KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI FAALİYET RAPORU. (Ekim Eylül 2008)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI FAALİYET RAPORU. (Ekim 2007- Eylül 2008)"

Transkript

1 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI FAALİYET RAPORU (Ekim Eylül 2008) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çağdaş bir çalışma yaşamı oluşturmayı, işsizliği azaltmayı, çalışanların refahını ve çalışma koşullarını geliştirmeyi, sürdürülebilir, adil bir sosyal güvenlik sistemini yaratmayı, endüstriyel ilişkilerde düzenleyici ve arabulucu olarak çalışmayı, sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldırmayı ve korunmaya muhtaç kişiler ile dezavantajlı grupların sosyal yaşama eşit katılımını sağlamayı kendine misyon edinmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,bu misyonuna uygun olarak Anayasa, temel insan hak ve özgürlükleri ile Avrupa Birliği normlarına uygun olarak; çalışma, sosyal güvenlik ve sosyal hizmetler konusundaki çalışmaların geliştirilmesini, buna bağlı olarak yapılan hizmetlerin etkinleştirilmesini, yasal düzenlemelerin yenilenmesini hedeflemektedir. Özürlü istihdamının arttırılması, iş sağlığı ve güvenliği bilincinin yerleştirilmesi,kayıt dışı çalışmanın azaltılması ve önlenmesi ile korunmaya muhtaç çocuklar,gençlere verilen hizmetler başta olmak üzere toplumsal hizmetlerin geliştirilmesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nın öncelikli hedefleri arasında yer almaktadr. AB MÜKTESEBATINA UYUM PROGRAMI Ülkemizin Avrupa Birliği Müktesebatı na uyumunun sağlanması amacıyla, Avrupa Komisyonu görevlilerinin işbirliği ile Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi nin koordinasyonunda yapılan "Müktesebata Uyum" çalışmalarına Bakanlığımız aktif olarak katılarak katkı koymaktadır. İlk etapta, uyum programına alınan 12 Başlıktan biri olan "İstihdam ve Sosyal Politikalar" başlığı Bakanlığımız sorumluluk alanı içinde olup, bu alana ilişkin olarak 2009, 2010 ve 2011 yıllarını kapsayan Müktesebata Uyum Yasama Programı hazırlanmış bulunmaktadır.

2 YASAL DÜZENLEMELER İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, Avrupa Konseyi'nin "Çalışanların İşte Sağlık ve Güvenlik Önlemlerinin Yükseltilmesinin Teşvik Edilmesi" ile ilgili 12 Haziran 1989 tarih ve 89/391/EEC sayılı direktifi ile uyumu temel alınarak hazırlanmıştır. AB Müktesebatına uyum konusunda önemli bir adım olacak Yasa, yürürlüğe girdiğinde, halen bu konuda düzenleme sağlayan "İş Yasası" altında yer alan "Fabrikalarda ve İşyerlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü"nü yürürlükten kaldıracak. Yasa tasarısı ile işyerlerindeki mesleki risk ve tehlikelerin belirlenerek azaltılması; önleyici tedbirlerin geliştirilmesi; yapılan bu çalışmalarla ilgili olarak çalışanlarla temsilcilerin bilgilendirilmesi ve eğitilmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı 13 Mayıs 2008 tarihinde onaylanarak 28 Temmuz 2008 tarihli Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Yasa, 1 Mart 2009 tarihinde yürürlüğe girecektir. Sosyal Sigortalar Dairesi ne olan borçlarını ödeme güçlüğü çeken özel ve tüzel kişilere yönelik olarak 3 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe giren 16/2008 Sayılı Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasası; Sosyal Sigortalar Dairesi ne borcu olanları, uygun bir ödeme planı içerisinde taksitlendirmek suretiyle borçlarını ödemelerine imkan tanıyarak, bu kişilerin sosyal güvenlik çatısı altında çalışmalarına olanak sağlamayı hedeflemiş ve 4 Ağustos 2008 tarihinde sona ermiştir.bu yasa kapsamında ilgili daireye 2781 başvuru yapılmış ve 1053 başvuru taksitlendirilmiş, 365 kişi ise borcunu tam olarak ödemiştir. Sendikaların kuruluş, çalışma esasları ve denetimleri ile ilgili düzenlemelerin yer aldığı 13/71 Sayılı Sendikalar Yasası, yazım dili ve içeriği açısından günümüz koşullarının oldukça gerisinde kaldığından Bakanlık, Yasa nın güncellenerek yenilenmesi için çalışmalarına devam etmektedir. Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası nda ise, uygulamada ortaya çıkan birtakım aksaklıkların giderilmesi amacıyla Bakanlık, sendikaların daha kolay bir şekilde örgütlenebilmelerinin sağlanabilmesi ve daha demokratik bir örgütlenme alanının yaratılması hedefiyle, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası nı tadil etme yönünde çalışmalarını sürdürmektedir. Başbakanlığa bağlı olarak kurulacak TOCEM (Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mekanizması ) Yasası nın kuruluş,görev ve çalışma esaslarını belirleyen çalışmalar, 2008 yılı süresince, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde sürdürülerek tamamlanmıştır.yasa taslağı hazırlanmış olup, Bakanlar Kurulu na sunulacaktır.

3 YABANCI İŞGÜCÜNÜN KAYIT ALTINA ALINMASI ÇALIŞMALARI Bir yıllık dönem içerisinde Bakanlığımız tarafından 115 iş kurma izni, 13,183 çalışma izni ve 117 de öğrenci çalışma izni olmak üzere toplam 13,415 kişiye ilk kez izin verilmiştir.yine aynı dönem içerisinde Bakanlığımız tarafından, 90 iş kurma, çalışma ve 37 öğrenci çalışma izni olmak üzere toplam 27,671 kişinin izni yenilenmiştir. Özet olarak, bir yıllık dönem içerisinde kişi için işlem yapılmıştır. İş akdi fesedilenler, işten ayrılanlar ve çalışma izni iptal edilenler değerlendirildiği zaman ülkede yaklaşık olarak yabancı uyruklu kişinin izinli olarak çalıştığı görülmektedir. Ekonominin ihtiyaç duyduğu yabancı işgücünün izinlendirilmesi çalışmalarına Bakanlığımızca devam edilmektedir. EĞİTİM ÇALIŞMALARI KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Lefke Avrupa Üniversitesi, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ve Türkiye Yol, Yapı, İnşaat İşçileri Sendikası (YOL-İŞ) arasında imzalanan protokol uyarınca gerçekleştirilen İnşaat Sektörü Ara Eleman ve Teknisyen Yetiştirme Odaklı Mesleki Eğitim ve İstihdam Projesi kapsamında, Sıhhi Tesisat mesleği alanında, 12 kişilik grup, 14 Nisan-10 Mayıs 2008 tarihleri arasında Ankara da Türkiye YOL-İŞ Eğitim Şantiyesi nde bir ay mesleki eğitim görmüştür Şubat 2008 tarihleri arasında DAÜ Sürekli Eğitim Merkezi tarafından Sosyal Hizmetler Dairesi ne bağlı 18 yaş üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi nde görev yapan personele Bireyler Arası İletişim konulu bir eğitim programı düzenlenmiştir. Kamu Görevlilerinin Performans Değerlendirmesi ile ilgili eğitim programına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı na bağlı daire müdürü, şube sorumlusu ve kurum sorumlusu konumundaki personel katılmış; bu konudaki eğitim programları 2007 yılı ve 2008 yılı içerisinde değişik zamanlarda yapılmıştır Ekim 2007 tarihleri arasında Sosyal Hizmetler Dairesi nde görevli 4 kişilik bir grup 18 yaş üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi nde açılacak atölyeler ve uygulanacak programlar hakkında Antalya da Dr. Günseli Dr. Bülent Akınsal İlköğretim ve İşokul unda gözlem ve incelemelerde bulunmak üzere Antalya ya gitmiştir. 2-5 Mayıs 2008 ve 30 Haziran 2008 tarihlerinde Personel Dairesi tarafından düzenlenen Sekreter ve Odacı Şöförlere Halkla İlişkiler konulu eğitim programına 6 personelimiz katılmıştır.

4 ALT YAPIYA İLİŞKİN ÇALIŞMALAR A-BİNALAR Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hem çalışanlara çağdaş çalışma ortamları yaratmak hem de halkımıza daha süratli ve kaliteli hizmet sunabilmek amacıyla 2007 yılında inşaatına başlanan Girne İhtiyat Sandığı binasının 2008 yılı sonunda bitirilmesi planlanmaktadır yılı başında hizmete açılması öngörülen binada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı na bağlı olarak Girne de faaliyet gösteren Çalışma Dairesi, Sosyal Sigortalar Dairesi, Sosyal Hizmetler Dairesi ve İhtiyat Sandığı Dairesi hizmet verecektir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Bakanlığa bağlı olarak Lefkoşa da faaliyet gösteren tüm dairelerin hizmet vereceği Bakanlık Hizmet Binası nın projesi hazırlanmış olup; finansman sorunu nedeniyle ihalesi yapılamamıştır. İhtiyat Sandığı Dairesi Lefkoşa Merkez Hizmet Binası nın projelendirme çalışmalarına devam edilmekte olup, 2009 yılı başında projenin tamamlanarak ihale aşamasına getirilmesi öngörülmektedir. B-SOSYAL GÜVENLİK OTOMASYON PROJESİ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Bilgi Yönetimi ve Otomasyon Projesi hazırlanmış olup, projenin ihalesinin Aralık 2008 ayında yapılması öngörülmektedir. Sosyal Güvenlik Bilgi Yönetimi ve Otomasyon Projesi nin hayata geçmesi ile birlikte, gerek e-devlet projesi kapsamında internet üzerinden gerekse şubelerden vatandaşa hızlı, kesintisiz ve yetkin bir hizmet verilmesi yanında ilgili diğer Bakanlıklar ile, Bakanlık kurumlarına da bu hizmetten yararlanma imkanı sağlanacaktır.

5 ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET RAPORU EKİM 2007 EYLÜL 2008

6 ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ Dairenin görev ve sorumlulukları 35/2000 Sayılı Çalışma Dairesi Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Yasasında belirtilmektedir. Buna göre amaç ve görevlerinin başlıcaları şunlardır. İlgili Yasaların uygulanmasını sağlamak, izlemek ve denetlemek; İş Teftişi ve denetimi ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek; Yabancı uyruklulara verilecek çalışma izinleri ile ilgili araştırma yapmak ve gerekli kayıtları tutmak; İlgili yasaların çıraklık, hizmet akdi, ücret, çalışma saatleri, yıllık izinler, asgari ücret, iş düzenlemesi, iş ve çalışma koşulları ile ilgili kuralların uygulanması yönünde gerekli önlemleri almak; İşyerlerini ve işyerlerinde kullanılan her türlü makine, alet araç-gereç, madde ve korunma aygıtlarını, iş sağlığı ve iş güvenliği açısından denetlemek; bunların işçi sağlığı ve iş güvenliği bakımından yeterliliklerini, etkilerini ve tehlike derecelerini saptamak ve tehlike hallerini azaltmak yönünde gerekli önlemleri almak, gerekli araştırma ve düzenlemeleri yapmak; İlgili Yasalar gereğince, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içindeki işyerlerinde mevcut makine, buhar kazanı, buhar ihtiva eden kap, basınçlı hava deposu, asansör, kaldıraç, zincir, halat, vinç ve benzeri araç-gereci denetlemek ve bunların kaydını yapmak; İş kazaları ile meslek hastalıklarını araştırmak, saptamak ve bu tür kaza ve hastalıkların önlenmesı yönünde gerekli önlemleri almak ve bu amaçla kurs, seminer ve benzeri etkinlikleri düzenlemek; İş gücü, tam çalışma, iş ve meslek eğitimi, niteliksiz işçilere meslek kazandırma, nitelikli işgücünü artırma ve nitelikli işçileri iş başında yetiştirme, işgücü kabulü ve ihracı konularında gerekli planlama, programlama ve uygulama hizmetlerini düzenlemek ve yürütmek; yerli ve yabancı kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile mesleki kuruluş, birlik ve derneklerin tesis, kaynak, personel ve araç-gereç gereksinimlerini saptamak ve gerektiğinde bu kuruluşlar ile plan program uygulamaları bakımından işbirliği yapmak, Özürlüleri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası gereğince özürlülere uygun iş sağlama ve özürlülerin istihdamı konusunda gerekli önlemleri almak; Dairenin görev alanına giren konularda gerekli istatistikleri hazırlamak ve istatistiki bilgileri derlemek, gerekli bültenlerin basım ve dağıtımını sağlamak ve derlenen istatistiki bilgiler ışığında gerekli raporları hazırlamak; Çalışma yaşamı ile ilgili yasa, tüzük, yönetmelik ve diğer düzenleyici işlemleri hazırlamak veya hazırlananları inceleyip bunlar hakkında Bakanlığa görüş bildirmek; Çalışma yaşamıyla ilgili mevzuatla, Anayasa, temel insan hak ve özgürlükleri ve uluslararası normlara uygun olarak çalışma ve sosyal güvenlik konularında Devletçe üretilecek çözüm yolları ve verilecek hizmetlerin tespiti ve buna bağlı olarak danışmanlık yapacak kurulların oluşturulması için gerekli yasa ve tütükleri hazırlamak; Daire, bu görevlerini Merkezde bulunan dört Şube Amirliği vasıtasıyla koordine edip, organize etmekte, politikaları belirlemekte ve Bölge Amirlikleri vasıtasıyla yürütmektedir. Şube Amirliklerinin görev dağılımı şöyledir; İş ve İşçi Bulma Şube Amirliği Ülkemizdeki işsizlikle ilgili kayıtların tutulması, Daireye müracaat eden işsizlere uygun iş bulunması, işverenlerin münhal müracaatlarının karşılanması, ihtiyaç duyulan iş kollarında meslek edindirme kursları düzenlenmesi için gerekli çalışmaları yapar. Mevsimlik işlerde kontraktör olarak çalışan kişilerin izin işlemlerini yürütür. Yabancı uyruklu işçilerle ilgili çalışma izni işlemlerini yürütür.

