2. HAFTA DERS NOTLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2. HAFTA DERS NOTLARI"

Transkript

1 2. HAFTA DERS NOTLARI Hukuki yapılarına göre işletmeler, birbirlerine göre avantaj dezavantajları İşletme Türleri İşletmelerin sınıflandırılmasında tek bir kriter bulunmamaktadır, dolayısıyla işletmeler çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. İşletmeler aşağıdaki gibi genel bir şekilde sınıflandırılabilir (Tatar,1992). I. Üretim araçlarının mülkiyeti açısından işletmeler II. Hukuki yapıları açısından işletmeler III. Üretim yapıları açısından işletmeler IV. Büyüklüğüne göre işletmeler V. Teknik özelliklerine göre işletmeler VI. Ekonomik çıkarların korunması açısından işletmeler Üretim araçlarının mülkiyeti açısından işletmeler Üretim araçlarının mülkiyetine göre işletme sınıflandırılması dört çeşitte yapılmaktadır. a. Kamu işletmeleri: Bu tür işletmelerin sermayesinin tamamı ya da çoğu devlete ya da devlete bağlı kuruluşlara aittir. Kamu iktisadi teşekkülleri (KİT), iktisadi devlet teşekkülleri(idt), Milli Piyango gibi özel bütçeli devlet işletmeleri, Emekli Sandığı ve Bağkur gibi sosyal güvenlik kuruluşları, belediyelerin kurduğu işletmeler olan yerel yönetim işletmeleri kamu işletmelerine örmek verilebilir. b. Özel işletmeler: Özel işletmelerde sermayenin tamamı ya da çoğu özel (gerçek ya da tüzel) kişilere ait olan işletmelerdir. c. Karma işletmeler: Bu işletmeler, kamu ve özel sermayenin birleşerek kurduğu işletmelerdir. d. Yabancı işletmeler: Bu tür işletmelerde sermaye tamamen başka ülke işletmelerine aittir. Bu işletmeler yerli ülkede uygulanan mevzuata göre yabancı ülkelerde işletme kurabilmektedirler. Bu işletmeler, tek başına olabilmekle beraber, yatırım yapılacak olan ülkedeki yerel işletmelerle de ortak olarak kurulabilir. Hukuki yapıları açısından işletmeler Özel işletmeler hukuki yapılarına göre aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir. A. Tek kişi işletmeleri B. Şirketler (Ortaklıklar)

2 1. Adi şirketler 2. Ticaret Şirketleri a. Şahıs Şirketleri I. Kolektif şirketler II. Komandit şirketler b. Sermaye şirketleri I. Anonim şirketler II. Limited şirketler III. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket C. Kooperatifler D. Dernek ve vakıf işletmeleri Tek kişi işletmeleri Bu tür işletme yapısı uygulamada en çok görünen ve basit bir yapılanma gerektiren işletme türüdür. İşletmenin tek bir sahibi vardır ve işletme ile ilgili kararları bu kişi almaktadır. Sonuç olarak kar da risk de bu kişiye aittir. Tek kişi işletmesinin çeşitli avantaj ve dezavantajları vardır. Avantaları aşağıdaki gibi sıralanabilir (Daughtrey ve diğerleri,1992): - Kuruluşu oldukça basittir. - Az bir sermaye ile kurulabilir - Tek kişi yönetiminden dolayı kararlar çabuk alınabilir - İşletme içerisinde bürokrasi azdır - Elde edilen gelirin dağıtımı söz konusu olmaz. Tek kişi işletmelerin dezavantajları da şöyle belirtilebilir: - Mali açıdan sorumluluk sınırsızdır ve tek kişiye aittir - İşletmenin büyüme imkânları oldukça sınırlıdır - İşletmenin geleceği tek kişinin inisiyatifine kalmaktadır - Kredi olanakları kısıtlıdır.

3 Şirketler (Ortaklıklar) Ülkemizde şirketlerle ilgili hükümler Ticaret ve Borçlar Kanununda toplanmıştır. Şirket, birden fazla gerçek veya tüzel kişilerin ortak bir amaçla bir anlaşma yaparak emek ve sermayelerini birleştirerek oluşturdukları işletmeler olarak tanımlanabilir. Adi şirketler Adi şirketler, iki veya daha fazla kişi tarafından sözlü ya da yazılı olarak kurulabilen şirketlerdir. Bu tür şirketlerin tüzel kişiliği yoktur. Şirket ortakları ya ayni ya da nakdi olarak mutlaka bir çeşit sermaye koymak zorundadır. Adi şirketleri diğer ticaret şirketlerinden ayıran en belirgin özellik, adi şirketin kuruluşunun yasalarca özel bir biçime bağlanmamış olmasıdır. Şirketin kurulması için belli prosedürler bulunmamaktadır. Adi şirket ortaklarının sorumluluğu sınırsızdır. Tüm ortakların şirket alacaklılarına karşı, kendi mal varlıkları ile sorumluluğu bulunmaktadır. Ayrıca bu tür şirketin ticaret siciline kayıt olma zorunluluğu yoktur. Ticaret Şirketleri Ticaret şirketleri yazılı olarak kurulmak zorundadır ve kanunların belirttiği çeşitli prosedürlere uyularak kurulurlar. Ayrıca şirketin ayrı bir tüzel kişiliği mevcuttur. Ticaret şirketleri, şahıs ve sermaye şirketleri olmak üzere ikiye ayrılırlar. Şahıs Şirketleri Bu tür şirketler belli sayıda ortak ile kurulur ve sorumlulukları kişiseldir. Başka bir deyişle adi şirketlerde kişilik ön plana çıkmaktadır. Sermaye ikinci planda kalmaktadır. Genellikle birbirini tanıyan ve güvenen kişilerin ortaklığı ile kurulan şirket türüdür. Bu nedenle ortak sayısı azdır ve ortakların hepsi uygun görmediği sürece ortaklığa girme ve çıkma meydana gelmez. Kollektif şirket Kollektif şirket, ortakların şirket borçlarına karşı sınırsız ve zincirleme olarak sorumlu olduğu, ticari bir işletmeyi bir ticari unvan altında işletmek amacıyla birden fazla özel kişi tarafından kurulan şirket türüdür. Bu tür şirketin kurulabilmesi için yazılı bir sözleşme yapılması ve notere onaylatılması zorunludur. Ayrıca kollektif şirket yönetiminden her ortak sorumludur. Ancak sözleşmede belirtmek suretiyle yönetim bir ya da birkaç ortağa bırakılabilir. Kollektif şirketin avantajlı yönleri aşağıdaki gibi sıralanabilir (Graham,1977): Emek, sermaye olarak konarak ortaklık sağlanabilir Ortakların sınırsız sorumlu olması şirketin güvenilirliğini artırmaktadır Ortaklar sınırsız sorumlu olduğundan birbirine güvenen ve birbirini tanıyan az sayıda ortaktan oluşur. Kolektif şirketin dezavantajları ise şöyle sıralanabilir (Graham,1977):

4 Ortak sayısı az olduğundan sermaye miktarı sınırlıdır Bu tür şirkette şahıs ön planda olduğundan ortaklardan birinin ölümü ya da ayrılması şirketin varlığını tehlikeye sokabilir. Ortaklar sınırsız sorumlu olduklarından bir ortağın hatasını diğer ortakların da üstlenmesini gerektirir. Komandit şirket Adi komandit ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket olmak üzere iki tür komandit şirket bulunmaktadır. Adi komandit şirket bir şahıs şirketi iken, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket bir sermaye şirketidir. Bu bölümde adi komandit şirket açıklanarak diğer komandit şirket türü sermaye şirketleri bölümünde açıklanacaktır. Adi komandit şirket, kollektif şirketin tüm özelliklerini taşımaktadır. Adi komandit şirkette, kollektif şirketten farklı olarak komandite ve komanditer ortak olmak üzere iki farklı ortak bulunmaktadır. Komandite ortak, kollektif şirketteki ortak gibi sınırsız sorumluluğa sahiptir. Komanditer ortağın sorumluluğu ise koyduğu sermaye ile sınırlıdır. Bu tür ortaklar emeklerini sermaye olarak koyamazlar ve şirketi yönetim ve temsil hakkı bulunmayan ortaklardır. Sermaye şirketleri Sermaye şirketlerinde şahıslar ön planda olmayıp, şahısların koydukları sermaye önemlidir. Sermaye şirketleri, ortakların koymayı taahhüt ettikleri sermaye paylarından oluşmaktadır. Ayrıca ortakların sorumluluğu koydukları sermaye payı ile sınırlıdır ve kolaylıkla satılabilir veya devredilebilir. Dolayısıyla ortakların ayrılması ya da ölümü şirketin devamlılığını etkilememektedir. Sermaye şirketleri, küçük sermayelerin bir araya getirilerek büyük sermayeler oluşturulmasına olanak tanımaktadır. Sermaye şirketleri anonim şirket, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket olmak üzere üç çeşittir. Anonim şirket Sermayesi belli ve paylara bölünmüş, gerçek ve tüzel kişilerden oluşabilen ve her unvana sahip olan şirket, anonim şirket olarak tanımlanabilir. Anonim şirkette, her ortak koydukları sermaye oranında sorumludur. Anonim şirket sermayesi, hisse senedi adı verilen kıymetli evrak ile paylara bölünmektedir. Anonim şirket borçlarından dolayı sadece mal varlığı ile sorumludur. Şirketin mal varlığı bilançodaki aktifleridir. Anonim şirketlerin kurulması Sanayi ve Ticaret Bakanlığının iznine tabidir. Anonim şirkette, genel kurul, yönetim kurulu, denetçiler ve müdürler gibi organlar bulunur ve şirket bu organlar tarafından yönetilir. Anonim şirketler genellikle profesyonel kişiler tarafından yönetilirler. Anonim şirket, ani ve tedrici olmak üzere iki şekilde kurulabilir. Ani kuruluşta ortaklar, şirketin belirlenen sermayesinin hepsini taahhüt ederler. Tedrici kuruluşta ise, şirket sermayesinin en az %10 u ortaklar tarafından taahhüt edilerek geri kalan sermaye için halka müracaat edilmektedir.

