Mustafa YAĞCI, Parabol Denkleminin Yazılması

Save this PDF as:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com Parabol Denkleminin Yazılması"

Transkript

1 11 Cebir Notları Mustafa YAĞCI, Parabol Denkleminin Yazılması B ir doğru kaç noktasıla bellidi? İki, değil mi Çünkü tek bir noktadan geçen istediğimiz kadar çok saıda farklı doğru çizebilecekken, farklı iki noktadan geçen sadece bir doğru çizebiliriz. Bunu doğrunun genel denklemi olan = a + b denkleminden de anlaabiliriz. Çünkü bu denklemde iki tane bilinmeen var: a ve b. Doğrunun oralardan geçtiğini bildiğimiz iki noktanın koordinatlarını doğru denkleminde erlerine azarak karşımıza çıkacak iki bilinmeenli iki denklemi çözerek doğru denklemini azabiliorduk. Şimdi parabol denklemini düşünelim. Genel olarak, = a + b + c şeklinde olan bir parabol denklemde a, b ve c bilinmeenlerini bulmak için üç farklı noktaa ihtiacımız olacak. Çünkü bilinmeen kadar denklem saısına sahip olamazsak her zaman çözüm kümesini bulmak mümkün olmaz. İşte bu üç noktanın koordinatlarını denklemde erlerine azarak üç bilinmeenli üç denklem elde edecek ve o sistemi çözeceğiz. Nasıl mı olacak? Bir örnekle anlatalım: Örnek. A( 1, ), B(1, ) ve C(, ) noktalarından geçen parabolün denklemi aşağıdakilerden = + B) = + C) = + D) = + 7 E) = + Çözüm: Parabolün denklemi = a + b + c olsun. Mademki parabol bu noktalardan geçior, o halde bu koordinatlar parabol denklemini sağlıor olmalıdır. A( 1, ) için = a ( 1) + b ( 1) + c, B(1, ) için = a 1 + b 1 + c, C(, ) için = a + b + c olur. Son eşitlikten bulduğumuz c = eşitliğini ilk iki denklemde erlerine azarsak, artık iki bilinmeenli iki denkleme sahip oluruz. a b + = a + b + = çıkar ki, buradan da a = 1 ve b = buluruz. Üç bilinmeen de artık bilindiğinden gerie sadece denklemde erlerine azmak kaldı: = a + b + c = ( 1) + + = +. Yazılıda değil ama hazırlık testlerinde o noktaları sağlaan şıkları denemek daha elverişli olur. Örneğin bu soruda ( 1, ) noktasının sağlandığı tek şık A şıkkıdı. Örnek. A(, 1), B(1, ) ve C(, ) noktalarından geçen parabolün denklemi = a + b + c olduğuna göre c kaçtır? B) 7 C) 11 D) 1 E) 1 Çözüm: A(, 1) için 1 = a ( ) + b ( ) + c, B(1, ) için = a 1 + b 1 + c, C(, ) için = a + b + c olur. Birinci ve üçüncü eşitlikleri taraf tarafa çıkarırsak, b = 1 buluruz. Bunu son iki denklemde erlerine azıp, iki bilinmeenli iki denklemi çözeceğiz: çıkar ki, buradan da a = a c = ve a c = 1 ve c = 1 buluruz. Doğru cevap: E. Örnek. p nin alabileceği her reel saı değeri için A(p 1, p + ) noktalarının analitik düzlemde çizdiği eğrinin denklemi aşağıdakilerden = + + B) = + C) = D) = + + E) = + Çözüm: Doğrunun Analitik İncelenmesi dersinde bir eğrinin üzerindeki noktaların bir parametree bağlı olarak azılmasına doğrunun parametrik denklemi dendiğini sölemiştik. Burada da parabolün noktaları p parametresine bağlı verildiğinden bu tip denklemlere de parabolün parametrik denklemi deriz. Parametrik denklemleri açık denkleme çevirmek oldukça basittir. İnanmazsanız bakın: Eğrinin geçtiği noktalar (, ) olsun. = p 1 ve = p + olur. p leri çekip eşitleeceğiz. + 1 p = ve p + 1 = olduğundan ( ) = olur ki düzenlenirse = + + bulunur. 1

2 Mustafa YAĞCI Parabol Denkleminin Yazılması Kökleri ve Bir Noktası Bilinen Parabol Denkleminin Yazılması. Kökleri 1 ve olarak verilmiş ikinci dereceden denklem için şunu demiştik: ( 1 ) ve ( ) ile tam bölünür. Zaten denklem ikinci dereceden olduğundan başka li çarpana da gerek ok. Ama bu çarpanların başında katsaı olarak herhangi bir saı da bulunabilir. Öle a, ekseni üzerinde iki farklı nokta düşünün, o noktalardan geçen kolları aşağıa vea ukarıa bakan binlerce parabol olabilir. Şimdi bize bir de = a ( 1 ) ( ) denkleminin başkatsaısı olan a lazım. İşte onu da, üçüncü nokta olarak verilen, geçtiği herhangi bir nokta koordinatını kullanarak bulacağız. Buna da bir örnek gelior: Örnek. Kökleri ve 1 olan ikinci dereceden bir denklemin grafiği A(, ) noktasından geçmektedir. Bu denklemi azınız. = + + B) = + C) = + D) = + + E) = + Çözüm: Derhal, kökleri ve 1 olan tüm ikinci dereceden denklemleri azalım: = a ( 1 ) ( ) = a ( + ) ( 1) Bu denklemi (, ) de sağlaması gerekior. O halde = a ( + ) ( 1) olduğundan a = 1 dir. Parabol denklemi bulundu bile: = ( + ) ( 1) = +. Doğru cevap: B. Örnek. eksenini 1 apsisli, eksenini ordinatlı noktada kesen andaki parabolün, tepe noktasının apsisi dir. Bu parabolün denklemi = a + b + c ise a b + c toplamı kaçtır? B) C) D) E) Çözüm: Tepe noktası simetri ekseni üzerinde bulunduğundan -1 AC = CB dir. O halde verilme- A C B miş kök olan B noktasının apsisi G - dir. Şu durumda parabolün iki T kökü ve geçtiği bir noktası bellidir. = a ( + 1) ( ) G(, ) noktası da parabol üstünde olduğundan sağlaması gerekir. = a ( + 1) ( ) olduğundan a = dir. Bize lazım olan her şe bulunduğundan parabol denklemini azabiliriz: = ( + 1) ( ) =. Buna göre a b + c = ( ) + ( ) = olur T Örnek. Tepe noktası T(, ) olan andaki parabol eksenini A ve C noktalarında, eksenini de B noktasında kesmektedir. C(, ) ise ABC üçgensel bölgesinin alanı kaç br dir? B) C) D) E) Çözüm: Tepe noktasının simetri ekseni üzerinde bulunduğunu, dolaısıla r = olduğundan A( 1, ) olduğunu unutmaın. Şu an üçgenin taban uzunluğu belli olduğundan üksekliği ani B noktasının ordinatını bulursak, soru çözülmüş olacak. Ki orası da parabolün sabit terimidir. İki kök de belli olduğundan = a ( + 1) ( ). Parabol T(, ) ten geçtiğinden koordinatları eşitlikte erine koacağız, ve sağlaacak: = a ( + 1) ( ) olur ki a = bulunur. Şimdi parabolün denklemini azabiliriz: = ( + 1) ( ) = + + O halde Alan(ABC) = = br. Doğru cevap: B. Örnek. Yandaki grafik, eksenini ve apsisli noktalarda kesen = f () parabolüne aittir. Şekildeki ABCO dörtgeni bir kare olduğuna göre f ( ) kaçtır? B) C) B C D) 1 E) Çözüm: Negatif kök noktasına M, pozitif kök noktasına N dielim. MA = ON = olduğunu görelim. Demek ki karenin bir kenarı birimmiş. B(, ) olup, parabol üstünde olduğundan parabol denklemini azabiliriz. = a ( + ) ( ) = a ( + ) ( ) = a ( ) a = 1/ Demek ki parabol denklemi O halde =f() = f () = 1 ( + ) ( ). T(, ) f ( ) = 1 ( + ) ( ) f ( ) = 1 1 ( ) = Doğru cevap: E. A B A O - C 17

3 Mustafa YAĞCI Parabol Denkleminin Yazılması Örnek. Tepe noktası T(, ) olan andaki parabolün bir kökü tür. Buna göre taralı ABCO dikdörtgeninin alanı kaç birimkaredir? A - B T(-,) 1 B) C) D) E) Çözüm: Tepe noktasının apsisi ve parabolün bir kökü olduğundan diğer kök 1 dir. Dikdörtgenin parabolün dışında kalan kısımları eş olduğundan A nın apsisinin olduğunu ani dikdörtgenin bir kenarının olduğunu anlarız. Diğer kenarı bulursak, alanı bulmuş oluruz. Kökler ve 1 olup, (, ) ten geçior die = a ( + ) ( + 1) = a ( + ) ( + 1) = a 1 ( 1) a= bulunur. Demek ki = f () = ( + ) ( + 1). Parabolün sabit terimi 1 die dikdörtgenin alanı 1 = çıkar. Doğru cevap: E. O C Tepe Noktası ve Bir Noktası Bilinen Parabol Denkleminin Yazılması. Neden bilmiorum ama tepe noktasının koordinatları tüm kanaklarda (r, k) olarak gösterilior. Biz de sürüe katılacağız. Tepe noktası T(r, k) olarak verilen parabollerin genel denklemi, a sıfırdan farklı bir reel saı olmak üzere = a ( r) + k şeklindedir. r ve k zaten bize verilecek, arıca verilen geçtiği herhangi bir nokta koordinatı ardımıla da a ı bulacağız. İşlem tamam olacak. Peki, bu formüle nasıl ulaşılmış? Bu formülü bilmeden de tepe noktası bilinen bir parabolün genel denklemini azabilir miiz? Tabii ki azabiliriz. Bunun için öteleme adı verilen bir metot kullanacağız. Fonksion dersinde daha detalı işleeceğimiz bu metodun temel taşlarını = parabolüne ugulaalım: Önce eksenine göre sola vea sağa doğru ötelemenin parabol denkleminde nasıl bir değişiklik aptığını gösterelim: =(+) = = =(-) - Örnek. Yandaki grafikte ABC üçgeni eşkenardır. Bu üçgenin belirttiği bölgenin alanı br A olduğuna göre parabolün denklemi aşağıdakilerden = B) = C) = D) = E) = Çözüm: Eşkenar üçgenin bir kenar uzunluğuna t dielim. t = olacağından t = çıkar. AO = OC die parabolün kökleri ve, eksenini kestiği noktanın ordinatı da tür. die a = = a ( ) ( + ) = a ( ) ( + ) çıkar. O halde denklem ani = = ( ) O B f tür. C Demek ki r birim sağa kaarsak, ten r çıkartıoruz, eğer r birim sola kaarsak e r eklioruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta e değil e ekleme vea çıkarma apılmasıdır. Bir de eksenine göre ukarı vea aşağı doğru ötelemenin nasıl çalıştığını görelim. 1 = +1 = - = = - Demek ki k birim ukarı kaarsak den k çıkartıoruz, eğer k birim aşağı kaarsak e k eklioruz. Fakat parabol denklemleri genel olarak = f () şeklinde azıldığından den k çıkartacağımıza e k ekleriz. Benzer şekilde e k ekleeceğimize den k çıkartırız. Şimdi bu noktada gelebilecek en doğal soru şudur: Ya ötelenecek ani kadırılacak parabolün bu kadırmadan sonra kollarının açıklığıla da onanacaksa, bunu nasıl halledeceğiz? Önce şunu anlamakta fada var: Ha kadırıp kollarla onamışım, ha kollarla onaıp kadırmışım. 1