7 İşyerleri Teftiş Şube Amirliği İşyerlerinin Çalışma Yasaları ve kayıt dışı işgücü açısından denetlenmesi, iş kazalarının önlenmesi ve güvenli bir çalışma ortamının yaratılması için gerekli çalışmaları yapar. Bu amaçla işyerlerinin denetlenmesi, yasalara aykırı durumların tesbiti halinde gerekli uyarıların yapılması, gerekmesi halinde para cezası uygulaması ve dava dosyası düzenlenmesi faaliyetlerini planlar ve organize edilmesini sağlar. Cihaz Teftişleri Şube Amirliği Kullanılması izne tabii olan cihazların (Asansör, Kaldırma Cihazları, Basınçlı Hava Deposu, Buhar Kazanı) denetlenmesi bunların emniyetli bir şekilde çalıştırılması için gerekli tedbirlerin alınması için çalışmalar yapar. Özel İstihdam Şube Amirliği Ülkemizde bulunan özürlüler, şehit ve hadise kurbanı aileleri ve benzeri yardıma muhtaç kişilere yardım amacıyla özür tesbitlerinin yapılması, çalışabilecek olanların uygun işlere istihdam edilmesi, çalışamayacak olanlara nakdi yardım bağlanması ve bu kişileri topluma kazandırmak için gerekli çalışmaları yapar. Yukarıda sayılan şubelerce organize edilen ve belirlenen görevler Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele Bölge Amirlikleri ve Lefke Bürosu tarafından yürütülmektedir. ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ NÜN UYGULANMASINDAN SORUMLU OLDUĞU YASA, TÜZÜK VE YÖNETMELİKLER I-Çalışma Dairesi nin Uygulanmasından Doğrudan Sorumlu Olduğu Yasa, Tüzük ve Yönetmelikler: Çalışma Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası (35/2000) İş Yasası (22/1992) Özürlüleri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası (64/1993) Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İşgücü Andlaşması (Onay) Yasası (25/1987) Basın İş Yasası (44/2007) Fabrika ve İşyerlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü (A.E.: ) İnşaatlarda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü (A.E: ) Asansörler Denetim Tüzüğü (A.E.: ) Basınçlı Kaplar Denetim Tüzüğü (A.E.: ) Kaldırma Cihazları ve Aksamları Denetim Tüzüğü (A.E.: ) Kamuda Çalışan Özürlülerin Hak ve Ödevleri Tüzüğü (A.E.: ) Özürlüleri İstihdam, İşyeri Koşulları ve Özürlülere Yapılacak Nakdi Yardımlar Tüzüğü (A.E.: ) Genç Kişilerin İstihdamı Tüzüğü (A.E.: ) İşgücü Planlama ve Geliştirme Merkezi Tüzüğü (A.E.: ) İşverenlerin İşçi İstemlerini Çalışma Dairesi ne Bildirmeleri Tüzüğü (A.E.: ) İstihdam Danışma Kurulu Toplantısı ile Çalışma Usul ve Esasları Yönetmeliği (A.E.: )

8 Özürlüler Komitesi Toplantısı ile Çalışma Usul ve Esasları Yönetmeliği (A.E.: ) Özürlüleri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Komitesi Toplantısı ile Çalışma Usul ve Esasları Yönetmeliği (A.E.: ) II-Çalışma Dairesi nin Uygulanmasından Dolaylı Sorumlu Olduğu Yasa, Tüzük ve Yönetmelikler: Asgari Ücretler Yasası (22/1975) Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası (63/2006) Yabancıların Çalışma İzinleri Tüzüğü (A.E.: ) PERSONEL DURUMU ( 30 EYLÜL, 2008 İTİBARİYLE): Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Yasası na göre Çalışma Dairesi Müdürlüğü nün Kadro Durumu; Kadro Sayısı 106 Kadrolu 70 Münhal Kadro Sayısı 36 Personel Sayısı Kadrolu Personel 70 (7 si başka kurumda görevli) Ek Kadro 2 (1 i başka kurumda görevli) Özürlü İstihdamı 24 (4 ü başka kurumda görevli) İPGM 4 İşçi (03) 1 Geçici İşçi 3 Başka Kurumdan Görevli 5 Geçici Memur 7 (2 si başka kurumda görevli) 116 Yukarıda sayılan personelin Müdürlük ve Bölge Amirliklerine göre dağılımı şöyledir;

9 Müdürlük Lefkoşa Bölge Amirliği Gazimağusa Bölge Amirliği 1 Müdür 1 Bölge Amiri 1 Bölge Amiri 1 Müdür Muavini 8 Çalışma Memuru (5 i başka kurumda görevli) 4 Çalışma Müfettişi 2 Şube Amiri 1 Hukukçu 11 Çalışma Müfettişi(2 si başka kurumda görevli) 3 Çalışma Memuru 1 Teknik Müfettiş 4 Teknik Müfettiş 1 Kitabet Personeli 4 Özürlü (1 i başka kurumda görevli) 5 Çalışma Memuru 5 Özürlü (2 si başka kurumda görevli) 2 İPGM Personeli 2 Çalışma Müfettişi 1 Geçici İşçi 1 Ek Kadro (başka kurumdan görevli) 5 Kitabet Personeli (1 i başka kurumdan görevli) 5 Geçici Memur 2 İşçi (başka kurumdan görevli) 2 İPGM Personeli 1 Ek Kadro 1 İşçi (başka kurumdan görevli) 1 Odacı 3 Özürlü (1 i başka kurumda görevli) TOPLAM Girne Bölge Amirliği Güzelyurt Bölge Amirliği İskele Bölge Amirliği Lefke Bürosu 1 Bölge Amiri 4 Çalışma Müfettişi 1 Kıdemli Müfetiş 3 Çalışma Müfettişi 2 Çalışma Memuru 1 Çalışma Memuru 1 Teknik Müfettiş 1 Teknik Müfettiş 1 İşçi (03) 3 Kitabet Personeli 2 Geçici İşçi 4 Özürlü 4 Özürlü 2 Geçici Memur(başka kurumda görevli) 1 Bölge Amiri 4 Özürlü 2 Kitabet Personeli(1 i başka kurumdan görevli) TOPLAM /10/ /9/2008 TARİHLERİ ARASINDA YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER: İş ve İşçi Bulma Faaliyetleri: 2081 i erkek, 3357 si kadın olmak üzere toplam 5438 işsiz kaydı yapılmıştır. İşverenler tarafından Dairemizde açılan 2001 iş münhaline, 2848 işsiz sevki yapılmış 762 kişinin işyerlerine istihdamı sağlanmıştır. 1/10/ /9/2008 tarihi itibarıyle kamu ihalelerine katılmak isteyen müteaahhitler için 777 adet katılım belgesi verilmiştir. Sosyal Sigortalar işsizlik menfaatinden faydalanmak üzere 719 erkek, 1639 kadın, toplam 2358 kişinin Sosyal Sigortalar Dairesi ne sevk işlemi yapılmıştır.

10 İşyerleri Teftiş Faaliyetleri 1/10/ /9/2008 tarihleri arasında 5649 işyeri teftişi gerçekleştirilmiştir. Bu teftişler işyerlerinde genel olarak çalışma yasa ve tüzüklerinin uygulanmasını ve kayıt dışı işçi çalıştırılmasını denetlemek amacıyla yapılan teftişlerdir tarihleri arasında ücret, ek mesai, ihbar tazminatı, izin hakkı, haksız fesih gibi çalışanlar tarafından yapılan 876 şikayet in 702 si sonuçlandırılmıştır. 1/10/ /9/2008 tarihleri arasında yapılan denetimlerde çalışma izinsiz olarak çalışan 534 işçi tespit edilmiştir. Bu kişileri çalıştıran işverenlere 634,280.- YTL para cezası kesilmiştir. Ayni dönem içinde tahsil edilen para cezası miktarı 405,874.-YTL dir. İş Yasasına aykırı diğer suçlardan işverenlere 309,293.-YTL para cezası kesilmiştir. Ayni dönem içinde 71,155.- YTL tahsil edimiştir. Dairemizce uygulanmakta olan Yasalara aykırı davranan 25 işveren hakkında dava dosyası hazırlanmıştır. 1/10/ /9/2008 tarihleri arasında 216 iş kazası tahkikatı yapılmıştır. Bu iş Kazalarında 226 kişi yaralanmış, 3 kişi de ölmüştür. Yaralanma ile sonuçlanan 226 iş kazasında toplam işgücü kaybı 6870 gündür. Cihaz Teftiş Faaliyetleri: 1/10/ /9/2008 tarihleri arasında 2068 Adet Cihaz Teftişi yapılmıştır: Bu teftişler özel olarak asansör, vinç, buhar kazanı v.b tehlikeli cihazların denetlenmesi amacıyla yapılan teftişlerdir. Aynı dönem içinde 888 adet cihaz işletme izni, 159 adet asansör, 343 adet Basınçlı Hava Deposu, 44 adet Buhar Kazanı, 433 adet Kaldırma Cihazı İşletme İzni ve 139 adet Asansör Ön İzni hazırlanmıştır. 77adet Asansör Montaj İzni ve 18 adet buhar kazanı montaj izni ve 5 adet Kaldırma Cihazı Montaj İzni verilmiştir. Özel İstihdam Faaliyetleri: Özürlüleri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası nın uygulamasına devam edilmiştir. 30/9/2008 tarihi itibarıyle Yasa kapsamındaki özürlü sayısı 3921 dir. 1/1/2008 tarihi itibariyle nakdi yardım bağlanan 2986 özürlüye ilaveten 30/9/2008 sonu itibarı ile 194 özürlüye daha nakdi yardım bağlanmıştır. Vefat veya haksahipliliğinin düşmesi sonucunda 31 kişinin nakdi yardım ödeneği durdurulmuştur. 30/9/2008 sonu itibarıyle Dairemizden nakdi yardım alan özürlü sayısı 3149 a yükselmiştir. 1/10/ /9/2008 dönemi içerisinde özürlülere yapılan nakdi yardım tutarı 26,136, YTL dir. (Tablo 14). 1/10/ /9/2008 tarihi itibarıyle 22 özürlü kamuda istihdam edilmiştir. 30/9/2008 tarihi itibarıyle toplam çalışan özürlü sayısı 565 dir. Eylül 2008 sonu itibariyle iş isteğiyle bekleyen özürlü sayısı 444 dir. (Tablo 16)