5 Kapalı, halka açık, holdingler, yatırım şirketleri ve özel finans kurumları gibi anonim şirket çeşitleri bulunmaktadır. Anonim şirketler sayesinde çok sayıda küçük fonlar bir araya gelerek, büyük sermayeler oluşturulabilmektedir. Limited şirket Türk Ticaret Kanunu limited şirketi, iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurularak ortakların sorumluluğu sınırlı ve esas sermayesi belirli olan şirket olarak tanımlamaktadır. Limited şirketin ortak sayısı en az iki, en çok elli olarak belirlenmiştir. Her ortağın taahhüt ettiği sermaye miktarı kadar sorumluluğu vardır. Limited şirketin yönetimi ve temsili ortaklar tarafından gerçekleştirilir. Yapılan ortaklar genel kurulu ile yönetim ve temsil yetkilerinin kimlere verileceği kararlaştırılır. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket Bu tür şirket, ortakların bir kısmının sınırsız sorumlu, diğer kısmının ise sınırlı sorumlu olduğu şirket türüdür. Bu yapısı ile sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket, hem adi komandit şirkete hem de anonim şirkete benzemektedir. Kollektif şirket ortağı gibi sorumlu olan ortaklara komandite ortak, anonim şirket ortağı gibi sorumlu olan ortağa komanditer ortak adı verilir. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, sermayesi paylara bölündüğünden ve komanditer ortak payları kolaylıkla devredilebildiğinden anonim şirkete benzerler. Bu şirketin adi komandit şirketten farkı sermayesinin paylara bölünmüş olmasıdır. Kooperatifler Kooperatifler kanununda kooperatif, tüzel kişiliğe haiz olmak üzere ortakların belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçinmelerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp, korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileri ile özel idareler, belediyeler, köyler, cemiyetler ve dernekler tarafından kurulan değişik sermayeli teşekküller olarak tanımlanmaktadır. Tanımdan da anlaşılacağı gibi kooperatifler, diğer işletme türlerinden farklılık göstermektedir. Bu farklılık, kurulma amacından kaynaklanmaktadır. Şirketlerin temel amacı kar iken, kooperatiflerin temel amacı kooperatifi oluşturan bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak ve ekonomik çıkar sağlamaktır. Örneğin konut kooperatifinin temel amacı üyelerini ev sahibi yapmak, tüketim kooperatiflerinin ise tüketim mallarını ucuza almaktır. Gerçek ve tüzel kişiler kooperatif kurabilirler. Bir kooperatifin kurulabilmesi için en az 7 ortağın olması gerekmektedir. Kooperatiflerin İşletmelerden Farkları Kooperatif işletmelerini diğer işletmelerden ayıran ve kooperatiflere hakim olan birtakım ilkeler vardır. Bu ilkeler aşağıdaki gibi açıklanabilir (Aktepe,2004): 1- Demokratik Yönetim İlkesi: Her üyenin eşitliğine dayalı olması ve yönetimde hakkı olma yönetime katılma anlamına gelir. Kooperatiflerde demokratik yönetimin en belirgin özelliği

6 genel kurulda her üyenin söz hakkı ve oy hakkının bulunması, yıllık kazanç, işletme politikası gibi temel konuların bu kurulda incelenip, kararlaştırılmasıdır. Yönetim kurulu üyelerin seçtiği ayrıntılı kararları alan ve yürütme organı faaliyetini gösteren organdır. Yine kooperatif ortakları arasından seçilen ve oluşturulan denetim kurulu kooperatifi denetler. Demokratik yönetim ilkesinin en belirgin özelliği her üyenin genel kurulda bir oyunun bulunması ve örgütsel organlara seçilme hakkına sahip olmalarıdır. 2- Maliyetine Hizmet İlkesi: Kooperatifin işleyişini aksatmayacak ve devamını sağlayacak ölçüde az bir oranda kâr ele geçirilmesi kooperatifi öteki işletmelerden ayırt eden özelliktir. 3- Açık Üyelik: Hiç kimse ortak olmaya zorlanmaz, kooperatif isteyenin gerekli şartları yerine getirmesiyle üye olabildiği bir ortaklıktır. Üyelik yükümlülüklerini yerine getiren kooperatiften ayrılabilir. Yine istenen şartları daha sonra yitiren kişiler kooperatif ortaklığından çıkarılır. 4- Sermaye ve Sınırlı Faiz ve Üyelere Geri Ödeme İlkeleri: Bu ilkeye göre gelir gider farkı olan kârın bir kısmı yedek akçe olarak tutulur, bir kısmı ise üyelere paylaştırılır. Kooperatiflerde üyelere dağıtılacak olan sermaye payının gelirine faiz denir. Bu faiz kanunda sınırlı olarak belirtilmiştir. Üyelere geri ödeme ise, üyenin kooperatifle ilişkisinin hacmine göre gerçekleştirilir. 5- Irksal, Dinsel ve Siyasal Tarafsızlık İlkesi: Kooperatiflerde üyeler arasında bir birlik mevcuttur. Üyeler arasında herhangi bir ayrılık yapılmaz. Kooperatifin bağımsızlığı ve üyelerin ekonomik amacını gerçekleştirmesi bu ilkenin uygulanması ile gerçekleşir. Dernekler kural olarak işletme kurup işletmemektedir. Fakat Medeni Kanun, derneklere asıl amacı iktisadi olmayan işletmeler kurabilmesine olanak tanımaktadır. Kızılay ın maden suyu işletmesi bu duruma örnek oluşturmaktadır. Kızılay ın maden suyu işletmesinin asıl amacı faaliyetlerine kaynak sağlamaktır. Diğer işletmeler gibi kar sağlamak değildir. Üretim yapıları açısından işletmeler Üretim yapılarına göre işletmeler mal üreten ve hizmet üreten işletmeler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Mal üreten işletmeler: Çeşitli hammadde ve malzeme kullanarak, bunların şekil ve yapılarının değişmesi sonucu yeni ve fiziksel ürünler üreten işletmeler mal üreten işlemeler sınıfına girmektedir. Üretim, maden, tarım, enerji, inşaat işletmeleri bu tür işletmelere örnek verilebilir. Hizmet üreten işletmeler: Tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için fiziksel olarak her zaman görünmesi mümkün olmayan soyut unsurları üreten işletmelerdir. Hastanede doktorun hastayı tedavi etmesinde, bir gemi ile yolcuların taşınmasında, bir lokantada müşterilere servis yapılmasında hizmet üretilmektedir. Satış, bankacılık, sosyal hizmetler, danışmanlık hizmetleri üreten işletmeler hizmet işletmeleri olarak belirtilebilir. üyüklüğüne göre işletmeler İşletmelerin büyüklüğünün belirlenmesinde sayısal ve sayısal olmayan birçok kriter kullanılmaktadır. Bu nedenle işletmeleri büyüklüğüne göre sınıflamak güçleşmektedir.

7 İşletme büyüklüğünün belirlenmesinde satış hacmi, personel sayısı, makine parkı, arazi genişliği, ödenen ücretler, kullanılan enerji miktarı gibi sayısal kriterler ve işletmelerin yönetim şekilleri, örgüt yapısı, hukuki yapısı gibi sayısal olmayan kriterlerde kullanılmaktadır. Personel sayısı işletme büyüklüğünün belirlenmesinde en çok tercih edilen kriter olarak karşımıza çıkmaktadır. Büyüklükler açısından işletmeler küçük, orta ve büyük işletmeler olarak üç grupta incelenebilir. Küçük işletmeler Personel sayısı 1-50 olan işletmeler küçük işletme olarak belirtilebilir. Küçük işletmelerin avantaj ve dezavantajları aşağıdaki gibi belirtilebilir (Şimşek, 2002) Küçük işletmelerin avantajlı yönleri Ekonomik dalgalanmalardan az etkilenir Pazar koşullarındaki değişimlere kolayca uyum sağlar Yönetim sistemindeki basitlikten dolayı hızlı ve etkili karar alınabilir Tüketici isteklerindeki değişmelere kolayca cevap verebilir İç dayanışma oldukça yüksektir Sabit sermayeleri çok fazla olmadığı için teknolojideki değişmelerden çok fazla etkilenmezler Genellikle önceden belli müşteriler için üretimde bulundukları için ürettikleri mal ve hizmetlerin satılmaması riski yoktur Küçük işletmelerin dezavantajlı yönleri Sermayeleri yeterli olmadığı için optimum büyüklüğe ulaşmaları güçtür, dolayısıyla optimum büyüklüğün avantajlarından yararlanamazlar Kredi bulmakta güçlüklerle karşılaşırlar Ürettikleri mallara karşı talebin hızla yükseldiği dönemlerde tüketicilerin isteklerini zamanında karşılayamadıkları için müşterilerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler. Orta Büyüklükte İşletmeler Bu tür işletmeler genellikle aile şirketi olup, arası personel çalışan işletmelerdir. Orta işletmeler, fiyattan çok kaliteye önem vererek değişen tüketici istek ve ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışırlar. Böylece tüketicilerin özel ihtiyaçlarını karşılayacak küçük partide üretim gerçekleştirebilirler. Büyük İşletmeler Personel sayısı 200 kişinin üzerinde olan işletmeler büyük işletme olarak belirlenebilir. Bu işletmeler ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan, teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve Ar-Ge faaliyetlerinin yoğun olduğu işletmelerdir. Ayrıca yeni ürünler üreten işletmelerdir.