4 Mustafa YAĞCI Parabol Denkleminin Yazılması Burada sıranın sonuca etkisi oktur. Diğer andan = parabolünün kollarıla onamak parabolün kavisini daraltacak vea genişletecektir, onun orijinden geçmesini bozmaacaktır. O halde bu durumu = a dierek aşabiliriz. Şimdi tepe noktası ve geçtiği bir noktası bilinen parabolün denklemini azabilecek kıvama geldik. k Yukardaki gibi tepe noktasının koordinatları (r, k) olan parabollerin denklemini bulacağız. Bulalım: Önce = parabolüne nazaran kolların kavisile onanmış olabileceğini düşünüp = a dioruz. Sonra r birim sağa doğru kadırıldığından = a( r) dioruz. Son olarak da k birim ukarı kadırıldığından = a( r) + k dioruz. Bölelikle formülü çıkartmış oluoruz. Yalnız bu denklem tepe noktası (r, k) olan tüm parabollerin genel denklemidir. Bir parabol sadece tepe noktasıla belli olmaacağından, denkleminin azılabilmesi için bir başka noktası daha bilinmelidir. O nokta kullanılarak da a başkatsaısı bulunur. Eğer bu bir başka nokta parabolün eksenini kestiği noktasa daha kola bir ol da mevcuttur. Zira parabolün eksenini kestiği noktanın ordinatının, parabol denklemindeki sabit terim olduğunu bilioruz. a kaç seçilmeli ki sabit terim o ordinata eşit olsun? sorusuna cevap vererek a ı zihinden bulmak bile mümkündür. Ne demek istediğimizi örneklerdeki farklı çözümlere bakarak daha ii anlaabilirsiniz. Örnek [ ÖSS]. f () fonksionunun grafiği şekildeki gibi, O eksenine (1, ) noktasında teğet olan ve (, ) noktasından geçen paraboldür. Buna göre, f () kaçtır? B) C) D) 7 E) 1 Çözüm: İki farklı ol göstereceğiz. İlki bulduğumuz formülü, ikincisi formülü bulduğumuz metodu kullanacak. Birinci ol. Tepe noktası (1, ) olup, (, ) noktasından geçen parabolün denklemi sorulmaktadır. Hemen formülümüzde erine koalım. = a( r) + k a( ) = 1 + = için = olması gerektiğinden a nın olduğunu söleebiliriz. Bu durumda f( ) = ( 1) olacağından f () = 1 olarak bulunur. İkinci ol. Grafik orijinden geçen bir parabolün 1 birim sağa doğru kamış hali olduğundan denklemi = a( 1)² = a(² + 1) = a² a + a şeklinde olmalıdır. Parabolün eksenini kestiği noktanın ordinatı olduğundan denklemin sabit terimi de olmalıdır. Yani a = tür. Doğru cevap: E. r =f () 1 Örnek [1 ÖYS]. Şekilde T(-/, ) grafiği verilen parabolün tepe noktası T (,), eksenini kestiği nokta da A(, ) tür. Bu parabolün denklemi = a + b + c olduğuna göre b kaçtır? B) C) D) 1 E) Çözüm: Üç farklı ol göstereceğiz. Birinci ol. Parabol, eksenini A(, ) noktasında kestiğinden denklemde erine azdığımızda nin çıkması gerekior. Bu üzden c = olmalıdır. Diğer andan parabol T (,) noktasından geçtiğinden = a + b + a b 1 = a 1b = b azabiliriz. Tepe noktasının apsisinden de = a bulunur. Son iki eşitlik birlikte düşünülünce b = a olduğundan a a = eşitliğinden a = çıkar. O halde b = a = olur. İkinci ol. Tepe noktası belli parabol denklemi formülünü kullanacağız. r = ve k = olarak verildiğinden, = a ( r) + k = a ( + ) + Parabol (, ) noktasından da geçtiğinden, = a ( + ) + eşitliği çözülürse a = çıkar. Buna göre denklem düzenlenirse b değerine erişilir. Üçüncü ol. Orijinden geçen bir = a parabolü / birim sola birim de sağa doğru kadırılmış. O halde denklemi = a ( + ) + şeklinde olmalıdır. Parabolün sabit terimi olmalıdır. Bu durumda a ( + ) ifadesinin sabit terimi 1 olmalıdır. Tamkarenin sabit terimi die a = olmalıdır. Gerisi diğer çözümlerde aptığımız gibidir. Doğru cevap: B. 1

5 Mustafa YAĞCI Parabol Denkleminin Yazılması Örnek. Yanda tepe noktası T(, ) olup eksenini ordinatlı noktada kesen = f () parabolünün grafiği çizilmiştir. Buna göre f ( 1) kaçtır? 1 B) 1 C) 1 D) 1 E) 1 Çözüm: Birinci ol. Tepe noktası ve geçtiği bir noktası belli olan parabollerin denklemini bulma formülünden apacağız. = a ( r) + k = a ( ) = a ( ) = a buradan a = olduğundan parabolün denklemi = ( ) dir. O halde f ( 1) = = 1 dır. İkinci ol. Orijinden geçen bir = a parabolü birim sağa birim de aşağı doğru kadırılmış. O halde denklemi = a ( ) şeklinde olmalıdır. Parabolün eksenini kestiği noktanın ordinatı die, denklemin sabit terimi olmalıdır. Bu durumda a ( ) ifadesinin sabit terimi olmalıdır. Tamkarenin sabit terimi olacağından a = dir. f () = ( ) bulunduğundan f ( 1) = = 1 dır. O T(,-) = f() Örnek. Yanda grafiği verilen parabolün tepe noktası T(1, ) olup, parabol G(, ) noktasından geçmektedir. Buna göre f () kaçtır? = f() T(1, ) 11/ B) 11/ C) 11 D) 11/ E) 11/ Çözüm: Parabolün denklemi olan = f () fonksionunu bulup, erine azacağız. r = 1 ve k = die = a ( r) + k = a ( 1) + olur. G(, ) noktası parabol üstünde olduğundan denklemi sağlar: = a ( 1) + olur ki a = / bulunur. Düzenlenirse; = f () = ( 1) + = + + bulunur, dolaısıla f () = + + = 11. G(, -) Örnek. Tepe noktası T(1, ) olup, G(, ) dan geçen parabolün denklemi aşağıdakilerden = B) D) = + C) = + 1 E) = + = + Çözüm: r = 1 ve k = olduğundan, = a ( r) + k = a ( 1) + olur. G(, ) noktası parabol üstünde olduğundan hemen görevimizi apalım: = a ( 1) + olur ki a = bulunur. Düzenlenirse; = ( 1) + = +. Doğru cevap: C. Örnek. eksenine negatif tarafta teğet, kolları ukarı doğru bir parabol düşünün. Tepe noktası A olsun. B de parabol üstünde bir nokta olsun. O orijin olmak üzere ABO üçgeni, alanı 1 br olan bir eşkenar üçgense, bu parabolün denklemi aşağıdakilerden = ( + ) B) = ( + ) C) D) = ( + ) E) = + = ( ) ( ) Çözüm: Eşkenar üçgenin alanı verildiğinden, bir kenar uzunluğunun birim olduğunu bulabiliriz. Demek ki A noktasının koordinatları (, ) dır. Demek ki parabol denklemi = a( + ) şeklinde. B noktasının koordinatları da (, ) olduğundan a ı olarak buluruz. Doğru cevap: D. 11