11 Diğer Faaliyetler: Avrupa Birliği ile ilişkilerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nın Koordinatörlüğü görevi verilen Çalışma Dairesi Müdürlüğü 2008 yılı içerisinde Avrupa Birliği nden gelen uzmanlarla çok sayıda görüşme yapmış, Devlet Planlama Örgütü nün İstatistik Alt Yapısı çalışmalarına katkı koymuş ve İnsan Kaynaklarının geliştirilmesi ile ilgili olarak hazırlanan projede proje ortağı olarak yer almış ve bu amaçla yapılan birçok çalışmaya katılmıştır. Hükümetimiz tarafından yürütülen Kamu Reformu çalışmaları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nın Koordinatörlüğü görevini yürüten Çalışma Dairesi Müdürlüğü bu amaçla ilgili çalışmalarına devam etmiş, toplantılara katılmış ve yurt dışından gelen uzmanlarla Kamu Reformu ile ilgili olarak yapılan çalışmalar ve gelişmeler konusunda görüşmeler yapmıştır. Çalışma Dairesi, İşyerleri Teftiş Servisleri nin teftiş gücünün geliştirilmesi amacıyla iki adet yeni Resmi Hizmet Aracı alınmış ve Tefttiş Servislerinin daha etkin denetim yapması sağlanmıştır. Yasa Çalışmaları: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nın iş sağlığı ve güvenliği konusunda kapsamlı bir mevzuat oluşturulması yönündeki karar ve talimatı uyarınca Çalışma Dairesi Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda ve oluşturulacak mevzuatın temel (ana) kurallarını, dayanaklarını ve gereklerini içeren Temel Yasa oluşturmaya karar verilmiş ve bu amaçla İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı hazırlanmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa tasarısının hazırlanmasında KKTC mevzuatının Avrupa Birliği direktifleri ve norumları ile uyumu ve harmonizasyonu dikkate alınmış ve Avrupa Konseyinin Çalışanların İşte Sağlık ve Güvenlik Önlemlerinin Yükseltilmesinin Teşvik Edilmesi ile ilgili 12 Haziran 1989 tarih ve 89/391/EEC sayılı direktifi temel alınmıştır. Yasa tasarısı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin tarihli 76 ncı birleşiminde görüşülmüş ve oybirliğiyle kabul edilmiştir. Yasanın yürülüğe giriş tarihi dur. Geniş kapsamlı yasal mevzuat oluşturma çalışmaları kapsamında hazırlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa sı (35/2008) (tahdinde) işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemleri, iş ekipmanları, kişisel koruyucular, yüklerin kaldırılması, biyolojik, kimyasal ve fiziksel ajanlar, inşaat işyerleri, ses, titreşim, asbest, kurşun, basınçlı kaplar vb. konularda spesifik tüzükler hazırlanması amacıyla çalışmalar başlatılmıştır. Bu amaçla ilk olarak, Yasa nın yürürlüğe girmesi ile birlikte uygulamaya girmesi hedeflenen aşağıdaki 6 tüzük hazırlanmıştır; İş Yerlerinde Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü Çalışanlar Tarafından Kullanılan İş Ekipmanlarının Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü

12 Kişisel Koruyucu Donanımın İşyerlerinde Kullanımı Tüzüğü Yüklerin Elle Taşınmasında Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü Çalışanların Maruz Kaldıkları Gürültü Riskine Karşı Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Tüzüğü Gerek yeni hazırlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile Çalışma Dairesi nin yükleneceği ek görevler, gerek Avrupa Birliği nin İstihdam Stratejisi ne katılım ve uyumun getireceği ek görevler ve gerekse Avrupa Birliği nin uygulamakta olduğu diğer çalışma yasaları ile özellikle ayrımcılıkla ilgili direktiflerinin KKTC iç hukuğu ile uyumu ve harmonizasyonu için yapılacak çalışmalar sonucunda Çalışma Dairesi nin üstleneceği ek görevleri yürütebilecek yeni idari yapılanmanın oluşturulabilmesi amacıyla Çalışma Dairesi Müdürlüğünün yeni Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları Yasa Tasarısı hazırlanmış ve Bakanlığa sunulmuştur. TABLOLAR İş ve İşçi Bulma Şube Amirliği Tablo-1: İş İsteğiyle Müracaatların Yıllara Göre Dökümü. ( ) Toplam Erkek 2097(% (% (% (% (% (%39) 1635(%39) ) ) ) ) (%47) ) (%38) Kadın 2329(%53 ) 2689(%51 ) 2505(%41 ) 2359(%47 ) 3779 (%53) 2328(%57 ) 2447 (%62) 3287(%61) 2589(%61) Tablo-2: İşveren Münhallerinin Yıllara Göre Dökümü. ( ) Toplam Erkek 145(%41) 393(%49) 446(%49) 411(%56) (% (%55) 1271(%47) 715(%49) (%55) ) Kadın 211(%59) 399(%51) 463(%51) 322(%44) 494 (%45) 662(%37) 634 (%45) 1412(%53) 733(%51)

13 Tablo-3: İşveren Münhallerine Yapılan İşçi Sevklerinin Dökümü. ( ) Toplam Erkek 844(%46) 712(%46) 716(%43) 851(% (%55 619(%52) (%39) 1001(%44) ) ) (%43) Kadın 1003(%54) 831(%54) 940(%57) 842(%48 ) 1034(%45 ) 562(%48) 735 (%57) 2888(%61) 1271(%56) Tablo-4: Plasmanların (İşe Yerleştirme) Yıllara Göre Dökümü. ( ) Toplam Erkek 145(%41) 197(%42) 216(%45) 125(%49) (%43) 79 (%33) 166(%26) 242(%39) (%34) Kadın 211(%59) 276(%58) 265(%55) 131(%51) 298 (%66) 138(%57) 159 (%67) 469(%74) 373(%61) İşyerleri Teftiş Şube Amirliği Tablo-5: Çalışma Dairesi Tarafından Yapılan İş Teftişlerinin Dökümü.( ) Toplam İş Teftişi Tablo-6: Çalışma Dairesi Tarafından İşyerlerinde Yapılan Meslek Hastalığı Taramalarının Dökümü.( ) İşyeri Sayısı *1 -*1 -*1 -*1 Sağlık Kontrolünden *1 -*1 -*1 -*1 Geçirilen İşçi Sayısı *1: Sağlık Bakanlığı tarafından Meslek Hastalığı Uzmanı doktor tahsis edilemediğinden yapılamamıştır.

14 Tablo-7: Çalışma Dairesi Tarafından Tesbit Edilen Çalışma İzinsiz İşçilerin Dökümü.( ) Toplam Kimlik 206(%43) 585(%90) 75(%81) 5(%71) * 539(%69) 143 (%13) Pasaport 476(%57) 68(%10) 18(%19) 2(%29) * 246(%31) 918 (%87) * 2004 yılına ait veri mevcut değildir. 177(%23) 119(%32) 608(%77) 260(%68) Tablo-8: Çalışma İzinsiz İşçi Çalıştıran İşverenlere Kesilen ve Tahsil Edilen Para Cezalarının Dökümü. ( ) Kesilen 40,464,000, ,320,000,000 29,100,000,00 0 3,120,000, ,819,000, ,008.- ytl 790,300.- ytl 814,340.- ytl 452,830.- ytl Tahsil Edilen 15,273,000,000 17,668,000, ,180,000, ,000,000 99,307,000, ,461.- ytl 341,660.- ytl 521,750.- ytl 229,724.-ytl Tablo-9: 22/1992 Sayılı İş Yasasına Aykırı Diğer Suçlardan İşverenlere Kesilen ve Tahsil Edilen Para Cezalarının Dökümü.( ) Kesilen 7,627,000,000 2,919,000,00 0 4,392,000, ,670,000 1,212,330,00 0 5,811.- ytl 31,082.- ytl 412,906.-ytl 254,529.-ytl Tahsil Edilen 853,000, ,000,000 2,100,000, ,670,000 1,117,000,00 0 5,326.-ytl 19,088.- ytl 29,929.- ytl 63,599.-ytl

15 Tablo 10: Tahkikatı yapılan İş Kazalarının faaliyet Sahalarına Göre Dökümü ( ) 2006 YILI 2007 YILI Kod. Ekonomik Faaliyet Ana Grupları İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı A Tarım, Avcılık ve Ormancılık B Balıkçılık C Madencilik ve Taşocakcılığı D İmalat E Elektrik, Gaz, Buhar Su Üretimi Dağıtımı F İnşaat G Toptan ve Perakente Ticaret, Motorlu Taşıt, Ev Eşyaları Tamiri H Oteller ve Lokantalar I Ulaştırma, Depolama ve Haberleşme J Mali Aracı Kuruluşların Faaliyetleri 1 1 K Gayrimenkul, Kiralama, İş Faaliyetleri L Kamu Yönetimi, Savunma, Sosyal Güvenlik M Eğitim N Sağlık İşleri ve Sosyal Hizmetler 1 1 O Diğer Toplumsal Sosyal ve Kişisel Hizmetler P Ev İçi Personel Çalıştıranlar 1 1 Z İlk Defa İş Arayanlar GENEL TOPLAM Ölü Sayısı Tablo 11: Tahkikatı Yapılan İş Kazalarının İş Kazası Türüne Göre Dökümü( ) 2006 YILI 2007 YILI İş Kazası Türü İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Ölü Sayısı İş Kazası Sayısı Yaralı Sayısı Düşen Cismin Çarpması Trafik Kazası Yüksek Yerden Düşme Sabit Cisimlerin Üzerine Vurma Aşırı Isıya, Elektriğe,Kimyasal Maddeye Kesici Alete Temas Cisimlerin Arasına Kıstırılma Aynı Seviyeden Yere Düşme Fazla Güç Harcanması Hareketli Cismin Çarpması Kayma ve Çökmeler Darp 1 1 Doğal Nedenler (İşyerinde Ölü Bulundu) 1 1 GENEL TOPLAM Ölü Sayısı

16 Tablo 12: İş Yasası ve Diğer Çalışma Yasaları İle İlgili Çalışma Dairesine Yapılan Şikayetler: 2006 YILI 2007 YILI Sonuçlar Şikayet Konusu Şikayet Sayısı Şikayetlerle İlgili Yapılan İşlem Toplamı Yapılan İşlemler Sonuçlandırıldı Mahkemeye Sevkedildi Daha İleri Götürülmedi Ertesi Yıla Devreden Diğer Ücret Ek Mesai vb. İhbar Tazminatı Kıdem Tazminatı İzin Hakkı Haksız Fesih İşçi Sağ.ığı İş Güvenliği Diğer TOPLAM Ücret Ek Mesai vb. İhbar Tazminatı Kıdem Tazminatı İzin Hakkı Haksız Fesih İşçi Sağ.ığı İş Güv.enliği Diğer TOPLAM Ücret Ek Mesai vb. İhbar Tazminatı Kıdem Tazminatı İzin Hakkı Haksız Fesih İşçi Sağ.ığı İş Güv.enliği Diğer TOPLAM

17 Cihaz Teftişleri Şube Amirliği Tablo-13: Çalışma Dairesi Tarafından Yapılan Cihaz Teftişlerinin Dökümü.( ) Asansör Basınçlı Hava Deposu Buhar Kazanı Kaldırma Cihazı Toplam Tablo-14: Çalışma Dairesi Tarafından Verilen Cihaz İşletme İzinlerinin Dökümü.( ) Asansör Basınçlı Hava Deposu Buhar Kazanı Kaldırma Cihazı Toplam Özel İstihdam Şube Amirliği Tablo 15: Belgelenen Özürlülerin Genel Görünümü ) Nakdi Yardım Alan Özürlü Sayısı Nakdi Yardım Almayan Özürlü Sayısı (Yasa Kapsamına Girmeyen) TOPLAM Tablo 16: İş İsteğiyle Bekleyen Özürlüler ( ) İş İsteğiyle Bekleyen Özürlüler

18 SOSYAL SİGORTALAR DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET RAPORU EKİM EYLÜL 2008 Adres:82 Bedreddin Demirel Cad.Lefkoşa Tel: Fax:

19 SOSYAL SİGORTALAR DAİRESİ 16/1976 sayılı 1976 Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar Yasası, 31 Mayıs 1976 tarih ve 41 sayılı Resmi Gazete nin yayımını izleyen aybaşından itibaren (1 Haziran 1976) yürürlüğe girmiş ve uygulamasına 1 Haziran 1977 tarihinden itibaren başlanmıştır. Sosyal Sigortalar Dairesi Kuruluş Amacı: İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları,Hastalık, İşsizlik, Analık, Evlenme, Malüllük, Yaşlılık ve Ölüm hallerinde bu Yasa da yazılı şartlarla Sosyal Sigorta yardımları sağlamaktır. Finansman: Sosyal Sigortalar Yasası nın gerektirdiği görev ve hizmetlerin mali idaresi için Sosyal Sigortalar Fonu kurulmuştur.uygulamada,sigortalılardan,işverenlerden ve Devlet Bütçesinden tahakkuk eden primler Fona mal edilir. SİGORTALI KAPSAMI: 1. Kamu Görevlileri kadrolarında hizmete alınma şart tasarruflarına dayanarak çalıştırılanlar. 2. Hizmet veya çıraklık akdi ile çalıştırılanlar, 3. Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar, 4. İşveren durumundaki çiftçiler. SİGORTA KOLLARI: 1. İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Sigortası 2. Hastalık Sigortası 3. Analık Sigortası 4. İşsizlik Sigortası 5. Malüllük,Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları İDARİ BÜNYE 1.Merkez ve Bölgesel Kuruluşlar Sosyal Sigortalar Dairesi Merkez-Şube ve Büro olarak teşkilatlanmış bulunmaktadır. Merkez = Lefkoşa dadır. Şubeler = Lefkoşa,G.Magosa,Girne ve Güzelyurt tur. Bürolar = G.Magosa Şubesi ne bağlı İskele ve Güzelyurt Şubesi ne bağlı olmak üzere Lefke dir

20 KADROLAR 5/2003 sayılı Yasa ile tarihinden itibaren yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar Dairesi (Kuruluş,Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasası ile kadro sayımız 225 e çıkarılmıştır itibariyle,131 asıl ve sürekli kamu görevlisi,27 aday kamu görevlisi, 4 torba kadro, 36 ek kadro ve 11 işçi statüsünde olmak üzere toplam 209 personelimiz görev yapmaktadır. AKTİF SİGORTALILAR: Kasım 2007 tarihinde alınan verilere göre Mart 2007 ayına ait aktif (adına prim yatırılan) sigortalı sayısı kişidir, Kasım 2008 ayında alınan verilere göre, Mart 2008 ayına ait aktif sigortalı sayısının ise e düştüğü görülse de Sosyal Güvenlik Yasası na ait aktif sigortalıların toplamı ile bu sayının e ulaştığı görülmektedir.. 1 Ocak 2008 tarihinde çalışma hayatına yeni başlayanlar, Sosyal Güvenlik Yasası na tabidirler. Bu kişilerin Mart 2008 ayına ait aktif sigortalı sayısı ise 2827 olup Sosyal Güvenlik Yasası başlığı altında açıklaması yapılmıştır. Mart 2007 Mart 2008 Lefkoşa Girne Magosa İskele Güzelyurt Lefke TOPLAM

21 SOSYAL SİGORTALAR YASASI KAPSAMINDAKİ AKTİF SİGORTALILARIN UYRUKLARINA GÖRE DAĞILIMI BÖLGELER KKTC UYRUKLU TC UYRUKLU 3. ÜLKE VATANDAŞI TOPLAM LEFKOŞA GİRNE MAGOSA İSKELE GÜZELYURT LEFKE TOPLAM

22 SOSYAL SİGORTALAR YASASI İLE SOSYAL GÜVENLİK YASASI KAPSAMINDA MART 2008 AYI TOPLAM AKTİF SİGORTALILARIN UYRUKLARINA GÖRE DAĞILIMLARI: BÖLGELER KKTC UYRUKLU TC UYRUKLU 3. ÜLKE VATANDAŞI TOPLAM LEFKOŞA GİRNE MAGOSA İSKELE GÜZELYURT LEFKE TOPLAM Mart 2007 ve Mart 2008 aylarına ait verilere göre Sosyal Sigortalar Yasası Kapsamındaki aktif sigortalıların; 4(1)(Aday Kadrolu Memurlar), 4(2)(Hizmet Akdi ile çalışanlar), 4(3-4)(İşverenler); statülerine göre dağılımları şöyledir: YILLAR 4(1) 4(2) 4(3-4) TOPLAM MART MART

23 Mart 2007 ve Mart 2008 aylarına ait verilere göre aktif sigortalıların Prime Esas Kazanç ortalamaları şöyledir: YILLAR 4(1) 4(2) 4(3-4) GENEL ASGARİ ORTALAMA ÜCRET MART ,302 1,493 1,876 1, MART ,701 1,674 2,099 1,741 1,060 İŞYERİ TESCİLLERİ: Ekim-Aralık 2007 döneminde, tescil edilen işyeri sayısı 792 olup aynı dönemde de 333 işyeri kapatılmıştır. Fiilen çalışan işyeri ve iş sayısı Aralık 2007 sonu itibarı ile 'dür. Ocak Eylül 2008 döneminde ise 662 işyeri devreye girmiş 1119 işyeri kapatılmıştır. Eylül 2008 itibarı ile aktif işyeri mevcuttur. Ekim - Aralık 2007 Tescil Edilen İşyerleri Kapatılan İşyerleri Lefkoşa Girne Gazi Magosa İskele G.yurt/Lefke TOPLAM Ocak- Eylül 2008 Tescil Edilen İşyerleri Kapatılan İşyerleri Lefkoşa Girne Gazi Magosa İskele G.yurt/Lefke TOPLAM Ekim2007- Eylül 2008 Lefkoşa Girne Gazi Magosa İskele G.yurt/Lefke TOPLAM Tescil Edilen İşyerleri Kapatılan İşyerleri

24 TEFTİŞ VE ZİYARETLER: Müfettişlerimiz tarafından, Ekim Aralık 2007 döneminde 768 işyeri teftişi, 174 köy ziyareti ve 3196 tahkikat; Ocak-Eylül 2008 döneminde ise 1436 işyeri teftişi, 450 köy ziyareti ve tahkikat yapılmıştır. Ekim - Aralık 2007 Lefkoşa Girne Magosa/İskele G.Yurt/Lefke TOPLAM İşyerleri Köy Tahkikat TOPLAM Ocak-Eylül G.Yurt/ Lefkoşa Girne Magosa/İskele 2008 Lefke TOPLAM İşyerleri Köy Tahkikat TOPLAM Ekim2007- Lefkoşa Girne Magosa/İskele G.Yurt/ Eylül 2008 Lefke TOPLAM İşyerleri Köy Tahkikat TOPLAM SİGORTALI TESCİL SAYISI: Sigortalı tescil sayısı, Ekim Aralık 2007 döneminde 4020 erkek,1606 kadın olmak üzere toplam 5626 kişi, Ocak-Eylül 2008 döneminde ise 1075 erkek,654 kadın olmak üzere toplam 1729 kişi tescil edilmiştir Ekim - Aralık Lefkoşa Girne Magosa iskele Güzelyurt Lefke TOPLAM 2007 E K TOPLAM

25 Ocak- Eylül 2008 Lefkoşa Girne Magosa iskele Güzelyurt Lefke TOPLAM E K TOPLAM Ekim2007- Lefkoşa Girne Magosa iskele Güzelyurt Lefke TOPLAM Eylül 2008 E K TOPLAM PRİM TAHSİLATI: Ocak-Ekim 2007 döneminde yapılan Prim Tahsilatı 63,905, YTL Gecikme Zammı 1,505, YTL Faiz YTL olmak üzere toplam 65,411, YTL olarak gerçekleşmiştir. Ocak-Eylül 2008 döneminde ise Prim Tahsilatı 210,449,778.- YTL, Gecikme Zammı 5,990,807.-YTL olmak üzere toplam 216,440,585.- YTL olarak gerçekleşmiştir.

26 19% 5% 4% 5% 1% 66% LEFKOŞA GİRNE MAĞUSA İSKELE GÜZELYURT LEFKE DEVLETİN III. AYAK PRİM BORCU: Devletin III. Ayak prim borcu, Haziran 1977-Eylül 2008 itibarıyle 387,672,400.- YTL ye ulaşmıştır. (Ocak-Eylül 2008 Dönemi 72,623,778.- YTL) MALİYE BAKANLIĞI TARAFINDAN AKTARILAN: Bu kalemden Maliye Bakanlığı tarafından Ekim-Aralık 2007(13.maaş dahil) döneminde 7,270,000.-YTL, Ocak-Eylül 2008 döneminde ise 47,292,119.-YTL aktarılmıştır. UZUN VADELİ SİGORTA KOLLARI: Malullük, Yaşlılık ve Ölüm aylığı olarak Ekim-Aralık 2007(13.maaş dahil) döneminde kişiye, 99,538,296.- YTL. si Fon, 17,595,608.- YTL si Devlet kaleminden olmak üzere toplam 117,133,904.- YTL ödenek verilmiştir yılında Eylül ayına kadar ise kişiye 242,718,775.- YTL. si Fon, 41,900,790.- YTL si Devlet kaleminden olmak üzere toplam 284,619,565.- YTL ödenmiştir. İş Kazası ve Meslek Hastalıklarından ise Ekim-Aralık 2007 (13.maaş dahil) döneminde 324 kişiye 619,171.- YTL, Ocak-Eylül 2008 döneminde ise 329 kişiye 1,498,674.- YTL ödenmiştir.

27 KISA VADELİ SİGORTA KOLLARI: İŞKAZASI GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK: Ekim-Aralık 2007 döneminde 85 müracaat yapılmış, 71 vakanın işlemi bitmiş ve 72,969.- YTL,Ocak-Eylül 2008 döneminde ise 296 müracaat yapılmış, 222 vakanın işlemi bitmiş ve 292,426.-YTL ödenmiştir. HASTALIK SİGORTASI: Geçici iş göremezlik ödeneği olarak Ekim-Aralık 2007 döneminde 706 müracaat yapılmış, 564 vakanın işlemi bitmiş ve 620,086.- YTL, Ocak-Eylül 2008 döneminde ise 2270 müracaat yapılmış, 1977 vakanın işlemi bitmiş ve 1,960,332.-YTL ödenmiştir. Gözlük Cam-Çerçeve Yardımı: Ekim-Aralık 2007 döneminde 1909 kişi için 167,558.- YTL, Ocak-Eylül 2008 döneminde ise 7306 kişi için 648,762.-YTL talep edilmiştir. Tetkik-Tahlil Ödemeleri: Ekim-Aralık 2007 döneminde 447 kişiye 39,862.-YTL,Ocak-Eylül 2008 döneminde ise 1218 kişiye 111,183.- YTL ödenmiştir. Hastanede Bulunmayan İlaçlar: Ekim-Aralık 2007 döneminde 4677 kişiye 541,012.- YTL,Ocak-Eylül 2007 döneminde ise kişiye 1,557,966.- YTL ödenmiştir. Özel Eczaneler: Ekim-Aralık 2007 döneminde kişiye 792,525.- YTL,Ocak-Eylül 2008 döneminde ise kişiye 2,373,339.- YTL ödenmiştir. Protez Araç Gereç İyileştirme Vasıtaları: Ekim-Aralık 2007 döneminde 16 kişiye 4,658.- YTL,Ocak-Eylül 2008 döneminde ise 66 kişiye 21,026.- YTL ödenmiştir.

28 Sağlık Bakanlığı ndan Sağlık Masrafları için 2007 yılında, geçmiş yıllara ait talepler gelmeye başlanmıştır.2007 yılı için 8,888,413 YTL, 2008 yılı için ise 5,215,711 YTL talep edilmiştir. Yurt Dışı Tedavi giderleri için ise 1999 yılından beri Sağlık Bakanlığı ndan talep gelmemiştir. ANALIK SİGORTASI: Ekim-Aralık 2007 döneminde sigortalı karısı için 377 müracaat, 382 işlemi biten, kadın sigortalı için 248 müracaat, 267 işlemi biten vaka,ocak-eylül 2008 döneminde ise sigortalı karısı için 1195 müracaat, 1112 işlemi biten, kadın sigortalı için 830 müracaat, 770 işlemi biten vaka gerçekleşmiştir. Analık Geçici İşgöremezlik Ödeneği: Ekim-Aralık 2007 döneminde 267 işlemi tamamlanan kadın sigortalı için 463,888.- YTL; Ocak - Eylül 2008 döneminde ise 770 işlemi tamamlanan kadın sigortalı için 1,581,248.-YTL ödenmiştir. Analık Maktu Ödenekleri: Ekim-Aralık 2007 Ocak - Eylül 2008 Gebelik 27, ,150.- Doğum 54, ,650.- Emzirme 102, ,176.- YTL ödenmiştir. Evlenme Yardımı Ekim-Aralık 2007 döneminde 352 kişi için 668,800.- YTL; Ocak - Eylül 2008 döneminde ise 1282 kişi içi 2,705,440.- YTL talep edilmiştir. İŞSİZLİK SİGORTASI: İşsizlik ödeneği olarak Ekim-Aralık 2007 döneminde 567 müracaat yapılmış, 681 vakanın işlemi bitmiş ve 1,093,068.-YTL, Ocak-Eylül 2008 döneminde ise 2166 müracaat yapılmış, 2253 vakanın işlemi bitmiş ve 3,163,098.- YTL ödenmiştir. DIŞ İLİŞKİLER SERVİSİ 1) SAĞLIK YARDIMLARI: Sağlık Yardımı için / tarihleri arası açılan yeni dosya sayısı 650 adettir.yeni açılan dosyalar ve eski dosyalar için takribi 2800 ayrı işlem yapılmıştır.