8 Büyük işletmelerin avantaj ve dezavantajları aşağıdaki gibi belirtilebilir (Şimşek, 2002) Büyük işletmelerin avantajlı yönleri Teknolojinin gerektirdiği işbölümü ve uzmanlaşma sayesinde yığın üretim yapabilmekte ve ölçek ekonomilerinin sağladığı bütün olanak ve kolaylıklardan yararlanmaktadırlar Bu işletmeler çağdaş işletme ve tekniklerine göre yönetilirler Sermayeleri yeterli olduğu için bu işletmeler optimum büyüklükte kurulmakta ve bu sayede düşük maliyetle çalışabilmektedirler Pazarların geniş ve tüketici taleplerinin yüksek olduğu dönemlerde büyük çapta üretim ve satış yaparak yüksek karlar sağlayabilirler Hisse senedi ihraç etmek veya tahvil çıkarmak suretiyle her zaman piyasadan geniş çapta borç para bulma olanağına sahiptirler. Büyük işletmelerin dezavantajlı yönleri Zamanla değişen tüketici talep, zevk ve eğilimlerini karşılamak için üretim yöntemlerini, plan ve programlarını ayarlamada güçlük çekebilirler Talepte ciddi bir azalma meydana geldiği zaman sabit masraflarını karşılamada önemli sıkıntılarla karşılaşabilirler Aşırı büyüklükten kaynaklanan koordinasyon güçlüğü ile çeşitli bürokratik sorunlarla karşı karşıya kalabilirler Büyük işletmelerin ekonomi ve toplum açısından en önemli sakıncalardan biri kaynak israfına neden olan tekelleşme eğilimlerinin yüksekliğidir Aşırı büyüklüğün etkisiyle bu işletmelerde yönetim ve diğer kurumlar kısa sürede yozlaşabilir. Teknik özelliklerine göre işletmeler Bu tür sınıflandırma işletmenin kullandığı üretim faktörlerinin kullanım yoğunluğuna göre yapılmaktadır. Bu sınıflandırmaya göre işletmeler emek yoğun işletmeler ve sermaye yoğun işletmeler olmak üzere iki grupta incelenebilir. A. Emek yoğun işletmeler Emek yoğun işletmelerde, emek başka bir deyişle iş gücü üretim faktörleri içerisinde önemli bir paya sahiptir. Burada üretim maliyetlerinin büyük bir bölümünü iş gücü maliyetleri oluşturmaktadır. Tekstil sektörü, emek yoğun işletmeler için iyi bir örnek olarak karşımıza çıkmaktadır. B. Sermaye yoğun işletmeler

9 Bu tür işletmelerde teknoloji oldukça yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu tür işletmelerin kurulması için yüksek miktarda sabit sermaye gerekmektedir. Sermaye yoğun işletmelerde faiz ve amortisman giderleri maliyet kalemleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bilgisayar üreten işletmeler, petro-kimya tesisleri bu tür işletmelere örnek gösterilebilir. Ekonomik çıkarların korunması açısından işletmeler Yoğun rekabet ortamında işletmeler, karlarını artırmak ve ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla çeşitli şekillerde birleşmektedirler. Tam rekabetin olduğu bir ekonomide fazla kar sağlamak mümkün olmadığı için şirketler birleşerek eksik rekabet ortamı yaratmaya çalışmaktadırlar. Böylece işletmelerin kendi ekonomik çıkarlarının korunacağı bir ortam meydana gelmektedir. Bu birleşme çeşitlerine bazı ülkeler kısıtlama getirirken, bazı ülkelerde teşvik etmektedir. Aynı işi yapanların bir araya gelerek birleşmesine yatay birleşme, aynı üretimin farklı konularında bir araya gelerek yapılan birleşme dikey birleşme denir. İşletmelerin ekonomik çıkarların korunması amacıyla yaptıkları birleşmeler temel olarak ekonomik ve hukuki bağımsızlıklarını koruyarak ve ekonomik ve hukuki bağımsızlıklarını yitirerek yaptıkları birleşmeler olmak üzere iki grupta incelenebilir. Ekonomik ve hukuki bağımsızlıklar korunarak yapılan birleşmeler Bu tür birleşme türlerinde işletmeler tüzel kişiliklerini yitirmezler. Karteller: Aynı iş kolunda faaliyet gösteren iki veya daha fazla işletmenin hukuki bağımsızlıklarını kaybetmeden ortak çıkarlarını korumak amacıyla yaptıkları işbirliğine kartel adı verilir. Burada işletmelerin aralarındaki rekabeti kaldırıp bir grup oluşturarak tekel konumuna geçmeleri amaçlanmaktadır. Karteller gizli ya da açık anlaşmalar ile gerçekleştirilebilir. Birçok ülkede karteller yasa ile kısıtlandığından gizli yapıldığı görülmektedir. Kartelin etkili olabilmesi için birleşen işletmelerin oluşturduğu kartel, birleşme sonrası söz konusu piyasanın önemli bir bölümünü ele geçirmiş olması gerekmektedir. Böylece kartel dışında kalan diğer işletmelerin rekabet gücü kalmayacaktır. Karteller hem ulusal hem de uluslararası düzeyde gerçekleştirilebilir. Kartellerde işletme sermayeleri tamamen birleştirilmez. Yalnızca belirlenen amaç ve faaliyet için sermaye güçleri birleştirilir. Kartellerin, fiyat karteli, satış karteli, üretimi kısıtlama karteli gibi çeşitleri vardır. Fiyat kartelinde birleşen işletmeler aralarında bir fiyat belirleyerek ki bu fiyat kartel dışındaki işletmelerin fiyatından düşüktür, diğer işletmelerin piyasadan çekilmesini sağlarlar. Satış kartelinde, kartel üyelesi işletmeler bağımsız olarak mallarını satamazlar. Merkezi bir satış sistemi kurarak satış gerçekleştirilir. Üretimi kısıtlama karteli, fiyatın düşmesini engellemek için üretime belli bir kota konarak bu kotanın üzerinde üretim yapılmaz.

10 Holding: Güçlü bir şirketin diğer şirketlere ait hisse senetlerine sahip olduğu ve diğer şirketi finansal açıdan kontrol altına aldığı birleşme türüdür. Başka bir deyişle holding, bir veya birden fazla şirketin pay senetlerini elinde bulunduran ve onları denetleyen şirkettir. Bu sistemde denetlenen şirketlere yavru şirket, pay senetlerini elinde bulunduran şirkete de ana şirket adı verilir. Yavru şirketlerin hukuki ve ekonomik bağımsızlıkları korunsa bile gerçekte yönetim ve denetim ana şirketin başka bir deyişle holdingin elindedir. Konsern: Bu tür birleşme iki ya da daha fazla işletmenin finansal ya da teknik yönden daha güçlü olabilmek için hukuki bağımsızlıklarını kaybetmeden fakat ekonomik bağımsızlıklarını kaybettikleri birleşme türüdür. Konsernler genellikle üretim, pazarlama, satın alma, araştırma geliştirme gibi konularda işbirliği yapmak amacıyla kurulmaktadır. Konsern şeklinde birleşme yapı itibariyle kartele benzemektedir. Fakat konsern de daha az işletme daha yakın ilişkiler kurarak birleşirler. Ayrıca kartelde ekonomik bağımsızlık kaybolmamaktadır. Konsernlerde temel amaç, maliyeti düşürerek arlılığı artırmaktır. Konsorsiyum: İki veya daha fazla işletmenin zaman ve kapsam olarak sınırlandırılmış ve büyük sermaye gerektiren faaliyetler için bir araya gelerek birleşmeleridir. Burada temel amaç, işletmelerin teknik ve finans imkânlarını birleştirerek büyük projeleri gerçekleştirmektir. Konsorsiyumda işletmeler, köprü, baraj, liman, demiryolu gibi büyük miktarda sermaye gerektiren işler için kurulurlar. Bu işbirliği söz konusu projenin bitmesi ile son bulmaktadır. Centilmenlik anlaşmaları: Centilmenlik anlaşmaları, pazar payını bölüşme, hammadde kaynaklarını paylaşma, fiyat beraberliği sağlama gibi amaçlarla iki veya daha fazla işletme tarafından yapılan anlaşmalardır. Bu anlaşma türü tarafların karşılıklı sözlerine dayanır ve taraflardan birinin sözünde durmaması durumunda herhangi bir ceza uygulanmamaktadır. Ekonomik ve hukuki bağımsızlıklar yitirilerek yapılan birleşmeler Bu tür birleşmeler işletmelerin ekonomik ve hukuki bağımsızlıkları tamamen ortadan kalkarak gerçeklemektedir. Tröst: İki veya daha fazla işletmenin ekonomik çıkarlar elde etmek amacıyla hukuki bağımsızlıklarını yitirerek, sermaye ve yönetimlerini birleştirmek suretiyle oluşturdukları birleşme çeşididir. Bunun sonucu olarak da tüzel kişiliklerini kaybederler. Tröstte işletmeler tek bir yönetim çatısı altında toplanırlar. Bu tür birleşmeler işletmelerin ekonomik ve hukuki bağımsızlıkları tamamen ortadan kalkarak gerçeklemektedir. Tröstler amaçları ve yapısı açısından kartellere benzerler. Fakat kartelden farkı ekonomik ve hukuki bağımsızlıkların yitirilmesidir. Dolayısıyla tröstler, kartellere göre süreklilik göstermektedirler. Tröstün olduğu bir pazarda, birleşen işletmeler pazarın önemli bir bölümünü ele geçirerek tekel durumuna gelmektedirler. Bu da pazarda rekabeti kısıtlayan bir durum oluşturmaktadır. Bu nedenle ülkemizde olduğu gibi birçok ülkede tröstleri engelleyen yasalar oluşturulmaktadır. Tam birleşme (Merger): Genellikle büyük ve güçlü işletmenin küçük işletmeyi satın alması şeklinde gerçekleşerek tek işletme haline gelinen birleşme türüdür. Uygulamada küçük şirketlerin birleşerek büyük şirketler haline geldiği de görülmektedir. Şirket evliliği olarak da adlandırılan tam birleşmede, işletmeler finansal ve teknolojik açıdan daha güçlü hale gelmektedirler.