6 Mustafa YAĞCI Parabol Denkleminin Yazılması CEVAPLI TEST 1 1. A(, ), B( 1, 1) ve C(1, 7) noktalarından geçen parabolün denklemi aşağıdakilerden = + + B) = + + C) = + D) = + + E) = f fonksionu şekilde verildiği gibi O eksenine (, ) noktasında teğettir. (, ) noktasından da geçen bu parabolün denklemi aşağıdakilerden = + B) = C) = + D) = + E) = +. A( 1, ) ve C(, ) noktalarından geçen parabolün denklemi = a + b + c şeklinde azılsın. Buna göre a b + c toplamının değeri kaç olur? 1 B) C) D) E) 7. Yan şekilde grafiği verilen parabolün tepe noktası T(, ) dır. ( 1, ) noktasından da geçen parabolün denklemi = a + b + c olduğuna göre a değeri kaça eşittir? -1 1 B) C) 1 D) E). a + b + c = denkleminin kökleri ve olup, = a + b + c parabolü (1, ) noktasından geçmektedir. Buna göre parabolün denklemi aşağıdakilerden hangisi olmalıdır? = + + B) = + C) = + + D) = + + E) = +. eksenini (, ) ve (, ) noktalarında kesen, kolları ukarı = a + b + c parabolü için aşağıdakilerden hangisi anlıştır? Tepe noktasının apsisi pozitiftir. B) Tepe noktasının ordinatı negatiftir. C) a pozitiftir. D) b pozitiftir. E) c negatiftir. -. = a + b + c parabolü eksenini 1 ve apsisli noktalarda kesmekte olup, G(, 1) noktasından geçtiğine göre a + b + c toplamının sonucu kaça eşittir? B) 1 C) D) E). Tepe noktası T(, ) olan parabol orijinden geçtiğine göre parabolün denklemi aşağıdakilerden = 1 B) = 1 C) = D) = 1 E) = 1 +. Tepe noktası T( 1, 1) olup A(, 1) noktasından geçen parabolün denklemi aşağıdakilerden = ( + 1) + 1 B) = ( + 1) + 1 C) = ( + 1) + 1 D) = ( 1) 1 E) = ( + 1) 1 1. = parabolü ekseni üzerinde sağa doğru 1 br, ekseni üzerinde ukarı doğru br kadırılırsa hangi parabol ile çakışır? = ( 1) B) = ( ) C) = + 1 D) = ( 1) E) = ( 1) + 111

7 Mustafa YAĞCI Parabol Denkleminin Yazılması CEVAPLI TEST 1. A( 1, ), B(1, ) ve C(, ) noktalarından geçen parabolün denklemi aşağıdakilerden = 1 B) D) = E) = 1 C) = =. Denkleminin kökleri {, } olan bir parabol, G(, 1) noktasından geçiorsa eksenini nerde keser? B) C) D) E). A(, ), B(, ) ve C(, ) noktalarından geçen parabolün, eksenini kestiği noktaların apsisleri hangi şıkta doğru olarak verilmiştir? ve B) 1 ve 1 C) ve 1 D) 1 ve E) 1 ve 7. Kökleri {, } olan ikinci dereceden bir denklemin grafiği G(, 1) noktasından geçiorsa denklemi aşağıdakilerden = ( + )( ) B) = ( )( + ) C) = ( )( ) D) = ( + )( ) E) = ( )( ). A(1, 1), B(, 1) ve C(, ) noktalarından geçen parabol, eksenini hangi noktada keser? B) 7 C) D) 7 7 E) 7. Kökleri {, } olan ikinci dereceden bir denklemin grafiği eksenini 1 ordinatlı noktada kesiorsa denklemi aşağıdakilerden 1 1 = ( + )( ) B) = ( + )( + ) 1 1 C) = ( )( ) D) = ( )( + ) 1 E) = ( )( ). Denkleminin kökleri {, } olan bir parabol, G(, 1) noktasından geçiorsa denklemi aşağıdakilerden 1 1 = ( ) B) = ( ) 1 C) = ( + ) D) = ( ). Tepe noktası T(, ) olup, G(, ) noktasından geçen parabolün denklemi aşağıdakilerden 1 = C) = + 1 D) = E) ( ) = + = + B) E) ( ) = 1. Tepe noktası T(1, ) olup, G(, 1) noktasından geçen parabolün denklemi aşağıdakilerden. A( 1, ), B(, ) ve C(1, ) noktalarından geçen parabolün denklemi = a + b + c olduğuna göre a + b + c toplamı kaçtır? C) E) = + 1 B) = + + D) = + = = + B) C) D) E) 11

8 Mustafa YAĞCI Parabol Denkleminin Yazılması CEVAPLI TEST 1. Tepe noktası T( 1, ) olup, G(, ) noktasından geçen parabol eksenini nerde keser? B) C) D) E). Şekildeki parabolün denklemi = a( r) ve d doğrusunun denklemi de = olduğuna göre r a oranı kaçtır? =f() d 1 B) 1 C) 1 D) 1 E). Tepe noktası T(, ) olup, G( 1, 1) noktasından geçen parabolün denklemi = a + b + c olduğuna göre a + b + c toplamı kaçtır? B) 1 C) 1 D) E) 7. = parabolü ekseninin pozitif tarafına doğru birim kadırılırsa denklemi aşağıdakilerden hangisi olur?. Yanda grafiği verilen f fonksionunun denklemi aşağıdakilerden = + + B) = + C) = D) = + E) = + - =f() - = B) = C) D) = ( + ) E) = ( ) =. = parabolü ekseninin pozitif tarafına doğru birim kadırılırsa denklemi aşağıdakilerden hangisi olur? = + B) = C) D) = ( + ) E) = ( ) =. Şekildeki grafik f () = a + b + c fonksionuna ait olduğuna göre b + c toplamı kaçtır? 1 B) C). f () = a + b + c fonksionunun koordinat düzlemindeki görüntüsü verilmiştir. Şekilde taranmış dikdörtgeninin alanı kaç birim karedir? D) 1 E) B) C) D) 1 E) =f() =f(). = parabolü ekseninin negatif tarafına doğru birim ve ekseninin negatif tarafına doğru birim kadırılırsa denklemi aşağıdakilerden hangisi olur? = ( ) + B) = ( ) C) D) = ( + ) E) ( ) = + + = 1. = parabolünün (, 1) noktasına göre simetriğinin denklemi aşağıdakilerden hangisi olur? = B) = C) D) = ( + ) E) = ( ) = 1 11

PARABOL. çözüm. kavrama sorusu. çözüm. kavrama sorusu

PARABOL. çözüm. kavrama sorusu. çözüm. kavrama sorusu PARABL Bu bölümde birinci dereceden fonksion =f()=a+b ve ikinci dereceden fonksion =f()=a +b+c grafiklerini üzesel olarak inceleeceğiz. f()=a +b+c ikinci dereceden bir bilinmeenli polinom fonksionun grafiği

Detaylı

PARABOL Test -1. y x 2x m 1 parabolü x eksenini kesmiyorsa m nin alabileceği değerler kümesi aşağıdakilerden hangisidir?

PARABOL Test -1. y x 2x m 1 parabolü x eksenini kesmiyorsa m nin alabileceği değerler kümesi aşağıdakilerden hangisidir? PROL est -. m parabolü eksenini kesmiorsa m nin alabileceği değerler kümesi aşağıdakilerden hangisidir?. f a b c (, ) ) (, ) (, ) (, ) ( 6, ). m parabolü eksenini iki farklı noktada kesmektedir. una göre,

Detaylı

- 2-1 0 1 2 + 4a a 0 a 4a

- 2-1 0 1 2 + 4a a 0 a 4a İKİNCİ DERECEDEN FNKSİYNLARIN GRAFİKLERİ a,b,c,z R ve a 0 olmak üzere, F : R R f() = a + b + c şeklinde tanımlanan fonksionlara ikinci dereceden bir değişkenli fonksionlar denir. Bu tür fonksionların grafikleri

Detaylı

Cebir Notları. Parabol Mustafa YAĞCI,

Cebir Notları. Parabol Mustafa YAĞCI, www.mustaaagci.com, 005 ebir Notları Mustaa YĞI, agcimustaa@ahoo.com Notlara çemberin tanımıla gireim de siz de Ne alaka! dein Nedir çemberin tanımı? Yuvarlak geometrik şekil değil elbet. Düna uvarlak

Detaylı

2. Dereceden Denklem ve Eşitsizlikler x 2 2x + 2m + 1 = 0 denkleminin kökleri x 1 ve x 2 dir. 4x 1 + 5x 2 = 7 ise m aşağıdakilerden hangisidir?

2. Dereceden Denklem ve Eşitsizlikler x 2 2x + 2m + 1 = 0 denkleminin kökleri x 1 ve x 2 dir. 4x 1 + 5x 2 = 7 ise m aşağıdakilerden hangisidir? MC www.matematikclub.com, 006 Cebir Notları Gökhan DEMĐR, gdemir3@ahoo.com.tr. Dereceden Denklem ve Eşitsizlikler- TEST I A) 1 B) C) 3 D) 4 E) 5 1. 1/ = 0 denkleminin köklerinin toplamı aşağıdakilerden

Detaylı

Mustafa YAĞCI, Parabol ile Eğrilerin Kesişimi

Mustafa YAĞCI, Parabol ile Eğrilerin Kesişimi www.mustafaagci.com.tr, 11 Ceir Notları Mustafa YAĞCI, agcimustafa@ahoo.com Paraol ile Eğrilerin Kesişimi P araol İle Doğrunun Birirlerine Göre Durumları. Aslında sadece paraol ve doğru çifti için değil,

Detaylı

Örnek...1 : f (x)=2x 2 5x+6 parabolü K(2,p) noktasından geçiyorsa p kaçtır? Örnek...2 : Aşağıda çeşitli parabol grafikleri verilmiştir incele yi niz.

Örnek...1 : f (x)=2x 2 5x+6 parabolü K(2,p) noktasından geçiyorsa p kaçtır? Örnek...2 : Aşağıda çeşitli parabol grafikleri verilmiştir incele yi niz. a, b,c R,a 0 olmak koşulula f ()=a 2 +b+c fonksionuna ikinci dereceden bir değişkenli fonksion ve bu fonksionun belirttiği eğrie de parabol denir. Uarı ir parabolün grafiği başkatsaı olan a saısına bağlı

Detaylı

İKİNCİ DERECEDEN FONKSİYONLAR VE GRAFİKLERİ

İKİNCİ DERECEDEN FONKSİYONLAR VE GRAFİKLERİ İKİNCİ DERECEDEN FONKSİYONLAR VE GRAFİKLERİ TANIM: a, b, c R ve a olmak üzere, f : R R, = f ( ) = a + b + c fonksionuna, ikinci dereceden bir bilinmeenli fonksion denir. { } (, ) : = f ( ) R kümesinin

Detaylı

1. BÖLÜM Polinomlar BÖLÜM II. Dereceden Denklemler BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler BÖLÜM Parabol

1. BÖLÜM Polinomlar BÖLÜM II. Dereceden Denklemler BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler BÖLÜM Parabol ORGANİZASYON ŞEMASI . BÖLÜM Polinomlar... 7. BÖLÜM II. Dereceden Denklemler.... BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler... 9. BÖLÜM Parabol... 5 5. BÖLÜM Trigonometri... 69 6. BÖLÜM Karmaşık Sayılar... 09 7.

