL HDS EROZYON KONTROLÜ ZEMİN GÜÇLENDİRME İSTİNAT DUVARLARI HÜCRESEL DOLGU SİSTEMİ HİDROLİK YAPILAR EROZYON KONTROLÜ
www.krthds.com EROZYON KONTROLÜ ZEMİN GÜÇLENDİRME İSTİNAT DUVARLARI HİDROLİK YAPILAR Bu belgede ve internet sitesinde yer alan tüm metin, görsel ve logoların kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma kanunu

Detaylı

Kara & Demir Yolu Zemin Güçlendirme

Kara & Demir Yolu Zemin Güçlendirme ZEMİN GÜÇLENDİRME»» Stabilize Drenaj Katmanı»» Kalıcı ve Geçici Ulaşım Yolları»» Zayıf Zemin Güçlendirme»» Spor ve Oyun Alanları»» Askeri Geçiş Yolları»» Kara ve Demir Yolu Temelleri»» Kontrollü Dolgu

Detaylı

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI İSTİNAT YAPILARI TASARIMI İstinat Duvarı Tasarım Kriterleri ve Tasarım İlkeleri Yrd. Doç. Dr. Saadet BERİLGEN İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı Devrilmeye Karşı Güvenlik Devrilmeye Karşı

Detaylı

Temel sistemi seçimi;

Temel sistemi seçimi; 1 2 Temel sistemi seçimi; Tekil temellerden ve tek yönlü sürekli temellerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Zorunlu hallerde ise tekil temellerde her iki doğrultuda rijit ve aktif bağ kirişleri kullanılmalıdır.

Detaylı

Broşür Modüler Yapı İskele Sistemi RINGSCAFF RINGSCAFF. Modüler Yapı İskele Sistemi. v2013/12tr

Broşür Modüler Yapı İskele Sistemi RINGSCAFF RINGSCAFF. Modüler Yapı İskele Sistemi. v2013/12tr Broşür Modüler Yapı İskele Sistemi RINGSCAFF RINGSCAFF Modüler Yapı İskele Sistemi v2013/12tr Basit ve etkin, hızlı ve verimli 02 Basit ve etkili bir sistem, hızlı montaj ve sökme, daha dengeli, güvenli

Detaylı

Bahar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1.

Bahar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1. Su Yapıları II Dolgu Barajlar Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli

Detaylı

Beton pompalı kamyonlar. Beton pompalı kamyonlar hakkında genel bilgiler. Tasarım. Beton pompalı kamyonlar burulmaya karşı ekstra sağlam kabul edilir.

Beton pompalı kamyonlar. Beton pompalı kamyonlar hakkında genel bilgiler. Tasarım. Beton pompalı kamyonlar burulmaya karşı ekstra sağlam kabul edilir. Beton pompalı kamyonlar hakkında genel bilgiler Beton pompalı kamyonlar hakkında genel bilgiler Beton pompalı kamyonlar burulmaya karşı ekstra sağlam kabul edilir. Tasarım Üstyapıyı öyle güçlü ve sert

Detaylı

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI KAZI YÖNTEMLERİ Yarma kazıları, doğal zemin üzerindeki bitkiler, ağaç kökleri, tüm organik maddelerle, bitkisel zemin kısmının kaldırılmasıyla

Detaylı

UYGULAMA TALİMATLARI 1/5

UYGULAMA TALİMATLARI 1/5 UYGULAMA TALİMATLARI 1/5 Sevgili Müşterimiz, Par-ky zemini seçtiğiniz için teşekkür ediyoruz. Uygulamaya başlamadan önce, bu talimatları dikkatlice okumanız gerekmektedir. UYGULAMA MALZEMELERİ (resim 1)

Detaylı

KALIP ÇÖKMESİ. İskele sistemleri; Cephe İskelesi Kalıp Altı İskelesi, Kolon ve Perde İskelesi,

KALIP ÇÖKMESİ. İskele sistemleri; Cephe İskelesi Kalıp Altı İskelesi, Kolon ve Perde İskelesi, KALIP ÇÖKMESİ Kalıp çökmeleri inşaatlarda sık yaşanan ve malesef büyük çoğunluğu işçi ölümleriyle sonuçlanan hasarlardan birisidir. Kalıp çökmeleri genellikle yanlış iskele kurulumları sebebiyle yaşanmaktadır.