11 İşletmelerin Amaçları İşletme amaçları işletmeden işletmeye farklılık gösterebileceği gibi işletmelerin tek bir amacı da yoktur. Genel işletme amaçları hemen hemen tüm işletmeler için geçerli olan ve uzun vadede var olabilmeleri için belirlemeleri gereken unsurlar olmakla beraber, özel amaçlar işletmelerin türü, ortakları, faaliyet alanı gibi unsurlara göre değişebilmektedir. Genellikle kabul edilen temel işletme amaçları şöyle sıralanabilir: (Mucuk, 2005) Kar sağlama Satış geliri sağlama Sosyal sorumluluk Varlığını sürdürme ve büyüme İşletmelerin genel amaçları uzun dönemde kar sağlamak, sosyal sorumluluk ve varlığını sürdürmek ve büyümek olarak belirtilebilir. Bu amaçların öncelik sırası işletmeden işletmeye farklılık gösterse de tek bir amaca odaklanmak işletmelerin ayakta kalmaları için yeterli olmayacaktır. Örneğin birçok özel işletme için kar sağlamak amacı, sosyal sorumluluktan önce gelmesine rağmen kamu işletmelerinin birçoğunda sosyal sorumluluk ön plandadır. Genel amaçlar işletmelerin var olma nedenleridir. (Tatar, 1992) Genel amaçlar içerisinde kar ile sosyal sorumluluk amacı arasında dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. İşletmeler ilişkide bulunduğu çevresine karşı sosyal sorumluluklarını yerine getirdiği sürece ancak uzun dönemde kar elde edebileceklerinin farkında olmalıdırlar. Bu nedenle kar ile sosyal sorumluluk amacı arasında doğru bir denge kurulmalıdır. Örneğin sosyal sorumluluk yerine getirilmesi uğruna kardan bir noktaya kadar vazgeçilebilir. Kısa dönemde aşırı kar elde etmek için amacıyla sosyal sorumluluktan ödün verilmesi işletmenin uzun dönemde varlığını tehlikeye düşürecektir. Kar sağlamak Kar sağlamak, işletmelerin en önemli ve en temel amacıdır. Zira bir işletmenin kurulmasını ve üretimde bulunmasını güdüleyen faktör kazanç elde etmedir. Dolayısıyla kar elde etme beklentisi işletmelerin işleyişinde her zaman ön planda olmaktadır. Fakat kar, işletmenin sürekliliğinin sağlanabilmesi için uzun dönemde elde edilmesi gereken bir olgudur. Aksi takdirde işletme faaliyetlerini yürütemeyecektir. Kar, genel olarak belli bir faaliyet döneminde toplam gelirler ile toplam giderler arasındaki fark olarak tanımlanabilir. İşletmelerde karın, denetleme, performans değerleme, vergi ödeme, verimlilik, ortaklara kar dağıtma, çalışanları motive etme gibi faaliyetlerde kullanıldığı görülmektedir. Satış Geliri Sağlama Satış gelirlerinin maksimizasyonu amacı zaman zaman bazı işletmeler için kar sağlama amacının yerini alabilmektedir. (Mucuk, 2005). Özellikle çok sayıda işletmenin pazara hakim olduğu oligopol piyasalarda kar maksimizasyonu yerine satış gelirlerinin maksimizasyonu bir

12 amaç olarak tercih edilebilmektedir. Bazı üst düzey yöneticiler işletme ve kendileri için performans ölçüsü olarak satışların artmasını kardan daha ön planda tutmaktadır. Sosyal sorumluluk İşletmelerin tek amacının kar olması doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü işletmelerin doğrudan veya dolaylı olarak ilişkide bulunduğu birçok kişi ve kuruluş vardır. İşletmeler tüm bu kişi ve kuruluşlara karşı sorumluluklarını yerine getirmelidir. Bunların başında müşterileri gelmektedir. Müşteriler, işletmenin ürettiği mal ve hizmetleri satın alarak işletmenin yaşamasını sağlarlar. Bu nedenle işletme, müşterilerin istediği mal ve hizmetleri, istedikleri kalitede üretmek zorundadır. Ayrıca işletmelerin, devlete karşı vergi sorumluluğu, ülkesine karşı istihdam ve katma değer sorumluluğu, ortaklarına karşı kar dağıtımı ve işletme değerini artırma sorumluluğu, çalışanlarına karşı iyi koşullar ve ücret sorumluluğu, çevresine karşı kirletmeme sorumluluğu, rakiplerine karşı haksız rekabet yaratmamak gibi çeşitli sorumlulukları vardır. Varlığını sürdürmek ve büyümek İşletme, uzun dönemde kar ve sosyal sorumluluk amaçlarını uyumlu bir şekilde yerine getirerek denge kurması sonucu varlığını sürdürerek büyüme imkânına kavuşacaktır. Ayrıca işletmelerin içerisinde bulunduğu çevre sürekli gelişmektedir. Meydana gelen bu değişikliklere çabuk cevap veremediği sürece işletme varlığını sürdüremeyecek ve büyüyemeyecektir. Örneğin müşterin istek ve ihtiyaçları sürekli değişmektedir. İşletme müşterilerini sürekli izlemeli ve bu ihtiyaçları karşılamalıdır. Aynı şekilde rakiplerini de izleyerek rekabet çevresinde meydana gelen değişiklikleri zamanında fark ederek önlem almalıdır. Ayrıca teknolojik gelişmelerde işletmelerin de varlığını sürdürmek ve büyümek için izlenmelidir.

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İşletmeleri gruplandırırken genellikle 6 farklı ölçüt kullanılmaktadır. Bu ölçütler aşağıdaki şekilde sıralanabilir: 1. Üretilen mal ve hizmet çeşidine

Detaylı

10/7/13 BÖLÜM II İŞLETMENİN AMAÇLARI EKONOMİ İÇİNDEKİ YERİ VE SINIFLANDIRILMASI

10/7/13 BÖLÜM II İŞLETMENİN AMAÇLARI EKONOMİ İÇİNDEKİ YERİ VE SINIFLANDIRILMASI BÖLÜM II İŞLETMENİN AMAÇLARI EKONOMİ İÇİNDEKİ YERİ VE SINIFLANDIRILMASI Ogr. Gor. Yunus Ozsu İŞLETMENİN AMAÇLARI Genel Amaçları Uzun dönemde kar elde etmek, Topluma hizmet etmek yoluyla sosyal sorumluluk

Detaylı

İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır?

İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır? İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır? KONUYA BAŞLARKEN Yaşadığınız çevredeki işletmeleri dikkate alarak hukuki bakımından sınıflandırmaya çalışınız. İşletmelerin genellikle ortaklık şeklinde

Detaylı

İŞLETME YÖNETİMİ. İşletmeler hukuki(türel) biçimlerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılarak inceleme konusu yapılmaktadır.

İŞLETME YÖNETİMİ. İşletmeler hukuki(türel) biçimlerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılarak inceleme konusu yapılmaktadır. BÖLÜM 2 2.5.1.6 Hukuki (Türel) Yapılarına Göre İşletmeler İşletmeler hukuki(türel) biçimlerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılarak inceleme konusu yapılmaktadır. a. Tek Kişi İşletmeleri b. Şirketler

Detaylı

- İşletmelerin Sınıflandırılması - Şirket Türleri - Kurumsallaşma

- İşletmelerin Sınıflandırılması - Şirket Türleri - Kurumsallaşma - İşletmelerin Sınıflandırılması - Şirket Türleri - Kurumsallaşma İşletmeleri genellikle değişik açılardan sınıflandırmak ve inceleme konusu yapmak mümkündür. Böyle bir sınıflandırmada işletmeler: -Tüketici

Detaylı

HUKUKİ AÇIDAN İŞLETME ÇEŞİTLERİ. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

HUKUKİ AÇIDAN İŞLETME ÇEŞİTLERİ. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT HUKUKİ AÇIDAN İŞLETME ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT EKONOMİK BİR BİRİM OLARAK İŞLETME Her ülkede işletmelerin türlü yönlerden bağlı olacakları hususlar çeşitli kanunlarla düzenlenmiştir. Ülkemizde;

Detaylı

İşletme Biliminin Temel İlkeleri

İşletme Biliminin Temel İlkeleri İşletme Biliminin Temel İlkeleri Bölüm 3:İşletmelerin Sınıflandırılması 1. İşletmelerin Ekonomik Fonksiyonları Bakımından Sınıflandırılması 1.Mal Üreten İşletmeler: Bu işletmeler insanların ihtiyaçlarını

Detaylı

ŞİRKETLER MUHASEBESİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

ŞİRKETLER MUHASEBESİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ ŞİRKETLER MUHASEBESİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ Şirketlerde kuruluş işlemleri, kar ve zararın dağıtılması sermaye değişiklikleri, tasfiye, iki şirketin birleştirilmesi işlemlerinin muhasebeleştirilmesi işlemlerine

Detaylı

İŞLETME TÜRLERİ. Ekonomik Yapı Sınıflandırmaları. Faaliyet Konularına Göre Sınıflandırma. Sermaye Mülkiyetleri Açısından Sınıflandırma

İŞLETME TÜRLERİ. Ekonomik Yapı Sınıflandırmaları. Faaliyet Konularına Göre Sınıflandırma. Sermaye Mülkiyetleri Açısından Sınıflandırma 1 İŞLETME TÜRLERİ Ekonomik Yapı Sınıflandırmaları Faaliyet Konularına Göre Sınıflandırma Sermaye Mülkiyetleri Açısından Sınıflandırma Hukuki Şekilleri Bakımından Sınıflandırma 2 Ekonomik Yapı Sınıflandırmaları

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ŞİRKETLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ŞİRKETLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ŞİRKETLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER 1. ŞİRKET KAVRAMI... 3 2. ŞİRKETLERİN UNSURLARI... 3 3. ŞİRKETLERİN SINIFLANDIRILMASI... 4 3.1. Adi Şirketler... 5 3.2. Ticaret Şirketleri...