Detaylı

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Yrd.Doç.Dr.Ömer TARAKÇI İÇİNDEKİLER HEDEFLER DOĞRULAR VE PARABOLLER

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Yrd.Doç.Dr.Ömer TARAKÇI İÇİNDEKİLER HEDEFLER DOĞRULAR VE PARABOLLER HEDEFLER İÇİNDEKİLER DOĞRULAR VE PARABOLLER Birinci Dereceden Polinom Fonksiyonlar ve Doğru Doğru Denklemlerinin Bulunması İkinci Dereceden Polinom Fonksiyonlar ve Parabol MATEMATİK-1 Yrd.Doç.Dr.Ömer TARAKÇI

Detaylı

6 II. DERECEDEN FONKSÝYONLAR 2(Parabol) (Grafikten Parabolün Denklemi-Parabol ve Doðru) LYS MATEMATÝK. y f(x) f(x)

6 II. DERECEDEN FONKSÝYONLAR 2(Parabol) (Grafikten Parabolün Denklemi-Parabol ve Doðru) LYS MATEMATÝK. y f(x) f(x) 6 II. DERECEDEN FNKSÝYNLR (Parabol) (Grafikten Parabolün Denklemi-Parabol ve Doðru) LYS MTEMTÝK 1. f(). f() 6 8 T Yukarıda grafiği verilen = f() parabolünün denklemi nedir?( = 6) Yukarıda grafiği verilen

Detaylı

NOKTANIN ANALİTİK İNCELEMESİ NOKTANIN ANALİTİK İNCELEMESİ

NOKTANIN ANALİTİK İNCELEMESİ NOKTANIN ANALİTİK İNCELEMESİ NKTANIN ANALİTİK İNCELEMESİ NKTANIN ANALİTİK İNCELEMESİ Başlangıç noktasında birbirine dik olan iki saı doğrusunun oluşturduğu sisteme "Dik Koordinat Sistemi" denir. Dik Koordinat Sisteminin belirttiği

Detaylı

alalım. O noktasına, bu eksenlerin sıfır noktası(orijin, merkez) denir. Pozitif sayılar, yatay

alalım. O noktasına, bu eksenlerin sıfır noktası(orijin, merkez) denir. Pozitif sayılar, yatay 1 DİK (KARTEZYEN) KOORDİNAT SİSTEMİ: Bir O noktasında dik olarak kesişen ata ve düşe doğrultudaki iki saı eksenini ele alalım. O noktasına, u eksenlerin sıfır noktası(orijin, merkez) denir. Pozitif saılar,

Detaylı

13. 2x y + z = 3 E) 1. (Cevap B) 14. Dikdörtgen biçimindeki bir tarlanın boyu 10 metre, eni 5 metre. Çözüm Yayınları

13. 2x y + z = 3 E) 1. (Cevap B) 14. Dikdörtgen biçimindeki bir tarlanın boyu 10 metre, eni 5 metre. Çözüm Yayınları Doğrusal Denklem Sistemlerinin Çözümleri BÖLÜM 04 Test 0. y = y = 6 denklem sisteminin çözüm kümesi aşağıdakilerden A) {(, 4)} B) {(, )} C) {(, 4)} D) {( 4, )} E) {(, )}./ y = / y = 6 5 = 5 = = için y

Detaylı

7. f(x) = 2sinx cos2x fonksiyonunun. π x 3 2 A) y = 9. f(x) = 1 2 x2 3x + 4 eğrisinin hangi noktadaki teğetinin D) ( 10 3, 4 9 ) E) ( 2 3, 56

7. f(x) = 2sinx cos2x fonksiyonunun. π x 3 2 A) y = 9. f(x) = 1 2 x2 3x + 4 eğrisinin hangi noktadaki teğetinin D) ( 10 3, 4 9 ) E) ( 2 3, 56 , 006 MC Cebir Notları Gökhan DEMĐR, gdemir@ahoo.com.tr Türev TEST I 7. f() = sin cos fonksionunun. f()= sin( + )cos( ) için f'() nin eşiti nedir? A) B) C) 0 D) E) için erel minimum değeri nedir? A) B)

Detaylı

11 SINIF MATEMATİK. Fonksiyonlarda Uygulamalar Denklemler ve Eşitsizlik Sistemleri

11 SINIF MATEMATİK. Fonksiyonlarda Uygulamalar Denklemler ve Eşitsizlik Sistemleri SINIF MATEMATİK Fonksionlarda Ugulamalar Denklemler ve Eşitsizlik Sistemleri Fonksionlarla İlgili Ugulamalar İkinci Dereceden Fonksionlar ve Grafikleri Fonksionların Dönüşümleri Denklem ve Eşitsizlik Sistemleri

Detaylı

12-B. Polinomlar - 1 TEST. olduğuna göre P(x - 2, y + 4) polinomunun katsayılar toplamı kaçtır? olduğuna göre A B kaçtır? A) 78 B) 73 C) 62 D 58 E) 33

12-B. Polinomlar - 1 TEST. olduğuna göre P(x - 2, y + 4) polinomunun katsayılar toplamı kaçtır? olduğuna göre A B kaçtır? A) 78 B) 73 C) 62 D 58 E) 33 -B TEST Polinomlar -. Py _, i= y- y + 5y- olduğuna göre P( -, y + ) polinomunun katsayılar toplamı. - 6 = A - 5 + - + B - olduğuna göre A B 78 B) 7 6 D 58 E) B) D) - E) -. -a- b = _ + -5i_ -ci eşitliğine

Detaylı

Taşkın, Çetin, Abdullayeva

Taşkın, Çetin, Abdullayeva BÖLÜM Taşkın, Çetin, Abdullaeva FONKSİYONLAR.. FONKSİYON KAVRAMI Tanım : A ve B boş olmaan iki küme a A ve b B olmak üzere ( ab, ) sıralı eleman çiftine sıralı ikili denir. ( ab, ) sıralı ikilisinde a

Detaylı

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Prof.Dr.Murat ÖZDEMİR İÇİNDEKİLER HEDEFLER GRAFİK ÇİZİMİ. Simetri ve Asimtot Bir Fonksiyonun Grafiği

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Prof.Dr.Murat ÖZDEMİR İÇİNDEKİLER HEDEFLER GRAFİK ÇİZİMİ. Simetri ve Asimtot Bir Fonksiyonun Grafiği HEDEFLER İÇİNDEKİLER GRAFİK ÇİZİMİ Simetri ve Asimtot Bir Fonksionun Grafiği MATEMATİK-1 Prof.Dr.Murat ÖZDEMİR Bu ünitei çalıştıktan sonra; Fonksionun simetrik olup olmadığını belirleebilecek, Fonksionun

Detaylı

BÖLÜM 24 TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI

BÖLÜM 24 TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI YILLAR 966 967 968 969 97 97 97 975 976 977 978 980 98 98 98 98 985 986 987 988 989 990 99 99 99 99 995 996 997 998 006 007 ÖSS / ÖSS-I ÖYS / ÖSS-II 5 6 6 5

Detaylı

FONKSİYONLAR ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİT

FONKSİYONLAR ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİT FONKSİYONLAR ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİT. Kazanım : Gerçek saılar üzerinde tanımlanmış fonksion kavramını açıklar. Tanım kümesi, değer kümesi, görüntü kümesi kavramlarını açıklar.. Kazanım : Fonksionların

Detaylı

Cebirsel Fonksiyonlar

Cebirsel Fonksiyonlar Cebirsel Fonksiyonlar Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 4 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; polinom, rasyonel ve cebirsel fonksiyonları tanıyacak ve bu türden bazı fonksiyonların grafiklerini öğrenmiş

Detaylı

2018/2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.ORTAOKULU 8. SINIFLAR MATEMATİK DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILI SINAVI

2018/2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.ORTAOKULU 8. SINIFLAR MATEMATİK DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILI SINAVI AD/SOYAD: NO: 2018/2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.ORTAOKULU 8. SINIFLAR MATEMATİK DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILI SINAVI PUAN: 1) 6 İrrasonel saısı hangisi ile çarpılırsa rasonel saı elde edilir? a) 12 b) 2 c) 12 d)

Detaylı

LYS Matemat k Deneme Sınavı

LYS Matemat k Deneme Sınavı LYS Matematk Deneme Sınavı. abba dört basamaklı, ab iki basamaklı doğal saıları için, abba ab. a b eşitliğini sağlaan kaç farklı (a, b) doğal saı ikilisi vardır? 7 olduğuna göre, a b toplamı kaçtır? 9.,,

Detaylı

1996 ÖYS. 2 nin 2 fazlası kız. 1. Bir sınıftaki örencilerin 5. örencidir. Sınıfta 22 erkek öğrenci olduğuna göre, kız öğrencilerin sayısı kaçtır?