Detaylı

BÖLÜM II D. YENİ YIĞMA BİNALARIN TASARIM, DEĞERLENDİRME VE GÜÇLENDİRME ÖRNEKLERİ

BÖLÜM II D. YENİ YIĞMA BİNALARIN TASARIM, DEĞERLENDİRME VE GÜÇLENDİRME ÖRNEKLERİ BÖLÜM II D ÖRNEK 1 BÖLÜM II D. YENİ YIĞMA BİNALARIN TASARIM, DEĞERLENDİRME VE GÜÇLENDİRME ÖRNEKLERİ ÖRNEK 1 İKİ KATLI YIĞMA OKUL BİNASININ DEĞERLENDİRMESİ VE GÜÇLENDİRİLMESİ 1.1. BİNANIN GENEL ÖZELLİKLERİ...II.1/

Detaylı

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI Kabartılı direnç kaynağı, seri imalat için ekonomik bir birleştirme yöntemidir. Uygulamadan yararlanılarak, çoğunlukla

Detaylı

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin Mekanik Özellikler Eğimli arazide çalışan bir greydere etki eden toplam direnç kuvvetleri aşağıdaki eşitlikle hesaplanabilir: Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm Kesme direnci (R2 ) dan olarak aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Detaylı

Duvarlar ve Duvar Malzemeleri

Duvarlar ve Duvar Malzemeleri Duvarlar ve Duvar Malzemeleri Duvarlar ve Duvar Malzemeler Taş, tuğla, briket vb. gibi malzemelerle değişik şekillerde, taşıyıcı veya bölme amaçlı olarak düşey şekilde örülen elemanlara duvar denir. Duvarlar

Detaylı

ADEKA ULTRA SEAL Su Yalıtım Profilleri

ADEKA ULTRA SEAL Su Yalıtım Profilleri ADEKA ULTRA SEAL Su Yalıtım Profilleri ÜRÜN BİLGİSİ Tanımı : Deformasyona karşı dayanıklı doğal kauçuk esaslı su yalıtım profilleri. Su ile temas ettiğinde içerdiği Hidrofilik maddeler dolarak hacminin

Detaylı

TEKNİK BİLGİLER VE UYGULAMA

TEKNİK BİLGİLER VE UYGULAMA ÇELİK TAKVİYELİ KAUÇUK KÖPRÜ GENLEŞME DERZİ TEKNİK BİLGİLER VE UYGULAMA ARBRIDGE 01-02-03-04-05 KÖPRÜ GENLEŞME DERZİ; Avantajları Metal Olmayan Kısımlar Çok Yönlülük Kaymaya karşı koruma Düşük gürültü

Detaylı

RÜZGAR ETKİLERİ (YÜKLERİ) (W)

RÜZGAR ETKİLERİ (YÜKLERİ) (W) RÜZGAR ETKİLERİ (YÜKLERİ) (W) Çatılara etkiyen rüzgar yükleri TS EN 1991-1-4 den yararlanarak belirlenir. Rüzgar etkileri, yapı tipine, geometrisine ve yüksekliğine bağlı olarak önemli farklılıklar göstermektedir.

Detaylı

FixGrid 7/15 Montaj Kılavuzu. Gerekli diğer belgeler. Genel montaj kılavuzu Montaj ve Projelendirme

FixGrid 7/15 Montaj Kılavuzu. Gerekli diğer belgeler. Genel montaj kılavuzu Montaj ve Projelendirme FixGrid 7/15 Montaj Kılavuzu FixGrid 7/15 Montaj Kılavuzu Ek montaj parçası FixZ-7/15 Profil üst Modül kıskacı (Z-14.4-631) FixZ-7/15 Profil parçası alt KlickTop çapraz bağlantı (Z-14.4-639) Temel profil

Detaylı

HEYELANLAR HEYELANLARA NEDEN OLAN ETKENLER HEYELAN ÇEŞİTLERİ HEYELANLARIN ÖNLENMESİ HEYELANLARIN NEDENLERİ

HEYELANLAR HEYELANLARA NEDEN OLAN ETKENLER HEYELAN ÇEŞİTLERİ HEYELANLARIN ÖNLENMESİ HEYELANLARIN NEDENLERİ HEYELANLAR Y.Doç.Dr. Devrim ALKAYA Pamukkale Üniversitesi Doğal zemin veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın; yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir.

Detaylı

Aks yük hesaplamaları. Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi

Aks yük hesaplamaları. Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi Kamyonları kullanan tüm taşıma tipleri kamyon şasisinin belli bir üstyapı tarafından desteklenmesini gerektirir. Aks yükü hesaplamalarının amacı

Detaylı

CEPHE KAPLAMA KILAVUZU

CEPHE KAPLAMA KILAVUZU CEPHE KAPLAMA KILAVUZU STONITE TERASTONE STONITE Terastone yüzey kaplamaları yapısına giren materyallerin estetik ve mekanik özelliklerini öne çıkaran doğal bir üründür. Üretiminde kullanılan İtalyan Breton

Detaylı

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI İSTİNAT YAPILARI TASARIMI İstinat Duvarı Tasarım Kriterleri ve Tasarım İlkeleri Yrd.Doç.Dr. Pelin ÖZENER İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı Duvar Tasarımı için Yükler Toprak basınçları