Detaylı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: Mevduatın Vade ve Türleri ile Katılma Hesaplarının Vadeleri Hakkında Tebliğ (Sıra No: 2002/1) (29 Mart 2002 tarih ve 24710 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır)

Detaylı

İşletmelerin Büyüme Şekilleri

İşletmelerin Büyüme Şekilleri Yrd.Doç.Dr. Gaye Açıkdilli Yrd.Doç.Dr. Erdem Kırkbeşoğlu İŞLETMELERİN BÜYÜMESİ İşletmelerin Büyüme Nedenleri Optimum büyüklüğe ulaşma Piyasalarda etkinliği arttırarak kar elde etme olanaklarını arttırma

Detaylı

Bölüm 13.Tarımsal Kooperatifçilik

Bölüm 13.Tarımsal Kooperatifçilik Bölüm 13.Tarımsal Kooperatifçilik Kooperatifçiliğin Tanımı ve Kapsamı Kooperatif ve Diğer Kuruluşlar Kooperatifçilik İlkeleri Türkiye de Kooperatifler Tarım Kooperatiflerinin Yararları Kooperatif sözcüğünün

Detaylı

Türkiye deki başlıca şirket türlerinin temel özellikleri aşağıdaki gösterilmektedir.

Türkiye deki başlıca şirket türlerinin temel özellikleri aşağıdaki gösterilmektedir. YABANCI SERMAYELİ ŞİRKET KURULUŞU Türkiye deki yabancı sermaye mevzuatının temelinde, ayrım gözetmeme ve eşit muamele ilkeleri yatar. Yabancı yatırımcılar yerli bir şirketle aynı konuma sahiptirler. Yabancı

Detaylı

İŞLETMELERİN HUKUKSAL YAPISI

İŞLETMELERİN HUKUKSAL YAPISI İŞLETMELERİN HUKUKSAL YAPISI I. ÖZEL İŞLETMELERİN HUKUKSAL BİÇİMLERİ Özel işletmelerin hukuksal biçimlerinin neler olabileceği Türk Ticaret Kanununda gösterilmiştir. Bu kanuna göre işletmelerin hukuksal

Detaylı

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek Üretim yapmak

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek Üretim yapmak GENEL MUHASEBE İŞLETME KAVRAMI Toplumun gereksinimlerini sağlayan mal ve hizmetleri üreten ekonomik birimlere işletme denir. İşletme, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri üretmek ve pazarlamak, böylece var

Detaylı

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek (bilinçli/sistemli) Üretim yapmak

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek (bilinçli/sistemli) Üretim yapmak GENEL MUHASEBE İŞLETME KAVRAMI Toplumun gereksinimlerini sağlayan mal ve hizmetleri üreten ekonomik birimlere işletme denir. İşletme, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri üretmek ve pazarlamak, böylece var

Detaylı

SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI

SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI İŞLETME FİNANSMANI Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI 2 Sermaye Piyasası Araçları

Detaylı

ŞİRKET TÜRLERİ. Almanya da söz konusu şirket türleri şunlardır: ADİ (KOLLEKTİF) ŞİRKET -GbR- KOLLEKTİF ORTAKLIK ŞİRKETİ -ohg- ŞAHIS ŞİRKETLERİ

ŞİRKET TÜRLERİ. Almanya da söz konusu şirket türleri şunlardır: ADİ (KOLLEKTİF) ŞİRKET -GbR- KOLLEKTİF ORTAKLIK ŞİRKETİ -ohg- ŞAHIS ŞİRKETLERİ ŞİRKET TÜRLERİ Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ve siyasi yakınlık birçok Türk şirketi için Almanya piyasasının çekici hale gelmesine neden olmuştur. Türk yatırımcılar Almanya da yeni bir şirket

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 11.Bölüm Tarımsal Kooperatifçilik Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından Faydalanılmıştır.

Detaylı

Yurt içi ve Yurt dışı müteahhit şirketleri muhasebesi ve raporlama, bütçeleme sistemlerinin kurulması,

Yurt içi ve Yurt dışı müteahhit şirketleri muhasebesi ve raporlama, bütçeleme sistemlerinin kurulması, İNŞAAT MUHASEBESİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ Sırf size hizmet için Yurt içi ve Yurt dışı müteahhit şirketleri muhasebesi ve raporlama, bütçeleme sistemlerinin kurulması, İnşaat Proje Şirketleri muhasebesi

Detaylı

3. Bölüm. İşletmelerin Hukuki Yapıları

3. Bölüm. İşletmelerin Hukuki Yapıları 3. Bölüm İşletmelerin Hukuki Yapıları Türk Hukuk Sisteminde işletmelerin yapısını düzenleyen temel kanun Türk Ticaret Kanunu'dur. 3.1. Özel İşletmelerin Hukuki Yapıları Ticari işletme, esnaf işletmesi

Detaylı

Su Ürünleri Kooperatiflerinin. Kooperatifçilik İlkeleri Açısından Analizi

Su Ürünleri Kooperatiflerinin. Kooperatifçilik İlkeleri Açısından Analizi Su Ürünleri Kooperatiflerinin Kooperatifçilik İlkeleri Açısından Analizi Vahdet ÜNAL 1 Huriye GÖNCÜOĞLU 1 * Bülent MİRAN 2 11 Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü,

Detaylı

1. -Ortaklık Paylarının ve Ortaklık Haklarının İncelenmesi-49 2. -Birleşmenin, Bölünmenin ve Tür Değiştirmenin İptali ve Eksikliklerin Sonuçları-49

1. -Ortaklık Paylarının ve Ortaklık Haklarının İncelenmesi-49 2. -Birleşmenin, Bölünmenin ve Tür Değiştirmenin İptali ve Eksikliklerin Sonuçları-49 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR VEBAŞLANGIÇ HÜKÜMLERİ I. -YENİ TİCARET KANUNU İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR-3 II. -YENİ TİCARET KANUNU NUN YÜRÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR-7 III. -YENİ TİCARET KANUNU NUN

Detaylı

Bir ticaret unvanına "Türk", "Türkiye", "Cumhuriyet" ve "Milli" kelimeleri yalın, sade ve eksiz olarak; Bakanlar Kurulu kararıyla konulabilir.

Bir ticaret unvanına Türk, Türkiye, Cumhuriyet ve Milli kelimeleri yalın, sade ve eksiz olarak; Bakanlar Kurulu kararıyla konulabilir. LİMİTED ŞİRKETLER Tanımı Bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulur; esas sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur. Amaçları

Detaylı

SERMAYE PİYASASI HUKUKU

SERMAYE PİYASASI HUKUKU SERMAYE PİYASASI HUKUKU KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- SERMAYE PİYASASI HUKUKU VE SERMAYE PİYASASININ İŞLEYİŞİ... 4 2. ÜNİTE- SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI...

Detaylı

İşletmenin Fonksiyonları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu. Finansman Kavramı. Finansman Kavramı. Finansman İnsan Kaynakları.

İşletmenin Fonksiyonları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu. Finansman Kavramı. Finansman Kavramı. Finansman İnsan Kaynakları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu Yrd. Doç.. Dr. M. Volkan TÜRKERT Üretim İşletmenin Fonksiyonları Pazarlama Yönetim Lojistik Finansman İnsan Kaynakları Halkla İlişkiler Muhasebe Ar-Ge 1 2

Detaylı

RESMİ İSTATİSTİKLER KAPSAMINDA TOBB TARAFINDAN YAYINLANAN KURULAN / KAPANAN ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ METODOLOJİSİ

RESMİ İSTATİSTİKLER KAPSAMINDA TOBB TARAFINDAN YAYINLANAN KURULAN / KAPANAN ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ METODOLOJİSİ RESMİ İSTATİSTİKLER KAPSAMINDA TOBB TARAFINDAN YAYINLANAN KURULAN / KAPANAN ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ METODOLOJİSİ 1. GÖREVİN DAYANAĞI 31/03/2009 tarihinde yapılan IV. İstatistik Konseyi 2009 Toplantısında

Detaylı

İŞLETMELERİN BİRLEŞMESİ ENTERPRISES UNION

İŞLETMELERİN BİRLEŞMESİ ENTERPRISES UNION İŞLETMELERİN BİRLEŞMESİ ENTERPRISES UNION İŞLETMELERİN BİRLEŞMESİ Kurumsal olarak serbest (tam) rekabet koşullarında çalışan işletmeler, aşırı kârlar yerine belirli sınırlar içinde kalan normal kârlar

Detaylı

ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 2. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin Zengin

ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 2. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin Zengin ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 2. Hafta Doç. Dr. Hayrettin Zengin Bölüm sonunda aşağıdaki konularda bilgi sahibi olmanız amaçlanmaktadır; 1.İşletmenin genel ve özel amaçlarının neler olduğu 2.İşletmelerin

Detaylı

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi İşletmelerin Genel Hedefleri Finansal Hedefler: Kârlılık ve yeni kârlı yatırımlar Pazarlama hedefleri Var olma hedefi: Ticari hayatı sürdürmek Sosyal sorumluluk ve topluma hizmet İşletmelerin Özel Hedefleri

Detaylı

KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK

KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ Finansman, işletmelerin temel işlevlerini yerine getirirken yararlanacakları

Detaylı

Ünite 3. İşletme Çeşitleri. İşletme Yönetimi Önlisans Programı GENEL İŞLETME. Öğr. Gör. Musa KARABACAK

Ünite 3. İşletme Çeşitleri. İşletme Yönetimi Önlisans Programı GENEL İŞLETME. Öğr. Gör. Musa KARABACAK İşletme Çeşitleri Ünite 3 İşletme Yönetimi Önlisans Programı GENEL İŞLETME Öğr. Gör. Musa KARABACAK 1 Ünite 3 İŞLETME ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Musa KARABACAK İçindekiler 3.1. İŞLETMELERIN SINIFLANDIRILMASI...