1996 ÖYS. 2 nin 2 fazlası kız. 1. Bir sınıftaki örencilerin 5. örencidir. Sınıfta 22 erkek öğrenci olduğuna göre, kız öğrencilerin sayısı kaçtır? 996 ÖYS. Bir sınıftaki örencilerin nin fazlası kız örencidir. Sınıfta erkek öğrenci olduğuna göre, kız öğrencilerin saısı kaçtır? 8 C) 6 D) E) 6. Saatteki hızı V olan bir hareketti A ve B arasındaki olu

Detaylı

LYS MATEMATÝK II - 10

LYS MATEMATÝK II - 10 ÝREY DERSHNELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS UYGULM FÖYÜ (MF-TM) DERSHNELERÝ LYS MTEMTÝK II - 0 PRL - I Ders anlatým föleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr. dý Soadý :... u kitapçýðýn her hakký

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Ön Söz...2. Noktanın Analitik İncelenmesi...3. Doğrunun Analitiği Analitik Düzlemde Simetri...25

İÇİNDEKİLER. Ön Söz...2. Noktanın Analitik İncelenmesi...3. Doğrunun Analitiği Analitik Düzlemde Simetri...25 İÇİNDEKİLER Ön Söz...2 Noktanın Analitik İncelenmesi...3 Doğrunun Analitiği...11 Analitik Düzlemde Simetri...25 Analitik Sistemde Eşitsizlikler...34 Çemberin Analitik İncelenmesi...40 Elips...58 Hiperbol...70

Detaylı

2.2 Bazıözel fonksiyonlar

2.2 Bazıözel fonksiyonlar . Bazıözel fonksionlar Kuvvet fonksionu, polinomlar ve rasonel fonksionlar, mutlak değer ve tam değer fonksionları, pratik grafik çizimleri. 1-) Lineer fonksionlar: m ve n sabit saılar olmak üzere f()

Detaylı

ÖTELEME VE DÖNME DÖNÜŞÜMLERİ SİMETRİ, ÖTELEMELİ DÖNME VE ÖTELEMELİ SİMETRİ DÖNÜŞÜMLERİ

ÖTELEME VE DÖNME DÖNÜŞÜMLERİ SİMETRİ, ÖTELEMELİ DÖNME VE ÖTELEMELİ SİMETRİ DÖNÜŞÜMLERİ ÖÜ 1 Ö V Ö ÖÜŞÜİ ) Öteleme önüşümü...7 ) önme önüşümü... 11 ) önme imetrisi...13 ) gulama estleri...15 ÖÜ İİ, Öİ Ö V Öİ İİ ÖÜŞÜİ ) imetri...5 ) ir oktanın ksenlere ve Orijine Göre imetriği...7 ) ir oktanın

Detaylı

ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR

ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR Fonksionlar ve Özel Tanımlı Fonksionlar Özel tanımlı fonksionlar konusu fonksionların alt bir dalıdır. Bu konuu daha ii anlaabilmemiz için fonksionlar ile ilgili bilgilerimizi

Detaylı

Dik koordinat sisteminde yatay eksen x ekseni (apsis ekseni), düşey eksen ise y ekseni (ordinat ekseni) dir.

Dik koordinat sisteminde yatay eksen x ekseni (apsis ekseni), düşey eksen ise y ekseni (ordinat ekseni) dir. ANALĐTĐK GEOMETRĐ 1. Analitik Düzlem Bir düzlemde dik kesişen iki sayı doğrusunun oluşturduğu sisteme analitik düzlem denir. Analitik düzlem, dik koordinat sistemi veya dik koordinat düzlemi olarak da

Detaylı

YAZARLAR. Ayhan YANAĞLIBAŞ, Orhan DEMİRCİ, Tezcan ŞAHİN, Yunus KARAKUŞ, Celal İŞBİLİR. Katkılarından dolayı. endemikyayinlari.com

YAZARLAR. Ayhan YANAĞLIBAŞ, Orhan DEMİRCİ, Tezcan ŞAHİN, Yunus KARAKUŞ, Celal İŞBİLİR. Katkılarından dolayı. endemikyayinlari.com u kitabın her hakkı saklıdır ve Supara Yaıncılık 'a aittir. Kitaba ait metin ve sorular, kanak gösterilerek de olsa kullanılamaz. Kitabın hazırlanış öntemi taklit edilemez. ISN : 978 605 69 60 YZRLR han

Detaylı

12. SINIF. Fonksiyonlar - 1 TEST. 1. kx + 6 fonksiyonu sabit fonksiyon olduğuna göre aşağıdakilerden hangisidir? k. = 1 olduğuna göre k. kaçtır?

12. SINIF. Fonksiyonlar - 1 TEST. 1. kx + 6 fonksiyonu sabit fonksiyon olduğuna göre aşağıdakilerden hangisidir? k. = 1 olduğuna göre k. kaçtır? . SINIF M Fonksionlar. f ( + a ) + vef( ) 7 olduğuna göre a kaçtır? E) TEST. f ( ) k + 6 fonksionu sabit fonksion olduğuna f ( ) göre aşağıdakilerden k E). f( ) 6 k ve f ( ) olduğuna göre k kaçtır? E)

Detaylı

Fonksiyonlar ve Grafikleri

Fonksiyonlar ve Grafikleri Fonksionlar ve Grafikleri Isınma Hareketleri Aşağıda verilenleri inceleiniz. A f f(a) 7 çocuk baan f: Çocukları annelerine götürüor. Fonksion olma şartı: Her çocuğun annesi olmalı ve bir tane olmalı. (

Detaylı

Doğrusal Fonksiyonlar, Karesel Fonksiyonlar, Polinomlar ve Rasyonel Fonksiyonlar, Fonksiyon Çizimleri

Doğrusal Fonksiyonlar, Karesel Fonksiyonlar, Polinomlar ve Rasyonel Fonksiyonlar, Fonksiyon Çizimleri Doğrusal Fonksionlar, Karesel Fonksionlar, Polinomlar ve Rasonel Fonksionlar, Fonksion Çizimleri Bir Fonksionun Koordinat Kesişimleri(Intercepts). Bir fonksionun grafiğinin koordinat eksenlerini kestiği

Detaylı

TÜREVİN GEOMETRİK YORUMU

TÜREVİN GEOMETRİK YORUMU TÜREVİN GEOMETRİK YORUMU f :R R, =f ( fonksionuna düzlemde A karşılık gelen f( +h eğri anda ki =f( P gibi olsun. f( Eğrinin P(,f( noktasındaki teğetlerini +h araştıralım. Bunun için P(,f( noktasının sağıda

Detaylı

6. loga log3a log5a log4a. 7. x,y R olmak üzere;

6. loga log3a log5a log4a. 7. x,y R olmak üzere; log. 5 5 0 olduğuna göre, değeri kaçtır? A) 5 B) 0 C) 6 8 E) 6. loga loga log5a loga eşitliğini sağlaan a değeri kaçtır? 5 A) 5 5 B) 5 5 C) 5 E) 5. loga logb logc ifadesinin eşiti aşağıdakilerden a c A)

Detaylı

LYS Y OĞRU MTMTİK TSTİ LYS-. u testte Matematik ile ilgili soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 7 dakikadır.. a ve b asal

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II ÝREY DERSHNELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS NLTIM FÖYÜ DERSHNELERÝ Konu Ders dý ölüm Sýnav DF No. MTEMTÝK - II PRL - I MF TM LYS 09 Ders anlatým föleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr. dý Soadý

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI 16. MATEMATİK YARIŞMASI 10. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI 16. MATEMATİK YARIŞMASI 10. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI. MATEMATİK YARIŞMASI 0. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI 5. sayısının virgülden sonra 9 99 999 5. basamağındaki rakam kaçtır? A) 0 B) C) 3 D) E) 8!.!.3!...4! 4. A= aşağıdaki hangi

Detaylı

1-A. Adı Soyadı. Okulu. Sınıfı LYS-1 MATEMATİK TESTİ. Bu Testte; Toplam 50 Adet soru bulunmaktadır. Cevaplama Süresi 75 dakikadır.

1-A. Adı Soyadı. Okulu. Sınıfı LYS-1 MATEMATİK TESTİ. Bu Testte; Toplam 50 Adet soru bulunmaktadır. Cevaplama Süresi 75 dakikadır. -A Adı Soadı kulu Sınıfı LYS- MATEMATİK TESTİ Bu Testte; Toplam Adet soru bulunmaktadır. Cevaplama Süresi 7 dakikadır. Süre bitiminde Matematik Testi sınav kitapçığınızı gözetmeninize verip Geometri Testi

Detaylı

MATEMATİK MATEMATİK-GEOMETRİ SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 08

MATEMATİK MATEMATİK-GEOMETRİ SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 08 LİSNS YRLŞTİRM SINVI- MTMTİK-GMTRİ SINVI MTMTİK TSTİ SRU KİTPÇIĞI 08 U SRU KİTPÇIĞI LYS- MTMTİK TSTİ SRULRINI İÇRMKTİR. . u testte 0 soru vardýr. MTMTİK TSTİ. evaplarýnýzý, cevap kâðýdýnın Matematik Testi

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A LYS MTEMTİK TESTİ. Bu testte soru vardır.. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için arılan kısmına işaretleiniz.. d + n - d + n d - + n- d + + n işleminin sonucu kaçtır?., R olmak üzere, + +

Detaylı

NLİTİK EMETRİ lan ve ğırlık Merkezi 5. ölüm Örnek 0 nalitik düzlemde üçgen [] açıorta [] // [] (6 0 (6 (6 (6 0 [H] [] [K] [] H = K = br K ile H üçgenl

NLİTİK EMETRİ lan ve ğırlık Merkezi 5. ölüm Örnek 0 nalitik düzlemde üçgen [] açıorta [] // [] (6 0 (6 (6 (6 0 [H] [] [K] [] H = K = br K ile H üçgenl NLİTİK EMETRİ lan ve ğırlık Merkezi 5. ölüm lan Örnek 0 nalitik düzlemde ( 0 c h b h a h c b ( 0 ( 0 a a h b h a b c h lan( = = = c Yukarıdaki verilenlere göre lan( kaç birimkaredir? 6 8 9 E c b Taban:

Detaylı

1995 ÖYS. 1. a b c d ve a, b, c, d tek sayılar olmak üzere, abcd dört basamaklı en büyük sayıdır? Bu sayı aşağıdakilerden hangisine kalansız

1995 ÖYS. 1. a b c d ve a, b, c, d tek sayılar olmak üzere, abcd dört basamaklı en büyük sayıdır? Bu sayı aşağıdakilerden hangisine kalansız 99 ÖYS. a b c d ve a, b, c, d tek saılar olmak üzere, abcd dört basamaklı en büük saıdır? Bu saı aşağıdakilerden hangisine kalansız bölünebilir? 7. (99) 99 in 9 ile bölümünden kalan C) D) E) 6 C) 9 D)