Detaylı

TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ

TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ; İki grupta incelenir. 1. Dinamik sıkıştırma makineleri 2. Statik sıkıştırma makineleri Dinamik sıkıştırma makineleri. Vibrasyonlu Silindirler:

Detaylı

AD: HEDEF AYMAK NUMARA: G KONU: İNŞAAT ÇELİKLERİ

AD: HEDEF AYMAK NUMARA: G KONU: İNŞAAT ÇELİKLERİ AD: HEDEF AYMAK NUMARA: G1850.100030 KONU: İNŞAAT ÇELİKLERİ İNŞAAT ÇELİKLERİ Beton, sıkıştırmada yeterince güçlü, ancak gerilimde zayıf bir yapı malzemesidir. Bu nedenle beton, çelik ile takviye edilir,

Detaylı

INM 308 Zemin Mekaniği

INM 308 Zemin Mekaniği Hafta_8 INM 308 Zemin Mekaniği Yanal Zemin Basınçları; Uygulamalar Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com www.inankeskin.com ZEMİN MEKANİĞİ Haftalık Konular Hafta 1: Hafta

Detaylı

Automatic Entrance & Acccess System GARAJ. Endüstiyel - Seksiyonel Garaj Kapıları. Seksiyonel Kapılar

Automatic Entrance & Acccess System GARAJ. Endüstiyel - Seksiyonel Garaj Kapıları. Seksiyonel Kapılar TM Automatic Entrance & Acccess System Endüstiyel - Seksiyonel Garaj Kapıları GARAJ Seksiyonel Kapılar TM Automatic Entrance & Acccess System TRONCO Endüstriyel Seksiyonel Kapılar TRONCO endüstriyel seksiyonel

Detaylı

DUVARLARDA ISI YALITIMI

DUVARLARDA ISI YALITIMI 1. TOPRAK ALTI DIŞ DUVARLARDA ve TEMELLERDE ISI YALITIMI Toprak Temaslı Beton Perde Duvarlar Koruma Duvarlı A- Toprak B- Baskı duvarı C- Su yalıtım malzemesi D- Isı yalıtımı (ekstrüde polistiren köpük)

Detaylı

ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR

ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR 2. Bölüm Temel, kolon kirişler ve Döşeme 1 1. Çelik Temeller Binaların sabit ve hareketli yüklerini zemine nakletmek üzere inşa edilen temeller, şekillenme ve kullanılan malzemenin

Detaylı

ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER

ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER YAPI MARKET SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Formlandırılmış alüminyum kompozit panel kaplamalarının alt taşıyıcı strüktürlerinin yardımı ile mimarinize farklı yenilikler katması, sadece formları

Detaylı

TEMELDE SU YALITIMI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELDE SU YALITIMI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELDE SU YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELDE SU YALITIMI Yapıların zeminle temas eden bölümlerinin

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAZ STAJI MARMARAY PROJESİ FURKAN ERDEM ADIM 1: STAJ ÖNCESİ İŞLEMLER Staj bilgilendirme toplantısı Staj Komisyonu tarafından yapılır. Staj yapılacak yerin

Detaylı

Karayolu Üstyapı Mühendisliğine Giriş. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Karayolu Üstyapı Mühendisliğine Giriş. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Karayolu Üstyapı Mühendisliğine Giriş Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN What is pavement? Bir karayolu üstyapısı, doğal zemin veya dolgu üzerine (taban zemini) üzerine, taşıt yüklerini dağıtma amacıyla yapılan

Detaylı

Asma tavan uygulamalarında levhaları yerine sabitlemek için kilitli sistemlerin tercih edilmesi tavsiye olunur.

Asma tavan uygulamalarında levhaları yerine sabitlemek için kilitli sistemlerin tercih edilmesi tavsiye olunur. Decoser CTP Duvar ve Tavan Kaplama Levharı Montaj Detayları Decoser levhalar sadece sert duvar yüzeylerine kaplanmalıdır ( ahşap, alçı levhalar, ince sıva vs ). Duvar yüzeyleri temiz, düz, kuru ve düzgün

Detaylı

Park@Sol Carport Sistemi Veri Toplama Formu TR

Park@Sol Carport Sistemi Veri Toplama Formu TR Öncelikle Carport sistemlerimize duyduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz. Size mümkün olan en doğru teklifi hazırlayabilmemiz için aşağıda istenen bilgileri lütfen eksiksiz doldurunuz. İşaretlenmiş alanlara

Detaylı

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Yapının kendi ağırlığından ya da oturduğu zeminden

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal elemanlara

Detaylı

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru

Detaylı

1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya. 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama

1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya. 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama PVC PANEL KİREMİT 2 3 4 1 6 5 1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama ÜRÜN BİLGİSİ ASA ile kaplanan DURAMİT PVC Panel Kiremitleri ko-ekstrüzyon teknolojisiyle

Detaylı

3. Alım için sıklaştırma noktaları (tamamlayıcı nokta, ara ve dizi nirengi),

3. Alım için sıklaştırma noktaları (tamamlayıcı nokta, ara ve dizi nirengi), ÖLÇME BİLGİSİ 2 DERS NOTLARI YER KONTROL NOKTALARI Genel Bilgi Bir alanın ve üzerindeki örtülerin harita veya planının yapılabilmesi için yeryüzünde konumu sabit ve koordinat değerleri belli bir takım

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.ÖMER KADİR

Detaylı

ZEMİNLERDE SU ZEMİN SUYU

ZEMİNLERDE SU ZEMİN SUYU ZEMİNLERDE SU ZEMİN SUYU Bir zemin kütlesini oluşturan taneler arasındaki boşluklar kısmen ya da tamamen su ile dolu olabilir. Zeminlerin taşıma gücü, yük altında sıkışması, şevler ve toprak barajlar gibi

Detaylı

Prekast Betonarme Panelli Toprakarme İstinat Duvarları

Prekast Betonarme Panelli Toprakarme İstinat Duvarları Prekast Betonarme Panelli Toprakarme İstinat Duvarları MacRes MacRes: Tekno Maccaferri nin Prekast Betonarme Panelli Toprakarme İstinat duvarları, inşaat mühendisliği yapılarında sayısı gün geçtikçe artan

Detaylı

İstinat Duvarlarının Spread Sheet (Excel) Programı ile Çözümü ve Maliyet Analizi Uygun Duvar Tipinin Belirlenmesi

İstinat Duvarlarının Spread Sheet (Excel) Programı ile Çözümü ve Maliyet Analizi Uygun Duvar Tipinin Belirlenmesi Akademik Bilişim 2008 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, 30 Ocak - 01 Şubat 2008 İstinat Duvarlarının Spread Sheet (Excel) Programı ile Çözümü ve Maliyet Analizi Uygun Duvar Tipinin Belirlenmesi

Detaylı

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK KONU: SUNUM YAPAN: DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK Sunum İçeriği o Derivasyon Tipleri ve Kullanıldıkları durumlar Açık kanallı derivasyon Kondüvi (Aç-kapa Tünel) Tünel o Alpaslan

Detaylı

YOL İNŞAATINDA GEOSENTETİKLERİN KULLANIMI

YOL İNŞAATINDA GEOSENTETİKLERİN KULLANIMI YOL İNŞAATINDA GEOSENTETİKLERİN KULLANIMI Erhan DERİCİ Selhan ACAR Tez Danışmanı Yard. Doç. Dr. Devrim ALKAYA Geotekstil Nedir? İnsan yapısı bir proje, yapı veya sistemin bir parçası olarak temel elemanı,

Detaylı

KT HDS. Geoweb Hücresel Dolgu Sistemi. Şevlerde Erozyon Koruması. Flexi HDS Yeşil Duvarlar. Kanal ve Gölet Şevleri.

KT HDS. Geoweb Hücresel Dolgu Sistemi. Şevlerde Erozyon Koruması. Flexi HDS Yeşil Duvarlar. Kanal ve Gölet Şevleri. KT HDS Geoweb Hücresel Dolgu Sistemi Kara ve Demiryolu Şevleri Flexi HDS Yeşil Duvarlar Kanal ve Gölet Şevleri Atık Depolama Alanları Yürüyüş yolları ve Kaldırımlar Şevlerde Erozyon Koruması Zemin Güçlendirme

Detaylı

PROJE VE RUHSAT AŞAMASINDA VERİLECEK HİZMETLER

PROJE VE RUHSAT AŞAMASINDA VERİLECEK HİZMETLER PROJE VE RUHSAT AŞAMASINDA VERİLECEK HİZMETLER 1. Zemin Etüdü Raporunun Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 28.06.1993 tarih ve 393 sayılı genelgesiyle uygulanmaya konulan Zemin ve Temel Etüdü Raporunun

Detaylı

Projemizde bir adet sürekli temel örneği yapılacaktır. Temel genel görünüşü aşağıda görülmektedir.

Projemizde bir adet sürekli temel örneği yapılacaktır. Temel genel görünüşü aşağıda görülmektedir. 1 TEMEL HESABI Projemizde bir adet sürekli temel örneği yapılacaktır. Temel genel görünüşü aşağıda görülmektedir. Uygulanacak olan standart sürekli temel kesiti aşağıda görülmektedir. 2 Burada temel kirişi

Detaylı