29 2) HİZMET SÜRELERİ AKTARMALARI: Hizmet süresi aktarmaları için / tarihleri arası açılan yeni dosyalar 950 adettir.yeni açılan dosyalar ve eski dosyalar için 1350 ayrı işlem yapılmıştır. 3) ÖDEMELER: Sağlık Harcamaları için, / tarihleri arasında 2005/II dönemine ait olmak üzere toplam 144,347 YTL ödeme yapılmıştır. Ocak- Eylül 2008 döneminde herhangi bir ödeme yapılmamıştır. YATIRIMLAR: Ekim 2007-Aralık 2007 döneminde dairemizin acil ihtiyaçları için 1 adet printer, 2 adet monitör alınmış ve ek elektrik projesi için de yatırım yapılmıştır. Ocak 2008-Eylül 2008 döneminde dairemizin acil ihtiyaçları için 4 adet hesap makinesi,4 adet vantilatör, 30 adet bilgisayar, 6 adet printer, 2 adet memur koltuğu, 10 adet telefon,2 adet kasa,15 adet klima,2 adet klavye alınmıştır. Şube binalarının şartlarının iyileştirilmesi için tadilatlar yapılmıştır. 16/2008 SAYILI YASA YA GÖRE YAPILAN İŞLEMLER (3/04/2008 4/08/2008 Tarihleri Arası) Lefkoşa Girne Magosa İskele Güzelyurt Lefke TOPLAM Müracaat Taksitlendirilen Borc.Tam.Ödey Hiçİşl. Yapmay

30 16/2008 SAYILI YASA YA GÖRE YAPILAN TAHSİLÂT LEFKOŞA 4,800,000 GİRNE 2,387,370 MAGOSA 3,226,811 İSKELE 682,815 GÜZELYURT 547,118 LEFKE 711,204 TOPLAM 12,355,318 SOSYAL GÜVENLİK YASASI: 73/2007 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası, 23 Temmuz 2007 tarih ve 132 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmış ve 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olup uygulamaya başlanmıştır. Sosyal Güvenlik Yasası nın AMACI: Bu Yasanın amacı, kısa ve uzun vadeli sigorta kolları bakımından kişileri, sosyal sigorta riskleri karşısında güvence altına almak, bu sigorta kollarından yararlanacak kişileri ve sağlanacak sosyal sigorta haklarını, bu haklardan yararlanma koşullarını, sosyal güvenlik finansman ve karşılanma yöntemlerini belirlemek, sosyal güvenliğin işleyişi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir. KAPSAM: Bu Yasa, kısa ve uzun vadeli sigortalardan yararlanacak kişileri, işverenleri, bu Yasanın uygulanması bakımından gerçek kişiler ile her türlü kamu ve özel hukuk tüzel kişilerini kapsar. SİGORTALI SAYILANLAR: 5(1) Sivil-Asker mahkeme yargıç-savcı-kamu görevlisi-geçici-sözleşmeli çalışarak devlet bütçesinden, katma bütçelerden veya döner sermayelerden aylık-maaş-ücret almaya başlayanlardır. 5(2) Atama veya seçilme ile siyasal göreve başlayanlardır.

31 5(3) Kendi özel yasalarına göre faaliyet gösteren bağımsız kuruluş-kamu kurum kuruluşlarından,devlet bütçesinden,özerk bütçelerden ve katma bütçe ile döner sermayelerden ödenek almaya başlayanlardır. 5(4) Hizmet akdi ile çalışanlardır. 5(5) Kendi nam ve hesabına yatırım yapanlardır.(tarımsal faaliyet dahil) 5(6) İşveren durumundaki gerçek kişilerdir. AKTİF SİGORTALILAR: Kasım 2008 ayında alınan verilere göre, Sosyal Güvenlik Yasası Kapsamında Mart 2008 ayına ait aktif sigortalı sayısı 2827; Haziran 2008 ayına ait aktif sigortalı sayısı ise 4732 dir. Mart 2008 Lefkoşa Girne Magosa İskele Güzelyurt Lefke TOPLAM MART 2008 AYINA AİT AKTİF SİGORTALILARIN UYRUKLARINA GÖRE DAĞILIMI BÖLGELER KKTC UYRUKLU TC UYRUKLU 3. ÜLKE VATANDAŞI TOPLAM LEFKOŞA GİRNE MAGOSA İSKELE GÜZELYURT LEFKE TOPLAM

32 HAZİRAN 2008 AYINA AİT AKTİF SİGORTALILARIN UYRUKLARINA GÖRE DAĞILIMI BÖLGELER KKTC UYRUKLU TC UYRUKLU 3. ÜLKE VATANDAŞI TOPLAM LEFKOŞA GİRNE MAGOSA İSKELE GÜZELYURT LEFKE TOPLAM İŞYERİ TESCİLLERİ : Ocak Eylül 2008 döneminde 1181 işyeri devreye girmiş 24 işyeri kapatılmıştır. Aktif işyeri sayısı Eylül 2008 itibarı ile 1157 dir. Ocak- Eylül 2008 Tescil Edilen İşyerleri Kapatılan İşyerleri Lefkoşa Girne Gazi Magosa İskele G.yurt Lefke TOPLAM TEFTİŞ VE ZİYARETLER : Sosyal Sigortalar Yasasında gösterilmiştir.

33 SİGORTALI TESCİL SAYISI: Ocak-Eylül 2008 döneminde 7667 erkek, 2602 kadın olmak üzere toplam kişi tescil edilmiştir. Ocak- Eylül 2008 Lefkoşa Girne Magosa iskele Güzelyurt Lefke TOPLAM E K TOPLAM İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI TESCİL SAYISI : Ocak-Eylül 2008 döneminde 26 erkek, 13 kadın olmak üzere toplam 39 kişi tescil edilmiştir. Ocak- Eylül 2008 Lefkoşa Girne Magosa iskele Güzelyurt Lefke TOPLAM E K TOPLAM

34 PRİM TAHSİLATI: Ocak-Eylül 2008 dönemindeki Prim Tahsilatı 5,143,281.-YTL, gecikme zammı 85,014.-YTL olmak üzere toplam 5,228,295.- YTL olarak gerçekleşmiştir. 1% 2% 15% 30% 7% 45% LEFKOŞA GİRNE MAĞUSA İSKELE GÜZELYURT LEFKE DEVLETİN III. AYAK PRİM HİSSESİ: Ocak-Eylül 2008 Dönemi 1,583,931.- YTL olup Devlet tarafından 28/10/2008 tarihinde ödenmiştir. UZUN VADELİ SİGORTA KOLLARI: 2008 yılında Ağustos ayında ölüm geliri almaya başlayan 1 kişiye YTL Fondan ödenmiştir. KISA VADELİ SİGORTA KOLLARI: İŞKAZASI GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK: Ocak-Eylül 2008 döneminde 23 müracaat yapılmış ve 5 vakanın işlemi bitmiş ve 4,881.-YTL ödenmiştir. HASTALIK SİGORTASI: Geçici işgöremezlik ödeneği olarak Ocak-Eylül 2008 döneminde 19 müracaat yapılmış ve 4 vakanın işlemi bitmiş ve 3,515.-YTL ödenmiştir.

35 Gözlük Cam-Çerçeve Yardımı: Ocak-Eylül 2008 döneminde 17 kişi için 1,950.-YTL talep edilmiştir. Tetkik-Tahlil Ödemeleri: Ocak-Eylül 2008 döneminde ödeme yapılmamıştır. Hastanede Bulunmayan İlaçlar. Ocak-Eylül 2008 döneminde 2 kişiye 23.- YTL ödenmiştir. Özel Eczaneler: Ocak-Eylül 2008 döneminde 89 kişiye 2,906.- YTL ödenmiştir. ANALIK SİGORTASI: Ocak-Eylül 2008 döneminde sigortalı karısı için 8 müracaat, 2 işlemi biten, kadın sigortalı için 10 müracaat, 1 işlemi biten vaka gerçekleşmiştir. Analık Geçici İşgöremezlik Ödeneği: Ocak - Eylül 2008 döneminde 1 kişiye 3,346.-YTL ödenmiştir. Ocak - Eylül 2008 Gebelik Doğum 2,224.- Emzirme 3,072.- YTL ödenmiştir. İŞSİZLİK SİGORTASI: İşsizlik ödeneği olarak Ocak-Eylül 2008 döneminde 11 müracaat yapılmış ve 4 vakanın işlemi bitmiş ve 7,308.- YTL ödenmiştir. GİDERLER TEDİYELER İLAÇ M.Y.Ö. TOPLAM GELİR-GİDER FARKI 26, , , ,197,776.96

36 İHTİYAT SANDIĞI DAİRESİ FAALİYET RAPORU EKİM 2007 EYLÜL 2008

37 İHTİYAT SANDIĞI DAİRESİ FONUN AMACI VE İŞLEVİ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nde istihdam edilen müstahdemlere, işverenlere ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlara, sosyal güvencelerinin sağlanması ve emeklilik veya yaşlılık aylığı alma hakkı kazandıkları zaman yatırımlarına karşılık emeklilik ikramiyesi verilmesi amacı ile kurulan Fon, İşçi İşveren ve Devlet temsilcilerinden oluşan bir Yönetim Kurulu tarafından yönetilmektedir. Fonun kaynakları; müstahdemlerden kesilen primler ile işverenin yatırdığı depozitlerden, taşınmaz mallarının işletilmesinden doğan gelirlerden ve diğer gelirlerden oluşur. Daire işlerinin tamamı bilgisayar ortamında online olarak yapılmakta olup, tüm şubelerimizde iştirakçilere ve işverenlere aynı hız ve kalitede çağdaş bir hizmet sunulmaktadır. A.PERSONEL DURUMU 1. Kadro ve Personel Sayısı: Ekim 2007 Eylül 2008 dönemi personel durumu aşağıda karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Ekim 2007 Eylül 2008 Memur Sürekli İşçi 3 3 Geçici İşçi 1 1 Özürlü 3 3 Sözleşmeli 1 1 Toplam Çalışan Emekli Genel Toplam Lefkoşa Merkez, Gazi Mağusa, Girne ve Güzelyurt Şubeleri ile İskele ve Lefke de birer bürosu bulunan İhtiyat Sandığı Dairesi nin mevcut personel sayısı toplam 101 kişiden oluşmaktadır. Lefkoşa Merkez de 69 memur, 1 sözleşmeli memur ve 4 işçi, Gazi Mağusa da 9 memur, Girne de 8 memur, Güzelyurt da 6 memur, İskele de 1 Memurla hizmet vermekte olup bunlara ek olarak Özürlüleri Koruma ve

38 Rehabilite İstihdam Yasası gereğince Lefkoşa da 2, Gazi Mağusa da 1 personel çalışmaktadır yılı içerisinde yasamızda yaptığımız değişiklikle kadro sayımız 183 memur ve 8 işçi olmak üzere toplam 191 kişiye çıkarılmıştır. Sözkonusu değişiklik ile İhtiyat Sandığı Dairesi kadrolarına müfettişlik kadrosu eklenmiş olup, daha verimli müfettişlik hizmeti sunulması hedeflenmiştir. Dairemiz Emekli Fonundan 33 kişi Emekli maaşı almaktadır. Emekli Fonumuzdan ayda 96,105.21YTL Emekli aylığı ödemekteyiz. Bunun 72,571.43YTL si Çalışan Personelin Emeklilik Fonu kesintilerinden, kalan 23,533.78YTL ise Emeklilik Fonunun faiz gelirlerinden karşılanmaktadır. B. DAİRENİN FAALİYETLERİ 1. İşveren Kayıtları: 2005 Ort Ort Ort Ort. Aylık Aylık Aylık Aylık Yatırım Yapan İşveren Sayısı 3,746 4,756 5,197 5,257 Aylara göre Yatırım yapan ve yeni kayıt yaptıran İşveren tablosu. Yeni Kayıt Yatırım Yapan İşveren Sayısı olan İşveren Sayısı Ekim , Kasım , Aralık , Ocak , Subat , Mart , Nisan , Mayıs , Haziran , Temmuz , Ağustos , Eylül , TOPLAM 63,079 1,986 Son bir yılda 1,986 yeni işveren kaydı yapılmıştır. Yıllar itibarı ile ortalama yatırım yapan işveren sayısıda artış görülmektedir yılında yatırım yapan işveren sayısı 3,746 iken 2008 yılında ortalama 5,257 ye ulaşmıştır.