Detaylı

TÜRKİYE GENELİ DENEME SINAVI LYS - 1 MATEMATİK

TÜRKİYE GENELİ DENEME SINAVI LYS - 1 MATEMATİK TÜRKİY GNLİ SINVI LYS - 1 7 MYIS 017 LYS 1 - TSTİ 1. u testte 80 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için arılan kısmına işaretleiniz. + k+ n 15 + 10 1. : = + 6 16 + 8 0 + 8 olduğuna

Detaylı

EŞİTSİZLİK SİSTEMLERİ Test -1

EŞİTSİZLİK SİSTEMLERİ Test -1 EŞİTSİZLİK SİSTEMLERİ Test -1 1. 9 5. 69 A) (, ] B) (, ) C) (, ) D) [, ] E) [, ) A) B) {} C) {, } D) R E) R {}. 5 6. 1 A) (, 5) B) [, 5] C) (, 5) D) (5, ) E) (, ) A) (, 1] B) (, ) C) [1, ) D) (, ] [1,

Detaylı

Fonksiyonlar ve Grafikleri

Fonksiyonlar ve Grafikleri Fonksionlar ve Grafikleri Isınma Hareketleri Aşağıda verilenleri inceleiniz. A f f(a) 7 f: Çocukları annelerine götürüor. Fonksion olma şartı: Her çocuğun annesi olmalı ve bir tane olmalı. ( çocuk annenin

Detaylı

İl temsilcimiz sizinle irtibata geçecektir.

İl temsilcimiz sizinle irtibata geçecektir. Biz, Sizin İçin Farklı Düşünüyor Farklı Üretiyor Farklı Uyguluyoruz Biz, Sizin İçin Farklıyız Sizi de Farklı Görmek İstiyoruz Soru Bankası matematik konularını yeni öğrenen öğrenciler için TMOZ öğretmenlerince

Detaylı

MATEMATİK TESTİ LYS YE DOĞRU. 1. Bu testte Matematik ile ilgili 50 soru vardır.

MATEMATİK TESTİ LYS YE DOĞRU. 1. Bu testte Matematik ile ilgili 50 soru vardır. MTMTİK TSTİ LYS-. u testte Matematik ile ilgili 0 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 7 dakikadır.. a, b, c birer reel sayı

Detaylı

Mil li Eği tim Ba kan lı ğı Ta lim ve Ter bi ye Ku ru lu Baş kan lı ğı nın 24.08.2011 ta rih ve 121 sa yı lı ka ra rı ile ka bul edi len ve 2011-2012

Mil li Eği tim Ba kan lı ğı Ta lim ve Ter bi ye Ku ru lu Baş kan lı ğı nın 24.08.2011 ta rih ve 121 sa yı lı ka ra rı ile ka bul edi len ve 2011-2012 Mil li Eği tim Ba kan lı ğı Ta lim ve Ter bi e Ku ru lu Baş kan lı ğı nın.8. ta rih ve sa ı lı ka ra rı ile ka bul edi len ve - Öğ re tim Yı lın dan iti ba ren u gu lana cak olan prog ra ma gö re ha zır

Detaylı

1982 ÖYS. c d. ifadesinin sadeleştirilmiş biçimi aşağıdakilerden hangisidir? çarpımının değeri nedir? B) 2 C) 2 A) 2 D) 2 E) 2. A) a B) 1 C) E) a+12

1982 ÖYS. c d. ifadesinin sadeleştirilmiş biçimi aşağıdakilerden hangisidir? çarpımının değeri nedir? B) 2 C) 2 A) 2 D) 2 E) 2. A) a B) 1 C) E) a+12 8 ÖYS a c. olduğuna göre b d çarpımının değeri nedir? A). B) C) 7 a b b D) 5 c d c E) a a 5. a a ifadesinin sadeleştirilmiş biçimi aşağıdakilerden hangisidir? A) a B) C) E) a+ a a D) a 6. 5 kız, 5 erkek

Detaylı

denir. Örneğin y = x 2 fonksiyonu konveks, y = 1 x 2 fonksiyonu konvekstir.

denir. Örneğin y = x 2 fonksiyonu konveks, y = 1 x 2 fonksiyonu konvekstir. Grafik Çizimi Bir fonksionun grafigi sonsuz çoklukta nokta içerebileceğinden, bu noktaları koordinat düzleminde işaretlemek mümkün olmaabilir. Arıca eğri üzerindeki bir kaç noktanın belirlenerek grafiğin

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A LYS 1 GOMTRİ TSTİ 1. u testte sırasıyla Geometri (1 ) nalitik Geometri (3 30) ile ilgili 30 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Geometri Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. [ [ [ [] []

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A LYS MATEMATİK TESTİ. Bu testte 5 soru vardır.. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için arılan kısmına işaretleiniz.. - - ^- h + c- m - (-5 )-(- ) işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) D) 5 E).

Detaylı

Örnek...1 : Örnek...2 : Örnek...3 : A={0,1,2} kümesinden reel sayılara tanımlı f(x)=x² x fonksiyonu bire bir midir? Örnek...4 :

Örnek...1 : Örnek...2 : Örnek...3 : A={0,1,2} kümesinden reel sayılara tanımlı f(x)=x² x fonksiyonu bire bir midir? Örnek...4 : FONKSİYONLAR BÖLÜM 4 FONKSİYON TÜRLERİ: BİRE BİR FONKSİYON Bir fonksionun grafiğinden bire bir olup olmadığını anlamak için verilen tanım aralığında çizilen ata doğruların sadece bir defa grafiği kesmesini

Detaylı

TÜREV ALMA KURALLARI TÜREVİN UYGULAMALARI - I TÜREVİN UYGULAMALARI - II ANALİZ TESTLERİ

TÜREV ALMA KURALLARI TÜREVİN UYGULAMALARI - I TÜREVİN UYGULAMALARI - II ANALİZ TESTLERİ ÖÜ ÜV eğişim ranı, rtalama ve nlık Hız...7 ürev lma uralları... Parçalı ve utlak eğer Fonksionların ürevi...9 ürev ve üreklilik... gulama estleri...7 ÖÜ ÜVİ G - rtan ve zalan Fonksionlar...6 kstremum oktalar...6

Detaylı

EKSTREMUM PROBLEMLERİ. Örnek: Çözüm: Örnek: Çözüm:

EKSTREMUM PROBLEMLERİ. Örnek: Çözüm: Örnek: Çözüm: EKSTREMUM PROBLEMLERİ Ekstremum Problemleri Bu tür problemlerde bir büyüklüğün (çokluğun alabileceği en büyük (maksimum değer ya da en küçük (minimum değer bulunmak istenir. İstenen çokluk bir değişkenin

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Tekrar Zamanı TÜREVİN GEOMETRİK YORUMU ÇÖZÜMLÜ TEST 1... 52 ÇÖZÜMLÜ TEST 2... 54 MAKS. - MİN. PROBLEMLERİ. Uygulama Zamanı 1...

İÇİNDEKİLER. Tekrar Zamanı TÜREVİN GEOMETRİK YORUMU ÇÖZÜMLÜ TEST 1... 52 ÇÖZÜMLÜ TEST 2... 54 MAKS. - MİN. PROBLEMLERİ. Uygulama Zamanı 1... İÇİNDEKİLER TÜREVİN GEOMETRİK YORUMU Teğet ve Normal Doğruların Eğimi... Teğet Doğrusunun Eğim Açısı... Teğet ve Normal Denklemleri... Eğrinin Teğetine Paralel ve Dik Doğrular... Grafikte Teğet I... 5

Detaylı

MAT 103 ANALİTİK GEOMETRİ I FİNAL ÇALIŞMA SORULARI

MAT 103 ANALİTİK GEOMETRİ I FİNAL ÇALIŞMA SORULARI MAT 103 ANALİTİK GEOMETRİ I FİNAL ÇALIŞMA SORULARI SORU 1. Köşeleri (1,4) (3,0) (7,2) noktaları olan ABC üçgeninin bir ikizkenar dik üçgen (İpucu:, ve vektörlerinden yararlanın) SORU 2. Bir ABC üçgeninin

Detaylı

a 2 = b 2 +c 2 a 2 +b 2 =c 2

a 2 = b 2 +c 2 a 2 +b 2 =c 2 1.1. ELİPS 1.2. HİPERBOL 1.3. ORTAK özellikler =-a 2 /c =a 2 /c K =-a 2 /c B(b,0) K =a 2 /c Asal Eksen Uzunluğu: AA =2a Yedek Eksen Uzunluğu: BB =2b p A'(-a,0) F'(-c,0) p p Odak Uzaklığı: FF =2c Dış Merkezlik:

Detaylı

POLİNOMLAR I MATEMATİK LYS / 2012 A1. 1. Aşağıdakilerden kaç tanesi polinomdur? 6. ( ) ( ) 3 ( ) 2. 2. ( ) n 7 8. ( ) 3 2 3. ( ) 2 4.

POLİNOMLAR I MATEMATİK LYS / 2012 A1. 1. Aşağıdakilerden kaç tanesi polinomdur? 6. ( ) ( ) 3 ( ) 2. 2. ( ) n 7 8. ( ) 3 2 3. ( ) 2 4. POLİNOMLAR I MATEMATİK. Aşağıdakilerden kaç tanesi polinomdur? I. ( ) P = + II. ( ) P = + III. ( ) + + P = + 6. ( ) ( ) ( ) P = a b a + b sabit polinom olduğuna göre ( ) ( ) ( ) P a +P b +P 0 toplamı kaçtır?