Detaylı

1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden

1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden 1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden A) Şirket sözleşmesi hükümleri B) Ticari örf ve adet hukuku kuralları C) Tamamlayıcı ve yorumlayıcı hükümler D) Emredici

Detaylı

Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 3 38

Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 3 38 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 3 38 I. Finansman Nedir?, 6 Finansal Yönetim, 7; Yatırımlar, 9; Finansal Pazarlar, 10; Finansal Kurumlar, 13; Finansal Araçlar

Detaylı

Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar

Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar Yatırım (Sermaye Bütçelemesi) ve Finanslama Kararları Şirket Nedir? Finansal Yönetici Kimdir? Şirketin Amaçları Finansal piyasalar ve kurumların

Detaylı

Genelde sportif faaliyetlerin özelde ise futbolun endüstriyel bir süreç içine girmesiyle birlikte, futbol kulüplerinin hızla şirketleşmeye

Genelde sportif faaliyetlerin özelde ise futbolun endüstriyel bir süreç içine girmesiyle birlikte, futbol kulüplerinin hızla şirketleşmeye 8.Ders Genelde sportif faaliyetlerin özelde ise futbolun endüstriyel bir süreç içine girmesiyle birlikte, futbol kulüplerinin hızla şirketleşmeye başladıkları görülmektedir. Aslında bu gelişme, sporun

Detaylı

İşletme Finansmanı İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM İşletme Finansmanına Giriş 1 28

İşletme Finansmanı İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM İşletme Finansmanına Giriş 1 28 İşletme Finansmanı ix İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İşletme Finansmanına Giriş 1 28 I. Finans, Finansman ve Finansal Yönetim Nedir? 5 Finansal Hizmetler, 6; Finansal Yönetim, 6; Finansal Yönetimin Öğrenilmesi,

Detaylı

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar 1. Belli miktarda bir mal veya kıymetin ve bunların karşılığı olan paranın işlemin ardından el değiştirmesini sağlayan piyasalara ne ad verilir? A) Swap B) Talep piyasası C) Spot piyasa D) Vadeli piyasa

Detaylı

ŞİRKETLER TOPLULUĞUNDA HÂKİM VE BAĞLI ŞİRKETLERİN KONTROL ÖLÇÜTÜ

ŞİRKETLER TOPLULUĞUNDA HÂKİM VE BAĞLI ŞİRKETLERİN KONTROL ÖLÇÜTÜ ŞİRKETLER TOPLULUĞUNDA HÂKİM VE BAĞLI ŞİRKETLERİN KONTROL ÖLÇÜTÜ Ufuk ÜNLÜ 43 * ÖZ Güncel ve kanuni tabiriyle şirketler topluluğu olarak adlandırılan holdinglerin, ticari alandaki sayıları gün geçtikçe

Detaylı

infisah sebeplerinden biri değildir?

infisah sebeplerinden biri değildir? www.aktifonline.net 1) Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketlerin infisah sebeplerinden biri değildir? A) Şirketin süresinin sona ermiş olması B) İşletme konusunun elde edilmiş olması C) İşletme konusunun

Detaylı

ŞİRKETLER MUHASEBESİ

ŞİRKETLER MUHASEBESİ Editörler Doç. Dr. İhsan Yıldıztekin & Yrd.Doç.Dr.Şefika Demirkan ŞİRKETLER MUHASEBESİ Yazarlar Anıl İlkem Özcan Atakan Büyükbostancı Doğan Demirci Ebru Aslantaş Hande Özolgun İsmail Kılıç Mehmet Ünal

Detaylı

1. İŞLETMELERDE KAYNAK BULMANIN ÖNEM NEMİ VE KAYNAK SAĞLAMA SİSTEM STEMİ OLARAK FİNANSMAN 1.1. İşletmelerde Kaynak Bulmanın Önemi ve Likidite Kavramı Bütün işletmeler amaçlarını gerçekleştirmek için temel

Detaylı

BÖLÜM: 2 İŞLETMENİN TANITIMI VE TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM: 2 İŞLETMENİN TANITIMI VE TEMEL KAVRAMLAR DERS : GENEL İŞLETME BÖLÜM: 2 İŞLETMENİN TANITIMI VE TEMEL KAVRAMLAR İŞLETMENİN TANIMI İşletme; farklı anlamlarda kullanılabilmektedir. Bunlar; Bir aracı, makineyi, dükkanı veya iş yerini vb. çalıştırma.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX TABLOLAR... XV KISALTMALAR LİSTESİ... XVII

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX TABLOLAR... XV KISALTMALAR LİSTESİ... XVII İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX TABLOLAR... XV KISALTMALAR LİSTESİ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM TÜRK TİCARET HUKUKUNA GÖRE TİCARET ŞİRKETLERİ I. TİCARİ İŞLETME... 3 A. Ticari İşletme Tanımı ve Unsurları...

Detaylı

2011 BS 3200-1. Vergi Usul Kanunu'na göre "ticari mallar" hangi değerleme ölçüsü i le değerlenir? MUHSEBE UYGULMLRI 4. işletmenin "C" malı ile ilgili dönemiçi ve dönemsonu bilgileri aşağıdaki gibidir:

Detaylı

FAALİYET RAPORU 01.01.2011-31.03.2011

FAALİYET RAPORU 01.01.2011-31.03.2011 Sayfa No: 1 FAALİYET RAPORU 01.01.2011-31.03.2011 Sayfa No: 2 I. GİRİŞ 1. Raporun Dönemi: 01/01/2011 31/032011 2. Ortaklığın Ünvanı: Euro Portföy Yönetimi A.Ş. 3. Euro Portföy ve Tarihsel Gelişimi: Euro

Detaylı

* * * İŞLETME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR * * * ÜNİTE 1

* * * İŞLETME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR * * * ÜNİTE 1 Hazırlayan : Hasan YÜKSEL İş Sağlığı ve Güvenliği 1. Sınıf 1. Dönem * * * İŞLETME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR * * * ÜNİTE 1 1. Aşağıdaki kavramlardan hangisi, kişilerin sahip oldukları para ile mal ve hizmetlerden

Detaylı

2011 YS 3200-1. Bir işletmeye ait bazı bilgiler aşağıdaki gibidir: -Kasa Borç senetleri lacak senetleri 1000 TL TL 2.500 TL MUHSEBE UYGULMLRI -Ticari Mallar -Demirbaşlar -Banka kredileri 9.000 TL 2.000

Detaylı

ÇALIK ENERJİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKET VE BAĞLI ORTAKLIKLARI 01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİ YILLIK FAALİYET RAPORU

ÇALIK ENERJİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKET VE BAĞLI ORTAKLIKLARI 01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİ YILLIK FAALİYET RAPORU ÇALIK ENERJİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKET VE BAĞLI ORTAKLIKLARI 01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİ YILLIK FAALİYET RAPORU 1. Şirket Hakkında Genel Bilgiler İş bu rapor ÇALIK ENERJİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM

Detaylı

FATİH YEGİN Vergi Müfettişi. TTK ve Vergi Kanunları Açısından SERMAYE ŞİRKETLERİNDE BİRLEŞME, BÖLÜNME İŞLEMLERİ VE UYGULAMALI ÖRNEKLER

FATİH YEGİN Vergi Müfettişi. TTK ve Vergi Kanunları Açısından SERMAYE ŞİRKETLERİNDE BİRLEŞME, BÖLÜNME İŞLEMLERİ VE UYGULAMALI ÖRNEKLER FATİH YEGİN Vergi Müfettişi TTK ve Vergi Kanunları Açısından SERMAYE ŞİRKETLERİNDE BİRLEŞME, BÖLÜNME İŞLEMLERİ VE UYGULAMALI ÖRNEKLER İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX TABLOLAR VE ŞEKİLLER... XVII

Detaylı

MÜTEŞEBBİSLER HANGİ ŞİRKET TÜRÜNÜ VE TİCARİ FAALİYETLERİNDE HANGİ KONULARI TERCİH EDİYOR

MÜTEŞEBBİSLER HANGİ ŞİRKET TÜRÜNÜ VE TİCARİ FAALİYETLERİNDE HANGİ KONULARI TERCİH EDİYOR MÜTEŞEBBİSLER HANGİ ŞİRKET TÜRÜNÜ VE TİCARİ FAALİYETLERİNDE HANGİ KONULARI TERCİH EDİYOR Özkan ARSLAN 39 * ÖZ Müteşebbislerin başarılı olabilmesi için ilk şart, ticari faaliyetlerini hangi şirket çatısı

Detaylı

Sorumluluğu sınırlı olmayan ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlı olanlara komanditer denir.