2009 YILI FAALİYET RAPORU

2009 YILI FAALİYET RAPORU 2009 YILI FAALİYET RAPORU 1 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI FAALİYET RAPORU (EKİM 2008 - EYLÜL 2009) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma hayatı ile ilgili tüm

Detaylı

2010 YILI FAALİYET RAPORU

2010 YILI FAALİYET RAPORU 2010 YILI FAALİYET RAPORU 1 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI FAALİYET RAPORU (EYLÜL 2009- EKİM 2010) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, gerçekleştirmekte olduğu icraatlarında,

Detaylı

HAZİRAN 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU

HAZİRAN 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU K.K.T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER SAYFA NO İŞ VE İŞÇİ BULMA ŞUBESİ 1-10 İŞ BULMA MERKEZİ 11-13 İŞYERLERİ TEFTİŞ ŞUBESİ

Detaylı

TEMMUZ 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU

TEMMUZ 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU K.K.T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ TEMMUZ 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER SAYFA NO İŞ VE İŞÇİ BULMA ŞUBESİ 1-10 İŞ BULMA MERKEZİ 12-13 İŞYERLERİ TEFTİŞ ŞUBESİ

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI EKİM 2012 EYLÜL 2013 FAALİYET RAPORU

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI EKİM 2012 EYLÜL 2013 FAALİYET RAPORU KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI EKİM 2012 EYLÜL 2013 FAALİYET RAPORU Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çağdaş bir çalışma yaşamı oluşturmayı, işsizliği azaltmayı,

Detaylı

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü Kanuni Teşviklerden Yararlanma Sayıları TEŞVİK AÇIKLAMA İŞYERİ SAYISI SİGORTALI SAYISI TEŞVİK TUTARI 5510 Malullük, Yaşlılık Ölüm Sigortası

Detaylı

İŞVERENLERİN İŞÇİ İSTEMLERİNİ ÇALIŞMA DAİRESİ NE BİLDİRMELERİ TÜZÜĞÜ

İŞVERENLERİN İŞÇİ İSTEMLERİNİ ÇALIŞMA DAİRESİ NE BİLDİRMELERİ TÜZÜĞÜ İŞVERENLERİN İŞÇİ İSTEMLERİNİ ÇALIŞMA DAİRESİ NE BİLDİRMELERİ TÜZÜĞÜ [(15.2.1995 R.G. 25 EK III A.E. 143 Sayılı Tüzüğün), (6.7.2000 R.G. 84 EK III A.E. 425) Sayılı Tüzükle Birleştirilmiş Şekli.] İŞ YASASI

Detaylı

MAYIS 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU

MAYIS 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU K.K.T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ MAYIS 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER SAYFA NO İŞ VE İŞÇİ BULMA ŞUBESİ 1-10 İŞ BULMA MERKEZİ 11-13 İŞYERLERİ TEFTİŞ ŞUBESİ

Detaylı

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI 2012 FAALİYET RAPORU KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI FAALİYET RAPORU (EYLÜL 2011- EKİM 2012) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,

Detaylı

MART 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU

MART 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU K.K.T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ MART 2014 AYLIK FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER SAYFA NO İŞ VE İŞÇİ BULMA ŞUBESİ 1-10 İŞ BULMA MERKEZİ 11-13 İŞYERLERİ TEFTİŞ ŞUBESİ

Detaylı

ŞUBAT 2016 AYLIK FAALİYET RAPORU

ŞUBAT 2016 AYLIK FAALİYET RAPORU K.K.T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ ŞUBAT 2016 AYLIK FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER SAYFA NO İŞ VE İŞÇİ BULMA ŞUBESİ 1 11 İŞ BULMA MERKEZİ 11-13 İŞYERLERİ TEFTİŞ ŞUBESİ

Detaylı

ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam MADDE 1- (1)

Detaylı

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü YASAL DAYANAK Artı İstihdam Teşviki 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun geçici 17 inci maddesi 2017/10 sayılı Genelge BAŞLAMA TARİHİ

Detaylı

Endüstri İlişkileri Kapsamında

Endüstri İlişkileri Kapsamında çimento işveren ocak 2010 Endüstri İlişkileri Kapsamında Mevzuattaki Değişiklikler Ekim-Kasım-Aralık 2009 Dönemi Hazırlayan: Av. Füsun GÖKÇEN 22 Ekim 2009 tarih ve 27384 sayılı Resmi Gazete de Çevre Denetimi

Detaylı

İşverenlere Torba Kanun İle Sigorta Prim Teşviki Getirilmiş, Bir İşçi İçin Prim İndirim Tavanı 1.009 TL ye Kadar Çıkarılmıştır

İşverenlere Torba Kanun İle Sigorta Prim Teşviki Getirilmiş, Bir İşçi İçin Prim İndirim Tavanı 1.009 TL ye Kadar Çıkarılmıştır İşverenlere Torba Kanun İle Sigorta Prim Teşviki Getirilmiş, Bir İşçi İçin Prim İndirim Tavanı 1.009 TL ye Kadar Çıkarılmıştır I- GİRİŞ : 25.02.2011 tarihli Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan

Detaylı

SİGORTA PRİM TEŞVİKLERİ

SİGORTA PRİM TEŞVİKLERİ SİGORTA PRİM TEŞVİKLERİ 4447-15921 İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALANLARIN İSTİHDAMI HALİNDE UYGULANAN PRİM TEŞVİKİ Kapsama giren sigortalı için, işsizlik ödeneğine hak kazandığı süre boyunca prime esas kazanç alt

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler

İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler Amaç; İSG alanında mevcut uluslararası ve ulusal kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi sahibi olmak. Öğrenim

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI MAAŞ TAHAKKUK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK, İLKELER ve TANIMLAR Amaç Madde

Detaylı

hizmetlerine ihtiyaç duyan kişi ile thalasaemialı veya orak hücre anemili (sickle-cell) olma halini anlatır.

hizmetlerine ihtiyaç duyan kişi ile thalasaemialı veya orak hücre anemili (sickle-cell) olma halini anlatır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 31 Mart 2014 tarihli Ellialtıncı Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam (Değişiklik) Yasası Anayasanın 94

Detaylı

HAZİRAN 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU

HAZİRAN 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU K.K.T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER SAYFA NO İŞ VE İŞÇİ BULMA ŞUBESİ 1-11 İŞ BULMA MERKEZİ 12-14 İŞYERLERİ TEFTİŞ ŞUBESİ

Detaylı

İSTİHDAM FAALİYETLERİ

İSTİHDAM FAALİYETLERİ İSTİHDAM FAALİYETLERİ Aktif İstihdam Politikaları Pasif İstihdam Politikaları Girişimcilik Programları İşsizlik Sigortası İşbaşı Eğitim Programları Ücret Garanti Fonu Toplum Yararına Çalışma Programları

Detaylı

AĞUSTOS 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU

AĞUSTOS 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU K.K.T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2015 AYLIK FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER SAYFA NO İŞ VE İŞÇİ BULMA ŞUBESİ 1-11 İŞ BULMA MERKEZİ 12-14 İŞYERLERİ TEFTİŞ ŞUBESİ

Detaylı

6111 SAYILI TORBA KANUNDAKİ DÜZENLEMEYLE BİRLİKTE İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNUNDA YER ALAN İSTİHDAM TEŞVİKİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER

6111 SAYILI TORBA KANUNDAKİ DÜZENLEMEYLE BİRLİKTE İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNUNDA YER ALAN İSTİHDAM TEŞVİKİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER 6111 SAYILI TORBA KANUNDAKİ DÜZENLEMEYLE BİRLİKTE İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNUNDA YER ALAN İSTİHDAM TEŞVİKİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER Raşit ULUBEY* I-BAŞLANGIÇ : 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu gereğince

Detaylı

DÖRTYOL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

DÖRTYOL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK DÖRTYOL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER AMAÇ VE KAPSAM MADDE 1- Bu

Detaylı

GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNUN KURUMSAL UYGULAMALARIMIZA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER

GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNUN KURUMSAL UYGULAMALARIMIZA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNUN KURUMSAL UYGULAMALARIMIZA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER (28.02.2009 ve 28.09.2009 tarihli değişikliklerle güncellenmiştir.) Mehmet TURŞUCU Mali Hizmetler

Detaylı

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ. Görev Tanımı ve İş Akış Şeması İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 1

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ. Görev Tanımı ve İş Akış Şeması İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 1 MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ Görev Tanımı ve İş Akış Şeması Sayfa No İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 1 1. GENEL GÖREV TANIMLARI... 1 1.1. Enstitü Müdürü Görev Tanımı...

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KESİNTİSİ (4/c) ( TARİHİNDEN ÖNCE İŞE BAŞLAYANLAR İÇİN)(1)

SOSYAL GÜVENLİK KESİNTİSİ (4/c) ( TARİHİNDEN ÖNCE İŞE BAŞLAYANLAR İÇİN)(1) SGK İŞLEMLERİ SOSYAL GÜVENLİK KESİNTİSİ (4/c) (01.10.2008 TARİHİNDEN ÖNCE İŞE BAŞLAYANLAR İÇİN)(1) 01.10.2008 den önce iştirakçi olup, 01.10.2008 tarihi itibarıyla 4c li sigortalıların emekli keseneğine

Detaylı

İŞVERENLERİN İŞSİZLİK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE BU YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRMEDİKLERİ TAKDİRDE KARŞILAŞACAKLARI İDARİ PARA CEZALARI

İŞVERENLERİN İŞSİZLİK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE BU YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRMEDİKLERİ TAKDİRDE KARŞILAŞACAKLARI İDARİ PARA CEZALARI İŞVERENLERİN İŞSİZLİK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE BU YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRMEDİKLERİ TAKDİRDE KARŞILAŞACAKLARI İDARİ PARA CEZALARI Ahmet NACAROĞLU * 1.GİRİŞ Bir işi olmayan, çalışmak istediği

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM KONUSUNDA 6111 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER

MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM KONUSUNDA 6111 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM KONUSUNDA 6111 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER 13/02/2011 tarih ve 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

Detaylı

T.C ALANYA BELEDİYESİ KIRSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİK

T.C ALANYA BELEDİYESİ KIRSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİK T.C ALANYA BELEDİYESİ KIRSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİK 1 ALANYA BELEDİYESİ KIRSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar, Temel

Detaylı

FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMINDAN YARARLANMA ŞARTLARI VE ZAM TUTARININ GELİR VERGİSİNE KONU OLMASI

FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMINDAN YARARLANMA ŞARTLARI VE ZAM TUTARININ GELİR VERGİSİNE KONU OLMASI FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMINDAN YARARLANMA ŞARTLARI VE ZAM TUTARININ GELİR VERGİSİNE KONU OLMASI Mustafa ŞEN 19 * ÖZ Fiili hizmet süresi zammı, ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan sigortalılara yönelik bir

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU

SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

Kanun No. 5454 Kabul Tarihi : 8.2.2006

Kanun No. 5454 Kabul Tarihi : 8.2.2006 Kanun T.C. Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur'dan Aylık veya Gelir Almakta Olanlara Ek Ödeme Yapılması ile Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur'dan Aylık veya Gelir Almakta Olanlara Ödenen

Detaylı

İLAVE İSTİHDAM SİGORTA PRİM TEŞVİKİ

İLAVE İSTİHDAM SİGORTA PRİM TEŞVİKİ 19.04.2017/54-1 İLAVE İSTİHDAM SİGORTA PRİM TEŞVİKİ ÖZET : 31/12/2017 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere, 1/2/2017 tarihinden itibaren özel sektör işverenlerince İŞKUR

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI Özet: 01.01.2015 30.06.2015 ile 01.07.2015 31.12.2015 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak

Detaylı

TORBA KANUNDAKİ İSTİHDAM TEŞVİKLERİ

TORBA KANUNDAKİ İSTİHDAM TEŞVİKLERİ TORBA KANUNDAKİ İSTİHDAM TEŞVİKLERİ TEŞVİK NEDİR Sosyal Güvenlik Kurumu yada diğer Kamu Kuruluşları (İş-Kur, Hazine, vb) tarafından sağlanan teşviklerden anlaşılması gereken işverenin daha az prim ödemek

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı : 24010506/031/90 31 /1/2017 Konu : Prime esas kazançların alt ve üst sınırları ile bazı işlemlere esas tutarlar GENELGE 2017-5

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 07.07.2015/130-2 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

Sirküler Rapor Mevzuat 07.07.2015/130-2 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.7.2015-31.12.2015 tarihinden arasında geçerli olmak üzere uygulanacak Gelir Vergisinden istisna

Detaylı

SUNUM PLANI I. MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARI PRİM ORANININ İŞVEREN HİSSESİNDEN YAPILAN BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI

SUNUM PLANI I. MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARI PRİM ORANININ İŞVEREN HİSSESİNDEN YAPILAN BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI İSTİHDAM TEŞVİKLERİ SUNUM PLANI I. MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARI PRİM ORANININ İŞVEREN HİSSESİNDEN YAPILAN BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI II. ÖZÜRLÜ İŞÇİ ÇALIŞTIRANLARA YÖNELİK İSTİHDAM TEŞVİKİ

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI AÇISINDAN KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN İŞVERENLERE MALİYETİ

SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI AÇISINDAN KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN İŞVERENLERE MALİYETİ SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI AÇISINDAN KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN İŞVERENLERE MALİYETİ Ekrem TAŞBAŞI * I-GİRİŞ Kayıt dışı istihdam ülkemizin en önemli sorunları arasında yer alıyor. Sosyal güvenlik açısından da

Detaylı

İŞ BAŞI EGİTİM PROGRAMINI TAMAMLAYAN KİŞİLERİ ÇALIŞTIRAN İŞVERENLERE SİGORTA PRİM TEŞVİKİ GETİRİLDİ

İŞ BAŞI EGİTİM PROGRAMINI TAMAMLAYAN KİŞİLERİ ÇALIŞTIRAN İŞVERENLERE SİGORTA PRİM TEŞVİKİ GETİRİLDİ İŞ BAŞI EGİTİM PROGRAMINI TAMAMLAYAN KİŞİLERİ ÇALIŞTIRAN İŞVERENLERE SİGORTA PRİM TEŞVİKİ GETİRİLDİ Gökhan BEDİR 50 * ÖZ Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun un 28. maddesiyle 4447 sayılı İşsizlik

Detaylı

2020 yılı Aralık ayına kadar geçerli olan prim desteği kapsama giren sigortalılar için 12 ay süreyle uygulanacaktır.

2020 yılı Aralık ayına kadar geçerli olan prim desteği kapsama giren sigortalılar için 12 ay süreyle uygulanacaktır. Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Hükümetimiz, istihdamı artırmak ve işverenin prim yükünü hafifletmek için çeşitli teşvikler uygulamaktadır. Mecliste görüşülen 4447 sayılı kanuna Geçici

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı : 24010506/031/90 17 /1/2018 Konu : Prime esas kazançların alt ve üst sınırları ile bazı işlemlere esas tutarlar GENELGE 2018-2

Detaylı

DİPNOT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ.

DİPNOT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. 02 Mart 2011 SİRKÜLER NO: 2011 / 14 Konu: 4447, 4817 ve 4857 sayılı Kanunlarda 6111 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeler Torba yasa olarak bilinen, 6111 sayılı Kanunla, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu,

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI 1 SUNUM PLANI Kurumsal Yapı Kurumun Organları Kurumun Görevleri Sosyal Güvenlik Reformuna Genel Bakış 2 SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI KURUMSAL YAPI 3 4 SOSYAL

Detaylı

Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı Görev Yetki ve Çalışma Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı Görev Yetki ve Çalışma Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Konya Büyükşehir Belediyesi Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı Görev Yetki ve Çalışma Yönetmeliği Kabul Tarihi: 18/04/2008 Kabul Sayısı: 183 Sayılı Belediye Meclis Kararı Yayım Tarihi:

Detaylı

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi / Beceri'10

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi / Beceri'10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi / Beceri'10 24 Mayıs 2011 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi / Beceri'10 Başlangıç: Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi

Detaylı

İŞKUR DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI

İŞKUR DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI İŞKUR DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI İŞKUR DESTEKLERİ A. AKTİF İSTİHDAM POLİTİKALARI Aktif İstihdam Politikaları İş Birliği Yapılan Kurum/Kuruluşlar: Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim

Detaylı

İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır?

İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır? On5yirmi5.com İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır? Kimler işsizlik sigortasından yararlanabilir, işsizlik sigortası hangi süre ile verilir, hangi durumlarda kesilir? Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2014 Çarşamba

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) İSTİHDAM TEŞVİKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) İSTİHDAM TEŞVİKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) İSTİHDAM TEŞVİKLERİ Mehmet CANDAN Temmuz 2011 SUNUM PLANI I. MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARI PRİM ORANININ İŞVEREN HİSSESİNDEN YAPILAN BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI

Detaylı

YÖNETMELİK. SOSYAL YARDIM YARARLANICILARININ İSTİHDAMINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK. SOSYAL YARDIM YARARLANICILARININ İSTİHDAMINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 22 Haziran 2017 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 30104 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından: YÖNETMELİK SOSYAL YARDIM YARARLANICILARININ İSTİHDAMINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Sayı: 26/2013. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

Sayı: 26/2013. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 4 Kasım 2013 tarihli Dokuzuncu Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasası Anayasanın 94 üncü maddesinin (1) inci fıkrası

Detaylı

T.C ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU KIRIKKALE İL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU KIRIKKALE İL MÜDÜRLÜĞÜ T.C ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU KIRIKKALE İL MÜDÜRLÜĞÜ } Türkiye İş Kurumu 2003 tarihinde 4904 sayılı kanun ile kurulmuştur. } 665 sayılı KHK ile Bölge Çalışma Müdürlükleri

Detaylı

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET BİRİMLERİ VE GÖREVLERİ HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET BİRİMLERİ VE GÖREVLERİ HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET BİRİMLERİ VE GÖREVLERİ HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Acil Sağlık Hizmetleri

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM T.C. HENDEK BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç MADDE 1 : Bu yönetmeliğin amacı İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün kuruluş, görev,

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ - 2008 / 53 İSTANBUL, 08.07.2008

SİRKÜLER NO: POZ - 2008 / 53 İSTANBUL, 08.07.2008 SİRKÜLER NO: POZ - 2008 / 53 İSTANBUL, 08.07.2008 01.07.2008 Tarihinden İtibaren, İşverenlerin 50 veya Daha Fazla İşçi Çalıştırdıkları İş Yerlerinde Çalıştırmaları Gereken Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör

Detaylı

SGK TEŞVİK İŞ-KUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINI BİTİRENLERİN İSTİHDAMINA İLİŞKİN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ

SGK TEŞVİK İŞ-KUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINI BİTİRENLERİN İSTİHDAMINA İLİŞKİN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ İŞ-KUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINI BİTİRENLERİN İSTİHDAMINA İLİŞKİN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ 6645 1 SİGORTALI YÖNÜNDEN ŞARTLAR 31.12.2017 Tarihine kadar İş-Kur İşbaşı Eğitim programını tamamlamış olması İşbaşı

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 1 SUNUM PLANI İşe Yerleştirme Hizmetleri İstihdam Teşvikleri Kısa Çalışma Ödeneği 2 İŞE YERLEŞTİRME HİZMETLERİ 3 İŞE YERLEŞTİRME HİZMETLERİ İş arayanların kayıtlarının

Detaylı

Endüstri İlişkileri Kapsamında

Endüstri İlişkileri Kapsamında Endüstri İlişkileri Kapsamında Mevzuattaki Değişiklikler Haziran-Temmuz 2009 Dönemi Hazırlayan: Av. Füsun GÖKÇEN 05 Haziran 2009 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı

Detaylı

İŞ TEFTİŞ KURULUNUN YENİ YAPISI

İŞ TEFTİŞ KURULUNUN YENİ YAPISI İŞ TEFTİŞ KURULUNUN YENİ YAPISI İŞ TEFTİŞİ NEDİR? Çalışma hayatı ile ilgili mevzuatın uygulanmasının DEVLET tarafından İZLENMESİ, DENETLENMESİ ve TEFTİŞ EDİLMESİDİR. TEFTİŞ FAALİYETLERİ İş Teftişi: Çalışma

Detaylı

T.C İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ZABITA DAİRE BAŞKANLIĞI ZABITA DESTEK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

T.C İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ZABITA DAİRE BAŞKANLIĞI ZABITA DESTEK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ T.C İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ZABITA DAİRE BAŞKANLIĞI ZABITA DESTEK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 -

Detaylı

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KALİTE YÖNETİM VE AR-GE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KALİTE YÖNETİM VE AR-GE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KALİTE YÖNETİM VE AR-GE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu

Detaylı

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER 30.06.2012 Resmi Gazete 01.01.2013 yürürlüğe girdi KAPSAM Kamu ve özel bütün işyerleri Memur ve işçi bütün çalışanlar Çırak ve stajyerler de dahil İLGİLİ MEVZUAT 6331

Detaylı

GENÇLĐK VE SPOR BAKANLIĞI SPOR HĐZMETLERĐ DAĐRESĐ BAŞKANLIĞININ GÖREV, YETKĐ VE SORUMLULUKLARINA DAĐR YÖNERGE

GENÇLĐK VE SPOR BAKANLIĞI SPOR HĐZMETLERĐ DAĐRESĐ BAŞKANLIĞININ GÖREV, YETKĐ VE SORUMLULUKLARINA DAĐR YÖNERGE GENÇLĐK VE SPOR BAKANLIĞI SPOR HĐZMETLERĐ DAĐRESĐ BAŞKANLIĞININ GÖREV, YETKĐ VE SORUMLULUKLARINA DAĐR YÖNERGE BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Spor

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİM BORÇLARININ YAPILANDIRMA ŞARTLARI

SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİM BORÇLARININ YAPILANDIRMA ŞARTLARI SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİM BORÇLARININ YAPILANDIRMA ŞARTLARI Ekrem TAŞBAŞI * I-GİRİŞ 6385 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanuna Sosyal güvenlik destek prim borçlarının yapılandırılması başlığını taşıyan Geçici

Detaylı

FASIL 6: ŞİRKETLER HUKUKU

FASIL 6: ŞİRKETLER HUKUKU FASIL 6: ŞİRKETLER HUKUKU 6.A. Avrupa Birliği ndeki Genel Sektörel Durum Analizi Şirketler hukuku mevzuatı, şirketler ile muhasebe ve denetim konularını kapsamaktadır. Şirketler konusuna ilişkin kurallar,

Detaylı

DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ

DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ BDO Yayıncılık A.Ş. Sirküler Tarihi : 06.03.2017 Sirküler No : 2017/043 01.02.2017 TARİHİ İTİBARİYLE UYGULANACAK OLAN İŞVEREN DESTEĞİ 09.02.2017 tarih ve 29974

Detaylı

6111 Sayılı Torba Kanun Uygulama Eklentileri. 5 Puanlık Ek İndirim Ek İstihdam Teşviği

6111 Sayılı Torba Kanun Uygulama Eklentileri. 5 Puanlık Ek İndirim Ek İstihdam Teşviği 6111 Sayılı Torba Kanun Uygulama Eklentileri 5 Puanlık Ek İndirim Ek İstihdam Teşviği 6111 Sayılı Kanun 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası

Detaylı

SGK YÜRÜRLÜKTEKİ TEŞVİKLER TABLOSU SGK YÜRÜRLÜKTEKİ TEŞVİKLER TABLOSU

SGK YÜRÜRLÜKTEKİ TEŞVİKLER TABLOSU SGK YÜRÜRLÜKTEKİ TEŞVİKLER TABLOSU SGK YÜRÜRLÜKTEKİ LER TABLOSU SGK YÜRÜRLÜKTEKİ LER TABLOSU SGK YÜRÜRLÜKTEKİ LER TABLOSU SÜRESİ DESTEK SİGORTALILAR YÖNÜNDEN 1) 18-29 yaş aralığında erkek ve 18 yaşından büyük kadın sigortalılara uygulanır.