Detaylı

ÜN TE I. ANAL T K DÜZLEM

ÜN TE I. ANAL T K DÜZLEM ÜN TE I. ANAL T K DÜZLEM 1. G R fi. SAYI DO RUSU. ANAL T K DÜZLEM 4. K NOKTA ARASINDAK UZAKLIK 5. B R DO RU PARÇASININ ORTA NOKTASININ KOORD NATLARI 6. B R DO RU PARÇASINI, VER LEN B R ORANDA BÖLEN NOKTALARIN

Detaylı

ETKİNLİK ÇÖZÜMLERİ ADIM m(ëa) + m(b) = m(ëa) = ise 2.m(ëA ) = =

ETKİNLİK ÇÖZÜMLERİ ADIM m(ëa) + m(b) = m(ëa) = ise 2.m(ëA ) = = ETKİNLİK ÇÖZÜMLERİ DIM 0. m(ë) 0 0 7 ise.m(ë ) 80 60 8 0.m(ë) m(ë) 8 0 8 7 99 7 66 60. m(ë) m() 8 60 08 dir. 08 R 80 08. R 80 radandır. 99 8 6. 60 06 9 8 60 0 79 8 6 79 8 6 7. irim çemberin üzerindeki

Detaylı

BAĞINTI - FONKSİYON Test -1

BAĞINTI - FONKSİYON Test -1 BAĞINTI - FONKSİYON Test -. A,,,4,5 B,, olduğuna göre, AB kümesinin eleman saısı A) 8 B) C) D) 4 E) 5 5. A ve B herhangi iki küme AB,a,,a,,a,,b,,b,,b olduğuna göre, s(a) + s(b) toplamı A) B) 4 C) 5 D)

Detaylı

01/U UYGULAMA. MATEMATİK 2 - FÖY İZLEME TESTLERİ ÜNİTE 1: MANTIK Önermeler - I. 1. p: "Ω 3 R" 4. (p' q)' r p. 5. I. p p' 6. I.

01/U UYGULAMA. MATEMATİK 2 - FÖY İZLEME TESTLERİ ÜNİTE 1: MANTIK Önermeler - I. 1. p: Ω 3 R 4. (p' q)' r p. 5. I. p p' 6. I. MATEMATİK - FÖY İZLEME TESTLERİ ÜNİTE : MANTIK Önermeler - I /U UYGULAMA. p: "Ω R" q: "iki basamaklı en küçük tam sayı dur." r: " " + = + 9 önermelerinden hangilerinin doğruluk değeri dir? A) Yalnız I

Detaylı

MAKSİMUM-MİNİMUM PROBLEMLERİ

MAKSİMUM-MİNİMUM PROBLEMLERİ 1 MAKSİMUM-MİNİMUM PROBLEMLERİ En büyük veya en küçük olması istenen değer (uzunluk, alan, hacim, vb.) tek değişkene bağlı bir fonksiyon olacak şekilde düzenlenir. Bu fonksiyonun türevinden ekstremum noktasının

Detaylı

Yanda verilen ABCD dikdörtgeninde AB = 5x br ve BC = 6x br'dir. Buna göre, bu dikdörtgenin alanı kaç br 2 'dir?

Yanda verilen ABCD dikdörtgeninde AB = 5x br ve BC = 6x br'dir. Buna göre, bu dikdörtgenin alanı kaç br 2 'dir? Ders 0 CEBİRSEL İFADELER + 5 + cebirsel ifadesinde Değişken:, Terimler:, 5,, Katsaılar:, 5,, Sabit terim: 'tür. 5 A B 6 D C Yanda verilen ABCD dikdörtgeninde AB = 5 br ve BC = 6 br'dir. Buna göre, bu dikdörtgenin

Detaylı

9. BÖLÜM. Özel Tanımlı Fonksiyonlar ÇİFT VE TEK FONKSİYONLAR: ÖRNEK ÖRNEK ÇÖZÜM ÇÖZÜM. M A T E M A T İ K

9. BÖLÜM. Özel Tanımlı Fonksiyonlar ÇİFT VE TEK FONKSİYONLAR: ÖRNEK ÖRNEK ÇÖZÜM ÇÖZÜM. M A T E M A T İ K M A T E M A T İ K www.akademitemellisesi.com ÇİFT VE TEK FONKSİYONLAR: f:ar (A R) fonksionu için, 9. BÖLÜM ) Her A için f( ) = f() ise f e çift fonksion denir. olduğundan ne tek nede çifttir. MUTL AK DEĞER

Detaylı

AYT 2018 MATEMATİK ÇÖZÜMLERİ. ai i İçler dışlar çarpımı yapalım. 1 ai i a i 1 ai ai i. 1 ai ai 1 ai ai 0 2ai a 0 olmalıdır.

AYT 2018 MATEMATİK ÇÖZÜMLERİ. ai i İçler dışlar çarpımı yapalım. 1 ai i a i 1 ai ai i. 1 ai ai 1 ai ai 0 2ai a 0 olmalıdır. AYT 08 MATEMATİK ÇÖZÜMLERİ ai i İçler dışlar çarpımı yapalım. ai ai i ai ai aii ai ai ai ai 0 ai a 0 olmalıdır. Cevap : E 8 in asal çarpanları ve 3 tür. 8.3 3 40 ın asal çarpanları ve 5 tir. 40.5 İkisinde

Detaylı

2005 ÖSS Soruları. 5. a, b, c gerçel sayıları için 2 a = 3 3 b = 4 4 c = 8 olduğuna göre, a.b.c çarpımı kaçtır?

2005 ÖSS Soruları. 5. a, b, c gerçel sayıları için 2 a = 3 3 b = 4 4 c = 8 olduğuna göre, a.b.c çarpımı kaçtır? . + c m 9 + c9 m 9 9 20 ) ) 9 ) 27 ) ) 82 9 5. a, b, c gerçel saıları için 2 a = b = c = 8 olduğuna göre, a.b.c çarpımı kaçtır? ) ) 2 ) ) ) 5 6. a, b, c gerçel saıları için, a.c = 0 a.b 2 > 0 2. 2 2 +

Detaylı

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ. Bu testte 50 soru vardır.. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için arılan

Detaylı

TEST. Doğrusal Denklemler kg domates ile 2 kg salça yapılmaktadır. 2. Aşağıda verilen, 5. Cebinde 50 si bulunan Nehir babasından her

TEST. Doğrusal Denklemler kg domates ile 2 kg salça yapılmaktadır. 2. Aşağıda verilen, 5. Cebinde 50 si bulunan Nehir babasından her Doğrusal Denklemler 7. Sınıf Matematik Soru Bankası TEST. t Zaman (sn) 0 0 0 0 Yol (m) 0 00 0 00 Yukarıdaki tabloda bir koşucunun metre cinsinden aldığı ol ile sanie cinsinden harcadığı zaman verilmiştir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER UZAY AKSİYOMLARI... 001-006... 01-03 UZAYDA DOGRU VE DÜZLEMLER... 007-010... 04-05 DİK İZDÜŞÜM... 011-014... 06-07

İÇİNDEKİLER UZAY AKSİYOMLARI... 001-006... 01-03 UZAYDA DOGRU VE DÜZLEMLER... 007-010... 04-05 DİK İZDÜŞÜM... 011-014... 06-07 UZY GEMETRİ İÇİNDEKİLER Safa No Test No UZY KSİYMLRI... 001-00... 01-0 UZYD DGRU VE DÜZLEMLER... 007-010... 0-05 DİK İZDÜŞÜM... 011-01... 0-07 PRİZMLR... 015-0... 08-1 KÜP... 05-00... 1-15 SİLİNDİR...

Detaylı

f : R + R, f(x) = log a 0 < a < 1 için f(x) = log a a. f : ;, 4m R, f(x) = log2 x b. f : R + R, f(x) = log 1, f(2) = 2 2

f : R + R, f(x) = log a 0 < a < 1 için f(x) = log a a. f : ;, 4m R, f(x) = log2 x b. f : R + R, f(x) = log 1, f(2) = 2 2 Fonksionlar f : R R, f() = a Fonksionunun Grafi i f : R R, f() = log a Fonksionunun Grafi i a > için f() = a üstel fonksionunun grafi i andaki gibidir. = a a > için f() = log a fonksionunun grafi i andaki

Detaylı

T I M U R K A R A Ç AY, H AY D A R E Ş, O R H A N Ö Z E R K A L K U L Ü S N O B E L

T I M U R K A R A Ç AY, H AY D A R E Ş, O R H A N Ö Z E R K A L K U L Ü S N O B E L T I M U R K A R A Ç AY, H AY D A R E Ş, O R H A N Ö Z E R K A L K U L Ü S N O B E L 1 Denklemler 1.1 Doğru deklemleri İki noktası bilinen ya da bir noktası ile eğimi bilinen doğruların denklemlerini yazabiliriz.

Detaylı

1997 ÖSS Soruları. 5. Rakamları birbirinden farklı olan üç basamaklı en büyük doğal sayı aşağıdakilerden hangisi ile kalansız bölünebilir?