Sorumluluğu sınırlı olmayan ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlı olanlara komanditer denir. KOMANDİT ŞİRKETLER ADİ KOMANDİT ŞİRKET Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan, şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir veya birkaçının sorumluluğu sınırlandırılmamış

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİM I KISA ÖZET KOLAYAOF

FİNANSAL YÖNETİM I KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. FİNANSAL YÖNETİM I KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

Banka Bilançosunun Özellikleri Pazar, 26 Aralık 2010 18:24

Banka Bilançosunun Özellikleri Pazar, 26 Aralık 2010 18:24 Ticari bir işletme olarak bankaların belirli bir dönem içerisinde nasıl çalıştıklarını ve amaçlarına dönük olarak nasıl bir performans sergilediklerini değerlendirebilmenin yolu bankalara ait finansal

Detaylı

BÜYÜKLÜKLERİNE GÖRE İŞLETMELER BUSINESSES BY SIZE

BÜYÜKLÜKLERİNE GÖRE İŞLETMELER BUSINESSES BY SIZE BUSINESSES BY SIZE Günlük yaşamımızda ve literatürde büyüklüğün ifadesi olarak büyük işletme, orta işletme ve küçük işletme sözcüklerine sık sık rastlanır. Bir bakkal dükkanı yada küçük bir imalat atölyesi

Detaylı

GELİR VERGİSİNE TABİ MÜKELLEFLERE GÖRE; KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN VERGİSEL AVANTAJLARI TÜR DEĞİŞTİRME

GELİR VERGİSİNE TABİ MÜKELLEFLERE GÖRE; KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN VERGİSEL AVANTAJLARI TÜR DEĞİŞTİRME GELİR VERGİSİNE TABİ MÜKELLEFLERE GÖRE; KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN VERGİSEL AVANTAJLARI VE TÜR DEĞİŞTİRME I. GELİR VE KURUMLAR VERGİSİNDE VERGİLENDİRME ESASLARI : A). Gelir Mükelleflerinin Vergilendirilmesi

Detaylı

Bu kişilik ortaklarınkinden tamamen bağımsız bir mal varlığına sahiptir ve bir ticaret unvanına sahip olmak zorundadır.

Bu kişilik ortaklarınkinden tamamen bağımsız bir mal varlığına sahiptir ve bir ticaret unvanına sahip olmak zorundadır. ŞİRKETLER HAKKINDA GENEL BİLGİ TANIM Şirket : Kişilerin belirli ekonomik amaçlarını gerçekleştirmek için bir araya gelerek, emek ve varlıklarını belirledikleri ortak amacı gerçekleştirmek üzere bir sözleşme

Detaylı

MUHASEBE DENETİMİ ÖĞR.GÖR. YAKUP SÖYLEMEZ

MUHASEBE DENETİMİ ÖĞR.GÖR. YAKUP SÖYLEMEZ MUHASEBE DENETİMİ ÖĞR.GÖR. YAKUP SÖYLEMEZ MUHASEBE DENETİMİNİN TANIMI Bir ekonomik birime veyahut döneme ait bilgilerin önceden belirlenmiş ölçütlere olan uygunluk derecesini araştırmak ve bu konuda bir

Detaylı

Kuruluş. Mütüel Yapı. Sigorta Şirketleri ; Anonim Şirket ve Mütüel Şirket olarak kurulabilmektedir.

Kuruluş. Mütüel Yapı. Sigorta Şirketleri ; Anonim Şirket ve Mütüel Şirket olarak kurulabilmektedir. Kuruluş Sigorta Şirketleri ; Anonim Şirket ve Mütüel Şirket olarak kurulabilmektedir. Mütüel Yapı Son dönemlerde dünya ölçeğinde yaşanan gelişmeler, sağlıklı bir ekonomik yaşamın temel taşlarından birini

Detaylı

www.tunagokdemir.com

www.tunagokdemir.com www.tunagokdemir.com MEVZUATTA YAPILAN SON DEĞİŞİKLİKLER ÇERÇEVESİNDE TÜRK HUKUKUNDA SUKUK Klasik piyasalarda yatırımcıların, ihtiyaç sahiplerine fon aktarımı, genellikle bu aktarımdan bir maddi menfaat

Detaylı

Bölüm 1 (Devam) Finansal Piyasalar & Kurumlar

Bölüm 1 (Devam) Finansal Piyasalar & Kurumlar Bölüm 1 (Devam) Finansal Piyasalar & Kurumlar İşlenecek Konular Finansal piyasalar ve kurumların önemi Tasarrufların şirketlere akışı Finansal piyasaların ve aracıların fonksiyonları Değer maksimizasyonu

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

MUHASEBE, DENETİM VE ETİK KURALLAR

MUHASEBE, DENETİM VE ETİK KURALLAR Aysel Gündoğdu, PhD C. Turgay Münyas, PhD C. asset MUHASEBE, DENETİM VE ETİK KURALLAR Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Lisansı Eğitimi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V MUHASEBE, DENETİM VE ETİK KURALLAR...1

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 1 40

İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 1 40 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 1 40 I. Finansman Nedir?, 6 Finansal Yönetim, 7; Yatırımlar, 10; Finansal Pazarlar, 12; Finansal Kurumlar, 15; Finansal Araçlar

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I İŞLETME BİRİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İŞLETME VE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR ÖRGÜT KAVRAMI: Örgüt bir grup insanın faaliyetlerini bilinçli bir şekilde, ortak

Detaylı

YATIRIM Yatırım, belirli bir kaynağın ya da değerin, gelir sağlamak amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılmasıdır. Tüketim kavramından temel farkı, kull

YATIRIM Yatırım, belirli bir kaynağın ya da değerin, gelir sağlamak amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılmasıdır. Tüketim kavramından temel farkı, kull YATIRIM Yatırım, belirli bir kaynağın ya da değerin, gelir sağlamak amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılmasıdır. Tüketim kavramından temel farkı, kullanılan kaynak ya da değerin işlem sonunda tükenmemesidir.

Detaylı

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR 1 Sirküler Tarihi: 05.03.2014 Sirküler No : 2014/11 SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR GERÇEK KİŞİLERCE 2013 YILINDA ELDE EDİLEN FAİZ, KAR PAYI, REPO VE BENZERİ GELİRLERİN BEYAN DURUMU Vergi uygulamasında aşağıda

Detaylı

Birinci Bölüm. İşletme Finansmanına Giriş

Birinci Bölüm. İşletme Finansmanına Giriş Birinci Bölüm İşletme Finansmanına Giriş İş hayatında iyi bir finansman bilgisine gereksinim vardır. Mali müşavir, finansal yönetici olmak istiyorsanız bilgisayarlı muhasebeyi, Türk vergi sistemini ve

Detaylı

ATA ONLİNE MENKUL KIYMETLER A.Ş. MART 2013 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU

ATA ONLİNE MENKUL KIYMETLER A.Ş. MART 2013 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU I-GİRİŞ ATA ONLİNE MENKUL KIYMETLER A.Ş. MART 2013 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU 1. Raporun dönemi : 01/01/2013-31/03/2013 2. Ortaklığın unvanı : ATA ONLİNE MENKUL KIYMETLER A.Ş. 3. Dönem içinde yönetim ve denetleme

Detaylı

Anonim Şirketler ve Limited Şirketler de Yönetim Kurulunun Başlıca Sorumlulukları

Anonim Şirketler ve Limited Şirketler de Yönetim Kurulunun Başlıca Sorumlulukları Anonim Şirketler ve Limited Şirketler de Yönetim Kurulunun Başlıca Sorumlulukları T.O.B.B.'un her yıl güncel olarak yayınladığı istatistiksel veriler baz alındığında, Limited Şirketler ve Anonim Şirketlerin,

Detaylı

MEVDUAT VE KATILIM FONLARININ VADELERİ VE TÜRLERİ HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI:2007/1)

MEVDUAT VE KATILIM FONLARININ VADELERİ VE TÜRLERİ HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI:2007/1) MEVDUAT VE KATILIM FONLARININ VADELERİ VE TÜRLERİ HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI:2007/1) (23.07.2015 tarih ve 29423 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmış, güncellenen hali) Amaç ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin

Detaylı

İŞLETMELERİN AMAÇLARI. İşletmenin Genel Amaçları Arası Denge 24.03.2014. Genel nitelikli kuruluş ve faaliyet amaçları Özel nitelikli amaçlar

İŞLETMELERİN AMAÇLARI. İşletmenin Genel Amaçları Arası Denge 24.03.2014. Genel nitelikli kuruluş ve faaliyet amaçları Özel nitelikli amaçlar İŞLETMELERİN AMAÇLARI Genel nitelikli kuruluş ve faaliyet amaçları Özel nitelikli amaçlar Yrd.Doç.Dr. Gaye Açıkdilli Yrd.Doç.Dr. Erdem Kırkbeşoğlu İşletmenin Genel Amaçları Arası Denge Kar ın İşlevleri

Detaylı

FAALİYET RAPORU 01.01.2012-31.03.2012

FAALİYET RAPORU 01.01.2012-31.03.2012 Sayfa No: 1 FAALİYET RAPORU 01.01.2012-31.03.2012 Sayfa No: 2 I. GİRİŞ 1. Raporun Dönemi: 01/01/2012 31/03/2012 2. Ortaklığın Ünvanı: Euro Portföy Yönetimi A.Ş. 3. Euro Portföy ve Tarihsel Gelişimi: Euro

Detaylı

Alesta Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.