Detaylı

SİRKÜLER. Sayı: Mayıs

SİRKÜLER. Sayı: Mayıs SİRKÜLER Sayı: Mayıs 2017 İçindekiler 1. BÖLÜM... 2 SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI... 2 1. SGK Nakil Giriş/Çıkışlarla İlgili Değişiklik yapıldı... 2 2. Toplu İş Sözleşmesi Olan İşyerlerine İlişkin Asgari Ücret

Detaylı

6111 SAYILI KANUN İLE GETİRİLEN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ UYGULAMA ESASLARI

6111 SAYILI KANUN İLE GETİRİLEN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ UYGULAMA ESASLARI 6111 SAYILI KANUN İLE GETİRİLEN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ UYGULAMA ESASLARI I. GİRİŞ Umut TOPCU * İstihdamın artırılması, işsizliğin azaltılması ve bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesi amacıyla, hükümet

Detaylı

TUTAN AKTIR. Recep Ali ER İşveren Vekili Genel Müdür Yardımcısı Kurum İdari Kurulu Başkanı. İşveren Vekili 1.Hukuk Müşaviri Üye

TUTAN AKTIR. Recep Ali ER İşveren Vekili Genel Müdür Yardımcısı Kurum İdari Kurulu Başkanı. İşveren Vekili 1.Hukuk Müşaviri Üye * TUTAN AKTIR 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile bu Kanuna dayanılarak çıkartılan Toplu Sözleşme Görüşmelerinin Yapılma Usul ve Esasları ile Kamu Görevlileri Hakem Kurulu,

Detaylı

Sayı: 18/2014. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

Sayı: 18/2014. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 27 Ocak 2014 tarihli Otuzsekizinci Birleşiminde Oyçokluğuyla kabul olunan Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi

Detaylı

YARIM GÜN ÇALIŞMA İSMMMO SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI

YARIM GÜN ÇALIŞMA İSMMMO SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI 2016 YARIM GÜN ÇALIŞMA SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI Değerli Meslek Mensubumuz 6663 sayılı Kanunla 4447 sayılı Kanuna 10/2/2016 tarihinden itibaren eklenen ek 5 inci madde

Detaylı

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ, TURİZM VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU TÜZÜĞÜ

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ, TURİZM VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU TÜZÜĞÜ DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ, TURİZM VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU TÜZÜĞÜ (22.5.2014 R.G.122 A.E.327 Sayılı Tüzük) KUZEY KIBRIS EĞİTİM VAKFI VE DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KURULUŞ YASASI (18/1986,

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor 09.07.2010 / 90-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 01.07.2010 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacak Gelir

Detaylı

İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ

İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalan sigortalılardan; hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR birimlerine veya elektronik ortamda

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2009/119 Ref: 4/119

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2009/119 Ref: 4/119 SĐRKÜLER Đstanbul, 20.08.2009 Sayı: 2009/119 Ref: 4/119 Konu: 2009 NĐSAN AYINA AĐT AYLIK PRĐM VE HĐZMET BELGESĐNDE BĐLDĐRĐLEN SĐGORTALI SAYISINA ĐLAVE OLARAK 31.12.2009 TARĐHĐNE KADAR ĐŞE ALINAN SĐGORTALILARIN

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR GENELGE 2008/4. Sirküler Tarihi: 21.01.2008 Sirküler No: 2008/14

SİRKÜLER RAPOR GENELGE 2008/4. Sirküler Tarihi: 21.01.2008 Sirküler No: 2008/14 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 21.01.2008 Sirküler No: 2008/14 GENELGE 2008/4 Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından Artışları konulu 2008/4 sayılı Genelge ekte yer almaktadır. yayımlanan 2008 Yılı

Detaylı

167 SAYILI İNŞAAT İŞLERİNDE GÜVENLİK VE SAĞLIK HAKKINDA ILO SÖZLEŞMESİ NİN İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN VERİMLİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ

167 SAYILI İNŞAAT İŞLERİNDE GÜVENLİK VE SAĞLIK HAKKINDA ILO SÖZLEŞMESİ NİN İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN VERİMLİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ 167 SAYILI İNŞAAT İŞLERİNDE GÜVENLİK VE SAĞLIK HAKKINDA ILO SÖZLEŞMESİ NİN İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN VERİMLİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZTUNA Çankırı Karatekin Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri

Detaylı

SATIN ALMA DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar

SATIN ALMA DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar SATIN ALMA DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Satın Alma

Detaylı

27.01.2015/3-1 ÖZET :

27.01.2015/3-1 ÖZET : 27.01.2015/3-1 2015 YILINDA UYGULANACAK PRİME ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI İLE BAZI İŞLEMLERE ESAS TUTARLARA İLİŞKİN 2015/4 SAYILI GENELGE YAYIMLANDI ÖZET : 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesine

Detaylı

2012 Yılı Mali Tatilinde İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları

2012 Yılı Mali Tatilinde İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları 2012 Yılı Mali Tatilinde İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun kapsamında 2012 Yılı Mali Tatilinde İş Hukuku v Mali Tatil, 5604 sayılı Mali Tatil

Detaylı

687 Kanun Numaralı Sigorta Primi Teşviki

687 Kanun Numaralı Sigorta Primi Teşviki 687 Kanun Numaralı Sigorta Primi Teşviki Tarih: 07.03.2017 Sayı: 2017/.. Özet 687 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 4447 sayılı İşsizlik

Detaylı

GENEL SAĞLIK SİGORTASI GEÇİŞ SÜRESİNİN TAMAMLANMASI VE KURUMLARIN SAĞLIK YARDIMLARININ SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA DEVİR İŞLEMLERİNE İLİŞKİN TEBLİĞ

GENEL SAĞLIK SİGORTASI GEÇİŞ SÜRESİNİN TAMAMLANMASI VE KURUMLARIN SAĞLIK YARDIMLARININ SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA DEVİR İŞLEMLERİNE İLİŞKİN TEBLİĞ GENEL SAĞLIK SİGORTASI GEÇİŞ SÜRESİNİN TAMAMLANMASI VE KURUMLARIN SAĞLIK YARDIMLARI Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: GENEL SAĞLIK SİGORTASI GEÇİŞ SÜRESİNİN TAMAMLANMASI VE KURUMLARIN SAĞLIK YARDIMLARININ

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE GETİRİLEN YENİ İŞLEMLERİNE ETKİ EDECEK BAZI

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE GETİRİLEN YENİ İŞLEMLERİNE ETKİ EDECEK BAZI 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE GETİRİLEN YENİ DÜZENLEMELERDEN ÜCRET HESAPLARINA VE MUHASEBE İŞLEMLERİNE ETKİ EDECEK BAZI KONULARIN AÇIKLANMASI 15 5510 SAYILI SOSYAL

Detaylı

2016 ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 2016 YILI ÖDENEK CETVELİ-A KESİNLEŞEN KURUM Fonksiyonel Kod Finans Ekonomik

2016 ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 2016 YILI ÖDENEK CETVELİ-A KESİNLEŞEN KURUM Fonksiyonel Kod Finans Ekonomik 2016 ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 2016 YILI ÖDENEK CETVELİ-A KESİNLEŞEN KURUM Fonksiyonel Kod Finans Ekonomik I II III IV I II III IV Kodu I II III IV Açıklaması 46 07 01 ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Detaylı

TEŞVİK YASASI R. G. 98 14.08.2000. 47/2000 Sayılı Yasa. 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar.

TEŞVİK YASASI R. G. 98 14.08.2000. 47/2000 Sayılı Yasa. 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar. R. G. 98 14.08.2000 TEŞVİK YASASI 47/2000 Sayılı Yasa Kısa İsim 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar Tefsir 14/2000 Amaç Kapsam 2. Bu Yasada metin başka türlü gerektirmedikçe:

Detaylı

ĠġSĠZLĠK ÖDENEĞĠ ALANLARIN ĠġE ALINMASI HALĠNDE YARARLANILACAK TEġVĠK. I- GĠRĠġ

ĠġSĠZLĠK ÖDENEĞĠ ALANLARIN ĠġE ALINMASI HALĠNDE YARARLANILACAK TEġVĠK. I- GĠRĠġ ĠġSĠZLĠK ÖDENEĞĠ ALANLARIN ĠġE ALINMASI HALĠNDE YARARLANILACAK TEġVĠK I- GĠRĠġ 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 50 inci maddesine 5921 sayılı Kanunla ilave edilen düzenlemeyle çalışma hayatımıza

Detaylı

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Fihristi

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Fihristi : 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Fihristi www.uzmanglobal.com UZMAN GLOBAL; iş hukuku, sosyal güvenlik, SGK işlemleri, teşvik ve destekler, denetim, stratejik planlama ve

Detaylı

KAYIT DIŞI İSTİHDAM VE SOSYAL GÜVENLİK

KAYIT DIŞI İSTİHDAM VE SOSYAL GÜVENLİK KAYIT DIŞI İSTİHDAM VE SOSYAL GÜVENLİK M. Kemal OKTAR * Sosyal Güvenlik Hukuku bakımından kayıt dışı istihdam olgusu; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu ve 2821 sayılı Sendikalar

Detaylı

TARIM ĠġÇĠLERĠ SOSYAL SĠGORTALAR KANUNU (1) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler

TARIM ĠġÇĠLERĠ SOSYAL SĠGORTALAR KANUNU (1) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler TARIM ĠġÇĠLERĠ SOSYAL SĠGORTALAR KANUNU (1) Kanun Numarası : 2925 Kabul Tarihi : 17/10/1983 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih: 20/10/1983 Sayı: 18197 Yayımlandığı Düstur : Tertip: 5 Cilt: 22 Sayfa: 763 BİRİNCİ

Detaylı

UZUN VADELİ SİGORTALAR

UZUN VADELİ SİGORTALAR UZUN VADELİ SİGORTALAR Hedefler Sosyal Güvenlik Sistemindeki Uzun Vadeli Sigortalar ( Malullük, Yaşlılık, Ölüm ile Evlenme ve Cenaze Ödeneği) hakkında bilgi sahibi olacaksınız. 2 Adapazarı Meslek Yüksekokulu

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII TÜRKİİYE İİŞ KURUMU 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

T.C. ÇİĞLİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNÜN ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

T.C. ÇİĞLİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNÜN ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK T.C. ÇİĞLİ BELEDİYESİ EĞİTİM KÜLTÜR SPOR VE YARDIMLAŞMA KOMİSYONU RAPORU Karar:2011/03 Konu: Yönetmelik. Sayın Meclis Heyetine /03/2011 Belediyemiz Meclisinin 03.03.2011 Tarihli Toplantısında Komisyonumuza

Detaylı

BİRİNCİ BOLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BOLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER DAİRE BAŞKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ VE İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ (İFM) ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BOLÜM

Detaylı

4857 SAYILI İŞ KANUNU CEZA HÜKÜMLERİ İdari Para Cezaları YTL. Bu durumdaki her işçi için 88 YTL para cezası verilir.

4857 SAYILI İŞ KANUNU CEZA HÜKÜMLERİ İdari Para Cezaları YTL. Bu durumdaki her işçi için 88 YTL para cezası verilir. İlgili Madde Madde Metni 4857 SAYILI İŞ KANUNU CEZA HÜKÜMLERİ İdari Para Cezaları YTL 98 Bu Kanun un; 3 üncü maddesindeki işyeri bildirme yükümlülüğüne aykırı davranan, 99/a Bu Kanun un; - 5 inci maddesindeki

Detaylı

MAHALLİ İDARE KONTROL RAPORU

MAHALLİ İDARE KONTROL RAPORU Hesap Kodu Ekod1 Ekod2 Ekod3 Ekod4 Hesap Adı Borç Alacak 102 0 0 0 0 BANKA HESABI 2.015.558,40 1.961.260,39 103 0 0 0 0 VERİLEN ÇEKLER VE GÖNDERME EMİRLERİ HESABI ( - ) 1.961.260,39 1.961.260,39 109 0

Detaylı

İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ. İşsizlik Sigortası Ödemeleri

İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ. İşsizlik Sigortası Ödemeleri İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalan sigortalılardan; hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR birimlerine veya elektronik ortamda

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI

TÜRKİYE İŞ KURUMU İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE İŞ KURUMU İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI 19.10.2016 20.12.2016 1 Engelli Bireylere Sunulan Hizmetler 2 İŞKUR un Görevleri Ulusal istihdam politikalarının belirlenmesine yardımcı olmak,

Detaylı