1997 ÖSS Soruları. 5. Rakamları birbirinden farklı olan üç basamaklı en büyük doğal sayı aşağıdakilerden hangisi ile kalansız bölünebilir? 997 ÖSS Soruları. ( ) + ( ).( ) işleminin sonucu kaçtır? ) ) ) ) 8 6 ) 6. Rakamları birbirinden farklı olan üç basamaklı en büük doğal saı aşağıdakilerden hangisi ile kalansız bölünebilir? ) ) 9 ) 6 )

Detaylı

LYS YE DOĞRU MATEMATİK TESTİ

LYS YE DOĞRU MATEMATİK TESTİ MTMTİK TSTİ LYS-. u testte Matematik ile ilgili 50 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 75 dakikadır.. a, b ve c birer rakam

Detaylı

Chapter 1 İçindekiler

Chapter 1 İçindekiler Chapter 1 İçindekiler Kendinizi Test Edin iii 10 Birinci Mertebeden Diferansiel Denklemler 565 10.1 Arılabilir Denklemler 566 10. Lineer Denklemler 571 10.3 Matematiksel Modeller 576 10.4 Çözümü Olmaan

Detaylı

TEST: 6. Verilenlere göre EF =? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 A) 7 B) 8 C) 10 D) 11 E) 12. x eksenini 5 te, y eksenini 7 de kesen doğrunun denklemi

TEST: 6. Verilenlere göre EF =? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 A) 7 B) 8 C) 10 D) 11 E) 12. x eksenini 5 te, y eksenini 7 de kesen doğrunun denklemi TEST: 6 5. 1. Verilenlere göre EF =? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 A) 7 B) 8 C) 10 D) 11 E) 12 2. 6. x eksenini 5 te, y eksenini 7 de kesen doğrunun denklemi aşağıdakilerden hangisidir? A) 7x+5y=35 B) 7x-5y=35

Detaylı

MATEMATÝK GEOMETRÝ DENEMELERÝ

MATEMATÝK GEOMETRÝ DENEMELERÝ NM 1 MTMTÝK OMTRÝ NMLRÝ 1. o o = 75 ve y = 5 olduğuna göre,. 3 + 8 = 0 sin( y)cos( + y) + sin( + y)cos( y) sin( y)sin( + y) cos( + y)cos( y) denkleminin kaç tane farklı reel kökü vardır? ifadesinin eşiti

Detaylı

1. Analitik düzlemde P(-4,3) noktasının eksenlerden ve O başlangıç noktasından uzaklığı kaç birimdir?

1. Analitik düzlemde P(-4,3) noktasının eksenlerden ve O başlangıç noktasından uzaklığı kaç birimdir? HAZİNE- HAZİNE-2 O başlangıç noktasında dik kesişen iki sayı ekseninin oluşturduğu sisteme koordinat sistemi denir. Bir noktanın x-eksenindeki dik izdüşümüne karşılık gelen x sayısına noktanın apsis i

Detaylı

3. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

3. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 3 HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 BÖLÜM 2 EŞ-ANLI DENKLEM SİSTEMLERİ Bu bölümde analitik ve grafik olarak eş-anlı denklem sistemlerinin

Detaylı

UZAYDA VEKTÖRLER ve DOĞRU DÜZLEM

UZAYDA VEKTÖRLER ve DOĞRU DÜZLEM UD VEKTÖRLER ve DĞRU DÜLEM. ir küpün ayrıtlarını taşıyan doğrular kaç farklı doğrultu oluşturur? ) ) ) D) 7 E) 8. ir düzgün altıgenin en uzun köşegeni ile aynı doğrultuda kaç farklı kenar vardır?. şağıdaki

Detaylı

Basým Yeri: Ceren Matbaacılık AŞ. Basým Tarihi: Haziran / ISBN Numarası: Sertifika No: 33674

Basým Yeri: Ceren Matbaacılık AŞ. Basým Tarihi: Haziran / ISBN Numarası: Sertifika No: 33674 kapak safası İÇİNDEKİLER. ÜNİTE FNKSİYNLARDA İŞLEMLER VE UYGULAMALARI Fonksionların Simetrileri ve Cebirsel Özellikleri... 4 Tek ve Çift Fonksionlar... 4 Fonksionlarda İşlemler... 6 Konu Testleri -...

Detaylı

Çözüm: Örnek: 3. BÖLÜM TEST - 1. 4x 3 +3y 2 2x 4y=9 eğrisinin (1, 1) noktasındaki teğetinin denklemi nedir?

Çözüm: Örnek: 3. BÖLÜM TEST - 1. 4x 3 +3y 2 2x 4y=9 eğrisinin (1, 1) noktasındaki teğetinin denklemi nedir? . BÖLÜM TÜREVİN GEOMETRİK YORUMU TEST TEST - 4 + 4=9 eğrisinin (, ) noktasındaki teğetinin denklemi nedir?. f()=( ). ( 5) fonksionun =4 noktasındaki teğetinin eğimi kaçtır? A) 4 B) C) D) E) 6. fonksionun.

Detaylı

5. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

5. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 5. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 BÖLÜM 3 DOĞRUSAL OLMAYAN FONKSĠYONLAR VE ĠKTĠSADĠ UYGULAMALARI Bu bölümde öğrencilere ekonomi

Detaylı

Ö.Y.S MATEMATĐK SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ

Ö.Y.S MATEMATĐK SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ Ö.Y.S. 996 MATEMATĐK SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ. Bir sınıftaki örencilerin nin fazlası kız örencidir. Sınıfta erkek öğrenci olduğuna göre, kız öğrencilerin sayısı kaçtır? A) B) 8 C) 6 D) E) Çözüm Toplam öğrenci

Detaylı

DOĞRUNUN ANALİTİK İNCELEMESİ

DOĞRUNUN ANALİTİK İNCELEMESİ Koordinatlar DOĞRUNUN ANALİTİK İNCELEMESİ Bilindiği gibi, düzlemdeki her bir noktaya bir (a,b) sıralı ikilisi, her bir (a,b) sıralı ikilisine bir nokta karşılık gelir. Eğer bir A noktasına karşılık gelen

Detaylı

1. Türevin Geometrik Anlamı

1. Türevin Geometrik Anlamı 1. Türevin Geometrik Anlamı d 2 artıor eğim = + f = + Yerel maimum eğim = 0 azalıor eğim = f = d 3 f = 0 Yerel minimum f = 3 3 2 9 + 30 eğim = 0 f = 0 Soru: Giriş 1-2-3 4-5-6 7-8-9 α dar açı m = tanα >

Detaylı

4. y=-2 doğrusundan 5 birim uzaklıkta. 5. O(0,0) başlangıç noktasından 3 birim. 6. A(1,2) ve B(5,8) noktalarından eşit. 7. x=-2 doğrusundan ve A(2,0)

4. y=-2 doğrusundan 5 birim uzaklıkta. 5. O(0,0) başlangıç noktasından 3 birim. 6. A(1,2) ve B(5,8) noktalarından eşit. 7. x=-2 doğrusundan ve A(2,0) GEOMETRİK YER HAZİNE-1 Analitik düzlemde, verilen bir ortak özelliği sağlayan P(x,y) noktalarının apsis ve ordinatı arasındaki bağıntıya Geometrik yer denklemi denir. 4. y=-2 doğrusundan 5 birim uzaklıkta

Detaylı

2014 LYS GEOMETRİ 3. A. parabolü ile. x 1 y a 9 çemberinin üç noktada kesişmesi için a kaç olmalıdır?

2014 LYS GEOMETRİ 3. A. parabolü ile. x 1 y a 9 çemberinin üç noktada kesişmesi için a kaç olmalıdır? 014 LYS GOMTRİ 1. y 1 1 y a 9 çemberinin üç noktada kesişmesi için a kaç olmalıdır? parabolü ile. O merkezli çeyrek çemberde O deltoid olduğuna göre, taralı alan kaç birim karedir? O. d:y a b doğrusu -ekseni

Detaylı

12. SINIF. Uzayda Vektörler-1 TEST. 1. Uzaydaki doğru parçaları için aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?

12. SINIF. Uzayda Vektörler-1 TEST. 1. Uzaydaki doğru parçaları için aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır? 1. SINIF Uada Vektörler-1 1. Uadaki doğru parçaları için aşağıdaki önermelerden hangisi anlıştır? Akırı doğru parçaları farklı dülemlerdedir. Akırı doğru parçaları farklı doğrultudadır. İki doğru parçasının

Detaylı

Türev Uygulamaları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV

Türev Uygulamaları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV Türev Uygulamaları Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 10 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; türev kavramı yardımı ile fonksiyonun monotonluğunu, ekstremum noktalarını, konvekslik ve konkavlığını, büküm

Detaylı

25. f: R { 4} R 28. ( ) 3 2 ( ) 26. a ve b reel sayılar olmak üzere, 27. ( ) eğrisinin dönüm noktasının ordinatı 10 olduğuna göre, m kaçtır?

25. f: R { 4} R 28. ( ) 3 2 ( ) 26. a ve b reel sayılar olmak üzere, 27. ( ) eğrisinin dönüm noktasının ordinatı 10 olduğuna göre, m kaçtır? . f: R { 4} R, > ise ( ) 4 f =, ise 6 8. ( ) f = 6 + m + 4 eğrisinin dönüm noktasının ordinatı olduğuna göre, m kaçtır? ) 7 ) 8 ) 9 ) E) fonksiyonu aşağıdaki değerlerinin hangisinde süreksizdir? ) ) )

Detaylı

Matematikte karşılaştığınız güçlükler için endişe etmeyin. Emin olun benim karşılaştıklarım sizinkilerden daha büyüktür.

Matematikte karşılaştığınız güçlükler için endişe etmeyin. Emin olun benim karşılaştıklarım sizinkilerden daha büyüktür. - 1 - ÖĞRENME ALANI CEBİR BÖLÜM KARMAŞIK SAYILAR ALT ÖĞRENME ALANLARI 1) Karmaşık Sayılar Karmaşık Sayıların Kutupsal Biçimi KARMAŞIK SAYILAR Kazanım 1 : Gerçek sayılar kümesini genişletme gereğini örneklerle

Detaylı

EĞİM, BİR DOĞRUNUN DENKLEMİ VE EĞİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

EĞİM, BİR DOĞRUNUN DENKLEMİ VE EĞİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Özgür EKER EĞİM, BİR DOĞRUNUN DENKLEMİ VE EĞİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Eğim: ETKİNLİK : Bir bisiklet arışındaki iki farklı parkur aşağıdaki gibidir. I. parkurda KL 00 metre ve II. parkurda AB 00 metre olduğuna

Detaylı

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 23. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 23. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 23. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI BİREYSEL YARIŞMA SORULARI CEVAPLARI CEVAP KAĞIDI ÜZERİNE YAZINIZ. SORU KİTAPÇIĞINI KARALAMA MAKSATLI KULLANABİLİRSİNİZ 1

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A LYS 1 GMTRİ TSTİ 1. u testte sırasıyla Geometri (1 ) nalitik Geometri (3 30) ile ilgili 30 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Geometri Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. bir üçgen =

Detaylı

Ders 7: Konikler - Tanım

Ders 7: Konikler - Tanım Ders 7: Konikler - Tanım Şimdie kadar nokta ve doğrular ve bunların ilişkilerini konuştuk. Bu derste eni bir kümeden söz edeceğiz: kuadrikler ve düzlemdeki özel adı konikler. İzdüşümsel doğrular, doğrusal

Detaylı