Alesta Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. Alesta Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. FAALİYET RAPORU 01.01.2014-31.03.2014 İÇİNDEKİLER I II III IV V VI VII GENEL BİLGİLER YÖNETİM ORGANI ÜYELERİ İLE ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERE SAĞLANAN MALİ HAKLAR

Detaylı

KELEBEK MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den (XI-29 KONSOLİDE) KLBMO VARLIKLAR

KELEBEK MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den (XI-29 KONSOLİDE) KLBMO VARLIKLAR KLBMO BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den (XI-29 KONSOLİDE) Geçmiş VARLIKLAR Geçmiş Dipnot Referansları 30.06.2009 31.12.2008 Dönen Varlıklar 28,839,659 28,730,807 Nakit ve Nakit Benzerleri 6 4,148,637 2,181,600

Detaylı

MALİ ANALİZ TÜRLERİ VE MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ 4. HAFTA

MALİ ANALİZ TÜRLERİ VE MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ 4. HAFTA MALİ ANALİZ TÜRLERİ VE MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ 4. HAFTA Mali Analiz Kavramı ve Mali Analiz Teknikleri Mali Analiz Kavramı p Mali tablolar analizi, bir işletmenin finansal durumunu, faaliyet sonuçlarını

Detaylı

ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA

ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA Genel Olarak Oran Analizi p Oran analizi tekniğinin amacı, finansal tablo kalemlerinin aralarındaki anlamlı ve yararlı ilişkilerden yola çıkarak bir işletmenin cari finansal

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi FİNANSMANI İŞLETME Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi SERMAYE PİYASASI KURUMLARI 2 Sermaye Piyasası Kurumları

Detaylı

Rezerv para Rezerv Parasal taban Parasal Parası AKTİF: PASİF: Rezerv para Parasal Taban, Merkez Bankası Parası

Rezerv para Rezerv Parasal taban Parasal Parası AKTİF: PASİF: Rezerv para Parasal Taban, Merkez Bankası Parası Türkiye Ekonomisi PARA - BANKA 1 1. Kavramlar: Türkiye ekonomisinde banknot çıkartma yetkisi 1930 yılında faaliyete geçen Merkez Bankası A.Ş.'ye verilmiştir. Türkiye'de MB, emisyonu belirlemenin dışında

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME 1 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: 3 İşletme bir ekonomik kuruluştur. 3 İşletme bağımsız bir kuruluştur. 3 İşletme sosyal bir kuruluştur. 3 İşletme

Detaylı

2018 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ

2018 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ 20.12.2017/150-1 20.12.2017/150-2 2018 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ 20.12.2017/150-3 ÖZEL MEVZUAT SİRKÜLERİ 2018 YILINDA İŞLETME HESABI

Detaylı

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan EROL un

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan EROL un Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan EROL un Şirket Finansmanı ve Halka Açılmada Yeni Yol Haritası: Girişim Sermayesi ve Özel Sermaye Şirketleri Panelinde Yaptığı Konuşma 21.03.2008 Oditoryum,

Detaylı

Nakit ve Nakit Benzerleri

Nakit ve Nakit Benzerleri 31 MART 2013 TARİHLİ KONSOLİDE ÖZET BİLANÇO Bağımsız Denetim'den Dipnot Geçmemiş Geçmiş Referansları 31.03.2013 31.12.2012 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 50.145.727 48.005.315 Nakit ve Nakit Benzerleri 5 7.743.929

Detaylı

Finansal Sistem ve Bankalar. 1. Bankacılık İşlemleri ve Banka Türleri. 2. Dünya da ve Türkiye de Bankacılığın Gelişimi

Finansal Sistem ve Bankalar. 1. Bankacılık İşlemleri ve Banka Türleri. 2. Dünya da ve Türkiye de Bankacılığın Gelişimi Finansal Sistem ve Bankalar 1. Bankacılık İşlemleri ve Banka Türleri 2. Dünya da ve Türkiye de Bankacılığın Gelişimi 3. Türk Finans Sektöründe Bankacılık Sistemi 4. Bankacılıkta ve Sigortacılıkta Risk

Detaylı

RÖNESANS HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

RÖNESANS HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU RÖNESANS HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor 2017-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Rönesans Holding A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 30 Haziran 2017 Bağımsız

Detaylı

KOBİ LERİN EKONOMİK VE SOSYAL SİSTEME KATKILARI, GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK

KOBİ LERİN EKONOMİK VE SOSYAL SİSTEME KATKILARI, GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK KOBİ LERİN EKONOMİK VE SOSYAL SİSTEME KATKILARI, GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK KOBİ LERİN EKONOMİK VE SOSYAL SİSTEME KATKILARI Ekonomik sistem; faktör piyasaları, işletmeler, mal

Detaylı

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM HUKUK HAKKINDA GENEL BİLGİLER A. HUKUK B. TOPLUMSAL KURALLAR VE MÜEYYİDELERİ 1. Toplumsal Kuralların Gerekliliği 2. Toplumsal Kuralların Sınıflandırılması a. Görgü

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ ÜNİTE EKONOMİK VE FİNANSAL SİSTEM İKİNCİ ÜNİTE PARANIN ZAMAN DEĞERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ ÜNİTE EKONOMİK VE FİNANSAL SİSTEM İKİNCİ ÜNİTE PARANIN ZAMAN DEĞERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ ÜNİTE EKONOMİK VE FİNANSAL SİSTEM 1 13 1. EKONOMİK SİSTEM 2 2. FİNANSAL SİSTEM 5 3. FİNANSAL SİSTEMİN UNSURLARI 8 4. FİNANSAL PİYASALARIN YAPISI 9 4.1. Borç ve Öz Sermaye Yapısı 9 4.2.

Detaylı

Finansal Piyasalar ve Bankalar

Finansal Piyasalar ve Bankalar Finansal Piyasalar ve Bankalar Genel Olarak Finansal Piyasalar Piyasa neresidir? Finansal Piyasaların Ekonomi İçindeki Yeri Finansal Sistemi Oluşturan Piyasalar Finansal Piyasalar Para Piyasaları Sermaye

Detaylı

kpss işletme ÖSYM sınav formatına %100 uygun m a m m lü

kpss işletme ÖSYM sınav formatına %100 uygun m a m m lü kpss 2013 işletme ÖSYM sınav formatına %100 uygun m ta a m ı çö z ü 10 m lü Komisyon KPSS İŞLETME TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME ISBN- 978-605-364-374-6 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Detaylı

Tahvil Türleri. O Hamiline ve Nama Yazılı Tahviller. O Sabit Faizli ve Değişken Faizli Tahviller

Tahvil Türleri. O Hamiline ve Nama Yazılı Tahviller. O Sabit Faizli ve Değişken Faizli Tahviller Tahvil Şirketlerin fon ihtiyaçlarını karşılamak için çıkardıkları borçlanma senetlerine tahvil denir. Anonim şirketler genel kurul kararı ile tahvil çıkarabilir. Çıkarılan her tahvilin değeri aynı olmalıdır.

Detaylı

Yeminli Mali Müşavirlik & Denetim & Danışmanlık

Yeminli Mali Müşavirlik & Denetim & Danışmanlık Yeminli Mali Müşavirlik & Denetim & Danışmanlık No: 2010/40 Tarih: 24.10.2010 Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta: info@erkymm.com

Detaylı

GERSAN ELEKTRİK TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ VE BAĞLI ORTAKLIKLARI BAĞIMSIZ DENETİMDEN GEÇMİŞ 31 ARALIK 2012 TARİHLİ KONSOLİDE BİLANÇO

GERSAN ELEKTRİK TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ VE BAĞLI ORTAKLIKLARI BAĞIMSIZ DENETİMDEN GEÇMİŞ 31 ARALIK 2012 TARİHLİ KONSOLİDE BİLANÇO 31 ARALIK 2012 TARİHLİ KONSOLİDE BİLANÇO Dipnot Cari Dönem Geçmiş Dönem Referansları 31.12.2012 31.12.2011 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 48,005,315 54,518,989 Nakit ve Nakit Benzerleri 6 6,123,634 9,340,897

Detaylı

Özsermaye Değişim Tablosu

Özsermaye Değişim Tablosu Özsermaye Değişim Tablosu Finansal Tablo Türü Raporlama Birimi Konsolide Olmayan TL Ref. Sermaye Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farkları Hisse Senedi İhraç Primi kardan ayrılan Kısıtlanmış Yedekler Geçmiş Yıllar

Detaylı

İhale İşlemleri Açısından İş Ortaklığı

İhale İşlemleri Açısından İş Ortaklığı www.mevzuattakip.com.tr İhale İşlemleri Açısından İş Ortaklığı İHALE İŞLEMLERİ AÇISINDAN İŞ ORTAKLIĞI Osman Can YENİCE* 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu nun 4 üncü maddesinde ortak girişim; ihaleye katılmak

Detaylı

ŞİRKETLER MUHASEBESİ. Öğr.Gör. Şebnem ADA

ŞİRKETLER MUHASEBESİ. Öğr.Gör. Şebnem ADA ŞİRKETLER MUHASEBESİ Öğr.Gör. Şebnem ADA ŞİRKET (şerik) Toplum içindeki kişilerin tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri iş ve faaliyetleri gerçekleştirip bundan bir kar sağlamak amacıyla emek ve sermayelerini

Detaylı

BANKALARLA KARŞILAŞTIRMALI OLARAK HUKUKİ YÖNDEN ÖZEL FİNANS KURUMLARI

BANKALARLA KARŞILAŞTIRMALI OLARAK HUKUKİ YÖNDEN ÖZEL FİNANS KURUMLARI BANKALARLA KARŞILAŞTIRMALI OLARAK HUKUKİ YÖNDEN ÖZEL FİNANS KURUMLARI BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞ I. ÖZEL FİNANS KURUMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİLER A. Kavram ve Kurum Olarak Özel Finans Kurumları 1. Kavramın Ortaya

Detaylı

Dönen Varlıklar

Dönen Varlıklar KONSOLİDE BİLANÇOLAR VARLIKLAR Cari Dönem İncelemeden Önceki Dönem Bağımsız Denetimden 3 Haziran 212 31 Aralık 211 Dönen Varlıklar 64.422.811 71.561.41 Nakit ve Nakit Benzerleri 6 5.927.68 1.719.334 Finansal

Detaylı